Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2007

Μειονότητα;



Την τρίτη εβδομάδα του Μάρτη γιορτάζεται πανευρωπαϊκά η «εβδομάδα κατά του ρατσισμού».

Όπως έχω γράψει και παλιότερα: Ως γνωστόν ισχύει πάντα η φράση: «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές». Η οποία αποδεικνύει ότι ...είναι.

Πρόκειται για μία κλασική ρατσιστική φράση, αφού κάνει διάκριση ανάμεσα στους Έλληνες και τους άλλους.

Και σύμφωνα με τον νόμο 3304/2005: «Ρατσισμός είναι κάθε διάκριση, λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».

Έχω ξαναπεί ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ρατσιστές. Δηλαδή από την πιο τρυφερή ηλικία φοβούνται το άλλο, το ξένο, το διαφορετικό. Και είναι θέμα ανατροφής, παιδείας, και συνεχούς άσκησης να ξεπεράσεις αυτή την έμφυτη δυσπιστία και να καταπολεμήσεις την διάκριση μέσα στην σκέψη και στο συναίσθημά σου.

Υπάρχει η – πολύ διαδεδομένη – άποψη ότι οι Έλληνες δεν ήσαν ρατσιστές αλλά έγιναν μετά από την πλημμυρίδα των μεταναστών στην δεκαετία του 90. Η άποψη αυτή (εμμέσως ρατσιστική αφού αποδίδει τον ρατσισμό μας στην παρουσία των ξένων) είναι 100% λανθασμένη.

Το 1986, σε καιρούς ανύποπτους, σχολιάζοντας μία έρευνα της «Ευρωδήμ» είχα γράψει στο Βήμα τρία σχόλια που μπορείτε να βρείτε στο site μου. Από την έρευνα προέκυπτε ότι οι Έλληνες είχαν αντιδράσεις πιο ρατσιστικές από τους άλλους Ευρωπαίους. (Η ίδια έρευνα είχε γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Βέβαια δεν υπήρχαν τότε Αλβανοί. Υπήρχαν όμως Έλληνες Εβραίοι, Ρομά και Μουσουλμάνοι.

Αντιγράφω: «Στην ερώτηση: «Ένας Έλληνας Εβραίος είναι Έλληνας;», το 41% των Ελλήνων άπαντα αρνητικά. Στην αντίστοιχη ερώτηση του IFOP μόνον 12%, των Γάλλων είπε όχι. (79%, ναι. Έλληνες: 49%).

Μόνον 17% των Γάλλων θα είχε αντίρρηση για ένα γαμπρό (η νύφη) Εβραίο — στους Έλληνες το ποσοστό είναι 51%,. Ακόμα: το 49%, από μας δεν θα ψήφιζε έναν Εβραίο βουλευτή (Γάλλοι: 13%) και 43% δεν θα πήγαινε σε Εβραίο γιατρό (Γάλλοι: 7%)! Και —αθάνατη παράνοια!— το 55% των συμπολιτών μας πιστεύει πως οι Εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο!

Συντριπτικά στοιχεία! Και να σκεφθείτε πως στην Ελλάδα ρωτήθηκαν μόνον Αθηναίοι.

Η έρευνα καλύπτει, πέρα από τους Εβραίους, άλλες δύο μειονότητες — Μουσουλμάνους και Τσιγγάνους. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι τα ποσοστά σ' αυτές τις κατηγορίες είναι ακόμα μεγαλύτερα — μερικά σε επίπεδο παγκόσμιας επίδοσης... (Π. χ. 92% δεν θέλουν γαμπρό τσιγγάνο).

Στο ερώτημα αν εμπιστεύονται έναν Ορθόδοξο απάντησε καταφατικά το 92% — έναντι 63% για έναν Καθολικό και 57% για έναν Διαμαρτυρόμενο. Φυσικά το ποσοστό πέφτει στο 37% για τους Εβραίους και στο 35% για τους Μουσουλμάνους».

Όπως βλέπετε δεν φταίνε οι μετανάστες για τον ρατσισμό. Υπήρχε και πριν από αυτούς.

Ήταν ενδιαφέροντα τα δεκάδες γράμματα που έλαβα τότε:

«Μα πως τολμάτε να λέτε ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές; Ούτε Νταχάου είχαμε στην Ελλάδα, ούτε υπόθεση Ντρέυφους! Φυσικά δεν εμπιστευόμαστε Εβραίους γιατί αυτοί φροντίζουν μόνο τα εβραϊκά συμφέροντα. Εσένα θα σου πιουν το αίμα!».

«Δεν είμαστε ρατσιστές επειδή δεν θέλουμε η κόρη μας να παντρευτεί γύφτο! Αφού όλοι οι γύφτοι είναι αγράμματοι, βρώμικοι και κλέφτες!».

«Υποστηρίζετε τους Εβραίους που είναι εγκληματίες και εξοντώνουν τους Άραβες...».

Ο πιο επικίνδυνος ρατσιστής είναι αυτός που νομίζει πως δεν είναι. Οι άνθρωποι που μου έγραψαν αυτά τα γράμματα (και πολλά παρόμοια) ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.

Το Νταχάου και το Άουσβιτς δεν είναι ρατσισμός. Είναι τα αποτελέσματα του ρατσισμού. Το έγκλημα αρχίζει από την γνώμη.

Και το δυσκολότερο πρόβλημα είναι ο εντοπισμός και η συνειδητοποίηση του ρατσισμού μέσα και γύρω μας.

Όλες οι τρέχουσες προκαταλήψεις δεν είναι αιτία αλλά συμπτώματα του ρατσισμού. Οι περισσότερες είναι και αναληθείς. Π. χ.: «οι ξένοι παίρνουν τις δουλειές μας, ευθύνονται για την ανεργία, για την εγκληματικότητα, κλπ.».

Το σύνθημα της εβδομάδας κατά του ρατσισμού είναι:

«Υπάρχει μόνο μία επικίνδυνη μειονότητα: οι ρατσιστές».

Ένσταση: Είναι βέβαιο πως πρόκειται για μειονότητα; Άλλα δείχνουν οι έρευνες και δημοσκοπήσεις (ακόμα και οι τελευταίες).

Μήπως με το να τους ονομάζουμε μειονότητα παρηγοριόμαστε και υποβαθμίζουμε το πρόβλημα;

______________________________________________


Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στο OLOIISOI

519 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους!

    Μια και τα 'χουμε ξαναπεί παλιότερα για το θέμα, κάνω σεφτέ και φεύγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μickey το θέμα δεν εξαντλείται - δυστυχώς. Και το "κάνω σεφτέ και φεύγω" δεν λέει. Όποιος κάνει σεφτέ αναλαμβάνει και υποχρεώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόκειται για μία κλασική ρατσιστική φράση, αφού κάνει διάκριση ανάμεσα στους Έλληνες και τους άλλους.

    Το οποίο βέβαια σας κάνει μακράν το νούμερο ένα ρατσιστή γιατί δεν υπάρχει κείμενο σας που να μην μιλάει για τους έλληνες και για κάποιους άλλους. Πλάκα δεν έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους.

    Υπάρχει ξενοφοβία και ρατσισμός? Ναι. Αλλά όπως δείχνουν έρευνες προς συγκεκριμένες εθνικές μειονότητες, όχι αδιακρίτως. Αλλιώς αντιμετωπίζεται ο Αλβανός, αλλιώς ο Κούρδος, αλλιώς η Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός.

    Σημαντικός ο ρόλος του σχολείου και του Δασκάλου (με Δ κεφαλαίο, επίτηδες) στην εξάλειψη τέτοιων απόψεων και στάσεων.

    Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα.
    Γιατί δεν ξεκινάμε από έναν πιο υπόγειο ρατσισμό;
    Ο ρατσισμός απέναντι στους υπέρβαρους, στους ηλικιωμένους, στους ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες, στους ομοφυλόφιλους, στις μονογονεικές οικογένειες, στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που δεν είναι Αλβανοι, Ρομά ή Μωαμεθανοί, αλλά Ελληνες Ορθόδοξοι Πολίτες;
    Ο ρατσισμός της καθημερινότητας μας απέναντι στον διπλανό οδηγό που δεν μπορεί να παρκάρει τόσο γρήγορα και καλά όσο εμείς;
    Αν το καλοσκεφτούμε όλοι έχουμε υπάρξει ρατσιστές πλειστάκις στην ζωή μας και νομίζω ότι εύκολα συγχωρήσαμε τον εαυτό μας.
    Από την καθημερινότητα και τα εύκολα-δύσκολα ας ξεκινήσουμε τον "ιερό" πόλεμο κατά ρατσιμού κι ύστερα αυτό εύκολα απλώνεται στα μεγάλα και τα περίπλοκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας! Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες -αλλά και σε μεγαλύτερο βαθμό οι Κύπριοι όπως ανακαλύπτω από την ολιγόμηνη παραμονή
    μου στην Λευκωσία- είμαστε αδιόρθωτοι ρατσιστές.

    Το "μαυρού" και το "Σρινλακέζα" τα ακούω καθημερινά εδώ, στην Ελλάδα άκουγα το Αλβανάκος, η το αράπισσα, προσδιορισμοί τουλάχιστον προσβλητικοί.

    Προσωπικά, όσο ανοικτό μυαλό και αν θέλω να αυτοχαρακτηρίζομαι, έχω πιάσει τον εαυτό μου άπειρες φορές να σκέπτεται "ρατσιστικά" όταν , π.χ, απέναντί μου στο μετρό κάθονται Αλβανοί. Γνωρίζω και κατανοώ ότι δεν είναι σωστό, αλλά τουλάχιστον έχω την αυτογνωσία να το παραδεχθώ!.
    Εικάζω πως αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει σύντομα, ακόμα και οι πιο ανοιχτόμυαλοι και μορφωμένοι αριστεροί και αντιρατσιστές δεν θα τους άρεσε καθόλου η ιδέα η κόρη τους να τα φτιάξει με έναν Αθίγγανο
    από την Α. Βαρβάρα, ή με έναν σκουρόχρωμο Πακιστανό που καθαρίζει τζάμια!

    Ας είμαστε ειλικρινείς αγαπητέ μας κε Δήμου, υπάρχει μεγάλη υποκρισία απέναντι σε αυτό το ζήτημα από αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται αντιρατσιστές. Και ανοικτά σας διαβεβαιώ πως δεν αμφισβητώ τις δικές σας ειλικρινείς προθέσεις. Ναι, να είμαστε ρατσιστές, αλλά να είμαστε και ειλικρινείς. Ένα σχόλιό σας επ' αυτού παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θα διαφωνήσω με την ουσία του θέματος (ότι είμαστε ρατσιστές), αλλά θέλω να επισημάνω μια παράμετρο που συχνά ξεχνάμε. Οι μετανάστες του πρώην ανατολικού μπλοκ αύξησαν κατακόρυφα την εγκληματικότητα, ιδίως στην ελληνική ύπαιθρο. Φοβάμαι ότι οι κατοικούντες στην Αθήνα δε γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε, κατά τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια της μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών. Δυστυχώς ένα μέρος του "ρατσισμού" μας, είναι γέννημα της παραπάνω κατάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι είμαστε ρατσιστές, είμαστε. Δεν το συζητώ.

    Όμως κάποιες κατηγορίες ανθρώπων έχουν και συγκεκριμένες ιδιότητες, που μπορεί να μην αρέσουν σε κάποιον χωρίς να είναι σώνει και καλά ρατσιστής.

    Π.χ. προσωπικώς δεν θα ήθελα όντως η κόρη μου να παντρευτεί έναν «τσιγγάνο» (αλλιώς τους λέμε, αλλά τέλος πάντων), που θα την πήγαινε να ζήσει σε τσαντίρι και θα αρνούνταν να πάνε τα παιδιά τους σχολείο.

    Αν ήταν όμως από τους τσιγγάνους, που ζουν νορμάλ, δεν θα με ένοιαζε καθόλου η καταγωγή του.

    Είχα ερωτευτεί κι εγώ κάποτε έναν τσιγγάνο. Κούκλος ήταν!!

    (προφανώς με κατατάσσετε τώρα στους πλέον επικίνδυνους ρατσιστές, που πιστεύουν πως δεν είναι ρατσιστές. Όχι, προφανώς ψιλοείμαι… και νοιώθω λίγο την ανάγκη να υπερασπιστώ το 92% της ελληνικής κοινωνίας)

    Παρόμοια πράγματα ισχύουν και για άλλες κατηγορίες. Ένας μουσουλμάνος Άραβας, ας πούμε, δε νομίζω πως είναι η ιδανική περίπτωση συντρόφου για μία Ευρωπαία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Ο πιο επικίνδυνος ρατσιστής είναι αυτός που νομίζει πως δεν είναι."
    Συμφωνώ με το post και ξεχωρίζω αυτή την πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην μπερδεύουμε τον ρατσισμό με τις προκαταλήψεις. Υπάρχει διαφορά. Το ένα προέρχεται από φόβο εν πλήρη γνώση, το άλλο απλά από άγνοια.

    Πάντως ειδικά για το θέμα των Εβραίων, επειδή η θρησκεία τους είναι κλειστή και σημαίνει και Εθνικότητα ενισχύετε (άθελά τους βέβαια) ο φόβος και η άγνοια. Μάλιστα δεν βοηθάει καθόλου ότι οι ίδιοι οι Εβραίοι θεωρούν τους αλλόθρησκους κατώτερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας θέσω μια άλλη παράμετρο.

    Οι άνθρωπος αγαπά αλλά μισεί κιόλας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

    Νομίζω ότι το άλλο άκρο του ρατσισμού είναι μια χριστιανικής ηθικής υποκριτική στάση στο στυλ "αν σε χτυπήσουν γύρνα και το άλλο μάγουλο" ή "αγαπάτε αλλήλους".

    Όχι, το μίσος είναι ανθρώπινο και όχι παρά φύσιν.

    Είχα γνωρίσει έναν Κύπριο ο οποίος μισούσε τους τούρκους αφάνταστα.
    Το μίσος τον είχε τυφλώσει.
    Μια μέρα μίλησα μαζί του.
    Μου είπε ότι οι τούρκοι βίασαν και σκότωσαν τη μητέρα του μπροστά του, αυτός ήταν 8 ετών...

    Τι να του πεις αυτού του ανθρώπου;

    Ή τι να πεις σε έναν παλαιστίνιο που του σκότωσαν την οικογένεια ή σε έναν ισραηλινό που η μητέρα του σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας;

    Όσοι έχουν προσωπικά βιώματα δικαιολογούνται και αυτό είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό.

    Οι υπόλοιποι, λίγο πολύ είμαστε ρατσιστές απλά δεν το δείχνουμε και ειδικά όσον αφορά στον κοινωνικό ρατσισμό που εύστοχα ανέφερε η maro k.

    Τι είναι όμως ρατσισμός;

    Εγώ π.χ. θα ήθελα να έχω δίπλα μου ως συνταξιδιώτη στο αεροπλάνο μια όμορφη λεπτή κοπέλα από το να έχω έναν γέρο 150 κιλά, είναι ρατσισμός αυτός ή προτίμηση;

    Το λάθος είναι όταν καταδικάζουμε μια ολόκληρη κοινωνική ή εθνική ομάδα αποκλειστικά και μόνο λόγω κάποιας διαφορετικότητας ή ιδιαιτερότητας που έχει σε σχέση με εμάς.

    Άλλο πράγμα όμως τα στερεότυπα και άλλο κάποιες προσωπικές προτιμήσεις.
    Θα προτιμούσα να συζητήσω με έναν δημοκράτη παρά με έναν χρυσαυγίτη, είναι ρατσισμός αυτός ή προτίμηση;

    Η απόκλιση από το φυσιολογικό λέμε ότι μας ξενίζει και αποτελεί πηγή ρατσισμού και θεωρούμε εμάς φυσιολογικούς ενώ για κάποιους άλλους εμείς είμαστε η απόκλιση...

    Καλημέρα

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α, να πω και κάτι άλλο σχετικά με την προσωπική μου εμπειρία: τότε, που είχα ερωτευτεί τον τσιγγάνο, ήμουν στην εφηβεία και παραθέριζα στο εξοχικό μας. Όλοι οι γνωστοί, που το έμαθαν, απαγόρευσαν στα παιδιά τους να μιλάνε ακόμα και σ' εμένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το να συζητάμε το θέμα του ρατσισμού σε επίπεδο κοινωνικό είναι μια από τις μεγαλύτερες "λούπες" στις οποίες μπορούμε να εμπλακούμε.

    Αν πω ότι ένα ποσοστό των Ελλήνων είναι ρατσιστές, αυτόματα γίνομαι ρατσιστής εγώ εναντίον τους και εναντίον των απόψεών τους (βλ. σχόλιο alitoviou).

    Αν δεν το επισημάνω είναι σα να υποστηρίζω τις ρατσιστικές τους αντιλήψεις, άρα πάλι ταυτίζομαι με το ρατσισμό.

    Αλλά ρατσιστές είναι συνήθως όλοι οι άλλοι και όχι εμείς.

    Κοντολογίς το να ακούς κάποιον να λέει τον άλλο ρατσιστή, κρύβει στις περισσότερες περιπτώσεις ρατσιστικές διαθέσεις.

    Νομίζω πως το ζήτημα θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να εξεταστεί στο τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας και μας κάνει να φοβόμαστε το διαφορετικό και να του κολλάμε ταμπέλες, ιδίως από την ηλικία των 30 και μετά.

    Καταννοώ όμως ότι το θέμα έτσι δεν πουλάει και ότι θα ξεκινήσει μια ατέρμονη μάχη για το ποιος είναι ο λιγότερο ρατσιστής από όλους μας.

    (Όπως παλιότερα ο λιγότερο εμπαθής, ο λιγότερο ομοφυλλόφιλος, ο λιγότερο κομμουνιστής, ο λιγότερο δεξιός κ.ο.κ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Δήμου κάνει το ίδιο κόλπο ξανά και ξανά. Ας το περιγράψω πρώτα με κάπως αφηρημένους όρους και μετά στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

    Δεν θα πει ποτέ ψέματα. Θα πει την μισή αλήθεια αποσιωπώντας την άλλη μισή. Με άλλα λόγια είναι επιλεκτικός στο ποια πλευρά θα φωτίσει. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό μανιπιουλάρισμα από ένα blatant lie.

    Στο συγκεκριμένο παράδειγμα επέλεξε τους εβραίους για να κάνει το point του, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τα bias που έχουν μαζευτεί ανά τους αιώνες εναντίον τους λόγω του χριστιανισμού και των θεωριών συνομωσίας. Αν γινόταν έρευνα για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους Μαορί, σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά. Για αλβανούς κλπ, η τριβή παράγει θερμότητα.

    Επίσης ο Δήμου αποσιωπά τις χιλιάδες ατομικές προσπάθειες στην κατοχή να σωθούν εβραίοι.

    Και φυσικά δεν λαμβάνει υπόψη τη φυσική τάση που έχουν οι άνθρωποι για ευγονική που -τι ειρωνεία- οι εβραίοι τηρούν σε τεράστιο βαθμό. Και η πλάκα είναι ότι αν ρωτήσει κανείς τους εβραίους αν είναι ρατσιστές, θα πάρει πιθανόν αρνητική απάντηση. Αλλά το τι κάνουν είναι σε τεράστια αντιδιαστολή με το τι λένε. Ας ρωτήσουμε λοιπόν τους εβραίους τι γνώμη έχουν για τους παλαιστίνιους... Είπαμε, η τριβή παράγει θερμότητα.

    Οι έλληνες είναι ρατσιστές απέναντι σε λαούς που δεν παρακολούθησαν την τεχνολογία και τις εξελίξεις. Πως να το κάνουμε, θέλουν να "ζευγαρώσουν" με τον δυνατό και μισούν τον αδύνατο -- όπως όλοι.

    Παλιό το κόλπο Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. (λυπαμαι για το nickname θα αλλαξει συντομα)

    ναι ειμαστε ρατσιστες αν θελουμε να ειμαστε ειλικρινεις....

    το θεμα ειναι που να σταθουμε?

    1)στη δικη μας ευθυνη? στη συνειδηση μας και στις σκεψεις μας?
    2) στο κατα ποσο φταιει η υπολοιπη κοινωνια/πολιτεια για την εγκατασταση των στερεοτυπων στο κεφαλι μας?

    οπως ειπε ο ak-47 η εγκληματικοτητα σε καποιες περιπτωσεις ανεβηκε λογω μεταναστων...αλλα φυσικα φταιει η πολιτεια που δεν εκανε ποτε της σστο ελεγχο. σε αυτη την περιπτωση υπαρχει ελαφρυντικο για τον παθωντα της ληστειας και εν δυναμει ρατσιστη?

    απο την αλλη η συνειδηση μας....ναι εκει εχει ευθυνη ο καθενας αλλα ποσοι απο εμας εχουν τη δυναμη να την ακολουθησουν σε καθε περιπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σίγουρα θα αρχίσει η σύγκριση με την εσπερία και πολλοί θα βγάλουν το συμπέρασμα ότι δεν είμαστε χειρότεροι από τους δυτικο-ευρωπαίους. Υπάρχει και μία άποψη που λέει πως στην Δύση είναι υποκριτές, τα πιστεύουν αλλά δεν τα λένε. Διαφωνώ είμαστε πολύ χειρότεροι.

    Αυτά που λέει ο Le Pen τα ακούς από πολιτικούς όλων των κομμάτων στην χώρα μας (να μην αναφερθώ σε παπάδες) και θα γραφτούν από διάφορους σχολιαστές. Δεν είμαι σίγουρος που οφείλεται ο ρατσισμός στην Ελλάδα αλλά θα ήθελα να βρούμε τρόπους να τον καταπολεμήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν μας τα λέτε καλά κύριε Δήμου:

    1. Για μην θεωρηθεί κάποιος ρατσιστής, κατά τον δικό σας ορισμό, θα πρέπει να αποδεχθεί τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό, την κουλτούρα των μουσουλμάνων, των τσιγγάνων, των αλβανών κλπ; Και αν δε του αρέσει ο πολιτισμός των ταλιμπάν, αλλά αντίθετα του αρέσει η εβραϊκή, ή η αμερικάνικη κουλτούρα είναι κρυφορατσιστής; Αν δε του ταιριάζει η υποκρισία της μουσουλμανικής θρησκείας, ή η κλειτοριδεκτομή της αφρικανικής κουλτούρας, πάλι ρατσιστής είναι;

    2. Και αν κάποιος δεν θέλει να τα φτιάξει με τσιγγάνα, ή να παντρευτεί αλβανίδα, αλλά μια χαρά θα τα πήγαινε με μια εβραία π.χ. είναι ρατσιστόμουτρο;

    3. Και αν κάποιος εκθειάζει, μονίμως, τους αλβανούς και θεωρεί όλους τους υπόλοιπους βαλκάνιους (και τους έλληνες), τουλάχιστον αιμοσταγείς εγκληματίες και αγαλλιάζει η καρδιά του όταν κάποιοι καίνε τις σημαίες τους, τι είναι; Και η υπόθαλψη τέτοιων απόψεων, η ή μη ρητή καταδίκη τους τι είναι;

    4. Η ισοπέδωση των πάντων και η άνιση αντιμετώπιση των ίδιων αντιλήψεων, δεν συνεισφέρει, φρονώ, στον αντιρατσιστικό αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Όποιος κάνει σεφτέ αναλαμβάνει και υποχρεώσεις..."

    Ομολογώ πως η ατάκα ήταν τόσο έξυπνη, που με ...έπεισε ;)

    ΟΚ, λοιπόν. Θα τα (ξανα)πούμε περί ρατσισμού. Κάπως αργότερα όμως, γιατί θα πρέπει να πάω κάπου. Προς το παρόν αντιγράφω από ένα σχόλιο το παρακάτω ...ανέκδοτο:

    "Οι έλληνες είναι ρατσιστές απέναντι σε λαούς που δεν παρακολούθησαν την τεχνολογία και τις εξελίξεις."

