Αφιερωμένο στην μνήμη του Γιώργου Κουμάντου
Θα ξεκινήσω με μία σοφή φράση του Γ. Κ.:
«Χωρίς τυπική δημοκρατία, ούτε ουσιαστική δημοκρατία υπάρχει».
Αυτό για όσους απαξιώνουν τις εκλογές σαν μία τυπική και κενή διαδικασία, που δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων. Ο Sartre έγραψε: “élections piège a cons” (εκλογές, παγίδα για βλάκες). Αλλά ο σοφός Popper έλεγε πως η δημοκρατία ορίζεται από το γεγονός ότι ο λαός μπορεί να διώξει μία κυβέρνηση και να ορίσει μίαν άλλη.
Έχουν λοιπόν σημασία οι εκλογές – όσο κι αν δεν είναι «το μεγάλο πανηγύρι της δημοκρατίας» (κλασικό κλισέ). Αλλά αυτές εδώ οι εκλογές, τι σημασία έχουν; Τι μπορούν να αλλάξουν;
Κατ’ αρχήν μπορούν να αλλάξουν κυβερνητική παράταξη. Χλωμό το βλέπω, οι πιθανότητες (και τα στοιχήματα) είναι, προς το παρόν, συντριπτικά υπέρ της ΝΔ.
Δεύτερον μπορούν να αλλάξουν την σύνθεση της Βουλής που, πιθανότατα, θα γίνει πεντακομματική.
Τρίτον θα μπορούσαν να αλλάξουν την συμπεριφορά της ίδιας της κυβέρνησης που, απαλλαγμένη από το φάσμα της επανεκλογής της, μπορεί να αψηφήσει λίγο το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει σε μερικές πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Κι αυτό το βλέπω χλωμό. Ο άνθρωπος που υπέγραψε για τις ταυτότητες (είναι και ο λόγος που δεν θα τον ψηφίσω ποτέ) δεν φαίνεται να αντέχει στην σύγκρουση με ισχυρές αντιδραστικές δυνάμεις. Απολαμβάνει την εξουσία του σαν καλό γεύμα και προφυλάσσει την βολή του. Ούτε με τις συντεχνίες θα τα βάλει, ούτε με κατεστημένα συμφέροντα. Είπε την μεγάλη κουβέντα για τους «νταβατζήδες» και μετά βρέθηκε η παράταξή του μπλεγμένη σε δεκάδες σκάνδαλα.
Και ο αντίπαλος; Έχω γράψει συχνά για την απογοήτευσή μου. Μετά τα ανοίγματα του Γ. Π. προς ικανούς και φιλελεύθερους, είχα βγει και τον είχα υποστηρίξει δημόσια. Αλλά τελικά τον κατάπιε ο βάλτος του παλαιοκομματισμού. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο οπισθοδρομικός φαίνεται ο λόγος του και τόσο πιο ανύπαρκτος ο ίδιος. Κι εκεί καμία συγκρουσιακή διάθεση – να τα έχουμε καλά με όλους, και το βαθύ κόμμα και τα συνδικάτα – ακόμα και την εκκλησία… Η επιστροφή του Λαλιώτη ήταν η οριστική επιβεβαίωση της άτακτη υποχώρησης.
Από την Αριστερά δεν περιμένω απολύτως τίποτα – ο ΣΥΝ βουλιάζει στο χάος του και το ΚΚΕ παραμένει εντοιχισμένο στο μπετόν του.
Αλήθεια, εκείνη η φιλόδοξη «Φιλελεύθερη Συμμαχία», τι απόγινε;
Back to business ο Γάτος! Περάστε οι λίγοι του Αυγούστου και οι πολλοί του Σεπτέμβρη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως Νίκο βλέπω με αρκετή συμπάθεια τον ΣΥΝ. Και νέους ανθρώπους φαίνεται να προωθεί και μερικοί παλιοί όπως ο Παπαδημούλης και ο Παπαγιαννάκης μου φαίνονται αξιόλογοι και τέλος στο στίβο των ιδεών νομίζω πως είναι σχετικά μπροστά. Βέβαια δεν ενεργεί ως κόμμα εξουσίας, αλλά δεν νομίζω ότι κανείς έχει αυταπάτες περί αυτού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την ΦΣ ας αρχίσει να δημοσιεύει όλα της τα κείενα στα αγγλικά (αφού επαγγέλεται την καθιέρωση των αγγλικών ως επίσημης γλώσσας της Ελληνικής Δημοκρατίας) για να μετρήσει την πραγματική της εκλογική δύναμη.
ο nikos dimou είπε:Κι εκεί καμία συγκρουσιακή διάθεση – να τα έχουμε καλά με όλους, και το βαθύ κόμμα και τα συνδικάτα – ακόμα και την εκκλησία… Η επιστροφή του Λαλιώτη ήταν η οριστική επιβεβαίωση της άτακτη υποχώρησης.
ΑπάντησηΔιαγραφή.........
Εχετε συμπτύξει σ αυτή τη φράση όλη την αδυναμία του Γ.Π να κάνει το άλμα προς τα μπρος. Με τόσα βαρίδια κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει παρα μόνο λίγα μέτρα.
Για την 5κομματική βουλή, φαίνεται να έρχεται, αλλά τι θάχει "μέσα" είναι προς έρευνα!
Αυτη τη στιγμή στην ΝΕΤ ακούω τον Μ.Παπαγιαννάκη και αναρωτιέμαι "τι δουλειά έχει αυτό το σπουδαίο μυαλό μέσα στο χάος που λέγεται ΣΥΝ"
Welcome back don!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια η "Φιλελεύθερη Συμμαχία" λέτε να πάρει 10.000 ψήφους;
Η σημερινή απαξίωση που όλοι λίγο πολύ νιώθουμε δεν έχει να κάνει με τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά με τα σημερινά πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν κουράσει και έχουν κουραστεί.
doctor
Ξέρετε το "γνωστό" που βλέπω κατά καιρούς γραμμένο σε τοίχους;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα ήταν παράνομες"
και ένα άλλο:
"Οι λαοί έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν"
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν ήμουν ποτέ αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που έχει μια ενδεχόμενη εκλογική διαδικασία. Είμαι σίγουρος ότι οι επερχόμενες εκλογές πάντως θα μείνουν στην ιστορία! Έχουμε να δούμε πράγματα και θάματα!
Καλημέρα σε όλους και... καλά ξεμπερδέματα!
Καλημέρα και καλή επάνοδο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επίσπευση των εκλογών έκοψε σε πολλούς τις άδειες... Προς τι η επίσπευση?
1. Κομματική σκοπιμότητα για να σωθεί η διολίσθηση ψηφοφόρων?
κουτούτσικο μου φαίνεται και τίποτε δεν αλλάζει σε δύο εβδομάδες (14 Οκτωβρίου ήταν η λογική ημερομηνία)
2. Φοβάται τα σκάνδαλα και το πόρισμα Ζορμπά? Αυτό κι αν είναι αφελές καθώς ο Ζορμπάς είναι διορισμένος από την κυβέρνηση... Όσο και αν τα αρπάξει από τους απέναντι είναι πρακτικά αδύνατο...
Προς τι η πρεμούρα? Θέτω εδώ δύο παραμέτρους:
Μητσοτάκης Μαρτίου: "Σεπτέμβρη-Οκτώβρη οι εκλογές δεν θεωρούνται πρόωρες αλλά κανονικές"
Σημίτης Ιουνίου: "Εκλογές μέσα στο Σεπτέμβριο"
Κάτι φοβούνται ότι θα σκάσει τέλη Σεπτεμβρίου... το περίμεναν αργότερα αλλά μάλλον δεν το προλαβαίνουν... Εξού και η βιασύνη... Αυτές οι εκλογές μου φαίνονται του πανικού... Τι σκάει όμως? κάτι κακό για τον τόπο φυσικά... άλλως τίποτε δεν σκάει αλλά συμβάινει...
Εγώ ως σενάρια μπορώ να δω δύο:
-Ένα κραχ βαρβάτο...
-Ένα σκοπιανό μαζί με ολίγον από Κοσσυφοπέδιο... Τουτέστιν Δημοκρατία της Μακεδονίας μαζί με ανεξάρτητο κοσσυφοπέδιο με τη βούλα της Ελληνικής Κυβένρησης...
να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι σε τίποτε απόλυτος από τα ανωτέρω... Ως σενάρια τα αναφέρω...
Για τα εδώ εν γένει συμφωνώ με το Γάτο... Αυτός ο τόπος είναι μια διελκυστίνδα χαμένων ευκαιριών...
Ο Παπανδρέου θα μπορούσε το 83 να εγκαθιδρύσει αξιοκρατία στο Δημόσιο και δεν το έκανε... (σήμερα θα ήμασταν τουλάχιστον Ισπανία)
Ο Καραμανλής του 2005 θα μπορούσε να χωρίσει το κράτος από την εκκλησία και δεν το έκανε...
Τα άλλα κόματα έτσι κι αλλιώς δεν με ενδιέφεραν ποτέ, καθώς μου φαίνονταν ως σαλτιμπάγκοι και καιροσκόποι της πολιτικής (όχι για τον κόσμο, για τις ηγεσίες μιλώ)...
Ευχαριστώ, και περιμένω από τους εμπειρότερους να ακούσω ψύχραιμες και εποικοδομητικές απόψεις
Θα συμφωνήσω με τον κ. Αλεβαντή.
ΑπάντησηΔιαγραφήO ΣΥΝ έχει αρκετά αξιόλογα στελέχη και σίγουρα δεν μπορεί να μπει στο ίδιο τσουβάλι με τα δύο "λαϊκά" κόμματα που κυβερνούν.
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώντας απόλυτα με την ανάλυση του κ. Δήμου σχετικά με την σημερινή πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα προσωπικά οδηγούμαι στο "λογικό/θλιβερό" συμπέρασμα ότι το κομμάτι αυτό των ψηφοφόρων που έχει πολιτική παιδεία στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου έχει μόνο δύο επιλογές: 1) Αποχή (εγώ θα λιάζομαι στα Χανιά), 2) Ψήφο σε λαϊκίστικα/ξενοφοβικά/μισαλλόδοξα/ρατσιστικά κόμματα όπως ο ΛΑ.Ο.Σ.
Δυστυχώς!
mtryfo
ΑπάντησηΔιαγραφήόπως ο Κ.Κ. μου τελείωσε με την υπογραφή στις ταυτότητες, έτσι και ο ΣΥΝ όταν επέλεξε Αλαβάνο αντί για Παπαγιαννάκη.
Αν είναι δυνατόν!
Όταν η ψήφος του καλλιεργημένου έχει ίση βαρύτητα και αξία με την ψήφο του ακαλλιέργητου, δεν υπάρχει δημοκρατία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ως ανθρωπότητα δεν έχουμε αναπτύξει τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες εκείνες που θα αξιολογούν και θα διαβαθμίζουν την βαρύτητα της ψήφου του κάθε ανθρώπου συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνανθρώπους του (βάση της πνευματικής και διανοητικής του κατάστασης), φοβούμενοι τις όποιες πιθανές -ηθικής φύσεως- παρενέργειες, πάντοτε θα γυρνάμε στα ίδια.
Κατανοώ πως ύστερα από την ταλαιπωρία που γνώρισε η ανθρωπότητα στο πρόσφατο παρελθόν από ολοκληρωτικά καθεστώτα και κλειστά πολιτικά συστήματα (και εξακολουθεί να γνωρίζει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό παγκοσμίως), βρισκόμαστε ακόμα σε μία μακρά χρονική περίοδο έντονων αταβιστικών αντανακλαστικών, σε οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής οργάνωσης επιχειρεί να περιορίσει δραστικά την νοοτροπία της «οτιναναιστικής» ελευθερίας και του χυμαδιού, καθώς μας ξυπνά μνήμες Οργουελικών περιγραφών ακραίας δυστοπίας. Είναι θέμα χρόνου (δεκαετιών πιστεύω) να το αποβάλλουμε αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα με περισσότερο πραγματισμό, και τεχνοκρατικό πνεύμα.
Δεν έχω σχηματίσει σοβαρή και εμπεριστατωμένη πολιτική αντι-πρόταση επί του συγκεκριμένου, αλλά η έλλειψη σαφούς εναλλακτικού σχεδίου δεν μπορεί να με περιορίσει στην έκφραση της δυσαρέσκειάς μου για την παρούσα κατάσταση και να δείξω προς μία κατεύθυνση. Ναι στην δημοκρατία, αλλά αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα διασφαλίσουν πως η ψήφος του Γρηγόρη Αρναούτογλου δεν θα λαμβάνεται από την πολιτεία υπ’ όψην στον ίδιο βαθμό με εκείνη του κυρίου Δήμου.
Αν τα όσα προείπα ονομάζονται φασιστικά, ναζιστικά, απολυταρχικά και απάνθρωπα, τότε ας είναι. Δέχομαι τους χαρακτηρισμούς στο ακέραιο χωρίς την παραμικρή διάθεση αναθεώρησης, τουλάχιστον για την ώρα
Ούτε κι εμένα μου αρέσει το στυλ του Αλαβάνου αλλά απέναντι στους υπόλοιπους (και με δεδομένη την σημερινή Ελληνική κοινωνία) νομίζω πως δεν είχαν άλλη επιλογή. Μέχρι να αναδειχτούν κάποια νέα πρόσωπα υποθέτω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον ΚΚ πέρα από τις ταυτότητες αυτό που με απωθεί είναι το body language και το ύφος - το τελευταίο είναι που με απωθεί και στον ΓΠ (ας αφήσουμε την ΑΠ). Από την ΝΔ μου αρέσει ο Χατζηδάκης και η Ντόρα, από το ΠΑΣΟΚ ο Σημίτης, ο Βενιζέλος και ο Αρναουτάκης.
Αυτά τα λίγα να μην παρεξηγηθούμε κιόλας ...
Ο/Η oldman είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν η ψήφος του καλλιεργημένου έχει ίση βαρύτητα και αξία με την ψήφο του ακαλλιέργητου, δεν υπάρχει δημοκρατία.
*****
ο προσδιορισμός (άραγε από ποιον;) της έννοιας του καλλιεργημένου στην Ελλάδα θα συνέπιπτε με την κομματική τοποθέτηση του προσδιορισθέντος και έτσι το παραπάνω αποτελεί τον ορισμό του παραλογισμού για την Ελλάδα ειδικά.
Το ότι ο Χριστόδουλος θα είναι στην Αμερική κατά την διάρκεια των εκλογών και με δεδομένο την βεβαρημένη υγεία του ίσως αποτελέσει την αιτία μη εισόδου του ΛΑΟΣ στην βουλή.
Θα συμφωνήσω με τον κ.Αλεβαντή και ίσως ψηφίσω τον ΣΥΝ (αν ψηφίσω) παρόλο που έχω σοβαρές διαφωνίες με τον Αλέκο.
Νομίζω ότι ο Παπαγιαννάκης θα απογείωνε τον ΣΥΝ ως αρχηγός.
Είναι από τους πιο σοβαρούς πολιτικούς.
doctor
Παρα τα οσα πιστευουμε οι περισσοτεροι πως οι εκλογες δεν αλλαζουν τιποτα, πως ειναι ενα μεγαλο πανηγυρι, νομιζω πως αν το δουμε μακροπροθεσμα θα διαπιστωσουμε αλλαγες. Η συνθεση της βουλης αντικατοπτριζει τις κοινωνικες αντιθεσεις και το γιγνεσθε της ελληνικης πολιτειας στη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειναι τυχαιο που αναβιωνει πχ ο εθνικισμος και ηδη 2 κομματα σφαζονται για να σφετεριστουν τον χωρο. Ολο αυτο το σκηνικο με τις συνταγματικες αναθεωρησεις, την ατολμια ή μη της κεκαστοτε κυβερνησης για μεταρρυθμισεις, αντανακλα σε ενα βαθμο την ωριμανση της ελληνικης κοινωνιας.
Οσο αναφορα την αποψη για ειδικο βαρος καποιων ψηφων, δεν ειναι πρωτη φορα που παρουσιαζεται, ομως παραμενει το ιδιο φασιστικη και αποκρουστικη.
Εκλογές. Οκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα αλλάξει κάτι, όποιον και να ψηφίσω; Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει τί;
Ειναι θλιβερο για μια χωρα οι ηγετες της να μην καθοριζουν τα γεγονοτα αλλα τα γεγονοτα αυτους!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηδεν σεβασμος στους θεσμους η υποκρισια στην ημερησια διαταξη!!!!
υγ.Θα περιμενα απο τον Καραμανλη ακομα και τωρα στο τελος της 4ετιας του ,να δειξει εστω για μια στιγμη οτι μπορει να κυβερνησει...
2.Κ. Δημου θα διαφωνισω με τα προγνωστικα σας ασχετα αν αυτα απορεουν απο δημοσκοπησεις!!!
Ο/Η oldman είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφή...πως η ψήφος του Γρηγόρη Αρναούτογλου δεν θα λαμβάνεται από την πολιτεία υπ’ όψην στον ίδιο βαθμό με εκείνη του κυρίου Δήμου.
----------------
Νομίζω ότι το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, κάπως θεσμικά... Σίγουρα η ψήφος του Γρηγόρη να μετράει σαφώς και ισότιμα με οιουδήπουτε... Όμως το ποιός θα γίνει υπουργός Διευθυντής ή Διοικητής να είναι σαφές υπό το πρίσμα μιας adequacy και accuracy... Κοινώς τυπικά (τουλάχιστον) προσόντα... Και άλλες χώρες έχουν γραφικούς τύπους τύπου Ψωμιάδη... Δεν νοούνται να διεκδικήσουν όμως Υπουργεία...
pepe
ΑπάντησηΔιαγραφήο εθνικισμός δεν αναβίωσε τώρα αλλά από τις αρχές του 90 - και οι οπαδοί του είναι διάσπαρτοι σε όλα τα κόμματα - από την Κανέλλη του ΚΚ ως το "πατριωτικό" ΠΑΣΟΚ.
Ίσως είναι καλύτερα να συγκεντρωθούν όλοι σε ένα κόμμα και να τους βλέπουμε...
καλημέρα και από μένα,
ΑπάντησηΔιαγραφήείμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω με το έξοχο σχόλιο του oldman που κινείται στα χωράφια της πολιτικής φιλοσοφίας...
κοινώς, θα έπρεπε η δημοκρατία να νοείαι αποκλειστικά σαν πολιτικός εξισωτισμός?
πρέπει η ψήφος όλων των πολιτών να ειναι ισοδύναμη, ή μήπως θα ήταν καλύτερα αν η ισχύς κάθε ψήφου ήταν καθωρισμένη από κοινωνικούς και μορφωτικούς παράγοντες?
πρέπει η εθνική ψήφος, καθώς και οι επί μέρους ψηφοφορίες να είναι "μυστικές", ή θα ήταν καλύτερα να ήσαν ανοιχτές, με γνωστη την ψήφο του κάθε ψηφοφόρου?
πρέπει οι υπερήλικες να επηρεάζουν τους λαούς με τις εμμονές τους, ή τα μειράκια να διεκδικούν βήμα για τις υστερικές κατά κανόνα ιαχές τους, καθώς οι εξ έξεως μή εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν θα έπρεπε ούτε να ερωτώνται, ούτε να εκφράζωνται (και πείτε με όσο και όσοι θέλετε ρατσιστή).
η σημερινή κοινοβουλευτική δημοκρατία ειναι "το μη χείρον βέλτιστον", ή "το μη χείρον, κράτιστον" ?
απο το 90 και μετα λεω κι εγω. Αυτες οι διαδικασιες δεν ειναι αυτοματες, χρειαζεται καποιος χρονος για να αφομιωθουν οι κοινωνικες αλλαγες και να αντικατοπτριστουν στην επισημη πολιτεια (εκτος απο βιαια γεγονοτα οπως επανασταση ή δικτατορία).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντως ειναι θετικο το οτι θα μαζευτουν ολοι σε ενα, δυο κομματα. Θα φανει το ξεγυμνωμα τους πιο καθαρα οταν αργοτερα μετανιωμενοι την ξανακανουν γυριστη.
Προσωπικα αν και δεν παω τοσο τον Αλαβανο (σκιζω στα πολιτικα κριτηρια, ετσι?), μαλλον προς τον ΣΥΝ προσανατολιζομαι.
Εκλογές ... Δυστυχώς οι επιλογές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες..
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ μήπως όχι; ...
Υπάρχουν επιλογές, και μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση εδώ:
http://www.bedroomlan.org/~alexios/obscure.html
Πάντα μου άρεσαν κάτι απίθανα μικρά κόμματα, ενώ με μανία έψαχνα μικρός τα επίσημα αποτελέσματα να δω πόσους ψήφους πήραν, και που. Είχα δει και απίστευτα νούμερα, '4' ψήφους πχ (ούτε οι συγγενείς δεν βοήθησαν) ...
Τελοσπάντων, μιλώντας πιο "σοβαρά", θα συμφωνήσω και εγώ με το ΝΔ. Είναι θλιβερό το τοπίο. Ο ΚΚ εμένα με απογοήτευσε περισσότερο μετεκλογικά, και είχα μια πίστη ότι μπορεί να αποδειχθεί διαφορετικός σε ορισμένα ζητήματα. Το κυριότερο για μένα είναι πως τουλάχιστον στην αρχή ήταν αναμφισβήτητος και χωρίς αντίπαλο, μπορούσε να αντέξει κάποιο πολιτικό κόστος, να δείξει έστω μια διάθεση αλλαγής νοοτροπίας και ρήξεων με το κακό ελληνικό κατεστημένο. Δεν το έπραξε ούτε στο ελάχιστο, προσπάθησε και αυτός να είναι ανώδυνος και προβλέψιμος σε όλα.. Ο Παπανδρέου από την άλλη, είναι θλιβερό πως μετά από κάποιες φρέσκες κινήσεις στην αρχή, κατέληξε σιγά σιγά σε ένα μέτριο πασοκο-σοσιαλιστικό κασσετοφωνάκι - δεν έχει και το θεατρικό ταλέντο του πατέρα του, δεν του ταιριάζει καθόλου.. Τον Αλαβάνο τον βρίσκω φοβερά αφελή, ωραία λόγια περί περιβάλλοντος, προόδου, δικαιωμάτων κλπ - όμορφα και ριζοσπαστικά ασαφής. Κλασικός αντιαμερικάνος, 'προοδευτικός', έχει κάνει την μάχη ενάντια στην παγκοσμιοποίηση σημαία του με ωραίες, αλλά κενές λέξεις και συνθήματα..
Το ΚΚΕ δεν υπάρχει, είναι φαντασίωση.
Οπότε ... Απογοήτευση ..
Παρακολούθησα χτες μια συζήτηση μεταξύ Ζαγορίτη και Ευθυμίου, και εκτός από βαρετή δεν ήταν και καθόλου αστεία .. Πραγματικά χαμηλού επιπέδου, ούτε κάποιο καινούριο σύνθημα, ούτε 'ξύλο' της προκοπής (για σοβαρά επιχειρήματα και σκέψεις ουσιαστικές δεν γίνεται καν συζήτηση) - γενικώς βαρετή και προβλέψιμη.
Αν κυλήσουν έτσι και οι εκλογές, προβλέπω άνετη επικράτηση του ευρωμπάσκετ (το οποίο διεξάγεται εκείνες τις μέρες, με τον τελικό αν δεν κάνω λάθος να είναι την ίδια μέρα με τις εκλογές).
Εγώ προσωπικά μπορεί να ψηφίσω τους φιλελεύθερους αν πειστώ να γυρίσω στην Αθήνα και να μην απολαύσω την θάλασσα που είναι στα καλύτερα της τον σεπτέμβριο - και μετά μπασκετάκι το βράδυ στο μπαλκόνι ..
Χμμμμ....
Venceremos αδέλφια, και συγγνώμη για το εκτενές μήνυμα, είμαι ακόμα στο γραφείο και δεν παλεύεται η απραξία...
«Χωρίς τυπική δημοκρατία, ούτε ουσιαστική δημοκρατία υπάρχει».
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό για τους «ρεαλιστές του Κέρδους» που απαξιώνουν ως «γραφικότητα» και «θεσμολαγνεία» την πολιτική σκέψη, είτε είναι αμερικανοί αγρότες είτε νεοέλληνες «που κάνουν τη δουλειά τους»...
(Μα, το νεοελληνικόν πνεύμα δεν θεωρεί παράγοντα ελευθερίας και προσέγγισης της ουσίας την ανομική μεσογειακή «γιορτή»;)
@oldman και delta_mike.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπον οι ψηφοι των αποφοιτων δημοτικου να εχουν βαρος 0.1, γυμνασιου 0.3, λυκειου 0.7, πτυχιουχοι 1, μαστεραδες 1.5 και διδακτορικοι 3.
Ομως...μια στιγμη. Η γνωσεις δεν σημαινουν απαραιτητα και μορφωση ουτε πολιτικο κριτηριο.
Καλυτερα να γινεται πριν καθε ψηφοφορια διαγωνισμος στυλ ΑΣΕΠ με ερωτησεις πανω σε πολιτικη επιστημη, δημοσια οικονομικα και συνταγματικο δικαιο. Αναλογως του πως θα γραψει κανεις να εχει και τον αντιστοιχο βαρος στην ψηφο του (νορμαλοποιημενο στη μοναδα).
Χμμμμ, ουτε κι αυτο το βρισκω εφικτο, πρακτικοι λογοι κυριως.
Παμε παλι. Οι μεταναστες δε χρειαζεται (και δεν πρεπει σε μια ευνομουμενη κοινωνια οπως η δικη μας) να ψηφιζουν μιας και εδω ειναι απλα "φιλοξενουμενοι". Οι εβραιοι επισης απαγορευεται να περνανε καν απέξω απο τα εκλογικα κεντρα, μιας και ολοι οπως ξερουμε, επιβουλευονται την ελλαδαρα μας.
Οι πιστοι να ψηφιζουν καθε κυριακη οσοι πανε στην εκκλησια και οι ψηφοι να μετρανε αθροιστικα. Ετσι δινεις κινητρα για να εχεις κοσμο στην εκκλησια (εσοδα) και δε χρειαζεται να ψαχνεις κυριακη για να κανεις "εκλογες".
Επισης ο υπουργειος δημοσιας ταξης να γινει μονιμη θεση, προσωποπαγης "Βυρων Πολυδωρας".
Πιστευω πως με τετοιες δημοκρατικες διαδικασιες θα φωτισουμε και παλι τον κοσμο. Μπραβο παιδια (oldman και Δ_mike). Μεγαλες πολιτικες μορφες στη συγχρονη ελλαδα.
Προσωπικά πιστεύω στην ουσιαστική και όχι στην τυπική δημοκρατία και μάλιστα νομίζω ότι ισχύει το ανάποδο, δηλαδή η τυπική δημοκρατία υφίσταται ακριβώς επειδή περνιέται για ουσιαστική δημοκρατία και σερβίρεται ως τέτοια, και δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί και να υπάρξει παρά μόνον ως ουσιαστική δημοκρατία. Όσο για τον Popper, δεν αναφέρεται σε μια μικρή λεπτομέρεια: ότι ΔΕΝ πρόκειται εδώ για ανακλητούς αντιπροσώπους και ότι για να διώξει μια κυβέρνηση και να ορίσει μιαν άλλη, ο λαός πρέπει να περιμένει τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ζήτημα αυτό με εκφράζει απόλυτα ο Καστοριάδης όταν μιλά για τη μεταφυσική της αντιπροσώπευσης (κατ' επέκταση και της ίδιας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, εφόσον τη θεμελιώνει): 'Υπάρχει μιά μεταφυσική της πολιτικής αντιπροσώπευσης, που καθορίζει τα πάντα, χωρίς ποτέ να εκφράζεται ή να διασαφηνίζεται. Ποιό είναι εκείνο το θεολογικό μυστήριο, η αλχημική εκείνη πράξη, που έχει σαν αποτέλεσμα, μιά Κυριακή κάθε πέντε ή εφτά χρόνια, η κυριαρχία μας να γίνεται ένα ρευστό που διατρέχει όλη τη χώρα, εισχωρεί στις κάλπες και ξαναβγαίνει το βράδυ στις οθόνες της τηλεόρασης, με την όψη «αντιπροσώπων του λαού» ή του Αντιπροσώπου του λαού, του μονάρχη που φέρει τον τίτλο «πρόεδρος»; Έχουμε εδώ μιά πράξη προφανώς υπερφυσική, που ποτέ δεν έγινε προσπάθεια να θεμελιωθεί ή έστω να εξηγηθεί’ (Η άνοδος της ασημαντότητας, Αθήνα, Ύψιλον, 2000, σελ. 199).
@pepe
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτρέψτε μου να θεωρώ περισσότερο φασιστικό και αποκρουστικό τον ισοπεδωτικό τρόπο διεξαγωγής της λεγόμενης «γενικής ψηφοφορίας», κατά την οποία η ψήφος μου προσμετράτε το ίδιο με την ψήφο της Σάσας Μπάστα.
Καταλαβαίνω –ειλικρινά- τις όποιες ενστάσεις στην ωμότητα της τοποθέτησής μου, οι οποίες αποτελούν διαμαρτυρία αισθητικής φύσης, αλλά πιστεύω πως υπάρχει μία εθελοτυφλία σχετικά με το πόσο επιβραδυντική και ανασταλτική είναι για την πορεία μας προς την πρόοδο και την εξέλιξη, η σημερινή μορφή της δημοκρατίας. Σίγουρα είμαστε σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ΠΟΛΥ καλύτερα αν περιορίζαμε όσο μπορούμε την επιρροή σαχλών συνανθρώπων μας –πολύ εξ’ αυτών σαχλοί ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΉΣΕΩΣ λόγω ιδιοσυγκρασίας- στα πολιτικά πράγματα, ξεκινώντας από τους ίδιους τους ψηφοφόρους. Αν γίνει αυτό (σταδιακά και με πολιτισμένο τρόπο), έχω την πίστη πως πάμπολα πράγματα θα αρχίσουν να τακτοποιούνται.
Φρονώ πως το τι είναι σαχλό και τι όχι, μπορεί να προσδιοριστεί αντικειμενικά με τον ίδιο μηχανισμό κατά τον οποίο ένα τριαντάφυλλο ορίζεται ως ομορφότερο από ένα κομμάτι κόπρανα. Το ότι σίγουρα υπάρχουν κοπρολάγνοι με αντίθετη άποψη επί του προαναφερθέντος παραδείγματος, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να τους λάβει σοβαρά υπ'όψη, ακόμα και αν αποτελούσαν συντριπτική πλειοψηφία. Επιτελούς, κάποια πράγματα λειτουργικότητας και αισθητικής εξόχως σημαντικά, δεν είναι δυνατόν να αποτελούν θέμα άποψης και υποκειμενικών κριτηρίων του ενός και του άλλου (βλέπε: "Ελάτε να ψηφίσουμε αν ο Φοίβος είναι ανώτερος συνθέτης σε σχέση με τον Μοτσαρτ").
καλημέρα και καλωσήρθατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων (ναι, τις φρίκες των 8) συνειδητοποίησα δύο πράγματα..
