Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2016

Έχει νόημα η τρομοκρατία;

Χαντζόπουλος - Καθημερινή 23.3.16



Κάθε φορά που καταγράφεται μία τρομοκρατική πράξη, το ίδιο ερώτημα τριγυρίζει στο νου μου. Από τους πρώτους νιχιλιστές και τον Νετσάγιεφ, μέχρι τους χθεσινούς αυτοκτόνους των Βρυξελών – πού οδηγούν αυτές οι πράξεις; Τι πέτυχαν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, η ομάδα Μπάντερ-Μάινχοφ, η δική μας 17 Νοέμβρη; Πόσο βοήθησε τους Παλαιστίνιους η πρώτη περίοδος του αγώνα τους, όταν και ο Αραφάτ δήλωνε τρομοκράτης;

Μπόρεσε η τρομοκρατία να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων; Η Ιρλανδία απελευθερώθηκε χάρη στον IRA ή μόνο μετά τον αφοπλισμό του; Είχα γράψει παλιά ότι το μόνο αποτέλεσμα της 17 Νοέμβρη ήταν η δημιουργία του «τρομονόμου». Και τούτοι εδώ οι «αγωνιστές» του ISIS τι επιδιώκουν; Να κατακτήσουν την Ευρώπη; Εκτός από το να θυσιάζουν αθώους – το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την αστυνομοκρατία και την καταπίεση για όλους τους πολίτες.

Μία ερμηνεία είναι πρόκειται για πράξη αδιέξοδου μίσους – χωρίς απώτερο σκοπό παρά μόνο την εκτόνωση του δράστη και των συντρόφων του. Μία άλλη, ειδικά για τους βομβιστές αυτοκτονίας, αποδίδει την πράξη σε μία θρησκευτική πίστη χωρίς όρια. Εισιτήριο για τον παράδεισο του Προφήτη.


Λυπάμαι που μετά την άνοιξη και την ποίηση (μαζέψαμε γύρω στα 150 ποιήματα!) πάμε σε ένα τόσο σκληρό θέμα. Αλλά μερικές φορές η επικαιρότητα όχι μόνο σου υπαγορεύει με τι να ασχοληθείς – αλλά και σου απαγορεύει όλα τα άλλα θέματα.

105 σχόλια:

  1. Όχι μόνο με λόγια της Γλώσσας -αποκαλυπτικά της αισθητής γλύκας όλων των ειρηνικών καταρρακτών- απολύτως γλυκά και αποκαλυπτικά λόγια - αλλά και με κρύο νεράκι και σύκο (στρογγυλό γλυκό ολόκληρο καταπράσινο) διαπιστώνεται ο πόλεμος. Δείτε αυτόν που το γραπτό του μαγεύει και ξελογιάζει καρπούς και πέφτουν έτοιμοι, σιροπιασμένοι μέσα στα στόματα των νηπίων που μέσα στα μάτια τους κυλούν για πάντα οι ειρηνικοί -της Γλώσσας του- καταρράκτες. Εξαίσια ελληνικά. Της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανένας δεν έχει αποδώσει καλύτερα την ψυχολογία (και πρακτική) του τρομοκράτη από τον ίδιο το Νετσάγιεφ στην λακωνική «Κατήχηση του επαναστάτη» του (την οποία μπορεί κανείς να βρει σε pdf στα ελληνικά). Προς το παρόν μεταφέρω μια χτεσινή μου ανάρτηση σχετική με το θέμα.

    Οι εκρήξεις στις Βρυξέλες μου υπενθύμισαν πως οι τρομοκράτες, ακόμα κι όταν χτυπάνε στην τύχη, δε χτυπάνε τυχαία. Κάποιοι εξ αυτών ζούσαν ως τώρα «ενσωματωμένοι», άλλοι πάλι αποδείχτηκαν «αλεξιπτωτιστές». Η προέλευσή τους δεν έχει τόση σημασία όση τα κίνητρά τους, στα οποία οι ευρωπαίοι ως συνήθως κλείνουν τ’ αυτιά τους και μουρμουρίζουν τα γνωστά μάντρα περί δημοκρατίας και πολιτισμικών αξιών. Το γεγονός πάντως ότι προτιμούν αποκλειστικά τα «τυφλά» χτυπήματα, πέρα από μια σχετική ανοργανωσιά, δείχνει ότι δεν έχουν πρόβλημα τόσο με την δυτική εξουσία, όσο με την δυτική κοινωνία. Από μια νεκραναστημένη μεταπολεμικά και αυτάρεσκη Ευρώπη δεν θα μπορούσε φυσικά να περιμένει κανείς να πάρει στα σοβαρά τη θεμελιώδη αρχή «Know thyself, know thy enemy», τη στιγμή μάλιστα που «thyself» ενδιαφέρεται πρωτίστως να διατηρήσει τα μακάρια κεκτημένα και «thy enemy» δεν ενδιαφέρεται για τίποτα.

    I am the walrus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σα μια μικρή συμβολή στο «know thyself – know thy enemy», μεταφράζω ένα παλαιότερο κειμενάκι που είχα αναρτήσει στο «Περί δημοκρατίας» στ’ αγγλικά ως ακατάλληλον δι’ ανηλίκους.

      Η μοντέρνα μαζική δημοκρατία αποτελεί ένα βολικό τρόπο πώλησης της μαζικής παραγωγής σε μεγάλες μάζες ανθρώπων. Αυτός είναι και ο πραγματικός σκοπός της υπεράσπισης των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»: οι χειραφετημένες γυναίκες καταναλώνουν με τη σέσουλα, οι υποδουλωμένες όχι. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι δυτικοί προπαγανδίζουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και, αντιστρόφως, ο λόγος που οι καταπιεσμένοι λαοί αναζητούν καταφύγιο στο φονταμενταλισμό και την αδιαλλαξία – αισθάνονται πως η αντίσταση στην πολιτισμική εισβολή αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική και πολιτική χειραφέτηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε δίνουν δεκάρα για την ελευθερία και τα σχετικά. Το μόνο που θέλουν πραγματικά είναι άρτος και θεάματα και οι δυτικές δημοκρατίες καλύπτουν την ανάγκη τους αυτή με το παραπάνω. Το πολιτικό θέατρο είναι μόνο ένα μέσο για το σκοπό αυτό, ομολογουμένως απαρχαιωμένο. Το να παίρνουν οι άνθρωποι στα σοβαρά την πολιτική, αποτελεί πάντοτε σημάδι κοινωνικής αναταραχής και οικονομικής καθυστέρησης. Στο βαθμό που το κοινωνικοοικονομικό σύστημα λειτουργεί επαρκώς, η πολιτική δεν πολυενδιαφέρει τις μάζες. Όταν όμως αυτό δε συμβαίνει, ο κόσμος αναζητά το νέο μεσσία, όχι απαραίτητα δημοκρατικό, που θα θυσιάσει τον αποδιοπομπαίο τράγο για το καλό των πολλών.

      © I am the walrus!

      Διαγραφή
    2. Οπωσδήποτε, φυσικά, αν αναγκαστώ να προβληματιστώ με συλλήψεις που δεν θέλω να με προβληματίσουν, γίνομαι άθυρμα της βίας. Θέλω να ξεκινήσω από την ανάρτηση: "κάθε φορά που καταγράφεται μία τρομοκρατική πράξη...". Καταγράφεται; Πού καταγράφεται; Στις ειδήσεις των ΜΜΕ; Είναι τα ΜΜΕ ιδιωτικές, ανεξέλεγκτες επιχειρήσεις; Υμνούν μήπως κανένα πόλεμο; Τρομοκρατική πράξη; Τι είναι τρομοκρατική πράξη σε μία οικονομική οργάνωση που αποφασίζεται κυρίως με πόλεμο χρόνια και χρόνια; Θέλω να νιώσω ένα τραγούδι πικραμένο. Και δεν θα καβαλήσω τράγους και αποδιοπομπαίους και κοινωνικο-οικονομικές επάρκειες, για να πάω στην ουσία. Μη με σκας.

      Διαγραφή
  3. @Nikos Dimou
    2016-03-23T09:11:00+02:00

    > Και τούτοι εδώ οι «αγωνιστές» του ISIS τι επιδιώκουν; Να κατακτήσουν την Ευρώπη; Εκτός από το να θυσιάζουν αθώους – το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την αστυνομοκρατία και την καταπίεση για όλους τους πολίτες.

    Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004 είχαν καταφέρει ν' ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών — τρεις μέρες αργότερα αντί για τον Aznar βγήκε ο Zapatero. Αν και (2004 Madrid train bombings):

    The predominant view among political analysts is that the Aznar administration lost the general elections as a result of the handling and representation of the terrorist attacks, rather than because of the bombings per se.

    > Μία ερμηνεία είναι πρόκειται για πράξη αδιέξοδου μίσους – χωρίς απώτερο σκοπό παρά μόνο την εκτόνωση του δράστη και των συντρόφων του.

    Κοινώς: εκδίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μου πουν: είμαστε Έλληνες και είμαστε Χριστιανοί και πάμε να σκοτώσουμε για να λάβουμε την Constantinople μεσάνυχτα και κάτι - κόλαση το χαγιάτι -- θα αποκριθώ: δολοφόνοι είσαστε. "Πώς θα την πάρουμε την Πόλη - με το πακέτο Ντελόρ; με το πακέτο Ντελόρ θα την πάρουμε;" ο καπνοσυριγγάτος Ρ. (που δεν έχει έναν ανδριάντα πουθενά) ρώτησε τον ευνούχο Π. (που επιθυμεί να τοποθετήσει τους ανδριάντες μέχρι και στις βουνοκορφές). Συνήθως όμως είναι ο ισχυρός που εξαντλεί όλα τα πιθανά και απίθανα μέσα του· να εμπλέκει σε πόλεμο τους ανίσχυρους...

      Διαγραφή
    2. @Ein Steppenwolf
      2016-03-23 08:01:19+00:00

      > Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004 είχαν καταφέρει ν' ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών — τρεις μέρες αργότερα αντί για τον Aznar βγήκε ο Zapatero.

      Ο αντικειμενικός στόχος των τζιχαντιστών – σχόλιο του Κώστα Κουτσουρέλη
      Οι ισλαμιστές ξέρουν άριστα ότι έχουν δυο χρυσές ευκαιρίες εμπρός τους: το βρετανικό δημοψήφισμα του καλοκαιριού και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, απώτερα τις γαλλικές εκλογές του 2017. Αν κατορθώσουν με τη μεθοδευμένη διασπορά πανικού να βγάλουν την Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ και να παραδώσουν τον Λευκό Οίκο στα χέρια του Τραμπ, πολλώ δε μάλλον το Μέγαρο των Ηλυσίων σ’ εκείνα της Λε Πεν , θα έχουν επιτύχει να βλάψουν τα ζωτικά συμφέροντα της Δύσης περισσότερο απ’ όσο το κατόρθωσε η Σοβιετική Ένωση όλο τον Μεταπόλεμο.