    Αυτο-ρατσιστές πρώτη φορά βλέπω :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρε μιχαλάκη ή όπως αλλιώς σε λένε. Έτσι σου μάθανε στο σχολειό σου; Να παίρνεις literally κάτι, να το τραβάς στα άκρα για να βγάζεις λογοπαίγνια; Για την ταμπακιέρα κουβέντα... Τα ίδια κόλπα με το Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν αναφέρομαι στις προσωπικές μας προτιμήσεις, που όμως φοβάμαι ότι έχουν και κάποιες ρίζες τους στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
    Κι εγώ δεν θέλω να συζήσω με έναν φανατικό φονταμενταλιστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να του επιβάλλω και κοινωνικό αποκλεισμό.
    Το ζήτημα είναι δύσκολο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και κατά περίπτωση κάθε φορά.
    Μιλάμε εμείς οι βολεμένοι, με πρόσβαση στην πληροφορία, εμείς που ακόμα κι αν αντιμετωπίσουμε τον οποιοδήποτε ρατσισμό έχουμε τον τρόπο να του αντιπαρατεθούμε.
    @doctor
    Υπάρχουν άνθρωποι που όντας θύματα μιας παράλογης βίας έκαναν την υπέρβαση και κατάλαβαν πως ο ρατσισμός και το μίσος δεν είναι λύση.
    Σε μια ευνομούμενη κοινωνία (ακόμα και όταν αυτή είναι η ελληνική, γιατί νόμοι υπάρχουν, εμείς δεν τους εφαρμόζουμε), όλες οι απόψεις πρέπει να έχουν θέση, μόνο ο ρατσισμός οποιασδήποτε μορφής θα πρέπει να εξοστρακιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Alitovios said...
    Πρόκειται για μία κλασική ρατσιστική φράση, αφού κάνει διάκριση ανάμεσα στους Έλληνες και τους άλλους.

    Το οποίο βέβαια σας κάνει μακράν το νούμερο ένα ρατσιστή γιατί δεν υπάρχει κείμενο σας που να μην μιλάει για τους έλληνες και για κάποιους άλλους.

    ---------------------------------

    Και εσάς σας κάνει τον νούμερο 1 σοφιστή. Διότι όταν εγώ μιλάω για του Έλληνες δεν κάνω διάκριση αλλά προσδιορισμό. Δεν λέω οι Έλληνες είναι ανώτεροι ή κατώτεροι.

    Ενω η φράση "οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές" τους διακρίνει από άλλους λαούς που είναι - άρα τους θεωρεί ανώτερους.

    είδες agnsotosX γιατί δεν έγραψε ο αλητόβιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νικος Δημου ." Συντριπτικά στοιχεία! Και να σκεφθείτε πως στην Ελλάδα ρωτήθηκαν μόνον Αθηναίοι."
    ------------------
    Σκοπιμη(?)επιβεβαιωση του κανονα ολοι ειμαστε ρατσιστες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και μια ερωτηση ,αν δεν θελω η κορη μου να παντρευτει με εναν πρεζακια ειμαι ρατσιστης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. σιωπηλός

    το σχόλιό σας και μερικά άλλα αποδεικνύουν πως υπάρχει τεράστια σύγχυση στο θέμα.

    Ποιος σας είπε ότι πρέπει να αποδεχθείτε τον α ή β πολιτισμό, ή να παντρευτείτε στην τάδε η δείνα φυλή.

    Να μην έχετε προκαταλήψεις σας ζητάνε. Το δεν συμφωνώ με τον πολιτισμό των Ταλιμπάν ή με την θρησκεία των Εβραίων δεν είναι ρατσισμός - είναι έκφραση γνώμης και είστε ελεύθερος να την διατυπώσετε και να την υποστηρίξετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Doctor
    δεν βίασαν "οι Τούρκοι" την μάνα του γνωστού σου. Ένας Τούρκος (άντε δύο) το έκανε αυτό. καταλαβαίνω πως είναι ανθρώπινο να γενικεύει - αλλά λογικά δεν μπορώ να μισώ τον Ορχαν Παμούκ επειδή κάποιος άλλος Τούρκος έκανε κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα (good day)

    Ορισμός: Ρατσιστής είναι κάποιος ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από άλλους, στο περπάτημα που κάνει το είδος μας πάνω στη γή. Είναι κάποιος που αντί να πεί homo sapiens για άλλον, λέει homo sexual, για παράδειγμα (for example)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Username δεν επέλεξα εγώ τους Εβραίους αλλά η έρευνα που αναφέρω. Και φυσικά ξεχάσατε ότι εξίσου αφορά και Ρομά και Μουσουλμάνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. nikos dimou said...
    "Ποιος σας είπε... να παντρευτείτε στην τάδε η δείνα φυλή;"

    Οι έρευνες αναφέρονται σε γάμους και αποδοχή "γαμπρών". Και σωστά κατά τη γνώμη μου. Θεωρητικά είμαστε όλοι υπεράνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. nikos dimou said...
    Ποιος σας είπε ότι πρέπει να αποδεχθείτε τον α ή β πολιτισμό, ή να παντρευτείτε στην τάδε η δείνα φυλή.


    Μα εσεις.
    Γράφετε ως απόδειξη του ρατσισμού:
    "Μόνον 17% των Γάλλων θα είχε αντίρρηση για ένα γαμπρό (η νύφη) Εβραίο — στους Έλληνες το ποσοστό είναι 51%..."
    καθώς και:
    "Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι τα ποσοστά σ' αυτές τις κατηγορίες είναι ακόμα μεγαλύτερα — μερικά σε επίπεδο παγκόσμιας επίδοσης... (Π. χ. 92% δεν θέλουν γαμπρό τσιγγάνο)."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και να ολοκληρώσω τις απαντήσεις μου λέγοντας στον nikita ras πως πρώτος εγώ έγραψα ότι γεννιόμαστε ρατσιστές και χρειάζεται συνεχής αγώνας για να πολεμάμε μέσα μας τα ρατσιστικά στερεότυπα. Φυσικά δεν εξαιρώ τον εαυτό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. synas + σιωπηλός δεν είναι ανάγκη να παντρευτείτε για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρατσιστές!

    Απλώς και μόνο να μην θεωρείτε την καταγωγή ή θρησκεία του άλλου επαρκή λόγο για να ΜΗΝ τον πανερευτείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δηλαδή για να καταλάβω το θέμα σε έναν γάμο είναι αν ο σύντροφος μας θα είναι ασπρος, μαύρος ή κινέζος;
    Δεν είναι τα κοινά ενδιαφέροντα, οι κοινοί στόχοι, το όραμα μιας κοινής ζωής και φυσικά η αγάπη;
    Δηλαδή αν όλα αυτά τα βρω σ' ένα υπερήλικο κινέζο-εβραίο σερβιτόρο 100 κιλών με πλατυποδία και φαλάκρα και εγγόνια, γιατί ακριβώς απ΄όλα θα τον απορρίψω;
    Το θέμα μας είναι ο ρατσισμός στην καθημερινή πρακτική, όχι οι προσωπικές επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Είναι επίσης αρκετά περίεργο πως ενώ διαδηλώνουμε στους δρόμους για τα δικαιώματα των Κούρδων, των Παλαιστινίων και των Ιρακινών, ενώ παράλληλα λυσσομανούμε κατά των "φονιάδων" Αμερικανών, στο ...proverbial παράδειγμα της "επιλογής γαμπρού" έχουμε τις εντελώς ...αντίθετες προτιμήσεις ;)

    Μήπως δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά ...κάτι άλλο; (αυτολογοκρισία)

    Για μένα πάντως τη μεγαλύτερη ρατσιστική προπαγάνδα την κάνουν τα δελτία ειδήσεων, όταν στην περιγραφή εγκλημάτων μιλούν συνεχώς για "Αλβανούς", "Πακιστανούς" ή άτομα της τάδε καταγωγής, δημιουργώντας γενικές εντυπώσεις και ενισχύοντας τη γελοία αίσθηση της "συλλογικής ευθύνης" (το ΕΣΡ ποιεί την νήσσα φυσικά).

    Ακόμα και όταν βγάζουν σκάρτα (και δημιουργούν ολόκληρο θέμα) ΜΟΝΟ για τα ...κινέζικα προϊόντα - ας μιλούσαν πού και πού και για την άθλια ποιότητα κάποιων ελληνικών (όπως του software π.χ. που υπάρχει σε πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες) ή την σκανδαλώδη ακρίβειά τους σε σχέση με τα "ξένα" (από το γάλα μέχρι το αρνάκι γάλακτος), χωρίς να δικαιολογούν τα ...αδικαιολόγητα. Αν και τα παραπάνω δε συνιστούν "ρατσισμό" (αφού δεν απευθύνονται σε ανθρώπους), βασίζονται στην ίδια ακριβώς αιτία:

    Ότι δηλαδή θεωρούμε πως είμαστε "περιούσιοι" και "ανώτεροι", από τον Δημοσθένη Λιακόπουλο και τις trash εκπομπές του μέχρι τον Τάσο Καφαντάρη στο "σοβαρό" και έγκυρο Discovery & Science (συνοψίζεται και στο περίφημο "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες" κλπ κλπ).

    Δυστυχώς η καραμέλα περί "ανωτερότητας" των Ελλήνων πουλάει καλά! Και πολύ φοβάμαι πως οι όποιες δηλώσεις περί "απουσίας ρατσισμού" της ...ράτσας μας δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις όποιες κοινωνικές μας ευαισθησίες όσο με αυτή ακριβώς την αίσθηση ("εμείς είμαστε υπεράνω").

    Of course, I might be wrong...


    Πάντως νομίζω πως χρειάζεται κάποιος "στενότερος" και πιο συγκεκριμένος ορισμός του τι συνιστά "ρατσισμό", διαφορετικά θα χάσουμε τη μπάλα και θα γίνει μπάχαλο με τα σχόλια.

    Το σχόλιο π.χ. της Synas (Τετ Μαρ 14, 10:35:00 πμ), όπως και άλλα που κάνουν διάκριση ανάμεσα σε "ρατσισμό" και "προτιμήσεις" είναι αρκετά ενδιαφέροντα (χωρίς να σημαίνει πως συμφωνώ απόλυτα) και θαρρώ πως βοηθούν τη συζήτηση.


    Υ.Γ. Πάντως το ειρωνικό σχόλιο του alitovios στέκει λογικά, έστω και ως "φιλοσοφικόν παίγνιον". Μήπως όμως είναι καλύτερο να αφήσουμε τα δέντρα και να δούμε το δάσος; Το θέμα είναι μάλλον πιο σοβαρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Παραθέτω τον επίλογο του παραληρήματος του/της username:

    username said...
    Παλιό το κόλπο Δήμου.
    Τετ Μαρ 14, 10:47:00 πμ

    ----------------

    και την διευκρίνιση του Δήμου:

    [...] εγώ έγραψα ότι γεννιόμαστε ρατσιστές και χρειάζεται συνεχής αγώνας για να πολεμάμε μέσα μας τα ρατσιστικά στερεότυπα. Φυσικά δεν εξαιρώ τον εαυτό μου.

    Τετ Μαρ 14, 11:42:00 πμ
    ------------------------

    Η αβυσσαλέα διαφορά ενός καταξιωμένου συγγραφέα με έναν κομπλεξικό τυχαίο...

    Είμαι ρατσιστής;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Που είσαι Μιχαλάκη! Πάλι στραβά τα λες. Κανένας δεν "λυσσομανάει" σε διαδηλώσεις στο δρόμο εναντίον των Αμερικανών. Μια δράκα ανθρώπων, ισχνή μειοψηφία. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν διαδηλώνει για τίποτε. Απλώς προσπαθεί να επιβιώσει.

    Τι γίνεται μέσα στο κεφάλι σου ρε; Σάμπως να τα έχεις λίγο μπερδεμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Nikos Dimou είπε...
    synas + σιωπηλός δεν είναι ανάγκη να παντρευτείτε για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρατσιστές!

    Ουφ!... Δεν τον ξέρω κιόλας τον άνθρωπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @username:

    Μάλλον βιάστηκες να μιλήσεις και δεν περίμενες το επόμενό μου σχόλιο. Επίσης, αν θέλεις να μάθεις όσα άλλα έχω γράψει περί της "ταμπακέρας" μπορείς να μπεις εδώ κι εδώ.

    (θα βαρεθείς να διαβάζεις τα σχόλιά μου :)))

    Όσο για τη φράση σου που επανέλαβα, ειλικρινά μού φάνηκε ΤΟΣΟ αστεία, που όχι μόνο δεν την εξέλαβα literally, αλλά την παρέθεσα ως ανέκδοτο. Δεν ήταν σαφές;


    Υ.Γ. Εσύ φυσικά γνωρίζεις το όνομά μου και μπορείς να με αποκαλείς "Μιχαλάκη" τη στιγμή που εγώ δε γνωρίζω κάτι για σένα πέραν ενός nick (ακόμα και το profile σου κρύβεις). Αν θες ισότιμο διάλογο, στείλε και κάνα email, OK;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. username το 90% των Ελλήνων δηλώνουν αντιαμερικανοί. Αυτή είναι μία "ισχνή μειοψηφία;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τον "άλλο", τον έτερο. Επίσης, εκτεταμένη είναι η συζήτηση από την επιστημονική κοινότητα για τις δύο αντίθετες δυνάμεις, την παγκοσμιοποίηση από τη μια μεριά που φαίνεται να λειτουργεί σε οικονομικό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο αλλα και την ενδυνάμωση των εθνοτικών δεσμών από την άλλη. Η διάχυση της πρώτης προκαλεί τη συσπείρωση της εθνοτικής ομάδας, με συνέπεια, πολλές φορές ο αυτοκαθορισμός μας να γίνεται μέσα από τον άλλο, τον ξένο, το μετανάστη. Αυτό που συμβαίνει, και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι η αναζήτηση ενός τρόπου συνύπαρξης με το διαφορετικό, αν και σε επίπεδο μεταναστών φαίνεται ότι η προσπάθεια τείνει προς μια συγχώνευση, οικειοποίηση του έτερου και όχι στο σεβασμό της διαφορετικότητας (πολυπολιτισμικότητα). Στο επίπεδο της λογοτεχνικής παραγωγής σημειώνω μια έκρηξη μυθιστορημάτων με θέμα τους ιστορίες μεταναστών ήδη από το 2001 και μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ώπα, αρχίσαν τα βρισίδια ("κομπλεξικός τυχαίος") (εγώ δεν έκανα προσωπικούς χαρακτηρισμούς για κανέναν).

    Ο πατσίνο μου ορμάει και ο μίκυ μάους μου δαγκώνει τη φτέρνα. Σουρεάλ.

    Ρε πατσίνο, άμα μεγαλώσεις τι θα λες; Ήμουν κάποτε ο καλύτερος πραιτωριανός του Δήμου; Φαίνεσαι ρε, σκεπάσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Και μαζι με το ξεκαθαρισμα του ορισμου για να ξερουμε γιατι πραγμα μιλαμε ,καλα ειναι ναα ξεκαθαρισει και το θεμα
    " γεννιομαστε ρατσιστες"....υπαρχουν σχετικες μελετες και ερευνες που να αποδυκνειουν κατι τετοιο? η απλα ειναι μια αισθηση του κ.Δημου ..γιατι εχω την εντυπωση οτι υπαρχουν σχετικες μελετες που αποδυκνειουν το ακριβως αντιθετο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Και εσάς σας κάνει τον νούμερο 1 σοφιστή.

    Και μου το ‘λεγε η μάνα μου να γίνω δικηγόρος

    Διότι όταν εγώ μιλάω για του Έλληνες δεν κάνω διάκριση αλλά προσδιορισμό. Δεν λέω οι Έλληνες είναι ανώτεροι ή κατώτεροι.

    Δοκιμάστε μια φορά να θέσετε αυτό ακριβώς το ερώτημα εδώ, αν δηλαδή στα κείμενα σας φαίνεται πως θεωρείτε ή όχι τους έλληνες κατώτερους από άλλους λαούς. Έχω την εντύπωση πως μεγάλο ποσοστό έχει για εσάς αυτή ακριβώς την εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Και θα παρακαλούσα τον οικοδεσπότη να λάβει τα μέτρα του απέναντι στο προκλητικό (και προσβλητικό) "τρολάρισμα" πριν αυτό ξεπεράσει τα όρια της χυδαιότητας.

    Εμείς μέχρι και τη φωνή μας αποκαλύψαμε. Δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε συζήτηση που θα υποβιβαστεί σε τέτοιο επίπεδο.

    (αν θέλετε να είμαι συνεπής στις "υποχρεώσεις" μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Mickey said:Για μένα πάντως τη μεγαλύτερη ρατσιστική προπαγάνδα την κάνουν τα δελτία ειδήσεων, όταν στην περιγραφή εγκλημάτων μιλούν συνεχώς για "Αλβανούς", "Πακιστανούς" ή άτομα της τάδε καταγωγής, δημιουργώντας γενικές εντυπώσεις και ενισχύοντας τη γελοία αίσθηση της "συλλογικής ευθύνης" (το ΕΣΡ ποιεί την νήσσα φυσικά).

    Σχετικά μ' αυτό σε παραπέμπω στο ενδιαφέρον βιβλίο της Χ. Κωνσταντινίδου, Κοινωνικές αναπαραστάσεις του εγκήματος, η εγκληματικότητα των αλβανών μεταναστών στον αθηναϊκό τύπο, Α.Ν. Σάκκουλας, 2001

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ολη αυτή η συζήτηση, συν κάποια γεγονότα πολιτικά και κοινωνικά των τελευταίων ημερών, έρχονται να ενισχύσουν μια άποψη που πρεσβεύω.
    Δηλώνω λοιπόν άθεη και άπατρις με την ελπίδα ότι η εξάλειψη αυτών των τόσο ιδιαίτερων χαρακτηριστικών θα μπορέσει να μου δώσει την δυνατότητα να καταλάβω τον Αλλο απέναντι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. doratsirka πολύ σωστό σχόλιο.

    alitovios το γεγονός ότι κάνω κριτική στους Έλληνες δεν σημαίνει πως τους θεωρώ κατώτερους - ίσα-ίσα πως νοιάζομαι γι αυτούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @πόντικα. Σε έχω παρακολουθήσει σ' αυτό το μπλογκ. Παρά τα φαινόμενα σε υπολογίζω και σε σέβομαι γιατί διαπίστωσα πως έχεις "νιονιό στο κεφάλι" σου. Αυτό φάνηκε όχι από τα κομπιουτερίστικα (που λίγο τα λογαριάζω εδώ) αλλά από την ανεξάρτητη φωνή που πολύ διακριτικά έβγαλες ορισμένες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καταρχάς ξεκινάμε με την συζήτηση λέγοντας ότι ο ρατσισμός είναι άδικος.

    Αυτό είναι σίγουρο?

    Οι διάφορες εθνότητες και πολιτισμοί έχουν πράγματι ικανότητες και μειονεκτήματα σε κάθε τομέα. Άρα ο ρατσιμός δεν είναι λανθασμένος στην γενική του ιδέα. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και αυτό συσχετίζεται με τη φυλή τους, την καταγωγή τους, τις παραδόσεις, το περιβάλλον τους κτλ.


    Προσωπικά θεωρώ ότι είναι σωστό να χαρακτηρίζεις μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων με αυτό τον τρόπο. Αυτό που είναι χαζό (κυρίως για εσένα, αλλά και για τον άνθρωπο που το λαμβάνει), είναι να βγάζεις πόρισμα για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο βασισμένος στις γενικότητες. Θα πρέπει να τον αξιολογήσεις ξεχωριστά.

    Κι εγώ δεν θα ήθελα τα παιδιά μου, ή η αδερφή μου να παντρευτούν ένα γύφτο. Όμως αν γνώριζα αυτό τον άνθρωπο και έβλεπα ότι είναι καλός, μορφωμένος, καθαρός και έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που εκτιμώ δεν θα με πείραζε καθόλου.

    Από την άλλη αν μου έλεγες να πάω να ζήσω σε μια συνοικία που μένουν γύφτοι ή σε μια συνοικία που μένουν έλληνες (όχι ρομ δηλαδή και οι γύφτοι έλληνική ιθαγένεια έχουν) θα προτιμούσα τους έλληνες. Γιατί ξέρω ότι κατά ΜΕΣΟ όρο θα μπορούσα να συννενοηθώ πιο εύκολα, θα υπήρχε λιγότερη εγκληματικότητα, περισσότερη καθαριότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καθάρματα και στις δύο φυλές αλλά και καλοί άνθρωποι και αξιοσέβαστοι . Ο μέσος όρος είναι που αλλάζει και η κατανομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Πρώτον, αυτό με τους Αλβανούς να σταματήσει παρακαλώ, καθότι είμαι κατά το 1/4 Αρβανίτισσα, κι όσο να 'ναι...θίγομαι!
    Δεύτερον, νομίζω ότι μια καλή εμπειρία για να ανοίξει το μυαλό του ανθρώπου και να πάψει να αισθάνεται -τρόπος του λέγειν- "κου-κλουξ-κλαν", είναι να παέι ταξίδι κάπου όπου είναι ο ίδιος φυλετική μειοψηφία.
    Τρίτον, έχω την ευτυχία, να εργάζομαι σε ένα χώρο, που παρά τις δυσκολίες του, έχει μια θαυμαστή κατανόηση για το διαφορετικό (φυλετικό, σεξουαλικό, σωματικό), και είναι ο χορός. Οι πολιτικές ενσωμάτωσης είναι ταχύτερες και καλύτερες από άλλους χώρους. (Και μην κοιτάτε τα ηλίθια χορευτικά ριάλιτυ για να βγάλετε συμπεράσματα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Σχόλιο από την Γερμανία (με email):

    Αυτό που κατάλαβα εδώ στη Γερμανία είναι ότι οι "γνώμες" υπάρχουν και στα ανεπτυγμένα κράτη. Δεν παίρνουν όμως επιθετική μορφή και μορφή αποκλεισμού όπως π.χ. πολλές φορές στην Ελλάδα. Ο ρατσισμός θρέφεται όταν οι λειτουργίες του κράτους δεν εξασφαλίζουν την ομαλή διοχέτευση πολιτιστικών και οικονομικών αγαθών σε όλα τα μέλη της κοινότητας. Με άλλα λόγια ο ρατσισμός προσπαθεί να διευθετήσει αυτό που αποτυχαίνει να κανονίσει το κράτος και το σύστημα δικαίου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Περί ρατσισμού:
    Συμφωνώ με την maro_k για τον υπόγειο ρατσισμό (και λίγα είπε, το θέμα είναι μεγάλο), μιας και τον έχω ζήσει από κοντά..
    Συγκεκριμένα, για μένα υφίσταται (και θα το πω πρώτο πρώτο μιας και τον έχω ζήσει πιο έντονα) ο ρατσισμός που τον έχω ονομάσει: "φάτε ρούχα μου", αν δηλαδή είσαι ντυμένος με τάδε ρούχα του τάδε σχεδιαστή είσαι ευπορος και αν δεν είναι "Επώνυμα" σε κατατάσσουν σε άλλες κατηγορίες.. (που κατά τη γνώμη αυτουνού που τις λέει είναι κατώτερες )
    Μου έχει τύχει να μου βάζουν ταμπέλες οτι ανήκω στην τάδε ή στη δείνα κατηγορία πάμπολες φορές και με εκνευρίζει ο τρόπος σκέψης αυτός σε όποια κατηγορία και αν με κατατάσσουν..
    Παλαιότερα (στο σχολείο) έλεγαν ότι επειδή είμαι "γόνος ιατρών" θα πρέπει να είμαι καλός άνθρωπος, μετά επειδή οι γονείς μου χώρισαν, μου κόλλησαν την ταμπέλα ότι δεν πρέπει να με κάνουν παρέα (γιατί μπορεί να έχω ψυχολογικά προβλήματα !!??), όταν πήγαινα πανεπιστήμιο μου έλεγαν ότι είμαι ανώτερη από άλλους που δεν το έχουν κάνει, αργότερα, λόγω εκμάθησης ξένων γλωσσών μου είπαν να μην ασχολούμαι με κατώτερους ανθρώπους (!!??). (Μήπως ήταν ζήλια αναρωτιώμουν που έχω πολλά ενδιαφέροντα και χόμπυ;;)
    Και θέλω να καταλήξω οτι προσπάθησαν πολλοί να με βάλουν σε αυτό τον τρόπο σκέψης..
    Ότι πρέπει να κρίνω και να διαλέγω τους γύρω μου αναλόγως:
    αν είναι "γόνοι" ιατρών ή δικηγόρων ή πλουσίων ή όχι ΄
    Ή αν είναι οι ίδιοι ιατροί ή δικηγόροι ή "πλούσιοι" ή όχι,
    αν είναι παιδιά χωρισμένων γονιών ή όχι,
    αν ξέρουν γαλλικά και πιάνο ή όχι
    αν έχουν ίδια θρησκεία με μένα ή όχι..
    αν φορούν την Τάδε μάρκα ή όχι,
    αν ψωνίζουν από Βόρεια ή από Νότια προάστεια,
    αν είναι από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη,
    για να αναφέρω ΜΟΝΟ μερικά από όσα έχω συναντήσει.. (Φανταστείτε ακόμα και όταν έβγαινα από το σπίτι μου παρέα με την δασκάλα των αραβικών με κοίταζαν περίεργα που είμαι μαζί της και μου έλεγαν να μην της δίνω θάρος (?!) και να μην έχω πολλά πολλά!!)
    Και όλα αυτά είναι το καθένα ξεχωριστά απίστευτα εκνευριστικά..
    Θέλω να μιλάω με τους συνανθρώπους μου και να έχω φίλους και κυρίως να αναπτύσσω την προσωπικότητά μου, γιατί είμαι αυτή που είμαι και όχι γιατί οι γονείς μου είναι έτσι, η θρησκεία μου αλλιώς και η ζυγαριά μου δείχνει χ κιλά ή το μπλουζάκι που φορώ αγορασμένο από το τάδε (έγκριτο) κατάστημα!!
    Για θέμα εμφάνισης, δεν λέω να μην υπάρχει αισθητική.. Άλλο όμως η καθαριότητα και η αισθητική και άλλο το δήθεν και το ψεύτικο.
    Τό αν κάποιος ξέρει να σκέφτεται το δείχνουν οι πράξεις όχι η καταγωγή του ή ηλικία του ή οι επιλογές των γύρων του.
    Και προσωπικά παλεύω ακόμα γιατί διαπιστώνω ότι λίγοι είναι όσοι τα πιστεύουν όλα αυτά κατ'ουσία.. αν είναι μακρυά από το "σπίτι" τους, τότε όλα είναι καλά αλλιώς μερικοί μένουν στα λόγια..
    Το θέμα, όπως πολύ σωστά θέσατε και εσείς κ.Δήμου, δεν εξαντλείται.. δυστυχώς ..
    Χαίρομαι που ξαναθέσατε το θέμα και πήρα το θάρρος να ξεσπάσω για αυτό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @ synas: :))



    Κύριε Δήμου,

    Για να πιάσω τα πράγματα από την αρχή.

