Παρασκευή, Αυγούστου 24, 2007

Καημένη Ελλάδα!



Η πιο ωραία ακτή της Ελλάδας - η υπέροχη Δυτική Πελοπόννησος - έγινε σκηνή καταστροφής και θανάτου. Δύο φωτογραφίες από τον υπέροχο Καϊάφα... μνημόσυνο.

Δεν έχει νόημα η συζήτηση, ως τώρα 19 νεκροί, πολλοί εγκλωβισμένοι, τα μεγάλα πεύκα λαμπαδιάζουν...

Χρόνια τώρα κάναμε κι εμείς ότι μπορούσαμε για να φτάσουμε στο ολοκαύτωμα. Γεμίσαμε την Ελλάδα χωματερές, σκουπίδια, η ΔΕΗ δεν συντηρεί ούτε καθαρίζει τα δίκτυα, άνθρωποι ελαφρόμυαλοι καίγανε ξερά χόρτα, μία γυναίκα μαγείρευε, λένε, στο χωράφι... Πρόληψη καμιά, συντονισμός ανύπαρκτος, χάος παντού... Καημένη Ελλάδα!

463 σχόλια:

  1. Η Μεγάλη Παρασκευή της Ελλάδος.

    Αυτό πια είναι πέραν πάσης λογικής.

    Είναι εξοργιστικό.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι το ψάχνετε;
    Χάνεται το παρόν και το μέλλον του τόπου και εμείς παρακολουθούμε τους πατέρες του έθνους να τσακώνονται πάνω από τα αποκαϊδια.
    Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου η Εθνική μας Αμνησία θα έχει τεθεί και πάλι σε λειτουργία και ο καθένας θα ψηφίσει όχι κατά συνείδηση αλλά σύμφωνα με τα συμφέροντά του.

    Το καλύτερο θα ήταν μέσα στην κάλπη να ρίξει ο καθένας μας ένα απόκομμα εφημερίδας με τα καμμένα σαν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας τόσο προς κυβερνώντες όσο και προς τους
    επίδοξους κυβερνώντες.

    Αλλά δεν θα γίνει έτσι. Το ίδιο βράδυ οι μισοί - όποιοι κι αν είναι αυτοί - θα βγουν στους δρόμους και θα πανηγυρίζουν την πραγματικά πύρρειο νίκη.

    Ωχ αδερφέ, θα περάσει κι αυτό. Στη λήθη μαζί με όλα τα άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που θα περπατήσω τα παιδιά μου, σε ποια Πάρνηθα, σε ποιο Ταύγετο, σε ποια Βάλια Κάλντα; Τι θα τους δείξω από το Φενεό, και από το Πάρνωνα, και πως να τα πείσω ότι εδώ στο καρβουνισμένο τόπο κάποτε ήταν δέντρα, ήτανε Λεύκες, και Έλατα, Σφεντάμια, και Κυπαρίσια; Και τι θα αγαπήσουν αυτά απο τουτο το τόπο, τις χλωριώμενες πισίνες του Grandotel "Η καμέμη Ελλάς" και το τεχνιτό χορτάρι των παραθεριστηκών παράδεισων? Αυτό που έγινε τούτο το καλοκαίρι δε το χωράει ο νους νοών ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mόλις είδα τι γίνεται στην ερτ μέσω internet...

    Ειναι δυνατον!!!

    Και στις ειδήσεις κανένας δεν μιλάει για πρόληψη ή έστω τρόπους αυτοπροστασίας την τελευταία στιγμή..ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει!!!

    Ποιός και γιατί βάζει φωτιές στα χωριά;;;

    (Από Πελοπόνησο κατάγομαι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι όμως, ΑΥΤΟΣ είναι ο ΩΡΙΜΟΣ ΛΑΟΣ που κολακεύουν οι πολιτικάντηδες.
    Καθ' εικόνα και ομοίωσή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμ, και το λένε πως τα φυλαχτά δεν κάνει ν'αλλάζουν χέρια... ούτε ψύλλος στον κόρφο του!

    Οχι ότι αν ήταν ο άλλος θα τη γλυτώναμε, εκτός αν έκανε τρελλές αλλαγές κι ενισχύσεις και ολόκληρη διάρθρωση από πυρόσβεση και δασοπροστασία μέχρι προστασία πολιτών και δημ. διοίκηση - αλλά ας μην το πιάσω νυχτιάτικα, ένα "καλώς σας βρήκα" είπα να πω, και έχω φρικάρει!

    Το καζάνι έβραζε ΧΡΟΝΙΑ και η οικοπεδοποίηση δεν αστειεύεται. Ακόμη και με "παράπλευρες" απώλειες δλδ, δε νομίζω να ιδρώσει το αυτί κανενός εμπρηστή, ηθικού ή φυσικού αυτουργού...

    Α, και δεν ξέρω αν διαβάσατε πόσα παίρνει ένας πυροσβέστης- όχι οι υψηλά ιστάμενοι, παρά εκείνοι που πηγαίνουν με μια αξίνα και άρβυλα να κατασβέσουν τη λαίλαπα. Θα το βρω και θα το κάνω λινκ, δε με βλέπω να κοιμάμαι απόψε...

    ΥΓ- να γίνω και λίγο παράλογη? Τι άραγε θα χρειαζόταν για να τσούξει τους πολιτικούς μας στο πετσί τους η όλη κατάσταση, να έπαιρνε ας πούμε φωτιά το σπίτι τους και να εύρισκαν τους δικούς τους απανθρακωμένους μέσα, για να φιλοτιμηθούν? Αλλά είδα και στον Αγ. Στέφανο, η από αέρος βοήθεια να κάνει κύκλους και να σβήνει πάνω από το σπίτι του υπουργού... Θε μου σχώρα με, αλλά είμαι έξαλλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάλι πρώτη είδηση η Ελλάς στα διεθνή κανάλια!

    Λίγη "επανίδρυση του κράτους" ακόμα... και θα καούν και τα φυτά στα μπαλκόνια μας.

    Είμαστε στο έλεος της βλακείας, της ανευθυνότητας, της ανικανότητας, του ψεύδους, της αναξιοπιστίας, της αυθαιρεσίας, της παρανομίας, της αναξιοκρατίας, των κολάκων και των χειροκροτητών.

    Τοιούτοι αρμόζουν ημίν ηθοποιοί!

    Θα τους ζητωκραυγάσουμε στα μπαλκόνια σε λίγες ημέρες.

    Γιατί μας κάνει εντύπωση! Επόμενο των αξιών που έχουμε δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επίσης, κι οικόπεδα να μην τα κάνουν, έχετε προσέξει πώς αντικαθιστούν μετά τις φωτιές τα δάση με ελιές, και σιγά-σιγά από δάση γίνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις που και αποδίδουν, και κάποια στιγμή αποχαρακτηρίζονται και προχωράμε στο παρασύνθημα?

    Τα τσιγάρα, χωματερές κτλ είναι πλέον για τις πυρκαγιές "πολυτελείας", οι εμπρησμοί είναι για το "επειγόμεθα", τώρα κιόλας προεκλογικά που και πλήττουμε παράταξη και θα τα καρπωθούμε στο τέλος...

    Πώς τον έλεγαν εκείνον τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη που έλεγε στα παράθυρα "να κοπεί το χέρι από τον αγκώνα όσων έβαλαν χέρι στα ταμεία" (σε σχέση με έκθεση Ζορμπά και ομόλογα), ε, το αυτόν και για όσουν συνήργησαν στο έγκλημα.

    Αντε, harrygreco, σήμερα πες με φασίστα, κερνάω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Afro,
    οικοπεδοποίηση που;;; Στην Ζαχάρω, στην μέση του πουθενά;;;

    Αλλο στα προάστια της Αθήνας, εκεί δεν υπάρχει χώρος!!!

    Αλλά στην Ζαχάρω!!!

    Δεν εξηγείται, ρε παιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κινούμαι ανάμεσα στην αγανάκτηση και την κατάθλιψη.

    Ο Καϊάφας είναι μία περιοχή που λάτρευα. Πέρασα εκεί καλοκαίρια δίπλα στην λίμνη του και με τα πανύψηλα ομπρελόσχημα πεύκα του να κατεβαίνουν ως την παραλία...

    Ο Καϊάφας δεν υπάρχει πια.

    Δεκάδες κάηκαν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι - σκέπτομαι και τα ζωντανά, τα ήμερα και τα αγρίμια που χάθηκαν στις φλόγες...

    Κι αυτοί που κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ έφευγαν για να γλιτώσουν! Πώς έγινε αυτό; Πώς παίρνει φωτιά ένα αυτοκίνητο που τρέχει;

    Δεν καταλαβαίνω τίποτα πια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ralou
    Αλλά στην Ζαχάρω!!!

    Δεν εξηγείται, ρε παιδια...
    ________________________________

    Στη Ζαχάρω μάτια μου στη Ζαχάρω,
    έχεις κάτι φιλέτα που έχει εκεί κάτω... αναξιοποίητα?
    Πως θα προοδεύσουμε... με το τόσο δάσος? Δε το αντέχει η τσέπη μας.

    Μη βιάζεσε όμως δίπλα στα υπάρχοντα λίγα.. σκαφιδιά, Κυλλήνη έρχονται και άλλα ωραία κέντρα, για να απολαμβάνουμε την όμορφη ελλάδα. ... Και είναι γνωστό για φας 100 στρέμματα, πρέπει να κάψεις 10.000. Εκεί μέσα στις στάχτες και στο κονιορτό, άντε να βρείς που ήταν το δάσος και που τελείωνε...

    Οι αγαπημένες ατάκες του καλοκαιριού:

    "θέλαμε να ρίξουμε νερό, αλλά τη πατήσαμε στους πυλώνες" και,

    "Εκεί που ήταν δάσος, θα γίνει δάσος"... το λέει και το εννοεί...αυτό με τρομάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έβλεπα τις εικόνες από την τηλεόραση του skai στο skai.gr

    Εικόνες τρικοκοσμικής χώρας, ένα μπουλούκι που πηγαινοερχόταν τυχαία.

    Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από αυτές τις φωτιές ούτε το 5% δεν είναι εμπρησμός.

    Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι εμπρηστές. Η αμέλεια, η βλακεία, η ανοργανωσιά.

    Η χωματερή έκαψε την Σκιάθο.

    Η ΔΕΗ έκαψε την Πάρνηθα.

    Παντού οι ανάλογες εταιρίες καθαρίζουν το δίκτυο να μην ακουμπάνε κλαδιά στα σύρματα, να μην υπάρχουν ξερόχορτα γύρω στου πυλώνες...

    Εδώ αυτό δεν έγινε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ν.Δ.
    "Κι αυτοί που κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ έφευγαν για να γλιτώσουν! Πώς έγινε αυτό; Πώς παίρνει φωτιά ένα αυτοκίνητο που τρέχει;"

    Η φωτιά μπορεί να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα από ένα αυτοκίνητο!

    Μόλις έμαθα πως στις μεγάλες φωτιές της Καλιφορνιας είχαν καεί 300 άνθρωποι...Και εδώ ο κρατικός μηχανισμός δουλέυει!

    Ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνει τίποτα πολύ πιο άσχημο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @rallou,

    την επόμενη φορά που θα έρθεις, θα σε πάω μια βόλτα από κει να σου δείξω κάτι φιλετάκια για μαιζονετούλες, μούρλια! Αλλά και το πιο απλό, είπαμε, λιόδεντρα, κτήματα, foot-in-the-door technique για να τα πάρει κανείς.

    Για του λόγου το αληθές, πριν αρκετά χρόνια, επί 4 καλοκαίρια έκαιγαν Μαλαισίνα-Αταλάντη-και τα πέριξ εμπλοκή (που λες συγνώμη, εδώ δεν έχει τηλέφωνο ή δρόμους ας πούμε), και να δεις τι έχει γίνει τώρα εκεί πέρα μέχρι κάτω στο παραθαλάσσιο χωριό...

    Ο όμορος οικισμός που ήταν ήδη χωρισμένος σε οικόπεδα, όλα οικοδομήσιμα, ως δια μαγείας ήταν ο μόνος που δεν κάηκε!!!

    Αστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επίσης στη χώρα του φαίνεσθε και της πολιτικής ανοησίας, σπεύδουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στην περιοχή, τάχατες επειδή συμπάσχουν!

    Τι θα κάνει ο ανεπάγγελτος πρωθυπουργός εκεί? Θα πάρει κλαδιά να σβήσει τη φωτιά? Και μόνο που θα απασχολεί μέρος της αστυνομίας για την ασφάλειά του και τις μετακινήσεις του, προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί παρά να υπάρχει μετά θάνατον ζωή & μετενσάρκωση σε κάποια δυτική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ΝΔ,

    "Παντού οι ανάλογες εταιρίες καθαρίζουν το δίκτυο να μην ακουμπάνε κλαδιά στα σύρματα, να μην υπάρχουν ξερόχορτα γύρω στου πυλώνες..."

    Ξερόχορτα?

    Καθαρίζεις το κτήμα σου και τα πετάς στου διπλανού ή κατ'ευθείαν στο δρόμο. Αν υπάρχει κάνας πυλώνας εκεί κοντά, τόσο το χειρότερο (για τον πυλώνα...)

    ΥΓ- Τόσες εστίες σε τέτοια "διάταξη" με τέτοιον αέρα
    ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ δεν είναι μόνο το κακό το ριζικό μας και σκ*** στα μούτρα μας, έχει σαφέστατα δόλο και σκοπό. Τώρα το άν τους ξέφυγε και πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από τις προσδοκώμενες, ή/και υποβοηθήθηκε το έγκλημα από το απίστευτο μπάχαλο σπασμένου τηλεφώνου μέχρι να εκτιμηθεί επαρκώς η κατάσταση και να ζητηθεί βοήθεια, ε, σιγά μη βγουν να ζητήσουν και συγνώμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από τον κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο με email:


    Η Πατρίδα μας Χάνεται...Καίγεται, τι διαφορετικό από τον πόλεμο μ’ εξωτερικό εχθρό;

    Ας αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία και να απαιτήσουμε μια κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Παπανδρέου κυρίως, αλλά και όλων των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

    ...Σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή - ολοκαύτωμα της πατρίδας, ας αφήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην άκρη τον προεκλογικό τους αγώνα και τις «διάφορες» τους για το ποιος θα προσποριστει το «πολιτικό μαγαζάκι».

    Απαιτούμε μια κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Παπανδρέου κυρίως, αλλά και όλων των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών για να δεσμευτούν στ’ όνομα της σωτηρίας της πατρίδας.

    Θα είναι γι’ αυτή τη στιγμή, μια ουσιαστική και ύψιστη συμβολική πράξη σ’ όφελος της σωτηρία της πατρίδας μας αλλά και του πολιτικού μας πολιτισμού συνολικά.

    --------------------------

    Και η κυρία Ελένη Μιαούλη μου γράφει:

    Σας παρακαλω παρτε μια πρωτοβουλία, μέσω Ιντερνετ, για μια διαδήλωση/εκδήλωση αύριο, μεθαύριο, οποτεδήποτε, με αίτημα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Rallou είπε...
    Afro,
    οικοπεδοποίηση που;;; Στην Ζαχάρω, στην μέση του πουθενά;;;


    -------------------------------

    Η Ζαχάρω είναι μια πό τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) παραλίες στην Ελλάδα. Εκεί που βλέπεις φωτιές, θα δεις ξενοδοχεία.

    Χρόνια τώρα προσπαθούν να φάνε τον Καϊάφα.

    Επίσης, δεν το άκουσα καλά αυτό, αλλά κάτι έλεγε ο Παπαγιαννάκης, για κάποιον δρόμο που θα φτιαχτεί στην περιοχή Ιονία Οδό ή κάπως έτσι.

    ---------------------------------

    Nikos Dimou είπε...
    Από αυτές τις φωτιές ούτε το 5% δεν είναι εμπρησμός.

    ---------------------------------

    Ατή η φωτιά στη Ζαχάρω είναι κατά 99% έργο εμπρηστών. Δεν εξηγείται με τίποτα η ύπαρξη 5 διαφορετικών εστιων σε μια μόνο περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. s_pablo
    Επίσης, δεν το άκουσα καλά αυτό, αλλά κάτι έλεγε ο Παπαγιαννάκης, για κάποιον δρόμο που θα φτιαχτεί στην περιοχή Ιονία Οδό ή κάπως έτσι.

    ----------------------------------

    Πολύ καλά άκουσες. Μίλησε για πιθανά συμφέροντα που σχετίζονται με την Ιονία οδό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτή η ιστορία με τις πολλές εστίες είναι η μόνιμη αιτιολογία όσων δεν ξέρουν πως διαδίδεται η πυρκαγιά στο πευκόδασος.

    Αν ήταν εμπρησμός δεν θα ξεκίναγε από το βουνό ψηλά... η Ιταλία, και η νότια Γαλλία που κάηκαν, δεν είχαν εμπρηστές...

    Καύσων, πεύκο και μελτέμι: ο συνδυασμός που σκοτώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @zoros,

    "Τι θα κάνει ο ανεπάγγελτος πρωθυπουργός εκεί? Θα πάρει κλαδιά να σβήσει τη φωτιά? Και μόνο που θα απασχολεί μέρος της αστυνομίας για την ασφάλειά του και τις μετακινήσεις του, προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό..."


    Ελα μου ντε...

    Αλλά για σκέψου τι οργή θα ξεσήκωνε αν ΔΕΝ τσακιζόταν να πάει, χάνοντας τη βολή και τις προεκλογικές του έννοιες...

    Το θέμα είναι βέβαια ότι -ειδικά- αν είσαι αυτόπτης μάρτυρας τέτοιου εγκλήματος, γυρνάς στο γραφείο σου και το βάζεις πρώτη προτεραιότητα, όχι το κάνεις γαργάρα και προσεύχεσαι να μη ξαναπιάσει φωτιά μέχρι τις 16.09 ας πούμε...

    ΥΓ- και καλά οι καμμένοι, δράμα ασύλληπτο στην Ελλάδα του 2007 (αλήθεια, πώς βγάζεις έναν ηλικιωμένο από το ΣΠΙΤΙ του ρε παιδιά, πώς να το αφήσει αυτός ο άνθρωπος?!), με τους κατεστραμένους από υπάρχοντα τι θα γίνει? Ηλικιωμένος, κατεστραμένος και άστεγος? Δεν το χωράει ο νους μου!

    Τεσπα, μονοπώλησα, συγνώμη, καληνυχτίζω κι εύχομαι αύριο να μην αντικρύσουμε τα χειρότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό που τους/μας χρειάζεται καταρχήν είναι Μια Μούντζα!

    Είμαστε σε Οικολογικό Πόλεμο εξαιτίας των Κλιματικών Αλλαγών αλλά δεν το έχουμε καταλάβει.

    Οργανωμένοι εμπρηστές καίνε και την Πορτογαλία, Ιταλία, Αλβανία και πάλι; την ώρα που καίγεται η Δυτική Ελλάδα; Τι είδους πολυεθνική εταιρεία Real Estate είναι αυτή; Έχουν και εκεί εκλογές; Ότι θέλετε γράφετε; Το σχέδιο των εμπρηστών ήταν να βάλουν φωτιές στην Δυτική Ελλάδα λες και γνώριζαν πως ο καύσωνας (40 +) θα χτυπούσε ειδικά την Δυτική Ελλάδα με 8 Μποφόρ αυτήν την φορά; Δεν καίγεται μόνο η Πελοπόνησος ... τα Ιωάννινα η γεννέτηρά μου καίγετε επίσης :(

    Υπάρχουν περισσότερες απο 100 φωτιές αυτήν την στιγμή στην ΕΛλάδα μόνο, στην Σικελία υπάρχουν πάνω απο 3 νεκροί, η Αλβανία ζήτησε απο εμάς βοήθεια και αρνηθήκαμε λόγω έλειψης ...

    Σύντομα (σε μερικά χρόνια) θα ξεβολευτούμε εντελώς απο την βολεμένη μας καθημερινότητα ... να δω μέχρι πότε θα ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα για να καλύψουμε την διάφθορη μετριότητά μας, την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ μας ΑΓΝΟΙΑ και τον νάρκισσο ατομισμό μας ...

    Καληνύχτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ηταν δεν ήταν εμπρησμός, ελπίζω τουλάχιστον να καταλαβαίνουμε όλοι πως κοράκια υπάρχουν και, κατά πως φαίνεται, δεν θα τα εμποδίσει κανείς να επωφεληθούν, να βγάλουν ευρώ από τις στάχτες και την καταστροφή και, γιατί όχι, να κατέβουν και για βουλευτές...

    Από την άλλη, σημαντική τιμή στη χώρα μας είναι και το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα...

    Το πρόβλημα είναι δεν φυσάμε ούτε το χυλό!

    Θεά μου μπήκες με γκάζια και ζωγράφισες μέχρι την πέμπτη χωρίς συμπλέκτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Nikos Dimou είπε...
    Αυτή η ιστορία με τις πολλές εστίες είναι η μόνιμη αιτιολογία όσων δεν ξέρουν πως διαδίδεται η πυρκαγιά στο πευκόδασος

    -----------------------------------

    Θεωρώ ότι έχετε δίκιο, γενικώς. Σπάνια υπάρχει χέρι εμπρηστή σε φωτιές. Απλώς, αυτή η συγκεκριμένη βρωμάει πολύ. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το πλέον αξιοποιήσιμο τουριστικό φιλέτο της χώρας.

    Οι 5 διαφορετικές εστίες αν κατάλαβα καλά ήταν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 5 χιλιομέτρων. Έτσι δημιουργήθηκε και το μέτωπο των 40 περίπου χιλιομέτρων που αναφέρουν οι αρμόδιοι.

    Τέλος πάντων, εμπρησμός ή όχι, το ζήτημα είναι όταν ανάβουν οι φωτιές να μπορούμε να τις σβήνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Και ένα σπασμένο γυαλί από μία πεταγμένη μπύρα μπορεί να προκαλέσει φωτιά + καυσωνα+ μποφώρ...και από σκουπίδια στα δάση μας, δόξασι...

    Αλλά τώρα μάλλον είναι αργά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @aphrodite
    “Αλλά για σκέψου τι οργή θα ξεσήκωνε αν ΔΕΝ τσακιζόταν να πάει, χάνοντας τη βολή και τις προεκλογικές του έννοιες...”


    Αυτό είναι το χειρότερο! Μας αρέσουν οι πολιτικοί-ηθοποιοί που «σηκώνουν τα μανίκια και μπαίνουν σαν ταύροι στα προβλήματα». Μας αρέσει να βλέπουμε Ψωμιάδηδες με αδιάβροχα να κάνουν ατρόμητοι ράφτινγκ στα νερά από τις πλημμύρες.

    Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι κάθε λαός έχει τους πολιτικούς και την τηλεόραση που του αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στα μέτωπα σπεύδουν και οι δύο αυτοκράτορες... ο ένας για να σβήσει φωτιές, οι άλλος για ν' ανάψει!

    Από την άλλη, ντροπή να μην πάνε, τι θα πει ο κόσμος!!!

    Ακόμα και για να καεί ο Μαλάκας ο Έλληνας κρατική παρουσία θέλει...

    Κατά τα άλλα ο νούμερο ένα καταπατητής δασικών εκτάσεων διαφωνεί με την αποτέφρωση!

