Δευτέρα, Αυγούστου 27, 2007

Επανίδρυση ή κατάρρευση;



Οι τελευταίες πέντε μέρες μου θύμισαν έντονα μία άλλη σημαντική στιγμή του Ελληνικού Kράτους: Την Γενική Επιστράτευση του 1974.

Μόνο που εκείνη ήταν τραγέλαφος, ενώ η τωρινή, σκέτη τραγωδία.

Και στις δύο περιπτώσεις το κράτος αντιμετώπισε μία κρίση και μία απειλή (δεν ξέρω αν ήταν «ασύμμετρη»). Και στις δύο περιπτώσεις το κράτος έδειξε πως κάτω από την πρόσοψη, τις επιγραφές, τα αξιώματα, τις ιεραρχίες, κρυβόταν το απόλυτο κενό.

Όπως το 74 οι μισοί επίστρατοι έψαχναν τις μονάδες τους, κι όσοι τις βρήκαν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν όπλα, πολεμοφόδια, επιτελικά σχέδια, αλλά ούτε καν επιμελητεία, ούτε φαγητό – έτσι και φέτος η αντιμετώπιση της τραγωδίας έμοιαζε με φάρσα. Κανένας συντονισμός, κανένα σχέδιο, μεμονωμένες ενέργειες, ηρωικές ή ηλίθιες, αποτελεσματικές ή καταστρεπτικές… Οι εξήντα τόσοι νεκροί κυρίως αυτό αποδεικνύουν – την έλλειψη σχεδιασμού, καθοδήγησης και συνεννόησης. Οι περισσότεροι χάθηκαν τζάμπα.

Και φυσικά το πιο σημαντικό: καμία ενέργεια πρόληψης (ούτε από τις φετινές πυρκαγιές δεν μάθαμε). Να μαζέψουμε έστω και την τελευταία στιγμή τα ξερόχορτα και τα φρύγανα, να επανδρώσουμε τα παρατηρητήρια, να γεμίσουμε τις δεξαμενές, να ξεσκονίσουμε τα σχέδια διαφυγής. Αντιθέτως η κυβέρνηση, ελαφρόμυαλα, προκηρύσσει εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο - που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη διάλυση.

Για το μέγεθος του αλαλούμ, ένα μόνο παράδειγμα αρκεί: Ο πρωθυπουργός, ενώπιον μαρτύρων, δεσμεύεται ότι θα προστατευθεί ο Καϊάφας. Tην άλλη μέρα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης διαβεβαιώνει πως ήδη υπάρχουν πυροσβεστικά αεροσκάφη στον Καϊάφα – ενώ η ωραιότερη ακτή της Δυτικής Πελοποννήσου καίγεται ανενόχλητη από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Θα μου πείτε: μα ποτέ δεν βρεθήκαμε μπροστά σε τέτοιες ακραίες συνθήκες! Και θα απαντήσω ότι εκεί φαίνεται αν έχεις κράτος ή όχι. Το να πατάει σφραγίδες και να εκδίδει ταυτότητες (κι εκεί χάλια τα πάει!) είναι εύκολο.

Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν υπήρξε καταχθόνιο σχέδιο εναντίον μας (που δεν θα το πιστέψω αν δεν βρεθούν πειστικότερες αποδείξεις από την 77χρονη γιαγιά, που μαγείρευε στο ύπαιθρο). Με ενδιαφέρει πως αντιδράσαμε εμείς!

Η διαδικασία διάλυσης του κράτους (αν ποτέ υπήρξε σωστό κράτος) δεν είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας. Εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Χρειάστηκε πολλοί να ροκανίσουν τα θεμέλια και να κόψουν τους συνδετικούς ιστούς. Να υπονομεύσουν την αξιοκρατία, να καταλύσουν την παραγωγικότητα, να θεσμοποιήσουν την φαυλότητα. Και φυσικά στην έννοια του κράτους συμπεριλαμβάνω και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης – το αποκορύφωμα της αναποτελεσματικότητας, της πελατειακής σχέσης και της διαπλοκής.

Δεν φταίει λοιπόν μόνο η Ν.Δ. Αλλά η ειρωνεία είναι πως αυτή η παράταξη επαγγέλθηκε την «επανίδρυση του κράτους». Και το αποτελείωσε.

449 σχόλια:

  1. "Οι λαοί έχουν τις ηγεσίες που τους αξίζουν" κε Δήμου.
    Αυτοί μας αξίζουν, αυτούς έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ ΝΔ σωστα οσα λετε ομως διαφωνω σε ενα σημειο. Εμενα με ενδιαφερει πολυ το πως παρουσιαζουν οτι "εξωτερικοι εχθροι επιβουλευονται την πατριδα μας"!!! Αν ειναι δυνατον!!

    Μιλαμε για ανειπωτη τραγωδια και αυτοι σκεφτονται πως θα συσπειρωσουν την βαση τους εν οψη εκλογων. Και απο κοντα το ΛΑΟΣ που με κατι τετοια φτιαχνεται. Δεν ειναι μονο ανικανοι, ανευθυνοι κλπ κλπ. Ειναι επικυνδινοι!

    Φυσικα για το χαλι του κρατικου μηχανισμου δε φταινε μονο οι σημερινοι κυβερνωντες. Και ουτε μονο οι προηγουμενοι. Φταιμε και μεις σαν πολιτες που γεμισαμε με σκουπιδια τα δαση μας. Δεν αγαπαμε τη φυση, ποτε δεν την αγαπησαμε. Παντα την βλεπαμε σαν "ομορφο τοπιο" να κανουμε διακοπες, να χτσουμε τα εξοχικα μας, να φτιαξουμε τις τουριστικες μας επιχειρησεις. Ποτε δεν αγαπησαμε πραγματικα τα δαση μας, τη θαλασσα μας.

    Ψαξτε λιγο να δειτε ποσοι οικοδομικοι συνεταιρισμοι διεκδικουν οικοπεδα σε Παρνηθα Πεντελη. Ακουω για πολλους αλλα θα ηθελα και τη δικη σας εγκριτη ερευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,

    Συζητούσα το θέμα πριν λίγο με ένα φίλο που πιστεύει τα περί καταχθονίου σχεδίου καταστροφής της χώρας.

    Πάνω στη συζήτηση μου λέει:

    Όμως αν είναι όντως εχθροί και μας έκαναν τέτοια ζημιά με γκαζάκια, αν έρθουν με πραγματικά όπλα τι θα γίνει?

    ---------------------------------

    Αυτό με τον πρωθυπουργό και τον Καϊάφα βρωμάει περισσότερο κι από τα ιαματικά νερά. Διατάζει ο πρωθυπουργός τον υπουργό, ο υπουργός τον αρχηγό, ο αρχηγός τον αξιωματικό και το αεροπλάνο πάει με έξι ώρες καθυστέρηση?

    Δηλαδή αν δεν το διέταζε ο πρωθυπουργός πότε θα πήγαινε? Αν πήγαινε δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έκανα σαφές ότι δεν θεωρώ την ΝΔ αποκλειστικά υπεύθυνη για τα χάλια του κράτους - αλλά καλώς ή κακώς είναι ήδη 3,5 χρόνια στην εξουσία. Επίσης την θεωρώ υπεύθυνη για την προκήρυξη εκλογών (που πάντα από-διαλύουν το κράτος) μέσα στους καύσωνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Niko, kala ta les, alla exefrases mia amfivolia se parenthesi "(an ypirxe pote sosto kratos)". De nomizo oti yparhei amfivolia sto sygekrimeno thema. Kratos toulahiston sta protypa ton voreio-evropaikon kraton den ypirxe pote stin Ellada kai oute tha yparxei, giati den to theloume kai den to axizoume.

    P.S.1 Tora pou to eides file Asterix oti ekane politko manifesto o ND, de boro na katalavo. Mipos einai politikos symvoulos tou Giorgaki? Tote borei na vazei o ND tis pyrkagies yia na kapsei ti ND.

    P.S.2 Ton Avgusto tou 2004, ta vegalika tis Giannas ekapsan ti Filothei. Sti dexiosi parevriskotan oli i "afrokrema" tou topou. Sto telos thymamai o Kostakis kai i Dora efygan fanera "enohlimenoi" kai exefrasan sti Gianna ti "vathia apogoitefsi tous". Tora me tin epikyrixi ton empriston, otan piasoun (pou de tha piasoun kanena i tha vroun kana malaka 80hrono agroti yia na tou ta fortosun ola) tha tou ekfrasoun ki aftou ti "vathia apogoitefsi tous"?????
    Fovamai oti i moni lysi einai na kaei oli i Ellada mazi me tous katoikous tis....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα (λέμε τώρα...)

    Το τρομερό δεν είναι η προκύρηξη εκλογών σε αυτή την χρονική περίοδο, μια που όλοι καταλαβαίνουμε ότι η παράταξη έπρεπε να βγει από τη φθορά των σκανδάλων τάχιστα, cut its losses και να μοιράσει την τράπουλα (βλ. παροχές) μια που είχε και το μαχαίρι και το καρβέλι.

    Το εγκληματικό είναι που ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ των τόσο αντίξοων κλιματολογικών συνθηκών, της κατάστασης "ευφλεξιμότητας" της χώρας παντού, του ανεπαρκούς συντονισμού (βλ. Κόης), της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού (βλ. αγροφύλακες - what a joke!), του βαθμού οικοπεδοποίησης και παντελούς αδιαφορίας στην εφαρμογή νόμων περί απαγόρευσης δόμησης και αναδάσωσης, της γενικής ανευθυνότητας και καταφαγώματος κονδυλίων σε άλλα, το γενικό ιστορικό μας σε προεκλογικές περιόδους με κατακόρυφη αύξηση πυρκαγιών συν ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (Πάρνηθα, Πεντέλη π.χ.), δεν έκανε ΚΑΜΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

    Το ξαναλέω και δεν το χωράει ο νους μου:

    ΚΑΜΜΙΑ

    ΚΙΝΗΣΗ

    ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

    Γι'αυτό καθιστώ υπεύθυνα και όλα τα κόμματα φυσικά, μια που δεν είδα ούτε μισή κίνηση πέραν ευχολόγιων με σαφή αντιπολιτευτικό στόχο και μόνον, ώστε να πιεστεί η κατάσταση προς την πρόληψη uber alles.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είδα στην τηλεόραση το πρωί έναν καταυλισμό διασωθέντων που μένουν σε στρατιωτικές σκηνές στην παραλία.

    Δεν έχουν σπίτι, χωράφια, ζωντανά, δεν έχουν ρούχα να φορέσουν, δεν έχουν τίποτα.

    Τώρα έρχεται η ώρα της υπόλοιπης Ελλάδας να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.

    Τώρα έρχεται η ώρα να δούμε ποιος αγαπά αυτόν τον τόπο στα λόγια και ποιος στα έργα.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επίσης ήταν από τις σπάνιες φορές που ο στρατός θα μπορούσε να βοηθήσει ενεργά και άμεσα την χώρα. Όχι συστρατεύοντας φαντάρους με παγούρια και κουβέρτες αλλά να συμμετάσχει καταλυτικά στις εκκενώσεις, να παράσχει υδροφόρες, να κάνει περιπολίες, να βοηθήσει στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και λοιπά. Άργησαν να τον φωνάξουν γιατί το χακί στους δρόμους ενοχλεί, ξινίζει και ξυπνάει εφιάλτες. Κι όμως ήταν από τις πολύ λίγες περιπτώσεις που έπρεπε να βγει από το λαγούμι του εξ αρχής, από την πρώτη άντε δεύτερη μέρα. Αντίθετα περιορίστηκαν σε «κατάσταση επιφυλακής» όπου οι εξοδούχοι έμειναν στα στρατόπεδα τρώγοντας κρουασάν και παγωτό στα Κ.Ψ.Μ βλέποντας ειδήσεις. Αυτό σημαίνει επιφυλακή. Πίτσες μπλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημέρα,

    ήθελα να κάνω τον παραλληλισμό με τη επιστράτευση του 1974 χθές πρίν "κλείσει" το μαγαζί - δεν πειράζει, ήλθε υπό μορφήν πόστ γιά διάλογο και προβληματισμό.

    όπως έγραψα και στο προηγούμενο πόστ, πιστεύω ακράδαντα ότι με όσα είχαν προηγηθεί ο καραμανλής ήξερε τι ρίσκο παίρνει προκηρύσσοντας εκλογές στις 16 αυγούστου , ήταν ένα calculated risk που απλώς δεν του βγήκε με ολέθρια αποτελέσματα, ο άνθρωπος είναι ένας ψυχρός υπολογιστής - και ασφαλώς ηθικά υπεύθυνος.

    το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι με όλα αυτά έχει συντελεστεί μία απίστευτη απαξίωση της πολιτικής, οι πολίτες αισθάνονται δίκαια οργισμένοι και βαθύτατα εξαπατημένοι.

    το μονοκομματικό σύστημα διακυβέρνησης απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών - αυτές είναι πολλές και το κυριώτερο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ευρεία συναίνεση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας.

    μόνη κατά την γνώμη μου λύση είναι εξαναγκασμός των κομμάτων εξουσίας
    σε συνεργασία - αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ψήφο σε μικρά κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα νέα δε από το μέτωπο της ατομικής πρωτοβουλίας σε θέματα περιπολίας και περιφρούρησης είναι πολύ ενθαρρυντικά:

    Ο κόσμος βαρέθηκε, σιχάθηκε και όποιος μπορεί κοιτάζει να βοηθήσει με όποιο τρόπο σκεφτεί. Κι ας μην υπάρχει γενική επιτροπή συντονισμού και καθορισμένες οδηγίες.

    Παρέες-παρέες μοιράζονται βάρδειες, χωρίζονται και πάνε με τα αυτοκίνητά τους και τα alarm αναμμένα να δουν και να μπορέσουν να ειδοποιήσουν για τυχόν στραβή. Χώρις να παρεμποδίζουν κανέναν, χωρίς φανφάρες, χωρίς καν να το αισθάνονται κούραση.

    Οποιος μπορεί βοηθάει να ξεπεράσουμε την κρίση συντρέχοντας είτε τους άμεσα πληγέντες, είτε πηγαίνοντας ένα μπουκάλι νερό στις ήδη υπάρχουσες περιπολίες, στους εθελοντές, στους πυροσβέστες ακόμα. Στέκονται βοηθοί αν τους χρειαστεί ο Ερυθρός Σταυρός, ακόμη κι αν τους πουν "είμαστε οκ, γυρίστε σπίτια σας". Γυρνάνε για να μην παρεμποδίζουν και κάνουν κάτι άλλο. Παίρνουν κλαδιά, τσάπες, φτυάρια, νερό, πυροσβεστήρες, μπιτόνια με νερό έστω για μια μικρή ενίσχυση. Ακόμη και το να μαγειρέψουν για όσους έχουν την επόμενη περιπολία είναι κάτι.

    Το κράτος δεν είναι οι πολιτικοί μας.

    Δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι.

    Ούτε οι ανεύθυνοι που λυμαίνονται τη χώρα επί χρόνια όσο οι υπόλοιποι σιωπάμε.

    Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε την κατάσταση ακόμη και τώρα, στο μάτι του κυκλώνα.

    Πηγαίντε στα εξοχικά σας π.χ. και καθαρίστε τους χώρους γύρω-γύρω. Δεν έχουμε βγει ακόμα από την κρίση, και τίποτε δεν αποκλείει ότι δεν θα την ξαναπατήσουμε κι αλλού, όσο ζυγώνουν οι μέρες.

    Κι όσο η κόπωση των μαχόμενων στη φωτιά ανθρώπων μεγαλώνει (από πυροσβέστες και αγροφύλακες μέχρι τεχνικούς κι εθελοντές), τόσο εμείς οφείλουμε να τους στηρίξουμε. Κι όσο η προσφυγιά των πληγέντων κατακάθεται και γίνεται πραγματικότητα, οφείλουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, ακόμη και να φιλοξενήσουμε.

    Το σκληρό μάθημα το πήραμε όλοι μας. Δεν επιτρέπεται όμως να παραιτηθούμε. Θα είναι σα να πετάμε στα σκουπίδια όλον τον κόπο τόσων ανθρώπων να σώσουν και τον κόσμο εκεί έξω και εμάς στον καναπέ μας.

    Σκεφτείτε και πράξτε αναλόγως.

    Και μη νομίσετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τίποτε διαφορετικό. Ας μην μακρυγορήσω, δείτε μόνο πώς αποσυντόνισαν την υποστήριξη πυροσβεστικής από στρατό και επίγειες δυνάμεις το 2000, τακτική την οποία φυσικά και συνέχισε η ΝΔ.

    Σκεφτείτε και πράξτε / ψηφίστε αναλόγως, το ξαναλέω.

    ΥΓ- Αλήθεια, εκείνη η ψυχή, η Εκκλησία τι έκανε?

    Σορρυ για το σεντόνι, είναι η φόρτιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επιστρέφοντας από Ευρώπη μέσω Ιταλίας φέτος το καλοκαίρι και οδηγώντας από Τοσκάνη για Ανκόνα νωρίς το πρωί (πρέπει να ήταν 8-8:30), μου έκανε εντύπωση το εξής, καθώς περνούσαμε από ένα μικρό χωριό: ένα περιπολικό με καραμπινιέρους με τη σειρήνα και ιλιγγιώδη ταχύτητα έτρεχε να προλάβει, όπως τελικά φάνηκε, ένα χωρικό που είχε ανάψει μια μικρή φωτιά σε κάτι ξερόχορτα δίπλα στο δημόσιο δρόμο. Και σκέφτηκα: αυτό πότε θα το δούμε και στην Ελλάδα, όπου τα μόνα αυτοκίνητα που θα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα νωρίς το πρωί είναι οι ξημερωμένοι από τα ξενυχτάδικα; Χάσμα αγεφύρωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η οργή και η πίκρα μας είναι τόσο μεγάλη, που ας ελπίσουμε ότι θα είναι κάποιου είδους αφετηρία σεβασμού του φυσικού ή ανθρώπινου περιβάλλοντος και της κοινής λογικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Asterix said...
    Αν το κράτος φαίνεται στα ακραία φαινόμενα, τότε κρίνοντας από τη Νέα Ορλεάνη και άλλα παραδείγματα, θα συμφωνήσετε μαζί μου πως ΟΥΤΕ οι ΗΠΑ έχουν κράτος!

    ------------------------------

    Άλλα αντ' άλλων, κουκιά μαγειρεμένα! Οφείλω να σου πω φίλε Asterix, ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακραία φαινόμενα... Και αυτό σου το λέω ως μετεωρολόγος - κλιματολόγος. Τα "ακραία φαινόμενα" είναι μια ωραιότατη έκφραση της μόδας που χρησιμοποιούν τα κανάλια. Ακραία είναι η αδιαφορία μας, η έλλειψη παιδείας και η υπέρμετρη χρήση του "Μή μου κάνεις εμένα μάθημα, ξέρεις ποιος είμαι εγώ;;;".
    Αν είχαμε και εμείς στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη Katrina, θα είχαν πλυμηρίσει ως και οι ταράτσες των πολυκατοικιών... Φτάνει πια με τις υπορβολικές εκφράσεις, που χρησιμοποιούνται για να κρύψουν τη δική μας ανικανότητα!!! Σαν τους δύο τόνους μαγιονέζα για να κρύψει το μπαγιάτικο ψάρι!

    P.S.: Εκφράσεις που γουστάρει η τηλεόραση είναι: Ακραία καιρικά φαινόμενα, Στροφή καρμανιόλα, Τρύπα του Όζοντος, ο ήλιος όλο και χειροτερεύει, ερημοποίηση της Ελλάδας σε 30 χρόνια, άνοδος της στάθμης της θάλασσας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1974 - 2007: ένα βήμα μπρος, δύο πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. nikos dimou said... Αντιθέτως η κυβέρνηση, ελαφρόμυαλα, προκηρύσσει εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο - που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη διάλυση.
    ---

    Το διαβάζω, το ξαναδιαβάζω, και το θεωρώ τόσο τραγικά σωστό, που θα μου επιτρέψεις, Νίκο, να καταχρασθώ την τόσο ευγενική σου φιλοξενία και να παραθέσω, εντελώς εξαιρετικά, ένα κείμενο που είχα γράψει στο blog μου στις 5.2.07, όταν, πάλι, οι πρόωρες εκλογές ήταν στην καθημερινή διάταξη και που σήμερα θεωρώ απολύτως επίκαιρο:

    "Στο Σύνταγμά μας ... ορίζεται, στο άρθρο 53 ότι «1. Οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη ...» και στο άρθρο 41 ότι «...2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης ... για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. ...».

    Απλή ανάγνωση των διατάξεων αυτών ... οδηγεί, αναγκαία, στα εξής, και μόνο, δύο συμπεράσματα: πρώτον, ότι η βουλευτική περίοδος, δηλαδή το διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων, διαρκεί – εκτός αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της βουλής - τέσσερα χρόνια, και δεύτερον ότι μικρότερη διάρκεια επιτρέπεται μόνον αν πρόκειται να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρό εθνικό θέμα ...

    Στη χώρα μας όμως, όπου η γλώσσα, ακόμη κι αυτή στην οποία είναι γραμμένο το Σύνταγμα, όσο απλή και κατανοητή κι αν είναι, γίνεται αντιληπτή με άλλο τρόπο (τι κρίμα που ο Όργουελ, όταν, στο τόσο προφητικό του βιβλίο «1984» εισήγαγε τον όρο «newspeak» αγνοούσε την νεοελληνική πραγματικότητα, πόσο πιο όμορφο θα ‘χε βγει το βιβλίο αυτό), οι παραπάνω διατάξεις του Συντάγματος έχουν την εξής έννοια:

    -Η (κάθε) κυβέρνηση, από την επομένη της ορκωμοσίας της, διατυμπανίζει όσο πιο δυνατά μπορεί, ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή εντολή και θα κυβερνήσει ακριβώς για τέσσερα χρόνια, ούτε δευτερόλεπτο λιγότερο. Και μετά, βέβαια, θα επιδιώξει και δεύτερη τετραετία, απολύτως απαραίτητη για να ολοκληρώσει το έργο της, το οποίο, μη το συζητάμε, είναι εξαιρετικά σπουδαίο. Και μετά τρίτη για να αποτελειώσει την ολοκλήρωση και τέταρτη για να αποτελειώσει δεν ξέρω τι (ίσως όσους από μας έχουμε παραμείνει ζωντανοί).

    Αυτό, όμως, είναι το demo. Γιατί, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, μόλις περάσει λίγος καιρός, αρχίζει να ψάχνει, εναγωνίως, την καλύτερη στιγμή για να διαλύσει τη βουλή και να προχωρήσει σε εκλογές. Όπου, ως καλύτερη στιγμή νοείται εκείνη που θα της υποδείξουν οι (αενάως διενεργούμενες) δημοσκοπήσεις. Εκείνη δηλαδή που ο συσχετισμός των δυνάμεων, πιστεύει πως την ευνοεί. Για να ξαναεκλεγεί βέβαια, και να ξεκινήσει την επόμενη «τετραετία». Κι όσο αυτή κρατήσει (αφού, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστούν εξαιρετικοί, εθνικοί πάντα,
    λόγοι, που θα επιβάλουν πάλι, και παρά τη θέλησή της να εξαντλήσει την τετραετία, την πρόωρη διάλυση της βουλής).

    -Η (κάθε) αντιπολίτευση, με τη σειρά της, μόλις περάσει λίγος καιρός, αρχίζει κι αυτή να ζητά εκλογές. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα, ότι έχει γίνει μειοψηφική (λες και μετά τις πρώτες εκλογές του 1975 είδαμε στον τόπο πλειοψηφική κυβέρνηση) κι ότι δεν μπορεί πια να κυβερνά. Και να ενισχύει την τόσο ενδιαφέρουσα αυτή θεσμικά άποψή της με το ακλόνητης λογικής επιχείρημα «Αν τολμάτε κάντε εκλογές εδώ και τώρα».

    -Ο (κάθε) Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά πλήρη παραγνώριση του συνταγματικού του ρόλου, δέχεται κάθε πρόσχημα που του παρουσιάζει η κυβέρνηση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ως «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» !!!. Αναγνωρίζει δηλαδή, τελικά, ότι το κομματικό συμφέρον της κυβέρνησης, που ακριβώς γι αυτό ζητά πρόωρες εκλογές, γιατί έχει υπολογίσει ότι θα τις κερδίσει, συνιστά τόσο σοβαρό, εθνικά, λόγο, που η βουλή πρέπει αμέσως να διαλυθεί και η χώρα να πάει σε νέες εκλογές. Και, βέβαια, καμία πολιτική παράταξη δεν τολμά να καταγγείλει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε, εύκολα, να ερμηνευτεί από τα ΜΜΕ και, τελικά, από το εκλογικό σώμα, ως δειλή συμπεριφορά και ως προαναγγελία βέβαιης ήττας.

    -Κι ο (περήφανος) τέλος και κυρίαρχος λαός, έχοντας εθιστεί. με τα χρόνια, στη θλιβερή αυτή κωμωδία και την περιφρόνηση κάθε συνταγματικής τάξης, αρχίζει, κι αυτός, με τη σειρά του, και μόλις περάσουν κάνα δυο χρόνια από τις εκλογές, να κλιμακώνει τα αιτήματά του (πάντα θεσμικά, όλοι άλλωστε ξέρουμε ότι εδώ είναι χειρότερα κι από την Μεγάλη Βρετανία του περασμένου αιώνα, για χρήμα – και σεξ - ποτέ δεν μιλάμε, μόνο για καιρό και για θεσμούς) και ν’ ανεβάζει την ένταση, όντας σίγουρος ότι κάτι καλό θα προκύψει.