    Ρατσισμός είναι να μην επιτραπεί η συμμετοχή στις πανελλήνιες, ή στις εξετάσεις του Δημοσίου ενός ρομά, επειδή είναι τέτοιος. Ρατσισμός είναι η υποστήριξη τέτοιων μέτρων.

    Ρατσισμός δεν είναι η έκφραση της απαρέσκειας για το τσιγγάνικο έθιμο της παντρειάς από τα δώδεκα ή τα εννέα (για τα κορίτσια).

    Ρατσισμός είναι η απαγόρευση διορισμού ως καθηγητή σε δημόσιο σχολείο ενός καθολικού, ακριβώς επειδή είναι καθολικός.

    Ρατσισμός δεν είναι η αντίθεση στην, κατά την καθολική εκκλησία, απαγόρευση των αμβλώσεων, ή της χρήσης προφυλακτικών.

    Και ούτω καθ’ εξής.

    Αν στις δημοσκοπήσεις που επικαλείσθε, οι ερωτήσεις είχαν γίνει με σαφή προσδιορισμό και διάκριση, τότε και οι απαντήσεις θα ήταν ανάλογες. Για παράδειγμα (και πάλι), άλλη απάντηση θα δώσει κάποιος στην ερώτηση «θα παντρευόσασταν τσιγγάνα» και άλλη στην ερώτηση «είστε υπέρ της λήψης μέτρων από την πολιτεία εναντίον των μικτών γάμων μεταξύ μη-ρομά και ρομά».

    Συνοπτικά εννοώ ότι άλλο είναι η θέσπιση μέτρων και η υποστήριξη λήψης μέτρων, που ευνοούν ή προάγουν τις φυλετικές, εθνοτικές και άλλες διακρίσεις και άλλο η έκφραση αντίθεσης στην κουλτούρα ενός συνόλου ανθρώπων που πρεσβεύει συγκεκριμένες εθνικές, κοινωνικές, θρησκευτικές κλπ αντιλήψεις.

    Αυτή την πρωταρχικής σημασίας διάκριση δεν αντιλήφθηκα από το post σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ρατσισμός είναι η ανεδαφική απόδοση συγκερκιμένων χαρακτηριστικών σε εθνικές ομάδες.
    Οι Εβραίοι δεν κατηγορούνται για αόριστα πράγματα αλλά για συγκεκριμένα εγκλήματα, άρα καλό θα είναι να διαχωρίζουμε την δίκαιη αγανάκτηση εναντίον ομάδων που συμπεριφέρονται με δολοφονικό τρόπο, από τον ρατσισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλό θα είναι να αφήσουμε την εβραική προπαγάνδα περί ολοκαυτώματος των Εβραίων. Άλλες ομάδες πληθυσμού είχαν περισσότερα θύματα, και δεν χρηματοδότησαν τονν Χίτλερ όπω οι Εβραίοι.
    Δεν μασάει κανείς πια, μόνο κάτι διαφημιστές που έχουν ανάγκη τους εβραίους εκδότες τους και τους γλύφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αυτό το θέμα δεν είναι εναντίοντ ου ρατσισμού, αλλά εναντίον του ρατσισμού για τους εβραίους - που δεν υπάρχει καν κάτι τέτοιο.
    Ο ρόλος του ετοιμοθάνατου αναλύεται πλέον σε γατοφιλία και υποστηρικτή θυμάτων κατά φαντασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Την καλημέρα μου σε όλους.

    Συμφωνώ με το δεύτερο σχόλιο της highvoltagepress.

    Ο καλύτερος ίσως τρόπος να ξεπεράσει κανείς την (ανθρώπινη) αμηχανία και ανασφάλεια που αισθάνεται απέναντι στο διαφορετικό (και η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταλήξει στο ρατσισμό) είναι να συγχρωματιστεί - έρθει σε επαφή μαζί του, έστω για κάποιο διάστημα.

    Τότε ίσως δει τα στερεότυπα που έχουν φορτωθεί μέσα του να καταρρέουν και ίσως έτσι ισχυροποιηθούν απόψεις του που μέχρι τότε είχε αναπτύξει μόνο θεωρητικά (πχ, για να αναφερθώ σε προηγούμενο παράδειγμα, άλλο να καταλαβαίνει κανείς λογικά ότι δεν μπορεί να είναι όλοι οι Τούρκοι βιαστές και άλλο -πιο δυνατό- να έχει συσχετιστεί προσωπικά με κάποιους 'μη βιαστές' Τούρκους).

    Βεβαίως πάντοτε θα διαφωνείς ή συμφωνείς με τον τρόπο ζωής, τα πιστεύω ή τα γούστα κάποιων, όμως δε θα ταυτίζεις την πιθανή (και απολύτως θεμιτή γενικά) διαφωνία σου με αποδοκιμασία του άλλου, αλλά με κατανόηση, αποδοχή και, γιατί όχι;, αγάπη .. ή έστω συμπάθεια ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πάντως είναι πολύ αποκαλυπτικό αυτό το θέμα. Στο 90% μιλάει για εβραίους, ενώ τα πραγματικά θύματα ρατσισμού είναι άλλα.
    Φάε την κρεμούλα σου ετοιμοθάνατε, το έκανες το καθήκον σου και για σήμερα.
    Ο εκδότης σου χαμοπγελά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. "Και σύμφωνα με τον νόμο 3304/2005: «Ρατσισμός είναι κάθε διάκριση, λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». "

    Αν ο νόμος είναι έτσι διατυπωμένος είναι λάθος.
    Κάθε ομάδα αναπτύσσει κάποια χαρακτηριστικά που την διακρίνουν από τις άλλες.
    Το να πω οτι κάποιος είναι μαύρος δεν είναι ρατσισμός.
    Αν πω κάτι από την φαντασία μου με σκοπό να μειώσω μία ομάδα ανθρώπων όπως: "αυτός είναι βλάκας επειδή είναι μαύρος" , αυτό είναι ρατσισμός.

    Και αν γράψω ένα άρθρο για τον ρατσισμό με τις 99 απο τις 100 προτάσεις του να αναφέρονται στους εβραίους, τότε μιλάω για άλλα πράγματα με την πρόφαση του ρατσισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Πολλά θα ήθελα να σχολιάσω, αλλά ούτε χρόνο διαθέτω ούτε κατάχρηση του χώρου θέλω να κάνω. Μια παρατήρηση μόνο: ο ρατσισμός συνδέεται στενά με έναν άλλο –ισμό, ίσως χειρότερο: με τον φανατισμό. Ο φανατισμός αποκλείει τη διαυγή σκέψη. Ο φανατικός δεν έχει μάθει να ακούει. Με αποτέλεσμα να μη «βλέπει». Αδελφάκι του εξίσου επικίνδυνο: η αναδρομή στα στερεότυπα. Που είναι ακόμη χειρότερα.
    Η περίπτωση στην οποία αναφέρεται ο doctor είναι δείγμα μιας ιδιαίτερης κατηγορίας ανθρώπων και δεν νομίζω ότι εντάσσεται στη γενική κατηγορία των εκ πεποιθήσεως ρατσιστών, δεδομένου ότι εδώ εμπλέκονται τα προσωπικά βιώματα που διαμορφώνουν συνειδήσεις, έστω με λανθασμένο τρόπο: τη συσχετίζω, μάλιστα, με τους απογόνους θυμάτων του εμφυλίου μας, οι οποίοι εξακολουθούν με φανατισμό να μισούν με πάθος οι μεν τους δε. Έλληνες όντες…
    Doctor, τι κρίμα που αν βρεθώ δίπλα σου στο αεροπλάνο θ’απογοητευτείς… Όχι, δεν είμαι χοντρός κύριος 150 κιλά, ούτε όμως το αιθέριο πλάσμα που ονειρεύεσαι να συναντήσεις!
    Α, ναι! κύριε Δήμου, από σας, αν θυμάμαι καλά, είχα μάθει το εξής: υπάρχουν τρεις κατηγορίες ψεμάτων, που είναι κατά σειρά μεγέθους: 1) μικρά ψέματα 2) μεγάλα ψέματα και 3) οι στατιστικές!
    υ.γ. Υπάρχει κανένας τρόπος να σβήσω σχόλιό μου σε παλιότερο post; Mickey?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Το θέμα του ρατσισμού είναι ιδιαίτερα σύνθετο. Για να μπορέσει όμως κάποιος να το εξετάσει αντικειμενιά, πρέπει να προσπαθήσει να εντοπίσει τις "ρίζες" του.

    Το λάθος που θεωρώ ότι κάνουμε όλοι, είναι οι "γενικεύσεις".

    Ο ρατσισμός προαπαιτεί γενικευτική νοοτροπία.

    Έχουμε μάθει να εντοπίζουμε κοινά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τα οποία στη συνέχεια γίνονται "ταμπέλες" κριτήρια με τα οποία κατατάσσουμε τους άλλους σε ανθρώπινες ομάδες.

    Αν εγώ πω : "Δεν γουστάρω τις κοκκινομάλες" σημαίνει ότι έχω ήδη κάνει το πρώτο βήμα (γενίκευση) που στη συνέχεια θα με οδηγήσει σε ρατσιστικό τρόπο σκέψης.

    Σημασία έχει να αντιλαμβανόμαστε τον οποιονδήποτε (ακόμα και τον ολότελα διαφορετικό) ως άτομο (individual) και όχι ως άνθρωπο με "ατομικά χαρακτηριστικά" που τον κατατάσουν σε πληθυσμιακές ομάδες.

    Νομίζω ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το ανθρώπινο γονιδίωμα.
    Ο άνθρωπος (είδος κοινωνικό) ζούσε ανέκαθεν σε ομάδες κι έτσι έμαθε να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, και τους γύρω του. Να διακρίνει αυτά που τον ενώνουν με (ή τον χωρίζουν από) τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Θα πρότεινα τη σύνταξη ενός δικού μας ερωτηματολογίου (ας πούμε 10 ως 20 σημείων) με ερωτήματα που συμφωνούμε πως έχουν ΣΑΦΩΣ να κάνουν με ρατσιστική αντίληψη και συμπεριφορά (και όχι απλώς με θέματα ...προτιμήσεων ή του so-called "κρυπτορατσισμού").

    (σε σοβαρά πλαίσια και όχι όπως π.χ. αυτό εδώ, έτσι; :)))


    Θεωρώ πως όσο άστοχο είναι οι ρατσιστές να κάνουν αναγωγές και γενικεύσεις σε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες (π.χ. "οι Αλβανοί είναι κλέφτες") είναι και το να κάνουν κάποιοι άλλοι για τους Έλληνες ή όποια άλλη ομάδα ανθρώπων ("οι Έλληνες είναι ρατσιστές").

    Υπάρχουν Αλβανοί κλέφτες και Έλληνες ρατσιστές, αλλά δεν είναι όλοι φυσικά. Και τα όποια στατιστικά στοιχεία και "ποσοστά" έχουν να κάνουν με την επιλογή των ερωτήσεων στα ερωτηματολόγια και με την αναγωγή που κάνουν κάποιοι "ειδικοί" στο πώς οι απαντήσεις σχετίζονται με μια συγκεκριμένη "ιδιότητα".

    Τόσο η επιλογή των ερωτήσεων όσο και η αναγωγή των απαντήσεων σε συμπεράσματα δε γίνονται με "κοινά αποδεκτό" τρόπο (αν και θεωρώ πως καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για κάτι τέτοιο).

    Ως παράδειγμα μπορείτε να ανατρέξετε στα συμπεράσματα που βγάζουν διάφοροι πολιτικοί αναλυτές (ή "σκέτοι" πολιτικοί) με τις γνωστές "κλισέ" ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων. Αν όλα ήταν τόσο προφανή όσο το Β΄ Θερμοδυναμικό Αξίωμα π.χ. προς τι η ...φαγωμάρα;


    Κι εδώ θα πρέπει να τονίσω πως ακόμα και σε αυτό το blog δεν αποφύγαμε κάποιες αντίστοιχες γενικεύσεις (για τους πολιτικούς, τους αστυνομικούς, τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλες ομάδες).

    Πολύ φοβάμαι πως η συζήτηση θα κυλήσει χωρίς να βγει κάποια ουσιαστική άκρη (η έννοια του ρατσισμού είναι κάπως "φλου" και καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει όπως νομίζει - μέσα σε κάποια λογικά όρια φυσικά).

    Γι' αυτό άλλωστε και έγραψα αρχικά "κάνω σεφτέ και φεύγω". Ίσως θα πρέπει να είμαι πιο σταθερός στις αποφάσεις μου τελικά :))

    (έκανα το 66 πάντως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Από προσωπικές και οικογενειακές εμπειρίες και ενδείξεις είχα σχηματίσει την ατεκμηρίωτη υποψία ότι οι Ελληνες αποτελούν έναν από τους πλέον ρατσιστικούς λαούς της Ευρώπης, ακόμα και με τη στενότερη έννοια του όρου. Τα χρήσιμα στοιχεία που παρέθεσες δυστυχώς την επιβεβαιώνουν.

    Θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα του ελλείμματος παιδείας και της χαμηλής πολιτιστικής στάθμης, σε ένα βρόγχο θετικής ανάδρασης με την παρακμή του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την επίδραση των ΜΜΕ και της τηλεόρασης ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. "Διότι όταν εγώ μιλάω για του Έλληνες δεν κάνω διάκριση αλλά προσδιορισμό. Δεν λέω οι Έλληνες είναι ανώτεροι ή κατώτεροι.

    Κάνεις μονίμως αρνητικό προσδιορισμό ως ατάλαντος δημαγωγός.
    Ο μισελληνισμός σου εξηγεί γιατί μόνο τις γάτες και μερικούς βαρεμένους εδώ πέρα έχεις για παρέα.
    Προφανώς πρόκειται για μισανθρωπισμό που τον καλύπτεις περιορίζοντας τον σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με την πρόφαση της "κατάριψης μύθων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Μα δεν υπάρχει μεγαλύτερος ρατσιστής από τον ετοιμοθάνατο.
    Σε όλα τα θέματα του οι Έλληνες του φταίνε.
    Μέσα στην άχρηστη αρθρογραφία του δεν θα βρείτε ένα καλό στους Έλληνες.
    Ο τύπος είναι μανιοκαταθλιπτικός και προβάλλει τα προβληματα του στο άμεσο περιβάλλον του που δεν τον δεχεται ακριβώς λόγω της μανιοκατάθλιψης του.
    Φαύλος κύκλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. @Alogaki:

    Πιάσε ...κόκκινο! Αν δε σου κάνει κόπο, διάβασε τα σχόλιά μου στα links που παρέθεσα και θα διαπιστώσεις πως ...ταυτιζόμαστε!

    (μέχρι και στο παράδειγμα με τις ...κοκκινομάλες)

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! :))


    Υ.Γ. Μια και το γνωστό έντομο ξανάρχισε τα γνωστά του (έγραψε όχι μόνο για τον ΝΔ, αλλά και τον enplw) προτείνω να μπει moderation και να σβηστούν τα υβριστικά σχόλιά του.

    Κι επειδή ο οικοδεσπότης μπορεί να μην έχει πρόβλημα, αλλά δε φταίνε σε τίποτα οι σχολιαστές του, αν δε σβηστεί το σχόλιο για τον enplw δηλώνω πως δε θα ξανασχολιάσω εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Κατ'αρχην,τα σχολια του ψυχοπαθους χρυσαυγιτη με death wish,μαγαριζουν το μπλογκ & πρεπει να διαγραφουν.
    Η ιδια η τοποθετηση Δημου εμπεριεχει το ρατσισμο,οταν δεν λεει τους Τουρκους τουρκους αλλα αλλιως.Aλλα & για να παμε στην ουσια,λεει τους Γραικους "ελληνες". Εκει ειναι η ριζα του κακου,ο μυθολογικος φασισμος των Γραικων για ανυπαρκτη καταγωγη απο ελληνες. Ο γραικοναζισμος,αντιστοιχος του γερμανικου ναζισμου.
    Οι Γραικοι ειναι ενα τεχνητο εθνος γραικοφωνων Βαλκανιων,φτιαγμενο απο τις Μεγαλες Δυναμεις & τους ευρωπαιους Διαφωτιστες-φιλελληνες ,πανω στη πλαστη ψευτικη ιδεα οτι ειναι " ελληνες ",οτι κληρονομησαν μεγαλο πολιτισμο & οτι ολοι οι αλλοι λαοι ειναι ξενοι & κατωτεροι. Οσο δεν χτυπιεται...φονταμενταλιστικα η εθνικη ιδεολογια του ελληνισμου/γραικοναζισμου,τοσο θα εκκολαπτεται στρη Γραικια το αυγο του φιδιου,οπου γραικοποιημενοι Αλβανοι (οπως...ολοι απο Ρουμελη & κατω),Μακεδονες( οπως οι περισσοτεροι Βορειοι),,Βουλγαροι (σαν τους βουλευτες Βουλγαρακη & Βουλγαρη),Εβραιοι ( σαν τους Σημιτη,Βενιζελο).γερμανοεβραιοι ( σαν τον Εμπερτ),βλαχοι,ιταλοι,τουρκοσποροι ( ποντιοι & μ/ασιατες) γυφτοι (οσοι εχουν σκουρο δερμα) ,ακομα & τουρκογεωργιανοι (σαν τους λαζους),θα παριστανουν τον απογονο της αδελφης που εσφαζε το κοσμο.
    Οσο για τις βλακωδεις κουλτουριαρικες ερωτησεις περι μικτων γαμων,ο καθενας νοιωθει πιο ανετα με ατομα του ιδιου εθνους,θρησκειας,εκκλησιας. Να μη διυλιζουμε τον κωνωπα. Αλλου ειναι η...γκαμηλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Γράφω για πρώτη φορά σε σας. Δεν έχω ξαναγράψει κάτι γιατι τις περισσότερες φορές με καλύπτουν και τα κείμενα σας αλλά και τα σχόλια. Απλά αυτή τη φορά θεωρώ πως η αναφορά σας στο γενετικό υπόβαθρο του ρατσισμού έμεινε σχετικά ασχολίαστο. Και αυτό γιατι οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε ίσως λίγο υποτιμιτικό πολλές από τις απόψεις μας και τις συμπεριφορές μας να μην είναι 100% "δικές μας" αποφάσεις αλλα να έχουν βάση τελικά στο hardware που κουβαλάμε.Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω τις κοινωνικές συνθήκες που τον γεννάν, αλλά τελικά ίσως μερικά ζητήματα να είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθούν απλα και μόνο με αφορισμούς και καλές προθέσεις.
    Σε αυτό το σημείο θα πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο του Steven Pinker:The Blank Slate που πραγματέυετε ακριβώς την ανθρώπινη φύση υπο το πρίσμα των έμφυτων χαρακτιριστικών μας αλλα και της εξελικτικής ψυχολογίας. Σας ευχαριστώ πολύ για το χώρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Με τον κουζουλό δεν πιάνεις κουβέντα. Ούτε τον βάζεις όμως φυλακή ή κάλτσα στο στόμα. Τον αφήνεις να παραμιλάει στους δρόμους...

    Τι είναι τώρα πιο ρατσιστικό απ' όλα αυτά;
    1. Να ονομάζεις κάποιον κουζουλό (politically incorrect)
    2. να τον αποφεύγεις
    3. να τον βάζεις φυλακή
    4. να του αφαιρείς το λόγο
    5. να τον περιφρονείς επιδεικτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Το να λέμε οτι είμαστε ΈΛληνες μας κάνει χρυσαυγίτες τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. χαρρυ είνα μεγάλη πίκρα να μην ζεις στην Ελλάδα και σου χει στρίψει ε;
    χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. mickey said...
    @Alogaki:

    Πιάσε ...κόκκινο!


    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! :))

    --------------

    Όντως, Απίστευτο !!!

    Πάντως, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις κοκκινομάλες,
    τις μελαχροινές, τις ξανθές, τις καστανόξανθες και τις καστανές!

    Μόνο με τις καραφλές έχω ίσως ένα μικρό πρόβλημα, αλλά κι αυτό διορθώνεται! ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν τα σχόλια του dimitrizzz, παρόλο που λέει κουταμάρες συνήθως. Δεν βρίζει απρόσωπα, έχει στυλ.
    Είναι λίγο χυδαίος είναι η αλήθεια, αλλά προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Είναι σαν το τρελό του χωριού. Μέσα στις 100 βλακείες μπορεί να πετάξει και κάτι σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Πάντως το θέμα ρατσισμός σηκώνει πολύ καυγά. Ο πατσίνο (μικρός πατσάς στα σπανιόλικα;;) έγινε έξαλλος μαζί μου επειδή του κατέβασα τα εικονίσματα. Ο ζζζ βρίζει και καταριέται θανατικά. Ο μιχαλάκης δηλώνει πως δεν θα ξαναμπεί αν δεν αποκατασταθεί η χαμένη τιμή της καταρίνας ... συγνώμη του εν πλω.