    Πλάκα έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ο/η mirage said

    Σύντομα (σε μερικά χρόνια) θα ξεβολευτούμε εντελώς απο την βολεμένη μας καθημερινότητα ... να δω μέχρι πότε θα ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα για να καλύψουμε την διάφθορη μετριότητά μας, την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ μας ΑΓΝΟΙΑ και τον νάρκισσο ατομισμό μας

    Πες τα Χυσόστομε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. η όποια ευθύνη (ήταν ή δεν ήταν εμπρησμός) έγκειται κατά την γνώμη μου ότι δεν υπάρχει σχέδια πρόληψης πυρκαγιών. και στην πρόληψη συνεπάγονται κι αυτά που αναφέρει ο γάτος στο ποστ του, όπως και το ανεπαρκές προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος. από ότι έχει γίνει γνωστό (κι αν κάνω λάθος διορθώστε με) υπάρχει κενές θέσεις συμβασιούχων που δεν καλύφθησαν. η πιπίλα του στρατού (αλήθεια ποια εκπαίδευση έχει ένας απλός φαντάρος πάνω στην πυρόσβεση) και των εθελοντών (που παρόλα αυτά αγνοούνται) πρέπει να σταματήσει. στα ΕΚΑΜ υπάρχει πληρότητα και εξοπλισμός και στο πυροσβεστικό σώμα όχι; με τα μπλουζάκια από το μοναστηράκι στέλνουν να σβήνουν τις φωτιές... αυτό δεν λέγεται το λιγότερο εγκληματικό;

    δεν θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο εκκένωσης περιοχών;


    στην τελική ο κρατικός μηχανισμός σε ακραίες καταστάσεις δεν θα πρέπει να δείχνει την δυναμική του;

    :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Cortlinux,

    "...στην τελική ο κρατικός μηχανισμός σε ακραίες καταστάσεις δεν θα πρέπει να δείχνει την δυναμική του;"

    Εσείς δεν την είδατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @aphrodite
    “Αλλά για σκέψου τι οργή θα ξεσήκωνε αν ΔΕΝ τσακιζόταν να πάει, χάνοντας τη βολή και τις προεκλογικές του έννοιες...”

    ---------------------------------

    Στην Αχαϊα γιατί δεν πήγε? Στο Ρέθυμνο με τους 3 νεκρούς? Στην Πεντέλη και την Πάρνηθα?

    Προεκλογική επίσκεψη είναι κι αυτή. Μέχρι τώρα τον έπαιρνε να τεμπελιάζει στη Ραφήνα. Τώρα πρέπει να πάει να υποκριθεί ότι νοιάζεται, αφού πλέον δεν μπορεί να υποκριθεί ότι μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ND said

    Από αυτές τις φωτιές ούτε το 5% δεν είναι εμπρησμός.

    Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι εμπρηστές. Η αμέλεια, η βλακεία, η ανοργανωσιά.


    Χρόνια τώρα (γιατί οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι κάτι καινούργιο -δυστυχώς) έχω αυτές τις απορίες:

    Ποιο χέρι βάζει -απερίσκεπτα- φωτιά στο μέλλον του παιδιού του;
    Πώς βρίσκονται 143 (τόσες ήταν οι σημερινές φωτιές στη χώρα, αν άκουσα καλά) τρελοί να πυρπολήσουν τη χώρα;
    Πώς να προλάβεις τις φωτιές όταν πρέπει να καθαρίσεις χιλιόμετρα δασικών δρόμων σε όλη τη χώρα, να μοιράσεις ελάχιστες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κι -ακόμη πιο- ελάχιστα Πυροσβεστικά αεροσκάφη;
    Πώς αντέχουν κάποιοι να μετατρέπουν σε κάρβουνο ένα θαύμα, όπως η περιοχή του Καϊάφα, για να "σηκώσουν" πέντε βίλες με γκαζόν, τρεις φοίνικες, μια πισίνα και πέντε λευκές πλαστικές ομπρέλες με ξαπλώστρες;
    Τι ποινή να επιβάλεις στον απλό πολίτη που ζει δίπλα στο δάσος και, παρόλα αυτά, ποτέ δεν καθάρισε το κοινόχρηστο οικόπεδο δίπλα στο φράχτη του;
    Ποιος μπορεί, τελικά, να οργανώσει μια ουσιώδη αντιπυρική προστασία;


    (Και να μη βιαστούν, κάποιοι, να πουν ότι πριν τρία, ή τέσσερα χρόνια, τα πράγματα ήταν καλύτερα. ΔΕΝ ήταν. Απλά, ήμασταν πιο τυχεροί)

    Ποιος θα μας οργανώσει;

    Αυτήν τη στιγμή, 00.38, βλέπω στη ΝΕΤ ότι αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Στύρα Ευβοίας και εκκενώνονται χωριά. Να δούμε πώς θα ξημερώσουμε σήμερα...

    Πάντως δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας πολιτικός, όποιος και να ΄ναι, όπως και να λέγεται, δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει, αν θα γίνει τσιμέντο και μπετόν αρμέ ο Καϊάφας κι ο οποιοσδήποτε Καϊάφας και δίνει σημασία σε πράγματα αδιάφορα. Πιστεύω ότι όλοι ενδιαφέρονται και ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ που όλοι, ανεξαιρέτως, που θα έπαιρναν μέρος στις αποψινές συζητήσεις στα κανάλια, ζήτησαν να αναβληθούν. Ήταν, βέβαια, το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν και θέλω να πιστεύω ότι το έκαναν, χωρίς σκέψη και χωρίς υποκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αρκαδία, Λακωνία, Ηλεία, Κορινθία,Ευβοια, Αιτωλοακαρνανία...

    λιτανεία οδύνης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τέτοιες ώρες τα λόγια απλά δε μου βγαίνουν.
    Νιώθεις μόνον πως σου ξεριζώνουν όλο σου το μέσα..

    Ωστόσο δεν μπορώ να δεχτώ πως δεν είναι έργο εμπρηστών.
    Λίγο πριν, νέα φωτιά στην Αρκαδία.
    Είδαν τους εμπρηστές..
    Σταμάταγαν σε τακτά διαστήματα σπέρνοντας φωτιές.
    Δώσανε περιγραφή αυτοκινήτου, στήσανε μπλόκα.
    Ας ελπίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. αυτό το καλοκαίρι μας επεφύλασσε τα χειρότερα...

    ο γράμμος την γλύτωσε από τις ναπάλμ του εμφυλίου (η πρώτη χρήση ναπάλμ στην ιστορία) γιά να καεί φέτος μετά από εξήντα χρόνια...

    σαφώς ο συνδυασμός μελτέμι - πεύκο - καύσων είναι εμπρηστικός, αλλά η συχνότης στην πελοπόννησο σήμερα δεν μπορεί παρά να εγείρει υποψίες - ακόμα και τώρα έχουμε νέα μέτωπα.

    χωρίς διάθεση συνομωσιολογίας, η "Κ" είχε πρόσφατα δημοσιεύσει γράφημα με τις φωτιές της μεταπολιτευτικής περιόδου - οι κορυφές του ήταν σε περιόδους εθνικών κρίσεων ή εκλογών.

    επειδή ο καραμανλής δεν είναι αφελής ανθρωπος, είμαι βέβαιος ότι όταν προκήρυξε τις εκλογές δεκαπενταυγουστιάτικα είπε από μέσα του "θα τσουρουφλιστώ από το πόρισμα ή το μελτέμι? μπα μάλλον ψόφησε γιά φέτος το μελτέμι, let's go for it", αλλά ότι και να λέει τώρα υπό το κράτος πανικού ηχεί κούφιο, όπως κάθε πράγμα με το οποίο δεν βάφονται αυγά γιά να χρησιμοποιήσω ένα από τα τόσο χαριτωμένα ευφυολογήματα του γιώργου κουμάντου.

    ας ελπίσουμε τουλάχιστον τα θύματα να είναι τα ελάχιστα και σε μηδενική ανοχή σε οικοπεδοποιήσεις κλπ - i wouldn't hold my breath on both counts.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Διαστήματα,

    "Ήταν, βέβαια, το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν και θέλω να πιστεύω ότι το έκαναν, χωρίς σκέψη και χωρίς υποκρισία."

    Οποιος πολιτικός βγει στα κανάλια απόψε που πουλάει η οργή και η αγανάκτηση θα γίνει αποδιοπομπαίος τράγος. Οι της "κυβέρνησης" διότι δεν ενήργησαν στο παρόν, οι της "αντιπολίτευσης" διότι δεν το έπραξαν στο παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για τις διαφημιστικές καμπάνιες. Στοιχειώδες crisis management είναι, και δυστυχώς αφορά μόνο την εικόνα τους και την πολιτική τους πορεία.

    Μην πλανάσθε, όσο ευσεβείς, και αμοιβαίοι, κι αν είναι οι πόθοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. reactor69 said:
    Οποιος πολιτικός βγει στα κανάλια απόψε που πουλάει η οργή και η αγανάκτηση θα γίνει αποδιοπομπαίος τράγος.

    Είδα -κι άκουσα- και τον Κωστάκη, είδα -κι άκουσα- και τον Γιωργάκη. Απέφυγαν -και οι δύο- τις κρίσεις και τις συγκρούσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η στεναχώρια τους ήταν αυθεντική. Ρομαντικός; Ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Χρόνια τώρα λέγαμε ότι είχαμε μια χώρα που είναι πio ωραία απ΄ ότι μας αξίζει. Τώρα καταφέραμε και τη κάναμε σα τα μούτρα μας.

    Ευθύνες όπως συνήθως δεν υπάρχουν πουθενά.
    Ούτε οι εμπρηστικοί νόμοι δε θίγονται.
    Ούτε η τραγική ανικανότητα των δημοσίων θεσμών δεν θίγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ήμουν έξω, προσωπικά-αισθηματικά προβλήματα και τα έπνιγα στο ποτό. και γυρίζω και βλέπω ότι η χώρα καίγεται, το Δίλοφο δίπλα μου καίγεται, άνθρωποι πεθάναν. αισθάνομαι χειρότερα. θα έτρεχα να βοηθήσω κι ας είχα αρνητική εμπειρία όταν το είχα κάνει παλαιότερα.
    κλαίω και ντρέπομαι όχι για τα δάκρυα αλλά για΄τι είναι το μόνο που μπορώ να κάνω τώρα.
    κύριε Δήμου, συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Παπαδόπουλο. ας βάλουμε στην άκρη μία φορά τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες για το καλό της χώρας. ας μη κοιτάξουμε να εκμεταλευθούμε τον πόνο και την οδύνη για ψήφους. κάτι πρέπει να γίνει. και το χειρότερο;κάτι έπρεπ να είχε γίνει.
    @somebody
    μακάρι να τον πιάσουν τον εμπρηστή, αν είναι πράγματι αυτός. αλλά και τι θα έχει γίνει; επιτέλεσε το έργο του. όσοι κρύβοντραι πίσω του θα τον γλυτώσουν. έτσι δε γίνεται πάντοτε; εκτός αν τον θάψουν για να σωθούν οι ίδιοι. σημασία έχει ότι τα παιδιά μας στερήθηκαν σήμερα πάρα πολλά. πώς θα τους το εξηγήσουμε; ένοχοι είμαστε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Βρισκω εξω απο το μπαλκονι κομματια καμμενου ξυλου..

    Αυτα τα δεντρα δεν θα ξαναυπαρξουν.

    Εκανα και μια βολτα,πανω απο την Καλαματα ο ουρανος ολομαυρος μερα μεσημερι και μεχρι τωρα η ατμοσφαιρα αποπνικτικη....

    Οπως γυρνουσα σπιτι πριν ωρα ειδα και τον Καραμανλη με μια πομπη αυτοκινητων....

    Σκεφτομαι τα δεντρα,τους ανθρωπους που πεθαναν,σκεφτομαι και αυτη τη γιαγια ή τον παππου που ολη τη ζωη εφτιαξαν ενα σπιτακι και τωρα τιποτα.....

    Θανατος

    Σε πιανει η ψυχη σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Είμαι εξοργισμένος! Είμαι από το Αίγιο. Τον χαμό τον έζησα από κοντά πριν λίγες μέρες. Το σπίτι της οικογένειάς μου στην ορεινή Αιγιάλεια γλίτωσε από θαύμα! Τα έγραψα άλλωστε και στο Blog μου. Δεν ξέρω τι να πω. Οι εκλογές που έρχονται ίσως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε την αντίδρασή μας και να εκφράσουμε τη διαμάρτυρία μας. Ίσως θα έπρεπε να αναλάβουμε κάποια πρωτοβουλία ως bloggers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Η εικόνα του συντετριμμένου Πρωθυπουργού με φόντο τα αποκαϊδια με συγκλόνησε σαν σεισμός 69 ρίχτερ.

    Ρίγη εθνικής συγκίνησης με διαπέρασαν όταν κλείνοντας είπε:

    "Αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες οι Ελληνίδες, οι Έλληνες είμαστε όλοι μαζί. Είμαστε ΕΝΑ. ΜΙΑ ψυχή. ΜΙΑ δυνατή ψυχή"

    Όσο στ' αυτιά μου κουδούνιζαν
    τα υπερκομματικά αριθμητικά άρθρα ενότητας (Ένας, Μία, Ένα),
    θυμήθηκα κάτι που διάβαζα στην Καθημερινή πριν λίγες μέρες:

    "Ομως, αληθινοί βγήκαν και όσοι πριν ακόμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έκαναν λόγο για «αποψίλωση» του Πυροσβεστικού Σώματος από ικανά στελέχη, σύμφωνα με τις επιταγές της κομματικής επετηρίδας, και προέβλεπαν «εφιαλτικό» καλοκαίρι.

    Οπως σημείωναν, αφετηρία της αποδιοργάνωσης του σώματος ήταν οι κρίσεις του Μαρτίου του 2006, οπότε αποστρατεύτηκαν 25 ανώτατοι αξιωματικοί που θεωρούνταν «άνθρωποι του Φούρλα» και αντικαταστάθηκαν με ανθρώπους εγκεκριμένους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης."



    Αισθάνομαι ότι ο κακομοιράκος ο πρωθυπουργούλης μας
    έχει αυτή τη στιγμή μεγάλη ανάγκη υπερκομματικής στοργής και προδέρμ,
    έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στα φλέγοντα θέματα της ατζέντας του.


    1.
    Πρέπει μα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταπείσει τον υπερευαίσθητο υπουργό Δημ. Τάξεως να αποσύρει την φημολογούμενη παραίτηση του - είναι γνωστή η ευθιξία των ελλήνων υπουργών σε τέτοια θέματα.


    2.
    Πρέπει να σκεφθεί τρόπο για να μας πάρει τα €30,5 εκ. που υποσχέθηκε στον Εθνικό μας Εμπρηστή (την Αγία Εκκλησία μας), πριν τις εκλογές.
    (τα έξοδα νοσηλείας Παρασκευαϊδη είναι έξτρα, αλλά δεν είναι και τόσα πολλά, έχει πέσει και το US$)


    3.
    Πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει το μείζον όσο και κατεπείγον εθνικό ζήτημα του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς,
    το οποίο, ως γνωστόν,
    εξανάγκασε την κυβέρνηση
    να διακόψει τις τιτάνειες προσπάθειες επανίδρυσης του κράτους
    και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Όταν καήκε η Παρνηθα σκέφτηκα ότι δεν είχα πάει τα παιδιά μου, και έχασαν την ευκαιρία να δουν αυτό το δάσος.

    Τώρα μόλις βρήκα στο Internet πληροφορίες για την Ζαχάρω και τον Καιάφα με φωτογραφίες. Δεν είχα ιδέα.... τόση ομορφιά... πνίγομαι... δεν θα τα δω ποτέ μου... Έχασα κι εγώ την ευκαιρία....

    Φίλοι... εγώ δεν ψηφίζω. Εσείς κάντε κάτι στις 16 του Σεπτέμβρη... Σας εκλιπαρώ... Ταρακουνίστε τους όλους επιτέλους.

    Και ας οργανώσουμε κινητοποιήσεις. Κάτι... κάτι πρέπει να κάνουμε... Αλλιώς ας αποδεκτούμε την ήττα μας και να φύγουμε γι'αλλού.

    Η έκπληξη έχει εκλείψει από πολλού. Τίποτα δεν μας επλήσσει πλέον.

    Η οργή, και αυτή σιγά σιγά φθίνει.

    Και μένει η λύπη. Ο λυγμός.

    Αυτοκτονούμε.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Andy,

    Κι εγώ αυτά σκέφτηκα και, ύστερα, είπα μέσα μου, "Ευτυχώς που έχει και μας"...
    Και τότε ένα δάκρυ ανάβλυσε απ' το δεξί μου μάτι.

    Το λέω κι ανατριχιάζω...


    Υ.Γ: Με το "69" υπαινίσσεσαι ανάμιξή μου στο emotional impact;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Φωτιές, καταστροφή και νεκροί: Σοκ από τις ειδήσεις στο ταξί της επιστροφής στο σπίτι.

    Άκουσα και δηλώσεις του Πρωθυπουργού: Τα γνωστά (ώρα οδύνης - οι περιοχές κηρύσσονται αναδασωτέες κλπ).

    Θλίψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Άσχετο, αλλά αφού κλαίμε για τα δάση, ας κλάψουμε και για τα νερά.

    50.000 μg/κυβικό μέτρο είναι η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό. Στην υπόθεση Χίκνευ (γνωστή από την ταινία Έριν Μπρόκοβιτς) η συγκέντρωση ήταν 22 μg/κυβικό μέτρο.

    Αν σκεφτείτε πόσοι κάτοικοι του Χίκνευ προσβλήθηκαν από καρκίνο του πνεύμονα, μιλάμε για αφανισμό των κατοίκων της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Τις φωτιές τις άναψε και τις συνεχίζει η στ΄ αναθεωρητική επερχόμενη βουλή, όπως είχε συμβεί ξανά το 98 με την επερχόμενη και τότε ζ΄ αναθεωρητική (τι σύμπτωση!!!) βουλή αλλά ευτυχώς, τότε, λόγω των αντιδράσεων για την αναθεώρηση του ΑΡΘΡΟΥ 24 ο Σημίτης κώλωσε. Τώρα απλά συμπόνια και η αναθεώρηση έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κρίμα.

    Και στην Κύπρο που βρίσκομαι τώρα, μαίνεται μια τεράστια πυρκαγιά. Οι πυροσβέστες βρήκαν λέει, ένα πλαστικό μπουκάλι με βενζίνη εκεί που είχε αρχίσει η πυρκαγιά. Τι να πεις άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ο Nikos Dimou είπε...
    Από τον κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο με email:

    Ας αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία και να απαιτήσουμε μια κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Παπανδρέου κυρίως, αλλά και όλων των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

    ***************

    Ναι, θα βγούνε και οι δύο μαζί και σωθήκαμε, απαλύνεται έτσι ο πόνος μας!

    Σχέδιο εκκένωσης περιοχών στην Ελλάδα;
    Ωραίο ανέκδοτο.

    170 φωτιές σε μία ημέρα δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων παραγόντων.
    Ένα μεγάλο μέρος από τις φωτιές είναι εμπρησμοί.

    Ο αδερφός μου, Υποπυραγός της Πυροσβεστικής, είναι δύο ημέρες στα βουνά των Ιωαννίνων, άυπνος, κάθιδρος γεμάτος με στάχτες και αρνείται να επιστρέψει στο σπίτι του αν δεν σβήσει η φωτιά.

    Αυτοί που κατηγορούν τους πυροσβέστες (κυρίως ανίκανοι τοπικοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) θα έπρεπε να ντρέπονται.

    Η πολιτική ανικανότητα και ανεπάρκεια, η έλλειψη οικολογικής συνείδησης των πολιτών, η αδιαφορία των πολιτών για το παρακείμενο δάσος στον καθαρισμό του οποίου και οι ίδιοι εθελοντικά πρέπει να συνδράμουν αλλά δεν το κάνουν, ο λαϊκισμός των καναλιών και οι κάθε λογής κοτσάνες των δημοσιογράφων (τι να επέμβη ο στρατός ρε κόπανοι; Έχουν εκπαιδευτεί οι φαντάροι για να σβήνουν φωτιές; Εδώ δεν έχουν εκπαιδευτεί να κρατάνε το όπλο!), ο καύσωνας, το μελτέμι και η ξηρασία, συνθέτουν ένα κοκτέηλ-μολότωφ με τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε.

    Όσο για τους λωτοφάγους έλληνες πολίτες, θα δείτε σε λίγες μέρες πως θα ψηφίσουν ομαδόν τα δύο μεγάλα κόμματα..

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Μαύρη και κακή μας μέρα!

    27 νεκροί μέχρι τώρα... και μικρά παιδιά!

    Η καταστροφή συνεχίζεται ("είναι σε εξέλιξη" όπως λένε τα δελτία ειδήσεων).

    Αυτό που δεν είναι σε εξέλιξη είναι το μυαλό μας. Σύμφωνοι, θα υπάρχουν και εμπρηστές (αν και το γιατί έβαλαν φωτιά στα έρημα δάση της Αρκαδίας, ανεξήγητο. Παλιά λέγανε ότι είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων).

    Το ότι με αυτές τις καιρικές συνθήκες υπάρχουν 10.000.000 δυνάμει εμπρηστές στην Ελλάδα δεν το σκεπτόμαστε. Τρεις περιπτώσεις χθεσινές: οι Αλβανοί οξυγονοκολλητές στην Ευβοια, η γριά με το μαγείρεμα στην Λακωνία, ο γέρος που έκαιγε ξερόχορτα στη Ηλεία. Αυτοί είμαστε εμείς.

    Πριν ένα μήνα στα Κιουρκα έφερα την Πυροσβεστική διότι ο κάτοχος του διπλανού οικοπέδου απόφάσισε μέσα στον κάυσωνα να κάψει τα ξερόχορτα - και πήγε να κάψει εμένα. Μισή ώρα έκαναν να σβήσουν την φωτιά.

    Τον συνέλαβαν και φώναζε: "Αυτοί οι ξένοι (εγώ) δεν ξέρουν πως ζούμε εμείς εδώ!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Χρόνια τώρα προσπαθούμε να κάψουμε την Ελλάδα.Ακόμα αντιστέκεται.Και σε αυτό άχρηστοι είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καταγομαι απο τον Πύργο... Από χθες το βράδυ που είδα τις ειδήσεις έχω συγκλονιστεί...
    Μόλις πριν από 1 εβδομάδα βρέθηκα στη Ζαχάρω και τον Καιάφα... Από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας που δεν υπάρχει πια...
    Ναι, η Ζαχάρω έχει οικοπεδα φιλέτα...
    Ναι υπάρχει (υπήρχε???) σοβαρό πρόβλημα με την κατασκευή της Ιονιας οδού που 8α περάσει απο τον Καιαφα γιατί θεωρείται περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αναζητούνταν λύση για το σημειο από όπου θα περάσει δρόμος χωρίς να επιβαρυνθεί η περιοχή...
    Ναι στον Καιάφα εχουν απαξιώσει ταξενοδοχεία Ξενία που λειτουργούσαν στα ιαματικα λουτρά γιατί επιθυμούν να δημιουργηθούν εκεί μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα...
    Αυτό που με θλίβει όμως βαθύτατα είναι ότι παρακολουθώ έναν κρατικό μηχανισμό παραλυμένο... ανήμπορο να αντιδράσει... πάνω από 30 νεκροί μέχρι τώρα? Που θα σταματήσει αυτή η τραγωδία???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @doctor

    Ο αδερφός μου, Υποπυραγός της Πυροσβεστικής, είναι δύο ημέρες στα βουνά των Ιωαννίνων, άυπνος, κάθιδρος γεμάτος με στάχτες και αρνείται να επιστρέψει στο σπίτι του αν δεν σβήσει η φωτιά.

