Παρασκευή, Απριλίου 01, 2016

Τεχνητή Υπέρ-Νοημοσύνη


Πριν μερικές ημέρες ένας παλαιός αναγνώστης μου έστειλε ένα email:


Το όρθιο χιλιόμετρο στο Dubai
εκατοντάδες υπολογιστές
Καλημέρα φίλε Νίκο

Απολαμβάνω την επιστροφή σου στο blogging και σε βρίσκω σε μεγάλη
φόρμα. Το doncat έχει απογειωθεί - η θεματολογία είναι απίστευτα
ευρεία και με πλούσιο σχολιασμό.

Θα ήθελα να προτείνω ένα θέμα - ίσως δύσκολο για πολλούς σχολιαστές -
αλλά εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον. Το θέμα αυτό είναι η τεχνητή
νοημοσύνη, η επίτευξη strong AI (γενική νοημοσύνη τουλάχιστον
ανθρωπίνου επιπέδου) και οι κοινωνικές, φιλοσοφικές και πολιτισμικές
επιπτώσεις που αυτή θα έχει από την στιγμή εκείνη κι έπειτα.

Μελετώ τρία βιβλία για το αντικείμενο. Είναι τα:

α) Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies του Νick Bostrom

β) Our Final Invention, του James Barrat

γ) The Singularity is Near, του Ray Kurzweil

και η αφορμή για να καταπιαστώ με θέρμη ήταν ένα post "διαμάντι" στο
εξαιρετικό waitbutwhy blog:
ΕΔΩ

Γνωρίζω πως έχεις σπουδές φιλοσοφίας καθώς και ευρεία ενδιαφέροντα -
ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας. Νομίζω πως θα αποτελούσε ένα ωραίο
post για το doncat.

Οπότε κι εφόσον κρίνεις ότι θα ήταν καλό φυσικά...

Το γράμμα αυτό ήρθε ακριβώς την στιγμή που με είχε απασχολήσει και μένα το θέμα. Έναυσμα ήταν η προειδοποίηση του Steven Hawking που είχε πει στο BBC ότι η ανάπτυξη της Τεχνητής Υπέρ-νοημοσύνης (ASI: Artificial Super Intelligence) μπορεί να σημάνει το τέλος της Ανθρώπινης Φυλής. Έτσι αποφάσισα να ακολουθήσω την συμβουλή του φίλου Μ. Κ. – και θα τον παρακαλέσω να συμμετάσχει στο θέμα επώνυμα ή ανώνυμα, γιατί σίγουρα ξέρει περισσότερα από μένα. Επίσης προτείνω στους αγγλομαθείς να διαβάσουν το blog που αναφέρει. Θα μάθουν πολλά και εντυπωσιακά.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε πια να εκτιμήσουμε πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία. Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει εξελιχθεί όσο τα προηγούμενα τριακόσια. Όταν πρωτοεξερεύνησα το διαδίκτυο το 1989-90 (με μαύρη οθόνη και πράσινα γράμματα – εντολές σε UNIX) μπορούσα να φανταστώ  πολλά – αλλά όχι ότι θα είχαν συμβεί πέντε χρόνια αργότερα! Ήδη τα κινητά μας «έξυπνα» τηλέφωνα ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη πρώτου επιπέδου (οι φωνές που απαντούν στις ερωτήσεις και έρευνές μας –Siri της Apple, Cortana της Microsoft, οι ανευρέσεις της Google, τα GPS που μας εντοπίζουν στους χάρτες, οι προτάσεις για βιβλία και δίσκους που μας κάνει η Amazon οι οποίες ανταποκρίνονται ακριβώς στα γούστα μας…). 

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η τεχνολογία πια αυτό-εξελίσσεται. Όταν οι υπολογιστές φτάσουν στο ανθρώπινο επίπεδο, μόνοι τους θα κατακτήσουν το υψηλότερο σκαλοπάτι. Το δύσκολο θα είναι να κάνουν το επόμενο βήμα (τώρα είναι στο επίπεδο του μυρμηγκιού). Το μεθεπόμενο θα είναι πιο εύκολο. Εν τω μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί και το Internet of Things όπου όλα, ακόμα και τα αντικείμενα,  θα είναι διασυνδεδεμένα με το Διαδίκτυο.

Όταν φτάσουμε στην Υπερ-νοημοσύνη, τα πάντα θα είναι δυνατά. Από την ολοσχερή κατάργηση κάθε εργασίας – μέχρι και την ίδια την αθανασία. 

Αν αυτό σας εκπλήσσει σκεφθείτε ότι ένα ανθρώπινο σώμα είναι μία μηχανή. Ένα αυτοκίνητο μπορεί να λειτουργεί αιώνια, αν το συντηρώ συνεχώς με νέα ανταλλακτικά και το κρατώ καινούργιο. Η νανοτεχνολογία μπορεί να αντιγράφει και να αλλάζει κάθε κύτταρο στο σώμα μας, επ’ άπειρον.

Βεβαίως υπολογιστές που έχουν τέτοιες δυνατότητες θα μπορούσαν και να μας αφανίσουν – είτε από λάθος, είτε από πρόθεση. Αυτό φοβούνται ο Hawking αλλά και άλλοι όπως ο ιδιοφυής Elon Musk, ο μεγαλύτερος εφευρέτης και καινοτόμος της εποχής μας. Κι αυτό διότι αυτή την Τεχνητή Υπερ-νοημοσύνη δεν θα μπορούμε εμείς να την παρακολουθήσουμε και να την καταλάβουμε – όπως δεν καταλαβαίνει εμάς το μυρμήγκι. Η διαφορά μας δεν θα είναι πια στην ταχύτητα – όπως τώρα – αλλά στην ποιότητα. Και άρα δεν θα μπορούμε να την ελέγξουμε.