    Ένα συμπέρασμα είναι ασφαλές: Ο Δήμου ξέρει να κάνει νούμερα όταν θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ο ρατσισμός και ο φασισμός αποτελούν εγγενή ανθρώπινα χαρακτηριστικά, και η καταπολέμηση των εκδηλώσεών τους μέσα μας από εμάς τους ίδιους αποτελεί μέτρο πολιτισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Βρε dimitrizzz γιατί είσαι
    τέτοιο παιδί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @synas: Πολύ σοβαρή η παρατήρησή σου. Ένας καναδός παλιά έκανε τέτοια πειράματα κι έγραφε τις αντιδράσεις του κόσμου. Π.χ. έμπαινε σε ασανσέρ με κόσμο κι έκλανε, ρευόταν δυνατά σε φαστφουντάδικα κλπ. Νομίζω Gofmann τον ελέγανε.

    Ο ζζζζ προκαλεί παρόμοια αμηχανία σε βικτωριανούς καθωσπρεπισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. ... λογικός ρατσισμός


    Οσο κι αν προσπαθήσει κάποιος να καταπολεμήσει την έμφυτη ροπή του ενάντια στον αλλόγλωσσο, τον αλλόφυλο, τον αλλοεθνή, τον αλλόθρησκο κοκ, πάντα θα του διαφεύγει κάποιος άλλος... "αλλότριος".

    Ας υποθέσουμε ότι ένας καλλιεργημένος πολιτης διαπνέεται από γνήσια συναισθήματα ανθρωπιάς και κατάφερε με πολυ κόπο να απαλλαγεί απο την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό, την ομοφοβία και την αλβανοτουρκοφαγία, τον κοινωνικό ρατσισμό, και πάει λέγοντας, και έρχεται η ώρα που η κόρη του ετοιμάζεται να παντρευτεί ένα παιδί με προβλήματα υγείας - τι θα κανει;

    Θέλω να πω, υπάρχει και ο αποδεκτός ρατσισμός τών "υγιών", ο οποίος, σημειωτέον, δεν σηκώνει επικριση!!!

    Γιατί, ποιος καλός" και "φυσιολογικός" γονιός θα έδινε την ευχή του, στην κόρη του, να παντρευτεί ένα άντρα με επιληψία ή με νεανικό διαβήτη;

    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ακριβώς αυτό που λέει η παράγραφος είναι ο υπόγειος ρατσισμός που κατοικοεδρεύει μέσα μας και δύσκολα ξεριζώνεται, γιατί δύσκολα αναγνωρίζεται ως τέτοιος.
    Ο φόβος απέναντι στο διαφορετικό.
    Η μανία με την τελειότητα.
    Λες και η αρρώστια (η ή διαφορετικότητα)είναι κάτι που μας αφήνει περιθώρια επιλογής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Και πάνω που μας χρειαζότανε ένα παράδειγμα ρατσιστικού, μισαλλόδοξου και υβριστικού λόγου, ήρθε ο zzzzzzzzz και μας το έδωσε.

    Ευχαριστούμε θερμά.

    (Φυσικά το σχόλιο για τον enplw θα σβηστεί - και αν το έντομο επιμείνει θα μπει moderation).

    (Αναρωτιέμαι που βρέθηκε αυτός ο μύθος για τους Εβραίους εκδότες μου; Μπας και ο Πατάκης είναι εβραίος;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. "Μπας και ο Πατάκης είναι εβραίος;"

    Ναι. Το πραγματικό του είναι Φαθάκης εκ του Ιαφεθάκης. Το τελευταίος προέρχεται εκ του Ιάφεθ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Θα γίνω γραφική και θα επαναλάβω τον εαυτό μου λέγοντας ότι αίτημα των ημερών είναι η κατανόηση της λειτουργίας της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. Και δεν είναι μόνο δικό μας έλλειμμα των Ελλήνων αυτό, αλλά και της διεθνούς κοινότητας και το μαρτυράει η άνθηση σπουδών όπως τα Gender Studies στην Αμερική και στην Ευρώπη, ή σε επίπεδο επιστημονικών συγγραμάτων και διάρθρωσης ακαδημαϊκών σπουδών η εμμονή σε θέματα περί εθνότητας, φυλής και ταυτότητας. Άρα, η διατύπωση οποιασδήποτε ολιστικής άποψης περί όλων αυτών των θεμάτων είναι μάλλον προσωρινή και αίολη. Σε ένα γόνιμο διάλογο όλοι μάλλον με την εμπειρία μας και την παρατήρησή μας εισφέρουμε ώστε με τα θραύσματα της σκέψης μας να φτιάξουμε όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένο το παζλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. First, I have to disagree that "everybody is born a racist." We are the products of our environment. If we accept the notion that people are born with a racial predisposition, then isn't this acceptable? What can you do if you're born, say, a homosexual? I'm not going to start a conversation about what human natute is....

    We are conditioned to fear, dislike the others. And, the more isolated we are, the more scarse the resources, the more so. We like to have purity in our culture because we feel safe, especially when we don't know much about the others. Can our fear be manipulated? Of course!

    In the same vein, we're made to feel special because we belong to a special group. And, you can't be all that special if ..others are on par with you... it looks better if they're of a lesser kind!

    Now, the more primitive people are the more likely to have irrational prejudices (including racism). It's no accident that the more educated, the more cosmopolitan their society is, they tend to be more tolerant of the others.

    The "others" play an important role, that of the enemy. Or, the devil. Religion has a great deal with this expression of being intolerant of others.

    I don't know what modern Greeks feel about non-Greeks, but we have racism here in the US today. Interestingly enough, it's more prevalent in the so-called Bible-belt of the South.

    I'm looking into some polling regarding the next election, and how many Americans won't vote for certain candidates no matter what. Highest on the list are atheists, next homosexuals, next ..Mormons, blacks, etc. ect... (more on this later if you like)

    PS.I had to write in English because I had to write fast before I head off to work, and because it's not that easy to make quick translations... (hope it's OK)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. username said:

    "Πάντως το θέμα ρατσισμός σηκώνει πολύ καυγά. Ο πατσίνο (μικρός πατσάς στα σπανιόλικα;;) έγινε έξαλλος μαζί μου επειδή του κατέβασα τα εικονίσματα. Ο ζζζ βρίζει και καταριέται θανατικά. Ο μιχαλάκης δηλώνει πως δεν θα ξαναμπεί αν δεν αποκατασταθεί η χαμένη τιμή της καταρίνας ... συγνώμη του εν πλω.

    Ένα συμπέρασμα είναι ασφαλές: Ο Δήμου ξέρει να κάνει νούμερα όταν θέλει."


    Αν είναι να ανεβαίνουν τα νούμερα και να ...καταβαραθρώνεται το επίπεδο, υπάρχουν κι άλλοι που το κάνουν και πολύ καλύτερα (μπορείς να βρεις άπειρα δείγματα στην trash TV).

    Κάποιοι εδώ μέσα μπαίνουν για να κάνουν διάλογο ή να συμβάλλουν σε ένα καλό κλίμα (με χιούμορ ή αλλιώς) και δεν είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται χυδαιολογίες. Μπορούν να τις βρουν και αλλού άλλωστε...

    Αν κάποιος θέλει να προκαλέσει, μπορεί να το κάνει και χωρίς χυδαιότητες. Και αν οι στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας ονομάζονται "βικτωριανοί καθωσπρεπισμοί", so be it.

    Έτσι κι αλλιώς από "εξυπνάδες", έχουμε ακούσει μπόλικες - και πολύ πιο προκλητικές ή "έξυπνες".

    Πάντως ο γάτος ήδη καθάρισε και πιστεύω πως θα βελτιωθεί η κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. andros
    φυσικά δεν εννούσα γενετική προδιάθεση (επιστημονικά αστήρικτη) αλλά ακρίβώς αυτό που έγραψες "We are conditioned to fear, dislike the others".

    doratsirka
    σε πήρε και σένα στο λαιμό του ο Μπαμπινιώτης με το αίολη (σωστό: έωλη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ειμαστε ζωα που απο τη φυση τους φτιαχνουν αγελες και που ανταγωνιζονται οχι μονο εκτος αλλα και εντος της ομαδας για την καταληψη μιας καλυτερης θεσης. Ο ρατσισμος ειναι ενας ευκολος τροπος να μαζεψουμε ποντους σε αυτο το παιχνιδι . Ποσο θα μας εκνευριζε ενας πιο πλουσιος απο εμας Αλβανος , πιο διαβασμενος πιο ομορφος πιο πιο πιο..
    Ισως μαλιστα αυτο το στοιχειο να ειναι πιο σημαντικο απο το εμεις vs αυτων.
    Το ισοτητα ειναι πιο δυσκολο απο το ελευθερια και το αδελφοτητα η οχι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. username said...
    "Μπας και ο Πατάκης είναι εβραίος;"

    Ναι. Το πραγματικό του είναι Φαθάκης εκ του Ιαφεθάκης. Το τελευταίος προέρχεται εκ του Ιάφεθ.

    LOL


    Paragrafos said...
    Γιατί, ποιος "καλός" και "φυσιολογικός" γονιός θα έδινε την ευχή του, στην κόρη του, να παντρευτεί ένα άντρα με επιληψία ή με νεανικό διαβήτη;


    Αγαπητή παράγραφε, θέλω να πιστεύω ότι ένας καλός και φυσιολογικός γονιός (χωρίς εισαγωγικά) θα την έδινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Καλά να πάθω αφού αλλαξοπίστησα...θεσσαλονικιά γαρ...και έκανα άκριτη χρήση του μπαμπινιωτολεξικού :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. @paragrafos:

    Το "υπο-θέμα" που άνοιξες είναι εξαιρεικό και αξίζει ιδιαίτερο post.

    Είναι εύκολο να θεωρούμε ως αυτονόητο πως όλοι είμαστε υγιείς και αρτιμελείς και να μιλάμε για "διακρίσεις", αλλά όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε μια διαφορετική κατάσταση, να την ...κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια.

    (είχα κάνει και μια αναφορά στις δυνατότητες που προσφέρει το Internet για ισότιμη επικοινωνία σε κάποιους, σε σχέση με κάποιες "παραδοσιακές" σχέσεις - στο ποστ για τους φίλους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. "στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας";

    Μπα; Γιατί πήδηξες μέχρι απάνω για τον εν πλω; Είδες τι έκανε ο μικρός πατσάς πιο πάνω με μένα (και τώρα έχει κρυφτεί στην τρύπα του); Επιλεκτική ευαισθησία; Δικαίωμά σου. Αλλά δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται αυτά που πράγματι πιστεύει με τα όπλα που διαθέτει. Άλλος με "θραύσματα σκέψης", "ολιστικές αντιλήψεις" και άρρωστη ακαντέμια, κι άλλος με ευθείες βρισιές του δρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. παράγραφε
    μα νομίζω ότι ο νόμος περιλαμβάνει και αυτή την περίπτωση - τον επαναλαμβάνω γιατί νομίζω πως είναι ιδιαίτερα σωστός και σαφής:
    «Ρατσισμός είναι κάθε διάκριση, λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».

    Άρα η αναπηρία αναφέρεται ρητά - έστω και αν ούτε ο διαβήτης ούτε η επιληψία είναι ακριβώς αναπηρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. username said...
    δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται αυτά που πράγματι πιστεύει με τα όπλα που διαθέτει. Άλλος με "θραύσματα σκέψης", "ολιστικές αντιλήψεις" και άρρωστη ακαντέμια, κι άλλος με ευθείες βρισιές του δρόμου.


    ------------------------------

    θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Οι βρισιές του δρόμου εκτός που ενοχλούν αισθητικά, διαλύουν και τον διάλογο. Ερχόμαστε εδώ για να συζητήσουμε - όχι για να λασπώνουμε ο ένας τον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Εγω θε θίξω τον ρατσισμό που ανέφερε η Παραγραφος. "Υγιης" είναι αυτός που δεν "ενοχλεί" ή δεν "επιβαρύνει" τη κοινωνία. Με τους άλλους κόβουμε σιγά σιγά τις κοινωνικές επαφές. Δεν νιωθουμε άνετα μαζί τους, ακουω ως διακαιολογία. Οταν στενη μου φιλη που τελικα πέθανε απο καρκινο, υπέστη την πρωτη παραμορφωτικη εγχειρηση, απελυθη απο την δουλεια της στο τσακα τσακα. Να μη πω δε ποσοι γνωστοι σιγα σιγα εξαφανιστηκαν... εκει να βλέπατε μαζική έξοδο... τυφλα να εχει το Πάσχα...


    Υπάρχουν γραφεια ντετεκτιβ στην Αθηνα που ειδικεύονται στο να διαλύοπυν σχεσεις που δεν εγκρινει ο γονεας. Ο κύριος λογος απορριψης ειναι θεμα υγειας. Πως το καταφερνουν; Με το να πλασσαρουν στο τεκνο, νέα, υψηλή, λεπτη, εμφανισιμη, αλλοδαπή....Τοξότης.

    Και φυσικα μόνο σε τριτοκοσμικά κράτη σαν την Ελλάδα και την Κίνα "τακτοποιούμε" νεογέννητα που γεννιούνται με το σύνδρομο Ντάουν. Σε εμας γίνονται αυτά. Σε κράτη όπως η Γερμανία και η Αγγλία δεν δίδονται έτσι εύκολα πιστοποιητικά νεκροψίας που διαπιστώνουν "καρδιακή ανακοπή". Την ταινία "Το στιγμα" την είδατε; Και να μη βγει κανείς να μου πει ότι δεν γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα,... ας μη το κάνει κανείς.
    Και ο ίδιος ο γονεας που "τακτοποιεί" έτσι το θεμα αναπηριας, είναι ο ίδιος που θα αγοράσει καθαρόαιμο σκυλι, που δεν προκειται να τον πει και ποτε "μπαμπά" αλλα το σκυλί δεν θα ντρέπεται να το δείχνει στους γείτονες.
    Αλλωστε του προσθέτει γκλαμουριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλησπέρα!

    Μεγάλο θέμα το σημερινό!
    Στις 20/09 είχα γράψει την παρακάτω ιστορία που μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση και που νομίζω πως είναι κοντά στις αιτίες του προβλήματος:


    ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ?
    Μια ξαδέλφη μου κέρδισε σε ένα διαγωνισμό της Winston ένα ταξίδι για 7 μέρες στην Κυανή Ακτή.
    Την περασμένη εβδομάδα πήγε!
    Όταν γύρισε ήρθε στο σπίτι μαζί με τον άντρα της να μας πουν τις εντυπώσεις τους.
    Ο διαγωνισμός είχε γίνει σε όλη την Ευρώπη.
    Κέρδισαν 4 ζευγάρια ανα χώρα.
    Κάθε χώρα αποτελούσε μια αποστολή.
    Κάθε αποστολή έμενε σε ένα ιστιοφόρο!
    Η Ελληνική αποστολή είχε 2 αντρόγυνα (το ένα η ξαδέλφη μου με τον άντρα της) και 2 ζευγάρια ήταν αδέλφια (άντρες)
    Συνολικά λοιπόν η Ελληνική αποστολή ήταν 6 άντρες και 2 γυναίκες συν ο εκπρόσωπος (άντρας) της winston στην Ελλάδα!
    Άρχισαν λοιπόν να μου διηγούνται που πήγαν και πως πέρασαν ενώ σε κάθε πρόταση δεν παρέλειπαν να μου τονίζουν πόσο διαφορετικοί ήταν οι Έλληνες πόσο καλύτεροι και ποσο κρυόκωλοι(!) ήταν οι ξένοι.
    Σε παρατήρηση μου οτι ήταν τυχεροί που η παρέα έδεσε μου έκαναν ολόκληρη ανάλυση σχετικά με την ανωτερότητα των Ελλήνων και την κατωετρότητα των ξένων.
    Περιττό μάλλον να γράψω πως όταν τους ρώτησα αν άλλαξαν στοιχεία με κάποιον από τις άλλες αποστολές δεν θυμόντουσαν καν τα ονοματά τους παρότι έφαγαν 2 βραδιές όλες οι αποστολές μαζί!
    Το αποκορύφωμα ήταν όταν μου ανέφεραν οτι στο πάρτι που έδωσε η εταιρεία την τελευταία βραδιά όλοι είχαν κοιμηθεί εκτός από τους Έλληνες που κατέβασαν 4 μπουκάλια ουίσκι (8 άτομα!!!) και κατάφεραν να κάνουν τον καπετάνιο να τσακωθεί με έναν υποπλοίαρχο που τα έπινε μαζί τους!
    Συνοψίζω!
    Η ξαδέλφη μου αλλά και η υπόλοιπη αποστολή κέρδισαν σε έναν φοβερό διαγωνισμό ένα ταξίδι ζωής (όλα πληρωμένα και 40 € το άτομο για τα μικροέξοδα) έτρωγαν σε καθημερινή βάση σολωμούς, αστακούς και φιλέτα και όταν γύρισαν ζητούσαν απεγνωσμένα να φάνε κοψίδια(!!!!)
    Είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και γύρισαν χωρίς να ξέρουν ούτε καν τα ονοματά τους!
    Τέλος περιορίστηκαν να τονίζουν την ανωτερότητα της φυλής μας και το πόσο εξέπληξαν τους πάντες!
    Έμεινα να αναρωτιέμαι τελικά είμαστε διαφορετικότεροι από τους άλλους λαούς ή είμαστε κομπλεξικοί?
    Μήπως είμαστε και τα δύο?
    Δεν ξέρω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. xaxaxaxaxaxa!


    Δικηγόρε κατοστάρα και με την πρώτη έ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Μισό να μελετήσω το λεξικό της αργκώ και θα επανέλθω δριμύτερη με το νικ "ξανθόπουλος" για να αναμετρηθούμε επί ίσοις όροις "κάτω στα λεμονάδικα"....
    Πέρα από το αστείο του πράγματος, η σκέψη που οργανώνεται σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν είναι άρρωστη ακαντέμια...Όσο για μένα, χαίρω άκρας υγείας.

    Καλή σου μέρα user:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. @ stavros katsaris

    Με τη δεύτερη Σταύρο μου, αδιόρθωτος είσαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Για μέτρα καλά δικηγόρεεεεε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ο ρατσισμός είναι αποτέλεσμα του φόβου που κι αυτός με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης, της άγνοιας και της αμορφωσιάς όπως πολύ σωστά ο andros έγραψε.
    Πόσοι από τους Έλληνες είναι σε θέση να το δεχθούνε;
    Το πολιτισμικό επίπεδο των Ελλήνων σήμερα είναι παρόμοιο (eurovision, διαφθορά, κιτς, ρατσισμός) με αυτό των πρώην κομμουνιστικών χωρών και εκεί υπάρχει η πολύ σοβαρή δικαιολογία του ισχυρού πολιτισμικού σοκ που υπέστησαν οι κοινωνίες. Εδώ όμως, σε μια χώρα που έστω και περιφερειακά ανήκει για δεκαετίες στο δυτικό κόσμο ποιά είναι κατά τη γνώμη σας η αιτία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. @Georgia Sandi:

    *** TECH SUPPORT SECTION ***

    Αν κάτω αριστερά βλέπεις ένα "κουβαδάκι", πάτα το και το σχόλιό σου θα σβηστεί (απαιτείται να πατήσεις και το κουμπί DELETE COMMENT στην επόμενη εικόνα που θα βγει).

    Αν ΔΕΝ βλέπεις το κουβαδάκι, έλεγξε πως είσαι μέσα - πάνω δεξιά, κάτω από το κουτί που γράφεις τα σχόλια θα γράφει:

    You're currently posting as georgia sandi

    Αν είσαι μέσα και παρόλα αυτά δεν βλέπεις το κουβαδάκι, στείλε ένα email να σου δώσω αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα ρυθμίσεις τον Internet Explorer, τον Firefox ή όποιον άλλο Web Browser χρησιμοποιείς.

    *** END OF OFF-TOPIC SECTION ***

    . . .

    @username said:

    "Επιλεκτική ευαισθησία; Δικαίωμά σου."

    Προφανώς είμαι ...ρατσιστής :PPP


    Υ.Γ. Αν όντως πιστεύεις αυτά που γράφεις ή έστω θες απλώς να προκαλέσεις για να κάνεις "παιδικό χαβαλέ" σού προτείνω να δεις και το πρώτο "off-topic" μέρος του σχολίου και να εστιάσεις στη λέξη "κουβαδάκι" - literally ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ένας άλλος χώρος που θάλλει έδώ ο ρατσισμός είναι η αγορά.

    Από την επόμενη βδομάδα ετοιμαστείτε για πινακίδες του τύπου "ελληνικό αρνάκι, κατσικάκι κλπ"

    (ακριβότερο βέβαια από το λίγο πιο βόρειο αδελφάκι του - εκείνο όμως είναι βουλγάρικο, άρα κατώτερο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. @ georgia sandi

    Αν πάντως, τελικά, δεν δεις το κουβαδάκι, να ανησυχήσεις - γιατί αυτό σημαίνει ότι είσαι μέσα σ' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. deGreece said...
    Εδώ όμως, σε μια χώρα που έστω και περιφερειακά ανήκει για δεκαετίες στο δυτικό κόσμο ποιά είναι κατά τη γνώμη σας η αιτία;

    ----------------------------------

    Το "περιεφερειακά" περικλείει την απάντηση. Η Ελλάδα δεν γνώρισε αναγέννηση, αστική τάξη, διαφωτισμό - δεν διαμόρφωσε ποτέ "κοινωνία πολιτών".

    Αυτό αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής στάσης - όχι όμως πως άλλοι λαοί που είχαν ομαλότερη εξέλιξη δεν επιδεικνυουν άλλου είδους ρατσιστικά φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. κούκλα μου γιατί δεν δέχεσαι έτσι απλά ότι το σχόλιό σου (Μαρ 14, 14:42) θα μπορούσε να συμπτυχθεί σε ένα απλό "καλημέρα σας";

    Τι τα ήθελες τα αεροπλανικά με τη τσίμπλα στο μάτι; Να. Έπεσες κι χτύπησες. Ο Δήμου σου έβαλε ιώδιο στο βαβά αλλά εσύ επιμένεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Καλέ Mickey δεν είναι κουβαδάκι - σκουπιδοντενεκές είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Ο "κάδος" έγινε "κουβαδάκι" λόγω μεγέθους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Η επικαιρότητα, ανασύρει στην επιφάνεια έναν ακόμη "ρατσισμό": Να κατατάσσεται στην "κυβερνητική προπαγάνδα" όποιος τολμήσει, όπως ο Πάγκαλος ή ο Ανδρουλάκης, να πάει αντίθετα από το ρεύμα όλων εκείνων που χαιδεύουν τα αυτιά των φοιτητών οι οποίοι δεν ξέρουν γιατί πραγματικά βρίσκονται στους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. "θες απλώς να προκαλέσεις για να κάνεις "παιδικό χαβαλέ""

    Εν τάξει λοιπόν. Τέρμα το χαβαλέ. Ανέβασε τα μανίκια, πιάσε το πηλοφόρι, εγώ το μυστρί και πάμε για δουλειά "στα λεμονάδικα"

    (γειά σου ντόρα μαγκιόρα,
    πρώτη στα σαλόνια πρώτη και στ' αλώνια!!)

    Να ζήσει το ΑΠΘ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Αν το ονόμαζα "κάδο" πώς θα παρέπεμπα τον username σε αυτό;

    Τς τς τς - πρέπει να γράφω και τα αυτονόητα τώρα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. @paragrafos, mickey:

    Και να σκεφτεί κανείς πως τα παλαιότερα χρόνια στα χωριά, κοιτάζανε το σόϊ του/της υποψήφιου για το αν είχε αρρωστήσει έστω και ένας!
    Το επόμενο στάδιο θα ήταν να παραδίδεται η νύφη/γαμπρός με ...εγγύηση καλής λειτουργίας! :)

    Λέγανε πχ: Γυιό στραβό αλλά γαμπρό γιατί?

    Σήμερα έχω καταλήξει στο εξής:
    Οποιος λέει πως είναι απολύτως υγιής, είτε δεν γνωρίζει κάτι που έχει είτε λέει ψέματα..