    Αυτοί που κατηγορούν τους πυροσβέστες (κυρίως ανίκανοι τοπικοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) θα έπρεπε να ντρέπονται.

    ---------------------------------

    Έχω ένα φίλο πυροσβέστη, Σαλονικιός και καλό παιδί. Φροντίζει και είναι πάντα σε άψογη φόρμα, γυμνάζεται, δεν καπνίζει, εκπαιδεύεται συνεχώς σε ότι θεωρεί χρήσιμο για τη δουλειά του, πρώτες βοήθειες, απεγκλωβισμό, διάσωση κλπ

    Δεν έχει καταφέρει ακόμα να στεριώσει πουθενά. Όπου πάει τον πολεμάνε, γιατί δεν είναι τεμπέλης και μπυροκοιλιάς και απαιτεί από τους συναδέλφους του να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας πάνω στη δουλειά.

    Πριν από αρκετό καιρό, σε μια επίδειξη απεγκλωβισμού από αυτοκίνητο, κάποιος του συνέστησε να προσέχει μια λαμαρίνα που προεξείχε και ένας συνάδελφος του (με ξεκούμπωτο χιτώνιο για να θαυμάζουμε την κοιλιά του) που στεκόταν πίσω μου ψυθίρισε: Άστον τον που...η να σκοτωθεί μπας και ησυχάσουμε.

    Δυστυχώς φίλε γιατρέ, δεν είναι όλοι οι πυροσβέστες σαν τον αδελφό σου και τον φίλο μου και από την εμπειρία μου υποψιάζομαι ότι αυτοί οι δύο και οι όμοιοι τους είναι η μειοψηφία.

    Δεν λέω ότι φταίνε οι πυροσβέστες. Φταίει η πολιτεία, που δεν στέλνει στο σπίτι τους τους εγκληματικά αμελείς, που δεν εκπαιδεύει σωστά αυτούς που ενδιαφέρονται και δεν επανδρώνει με ικανά και φιλότιμα άτομα ένα σώμα που απαιτεί εργατικότητα και αυτοθυσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αν με βλέπετε και αμφισβητώ την σημασία των εμπρηστών δεν είναι διότι δεν υπάρχουν. Σίγουρα ευθύνονται για ένα ποσοστό από τις φωτιές.

    Με ενοχλεί όμως το γεγονός ότι τείνουν να γίνουν ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΛΛΟΘΙ.

    Όπως τα "ξένα κέντρα" του Ανδρέα, ή ο "αγγλικός δάκτυλος" των παλαιότερων, ευθύνονται για όλα τα στραβά που μας συμβαίνουν, έτσι και οι εμπρηστές για όλες τις φωτιές. Μεταφέρουμε σε αυτούς τις ευθύνες μας.

    Αυτή είναι η κλασική τακτική απενοχοποίησης του συνόλου, που έτσι δεν νιώθει υπεύθυνο για τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Η θλίψη συγκρατεί την οργή μου.
    Δεν έχω λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ότι μπορούν φωτιές να ανάψουν και με απολύτους φυσικούς τρόπους, το ένιωσα προχθές στην στάση του λεωφορείου. Όντως σε σκιά, ένιωθα την ακτινοβολία της ασφάλτου κυριολεκτικά να καίει το μέτωπο μου. Τόσο που δεν άντεχα και κρατούσα το χέρι μπροστά από το μέτωπο, σε κάποια απόσταση. Δεν υπερβάλω. Χειρότερη ακτινολογία από αυτή που νιώθεις όταν στέκεσαι μπροστά σε τζάκι και το φλεγόμενο κούτσουρο σου καίει το μέτωπο και τα γόνατα. Έως τότε ήμουν και εγώ της άποψης ότι οι περισσότερες φωτιές οφείλονται σε εμπρησμούς και τα διάφορα μέτωπα σε αυτό συνηγορούσαν. Τώρα έχω τις αμφιβολίες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Οι νεκροί, βεβαιωμένοι, έφτασαν τους 37+3 πολύ πιθανούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Οταν τα κριτήρια επιλογής δεν είναι αξιοκρατικά αλλά κομματικά...

    Οταν έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και επικρατεί ατιμωρησία...

    Οταν ο λόγος των πολιτικών είναι κενός, ξύλινος και ανευ σημασίας...

    Οταν βλέπουμε παντού σκουπίδια και οι δημοτικοί άρχοντες δηλώνουν με το πλατύτερο χαμόγελό τους ότι είναι "υπερήφανοι για το έργο τους"...

    Οταν αλλαγή κόμματος στην κυβέρνηση, σημαίνει και ξήλωμα των στελεχών και managers, ανεξαρτήτως κριτηρίων πλην των κομματικών...

    Οταν ψηφίζουμε ανεπάγγελτους με μόνο κριτήριο τα ευγενή και γνωστά ονόματα, λές και η διοίκηση μιας χώρας είναι πιο εύκολη από την διοίκηση ενός ψιλικατζίδικου...

    Οταν ό χρόνος εκλογών αποφασίζεται σχεδόν μεσοκαλόκαιρο, με κριτήριο να μην προλάβει να συζητηθεί το σκάνδαλο των ομολόγων από μια κυβέρνηση που εξελέγη με σημαία τον αγώνα κατά της διαφθοράς...

    Οταν ένας δικαστικός λειτουργός (Ζορμπάς) την μιά είναι αυτός που τοποθετείται στο Υπουργείο Εθν. Αμύνης για να αποκαλύψει σαν αδέκαστος, τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την επόμενη, επειδή μιλάει για ευθύνες στελεχών "συγκεκριμμένου πολιτικού χώρου" απαξιώνεται από όλη την κυβέρνηση, σαν περίπου γραφικός...

    Οταν ο Πολύζος διαγράφεται εντός μιας νύχτας επειδή είπε το αυτονόητο, και οι γόνοι βαρώνων (δεν είναι ένας και δύο μόνο) παραμένουν εσαεί στις θέσεις τους ανεξαρτήτως έργου και δηλώσεων...

    Οταν η Ελλάς είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο...

    Τότε τι περιμένουμε!

    27 νεκροί... 27 νεκροί... Κάποτε ένας τραυματισμός και μια καμμένη αποθήκη αποτελούσε είδηση... Και δεν υπήρχαν τόσα αεροπλάνα... Ούτε ελικόπτερα...

    Αχ κατακαϋμμένη Χώρα... Εκεί που νομίζουμε ότι βρήκες πάτο... ανοίγεις μια τρύπα και πας βαθύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτή τη χώρα.Δεν τις φθάνουν όλα τα άλλα, χειροτέρεψαν και οι κλιματικές συνθήκες.Από τον ένα καύσωνα στον άλλο.
    Μεγάλη η θλίψη γι αυτά που συμβαίνουν και θα συμβούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ο Nikos Dimou είπε...
    Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι εμπρηστές. Η αμέλεια, η βλακεία, η ανοργανωσιά...
    ---

    Άπειρες φορές έχω γράψει εδώ (και, πιστέψτε με, ασχολούμαι χρόνια με το θέμα), ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η τραγικά ανίκανη, κομματικοποιημένη, διεφθαρμένη, αναποτελεσματική, υπερτροφική και ανήμπορη δημόσια διοίκηση. Πρόβλημα που, καθώς τα χρόνια θα προχωρούν, θα γίνεται όλο και χειρότερο, μιας που καμία ορατή δύναμη στον ορίζοντα δεν φαίνεται ικανή και πρόθυμη να την εκσυχρονίσει.

    Το γιατί είναι τραγικά απλό: Το πολιτικό μας σύστημα οφείλει, εν πολλοίς, την ύπαρξή του σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση. Κάθε, επομένως, βελτίωση και κάθε πραγματικός εκσυγχρονισμός αποτελεί, δυνάμει, απειλή, που μπορεί να καταστρέψει τις κατεστημένες δυνάμεις, που διαχειρίζονται, σε όλα τα επίπεδα, τις τύχες της χώρας.

    Το εξοργιστικό είναι ότι η παθολογία αυτή έχει εξαπλωθεί και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακόμη και στα θέματα τα οποία κυριολεκτικά της ανήκουν και για τα οποία ακόμη και μια σωστή και αποτελεσματική κεντρική διοίκηση δεν μπορεί παρά να έχει δευτερεύοντα ρόλο.

    Έτσι, βλέποντας, με οδύνη, όπως όλοι μας, τα υπέροχα αυτά μέρη να αφανίζονατι από τη φωτιά, αναρωτιόμουν τι έχουν κάνει, τόσα χρόνια, οι τοπικές αρχές, ακριβώς για να αποφύγουν, όσο το δυνατόν, την καταστροφή. Γιατί, πόσο μυαλό θέλει να διαθέτει κανείς για να ξέρει ότι σε μέρη, όπου σπίτια και δάσος είναι περίπου ένα, πρέπει να έχουν, από πριν, ανοιχτεί δασικοί δρόμοι, να έχουν καθαριστεί τα ξερά φύλλα, να υπάρχουν, κατά το δυνατόν, πυροσβεστικές δυνάμεις, να έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού, να έχουν τοποθετηθεί σκοπιές και περιπολίες, να έχει εκπαιδευτεί ο τοπικός πληθυσμός; Κι αν η τοπική αυτοδιοίκηση, στα μέρη αυτά, δεν ασχολείται, μέρα νύχτα, με την doomsday, που μοιραία θα έρθει, με τι ασχολείται; (ξέρω, αλλά αφήστε το).

    Τώρα, τα κλάματα των πολιτικών on camera κι ενώ οι φλόγες ακόμη καίνε, ας μη τα σχολιάσουμε, καθιστούν την αηδία που νιώθουμε ακόμη πιο ανυπόφορη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. 37 ανθρώπινες ζωές και κάποιοι κοιτάνε μόνον πώς θα κερδίσουν οτιδήποτε για τις επερχόμενες εκλογές.
    τέτοιοι είμαστε μια ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Αίσχος. Ντροπή. Θλίψη. Τί άλλο μπορεί να πει κανείς;

    Τώρα όμως τί κάνουμε; Η δική μου γενιά πέρα από όλα τα άλλα δύσκολα κληρονομεί και μια καμμένη πατρίδα.

    Μερικές φορές σκέφτομαι το άλλο άκρο:

    Μήπως θα έπρεπε να τα αφήσουμε να καούν όλα;

    Κοιτάξτε τον άλλο κόσμο. Τα κράτη με τα λιγότερα ποσοστά εθνικισμού προσέχουν την γη τους πολύ καλύτερα από εμάς και άλλα εθνοκεντρικά κράτη. Μήπως είμαστε λοιπόν υποκριτές;

    Κάψτε τα όλα. Αν αγαπούσαμε την πατρίδα μας βαθιά ίσως να μην γίνονταν αυτές οι καταστροφές.

    Ίσως μόνο έτσι μπορούμε να αρχίσουμε από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Είναι απίστευτο!!! Ποιό; Μα το ότι μετά από ένα καλοκαίρι με τις μακράν περισσότερες πυρκαγιές, γίνεται ξαφνικά αυτό το πράγμα, με την μισή Πελοπόννησο να καίγεται και τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 40. Και τώρα που ξημέρωσε, ποιος ξέρει τι άλλο θα ακούσουμε... Και ποιο είναι το επιμύθιο;;; Να μην κάνουμε πολιτική πάνω στα αποκαΐδια!!!
    ΟΚ προφανώς δεν φταίει και πάλι κανένας. Όταν οι αναρχικοί και οι χούλιγκανς τα σπάνε, φταίει η αστυνομία που είναι ανίκανη να μας προστατέψει... Όταν όμως κάποιοι καίνε τα σπίτια μας και τους συνανθρώπους μας (ΟΧΙ απροειδοποίητα, έχει προηγηθεί όλο το καλοκαίρι), εμείς καλούμαστε να μην επιρρίψουμε καμία ευθύνη σε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να μας προστατέψει από τίποτα (και η προηγούμενη ίδια ήταν)!
    Είμαι βαθύτατα στενοχωρημένος από αυτό που βιώνει η χώρα μου. Νιώθω όμως και πολύ κουρασμένος από το γεγονός ότι δύο παρατάξεις που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να διαχειριστούν τον πλούτο της χώρας μας, θα λάβουν αθροιστικά σε λίγες μέρες 85%.
    Η θλίψη μου βέβαια είναι ακόμη μεγαλύτερη για τα κακόμοιρα τα ζώα (και ας γκρινιάξουν κάποιοι), για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί είχαν πολλά θύματα σε όλες τις πυρκαγιές ανεξαιρέτως. Δεύτερον γιατί το δάσος είναι πρωτίστως το δικό τους σπίτι! Και τέλος γιατί αυτά τα κακόμοιρα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στον τόπο τους! Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Για όλα, και για την αμέλεια των πολιτών, ευθύνεται η πολιτική τάξη. Ποια είναι η οικολογική παιδεία στην Ελλάδα; Τι κάνουν στα σχολεία; Πως τιμωρούνται όσοι πετάνε σκουπίδια στα δάση; Όσοι χτίζουν αυθαίρετα; Τι κάνουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις εκτός από τοπική μάσα;
    Στις 16/9 υπάρχει μια καταπληκτική ευκαιρία: ακύρωση (καλύτερα από λευκό), με μια μούτζα ζωγραφισμένη στο ψηφοδέλτιο.
    Όχι ότι θα παράγει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά για το γαμώτο (και για την Ελλάδα?).
    Γιατί αλήθεια στην Ελλάδα πάντα οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις είναι για να μην αλλάξει τίποτα και ποτέ για να αλλάξει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. @batcic

    σαφέστατα και όι ευθύνες είναι πολιτικές για όσα δυστυχώς με θλίψη βλέπουμε να συμβαίνουν.
    είμαι από εκείνους που ντρέπομαι να βλέπω να κάνουν (μικρο)πολιτική πάνω στα καμένα. να "σκυλεύουν" τους νεκρούς.
    το θεωρώ ντροπή τη στιγμή που όλοι είναι ένοχοι και η φωτιά ακόμα καίει και οι νεκροί μας είναι ακόμα ζεστοί.
    έχεις δίκιο: αυτά τα άμοιρα ζώα κανείς δεν θα τα κλάψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Μήπως μετά από όλα αυτά είναι πολυτέλεια η κωμωδία των πρόωρων εκλογών? Είναι τόσο σημαντικό να δώσει ο λαός το γρηγορότερο την δυνατή εντολή?
    Όλα αυτά την στιγμή πού κατ ομολογία του Νομάρχου χθες μέσα στον γενικό χαμό χθες το βραδύ στην Ζαχαρω δεν υπήρχε ούτε καν αρμόδιος να καταγράφει τους αγνοούμενους.
    ΤΙ να πεις δυστυχώς οι πολιτικοί είναι μόνο για το μπαλκόνι.
    Είναι παράλογο να έχουμε άλλες απαιτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Όταν φλέγετε ένα δάσος, δεν υπάρχει τρόπος να σβήσεις την φωτιά. Ότι και να κάνεις, η φωτιά θα κάψει ότι υπάρχει να καεί, και σβήνει μόνη της. Το θερμικό φορτίο είναι τεράστιο, σαν να θέλεις να σβήσεις με ένα κουβά νερό ένα ηφαίστειο. Δεν σβήνει. Αυτό που πρέπει κυρίως να μας εξοργίζει, είναι ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε αυτή την απλή διαπιστωμένη αλήθεια. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις σχεδιάζει εκ των προτέρων την εξάπλωση της φωτιάς, σχέδιο περιορισμού και ένα σχέδιο διαφυγής. Να έχεις σχεδιάσει ότι η φωτιά αν προκύψει, να κάψει έως εδώ και αν προχωρήσει πιο πέρα, εκκενώνω το χωριό. Όλα τα άλλα είναι ανώφελα. Υπάρχει και η θεωρία που θέλει τα αεροπλάνα με τις ρήψεις νερών να κάνουν πιο πολύ κακό από καλό, ότι σε τέτοιες υπέρυψηλές θερμοκρασίες το νερό διασπάτε σε υδρογόνο και οξυγόνο και η φλόγες αναζωπυρώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. H Ελλάδα ερημοποιείται...σα να μην έφταναν οι κλιματικές αλλαγές, ο άνθρωπος αποτελειώνει ό,τι απέμεινε. Το μόνο που μένει άθικτο ακόμη και στις χειρότερες πυρκαγιές είναι η ξύλινη γλώσσα, όπως του νομάρχη που βγήκε στις 2 τα ξημερώματα στν ΑΝΤ1 ψέγοντας τους δημοσιογράφους και εξυμνώντας κυβερνητικό έργο και όραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Δυστυχώς και χωρίς να είμαι δασολόγος, έχω την αίσθηση ότι αυτή η μάχη της φωτιάς με το ιδιαίτερα εύφλεκτο πευκώδες δάσος, που δεν συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, θα είναι μόνιμη και λυσσώδης. Είτε την υποβοηθούν άνθρωποι είτε οφείλεται σε αμέλειες και αστάθμιτους παράγοντες, είναι κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Μάλλον θα έπρεπε. Αλλά καμία μέριμνα πουθενά. Παμπάλαιος στόλος καναντέρ (προέχει η αμυντική θωράκιση της χώρας και όχι η προστασία του περιβάλλοντός της), συμβασιούχοι-όμηροι δασοπυροσβέστες που παρόλα αυτά κάνουν τα υπεράνθρωπα, έλλειμμα υποδομής. Πότε η περιβαλλοντική πολιτική ήταν ένα από τα βασικά μελήματα κάποιας κυβέρνησης; Πόσοι μακροπρόθεσμοι θάνατοι από τον κόκκινο Ασωπό; Πόσοι έχουν το σθένος να χαρίσουν το οικοπεδάκι που αποχαρακτηρίστηκε για να γίνει ένα πάρκο; Ερήμωσαν τα χωριά κάποτε από τους νέους, τώρα ερημώνουν δια παντός. Έρημη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Nikos Dimou είπε...
    Από αυτές τις φωτιές ούτε το 5% δεν είναι εμπρησμός.
    -----------------------------

    Αν είναι έτσι τότε πως εξηγούνται τα 124 μέτωπα μέσα σε 24 ώρες;;; Μέχρι προχτές η φύση τα έβρισκε με την κυβέρνηση, αλλά μετά δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της και αυτοπυρπολήθηκε;
    Εμπρησμός καραμπινάτος, σε ένα πολίτευμα όπου όλα γίνονται με γνόμωνα το οικονομικό κέρδος (για άλλα κέρδη είναι παράνοια να μιλάς στον ελληνάρα...) και αργά ή γρήγορα ο εμπρηστής θα δρέψει τους "κόπους" του...
    "Τί θα ψηφίσεις στις 16;;;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Θα συμφωνήσω με τον antvol και θα απαντήσω στους πολιτικάντηδες που κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από δικαιολογίες του τύπου ότι η αντιμετώπιση της φωτιάς είναι δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών.

    Μας παρουσιάζουν την φωτιά ως λόγο ανωτέρας βίας για τη μη (στοιχειώδη) λειτουργία της κρατικής μηχανής.

    "Ανώτερη βία υπάρχει, όταν λαμβάνει χώρα τυχερό και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο ήταν αδύνατο να αποτραπεί και αν ακόμα κατεβάλετο το ανώτατο δυνατό μέτρο επιμέλειας, σύνεσης και πρόνοιας"

    Και ρωτάω εγώ:

    Ποια μέτρα επιμέλειας,
    ποια μέτρα σύνεσης,
    ποια μέτρα πρόνοιας ελήφθησαν από τους καθ'ύλην αρμοδιους κρατικούς φορείς;

    ΚΑΝΕΝΑ.

    Οπότε τα φορτώνουμε όλα στον (κακό μας τον) καιρό και ησυχάσαμε.
    Άλλωστε την ημέρα των εκλογών ποιος θα τα θυμάται αυτά;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. ΑΡΘΡΟ 24


    @traversos, που έγραψε :

    «Τις φωτιές τις άναψε και τις συνεχίζει η στ΄ αναθεωρητική επερχόμενη βουλή, όπως είχε συμβεί ξανά το 98 με την επερχόμενη και τότε ζ΄ αναθεωρητική (τι σύμπτωση!!!) βουλή αλλά ευτυχώς, τότε, λόγω των αντιδράσεων για την αναθεώρηση του ΑΡΘΡΟΥ 24 ο Σημίτης κώλωσε.»


    Μπορείς να συνδέσεις την αναθεώρηση του ΑΡΘΡΟΥ 24, με τις πυρκαγιές;

    Γιατι θυμάμαι πως ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου άλλαξε τη στάση του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ, είχα διαβάσει σε ανύποπτο σημείο, μάλλον στην «Ελευθεροτυπία», ένα δημοσιογραφικό σχόλιο που έγραφε πως:
    -- «..το γελοίο είναι πως όλοι ασχολούνται με το άρθρο 16 και κανένας δέν προσέχει το ΑΡΘΡΟ 24, το οποίο είναι πολύ σοβαρότερη υπόθεση, γιατι απειλεί ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ !»

    Θυμάμαι μάλιστα ότι κατέληγε με ...πρόβλεψη για την Αττική, λέγοντας ότι ήδη υπάρχουν φήμες για το ...μοναδικό βουνό που απέμεινε. «..Την Πάρνηθα εννοεί; Άν είναι δυνατόν, να κάψουν την Πάρνηθα! Αυτοί οι δημοσιογράφοι δέν ξέρουν τί γράφουν ώρες-ώρες...», σκέφτηκα, και πέταξα την εφημερίδα αγανακτισμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. doctor said...
    Άλλωστε την ημέρα των εκλογών ποιος θα τα θυμάται αυτά;

    ------------------------------

    Σωστός doctor! Κανένας δεν θα τα θυμάται. Ίσως όταν συνειδητοποιήσει ο Ελληνάρας ότι η ψήφος του είναι η γνώμη του (ναι, αυτή η καθημερινή του κλάψα για όλα), και όχι η ομάδα του, τότε μπορεί να του έρθουν ξανά τα δάκρυα στα μάτια για το πορτοκαλί της παρακάτω αεροφωτογραφίας...