1. Οι εκλογές είναι πανικού- δεν ξέρω τι παρασκήνιο (οικονομικό, εθνικό, υπερεθνικό) κρύβεται, αλλά οι της ΝΔ ήταν εμφανώς στρεσαρισμένοι και του ΠΑΣΟΚ απλά αμήχανοι...
2. Παρατηρώντας την αντίθεση μεταξύ των (μεγάλων) ιδιωτικών καναλιών, που αγχώνονται ήδη να προτάξουν πρόσωπα και παρατάξεις, και της ΕΤ1 από την άλλη που είχε πολιτιστική εκπομπή, συμπεραίνω ότι αφενός δεν έχουμε ελεύθερη ιδιωτική δημοσιογραφία (έντυπος και ηλεκτρονικός μείζων Τύπος προσπαθεί αγχωτικά να εξυπηρετήσει ίδια και διαφημιζόμενα συμφέροντα) και αφετέρου το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε τη δουλειά μας και να ελπίσουμε ότι κάποιοι από τους πολιτικούς θα κάνουν το ίδιο.
Το αν ο Μοτσαρτ την εχει μεγαλυτερη απο τον Φοιβο (την μουσικη αισθηση ντε, που παει το μυαλο σας?) δεν ειναι πολιτικο θεμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνω καθετα με αυτο που λες στη βαση του τι ειναι πολιτικο και τι οχι. Σαφως υπαρχουν και αποψεις που δεν μπορουν να υπαχθουν σε καθολικη ψηφοφορια ομως εδω μιαλμε για κατι συγκεκριμενο και οχι γενικα.
Εσυ θεωρεις πως ενα υποσυνολο φωτισμενων ανθρωπων ειναι σε θεση να δωσει καλυτερα αποτελεσματα για μια χωρα και θα πρεπει να αφεθει ελευθερο να αποφασιζει. Τα ιδια πιστευαν και οι Συνταγματαρχες το 67. Τα ιδια και ο Καστρο με τους δικους του. Τα ιδια καθε δικτατορας που εψαχνε και ψαχνει τη νομιμοποιηση του στη προοδο ενος κρατους.
Και μην υποτιμας τοσο απλα το κριτηριο ενος ανθρωπου οσο αναφορα την πολιτικη του τοποθετηση. Εχεις μιλησει με τον Αρναουτογλου ή την Σάσα Μπάστα προσωπικά ή απλα τους ξερεις μεσα από μια εικονα που προβαλουν τα media?
Η σκεψη σου ειναι εξοχως φασιστικη και δεν ειναι καινουρια. Μαλιστα καπως ετσι ξεκινησαν οι πρωτες φιλελευθερες δημοκρατιες πριν η καθολικοτητα της ψηφου γινει πραγματικοτητα.
Ουσιαστικα αυτο που ψαχνεις (αποκλειοντας "σαχλους" ανθρωπους) ειναι μια καθαρα ολοκληρωτικη διαδικασια νομιμοποιησης των εκαστοτε κυβερνωντων.
Ο/Η Nikos Dimou είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήmtryfo
όπως ο Κ.Κ. μου τελείωσε με την υπογραφή στις ταυτότητες, έτσι και ο ΣΥΝ όταν επέλεξε Αλαβάνο αντί για Παπαγιαννάκη.
Αν είναι δυνατόν!
----------------------------------
Ν' αγιάσει το στόμα σου. Ενεργά μέλη του ΣΥΝ είναι πλέον κοψοχέρηδες. Ο ένας σοβαρός και σκεπτόμενος και ο άλλος τρέχει στους Λαζόπουλους.
Ο/Η oldman είπε...
Όταν η ψήφος του καλλιεργημένου έχει ίση βαρύτητα και αξία με την ψήφο του ακαλλιέργητου, δεν υπάρχει δημοκρατία.
--------------------------------
Ο Μακρυγιάννης είχε ζητήσει το αντίθετο. Εμείς πολεμήσαμε και ήρθαν οι καλαμαράδες να πάρουν τα οφίτσια? Κι εμείς τι θα φάμε αναρωτήθηκε ο παμφάγος υπερήρωας του 21.
Πάντως όταν ανακαλυφθεί το βλακόμετρο, θα είμαι κι εγώ μαζί σου. Ξέρω κάποιους του πανεπιστημιού που σφαίρα στο κεφάλι ούτε αιμοραγία δεν προκαλεί.
---------------------------------
Ο φίλος και συντοπίτης Λάντερ, είπε το σωστό, όλοι έχουν την κυβέρνηση που τους αξίζει. Εμείς είμαστε φαγανοί, ημιαγράμματοι και τεμπελχανάδες και γι' αυτό έχουμε (και θα έχουμε) το βουβαλόπαιδο. Αλήθεια, πως ανεχτήκαμε τον Σημίτη για πρωθυπουργό? Αυτός πηγαίνει λυρική και του αρέσει ο Βισκόντι. Αίσχος!!!
Όσο για τις εκλογές θα μου άρεσε να υπήρχαν δυο ψηφοδέλτια. Ένα για κυβέρνηση (στενά κομματικό) και ένα για βουλευτές (κοινό για όλους τους υποψήφιους). Να μπορώ να ψηφίσω σοβαρές προσωπικότητες απ' όλα τα κόμματα.
@oldmad Τις σκέψεις σου τις έκανα και γώ... Ομώς δεν κατάφερα να καταλήξω... Βλέπεις, ανυπέρβλητα προβλήματα εμφανίζονται. Πχ τι θα πει καλλιεργημένος και τι ακαλλιέργητος! Καλλιεργημένος θα ήταν κάποιος πχ συγγραφέας; Χμ, και ο Χίτλερ ήταν συγραφέας.Αυτό όμως σημαίνει ότι θα είχε πχ 1000 ψήφους έναντι 1 της χαζής γιαγιάς μου. Τρομακτικό μου ακούγεται. Έπειτα, ποιος θα έχει το δικαίωμα/εξουσία να ρυθμίζει την αναλογία άποψης; Μήπως θα τον ψηφίζουμε και αυτόν; Πάλι τρομακτικό... Έτσι μένουμε απλά στο ένας προς ένα και ξεμπερδέυουμε... Απλά μας μένει το καθήκον να κάνουμε τον κόσμο πιό έξυπνο... Όσο για το τί θα ψήφιζα αν είχα το δικαίωμα, Αλέκα μάλλον... Όμορφο σταθερό μπετόν που δέν θα μου αλλάξει πλεύση μετά τις εκλογές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπέστρεψα συνεπής στις προγραμματικές δηλώσεις μου. Οι εκλογές ορίστηκαν. Οι δεκαοχτούρες ζαλισμένες και με σαφώς πεσμένο το mood τους επιστρέφουν στην πρωτεύουσα από το ελληνικό αρχιπέλαγος για να βρεθούν αντιμέτωπες με τα αποκαίδια και της Πεντέλης που ως γνωστόν επιδρούν άσχημα και στο κολλαγόνο.
Έχω γράψει πολλές φορές πως Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩς Η ΛΥΣΗ. Για να καταστεί ως η μοναδική λύση θα πρέπει να μην είναι ΕΝΑ συμπέρασμα απλά, αλλά να γίνει ΤΟ συμπέρασμα κι αυτό να γίνει κοινό κτήμα.
Όταν είσαι μέσα στο παιχνίδι, ο Κουμάντος έχει απόλυτο δίκιο. Αν σταθείς λίγο μακριά όμως και παρατηρήσεις το παιχνίδι απ' έξω τότε έχει απόλυτο δίκιο ο Sartre.
O Καστοριάδης μιλάει για ''μεταφυσική'' προσπαθώντας ακριβώς να ορίσει αυτή την αντίφαση. Και έχει και αυτός δίκιο.
Οι αναρχοφιλελεύθερες κραυγές oldman - delta mike θα μπορούσαν να έχουν δίκιο μόνο στην περίπτωση που θα είχε δίκιο και ο Στάλιν. Άντε και ο Χίτλερ.
Η ψήφος του Κου Δήμου δεν έχει καμιά διαφορετική αξία από αυτήν της κυριούλας στο απέναντι πεζοδρόμιο. Η διαφοροποίηση προκύπτει από το τι είναι ο καθένας πριν από την ψήφο. Και ως γνωστόν: ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ.
ΦΙΛΟΙ ΑΝΑΡΧΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΕ ΟΠΩς ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ.
:-))))
Καλή νέα σεζόν σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην βλέπετε το θέμα του Συνασπισμού και της επιλογής Αλαβάνου αντί του Παπαγιαννάκη επιδερμικά. Η επιλογή Αλαβάνου δεν είναι μια απλή επιλογή προσώπου αλλά ολόκληρης πολιτικής.
Για χρόνια αποτελούσε μείζον ζήτημα για τον ΣΥΝ αν θα υπάρχει συμπόρευση (ομάδα Παπαγιαννάκη, Δαμανάκη, Ανδρουλάκη) με το ΠΑΣΟΚ ή διαφοροποίηση (ομάδα Αλαβάνου, Κωνσταντόπουλου). Με την επιλογή του Αλαβάνου ο ΣΥΝ πρακτικά μπήκε στο τρυπάκι να εφευρίσκει λόγους αριστερής διαφοροποίησης από το ΠΑΣΟΚ και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι η πολιτική του καταδίκη. Αντί να αποτελούν ένα ορθολογικό και κοινωνικά φιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ χωρίς τα παλαιοκομματικά του βαρίδια, επέλεξαν το δρόμο του εναλλακτικού ΚΚΕ και της οπισθοδρόμησης. Κρίμα...
ΥΓ: Δυστυχώς μάλλον χάνω τις εκλογές λόγω ταξιδιού στην Ισπανία για το Ευρωμπάσκετ... Ξέρει κανείς αν γίνεται να ψηφίσεις από το εξωτερικό σε πρεσβεία ή προξενείο? Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν έχει ψήφους για χάσιμο :-)
Κόμμα Dream Team να σαρώσουμε τις εκλογές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχηγός και σίγουρος πρωθυπουργός ο Μίμαρος ο Ανδρουλάκης.
Ανδριανόπουλος να φτιάξουμε οικονομία και Παπαγιαννάκης για να τον συγκρατεί, μην το κάνουμε και ξέφραγο αμπέλι το μαγαζί.
Πάγκαλος για να μη μας κουνιέται κανείς
Επαναφορά του Κύρκου για την ευαισθησία και το ήθος του
Λοβέρδος γιατί το χει μέσα του κι ας μην το δείχνει
Χατζηδάκης της ΝΔ γιατί είναι σοβαρός και θα τον φάνε εκει μέσα που χει μπλέξει οι αγράμματοι.
Και φυσικά ο γίγαντας Γιακουμάτος για να μαζεύει τις μπάλες.
Προτάσεις για συμπλήρωση του ρόστερ δεκτές, αλλά επειδή εγώ έχω την φαντασίωση μη μου πείτε την κόρη του δράκουλα με το παγωμένο χαμόγελο
@oldman - Όταν η ψήφος του καλλιεργημένου έχει ίση βαρύτητα και αξία με την ψήφο του ακαλλιέργητου, δεν υπάρχει δημοκρατία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι το βάρος της ψήφου καλλιεργημένου κα ακαλλιέργητου αλλά το ποσοστό των καλλιεργημένων σε σχέση με τους ακαλλιέργητους. Και το κατά πόσον οι καλλιεργημένοι αποτελούν πρότυπα και υποδείγματα για τους ακαλλιέργητους. Αν τα πρότυπα τα θέτουν οι - πλειοψηφούντες - ακαλλιέργητοι, τότε πράγματι έχουμε σοβαρό πρόβλημα ως κοινωνία το οποίο πρέπει πάνω απ' όλα να μας απασχολεί αντί να θεωρούμε ως πρόβλημα το βάρος της ψήφου (που μας οδηγεί σε λύσεις δικτατορικές και τελικά φασιστικές). Εκεί νομίζω πως πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή και την προσπάθειά μας oldman.
Είχα πάει προ μηνών σε ομιλία του ΓΑΠ και πραγματικά αηδίασα: "να επαναφέρουμε τη δημοκρατία", "να ρίξουμε τη δεξιά", κτλ. Έλεος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστείτε την ισχύ που έχει το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" (κατα το "βαθύ Κράτος" της Τουρκίας) για να αποδομήσει μία σημαντική φιλελεύθερη προσωπικότητα όπως ο ΓΑΠ...
Αλλά όπως είπε κι ο ΝΔ, να ψηφίσω τον Καραμανλή, που πήγε χεράκι-χεράκι με τις γριούλες των παραχριστιανικών οργανώσεων κι υπέγραψε για τις ταυτότητες;;;;;;
Πάντως όσον αφορά την Φιλελεύθερη Συμμαχία, ο ΝΔ ήταν λίγο αυστηρός κι ίσως θα έπρεπε λίγο παραπάνω να στηρίξουμε την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών αντί να κλαιγόμαστε για τους υπόλοιπους.
Pepe κάτω τα χέρια από τον Κάστρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι και τα μήλα και τα πορτοκάλια στο ίδιο τσουβάλι. Θα σαπίσουν και δεν θα ξέρουμε τι φταίει.
Οι συνταγματάρχες έκαναν "επανάσταση" κατά της νόμιμης κυβέρνησης και ο Κάστρο επανάσταση κατά της από τους Αμερικανούς τοποθετημένης κυβέρνησης.
Μπορεί να μην τον γουστάρεις, να διαφωνείς πολιτικά ή με τις πρακτικές του, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα
Παρόλο που πιστεύω βαθύτατα στην δύναμη των εκλογών και στη σημασία τους, ωστόσο θεωρώ ότι αυτές που επέρχονται είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα. Δεν ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση (θα είναι νέα ή θα είναι η Νέα πάλι;) θα βελτιώσει κάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήs_pablo εχεις δικιο για τον Καστρο. Απλα πιστευω πως καθηλωθηκε κι αυτος σε μια τυπου "δικτατορια" νομιζοντας πως θα βοηθησει τον λαο του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφως αλλες οι συνθηκες, αλλα τα συμφεροντα.
Δεν παυω να βρισκω ομως λογικες σαν του oldman αποκρουστικες.
Αν και τωρα που το ξανασκεφτομαι, ισως να εχει καποιο δικιο. Ας το εφαρμοσουμε με πρωτες "απαγορευσεις" τον ιδιο τον oldman και τον Δ_mike.
Ειπα "welcome back" στον οικοδεσποτη? Δεν ειπα, sorry. Καλως σας ξαναβρηκαμε κ. ΝΔ, αν και τα λεμε και στο αλλο blog. Επικαιρος ο περι πνευματικοτητας λογος.
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε πολύ μακριά από το να μιλάμε για Δημοκρατία στη σημερινή Ελλάδα, όπου βασικό και κύριο προσόν για να διεκδικήσει κανείς ανώτερα αξιώματα είναι το γενεαλογικό του δέντρο. Πέρα από τις οικογένειες στις οποίες "ανήκουν" αρχηγίες και υπουργεία, η υπόλοιπη βουλή είναι γεμάτη "επαγγελματίες" που θα έκαναν τα πάντα για μία από τις 300 καρέκλες, από το να κάνουν πιρουέτες και να καταπιούν σπαθιά, μέχρι να εμπορευθούν την φοιτητική τους διαμαρτυρία στη δικτατορία ή να φιλήσουν το παντοφλάκι του Ελληνορθόδοξου Πάπα.
Προφανώς, η αξία των Εκλογών εξαρτάται από την ύπαρξη και την ποιότητα Δημοκρατίας.
Το ότι δεν θα αλλάξει τίποτα εξασφαλίζεται και από τον πεντανόστιμα μαγειρεμένο εκλογικό νόμο, όπου "χοντρικά" το 30% των ψήφων-εδρών είναι bonus για το "πρώτο κόμμα". Δημοκρατικότατο! και ακόμη πιο Δημοκρατικό το ότι δεν δικαιούμαι να ψηφίσω πρόσωπα, ζωντανούς ανθρώπους, για τη διακυβέρνηση, αλλά υποχρεωτικά καλο-ΛΑΔΩΜΕΝΟΥΣ μηχανισμούς, σύνολο από γρανάζια διαφορετικής διαμέτρου, που όλα μαζί θα δουλέψουν για αυτόν που κρατάει το κουρδιστήρι (και το λαδωτήρι).
Δεν νομίζω ότι οι σχολιαστές που μίλησαν για τη βαρύτητα της ψήφου είχαν φασιστική διάθεση, από αυτή όμως τη λογικοφανή σκέψη ξεκινά κάθε φασισμός. Όπως Οργουελικός ο φόβος, έτσι και η λύση. Θα μπορούσε ο προαναφερθείς Gregory να διοργανώσει-παρουσιάσει ένα Εθνικό Big Brother όπου οι πολίτες, Μαζί του την Κυριακή, με χρέωση 1€/SMS, θα ξεδιαλέγαν τους υποψηφίους μέχρι να μείνουν καμιά 300σαριά... (θα γέμιζαν έτσι γρήγορα και τα δημόσια ταμεία)
Πάντως εντύπωση μου έχει κάνει πως το σύνθημα από "ΑΛΛΑΓΗ εδώ και τώρα" έγινε "ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ στο άμεσο μέλλον"...
Ας αφήσουμε τις επαναστάσεις και την κοινωνιολογία να περιμένει λιγάκι... Ο Μακρυγιάννης έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους (έξω οι καλαμαράδες)... Εδώ δεν έχουμε κράτος δικαίου ακόμη... Ο ΓΚ είναι πάντα επίκαιρος και αυτήν την τυπική δημοκρατία δεν την είδαμε ποτέ στην Ελλάδα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκλέγεται ένα κόμμα και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ φερειπείν επιβάλουν τη Διοίκηση... Ομοίως σε υπουργεία και αλλού... Που είναι η τυπική Δημοκρατία όταν η Λίλυ Κίτσα γίνεται υπεύθυνη για θέματα περιβάλλοντος ή ακόμη χειρότερα διευθύντρια? Τα τυπικά προσόντα πάνε περίπατο? Καλή η καλλιέργεια αλλά για να διαχειριστείς ταμείο δεν πρέπει να είσαι τενεκές σαν τον Ευγένιο... Λέει ο Σάββας ότι είχε τυπικά προσόντα (απόφοιτος στρατιωτικής σχολής) και δεν τον βαράει κανείς!
Ας βγει η Κίτσα στη Βουλή δεν με ενδιαφέρει... (είναι θέμα ποιότητας κι μόρφωσης των ψηφοφόρων)
θα πρέπει να επιλλέξει κι αυτή κι ο πρωθυπουργός της όμως από 10 ικανά στελέχη με τυπικά προσόντα για να τα θέσει οπουδήποτε...
Να εξηγούμαι... Δεν θα διασφαλίσει αυτό την τιμιότητα... Θα πρέπει να έιναι όμως το default... όχι κάτω από αυτό... Καλό το αισθηματάκι, φλερτάκι, βασανάκι, μικράκι του Βαρθολομαίου, να το χαίρεται τα απογεύματα όμως... Να μην έχει το δικαίωμα να το κάνει αρχιγραμματέα του ΙΚΑ...
@pepe
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπον οι ψηφοι των αποφοιτων δημοτικου να εχουν βαρος 0.1, γυμνασιου 0.3, λυκειου 0.7, πτυχιουχοι 1, μαστεραδες 1.5 και διδακτορικοι 3.
Η μόρφωση θα μπορούσε να είναι μόνο μία παράμετρος του υποθετικού "αλγόριθμου αξιολόγισης" και όχι το μοναδικό ή κυριότερο κριτήριο. Ξέρω απόφοιτους λυκείου ασύγκριτα ποιο καλλιεργημένους, σκεπτόμενους και ενημερωμένους σε σχέση με αρκετούς απόφοιτους πολυτεχνίου.
Θα μπορούσε να υπάρχει πολύπλευρη και πολυδιάστατη διαδικασία αξιολόγισης, πιστοποίησης και διαβάθμισης, απλώς μας ξυνίζει αισθητικά ως σενάριο για τους λόγους που ανέπτυξα στο πρώτο μου σχόλιο. Αν υπάρχει θέληση και βούληση, όλα μπορούν να γίνουν.
Κύριε Αλεβαντή συμφωνώ μαζί σας αλλά χωρίς καμία διάθεση για κούφιες συνομοσιολογίες, έχω την εντύπωση πως υπάρχει μία αρκετά ισχυρή μερίδα ανθρώπων με εξαιρετικά μεγάλη επιρροή σε πράγματα και καταστάσεις, η οποία βολεύεται από την ύπαρξη πληθώρας ακαλλιέργητων ή/και σαχλών ανθρώπων (το ένα δεν είναι απαραίτητα αλληλένδετο με το άλλο) για πολλούς και διάφορους λόγους, λειτουργικόύς και κυρίως οικονομικούς.
Ποιός όμως κατάργησε την δημοκρατία; (αν ποτέ υπήρξε στην εποχή μας). Δεν είναι η βεβαιότητα των υποψηφίων και των κομματαρχών για τους ψήφους που θα πάρουν; Εκείνος που κάνει ένα σωρό σκάνδαλα στην τετραετία του και κανείς δεν του λέει τίποτε, δεν έχει λόγο να αλλάξει. Εκτος και αν διακατέχετε από έμφυτο πραγματικό φιλότιμο (που δεν είναι λόγος αυτός να τον ψηφίσεις.) Αν υπήρχε υγιείς ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων θα βλέπαμε τα καλά της δημοκρατίας. Έτσι όπως είναι τώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μια πρακτική συμβουλή για να αφήσουμε τις αμπελοφιλοσοφίες και να καταπιαστούμε με άμεσα θέματα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΌΠΟΙΟ ΚΌΜΜΑ ΚΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙς ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
Προσπαθώ να το διαδώσω στο διαδίκτυο τουλάχιστον. Αν το πιστεύετε κάντε κάτι.
@oldman To θέμα δεν είναι μόνο ο αλγόρυθμος αλλά και το ποιός θα έχει την εξουσία να τον διαλέξει η και να τον αλλάζει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τρωτά της Δημοκρατίας τα ξέρουμε όλοι - και όσα γράφει ο Καστοριάδης είναι σωστά. Αλλά ούτε ο ίδιος (έχουμε συζητήσει το θέμα) έχει να προτείνει άλλη πρακτική λύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ένσταση του Oldman ναυαγεί στα κριτήρια και στην αμεροληψία των κρινόντων.
Παραμένουμε λοιπόν στην φράση του Τσώρτσιλ: "η δημοκρατία είναι ένα άθλιο πολίτευμα - αλλά το καλύτερο από όσα διαθέτουμε".
Η ποιότητα μιάς δημοκρατίας είναι ανάλογη με την ποιότητα των πολιτών. Δεν είναι ίδια η Δημοκρατία της Δανίας και της Ελλάδας. Θέλετε να βελτιώσετε την δημοκρατία: ανεβάστε το επίπεδο των πολιτών.
Σε 100 χρόνια θα είμαστε καλύτεροι...
Σε 100 χρόνια θα είμαστε σαν την σημαρινή Δανία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους εκλογές , εκλογές παρωδία, εκλογές που δείχνουν ότι οι εκάστοτε κρατούντες θεωρούν την χώρα τσιφλίκι τους, όποτε γουστάρουνε κάνουνε εκλογές , διότι αυτό που τους ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι πως θα κρατήσουνε την καρέκλα τους και άσε την χώρα να καίγεται, εκλογές παγίδα για βλάκες ,αυτό είναι και τίποτα άλλο, πχ όταν ο Δρακουμέλ είναι βουλευτής , η κόρη υπουργός , βάζει και τον υιόν του και ο υιός βγαίνει πρώτος σε ψήφους στην Β! Αθηνών; Τότε τι να πούμε γι’αυτούς που τον ψήφισαν , ότι είναι έξυπνοι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που μπορούμε να δούμε και τον υιον Ντόρας, 28 ετών!!! σύμβουλος παρά την υπουργό εξωτερικών!!!!, υποψήφιο στην Ευρυτανία.
Όταν στην βουλή το 80% των βουλευτών είναι φαιδρά πρόσωπα , βλέπε Παπακώστα, Κουλούρη, Μανώλη, Γιακουμάτο , Πωλύδωρα, Παπαθεμελή να μην ξεχνάμε και τους εκτός Ψωμιάδης κλπκλκπ γιατί να μην ασπάζομαι ότι οι εκλογές είναι παγίδα για βλάκες.
Όταν βάζουν στα ψηφοδέλτια Κορομηλά, Λάσπα , Μητρόπουλο κλπκλπ, αυτούς ποιος περιμένουν να τους ψηφίσει ο ΝικόΔημος ή κάποιοι βλάκες;
Το ότι εάν ψηφίσουμε 100 και οι 80 ρίξουμε λευκό και πάρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από 10 ψήφους τα αποτελέσματα δεν θα λένε 10% ΝΔ και 10% ΠΑΣΟΚ; Το ότι τους φτύνει το 80% το παίρνουν μάλλον για πρωτοβρόχια . ΓΙ’ΑΥΤΟ όχι λευκό και άκυρο , όπως είπε ένας φίλος, μικρά ΑΠΙΘΑΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.
Το ότι παρελαύνουν περισσότερα ονόματα της ΝΔ είναι απλή και μόνο σύμπτωση.
Όσο για το ΚΚΕ θα παρακαλούσα να το αφήσουν ήσυχο στο δράμα που περνάει, ίσως μερικοί να το ξέρουν, τα μέλη της πολιτικής γραμματείας δεν έχουν πεί ακόμη στην κ Παπαρήγα ότι ο Στάλιν έχει πεθάνει.
Ο/Η sadosadist είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌΠΟΙΟ ΚΌΜΜΑ ΚΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙς ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
ΜΠΡΑΒΟ , πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να υπάρξουν και μερικές εξαιρέσεις.
Πάντως η τωρινή κυβέρνηση είναι με διαφορά η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Πρακτικά δεν πέτυχε τίποτα, και αυτό επειδή δεν έθεσε κανένα στόχο. Ο Καραμανλής έκανε ως πρωθυπουργός αυτό που ήξερε να κάνει καλά μέχρι τα 50 του: πολιτευόταν και ζύγιζε δημοσκοπήσεις (δείτε πως χειρίστηκε το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν: δεν μιλώ μέχρι να βγουν οι σφυγμομετρήσεις και στη συνέχεια λέω “ναι” εννοώντας “όχι”).
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω γράψει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ δύσκολο να κρίνεις αντικειμενικά κυβερνητικό έργο. Για παράδειγμα, πέτυχε στο έργο του ο Λιάπης στο Μεταφορών ή όχι? Πόσοι μπορούν πραγματικά να απαντήσουν?
Συνεπώς για να κρίνω μια κυβέρνηση χρησιμοποιώ κάποιους “δείκτες”. Συγκεκριμένες δηλαδή πολιτικές αποφάσεις που δείχνουν για μια κυβέρνηση την πολιτική της οξυδέρκεια, την πραγματική πίστη στις εξαγγελίες της, το πόσο υποχωρεί σε λαϊκισμούς κλπ.
Σας παραθέτω λοιπόν τους λόγους και τους “δείκτες” για τους οποίους θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς:
1. Ενώ παρέλαβε την Ελλάδα στην καλύτερη κατάσταση της σύγχρονης ιστορίας της (μια χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας ίδιο νόμισμα με τη Γερμανία και πληθωρισμό 3%) συνέχισε τη λογική του “παραλάβαμε καμένη γη” και ότι οι προηγούμενοι φταίνε για όλα. Επειδή δεν παρέλαβαν καμένη γη, εύκολα συμπεραίνουμε ότι το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για τις αποτυχίες τους.
2. Δεν τέθηκαν ποτέ εθνικοί στόχοι. Επί Σημίτη είχαμε συνεχώς ένα στόχο-όραμα (ΟΝΕ, Ολυμπιακοί Αγώνες), επί Καραμανλή τίποτα (τα περί επανίδρυσης του κράτους μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται).
3. Ο ίδιος ο Καραμανλής: ένας ανεπάγγελτος –πρακτικά σε όλη του τη ζωή- πενηντάρης, ξαφνικά καλείται να κυβερνήσει μια ολόκληρη χώρα επειδή τυχαίνει να έχει ένα –πράγματι- μεγάλο επίθετο! Πείτε μου, ποια σοβαρή επιχείρηση θα προσλάμβανε ως γενικό διευθυντή άνθρωπο με ανάλογο βιογραφικό...
4. Ενώ προεκλογικά ο Καραμανλής μας έταξε ότι θα ακολουθήσει το οικονομικό μοντέλο της Ιρλανδίας έκανε ακριβώς τα αντίθετα: γιγάντωσε ακόμα περισσότερο το κράτος κάνοντας τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων να ξεπεράσει για πρώτη φορά στην ιστορία μας το 1.000.000!
5. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε το 2005 και μας ανακοίνωσε ότι με την Ολυμπιακή χάνουμε κάθε μέρα 1,5 εκ ευρώ για να μας δείξει πόσο κακό είναι το ΠΑΣΟΚ (που πράγματι είναι όσον αφορά τον κρατισμό), 2 χρόνια μετά δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα περί αυτού!
6. Το απόλυτο κυβερνητικό δράμα του «Βασικού Μετόχου»: μια ολόκληρη φιλελεύθερη κυβέρνηση πάλεψε μέχρις εσχάτων για να περάσει ένα νόμο (σε χώρα της ΕΕ -όχι της Αφρικής), που προέβλεπε ότι για να πάρει δημόσιο έργο η IBM (παράδειγμα είναι, το ίδιο ισχύει για κάθε μεγάλη επιχείρηση) θα έπρεπε να προσκομίσει πιστοποιητικά διαφάνειας για τους 3.000.000 μετόχους της (οι οποίοι αλλάζουν καθημερινά μέσω χρηματιστηρίου!) και ότι αν κάποιος συγγενής αυτών είχε μετοχές σε ένα τσοντοκάναλο της επαρχίας, αυτομάτως η ΙΒΜ έβγαινε εκτός διαγωνισμού!!! Έλεος κύριοι της Κυβέρνησης: γίνεται προφανές ότι δεν έχετε συντάξει ποτέ στη ζωή σας έστω και μια υποτυπώδη προσφορά και ότι δεν έχετε συμμετάσχει σε κανένα διαγωνισμό για πάρετε κάποιο έργο... Είναι δυνατό μετά από αυτό το φιάσκο ο Παυλόπουλος και ο Ρουσσόπουλος να παραμένουν στις θέσεις τους? Είναι δυνατό ένας καθηγητής νομικής και ένας δημοσιογράφος να ορίζουν πως θα λειτουργήσει η αγορά με την οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση?
7. Σχέδιο Ανάν: Εδώ είδαμε έναν Πρωθυπουργό-Πυθία που όλοι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τον χρησμό του! Για ένα σχέδιο που ήταν πάνω-κάτω γνωστό ένα χρόνο πριν, του πήρε 3 εβδομάδες να εκφράσει την άποψή του (στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα, το έκαναν αμέσως) περιμένοντας τις δημοσκοπήσεις και όταν την εξέφρασε κανείς δεν κατάλαβε τι εννοούσε... Λόγω Τάσσου (κυρίως) και Καραμανλή χάσαμε την ευκαιρία μας να λύσουμε το Κυπριακό (με κανόνες που εμείς ζητούσαμε επί 30 χρόνια) και να εξομαλύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τους Τούρκους.