    Και για το θέμα μας. Οταν βλέπω Αλβανό, Πακιστανό κλπ και αλλάζω δρόμο δεν μιλώ για ρατσισμό, μα για ένστικτο αυτοσυντήρησης, φόβο.
    Δεν με έχει κλέψει ΕΝΑΣ αλβανός, δεν έχει ανοίξει το σπίτι μου ΕΝΑΣ πακιστανός...
    Ετσι, έχω αναπτύξει μία στάση επιφυλακτική..

    Αντιθέτως, δεν έχω κανένα πρόβλημα με Γερμανό, Αγγλο, Γάλλο ή μαύρο πχ.
    Δεν φτάνει που ΑΥΤΟΙ μας κάνανε να τους φοβόμαστε, το κουσούρι σε μας κόλλησε?

    Αλήθεια, γιατί ΕΝΑΣ που αρίστευσε έγινε πρωτοσέλιδο? (Τσενάϊ). Τι το έκανε πρώτη είδηση;

    Για όλα αυτά βέβαια εάν έμενα σε πιό 'χάι' γειτονιά θα διαφωνούσα...
    Εδώ όμως Κολωνό, υπάρχει πρόβλημα σοβαρό τα βράδια..
    Οποιον διαφωνήσει θα τον βάλω βράδυ διαδρομή από σταθμό μετρό Στ.Λαρίσης ως την Πλ. Κολωνού..

    Μη φανώ ρατσιστής: Οι άνθρωποι πεινάνε και είναι ίσως και οι ίδιοι θύματα ενός φαύλου κύκλου.
    Εάν φαίνομαι έτσι λόγω κακών εμπειριών ως αυτοάμυνα,
    δεν με νοιάζει.
    Μη μου πει κανείς βέβαια να καταδικάζουμε πράξεις κ όχι ανθρώπους!
    Δεν μπορώ να στείλω μία ληστεία φυλακή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. harrygreco: Ο καθένας αισθάνεται πιο άνετα με άτομα του ιδίου έθνους, εκκλησίας κλπ.;

    Είμαστε με τα καλά μας; Τι υπεραπλουστευτικές γενικεύσεις είναι αυτές; Pas du tout αγαπητέ, pas du tout!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. @somebody.
    Δηλαδή εγώ που έμενα για χρόνια στο Μεταξουργείο και τώρα μένω στην πλατεία Βάθης, και γυρνάω στο σπίτι μου με τα πόδια μετά τα μεσάνυχτα, περνώντας και από την Ομόνοια, τι να κάνω να κυκλοφορώ με Ούζι;
    Δημιουργώντας μια κοινωνία φόβου, εντάσσοντας τους Αλλους σε γκέτο, τον εαυτό μας εκδικούμαστε.
    Σαφώς να προσέχουμε, αλλά ο φόβος ο παράλογος οδηγεί στην ανεξέλεγκτη βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Ο Πατακης ειναι αλβανοκρητικος,απο το αλβανικο Pada,οπως & ο αλβανοηπειρωτης Pado,που εφτιαξε την Παντειο. Απο το επωνυμο,το πραγματικο ονομα του χωριου,τη μουρη & το χαρακτηρα αποδεικνυεται του καθενος η εθνολογικη καταγωγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. παρεκτός κι αν κάνετε πλάκα, μάλλον κάνετε λάθος για την καταγωγή Πατάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. @400ΚV:
    Όχι δεν κάνει πλάκα. Το πιστεύει. Στ' αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Σε συζήτηση που είχα κάποτε με έναν φίλο μου νομικό για το θέμα που τίθεται σήμερα έλαβα την εξής πληροφορία:
    Τα ποσοστά εγκληματικότητας των αλλοδαπών, όπως και των ελλήνων υπηκόων με άλλο θρήσκευμα, που κατοικούν στην Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερα από εκείνα των..."καθαρόαιμων" ελλήνων.

    Είναι αξιοπερίεργο το ότι αυτή η αριθμήσιμη πραγματικότητα (υπάρχουν κι άλλες) δεν πείθει κανέναν. Μάλιστα ο κάθε ρατσιστής εμφανίζει μια απέχθεια προς κάθε αποδεικτική διαδικασία που μετατρέπει το δόγμα του σε ερώτημα.

    Αν μάλιστα το ζήτημα της ταυτότητας του αυθεντικού έλληνα λάβει ως μόνο κριτήριο την παιδεία, τότε πολλοί αυτοτιτλοφορούμενοι έλληνες ίσως να μείνουν εκτός ελληνικότητας.

    Θα πρέπει να λάβουμε μάλλον σοβαρά υπ' όψιν μας τον Kierkegaard όταν έλεγε ότι ο άνθρωπος από τη φύση του φοβάται περισσότερο την αλήθεια από τον θάνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Κάποτε έφερα ένα αλλοδαπό στο σπίτι. Η μάνα μου που τότε δεν ήταν πάνω από 40-42, γύρισε κ μου είπε 'δεν έχω αντίρρηση να κάνεις παρέα με ξένους αλλά καλούς, Γάλλους, γερμανούς, πολιτισμένους. Αυτοί από την πρώην Σ. Ένωση είναι ύπουλοι κ αγροίκοι'. Είχα στεναχωρηθεί που έβριζε το φίλο μου. Δηλαδή υπάρχουν καλοί κ κακοί ξένοι

    Α, κ η μάνα μου δεν είναι ελληνίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. nikos dimou said...
    Αυτό αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής στάσης - όχι όμως πως άλλοι λαοί που είχαν ομαλότερη εξέλιξη δεν επιδεικνύουν άλλου είδους ρατσιστικά φαινόμενα.
    ------------------------------

    Αναφέρομαι στη συγκεκριμένου τύπου μετακομμουνιστική νεοπλουτίστικη συμπεριφορά που τα χαρακτηριστικά της έχουν διαταξικό χαρακτήρα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πχ που ο ρατσισμός δυστυχώς είναι ισχυρότερος στα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.
    Υπονοώ φυσικά τις ευθύνες της αριστεράς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. @alogaki:
    Ας μην πάει το θέμα αλλού τώρα! Σωστά το λες πάντως.

    @maro_k: Τυχερή! Και εγώ πλ. Βάθης εργάζομαι και Βάθη-Κολωνός είναι καθημερινό δρομολόγιο.
    Δεν μιλώ για ...ούζι, προς θεού δλδ. Ούτε για υπέρμετρο φόβο.
    Απλά, επιφυλακτικός απέναντι σε 'ότι' μου έχει στο παρελθόν κάνει κακό.. Αυτό δεν είναι ρατσισμός.
    Οι ναρκομανείς και οι αλκοολικοί της Βάθης δεν μου προξενούν κανένα φόβο.
    Ισα ίσα που προ καιρού έπιασα την συζήτηση με μία κοπέλα εξαρτημένη και έκλαψε στην αγκαλιά μου...
    Κανένας -είπε- δεν μου έχει ξαναμιλήσει έτσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. "τώρα μένω στην πλατεία Βάθης, ... τι να κάνω να κυκλοφορώ με Ούζι;"

    Όχι. Πάνε ΒΠ.
    Είναι η μόνη λύση.
    Ο Δήμου δεν το κουνάει από εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Αγαπητέ somebody, δεν αντέχω στον πειρασμό, και θα διακινδυνεύσω να χαλάσω την ατμόσφαιρα λέγοντας ότι τα τζάνκια είναι σκληροπυρηνικοί ψεύτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Καλημέρα σε όλους!

    Νομίζω το ζήτημα έχει δύο πλευρές:

    Η πρώτη σχετίζεται με τον τις προκαταλήψεις, τους φόβους, τη διαιώνιση ιστορικών διαιρέσεων και τα διάφορα στερεότυπα. Όσο σκόντο και να κάνουμε στις έρευνες και την αξιοπιστία τους, νομίζω εμπειρικά όλοι βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα.

    Η δεύτερη σχετίζεται με εγγενείς ή εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να καθιστούν μια κοινωνική ομάδα κοινωνικά αποκλεισμένη (π.χ. έλλειψη μόρφωσης, αναπηρία, φτώχεια, αδυναμία ή δυσκολία πρόσβασης σε όσα οι υπόλοιποι θεωρούμε αυτονόητα). Εδώ κι αν έχουμε πρόβλημα.

    Το γνωστό στερεότυπο της κακίας του ανάπηρου έχει συχνά βάση, αλλά πρέπει να δούμε ότι αυτή η βάση είναι η πίκρα του αποκλεισμένου.

    Όταν λοιπόν λέμε αποφυγή διακρίσεων (discrimination), είναι καλό να θυμόμαστε ότι αυτός ο ευγενής σκοπός τις περισσότερες φορές προϋποθέτει μια αντίστροφη διακριτική μεταχείριση (reverse discrimination), δηλαδή λήψη συγκεκριμένων μέτρων που βοηθούν τους κοινωνικά αποκλεισμένους να βελτιώσουν τη ζωή τους.

    Όταν μεταχειριζόμαστε "με ισότητα" (δηλαδή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο) ανθρώπους που ξεκινούν απο διαφορετική αφετηρία (στο ένα σκαλί ο ένας, πέντε σκαλιά ή και περισσότερα πιό κάτω ο άλλος), αναπόφευκτα διαιωνίζουμε τη διαφορά, τον αποκλεισμό και την προκατάληψη.

    Μ' άλλα λόγια, βεβαίως απαιτείται πολλή δουλειά "εσωτερικά" για τον καθένα μας για τις προκαταλήψεις, τις φοβίες και τα στερεότυπα που κουβαλάμε. Χρειάζονται όμως και κοινωνικά μέτρα εξισορρόπησης μειονεξιών (μην ντρεπόμαστε να τις λέμε έτσι, δεν ωφελεί να εξωραϊζουμε, να δράσουμε πρέπει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Λίγη σχέση με το θέμα(?)

    τώρα που έρχεται ο Πούτιν στην Αθήνα, θα του κάνουμε καμιά πορεία διαμαρτυρίας, έτσι για να μην φύγει με το παράπονο ή μήπως γίνομαι ρατσιστής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Στη χώρα που οι κάτοικοί της προτιμούν να "ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα" παρά να αποκτήσουν έναν οι ίδιοι, όπως λέει μια παλιά παροιμία, δεν προκαλούν, δυστυχώς, έκπληξη φαινόμενα ρατσισμού και αθλιότητες σε βάρος μεταναστών. Οι Έλληνες έχουμε πολλά καλά ως λαός, είμαστε όμως και βαθιά συμπλεγματικοί άνθρωποι. Αισθανόμαστε άνετα όταν μας εκπροσωπεί στη Eurovision ένας αλλοδαπός τραγουδιστής, εφόσον πρόκειται για έναν pop διαγωνισμό, που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν ασχολείται μαζί του στα σοβαρά. Υποσυνείδητα θεωρούμε αυτόν τον άνθρωπο κατώτερό μας πολιτισμικά, αισθητικά και γενικότερα, κι έτσι κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας. Όταν όμως είναι καλύτερος μαθητής από τα παιδιά μας στο σχολείο, όταν είναι καλός συγγραφέας, μουσικός, ποιητής, καλός σε ο,τιδήποτε παίρνουμε στα σοβαρά και, κυρίως, καλύτερός μας, αυτό το γεγονός αφυπνίζει τον εγωισμό μας. Και τότε, αχ τότε, αλίμονό του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. @Αll,

    Δεν έχω προλάβει να δω καλά όλα τα σχόλια, ελπίζω να μην επανέλαβα ανοήτως πράγματα που έχουν ήδη λεχθεί.

    Ίσως επανέλθω αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Και θα τη χαλάσω ακόμη περισσότερο λέγοντας κάτι που μπορεί να ξενίσει, αλλά εγώ το παρατηρώ κάθε φορά με τεράστιο ενδιαφέρον στην Ομόνοια: έχουν "φυσική αργή κίνηση". Έχετε δει αυτό το πέσιμο, έξω από κέντρα ισορροπίας, προς τα μπρος; Ποιοί νόμοι της βαρύτητας και κολοκύθια...Χώρια η επαναφορά στην καθετότητα πριν το πέσιμο. Άλλοι ακριβοπληρώνουν σεμινάρια με Ιάπωνες για αν το μάθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. *** ON-TOPIC / GENERAL ***

    @somebody

    Δε λέμε να είμαστε και ...αφελείς.

    Όπως έγραψες, κάποιες κοινωνικές συνθήκες (ενδεχομένως και σε συνδυασμό με γενετική προδιάθεση - η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί ακόμα οριστικά), οδηγούν κάποιους ανθρώπους (ανεξαρτήτως φυλής κλπ) σε εγκληματικές συμπεριφορές.

    Σε αυτό συμβάλλει και η "συσπείρωση" και "γκετοποίηση" που αναφέρθηκε κι από άλλους (ο ΝΔ είχε μια ανάλογη "εμπειρία" στην Αμερική), η οποία ενώ θεωρητικά συσφίγγει τις σχέσεις "κοινότητας" μεταξύ κάποιων "μειονοτικών" και δημιουργεί μια "ασπίδα προστασίας" έναντι κάποιων που συμπεριφέρονται ρατσιστικά απέναντί τους, τελικά καταλήγει να αποτελεί εστία του λεγόμενου "ρατσισμού από την ανάποδη", όπως εύστοχα επεσήμανε και ο Λευτέρης Κρητικάκης (Τετ Μαρ 14, 03:01:00 μμ).

    Έχω ασχοληθεί με τα παραπάνω σε σχόλιό μου εδώ - Τετ Μαρ 22, 04:09:00 πμ 2006.

    (μάλλον θα αρχίσω να τα αντιγράφω κι εδώ να μην κουράζομαι με τις παραπομπές)


    Από την άλλη, κάποιοι πολιτικάντηδες που από τη μια μιλούν για "ομαλή ενσωμάτωση" των "μειονοτικών" στην κοινωνία, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους με την "παγκοσμιοποίηση" και τη λεγόμενη εξάλειψη των "πολιτισμικών διαφορών".

    Κάποιος πρέπει να τους πει ότι δε μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Προτιμώ να ζω σε μια κοινωνία που τις όποιες "διαφορές" και τις "ιδιαιτερότητες" θα τις προσδιορίζουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ με βάση τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους και όχι κάποια ανορθολογικά ιδεολογικά κατασκευάσματα που απλώς περνούν με φανατισμό και χωρίς λογική σκέψη από γενιά σε γενιά, διαιωνίζοντας τα προβλήματα.

    Αν "σεβασμός στην πολιτισμική ιδιαιτερότητα" είναι η μπούρκα και η κλειτοριδεκτομή, προτιμώ να είμαι ...ασεβής και να ζω σε πιο "ομογενοποιημένη" κοινωνία.

    Καλύτερα είναι να ευημερούν οι άνθρωποι παρά οι ιδέες και οι "πολιτισμοί".



    *** OFF-TOPIC / PERSONAL / FUN ***

    @antvol said:

    "Αν πάντως, τελικά, δεν δεις το κουβαδάκι, να ανησυχήσεις - γιατί αυτό σημαίνει ότι είσαι μέσα σ' αυτό."

    LOLOLOL

    (αχ, εγώ φταίω που σπεύδω να βοηθήσω τον κόσμο - θα ανεβάσω βιντεάκια στο Help Desk που θα λύνουν όλες τις απορίες και θα παραπέμπω εκεί ;))


    Για ...δικηγόρος έχεις καλό χιούμορ πάντως :P

    (ωχ, ρατσιστικό ήταν αυτό ή μου φαίνεται;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. somebody, στα τζάνκια αναφερόμουν, αλλά χάθηκε η συνέχεια, λόγ ορυμαγδού σχολίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Προτιμώ το ευθύ μπινελίκι παρά τις αδερφίστικες προσβολές του ενπλω που έγραψε ολόκληρη παράγραφο απλά για να με αποκαλέσει ηλίθιο.

    Όποιος δεν θεώρεισε το σχόλιο του εξίσου υβριστικό με το δικό μου, που ήταν απλά η απάντηση στην αξιοθρήνητη προσβολή, είναι το ίδιο μαλάκας με την αδερφή ενπλω, και δεν μπορεί να αντιληφθεί την βρισιά αν δεν διατυπώνετε άμεσα.

    Αλλιώς θα καταλήξουμε να εκφραζόμαστε αδερφίστικα όπως:

    Nikos Dimou said...

    Καλέ Mickey δεν είναι κουβαδάκι - σκουπιδοντενεκές είναι!
    --


    Καλέ σύκααααα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Τα σχολια ειναι τεχνικα & δεν εμβαθυνουν στην ουσια. Η εθνικη κοσμοθεωρια των Γραικων,ο ελληνισμος,ειναι μυθολογικος ρατσισμος,αντιστοιχος του γερμανικου ναζισμου. Αλλοι λαοι ειναι...σκετοι ρατσιστες,ισχυριζονται ανωτεροτητα γιατι...ετσι,οχι ομως λογω ανυπαρκτης καταγωγης απο αρχαιο λαο & ανυπαρκτο "πολιτισμο" του λαου εκεινου.
    Υπαρχουν δηλαδη ρατσιστες απλοι & ρατσιστες - ψωνια,οπως οι Γραικοι που ειναι #30 στο εισοδημα & κατω απο #30 στα υπολοιπα & νομιζουν οτι ειναι το all time #1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Εγώ πάντως πολύ γέλασα με το σημερινό θέμα, αναρωτιόμουν πόσο θα αντέξει ο ατοιμοθάνατος, που 1 μήνα μετά τον θάνατο του από γηρατειά κανείς δεν θα θυμάται τα ανόητα βιβλία του, χωρίς να προβάλει το μανιοκαταθλιπτικό μίσος του στο άμεσο περιβάλλον του, σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλη μία κρίση υστερίάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. ΝΔ είπατε σωστά πως το να κρίνεις και να αξιολογείς αρνητικά κάποια χαρακτηριστικά ενός πολιτισμού δεν είναι ρατσιστικό καθαυτό.

    Ρατσιστικό είναι να προσπαθείς να βλάψεις και να εξοντώσεις το διαφορετικό, ή το να αποκυρήσεις κάποιον επειδή και μόνο είναι διαφορετικός από εσένα ή "ανήκει αλλού".

    Ο Καστοριάδης αναφέρει πολύ σωστά, ότι το να αξιολογείς θετικά τον πολιτισμό της κοινωνίας που ζεις είναι πολύ φυσιολογικό.
    Σε διαφορετική περίπτωση τον απορρίπτεις και αναζητείς κάτι άλλο. Κι αυτό θεμιτό φυσικα! :)
    Απλά το γεγονός και μόνο ότι πχ. ένας Άγγλος προτιμά της πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας του από πχ. αυτόν της Ιαπωνίας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιθυμεί να εξαφανίσει τον Ιαπωνικό πολιτισμό.
    Και φυσικά γίνεται ρατσιστής όταν αρνείται να συναναστραφεί ή ακόμα και να αποδεχτεί κάποιον απλά και μόνο επειδή είναι Ιάπωνας.

    Μια αιτία της έντασης των ρατσιστικών συμπεριφορών και αντιλήψεων στην Ελλάδα είναι ακριβώς το γεγονός...ότι τώρα πια έχουμε ξένους!
    Οι ξένοι είναι εδώ, γύρω μας, τους βλέπουμε καθημερινά.
    Όσο ο ξένος παραμένει κάτι το εξωτικό, ένα "ιδιόρυθμο παράδοξο" ο ρατσισμός μας περιορίζεται στην απορία του "πως είναι δυνατόν να είναι κανείς Πέρσης".

    Όταν όμως ο ξένος είναι "εντός των τειχών", η ύπαρξη του και μόνο ως διαφορετικού, φτάνει να θεωρείται ως απειλή και αμφισβήτηση αυτού που είναι η πλειοψηφία. Αμφισβήτηση της "ορθότητας" και της "μοναδικότητας" της κοινωνίας μας.
    Αυτός είναι ο ανορθολογισμός που πρέπει να καταπολεμήσουμε.
    Η ύπαρξη του διαφορετικού δεν μας απειλεί!

    Άλλωστε η ομοιομορφία και η ομοιότητα αυτών που απαρτίζουν το "εδώ" είναι φαντασιακή. Το θέμα είναι ποιες είναι εκείνες οι επιλεκτικές διαφορές που τίθονται ως το απόλυτο σύνορο ανάμεσα σε "εμάς" και "αυτούς".
    Το ποιοι είμαστε τελικά "εμείς" και ποιοι "αυτοί" βέβαια, ξεχνάμε να το ρωτήσουμε.

    ΥΓ. Κάποιοι προσπαθούν να κατατάξουν ανθρώπους σε εθνικές και εθνοτικές κατηγορίες με ετυμολογία ονομάτων, τοπονυμίων, φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών κλπ.
    Αν και συμφωνώ ότι ο νεοελληνικός εθνικός λόγος (μυθολογία) πρέπει να αποδομηθεί, αυτό άραγε θα γίνει εάν τον αντικαταστήσουμε με άλλους;
    Ίσως αυτό που χρειάζεται είναι να ξεφύγουμε από τις αυταπάτες της εθνικής και εθνοτικής αφήγησης και να δούμε τα πράγματα και τους ανθρώπους ως έχουν.
    Γιατί να αναζητούμε την ταυτότητα μας σε ένα απώτερο (φανταστικό στο μεγαλύτερο βαθμό) παρελθόν και όχι σ'αυτό που είμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Ο χάρρυ είναι απλά η προέκταση του ετοιμοθάνατου και με την σιωπηρή κάλυψη του λέει τα πιο ρατσιστικά πράγματα. Βέβαια αυτό δεν ενοχλεί επειδή μιλάει ελληνικά και θεωρείται αυτονόητο οτι είναι κι αυτός έλληνας, όμως οι και οι αλβανοί μιλάνε ελληνικά.
    Ποιός θα έτρεφε τόσο μίσος εναντίον του ίδιου του του έθνους.

    Ο χάρρυ λέει όσα δεν θέλει να πει αλλά σαφώς εννοεί ο ετοιμοθάνατος.
    Σύντομα που θα πεθάνει ο ετοιμοθάνατος από γηρατειά θα δούμε αν εξαφανιστεί ταυτόχρονα κι ο χάρρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Με τον ρατσισμό του ετοιμοθάνατου τι θα γίνει που όλα τα αρνητικά τα φορτώνει στους έλληνες;
    Οτι είναι κι αυτός Έλληνας δικαιώνει τον ρατσισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. harrygreco a dit...
    Ο Πατακης ειναι αλβανοκρητικος,απο το αλβανικο Pada,οπως & ο αλβανοηπειρωτης Pado,που εφτιαξε την Παντειο. Απο το επωνυμο,το πραγματικο ονομα του χωριου,τη μουρη & το χαρακτηρα αποδεικνυεται του καθενος η εθνολογικη καταγωγη.

    -----------------------------------

    Μπορεί και ναι, έχει όμως σημασία (η ανίχνευση της εθνολογικής καταγωγής) τελικά;

    (απλώς ρωτάω, δε βάζω λόγια στο στόμα σας υπονοώντας ότι αυτό υποστηρίξατε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. καλά βρε zzzzzzzzzzzzz δεν βαριέσαι να γράφεις τα ίδια και τα ίδια...

    έτσι κι αλλιώς δεν σε διαβάζει κανείς - δεν κουράστηκες να επαναλαμβάνεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Εσύ δεν βαριέσαι;
    Όλο οι έλληνες αυτό και οι έλληνες εκείνο είσαι.
    Αν δεν βαριέσαι εσύ δεν βαριέμαι ούτε γω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Συζητούσα με το 10 χρονο ξαδερφάκι μου για μία συνομήλικη του αλβανίδα που δεν ήθελε να την βλέπει μπροστά του. Ο διάλογος που μοιάζει με ανέκδοτο έχει ως εξής:

    -Γιατί την αντιπαθείς, επειδή είναι από την Αλβανία;
    -Όχι, αλλά είναι άσχημη.
    -Αν δεν ήταν άσχημη;
    -θα ήταν κλέφτρα.
    -Κ΄αν δεν ήταν ούτε κλέφτρα;
    -Θα ήταν ηλίθια.
    -Τέσπα, αν δεν ήταν ούτε άσχημη, ούτε κλέφτρα, ούτε ηλίθια;
    -Ε, τότε δεν θα ήταν αλβανίδα.