    Fire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Nikos Dimou said:
    "Ας αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία και να απαιτήσουμε μια κοινή εμφάνιση Καραμανλή-Παπανδρέου κυρίως, αλλά και όλων των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών."
    ---------
    Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, πάντως, χτές το βράδυ, είχαμε κοινή εμφάνιση Πέτρου Τατούλη και Ανδρέα Λυκουρέντζου σε πανηγύρι με κλαρίνα έξω απο την Τρίπολη. Τα συμπεράσματα δικά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Η σοβαρή ενίσχυση και τεχνοκρατική αναδιοργάνωση των πυροσβεστικών και προληπτικών δυνάμεων πυροπροστασίας, χρειάζεται χρήματα, κόπο και χρόνο σε μεγάλες δόσεις.
    Αν η κάθε κυβέρνηση διαθέσει τους απαραίτητους πόρους, το πρόβλημα θα μειωθεί αισθητά αλλά η κίνησή της δεν θα είναι άμεσα εκτιμηταία από τον ελληνικό λαό ο οποίος είναι ένα μέγεθος της πλάκας, του χαβαλέ και της ανοησίας περισσότερο από κάθε άλλο μεσογειακό λαό (προσωπική, ισοπεδωτική εκτίμηση).
    Καλοκαίρια χωρίς φωτιές δεν προσθέτουν πόντους σε καμία κυβέρνηση, ίσως απλώς δεν αφαιρούν αλλά ως γεγονός δεν προσδίδει την ίδια δυναμική στους «δείκτες προτίμησης» των γκάλοπ. Έτσι το κάθε κόμμα εξουσίας προτιμά να επικεντρώνει την προσοχή (και τους πόρους του) σε άλλα θέματα και διάφορες λαϊκίστικες κινήσεις εντυπωσιασμού που «πιάνουν τόπο» και δίνουν πόντους στην κάλπη. Με τέτοιο λαό έχει να κάνει, από τέτοιο λαό προέρχεται, έτσι πράττει. Πάντοτε πίσω από μεγάλα εθνικά προβλήματα σε κάθε χώρα, υπεύθυνο είναι το μέγεθος «λαός» και η ψυχοσύνθεση αυτού. Τη να περιμένει κανείς από μία ανθρωπόμαζα η οποία περιμένει πως και πως εκλογές προκειμένου να στηθούν σούβλες με γουρνοπούλες, πολύχρωμα σημαιάκια και καφενειακός χαρχαλές. Έτσι αντιλαμβάνεται τα πράγματα και από εκεί απορρέουν όλα τα δεινά του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2003,
    ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2007..


    Καλοκαίρι 2003.
    Ο Σημίτης αγωνίζεται με νύχια και δόντια για να μή χάσει τις επερχόμενες εκλογές της Άνοιξης 2004..

    Είναι φανερό, ότι με τέτοιο κλίμα αγανάκτησης στην Ελλάδα τότε, η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΦΩΤΙΤΣΑ θα έχει συνέπεια τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ..

    Το Καλοκαίρι 2003, ΔΕΝ ΚΑΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ !
    Θεωρείται το μόνο 100% επιτυχημένο Καλοκαίρι της Πυροσβεστικής!!
    Ότι φωτίτσα πήγαινε ν’ ανάψει, σβηνότανε σε χρόνο μηδέν.

    Καλοκαίρι 2007.

    Ο Καραμανλής... ΔΕΝ κινδυνεύει να χάσει την εξουσία.
    Είναι ευκαιρία.
    Σε ΤΕΤΟΙΕΣ προεκλογικές περιόδους, που η κυβέρνηση «δέν καίγεται!» μήν τυχόν χάσει, και αδιαφορεί για την Πυροσβεστική....
    ...ίτε, παίδες Ελλήνων!!

    ----

    Το Καλοκαίρι 2003, είναι η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι ...ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να εξουδετερωσει τις φωτιές.

    Ο Καραμανλής θα πρέπει να μας εξηγήσει το ΓΙΑΤΙ απο το 2003 με τις μηδέν πυρκαγιές, φτάσαμε σήμερα με την Ελλάδα όλη στάχτη!

    Έχει ευθύνη!
    Τεράστια!

    Και οι δημοσιογράφοι στα κανάλια λένε ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ του τύπου «..το χειρότερο είναι να αρχίσουν να τσακώνονται τα κόμματα πάνω στις στάχτες..» καλλιεργώντας στον κόσμο ένα κλίμα ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ, για να πέσει η κυβέρνηση στα μαλακά.. ( ή στα μαλάκα, σωστότερα...).

    Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει 3 πράγματα:
    1. Άρθρο 24
    2. Καλοκαίρι 2003 και σήμερα
    3. Τί αλλαγές έκανε στην Πυροσβεστική, και πόσο επιτυχημένες ήταν..

    Τα άλλα, για χωριάτες και ξερόχορτα, είναι υπαρκτά μέν, αλλα ο Σημίτης τα εξουδετέρωσε άνετα το 2003, που ‘καιγότανε’ ο ίδιος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. 41 νεκροί and counting...

    160 φωτιές and counting...

    Ο,τι δεν κάηκε, σήμερα είναι η τέλεια ευκαιρία για τον κάθε ένα που ήθελε να κάψει και όχι απλώς να μην τον πιάσουν, αλλά να μην την σβήσουν κιόλας.

    30% της επιδότησης του ΠΑΣΟΚ για ανακούφιση λέει...

    Δέσμευση της ΝΔ για πλήρη υλική αποκατάσταση λέει...

    ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ?!?!?!

    Και αμφιβάλλω αν τα χρήματα, πέραν ενός μικρού "πατ-πατ-πατ" στους ώμους, θα απαλύνουν την οδύνη αυτών των ανθρώπων, ή θα φτάσουν εκεί που πρέπει. Εδώ δεν μπορεί να οργανωθεί ποιός φορέας θα κάνει την καταγραφή...

    Είμαι φυσικά σίγουρη ότι δεν πρόκειται κανείς να κάτσει να καθαρίσει τίποτα από δω και πέρα ή θα φροντίσει αυτοβούλως την δασοπροστασία, ακόμη και μετά από όλα αυτά... Εκτός από τους εθελοντές που έτσι ή αλλιώς το κάνουν τόσα χρόνια.

    @reactor,

    η σκέψη να ξαμολύσεις λίγο από τα γκάζια σου, να ισοπεδώσεις την χώρα και να την ξαναχτίσουμε (με Ελβετούς για πολίτες) δε μου φαίνεται και τόσο χαζή τελικά...

    @doctor,

    τα σέβη μου στον αδερφό. Ειλικρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. @kato patissia - ποιός ήταν ΓΓΠΠ την περίοδο πριν το 2003; Ποιός έκανε πραγματική πολιτική πρόληψης - με καθαρισμούς και με απειλές ότι θα στείλει τους εισαγγελείς όπου ξεσπούσε πυρκαγιά;

    Όσο για τα φετεινά, πολλοί γνωρίζοντες λένε ότι στόχος είναι η απαξίωση της Πυρσβεστικής ετσι ώστε να μην έχει πολιτικό κόστος η υπαγωγής της στο Υπουργείο Εσωτερικών - με ταυτόχρονη κατάργηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Πως λέμε στα οικονομικά «να μετακυλίσουμε το κόστος στον καταναλωτή»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Το τρίγωνο της φωτιάς (που βλέπουμε στα εμβλήματα της πολιτικής προστασίας) αποτελείται από την καύσιμη ύλη, το οξειδωτικό (στην περίπτωσή μας τον αέρα) και το έναυσμα. Συνεπώς για τις καταστροφικές πυρκαγιές ευθύνονται εξίσου όσοι άφησαν την καύσιμη ύλη να συσσωρευτεί, οι καιρικές συνθήκες και οι (τυχόν) εμπρηστές. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι όλες οι φωτιές ξεκίνησαν από εμπρησμό (κάτι που δεν συμβαίνει αφού όπως ελέχθη σπιθήρας μπορεί να προκληθεί και από ένα σπασμένο μπουκάλι ή ένα κακοσυντηρημένο στύλο της ΔΕΗ) ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ της ευθύνης ανήκει σε όλους όσους πετούν σκουπίδια και δεν φροντίζουν να καθαρίζονται από την καύσιμη ύλη τα (περιαστικά τουλάχιστον) δάση.

    Όσο για το μέλλον, το είχα γράψει και πέρσι: αν κατορθώσαμε με καλό μακροχρόνιο σχεδιασμό να θωρακιστούμε όσο γίνεται καλύτερα από τους σεισμούς, γιατί δεν μπορούμε να το πετύχουμε και στον τομέα των πυρκαγιών; Όλοι μας ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην πέσει το σπίτι μας και μας πλακώσει, πρέπει να μάθουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να μην καούμε το επόμενο καλοκαίρι. Βέβαια αν πράγματι το θέλαμε θα ορίζαμε ως υπεύθυνο για την κατάρτιση και την εφαμογή της σχετικής πολιτικής όχι έναν πρώην πυροσβέστη που δεν μιλά καμμία ξένη γλώσσα, αλλά κάποιον με γνώση στο αντικείμενο και διοικητικές ικανότητες. Είχα προτείνει τότε τον Ν. Μάργαρη αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος. Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τις πυρκαγιές - απλώς μια υπερκομματική πενταετή πολιτική συναίνεσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας με έναν υπερκομματικό υπεύθυνο εγνωσμένων προσόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Το ίδιο τρίγωνο που βλέπουμε στα εμβλήματα της πολιτικής προστασίας μπορεί επίσης να σημαίνει και τις τρεις φάσεις αντιμετώπισης ενός ατυχήματος ή μιας καταστροφής - πρόληψη, επέμβαση, αποκατάσταση. Και πάλι για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ευθύνονται οι «δυνάμεις πυρόσβεσης».

    Υ.Γ. Για την αποκατάσταση των ζημιών μετά από καταστροφές μεγάλης έκτασης, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν χρηματοδοτική συνδρομή από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ. Στο παρελθόν οι εφημερίδες είχαν αναφέρει πως επειδή δεν ενδιαφερθήκαμε να συμπληρώσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες δεν επωφεληθήκαμε αναλόγως. Ας ελπίσουμε πως δεν θα το παραβλέψουμε και τώρα λόγω εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @s_pablo,

    Sorry, τα σέβη μου και στο φίλο σου (δεν το "πήρε" ολόκληρο το σχόλιο πριν).

    Και σε όλους τους ευσυνείδητους πυροσβέστες κι εθελοντές.

    Προσπαθώ εδώ και ώρες να ανεβάσω σκαναρισμένο το άρθρο του "Κ" της Καθημερινής 12.08.07 που δυό πυροσβέστες μιλούν για τη δουλειά τους, αλλά κολλάει συνεχώς ο μπλόγκερ (είναι αυτό που θα το έκανα λινκ χτες κι ακόμη δεν ανεβαίνει!)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Eπιτελους ..πρεπει κατι να κανουμε....να δραστηριοποιηθουμε για να επιστρεψει ο Αρχιεπισκοπος το φυλακτο στον πρωθυπουργο...πριν ειναι αργα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Καθαρίζουν τις ελιές από τη μούρη του κύριου Καραμαλή - γι' αυτό ανάφτουν τις φωτιές και καίγεται η μουσουλμάνα Πελοπόννησος. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι φωτιές αυτές από παλιά από τότε που του Σολομόντα ο ναός καιγόταν απ' το Νέρωνα οι φωτιές αυτές υπέρυθρες και φαντασμαγορικές έχουν εντείνει την οικουμενική λάμψη του ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. batcic said...
    Αν είναι έτσι τότε πως εξηγούνται τα 124 μέτωπα μέσα σε 24 ώρες;;;
    -----------------------

    Με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δάση και οι θάμνοι μας είναι απορίας άξιο πως με καύσωνα και 9 Μποφόρ δεν είχαμε 444 μέτωπα σε 24 ώρες...

    Δεν χρειάζονται εμπρηστές - όλοι κάνουμε την δουλειά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Για όσους θέλουν να εκτονωθούν από την μαυρίλα θυμίζω ότι στο dimoutech έχει νέο τεχνολογικό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. ΥΠΟΣΤΟΛΗ...

    Δήμος Βερύκιος στον ALPHA, τώρα, για τη φωτιά στου Παπάγου:
    «..νά!..νά!..το Ρωσσικό ελικόπτερο κάνει ρίψη στις ταράτσες των πολυκατοικιών! Βλέπω και έναν αξιωματικό να δίνει εντολές να μαζευτούν ΟΙ ΤΕΝΤΕΣ απο τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών!...»

    Να μαζέψουμε και τις σημαίες ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Νάτην λοιπόν και η παράνοια.

    Τι σχέση έχουν οι πυρκαγιές μας με την γενοκτονία των Αρμενίων;

    Μόλις έλαβα το ακόλουθο email (παραθέτω την αρχή):

    THE SAME CRIMINAL UNETHICAL WORLD CENTER THAT PLANNED AND STIRRED UP THE TURKISH BARBARIANS TO COMMIT THE GENOCIDES AGAINST THE GREEKS, ARMENIAN AND SYRIANS DURING THE FIRST QUARTER OF 20TH CENTURY ARE THE SAME CRIMINAL CENTER THAT IS BURNING NOW GREECE , SOUTH ITALY AND PORTUGAL .

    Ακολουθεί πλήρης αναπτυξη του θέματος. (Και καλά εμείς... Η Πορτογαλία;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. "Αν μου συμβεί τι το τραγικόν θα είναι ο θάνατος μου ίσως κι αυτόν δεν θα τον δω και δεν θα τον απηλαύσω. Όσο είμαι στη ζωή τίποτα το τραγικό δεν μου συμβαίνει." (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Όσοι από εσάς έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε μια πολιτισμένη χώρα κακώς δεν το πράττουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Φαντάζεσαι να είσαι άνθρωπος και να να πιστεύεις ότι θα σωθείς αν αγοράσεις το προϊόν που διαφημίζεται τις νυχτερινές ώρες και να πιστεύεις ότι το πλαστικό σκεύος θα γεννήσει φαγητό αν το αγοράσεις; Δεν έχει διαφορά όλο αυτό από το να σου λένε από την τηλεόραση και από τα blogs ότι θα ευτυχήσεις αν σβηστεί η πυρκαγιά ή αν ληφθούν στο μέλλον μέτρα και σταθμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Καίγεται ο Υμηττός:

    7 ταυτόχρονα μέτωπα και δεκάδες εκρήξεις στο σημείο της φωτιάς.

    Σε λίγα χρόνια θα δείτε εκεί ωραίες βίλες...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. @kato patissia,

    "Να μαζέψουμε και τις σημαίες ;;"

    Και τις μπουγάδες μη σου πω, δεν ξέρουμε αν είναι καθαρό το νερό που βάζουν στα αεροπλάνα τους...

    --------

    @ΝΔ,

    "Για όσους θέλουν να εκτονωθούν από την μαυρίλα..."

    Ποιά μαυρίλα?

    Μια χαρά περνάμε χαζεύοντας με τσιπς και ποπ-κόρν την τηλεόραση (καλά, έχω το προνόμιο να βλέπω και το σύννεφο από τον Υμμητό, τα αεροπλάνα που πετούν από πάνω μου δίνουν την αίσθηση του dolby surround κιόλας...).

    Πώς το είχε ζωγραφίσει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) καποτε ο Η. Μακρής, σε εποχή Α. Παπανδρέου που είχαμε 5 νεκρούς από τον καύσωνα: μονολογούσε ο Α. μπροστά στον καθρέφτη του "Αντε, άλλοι 9.999.995 και τελειώσαμε!"

    Ε, έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία σ'αυτό, όσους δεν μπορούμε να πνίξουμε (βλ. Σάμινα, με το αμίμητο του τότε Υπουργού Ναυτιλίας "Μα δεν έγινε και στον Πειραιά το ατύχημα, πού να προλάβουμε..." και δεν τον κρεμάσαμε ανάποδα), ή να θάψουμε κατευθείαν στα ερείπια (Ρικομέξ), τους καίμε.

    Ολοι μαζί. Η νομίζουμε ότι εμείς δεν φταίμε?

    (όλο το ποστ και τα σχόλια αυτό λένε)

    Να δω ποιός θα κάνει τον πρώτο τηλεμαραθώνιο με εκβιασμό συναισθήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Υμηττός, όχι Υμμητός, αλλά πώς να πληκτρολογήσω που ισορροπώ και γρανίτα με τις γκαζόζες μαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. @yannis,

    "Όσοι από εσάς έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε μια πολιτισμένη χώρα κακώς δεν το πράττουν. "

    Φαντάζεσαι 11 εκ Κάγκαρους να μετακομίζουν στη Φινλανδία πχ?

    Λέω να μη βάλουμε στοίχημα αν θα μας εκπολιτίσουν εκείνοι ή θα τους εκβαρβαρίσουμε εμείς (έχουμε το αδιαμφισβήτητο ταλέντο...)

    -----------

    Σόρρυ Γάτε, παρασχολίασα. Θα ξαναμπώ μόνο όταν ανέβει το "Κ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Είμαι διχασμένος. Από τη μία λέω ότι δεν μπορεί να είναι εμπρησμός. Η φωτιά ξεκίνησε από δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ και το σημείο αυτό του βουνού είναι μονίμως ακαθάριστο.

    Από την άλλη είναι τυχαίο ότι στην Αγία Παρασκευή, που το βουνό λόγω ΝΑΤΟ και Δημόκριτου δεν είναι οικοδομήσιμο, η φωτιά δεν πλησίασε?

    -----------------------------------

    Βλέπω τους παπαγιώτες με κλαδιά στα χέρια και τρίβω τα μάτια μου. Να μου πεις, πόσο σνομπ μπορείς να είσαι όταν καίγεται το σπίτι σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ο Παπανδρέου junior θα κατηγορεί την ΝΔ για ανικανότητα και διαπλοκή με τους μεγαλοκαρχαρίες developers. Ο Καραμανλής junior θα βάλει άλλους να αφήσουν υπονοούμενα για τα απομεινάρια του ΠΑΚ που σεκοντάρουν με προβοκάτσιες την αντιπολίτευση. Η Αλέκα θα περάσει γενεές δεκατέσσερις το κεφάλαιο. Ο Καρατζαφέρης βεβαίως θα φταίξει τους ξένους. Οι Αμερικάνοι θα μιλήσουν για δάκτυλο της Αλ Κάιντα που κατάφερε να "tap into" (να διεισδύσει, να εκμεταλλευτεί) τοπικό δίκτυο εμπρηστών με οικονομικά κίνητρα για σκοπούς τρομοκρατικού κτυπήματος...

    Εγώ λέω απλώς... Ήττα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ο cyberdust είπε:

    "Όταν φλέγετε ένα δάσος, δεν υπάρχει τρόπος να σβήσεις την φωτιά. Ότι και να κάνεις, η φωτιά θα κάψει ότι υπάρχει να καεί, και σβήνει μόνη της..."

    Ο αδερφός μου είναι δασολόγος και μου έλεγε αυτό ακριβώς. Επίσης, αν και αυτό μάλλον είναι γνωστό, οι φωτιές δεν σβήνονται από αέρος, αλλά οι εναπομείναντες εστίες τους εξαλείφονται από επίγειες δυνάμεις. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα μπορούν να την καθυστερήσουν και ίσως να την περιορίσουν, αλλά όχι να τη σβήσουν. Επίσης, οι πυροσβέστες δεν μπαίνουν στα δάση για να πολεμήσουν τη φωτιά. Δεν έχουν τέτοια εκπαίδευση και δεν γνωρίζουν τους δασικούς δρόμους. Αναγκαστικά περιμένουν στους δρόμους μεταξύ των δασών (όχι τους δασικούς, την άσφαλτο) με τα οχήματα ώστε όταν έρθει η φωτιά να μην την αφήσουν να περάσει απέναντι.

    Παλιότερα οι δασοπυροσβέστες με τη βοήθεια έμπειρων υλοτόμων έμπαιναν στο δάσος και άνοιγαν γρήγορα αντιπυρικές ζώνες κόβοντας δέντρα και βάζοντας ελεγχόμενες φωτιές ώστε όταν πλησιάσει η μεγάλη φωτιά να βρει τα καμμένα και να μην μπορέσει να εξαπλωθεί. Σήμερα οι δασοπυροσβέστες έχουν ενσωματωθεί στην Πυροσβεστική και ουσιαστικά έχει χαθεί αυτή η εμπειρία και ικανότητα επέμβασης ως μονάδα (αυτό αν θυμάμαι καλά ό,τι μου έλεγε ο αδερφός μου).

    Και κάτι τελευταίο: πολλές από τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν ανοιχτεί δεν έχουν το αναγκαίο πλάτος. Ειδικά σε πευκοδάση, πρέπει να έχουν ικανό πλάτος (δεν θυμάμαι πόσα μέτρα), διότι τα κουκουνάρια φλεγόμενα και οι σπόροι τους μπορούν να εκτοξευθούν σε εκατοντάδες μέτρα. Φυσικά ένα φλεγόμενο κουκουνάρι είναι χειροβομβίδα.

    Συγνώμη αν τα έχετε αναφέρει ήδη αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Τι λέμε βρε παιδιά;
    Στην Αθήνα ανοίγουν βενζινάδικα ανάμεσα και κάτω από πολυκατοικίες. Στην Καλλιθέα είδα κάτω από νηπιαγωγείο.
    Θα καεί η Ακρόπολη μια μέρα και θα αναρωτιόμαστε ποιός φταίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Όσοι τα βάζουν με τον σημερινό Πρωθυπουργό, όσοι βρήκαν ευκαιρία να επιδωθούν στο τόσο αγαπημένο ελληνικό 'σπορ' της άκριτης κριτικής, του "τα χώνω σε όλους" γιατί "εγώ ξέρω"(και είμαι και εξοργισμένος), ας αλλάξουν τροπάριο -η ανευθυνότητα είναι που μας καίει σήμερα, η επιπολαιότητα, η αδιαφορία, η απουσία συλλογικής ευθύνης...

    Όποιος κι αν ήταν "απάνω" σήμερα, Καραμανλής ή Παπανδρέου, τα ίδια θα είχαμε. Αν μάλιστα είχαμε ακόμη τον Σημιτάκο, μπορεί να ξανακούγαμε εκείνο το "περήφανο", "(Εμ,)Αυτή είναι η Ελλάδα!"(αφήστε τη να καίγεται -της αξίζει...)

    Συμφωνώ για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας -η -επί δεκαετίες!- διχόνοια, τα μικροκομματικά συμφέροντα(τα μπλε και τα πράσινα στρουμφ...), τα ρουσφέτια του ενός σε βάρος του άλλου(κόμματος), η μικροπολιτική μικρόψυχων ανθρώπων -αυτά μας έφαγαν.

    Η απουσία ανθρώπων με όραμα, με ανοιχτούς ορίζοντες, με ΑΓΑΠΗ για την πατρίδα(σήμερα όποιος λέει πως αγαπά την πατρίδα, εξοστρακίζεται ως "εθνικιστής" -παράνοια...).

    Σήμερα αναβλήθηκε η έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος -και σωστά. Προτείνω να αναβληθεί επ' αόριστον και το άλλο, εξίσου ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα -των εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Diavasa kai ksanadiavasa oal ta sxolia. Kala ta leme,ta osa leme...alla sxedon kanenas den proteinei lisi! Oloi lipomaste gia afto pou simvainei sti xwra mas, oloi aganaktoume,kaneis mas den petaei skoupidia sto dasos, oloi katharizoume tis avles mas, oloi exoume enan filo, ksadelfo, koumparo pirosvesti pou einai kalo kai filotimo paidi, klp...Kala ola afta, alla distixws xreiazomaste liseis…kai tis xreiazomaste amesa.