8. Προφορική συνέντευξη στο ΑΣΕΠ. Όταν μιλάς για διαφάνεια και περνάς την προφορική συνέντευξη στο ΑΣΕΠ απλά αυτοαναιρείσαι. Είναι προφανές ότι την πέρασαν για να βολευτούν οι ημέτεροι και επίσης προφανές ότι οι εξαγγελίες για διαφάνεια ήταν λόγια του αέρα. Και προσοχή: είχαν κάτι μέτριο (από πλευράς διαφάνειας) και το έκαναν εν γνώσει τους χειρότερο (ό,τι πιο λάθος στην πολιτική)!
9. Καμία πρόοδος για το εκκλησιαστικό. Οι εναγκαλισμός εκκλησίας-κράτους είναι η τελευταία θεσμική τρύπα στη δημοκρατία μας. Σε μια δημοκρατία δεν γίνεται να υπάρχει κάποιος δημόσιος λειτουργός (πχ Χριστόδουλος) που να μην ελέγχεται από δημοκρατικές αρχές και εν τέλει από τον ίδιο τον λαό. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη που έχει την ανοχή να πάρει δραστικές αποφάσεις σε εκκλησιαστικά θέματα (όπως αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ για θέματα συνδικαλισμού) και δυστυχώς δεν έκανε τίποτα... Μια που το έφερε η κουβέντα, κ. Καραμανλή γιατί δεν τιμήσατε την υπογραφή σας για τις ταυτότητες και κ. Παρασκευαΐδη για πλέον δεν αναφέρεστε στο συγκεκριμένο θέμα? Αχ... η δεξιά του Κυρίου...
Όπως βλέπετε έμεινα μόνο σε “δείκτες” και δεν έκρινα συγκεκριμένες καταστάσεις. Πχ το θέμα με τα ομόλογα δεν είναι πρόβλημα της ΝΔ (βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με σημαία την ηθικολογία εκλέχτηκε το 2004), αφού πιστεύω ότι και οι Πασόκοι τα ίδια και χειρότερα θα έκαναν. Για αυτά τα φαινόμενα ευθύνεται ο ατελείωτος κρατισμός και το πραγματικό πρόβλημα είναι η ανυπαρξία έργων για την ελάττωση του (παρά τα λεγόμενα του Καραμανλή περί ιρλανδικού μοντέλου).
« όταν η Λίλυ Κίτσα γίνεται υπεύθυνη για θέματα περιβάλλοντος ή ακόμη χειρότερα»
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα εδώ ο Γιωργάκης έβαλε την Λίλυ Κίτσα επικεφαλής στο Ευρωψηφοδέλτιο και εσύ μου λες για προϊσταμένη ή διευθύντρια σε κάποιο τμήμα.
Μεγαλώνοντας σε οικογένεια έντονα πολιτικοποιημένη από την πλευρά του πατέρα μου, και έχοντας δεχτεί ισχυρά ερεθίσματα από το πολιτικό κλίμα στις δεκαετίες του '60 και του '70, η προκήρυξη εκλογών μου γεννούσε πάντοτε κάποια συγκίνηση, ενδιαφέρον, αδημονία για το αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες μου για σημαντικές αλλαγές τόσο στα πράγματα της χώρας όσο και στην προσωπική μου κατάσταση μειώθηκαν αισθητά μετά την πρώτη διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Την περίοδο εκείνη, η "κληρονομική" μου απέχθεια για την ελληνική συντηρητική παράταξη συνδυάστηκε με έντονο σκεπτικισμό και αμφισβήτηση για τον εγχώριο "σοσιαλισμό". Όσο για την Αριστερά, ένοιωθα ευτυχής που είχε τελεσίδικα χάσει τη μάχη για την εξουσία δώδεκα χρόνια πριν από τη γέννησή μου.
Χθες, ωστόσο, η αναγγελία της προσφυγής στις κάλπες με γέμισε θλίψη. Δύο γόνοι πολιτικών τζακιών της μεταπολεμικής Ελλάδας κοκορομαχούν για την εξουσία.
Για τον εκ δεξιών, έχω την αίσθηση ότι κατόρθωσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Και απήχηση διαθέτει σε παραδοσιακά, κυρίως, κοινωνικά στρώματα, μερίδα των οποίων είχε δελεαστεί από το λαϊκισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στο παρελθόν, και προσαρμοστικότητα επιδεικνύει τόσο στις προκλήσεις της επικαιρότητας όσο και στις διαθέσεις μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης. Δεν είναι ηγέτης, με την έννοια ότι δεν επιχειρεί να εκπαιδεύσει και να καθοδηγήσει το κοινό του. Προτιμά να εμφανίζεται ως αυθεντικός εκφραστής μιας μερίδας πολιτών, η ψήφος της οποίας του εξασφαλίζει επαρκή πλειοψηφία. Έτσι θα πορευτεί και στην επόμενη θητεία του, αν δεν πέσει, βέβαια, ο ουρανός στα κεφάλια μας.
Ο εξ αριστερών (μη το πάρετε αυτό τοις μετρητοίς) μου γέννησε πολλές προσδοκίες όταν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ περιήλθε στα χέρια του. Όμως, "εστάθη εν ζυγώ και ευρέθη υστερών"... Αν επιθυμούσε να συγκριθεί με τον πατέρα του, στερείται του ανδρεϊκού πολιτικού χαρίσματος (not his fault). Αν επιθυμούσε να συγκριθεί με τον προκάτοχό του, απέτυχε να προχωρήσει στη ρήξη με το παραδοσιακό, "βαθύ" ΠΑΣΟΚ, την οποία είχε εγκαινιάσει ο Κώστας Σημίτης. Σήμερα, το κοινωνικό έδαφος στο οποίο είχε ριζώσει το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ θρέφει τις ρίζες των αντιπάλων του, της ΝΔ και του ΚΚΕ. Στην προσπάθειά του να διατηρήσει επαφή με το "όλον" ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου, ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε το στίγμα του, έχασε την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά. Προσωπικά, το φοβήθηκα όταν επιχείρησα να συμμετάσχω στο κομματικό δημοψήφισμα που διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2004, προκειμένου να επικυρωθεί η ανάδειξη του Γ.Α.Π. στην ηγεσία του κόμματος. Θα μου πείτε, τι περίμενα από μια διαδικασία με έναν και μοναδικό υποψήφιο. Τουλάχιστο να τηρηθεί ο τύπος της δημοκρατικής διαδικασίας. Η ψηφοφορία στο "εκλογικό τμήμα" όπου προσήλθα ήταν φανερή, σε συνθήκες συνωστισμού, και χρειάστηκε να ζητήσω επίμονα λευκό ψηφοδέλτιο, αφού η εφορευτική επιτροπή διένειμε μόνο τα ψηφοδέλτια με το όνομα του νέου αρχηγού... Από τότε και μέχρι την επάνοδο Λαλιώτη σχεδόν κάθε ελπίδα απέλιπε. Σημειώνω μόνον ότι απέφευγα να παρακολουθώ τις δημόσιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του Γιώργου Παπανδρέου διότι η εικόνα και ο λόγος με έθλιβαν - και δεν αναφέρομαι ούτε στη "χλιαρότητα" του ύφους ούτε στην ατελή χρήση της ελληνικής που του καταλογίζουν.
Πράγματι, όπως φάνηκε από τη συζήτηση, αξίζει να σκεφτεί κανείς ποιοι κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα ήταν υπεραπλούστευση να αναφερθούν μόνο οι "αναλφάβητοι" και "απαίδευτοι" που καταδυναστεύουν τους λοιπούς με τις επιλογές τους. Ας πούμε ότι το αποτέλεσμα το κρίνουν, μετακινούμενοι δεξιά και αριστερά, γενικώς εκείνοι που ρυπαίνουν το περιβάλλον και αδιαφορούν για την ησυχία, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών του, και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ποιότητα ζωής και την οικονομική ευεξία των επόμενων γενιών. Τι να πει σ' αυτούς ο πολιτικός αρχηγός χωρίς να χάσει αυτούς και τις εκλογές μαζί;
Παρεμπιπτόντως, η αποχώρηση του Γεωργίου Κουμάντου από τα εγκόσμια μου φαίνεται ως σαρκαστικό σχόλιο για το ύφος και το ήθος των καιρών...
Ο Καραμανλής είναι εξαιρετικά άτολμος. Άφαντος όταν έρθει η ώρα για κάποιες αποφάσεις ή τομές, φοβάται και τον ίσκιο του. Μόνο στη διαγραφή Σουφλιά έδρασε δυναμικά – αλλά με τι μηνύματα…
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναβολή στην αναβολή, επιμένει στην απραξία και τελικά καταλήγει να φέρεται ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος όταν νιώσει το πλήρωμα του χρόνου. Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που τον θεωρώ Ακατάλληλο για πρωθυπουργό. Ο δεύτερος λόγος είναι ο "πάγκος του". Λιάπης, Παπαληγούρας, Γιακουμάτος, Πολύδωρας, Σιούφας & ΣΙΑ. Τι άξιοι πολιτικοί άντρες, τι ιδέες, τι αίσθηση ασφάλειας!
Για τον Γιωργάκη, που στην αρχή αντιπαθούσα (για τον τρόπο διαδοχής, τις ψηφοφορίες με τον εαυτό του μοναδικό υποψήφιο κτλ.), τελευταία πιστεύω ότι σαν πρωθυπουργός θα τα πήγαινε καλύτερα. Σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι που τα κάνει θάλασσα. Απαλλαγμένος από τα ‘must’ ενός πολιτικού αρχηγού στην Ελλάδα (κομματικές κορώνες, λαϊκισμός, ικανοποίηση αντιφατικών πόλων), πιστεύω θα έκανε καλύτερη δουλειά. Αλλά φυσικά… βλέπω και το δικό του πάγκο (Βάσω, Ρέπας, Λαλιώτης, Πρωτόπαπας) και τρέμω.
Λευκό και πάλι λευκό!!!
Καλημέρα και καλώς μας επιστρέψατε.
ΑπάντησηΔιαγραφή(και τί θεαματική επάνοδος: «Εκλογές»!)
Η συχνή εκτροπή, σε εκτός θέματος συζητήσεις, στο dimoutech, φανερώνει πόσο πολύ είχε λείψει το βήμα του doncat.
Ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι δεν ψηφίζω στις ελληνικές εκλογές καθότι ιρλανδός υπήκοος. Έχω όμως ψηφίσει κατά το παρελθόν, στις ελληνικές ευρωεκλογές, εξασκώντας το δικαίωμα που δίνεται σε υπηκόους κρατών - μελών της Ε.Ε. να ψηφίζουν σε άλλη χώρα εφόσον αυτή αποτελεί το μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Παρένθεση: Θεωρώ ότι οι ευρωεκλογές θα έχουν μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη σημασία από τις όποιες εθνικές εκλογές, καθώς το ουσιαστικο κέντρο λήψης των αποφάσεων θα είναι (ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω και εύχομαι) το ευρωκοινοβούλιο.
Όσον αφορά στη συμμετοχή σε μία εκλογική διαδικασία, η προσωπική γνώμη που θα ήθελα να καταθέσω πιστεύω ότι μπορεί να ισχύσει λίγο - πολύ παντού: Ψηφίστε όποιο κόμμα σας εκφράζει, αρκεί να ψηφίσετε τους υποψήφιους που αξίζουν. Καταψηφίστε τους χαζούς, τους ανέντιμους, τους ρουσφετάδες,
τους αδιάφορους ...
Σε κάθε κόμμα (εντάξει σχεδόν σε κάθε κόμμα, αν προτιμάτε) υπάρχουν άξιοι και ανάξιοι. Ξέρω ότι και ο Πολίζος (βουλευτής ΝΔ) τόλμησε κάποτε να το πει αυτό και τον διέγραψαν.
Συμπέρασμα (προσωπικό, επαναλαμβάνω): Ψηφίστε με έμφαση στο σταυρό προτίμησης.
Κρίμα πάντως που στην Ελλάδα δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές. Μακάρι να αλλάξει αυτό...
Μήνυμα προς κάθε πολιτευτή Πάσης Ελλάδος από τις δεκαοχτούρες (τα τεκνά του 2007 δηλαδή):
ΑπάντησηΔιαγραφή700 euros ρε βόδια πάει το γαμήσι όχι το μηνιάτικο!
Το εκλογικο βιβλιαριο
ΑπάντησηΔιαγραφήστη θρακα θα το ριξω
Μεχρι κατα τον older man
Τη κουτρα μου να πηξω
Θε να διαβασω και να δω
Να δωσω εξετασεις
Στις εκλογες που ερχονται
Να ειμαι στις επαλξεις!
Θα’ναι στην υλ’ ο Κουντερα;
Μην ειν’ η Αρτεμισια;
Πρεπει να ξερω νοημα
ή μον’ παπαγαλια;
Φτου σου σε σενανε Ντυσαμπ!
Σκατο του καλλιτεχνη
Μου στερησες τη ψηφο μου
του δολιου βιοτεχνη
Ομως πια δεν ανησυχω
Στην «μορφωση» θα εμμενω
Αλλοι θα εκλεγουν δι εμε
Κι εγω θα περιμενω
Είναι επίκαιρη (πάλι) μια συζήτηση για τα κόμματα στην Ελλάδα. Δηλαδή (το είπε και ο οικοδεσπότης), θα έβλεπα άνετα την Μπακογιάννη, τη Διαμαντοπούλου, τον Βενιζέλο, τον Χρυσοχοΐδη, τον Γ. Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα. Θα το ονόμαζα (για να συνδυάσω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) «του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων».
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνάλογα, θα έβλεπα άνετα τον Γιακουμάτο, τον Κουλούρη, τον Πρωτόπαππα, τον Καμμένο, τον Πολύδωρα σε ένα άλλο. Θα το ονόμαζα «της Λαϊκής Ελλάδας».
Στα άκρα της Δεξιάς, φυσικά, θα υπήρχαν ο Ψωμιάδης, ο Παπαθεμελής,
Και δυστυχώς θα μοιράζονταν στα πιο πάνω κόμματα οι διάφοροι κρατικοδίαιτοι, συγγενοδίαιτοι και κομματοδίαιτοι κλητήρες - οι «άδειοι» όπως τους ονομάζω πολιτικοί: Παπαληγούρας, Λιάπης, Σιούφας, Λομβέρδος, Αλευράς, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης (Κυριάκος), Βαρβιτσιώτης, Αβραμόπουλος...
Όχι τυχαία, η τελευταία λίστα των «κενών» είναι η πιο εύκολη να γίνει – και η πιο μακριά.
Πολλα ερωτηματα για απαντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΦΙΣ ειναι ιντερνετοκομμα της πλακας,στυλ Λεβεντη.
Παντως ο επιδειξιας Βεργης ( Εβραιογραικος,απο το Berg ),ειχε παρει για πλακα 20χιλ ψηφους.
Το κακο ειναι οτι αποχωρουν Μανος-Ανδριανοπουλος. Δεν κανουν για Ψ/κωσταινα.
Ο ΣΥΝ ειναι ροζ κομμουνια,δεν ειναι σοβαρα ατομα. Οι φυσιολογικοι πηγαινουν στα κομματα εξουσιας,να εχουν τη ψευδαισθηση του νικητη.
Πρεπει να αναρωτηθουμε εμεις,οι "προοδευτικοι" τι καναμε για τη πολιτικη. Οταν ο ΓΠ πηγαινει στις τοπικες & βρισκει...τα αρβανιτοΚΑΠΗ να του λενε " Σωσε τη Μακεδονια " μας " απο τους Σ... ",τι να κανει & εκεινος ? Να αυτοκτονησει λεγοντας...Ειστε λαθος,εκεινοι Μακεδονια,εμεις ...Γραικια ?
ΝΤΡΟΠΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί δέκα χρόνια ο Γιώργος Κουμάντος αρθρογραφούσε στο Βήμα. Αποχώρησε όταν του έκοψαν ένα (προφητικό) άρθρο για τον Νόμο-Πλαίσιο.
Σήμερα όλες οι εφημερίδες αναφέρονται στον θανατό του στις πρώτες σελίδες. Η Καθημερινή του αφιερώνει ολοσέλιδο.
Το Βήμα έχει ένα τυπικό στις μικρές ειδήσεις στο βάθος - και τα Νέα τον αποσιωπούν εντελώς.
Την έζησα στο πετσί μου την μικροψυχία και την εκδικητικότητα του ΔΟΛ αλλά βρε παιδιά - τον Κουμάντο!
H ποιότητα των πολιτών στην Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, μαζί με τα αντίστοιχα πρότυπα...το παλιό πρότυπο πχ του καλλιεργημένου και φιλομαθούς δασκάλου στο απομονωμένο επαρχιακό χωριό παραχώρησε τη θέση του στο πρότυπο του 'επιτυχημένου' ατσίδα με το ακριβό SUV, το εξοχικό, το σκάφος, του ανθρώπου που δεν πάει πουθενά χωρίς τα ακριβά πούρα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία πρόταση (μέσω email) από τον αναγνώστη Γ. Η.:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μπορούμε να κάνουμε κάτι, μέσω των μπλογκς. Κατ' αρχήν: να στείλουμε ένα σλόγκαν που να λέει πάνω-κάτω «ψηφίστε τους μεγάλους με το χρώμα του δάσους=μαύρο» και μετά «ψηφίστε τους μικρούς να τους αναγκάσουμε να μας προσέξουν-ο δικομματισμός σκοτώνει»
Οι bloggers Κε Δήμου σίγουρα σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να είναι ευφάνταστοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά θα φτιάξω ένα μπάνερ με το σλογκαν που έδωσα σε link πιο πάνω που θα μπορεί ο καθένας να το βάζει στο blog του.
Είναι σκληροπηρυνικό βέβαια αλλά...πρέπει να τα λέμε και έξω από τα δόντια καμιά φορά... ειδικά όταν το σηκώνουν και οι περιστάσεις.
Για όποια άλλη πρωτοβουλία διαθέτει φαντασία είμαι μέσα!
Το να λέμε ότι η σημερινή δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία δεν προσφέρει και πολλά. Είναι όντως ότι καλύτερο έχουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο και το καλύτερο άριστο. Μέσα σε ένα κλίμα σταθερότητα όμως, ποιος είναι εκείνος που θα πάρει το βάρος της μεταρρύθμισης; Και πόσοι θα τον ακολουθήσουν;
Τα παραπάνω πολύ λίγα δίνουν στη συζήτηση από τη στιγμή που δεν έχουν και τίποτα να προτείνουν. Γι αυτό ας αφήσουμε τα όσα θα μπορούσαμε και πάμε στα όσα έχουμε.
Ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα βγει ένας από τους δύο. Μας λέει κάτι αυτό; Μας είπε τόσα χρόνια; Όχι. Τίποτα δεν άλλαξε. Όλα τα λεφτά πάνε στην εκκλησία και στο στρατό, και όσα περισσεύουν πάνε σε τυχερές τσέπες.
Η μόνη έκπληξη θα μπορούσε να είναι μία βουλή με περισσότερα κόμματα. Εκεί τι επιλογές έχουμε; Τις μονίμως διαφωνούντες αριστερές παρατάξεις και τον Καρατζαφέρη. Πφφφ...
Δεν θα ψηφίσω στις εκλογές. Όχι θα ρίξω άκυρο η λευκό, δεν θα πάω να ψηφίσω. Το ξέρω ότι αυτό θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα αν εφαρμόζονταν και σήμερα οι κυρώσεις που απορρέουν από αυτό, μιας και το θεωρώ πολιτική κίνηση, αλλά δεν θα ξαναψηφίσω μέχρι να δω κάποιον που να έχει κάτι να πει. Και δεν είμαι μόνος. Πολύς κόσμος δεν ψηφίζει τα τελευταία χρόνια, αλλά κανείς δεν το αναφέρει.
Και όμως είναι μια πράξη πολύ επαναστατική. Το είχα ξαναγράψει και πέρυσι στις δημοτικές. Ονειρεύομαι τη μέρα όπου όλος ο κόσμος θα είναι μαζεμένος έξω από τα εκλογικά κέντρα και θα αρνείται να μπει να ψηφίσει, μέχρι κάποιος να μας πείσει ότι κάτι θα αλλάξει.
oldman said "μηχανισμούς και τις διαδικασίες εκείνες που θα αξιολογούν και θα διαβαθμίζουν την βαρύτητα της ψήφου του κάθε ανθρώπου συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνανθρώπους του (βάση της πνευματικής και διανοητικής του κατάστασης),"
ΑπάντησηΔιαγραφή---------
εγω προτεινω κατι πιο δραστικο, γιατι δε μαζευετε τους αμορφωτους και νοητικα κατωτερους σε ενα στρατοπεδο, και εκει να τους κανετε πειραματα, να φανουν σε κατι χρησιμοι?
ή μπορειτε να τους βαλετε ετικετες στον ωμο, και εκει να γραφει το νοητικο δεικτη και το υψος σπουδων, να ξερουμε τι μας γινεται οταν τους συναντουμε στο δρομο
σε τελευταια αναλυση, μπορουμε εν πασει περιπτωσει, εαν τα πραγματα βγουν εκτος ελεγχου, να τους μαντρωσουμε σε στρατοπεδα, οσο διαρκει η ψηφοφορια στις καλπες
(μηπως να τους στειρώνουμε κιολας? και αυτο ιδεα ειναι...)
Την καλημέρα μου σε όλους.Γατούλη συλλυπητήρια για τον φίλο, χρόνια πολλά στη σύζυγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο πρόβλημα με την βαρύτητα της ψήφου που έθεσε ο oldman νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια λύση αρκεί βέβαια η ίδια η κοινωνία να θελήσει να την αναζητήσει.Θα μπορούσαμε ας πούμε να υιοθετήσουμε διαδικασία δύο σταδίων.
Στο πρώτο στάδιο θα ψηφίζουν όλοι επιλέγοντας απο τον κύκλο τους, ανθρώπους που θεωρούν ότι "ξέρουν κάτι παραπάνω".Στην διαδικασία αυτή θα μπορεί φυσικά ο καθένας να βάζει και το δικό του όνομα γιατί προφανώς οι περισσότεροι θεωρούν τούς εαυτούς τους παντογνώστες.
Απο αυτή την δεξαμενή του πρώτου σταδίου θα προκύπτει ένα 20, 30 η δεν ξέρω πόσο ποσοστό του πληθυσμού που στο δεύτερο στάδιο θα αποτελεί το εκλογικό σώμα για τις συγκεκριμένες εκλογές.
Με τον τρόπο αυτό έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.Απο τη μία κανείς δεν αποκλείεται a priori και απο την άλλη εξασφαλίζουμε λογικά ένα καλύτερης ποιότητας εκλογικό σώμα.
Δεν είναι πανάκεια αλλά κατά τη γνώμη μου θα συνιστούσε πρόοδο.Το πολιτικό προσωπικό θα έπαυε να έχει την ανάγκη και του τελευταίου ηλίθιου για να εκλεγεί οπότε αυτόματα θα είχαμε λιγώτερο λαϊκισμό και καλύτερης ποιότητας πολιτικό διάλογο.Οι ίδιοι οι πολιτικοί θα γνώριζαν ότι αυτοί που τελικά θα τους εκλέξουν είναι πιο απαιτητικοί και δεν τρώνε τόσο εύκολα κουτόχορτο οπότε μάλλον θα βλέπαμε τα πράγματα να βελτιώνονται.
Το να υιοθετηθούν βέβαια τετοιες καινοτομίες σε κοινωνίες σαν τη δική μας μοιάζει με ανέκδοτο.
Για τη θητεία καραμανλή νομίζω ο μασκοφόρος εκδικητής τα είπε όλα.
Ο sadist ειναι πορνογραφος & χρειαζεται εμπαργκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τον τυπο στη GR,το ιντερνετ τον εκανε λιωμα & πλεον δεν υπαρχουν βασιλιαδες &...βασιλισσες...
Επιβιωνει σαν ζομπι μπαντλαροντας ντιβιντι.
Αλλωστε το μπλογκ ειναι "η εφημεριδα του φτωχου".
Κατα τροπον τοιουτο μειωνεται η επιρροη αδελφων & γιων τσαγκαρηδων.
Δεν θα πάω να ψηφίσω.Δεν βλέπω φως στο τούνελ:χωρισμός κράτους εκκλησίας με ταυτόχρονη μείωση της εξουσίας της εκκλησίας?ζωοφιλία,προστασία αδέσποτων και αστυνομία ζώων,μείωση η απαγόρευση του κυνηγίου?περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων και προσλήψεις -ιεραρχία με αξιολογικά κριτήρια?αστυνομία που να σέβεται τον πολίτη και το νόμο και που να κάνει σωστά τη δουλειά της χωρίς το ύφος του εξουσιαστή?νοσοκομεία που να νιώθει ο ασθενής πολιτισμένα και ασφαλής?μείωση των εξοπλισμών που να απορρέει από τις καλές σχέσεις με τους γείτονες ?
ΑπάντησηΔιαγραφήNα μερικά που θα ήθελα.
Είμαι δημόσιος υπάλληλος 22 χρόνια με τον κόπο μου και όχι με ρουσφέτια: δεν θέλω αυξήσεις, δεν τις δικαιούμαι, προηγούνται άλλοι που δουλεύουν περισσότερο,ούτε μονιμότητα, ας καταργηθεί.Είμαι αθλητής: δεν θέλω γήπεδα και γυμναστήρια, δεν θέλω το κράτος να σπρώχνει το κόσμο στον αθλητισμό, δεν χρειάζεται, δεν είναι ότι καλύτερο.Προτιμώ να τον ωθεί προς τις τέχνες και τα γράμματα.
Δεν θέλω κάτι για μένα αποκλειστικά.
θέλω να μειωθεί ο πόνος και η εξουσία της βλακείας.
Μπορεί μια κυβέρνηση να ενθαρρύνει την τόλμη και μπορεί να ενθαρρύνει τη δειλία και την επιδίωξη της εξασφάλισης.
Διαφωνώ με τον Γιώργο Κουμάντο. Δε συμφωνώ με τον Σαρτρ, διότι μάλλον δεν αναφερόταν στην ελληνική κοινωνία, αλλά στις δυτικοευρωπαϊκές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εκλογές καθεαυτές είναι μια τελετή χωρίς νόημα. Την όποια σημασία την παρέχουν τα κριτήρια των ψηφοφόρων.
Στην Ελλάδα δύο γενικώς αναγνωρισμένα ως ανάξια κόμματα εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το 90% των ψήφων. Παράδοξο, αλλά εξηγήσιμο, αν αναλογιστούμε τις επιδιώξεις των ψηφοφόρων, που είναι η πανηγυρική (επαν)εκλογή του κληρονομικού προύχοντα, καθώς και ο διορισμός κάποιου συγγενούς στο Δημόσιο.
Ταυτοχρόνως οι εκλογές παρέχουν το άλλοθι της "δημοκρατικά εκλεγμένης" στην εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να καταπατά καθημερινώς τη δημοκρατία απρόσκοπτη.
Σε μια κοινωνία πολιτών οι εκλογές λαμβάνουν φυσικά άλλο νόημα. Αλλά μια τέτοια κοινωνία δεν μπορούν να τη φέρουν ούτε οι εκλογές ούτε η τυπική λειτουργία κοινοβουλίων και άλλων ρεπουμπλικανικών θεσμών.
Καλησπέρα σε όλο τον κυρίαρχο λαό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη συμπάθεια παρατήρησα στο ΣΥΝ.
Θα χαίρεται ιδιαίτερα κι ο Καρτζαφέρης....!
Κι όμως πιστεύω αλήθεια πως χαίρεται.
Θα σας αναλύσω ένα απλοϊκό συλλογισμό μου σχετικά με αυτές τις εκλογές.
Ο Καρατζαφέρης επιθυμεί κεντροδεξιά κυβέρνηση έτσι όπως τον συμφέρει(με δική του συμμετοχή)
Για να προκύψει κάτι τέτοιο του χρειάζεται οπωσδήποτε πεντακομματική βουλή.
Τι κάνουμε για το σιγουρέψουμε.
Επίθεση ολομέτωπη στο ΣΥΝ προκειμένου να συσπειρωθούν οι δυνάμεις του και να εκλεγεί σίγουρα.
Μπορεί να σας φαίνεται ανόητος ο συλλογισμός μου αλλά εμένα με προβληματίζει όλες αυτές τις μέρες αυτή η τακτική.
Ήθελα να το μοιραστώ με την παρέα εδώ.
Συμφωνώ απόλυτα για τον Παπαγιαννάκη!
Αν ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ θα τον ψήφισα με χίλια.
Ο Αλαβάνος μου θυμίζει ΚΚΕ λαιτ!
Καλησπέρα
δυστυχώς, πιεστικές ανάγκες (παραλία κλπ, σιγά μην χάσουμε τα μπάνια μας γιά τον χονδρό) με ανάγκασαν να λείψω το πρωϊνό, με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ ότι η συζήτηση άναψε (σιγά μην δεν)...
ΑπάντησηΔιαγραφήεπαναλαμβάνω λοιπόν μήπως γίνω πιό κατανοητός από τον φίλο pepe, ευχόμενός του το κόμμα στο οποίο προσανατολίζεται να πάει καλά στις εκλογές (είναι το μόνο κόμμα που έχω ψηφίσει, αλλά ούτε αυτούς πλέον, θεωρώντας την αποχή πιό έντιμη πολιτική στάση, και φυσικά συμμορφούμενος με την "απαγόρευση" που μου επεβλήθη :Ρ)
έλεγα λοιπόν, ότι η ισοτιμία της ψήφου οδηγεί συστηματικά στην οχλοκρατία, και αυτή θα μπορουσε να αποφευχθή μόνον με ψήφο ισχύος ανάλογης προς τα προσόντα του ψηφοφόρου, καθώς και περιορισμό της εκλογικής βάσης...
φυσικά και αντιλαμβάνομαι ότι ο δυτικός κόσμος για τις προσεχείς αρκετές δεκαετίες θα το βρεί αρκετά δύσκολο να απεμπλακεί από τις αρπάγες μιάς γοητευτικής οχλοκρατίας, και επομενως, ουτε εισηγούμαι, ουτε προσβάλλω τα δημοκρατικά πιστεύω κανενός.
πιστεύεις pepe ότι η ψήφος, όπως την βλέπουμε σήμερα, είναι ανόθευτη, ώστε να πρέπει να είναι και μυστική ? τότε, γιατί βλέπουμε τόσες μουντζες, όρχεις, ύβρεις στα ψηφοδέλτια ? από την ωριμότητα, τη γνησιότητα και την παιδεία μας?
η παρούσα δημοκρατία, μήπως δεν νοθεύει τις θελήσεις των πολιτών, μέσα από ψευδολογίες, νεποτισμούς, μαγειρέματα πλειοψηφιών και αναλογιών κατά τις εκλογές? μήπως όλα αυτά δεν θα θεραπευονταν με μία εκλογική βάση πιο υπέυθυνη στην πράξη και όχι απλώς στα λόγια?