    Και, βέβαια, ο πάντα αλάνθαστος λαός έχει, κι εδώ, δίκαιο. Αφού, μιας κι η οικονομική πολιτική των δύο-τριών πρώτων ετών ασφαλώς και πέτυχε, τα λουριά χαλαρώνουν και κάποια ευρώ βρίσκουν τον τρόπο να κυλίσουν προς τα κάτω, να φτάσουν στις τσέπες των άγρια χειμαζόμενων συμπολιτών μας, και να ικανοποιηθούν, έτσι, τα δίκαια και, όπως είπαμε, θεσμικά αιτήματά τους. Κι όσοι απ’ αυτούς, βέβαια, το θυμηθούν, όταν βρεθούν μπροστά στις κάλπες, και ξαναψηφίσουν τους ευεργέτες τους, καλό στην πατρίδα θα κάνουν, και μπράβο τους, γιατί αποτελούν έμπρακτη διάψευση εκείνου του άθλιου που είπε «ουδείς αγνωμονέστερος των ευεργετηθέντων».

    Τώρα, αν κάποιος αφελής αναρωτηθεί, πώς είναι δυνατόν, με τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση, να κυβερνηθεί ποτέ ο τόπος με σοβαρότητα, συνέπεια, ευθύνη και σωστή αίσθηση όχι της εσωτερικής μας απίστευτης μιζέριας αλλά του διεθνούς γίγνεσθαι, πώς είναι δυνατόν να ληφθούν, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, μέτρα με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των λίγων μηνών και πώς είναι δυνατόν η προεκλογική περίοδος, κι η παραλυσία που επιφέρει, ν' αρχίζει λίγο μετά από κάθε εκλογή, μη του δώσετε σημασία, βαλτός θα ‘ναι, πράκτορας, εγκάθετος, χαφιές ή δεν ξέρω τι, τόσοι και τόσοι μας επιβουλεύονται, χρόνια τώρα άλλωστε η γλώσσα μας, η θρησκεία μας κι η δημοκρατία μας είναι, σε παγκόσμια κλίμακα, πρώτος στόχος, των αμερικάνων, των εβραίων, των παπικών, των δυτικών, των μασόνων, των αρειανών και των κατοίκων του μαύρου ερέβους, γνωστά είν’ αυτά.

    Ενόψει λοιπόν της προσεχούς αναθεώρησης, και για να μην δημιουργούνται παρόμοιες απορίες, προτείνω να μπει στο Σύνταγμα ερμηνευτική διάταξη ως εξής: «Οι εκλογές γίνονται το πολύ κάθε τέσσερα χρόνια. Μέσα στο διάστημα αυτό, γίνονται όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα εξυπηρετήσουν το κομματικό συμφέρον της κυβέρνησης. Όσο πάντως αργούν, είναι γιατί η κυβέρνηση, αν και μειοψηφική κι αποτυχημένη, δεν τολμά να τις κάνει, κι η καθημερινή αυτή υπενθύμιση είναι το κυριότερο έργο και καθήκον της αντιπολίτευσης. Τέλος, όταν αποφασιστεί να γίνουν πρόωρες εκλογές, ειδοποιείται κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που, υποχρεωτικά, εγκρίνει τη διεξαγωγή τους, γιατί αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον».
    ---------------------

    Τελικά, οι εκλογές δεν προκηρύχθηκαν εκείνη την περίοδο. Κι ήρθε το καλοκαίρι. Με όλες τις επιστημονικές προβλέψεις για αυξημένο κίνδυνο πυργαγιών, λόγω μιας σειράς κλιματολογικών και άλλων δεδομένων. Και με την Νότια, κυρίως, Ευρώπη, να φλέγεται.

    Χάνουμε την Πάρνηθα. Και, τη μέρα που χάνουμε και την Πεντέλη, προκηρύσσονται εκλογές. Σε απλά νεοελληνικά: Η ήδη διαλυμένη δημόσια διοίκηση (δυστυχώς διαχρονικά και διακομματικά), η οποία, επίσης διαχρονικά και διακομματικά, το καλοκαίρι διαλύεται ακόμη περισσότερο (τα μπάνια του λαού, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα στελέχη της κρατικής μηχανής), για ένα τουλάχιστον μήνα (μέχρι δηλαδή να αναλάβει η νέα κυβέρνηση) αποδιαλύεται. Και η επαγρύπνηση, ο συντονισμός, ο έλεγχος, η πρόληψη κι η άμεση δράση πάνε περίπατο (και μόνο το γεγονός ότι στο αρμόδιο για την πολιτική προστασία υπουργείο προΐσταται υπηρεσιακός δηλ. αναγκαστικά άσχετος με τα θέματα - υπουργός, τα λέει όλα).

    Μέρες τώρα αναρωτιέμαι: Ποιο να 'ναι άραγε μεγαλύτερο εθνικό θέμα, η ψήφιση του προϋπολογισμού σε λίγους μήνες ή η κατά το δυνατόν διαφύλαξη του τόσο πληγωμένου δασικού μας πλούτου για λίγες ακόμη μέρες, μέχρις ότου δηλαδή οι καιρικές συνθήκες υψηλού ρίσκου περάσουν; Η απάντηση είναι τόσο αυτονόητη που δεν συνεχίζω.

    Συμπέρασμα: Τη μέρα που (σύσσωμος) ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποφασίσει να μη συγχέει πια το εθνικό με το κομματικό συμφέρον, να μην ευτελίζει τους θεσμούς και να λογοδοτεί όχι στους στενούς κομματικούς του πυρήνες και μηχανισμούς, αλλά στη χώρα, στην ιστορία της, και, ιδίως, στο μέλλον της, η Ελλάδα θα αλλάξει, κυριολεκτικά, σελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα..! Συμφωνώ με τον 'αποστόλης' ότι τέτοιοι είμαστε ,σαν τους ηγέτες που ψηφίζουμε.Δεν νομίζω ότι έρχονται ...εξωγήινοι στις εκλογές και ψηφίζουν αντι για μας τους Ελληναράδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ας πουμε οτι η γιαγια εβαλε φωτια στη πελοπονησο

    στην αττική και στην ευβοια ποιός την έβαλε?!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Περί κινητοποίησης της Τετάρτης στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, μπείτε εδώ και διαβάστε λεπτομέρειες.

    Μάταιη κίνηση θα (ξανα)πουν πολλοί - όπως και η προηγούμενη που δεν άλλαξε τίποτα και ήταν απλώς η εκτόνωση του κόσμου θα (ξαναματα)πουν πολλοί.

    Μπορεί.

    Το θέμα είναι ότι όμως δεν το εξαντλεί το θέμα κανείς συμμετέχων εκεί, στη διαμαρτυρία ή τις μούτζες που θα ξαναπέσουν στη Βουλή. Κι ούτε μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, έχει μυρμήγκια ο καναπές μας.

    Αφησαν οι εκλεγμένοι μας το κράτος να καταρρεύσει.

    Την επανίδρυση θα αφήσουμε να την κάνουν πάλι εκείνοι?

    Στο χέρι μας είναι!

    ΥΓ1- και μην ξανακούσω για το ότι τελικά ο Γ.Π. κρατάει το παιχνίδι σε ηθικά πλαίσια, δεν έκλεισε 24ωρο από την ώρα του περιβόητου "καταλογισμός ευθυνών αργότερα", και ξεκίνησε μπαρράζ κατηγοριών. Κι όχι, δεν τα έχω μόνο μαζί του. Με όλους τα έχω.

    ΥΓ2- asterix, καιρό είχα να σε δω, άντε βόηθα κι εσύ με τις προτάσεις σου, που αναμένω να είναι bull's eye as usual. Εχουμε καιρό μετά για τα... διαχειριστικά του μπλογκ και τι κάνει ο Γάτος ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. asterix
    μήπως εσείς δεν είστε νηφάλιος;

    Είναι δυνατόν να γράφετε ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG:

    "...σκοπός του blog είναι η περιθωριοποίηση ή και ο αποκλεισμός των διαφωνούντων - ή έχει αποκτήσει το δικό του "παρακράτος" (για να χρησιμοποιήσουμε την πολιτική ορολογία των ημερών)".

    ΝΤΡΟΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. via claudia augusta said...
    ας πουμε οτι η γιαγια εβαλε φωτια στη πελοπονησο
    στην αττική και στην ευβοια ποιός την έβαλε?!!!

    --------------------------

    Εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΕ ΘΑ ΠΩ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ..
    ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ ..ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ..ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΞΑΝΑ..

    ΦΤΑΙΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ,ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΒΟΣΚΟΙ..

    ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΙΩ ΚΑΙ ΕΓΩ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα σε όλους!

    Υπήρξε όμως ποτέ κράτος, με την έννοια που υπάρχει αλλού; Αν δούμε προς τα πίσω την ιστορία της Ελλάδας, μάλλον δεν υπήρξε, οπότε....

    Από την άλλη, αν και δεν τρέφω συναισθήματα συμπάθειας (αλλά ούτε και αντιπάθειας) για την Ν.Δ., νομίζω ότι οι εξελίξεις είναι τέτοιες που, δεν μπορούσαν να γίνουν και πολλά πράγματα.

    Τα φαινόμενα αυτά - σαν μέρος της διαδικασίας ερημοποίησης - έχουν προ πόλλού περιγραφεί. Οι άλλοτε ακίνδυνες περιαστικές κι αγροτικές δραστηριότητες, είναι πλέον επικίνδυνες. Είναι (και) θέμα αλλαγής της νοοτροπίας της κοινωνίας.

    Υ.Γ. Asterix: Δεν είναι τόσο απλά τα θέματα που θίγεις. Εκτός κι αν ο ΝΔ ήταν μηχανή. Για βάλε τον εαυτό σου στη θέση του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. File Asterix,
    ligo humor (esto kai kyniko, esto kai vlakodes) de vlaptei...
    Den ithela na thixo tin kyvernisi, ego eimai evgnomon pros kathe kyvernisi, giati panta i ekastote elliniki kyvernisi thysiazetai yia to kalo tou komatos, eeee sygnomi, tou topou, ennoousa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Asterix

    Δεν ξέρω αν το έχεις πάρει πρέφα, αλλά και εγώ διαφωνούσα χτες με τον ΝΔ στο ζήτημα "Εμπρησμός ή Αυταωάφλεξη". Άλλο όμως διαφωνία στα πλαίσια πολιτισμένου διαλόγου, και άλλο αστήρικτες κατηγορίες τύπου "εξαπολύεις μανιφέστο εναντίον της κυβέρνησης..." και "...σκοπός του blog είναι η περιθωριοποίηση ή και ο αποκλεισμός των διαφωνούντων - ή έχει αποκτήσει το δικό του "παρακράτος" (για να χρησιμοποιήσουμε την πολιτική ορολογία των ημερών)".

    Για τέτοιες τοποθετήσεις μπορείς, άμα θέλεις, να πας στο http://polydoras.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Επιτέλους τέλος. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε τη διάλυση της κοινωνίας. Έμεις είμαστε το κράτος, εμείς ψηφίζουμε χωρίς μνήμη, εμείς βάζουμε τις φωτιές στα δάσοι, εμείς φταίμε για τη κατάντια της Ελλάδας. Όλοι μας, μηδενός εξερουμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Asterix said...
    Βάλτε και moderation τώρα ή σβήστε τα σχόλιά μου, να με επιβεβαιώσετε πλήρως!

    --------------------------

    Ακριβώς αυτό θα κάνω - διότι εσύ δεν είσαι σχολιαστής. Με οποιαδήποτε μορφή σου, είσαι ιός που μολύνει το blog. Άρα πρέπει να καταπολεμήσω την ίωση. Εχθές βράδυ με ανάγκασες να κλείσω τα σχόλια - σήμερα θα βάλω moderation.

    Τα σχόλια σου όμως δεν θα τα σβήσω για να μπορεί ο καθένας να κρίνει αν δίκαια έπραξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ξαναδιαβαζωντας τα ποστς και τις διαφορες αποψεις, ενστερνιζομαι την αποψη του Αποστολη.

    Φαινεται πως αυτη η κατασταση βολευει την πλειονοτητα των πολιτων και των πολιτικων που προσφερουν τις υπηρεσιες που αγοραζει ο λαος.

    Οι ιδιοι που οδυρομαστε και αγανακτουμε ειμαστε εμεις που ζηταμε τους διορισμους στο δημοσιο, τις νομιμοποιησεις αυθαιρετων, τις υπογειες διαδρομες στον κρατικο κουρβανα κλπ κλπ.

    Οι λαοι εχουν τις ηγεσιες που τους αξιζουν, αλλα και ζουνε στις χωρες που τους αξιζουν και η Ελλαδα, μια πανεμορφη κατα τα αλλα γεωγραφικη περιοχη, δεν μας αξιζε τελικα. Γι αυτο φροντιζουμε με καθε τροπο, ηθελημενα ή λογο αδιαφοριας, να μετατρεψουμε και τη γεωγραφικη φυσιογνωμια της Ελλαδας σ'αυτη που μας αρμοζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ενός κακού δοθέντος (φωτιές)...μύρια έπονται (asterix,polydoras κλπ)

    ΝΤΡΟΠΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @doncat
    για να μπορεί ο καθένας να κρίνει αν δίκαια έπραξα.

    Δίκαια και σωστά πράξατε, αρκεί να μη μετανιώσετε αργότερα που εξωθήστε σε τέτοιες ενέργειες, κλείσετε πάλι το blog και πάτε για ψάρεμα. Επαναλαμβάνω, ανοιχτό είναι το σύστημα που γνωρίζει σωστά και με μέτρο πότε, πού, για πόσο και σε ποιο βαθμό να «κλείνει». Αλλιώς μιλάμε για δογματισμό και οι δογματισμοί πληρώνονται πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ο/Η via claudia augusta είπε...
    ας πουμε οτι η γιαγια εβαλε φωτια στη πελοπονησο

    στην αττική και στην ευβοια ποιός την έβαλε?!!!

    ---------------------------------

    Στα Νέα Στύρα νομίζω κάτι οξυγονοκολητές. Δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία αυτό.

    Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν αποτελεί διακιολογία η οργανωμένη επίθεση ανταρτών δασών.

    Εφόσον ζούμε σε ένα οργανωμένο κράτος, αυτό το κράτος οφείλει να προστατέψει τους πολίτες από κάθε κακόβουλη πράξη είτε ατομική είτε ομαδική.

    Αντί να κυνηγάμε ανταρτομάγισες, ας κοιτάξουμε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, για λόγους οικονομίας, το κονδύλι της δασοπροστασίας συνεχώς μειωνόταν με αποτέλεσμα φέτος να μην καθαριστούν καθόλου τα δάση.

    Σε ένα καθαρό από ξερόχορτα δάση η επέμβαση της πυροσβεστικής θα ήταν δέκα φορές ευκολότερη και τα αποτελέσματα σαφώς καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. γεια σου Νικο. 100% σύμφωνος μαζί σου. κρίμα απλά. καλή τύχη σε όλο τον κόσμο που περνάει δύσκολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γιατί ρε Αφροδίτη να μαζευτούμε στο Σύνταγμα και όχι σε κάποιο δάσος να κόψουμε τα ξερόχορτα;

    Τι νόημα έχει να διαμαρτύρεσαι στους λύκους που φυλάνε τα πρόβατα;

    Έχει κανένα νόημα;

    Αυτοί δεν πήγανε πριν λίγο καιρό να περάσουν νομοσχέδιο για τα δάση και στην ουσία να εξυπηρετήσουν τα άνομα συφμέροντα;

    300.000 έλληνες είναι μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών που διεκδικούν εκτάσεις, αν βάλεις και τις οικογένειές τους μιλάμε για περίπου 1.000.000 έλληνες οι οποίοι ΘΕΛΟΥΝ να καούν τα δάση.

    Τι συζητάμε μετά για τούρκους πράκτορες και ρωσίδες χορεύτριες που καίνε τα δάση...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ο ΝΔ δεν έκανε τίποτα άλλο εκτός από το να αποδόσει την πραγματικότητα όπως αυτή εμφανίζεται μπρος μας.

    Νομίζω, επίσης, ότι πέσαμε κάπου θύματα και της Αλογοσκούφιας λογικής νοικοκυρέματος της οικονομίας. Δεν θέλω να τον κατηγορήσω τον άνθρωπο γιατί τον θεωρώ πράγματικά αφοσιωμένο στη δουλειά του. Αλλά πολύ φοβούμαι ότι στην προσπάθεια του υπήρχε πραγματικά κοντόφθαλμη λογική. Πολύ φοβούμαι ότι έξοδα για την πυροπροστασία "εξοικονομήθηκαν". Γιατί κανείς να δευσμεύει τόσους πόρους για καμιά "10ριά" φωτιές (2 μήνες) το καλοκαίρι και κανά δυο πλημμύρες το χειμώνα; Ας κόψουμε από δω, ας κόψουμε από εκεί. Εξαιρούνται φυσικά οι πόροι που έχουν να κάνουν με την επανεκλογή του κόμματος στην εξουσία. Και ιδού η εξοικονόμιση.

    Περάσαμε έναν πολύ ξηρό χειμώνα. Αυτή η καταστροφή ήταν πάρα πάνω από βέβαια. Εδώ και σε πολύ καλύτερες χρονιές συνέβησαν τα χείριστα. Π.χ. πέρσι στην Χαλκιδική. Και όμως όλα αφέθηκαν στην ελπίδα προς τον θεό, στην επίκληση της τύχης μας όλα να πάνε καλά. Οτι μπορεί και να την σκαπουλάρουμε. Πότε ακούστηκαν, στον κρατικό μηχανισμό, πριν από το καλοκαίρι, οι καμπάνες του υψηλού κινδύνου που κατεύθανε στις πόρτες μας; Ήταν τόσο δύσκολο να το φαντασθεί κανείς ειδικά αυτοί που είναι εντεταλμένοι γιαυτή τη δουλειά; Γιατί λοιπόν, έγκαιρα, κανείς δεν μας "κούφανε";

    Ονειρευόμουν, κάποτε, να είχα ένα ωραίο σπιτάκι στην εξοχή. Μέσα στα δένδρα. Να βγαίνω στον κήπο και να απολαμβάνω. Αλλά μετά έλεγα, για κάστε. Πάντα κάπως έτσι ξεκινά το "Παρασκευή και 13"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κώστας Καρράς (βουλευτής-ηθοποιος) αυτή τη στιγμή στον ALPHA:

    "Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση."

    Η ευθυνοφοβία και οι δικαιολογίες έχουν νέο όνομα: Ασσύμετρος πόλεμος.

    -Μαρία έπλυνες τα πιάτα?

    -Οχι κυρία, μου έκανε ασσύμετρη εισβολή ο Μήτσος ο ελεκτρολόγος και δεν πρόλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ο/Η Asterix είπε...
    Και το κείμενο μάλλον με συγκεκαλυμμένο πολιτικό μανιφέστο εναντίον της Ν.Δ. μοιάζει παρά με (δίκαιο) ξέσπασμα οργής.

    Είναι δυνατόν μετά από τέτοια καταστροφή και τόσους νεκρούς να κατηγορείται κάποιος ότι επισημαίνει τη μεγάλη (αν όχι τεραστία) ευθύνη που έχει η κυβέρνηση της χώρας;

    Πέρα από την ανυπαρξία συντονισμού και την πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού κάθε κίνηση της κυβέρνησης προκαλεί οργή και θυμηδία. Ενδεικτικά:

    1. Ο Καραμανλής δεσμεύεται για τον Καϊάφα αλλά τα αεροπλάνα αντί να πάνε στις 6:00 (όπως υποσχέθηκε) πάνε στις 11:00. Το αποτέλεσμα γνωστό.

    2. Η Αρχαία Ολυμπία αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα αλλά ότι σώθηκε οφείλεται στην υπερπροσπάθεια των ανθρώπων και όχι στη συνδρομή του κρατικού μηχανισμού. Δε φρόντισαν να στείλουν κάποιον που να ξέρει πως λειτουργούν τα εγκατεστημένα συστήματα πυρόσβεσης.

    3. Ο Πολύδωρας ανέλαβε να διατυπώσει την άποψη της κυβέρνησης περί "ασύμμετρης απειλής". Ο Βύρωνας δεν μπορεί να εξηγήσει πολύ πιο απλά πράγματα θα εξηγήσει αυτό; (Περισσότερος Πολύδωρας εδώ, εδώ, εδώ, ...

    4. Μετά την καταστροφή της Πάρνηθας τέθηκε λέει θέμα απομάκρυνσης του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κόη αλλά κάτι τέτοιο απορρίφθηκε για επικοινωνιακούς λόγους. Μετά και αυτή την καταστροφή ο κ. Κόης μένει στη θέση του για τους ίδιους λόγους.

    O κατάλογος είναι ατέλειωτος. Άρα η απάντηση στο ερώτημα του οικοδεσπότη είναι ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. το ότι ήταν δύσκολη η κατάσταση δεν νομίζω ότι κανείς το αμφισβήτησε το ότι υπήρξε διάλυση και ανύπαρκτος συντονισμός ήταν το όλο θέμα. νδ δεν είμαι αλλά αν είχε φερθεί έστω συντονισμένα, να έχει φανεί ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης , θα της το αναγνώριζα. όμως εδώ μιλάμε για ανθρώπους που λειτουργούν σπασμωδικά.

    έρχεται η επόμενη ημέρα και θα πρέπει να σκεφτούμε ως πολίτες. όχι δεν μιλώ για τις εκλογές, στις οποίες θα εκμεταλευτούν πλήρως το θέμα των πυρκαγιών τα κόμματα. μιλώ για το τι θα έχουμε μάθει από όλο αυτό... ότι μάθαμε κι από το σεισμό του 99; τι μαθήματα πήραμε;

    ας είχε σωθεί ένας από τους 63 αυτούς ανθρώπους... κέρδος θα ήταν κι όχι μικρό..

    αλήθεια αυτή τη παραφιλολογία ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε αντιεξουσιαστές από που την σκαρφίστηκαν; τι κέρδος μπορεί να έχει ένας αντιεξουσιαστής από κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εάν το δούμε από μια άλλη σκοπιά, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ 1974 και 2007: η τότε ανυπαρξία του κράτους είχε απέναντί της έναν οργανωμένο υπαρκτό αντίπαλο, όλα συνέβαιναν στη σφαίρα του πραγματικού. Σήμερα απέναντί μας έχουμε μεν τις φωτιές, αλλά μέσα από θολές θεωρίες, υπονοείται κάποιος ιθύνων νους που κανείς δεν γνωρίζει. Ήδη έχουν αναφερθεί σαν ένοχοι - από ΜΜΕ και πολιτικά πρόσωπα - οι Γκρίζοι Λύκοι, οι αντεξουσιαστές, το ΠΑΣΟΚ, ξένοι πράκτορες, οι Αλβανοί. Παραλληλίζοντας με το ’74, θα ήταν σαν να μη γνωρίζαμε ποιο κράτος εισβάλει στην Κύπρο.

    Ο Υπ. Δημ. Τάξεως εξέφρασε κυβερνητική θέση όταν μίλησε για «ασύμμετρη απειλή». Ο όρος όμως είναι στρατιωτικός: η εκλογική στρατηγική της ΝΔ θα εστιαστεί στο ότι το κράτος βρίσκεται σε πόλεμο. Σχηματικά: εάν περάσει το σενάριο της ανικανότητας, τις εκλογές κερδίζει το ΠΑΣΟΚ σαν κύριος αντίπαλος πόλος. Εάν περάσει αυτό του εθνικού κινδύνου (Greece Under Attack) κερδίζει η ΝΔ καθώς ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τον ηγέτη.

    Η σημερινή ανυπαρξία του κράτους δεν είναι μόνο πολλαπλασιασμένη από την προεκλογική ανοργανωσιά. Λόγω του πολέμου για την εξουσία, ωθούμαστε να χώσουμε το κεφάλι στην άμμο του θυμικού, στη θολούρα φανταστικών εχθρών και σκοτεινών κέντρων. Να πολεμούμε ανθέλληνες που κρατούν στουπιά με πετρέλαιο - και αυτό αποτελεί ‘γραμμή’ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

    Το ότι το κράτος ήταν τόσο ανοργάνωτο αποτέλεσε πολύ δυσάρεστη έκπληξη – αλλά ακόμα πιο δυσάρεστη ήταν το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μίλησε έτσι ελαφρά και θολά για ‘οργανωμένο σχέδιο’ στο διάγγελμά του, το ότι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολέμου με τον Κανένα. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σχεδόν εμπόλεμης κατάστασης χωρίς εχθρό – όσο και αν οργανωθούμε, είναι ποτέ δυνατόν να νικήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ακόμη αναρωτιέστε γιατί;
    44 σχολιαστές -ως τώρα- 54 απόψεις -ως τώρα.
    Έχουμε ειδικούς στις δασικές πυρκαγιές της Μεσογείου, στις δασικές πυρκαγιές της Βόρειας Ευρώπης, περιβαντολόγους, μετεωρολόγους, ακτιβιστές, κομπιουτεράδες, δημόσιους υπαλλήλους, ιδιωτικούς, εκπαιδευτές κι ούτε ένας δε συμφώνησε με τον άλλον. Μερικοί κατάφεραν να διαφωνήσουν ΚΑΙ με τον εαυτό τους.
    Γιατί να συμφωνήσουν τα κόμματα;
    Εδώ μερικοί παίρνουν ως δεδομένο ότι αυτοί που ζητούν την ψήφο μας μισούν τη χώρα κι αδιαφορούν γι αυτούς που ψηφίζουν! Άλλοι θεωρούν τους μεν(αυτούς των μικρών -λεγόμενων- κομμάτων) καλούς και τους δυο υπόλοιπους, κακούς. Άλλοι ετοιμάζουν κινητοποίηση στη Βουλή, άλλοι οργανώνουν τις δικές τους περιπολίες, άλλοι χλευάζουν την κινητοποίηση, άλλοι απαξιώνουν τις περιπολίες.

    ΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ, ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ -μάλιστα ο ένας θα σου απαντήσει χωρίς να φοράει καν ρολόι.

    Όμως, αυτοί είμαστε! Μέχρι τώρα λέγαμε ότι δεν αλλάζει η χώρα, ας προσπαθήσουμε να αλλάξουν οι κάτοικοι. Τις ημέρες αυτές αποδείχτηκε ότι, με λίγη καλή προσπάθεια, η χώρα αλλάζει: από πράσινη γίνεται μαύρη. Ε, δεν είναι ανάγκη να αλλάξουν οι κάτοικοι!

    Και για να κλείσω αυτογρονθοκοπούμενος (εκφράζοντας -κι εγώ- άποψη) θα συμφωνήσω με τον οικοδεσπότη σε ένα: το έγκλημα των τελευταίων ημερών είναι εκ προμελέτης. Σχεδιάστηκε επί σειρά ετών -κι όχι τα τελευταία τρεισίμισι χρόνια: Για παράδειγμα, η κατάργηση της δασικής υπηρεσίας -ο παροπλισμός, δηλαδή, ανθρώπων που μάθαιναν να αντιμετωπίζουν δασικές πυρκαγιές- έγινε πριν πολλά χρόνια.
    Όσο για τα ΠΣΕΑ (την αρχή για τις έκτακτες ανάγκες) είναι μία πολυπράγμων αρχή. Δια πυρκαϊάς, σεισμούς, πλημμύρας και πάσαν μαλακίαν. Την εποχή της εξειδίκευσης.

    ΥΓ. για τον οικοδεσπότη: Δέχομαι την άποψή σας ότι απορρίπτετε την εκδοχή του οργανωμένου σχεδίου. Χωρίς να θεωρούμαι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας: Δε σας υποψιάζει, έστω, το ξέσπασμα 150 εστιών σε μία ημέρα στη μισή Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μιχάλης Γκανάς- Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πριν από κάποια χρόνια


    Έλα να πάμε στα καμένα
    στον Υμηττό και στην Αυλώνα
    πουλιά και πεύκα συλλογίσου
    ενός καμένου παραδείσου
    δέντρα που ήτανε φαντάσου
    και στη σκιά τους ξεκουράσου

    Έλα και πάρε με μαζί σου
    στην Κυριακάτικη εκδρομή σου
    βγάλε με στο χλωρό κορμί σου
    στις εκβολές του παραδείσου

    Έλα να πάμε στα καμένα
    δε μας χωράει πια το σπίτι
    έρχονται δύσκολες ημέρες
    μουτζουρωμένες σα Δευτέρες
    έρχονται φλόγες απ' τα δάση
    και μια φωτιά να μας δικάσει
    μέσα στο πύρινό της χνώτο
    από τον έσχατο στον πρώτο

    Έλα και πάρε με μαζί σου
    στην Κυριακάτικη εκδρομή σου
    βγάλε με στο χλωρό κορμί σου
    στις εκβολές του παραδείσου

    Έλα να βγούμε απ΄ το σπίτι
    ξανά σε δρόμους και πλατείες
    πάρε και τα παιδιά μαζί σου
    εδώ, στο χείλος της αβύσσου
    κι άφησε μόνη στο τραπέζι
    την τηλεόραση να παίζει
    Να δείχνει έγχρωμο τον πόνο
    δίπλα σ' ένα φιλέτο τόνο
    Να δείχνει φονικά και φλόγες
    τσόντες πολιτικούς και ρώγες
    ενώ εμείς θα ‘χουμε φτάσει
    στο σταυροδρόμι του εξήντα

    Με τα παιδάκια μας στον ώμο
    για να μας δείχνουνε το δρόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ίσως τελικά τα πράγματα να είναι πιο απλά απ'οσο δείχνουν: ίσως λέω ίσως, όταν αποφασίσουμε όλοι οι Έλληνες ή ότι έχει απομείνει απο το να λέγεται ελληνικός λαός να απέχουμε απο την 'κορυφαία δημοκρατική διαδικασία'...!...της ψήφου, και το 1ο κόμμα βγει με 20% τότε ίσως... κάτι συμβεί! Τραγούδησαν κάποτε οι floyd στο αριστούργημα του Waters : 'comfortably noble'.Πόσο επίκαιροι αλήθεια μετά απο 30 χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. "αυτή η παράταξη επαγγέλθηκε την «επανίδρυση του κράτους». Και το αποτελείωσε."

    Πιστεύω πως είναι ο μόνη φράση που, τόσο εύστοχα, μπορει να συμπυκνώσει το "έργο" της κυβέρνησης.

    Αλλό για τις πυρκαγιές δεν θα πω, μόνο οτι φάνηκε η ασυνεννοησία που επικρατεί και η παντελής διάλυση και κομματικοποίηση του κράτους.

    Αυτά τα καταπράσινα βουνά δεν θα μπορέσω έστω και για μια στιγμή να τα απολαύσω...

    Ενα μόνο είναι σίγουρο και το ξέρει καλύτερα απο όλους μας ο λαός:

    Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΣΤΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

    Μάλλον είναι ώρα ο καπετάνιος να αποχωρήσει γιατι πνίγηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Δήμαρχος Καλυβίων αυτή τη στιγμή στο MEGA:

    "Η φωτιά ξεκίνησε από μια οικοδομή, στην οποία γίνονταν εργασίες"

    Να η ασσύμετρη απειλή κύριοι. Αν το συνδυάσουμε με τη φωτιά στα Στύρα είναι προφανές ότι οι οικοδόμοι βάζουν τις φωτιές για να έχουν περισσότερη δουλειά.

    Άτιμη ανεργία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ενα απο τα πολύ δυσάρεστα αυτής της πατρίδας είναι και οτι οι οπαδοί των κυβερνητικών κομμάτων δεν έχουν απαιτήσεις απο τα ίδια τους τα κόμματα βάζοντας παροπίδες σε οτι σαχλαμάρα τους σερβίρεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Η γενική αντίληψη που επικρατεί στον ελληνικό χώρο είναι ότι το κράτος είναι πάντα κάποιος άλλος που είτε μας επιβουλεύεται και ζητά κάτι που δεν θέλουμε να δώσουμε, είτε θέλουμε εμείς να του επιβληθούμε και του ζητάμε κάτι που δεν θέλει να δώσει ή δεν θα έπρεπε να δώσει. Αυτό οδηγεί σε τραγελαφικά φαινόμενα όπως εφορία, όπου όλοι εφευρίσκουμε του κόσμου τις κομπίνες να μην πληρώσουμε φόρους, αλλά στη στάνη μας στο βουνό πρέπει να οδηγεί άσφαλτος. Ακόμα πιο γελοίο γίνεται με το ΙΚΑ όπου θεωρούμε κοροϊδία να πληρώνουμε τις εισφορές και τα ένσημα, αλλά έχουμε την απαίτηση να βγαίνουμε 55 χρονών στην σύνταξη (οι γυναίκες είναι ακόμα πιο έξυπνες και στα 40 τους είναι συνταξιούχες) και αυτή η σύνταξη είναι πέραν από αρκετή ώστε να έχουμε και την πορσε μας απέξω.

    Σε αντιδιαστολή με αυτή την αντίληψη βρίσκεται η αντίληψη στην Γερμανία και γενικά της κεντρικής Ευρώπης, όπου από νήπιο μαθαίνεις ότι μέρος του κράτους είσαι και εσύ και άμα δεν καθαρίσεις εσύ το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι σου, μην περιμένεις άλλος να το κάνει. Εκεί υπάρχει συνοχή και συναίνεση μεταξύ των πολιτών και της πολιτείας.

    Εδώ όχι μόνον δεν υπάρχει συνοχή σε ατομικό επίπεδο, αλλά ούτε και σε τοπικό. Η μία κοινότητα δύσκολα παραχωρεί νερό στην άλλη, η βόρια Ελλάδα εχθρεύεται το κράτος των Αθηνών, και οι Πελοπόννησιοι δεκάρα τσακιστή δεν θα δώσουν για την Θράκη, όπως και οι Κερκυραίοι για την Κρήτη. Αν εξαιρέσουμε την Βαυαρία, αυτό το φαινόμενο δεν υφίσταται στην Γερμανία (εκτός από μερικές περιπτώσεις για την ανατολική Γερμανία λόγω της πρόσφατης ιστορία, αλλά αυτό τείνει να εκλείψει).

    Η δικιά μου κριτική στον ΝΔ είναι σε αυτό το σημείο. Αντί να βοηθήσει να δημιουργηθεί αυτή η συνοχή στον ελλαδικό χώρο, με την στάση του και τα άρθρα του προσπαθεί να το αποδιοργανώσει τελείως και ο βλάχος της Πίνδου να έχει χεσμένο τον νησιώτη της Μήλου. Έτσι και η Σέριφος δεν βλέπει να υπάρχει κανένας λόγος να γεμίσει τα βουνά της με ανεμογεννήτριες για τους γύφτουλες Αθηναίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εχει νόημα επίσης, παραπάνω από συμβολικό, να θυμηθούμε το εκτενές διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών: Δεν περιείχε καμία απολύτως αναφορά στο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έστω ως κατάπλασμα στην ανησυχία των πολιτών...

    Μήπως το Μαξίμου βρίσκεται εκτός Ελλάδος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. cyberdust said...
    Η δικιά μου κριτική στον ΝΔ είναι σε αυτό το σημείο. Αντί να βοηθήσει να δημιουργηθεί αυτή η συνοχή στον ελλαδικό χώρο, με την στάση του και τα άρθρα του προσπαθεί να το αποδιοργανώσει

    ------------------------------

    δεν το κατάλαβα αυτό! Πως τον αποδιοργανώνω και τι θα έπρεπε να κάνω (ένας μοναχικός σχολιαστής) για να δημιουργήσω συνοχή - πέρα από το να καταδείξω την έλλειψή της και τις συνέπειες της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. mexri twra iksera oti kanonas epiviwsis twn eidwn ine i prosarmogi tous stis ekastotes sinthikes tou perivallontos.
    twra diapistonw oti ginete to aditheto.
    i fisi prosarmozete stis sinthikes twn anthrwpwn.
    i mallon ,oi anthrwpoi kanoun oti boroun gia na tin prosarmosoun sta metra tous
    etsi tha exoume ti fisi pou mas aksizei :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. «δεν το κατάλαβα αυτό! Πως τον αποδιοργανώνω και τι θα έπρεπε να κάνω (ένας μοναχικός σχολιαστής) για να δημιουργήσω συνοχή - πέρα από το να καταδείξω την έλλειψή της και τις συνέπειες της;»


    Μακεδονικό, βλάχοι, αρβανίτες etc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Απορίες (προβοκατόρικες):

    1. Ποια είναι η πιθανότητα να εκδηλωθούν 170 φωτιές σε μια μέρα;

    2. Οι Νομαρχίες και οι Δήμοι είναι ή όχι μέρος του κρατικού μηχανισμού;

    3. Στα συρτάρια κάθε Νομάρχη και κάθε Δημάρχου υπάρχει ένα σχέδιο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (ο «Ξενοκράτης»). Πόσοι Νομάρχες και πόσοι Δήμαρχοι το έχουν έστω ξεφυλλίσει;

    4. Καλά, για τα χάλια της κεντρικής κυβέρνησης όλοι κάτι έχουμε να πούμε. Για την τραγική ανεπάρκεια του συνόλου (σχεδόν) των Νομαρχών και των Δημάρχων γιατί δεν λέει κανείς τίποτε;

    5. Οι Δημαρχίνες Μελιγαλά και Στύρων (χίλια μπράβο σας κυρίες μου) πώς τα κατάφεραν και κινητοποιήθηκαν και έσωσαν τις πόλεις τους χωρίς «τη βοήθεια του κράτους»;

    Αυτά τα ολίγα. Τώρα μόλια άκουσα πως ξανακαίγεται ο Χαλαργός. Ελπίζω να είναι απλή φημολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πέστα DOCTOR!

    Εκτός του DON εξαιρετικό επίσης άρθρο του Κου Χαϊκάλη εδώ.

    Απαιτείται επανύδριση της κοινωνίας όχι μόνο του κράτους!

    Tην κατάρευση την έζησε ο Στάθης στην φωτιά του Υμηττού την ζω καθηερινά στο μικρό μου γραφείο ... Περίπου τα ίδια που γράφω εδω λέω με άλλα λόγια και στους συνεργάτες μου. Μην κάνετε του κεφαλιού σας. Υπάρχουν οδηγίες, υπάρχουν μάνουαλς, μην θεωρείτε δεδομένο ότι είναι σωστό αυτό που γράψατε, ελέγξτε το 2η φορά πριν το στείλετε κάπου, μην πάτε να κάνετε μια δουλειά απροετοίμαστοι όσες φορές και εαν την έχετε κάνει, "τρέξτε την" στο μυαλό σας, μάθετε ΑΦΟΥ έχετε κάνει κτείμα σας τις βέλτιστες πρακτικές να παίρνετε πρωτοβουλίες, εκτός από το μικρό σας κομμάτι δουλειάς να ενδιαφέρεστε και για την μεγάλη εικόνα (πελάτης, εμείς, προμηθευτές, αλυσίδα σχέσεων, ...), κλπ, κλπ.

    Δυστυχώς η μετριότητα και μάλιστα η διάφθορη μετριότητα βρίσκεται παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κύριε Σαραντόπουλε ο Asterix είναι (με άλλα ονόματα) παλιός γνώριμος αυτού του blog. Έχει συχνά δημιουργήσει προβλήματα.

    Εδώ είναι το προσωπικό μου ημερολόγιο και όχι κανένα δημόσιο φόρουμ. Το να το αποκαλούν παρακράτος και να με κατηγορούν ότι αποκλείω τους διαφωνούντες είναι απαράδεκτο.

    Ποτέ δεν απέκλεισα την αντίθετη γνώμη (όπως την δική σας). Αλλά αποκλείω τις προσωπικές επιθέσεις - και καλά κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. ας χαρακτηριστώ ακραίος:

    όλοι, ειδικά οι πληγέντες, γνωρίζουμε ποια είναι τα καμμένα μας δάση.δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (υπάρχουν) του κράτους. όταν δούμε οικοδομή στις περιοχές αυτές ας πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. ας την πυρπολήσουμε. τι φταίει ο ιδιοκτήτης; θα είναι συνένοχος στο έγκλημα. ας βρει το δίκιο καίγοντας αυτόν που του πούλησε τη γη ή το οίκημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. cyber
    ουδέποτε έγραψα εγώ για βλάχους και αρβανίτες. Αλλά και αν έγραφα κάτι το αληθές (θυμήσου τον Σολωμό) θα ήταν προς όφελος του συνόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Παιδες,

    όλα αυτά τα ξέρουμε. Όταν πήγα στρατό και ήμουνα σε τάγμα απέναντι από την Τουρκία η κατάσταση ήταν η εξής:

    Κάναμε εφόδους χωρίς όπλα, ήμασταν στα βουνά σε θέσεις μάχης και περιμέναμε συσίτιο στις 7 το βράδυ και μέχρι τις 10 δεν είχε έρθει. Τελικά πήραμε τηλέφωνο πιτσαρία η οποία είχε καεί στις παραγγελίες λόγω της άσκησης.
    Το κουφό είναι ότι οι αξιωματικοί εκείνο το βράδυ κάναν την μεγαλύτερη παραγγελία της ζωής τους. Το τί σουβλάκια, κοντοσούβλια, κοκκορέτσια!

    Μετά πήγαμε στο "μυστικό" μέρος στο οποίο θα πάμε υποτίθεται στον πόλεμο. Επικοινωνίες δεν λειτουργούσαν, όλες οι επικοινωνίες του στρατού γινόντουσαν μέσω κινητών!!!

    Περιτό να σας πώ ότι στο τέλος της άσκησης λάβαμε γράμμα από το ΓΕΣ για την επιτυχία της άσκησης, το βαθμό ετοιμότητας κλπ κλπ.


    ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ (που είπε και ο μέγας έλληνας πολιτικός Κώστας Σημίτης).


    Είμαστε ένα τσίρκο για απίστευτα γέλια και κλάματα.

    Μην ψάχνετε ευθύνες πουθενά. Σε εμάς μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @ cyberdust

    Κι εγώ θεωρώ ότι ο ΝΔ υπερβάλλει συχνά κι ότι υπερτονίζει τα κακώς κείμενα, τακτική που μάλλον δημιουργεί αντανακλαστικά άρνησης, παρά αναγνώρισης των προβλημάτων.

    Ωστόσο, η κοινωνική συνοχή, (μπορεί να) στηρίζεται μόνο στην διαφοροποίηση - κι άρα στον σεβασμό και την διαφύλαξη της διαφορετικότητας - κι όχι στην εξομοίωση. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό - μόνον τα διαφοροποιημένα συστήματα μπορούν να παράγουν λύσεις απέναντι στις προκλήσεις του περιβάλλοντός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. vrennus
    Για την τραγική ανεπάρκεια του συνόλου (σχεδόν) των Νομαρχών και των Δημάρχων γιατί δεν λέει κανείς τίποτε;
    ---------------------------

    Καλά, διαβάσατε το ποστ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Δυστυχώς, κυρίως για τον ΝΔ λόγω του φόρτου εργασίας που επιφέρει, το moderation είναι απαραίτητο.

    Η χθεσινή διακοπή των σχολίων μου θύμισε την ρήση ενός φίλου μουσικού:

    "Όταν το πλήθος κάτω από μία ορχήστρα θορυβεί, τίποτε αποτελεσματικότερο από το να σταματήσουν οι μουσικοί, αμίλητοι κοιτώντας το κοινό, μέχρι να επιτευχθεί πλήρης ησυχία."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. cortlinux said

    αλήθεια αυτή τη παραφιλολογία ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε αντιεξουσιαστές από που την σκαρφίστηκαν; τι κέρδος μπορεί να έχει ένας αντιεξουσιαστής από κάτι τέτοιο;

    Διαφωνώ κι εγώ με αυτήν τη θεωρία. Όμως το σκηνικό δεν χτυπά την εξουσία; Δεν τη δείχνει ανήμπορη, sitting duck -που λένε και οι αγγλοσάξονες; Δε θα χτυπηθεί πιο εύκολα; Ξαναλέω, για να μην υπάρξουν λάθος εντυπώσεις: Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο!

    ======================

    cyberdust said

    Εδώ όχι μόνον δεν υπάρχει συνοχή σε ατομικό επίπεδο, αλλά ούτε και σε τοπικό. Η μία κοινότητα δύσκολα παραχωρεί νερό στην άλλη, η βόρια Ελλάδα εχθρεύεται το κράτος των Αθηνών, και οι Πελοπόννησιοι δεκάρα τσακιστή δεν θα δώσουν για την Θράκη, όπως και οι Κερκυραίοι για την Κρήτη.

    Γνωστό παράδειγμα, που στηρίζει αυτό το οποίο είπατε: Οι Λουτρακιώτες δε δίνουν νερό στους... Κορίνθιους! Κι οι Κορίνθιοι πηγαίνουν, κάθε βράδυ, στην πηγή και γεμίζουν... μπιτόνια, για να πιουν την επομένη, ή αγοράζουν από το νερουλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Όσοι από εσάς μένετε στην Αθήνα και θέλετε να βάλετε το εθελοντικό λιθαράκι σας στη δασοπροστασία, μπορείτε να απευθυνθείτε στον δήμο Αγίας Παρασκευής (υποθέτω ότι και οι άλλοι δήμοι της περιοχής το κάνουν, αλλά εγώ γι'αυτόν ξέρω), ο οποίος οργανώνει ομάδες περιφρούρησης του Υμηττού.

    Δεν είναι ανάγκη να είστε δημότες. Ο Υμηττός ανήκει σε όλους και δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθούν τη βοήθεια σας.

    Υ.Γ. Αμάν με αυτά τα διπλά και τρίδιπλα nicks. Σε λίγο θα απαντάμε στον εαυτό μας από τη σύγχηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. 'Εχετε δει όλους αυτούς τους ανευθυνουπεύθυνους που αναλαμβάνουν να μας ενημερώσουν από την πυροσβεστική ή τις άλλες υπηρεσίες;
    Σας φαίνονται οι άνθρωποι αυτοί ικανοί να διαχειριστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης; Το βλέμμα τους τί σας λέει;
    Αν δεν σταματήσουμε να διορίζουμε τον κουμπάρο της κουμπάρας του γνωστού της ξαδέλφης που μας ψήφισε δεν πρόκειται αυτός ο τόπος να δει άσπρη μέρα.
    Αν δεν περιορίσουμε τον δημοσιουπαλληλικό τομέα δεν θα ορθοποδήσουμε ποτέ.

    Επίσης δεν άκουσα κανέναν να μέμφεται τα ΜΜΕ για όλη αυτή την πίεση για εκλογές και τους επικοινωνιολόγους της κυβέρνησης που υπέκυψαν εν μέσω της φωτιάς της Πεντέλης. Δεν μπορούσαν να περιμένουν μια δυο μέρες; Δεν μπορούσαν να δουν έστω στο διαδίκτυο τί καιρό θα έκανε τις επόμενες μέρες να ασκήσουν λίγη πρόβλεψη;
    Πόσο κοντόφθαλμοι είναι πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Μερικοί λένε ότι υπήρχε συστηματικότητα στη καταστροφή. Σ'αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνίσει. Μιλάμε για συστηματική καταστροφή... επειδή οι αιτίες που μπορούν να την προκαλέσουν συστηματικά συγκεντρώθηκαν και έδρασαν συντονισμένα εκείνες ακριβώς τις μέρες που συνέβει.

    Αέρας, ξηρασία, καύσωνας. Και φυσικά όλα τα σκουπίδια, και όλες οι υπαίθριες εργασίες, και όλες οι αμέλειες κτλ, που όμως τελικά απόκτησαν μια πιο κρίσιμη και πιο "συστηματική" σημασία το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Το αγαπημένο μέρος μου στην Αττική είναι ο Σχινιάς, όπως έχω ξαναγράψει στο blog. Και πραγματικά θλίβομαι όταν βλέπω ότι επισκέπτες αφήνουν τα σκουπίδια τους παρατημένα λες και δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναέλθουν στο ίδιο σημείο ή απλά θεωρούν ότι η καθαριότητα είναι δουλειά κάποιων άλλων.

    Ευτυχώς που τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τελευταία. Εχουν μπει πολλοί κάδοι σκουπιδιών που τους αδειάζουν, γιατί παλιότερα υπήρχαν κανα δυο και δεν τους άδειαζε κανείς. Επίσης πρέπει να υπάρχουν και κάποιες υπηρεσίες από τον δήμο ή εθελοντές που τα μαζεύουν. Ισως και από τους ιδιώτες που έχουν τις ταβέρνες εκεί. Εχει υπάρξει σημαντική βελτίωση. Ευτυχώς.

    Αλλά αναρωτιέμαι αν είναι Ελληνες αυτοί που παρατούν τα σκουπίδια τους και φεύγουν λες και δεν υπάρχει αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. ασύμμετρης απειλής συνέχεια - από το ραδιόφωνο τώρα:

    από τα 20 διαθέσιμα αεροπλάνα, 12 αυτήν την στιγμή τρώνε καναβούρι στον διάδρομο (είναι σε "επιχειρησιακή ετοιμότητα").

    από τα 19 ελικόπτερα, 8 μόλις επιχειρούν...

    παρά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και τις εκκλήσεις, ουδεμία μέχρι τώρα εντολή γιά απογείωση έχει δοθεί.

    το κλου: δήμαρχος της ηλείας παραδέχθηκε ότι να μεν η φωτιά στον δήμο του είναι σε ύφεση, αλλά δεν το δημοσιοποιεί γιατί φοβάται μην του πάρουν το ελικόπτερο!!!

    (λέτε να πετάνε stealth πυροσβεστικά?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Όταν κάποιος μιλάει για σχέδιο εναντίον της Ελλάδας, η ενότητα που προκαλεί έχει μια ομπρέλα: εναντίον αυτών που θέλουν τον αφανισμό μας. Και μια εθνική υστερία για αόρατους εχθρούς θα έχει αποτελέσματα σε κάποιο τομέα (ίσως μόνο στις δαπάνες για εθνική άμυνα). Ποιός θ' ασχοληθεί με τα δάση όταν κινδυνεύουμε σαν έθνος, μας έχουν βάλει στο μάτι, μας έχουν κηρύξει πόλεμο, ζούμε τη δική μας 11η Σεπτεμβρίου και τα τοιαύτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. “Ωστόσο, η κοινωνική συνοχή, (μπορεί να) στηρίζεται μόνο στην διαφοροποίηση - κι άρα στον σεβασμό και την διαφύλαξη της διαφορετικότητας - κι όχι στην εξομοίωση.”