Προσωπικά δεν ανησυχώ – όλοι οι «προφήτες» βλέπουν αυτή την εξέλιξη να έρχεται σε 20-50 χρόνια (άρα δεν θα υπάρχω). Αλλά το περίεργο είναι πως σχεδόν όλοι είναι βέβαιοι ότι θα έρθει. Οι νεότεροι από σας, ας προβληματισθούν…

135 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό θέμα!
    Γρήγορο σχόλιο για το αν πρέπει να προβληματιστούμε, και αργότερα περισσότερες φιλοσοφικές ανησυχίες:
    Αν το δούμε ψυχρά, δεν θα επρεπε να μας ενδιαφέρει η μετεξέλιξη ή η αφομείωση του ανθρώπινου είδους σε AI. Οπως λέει ο Dawkins δεν ειμαστε racists, αλλα σίγουρα ειμαστε speciesists θεωρώντας για καποιο λόγο το δικό μας συνδυασμό DNA κάτι το μονάκριβο! Ας ειμαστε έτοιμοι λοιπον το επόμενο στάδιο εξέλιξης να ειναι AI και μηχανές οπως αντίστοιχα ο Αυστραλοπίθηκος έγινε Homo Sapiens...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αφανίζει σαν είδος σήμερα ένας υπολογιστής που χρησιμοποιείται στην κατασκευή και στην πώληση και στη στόχευση των οπλικών συστημάτων - μεγάλη η χάρη τους! Θα ξεχάσω αυτό και θα πάω, με το εγωιστικό γονίδιο του άθεου, στο πουθενά για να βρω την απειλή από έναν αυριανό υπολογιστή, που ίσως και όπλα να μην χειρίζεται; Γιατί να το κάνω αυτό. Θα γίνω η τελευταία του καλντεριμιού; Η πραγματική απειλή υπάρχει σήμερα και λειτουργεί! Μέχρι πότε θα μου πιπιλάνε το μυαλό μου με υποσχέσεις για δωράκι και εγώ θα ξεχνιέμαι! Ποια είναι η θρησκεία του Dawkins, Zoros; Είναι η ειρήνη; Άμα είναι η ειρήνη γιατί είναι καθηγητής; Σε τι με καθοδηγεί; Στην ειρήνη μήπως με καθοδηγεί;

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτικό θέμα!
    Γρήγορο σχόλιο για το αν πρέπει να προβληματιστούμε, και αργότερα περισσότερες φιλοσοφικές ανησυχίες:
    Αν το δούμε ψυχρά, δεν θα επρεπε να μας ενδιαφέρει η μετεξέλιξη ή η αφομείωση του ανθρώπινου είδους σε AI. Οπως λέει ο Dawkins δεν ειμαστε racists, αλλα σίγουρα ειμαστε speciesists θεωρώντας για καποιο λόγο το δικό μας συνδυασμό DNA κάτι το μονάκριβο! Ας ειμαστε έτοιμοι λοιπον το επόμενο στάδιο εξέλιξης να ειναι AI και μηχανές οπως αντίστοιχα ο Αυστραλοπίθηκος έγινε Homo Sapiens...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Singularity έχει πλάκα. Η ιδιομορφία. Εμείς ξέρουμε ότι ένας πίνακας μπορεί να είναι ή να μην είναι αντιστρέψιμος. Εκείνοι έναν πίνακα μη invertible τον λένε και singular. Απόδειξη του πόσο αργά συντέθησαν αποκαλυπτικά και χρήσιμα εγχειρίδια στην μαγική ψευτο-Αμερική. Το πράγμα γίνεται και πιο πολύπλοκο. Να ονομάσουμε τον πίνακα matrix και να ψάξουμε να δούμε τι φύσεως εκεί πέρα, και ποια ατέλεια της ανθρώπινης φύσης παρουσιάζεται -αντικειμενικά- γύρωθε στην ιδιομορφία του matrix. Τι συγκλονιστικές θλιβερότητες που θα μπορούσε να μηχανευτεί και να γράψει -και γιατί να μην γράψει- ποιος; Ένας Ray Kurzweil. Ή ένας Πόπερ. Εδώ μας μιλούν για θεωρίες και επαληθεύσεις θεωριών. Πηγαίνουμε στον Πόπερ. Ρωτάμε: κύριε Πόπερ τι διάολο συναισθάνεστε από θερμοδυναμική; Απόκριση: "η ανοιχτή κοινωνία". Εξυπνάδες. Δεν ζούμε έτσι. Ούτε ο Πόπερ έζησε ποτέ τίποτα φυσιολογικό. Ιστορικό φάντασμα. Είμαι το πιο τρανανιστό κερασάκι. Κι αν είχε φάει ποτέ του ένα γλυκό σύκο Χίου πολύ αμφιβάλλω. Μέσα στο στήθος μου φουντώνει η ζωή μου. Και στο πιατάκι αν δίναμε το σύκο, walrus, θα καταλάβαινε ποτέ ότι είναι τροφή και ότι τρώγεται; Εγώ λέω: αποκλείεται. Αφού ήταν ένας πανύβλακας. Και τι; Για επιστημονικές θεωρίες νομίζεις ότι μιλάει; Έτσι λέει. Ποιος τον πιστεύει; Ένα αετόπουλο κατεδαφίζεται στην καλαμιά. Πάω να το συλλέγω και να το θεραπεύω.

      Διαγραφή
  3. Περισυ το Scientific America ειχε εξώφυλλο το θεμα: "Living in the connected world" και εξηγούσαν καθηγητές απο το Yale και άλλα αντίστοιχα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα τον σημερινό κοσμο του Internet of things και της ASI που έρχεται παράλληλα προς την AI που υφίσταται.
    Εμείς ομως είχαμε δυο εκλογες και ενα δημοψήφισμα που κρατούσαν ολη την προσοχή των ελληνικών ΜΜΕ, της Βουλης και του Λαού.
    Μονη μου απορία κ. Δήμου ειναι αν εξελίσσονται τουλαχιστον σε πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα ( υπάρχουν άραγε εν ζωή ;) ανάλογες έρευνες, οποιουδήποτε επιπέδου;
    Μήπως γνωρίζετε κάτι σχετικό;
    Σας ευχαριστω για οσα μας προσφέρετε ήδη απο τις τηλεοπτικές σας συνεντεύξεις στα τέλη των '70, μεχρι το σημερινό σας blogging.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενοχλητικές και αφόρητες υπεραπλουστεύσεις.

    1. Καμία απολύτως εφαρμοσμένη τεχνολογία δεν αυτο-εξελίσσεται. Αυτό που εξελίσσεται είναι τα θεωρητικά μοντέλα και οι μελλοντικές προβολές τους ("στοχαστικές ανελίξεις" και καλά ...) από ευφάνταστους ανθρώπους που οι επιθυμίες τους υπερβαίνουν συνήθως τις ικανότητες τους. Τα ίδια θεωρητικά μοντέλα που την δεκαετία του '60 προέβλεπαν την κατασκευή ατομικών αεροσκαφών εντός 20ετίας και την δεκεατία του '70 τον αποικισμό του Άρη εντός 50 ετών.