    Eimai fanatika KATA tou na mazeftoun 100 nomataioi sto Sintagma me ntountoukes kai panw kai na arxizoun na fwnazoun sinthimata! Ase pou kleinoun kai oi dromoi, prokaleitai anastatwsi, apasxolountai kai astinomikes dimaneis, noskomeiaka (olo kai kapoios tha lipothimisei apo ti zesti kai tin entasi..)appapapapapa, pio polus o samatas kai apotelesma miden… Eimai episis KATA tou na anevasoume oloi mazi post a-la Amalia. Osi thetiki energeia kai na mazepsoume, to provlima de linetai „energeiaka“…

    Kanw loipon tis eksis afelestates skepseis kai tis moirazomai mazi sas:
    Poso diskolo tha itan, osoi apo emas zoun se perioxes pou kindinevoun na fwnaksoun to geitona sto spiti tous, na poun kai ston koumparo tou geitona na erthei ki aftos, kai se opoion allo thelei na elthei, na poun kai sti ginaika tous na ftiaksei ena mezedaki (dolwma!) kai na prospathisoun na entopisoun mazi poies tha mporousan na einai oi pithanes esties sti geitoneia tous? As to poume to sxedio „proseggisi a-la Tuperware“ (oi noikokires tis pareas kseroun ti ennow!) Tosi pliroforia iparxei sto internet, as analavei o sintaksiouxos tis geitoneias me ti voitheia tou high-tec eggonou (tha kanoun kai family bonding) na vroun plirofories toso gia prolipsi oso kai gia to ti kanoume stin periptwsi pou ontws exoun parei „fwtia ta mpantzakia“ mas (mpainoume sto aftokinito, den mpainoume, pou einai kalitero na pame klp). An i topiki pirosvestiki einai busy, i den poluempistevomaste tis gnwseis tous, i den exoun oreksi na mas enimerwsoun, as vroume ena arxipirosvesti apo ena asxeto meros (px Tirol, exoun ena katapliktiko sistima ekei me tous pirosvestes, oloi se ethelntiki vasi, to na eisai pirosvestis eidika sta xwria eina must! Den koinwnikopoiisai alliws…), as tou tilefwnisei o germanomathis tis pareas , kai as zitisei plirofories. Stin anagki ena eisitirio hin-und-zurueck Monaxo-Athina kostizei girw sta 100 Euro, as valei oli i geitoneia apo 5 Euro, as dialeksoun kai ena spiti na ton koimisoun kai na ton taisoun kai as ton kouvalisoun ton xristiano sto Griechenland na tous ta pei apo konta. As kanoun kai ena sxedio tou stil: Ti ilika xreiazomaste (pirosvestires, maskes klp), ti exoume idi apo to Dimo/koinotita (an kai kalo einai na min poliempistevomaste tous allous alla mono ton eafto mas)…As vroun kai an iparxoun eidikes mpogies pou empodizoun to spiti na parei fwtia (mporei na lew kai vlakeies, alla mporei na iparxei kati, an den psaksoume, den tha mathoume), as entopisoun pisines, pigadia, sternes klp…As zitisoun kai apo to giatro tis geitoneias (exei vromisei o topos apo giatrous, mi mou peite pws den iparxei enas sti geitonia sas), na tous pei 5 pragmata gia to ti prepei na kanoun se katastasi anagkis(ti, mono ta ksimwerwmata tha ton thimountai giati ti Mairoula tin exei piasei kopsimo kai enei anevasei kai dekata?), na tous ta deiksei, na tous grapsei kai mia lista min tixon kai ta ksexasoun mesa ston paniko tous

    Emeis ws bloggers, ti mporume na kanoume? Eimaste eksikeiwmenoi me to internet. Mporoume na psakoume gia plirofories (ti kanw, ti den kanw prin kaoume, otan arxisoume na kaigomaste klp), na ftiakoume ena wraio DO and DONT, na rwtisoume ton pirosvesti filo mas (na pou telika einai xrisimos) na diorthwsei ti lista mas, na epikoinwnisoume me tous pirosvestes stin Ameriki, sti Germania, sti Zimpampoue (opou vriksetai o kathenas mas) na mas dwsoun ki aftoi mia defteri gnwmi kai oxi mono na anevasoume to post alla na to tipwsoume na to dwsoume sti theia mas tin Katina pou einai sto eksoxiko sto Zoumperi kai de leei na kounithei apo ekei (edw o kosmos kaigetai kai i theia Katina...)

    As eimaste realistes: Ti na kanei o erimos o Mavrogialouros, twra pou einai kai proeklogiki periodos? Olos o sxediasmos pou den egine olous tous proigoumenous xeimwnes, ola ta mera pou den parthikan, lete na ta parei twra? Kai akoma ki an to kanei, thelei polu xrono mexri na mpoun se isxi kai na doume apotelesma. Anti na analwnomaste rwtwntas kai ksanarwtwntas ton eafto mas poso MLKes einai, kai poso MLKes eimaste ki emeis pou tous psifizoume, as kanoume kati emeis…Giati an perimenoume apo aftous….Zitw pou kaikame!

    Deite ena apospasma apo ta "tirolezika nea": http://www.tirol.com/chronik/innsbruck/66780/index.do
    Ithela na to abevasw sto blog mou, alla den eixa xrono...o Matthias, o Mario kai o Simon, 3 pitsirikades ethelontes pirosvestes apo to Telfs, ena xwrio sti mesi tou pouthena-min to peite ston tirolezo oti to eipa etsi, einai to xwrio tou ;o) ,irthan stin Ellada na mas voithisoun na svisoume tis fwties tou Iouliou.

    Kirie Dimou, signwmi gia to toso megalo sxolio. Alla megalo thema-megalo sxolio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Αγαπητοί φίλοι, έρριξα μια γρήγορη ματιά στα σχόλια και διέκρινα στα περισσότερα από αυτά ευαισθησία, πόνο και μια αγωνία για το πότε θα σταματήδει αυτή καταστροφή. Είδα επίσης, γκρίνια για όλους αυτούς που "δεν" ..
    Για τις ευθύνες ΜΑΣ, του καθενός ΜΑΣ, και κυρίως προτάσεις για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ, δεν είδα τίποτα!
    Για αυτό, προτείνω να ρίξτε μια ματιά εδώ: http://kovontas.blogspot.com/2007/08/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Η χώρα του Προμηθέα καίγεται και όλοι μιλάνε για αντιμετώπιση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Απορία:

    Έπειτα από ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, θα υπάρξει έστω και ΈΝΑΣ που θα έχει τη διάθεση να επιδοθεί στην τηλεθέαση, τηλεοπτικών κοκορομαχιών μεταξύ πολιτικών;

    Δεν αφορίζω - δεν φταίνε για μένα όλοι τό ίδιο.

    Αλλά, ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛ&&^ΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ;

    Είναι δυνατόν μετά από μια τέτοια, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, να πάει κάποιος, ο οποιοσδήποτε, στην πλατεία του χωριού ή της πόλης του, για να κυματίσει σα χαζοχαρούμενο παιδάκι, την πλαστική σημαιούλα του κόμματός του;

    Είναι;

    Αναβολή των εκλογών, εδώ και τώρα. Εκλογές τον Μάρτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Τυρολέζα
    τα οσα λες δε γινονται απο λαο που το σπιτι του το διατηρει στη παστρα και το δρομο απέξω μεσα στο σκουπιδι διοτι ''δεν ειναι δικο του''

    εδω στο σχολειο οσοι γραφομασταν στην γκρινπις και σε εθελοντικά μας θεωρουσαν βλαμμενα οι μαγκες της ταξης

    δεν υπαρχει περιπτωση ποτε να σωθει μια χωρα και μια κοινωνια που κοιταζει το ιδιον, (ιδιωτης=idiot=ηλιθιος...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Αναστάσιε,

    Έχεις δίκιο, δεν φταίει ο πρωθυπουργάκος. Όλοι οι άλλοι φταίνε. Από τον Βενιζέλο μέχρι τον Σημίτη. Σιγά μη σου θίξουμε το παληκαράκι.

    Ευθύνες, αγαπητέ, ρίχνεις σε αυτόν που τις έχει αναλάβει και δεν μπορεί. Αν πιστεύεις ότι είναι χρήσιμο να εθελοτυφλούμε και να λέμε όλοι ίδιοι είναι για να μην χάσει τις εκλογές ο ανεπάγγελτος είσαι συνυπεύθυνος.



    Τυρολέζα,

    πριν ειρωνευτείτε κάποιον να διαβάζετε ολόκληρο το σχόλιο. Κανείς εδώ δεν διαφήμισε τη φιλική ή συγγενική σχέση του με κάποιον πυροσβέστη. Όλα τα σχόλια έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο.

    Όσο για την πρόταση σας για εθελοντική πυρασφάλεια γειτονιάς, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, όμως, δυστυχώς, ο εθελοντισμός στην Ελλάδα, όχι απλώς δεν ανθεί, αλλά βάλεται και πανταχόθεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Τυρολεζα

    τωρα που το ξανασκεφτηκα, αυτο που προτεινεις γινεται, ηδη εγινε με τους Ολυμπιακους της Αθηνας...

    ομως δεν θα μας χειροκροτησει κανεις, ουτε θα δουμε κανεναν VIP αθλητή, ουτε θα κανουμε μοστρα στο χωριό,

    ακομη και στους εθελοντες πρεπει να δινονται κινητρα, επειδη δεν υπαρχει αμοιβη,

    εχω την εξης ιδεα επισης, οι ομαδες εθελοντων να κατακσηνωνουν ειτε στο δασος ειτε σε πιο οργανωμενα σημεια φυλαξης, ετσι θα κανουν και διακοπες δωρεαν αλλα και θα φυλανε τον πλουτο της χωρας, που δεν ειναι αλλος απο την φυσικη ομορφια της

    @γιαννης, πολιτισμενη χωρα εχουμε, δες πως καναμε τους ολυμπιακους αγωνες και την γιουροβιζιον (ειρωνευομαι βεβαια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. S_Pablo

    Me pareksigisate.Den eixa prothesi na eirwneftw kanenan. Zitw signwmi an prosevalla esas i opoiondipote allon anagnwsti i sxoliasti.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Περί πυροσβεστών, το άρθρο από το "Κ" (πού να ήταν η συνέντευξη μετά από αυτά του τελευταίου 48ωρου)

    Μερικές φωτο από την εναέρια βοήθεια (στη δεύτερη φωτο προσέξτε ότι εκεί που οι παλιότεροι θυμόμαστε τους πρόποδες ενός βουνού (Υμηττού), τώρα σκαρφαλώνουν τα κουτάκια όλο και πιο ψηλά...

    Με τέτοιον αέρα πάντως, μας βλέπω κάρβουνο!

    Και για τους φίλους που θέλουν να συνδράμουν και να το συζητήσουν, υπάρχει φυσικά και το μπλογκ για την Αναδάσωση (και μια διαβεβαίωση, ότι το να σχολιάζουμε κυρίως τον αποτροπιασμό και τη θλίψη μας για όλα αυτά, δε σημαίνει ότι είμαστε μόνον couch potatoes και δεν συμβάλλουμε με τον τρόπο μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. ΥΓ- ανοίγουν με explorer αν έχετε πρόβλημα με firefox.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Σωστα ας κανουμε,ηδη σας εχω γραψει....
    @....να δραστηριοποιηθουμε για να επιστρεψει ο Αρχιεπισκοπος το φυλακτο στον πρωθυπουργο...πριν ειναι αργα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. "'Ομορφη και παράξενη πατρίδα
    ωσάν αυτήν που μού'λαχε δεν είδα..."

    "'Εχουμε στρατιώτες, δεν έχουμε πυροσβέστες
    έχουμε άρματα μάχης, δεν έχουμε πυροσβεστικά οχήματα
    έχουμε πολεμικά αεροπλάνα, δεν έχουμε πυροσβεστικά.

    Δεν μας επιτέθηκε ο ...εξωτερικός εχθρός, μας έκαψε η φωτιά.

    Δισεκατομμύρια ευρώ χρεωνόμαστε κάθε χρόνο για αγορές όπλων. Και όμως... η παράξενη πατρίδα βρέθηκε ανυπεράσπιστη, άοπλη.
    Χάνει ανθρώπους, δάση, σπίτια και καλλιέργειες.

    Οι κυβερνήσεις μάλλον κάνουν λάθος αγορές του αιώνα".

    Από το σημερινό πρωτοσέλιδο της SportDay!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Με την ευκαιρία των τελευταίων γεγονότων, θα ήθελα να εξυμνήσω την ξεχωριστή προσφορά του skai.gr για όλους εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού.

    Ζωντανό 24ώρο streaming της τηλεόρασης του skai.

    Many thanks!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. H πολύωρη απoυσία μου οφείλεται σε πτώση της Οτενετ που δεν μπορεί να επικοινωνήσει με εξωτερικό. Έμεινα με τα 8 Mbps στο χέρι.

    'Ετσι έμαθα ότι και η Vodafone Mobile Connect εξαρτάται από τα ίδια κυκλώματα - και αυτή διάβαζε αλλά δεν έγραφε.

    Ευτυχώς ξέθαψα μία αρχαία σύνδεση Forthnet PSTN (56kbps) και ξαναμπήκα.

    Σχόλιο δεν έχω. Είμαι καθηλωμένος μπροστά στην τηλεόραση και βλέπω έξω το προτοκαλί φως.

    Σωστά αυτά που λέει η Τυρολέζα αλλά προϋποθέτουν καιρό, ίσως αιώνες για να κλείσουμε το χάσμα με την κοινωνία των πολιτών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Τα μπαλκόνια στο σπίτι μας είναι γεμάτα με στάχτες από τα νεκρά δέντρα του Υμηττού.

    Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και -για να είμαστε ειλικρινείς- δεν θα αλλάξει τίποτα.
    Αυτά τα ζει το ελληνικό κράτος από καταβολής του.
    Έφυγαν οι τούρκοι και από τότε ο καθένας κλέβει, καταπατεί, αυθαιρετεί, με προεξάρχοντες το κράτος και τον εθνικό εμπρηστή, την εκκλησία.

    Αυτό που θέλω να ψάξω, αλλά και να ρωτήσω είναι το εξής:

    Αν δούμε κάποιον να χτίζει στα καμμένα (σημαίνει ότι έχει ήδη λαδώσει/εξαγοράσει πολεοδομία, αστυνομία, Δ.Ε.Η. κλπ) μπορούμε να καταγγείλουμε το γεγονός, όχι σε αρμόδια κρατική αρχή (είπαμε, τα παίρνουν και κάνουν τους κινέζους) αλλά σε κάποιο ελεγκτικό όργανο της Ε.Ε.;

    Υπάρχουν τέτοια όργανα στην Ε.Ε. ή μόνο μέσω κάποιων ελλήνων ευρωβουλευτών μπορούμε να κάνουμε κάτι;

    Δηλαδή με λίγα λόγια να καταγγείλουμε ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ στην Ε.Ε. αφού εδώ το σύστημα είναι πλήρως διεφθαρμένο και σάπιο.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. s_pablo:

    Μερικά μόλις χρόνια πριν, κάποιος Ρουμάνος έπιασε όμηρο μια νεαρή κοπέλα μέσα στο ίδιο της το σπίτι και απειλούσε να τινάξει εαυτόν και εκείνη στον αέρα, με μια χειροβομβίδα.

    Ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας, "δε μάσησε ταραμά" από τις απειλές του-μπούκαρε μέσα και η κοπέλα έγινε μακαρίτισσα.

    Ένα, απλό σχετικά επεισόδιο, που αντιμετωπίστηκε από δεκάδες, ειδικευμένους τάχα άντρες της ΕΛ.ΑΣ. και που απέδειξε την τραγική μας επιπολαιότητα, την "ξερολοσύνη" μας, την ανεπάρκειά μας, την παντελή απουσία ευαισθησίας απέναντι στο θύμα-όμηρο(δεν σκέφτηκε ο ηλίθιος ο αξιωματικός, την πιθανότητα -έστω 1 στις 1000-ο Ρουμάνος να έλεγε την αλήθεια;).

    Φέτος, εκατοντάδες πυρκαγιές, σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή του φυσικού πλούτου, έχουν εκθέσει ξανά τις υπηρεσίες του κράτους και κυρίως, την ικανότητά του να συντονίζει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά έναν κίνδυνο -μικρό ή μεγάλο.

    Δεν είπα πουθενά πως δεν υπάρχουν ευθύνες. Υπάρχουν. Όμως ο αριθμός και η έκταση των φετεινών πυρκαγιών, δεν είχε προηγούμενο και πιστεύω, καμία ελληνική κυβέρνηση, δεν θα τα είχε καταφέρει σημαντικά καλύτερα.

    Γιατί τα πάντα έχουν διαβρωθεί από χρόνια(κυρίως, οι άνθρωποι), στο όνομα της "αρπακτής", του Εγώ αντί του Εμείς, του "ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε" και το κοινωνικό σύνολο, το περιβάλλον, ας πάει να πνιγεί...

    Και όταν ο κατήφορος αυτός πήρε σάρκα και οστά, επαναλαμβάνω δεκαετίες πριν, ο Κωστάκης δεν φαινόταν καν πουθενά στον ορίζοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. @αναστάσιος

    Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να βρεις που αρχίζουν οι ευθύνες μιας κυβέρνησης και που οι ατυχείς συγκυρίες. Τι θα έκανε μια άλλη κυβέρνηση με τις ίδιες συνθήκες? Καλύτερα ή χειρότερα? Υποθετική ερώτηση που δύσκολα απαντιέται.
    (το παράδειγμα που δίνεις με την «υπόθεση Ματέι» είναι ατυχές, αφού σε εκείνη την περίπτωση ήταν ξεκάθαρο ότι έγινε λάθος ανθρώπινη κρίση από τον υπεύθυνο διάσωσης της αστυνομίας – τι ευθύνες μπορεί να έχει μια κυβέρνηση για κάτι τέτοιο?)

    Για αυτό ακριβώς το λόγο σε προηγούμενο post μίλησα για «δείκτες» μιας κυβέρνησης. Ε λοιπόν, μια κυβέρνηση που νόμιζε ότι είναι δυνατό να περάσει ο νόμος του «βασικού μετόχου» για τα δημόσια έργα, δεν πιστεύω ότι είναι σε θέση να οργανώσει την κρατική μηχανή για να ελέγξει τις πυρκαγιές.
    Ένας πρωθυπουργός, που η πρώτη του δουλειά πρακτικά ήταν στα πενήντα του και μάλιστα ως αρχηγός κράτους, είμαι σίγουρος ότι δεν είναι σε θέση να συντονίσει το πιο απλό project και το μόνο που μπορεί είναι να ξεστομίζει γλυκανάλατες μπαρούφες όπως και κάνει.

    Βγάλε τις όποιες κομματικές παρωπίδες και απάντησε ειλικρινά: θα έπαιρνες έναν 50άρη με το βιογραφικό του Καραμανλή ως γενικό διευθυντή στην επιχείρησή σου? Πόσο μάλλον στην χώρα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. αναστάσιος
    πάντως ο Σημιτάκος (όπως τον αποκάλεσες) τα είχε καταφέρει μία χαρά με τις φωτιές!

    Τυχερός; Ίσως...

    Όπως είπε και ο Κάτω Πατήσσια το καλοκαίρι του 2003 ήταν το μόνο με 0 πυρκαγιές τις τελευταίες δεκαετίες.

    Όχι πως δεν άναψαν φωτιές - αλλά σβήστηκαν έγκαιρα.
    Ήταν οι ημέρες δόξης του Φούρλα.

    Τώρα ήρθε η πτώση. Κατακόρυφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Ανέβηκα μέχρι τον Υμηττό. Η φωτιά έκαψε ένα λόφο μπροστά από το βουνό και πλησίασε τα σπίτια κάτω από τα γήπεδα του τένις για όποιον ξέρει. Εχει κατασβεστεί και μυρίζει όλη η περιοχή λες και έβρεξε.

    Γύρω από τον λόφο το έδαφος είναι καρβουνιασμένο και γυμνό, ενώ τα πεύκα απλά καψαλισμένα ελαφρώς. Η ζημιά μικρή αλλά εδώ είμαστε high class περιοχές, πολίτες όχι αγροτιά. Αφήστε που αν δουν από κοντά οι Αθηναίοι φωτιά θα καταλάβουν το μέγεθος της συνολικής, ανα την Ελλάδα, καταστροφής... Είμαστε και το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος! (Δεν πρόλαβα γμτ να δω την παρέλαση των air-forces...)

    Ηταν και μια διμοιρία του στρατού με φτυάρια(αν η διμοιρία έχει μόνο εφτά άτομα...). Εμ, όλη η περιοχή του Παπάγου, εκτός από "lux" πολίτες, είναι και τίγκα στους γαλονάδες. Κατά τα άλλα δύο πυροσβεστικά, υδροφόρες(δήμου και ΕΥΔΑΠ), μπάτσοι και συνεργεία της ΔΕΗ. Το βράδυ σκέφτομαι να πάω να αράξω επάνω μαζί με τους εθελοντές.



    Αναστάσιε,

    "Και όταν ο κατήφορος αυτός πήρε σάρκα και οστά, επαναλαμβάνω δεκαετίες πριν, ο Κωστάκης δεν φαινόταν καν πουθενά στον ορίζοντα."

    Κοιτάξτε και αυτή την πλευρά του ορίζοντα...

    (Link του Αndy)

    Οχι μόνο δεν έκανε καμία απολύτως κίνηση προς την αντιμετώπιση του προβλήματος και οργάνωσης του αντίστοιχου κρατικού μηχανισμού, όχι μόνο παρουσίασε μια ολόκληρη κυβέρνηση έρμαιο των "πλειοδοτών" και όμηρο των συμφερόντων, αλλά τα έκανε και χειρότερα για να βολέψει σε τιμητικές θέσεις 25 γαλάζια παλικάρια...

    Εχετε απόλυτο δίκιο, όμως, δεν φταίει ο Κωστάκης που είμαστε ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ που σε λίγο θα τα βάλουμε και με τους πυροσβέστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Χαιρετώ την παρέα σας αν και κανένας δεν χαίρετε!!!!

    Μόλις γύρισα από διακοπές από την Ηλεία όπου και κατάγομαι ...
    Πηγαίνω συχνά γιατί έχω κληρονομήσει ένα κτήμα και χρειάζεται περποιήση,όχι ευτυχώς είναι στον κάμπο και δεν κάηκε.
    Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά (2 το μεσημέρι)στα βούνα της Ζαχάρως έγω ήμουν στην παραλία του καϊάφα και έκανα μπάνιο.Οι καπνοί είχαν κρύψει τον ήλιο και ο όλος κόσμος καλούσε την πυροσβεστική.Αλλά μάταια η πυροσβεστική έφτασε 5 ώρες αργότερα με 2 αεροπλάνα.Τι να προλάβουν ;Αν είχαν φτάσει εγκαιρότερα δεν θα είχαμε αυτή την καταστροφή.
    Δεν ξέρω αν ήταν εμπρησμός , αμέλεια ή κάποιος με ψυχολογικά προβλήματα(έχουμε ζήσει περιστατικά ).Πάντος επειδή τα μέρη είναι παρθένα τουριστικά πάντοτε ύπηρχε ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις.Τώρα ακούγονται φημολογίες με αφορμή την διαμάχη των κατοίκων της Ζαχάρως για την ιονία οδό(έμενα πάντος η υπάρχουσα χάραξη που παίρνει ένα κομμάτι από το κτήμα).Περίεργη σύμπτωση ότι καίγεται και η Τσακώνα (κοντά στην Μεγαλόπολη) όπου καταλήγει ο δρόμος.
    Δεν μπορώ να ξέρω τι πραγματικά ισχύει,το μόνο που ξέρω είναι ότι ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα γεμάτο από προσωπικές αναμνήσεις έχει γίνει ολοκαύτωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. "Σας παρακαλω παρτε μια πρωτοβουλία, μέσω Ιντερνετ, για μια διαδήλωση/εκδήλωση αύριο, μεθαύριο, οποτεδήποτε, με αίτημα κυβέρνηση εθνικής ενότητας."

    Άμα το πρόβλημα είναι οι εμπρηστές, διορίστε rangers για τα δάση, εκπαιδευμένους, καλά αμοιβόμενους και με καραμπίνες όπως στο Texas. Και να τους αρέσει να πυροβολάνε εμπρηστές...

    Μόλις μπαίνεις στο Τέξας, υπάρχει μια πινακίδα στο δρόμο αμέσως μετά το Welcome to Texas που λέει "Don't mess with Texas".