    Δεν μιλώ για εξομοίωση. Να μελετήσουμε τα άλλα κράτη που έχουν αυτή την συνοχή και να δούμε πως την απέκτησαν. Κάτι θα μάθουμε. Όταν την αποκτήσουμε στο βαθμό που μας καθησυχάζει, μπορούμε να αρχίσουμε να τονίζουμε την διαφορετικότητα μας στο έπακρο. Αλλά αυτό ίσως να μην είναι απαραίτητο. Αρκεί να μας γίνει παιδεία και να το εμπεδώσουμε ότι το κράτος είναι ο καθένας μας ξεχωριστά. Ότι μπορεί να κάνει ο κοινοτάρχης, ας το κάνει. Να μην ψάχνει συνεχώς μεθόδους πώς να απομυζήσει και να κλέψει τους υπουργούς, πώς να ρίξει τον άνω μαχαλά και το αγροτικό ιατρείο να γίνει στην γειτονιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Του Πάσχου Μανδραβέλη:

    Το τίμημα της μακαριότητας


    Το χειρότερο είναι πως και από αυτή την καταστροφή δεν θα μάθουμε. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εμπρηστές Τούρκους, Γάλλους Πορτογάλους ή αναρχικούς (αναλόγως ποια είναι η μόδα της εποχής), ενώ οι καμένες εκτάσεις και ο αριθμός των νεκρών θα μεγαλώνουν. Προσπεράσαμε με θρήνους της στιγμής τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μόνο δασικό πλούτο. Ξεμπερδέψαμε με γυάλινες οιμωγές τις φωτιές που έκαψαν μόνο σπίτια. Τώρα θα κλάψουμε για τα μάτια της τηλεόρασης τους πολλούς νεκρούς που είχε κι αυτή η καταστροφή. Ολα θεωρούνται επικοινωνία και έτσι θα συνεχίσουμε μακάριοι για την επόμενη καταστροφή.

    Θα καταραστούμε τους εμπρηστές, το σύστημα, την «κακούργα κενωνία» για να αποσείσουμε τις ευθύνες μας. Ενα μόνο δεν θα κάνουμε. Να ελέγξουμε ψύχραιμα την κατάσταση, να δούμε που υπήρξαν λάθη και παραλείψεις και να τα διορθώσουμε. Και αύριο που θα έρθει –φευ!– η μεγαλύτερη καταστροφή, θα κάνουμε τα ίδια για να ξεμπερδέψουμε πρόχειρα και μʼ αυτήν.

    Μια χώρα που δεν μαθαίνει από τα παθήματά της είναι μια χώρα που βαδίζει από καταστροφή σε καταστροφή. Χλευάζει την σχολαστικότητα των «κουτόφραγκων», αυτών που θα μελετήσουν ενδελεχώς κάθε συμβάν και θα πάρουν μέτρα αχρείαστα για την ανατολίτικη μακαριότητά μας. «Ελα, μωρέ, τώρα! Τι μπορεί να συμβεί;», είναι η μόνιμη επωδός κάθε φορά που κάποιες διαδικασίες πρόληψης του κακού επιβάλλονται. Είτε αυτές αφορούν τις ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα είτε τις ζώνες πυροπροστασίας στα δάση.

    Εξάλλου εμείς –ο περιούσιος και γνώστης των πάντων λαός– έχουμε ανάγκη από τις διαδικασίες που αναπτύχθηκαν στην Εσπερία; Του Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει. Μόνο πυρκαγιές, πλημμύρες, το χειρότερο αστικό περιβάλλον της Δύσης, άθλιους δρόμους κι ένα Δημόσιο να μας καταδυναστεύει. Εμείς μιλάμε με την τρισχιλιετή ιστορία μας, όταν οι άλλοι και παρεμπιπτόντως μελετούν τις καταστροφές και διορθώνουν τις διαδικασίες. Εμείς είμαστε οι πιο έξυπνοι του κόσμου. Σίγουρα πιο έξυπνοι από τα αμερικανάκια: γιʼ αυτό 75% εκείνων διαβάζουν τουλάχιστον ένα βιβλίο το χρόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ημεδαπή είναι μόλις 35%! Αυτοί διαβάζουν για να μας φτάσουν. Εμείς συγκροτούμε τον πιο πολιτικοποιημένο λαό της υφηλίου. Σίγουρα πιο πολιτικοποιημένοι από τους Σκανδιναβούς το 50% εκ των οποίων διαβάζει εφημερίδα, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό ποσοστό είναι μόλις 5%.

    Είναι πολυεπίπεδη η κρίση της χώρας και κάθε καταστροφή απλώς μας την υπενθυμίζει. Οσα ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι δεν είναι παρά τα συμπτώματα μιας βαριάς ασθένειας. Και η ασθένεια ονομάζεται μακαριότητα. Είμαστε οι καλύτεροι του κόσμου! Γιατί να προσπαθήσουμε περισσότερο; Γιατί να αντιγράψουμε εκείνους στους οποίους δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού πριν από 2.000 χρόνια; Σιγά μη γίνουμε και «ευρωλιγούρηδες». Σιγά μη γίνουνε Γερμανοί ή (θου Κύριε...) Αμερικανοί. Ξεχάσαμε ότι αυτοί έτρωγαν βελανίδια, όταν εμείς...

    Πρέπει να αλλάξουν όλα στη χώρα. Η τελευταία καταστροφή είναι απλώς προάγγελος των επόμενων. Αν δεν μεταβάλλουμε τρόπο σκέψης, αν δεν αλλάξουμε πρακτικές, αν δεν μεταφέρουμε την εμπειρία του εξωτερικού θα δούμε χειρότερες καταστροφές.

    Κάναμε Ολυμπιακούς Αγώνες με ένα σύστημα εισαγωγής από το εξωτερικό. Πέτυχε. Επί τρία χρόνια είχαμε φωτιές και δεν είχαμε καταστροφές. Τουλάχιστον όχι αυτού του τύπου. Αυτό το κεφάλαιο χάθηκε και πρέπει να το θρηνήσουμε, παράλληλα με τους αναρίθμητους νεκρούς.

    Ομως δεν χάθηκαν τόσοι άνθρωποι επειδή ήταν θέλημα Θεού, ή κάποιας τυχαιότητας. Ηταν αποτέλεσμα της δικής μας μακαριότητας. Εκείνης της ανατολίτικης ιδιότητάς μας που τα θέλει όλα εύκολα. Που χλευάζει την ξένη εμπειρία στα μικρά και τελικά επωμίζεται τα μεγάλα.


    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 25.8.2007

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @Epameinondas Sarantopoulos

    Κανονίστε να μου τον στείλετε για ψάρεμα και βρούβες πάλι.
    Είπε «θα ρίξω μούτζα στην κάλπη» και «καμιά φορά πατάω το γκάζι λίγο παραπάνω εκεί που με παίρνει» και πέφτει ο άλλος να τον φάει. Γραμματείς και Φαρισαίοι που περιμένουν καραούλι στη γωνία με το ντουφέκι πότε θα δηλώσει κάτι ευάλωτο, για να τον επαναφέρουν στην τάξη και να του τραβήξουν το αυτί. Αιδώς.
    Συγκρίνουμε την Νέα Ορλεάνη που βρισκόταν κάποια μετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όταν η θάλασσα πλημμυρίζει μια περιοχή τι μπορείς να κάνεις? Να φτιάξεις φράγματα? Είμαστε σοβαροί?
    Στην φωτιά όσο καταστροφική και τερατώδης αν είναι, κάποιες υποτυπώδεις κινήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν, οι οποίες θα βασίζονται με την σειρά τους σε υποτυπώδη υποδομή.
    Μην λέτε ότι «η υποδομή και οι κινήσεις που έγιναν ήταν στο μέτρο του υποτυπώδους αλλά η φύση, η ένταση και η έκταση του φαινομένου έκαναν το κράτος να φανεί ανύπαρκτο ενώ δεν ήταν».
    Μάτια έχουμε και είδαμε, αυτιά έχουμε και τους ακούμε. Και δεν εννοώ το κόμμα που έτυχε να είναι κυβέρνηση τώρα, μιλάμε για την ελληνική κυβέρνηση και τον «κρατικό μηχανισμό» ως διαχρονικά μεγέθη σε αυτό τον τόπο. Την νοοτροπία και τους αυτοματισμούς αυτών, που φυσικά απορρέουν από την εν γένη ιδιοσυγκρασία του ελληνικού λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Το Πάσχα ένας φίλος χτύπησε σε μια βόλτα στο ύπαιθρο. Στην παρέα και ένας Αυστριακός. Ο φίλος μου έμεινε 2 ώρες να αιμορραγει από το κεφάλι πριν εμφανιστεί ασθενοφόρο. Δε μπορούσα να εξηγήσω στον Αυστριακό τι συνέβαινε. Ήταν σε αλλόφρονα κατάσταση, ρωτούσε συνέχεια πώς είναι δυνατό να αργεί τόσο. Τι να του πω; Ντρεπόμουν.

    Εδώ ζούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Καλημέρα και καλή επιστροφή!
    Κι εμένα προχθές μου ήρθε στο μυαλό το καλοκαίρι του '74. Όταν 7 ετών έβλεπα τους "άντρες" να φεύγουν βρίζοντας με τις σαγιονάρες να πάνε να καταταχθούν και να γυρίζουν μετά απο μερικές ώρες άπραγοι!
    Στο ίδιο εξοχικό... Αχ, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν... Εγώ σαραντάρισα, το εξοχικό έγινε κυριλέ, αλλά το μπουρδελοκράτος παραμένει ίδιο κι οι Έλληνες επαναστάτες χωρίς αιτία και βολεψάκηδες με πολλές αιτίες.
    Άλλοι βρίζουν για το διελυμένο κράτος, άλλοι για την ανάκληση των αδειών τους... Άλλοι τρίβουν τα χέρια για τα νέα οικόπεδα, άλλοι μετράνε ψήφους στα καμμένα πρόσωπα...
    Τώρα θ' αρχίσουν να καρφώνουν και όποιον δεν γουστάρουν ως εμπρηστή, για να τσεπώσουν κανένα φραγκάκι από την "επικύρηξη"... Συνδυασμός Λούκι Λουκ και αρχαίου ελληνικού πνεύματος: "Το τερπνόν μετά του ωφελίμου".
    Γενικώς, κάθε συμβάν είναι για τον Έλληνα άλλη μια καλή ευκαιρία για να βρίσει, ν' αρπάξει, να εκδικηθεί, να επωφεληθεί... Και δυστυχώς οι κυβερνήσεις απαρτίζονται από Έλληνες και ψηφίζονται από Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. @ ΝΔ

    Το διάβασα. Δεν αναφερόμουν στα δικά σας γραφόμενα - αν και στο post κατά βάση στην κυβέρνηση «τα χώνετε» (η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός γράφετε και μόνο κάπου εκεί στο τέλος βάζετε και τους ΟΤΑ στο κράτος).

    Αλλά τρεις μέρες τα ΜΜΕ στους «καημένους» και «ανήμπορους» Δημάρχους αναφέρονται, να μη μιλήσω για τον ανεκδιήγητο Νομάρχη Ηλείας που αναφωνούσε «πού είναι το κράτος»! Πότε θα αποδώσουμε, επιτέλους, και στους τοπικούς «άρχοντες» το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Οταν η αλήθεια είναι πικρή και αυτονόητη...

    Επιστρατεύεται ο εσωτερικός η εξωτερικός κίνδυνος, η ασύμμετρη απειλή!

    Επιστρατεύονται και οι κάθε λογής εγκάθετοι για να εμποδίσουν την συζήτηση. (Ακόμα και για παράβαση του ΚΟΚ κατηγορήθηκε ο ΝΔ... Απόδειξη του πόσο ενοχλεί!)

    Τουλάχιστον ένας, να είχε το θάρρος και την ηθική υπόσταση να αναλάβει τις ευθύνες του...

    Ολοι "είναι υπερήφανοι για το έργο τους"... Αυτό είναι η εγγύηση ότι ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο.

    Ο κατήφορος της χώρας άρχισε από το 1967 και ακόμα συνεχίζεται. Από το 1967 άρχισε ο λαϊκισμός και από το 1974 το πολιτικό κόστος έγινε το κύριο κριτήριο των πολιτικών.

    Το συμφέρον του κόμματος υπερτερεί του συμφέροντος της Χώρας. Η κυβέρνηση γίνεται με δημοσκοπήσεις, στις οποίες το μακροπρόθεσμο συμφέρον, είναι απόν.

    Μικροί και λίγοι "ηγέτες" δεν προηγούνται αλλά έπονται των δημοσκοπήσεων και του πεζοδρομίου, γεμίζοντας τις τσέπες τους.

    Εικόνα ζοφερή όπως οι μέρες που ζούμε!

    Λέμε ότι έχουμε τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν... Σύμφωνοι, αλλά από την άλλη πλευρά με τα παραδείγματα που έχει ο λαός, με αυτά πορεύεται και δημιουργεί τις αξίες του.

    Επανίδρυση!!!
    Πως το είπε ο Κουμάντος;
    "Με ...... δεν βάφονται αυγά!"
    ------
    "Είναι οι προσπάθειές μας των συφοριασμένων,
    Είναι οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Μαρτιος 2004.
    Καραμανλης πρωθυπουργος.
    Στην συνθεση της κυβερνησης του κανει το μοιραιο λαθος να εμπιστευτει το υπουργειο Εθνικης Οικονομιας στον Αλογοσκουφη.
    Το λαθος ειχε γινει.Ακολουθησε η εγκληματικη ενεργεια της απογραφης και η επιτηρηση της οικονομιας.
    Ο Καραμανλης εχοντας στην διαθεση του σιταρι και οχι αβγα προσπαθησε(?) να φτιαξει ομελλετα.
    Τα κολιβα ηταν για ολους μας πικρα.
    Ο πολυδωρας και ο πρωθυπουργος ριχνουν το φταιξιμο στους αλχειμιστες και την συνταγη που τους δωθηκε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ο λόγος περί "ασύμμετρων απειλών".

    Τη φορά αυτή, κατά πως φαίνεται, τη φράση δεν εισέφερε στον καθημερινό πολιτικό λόγο ο γνωστός για την ελαττωματική χρήση της ελληνικής υπουργός της Δημόσιας Τάξης (αναρωτιέμαι αν τον έχει περιλάβει κανείς για τη μνημειώδη αναφορά του σε "πραίτορες", εννοώντας, προφανώς "πραιτοριανούς", διότι, υπό μία έννοια, "πραίτωρ κατά πόλιν" - αιρετός αστυνόμος, δηλαδή - είναι ο ίδιος και φαίνεται! Τα όργανα είναι "πραιτοριανοί").
    Μάλλον του την υπέβαλαν τη φράση του ατυχούς υπουργού οι σύμβουλοι επικοινωνίας της κυβέρνησης.

    Καμία πρωτοτυπία. Αξίζει να θυμήσει κανείς ένα ανάλογο κρούσμα παραπληροφόρησης που σημειώθηκε στη χρυσή οκταετία του θείου Καραμανλή. Το Νοέμβρη του 1961, λίγες ημέρες μετά τις πιο διαβλητές εκλογές της μεταπολεμικής μας ιστορίας, μια μεγάλη νεροποντή προξένησε καταστρεπτικές πλημμύρες σε πολλές συνοικίες της Αθήνας. Σαράντα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή του (αστείο ποσό!) Οι επικοινωνιολόγοι της εποχής, λοιπόν, που παρείχαν τις υπηρεσίες τους από "Γραφεία μελετών" της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου και Πληροφοριών και της Κ.Υ.Π., εισηγήθηκαν την καλλιέργεια και διάδοση "δια της προπαγάνδας και του ψιθύρου" της φήμης ότι τις πλημμύρες προκάλεσαν "μετερεωλογικαί μεταβολαί και ρεύματα" που οφείλονταν στις πυρηνικές δοκιμές της Σοβιετικής Ένωσης! Εν συνεχεία, έπιασαν δουλειά οι "ψιθυριστές", όπως αποκαλούσαν τότε τα "παπαγαλάκια".

    Σήμερα, βέβαια, ο όρος "ασύμμετρη απειλή" και πιο έγκυρος ηχεί (αφού παραπέμπει σε think tanks περιωπής) και εντελώς ασαφής, άπιαστος είναι. Αφήστε που ο πληθυσμός ρέπει προς κάθε λογής θεωρία συνωμοσίας. Γι' αυτόν, όμως, το λόγο, τα παιχνίδια παραπληροφόρησης μπορεί να γυρίσουν "μπούμεραγκ" προς την πηγή απ' όπου εκπορεύονται.

    Ασύμμετρα ασυνάρτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ο DM μάλλον μπορεί να πετά αποτελεσματικά τα Canadair υπό συνθήκες χαμηλής νέφωσης, μικρής ορατότητας, εντόνων αναταράξεων και υψηλού κυματισμού. Οι πιλότοι της ΠΑ δεν είναι τόσο ικανοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. το μικρότερο μεγάλο κακό βέβαια, δε νομίζω ότι έχει αναφερθεί, είναι η επερχόμενη νέα κατάρρευση της οικονομίας μας.
    οι εξαγωγές μας σε λάδι και εσπεριδοειδή μάλλον θα γίνουν εισαγωγές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Vrennus said...
    "Πότε θα αποδώσουμε, επιτέλους, και στους τοπικούς «άρχοντες» το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί;"

    ---------

    Και τους αναλογεί πράγματι τεράστιο μερίδιο ευθύνης...

    Αλλωστε ο καθαρισμός των περιαστικών δασών από τα φρύγανα και τα ξερόχορτα δική τους υποχρέωση είναι, όπως επίσης και η οργάνωση των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες.

    Αλλά αν οι πόλεις μας βρίσκονται στο επίπεδο, από πλευράς σκουπιδιών, που όλοι γνωρίζουμε, και για το οποίο όλοι είμαστε υπεύθυνοι, φανταστείτε τι γίνεται στα περιαστικά δάση από ξερόχορτα και φρύγανα. Αμφιβάλλω αν ασχολήθηκε κανείς ποτέ, με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Αλλά και ο... υπερφαινόμενος, και ο κος Αλεβάντης, και ο ΝΔ και ο Antvol και πολλοί άλλοι, αναφερθήκαμε επανειλημμένως, στο προηγούμενο ποστ, στους ΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Απ' ό,τι καταλαβαίνω στα ποστ, για όλα φταίνε οι Έλληνες. Είτε αυτοί είναι πολιτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, απλοί πολίτες, ο Νίκος Δήμου (αυτός ο ανθέλληνας κι αν φταίει... ;-) )...

    Οι απαίδευτοι Έλληνες. Οι συμφεροντολόγοι Έλληνες. Οι ωχαδερφιστές Έλληνες.

    Αλλά πάντα οι Έλληνες που φταίνε είναι οι ΑΛΛΟΙ...
    Όχι εμείς (με την έννοια των ατομικών "εγώ" των συμμετεχόντων αυτού το blog).

    Κι όμως. Το - κλισαρισμένο, σε γελοίο επίπεδο πλέον - slogan του JFK, τα λέει όλα: "Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. από τον προϋπολογισμό των Δήμων για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, μόνον τρεις δήμοι αγόρασαν οχήματα. οι υπόλοιποι τα έκαναν προεκλογικούς αγώνες...
    μιλαμε ακόμα για τοπική αυτοδιοίκηση;

    (συγνώμη που μεταφέρω μία φήμη, δεν έχω καταφέρει να την επιβεβαιώσω ακόμη. δε μου έχουν δώσει όμως δείγματα που να την κάνουν ανυπόστατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα πάσχει. Είχε που είχε πρόβλημα από πάντα, υπήρξε και η συνειδητή προσπάθεια διάλυσής του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η οποία ξεκίνησε με διάλυση της ιεραρχίας, του ελέγχου - αξιολόγησης και φυσικά της όποιας αξιοκρατίας υπήρχε. Η πειθαρχία θεωρήθηκε ως κάτι ‘φασιστικό’ (και μόνο με την αναφορά της λέξης σε κοιτούσαν περίεργα) και όπως ήταν αναμενόμενο ο ωχαδερφισμός όχι μόνο επικράτησε αλλά έγινε η κυρίαρχη τάση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν αποτελεί έκπληξη για εμένα η αδυναμία διαχείρισης κρίσεων στην Ελλάδα.

    Πέρα όμως από το κράτος και την κυβέρνηση υπάρχουν οι ατομικές ευθύνες. Θεωρώ αδιανόητο να έχεις σπίτι κοντά σε δασική έκταση και να μην έχεις κάνει ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΕΞΟΔΑ αποψίλωση τουλάχιστον 30 μέτρων γύρω από τον χώρο σου και να μην έχει εφοδιαστεί με καμιά 10καριά πυροσβεστήρες ώστε να μην τρέχεις με μπουκάλια και λεκάνες να σβήσεις τις φωτιές που καίνε το σπίτι σου. Ηλίθιος λαός. Περιμένει ότι χωρίς προετοιμασία, την τελευταία στιγμή θα σωθεί γιατί είναι ο περιούσιος λαός και είναι τόσο ικανός και έξυπνος και μάγκας και τα καταφέρνει πάντα ξεκούραστα και χωρίς πολύ κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. @cyberdust

    Να μελετήσουμε τα άλλα κράτη που έχουν αυτή την συνοχή και να δούμε πως την απέκτησαν. Κάτι θα μάθουμε

    Αμ, δύσκολο το βλέπω. Σε προσωπική κουβέντα με τον Helmut Willke, μου είπε τα εξής:

    - Στη Γερμανία, η πρώτη γενιά Τούρκων δούλεψε, ενσωματώθηκε, η δεύτερη είναι Γερμανοί. Η τρίτη κι η τέταρτη όμως, αποκόβονται από το κοινωνικό σώμα και επιλέγουν ενός είδους γκετοποίηση. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος.

    - Στην Γερμανία επίσης, τα 2/3 των νοικοκυριών είναι ατομικά πλέον.

    Άρα cyberdust, τι να μας πούνε; Υπάρχει γενική αποσάθρωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Τώρα σωθήκαμε. Ο Ρουσσόπουλος στο επικρατείας για να συντονίζει τους ασυντόνιστους.
    Αυτή ήταν η λύση στο πρόβλημα. Πώς δεν το σκέφτηκαν τόσον καιρό.
    Μήπως θέλει κανένα σπίτι ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Στην αρχή ο φόβος μου ήταν ο λαός θα διχαζόταν πριν καν σβήσουν οι φλόγες και ο φόβος αυτός, που μάλλον βεβαιότητα ήταν για τους περισσότερους, επαληθεύθηκε.

    Σήμερα αντιλαμβάνομαι πως ίσως είναι καλύτερα έτσι. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε σύγχυση, δεν ξέρουν τι να πιστέψουν και σε ποιον να πιαστούν.

    Κανείς δεν έχει καταφέρει να εκφράσει τα συναισθήματά του λαού με το λόγο του. Άλλη απόδειξη ότι η χώρα στερείται ηγεσίας, πνευματικής και πολιτικής, χρειαζόμαστε;

    Η επιστράτευση του 74 έφερε τη μεταπολίτευση του 75. Οι φωτιές του 07 ελπίζουμε να ωθήσουν νέες κοινωνικές δυνάμεις στο να δομήσουν πολιτικό λόγο και να οργανωθούν σε σύγχρονους πολιτικούς σχηματισμούς και όχι σε φατρίες φτιαγμένες για να προωθούν τα συμφέροντα των μελών τους.

    Υπάρχει μια Ελλάδα υγιής και νέα. Σε αυτήν ελπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. ids said...

    "Ο λόγος περί "ασύμμετρων απειλών".

    ...Μάλλον του την υπέβαλαν τη φράση του ατυχούς υπουργού οι σύμβουλοι επικοινωνίας της κυβέρνησης."

    --------------------------

    ο όρος ασύμμετρη απειλή (asymmetric threat) εισήχθη πρώτη φορά από τον υπουργό άμυνας της κυβέρνησης μπούς ντόναλντ ράμσφελντ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11 και υπονοεί ευρύ και αιφνιδιαστικό φάσμα στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ενεργειών από έθνη, οργανισμούς ή ιδιώτες στοχεύοντες αδυναμίες και τρωτά σημεία του (ισχυρώτερου) εχθρού - η επίθεση στους δίδυμους πύργους είναι κλασσικό παράδειγμα.

    η κυβέρνηση αυτογελοιοποιούμενη υιοθέτησε τον όρο αυτόν προσπαθώντας μέσα στον πανικό της επερχόμενης ήττας να πείσει τους αφελείς υπηκόους της (έτσι νομίζει) ότι τα ίδια συμβαίνουν και εδώ - απλή σημειολογική παρατήρηση αρκεί, το μπουφαν του καραμανλή α λα μπους, οι δηλώσεις κλπ γκαιμπελισμοί χαμηλωτάτου επιπέδου...

    κούνια που τους κούναγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Epameinondas Sarantopoulos said...
    Πώς ακριβώς το γνωρίζετε; Μπορείτε να το αποδείξετε; Δε θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε;
    .................................

    Όπως άλλωστε και εσείς...