δεν ευαγγελίζομαι κάτι, λές και δεν υπάρχουν αρμοδιώτεροι εγκέφαλοι να το κάνουν αυτο, είμαι όμως βέβαιος ότι αυτή θα είναι η δημοκρατία του αύριο.
στην σημερινή δημοκρατία βλέπουμε μία ελευθερογνωμία, που στην ουσία οδηγεί στην πιο άγρια αυθαιρεσία, ακρισία και αναρχία εξουσίας των εκλεγμένων εκπροσώπων.
γιατί αυτοί δεν θα έπρεπε να επιλέγοναι πιο υπέυθυνα και με έλεγχο εκτός των φατριών τους ή των ομοίων τους ?
Αρχισαν τα οργανα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αποχη,λευκο,ακυρο ειναι μλ.Το μη χειρον κομμα βελτιστον.
Ολοι πρεπει να ψηφισουμε.
harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφή... Ολοι πρεπει να ψηφισουμε.
--------------------------
μπορείς να το αιτιολογήσεις αυτό επαρκώς φίλε χάρρυ?
τι ακριβώς θα αλλάξει αν δεν ψηφίσουμε?
Η απάντηση βρίσκεται στο dontech προς το τέλος:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Κάπου, κάπου σκέπτομαι την δημιουργία μιας μικρής βιοτεχνίας λογισμικού (επιχείρηση ενός ατόμου) ως μια extra απασχόληση (αντί να δίνω freeware το όποιο λογισμικό μου, από hobby το αναπτύσσω, να το πουλάω νόμιμα σε χαμηλό κόστος –«για την τιμή των όπλων»), αλλά ύστερα εμφανίζεται ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας, της Εφορίας, των ταμείων (ΤΕΒΕ) οπότε συνέρχομαι και το ξεχνώ - συζητώντας με κάποιους γνωστούς επί του θέματος κατέληξα στο «είναι να μπλέκεις;»"
Και που να δεις τι θα γίνει με τους συνεργάτες σου, τους πελάτες, κλπ κλπ. τη γυναίκα που δεν πρόκειται να σε στηρίξει (γιατί πρέπει να εργαστείς σκληρά εκεί πέρα κι αυτή θέλει club), κλπ κλπ.
Το μοντέλο της Ιρλανδίας; Ποιο μοντέλο; Επενδύσεις εξ' Αμερικής (Microsoft κλπ). Τα Windows της MS μεταφραζόταν στα Ελληνικά στην Ιρλανδία και κάποια τμήματα στις ΗΠΑ(!).
Εάν δεν καταργηθούν άμεσα οι πάμπολοι μπελάδες για τους μικροεπιχειρηματίες, εάν δεν αναπτυχθεί η επαρχία (χέι! ίντερνετ τώρα... καλή ευκαιρία), ώστε να αρχίσει να αντιστρέφεται η υπογεννητικότητα, εάν δεν σταματήσουν οι Έλληνες νέοι να είναι απαισιόδοξοι και μη πρακτικοί, καταθλιπτικοί λόγω ελάχιστων ή και καθόλου επιλογών για τη ζωή τους (γυμνάσιο --> πανελλήνιες --> σχολή --> καταλήψεις --> τίποτα), εάν δεν σταματήσουν οι σύντροφοι του καθενός να σνομπάρουν την εργασία για ένα στέρεο μέλλον (δείτε το παράδειγμα του ζευγαριού των Γερμανών στο dontech, που μαζί προκόψανε σε χωριουδάκι στην Ελλάδα), τότε η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι βασικά μια τουριστική περιοχή και τίποτα παραπάνω.
Δεν πα να βγάλετε νέους, γέρους, πιτσιρικάδες, φρέσκους, μπαγιάτικους, προοδευτικούς, συντηρητικούς, κλπ κλπ.
Ότι τρόφιμα και να μου φέρουν σπίτι, εάν δεν έχω φωτιά να τα μαγειρέψω... δεν κάνω τίποτα.
Το σχόλιο του Zoros, Fri Aug 17, 01:58:00 PM: Όλα τα λεφτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά δεν καταλαβαίνω την λογική του "δεν ψηφίζω αυτόν... γιατί έκανε εκείνο το 1 πράμα". Αν ήταν έτσι, δεν θα ψήφιζε ποτέ κανείς κανέναν πλην του εαυτού του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μάλιστα εδώ να πω ότι είναι και σοβαρό το θέμα... Προς θεού!!!...
700 euros ρε βόδια πάει το γαμήσι όχι το μηνιάτικο!
ΑπάντησηΔιαγραφή-------------------
Γιατι.... αν πας για δουλεια τι νομιζεις οτι θα σου συμβει???
Καλώς ή κακώς το ΛΑΟΣ είναι ο μόνος πολιτικός παράγοντας που εάν ενισχυθεί εκλογικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα - υποτυπώδες έστω - ξαναμοίρασμα της κομματικής τράπουλας. Ακροδεξιά ή όχι, προσωπικά με αφήνει αδιάφορο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το ψηφίσω λοιπόν ελπίζοντας ότι η είσοδος του στην βουλή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επανα-οριοθέτηση τον κομματικών μαντριών και τον περιορισμό του εκλογικού ψαρέματος της ΝΔ στα θολά νερά του - μεταφυσικά οριζόμενου - “κεντρώου χώρου”, πυροδοτώντας ταυτόχρονα κάποιου είδους domino effect που ίσως οδηγήσει στην δημιουργία ενός πραγματικά φιλελεύθερου σχηματισμού ...
Όσο για τα περί αποχής και λευκού, προσωπικά τα θεωρώ άτοπα και μη παραγωγικά - υπό τις παρούσες συνθήκες. Εάν το ποσοστό των λευκών (ΌΧΙ όμως των ακύρων και της αποχής) συνυπολογιζόταν στις εκλογικές κατανομές ως έγκυρη αποθετική ψήφος τότε ΝΑΙ στο λευκό με τα χίλια, τώρα όμως όχι …
Φαντάζεστε επίσημα δημοσιευμένα ποσοστιαία αποτελέσματα του τύπου:
ΝΔ 25%
ΠΑΣΟΚ 23%
ΚΚΕ 5%
ΣΥΝ 3%
ΛΑΟΣ 3%
ΛΕΥΚΑ 41%
... Και καμιά 100ή έδρανα κενά στο Κοινοβούλιο? (θα μπορούσε να γίνει με ποσοστικοποίηση όλων των απαιτούμενων σχετικών πλειοψηφιών)
Όνειρα θερινής νυκτός ...
Αν δεν ψηφιζουν ατομα καποιου επιπεδου,θα μεινουν οι ορδες των λαοσυναξεων να βγαζουν κυβερνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη παρασυρεστε απο ΣΥΝ,πρωην ΚΚεσ. Ειναι κομμουνιστικο κομμμα,με Μπρεζνιεφ 3G ,που θελουν Σοβιετικη Ενωση λαητ.
Τουλάχιστον εμείς είμαστε σύμφωνοι στα περισσότερα. Θα κάναμε καλή κυβέρνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με την κριτική των Ζοros, Angelos X, Resident, Ids, Yannis h και πολλών άλλων.
Yosemite Sam το σύστημα που προτείνει μοιάζει με των ΗΠΑ όπου ψηφίζουν εκλέκτορες - αλλά αυτοί είναι κομματικά δεσμευμένοι.
Λογικά η διαφωνία με την φράση του Κουμάντου είναι αδύνατη... είναι μία ταυτολογία με βαθύτατο νόημα.
οι ανθρωποι πρεπει να ψηφιζουν εκεινον που τους βοηθα, οχι εκεινον που υποσχεται οτι ΘΑ τους βοηθησει...
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδη ειμαστε πολυτεκνοι και μεγαλωσαμε σε δυαρι ο πατερας μου ζητουσε μια εξυπηρετηση απο τη τοτε κυβερνηση Πασοκ η οποια του ειπε οτι συφμωνα με το Ν.4552352345234 και το Ν.23523523523 δε γινεται τιποτα.
οταν εκλεχτηκε η ΝΔ, εγινε αυτο που θελαμε, και αναφερω οτι δεν επροκειτο για βολεμα συγγενη σε θεση κρατική ή κατι αλλο πιο σκοτεινο:) ειχε να κανει με πιο ανετη διαβιωση 6 ατομων σε ενα δυαρι... αυτο μονο.
πως γινεται λοιπον με τη μια κυβερνηση να παιρνουμε παγερες απαντησεις και με την αλλη να γινεται η κοινωνικη αναγκη πραγματικοτητα σε 2 μηνες? ιδου το ερωτημα
ΝΔ: Αλήθεια, εκείνη η φιλόδοξη «Φιλελεύθερη Συμμαχία», τι απόγινε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθεί σιγά-σιγά να ετοιμαστεί για τις εκλογές. Έστω και ‘της πλάκας’ (όπως έγραψε ένας σχολιαστής πιο πάνω), κάνουμε μικρά βήματα – όπως αρμόζει και στην ηλικία μας – για να φτάσουμε στο στόχο που θέσαμε.
Το πιο πιθανό είναι ότι θα επιβεβαιώσουμε απλώς το απαισιόδοξους που πιστεύουν ότι θα περιοριστούμε σε ένα πολύ μικρό ψήφων. Δεν πειράζει όμως. Κάπου πρέπει να αρχίσει κανείς. (Προσωπικά το βλέπω ως ένα κόμμα σε beta-version.) Καθώς περνάει ο καιρός ελπίζω να γίνεται η φωνή μας πιο δυνατή, κι ίσως μια μέρα να καταφέρουμε να φέρουμε στο κεντρικό τραπέζι της συζήτησης και τις δικές μας ιδέες.
Βέβαια, για να είμαι και ειλικρινής, όλοι ελπίζουμε σ’ αυτή την έκπληξη που θα άλλαζε τα πάντα σε μια νύχτα – όπως όλοι άλλωστε. Δεν είμαστε όμως αφελείς κι έχουμε και πλήρη συνείδηση του σκηνικού γύρω μας και της δυσκολίας της προσπάθειας. Δεν ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε από το απόλυτο μηδέν και την ημέρα των εκλογών δε θα έχουμε κλείσει καν 5 μήνες ύπαρξης.
(Η συγνώμη μου στο γάτο για την κατάχρηση της φιλοξενίας. Δεν είναι η πρόθεσή μου να κάνω κομματική προπαγάνδα σε ξένο σπίτι.)
Διαβάζοντας το σημείωμά μου, η σύντροφός μου με προκάλεσε: "Ποια είναι τελικά η θέση σου;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν... Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τις παραδοσιακές κομματικές, "κάθετες" γραμμές τέμνουν "οριζόντιοι" άξονες που αφορούν τον γενικότερο προσανατολισμό της χώρας, από το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος έως την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος. Έχει γίνει λόγος για τη διάσταση ανάμεσα στους θιασώτες του εκσυγχρονισμού και των οπαδών του παραδοσιακού modus opernadi της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και της κρατικής μηχανής. Τα πράγματα, βέβαια, είναι πιο πολύπλοκα. Για παράδειγμα, ένας "εκσυγχρονιστής" στον τομέα της οικονομίας μπορεί να έχει πολύ παραδοσιακές απόψεις στην εξωτερική πολιτική ή να μετέρχεται τις παραδοσιακές πρακτικές του πελατειακού κράτους. Τα κόμματα, ιδίως εκείνα που διεκδικούν την εξουσία, ρέπουν προς την πολυσυλλεκτικότητα και θα ήταν υπερβολικό να περιμένει κανείς περισσότερη ομοιογένεια. Για τον ίδιο λόγο, νομίζω ότι ομοϊδεάτες, όπως οι φιλελεύθεροι (άλλος κακοποιημένος όρος), θα είχαν μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης ΜΕΣΑ στα κόμματα αυτά παρά δίνοντας έναν άνισο αγώνα στην εκλογική αρένα.
Η προσωπική μου επιλογή είναι να στηρίξω τους συνεπείς του εκσυγχρονισμού (δεν φταίνε μόνον αυτοί που η λέξη έχει υποστεί τέτοια κακομεταχείριση) και να ενθαρρύνω τους οικείους μου να πράξουν το ίδιο στα τρία κόμματα που τέμνονται από τον εκσυγχρονιστικό άξονα.
Καμία κατάχρηση αγαπητέ κ. Σαρηγιαννίδη. Προσωπικά θα ήμουν ευτυχής να υπήρχε μία φιλελεύθερη παράταξη με πιθανότητες να βγάλει έστω και ένα βουλευτή. Δυστυχώς όπως έχω ήδη γράψει η ΦΣ με εντελώς άγνωστα στελέχη και μία δυσφημισμένη (στην Ελλάδα) ιδεολογία, πάει σαν πρόβατο επί σφαγήν. Οι άνθρωποι ψηφίζουν άτομα ή ιδέες (στην Ελλάδα κυρίως άτομα) - στην ΦΣ ούτε το ένα ούτε το άλλο ελκύουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ...σχολιαστης σας ειπε " της πλακας " διοτι δεν ειστε σοβαροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα τα πολιτικα προσωπα πηγαινουν σε καποιο μαγαζι να κανουν καρριερα. Ολες οι προσπαθειες δημιουργιας νεων κομματων & μαλιστα απο δημοφιλεις εκλεγμενους πολιτικους απετυχαν.
Αν ειχατε σοβαροτητα,θα μπαινατε στο Πασοκ & θα προσπαθουσατε να το απο-σοσιαλφασιστικοποιησετε απο μεσα.Εχετε & για εμβλημα τη μουρη του εβραιου ομ/φιλου Κοραη που ελεγε οτι ειμαστε...αρχαιοι. Καλα κρασια.
Η ιδέα του περιορισμού του εκλογικού σώματος μέσω εκλογών σε δύο στάδια απλά προεκτείνει την λογική του υπάρχοντος συστήματος δημιουργώντας ένα καλύτερο ποιοτικά εκλογικό σώμα.Και φυσικά δεν εννοώ κομματικά καθορισμένους εκλέκτορες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην παρούσα κατάσταση σε πρώτο στάδιο εμείς επιλέγουμε πρωθυπουργό και σε δεύτερο αυτός επιλέγει κυβέρνηση.
Εχουμε δηλαδή λογική δύο βημάτων.Εάν κάναμε..τα δύο τρία θα μπορούσαμε εκτιμώ να βελτιώσουμε τους όρους του παιγνιδιού.
Evolution γατούλη μου και ποτέ revolution. (Οπως λές κι εσύ άλλωστε)
@irlandos
ΑπάντησηΔιαγραφή“Παρένθεση: Θεωρώ ότι οι ευρωεκλογές θα έχουν μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη σημασία από τις όποιες εθνικές εκλογές, καθώς το ουσιαστικο κέντρο λήψης των αποφάσεων θα είναι (ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω και εύχομαι) το ευρωκοινοβούλιο.”
Φίλε μου αυτή είναι μια καραμέλα που μας σερβίρουν για μην σνομπάρουμε τις ευρωεκλογές. Οι εθνικές εκλογές έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τον απλό λόγο ότι τις αποφάσεις στην Ευρώπη τις παίρνει η Κομισιόν και όχι το Ευρωκοινοβούλιο. Τους επιτρόπους στην Κομισιόν τους διορίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις, άρα...
harrygreco said:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η αποχη,λευκο,ακυρο ειναι μλ.Το μη χειρον κομμα βελτιστον.
Ολοι πρεπει να ψηφισουμε."
Ειναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω με τον harrygreco...
Η αποχή ή το λευκό δίνει μεγαλύτερη δύναμη στο δικομματισμό και μάλιστα σε συγκεκριμένες επιλογές γόνων μεγάλων ή μεσαίων πολιτικών οικογενειών, καλλιτεχνών της κακιάς ώρας, έξαλλων των τηλεοπτικών παραθύρων, λοιπών τηλεπερσόνων, αθλητών γενικώς κλπ.
Ισως όλοι, το χρωστάμε στο σύνολο των ψηφοφόρων, πρέπει να προσπαθούμε με τη ψήφο μας για μια καλύτερη (όσο γίνεται) επιλογή τουλάχιστον προσώπων, αφού τα κομματικά είναι πράγματι τόσο απογοητευτικά...
ΝΔ:
Είχα τη μεγάλη χαρά να γνωρίσω προσωπικά τον Γιώργο Κουμάντο. Πληθωρικά οπλισμένος κατά το πνεύμα και αγαθός κατά τη σκέψη (με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης) άνθρωπος. Καλή του ώρα...
Φυσικά και δεν ελπίζω τίποτα από τις εκλογές αυτές. Καλύτερα γρήγορα να τελειώνουμε. Πιστεύω πως μόνον μικρές αργές αλλαγές μπορούν να γίνουν από νέους ανθρώπους άφθαρτους (μέχρι να πέσουν και αυτοί στην γαβάθα με το μέλι). Εάν μπορούσα να ψηφίσω, τέτοιους θα έψαχνα να βρω. Μόνη μου ελπίδα, να δω το παιδί μου ανεξαρτητοποιημένο από την ελληνική πραγματικότητα με παιδία/ικανότητες/δεξιότητες που θα του δίνουν την δυνατότητα να ζήσει/σταδιοδρομήσει στο εξωτερικό ώστε να έχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση που δεν ενταχθεί στο ελληνικό σύστημα. Όσοι έχουν σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό γνωρίζουν τι εννοώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό χειμώνα σε όλους με εκλογές λοιπόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ψηφίζουμε μέγα πρόβλημα για τα κυριώτερα κόμματα έχουν αναφερθεί πολλοί και δεν θέλω αν επαναλάβω κρίσεις, σκέτη απογοήτευση.
Το λευκό πάλι μετράει στα "άκυρα" και το ποσοστό του δεν υπολογίζεται. Φυσιολογικά θα έπρεπε να μετράει κανονικά και να κόβει έδρες απο τους βολευτές που ετοιμάζονται να ξοδέψουν χιλιάδες € για το καλό μας!!.
Μάλλον κάποιο κακομοίρη οικολόγο βλέπω να ψηφίζω. Αφήνω τα κόμματα εξουσίας σε αυτούς που νομίζουν ότι κάπου θα βολευτούν.
"Για αλλάξουν σοβαρά προς το καλύτερο τα πράγματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να κυβερνήσει ένας πρωθυπουργός που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει πολιτικά. Να βγει, να αλλάξει όλα τα κακώς κείμενα και μετά, φυσικά, να τον φύγουν.." ή κάπως έτσι εκφρασμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤάδε έφη Ν.Δ. στην περυσινή συνέντευξη στη Βίκυ Φλέσσα.
Αρνούμαι να σκεφτώ ποιόν και γιατί να ψηφίσω τη στιγμή που κανείς δεν νοιάζεται ουσιαστικά για εμένα, τους κοντινούς μου ανθρώπους, το γενικότερο καλό, την ίδια μου την πατρίδα.
Αντε αν πιεστώ, εκείνον που θα βολέψει εμένα, συγγενή κάπου.
Και λυπάμαι που αυτό είναι η μία και μεγάλη αλήθεια.
Δεν μπορώ να συγχωρήσω κανέναν και για τίποτα που καίγεται ο τόπος μας, η ζωή μας.
Πόσο δύσκολο είναι διάολε να αλλάξει κάποιος νόμος ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για εμπρησμούς?
Π.χ. Οτιδήποτε κάηκε έως και πριν 150 χρόνια δεν δομείται. Αδιαπραγμάτευτο.
Αν φυσικά δεν είναι 'έξωθεν', λέγονται πολλά..
Ζήσαμε, ζούμε και θα ζούμε από τις συνέπειες πολλαπλούς εφιάλτες..
ΥΓ: Φίλε resident δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο στο της 03:56 σχόλιο σου...
@the resident
ΑπάντησηΔιαγραφή"Είμαι δημόσιος υπάλληλος 22 χρόνια με τον κόπο μου και όχι με ρουσφέτια: δεν θέλω αυξήσεις, δεν τις δικαιούμαι, προηγούνται άλλοι που δουλεύουν περισσότερο,ούτε μονιμότητα, ας καταργηθεί.Είμαι αθλητής: δεν θέλω γήπεδα και γυμναστήρια, δεν θέλω το κράτος να σπρώχνει το κόσμο στον αθλητισμό, δεν χρειάζεται, δεν είναι ότι καλύτερο.Προτιμώ να τον ωθεί προς τις τέχνες και τα γράμματα.
Δεν θέλω κάτι για μένα αποκλειστικά."
Αγαπητέ Resident, χρειάζεται πολύ μεγάλα αρχ@@δια για να αποδεχτεί κάποιος για τον εαυτό του αυτά που γράφεις...
Μακάρι να είχαμε όλοι μας το θάρρος να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Μπράβο και πάλι.
@nikos dimou - Οι άνθρωποι ψηφίζουν άτομα ή ιδέες (στην Ελλάδα κυρίως άτομα) - στην ΦΣ ούτε το ένα ούτε το άλλο ελκύουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΞαναγύρισα λίγο στα της ΦΙΣ. Ενδιαφέρουσα η τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Σπύρου Ντόβα αλλά και το πολιτικό πρόγραμμα της ΦΙΣ στις ιστοσελίδες της. Βέβαια η καθιέρωση της αγγλικής ωας επίσημης γλώσσας περνάει λίγο σε δεύτερη μοίρα (απλή αναφορά στα περί δικαιοσύνης). Κι εκείνη η Εθνοφρουρά θυμίζει παλαιότερες εποχές (και αποτελεί κακή αντιγραφή της Αμερικάνικης National Guard). Όμως η ΦΙΣ δεν μου φαίνεται τόσο προβληματική όσο στην αρχή - αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς από πιό κοντά.
Με συγχώρητε αν με τα λεγόμενα μου προσέβαλα την αισθητική αρκετών, θα ήθελα απλώς να ομολογήσω πως είμαι 25 χρονών και τα τελευταία δέκα χρόνια που μπορώ να αναλύω και να παρατηρώ τι συμβαίνει γύρω μου, βλέπω καθημερινά τον θρίαμβο της ανοησίας και την επιβράβευση κενότητας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω ξέρω, ποτέ ο κόσμος δεν ήταν καλύτερα από ότι είναι σήμερα σε σχέση με το επίπεδο διαβίωσης και την ελεύθερη πρόσβαση-διακίνηση των πληροφοριών. Συμφωνώ. Γι αυτό και δεν θέλω να γυρίσουμε στο παρελθόν. Όσο και αν με ενοχλούν αυτά που βλέπω γύρω μου, την σημερινή μου ευημερία δεν θα την παραχωρούσα για να επιστρέψω σε κοινωνικοπολιτικές δομές του παρελθόντος.
Όμως την αντιπάθειά και την άρνησή μου να εξισώνετε η πολιτική μου προτίμηση/πρόταση με ανθρώπους κενούς, ανόητους, αδιάφορους, ανενημέρωτους και ασόβαρους, δεν μπορώ να την ξεπεράσω. Πάντοτε θα με ενοχλεί γι αυτό και πάντοτε θα ψηφίζω άκυρο. Όπως έχω το σθένος να αποδεχθώ το γεγονός πως η ψήφος π.χ του κυρίου Δήμου θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και αξία σε σχέση με την δική μου λόγω (χαώδους ίσως) διαφοράς βιωμάτων, γνώσεων, πνευματικού επιπέδου και ειδικού βάρους, έτσι δεν καταδέχομαι η ψήφος μου να βρίσκεται στην ίδια κάλπη και να κάνει παρέα με εκείνη του κάθε «Νίνο» και Κώστα Μαρτάκη, προσμετρώμενη ακριβώς το ίδιο. Μία τόσο ισοπεδωτικά αναξιοκρατική μορφή άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων, προσωπικά την απαρνούμαι διότι την θεωρώ άδικη εκ θεμελίων και βαθύτατα υποκριτική.
Άρα δεν θα έπρεπε εξ’ αρχής να συμμετάσχω στο σημερινό ποστ, διότι υποτίθεται πως δεν με αφορά. Καλή σας συνέχεια.
Ασχετο αλλα ενδιαφερον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη χασετε το ντιβιντι με τη " Καταχρηση Εξουσιας ". Εχει τα #4 & # 5 σταντς στην ιστορια του Γκρηκ σινεμα.
Παρτε μια λιστα.
#1 ) Κρεμασμα απο ταρατσα με σχοινι(χωρις διχτυ).
#2 ) Περασμα απο τζαμαρια.
Βεγγος στον " Παπατρεχα ".
#3 ) Αποφυγη ξιφολογχης στη μουρη.
Καρυδης στο " Αλικη στο Ναυτικο".
#4 ) Καβαλλημα φορτηγου σε κινηση.
#5 ) Θρυμματισμα αμπουλων με τη παλαμη.
Κουρκουλος στο " Καταχρηση Εξουσιας".
Εκείνο που εντυπωσιάζει με τους αρχηγούς των κομμάτων,είναι το γεγονός πως όλοι επισκέφτηκαν τον Χριστόδουλο για να του ευχηθούν περαστικά!Την Παπαρήγα δεν θυμάμαι να τον επισκέφτηκε,αλλά και κείνη,ακουσα ότι του τηλεφώνησε σήμερα για να του ευχηθεί καλό ταξίδι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καλά ο ΚΚ με τον ΓΠ να πιστεύουν ότι με την επίσκεψή τους αυτή κρδίζουν ψήφους,το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ όμως γιατί πισυεύουν ότι επισκεπτόμενοι και ευχόμενοι στον Χριστόδουλο κερδίζουν ψηφοφόρους;
Βασικά,και επειδή όλοι τους βλάπτουν το ίδιο τη χώρα-όπως έλεγε και ο Καβάφης-εγώ θα συνταχτώ με τον ΣΥΝ επειδή τον θεωρώ το μικρότερο κακό.
Κατά τα λοιπά,να μην ακούω για διαφορετικό βάρος στην ψήφο μεταξύ καλλιεργημένων και μη,γιατί λίγο προς φασισμό μου μοιάζει...
Σκαρφίστηκα στα γρήγορα και τα πρώτα διαφημιστικά σποτ του πρώτου γύρου των εκλογών:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι χαζός;
Τόσο το καλύτερο.Ψήφισε τον έξυπνο φίλο σου που θαυμάζεις και άσε αυτόν να ασχολείται με το μπελά των εκλογών.
Αλλο:
Χαζέ η κυριακή αυτή σου ανήκει.Μην αφήσεις τη χαζή σου ψήφο να χαθεί.
Δεν μπορείς να βρείς το εκλογικό τμήμα;
Ψάξε για τον καραφλό με την περιστρεφόμενη φωτεινή σειρήνα στο κεφάλι που θα περιφέρεται στη γειτονιά σου τη μέρα των εκλογών.
Δεν γνωρίζεις κανένα έξυπνο;
Ψήφισε τον εαυτό σου.Μπορεί να είσαι εσύ ο πιο έξυπνος της γειτονιάς.
Φίλε χαζέ:
Αυτή την κυριακή στείλε το ηχηρό σου μήνυμα.
Οχι άλλες χαζομάρες!
Και για να μην ξεχνιόμαστε αδέρφια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ,μακριά από τους καριερίστες και καιροσκόπους μεταμεληθέντες κομμουνιστές,ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ και ΔΑΜΑΝΑΚΗ.
Θα έχει και την πλάκα του το πράγμα,για να δούν,ότι άλλο είναι να βγαίνεις βουλευτής με τις ψήφους του λαού και άλλο με τη λίστα του αρχηγόύ...
Ο zoros είπε:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Οι εθνικές εκλογές έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τον απλό λόγο ότι τις αποφάσεις στην Ευρώπη τις παίρνει η Κομισιόν και όχι το Ευρωκοινοβούλιο. Τους επιτρόπους στην Κομισιόν τους διορίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις, άρα... »
Τις προτάσεις της Κομισιόν, τις υπερψηφίζει ή τις καταψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο.
Πάντως ούτως ή άλλως, μάλλον και εσείς θέτετε τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς θεσμούς (Κομισιόν) πάνω από τους εθνικούς.
Μιά και ανφέρθηκαν σχήματα dream team να καταγράψω κι εγώ το δικό μου - από τους ελάχστους υπάρχοντες πολιτικούς τους οποίους εκτιμώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτόρα, Μάνος, Αλέκος Παπαδόπουλος, Παπαγιαννάκης,
Ανδριανόπουλος, Γιαννάκου, Ανδρουλάκης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης (ΝΔ), και δύο εξωκοινοβουλευτικούς που είχαν κάνει άριστη δουλειά: Γιαννίτσης και Σταθόπουλος.
ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ?
ΑπάντησηΔιαγραφήκατι πολυ περιεργο στατιστικως συμβαινει, απο τη μια, στα Νεα σημερα ειδα οτι οι περισσοτεροι αναγνωστες ψηφιζουν συντριπτικα κατα της υποψηφιοτητας σελεμπριτυ, και απο την αλλη, ειναι σχεδον σιγουρο, οτι οι σελεμπριτυ θα παρουν αρκετους ψηφους, μονο και μονο λογω δημοτικοτητας
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γεωργιάδης στην dream team?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάμε για το ίδιο άτομο;
Αυτόν τον Κερκυραίο/Χιου Γκραντ που ξημεροβραδιάζεται στα παράθυρα προσπαθώντας να μας πείσει ότι ζούμε σε έναν Παράδεισο αλλά δεν το γνωρίζουμε;
Αυτός και ο Γκιουλέκας είναι μακράν οι πρώτοι στο να κάνουν το άσπρο μαύρο.
Αληθινοί σοφιστές...
Θα πρόσθετα στην dream team τον Σταύρο Δήμα της ΝΔ παρόλο που παίζει εκτός Ελλάδος, τον Μπίστη και τον Πάγκαλο που αν ήταν πιο συγκρατημένος θα είχε να προσφέρει πολλά.
Ώρες ώρες θυμίζει ταύρο σε υαλοπωλείο ο μπαγάσας, κλασσικός Αρβανίτης!
doctor
... ή μήπως εννοείται τον Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήlol lol
αυτό να δω από εσένα γάτε και θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ!
Αντιγράφω από την προ ολίγου ομιλία του Καραμανλή για την ανάγκη διενέργειας εκλογών:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού ανάπτυξης, ενός προϋπολογισμού ευθύνης, ενός προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης. Η απόφαση αυτή αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της Πατρίδας. Απαιτείται για την απόφαση αυτή ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία»
Χμ... Μα υπάρχει έστω και ένας που ακούει αυτά κενά λόγια και δεν γελάει?
Ο νέος προϋπολογισμός λέει θα είναι ένας προϋπολογισμός ανάπτυξης (ενώ ο προηγούμενος ήταν οπισθοδρόμησης), ευθύνης(!), και κοινωνικής αλληλεγγύης(!!) και για αυτό πλέον το θέμα είναι εθνικό(!!!) και πρέπει να πάμε σε εκλογές! Μάλιστα. Για την οικογένεια, για την κοινωνία, για την πατρίδα! (ακούω και ένα εμβατήριο ως μουσική υπόκρουση, έχοντας ανατριχιάσει!)
Μα δεν είναι γελοίο να μας λένε ψέματα ακόμα και για τον λόγο που πάμε σε εκλογές? Δεν μας προβληματίζει ότι αν ακόμα και για το πιο απλό πράγμα μας λένε ψέματα, θα μας λένε ακόμα μεγαλύτερα για τα πιο σπουδαία και δύσκολα?
