Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2016

Παραγωγή και διανομή οπίου στην Ελλάδα

Καθημερινή 24.9.16

Το ότι θα μου γινόταν συμπαθής ο Νίκος Φίλης, ούτε που το φανταζόμουνα! 

Εξακολουθώ να έχω δεκάδες αντιρρήσεις για την πολιτική του στην παιδεία, που κυριολεκτικά μας γυρίζει χρόνια πίσω. Τι τους αιώνιους φοιτητές ανέστησε, τι τα συμβούλια των ΑΕΙ κατάργησε, τι τα ιδιωτικά σχολεία ισοπέδωσε με τα δημόσια!

Αλλά σε ένα σημείο είμαι μαζί του.

Το ότι το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία μας είναι απαράδεκτο για ένα σύγχρονο κράτος, σε αυτό συμφωνούσαν οι περισσότεροι. Θρησκευτικά-κατήχηση μόνο στους ισλαμιστές συναντάει κανείς. Μία γενική θρησκειολογία θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον - αντί για την πλήξη της κατήχησης. Η οποία κάνει μεγάλη ζημιά και στην εκκλησία. Αυτό το δέχονται ακόμα και οι φωτισμένοι ιεράρχες. 

Αχ, αυτοί οι «φωτισμένοι ιεράρχες»! Έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνισιν. Ένας ένας υποτάσσονται στην πλειοψηφία των φανατικών. Δεν τολμούν πια ούτε την γνώμη τους να διατυπώσουν δημόσια.

Όταν ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, προσπαθώντας να αυτό-παρηγορηθώ, σκέφτηκα και κάτι θετικό: άντε να προχωρήσουν τα θέματα «κράτους-εκκλησίας». Χωρισμός, εκκλησιαστική περιουσία, μισθοδοσία κλήρου, καύση νεκρών… Να, όπως τα είχε διατυπώσει το κόμμα στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Φυσικά δεν έγινε τίποτα. Ίσα ίσα που άρχισε φλερτ Αλέξη-Ιερώνυμου. Συμμαχίες γύρευε ο Τσίπρας. 

Πώς έλεγαν οι παλιές γεροντοκόρες; «Άντρας να’ ναι κι ας είναι και ξύλινος!». Σύμμαχος να’ ναι – κι ας είναι κι ο Καμμένος!

Και τώρα διαβάζω στην εφημερίδα: «Αποστασιοποιείται από τον Φίλη το Μαξίμου».

Αηδία με κατέχει. Τα πιο απλά και λογικά πράγματα ανατρέπονται. Η πιο οπισθοδρομική δύναμη στην Ελλάδα, η Ορθόδοξη εκκλησία, στηρίζεται από ένα κόμμα που κάποτε λεγόταν: «…της προόδου». 

Καλά να αθετήσει όλες τις οικονομικές υποσχέσεις του: κατάργηση ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, πρόγραμμα Θεσσαλονίκης… Τον υποχρέωσαν οι κακοί δανειστές. Αλλά και τον πιο ανώδυνο εκσυγχρονισμό – που θα αποδεικνυόταν και επωφελής για την Εκκλησία – τον καταργούμε; Τελικά κυβερνάει ο Αμβρόσιος;

Δεν μένει τώρα παρά να κάνουν θρησκευτικό γάμο Αλέξης και Περιστέρα και να βαφτίσουν στην κολυμπήθρα τα παιδάκια τους…

120 σχόλια:

  1. Κύριε Δήμου οποιαδήποτε αλλαγή για να γίνει χρειάζεται δουλειά και ικανότητες.
    Αν η διάθεση υπάρχει, αλλά δεν υπάρχουν οι ικανότητες και δεν γίνεται η δουλειά που απαιτείται, τότε τίποτα δεν αλλάζει.
    Δυστυχώς οι νυν (το 95% αυτών) δεν έχουν καμία ικανότητα ή εμπειρία, άρα φρούδες οι ελπίδες.


    Και μια που αναφερθήκατε στον υπουργό Παιδείας. Τι προάλλες αναρωτήθηκα το εξής:
    Σε τι βαθμό υποστηρίζει ο νυν υπουργός το, ας το θεωρήσουμε ιδεώδες της παιδείας και της διαπαιδαγώγησης: «νους υγιής εν σώματι υγιεί»

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η πιο οπισθοδρομική δύναμη στην Ελλάδα, η Ορθόδοξη εκκλησία"

    Νομίζω ότι το να ομαδοποιείτε όλους τους ιεράρχες μαζί και να τους κατατάσετε στην ίδια κατηγορία είναι λίγο λάθος έτσι;

    Τι θα λέγατε εάν εγώ σας κατέτασα στην ίδια κατηγορία με τον Ραφαηλίδη; Μπορεί να είστε και οι δύο κατα της εκκλησίας και της θρησκείας αλλά εκείνος ήταν μαρξιστής ενώ εσείς δεν είστε.

    Απο την άλλη επίσης θα σχολιάσω το "Αχ, αυτοί οι «φωτισμένοι ιεράρχες»! Έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνισιν. Ένας ένας υποτάσσονται στην πλειοψηφία των φανατικών."

    Φαντάζομαι είναι ανάλογο το πώς οι πνευματικοί άνθρωποι αυτού του τόπου ενάς-ένας υποτάχθηκαν στην πνευματική καθοδήγηση της αριστεράς, έτσι; Όμως εσείς απο την άλλη δεν είστε αριστερος. Οπως ουτε και ο κ. Γ. Βαλτινός είναι. Όπως όυτε και πολλοί άλλοι.

    Και στην τελική το ότι ο κόσμος απευθύνεται όλο και περισσότερο στην εκκλήσιά όπως λέτε, μήπως είναι πρώτα και πάνω απο όλα αποτυχία του πνευματικού κόσμου και του αφοριστικού λόγου που χρησημοποιεί;

    Επίσης: "Δεν μένει τώρα παρά να κάνουν θρησκευτικό γάμο Αλέξης και Περιστέρα και να βαφτίσουν στην κολυμπήθρα τα παιδάκια τους" Να είστε σίγουρος ότι θα το κάνουν. Ο θρησκευτικός γάμος είναι μια κοινωνική σύμβαση. Πολλοί άνθρωποι θέλουν αυτή την σύμβαση στην ζωή τους, και βεβαίως υποάρχουν και αυτοί που πιστέυουν στον Θεό.

    Δεν χρειάζεται να σας πώ ποιός. Ξέρετε. Το καταλάβατε άλλωστε και απο τα ορθογραφικά.
    Αφού όμως το έχω συνήθεια...
    Γ. Μαραγκόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν ομαδοποιώ εγώ τους ιεράρχες. Ομαδοποιούνται μόνοι τους. Είδατε κανένα να διαχωρίζει την θέση του;

      Πού είπα εγώ ότι "ο κόσμος απευθύνεται όλο και περισσότερο στην εκκλησία"; Τι παρανάγνωση είναι αυτή;

      Αν ο Αλέξης που έχει δηλώσει δημόσια "άθεος" κάνει θρησκευτικό γάμο απλώς θα προσθέσει άλλο ένα ρεζιλίκι στα τόσα του...

      Διαγραφή
    2. Προσπαθήστε να βαφτίσετε το παιδί σας,έχοντας προηγουμένως κάνει ονοματοδοσία σε ληξιαρχείο,και μετά συζητάμε.Η ορθόδοξη εκκλησία (με τη συνεργασία των λιπόψυχων και πονηρώς σκεπτόμενων πολιτικών μας)διατηρεί την πρωτοκαθεδρία από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι και την καύση μας στη Βουλγαρία.

      Διαγραφή
    3. λαθος δικό μου, όντως παρανάγνωση.

      Παρόλα αυτά κάποιος που δηλώνει "αθεος" όπως εγώ παλιότερα δεν έχει δικάιωμα να πεί έκανα λάθος, να δηλώσει αγνωστικός, Θεϊστής αγνωστικός, ή ακόμη και πιστός;

      Δηλαδή δεν μπορόυμε να αλλάζουμε απόψεις και πιστεύω έαν αυτή η μεταστροφή είναι πραγματικά ειληκρινής;

      Προσωπικά πιστεύω στον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Πιστεύω επίσης ότι οι πνευμαιτκοί άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν τεράστια ευθύνη για το τι σύμβαινει απο άποψη παιδείας.

      Και ας πούμε ότι σας ενοχλεί η εκκλησία για τις δεισιδαιμονίες της και την προληπτικότητα της. Εσέις (δεν εννοώ εσας προσωπικα) τι κάνατε για να πληιάσετε τους Ιεράρχες έστω τους φωτισμένους και να ενδυναμώσετε την θέση τους απέναντι των σκοταδιστών;

      Τι κάνατε για να δώστε παιδεία στον κόσμο; Ο Βαλτινός έλεγε στην συνέντευξη του ότι είναι σε ένα κτιριο περιφραγμένο με κάγκελά για να μην κάνουν οι πιτσιρικάδες γραφιτι (εννούσε τα γράμματα και όχι γραφιτι γιατι το γραφιτι είναι μορφή street art). Μήπως κάθε βανδαλισμός είναι μαρτυρία της παταγώδους αποτυχίας του πνευματικού κόσμου να μπορέσει να προσεγγίσει τους νέους;

      Ο Σωκράτης ξέρετε πήγαινε αυτός εκεί που ήταν οι νέοι να τους διδάξει. Δεν περίμενε απο αυτούς να πάνε σε αυτόν περιφραγμένος απο κάγγελά.

      Και ένα θελέτε να πολεμήσετε προλήψεις και δεισιδαιμονίες γιατί δεν πίανατε το πολύ πολύ απλό θέμα των ωροσκοπίων; Γατι αφήσατε να υπάρχουν παντού σε κάθε Ελληνικό έντυπο και να επιρεάζουν το κόσμο; Σήμερα οι αστρολόγοι έχουν γίνει απίστευτα πολύ και παίρνουν τα λεφτά του κοσμάκη.

      Νομίζω ότι εάν η συμπεριφορά μου απέναντι σας, σας έχει προβληματίσει, να σας έδειξα μέρος απο τα αίτια τους.