    Επαναλαμβάνω: εδώ είναι το σπίτι μου. Σε επιχειρήματα ουσίας απαντώ. Σε προσωπικά θέματα δεν έχω να δώσω λογαριασμό σε κανένα. Όποιος δεν εμπιστεύεται τον λόγο μου, ας μην με τιμά με την παρουσία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. kato patissia
    έγραψες ένα τεράστιο και οξύτατο σχόλιο βασισμένο σε μία παρεξήγηση. Ο αποστόλης δεν κατέκρινε τον λαό αλλά τη ηγεσία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Είναι ολοφάνερο ότι κατέρρευσαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Άμυνας (άρα και ο κρατικός μηχανισμός) υπό το βάρος του μεγάλου αριθμού και της σφοδρότητος των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν μαζικά και εξαπλώθηκαν ακαριαία (εξαιτίας και των μποφόρ) εντός ενός σαββατοκύριακου και εν μέσω διακοπών.

    Σε λίγο ο κρατικός μηχανισμός θα κληθεί να διαχειριστεί τα παρεπόμενα της συμφοράς (χαμένες ζωές, κατεστραμμένα χωριά, απανθρακωμένες περιουσίες, ξεσπιτωμένοι πολίτες και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αποτεφρωμένων δασών).

    Ο κρατικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να προβλέψει ένα τέτοιο κακό, άρα ούτε και να προετοιμαστεί κατάλληλα. Αιφνιδιάστηκε, πανικοβλήθηκε και ο σώζων εαυτόν... Απόδειξη: ο στρατός δεν κινητοποιήθηκε καθόλου και από κανέναν.

    Είναι άραγε, τώρα, το κράτος έτοιμο να αντιμετωπίσει "την επόμενη ημέρα"; Να διεκδικήσει βοήθεια από την ΕΕ, και κυρίως, να χαρτογραφήσει τα αποκαϊδια. Το κτηματολόγιο υπάρχει ως αξιόπιστος μηχανισμός και θεματοφύλακας του "δάσους"; Ποιος θα το προστατεύσει από την παράνομη βοσκή (τη μεγαλύτερη απειλή κατά της φυσικής ανεγέννησης) και τους καταπατητές;

    Μακάρι να διαψευσθούν οι κασσάνδρες...

    Με εκτίμηση και θλιψη

    Κάπα

    ΥΓ. Συγχωρέστε μου την παρέκβαση:
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Νίκος Δήμου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από εμάς τους ανωνύμους, με ελαφρότητα.

    Η πολυγλωσσία του, τα πενήντα του δημιουργικά χρόνια στο χωρό της διανόησης και της λογοτεχνίας, τα εξήντα τόσα του βιβλία και τα εβδομηντάχρονα άσπρα του μαλλιά, είναι τεκμήρια αξιοπιστίας και εγκυρότητας ή τουλάχιστον σεβασμού.

    Μετα τιμής

    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Διαβάζω για ώρες τα σχόλια κια θα ρωτήσω πράγματα που πιθανόν ( και σιγουρα) εχουν ξαναγραφεί.
    1. Γιατί προκυρηχτηκαν εκλογες μεσουσης της θερινης περιοδου? Θυμιζω στους μεγαλυτερους και λεω στους νεωτερους το τι ειχε συμβει με τις πυρκαιες το καλοκαιρι του 81 επι Γεωργιου Ράλλη (με τις περιφημες κουκουναρες). Πάλι η ιδια βλακεια.
    2. ποιος ηξερε αυτά τα περιφημα σχεδια γαι την αμυνα μας εναντι των ασύμετρων απειλων. Εγώ απο οτι εχω καταλαβει κανενας! Απλό δειγμα ότι και αν υπήρχαν ειχαν χασει το συρταρι που τα ειχαν. 10 χρονων κατα την διαρκεια της γενικης επιστρατευσης εβλεπα τους επιστρατους να κανουν γιουρια στα μποστανια με τα καρπουζια για να κορεσουν την πεινα τους. Σημερα βλεπω εδω που ειμαι και ζω απο κοντα τις πυρκαιες αλαφιασμενα πληθη που αναγαγουν την εθνικη βλακεια μας σε τροπο σωτηριας. Αποτέλεσμα αντι να πανε εκει που τους λενε οι αρμοδιοι για να σωθουν πανε ντουγρου επανω στη φωτια.
    3. Τι ειδους μυαλο εχει αυτος ο λαος που ζηταει να ερθουν ελικοπτερα να τον σωσουν και οταν ερχονται δεν μπαινει μεσα γιατι ακουσον ακουσον αφου εφτασε το ελικοπτερο μεχρι εκει να περιμενει μεχρι να δω αν πραγματικα θα φτασει η φωτια μεχρι το σπιτι μου και θα δουμε τοτε αν θα μπω. Αλλα να μη φυγει να ειναι εκει.
    4. Τι ειδους μυαλο εχει ό λαος αυτός που φωναζει γιατι αρπαξαν τα ξεροχορτα στην αυλή του σπιτιου του οταν ποτε δεν σκεφτηκε οτι πιθανον μπορει καποτε και αυτα να αρπαξουν. Πιθανον γιατι συνηθως για αυτον φροντιζει ο θεος ( η καποιος αλλος πατερουλης).
    5. Γυμνια -γυμνια -γυμνια. Οσο σκληρα και να ειναι τα καιρικα φαινομενα δεν δικαιολογειται η απεραντη χαβρα!!! Αλλο δεν μπορω να το αντιμετωπισω γιατι υπερβαινει τις δυναμεις μου και αλλο δεν ξερω τι μου γινεται. Συνηθως για μας τους Ελληνες το τελευταιο ειναι και προσον (ειμαστε τρελλοι εμεις οι Ρωμαιοι!!).
    7. Οι λαοι εχουν τους ηγετες που τους αξιζουν!!
    8. Εκτός από τα κείμενα του ΝΔ που σιγουρα οι περισσοτεροι γνωριζετε ξεκινώντας απο την δυστυχια του να εισαι Ελληνας μεχρι προσφατα κειμενα η αναδημοσιευσεις παλαιοτερων του στην προσωπικη του ιστοσελίδα σας προτρεπω να διαβα σετε το μια καλοκαιρινη ευτυχια τριζει και ο καημος του ενος του Στελιου Ραμφου. Και ο Νδ και ο Σρ πραγματευονται την εθνικη μας τραγωδια. Ζουμε ακομα στο Τουρκικο βιλαετι!!
    Δεν ξερω αν η Τουρκια αξιζει-πρεπει να μπει η να μη μπει στην Ευρωπαικη Ενωση. Εκεινο που ξερω ειναι οτι εμεις απεχουμε πολυ απο το να γινουμε μερος της Ευρωπης του Διαφωτισμού και των καινουργιων δρόμων που ανοιγονται στον πλανητη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Το ότι το νεοελληνικό κράτος απέχει μακράν του μέτριου τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας όσο και αποτελεσματικότητας (πάσης φύσεως) δεν είναι κάτι το άγνωστο. Το να πέφτουμε όμως όλοι στην πλάνη και να ισωπεδώνουμε τα πάντα δεν θα μας κάνει ούτε σοφότερους ούτε καλύτερους.

    Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις δηλώνω πως το τελευταίο που με απασχολεί είναι το ποιος θα βγεί στην κυβέρνηση. Δηλώνω ακόμα πως εκ των πραγματών, την ευθύνη ειδικότερα για το μπάχαλο αυτές τις μέρες την έχει προφανώς η κυβέρνηση και γενικότερα τα δυο μεγάλα κόμματα και θεωρώ πλεονασμό την όποια άλλη επεξήγηση. Είναι άδικο όμως για όλους αυτούς που παλεύουν με την καταστροφή αυτές τις μέρες (γιατί όσο και αν σας φαίνεται παράδοξο υπάρχουν τέτοιοι) να φαίνεται μέσα από την (καλόπιστη θέλω να πιστεύω πάντα) κριτική πως τους αγνοούμε.

    Δεν θα γίνουμε πιο σοφοί κάθε φορά που θα καταργούμε την λογική σαν εργαλείο και θα αποδίδουμε φωτιές στις δέκα το βράδυ (με θερμοκρασίες γύρω από τους 25 βαθμούς κελσίου) στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν θα γίνουμε πιο σοφοί αν πιστέψουμε οτι ο Πάρνωνας και ο Ταύγετος κάηκαν από τους οικοπεδοφάγους. Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες δεν έχει ξαναγίνει. Δεν έχει ξαναγίνει να καίγονται σπίτια και κατοικημένες περιοχές, ούτε έχει ξαναγίνει να περιμένουμε να ακούσουμε που θα εκδηλωθεί η επόμενη φωτιά και να εκδηλώνεται φωτιά κάθε δεκάλεπτο. Και ξαναλέω πως δεν μου καίγεται καρφί για το ποιος θα εκλεγεί και πως το κράτος είναι για κλάματα, όμως αν καταργήσουμε την λογική και την μνήμη μας θα συμβάλουμε και εμείς με τον τρόπο μας στο μπάχαλο. Πολλές από τις φωτιές που είδαμε είναι προφανές πως τις έβαλαν κάποιοι, δεν ξέρω γιατί τις έβαλαν και ούτε θα μπω στην διαδικασία να αιτιολογήσω την εγκληματική ανοησία τους, αυτοί που τις έβαλαν όμως πρέπει να πιαστούν, δεν πρέπει να τους χαριστεί κανείς πίσω από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δεν αρνείται κανείς πως έχουμε κάνει αγνώριστο τον πλανήτη με την ανευθυνότητα μας, όμως άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Είναι γνωστό ότι η Ελλάς ( όχι Ελλάδα ) είναι σαν το αυτοκίνητο με μόνο δυο ταχύτητες , την νεκρά και την όπισθεν.
    Αυτή την περίοδο έχουμε βάλει την όπισθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. κύριε σαραντόπουλε,
    ασφαλώς και δε θα μετέφερα ποτέ μία φήμη ως είδηση.
    λέγοντας ότι πιστευω στην ισχύ της φήμης ήθελα να καταδείξω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει την ανυπαρξία της και την ανικανότητά της να διαχειριστεί θέματα σοβαρά.
    όσον αφορά τις ευθύνες, αν διαβάζατε προσεκτικά, θα είχατε δει ότι η πλειονότητα όσων γράφουμε εδώ ή στα δικά μας "σπίτια" κατηγορούμε πάνω από όλα και τους ίδιους μας τους εαυτούς.
    και ναι, εικάζουμε και προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε τις εικασίες μας. δεν γνωρίζουμε τι συνέβη, τι πραγματικά έσφαλε. μέσα από το διάλογο όμως προσπαθούμε να το βρούμε.
    γι αυτό και είναι πρόβλημα όσοι έρχονται με εριστική διάθεση για να κάνουν παράλληλους μονολόγους.
    αυτό που με τρομάζει όμως σαν σκέψη είναι ότι όταν βρούμε τι πραγματικά φταίει δεν θα υπάρχουν δάση να εφαρμόσουμε τη γνώση.
    ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο όλων σας
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Μετα τις προχθεσινες δηλωσεις του προθυπουργου περι "αορατων εχθρων" και τις χθεσινες δηλωσεις του Πολυδωρα περι "ασυμμετρων απειλων" αντε να πεισεις τον μεσο ελληνα οτι δεν υπαρχει "διεθνης συνομοσια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. ΕΛΛΑΣ

    Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΘΟΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΟΘΙ (ΚΑΙ ΘΕΙΚΗ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. ότι αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιλέγουν να διασπείρουν συνομονιολογικά σενάρια τους καθιστά αν όχι ύποπτους για την καταστροφή , τραγικά συνυπεύθυνους.

    επίσης μοιάζει ,κι ελπίζω να είναι απλά σκέψη - μπούρδα , σαν να προσπαθούν να εφαρμόσουν λευκό πραξικόπημα. ακραίο το ξέρω αλλά και η ασύμμετρη απειλή , δεν μοιάζει να ρίχτηκε απλά στην τύχη. έχει πει πολλές "γράνες" ο βύρωνας αλλά αυτή δεν μοιάζει να "βγήκε" έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. epameinondas sarantopoulos

    προφανώς δεν έχετε ιδέα από ιντερνετ ή blog etiquette (δεν μπορώ να σας αποκαλέσω "κύριο" διότι δεν ξέρω τι είστε, αντιστοίχως ούτε εσείς)...

    στο ιντερνετ συνηθίζεται να εκφράζεται κανείς ανώνυμα - εκτός αν είναι επώνυμος όπως ο nikos dimou - η ανωνυμία δεν αποτελεί όνειδος, αντιθέτως η επώνυμη παρουσία μη επώνυμου σχολιαστού προκαλεί από ελαφρά θυμηδία έως υποψίες.

    βάσει των ανωτέρω, η παρουσία πολυωνύμων (πολλαπλών ψευδωνύμων) ή role playing είναι συχνώτατη (πως ξέρω πχ ότι δεν είστε ο asterix?)

    συνεπώς, η κάθε τοποθέτηση κρίνεται βάσει της ουσίας των ισχυρισμών της και όχι βάσει του ποιός την εξέφρασε σε αντίθετη περίπτωση οδηγούμαστε στο χάος.

    θα συμφωνήσετε πιστεύω καλόπιστα ότι ο monsieur asterix δεν είχε τόσο σκοπό να συμβάλει στον διάλογο, όσο να "την πεί" στον nikos dimou επί επουσιωδών θεμάτων παρεκτρέποντας τον διάλογο δίκην προβοκάτορος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την απενεργοποίηση των σχολίων χθές και την εφαρμογή moderation σήμερα δυσχεραίνοντας τον διάλογο σε ένα τόσο φλέγον θέμα το οποίο ασφαλώς θα΄είχε άλλη ροή ελλείψει moderation - τον φυσικό κάματο του moderator τον βάζω κατά μέρος.

    (απαντήσεις του τύπου "ας μην ήταν φασίστας ο nikos dimou" όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουν νόημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Φταίμε ΕΜΕΙΣ, κυρίως ΕΜΕΙΣ. ΕΜΕΙΣ που εμπιστευόμαστε, εμείς που αράζουμε, ΕΜΕΙΣ που πλρώνουμε εκατομμύρια για να παρουσιάζονται χιλιάδες "πολιτιστικές" εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας χωρίς να σκεφτούμε ότι τα μισά από αυτά θα έπρεπε να διατεθούν για να οχυρωθεί η κάθε γωνιά με πυροσβεστικά μέσα, ΕΜΕΙΣ που πετάμε τα σκουπίδια και τα μπάζα μας εκεί ακριβώς που υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες, ΕΜΕΙΣ...ΕΜΕΙΣ...ΕΜΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. @Ηάιντς, Εγώ αναφέρομε στους γηγενείς Γερμανούς, όχι στους μετανάστες. Παρόλο τον κατακερματισμό που υπήρχε στην Γερμανία σε 1000 κρατίδια, έως και πριν 130 χρόνια, εν τούτοις νιώθουν και ενεργούν ως ένα ενιαίο έθνος. Για τους μετανάστες, εκεί υπάρχουν άλλα προβλήματα, στα οποία η ελληνική κοινωνία (εν μέρει) είναι πιο ανοικτή, ενάντια όλων των δημοσκοπήσεων. Προς το παρόν. Ίσως διότι δεν δημιουργήθηκαν αυτά τα προβλήματα σε αυτή την έκταση, ή και πάλι διότι οι άλλοι έχουν τέτοια προβλήματα και μαθαίνει η πολιτεία από τα λάθη τους. Ίσως και να κάνω λάθος, θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. ΓΙΑ ΤΟ
    «ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ»..


    @ΝΔ, που έγραψε :

    «kato patissia
    έγραψες ένα τεράστιο και οξύτατο σχόλιο βασισμένο σε μία παρεξήγηση. Ο αποστόλης δεν κατέκρινε τον λαό αλλά τη ηγεσία του.»

    -----

    Κύριε Δήμου...
    Γιατί δέν δημοσιεύετε το σχόλιό μου ( τεράστιο, 260 λέξεις..), να μας απαντήσει ο ίδιος τί ακριβώς εννοεί;;

    Θυμίζω τί έγραψε:
    «"Οι λαοί έχουν τις ηγεσίες που τους αξίζουν" κε Δήμου.
    Αυτοί μας αξίζουν, αυτούς έχουμε.»

    ΔΕΝ εστιάζει στις ηγεσίες, αλλα ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, κύριε Δήμου!
    Μας λέει δηλαδή «..τέτοιοι μαλάκες είσαστε, κι’ αυτοί οι άχρηστοι πολιτικοί σας αξίζουν!», σε δική μου μετάφραση, που ΔΕΝ νομίζω ότι παρερμηνεύει το πνεύμα του!

    Το σχόλιό του ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΗ στον Ελληνικό λαό της Πελοποννήσου, που έδωσε μιά ηρωϊκή άνιση μάχη επιβίωσης αυτές τις μέρες, μόνος, χωρίς υποστήριξη απο κανέναν!

    Τέτοια σχόλια, επιχειρούν ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ, μετά τον εμπρησμό της γής μας, και δικαιολογημένα είμαι «οξύτατος» όπως λέτε! Αυτό έλλειπε, να τον ..ευχαριστήσω κιόλας!

    Υπάρχουν και ΟΡΙΑ, κύριε Δήμου, στην «εξυπνάδα!» του καθενός..
    Ούτε κάν θα ασχολιόμουν με το σχόλιο του αποστόλη σε άλλες συνθήκες, τί με νιάζει η αυτάρεσκη αίσθηση ανωτερότητας του καθενός εις βάρος μου;;

    Στις σημερινές συνθήκες όμως, τέτοια σχόλια είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.
    Και ο αποστόλης, πρέπει ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙ αυτό..

    ---

    Αλλα, τέλος πάντων..
    Το σχόλιό μου, με τίτλο «ΑΙΣΧΟΣ» το έχω στα σχόλια του πόστ για τις φωτιές στο μπλόγκ μου, και μπορεί όποιος θέλει να το διαβάσει εκεί.
    Και, καλώ τον αποστόλη, να έρθει να μου απαντήσει εκεί, άν εδώ ο διάλογος δέν μπορεί να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Μια απορια (για να ελαφρυνω λιγο το κλιμα). Η ΝΔ θα κατεβει στις εκλογες με το γνωστο σηματακι με τον πυρσο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. 1974- αρχή για την Μεταπολίτευση.

    2007- τέλος της Μεταπολίτευσης

    Το έχω ξαναγράψει παλιά εδώ ότι στο τέλος κάθε ιστορικής περιόδου υπάρχει πάντα μια παλινδρόμηση σε αυτό που άφησε άλυτο η αμέσως προηγούμενη περίοδος.

    Αν κοιτάξεις το πράγμα παγκόσμια, τι βλέπεις; Στην διαφωτισμένη Δύση εν όψει της παγκοσμιοποίησης παρατηρείται αναζωπύρωση της ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.

    Σε τοπικό επίπεδο, εδώ στην Ελλάδα μας οι ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν να αποφασίσουν πια, με σοβαρή σκέψη αν θέλουν η πατρίδα τους να είναι ένα προιόν της δικής τους ντόπιας ιδεολογίας ή ένα σπασμένο καρυδότσουφλο ανάμεσα στην δύση και στην ανατολή.

    Το περίφημο ''ΑΝΗΚΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ'' ποιός το είπε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Διάβασα τα περισσότερα σχόλια και μου έκανε εντύπωση ένα πράγμα...
    Η έλλειψη συμπόνιας...
    Τόσοι άνθρωποι καταστράφηκαν και εμείς μέσα στα κλιματιζόμενα γραφεία μας σχολιάζουμε σε θεωρητικό επίπεδο αν υπάρχει ή όχι κράτος...Μα αν υπήρχε, θα γινόταν ποτέ αυτή η συζήτηση?? Κάνουν αντίστοιχες συζητήσεις οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί?
    Προφανώς όχι...εκέι ρωτάνε και ελέγχουν το κράτος αν έκανε κάτι σωστά ή όχι...
    Τρείς μέρες στη τηλεόραση ακούγονται από τους κα(η)μένους κατοίκους οι ίδιες λέξεις, "τίποτα", "κανείς", "βοήθεια" και "έλεος"...
    Αυτοί, οι παθούντες απαντάνε στην ερώτηση του σημερινού θέματος...
    Τώρα αν είναι ασύμμετρη...ή συμμετρική η απειλή...ειναι αδιάφορο..Η απειλή υπάρχει και είναι οι πολιτικοί μας..
    Οταν για να μιλήσει, για να δράσει, για να βοηθήσει ένας πολιτικός πρέπει να συμβουλευθεί τον επικοινωνιολόγο του...έχουμε σοβαρό πρόβλημα...Πράγματι υπάρχει απειλή...Τεράστια απειλή..Και πρέπει να κάνουμε κάτι...
    Ισως ήρθε η ώρα να ρίξουμε επιτέλους την μούντζα...όχι μόνο στην κάλπη αλλα και ζωντανά..κοιτάζοντας στα μάτια τον κάθε πολιτικαντη...και κάνοντας τον να τρέξει κλαμμένος στον επικοινωνιολόγο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. kato patissia

    o ελληνικός λαός είναι τα 11 εκατομμύρια αδιάφοροι - καθώς και οι πολλοί Πελοποννήσιοι που θυμήθηκαν την φωτιά μόνο όταν έφτασε στο χωριό τους... Πριν ούτε αυτοί, ούτε κανένας άλλος πήρε οιοδήποτε μέτρο πρόληψης.

    Βέβαια όταν η φωτιά φτάσει στο σπίτι μας, όλοι γινόμαστε - εξ ανάγκης - ήρωες (χμ... κι όχι όλοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Kαι να θυμίσω ότι στο "μοναδικό" πευκοδάσος του Σχοινιά ,το φοβερό- καταπληκτικό- μοναδικό σύστημα πυροπροστασίας των 3 δις ,δεν είναι ικανό να δουλέψει από ....την πρώτη μέρα της εγκατάστασης.Πρέπει κάποιοι να πάνε στον εισαγγελέα ,σε ποιόν στον εισαγγελέα ,χα χα χα φοβερό αστείο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Pros Asterix kai ka8e Asterix ekei eksw. Den eimai Ellada gia na dw thn katastash apo prwto xeri, h enhmerwsh mou einai mesw tou BBC, Internet kai syggenwn. To ena mas spiti sthn Olympia (200m apo to palaio mouseio) ekei opou perasa ta prwta xronia ths zwhs mou einai pleon karvouno. Kai erxetai o ka8e malakas Boulgarakhs kai Polydwras na mas pei oti sw8hke o Ermhs. Paparia mentoles. Opoios exei paei kai kserei to xwro 8a exei katalavei oti h fwtia apla perase apo panw. Mporei na swsane to mouseio. Den gnwrizw, den eimai ekei. Alla oxi kai oti sw8hke h Olympia kai kana dyo dentrakia gyrw-gyrw kahkan giati 8a eprepe na kaei to spiti tou kai olwn twn allwn sthn kyvernhsh gia na katalavoun ti esti na xaneis thn periousia sou. Ayta peri fwtias. As zhsoume me tis anamnhseis mas twra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Τρεις επισημάνσεις:
    1. Ο Καραμανλής απευθύνθηκε για βοήθεια αρχικά σε Ρώσσους και στη συνέχεια σε Γάλλους.
    2. Οι Γάλλοι είπαν στην τηλεόρασή τους, πως αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία, θα είχαν καεί 1000 κι όχι 60. Και δεν φαντάζομαι, πως ήθελαν να εξάρουν τους Έλληνες...
    3. Το mega μας μιλάει συνεχώς για την 77χρονη και τον 65χρονο.
    Και η πολιτική εκμετάλλευση ενός γεγονότος ιστορικά πρωτοφανούς δεν έχει όρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Καταρχήν δεν υπάρχουν λόγια. Για τους νεκρούς, τους άστεγους, τα δάση, το περιβάλλον, την οικονομία. Η καταστροφή είναι τεράστια και σε βάθος χρόνων. Το ερώτημα είναι πως εδώ και τόσα χρόνια στην Ελλάδα έχουμε δύο προβλήματα με τις φυσικές καταστροφές, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές, κι ένα τρίτο που είναι απώρεια των πυρκαγιών, τις πλημμύρες. Είδατε εσείς κανέναν να ενδιαφέρεται να δημιουργηθούν μηχανισμοί πρόληψης για κάποιο από αυτά τα προβλήματα? Είδατε κάποιον να απαιτεί από τους πολιτικούς που τον εκπροσωπούν κάτι τέτοιο? Όντως έχουμε αυτούς που μας αξίζουν, όπως ειπώθηκε. Αλλά ποτέ σε αυτήν την χώρα δεν μάθαμε να αναλαμβάνουμε τις παραμικρότερες ευθύνες, ειδικά σε τέτοια θέματα, θα ήμασταν αρκετά ώριμοι για να ασχοληθούμε με την πρόληψη σε οποιοδήποτε τομέα? Και μετά τις καταστροφές πάντα τρέχουμε. Φτάσαμε στο τέρμα, δεν πάει άλλο. Σε είκοσι μέρες έχουμε εκλογές. Με τι κριτήρια θα ψηφίσουμε άραγε? Τι θα πούνε για να τους ψηφίσουμε? Δεν με νοιάζει ποιος έβαλε τις φωτιές. Φταίει η γιαγιά που μαγείρευε, φταίει ο εργάτης με την ηλεκτροσυγκόληση, φταίνε οι οικοπεδοφάγοι, φταίνε τα σκουπίδια, φταίνε οι προβοκάτορες, φταίμε όλοι που δεν νιαστήκαμε πριν γίνει το κακό. Πυρκαγιές πάντα θα ξεσπάνε. Το τι μηχανισμούς έχουμε για να τις αντιμετωπίσουμε(όπως και όλες τις φυσικές καταστροφές) δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας. Το επίπεδο της κοινωνίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Σχετικά με την αδιαφορία που ανέφερε ο κος Δήμου, έχω την εξής εμπειρία : Πηγαίνοντας να συνεισφέρω σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε νησί του Β. Αιγαίου, πέρασα από καφενείο χωρίου που ήταν κοντά μεν στη φωτία, αλλά σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή του ανέμου. Το καφενείο ήταν γεμάτο, οι παραγγελίες για ουζάκια έδιναν και έπερναν, όλοι ειδικοί στην ανάλυση της κατάστασης και στο ποιός φταίει όμως κανείς να βοηθήσει το διπλανό χωρίο, ή να πάει να προετοιμάσει το σπίτι του για κάθε ενδεχόμενο.
    Μετά από κάποιο διάστημα άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά πλησίασε το εν λόγω χωριό. Όπως φαντάζεστε άρχισαν να διαμαρτύρονται γιατί δεν υπήρχαν πυροσβεστικά έξω από κάθε σπίτι του χωριού και για την απουσία του κράτους που τους άφησε αβοήθητους. Τελικά δεν κάηκε κάποιο σπίτι, αλλά θεωρώ τη συμπεριφορά ενδεικτική της νοοτροπίας του λαού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Ίσως μπορούμε να πάμε από Θεσσαλονίκη Αθήνα μέσω Κρήτης; Τι εννοώ: δεν μπορούμε να γίνουμε απότομα πιο ώριμοι και να αξίζουμε καλύτερους ηγέτες. Οπότε, ένα ψυχολογικό shortcut είναι να ρίξουμε όλοι λευκό: να αδειάσουμε μια και καλή συλλογικά (συλλογικότατα) τους πολιτικούς μας, να κυβερνήσει μια παράταξη ελέω εκλογικού νόμου και χωρίς ουσιαστική εντολή και στο ενδιάμεσο μέχρι τις επόμενες εκλογές, να αναρωτηθούμε όλοι προς τα πού πάμε και τι σόι κράτος και κοινωνία θέλουμε.
    Με άλλα λόγια: το λευκό μπορεί να μας δώσει πίσω λίγη από τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και να την πάρει από τους πολιτικούς μας. Να μας κάνει όχι μόνο να σκεφτούμε τις σωστές ερωτήσεις, αλλά και να πράξουμε, έστω για μια στιγμή, με τρόπο που γνωρίζουμε μέσα μας ότι είναι και σωστός και αντάξιος ενός καλύτερου εαυτού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Η οργανωση για την αντιμετωπιση της πυρκαιας ειναι ευθυνη του κρατους(πρωτα της κεντρικης εξουσιας) Στη προκειμενη περιπτωση δεν αντιμετωπισε καμια.Οπου πηγαν προσπαθησαν να δωσουν το παρων και πριν αποτρεψουν τον κινδινο εφυγαν για αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. @sadosadist