Θα ήταν πολύ πιο ντόμπρο να βγει και να πει: «βλέπω από τις δημοσκοπήσεις ότι ακόμα έχουμε το προβάδισμα και για αυτό το λόγο κατεβαίνουμε σε εκλογές με σκοπό να μείνουμε άλλη μια τετραετία στην εξουσία, επειδή θεωρούμε ότι αυτό θα είναι καλύτερο για τον τόπο». Φυσικά θα υπήρχε θέμα συνταγματικότητας (θεωρητικά συγκαλούνται πρόωρες εκλογές μόνο για μείζον εθνικό θέμα), αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα από το να νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν...
Ο/Η Takis Alevantis είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως η ΦΙΣ δεν μου φαίνεται τόσο προβληματική όσο στην αρχή - αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς από πιό κοντά.
Fri Aug 17, 06:14:00 PM
****
Σίγουρα αξίζει.
Αν είχαν έστω και έναν επώνυμο που θα αυτομολούσε από κάποιο μεγάλο κόμμα, αν είχαν κάποιον (ή και τους δύο) από Μάνο (χωρίς τα "αποφασίζω και διατάσσω" των Bulls) και Ανδριανόπουλο (λίγο πιο επικοινωνιακό) τότε θα είχαν καλύτερη τύχη.
doctor
Δεν βλέπω τηλεόραση - τον Γεωργιάδη τον εξετίμησα για την θέση που πήρε στο Σκοπιανό και την αρθρογραφία του στην Καθημερινή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα ο Πάγκαλος κι Βενιζέλος είναι σημαντικοί - αλλά ο πρώτος κλωτσάει συνεχώς την καρδάρα με το γάλα ο δε δεύτερος είναι τόσο φιλόδοξος που ονειρευόμενος να γίνει πρωθυπουργός ξεχνάει να εργαστεί - στα υπουργεία που ήταν δεν έκανε τίποτα. Ας αφήσουμε τα τραγικά νομοσχέδια (νόμος για τον Τύπο, βασικός μέτοχος, συνταγματικά άρθρα ασυμβίβαστου, κλπ.).
Η...Ντρημ Τημ πασχει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Μητσοτακη,Αλεκος Παπ,Γεωργιαδης,ειναι καραφασιστες στα "εθνικα" θεματα.
Ο Γεωργιαδης δειχνει το αδιεξοδο που εχουν οι "φιλελευθεροι" οταν ειναι μεσα στη πανουκλα του "ελληνισμου" .Υπερασπιζονται τον " προγονο " τους στρατηλατη.
Ωστε ετσι ? Το Μακεδονικο ειναι "Σκ..." ?
@syneas
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίστε άδικος με τον Ανδρουλάκη. Αν ήταν καιροσκόπος δεν θα απείχε από την πολιτική τόσα χρόνια. Αφήστε που είναι πάρα πολύ έξυπνος για να φέρεται κουτοπόνηρα, όπως υπονοείτε.
@Dream Team doncat
Ο Νίκος Γεωργιάδης της ΝΔ είναι φοβερή περίπτωση. Νομίζω ότι εμπίπτει στην κατηγορία "Έξυπνος και ριζοσπαστικός, αλλά αν συνεχίσω έτσι δεν βλέπω ούτε στασίδι σε εκκλησία, όχι έδρα στη βουλή".
Σίγουρα η πιο ιδιόμορφη (Κερκυραίος γαρ) περίπτωση πολιτικού τα τελευταία χρόνια.
Αλήθεια, αυτή η κόρη του δράκουλα, τι έχει κάνει και την εκτιμάτε? Έχει κληρονομήσει όλα τα πολιτικά χαρακτηριστικά του μπαμπάκα (αριβισμός, εγωκεντρισμός, έπαρση, εξουσιολαγνεία κλπ) και νομίζω ότι είναι και χαμηλής ευφυίας.
Τέλος πάντων, παρατηρώ ότι όλοι εμείς που δεν έχουμε ενεργό δράση στην πολιτική, αδιαφορούμε για ιδεολογικές ταμπέλες και εστιάζουμε στα πρόσωπα και τις ικανότητες τους.
Ίσως αυτή να είναι η λύση και, τώρα, καταλαβαίνω και τη στήριξη σας στον Γ.Π., αλλά και την απογοήτευση σας.
Υ.Γ. Δεν είναι τραγικό άνθρωποι όπως ο Σταθόπουλος να στιγματίζονται από μια ομάδα βλακών? Είμαι σίγουρος ότι κάθε πρωι που ξυπνάει λέει 100 φορές από μέσα του "Δεν θα ξαναμπλέξω με την πολιτική"
Για την dream team Παπαντωνιου...μακραν ο καλητερος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήharry, από προσωπικές επαφές είμαι σε θέση να ξέρω ότι έχεις άδικο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινώ από τον τίτλο του άρθρου: "Εκλογές. Και λοιπόν;"
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην προκλητική αυτή ερώτηση, η απάντηση δεν μπορεί παρά να έχει τη μορφή πρόβλεψης. Που, βέβαια, όπως κάθε πρόβλεψη περί εκλογών, έχει μεγάλο ρίσκο και κινδυνεύει να γελοιοποιήσει όποιον τολμά. Παρόλ’ αυτά, σηκώνω το γατίσιο γάντι και προβλέπω τα εξής:
1. Στις εκλογές θα νικήσει η ΝΔ. Για δυο (κυρίως) λόγους:
α. Γιατί το ΠΑΣΟΚ (του ανεπαρκούς Γ.Π.) δεν έχει πείσει ότι μπορεί να προσφέρει πραγματικά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, τουλάχιστον τέτοια που να αξίζει τον κόπο να προτιμηθεί και πάλι, τόσο λίγο χρόνο μετά την 20ετή του κυριαρχία και
β. Γιατί, δυστυχώς, ΚΑΙ αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον δημόσιο πλούτο όχι για να εξυπηρετήσει το γενικό συμφέρον της χώρας, όπως είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά για να εκμαυλίσει το κρίσιμο εκείνο ποσοστό πολιτών, που αρκεί για να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος της (μια από τις βαθιές πληγές της χώρας: το γενικό συμφέρον συνεχίζει να ταυτίζεται, από την κυβερνώσα παράταξη, με το κομματικό συμφέρον).
2. Η νέα διακυβέρνηση της χώρας θα αποτύχει. Δεν θα μπορέσει, δηλαδή, να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα θέματα που, δυστυχώς για μας, απαιτούν άμεση αντιμετώπιση (αναφέρω μερικά: παιδεία, εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, ασφαλιστικό, περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη). Πάλι για δυο (κυρίως) λόγους:
α. Γιατί, από τη στιγμή που, εδώ και χρόνια κι όλο και περισσότερο, ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος διεξάγεται όχι στη Βουλή, αλλά στα δελτία των οχτώ, είναι αδύνατον να ασκηθεί σοβαρή πολιτική που να απαιτεί θυσίες, σχέδιο, προοπτική, βάθος χρόνου, ρήξεις και ανατροπή «κεκτημένων» δικαιωμάτων και
β. Γιατί η ισχνή πλειοψηφία που η ΝΔ (προσοχή, όχι ο ΝΔ) θα έχει στην πεντακομματική Βουλή θα είναι απαγορευτική (εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη, φτιαγμένος για τέσσερα και όχι πέντε κόμματα).
3. Ο Γ.Π. θα αντιμετωπίσει έντονη κριτική στο κόμμα, η οποία θα φτάσει στα όρια της αμφισβήτησής του. Ήδη, από το βράδυ της 16.9 (γύρω στις 11, στο Mega), ο Βενιζέλος (και άλλοι) θα πετάξουν τις πρώτες μπηχτές, τις οποίες, βέβαια, τα μέσα δεν θα αφήσουν να πάνε χαμένες. Η τάξη στο (οικογενειακής ιδιοκτησίας) ΠΑΣΟΚ θα αποκατασταθεί, αλλά το ραγισμένο γυαλί δεν θα κολλήσει.
4. Νέες εκλογές θα διεξαχθούν ανά πάσα στιγμή (το σύνδρομο Συμπιλίδη και το άδοξο τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα στοιχειώνει τον Καραμανλή), το αργότερο όμως το 2010, χρονιά που λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ θα είναι υποχρεωμένο, με βαριά καρδιά, να μην συναινέσει στην επανεκλογή του νυν προέδρου (και να υποστεί, έτσι, τη δικαιολογημένη κριτική ότι σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές). Παίζει όμως και το 2009, με παράλληλη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο. Στις εκλογές αυτές ... (άλλη φορά).
5. Συμπερασματικά: Η πεντακομματική εκπροσώπηση, η απαξίωση των δύο μεγάλων κομμάτων με την πλήρη, σε μεγάλο μέρος της λαϊκής συνείδησης, ταύτισή τους, η έλλειψη ισχυρής και άφθαρτης προσωπικότητας, ικανής να συσπειρώσει υπολογίσιμες λαϊκές δυνάμεις και η μεγάλη πίεση της Ε.Ε. για άμεσες αλλαγές σε καυτά ζητήματα οδηγούν το πολιτικό σύστημα που προέκυψε από το Σύνταγμα του 1975 σε φυσιολογικό τέλος. Τι θα προκύψει μετά είναι άγνωστο. Ό,τι όμως και να ‘ναι αυτό, δύσκολα θα καταπολεμήσει τις μεγάλες και διαχρονικά πανίσχυρες πληγές της νεοελληνικής πραγματικότητας: τον λαϊκισμό και την αναποτελεσματικότητα, τη διαφθορά και τον κομματισμό της κρατικής μηχανής.
Ευτυχές αντίβαρο η (δρομολογημένη) ενίσχυση της ευρωπαϊκής κεντρικής εξουσίας: Τα σοβαρά θέματα θα αποφασίζονται στο κέντρο (Βρυξέλλες), θα επιβάλλονται χωρίς αντίρρηση (τουλάχιστον στις μικρές χώρες) με την απειλή οικονομικών κυρώσεων, και στους τοπικούς «άρχοντες», όλο και περισσότερο, θα απομένει η άσκηση τοπικής μικροεξουσίας, αντίστοιχης με εκείνη που σήμερα ασκούν οι κοινοτικοί άρχοντες (περασμένα μεγαλεία και θυμώντας τα να κλαις).
---
ΥΓ Η στάση του ΔΟΛ για τον θάνατο του Γ.Κ. αξιοκατάκριτη. Και, δυστυχώς, αναμενόμενη. Κρίμα, και πάλι κρίμα, για το συγκρότημα που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα ‘πρεπε ανθρώπους σαν τον Γ.Κ. να τους προβάλλει κάθε μέρα στην πρώτη σελίδα.
Αγαπητέ Μασκοφόρε,
ΑπάντησηΔιαγραφήνομίζω ότι το "εκλογικό ρεύμα" δεν αλλάζει για λίγες ημέρες...
Επιμένω κάτι άλλο θα εμφανιστεί τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου... και τους εξανάγκασε σε εκλογές πανικού... [όλους...]
ΝΔ, σας ευχαριστώ για τον Χατζηδάκη... Τον θεωρώ ένα από τα καλύτερα και αξιότερα στελέχη της ΝΔ... Μέχρι στιγμής έχει παραμείνει σημαντικά ανεπηρέαστος.... Αν και είναι μάλλον αδύνατον να αξιοποιηθεί... (τζάκια γαρ)
Η δηλωση Γεωργιαδη για το Μακ ηταν...ελληνικο φως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλεγε οτι... " εμεις ειμαστε απογονοι Αλεκου,αλλα επειδη οι ξενοι δεν μας καταλαβαινουν,να εγκαταλειψουμε τη προσπαθεια ".
Ο Αλ Παπ ζητουσε να μη περιθαλπονται οι λαθρομεταναστες αλλα αντιθετα οι γιατροι να τους ρουφιανευουν στην Ασφαλεια.
Η Μητσοτακη υπερηφανευεται για τον στρατηλατη & τον παππου της που ηταν " Μακεδονομαχος ".
Στη Γραικια δεν υπαρχει φιλελευθερισμος,παρα μονο σαν δεκανικι του καπιταλισμου σε οικονομικα θεματα.
Σε εθνικη ιδεολογια,ειναι ολοι... αρχαιοι.
η ντόρα συνιστά παράδειγμα ακραίου νεποτισμού και φυσικά, κακέκτυπον...
ΑπάντησηΔιαγραφήως δήμαρχος αθηναίων έλαμψε διά της παντελούς απραξίας της, ούτως ή άλλως stepping stone γιά το υπ.εξ ήταν αυτή η θέση, αλλά, βρε αδελφέ, το κάνουμε λίγο πιό κομψά...
θυμάμαι πως ως υπουργός πολιτισμού στην κυβέρνηση πατρός της είχε φέρει αυτόν τον ανεκδιήγητο yannis στο ηρώδειο (τον θυμάστε?) και καμάρωνε κιόλας!
ο πατήρ σαφώς υπερέχει σε όλους τους τομείς της ευφυΐας μηδέ εξαιρουμένης.
Αγαπητέ Νικόδημε συγνώμη αλλά για τον Γεωργιάδη πέφτεις έξω, ο άνθρωπος στην προηγούμενη ζωή του πρέπει να ήταν η Αντουανέτα , όσο για τον Πάγκαλο νομίζω ότι έχει θέση στην ομάδα , η δε Ντόρα θα πρέπει να αποκλειστεί λόγω Πατρός, δεν μπορεί να διαφέρει και πολύ από τον πατέρα της αφού στην αγκαλιά του έμαθε την πολιτική, δεν έχετε προσέξει ότι και οι δύο λένε τα πάντα με χαμόγελο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν ωραίες οι θεωρίες αλλά θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο αποτέλεσμα.
Το σύνθημα ψηφίστε τους με το χρώμα του δάσους , μαύρο κατάμαυρο, νομίζω ότι είναι αρκετά πετυχημένο.
Δεν ψηφίζουμε μεγάλα κόμματα , φυσικά το αυτό ισχύει και για το ΚΚΕ.
Από τους φίλους και τους γνωστούς που θα τα ψηφίσουν ας τους πείσουμε να ψηφίσουν τους αξιόλογους, πράγμα που στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να γίνει όχι όμως στην επαρχία που η σχέση ψηφοφόρου βουλευτή είναι πελατειακή.
Τέλος μερικοί φίλοι ας κάνουν κάποιες προτάσεις για κάποια μικρά κόμματα και εάν στο τέλος δεν συμφωνήσουμε στέλνουμε τον Λεβέντη στην Βουλή.
Άσε που (σύμφωνα με το ρεπορτάζ μεγάλου τηλ. σταθμού) η Ντόρα εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να είναι ο γιος της υποψήφιος βουλευτής. Αυτός, βέβαια, αρνήθηκε. Πόσοι πια;
ΑπάντησηΔιαγραφήTrivial (πλην διαφωτιστικό) για τον Καραμανλή:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Όταν έγινε πρωθυπουργός, η ΕΤ3 μετέδωσε μια συνέντευξή του από τότε που ήταν άσημος βουλευτής. «Εάν δεν ήσασταν πολιτικός τι θα θέλατε να είστε;» τον ρωτήσανε. «Στρατιωτικός» απαντά. «Για την πειθαρχεία. Τη δική μου, όχι των άλλων.» Αντιπροσωπευτικό για το ποιόν του.
2. Πολιτικό του πρότυπο δεν είναι όπως θα περίμενε κάποιος, ο θείος του, αλλά ο Ανδρέας. (Παράδοξο της ζωής; Οιδιπόδειο; Ο Γιωργάκης, με τους χαμηλούς τόνους του, μοιάζει να έχει πρότυπο τον γέρο Καραμανλή παρά τον πατέρα του.)
Οι δύο χειρότερες τετραετίες της μεταπολίτευσης για μένα ήταν οι δύο πρώτες του Ανδρέα. Αλλά επειδή έλειπα δέκα χρόνια και δεν γνώρισα τον καιρό του Ωνασείου, επιφυλάσσομαι.
Θα συμφωνήσω με τον Τάκη Αλεβαντή, νομίζω ότι την αδικήσαμε τη ΦΙΣ, αλλά και οι ίδιοι φαίνεται ότι βελτιώνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα τη συνέντευξη του κου Σπύρου Ντόβα απ' το link του Τάκη, ξαναδιάβασα την ιδρυτική διακήρυξη και το πολιτικό τους πρόγραμμα.
Δεν μου φάνηκαν καθόλου "ακραιφνείς",
παρά μόνο ελαφρώς φλύαροι
(χρειάζεστε έναν Δήμου ή έναν Κουμάντο...)
Πάντως, επειδή συμφωνώ με πάνω από το 95% του προγράμματος,
αρχίζω πλέον να το σκέφτομαι σοβαρά να τους ψηφίσω.
Ο κος Ντόβας ήταν εξαιρετικά συμπαθής στη συνέντευξη
(μην τη χάσετε, o μεσαίος κύριος... κεντάει, ειδικά στο σημείο που συγκρίνει τις τηλεπικοινωνίες με τους φούρνους!)
Δεν συμφωνώ με την άποψη περί αναγκαιότητας επωνύμων ονομάτων στο σχήμα
(ένας καλός λόγος από κάποιους, δεν θα έβλαπτε - ακούς αφεντικό;...)
Προτιμώ νέα πρόσωπα,
όχι γιατί δεν μ' αρέσουν κάποια παλιά
(καις και τα λίγα χλωρά, μαζί με τα ξερά βρε ihafia),
αλλά γιατί πιστεύω στη δυναμική ενός συμπαθητικού νέου προσώπου
(δείτε επιτυχία Τσίπρα).
Προτείνω στον αγαπητό Γ. Σαρηγιαννίδη και την παρέα της ΦΙΣ
να επιλέξουν επειγόντως κάποιον frontman
(πείτε τον όπως θέλετε, αν σας ενοχλεί το αρχηγός)
για να βγει μπροστά σε συνεντεύξεις κλπ
(δεν έχω δει άλλους, αλλά κι ο κος Ντόβας μια χαρά είναι).
Nομίζω επίσης ότι χρειάζεται κατεπειγόντως
κάποια διαφημιστική εταιρεία,
για να δουλέψει σε επίπεδο marketing και promotion
(οι θέσεις πρέπει να χωρέσουν σε μια σελίδα, για να επικοινωνηθούν με το πολύ κοινό - ποιος θα κάτσει να διαβάσει τα σεντόνια του προγράμματος;)
Τέλος, προτείνω να βγει η φωτό του Κοραή, δεν έχω τίποτα με το μακαρίτη,
αλλά η φωτό του (και οποιουδήποτε άλλου) δείχνει παλιομοδίτικη,
δεν ταιριάζει με το φρέσκο αέρα που θα πρέπει να πνέει στη ΦΙΣ.
Ας ελπισουμε οτι ο " Ναπολεων της Συμπρωτευουσας " Παπαθεμελης θα κοψει την εισοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καθεστωτικοι θα καννιβαλισουν αλληλους & εμεις θα σπαμε πλάκα.
Σιγουρα η αποχη θα σπασει ρεκορ,ιδιως στους νεους ψηφοφορους.
kolassasb
ΑπάντησηΔιαγραφήτο να αποκλείσεις κάποιον λόγω καταγωγής είναι απαράδεκτος ρατσισμός.
Τα κουτσομπολιά των τηλεοπτικών σταθμών είναι για τα μπάζα.
Τους ανθρώπους που επέλεξα τους έχω γνωρίσει προσωπικά - και έχω ίδια γνώμη.
Είμαι εξοργισμένος. Θα αναγκαστώ να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ και δεν το θέλω με τίποτα, αλλά βλέπω την θίασο της αλαζονείας στην τηλεόραση και είμαι στα πρόθυρα του εμετού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτόρα με πατρικό χαμόγελο σε αιτιάσεις ότι δεν είναι σωστή η προκήρυξη εκλογών όταν ο κόσμος λείπει σε διακοπές και δεν έχει διάθεση (και χρόνο) να ασχοληθεί, απαντά εσείς θέλατε εκλογές, τώρα φοβάστε?
Βουλγαράκης σε άλλες αιτιάσεις ότι καταθέτουν παροχολογικά νομοσχέδια που δεν προλαβαίνουν να τα ψηφίσουν, απαντά ας μας ψηφίσουν να τα κάνουμε πράξη μετά τις εκλογές.
Οχετός μικροπολιτικής.
Καλησπέρα και καλή επιστροφή στον Doncat!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο η αναγγελία των εκλογών, λίγο ότι η Λιλιπούπολη συμπίπτει χρονικά με το πρώτο έτος της Νομικής για μένα (συνειρμός λόγω της απώλειας του Γιώργου Κουμάντου), ακούω τα τραγούδια της Λιλιπούπολης στην εξοχή. [Θυμάστε το "Λαέ της Λιλιπούπολης"?]
Δεν εκτιμώ τους Χαρχούδες (έχουμε αρκετούς), βαριέμαι τους Δυστροπόπιγγες (κι απ' αυτούς έχουμε).
Να δώσω βάρος σε πρόσωπα και να ψηφίσω υποψήφιους βουλευτές, παλιούς ή καινούργιους, ανεξάρτητα από τη θέση μου για το κόμμα τους? Μπα, στη δική μου εκλογική περιφέρεια (ας μην την πω), δεν περιμένω ενδιαφέροντα πρόσωπα - το αντίθετο θα έλεγα.
Λευκό, λοιπόν. Ξέρω τον αντίλογο, αλλά άλλη λύση δεν βλέπω αφού η ψήφος είναι υποχρεωτική.
Τί θα ήθελα? Το αντίθετο απ' ό,τι βλέπω ως τώρα.
Τί βλέπω ως τώρα? Πολιτικάντικη προσέγγιση σ' ό,τι απαιτεί ορθολογική - τεχνοκρατική προσέγγιση, και δήθεν οικονομική προσέγγιση σ' ό,τι απαιτεί κοινωνική συνείδηση (ήτοι, υγεία, πρόνοια, παιδεία).
andy
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα σοβαρά πιστεύεις ότι θα ψηφιστεί ο παγκοσμίως άγνωστος κύριος Ντόβας επειδή έδωσε μία τηλεοπτική συνέντευξη;
Συμπαθείς είναι όλοι στην ΦΙΣ - αλλά δεν θα περάσουν τις 10.000 ψήφους πανελληνίως.
(Βάζει κανείς στοίχημα;)
Σχετικά με την ισότητα της ψήφου διαφορετικών ανθρώπων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλή σωστά το αποτέλεσμα των ψήφων έχει την ίδια αριθμητική βαρύτητα. Διότι οι ψήφοι ολων διέπονται απο την χρονική ισότητα της ψηφοφορίας.
Οσοι έχουν προσόντα εκδηλώνουν τη ψήφο τους διαρκώς σε όλη τη τετραετία, στην οικογένεια, στο έργο, στην άϋλη και υλική δημιουργία.
Οδηγώντας την πρώτη μέρα επιστροφής στην Ελλάδα μετά από τρεις εβδομάδες διακοπές στο εξωτερικό πρόλαβα και τα είδα όλα μέσα σε λίγες ώρες: ο μπάρμπας που ξημερώματα πότιζε με το λάστιχο το δρόμο έξω από την παραθαλάσσια ταβέρνα του στην Ηγουμενίτσα έτσι για να βλέπει τα νερά να τρέχουν, ο οικογενειάρχης με το παλιό nissan sunny γεμάτο με την οικογένεια για τον οποίο η διπλή γραμμή δεν σημαίνει απολύτως τίποτα όταν πρόκειται να επιδοθεί στο εθνικό μας σπορ της άνευ λόγου προσπέρασης (στο τσακίρ κέφι και απ΄ τα δεξιά), οι παραθεριστές που έψηναν στον κήπο του αυθαίρετού τους δίπλα στο δρόμο γεμίζοντας τον τόπο καπνούς, η εικαστική παρέμβαση των διερχόμενων οδηγών με τα εκατοντάδες πεταμένα μπουκαλάκια και σκουπίδια σε κάθε στροφή της διαδρομής, το κακοσυντηρημένο οδόστρωμα που σε προσκαλεί θέλοντας και μη να χορέψεις στο ρυθμό του. Όψεις της υπανάπτυξης. Αλήθεια, πόσες εκλογές χρειάζονται για να αλλάξουν όλ' αυτά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τη ΦΙΣ στοιχηματιζω οτι δεν θα περασει τις 3 χιλ ψηφους. Οι περισσοτεροι εκει μεσα ειναι αρβανιτες,φυσει...μη φιλελευθεροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήNoμίζω, όποιος ψηφίζει "ανοικτή κοινωνία" ψηφίζει με κριτήρια εξωτερικής πολιτικής και όχι με συνθήκες πολιτικής ομηρείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια ευτυχισμένο τέλος έχει ο Γιώργος Κουμάντος, η πνευματική διάυγεια που διακρίνει κανείς στην πρόσφατη αρθρογραφία του με κάνουν φανατικό μαθητή του, τον ευχαριστώ. Εμαθα και αισιοδοξώ ποσο απλό είναι να δημιουργείς άν δεν υποχωρείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κακίες είναι αυτές για τη ντόρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί η κοπέλα να πίνει λίγο αίμα παραπάνω αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σόϊ της είναι εθνικό κεφάλαιο για τα καρπάθια και ξελασπώνει τουριστικά τους ρουμάνους.
Θα μου πείτε εμείς δεν είμαστε ρουμάνοι.
Δεν είμαστε μεν ρουμάνοι αλλά τα αδέρφια μας της βαλκανικής (που θάλεγε και ο χάρυ) θα υποστούν πλήγμα εάν οι λιγοστοί απόγονοι του κόμη που σκορπίστηκαν στα βαλκάνια αρχίσουν να φυλλορροούν.
Τι ζητάει η κοπέλα;
Να δαγκώσει στο λαιμό τον κωστάκη και να αναλάβει την πρωθυπουργία για να μπορεί να πινει αίμα με την ησυχία της.Ευγενής στόχος.
Συγνώμη αλλά αν σε κάθε τρίτο-τέταρτο σχόλιο ακούμε περί αρβανιτο-γραικών νομίζω Νίκο ότι το ιστολόγιό σου μετατρέπεται σε να μην πω τι ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ κακή για όλους τους λόγους που έχουν αναφερθεί ήδη, και κυρίως από ΝΔ και Zorro. Προσωπικά δεν ελπίζω σε τίποτα προοδευτικό από τον ΚΚ και την παρέα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα μικρά κόμματα, έχω ψηφίσει επανειλημμένα Συν., αλλά η σημερινή ηγεσία Αλαβάνου θα με οδηγήσει να τον μαυρίσω. Μια εκλογική αποτυχία θα είναι ένα καλό κίνητρο για μια πραγματική ανανέωση στην ανανεωτική αριστερά.
Για το ΓΠ δεν τρελαίνομαι, όμως πιστεύω πως αξίζει να του δοθεί μια ευκαιρία. Άσχετα με το σημερινό του χλιαρό προφίλ, πιστεύω πως αν γίνει Πρωθυπουργός θα προωθήσει πολλές από τις φιλελεύθερες απόψεις του.
Το ΠΑΣΟΚ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Κι εμένα με πιάνει ναυτία με όλους αυτούς τους Λαλιώτηδες, Πρωτόπαπες, Κακαουνάκηδες, Παπουτσηδες κλπ., ελπίζω όμως πως η κυρίαρχη κατεύθυνση θα είναι προοδευτική και φιλελεύθερη. Με πιάνει κατάθλιψη όταν σκέπτομαι πως θα περάσουμε άλλη μια τετραετία με το Γιακουμάτο και τον Πολύδωρα.
Τάκη έχεις δίκιο. Χάρρυ το έχεις παρακάνει με τις ταμπέλες και τους χαρακτηρισμούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεχάσαμε το κόμμα των Ωραίων: Καϊλή, Ράπτη, Γκερέκου θα τρώγονται ποια θα είναι η αρχηγός (κάτι σαν το τρίδυμο Παπαθεμελής-Καρατζαφέρης-Ψωμιάδης). Και θ' ακολουθούν οι όποιες διακοσμητικές παρουσίες ανδρών-γυναικών. Από Συλβάνα Ράπτη και Ελ. Ανουσάκη μέχρι Κώστα Καρρά και Μάρω Κοντού.
ΑπάντησηΔιαγραφή@don said,
ΑπάντησηΔιαγραφήandy, μα σοβαρά πιστεύεις ότι θα ψηφιστεί ο παγκοσμίως άγνωστος κύριος Ντόβας επειδή έδωσε μία τηλεοπτική συνέντευξη;
Δεν είπα κάτι τέτοιο,
το αντίθετο μάλιστα,
τους συμβούλεψα να βελτιώσουν το marketing και το promotion τους.
Το κριτήριο της (πρόθεσης) ψήφου μου
δεν είναι η δημοφιλία του κόμματος,
(όπως και τότε που ψήφισα τους Ταύρους).
Δεν ενστερνίζομαι την άποψη harry, τουλάχιστον για τις συγκεκριμένες εκλογές - δεν νομίζω ότι προσφέρω απολύτως τίποτα ψηφίζοντας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ - τουναντίον θα έλεγα!
Έτσι, το δίλημμα γίνεται ή αποχή ή λευκό ή ένα μικρό κόμμα χωρίς τύχη,
που όμως έχει σωστές αρχές
και ένα παγκοσμίως άγνωστο πρόσωπο αλλά καθαρό και με όρεξη.
Άλλωστε, δεν αποφάσισα να τους ψηφίσω, θα αποφασίσω στο δρόμο για το εκλογικό κέντρο.
Μέχρι τότε, περιμένω να δω τις επόμενες κινήσεις τους.
Ερώτηση φιλοσοφικού περιεχομένου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάποιος αναλάβει θέση έμμισθου Διευθύνοντος Συμβούλου σε εταιρεία και η εταιρεία χρεοκοπήσει, ευθύνεται με την προσωπική του περιουσία αυτός και τα παιδιά του, έχει ποινικές ευθύνες και μπορεί να πάει και φυλακή.
Αν κάποιος πολιτικός αναλάβει την πρωθυπουργία μιας χώρας και η χώρα χρεοκοπήσει, δεν ευθύνεται για τίποτα, τα παιδιά του μπορούν να πολιτευθούν και αυτός πάει στη Γαλλία.
Γιατί;
Στο φιλοσοφικού παραπάνω βάλτε μπροστά και ένα αμπελο...
ΑπάντησηΔιαγραφήaggelos-x-aggelos
ΑπάντησηΔιαγραφήαν η εταιρία είναι ανώνυμη... δεν ευθύνεται ούτε το Δ.Σ. ούτε οι μέτοχοι. Εκτός αν έγιναν παρανομίες οπότε μπορεί να προκύψουν ευθύνες (όχι για τους μετόχους).
Δεν είπα για ολόκληρο το Δ.Σ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος όμως έχει ευθύνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω.
Τέλος πάντων, αμπελοφιλοσοφία ήταν...