    Καταργήστε επίσης τη "δημοκρατία". Βρείτε κάποιο καινούργιο πολίτευμα που να εξασφαλίζει ανάπτυξη, ισοτιμία και ασφάλεια. Η δημοκρατία είναι παλιός θεσμός και φτιαγμένος για πολύ μικρές κοινωνίες με άλλα προβλήματα.

    =================================

    Έχω ένα φίλο πυροσβέστη, Σαλονικιός και καλό παιδί. Φροντίζει και είναι πάντα σε άψογη φόρμα, γυμνάζεται, δεν καπνίζει, εκπαιδεύεται συνεχώς σε ότι θεωρεί χρήσιμο για τη δουλειά του, πρώτες βοήθειες, απεγκλωβισμό, διάσωση κλπ

    Δεν έχει καταφέρει ακόμα να στεριώσει πουθενά. Όπου πάει τον πολεμάνε, γιατί δεν είναι τεμπέλης και μπυροκοιλιάς και απαιτεί από τους συναδέλφους του να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας πάνω στη δουλειά.


    Τότε δεν έχετε ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Νίκο, ήταν οι ημέρες δόξης του Φούρλα, αλλά πάνω απ'όλα ήταν οι άοκνες προσπάθειες ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ του τότε ΓΓΠΠ, Δημήτρη Παπανικολάου. Που είχε απειλήσει να πάει στον εισαγγελέα κάθε δήμαρχο στο δήμο του οποίου θα ξεσπούσε πυρκαγιά σε ξερόχορτα ή σε περιαστικά δάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Για μένα σε αυτές τις εκλογές αξίζει να ρίξουμε άκυρο σε αυτές τις εκλογές ...

    Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και ρίξτε κάτι με άποψη.
    Μόνο έτσι καταλαβαίνουν -μόνο αυτό τους νοιάζει.Να μην πάρει πάνω από 30% κανένας τους.....

    Εγώ αυτό θα κάνω :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Τα δαση καιγονται,ειναι δυστυχως μια απο τις ιδιοτητες τους.
    Αλλα μας δινουν ως γελοιος λαος που ειμαστε μια πρωτης ταξεως ευκαιρια να ξεδιπλωσουμε το ταλεντο μας.
    Ετσι για ενα καταστρεπτικο φυσικο φαινομενο φταινε:
    -Η Ν.Δ
    -Το ΠΑΣΟΚ
    -Οι οικοπεδοφαγοι(που σε ορισμενες περιοχες η προσβαση για τους κατοικους των μελοντικων επαυλεων γινεται μονο με ορειβατικο εξοπλισμο,αλλα φταινε οι οικοπεδοφαγοι)
    -Το κατεστημενο
    -Ο ιμπεριαλισμος
    -Οι μπατσοι
    -Η χουντα
    -Οι αντιεξουσιαστες
    -Οι παπαδες
    -Οι τουρκοι
    -Οι μεταναστες
    -Η εισβολη στο Ιρακ
    Τα εχω διαβασει ολα αυτες τις τελευταιες ωρες στο διαδυκτιο.
    Να πω και εγω ποιος βαζει τις φωτιες;
    Ο Βερυκιος....για να μπορει να κανει δραματικες περιγραφες μετα...
    αντε γελοιοι ελληνες...
    Κριμα πραγματικα για τους νεκρους ή μαλλον για αυτους που μενουν να τους κλαψουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Κάτι που ξέχασα να αναφέρω σχετικά με τον Υμηττό...

    Είχε και συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών. Τα μάζευαν, όμως, για να πάνε να κυνηγήσουν αλλού την λεία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Νίκο, το καλοκαίρι του 2003 δεν είχαμε καύσωνες με 47 βαθμούς κελσίου Ιούνιο μήνα...(και συνεχείς καύσωνες, μικρότερης ίσως έντασης, έκτοτε). Το Σημιτάκος πήγαινε στην απαράδεκτη εκείνη -για πρωθυπουργό χώρας- δήλωση. Δήλωση για την οποία, αν γινόταν στην Αμερική από Αμερικανό πρόεδρο, πιθανότατα να χαρακτηριζόταν και προδότης -εδώ είναι ο Λευτέρης να μας πει την άποψή του.Δεν είπα πουθενά πάντως πως ήταν ανίκανος. Ανεύθυνος ήταν. Απόδειξη ότι, ουδέποτε παραδέχθηκε την ύπαρξη της διαφθοράς...

    zoros:

    Το παράδειγμα με τον Ματέι το ανέφερα για να καταδείξω μια ολόκληρη νοοτροπία. Τη νοοτροπία του "εγώ ξέρω" και του "δε βαριέσαι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Ο/Η Αναστάσιος είπε...
    Το παράδειγμα με τον Ματέι το ανέφερα για να καταδείξω μια ολόκληρη νοοτροπία. Τη νοοτροπία του "εγώ ξέρω" και του "δε βαριέσαι".


    Δεν νομίζω ότι η υπόθεση Ματέι ταιριάζει με τις νοοτροπίες που περιγράφεις! (ειδικά το "δε βαριέσαι" είναι τελείως άτοπο)
    Ήταν απλά λάθος εκτίμηση στιγμής ενός ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Μόνο η ισχυρή και ανεξάρτητη τοπική αυτοοδιοίκηση μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα. Νοοτροπία του στυλ "άμα σε δω να αρχίζεις φωτιά κοντά στο χωράφι μου, θα πυροβολήσω αμέσως".

    Πινακίδες γύρω από δάσος "Προσοχή! Το παρόν δάσος προστατεύεται από οπλισμένους δασοφύλακες που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν και που εργάζονται για την τοπική διοίκηση του χωριού τάδε"... όσο και να' ναι... θα έφερναν κάποιο αποτέλεσμα.

    Από την Καθημερινή λοιπόν:
    "Οπως σημείωναν, αφετηρία της αποδιοργάνωσης του σώματος ήταν οι κρίσεις του Μαρτίου του 2006, οπότε αποστρατεύτηκαν 25 ανώτατοι αξιωματικοί που θεωρούνταν «άνθρωποι του Φούρλα» και αντικαταστάθηκαν με ανθρώπους εγκεκριμένους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης"

    Εάν αυτό αληθεύει, τότε δεν έχετε ελπίδα.

    Έζησα στην Οκλαχόμα σε περίοδο φοβερής ξηρασίας. Υπήρχαν ταμπέλες παντού: do not smoke, fire hazard στους δρόμους. Είχαν συλληφθεί μέσα στις 10 πρώτες μέρες πάνω από 300 άτομα που πετάγανε γόπες ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι εύφλεκτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου... και υπήρχαν και ηλεκτρονικά σήματα με τον αριθμό των έως τότε συλληφθέντων: "292 already arrested" θυμάμαι το πρώτο που είχα στο δρόμο. Κι εκεί δεν έχει "θα σε μαλώσει ο αστυνόμος". Εκεί είναι σύλληψη και επί τόπου κρατητήριο.

    Πάνω από 11 μήνες απελπιστικής ξηρασίας, κι όμως ούτε μία φωτιά! Και μάλιστα σε πολιτεία των ΗΠΑ που είναι πολύ φτωχότερη και πολύ πιο αμόρφωτη από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Τέλος, αν πράγματι φορούσα "παρωπίδες", δεν θα μιλούσα κι εγώ, για την ανάγκη μιας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. 'Οποιος δει το γείτονα να χτίζει εκεί που πριν λίγες μέρες ήταν δασος...και δεν τον καταγγείλει...είναι συνυπεύθυνος ή όχι;

    Και για την πολιτική κατάσταση της χώρας, τι περιμένετε όταν ψηφίζετε τους απογόνους των γνωστών οικογενειών λες και το (γαλάζιο...)αίμα σε κάνει ικανό!!! Ούτε να μιλήσουν δεν μπορούνε, ο Κωστίκας και ο Γιωρίκας!!! Και στα ψηφοδέλτια άκουσα κάτι ονόματα κουφά όπως...Τουρνάς, Φραγκούλη, Γερολυμάτου...κλπ. Θα τους ψηφίσετε; Τι σχέση έχουν αυτοί οι άνθρωποι με την πολιτική;;; Να κατέβει και η Αντζελα άμα είναι, θα κάνει θραυση!!!

    Για τρομοκράτες πως και δεν ακούσαμε ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Ο/Η Lefteris είπε...
    Πινακίδες γύρω από δάσος "Προσοχή! Το παρόν δάσος προστατεύεται από οπλισμένους δασοφύλακες που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν και που εργάζονται για την τοπική διοίκηση του χωριού τάδε"... όσο και να' ναι... θα έφερναν κάποιο αποτέλεσμα.


    Και μόνο η σοβαρή και βάσιμη πιθανότητα να πεθάνει έστω και ένας αθώος με κάνει να απορρίψω την πρότασή σου χωρίς δεύτερη σκέψη!
    Χωρίς να υπολογίζω τα περί υψίστου σεβασμού της ανθρώπινης ζωής που θεμελιώνει το δυτικό τρόπο σκέψης και φυσικά κατακεραυνώνεται από τέτοιες πρακτικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Kαι σημερα ο ουρανος ειναι κοκκινος και θολος εδω στην Καλαματα...

    Θυμιζει τοπιο απο ταινια επιστημονικης φαντασιας...

    Νιωθεις παραξενα και νιωθεις πιο μονος..ειδικα μετα απο τοσους θανατους

    Εβλεπα και τον καραμανλη,το νεο διαγγελμα...αντε πες οτι τα πιστευει αυτα που λεει και συμπασχει...μια ερωτηση?

    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΦΟΣ?

    Γιατι δεν μπορουν αυτοι που μας κυβερνουν να ειναι πιο αληθινοι?

    Ειτε εξαγγελει εκλογες,ειτε νεα φορολογικα μετρα,ειτε την καταστροφη της ελλαδας φοραει ( οχι μονο αυτος,ο παπανδρεου να δειτε ) μια συγκεκριμενη μασκα...μιλα παντα με τον ιδιο ρυθμο σαν να μετρα την ταχυτητα των λεξεων...κοιτα παντα με συγκεκριμενο τροπο...

    Γιατι?

    Ετσι τον εχουν συμβουλευσει?

    Τι να πω....

    Τι ψευτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. H ιδέα για οπλισμένους δασοφύλακες που θα προστατεύουν και θα καθαρίζουν τα δάση είναι η μόνη λύση για να σώσουμε ότι έχει απομείνει.
    Αλλά αυτή την δουλειά μπορεί να την κάνει αποτελεσματικότερα ο στρατός.
    Καταταγόμαστε υποχρεωτικά ,δεν πληρωνόμαστε ας αξιοποιήσουμε αυτή την άχαρη περίοδο της ζωής του Ελληνα δημιουργικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. 52 μέχρι στιγμής ο απολογισμός. 52 ψυχές. Αν μετρήσουμε και τα χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμης γης, σπιτιών κτλ, μαυρίζει η ψυχή, η χώρα, ο ουρανός, όλα. Οργή, οδύνη και ένα μεγάλο Γιατί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Τωρα αρχισατε για οπλισμενους δασοφυλακες και το παραδειγμα της οκλαχομα.
    Εδω οι οπλισμενοι δασοφυλακες ή θα κοιμουνται στο περιπολικο τους και σωθουν μονο οταν ο κοιμωμενος δασοφυλακας Νο1 πει στο κοιμωμενο δασοφυλακα Νο2 'Ρε μητσο,σου μυριζει καμμενο;'
    Αλλα ακομα και αν ειναι εκπαιδευμενοι και κανουν σωστα τη δουλεια τους και πυροβολησουν εμπρηστη επι τω εργω,μετα θα τους παρουν το κεφαλι τηλεοραση και προασπισπιστες ανθρωπινων δικαιωματων....
    Φυσικα αμα το δασος το βαλει φωτια η Γιαννα και οι δασοφυλακες επεμβουν αποτελεσματικα,την επαυριο θα φυλανε το απολιθωμενο δασος της Λεσβου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. zoros:

    Κάνετε λάθος -έχει απόλυτη και άμεση σχέση! Μπορεί το αποτέλεσμα της περίπτωσης Ματέι, να ήταν η συνέπεια απόφασης ενός και μόνο (μαλάκα)ανθρώπου, αλλά ο άνθρωπος αυτός, όπως και χιλιάδες άλλοι σαν αυτόν, άλλων υπηρεσιών που διοικούν άλλους, είναι τρανταχτή απόδειξη της "ποιότητας" των "εξειδικευμένων" και των "ειδικών" που παράγει το Ελληνικό Σύστημα, το Ελληνικό Κράτος, η Ελληνική Δημοκρατία(διαλέγετε και παίρνετε).

    Καταδεικνύει την ανικανότητα σχεδιασμού, ορθής κρίσης και αντιμετώπισης κρίσεων σε επίπεδο δημοσίων υπηρεσιών(όπου όλοι ή σχεδόν όλοι, εισέρχονται όχι για να προσφέρουν αλλά για να ... την αράξουν -βλέπε μονιμότητα), την έλλειψη τελικά, της "κοινής λογικής".

    Το "δε βαριέσαι" δεκαετιών είναι επομένως που έχει διαβρώσει το δημόσιο -και η Πυροσβεστική όπως και η Αστυνομία, θα ξέρετε φαντάζομαι πως δημόσιο είναι...

    Και δεν το ανέφερα επειδή συνέβη την εποχή του Σημίτη. Το ανέφερα για να δείξω πως είτε σε μικρές είτε σε μεγάλες κρίσεις, διαχρονικά, τα κάνουμε θάλασσα.

    Επίσης, μίλησα για "μπλε και πράσινα στρουμφ", για 'οπαδούς κομμάτων' δίχως κρίση. Εγώ δεν είμαι οπαδός. Είμαι φίλαθλος και πολλά, πάρα πολλά -σαν αυτό που αναφέρεται στην Καθημερινή- με ενοχλούν αφάνταστα.

    Δεν υπάρχουν πολιτικές παρωπίδες λοιπόν. Υπάρχουν πολιτικές επιλογές -μέσα από ένα σύστημα που παράγει κατά κανόνα, ανίκανους...

    (Κωστάκηδες, Γιωργάκηδες, Σημιτάκηδες, Μητσοτάκηδες -τους έβαλα όλους. Οκ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Δεν ξερω ποσα εγκεφαλικα κυτταρα εχω καψει απο τη τσαντιλα και την απογνωση...

    Τι διαγγελμα ηταν αυτο το τελευταιο;

    Παντα ηταν μπουνταλας ο Καραμανλης αλλα εχετε δει ποτε ηγετη (μη χ…) σε χωρα που βιωνει τετοια καταστροφη, που δεν εχει ολοκληρωσει την καταμετρηση νεκρων, που περιμενει αυριο τα χειροτερα να λεει τοσα «νιωθω… και νιωθω…»;

    Τι θελει;

    Ψυχολογικη υποστηριξη απο τους πληγεντες γιατι για αλλη μια φορα αποδειχθηκε ποσο επικινδυνη ειναι η ανικανοτητα του, ποσο ανεπαρκης ειναι, οχι στο «οραμα» που ετσι κι αλλιως δεν εχει για την Ελλαδα αλλα στην διαχειριση κρισεων χωρις να ανατρεχει σε θεωριες για ευθυνες αλλων;

    Συγνωμη για το υφος αλλα συγκρατουμαι κιολας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Μήπως η ντροπή για τους εαυτούς μας, γι αυτό που γίναμε, θα βοηθούσε; Παιδιά, είμαστε ΕΝΤΟΝΑ ΑΣΧΗΜΟΙ ως πολίτες. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΤΑΙΜΕ. Κοιταξτε αυτό:

    http://www.youtube.com/watch?v=tkbC7t10j2U&NR=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ύστερα από τόοοοση δυστυχία και εθνικό πένθος, το βράδυ πάνω στα τραπέζια θα γίνεται το αδιαχώρητο από φυσικές ξανθιές και μη.

    Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για τη μάζα, οι πυρκαγιές είναι ένα ακόμη σόου πριν το επόμενο.

    Να μετρήσουμε σε πόσα ακόμη παραναλώματα θα ακούσουμε απειλές κατά παντός υπεύθυνου και "ως εδώ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Ικανός ή ανίκανος, πάντως εμένα στο διάγγλεμά του, ο πρωθυπουργός μου φάνηκε εξόχως ειλικρινής.

    Και κλείνω εδώ, γιατί δεν μου αρέσουν οι αντιπαραθέσεις με ανθρώπους που δεν με γνωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Φαίνεται πως και οι λογογράφοι του πρωθυπουργού ήταν σε διακοπές...

    πράγματι και το ύφος και το περιεχόμενο ήταν χάλια (σαν να μοίραζε προεκλογικές παροχές...).

    Ας έκανε μία σύντομη δήλωση κι άς έβαζε κάποιον άλλο να ανακοινώσει τα μέτρα (που ήταν όλα γενικόλογα και "θα").

    Αλλά δεν φταίει αυτός...

    Πιστεύω πως η χώρα εισπράττει το σωρευτικό αποτέλεσμα δεκαετιών ανευθυνότητας, κακοδιοίκησης, ωχαδερφισμού, αναξιοκρατίας αδιαφορίας, μικροσυμφεροντολογίας...

    Το επιστέγασμα όλων αυτών - η τελευταία τραγωδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Ακου "εξόχως ειλικρινής"...

    Και ειλικρινής να ήταν, δεν στεναχωρήθηκε για την καταστροφή αλλά για την πολιτική του καριέρα.

    Αν είχε λίγη τσίπα θα έπρεπε να παραιτηθεί λόγω ανικανότητας και να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι τις εκλογές, όπου ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν θα κατέβαινε ως αρχηγός κόμματος. Διότι υπάρχει το φυσικό φαινόμενο της φωτιάς, αλλά εκτός αυτού θεωρείται πλέον στην Ελλαδά εξίσου φυσικό, δυστυχώς, και αυτό της ανικανότητας.

    Οχι που είχε και το θράσος το αρχίδι να βγει αμέσως μετά το φιάσκο πυροσβεστικής-ΔΕΗ στην Πάρνηθα, και εν μέσω τόσων ανοιχτών πύρινων μετώπων ανά τη χώρα, και να μας πει πως διορίζει 1200 αγροφύλακες του Μητσοτάκη την ώρα που οι ελλείψεις της πυροσβεστικής είχαν ΗΔΗ γίνει γνωστές μέχρι και στον πλέον αδιάφορο.

    Τι να περιμένεις όταν μπορεί να πείσει ή να συγκινήσει ακόμα και σήμερα τόσους "πολίτες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Απο την σημερινη ελευθεροτυπια.

    "Ηξεραν τις ελλείψεις από τον Μάρτιο

    Τα πάντα για τις τεράστιες ελλείψεις στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Λακωνίας ήξεραν από τον περασμένο Μάρτιο το αρχηγείο της Πυροσβεστικής και ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας. Σε ένα υπηρεσιακό έγγραφο, πραγματικό «σήμα κινδύνου», οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης σημείωναν τις ελλείψεις και τις αδυναμίες σε προσωπικό και τεχνικά μέσα.

    Στο έγγραφο αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «το πυροσβεστικό όχημα της ΝΑ πλευράς του Ταϋγέτου θα κινείται μόνο όποτε υπάρχει δυνατότητα να επανδρωθεί, εξαιτίας της έλλειψης του προσωπικού». Και ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα λειτουργούσε μόνο με 24 άτομα εξαιτίας αδειών και αποστρατειών».

    Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων και στο υπαγόμενο σε αυτήν κλιμάκιο της Νεάπολης επισημαίνονταν 14 κενές οργανικές θέσεις, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατόν οι βάρδιες των 3 ατόμων να καλύψουν επιχειρησιακά πέραν από ένα συμβάν.

    Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με το αντιπυρικό σχέδιο του Νομού Λακωνίας είχαν εντοπιστεί 15 οργανικές θέσεις κένες στη Σπάρτη, 6 στο Γύθειο, 10 στους Μολάους, 5 στην Αρεόπολη και 5 στη Νεάπολη.

    Τέλος, όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο, το οποίο πλέον έχει την αξία καταγγελίας, σε ολόκληρη τη Λακωνία ήταν ενεργοί 60 πυροσβέστες, στη συντριπτική τους πλειονότητα βαθμοφόροι και οδηγοί, ενώ το 60% των οχημάτων της Π.Υ. Σπάρτης είναι ηλικίας άνω των 15 ετών, με αποτέλεσμα να παθαίνουν συχνές βλάβες και να τίθενται εκτός λειτουργίας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Κανεις λογικος και εθνικα υπερηφανος ελληνας κ.Δημου δεν διαφωνει για τα οσα γραφετε,αλλα και η Καλιφορνια γνωρισε τεραστιες πυρκαγιες και η Γαλλια,Ισπανια,Ιταλια κτλ.
    Θυμαμε τους Ιταλους πολιτες να λενε τα ιδια ακριβως με τους Ελληνες περι ανυπαρξιας κρατους.
    Αυτη η μανιωδης επιριψη ευθυνων κατα παντως υπευθυνου ειναι αραγε προιον λαων και κατοικων ευκρατων μεσογειακων περιοχων;
    Φταιει ο ενας και φταιει ο αλλος.Και ο καθε γκιοζης δημαγωγος δημοσιογραφος να κλαιγετε στα καναλια.
    Απειρως διαφορετικη η εικονα Βρετανων ή Γερμανων πολιτων σε φυσικες καταστροφες.Και τα περι κρατικου μηχανισμου....καλα..οταν εχεις να κανεις με τεραστιων διαστασεων φυσικες καταστροφες οσο καλοκουρδισμενο κρατικο μηχανισμο και να εχεις ποτε δεν ειναι αρκετος.Ποσο μαλλον αν ειναι ο ελληνικος.
    Το καλυτερο σχολιο ο εκανε ο basik.
    Με τοσο κλαμμα και οδυρμο ολα τα τραπεζια σε cafe,εστιατορια,lounge bar,club,σκυλλαδικα,ταβερνες κτλ θα ειναι σημερα γεματα.
    Μακρυα απο το κωλο μας που λεει και η λαικη ρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. guerrero
    εγώ δεν μίλησα για "ανυπαρξία κράτους" (ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση).
    Μίλησα για ανυπαρξία θεσμών και πολιτών.

    Αυτά που έγραψα (τα επαναλαμβάνω) αφορούν όλους:

    "η χώρα εισπράττει το σωρευτικό αποτέλεσμα δεκαετιών ανευθυνότητας, κακοδιοίκησης, ωχαδερφισμού, αναξιοκρατίας αδιαφορίας, μικροσυμφεροντολογίας..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Τίποτα το περίεργο. Παίρνουμε αυτό που μας αξίζει ως λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Αναστάσιε,

    Καραμελώνετε την κομματική σας ταυτότητα και νομίζετε ότι πείθετε κάποιον? Δεν είναι μεμπτό να υποστηρίζετε ένα κόμμα. Εξόχως ειλικρινής στο διάγγελμα του?

    Ο άνθρωπος διαχώρισε τους πυρόπληκτους σε κανονικούς και προεκλογικούς. Καλά κάνει και δίνει λεφτά, αλλά οι πυρόπληκτοι των προηγούμενων μηνών είναι κατώτεροι? Επίδομα και στους πυροσβέστες, όλα καλά.

    Την ευθύνη του που διέλυσαν την πυροσβεστική, που με την επιμονή για το άρθρο 24 έδωσε λαβή στους οικοπεδοφάγους, που δεν εθνικοποίησε το πρόβλημα με τη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών κλπ την ανέφερε στο διάγγελμα του? Δεν άκουσα τίποτα εγώ.