      Διαγραφή
    4. Πιάνεται και το θέμα ωροσκοπίων στην ομιλία περί ορθολογισμού. Ο ορθολογισμός αυτά τα κολάζει. Δεν είναι ορθολογικά τα ωροσκόπια, το ρέικι που φτιάχνουνε τις πίπες τους οι ερυθρόδερμοι με αυτό και η αστρολογία του περασμένου αιώνα δεν είναι ορθολογική και οι μάντεις. Οι ραβδοσκόποι. Ο ορθολογισμός είναι μέθοδος. Εξετάζει τις θεωρίες. Αν είναι συμβατές με τα δεδομένα -πρέπει να ελεγχθούν αυτά- και αν έχουν χάσει το χρώμα τους. Αν υπάρξει ενδιαμέσως κάποια ατέλεια, απορρίπτουμε την παλιά θεωρία - λέγεται, με επιστημονική ορολογία: it doentwork- και διατηρούμε σε λειτουργία την καινούργια - επιστημονικώς: itdoeswork. Πάνω στο UPS της λογικής. Όλα τα UPS της EATON είναι ορθολογικά. Γιατί χωρίς UPS αν εξετάζουμε ένα δείγμα και γίνει κάποια τάση, θα χαθούν τότε τα δεδομένα της επιστημονικής θεωρίας που εξετάζουμε. Και θα πέσουν οι δορυφόροι. Εμείς έχουμε δορυφόρους.

      Διαγραφή
  3. Υποθέτω ότι έχει σχέση με τη συνεργασία - συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο Καμμένος δεν νομίζω να αποδεχόταν υπό συγκυβέρνησής του να γίνει κάτι τέτοιο.
    "Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των θρησκευτικών και θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12:30, προ της τοποθέτησης του Προέδρου των ΑΝΕΛ στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Οι ΑΝΕΛ με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση (μιλώ για τις ιδεολογικές καταβολές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων) έχει ένα πρόβλημα με τις στροφές.Όταν ο Αλέξης παίρνει πολύ ανοιχτά τις δεξιές, σπεύδει ο καμμένος-ψεκασμένος να κρατήσει τα μπόσικα,διαφυλάττοντας τα ιερά και όσια της φυλής,καθώς και τα ειδικά μισθολόγια των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.Αν,πάλι,ο δεύτερος ντεραπάρει προς τα δεξιά σε αριστερή στροφή,ο πρώτος θυμάται τα αριστερά του αντανακλαστικά (σχέσεις κράτους -εκκλησίας,υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,πάταξη διαφθοράς και τιμωρία όσων βρέθηκαν στη λίστα Φαλτσιανί).Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος.

      Διαγραφή
  4. Πριν μερικά χρόνια (5-6), οι ιερείς απόφοιτοι των εκκλησιαστικών λυκείων, εγγράφησαν κατόπιν υπουργικής απόφασης σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα ώστε να αποκτήσουν πτυχίο και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουν αντίστοιχο μισθό (εν όψη περικοπών). Μπήκαν κατευθείαν στο 3 ή 4 έτος και "υποβοηθούμενοι" πήραν πτυχίο (χρειάζονταν "σπρώξιμο" στα αρχαία). Δυστυχώς ο Αλέξης συνεχίζει να μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω, όχι στα οικονομικά (εκεί μας πήγαν άλλοι και δεν χρειάζεται να προσπαθήσει) αλλά στην νοοτροπία.

    Κατάργηση παρελάσεων, πρωινής προσευχής, υποχρεωτικού εκκλησιασμού τώρα. Καύση νεκρών, υποχρεωτικό μάθημα θρησκειολογίας που θα προωθεί τις αρχές της ελεύθερης βούλησης και εισαγγελική παρέμβαση σε δηλώσεις ρατσιστικές και ανάρμοστες προς το σύνταγμα από 'Αγιους Πατέρες.

    Επίσης, μία εκστρατεία συγκέντρωσης από την εκκλησιαστική ηγεσία βαρυφορτωμένων χρυσοποίκιλτων ράσων και λοιπών αξεσουάρ, "μερσεντών" κλπ, προς ενίσχυση των εν ανάγκη αδερφών ημών σύμφωνα με τις χριστιανικές αρχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί πρέπει να έχω ελεύθερη βούληση. Δεν θέλω να έχω ελεύθερη βούληση. Τι θα κάνω με την ελεύθερη βούληση; Θα ελευθεροβουληθώ; Τι είναι η βούληση. Είναι καλή;

      Διαγραφή
    2. Τι ακριβώς εξυπηρετούν οι παρελάσεις, εξαιτίας των οποίων σπαταλώνται τόσες διδακτικές ώρες σε πρόβες;

      Διαγραφή
    3. "Τι ακριβώς εξυπηρετούν οι παρελάσει"
      Να τιμάμε τη μνήμη του Μετάξα ή να μην νοιώθουν μόνες οι Βόρεια Κορέα και η Κούβα μιας και δεν υπάρχουν άλλες χώρες στον πλανήτη μας που να κάνουν μαθητικές παρελάσεις...

      Διαγραφή
  5. Θυμάμαι στο Δημοτικό, κατά την ώρα της προσευχής, προσευχόμουνα κι εγώ πότε να τελειώσει η... προσευχή για να μπούμε μέσα να ζεσταθούμε, ότι τα παπούτσια μας ήταν ξεχαρβαλωμένα και τα πόδια μας ξυλιασμένα.

    Και κάθε μέρα γινότανε το θαύμα! η προσευχή τελείωσε, μπαίναμε στις τάξεις και σιγά σιγά ζεσταινόμασταν.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω αναμνήσεις από από τη πρωινή προσευχή στο Δημοτικό αλλά θυμάμαι όταν έχανα τον χρόνο μου στο στρατό μας πήγαν στη λειτουργία. Προφανώς δεν είχα καμία όρεξη κάθησα με τους παλιούς πιστεύοντας ότι θα μπορέσω να κοιμηθώ, έλα ντε που ένας παλιός με ξυπνούσε ^%&^%^&%*^&

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Αλλά η πιο οπισθοδρομική δύναμη στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι η εκκλησία. Είναι το ποδόσφαιρο. Και σαν όπιο του λαού πια, είναι κατά πολύ δυνατότερο από την εκκλησία. Αν ήταν να αποβάλλουμε διά ροπάλου από τα σχολεία κάθε ποδοσφαιρική καφρίλα από "καθηγητές" και "δασκάλους" εκπορευόμενη, θα ανεχόμουν κάθε Θεούσα "θεολόγο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο που το ποδόσφαιρο δεν έχει απόψεις για τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά μας προβλήματα. Ούτε προδιαγράφει πως πρεπει να ζω ή να πεθάνω... Καφρίλα είναι, αλλά όχι ιδεολογία.

      Αυτοί που είναι πιο επικίνδυνοι από το ποδόσφαιρο καθ' αυτό είναι οι ιδιοκτήτες των ομάδων, που τώρα γίνονται και καναλάρχες. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα έχουν από ένα κανάλι...

      Διαγραφή
    2. Μπα ο Μαρινάκης και ο Ρώσος θα ατυχήσουν μιας και υπάρχει το ΣτΕ και πάνω από όλα η Ευρωπαϊκή Ένσωη, σίγουρα το ποδόσφαριο στην Ελλάδα είναι διαπλοκή και παράδεισος για τους μαφιόζους αλλά συγκριτικά με την Εκκλησία της Ελλάδας είναι Άγιοι, συγκρτικά...

      Διαγραφή
  7. Πληροφορία χωρίς σχόλιο:
    Ο Φίλης είναι ιεροψάλτης καλός και "θρήσκος άνθρωπος"
    Πρόσφατα έγινε και νουνός...

    Νίκο, πάντως νομίζω πως αν περάσεις μια βόλτα από Ιραν μεριά -και Σαουδική Αραβία ακόμα καλύτερα- θα αγαπήσεις τον Αμβρόσιο, τον Πειραιώς, τον Άνθιμο και τους παρεμφερείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Η κρίση συνέχει και συνθλίβει και ιδιαίτερα τον απλό λαό". Μου λέει ότι η δημοκρατία της ζωής που εννοεί ο ίδιος και σαν νόημα και σαν πράξη είναι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις του: από εδώ εγώ, ο ειδικός γραφειοκράτης, ο ινστρούχτορας ο ιμιούνης σε καθεμιά δυστυχία και αμέτοχος στην αμορφωσιά και στην δυστυχία και από εκεί οι διορισμένοι από εμένα να πονάνε και να δυστυχούν και τι ωραίος είμαι που ποιμένω τον απλό λαό στο νεραϊδογυαλί και στον τριανταφυλλένιο κατρέφτη. Πεφωτισμένος. Παρόλα αυτά: η Ορθοδοξία ενδυναμώνει τα θεμέλια της επιστήμης της Σύγχρονης Αστρολογίας, με την ευρω-επιείκια, την ευρω-αγάπη, την ευρω-καλοσύνη και την ευρω-μετάνοια, που εισφέρνουν οι πρώην τραγόπαπες που εγκαταλείπουν την Συνέντευξη και τα αξιώματα της κατοχικής Ιεράς Συνόδου και μελετούν και εξερευνούν ελεύθερα και διαφωτίζονται πια πάνω στις αστρικές αλήθειες. Και εφοπλιστής αν σπούδαζε, καλά θα το χόρευε το ζεμπέκικο και σαν Παφίλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξεκινάω από το επουσιώδες: τι σχέση έχει ο σημερινός ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (των κινημάτων,του ακτιβισμού κ.τ.λ.) με τη φωτισμένη παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς στη χώρα μας; ΚΑΜΜΙΑ.- Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, απεμπολώντας βασικές του αρχές.Περνάω στο ουσιώδες: νομίζω ότι κανείς από τους πολιτικούς μας ηγέτες δεν διαθέτει το σθένος (ή τα αρ...ια) να εκκοσμικεύσει το κράτος μας. Βλέπετε, οι άμβωνες και τα εκπεμπόμενα εξ αυτών κηρύγματα επηρεάζουν μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων(μια και το έφερε η κουβέντα,πότε θα συζητήσουμε για τη διαπλοκή του νεοελληνικού κράτους με την ελληνική εκκλησία;Δεν υπάρχουν μόνο διαπλεκόμενοι εργολάβοι και καναλάρχες).Πιστεύω πως πρέπει να αφήσουμε ο ένας τον άλλον στην ησυχία του: ο άθεος τον μουσουλμάνο, ο χιλιαστής τον αγνωστικιστή, ο ρασοφόρος τον αναρχικό, ο διαφωτιστής τον παλαιοημερολογίτη, ο ετεροφυλόφιλος τον ομοφυλόφιλο.Όπως δεν επιβάλλουμε τις σεξουαλικές,γαστρονομικές,αισθητικές ή όποιες άλλες προτιμήσεις μας επί του πλησίον, έτσι να παραμερίσουμε και τις θρησκευτικές.Κλείνω με παραπομπή στο Ματθαίο και στον άνθρωπο που ζήτησε να μείνει μόνος του επί δέκα λεπτά με την εικόνα της Παναγίας στο Άγιον Όρος(συγχωρήστε μου το μονοτονικό): "Και όταν προσεύχη,ουκ έση ώσπερ οι υποκριταί,ότι φιλούσιν εν ταις συναγωγαίς και εν ταις γωνίαις των πλατειών εστώτες προσεύχεσθαι, όπως αν φανώσιν τοις ανθρώποις.[...] Συ δε,όταν προσεύχη,είσελθε εις το ταμιείον σου,και κλείσας την θύραν σου πρόσευξαι τω πατρί σου τω εν κρυπτώ". Ας ξεχωρίσουμε,αφ'ενός,το δημόσιο από το ιδιωτικό,και,αφ'ετέρου,το γνήσιο από το πλαστό...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πεφωτισμένη παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς δημιούργησε γαμέτες με αριθμό χρωμοσωμάτων διαφορετικό του φυσιολογικού. Μετρήθηκαν 48 χρωμοσώματα. Στα αυτοσωμικά χρωμοσώματα:
      σύνδρομο: dragasaki. ανωμαλία: εργατικότητα. συμπτώματα: αντιπροεδρία
      Στα φυλετικά χρωμοσώματα:
      σύνδρομο: Φίλη. ανωμαλία: τρισωμία. συμπτώματα: εξωτερικά χαρακτηριστικά λαϊκού ακτινολόγου, αλλά χρωματίζουν με νερομπογιά το αντίδωρο.
      Ο γιος του Χρουτσεφ καθόλου γραφειοκράτης ως προς τον υιό του Κύρκου.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Λάζαρε να είστε καλά, με κάνατε και γέλασα!