    Το περίφημο ''ΑΝΗΚΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ'' ποιός το είπε;

    O Καραμανλής ο πρεσβύτερος, με την ίδια έννοια κατά την οποία η Αίγυπτος ανήκει στην Αφρική. Βρήκε πάτημα ο άλλος με το ζιβάγκο και το τσιμπούκι, είπε την περιβόητη –και εντυπωσιακή- ατάκα του ως ανταπάντηση κι έκλεψε την καρδιά της πλέμπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Αν βγει τώρα το ΠΑΣΟΚ, θα έχει κάθε δικαίωμα να λέει ‘παρέλαβα καμένη γη’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. synas said...
    Τρεις επισημάνσεις:

    --------------------
    1. Ο Καραμανλής απευθύνθηκε για βοήθεια αρχικά σε Ρώσσους και στη συνέχεια σε Γάλλους.
    So what??? Περιμένεις από τους Έλληνες να πουν "Ααα καλά, αφού απευθύνθηκε, εντάξει τότε..."

    2. Οι Γάλλοι είπαν στην τηλεόρασή τους, πως αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία, θα είχαν καεί 1000 κι όχι 60. Και δεν φαντάζομαι, πως ήθελαν να εξάρουν τους Έλληνες...
    Φαντάζομαι ότι αυτό δεν το έβγαλες από το μυαλό σου... Και επίσης τότε πως εξηγείς το ότι σε τοπικό κανάλι του Χαρτούμ είπαν πως "οι Έλληνες είναι πιο ανοργάνωτοι και από εμάς.";

    3. Το mega μας μιλάει συνεχώς για την 77χρονη και τον 65χρονο. Και η πολιτική εκμετάλλευση ενός γεγονότος ιστορικά πρωτοφανούς δεν έχει όρια...
    Ούτε λόγος βέβαια για άλλα κανάλια με την ελληνική σημαία και την περιφορά της ιδέας ότι δεχόμαστε επίθεση από παντού. Νομίζω ότι το STAR θα σε καλύπτει καλύτερα...

    P.S: Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κάποιοι ακόμα και τώρα έχουν ως μοναδικό τους μέλημα το να μετριάσουν τις απώλειες της ομάδας τους, εεεε με συγχωρείτε, του κόμματος τους, ήθελα να πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ
    ΕΥΘΥΝΕΣ


    @ΝΔ, που έγραψε :
    «kato patissia

    o ελληνικός λαός είναι τα 11 εκατομμύρια αδιάφοροι - καθώς και οι πολλοί Πελοποννήσιοι που θυμήθηκαν την φωτιά μόνο όταν έφτασε στο χωριό τους... Πριν ούτε αυτοί, ούτε κανένας άλλος πήρε οιοδήποτε μέτρο πρόληψης.

    Βέβαια όταν η φωτιά φτάσει στο σπίτι μας, όλοι γινόμαστε - εξ ανάγκης - ήρωες (χμ... κι όχι όλοι).»

    -----

    Δηλαδή, κύριε Δήμου, κατηγορείτε ως «..αδιάφορη..» την κάθε γιαγιά στο βουνό, επειδή δέν ...προνόησε να πάρει μέτρα πρόληψης (αντιπυρικές ζώνες, κλπ);;

    Κυριακή βράδυ, ο Πρετεντέρης ρώτησε τον υπονομάρχη Ηλείας άν συγκροτήθηκε η συντονιστική επιτροπή των δυνάμεων άμεσα, όταν ο νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απάντηση, άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε...

    Υπάρχουν άνθρωποι σε ηγετικά πόστα, με εγκληματική νοοτροπία. Αντί να μας υπηρετούν, μας χρησιμοποιούν για τον προσωπικό τους πλουτισμό.

    ΕΜΕΙΣ τους ψηφίζουμε, αλλα... με ΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ;;

    Σε λίγες μέρες θα μας δείξουν όλοι τη γραββάτα τους στην tv, και θα κληθούμε να επιλέξουμε χρώμα, και κόμπο! Κι’ αυτό... ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, κύριε Δήμου! Δέν είναι μόνο Ελληνικό!

    Άν ψάχνετε υπεύθυνους επομένως, θα πρέπει να πάτε ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ, σε όλους τους διανοούμενους της γής που ψεύδονται αντί να λένε την αλήθεια στον κόσμο.

    Ένα αδηφάγο οικονομικό τέρας καταπίνει τον άνθρωπο, έχει διαλύσει το κλίμα του πλανήτη, ευθύνεται για τις πυρκαγιές σε Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, Πορτογαλλία, τις πλημμύρες στην Ευρώπη, κι’ εσείς... άδετε!

    Σνομπάρετε τη γριούλα στο βουνό, και δείχνετε ΑΥΤΗ ως υπεύθυνη για όλα αυτά...

    Κάπως... "ασύμμετρα" δέν αποδίδετε τις ευθύνες, κύριε Δήμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Νωντα τα χεις χαμενα μου φαινεται. Ασε που καλυπτεις την ανωνυμια σου με μια σκιωδη επωνυμια. Αυτο κι αν ειναι υποκριτικο. Καλα στα λεει ο Δ_mike. Αν και με τον συγκεκριμενο δε συμφωνουμε σε πολλα σε αυτο πιστευω πως καλα τα λεει. Και ειναι κριμα να πρεπει να συμφωνησω με εναν ανθρωπο που διαλεγει για nick το delta_mike.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Με ανησυχεί η ρήση του κ Πολύδωρα περί ασυμμέτρου απειλής δηλαδή ανορθόδοξου πολέμου. Μήπως πριν την ξεστομίσει έπρεπε να κατονομάσει τον εχθρό και με στοιχεία μάλιστα. Αλλιώς αν δεν υπάρχουν στοιχεία και μάλιστα εν όψει προεκλογικής περιόδου "κρείτω το σιγάν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. synas said...
    Τρεις επισημάνσεις:
    1. Ο Καραμανλής απευθύνθηκε για βοήθεια αρχικά σε Ρώσσους και στη συνέχεια σε Γάλλους.
    Και τί δηλαδή, περιμένετε να πουν οι Έλληνες "αααα εντάξει, αφού απευθύνθηκε, τότε όλα καλά"

    2. Οι Γάλλοι είπαν στην τηλεόρασή τους, πως αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία, θα είχαν καεί 1000 κι όχι 60. Και δεν φαντάζομαι, πως ήθελαν να εξάρουν τους Έλληνες...
    Αυτό δεν φαντάζομαι να το έβγαλες από το μυαλό σου... Και τέλος πάντων πως εξηγείς το ότι σε τοπικό κανάλι στο Χαρτούμ είπαν ότι "η Ελλάδα είναι πιο ανοργάνωτη και από εμάς.";

    3. Το mega μας μιλάει συνεχώς για την 77χρονη και τον 65χρονο.
    Και η πολιτική εκμετάλλευση ενός γεγονότος ιστορικά πρωτοφανούς δεν έχει όρια...

    Ίσως το STAR να σας καλύπτει περισσότερο...

    Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κάτι τέτοιες στιγμές υπάρχουν άτομα που σκέφτονται πως θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις απώλειες της ομάδας τους, εεεε με συγχωρείτε, της παράταξης τους, ήθελα να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Ανοργανωσιά κι ανευθυνότητα και στην πρόληψη της καταστροφής και στην αντιμετώπισή της.

    Κι απίστευτα πολλά λόγια. Αλήθεια, πώς καταφέρνουν μερικοί (που μάλιστα επέλεξαν να διαχειρίζονται κρίσεις) να μιλάνε τόσο πολύ όταν τους "πνίγει" η οδύνη? Για να χρυσώσουν το χάπι της ανεπάρκειας?

    Βολεύει η θεωρία της συνωμοσίας και της ασύμμετρης απειλής.

    Όχι μόνον την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω του φόβου και της συσπείρωσης που δημιουργεί, συγκαλύπτοντας έτσι ευθύνες.

    Βολεύει όμως και μεγάλο μέρος των πολιτών, δυστυχώς. Ούτε κριτική ούτε αυτοκριτική, καθείς τη δουλίτσα του και στο μπετονένιο του σπιτάκι, δεν ευθύνεται καθόλου για το τί γίνεται "έξω", εκεί φταίνε μόνοι κάποιοι (ποιοί?) που "δεν τους ξέρουμε ακόμη".

    Ακόμη κι εμείς εδώ, που υποτίθεται (ως χρήστες νετ, με βάση τις στατιστικές που διαβάζουμε κάθε τόσο) ότι είμαστε το πλέον ανοιχτό και μορφωμένο κομμάτι της κοινωνίας (...), πιο πολλά σχόλια σπαταλήσαμε για να συζητούμε αν έχει δίκιο ο ΝΔ, αν είναι απρεπής ή ανόητος ο τάδε ή ο δείνα σχολιαστής κι αν είναι "δίκαιη" η moderation, παρά για να πούμε -αν έχουμε κάτι να πούμε- τί θέλουμε να δούμε στο περιβάλλον που ζούμε και τί [θέλουμε να] κάνουμε γι' αυτό, ατομικά και συλλογικά.

    Τα χάλια μας... Καλύτερα σιωπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Μια ακόμη αναλογία με τα στρατιωτικά πράγματα υπάρχει στο πόσο πιστευτό γινόταν, κατά τη στρατιωτική μας θητεία, το "Ράδιο-Αρβύλα", πώς οι υποθέσεις και φήμες, χωρίς κανένα στοιχείο, κτίζονταν η μία πάνω στην άλλη για να καταλήξουν, στα μάτια μας, αποδεδειγμένη και απρόσβλητη αλήθεια. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται τώρα και με το "σχέδιο κατά της Ελλάδος";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. @batcic

    1. ο Καραμανλής ως όφειλε ζήτησε βοήθεια αρχικά από τον Πούτιν και εν συνεχεία από την ΕΕ, ως όφειλε και ίσως και να άργησε. μπράβο για τα αυτονόητα δεν ζητάει κανείς νομίζω. όταν κλείνεσαι όμως στο καβούκι σου και ντρέπεσαι να ζητήσεις βοήθεια τότε ακούς και τη γνωστή λέξη με τα 3α. εσύ που ενοχλήθηκες; ήθελες να ζητήσει βοήθεια από λίβυους και παλαιστίνιους;

    2. βλέπεις τοπικά κανάλια του Χαρτούμ; εγώ τα έκοψα από τη δορυφορική γιατί έχουν χειρότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από το δικό μας.

    3. η αθλιότητα των δημοσιογράφων-wannabe-πολιτικών είναι δεδομένη. και σε mega και σε αντ1 και σε alpha κτλ το star τουλάχιστο είναι στον πλανήτη του, ειδικά αφού έχασε τον λιάγκα. εδώ όμως τι σε ενόχλησε πάλι; ισχύει αυτό για το μέγκα, όπως ισχύει αυτό που είπες για τον αντ1.

    οι μικροπολιτικές παπαριές με αηδιάζουν περισσότερο και από την ανθρώπινη βλακεία,όποια κι αν είναι αυτή, που μας οδήγησε εδώ.
    συγνώμη για τον εκνευρισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Μέσα απο αυτή την καταστροφή υπάρχει και κατι θετικό οτι όποιος και αν βγεί απο τις εκλογές θα είναι διαφανής τόσο πολύ που θα πρέπει υποχρεωτικά να οργανώσει, να διαχειριστεί,να δώσει ένα όραμα.
    Αυτό που όλοι εμείς πρέπει να απαιτήσουμε είναι Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και η ορθή λειτουργια των θεσμών.Αν ακόμα και μετα απο αυτή την καταστροφή δεν γίνει τίποτα τοτε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Πέρα από κάθε φιλολογική τοποθέτηση, γιατί από αυτές έγιναν πολλές στα σχόλια που προηγήθηκαν, ένα πράγμα έχω να πω.

    Ειναι η πρώτη φορά στα 46 χρόνια μου που αισθάνομαι τόσο έντονα την υποτίμηση της νοημοσύνης μου ως πολίτη από το κράτος, το κράτος που εμείς χρηματοδοτούμε με τους φόρους που πληρώνουμε, το κράτος που έχει μετατρέψει το ρόλο ύπαρξής του σε αυτοσκοπό.

    Όχι το λευκό δεν είναι λύση. Το λευκό σημαίνει παραδίνω τα όπλα. Και αν έχει μείνει ένα όπλο σε εμάς τους πολίτες, αυτό είναι η ψήφος μας, εκεί που κατά την κρίση του καθενός θα πιάσει περισσότερο τόπο - για το καλό αυτού του τόπου.

    Είθε η καταστροφή αυτή να μην πάει στα χαμένα, αλλά να αποτελέσει όπως και κάποιος άλλος σχολιαστής επισήμανε, το οδυνηρό κατώφλι για μια νέα περίοδο στη χώρα.

    Ίσως τελικά η πολιτική νωχέλεια θέλει shock treatment για να ξεπεραστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Κύριε Σαραντόπουλε

    Οποιοδήποτε σχόλιό σας δεν αφορά το θέμα του post θα σβήνεται.

    Δεν υπάρχει χώρος ούτε λόγος για προσωπικές αντιπαραθέσεις. Ήδη μας έχετε απασχολήσει αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. @batcic
    1. Το θέμα είναι σε ΠΟΙΟΥΣ απευθύνθηκε. Κάτι δείχνει αυτό.
    2. Όχι, δεν το έβγαλα απ' το μυαλό μου. Εσείς για το Χαρτούμ;
    3. ...
    4. Λάθος συμπέρασμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. @oldman said...

    @sadosadist

    Το περίφημο ''ΑΝΗΚΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ'' ποιός το είπε;

    O Καραμανλής ο πρεσβύτερος, με την ίδια έννοια κατά την οποία η Αίγυπτος ανήκει στην Αφρική. Βρήκε πάτημα ο άλλος με το ζιβάγκο και το τσιμπούκι, είπε την περιβόητη –και εντυπωσιακή- ατάκα του ως ανταπάντηση κι έκλεψε την καρδιά της πλέμπας.

    -----------------------

    Eυχαριστώ για το μάθημα γεωγραφίας. Που το βρήκες ότι ανήκουμε στην δύση; ΣΤΟ Google earth?

    :-))))

    ΥΓ:

    Λες να μην ξέρω ποιός το είπε;

    Απλά πήγα στην αρχή για να δω το τέλος ΜΕ ΦΡΈΣΚΟ ΜΑΤΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Μα για μια σωστή επανίδρυση, το κράτος θα πρέπει να γίνει ακριβώς όπως το βρήκε ο Καποδίστριας το 1928.
    Δεν είναι έτσι???

    Καμμένη γη!!!

    Η εξαφάνιση των δασών - η οποία συμπεριλαμβανόταν στα προεκλογικά σχέδια του 2004 - πιθανόν ξεχάστηκε να αναφερθεί στα μπαλκόνια ανάμεσα στα "ΘΑ" της επανίδρυσης.


    Υ.Γ.
    πριν το 1928 η κυβέρνηση της Ελλάδας φαίνεται πως ήταν αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Batcic,

    Καθώς, προφανώς, δεν γνωρίζετε τους σχολιαστές αυτού του blog, σας παρακαλώ να είστε λίγο πιο προσεκτικός με τους συλλογισμούς και τα συμπεράσματά σας γι' αυτούς.

    Το λάθος αυτό το κάνω και ο ίδιος ακόμα, κι ας γνωρίζω τους περισσότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. @sadosadist

    Κανένα μάθημα γεωγραφίας, φυσικά και φαινόταν πως το ερώτημα ήταν ρητορικό.
    Έλεγα όμως πως ο Καραμανλής θεώρησε πως αφού ανήκουμε γεωγραφικά στην Δύση, τουλάχιστον γι’αυτό τον λόγω και μόνο θα έπρεπε να προσανατολιστούμε σε άμεσο «νταραβέρι» με χώρες τις δύσης, εντασσόμενοι και θεσμικά πλέον στους κόλπους της.
    Κάποιοι δεν το έβλεπαν ούτε και το βλέπουν έτσι. Προτιμούν το «τραβάτε με κι ας κλαίω». Ορίστε αμέσως αμέσως μία εκ των αιτιών (αν όχι η κυριότερη) του σημερινού αποτελέσματος. Η κουτόφραγκοι μπορεί μεχρι και να φοράνε ζαρντιέρες κάτω από το παντελόνι μέσα στα κοινοβούλια, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την έννοια «κρατικός μηχανισμός» και «λαϊκή βούληση» είναι αποτελεσματικότερος και ουσιαστικότερος. Σε ίδια προβλήματα, αντιδρούν ποιο οργανωμένα, τεχνοκρατικά και μεθοδικά. Δύσκολα βλέπεις πανικό και τάσεις αποδιοργάνωσης. Εγώ λέω να παραχωρήσουμε και επίσημα το management σε γερμανο-αγγλο-γάλλους. Δεν είναι κακό να ξέρεις και να παραδέχεσαι πότε έχεις αποτύχει ως λαός. Οπτική γωνία και εύκολες μεγαλοστομίες ψαραγοράς, αλλά προς το παρόν έτσι το βλέπω γιατί μπούχτισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Διάβασα αυτό (bbc news)
    " Treating arson as a potential act of terrorism would give authorities broader powers of investigation and arrest."

    Υπάρχει περίπτωση η όλη ιστορία περί ασύμμετρης απειλής να γίνεται για να μπορέσουν να κάνουν χρήση του αντιτρομοκρατικού νόμου που δίνει περισσότερες ελευθερίες στο κράτος για τον εντοπισμό πιθανων ενόχων. 'Οχι οτι αυτό δικαιώνει τις δηλώσεις περι "ασύμμετρων απειλών", αλλά θα καταλάβαινα περισσότερο γιατι αυτό το πανηγύρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Δε μπορώ ρε παιδιά, θα με πεθάνει!

    "Στρατηγός 'Ανεμος!"

    Το ξαναλέω,

    "Σ τ ρ α τ η γ ό ς 'Α ν ε μ ο ς".

    Και το είπε όχι μία, δύο φορές.

    Δε φαντάζομαι να μην καταλάβατε αμέσως ποιός το είπε...


    +κλαυσογέλασον+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. 'Ηθελα να βάλω ερωτηματικό στο "υπαρχει περιπτωση..." του προηγούμενου σχολίου μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Από ένα email που έστειλε ο φίλος Σταύρος Πετρολέκας (συνοδεύεται από θερμικό χάρτη που δεν μπορώ να αντιγράψω):

    Ακριβώς την ώρα που αυτός ο ανυπόφορος Πολύδωρας δήλωνε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «ασύμμετρη απειλή»...σε συνέχεια και επέκταση της προχθεσινής πρωθυπουργικής πεποίθησης ότι η «Ελλάδα είναι στόχος»....

    εγώ ο κακομοίρης κατέβαζα αυτόν τον (real-time) χάρτη πύρηνων εστιών, και διαπίστωνα ότι η «ασύμμετρη απειλή» δέν χτυπά μόνο την Πελοπόννησο μα όλόκληρη τα ανατολικά παράλια της Αδριατικής μέχρις την Κροατία, και όλη την Ιταλία νότια της Ρώμης.

    Και θυμήθηκα ότι οι μετερεωλόγοι μιλούσαν ήδη από την Τετάρτη γιά ένα θερμικό κύμα με καύσωνα και αέρηδες 8-9 μποφόρ που θα έφτανε στα μέρη αυτά την Λιβύη/Β.Αφρική από την Πέμπτη...

    Ιδού λοιπόν η ταυτότητα που κρύβεται πίσω απ’αυτή την απειλή ....η καυτή Αφρικάνικη μάζα των αέρηδων....που θερίζει τους ανάδελφους λάους της Καλαβρίας,της Σικελίας, της Βοσνίας και Αλβανίας....και προ πάντων τους Ελληνες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. pepe said...

    ...Και ειναι κριμα να πρεπει να συμφωνησω με εναν ανθρωπο που διαλεγει για nick το delta_mike.

    -----------------------------

    ομοίως, αλλά ουδείς τέλειος...

    δεσμεύομαι δημόσια να σε συμβουλευτώ γιά την επιλογή του επόμενου πολυωνύμου μου (φρονώ ότι κάτι σε jean gabin δεν θα σε χαλούσε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Μέσα στη θλίψη την απογοήτευσή και την οργή μου, που δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει η ψυχρή λογική, κατέληξα στις εξής σκέψεις:
    1) Οι φωτιές δεν είναι τυχαίες. Δεν ξέρω αν πίσω τους υπάρχουν μπλε, πράσινα, Ελληνικά ή αλλοδαπά μυαλά.
    2) Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας δύο τουλάχιστον κομμάτων (ίσως των μεγαλύτερων).
    3) Κάποιοι σε λίγο καιρό θα είναι κατεστραμμένοι και υπερχρεωμένοι και κάποιοι θα έχουν πολλαπλασιάσει τις περιουσίες τους.
    4) Αμέσως μετά τις εκλογές τα νομοσχέδια που θα περάσουν στη Βουλή θα είναι τα πλέον αντιλαϊκά: Ασφαλιστικό – Παιδεία – Δάση κ.λ.π.
    5) Είναι φανερό νομίζω, ότι τα ήθη της κοινωνίας μας έχουν καταρρεύσει. Δυστυχώς δεν μπορώ να δω πως μπορούμε ως Ελληνική κοινωνία να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Ωστε έχουμε και απειλές τώρα κύριε Σαραντόπουλε;

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΩ;

    Και εσάς ΔΕΝ σας θέλω. Ιδιαίτερα μετά την απειλή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Χθες η Καθημερινή στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε εμφάνισε και ποσοστό για τους οικολόγους (1%). Πρώτη φορά έβλεπα οικολόγους σε δημοσκόπηση, λογικότατο θα μου πείτε μιας και στην χώρα μας οι οικολόγοι είναι σαν τις περιβαλλοντολογικές μας ευαισθησίες: ανύπαρκτοι. Αυτό ίσως να είναι το μόνο θετικό από την υπόθεση, λέτε αυτή τη φορά να βάλουμε μυαλό;

    Δεν το νομίζω, ο Periclis και ο nakos ανέφεραν το πάρκο του Σχοινιά, για το οποίο είχε γίνει πολύ σαματάς πριν τους Ολυμπιακούς. Το δάσος είναι σκουπιδότοπος (μακάρι Periclis να άρχισαν επιτέλους να το καθαρίζουν, δεν ξέρω το καλοκαίρι το αποφεύγω, πάντως την άνοιξη ήταν χωματερή) τα αυθαίρετα οργιάζουν, οι ταβέρνες (μέσα στο δάσος) ζουν και βασιλεύουν όπως και τα αυτοκίνητα. Δεν είναι το μόνο αλλά είναι από τα ποιο γνωστά δάση-χωματερές-καταπατημένα.