Μια και τους πιάσαμε όλους, επιτρέπεται κατάχρηση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που ποτέ δεν κατάλαβα για τον Βενιζέλο, είναι πως ένας άνθρωπος που ας πούμε είναι ΠΑΣΟΚ, εντάξει, αλλά είναι και έξυπνος και έχει φιλοδοξίες, μπαίνει στο κόμμα στη χειρότερη ηθικά περίοδό του. Τότε που η ξανθιά εγκαθιδρύθηκε σαν «Αντ’ αυτού» (του Ανδρέα), τότε που οι εκλογικοί νόμοι άλλαζαν σαν τα πουκάμισα, που τα λεφτά κυκλοφορούσαν με τα Pampers, τότε διάλεξε ο Βενιζέλος να μπει στην πολιτική σκηνή. Και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι ήταν η πιο δύσκολη περίοδος για τον Α. Παπανδρέου. Μα δεν ήταν από τις χειρότερες για την Ελλάδα; Να παίζει ρόλο ο αστρολόγος της ξανθιάς στην πολιτική καθημερινότητα και ένας έξυπνος άνθρωπος, με σοβαρές φιλοδοξίες, να διαλέγει εκείνη την ώρα να μπει στην πολιτική και να γίνεται και κυβερνητικός εκπρόσωπος;
ΥΓ. Προτιμώ το ακατανόητο - γιατί η πιο λογική εξήγηση ("τώρα με τόσους φελλούς θα επιπλεύσω πιο σίγουρα") παραείναι κυνική.
επειδη μου αρεσει να βλεπω ισους αντιπαλους σε πραγματικη αμιλα, πρεπει να παραχωρησει τη θεσητου ο Γ.Παπανδρεου στον Βενιζέλο ή τον Παγκαλο, και να γινει της Ποπης στις κάλπες:)
ΑπάντησηΔιαγραφήο ιδιος μπορει να γυρισει στο υπουργειο εξωτερικων, οπου ηταν πολυ επιτυχημενος και τον χαιρόμασταν (ελπιζω να διαβαζει το μπλογκ αυτο...)
πιστευω οτι ηπροσωπικοτητα του απλα δεν πειθει τον μεσο ελληνα διοτι εχουμε μαθει σε πρωθυπουργους ολιγο πιο λαικους να το πω? τελοσπαντων, δεν εχει τιποτα στραβο ο Γιωργος, απλα ισως δεν κανει για τη κυβερνηση αυτης της χωρας και κουλτουρας,,, της Σουηδιας ισως...
@andy dufresne said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτιμώ νέα πρόσωπα,
όχι γιατί δεν μ' αρέσουν κάποια παλιά
(καις και τα λίγα χλωρά, μαζί με τα ξερά βρε ihafia),
---------------------------
Σ' έναν χωρισμό υπάρχουν πάντα και 2-3 ''υπέρ'' ικανά σε κρατήσουν για μια ακόμα φορά στην σχέση παραμερίζοντας τα ''κατά'' που σε έφεραν σε κατάσταση χωρισμού.
Το θέμα είναι ότι σκεπτόμενος έτσι χωρισμός δεν γίνεται!!!
:-)))
---------------------------
@delta_mike said...
η ντόρα συνιστά παράδειγμα ακραίου νεποτισμού και φυσικά, κακέκτυπον...
ως δήμαρχος αθηναίων έλαμψε διά της παντελούς απραξίας της, ούτως ή άλλως stepping stone γιά το υπ.εξ ήταν αυτή η θέση, αλλά, βρε αδελφέ, το κάνουμε λίγο πιό κομψά...
θυμάμαι πως ως υπουργός πολιτισμού στην κυβέρνηση πατρός της είχε φέρει αυτόν τον ανεκδιήγητο yannis στο ηρώδειο (τον θυμάστε?) και καμάρωνε κιόλας!
ο πατήρ σαφώς υπερέχει σε όλους τους τομείς της ευφυΐας μηδέ εξαιρουμένης.
Fri Aug 17, 07:55:00 PM
---------------------------------
Συμφωνώ και προσυπογράφω. Έχει όμως την καλύτερη οδοντοστοιχία από όλους τους πολιτικούς και δημοσιογράφους. Μια βόλτα στο δελτίο των 8 σήμερα και καταλαβαίνει κανείς αμέσως ότι οι οδοντίαντροι έκαναν χρυσές δουλειές φέτος το καλοκαίρι.
--------------------------
Επίσης κάποιος να πει στον Βουλγαράκη να μην πετάει κάθε τρεις και λίγο την γλώσσα έξω σαν βοιδο-boy γιατί τρώει το μακιγιάζ και τα χείλη του γράφουν υπερβολικά σε magenta απόχρωση. Εκτός και αν θέλει να μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι έχει υψηλό αιματοκρίτη (ως σεξουαλικό υπαινιγμό. Και πάλι όμως δεν σώζεται γιατί δείκτης ετοιμότητας εραστή δεν είναι η επάρκεια αποθεμάτων αλλά το ποσό που δραστηριοποιείται στην κρίσιμη φάση. Η αερόβια ικανότητα του κυρίου Βουλγαράκη (σαφώς συνδυασμένη με την απόδοση του κυκλοφορούντος οξυγόνου στους ιστούς σε υψηλές ταχύτητες) είναι σαφώς πιο χαμηλή από του Γ.Παπανδρέου.
Άρα και αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια του Κου Λούλη ( επιδείξεως ρωμαλέων συντηρητικών αρσενικών πολιτευτών ως δείγμα υγείας της παρατάξεως) χρήζει επιδιόρθωσης.
@harrygreco said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ sadist ειναι πορνογραφος & χρειαζεται εμπαργκο.
-------------------------------
Με την δική σου λογική είμαι και Ισλάμ. Για ρώτα την Κυρά Γκιουλ γΙΑΤΙ ΠΡΟΣΈΛΑΒΕ ΒΙΕΝΝΕΖΟ ΣΤΥΛΙΣΤΑ για επανασχεδιασμό της μαντήλας της και όλης της γκαρνταρόμπας της!
:-)))
Νικόδημε, κάνεις λάθος για τη Γιαννάκου. Είναι μεγάλο μούτρο, πολύ αναξιοκράτισσα, μεγάλη ρουσφετομάνα:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://axiologisibouleytwn.wordpress.com/Γιαννάκου-Μαριέττα/
Θέμη Λαζαρίδη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχετε δίκιο για την Γιαννάκου. Δεν έχει σημασία πόσες δημοσιεύσεις έχει ένας διοικητικός - δεν κρίνεται ως επιστήμων.
Σημασία έχει ότι έκανε έργο (το παραδέχεστε κι εσείς) εκεί που οι προκάτοχοί της δεν έκαναν τίποτα. Σημασία έχει ότι άντεξε στις πιέσεις, ακόμα και του πρωθυπουργού, για το βιβλίο ιστοριας της 6ης Δημοτικού.
Όποιος ξέρει το γενικό χάλι του ΥΠΕΠΘ της βγάζει το καπέλο.
Παιδιά,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δημοκρατία, όπως και η μινι φούστα, θέλει αρετή και τόλμη. Θέλει και κάτι άλλο: δουλειά.
Οχι να λέμε δουλειά και να εννοούμε τη δουλειά των άλλων (κάφρων). Προσωπική, επώδυνη, μακροπρόθεσμη και δεσμευτική εργασία, χωρίς να βλέπει κανείς το φως στη άκρη του τουνελ. Δεν υπάρχουν keyboard shortcuts.
Και μόνο που το σκέφτομαι, κουράζομαι και λεω να πιω ένα fredo.
@ Nikos Dimou
ΑπάντησηΔιαγραφή«Σημασία έχει ότι έκανε έργο (το παραδέχεστε κι εσείς) εκεί που οι προκάτοχοί της δεν έκαναν τίποτα. Σημασία έχει ότι άντεξε στις πιέσεις, ακόμα και του πρωθυπουργού, για το βιβλίο ιστοριας της 6ης Δημοτικού».
Συμφωνώ για τις επιτυχίες της Μ. Γιαννάκου. Και θεωρώ εξίσου μεγάλης σημασίας την καθιέρωση - επιτέλους - μιας ελάχιστης βαθμολογικής βάσης, για τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια.
Μακάρι να είχε λίγο περισσότερη τόλμη και να πραγματοποιούσε όλες τις προτάσεις Βερέμη.
Μακάρι επίσης να ερχόταν σε ρήξη με το «θεσμό» των φροντηστηρίων.
Ταιριάζει κι εδώ, ταιριάζει και στο dimoutech κατά κάποιο τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις ήρθε στο ξενοδοχείο που δουλεύω, ένα ζευγάρι Βέλγων. Όταν τους ζήτησα διαβατήρια, έβγαλαν δύο "τηλεκάρτες", οι οποίες είχαν πάνω τις φωτογραφίες τους, εθνικότητα, ημερομηνία λήξης, ένα τσιπάκι, σαν αυτό της τηλεκάρτας και αυτά μόνο (δεν πρόσεξα αν είχε ημερομηνία γέννησης, αλλά μάλλον δεν είχε).
Είναι οι καινούργιες βέλγικες ταυτότητες. Όσες πληροφορίες είναι απαραίτητες για την εξακρίβωση των στοιχείων, βρίσκονται στο τσιπάκι, άρα στη διάθεση ΜΟΝΟ του κράτους.
Τώρα, άντε να ψηφίσεις τους δικούς μας τους μαμελούκους.
Eχετε πλάκα όλοι. Ασχολείστε με τους πολιτικούς λες και είναι νορμάλ άτομα. Οι τύποι είναι για να τους κρεμάς ταμπέλες "είμαι τεντυμπόης" και να τους πετάς ληγμένα γιαούρτια. Άμα δω κανέναν απο αυτούς στη λαική της γειτονιάς μου πρίν τις εκλογές, θα τον λούσω, σας το ορκίζομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύντομες απαντήσεις στα παραπάνω σχόλια:
ΑπάντησηΔιαγραφή1.@andy dufresne: Έχουμε ήδη εκλέξει πρόεδρο της ΦΣ στο ιδρυτικό μας συνέδριο τον Απρίλη που μας πέρασε. Είναι ο Φώτης Περλικός. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το blog του: http://www.perlikos.gr/ (και για το συνέδριο εδώ: http://www.greekliberals.net/civilaction/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=1)
2.@harrygreco: Δεν ξέρω καν τι σημαίνει το ότι οι περισσότεροι στη ΦΣ είναι αρβανίτες, οπότε δε μπορώ και να απαντήσω. Περίμενα λοιδορίες του τύπου αμερικάνοι, ευρωλιγούρηδες κλπ., αλλά το αρβανίτες ομολογώ με ξάφνιασε.
3.@ΝΔ: Το 10,000 μπορεί όντως να είναι δύσκολος αριθμός για ετούτη τη φορά. Εγώ δε βάζω στοίχημα. Την επόμενη όμως ελπίζουμε να είμαστε πιο έτοιμοι. Βήμα-βήμα.
4.@andy dufresne: Όντως πάσχουμε στο μάρκετινγκ όπως αναφέρεται πιο πάνω, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. Ότι κάνουμε όμως το κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο, με δικά μας έξοδα και δική μας προσωπική εργασία – οπότε αναγκαστικά δουλεύουμε με περιορισμένους πόρους και προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με ό,τι διαθέτουμε.
Δεν είμαστε (ευτυχώς; δυστυχώς;) ένα κόμμα που το συνδέουν κάποια φανταχτερά πρόσωπα, αλλά οι ιδέες μας. Είμαστε (ευτυχώς; δυστυχώς;) ερασιτέχνες ακόμα – όμως μαθαίνουμε. Προσωπικά, πριν από 1,5 χρόνο ούτε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να είναι μέλλος κόμματος. Κι αν μου το έλεγε κανείς, θα το απέκλεια κατηγορηματικά. Κι είμαστε αρκετοί αυτοί στη ΦΣ που δεν έχουμε καμία εμπειρία με τους κομματικούς μηχανισμούς και τα παιχνίδια των εκλογών. Τώρα που αποφασίσαμε να σηκώσουμε κεφάλι από τα βιβλία μας και τους υπολογιστές μας, ελπίζουμε σιγά-σιγά να μάθουμε.
Μη μας ξεγράφετε όμως ακόμα…
Η Γιαννάκου υπήρξε μια σχετική απογοήτευση, κυρίως λόγω της αυταρχικότητας που επέδειξε κάποιες φορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης, το ΥΠΕΠΘ είναι μάλλον το πιο αμαρτωλο υπουργείο από άποψης ρουσφετολογικής. Κυρίως με τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης έγινε πραγματική σφαγή. Έδιωξαν καθηγητές με μεταπτυχιακά και διαδακτορικά για να προωθήσουν απλούς πτυχιούχους που δεν ήξεραν καν αγγλικά.
Ο/Η G. Sarigiannidis είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφή2.@harrygreco: Δεν ξέρω καν τι σημαίνει το ότι οι περισσότεροι στη ΦΣ είναι αρβανίτες, οπότε δε μπορώ και να απαντήσω. Περίμενα λοιδορίες του τύπου αμερικάνοι, ευρωλιγούρηδες κλπ., αλλά το αρβανίτες ομολογώ με ξάφνιασε
--------------------------------
Πάει τελείωσε η ΦΣ. Την εξόντωσε ο χάρρυ με το αρβανιτοκτόνο του.
Αν δεν ανεβει το σχολιο απαντηση μου στον Ιστανμπουλιτη,θα αποχωρησω απο το μαγαζι. Ειναι πολλοστη φορα που συμβαινει αναρμοστη συμπεριφορα εναντιον μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επάνοδο και από εμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζοντας τα σχόλια που προηγήθηκαν με έπιασε μεγάλη απογοήτευση. Μου θύμισαν όλα όσα έχουν δει τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια. Ευρισκόμενος στο εξωτερικό μέχρι και τον Σεπτέμβριο μάλλον δεν θα ψηφίσω.
Συνεχίζουν πάντως και σε αυτές τις εκλογές να πρωταγωνιστούν άνθρωποι που έχουν διακριθεί για τον λαϊκισμό τους. Το έργο της παρούσας κυβέρνησης λίγο, όπως για παράδειγμα: νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, έστω και λειψός, αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, κάποια εξέλιξη στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων (π.χ. καύση νεκρών, κατάργηση άδειας Μητροπολίτη για ανέγερση ναού ή ευκτήριου οίκου).
Τα λάθη και οι γκάφες πολλά.(αποκορύφωμα θεωρώ το ρεζιλίκι με τον βασικό μέτοχο).
Από την άλλα ένα ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να μην ξέρει που βαδίζει. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η θέση του για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Όσο για τον Παπανδρέου να θυμίσω ότι δεν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία προτείνοντας τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο στο Επικρατείας και άλλαξε στην πορεία. Διαβάζοντας τα σχόλια θυμήθηκα τη "δράση" του ως Υπουργού
Παιδείας της κυβέρνησης Σημίτη κατά την προεκλογική περίοδο του 1996. Ενώ είχαν προκηρυχθεί και τότε πρόωρες εκλογές "θυμήθηκε" το υπουργείο Παιδείας ότι τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας είχαν τη δυνατότητα να δεχθούν περισσότερους φοιτητές από αυτούς που είχαν δηλώσει ότι μπορούσαν την άνοιξη, όπως γινόταν και γίνεται κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξουν οι βάσεις εισαγωγής που είχαν ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν! Το "Τσοβόλα δώστα όλα" φάνταζε πλέον ένας απλό νηπιαγωγείο λαϊκισμού.
Όσο για τον Αλαβάνο τι να πει κανείς; Κάνει εκστρατεία κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνοντας ότι επιθυμεί μια Ευρώπη των λαών. Αν καταλάβετε τι σημαίνει στην πράξη Ευρώπη των λαών πείτε μου και εμένα. Θεωρεί απαράδεκτη την θέσπιση βαθμολογικού ορίου 10 για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια! Λαϊκισμός απαράδεκτος.
Το ΚΚΕ είναι βυθισμένο στο σταλινικό κόσμο του ενώ ο ΛΑΟΣ έχει συγκεντρώσει όλες τις φράξιες της ακροδεξιάς και πολλές της λαϊκής δεξιάς. Όσο για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία -πέρα από τις ανοησίες περί αγγλικής γλώσσας (ως γνωστό στην Ελλάδα έχουμε τεράστια εισροή μεταναστών από αγγλόφωνες χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ. ή από χώρες που τα αγγλικά ήταν επίσημη γλώσσα για χρόνια όπως η Αλβανία του Χότζα)έχω την εντύπωση ότι ηπιότερη αντίδραση θα αντιμετώπιζα από τον Άνθιμο της Θεσσαλονίκης αν του φώναζα "Κάτω το θρήσκευμα από τις ταυτότητες" παρά αν ρωτούσα κάποια μέλη της καλοπροαίρετα "Μήπως στο Χ σημείο του προγράμματος σας κάνετε κάποιο λάθος;"
Όσο για την διαφορετική βαρύτητα της ψήφου , νομίζω ότι επικρατεί το στερεότυπο στην Ελλάδα ότι οι συντηρητικοί ή οι ακροδεξιοί είναι ακαλλιέργητοι, απαίδευτοι κλπ. Φαντάζεστε να είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα ψήφοι ανθρώπων όπως οι:
Carl Schmitt, Ezra Pound, Gabriele d'Annunzio, Knut Hamsun κλπ.;
επιπλέον η ισότητα της ψήφου απομακρύνει την πιθανότητα πατερναλισμού. Γιατί να μην αποφασίζουν οι αγρότες για τα δικά τους ζητήματα, οι φοιτητές για τα δικά τους , οι ναυτικοί για τα δικά τους κλπ.; επίσης ποιος αποκλείει ότι ένας εξαιρετικά πεπαιδευμένος ψηφοφόρος δεν θα ψηφίσει βάσει του προσωπικού του συμφέροντος π.χ. πώς θα βολέψει το μη πεπαιδευμένο παιδί του στο Δημόσιο;
Για εμένα μια dream team θα περιλάμβανε τουλάχιστον Παπαγιαννάκη, Αλέκο Παπαδόπουλο, Χρυσοχοϊδη, Γιαννάκου, Μάνο. Όσο για τον Κύρκο, μην ξεχνάμε ότι υποστήριζε το καθεστώς Τσαουσέσκου
Και 1 άσχετη ερώτηση: Ο όρος ordoliberalism πώς μεταφράζεται στα ελληνικά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον απαντήσει.
@irlandos
ΑπάντησηΔιαγραφή“Συμφωνώ για τις επιτυχίες της Μ. Γιαννάκου. Και θεωρώ εξίσου μεγάλης σημασίας την καθιέρωση - επιτέλους - μιας ελάχιστης βαθμολογικής βάσης, για τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια.”
Φίλε Ιρλανδέ θα διαφωνήσω για δεύτερη φορά σήμερα μαζί σου και ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις :-)
Η ελάχιστη βαθμολογική βάση στις πανελλήνιες είναι τελείως λάθος (και τελικά ένα λαϊκίστικό μέτρο, “ίσα για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε”) και εξηγούμαι:
Οι εισαγωγικές εξετάσεις έχουν τη λογική της εύρεσης των 100.000 καλύτερων μαθητών από κάθε φουρνιά (όσες θέσεις τέλος πάντων έχουν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ), ώστε να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια. Είναι λογικής “best of” και όχι ελάχιστης βάσης. Είναι λάθος σε ένα διαγωνισμό συναγωνιστικό (όπως τελικά είναι οι πανελλήνιες) να ορίσεις ΚΑΙ ελάχιστη βάση, επειδή με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς αδικίες από χρονιά σε χρονιά (ανάλογα με την ευκολία των θεμάτων) και οδηγείς τις επιτροπές να βάζουν ολοένα και ευκολότερα θέματα (υπό το φόβο ότι διαφορετικά θα αδικήσουν) με μεγάλο συνωστισμό των βαθμών στο άριστα. Για παράδειγμα, τα μαθηματικά του ’91 ήταν τόσο δύσκολα που ακόμα και καλοί μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση και πράγματι άξιζαν να εισαχθούν σε πανεπιστήμιο (όπως κι έγινε), ενώ ελάχιστοι μαθητές έγραψαν άριστα ξεχωρίζοντας από τους υπόλοιπους.
Πάντως συμφωνούμε ότι πράγματι η Γιαννάκου σαν προσωπικότητα είναι αξιόλογη και από τις φωτεινές εξαιρέσεις της κυβέρνησης.
Κυριε Dimou
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα προτιμούσατε να μην υπήρχε καθόλου η Φιλελευθερη Συμμαχία? Πιστεύετε και εσείς σαν τον Harry Greco οτι η μόνη λογική λύση είναι η φιλελευθεροποίηση των κομμάτων εξουσίας? Σας φένεται λογικό να γίνει κάτι τέτοιο? Μήπως θα έπρεπε να περίμενουν οι συμμάχοι οτι κάποιας σαν την Ντόρα θα πάρει την εξουσία της ΝΔ και θα την φιλελευθεροποιήση χωρίς η ίδια να διαβρωθεί απο τους εσωκομματικούς μηχανισμούς, ή μήπως να καταφέρναν να επιβληθούν εσωκομματικά οι Μανος και Ανδριανόπουλος στο ΠΑΣΟΚ.
Η κα Γιαννάκου καθώς και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου ασκεί αυτό που στα Αγγλικά λέγεται CRONYISM. Το μεταφράζω «κολλητοκρατία». Η «κολλητοκρατία» είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Και έξω υπάρχει, αλλά στην Ελλάδα είναι modus operandi. Εικάζω ότι η απουσία άξιων επιστημόνων στα δημόσια αξιώματα οφείλεται σε δύο λόγους: α) τα δημόσια αξιώματα δίνονται ως αντάλλαγμα για παροχή πολιτικών υπηρεσιών, και άξιοι επιστήμονες δεν έχουν το χρόνο να αναλώσουν σε τέτοιες υπηρεσίες, β) το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και δεν έχει εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που είναι καθαροί και έντιμοι. Τέτοια άτομα είναι επικίνδυνα γιατί μπορεί π.χ. να φρίξουν με αυτά που θα δουν και να προβούν σε καταγγελίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο επιχείρημα ότι ο αριθμός δημοσιεύσεων κάποιου είναι άσχετος με την ποιότητα του διοικητικού του έργου αντιτάσσω τα εξής: α) το επιστημονικό έργο κάποιου αντανακλά τις διανοητικές του ικανότητες. Όταν δεν έχεις τις διανοητικές ικανότητες να γράψεις ένα paper της προκοπής, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχεις και τις διανοητικές ικανότητες να διοικήσεις. Όταν είσαι αποτυχημένος στο βασικό σου καθήκον, πώς επιλέγεσαι για κάτι σπουδαιότερο; β) όταν κάποιος γίνεται καθηγητής χωρίς να έχει το ανάλογο έργο, αυτό σημαίνει κάτι για το ήθος του. Σημαίνει ότι κάπως ελίχθηκε, κάποιους έγλειψε, κάποια ανταλλάγματα πρόσφερε. Είναι απαράδεκτο να δίνονται μεγάλες εξουσίες σε τέτοιου είδους ανθρώπους.
Για το θέμα της ΦΣ, διαβλέπω μια χαιρεκακία. Τα παιδιά κάνουν το καθήκον τους. Κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας αντί να αμπελοφιλοσοφούμε και να μιζεριαζόμαστε. Δεν θα έρθω να ψηφίσω, αλλά αν ερχόμουν θα τους ψήφιζα με μεγάλη μου χαρά. Άσχετα αν δε συμφωνώ με κάποιες θέσεις τους.
Θα συμφωνήσω με τον Ζορρο, θεωρώ οτι το κατώτερο βαθμολογικό όριο δεν έχει σημασία, εκτός στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να συνεργαστεί σε ομαδική εργασία με αποτέλεσμα το χαμηλό επίπεδο κάποιου μέλους να ρίχνει το συνολικό επιπεδο της εργασίας, αλλά αυτή η κρίση πρέπει να γίνετε απο το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Κατα τα άλλα αν αποφασίσει κάποιος ακόμα και κάτω του δεκα να δουλέψει ακόμα και πολυτεχνίο να μπεί θα το βγάλει, αρκεί να του δοθούν τα κίνητρα. Αλλά απο την άλλη πιστεύω πρέπει να μπεί όριο στο πόσο κάθε μαθητής ξαναδίνει κάποιο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ το Αγγλικό σύστημα με τα Foundation και την κάθε σχολή να κρίνει ξεχωριστά πολύ ποιο αποδοτικό και ποιό κοινωνικό. Είχα πολλούς που δεν τελειώσαν A' Levels στην σχολή αλλά προέρχονταν απο θέσεις σε εργοστάσια και του προωθούσε η εταιρία τους και σε αυτούς προσμετρήθηκε η εμπειρία σε εργασιακό χώρο και κάποια βασικά GCSE με βασικό βαθμό, ε σας πληροφορώ ότι υπήρξαν οι καλύτεροι μαθητές και με πάρα πολύ ψηλές βαθμολογίες και πολύ ποιοτικές εργασίες.
Ζορέ
ΑπάντησηΔιαγραφήτι μου θύμισες τώρα. Στις πανελλήνιες του 91 είχα γράψει στα μαθηματικά 6 (αριθμός έξι) και ήμουν πέμπτος ανάμεσα σε 150 περίπου μαθητές. Οι περισσότεροι που είχαν γράψει καλά στα υπόλοιπα μαθήματα περνούσαν σε ΑΕΙ ακόμα και με 2 ή 3
Εκείνη τη χρονιά, αν ίσχυε η βάση τα πανεπιστήμια θα ήταν άδεια.
@g_sarigiannidis
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκόρπια:
Με δυο λόγια, εάν ζω στην Ελλάδα και θέλω στα 40 μου να σπουδάσω Φυσική, ΔΕΝ μπορώ (ή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο). Δεν έχω επιλογή... έστω κι αν τους πω
"ρε παιδιά, να σας πληρώσω τα διπλάσια από τα έξοδά σας, θα με πάρετε;", θα μου πούνε Όχι.
Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η μοίρα του Αϊνστάιν στο Ελληνικό σύστημα παιδείας.
Τι φοβερά κλειστό σύστημα...
Δεν αφήνουν τον κόσμο να ζήσει...
Μια χώρα κι ένα σύστημα που μισεί τους ανθρώπους και δεν τους εμπιστεύεται...
Θέλω να κάνω κάτι και δεν μπορώ... πρέπει να ζητήσω την άδεια των πρώην ηλιθίων των γυμνασιακών μου χρόνων...
Μάνα, με γέννησες για να ζω σύμφωνα με τις επιταγές παλαιοχρονισμένων μεταπολεμικών συστημάτων (μη φοβάσαι μάνα, την κοπάνησα, η Ελλάδα είναι πολύ μικρό χωράφι για να κρατήσει οποιονδήποτε).
Και κάθε φορά που βγαίνει καινούργια "κυβερνηση", προσθέτει κι άλλη γραφειοκρατία στην ήδη υπάρχουσα. Διότι, "οι κανονισμοί και οι σφραγίδες".
Ακόμα και οι πιο "προοδευτικοί" (χα χα) νέοι κάθονται και μιλάνε "πρέπει να απαγορευτεί αυτό", ή "πρέπει να επιβληθεί εκείνο".
Αντί οι νέοι να λένε "ανοιχτή παιδεία για όλους, με δίδακτρα αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων" (βλέπε ΗΠΑ), κάθονται και μιλάνε για "νέα κριτήρια εισαγωγής". Κριτήρια;
"Eχετε πλάκα όλοι. Ασχολείστε με τους πολιτικούς λες και είναι νορμάλ άτομα. Οι τύποι είναι για να τους κρεμάς ταμπέλες "είμαι τεντυμπόης" και να τους πετάς ληγμένα γιαούρτια."
Έλα ντε... και στο κάτω κάτω τι θα κάνουν; θα κάνουν αναδιανομή της πιτούλας στην Ελλάδα;
Μου φαίνεται ότι η αρχαία Ελλάδα είχε επιτυχία σε κάποια πράγματα, επειδή ΔΕΝ είχε κεντρική διοίκηση (καθένας έκανε τη δουλειά του μια χαρά... οι Σπαρτιάτες με τα πολεμικά τους, οι Αθηναίοι με τα αγάλματα και τα εσείς και εσάς).
Μία φορά που απέκτησε κεντρική διοίκηση, τους πήρε δέκα χρόνια να καταλάβουν μία πόλη (Τροία)...
Τέλος πάντων, πέρα από τ' αστεία, ποιος θα φτιάξει ανοιχτό περιβάλλον στο οποίο θα δώσει παραπάνω χώρο στον Έλληνα ν' αναπτυχθεί και να μεγαλώσει την πίτα του;
Ή συνεχίζουν να φτιάχνουν συστήματα που υποδηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τους πολίτες.
Συστήματα γεμάτα ελέγχους και τιμωρίες.
Άμα ήμουνα πρωθυπουργός θα έκανα την Ελλάδα 53η πολιτεία των ΗΠΑ. Έτσι δεν θα χρειαζόταν να τρέχουν τα Ελληνόπουλα φαντάροι... και θα είχαμε πιο πολλά λεφτά, ανοιχτό σύστημα παιδείας γεμάτο επιλογές, ανοιχτό εμπόριο και το κράτος θα έκανε μόνο το χωροφύλακα, όχι το μεσολαβητή σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Εδώ δεν ξαναπαντρεύομαι με επίσημο λόγο ότι ΔΕΝ θέλω την κυβέρνηση στα προσωπικά μου... (ο γάμος δεν είναι παρά πρόσκληση του κράτους στην προσωπική σου ζωή).
Μια χώρα στην οποία χρειάζεσαι άδεια, ΤΕΒΕ και ταμειακή μηχανή για να δουλέψεις λατέρνα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι νόμιζα κι εγώ ότι η γελειότητα έχει όρια... αμ δεν έχει.
Τι να πούνε οι "φιλελεύθεροι" γι' αυτό; Α, ξέρω. Θα απλοποιήσουν τη διαδικασία. Από 3 χαρτόσημα για τη λατέρνα, θα βάλουν 2.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους θεωρούν εαυτούς ταλαντούχους και υγιείς (ακόμα) να πάνε στην Αυστραλία, Καναδά, Αμερική, οπουδήποτε αλλού. Τι εκλογές και φούμαρα... ενώ δεν έπρεπε να υπάρχει χαρτόσημο ούτε κατά διάνοια (καταλαβαίνετε τι εννοώ με τη λέξη "χαρτόσημο"), τσακώνονται για το "πόσα χαρτόσημα", "πόσο κάνουν τα χαρτόσημα" και "ποιος δικαιούται χαρτόσημο" και "πρέπει να έχουν όλα τα κόμματα δικαίωμα να κολλάνε χαρτόσημο".
Η Ελλάδα είναι χόμπι.
Χμ..χμ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔικτατορια ειναι κατα την ταπεινη μου γνωμη αν σε αναγκασουν να φας τυρι..
Νεοελληνικη δημοκρατια ειναι παλι κατα την ταπεινη μου γνωμη αν σε αφησουν να επιλεξεις μεταξυ καμμια 10ρια τυριων..
Το κακο ειναι οτι σιχαινομαι το τυρι...
Oldman, Delta Mike και Υosemite Sam,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το περίμενα από εσάς!
Σε αυτό το post παρουσιαστήκατε ως M3(η καινούρια με τα 420 άλογα!) σε κλειστή παρατεταμένη στροφή με ανάποδη κλίση και παντελώς κατεστραμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και κατανομής ισχύος...