    Φοβάμαι πως με τον ρατσισμό, δεν τα πάμε και τόσο καλά και πως δεν έχουμε και καθόλου διάθεση ως κοινωνία να προχωρήσουμε. Από τη μικρή μου εμπειρία μάλιστα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην επαρχία.Τέλος και στα σχολεία μας δεν υπάρχει κάποια συντονισμένη προσπάθεια καταπολέμησης του ρατσισμού, αντίθετα πολλοί αλλοεθνής μαθητές υποφέρουν τόσο από την ρατσιστική συμπεριφορά των συμμαθητών τους όσο και από αυτή των δασκάλων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Αφήνω πρώτη φορά σχόλιο στο blog του κ. Δήμου και θα προσπαθήσω να ανταποδώσω την φιλοξενία γράφοντας κάτι ουσιαστικό αντι να αναλωθώ σε προσωπικές κόντρες μέ άλλους bloggers.
    1.H έρευνα που παρουσιάζει ο κ. Δήμου στο κεντρικόκείμενο του blog περιέχει ερωτήσεις όπως:Θα δεχόσασταν ένα γαμπρό (η νύφη) Εβραίο;, Ένας Έλληνας Εβραίος είναι Έλληνας;, Θα ψηφίζατε βουλευτή Εβραίο; κτλ. Ο ρατσισμός είναι κοινωνικό όχι φυσικό φαινόμενο. Ενα φυσικό φαινόμενο το μελετούμε μέσω κάποιας θεωρίας, κάνουμε μετρήσεις, επαληθεύουμε τα αποτελέσματα με πειράματα ή παρατηρήσεις. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με κοινωνικά φαινόμενα. Οι ερωτήσεις της έρευνας μάς αγγίζουν σε διαφορετικό βαθμό. άλλες αναφέρονται στην οικογένειά μας, άλλες στον βουλευτή που θα ψηφίσουμε μια φορά στα τέσσερα χρόνια, άλλες σε έναν τυχαίο άνθρωπο που θα συναντήσουμε στον δρόμο και θα τον εμπιστευτούμε ή όχι κτλ. Οταν διαβάζουμε μια τέτοια έρευνα ας μην μένουμε μόνο στο αποτελέσματα που καταγράφονται στο τέλος με μορφή ποσοστών ,αλλά ας κοιτάμε και τις ερωτήσεις, την μέθοδο τους δείκτες της έρευνας. Μπορούμε να συνδιάσουμε αυτές τις ερωτήσεις; Και γιατί όχι κάποιες άλλες; Τι συμπεράσματα βγάζουμε και πόσο ασφαλή είναι; Δεν ζητ'ω βεβαιως να καταργησουμε κάθε μέτρηση άλλα να ελάγχουμε και την εγκυρότητα της μεθόδου.
    2. Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη, ανθρωπολογική ανάγκη, να προσανατολιστεί υπαρξιακά μέσα στον κόσμο και τον ρόλο της "πυξίδας" τον έχει η "ταυτότητα" (εθνική, θρησκευτική, κοινωνική, πολιτική κτλ). Η διαμόρφωση της ταυτότητας εκφράζει αφενός τον τρόπο που κατανοούμε τον εαυτό μας και αφετέρου τον τρόπο που αυτοπροσδιοριζόμαστε απέναντι στους άλλους.Δυστυχώς ή ευτυχώς π΄ντα υπάρχουν "άλλοι". Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει έργα των Καρλ Σμιντ, Μαξ Βέμπερ, Κορνήλιου Καστοριάδη, Παναγιώτη Κονδύλη και να βρεί στοιχειά για τον τρόπο διαμόρφωσης της ταυτότητας μέσα από το σχήμα "φίλος-εχθρός". Ο ρατσισμός δεν είναι θέμα ρητορικής ή προσωπικής αντιπαράθεσης,αλλά συνειδητής προσπάθειας να ξεπεράσουμε μια βασική αναγκη: Να ορίσουμε τον εαυτό μας μέσα από τον καθρέφτη του "άλλου".

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. eutuxos pou oi ratsistes einai mia mionotita!!! hahaha

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. "Όποιος δεν θεώρεισε το σχόλιο του εξίσου υβριστικό με το δικό μου,"

    Σε αυτό ακριβώς αναφερόμουν σε προηγούμενο σχόλιό μου.

    Ο Δήμου έχει μια βίδα. Ως γιος Βικτωριανού (κατά δική του ομολογία) προτιμά να πέφτουν μπινελίκια (να τα έχουμε τα νούμερα) αλλά με συγκάλυψη. Πνιχτά μπινελίκια θα ήταν πιο σωστό. Αυτά που ο ζζζ λέει "αδελφίστικα". Ακριβώς σαν κι αυτό του εν πλω. (Ίσως το "άρρωστη ακαντέμια" να ήταν too πνιχτό). Για να μην χαλάει η αισθητική.

    Σαν visualization του τι εννοώ, θυμηθείτε το πως μάλωνε ο Τομ Κρούζ στο αναπηρικό καροτσάκι με τον άλλον ανάπηρο στο 4th July. Χτυπιόντουσαν πνιχτά και με στριφτές, δεν μπορούσε να βαρέσει ευθέως ο ένας τον άλλονε.

    Μην παραξενεύεσαι ζζζ γι' αυτή του τη βίδα. Είναι εβδομήντα τόσο. Είναι από άλλη εποχή. Θεωρεί τη δική του αισθητική ως την "σωστή". Και μπορεί να σου αραδιάσει ένα σωρό επιχειρήματα για την "ορθότητά" της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Όποιοι καταδικάζουν τον ρσατσισμό αόριστα και γενικόλογα παίζουν το παιχνίδι των χειριστών του ρατσισμού.
    Ο ρατσισμός δεν είναι απλή υπόθεση του τύπου
    "όλοι ίσοι είμαστε".
    Σλόγκαν και συνθήματα σαν αυτά που μάλιστα γίνονται το κέντρο προσπάθειας επιμόρφωσης και συμφιλίωσης λαών λειτουργούν απρόβλεπτα, αφήνουν τις αληθινές αιτίες ανέγγιχτες. Τελικά φανατίζουν.
    Ο ρατσισμός του τύπου
    "οι μάυροι είναι ηλίθιοι"
    δεν έχει καμία σχέση με τον
    "αμερικάνοι φονιάδες", ή εκείνον εναντίον των εβραίων.
    ΟΙ αμερικάνοι και οι εβραίοι διατηρούν κυβερνήσεις που κρατούν μία συνεπή επεκτατική πολιτική.
    Η μέση ανατολή ας πούμε είναι σε πόλεμο από τ΄τοε που εγκατέστησαν κράτος παό το πουθενά οιεβραίοι εκεί.
    Αυτός δεν είναι ρατσισμός στην ουσία, αλλά έκφραση απόγνωσης των λαών ενάντια σε δολοφονικές πολιτικές.
    Και όσο αποκαλύπτεται οτι οι εβραίοι μας δούλευαν για το ολοκαύτωμα η αγανάκτηση προστίθεται στην απόγνωση των ανθρώπων που έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο και δεν τα ξαναείδαν ποτέ, γιατί το Israel αποφάσισε να το βομβαρδίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. fidelio said...
    Ο ρατσισμός δεν είναι θέμα ρητορικής ή προσωπικής αντιπαράθεσης,αλλά συνειδητής προσπάθειας να ξεπεράσουμε μια βασική αναγκη: Να ορίσουμε τον εαυτό μας μέσα από τον καθρέφτη του "άλλου".

    -------------------------

    Eίναι η παραμόρφωση αυτής της ανάγκης - η μάλλον η αποτυχία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Εγώ πάντως συνεχίζω να διασκεδάζω με τον χάρρυ που έχει επανειλημμένα δηλώσει οτι οι "Έλληνες είναι δολοφόνοι" και οτι οι παλεστίνιοι "ειναι ψυχοπαθητικά άτομα, που τους αρέσει να σκοτώνουν", και τώρα μιλάει για τον ρατσισμό.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Ωραία - φτάσαμε και στην άρνηση του Ολοκαυτώματος.

    Ο ρατσισμός σε όλο του το μεγαλείο.

    Αρκετή υπομονή έκανα - βάζω moderation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. @ i_doda_vinkeln:

    Μιας και αναφέρθηκες στον Καστοριάδη και στο θέμα της 'ισότητας' των πολιτισμών, ο ίδιος πίστευε ότι μόνο ο δυτικός πολιτισμός 'αναγνωρίζει τον εαυτό του ως έναν πολιτισμό ανάμεσα σε άλλους'. Και είχε πει χαρακτηριστικά: 'Το ερώτημα "μήπως είστε ευρωκεντρικός;" είναι ένα ευρωκεντρικό ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα που είναι δυνατό στην Ευρώπη, αλλά δεν βλέπω κάποιον στην Τεχεράνη να ρωτάει τον αγιατολάχ Χομεϊνί αν είναι ιρανοκεντρικός ή ισλαμοκεντρικός'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. @ Mickey

    ¨Εσκισες! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩ!


    @antvol
    Να ζήσεις, μ’ έκανες και γέλασα (με το κουβαδάκι!)

    @ Dimitrizzzz

    Κύριε,
    Είναι ολοφάνερο ότι μπαίνοντας σε αυτό το blog δεν περνάτε καλά. Ο οικοδεσπότης του δεν είναι παρά ένας μισαλλόδοξος ετοιμοθάνατος διαφημιστής, κακός και ανόητος άνθρωπος που γλείφει μια παρέα βαρεμένων και πάνω απ΄όλα τον εκδότη του. Πιστεύω ότι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, μπροστά σε μια τέτοια διεστραμμένη κατάσταση, θα το βάλει στα πόδια. Μακριά!!! Εσείς γιατί επισκέπτεστε τακτικότατα αυτό το blog; Και μάλιστα, συμμετέχετε; Είμαι γεμάτη απορία. Δώστε μου, σας παρακαλώ, μια εξήγηση.

    @doratsirka
    Γράφετε: “Η διάχυση της πρώτης [της παγκοσμιοποίησης] προκαλεί τη συσπείρωση της εθνοτικής ομάδας, με συνέπεια, πολλές φορές ο αυτοκαθορισμός μας να γίνεται μέσα από τον άλλο, τον ξένο, το μετανάστη.” Θεωρώ υπερβολικά θεωρητική αυτήν τη διαπίστωση: αντιστρόφως, οι δικοί μας μετανάστες, πολλών γενιών ήδη, οι επονομαζόμενοι «ομογενείς», αυτοκαθορίστηκαν και κείνοι μέσα από τους άλλους, τους ξένους, τους ντόπιους της Αμερικής, της Αυστραλίας. Το «εθνικό αίσθημα» δεν είναι κακό, εφόσον δεν υποκρύπτει ρατσιστικό υπόβαθρο. (Υπάρχει άραγε άνθρωπος στον κόσμο που δεν αισθάνεται ότι κάπου ανήκει; σε έθνος ή σε φυλή ή σε κάποια, τελοσπάντων, μειονότητα; Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το αίσθημά του να τον οδηγεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: ένας που γεννήθηκε στην Αμερική από Έλληνες γονείς, κάλλιστα νιώθει και Αμερικανός και Έλληνας. Προσωπικά νιώθω και… Πόντια και Ελληνίδα. Άλλος νιώθει και Κρητικός και Έλληνας. Και πάει λέγοντας. Και λοιπόν;)
    Γράφετε: «Αυτό που συμβαίνει, και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι η αναζήτηση ενός τρόπου συνύπαρξης με το διαφορετικό, αν και σε επίπεδο μεταναστών φαίνεται ότι η προσπάθεια τείνει προς μια συγχώνευση, οικειοποίηση του έτερου και όχι στο σεβασμό της διαφορετικότητας (πολυπολιτισμικότητα).» Προσπάθεια συγχώνευσης, ενώ θα δημιουργηθεί τέμενος μουσουλμανικό; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η Ελλάδα σε 30 χρόνια δεν θα είναι μια πραγματικά πολυπολιτισμική χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. @username
    "Ναι. Το πραγματικό του είναι Φαθάκης εκ του Ιαφεθάκης. Το τελευταίος προέρχεται εκ του Ιάφεθ."
    Ο οποίος είναι εραστής του Σαρόν και το νόθο παιδί του Στάλιν με τον Χίτλερ. Ο προ-προ-προ-πάππους όχι μόνο κατασκεύασε τα καρφιά που σταύρωσαν τον jesus αλλά ήταν και επίσημος χορηγός της σταύρωσης. Ο προ-προ-προ-πάππους του προ-προ-προ-πάππου του μεταμφιέστηκε σε όφυς και έδωσε το αβοκάντο (και όχι μήλο όπως προπαγανδίζουν τα ευραιο-αμερικάνικα μονοπωλια για να πουλήσουν τα προϊόντα τους) στην Εύα.

    Ρε τι διαβάζω ο καημένος.

    Ας υποθέσουμε πως αυτά που λες είναι αλήθεια, για ποιο λόγο άλλαξε ο Πατάκης το όνομα του; Hint: ρατσισμ...

    "προτιμά να πέφτουν μπινελίκια (να τα έχουμε τα νούμερα) " Διακρίνω κάποια δόση αυτοκριτικής με την χρήση της λέξης νούμερο;

    Μιας και το post γαμήθηκε γράφω και εγώ ότι θέλω... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. fidelio said...

    "Η διαμόρφωση της ταυτότητας εκφράζει αφενός τον τρόπο που κατανοούμε τον εαυτό μας και αφετέρου τον τρόπο που αυτοπροσδιοριζόμαστε απέναντι στους άλλους.Δυστυχώς ή ευτυχώς π΄ντα υπάρχουν "άλλοι". Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει έργα των Καρλ Σμιντ, Μαξ Βέμπερ, Κορνήλιου Καστοριάδη, Παναγιώτη Κονδύλη και να βρεί στοιχειά για τον τρόπο διαμόρφωσης της ταυτότητας μέσα από το σχήμα "φίλος-εχθρός". Ο ρατσισμός δεν είναι θέμα ρητορικής ή προσωπικής αντιπαράθεσης,αλλά συνειδητής προσπάθειας να ξεπεράσουμε μια βασική αναγκη: Να ορίσουμε τον εαυτό μας μέσα από τον καθρέφτη του "άλλου".

    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Σα διαμάντι ξεχώρισε τούτο το σχόλιο.

    Να προσθέσω μόνο τον Claude Levi - Strauss και κάτι από τα λεγόμενα του στο "Φυλή και Ιστορία", που μπορεί να σας θυμίζουν και τις αντιπαραθέσεις σε αυτό το μπλογκ.

    Στις Μεγάλες Αντίλλες, μερικά χρόνια μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, τον καιρό που οι Ισπανοί έστελναν εξεταστική επιτροπή για να ερευνήσουν αν οι ιθαγενείς είχαν ή όχι ψυχή, οι ίδιοι οι ιθαγενείς καταγίνονταν να βουτάνε στη θάλασσα λευκούς αιχμαλώτους, για να επαληθεύσουν, παρκολουθώντας τους πολύν καιρό, αν τα σώματά τους σάπιζαν η όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. "άρνηση του Ολοκαυτώματος ... moderation."

    Δηλαδή να μην μας απασχολεί η αρχαία Ελλάδα (περιττό βάρος). Αλλά να θρηνούμε δια παντός για το ολοκαύτωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Ο Καστοριάδης συγκεκριμένα λέει:

    "Υπό το πρίσμα του εαυτού, αντί να πούμε ότι οι ακραίες εκφράσεις του μίσους του άλλου -και ο ρατσισμός αποτελεί, από κοινωνιολογική άποψη, την ακρότατη, για τον λόγο που ήδη αναφέραμε της μη αναστρεψιμότητας- συνιστούν τερατώδεις ψυχικές μετατοπίσεις , μέσω των οποίων τι υποκείμενο μπορεί να κρατήσει το αίσθημα αλλάσσοντας αντικείμενο .
    ...Η ύπαρξη των ξυλουργών δε θέτει υπό αμφισβήτηση την αξία των υδραυλικών, και η ύπαρξη των Ιαπώνων δεν θα έπρεπε να θέτει υπό αμφισβήτηση την αξία των Κινέζων".

    Η ανάγκη να δώσουμε ταυτότητα στον εαυτό μας δεν προϋποθέτει ούτε επιβάλλει την οικοδόμηση της σε βάρος των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Θα έλεγα πως οι ερωτήσεις περιέχουν κάτι από σοφιστική, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ρατσιστική η άρνηση γάμου με έναν Τσιγγάνο ή με έναν Αλβανό … μπορεί απλά να είναι θέμα γούστου. Οι γενικεύσεις δεν έχουν θέση στην επιστημονική αλλά ούτε και στην ειλικρινή έρευνα. Κατά τα άλλα συμφωνώ πως οι νεοέλληνες έχουν τρομερό πρόβλημα αποδοχής της ταυτότητας του άλλου …όπως έχουν και τρομερό πρόβλημα αποδοχής της δικής τους ταυτότητας ==> πράγμα που καταλήγει στον ρατσισμό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Μεγάλο και ενδιαφέρον θέμα.

    Συχνά έχω απογοητευτεί από ρατσιστικές απόψεις συνομηλίκων μου, ανθρώπων μορφωμένων. Χρειάζεται μάλλον πολύς χρόνος ακόμη (και πολλή δουλειά στην εκπαίδευση, αφού δεν γίνεται πάντα από την οικογένεια), για να ξεπεραστούν αυτά.

    Έχοντας ζήσει και σε άλλες χώρες, η δική μου εμπειρία λέει ότι, σε αντίθεση με το κοινώς λεγόμενο, ο ρατσισμός είναι εντονότερος σε κοινωνίες με λίγους ξένους (τουλάχιστον στους ανθρώπους της παραπάνω κατηγορίας).

    Εδώ οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να νιώσουν αφεντικά από το '90, να νιώσουν ότι αντιστρέφονται οι ρόλοι. Ίσως και γι'αυτό συμπεριφέρονται τόσο κομπλεξικά όταν οι μετανάστες είναι καλύτεροι από αυτούς (βλ. υπόθεση Τσενάι).

    Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα στο μέλλον, όπως έγινε παντού, και μακάρι χωρίς να υποφέρουν πολύ οι άνθρωποι που ήρθαν στη χώρα μας (βλ. υπόθεση βιασμού στην Εύβοια).

    Για όσους δεν τις ξέρουν, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι Αθηναϊκές Ιστορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. georgia sandi said...
    Προσπάθεια συγχώνευσης, ενώ θα δημιουργηθεί τέμενος μουσουλμανικό;

    ------------------------------

    Λέτε; Να το δω και να μην το πιστέψω. Ήμουν νιός και γέρασα...

    Το ότι δεν έχει γίνει εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια (ενώ παντού υπάρχουν ορθόδοξες εκκλησίες) δεν σας λέει τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Μη κρυβόμαστε πίσω απ' την ανωνυμία του blogging (εκτός ορισμένων φυσικά), και το παίζουμε ιδανικοί, τέλειοι και ενάντιοι στον ρατσισμό, αλλά στην πραγματικότητα άλλα πρεσβεύουμε και πράττουμε.
    Ρατσιστής ή ρατσισμός. Μιά έννοια αφηρημένη που περιλαμβάνει κάθε είδους διακρίσεις και διαβαθμίσεις.
    Το γκάλοπ στο ποστ πολύ εξαπλουστευμένο και γενικό. Απαντήσεις μαχαίρι. Ενα ναι ή οχι. Χωρίς καμμιά κλιμάκωση, χωρίς υποερωτήσεις.
    Και γιά να γίνω πιό σαφής, αρκετοί θα δέχονταν γιά γαμπρό, έναν τσιγγάνο γιατρό, σχεδόν κανένας κάποιον που ζεί μεσα στην βρώμα σε ένα τσαντήρι. Φυσικά και οι τσιγγάνοι με την σειρά τους ρατσιστές είναι γιατί δεν θέλουν σχέσεις με μπαλαμούς.
    Αρκετοί θα δέχονταν μιά μοντέρνα Πακιστανή γιά νύφη από μιά τυλιγμένη στην μπούργκα και τις παραδόσεις της.
    Ναι σε όποιον Αλβανό Τσενάι ή τίμιο και εργατικό και όχι σ' αυτόν που ληστεύει τον γεροντάκο ή τον ψιλικατζή ή τον διερχόμενο από το πάρκο, όπως συνέβει χθές βράδυ σε έναν φίλο του γιού μου.
    Η γνώμη μου είναι πως πολλοί μπερδεύουμε το σωστό με το λάθος, βλέποντας τα μέσα απ το πρίσμα του ρατσισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. gerasimos said

    'Το ερώτημα "μήπως είστε ευρωκεντρικός;" είναι ένα ευρωκεντρικό ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα που είναι δυνατό στην Ευρώπη.

    Συμφωνώ πως το ερώτημα αυτό είναι δυνατό στην Ευρώπη αλλά γιατί μόνο στην Ευρώπη; Κατα την γνώμη μου αυτό συμβαίνει επειδή εμείς οι Ευρωπαίοι διαμορφώνουμε την ταυτότητά μας ακολουθώντας αξίες του Διαφωτισμόυ: ελευθερία της έκφρασης, κριτική σκέψη, σεβασμός, και βεβαίως θεωρούμε τον διάλογο ως το μόνο μεσο επίλυσης των διαφορών. Ο χομεϊνί και οι μουσουλμάνοι (φυσικά λέγοντας "οι μουσουλμάνοι" μιλώ αφαιρετικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις) αυτοπροσδιορίζονται κυρίως μέσα από την θρησκεία τους που δεν προκρίνει τον διαλογο ή την κριτική σκέψη. Το γεγονός όμως, ότι στο κείμενό σου τονίζεις την διαφορά του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που μπορεί να διατυπώνει τέτοια ερωτήματα σε αντίθεση με τον Χομεϊνι, ίσως είναι άλλη μια μορφή του σχήματος "φίλος-εχθρός". Σε περίπτωση συγκρουσης πολιτισμών ο "εχθρός" θα είναι ο Χομεινί, όχι ο εκάστοτε Καστοριάδης. (κι εγώ Ευρωπαίος είμαι, μην ξεχνιώμαστε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. mea culpa.
    Το χωρίο που παρέθεσα ξεκινά:
    "Υπό το πρίσμα αυτό, μπορούμε να πούμε ότι..."
    Και όχι όπως έγραψα και μοιάζει να μην βγαίνει νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. eikelos said...
    Θα έλεγα πως οι ερωτήσεις περιέχουν κάτι από σοφιστική

    Η έρευνα ήταν πανευρωπαϊκή - ο μόνος λόγος που την παρέθεσα ήταν για να δείξω ότι ρατσιστικές απόψεις υπήρχαν και το 86, πριν από το μεταναστευτικό κύμα. Δεν πρέπει να κολλήσουμε εκεί

    username
    τι σχέση έχει η αρχαία ελλάδα με το Ολοκαύτωμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Τους τελευταίους μήνες δε προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια, ούτε καν να απολαύσω τα posts. Χθες προσπάθησα να φτιάξω το profile μου, αλλά ούτε αυτό κατάφερα.
    Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω link:
    http://www.educationsansfrontieres.org/spip.php?article4631
    Ίσως σε πολλούς φανεί άσχετο με το θέμα του post, αλλά στο μυαλό μου είναι σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Είναι νομίζω αλήθεια πως αυτό που θέτει την πρώτη θεμελειακή βάση πάνω στην οποία γεννιέται ο ρατσισμός είναι, ίσως, ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε να οργανώνουμε και να κατανοούμε τον κόσμο μας.

    Μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε τον κοινωνικό μας κόσμο στην βάση ενός δίολου ταυτότητας/ετερότητας.
    Μαθαίνουμε να προσδιορίζουμε αυτό που είμαστε, χαράσοντας τα όριά του από αυτό που τίθεται κάθε φορά ως το διαφορετικό, το Άλλο. (παραπέμπω στη θεώρηση του Fredrik Barth όσον αφορά τις εθνοτικές ομάδες, ήδη από το 1969)

    Βέβαια η διάκριση αυτή καθεαυτή δεν γεννά τον ρατσισμό. Αλλά αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την πρώτη βάση για την ανάπτυξή του.

