Δευτέρα, Μαΐου 07, 2007

Είναι ο Σαρκοζύ φασίστας;


Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες που εκτοξεύουν πολλά Ελληνικά ΜΜΕ στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας. Ότι είναι φασίστας και ότι είναι φιλελεύθερος (ή νεοφιλελεύθερος - η "Ελευθεροτυπία" μάλιστα τον ονομάζει Θάτσερ).

Βέβαια κατά το λεξικό αυτές οι δύο λέξεις είναι αντίθετες - και δεν μπορεί να προσάπτονται στο ίδιο υποκείμενο.

Είχα και ένα σχολιαστή του blog ο οποίος τον αποκαλούσε φασίστα και ναζί. Μου έστειλε και διάφορα σχόλια, ελληνικά και ξένα, που συμφωνούσαν με την άποψή του.

Εγώ με αυτές τις λέξεις χαρακτηρίζω άλλα πρόσωπα και άλλες συμπεριφορές.

Φαίνεται ότι εδώ έχουμε πρόβλημα ορισμών - που όμως δεν είναι μόνο λεξικογραφικό. Οι παλαιοί που έλεγαν "αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις" κάτι ήξεραν.

Ανοιξα λοιπόν πρώτα τα λεξικά και διάβασα:

Φασισμός: δικτατορικό αστικό πολιτειακό σύστημα με κύρια χαρακτηριστικά την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού και την έξαρση της κρατικής εξουσίας που ασκείται τρομοκρατικά. / /
Η ιδεολογία που πρεσβεύει τις αρχές αυτού του συστήματος και επιδιώκει την εγκαθίδρυση του.
Αντίθετα: δημοκρατία, φιλελευθερισμός
.

Άλλος ορισμός: πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας Δεξιάς με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα που καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία, και βασίζεται στον μονοκομματισμό και τον ολοκληρωτισμό.

Άλλος ορισμός: οποιαδήποτε πολιτική κίνηση ασπάζεται την δικτατορική διακυβέρνηση, τον κεντρικό έλεγχο της οικονομίας, την βίαιη καταπίεση κάθε αντιπολίτευσης και τον επιθετικό εθνικισμό.

Το μέλλον θα δείξει πως θα πολιτευθεί ο Σαρκοζύ. Αλλά από το παρελθόν του, μόνο δύο στοιχεία των ορισμών μοιάζει να τον αφορούν: η αυταρχική συμπεριφορά και ο εθνικισμός.

Αρκούν αυτά για να τον χαρακτηρίσουμε φασίστα;

Ένας συνεπής φασίστας, την επόμενη την εκλογής του θα διέλυε το Κοινοβούλιο, θα καταργούσε την ελευθεροτυπία, θα φυλάκιζε την αντιπολίτευση και θα κυβερνούσε με τον στρατό.

Δεν το βρίσκω πολύ πιθανό να συμβεί στην Γαλλία.

Μήπως πρέπει να προσέξουμε περισσότερο πώς χρησιμοποιούμε τις λέξεις και τις έννοιες; Διότι τελικά παύουν να έχουν νόημα!


Υ. Γ. Ας σημειώσω εδώ ότι δεν είμαι οπαδός ούτε θαυμαστής του. Αν ψήφιζα στην Γαλλία, μάλλον θα έρριχνα λευκό.





295 σχόλια:

  1. Ειναι αληθεια οτι υπαρχει θεμα ορισμου και περιεχομενου. Και πιστευω αυτο οφειλεται στην προσπαθεια κυριως της αριστερας να τονισει καποια πραγματα υπερβαλοντας σε χαρακτηρισμους.
    Εχετε δικιο πως αλλο φασισμος, αλλο φιλελευθερισμος.
    Μια τετοια συζητηση ανοιξε πριν απο καμποσα χρονια και ακομα συνεχιζεται, οποτε δεν βλεπω να ολοκληρωνεται στο βλογ αυτο.
    Εν τελει θα συμφωνησω πως μονο η πορεια θα δειξει για τον Σαρκοζι.΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, μάλλον εννοούν ότι είναι "κρυπτοφασίστας", που ευχαρίστως θα έκλεινε το κοινοβούλιο αν τον έπαιρνε, αλλά μια δε μπορεί κάνει πώς το σέβεται.

    Βεβαίως, πώς διάβασαν τη σκέψη του δεν το ξέρω. Ίσως να συνάγουν το φασισμό από τις τοποθετήσεις του για τους μετανάστες και την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ απλές οι εττικέτες εν Ελλάδι.

    Παλαιότερα ίσχυε "Πας μη δεξιός (οπαδός της ΕΡΕ) κουμμουνιστής. Στην καλύτερη περίπτωση "συνοδοιπόρος".

    Μετά την Χούντα τα πράγματα άλλαξαν... Πας μη αριστερός (και κρατιστής)... Φασίστας!

    Απλά είναι τα πράγματα!

    Αρκεί να αντικαταστήσεις τους ορισμούς με αφορισμούς. Αυτό βέβαια δεν(?) είναι φασιστικό!!

    Εγώ προσωπικά μόνο τους βλάκες φοβάμαι... Αλλά είναι παντού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ένας συνεπής φασίστας, την επόμενη της εκλογής του θα διέλυε το Κοινοβούλιο, θα καταργούσε την ελευθεροτυπία..."

    Ελπίζω να το καταλάβουν αυτό στην Ελευθεροτυπία και να μην το εκλάβουν ως "προσωπική επίθεση"... : )

    Μακάρι να συμβουλευόμαστε όλοι λεξικό πριν γράψουμε - και γιατί όχι - ακόμη και πριν μιλήσουμε. Εκτός από περισσότερο ακριβείς θα γινόμασταν και πιο "όμορφοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι αλήθεια ότι η αστυνόμευση στο Παρίσι έχει τρομοκραήσει πάρα πολύ κόσμο. Και όλοι φοβούνται πως με τον Σ. θα γίνει αυστηρότερη. Είναι ένα μέρος ενός γενικότερου όλου, ικανό όπως φαίνεται για κάποιους ώστε να του αποδώσουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
    Όσο για την "Ε", το "νεοφιλελεύθερος" αποτελεί στο μεταξύ βαρύτερη βρισιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Είναι ο Σαρκοζύ φασίστας;"
    ---------------------
    Ο δημαγωγος ειναι φασιστας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε, τώρα νομίζω πως ξέρετε πως στην Ελλάδα είδικά, η λέξη "φασίστας" χρησιμοποιείται αρκετά χαλαρά και χωρίς να συνδέεται υποχρεωτικά με τον φασισμό ως πολιτικό καθεστώς.

    Πάντως στο λεξικό του Οxford που έχω, ως δεύτερη ετυμολογία δίνεται:

    "a way of reffering to sb that you disapprove of because they have RIGHT-WING attitudes" (κεφαλαία στο πρωτότυπο).

    Μάλλον με αυτή την έννοια χρησιμοποιείτε από πολλούς η λέξη, αν και συμφωνώ πως πρέπει να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ εθνικισμού/συντηρητισμού/φασισμού,
    καθώς (όσο και αν συχνά μάλλον διαπλέκονται μεταξύ τους) είναι διαφορετικά πράγματα...

    Για τον Σαρκοζί, πιστεύω προσωπικά ότι ούτε το ύφος του ούτε οι θέσεις του τιμούν τη Γαλλία. Ακόμα θυμάμαι την ρητορική του την περίοδο των περσινών "γεγονότων των προαστείων" και το ότι συνεχώς προσπαθούσε όλα αυτά τα χρόνια να κινητοποιήσει και να εκμεταλευθεί τα συντηρητικά ανακλαστικά κομματιών της Γαλλικής κοινωνίας. Εκτός αυτού, δε μου ταιριάζει και "αισθητικά" ως προσωπικότητα.

    Τα προβλήματα της γκετοποίησης των μεταναστών(μάλιστα 2ης γενιάς), της ελλειπής τους ένταξης και της εχθρότητάς τους απέναντι στην κοινωνία υποδοχής τους, δε λύνονται σίγουρα με ρητορικές εξάρσεις, υποσχέσεις αστυνομοκρατίας, και σίγουρα όχι με σκληρό ύφος του Κάλαχαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Troll said...
    Ο δημαγωγος ειναι φασιστας?

    ---------------------------

    Δεν ξέρω σν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Σ. δημαγωγό. Είπε πολλές δυσάρεστες αλήθειες (π. χ. για το 35ωρο). Παρακολούθησα την τηλεοπτική αντιπαράθεση - εκεί σαφώς η Σεγκό ήταν πιο λαϊκίστρια και δημαγωγική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παραμάνα στου Γιάγκου Δράκοντα η Μαρίνα έλεγε φασισμός είναι ο δικτατορικός καπιταλισμός. Τώρα με την απώλεια του υπουργού και εραστή της Κωστή Παλαμά λέει φασισμός πως είναι εν ξηρώ ο καπιταλισμός. Μυστήρια πλάσματα και δροσερά οι παραδουλεύτριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξέρω σν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Σ. δημαγωγό
    -----------------------------
    Μα εγω δεν χαρακτηρισα τον Σ δημαγωγο,απλα ρωτησα αν εναν δημαγωγο οποιοδηποτε δεν εχει σημασια,μπορουμε να τον αποκαλεσουμε φασιστα γιατι δημοκρατης δεν ειναι σιγουρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν ψήφιζα στην Γαλλία σίγουρα δεν θα ψήφιζα Σαρκοζί μάλλον θα ήμουν με την Ρουαγιάλ. Θα συμφωνήσω όμως μαζί σας ότι ο χαρακτηρισμός του φασίστα ή του ακροδεξιού μόνο δημοκρατικότητα δεν προσδίδει στον χαρακτηρίζοντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσοχή: ο δημαγωγός είναι φρούτο της δημοκρατίας (αν θέλετε: η κατάχρησή της). Σε μία δικτατορία δεν μπορεί να υπάρξει... άρα δεν μπορεί αν είναι φασίστας.

    Ο φασίστας δεν χρειάζεται να δημαγωγεί - έχει τα τάνκς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περάσαμε λοιπόν στα καυτά ζητήματα!
    Και το σκεφτόμουν το πρωί!
    Λεω δεν μπορεί ο Δήμου θα την ανάψει πάλι τη φωτιά του!
    Η γνώμη μου: Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τον Σαρκοζί!
    Μάλλον δεν θα τον ψήφιζα ούτε κι εγώ!
    Όμως, κάποιος που θέλει να παραβιάσει το σύνταγμα δεν θα χρησιμοποιούσε μιαν άλλη πολιτική?
    Δεν θα μπορούσε ας πούμε να είναι λαοπλάνος?
    Λαοπλάνος δεν είναι αυτό είναι σίγουρο!
    Ο λόγος του είναι ωμός, ξερός πολλές φορές αυταρχικός αλλά λαοπλάνος δεν είναι.
    Δεν ξέρω πως θα κυβερνήσει και τι θα κάνει, αλλά φασίστας μου φαίνεται πολύ βαρύ!
    Και σίγουρα μια κοινωνία όπως της Γαλλίας έχει και άλλους θεσμούς που προστατεύουν το πολίτευμα από επίδοξουες φασίστες!
    Πάμε στα δικά μας τώρα.
    Η Ελευθεροτυπία (η οποία σε λίγο καιρό θα μοιάζει στην εσπρέσο ετσι όπως πάει) τον χαρακτήρισε Θάτσερ.
    Εμείς εδώ βιαζόμαστε εύκολα να βγάλουμε συμπεράσματα, να κολλήσουμε ταμπέλες και να αποδώσουμε κατηγορώ.
    Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία τις πρώτες δηλώσεις του Σαρκοζί:
    "Θα είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων και η Γαλλία θα είναι στο πλευρό των καταπιεσμένων του κόσμου"
    ...
    "Οι ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν στη φιλία της Γαλλίας όταν τη χρειαστούν, αλλά θα πρέπει να ξέρουν οτι φιλία σημαίνει να δέχεσαι οτι οι φίλοι σου μπορούν να έχουν διαφορετικές γνώμες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί μιλάνε μόνο για τον Σαρκοζί και όχι για αυτούς που τον ψηφίζουν; Δεν ξέρω αν είναι(κρυφό-)φασίστας, είναι σίγουρα καλύτερος από τον (φανερό-φασίστα)Λεπεν που είχε πάρει κάτι τεράστια ποσοστα παλιότερα...το θυμάστε αυτό;
    Διπλωμάτης πάντως δεν είναι...Δεν μπορείς ν'αποκαλείς "ρεμάλια" τους ξεσηκωμένους (άνεργους ή αεργους) νεαρούς...ακόμα και εμείς τους αντίστοιχους τους λέμε "γνωστούς-άγνωστους"...ειναι πιο σικ όπως και να'χει...Από εκεί δεν ξεκινήσαν όλα;

    Οι γάλλοι τα έχουν πάρει άσχημα με τους άραβες, και φτάνουν να γίνονται ρατσιστές. Αυτός είναι ο λόγος που ούτε γι'αστείο δεν θέλουν ν'ακούσουν για την Τουρκία στην Ευρώπη...οι τούρκοι δεν θα έρθουν στην Ελλάδα εκεί θα πάνε...και καλώς ή κακώς αυτή η χώρα δεν έχει περιθώρια για άλλους μετανάστες.

    Κατι που μου έκανε εντύπωση...πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Σαρκό είναι να πάει διακοπές...και κανένας δεν σήκωσε φρύδι...

    Η αντίπαλος πανηγύριζε σαν να ήταν αυτή η νικήτρια και πιστέυει πως κάποτε όντως θα διοικήσει και οι γάλλοι θα μπορουν επιτέλους να δουλευουν 25 ώρες την εβδομάδα και αυτό και πολύ τους είναι...

    Mon dieu...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το πλήρες άρθρο της Ελευθεροτυπίας βρίσκεται ΕΔΩ. Αξίζει νομίζω να το διαβάσει κανείς, αφού η ανάλυση που ακολουθεί είναι σαφώς περισσότερο ισορροπημένη από τον υπερβολικό και πιασάρικο τίτλο.

    Όσο για τα περί του «Φασίστα Σαρκοζί», περσινά ξινά σταφύλια ... Απολύτως προβλέψιμη συμπεριφορά ... Οι συστηματικά ασκούμενοι στην πολεμική της ξάπλας θεωρητικολογούντες θολοκουλτουριάρηδες - μόνιμοι υποστηρικτές των λαθρομεταναστών-μπουκαδόρων, των χαβαλέδων-τραμπούκων της ενδοχώρας του αυτόνομου κρατιδίου των Εξαρχείων και κάθε άλλης πολύχρωμης παρασιτικής ομάδας – παίζουν για μια ακόμα φορά το παιχνίδι τους.

    Η νίκη ενός δεξιού εθνικιστή στην Γαλλία, με ξεκάθαρες θέσεις πάνω σε ζητήματα καθημερινότητας και πολιτικής διαχείρισης, μόνον αλλεργία θα μπορούσε να προκαλέσει στο ελαφρώς bisexual, ναι-μεν-αλλά, δήθεν πολυσυλλεκτικό εγχώριο πολιτικό κατεστημένο και τους υποστηρικτές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμένα μου κάνει κάτι σε Μπερλουσκόνι. Ήταν ο Μπερλουσκόνι φασίστας; Κατάργησε άμεσα ή έμμεσα ό,τι μπορούσε από την όποια Δημοκρατία μπορεί να υπάρξει; Δεν έκανε πραξικόπημα, όχι. Απλώς ήλεγχε την κοινή γνώμη και επέβαλε τις θέσεις του με όλα τα μέσα (που ήταν δικά του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μιλώντας με Γάλλους συναδέρφους, ήταν όλοι με τον Σιρκοζί (κατά τα άλλα είναι καλά παιδιά - αστειεύομαι βέβαια!). Δεν μπορούσαν να διανοηθούν οτι μια άβουλη γυναίκα θα τους κυβερνούσε και θα αποφάσιζε για όλα. Από την άλλη ο Σ. φαίνεται να τους εμπνέει. Θέλουν κάποιο ηγέτη.

    Δεν είμαι ο καταλληλότερος να το πω αλλά νομίζω οτι συμβολίζει για αυτούς την γαλλική δύναμη.

    Παρεπιπτόντως τα έχουν με τους μετανάστες που κάνουν το ένα και το άλλο και δεν γίνονται μέρος της γαλλικής κοινωνίας.

    Επιπλέον ζώντας ποια στην Ευρώπη, μπορώ να πω οτι το ποιο έξυπνο πράγμα που κάναμε ήταν που άραμε το βέτο για την Τουρκία. Στην Ευρώπη κανείς μα κανείς δεν τους θέλει στην Ε.Ε. Και μάλιστα μου την είπανε σε μια συζήτηση, πως αφήνουμε τους παραδοσιακούς μας εχθρούς να γίνουν μέλος της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Μπερλουσκόνι λόγω ΜΜΕ ήταν πιο επικίνδυνος. Αλλά αποδείχθηκε πως και τα ΜΜΕ δεν είναι παντοδύναμα όπως λένε οι κουλτουριάρηδες. Απόδειξη πως έχασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. κ.Δήμου, ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ ήταν και δημαγό και δικτάτορες...
    Οπότε νομίζω πως δεν έχετε δίκιο, όσο κι αν ο αγαπητός μας Πλάτων θα ήθελε να έχουν έτσι τα πράγματα!

    @k2825:
    Συγνώμη, απορία αφελούς: όποιος δε συμπαθεί ένα "δεξιό εθνικιστή", είναι υποχρεωτικά "ελαφρώς bisexual";

    Δεν ήξερα ότι οι πολιτικές μας πεποιθήσεις καθορίζονται από την σεξουαλική μας ταυτότητα! Ή μήπως εννοείς το αντίθετο;

    Πάντως η ακροδεξία δεν είναι αποκλειστικά προνόμιο τον "straight": ο Πιμ Φόρτουιν ήταν ταυτόχρονα ακδοδεξιός και ομοφυλόφιλος...

    Πάντως, σου υπενθυμίζω πως ο φασισμός ως ιδεολογία, ήταν πάντα ενάντια στην θεωρία και τους θεωρητικολογούντες. Είναι η αποθέωστη της πρακτικής, και των "ωραίων και λιτών" λύσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. O k2825 said...

    "Οι συστηματικά ασκούμενοι στην πολεμική της ξάπλας θεωρητικολογούντες θολοκουλτουριάρηδες - μόνιμοι υποστηρικτές των λαθρομεταναστών-μπουκαδόρων, των χαβαλέδων-τραμπούκων της ενδοχώρας του αυτόνομου κρατιδίου των Εξαρχείων και κάθε άλλης πολύχρωμης παρασιτικής ομάδας – παίζουν για μια ακόμα φορά το παιχνίδι τους...."