(Ξε)Φύγατε με τις πάντες και ιδού η μπαριέρα...
Σε περίπτωση που το ξεχάσατε, σκοπός ενός δημοκρατικού πολιτεύματος είναι το κράτος, του οποίου τους διαχειριστές -και ΟΧΙ τους ιδιοκτήτες- επιλέγουμε στις βουλευτικές εκλογές, και η κοινωνία, το σύνολο δηλαδή των πολιτών μιας χώρας, να ταυτίζονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Βάσει του συντάγματος, λοιπόν, ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή αντιπροσώπευση των πολιτών στο κοινοβούλιο και, ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση. Φυσικά, στην πραγματικότητα αυτό εννοείται πως δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί διότι πάντα κάποιοι από εμάς θα είναι ισχυρότεροι ως πόλοι εξουσίας.
Ανεξάρτητα, όμως, από το είδος της ισχύος, είτε αυτή προκύπτει από την οικονομική ή την κοινωνική θέση του καθενός, είτε από το ατομικό χάρισμα, ταλέντο, μόρφωση κλπ, όλοι μας αποτελούμε πόλους εξουσίας και επηρρεάζουμε με τον τρόπο μας την κατάσταση και την εξέλιξη τόσο της κοινωνίας μας, όσο και του κράτους ως αναγκαίο μηχανισμό-εργαλείο αυτής.
Εννοείται πως η απόλυτη εκπροσώπηση δεν είναι εφικτή, ελπίζω όμως να συμφωνούμε πως το ζητούμενο και το επιθυμητό είναι η τάση προς αυτήν και όχι προς την απόλυτη μοναρχία του Θεού Αυτοκράτορα.
Ο τρόπος με τον οποίο στέκεστε απέναντι στο θέμα φανερώνει μεν την δίκαιη αγανάκτησή σας για το πολιτικό κατεστημένο και το πρόσωπο που παρουσιάζει η πολιτική στην χώρα μας, πέραν αυτού όμως υποδηλώνει είτε άγνοια της πραγματικότητας, ή εσκεμμένη παράβλεψή της, κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος διότι σας γνωρίζω αρκετό καιρό.
Το λέω αυτό διότι είναι προφανές και αναμφισβήτητο το γεγονός πως καθ'όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας τείνουμε προς την δημοκρατία και όχι προς την ολιγαρχία, κάτι που γίνεται ακόμα πιο εμφανές σε δύσκολες και "σκοτεινές" περιόδους όπου τα εκάστοτε καθεστώτα ανέστειλαν, αλλά ποτέ δεν ανέτρεψαν, αυτή την τάση.
Προτείνοντας, λοιπόν, την ανατροπή αυτής της τάσης, είναι σαν να ζητάτε να κινηθούμε προς την άγνοια και όχι προς τη γνώση, προς το παρελθόν και όχι προς το μέλλον. Το παράδοξο, νομίζω, καταφανές.
Αν συμφωνούμε ως εδώ, κάνω ένα βήμα ακόμα και στέκομαι εκεί που είστε. Συμμερίζομαι στο ακέραιο τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την αγανάκτησή σας. Δεν ζω σε άλλη χώρα και τα σκατά, τα στραβά και τ' ανάποδα τα λούζομαι μαζί σας.
Μπορούμε να αφεθούμε στην κυκλοθυμία, ν' αρχίσουμε τα καντήλια και τα γαμωσταυρίδια και να τραβήξουμε παρέα προς το αύριο βρίζοντας και ρίχνοντας κατάρες ως μούτσοι με βάρκα την ελπίδα, αλλά στα ίδια σκατά θα μείνουμε!
Κανένας δεν πρόκειται να μοιράσει περιουσία, να παραχωρήσει την θέση του ή ν' αφήσει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του να αδρανήσουν, οπότε μένει μόνο η πλέον κλισέ λύση. Παιδεία, μόρφωση, γνώση.
...
Ας θέσουμε τώρα τον πήχη. Ας υποθέσουμε πως το καλύτερο για όλους, το ιδανικό για μια κοινωνία, είναι η απόλυτη ισορροπία δυνάμεων, η εξίσωση της ισχύος όλων των ατόμων που την απαρτίζουν και ας προχωρήσουμε στο "πώς;"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα λεγόμενά σας προκύπτει η εξής θεώρηση: Όσα περισσότερα γνωρίζει ένας άνθρωπος, τόσο πιο ισχυρός γίνεται στα πλαίσια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος(υπάρχει κι άλλο είδος;) και τόσο μακρύτερα από λαοπλάνους και δημαγωγούς βρίσκεται η κρίση του.
Αφήσατε, όμως, εκτός το γεγονός πως τα αποτελέσματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η όποια κυβέρνηση ανέλθει στην εξουσία αφορά ΚΑΙ αυτούς τους πολίτες. Σε αυτή τη βάση, μια πολιτική γραμμή που δεν τους εκπροσωπεί είναι αναπόφευκτο να δημιουργήσει προστριβές, εντάσεις και, ενδεχομένως, αλλά και δικαίως κατά μία άποψη, ανατροπή του πολιτεύματος.
Ετσι, για μένα δεν τίθεται καν θέμα. Ολοι οι πολίτες που απαρτίζουν μια κοινωνία, απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της και συμβάλουν στην ύπαρξη και την εξέλιξη αυτής, είναι άξιοι του δικαιώματος και επιφορτισμένοι με το καθήκον, την υποχρέωση και την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και να εκλέγουν όποιον και όποιους θεωρούν, με όποιο κριτήριο ο καθένας τους, ικανούς να τους εκπροσωπήσουν και να κυβερνήσουν.
Σε τελική ανάλυση, ποιοι είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε ορθά(!) μια κυβέρνηση που θα κάνει τις σωστές(!!) επιλογές για να μπει η χώρα σε μια καλή(!!!) πορεία;
Εφ' όσον, λοιπόν, για την θέαση της πολιτικής δεν υπάρχει μια αντικειμενική ματιά, αλλά τόσες υποκειμενικές όσες και οι πολίτες του κράτους, και από τη στιγμή που τα αποτελέσματά της επηρρεάζουν τις ζωές όλων των πολιτών, το λογικότερο όλων είναι και η συμμετοχή όλων. Με την αποχή, πόσο δε μάλλον τον αποκλεισμό που προτείνετε, είναι σαν να κλείνετε τα σχολεία πετώντας έξω τους μαθητές, τη στιγμή που αναγνωρίζετε πως το πρόβλημα έγκειται ακριβώς εκεί! Αυτή είναι λογική τύπου: Το ξεμπουρδελέψαμε που το ξεμπουρδελέψαμε...
Δεν έχουμε που δεν έχουμε ολοκληρωμένη αίσθηση του τι εστί κράτος και πολίτης -με αποτέλεσμα τους Χαν και τους Μινγκ-, με την μέθοδο που προτείνετε δεν θα την αποκτήσουμε και ποτέ.
Οπως έχω πει και στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει μια κοινωνία από την ολιγαρχία των σοφών, είναι να αυξήσει τον αριθμό τους. Σίγουρα όχι το αντίθετο.
Εν ολίγοις, θεωρώ πως σε μια κοινωνία που επιζητά την δημοκρατία, η δύναμη πρέπει να προκύπτει από τις ευθύνες, όχι το αντίθετο. Καθώς, λοιπόν, είμαστε πολύ μακριά από αυτό, επειδή ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει "politiko kostos" και έχοντας δύο μεγάλα κόμματα να εναλλάσονται στην εξουσία, μην ζητάτε περισσότερους αμέτοχους-ανεύθυνους πολίτες διότι αυτό το είδος, σας διαβεβαιώ, θα εξακολουθήσει να εκπροσωπείται άριστα!
Δεν μου λέτε όλοι σας, όταν λέτε "αντιπροσώπευση των πολιτών στη Βουλή", εννοείτε ότι στέλνετε επιστολές στον αντιπρόσωπό σας και αυτός παρουσιάζει τα αιτήματά σας στη Βουλή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή, ρωτάω εγώ ο αφελής, με ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ σας εκπροσωπούν οι βουλευτές, τον καθένα από σας; Τι σημαίνει δηλαδή αυτή η αντιπροσώπευση; Ή μπας και δεν υπάρχει καθόλου;
Ο/Η Reactor69 είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδή ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει "politiko kostos" και έχοντας δύο μεγάλα κόμματα να εναλλάσονται στην εξουσία...
---------------------------------
Δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιο είναι το πρόβλημα με τον δικομματισμό. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου τα ίδια γίνονται.
Απλώς εκεί υπάρχει ένα σαφές σχέδιο διακυβέρνησης, ενώ εδώ έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο από την εποχή του Καποδίστρια.
Το πρόβλημα μας δεν είναι ο δικομματισμός, αλλά η ανυπαρξία σοβαρών ανθρώπων, που με τη σειρά τους θα πλαισιώνονται από άλλους εξίσου σοβαρούς ανθρώπους.
Μια σχετικά κοντινή στο ζητούμενο διακυβέρνηση ήταν αυτή του Σημίτη, ο οποίος, όμως, έμεινε σε έναν και μόνο στόχο, βάζοντας στην άκρη το ουσιαστικό πρόβλημα και τελικά κατέληξε κι αυτός δέσμιος παλαιοκομματικών συμφερόντων και ανίκανων πολιτικάντηδων.
----------------------------------
Μελετώντας το πρόγραμμα της ΦΣ (ομολογώ ότι μου κινήσατε την περιέργεια), παρατήρησα ότι υπάρχει ένα σχέδιο. Ολίγον γενικόλογο, με μερικά ηχηρά ολισθήματα (τι είναι αυτό για δεύτερη επίσημη γλώσσα?), αλλά σχέδιο. Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν οι ικανοί άνθρωποι να το υλοποιήσουν.
Καλά προγράμματα έχουμε δει και στο παρελθόν. Ικανούς πολιτικούς δεν έχουμε δει.
Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρυ δεν θέλω να δώσω συνέχεια σε προσωπικές αντεγκλήσεις. Οι αφορισμοί σου συχνά ενοχλούν (άλλωστε συνειδητά τους γράφεις αιχμηρούς) και είναι φυσικό να υπάρχουν διαμαρτυρίες. Αλλά όχι να αρχίσουμε προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Θέμης Λαζαρίδης said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το θέμα της ΦΣ, διαβλέπω μια χαιρεκακία. Τα παιδιά κάνουν το καθήκον τους.
-------------------------------
Διαφωνώ. Τα "παιδιά" από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν σαν ένας δογματικός σκληρός πυρήνας που έδιωχνε όποιον τολμούσε να διατυπώσει άλλη άποψη.
Αντί να προσπαθήσουν να συσπειρώσουν γνωστούς φιλελεύθερους, όσους αρχικά πλησίασαν, τους απομάκρυναν.
Το καθήκον τους θα ήταν να δημιουργήσουν μία κίνηση που θα τραβαγε κοντά της φορείς φιλελευθέρων ιδεών από όλους του χώρους, να μαζέψουν ένα ρόστερ από γνωστά ονόματα (της πολιτικής, της επιστήμης, των τεχνών, της διανόησης, των media) διότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί κανείς να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου - πόσο μάλλον την ψήφο του. Και οπωσδήποτε χρειάζονταν ένα ηγέτη με πανελλήνια εμβέλεια. Ο κ. Περλικός μπορεί να είναι μεγαλοφυία - αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει γνωστό.
Έτσι όπως κινούνται σαν κλειστό ιντερνετικό γρουπούσκουλο ούτε σε αυτές ούτε στις μεθεπόμενες εκλογές θα καταγραφούν. Θα βουλιάξουν μέσα στην αυτοτέλεια και την απομόνωσή τους.
Το μόνο που θα έχουν καταφέρει είναι να εισπράξουν μερικές επιδοτήσεις από αντίστοιχες παρατάξεις της Ε.Ε. (από αυτή άλλωστε την αφορμή ιδρύθηκαν...)
Οι εκλογές δεν είναι κενή διαδικασία, οι τελευταίες ήταν σημαντικές γιατί καταψηφίστηκαν (δικαίως) αρκετοί αλαζόνες ΠΑΣΟΚοι. Τώρα είναι η σειρά πολλών της ΝΔ να πάνε σπίτι τους αλλά δεν το βλέπω...
ΑπάντησηΔιαγραφήreactor69 said...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το λέω αυτό διότι είναι προφανές και αναμφισβήτητο το γεγονός πως καθ'όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας τείνουμε προς την δημοκρατία και όχι προς την ολιγαρχία, κάτι που γίνεται ακόμα πιο εμφανές σε δύσκολες και "σκοτεινές" περιόδους όπου τα εκάστοτε καθεστώτα ανέστειλαν, αλλά ποτέ δεν ανέτρεψαν, αυτή την τάση."
-------------------------------
φίλε reactor,
ένα απλό ξεφύλισμα οιουδήποτε βιβλίου ιστορίας θα σε έπειθε ότι κατά την πορεία του ανθρωπίνου γένους τα πράγματα δεν ήταν καθόλου όπως τα περιγράφεις.
οι παραπάνω θέσεις μου ήταν εκτιμήσεις ότι στο μέλλον θα επικρατήσον οι ολιγαρχίες αφού βιώσουμε γιά λίγο καιρό ακόμα ακόμα την γοητευτική οχλοκρατία που βιώνουμε σήμερα, μακριά από εμένα αριστοκρατίες και τα συναφή.
προς το παρόν όμως, δεν αισθάνεσαι ότι η λαϊκή εντολή νοθεύεται από ομάδες, και γίνομαι σαφέστερος:
γραφική η εικόνα του υπερήλικος ο οποίος προσέρχεται να ασκήσει το δικαίωμά του, πλήν όμως με τις αλματώδεις προόδους της ιατρικής και συνεπώς του προσδοκίμου είναι πλέον πολλοί. ποιά σχέση μπορούν να έχουν οι εμμονές αυτής της πληθυσμιακής ομάδας (μακεδονομάχοι - αντάρτες του ελας, ιερολοχίτες, νοσταλγοί του ζαχαριάδη, παπάγου κλπ) με την σημερινή πραγματικότητα? μάλλον καμμία - άσε που το αυγό του φιδιού συχνώτατα βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες να εκκολαφθεί σε αυτήν ακριβώς την πληθυσμιακή κατηγορία.
ένα μόνο παράδειγμα από τα χάλια που συντελούνται στα αει καλυμμένα πίσω από "άσυλα" και λοιπούς ευφημισμούς:
ποιά η άποψη σου γιά τους "φοιτητές" που χτίζουν τον πρύτανή τους στο γραφείο του (και το βράδυ το καίνε σε βισσοβανδήδες)? διαθέτουν το απαραίτητο πολιτικό κριτήριο? δυστυχώς η σημερινή νεολαία χαμένη μέσα σε ένα ιδιότυπο μείγμα φανατισμού με ολίγη από ευδαιμονισμό (ή ανάποδα) αργεί να ωριμάσει πολιτικά συγκρινόμενη με παλιότερες γενιές.
τέλος, θα σε πείραζε πολύ ο οιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός λειτουργός καταδικάζεται τελεσίδικα γιά διαφθορά να καταδικάζεται και σε άμεση στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων (ποινή ατιμωτική στην αρχαιότητα η οποία έχει χάσει κάθε βαρύτητα σήμερα)? πρέπει αυτός ο άνθρωπος να ψηφίζει δίπλα στον τίμιο?
nikos dimou said...
Λογικά η διαφωνία με την φράση του Κουμάντου είναι αδύνατη... είναι μία ταυτολογία με βαθύτατο νόημα.
-----------------------------
ενώ το "Eκλογές. Kαι λοιπόν;" δεν είναι. (chapeau)
"Τα "παιδιά" από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν σαν ένας δογματικός σκληρός πυρήνας που έδιωχνε όποιον τολμούσε να διατυπώσει άλλη άποψη."
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι την πατήσανε κι οι Δημοκρατικοί εδώ πέρα. Είχανε γίνει οι μεγαλύτερι σνομπ "κοινωνικών ιδεών πολυτελείας" γι' αυτό και πήρανε στο πάμπλουτο Μανχάταν 85% και στην επαρχία μειοψηφία. Άμα διαφωνούσες μαζί τους ήσουνα "εχθρός". Και για να δείξουνε την υπεροχή τους, επιστρατεύσανε το χοντρούλη Μουρ από το Μίσιγκαν, κάτι ξεφωνημένες τραβεστί από τη ΝΥ και γίνανε τσίρκο. Άντε να δούμε πόσες γκάφες πρέπει να κάνει ο Μπους για να χάσει εκλογές... εμ, με τέτοια αντιπολίτευση...
Οι δογματισμοί παίρνουν πολύ μικρά ποσοστά στη φιλελεύθερη σκέψη.
Διότι, ο φιλελευθερισμός είναι εξελισσόμενη σκέψη, όχι "ιδεολογία", όχι "δόγμα".
Γι' αυτό και στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πλειοψηφία φιλελευθέρων: ο Έλληνας είναι δογματικός. Ο Έλληνας λέει "σε ποιο στρατόπεδο ανήκεις, σε ποια παράταξη;", ενώ ο πραγματικά φιλελεύθερος εξ' ορισμού θα σου πει "σε καμία".
Η έννοια "κόμμα φιλελευθέρων" είναι οξύμωρη έκφραση, παράδοξο, δεν στέκει. Δεν είναι δυνατή η δημιουργία "ατζέντας κόμματος" όταν τα μέλη είναι φιλελεύθεροι άνθρωποι.
Όπως είπα και παραπάνω, η διαφορά μεταξύ κρατιστών - δεξιών - σοσιαλιστών - φιλελευθέρων στην Ελλάδα, είναι ο αριθμός ή τα χρώματα στα χαρτόσημα. Ο πραγματικά φιλελεύθερος καταργεί τα χαρτόσημα αμέσως... ενώ ο Έλληνας φιλελεύθερος απλά τους αλλάζει χρώμα. Κάτι σαν το Ευρώ... άλλαξε ο Μανωλιός...
Άντε μετά να τους πεις, ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν έγκυρα συμβόλαια γραμμένα σε χαρτοπετσέτες... (επί τη ευκαιρία -- σπούδασα και Business Law & Contracts, Corporate Financial Acounting & Estate Planning εδώ πέρα, οπότε ξέρω τι λέω)... ακόμα και ο πιο "φιλελεύθερος" Έλληνας θα τρόμαζε με την ιδέα ενός συμβολαίου χωρίς συμβολαιογράφο, χωρίς σφραγίδες, χωρίς χαρτόσημα, χωρίς δικηγόρους, χωρίς ΤΑΧΔΙΚ.
Διότι, ο "φιλελεύθερος" Έλληνας (κι αυτό αντίφαση πρέπει να είναι), θα άλλαζε το δόγμα Καραμανλή με κάποιο άλλο δόγμα... αρκεί να υπάρχει δόγμα.
Είπαμε, η Ελλάδα είναι χώρα φοβισμένων και καχύποπτων δογματικών. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι ο πόλεμος πέρασε... κι ότι οι παρελάσεις πλέον πρέπει να έχουν μαζορέτες ή χανούμισες (ότι προτιμάτε), όχι φαντάρους κι άρματα... όταν ξαναγίνει πόλεμος με το καλό, τότε εντάξει. Αλλά προς το παρόν, μαζορέτες. Όχι δόγματα και δυσκοιλιότητες.
Δεν μπορούμε να συζητάμε ακόμα για φιλελευθερισμό στην Ελλάδα. Για να υπάρξει σε αξιόλογο ποσοστό, πρέπει πολλοί Έλληνες να ζήσουν σε φιλελεύθερες χώρες, επίσης πολλοί Έλληνες να αυξήσουν δραματικά το εισόδημά τους χωρίς πάρε-δώσε με το κράτος και πρέπει το ίδιο το κράτος να περιοριστεί, αν όχι στις μπίζνες, τουλάχιστον στη μέγγενη της επιρροής του στην παιδεία. Όταν ο Έλληνας έχει και εναλλακτικές επιλογές επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, τότε θα έχει αρχίσει να ριζώνει σιγά σιγά ο φιλελευθερισμός. Έως τότε, μόνο ως "άλλο ένα δόγμα" θα μπορεί να παρουσιάζεται και συνεπώς, ψεύτικος.
ο nikos dimou είπε: Σημασία έχει ότι έκανε έργο (το παραδέχεστε κι εσείς) εκεί που οι προκάτοχοί της δεν έκαναν τίποτα. Σημασία έχει ότι άντεξε στις πιέσεις, ακόμα και του πρωθυπουργού, για το βιβλίο ιστοριας της 6ης Δημοτικού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κα Γιαννάκου, όπως και όλοι οι προκάτοχοί της, δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό για την εκπαίδευση. Από μια υπουργό παιδείας δεν περιμένεις απλώς να μην υποκύψει στις πιέσεις για το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ, ένα βιβλίο μάλλον αποτυχημένο ως προς τους παιδαγωγικούς του σκοπούς, αλλά μια συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Αυτό δυστυχώς δεν το έδειξε. Και είναι αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η χώρα.
"δυστυχώς η σημερινή νεολαία χαμένη μέσα σε ένα ιδιότυπο μείγμα φανατισμού με ολίγη από ευδαιμονισμό (ή ανάποδα) αργεί να ωριμάσει πολιτικά συγκρινόμενη με παλιότερες γενιές."
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά είναι και παίζουνε. Στα σοβαρά τώρα τα παίρνουμε κάτι τέτοια...
Στην επαρχία τα παιδιά παίζουν μπάλα και μπιλιάρδο και κυνηγάνε πιτσιρίκες όμορφες. Στην Αθήνα έχουνε πήξει στο τσιμέντο και το άγχος και το ρίχνουνε στις φωτιές στα σχολεία.
Δε μου λες, άμα βάλεις σοκολάτες σε ένα δωμάτιο με τρία πιτσιρίκια και τους πεις "κάντε ότι θέλετε", δεν θα τις φάνε μέχρι δηλητηριάσεως;
Ε, έτσι είναι και το πανεπιστημιακό άσυλο: τους δίνεις εκεί ένα μαγαζί και τους λες "κάντε ότι θέλετε, έχετε άσυλο". Ε, νόμιζες δηλαδή ότι δεν θα βρισκόταν και κάποιοι να τα κάψουνε όλα;
Καλά ρε παιδιά, αφύλακτος χώρος έρμαιο 20χρονων με κάργα ορμόνες και μηδέν εγκέφαλο και μετά απορείτε που όλο και κάποιος θα βάλει φωτιά;
Έλα χριστέ μου... ντιπ ανόητοι είσαστε;
Δηλαδή τι περιμένατε; Να βγουν τα 20χρονα να καθαρίσουν, σκουπίσουν, βάψουν και μετά να πάνε για βραβείο νόμπελ στη φυσική; Σε ποια χώρα και σε ποιον πλανήτη θα συνέβαινε κάτι τέτοιο;
Άκου να δεις λαός πανέξυπνος! Αφήνει αφύλακτους δημόσιους χώρους σε 20χρονα παιδιά, χωρίς δικαίωμα παρέμβασης αστυνομίας !!!!!!!
Και μετά απορούν με το αποτέλεσμα!!!!
Τέλος πάντων, φεύγω για Μίσιγκαν τώρα... πάνω να φάω καμιά μπριτζόλα (αν έχει αφήσει τίποτα για μας ο παχύς).
"τέλος, θα σε πείραζε πολύ ο οιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός λειτουργός καταδικάζεται"
ΑπάντησηΔιαγραφήΆραγε, πώς θα σας φαινόταν ένας νόμος, ο οποίος να λέει ότι εάν ένας πολιτικός δεν εκτελέσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ("συμβόλαιο με το λαό"), τότε θα καταδικάζεται για παραβίαση συμβολαίου και θα μπαίνει φυλακή...
Επεσκέφθηκα τώρα το site της ΦΙΣ. Μα στον θεό τους επέλεξαν για πρόεδρο έναν (μάλλον ανειδίκευτο και ανεπάγγελτο) γιατρό 29 ετών που ως μόνο επίτευγμά του παρουσιάζει το ότι ήταν συνιδρυτής του e-rooster. Είναι κακός ομιλητής (την ομιλία του στο συνέδριο την διαβάζει από χαρτί, κομπιάζοντας) και αυτά που λέει είναι συνάθροιση κοινοτοπιών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ξέρω τουλάχιστον δέκα μέλη της ΦΙΣ που χωρίς να είναι "γεννημένοι ηγέτες" θα ήταν απείρως καλύτεροι.
Με πονάνε αυτές οι επιλογές. Πολλά χρόνια αγώνες για την φιλελεύθερη σκέψη, τόσα βιβλία επί τριάντα χρόνια και καταλήγουμε στον συμπαθή αλλά ανύπαρκτο κύριο Περλικό.
(Ας μην εκληφθεί ως προσωπική επίθεση - δεν έχω τίποτα να χωρίσω. Αλλά όταν κάποιος εκτίθεται σε ένα αξίωμα, κρίνεται όπως και αυτοί που τον επέλεξαν).
Καλημέρα σας
ΑπάντησηΔιαγραφήο λόγος που ξανά δεν θα αλλάξει μάλλον τίποτε σημαντικό, είναι το πόσο εθελοτυφλούμε όλοι, ακόμη και άνθρωποι σκεπτόμενοι με ικανότητες όπως είναι οι περισσότεροι σχολιαστές.
Για παράδειγμα, συζητούμε το αν και πόσο ικανή ήταν η υπουργός παιδείας σε μία χώρα όπου τα μαύρα λεφτά των φροντιστηρίων είναι πολλαπλάσια των εξόδων του προϋπολογισμού για την παιδεία. Όπου δεν υφίστανται δάνεια σπουδών (αν είναι δυνατόν, σε χώρα της ΕΕ) και κύριοι χρηματοδότες του "οικοδομικού οργασμού" είναι τα φοιτητάκια που είτε στηρίζονται σε γονείς που κάνουν το σκ@τό τους παξιμάδι είτε θα σερβίρουν φραπεδιές για καμιά 10ετία μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους.
Παρ' όλα αυτά αντικείμενο συζήτησης και διαμάχης από όλους τους εμπλεκόμενους είναι αν θα ισχύει η βάση του 10 και αν τα λεφτά θα τα παίρνουν μαύρα οι φροντιστές και οι εργολάβοι οικοδομών ή οι Α.Ε. που θα ιδρύσουν "Πανεπιστήμια".
Με αυτή τη νοοτροπία αντιμετωπίζουμε ως σύνολο πολιτών, κάθε χώρο. Εκτός από τους ανεύθυνους πολιτικούς που δρουν σύμφωνα με το κοντόφθαλμο προσωπικό τους συμφέρον, το ίδιο κάνουμε και εμείς.
odysseas
ΑπάντησηΔιαγραφήμα τι λέτε τώρα - εδώ τόλμησε να κάνει μισή μεταρρύθμιση και πήγαν να την φάνε.
Ο χώρος της παιδείας χρειάζεται δύο πράγματα:
Απόλυση ΟΛΩΝ των μανδαρίνων του ΥΠΕΠΘ
Διακομματική συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις.
Αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα - ποτέ!
Από την ανάγνωση πολλών σχολίων γίνεται σαφές ότι πολλοί από μας αισθανόμαστε ενοχλημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί το αντιπροσωπευτικό σύστημα. Ενοχλημένοι από την πολιτεία των πολιτικών - τη δειλία τους μπροστά στο πολιτικό κόστος, την αδυναμία τους να διαπεράσουν το πλέγμα των πελατειακών σχέσεων και της "κολλητοκρατίας" (εύγε κύριε Λαζαρίδη).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνοχλημένοι από το γεγονός ότι, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, αποφασίζουν και για το δικό μας μέλλον εκατομμύρια συμπολίτες με τους οποίους δεν συγχρωτιζόμαστε, δεν επικοινωνούμε, που μας γεννούν ανάμικτα αισθήματα περιφρόνησης και υπεροψίας.
Εμείς, πάλι, σε αντίθεση με τους ΠΟΛΛΟΥΣ, αποτελούμε μια μικρή μειοψηφία που έχουμε την άνεση να συμμετέχουμε από την καρέκλα μας σε μια "ηλεκτρονική αγορά", καταθέτοντας τις απόψεις μας στοχαζόμενοι. ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, όμως, (όπως οι δούλοι στην αρχαιότητα, τηρουμένων των αναλογιών) δεν έχουν είτε τη δεξιότητα και το υπόβαθρο είτε το χρόνο να το πράξουν.
Υπάρχει δυνατότητα να απευθυνθούμε στους ΠΟΛΛΟΥΣ και να επιχειρήσουμε να μεταδώσουμε τα μηνύματά μας; Πιστεύω πως ναι. Μπορούμε να αρχίσουμε πιάνοντας την κουβέντα με τον ερασιτέχνη ψαρά που ρυπαίνει την ακτή. Μπορούμε να εξηγήσουμε στο σαστισμένο πωλητή της λαϊκής ή στην ταμία του σούπερ μάρκετ γιατί αρνούμαστε την πλαστική σακούλα που μας προσφέρουν. Μπορούμε να παρέμβουμε σε μια πολιτική συζήτηση σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή αλλού, αν τα βλέμματα των συνομιλητών διασταυρωθούν με τα δικά μας. Μπορούμε, αν διαθέτουμε τις αντοχές, να διεισδύσουμε σε μια κομματική σύναξη ή, αν έχουμε τα κότσια, να οργανώσουμε τη δική μας δημόσια παρέμβαση. Ούτως ή άλλως, πιστεύω ότι τα υφιστάμενα κόμματα εξουσίας παρέχουν μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης. Σύμφωνοι, το εσωκομματικό κλίμα είναι πνιγηρό. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις. Πιάνουμε ηλεκτρονικά ή κάπως αλλιώς τη Μαριέτα Γιαννάκου, έστω, τον Αλέκο Παπαδόπουλο ή τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη και τους λέμε ότι είμαστε διαθέσιμοι.
Τέλος, όσοι από μας διαθέτουν ευρύτερη ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ, όπως ο ευγενικός οικοδεσπότης μας, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθούν δημοσίως για όσα τους "καίνε", επιλέγοντας, έστω, το βήμα για να αποφύγουν τους ελλοχεύοντες Ζουράρηδες...
Μου φάνηκε κι εμένα άδικη η αυστηρότητα ή η χλεύη προς τους οργανωτές της ΦιΣ. Μου θύμισε συμπεριφορά καθηγητών που έχουν λησμονήσει τα μαθητικά τους χρόνια. Ωστόσο, μετά το σχόλιο του κυρίου Νίκου Δήμου στις 9:18 προβληματίζομαι.
Σχόλιο γλωσσικής αισθητικής, αυτή τη φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι, ίσως, καιρός, αρκετοί δημοσιογράφοι, εκφωνητές και σχολιαστές των ΜΜΕ να πληροφορηθούν ότι ο ένατος μήνας του χρόνου και μήνας εκλογών, είναι ο "ΣεΠτέμβριος". Ας εγκαταλείψουν, λοιπόν, τον υπερδιορθωμένο τύπο "ΣεΜτέμβριος".
ids
ΑπάντησηΔιαγραφήη αυστηρότητα απέναντι στην ΦΙΣ προέρχεται από οδύνη. Πήραν μία σημαντική ιδέα και την οδηγούν προς το πολλοστό της ναυάγιο.