    Από τη στιγμή που τα όρια που χωρίζουν το ταυτό με το άλλο αφαιρούνται από το άμεσο πλαίσιό τους, παγιώνονται και αντικειμενοποιούνται αρχίζει το πρόβλημα.

    Αντί να εξετάζουμε τους άλλους ως ξεχωριστές περιπτώσεις, αρχίζουμε να τους βλέπουμε μέσα από το πρίσμα τυποποιημένων κατηγοριών και να προκαταλαμβάνουμε το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους στη βάση μιας προκατασκευασμένης ιδέας που έχουμε για τα μέλη της κατηγορίας που τους κατατάσουμε.
    Εδώ πια γινόμαστε ρατσιστές.

    Η ταύτιση με την κοινότητα και ο αρνητικός χαρακτήρας του προσδιορισμού των ορίων, της φύσης και της ιδιαιτερότητας της ομάδας, που γίνεται πάντα σε σχέση με ένα κοινωνικά κατασκευασμένο "άλλο", δεν οδηγεί υποχρεωτικά (όσο και αν αυτό επαυληθεύει η μέχρι τώρα πορεία των ανθρώπινων κοινωνιών) στην ανάγκη εξόντωσης, ηθικής και πραγματικής, του "άλλου".

    Η αναίρεση της ύπαρξη του άλλου δεν είναι οντολογική προϋπόθεση για την ύπαρξη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. @ fidelio:
    Πιστεύω ότι για τον Καστοριάδη η μοναδικότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού έγκειται στο ότι, κληρονομώντας δημοκρατία και φιλοσοφία από την αρχαία Ελλάδα, κληρονόμησε και τις δυνατότητες που αυτές παρέχουν σε έναν πολιτισμό για αμφισβήτηση και αυτο-αμφισβήτηση, για κριτική αλλά και αυτοκριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) τα ποσοστά του ρατσισμού αλλά, κυρίως, κατά πόσο αυτός καλλιεργείται.

    "Η άγνοια και η καχυποψία", είχε πει κάποτε ο Stravisnky, "έχουν κοινές ρίζες. Η δεύτερη επωφελείται από τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η πρώτη".

    Και υπάρχει βέβαια πάντα ο παράγοντας "κομπλεξική παράνοια".

    Στην «ευαίσθητη» Ελλάδα, αυτό το τελευταίο ταλιμπανικό προπύργιο της Ευρώπης, μπορείς άνετα να δηλώνεις αντιαμερικανός, να κοροϊδεύεις τα αμερικάνικα προϊόντα και παράλληλα να λυσσάς να κάνεις υπερατλαντικά ταξίδια για να τα προμηθευτείς. Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει. Αντίθετα, θα σε αγγαρέψουν με παραγγελίες.

    Όπως μπορείς να ισχυρίζεσαι πως είσαι παθιασμένος ανθρωπιστής καταπατώντας τα δικαιώματα των διπλανών σου με απάθεια. Κανείς δεν θα διανοηθεί να σε αντικρούσει.

    Στη χώρα της θάλλουσας φραπελαίας, άλλωστε, (υποχρεούσαι να) δηλώνεις "προοδευτικός" ακόμη κι όταν η βαθιά συντηρητική σου ιδιοσυγκρασία απαγορεύει να δεχτείς τις πλέον εκλαϊκευμένες καινοτομίες. Και επειδή γύρω σου έχεις παρόμοιας εκπαίδευσης μη σκεπτόμενους, καταφέρνεις να γίνεσαι και πιστευτός!

    Να είναι συμπτωματικό άραγε ότι τα ποσοστά ρατσισμού στα εδάφη της πρώην Δ. Γερμανίας, εκεί δηλαδή που ασχολήθηκαν σοβαρά με την καταδίκη του ναζισμού και που οι κάτοικοί της είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που παρατηρούνται στην πρώην Αν. Γερμανία, όπου ο ναζισμός θεωρήθηκε πως εξαφανίσθηκε χάρη στον κομμουνισμό, παραγκωνίζοντας και περιθωριοποιώντας παράλληλα και τους οποιουσδήποτε μετανάστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Εχει μεγαλη σημασια να κανει ο καθενας το γενεαλογικο του δενδρο & να βρει την αληθινη εθνολογικη του καταγωγη,ωστε να ξερει σε τι ποσοστο ειναι αλβανος,μακεδονας,τουρκοσπορος ,βλαχος,ιταλος κλπ. Ετσι θα χτυπηθει η πανουκλα του ελληνισμου,που χτυπαει ντελιριο με αφορμη ταινιες σαν την "300" & "Αλεκος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. I_döda_vinkeln said...

    Η ανάγκη να δώσουμε ταυτότητα στον εαυτό μας δεν προϋποθέτει ούτε επιβάλλει την οικοδόμηση της σε βάρος των άλλων.


    Η ταυτότητα δεν διαμορφώνεται ex nihilo, αλλα εκkινώντας από την ματιά του άλλου.Το παιδί δiαμορφώνει την ταυτότητά του μέσα από το βλέμμα των γονιών του, εκτός ενα θεωρήσουμε ότι γεννιέται με συγκεκριμένη ταυτότητα. Ο έφηβος ξεκινά την αμφισβήτηση στρέφοντας την κριτική τους στους άλλους και όχι στον εαυτό του. Η ταυτότητα προϋποθέτει διακρίσεις και διαφορές. Εαν αυτές οι διαφορές είναι αναγκαστικά ρατσιστικές δεν το νoμίζω, πάντως μπορούν να οδηγήσουν σε ρατσιστικές απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Θα επιχειρήσω και ΄γω την δική μου θέση απέναντι στο ρατσισμό ως φαινόμενο.

    Είναι πραγματικότητα οτι ο άνθρωπος γεννιέται ρατσιστής.
    Φοβάται το διαφορετικό.
    Θα εξαρτηθεί σημαντικά ο βαθμός της ανοχής του απέναντι στο διαφορετικό από το οικογενειακό περιβάλλον στη συνέχεια από το σχολείο του κλπ. κλπ.
    Στην δική μου οικογένεια υπήρχαν κρούσματα ρατσιστικά (θυμάμαι ακόμη έναν θείο μου να αποκαλεί τους Τουρκούς κανίβαλους και απολίτιστους και όμως δεν είχε πάει ποτέ στην Τουρκία).
    Όταν διαπίστωσα πως ο φόβος του διαφορετικού υπάρχει στη φύση του ανθρώπου ( σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο ΝΔ να το συνειδητοποίησω- αυτά που διαβάζουμε, βλέπουμε , ακούμε διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας) άρχισα να ψάχνω ιστορίες και πράξεις ανθρώπων που θα με βοηθήσουν να αγαπώ τους ανθρώπους!
    Έτσι προτιμώ να παραδειγματίζομαι από την Ισραηλινή μητέρα που αγκαλιάζει την μητέρα του Πακιστανού που ανατινάχθηκε μέσα σε κάποιο λεωφορείο παίρνοντας τις ζωές τόσων ανθρώπων και που παρακαλούν να σταματήσει η αιματοχυσία!
    Προτιμώ να παραδειγματίζομαι από τον πεινασμένο Αλβανό εργάτη που κρύβει το σάντουιτς που του πήρε ο εργοδότης της μιας μέρας για να το δώσει στο παιδί του που το έχει περισσότερη ανάγκη.
    Γενικότερα πιστεύω πως για κάθε τι άσχημο που γίνετε γύρω μας υπάρχει και το αντίστοιχο όμορφο.
    Το θέμα είναι τι ακριβώς είναι αυτό που θα μας εμπνεύσει και θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Και κάτι ενδιαφέρον από το μπλογκ μου!


    Tuesday, November 07, 2006
    ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
    Την περαμένη εβδομάδα είχα πάει να αγοράσω υλικά για το ανθοπωλείο!
    Σε ένα κατάστημα που πήγαινα για πρώτη φορά με υποδέχτηκε ένας υπάλληλος από την Αλβανία!
    Ο Φώτης.
    Αφου του εξήγησα τι ήθελα να αγοράσω, με εξυπηρέτησε μου τα φόρτωσε στο αυτοκίνητο και πήγαμε για το ταμείο να κόψουμε τιμολόγιο.
    Στη διαδρομή είδα μια ωραία βιβλιοθήκη. Ήταν απλή χωρίς ιδιαίτερα φρου φρου και ήταν οτι πρέπει για τη δουλειά που την ήθελα.
    Τον ρώτησα πόσο κάνει.
    Αφου μου εξήγησε οτι είναι παραγγελία και δεν υπάρχει άλλη αυτή τη στιγμή άρχισε να με ρωτάει τι ακριβώς βιβλία διαβάζω.
    Μου έκανε εντύπωση η ερώτηση του, του απάντησα και ανοίξαμε κουβέντα για την λογοτεχνία!
    Θυσαυρός ο άνθρωπος, άρχισε να μου λέει συγγραφείς που του αρέσουν Έλληνες και ξένους και μου είπε και τον προβληματισμό του.
    Του αρέσει ο Τσομσκι αλλά δυσκολεύεται να διαβάσει την Ελληνική έκδοση!
    Δεν γνωρίζει Αγγλικά και στην Αλβανία δεν έχει μεταφραστεί ακόμη.
    Η συζήτηση συνεχίζεται και ξαφνικά με διακόπτει και μου ζητά να τον περιμένω ένα λεπτό.
    Επιστρέφει κρατώντας ένα τετράδιο που έγραφε σημειώσεις.
    Κράτησε ονόματα και συγγραφείς που δεν ήξερε για να τους αναζητήσει στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς που μένει!
    Όταν έφυγα μου είπε με μεγάλη αγάπη: -Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα!
    - Εγω Φώτη χάρηκα, εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. @Fidelio (Τετ Μαρ 14, 04:52:00 μμ):

    Στο πρώτο σκέλος του σχολίου σου αναφέρθηκα κι εγώ με προηγούμενο σχόλιό μου (Τετ Μαρ 14, 01:36:00 μμ). Το πρόβλημα πάντως είναι γενικότερο και έχει να κάνει και με την υποκειμενική (ως ένα βαθμό) φύση των ερωτήσεων και των συσχετισμών τους με μια ιδιότητα.

    Δεν ξέρω αν υπάρχουν "σωστές" και "λάθος" ερωτήσεις με την απόλυτη έννοια. Αλλά τουλάχιστον κάποιοι σοβαροί στατιστικολόγοι προσπαθούν να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος και να βελτιώσουν την αξιοπιστία τους. Φυσικά ποτέ δε θα μπορέσουν να γίνουν πλήρως "αντικειμενικές".

    Αυτός είναι κι ένας λόγος που δείχνω μεγαλύτερη δυσπιστία σε (αρκετά) παλιότερες δημοσκοπήσεις και στατιστικές.

    . . .

    Το δεύτερο σκέλος νομίζω πως έχει να κάνει με μια ιδιαίτερα συγκεχυμένη (και κατά τη γνώμη μου) συχνά "τεχνητή" έννοια. Αν και όλοι έχουμε εκ φύσεως την ανάγκη του "ανήκειν" και του "καθρεφτισμού" σε άλλους, εν τούτοις δεν είναι καθόλου φυσιολογικό και αναγκαίο η "ταυτότητα" αυτή να προσδιορίζεται από εθνικούς, θρησκευτικούς ή (πλέον) γεωγραφικούς παράγοντες ούτε να έχει μόνιμο (μέχρι σημείου "αγκύλωσης") χαρακτήρα.

    Σήμερα με την εξάπλωση του Internet και την ευκολία και χαμηλή τιμή των μετακινήσεων στα πλαίσια του παγκόσμιου τουρισμού, έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από όλα αυτά τα "πατροπαράδοτα" δεσμά και να έρθουμε σε μια ευρύτερη αλληλεπίδραση με ανθρώπους που έχουν εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο από το δικό μας.

    Ήδη προσωπικά αισθάνομαι πολύ πιο "δεμένος" με την online παρέα που έχει αναπτυχθεί εδώ μέσα, καθώς και άλλους φίλους και συνεργάτες που βρίσκονται ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου, παρά με όσους τυγχάνει να είναι συμπολίτες και ομόθρησκοι μου (αν και απλώς βαπτίστηκα μωρό - δεν είμαι θρήσκος), γείτονες, συνεργάτες ή άλλοι άνθρωποι που συναντώ καθημερινά στον real μικρόκοσμο (σε σχέση με το παγκόσμιο χωριό) που ζω, όπως όλοι μας.

    Δεν ξέρω αν θα υπάρξει ποτέ compartmentalization του πληθυσμού κυρίως με βάση ιδέες, ενδιαφέροντα, προτιμήσεις και μάλιστα χωρίς "μόνιμες" χρονικά δεσμεύσεις παρά με ιδεολογήματα του παρελθόντος, αλλά ελπίζω - και προσωπικά κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση.

    (όποιος θέλει να παραμείνει δεμένος με την "κοινότητα" που έτυχε να γεννηθεί και να μεγαλώσει και να "ανήκει" συνεχώς στους ίδιους ανθρώπους και στις ίδιες ιδέες, ακόμα κι αν δεν τις κρίνει "ορθές", μάλλον χάνει πολλά από τη ζωή του)

    Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι βεβαίως "φύσει" προσανατολισμένος σε μόνιμες διαιρέσεις και ιεραρχίες και όχι σε πιο "ελεύθερες" σχέσεις, αλλά ενδέχεται αυτό να αλλάξει με την τεχνολογία που μόλις ξεκίνησε να χρησιμοποιεί.

    (αν και κάποιοι τη χρησιμοποιούν για εντελώς αντίθετους σκοπούς, όπως φαίνεται από τα διάφορα hate groups και flames που ξεσπούν, εντούτοις αποτελούν μια απλή "ανωμαλία" που θα απορριφθεί από το ίδιο το σύστημα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Πάντως για τους περισσότερους (δεν έχω στατιστικά στοιχεία, αλλά έτσι πιστεύω) μάλλον ισχύουν τα γνωστά:

    "Ο φόβος φυλάει τα έρμα." και

    "Όποιος βγει έξω από το μαντρί τον τρώει ο λύκος."

    (ισχύει από τα γκέτο της Νέας Υόρκης μέχρι τους πύρινους λόγους του Χριστόδουλου)


    Θαρρώ πως η "φυλετική καθαρότητα" και η "προσήλωση στην παράδοση" είναι τα δυο άλογα που σέρνουν το άρμα του ρατσισμού.


    Αυτά για την ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. @ giant 13
    "Μη κρυβόμαστε πίσω απ' την ανωνυμία του blogging (εκτός ορισμένων φυσικά), και το παίζουμε ιδανικοί, τέλειοι και ενάντιοι στον ρατσισμό, αλλά στην πραγματικότητα άλλα πρεσβεύουμε και πράττουμε."
    Αγαπητέ φίλε, τα παραδείγματα που αναφέρεις παρακάτω δεν αποδεικνύουν, νομίζω, ότι "κρυβόμαστε". Άλλο πράγμα οι προτιμήσεις και τα γούστα -επαναλαμβάνω, ήδη έγιναν οι σχετικές παρατηρήσεις από άλλους - και άλλο ο ρατσισμός. Αντιγράφω από το λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης (χάριν οικονομίας χρόνου και όχι λόγω ιδιαίτερης εκτίμησης, απλά είναι φορτωμένο στο Pc) τον ορισμό του ρατσισμού: "(ο) ουσ. θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στην κυριαρχία της επί των άλλων | το σύνολο των αντιδράσεων, εκδηλώσεων, ενεργειών κτλ. που συνειδητά ή όχι απορρέουν από την πίστη στην παραπάνω θεωρία"
    Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με την ιατρική και την καθαριότητα;

    @ndimou
    "τι σχέση έχει η αρχαία ελλάδα με το Ολοκαύτωμα;"
    Πώς δεν έχει καλέ! Ο άνθρωπος θα είδε τους 300 και το ολοκαύτωμα των Περσών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  174. Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι αυτοί που συνήθως κάνουν τα αντιρατσιστικά κηρύγματα είναι αυτοί που πρώτοι θα μετακομίσουν για να απομακρυνθούν από μια περιοχή, μόλις αυτή αρχίσει να «υποβαθμίζετε», μόνο και μόνο για να μην κατοικούν κοντά σε «χωριάτες» και μετανάστες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Φαινόμενα ρατσιστικά και μειονοτικά δεν είναι μόνο δικά μας χαρακτηριστικά.

    Ρωτήστε ένα Άγγλο (κινεζικής ή ινδικής καταγωγής) αν αισθάνεται άνετα αν πάει μόνος του σε μια πάμπ πχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Τα σχόλια είναι πολλά, τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και είναι δύσκολο να διαβαστούν όλα, πολύ περισσότερο όταν το θέμα ρατσισμός έχει πολλές πτυχές και είναι θεμελιωδώς διαφορετικές μεταξύ τους. Για παράδειγμα νομίζω ότι κακώς αναφέρουμε τους Αλβανούς γιατί οι διαφορές μας είναι πολιτιστικές και όχι ρατσιστικές. Πολιτιστικές διαφορές έχουμε και μεταξύ μας οι Ελληνες τεράστιες.
    Αλλωστε ο μέσος Αλβανός είναι ένας λίγο η πολύ άξεστος μέσος Ελληνας με την ίδια λογική που ο μέσος Ελληνας είναι ένας άξεστος μέσος Ιταλός. (Λυπάμαι αν σοκκάρω). Το «μέσος» αναφέρεται στην κοινωνική κουλτούρα και συμπεριφορά και όχι στην μόρφωση ούτε στην εξυπνάδα.

    Ξεπερνάω τις πολιτιστικές, κοινωνικές η ηλικιακές διαφορές, ή διαφορές στο θέμα της υγείας, οι οποίες είναι, κάθε μία από αυτές, ένα πολύ μεγάλο θέμα, και πάω στις ρατσιστικές διαφορές.

    Θα προσπαθήσω να δώ το θέμα τεχνοκρατικά και με ειλικρίνεια γιατί το να εμφανιζόμαστε ανθρωπιστές και προοδευτικοί εκ του ασφαλούς όλοι το ξέρουμε και είναι η εύκολη λύση.

    Ενα παράδειγμα από τον ζωϊκό κόσμο και μάλιστα την πανίδα της χώρας μας.
    Στην Κρήτη ζεί ένα συγγενές της οικόσιτης κατσίκας, γηγενές άγριο είδος, που λέγεται αίγαγρος. Το είδος αυτό κινδυνεύει από δυό παράγοντες, ο ένας είναι το παράνομο κυνήγι. Ασχετο με το θέμα μας το βάζουμε στην άκρη. Ο άλλος παράγων είναι η διασταύρωση με τις οικόσιτες αίγες. Δηλαδή αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα στην Κρήτη θα υπάρχουν μετά κάποια χρόνια μόνο οικόσιτες κατσίκες σε άγρια η ήμερη κατάσταση. Το είδος αίγαγρος θα έχει εξαφανιστεί λόγω διασταύρωσης με το κατά πολύ πολυπληθέστερο εισαχθέν προς εκμετάλλευση, είδος των αιγών.
    Η ερώτηση είναι, πρέπει να διατηρηθεί το είδος ή να το αφήσουμε στην τύχη του, οπότε θα εξαφανισθεί. Γενικώς αυτό που ισχύει διεθνώς είναι ότι οι πολιτείες προσπαθούν να προστατεύσουν τα γηγενή είδη από τα «εισαγόμενα», όσα πολλαπλασιάζονται ακατάσχετα, τα οποία ονομάζουν intruders.
    Επειδή η «παραβολή» μου νομίζω έγινε αντιληπτή και το σχόλιο ήδη τεράστιο, ρωτώ χωρίς υπεκφυγές.
    Εχουμε αντιληφθεί ότι η Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, σε 50 χρόνια θα έχει 5πλάσιο πληθυσμό, οι άνθρωποι θα έχουν εντελώς διαφορετική εμφάνιση, προς το μελαχροινότερο, και δεν ξέρω τι γλώσσα θα μιλάμε. Ισως Αγγλικά ίσως Κινέζικα ίσως Τούρκικα;
    Ρωτάω αν το έχουμε αντιληφθεί τίποτε άλλο.
    Απάντηση δεν έχω μόνο ερώτηση.
    Μόνο μην με αποκαλέσετε κινδυνολόγο, γιατί τότε θα σας πω να κοιτάξετε γύρω σας τι έγινε τα τελευταία 10 χρόνια και μιλάμε για γεωμετρική πρόοδο. Ο πληθυσμός της Γής υπερτριπλασιάστηκε τα τελευταία 40 χρόνια όχι από τους Ευρωπαίους, ούτε τους WASP Αμερικάνους.
    Τι μπορούμε να κάνουμε; Πιθανώς τίποτα, απλώς να γνωρίζουμε τις συνέπειες των όποιων αποφάσεών μας και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. @ georgia sandi:

    Βλέπω ότι σύμφωνα με τον ορισμό του Τεγόπουλου-Φυτράκη ο ρατσισμός είναι...κοινωνική θεωρία! Και οι...πιστοί της είναι οι ρατσιστές. Μήπως όμως ο ρατσισμός είναι περισσότερο κοινωνικό φαινόμενο και ΟΧΙ θεωρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. dion m. το μήνυμα ελήφθη - αλλά δεν εννοώ που οδηγεί. Στο ότι δικαιολογημένα νιώθουμε έχθρα προς τους άλλους επειδή είναι περισσότεροι και μπορεί να μας κατακλύσουν;

    Κατ' αρχήν δεν είναι σίγουρο. Πολλοί μικροί λαοί κράτησαν την ταυτότητά τους παρά την στατιστική τους μειονεξία. Ίσα ίσα που το να μαχόμαστε για μία κοινωνία χωρίς ραστισμό θα μας βοηθήσει αύριο να προστατεύσουμε και την δική μας ταυτότητα όταν (και αν) θα έχουμε γίνει μειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Για να συνεννοουμαστε,η εθνικοτητα δεν εχει καμμια σχεση με την υπηκοοτητα ( φασιζων ορος,ο πολιτικα σωστος ειναι πολιτικοτητα/ citizenship).Οι μαφιοζοι στην Αμερικη εχουν κρατησει την ιταλικοτητα τους,οπως & ο υποκοσμος της " ομογενειας " ,που παραγει κατασκοπους-προδοτες τυπου Λαλας & ψωνια-νεοπαγανιστες τυπου Πυθιας,την "ελληνικοτητα" του.
    Η εθνικοτητα ειναι ιδεα.Αν καποιος Πακι στη Βρετανια νοιωθει Βρετανος,ειναι ο,τι νοιωθει,αλλιως ειναι Πακιστανος με βρετανικο διαβατηριο & μειονοτικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. @fidelio:
    Κατά βάση δεν διαφωνώ για την σημαντικότητα του ρόλου του "άλλου" στον σχηματισμό της ταυτότητάς μας, ίσως απλά αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα λίγο διαφορετικά εδώ.
    Φοβάμαι όμως πως δεν μπορούμε να επεκταθούμε χωρίς να ξεφύγουμε τελείως από το θέμα του post.

    Είναι δεδομένο ότι σχηματίζουμε την εικόνα του εαυτού μας μέσα στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης μας με τους άλλους.
    Η ταυτότητα είναι μια "σχεσιακή" (relational) ιδιότητα.

    Η εικόνα του "άλλου" όντως είναι αξεδιάλυτη από την εικόνα που φέρουμε για τον εαυτό μας, καθώς αυτές οι δύο μάλλον μπλέκονται σε ένα δίκτυο σχέσεων όπου η μία οριοθετεί και νοηματοδοτεί την άλλη.

    Πάντως, είναι άλλο το "σε σχέση" και άλλο το "σε βάρος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Και μια άλλη παρατήρηση.

    Πριν από 20 χρόνια, έκανα ελεύθερο κάμπινγκ. Οπου βρισκόμουνα με το κορίτσι μου ή μόνος μου, εκεί κοιμόμουν, πολλές φορές. Μόνο τα τσακάλια και τους λύκους υπολόγιζα και είχα κοντά μου ένα μαχαίρι η ένα ξύλο.
    Τώρα ελεύθερο κάμπινγκ; Δεν το διανοούμαι καν, και κλειδαμπαρώνομαι και στο σπίτι μου.