      " …με τη φωτισμένη παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς στη χώρα μας;"
      Φωτισμένη;
      Φωτισμένη; Ανανεωτική αριστερά;
      Πια;
      Ο Μπαρμπα Φώτης;
      Ο πατέρας της: "Τιιιι είπατε;"
      Το παλιό ΠΑΣΟΚ; (και αυτό αριστερά αρχικά…)
      YG
      Και λίγα τους έσουρε ο Κύρκος - στερνή μου γνώση… κι αυτός - περίμενε να πεθάνει για να τα πει, τόση ντροπή πια;

      "THE DEVIL'S ADVOCATE"

      Διαγραφή
    3. @Φιλόθεος Χάρος & Anonymous:

      Υπήρξε κάποτε μια ελληνική αριστερά που στεκόταν απέναντι στο δογματισμό, δίπλα στον άνθρωπο και κοντά στην Ευρώπη.Μετά πλάκωσαν οι αριβίστες και οι επαγγελματίες...

      Διαγραφή
    4. Είναι: Υπήρξε κάποτε μια ελληνική αριστερά, μικρότερη και από τα πιο μικρά βακτήρια, μόνο με τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια ορατή, που περιείχε μόνο νουκλεϊκό οξύ και πρωτεΐνες και στάθηκε διαλυτικά στο δογματισμό της ζωής, δίπλα στον ζωντανό άνθρωπο και κοντά στην ζωντανή Ευρώπη. Μετά πλάκωσαν ο αριβίστας Hershey και η επαγγελματίας Chase και μαγάρισαν την βιόσφαιρα.

      Διαγραφή
    5. @Λάζαρος Τζιούτζιος Πράγματι ο πάλαι ποτέ Συνασπισμός είχε φωτισμένους ανθρώπους και ο μόνος λόγος ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καπηλεύεται το Δημόσιο και παρόλο που έχει υπογράψει ένα μνημόνιο που προβέπει την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου συνεχίζει ακάθεκτος...

      Το μοναδικό Ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει σαν θέση τον διαχορισμό Εκκλησίας-κράτους είναι το Ποτάμι.

      Διαγραφή
  10. ΔΗΛΩΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: "Οι ΑΝΕΛ είμαστε σαφείς και το έχουμε και στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Προχωράμε με οδηγό την Παναγία. Είμαστε δίπλα στο πλευρό της Εκκλησίας... Εμείς ζητάμε ο κ. Φίλης να αποσύρει τα όσα σκέφτεται περί του μαθήματος των Θρησκευτικών...

    Προέλευση:
    http://www.kathimerini.gr/876272/article/epikairothta/politikh/apostaseis-apo-thn-prwtovoylia-filh-gia-ta-8rhskeytika-pairnoyn-oi-anel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δήλωση του Τέρενς Κουίκ θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως επιγραφή σε γύφτικο(συγγνώμη:ρομά)πορτ-μπαγκάζ.Ξέρετε,του στυλ: "Αγάπησα πολλές,μα δεν με ήθελε καμμιά", "Η Παναγία μαζί σου", "Φίλε πρόσεχε", "Το αμάξι θέλει γκάζι και η γκόμενα κυνήγι".

      Διαγραφή
  11. Ο πρωταρχικός, κατά τη γνώμη μου, λόγος που δεν γίνεται ο χωρισμός κράτους - εκκλησίας, είναι ότι δεν το "αντέχει" ο "λαός". Η κουλτούρα και η νοοτροπία μας είναι ακόμη στον μεσαίωνα. Έτσι οι ταγοί μας, που νοιάζονται για την εξουσία, δε θα τολμούσαν ποτέ να προχωρήσουν σ' αυτά που στη Δύση είναι αυτονόητα.
    Όσο για τον Φίλη, μου είναι αδύνατον να μου γίνει συμπαθής από ένα και μόνο σημείο. Τον έχω δει πολλές φορές να μιλάει και ο τρόπος του είναι γεμάτος τόσο φανατισμό και αυταρχισμό, που με ανατριχιάζει!!

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ευρωπαίος ο Φίλης; Αυταρχικός και φανατικός ένας ευρωπαίος ηγέτης; Πώς γίνεται.

      Διαγραφή
    2. @Χ.Ρ.
      Δικαίως τρομάζετε.Τα παιδιά του κομματικού σωλήνα έχουν μάθει να πιπιλίζουν μία συγκεκριμένη καραμέλα.

      Διαγραφή
    3. Πράγματι ο μέσος Έλληνας ανήκει πολιτισμικά στη Μέση Ανατολή αλλά έχω την απαίτηση από τα κόμματα, όσα είναι σοβαρά, να έχουν σαν βασική θέση να γίνουμε πολιτισμικά Ευρωπαίοι, ο Φίλης είναι πράγματι γλοιώδης, δεν αναφέρομαι στην εξωτερική του εμφάνιση που είναι αδιάφορή αλλά στον πολιτικό λόγο και έργα.

      Διαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιες άλλες ιδέες, αν εξαιρέσουμε τις περί πολιτικής, οδηγούν σε ριζική αμφισβήτηση, provocateur;

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  13. Απόσπασμα από την επίσημη επιτελική σύνοψη περί θρησκευτικής εκπαίδευσης στην πολυπολιτισμική μεγάλη Βρετανία, έκδοση της βιβλιοθήκης της βουλής των κοινοτήτων:

    "Every locally agreed syllabus must reflect that the religious traditions of Great Britain are in the main Christian, while taking account of the teaching and practices of the other principal religions represented in Great Britain."

    http://researchbriefings.files.parliament.uk/documents/CBP-7167/CBP-7167.pdf/ (προσέξτε τι απεικονίζεται στο εξώφυλλο)

    Εδώ, θα μου πείτε, θαυμάζουμε το θεοκρατικό Ισραήλ θεωρώντας το ζωτικό και αναπόσπαστο μέρος του δυτικού κόσμου ... Βαφτίζουμε με το ζόρι "Εβραίο" τον άθεο αντισημίτη Μαρξ (πατέρα της ρήσης περί θρησκειών και όπιου των λαών, για να μην ξεχνιόμαστε) ... στο περί ορθόδοξης εκκλησίας (διότι οι άλλες είναι ΟΚ κατά βάση) αντιχριστιανικό παραλήρημα θα κολλήσουμε!?

    Επί της ουσίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η προσέγγιση των Βρετανών με τον διαχωρισμό μεταξύ "basic curriculum" και "national curriculum" που επιτρέπει απειράριθμες τοπικές αποκλίσεις - πλην όμως επιβάλλει την αναγνώριση ως επικρατούσας θρησκείας αυτής του χριστιανισμού εντός της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με εσάς συνήθως συμφωνώ διότι μου φαίνεστε πραγματιστής και λέτε αυτό που βλέπουν τα μάτια, οι περισσότεροι με το ζόρι να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη, λογικά θα έχετε ζήσει και έξω. Διαφωνώ μόνο για τους Ισραηλινούς, θυμίζουν περισσότερο τους αρχαίους Έλληνες παρά θεοκρατία, δηλαδή ταυτόχρονη πίστη στο Θεό και τον λόγο, την επιστήμη

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σας, όμως μήπως έχουμε μεγαλύτερη ελπίδα ως άνθρωποι αν κάποια στιγμή σε όλα τα κράτη υπάρχει σαφής διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, και στη θέση του εκάστοτε επικρατούντος δόγματος, είχαμε την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

      Προφανώς, η Ευρώπη είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλες περιοχές ή χώρες του πλανήτη, όμως στην Ευρώπη σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε το Άουσβιτς, και ίσως εάν δεν είχε υπάρξει ο Λούθηρος, και κυρίως ο Καλβίνος να μην είχε αναπτυχθεί η γνωστή Γερμανική ψυχοσύνθεση η οποία ευθύνεται για τόσα δεινά (συγκεκριμένα για ό, τι πιο απάνθρωπο έχει συμβεί σε αυτόν το πλανήτη, και μάλιστα μόλις λίγες δεκαετίες πριν).

      ΥΓ: Τα συγχαρητήρια μου πάντως για τις πολύ καλές τοποθετήσεις σας στα θέματα που συζητούνται (αν και δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω όλα).

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Το επίσημο έμβλημα του κράτους του Ισραήλ είναι η επτάφωτη λυχνία περιβαλλόμενη από δυο κλαδιά ελιάς, ένα αμιγώς θρησκευτικών καταβολών σύμπλεγμα συμβόλων, αρχετυπικό του ιουδαϊσμού - χωρίς μάλιστα απολύτως καμία άλλη κοσμική πρόσμιξη.

      Το Ισραήλ δεν διαθέτει κάν κωδικοποιημένο σύνταγμα - ενάντια στην σχετική πρόβλεψη της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του - διότι η κοσμικότητα των δυτικότροπων συνταγματικών αρχών θα ήταν ασύμβατη με τις θρησκευτικές παραδόσεις και κανόνες του Εβραϊσμού (ουδεμία σχέση με την φαινομενικά ομοιάζουσα έλλειψη κωδικοποιημένου συντάγματος της Μεγάλης Βρετανίας σημειώνω).

      Όπως διατυπώνεται δε κομψά από την Ισραηλινή Βουλή:

      "Israel does not have a written constitution, even though according to the Proclamation of Independence a constituent assembly should have prepared a constitution by October 1, 1948. The delay in the preparation of a constitution resulted primarily from problems that emerged against the background of the alleged clash between a secular constitution and the Halacha (the Jewish religious law)."

      https://www.knesset.gov.il/description/eng/eng_mimshal_hoka.htm

      Αυτό που συστηματικά αποσιωπάται είναι ότι ο Εβραϊσμός - όπως και ο Μουσουλμανισμός άλλωστε - ΔΕΝ είναι απλά θρησκείες. Αποτελούν κλειστά κανονιστικά συστήματα που απαρέγκλιτα επιβάλουν μια ολοκληρωτική κοσμοαντίληψη και συμπεριφορά στα μέλη τους.

      Έτσι πχ το αίτημα "διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας" κατά τα δυτικά πρότυπα (πχ Γαλλία) στην περίπτωση του Ισραήλ είναι απολύτως άτοπο αφού η διαπλοκή της θρησκευτικής και κοσμικής συνιστώσας σε κάθε επίπεδο είναι τέτοια που θα καθιστούσε τον διαχωρισμό αυτό αντικειμενικά αδύνατο χωρίς την ολοκληρωτική διάλυση και ανασύσταση της ίδιας της ισραηλίτικης κοινότητας και των παραδόσεων της.

      Με άλλα λόγια οι απερίγραπτες ξεφτίλες του οπισθοδρομικού ελλαδικού παππαδαριού αποτελούν πταίσματα μπροστά στο τέρας της πρακτικά ταυτισμένης κοσμικής και θρησκευτικής εξουσίας στο "ανήκων στην δύση" Ισραήλ ...

      Διαγραφή
    5. Εμμένετε στους τύπους, στην ουσία και η ξεχαρβαλωμένη θρησκευτικά Ελλάδα-υπάρχουν άραγε Εβραίοι ή Μουσουλμάνοι που βρίζουν τον Θεό τους;- που κατά τα άλλα είναι λέει θεοκρατική και το μη δυτικό για εσάς Ισραήλ είναι φιλελεύθερες κοινωνίες, η Εβραϊκή, οργανωμένη, τηρουμένων των αναλογιών όπως οι παλιές κοινότητες των Ελλήνων,η Ελληνική μπαχαλοποιημένη άνευ πολιτικής εθνικής ηγεσίας, πάντως και οι δύο φιλελεύθερες.

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ Κ2825
      Σωστά όσα γράφετε για το μη-σύνταγμα του Ισραήλ - αλλά επειδή "η απόδειξη της πουτίγκας είναι στο φάγωμα" ας δούμε τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Ο Εβραίος μη φανατικός ή ο ξένος, έχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση και στην πράξη, από ότι στην Ελλάδα. Μόνο αν χαθεί στο δρόμο και πέσει σε γειτονιά Ορθόδοξων, φανατικών, μπορεί να συναντήσει αντιδράσεις αν παραβεί κάποιον κανόνα. Αλλιώς μπορεί να δημοσιεύσει ό,τι θέλει, να παντρευτεί όπως θέλει, να ντυθεί όπως θέλει και να θαφτεί όπως θέλει.

      Όπως η δημοκρατία κρίνεται από την συμπεριφορά της έναντι των μειονοτήτων, έτσι και η ανεξιθρησκεία κρίνεται από την ανοχή της απέναντι των άπιστων ή αλλόπιστων.

      Αυτά επειδή σε κάποιο σημείο παραβάλατε τον Εβραϊσμό με τον Μουσουλμανισμό ως "κλειστά συστήματα". Δεν υπάρχει καμία σχέση με την Σαρία που επεμβαίνει συνεχώς στην καθημερινότητα.

      Διαγραφή
    7. Δεν κάνει ότι θέλει, του κεφαλιού του, και σίγουρα δεν του επιτρέπετε να βλάψει τα συμφέροντα της κοινωνίας. Έχοντας αυτό κατά νου και σχολιάζοντας τη φράση "...από ότι στην Ελλάδα" που προέρχεται από τον φιλελληνισμό σας-φιλέλληνες έχουμε μπόλικους, Έλληνες που να μην ετεροπροσδιορίζονται ή που να μην του λένε οι άλλοι ποιος είναι αναζητούμε- θα πω, όχι περισσότερο από ότι στην Ελλάδα, δημόσια parties, no borders, MKO περίεργες και ένα σωρό άλλα δεν περνάν στο Ισραήλ

      Διαγραφή
    8. Μα η σύγκριση δεν έγινε με την Ελλάδα αλλά με τα Μουσουλμανικά κράτη. Θέλετε να σας αραδιάσω τι δεν περνάει στην Σαουδική Αραβία; Θα χρειαστώ μερικές σελίδες...

      Διαγραφή
    9. Δυστυχώς του γκούτ του μπι τρού ...

      Τα παραδείγματα που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό σας χιλιάδες, ενδεικτικά μόνον (χωρίς να υπεισέλθω καν στο εγκληματικό μέρος των αραβοϊσραιλινών διενέξεων και τις σχετικές καραμπινάτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς ισραήλ κατά των αραβικών μειονοτήτων):

      Novel about Jewish-Palestinian love affair is barred from Israeli curriculum

      Και για του λόγου το αληθές η ίδια είδηση από την αγγλική έκδοση της ισραηλινής Haaretz:

      Israel Bans Novel on Arab-Jewish Romance From Schools for 'Threatening Jewish Identity'

      Διαγραφή
    10. Μα τα Μουσουλμανικά κράτη ανήκουν σε άλλο κόσμο, ζήτημα ανακύπτει με το να τοποθετείται η Ελλάδα κάπου αλλού από εκεί που είναι πραγματικα΄

      Διαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σαφώς και είναι απαραίτητο να γίνει διαχωρισμός κράτους, ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά ο Φίλης δεν είναι αυτός που θα το κάνει. Η ετερογένεια των σκοπών είναι προφανής: δεν σκοπεύει στο αποτέλεσμα, αλλά προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης για να αλαφρώσει το βαλλόμενο Τσίπρα. Όσο όμως χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή αριστερή ρητορική για να θολώσει τα νερά, τόσο θολώνει η ίδια η ρητορική. Θέτοντας το θέμα χονδροκομμένα, δίνει αβάντα σε ότι οπισθοδρομικό διαθέτει η Ελληνική κοινωνία. Ιεράρχες αναβαθμίζονται στα μάτια των εξοργισμένων πολιτών, από απομεινάρια του μεσαίωνα σε θεματοφύλακες του πολιτισμού κόντρα στην αλαζονεία της εξουσίας. Καλύτερα να σιωπούσε. Καλύτερα να φεύγαν όλοι τους και να έμενε μόνο μια ακόμα άσχημη ανάμνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. SILVER ALERT:Αναζητείται ο κύριος Γ.Παπαδόπουλος,παραδοσιακός αντιφρονών του παρόντος blog και λάτρης του Βυζαντίου(μην με παρεξηγείτε• μου λείψατε σήμερα,που συζητάμε ένα θέμα που σας "καίει"...).

      Διαγραφή
    2. Ξαναλέω αυτό που είπα και στην αντίστοιχη ανάρτηση στο facabook. Ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους θα διευρύνει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς που κυβερνάν και τον λαό, χώρια που θα φανεί ακόμα περισσότερο η γύμνια του κοσμικού κράτους στην αντιμετώπιση προβλημάτων, οπότε βολεύει να κυβερνάει ο Αμβρόσιος, θέλει ή μη, επιπλέον χρειάζονται και οι ψήφοι των "ηλιθίων" για τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα και τον Τατσόπουλο-πολύ αναίσχυντος ο τελευταίος-
      Θα πω και κάτι ακόμα, η περίπτωση του Αλέξανδρου Βέλιου δείχνει που βρίσκεται το πρόβλημα στην Ελλάδα, έφυγε με την ευλογία του Μητροπολίτη Νίκαιας, η πολιτεία τον ξεθάβει για να διαπιστώσει πως πέθανε.

      Διαγραφή
    3. Ο Αλέξανδρος τι να την κάνει την ευλογία άλλου μητροπολίτου. Ήταν ο ίδιος μητροπολίτης και το άλογο του μητροπολίτης ήταν και αν ήθελε, όποια ώρα ήθελε, έδινε και έπαιρνε όποιαν ευλογία ήθελε. Η πίστη του τον έσωσε. Το χάσμα αποκλειστικώς μεγαλώνει. Τώρα που έχουμε τα μέσα της τεχνολογίας φορτίζουμε την λογική του λόγου και παρατηρούμε και συναισθανόμαστε ενεργέστερα τις έκγονες του χάσματος προοπτικές της ζωής. Θα ξαναφυτρώσει.

      Διαγραφή
  16. Οταν οι μισοι δεν πιστευουν στην εξελιξη και οι αλλοι μισοι (που λενε οτι πιστευουν) εναι ολη μερα στο τηλεφωνο με τη μαμα/θεια για ξεματιασμα τι περιμενει κανεις; Πιο ευφορο εδαφος για να ευδοκιμησει αυτη η εκκλησια που μας αξιζει δεν υπαρχει. Και να ξερετε και κατι αλλο. Αν μιλησετε με τους επι κεφαλης της εκκλησιας θα σας πουν εμπιστευτικα οτι τους πολιτικους τους παιζουν στα δαχτυλα τους γιατι η εκκλησια ειναι στην πολιτικη εδω και 2000 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε στην Ελλάδα συγκρούστηκε το κράτος με την εκκλησία, κέρδισε η εκκλησία. Μόνη εξαίρεση: οι ταυτότητες. (Το πλήρωσε ο Σημίτης).

      Διαγραφή
    2. Παει κι αυτο, το περασανε το δυσκολο σημειο
      http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500106052
      Οσο για τον Μεσογαιας Νικολαο
      http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/5173-o-mesogaias-nikolaos-gia-to-sumfono-sumbiosis

      Διαγραφή
  17. Οι ιερείς ανακάλυψαν την αντιπροσώπευση. Στην αρχή του θεού, αλλά μετά διεύρυναν την έννοια. Μιλάν εκ μέρους του λαού, των φτωχών. Σε αυτό μοιάζουν με την αριστερά: πάντα υπάρχει ένας ανώτερος σκοπός που δικαιολογεί τις όποιες ατασθαλίες μας, πάντα προβληματική είναι η εφαρμογή και όχι η βασική ιδέα. Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο αντίπαλο? Μόνο με την κοινή λογική, αλλά και αυτή δεν είναι τόσο διαδεδομένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν έχει όλη η Μεσόγειος οργανωμένο έγκλημα, τοπικό είναι το φαινόμενο, συγκεκριμένες περιοχές. Στις ανατολικές βάλτε και τις Μουσουλμάνικες, το χάος διαδέχθηκε τον Σαντάμ και τον Καντάφι. Εύστοχα τα σχόλιά σας

      Διαγραφή
  19. Επιτέλους ανέβασαν τους ορθολογισμούς. Στο επεισόδιο αυτό καλεσμένος είναι ο επίσκοπος Ανδρούσης ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με λένε Πόπερ σαν την γιαγιά μου την Καλιόπερ28 Σεπτεμβρίου, 2016 03:51

    Γιατί πρέπει να ασχοληθώ με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Αυτοί ήταν όπως ο Φίλης. Άμοιροι στη γνώση του ρυθμού μεταβολής. Δεν ήξεραν να βρουν μια ώθηση σε ένα εμβαδόν F-t. Απορρίπτονται. Μαθαίνω μαθηματική επαγωγή και χωρίς Αριστοτέλη. Σήμερα έχω να αντιμετωπίσω διάφορα νταλαροειδή της ευρωβουλής που γνωρίζουν τον ρυθμό μεταβολής, αλλά μου πέφτουν άχρηστα και δολοφονικά. Και τι θα την κάνω την μεθοδευμένη αμφισβήτηση. Δεν έχω αναπνοή γι' αυτή. Έχω καλύτερα πράγματα για να απασχολώ το μυαλό μου. Ακτίνες στα κάτοπτρα. Τι θα διαψεύσει ο φίλτατος Πόπερ με τις μηχανές του; Τα κύτταρα μου. Θα μου πει ότι εγώ που επεκτείνω τις αισθήσεις μου, π.χ. με το μικροσκόπιο, είμαι ένας πονηρός και δόλιος ζωντανός οργανισμός, που δεν θαυμάζω τις αγορές που κάνουν τα RNA στα βενζινάδικα ανταλλάσσοντας το ενεργειακό νόμισμα ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Εφραίμ χαρίζει τις εικόνες. Μηχανεύεται κανένα τρόπο να ξαναπεριφέρει πάλι καμιά τίμια ζώνη, να αρπάξει τα καλάθια με τα λεφτά και να κρυφτεί στην τρύπα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό σκεπτόμουν κι εγώ όλους αυτούς τους μήνες; που κυβερνά η γελοία συριζαίικη παρέα : Αυτά που δεν κοστίζουν, που είναι εκσυγχρονιστικά, που είναι ...αριστερά, που είναι εύκολα ( όχι ανώδυνα), γιατί δεν τα κάνουν?
    Φαίνεται όμως πως εκτός από γελοίοι είναι και δειλοί και απόλυτα ορκισμένοι στην διατήρηση της καρέκλας τους . Δυστυχώς αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ.
    Το ουδετερόθρησκο κράτος όπως και η κάυση των νεκρών, όπως και η αποκαθήλωση των εικόνων από τους τοίχους των δικαστικών αίθουσών και η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου θα πρέπει να ξεχαστούν....Τουλάχιστον για μερικές ακόμα γεννιές !
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η ομιλία για τον ορθολογισμό είναι καλύτερης ποιότητας από τις ομιλίες των πανεπιστημιακών και των αξιωματούχων γενικώς. Όταν λύνουμε μία άσκηση, την πιο απλή, κάνουμε ακριβώς αυτό: "τόλμησε να κρίνεις και να αποφασίζεις για τον εαυτό σου". Είναι πολύ περισσότερα αυτά που κάνουμε από ένα σύνθημα. Γι' αυτό ποτέ δεν λύνουν ασκήσεις στα σχολεία. Όχι και να μας φτιάξουν εργαστήρια οι νομικοί και πολιτικοί μηχανικοί και δημοσιογράφοι κυβερνήτες μας. Λέμε για την άσκηση γιατί ποτέ στην Ελλάδα και οπουδήποτε και στη ζωή δεν θα μπορέσουμε ποτέ ποτέ ποτέ να διαμορφωθούμε με λόγια και ιδέες, που είναι καπνός και ανεβαίνουν. Μάλλον αυτές οι προοπτικές κατάγονται από πολύ προσωπικές αποφάσεις και ζωολογικές δονήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σε προσωπικό επίπεδο η μόνη πειστική απάντηση στο ερώτημα "γιατί θρησκεύεις?" είναι ίδια με εκείνη που θα δινόταν στο ακριβώς αντίθετο του: "γιατί δεν θρησκεύεις?" ... και είναι απλή: "γιατί αυτό νομίζω ότι χρειάζομαι".

    Παραδόξως αυτό που αντιλαμβάνομαι παρατηρώντας ανθρώπους γύρω μου είναι ότι το επίπεδο αντοχών των θρήσκων ανθρώπων στην δοκιμασία της βιωμένης πραγματικότητας σε οριακές καταστάσεις (φθορά - αρρώστια - διαδικασία θανάτου - διαχείριση απώλειας κτλ) είναι σαφώς υψηλότερη εκείνης των μη θρήσκων, ανεξαρτήτως σχεδόν μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. "Παραμυθία, παρηγορία και καταλλαγή" θα έλεγε το χριστιανικό παππαδαριό.

    Προχωρώντας στην πέραν του προσωπικού κλίμακα: Οι θρήσκοι απαντούν επαρκέστερα στο καθοριστικό αίτημα "πες μου κάτι που σε υπερβαίνει και για το οποίο είσαι βέβαιος ότι θα άξιζε να ζήσεις και άρα είσαι πρόθυμος να πεθάνεις" συνεπώς εκείνοι στοιχίζονται πολύ συνεκτικότερα στο έργο της επίτευξης ενός συλλογικού σκοπού - εφόσον είναι σύμφωνος με την κοσμοαντίληψη τους.

    Η μεταξύ θεωρητικολογούντων διανοουμένων άκρως διαδεδομένη φάμπρικα της αποδόμησης των πάντων στο όνομα ενός δήθεν ορθολογισμού (καταγγελία των θρησκευτικών, εθνοτικών κτλ κτλ μύθων και παραδόσεων) είναι τελικά βαθύτατα ανορθολογική διότι υποτιμά την εργαλειακού χαρακτήρα ιστορική αναγκαιότητα χρήσης "ανορθολογικών εργαλείων" σε οριακές καταστάσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Παντως συμφωνα με δημοσκοπηση της Κάπα Research το το 74,5% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, με μόνο ένα ποσοστό 19,7% να διαφωνεί.
    Ταυτόχρονα ένα ποσοστό 63,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της Εκκλησίας, επειδή προφανώς δεν θεωρεί ότι αρκεί για τον ρόλο τον οποίο έχει στην ελληνική κοινωνία μόνο η κοινωνική δράση που αναπτύσσει.
    Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί πως ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί λόγω των εσφαλμένων επιλογών της στο παρελθόν. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2005 που είχε πραγματοποιήσει η Κάπα Research το 57,8% δήλωνε πως ο ρόλος της Εκκλησίας έχει ενισχυθεί και μόνο το 19,8% υποστήριζε ότι έχει αποδυναμωθεί. Δέκα χρόνια μετά, το 43,9% υποστηρίζει ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει ενισχυθεί, ενώ το 47% θεωρεί ότι έχει αποδυναμωθεί.
    Σίγουρα όσο περνάει ο καιρός οι άνθρωποι σιγά σιγά θα απομακρυνονται από τις θρησκείες και διαχωρισμός κράτους εκκλησίας θα γίνει.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=695927

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κάθε post που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να λήγει με άσχετο προς την αρχική θέση σχόλιο.Απόψε θα κοιμηθώ πιο γαλήνιος.Το ελληνικό D.N.A. δεν εμπεριέχει μόνο το γονίδιο της νίκης, αλλά και τη στανοζολόλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εκτός θέματος. Δεν ξέρω με ποιά έννοια χρησιμοποιείτε τον όρο DNA, όμως απ` ότι γνωρίζω, το DNA δεν είναι άκαμπτο και αιώνιο, όπως υπαινίσσονται οι περισσότεροι, αλλά δυναμικό που διαρκώς μεταλλάσσεται-εξελίσσεται."

      Διαγραφή
    2. Αναφέρομαι στην Πηγή Δεβετζή.

      Διαγραφή
    3. Νομίζω η Φανή Χαλκιά το είχε πει αυτό.

      Διαγραφή
    4. Όλοι λένε για ρατσισμό, DNA, διακρίσεις φυλετικές, τα πάντα κατακριτέα από όλους αλλά δεν μας εξηγούν πως και γιατί στην εθνική Γαλλίας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ενώ όλοι οι παίκτες είναι αφρικάνικης και αράβικης καταγωγής ο προπονητής είναι πάντα γνήσιος Γάλλος ή πως γίνεται στο NBA να πρωταγωνιστούν οι μαύροι στο παρκέ αλλά η διοίκηση, οι προπονητικές θέσεις και η ιδιοκτησία να είναι στα χέρια των λευκών.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε, προσπαθώ απλά να τονίσω ότι το D.N.A. δεν παίζει το μόνο ρόλο.Μετράνε κι άλλα.
      @sgvv: Μάλλον έχετε δίκιο.

      Διαγραφή
    6. Eγώ ελαφρώς ειρωνεύομαι, όχι εσάς αλλά την υποκρισία που υπάρχει, από τη μια για παράδειγμα η Αμερική θεωρείται η φιλελεύθερη χώρα, σοβαρό και οργανωμένο κράτος όπου όλοι έχουν την ευκαιρία να διακριθούν και από την άλλη εκφράζεται η απέχθεια για το DNA ενώ παινεύονται οι άξιοι Εβραίοι που πρωταγωνιστούν στην Αμερική και πνευματικά και οικονομικά σε αντίθεση με τους Μαύρους που είναι και παλιότεροι κάτοικοί της Αμερικής σε σχέση με τους Εβραίους, ή η Αμερική δεν είναι φιλελεύθερη ή όλες οι φυλές δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και εσωτερικά, και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. Αυτά ας τα αναλογιστούν αυτοί που λένε, πόσοι μας λείπουν πληθυσμιακά; Tόσοι, ε θα τους παραγγείλουμε από την ανατολή ή την Αφρική και θα λυθεί το πρόβλημα-το ότι η Ελλάδα δεν έχει την παραγωγή της Γερμανίας κάνει το πρόβλημα πιο πολύπλοκο αλλά ούτε αυτό τους νοιάζει, άλλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες-, γίνονται και παραλληλισμοί με το παρελθόν αφήνοντας εκτός επίτηδες τα εξής, οι αφομοιώσεις γίναν σε ιστορικό χρόνο, όχι κατά παραγγελία, και στη βάση της τοπικής πληθυσμιακής, διοικητικής, πολιτικής, οικονομικής υπεροχής, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ελληνισμός στην παρακμή του δεν αφομοίωνε, και επίσης τα αλλόφυλα φύλα ήταν συγγενικά, το καταλαβαίνει ο καθένας βλέποντας τους Σέρβους ή τους Αυστριακούς ή ακόμα και τους Αρμένιους σε σχέση με τους Αφγανούς ή τους Κινέζους

      Διαγραφή
    9. Βαθύτατα ρατσιστής σκέπτομαι: για να μου λένε "ευκαμψία ανθρώπινης φύσης", επιμένουν ότι πρέπει να καταλαβαίνω τα μισερά και ανεξήγητα, άρα αυτοί δεν είναι ρατσιστές.

      Διαγραφή
  29. καυση νεκρων τωρα, οχι σε 400 χρονια μετα την απελευθερωση μας απο τους κοντρολ-φρηκ χριστιανους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το παραδοσιακό μάθημα των Θρησκευτικών ήταν η... ώρα του παιδιού και παίρνανε όλα τα παιδιά είκοσι. Και δεν νομίζω να έμαθε κανείς μας τίποτε. Ήταν μία όαση, κάτι σαν διάλειμμα: τώρα χαζεύουμε!

    Αυτό δεν το ξέρει η Εκκλησία; Και φυσικά το ξέρει, αλλά απλώς κάνει πως δεν βλέπει, αφού για εκείνη το να μείνει το.... μάθημα αυτό όπως ήταν, δηλαδή χαλαρό και βλακώδες, είναι ζήτημα... κύρους.

    Τώρα ο Φίλης θέλει να το κάνει κανονικό μάθημα και σωστά πράττει. Θα είναι ένα ακόμη εξεταστέο μάθημα για το οποίο οι γονείς θα πληρώνουν ένα κάρο λεφτά για... φροντιστήρια για το... όπιο του υπουργείου παιδείας.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι μάθημα αγάπης. Είναι μάθημα αξιών και αρχών, χριστιανικού ήθους. Εμείς στο μάθημα αυτό ποτέ δεν διδαχθήκαμε ημερομηνίες και ονόματα, αλλά ιστορίες και διδάγματα, πρότυπα και υγιείς στάσεις. Ποτέ δεν μας επιβλήθηκε τίποτα, στην τάξη πάντα γινόταν διάλογος και ο διάλογος αυτός γινόταν πιο όμορφος με τις διαφωνίες, τις αντιρρήσεις και τα ερωτηματικά.
    Δεν είναι παιδαγωγικός ο ρόλος του σχολείου; Δεν είναι ηθοπλαστικός; Αν ναι, το μάθημα αυτό δεν είναι ένα μάθημα στείρας γνώσης και αποστήθισης. Γι’ αυτό και σωστά τα παιδιά στο μάθημα αυτό παίρνουν εύκολα βαθμό.
    Ναι, ήταν μια όαση το μάθημα, γιατί ο καθηγητής εν μέσω ενός δύσκολου σχολικού προγράμματος μας τροφοδοτούσε με επιμονή, υπομονή και ψυχικό σθένος, ενώ με το τέλος του κάθε μαθήματος άλλοτε νιώθαμε πιο Άνθρωποι και άλλοτε προβληματιζόμασταν για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι Άνθρωποι.
    Ήταν θαυμάσιος ο καθηγητής μας στα Θρησκευτικά. Γι’ αυτό και το μάθημά του δε μας φάνηκε ποτέ βλακώδες. Σήμερα συχνά λησμονώ το μάθημα αυτό, όπου εμείς ως νέοι και αμφισβητίες τον υποβάλλαμε σε κανονική ανάκριση επί παντός επιστητού κι εκείνος πάντα απαντούσε διδάσκοντάς μας το αληθινό νόημα πίσω από δόγματα και θρησκείες, την αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε τυχερός που είχατε καλό καθηγητή στα Θρησκευτικά. Κι εγώ ήμουν. Ο άνθρωπος, στη Γ' Γυμνασίου μας έκανε ετυμολογία, αναφορές και συσχετισμούς όρων της Παλαιάς Διαθήκης με Βαβυλωνία, αρχαία Αίγυπτο κτλ. Ο άνθρωπος ήταν επιστήμονας και διαμάντι. Δυστυχώς όμως, η ανηψιά μου δεν είχε τέτοια τύχη. Έπεσε σε ηλικία 12-13 ετών σε Θεολόγο που προφανώς ερεθιζόταν με το να περιγράφει στα παιδιά τα μαρτύρια διάφορων Αγίων, με κάθε λεπτομέρεια. Τον τάδε του βγάλανε τα νύχια, τον δείνα τον γδάρανε, τον τρίτον τον σουβλίσανε, τον τέταρτον τον πετάξανε στην παγωμένη λίμνη... Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι περισσότεροι καθηγητές και το περιεχόμενο της διδασκαλίας θα είναι σαν αυτό που ζήσαμε εμείς?

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν διαφωνίες,αντιρρήσεις και ερωτηματικά σε μάθημα κατηχητικό; Απορώ πώς δεν σας αφόρισαν...

      Διαγραφή
    4. Νομίζω είναι θέμα επικοινωνίας με τον καθηγητή. Ποτέ η πρόθεσή μου δεν ήταν να μειώσω τη θρησκεία του, απλά ένιωθα την ανάγκη να μάθω, να βεβαιωθώ, να ρωτήσω και είχα τη σχέση αυτή με τον καθηγητή μου που το επέτρεπε. Η αλήθεια είναι όμως πως ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης τον οποίο παρακολουθούσα ανελλιπώς στην τηλεόραση (θεολόγος) αφορίστηκε! Άρα, αυτά τα περί αφορισμού δεν είναι δυστυχώς πολύ μακριά από την πραγματικότητα, όσο κι αν τα λέμε εμείς για πλάκα.

      Διαγραφή
    5. σας ζηλευω, θα πηγατε φαινεται σε καλο σχολειο, ο δικος μου (θρησκευτικος εννοω) με ειχε κατηγορησει δημοσιως οτι ειμαι ''κλεφτρα' και ''απατεωνισσα' επειδη ειχα δανειστει απο την σχολικη βιβλιοθηκε 5 τομους για τα ελληνικα μοναστηρια γιατι θελαμε να παμε με τη μαμα σε μοναστηρι για διακοπες και οι 5 τομοι ειχαν πολλες πληροφοριες (το 1994 δεν ειχα ακομη ιντερνετ...). Μετα ξεχασα να τους επιστρεψω και τελειωσε η χρονια. Ημουν και υπευθυνη στην σχολικη βιβλιοθηκη, κατι σαν γραμματεας, οποτε λεω 'οκ οταν ανοιξει το σχολειο θα τα επιστρεψω'. Μετα παραπεσαν καπόυ στο σπιτι και τα εχασα και δεν τα θυμηθηκα με τη νεα χρονια. Ειχα αλλες πρωταιροτητες και οικογενειακα θεματα τα βιβλια με μαραναν. Εν μεσω ομως της χρονιας οχι απευθειας αλλα απο συμμαθητρια μου εμαθα οτι πισω απο την πλατη μου ''ο θρησκευτικος'' με αποκαλει κλεφτρα και με καταγγελει. Αληθεια γιατι δεν το εκανε και μπροστα μου και γιατι δεν εκανε θεμα με το γραφειο της διευθυντριας του σχολειου; Δεν με καλεσε ποτε κανεις να με ρωτησει τι εγιναν τα βιβλια. Απλα ενας 40χρονος κομπλεξικος παπαδιας κατηγορουσε μια 15χρονη για κλοπη σχολικης περιουσιας πισω απο την πλατη της. Τα επεστρεψα αλλα δεν εισεπραξα κανενα 'ευχαριστω' η συγνωμη απλως ενα αγριο βλεμμα απο αυτον σε στυλ 'παλιοπ...'. Να με βρισει ηθελε οποτε τα αφησα και ετρεξα. Αντε τωρα που ειναι το μαθημα θρησκευτικων ιερο και πνευματικο. Τι το πνευματικο εχει το αγριο βλεμμα και η χλευη απο εναν καθηγητη θρησκευτικων προς μια 15χρονη που την εχει ΗΔΗ καταδικασει ως 'κλεφτρα' πριν καν την μιλησει ειτε αυτος ειτε καποιος αλλος απο το σχολειο. Πανε καλα; Η' εχουν θεμα με τις 14χρονες που δεν μοιαζουν και τοσο θεοσεβουμενες; Επομενως ειναι ρατσιστες (κοινωνικοι ρατσιστες) πολλοι απο αυτους τους τραγους. Δεν εχουν καμια απολυτως διαφορα απο τους τζιχαντιστες που ολοι καταδικαζουν. Η ελλαδα δεν προκειται να παει μπροστα με μια μεσαιωνικη θρησκεια.

      Διαγραφή
    6. @sgvv

      δεν διασφαλιζεται αυτο στην μαζικη παιδεια, μονο αν στειλετε το παιδι σε ιδιωτικο σχολειο οπου γνωριζετε καλα ποιοι ειναι οι καθηγητες και περιμενετε ενα ανωτερο επιπεδο απο αυτο στα κρατικα σχολεια

      ακουγεται καπως τωρα αυτο αλλα αυτη ειναι η πραγματικοτητα. Στα κρατικα βαζουν τον οποιοδηποτε να διδαξει αρκει να εχει μαζεψει αρκετους ποντους ακαδημαικα και παιδαγωγικα. Δεν κρινουν αν η προσωπικοτητα του καθηγητη ειναι μεταδοτικη και θετικη προς τα παιδια. Αυτο το κανουν τα καλα ιδιωτικα σχολεια κυριως τα αμερικανικα.

      Διαγραφή
    7. Ο δήθεν αφανάτιστος πολέμιος του νεοφασισμού κύριος Μουστάκης ισχυρίζεται "λεγεώνες μέσα σου έχεις" στην κυρία Μαρία. 1:22:56. Όλοι οι χριστιανοί χωρίς εξαίρεση είναι παλιοτόμαρα.

      Διαγραφή
  32. Ο "ανώδυνος εκσυγχρονισμός" που προτείνει ο ΝΔ στο σχόλιό του δεν αφορά στην αντιμετώπιση και λύση όλων των προβλημάτων στη σχέση ανθρώπου - θρησκείας - εκκλησίας - κράτους σε μία μέρα. Για παράδειγμα, η καύση των νεκρών θα σταματούσε την απαράδεκτη κατάσταση στα νεκροταφεία που λίγο πολύ τη γνωρίζουμε όλοι (χαρτζιλίκι στους δημοτικούς υπαλλήλους για καλό τάφο με εύκολη πρόσβαση, πότισμα τακτικό και αποφυγή σπασιμάτων και επιδιόρθωση καθιζήσεων της επίχωσης, κλοπή αξεσουάρ κλπ.) Επίσης, επειδή ευτυχώς έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με κηδεία για δικό μου πρόσωπο, θυμάμαι ότι δεν μπορούσες να φέρεις δικό σου παππά για να διαβάσει το νεκρό, έπρεπε να πάρεις τους διορισμένους εκεί απο την εκκλησία. Δεν γνωρίζω αν ισχύει ακόμα, αλλά αν ισχύει είναι σίγουρα παράνομο. Ίδια κατάσταση και με τους μαρμαράδες/εργολάβους και λοιπές περιφερειακές βδέλες που ζουν (θησαυρίζουν) από τον πόνο των ανθρώπων.
    Εδώ στο ίνγκλαντ, διαφημίζουν προπληρωμή και κανόνισμα της κηδείας από πριν με συμβόλαιο, σκεφτείτε το σαν ιδέα, ευκαιρία για μπίζνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σημερινό (σχετικό) σκίτσο του Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

    http://www.kathimerini.gr/876661/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-andrea-petroylakh-280916

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έξυπνο σκίτσο. Σε 50 χρόνια θα παρουσιάζεται στην μηχανή του χρόνου και ο δημοσιογράφος θα εξηγεί ότι η ορθόδοξη εκκλησία ήταν περισσότερο σκοταδιστική από την ΕΕ.

      Διαγραφή
    2. Προσπαθώ να διανοηθώ το νόημα: "η επιστήμη είναι η εφαρμογή του ορθολογισμού". Σκέπτομαι μήπως δεν είναι ορθολογιστής εκείνος που σκέπτεται τι είναι η πυκνότητα. Προβληματίζομαι μήπως ορθολογισμός είναι μεταξωτά μπακαλόχαρτα και βέλη καρφωμένα στην πλάτη του ανθρώπου. Ψάχνω να βρω γιατί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήθεν δεν είναι ένας επιστήμονας. Τι δεν κάνει καλά και τον καταδικάζουν; Ή μήπως δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει μετρήσεις στο βολτόμετρο. Για τόσο ανίκανο τον έχουν.

      Διαγραφή
  34. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να ειπωθεί για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας που να μην έχει ειπωθεί ήδη. Τα επιχειρήματα και η λογική είναι πάνω στο τραπέζι – και η πλειονότητα των Ελλήνων συνεχίζει να επιλέγει τον παραλογισμό.

    Συνταγματικά: ‘επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος’. Τρεις αιώνες μετά τον Διαφωτισμό!

    Εκπαιδευτικά: απτόητη η κατήχηση μέσω του μαθήματος των θρησκευτικών

    Ελευθερία έκφρασης: ό,τι δεν τους αρέσει, αμολούν τα μπουλούκια τους και όποιον πάρει ο χάρος. Από τον Τελευταίο Πειρασμό μέχρι το ART ATHINA.

    Προσωπικές πληροφορίες: η φασαρία με τις ταυτότητες.

    Μισθολογικά: ο ελληνικός λαός (αλλόθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές) να πληρώνουν ορθόδοξους παπάδες!

    Εξωτερική πολιτική: Μόνο το φαινόμενο του Χριστόδουλου φτάνει.

    Νομικά: Από πού να αρχίσεις… Συμπυκνώνεται στο αξέχαστο «να κοιμηθούν οι νόμοι».

    Πολεοδομικά: «ναοδομία». Προσπερνάει την πολεοδομία.

    Περιουσιακά: συνεχίζεται, σε εκατοντάδες περιοχές, η διεκδίκηση - και απόκτηση – ιδιωτικών, κοινοτικών και κρατικών εκτάσεων από την εκκλησία. (Έχω προσωπικό παράδειγμα: αγοράσαμε ένα οικόπεδο, που μέρος του είχε καταπατηθεί από τον διπλανό, ο οποίος όμως ήταν νοικάρης. Το διπλανό οικόπεδο ανήκε στην εκκλησία. Είχαμε τοπογραφικά, συμβόλαια, τα πάντα. Με δύο μάρτυρες του τοπικού ιερέα, το θέμα λύθηκε υπέρ της εκκλησίας. Έκαναν μάλιστα και μια υποχώρηση: θα δέχονταν να το δηλώσουμε σαν …δωρεά.)

    Να αναφέρω και τη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη και τον αξέχαστο αρχιμανδρίτη Τασσιά, τεράστιο σαν μαύρο περίπτερο, να κοπανάει όποιον βρει μπροστά του. Ο τύπος ήταν ηγούμενος μοναχός σε ένα μοναστήρι …στην Τσιμισκή. Σχεδόν ποιητικό: ‘μοναχός’ στο κέντρο της πόλης.

    Και πόσα άφησα έξω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, αν σας χαλάει πολύ το συνταγματικό μέρος παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι υπάρχουν κάμποσες χώρες με αντίστοιχες συνταγματικές πρόνοιες ... οι ταπεινή Ελλαδίτσα απέχει πολύ από το να είναι η μόνη λοιπόν ...

      Διαγραφή
    2. Ποιες; Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

      Διαγραφή
    3. Από εκείνες που θα θέλατε να ακούσετε Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Μονακό, Μάλτα, Λιχτενστάιν, Ισλανδία ... με 10δες αυτοτελείς χώρες και συστατικά τους κρατίδια να αναγνωρίζουν νομικά, στον δυτικό κόσμο, ειδικό προνομιακό καθεστώς και πολιτειακή σχέση με τις επικρατούσες κατά τόπους θρησκείες/εκκλησίες πχ Καντόνια Ελβετίας, Σουηδία, Αγγλία, Σκωτία κτλ κτλ

      Διαγραφή
    4. Εδώ θα βρείτε το Σύνταγμα της Φινλανδίας του 2009 με τις μετέπειτα τροποποιήσεις.

      https://www.constituteproject.org/constitution/Finland_2011.pdf

      Που αναφέρεται αυτό που λέτε;

      Διαγραφή
    5. Την ειδική συνταγματική πρόνοια *αποκλειστικά* για την Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας (την Εθνική εκκλησία τους δηλαδή) στην ενότητα #76 την διαβάσατε υποθέτω ... Αναζητήστε επίσης τα αντίστοιχα συντάγματα Δανίας και Νορβηγίας, είναι διαθέσιμα στα Αγγλικά, όπου υπάρχει άμεση αναφορά χωρίς να παραπέμπουν σε αντίστοιχο νόμο ...

      Επί της ουσίας, δυστυχώς όσο και αν επιμένουν οι ευρωλιγούρηδες φωταδιστές η Ελλάδα δεν αποτελεί μοναδικό παράδειγμα πλημμελούς διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας στον δυτικό κόσμο. Και αυτό θα πρέπει να θέσει το απλό ερώτημα του "Γιατί συμβαίνει αυτό?" ... Πέρα από την συνήθη ελληνοκεντρική ευκολία των αφορισμών περί σκοταδιστικού και οπισθοδρομικού παππαδαριού ώς αποκλειστικά ελληνικής ιδιαιτερότητας ...

      Διαγραφή
    6. Έχει σημασία και η ποιότης των σχέσεων. Και η Μεγάλη Βρετανία έχει "επικρατούσα θρησκεία" την Αγγλικανική - αλλά οι παρεμβάσεις της σε θέματα κράτους κλπ. είναι ανύπαρκτες.

      Διαγραφή
    7. Σχετικό-άσχετο με αυτό το ίδιο ισχύει και για τη βασίλισσα τους, δεν επεμβαίνει ποτέ στα κοινά ενώ στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο ανθρωΠάκης Παυλόπουλος εκτελεί και χρέη εκπρσώπου τύπου τους...

      Διαγραφή
    8. Κύριε Δήμου μην φορτώνεται στην εκκλησία ευθύνες που βαραίνουν την κοσμική εξουσία, δεν ευθύνεται η εκκλησία για την πορεία της χώρας προς το μηδέν. Η αποτυχία είναι στην καμπούρα των αγαπημένων σας, και ειδικά σε αυτήν του Σημίτη, διότι την εποχή του Σημίτη πληρώνει τώρα η χώρα, οικονομικά, δημογραφικά, ελληνοτουρκικά.
      Όταν η Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπιζε την Γερμανία αποκλειστικά μόνο με επίλεκτες μονάδες εδώ στην Ελλάδα λαός και παπάδες βάζαν το κεφάλι τους στο ντορβά, τί ακριβώς συγκρίνουμε; Που ακόμα και σήμερα όσα Ελληνικά μαθαίνουν οι Έλληνες της Αμερικής τα μαθαίνουν από τα σχολεία των εκεί εκκλησιών των Ελληνικών κοινοτήτων.

      Διαγραφή
    9. Δεν ήξερα γι αυτήν την πτυχή του Συντάγματος των βορείων κρατών. Thanks Forcibly Pseudonymous.

      Η παρατήρηση του ΝΔ ισχύει (ποιότητα σχέσεων). Αλλά πίστευα ότι το θέμα ήταν λυμένο θεσμικά.

      Διαγραφή
    10. Τις πτυχές του Συντάγματος των βορείων κρατών τις συζητάμε τα Σαββάτα στον Φιλοσοφικό Κύκλο. Γιατί δεν περνάτε μια βόλτα.

      Διαγραφή
    11. Γιατί θα είστε εσείς εκεί.

      Διαγραφή
    12. Εγώ δεν θα παραβρεθώ. Αφού δεν έχω πεθάνει. Αλλά εσείς κάλλιστα μπορείτε να ροβολήσετε.

      Διαγραφή
  35. Παράξενες αντιφάσεις:
    Ορθολογισμός = Επιστήμη
    και
    Ο ορθολογισμός δεν είναι ιδεολογία ούτε δόγμα. Δεν έχει τοποθετήσεις ούτε απόψεις.
    Από τη μία όψη του, ο ορθολογισμός εκφράζει όλα τα συμπεράσματα ως προς την υγεία του ζωντανού οργανισμού και υποστηρίζει ως μέθοδος αυτή την υγεία, και, από την άλλη όψη του "δεν έχει απόψεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έχετε λίγο μπερδέψει.

      Ο ορθολογισμός είναι ΜΕΘΟΔΟΣ παραγωγής και ελέγχου (επιβεβαίωσης ή διάψευσης) απόψεων. Ως μέθοδος δεν έχει δικές του απόψεις.

      Η επιστήμη χρησιμοποιεί την μέθοδο αυτή για την παραγωγή και τον έλεγχο θεωριών. Δεν ταυτίζεται με τον ορθολογισμό.

      Διαγραφή
    2. Αν είναι αλγόριθμος ο ορθολογισμός, τότε η φιλοσοφία αργοπεθαίνει, και με πάταγο. Εξακρίβωση θανάτου του ψόφιου πράγματος σημαίνουν οι στίχοι:
      Πιάσε το ξυράφι κόψε το λαιμό στα γρήγορα του Έγελου
      δεν υποφέρεται μα το Χριστό η λογική του φαντασίωση
      δεν ξέρει από δυστυχία ο έρημος είναι τρομερά κακομούτσουνος
      παίζει αρνούμενος το παιχνίδι κι όταν το παιχνίδι ανυψώνεται
      βαθιά μέσ' στη συνείδηση, δεν παίζει τότε.

      Διαγραφή
  36. @Anonymous 11:53 π.μ Όσον αφορά τα μάθημα των θρησκευτικών, το γυμνάσιο το έκανα στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών 1, τα Ευρωπαϊκά Σχολεία είναι τα σχολεία για τα παιδιά των ευρωυπαλλήλων, και είχαμε για καθηγητή τον μητροπολίτη του Βελγίου, το μόνο που έκανε ήταν κατήχηση ύπερ της Ελληνορθοδοξίας και να κατακρίνει τις άλλες θρησκείες, ναι στο σχολείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πρωτεύουσα της Ευρώπης!

    @sgvv Ναι, η Χαλκιά μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, δήλωσε ότι είναι στο DNA των Ελλήνων να είμαστε πρώτοι, ίσως να έχει δίκαιο δεν είναι βιολόγος αλλά μπορεί μία από τις παρενέργειες του ντόμπνιγκ να είναι η αλλαγή του DNA :P Εν αντιθέση με την Πηγή Δεβετζή αυτή η γυναίκα έχει ακόμα όλα τα προνόμια των ολυμπιονικών, και φωτογραφίζεται στα life & style περιοδικά!!!
    @Anonymous 3:36 μ.μ.
    Από που και ως που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σκοταδιστική; Ίσα-ίσα που είναι ο βασικός προστάτης της Δημοκρατίας μας που κινδυνεύει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά είναι βάσανα, όχι αστεία, να αναγκάζεσαι να ακούς έναν μητροπολίτη μέσα στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.
      Η πληροφορία της ημέρας, για όποιον δεν το ξέρει, το ρεκόρ σε αριθμό γενοκτονημένων ως θύτες δεν το έχουν οι Γερμανοί, το έχουν οι Βέλγοι, καμιά δεκαριά εκατομμύρια Κογκολέζοι εξοντώθηκαν εκεί γύρω στα 1910

      Διαγραφή
    2. Ιωάννη, είμαι παρισιαστής και θα σας μιλήσω απερίφραστα. Η Ελλάδα εμένει στην φιλελεύθερη παράδοση. Εσείς δείχνετε να την περιφρονείτε. Πώς είναι δυνατόν να σας ψηφίσω;

      Διαγραφή
    3. @Anonymous
      Από που και ως που περιφρωνώ τη φιλελεύθερη παράδοση; Ίσα-ίσα.

      Δεν σας ζήτησα να ψηφίσετε την Ευρώπη-Οικολογια, της οποίας είμαι μέλος και ιδρυτής αν και αν το κάνετε θα χαρώ πάρα πολύ :)

      Διαγραφή
    4. Ένας υποψήφιος Υφηγητής δεν πρέπει να κομματίζεται. Αλλά εσείς, Ιωάννη, έχετε τα μυαλά σας στα κάγκελα...

      Διαγραφή
  37. Άχραντος μητροπολίτης Σιατίστης: "Ἡ Ἐκκλησία στάθηκε μέ παρρησία καί μέ ἐντιμότητα ἀπέναντι στήν Πολιτεία καί στήν τρέχουσα δυσκολία γιά τήν Πατρίδα μας." Δηλαδή: Εμείς, οι εκκλησιαστικοί, οι γραφειοκράτες αξιωματούχοι του κράτους, έπαρχοι της ΕΕ, συνεργαστήκαμε μαζί σας στην άμεμπτη εξαθλίωση της ζωής με το ευρώ. Εσείς, οι πολιτικοί, γιατί θέλετε να μας αφαιρέσετε το δικό μας κομμάτι εξουσίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ιερώνυμου συστάσεις υπέρ παρακολουθήσεως και αφομοιώσεως δελτίου ειδήσεων:
    1. "Κάποιοι θέλουν αφελληνισμό και αποχριστιανισμό"
    2. "Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία δεν πωλούνται"
    3. "Όσοι τα έβαλαν με τους δύο αυτούς θεσμούς, έχασαν".
    Όμως η Ορθοδοξία έχει ξεπουλήσει την Ελλάδα. Διότι η Ορθοδοξία πολύ αγάπησε και λάτρεψε το ευρώ και την ΕΕ. Το ξένο νόμισμα για τον αρχ. Ιερώνυμο και η πρόσδεση της οικονομίας σε ισχυρό νόμισμα ξένο, δηλαδή η καταστροφή της Ελλάδας, είναι καλά, αρκεί να μην θίγουν την Ορθόδοξη Εκκλησάρα. Όλοι θα πεθάνουμε - θα σωθεί ο Α2 Ιερώνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Το μάθημα των Θρησκευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-mitralexis/-_7611_b_12254268.html?utm_hp_ref=greece

    Ενδιαφέρον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρωτότυπη μελέτη βρίσκεται διαθέσιμη εδώ

      Φυσικά καμία απολύτως μελέτη δεν πρόκειται να αλλάξει την βαθιά ανορθολογική στάση επί του ζητήματος των δήθεν ορθολογιστών φωταδιστών και των παρελκομένων τους ...

      Διαγραφή
  40. Τι ωραίες οι μπούλες που μπαίνουν στο βαπόρι της κατοχικής Κυβέρνησης. Και τι αχ! πώς είμαστε εδώ!". Οι μπούλες είναι ποιήματα του αναρχικού γάλλου ποιητή Laurent Tailhade το οποίο και μετέφρασε ο Κώστας Καρυωτάκης. Ξεκουμπώνοντας με νάζι τα χυδαία αντεριά τους αστρανάπτουν τα κεριά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Τι κάνουν αυτοί: "πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού δεν συμμερίζονται την δική μας την πίστη". Τι κάνουμε εμείς: "παραμένουν όμως αδελφοί μας". Και οι άνθρωποι είναι εικόνες του θεού. Εικόνες: mappings, εικονίσματα, ζωγραφικές. Ο Φλορόφσκι! Ο Φλορόφσκι! "Ένας χριστιανός που δεν ενδιαφέρεται για την Ιστορία δεν μπορεί να είναι καλός χριστιανός". Δηλαδή: εάν δεν γίνομαι θύμα στην προπαγάνδα των φονικών...δεν ζω αληθινά, άρα και δεν μου αναγνωρίζεται (ιστορική) ανάγκη να συνεχίσω να ζω. Ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος σκέπτεται για εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.