      Διαγραφή
    3. @Ein Steppenwolf
      Όσον αφορά τις επιθέσεις στην Μαδρίτη ο Aznar έκανε το τεράστιο λάθος να κατηγορίσει την ΕΤΑ και δεδομένου ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με τον George W Bush το μόνο που κατάφερε είναι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την αστυνομοκρατία και την καταπίεση για όλους τους πολίτες. :(

      Διαγραφή
    4. Το πιο μανιώδες σε λόγια Κουτσουρέλη το βιογραφικό εκείνο: "δημοσίευσε τέσσερα βιβλία ποιημάτων". Είκοσι χιλιάδες ταξήδες από Χιθροού ού ού σε Guildford πάνε και ένας δε λέει λατρεία στο ευρώ. Την ξέρουν την αποικιοκρατία οι εργαζόμενοι! Δεν ξέρουν όμως την Ποίηση της Γραφειοκρατίας της Αποικιοκρατίας.

      Διαγραφή
  4. Η σύγχρονη αυτοκτονική τρομοκρατία είναι ένα ιδιόμορφο μείγμα ιδεοληπτικού φανατισμού, παρανοϊκού ηρωισμού, απελπισίας, φθόνου και αισθήματος κατωτερότητας. Δεν αποβλέπει κάπου. Τροφοδοτείται όμως από συγκεκριμένη πηγή (ισλαμικός φονταμενταλισμός).

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια στοιχεία της αντικειμενικής πραγματικότητας παραλείπουμε αν στο συγκεκριμένο μίγμα αποδόσουμε την σύγχρονη αυτοκτονική τρομοκρατία. Δεν τα ξέρω. Θέλω να τα βρω με το δικό μου μυαλό. Εντούτοις καταλαβαίνω ότι η τρομοκρατία δεν θα υπήρχε αν στη θέση της υπήρχε κάτι άλλο, καλύτερο. Η λέξη μίγμα είναι ωραία. Την γράφαμε με ει μέχρι να συμφιλιωθούμε το ι. Αλλά και την στοιβάδα παρομοίως. Η λέξη μίγμα ενθυμίζει επιλύσεις γενναίες.

      Διαγραφή
  5. Εξαρτάται από την οπτική σου γωνία: Του θύματος ή του τρομοκράτη. Είναι βέβαια και οπτικη γωνία των καταπιεστικών καθεστώτων, που θεωρούσαν τα απελευθερωτικά κινήματα πάντοτε ως τρομοκρατικά. Και ενώ τα απελευθερωτικά κινήματα είναι δικαιολογημένα, τα τυφλά κτυπήματα οδηγούν στα αντίθετα αποτελέσματα. Έτσι ή αλλιώς όμως και οι δύο όψεις εμπίπτουν και στην σφαίρα του παραλόγου: ενώ μάχονται για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία, εντούτοις σκοτώνουν και τα δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Σεργκέι Νετσάγιεφ δεν ήταν μόνο τρομοκράτης - ήταν επαναστάτης. Θεωρούσε την τρομοκρατία ως μέσον για να ελευθερώσει το λαό από την τυρρανία του Τσάρου, των ευγενών και πλούσιων γαιοκτημόνων. Είχε ένα συγκεκριμένο - έστω ουτοπικό - στόχο. Αλλά οι τρομοκράτες του ISIS απέχουν πολύ από την επαναστατική ηθική του Νετσάγιεφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσως θα έπρεπε να φρεσκάρετε λιγάκι τη μνήμη σας αγαπητέ κ. Δήμου. Μια ματιά στις σελίδες 24 κ.ε. του ελληνικού pdf (τυχαίο που το συγκεκριμένο - περιθωριακό - κείμενο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά; Δε νομίζω!) "Ο επαναστάτης.. ξέρει μόνο μια επιστήμη, την επιστήμη της καταστροφής" κλπ κλπ.

    I am the walrus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως με παρέσυρε λίγο η μυθιστορηματική μορφή του Πιότρ Βερχοβένσκυ (πορτρέτο του Νετσάγιεφ στους "Δαίμονες" του Ντοστογιέφκη.

      Διαγραφή
  8. Το αστόχαστο σκίτσο αν και δεν έχει αυτήν την πρόθεση, κάθε άλλο, το αντίθετο επιδιώκει, υποδεικνύει την αιτία των σημερινών προβλημάτων της Ελλάδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αμερικανός αστροναύτης του ουράνιου μπερντέ, στο τελευταίο δημοψήφισμα, με χαιρέτησε και μου είπε να κρατήσω γερά και να ψηφίσω, με τον σκοπό να ζημιωθώ απεριόριστα, καταδεχόμενη εγώ την διαστημική κατάφαση της αγάπης του. Κτήνος ανεξήγητο ο αστροναύτης. Το ενδιαφέρον του; Διαστημικός δοσιλογισμός; Από του διαστήματος διάλυση πατρίδας; Εκπομπή καταστροφής από τα μεταξωτά ουράνια μέρη; Διαστημικό μίσος για την ζωή; Κοίταξε, αστροναύτη, θα του έκραινα: "Love. Η πατρίδα μας θα περάσει στο κρατικό νόμισμα ειρηνικά. Love. Θα φτιάξουμε νέο Σύνταγμα ειρηνικά. Love. Οι τράπεζες θα εκκαθαριστούν και θα περάσουν στον έλεγχο μας ειρηνικά. Love. Θα διαγράψουμε το χρέος ειρηνικά. Love. Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ ειρηνικά. Love. Όποιος επιχειρήσει επιφορούλες βίας και εισβολής, απλώς μόνο θα πνιγεί και θα βουλιάξει μέσα στο κύμα της ειρήνης μας". Και θα προσέθετα: γύρνα στη Γη να μου τα πεις αυτά! Γελοίο υποκείμενο τής δορυφορικής τροχιάς!

      Διαγραφή
    2. Η πατρίδα μας θα πεθάνει ειρηνικά. Love. Χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα. Love. Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια ευρωπαϊκή ιδέα. Love και RIP

      Διαγραφή
  9. Μερικά συμπληρωματικά ερωτήματα:
    - Θα υφίστατο σήμερα Ισλαμικό Κράτος αν δεν είχαν προηγηθεί οι -βασισμένες σε ανήθικα ψέματα- δυτικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν; Ποια η ηθική και νομική τους βάση;
    - Οι βίαιες ανατροπές δικτατορικών καθεστώτων (Ιράκ, Λιβύη κ.λπ.) οδήγησαν σε εκδημοκρατισμό και σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής ή σε κενό εξουσίας, εμφύλιες συρράξεις και χάος;
    - Τηρήθηκε ποτέ ενός λεπτού σιγή για τον άμαχο πληθυσμό που σκοτώνεται από τους βομβαρδισμούς των δυτικών δυνάμεων;
    - Πόσο ειλικρινής είναι ο αγώνας των δυτικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών, τη στιγμή που στενοί τους σύμμαχοι έχουν αποδεδειγμένα στηρίξει ή εξακολουθούν να είναι σπόνσορες της δράσης των τρομοκρατών; (Σαουδική Αραβία, Τουρκία κ.λπ.) Μήπως η κατάσταση θυμίζει θέατρο του παραλόγου;
    - Είναι γεγονός ή όχι ότι χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες προσχωρούν εκουσίως στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους; Φέρουν ευθύνη η Γαλλία και το Βέλγιο για τη δημιουργία γκέτο με περιθωριοποιημένους και ευάλωτους σε εξτρεμιστική προπαγάνδα μετανάστες;

    Σπείραμε ανέμους και τώρα κοιτάζουμε έκπληκτοι τις θύελλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό, αλλά γατί χάνεσαι μέσα στην ανωνυμία?. Χρησιμοποίησε τουλάχιστον ένα ψευδώνυμο να σε ξεχωρίζουμε από τους άλλους (το ίδιο ισχύει και για τους άλλους ανώνυμους).

      Διαγραφή
  10. Οι Παλαιστίνιοι είναι τρομοκράτες? Οι χιλιάδες άμαχοι σύριοι από τα drones (παράπλευρες απώλειες) είναι τρομοκράτες? Οι επιθέσεις γεωργιανών στη Μόσχα πριν χρόνια? ‘Όταν ένας άνθρωπος έχει χάσει την οικογένειά του και εκδικείται?

    Οι δολοφονίες των Μάλιου – Μπάμπαλη (τι θυμήθηκα) ήταν τρομοκρατικές πράξεις ή αποκατάσταση δικαιοσύνης αφού το κράτος για δεύτερη φορά ανταμείβει προδότες με αμνηστία? (πρώτη φορά το 1945, οι συνεργάτες των γερμανών είναι ακόμα ανάμεσά μας, είτε οι ίδιοι είτε οι απόγονοί τους). Αλήθεια, γιατί μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα αυτή η μορφή της πολιτικής τρομοκρατίας?

    Να τολμήσω να πω ότι η πράξη πρέπει να είναι παράλογη για να ονομαστεί τρομοκρατική.
    Όταν ο υπουργός εθνικής άμυνας απειλεί με Κούγκι, είναι τρομοκρατική απειλή?

    Ο φαύλος κύκλος της βίας, όμως πάντα κάποιος τον ξεκινάει, συνήθως ο ισχυρός που εισβάλλει στο σπίτι του άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπερδεύετε τους Γεωργιανούς με τους Τσετσένους. Τώρα που ανέβηκε το βιοτικό επίπεδο της Ρωσίας αλλάξαν κατά πολύ τα πράγματα

      Διαγραφή
    2. Όταν το βιοτικό επίπεδο της Ρωσίας ανεβαίνει, αλλάζουν κατά πολύ -ποια;- τα πράγματα. Ολοφάνερο. Και εγώ μετά από format ακούω "Τα πάντα ρει" - Ελένη Λεγάκη. Εκεί ο Χριστόδουλος παίζει το όργανο του. Ολοφάνερο. Να μαγαρίσω τον υπολογιστή μου με εκμεταλλευτικά τραγούδια αμέσως μόλις δεν έχω τακτοποιήσει το start menu; Δεν γίνεται. Τι πρέπει να σκεφτώ, για να καταφέρω, ας πούμε, να βάλω το μυαλό μου σε τάξη και να μην χαθώ σε λόγια αιωρούμενα; Οι αλλαγές πραγμάτων; Οι καλύτερες. Αλλά εγώ τι ανάγκες έχω;

      Διαγραφή
    3. Έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο πόλεμος έχει λήξει, δεν επιδιώκεται πλέον η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, υπάρχουν ακόμα βέβαια οι Μουσουλμάνοι-καμικάζι αυτοκτονίας αλλά αυτοί δρουν παντού, από το Βόλγκογκραντ, παλιό Στάλινγκραντ μέχρι την Βοστόνη.

      Διαγραφή
  11. Ίσως ενοχλήσω μερικούς σχολιαστές (που μας έχουν ήδη παραθέσει διάφορες ιστορικές και ψυχολογικές αιτίες) αλλά θα ισχυριστώ ότι δεν υπάρχει καμία ηθική δικαιολογία για μία τρομοκρατική πράξη.

    Είτε είναι απελευθερωτικός αγώνας, είτε ταξικός, είτε εκδίκηση, είναι ανεπίτρεπτο να σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι για να επιτευχθεί ακόμα και ο υψηλότερος και πλεόν ιδεαλιστικός στόχος.