    Αν αυτά που γράφεις ΔΕΝ συνοδεύονται από "ιερή αγανάκτηση" τηλεοπτικού τύπου (βλ. τηλεπαράθυρα), με καλύπτουν απόλυτα και χαίρομαι που τα διατυπώνεις τόσο εύγλωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. I döda vinkeln said...
    κ.Δήμου, ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ ήταν και δημαγό και δικτάτορες...

    -------------------------

    Ήταν δημαγωγοί ΠΡΙΝ γίνουν δικτάτορες. Μετά, δεν χρειάζόταν...

    Εννούσα την ταυτόχρονη παρουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δε θα συμφωνήσω...Θυμάμαι τους λόγους του Χίτλερ ενόσο ήταν δικτάτορας και δε μπορώ να μην τον χαρακτηρίσω δημαγωγό! Εκτός του ότι ο ναζισμός, κι από τη στιγμή που έγινε καθεστώς, βασιζόταν στο σύνολό του σε δημαγωγικές πρακτικές...

    Αλλά έτσι κι αλλιώς, νομίζω πως αποδεικνύεται από τους δύο που προανέφερα η σχέση μεταξύ δικτατορίας και δημαγωγίας. Μια εξουσία η οποία βασίζει την ισχύ της αποκλειστικά στην βία, δεν μπορεί να είναι και τόσο μακρόβια στις νεώτερες κοινωνίες. Ακόμα και τα πιο στυγνά δικτατορικά καθεστώτα έχουν την ανάγκη να εξασφαλίσουν τη συναίνεση τουλάχστινο ενός μέρους του πληθυσμού.

    Και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιούν και δημαγωγικές πρακτικές...

    ΥΓ. Το μόνο πρόβλημα στη χώρα μας και στη δημοκρατία μας είναι το "κράτος των Εξάρχίων"...Τα υπόλοιπα πάνε -κατά τα άλλα- κατ' ευχήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η εκλογή του Σαρκό με 53% και με πρωτοφανή μάλιστα συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι ενδεικτική της στροφής της γαλλικής κοινωνίας προς τα Δεξιά. Οι λόγοι γι' αυτή την στροφή πολλοί και διάφοροι, αλλά εκτός θέματος post (Σαρκοζί). Πάντως το ότι κατάφερε ένας άνθρωπος που τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν μέλος της κυβέρνησης (και συνεπώς με όλη τη 'φθορά' που φέρνει αυτή η παραμονή στην εξουσία) να εκλεγεί με τέτοιο ποσοστό και μάλιστα με σύνθημα το να 'μη φοβόμαστε την αλλαγή' είναι επίσης ενδεικτικό αυτής της στροφής και αποκαλύπτει τις διαστάσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Nikos Dimou said...

    Είναι ο Σαρκοζύ φασίστας;


    --------------------------------

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΕΞ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

    ΥΓ:

    Σίγουρα είναι κακάσχημος και πρέπει να τελειώνει στο πατ - κιουτ!


    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν θεωρώ φασίστα τον Σαρκοζύ.
    Ωστόσο, δυσπιστώ στην συγκρουσιακή του γλώσσα.

    Ο πρώτος λόγος είναι ότι πιστεύω ότι το πρόβλημα της ανομοιογένειας δεν λύνεται με διαιρέσεις που πιθανόν αρέσουν στους φοβισμένους αστούς αλλά εξοργίζουν τους αποκλεισμένους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, καλώς ή κακώς, προτιμώ στα δύσκολα θέματα την τακτική "have a soft voice and carry a big stick" (μεταφορικώς το "stick" - δεν εννοώ καταστολή, εννοώ μέτρα, και βέβαια "soft voice" δεν σημαίνει "soft" περιεχόμενο).

    Καταλαβαίνω γιατί οι Γάλλοι τον προτίμησαν από την Ρουαγιάλ (δεν αρκεί η "θηλυκότητα" και σίγουρα δεν αρκούν οι γενικολογίες).

    Ομοίως θα ψήφιζα λευκό (δεν το λέω προς τιμήν μου, απλώς δεν θα μου άρεσε να με συνυπολογίζουν στο ποσοστό των μεν ή των δε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. I döda vinkeln said...
    Δε θα συμφωνήσω...Θυμάμαι τους λόγους του Χίτλερ

    ------------------------

    Θυμηθείτε πόσοι δικτάτορες ΔΕΝ ήταν δημαγωγοί: Στάλιν, (και όλοι οι Ανατολικοί) Φράνκο, Σαλαζάρ, Πολ Ποτ κλπ.
    Θέλω να πω πως αφού πάρει την εξουσία στα χέρια του ένας δικτάτορας δεν χρειάζεται να είναι δημαγωγός (φυσικά αυτό δεν αποκλείει το να είναι). Αλλα επιμένω πως η πραγματική δημαγωγία προϋποθέτει δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Nikos Dimou said...

    ....
    Αλλα επιμένω πως η πραγματική δημαγωγία προϋποθέτει δημοκρατία.


    -------------------------

    Καλησπέρα Κε Δήμου

    Το σημερινό σας post είναι το πιο ερωτικό εδώ και καιρό του blog σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Είναι σαφές ότι η δημαγωγία έχει νόημα όταν χρειάζεσαι την βοήθεια και την συμμετοχή του λαού. Συνήθως αυτό συμβαίνει στις δημοκρατίες για την άνοδο η την διατήρηση της αρχής και σε πολεμικές προσπάθειες. Οι μετα την ανάληψη της εξουσίας λόγοι του Χίτλερ ήταν ελάχιστοι σε σχέση με τους προ της ανάληψης της εξουσίας, (είχε βγάλει χιλιάδες πολιτικούς λόγους πριν), και αφορούσαν την πολεμική συμμετοχή του Γερμανικού λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Aκόμα πιό ανησυχητικό νεοελληνικό σύμπτωμα από το ερώτημα αν ο Σαρκοζί είναι ή δεν είναι Α, Β, Γ (που θα απαντηθεί και από τον τρόπο που θα ασκήσει την αρχή την οποία-δημοκρατικά, άσχετο αν και δημαγωγικά, κέρδισε) αποτελεί το "εμένα άκου" [παραφράζω το "εμένα κοίτα" του ΝΔ γιά τους παρκαδόρους των φερρυ μπόουτ]. Δεν υπήρχε, όχι γραπτό ή ηλεκτρονικό μέσο (και οι προσκεκλημένοι του) αλλά χώρος εργασίας σήμερα που η πρώτη φράση ήταν "Ο Σαρκοζί κέρδισε διότι...και άκου εμένα" ή το αυτό με αντίθετη σειρά. Να πώ ότι η όποια γνώμη έχω στηρίζεται σε συζήτηση με γαλλίδα συγγενή μου και τον έλληνα (αλλά με δικαίωμα ψήφου) σύζυγό της, και σε αδρές γραμμες είναι ό, τι γράφει ο giannis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μήπως, τελικά, οι περυσσινές ταραχές στην Γαλλία, έφεραν το Σαρκοζύ στην εξουσία;

    Η γνώμη μου είναι πως ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. athanasia said

    "...δεν το λέω προς τιμήν μου, απλώς δεν θα μου άρεσε να με συνυπολογίζουν στο ποσοστό των μεν ή των δε".

    Γιατί όχι;

    Ποια είναι η δύναμη της λευκής ψήφου;

    Ψηφίζουμε μόνον τον "ιδεώδη" κατά τα πρότυπά μας υποψήφιο; Θα μπορούσε να υπάρξει τέτοιος υποψήφιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Dion.M. said...
    Μήπως, τελικά, οι περυσσινές ταραχές στην Γαλλία, έφεραν το Σαρκοζύ στην εξουσία;

    -------------------------

    Βοήθησε και η καταστροφολογία της Σεγκό... επικίνδυνος, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Στις περιπτώσεις των Στάλιν, Φράνκο και λοιπά, έχετε δίκιο, η δημαγωγία έπαιζε ελάχιστο εώς καθόλου ρόλο στην προσωπική τους άνοδο ή επιβίωση στην εξουσία.

    Εκεί χρησιμοποιήθηκαν άλλοι μηχανισμοί και τακτικές(ιδεολογία, καταστολή, προσωπολατρεία).
    Βέβαια στην ΕΣΣΔ αυτό εξηγήται και από τα δομικά χαρακτηριστικά του πολιτικοκοινωνικού συστήματος, στο οποίο η δημαγωγία δεν είχε μάλλον και τόσο σημαντική θέση.

    Αν και στην Ισπανία μπορεί να μην ήταν ο ίδιος ο Φράνκο δημαγωγός, αλλά λειτουργούσε ένα ολόκληρο σύστημα κάτω από αυτόν το οποίο θεμελίωνε και διαιώνιζε την εξουσία του, με δημαγωγικές εκτός των άλλων πρακτικές (πχ.εκκλησία).

    Θεωρώ πως η δημαγωγία δεν είναι αναπόφευκτη μοίρα της δημοκρατίας καθαυτής ως πολιτεύματος, αλλά μάλλον χαρακτηριστικό μιας μαζικής κοινωνίας της οποίας η εξουσία βασίζεται στην κινητοποίηση, τον έλεγχο και τη χειραγώγηση του πληθυσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τελικός σκοπός του Σαρκοζεί (σαράκι της θνητής σάρκας που κατατρώει την υπεραξία της αγάπης) ο αρχιεπισκοπικός θρόνος. Δεν κρύβει τις θρησκευτικές του φιλοδοξίες και μετά τις πενταήμερες διακοπές θα παρελάσει ως σημαιοφόρος στα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια μεταχειριζόμενος εκείνες τις λεκτικές παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. σε ρυθμό ρούμπας που θα σκανδαλίσουν τον κατοχικό επίσκοπο του ψευδοκράτους της Πάφου. Στην υπέρ πάντων σκωροκτόνα μάχη για την κατάκτηση του Μαλλιακού δημοκρατικού της κόλπου θα μεταχειριστεί τις τεχνικές του μικροαστικού πολέμου: πτώση στον Άθω με σινούκ, αποστολή μεθαδονομάχου Τσιτουρίδη στο Λίβανο, απόκτηση πτυχίου οδήγησης νταλίκας, απαγωγή και δολοφονία Άλεξ Λυκουρέζ, θανάτωση Ζωλότα και Καρυωτάκη, καντάδες στην Πλάκα. Θα αναστηθεί ο Λιαντίνης να μας προειδοποιήσει ότι η θρησκευτική πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και θα μας συστήσει το Σαρκοζεί ως επικίνδυνο καραγκιόζη που θα εξοργίσει τον Αλλάχ τον καντηλανάφτη του Πάπα και θα φέρει τη δευτέρα παρουσία. Κι εμείς περιμένοντας θα γερνάμε και θα βγούμε στη σύνταξη και όπως πάντα κατά τα γνωστά θα παραγγείλουμε πρώτο στον Χάρο δορυφορικό πιάτο την αδιαφορία κάθε ελεεινού σωτήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σαφώς και δεν είναι φασίστας ο Σαρκοζί... Επειδή στην Ελλάδα το πολιτικό κλίμα ήταν ανέκαθεν πολωτικό, οι βαριές και οι υπερβολικές ύβρεις εκατέρωθεν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού μας συστήματος και σήμερα θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η μέγιστη κληρονομιά των προγόνων μας προς τις νέες γενιές για να ασχολούνται με την πολιτική και να μην ξενερώνουν ποτέ με τις εκλογές.

    Εγώ για να μαι ειλικρινής το διασκεδάζω αυτό και δεν παραλείπω να αποκαλώ ενώπιον των "φασιστών" φίλων μου το Σαρκοζί φασίστα. Πλάκα επίσης έχει όταν ακούς αυτοαποκαλούμενους αριστερούς οι οποίοι στην πραγματικότητα γουστάρουν γουστάρουν περισσότερο από την αστική δημοκρατία πολιτεύματα τύπου Στάλιν, Καντάφι και πολ-τζακ;-ποτ να θεωρούν τους Μάνο, Ανδριανόπουλο και γιατι όχι και τον Αλογοσκούφη φασίστα. Εξίσου αστείο είναι να συναντάς στην εποχή μας παλιάς κοπής δεξιούς οι οποίοι εξακολουθούν να επισείουν τον κίνδυνο του κομμουνισμού και εύκολα θα περνούσαν τον ΝΔ για Κομμουνιστή αν τον άκουγαν να ασκεί κριτική στον αρχιεπισκοπίξ και φοράει μούσι.

    Βλέποντας με παρέα ηλικιωμένων τη γνωστή εκπομπή στον Άλφα με θέμα το Βησαριώνα πέρσι, μια μεγαλούτσικη κυρία αναρωτιέται "μα ποιος είναι αυτός ο κομμουνιστής;" και τις λέω "αυτός είναι ο Δήμου, δεν είναι όμως κομμουνιστής, αλλά ορθολογιστής" και κουνάει με αποδοκιμασία το κεφάλι σα να μου λέει"όχι Γιάννης, Γιαννάκης"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ο Nicola Sarkozy νίκησε χθες για έναν και μόνο λόγο: ήταν ο εαυτός του.

    Δεν προσπάθησε να παραστήσει τον καλό. Δεν προσπάθησε να πουλήσει χαμόγελα και γαλλική φινέτσα. Δεν έμεινε στην επιφάνεια των πραγμάτων. Μίλησε με όρους πολιτικής(συχνά δε, υπήρξε σκληρός και "μη πολιτικά ορθός", αλλά εξέπεμψε ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ)και αυτό, είτε συμφωνεί κανείς με όσα λέει είτε όχι, εκτιμήθηκε από την πλειοψηφία των Γάλλων(κοινώς, "κουτόφραγκων").

    Η κυρία Royal, μου έδωσε την εντύπωση πως ασχολήθηκε περισσότερο με τους τύπους, παρά με την ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ο Σαρκοζί, γιατί όχι;

    Από τη στιγμή που ο Μπου-Μπούς Μπόμπος είναι πρόεδρος των Η.Π.Α. όλα είναι πιθανά...

    Δεν κοιτάμε το δικό μας κοινοβούλιο που γέμισε με ηθοποιούς, χορεύτριες, μπασκεμπολίστες και προπονητές;

    Και κάτι ακόμα: Γιατί τέτοιο ενδιαφέρον για τη Γαλλία από τα ημέτερα Μ.Μ.Ε.;
    Πάει η Γαλλία, πάει η αποικιοκρατία.
    Ως μέγεθος οικονομίας η Γαλλία είναι πολύ μικρή πια για την Κίνα ή την Ρωσία.
    Η Ρωσία προβάλει πλέον ως ο νέος ενεργειακός γίγαντας στην Ευρώπη.
    Το ξανθόν γένος και ο Πούτιν έρχονται που λέει και ο Λιάκο!


    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. I döda vinkeln said...
    Στις περιπτώσεις των Στάλιν, Φράνκο και λοιπά, έχετε δίκιο

    ----------------------

    Ξέχασα και τους δικούς μας: Μεταξάς, Παπαδόπουλος και Σια - μόνο δημαγωγοί δεν ήταν!
    ________________________

    I döda vinkeln said...
    Θεωρώ πως η δημαγωγία δεν είναι αναπόφευκτη μοίρα της δημοκρατίας

    --------------------

    Προς Θεού - δεν είπα ποτέ τέτοιο πράγμα. Είναι η αρρώστια της δημοκρατίας. Απλώς είπα ότι χρειάζεται την δημοκρατία για να υπάρξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ο εγκυκλοπαιδικος ορισμος του φασιστα ειναι κατα την στενη εννοια. Κατα την ευρεια εννοια,ειναι ο τυρρανος/σατραπης/αντιδημοκρατικος/καταπιεστης των μειονοτητων,των "κατωτερων" λαων & εθνων,θρησκειων,εκκλησιων,ο σκοταδιστης & φιμωτης των ελευθεριων.
    Κατα την ευρεια εννοια,φασιστικοι λαοι ειναι οι μεσογειακοι & βαλκανιοι λαοι,οπου ολες οι μειονοτητες τυρρανουνται.
    Το φασιστικο καθεστως μπορει ανετα να υπαρχει με κοινοβουλευτικη μορφη. Ο Χιτλερ & οι ναζιατες βγηκαν 1ο κομμα σε ελευθερες εκλογες. Ο Φρανκο δεν επεσε,απλα...πεθανε. Οι Ισπανοι γουσταραν τη δικτατορια ,οπως & οι Γραικοι ,που στηριξαν τη χουντα σε ποσοστο 55%.
    Μονο οι αγγλικοι & οι σκανδιναυικοι λαοι,οι προτεσταντικοι λαοι εχουν φιλελευθερισμο & αληθινη δημοκρατια. Οι υπολοιποι ειναι φασιζοντα μπαζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλήσπέρα σε όλους
    Η Σεγκό μοιάζει λίγο στον ΓΑΠ...
    Ηγέτης light, χωρίς λιπαρά...
    Που πας παιδάκι μου..;

    Τώρα, νομίζω οτι η νίκη του Σαρκοζύ μας έρχεται κουτί, κι ας λένε οι πολιτικοί μας άλλα...
    Μια χαρά στάχτη στα μάτια του κοσμάκη. Αλλωστε το σπόρ το ξέρουν καλά.

    Στεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. doctor said...
    Και κάτι ακόμα: Γιατί τέτοιο ενδιαφέρον για τη Γαλλία από τα ημέτερα Μ.Μ.Ε.;

    -----------------------

    Μα διότι μεταπολεμικά η Γαλλία ήταν ο πολιτικός και πνευματικός οδηγός μας. Όλοι οι διανοούμενοί μας είναι Γαλλοσπουδαγμένοι αριστεροί ή μεταμοντέρνοι. Το σοκ του να γυρίσει η Γαλλία προς φιλελεύθερες λύσεις τους έχει κάνει να αφηνιάσουν (εξού και τα περί φασίστα...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. a-lexia said...

    Ποιά είναι η δύναμη της λευκής ψήφου;

    ----

    Kαμιά. Απλώς δεν πιστεύω στην αναγκαστική ψηφοφορία - επομένως, όταν "πρέπει" να ψηφίσω και δεν με ικανοποιούν οι διαθέσιμες επιλογές, είναι το μόνο που μπορώ να κάνω.