    @batcic
    Νομίζω πως τον όρο "Ακραία καιρικά φαινόμενα" τον εφηύρε ή τέλος πάντων τον καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση για να δικαιολίσει τις δικές της καταστροφές και η τωρινή κυβέρνηση τον ασπάστηκε ευχαρίστως (συνέχεια του κράτους γαρ...). Κάθε φορά που το ακούω παθαίνω κάτι...

    @synas
    Είμαι περίεργος να μάθω ποιο (Γαλλικό) κανάλι και πότε το είπε. Χθες στις ειδήσεις της France 2 των 21:00 δεν είπαν κάτι τέτοιο. Η ερώτηση δεν είναι επιθετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δήμου για το σημερινό σας post!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Ο/Η Epameinondas Sarantopoulos είπε...

    ... Μπορώ όμως αν χρειαστεί να προβώ στις απαραίτητες καταγγελτικές ενέργειες εκεί που πρέπει και με την ιδιότητα που έχω ...

    Δεν μας λέει ο κύριος "Σαραντόπουλος" και την ιδιότητα που έχει για να "τρομάξουμε" περισσότερο , σαν να μην μας έφτανε η ανατριχίλα των τελευταίων ημερών; Έλεος φτάνουν πια τα υπονοούμενα του τύπου:

    Εγώ που ... θα κάνω .... για να μάθουν οι .... να μην κάνουν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Μια μικρή ιστορία. Το χωριο της μητέρας μου ειναι η Πανακτος στα Δερβενοχωρια. Εκει που ξεκινησε η φωτια της Πάρνηθας. Ο παππους μου ειχε πευκα και εβγαζε ρετσινι που εμπορευόταν. Εσχιζε τον κορμό, έβαζε ενα κομμενο καθετα στην μεση κονσερβοκουτι και μαζευε την πληγή του δεντρου. Πάντοτε φρόντιζε να απομακρυνει από τον απρίλη τα χοντρά όπως έλεγε και καθε δευτερη σχεδον ημερα το καλοκαίρι επαιρνε τα ξερα και τα πεταγε στο βαθος μιας αγονης βραχωδους χαραδρας, ή τα μετεφερε στο κεντρο ενος ξερου χωραφιού που τα πατουσε με το αλογο για να γινουν θρυψαλλα ανικανα ν αρπαξουν. Ποτέ δεν αναψε φωτια σε δασος. Ποτέ το "δασος του" δεν πηρε φωτια.
    Μεχρι πριν ενα μηνα. Ο παππους εχει πεθανει εδω και 10 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. κ.Δήμου και λοιποί συνομιλητές είμαι συγκλονισμένος.

    Ποίος τελικά αγαπά αυτόν τον τόπο?
    Ποιός?

    Οι κατοικοί του φαίνεται πως κλείνουν την αγάπη τους στα όρια του κήπου τους, του γραφείου τους ή ακόμα χειρότερα, του εαυτού τους.

    Μήπως τελικά μόνο ο Θεός νοιάζεται για την Ελλάδα?
    Και πάλι...είμαστε σίγουροι οτι υπάρχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. κοιτώντας το βίντεο των πυρκαγιών στην χαλκιδική όπου υπήρξε ένας διάλογος μεταξύ του υπουργού μακεδονίας - θράκης και του αντώνη κανάκη, διαπιστώνω πολλές ομοιότητες καθώς και ότι μοιάζει να ήταν ένα τεστ ετοιμότητας των εμπρηστών

    δεν μένω στο ύφος του υπουργού που είναι επιεικώς απαράδεκτο...

    το βίντεο μπορείτε να το βρείτε στο youtube

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Το παρόν σχόλιο γράφτηκε για το χθεσινό ποστ, δεν πρόκανα, ίσως να έχει κάποια θέση, και στο σημερινό.


    καλό χειμώνα σε όλους
    δεν κατάφερα να διαβάσω όλα τα σχόλια, χείμαρρος.

    Ως χωριατοαστός, ελπίζω να προσθέσω κάτι νέο στη συζήτηση.

    1) Το μόνο περίεργο και ιδιαιτέρα θλιβερό στη σημερινή κατάσταση είναι ο μεγάλος αριθμός, απ’ ότι είχαμε συνηθίσει, θανάτων εξαιτίας πυρκαγιών.
    Την μόνη λογική εξήγηση που βρήκα, είναι ο χρόνος(Αύγουστος, πολύς κόσμος κυρίως αστικός, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία , τα Άγραφα που επισκέφθηκα, περνάνε “δύσκολα,” κάθε 15-20 χρόνια τέτοιο “στέγνωμα”, ακόμη και πλάτανος θα μπορούσε να καεί με αυτές τις συνθήκες

    2) Η φωτιά είναι απαραίτητη στα ώριμα δάση, άλλωστε αυτός είναι και ο πρωταρχικός της ρόλος, εκκαθάριση –απολύμανση-ανανέωση , πολύ αργότερα θα χρησιμοποιηθεί για διάφορες , δευτερεύουσες , χρήσης από τον άνθρωπο,
    Δ.λ.δ. όταν δεν υπάρχει ήπια ,εναλλακτική λύση, format της επιφανείας του “δίσκου” έτσι δεν το λέτε εσείς οι κομπιουτεράδες;

    3) η φωτιά σβήνει, σχεδόν πάντα, μόνη της , και αφού τελειώσει το έργο της με θαυμαστή συνέπεια , είναι τραγικά αστείο , να μεταφέρονται τόνοι νερού με αεροπλάνα –ελικόπτερα και το πιο επικίνδυνο, με πυροσβεστικά οχήματα , σε ανύπαρκτους δρόμους , (“ζωντανό φορτίο” όποιος έχει οδηγήσει, ξέρει +τον κίνδυνο εγκλωβισμού) εκεί όπου η φωτιά υπερέχει κατά κράτος, χωρίς καμία πιθανότητα νίκης, στη καρδιά ενός πευκοδάσους για παράδειγμα ,φθείροντας άσκοπα ανθρώπους και μηχανές και στερώντας την φυσική γραμμή άμυνας, γύρο από τα σπίτια ,οικισμούς κ.λ.π. από πολύτιμες δυνάμεις .

    4) φωτιά και τσεκούρι (άντε αλυσοπρίονο) είναι ο πλέον δοκιμασμένος τρόπος , αιώνες τώρα ,για τον έλεγχο πυρκαγιών, δυστυχώς ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος, η φωτιά , απαγορεύετε δια νόμου ! όποιος ήταν επαρχία αυτές τις μέρες θα είδε χιλιάδες ελεγχόμενες μικρές φωτιές να καθαρίζουν χωράφια ,παρόμοια εφαρμογή γύρω από οικισμούς, χωριά κ.λ.π. θα προφυλάγε αποτελεσματικότερα από δεκάδες καναντέρ.

    ΥΓ. ΝΔ άδικα στενοχωριέστε για την Πάρνηθα, θα σας αποζημιώσει την άνοιξη και με το παραπάνω, βέβαια δεν θα είναι η παλιά Πάρνηθα ,αλλά νέα και πολύ ομορφότερη ,τόσο όσο κανείς δεν την είδε τα τελευταία 150 χρόνια , όπως και κάθε καμένο δάσος , τα πρώτα χρόνια μετά τη φωτιά , βρίσκετε σε υπερδιέγερση.
    (παραλείπω τα αυτονόητα ,όχι ανθρώπινη παρέμβαση, βόσκηση κ.λ.π.)
    Αυτό που με τρόμαξε στην περίπτωση της Πάρνηθας δεν ήταν τόσο η φωτιά , θα έλεγα μάλιστα ότι ήταν απαραίτητη, το δάσος ήταν γερασμένο και αδύναμο, λόγω ηλικίας και χαμηλών βροχοπτώσεων εδώ και χρόνια , όσο η διάλυση και ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει μια φωτιά που ήρθε από μακριά σχετικά ,άρα υπήρχε χρόνος για οργάνωση και προετοιμασία καθώς και σημεία όπου η φωτιά ήταν ευάλωτη , τίποτα δεν έγινε, φανταστείτε τι μπορούμε να περιμένουμε σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες
    Όσο αφορά την οικοπεδοποίηση ,νομίζω, περισσότερο χρησιμοποιείτε η μέθοδος της σταδιακής νέκρωσης και στην συνέχεια αφαίρεσης αθόρυβα των δένδρων που εμποδίζουν την ανέγερση της μελλοντικής οικοδομής παρά η θορυβώδης φωτιά .
    Συμπέρασμα, όσο υπάρχουν δάση θα υπάρχουν και φωτιές, πάνε μαζί, ας προσπαθούμε τουλάχιστον χωρίς ανθρώπινα θύματα ,αν και φοβάμαι ότι τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Και για λίγο πιο χαλαρά:
    Την ερπύστρια την είδατε με τι χάρη πέρασε πάνω απ' τα πλακόστρωτα της Αρχαίας Ολυμπίας;;
    Η φωτιά στο μεταξύ ήταν αλλού κι αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Συγγνώμη, είμαι πολύ πιεσμένη από δουλειά κι υποχρεώσεις αυτή την εβδομάδα κι αδυνατώ να παρακολουθήσω τα σχόλια, νιώθω όμως την ανάγκη να πω το εξής:
    ακούσα αρκετές φορές, με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα, την άποψη ότι "το να πιάσουμε πάτο είναι ο μόνος τρόπος να διορθωθούν τα πράγματα" ή "μόνο μια μεγάλη καταστροφή θα μας σώσει". Νομίζω κάποιος το εξέφρασε κι εδώ, στο προηγούμενο post.
    Στην αρχή δεν μου έκανε εντύπωση, θεώρησα μάλιστα ότι ίσως να ενέχει και μια διάθεση ελπίδας, μετά την πρόσφατη-και συνεχιζόμενη-καταστροφή.
    Την ακούω όμως όλο και συχνότερα και συνειδητοποιώ ότι η άποψη αυτή είναι επικίνδυνη. Διότι "περνάει" και σε ανθρώπους που δεν έχουν τόσο μυαλό-όπως κάποιος που μου την εξέφρασε χθες και με θορύβησε. Περνάει και σε ανθρώπους που ονειρέυονται άλλες καταστάσεις. Κάποιοι εκ των οποίων ίσως φτάσουν στο σημείο να θελήσουν να συμβάλλουν στη συνέχιση της καταστροφής (για να "σωθούμε").
    Σας λέω, καταθορυβήθηκα χθες. Κυκλοφορούν πολλοί τρελλαμένοι εκεί έξω.
    Η ιστορία έχει δείξει ότι μετά τον πάτο μπορεί να υπάρχει κι άλλος πάτος.
    Ας είμαστε ψύχραιμοι, λογικοί και ταυτόχρονα ας γρηγορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Κυριε Δημου

    Μόλις διαβασα το αρθρο σας στην Καθημερινή. Δεν το ειχα υπ΄οψιν μου και οτι ανεφερα στα σχόλια μου εγιναν εν αγνοια αυτού του αρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. asterix, πιάστηκες στην φάκα!!

    Ούτε πόντικας να ήσουνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Ορίστε λοιπόν κύριε Σαραντόπουλε

    με τρομοκρατήσατε τόσο πολύ με τις απειλές σας που δημοσίευσα ΟΛΑ σας τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Κύριε Επαμεινώνδα,

    Σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή κι αν απευθυνθεί κανείς, κάνοντας καταγγελία τύπου «με απεκάλεσαν υποτιμητικά Νώντα, με είπαν άσχετο με το internet, μου προσάψανε το γεγονός πως συμφώνησα με σχολιαστή του οποίου το περιεχόμενο του λόγου και το ύφος κρίθηκαν απαράδεκτα και είμαι θύμα εμπαθούς moderation» θα πέσει το γέλιο της μαϊμούς. Μπορεί να χρησιμοποιείτε το internet ως μέσο διαλόγου από το ’92 αλλά δεν έχετε εγκλιματιστεί στους άγραφους κανόνες (αλλά απ’ ότι φαίνεται και στους έγγραφους νόμους) που το διέπουν. Υπερσχολίασα και σήμερα, πάω για κανένα σουβλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Δεν έχω λέξεις γι αυτό που συμβαίνει. Γι αυτό, δανείζομαι:

    Εκείνοι που δέχονταν τις κατηγορίες απαντούσαν: Δεν ξέραμε! Μας εξαπάτησαν! Πιστεύαμε! Κατά βάθος, είμαστε αθώοι!

    Η διαμάχη, λοιπόν, οδηγούσε σε αυτήν την ερώτηση: Ηταν αλήθεια ότι δεν ήξεραν; Ή έκαναν μόνο σαν να μην ήξεραν;

    ....

    [Ο Τόμας] έλεγε με το νου του ότι η βασική ερώτηση δεν ήταν
    Ήξεραν ή δεν ήξεραν. Αλλά: Είναι κανείς αθώος επειδή δεν γνωρίζει; Ενας ηλίθιος καθισμένος πάνω σε ένα θρόνο είναι απαλλαγμένος από κάθε ευθύνη, από μόνο το γεγονός ότι είναι ηλίθιος;

    .....

    Τότε ο Τόμας θυμήθηκε την ιστορία του Οιδίποδα. Ο Οιδίποδας δεν ήξερε ότι πλάγιαζε με την ίδια τη μητέρα του, μολαταύτα, όταν κατάλαβε τί είχε συμβεί, δεν ένιωσε αθώος. Δεν μπόρεσε να υποφέρει το θέαμα της δυστυχίας που είχε προξενήσει με την άγνοιά του, ξερίζωσε τα μάτια του και, τυφλός για πάντα, έφυγε από τη Θήβα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Ο/Η synas είπε...

    3. Το mega μας μιλάει συνεχώς για την 77χρονη και τον 65χρονο.

    --------------------------------

    Δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί αυτή η επισήμανση. Οι μόνοι συλληφθέντες είναι η 77χρονη και ο 65χρονος (νομίζω και κάτι παιδάκια στην Καβάλα). Τι το μεμπτό να μένεις στα γεγονότα και να μην προχωράς σε εικασίες?

    Δυστυχώς τα κανάλια δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, είτε παπαγαλίζοντας διάφορες ανυπόστατες (για την ώρα τουλάχιστον) θεωρίες, είτε αποδεχόμενοι απαθείς τις διάφορες εξτρεμιστικές κραυγές που μόνο κομματικά συμφέροντα εξυπηρετούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Μενω στο εξωτερικο τα τελευταια χρονια και μπορω να πω οτι βλεπω τα πραγματα με αλλο ματι..απο την αλλη χαιρομαι που δεν ηρθα φετος Ελλαδα...και δεν ξερω αν και ποτε θα ξαναρθω...αυτο που εχω να πω ειναι αυτη η κυβερνηση υποτιθεται οτι ηρθε να επανιδρυσει το κρατος...και αντι να φερει ενα ειδος αισιοδοξιας στον Ελληνα τον εχει κανει μιζερο, να αισθανεται οτι ειναι ανικανος, αχρηστος, μικρη χωρα, πως θα βγαλει τα 3 και εξηντα, να τα ριχενι ολο στους αλλους, να μην δεχεται τις ευθυνες του, να υπαρχει ανοργανωσια, κακομοιριλα, μιζερια...σκανδαλα...μιζες...υποκλοπες...χωρις προσωπο στο εξωτερικο...και τωρα η χαριστικη βολημε τις φωτιες...ο κοσμος πρεπει να εχει και να σκεφτεται θετικα...για τις ικανοτητες του σαν λαος και μεμονωμενη μοναδα...και δυστυχως πιστευω αυτη η κακομοιριλα εφερε την καταστροφη...αλλαξτε το μυαλο σας και ολα θα αλλαξουν...αφηστε τις συναυλιες και κλαψες και μαυριστε τους στις εκλογες..ιδρυστε νεα κομματα..ανεξαρτητα με οχι μαιντανους τηλεορασης και ευρωβιζιον...παρε τε ενα δεντρο ο καθενας και πηγενετε να το φυτεψετε...πηγαινετε να γκρεμισετε τα αυθαιρετα απο να τα δειχνετε στις τηλεορασεις...λυπαμαι...εδω τουλαχιστον στο Λονδινο που μενω εχει πολυ οξυγονο και γι αμενα και για την οικογενεια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Παρακαλώ να μην ασχολείστε άλλο με τον κύριο Σαραντόπουλο - θα ζητήσει πάλι να απαντήσει και θα μας διαλύσει την συζήτηση. Αυτόκλητος συνήγορος τρίτου (θυμάστε και τον κ. Παπουτσή;) η μόνη του συνεισφορά είναι να υπονομεύει τον διάλογο μας. Δεν προκειται να δημοσιεύσω σχόλιό του ακόμα κι αν έρθει με εισαγγελέα -αλλά κι εσείς μην τον προκαλείτε.

    (Θα σβήσω και τις διπλές δημοσιεύσεις - μία φορά αρκεί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. A δεν παίζω!

    Μπαίνω και βλέπω

    1. φάκες και...

    να το πω? Να μην το πω. Θα το πω:

    2. παλληκάρια της φακής!

    Διατί κύριε Νώντα μας τα σβήσατε τόσα σχόλια?

    (κι εγώ που δοκίμασα με το καλό το πρωί Mon Aug 27, 10:04:00 AM, μπας και βγάλουμε ΟΛΟΙ τον καλό μας εαυτό και συμβάλλουμε στο διάλογο...)

    Τι κρίμα πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Ευτυχως τα έσβησε μόνος του.

    Φυσικά υπάρχουν όλα στο αρχείο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. στο Mega τώρα:

    ''ΚΑΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ''.

    Όχι. δεν μιλάει για την Ολυμπία αλλά για το νεκροταφείο της κοινότητας Ισαρη στην Αρκαδία. Συμπληρώνει η εκφωνήτρια λέγοντας: ''Φαίνεται πως η φωτιά δεν καταλαβαίνει τίποτα. Έκαψε το κοιμητήριο της κοινότητας κλπ κλπ''

    Άντε να κάνουμε την επανίδρυση του κράτους με τέτοια μυαλά τώρα.


    υγ:

    Ακόμα και η Παπαρήγα επανίδρυση θέλει να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Καλησπέρα.
    Διαβάζοντας τα σχόλια, διερωτώμαι. Γιατί πρέπει να είναι είτε άσπρο είτε μαύρο? Είτε φταίει το κράτος (με ή χωρίς τους νομάρχες) είτε ο λαός? Λυπούμαι που αντί να παρακολουθήσω έναν καλοπροαίρετο διάλογο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες ιδέες για το αύριο, απλά τσακωνόμαστε επί προσωπικού και χωρίς εμφανή λόγω.

    Τελικά, συλλογικά, μας ενδιαφέρει το μέλλον αυτής της χώρας, ή μόνο το να αποδέιξουμε την ορθότητα των λόγων μας ?

    Για μένα, φταιει και το κράτος, και η γριούλα (Ο πεθερός μου που είναι 80 ξέρει και λέει στους νέους να καθαρίσουν τα ξερά, αλλα ουδείς νοιάζεται - περιμένουν τα χρήματα από το δήμο - μέχρι τότε ? Αν καούν, φταίει απλά το κράτος - ε, λοιπόν δεν περιμένω τον πεθερό μου, ειδικά τέτοιους ανθρώπους στα 70 και τα 80 τους που έχουν μεγαλώσει στην ύπαιθρο, να ανάψει φούρνο με 8 μποφόρ, η να κάψει τα ξερά του με 42 βαθμούς κελσίου).

    Νοιώθω θυμό, και λυπούμαι βαθύτατα
    - για τους νεκρούς
    - για αυτούς που έχασαν τα πάντα
    - για μένα και τα παιδιά μου που δεν θα νοιώσω ΠΟΤΕ τον θαυμασμό του ΝΔ για τον Καιάφα, δεν θα τα δω ποτέ αυτά τα μέρη.
    - για την οικονομία της Πελοποννήσου.

    Μα νοιώθω απόγνωση για το μέλλον μας. Για το ότι πράγματι, είται για το '74 μιλάμε είτε για το '07, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Για το ότι (και μακάρι ΜΑΚΑΡΙ να βγω λάθος), στις 16 του Σεπτέμβρη θα γίνουν κανονικότατα οι εκλογές και θα ψηφίσετε κανονικότατα αυτούς που 'πρέπει' ο καθένας.

    Θεωρώ ότι τόσο το κράτος, όσο και ο κάθε άνθρωπος ατομικά έχει τεράστιες ευθύνες στο να συντηρεί το περιβάλλον γενικότερα, και την ατομική περιουσία ειδικότερα. Το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα προκύπτει από ένα οργανωμένο κράτος που έχει την συνεργασία ενημερωμένων, ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών........

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία της άποψής μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Είναι αυταπόδεικτο ότι όσο και να προσπαθούμε με επισημάνσεις με αποδόσεις ευθυνών, με προτάσεις ανασυγκρότησης (άλλαξε ο Μανωλιός…) , με προσωρινές αλτρουιστικού τύπου υστερίες (γινόμαστε όλοι μια γροθιά κι… ένα στόμα - υβριστικό μάλιστα κατά παντός υπευθύνου- πλην ημών) για να ευλογήσουμε και μόνο τα γένια μας και να διασφαλίσουμε την πολύτιμη περιουσιούλα μας (κάποτε τα συζητήσαμε κι αυτά, αλλά βοόντος εν τη ερήμω)….ΕΔΩ, εν Ελλάδι όλα τούτα είναι ψιλά γράμματα. Είτε το θέλουμε είτε όχι (και φαίνεται ότι το θέλουμε) αυτός ο Ήλιος μονοκοπανιά που τον τρώμε τρώμε τόσους αιώνες, δε θα μας βγάλει ποτέ το «ευρωπαϊκό» ζώο από μέσα μας. Τελικά δε μπορούμε να είμαστε τόσο νομοταγείς, τόσο εργατικοί, τόσο υπεύθυνοι, τόσο ευγενείς όπως οι γείτονες Ευρωπαίοι. Εδώ, το φως μας λιγώνει-μας λυγίζει, ενώ θα μπορούσε να ανασταίνει ταυτόχρονα! Μέσα σ’αυτό το ίδιο σκηνικό μπορούμε να είμαστε Θεοί ή οι φτωχοί του Θεού. Αυτό το ίδιο περιβάλλον (ακόμα και το κατακαημένο της «αυριανής» μέρας) μπορούμε να ζούμε πιο ελεύθεροι και πιο συνειδητοποιημένοι. Απλά Βαριόμαστε! Για να βρούμε το δρόμο της επιστροφής στη μήτρα και στην πηγή της ζωής χρειάζεται πρώτα ένας θάνατος (ίσως όχι μόνο ένας) σε όλα τα επίπεδα (ψηφίζω επανίδρυση). Χωρίς εξασφαλίσεις, χωρίς προσδοκίες ένα εξ υπαρχής χτίσιμο. Ξεχνώντας όσα είχαμε μάθει, μαθαίνοντας από δω και πέρα, αφουγγραζόμενοι τις πραγματικές μας ανάγκες…
    Λέω να σταματήσω. Ένα στίγμα δεν είναι ποτέ αρκετό. Όμως είμαι πεπεισμένη πως τα πράγματα αλλάζουν απ το μικρό μας δωμάτιο των τεσσάρων τοίχων, τη μικρή (αλλά ελεύθερη) μας σκέψη. Την όχι ίσως ακόμα εξελιγμένη αλλά έστω σε πορεία.

    Αυτές τις μέρες που είμαστε επιφυλακή γιατί το σπίτι μου βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού, παρακολουθώ την «ομοψυχία» των γειτόνων, την ψευτοαλληλεγγύη, το νοιάξιμο. Πιστέψτε με είναι όλα ένα φιάσκο. Όλα από ανάγκη γίνονται (αν όχι κι από φόβο). Ένας γείτονας δεν ήρθε να μαζέψει τα ξερόχορτα και όλοι του καταμαρτυρούσαν.. Εμείς οι καλοί και ο κακός. Δεν είναι αυτό καλοσύνη και δεν είναι το άλλο χωλότητα. Αλλά χρειαζόμαστε ένα γερό ταρακούνημα κι ένα συνεπακόλουθο κατρακύλισμα για να αναπροσδιορίσουμε αυτές τις έννοιες. Κατά τη γνώμη μου εκείνοι που πραγματικά και αδιόρατα βοηθούν την μικρή πορεία αυτού του τόπου είναι εκείνοι που σιωπηλά αναζητούν τις μικρές τους καθημερινές αλήθειες και «γίνονται» κάθε μέρα. Σε όλους αυτούς τους αφανείς χρωστάμε αυτή τη λάμψη του τόπου που σήμερα χλευάζουμε και που πάραυτα θα συνεχίσει να λάμπει. Άλλωστε ένας άνυνδρος τόπος είναι. Όπου όμως ότι αναπτύσσεται είναι πολύ πιο νόστιμο και πιο αρωματικό. Στις Κυκλάδες τα φρύγανα μυρίζουν διαφορετικά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Για να λέμε βέβαια και όλη την αλήθεια την εκφωνήτρια δΕΝ την κόβω για χαζή. Κάνει την δουλειά της. Ξέρει και αυτή και η ομάδα σύνταξης ότι αυτό το θέμα πουλάει. Και αυτή που είναι πρώτη μόστρα στο γυαλί το πουλάει σωστά.