    Δεν νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε ξενοφοβία... Το νομίζει κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. @ Dion.M,

    είναι παρακινδυνευμένος ο παραλληλισμός με την οικολογία. Χωρίς να είμαι βιολόγος, νομίζω το πρόβλημα με την διασταύρωση και εξαφάνιση ειδών είναι ίσως πρακτικό (αν τα διαφορετικά κατσίκια τρώνε άλλα πράγματα, αν η αύξηση του πληθυσμού τους, έστω και διά της διασταύρωσης, δημιουργεί προβλήματα στο οικοσύστημα) κτλ. Οι επιμειξίες μεταξύ φυλών τι πρόβλημα δημιουργούν στο οικοσύστημα;

    Πέραν αυτού, μου φαίνεται τουλάχιστον περίεργο (και πλήρως λανθασμένο επιστημονικά) να θεωρούμε σήμερα πως ο πληθυσμός της γης είναι γενετικά ομοιογενής, και ότι δεν έχει προκύψει από επιμειξίες (μάλλον μόνο οι Ισλανδοί μπορούν να το ισχυριστούν αυτό).

    Ηθικά, δε, η σκέψη σας με ενοχλεί. Εντελώς σοβαρά, τι ακριβώς το ιδιαίτερο έχει η καυκάσια φυλή, π.χ., και πρέπει να τύχει ιδιαίτερης "προστασίας"; Επίσης, τι σημασία έχει σε τι φυλή ανήκει κατά πλειοψηφία ο πληθυσμός;

    Τέλος, διαφωνώ με τον ισχυρισμό σας ότι δεν υπάρχει ρατσισμός προς τους Αλβανούς, αλλά "πολιτιστικές διαφορές". Ποια ακριβώς στοιχεία του πολιτισμού τους, των παραδόσεών τους, του τρόπου ζωής τους και της κοινωνικής τους συμπεριφοράς είναι τόσο διαφορετικά και μη αποδεκτά για τα ελληνικά δεδομένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. gerasimos said...
    Μήπως όμως ο ρατσισμός είναι περισσότερο κοινωνικό φαινόμενο και ΟΧΙ θεωρία;

    ----------------------------------

    Είναι και τα δύο. Διότι μερικοί πήραν το φαινόμενο και το εντυσαν με ψευδοεπιστημονική τεκμηρίωση και το έκαναν κοσμοθεωρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. finteias,

    Υπαρχει καπου αυτη η ερευνα? Ποια ειναι η μεθοδολογια της? Μηπως στην εγκληματικοτητα περιλαμβανει π.χ. τροχαιες παραβασεις?

    Θυμαμαι σε μια συζητηση που καποιος ελεγε οτι και οι ελληνες μεταναστες ειχαν υψηλα ποσοστα παραβατικοτητας στις χωρες που πηγαιναν. Μετα διευκρινιστηκε οτι στην παραβατικοτητα συμπεριλαμβανονταν ο παρανομος τζογος. Το ποσο ηλιθιος πρεπει να ειναι καποιος για να εξισωνει τις δολοφονιες με το μπαρμπουτι το αφηνω ως ασκηση στον αναγνωστη.
    (Hint: αν μαθω οτι στη γειτονια μου κυκλοφορουν χαρτοπαικτες μπορω να συνεχισω να κοιμαμαι με ξεκλειδωτη πορτα).

    Αν παλι η ερευνα εγινε σωστα, ειμαι ευτυχης με το συμπερασμα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. dion m. το μήνυμα ελήφθη - αλλά δεν εννοώ που οδηγεί. Στο ότι δικαιολογημένα νιώθουμε έχθρα προς τους άλλους επειδή είναι περισσότεροι και μπορεί να μας κατακλύσουν;

    Οχι έχθρα don, σίγουρα όχι. Δεν έχω απάντηση... Είμαι πολύ μπερδεμένος με το όλο θέμα.

    Απλώς τολμώ να ψηλαφήσω το πρόβλημα από την τεχνική του πλευρά. Δεν τολμώ τίποτε άλλο.

    Πάντως υπάρχει πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. @ gerasimos

    "Βλέπω ότι σύμφωνα με τον ορισμό του Τεγόπουλου-Φυτράκη ο ρατσισμός είναι...κοινωνική θεωρία! Και οι...πιστοί της είναι οι ρατσιστές. Μήπως όμως ο ρατσισμός είναι περισσότερο κοινωνικό φαινόμενο και ΟΧΙ θεωρία"

    H παρατήρησή σου εξαιρετικά εύστοχη. Ευχαριστώ. Δεν διόρθωσα τον ορισμό από καθαρή βιασύνη - εξέφρασα εξάλλου την επιφύλαξη που έχω για το συγκεκριμένο λεξικό. Ο ορισμός (βλ.georgia sandi Τετ Μαρ 14, 06:50:00 μμ) δίνει δύο σκέλη: στο πρώτο σκέλος η λέξη "θεωρία" θα έπρεπε, μάλλον, να αντικατασταθεί με τη λέξη "ιδεολογία" ή "ιδεοληψία". Το "κοινωνικό φαινόμενο" αντιστοιχεί στο δεύτερο σκέλος του ορισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καν θέμα εξόντωσης του "άλλου" (αυτά τάχουμε ξαναπεί - πράγματι Mickey).

    Υπερθεματίζοντας στην θέση που εκφράστηκε από I_döda_vinkeln, θάλεγα (όχι σαν σχήμα λόγου αλλά κυριολεκτώντας), ότι είναι απολύτως αδύνατον να προσδιορίσω εμένα αν δεν με διαφοροποιήσω από το όλον: άρα το άλλο, ως μη-εγώ είναι απαραίτητο για να υπάρχω ως εγώ.

    Αυτό βέβαια, έχει συνέπειες:

    1. Η θέση του νόμου Ρατσισμός είναι κάθε διάκριση, λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού είναι ανόητη και δεν προσδιορίζει κάτι σαφές.

    2. Εκτός από την θεμελιώδη διάκριση εγώ-άλλο, δημιουργούνται αναπόφευκτα κι άλλες διακρίσεις, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής καθενός σε συστήματα (κοινωνικές ομάδες, κοινωνία). Οι διακρίσεις αυτές επιτρέπουν στα συστήματα να υπάρχουν - δεν υπάρχουν συστήματα χωρίς όρια.

    3. Νομίζω ότι η θέση του ΝΔ οι άνθρωποι γεννιούνται ρατσιστές. Δηλαδή από την πιο τρυφερή ηλικία φοβούνται το άλλο, το ξένο, το διαφορετικό. Και είναι θέμα ανατροφής, παιδείας, και συνεχούς άσκησης να ξεπεράσεις αυτή την έμφυτη δυσπιστία και να καταπολεμήσεις την διάκριση μέσα στην σκέψη και στο συναίσθημά σου είναι αυθαίρετη και πιθανόν λανθασμένη. Δεν διαθέτουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι το "έμφυτο" - εδώ που τα λέμε ΔΕΝ μπορούμε καν να αποδείξουμε ότι γεννιόμαστε άνθρωποι με την έννοια του κοινωνικού όντος.

    Άρα:

    Μάλλον ο ρατσισμός είναι επίκτητος: χρησιμοποιεί την απαραίτητη διάκριση εγώ-άλλο, εμείς-άλλοι (για ομάδες) για να εγκαταστήσει ένα ηθικό πλαίσιο αξιολόγησης. Εδώ νομίζω είναι το ζουμί: η ηθική, όταν αποκτά υπερβατική διάσταση, γίνεται το πλαίσιο κάθε κοινωνικής παθογένειας, του ρατσισμού συμπεριλαμβανομένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Μόλις είδα το site OLOIISOI από το link στο τέλος του post. Πιστεύετε ότι επικοινωνιακά ο εκφοβισμός να μην χαρακτηριστεί κάποιος ρατσιστής μπορεί να αποδώσει τα πρσοδοκούμενα? Κάποιος είναι περισσότερο διατεθειμένος να αλλάξει τις απόψεις του ή να αποδεχτεί ένα χαρακτηρισμό και να τον υπερασπιστεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Αναρωτιέμαι αν στην Ελλάδα, ρατσιστικά, έχουμε περάσει στη φάση του 'ώριμου' ρατσισμού, όπου μπορεί να ξεκινήσει κανείς μια ομιλία περί Αλβανών λέγοντας 'μερικοί από τους καλύτερους φίλους μου είναι Αλβανοί' (κατά το αμερικανικό 'some of my best friends'). Ως γνωστόν, όποιος ξεκινά με αυτή την φράση, συνεχίζει κατά κανόνα με ένα 'αλλά' και αμέσως εξαπολύει την ρατσιστική επίθεσή του εναντίον των εβραίων, των μαύρων κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Καβάφη, "Αλεξανδρινοί βασιλείς", απόσπασμα

    [...] κ’ οι Aλεξανδρινοί έτρεχαν πια στην εορτή,
    κ’ ενθουσιάζονταν, κ’ επευφημούσαν
    ελληνικά, κ’ αιγυπτιακά, και ποιοι εβραίικα [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. @ georgia sandi said,

    "Άλλο πράγμα οι προτιμήσεις και τα γούστα -επαναλαμβάνω, ήδη έγιναν οι σχετικές παρατηρήσεις από άλλους - και άλλο ο ρατσισμός. Αντιγράφω από το λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης (χάριν οικονομίας χρόνου και όχι λόγω ιδιαίτερης εκτίμησης, απλά είναι φορτωμένο στο Pc) τον ορισμό του ρατσισμού: "(ο) ουσ. θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στην κυριαρχία της επί των άλλων | το σύνολο των αντιδράσεων, εκδηλώσεων, ενεργειών κτλ. που συνειδητά ή όχι απορρέουν από την πίστη στην παραπάνω θεωρία" "
    ------------------------------

    Μα αυτό ακριβώ τονίζω αγαπητή Γεωργία.
    Τις "προτιμήσεις", τα "γούστα", την "καθαριότητα" πολλοί ώψιμοι αντιρατσιστές τα θεωρούν ρατσισμό.
    Φυσικά αν γίνονταν γκάλοπ με την ερμηνεία του λεξικού, πιστεύω πως
    αβασάνιστα το 90% θα παρουσιάζονταν αντιρατσιστές.
    Το γκάλοπ ομως έξυσε πληγές του Ελληνισμού και η σύγκριση με τα ποσοστά των Γάλλων και λοιπών είναι τουλάχιστον άστοχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Το θέμα δεν τελειώνει ποτέ και έχει πολύ ενδιαφέρον. Σίγουρα οι στατιστικές δεν είναι να τις πολυεμπιστεύεσαι, γιατί καλείσαι να απαντήσεις με ένα ναί ή όχι σε θέματα που συχνά είναι πολύπλοκα. Για παράδειγμα, θα απέφευγα να κάνω σχέση με τσιγγάνα, όχι εξαιτίας της καταγωγής της, αλλά γιατί κατα πάσα πιθανότητα α) θα έπρεπε να φορτωθώ και το σόι της και β) ο τρόπος ζωής της και οι αντιλήψεις της θα ήταν εντελώς άσχετες με τις δικές μου. Το ίδιο όμως θα ίσχυε και στην περίπτωση μιάς κόρης Λουξεμβούργιων βαρώνων για παράδειγμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι είμαι ρατσιστής... Σίγουρα υπάρχουν ρομά ή γόνοι ευγενών που δεν είναι φορείς των "τυπικών" χαρακτηριστικών της ομάδας τους και με τους οποίους θα μπορούσα άνετα να έχω σχέση. Αλλά γιατί να ψάξει κανείς σύντροφο μέσα σε μια ομάδα πληθυσμού όπου -στατιστικά- υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τον βρεί; Εννοείται βέβαια πως άν του τύχει είναι εντελώς διαφορετικό.
    Επίσης, δεν θα έκανα εύκολα σχέση με μαύρη. Γιατί; Θα τη θεωρούσα κατώτερη; Κάθε άλλο. Όμως η διαφορετική της μορφολογία και η ελάχιστη εξοικείωση που έχω με αυτή, θα με έκανε -νομίζω- να την παρατηρώ, με έναν τρόπο που για κάποιο καιρό τουλάχιστον θα δημιουργούσε μια περίεργη απόσταση ανάμεσά μας. Επιπλέον θα μου γινόταν έμμονη ιδέα το πως με βλέπει εκείνη. Δεν θα άντεχα ούτε λεπτό στην ιδέα οτι θα μπορούσε να σκεφτεί έστω και μια φορά το σχήμα: "λευκός χρησιμοποιεί μαύρη".

    Κάτι που είναι σημαντικό να έχουμε υπ' όψη μας είναι το ότι όποτε μιλάμε για μια ομάδα πληθυσμού, στην πραγματικότητα φέρνουμε στο νού μας μια καρικατούρα. Ο Εβραίος είναι ο Σάυλοκ που καμπουριασμένος από την πονηριά τρίβει τα χέρια του κοιτάζοντας λοξά. Ξεχνάμε οτι και ο Γούντυ Άλλεν είναι Εβραίος. Ο Γερμανός είναι ένας ροζ χοντρός που πίνει μπύρα αντί για νερό, τρέφεται με λουκάνικα και κάνει σεξ κάθε τετάρτη. Ξεχνάμε οτι και ο Μπλίξα Μπάργκελντ είναι Γερμανός.
    Ο ομοφυλόφιλος είναι μιά κουδούνα σαν τον Λάκη Γαβαλά που κοιτάει όλους τους άντρες στον καβάλο. Δεν σκεφτόμαστε οτι υπάρχουν άνθρωποι που με τίποτα δεν θα λέγαμε οτι είναι ομοφυλόφιλοι, ακριβώς επειδή δεν μοιάζουν καθόλου στο αρχέτυπο που έχουμε στις κεφάλες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Νομίζω πως το παράδειγμα με την κατσίκα είναι ατυχές, η κατσίκα δεν έχει επιλογή, επιλέγει η φύση για αυτή (ω ναι! έχει επιλέξει πάμπολλες φορές μέχρι τώρα ώστε να καταλήξει να υπάρχει το κρι κρι και όποιο άλλο αγριόγιδο) και η φύση επιλέγει συνήθως δίχως ανησυχίες… ρατσιστικές ή μη. Το να λέμε τι θα κάνουμε εμείς για την κατσικούλα, έχει σαφώς πολλές προεκτάσεις. ===>Πολλά είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε αλλά είναι παντελώς άσχετα με τον ρατσισμό που συζητάμε.

    Η φυλή, αν δεν απατώμαι, έχει πάψει να αποτελεί σημείο αναφοράς προ πολλού για όλα τα έθνη του δυτικού κόσμου. Και για να μην προτρέξουν κάποιοι να αποδώσουν στον όρο επιπρόσθετα επίθετα, διευκρινίζω πως με τον όρο φυλή εννοούμε κάτι το συγκεκριμένο. Όσοι εραστές τον αρχαίων, ας ανατρέξουν στις φυλές, φατρίες κτλ. για να αντιληφθούν εάν και κατά πόσο μπορούμε να γενικεύουμε τον όρο και να μιλάμε για Έλληνες, Αλβανούς, Ιταλούς, Τούρκους κτλ… με γνώμονα την φυλή. Το λέω αυτό διότι οι διασταυρώσεις και τα σταυροδρόμια που αναφέρεις κάπου εκεί την πάνε την δουλειά. Αν δεν την πάνε στην φυλή (που δεν υφίσταται με την «κανονική» της έννοια όπως προείπα στα σύγχρονα δυτικά έθνη – ούτε και στα ανατολικά βέβαια μιας και πολλές οι φυλές που αποτελούν ένα έθνος) και την αλλοίωση της τότε γράψε άκυρο.

    Το πιο αποκαρδιωτικό σε αυτή την υπόθεση κατά την γνώμη μου είναι που δεν υπάρχει η διάθεση για προσέγγιση ή αν θέλετε για ενημέρωση. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω την περίπτωση των Αλβανών ===> πότε έγινε μια προσπάθεια έστω ανάγνωσης των στοιχείων (των πολιτισμικών στοιχείων) που έχει αυτό το έθνος; Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ούτε φίλος ούτε εχθρός, τεχνοκρατικά ας πούμε, πότε δοκιμάσαμε να μάθουμε για τους Αλβανούς ή για τους Τσιγγάνους ή και για τους Τούρκους ακόμα; Στο μόνο που στεκόμαστε είναι σε αυτά που μας «χώρισαν» στο παρελθόν. Τίποτα άλλο δεν μας κάνει κλικ ..τίποτα δεν μας κινεί την περιέργεια… είναι τυχαίο άραγε αυτό; Και μην μου πείτε τι κάνουν οι γείτονες μας και τι μαθαίνουν στα σχολεία τους για τους κακούς έλληνες. Το θέμα είναι αν θέλουμε εμείς να μάθουμε, τεχνοκρατικά έστω, μπορούμε να μάθουμε; Υπάρχει διάθεση ενημέρωσης; Τεχνοκρατικά και πολιτισμικά υπάρχει τρόπος προσέγγισης; Ουσιαστικής προσέγγισης εννοώ, όχι επιδοτούμενης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Και βέβαια να μην ξεχνάμε και τον προαιώνιο, παγκόσμιο και από μια άποψη υπουλότερο ρατσισμό από όλους, στον οποίο οι άντρες του πλανήτη -ασχέτως χρώματος, θρησκείας κ.λ.π.- εκπαιδεύονται απο τα γεννοφάσκια τους: Τον ρατσισμό κατά του θηλυκού συνανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Καλησπέρα.

    Μια βόλτα από τα ΕΙ των μεγάλων κρατικών νοσοκομείων του λεκανοπεδίου σε μέρα γενικής εφημερίας, είναι αρκετή για να έχει κανείς μια ιδέα του ρατσισμού στην Ελλάδα, με βάση όχι μόνο εθνικές, ή φυλετικές διακρίσεις, αλλά και κοινωνικο-οικονομικές, και ηλικιακές. (Διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων & Αλβανών, Ανατολικοευρωπαίων, Αφρικανών, Ασιατών, αλλά και μεταξύ των Ελλήνων, όταν αυτοί είναι τσιγγάνοι, ηλικιωμένοι - ιδιαίτερα από ιδρύματα & γηροκομεία - τοξικομανείς, αναξιοπαθούντες.) Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασχολείται κανείς μαζί τους, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, η διαφορά στην αντιμετώπιση είναι από οφθαλμοφανής, έως προκλητική. Επίσης, πόσοι δεν έχουν μάθει χειρουργική στην πλάτη όλων αυτών των αναξιοπαθούντων. (Πολλοί δε, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το γεγονός οτι, αρκετοί από αυτούς είναι ανασφάλιστοι, και συνεπώς, και πολύ είναι που τους δεχόμαστε για περίθαλψη, αυτό όμως είναι κάτι που αφορά την πολιτεία & το υπουργείο, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι διακριτικής συμπεριφοράς.)
    Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και το χαμηλό μέσο επίπεδο συμπεριφοράς μας (και αγωγής), καταλαβαίνει εύκολα την πραγματικότητα που αντικρίζει κάποιος που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ρατσισμό.

    Από την άλλη μεριά, ως κοινωνία, είμαστε γεμάτοι ρατσιστικές διακρίσεις, που αφορούν ομάδες πληθυσμού, της ίδιας εθνικής & φυλετικής ομάδας. Στις επαρχίες, η μία πόλη δεν χωνεύει την άλλη, τα χωριά μεταξύ τους, ολόκληρες περιοχές τις χαρακτηρίζουμε απαξιωτικά, με βάση το χρώμα στον εκλογικό χάρτη, μα και μεταξύ μας στους χώρους δουλειάς, πόσες φορές δεν χαρακτηρίζουμε τον άλλον ώς δεξιό, κουμούνι, άπιστο, πουτάνα, αν συμπαθεί την ΝΔ, το ΚΚΕ, δεν είναι χριστινός (και μάλιστα ορθόδοξος), ή είναι πολύ ωραία γυναίκα.

    Ίσως να φταίει, σε όλα αυτά, ο απλοϊοκός τρόπος σκέψης, με τον οποίο οι περισσότεροι από μας διαβάζουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει, για να ξεμπερδέυουμε από περαιτέρω προβληματισμούς.

    Τελειλωνοντας, θα σας παραθέσω ένα δίστιχο που λέμε εμείς εκεί στα 7νησα, χαρακτηριστικό όλων των ανωτέρω:
    «Κεφαλλονίτης βλάστημος, Ζακυνθινός ρουφιάνος, και Κερκυραίος κερατάς, στον κόσμο δεν ειν’άλλος». Άντε τώρα να’σαι Κερκυραίος, και να θέλεις να κάνεις οικογένεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. butterfly said...
    @ Dion.M,....

    Νομίζω ότι δεν έγιναν κατανοητές οι απόψεις μου ίσως από δικό μου λάθος λόγω της ανάγκης περιορισμού της έκτασης των σχολίων.

    Πουθενά δεν ισχυρίστηκα ότι ο πληθυσμός, οπουδήποτε της γης, είναι ομοιογενής. Ούτε ότι η μια φυλή είναι καλύτερη της άλλης.


    Πάντως απαντήσατε στην τελική μου ερώτηση, με την θέση σας ότι δεν αξίζει να διατηρηθεί η καυκασία φυλή. Σέβομαι την καθαρή απάντησή σας αλλά διαφωνώ εντελώς. Ας διατηρήσουμε τους Αίγαγρους και τα γηγενή βατράχια της Αυστραλίας και ας εξαφανιστεί η Καυκασία φυλή. Ο.Κ Thanks!

    Για τους Αλβανούς δεν ανέφερα τίποτε και το θέμα το προσπέρασα. Ως λαό δε και σαν ανθρώπους τους σέβομαι.

    Επειδή όμως δεν έχετε αντιληφθεί πολιτιστικές διαφορές, -οι οποίες ΔΗΛΩΝΩ ότι δεν έχουν σχέση με ρατσισμό, και σε μια η δύο γεννιές θα έχουν εκλείψει- σας λέω ότι πριν από το σχόλιό σας έχω γράψει κάτι για το ελεύθερο κάμπινγκ.

    Αν δοκιμάσετε να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ σε ένα έρημο μέρος, όπως έκανα εγώ πριν την κάθοδο των Δωριαίων, θα καταλάβετε τις πολιτιστικές διαφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Ορμώμενος από προηγούμενα σχόλια των dion και georgia sandi, δύο μόνο λόγια ...

    Απ'ό,τι έχω καταλάβει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να προστατεύει το διαφορετικό και να ευνοεί μαλλόν την πολυπολιτισμικότητα παρά τη συγχώνευση των μειονοτήτων. Πολιτική με την οποία ως πολίτης της ΕΕ δηλώνω ότι συμφωνώ, και την οποία βεβαίως μπορούμε στο μέλλον να την αλλάξουμε αν δε μας αρέσει.

    Τώρα αν σταδιακά, με φυσικές και ειρηνικές διεργασίες, η κατανομή των διαφόρων πολιτισμικών στοιχείων διαφοροποιηθεί, σύμφωνα με τις λογικοφανείς ομολογουμένους προβλέψεις του dion, δεν βλέπω επί της αρχής γιατί αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνο ή ανεπιθύμητο. Τι λέτε εσείς;

    Σίγουρα όμως το θέμα είναι ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  199. @ tslyns

    Δεν έχω υπ' όψιν μου την ακριβή έρευνα και τη μέθοδό της. Ήταν μια συζήτηση, όπως έγραψα, και δεν ζήτησα περισσότερα τότε.

    Η συζήτηση που είχαμε με τον εν λόγω φίλο, αφορούσε το ζήτημα του πιθανού κινδύνου που διατρέχουμε από αλλοδαπούς και αλόθρησκους.

    Νομίζω ότι αφορούσε παραβάσεις του ποινικού κώδικα.

    Έχεις δίκιο να ρωτάς.

    Η γενίκευση, πάντως, που θα πει το έγκλημα του ενός να το επωμίζονται όλοι, δεν νομίζω ότι έχει ορθή βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.