    Εσείς και ο Τράγκας έχετε μείνει να υπερασπίζεστε έναν ανίκανο πρωθυπουργό.

    Viewokto

    Hats off to the girl!!! Πάλι εύστοχη?

    ----------------------------------

    Ο γίγαντας της σκέψης Άδωνις Γεωργιάδης τα ρίχνει σε ξένους ανθέλληνες αυτή τη στιγμή. Μας την πέσανε οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Αγαπητέ κ. Δήμου, δεν νομλιζετε πως μετά από όσα γράψαμε εδώ (..και αλλού) ηρθε η ώρα να κάνουμε κάτι;;

    Ρίχνω την ιδέα να γραφτεί ένα μικρό κείμενο (χωρίς κομματισμούς και γενικολολογίες) όπου θα προτείνονται συγκεκριμένα πράγμτα που μπορεί να γίνουν άμεσα και τοοποίο να διακινηθεί από όλους τους bloggers. Πχ: να αναβληθούν οι εκλογές, να δοθούν τα χρήματα της προεκλογικής εκστρατείας στους πληγέντες, να σχηματιστούν ομάδες εθεοντών για περιπολίες και σκοπιές στα δάση, κλπ

    Πάρτε εσείς μια τέτοια πρωτοβουλία και με το κύρος σας και την ήρεμη και αποστασιοποιημένη ματιά που έχετε, θα δημιουργήσει πραγματικά κάτι που μπορεί να αλλάξει το όλο το μίζερο σκηνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. κόβοντας δρόμο

    οι μπλόγκερς είναι σαν τους αναρχικούς (άλλωστε οι περισσότεροι έχουν αναρχικές τασεις). Υπέροχοι σαν άτομα αλλά δύσκολοι στα ομαδικά αθλήματα. Εκεί χρειάζεται η σιδηρά πυγμή του ΚΚΕ...

    Είδατε τι έγινε με την Αμαλία... Τόση κινητοποίηση - και ούτε καν στην επερώτηση δεν απάντησε ο Αβραμόπουλος.

    Εμείς φτιάχνουμε το φρόνημα - άλλων θα είναι η δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Είμαι πολύ μακρυά από τα γεγονότα αλλά....

    Η άλλη φωτιά πού συνήθως φουντώνει στήν Ελλάδα σέ τέτοιες περιπτώσεις είναι της υπερβολής. Κάνω μία προσπάθεια γιά την κατασβεσή της, αλλά δέν έχω όλα τά στοιχεία μπορεί νά κάνω λάθος (ισως η υπερβολη να ειναι δικαιολογημενη):

    Καί στην Αμερική πχ. καίγονται και δάση και σπίτια καί άνθρωποι. Η παντελής ανικανότητα του έλληνα που περιγράφετε είναι υπερβολή και κατά κάποιον τρόπο, νομιζω, δικαιολογία γιά αδράνεια.

    Το 1991 κοντά στήν περιοχή μου στά Oakland Hills της Καλιφόρνιας κατοικημένη περιοχή δίπλα σε αστικό κέντρο 8 εκατομμυρίων κατοίκων μέ τήν μυθική (κατά τους έλληνες) ισχύ της υπερδύναμης, έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα και κάηκαν 3000 σπίτια (ναί όντως ξύλινα καίγονται πιο εύκολα) σέ μία μέρα. Ευτυχώς στο τέλος της ημέρας οι άνεμοι κώπασαν στά 8χλμ/ωρα και τελικά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

    Επίσης σας παραθέτω την ιστιοσελίδα του καθημερινού
    δελτίου πυρκαιών σέ ΗΠΑ και Καναδά.
    Forest Service Daily Fire Summary
    Οπως θα δείτε στη σημερινή έκδοση (σελιδα 9):
    Από την αρχή του χρόνου έχουν καεί στίς ΗΠΑ περίπου 7 εκατομμύρια εκτάρια = 28,500 τετ χλμ
    = 0.3% της συνολικής έκτασης των ΗΠΑ
    = 21% τής συνολικής έκτασης της ελλάδος.
    Δέν βρήκα στοιχεία για τι ποσοστό της Ελλάδας καίγεται σε μια τυπική χρονιά. Θα είχε νόημα μία σύγκριση. Μάλιστα μια σύγκριση με την Καλιφόρνια πού έχει παρόμοιο κλίμα θά είχε ακόμη περισσότερο νόημα.

    (Θα επανελθω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Επιπλέον μην συζητάτε για αναβολή των εκλογών - δεν θα την στηρίξει κανένα κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Εγω ζω στην Αυστρία, για τους ανθρώπους εδώ το τι γίνεται στην Ελλάδα είναι αδιανόητο, με ρωτάνε γιατί και πως...

    Εδώ τα δάση ως επι το πλείστον είναι ιδιωτικά. Οι ιδιοκτήτες τους τα νοικίαζουν κατά κάποιο τρόπο από το κράτος,δεν ξέρω ακριβώς το καθεστώς, και είναι υπεύθυνοι για τα πάντα. Σε συνεργασία με τα επι τόπους δασαρχεία μπορούν να κόψουν και να εμπορευτούν ξυλεία, ή να αναπτύξουν άλλου είδους εμπορικούς τρόπους εκμετάλλευσης σε συμφωνία πάντα με τις τοπικές κυβερνήσεις. Εννοείτε βέβαια οτι πονάνε και προσέχουν την περιουσία τους.

    Δε ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό η οχι στην Ελλάδα ή τι άλλο μπορεί να γίνει, αλλά επειδή είμαι, τουλάχιστον θεωρώ τον ευατό μου, τεχνοκράτη -ωχ τώρα θα μου την πέσουν αρκετοί :)- σημασία δεν έχει πλέον τα δάκρυα και τα μοιρολόγια. Οτι έγινε έγινε, δεν μένω προσκολλημένος στο χθές, αλλά το θεωρω εφαλτήριο για το αύριο. Πρέπει να καθίσουν ΟΙ ειδικοί και να αποφασιστεί μια πολιτική η οποία δεν εχει σημασία αν είναι σωστή η λάθος αλλά πρέπει να εφαρμοστεί και οχι να αλλάζει κάθε 4 χρόνια.

    ΤΟ αν είναι εμπρησμός ή οχι ποιος μπορεί και πως να είναι σίγουρος κανέις? Υπάρχουν αποδείξείς? Εχουνε βρεθέι αποδείξεις? Γνωρίζετε πως ξεκινάει και πως διαδίδεται η φωτία στο δάσος και πως ανταποκρίνονται τα διάφορα είδη δέντρων στη φωτία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Τα δάση δεν καθαρίζονται. Ό,τι έκαναν στα πευκοδάση οι ρητινοσυλλέκτες (που δεν υπάρχουν πια). Υπάρχει άφθονο προσάναμμα: πούσι, ξερά ξύλα και φύλλα και διάσπαρτα σκουπίδια (από "φυσιολάτρες" και μη). Όποιος έχει δοκιμάσει να καθαρίσει έστω ένα κομματάκι δάσους, ξέρει πόση δουλειά χρειάζεται. Ποιος την κάνει? Σε μια χώρα που ούτε αρμόδιους έχει ούτε εθελοντισμό έχει, τα δάση θα είναι πάντα έτοιμα για φωτιά.

    Διαχείριση σκουπιδιών δεν υπάρχει. Στις διακοπές μας ρωτήσαμε τους ντόπιους τι γίνεται με τα σκουπίδια στην περιοχή? Θυμόμαστε τί απάντηση πήραμε? Έχουμε πλησιάσει χωματερή μέσα ή κοντά σε δάσος? Τρόμος. Και κεντρικά και στις "τοπικές κοινωνίες", το ζήτημα αντιμετωπίζεται με ευχές και προσευχές το καλοκαίρι (μη φυσήξει, μην ανάψει) και με "ελεγχόμενη" καύση το φθινόπωρο και το χειμώνα (και ανεξέλεγκτες εκπομπές τοξικών αερίων της καύσης, στην υγεία των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών). Πού είναι η προτεραιότητα στο ζήτημα των σκουπιδιών?

    Και βοσκοί υπάρχουν που θέλουν βοσκοτόπια, και γίδια υπάρχουν, που τρώνε κάθε κλαράκι που φυτρώνει μετά τη φωτιά ("αναδάσωση"?). Καίγονται, έγραφε ο Μάργαρης, τα πευκοδάση και ξαναγίνονται, αν τ’ αφήσουμε να ξαναγίνουν. Όποτε ακούω αναδάσωση, σκέφτομαι τη γνωστή εικόνα (προσκοπάκια, τοπικοί άρχοντες κλπ. φυτεύουν δεντράκια) και λίγο πιο πέρα βόσκουν γίδια (ή ξεφυτρώνουν βιλίτσες, επί των οποίων αμέσως πιο κάτω). Αυτό εννοούμε με την αναδάσωση?

    Υπάρχουν και συμφέροντα, μικρής ή μεγάλης "αξιοποίησης". Εξού και τόση συζήτηση για το "τί είναι δάσος" (και συνταγματικώς) με τις περίτεχνες διατυπώσεις περί της νομικής εννοίας του δάσους και τα "περιθώρια" (…) που εκάστοτε αφήνουν οι εν λόγω διατυπώσεις. Χίλιες φορές δίκιο είχε ο Μάνος, ότι (ελπίζω να μην τον παραφράζω εσφαλμένα): Η πολιτεία πρέπει να καθορίσει και οριοθετήσει ποιές περιοχές [θα] είναι δάσος κι αυτές οι περιοχές να αποτελούν δημόσια δασική περιουσία, με αποζημίωση όσων έχουν δικαιώματα στις εκτάσεις αυτές, ώστε να είναι και να παραμείνουν δάσος. Τοπογραφικώς και κτηματογραφικώς, και με τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις. Τα ίδια περίπου είχε πει κι ο Παπαγιαννάκης (ίσως λιγότερο τολμηρά από τον Μάνο). Καμιά σοβαρή συζήτηση επί του θέματος?

    Τώρα που κάηκαν τόσα πολλά από τα ωραιότερα δάση της χώρας, χάθηκαν τόσοι άνθρωποι και κάηκαν τόσα σπίτια, θα γίνει τίποτε?

    Θα υπάρξει σοβαρός προβληματισμός και συναίνεση, στα κόμματα και τους πολίτες?

    Συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο. Βλέπω τα δελτία ειδήσεων με τις καταστροφές και, συγχρόνως, ακούω απερίγραπτες δηλώσεις από πολιτικούς (έστω, ας είμαι επιεικής, κάποιοι τους τα γράφουν, αυτοί δεν τα διαβάζουν πριν τα απαγγείλουν?).

    Κι εμείς που τους ακούμε, μας αρκεί το αν κινητοποιήθηκε ή δεν κινητοποιήθηκε εγκαίρως αυτός ο περίφημος "κρατικός μηχανισμός"? Τι να σβήσει κι αυτός αφού δεν υπάρχει πρόληψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. (συνεχιζω..)

    Καί στίς ΗΠΑ υπάρχουν εστίες πυρκαιών καί η δυνατότητα κατάσβεσης δέν είναι καί πολύ μεγαλύτερη απ οτι στην Ελλάδα. Οι Ελληνες μάλλον νομίζουν ότι αν πιάσει φωτιά στην Αμερική καταπεύτουν αμέσως 30 αεροπλάνα. Οχι 2-4 ελικόπτερα συμμετέχουν κατά μέσο όρο (κυττάξτε το link που εστειλα στο προηγούμενο πόστ, δείχνει πόσα ελικόπτερα και πυροσβέστες μετέχουν στην κατάσβεση κάθε πυρκαιάς). Καί εδώ οί μεγάλες πυρκαιές συνδυάζονται με εικόνες σύγχυσης. Και μερικοί εμπρηστές υπάρχουν στην Αμερικά αλλά...

    Αυτό πού δέν υπάρχει στίς ΗΠΑ είναι οι στρατιές ιδιοκτητών κτημάτων τών οποίων τά κτήματα έχουν ουσιαστικά εθνικοποιηθεί βάσει τού άρθρου 24 του συντάγματος (έχω ακούσει πάμπολλες περιπτώσεις καί από αλλοδαπούς στήν Ελλάδα) καί οί οποίοι είτε παίζουν ένα από τά τελευταία τους χαρτιά, τήν φωτιά, στήν προσπάθειά τους νά ανακτήσουν τήν περιουσία τους είτε έχουν χάσει αυτήν τήν ελπίδα και αναζητούν πλέον εκδίκηση από τόν ελληνικό λαό (δλδ αφού λαέ μού παίρνεις τήν περιουσία τότε δέν θά τήν έχεις ούτε εσύ, τακτική καμμένης γής).

    Οί ΗΠΑ δέν έχουν αυτό τό πρόβλημα διότι δέν έχουν αυτό που λέτε στήν ελλάδα δασικό νόμο πού ισοδυναμεί μέ απαλλωτρίωση άνευ αποζημιώσεως (μπολτσεβιστική νοοτροπία).
    Η έθνικοποιηση τής περιουσίας άνευ αποζημιώσεως δημιουργεί τεράστια κίνητρα γιά τήν επανάκτηση της η καί τελικά, κακά τά ψέμματα, απλώς δίψα γιά εκδίκηση. Καί εκεί σπαταλάται ένα μεγάλο μέρος της ενεργητικότητας του Ελληνα, στό νά διατηρήσει τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα, όταν δέν είναι απασχολημένος μέ τό νά προσπαθεί νά καταπατήσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα κάποιου άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Νομίζω ο Genghis εξηγεί πολύ εύστοχα γιατί είχε δίκιο ο Μάνος που πρότεινε απαλλοτρίωση με αποζημίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Η αναδάσωση θα γίνει με τη νέα ποικιλία κωνοφόρων που έχουν όψη τριώροφης βίλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. @genghis,

    o μ.ο. καμμένων εκτάσεων στην Ελλάδα είναι περίπου 400.000 στρέμματα το χρόνο.

    Σου θυμίζω ότι εδώ δεν μετράμε με τετρ. χιλιόμετρα, αλλά με στρέμματα...

    Φέτος, έχουμε ξεπεράσει τα 1.000.000 στρέμματα, πλησιάζουμε το 1% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας (ολόκληρης, όχι της δασικής!) και ίσως ξεπεράσουμε το ρεκόρ του 2000 (1.450.000 στρέμματα).

    Το ρεκόρ των νεκρών σε μία μέρα το σπάσαμε πάντως, είμαστε ήδη πάνω από 50.

    Για το θέμα της οικοπεδοποίησης και το βασικό διεκδηκητή δασικής γης διάβασε εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Αρχικά ο Μάνος είχε προτείνει την ιδιωτικοποίηση των δασών - όταν ξεσηκώθηκε γενική κατακραυγή (η βρώμικη λέξη ιδιωτικοποίηση - και η ιερή λέξη δάσος δεν πάνε μαζί) μετά προχώρησε στην δεύτερη πρόταση για την απαλλοτρίωση.

    Γενικά είμαστε θύματα των αυστηρών νόμων μας, που όχι μόνο δεν εφαρμόζονται ποτέ, αλλά δημιουργουν αντιδράσεις - γεννάνε τα αυθαίρετα και τις πυρκαγιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Genghis ,
    Μου είπαν πως στις μεγάλες φωτιές στην Καλιφόρνια του '03 (;) δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα, ούτε τίποτα...είχαν επίσης παραλύσει τα πάντα. Αυτά από φίλους που βλέπανε τα σπίτια τους να καιγονται...χιλιάδες σπίτια...

    Αν και εδώ, μετά, με τις ασφάλειες ξαναχτίσανε τα πάντα...τώρα αν ο κάθε παππούς-γιαγια στην Πελλοπόνησο έχουν ασφάλεια σπιτιού....είναι άλλη ιστορία...

    Ανθρωποι της οικογένειάς μου είναι εγκλωβισμένοι στο χωριό γιατί έχουν κλείσει οι δρόμοι... όχι κοντά στην φωτιά,ευτυχώς...αλλά, από την μία εκκένωση, από την άλλη κλειστοί οι δρόμοι...

    Τι να πει πια κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Καί αμέσως τά ελληνικά μαργαριτάρια, η λογική του θεάτρου σκιών:

    Από άρθρο Καθημερινής οι απαλλωτριώσεις αλά Μάνος (σοβαρά)...

    «Το κράτος θα καταβάλει το αντίτιμο της απαλλοτρίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με βάση μια εκτίμηση της αξίας της περιοχής, σαν δασική έκταση φυσικά, που σημαίνει χαμηλή τιμή...»

    Ουσιαστικά κοροιδία, παρωδία ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Σέ καμμία περίπτωση δέν θα πέρναγε μία τέτοια πρόταση στίς ΗΠΑ.

    Δηλαδή πρώτα σου κυρήττω τήν περιουσία άχρηστη. Μετά στήν απαλλωτριώνω στην τιμή τής άχρηστης γής.

    Πχ έχω μία Μερσεντές καί τό κράτος (ο λαός/ η πλειοψηφία) μέ σκοπό νά μού τήν απαλλωτριώσει πρώτα αρνείται νά μού ανανεώσει τήν άδεια κυκλοφορίας. Μετά έρχεται καί μού τήν απαλλωτριώνει γιά 100 ευρώ. «Αφού δέν μπορεί νά κυκλοφορήσει, μόνο γιά παλιοσίδερα κάνει» η λογική.
    Ελληνικά ιδικτησιακά δικαιώματα: Εδώ παππάς εκει παππάς που είναι ο παππάς?

    Δηλαδή άν δοθούν 300 ευρώ τό στρέμμα στούς ιδιοκτήτες θά τούς φύγει ή όρεξη γιά εκδίκηση? Αν ήμουν εγώ θά μού αυξανόταν γιά τήν επισημοποίηση τής κοροιδίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Απόψε είδα στον ύπνο μου τον sadosadist. Τον είχε πάρει αγκαλιά ένας απανθρακωμένος παππού ας προπρόσωπος OUT of PELOPONNISOS. Ο παππούς ψιθύριζε συνεχώς με την φωνή σχεδόν σβησμένη:

    Ι HAD A FARM IN AFRICA - i had a farm in africa- τόσο σβησμένη ήταν η φωνή του που νόμιζες πως ήταν μια σκέψη μόνο και όχι ανθρώπινη λαλιά.

    OUT of PELOPONΝISOS - ένας Εφιάλτης

    crews:

    300 - των Ηρακλειδών


    GIVE THEM NOTHING και πάρτε τους τα πάντα. Αού αού αού...

    Γιατί η Mέρυλ Σπριπ μοιάζει με την Παπαρήγα σ' αυτό το ονειρόδραμα; Πως βρέθηκε εκεί με την εικόνα του Πατeρ α Παίσιου στα χέρια; ''Να καεί το κέρδος'', είπε στον RED4d.

    ''Άσε μας κοριτσάκι μου'', της αντιγύρισε αυτός σαφώς αδυνατισμένος και με ύφος ομοσπονδιακού πράκτορα που μόλις κατέβηκε στην μεσοδυτική πολιτεία. Oι οδηγίες του στους τοπικούς σερίφηδες ήταν σαφέστατες και σταράτες: ''Αού αού αού''.

    Λίγο πιο κει η Άννα, από τα νεύρα της που τον άκουγε, έκοψε Σύριζα όλα τα δέντρα της περιοχής, ενώ ο Καγιάφας έμεινε με το στόμα ανοιχτό καθώς ο Λαός ξεχύθηκε στα μεσοδυτικά περίχωρα φορώντας blueblack πουκάμισα πένθους.

    Γλυκέ μου sadosadist άσε τον παππού να ησυχάσει είπε και o Γιωργάκης. Τι κι αν πέρασες μαζί του αξέχαστα παιδικά καλοκαίρια σ' εκείνες τις παραλίες; Αφού και μόνος του στο είπε λίγο πριν φύγει βασανισμένος από την παλιαρρώστεια: ''Μην φοβάσαι μικρέ που φεύγω. Δεν είναι παρά μόνο λίγη Φύση''.

    Αυτός ο τόπος ήταν για παλικάρια μη βλέπεις που κατάντησε ένας Εφιάλτης Τώρα.

    Ο sadosadist σηκώθηκε ιδρωμένος κι έφτιαξε ένα πυρηνικό υποβρύχιο αποκλειστικά από μαστίχα Χίου. Άνοιξε μια ιστορία Τέχνης και βυθίστηκε για ώρα στου Delacroix. Στο καπάκι έφαγε και λίγο πεπόνι. Το μάτι του όμως είχε κολλήσει σ' ένα έργο του Φιλέλληνα που μέχρι τότε δεν το είχε προσέξει. Ήταν ένα ''ΦΥΛΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΟΥ''.



    ΥΓ:

    Η μεταπολίτευση τελειώνει εδώ.

    Η Ελλάδα θα γίνει επιτέλους Ευρώπη. Όλα τα καμμένα θα φυτευτούν με γκαζόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Αφού κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού θα είναι να την κηρύξει σε κατάσταση πολέμου... Έτσι θα γλυτώσει (προς το παρόν τουλάχιστον) και τις εκλογές και θα έναι σύμφωνος και προς το σύνταγμα.

    Και θα μου πείτε. - Καλά, και ποιος είναι ο εχθρός;
    Ε, δε νομίζω ότι χρειάζεται και πολλή σκέψη για να απαντήσει κανείς.

    - Μα, εχθρός είναι οι άλλοι, οι συνωμότες. Έχουν οργανωμένο σχέδιο, όλοι το ξέρουν, το ερευνά και η ΕΥΠ.

    - Και ποιοι είναι επιτέλους αυτοί που συνωμοτούν, αυτοί οι «άλλοι»;

    - Ειναι αυτοί που έβαλαν στόχο να καταστρέψουν την πατρίδα! Είμαστε λοιπόν σε πόλεμο με τους εχθρούς της πατρίδας μας.

    Σε εμφύλιο δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Εκαναν συσκεψη στου Μαξιμου 5 ωρες για να καταληξουν στα X-files?
    Εχει παρει σβαρνα τα καναλια ο Κακλαμανης (ο δημαρχος ντε!) και προπαγανδιζει τις Θεωριες Συνομωσιας: Τις φωτιες τις εβαλαν νεου τυπου τρομοκρατες.
    Ο Mulder και η Scully ειναι περηφανοι για σας κε δημαρχε!

    Παλιο κλασσικο μοντελο, δημιουργησε τον νεο αορατο εχθρο για να τρεμει ο κοσμος την "Αλ Καιντα των Δασων" και να μην ασχολειται με τις ευθυνες του κρατους ή τις δικες του.

    Αν δεν το καταλαβατε δηλαδης, σημερα ζησαμε την δικια μας 11/9 και αληθεια ποιος μπορει να τα βαλει με τους τρομοκρατες? Εδω δεν το καταφερε ο Μπους θα τα καταφερει ο Κωστακης?
    Αμ πως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Rallou said...
    "Για τρομοκράτες πως και δεν ακούσαμε ακόμα;"

    Ακούσαμε! Ακούσαμε!

    Εγινε σαφής υπαινιγμός από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του (Αισθάνθηκε "οδύνη" και "οργή"... Σαν εξωτερικός παρατηρητής!! Περί ευθύνης δεν ανέφερε τίποτα).

    Επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε σαφή αναφορά στην "Ελληνική 11/9".

    Θεωρία συνωμοσίας... Πάλι κάποιοι άλλοι φταίνε...