    ο ΛΌΓΟς ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΊΟ το σχολίασα είναι για να δείξω αφενός την αισχροκέρδεια και αφετέρου ότι παρόλο αυτό υπάρχουν πολλοί που ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας:

    Κυκλοφορεί από bloggers μια γενική παραίνεση να "μαυρίσουμε" τα κόμματα εξουσίας ψηφίζοντας μικρά κόμματα.

    Έχει νόημα αυτό;

    Διότι "μικρά κόμματα" είναι και τα τρία κατ' εμέ απαράδεκτα: ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Αναγέννηση.

    (Να ενισχύσω τον Καταζαφέρη για να τιμωρήσω την Ν.Δ.; Προτιμώ να κόψω το χέρι μου...)

    Μένει ο ΣΥΡΙΖΑ (ρίζα ΚΚ) και τα γκρουπούσκουλα...

    Και το λευκό δεν μετράει. Αδιέξοδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Τι σας έκανε να πιστεύεται ότι ο ίδιος δημόσιος τομέας που έχει αποτύχει σε ότι ανέλαβε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το καλύτερα πρόβλημα της πυρκαγιάς; Το σαθρό αυτό κράτος που διάλυσε τη παιδεία, την υγεία και κάθε δημόσιο θεσμό που διαχειρίστηκε, περιμένει απλά ένα φύσημα για να καταρρεύσει. Και εμείς παρακολουθούμε απαθείς την διάλυση από το γυαλί μασουλώντας πίτσες, σα θεατές που περιμένουν να τελειώσει το έργο για να παν να κοιμηθούν. Και ετοιμαζόμαστε να ψηφίσουμε το Γιωργάκη ή το Κωστάκη, λες και δεν είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι, λες και δεν είναι οι ανικανότητες του ενός το άλλοθι του άλλου.

    Εμείς είμαστε οι εμπρηστές, εμείς και η απάθεια μας, που βλέπομε τόσα χρόνια τα σκουλήκια να σιγοτρών το κουφάρι του κράτους μας και δεν κάνουμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Κύριε Δήμου, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Maryland εμφανίζει εδώ τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Ευρώπη.

    Μια απλή παρατήρηση του χάρτη επιβεβαιώνει τα λεγόμενά σας. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει κάποιος να προειδοποιήσει τους Αλβανούς, Ιταλούς, Λίβυους, κλπ. για την ασύμμετρη απειλή που δέχονται.

    (Επειδή οι χάρτες φωρτώνονται με τη χρήση ενός viewer έσωσα μία σε περίπτωση που κάποιος έχει πρόβλημα: Φωτιές στην Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Αφού μας προέκυψε αντιτρομοκρατική υστερία γιατί να μην πάρουν όλοι από ένα 15% και να μπουν έτσι και τα περιφημα εξωκοινοβουλευτικά γκρουπουσκουλα αριστεράς και δεξιάς στην βουλή;

    Θεσμοποιείς τον φόβο σου και χαλαρώωωωνεις!!!!

    Αστειεύομαι

    ...εν μέρει...

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Δεν έχει κανένα νόημα να ψηφίζουμε κόμματα τα οποία σαν λόγο ύπαρξης έχουν το να διαφωνούν. Και διαφωνούν στα πάντα.

    Το έγραφα και στο blog μου, έχω πάει σε συναυλία διαμαρτυρίας της KNE για την αποποινικοποίηση της κάνναβης και, μετά από όταν έκανε την πρόταση ο Γιωργάκης, πήγα σε σε συναυλία διαμαρτυρίας για την μη αποποινικοποίηση της κάνναβης.

    Εγώ συνεχίζω να τάσσομαι υπέρ της πλήρους αποχής. Όχι σαν λύση, για διαμαρτυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. @ doctor
    300.000 έλληνες είναι μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών που διεκδικούν εκτάσεις, αν βάλεις και τις οικογένειές τους μιλάμε για περίπου 1.000.000 έλληνες οι οποίοι ΘΕΛΟΥΝ να καούν τα δάση.
    --------------------
    Απόλυτα άδικος ο χαρακτηρισμός! Ο πατέρας μου, που δεν ζει πια, έδωσε από τις οικονομίες του εργαζόμενος 40 χρόνια για να μας αφήσει ένα σπίτι στην εξοχή. Του έφαγαν τα χρήματα 3-4 συνεταιρισμοί-απάτες (φυσικά και δεν γνώριζε ότι αγόραζε δασική έκταση) και τώρα είμαστε και περίπου κατηγορούμενοι για εμπρηστές. Δεν με ενδιαφέρει εμένα να χτίσω πουθενά στην Ελλάδα και φυσικά όχι σε δάσος. Πόσες άλλες τέτοιες περιπτώσεις πολιτών που εξαπατήθηκαν υπάρχουν;

    Κατά τα άλλα όλοι στο Σύνταγμα την Τετάρτη! Όχι στο λευκό όχι στο άκυρο και την αποχή. Ψήφο στα μικρότερα κόμματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Nikos Dimou είπε...
    Για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας:

    Κυκλοφορεί από bloggers μια γενική παραίνεση να "μαυρίσουμε" τα κόμματα εξουσίας ψηφίζοντας μικρά κόμματα.

    Έχει νόημα αυτό;

    ----------------------------------

    Το χειρότερο είναι ότι η ψήφος σε κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής είναι ουσιαστικά ψήφος στο πρώτο κόμμα.

    Είναι η πονηριά ενός εκλογικού νόμου που εμφανίστηκε ως ο δικαιώτερος των τελευταίων χρόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. nikos dimou wrote:

    Χρειάστηκε πολλοί να ροκανίσουν τα θεμέλια και να κόψουν τους συνδετικούς ιστούς. Να υπονομεύσουν την αξιοκρατία, να καταλύσουν την παραγωγικότητα, να θεσμοποιήσουν την φαυλότητα.

    Η μοναδική αλλά ουσιαστική διαφωνία μου αφορά αυτόν τον φαντασιακό χρυσούν αιώνα, της αξιοκρατίας, της υψηλής παραγωγικότητας κ.τ.λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Και μια σκέψη που ειλικρινά με τρομοκράτησε και μου φυγε το ροδάκινο στον αποκάτω όροφο πάνω στο κεφάλι της κυρίας που άπλωνε την μπουγάδα της δέυτερη φορά γιατί μάυρισαν τα ρούχα προχτες από την καπνίλα:

    ''ΚΙ ΑΝ ΞΑΝΑΒΓΕΙ Η ΝΈΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;''

    Πως λέει ο άθεος καμιά φορά: ''Κι αν υπάρχει;''

    :-)))

    ΥΓ:

    εγώ πάντως σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα Τουρκέψω δια παντός. Ήδη ξεκίνησα σχετικές διαδικασίες με μια Τουρκάλα φίλη μου από την ISTANBUL. Μου έταξε ότι θα έχουμε Ρώσους κηπουρούς που θα μας χορέυουν και oriental με τα ίδια λεφτά και ότι θα μου λέει πάντα ΝΑΙ. Αμ τι; Χαζά λέμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Απορώ κ. Δήμου γιατί δίνετε τόση σημασία στα άθλια υποκείμενα που μαζεύονται στο blog σας. Αφήστε τα τα ξεθυμάνουν και μη μπαίνετε καν στον κόπο του moderation. Κανείς δεν πρέπει να τους δίνει σημασία. Προέχει η ομαλή ροή της συζήτησης.

    Αποτύχαμε ως λαός, μην πάθουμε τα ίδια και ως bloggers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Νίκο, λες πως η διαδικασία διάλυσης του κράτους εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Εγώ νομίζω πως η διαδικασία διάλυσης είναι πιο πρόσφατη.

    Θυμάμαι, μετά την ταραχώδη τριετία Μητσοτάκη, τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου, που κατέθεσε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα σύγκλισης, και τις κυβερνήσεις Σημίτη που έκαναν ένα τεράστιο εθνικό έργο. Δε με ενδιαφέρει να μιλήσω αναλυτικά για το έργο αυτό, αλλά το κράτος του τότε με το κράτος του τώρα μικρή σχέση έχει.

    Άκουγα χθες έναν δήμαρχο από τον Καϊάφα. Εξηγούσε πως τα τελευταία τρία χρόνια δεν πήραν (ή πήραν ελάχιστα) χρήματα για τον καθαρισμό του δάσους του Καϊάφα από τα ξερά χόρτα, "λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η οικονομία". Παράλληλα, μάθαμε από τις τηλεοράσεις ότι η πυροσβεστική έχει ελλείψεις χιλιάδων πυροσβεστών, γιατί άνθρωποι έφυγαν αλλά στη θέση τους δεν προσλήφθηκαν άλλοι για να καλύψουν τα κενά. Και σα να μην έφτανε αυτό, δεν είχε γίνει συντήρηση στα μηχανήματα. Όλα αυτά μου έφεραν στο μυαλό μια προεκλογική φράση της Νέας Δημοκρατίας, "το σπάταλο κράτος του ΠαΣοΚ". Τελικά, βλέπουμε από τα πράγματα τι θεωρούσε σπατάλες ο κύριος Καραμανλής.

    Και όλα αυτά, σε αντιδιαστολή με τις μηδέν πυρκαγιές του 2003 και τα άρτια επιχειρησιακά σχέδια του 2004. Το κράτος δεν παραμένει στα ίδια χάλια από το 1974. Έχουν γίνει προσπάθειες πολλές και σημαντικές, έχουν αλλάξει πράγματα, ή τουλάχιστον είχαν αλλάξει πράγματα μέχρι που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η παρούσα κυβέρνηση.

    Προσωπικά, αυτό που βλέπω είναι μια ανικανότητα που δεν έχει όρια. Όχι μόνο δεν έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις που κατέχουν, αλλά στο μόνο που φαίνεται πως τα καταφέρνουν είναι το να παίρνουν λευκή επιταγή από μία μεγάλη μερίδα των πολιτών -αυτό τουλάχιστον έδειχναν όλη την τριετία οι δημοσκοπήσεις- για να συνεχίσουν την ακυβερνησία της χώρας.

    Και σα να μην έφταναν αυτά, έχουμε τον πρωθυπουργό να μιλά για οργανωμένο σχέδιο και τον υπουργό Δημοσίας Τάξης να μιλά για ασύμμετρη απειλή! Οι άνθρωποι φέρνουν το καφενείο στην διακυβέρνηση της χώρας! Χωρία καν να συνειδητοποιούν τι κάνουν, χωρίς καν να υποψιαστούν πως πρέπει να ρωτήσουν ειδικούς επιστήμονες για το πως ανάβουν οι φωτιές στη Μεσόγειο, για το πόσο εύκολο μεταφέρονται και διασπείρονται, χωρίς καν να ρωτήσουν να μάθουν τι λέει η σύγχρονη επιστήμη για τις φωτιές, κάνουν πολιτική με αυτά που καθένας τους "νομίζει". Κάθονται αμήχανοι και λένε, χωρίς να εξετάσουν κανένα δεδομένο, χωρίς να αποκτήσουν καμία πληροφορία, "δεν μπορεί να είναι τυχαίο".

    Αν είναι ποτέ δυνατό. Υποτίθεται τουλάχιστον πως είναι μορφωμένοι! Έτσι εύκολα "νομίζουν" αυτοί; Και με βάση το τι νομίζουν κάνουν πολιτική; Ούτε καν τους προβληματίζει ο χάρτης με την Αλβανία να κατακαίγεται και με πολλές φωτιές σε άλλες γειτονικές χώρες!

    Τελειώνοντας, θέλω να πω πως κατά τη γνώμη μου ήταν ευκαιρία να μιλήσουν στα κανάλια ειδικοί επιστήμονες και να μιλήσουν στον κόσμο, να τον ενημερώσουν για το πόσο εύκολα μπορεί να πιάσει μια φωτιά, να μας εξηγήσουν πως συμπεριφορές που θεωρούμε αυτονόητες είναι πραγματικά επικίνδυνες και να χρησιμοποιήσουν τα πραγματικά περιστατικά, που είναι συγκλονιστικά, για να αλλάξουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε, και αντί αυτού μιλάμε για αόρατους εχθρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Μια προσεκτική ανάγνωση του χάρτη που επικαλείται ο Παναγιώτης @ Mon Aug 27, 05:40:00 PM, και εννοώ να έχει διαβαστεί σε μικρή κλίμακα, όχι στη φωτό που μας παραθέτει, δείχνει ότι σε σχέση με τις πυρκαγιές της χώρας μας αυτές των γειτόνων είναι μάλλον ...γιαγιάδες που ψήνουν στο ύπαιθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. gataki στείλατε ένα σχόλιο 1200 λέξεων για να καταγγείλετε τους αμερικανούς εμπρηστές.

    Αν μπορείτε να το συμπυκνώστε στο ένα τρίτο για να διαβαστεί - κανείς δεν αντέχει 1200 λέξεις σε μία στήλη μερικών πόντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Το προβλημα με την χωρα μας και τους ανθρωπους της ειναι η ελλειψη ορθολογισμου. Δυστυχως δεν περασαμε απο την αναγγενηση οπως η δυτικη ευρωπη και χασαμε το τρενο του ορθολογισμου, με σημαντικες συνεπειες στην ζωη μας. Εαν υπηρχε ορθολογισμος, μια σειρα απο ενεργειες σε ατομικο επιπεδο που ομως επηρεαζουν την συνολικη λειτουργια της χωρας θα ηταν πολυ καλυτερες.

    Δυστυχως ο ανορθολογισμος διαπερνα καθολικα ολα τα στρωματα της κοινωνιας, ολες τις ταξεις, ολα τα πολιτικα κομματα, με τραγικες συνεπειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Μ' αρέσει η αυστηρότητα που αντιμετωπίζετε κάποια σχόλια. Μ' αρέσει επίσης ότι μπορείτε και εμπνέετε πολλούς ανθρώπους. Αυτά τα δύο συστατικά λείπουν ακριβώς από όλους όσους βρίσκονται στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Ένα πράγμα προσωπικά δεν καταλαβαίνω. Διάβασα εδώ και αλλού πως "στις εκλογές αυτούς θα βρούμε πάλι, τι να κάνουμε".
    Διορθώστε με αν κάνω λάθος, στην Ελλάδα λευκά και άκυρα αφαιρούνται από το σύνολο, και τα ποσοστά των κομμάτων μετρούνται επί του υπολοίπου.
    Αλητεία, νομίζω. Το λευκό τουλάχιστον είναι συνειδητή ψήφος και θα πρέπει να προσμετράτε.
    Οπότε πως θα πρέπει να σταλεί το πολιτικό μήνυμα; Είτε με βαριά αποχή είτε υπερψηφίζοντας κάποιο μικρό κόμμα του οποίου η φωνή θεωρούμε ότι πρέπει να ακούγεται στο Κοινοβούλιο των Ελλήνων.
    Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος είναι όπλο.

    Υ.Γ. Μια παλιά ατάκα: "Πράγματι, οι πολιτικοί είναι ο καθρέφτης των ψηφοφόρων. Ας τους αλλάξουμε λοιπόν, αυτους τους ψηφοφόρους..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Οσο και κανείς να μη θέλει να χρεώσει τα πάντα στη ΝΔ και θα ήταν άδικο αυτό, είναι αδύνατον να την δεις με κατανόηση όταν:

    1.Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται με μπουφάν σε θερμοκρασία 35οC για να προεδρεύσει σύσκεψης στρατηγών σε στυλ George Bush 11/09.

    2.O Πρωθυπουργός επέλεξε και διατηρεί στη θέση του σαν προιστάμενο των αστυνομικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών τον άνθρωπο εκείνο ο οποίος κινείται καθημερινά στα όρια λογικού και παραλόγου με τελευταίο, σημερινό, κατόρθωμα του να ισχυρίζεται ότι ξεκινά την δονκιχωτική εκστρατεία του με σύμμαχο τον.."Στρατηγό Ανεμο"!!!

    3.Μια απο τις πιο σπουδαίες ενέργειες του Πρωθυπουργού και ενα από τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κακού είναι η μετακίνηση ξαφνικά του προσφιλούς Θόδωρου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να μπορεί να διατηρεί τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και να μας ενημερώνει ,έγκυρα όπως πάντα, για την πορεία των πυρκαγιών...

    4.Ο Πρωθυπουργός ανέχεται επί μήνες να μην μιλάνε μεταξύ τους ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος οι κατ'εξοχήν αρμόδιοι δηλαδή για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Εαν έστω και ένας νοήμων άνθρωπος βρίσκει ένα από τα παραπάνω να συμφωνεί με τη λογική του, τότε ναι είναι άδικο να ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει Κράτος και η ΝΔ με τη στάση της τα έκανε όλα μπάχαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Ο/Η oldman είπε...
    Απορώ κ. Δήμου γιατί δίνετε τόση σημασία στα άθλια υποκείμενα που μαζεύονται στο blog σας. Αφήστε τα τα ξεθυμάνουν και μη μπαίνετε καν στον κόπο του moderation. Κανείς δεν πρέπει να τους δίνει σημασία. Προέχει η ομαλή ροή της συζήτησης.

    Αποτύχαμε ως λαός, μην πάθουμε τα ίδια και ως bloggers.
    ======

    !!!!!!!! Αυτός ο σχολιαστής δεν είμαι εγω! Δεν είναι το ορίτζιναλ oldmani, είναι ιμιτασιόν. Δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο, έχω μείνει άφωνος. Αν συνεχίσει να γράφει με τέτοιο nickname εγώ αποσύρομαι. Και χρησιμοποιεί και quotes μου, θα πάθω ανακοπή. Ίσως από τα χειρότερα ελαττώματα του blogger της Google, μου κάθισε το σουβλάκι στο λαιμό, θα υποβάλλω μήνυση για ψυχική οδύνη και άδικο χαμό μπουκιάς σουβλακίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Δε μας φτάνουν όσα δεινά έχει φέρει η φωτιά, η πολιτική ανικανότητα, η βλακεία και δεν ξέρω τι άλλο; Τόσα οικογενειακά δράματα και φυσικές καταστροφές δε φτάνουν; Πρέπει πάντα να αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει, αν είμασταν έτοιμοι ή όχι και τι έπρεπε να γίνει για να αποφύγουμε το κακό;

    Αν αφιερώναμε όλη αυτή την ενέργεια στο να βοηθήσουμε τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, αντί να γκρινιάζουμε και να βρίζουμε ο ένας τον άλλο και να τσακωνόμαστε για το ποιος έχει δίκιο, δε θα ήταν (πολύ) καλύτερα;

    Δε μπορούμε ούτε σε ένα blog να μονοιάσουμε και να κάνουμε κάτι δημιουργικό; Μου φαίνεται πως τζάμπα πεθαίνουν οι πυροσβέστες και τόσοι συνάνθρωποί μας για να έχουμε εμείς την πολυτέλεια να κάνουμε παραπολιτική (ακόμα και φτηνό χιούμορ) πάνω στα αποκαΐδια και τα πτώματα.

    Οι τιτάνιες προσπάθειες κάποιων που έδωσαν και τη ζωή τους, αλλά και όσα (έστω ανεπαρκή) μέσα διαθέτουμε είναι απλά "απόλυτο κενό"; Τίποτα απολύτως δεν καταφέραμε να σώσουμε; Απόλυτο κενό; Τέτοια ισοπέδωση πια;

    Λες και δε μπορούμε να περιμένουμε μερικές μέρες να κατακάτσει η στάχτη, προτού εξαπολύσουμε τα δριμύτατατα κατηγορώ μας.

    Λες και αυτή την ώρα οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτευόμενοι έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να διαβάσουν τα χάλια τους στα blogs!

    Σαν νά 'χαν ποτέ τελειωμό
    τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου...


    Το moderation μας έλειπε και οι πολιτικές αναλύσεις (μέχρι και διαλόγους για το "Ανήκωμεν εις την Δύσιν" διάβασα εδώ μέσα) και αναλογίες με το παρελθόν, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει.

    Από έναν πνευματικό άνθρωπο του δικού σας διαμετρήματος περίμενα κάτι καλύτερο, κύριε Δήμου. Πολύ καλύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Aν ακούσει κανείς τις δηλώσεις-ενημέρωση του Αλαβάνου σήμερα περί οργανωμένου σχεδίου απειλής καταλαβαίνει ότι τα πράγματα έχουν ήδη κριθεί.

    Αν όχι έχουν κριθεί, τουλάχιστον έχουν συμφωνηθεί: ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ.

    ...εκτός και αν η ΝΔ προλάβει και συλλάβει τους ψηφοφόρους!!!

    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Nikos Dimou said...

    Για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας:

    Κυκλοφορεί από bloggers μια γενική παραίνεση να "μαυρίσουμε" τα κόμματα εξουσίας ψηφίζοντας μικρά κόμματα.

    Έχει νόημα αυτό;

    Διότι "μικρά κόμματα" είναι και τα τρία κατ' εμέ απαράδεκτα: ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Αναγέννηση.

    -----------------------------

    ο αντίλογος: επιθυμώ να κυβερνηθώ από νδ ή πασοκ? (μπρρρ)

    και οι δύο μεγάλοι απέδειξαν ότι είναι κατώτεροι των προσδοκιών, το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτούς διαθέτουμε και αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να γεννηθεί μία νέα πολιτική τάξις τιμίων/επαρκών εν μία νυκτί...

    αναπτύσσοντας τον παραπάνω συλλογισμό λίγο ακόμα, υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο τραπέζι θέματα που απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση και πολιτική - κοινωνική συναίνεση (αυτό που οι αμερικάνοι ονομάζουν bipartisan politics) με σειρ΄΄α αξιολόγησης περιβάλλον, παιδεία, ασφαλιστικό, εξωτερική πολιτική...

    το μονοκομματικό σύστημα διακυβέρνησης απεδείχθη πλήρως ανίκανο να βρεί λύσεις γιατί καμμία αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε κανένα από τα ανωτέρω περιμένοντας την σειρά της να κάτσει στην καρέκλα...

    υπό αυτό το πρίσμα, η ψήφος στο μικρό κόμμα εξαναγκάζει τα δύο μεγάλα να συνεργαστούν μη δίνοντας αυτοδυναμία σε κανένα.

    συμφωνώ ότι οι προτάσεις δεν είναι συγκλονιστικές (κκε, συριζα, λαος) - ποιόν συγκλονίζει όμως η ιδέα να ξανακυβερνηθεί από ένα από τα κόμματα εξουσίας? (ξανά μπρρρρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Δεν το χωράει το μυαλό μου!!!
    Τέτοιο ολέθριο λάθος?
    Πώς? Και κυρίως, ΓΙΑΤΙ??

    Γόνος μιας τέτοιας οικογένειας, με τόση σπουδαία παράδοση στην πολιτική, με τέτοια προσφορά στον τόπο και να πέσει σε τέτοιο λάθος!

    Προσωποικότητα ανδρωμένη στα καλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με εξειδικευμένες γνώσεις στα της πολιτικής επιστήμης και της οικονομίας και να παρασύρεται έτσι σε ένα τέτοιο λάθος!

    Κ. Κώστα Καραμανλή, Πρωθυπουργέ της πατρίδος Μας:

    Πώς μπορέσατε να το κάμετε αυτό το λάθος??
    Πώς μπορέσατε να δωρίσετε το προσωπικό σας φυλακτό στον Αρχιεπίσκοπο, λίγο πριν φύγει για την Αμερική?
    Το προσωπικό σας (και κατ’επέκταση και όλων των Ελλήνων) φυλακτό, στον Αρχιεπίσκοπο, σε μια τέτοια στιγμή για την Παράταξη μας και για τον τόπο?

    Και τώρα?

    Μήπως τώρα είναι τυχαία όλα αυτά?
    Μήπως δεν βρήκε ανοικτή την πόρτα και μπούκαρε η «ασύμμετρη απειλή» του Σατανά στα σπλάχνα της Πατρίδος μας?

    Γιατί κ. Καραμανλή, Πρωθυπουργέ της πατρίδος Μας να σας παρασύρει η αγνή σας αγάπη και αφοσίωση στον Αρχιεπίσκοπο, και να ξεχάσετε τα λόγια την μανούλας σας όταν σας κρέμαγε στο άσπρο σας φανελάκι το ιερό σας φυλακτό?
    «Μην το βγάλεις ποτέ από πάνω σου Κωστάκη μου», σας είχε πει με στοργή, «ποτέ σου αγόρι μου, ο Σατανάς είναι πάντοτε γύρω μας και ψάχνει ευκαιρία να τρυπώσει».

    Απελπισία!!

    Και τώρα λοιπόν, ο μεν Αρχιεπίσκοπος θα γυρίσει καλά, υγιής και δυνατός, ο δε Πρωθυπουργός μας θα ηττηθεί, χάνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να ολοκληρώσει την επανίδρυση της χώρας μας.

    Δεν το χωράει το μυαλό μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  199. Απίστευτο!!!

    Το Υπ. Εσωτερικών έβγαλε διαφημιστικό σποτ εναντίον της αποχής.

    Δεν ξέρω αν κυκλοφορούσε και πριν τις πυρκαγιές, εγω τώρα το είδα πρώτη φορά.

    Αν είναι φρέσκο, μάλλον λέει πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.