    Πέρα από ηθικά απαράδεκτος είναι (όπως δείχνει η ιστορία) και εντελώς αναποτελεσματικός. Η βία γεννάει μόνο βία.

    Υπάρχει και ο δρόμος της μη-βίας. Το μικρό ανθρωπάκι, ο Γκάντι, που γονάτισε την πανίσχυρη (τότε) Βρετανική αυτοκρατορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Nikos Dimou
      2016-03-23 10:36:41+00:00

      > δεν υπάρχει καμία ηθική δικαιολογία για μία τρομοκρατική πράξη.
      > Είτε είναι απελευθερωτικός αγώνας, είτε ταξικός, είτε εκδίκηση, είναι ανεπίτρεπτο να σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι για να επιτευχθεί ακόμα και ο υψηλότερος και πλεόν ιδεαλιστικός στόχος.

      Αυτό όμως εξαρτάται από την ηθική την οποία αποδέχεται κάποιος. Η ηθική των τζιχαντιστών είναι ασφαλώς παραδοσιακή, που σημαίνει ότι νόμιμος στόχος εκδίκησης δεν είναι μόνο ο ίδιος ο φονιάς, αλλά και οποιοδήποτε μέλος του οίκου του, ακόμα κι αν δεν είναι συγγενής — εξ αίματος ή εξ αγχιστείας. (Στην Κρήτη ήταν θεμιτό να σκοτώσεις και τον μπιστικό του στόχου). Ας θυμηθούμε και την ηθική του θεού της Παλαιάς Διαθήκης, που έφτασε στο σημείο να πνίξει όλη την ανθρωπότητα πλην μιας οικογένειας, ή «τὸ αἷμα αὐτοῦ ἐφ᾿ ἡμᾶς καὶ ἐπὶ τὰ τέκνα ἡμῶν» της Καινής. Φαντάζομαι οι τζιχαντιστές βλέπουν τη Δύση ως μια τεράστια οικογένεια, άρα κανένα δεν θεωρούν αθώο. Η ηθική της ατομικής ευθύνης μάλλον τους είναι ακατανόητη. Άλλωστε και πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι οι σημερινοί Γερμανοί πρέπει να ντρέπονται για εγκλήματα που έγιναν πριν γεννηθούν.

      > είναι εντελώς αναποτελεσματικός. Η βία γεννάει μόνο βία.

      Μα οι τζιχαντιστές μόνο ειρήνη δε θέλουν!

      Διαγραφή
    2. Μη συγχέετε την ηθική με τα ήθη. Μπορεί τα ήθη των τζιχαντιστών ή των κρητικών να είναι όπως τα περιγράφετε - αλλά η ηθική σκέψη θεωρεί κάθε ανθρώπινη ζωή ιερή. Μπορεί μία θρησκεία να επιτρέπει ή και να απαιτεί ανθρωποθυσίες - αλλά ηθικά είναι καταδικαστέες.

      Διαγραφή
    3. [...] Κανένας άνθρωπος, όποια κι άν είναι η ενεργητικότητά του, και καμιά [μυστική] εταιρεία, όσο τέλεια κι αν είναι η πειθαρχία της και ισχυρή η οργάνωσή της, δεν θα καταφέρουν ποτέ να νικήσουν τη φύση. Μόνον οι φανατικοί της θρησκείας και οι ασκητές μπορούν να επιχειρήσουν να τη νικήσουν. Έμεινα έκπληκτος επίσης, όχι όμως τοσο πολύ ούτε για πολύ, όταν ανακάλυψα σ΄εσάς ένα είδος μυστικισμού και πανθεϊστικού ιδεαλισμού. Δεδομένων των τάσεων που έχετε, αυτό μου φάνηκε πολυ φυσιολογικό, αν και εντελώς γελοίο. Ναι, αγαπητέ μου φίλε, δεν είστε υλιστής σαν εμάς του δύστυχους αμαρτωλούς αλλά ιδεαλιστής, προφήτης, καλόγερος της Επανάστασης.Ο ήρωάς σας δεν μπορεί να είναι ούτε ο Μπαμπέφ, ούτε καν ο Μαρά, αλλά κάποιος Σαβοναρόλα. Ο τρόπος που σκέφτεστε σας φέρνει πιό κοντα στον Μεκήνα (...), στου Ιησουίτες παρά σ' εμάς. Είστε ένας φανατκός [...].

      Επιστολή του Μιχαήλ Μπακούνιν προς τον Σεργκέϊ Νετσάγιεφ
      [απόσπασμα απο το βιβλίο "Η Κατηχηση του Επαναστάτη - Απάντηση στον Νετσάγιεφ", Εκδόσεις Πανοπτικόν, Μτφρ. Ζ. Σαρίκας.

      Διαγραφή
    4. Σχεδόν συγκινήθηκα,χάρηκα πιο πολύ με την ψυχραιμία που ένας απο τους δασκάλους στη ζωή μου αντιμετώπισε σήμερα έτσι αυτό το ζήτημα...
      Από το πρωί θελω να πιάσω το ζουρλομανδύα και να κυνηγώ να τον φορέσω σε πολλούς έλληνες (δήθεν) αναλυτές...
      Η τρομοκρατία είναι αυτό που λέει κι η λέξη. Κρύβει φανατισμό, την ψύχωση της κλειστής ομάδας, τα κίνητρά της σκοτεινά οι στόχοι της τυφλοί.Στόχος της Ο ΜΕΓΑΣ ΦΟΒΟΣ. Ο ΠΑΝΔΗΜΟΣ. Ο ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΟΣ.
      Λυπούμαι που πολλοί θα βρεθούν να συσχετίσουν & ταυτίσουν τα θύματα των Τζιχαντιστών -τους πρόσφυγες !!!- με φορείς των "ιδεών" [=ψυχωτική πεποίθηση] τους, συγγενείς των μακελλάρηδων. Όλοι οι δράστες ήσαν παιδια της Ευρώπης δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες και εκπαιδευμένοι από τον ISIS κια τους μουλάδες της συνοικίας. Μέχρι χτες πίστευα πως ήταν περιθωριοπημένοι σε γκέτο νέοι που τάχα ριζοσπαστικοποιήθηκαν αλλά βλέποντας τον πυροτεχνουργό του Παρισιού και των Βρυξελλων που συνελήφθη σήμερα αλλάζω γνώμη.
      Η δράση των ανθρώπων αυτών έρχεται απο το έρεβος και οδηγεί τον κόσμο στο έρεβος -μια χιλιετία ίσως πίσω. Είναι ντροπή κάποιοι να "σπεκουλάρουν" πάνω στην ..."βία της Δύσης" για να δικαιολογήσουν αυτήν την τρέλα.
      Οι φανατικοί Μουλάδες δυστυχώς είναι αυτοί που με τις ιδεοληψίες τους μπόλιασαν σε μυαλά "Ασασσίνων".
      Αν η Ευρώπη -με όλα τα τρωτά της...- καταρρεύσει εξαιτιας τους (ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΠΩ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΛΕΩ "ΕΔΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΩ"!!) αυτό θα αποτελέσει μια απο τις μεγάλες ήττες της ανθρωπότητας...

      Διαγραφή
    5. @Nikos Dimou
      2016-03-23 11:46:16+00:00

      > Μη συγχέετε την ηθική με τα ήθη. Μπορεί τα ήθη των τζιχαντιστών ή των κρητικών να είναι όπως τα περιγράφετε - αλλά η ηθική σκέψη θεωρεί κάθε ανθρώπινη ζωή ιερή.

      Αν καταλαβαίνω καλά, ηθική που αντικρούει το Χρυσό Κανόνα δεν είναι ηθική;

      Διαγραφή
    6. @Ein Steppenwolf
      2016-03-23 15:59:26+00:00

      > Αν καταλαβαίνω καλά, ηθική που αντικρούει το Χρυσό Κανόνα δεν είναι ηθική;

      Διόρθωση: αντιβαίνει στο.

      Διαγραφή
    7. Η και την κατηγορική προσταγή του Καντ που θεωρεί κάθε άνθρωπο σαν σκοπό και όχι σαν μέσο. Είναι η μόνη ηθική που βασίζεται στον ορθό λόγο και γι αυτό έχει απόλυτη ισχύ για όλους.

      Διαγραφή
  12. Πολύ μακρυά πήγατε γεωγραφικά, υπάρχει και το παράδειγμα των Αγίων την εποχή της Ρωμαϊκής κυριαρχίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν υπάρχει κάτι που δείχνει το παράδειγμα των χριστιανών αγίων της ρωμαιοκρατίας, είναι το πόσο ακαταμάχητος είναι μακροπρόθεσμα εκείνος που δε φοβάται να πεθάνει. Και αυτό που δείχνει το παράδειγμα των σύγχρονων τζιχαντιστών «αγίων» της απόλυτης περιφρόνησης της ζωής, είναι το πόσο ακόμα πιο ανίκητος γίνεται, όταν επιπλέον δε φοβάται και να σκοτώσει. Για όσους πάλι φοβούνται αμφότερα ..<[censorship]>.. Sad but true.

      I am the walrus!

      Διαγραφή
  13. Πόσους 10δες χιλιάδες Ινδούς έστειλε ο Γκάντι στα νοσοκομεία και τους τάφους με την πρακτική της "παθητικής αντίστασης", είπαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη φορά ακούω για νοσοκομεία και τάφους - από την πρακτική της μη βίας!

      Διαγραφή
    2. Η κάθε "πορεία του αλατιού" προϋποθέτει την διάθεση χιλιάδων να ξυλοφορτωθούν και να σαπίσουν στις φυλακές του κάθε Εγγλέζου αποικιοκράτη αδιαμαρτύρητα υποτασσόμενοι στην θέληση του "ηγέτη" - Γκάντι ή άλλου ... και φυσικά δεν υφίσταται η έννοια της μη-βιας όπως ψευδεπίγραφα προβάλλεται. Πρόκειται απλά για την ινδική εκδοχή του καραγκιοζίστικου "θα με δείρει, θα ιδρώσει, θα κρυώσει, θα πεθάνει" ... η οποία προϋποθέτει αφενός την συντριπτική αριθμητική υπεροχή των "αυτοθυσιαζόμενων" και αφετέρου την τυφλή πίστη τους στον υψηλότερο σκοπό για τον οποίο αγωνίζονται ...

      Διαγραφή
    3. Αυτή η "βία" δεν συγκρίνεται με την φονική βία μίας ένοπλης εξέγερσης. (Σκεφθείτε αφού έφυγε ο Γκάντι, τι έγινε με το Πακιστάν...) Άλλωστε μετά τις πρώτες πορείες τα πράγματα άλλαξαν...

      Διαγραφή
  14. Η ασκηση του κρατικου μονοπωλιου τη βιας δημιουργει σχεδον παντα αντιδρασεις.
    Η πιο συνηθισμενη ενστικτωδης ανθρωπινη αντιδραση στη βια ειναι ξανα η βια.
    Οι λογικες δικαιολογιες της νεας βιας ειναι ισχνες: δεν αλλαζει τις πολιτικες αποφασεις, δεν στελνει μαρτυρες στον παραδεισο...

    Γιαυτο νομιζω οτι το ερωτημα του κου Δημου ειναι ρητορικο: τι λογικη εχουν οι ενστικτωδεις πραξεις των ανθρωπων ;
    Τι νοημα εχουν τα αλλα ενστικτα που εχουμε;

    Η τρομοκρατια υπηρχε και θα υπαρχει οσο θα υπαρχουν ανθρωποι, γιατι παντα καποιοι θα αντιδρουν στη βια με αυτο τον τροπο! Οπως αλλοι παθαινουν καταθλιψη, η αλλοι αντιδρουν σιωπηλα ψηφιζοντας ... ονειροπολους κλπ

    Το ερωτημα κατα τη γνωμη μου Κε Δημου θα επρεπε να ειναι:
    Με ποιο τρπο θα πρεπε να γινεται η ασκηση της εξουσιας και της συνεπακολουθης βιας ωστε να μην υποδαυλιζονται τετοιες δολοφονικες αντιδρασεις;
    Πως θα μπορουσαν οι επιδοξοι τρομοκρατες να στρεψουν την οργη τους σε καποια αλλη δημιουργικοτητα;
    Ποιες διεξοδους θα μπορουσε να παρεχει η κοινωνια στην θρησκοληπτη παρεα που ετοιμαζει πραξεις βιας ;
    Ειναι η αστυνομικη καταστολη ο μονος τροπος ;
    Χαιρετω





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άποψή σας τείνει να δικαιολογήσει την τρομοκρατία - θεωρώντας την (νομιμη) κρατική βία ως πηγή της - και ψάχνετε για τρόπους άσκησης του μονοπωλίου της βίας έτσι που να μην αντιδρούν σε αυτό οι τρομοκράτες.

      Αλλά σε ποια βία αντιδρούσαν οι άνθρωποι της 17 Ν όταν εκτελούσαν τον Μπακογιάννη ή τον Μομφερράτο; Η βία, την οποία πολεμούσαν, ήταν μέσα στο νου τους. Αν διαβάσει κανείς τις προκυρήξεις τους βλέπει ότι πολεμούσαν φαντάσματα. Όσο ανεκτική και φιλελεύθερη κι αν είναι μία πολιτεία (και η Μεταπολίτευση ήταν ανοιχτή), αυτοί βλέπουν κάγκελα παντού.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την απαντηση σας.

      Η 17Ν δεν ειναι ενδεικτικο παραδειγμα τρομοκρατικης οργανωσης. Ηταν μια ακομη Ελληνικη ιδιοτυπια που ξεκινησε σαν απαντηση στην αγαρμπη βια της χουντας και της ελλιπους καθαρσης της, γιαυτο και στην αρχη υπηρξε και...δημοφιλης.

      Η μετατροπη της αργοτερα σε μακρυ χερι του πελατειακου κρατους εφερε νεα προσωπα που εκτελουσαν επαγγελματικα εντολες κατω απο ισχνο ιδεολογικο μανδυα. Στη δικη τους δεν ειδαμε επαναστατες αλλα καλοπερασακιες. Η αναμειξη της στην δημοσια ζωη χρησιμοποιηθηκε σαν εκφραση λαικων απαιτησεων απο την τοτε εξουσια.

      Επιτρεψτε μου να επιμεινω στην αναγκαιοτητα της "ενταξης στην κοινωνια" των ιδεολογικα ακραιων ομαδων.

      Η θεση αυτη συνανταει την δικη σας που απομυθοποιει αντιστοιχα την αποτελεσματικοτητα και την σχετικη μυθολογια της τρομοκρατιας.

      Τελος θελω να εκφρασω (ξανα) τις ευχαριστιες μου για την διαρκη πνευματικη παρουσια σας. Να ειστε καλα.

      Διαγραφή
    3. Καλή είναι η "ένταξη στην κοινωνία" αλλά όταν μεσολαβεί μία θρησκεία ή ιδεολογία γίνεται δύσκολη. Ο φανατισμός καταφέρνει ακόμα και το αντίθετο. Να πάρει ανθρώπους ενταγμένους στην κοινωνία και να τους στρέψει εναντίον της. Η ομάδα Μπαντερ-Μάινχοφ αποτελούνταν από εύπορους και μορφωμενους αστούς - το ίδιο και οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Σίγουρα πρέπει να προσπαθούμε για την ένταξη - αλλά ο φανατισμός είναι δύσκολος αντίπαλος.

      Διαγραφή
  15. Κάποιοι νομίζουν ότι ο τσιχαντισμός θα νικηθεί με πόλεμο και σκοτωμούς.

    Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο αυτοκτονικός τρομοκράτης αισθάνεται ήρωας και μάρτυρας κι πως αν μπορούσε να μας μιλήσει ελληνικά, θα βροντοφώναζε:

    Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κρένει:
    «Όποιος πεθάνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει».

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγνώμη αλλά ποιον ενδιαφέρει αν έχει νόημα η τρομοκρατία;

    Ενδιαφέρει τους συγκεκριμένους τρομοκράτες αυτή η ερώτηση; Προφανώς όχι. Έχουμε να κάνουμε με το Ισλαμ που δεν ειναι απλώς μία Θρησκεία αλλά και ένα δικαιικό σύστημα. Θα κάτσει δηλδή η συγκεκριμένη σχολή του Ισλαμ να επιχειρηματολογήσει; Με ποιον; Ξέρουν αυτοί να ανταλλάσουν απόψεις; Ξέρουν τι σημαίνει επιχείρημα και πολιτισμένη συζήτηση; Μοιράζονται κάποια άλλη Αξία του Δυτικού Πολιτισμού;

    Ενδιαφέρει εμάς αυτή η ερώτηση; Προφανώς όχι για τους ακριβώς αντίθετους λόγους που δεν ενδιαφέρει το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

    Συζήτηση τέλος. Έχουμε σύγκρουση πολιτισμών. Το Φως της Δύσης κόντρα στο Σκότος του Ισλάμ. Θα υπάρξει πόλεμος, η Δύση θα ματώσει πάρα πολύ, αλλά το ριζοσπαστικό Ισλάμ θα το συντρίψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως έχει νόημα - για μας. Μην ξεχνάτε πόσοι Έλληνες χειροκρότησαν όταν έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Πόσοι ήταν οπαδοί της 17Ν (ακόμα και σε δημοσκόπηση το 25% συμφωνούσε - και πόσοι δεν τολμούσαν να το πουν). Και σε αυτό το μπλογκ διατυπώνονται αποψεις που θολώνουν την διαφορά ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατίας και τους χειριστές της νόμιμης βίας...

      Διαγραφή
    2. Είστε σύμφωνος με την χρήση από την "δύση" τακτικών πυρηνικών και χημικών όπλων εναντίον επαρχιών που ελέγχονται από το ισλαμικό κράτος συμπεριλαμβανομένων προληπτικών χτυπημάτων?

      Αυτό θα είναι το ερώτημα ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος - αν κάποιος θελήσει να χτυπήσει το θηρίο στην καρδιά του.

      Ταυτόχρονα βέβαια με μαζικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας των δυτικών κρατών επί εδάφους απλών ενδείξεων εμπλοκής του οποιουδήποτε προσώπου σε ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες.

      Οι διεθνείς συνθήκες/συμβάσεις/συμφωνίες και οι διάφοροι "χάρτες" ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αποτελούν νομικίστικα εμπόδια - αφού δεν θα απαντούν πλέον στις ιδιαιτερότητες και τα ζητούμενα της συγκυρίας.

      Ένας νέος υπέροχος κόσμος ξημερώνει για όλους μας ...

      Διαγραφή
    3. "Κι όμως έχει νόημα - για μας."

      Αυτό το δέχομαι, αρκεί η "κουβέντα" να διαρκέσει λίγο. Αν είναι (ως κοινωνία) να συζητάμε πάλι 5 χρόνια για την τρομοκρατία, όπως συζητάμε ακόμα για την οικονομία, δεν έχει νόημα. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως πάντα υπάρχουν συμπολίτες οι οποίοι καλοβλέπουν τη Βία από όπου κι αν προέρχεται, σαν μαμή της Ιστορίας, όπως υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι περιμένουν ακόμα τα λεφτά του Σώρρα, όπως υπάρχει και το ΚΚΕ, που δεν έχει ενημερωθεί ότι ο κόσμος άλλαξε, και περιμένει ακόμα τον κόκκινο Στρατό. Τι να κάνουμε τώρα;

      Δυστυχώς εδώ η πολυτέλεια να χλευάζουμε ευγενικά τους γραφικούς συμπολίτες μας δεν υπάρχει. Εδώ μιλάμε για τρομοκρατία. Ο μεταπολιτευτικός χαβαλές δεν έχει θέση εδώ.

      Η Ευρώπη είναι σε πόλεμο και η Ελλάδα σωρεύει χιλιάδες μουσουλμάνους οι οποίοι και εγκλωβίζονται εδώ. Το γεωπολιτικό μέλλον της χώρας προβλέπεται εφιαλτικό. Όλοι πρέπει να πάρουμε θέση. Άμεσα.

      Διαγραφή
    4. @Forcibly Pseudonymous K2825

      Οσο δε μπορώ να βγαίνω απο το σπίτι μου και να πηγαίνω ούτε σε μία καφετέρια χωρίς να φοβάμαι για τη ζωή μου,

      Όσο κάποιος έρχεται στη χώρα μου και με σκοτώνει γιατί δεν του αρέσει ο τρόπος ζωής μου,

      Ναι, πρέπει να υπάρξει και εκκαθάριση των ύποπτων πολιτών και στρατιωτική επέμβαση. (ποιος μίλησε για πυρηνικά;)

      Αναγκαία προϋπόθεση της ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας είναι η ασφάλεια. Όσο δεν υπάρχει Ασφάλεια δεν υπάρχει τίποτα από το δεδομένο τρόπο ζωής ο οποίος μας κάνει να απεχθανόμαστε επιχειρήσεις εσωτερικής εκκαθάρισης κλπ κλπ.... Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος.

      Διαγραφή
    5. Την παρακολούθηση εφάρμοσαν στην ΕΣΣΔ, οι ναζιστοκομουνισταί. Στην ανοικτή κοινωνία της ζωής δεν υπάρχει ανάγκη για κατασκοπίες και καταδόσεις. Ο Δυτικός Κόσμος ΔΕΝ έχει παράδοση σε καταδόσεις και εκκαθαρίσεις.

      Διαγραφή
    6. Μίσος, φανατισμός και τρομοκρατία μπορεί να προκύψουν σε οποιαδήποτε θρησκεία. Δεν είναι έννοιες αντιπροσωπευτικές του Ισλάμ.
      Το φως της Δύσης δεν το βλέπουμε. Κάποιος να ανάψει τον διακόπτη.

      Διαγραφή
  17. Τελικά, το ζήτημα είναι ότι μέσω της "τρομοκρατίας" κάποιοι αμφισβητούν αυθαίρετα το κρατικό μονοπώλιο στην άσκηση (ένθεσμης) βίας και καταστολής ...

    Ή

    ... Ότι η αμφισβήτηση αυτού του μονοπωλίου ως πρακτική είναι ατελέσφορη και αναποτελεσματική μη εξυπηρετώντας τους διακηρυγμένους σκοπούς των δραστών?

    Διότι ζητήματα ηθικής και παπαρολογία περί "αθώων θυμάτων" σε αντιδιαστολή με τα "ένοχα θύματα" απλά δεν ευσταθούν ... πχ Έστω ένας X "ιρακινός" στρατιώτης στο χαράκωμα που αναγκάζεται να πολεμήσει για τον κάθε "Σανταμ" προκειμένου μην τουφεκιστεί επιτόπου από τον αξιωματικό του:

    Γιατί αυτός ο X στρατιώτης είναι λιγότερο αθώος από το Y θύμα της αυτοσχέδιας μπόμπας των βρυξελλών όταν σκοτώνεται από ένα laser guided missile που φεύγει από ένα αμερικάνικο Stealth βομβαρδιστικό F-117 από ύψος 10.000 ποδών και έναντι του οποίου δεν είναι σε θέση να αντιτάξει την παραμικρή άμυνα αφού συχνά ούτε καν το άκουσε ή το είδε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν θυμάμαι καλά σε μια προκύρηξη της 17Ν ο Γιωτόπουλος (τότε δεν τον ξέραμε) είχε γράψει ότι ένας Βραζιλιάνος θεωρητικός της τρομοκρατίας είχε πει ότι σκοπός της είναι να γίνει αφόρητη η ζωή του πολίτη (μέσω αστυνομικών περιορισμών) πράγμα που σιγά σιγά θα γεννήσει την αμφισβήτηση της κεντρικής εξουσίας.
    Αν λοιπόν η Δύση τσιμπήσει και κάνει αφόρητους τους ελέγχους ο στόχος των τρομοκρατών θα επιτευχθεί. Σωστά λοιπόν αντιπροτάσσουν οι ηγέτες το χαμόγελο (όσο είναι δυνατόν) και την ψυχραιμία.
    Τα αντίμετρα δεν πρέπει είναι βομβαρδισμοί αλλά η διαφήμιση των αγαθών της ελευθερίας και της δημιουργικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειδικοί στην επιβολή της κατάθλιψης βρήκαν ποικίλους και πολύ έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους για πάτημα της ζωής στο λαιμό. Σε ένα τόπο κάποιον σκοτώνουν, σε άλλο τόπο κάποιον αναγκάζουν να σκοτώσει, σε άλλο τόπο κάποιον εκπορνεύουν, ή απλώς την υγεία του μεταχειρίζονται σαν το σκουπίδι. Η τρομοκρατία έχει νόημα. Είναι η μετοχοποίηση του πολέμου. Ο Πόλεμος είναι ο αγαπημένος της Ελεύθερης Αγοράς. Είμαστε όλοι στο γάμο καλεσμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. #Η τρομοκρατία έχει νόημα. Είναι η μετοχοποίηση του πολέμου. Ο Πόλεμος είναι ο αγαπημένος της Ελεύθερης Αγοράς. Είμαστε όλοι στο γάμο καλεσμένοι#.

      Σας παρακαλώ να ...διαγράψετε, από το ταμπλώ των μετοχών στο οποίο αναφέρεστε,τις μετοχές μου (1) απο την επικήρυξη δολοφονίας του Σαλμαν Ρουσντι και άλλων, (2) από το "εικαστικό γεγονός" της πτώσης των διδύμων στις 9/11, (3) από τη δολοφoνία των γελοιογραφων του Charli Hebdo (4) από τις δολοφονίες του Αξαρλιάν, του Μπακογιάννη, Περατικού , του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη [παραμονη Χριστουγέννων στο υποκατάστημα της Εθνικης Τράπεζας "Χρόνια πολλά Χρήστο -για τη γιορτή σου- αυτα τα γλυκά από την υπηρεσία..."] κλπ

      Ένα σμάρι ποινικοί, λούμπεν και τρελαμένοι με τον "Θεό τους" δεν πρόκειται να λάβουν πολιτική δικαίωση και λόγο ύπαρξης.

      Προφανώς και δεν έχετε υπόψη σας τί εστί Ισλαμικό Κράτος και τί κοινωνία των Μαζιώτηδων και των Κουφοντιναίων... [μη σας παραξενευει και καθόλου να μη σας ενοχλεί που τους βάζω αντάμα].

      ΥΓ. Και σας συνιστώ να διαβάσετε καλά το συναξάρι πολιτική άποψης για τη βία "Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική" που κυκλφορεί από τις εκδόσεις ΔιάπυροΝ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστίες για την παρατήρηση σας, κύριε Τσίγκα. Δηλώνω δε πως συχνακούω την απολογία του Δημήτρη και την απολαμβάνω. Ένας σπαρακτικός μονόλογος. Άψογος δίχως τα φονικά και τις ανατινάξεις. Το πάθος για την λευτεριά... Ε, εμείς, οι καθημερινές κοπέλες, περισσότερο παρακολουθούμε τα φτηνά και τα έτοιμα του Διαδικτύου και ελάχιστα φυλλομετράμε. Σαν πιο πολύ, καταφύγιο μας, η σκέψη μας, το κομμωτήριο, η αυθεντική μας αίσθηση - και πιο πολύ αυτά σε εμάς ταιριάζουν.

      Διαγραφή
    3. "Άψογος δίχως τα φονικά και τις ανατινάξεις".

      [...] Αν και δεν είμαι υπέρ τής βίας, δεν νομίζω πως οι αναρχικοί θα κερδίσουν ποτέ τον «πόλεμο» με τη βία (ποτέ δεν το κατάφεραν – πολύ περισσότερο τώρα, που ο μηχανισμός κάθε λεπτό αναβαθμίζεται και στρατικοποιείται), αλλά μόνο όταν εισχωρήσουν με πειθώ στην καθημερινότητα της κοινωνίας και τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την ψευτοαναγκαιότητα της εξουσίας και της κυριαρχίας. […] Η αγάπη είναι το «όπλο» μου.

      Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Κάιν) – 15.05.2010
      μια σειρά από κείμενά του ΕΔΩ

      YΓ. Φυσικά καμια διάθεση να σας υποτιμήσω. Τα κομμωτήρια μου προκαλούν μια παράξενη έλξη εξάλλου.

      Διαγραφή
  20. "Καμουφλαρισμένος ως ιδεολογία, ο θυμός που έχει μετεξελιχθεί σε μίσος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος γιατί είναι ανίκητος και υπερβαίνει κάθε ηθική επιταγή." - Alice Miller -

    Ανικητος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα άλλα θύματα
    ---------------------

    Πριν τριάντα κάτι χρόνια (το Δεκέμβρη του 1984) αεροπειρατές (τρομοκράτες της εποχής - μάλλον Παλαιστίνιοι) πέταξαν μια χειροβομβίδα στο αεροδρόμιο της Ρώμης και σκότωσαν εφτά Έλληνες που ανέμεναν την επιβίβασή τους για Αθήνα.

    Μεταξύ αυτών, δολοφονήθηκε η αδελφή και η μητέρα ενός παιδικού μου φίλου, ο οποίος, αν και πρόκοψε επαγγελματικά στη ζωή του, ψυχολογικά, νομίζω πως δεν συνήλθε ποτέ...

    Όταν λοιπόν λέμε, άδικα θύματα ή αθώα θύματα, δεν κυριολεκτούμε, ούτε υπονοούμε ότι υπάρχουν... δίκαια θύματα ή και... ένοχα θύματα. Εννοούμε κυρίως το αιφνίδιο, το αναπάντεχο της συμφοράς. Αυτό που κανείς δεν περίμενε να συμβεί, να χάσει δηλαδή, στα καλά καλουμενα, τη ζωή του ένα νέο κορίτσι και η μητέρα του, την ώρα που ετοιμαζόντουσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα οικογενειακώς.

    Τον περασμένο μήνα ήταν στις Βρυξέλλες η γυναίκα μου, στα πλαίσια μια καμπάνιας υπέρ των ατόμων με επιληψία, που διεξήγαγε το international bureau for epilepsy στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτόν τον μήνα ήταν άλλη ομάδα σε παρόμοια αποστολή και ευτυχώς όλοι είναι καλά. Πάντως, όσοι βάζουνε μπόμπες στα αεροδρόμια και στα μετρό, ξέρουν πολύ τι κάνουν...

    Γιατί δεν είναι μόνο μόνο ότι κινδυνεύεις εσύ ή ο όποιος δικός σου άνθρωπος άμεσα. Είναι κυρίως η αίσθηση ότι αυτά τα μέρη τα ξέρεις, τα έχεις ζήσει, επανειλημμένα πήρες το μετρό ή επανειλημμένα βρέθηκες στη καφετερία του αεροδρομίου να πίνεις καφέ, αναμένοντας επί ώρες την πτήση σου. Και τρομάζεις και λες αν ήμουν εγώ στη θέση αυτών των θυμάτων, τι θ΄ απογίνονταν η οικογένειά μου; Ποιος θα φρόντιζε τα παιδιά μου; Ή έστω ότι ήμουνα τυχερός, ότι δεν πέθαινα, αλλά έμενα ανάπηρος, θα άντεχα να φορτώσω την οικογένειά μου με την ευθύνη να με φροντίζει για όσο ζω;

    Οι τρομοκράτες, λοιπόν, ξέρουν τι κάνουν. Κι όταν κάποιος διακήρυξε πως είμαστε όλοι "Βρυξελλιώτες", θέλοντας και μη είπε μια αλήθεια, ότι αρκετός κόσμος χέστηκε από φόβο όπως οι κάτοικοι των Βρυξελλών που έτρεχαν πανικόβλητοι. Και αυτό δεν θα αφήσει ασυγκίνητες τις κυβερνήσεις των Ευρωπαιων, με πρώτα θύματα τους... μετανάστες και τους πρόσφυγες...

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Απαντήσεις
    1. Ας μιλήσουμε πρώτα ανοιχτά για το τι ακριβώς συμβαίνει οπουδήποτε εκεί κάτω...

      Διαγραφή
    2. "[...] Syrian warplanes bombed a petrol station in a rebellious suburb on the eastern edge of Damascus [...]

      Εμφύλιος στη Συρία...
      Δεν θυμάμαι όμως ούτε τους Ισπανούς το ΄36 ούτε τους Έλληνες το ΄46 να κάνουν εξαγωγή της δικής τους φρίκης και να την μοιράζουν στον Κόσμο. Μην προσπαθείτε να βρείτε ερείσματα στις ΨΥΧΩΣΕΙΣ. Δεν εξηγούνται με την κανονική λογική.

      Διαγραφή
  23. Ο μεγάλος ασθενής είναι η Ευρώπη, και η Ελλάδα να γίνει θυσία για χάρη της, όπως πολύ θα θέλαν οι εθνομηδενιστές της Καθημερινής, θα συνεχίσει να ασθενεί βαρέως, η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις, θέλει τους Μουσουλμάνους για πληθυσμιακούς και εργασιακούς λόγους; Δεν τους θέλει; Aς δώσει κίνητρα στον πληθυσμό της για να αναπαραχθεί, θέλει να είναι ουρά στους Αμερικανούς; Επιθυμεί να προσεγγίζει τους Ρώσους διαμέσου των Αμερικανών; Noμίζει ότι στο τέλος θα παραμερίσει και τις δύο πλευρές; Πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει ειρηνικά pax romana στο εσωτερικό της επικαλούμενη ευρωπαϊκές αξίες για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες οικονομίες; H Ευρώπη πρέπει να δώσε στίγμα καθαρό εδώ και τώρα, οι πονηροί ελιγμοί και τα μισόλογα θα χειροτερέψουν την κατάσταση της, δεν θα την σώσει η θυσία της Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα όταν λέμε "η Ευρώπη" ποιον ακριβώς εννοούμε;

      Διαγραφή
    2. Mην το πάμε έτσι, όλοι καταλαβαίνουμε ότι και εμείς Ευρωπαίοι είμαστε αλλά όχι δυτικοί, ομοίως ούτε ανατολικοί Σλάβοι, ούτε βόρειοι, ούτε και Βαλκάνιοι.

      Διαγραφή
    3. Και άλλη μία απορία, κύριε Παπαδόπουλε. Όταν σκέπτομαι τον δίλεξο "ο Νετσάγιεφ", τότε τι ακριβώς σκέπτομαι; Τι σημαίνει ο Νετσάγιεφ για την ζωή; Τι παραχωρήσεις, τι παραδοχές, τι παλινορθώνω, τι ευτυχία ή τι δυστυχία βιώνω, όταν σκέπτομαι "ο Νετσάγιεφ". Φοβάμαι μήπως αφήνομαι σε κάτι πολύ κακό, ανεξήγητο. Ή όταν πω "ο Λένιν". Τι προσθέτει ή τι αφαιρούν τα ονόματα του πρελθόντος; Και τι εκφράζουν σε εμένα και τι εκφράζουν από τη ζωή της βιόσφαιρας σήμερα. Πού πηγαίνω να αφεθώ; Τι θα κερδίσω; Ποιος είναι ο άγνωστος σκοπός μου εμένα; Όταν σκέπτομαι, τι κάνω; Παραδίνομαι; Σε τι;

      Διαγραφή
    4. Tίποτα απολύτως δεν κερδίζετε, ξένες ιστορίες σε ξένες κοινωνίες

      Διαγραφή
  24. Ένα σχόλιο ίσως άσχετο: μακάρι μετά από αυτές τις επιθέσεις να καταλάβουμε οι Ευρωπαίοι πόσο σημαντική είναι η πολιτική εννοποίηση της ηπείρου μας και τα Ελληνικά κόμματα να κάνουν μία εκδήλωση μνήμης, όπως μάλλον θα γνωρίζετε μετά το Παρίσι το κάθε κόμμα έκανε τη δικιά του, κανένας σεβασμός στα θύματα το μόνο που τα νοιάζει είναι οι ψήφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η βία μόνο βία μπορεί να γεννήσει. Οι τρομοκράτες απανταχού έχουν τρομερά προβλήματα ψυχολογικής φύσης που χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθηςης (δεν το λέω ειρωνικά) γιατί εκλαμβάνουν τα πάντα ως δαίμονες. Θα συμφωνήσω με την έκφραση "βλέπουν παντού κάγκελα". Η τρέλα του υπέρτατου θρησκευτικού σκοπού πέρα από την άμορφη μάζα απανταχού φονιάδων που πλάθει είναι και εγκληματική συγκάλυψη πολλαπλών άλλων προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με πολιτικές και στρατηγικές επιλογές σε "ευαίσθητες" περιοχές του κόσμου, με διαμορφούμενα ιδεολογικά ρεύματα, που τελικά φθάνουν στην πιο ταπεινή κλίμακα του ανθρώπου που μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με πόνο και μίςος. Υπόλογοι είναι και οι ηθικοί και οι υλικοί ταγοί ενός τέτοιου δημιουργήματος. Σε βαθμό υπερθετικό και αυτοί, απ'όπου κι αν προέρχονται.

    Το ερώτημα που κατά τη γνώμη μου παραμένει είναι "homo hominis lupus" ή "homo hominis deus". Συγχωρήστε μου τον συναισθηματικό τόνο σε όσα γράφω. Θέλω απλά να καταθέσω και την παρακάτω είδηση που διάβασα χθες:

    "Σύριοι πρόσφυγες ανέσυραν τον βαριά τραυματισμένο Stefan Jagsch, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στην άμορφη μάζα σιδερικών που είχε γίνει το αυτοκίνητο του μετά από σφοδρή σύγκρουση στον αυτοκινητόδρομο.

    Του παρείχαν πρώτες βοήθειες, σώζοντας του την ζωή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Οι πρόσφυγες περπατούσαν σε εκείνο το σημείο του δρόμου τυχαία όταν έγιναν μάρτυρες του τρακαρίσματος.

    Ο άνθρωπος που έσωσαν από τον βέβαιο θάνατο οι Σύριοι πρόσφυγες είναι ηγετικό στέλεχος του NPD - νεοναζιστικό κόμμα Γερμανίας και υπόδικο για το κατά πόσον είναι νόμιμη οργάνωση."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Με γνωμικά.


    ΕΜΕΙΣ

    Όλοι προβληματίζονται πώς να σταματήσουμε την τρομοκρατία. Υπάρχει όμως ένας πραγματικά εύκολος τρόπος: να σταματήσουμε να είμαστε μέρος της.
    Noam Chomsky, 1928-, Αμερικανός γλωσσολόγος & ακτιβιστής





    ΕΚΕΙΝΟΙ


    Η Δύση κυριάρχησε στον κόσμο όχι με την υπεροχή των ιδεών της ή των αξιών ή της θρησκείας, αλλά μάλλον με την υπεροχή της στην εφαρμογή οργανωμένης βίας. Οι δυτικοί συχνά ξεχνούν αυτό το γεγονός, οι μη δυτικοί, ποτέ.
    Samuel P. Huntington, 1927-2008, Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας


    Σκοτώστε τους όλους! Ο Θεός θα αναγνωρίσει τους δικούς του.
    Arnaud Amaury, Λεγάτος του Πάπα, στη Bezier (1209)
    (Όταν ρωτήθηκε πώς θα ξεχωρίσουν τους αιρετικούς [Καθαρούς] από τους άλλους κατοίκους της κατακτημένης πόλης Bezier)


    ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


    Όταν η βία επικρατήσει, αρχίζει να γίνεται λόγος για ειρήνη και ησυχία.
    Comte de Saint-Simon, 1760-1825, Γάλλος κοινωνιολόγος

    from DEBATER

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματα τόσο μα τόσα απλά λοιπόν...
      Εξηγήσιμα, προβλέψιμα, αναπόφευκτα.
      Απελπιστικές απλουστευτικές αναφορές στο αιώνιο μίσος.

      Διαγραφή
  27. Τι ο νιχιλισμός άραγε να μηδενίζει. Φαντάζομαι ότι θα μηδενίζει στην πραγματικότητα την υγεία μου και θα αμφισβητεί την δυνατότητα μου να είμαι υγιής τώρα που ζω και ότι άνθρωπος δεν είμαι σαν δεν υπόκειμαι σε βασανιστήρια προγραμματισμένα. Την εκμετάλλευση θα παρουσιάζει για αιθέρα. Θα έχει και σημεία σκοτεινά. Πολλές εξηγήσεις του θα μεταχειρίζονται την βία κατά το σκέπασμα της επιχειρούμενης από αυτόν εξαπάτησης μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να θυμίσω στους αγαπητούς συνομιλητές ότι το Ισλάμ είναι μια σχετικά νέα θρησκεία ως προς την ιστορία του (που αντιστοιχεί περίπου στο χριστιανικό 1400 – αλήθεια πώς ήταν τότε η χριστιανική Ευρώπη;) αλλά και ως προς τους φορείς του, η οποία επιπλέον επιβίωσε θριαμβευτικά της επιστημονικής επανάστασης που μετέτρεψε το χριστιανισμό σε ζόμπι – και δεν ιδρώνει επομένως το αυτί του από μπαγιάτικους ορθολογισμούς και ad hoc ηθικολογίες. Αν σε αυτά προσθέσουμε σήμερα την ασυναγώνιστη πληθυσμιακή δυναμική του και την «όλα ή τίποτα» νοοτροπία του και τις συγκρίνουμε με την αυτάρεσκη και ανιστόρητη ομφαλοσκόπηση μιας μαμούχαλης μεταπολεμικής Ευρώπης, θα καταλάβουμε ίσως θέλοντας και μη τι προοιωνίζεται για μας στο μέλλον..

    I am the walrus!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Υπάρχει μερίδα μουσουλμάνων στην Ευρώπη οι οποίοι δεν αφομοιώνονται στο δυτικό τρόπο ζωής. Δεν είναι μόνο οι πόλεμοι, είναι η νοοτροπία που έχουν στη μέση ανατολή όπου κυριαρχεί η σαρία, δηλαδή αλλιώς μεγαλώνει ένας άνθρωπος στην Ευρώπη όπου μαθαίνει γράμματα, σπουδάζει, γίνεται κάποιος στη ζωή του και αλλιώς στη μέση ανατολή όπου από 5 χρονών πιάνουν όπλο ευνουχίζοντας τους στην τρομοκρατία. Και εννοείται για αυτούς ότι στραβό συμβαίνει πάντα φταίει η Ευρώπη και η Αμερική. Σήμερα το δελτίο ειδήσεων στην Ερτ θα δείχνει και στην αραβική γλωσσά.; Πως το βλέπετε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιο λοφάκι του πλανήτη μου στα πέλματα και αν καθηλώσω, όσο φανατικά και αν προσλάβω την θερμότητα ηλίου, άμα δεν φοβηθώ δεδηλωμένα, όπως αφέντες-πολέμαρχοι τόπου και παγκοσμίου τόπου προβλέπουν, έξοδος από δηλητήριο, μαχαίρι, σφαίρα. Για να δούμε την βελγική κυβέρνηση. Θα διακηρύξει την παγκόσμια ειρήνη; Θα καταγγείλει την ασίγαστη βαρβαρότητα; Ή θα προσχωρήσει στις γελοιότητες τιμής και μνήμης. Σάμπως η Ε.Ε. καλύτερη αυτοκρατορία από το Ισλαμικό Κράτος; Αγνοώ πλήρως την πληροφορία της αφής μου, που θα διάκρινε σαν διαφορετικό το ένα από το άλλο. Λένε. Αλλά τις αισθήσεις μου, η Άνοιξη τους, καθόλου δεν αγγίζει...

      Διαγραφή
    2. Είπαμε να παραδοξολογούμε, αλλά όχι κι έτσι. "Σαμπως η Ε.Ε. καλύτερη αυτοκρατορία από το Ισλαμικό κράτος". Μιλάτε για ένα κράτος όπου οι γυναίκες είναι σκλάβες ανταλλάξιμες και οι αιχμάλωτοι, επισης δούλοι, αποκεφαλίζονται για ψύλλου πήδημα. Έλεος!

      Διαγραφή
    3. Έτσι ένιωθα. Την ευρωπαϊκή ΟΝΕ σαν βλάβη.

      Διαγραφή
  30. Αστερόσκονη

    -Μπαίνουμε το διαστημόπλοιο πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι.
    Έτοιμοι;
    3-2-1 απογείωση!
    Προσοχή αναταράξεις!
    Πρόσεξε τα σπουργίτια! στρίψε δεξιά!
    …πάλι αναταράξεις!
    Πρόσεξε τα περιστέρια! στρίψε αριστερά!
    Περάσαμε πάνω από τα σύννεφα.

    -Πρόσεξε το περιστέρι! στρίβουμε δεξιά..
    -Έχει περιστέρια πάνω από τα σύννεφα;
    -…
    -Είναι το άγιο πνεύμα;
    -Ναι!
    -Ευτυχώς που δεν το πατήσαμε…
    Φτάσαμε στο φεγγάρι… που πάμε τώρα;
    -Πάμε στα αστέρια να βρούμε την αστερόσκονη.
    Θα ρωτήσουμε το θεό εάν μπορεί να μας την χαρίσει.
    -Και πού θα βρούμε το θεό;
    -Θα ρωτήσουμε τα σύννεφα, αυτά θα μας πουν που είναι.
    -Κι αν ο θεός είναι στο τέλος του κόσμου πως θα πάμε εκεί - πως θα το καταλάβουμε;
    -θα δούμε μία γραμμούλα και εκεί θα είναι το τέλος.
    -Κιαν δεν θέλει ο θεός να μας δώσει την αστερόσκονη;

    -Θα θέλει, άμα το πούμε στα αστέρια και στον ήλιο -που είναι ο καλύτερος από όλους- να τον παρακαλέσει, ότι την θέλουμε για να την χαρίσουμε σε όλους τους ανθρώπους.

    -Κι εάν δεν την θέλουν οι άνθρωποι την αστερόσκονη;
    -Θα τη θέλουν.
    -Είσαι σίγουρη;
    -Ναι γιατί θα την μετατρέψουμε σε χρυσόσκονη και θα την δώσουμε σε όοοολους!

    -Κι αν οι άνθρωποι δεν θέλουν την χρυσόσκονη και θέλουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο τι θα κάνουμε;
    -Θα τους βάλουμε χρυσόσκονη για να μην τσακώνονται.


    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσχετο με το θέμα - αλλά καλό για καληνύχτα...

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα! Δεν νομίζω ότι ο D. είναι εκτός θέματος.
      Απλά σε αντίθεση με όσους εδώ καταθέτουν την γνώση τους σχετικά,
      σιωπά με τον τρόπο του.
      Γιατί κάθε είδους τρομοκρατία είναι εκκωφαντική και μας αφήνει άφωνους.
      Η βία στην βία είναι ατέρμονη.

      Π.

      Διαγραφή
  31. And now the hard part.. Θα υποστηρίξω πως η διάκριση μεταξύ «τζιχαντιστών» και «προσφύγων» είναι παραπλανητική για πολλούς και διάφορους λόγους. Αγαπητοί ανθρωπιστές read at your own risk! Δεν συζητάω την περίπτωση να διαβάζει το κείμενο μουσουλμάνος, γιατί θα νομίσει ο οικοδεσπότης ότι με τον τρόπο αυτό δικαιολογώ την επιλογή της ανωνυμίας. Παρεμπιπτόντως δεν έχω τίποτα προσωπικό με τους ανθρώπους και μάλιστα βρίσκω τη θρησκεία και την κουλτούρα τους από πολλές απόψεις περισσότερο ορθολογικές από τις αντίστοιχες δικές μας.
    1. Η περίφημη «πανουργία του λόγου» ή αλλιώς «ετερογονία των σκοπών» θεωρεί ότι τα υποκειμενικά κίνητρα εξυπηρετούν τελικά υπερπροσωπικούς σκοπούς. Πχ τα ερωτικά μου ποιήματα κατά βάθος συμβάλλουν - λέμε τώρα - στη διαιώνιση του είδους. Παρομοίως μπορεί εμείς να θεωρούμε βλακεία την ανεξέλεγκτη τεκνογονία των απόρων της Αφρικής, αλλά στην πραγματικότητα έτσι αντισταθμίζουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα των «δυτικών», τους οποίους αργά ή γρήγορα θα εξαφανίσουν με την αριθμητική τους υπεροχή και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (η οποία θα ενταθεί μάλιστα λόγω της κλιματικής αλλαγής). Παρομοίως οι εμφύλιες συρράξεις των μουσουλμάνων δεν αποδεκατίζουν το σινάφι τους, αλλά καθαρίζουν τις περιοχές τους από τη δυτική επιρροή και συγχρόνως κατακλύζουν την Ευρώπη με πρόσφυγες. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Το τι πιστεύουν οι ίδιοι ότι κάνουν δε μετράει όσο το πρακτικό αποτέλεσμα.
    2. Η ψυχρή αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για την προέλευση των «προσφύγων». Άλλοι φεύγουν από το «αδερφικό μαχαίρι», άλλοι από τους δυτικούς βομβαρδισμούς και άλλοι απλώς ακολουθούν το ρεύμα. Εδώ φυσικά παρουσιάζουν την ίδια εξωτερική εικόνα, όπως και οι ζητιάνοι που ποτέ δεν ξέρεις αν έχουν πραγματικά ανάγκη ή απλώς βλέπουν τα παιδιά τους ως πηγή πλουτισμού. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από περιοχές όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει την αξία που έχει στην Ευρώπη και δεν μπορείς επομένως να εμπιστεύεσαι την ηθική τους ακεραιότητα. Εγώ πάντως ποτέ δε θα δήλωνα στα συνεργεία υποδοχής «Hello friends!! Είμαι ένας φτωχός και μόνος τζιχαντιστής! Βοηθείστε με παρακαλώ να βολευτώ, κι εγώ σε αντάλλαγμα θα σας κάψω το σπίτι!». Συμφωνώ επίσης με τον Huntington ότι μακροπρόθεσμα οι εσωτερικές τους διαφορές μετράνε λιγότερο από την πολιτισμική τους κοινότητα, που σημαίνει ότι στη θέα ενός δυτικού «αντίχριστου», σηίτες, σουνίτες και λοιποί αιρετικοί ξαναγίνονται αδέρφια, με τον ίδιο τρόπο που η εχθρότητα πομάκων και τούρκων στη Θράκη μπαίνει σε δεύτερη μοίρα στην προοπτική ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.

    I am the walrus!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανάγνωση μου τελείωσε στους "πολλούς και διάφορους λόγους". Ένας ζωντανός οργανισμός δεν υπόκειται σε πολλούς και διάφορους λόγους δικούς σου. Και δεν δίνεται διεύκολυνση από την άμυνα του οργανισμού μου στα πολλά και διάφορα αιματαθύρματα. Δηλαδή: αν για να διαβάσω απαιτείται θύσια, εγώ αποφασίζω και προκρίνω σήμερα να μην θυσιάσω την υγεία μου. Έχεις τίποτα σε αργοκύλιστα ποταμάκια σαπουνάδας επί της τζαμαρίας κάποιου μαύρου, γαλάζιου, κίτρινου ουρανοξύστη; Κανέναν αϊτό με ύψιστο απορρυπαντικό δεμένο στην άκρη της τρίχας του μαλλιού του;

      Διαγραφή
    2. Έχω και τέτοια, dear friend, άλλα ζωντανά και άλλα σε κονσέρβα. Γι’ αυτά είναι που ανησυχώ περισσότερο..

      I am the walrus!

      Διαγραφή
  32. Πολύ ενδιαφέρον το post και σεβαστές οι αξίες του δυτικού πολιτσμού, αλλά-όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα- παραμένουν "αρχές του δυτικού πολιτισμού" και ουδεμία εφαρμογή έχουν σε ανθρωποειδή όπως αυτά του ISIS.
    "Βία στη βία της εξουσίας των τζιχαντιστών", είναι μονόδορομος. Πρόκειται για "καμένους εγκέφαλους", άλλη λύση δεν υπάρχει και καλό είναι να το αντιληφθούμε, πέρα από θεωρίες, καθότι, άλλο το ευκτέο κι άλλο το εφικτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πραγματικό πρόβλημα για τον δυτικό πολιτισμό είναι ότι αργά η γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με τις ίδιες τις καταστατικές του αρχές και τις θεμελιακές του αξίες προκειμένου να επιβιώσει.

      Οι δυτικοί ηγέτες είτε θα συρθούν στην μετατροπή των πρωτευουσών τους σε εμπόλεμη ζώνη από τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό είτε θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν στρατοκρατικές και αστυνομοκρατούμενες κοινωνίες αντίστοιχες αυτής του Ισραήλ - με παράλληλη ευρεία χρήση στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστικών κέντρων του εξωτερικού (τακτικών πυρηνικών και χημικών όπλων συμπεριλαμβανομένων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι φίλιες απώλειες σε έμψυχο υλικό).

      Πιστεύετε οτι θλιβερές φιγούρες μπούληδων τύπου Ολαντ θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής? Εγώ όχι ...

      Διαγραφή
  33. Το ιδιαίτερο στην σημερινή τρομοκρατία είναι πως οι δράστες είναι Ευρωπαίοι πολίτες. ΟΛΟΙ.Μεγαλωμένοι στην καρδιά της πολιτισμένης ευρώπης , με δυτικές αρχές και συχνά καλή παιδεία. Λες καιοι νεαροί αυτοί επιθυμούν να εκδικηθούν την Δύση που ενώ τους "υιοθέτησε" τους άφησε στο περιθώρειο των πόλεων και της κοινωνίας .
    Ειναι μια ιδιαίτερη τρομοκρατία, χειρότερη από κάθε προηγούμενη.
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού ακριβώς προκύπτει ότι οι δράστες είναι Ευρωπαίοι πολίτες; το να περιφέρεται κανείς σε ευρωπαικό έδαφος δεν τον κάνει και πολίτης του

      Διαγραφή
    2. Μα έχουν γεννηθεί στην Ευρώπη, σπούδασαν εδώ, έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα και διαβατήριο - δεν είναι περιφερόμενοι τουρίστες.

      Διαγραφή
    3. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι η περίφημη "ενσωμάτωση" συνιστά ουτοπία;

      Διαγραφή
    4. Μα δεν είναι μόνο θέμα ενσωμάτωσης ή αφομοίωσης. Όπως γράφω παρακάτω και οι ντόπιας προέλευσης τρομοκράτες "αποξενώθηκαν" όταν ασπάστηκαν μία αλλη ιδεολογία.

      Διαγραφή
  34. Δεν είναι τόσο ιδιαίτερο αυτό (με την εξαίρεση του θρησκευτικού στοιχείου). Οι τρομοκράτες της Ευρώπης ξεκίναγαν σχεδόν πάντα "με δυτικές αρχές και σχεδόν καλή παιδεία". Ή και πολύ καλή όπως η Μάινχοφ (πανεπιστημιακή και επιτυχημένη δημοσιογράφος) και ο Μπάντερ (δικηγόρος). Και ο Γιωτόπουλος; Και τα παπαδοπαίδια οι Ξηροί;
    Απλώς αντί για το θρησκευτικό κίνητρο υπήρχε το ιδεολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "[...] Στο μυαλό είναι ο Στόχος
    το νου σου ε;"
    Κατερίνα Γώγου ("Τρία κλικ αριστερά")
    Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τη δολοφονία Σύρου ποιητή
    [ελπίζω το link να λειτουργεί...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι επιθέσεις των δολοφόνων τζιχαντιστών τρομοκρατούν τους δολοφόνους πολιτικούς της Δύσεως. Οι τελευταίοι υψώνουν φωνή στους δολοφόνους εμπορευτές των όπλων και οι τελευταίοι απορούν: μα εμείς δεν ήμασταν της απόψεως tuna τους σφυροκοπήσομε και να τους εξοντώσομε μέσα στο κράτος τους; Έστω και αργά, έρχεστε στα λόγια μας και ερχόμαστε στα λόγια σας. Ντιλ: ειρηνική επανάσταση για τη νέα εποχή. Και ο πόλεμος συνεχίζεται. Φουντώνει. Ξεφουσκώνει. Αλλά! Α! Συνεχίζεται. Και ο Ομπάμιας θα γίνει κάποιος που πιστεύει... ότι... σαν πρώην πρόεδρος... των αδυνάτων αδύνατο να μιλήσει τα τρωτά και να αποκαλύψει στημένα και τα ψεύδη. Διευθύνει αυτός την πιο ωραία του πλανήτη και θα φοβηθεί μην του πεινάσει και πάθει την αιφνίδια νευροψυχική διαταραχή και τον πασαπορτιάσει. Και ποια πάνω στο μακρύ μαντήλι θαν του κεντήσει τα αρχικά του - G.W. μα την αλήθεια. Και τι μόνος θα κάνει ένας G-W Πλανητάρχης στο κοτέτσι; Και άλλες κότες, που κάπνιζαν στην τηλεόραση και μας έλεγαν: η νέα τάξη, η νέα τάξη, σε ποια τάξη ανήκουν - στην καινούργια ή στην παλιά; Γιατί αυτές οι τάξεις συμπίπτουν. Στο ρούχο της κότας ήταν ο στόχος.

      Διαγραφή
  36. Αν και εκτός θέματος, θα ήθελα να πω πως η Ευρώπη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και θα έχει περισσότερα προβλήματα με τους μουσουλμάνους που συσσωρεύει ανεξέλεγκτα. Δεν είναι βέβαια όλοι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι σύγχρονοι τρομοκράτες είναι μουσουλμάνοι. Και δεν χρειάζονται πολλοί να γίνει το κακό. Η ιστορία έδειξε πως ακόμη και οι ανεπτυγμένες και πλούσιες κοινωνίες δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν τις μειονότητες τους, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ με τους μαύρους. Ακόμη και τώρα, αν σε μια λευκή γειτονιά αγοράσει σπίτι κάποιος μαύρος, οι λευκοί ξεπουλούν για να φύγουν. Οι τελευταίοι τρομοκράτες στις Βρυξέλλες ήταν γέννημα και θρέμμα της Ευρώπης. Τέλος αναρωτιέμαι ποιος έβαλε τον Αβραμόπουλο επίτροπο μεταναστευτικής πολίτικης της ΕΕ λίγο πριν ανοίξει ο Τσίπας τις πόρτες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πέρυσι ημουν τετοια εποχη στη Λιεγη για πρακτικη ασκηση και πεταξα ξανα προς Στοκχολμη συνολο 6 φορες. Βαλε και το Πασχα που ηρθα Ελλαδα αλλες 2. Συνολο 8 φορες εντος 3 μηνων περασα απο το τραγικο τουτο αεροδρομιο.

    Τωρα μαθαινω οτι αρκετοι παλιοι συμμαθητες και συμφοιτητες σπουδαζουν εκει. Χτες ηρθε και το χαρτι προσληψης του συνεργατη μου του Βραζιλιανου απο τη NUMECA (Βρυξελλες). Μου γελασε πικρα και αναρωτηθηκε αν το ονειρο του-που βγηκε αληθινο-ειναι οπως το περιμενε.

    Χτες επισης ειδα διαφορους γνωστους στο facebook να μιλουν με πρωτο τον "κυριο" Χατζινικολαου για ανεμους που εσπειρε η Δυση και θυελλες που θεριζει. Λες και ο Βραζιλιανος ειναι δυτικος. Λες και η Ινδη κοπελα μου που πηγε την Κυριακη Ινδια μεσω Παρισιου εχει λογω επι των εγκληματων της Δυσης. Λες και εγω ο φιλο-κουμουνιστης, ο Ελληνας ειχα λογω επειδη ετυχε να βρισκομαι εκει για 1-2 μηνες, για δουλεια. Γιατι εμεις βλεπετε δεν ειμαστε σαν τον Χατζινικολαου παιδια υπουργου. Πρεπει να ζοριστουμε για τα προς το ζην και στο εξωτερικο.

    Συγχωρειστε τον τονο μου αγαπημενε κ.Δημου αλλα πραγματικα πληγωθηκα διοτι αυτα ειπωθηκαν τις πρωτες ωρες στα social media πριν ακομα πεσει η σκονη και ο καπνος απο την εκρηξη. Ειναι δικαιολογια? Ειναι εξηγηση? Μηπως ειναι και κρυφο-συμπαθεια? Απο πλευρας μου ευχομαι αγαπη και υγεια σε ολους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά την άποψη σας ο ισλαμικός εξτρεμισμός είναι ξένος προς τις στρατιωτικές και πολιτικές παρεμβάσεις της δύσης στις αραβόφωνες περιοχές διαχρονικά?

      Θυμίζω ότι το ISIS είναι άμεσο αποτέλεσμα της αποσταθεροποίησης του Ιρακινού Σανταμικού καθεστώτος και ότι ο Συριακός εμφύλιος έλκει στην καταγωγή του από την "αραβική άνοιξη" πού σύμπασα η "δημοκρατική" υφήλιος χειροκροτούσε ως μεγαλειώδες - ιστορικών διαστάσεων - φαινόμενο.

      Ο ισλαμικός εξτρεμισμός, η μαζική μετανάστευση κτλ κτλ δεν είναι παρά η "άλλη", αποκρουστική, όψη της παγκοσμιοποιημένης απορρύθμισης που επί χρόνια η δύση αφρόνως προωθούσε προκειμένου να ανοίξει τις αγορές της και να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα.

      Τώρα ήρθε απλά η ώρα της πληρωμής. Για όλους μας ... Και σημειωτέον ότι αυτά τα γράφει κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος και που θεωρεί ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων έστω και επί εδάφους απλών ενδείξεων προπαρασκευαστικών ενεργειών - ακόμα και ενάντια στον νομικό πολιτισμό της ευρώπης - καθίστανται από την ιστορική πραγματικότητα, πλέον, επιβεβλημένες.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και δεν είναι ξένος. Αλλά το να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στην Δύση είαι εξίσου λάθος με το να την αθωώνουμε. Ούτε είναι κάθε περίπτωση ίδια. Στην Τυνισία πέτυχε η "Άνοιξη", στην Αίγυπτο απέτυχε. Η Συρία έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα από την Λιβύη. Η Δύση έκανε σημαντικά λάθη αλλά δεν φέρει την συνολική ευθύνη.

      Διαγραφή
  38. Κανονικά θα έπρεπε να μπορούμε να αφιερωθούμε στα αριστούργηματα και να μην στεκόμαστε να δούμε τα αίσχη τους, έστω και στο YouTube. Υποθέτω ότι πονάμε πολύ και οτιδήποτε πραγματικά χρήσιμο και αληθινό το αφήνουμε. Αν έβαζα τώρα να δω τον ανόητο Χατζηνικολάου, θα είχα κάνει την εξής σύμβαση: "σε βλέπω και σε ακούω και δεν σε υπολογίζω και δεν σε φοβάμαι ρε". Το πρόσωπο του τέρατος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Είναι νομίζω παγίδα να ψάχνουμε για μία μόνο αιτία στα τρομοκρατικά χτυπήματα. Η ηγεσία των τρομοκρατών, η οργάνωση, οι εκτελεστές, η ιδεολογία, έχουν πολλαπλές ρίζες. Μια παράμετρος είναι το "αργία μήτηρ πάσης κακίας". Το Βέλγιο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί πολύ οι επενδύσεις δίνοντας λίγες ευκαιρίες στους νέους μετανάστες. Η απελπισία είναι πρώτης τάξεως λίπασμα για την καλλιέργεια αντικοινωνικών τάσεων είτε αυτές είναι συμμορίες στο Λος Αντζελες η τζιχαντιστές στο Βέλγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Το γεγονός καταγράφεται. Το ερώτημα τριγυρίζει. Η κατάσταση θυμίζει το ποίημα του Ατλαντικός του Ε.:

    το καράβι ηχεί
    το τραίνο σφυρίζει
    από τους πυργίσκους το σύνθημα δίνουν

    [ή τα συνθήματα: νιχιλιστές, νετσάγιεφ, τρομοκράτες]

    το νου σας

    [φυσικά: το νου σας]

    το ταξείδι αρχίζει
    ελάτε
    φεύγουμε
    σε ξένη γη

    στον καφφενέ της λιθόστρωτης αρβανίτικης πλατείας

    [τι κατάφερε η τρομοκρατία;]

    χαμένοι μέσ' στο πλήθος

    [τι είναι η τρομοκρατία;]

    της ήρεμης
    ατάραχης συνηθισμένης πελετείας
    εκεί που βασιλεύει ήθος...
    σεμνότης σιγή

    [γιατί άραγε ναυτοχαρακτηρίζουνται ως αφελή τα ερωτήματα; Το ήθος των εξουσιαστών...η σεμνότης...η σιγή κατά την διάρκεια της εκτόξευσης της οβίδας]

    το ταξίδει μας κράζει
    ελάτε: φεύγουμε σε ξένη γη

    [φεύγουμε πολλοί από εμάς από τον πόλεμο και κανένας που μένει πίσω δεν καταλαβαίνει ποτέ τι είναι όλη αυτή η παράνοια]

    πάνε πια οι ρεμβασμοί στου Πειραιά τα σοκάκια
    δεν μας βρίσκει η νύχτα στις γνωστές γειτονιές

    [ούτε η μέρα δεν θα μας βρει με τέτοιο σφαγείο]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Χιλιάδες λόγους
    θα βρεις

    Για να σκοτώσεις
    κάποιον.

    Το δύσκολο είναι
    να εξηγήσεις

    Ότι ζει.


    ανάμνηση Albert Camus by..

    I am the walrus!®

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ακούω χαραμάδες σαν "ο ξένος" αμέσως σκέπτομαι: ποιος μπορεί να είναι ξένος για την προπαγάνδα της εκμετάλλευσης; Και απαντώ: ο υγιής άνθρωπος - εκείνος που γνωρίζει ο ίδιος πότε νιώθει καλά και πότε δεν.

      Διαγραφή
  42. Το internet προσφέρεται για την αποκάλυψη εκείνου που αποφασίζει να πυροδοτήσει ένα πόλεμο (οικονομικό ή άλλο). Θα δημιουργήσουμε ένα τόπο όπου θα συγκεντρώνουμε και θα αποκαλύπτουμε τις δολοφονικές δραστηριότητες κρατών και εταιριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.