    Δεν πιστεύω σε "ιδεώδεις" υποψηφίους, αλλά -συγχρόνως- για μένα η ψήφος σε κάποιον προϋποθέτει ότι συνολικά τον κρίνω προτιμότερο από τους άλλους υποψηφίους, είτε γενικά είτε στις συγκεκριμένες συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Θεωρώ ότι ο Σαρκοζί ως μέλος της παρελθούσας Κυβέρνησης δεν είχε και μεγάλα περιθώρια να παρεκλίνει από τη γραμμή που ακολουθούσε μέχρι τότε. Φαίνεται ότι η πολιτική του αυτή είχε την αποδοχή των γάλλων πολιτών, ανεξάρτητα από τον αρχικό σκεπτικισμό τους. Εικόνα σου είμαι Κοινωνία και σου μοιάζω δηλ.

    Επιπλέον, συσπείρωσε τους απανταχού κερατάδες που είδαν στο πρόσωπό του να αποδαιμονοποιείται η απιστία και να γίνεται κομμάτι της κοινωνίας πασπαλισμένη με ολίγη από καλοσύνη, καθώς ο Άνδρας Σακροζί δέχτηκε και πάλι στις αγκάλες του την άπιστη. Επίσης, απέδειξε ότι οι ξενέρωτοι Γάλλοι κάτι ξέρουν από πάθος εκτός από το να το περιγράφουν στις φλύαρες ταινίες τους (βλ. Ρομέρ).

    Τέλος, για τους μικρούς φασισμούς και στη δική μας χώρα κάτι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς (άσχετο με το ποστ, αλλά σχετικό με την καθημερινότητά μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Η αυτό-αποκαλούμενη αριστερά, κάπως καλή ως αντιπολίτευση, αλλά χρεοκοπημένη ως παραγωγός και εφαρμοστής πολιτικών μεταρρυθμίσεων και αποδεδειγμένα μη ικανή στην απλή διαχείριση εξουσίας, έχει ανάγει την υποστήριξη (βλ. πατερναλισμό) των μεταναστών ως το μόνο κρίσιμο θέμα αντιπαράθεσης με τους εκάστοτε κυβερνώντες.

    Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσής της πλέον, αφού, δυστυχώς, έχει αποτύχει έστω και απλώς να εισηγηθεί, όχι και να εφαρμόσει, οποιαδήποτε μεσο - μακροπρόθεσμη πολιτική που να αφορά στα προβλήματα όλων - και όχι μόνο των μεταναστών.

    Η αγωνία των εκφραστών της αυτό-αποκαλούμενης αριστεράς για την επιβίωσή τους, τους έτρεψε στο λαϊκισμό (είναι εθνικιστής όποιος λέει ότι είναι γάλλος ή έλληνας και νοιάζεται για τη χώρα του, αλλά όχι και όποιος λέει ότι είναι πακιστανός ή αλβανός και στέλνει όλο το εισόδημα του στην δική του πατρίδα). Στην διαστρέβλωση ("ο φασίστας Σαρκοζί"). Αλλά και στην αξιοποίηση των συντηρητικών αντανακλαστικών ("ψηφίστε με για να μην έχουμε ταραχές"), προβάλλοντας παράλληλα τον δικό τους πολιτικό οπορτουνισμό ως προτέρημα.

    Είναι μία φυσιολογική εξέλιξη όλα τα παραπάνω.

    Είναι εύκολο, τζάμπα πράγμα, να είναι κανείς αριστερός του σαλονιού. Και να κάνει επίκληση στην αξιοπρέπεια, στον ανθρωπισμό και στα αγαθά συναισθήματα (των άλλων) από το Ψυχικό και την Εκάλη, για να μιλήσουμε και για τα δικά μας. Λες και ο ανθρωπισμός εξαντλείται στους μετανάστες και δεν εφαρμόζεται στους -μη κατέχοντες- ντόπιους.

    Το δύσκολο είναι να δοθούν λύσεις στην υπαρκτά και αντικρουόμενα συμφέροντα και αντιθέσεις, οικονομικές - πολιτισμικές - γεωπολιτικές μεταξύ ντόπιων και μεταναστών. Το δύσκολο είναι να προτάσσειται η πολιτική, έναντι του αδιέξοδου δήθεν συναισθηματισμού. Και αυτό δεν είναι πολιτικός κυνισμός. Το αντίθετο του λαϊκισμού είναι.

    Εκεί που η σημερινή αριστερά έχει παταγωδώς αποτύχει.

    Κύριε Δήμου ζητώ συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο μου. Δεν θα παρεξηγήσω την μη δημοσίευσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Οι Αριστεροί όπου γης, μου φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το ίδιο, μεγάλο πρόβλημα:

    αντί μιας ΘΕΤΙΚΗΣ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ πρότασης στις ξεκάθαρες ιδέες των κεντροδεξιών-φιλελεύθερων σχηματισμών, μιλούν ΜΟΝΑΧΑ με όρους "αντί", είτε για τα πρόσωπα είτε για τις πολιτικές επιλογές των πολιτικών τους αντιπάλων.

    Αυτό, πέρα από ένδεια επιχειρημάτων ή και πολιτικής φαντασίας, αποδείκνυει ίσως περίτρανα, αυτό που η ίδια η παγκοσμιοποίηση έχει δείξει: ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη(κοινωνική και οικονομική), είναι -καλώς ή κακώς- ΕΝΑΣ(ρωτήστε και τους Κινέζους)και πως πολύ απλά, δεν υπάρχει άλλη, ρεαλιστική πρόταση.

    Αλλά αυτή είναι μια αλήθεια που, δυστυχώς, τα αριστερά κόμματα,όπου γης(εκτός από τους Κινέζους, είπαμε), αδυνατούν να παραδεχθούν ανοιχτά και να την ομολογήσουν...(αφού σε μια τέτοια περίπτωση, θα απολέσουν κάθε νόημα ύπαρξης -αν και αυτό έχει μάλλον ήδη συμβεί, είτε το θέλουν είτε όχι)

    Οι ιδεολογίες δεν πέθαναν. Οι αριστερές ιδεολογίες όμως, μάλλον.

    (Με σεβασμό προς όλους τους φίλους που σκέφτονται "αριστερά")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Η λεξεις Γ*λλια & Γ*λλος ειναι συμβολα του γραικικου μυθοφασισμου,ενταγμενα στη προπαγανδα περι "αρχαιου " λαου. "Αρχαιοι " οι Γραικοι," αρχαιοι " & οι Φραγκοι. Οταν οι ιδιοι λενε τους εαυτους τους Φραγκους & ετσι τους αποκαλει ολη η ανθρωποτητα,ειναι γελοια & ενδεικτικη του γραικικου αυτισμου η χρηση ανυπαρκτων διεθνως λεξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. doratsirka said...
    Επιπλέον, συσπείρωσε τους απανταχού κερατάδες...

    ----------------------------

    lol, lol, lol!

    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Athanasia said

    "Απλώς δεν πιστεύω στην αναγκαστική ψηφοφορία - επομένως, όταν "πρέπει" να ψηφίσω και δεν με ικανοποιούν οι διαθέσιμες επιλογές, είναι το μόνο που μπορώ να κάνω..."

    To αντιλαμβάνομαι. Απλώς πιστεύω ότι λογικά οι πολίτες θα "έπρεπε" να θέλουν να ψηφίσουν και όχι να νιώθουν ότι πρέπει.

    Σε ευχαριστώ που μου απάντησες. : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ luke skywalker

    ...λέγεται και συγχορδία. Ή μήπως ομοβροντία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Παρακολουθώντας εχθές στην τηλεόραση τις συγκεντρώσεις στο δρόμο οπαδών με σημαίες, κόρνες, τρέξιμο και κυνηγητό αυτοκινήτων των υποψηφίων, καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείτε ΝΔ όταν λέτε ότι μεταπολεμικά η Γαλλία ήταν ο πολιτικός και πνευματικός οδηγός μας. Οι αντιδράσεις μας φαίνεται να συμπίπτουν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.
    Στο σημερινό ΜΜΕ νεοελληνικό λεξιλόγιο οι εκφράσεις "φιλελεύθερος" (ή έστω νεο-φιλελεύθερος) έχουν αρνητική έννοια και εκλαμβάνονται ως κατηγορίες; Αυτό και αν είναι οξύμωρο. Από κει και πέρα έννοιες λέξεων όπως φασίστας αλλά και άλλες δείχνουν να εξελίσσονται παρέα με την ιστορική συνέχεια του έθνους. Νομίζω ότι είναι καιρός να ανανεώσετε το Ερωνικό Νεοελληνικό Λεξικό . Προσωπικά έχω να προτείνω και άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ενδιαφέρον έχει ότι οι νεοδημοκράτες, οι φυσικός σύμμαχοι του δεξιού κόμματος της Γαλλίας, δυσκολευόντουσαν πολύ να εκφράσουν ανοιχτά την υποστήριξη τους προς το Σαρκοζί, χωρίς να αποκλείεται ότι ορισμένοι όντως δεν ήθελαν να κερδίσει τις εκλογές. Ενώ αντίθετα όλοι οι άλλοι με αυτοπεποίθηση και χωρίς ίχνος ντροπής δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εκδηλώνουν τη συμπάθεια τους προς τη σεγκο ή τα άλλα αριστερά κόμματα. Για το Λεπεν ούτε λόγος βέβαια!

    Αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα ότι η πολιτική του τόπου σε ρητορικό επίπεδο μετατοπίζεται σταθερά αριστερά του κέντρου και ότι η ΝΔ είναι απλώς ένα κόμμα διαχείρισης της εξουσίας,με... αμαρτωλό παρελθόν, χωρίς πολιτικό λόγο, όραμα και σοβαρό πρόγραμμα.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη χώρα κάνει κουμάντο η -ιδιότυπη ελληνικού τύπου- αριστερά όμως όπου λαλούν πολλά κοκόρια -και μάλιστα κακόηχα- αργεί να ξημερώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ένα πράγμα που δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα:

    τον ΓΑΠ πρωθυπουργό να δηλώνει σαν άλλος Σαρκοζί, αμέσως μετά από την εκλογή του:

    "Αυτή τη στιγμή, η σκέψη μου είναι στον κύριο Καραμανλή τον οποίο σέβομαι βαθύτατα και στα εκατομύρια των Ελλήνων που τον ψήφισαν"...(το είπε ο Σαρκό για την Σεγκό, ενώ και ο Καραμανλής υπήρξε μετριοπαθής στη νίκη του το 04)

    Περιττό να θυμίσω πως δις ως σήμερα, η ΝΔ αντιμετωπίστηκε ως "παρένθεση" από την εν λόγω παράταξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον "σεβασμό" που τρέφουν οι κύριοι αυτοί, για τον κόσμο που την επέλεξε, στην άλλη(πολιτική)άποψη και τελικά, στην ίδια τη Δημοκρατία ενώ, αν τους ήταν δυνατό, θα την είχαν ανατρέψει από την επομένη κιόλας...(αυτά από την αυτοαποκαλούμενη "Δημοκρατική Παράταξη")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εχω ζήσει και δουλέψει στο Silicon Valley της California για αρκετά χρόνια σαν σύμβουλος Management και πληροφορικής. Στα χρόνια αυτά, γνώρισα πολλούς Γάλλους που βρέθηκαν εκει, άλλοι γιά εκπαίδευση, μα οι πιο πολλοί για συνεργασίες με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Ολοι τους μορφωμένοι ανθρωποι, με υγιέστατη ιστορική συνείδηση για το τί εκφράζει η Γαλλία στον κόσμο σήμερα. Σέ πολλές συζητήσεις που έκανα μαζί τους, διαπίστωσα την επιθυμία τους να δούν τη Γαλλία να πρωταγωνιστεί σαν παγκόσμιος παράγοντας στο εμπόριο και στις τέχνες.

    Μεγάλες συζητήσεις και προβληματική αναπτυσσόταν πάνω σε θέματα στρατηγικής. Πώς θα μπορούσε η Γαλλία να δημιουργήσει ενα Silicon Valley; (η Γαλλία χρηματοδοτεί ανάλογα σχέδια αλλά οχι ακόμα με επιτυχία). Ενα παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής και διανομής προιόντων; (η Γαλλία για παράδειγμα δεν πουλάει καθόλου αυτοκίνητα στην Αμερική). Τι χρειάζεται να κάνει η Γαλλία για να μειώσει την γραφειοκρατεία ωστε η αγορά να γεμίζει με νέες εταιρείες; (στην Αμερική, η γραφειοκρατεία είναι πολύ μικρή). Η, να βελτιώσει το σύστημα χρηματοδότησης νέων εταιρειών με Venture Capital (σ’αυτο η Αμερική εχει ιστορικη παράδοση χάριν της έννοιας του Speculation). Πώς θα μπορούσε η Γαλλία να αναμορφώσει την πανεπιστημιακή της υποδομή ωστε οι αποφοιτοι να βρίσκουν αμέσως καλές δουλειές; (η Αμερική εχει καταπληκτικές επιδόσεις στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της).

    Αυτή είναι λοιπόν η συγχρονη προβληματική των ανθρώπων που ζουν εντονα, εχουν ενδιαφέροντα, ιστορική γνώση, παρατηρούν τις αλλαγές παγκοσμίως και σέβονται τον αντίπαλο (την Αμερική, στη συγκεκριμένη περίπτωση). Αυτά βλέπουν σήμερα οι Γάλλοι και ζητούν αλλαγή. Γιατι η όμορφη Γαλλία είναι συγχρόνως και μια υπερήφανη χώραμε μορφωμένους ανθρώπους που δεν θέλουν να χάσουν το μέλλον τους ονειροπολώντας απίθανους και ξεπερασμένους σοσιαλιστικούς συνδιασμούς. Αυτές τις αλλαγές ψήφισαν χθές οι Γάλλοι. Και θεώρησαν πως ο καλλίτερος ανθρωπος γι’αυτές τις αλλαγές ειναι ο κύριος Σαρκοζί. Εγω συμπαθώ πολύ τη Γαλλία, σέβομαι τη ψήφο της, και δεν ανυσηχώ καθόλου. Ο κύριος Σαρκοζύ είναι εκλεγμένος δημακρατικότατα με 53% του ψήφου. Λίγο σκληρος, αλλα εμένα μου θυμίζει τους Γάλλους ρεαλιστές που συνάντησα στο Silicon Valley.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @σιωπηλός

    Χαίρομαι που συμφωνούμε. Δεν μου συμβαίνει συχνά...

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Luke Skywalker said...
    Οι Αριστεροί όπου γης, μου φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το ίδιο, μεγάλο πρόβλημα
    ---------------------
    Ας το ...χαλάσουμε λίγο:
    Οι Δεξιοί όπου γης, μου φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το ίδιο, μεγάλο πρόβλημα:

    πως είναι δυνατόν μετά την ΘΕΤΙΚΗ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ πρόταση τους για το μέλλον όλων μας, να υπάρχούν ακόμη αριστεροί;

    Κάτι δεν πάει καλά στα σχέδια..

    Αλλά αφού ως Δεξιοί διαμένουμε σε Ψυχικό, Εκάλη κτλ. ας ρίξουμε μια ..πολυπολιτισμική κοινωνία στα άλλα προάστια. Θυμάστε την αντίδραση του Δήμου Εκάλης ή Νεας Ερυθραίας (συγχωρέστε με) όταν ο Δήμαρχος Φυλής ή Ν.Λιοσίων (επίσης συγχωρέστε με αλλά δεν παίζει και τόσο ρόλο ποιοι ακριβώς ήταν) που διέθετε οικόπεδο 50 στρεμματα εκεί, θέλησε να εγκαταστήσει τσιγγάνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. To 1995 μιλούσα με Γάλλους φίλους στο Παρίσι. Τους έλεγα για την επανάσταση του Ιντερνετ και μου απαντούσαν: Μα εμείς έχουμε το Minitel (ένα αφελές σύστημα επικοινωνίας με τερματικά). Κολλημένοι στο Minitel έχασαν πολύ χρόνο μέχρι να αποδεχθούν την νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

    Θυμάμαι πάντα αυτό που είπε ο Nicholas Negroponte: "Οι Γάλλοι δεν αποδέχονται κάτι, αν δεν το έχουν εφεύρει οι ίδιοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Εβαρέθηκα να διαβάζω περί της ιδέας της μεταρρυθμίσεως και να εννοούν τη λέξι μεταρρύθμιση ως κάτι ζωογόνον και υπερούσιον. Κάνει μεταρρύθμιση για να μην καταρρεύσει το σύστημα του που όλως τυχαίως μια χαρά συμβαίνει να του ανήκει να μας έχει να του δουλεύουμε. Κάνει μεταρρύθμιση για μας καθυστερήσει να μην σφυρίξουμε το τέλος του και αυτοί λένε μεταρρύθμιση σαν να φέρνουν ζωή στον κόσμο. Είναι σάπιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. stefanos
    έχετε δίκιο για την Εκάλη και τα Άνω Λιόσια - αλλά 20 χρόνια σοσιαλισμός δεν άλλαξε τίποτα...

    Τουλάχιστον οι (αυθεντικοί) φιλελεύθεροι δημιουργούν πλούτο (μαζί με ανισότητα). Αλλά οι σοσιαλιστές ούτε πλούτο δημιουργούν ούτε μεγαλύτερη ισότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μου έκανε εντύπωση τις τελευταίες μέρες το ότι οι Έλληνες πολιτικοί συζητούσαν ωραιότατα, πολιτισμένα και με περίσσια ζέση για τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Μήπως να τους στέλναμε όλους στη Γαλλία με εισιτήριο χωρίς επιστροφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. είχα διαβάσει ένα βιβλίο τελευταία (από αριστερή οργάνωση, νομίζω τροσκιστική) όπου αναφερόταν στον προβληματισμό αυτού του ποστ. του τι είναι φασιστάς και το κατά πόσο μπορούμε γενικόλογα να τη χρησιμοποιούμε. φυσικά κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα ότι λέγοντας με το παραμικρό κάποιον φασίστα χάνεται η "δύναμη" αυτής της λέξης κι ότι ουσιαστικά γίνεται οικεία.

    ένα από τα μεγάλα προβλήματα πιστεύω της ελληνικής αριστεράς είναι ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν γιατί πράγμα "πολεμάνε", το τι χαρακτηριστικά έχει κτλ.