    Ημουν εκτός δυνατότητας σύνδεσης με το μπλογκ, από τις 16.00 μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Ευτυχώς επέστρεψε το Δίκτυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. @Genghis,

    Το άρθρο που έδωσε σε λινκ ο Αndy Dufresne για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες στην Πεντέλη, νομίζω, εξηγεί (ενδεικτικά για την Πεντέλη) ότι δεν ταιριάζει εδώ το παράδειγμα της Mercedes με άδεια κυκλοφορίας που απαλλοτριώνεται αφού πρώτα δεν της ανανεωθεί η άδεια.

    Τα περί υπολογισμού της αποζημίωσης είναι προς συζήτηση και κατά περίπτωση (ανάλογα με το πότε αποκτήθηκε η έκταση, αν υπήρξε διαφοροποίηση στις δυνατότητες αξιοποίησης μετά την απόκτησή της, κοκ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. H φωτιά έφτασε στα όρια του χωριού που ζουν οι γονείς μου στην Πελοπόννησο. Τους μεταφέραμε στην Πάτρα με τα χίλια ζόρια πριν από λίγο για προληπτικούς λόγους.

    Οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας αγαπούν σε απίστευτο βαθμό τον τόπο τους. Τι είναι αυτό που τους κάνει όμως να εκλέγουν πάντα λάθος ανθρώπους για να τους διοικήσουν; Έχει πια δημιουργηθεί ένας τυφλοσούρτης από λάθη δεκαετίες ολόκληρες, λάθος πάνω στο λάθος.

    Ελπίζω οι ψηφοφόροι να θυμούνται τους σημερινούς νεκρούς την ημέρα των εκλογών.

    Προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι πολιτικοί μας ακόμα και σε αυτή την περίπτωση που ζούμε δεν...

    Ο Μητσοτάκης είχε πει κάποτε ότι την εκλογή στην Ελλάδα την κερδίζει αυτός που θα πάρει με το μέρος του τους αγρότες. Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν ότι μόνο αυτό είναι που τους τσούζει με τις τωρινές φωτιές στην ελληνική ύπαιθρο.

    Είναι σαν να τους ακούω απόψε το βράδυ στα σαλόνια τους:

    ''μα καλά τους έδωσες 10.000 ευρώ για οικοσκευή και το δέχτηκαν;''

    ''Ναι καλή μου. Και πολλά τους είναι. Ας είχαν μυαλό να ασφαλίσουν τα σπίτια τους. Αλλά σιγά- σαν τα ζώα ζούνε''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΙΕΣ ΤΙ; ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΣΤΙΚΕ ΠΟΤΕ Η ΒΟΣΚΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ. ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΗ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας...Δηλαδή να ενωθούνε οι δύο συμμορίες και να επιχειρούν από κοινού. Πάμε να φύγουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Ειμαι πολυ περιεργη να δω τι θα ψηφισουν οι κατοικοι των κατεστραμμενων περιοχων στις επερχομενες εκλογες..
    ----------------------
    υ.σ.
    ηρθε πισω κι ο Ποτενετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Eδω και δυο ωρες βλεπω απο το μπαλκονι του σπιτιου μου μια οριζοντια κραμμη να κατεβαινει τον Ταυγετο.....

    2-3 χιλιομετρα απο αρχη Καλαματας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. sadist said:

    "Ο Μητσοτάκης είχε πει κάποτε ότι την εκλογή στην Ελλάδα την κερδίζει αυτός που θα πάρει με το μέρος του τους αγρότες."

    Τις εκλογές στην Ελλάδα δεν τις κερδίζει κάποιο κόμμα. Απλώς τις χάνει το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. sadist said, επίσης:

    Οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας αγαπούν σε απίστευτο βαθμό τον τόπο τους. Τι είναι αυτό που τους κάνει όμως να εκλέγουν πάντα λάθος ανθρώπους για να τους διοικήσουν;

    Το γεγονός οτι διατίθενται μόνο λάθος άνθρωποι πρός εκλογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Αυτό το είπε ο Μητσοτάκης τον καιρό που υπήρχαν αγρότες. Τώρα είναι πολύ λίγοι.

    Ωστόσο αυτές οι φωτιές θα κάνουν ζημιά στην ΝΔ - και όχι μόνο στην ύπαιθρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Ζημιά στη Νουδού ίσον κέρδος για τον Γιωργάκη. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Nikos Dimou είπε...

    Επιπλέον μην συζητάτε για αναβολή των εκλογών - δεν θα την στηρίξει κανένα κόμμα.

    ---------------------------------

    Μα είναι αντισυνταγματικό. Αρκετά έπαιξε με τους θεσμούς ο Καραμανλής. Βέβαια τον έχω ικανό να το πετάξει ως υπαινιγμό ευαισθησίας και μετά να τα ρίξει στους άλλους.

    Άλλωστε, πάντα οι άλλοι φταίνε. Τώρα έχουμε και τρομοκράτες, τρομάρα μας, να καίνε τα δάση για να αποσυντονίσουν τη χώρα και να σταματήσουν τις... μεταρυθμίσεις.

    Είναι σαφές ότι το υπουργικό συμβούλιο (από δω και πέρα, για χάριν συντομίας θα αναφέρεται ως καραγκιοζ μπερντέ) πήρε την απόφαση να παίξει με τα πατριωτικά αισθήματα και τις λαϊκές φοβίες. Μετά από 50 νεκρούς, τις εκλογές σκέφτονταν τα ζώα και πως θα βγούνε λάδι.

    Ειλικρινά δεν έχω χτυπήσει ποτέ άνθρωπο, αλλά τώρα έχω μια απεριοοοοριστη λαχτάρα να ρίξω μια μπουνιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Το θέμα δεν είναι ποιοι βάζουν τις φωτιές,αλλά ποιοι είναι υπεύθυνοι για την πρόληψή τους.
    Προσωπικά πιστεύω πως αυτή τη φορά η ανικανότητα για πρόληψη και σβησιμο των πυρκαγιών,έσπασε κάθε ρεκόρ.
    Ευτυχώς όμως(όπως άκουσα στις ειδήσεις)ο Χριστόδουλος από το Μαϊάμι έστειλε οικονομική βοήθεια στους πυροπαθείς!
    Μάλλον θα είναι τα λεφτά που περίσεψαν από τη δωρεάν μετάβαση και νοσηλεία του στην Αμερική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Έλα μωρε, και τι μας καίει εμάς που καίγεται το σύμπαν?
    Εμείς οι Έλληνες γεννήσαμε τη Δημοκρατία, την Ιατρική... Γεννήσαμε την Δικαιοσύνη, γεννήσαμε όλες τις άλλες γλώσσες του κόσμου... Γεννήσαμε τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη. Γεννήσαμε, γεννήσαμε, γεννήσαμε....
    Σκατά στα μούτρα σας ρε! Να μείνετε με αυτούς που γεννήσατε μια φορά κι έναν καιρό... Και τώρα τον πούλο. Τσομπαναραίοι όλοι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Το χρέος μας απέναντι στην Ελληνίδα Μητέρα Γη και στον Ελληνικό Λαό

    Άρχισαν όλοι να τό λένε.

    Σε έκτακτη ανάγκη κήρυξε τη χώρα ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι «τόσες πολλές εστίες δεν είναι σύμπτωση».
    «Από τη στιγμή που υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, πρέπει οργανωμένα να το αντιμετωπίζουμε. Κι αυτό απαιτεί αυτή τη στιγμή λαϊκή κινητοποίηση», δήλωσε από τη Ζαχάρω η γ.γ. του ΚΚΕ.
    Διαβάζω επίσης ότι: «Όταν άνθρωποι τύπου Στρατή Λιαρέλη λένε ανοικτά στον Αντέννα, σήμερα το πρωί ότι "θα το πω και ας μου πουν ό,τι θέλουν, και ας ευνοώ όποιον να 'ναι: Είναι οι εχθροί του έθνους αυτοί που βάζουν τις φωτιές". Δεν είπε "εχθροί", είπε "οι εχθροί". Η Μαριάννα Πυργιώτη έλεγε "είναι ανθέλληνες. Όσο και αν δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Αυτοί είναι ανθέλληνες". Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Λέκκας, καθηγητής αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών έλεγε "είναι φανερό ότι το σχέδιο έγινε με επιστημονικό τρόπο. Ήταν τέλεια οργανωμένο σχέδιο και είχε επιστημονική σφραγίδα". Δεν είναι συνεπώς κάποιος τρελός που την έβαλε την πυρκαγιά έτσι επειδή του φταίει ο γείτονας.»

    Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον ενός τρομακτικού και πρωτοφανούς φαινομένου οργανωμένης μαζικής τρομοκρατίας.

    Οι πιθανοί υπαίτιοι (εκτός από την ανικανότητα του δημοσίου και τους οικοπεδοφάγους) είναι:

    α) Βλαμμένοι («αντιεξουσιαστές» ή άλλοι) και εγχώριοι τρομοκράτες.
    β) Κομματόσκυλα (πράσινα ή άλλα).
    γ) Ξένες δυνάμεις: Αλβανοί UCKάδες, Γυφτοσκοπιανοί, Τουρκομογγόλοι, Ισλαμιστές τρομοκράτες, ή ακόμη και Αμερικανοί (BravoYiorgo στο Ελλάδα, καθαίρεση Παπαδόπουλου στην Κύπρο, και Αννάν, Σκόπια κλπ).
    Κάποιοι από τους ανωτέρω ή όλοι μαζί.

    Όποιοι από τους ανωτέρω παράγοντες εμπλέκονται, εντόπιοι και ξένοι, και με οιονδήποτε τρόπον, είναι φανερόν ότι λειτουργούν, ενσυνειδήτως ή κατευθυνόμενοι, με μία δυναμική: την ποδηγέτηση της Ελλάδος και τον εξαναγκασμό της σε προσκύνημα της Νέας Τάξεως Πραγμάτων και των επιλογών της.

    Τώρα είναι που οι Έλληνες πολίτες πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το εθνικό μας φρόνημα. Τώρα είναι που πρέπει να φανούμε αταλάντευτοι και αλύγιστοι στις πατριωτικές μας επιλογές. Τώρα ή ποτέ. Αποφασιστικότης, σταθερότης, υπομονή. Όχι κραυγές. Ψυχραιμία, φλεγματικότης αν θέλετε, όπως οι Λονδρέζοι όταν βομβαρδιζόταν το Λονδίνο από την Λουφτβάφφε.

    Δεν χρειάζονται διαδηλώσεις. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα αποδείξουμε ότι είμεθα υπερήφανοι Έλληνες.

    Συνάμα, σειρά αποφασιστικών μέτρων:

    α) Άμεση επικήρυξις των εμπρηστών, φυσικών και ηθικών αυτουργών, με γενναία αμοιβή.
    β) Χαρακτηρισμός του εμπρησμού και της καταπατήσεως δασικών εκτάσεων ως ιδιωνύμων εγκλημάτων.
    γ) Αναδιοργάνωσις του Στρατού, επέκτασις της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες για τους άνδρες και στους 6 ή 9 για τις γυναίκες και απαιτητική στρατιωτική εκπαίδευσις, και μάλιστα ειδικών δυνάμεων ικανών να επεμβαίνουν, αλλά και να προλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, και να φυλάττουν την Ελληνίδα Μητέρα Γη. Ενίσχυσις και της Αγροφυλακής. Διά βίου στρατιωτική επανεκπαίδευσις κατά τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κάθε ένα ή δύο χρόνια, σε συνδυασμό με εκδρομές στα δάση και στην ύπαιθρο. (Ποιός δεν θα ήθελε ένα δεκαπενθήμερο διακοπών από το γραφείο, για στρατιωτική εκπαίδευση και εργασία στο δάσος; Πληρώνει κανείς μόνος του χιλιάδες ευρώ για "extreme sports".)
    δ) Εγκατάλειψις σχεδίων αναθεωρήσεως του συνταγματικού άρθρου 24. Αντιθέτως, ενίσχυσίς του.
    ε) Πάγωμα κάθε νομιμοποιήσεως αυθαιρέτου. Γενική προληπτική απαλλοτρίωσις, συνταγματική ενδεχομένως, των εκτάσεων που θέλουμε να είναι δασικές. (Τυχόν δικαιούχοι εντός αυτών των ορίων θα μπορούν μόνον να διεκδικήσουν αποζημίωσι, εάν αποδείξουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους.) (Πρότασις Μάνου η τελευταία.)
    στ) Ανάπτυξις του φυσιολατρικού αισθήματος, του αισθήματος του ιερού της Μητέρας-Φύσεως, και οργάνωσις εκστρατειών αναδασώσεως και γνωριμίας του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Ελληνίδος Μητέρας Γαίας, από κοινού με τον Στρατό, την Εκκλησία, και τις οικολογικές και φυσιολατρικές οργανώσεις.

    [Τί; Σάς φαίνονται εξωφρενικά αυτά που γράφω, κύριοι «εκσυγχρονιστές»; Είπα ότι θα μιλήσουμε για μέτρα, όχι για μπούρδες του είδους «να παραιτηθεί ο Πολύδωρας», «να φύγει ο Κωστάκης και να έρθει ο Γιωργάκης» κ.λπ.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Νόμιζα μέχρι τώρα ότι το να περιμένω μία ώρα στη στάση για λεωφορείο έφτανε για να δοκιμάσω τα όρι της οργής μου. Το να ψάχνω άκρη στις δημόσιες υπηρεσίες ήταν η προσωποποίηση της απελπισίας.

    ΛΑΘΟΣ

    Αυτό που αισθάνομαι τώρα είναι όργή και απελπισία.

    Κάθομαι στο μπαλκόνι σκέφτομαι:

    "Μυρίζει σαν Τσικνοπέμπτη!"

    και μετά κλαίω και μόνο που τόλμησα να κάνω αστείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Οπα...ο Αντεννας εχει ξεφυγει τελειως..
    δεν ειναι μονο οτι εχει βαλει το βαρυγδουπο και επικυνδυνο "ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ" αλλα και την ανεμιζουσα ελληνικη σημαια στο πανω δεξι μερος. :O

    Εχει προσχωρησει ο Κυριακου στο ΛΑΟΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. @Nikos Dimou said...

    Αυτό το είπε ο Μητσοτάκης τον καιρό που υπήρχαν αγρότες. Τώρα είναι πολύ λίγοι.

    -------------------------

    Έτσι είπα κι εγώ όταν τον άκουσα να το λέει. Ήταν αν θυμάμαι καλά κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 90.

    Κοιτάξτε να δείτε όμως τι γίνεται:

    Τα παιδιά των αγροτών και γενικότερα σημαντικά τμήματα των οικογενειών τους ζουν μεν στην πόλη αλλά ψηφίζουν στο χωριό. Ένα αυτό. Δεύετρον, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του αστικού πληθυσμού της χώρας αφενός μεν ψηφίζει στην επαρχία (βλέπε ποσοστό ετεροδημοτών) αφετέρου δε, διατηρεί μια θρησκευτική ευλάβεια για την χαμένη αθωότητα της πατρικής γης και τον τρόπο ζωής στην γη των πατέρων του όπου και θα πάει στην επόμενη εκλογή για να ψηφίσει. Ο ΘΕΣΜΌς ΤΗς ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑς είναι βασικό στοιχείο της κοινωνικοοικονομικής δομής της χώρας μας. ΑΥΤΟς Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟς ΕΤΟΥΤΕς ΤΙς ΜΕΡΕς ΕΧΕΙ ΦΡΙΚΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ.

    ΑΚούω συνέχεια ανθρώπους εδώ στην Αθήνα που οι γονείς τους είναι αγρότες στην επαρχία ή συντξιούχοι (όπως οι δικοί μου) που κλείνουν την τηλεόραση γιατί δεν αντέχουν στο θέαμα των απανθρακωμένων πτωμάτων και της ερειπωμένης υπαίθρου.

    Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παίξει ένα ιδεολογικό παιχνίδι πάνω σε αυτόν τον άξονα. Ξαναδείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Παρατηρείστε τον καλά. Σκηνοθετημένος μέχρι τελευταίου καρέ.

    Από την άλλη ο Λαλιώτης έδωσε το σήμα ήδη από την επομένη της προκηρύξεως των εκλογών. Ο λαός θέλει συμπαράσταση και συναισθηματική ασφάλεια. Όλα τα πρωτοκλασσάτα στελέχη του Πασοκ το επαναλάμβαναν σαν ποιηματάκι μέχρι χτες βράδυ.

    Οπότε έχουμε: Brain washing από την μια( πχ όλη η μεσόγειος κάηκε μόνο η ελλάδα όμως υφίσταται οργανωμένο σχέδιο εθνικής απειλής)δηλαδή: πάνω στην κρίση σου δίνω κάτι άλλο να σκέφτεσαι για να ξεκολλήσεις και να ηρεμήσεις

    και συναισθηματικά χάδια θρησκευτικής τεχνικής (πχ σαν τους εξομολόγους παπάδες που συμπαραστέκονται στον αμαρτωλό brother ελληναρά με νηφαλιότητα)από την άλλη.

    Βέβαια τα δυο αυτά διαχειριστικά συστήματα συναντούνται και διασταυρώνονται.

    Εν αναμονή ενός εγκεφαλικού λοιπόν...!!!

    ...ίσως τα πρωτοβρόχια αν είναι έξυπνα θα πέσουν πριν από τις εκλογές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. @Καλλιμαχοσ

    Σ'ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Δάκρυσα από τα γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. @κούκλοθ said...

    sadist said:

    "Ο Μητσοτάκης είχε πει κάποτε ότι την εκλογή στην Ελλάδα την κερδίζει αυτός που θα πάρει με το μέρος του τους αγρότες."

    Τις εκλογές στην Ελλάδα δεν τις κερδίζει κάποιο κόμμα. Απλώς τις χάνει το άλλο.


    -------------------------

    Τώρα να πω ότι έχεις άδικο; ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. δικτύου επιστρέφοντος, και μη μπορώντας να συμμετέχω τόση ώρα, θαυμάζω διάφορους απίθανους τύπους στα κανάλια με κορυφαίο τον διακεκριμένο πυροδασολόγο λάκη λαζόπουλο - παρ' όλα αυτά δεν καγχάζω όπως θα έκανα υπό κανονικάς συνθήκας, (σουργ)ελλάς το μεγαλείον σου!

    ο καραμανλής πήγε να το παίξει μπούς α λα 9/11 με κακλαμάνη κολαούζο - δεν του βγήκε, θέλει δίαιτα (ο κακλαμάνης καλός λόγω φυζίκ) - ο παπανδρέου αντέδρασε ακαριαία, και σωστά, γιατί σε καταστροφή τέτοιου μεγέθους ο κοσμος συσπειρώνεται γύρω από την ηγεσία, άρα από εκλογές με ελεύθερο θέμα πάμε σε εκλογές θέμα "κατακαμμένη σουργελλάς".

    δόξα και τιμή στους πυροσβέστες - ήδη θρηνούν θύματα - που παίζουν την ζωούλα τους γιά 700 ευρώ/μήνα καθώς και πάσης φύσεως εθελοντές διασώστες, κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν επί μήνες, είναι άδικο να χρεωθούν αυτοί τα του οίκου ανοχής του επονομαζόμενου και "κρατική μηχανή"...

    ίσως χρειαζόμασταν μία τέτοια σφαλιάρα γιά να αφυπνιστούμε, αν και αυτή πάει αναξιοποίητη είμαστε άξιοι της μοίρας μας, και δεν εννοώ να γεμίσουμε τα δάση με τέξας ρεήντζερς όπως προτείνει ο trigger - happy lefteris, θα γίνει της calamity jane!!

    ψυχραιμία, εξαγωγή συμπερασμάτων, θωράκιση και κυρίως αντικίνητρα υπό την μορφή μηδενικού οικονομικού οφέλους γιά όσους επωφελούνται από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση δεκαετίες τώρα, κοινωνία υπεύθυνων πολιτών (το προτελευταίο σε πενήντα χρόνια, το τελευταίο σε αιώνα plus - και αν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Fact: πριν 2 μήνες κυριλέ μεσιτικό μας έδειχνε οικόπεδα στα Καλύβια (ανερχόμενη δύναμη, ακόμη είναι "νορμάλ" υψηλές οι τιμές εκεί, δεν είναι η σχίζα υψηλές της Βούλας πχ).

    Ερώτηση: "Μα καλά, αυτό είναι μες το δάσος, έτσι και μπει μια φωτιά?"

    "Και τι να κάψει, τα πουρνάρια?"

    "Εννοώ πείτε μου αν είναι κανονικά (μτφ: νόμιμα) οικόπεδα τα γύρω-γύρω ή δασική έκταση, να ξέρουμε"

    "Ολα ήταν δάση τα παλιά τα χρόνια, τώρα είναι όλα νόμιμα φυσικά. Με εννοήσατε?"

    "Δηλαδή αν πάμε στην Πολεοδομία και το Δήμο θα τα βρούμε όλα τακτοποιημένα, ε?"

    "Μα δεν υπάρχει τίποτα τακτοποιημένο στην Ελλάδα - στο κάτω-κάτω αν δε σας αρέσει, μην το πάρετε. Λοιπόν, να φεύγουμε, γιατί έχω κι άλλο ραντεβού..."

    Και πας εσύ ως μάλαξ με το σταυρό στο χέρι και δίνεις ένα σκασμό λεφτά στην Πολεοδομία, με δικηγόρο και πολιτικό μηχανικό να δεις τι γίνεται, και τελικά όλα σου λένε τακτοποιούνται με τους "σωστούς χειρισμούς" (μέχρι ολόκληροι φάκελλοι καταπίνονται από ευσυνείδητους εργαζόμενους, χωρίς σόδα κιόλας για τη χώνεψη)...

    Με εννοήσατε?

    ...

    ...

    ...

    (γι'αυτό θα πεθάνω στο νοίκι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. aphrodite

    επίτρέψέ μου να παραθέσω το ρητό του στρατηγού γκιάπ πριν την ναυμαχία της σαλαμίνος:

    "who dies in rent, lives a poleodomia - free life (i.e happy)"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Στο resort που θα χτιστεί στον Καϊάφα πόσοι θα πάμε με αυγά και γιαούρτια για τα εγκαίνια?

    Κανείς είπατε?

    ---------------------------------

    Afro

    Ήδη έχει δηλώσει συστράτευση ο Τσακ Νόρις, ο οποίος θα οργανώσει τους δασοκομάντος. Πραγματική δύναμη Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας συνωμοσιολογεί τότε έχουμε πιάσει πάτο.

    Ο Καραμανλής θα την πατήσει όπως ο Αθνάρ με το τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό της Μαδρίτης.

    Ο Παπανδρέου βγήκε τετ α τετ μετά από λάθος του αντιπάλου.
    Θα το βάλει;

    (Προσωπικά χέστηκα).

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  199. Από το link που παρέθεσε ο Andy (Sat Aug 25, 10:32:00 PM):

    Διεκδικεί δασική έκταση στα καμμένα της Πεντέλης ο (προσέξτε) Οικοδομικός συνεταιρισμός ΔΑ-ΣΙ-ΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!!!

    Το ξαναγράφω για να το πιστέψω και εγώ: Ο οικοδομικός συνεταιρισμός ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ διεκδικεί δασική έκταση!!!

    Ε, ΟΧΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ, θα τρελαθούμε τελείως!!!

    Σε λίγο θα ιδρυθεί Οικοδομικός Συνεταιρισμός εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας...

    Δεν πάμε καθόλου καλά παιδιά, καθόλου καλά...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή