Τρίτη, Μαρτίου 27, 2007

Το νόημα του blog

Ξεκινάω με μία φράση από το χθεσινό σχόλιο του antvol:

"Μέχρις ότου, λοιπόν, βρεθεί (αν γίνεται) ο τρόπος να συζητούμε και να εκφράζουμε απόλυτα ελεύθερα τις προσωπικές μας απόψεις, όποιες κι αν είναι αυτές, χωρίς άσκοπες εντάσεις, προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις, κατηγορίες και δίκες προθέσεων, στα πλαίσια συγκεκριμένου θέματος με αρχή, μέση και τέλος, μέχρις ότου, δηλαδή, τεθούν κανόνες του παιχνιδιού, γνωστοί εκ των προτέρων και όσο γίνεται σεβαστοί, θα μου επιτρέψετε να παραμείνω στο περιθώριο".

Όταν το διάβασα, αυθόρμητα σκέφθηκα: κι εγώ! κι εγώ! Στο περιθώριο.

Κάποτε αυτό το blog μου έδινε χαρά. Κυρίως γιατί ένιωθα ωραία, μέλος μίας παρέας που έστηνε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, διαλόγους γεμάτους νόημα, κέφι, συναίσθημα, χιούμορ.

Όχι πια.

Δεν μου λεει τίποτα η επιτυχία - το γεγονός ότι κάθε μέρα το επισκέπτονται χιλιάδες αναγνώστες και ότι μαζεύουμε 300+ σχόλια το εικοσιτετράωρο. Και τα τηλεοπτικά παράθυρα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. (Προς τα εκεί πάμε...)

Η ατμόσφαιρα είναι άσκημη - γεμάτη επιθετικότητα, κακοπιστία και τσαμπουκά.

Δεν συζητάμε - τσακωνόμαστε.

Βάζω ένα θέμα προς διερεύνηση - το θέμα της ειρήνης - και γίνεται πόλεμος.

Το ύψιστο της κακοπιστίας: κάνει μία τολμηρή πρόταση ο Γεράσιμος 74 και την φορτώνουν σε μένα. Διευκρινίζω δύο φορές ότι δεν είναι δική μου και επανέρχεται ο "πάντα σκεπτικιστής" γράφοντας:

"Ο κύριος Δήμου αποφάσισε να μιλήσει για ειρήνη.
Και κατέληξε ότι αν αφοπλιστούμε μονομερώς και αφήσουμε νησιά και Θράκη αφύλακτα, τότε θα έχουμε ειρήνη διότι οι Τούρκοι δεν θα ξέρουν τι να κάνουν από την... έκπληξη".

Τι να κάνω; Να πω για τρίτη φορά ότι α) δεν κατέληξα πουθενά - σε καμία πρόταση β) δεν πρότεινα εγώ τον αφοπλισμό;

Λυπάμαι αλλά έτσι δεν γίνεται διάλογος. Ούτε με τα 60 σχόλια του ζζζζζζζζζ (τα μισά δεν πέρασαν) και τις προσωπικές επιθέσεις. Και φυσικά η moderation (τεράστιος κόπος - και αίσθηση λογοκρισίας) δεν είναι λύση.

Θέλετε να συνεχιστεί το blog; Νομίζετε ότι είναι χρήσιμο, ότι πρέπει να υπάρχει; Βοηθήστε με. Παλιοί και νέοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, φίλοι και απλώς συνοδοιπόροι, βάλτε ένα χέρι. Κουράστηκα. Βαρέθηκα.

Κλείνω με μία φράση του antvol:

Ώστε να "έχει (η παρουσία αυτή) ως μόνη ανταμοιβή την απλή και άδολη χαρά της συμμετοχής στο συλλογικό αυτό και όμορφο ταξίδι του νου, της σκέψης, της λογικής και της φαντασίας".

321 σχόλια:

  1. Στο ίδιο έργο θεατές... Παρόμοιο Post έχετε ανεβάσει άλλες 2-3 φορές.

    Από την στιγμή που αναβάζετε Post με πολιτικό περιεχόμενο είναι αυτονοήτο πως θα συμβούν αυτά. Πόσο μάλλον που είστε επώνυμος και οι θέσεις σας σε αυτό το θέμα είναι σε γενικές γραμμές σωστές αλλά "αιρετικές" στην χώρα μας.

    Εγώ θα ήθελα να συνεχίσετε. Φυσικά δεν ξέρω την υπομονή και την όρεξη σας και σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που τον "στολίζουν" με επίθετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ας κανω το ποδαρικο και ας πω ναι, να συνεχιστει το Blog. παρολλες τις διαφωνιες μου σε ορισμενα θεματα με τον ΝΔ θα προσπαθησω να "αυτολογοκρινω" τον εαυτο μου και να συγκεντρωνομαι καθε φορα (αν εχω να κανω σχολιο) στο συγκεκριμενο θεμα.
    Και προς θεου συμφωνω οχι στις προσωπικες επιθεσεις.

    :))

    Φιλικα, τολις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ ψηφίζω να συνεχιστεί, αλλά θέλω να πω κάτι που σκεπτόμουν από χθες: να λείψουν οι εκρήξεις τεστοστερόνης και ύβρεων, καθώς και οι αντεγκλήσεις.
    Αυτό αποθαρρύνει οποιονδήποτε θέλει να μιλήσει, όχι λόγω φόβου, αλλά είναι κουραστικό να προσπαθεί να επιβάλλει κάποιους κανόνες συζήτησης σε ανθρώπους "αυτιστικούς". Κι εν πάση περιπτώσει, όποιος δεν περνάει καλά κάπου δεν χρειάζεται να επανέρχεται, μπορεί να αποχωρήσει και να εκφραστεί όπως νομίζει σε άλλους χώρους ή στο δικό του μπλογκ. Μπορεί επίσης να διαφωνήσει πολιτισμένα.
    Είναι φρίκη οι ύβρεις, και παρατράβηξε το πράγμα. Η κακή ατμόσφαιρα επηρρεάζει τους πάντες νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΝΔ

    να κανω μια προταση? μιας καο ο χωρος του blog δεν προσφερεται και τοσο για προσωπικες "αντεγκλισεις" και διαλογο αλλα ειναι για παραθεση αποψεων, ποσο ευκολο ειναι να δημιουργησετε και ενα chat στο blog σας? Ισως εκει να μπορουν καποιοι χρηστες να εχουν διαλογους που μεσα στο blog να κουραζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O zzz, ο "πάντα σκεπτικιστής", και οι λοιποί δεν ήρθαν από το υπερπέραν. Ζούνε σ' αυτή την κοινωνία. Είναι αληθινό κομμάτι. ΑΥΤΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ όχι οι κυρίες της αυλής. Αυτή είναι η πολιτική διαδικασία. Αποστείρωση μόνο στα εργαστήρια. Αυτό είναι ανοικτό μπλογκ. Κόψε τη moderation εντελώς. Είτε με αυτήν, είτε χωρίς αυτήν ο κακοπροαίρετος ή ο ενοχλημένος απ' τις θέσεις σου, θα επιτεθεί όπως επιτέθηκα και σ' έβρισα κι εγώ (περίπτωση μιχαλάκη). Αυτά πρέπει να τα περιμένεις. Αλλέως κάντο επιστημονικό φόρουμ να τα λέτε ακαδημαϊκώς και "ορθώς" και να τραγουδάτε παρέα το "σοφοί δε προσιόντων..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα Νικο,

    οταν πρωτοξεκινησες εγινες η αφορμη για πολλους ελληνες να γινουν μπλογκερ (κι εγω μαζι). Η παρουσια και μονο αυτου του μπλογκ ειναι θετικη.

    Το οτι κουραστηκες το καταλαβαινω απολυτα. Στην θεση σου θα τα ειχα βροντηξει απο το 2ο-3ο ποστ. Αν θυμασαι, οι επιθεσεις, οι διαπληκτισμοι, τα τρολλ σε συνοδευουν απο τα πρωτα βηματα του μπλογκ. Δεν ειναι χθεσινο φαινομενο. Ειναι και η αιτια που - μετα απο τα πρωτα ποστ επαψα να συμμετεχω εδω.

    Οι σκεψεις σου ειναι αιρετικες, οι επιθεσεις απο ανεγκεφαλους στο προσωπο σου αναμενομενες. Κουραστηκες μετα απο 40 χρονια συγγραφικης δουλειας, σου αξιζει μεγας επαινος.

    Προτασεις: το μπλογκ σου δεν μπορει να συγκριθει με τα δικα μας. Γι' αυτο δεν ειναι δυνατον να λειτουργησει με τους ιδιους κανονες που λειτουργουν τα δικα μας.

    α) Ειτε προσλαμβανεις μια ομαδα επι πληρωμη, που θα φιλτραρει τα σχολια, θα απαντα στο ονομα σου (στα ευκολα και αυτονοητα θεματα). Εσυ θα εχεις την εποπτεια και θα γραφεις σχολια μονο οταν και οπου σου κανει κεφι.

    Τα πολυ πετυχημενα διεθνη μπλογκ δουλευουν ακριβως ετσι. Προβλημα: θα εχεις εξοδα προσωπικου.

    β) Ειτε κλεινεις τα σχολια τελειως. Ο διαλογος ας γινεται αλλου, σε αλλο μπλογκ. Εσυ μπορεις να επεμβαινεις στον διαλογο σαν αναγνωστης / σχολιαστης οποτε κρινεις σκοπιμο.

    Σε προσωπικο επιπεδο εχω ωφεληθει διαβαζοντας τα κειμενα σου (βιβλια, αρθρα και ποστς). Δεν εχω νιωσει κανενα απολυτως οφελος διαβαζοντας τα σχολια του μπλογκ.
    Για μενα δεν ειναι απαραιτητα.

    Θα ηταν πολυ χρησιμα, αν υπηρχε διαλογος. Αλλα αυτο που γινεται τωρα ειναι ψυχοβγαλσιμο, οχι διαλογος.

    Νασαι καλα. Εσυ ξερεις καλυτερα απ' ολους μας τι να κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. tolism

    το έχουμε συζητήσει αυτό - και για chat και για forum. Θα οδηγήσει σε πολυ-διάσπαση και θα συνεπάγεται και άλλη δουλειά για μένα.

    Η μόνη λύση είναι να επιδείξουν οι συνομιλητές αυτοσυγκράτηση και ήθος. Να αυτοδεσμευθούν στο να είναι ευγενείς, σύντομοι και ουσιαστικοί. Όταν διαφωνούν να μην επιτίθενται - απλώς να καταγράφουν την διαφωνία τους.

    Θα έπρεπε να είναι εφικτό. Υποτίθεται ότι η δικτυακή κοινότητα περιλαμβάνει άτομα μορφωμένα και με κάποιο επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα,

    Θυμάμαι από σχολικό βιβλίο (διορθώστε με αν είναι λάθος) ότι ο λόγος που ατόνησε η Εκκλησία του Δήμου (όχι του Νίκου …) ήταν οι σοφιστές. Ολόκληρος Αριστοτέλης έγραψε γι’ αυτούς εξηγώντας τα λογικά λάθη, τις γενικεύσεις κ.λ.π. που εσκεμμένα χρησιμοποιούσαν.
    Παρόλα αυτά η Εκκλησία του Δήμου ατόνησε!
    Τι θα γινόταν αν έμπαιναν κανόνες και εκεί; Το moderation είναι η λύση; Νομίζω ναι σε εξόφθαλμες περιπτώσεις. Γιατί δεν βρίζουν στη βουλή των Ελλήνων; Δεν έχουν δημοκρατία εκεί; Φυσικά, αλλά έχουν και κανόνες. Όσο και να προσβάλλεται κάποιος από μία άποψη που διατυπώνεται (όχι ύβρης φυσικά) δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο, να προσβάλει τον (τους) συνομιλητές του. Πόσο μάλλον όταν εδώ δεν είναι βουλή αλλά, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, ένα μέρος που σαν φιλοξενούμενοι μπορούμε να πούμε κι εμείς την άποψή μας.

    Όποιος θέλει να βρίσει, ας πάει στο Blog του και ας γράψει ότι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ioannisk said...
    ...οι θέσεις σας σε αυτό το θέμα είναι σε γενικές γραμμές σωστές αλλά "αιρετικές" στην χώρα μας.

    ------------------------------

    Το περίεργο είναι πως στο τελευταίο ποστ δεν διατύπωσα αιρετικές θέσεις - δεν διατύπωσα καθόλου θέσεις πέραν της σκέψης ότι όταν μιλάμε γενικά για ειρήνη καλό θα είναι να δούμε και συγκεκριμένα το δικό μας πρόβλημα ειρήνης.

    Αλλά καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα... Οι θέσεις που δεν διατύπωσα μου αποδόθηκαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μπορείτε πάντα να κόψετε τα σχόλια. εγώ συνέχεια δηλώνω ότι μου άρεσαν πολύ περισσότερο τα επίκαιρα, που είχαν το ύφος "τα λέω και σε όποιον αρέσω". στο blog και μόνο τα τόσα post για meta-blogging γίνονται κουραστικά!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ώστε username δεν βλέπεις άλλη λύση παρά να γίνουμε τηλεοπτικά παράθυρα. Ε τότε περισσεύουμε - υπάρχουν τόσα - και καλύτερα να το κλείσουμε.

    dralion οι προτάσεις σου είναι οι πιο σοβαρές μέχρι στιγμής. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Nikos Dimou said...
    "Η μόνη λύση είναι να επιδείξουν οι συνομιλητές αυτοσυγκράτηση και ήθος. Να αυτοδεσμευθούν στο να είναι ευγενείς, σύντομοι και ουσιαστικοί. Όταν διαφωνούν να μην επιτίθενται - απλώς να καταγράφουν την διαφωνία τους."

    Θα συμφωνήσω. Άλλωστε οι επιθετικοί και αγενείς σχολιαστές είναι λίγοι και γνωστοί. Ίσως υπάρχει τρόπος (με τη συμφωνία της πλειοψηφίας) να απομονωθούν.

    Ίσως ο γατούλης να αναλάβει προσωρινά χρέη blogoμπατσου, ώστε να τηρεί ένα "point system" κακής συμπεριφοράς. Όταν κάποιος κάνει πολλές "παραβάσεις" να του αφαιρείται η άδεια σχολιασμού για ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Ίσως μπορεί να συνδράμει σε αυτό κι ο Πολύδωρας! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Δήμου. Θα συμφωνήσω και εγώ με τον dralion. Ενώ διαβάζω τα κείμενα σας, δεν διαβάζω τα σχόλια στο blog, είναι πάρα πολλά και τα πιο πολλά δεν έχουν να μου πουν τίποτα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν έχω κάνει και εγώ έως τώρα κανένα σχόλιο. Σας γράφω για πρώτη φορά τώρα για να σας πω να συνεχίσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κ.Δήμου:
    ειμαι καποιος που χερεται τα γραπτα σας αλλα ουτε αυτος ευχαριστιεται τα 300+ σχολια.
    καποιος που οταν διαβασει τα 157 εχει αρχισει και λεει χανω χρονο απο τη ζωη μου επειδη καποιοι καταστρεφουν το blog περιμενωντας απο το πρωι να ερθει η ωρα για να κανουν επιθετικα post με το υφος του δικηγορου του διαβολου.

    η (β) προταση του drallion ισως ειναι η πιο προσιτη.

    επισης:
    Α)μπορειτε να αφησετε εντελως ελευθερα τα σχολια και απλα να μην συμμετεχετε.
    Β) το moderation δεν ειναι λογοκρισια --> η ελευθερια του καθενος φτανει μεχρι εκει που αρχιζει η ελευθερια του διπλανου. και εδω λοιπον αφου καποιοι καταπατουν καποιες ελευθεριες μπορουν ανετα να υποστουν τις συνεπειες. μην ανησυχειτε δε χρειαζεται να ειστε σε ολους αρεστος...γιατι να ειστε σε αυτο το θεμα λοιπον?

    Υ.Γ. απο ποτε ειναι "αιρετικες" οι αποψεις σας? και εγω που σας εβρισκα τοσο λογικο μεσα στον παραλογισμο της εποχης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ok, ας εντοπίσουμε λοιπόν το πρόβλημα. Είναι οι βρισιές; Οι απειλές; Η λεκτική βία; Μπορεί να γίνει μια ταξινόμηση στην οποία να συμφωνήσουμε όλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα πρότεινα τα σχόλια να τα κάνουν μόνον όσοι τα κάνουν ΕΠΩΝΥΜΑ. Με ελεγχόμενη πρόσβαση αν χρειαστεί. Όποιος θέλει να πάρει μέρος στη συζήτηση να δηλώνει τα στοιχεία του. Προσωπικά, επίσης, δεν δέχομαι άνθρωποι που σε βρίζουν στα ιστολόγιά τους να έρχονται εδώ να μας κάνουν τους έξυπνους και να βρίζουν οχυρωμένοι πίσω από την ανωνυμία τους.

    Και το έχω ξαναπεί - ένα άρθρο την εβδομάδα θα σε ξεκούραζε νομίζω. Πάντως αν εσυ αποφασίσεις να το κλείσεις εμένα δεν μου πέφτει λόγος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φταίει η δύναμη του ονόματος σας. Θα περίμενε κανείς περισσότερο από την φήμη σας. Πάμπολλες φορές ένιωσα να πω «μα πως μπορεί κανείς να είναι τόσο λάθος, μα τόσο λάθος? Ούτε τα μικρά παιδιά.». Και στενοχωριέμαι όταν πολύ μπαίνουν εδώ μέσα, συνήθως οι πρώτοι σχολιαστές, να σας επαινέσουν για την ορθότητα των απόψεων σας, και εσείς τους ευχαριστείτε για την καλοσύνη τους και τα ευγενικά τους σχόλια. Έτσι οι απορίες μου μεγαλώνουν και πάλι, περσσότερο, μα πως μπορεί κανείς να είναι τόσο λάθος, μα τόσο πολύ λάθος? Αυτό με ανάβει. Και μετά εξηγώ ότι θέλετε να προβοκάρετε με τις απόψεις σας. Οπότε, φάτε και εσείς μια προβοκάτσια κατάμουτρα, να είμαστε πάτσι. Καταλήγοντας: λιγότερη προβοκάτσια, περισσότερη ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συνεχίστε κύριε Δήμου, το φτωχό ελληνικό Ίντερνετ σας χρειάζεται. 'Οσο για τις προσβολές κλπ, προερχόμενες από ανώνυμους προς κάποιον που επώνυμα καταθέτει τον χρόνο και τις ιδέες του, μην τις λαμβάνετε υπόψιν, σε κάθε admin θα συμβεί αυτό κάποια στιγμή, ακόμα και αν η ιστοσελίδα ασχολείται με μαγειρική ή μουσική. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με θέματα ταμπού, ειρήνη με τους προαιώνιους εχθρούς κλπ. Προφανώς θα γίνονταν χαμός, πρέπει να περάσει καμιά τετρακοσαριά χρόνια για να μπορεί ο έλληνα(ρα)ς να ανεχθεί τέτοια πράγματα.
    Συμφωνώ με dralion, ανοίξτε παράλληλο 'forum', βρείτε εθελοντές ή μισθοφόρους moderators.
    καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νομίζω ότι θα πρέπει να δημοσιεύει κάποιος στο blog όταν έχει κάτι παραπάνω να πει. Προσωπικά έχω δημοσιεύσει ελάχιστες φορές γιατί τις περισσότερες φορές με καλύπτουν αυτά που έχουν ήδη δημοσιευθεί. Συνεχίστε γιατί μας ενδιαφέρει η γνώμη σας. Αυτοί που δημοσιεύουν συνεχώς πότε δουλεύουν? Υπάρχούν κάποιοι οι οποίοι ξεκινούν από το πρωί και δημοσιεύουν συνεχώς. Αν είναι αργόσχολοι νομίζω ότι η γνώμη τους δεν έχει και ιδιαίτερη αξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ούτε με τα 60 σχόλια του ζζζζζζζζζ (τα μισά δεν πέρασαν) και τις προσωπικές επιθέσεις
    ---

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λες ψέμματα. Από την στιγμή που έβαλες moderation έγραψα μόνο 1 σχόλιο αυτό που ρςτούσε αν φοβάσαι μην γεμίσει ο δίσκος του google, και το πέρασες.
    Δεν έστειλα άλλο.

    Τα μόνα που έσβησες ήταν πριν το moderation, 1 ή 2 σχόλια.
    Ένα εκ των οποίων ήταν το ακόλουθο:



    Για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.
    Το 1982 αποφασίστηκε η επέκταση των χωρικών υδάτων από 10 μίλια σε 12.
    Εδώ είναι ο σχετικός νόμος του Διεθνούς Δικαίου, σε όλες τις πηγές είναι ο ίδιος, θα τον βρείτε και σε άλλα links
    http://www.globelaw.com/LawSea/lsconts.htm

    Η σχετική αναφορά είναι στο άρθρο 3:
    Article 3 Breadth of the territorial sea

    Μετά την εφαρμογή αυτού του νόμου η Τουρκία κύρηξε το περίφημο casus beli, που πολύ απλά λέει οτι αν εφαρμόσουμε το δικαίωμα που εφάρμοσαν ήδη όλες οι χώρες σύμφωνα με το Διεθνές Δϊκαιο τηα κυρήξει πόλεμο.
    Το έφεραν μάλιστα και στην Βουλή της το 1995, αλλά ίσχυε άτυπα πολλά χρόνια πριν.

    --
    Εν κατακλείδη νομίζω οτι το moderation έρχεται όταν χάνεις τον διάλογο σε επίπεδο επιχειρημάτων με το πρόσχημα των προσωπικών επιθέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα συμφωνήσω με τον Τάκη Αλεβαντή. Εσείς που λέτε υπεύθυνα τη γνώμη σας τι πραγματικά σας εμποδίζει να την πείτε επώνυμα?

    ζζζζζ έλεος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι σε νοιάζει πόσα σχόλια γράφει κάποιος σχολιάζοντας τα λεγόμενα σε άλλα σχόλια.
    Δεν τρως την θέση άλλου όταν γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. K.Δήμου, χαρακτήρισα κάπου (Περί blog ο λόγος) το μπλογκ σας κομβικό. Τα κείμενά σας μου δώσανε αφορμές για σκέψη και συμμετείχα με τα σχόλιά μου, όπου και όποτε πίστευα ότι είχα κάτι να πω. Επίσης, μέσα από τον κυκεώνα των σχολίων, ξεχώρισα κάποιες αξιόλογες φωνές και ανακάλυψα ηλεκτρονικά ημερολόγια που αξίζει, πιστεύω, να σταθεί κάποιος και να τα διαβάσει. Βασική αρχή σε κάθε διάλογο είναι ο σεβασμός στην ελευθερία του άλλου, η οποία αρχίζει εκεί που αρχίζει και η δική μας και φυσικά η αναγνώριση της διαφορετικότητας των απόψεων. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να κρατήσετε ζωντανό το διάλογο. Καλή σας ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη! Τολμήστε να συνεχίσετε! Πρέπει να υπάρχουν φωνές που να δικαιολογούν την ύπαρξή τους σε αυτό τον κόσμο. Και για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για τις επερχόμενες γενιές που θα έρθουν, ότι δεν τα είχε πει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ένα άλλο θέμα είναι οτι το Blog είναι προσωπική επιλογή και δεν καταλαβαίνω τι κάνεις τώρα.
    Το βγάζεις σε δημοψήφισμα με ποιό κίνητρο;
    Να μαζέψεις χειροκροτήματα;
    Αύριο θα βγάλεις σε δημοψήφισμα και άλλες επιλογές σου όπως τις γάτες ή την επιλογή εξοχικής κατοικίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ κύριε Δήμου, συμφωνώ απόλυτα με την σκέψη σας!!
    Δεν είμαστε "blogs-monsters", απλά τινάζουμε τα σεντόνια της σκέψης μας σε ένα χώρο σχετικής συνύπαρξης και στ'αλήθεια είναι περιττές και οι κραυγές και τα πάθη, ότι και να πρεσβέυει το κάθε μπλόγκ..
    Ο δικός μου χώρος, δεν ανήκει στην θεματολογία των δικών σας, μα σας διαβάζω πολύ συχνά μιας και έχετε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις να διοχετεύσετε προς τα έξω και είναι κρίμα να σταματήσετε να το κάνετε.
    Μακάτι, τούτοι οι χώροι στους οποίους κοινωνούμε πολλά χρόνια, να μην φτάσουν στην ευτελή κατάσταση των "φτωχών τω πνεύματι" και αδηφάγων τηλεοπτικών καναλιών.

    Με εκτίμηση!
    http://perakis.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Nikos Dimou

    Δεν καταλαβαίνω ... ποιο ακριβώς είναι το αίτημα?

    Ο τρόπος λειτουργίας όλων των ηλεκτρονικών “κοινοτήτων διαλόγου” (mailing lists, newsgroups, μπλογκς web-forums) είναι γνωστός και πολύ καλά ορισμένος, συνεπώς οι “λύσεις” σε οποιοδήποτε πρόβλημα είναι ήδη γνωστές και άμεσα διαθέσιμες (οι περισσότερες με αμελητέο, πρακτικά, κόστος).

    Διαδραστικά ή μή, Ελεύθερα ή moderated, ανώνυμα ή επώνυμα, επί πληρωμή ή δωρεάν.

    Αν κάτι σας ενοχλεί ή σας κουράζει διαλέξτε μια εναλλακτική. Θέλετε να απαλλαγείτε από την σκαρταδούρα, το ανεξέλεγκτο και το περιστασιακό? Φτιάξτε ένα επί πληρωμή, moderated blog/site όπου τα μέλη θα έχουν κάποιο πρόσθετο προνόμιο (πχ πρόσβαση σε τμήματα του έργου σας σε ηλεκτρονική μορφή).

    Θέλετε να μιλάτε αλλά να μην είστε υποχρεωμένος να απαντάτε στα όποια αντιδραστικά σχόλια? Απενεργοποιείστε τα ποσταρίσματα των σχολιαστών στο κυρίως μπλόγκ και φτιάξτε ένα μπαχαλέ Forum (Όχι blog - πχ phpbb) ώστε να διαβάζετε με την ησυχία σας τα σχόλια των αναγνωστών χωρίς καμία άλλη υποχρέωση από πλευράς σας.

    Αν προσπαθείτε να αλλάξετε την φύση του Μέσου και τις συνήθειες του Homo Interneticus κε Δήμου, απλά ματαιοπονείτε ...

    Για μένα, ως αναγνώστη, η δύναμη του doncat είναι η ποικιλομορφία του. Οι εμμονές όλων εμάς (μην μου πείτε ότι ΕΣΕΙΣ δεν έχετε ...), τα υπερβολικά σχόλια, ακόμα και τα συχνά αγενή αλλά φορές νόστιμα σχόλια του zzzz είναι όψεις μιας πολύ ενδιαφέρουσας εικονικής πραγματικότητας ...

    Υ.Γ. Γιατί δεν παρατάτε τα μπλόγκς και να ασχοληθείτε με την δημοσίευση σε ψηφιακή – εκτυπώσιμη- μορφή του αξιολογότερου, κατά την κρίση σας, μέρους του έργου σας (ndimou.gr Phase II)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα σε όλους.

    Αν θα μπορούσε ο διάλογος να έχει τις προϋποθέσεις που έθεσε ο antvol και νομίζω πως πολλοί συμφωνούμε με αυτό,ωραίο θα ήταν να συνεχιστεί.
    Αλλά βαρέθηκα κι εγώ να διαβάζω αντιπαραθέσεις ή κακεντρεχή σχόλια από δω κι από κει.
    Τέλος:όσο γι αυτό που έγραψε ο antvol,περί "απλής και άδολης χαράς",αυτή,νομίζω,είναι χαμένη ανεπιστρεπτί.
    Εύχομαι να συμβεί το αντίθετο.Μέσα απο αυτό το blog γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους και διάβασα αξιόλογα σχόλια(μιλώ περισσότερο για την προηγούμενη χρονιά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νομίζω πως δεν τίθεται θέμα για το αν θα "συνεχίσει" το βλόγι. Ούτε πιστεύω πως ο κύριος Δήμου που με χαρά διαβάζουμε εδώ και καιρό προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Όταν βρίσκεσαι σε ένα διάλογο, και οκ, γυρίζει λίγο προς διαφωνία, αρχίζεις να πετάς καντήλια στον συνομιλιτή σου? Γιατί να το κάνεις στο blog? Δεν είναι θέμα του τι θα κάνει ο κύριος Δήμου, όσο είναι θέμα του τι θα κάνουμε εμείς. Μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα. Είμαστε και σε ένα μέσο που σου επιτρέπει χρόνο και χώρο να σκεφτείς, και να μην απαντήσεις φουντωμένος. Και στην τελική γιατί να φουντώσεις? Εγώ διάβασα το ποστ, και οκ, μπορεί να είμαι και λόγο χαζή, αλλά δεν είδα πουθενά αναρτημένο πανώ, "κάτω ο αφοπλισμός ΤΩΡΑ!!!!". Και νομίζω πως πολύς κόσμος θα συμφωνούσε μαζί του, ακόμα κι έλεγε όντως κάτι τόσο ουτοπικό. Τέλος πάντων. Παιδιά, είναι όμοργο να ανταλλάσεις απόψεις, και ακόμα και όταν διαφωνούμε κάτι κερδίζουμε από αυτό. Αρκεί να γίνεται πολιτισμένα. Δεν είναι τόσο δυσκολο να φερθούμε όπως θα φερόμασταν στον διπλανό μας. Ειδάλλως, θα σταματήσουν όλοι να γράφουν , και θα μείνουμε μόνοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Απορώ γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το αυτονόητο.Οταν το blog γίνεται ξέφραγο αμπέλι απαξιώνεται.

    Εχουμε άπειρες φορές συζητήσει αυτή την υπόθεση και επιστρέφουμε στο μηδέν.

    Εάν θέλεις μία δημόσια συζήτηση να μην εκφυλίζεται πρέπει να υπάρχουν κανόνες και έλεγχος.

    Και επειδή αυτός ο έλεγχος απο ένα και μόνο άνθρωπο είναι τελικά αδύνατος χρειάζεται κάποιοι να εναλλάσσονται σε αυτό το καθήκον.

    Το έχω ξαναπεί.Ας επιλέξει ο οικοδεσπότης κάποιους που εμπιστεύεται και ας αναλάβουν να ελέγχουν την ροή των σχολίων κάποιες ώρες.Ετσι και καθυστέρηση δεν θα υπάρχει και το μπάχαλο θα αποφεύγεται.

    Ο φόβος του ελέγχου θα κάνει όλους να συμμορφωθούν.Και όσοι έρχονται μόνο για να ρίξουν το δηλητήριό τους και να υποβαθμίσουν τη συζήτηση θα κόβονται.Απλά πράγματα.

    Μα θα αρχίσουν οι φωνές για λογοκρισία.Ας αρχίσουν.Τι να κάνουμε.Δεν μπορούν να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
    Και κυρίως δεν μπορούν όλοι να πρσθέσουν αξία στο περιεχόμενο της συζήτησης.Δεν μπορούν να ανεβαίνουν όλοι στη σκηνή επειδή έτσι τους κάπνισε.

    Αντιγράφω απο τα μικρά βήματα:

    Διοτι κυριε, συνεχισε, απεπειραθην εγω ποτε να χορεψω το ρολο της μπαλαρινας στη λιμνη των κυκνων;Εγω η οποιοσδηποτε αλλος αντρας;Γυναικειος ρολος ειναι,θελει χαρη και αλαφραδα.Εμεις τετοια δεν εχουμε.Αλλα και αυτες δεν εχουν,πως το λενε:ειδικον βαρος.Δεν μπορει κυριε, δεν ειναι δυνατον η γυναικα να χορευει ζεϊμπεκικο!
    Και μη μου πεις ισοτητα των φυλων και κατσε κουβεντιαζε.Εγω κυριε δεχομαι και πιατο να πλυνω καθοτι το μπορω.Δεν μπορω ομως να γοητευσω με το γελακι.Η γυναικα χαμογελαει και ανθιζει μπαχτσες.Κι εχει το δικο της χορο:το τσιφτετελι.Γιατι μου παιρνει το δικο μου;
    Αλλο:δεν ειναι δυνατον να χορευεται ομαδικα ο ζειμπεκικος.Διακοσοι νοματαιοι μαζι, να μην μπορουν να στρωσουν μια βολτα.Ο ζεϊμπεκικος ειναι σολο.Ειναι ο δικος σου χορος, ο δικος σου πονος που περπαταει.Ετσι και σηκωθει αλλος, τον σφαζεις.
    Κατι πηγα να μουρμουρισω για εκδημοκρατισμο..
    -Τριχες.Τι σχεση εχει.Τοτε να σηκωνεται κι ο καθε θεατης να παιζει με τους θεατρινους στο παλκο.Τοτε να διαβαζει ο καθενας το ευαγγελιο με τον παπα.Εδω κυριε ειναι τελετη, τελετουργια, λειτουργια.Να χορεψεις κι εσυ-με τη σειρα σου.Αμα ξερεις βεβαια-οχι για πλακα.Διοτι ουτε τα βηματα ξερουν,ουτε φιγουρες κοβουν,ουτε νιωθουν τι χορευουν.
    Ακους τσιφτετελι και βλεπεις σεϊκ.Θα μου πεις εμενα που σηκωνομουνα και μαρμαρώναν ως και τα γκαρσονια να παω να ριξω βολτες πισω απο αυτη τη χοντρη! Φτου!


    Και κάτι τελευταίο:

    Οσοι προτείνουν να απoστρατικοποιηθεί ο έβρος και τα νησιά ας ρίξουν μιά ματιά στα εδώ συμβαίνοντα.

    Ο στρατός είναι και αυτός ένα είδος moderation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα Κύριε Δήμου,
    Θλίβομαι που φτάσατε στο σημείο να αναρωτιέστε αν αξίζει να διατηρήσετε το ιστολόγιό σας ή όχι.Προσωπικά ελπίζω να συνεχίσετε,τα κείμενά σας στην πλειοψηφία τους είναι αύρα φρέσκου, καθαρού αέρα.Ξέρω όμως ότι το γράψιμο είναι πρώτ' απ' όλα προσωπική υπόθεση.Αν δεν αντλούμε κάτι απ' αυτό,κάποιου είδους ικανοποίηση,τότε ό,τι και να κάνουμε απλά θα μας κουράσει.Αν αυτό που χρειάζεται ώστε να φύγει η κούραση είναι το comment moderation,ας είναι αυτό.Αν χρειαστεί να σβηστούν σχόλια,ας είναι αυτό.Εδώ είναι το δικό σας ιστολόγιο,εσείς θέτετε τους όρους.Αν δεν το προστέψετε εσείς,ποιός θα το κάνει; Και αν σε κάποιον δεν αρέσει,το κουβαδάκι του και σε άλλη παραλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα,

    Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ο κ. Δήμου (τον οποίο παρακολουθώ χρόνια απο την εποχή των 4Τ) διαθέτει εκείνο το χιούμορ και την ικανότητα να εκφράζεται όχι αιρετικά με την κλασική έννοια του όρου όπως πολλοί σχολιάζετε, αλλά πραγματικά!Αντιλαμβάνεται την Ιστορία - πολιτική με πραγματικές διαστάσεις και δίχως εγωισμούς!κ.Δήμου συνεχίστε έτσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Έχει πλάκα να το παίζεις θύμα πάντως όταν δεν μπαίνεις στον κόπο να αναφέρεις το nickname μου σωστά αλλά υποτιμητικά με ζζζζζζ.
    Μετά αναρωτιέσαι με ύφος βιασμένης πουτάνας "μα γιατί μου επιτίθεσαι".
    χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Βεβαίως και να συνεχιστεί το Blog. Κάποιοι μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να βρίζουμε... Οι άλλοι θα υπάρχουν πάντα. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Η υπερβολή στις αντιδράσεις απλά δυναμώνει από το γεγονός ότι το Διαδίκτυο είναι απρόσωπο. Ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει χωρίς να έχει συνέπειες. Τον αγνοείς και τελειώνει εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Προσανατολίζομαι στην σκέψη να πάμε στην λύση του "κλειστού club". Νομίζω πως έχω δικαίωμα να επιλέγω τους συνομιλητές μου. Δεν θα είναι λίγοι - μία πρώτη αποτίμηση τους βγάζει πάνω από 100. Και δεν θα είναι μόνο όσοι συμφωνούν μαζί μου (θα το βαριόμουν κι εγώ). Αλλά θα είναι αυτοί που ξέρουν να διαφωνούν χωρίς να βρίζουν. Η λίστα θα μεγαλώνει με email σε μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Νομίζω ότι η λύση του κλειστού club (members only) είναι η πιο βιώσιμη και απλά πραγματοποιήσιμη.
    Άλλωστε ο καινούργιος blogger την υποστηρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα σε όλους,

    Αγαπητέ Γάτε μας,

    Οταν το θέμα του πόστ αφορά εθνικά θέματα, πολιτικές απόψεις, κονωνικές θέσεις και σύ Γάτε μου, είσαι σχεδόν ο ΜΟΝΟΣ επώνυμος και δημόσιο πρόσωπο, είναι επόμενο τα σχόλια να φτάνουν τα 600.
    Μέσα σ΄αυτά υπάρχουν οι διαφορετικές απόψεις, πιστεύω σεβαστές και από σένα και από πολλούς. Αλλά δεν μπορείς να αποφύγεις και τις βρισιές, τις ειρωνίες και τα τρολλ. Είναι τέτοιο το μπλογκ που αναπόφευκτα σε τέτοιου είδους ποστ θα εμφανίζονται.
    Πολλοί επίσης αρέσκονται σε σεντόνια κάνοντας ένα είδους επίδειξης των επιστημονικών τους γνώσεων και καταρτίσεων, αρεστά σε μερικούς, κουραστικά όμως,ίσως και δυσνόητα στους περισσότερους.
    Επίσης καταντά ένα είδος chatroom
    και forum. Αυτό πιστεύω πως ξεφεύγει από το νόημα του blogging.
    Αλλά και σύ κάνοντας ένα είδους γκάλοπ πριν την επάνοδο στο Doncat, είχες σχολιάσει αρνητικά τα φωτοποστ με τον μικρό αριθμό σχολίων, πάνω απο 200 ανα πόστ πάντως, αν δεν κάνω λάθος.
    Γνώμη μου λοιπόν είναι, πως σε ποστ με παρόμοια θέματα, αυτά που σε ενοχλούν και σε κουράζουν, πιστεύω πως δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθούν σε ένα ελεύθερο blog.

    Παραθέτω απόσπασμα από το σχόλιο μου, με κάποια στοιχεία που με κόπο συγκέντρωσα, στις 20 Μαρτίου, ώρα 10:08, στο πόστ "Φτάνει πιά", που αισίως ξεπέρασε τα 760 σχόλια.

    "Εκανα χθές την δουλειά του γνωστού στατιστικολόγου Μπροκόλι κάπως.
    Μεχρι τις 16.20 , είχαν γραφεί 431 σχόλια.
    Αν εξαιρέσουμε τα 43 δικαιολογημένα του οικοδεσπότη, ο οποίος απαντά σε πολλούς, εχουμε άλλους 8 σχολιαστές με 137 σχόλια.
    Δηλαδή σε σύνολο 431 σχολίων με 77 σχολιαστές οι 8 έκαναν μέσο όρο 17 σχολίων ο καθένας.
    Τώρα αν έτσι είναι ένα ποστ θα θελε κάποιος οχι να μη εργάζεται, αλλά να είναι καρφωμένος μπροστά στο PC, ολόκληρο το 24ωρο.
    Προς τι;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Kαλημέρα!

    Βρίσκω ότι ο Doncat είναι πολυτιμος και πρέπει να ζήσει.

    Δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο κάθε φορά και μια ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων από πολύ διαφορετικούς ανθρώπους.

    Βεβαίως, κι εδώ, όπως κι αλλού (εκτός blog), φαίνεται πολύ καθαρά ότι αρκετοί από εμάς δεν ξέρουμε ακόμη να συζητούμε χωρίς να προσβάλλουμε, να μειώνουμε, να κάνουμε τον έξυπνο.

    Επίσης, είναι φανερό ότι αρκετοί από εμάς δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι από την επίθεση ή την προσβολή για να υπάρξουμε, για να κάνουμε τους άλλους να ενδιαφερθούν για εμάς.

    Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι ένα blog μελών, όπου ο καθένας έχει δώσει τα στοιχεία του στον οικοδεσπότη (ώστε να μη νομίζει ότι η ανωνυμία του επιτρέπει να λέει ό,τι θέλει με το αζημίωτο).

    Μ' άλλα λόγια, μου αρέσει η πρόταση του οικοδεσπότη πριν από λίγα λεπτά κι ελπίζω να αξιοποιείται ενεργά απ'ολους εκείνους που απολαμβάνουν τον Doncat γιαυτό που είναι και αξίζει να συνεχίσει να είναι(σκέψη, φαντασία, ιδέες, μοίρασμα).

    Long live Foncat!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ακόμη δεν άρχισε μια συζήτηση και εμφανίστηκαν πάλι τα γνωστά "κρούσματα" βίας. Μερικοί άνθρωποι δεν μαθαίνουν με τίποτα! Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με το moderation και δεν το βρίσκω αντιδημοκρατικό. Δεν είναι όμως ψυχοφθόρο για εκείνον που το αναλαμβάνει, και συνάμα κουραστικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Doncat, βεβαίως, όχι Foncat!

    Το τυφλό σύστημα κάνει και λάθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Umm, on second thought, ναι, η λίστα φαίνεται να είναι καλή λύση. Έχει δουλέψει και στο παρελθόν με καλά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Yosemite Sam τα είπες όλα...
    Συμφωνώ 100%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Συνέχισε σε πείσμα τους κύριε Δήμου. Άλλωστε αυτό πράττεις από το 1953.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τελικα ειχε δικαιο αυτος που ειπε οτι δεν μπορει να υπαρξει διαλογος μεταξη
    διαφωνουντων,αλλα ουτε μεταξη ατομων που συμφωνουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Κύριε Δήμου,

    Υποθέτω ότι, ύστερα από τόσα χρόνια "ηλεκτρονικής μας γνωριμίας", γνωρίζετε σχετικά καλά την άποψη μου για σας.

    Κανονικά, και από διακριτικότητα, θα σας έστελνα αυτό το σχόλιό μου με e-mail.

    Θεωρώ όμως ότι, λόγω θέματος, μπορώ να το δημοσιεύσω στο blog σας.

    Η άποψη μου σχετικά με το "νόημα του blog": κ. Δήμου λυπάμαι που σας το λέω αλλά ματαιοπονείτε! Δυστυχώς απευθύνεστε σε Νεοέλληνες οι οποίοι δεν πρόκειται Π Ο Τ Ε να λειτουργήσουν με παιδεία, υπευθυνότητα, ωριμότητα και σεβασμό του συνομιλητή τους. Τους είναι άγνωστες έννοιες λέξεις όπως διάλογος και αποδοχή των απόψεων του συνομιλητή μας. Είναι άτομα αυτιστικά που αποκλείεται να αποδεχθούν "κανόνες του παιχνιδιού, γνωστούς εκ των προτέρων και όσο γίνεται σεβαστούς". Δυστυχώς πάσχουν από την ανίατη ασθένεια της “δυστυχίας του να είσαι Έλληνας”.

    Φιλικά


    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Άσχετα με το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με το Νίκο Δήμου, το blog αυτό είναι ένα ζωντανό κύτταρό έστω και αν μερικές φορές εκτρέπεται σε ακρότητες και λεκτικούς κανιβαλισμούς. Νομίζω ότι το δίλημμα μπορείτε μόνο εσείς να το απαντήσετε κ. Δήμου. Αν συνεχίζει να σας εκφράζει και αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σας, τότε κατηγορηματικά να το συνεχίσετε. Και ας ελπίσουμε ότι ο "θαμώνες αυτού του ιδιότυπου συνεχούς διαλόγου θα σεβαστούν την προϋπόθεση που ο ίδιος, απ' ότι κατάλαβα, θέτετε. Να επιδείξουν οι συνομιλητές αυτοσυγκράτηση και ήθος.

    Υστερόγραφο και πιό σημαντικό: Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλοί (πιθανότατα η συντριπτική πλειονότητα) που διαβάζουν τα posts χωρίς να φωνασκούν στο πεδίο των comments.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Δεν μπορεί το σύνολο μιας (μικρής έστω) κοινωνίας να χαρακτηριστεί από 5-6 ταραξίες. Πόσο μάλλον να υποκύψει σ' αυτούς!
    Αλίμονο την ώρα που θα γίνει κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καταλαβαιω ΝΔ οτι εχετε κουραστει και σας στενοχωρει αυτη η κατασταση...

    Ομως ενας οργανισμος αποβαλλει μονος του τα ξενα στοιχεια ,,,ετσι και το Blog ( που ειμαστε ολοι εμεις ) θα πρεπει με τη σταση μας απεναντι σε αυτα τα ατομα να τα αποβαλλουμε και να τα βαλουμε στο περιθωριο,,,

    Αλλα με στη σταση μας...οχι με αστυνομευση...

    Δεν μου παει στο μυαλο ο ΝΔ να εχει κλειστο club...Eιναι αντιφαση....

    Εξαλλου δεν νομιζω οτι κανενας παιρνει στα σοβαρα κακεντρεχεις και αγενεις ανθρωπους...

    Δυστυχως βεβαια καποιες φορες καταφερνουν και χαλανε το κλιμα...

    Δεν ξερω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. takis vasilopoulos said...
    Δεν μου παει στο μυαλο ο ΝΔ να εχει κλειστο club...Eιναι αντιφαση....

    -----

    Μα δεν μιλάμε για κλειστό club φίλε Τάκη.

    Όποιοσδήποτε θα έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει, μέχρι να υπερβεί (κατά συρροή) τα όρια του κόσμιου διαλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Τα ορια του κοσμιου διαλογου ελαχιστοι εως κανενας σχεδον δεν τα ξεπερνα απο τους διαφωνουντες.
    Ειναι οι "υπερασπιστες" που ξεπερνουν τα ορια και πολλες φορες προβοκαρουν ασχημα τις οποιες αποψεις.
    Παρτε για παραδειγμα τον svensken, καλη του ωρα οπου και ναναι. Υποτιμα ολους τους "Ελληνες" γενικως και αοριστως. Εδω βεβαια δε θα ξεσηκωθει ο κ. Δημου να μιλησει για ρατσισμο και προκαταληψη. Οχι βεβαια. Ας ελεγε ομως ο svensken ή ο dimitrizzzz πχ

    --Δυστυχώς απευθύνεστε σε Νεο-yyy οι οποίοι δεν πρόκειται Π Ο Τ Ε να λειτουργήσουν με παιδεία, υπευθυνότητα, ωριμότητα και σεβασμό του συνομιλητή τους. Τους είναι άγνωστες έννοιες λέξεις όπως διάλογος και αποδοχή των απόψεων του συνομιλητή μας. Είναι άτομα αυτιστικά που αποκλείεται να αποδεχθούν "κανόνες του παιχνιδιού, γνωστούς εκ των προτέρων και όσο γίνεται σεβαστούς". Δυστυχώς πάσχουν από την ανίατη ασθένεια της “δυστυχίας του να είσαι yyy”.--

    και αντικαταστήστε το yyy με εβραίους, τσιγγάνους, μετανάστες κλπ κλπ. Εκεί να δεις με τι θέρμη θα απαντούσε ο ΝΔ και τι θα έσερνε στον συνομιλητή του. Να δείτε μετά ποιος είναι αυτός που χαρακτηρίζει και χυδαιολογεί.

    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ζήτω!!!

    Είχα πρωτοπροτείνει την λύση του "κλειστού club" από πέρυσι το καλοκαίρι (τότε που έκλεισε το παλιό μπλογκ).

    Χαίρομαι που ο γάτος την σκέφτεται!

    Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται με email ή και δημόσια με την αποστολή ενός post σε ένα δετευρεύων blog. Εκεί μάλιστα θα μπορούν να δίνονται και "δειγματα γραφής" για τα υποψήφια μέλη.

    Αμήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Πάντως προσωπικά, όταν βλέπω καυγάδες άνευ ουσίας, εντοπίζω ποιοί είναι αυτοί που στήσαν τον καυγά και στη συνέχεια προσπερνάω τα σχόλιά τους μέχρι να βρω τους επόμενους.

    Από την άλλη βέβαια, δεν είναι κι ό,τι πιο ευχάριστο να σε βρίζουν πατόκορφα συνέχεια. Δηλαδή, σε ποιόν οφείλεις την εκχώρηση ενός τέτοιου δικαιώματος, και γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλημέρα κ. Δήμου,

    διαφωνώ με τους προλαλήσαντες και πιστεύω ότι το "blog" πρέπει να κλείσει, και να ανοίξετε ένα blog.

    Ο λόγος είναι απλός: Η χρήση που προσπαθείτε να κάνετε / κάνουμε / κάνουν υπερβαίνει το μέσο.

    Το πρόβλημα δεν είναι δικό σας / μας / τους, είναι παγκόσμιο. Παλεύουν πολλοί bloggers με αυτό.

    Τα blogs δεν φτιάχτηκαν για "διάλογο", εννοώντας διαδραστική επικοινωνία σχεδόν πραγματικού χρόνου επί του εκάστοτε ποστ. Δεν είναι χώρος συζήτησης τα blogs, είναι χώρος προσωπικής έκφρασης του ιδιοκτήτη. Είναι ημερολόγια. Και μερικά, νυχτολόγια. Τα πιθανά παρεπόμενα σχόλια σε κάθε ποστ, είτε διασαφηνίζουν αυτή την έκφραση, είτε είναι spam. Είναι "σκανδαλιστικός" ο πειρασμός του διαλόγου, αλλά ο διάλογος είναι ανέφικτος. "Δεν προβλέπεται". Αν υπάρχει κάποιος "διάλογος", παγκοσμίως, αυτός είναι ουσιαστικά μεταξύ blogs και όχι μεταξύ σχολιαστών ή/και οικοδεσπότη.

    Εχω διαβάσει τα περισσότερα ποστ σας σε αυτό και σε προηγούμενα blogs. Είχατε (κατά την κρίση μου) καλά, πολύ καλά, εξαιρετικά, αριστουργηματικά και (λίγα) κακά ποστ.

    Στα κακά ποστ, δεν βάζω αυτά στα οποία διαφώνησα με το περιεχόμενο, αλλά αυτά που "βίαζαν" το μέσο. Ενα τέτοιο ήταν και το "Ειρήνη υμίν" που ξαναέφερε το πρόβλημα στο προσκήνιο. Ποστ το οποίο καταλήγει ρητά ή υπόρρητα στο "Ποιά η γνώμη σας;" δεν έχει θέση σε blog. Υπάρχουν άλλα μέσα.

    Είναι (κατακτημένο) δικαίωμά σας να γράφετε blogs με τον τρόπο που νομίζετε και επίσης δικαίωμά σας (εκ της ανθρώπινης ιδιότητας - να μια ιδιότητα που σπανίως σας αποδίδουν εδώ μέσα!) να έχετε και κακές στιγμές.

    Παρακαλώ, συνεχίστε. Το πώς, θα το βρείτε.

    Traum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Κάποτε πρίν από πολλά χρόνια είχα διαφωνήσει κάθετα με κάποιο
    Άρθρο σου στους 4 τροχούς.Κάθησα λοιπόν τότε και σου έγραψα μια
    Δυναμική επιστολή στα όρια της αποδοχής. Δεν μου απάντησες τότε
    Και καλά έκανες μιας και θα έχανες τα λόγια και τον χρόνο σου.
    Το κείμενο σου όμως μου είχε μεινει στο μυαλό και σκέφθηκα να
    Μην είμαι τόσο δογματικός αν πρώτα δεν διαβάσω αρκετά αλλά
    Κυρίως να εμβαθύνω . Τελικά αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι
    Εσύ είχες δίκαιο και εγω άδικο.

    Το παραπάνω το γράφω για να σου πώ Κύριε Νίκο ότι δυστυχώς σε ένα
    Ένα ανοιχτό blog δεν είναι εύκολο να αποφύγεις δυσμενή ή ακόμα
    Και υβριστικά σχόλια αργά όμως ή γρήγορα θα κατασταλάξει
    ο πανικός και η φασαρία αρκεί να υπάρξει υπομονή και
    χιούμορ .

    Χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλημέρα σας.
    Πιστεύω ότι πρέπει ο καθένας μας να ασκηθεί στην αυτοπειθαρχία και στον αυτοπεριορισμό.
    Να μάθει να γράφει μικρά και περιεκτικά σχόλια και να συμπεριφέρεται κόσμια ακόμα και σε εκείνους που τον εκνευρίζουν.
    Το κλειστό club με βρίσκει αντίθετη. Αλλά ανα εσείς ως οικοδεσπότης το επιθυμείτε, είναι δικαιωμα σας.
    Να προσθέσω μόνο ότι ανάμεσα στα άλλα και το blog σας με μύησε στον κόσμο του ενεργού διαδικτύου.

    Με εκτίμηση

    Μάρω Κακαβέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πάντως από όλα τα αρνητικά-αντιπολιτευτικά σχόλια που διάβασα μέχρι τώρα, μόνο ένα, του dimitrizzzz, έχει έναν χυδαίο χαρακτηρισμό.
    Όλα τα άλλα πιστεύω πως ανοίγουν πολύ σωστά τη συζήτηση και είναι και τεκμηριωμένα και ευπρεπή.
    Σα κυνήγι μαγισσών ή φαντασμάτων μου φαίνεται εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ο σκοπός ορισμένων δεν είναι να διαφωνήσουν με το Δήμου, θέλουν να "τη πουν" στο Δήμου. Και τον Σωκράτη να είχαν απέναντί τους, πάλι το ίδιο θα έπρατταν. Το θεωρούν μαγκιά. Οι κόσμιοι ή όσοι συμφωνούν με τις απόψεις του είναι γι'αυτούς κόλακες και υποτελείς.

    Ας τους αφήσουμε στη γραφικότητά τους. Η κακία παλεύεται, η αγένεια κουβαλιέται για μια ζωή. Είναι η ανίατη κακία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Κύριε Δήμου...
    Σας γράφω για δεύτερη φορά και δυστυχώς χρειάζεται μάλλον να προσδιορίσουμε τα αυτονόητα.
    Καταρχήν σύμφωνα με τη δική μου άποψη το blog σαν μέσο διαδραστικής επικοινωνίας, σε μια άκρως ανταγωνιστική, καταναλωτική και απρόσωπη εποχή που οι άνθρωποι κλείνονται μάλλον στο καβούκι τους, παραμένει ένα πολύτιμο μέσο ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας ανθρώπων που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Όμως, η γραμμή που χωρίζει τη δημοκρατία από την οχλοκρατία είναι όπως γνωρίζεται λεπτή και κόκκινη. Σίγουρα τα περισσότερα σχόλια στον ιστοχώρο σας όχι μόνο δεν έχουν σχέση με το αρχικό θέμα προς συζήτηση αλλά υποτιμούν το νοητικό και αισθητικό επίπεδο του διαλόγου. Σε αυτό όμως θα έπρεπε ίσως να αναγνωρίσετε και τη δική σας ευθύνη από τη στιγμή που αποφασίζεται να κάνετε χρήση του ιδιαίτερα γνωστού ονόματός σας. Σκέφτεστε λέτε να δημιουργήσετε ένα κλειστό club μελών. Ίσως αυτό είναι μια λύση, αλλά θα χάσετε ταυτόχρονα το αυθόρμητο της συμμετοχής και ενδεχομένως σοβαρές απόψεις, επισημάνσεις μη μελών, που δεν επιθυμούν να εμπλακούν στη διαδικασία έγκρισης νέου μέλους.
    Σε κάθε περίπτωση, θα επιθυμούσα να παραμείνετε ενεργός και για τον επιπρόσθετο συναισθηματικό λόγο ότι παίξατε ενεργό ρόλο στη διάδοση της κουλτούρας του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @svensken
    Δυστυχώς η διαπίστωσή σας είναι απόλυτα εύστοχη. Όντως, μια σημαντική μερίδα νεοελλήνων «δεν πρόκειται [ποτέ] να λειτουργήσουν με παιδεία, υπευθυνότητα, ωριμότητα και σεβασμό [προς τον] συνομιλητή τους».

    Επιτρέψτε μου όμως να πω, ότι ευτυχώς η μερίδα αυτή δεν αποτελεί τον κανόνα. Βέβαια, ακούγεται και φωνάζει περισσότερο στα τηλεοπτικά παράθυρα και ειδικά στο διαδίκτυο, όπου εκμεταλεύεται εώς κατάχρησης την επίπεδη ιεραρχία που προσφέρει το web.

    Υπάρχει όμως από πίσω μια μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία με αγωγή, παιδεία και ευπρέπεια, που συνήθως επιλέγει την διακριτική απουσία. Και αυτή η πλειοψηφία είναι που αποτελεί τον κύριο κορμό των αναγνωστών του κ. Δήμου.

    Συνεπώς, είμαι υπέρ του αποκλεισμού των αυτιστικών χουλιγκάνων από το doncat, με όποιο τρόπο επιλέξει ο οικοδεσπότης μας. Είτε με τη μορφή:

    α) black-listing, δηλαδή πρόσβαση σε όλους εκτός αυτών που βρίσκονται στη μαύρη λίστα, είτε

    β) gray-listing, δηλαδή εξ-ορισμού προσωρινός αποκλεισμός όλων, εώς ότου ολοκληρωθεί κάποια διαπίστευση, είτε

    γ) white-listing, δηλαδή αποκλεισμός όλων και πρόσβαση μόνο σε όσους βρίσκονται στην άσπρη λίστα (αυτό δηλαδή στο οποίο κλίνει προς το παρόν ο κ. Δήμου).

    Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε καλεσμένοι εδώ.

    Εσείς κ. Δήμου θα καθορίσετε ποιός θα μπαίνει στο σπίτι σας και ποιος όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Το διακύβευμα είναι ασφαλώς αν θα συνεχίσει να υπάρχει αυτό το μπλογκ. Υπάρχει λόγος;

    Πολλοί (και εγώ ανάμεσά τους) έμαθα το μπλόγκινγκ από αυτό. Άρα το Doncat είναι διαφήμιση για τη νέα δομή του διαλόγου, που τόσο χρειάζεται η χώρα αυτή.

    Για μένα η καθημερινή σχεδόν ανάγνωση και σχολίων, όπως και η προσπάθεια μου να ταξινομήσω τις σκέψεις μου και να αρθρώσω λόγο, αποτέλεσε ένα ιδιότυπο και πολύ ενδιαφέρον Πανεπιστημιακό εξάμηνο.

    Δεν τίθεται θέμα. Το χρειαζόμαστε αυτό το μπλογκ.

    Υπάρχει βέβαια και κάτι ακόμα. Η υστεροφημία του μπλογκ (να μείνει ως κύτταρο διαλόγου και όχι ως κύτταρο ύβρεων) και του μπλογκοδεσπότη.

    Η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να βρει το μπλογκ χορηγούς (είναι τόσοι πολλοί οι αναγνώστες που δε θα έχει πρόβλημα) και να αρχίσει να λειτουργεί με επαγγελματίες όχι απαραίτητα των απόψεων, αλλά του ήθους. Υπό την καθοδήγηση ασφαλώς του ΝΔ.

    Οι απόψεις του μπλογκοδεσπότη ίσως να δικαιωθούν σε κάποια χρόνια, ίσως ποτέ. Η απόφασή του όμως για άμεσο και ανοιχτό διάλογο, έχει ήδη δικαιωθεί και πρέπει οπωσδήποτε να την ενδυναμώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Γάτε , μην αφήσεις μερικούς ρομαντικούς να σου αλλάξουν την γνώμη για το blog-με-μέλη!
    Στις ίδιες ανεδαφικές νεφέλες ταξιδεύανε και πέρυσι και είδες πως σε παρασύρανε!(Αλλά τις νύχτες δεν ξενυχτάνε αυτοί, ΕΣΥ ξενυχτάς με τα μοντερέσια σου)

    Προτείνο το νέο σου σύνθημα να είναι :

    "ΤΟ BLOG-ΜΕ-ΜΕΛΗ ΕΙΝΑΙ BLOG ΜΕ ΜΕΛΙ!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Συμφωνώ κι εγώ στην διμιουργία Blog με λίστα σχολιαστών.
    Θα έχει πλάκα να διαβάζω ένα μέρος όπου διάφοροι πικραμένοι παπαγαλίζουν
    ττα αρνητικά των Ελλήνων, ή γράφουν βαθυστόχαστες αλήθειες όπως
    "γιατί μπαμπά δεν καταργούμε τα όπλα"
    ειδικά όταν δεν θα έχω την δυνατότητα να τα σχολιάζω πιστεύω οτι το γέλιο θα είναι μεγαλύτερο καθώς δεν θα αποφορτίζεται η γελοιότητα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Διαβάζω, καταγράφω, σημειώνω. Κι εμένα δεν μου αρέσει η ιδέα του κλειστού club. Η δύναμη αυτού του blog ήταν ο πληθωρισμός και η πολυφωνία του.

    Η ιδέα της πλήρους κατάργησης των σχολίων με απωθεί - διότι το νόημα του blog είναι να χαίρεσαι τις άμεσες αντιδράσεις (άσε που θα πνιγώ στα email).

    To να αποφεύγω τα καυτά θέματα είναι αυτοευνουχισμός - να μιλάμε μόνο για την άνοιξη στα Κιούρκα; Άλλωστε το δοκιμάσαμε στο φωτογραφικό και δεν άρεσε (όχι δεν το σταμάτησα επειδή είχε λίγα σχόλια - είχε αρκετά - αλλά επειδή πολλοί ζήτησαν επιστροφή στο θεματικό blog).

    Σίγουρα απόψεις όπως του svensken είναι υπερβολικές και αυτό αποδεικνύεται από την πλειοψηφία των bloggers που συνδιαλέγονται φιλικά και ευγενικά.

    Εκεί είναι και το πρόβλημα. Το κλίμα το χαλάνε λίγοι - αλλά αυτοί οι λίγοι μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικοί (ιδιαίτερα όταν βομβαρδίζουν με σχόλια) που αρκούν για να διώξουν τους άλλους.

    Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει το αντίθετο του members only: δηλαδή ένα blog όπου θα σχολιάζουν όλοι, πλην μερικών που θα τρώνε πόρτα. Και τεχνικά δεν γίνεται γιατί μπορούν αυτοί να αλλάζουν nick ακόμα και διεύθυνση.

    Λοιπόν...

    Το συμπέρασμα στο τέλος της συζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Blog με μέλη
    να γίνουμε αγέλη
    ο βοσκός με το μουστάκι
    που γράφει σαν παιδάκι
    λέει στον κόσμο τον κακό
    να τον φωνάζουν αρχηγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @svensken @apostolos @pensierix

    αν έχετε χρόνο και όρεξη ξαναδιαβάστε στα γρήγορα όλα τα comments από τν αρχή, δεν είναι πολλά, καμιά 60αρια. Πείτε μου που βρείσκετε στοιχεία που να δικαιολογούν τις απόψεις σας.
    Ένας μόνο χρήστης έχει αναφερθεί υποτιμητικά και με χυδαίο τρόπο.
    Οι υπόλοιποι είτε συμπαραστέκονται στον κ. Δήμου είτε τονίζουν κάποια αυτονόητα σχετικά με το blogging.
    Είναι χυδαίος ο username? Μήπως ο κ2825? Ή μήπως ο trauma?
    Σας παρακαλώ, διαβάστε πρώτα τι λένε τα σχόλια πριν σχολιάσετε.
    Επίσης σίγουρα ο κ. Δήμου έχει κάθε δικαίωμα να δώσει στο blog του ότι μορφή επιθυμεί, όμως όπως πολύ σωστά σχολιάζει ο dimitrizzzzz (αναλαμπή?) τι προσπαθεί να κάνει τώρα? Δημοψήφισμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Nikos Dimou said...
    "Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει το αντίθετο του members only: δηλαδή ένα blog όπου θα σχολιάζουν όλοι, πλην μερικών που θα τρώνε πόρτα. Και τεχνικά δεν γίνεται γιατί μπορούν αυτοί να αλλάζουν nick ακόμα και διεύθυνση."

    E, τώρα!
    Άμα μπαίνει ο άλλος στη διαδικασία να δημιουργεί Blogger account για να γράψει δυο τρία σχόλια στο Doncat, μέχρι να "φάει πόρτα"...
    Ε, τότε τί να πω; Χαλάλι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Χρόνια βολτάρω σε διάφορα φόρουμς και έχω βγάλει πιά (αμετάκλητα) τα συμπεράσματά μου.
    Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να λειτουργήσει δημόσιος διάλογος ανοικτός.
    Μόλις τα πράγματα πάνε να στρώσουν, πάντα ,κάποιοι εμφανίζονται κι αναποδογυρίζουν την καρδάρα με το γάλα.
    Είναι οι "επιδειξίες" του Ιντερνέτ...
    Είναι κάτι πάνω από τη θέλησή τους.
    Δεν ελέγχεται...
    Γι αυτό μη ματαιοπονείτε.
    Κλειστό club.ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. pepe said...
    @svensken @apostolos @pensierix αν έχετε χρόνο και όρεξη ξαναδιαβάστε στα γρήγορα όλα τα comments από τν αρχή

    ---------------------------

    Με δεν αναφέρονται στα σχόλια αυτού του ποστ!

    Όχι δεν κάνω δημοψήφισμα. Προσπαθώ να ακούσω απόψεις από τους σχολιαστές και αναγνώστες, γιατί τους θεωρώ κομμάτι του blog. Επίσης αν θέλετε προσπαθώ να θέσω μερικούς ενώπιον των ευθυνών τους.

    Από το πρωί, εκτός από τα σχόλια, έχω πάρει και πάνω από 20 email που λένε το ίδιο: έχουμε πάψει να διαβάζουμε τα σχόλια - από καιρό διαβάζουμε μόνο το ποστ.

    Είναι όμως τρόπος αυτός - οι σχολιαστές να σαμποτάρουν τον εαυτό τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Berlin Calling

    Lieber Niko,

    wenn Du Deine Kräfte und Energien konzentriert einsetzen kannst, dann mache weiter (Minimax-Strategie: Minimaler Einsatz, maximales Ergebnis). Deine Arbeit (und die der Mitwirkenden) ist äußerst wertvoll.

    Vermutlich hat sich ein burnout wieder bei Dir eingestellt, was ich persönlich früher erwartet habe.
    Wieso wunderst Du Dich, dass auf den Titel "Frieden" kriegerische auseinandersetzungen sich einstellen? Es ist die andere Seite der Münze.

    Einen Stopp dieses blogs würden sehr viele Auslansgriechen bedauern-und nicht nur diese.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Αυτό που έγραψα πριν επιβεβαιώνεται κι από τις στατιστικές. Ενώ ο αριθμός των επισκεπτών συνεχώς ανεβαίνει, ο χρόνος παραμονής τους μειώνεται (και τα page views). Που σημαίνει ότι δεν διαβάζουν τα σχόλια.

    Σχολιαστές θέλετε να μην σας διαβάζουν; Συνεχίστε να γράφετε πολλά, τεράστια και επιθετικά σχόλια.

    Ήδη το έχετε πετύχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Κ στον τελευταίο χαμό με το Ολοκαύτωμα, το είχα πει, είναι ενδιαφέρον να κοντραριζόμαστε με ένα μυαλό σαν του ΝΔ αλλά να μην του βγάζουμε κ το λάδι!

    Καταλαβαίνω πόσο κουραστικό πρέπει να είναι για σας. Σα να σας στήνουμε στον τοίχο κ να μην ξέρετε κ το λόγο.

    Αποφασίστε ότι σας κάνει πιο ήρεμο κ σας ευχαριστεί. Κ αν σας πούνε ότι είναι ενάντια στον ανοιχτό διάλογο, δε νομίζω ούτε ότι έχουν δίκιο, ούτε ότι πρέπει να λαμβάνετε τη γνώμη όλων σοβαρά. Εμείς οι υπόλοιποι γιατί κόβουμε όποιον σχολιαστή δεν μας αρέσει κ εσείς δεν έχετε το δικαίωμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Τότε δεν μένει παρά να δημιουργηθεί κλειστό blog, ή white list όπως είπε ο απόστολος.
    Πιστεύω πως όποιος θέλει να σχολιάσει αρνητικά κάποιο κείμενό σας μπορεί να το κάνει στο δικό του blog.
    Αιτήσεις διαπίστευσεις με δείγματα γραφής σε σας θα αποστέλουμε ή σε κάποια επιτροπή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Τα κείμενα του Δήμου τελικά είναι δύο κατηγοριών:

    1) Όλοι οι Έλληνες είναι _εισάγετε κάτι αρνητικό εδώ_

    2) Γιατί μπαμπά οι άνθρωποι δεν είναι όλοι αγαπημενοι;

    --
    Ξέχασα την πιο συχνή κατηγορία ρε γαμώτο (<-- βρισιά βρισιά ιου ιου, βρισιά).
    3) Κολακεψτε με ή φεύγω με διάφορες τεχνοτροπίες.
    Μέχρι τώρα έχουμε δει αλλαγές blog, moderation με παράπονο, κλείσιμο των σχολίων. Σήμερα βλέπουμε και το δημοψηφισμα-τικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Πραγματικά δεν ξέρω αν δικαιούμαι να έχω άποψη για το blog, αφού σας παρακολουθώ εδώ και έξι μήνες και μόλις πριν από δύο πήρα απόφαση να γράψω.
    Μην απογοητεύεστε. "Αυτή είναι η Ελλάδα" που έλεγε κάποιος. Έτσι εννοεί το διάλογο. Απλώς, επειδή χθες σας εκμυστηρεύθηκα ότι αποφάσισα "πρόωρη έξοδο", έχω καταλήξει ότι ο καταλληλότερος τρόπος να επιστρέψει το ιστολόγιο στην αρχική του αποστολή, είναι να απαλλαγεί από το άγχος των "μετρήσεων" εισόδου. Τετριμμένα θέματα όπως ο Χριστόδουλος, τα Ίμια, ο Πολύδωρας, το Ολοκαύτωμα θα φέρουν σχόλια αλλά θα απομακρύνουν εκείνους που απεχθάνονται τις συζητήσεις καφενείου με κασκόλ "Ολυμπιακού Παναθηναίκού" και αναζητούν θέματα που δεν συζητούνται στα τηλεοπτικά παράθυρα.

    ΥΓ Συγγνώμη αλλά δεν είχα το χρόνο να είμαι πιο σύντομος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Πάντως ο πιο μισητός ηθοποιός για τον Δήμου πρέπει να είναι ο Αλ Μπάντυ! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ίσως θα ήταν καλύτερα κύριε Δήμου να μιλάτε για τη ζωή σας από το να προσπαθείτε να λύσετε τα προβλήματα του σύμπαντος. Η επικοινωνία εδώ μέσα είναι a priory προβληματική. Εδώ ο mickey για τον οποίο υποτίθεται πως είστε εμβληματική φυσιογνωμία κάθε τρεις και λίγο αρπάζετε με κάτι που λέτε.

    Προσωπικά περισσότερο μου άρεσε η εκδοχή με τις φωτογραφίες και το περιορισμένο κείμενο. Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο σας έχει πιάσει σχολιολαγνεία. Το κόψατε με τη δικαιολογία πως δεν τραβάει. Επομένως τι κλαίγεστε, τα θέλατε και τα πάθατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο σας έχει πιάσει σχολιολαγνεία.
    ----
    Πως τολμάς να το λές αυτό για τον κ. Δήμου;
    Μήπως είσαι αντι-σημίτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Απορία:
    Αγαπητέ DimitrizZzZz, αφού δεν γουστάρεις αυτά που γράφει ο Νίκος Δήμου, γιατί ασχολείσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Κατά τη γνώμη μου οι σελίδες του blogger δεν προσφέρονται για συζητήσεις με 300+ σχόλια. Με πολλούς σχολιαστές, ανταπαντήσεις και ζωντανό διάλογο. Θα ήταν καλύτερο ένα σύστημα σαν αυτό του slashdot. Με threading στις απαντήσεις και αυτόματο σύστημα moderation απο τους χρήστες. Οι χρήστες βαθμολογούν τα μηνύματα κι αυτά με χαμηλό σκορ δεν εμφανίζονται στη default σελίδα. Επίσης οι χρήστες που γράφουν μηνύματα με υψηλή βαθμολογία επιβραβεύονται με έξτρα πόντους (θετικούς ή αρνητικούς) για να βαθμολογήσουν άλλα μηνύματα. Στο slashdot μπορώ να πω ότι το σύστημα λειτουργεί και συνήθως τα σχόλια είναι πιο ενδιαφέροντα από την αρχική είδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Αγαπημένε μου κ. Νίκο Δήμου,

    Σας έγραψα χθες ένα σχόλιο (27.Μαρ. 01:58 πμ), στο οποίο σας παρακαλούσα να ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ αυτό που έχετε ξεκινήσει, γιατί καταλαβαίνω, κρίνοτας και από τον εαυτό μου, την θετική επίδραση που έχει σε όλους εμάς που συμμετέχουμε, είτε σχολιάζοντας είτε διαβάζοντας μονάχα, στην διαμόρφωση των ιδεών μας.

    Το σχόλιο του antvol, κατά την άποψή μου, είναι εκτός πραγματικότητας, δεν μπορεί να συμβεί ούτε στην καλύτερη οικογένεια, ούτε πολλές φορές στον ίδιο μας τον εαυτό (πόσες φορές αυτολογοκρίνουμε την σκέψη μας, και θυμώνουμε μ'αυτήν).

    'Εχω την εντύπωση ότι άλλο θα'θελε να πει, ο φίλος antvol, και άλλο είπε.

    Η ουσία της προσφοράς σας βρίσκεται σ'αυτό ακριβώς που κάνετε σήμερα.

    Χωρίς λογοκρισία, χωρίς περικοπές, με απόλυτη ελευθερία λόγου.

    Συμφωνώ με τον Κ2825 όταν λέει ότι:
    "Για μένα, ως αναγνώστη, η δύναμη του doncat είναι η ποικιλομορφία του. Οι εμμονές όλων εμάς (μην μου πείτε ότι ΕΣΕΙΣ δεν έχετε ...), τα υπερβολικά σχόλια, ακόμα και τα συχνά αγενή αλλά φορές νόστιμα σχόλια του zzzz είναι όψεις μιας πολύ ενδιαφέρουσας πραγματικότητας"

    Είναι πιο δύσκολη και κοπιαστική δουλειά για σας η ελεύθερη και άμεση πρόσβαση απ'όλους, αλλά είναι και αυτό που αξιώνει ιδιαίτερα το blog σας.

    Και βέβαια, ακόμη και όταν γίνεται "τηλεοπτικό παράθυρο", διαφέρει ουσιωδώς απ'αυτό, γιατί, εκτός από βρισιές, εδώ ακούγονται και σκέψεις πρωτότυπες και ανατρεπτικές, ακούγονται τα σχόλια και οι σκέψεις οι δικές σας, της paragrafos, του κ.Δημητρά, του κ. Αφεβαντή, του Chris, του Dotor, της πανάσχημης, του Indub και τόσων άλλων, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα τηλεοπτικά ράθυρα.

    Καταληκτικά λοιπόν, προτείνω την διατήρηση του blog τη σημερινή του μορφή, που αποτελεί άλλωστε και την ιδιαίτερη δύναμή του.
    Εναλλακτικά, προτείνω το κλείσιμο των σχολίων, και την συγγραφή μόνον δικό σας post (like pitsirikos).

    Προτιμώ, στην περίπτωση που η παρούσα κατάσταση σας κουράζει, το κλείσιμο όλων των σχολιαστών, παρά την επικύνδυνη για μένα επιλογή-διαλογή τους.

    Και η paragrafos γράφει ανώνυμα. Φανταστήτε να την είχατε αποκλείσει λόγω ανωνυμίας...

    Γεράσιμος Τσουρούφλης
    gerasimos74@btinternet.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Απο το διαδίκτυο, ως βασική πηγή πληροφόρησης, "τρώω ψωμί" χρόνια.

    Παρακολουθούσα τα blogs ως πάρεργο στις πολύωρες αναζητήσεις μου στο διαδίκτυο. Για ξεκούραση.
    (τι αδρεναλίνη κι αυτή, να αναζητάς για εβδομάδες μια "δύσκολη" πληροφορία και να την εντοπίζεις τελικά στην πιο σκοτεινή γωνία του κυβερνοχώρου!)

    Τα blogs του κ. Δήμου, όπως έγραψε και νωρίτερα άλλος συν-επισκέπτης, γρήγορα απέκτησαν κομβικό ρόλο στην λίστα των favorites.

    Εκτός απο τα κείμενα του δημιουργού, τα οποία πρώτα εκτιμώ για την ποιότητα της γραφής εδώ και δεκαετίες, και την αφύπνηση της σκέψης που αυτά προκαλούν, απολάμβανα και τα σχόλια.

    Η διαδικτυακή μου ταυτότητα και παιδεία καθορίζουν και τους κανόνες που τηρώ πρώτα ο ίδιος:

    Το blog είναι προσωπικός χώρος. Κάποιες φορές δέχεσαι επισκέψεις σπίτι σου και άλλες όχι. Άλλες φορές έχεις όρεξη -για επισκέψεις- και άλλες όχι.

    Όμως αγενείς και άγνωστους επισκέπτες σπίτι του δύσκολα δέχεται κανείς.

    Δεν νομίζω πάντως πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα σχόλια. Πολλές φορές οι τσακωμοί έχουν ενδιαφέρον και ζωντάνια. (Και ναι ο dimitrizzzz συχνά έχει πλάκα!)

    Το doncat εκτιμώ πως έχει ξεπεράσει τα όρια του απλού blog και συμφωνώ πως αποτελεί βήμα για διάλογο με εντελώς νέα χαρακτηριστικά.

    Αγαπητέ κ. Δήμου :

    "Όπως στρώσατε θα ήθελα να κοιμηθείτε"!

    Με υπομονή, κι αν οι επισκέπτες δεν αυτπροσδιορίζονται ως τέτοιοι, με την ποιότητα που περιέχει αυτή η ιδιότητα, τότε, ναι στο ...clubing!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Προσωπικά δεν προλαβαίνω να διαβάσω 400+ σχόλια και για να πω την αλήθεια τα σεντόνια-διατριβές τα βαριέμαι.

    Δεν συμφωνώ όμως και με τις λίστες για προφανείς λόγους.

    Μπορεί ο blogger να ρυθμιστεί ώστε να μην δέχεται σχόλια μεγαλύτερα των 200-300 λέξεων για παράδειγμα. Οποιος θέλει περισσότερο χώρο ας μας παραπέμπει στο δικό του μπλόγκ που εκεί θα μπορεί να αναλύει τις απόψεις του όσο θέλει. Ετσι εκτροπές από το θέμα θα πηγαίνουν στα άλλα μπλόγκ.

    θέμα σε ανώνυμα vs επώνυμα σχόλια δεν τίθεται καθώς δεν μπορεί να πιστοποιηθεί η επωνυμία.

    Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το μπλόγκ είναι του doncat και ότι εμείς εδώ είμαστε καλοδεχούμενοι επισκέπτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Από ο,τι κατάλαβα μόνο εγώ είμαι το πρόβλημα.
    Αν μου δίνετε 100 ευρο τον μήνα ο καθένας δέχομαι να μην γράφω τόσο συχνά!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. τα κλειστα κλαμπ εχουν τα καλα τους, περισσοτερη εμπιστοσυνη, προπετασμα ευγενειας και εξού φιλικοτερο περιβαλλον

    αλλωστε, ηδη υπαρχουν ανεπίσημα "κλειστα κλαμπ" αναμεσα στους σχολιαστες αλλα και σε ολη την ελληνικη μπλογκοσφαιρα

    τελευταια ποστ πραγματι εκλειπουν γνωστοι εως πασιγνωστοι σχολιαστες, τι συνεβη άραγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Πάντως για να έχουμε μια αίσθηση μέτρου (και όπως ήδη έχει επισημανθεί), οι κόντρες που συμβαίνουν εντός doncat είναι απόρροια της φύσης του μέσου και εγγενές χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ηλεκτρονικού ομίλου συζητήσεων (από τις BBS του Fidonet μέχρι τις super dooper εφαρμογές πολυμέσων). Συνεπώς: Take it or leave it …

    Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα ξεκατινιαστικών flame-wars με αντικείμενο την πληροφορική (άρα θεωρητικά μεταξύ ανθρώπων εξοικειωμένων με τις ιδιαιτερότητες του μέσου), στα οποία είχαν εμπλακεί προσωπικότητες με εξαιρετική επιστημονική συνεισφορά στον τομέα (Tanenbaum, Knuth κ.α.).

    Το κλειστό club που σκέφτεται ο ΝΔ πιστεύω ότι θα είναι, για όσους συμμετάσχουν, μια ικανοποιητική quick & dirty προσέγγιση. Παρόλαυτα, ως k2825, δεν πρόκειται να αποπειραθώ να συμμετάσχω σε αυτή την εκδοχή του doncat καθ οιονδήποτε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. ... against stupidity the gods themselves contend in vain ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Πως ειναι δυνατον να γράφουμε επώνυμα Τάκη όταν στην Ελλάδα οι περισσοτεροι δεν μου μιλάνε για τις απόψεις μου; Οι δυο που μεινανε να μου μιλάνε, είναι επειδη δεν ξερουν ότι το FYROM πχ εγω το λεω Μακεδονία. Ή οτι πιστευω οτι τα συμφεροντα της Ελλαδας συναδουν με αυτα του Ισραήλ;
    Και όχι οτι με νοιαζει, αλλά σκέφτομαι την μητερα μου (μοναχοπαίδι είμαι) που μπορεί να υποστει και καμια χαζοεπίθεση. Εγώ έλαβα και μερικα hate mail, γι αυτο έκλεισα και την πρόσβαση σε μέιλ.
    Και ναι, ειναι ενοχλητικοι αυτοι που ειρωνευονται, αυτοι που πάντα απερισκεπτα δεν κατανοούν τι διαβαζουν, αυτοι που δεν καταλαβαινουν τι ειναι εθνικό συμφερον...

    Αλλά τι να γίνει. Ετσι είμαστε. Ξερολες και φανατισμένοι. Το προβλημα μας ειναι όρισμενα χαρακτηριστικα του λαού μας... εγω δεν μπορω να τα λύσω.

    Το μονο εφικτο που βλέπω ειναι να υπαρξει ρυθμιση για περιορισμο λέξεων.

    Κια μετα, ό,τι πειτε εσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. κ. Δήμου, τὸ τί θὰ κάνετε εἶναι καθαρὰ προσωπική σας ἀπόφαση. Ὅμως γιὰ κάποιους ἀπὸ ἐμᾶς ποὺ σᾶς γνωρίσαμε πρόσφατα, οἱ ἀπόψεις σας εἶναι πολὺ χρήσιμες καὶ μᾶς βοηθοῦν νὰ σκεπτόμαστε πιὸ σφαιρικά, πιὸ πολύπλευρα. Θὰ ἦταν κρῖμα νὰ σταματήσετε. Ὅσο γιὰ τὰ σχόλια, ἔ, μὴν δίνετε σημασία, δὲν ἀξίζει τὸν κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. @πανασχημη - Ή θα έχεις απόψεις ή θα έχεις αυλοκόλακες (γιατί οι πραγματικοί φίλοι είναι φίλοι χωρίς να αμφισβητούν το δικαίωμά σου να έχεις αντίθετη άποψη).

    Νίκο, μόλις διάβασα για τις απειλές κατά της ζωής της που δέχτηκε γνωστή ιστολόγος στις ΗΠΑ.

    Νομίζω πως το κλειστό ιστολόγιο, στο οποίο μπορεί να γράφει κανείς με ψευδώνυμο, αλλά ο οικοδεσπότης γνωρίζει τα στοιχεία του (χωρίς να τα ανακοινώνει) είναι η καλύτερη λύση.

    Θέλεις να σχολιάσεις; Ζητάς πρόσβαση στο ιστολόγιο γνωστοποιώντας τα στοιχεία σου με ένα e-mail. Μετά από επιβεβαίωση σου δίδεται πρόσβαση. Μόνον ο Νίκος γνωρίζει πως η πανάσχημη π.χ. είναι η κυρία Ψ. Κανένας άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Το blogging γενικά αντιμετωπίζεται με μια οπαδική συμπεριφορά από πολλούς, καθότι διατελλεί σε καθεστός ανωνυμίας.
    Ο καθένας γράφει ό,τι του καπνίσει, επειδή θεωρεί ότι δεν θα έχει επιπτώσεις.
    Οι επιπτώσεις όμως υπάρχουν και είναι υποδόριες. Εκδηλώνονται με την απάθεια που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα γύρω τους, με την επανάληψη του εαυτού τους, με τη μιζέρια που τους διακατέχει. Η μοναδική δυνατότητα που τους δίνεται για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους είναι μέσω μαζικών εκδηλώσεων. Χαμένοι μέσα σε μια άμορφη ομοιογενής μάζα παίρνουν δύναμη και παθιάζονται από αυτή τη δύναμη. Νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων, μα στην ουσία απλώς παρακολουθούν ή, στη χειρότερη περίπτωση, ακολουθούν.
    Εν κατακλείδι, δεν έχουν στοιχειώδη έλεγχο ούτε καν πάνω στον εαυτό τους. Παρασύρονται και στο τέλος χάνονται από βαρεμάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Έτοιμος είναι ο Δήμου να το κλείσει. Περιμένει μια τόση δα αφορμίτσα. Να, αν γράψω ας πούμε τώρα "το ολοκαύτωμα δεν έγινε ποτέ" θα κάνει low level format και θα πάει να μονάσει στα κιούρκα!

    Εμ Νικολάκη αν σε πάρουν χαμπάρι τα πιτσιρίκια ότι έχεις σημεία μηδενικής ανοχής (κονώς κάλο) θα σε δουλεύουν ψιλό γαζί.

    Σ' αυτή τη χώρα δεν θα γίνει ποτέ τίποτε το σοβαρό. Όλα γελοιοποιούνται. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ φαντασιόπληκτος για να πει ότι ο zzz π.χ. είναι κάποιος φανατικός που απεργάζεται την δολοφονία του Δήμου. Σπάει πλάκα το παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Παρακολουθώ αυτό το blog αρκετό καιρό τώρα χωρίς να γράφω οτιδήποτε.

    Με εκπλήσσει αφενός η επιμονή κάποιων ανθρώπων, της γενιάς των διαχειριστών της ηλεκτρονικής τεχνολογίας - όχι αυτών που γεννήθηκαν μαζί της και τη διαμορφώνουν, να πιστεύουν ότι το internet είναι κάτι διαφορετικό απ' ότι είναι.

    Ότι μπορεί να βρεθεί κάποιος μαγικός τρόπος να προσελκύει π.χ. ενα blog μόνο σοβαρά και συγκροτημένα σχόλια.

    Έχει εξαντληθεί πια αυτό το θέμα. Όποτε ένα blog αρχίζει να συζητά τέτοια θέματα επιπέδου/σοβαρότητας/κούρασης μερικών κλπ το μόνο που καταφέρνει είναι ένα blog που συζητά μόνο για τον εαυτό του. What's the point?

    Αν ο Νίκος Δήμου σταμάτησε τα βιβλία και άνοιξε blog έπρεπε να ξέρει τι ψάχνει. Τα blogs έχουν κάποια όρια που μπορούν να φτάσουν και συγκεκριμένες δυνατότητες παραγωγής συμπερασμάτων. Γι' αυτό άλλωστε και είναι blogs. Ειδεμή θα ήταν επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια (αρτηριοσκληρωμένων και μη) επιστημόνων με 15λεπτες εισηγήσεις.

    Απ' την άλλη είναι άκρως διασκεδαστικό να βλέπεις έναν συγγραφέα να ανακαλύπτει διαρκώς τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της εξουσίας. Διότι απ' τη στιγμή που ανοίγεις ένα blog αυτόματα κληρονομείς και εξουσία. Και αυτή σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορείς να πεις "το blog μου θα είναι έτσι" ή "το blog μου θα είναι ποιοτικό" κλπ. Όμως για να επιβάλεις κάτι τέτοιο χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τις εξουσίες που έχεις. Και ένας συγγραφέας που έχει μάθει να γράφει ότι θέλει (και καλά κάνει) σε ένα βιβλίο δεν θέλει να εξασκήσει εξουσία (είτε λεκτική είτε θεσμική - ban κλπ) πάνω σε άλλους. Θα είναι σαν να ακυρώνει τον εαυτό του.

    Κοντολογίς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ειδεμή το μόνο που μένει να έχει ενδιαφέρον είναι να μετρώνται τα comments/words κλπ που αυξάνουν κάθε μέρα και μερικοί να αγαλιάζονται σκεπτόμενοι "για δες πόσοι γράφουν στο blog μου" που είναι αντίστοιχο του "για δες πόσοι βγαίνουν στα παράθυρα μου".

    On internet language:

    a blog cannot replace other things, it can only initiate new.

    and in a blog unfortunately can be written a great many things about nothing.

    But out of many always come a few...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. @ Takis Alevantis
    ...
    Ζητάς πρόσβαση στο ιστολόγιο γνωστοποιώντας τα στοιχεία σου με ένα e-mail. Μετά από επιβεβαίωση σου δίδεται πρόσβαση.
    ...

    Η επιβεβαίωση των πραγματικών στοιχείων μέσω e-mail δεν μπορεί να γίνει, εκτός και αν ο ΝΔ ζητάει αντίγραφα ταυτότητας η διαβατηρίου, ή λογαριασμούς ΔΕΗ πχ.
    Αλλά και πάλι θα μπορούσα να γραφτώ με τα στοιχεία της ... γιαγίας μου. E-mail λογαριασμούς μπορώ να πάρω όσους θέλω.

    Στην πράξη αυτό είναι ισοδύναμο με λίστα (white list).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Αγαπητέ Νίκο Δήμου (και όχι ΝΔ γιατί μου θυμίζει κάτι άλλο…),

    Έχω ανοίξει πρόσφατα blog, άρα δεν γνωρίζω την προϊστορία των δικών σου.
    Το πρόβλημα για μένα δεν είναι τα ανόητα επιθετικά σχόλια, ούτε τα εξίσου ενοχλητικά υπερκολακευτικά. Το πρόβλημα νομίζω ότι είναι τα ΠΟΛΛΑ σχόλια. Παρατηρώ ότι κάποιοι γράφουν για να πουν ότι απλά συμφωνούν με κάποιον άλλον ή για να αναδιατυπώσουν μια λεπτομέρεια ασήμαντη, κάποιοι γράφουν ανελλιπώς σε ΟΛΑ τα post, λες και είναι δυνατόν να τους ενδιαφέρουν όλα τα θέματα, κάποιοι αναμασούν τις τρέχουσες κοινότοπες απόψεις, όπως ακριβώς συμβαίνει στην τηλεόραση, κάποιοι επεξηγούν σε καμιά τριανταριά σχόλια ότι ήθελαν να πουν στο πρώτο και τους παρεξήγησαν κλπ.
    Το πρόβλημά μας λοιπόν νομίζω ότι είναι η ΦΛΥΑΡΙΑ και αυτή η κακομοίρα θα έρθει παντού. Σε κλειστό club, σε ανοικτό forum, σε κινούμενο blog, οπουδήποτε.
    Για αρχή προτείνω κάτι απλό και αυτό-δεσμευτικό (έτσι θα ξεχωρίσουμε κιόλας…):
    Ένα (1) σχόλιο από τον καθένα σε κάθε post, ακόμη κι αν κρατιόμαστε με δυσκολία να μην απαντήσουμε!
    Ακόμη κι ο Dimitrizzzz μπορεί να το καταφέρει...
    Ο οικοδεσπότης φυσικά δικαιούται να σχολιάσει περισσότερα.΄Αντε κι ο Dimitrizzzz...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. εχω την αμυδρα υποψια πως ο dimitrizzzzz ειναι το alter ego του ΝΔ. Μηπως τον εχει δημιουργησει ο ιδιος ο ΝΔ για να λεει πραγματα που δεν τολμα ουτε να σκεφτει? Κατι σαν το fight club ενα πραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Και μια (κλεμένη) ωραία ατάκα:

    Ο Δήμου δεν θα το κλείσει γιατί δεν υπάρχει χοντρός να γλιστρίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Από την στιγμή που ο καθένας μας εκτίθεται είτε καταθέτοντας την άποψη του σε ένα comment, είτε δημιουργώντας σε ενα blog, πρέπει να είναι προετοιμασμένος να δεχτεί οποιαδήποτε κριτική και σχόλιο.
    Τώρα αν το σχόλιο είναι κακοπροαίρετο και υστερόβουλο, αυτό βαρύνει τον συγγραφέα του και όχι τον αποδέκτη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Πεθαίνει όποιος δεν σκέφτεται λογικά.
    Γιατί τότες είναι που σκέφτεται απάνθρωπα και ζητά να αξιολογηθεί από τ' άλλα του διαδιχτύου τα ορφανά και να αστυνομευτεί απλά | ελεύθερα | συναρπαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Αγαπητέ ΝΔ.
    Το τελευταίο καιρό σπάνια διαβάζω σχόλια. Είναι αδύνατον να διαβάσω τόσα πολλά είτε στον χώρο εργασίας μου είτε στο σπίτι. Το έχω ξαναπέι και παλαιότερα. Δεν θεωρώ το Ίντερνετ και τα μπλογκς ως υποκατάστατα της πραγματικής ζωής ή ως μία δεύτερη παράλληλη ζωή. Τα θεωρώ ως μέρος της μοναδικής ζωής που ζω. Με την εργασία μου, την οικογένειά μου, το διάβασμα, την τηλεόραση κλπ. Και όπως αλλάζω κανάλι όταν παρακολουθώ κοκορομαχίες, το ίδιο κάνω και όταν τις διαβάζω στο μπλογκ σας. Μπορεί κάποιες στιγμές να γράφονται εκπληκτικά πράγματα, ωραία σχόλια, ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά εάν χρειάζεται να διαβάζω επί 2-3 ώρες για να βρω αυτό το λίγο που θα μου προσφέρει κάτι, απλά δεν έχω τον χρόνο.

    Κατα την άποψή μου, το μπλογκ δεν είναι μέρος για διάλογο, αλλά για εναποθέτηση απόψεων. Έχετε την άποψή σας, και οι αναγνώστες σας προσφέρουν τις δικές τους απόψεις, σε 2-3 σχόλια έκαστος. Με επιχειρήματα και σεβασμό. Ίσως και κάποιες σκέψεις που πηγάζουν με αφορμή το ποστ του συγγραφέα. Ο διάλογος ανήκει στα φόρουμ, στα chat κλπ.

    Άλλωστε, έχετε συγκεκριμένες απόψεις και δεν νομίζω να τις αλλάξετε μέσα από αυτόν τον διάλογο. Όπως κι εσείς δεν θα αλλάξετε την άποψη κάποιων άλλων. Απλά είνει χρήσιμο το να διαβάζει κανείς όλες τις απόψεις και να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Για τον εαυτό του. Ούτε για να του πείτε εσείς μπράβο, ούτε για να τον βρίσει κάποιος άλλος...

    Αυτή είναι η δική μου άποψη. Είναι μόνο μία αποψη. Δεν γνωρίζω αν είναι σωστή η ερμηνία μου περί μπλόγκινγ, αλλά και να είναι, δεν ξέρω πώς υλοποιείται.

    Εγώ θα ήθελα να συνεχίσετε να γράφετε. Κατά προτίμηση με σχόλια.

    Ευχαριστώ, Μάριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Μετά από ένα email του
    I_döda_vinkeln επισκέφθηκα το blog του ΕΔΩ
    του οποίου το θέμα είναι σχετικό με την δική μας συζήτηση.

    Άφησα ένα σχόλιο που ταιριάζει και εδώ:

    Διαβάζοντας το post και τα σχόλια σκέφθηκα (ως ιδιοκτήτης ενός από τα κεντρικά blog - μαγαζί γωνία) ότι πρέπει και εγώ και οι άλλοι σχολιαστές να μάθουμε να αδιαφορούμε στα (για οποιοδήποτε λόγο) αρνητικά (επιθετικά, υβριστικά) σχόλια και να απαντάμε μόνο σε αυτά που αξιζουν. Έτσι θα απομονώσουμε τους κακούς σχολιαστές που, βλέποντας ότι κανείς δεν τους δίνει σημασία, κάποτε θα πάψουν να γράφουν. Και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται αυτόματα μία members list.

    Αυτό το σχόλιο θα το βάλω και στο blog μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Κ.Δήμου,
    Διαβάζω τα blog σας πολύ καιρό και είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να γράψω κάπιο σχόλιο.
    Ενώ τα post τα έβρισκα άκρως ενδιαφέροντα, λίγες φορές κατάφερα να διαβάσω όλα τα σχόλια μέχρι τέλους. Αυτή είναι και η αιτία που δεν έγραψα ποτέ.
    Όπως πολύ σωστά είπατε αυτό το blog δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα "κοινό τηλεοπτικό παράθυρο" αφού θα χάσει την αξία του και την μοναδικότητά του.
    Τα κειμενά σας εμπνέουν αλλά το blog σας δεν είναι μόνο αυτά, είναι και πολλές αξιόλογες απόψεις που χάνονται(δυστυχώς) μέσα σε μία θάλασσα σχολίων(πολλά από τα οποία είναι μια επανάληψη προηγουμένων).
    Σε κάθε κοινωνία η πλειοψηφία προασπίζει τα συμφέροντά της και προστατεύει τον ευατό της από κακόβουλες επιθέσεις.
    Σαν πατέρας αυτής της κοινότητας πρέπει να πράξετε κατάλληλα. Συμφωνώ πως η καλύτερη λύση φαίνεται να είναι το κλειστό blog με μέλη.
    Ίσως τότε να σχολιάζουν περισσότερα άτομα. Επι της ουσίας όμως και χωρίς φανατισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Συμπέρασμα δικό μου: Μεγάλο ποσοστό των σχολίων, δεν είναι σχόλια. Είναι λανθάνοντα original posts. Ο καθένας ανεβαίνει στο soapbox του και βγάζει τον δεκαρικό του. Γιατί εδώ και όχι στο blog του ο καθένας; Η απάντηση δική σας.

    Αλλά και όσα είναι σχόλια, πόσα αφορούν στο original post σας κε ΝΔ, και πόσα στα εσωτερικά κολλήματα του καθενός; Λέξεις επί λέξεων και σχόλια επί σχολίων από σχολιαστές για να αποδείξουν αυτά που θεωρούν εκείνοι σημαντικά χωρίς να ενδιαφέρονται για το πόσο η πολυλογία τους επιβαρύνει το σχολιασμό...

    Λύση: δεν υπάρχει. Κε ΝΔ αν επαφίεστε στην καλή διάθεση των σχολιαστών να σας υπενθυμίσω ότι τα θαύματα στην Ελλάδα κρατούν δύο μέρες (τα μεγάλα τρεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Έτσι θα απομονώσουμε τους κακούς σχολιαστές που, βλέποντας ότι κανείς δεν τους δίνει σημασία, κάποτε θα πάψουν να γράφουν.
    -----

    Καλά μην κρατήσεις και την ανάσα σου όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. χεχ
    Όλο αυτό το θέμα ήταν πρόφαση για να δωθεί εύσχημα μία γενική οδηγία να με αγνοούν.

    Νομίζεις οτι με νοιάζει;
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Ας καταθέσω λοιπόν κι εγώ τις προτάσεις μου:

    Για να μπορέσει να λειτουργήσει εφεξής το blog χωρίς τα γνωστά προβλήματα προτείνω να ληφθούν μερικά μέτρα, τα οποία θα κάνουν τη ζωή όλων ευκολότερη.
    Συγκεκριμένα προτείνω τα εξής :

    1-. Καθιέρωση λίστας σχολιαστών
    Εγγραφή αρχικά όλων των σχολιαστών σε λευκή λίστα(με εξαίρεση τον Dimitrizzzz και τον Mickey οι οποίοι θα στέλνουν τα σχόλιά τους στον οικοδεσπότη με κλασσικό ταχυδρομείο, και αφού εκείνος τα εγκρίνει θα δημοσιεύει περίληψη αυτών). Εννοείται ότι στη μαύρη λίστα θα γράφεται αυτόματα οποιοσδήποτε σχολιαστής ειρωνευτεί οποιονδήποτε ή κάνει χιούμορ για σοβαρά θέματα.

    2-. Καθιέρωση λίστας απαγορευμένων λέξεων
    Ο κάθε σχολιαστής (πλην των δύο προαναφερθέντων) θα σχολιάζει ελεύθερα και κατά βούληση, με μοναδικό περιορισμό την αποφυγή χρήσεως συγκεκριμένων λέξεων. Η λίστα των απαγορευμένων λέξεων θα συνταχθεί από τον οικοδεσπότη ο οποίος θα έχει διαρκώς το δικαίωμα πρόσθεσης νέων λέξεων. (Για αρχή της λίστας προτείνω τις παρακάτω λέξεις ως απαγορευμένες : Εβραίοι, Ισραήλ, Ιουδαίοι, Ολοκαύτωμα, Δαυίδ, Ραββίνος, Σημίτης, Κουλούρης, Πάγκαλος, αντισημίτης, αντικουλούρης, αντιπάγκαλος, Mickey, Dimitrizzz, σκανδαλώδης, κ.λ.π.)

    3-. Καθιέρωση λίστας απογορευμένων θεμάτων
    Στο νέου τύπου blog θα σχολιάζονται ελεύθερα (και από όλους πλην του Mickey και του Dimitrizzzz) όλα τα θέματα εκτός από αυτά που θα περιλαμβάνονται στο index που θα συντάξει ο οικοδεσπότης και θα σχετίζονται με τις λέξεις (και τις ομόσημες έννοιες αυτών) που θα περιλαμβάνονται στη λίστα των απαγορευμένων λέξεων.

    4-. Έγκριση προφίλ σχολιαστή
    Αποστολή όλων των προσωπικών στοιχείων όλων των σχολιαστών στον κ. Τάκη Αλεβαντή, προκειμένου να ελέγξει την αξιοπιστία και να εγκρίνει το προφίλ και τη δυνατότητα των σχολιαστών να σχολιάζουν.

    Ελπίζω ο καθένας με τον τρόπο του, να συμβάλλει στην προσπάθεια για ένα ποιοτικό blog υψηλού επιπέδου με αξιόπιστους, αξιόλογους κι αξιέραστους σχολιαστές.

    Ευχαριστώ,


    Redpunkt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Εγώ λέω να μαζευτείτε όλοι έξω από το σπίτι μου και να πετάτε αυγά στα παράθυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Τώρα είδα για πρώτη φορά και τα "επίκαιρα" (μέχρι τώρα μόνο ποστς σχολίαζα κι έβλεπα το παλιό μπλογκ).

    Κρατιέσαι ρε μπαγάσα. Του '35 γεννηθείς και τόση δραστηριότητα! Ντούρος, φτου να μη σε ματιάξω, άλλοι στα χρόνια σου τσάι και το πολύ πολύ καφενείο. Είσαι φαινόμενο πάει και τέλειωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Φυσικό είναι η πιο βαριά δουλειά που έχει κάνει είναι να κουβάλησει το laptop από την κουζίνα στο σαλόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Exei plaka pou poloi anaferontai ston Mickey les kai einai kapoio teras. O anthrwpos agapouse to blog oso elaxistoi kai idou h antamoivh! Kai o logos? Tolmhse na diafwnhsei me to gato!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Καλά λες, εγώ άντε του χω χώσει και μερικά μπινελίκια - που τα αξίζει δηλαδή αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
    Ο Mickey έκανε το λάθος να τον στριμώξει χωρίς μπινελίκια σε διάλογο
    και έτσι δεν έχει καν το άλλοθι της προσωπικής επίθεσης.
    χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Τακη μαλλον δεν καταλαβες τι εγραψα. Που την ειδες την επιθυμια μου για αυλοκολακες;
    Για τη μητερα μου μιλησα. Γρια και μονη.
    Τελος πάντων
    Καλημερα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. pepe said : Πιστεύω πως όποιος θέλει να σχολιάσει αρνητικά κάποιο κείμενό σας μπορεί να το κάνει στο δικό του blog.

    Είστε σίγουρος ότι το "δικό του blog" έχει την επισκεψιμότητα του Doncat? Αλλιώς θα το είχαν κάνει, ίσως αυτοί που συμπεριφέρονται με τόσο ανώριμο τρόπο.

    username
    Οντως πρέπει να είσαι "φαντασιόπληκτος" για να φτάσεις να σκεφθείς κάτι που κανείς μας δεν σκέφτεται για τον δόλιο τον dimitriszzzz. (Το δόλιος πάει στο avatar που έχει, ταιριάζει απόλυτα με τα σχόλιά του)

    Η πρόταση του Takis Alevantis με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.Ωστόσο η απόφαση είναι δική σας Νίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. 1)Nikos Dimou said….
    Σίγουρα απόψεις όπως του svensken είναι υπερβολικές και αυτό αποδεικνύεται από την πλειοψηφία των bloggers που συνδιαλέγονται φιλικά και ευγενικά.

    2)Username said…….

    Έτοιμος είναι ο Δήμου να το κλείσει. Περιμένει μια τόση δα αφορμίτσα. Να, αν γράψω ας πούμε τώρα "το ολοκαύτωμα δεν έγινε ποτέ" θα κάνει low level format και θα πάει να μονάσει στα κιούρκα!

    Εμ Νικολάκη αν σε πάρουν χαμπάρι τα πιτσιρίκια ότι έχεις σημεία μηδενικής ανοχής (κοινώς κάλο) θα σε δουλεύουν ψιλό γαζί.

    Σ' αυτή τη χώρα δεν θα γίνει ποτέ τίποτε το σοβαρό. Όλα γελοιοποιούνται. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ φαντασιόπληκτος για να πει ότι ο zzz π.χ. είναι κάποιος φανατικός που απεργάζεται την δολοφονία του Δήμου. Σπάει πλάκα το παιδί.
    ___________________________________

    Κύριε Δήμου θέλετε να ψάξω και άλλο στο blog σας για να σας αποδείξω ότι μάλλον δεν υπερβάλω εγώ? Ή μήπως χρειάζεται να ανατρέξω στο σύνολο του συγγραφικού σας έργου για να σας υπενθυμίσω τα αποτελέσματα της “μαγνητικής σας τομογραφίας” του χαρακτήρα του Έλληνα?

    Μάλλον όχι………

    Άν ειπάρχει κάποια λύση στον σημερινό τραγέλαφο του blog σας (ο οποίος τραγέλαφος -λαμβάνωντας υπ΄όψην μου τις μέχρι τώρα δικαιολογημένες σας αντιδράσεις κατά καιρούς- σας ταλαιπωρεί και σας "ρίχνει" φθοροποιά/ψυχοσωματικά) αν λοιπόν ειπάρχει μία συμβιβαστική λύση αυτή θα είτανε του κλειστού club.


    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Το τι μπινελίκι έχω φάει σήμερα από τους hooligans του κούφιου διαφημιστάκου δεν λέγεται.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι οι υβριστές (αυτοί πάντα θα υπάρχουν) άλλα ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από τους υπόλοιπους.
    Όσοι συμμετέχουν σε ένα blog έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τι θα διαβάσουν και τι όχι.
    Προσωπικά δεν με πειράζουν τα σχόλια του κάθε ζζζζζζζζζ ή του κάθε μμμμμμμμμ διότι ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΩ. Είναι σαν να μην υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Άστα σάπια βασιλη
    ΣΕ ΕΙΔΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Γουστάρεις να σε μπινελικώνουν, έτσι δεν είναι; Σε είχα καταλάβει από την αρχή ρουφιανάκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. DimitrizZzZz said...
    Εγώ λέω να μαζευτείτε όλοι έξω από το σπίτι μου και να πετάτε αυγά στα παράθυρα.

    Tα χρειαζόμαστε (Τα αυγά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Πάντα είναι αστεία τα ομαδικά φαινόμενα υστερικής παράκρουσης φανατικών οπαδίσκων.
    Όταν βλέπω επεισόδια στο γήπεδο πέφτει πολύ γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. τελικα οντως ειναι εκνευριστικο και λιγο ψυχοφθορο να διαβαζει κανεις σχολια σαν του dimitrizzzzz και username.
    Κλειστο blog ειναι η λυση οσο κι αν ο ΝΔ εχει αντιρρησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Προτείνω να καθιερώσουμε την σημερινή μέρα blogική μέρα αντιζζζζζ
    και να βάζουμε κάθε χρόνο ένα .gif με φλεγόμενα ζζζζζζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. username said...
    O zzz, ο "πάντα σκεπτικιστής", και οι λοιποί δεν ήρθαν από το υπερπέραν. Ζούνε σ' αυτή την κοινωνία. Είναι αληθινό κομμάτι. ΑΥΤΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ όχι οι κυρίες της αυλής. Αυτή είναι η πολιτική διαδικασία. Αποστείρωση μόνο στα εργαστήρια. Αυτό είναι ανοικτό μπλογκ. Κόψε τη moderation εντελώς.
    ==

    Το ότι ζουν στην κοινωνία και ψηφίζουν δε μου λέει τίποτα. Και με τους χούλιγκανς ζω στην ίδια κοινωνία, με ενδιαφέρουν σαν κοινωνικό φαινόμενο, αλλά μια συζήτηση μαζί τους δεν έχει και πολύ ενδιαφέρον.

    Για να συζητήσω με οποιονδήποτε πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σεβαστεί στοιχειώδεις κανόνες ευπρέπειας. Διαφορετικά είτε θα πρέπει να κατέβω στο επίπεδό του και να ανταλλάσουμε βρισιές, είτε θα πρέπει να τον αγνοήσω. Μέση λύση δυστυχώς δεν υπάρχει. Ως γνωστό, συζητώντας με έναν ηλίθιο κάνει δύο ηλίθιους.

    Όποιος θέλει εντελώς ανοιχτό χώρο συζήτησης, θα του πρότεινα το newsgroup soc.culture.greek. Είναι υπόδειγμα του τι σημαίνει να συζητάς χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχος. Κάντε μια επίσκεψη και θα με καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Μέση λύση δυστυχώς δεν υπάρχει. Ως γνωστό, συζητώντας με έναν ηλίθιο κάνει δύο ηλίθιους.

    ---
    Άρα όταν εσύ σκέφτεσαι είσαι 2 ηλίθιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. ρε dimitrizzzzz τι προσπαθεις να κανεις? Για εξηγησε μου.
    Αν βρισκεις τον ΝΔ απαραδεκτο σχολιασε τον στο βλογ σου.
    Αν απλα παιζεις, τουλαχιστο να εχεις και την ευαισθησια η την εξυπναδα να καταλαβεις πως δεν θελουν ολοι να παιξουν μαζι σου.
    Αν ουτε κι εσυ ξερεις τι θελεις τοτε ασε το ιντερνετ and get a life.
    Οπως και ναχει, ενα πραγμα ειναι σιγουρο. Δεν προβοκαρεις τον ΝΔ, ουτε τον "ταπωνεις", προβοκαρεις και συγκαλυπτεις τις λιγες εμπεριστατομενες φωνες που ειναι εναντια σε καποιες απο τις αποψεις του ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Είδατε πως ο zzzZzzzZz καταφέρνει και κλέβει την παράσταση; (Κι ύστερα με κατηγορεί ότι λέω ψέμματα για το πόσα σχόλια γράφει...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Καλημέρα!
    Παρακολουθώ και συμμετέχω το μπλογκ από την πρώτη του μέρα!
    Συμμετέχω όταν έχω κάτι να πω ή όταν απλώς μπορεί η άποψη μου μπορεί να προσθέσει κάτι στην κουβέντα!
    Συμμετέχω επίσης όταν το μπλογκ έχει παρεϊστικο κλίμα και υπάρχει χιούμορ!
    Σιωπώ όταν από το θέμα του ποστ δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα.
    Εκεί αφήνω να μιλήσουν οι υπόλοιποι που σίγουρα έχουν κάτι να πουν!
    Συνήθως δεν μπαίνω στην διαδικασία αντιπαραθέσεων (όταν ο συνομιλητής χυδαιολογεί) ενώ μου αρέσει να αντιπαρατεθώ και να διαφωνήσω με κάποιον που διαφωνώ αλλά με σέβεται και τον σέβομαι εξίσου!

    Για τη συνέχιση του μπλογκ!
    Δεν θα μου άρεσε να μην υπάρχουν καθόλου σχόλια!
    Προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα τον Νίκο Δήμου και ακόμη περισσότερο τώρα γιατί στο διάστημα λειτουργίας του μπλογκ του μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους!
    Η γνώμη αυτών των ανθρώπων πάνω στη θεματολογία του μπλογκ μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστη!
    Έχω συμφωνήσει και διαφωνήσει με τον κ. Αλεβαντή ας πούμε αλλά ποιός μπορεί να πει το παραμικρό για το ήθος και την ευπρέπεια του?
    Δεν λύπει σε όλους άραγε ο andy?
    Οι κυρίες του μπλογκ?
    Η Αφροδίτη η παράγραφος, η πανάσχημη είναι ξεχωριστές μονάδες μέσα σε αυτό το μπλογκ!
    O Mickey αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση που ελπίζω να επιστρέψει!
    Και σίγουρα αδικώ και πολλούς πολλούς άλλους που έχουν ξεχωριστή παρουσία εδώ!
    Πως μπορεί λοιπόν να προχωρήσει το μπλογκ χωρίς σχολιαστές?
    Από την άλλη το να ζητήσω από τον Νίκο να κάνει το ένα ή το άλλο μου είναι αρκετά δύσκολο!
    Ο άνθρωπος κυριολεκτικά σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο έχει ακούσει τα απίστευτα πράγματα!
    Δεν νομίζω οτι υπάρχει άλλος Έλληνας μπλογκερ που να έχει ακούσει όσα έχει ακούσει ο Δήμου!
    Νομίζω λοιπόν πως η όποια απόφαση είναι δική του ανάλογα με την διάθεση και την αντοχή του!
    Και είναι απολύτως σεβαστή!
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Όσα έχω πει είναι πλήρως τεκμηριωμένα.
    Πάρε τα 12 μίλια για παράδειγμα του τελευταίου post, αναφέρω τον νόμο και το συγκεριμένο άρθρο με Link.
    Οι φορες που έχω βρίσει είναι πάντοτε ως απάντηση.
    Απλά εγώ προτιμώ να βρίζω ευθέως κι έτσι βρίσκει το άλλοθι ο Δήμου να το παίζει θύμα.
    Ο Δήμου έχει βρίσει άπειρες φορές διάφορους πάνω σε διαφωνία, άλλες φορές πάλι το κάνει έμμεσα επικροτώντας σχόλια άλλων που βρίζουν.
    Ο άνθρωπος είναι δημαγωγός της πλάκας που μόνο κάτι αυτο εξόριστοι δεν τον έχουν πάρει χαμπάρι γιατί δεν έχουν κι άλλη παρέα.
    Σαν την πανάσχημη μαλλον δεν τους μιλάει κανείς που ξέρει ελληνικά.
    χεχε
    Όλα τα περί προσωπικών επιθέσεων είναι μπούρδες επειδή είδε οτι έχανε σε επίπεδο επιχειρημάτων στο προηγούμενο post με πολλούς να διαφωνούν μαζί του.

    Έτσι έγινε και την μέρα που επιτέθηκε στον Mickey. Απλά είχε χάσει τις εντυπώσεις και κατέληξη να κλείσει τα σχόλια και να ονομάσει τον Mickey σαν υπεύθυνο.

    Τον Mickey προφανώς τον ενόχλησε και αποφάσισε να απέχει πλέον, εγώ τον έχω γραμμένο και κάνω την μεσημεριανή πλάκα μου σε ένα άτομο κούφιο από επιχειρήματα γεμάτο με απλοικούς αφορισμούς και γενικολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Να και η άποψή μου για το τί μπορεί να είναι ένα μπλογκ έτσι κι αλλιώς, εικονογραφημένη .

    To παρών ιστολόγιο εφορμά από την κατηγορία b, περνά συχνά-πυκνά στην κατηγορία a (μην σας μπερδεύει το "Ιρακ", εννοεί "πολιτικός διάλογος", απλώς τα περισσότερα ιστολόγια είναι στην Αμερική, όπου ο πολιτικός διάλογος είναι κυρίως βαβίσματα, οπότε έβαλε Ιρακ για να συνεννοούνται) και πολλοί σχολιαστές του το τραβούν στην κατηγορία c.

    Ελάχιστοι, το τσιτώνουν και προς την κατηγορία d (δε 'ν' κακό... και κάνοντας εύκολη ψυχολογία ίσως έλεγα ότι θα έλυνε και μερικά προβλήματα σχολιαστών...)

    Traum

    ΥΓ. Είναι μια εικόνα του Hugh MacLeod σε άρθρο της Rebecca Blood το 2003, στον Guardian.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Τι περίεργο ρε Δήμου, πραγματικά.
    Αφού, εξαιτίας σου αφού με κατονομάζεις στο αρχικό σχόλιο, κάθε σχόλιο έχει και το nick μου.
    Απλά απαντάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Από τον κύριο Αναστάσιο Γεωργακόπουλο, μοριακό βιολόγο στο Παν. Πατρών με email:

    Φυσικά και ανήκω σε αυτούς που θέλουν να συνεχίσετε την προσπάθεια αυτή
    αρκεί και σας να μην σας κουράζει. Εχούμε απόλυτη ανάγκη από νηφάλιες
    φωνές.

    Θα ήθελα λοιπόν να προτείνω (και δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό) να
    θέτουμε, ανάμεσα στα άλλα θέματα στο blog, και ερωτήματα από τα όποία να
    λείπει η αρχική τοποθέτηση. Δεν εννοώ κάτι που θα μετατραπεί σε galop.
    Αλλά θέτοντας ένα θέμα να ζητάμε την άποψη απευθείας των σχολιαστών ώστε η
    πρώτη τοποθέτηση να γίνεται από τα μέλη της κοινότητας και ο σχολιασμός ο
    δικός σας να ακολουθεί.

    Μπορεί να κάνω λάθος αλλά στο μυαλό μου αυτό
    μπορεί να οδηγήσει σε εκ των προτέρων έκθεση των¨"προσβλητικών" απόψεων
    και την περαιτέρω απομόνωση τους από την κοινότητα με την μορφή της μη απάντησης.

    Για παράδειγμα θα ήθελα πολύ να μάθω ποιά είναι η γνώμη των σχολιαστών,
    ανθρώπων με διαφορετικές ζωές και ανάγκες, για τα θέματα της Ανώτερης
    Παιδείας (δεν μιλώ για την πολιτική αντιπαράθεση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Vassilis74 said ....

    Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι οι υβριστές (αυτοί πάντα θα υπάρχουν) άλλα ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από τους υπόλοιπους.
    Όσοι συμμετέχουν σε ένα blog έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τι θα διαβάσουν και τι όχι.

    ------

    Προσωπικά δεν προβληματίστηκα ποτέ με υβριστικά ή ανούσια σχόλια του τύπου "κάνω πλάκα". Απλώς τα προσπερνώ μόλις καταλάβω -με διαγώνια επισκόπηση- το περιεχόμενο.

    Αυτό που με προβληματίζει είναι τα σχόλια που εκδηλώνουν διαφωνία με τρόπο επιθετικό ή προσβλητικό, ή διανθίζονται με ανίχνευση σκοτεινών κινήτρων του "αντιπάλου".

    Ως προς αυτή την τελευταία κατηγορία σχολίων, για μένα δεν έχει σημασία το θέμα (δεν υπάρχουν θέματα ταμπού) ή το επί της ουσίας δίκιο ή άδικο του σχολιαστή, σημασία έχει το ύφος και η πρόθεση "εξουδετέρωσης του αντιπάλου".

    Τι κάνουμε μ' αυτά;

    Καταλαβαίνει καθένας από εμάς ότι συζήτηση σε τέτοιο ύφος απλώς δεν είναι συζήτηση και ότι, επομένως, δεν αξίζει να υπάρχει τεράστιος αριθμός σχολίων αν αυτά περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό από τεράστιες, επιθετικές σεντονιάδες μεταξύ των διαφωνούντων ή θιγομένων;

    Mήπως χρειάζεται κι ένας αυτοπεριορισμός από τους ίδιους τους σχολιαστές;

    Δεν το εννοώ τόσο σε αριθμό σχολίων (κι αυτός βέβαια έχει τη σημασία του), όσο σε μέγεθος και, κυρίως, σε ύφος και πρόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. ρε συ dimitrizzzzz αφου οπως λες στο προηγουμενο ποστ ο ΝΔ εκανε οτι εκανε επειδη δεν μπορουσε να αντιπαρατεθει, τι το συνεχιζεις? Μας περνας για υδροκεφαλους? Δεν μπορουμε να κρινουμε απο μονοι μας καποια πραγματα? Πες το σχολιο σου, κανε την παρατηρηση-προσθηκη και αστο μετα. Εσυ το παραγ.... το θεμα.
    Πραγματικα η μανια σου να αποδειξεις οτι εχεις δικιο εκανε ακομα και μενα που πιστευω πως εχεις καποιο δικιο να αγανακτησω. Λες και με περνας για χαζο και δεν μπορω να κρινω καποια πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Ρε φίλε με δουλεύεις;
    ΑΠό τα 100 σχόλια τα 80 αναφέρονται σε μένα έμμεσα ή έχουν το nick μου μέσα.
    Απλά απαντάω.
    Το να πείσω δεν είναι ποτέ το ζητούμενο μου. Δεν πουλάω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. αναρωτηθηκες αραγε γιατι γινεται αυτο?
    στο προηγουμενο ποστ δεν ηταν ετσι.
    το ποστ αυτο ξεκινησε απο την δραση σου στο προηγουμενο.
    το παρατραβηξες και τωρα ζητας τα ρεστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Πάντως κανείς δεν πρόκειται να σας πει φασίστα (ή έστω κανείς που να σας ενδιαφέρει η άποψη του) αν διαγράψετε και πέντε σχόλια από κάποιον ενοχλητικό κύριε Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Nικο Δημου δεν υπαρχει "σωτηρια".

    Αυτη ειναι η χαρακτηροδομη του ανθρωπινου ζωου οπως αναπαραγεται απο το δεδομενο κοινωνικο-ψυχολογικο-οικονομικο συστημα.

    Οπως βλεπετε το ανθρωπινο ζωο δεν ειναι
    ακομη ικανο και ετοιμο για αυτορυθμιση.

    Εγω λοιπον προτεινω να αφησετε απολυτως ελευθερα τα σχολια χωρις καμια moderation.

    H αλλη λυση ειναι να τα καταργησετε τελειως ή και να κλεισετε το blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. και οσο για αυτο που λες οτι δεν πουλας τιποτα, πουλας φιλε, σαν τρελος προσπαθεις να πουλησεις και οσο δεν "πουλαει" τοσο λυσσα σε πιανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Ίσως το blog να έχει τελειώσει ως ιδέα. Ειδικά τώρα με τις τεράστιες ταχύτητες που προσφέρουν τα νέα δίκτυα. Θα ήταν ωραίο να εμπλακούμε σε προσωπική συζήτηση on-line με video-conference κτλ. Αυτό βέβαια απαιτεί συντονισμό, ελεύθερες ώρες - συγχρονισμένες ... δύσκολο. Αλλά αποτρέπει την χυδαιότητα (ελπίζω).

    Εγώ πιστεύω πρέπει να το κλείσετε το ρημάδι. Να προχωρήσετε σε κάτι καινούργιο. Μπορεί να το έχει η μοίρα σας να είστε πρωτοπόρος. Ακριβώς γιατί όταν κάτι το μαθαίνει και η κουτσή μαρία (όλοι γίναμε bloggers - τον κακό μας τον φλάρο - και θεωρούμε ότι η γνώμη μας είναι το ίδιο σημαντική με των υπολοίπων για ένα περίεργο λόγο) γίνεται χυδαίο και κυρίως ΦΘΗΝΟ. Όσο πιο ακριβή, όσο πιο καινούργια, πιο πρωτοπόρα είναι η ιδέα τόσο θα προσελκύετε τον αφρό.

    Θυμηθείτε πόσο cool ήταν να έχεις υπολογιστή πριν από 10-15 χρόνια στην Ελλάδα. Ήταν ένα θαύμα. Τώρα είναι ευτελές.

    Όσο βαλτώνετε, τα έντομα μαζεύονται σιγά σιγά και κολάνε.

    Συνεχίστε να προχωράτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Niko,
    may be
    you should go fishing
    for some time

    (schöpferische Pause)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Αθανασία, Πανάσχημη, Antvol, Παράγραφος, Αφροδίτη, Univers, θα έλεγα και Μickey, και αρκετοί άλλοι που ίσως να ξεχνώ αυτήν την ώρα. (Chris, υπέροχο το νυκτερινό Traeumerei!) είναι πολύ θετικοί παράγοντες για το blog.

    Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που είναι αποδεκτός από όλους αυτούς και να μην αποκλείει κανέναν.

    Προσωπικά θεωρώ χρήσιμους και το «Σωστό να λέγεται» και τον Dimitrizzzz, διότι είναι παραγωγική η διαφωνία αλλά χωρίς επίθετα και χαρακτηρισμούς. Μπορούμε να πούμε τα ίδια πράγματα, χωρίς χαρακτηρισμούς και άπειρες επαναλήψεις που ενθαρρύνουν το scroll down και μας κάνουν να αυτοακυρονώμαστε.

    Προσωπικά, μου έχει τύχει να θέλω να επιχειρηματολογήσω, διαφωνώντας με τον host, και να μην το κάνω, για να μην ενισχύσω «άδικο επίθεση».

    Συμφωνώ ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να ξέρει ονόματα και συνοπτικά στοιχεία. Εγώ με μαίηλ έστειλα, μετά από τα πρώτα σχόλιά μου, (εδώ και πολύ καιρό) τα στοιχεία μου χωρίς να μου ζητηθεί, επειδή το θεωρώ ότι το fair play πρέπει να παίζεται επί ίσοις όροις.

    Θα μπορούσα να λάβω μέρος και επώνυμα, αλλά τότε κάποια σχόλιά μου θα τα αυτολογόκρινα, και αυτό είναι σοβαρό μειονέκτημα.

    Συμπέρασμα: Συμφωνώ με τον κο Αλεφάντη, με προϋπόθεση να μην χάσει το blog τους καλούς σχολιαστές του, και να μην χάσει την σπιρτάδα του και την ζωή του.

    Το τελευταίο ποστ, (ειρήνη υμίν) από την μια πλευρά μου θύμιζε «βουλή των εφήβων», από την άλλη γραικυλισμό, και προτίμησα να μην σχολιάσω.

    Υπάρχουν θέματα που δεν είναι αυτονόητα και η κοινοτυπία –ιδίως όταν ανάγεται σε υψηλή διανόηση- είναι αστειότητα.

    Για να έχεις άποψη στην διεθνή διπλωματία χρειάζεται ισχυρό υπόβαθρο και πολύ διάβασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Tolism έχω γράψει 22 σχόλια, με αυτό 23, σε ένα θέμα που με κατονομάζει
    και με 80 σχόλια να αναφέρονται έμμεσα σε μένα ή να έχουν το nick μου στο κείμενο τους.
    Εσύ έχεις γράψει 8.
    Αναλογικά ποιός νομίζεις οτι είναι πιο φλύαρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Θεωρώ ότι το ζήτημα είναι αριθμητικό.
    Οι γάτες είναι εφτάψυχες.
    Μετρήστε πόσες φορές αναρωτηθήκατε σοβαρά για την συνέχεια του blog.
    Αν είναι πάνω από επτά …καλύτερα να απομακρυνθεί με ελαφριά βήματα .
    Αν όμως δεν είναι τότε να συνεχίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Αν θελει ο γατος να το κλεισει ας το κλεισει, ηα αν θελει οποιαδηποτε αλλη μορφη. Τι το συζηταμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. απο τα 8 (9) τα τελευταια 5 (6) ειναι αυτος ο μικρος διαλογος μαζι σου επειδη τα πηρα καποια στιγμη απο τη σταση σου.
    Η αδιαφορια ειναι ισως η καλυτερη λυση.
    Η φλυαρια δεν ειναι μονο ο αριθμος σχολιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Το χιούμορ είναι ανατρεπτικό. Η διαφωνία είναι μέρος της δημιουργίας. Ο πολιτισμός και η ευγένεια ένδειξη ρωμαλέου και υγιούς στο μυαλό ανθρώπου.

    Ο ΝΔ στηρίζει μια προσπάθεια που ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός μας φέρει τον αέρα του πολιτισμού και της ευγένειας. Μήπως δεν τα έχουμε ανάγκη?

    Όσοι πιστεύετε σε αυτά κατακλύστε αυτό το χώρο με μηνύματα εναντίον της στείρας αντιπαράθεσης - αυτής με τα κοσμητικά επίθετα και την δίκην προθέσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Απ' τις συζητήσεις μένω γενικώς απογοητευμένος. Τόση μαζεμένη ευφυΐα, μόρφωση και καλλιέργεια και να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν και ν' ακολουθήσουν στοιχειώδεις κανόνες συζήτησης κι επικοινωνίας.

    Προτείνω:

    Όποιος θέλει να συμμετάσχει στις συζητήσεις να σας στέλνει email με τα στοιχεία του και το τηλέφωνό του (το οποίο, σε αντίθεση με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δε μπορεί ν' αλλάξει σε 10 λεπτά). Στη συνέχεια τηλεφωνεί απ' το νούμερο που έχει δώσει σ' εσάς (ή τη γραμματέα σας, αν έχετε) προς επαλήθευση.

    Το ιστολόγιο θα επωφελούνταν από ένα καλύτερο σύστημα διαχείρισης, που π.χ. θα έκοβε αυτόματα τα πολύ μακριά σχόλια ή απέκλειε απ' την υπόλοιπη συζήτηση αυτούς που στέλνον παρά πολλά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. και η εκατομυριοστή αν χρειστεί αγαπητέ ΧΜΑΝ ΟΡ ΧWΟΜΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Το ζήτημα κακώς προσωποποιείται, κατά την γνώμη μου. Όλοι, σχεδόν, οι σχολιαστές επιδεικνύουμε κατά καιρούς troll-like συμπεριφορές (μηδέ εξαιρουμένου του ίδιου του ΝΔ).

    Για μένα το DimitrizZzZz δεν είναι troll . Μπορεί να γίνεται αγενής ή λεκτικά βίαιος κάποιες φορές και υπερβολικά κυνικός κάποιες άλλες … ΑΛΛΑ πολλά από τα σχόλια του είναι ιδιαίτερα ουσιαστικά, νομίζω, ενώ κάποια ακόμα, τα χιουμοριστικά, με κάνουν να χαμογελάω ... Και όλα αυτά ασχέτως του ότι πολύ συχνά διαφωνώ μαζί του και αναγνωρίζω την, κατά περίπτωση, “μη πολιτικά ορθή” προσέγγιση του.

    Πάντως όσοι ενοχλούνται από την παρουσία του εδώ, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν τον 1ο κανόνα:

    DO NOT FEED THE TROLLs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Ein Steppenwolf:

    Mηπως να διναμε και τον αριθμο
    ταυτοτητας μαζι με το ΑΦΜ μας
    στη γραμματεα του Νικου Δημου;

    Mηπως να ανοιγε και μια βαση βιομετρικων
    δεδομενων των σχολιαστων του blog;

    Θεε μου, τι μαλακιες θα ακουσουμε ακομα εδω
    μεσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. @Dion.M.
    Προσωπικά θεωρώ χρήσιμους [..], διότι είναι παραγωγική η διαφωνία αλλά χωρίς επίθετα και χαρακτηρισμούς.

    ---
    Αν του θεωρείτε χρήσιμους, επισκεφτείτε τα δικά τους μπλογκς και ανταλλάξτε απόψεις μαζί τους.

    Το πρόβλημα δεν είναι οι απόψεις τους (κοινότυπες και αδιάφορες) αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Η Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη (ευρωπαϊκή) χώρα έχει ανάγκη μια φωνή ορθολογισμού (που εκφράζεται ίσως και ακραία βέβαια μερικές φορές από τον Ν.Δ.), η οποία να εξισορροπεί την τρέχουσα νοοτροπία. Το παρόν blog (σαν σύνολο και όχι ο Ν.Δ. μόνο) αποτελεί ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο για πολλούς νέους και τους παρέχει το έναυσμα να ψάξουν και να σκεφτούν πράγματα, κάτι το οποίο δεν τους το παρέχει ούτε το σχολείο, ούτε το πανεπιστήμιο, ούτε η οικογένεια, ούτε τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.Προτείνω να γίνει ομαδικό το blog, έτσι ώστε να μοιραστεί η εργασία που συνεπάγεται η καθημερινή οργάνωσή του, από άτομα παρόμοιων αντιλήψεων με τον Ν.Δ. Έτσι θα μοιραστούν οι ευθύνες και του moderation και δεν θα χαθεί μια σοβαρή προσπάθεια δυνατότητας έκφρασης και δημιουργίας περιεχομένου στην ελληνική γλώσσα στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Ελλείψει θέματος για συζήτηση σήμερα θα σας βάλω ένα γρίφο να παίζει στο background των εναντίον μου συνθημάτων.

    Έχουμε 2 άντρες και 2 γύναικες.
    Και οι 2 άντρες θέλουν να κάνουν sex και με τις 2 γυναίκες, ξεχωριστά ο καθένας όχι ταυτόχρονα, και οι γυναίκες δέχονται.
    Το πρόβλημα όμως είναι οτι δεν θέλουν να γίνει ανταλλαγή υγρών, και έχει μόνο ένα προφυλακτικό ο κάθε άντρας, και κανένα οι γυναίκες.
    Πως θα γίνει αυτό χωρίς να πάει κάποιος να πάρει άλλα προφυλακτικά, γιατί είναι και οι 4 σεξομανής αλλά πολύ τεμπέληδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. @k2825
    DO NOT FEED THE TROLLs
    ---

    Αυτός είναι ΠΟΛΥ βασικός κανόνας. Όταν όμως τα τρολς παράγουν τόσο πολύ θόρυβο ώστε υποβαθμίζουν ή ακυρώνουν κάθε σοβαρή συζήτηση, ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς είναι ο αποκλεισμός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. «Προτάσεις» που εστιάζονται στο περιεχόμενο των κειμένων του ΝΔ είναι άσχετες με το θέμα μας.
    Αν είναι αιρετικές, ανατρεπτικές, συντηρητικές, μονοδιάστατες, δεν έχει να κάνει με το κλίμα του διαλόγου όπως διαμορφώνεται από τους σχολιαστές. Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις απόψεις, αλλά να μάθουμε να τις ακούμε και να εκφράζουμε συμφωνία και διαφωνία με ευγένεια και σεβασμό.


    Στα πρακτικά:

    Maximum αριθμός σχολίων, maximum αριθμός λέξεων.
    Από τη στιγμή που οι ίδιοι δε σεβόμαστε το χρόνο των συν-αναγνωστών/σχολιαστών και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μάλλον απίθανο να έχουμε ΚΑΙ στα 10 σχόλια κάτι σημαντικό να πούμε... Επιπλέον, θα οδηγήσει σε πιο σχετικά με το θέμα, προσεγμένα και περιεκτικά σχόλια. Περιθώριο για 2-3 διευκρινιστικά και καναδυό για μίνι τσατάρισμα-παιχνίδι.

    Moderation.
    Λυπάμαι ειλικρινά για το χρόνο που δαπανάται. Μάλλον, όμως, προστατεύει το διάλογο παρά τον δυσχεραίνει (προδοσία, Antvol! Ήρθε η στιγμή να σε «πουλήσω»! :))). Ούτε λογοκρισία, ούτε έλλειψη διαλόγου. Ίσως μάλιστα η – συνήθως ελάχιστη – χρονική καθυστέρηση να βελτιώνει την ποιότητα των σχολίων, καθώς δίνει περισσότερο χρόνο για σκέψη και αποδυναμώνει τα «θερμά επεισόδια».
    Moderation όταν είναι αναγκαία, για όσο είναι αναγκαία.

    Περί επωνυμίας ο λόγος: δεν αξίζει τόσο ώστε να χάσουμε αξιόλογους σχολιαστές από την επιβολή της.

    Members only: είναι κι αυτό «μια κάποια λύσις», καλύτερη σίγουρα από το κλείσιμο των σχολίων. Έχουν περάσει σχόλια-διαμάντια από αυτό το blog.


    Στην ουσία:

    Η ευθύνη έρχεται στους σχολιαστές. Σε αυτούς τους σχολιαστές που θέλουν να διατηρηθεί το blog για την «απλή και άδολη χαρά της συμμετοχής στο συλλογικό αυτό και όμορφο ταξίδι του νου, της σκέψης, της λογικής και της φαντασίας».
    Έκκληση, λοιπόν, για ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
    Αν η πλειονότητα ασχολείται με το κυρίως θέμα, παρακάμπτει τα άσχετα και αγενή σχόλια, και συνδράμει σε διάλογο, τα άλλα θα ατονήσουν. Ο διάλογος μπορεί να επιτευχθεί και να είναι γόνιμος αν συμμετέχουμε σε αυτόν με περιεκτικά, σχετικά με το θέμα, ουσιαστικά σχόλια.
    Οπότε, Antvol, ΝΔ, Filomila (:))) κι όποιοι άλλοι καλοπροαίρετοι και ευγενείς, να ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. @dem

    Oι ενστάσεις σου στην πρόταση του ein steppenwolf έγιναν κατανοητές.

    Η επιχειρηματολογία σου ενισχύθηκε με την τελευταία ερώτηση/διαπίστωση ή ευτελίστηκε φτάνοντας στα όρια της προσβολής/χυδαιολογίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Υπερψηφίζω την πρόταση της filomila

    Αν η πλειονότητα ασχολείται με το κυρίως θέμα, παρακάμπτει τα άσχετα και αγενή σχόλια, και συνδράμει σε διάλογο, τα άλλα θα ατονήσουν. Ο διάλογος μπορεί να επιτευχθεί και να είναι γόνιμος αν συμμετέχουμε σε αυτόν με περιεκτικά, σχετικά με το θέμα, ουσιαστικά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. @πανάσχημη - αναφερόμουν στο εξής κομμάτι του κειμένου σου Πως ειναι δυνατον να γράφουμε επώνυμα Τάκη όταν στην Ελλάδα οι περισσοτεροι δεν μου μιλάνε για τις απόψεις μου; Οι δυο που μεινανε να μου μιλάνε, είναι επειδη δεν ξερουν ότι το FYROM πχ εγω το λεω Μακεδονία. Ή οτι πιστευω οτι τα συμφεροντα της Ελλαδας συναδουν με αυτα του Ισραήλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Pensierix:

    H τελευταια ερωτηση/διευκρινηση
    δεν ηταν προς ενισχυση της
    επιχειρηματολογιας μου.

    Ηταν μια εκφραση απελπισιας για τις μαλακιες
    που ακουω καθημερινα σ'αυτη τη χωρα
    που αγαπω και που συνειδητα επελεξα να ζω.

    Συγγνωμη αλλα δεν αντεχω αλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. zzzzz
    Δεν πάς να λύσεις εσύ το θέμα με τα logistics των τεμπέληδων και να μας αφήσεις για να μην ξεχάσουμε και την όποια ορθογραφία ξέρουμε.

    ---
    Προφανώς αναφέρεσαι στο "Ελλείψει" και αν είναι έτσι μάλλον δεν ξέρεις ορθογραφία για να κινδυνεύεις να την ξεχάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Κι επειδή τα σχόλια εδώ έχουν γίνει φιδές και νιανιά, χαζεύω στο παλιό μπλογκ. Τώρα δα έβλεπα το "αδυναμία μίσους". Πω πω ρε πούστη μου, εκεί γινόταν της πουτάνας το κάγκελο! Καρέκλες εξσφενδονίζονταν, κουζινικά σπάγανε. Και ήταν και αυστηρός πολύ. Για κείνο το "κοιλάκανθος" του heinz ο Δήμου "πλακώθηκε" στο "ξύλο". Εδώ τον βρίζουν και τίποτε. Νιανιά. Αχ να τό έπαιρνα χαμπάρι εκείνο το μπλογκ πιο πριν :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Καλησπέρα.

    Νίκο ό,τι κανόνες θέσαμε παλαιότερα, έχουν καταστρατηγηθεί απο τους συνήθεις υπόπτους. Δεν είναι δυνατόν να τα κάνεις όλα μόνος σου. Βρες 2- 3 αξιόπιστους ανθρώπους να κάνουν τον administrator, ή, εναλλακτικά, μην επιτρέπεις καθόλου σχόλια. Για ένα διάστημα τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Να, για παραδειγμα Pensierix μια ακομα grante μαλακια που μολις διαβασα εδω ειναι του 'επωνυμου" lefteris kritikakis"
    (αλλα αυτος δικαιολογειται γιατι ετσι
    κι αλλιως εννια στις δεκα φορες μαλακιες
    γραφει):

    Nα γραφουμε ολοι 'επωνυμα" εδω λεει!

    Ρε συ lefteris kritikakis (αληθεια, γιατι
    oχι "Λευτερης Κρητικακης";) αμα εγω
    σχολιαζω ως "Mανωλιος Λασιθιωτακης"
    θα ειμαι ..."επωνυμος";

    Eκτος αν εννοεις κι εσυ να υποβαλουμε
    πρωτα στη γραμματεα του κ.Δημου τα πληρη στοιχεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Κύριε Δήμου,

    Παρακολουθώ σιωπηλά την πορεία σας από τις 2/1/2006. Στην αρχή ήσασταν ένας σεμνός συγγραφέας που έκανε τα πρώτα δειλά βήματα σε ένα νέο μέσο. Σεβόσασταν τους σχολιαστές σας και συζητούσατε ευγενικά μαζί τους.

    Στη συνέχεια κατακλυστήκατε από εκατοντάδες σχόλια και αρχίσατε να δίνετε μεγαλύτερη σημασία στους αριθμούς και τα ψευδώνυμα παρά στις απόψεις. Με τόσους επαίνους γύρω σας, μάλλον πιστέψατε πως είστε υπεράνω κριτικής και συχνά φερθήκατε υποτιμητικά σε όσους διαφώνησαν μαζί σας.

    Πιστεύω πως στα τελευταία σας ποστ ξεπεράσατε κάθε όριο. Γι' αυτό αναγκάστηκα να σπάσω τη σιωπή μου και να δηλώσω την απογοήτευσή μου με δυο σχόλια στο ποστ για τον Μ. Θεοδωράκη και τό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Οι απαντήσεις που δώσατε έδειξαν άνθρωπο που θεωρεί τον εαυτό του αλάθητο και έχει μάθει να φορτώνει τις δικές του ευθύνες σε πλάτες άλλων. Ίσως τελικά αυτός να είναι ο κύριος λόγος που κατηγορείτε τους πάντες και τα πάντα σε αυτή τη χώρα.

    Το πρόβλημα δεν είναι οι διαφωνίες και τα πολλά σχόλια, που βεβαίως κουράζουν. Είναι οι "υπερασπιστές" σας, που σπεύδουν να σας κολακέψουν ακόμα κι όταν υποπίπτετε σε μεγάλα ατοπήματα. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουν να τρέφουν τον εγωισμό σας και σας στερούν την παραμικρή πιθανότητα να δείτε τα λάθη σας και να τα διορθώσετε.

    Θα σας συνιστούσα να διαβάσετε προσεκτικά τα σχόλια σας στα πρώτα ποστ τον Ιανουάριο του 2006 και κατόπιν εκείνα που κάνατε τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αν δε μπορέσετε να καταλάβετε ο ίδιος τη διαφορά, δεν πρόκειται να σας βοηθήσει κανείς άλλος.

    Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά: Καιρός να κάνετε την αυτοκριτική σας και να πάψετε να κατηγορείτε τους εκλεκτούς σχολιαστές σας. Η ευθύνη για τα λάθη σας είναι αποκλειστικά δική σας.

    Ας μείνει η καλή έως άριστη εντύπωση που είχαμε από τα εξαιρετικά κείμενά σας.

    Με θλίψη,

    Ανδρέας Παπουτσής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Άκουσα ένα καλό χτες και σας το μεταφέρω. «Ο μόνος γιατρός που δεν θα χρειαστεί αυτός είναι αναισθησιολόγος». Μάλλον άσχετο με την κουβέντα, αλλά και λίγο χιούμορ μερικές φορές δεν βλάπτει.

    Όσο για το «επώνυμος» εγώ πραγματικά το εννοώ - κοινοποίηση τόσων στοιχείων που να επιτρέπουν την πλήρη ταυτοποίηση του σχολιαστή από τον οικοδεσπότη. Μπορεί να λειτουργήσει και αλλοιώς. Θες να σχολιάσεις; Στέλνεις e-mail και μπαίνεις στη λίστα. Με την πρώτη βρισιά όμως, διαγράφεσαι οριστικά, εκτός κι αν στείλεις ΟΛΑ σου τα στοιχεία στον οικοδεσπότη, ο οποίος σου επιτρέπει να συμμετάσχεις μετά από επιβεβαίωση. Έτσι σε επόμενη παρασπονδία σου να υπάρχει δυνατότητα να σου γίνει μια κανονική μήνυση που να είναι όλη δική σου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Καλησπέρα κ. Δήμου

    Νομίζω ότι λειτουργικότητες τύπου sladot όπως ανέφερε κάποιος συνομιλητής θα ήταν το ιδανικότερο. Ώστε και να μην νιώθουν κάποιοι ότι λογοκρίνονται αλλά και να προστατεύεται ο διάλογος και όχι ο μονόλογος.
    Δε γνωρίζω κατά πόσο το blog-engine που χρησιμοποιείται μπορεί να υποστηρίξει τέτοια λειτουργία αλλά άλλες πλατφόρμες πχ drupal μπορούν να κάνουν αυτήν την δουλειά. Σίγουρα χρειάζεται κάποιος να την υλοποιήσει αλλά εγώ θέλω απλά να σας επισημάνω ότι εναλλακτικές λύσεις-τεχνολογίες υπάρχουν. Ακόμα και σε forum πχ vbulletin υπάρχει η δυνατότητα αν θέλει κάποιος να αποκλείσει-να μη διαβάζει τα μηνύματα κάποιου σε μια συζήτηση.

    Συγνώμη για το περισσότερο τεχνικό ύφος του post, απλά ήθελα να προσθέσω και αυτό στη σκέψη σας.

    Προσωπικά δε μου είναι ευχάριστο να διαβάζω καταρράκτες από ανούσια-επιθετικά post. Είμαι υπέρ του brainstorming και της ενημέρωσης. Όμως έχουμε πεπεράσμενο χρόνο. Δε γίνεται(χρονικά υπάρχει πρόβλημα) να ψάχνουμε τις θέσεις ανάμεσα στις προσωπικές αντιπαραθέσεις.

    My 2c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. lefteris kritikakis δεν μου απαντας ομως
    πως διασφαλιζεται η "επωνυμια" στο Ιnternet.

    Στην πραξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Τρολλ ήταν και ο Xarrys με τις μαλακίες του, αλλά ο ΝΔ δεν έκανε έτσι. Αντιθέτως μάλιστα, προσυπόγραφε την κάθε αηδία του και καμάρωνε για το κατόρθωμα του. Οπότε, μη κολλάμε σε αυτό. Αλήθεια στην wish list, είναι και ο χαρρυς γραμμένος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Μάλλον για μεγάλο μέρος των αναγνωστών δεν έχει μεγάλη διάφορα το να διαβάζει τα κείμενα από το ndimou.gr και τα κλασικά “επίκαιρα” είτε απ το doncat.blogspot.com. (όπως είχατε αναφέρει παλαιότερα η αριθμητική διαφορά ανάμεσα σ’ αυτούς που απλός διαβάζουν, και σε αυτούς που και διαβάζουν + post-αρουν είναι ναι πολλή μεγάλη).
    Σίγουρα το να υπάρχουν τα κείμενα σε blog, και όχι σε κλασσικό site, προσελκύει πολλοί περισσότερο κόσμο λόγο και τον comments (και να μην κανείς postαρις, εχεις και την περιέργεια να δεις τις αντιδράσεις).
    Απ τι στιγμή που τα σχόλια είναι δημόσια, κάποιοι θα μπουν μόνο για να παίξουν το παιχνίδι τον εντυπώσεων...

    (Ελπίζω να μην το έστειλα 2 φορές για post)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. "αργόσχολη χώρα η Ελλάδα"

    Εεπ, Λευτεράκη, τώρα μου τα χαλάς. Βγάζεις χολή για τη χώρα σου (αν τη νιώθεις ακόμη χώρα σου). Και είναι η χολή της ξενιτιάς. Άστο. Έκανες τις επιλογές σου και είσαι ευτυχισμένος. Μη χαρακτηρίζεις συλλήβδην ή εν πάσει περιπτώσει θα ήταν πιο έντιμο να το αφήσεις σε αυτούς που τη ζουν από μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Takis Alevantis:

    Nα στελνουμε στον οικοδεσποτη
    και τι μεγεθος προφυλακτικο φοραμε
    για να ειναι πληρης η database;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Τώρα που είπες προφυλακτικό σκέφτηκε κανείς τον γρίφο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. @dem - άρχισε με όνομα, επίθετο και e-mail και άσε προς το παρόν το μέγεθος προφυλακτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Takis Alevantis είπε...
    Στέλνεις e-mail και μπαίνεις στη λίστα. Με την πρώτη βρισιά όμως, διαγράφεσαι οριστικά, εκτός κι αν στείλεις ΟΛΑ σου τα στοιχεία στον οικοδεσπότη, ο οποίος σου επιτρέπει να συμμετάσχεις μετά από επιβεβαίωση.

    Δυστυχώς υπάρχει τρύπα:

    Βρίζω και διαγράφομαι. Κατόπιν ανοίγω (π.χ. στο Yahoo) ένα νέο λογαριασμό email (5 λεπτά υπόθεση) και στέλνω από κει μήνυμα ζητώντας να συμμετάσχω ως "νέο" μέλος. Άντε να βρουν οι άλλοι ότι ο "καινούργιος" είναι στην πραγματικότητα ο παλιός που έβριζε. Την αυτή διαδικασία επαναλαμβάνω κάθε φορά που διαγράφομαι.

    Για να διασφαλιστεί η επωνυμία θέλει τηλεφώνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Κύριε Δήμου είμαι νέος σ' αυτό το χώρο και ίσως η άποψη μου να μην έχει την παραμικρή σημασία. Και το καταλαβαίνω. Θα ήθελα όμως να σκεφτείτε, αφενός πόσο πληκτικό θα ήταν ένα blog στο οποίο όλοι συμφωνούν με όλους και αφετέρου, πόσο αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας είναι τα άτομα που σχολιάζουν στο συγκεκριμένο blog. Συμφωνούμε εύκολα με τους άλλους στην καθημερινή μας ζωή; Τους σεβόμαστε πάντα; Ακούμε τι πραγματικά μας λένε; Αν η απάντηση σ' όλα αυτά είναι " ναι " τότε πραγματι, τα σχόλια που γίνονται εδώ είναι υπερβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Σήμερα κλείνω ένα χρόνο blogger, άρα ένα χρόνο και κάνα δυο βδομάδες εδώ μέσα. Ποτέ δεν έπαψα να διαβάζω τα posts αλλά σίγουρα δεν έχω διαβάσει και όλα τα σχόλια, ειδικά τελευταία. Να σας πω και ένα κόλπο; Collapse comments και διαβάζω μόνο όσων ξέρω ότι αξίζουν, μερικών καινούριων, του ΝΔ και σε όσα αυτός αναφέρεται.

    Το chatάκι και η πάλαι ποτέ παρεούλα ποτέ δεν έβλαψαν το blog. Του έδιναν χρώμα.

    Το να αγνοείς τα troll είναι συνήθως δύσκολο. Προσωπικά δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε καυγά με κάποιον αλλά αυτό έγινε με τεράστια προσπάθεια για να μην απαντήσω.

    Τι προτείνω:

    Ούτε λίστα, ούτε moderation. Απλά κάποιοι που ενοχλούν επανειλημμένα θα τους διαγράφεται το σχόλιο με το που θα εμφανίζεται, είτε είναι καλό είτε είναι κακό. Δεν σε θέλω, απλά. Γιατί από τα δύο βασικά troll που έχουμε εδώ μέσα αυτή τη στιγμή (εκτός του σαλτάρω) το μεν ένα είναι μονίμως επιθετικό, αλλά το άλλο έρχεται γλυκά, κάνει μια χοντρή μανούρα και εξαφανίζεται πάλι.

    Και εγώ ξέρω ότι εκεί που φτύνεις δεν τρως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. @Κρητικάκης: Το προσπέρασες. Είσαι ευτυχισμένος εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. @ΝΔ

    Το blog σου Νίκο είναι πολύτιμo για πολλούς, και προσωπικά το θεωρώ μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές στο ιντερνετ. Και βέβαια θέλω να συνεχιστεί. Αν βαριέσαι να σβήνεις και δεν θέλεις να συνεχίσεις έτσι, η λύση νομίζω είναι members only με λιγότερα αλλά ουσιαστικά σχόλια, αφού έτσι κι αλλιώς λίγοι έχουν το χρόνο και την υπομονή να διαβάζουν 300 και 400 σχόλια, μέρος των οποίων είναι άσχετα και μερικές φορές υβριστικά/επιθετικά. Νομίζω πως με registered μέλη λειτουργούν στο ιντερνετ όλα τα forums και τα chat rooms, ώστε να μην δέχονται επιθέσεις. Όποιος ενδιαφέρεται για το μέλλον του blog, για ωραίο και γόνιμο διάλογο, χωρίς εντάσεις και ύβρεις, θα γραφτεί μέλος. Αυτοί που δεν θα γραφτούν είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για το blog και δημιουργούν τα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Εγώ λέω όποιος θέλει να γράφει σχόλια να δίνει 500 ευρο το μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. @dem

    Παράδειγμα:

    Στο σχόλιό σου γράφεις grante αντί του σωστού grande.

    O xwz Pensierix μπορεί
    α)να το αγνοήσει, σε τέτοια θα κολλήσουμε;
    β)να σου πει ότι κάνεις λάθος
    γ)να αρχίσει τα περιπαιχτικά σχόλια και πχ να σου πει ότι αυτό που έγραψες ειναι όντως μια granDe μαλακία
    δ)κτλ κτλ

    Ο καθένας επιλέγει τι, πως και πότε θα το γράψει. Δεν θα κάνω το δασκαλάκο καλής συμπεριφοράς εγώ. Κι ούτε είμαι οπαδός της ξύλινης γλώσσας και του τακτ τραβηγμένου απ'τα μαλλιά. Αλλα και λίγη ευγένεια δεν έβλαψε ποτέ κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Έχω μπερδευτεί...

    Για την ώρα κρατώ το "ΤΟ BLOG-ΜΕ-ΜΕΛΗ ΕΙΝΑΙ BLOG ΜΕ ΜΕΛΙ!" από azrael!

    Εν ξέρω. Εγώ θα άρχιζα τα πειράματα. Ένα είναι βέβαιο - όταν έχεις μαγαζί γωνία, δεν το κλείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. @Λευτέρης: Συστημικός λοιπόν και ΜπιΕφΣκινερικός. Δεν σου κολλάω ταμπέλες, αυτό εμένα βοηθάει.

    Κι όμως, τρώγεσαι. Διαρκώς. Με τα ρούχα σου, με τους γύρω σου, με τις πρώην γυναίκες σου. Αναφέρεις προβλήματα και τις τέλειες λύσεις τους μαζί. Και είσαι απόλυτος. Εδώ ο οικοδεσπότης είναι λάτρης του σχετικού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Καλησπέρα Κε Δήμου

    Η λύση είναι απλή. Είστε επώνυμος blogger υψηλού ΙQ και αιχμηρός απέναντι στο κοινό αίσθημα. Οπότε: Προσλαμβάνετε γραμματέα και τον /την εκπαιδεύετε ώστε να σβήνει οτιδήποτε είναι ασύμφωνο με την δεοντολογία σας.

    ...και αυτό γιατί έτσι γουστάρετε και τέρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Η επωνυμία αν κάποιος θέλει να σε βρει διασφαλίζεται με την ip σου. Όσους λογαριασμούς και να προσπαθήσεις να κάνεις αν κάποιος θέλει να σε βρει μπορεί να βρει ποιος είσαι. Εκτός και αν μπαίνεις σε διαδικασίες άλλες που δε νομίζω ότι θα κάτσει κάποιος να εντρυφήσει σε πιο τεχνικά ζητήματα μόνο και μόνο για να trollarei σε ένα blog. Συν τοις άλλοις χίλιες φορές να τιμωρείται ο ένοχος παρά όλοι οι υπόλοιποι. Ας κάνει και 1.000.000 λογαριασμούς. Κάποια στιγμή αυτός θα βαρεθεί. Όχι όλοι όσοι θέλουνε να διαβάσουνε κάτι ενδιαφέρον.

    Επίσης σχετικά με την καταδίκη του μέσου(internet) για συζήτηση διαφωνώ. Αν μη τι άλλο το μέσο δε προκαθορίζει τη συζήτηση αλλά τα υποκείμενά της, και αυτά είμαστε εμείς. Δε κάνει διάλογο το μέσο αλλά εμείς. Με την ίδια λογική η ίδια οι κοινωνία μας δεν κάνει για δημόσιο διάλογο. Αλήθεια πόσος διάλογος γίνεται στην καθημερινότητά μας?
    Που στην κοινωνία μας έχουμε την δυνατότητα να εκφράζουμε την άποψή μας για το οτιδήποτε, να έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με άτομα σαν τον κ. Δήμου ή ο οποιοσδήποτε κ. Δήμου με εμάς, και να έχουμε άμεση πρόσβαση σε ότι πληροφορία(για ενημέρωση, διασταύρωση, εύρεση πηγών) θέλουμε? Αν δε το κάνουμε ας αναρωτηθούμε πώς τα παραπάνω τα υλοποιούμε στην έξω από το δίκτυο ζωή.

    κ. Δήμου δεν έχω γνωρίζω αν έχετε κάνει τέτοιο άρθρο αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να γράψετε κάτι σχετικά με αυτό το θέμα της δικτυακής δημοκρατίας και διαλόγου.

    Συγνώμη αν βγήκα εκτός συζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Και το καλύτερο σχόλιο μέχρι τώρα, από τον φίλο chris:
    "Ένα είναι βέβαιο - όταν έχεις μαγαζί γωνία, δεν το κλείνεις."

    Γεια σου φίλε chris!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Ελευθερία και πάλι ελευθερία. Το κλειστό κλάμπ το θεωρώ άσχημη ίδεα. Ούτε moderation. Δυστυχώς οι κακόβουλοι θα υπάρχουν πάντα.

    Ο antvol θεωρώ ότι υπερβάλει. Είναι αδύνατον να γίνει διάλογος με τις προϋποθέσεις που θέτει. Δεν σημαίνει όμως ότι θα παρετηθούμε.

    Το μόνο όριο θα έλεγα να είναι στον αριθμό των λέξεων. Αν κάποιος έχει να πεί κάτι σπουδαιό (έχει συμβεί άπειρες φορές) και δεν τον φτάνουν (οι λέξεις) ας βάλει link.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. @Paolo
    Θα ήθελα όμως να σκεφτείτε, αφενός πόσο πληκτικό θα ήταν ένα blog στο οποίο όλοι συμφωνούν με όλους και αφετέρου
    ==

    Μα δεν τίθεται θέμα ομοφωνίας, αλλά θέμα τήρησης στοιχειωδών κανόνων ευπρέπειας και πολιτισμένου διαλόγου. Το να σέβεσαι το συνομιλητή σου, άσχετα με το πόσο συμφωνείς ή διαφωνείς, είναι θεμελιώδες κατά την ταπεινή μου γνώμη. Διαφορετικά η συζήτηση μετατρέπεται σε αντιπαράθεση γηπέδου, ή παραθύρων στον Αλφα.

    Η λύση είναι σαφώς κάποιας μορφής moderation. Προσωπικά θα πρότεινα λίστα μελών που θα καθορίζει ο μπλόγκερ, ώστε να γλιτώσει από το κόπο να σβύνει συνέχεια, πράγμα πολύ κουραστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Νίκο, βασικό κριτήριο για τη συνέχιση του blog είναι η δική σου ψυχική ευεξία. Αν η κατάσταση σε φθείρει, κλείσ' το.

    Αν αποφασίσεις να το συνεχίσεις (κάτι που οι περισσότεροι επιθυμούν), επιβάλλεται η moderation ή το κλειστό club. Τόσους πειραματισμούς έχεις κάνει με αυτό το blog. Άλλος ένας δεν βλάπτει. Τα έχουμε ξαναπεί άλλωστε: το «σπίτι» μας το φυλάμε σαν τα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. @George
    Το μόνο όριο θα έλεγα να είναι στον αριθμό των λέξεων.
    ==

    Και ποιος θα μετράει τις λέξεις? Αν γίνεται αυτόματα, (δεν ξέρω αν το υποστηρίζει το σύστημα) τότε το κάθε τρολλ θα γράφει 10 συνεχόμενα ποστ.

    Έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλά φόρουμς τα τελευταία 10 χρόνια. Σε όσα δεν υπήρχε κάποιας μορφής modetration πολύ γρήγορα εκφυλίστηκαν. Δηλαδή εξαφανίστηκαν όλοι οι σοβαροί πόστερς και έμειναν μόνον οι προβληματικοί να αλληλοβρίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Πολλές φορές σε 'κεντρικά' blogs αυτοί που απλά βρίζουν ή μιλάνε άσχημα διαφωνώντας χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, τραβάνε τελικά την προσοχή και την κουβέντα επάνω τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι που έχουν κάτι πιο αξιόλογο να πουν, να αισθάνονται μονίμως εκτός...θέματος (ή μήπως εκτός θεάματος;). Η εντύπωση που μένει σε τέτοιες περιπτώσεις (αν και κάπως τραβηγμένη η έκφραση) είναι ενός freak show. Αν και πάντα υπάρχει η πιθανότητα, ακόμα και στη χειρότερη συγκυρία, να υπάρξουν και αξιόλογα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. chris said...


    Ένα είναι βέβαιο - όταν έχεις μαγαζί γωνία, δεν το κλείνεις.

    Τρι Μαρ 27, 07:11:00 μμ
    ----------------------------
    Εκτός άν ειναι στη Στουρνάρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Φίλοι, μου φαίνεται ότι έχετε μεγάλη ανάγκη να μιλήσετε και να ακουστείτε. Μαγκιά, γι' αυτό είναι και τα μπλογκ. Χρειάζεται υπερανάλυση και τέτοια ομφαλοσκόπηση και για να το καταλάβουμε; Η πλειοψηφία θέλει να συνεχιστεί το μπλογκ! Απλούστατον.
    Κι εκείνος ο ζζζζ το παληκάρι, πόσων ετών είναι; 14; 15; Έχει σύνδρομο να αντιμιλάει σε φιγούρες που του φαίνονται "πατρικές"; Ε, άμα μεγαλώσει θα στρώσει. Μέχρι τότε να μην πετάγεται όταν μιλάνε οι μεγαλύτεροι. (Το αυτό και οι όμοιοί του).
    Σας αφιερώνω το "Παλαμάκια-παλαμάκια" του Μητσάκη, που το άκουσα πριν λίγο και μου 'φτιαξε το κέφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. ΙΣ said...
    Νίκο, βασικό κριτήριο για τη συνέχιση του blog είναι η δική σου ψυχική ευεξία.

    --------------------------------

    Αυτό είναι το ένα πρόβλημα - το υποκειμενικό. Πραγματικά νιώθω σαν μανιώδης καπνιστής που το τσιγάρο τον ενοχλεί και τον πειράζει - αλλά δεν μπορεί να το κόψει. Το blogging δημιουργεί εξάρτηση. Κάθε μέρα ξυπνάς σκεπτόμενος: "τι θα γράψω;" Κάθε τόσο κοιτάς: "τι νέο σχόλιο γράφτηκε;". Δυσκολεύομαι να το κόψω. Αλλά από την άλλη πλευρά με επιβαρύνει αρκετά. Κι αν κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες γράφω ένα ποστ σαν το σημερινό - το κάνω για να εκτονώσω την πίεση.

    Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι η συσσώρευση σχολίων που ή ενοχλούν, ή φλυαρούν και δεν προσθέτουν τίποτα. Η moderation μπορεί να κόψει τα άκρως ενοχλητικά - αλλά με τα περιττά τι θα κάνει; Όσο για το club φοβάμαι πως θα γίνει ένα in breeding (είδος αιμομικτικό) που θα του αφαιρέσει την ικμάδα...

    Πάντως τελικά μάλλον δεν θα αποφευχθεί η moderation...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. κ. Δήμου,

    Από παλιά αναγνώστης σας (σας γνώρισα από το RAM και από κει επεκτάθηκα στα βιβλία σας), είστε μαζί με τον Χ.Γιανναρά (και τον Ναυτίλο της Ε) οι μοναδικοί Ελληνες, που γράφουν στα "παραδοσιακά" μέσα, και παρακολουθώ συστηματικά.

    Και μόνο για το σθένος να μεταπηδήσετε τόσο πετυχημένα στην ηλεκτρονική εποχή, αξίζετε νομίζω μια θέση στο hall of fame του ελληνικού διαδικτύου.

    Το blogging είναι άλλο ένα μέσο επικοινωνίας με τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Εγώ το εκτιμώ απεριόριστα και αν με ρωτήσετε το εμπιστεύομαι περισσότερο από τις πληρωμένες απόψεις των κανονικών δημοσιογράφων. Εχω ξεχωρίσει μερικά, όπως του Pitsirikou, και διαβάζω όσο επιτρέπει δυστυχώς η καθημερινότητα. Στην αρχή διάβαζα και τα σχόλια των post σας αλλά σύντομα η συζήτηση εκφυλίζονταν σε δίγραμμες αντεγκλήσεις και εξυπνάδες- έτσι μάλλον έχω χάσει αρκετά σπουδαία σχόλια, που ίσως άξιζαν περισσότερο από το αρχικό ποστ, αλλά σίγουρα δεν άξιζαν μια ώρα της ζωής μου χαμένη σε scrolling...

    Νομίζω ότι είστε εκπρόσωπος μιας ιδιότυπης σχολής σκέψης στη χώρα μας και ότι έχετε φαν αλλά και μαθητές. Και φυσικά αρκετούς που διαφωνούν. Και τελικά και μερικούς εχθρούς. Δυστυχώς, όπως σε κάθε συζήτηση, όσο δίκιο κι αν έχει κάποιος, από τη στιγμή που θα αρχίσει τις προσβολές και το βρισίδι, θα γίνει της... ελληνικής (ή ιταλικής) κερκίδας. Η συζήτηση αποπροσανατολίζεται και ρυθμίζεται πλέον από ένστικτα και όχι από τη λογική ή έστω το συναίσθημα...

    Οσο χρήσιμα ή χιουμοριστικά κι αν είναι τα σχόλια του κάθε dimitrizzz, όταν ποδηγετούν ή καταργούν τη συζήτηση, θα πρέπει δυστυχώς να απομακρύνονται για να μην γίνεται το γωνιακό μαγαζί καλοκαιρινό σε κάθε ποστ- άρα το moderating μάλλον θα συνεχίσει να είναι απαραίτητο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθούν χαμελέοντες, που θα φτιάχνουν νέους λογαριασμούς μόνο για να βρίσουν ή να πετάξουν μια εξυπνάδα, που βέβαια θα διαγραφεί πριν καν δει τον ήλιο του blogger...

    Σας βρίσκαμε και παλιά. Στα βιβλία ή στο email. Αλλά με το blog αναδείχθηκαν και οι απόψεις (σύμφωνες ή αντίθετες, αδιάφορο) πολλών άλλων αξιόλογων συνανθρώπων μας. Από το blog ξεκινώντας, έχω προβληματιστεί σε τόσα πολλά και διαφορετικά θέματα. Μπορεί στο ίντερνετ να ποστάρω αραιά (συνήθως προλαβαίνει και με εκφράζει κάποιος άλλος), αλλά στη ζωή μου "ποστάρω" πολύ συχνότερα (και πολύ διαλλακτικότερα) σε παρόμοιες συζητήσεις...

    Θα ήθελα το τέλος του blog να το αποφασίσετε για λόγους ανώτερους (ή ανώτερης βίας) από τους τρέχοντες- λογαριάστε με σε κάθε απόπειρα βελτίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Διαβάζω κάθε post ανελλειπώς, μου αρέσει πολύ το γράψιμο του οικοδεσπότη μας αλλα τώρα τελευταία τα σχόλια με κουράζουν. Παλλιά μου άρεσαν. Είχαν σπόρο. Τελευταία όμως πρέπει να ξεσκαρτάρω πολύ άχυρο για να βρώ τους σπόρους και δεν έχω τον χρόνο ούτε και την διάθεση.
    Απλά κάνω scroll και διαβάζω τα σχόλια ατόμων που αναγνωρίζω και εκτιμώ σαν σχολιαστές.
    Αφου ρωτηθήκαμε, η πρόταση μου είναι λιγότερα posts και κάποιος έλεγχος των σχολίων η των σχολιαστών. Πρέπει να καταλάβουμε πως το blog δεν είναι δημόσιος χώρος αλλά ένας ιδιωτικός χώρος που φιλοξενούμαστε και ο οικοδεσπότης μπορεί να θεσπήσει κανόνες. Άσχετα απο το αν και πως θα συνεχίσει , Νικο και παρέα σας ευχαριστώ για ένα υπέροχο ταξίδι. Θέλω να ελπίζω πως τα καλύτερα έρχονται.
    Στέλιος - ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Σχόλιο 4 από 5.

    @Βασίλης

    Προσέχετε τι γράφετε ...

    Ακόμα και η απλή αναφορά των λέξεων “Γιανναράς” και “Δήμου” στην ίδια πρόταση επισύρει ποινή τουλάχιστον 10ετους αποκλεισμού από οποιαδήποτε ΝικοΔημαϊκή διοργάνωση καθώς και ισόβια οριστική έκπτωση από κάθε ΝικοΔημαϊκό αξίωμα .... :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Στα σχόλια καλό θα ήταν να τηρείται η βασική αρχή ότι η βρισιά (και η ειρωνεία) δεν είναι επιχείρημα. Επίσης, πιστεύω ότι τα μεγαλύτερα από 1-2 μικρές παραγράφους σχόλια περισσότερο κουράζουν παρά πείθουν (στο τέλος τους δεν θυμάται κανείς την αρχή τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.