    στο ότι έχουν πεθάνει οι ιδέες θα διαφωνήσω. οι ιδέες επειδή δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί δεν μπορούν να πεθάνουν. αλλά σαν ζωντανοί οργανισμοί συνήθως εξελίσσονται κι εμφανίζονται με διαφορετική μορφή. τουλάχιστον εγώ έτσι το βλέπω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Οι " 6 γειτονιες " των πλουσιων ( π. Ψυχικο,Φιλοθεη,Πολιτεια,Εκαλη,Βουλα,Βουλιαγμενη ) χρειαζονται πολυκατοικιες με Τσιγγανους & Τζαμιά. Ετσι,για...πολυπολιτισμικοτητα.
    Madames,c'ést la revolution...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @ harrygreco

    Επειδή είναι δύσκολο τη σήμερον ημέρα να βρεις το harrygreco οπουδήποτε κάνω κατάχρηση αυτού του χώρου, με την επιείκεια του οικοδεσπότη εύχομαι, για να του υποβάλλω ένα ερώτημα για ένα θέμα στο οποίο, αν μη τι άλλο, είναι μετρ.

    Τον τελευταίο καιρό που διανύουμε τη "χρυσή" εποχή των... ταλέντων της Αννιτας Πάνια έχει ξεχωρίσει ένα άσμα που γράφτηκε για τη μαύρη καλλονή Τσίλα το οποίο λέει "μαύρη, μαύρη, μαύρη μου χεις κάνει τη ζωή" ή κάπως έτσι. Το υπονοούμενο είναι σαφές... Φυσικά δεν του ζητώ να μου κάνει ποιοτική ανάλυση του τραγουδιού αλλά αν μπορεί ας μας δώσει μια εξήγηση για το πως είναι δυνατόν να γράφονται στο Μπουζουκιστάν τέτοια τραγούδια όπως το παραπάνω καθώς και το "ο μαύρος ο σκύλος ο ταμ ταμ", να είναι πολιτικά ορθά και να γίνονται μάλιστα και επιτυχίες! Άκρως συνηθισμένο και ανεκτό είναι επίσης να ακούς στα ΜΜΕ και ιδίως τα αθλητικά εκφράσεις όπως "ο αραπάκος με το τρίτο πόδι" ή "ο μαυρούλης..." κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Δεν ξέρω για την χώρα. Πάντως εδώ στο blog δε βλέπω σε καμιά περίπτωση την πολυθρύλητη ιδεολογική "παντοκρατορία της αριστεράς", αλλά μάλλον το αντίθετο.

    Η αντιπαράθεση γίνεται με την παρουσία μόνο της μίας πλευράς. Η άλλη είτε είναι απούσα είτε δεν τολμά να μιλήσει.

    Αυτό όμως δημιουργεί ορισμένα προβλήματα ξέρετε:

    όταν παίζεις σκάκι με τον εαυτό σου, νικάει πάντα η πλευρά που εσύ θέλεις...

    Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ούτε αριστερούς ούτε φιλελεύθερους. Είχε πάντα σχεδόν αποκλειστικά συντηρητικούς, χωρισμένους -με ποδοσφαιρικά κριτήρια- σε διαφορετικές παρατάξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Δεν ξερω....

    Δεν μπορω ομως αλλο να ακουω τις λεξεις << δεξια >> και << αριστερα >> ...

    Ξερω υπαρχει μια ιστορια που δεν διαγραφεται αλλα θα ηθελα να πιστευω πως αυτα ανηκουν στο παρελθον...

    Ναι δυστυχως πολλοι μπερδευουν τον φιλελευερισμο ( που τους φερνει στο μυαλο τη δεξια ) με τον φασισμο ( που παλι τους φερνει το μυαλο τη δεξια ) .....

    Αλλα φανταζομαι αυτοι που αποκαλουν τον Σαρκοζυ φασιστα το λενε μεταφορικα....ελπιζω δηλαδη....

    Δεν ξερω,δεν νιωθω να με νοιαζει

    Ισως ο περιπτερας της γειτονιας μου ειναι περισσοτερο φασιστας απο τον Σαρκοζυ,ισως οχι...το ιδιο μου κανει...

    Δεν νιωθω να αλλαζει τιποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Κύριε Δήμου προφανώς δεν άλλαξε τίποτα επι 20 χρόνια αλλά πείτε μου αν αυτός ήταν σοσιαλισμός έστω και σύμφωνα με κάποιο λεξικό.
    Αυτό ήταν μια παρέα που μόλις ανέλαβε την εξουσία (βρήκε την φόρμουλα ΑΛΛΑΓΗ) άρχισε να πετάει στους απο κάτω 'διανοούμενους' τους ΤΡΙΤΟΥΣ δρόμους.
    Ετσι κανείς δεν κατάλαβε ότι η ΑΛΛΑΓΗ αφορούσε μόνο τους κυβερνώντες...
    Αποτέλεσμα και συμφωνώ εδώ μαζί σας, ως 'αυθεντικοί' φιλελεύθεροι δημιούργησαν πλούτο (μαζί με ανισότητα) για τους εαυτούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. cortlinux said...
    στο ότι έχουν πεθάνει οι ιδέες θα διαφωνήσω

    -------------------------------

    Άλλο οι ιδέες και άλλο οι ιδεολογίες. Που είναι κλειστά συστήματα, δογματικά και συναισθηματικά φορτισμένα. Αυτές (ελπίζω ότι) πεθαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. @I döda vinkeln

    Αναφερόμουν στην επαμφοτερίζουσα (γι αυτό και bisexual) - δήθεν συνθετική - προσέγγιση της κοινωνικής πραγματικότητας για την οποία καυχώνται, συνηθέστατα, τα κόμματα της “αριστεράς” και που στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι όχι μόνον πρακτικά ανεφάρμοστη αλλά και απολύτως αποπροσανατολιστική (πχ ΝΑΙ ΜΕΝ κακώς τα σπάνε “τα παιδιά” ΑΛΛΑ εμείς ως οργανωμένη πολιτεία οφείλουμε να απαλείψουμε τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, να αναλογιστούμε το μερίδιο ευθύνης των δυνάμεων καταστολής που τους εξωθούν σε τέτοιες ενέργειες κτλ κτλ κτλ) ...

    Πάντως ρίχνοντας μια ματιά στις αντιδράσεις των Ελληνικών πολιτικών κομμάτων, είναι εμφανές νομίζω ότι πέραν του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ, άπαντες άλλοι βρίσκονται σε εξαιρετική αμηχανία λόγω του αποτελέσματος των Γαλλικών εκλογών (με προεξάρχουσα την, θεωρητικά ιδεολογικά συγγενή, ΝΔ). Τι παράξενος κόσμος μπαμπά ...

    Τέλος, νομίζω ότι το από Δευ Μαϊ 07, 09:15:00 μμ σχόλιο του LocusPublicus, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Σε θέματα νέων τεχνολογιών (ηλεκτρονική, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική κτλ) η Γαλλία έχει πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα ... Το “κοινωνικό κράτος”, βλέπετε, δεν παράγει από μόνο του νέα γνώση/καινοτομία ούτε αποτελεσματικές παραγωγικές δομές ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. stefanos
    ξέρετε εσείς κάποιον αυθεντικό σοσιαλισμό; που να εφαρμόστηκε στην πράξη - όχι στα χαρτιά. Η πιο κοντινή προσέγγιση ήταν η Σουηδική σοσιαλδημοκρατία που κι αυτή από χρόνια μπάζει νερά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Στα περί δημαγωγίας και φασισμού θέλω να πω το εξής:

    Ο Χίτλερ δεν ήταν δημαγωγός όσο κυβερνούσε -πριν πιθανόν. Και δεν ήταν διότι βγήκε με ποσοστό γύρω στο 80% αν δεν κάνω λάθος. Άρα το πλήθος ήθελε να ακούσει τους πύρινους λόγους και αυτός απλά ήξερε πως να τους πωρώσει κι άλλο.

    Αυτό όμως δεν είναι δημαγωγία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. I döda vinkeln said...

    Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ούτε αριστερούς ούτε φιλελεύθερους. Είχε πάντα σχεδόν αποκλειστικά συντηρητικούς, χωρισμένους -με ποδοσφαιρικά κριτήρια- σε διαφορετικές παρατάξεις...
    --------------------
    και μια 'ευέλικτη' εκκλησία που πάντα στηρίζει την πρόοδο του τόπου και την άρση των ανισοτήτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. @στέφανος

    Σε επίπεδο πολιτικής, εκεί δηλαδή όπου θα έπρεπε -τουλάχιστον- κάποια πράγματα να λειτουργούν δίκην παραδείγματος, άλλοι έχουν ταυτιστεί με τις περιοχές που αναφέρετε. Ο δε κύριος Σημίτης, επέλεξε να εφαρμόσει τη δική του εκδοχή σοσιαλισμού(ο Θεός να τον κάνει), διαμένων στο Κολωνάκι. Αλλά μην είστε τόσο βέβαιος και για τις πολιτικές πεποιθήσεις των απλών πολιτών στις εν λόγω εκλογικές περιφέρειες. Δεν ζούμε προ του '81...(και τα στερεότυπα αυτά δεν "φτουράνε" πλέον)

    Προσωπικά, ζω και εργάζομαι στην Καλλιθέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. I döda vinkeln

    θα συμφωνήσω μαζί σου. πολύ συχνά στο τει στις διάφορες πολιτικές μας αντιπαραθέσεις διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι τον είχαν μπερδέψει με το γήπεδο. άτομα ενδιαφέροντα ανακάλυψα και στα δύο στρατόπεδα (καλά δεν είναι δύο. απλά σχηματικά το αναφέρω.)
    άλλωστε η αντιπαράθεση με βάση επιχειρήματα (χωρίς να με βγάζω απ'έξω) είναι πάντα πιο δύσκολο. αλλά ταυτόχρονα είναι ο τρόπος που σε κάνει να προσεγγίζεις πιο ουσιαστικά αυτά που πιστεύεις ότι ακολουθείς.
    το να ρίχνεις απλά ταμπέλες για να ξεμπερδεύεις είναι συνηθισμένη πρακτική πολλών δεξιών κι αριστερών.

    νδ
    ναι θυμάμαι αυτή την κουβέντα και με είχε προβληματίσει αρκετά τότε... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Προφανώς δεν υπάρχει. Αλλά μήπως ξέρετε εσείς κάποιον αυθεντικό καπιταλισμό; Εναν καπιταλισμό που δεν περιέχει συναλλαγές μεταξύ πολιτικών και ολίγων 'τζακιών', ή που δεν χρησιμοποιεί τον προστατευτισμό όταν δυσκολεύουν τα πράγματα; Στα πολύ δύσκολα ή όσα χρήζουν άμεσης επίλυσης υπάρχει και ο πόλεμος.

    Πρόσφατο απόφθεγμα στη 'καπιταλιστική' επιχειρηματολογία το ανεπανάληπτο
    Είστε μαζί ΜΑΣ ή εναντίον ΜΑΣ........

    ..επιτρέψτε μου το αστείο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. aggelos-x-aggelos said...
    Ο Χίτλερ δεν ήταν δημαγωγός όσο κυβερνούσε -πριν πιθανόν. Και δεν ήταν διότι βγήκε με ποσοστό γύρω στο 80% αν δεν κάνω λάθος.

    -------------------------------

    Κάνεις λάθος - στις εκλογές του 1932 οι Ναζι βγήκαν πρώτο κόμμα αλλά δεν είχαν πλειοψηφία (νομίζω είχαν πάρει κάπου 35%).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. @Luke
    έχετε δίκιο. Εγώ στην Αργυρούπολη. Αλλά ας το δούμε συμβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ξαναηρθε ο μπιντιμπι
    μ' Αστον Μαρτιν την DB.
    Το ερωτημα ειναι αβασιμο,καθ' οτι τα ασματα αυτα ειναι ευφημιστικα των μαυρων. Το παλιο του εβραιου Ζαμπετα για τον αρ*πη ηταν ρατσιστικο.
    Τα τραγουδια του Ζε τ' Αιμ ειναι κιτσαρια at its best.
    Το " Σεξ,γαρδουμπα & ντονερ ",μπορει να γινει διεθνης επιτυχια,με τον Σταθοπουλο σαν...ασπρο Τζεημς Μπραουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. "Είναι ο Σαρκοζύ φασίστας;"
    ------------------------------
    Ο ρατσιστης ειναι φασιστας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ουπς, ναι ε;

    Δεν έγινε ποτέ αυτό που λέω εγώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Τωρα ανεβηκε για Χιτλερ. Ειχε παρει 44%,βγηκε 1ο κομμμα & ελαβε εντολη πρωθυπουργιας απο τον προεδρο Δημοκρατιας. Μετα,κυρηξε δικτατορια & καταργησε ολα τα αλλα κομματα. Αν εφαρμοζονταν τοτε οι σημερινες μεθοδοι δημοσκοπησης,θα εβγαζε δημοτικοτητα...70%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Βασικά θα συμφωνήσε σε ένα πράγμα με τον takis vasilopoulos, ότι καλύτερα είναι να αφήσουμε τους όρους "αριστερά" και "δεξιά" κατά μέρος, αν μη τί άλλο γιατί τους έχουν φθήρει υπερβολικά όλα αυτά τα χρόνια.

    Εν τέλει πιστεύω πως υπάρχουν δύο στάσεις ζωής:

    Αυτοί που βλέπουν ότι ο κόσμος είναι κρύος, και ψάχνουν να βρουν μια γούνα για τον εαυτό τους να σκεπαστούν.

    Κι αυτοί που βλέπουν ότι ο κόσμος είναι κρύος και προσπαθούν να κάνουν λίγο πιο ζεστό. Το πώς θα γίνει αυτό είναι άλλο θεμα...

    κ.Δήμου, έστω ότι η Σουηδική σοσιαλδημοκρατία πάσχει, η ακριβώς αντίθετη εκδοχή του αμερικανικού "φιλελευθερισμού" δεν πάσχει; Εκτός βέβαια αν βλέπουμε τα πάντα σε αριθμούς και απόλυτα μεγέθη...

    ΥΓ. Ελπίζω Χάρρυ να μη μου την πεις τώρα...Δεν έχω τίποτα με τις ΗΠΑ καθεαυτές! Αντίθετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. @aggelos-x-aggelos:
    O Χίτλερ εξελέγει με 35% όπως είπε ο ΝΔ, στη συνέχεια στις επόμενες με 43,9%. Ποτέ δεν κέρδισε απόλυτη πλειοψηφία.

    Το ποσοστό που αναφέρεις αφορούσε δημοψήφισμα για την "αλλαγή" του συντάγματός και την ανάδειξή του σε "αρχηγό του κράτους και του στρατεύματος".

    Αλλά εν τέλει αυτό είναι άσχετο. Το ότι "κέρδισε το λαό", δε σημαίνει ότι δεν ήταν δημαγωγός. Εν μέρει τον κέριδισε και επειδή ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία ήκμασε αυτό που ονομάζω λούμπεν καπιταλισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικό είναι οι οπαδοί των 2-3 επικρατέστερων πολιτικών ομάδων να αποκαλούν ο ένας τον άλλον 'φασίστα', 'κομμούνι', 'δεξιάντζα του κερατά', 'πασοκόσκυλο' και ούτω καθ'εξής. Στη χώρα στην οποία η βρισιά ΕΙΝΑΙ επιχείρημα, τα πραγματικά επιχειρήματα περιττεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Κύριε Δήμου
    ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Πρέπει να σας καληνυχτήσω λόγω μωρού. Καλή συνέχεια σε όλους

    Στέφανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. I döda vinkeln said....


    Εν τέλει πιστεύω πως υπάρχουν δύο στάσεις ζωής:

    Αυτοί που βλέπουν ότι ο κόσμος είναι κρύος, και ψάχνουν να βρουν μια γούνα για τον εαυτό τους να σκεπαστούν.

    Κι αυτοί που βλέπουν ότι ο κόσμος είναι κρύος και προσπαθούν να κάνουν λίγο πιο ζεστό. Το πώς θα γίνει αυτό είναι άλλο θεμα...


    ....................


    Eχετε δικιο,συγχωρηστε μου την φαινομενικη αδιαφορια μου .....

    Ισως μου βγαινει καμια φορα αντιδραστικα επειδη με πονα υπερβολικα....

    Για παραδειγμα ποσο με πονα στην ελλαδα να βλεπω εκλεγμενους ( και ιδιατερα προς βορρα μερια ) με ακραιες αποψεις....

    Εχει σημασια,μας εκπροσωπουν,επηρεαζουν τη ζωη μας....

    Αλλα πρωτα πρεπει να αλλαξει ο περιπτερας της γειτονιας μου για να αλλαξουν ολοι αυτοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια έντονη μάχη εντός της Ευρωπαικής Ένωσης για το αν θα μεταβεί σε ένα ΑγγλοΣαξωνικό σύστημα διακυβέρνησης-οργάνωσης-εκπαίδευσης-Παιδείας (αν αυτό υφίσταται ακόμα) κλπ ή θα στραφεί σ'αυτό που εκφράζει το ΓερμανοΓαλλικό (culture versus la culture. Ο Σαρκοζί εκφράζει κατα΄την ταπεινή μου άποψη αυτή την ενδιάμεση κατάσταση. Θέλει την Γαλλία πιο αποτελεσματική (θαυμάζει τον Μπλερ) αλλά θα πρέπει να πείσει και τον θαυμαζόμενο γιατί δεν θέλει την Τουρκία στην Ευρώπη. Έχει να αντιμετωπίσει πολλές αντιφάσεις που δεν είναι του παρόντος λόγω χώρου.
    Λίγη υπομονή Έλληνες και θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Η κατάχρηση μερικών λέξεων (φασίστας, φιλελεύθερος) στην Ελλάδα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που πρέπει να ανακαλύψουμε νέες λέξεις για να τις περιγράφουν. Να προσθέσω και (στα γρήγορα): πολιτικά ορθό, γενοκτονία, εκσυχρονισμός.

    Πάντως ο Σαρκοζύ δεν είναι τίποτα από αυτά που λέτε, ειδικά φιλελεύθερος.


    "doctor said...
    Και κάτι ακόμα: Γιατί τέτοιο ενδιαφέρον για τη Γαλλία από τα ημέτερα Μ.Μ.Ε.;

    -----------------------

    ΝΔ said...
    Μα διότι μεταπολεμικά η Γαλλία ήταν ο πολιτικός και πνευματικός οδηγός μας. Όλοι οι διανοούμενοί μας είναι Γαλλοσπουδαγμένοι αριστεροί ή μεταμοντέρνοι."

    Το ποιο αστείο είναι που πλέον ακούς ακροδεξιούς να περηφανεύονται, σαν titres de noblesse politique, επειδή έχουν ζήσει στην Γαλλία, καράμπελιας, γεωργιάδης (χθες στην TV).

    gerasimos said...
    "Μήπως να τους στέλναμε όλους στη Γαλλία με εισιτήριο χωρίς επιστροφή;"
    Γιατί τέτοιο μίσος για τους Γάλλους; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Η αμηχανία της (και όχι του) ΝΔ οφείλεται στις ξεκάθαρες θέσεις του Σαρκοζί: 1) H Τουρκία είναι μεσογειακή χώρα, όχι ευρωπαϊκή. Άρα, Ευρώπη γιοκ. 2) Διακοπή πάσης φύσεως σχέσεων, αν η Τουρκία δεν άρει τον αποκλεισμό ενός μέλους της ΕΕ, της Κύπρου. Άρα χρηματοδότηση γιοκ.

    Η θέσεις αυτές επιβάλλουν την αναπροσαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εύκολο είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Λέτε να μη στείλουν ανταποκριτές στις Κάννες φέτος τα ελ. ΜΜΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. @takis vasilopoulos:

    Συμφωνούμε και σας καταλαβαίνω απόλυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Η Γαλλία ήταν (και ίσως είναι ακόμη) ο πνευματικός μας φάρος. Όπου μας συνέφερε βέβαια. Γιατί στο διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας πχ εμείς κάνουμε την πάπια εδώ και χρόνια, ενώ εκεί έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Αλλά όπως έχει ήδη ειπωθεί, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας πολύχρωμος συντηρητισμός: πράσινος, μπλε και κόκκινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. doctor said "Δεν κοιτάμε το δικό μας κοινοβούλιο που γέμισε με ηθοποιούς, χορεύτριες, μπασκεμπολίστες και προπονητές;"

    doctor η πολιτικη δεν ειναι επαγγελμα. Eιναι πιο αξιοπιστοι οσοι εχουν πετυχει στην κοινωνια.

    Οσο για τους Γάλλους, απλός έδειξαν μια εσωστρέφεια σε αυτες τις εκλογες ... ισως να το ειχαν αναγκη. Γενικα η Ευρωπη περναει κριση συντηριτισμου. Ευχομαι να ειναι προσωρινη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. George said...
    doctor said "Δεν κοιτάμε το δικό μας κοινοβούλιο που γέμισε με ηθοποιούς, χορεύτριες, μπασκεμπολίστες και προπονητές;"

    doctor η πολιτικη δεν ειναι επαγγελμα. Eιναι
    ----

    Να βάλει τότε ο Καραμανλής τον ... Θεοχάρη στη θέση του Πολύδωρα!!!

    ***

    Η σουηδική σοσιαλδημοκρατία πέτυχε στις περασμένες δεκαετίες και τώρα κάνει ένα ακόμη πιο επιτυχημένο update (ελπίζω να μην τα ξανακάνουν σαλάτα οι moderater).

    Χωρίς το κοινωνικό κράτος η Δημοκρατία χάνει έναν από τους πυλώνες της.
    Βλ. "θεωρικά", χιλιάδες χρόνια πριν...

    Φασίστας ο Σεγκολέν;
    Μα τότε ο Λεπέν πρέπει να είναι ο Ταμερλάνος...!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ασφαλώς και δεν είναι.

    Ο Sarkozy επιχειρεί να δώσει και πάλι αξία στην έννοια του έθνους ως συλλογικού φορέα και κοινωνίας προσώπων. Και της εθνικής ταυτότητας ως έκφρασης υποχρέωσης για προσφορά. Για κοινωνική προσφορά, μέσα από την οποία δικαιώνεται και νοηματοδοτείται η ατομική υπόσταση.

    Διαβάστε στο blog μου μεταφρασμένο τον πρώτο λόγο που απηύθυνε στον Γαλλικό λαό.

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Φασίστας ο Σαρκοζύ ήθελα να γράψω και έγραψα ο ... Σεγκολέν!!!

    Ο δαίμων ...του πληκτρολογίου...

    Ζητώ συγνώμη.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Δεν παρακολούθησα τις Γαλλικές εκλογές. Αλλά έλαβα σήμερα το παρακάτω μήνυμα από μιά αμερικανίδα φίλη μου (αριστερίζουσα) που τις παρακολούθησε. Νομίζω είναι ενδιαφέρον.

    I am sad. I am deeply sad. borderline depressed.
    In the first round, the french had a choice btwn 4 v. different candidates and I just cannot believe that they did not even choose Bayrou. Moreover, I think one of the absolute worse got through- the socialist candidate. I was genuinely disappointed that Sarkozy and Royal got through.

    Sarkozy
    Sarkozy has said on more than one occasion that France was arrogant and hostile under Chirac's leadership when it spurned the Amer offer to have the Iraqi adventure. Now, if you think that France was arrogant, are you really the person to be leading France in int'l politics which is -the main role- of the french president? (Consequently, last night he said the "time of fighting with our Atlantic friends is officially over...)

    economics- his whole remedy for France is:
    1) cut taxes, that is the first think he announced in his victory speech
    2) cut welfare payments and pension payments. at least he is not trying to cut taxes and keep up expenditures.
    3) start a US style credit housing bubble
    4) make it possible so that those already working can work over time if they want to.

    He wld not even address the unemployed. He said they were unemployed b/c they refuse to wake up early. That they are unemployed is, apparently, not his business. It is as if this guy wants to marry Reaganomics with voodoo-nomics. He can't stop talking about trickle down economics. Are you kidding me.

    Royal
    I am almost to the point where i hate her. I think her running on the platform that she did has basically destroyed and discredited the left.
    1) she vowed to raise taxes.
    2) France has 11% unemployment and she said that she wld create 3 million STATE/PUBLIC jobs for the unemployed young
    3) she wld augment the payment from 1,200 EUROS for the welfare recipients to 1,500
    4) she refused to even entertain the idea of reforming the 35 hour work wk. you work 35 hours but are PAID for 40.

    And how did she intend to pay for all of this? Borrow the money from Asia and the Middle East! Haven't we seen enough of that to know that this is not the solution. Her platform sounded as if she was campaigning in 1917 or even 1938 but not 2007.

    Both of them just made me sick. Why did they not address how to truly get some real jobs to the people? Why don't they address the fact that France is now BORROWING from its stock market to pay the INTERESTS on its international debt.

    I was never fond of the Right but after seeing the brains of France in New York, in London, in Seattle, etc I think to myself 'something has to give'.
    If Royal thinks that expanding the public sector is going to bring any _real_ jobs or growth to France she is mistaken. It is the private sector, particularly the small and medium size companies that curb unemployment without the headache of mass migration.

    But how can France decrease its unemployment when 1) a company would have to be brave to fire an employee over 45 years old due to le taxe Delalande - a crippling levy on any company that sacks anybody over the age of 45 - which means that businesses are weighed down with an ageing workforce and unable to offer jobs to younger workers 2) lending practices make it impossible for something on par with a Silicon Valley to propagate in France and 3) entrepreneurs are viewed with suspicion bordering on contempt?

    Young, french citizens who are engineers, finance workers, programmers, entrepreneurs and doctors are in the US and UK giving the best of their human capital to the companies in those countries and not to the country that formed them. Ironically, in the case of both the UK and USA, had those same people been born in either the US or UK they NEVER would have been able to afford and attain the outstanding educational opportunities they received in France.

    Every time I go to France, I am so depressed that there are French citizens who _have to_ live outside of France just to be able to have fantastic employment opportunities and earn an appropriate salary. No society can move forward with just worker bees. You also need individuals who can take risks and know that they are not going to be punished until the end of their days if their business venture should fail. There has to be room for the worker bee as well as for the one who wants to create employment for the bees.

    And let's not even get started on the 35 hour work wk. Who in their right mind would want to hire workers and expand their business when they wld have to pay for 40 hours when the worker only worked for 35 hours? You don't need to throw out the baby with the bath water, but if France does not get some _real_ money and really fast, their health care and education system will be out of the window in 5-10 years time.

    And now for the ultimate of what made me sick. In the last presidential election, the winners of the first round were Chirac and the far right candidate. Le Pen had won 22 % in the first round and Chirac 37%. This time around, Le Pen got 10% in the first round. Where do you think that other 12% went? Every one knew it was game over for the socialist candidate as soon as the results came in for the first round. Obviously those that still voted Le Pen in the first round were not about let their vote go to waste nor vote for the socialist.

    And it makes me SOO, SOOOOO , SO depressed. The candidates are always playing with fire with the immigration issue. There was Chirac and his "how can you expect the poor french family living amongst the immigrants not to be angry. why, if you add to everything else, the noise, and the stench, one can understand the need to flee his home." Now you have Sarkozy referring to Arab youth as "Arab scum" that he will "clean out of France with a corrosive chemical". And the last 12% of the Le Pen vote that he did not clean up, the first round flocked like lemmings to the edge of cliff to vote for him in the second round. He effectively broke Le Pen's grip on the reactionary section of France's society with one swift sentence.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Δεν με τρομάζει ο Σαρκοζί, με τρομάζει το γεγονός ότι οι αριστεροί απέτυχαν. Με τρομάζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να λειτουργήσουν συλλογικά, αλλά θέλουν ένα μπαμπούλα που να τους βάζει στη σειρά. Με τρομάζει το γεγονός ότι ενώ οι παλιότεροι από μας πολέμησαν για τα δικαιώματα μας εμείς δεν ξέρουμε πως να τα χρησιμοποιήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Πάντως αυτή η ιδέα για υπουργείο εθνικής ταυτότητας (!)χτυπάει λίγο άσχημα. Και είμαστε και ευεπηρέαστοι στις γαλλικές πατέντες! Λέτε να το δούμε κι εδώ με υπουργό Πολύδωρα (να γλιτώσει και από την αγγαρεία του Υ.Δ.Τ.) και γενικό γραμματέα Λιακόπουλο;
    Τι είναι ο Γάλλος;
    Μην είναι καμαμπερ, μην είναι και ροκφόρ
    μην είναι σαν κρασί απ' το γλυκό Μπορντώ
    μην είναι σαν την Πιαφ με το τρελό το ρο
    μην είναι Σιτροέν μην είναι και Ρενό
    μην είναι κόκορας παχύς σε σπίτι ροκοκό
    Ca suffice!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Nikos Dimou said...

    η Γαλλία ήταν ο πολιτικός και πνευματικός οδηγός μας.
    -----------------------------

    Η Γαλλία λοιπόν που ήταν ο πολιτικός και πνευματικός φάρος και οδηγός για όλη την Ευρώπη εξάγοντας πραγματικό πολιτισμό και ενδιαφέρουσες ιδέες,
    πώς έχει κάνει τόσο μεγάλη αλλαγή πολιτικής πλεύσης (παραλίγο Λεπέν , τώρα Σαρκοζύ)?

    Να φταίει το παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα και οι διεθνείς επιρροές στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί μη έχοντας άλλη λύση?
    ή μήπως η αυτογνωσία και η εμπειρία που απέκτησε στο πέρασμα του χρόνου από τα κινήματα και τις ιδεολογίες που ανατήχθηκαν στο έδαφός της?

    Το κάνει άραγε συνειδητά?

    Τοοόσο ωφελήθηκε από τον Σιράκ που δεν εμπιστεύεται πλέον τον "σοσιαλισμό" και βρήκε τελικά διέξοδο για τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της στον φιλελευθερισμό?

    (όχι ότι και η Ρουαγιάλ ήταν άξιος και δελεαστικός αντίπαλος, αλλά...)

    Τι λέτε κ.Δήμου?


    Υ.Γ.
    Υπαρκτός σοσιαλισμός νομίζω ότι εφαρμόστηκε στην μικρή κοινότητα της Χριστιανίας στην Ολλανδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. @Θέμης Λαζαρίδης,

    Eυχαριστώ - και τη φίλη σας που μπήκε στον κόπο και το έγραψε κι εσάς που μας το κοινοποιήσατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Τελικά αν δεν βάλουμε ταμπέλες δεν μπορούμε, πχ το BBC
    δεν αναφέρει τίποτα σχετικό.

    Πιστεύω ότι ο Σαρκοζύ έχει το δυναμισμό και ίσως μπορέσει να βάλει τάξη στο προβληματικό γαλλικό μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. st_darwin said...
    (...)
    -----------------

    LOL!

    Κορυφαίο... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ενδιαφερουσες οι αντιληψεις της αριστερης Αμερ. Τουλαχιστον,δεν εμφορουνται απο την ευρωαικη πανουκλα του σοσιαλισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Είναι ο Σαρκοζύ φασίστας;
    Το γεγονός και μόνο ότι γεννιούνται τέτοια ερωτήματα, αποδεικνύει πανηγυρικά το σημερινό χάλι του ευρωπαικού τερατουργήματος και καταδεικνύει την ανάγκη επείγουσας διαλύσεως του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Τα είπατε όλα με το post, όπως θα ήθελα να τα είχα ακούσει ΚΥΡΙΩΣ απο τα ΜΜΕ.

    Οι ταμπέλες στην ελλάδα αποδίδονται απελπιστικά εύκολα. Και μένουν ως στίγμα.
    Έστω και αν όσοι τις αποδίδουν δεν είναι έτοιμοι να τις ορίσουν, με πολιτικό περιεχόμενο.

    Προσωπικά, δεν θα ψήφιζα λευκό.
    Θα ψήφιζα S.S.
    (Σεγκολέν Σαρκοζί)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Φασίστας ο Σαρκοζύ;;;;

    Αν και πιστεύω ότι κάποιος ηγέτης μπορει να είναι φασίστας και χωρίς να επιβάλλεται με τανκς ,δεν θεωρώ ότι ο Σαρκοζύ είναι φασίστας.

    Απλά η λέξη (λόγω των σχετικά πρόσφατων ιστρικών συγκυριών) είναι νωπή στα μυαλά των ανθρώπων,ως κάτι πολύ κακό και απεχθές.Ετσι ο κάθε πολικάντης την χρησιμοποιεί αβίαστα.


    Ο Σαρκοζύ νομίζω ότι νίκησε επικοινωνιακά κατά κράτος την Σεν Γκολέν.Ενώ η τελεύταια επιδιδόταν σε άχαρες γενικεύσεις και δημαγωγίες που τις έχουμε ακούσεις πολλές φορές και τις έχουμε βαρεθεί,ο άλλος κατάφερε να επικοινωνήσει άμεσα με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.Με ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς ενδοιασμούς έπεισε τον κάθε ψηφοφόρο του ότι αν δουλέψει σκληρά θα τα καταφέρει.

    Φαίνεται ότι ο νεοφιλευθερισμός περνάει σαν ιδεολόγημα χωρίς μεγάλη αντίδραση .Τα ιδεολογήματα που προάγουν την συλλογικότητα και κοινωνικά όραματα μάλλον αρχίζουν να χρεωκοπούν.
    Προσωπικά θαυμάζω τον φιλελευθερισμό ώς ένα οικονομικό σύστημα που μπορεί να παράγει πλούτο και να φέρει ανάπτυξη.Ο άκρατος φιλελεύθερισμός νομίζω ότι είναι επικίνδυνος .Χρείαζεται και το κοινωνικό κράτος στην κατάλληλη δοσολογία.

    Σε μια αληθινή δημοκρατία κανείς δεν πρέπει να φοβάται όποιονδήποτε με όποια ταμπέλα και αν έχει.Ο ίδιος ο λαός κατευθύνει τον ηγέτης του.Ετσι πιστεύω ότι ο Σαρκοζύ εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης Γαλλίας που μπορεί να έχει και ρατσιτσικές απόψεις και ακραιές εθνικιστικές.Δηστυχώς ή Ευτυχώς ισχύει αυτό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Αλό!

    Δύο παρατηρήσεις:

    α) Ξαφνιάστηκα με το πόσο ακομπλεξάριστα και υπερήφανα δήλωσε ο Σαρκοζύ ότι είναι δεξιός -όχι κεντροδεξιός, του μεσαίου χώρου, συντηρητικός κλπ, αλλά δεξιός, τελεία και παύλα. Και τελικά μου έκανε εντύπωση η ίδια μου η έκπληξη: η αριστερή ρητορική (η οποία μου είναι και περισσότερο οικεία) έχει καταστήσει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό (ό,τι περιεχόμενο κι αν του δίνει ο καθένας στην εποχή μας, αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα)ταμπού και μάλιστα συνώνυμο με βρισιά. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σε κάθε σχετική συζήτηση με "αριστερούς" φίλους πέφτω πάνω σε ντουβάρι. Από αυτή την άποψη, ΝΔ, είστε μάλλον ένας από τους πιο αριστερούς που έχω διαβάσει, no offence!

    β) Δεν έχω διαβάσει ποτέ πιο ειρωνικό-αυτοϋπονομευόμενο σύνθημα από το "Τσακίστε τους φασίστες" των τοίχων!!! Μα δεν είναι ειρωνεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. To πρότυπο του ηγέτη-αστυνόμου που θα βάλει τα πράγματα σε μια τάξη έχει "πέραση" στην κοινή γνώμη ...είναι πολύ άσχημο για την πρόοδο.

    Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει συζητηθεί και εδω μέσα(το ποστ με τους πατερούληδες θυμάμαι).
    Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν τα λέγόμενα προοδευτικά κόμματα που με τις ανεπαρκής πολιτικές τους κακοποιήσαν την ίδια τους την ιδεολογία.
    Εδωσαν χώρο σε ρητορίες που εκμεταλεύονται την ανασφάλεια του κόσμου , όπως του Σαρκοζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Το τί πράγματι είναι ο Sarkozy θα φανεί από εδώ και πέρα.

    Μέχρι τώρα ήταν ένας χαρισματικός πολιτικός και ένας αμφιλεγόμενος υπουργός. Τώρα όμως ηγείται ενός μεγάλου κράτους, που τυγχάνει, μαζί με τη Γερμανία, να ειναι βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

    Δεν περιμένω να δω αν είναι φασίστας ή όχι - με εύκολες ταμπέλες μόνο φτηνός λαϊκισμός γίνεται, όχι πολιτική κριτική - αλλά κατά πόσον θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα δικαιώσει τις προσδοκίες τις οποίες εξέθρεψε.

    Και αν περιμένω να δω κάτι είναι γιατί ισχυρότερη Γαλλία σημαίνει και ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τ' άλλα μ'αφήνουν αδιάφορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Hey!

    Είναι ο Σαρκοζύ κατηγορίας φασίστα την σήμερον ημέραν?

    Χμ, χμμμμμμ.... Ν'αναρωτηθώ καλύτερα:

    Είναι ο της σήμερον ημέρας ο φασίστας κατηγορίας Σαρκοζύ?

    Πάντως με αυτό το (σε ελεύθερη μετάφραση)"Η Γαλλία δε θα παρέχει στέγη για την δυστυχία όλου του κόσμου" έχω δει τον ουρανό σφοντύλι!!!

    Αλλά να πω την μικρή-πικρή μου γνώμη, για φασίστας παραείναι αυγά ποσέ. Σε φάση που χρειάζονται scrambled eggs. Με μπέηκον κιόλας, για πολλές πρωτείνες.

    Πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά στα εσωτερικά μας όλοι, γιατί τα εξωτερικά μας που έπονται και μετά αλληλοσυμπληρώνονται, τα κάνουμε μπαχάλ τοτάλ.

    Αντε καληνυκτούδια και καλό μας ξημέρωμα και μη χειρότερα!

    ΥΓ- η Σεγκό μου θύμισε όταν δεν ήξερα το μάθημα στα τεστάκια αριθμητικής που ζωγράφιζα τριανταφυλλάκια στην κόλλα, δίπλα στα άδεια ίσον. "Μα δεν κάνουμε ιχνογραφία Τουλουμοτύρογλου!" "Δεν είναι όμως τόοοοσο ωραία τα τριαντάφυλλά μου?!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Εμείς θαυμάζουμε εκείνους που είναι οι μικροαστοί επειδή με την απαγγελία του όρου φιλελευθερισμός εννούν τα ψίχουλα και τη δυστυχία ως ευτυχίες φυσικά.
    Βεβαίως, αν είσαι μικροαστός, τότε θα πεις για να πιστέψεις εκφράσεις όπως: "όλοι μόνοι είμαστε" "μόνοι ερχόμαστε και μόνοι φεύγουμε" αλλά κυρίως ότι:΅"δεν υπάρχει ευτυχία αλλά στιγμές ευτυχίας". Αντίστοιχα και ανάλογα τα αποτελέσματα για την ψυχή το να ζεις με όρους και συμβολισμούς με το να επιτρέπεις να δυστυχεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Τι να φοβάται μέσα στο σύμπαντο άραγες εκείνος που διαπιστώνει ότι στη δημοκρατία αποκλειστικά είναι που δεν πρέπει να φοβόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Καλημέρα σε όλους!

    Εδώ πάντως ξημερώνει μια πολύ όμορφη αυγή...
    __________________________

    aphrodite said...
    η Σεγκό μου θύμισε...
    --------------------------
    :))))))

    Κι άντε, τουλάχιστον τα λουλουδάκια στην άκρη της κόλλας έχουν, αν όχι καλλιτεχνική, τουλάχιστον μια συναισθηματική αξία.

    Ενώ οι προεκλογικές ρητορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Καλημέρα σε όλους κι από μένα!

    virginia said...
    ΝΔ, είστε μάλλον ένας από τους πιο αριστερούς που έχω διαβάσει, no offence!

    -----------------

    Offence? Τι λέτε! Με κολακεύετε. For a change...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Καλημέρα κι απο μένα,

    διάβασα στα γρήγορα τα ποστ απο χθές.
    Ελπίζω κύριε Δήμου ο γαλλικός Φάρος να μην έχει σβύσει εντελώς, διότι υπάρχει ο κίνδυνος ο Σαρκοζύ να δεί κανέναν ελληνικό Φάρο και να κανει την Γαλλία μπάχαλο.

    Υ.Γ. Ελλ. Φάρος: πολιτική Καραμανλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Πάντως, για μια πιο εύθυμη νότα στο θέμα, ορίστε μερικά σκίτσα:

    1)tableau de chasse
    2)trahision
    3)La grande idee
    4) Peer to peer
    5)Dialogue liberaliste
    6)Paris-Dakar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Άσχετη γραμματική παρέμβαση ... αλλά επειδή δεν πρόκειται να βρω καταλληλότερο χώρο για να λυθεί η απορία μου, λεω να ρωτήσω:

    H λέξη Sarkozy πρέπει να αποδίδεται στα ελληνικά ώς “Σαρκοζύ” ή ώς “Σαρκοζί”?

    Κάπου είχα διαβάσει ότι όποιες ξένες λέξεις δεν θεωρούνται αντιδάνεια (οπότε και θα πρέπει να γράφονται με τρόπο όσο τον δυνατόν πλησιέστερο προς την πρωτότυπη/αρχική λέξη) θα πρέπει να αποδίδονται κατά το δυνατόν απλούστερα (πχ με χρήση των ι,ε,ο και όχι των υ,αι,ω). Ισχύει αυτό?

    Αλλά από την άλλη πώς ορίζεται ακριβώς το “απλούστερα”? Γιατί δηλαδή το “υ” είναι “περιπλοκότερο” του “ι”?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Μερικοί φρίττουν από την φράση "La France ne peut pas accueillir toute la misère du monde" (Η Γαλλία δεν μπορεί να υποδεχθεί όλη την μιζέρια του κόσμου).

    Να κοινοποιήσουν παρακαλώ την διεύθυνση διαμονής τους, για να τους στείλω ευθύς αμέσως καμμιά δεκαριά δύσμοιρους που έχω πρόχειρους, να μοιρασθούν στέγη και κρεββάτι μαζί τους.

    Η Γαλλία έχει ήδη υποδεχθεί ακρετή μιζέρια και υπήρξε (και είναι ακόμη) αρκετά γενναιόδωρη. Αν είχαμε εμείς τα προβλήματα που έχει η Γαλλία με τους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενεάς θα είχαμε εκραγεί ως κράτος.

    Ο Sarkozy κατηγορήθηκε γιατί αποκάλεσε τους ταραξίες πρόσφατων επεισοδίων "καθάρματα". Πολλοί κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς, χωρίς να έχουν ζήσει την ιδιαιτερότητα του κλίματος της Γαλλικής πρωτεύουσας από κοντά.

    Θυμίζω ότι τα τελευταία επεισόδια στο Gare du Nord ξεκίνησαν όταν ένας επιβάτης του Metro ελέγχθηκε και δεν είχε εισιτήριο. Συνήθως πρόκειται περί ιδιότυπων αρνητών συνειδήσεως, που πιστεύουν ότι η μη καταβολή κομίστρου για τις υπηρεσίες του Metro είναι αντίσταση κατά του δυνάστη (γαλλικού κράτους). Δεν φέρουν επιπλέον μαζί τους συνήθως κανένα στοιχείο που να εξασφαλίζει απόδοση του προστίμου σε κάποια διεύθυνση. Η διακρίβωση στοιχείων περνάει συνηθέστατα από το αστυνομικό τμήμα. Αλλά συχνά εισοποιούνται οι "φίλοι", η "παρέα" ή περαστικοί αναλόγων πεποιθήσεων και αρχίζει επί τόπου το πανηγύρι. ΣΑΣ ΕΦΙΣΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΣΥΜΠΑΘΩΝ ΦΤΩΧΟΔΙΑΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΘΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΠΙΣΘΑΓΚΩΝΑ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΌΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ.

    Τα αποτελέσματα; Φθορές και κλοπές καταστημάτων, άδειασμα βιτρινών. Από νεαρούς που μπορεί να μην είναι οικονομικά άνετοι, αλλά συχνά έχουν να ξοδέψουν για ζευγάρια αθλητικά παπούτσια 200€ (το απόλυτο αντικείμενο λατρείας γι' αυτή την τάξη και ηλικία). Και επίσης να συντηρούν πολλές φορές σκύλους - φόβητρα, κάτι γομάρια που τα περιφέρουν στο metro και υπολογίζεις ότι τρώνε όσο δύο άνθρωποι στην καθησιά τους.

    Όσο για την οικονομική κατάσταση των προαστείων εν γένει: Δεν είναι για όλους τόσο κακή όσο υποθέτουμε από εδώ. Γαι ορισμένους (πολλούς) τα γκέτο παρέχουν εξαιρετική ασφάλεια για το εμπόριο ναρκωτικών και ανταλλακτικών κλεμμένων αυτοκινήτων, που αποδίδει εξαιρετικά και αφορολόγητα (όσο κανένα άλλο επάγγελμα στην βασίλισσα της φορολογίας, τη Γαλλία). Ένα μέρος του μίσους της εξέγερσης υποκινήθηκε (λέω ένα μέρος, προσοχή, όχι το σύνολο) από αυτούς που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την προσπάθεια της αστυνομίας να χώσει την μύτη της στις δουλειές τους.

    Και αν δείτε μερικές φάτσες αυτών που οδηγούν τα "grosses cylindrées" (τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού) στον περιφερικό του Παρισιού, θα εκπλαγείτε αντικρύζοντας συχνά νεαρούς (κάτω των 25) Αραβικής ή Αφρικανικής καταγωγής. Πόθεν;

    Όσο για την άλλη αποστροφή του Sarkozy, περί αυστηροποίησης των ποινών για τους ανηλίκους που εκτρέπονται, η ανεκτικότητα είχε οδηγήσει σε απίθανες σκηνές: Να συλαμβάνονται ανήλικοι και να "φτύνουν" στο πρόσωπο των αστυνομικών τη φράση "On a rien à foutre, les flics, on est des mineurs, nous! ("Σας έχουμε χεσμένους, μπάτσοι, είμαστε ανήλικοι" - σε ελεύθερη μετάφραση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. k2825 said...
    Άσχετη γραμματική παρέμβαση ...

    ---------------------------

    Ναι η νέα γραμματική λέει: τρένο, Σέκσπιρ, Γκέτε, πορτρέτο.

    Εμένα αυτά δεν μου πάνε και παραμένω στις παλιές γραφές που κάπως προσομοίωναν την ξένη ορθογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Δεν εκπλήσσομαι από αυτά που λες.
    Γιατι πρόκειται για πολιτικό άλλης χώρας.
    Αν κάποιος Έλληνας πολιτικός έλεγε τα ακριβώς αντίστοιχα για την Ελλάδα θα έγραφες ανάλογη άποψη;
    Σκέψου τις αντιστοιχίες και αποφάσισε.
    Ήδη έχεις χαρακτηρίσει φασιστικές λιγότερο ηχηρές απόψεις σε διάφορα posts, που έλεγαν τα μισά από τα αντίστοιχα για την Ελλάδα.
    Εκεί όμως αλλάζει το πράγμα ε;
    Εκεί πρόκειται για κάτι που σιχαίνεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Εγώ ο ίδιος δέχθηκα αναίτιες (ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΑΙΤΙΕΣ) φραστικές επιθέσεις από αραβικής και αφρικανικής καταγωγής νεαρούς τρεις φορές μέσα στο metro στα 3 1/2 χρόνια που έμεινα εκεί.

    Οι Γάλλοι ζήτησαν ένα κράτος που να γίνεται σεβαστό από όλους τους πολίτες, με νόμους που θα εφαρμόζονται σε όλη την επικράτεια. Παλαιά αμαρτήματα της Γαλλικής αποικιοκρατίας και η πιο πρόσφατη αδυναμία ενσωμάτωσης μεγάλης μερίδας των μεταναστών δεν εξιλεώνονται με παροχή ελευθερίας μέχρις ασυδοσίας. Γιατί τότε στα δύο λάθη απλά προστίθεται και τρίτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. ...Και άλλα δύο επεισόδια από τα προάστεια του Παρισιού:

    (1) Φωτιά στους κάδους απορριμάτων, ακριβώς στο "πόδι" των cités, των άχαρων πολυκατοικιών μεταναστών. Οι προσβέστες καταφθάνουν. Και την ώρα που βρίσκονται ακριβώς από κάτω, τους ρίχνουν κομμάτια γυαλιά από τους ορόφους για να τους καρατομήσουν (οι πυροσβέστες είναι για τους επαναστατημένους μέρος του γαλλικού κατεστημένου).

    (2) Πριν 5 περίπου χρόνια η Παρισινή αστυνομία επιχειρεί με αιφνιδιασμό να αποδώσει στην τάξη τον "κατεχόμενο" σταθμό Sevran-Beaudottes (της γραμής που οδηγεί στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle!) που ήταν άνδρο εμπορίου ναρκωτικών, σημείο συνάντησης dealers, χρηστών, μικρο- και μεγαλο-διακινητών. Τους απωθεί. Ακολουθεί εξέγερση στο προάστειο.

    Δεν διεκδικώ την κατά γράμμα απόδοση της ειδησεογραφίας, απλά την μεταφέρω από μνήμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. ΝΔ said:
    "Εμένα αυτά δεν μου πάνε και παραμένω στις παλιές γραφές που κάπως προσομοίωναν την ξένη ορθογραφία."

    Ακριβώς αυτό!
    Να μην μιμούμαστε μόνον τα λάθη των άλλων, να μιμούμαστε και τα σωστά!
    Η αγγλική π.χ. γλώσσα σέβεται την ελληνική βάζοντας μπροστά από τις δασυνόμενες λέξεις το Η.
    Πχ, Hellas, Hellen, κλπ.
    Αν μη τι άλλο, τους 'χρωστάμε' έναν ανάλογο σεβασμό.
    Αλλο αν εμείς δεν τον έχουμε στην δική μας γλώσσα.. :(

    ΥΓ: Οι λέξεις τρένο, Σέκσπιρ, Γκέτε, πορτρέτο με αυτή την ορθογραφία μου μοιάζουν ως και αντιαισθητικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Κ2825 said:"Αλλά από την άλλη πώς ορίζεται ακριβώς το “απλούστερα”? Γιατί δηλαδή το “υ” είναι “περιπλοκότερο” του “ι”?"

    Θυμάμαι που ο ΧατζηδάκΗς ήθελε να γράφεται Χατζηδάκις επειδή ήταν πιό ..μικρό και πιο σεμνό:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Δεν ξερω γιατι αλλα ξανακοιτωντας το βλογ και σκρολαροντας επεσα παλι στο τελευταιο ποστ απο την Πολη και ενοιωσα αγαλιαση.
    Κι ενω ημουν ετοιμος να καταπληξω το κοινο με εμβριθες σχολιο περι φιλελευθερισμου, ατομικης ιδιοκτησιας και ατομικων δικαιωματων, περι σοσιαλισμου και κοινωνικης δικαιοσυνης και κατα ποσο ειναι εφικτος ενας συγκερασμος των δυο μιας και οι αντιθεσεις ειναι εγγενης στα δυο συστηματα, παρασυρθηκα ξανα απο τις φωτογραφιες και τις περιγραφες του ταξιδιου.

    Κ. ΝΔ ειναι καλυτερο να μας ταξιδευετε με τετοιο τροπο παρα να δοκιμαζετε τα αντανακλαστικα των ανασφαλειων μας. Ηδη ο αγαπητος dimitrizzzzz ξανακανε την εμφανηση του (αξιζει το βλογ του παντως, επισκευτειτε το).
    Εχετε ταξιδεψει βαλκανια? Περιμενω, αν εχετε, ενα αντιστοιχο οδοιπορικο, οπως κανει ο Γκαζι στο δικο του βλογ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Για τα γαλλικά προάστια (με ει είναι παλιότερη και μάλλον λανθασμένη γραφή) είναι ακόμη και ίσως και για πολύ εξαιρετικά επίκαιρη η ταινία του Κασοβίτς "Το Μίσος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Καλημέρα και από εμένα. Sarkozy: δημαγωγός και wannabe φασίστας... Στο δεύτερο γύρο το όλο στοίχημα ήταν να πείσει η Royale τους αναποφάσιστους-λευκούς να τη ψηφίσουν, κάτι που δεν το πέτυχε. Γιατί ήταν δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων στο 2ο γύρο δε θα ψήφιζαν Sarko... Θα διαφωνήσω με τον παραπάνω που έγραψε ότι ο Le Pen είναι πιο επικίνδυνος τον Sarko. Ο δεύτερος είναι κρυμμένος υπό το μανδύα της κεντρο-δεξιάς, εφαρμόζοντας πολιτικές δεξιάς έως άκρο-δεξιάς. Την επόμενη του πρώτου γύρου των εκλογών στη γαλλία, μια εφημερίδα (Le monde η' Liberation δε θυμάμαι) έγραφε ότι ήταν η πιο δεξιά μέρα στην σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. Πιο δεξιά και από την επόμενη των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, θα συμφωνήσω.

    univers αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό σου. Ο Sarko προτείνει λύσεις για τα προβλήματα, αλλά δε τον ενδιαφέρει το αίτιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση του προβλήματος.


    univers@
    Παλαιά αμαρτήματα της Γαλλικής αποικιοκρατίας

    Πόσο παλαιά; Les evenements d'Algerie (ή μήπως καλύτερα La guerre d'Algérie;) ήταν πριν 45 χρόνια περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Σαρκολεν για μένα παρακαλώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Somebody said...

    Σχόλιο 9.28... Συμφωνώ απόλυτα!

    Το εδώ επικρατούν πνεύμα είναι ισοπέδωση προς τα κάτω...

    "Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. @ I döda vinkeln
    πολύ ωραία τα σκίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Νομίζω ότι οι ορισμοί είναι παραπλανητικοί. Ο Σαρκοζί είναι ακραίος όσον αφορά τις εκφράσεις του για τους ξένους. Είναι απλά ξενόφοβος - και αρκετά λαϊκιστής σ’ αυτόν ειδικά τον τομέα. Οικονομικά τώρα, είναι νεοφιλελεύθερος (σε βαθμό που δείχνει έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας). Δεν υπάρχει ακριβής λεξικογραφικός όρος γι’ αυτήν την περίπτωση. Όποιος λέει ‘να φύγουν οι ξένοι αν δεν περνάνε καλά’, είναι, στην καθομιλουμένη, φασίστας. Τώρα, αν είναι και φιλελεύθερος, είναι ζήτημα ελευθερίας σκέψης κι επιλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. @dion.m: Ε ναι.
    Η κλασσική δυστυχώς νοοτροπία που τόσο καίρια σχολιάζει πάντα ο Ν.Δ.
    Ολοι πρέπει να μας 'χρωστάνε' επειδή και καλά ΑΛΛΟΙ -όχι εμείς- κάποτε δημιούργησαν ότι σήμερα ονομάζουμε ελληνικό πνεύμα.
    Ανάθεμα και αν ξέραμε τι είναι βέβαια..
    Εμείς σήμερα τι έχουμε να προτάξουμε;
    Η μήπως να το δούμε αλλιώς;
    Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Η γυναίκα η καμένη

    +

    Η γυναίκα η καημένη

    ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟς ΔΗΛΑΔΗ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ είναι ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟ παίζει.

    :-))))

    Η Γαλλία είναι μια ψόφια χώρα ήδη από την δεκαετία του '90. Τόσος πολιτισμός καταλήγει σε ΞΕΦΤΙΛΑ. Την έχουν φτύσει όλα τα ζωντανά μυαλά του κόσμου. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ. ΠΑΤΣΟΓΡΙΑ ΠΙΑ.

    Έχετε δει εκείνη την διαφήμιση με την γρια μάνα που κάνει αυστηρές υποδείξεις στην κόρη για την σωστή δόση στο γλυκό; ε... αυτό στο πιο γκλαμουράτο του!!!

    Κι ο Σαρκοζί αυτό έκανε αμέσως μετά την νίκη του. Έκανε υποδείξεις σαν καλή BushTara στον Μεγάλο Αμερικάνο να περιοριστεί στον ρόλο της Πλανητικής Καθαρίστριας.

    :-)))

    υγ:

    Το μίσος των Γάλλων απέναντι στους μετανάστες είναι η μοναδική τους διέξοδος απέναντι στο γεγονός γιατί δεν καβλώνουν οι ίδιοι τις γυναίκες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Ενδοιαφέρον το ποστ και η κουβέντα. Νομίζω όμως οτι ο χαρακτηρισμός του Σ σαν φασίστα δεν είναι Ελληνική αποκλειστικότητα.

    http://www.iht.com/articles/2007/05/07/news/protest.php

    But the violence also struck elsewhere in the capital, leaving bus shelters shattered and slogans like "Sarkozy Fascist" scrawled on walls around the city.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Μα δεν είπε κανείς ότι είναι ελληνική αποκλειστικότητα - παντού η Αριστερά τον πολεμάει με αυτό το σύνθημα. Μόνο που στην Ελλάδα δεν το χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι Αριστεροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Μετά την αριστερά και τη δεξιά τι; Horror vacui...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. ihadafarminafrica said...
    "Έχετε δει εκείνη την διαφήμιση με την γρια μάνα που κάνει αυστηρές υποδείξεις στην κόρη για την σωστή δόση στο γλυκό;"

    Κάθε φορά που βλέπω τη συγκεκριμένη διαφήμιση ανεβάζω πίεση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Είναι πολύ απλές οι εττικέτες εν Ελλάδι.

    Εμείς εδώ βιαζόμαστε εύκολα να βγάλουμε συμπεράσματα, να κολλήσουμε ταμπέλες και να αποδώσουμε κατηγορώ.

    Οι ταμπέλες στην ελλάδα αποδίδονται απελπιστικά εύκολα. Και μένουν ως στίγμα.

    +++

    Με αφορμή αυτά και άλλα παρόμοια σχόλια ήθελα να κάταθέσω τη γνώμη ότι δεν νομίζω αυτά γίνονται μόνο στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. amplaoumplas said:
    To πρότυπο του ηγέτη-αστυνόμου που θα βάλει τα πράγματα σε μια τάξη ... είναι πολύ άσχημο για την πρόοδο

    ..............................

    Μακάρι να ήταν έτσι ... γιατί τοτε η Ελλάδα θα ήταν ίσως η πλέον προοδευμένη χώρα του κόσμου.

    Πάντως, ελπίζω ότι ο μιμητισμός μας (ή η συνειδητοποίηση του φασισμού των μειοψηφιών) θα επιτρέψει σε μερικά χρόνια την εμφάνιση ενός ηγέτη, που θα μιλήσει καθαρά και χωρίς να υπολογίζει την πολιτική ορθότητα ... μπας και μπει κάποτε τάξη στο βασίλειο της παραβατικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Η "νεα γραμματικη" ειναι μπαρουφα. Οι λεξεις πρεπει να εχουν σωστη φωνητικη. Αλλο -ζυ,αλλο -ζι. Ο Σαρκοζυ με υ,ο Αλεζι με ι & ο ...Χαρρυ με 2 ρ.
    Ειναι φανερο απο τα σχολια πως οσοι στηριζουν -ζυ απο οικονομικη αποψη ,ειναι καπιταλιστες,οσοι ειναι ιδεολογικα αλληλεγγυοι του,ειναι φασιστες.
    Beware the smalldickers posing as French...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. virginia said...
    Μετά την αριστερά και τη δεξιά τι; Horror vacui...

    --------------------------------

    Οτιδήποτε θετικό μέλλει να προκύψει θα είναι πέρα από Δεξιά και Αριστερά.

    Είναι καιρός για ουσιαστική πολιτική πέρα από ετικέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Solon φυσικά και δεν έχουμε την αποκλειστικότητα της απλουστευτικής σκέψης - όλοι οι ανώριμοι άνθρωποι, οπουδήποτε γης, σκέπτονται σε άσπρο-μαύρο.

    Αλλά μάλλον έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ανώριμων ανθρώπων...

    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Μακάρι να προκύψει κάτι ουσιαστικό αλλά δεν το βλέπω ακόμη στον ορίζοντα.
    Αγαπητέ ΝΔ -χωρίς να θέλω να ξεπέσω σε υπεραπλουστευτική γκρίνια καφενόβιου- είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξη σε σχέση με την (εδώ) κατάσταση. Δε νομίζω ότι η κυρίαρχη, υπερκομματική νοοτροπία της μη αλλαγής αφήνει χώρο για καινούρια θεώρηση των πραγμάτων. (Η χώρα μας δίνει την εντύπωση της μούμιας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Επιμενετε στο μαυρο ομως για την Ελλαδα κ. Δημου.-:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. "Η Γαλλία είναι μια ψόφια χώρα ήδη από την δεκαετία του '90. Τόσος πολιτισμός καταλήγει σε ΞΕΦΤΙΛΑ. ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ. ΠΑΤΣΟΓΡΙΑ ΠΙΑ."

    "Έκανε υποδείξεις σαν καλή BushTara στον Μεγάλο Αμερικάνο να περιοριστεί στον ρόλο της Πλανητικής Καθαρίστριας."

    "Το μίσος των Γάλλων απέναντι στους μετανάστες είναι η μοναδική τους διέξοδος απέναντι στο γεγονός γιατί δεν καβλώνουν οι ίδιοι τις γυναίκες τους."

    Θλιβερές αυθαιρεσίες. Bushτάρες, καβλώματα, πατσόγριες. Σκεφτείτε τι γράφετε. Εκτείθεστε. Δεν θα επιστρέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Απ' ό,τι καταλαβαίνω απ' όσα διάβασα στα σχόλια για την κατάσταση στη Γαλλία, τα πράγματα είναι δύσκολα, με πολλούς αποκλεισμένους που ή οχυρώνονται στα γκέττο ή φεύγουν στο εξωτερικό και εν πάση περιπτώσει μισούν αδιακρίτως κάθε κρατικό φορέα - ακόμα και τους πυροσβέστες, χωρίς κανείς πολιτικός να μπορεί να προσφέρει ένα συλλογικό όραμα. Το σύνθημα της Σεγκολέν είναι "Τσοβόλα δος τα όλα", ενώ ο Σαρκοζύ εκπροσωπεί ανοιχτά τα συμφέροντα μόνο ενός μέρους των Γάλλων, εις βάρος των υπολοίπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. virginia said...
    είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξη σε σχέση με την (εδώ) κατάσταση.

    ------------------------------

    Κι εγώ το ίδιο. Ίσως όμως άμα πιάσουμε πάτο να αναγκαστούμε σε αντίδραση...

    Not in my lifetime, though...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. virginia said...

    Μετά την αριστερά και τη δεξιά τι;
    -------------------------

    ώρα για λίγη ελεύθερη(;) σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Ο Χίτλερ ήταν φασίστας, αλλά η ευθύνη κακώς εστιάζεται μόνο σ' αυτόν. Οι Γερμανοί έχουν σε μεγάλο βαθμό συλλογική ευθύνη, γιατί τον ψήφισαν, τον πιστεψαν και τον ακολούθησαν. Όχι συνολική ευθύνη προφανώς, αλλά συλλογική σίγουρα. Οι Αυστριακοί έχουν επίσης ευθύνη.
    Με κάποια ελαφρυντικά, βέβαια, τις συνθήκες τις εποχής, τις συγκυρίες όλες που οδήγησαν στο να διαδοθούν και να γίνουν δημοφιλή αυτά τα κινήματα.

    Ο Σαρκοζύ ασφαλώς και δεν είναι φασίστας, είναι υπερεθνικιστής και είναι και αλαζόνας. Αλλά ακόμα και να ήταν φασίστας, το θέμα για μένα δε θα ήταν τόσο τι τρέχει στο μυαλό του ανθρώπου αυτού, όσο γιατί οι Γάλλοι επέλεξαν να ψηφίσουν ένα φασίστα, σε τι τρομερά αδιέξοδα θα έπρεπε να βρισκόταν η γαλλική κοινωνία για να εκλέξει κατά πλειοψηφία και με δημοκρατικές διαδικασίες ένα φασίστα.

    Δεν είναι φασίστας ο Σαρκοζύ, αλλά τι ακριβώς είναι θα φανεί στην πορεία.
    Το σίγουρο είναι πως η Σεγκολέν είναι από αδιάφορη ως εντελώς άχρηστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Ελάτε, ΝΔ, δεν μπορώ να σας νιώθω απογοητευμένο! Τι μπορούμε να κάνουμε για να σας φτιάξουμε λίγο το κέφι, ω Πρόσπερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. virginia said...
    Ελάτε, ΝΔ, δεν μπορώ να σας νιώθω απογοητευμένο! Τι μπορούμε να κάνουμε για να σας φτιάξουμε λίγο το κέφι, ω Πρόσπερο;

    -----------------------------

    Δεν είμαι απογοητευμένος, είμαι ρεαλιστής. Κατά τα άλλα το κέφι μου είναι μία χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Σαρκοζί με -ι-. Π
    Πολύ απλά επειδή στην ελληνική μετεγγραφή γαλλικών λέξεων με -υ- αποδίδουμε το -u-, το οποίο προφέρεται μεταξύ -ι- και -ου-.

    Π.χ. Julien - Ζυλιέν
    Robert Hue - Ρομπέρ Υ
    ενώ Ribery - Ριμπερί


    ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η οναμασία του γράμματος -y- στα γαλλικά (ιγκρέκ - δηλαδή "ελληνικό" -y-) σηματοδοτεί επακριβώς την προφορά του που είναι ταυτόσημη με αυτήν του ελληνικού -ι-.

    Τόσο απλά! ;-)

    Συγνώμη για το δασκαλίστικο ύφος!

    Υ.Γ. Μην ιδεολογικοποιείτε το ορθογραφικό, please!
    Έχουμε ήδη αρκετές κινητήριες δυνάμεις που θέλουν να μας γυρίσουν στο 1910 (και βάλε...), μην προσθέτετε μια ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Και μόνο που ασχολούμαστε ξαφνικά τόσο πολύ με τις εκλογές στη Γαλλία, είναι δείγμα ωριμότητος. Αρχίζουμε και βγαίνουμε από τον μικρόκοσμό μας και αφουγκραζόμαστε αδελφούς λαούς στην ευρύτερη γειτονιά μας. Να ένα μεγάλο καλό -πέρα από τον "παρά"- που έχει κάνει για μας η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα δε, συνεδητοποιούμε ότι είμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι από όσο νομίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. SOLON said...


    ---------
    Με αφορμή αυτά και άλλα παρόμοια σχόλια ήθελα να κάταθέσω τη γνώμη ότι δεν νομίζω αυτά γίνονται μόνο στην Ελλαδα.
    ---------------------------------
    Σύμφωνοι! Δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα φυσικά!
    Θα ήταν ιστορικό παράδοξ να συνέβαιναν μόνο στην Ελλάδα.
    Γίνονται όμως συνήθως εκεί που δεν υπάρχουν ώριμοι λαοί και κοινωνίες πολιτών.
    Εκεί δηλαδή, που δεν έχει περάσει η Αναγέννηση.
    Και δεν έχει περάσει από όλα τα Βαλκάνια, ούτε την Ρωσσία και είναι πολύ αμφίβολο αν πέρασε (δευτερευόντως και εκ μεταφοράς) από την Αμερική.
    Οι Ρώσσοι πέρασαν μέσα σε λίγα χρόνια από τον Τσάρο στον Στάλιν. Στην Ελλάδα περάσαμε από την κληρονομική Βασιλεία στην κληρονομική «βαρωνεία». Εχουμε αρκετούς υπουργούς και πρωθυπουργό δεύτερης γεννιάς και άλλους εκκολαπτόμενους!
    Αυτό βέβαια δεν δείχνει ούτε πολιτική ούτε κοινωνική ωριμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Jason said...
    Ο Χίτλερ ήταν φασίστας, αλλά η ευθύνη κακώς εστιάζεται μόνο σ' αυτόν. Οι Γερμανοί έχουν σε μεγάλο βαθμό συλλογική ευθύνη,
    -------

    Εχουν και άλλοι ευθύνη...

    Ο Χίτλερ ήταν το αποτέλεσμα της απελπισίας και της οργής, ενός ικανού λαού από τους οικονομικούς όρους που του υπέβαλαν καθώς επίσης και της Αμερικανικής οικονομικής κρίσης. (βλ. Ian Kershaw "HITLER") Θα έλεγα επίσης ότι και το κινηματογραφικό έργο "Η Δίκη της Νυρεμβέργης" με τον Μαξιμίλλιαν Σέλλ και τον Μοντγκόμερρυ Κλιφτ, σε άλλη κλίμακα, άφηνε να φανούν αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Εξακολουθούμε να αυτοκαθοριζόμαστε πολιτικά με βάση τα έδρανα των Γιρονδίνων και των Ιακωβίνων στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα) της τελευταίας δεκαετίας του 18ου αιώνα. Αν μη τι άλλο αν κάποτε φτάσουμε να παραδεχούμε ότι η Γαλλική Επανάσταση έκλεισε τον κύκλο της - άλλο αν στην Ελλάδα ακόμα να γίνει μια Γαλλική Επανάσταση - μπορούμε να πάμε και παραπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Α, και ο όρος "ρεαλισμός" χωράει πολύ νερό, έτσι δεν είναι; Ας μη μιλήσουμε για τα συνθήματα του '68 (Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο)
    Ακολουθώντας το παράδειγμά σας:

    realism: "a way of seeing, accepting and dealing with situations as they really are, without being influenced by your emotions or false hopes."

    "the quality of being very like real life /
    (και επειδή με έσυρε η μοίρα μου να μελετώ τη λογοτεχνία)Realism: a style in art or literature that shows things and people as they are in real life" [Κάθε καινούριο ρεύμα στη λογοτεχνία αυτοπροσδιορίζεται ως ένας νέος, αυθεντικότερος ρεαλισμός]

    "Things as they really are": σύμφωνα με ποιον μέσο όρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. absolute_beginner

    η σχέση μου με το ορθογραφικό είναι καθαρά αισθητική.

    Γράφω όπως μου πάει στο μάτι και στο αυτί.

    Πενήντα+ χρόνια γραφιάς, κανόνες δεν έμαθα ποτε - σε καμία γλώσσα.

    Ακόμα και το γαλλικό ygrec είναι παχύτερο στην προφορά του ελληνικού ιώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. viginia said...
    "Things as they really are": σύμφωνα με ποιον μέσο όρο;

    ----------------------------

    I hate μέσους όρους.

    Σύμφωνα με το πως νιώθω. I am a realistic solipsist.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Το ΒΗΜΑ Ιδεών έχει
    εδώ, κάτω από τον τίτλο Συζητήσεις Συντακτικής Επιτροπής, ένα άρθρο που θυμίζει Προμηθέα (την, όχι τον) σε έκδοση βελτιωμένη και επηυξημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Συμφωνώ. Οι μέσοι όροι αποπνέουν μιζέρια και παθητικότητα. Αφήστε που τελικά είναι μια αφαίρεση, μια κατασκευή.
    (Δε θέλω να ξεστρατίζω και να σας χαλάω τη συζήτηση -και μου κλείσετε την πόρτα στα μούτρα- αλλά με έχει φάει η περιέργεια: ποιος είναι ο αγαπημένος σας λογοτεχνικός χαρακτήρας; Δείξτε κατανόηση για τις αφελείς ερωτήσεις λευκωμάτων, είμαι καινούρια!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Αν ζούσαμε στα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας δεν θα χρειαζόμαστε ίσως να μάθουμε γραμματική.
    Τότε η προφορά ήταν ανάλογη της γραμματικής.
    Σαν ..απόδειξη, πως ορίστηκαν τα φωνήεντα σε μακρά και βραχέα?
    Τα μακρά ήταν ακριβώς αυτό. Μακρύτερα σε προφορά.

    Συγγνώμη αλλά το όνομα του Σαρκοζύ,
    μου φέρνει σαν σύντμηση του ..σάρκ(ωμα καπ)όζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Ο Κ2825 σωστά επεσήμανε ένα πολύ ενδιαφέρον χθεσινό σχόλιο του Locus Publicus.

    Σημειώνω ότι, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους σοβαρότερους λόγους για την κατάσταση αυτή ήταν και ο προσανατολισμός στην επιδότηση, ιδίως των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων (όπως η γεωργία), που μέτρησαν όχι μόνον στη Γαλλία, αλλά και στην ΕΕ (και ήταν και ένα βασικό σημείο αντίθεσης με τη Βρετανία, κυρίως).

    Δεν φταίει για όλα το κοινωνικό κράτος...

    Σωστός ο Dion M. για τη Γερμανία, δεν "έφταιγε" μόνον αυτή (τα είχε πει και ο Keynes για τους οικονομικούς όρους που της είχαν επιβληθεί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. virginia πράγματι αφελής η ερώτηση - γιατί δεν είναι ένας. Είναι πολλοί και αλλάζουν κατά τις ώρες, τις εποχές και τις διαθέσεις. Συχνά δεν είναι κανένας και άλλοτε πάλι δύο-τρεις μαζί.

    Πάντώς ότα ήμουν νέος είχα έναν ήρωα εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Όσο για τα ξενοφοβικά και τις εύκολες διαιρέσεις (εμείς και αυτοί, στο "αυτοί" βάζετε ότι ό,τι θέλετε), όταν παραγνωρίζεται η σημασία του να μην υπάρχουν ακραίες ανισότητες ευκαιριών, επίκαιρους πάντα βρίσκω τους εξής στίχους:

    Mais fils de bourgeois ou fils d’ apôtre
    Tous les enfants sont commes les vôtres
    Fils de César ou fils de rien
    Tous les enfants sont comme le tien
    Les mêmes sourires, les mêmes larmes
    Les mêmes alarmes, les mêmes soupirs
    Fils de César ou fils de rien
    Tous les enfants sont comme le tien.

    [Jacques Brel, Fils De…]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. "Μήπως χρειαζόμαστε κι εδώ έναν Σαρκοζί;", παραλλάσσω το ερώτημα, μιας και ειπώθηκαν αρκετά για το αν είναι ή όχι φασίστας.

    Θεωρώ πως δεν ταιριάζει με την ελληνική νοοτροπία, ένας ηγέτης με τη δική του οπτική.

    Εμείς δεν είμαστε ούτε μεγάλη χώρα για να χρειαζόμαστε ηγέτες με σιδηρά πυγμή ούτε και αποτελούμε τη ραχοκοκκαλιά της Ευρώπης, για να έχουμε το άγχος της "πρωτιάς".

    Χρειαζόμαστε όμως ηγέτες με ήθος και με σεβασμό απέναντι στο σύνολο των πολιτών. Ανθρώπους με όραμα και πολιτική τόλμη.

    Ας ελπίσουμε πάντως πως ο κύριος Σαρκό θα συμβάλλει ώστε η Ε.Ε. να συνέλθει κάποτε και να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Πολύ ωραίο κείμενο. Κι εγώ ανέτρεχα πολύ συχνά στον Βερν για να διαβάσω κάτι επειδή το ήθελα και όχι επειδή "έπρεπε" να το διαβάσω(γιατί το κείμενο ήταν "δύσκολο", "σύνθετο", στη λίστα αυτών που ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις αλλιώς θεωρείσαι ενημερωμένος φιλόλογος κλπ). Τώρα πια προσπαθώ να αποτινάξω από πάνω μου όλο το "δήθεν", το "φιλολογίστικο". Σπούδασα λογοτεχνία γιατί δεν μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτήν. Αποφάσισα να σπάσω το ρολόι για να δω πώς δουλεύει από μέσα, αλλά στην πορεία έχασα τη μαγεία. Τι σημασία έχει το να ξέρεις να αναλύεις αν έχεις ξεχάσει να απολαμβάνεις; Έχω γύρω μου αναλυτές-ρομπότ, που τρελαίνονται για το Finnegan's Wake αλλά δεν το έχουν διαβάσει ποτέ ολόκληρο... Ε, λοιπόν, εμένα μου αρέσει και ο Βερν. (Από τότε που διάβασα το Λαχνό -11 χρονών- θέλω να πάω στη Σκανδιναβία! Στη δική μου έκδοση -με χαλκογραφίες βεβαίως- είχε στο τέλος και μια φανταστική νουβέλα με έναν σωσία, πολύ περίεργη για το ύφος του Ιούλιου. Τη θυμάστε;) ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΤ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΜΕΓΑΛΟΥΣ! Ο καθένας με τον πόνο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. την ώρα που η Γαλλία αναζητά τρόπους συσπείρωσης και αλλαγής, δηλαδή προόδου,

    την ώρα που πετυχαίνει ποσοστά εκλογικής παρουσίας πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της (σημαντικό σε μία πολιτισμικά και πολιτικά ανεπτυγμένη κοινωνία),

    την ώρα που έχουμε μία καθαρή νίκη από έναν άνθρωπο που αν μη τι άλλο είναι ειλικρινής και φαίνεται πως θέλει να προσπαθήσει,

    αυτήν την ώρα οι Ελληνάρες συζητάμε αν είναι ή δεν είναι φασίστας, με βαρύγδουπες αναλύσεις και συγκρίσεις με τον Χίτλερ.

    Στην Ελλάδα ούτε στους ορισμούς όμως δε μπορούμε να συμφωνήσουμε, πόσο μάλλον στις πράξεις.

    Φασίστας δεν είναι και το ξέρετε πολύ καλά κ.Δήμου είμαι βέβαιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Να πούμε και για την Γερμανία. Οι άνθρωποι που ψήφισαν τον Χίτλερ το 1932 σίγουρα δεν είχαν φανταστεί πού θα τους πάει το 1939. Μετά ήταν πια αργά - δεν είχαν επιλογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. ΝΔ, και για όποιον θέλει την ταπεινή άποψή μου, τον παραπέμπω στο blog μου: http://patsman.blogspot.com
    Ο Σαρκό νίκησε γιατί είναι πολιτικά ευθύς σε περιόδους πολιτικής ανευθυνότητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. skywalker
    "Μήπως χρειαζόμαστε κι εδώ έναν Σαρκοζί;",

    Ο παπούς του Σαλονικιός ήταν. Σε μία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη είπε "οι ρίζες μου είναι εδώ". Ίσως όπως πολιτογραφούσαμε παλιά "ομογενείς" ποδοσφαιριστές να πολιτογραφούμε τώρα και πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. dion.m. said...

    Ο Χίτλερ ήταν το αποτέλεσμα της απελπισίας και της οργής, ενός ικανού λαού από τους οικονομικούς όρους που του υπέβαλαν καθώς επίσης και της Αμερικανικής οικονομικής κρίσης.
    ----------------------------

    Ο φασισμός ήταν η πιο ακραία έκφραση του ιμπεριαλισμού των αστικών κρατών της δύσης. Ο φασισμός είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού, ο απογυμωνωμένος, απροκάλυπτος καπιταλισμός. (βλέπε Μαζάουερ, Χομπσμπαουμ)
    Παρεπιπτόντως, σε αυτό το θέμα έχω δει παραθέματα από λεξικά, εφημερίδες, βιογραφίες, προσωπικές ιστορίες και καμία αναφορά σε κανένα ιστορικό κείμενο (εκτός αν δεν το πρόσεξα).
    Γιατί?

    Κύριε Δήμου, δεν βλέπω σε τι υστερεί ο Σαρκοζύ σε σύγκριση με τον Μπερλουσκόνι ως προς τον έλεγχο των ΜΜΕ. Οι κολλητοί του φίλοι Bouygues και Lagardère ελέγχουν τα μισά κανάλια της τηλεόρασης και τις μισές εφημερίδες. Δείγμα της ισχύος και της δύναμης επιβολής του Σαρκοζύ, το γεγονός ότι το debate μεταξύ Σεγκολέν και Μπαιρού έγινε στο BFMTV, ένα πολύ μικρό κανάλι γιατί ο δημοκράτης και διόλου επικίνδυνος Σαρκό δεν επέτρεψε να γίνει πουθενά αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Γιατί άραγε ασχολούμαστε τόσο με τη Γαλλία; Πέρα από αυτά που έχουν ειπωθεί (μέσα στα πλαίσια της κοινής ευρωπαϊκής πορείας, λόγω πολιτι(στι)κής εμβέλειας της Γαλλίας κλπ): μήπως αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε κουραστεί από τη βαρεμάρα, την ομοιομορφία, το αδιέξοδο στην ελληνική πολιτική σκηνή; Λες και τίποτα πια δεν τραβά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εκτός από τα σκάνδαλα, που και αυτά πρέπει να είναι όλο και πιο τερατώδη για να σοκάρουν ένα μπουχτισμένο κοινό. Μήπως στρεφόμαστε στο θέμα των γαλλικών εκλογών για μια -επιτέλους- ουσιαστική πολιτική συζήτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. virginia μπορείς σε αυτό το blog να δεις, σχετικά με το τελευταίο σου σχόλιο, και το post της Τρίτης, 20 Μαρτίου 2007 'Διαβάζεται; Πα πα πα!', καθώς και τα σχετικά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. LouiseMichel871 said...
    Ο φασισμός είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού, ο απογυμωνωμένος, απροκάλυπτος καπιταλισμός.

    ----------------------

    αν είναι έτσι, ο σημερινός καπιταλισμός που έρχεται μετά τον "τελευταίο", τι είναι;

    αντιπαθώ αυτές τις (μαρξιστικής καταγωγής) γενικεύσεις: στάδια, κλπ. O Hegel ζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Οι κομμουνιστες ειναι τα ζομπι που νομιζουν οτι ειναι ακομα ζωντανα. Καλα κρασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Φασισμός είναι ο κρίκος που συνδέει τα δύο άκρα. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί κρίκοι σε μια αλυσίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Nikos Dimou said...
    "Ίσως όμως άμα πιάσουμε πάτο να αναγκαστούμε σε αντίδραση..."

    Τούτο, ωστόσο, ουδόλως θα σημάνει κατ’ ανάγκη και την οριστική ήττα στην Ελλάδα της κυρίαρχης ιδεολογίας του «εθνοτικού εθνισμού», καθώς, όπως δείχνει η ελληνική ιστορία, οι συμφορές του παρελθόντος, όχι μόνο δεν αναχαίτισαν την συγκεκριμένη ιδεολογία, αλλά τουναντίον την ενδυνάμωσαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Χαίρομαι που αποδεικνύεται ότι το επίπεδο συζήτησης σε αυτό το blog διατηρείται σε κόσμιo επίπεδo μόνο όσο οι εσείς οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας από τα δεξιά συμφωνείται μεταξύ σας.

    Σε κάθε περίπτωση δεν θα παρέμβω ξανά με τα αντιπαθητικά μου σχόλια. Δεν έχω πρόθεση να μαλώσω με κανέναν, ιδίως με αγενή μέλη της αυλής σας.

    Τα σέβη μου.

    ΥΓ Πραγματικά αναρωτιέμαι τι κερδίζετε με αυτή την μονόπλευση συζήτηση. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα μια απάντηση.
    ΥΓ1 Καταλαβαίνετε ότι το "τελευταίο" δεν νοείται χρονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. gerasimos said...

    virginia μπορείς σε αυτό το blog να δεις, σχετικά με το τελευταίο σου σχόλιο, και το post της Τρίτης, 20 Μαρτίου 2007 'Διαβάζεται; Πα πα πα!', καθώς και τα σχετικά σχόλια.

    Τρομερό κείμενο, σε ευχαριστώ για την παρατήρηση, δεν το είχα διαβάσει. Και τρομερή σύμπτωση απόψεων! Επιτέλους, και κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. LouiseMichel871

    γιατί τόσο επιθετική;

    αποφασίσατε ότι είμαστε δεξιοί και συζητάμε μεταξύ μας...

    λυπάμαι - εδώ δεν ισχύουν ετικέτες ούτε ζητάμε κομματικές ταυτότητες στην είσοδο

    συζητάμε ελεύθερα με την πρόσθετη ελευθερία που δίνει η ανωνυμία στο διαδίκτυο

    και κρινόμαστε από αυτά που γράφουμε κι όχι από τα τσιτάτα που χρησιμοποιούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Παρατηρήσατε πόσο πιο άνετη είναι η βραδιά χωρίς Δελτία Ειδήσεων;

    Μου αρέσει που οι δημοσιογράφοι απεργούν για το ταμείο τους. Έχουν 200.000.000 ευρώ έσοδα το χρόνο από το παράνομο (φόρος υπέρ τρίτων) χουντικής έμπνευσης αγγελιόσημο - και κανένα πρόβλημα "ομολόγων", μια και μόνοι τους διαχειρίζονται τα κεφάλαιά τους. (Δεν έχουν διορισμένες διοικήσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Αγαπητή κυρία που μπήκατε σα ταύρος σε υαλοπωλείο, αντί να υβρίζετε όσους λένε εκείνες τις απόψεις που δεν σας είναι αρεστές, ίσως θα άξιζε να υπερασπιστείτε τις δικές σας.

    Μπορείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Οι άνθρωποι που ψήφισαν τον Χίτλερ το 1932 σίγουρα δεν είχαν φανταστεί πού θα τους πάει το 1939.

    Καλησπέρα σε όλους.

    Ενα μικρό σχόλιο για τις συνθήκες που οδήγησαν το χίτλερ στην εξουσία.

    Πριν κάποια χρόνια στο dachau φωτογράφησα αυτή την προεκλογική αφίσα των ναζί απο τις εκλογές του 1932.

    Τα σκυθρωπά πρόσωπα και το σύνθημα λένε πολλά:

    Η τελευταία μας ελπίδα, ο χίτλερ.

    Δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια και δεν ξέρω πως φτάσαμε απο τον σαρκοζί στο χίτλερ αλλά είναι..καλό σημάδι.

    Δείχνει ότι το blog επιστρέφει σιγά σιγά στις..παραδόσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. LouiseMichel871 said...
    "Ο φασισμός είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού, ο απογυμνωμένος, απροκάλυπτος καπιταλισμός. (βλέπε Μαζάουερ, Χομπσμπαουμ)"

    Αγαπητή LouiseMichel871

    Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, οι ιστορικοί -αφού λέτε ότι δεν δίνουμε σχετικά παραθέματα- χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς επιστημονικά, δηλαδή περιγραφικά και όχι αξιολογικά. Οπωσδήποτε όχι αποσπασματικά και αφοριστικά. Η τεχνική που χρησιμοποιήσατε εσείς ήταν όντως αυτή των τσιτάτων. Δεν υπάρχουν, δυστυχώς, φράσεις-ερμηνείες-κλειδιά για όλα. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνα ασφαλές.

    Συμφωνώ απόλυτα ως προς το δεύτερο σκέλος του σχολίου σας (σχέση Σαρκοζύ-ΜΜΕ)

    Και, όχι, δεν ανέχομαι να με καπελώνουν με ταμπέλες. Τσαντίζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. δεν ξέρω αν ο Σαρκοζί είναι φασίστας...
    αλλά τούτα εδώ ειλικρινά με τρομάζουν...
    τώρα οι κομμουνιστές και οι αναρχικοί (γιατί στις βαλτικές χώρες και ο αναρχισμός είναι παράνομη ιδεολογία)... μετά ποιοι;

    οι κομμουνιστές είναι ζόμπι χάρρυ
    οι νεοναζί τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. cortilinux μην ξεχνάτε πως οι χώρες αυτές ήταν χρόνια κάτω από ρωσική κατοχή - πώς θα το βλέπατε αν οι Γερμανοί άφηναν πίσω τους άγαλμα SS απελευθερωτή;

    Βέβαια η αντίδραση οδηγεί το εκκρεμές στο άλλο άκρο - κι αυτό είναι σαφώς δυσάρεστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Μεγάλη ηρεμία δίχως ειδήσεις.

    Αν και θα έπρεπε να λέγονται "τοκ-κατινό-σόου" με ολίγη από ειδησεογραφία.

    ΝΕΤ και ΣΚΑΙ αποτελούν λαμπερές εξαιρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Αγαπητέ κ. Δήμου, σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή φιλοξενία. Είστε εξαιρετικά ευγενής οικοδεσπότης, ακόμη και για επισκέπτες σαν εμένα, ξένους και απρόσκλητους -και ολίγον αφελείς!

    Ορισμένες φορές έχουμε την αίσθηση εμείς οι απέξω ότι προσπαθούμε να εισβάλουμε σε μια πολύ ζεστή και δεμένη παρέα. Ευχαριστούμε που μας το επιτρέπετε!

    Καλό βράδυ σε όλους,

    V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. ΝΔ απλά προσπαθώ να καταλάβω... γιατί προσπαθώ να μην επηρεάζομαι από τις πολιτικές μου πεποιθήσεις...

    τα παρακάτω είναι προσωπικές απορίες:
    1)η Εσθονία πριν την εισβολή των SS ήταν ελεύθερο κράτος;
    2)γίνεται ένας γεωργιανός να ενδυναμώνει τον ρωσικό εθνικισμό;


    κι όχι δεν είναι σπόντες
    είναι καθαρές απορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. virginia όλοι λίγο πολύ απροσκλητοι είναι εδώ - ξέρετε πως λένε: "ιδιαίτεραι προσκλήσεις δεν θα σταλώσιν".

    Οι παλιότεροι έχουν αποκτήσει βέβαια δικαιώματα χρησικτησίας...

    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Εσθονία: από το 20 ως το 40 ήταν ανεξάρτητο κράτος. Το 40 την κατέλαβαν οι Σοβιετικοί. Όταν χάλασε η συμμαχία ΕΣΣΔ-Γερμανίας, την κατέλαβαν για λίγο οι Γερμανοί και μετά πάλι οι Ρώσοι που την ενσωμάτωσαν στην ΕΣΣΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. H Εσθονία πριν από την εισβολή των SS, είχε κατακτηθεί βιαίως από τους Ρώσσους, η μάλλον από τους Σοβιετικούς, (δεν είναι το ίδιο), μετά την υπογραφή του συμφώνου Μολότωφ -Ρίμπεντροπ. (1939), οι οποίοι έφθασαν μέχρι την Φινλανδία και την μισή Πολωνία, (Η άλλη μισή κατελήφθη από τους Γερμανούς και ήταν η αφορμή για την κήρυξη του πολέμου).

    Τα επεισόδια αυτά στην Εσθονία είναι πολύ δυσάρεστα.
    Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη μισαλλοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Πέρα από τα βιβλία σας, είχα παρακολουθήσει ομιλία σας πριν από χρόνια (όχι πολλά ειν' αλήθεια.. 1999 ήταν;) στην ΠΑ.ΠΟ.Κ.! Πιάνεται ως χρονική αφετηρία για να διεκδικήσω κάποια στιγμή σχετικά δικαιώματα;;; Καλά μου έλεγε ο καημένος ο μπαμπάς μου να γίνω δικηγόρος -κι εγώ η χαζή πήγα κι έβαλα τη Νομική 16η στο μηχανογραφικό :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Οταν γινονται συγκρουσεις ενοπλες,δεν συμμετεχει η φιλησυχη πλειονοτητα,αλλα οι μειονοτητες εγκληματικης ψυχοσυνθεσης. Ετσι,οι κομμουνιστες ανταρτες εβρισκαν αντισταση απο φασιστες. Ο απλος κοσμος ηταν τα θυματα πολεμου.
    Ετσι εγινε παντου,σε Ευρωπη & Βαλκανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. virginia δεν θυμόμουν τίποτα περί ΠΑ.ΠΟ.Κ. - μήπως ήταν κάτι για τον Fowles; Αλλά πρέπει να ήταν νωρίτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Για τον Fowles, απ' όσο θυμάμαι, και μάλλον νωρίτερα, φθινόπωρο-χειμώνας 1997; (Άρα κερδίζω χρόνο!)

    Θαυμάζω τη μνήμη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Είναι ο Σαρκοζύ φασίστας;
    Είναι ο πάπας καθολικός;

    Είναι ο Νταλάρας μασώνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.