Eίπα να μην ασχοληθώ αυτή την φορά αλλά το πάτησα το link πρωινιάτικο και και μου βγήκε πάλι ο homosexapiens από μέσα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα το λοιπόν την συνέντευξη του ''Presales Manager μιας μεγάλης ελληνικής ΙΤ εταιρείας, με καθήκον την ανάλυση αναγκών, τον σχεδιασμό ΙΤ λύσεων και την παρουσίασή τους σε υποψήφιους πελάτες του “Άνω” ιδιωτικού τομέα (μεγάλες επιχειρήσεις)''.
Δε με λε' ρε φιλελεύθερο παλ'κάρ':
Γιατί δεν κάθεσαι στην μεγάλη ελληνική εταιρεία σου και θέλεις να πολιτευτείς κι εσύ; Τι σκατά νομίζεις κάνουν οι φιλελεύθεροι Αμερικάνοι που έβαλαν έναν βλάκα Bush στην διαχείρηση της τυπικής εξουσίας; Πιστεύεις ότι αυτός που έχει τα πολλλααααά λεφτά τα γαμάτα τα λεφτά τα τόσα που όλο το 24ωρο εφόρου ζωής σου και αν δουλέψεις δεν πρόκειται ποτέ σου να αποκτήσεις, θα καθήσει να ασχοληθεί με την ''τυπική'' πολιτική;
Αυτός ο τυπάς που λες φίλε μου θα βάλει τυπάκια σαν και σένα στην πρόσοψη να κάνουν όλη την σκατοδουλειά. Τυπάκια σαν και σένα που πουλάνε ''πακέτο ιδεών'' στο πόπολο μέσα από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ο περί ου ο λόγος τυπάς βλέπει το κράτος όπως ο πάπας τον θεό. Ως μια Δημοφιλής Υπόθεση δηλαδή που του εξασφαλίζει(του πάπα) την επί της γης εξουσία. Ανάθεμα κι αν ο πάπας πιστεύει στην ύπαρξη του θεού!!! Απλά διαχειρίζεται ένα σύστημα ιδεών με μια στρατευμένη λογική που θα του αποδώσει το κέρδος που επιζητά ΜΈΣΩ ΤΟΥ ΕΛΈΓΧΟΥ ΤΗς ΜΑΖΙΚΗς ΣΚΈΨΗς.
Ο πιστός και ο καταναλωτής είναι δυο μεγάλα παραδείγματα της εξέλιξης για την ταυτότητα του ανθρώπινου είδους. Όταν μου λες λοιπόν (εσύ και ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος κλπ) ότι είμαι φιλελεύθερος δεν καταλαβαίνω γιατί πολύ απλά δεν ασχολείσαι με επιχειρήσεις (δικές σου επιχειρήσεις και όχι ως μπάτλερ σε επιχειρήσεις άλλων) και επιχειρείς εκ του αντιθέτου να διεισδύσεις σε αυτό το οποίο πολεμάς. Για να το αλλάξεις από μέσα με τελικό σκοπό να το διαλύσεις; Μου κάνει λίγο ιδεολογία επιζήσαντα από τα ντραγκς χίπυ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΝ ΔΕΝ ΣΕ ΚΟΒΩ. Από την άλλη, είναι δυνατόν ποτέ ο πάπας να διαλύσει τον θεό; Θα διαλύσει την ύπαρξη της πηγής από την οποία αντλεί την όποια νομιμότητά του.
Για να μην μακρυγορώ:
Ο φιλελευθερισμός πάσχει παγκοσμίως με τον ίδιο τρόπο που πάσχει και η σοσιαλδημοκρατία. Διεθνώς διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση για ένα καινούργιο μοντέλο οικονομίας που θα οδηγήσει τον καπιταλισμό στην τελειωτική φάση της παγκοσμιοποίησης. ΚΕΝΤΡΙΚΌ ΘΈΜΑ στην όλη συζήτηση είναι ο ρόλος του κράτους. θΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΌΤΑΝ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΑΝ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟς ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΌ ΠΟΤΕ;
...
...
...είπε η παλαιοπουτάνα
:-)))
Nikos Dimou: Το μόνο που θα έχουν καταφέρει είναι να εισπράξουν μερικές επιδοτήσεις από αντίστοιχες παρατάξεις της Ε.Ε. (από αυτή άλλωστε την αφορμή ιδρύθηκαν...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να έχω δώσει την αίσθηση ότι είμαι ανοιχτός στην κριτική και το διάλογο κι ότι έχω συνείδηση και των δυσκολιών, αλλά και του ερασιτεχνισμού μας πολλές φορές. Μπορούμε να συζητήσουμε και για τις αδυναμίες μας και για όσα θα έπρεπε ίσως να κάνουμε και δεν έχουμε κάνει. Ποιος ο λόγος όμως να μας αποδίδετε προθέσεις που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι δεν έχουμε; Πιστεύετε ειλικρινά ότι η ‘αφορμή’ όπως λέτε της προσπάθειάς μας είναι η είσπραξη επιδοτήσεων;
Χμμμ, εκλογές..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ' αρχή, να καταπιαστώ με την πρόταση oldman, delta-mike κ.α. και να πω ότι παιδία, μην ψήνεστε ότι κάποιος περισσότερο τυπικά μορφωμένος έχει απαραίτητα πιο σωστές και "βασανισμένες" απόψεις για τα πολιτικά θέματα. Η καλλιέργεια, σίγουρα, ειναι σημαντική. Κι η γενικότερη άνοδος του επιπέδου του λαού, σίγουρα θα έκανε καλό στην πολιτική ζωή. Αλλά δεν είναι πανάκεια η τυπική μόρφωση. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ελάχιστα μορφωμένοι που είναι εργαζόμενοι κι ενεργοί στην κοινωνία, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και ψηφίζουν με περισσότερο πραγματιστικά κριτήρια από πολλούς "μορφωμένους", συχνά και με πολύ πιο καθαρή κρίση. Η ψήφος τέτοιων ανθρώπων, για μένα είναι πολύτιμη.
Να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν όλα τα φρούτα παντού κι ότι η ισότιμη ψήφος όλων πραγματικά ισοφαρίζει και αποδίδει αυτό που πραγματικά θέλουμε ή μας αξίζει.
Το πρόβλημα έγκειται στο τι επιλογές έχουμε. Κι εδώ ερχόμαστε στα προβλήματα της αντιπροσωπευτικής ή "αντιπροσωπευτικής" δημοκρατίας μας.
Για μένα το πρόβλημα βρίσκεται στο άκρως πρωθυπουργοκεντρικό πολίτευμα μας που έχει ως συνέπεια-ή και αιτία, είναι σαν το αυγό του Κολόμβου-το άκρως προεδροκεντρικό κομματικό μας τοπίο.
Η ύπαρξη σταυρού προτίμησης ίσως να διορθώνει λίγο τα πράγματα, αλλά πολύ λίγο. Διότι δεν μας απαλάσσει από τις εξαρτήσεις των πολιτικών από συμφέροντα, αντίθετα ίσως τις μεγεθύνει. Επίσης, ίσως χειροτερεύει το ρουσφέτι και σίγουρα δεν μας απαλάσσει από την αλλοτριωτική μάστιγα του νεποτισμού.
Τέλος, σκέφτομαι σοβαρά να την ψηφίσω τη Φ.Σ. Παρότι νιώθω ότι κάποια μέλη της διακρίνονται από κάποιο δογματισμό, μου αρέσει η σκέψη των περισσότερων ηγετικών στελεχών και θεωρώ ότι συνολικά βελτιώνονται. Αξίζουν στήριξη, πιστεύω. Όμως, βρε παιδιά, κόψτε αυτό το περί αγγλικής ως επίσημης γλώσσας, τι νόημα έχει, μας έλαχε να είμαστε θεματοφύλακες μιας γλώσσας πλουσιότατης, στην οποία έχουν γραφτεί σημαντικότατα κείμενα κι η οποία έχει πλουτίσει με αμέτρητες λέξεις όλες τις δυτικές γλώσσες. Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να τη διαδίδουμε. Ας ενισχυθεί η διδασκαλία της αγγλικής, ει δυνατόν και με υποχρεωτικές εξετάσεις για την αποφοίτηση από το λύκειο, αλλά όχι ακρότητες. Πιστεύω ότι οι αληθινοί φιλελεύθεροι πρέπει να προασπίζονται τη διαφορετικότητα κι επιπλέον να μην είναι και κοντόφθαλμοι: σήμερα κι εδώ κι εκατό χρόνια είναι η αγγλική, σε άλλα πενήντα χρόνια μπορεί να είναι η ισπανική ή η κινεζική, αμφιβάλλετε;
Αυτά.
Κύριε Σαρηγιαννίδη ήμουν παρών (τέσσερα άτομα) στις πρώτες-πρώτες συζητήσεις. Ο εκ Βρυξελλών προερχόμενος κ. Μ. μας διαβεβαίωσε ότι είχε εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη των ευρωπαίων φιλελευθέρων. Από αυτή τη διαβεβαίωση ξεκίνησαν τα πάντα...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Θέμης Λαζαρίδης said...
ΑπάντησηΔιαγραφή,,,αυτό που στα Αγγλικά λέγεται CRONYISM. Το μεταφράζω «κολλητοκρατία». Η «κολλητοκρατία» είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Και έξω υπάρχει, αλλά στην Ελλάδα είναι modus operandi."
Εχεις μεγάλο δίκαιο, είναι και η παιδική αρώστια που επικρατεί στο Δίκτυο ....
Nikos Dimou said...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Σαρηγιαννίδη ήμουν παρών (τέσσερα άτομα) στις πρώτες-πρώτες συζητήσεις. Ο εκ Βρυξελλών προερχόμενος κ. Μ. μας διαβεβαίωσε ότι είχε εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη των ευρωπαίων φιλελευθέρων. Από αυτή τη διαβεβαίωση ξεκίνησαν τα πάντα...
Sat Aug 18, 11:26:00 AM
----------------------------
Είστε σίγουρος ότι δεν είχατε πάει σε συνεδρία της ΦΕ (Φιλικής Εταιρείας);
:-)))
υγ:
ΟΠΟΤΕ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΦΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!!!
Ενα ζωντανό παράδειγμα για την χώρα μας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές τις μέρες όλοι οι ηθοποιοί βρίσκονται σε φοβερή αναστάτωση επειδή αυτή την εποχή κλείνονται οι δουλειές του χειμώνα.
Συμπτωματικά χτες βράδυ έπεσα πάνω σ' ένα ντοκυμαντέρ του καναλιού της Βουλής σχετικό με το θέατρο βωντβιλ στις απαρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική. Το 1919 λίγο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες ( μουσικοί, χορευτές, περφορμερς κλπ) που εργάζονταν σε αυτό τον χώρο πέτυχαν μετά από μια μεγάλη καθολική απεργία ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΙς ΠΡΟΒΕς. Δύο 24ωρα κράτησε όλο κι όλο η απεργία. Ήταν αρκετή όμως για να κινητοποιηθεί το σύστημα.
Στην Ελλάδα ( 2007 και πάει λέγοντας) όποιος ηθοποιός ζητήσει να πληρωθεί τις πρόβες του πάει για γκαρσόνι στο Σύνταγμα και πολύ του είναι.
Το θέμα αγγίζει πολλού τομείς αλλά κυρίως είναι θέμα παιδείας. Παιδεία δεν παράγει μόνο η Κουτσίκου.
Χρειάζεται σαφής νομοθεσία που κανείς φιλελεύθερος ή έστω κρατικοδίαιτος θεατρικός επιχειρηματίας δεν θα συμφωνήσειμαζί της αλλά τουλάχιστον θα υποχρεωθεί να την εφαρμόσει. Φυσικά η νομοθεσία δεν έιναι επιχειρηματικό έργο. Είναι έργο του κράτους ακόμα και αν όλα τα θέατρα ιδιωτικοποιηθούν.
Επίσης είναι και ζήτημα ανάγκης του λαού μας για υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών πολιτισμού ( ας το πως έτσι για να κατανοηθούμε). Σε αυτό έχεις ευθύνη κι εσύ κι εγώ που θα πας να πληρώσεις ένα τσιμπημένο εισιτήριο για να δεις μια μπακαλοφτιαγμένη παράσταση ή ακόμα χειρότερα ένα πανηλίθιο σήριαλ όπου εκεί δεν γίνονται καν πρόβες), αλλά και οι επαγγελματίες που αποδέχονται να δουλεύουν σε τέτοιες παραγωγές εν ονόματι της μακρινής δόξας- αναγνώρισης και δεν πάνε να μαζέυουν πορτοκάλια καλύτερα κάτω από τον ελληνικό ήλιο μαζί με άλλους αλβανογραικούς( εδώ έχει νόημα ο harry - Κε Σαρηγιαννίδη σας βοηθώ τώρα).
:-))))
Δεν κάνει το θέμα τον συνομιλητή. Είτε μιλάμε για θρησκεία, είτε για φιλοσοφία, είτε για πολιτική, ο άτεγκτος, ο διαλακτικός, ο μισο-τρολ, όλοι παραμένουν ο εαυτός τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο θέμα των εκλογών: κάποιοι μιλούνε λες και δεν είναι μέρος του συστήματος, δεν σκέφτονται καν την πιθανότητα να αποδώσουν ευθύνες στον εαυτό τους για τη σημερινή κατάσταση.
Κάποιοι νιώθουν εγκλωβισμένοι στην υπάρχουσα κατάσταση. Δεν αναλαμβάνουν κάποια δράση – απλώς νιώθουν εγκλωβισμένοι. Όταν γίνουν οι περισσότεροι, θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αλλαγή.
Κάποιοι στο χαβά τους με προσωπικά μηνύματα, καρφιά, υπονοούμενα.
Όντως: δεν κάνει το θέμα τον συνομιλητή.
μα τι λέτε τώρα - εδώ τόλμησε να κάνει μισή μεταρρύθμιση και πήγαν να την φάνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα να με πείσετε ότι έχει κάνει μεταρρύθμιση είναι λίγο δύσκολο καθώς είμαι δάσκαλος και εγώ προσωπικά δεν έχω δει τίποτα. Εδώ δεν πήρε μέτρα που δεν έχουν καν πολιτικό κόστος, μεταρρύθμιση θα έκανε; Λόγου χάρη τα καινούρια βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου έπρεπε πρώτα να δοκιμαστούν πιλοτικά, όχι φυσικά από τους ίδιους τους συγγραφείς, να διορθωθούν και μετά να εμφανιστούν στα σχολεία. Γιατί δεν έγινε; Έχει πολιτικό κόστος και αυτό; Τα καινούρια βιβλία συνοδεύονται από cd. Γιατί δεν δόθηκε την περσινή χρονιά; Προφανώς θα έπεφταν κάποιοι να την φάνε…
Η όποια ειρωνεία μου, συνειδητή φυσικά, δεν στοχεύει εσάς. Σας σέβομαι και σας εκτιμώ βαθύτατα σαν σκεπτόμενο άνθρωπο από το Λύκειο ακόμα, είμαι όμως αγανακτισμένος από την κατάντια του σχολείου στην Ελλάδα και την απραξία, στην καλύτερη περίπτωση, των αρμοδίων αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού. Γιατί η Φιλανδία να έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου; Μια χώρα πέντε εκατομμυρίων είναι.
Κρύο ντους λογικής. Ακούω την ομιλία του Καραμανλή στην κοινοβουλευτική ομάδα και θυμώνω. Πώς μπορεί κάποιος να πάρει εργολαβία την πρόοδο του κράτους; Πώς μπορεί κάποιος σήμερα, υποτίθεται εκσυγχρονιστής, του μεσαίου χώρου, «στο όνομα των πολιτών που απαιτούν» να είναι επιθετικός στα αντίπαλα κόμματα; Να βάζει στο στόμα μου (σαν ακομμάτιστος πολίτης μιλάω) λόγια που δεν είπα, συνθήματα που δεν φώναξα, αισθήματα που δεν έχω; Να προσδίδει σ’ εμένα την αποφασιστικότητα που αυτός ζωγράφισε και αυτός χρειάζεται να έχει το ‘ποίμνιό του’; Και βασιζόμενος σ’ εμένα, όπως με έφτιαξε ο ίδιος, να χαράσσει δικαιωμένος πλέον επιθετική πολιτική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤριτοκοσμική ομιλία – και δεν απευθύνεται σε οπαδούς με σαγιονάρα και πλαστική σημαία αλλά στην κοινοβουλευτική ομάδα. Στους υψηλούς αντιπροσώπους μας.
Κάθε μέρα συμβαίνουν θα πείτε – σήμερα με χτύπησε πολύ άσχημα...
Συζητούμε κατά την προέκταση μας στις καφετέριες και για την αγάπη και περί αλιενέισον και το πως στήνονται οι συμφωνημένες παγίδες. Λέμε ότι με τις σκεπτικές ιδέες κάνουμε τα παιχνίδια, ότι το μαύρο φίδι θα φάει τον μακάριο που θα πιστέψει τη σκέψη και θα την κάνει ιδέα. Στις ψηφιακές λοιπόν τις καφετέριες καθώς σερφάρουν οι ομοφυλόφιλοι σύντροφοι λέμε ότι και η όραση ιδέα είναι που την πιστεύει σαν πεποίθηση ο εγκέφαλος αυτόματα. Το ροζ φίδι των αισθήσεων κατατρώει τα νευρικά μου κύτταρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθε και ο "σαλτάρω" (ως σαλώμη).
ΑπάντησηΔιαγραφήΛείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;
Του έσβησα δύο, άφησα ένα.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήdoncat ωραίο το blog σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά θα ψηφήσω λευκό ή άκυρο. Η πολιτική της χώρας μας δεν με εκφράζει. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση.
Από την άλλη σκέφτομαι ότι αυτό μας αξίζει.
Αν θέλαμε αλλαγές δεν θά μασταν έτσι. Μόνο αν φτάσουμε στο αμήν θα αλλάξουμε.
Οι ψηφοφόροι με πολιτική παιδεία και αυτοσεβασμό
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν νομίζω πως θα επιτρέψουν στο εαυτό τους να δώσει
την ψήφο τους σε ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα.
Προσωπικά δεν ελπίζω τίποτα από αυτούς που θεωρούν
τις εκλογές χάσιμο χρόνου/άσκοπες.
Μεγάλο λάθος.
Η αποχη δεν είναι η λύση.
Το λευκό είναι λύση.
Τα μικρά κόμματα είναι λύση.
Η αποχη/αδιαφορία είναι αυτό που θέλουν αυτοί
που όνειρο τους είναι η χειραγώγηση των μαζών.
Η είσπραξη επιδοτήσεων δεν είναι λόγος για παρεξηγήσεις...έτσι είναι τα πράγματα και καλώς έχουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά Γ.Σαρηγιαννίδη πρέπει να δουλέψετε το "marketing" και να δέιτε το όλο πράγμα ως πραγματικά φιλελέυθεροι τουτέστιν χρησιμοποιούμε ονόματα και reference κλπ...
Όχι τώρα, εντάξη, την επόμενη φορά.
tlyns
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν γράφω αφορμή εννοώ αφορμή.
Όποιος δεν καταλαβαίνει ελληνικά - πρόβλημά του.
Με ανυπομονησία περιμένω την είσοδο του πέμπτου κόμματος στη βουλή. θα γίνει χαμός...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης με ανυπομονησία περιμένω το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ), θα γελάσουμε και μετά....θα κλάψουμε πολύ.
Πάντως στη σχολή μας που συνέβη κάτι το αντίστοιχο, δηλαδή πέμπτη ανεξάρτητη παράταξη στο ΔΣ, πήρε όχι μόνο τους ψήφους αλλά και την προεδρία!!!
Να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι δεν θα ήθελα τον Καρατζαφέρη για πρωθυπουργό, ούτε και την Παπαρήγα, αλλά και οι βασικοί υποψήφιοι δε με συγκινούν ιδιαίτερα.
Πάντως πάω στοίχημα πως αν η Ελλάδα
πάει τελικό θα έχει μεγαλύτερη θεαματικότητα από τις εκλογές.
Τέτοιον λαϊκισμό ούτε οι πιο σκληροπυρηνικοί ελληναράδες δεν θα τον αντέξουν..
S Pablo,
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το πρόβλημα μας δεν είναι ο δικομματισμός, αλλά η ανυπαρξία σοβαρών ανθρώπων, που με τη σειρά τους θα πλαισιώνονται από άλλους εξίσου σοβαρούς ανθρώπους."
Μα η μη συμμετοχή σοβαρών και άξιων -από αξιόλογους πήξαμε- στην πολιτική σκηνή είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του δικομματισμού.
Οταν κάποιος με ιδέες, φαντασία και δημιουργικότητα, συστατικά απαραίτητα όχι για να αναγνωρίζεις την επικρατούσα κατάσταση και να δρας αναλόγως(διαχείριση), αλλά για να προηγείσαι των εξελίξεων και να θέτεις τα θέματα και τα προβλήματα σε νέες βάσεις(πολιτική), πρέπει πρώτα να κομματικοποιηθεί για να αποκτήσει, πόσο δε μάλλον να αξιοποιήσει, την εξουσία που θα του εμπιστευτούμε μέσω των εκλογών, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένος να ακολουθεί, με το φόβητρο της διαγραφής από το εκάστοτε κόμμα.
Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ εντελώς παραβατική την διαγραφή βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, καθώς έχουν επιλεγεί από τους πολίτες πρωτίστως για να τις στελεχώνουν, να τις επηρρεάζουν και, κατά έναν τρόπο, να τις ισορροπούν.
Για να γίνω πιο ξεκάθαρος, εφ' όσον επιλέγονται, καλώς ή κακώς, ως άτομα μιας παράταξης, προωθούνται από την παράταξη και εκλέγονται από τους πολίτες για να σχηματίσουν την δομή και την δυναμική αυτής, τότε πρέπει και να αντιμετωπίζονται ως στελέχη παρατάξεων εισηγμένων στη βουλή, και όχι ως στελέχη της βουλής που ανήκουν σε μια παράταξη.
Ετσι αντιμετωπίζεται, αν μη τι άλλο, και το φαινόμενο των διαγραφών και του αποδιοπομπαίου τράγου που φορτώνεται όλο το πολιτικό κόστος και αποχωρεί από το κόμμα ξαλαφρώνοντάς το και απενοχοποιώντας το ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ!
Με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό κόστος και το βάρος των αποτελεσμάτων των πολιτικών επιλογών βαραίνει το κόμμα καθώς στερείται της δυνατότητας να το "διαγράψει" και να "καθαρίσει, τα τα κόμματα υποχρεώνονται να ανεβάσουν το επίπεδο των στελεχών τους και η πολιτική σκηνή ξεκαθαρίζει όχι μόνο ως προς τις ευθύνες αλλά ΚΑΙ προς τους πραγματικά υπεύθυνους.
Στο σπίτι του Τσιτουρίδη(και όχι μόνο), ας μιλήσουμε, επιτέλους, για σκοινί(και σαπούνι!).
@ maria velliou
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό, στην απλότητά του και στη διαχρονικότητά του, το επιχείρημά σας κατά της καθιέρωσης της αγγλικής γλώσσας ως επίσημης.
Να προσθέσω στην επιχειρηματολογία αυτή και μία δική μου συνεισφορά: Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας κάνει αγώνα για την επαναφορά των Ιρλανδικών (κέλτικη γλώσσα, συγγενής με τα Βρετόνικα και τα Σκωτσέζικα) ως επίσημης γλώσσας του κράτους και σε κάποιο βαθμό το πετυχαίνουμε. Ήδη τα Ιρλανδικά χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στα επίσημα έγγραφα, σε πινακίδες και σε μερικά ΜΜΕ. Όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να διορθώσουμε τη «ζημία» της παντοδυναμίας της Αγγλικής γλώσσας στην καθημερηνότητά μας.
Φυσικά δεν παραγνωρίζω τη μεγάλη σημασία που είχαν τα Αγγλικά στο λεγόμενο «Ιρλανδικό θαύμα». Επίσης δεν παραγνωρίζω την επιτυχία και την παγκόσμια αναγνώριση που προσέφερε η Αγγλική γλώσσα στον Joyce, στον Kavanagh, στον Beckett, στον Yeats και σε τόσους άλλους, καθώς και στον πρόσφατα βραβευμένο Νόμπελ, Seamus Heaney. Όμως σας διαβεβαιώ, και η «ζημία» ήταν μεγάλη...
Στην Ιρλανδία, μέχρι και πριν από έναν αιώνα περίπου, κάποιοι έχαναν τη ζωή τους γιατί αρνήθηκαν να μιλήσουν στα Αγγλικά.
Σήμερα, το Ιρλανδικό κράτος κάνει αγώνα για να επανορθώσει και να αποκαταστήσει τις πολύπλευρες απώλειες που προκλήθηκαν από την (επιβεβλημένη) καθιέρωση της Αγγλικής γλώσσας.
Γι’ αυτό μου φαίνεται τόσο παράδοξο, κάποιοι άνθρωποι σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, να επιθυμούν και να επαγγέλονται την καθιέρωση της Αγγλικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους.
...............................
@ delta_mike
«... ο οιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός λειτουργός καταδικάζεται τελεσίδικα γιά διαφθορά να καταδικάζεται και σε άμεση στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων (ποινή ατιμωτική στην αρχαιότητα η οποία έχει χάσει κάθε βαρύτητα σήμερα) »
Πολύ σωστή παρατήρηση, που οδηγεί και μένα να στο να πιστέψω τελικά ότι ορισμένοι δεν θα πρέπει να ψηφίζουν.
.............................
@ zoros
Αγαπητέ φίλε,
Δεν με πειράζει καθόλου το ότι διαφωνούμε. Άλλωστε, ως Ζορό. είστε ο υπερασπιστής των...αδυνάτων (χα χα χα, :):)
Επί της ουσίας πάντως, επιτρέψτε μου να νομίζω ότι το σοβαρό κατά τα άλλα επιχείρημά σας, δεν ευσταθεί. Αν το κριτήριο επιλογής του συστήματος ήταν στη λογική των «best of», τότε δεν θα έμεναν εκτός Πανεπιστημίων πολλοί εκ των καλύτερων, μόνον και μόνο επειδή δεν δήλωσαν σχολές με χαμηλώτερες βάσεις.
Φοβάμαι ότι η λογική ήταν να γεμίζουν οι περιφερειακές σχολές ΤΕΙ και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πόλεων της επαρχίας (και κυρίως των ιδιοκτητών διαμερισμάτων προς ενοικίαση, στις πόλεις αυτές). Επίσης έτσι ικανοποιούνταν και το «λαϊκό αίτημα» για πολλούς επιτυχώντες, στη λογική του «δώστα όλα» όπως γράφτηκε και σε κάποιο άλλο σχόλιο.
Αυτή η «λογική» βολεύει παιδιά, γονείς, φροντηστήρια ...
Σημείωση: Αν και δεν το επεσήμανε κανείς, εγώ θα συνεχίσω να γράφω έτσι τα φροντηστήρια (με η ), διότι δεν πιστεύω ότι η λέξη αυτή προέρχεται από το ρήμα «φροντίζω». Από κάποιο άλλο ίσως, από αυτό όχι.
Κατά τα άλλα, μου άρεσε πολύ το σχόλιό σας για την «ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών». Πολύ ωραίο, απολαυστικό.
Και ως προς το προηγούμενο, μη φοβάστε. Δεν παρεξηγούμαι. Μεταξύ αθέων, δεν υπάρχει παρεξήγηση (είμαστε που είμαστε λίγοι, αν αρχίσουμε να περεξηγιόμαστε με το παραμικρό, τότε χαθήκαμε ). Αφήστε δε, που από παλαιότερο post στο μπλογκ σας, διαπίστωσα ότι είμαστε και ομοιοπαθείς ...
Απανταω δημοσια οτι οποιος δεν δεχεται την εθνολογικη του καταγωγη ειναι φανερος ή κρυφος φασιστας & θελει να ισχυριστει καταγωγη απο (αρχαιους) ελληνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα επωνυμα ειναι χαρακτηριστικα
& δεσμευτικα.
Με Perligo & Dova δεν δικαιουσαι να δηλωνεις "ελ",ουτε να σερβιρεις τους Κοράι & Σολομων σαν "ελ".
Τουλαχιστον ο Παγκαλος ειναι...δηλωμενος...Οι υπολοιποι στο Πασοκ ειναι κρυφοι.
Η προσπαθεια ΦΙΣ θα ηταν σοβαρη αν εκαναν ομαδα & προσκολλονταν σε περιβαλλον Γιωργου Παπ.
Αν πράγματι οι της ΦΙΣ πίστευαν στην καθιέρωση των αγγλικών ως επίσημης γλώσσας του κράτους, θα την είχαν καθιερώσει ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κόμματος τους ... Μέχρι τότε θεωρώ τη θέση τους αυτή φαιδρή ιδίως που την κάνουν έχοντας ως έμβλημά τους τον Κοραή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή@maria velliou
ΑπάντησηΔιαγραφήπροφανώς δεν εννοώ κάποιον καιάδα στον οποίον θα ρίχνουμε τους "αμόρφωτους", άλλο μόρφωση, άλλο παιδεία, άλλο καλλιε΄ργεια.
προσπάθησα να καταδείξω ότι αυτό που ονομάζεται "λαϊκή εντολή" είναι ούτως ή άλλως προϊόν συμβάσεως και κατά την γνώμη μου πολλαπλώς νοθευμένο...
σαφώς όμως θα προτιμούσα δικαίωμα ψήφου να έχουν όσοι έμπρακτα έχουν αντιληφθεί περί τίνος ακριβώς αυτό πρόκειται, έχω δε την αίσθηση κάποιο καλό κριτήριο θα ήταν ο ψηφοφόρας να έχει -αποδεδειγμένα- κατέλθει στον εργασιακό στίβο.
τα υστερικά 18χρονα ή τα "γκάου" μικρομέγαλα της βουλής των εφήβων δεν με πείθουν ακριβώς ότι το έχουν αντιληφθεί, δεν ξέρω αν με εννοείτε.
περί ελληνικών θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς ακριβώς το ίδιο αίτημα έχουν πολλοί ελληναράδες και υπάρχει κίνδυνος όποια τέτοια προσπάθεια εύκολα να περιπέσει στην γραφικότητα.
από την άλλη η αναγνώριση των αγγλικών ως δεύτερης -χρηστικής- επίσημης γλώσσας δεν θα με έβρισκε διαφωνούντα, μην παραβλέπουμε το παγκόσμιο γίγνεσθαι και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτό (όποιος έχει διαβάσει εγχειρίδιο οδηγιών απωανατολίτικου προϊόντος στην αγγλική νομίζω θα με καταλάβει).
τέλος, μην υποτιμούμε χάρις στις προσπάθειες ποιών τα ελληνικά (τα αρχαία διευκρινίζω διότι αυτό μόρφωμα που μιλούμε σήμερα είναι γιά τα μπάζα σε σύγκριση) έγιναν γνωστά.