    2. Ο ρυθμός αύξησης των προς επεξεργασία δεδομένων είναι υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης της διαθέσιμης επεξεργαστικής ισχύος σε επίπεδο Big Data, παγκοσμίως. Η κοινή πείρα διδάσκει ότι σε πολλές περιπτώσεις από πλευράς λογισμικού βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση με κριτήρια ποιότητας και βελτιστοποίησης προγραμματιστικού κώδικα από ότι 20 χρόνια πριν (ένας από τους λόγους: ότι την δεκαετία του '90 τα λαμπρότερα μυαλά των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως επέλεγαν χρηματοοικονομικό κλάδο και όχι τεχνολογικές κατευθύνσεις & μαθηματικά ως προτιμητέα επιστημονικά πεδία). Επίσης σε πληθώρα εφαρμογών το όριο της εξέλιξης τίθεται από τους βιολογικούς και φυσικούς περιορισμούς: πχ Η κατασκευή 8k UHDTV 60inch panel για οικιακό home theater είναι άσκοπη αφού η ευκρίνεια του θα υπερβαίνει κατά πολύ τις διακριτικές ικανότητες του ανθρώπινου ματιού.

    3. Μην συγχέετε τις τεχνολογικές δυνατότητες με τις εφαρμογές τους και αυτές - με την σειρά τους - με την ευρεία εμπορική χρήση τους. Η ανθρωπότητα από πλευράς τελικού παραγόμενου αποτελέσματος παραμένει στάσιμη ή οπισθοδρομεί με κριτήρια εφαρμοσμένης τεχνολογίας σε πληθώρα τομέων πχ H μεγαλύτερη ισχύος ανθρώπινη κατασκευή ελεγχόμενης παραγωγής έργου παραμένει ο πύραυλος φορέας Saturn V που εξελίχθηκε την δεκαετία του 60. Η αεροπορική διαδρομή Νέα Υόρκη - Λονδίνο για τον μέσo ταξιδιώτη διαρκεί 6.5 με 7.0 ώρες εδώ και 50 χρόνια - ενώ μετά την κατάργηση του υπερηχητικού Concorde δεν υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες γρήγορης μετακίνησης που υπήρχαν 30 χρόνια πριν. Υπάρχει πληθώρα παγκοσμίων ρεκόρ πτήσης που διατηρούνται ανέπαφα εδώ και 40 χρόνια (Lockheed SR-71, MiG-25).

    Η φάρα των παπαρολόγων καθηγητάδων των εργαστηρίων λοιπόν ας εστιάσει την προσοχή της στο να φτιάξει μια μπαταρία που να μην με αναγκάζει να φορτίζω το κινητό μου στο μέσο της επαγγελματικής μου ημέρας. Να το εφοδιάσει με μια οθόνη που να μπορώ να διαβάζω κάτω από τον ήλιο και με ένα ασύμρατο headset που να μην αποσυνδέεται κάθε λίγο και λιγάκι ... Και ας πουλήσει αλλού τις παπαριές περί Computational creativity και Artificial (Super μάλιστα, τρομάρα μας) Intelligence ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων01 Απριλίου, 2016 12:05

      Θα έχει το λόγο του για να υπεραπλουστεύει (τι;). Δεν ξέρουμε το τι σκέπτεται. Ας μην ενοχληθούμε. Στο τέλος ξυρίζουν τον διανοούμενο. Ή τους ξυρίζει. Θα δούμε.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Εάν ήταν/γίνει εφικτό εκείνο που περιγράφεται γνωρίζουμε όλοι εκ των προτέρων τον αρχικό, τουλάχιστον, ιδιοκτήτη του: Ο Αμερικάνικος Στρατός ... Ή ο Ρώσικος ... 'Η Ο Κινέζικος μήπως!? ... Ελπίζω πάντως όχι εκείνος του Ισλαμικού Κράτους ... Όσο για τον εάν η "υπέρτατη νοημοσύνη" μας απειλήσει ως είδος ... εξαρτάται από το είδος του interface που θα της διαθέσουμε προς τον πραγματικό κόσμο, μάλλον ...

      Κατά τα λοιπά, δεν ανέφερα τυχαία τον όρο computational creativity - προαπαιτούμενο οποιασδήποτε αυτοεξελικτικής διαδικασίας σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που από αλγοριθμικής άποψης δεν έχει να δείξει μάλλον και πολλά σε επίπεδο απτών αποτελεσμάτων ...

      Και φυσικά μέσα σε όλο αυτό το σύμπαν αβεβαιοτήτων τίθεται το καθοριστικό ερώτημα της "πρόθεσης", της "σκοπιμότητας" και της "εμπορικής βιωσιμότητας" της όποιας εφαρμογής (εαν υποτεθεί αυτή δεν βρίσκεται υπό αμιγώς κρατικό έλεγχο).

      Να θυμίσω ότι η πλήρης περιθωριοποίηση του πλέον χαρισματικού ίσως τεχνολόγου στην ιστορία - και κραυγαλέα παραγνωρισμένου λόγω των απειράριθμων εμμονών και ιδιορρυθμιών του - Nikola Tesla ξεκίνησε όταν επέμεινε στην δημιουργία ενός συστήματος ασύρματης δωρεάν διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ...

      Διαγραφή
    4. Η ακρότατος και ακρατότατος τεσλότης παύει μόλις βρεθούμε μπροστά στον Ohm στο κλειστό κύκλωμα. Εκεί παύει και η παράδοση στον φόβο, στον πόνο και στην προπαγάνδα.

      Διαγραφή
  7. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Δήμου που αναδεικνύει το θέμα, καθώς θεωρώ πως είναι όχι μόνο παρεξηγημένο από μεγάλη μερίδα του κόσμου, αλλά – ακόμη χειρότερα - δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση για το ζήτημα παρά την τεράστια σημασία του για το μέλλον όλων μας.

    Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) δεν είναι επιστημονική φαντασία. Δεν είναι καν ένα ζήτημα του μακρινού μέλλοντος που δεν μας αφορά. Όλα δείχνουν πως θα έρθει σύντομα η μέρα της δημιουργίας της AGI (Artificial General Intelligence, δηλαδή Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη που μπορεί να επιτελέσει όσα κι ένας μέσος άνθρωπος - εξίσου καλά) – συμφωνούν σε αυτό οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι επιστήμονες – και η διαφωνία έγκειται κυρίως στο πότε θα έρθει αυτή η μέρα.

    Οι περισσότερες εκτιμήσεις δίνουν ως πιθανότερη περίοδο την 40ετία 2025-2065. Είναι λίγοι οι επιστήμονες του κλάδου που πιστεύουν πως η AGI δεν είναι εφικτή με κανέναν τρόπο.

    Δυστυχώς, λόγω αυτής της επιφανειακής και πρόχειρης ενημέρωσης η συζήτηση συνήθως αρχίζει και τελειώνει στα κλισέ των υπερπαραγωγών του Hollywood.

    Όχι ότι δεν υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες να παρουσιαστεί με ρεαλιστικό και πιο «σοβαρό» τρόπο το φαινόμενο της ΑΙ. Πρόσφατα παραδείγματα: η πολύ καλή ταινία Ex Machina και το πρόσφατο computer game SOMA, που χειρίζονται δεξιοτεχνικά , με βάθος και επιστημονική προσέγγιση το ζήτημα.

    Μιλώντας λοιπόν σε φιλοσοφικό επίπεδο, με απασχολούν σε υπερθετικό βαθμό οι επιπτώσεις που θα έχει το φαινόμενο της ΑΙ στις κοινωνικές, φιλοσοφικές και πολιτισμικές δομές του ανθρώπου - τουλάχιστον από τη γέννηση της πρώτης AGI κι έπειτα, καθώς και το κατά πόσον θα είναι σε θέση αυτός να ελέγξει την πορεία της εξέλιξης αυτής.
    Κι αυτό το τελευταίο είναι μεγάλο ζήτημα καθώς από την στιγμή της δημιουργίας της πρώτης AGI - που γρήγορα θα εξελιχθεί σε υπερδιάνοια (Super-Intelligence) – με την δυνατότητα να αυτοβελτιώνεται συνεχώς από μόνη της, με απίστευτο ρυθμό για τα ανθρώπινα μέτρα, μάλλον αυτή θα έχει το πάνω χέρι.

    Μελετώντας σχετική αρθρογραφία είχα σε πολλά σημεία την αίσθηση του «Α-χα – δεν το είχα σκεφθεί αυτό!» ή «απίστευτο, δεν το χωράει ο νους μου».
    Εκτός από το άρθρο του Wait But Why, και τα βιβλία που αναφέρονται στην επιστολή μου προς τον Νίκο Δήμου, διάβασα και κάποια ακόμη μακροσκελή άρθρα μεταξύ των οποίων ένα σχετικό άρθρο του Paul Allen - ο συνιδρυτής της Μicrosoft και αρκετά σκεπτικιστής - και μια απάντηση του Ray Kurzweil σε αυτόν.
    Είναι πολυσύνθετο το ζήτημα και πολύ εκτεταμένη η συζήτηση που απαιτείται να γίνει για τις μετέπειτα επιπτώσεις πέρα από το ίδιο το γεγονός της δημιουργίας AGI (ακόμη και για το πως ορίζουμε αυτή την τελευταία...) κι έχω αρχίσει να πιστεύω πως θα είναι μακράν το σημαντικότερο σε επιρροή και σημασία ζήτημα που θα απασχολήσει την ανθρωπότητα (για καλό ή/και για κακό) τον 21ο αιώνα (με απόσταση δεύτερο και τρίτο θεωρώ τα θέματα της νανοτεχνολογίας και της ενέργειας) αν και η ΑΙ θα τα επηρεάσει αμφότερα σε καταλυτικό βαθμό αν εξελιχθούν έστω και μερικώς όπως διαφαίνονται τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράιτζελ. Πιθανότητες. Δειγματικός χώρος - προσδιορισμός δειγματικού χώρου με δεντροδιάγραμμα - απλό ενδεχόμενο. Όχι πράξεις με ενδεχόμενα και επιρροές και σημασίες. Επανάληψη. Μακριά από τα κινηματογραφικά έργα και τους αυτοματισμούς. Θα σε φονεύσουν! Η παρακολούθηση αποβαλτώνει. Η τετριμμένη προσπάθεια, η απλοϊκή, ακόμα και για το θεωρούμενον ως κτήμα, είναι η απροσδιόριστη δυσκολία τη νύχτα των τραυμάτων οπού με το υδροκυάνιο θα καίγονται τα γεράνια.

      Διαγραφή
    2. Η ΤΝ ξεκινάει από την δεκαετία του 60, μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό δεν έχει φέρει κάτι το επαναστατικό.

      Διαγραφή
  8. Χαρακτηριστική είναι μια διατύπωση του Eliezer Yudkowsky:

    There are no hard problems, only problems that are hard to a certain level of intelligence. Move the smallest bit upwards [in level of intelligence], and some problems will suddenly move from “impossible” to “obvious”. Move a substantial degree upwards, and all of them will become obvious.
    Κι αυτό φυσικά περιλαμβάνει τα πάντα. Δεν υπάρχουν δύσκολα προβλήματα – υπάρχουν προβλήματα δύσκολα για το επίπεδο της νοημοσύνης του ανθρώπου.

    Προβλήματα που θεωρούνται λοιπόν δύσκολα για εμάς (π.χ. δημιουργία κβαντικών υπολογιστών, αξιοποίηση αέναων πηγών ενέργειας, όπως αστέρες, κοσμική ενέργεια, ενέργεια μηδενικού πεδίου - με αποδοτικό τρόπο, μηχανολογικά ζητήματα με φυσικούς σήμερα περιορισμούς - ταχύτητες, φθορά, ασφάλεια, νανοτεχνογία μοριακής ή και ατομικής κλίμακας, ακόμη και το ζήτημα της αθανασίας) θα γίνουν προβλήματα με προφανείς κι εύκολες λύσεις για μια ASI (Artificial SuperIntelligence – Τεχνητή Υπερδιάνοια).

    Το εντυπωσιακό και απογοητευτικό (αν κι εξηγήσιμο λόγω της απίστευτης ταχύτητας που θα έχουν οι εξελίξεις από ένα σημείο κι έπειτα) είναι πως η ΑΙ σήμερα απασχολεί μόνο σε μονόστηλα την επικαιρότητα και αποτελεί σενάριο προχωρημένης επιστημονικής φαντασίας για ταινίες (με πολύ επιφανειακό τρόπο παρουσίασης πολλές φορές).

    Παράδειγμα πρόσφατης εμφάνισης στον Τύπο: η τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind, η AlphaGo που κέρδισε πρόσφατα (με αρκετή άνεση) τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο αρχαίο κινέζικο Go, ένα παιχνίδι με τεράστιο βάθος και πολυπλοκότητα κινήσεων.

    Δείτε και την είδηση για το tweet bot της Microsoft που μέσα σε 24ώρες διαμόρφωσε χαρακτήρα από τη συναναστροφή του με τους ανθρώπους στο twitter, σε βαθμό που η Microsoft αναγκάστηκε να το απενεργοποιήσει λόγω του εκτροχιασμού της κατάστασης (για την ιστορία: το bot εγινε μια ναζί ρατσίστρια με τάσεις γενοκτονίας). Κι αυτό ήταν ένα απλό tweet bot, που φτιάχτηκε το 2016…

    Πιστεύω πως πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, έστω στοιχειωδώς σωστά σε αυτό πεδίο γνώσης. Αν μη τι άλλο, πιθανώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πολλοί από εμάς στο μέλλον αυτά τα θέματα – με πιο επιτακτικό τρόπο εκείνη την εποχή - και σίγουρα θα απασχολήσει τα παιδιά μας.

    Τα θέματα που μονοπωλούν της καθημερινότητα μας στη σημερινή εποχή θα φαντάζουν τόσο δευτερεύοντα κι εφήμερα τότε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ο εκτροχιασμός του προγράμματος της Microsoft με το tweet bot ήταν η επιτομή της αποτυχίας. Έδειξε πόσο επιρρεπές ήταν, βασιζόμενο απλώς σε πιθηκισμούς. Επίσης το αυτοκινούμενο όχημα της Google πρόσφατα στούκαρε πάνω σε ένα λεωφορείο. Και οι τεχνολογίες που αναφέρει ο κ. Δήμου (GPS, αναζητήσεις της Google κ.λπ.) είναι κάθε άλλο παρά τέλεια ανεπτυγμένες: συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή κάνουν λάθη. Φυσικά οι τεχνολογίες αυτές θα βελτιωθούν συν τω χρόνω αλλά μήπως ο Κ2825 έχει δίκιο ότι είμαστε κάπως αιθεροβάμονες;

      Διαγραφή
  9. Για να ξυπνώ να κόβω το όνειρο στη μέση01 Απριλίου, 2016 11:34

    Ένας έξυπνος γευσιγνώστης: ο Νίκος Bostrom. Εκτιμητής στον οικονομικό κίνδυνο της ύπαρξης (που ελλοχεύει) και υπαρχτική παραλλαγή στο πρακτοριλίκι. Ειρηνοφόρο μακελειό. Ο Αρτέμης εν όψει της θύρας της ζωής κρούει τίποτα και βρίσκει το πιο κατάλληλο κλειδί. Ε, walrus; Ξέρεις, ο Αρτέμης, ο αληθινός, έγραφε τα κείμενα του Γούντι. Λένε αστεία αυτοί: ο φαταούλας Αρτέμης, ο υπαρκτικός Γούντι, ο ευσεβής Νίκος Bostrom. Μαθαίνουν την εγγλέζικη στο σκαντινάβικο σκούλι και σε πεθαίνουν στο I used to. Σαν κεράκι στην άμμο του Σατανά δεν είναι η υπερ-ευφυΐα του νυχτωμένου λεχρίτη; Πώς να την κοιμηθείς αυτή τη νύχτα. Τα πόδια σου να κλείσεις πώς μπορείς. Έχει ανθρωπιστικές χαρές απόψε ο Νίκος Bostrom και ξύπνησαν οι δολοφόνοι όπου γης. Τα ματωμένα αστεράκια νεκρικές πομπές έχουνε φτιάξει και εγώ παρέα έχω τον τάφο μου ανοιχτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάμε πλατεία;

    ΕΛΛΑΔΑ 2050

    ΚΑΒΑΦΗΣ,ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ,ΔΗΜΟΥΛΑ,ΒΑΡΒΕΡΗΣ

    -Δεν τελειώνουν ποτέ βρε παιδί μου.

    -Κάτι γριές και γέροι είν' μωρέ, ξεμωραμένοι

    -Πτώματα

    -Ναι πτώματα!

    -Τι πτώματα, ζόμπι!

    -Μιλούν και ζέχνει το στόμα τους

    -Όλο ασυναρτησίες

    -Ναι ασυναρτησίες - γεροπαλαβομάρες!


    -Βαριμέμαι.

    -Και εγώ βαριέμαι, το έγραψα στο F/b

    -Σου έκανα like

    -Έχω και διάβασμα γι' αύριο. ΔΗΜΟΥΛΑ

    -Ωχ, σου έγραψαν τα S.O.S στο φροντιστήριο;

    -Φυσικά! Χωρίς S.O.S βγαίνει;

    - Δεν βγαίνει. Ευτυχώς που υπάρχει και το φροντιστήριο!

    -Ευτυχώς!

    -Άντε να περάσω φιλολογία να τελειώνουμε

    -Αμήν και πότε

    -Αμήν

    -Ο πατέρας μου είπε πως μετά θα μ' ανοίξει δικό μου φροντιστήριο

    -Σίγουρη δουλειά

    -Σίγουρη

    -Ιδιωτικός τομέας παιδί μου

    -Εξάλλου το δημόσιο πέθανε

    -Ναι, ευτυχώς!

    -Ευτυχώς!





    -Ε, καιρός ήταν και εμείς να εκσυχρονιστούμε.

    -Καιρός ήταν

    -Καλά τους τά 'σουρε πάλι χθες ο Δήμου στο "ΜΠΛΕ"

    -Καλά δεν λες τίποτα.

    -Ακούς εκεί δημόσιο, στα φροντιστήρια είν το μέλλον!



    -Τι σου είναι η τεχνητή νοημοσύνη ε;

    -Ναι και να σκεφτείς ότι κάποτε ήταν αποστάτης

    -Τι είναι αποστάτης;

    -Κάτι σαν τον Γλέζο ας πούμε

    -Α, τον προδότη!



    -Πάμε πλατεία;

    -Πάμε !!!

    -"ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

    -.ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ"!

    -Αυτό είναι τέχνη!

    -Αυτό, δε λες τίποτα! Πάμε πλατεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Δημουλά είναι αληθινή ποιήτρια. Μην απαντάτε για Δημουλά, όταν σας ρωτούν. Μην δίνετε την ποίηση στους γραφειοκράτες - υπαλληλίσκους ή ψευτογλωσσικούς. Για το όνομα του Χριστούλη! Αποκριθείτε με την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

      Διαγραφή
  11. Η συζήτηση γίνεται πραγματικά ενδιαφέρουσα, γρήγορα μετεξελισσόμενη σε ανορθολογική θεολογία - πέραν κάθε ορίου κριτικής σκέψης. Μνημείο - αξιοθαύμαστου μεν - πλην όμως αφελούς ενθουσιασμού.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε επιστημονικοφανή συζήτηση διατυπώνεται μελλοντική πρόβλεψη με κανονικοποιημένη χρονική απόκλιση της τάξης του ~400% (2016 - 2025 - 2065) ...

    Ένα άρθρο με θέμα το πόσα "τζώνυ" κατέβασε ο Παντέλος της Καρδιάς μας προτού πέσει θύμα της δολοφονικής Γερμανικής Μερτσεντέ θα ήταν μια ταιριαστού ύφους και περιεχομένου συνέχεια, αναντίρρητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σημειώστε παρακαλώ ότι επειδή θεωρώ τις γνώσεις μου ανεπαρκείς για να εκφράσω θέσεις σε ένα τόσο δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, σκοπεύω να παίξω απλώς το ρόλο του τροχονόμου και να δημοσιεύω τα δικά σας σχόλια. Στην συγγραφή του ποστ αρκέστηκα σε γενικότητες και άφησα επίτηδες πολλά θέματα ανοιχτά. Αν έχω κάνει βασικά λάθη παρακαλώ όσους γνωρίζουν περισσότερα - όπως π. χ. ο Rigel - να με διορθώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πού θα οδηγήσει μια πιθανή επίτευξη τεχνητής αθανασίας; Τη στιγμή που ήδη η ανθρωπότητα θα πρέπει τις επόμενες δεκαετίες να βρει λύσεις στο επιτακτικό πρόβλημα της εκθετικής αύξησης του πληθυσμού, η οποία είναι δυσανάλογη προς τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους (που οι δυτικές κοινωνίες κατασπαταλούν) και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες; Και αν όλα τα κύτταρα ενός ανθρώπου σταδιακά θα αντικαθίστανται κατά πόσο θα παραμείνει ο ίδιος; Μήπως θα γίνουμε ζωντανές εκδοχές του ταριχευμένου Λένιν, η σωρός του οποίου έχει πλέον μόνο εξωτερική ομοιότητα με τον αποθανόντα; Ίσως θα έπρεπε να δίνουμε προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής, παρά στην τεχνητή της επιμήκυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με ενοχλει να βλεπω προσωπα υψηλης νοημοσυνης
    να διακατεχονται απο γελοιο παραλογο φοβο...

    Αλλη μια αποδειξη οτι ο υψηλος ΔΝ ,
    αν δεν συμβαδιζει με ηγετικα προσοντα ,
    κανει τον ευφυη ακαταλληλο για πολιτικη...

    Σαν τον Αηνσταην ,
    που ειχε πεσει στη πανουκλα του σοσιαλισμου...

    Η ΑΙ εχει ακομα μεγαλο δρομο να διανυσει.
    Το μηχανημα της ΙΒΜ καταφερε
    να κερδισει ανθρωπους σε διαγωνισμο γνωσεων ,
    αλλα εναι μεγαλο ,οσο 1... γκαρσονιερα
    & κοστισε 50-100εκατ ή παραπανω..

    Οσο για το θανατο,
    οσοι δεν προλαβουμε την αθανασια ,
    εχουμε τη λυση της κρυονικης καταψυξης...

    Θα ειμαστε.. πολυ cool..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος είναι ο λόγος που θεωρείς παράλογους τους φόβους αυτούς; Εγω διαβάζοντας τις σκέψεις κι εκτιμήσεις επιστημόνων του χώρου δεν αντιλήφθηκα καμια παράλογη φοβία - όλοι έδειχναν ανήσυχοι γι'αυτές τις εξελίξεις και τις θεωρούν σχεδον δεδομένες με τον ενα ή τον αλλο τρόπο. Οι διαφωνίες ειναι κυριως στον χρονο που θα πάρει και οι περισσότερες εκτιμήσεις είναι ανάμεσα στο 2025-2065 (από το βιβλίο του Bostrom τα στοιχεια αυτά).

      Διαγραφή
    2. ανάθεμα σε "κοπελιά"01 Απριλίου, 2016 13:49

      Δείκτης νοημοσύνης δεν υπάρχει. Σας γελάνε και δείξατε τα δόντια του γαϊδαρού σας. Δείκτης νεκροφάνειας υπάρχει. Αυτήν μετράτε. Με συντριβόμετρο την μετράτε. Αλαζονόμετρο και Παιδικόμετρο και Κοπελόμετρο. Φλόγες μεγάλες ψάλλουν: Ni, Pd, Pt.

      Διαγραφή
  15. Ο όρος ΑΙ είναι αρκετά γενικός. Κατά μία έννοια υπάρχει ήδη: η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι κάτι καινούργιο και εξελίσσεται ταχύτατα. Η μηχανή "σκέφτεται" και παίρνει αποφάσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δρόμου που βλέπει μπροστά της.

    Αν όμως μιλάμε για μία μηχανή που σκέφτεται όπως περίπου κι ένας άνθρωπος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σίγουρα απέχουμε πολλές δεκαετίες ακόμα από αυτά που βλέπουμε στον κινηματογράφο (π.χ. στο καταπληκτικό Ex Machina ή στην εξαιρετική σκανδιναβική σειρά Real Humans).

    Υπάρχουν πόλλά προβλήματα να λυθούν ακόμη. Για παράδειγμα, βασικό πρόβλημα στην επεξεργασία του λόγου είναι η ανικανότητα των μηχανών να συλλάβουν το "context", δηλαδή να κατανοήσουν το πλαίσιο στο οποίο κάτι λέγεται. (π.χ. κατά τη διάρκεια μιας συνομιλία οι άνθρωποι βγάζουν συμπεράσματα από τις εκφράσεις το συνομιλητή, τη χροιά της φωνής, την ένταση κλπ. Αυτά είναι ακόμη αδύνατα για μια μηχανή).

    Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της επεξεργαστικής ισχύος και οι εξυπνότεροι αλγόριθμοι σταδιακά μας οδηγούν προς τα εκεί. Παρόλα αυτά, η αίσθησή μου είναι ότι θα μεσολαβήσουν πάρα πολλές δεκαετίες ακόμη, ώσπου να μην είμαστε σε θέση να καταλάβουμε αν το άρθρο αυτό το έγραψε στην πραγματικότητα ο αγαπητός οικοδεσπότης ή μία μηχανή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς...πολλοί εκφράζουν επιφύλαξη για το που ακριβώς πρέπει να χαραχθεί το οριο της AGI. Υπάρχει και η πιθανότητα μια αυτόνομη ΑΙ να μην σκέφτεται σαν άνθρωπος - αλλά με εντελώς διαφορετικό, εντελώς ακατανόητο για εμας τρόπο.

      Διαγραφή
    2. Rigel εσύ μιλάς για τεχνολογία; Εσύ που προκαλείς αμφιβολία (π.χ. στη Lia) και σπέρνεις φόβο; Εσύ σπέρνεις και διαχειρίζσαι φόβους. Τι τεχνολογία μου εξηγείς; Κενό.

      Διαγραφή
  16. Στο επίπεδο που θέτει το ποστ τη βάση της συζήτησης αδυνατώ να καταθέσω άποψη!
    Να καταθέσω μόνο κάποιες σκέψεις που με απασχολούν ιδιαίτερα και έντονα τον τελευταίο καιρό , μπορώ.
    Ποιοι άνθρωποι θα είναι στις ομάδες που θα επιτύχει το επόμενο άλμα και κυρίως με ποιο σκοπό.
    Μετά ίσως και να ναι ανεξέλεγκτη η ταχεία εξέλιξη του πράγματος….
    Γιατί τα σκεφτόμουνα ;
    Σκεφτόμουνα τα καθημερινά πράγματα του καθενός μας και κείνες τις τόσο δικές του δυσκολίες. Σκεφτόμουνα τις ασθένειες.
    Κάποιες λύσεις σε κάποιες απ΄αυτές συζητιούνται πολύ καιρό και δίνονται μικρά βήματα κάθε τόσο στη δημοσιότητα.
    Θα γίνουν τα μεγάλα βήματα που θα λύσουν το πρόβλημα ή αυτό θα εξαρτηθεί από βασικά για την οικονομική πλευρά των θεμάτων αυτών ;(έχω μπουχτίσει με τη λέξη αγορά !)
    Π.χ. σήμερα το μηχάνημα της ασθένειας στοιχίζει τόσο , τα αναλώσιμα τόσο , οι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις τόσο …. Σύνολο Α.
    Η νέα τεχνολογία που ετοιμάζεται θα κοστίζει το μηχάνημα τόσο , τα αναλώσιμα τόσο κλπ. Σύνολο Β.
    Τρυπώνει στο μυαλό η σκέψη....
    Μήπως η νέα τεχνολογία θα δοθεί στον άνθρωπο όταν Β>Α;
    Επανέρχομαι ...
    Εξαρτώνται πολλά από το σκοπό που αρχικά θα έχουν οι άνθρωποι που θα είναι στις ομάδες που θα κάνουν το άλμα .
    Το μετά έτσι κι αλλιώς μάλλον είναι μη προβλεψιμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί θα βρουν το πρόβλημα και θα το λύσουν; Ποιος; Αυτοί είναι παλαβιάρηδες, αδιάβαστοι, αμόρφωτοι, προπαγανδιστές και έμποροι της εξαθλίωσης και του θανάτου. Επειδή δεν έχουν ενδιαφέροντα στη ζωή διαβάζει ο ένας τις ανοησίες που ο άλλος γράφει, τρώνε σαν γουρούνια, αφοδεύουν ανηδονικά, περιφέρονται στη ζωή σαν μαύρες κατάρες. Πώς ο Βαρουφάκης μάς είπε ότι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος είναι ένας ποιητής που γράφει και απολαμβάνει ένα ποίημα; Όλοι αυτοί ξέρουν τον δρόμο για την επιβολή της δυστυχίας και της απώλειας των μελών με οικονομικά μέσα. Οραματίζονται το ποίημα σαν εισβολή των ακρίδων. Όλοι τους είναι βασικά οικονομολόγοι της συμφοράς -όταν δεν δολοφονούν λαούς ολάκερους. Ποια τενχολογία; Αγράμματοι είναι. Καμία μας δεν κάνει την παραχώρηση να τους λάβει σοβαρά σαν εκείνο που οι ίδιοι νομίζουν πώς είναι οι ίδιοι. Με νεορμπογιές βέβαια αυγά δεν βάφονται. Η μαμά μου, μου αγόρασε κάτι τέμπερες! Να τρώει ο Πικάσος και στον Giottto να μη δίνει.

      Διαγραφή
    2. Τι πτου κακά. Όσο διαφορικό λογισμό ήξερε ο Παπαντρέας -που μας τον παρουσίασαν για μαθηματικό (ενώ ήταν στην πραγματικότητα τούβλο υπερμπατικό της αέναης εξουσίας)- άλλο τόσο διαφορικό λογισμό -και λίγο περισσότερο- ξέρει και ο Βαρουφάκης (που δεν υπάλληλος της γκόμενας του Σόρος, που είναι πρώην του Βουτσά, καλά συνταξιοδοτημένη). Ποιος συντηρεί τον Σόρος, Solid; Ο Βουτσάς! Με το θέατρο. Και πες ότι με βρίσκουν χαζή και με φονεύουν. Κάθε μέρα θα με φονεύουν; Αδύνατο. Άρα, κάποτε και θα βρεθώ στον εαυτό μου και θα είμαι καλά. Αν αμύνομαι συνεχώς θα τρελαθώ. Τώρα, επειδή ο Λύκος της Στέππας θα έρθει, αντιγράφω μία αγγλικούρα. Ό,τι και αν μου πατήσει για γραφή, εγώ θα του πω: "If we attach volocity vectors to the molecules and transpose them to single origin, the number of velocity vectors edding in the element du, dυ, dw gives us the number of molecules with velocities between u and u + du, w and w + dw.". Και θα τον κάνω στην απομάκρυνση του εκ της φλόγας να σέρνει το ποντικάκι του πάνω στο χωματάκι και να μην μπορεί να το φάει από τον τρόμο του!

      Διαγραφή
    3. Τώρα αυτό το κείμενο τι νόημα ειχε;Το δημοσίευσα ως δείγμα του τι ΔΕΝ θα περνάει από εδώ και πέρα.

      Διαγραφή
    4. Φίλτατε Σαλτάρω..
      Το "φτού κακα" αφορούσε τον Πικάσο,να μήν φάει τα τέμπερες..
      Όσον αφορά το The theory and practice of absolute measurements in electricity and magnetism ,δέν αφορά εμένα...Εμείς εδώ, δουλεύουμε με λάμπες πετρελαίου

      Νάσαι καλά

      Όνου Κάνεφ

      Διαγραφή
    5. Γιατί, έχουν νόημα όλα τα άλλα κείμενα που περνάνε; Ένα σωρό σχόλια με ασυναρτησίες δημοσιεύονται σε κάθε ανάρτηση, παραλλαγές του παραπάνω. Όσο εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αν αναπτύξει πάντως η ανθρωπότητα, ποτέ δεν θα φτάσει και δεν κατανοήσει τα σχόλια του 'Σαλτάρω'.

      Διαγραφή
    6. Για να περάσει ένα σχόλιο πρέπει είτε να είναι σχετικό με το θέμα, είτε να είναι εξαιρετικό σε κάποιο τομέα: χιούμορ, ποίηση, κλπ. Οπότε δημοσιεύεται κατ' εξαίρεση. Κριτής:δυστυχώς μόνον εγώ.

      Διαγραφή
  17. Νομίζω ότι δεν είμαστε θεοί για να φτιάξουμε κάτι πιό περίπλοκο από μας. Και αν κάτι μας απειλήσει στο μακρινό μέλλον θα είναι κατά την γνώμη μου τα ...androids. Αυτόνομες μηχανές με βιολογικούς ιστούς! Ίσως αναπτύξουν και συναισθήματα, όπως στο Blade Runner του Ridley Scott. Την ΑΙ την εξουδετερώνεις βγάζοντας το κομπιούτερ ... απ` την μπρίζα! Βέβαια, δεν ξέρω αν τα πράγματα είναι τόσο απλοϊκά, όπως είναι στο μυαλό μου. Π.χ. άν το να διακόψουμε το ρεύμα, σημάνει ταυτόχρονα και μιά παγκόσμια οικονομική καταστροφή. Όπως και νά `χει, ζούμε ιστορικές στιγμές
    της ανθρώπινης ιστορίας και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις συνέπειες.

    Sum1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ, ναι μάλλον δεν θα είναι τόσο απλά τα πράγματα... :)

      Διαγραφή
  18. Από το in.gr ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΟ!

    in.gr: Το περιστατικό είναι πιθανότατα πρωτοφανές στα χρονικά της τραπεζικής και της επιστήμης υπολογιστών: σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που είχε αναλάβει να...
    Το πλήρες άρθρο: http://www.in.gr/IngrNewsiPhoneFeed/ShowArticleAndroid/?aid=1500068803&live=1

    --
    Στάλθηκε από την εφαρμογή του in.gr για Android

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανέκαθεν η ρημαγμένη νόηση μου αποζημίωση μου - και στα φυσιολογικά κέρδη και στις απροσδόκητες ζημίες του τραπεζίτη.

      Διαγραφή
  19. Στο παραπάνω σχόλιο ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε τράπεζα έκλεβε τους πελάτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μόλις ετοιμαζόμουν να το αναρτήσω αλλά βλέπω ότι ο κ. Δήμου επέδειξε πιο γρήγορα αντανακλαστικά. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Nikos Dimou
      2016-04-01 15:56:21+00:00

      > Το περιστατικό είναι πιθανότατα πρωτοφανές στα χρονικά της τραπεζικής και της επιστήμης υπολογιστών

      @Nikos Dimou
      2016-04-01 15:58:54+00:00

      > Στο παραπάνω σχόλιο ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε τράπεζα έκλεβε τους πελάτες!

      @Anonymous
      2016-04-01 16:07:46+00:00

      > Μόλις ετοιμαζόμουν να το αναρτήσω αλλά βλέπω ότι ο κ. Δήμου επέδειξε πιο γρήγορα αντανακλαστικά. :-)

      Πρωταπριλιά…

      Διαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κορίτσι ξενυχτάει με δύο μυστικό01 Απριλίου, 2016 23:06

      Δύσκολη περίσταση. Οδηγεί μάλλον στις ιδιότητες του ορίου στο άπειρο. Συμφωνώ ότι η νοημοσύνη που μαίνεται είναι η απολύτως τεχνητή. Ένας λαβύρινθος. Αλλά είναι μόνον ο λαβύρινθος της εκμεταλλευτικιάς προπαγκάνδος. Επιμένω να ζω απλώς για να απλοποιώ τις εύκολες υποτροπές. Κι ας δυσκολεύομαι. Ο άμεσης πρόσβασης λαβύρινθος δεν θα πάρει σάρκα και οστά. Ούτε με σφαίρες. Και ενώ το κορίτσι μπορεί εύκολα πολύ να λύνει και να υπολογίζει τα όρια και για να λύνει και τα λυμένα ερωτικά...πολύ δύσκολα δεν θα τρομάξει αν συντύχει καινούργια όψη-διαπίστωση-μάθημα-διδαχή που επιβεβαιώνει την αλήθεια περί της μαινόμενης. Και έτσι βγαίνει με την Υπατία, καπνίζει, τα πίνει.

      Διαγραφή
    2. Σγκλονιστικό κείμενο kapa skeptikos ! Ανατριχιαστικό!
      Ομως αυτό θα είναι η πραγματικότητα για όσους θα ζούν μετά 40 -50 χρόνια . Και αυτήν η πραγματικότητα δεν θα τους φαίνεται τότε καθόλου ανατριχιαστική.

      Διαγραφή
    3. Όχι που δεν ξέρω πως ταιριάζει εκείνο που λέει: δια σημάδιν έχω λιόντα στην ωχράν όπου νιον άστρον. Πάντως η εντύπωση από ένα κείμενο δεν εκλύει και δεν κατευθύνει άλλους υπαινιγμούς. Εγώ διάβασα λέξεις και μόνο για τις συνδεμένες λέξεις εξέφρασα αυθαίρετα ένα ροκ ελληνικό. Και όποτε μπορείς έρχομαι και με δέρνεις. Να με δείρεις, ναι. Και με το δίκιο σου. Αλλά όχι να απαιτήσεις να σταθώ σούζα μπροστά και στον σοφό Σεφέρη. Εκεί θα αυτοκτονήσω.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  22. Δημιουργήσαμε την νανοτεχνολογία και για να επιδιορθώνουμε τις βλάβες στον οργανισμό μας. Σε εμένα δεν φαίνεται παράξενο κανένα αληθινά λαμπρό επίτευγμα. Ούτε το χαρίζω σε καμία ομιλούσα, επιστημονική ή άλλη κεφαλή της τηλεόρασης.
    Αλλά δεν θέλω να αναγκάζομαι στην σκέψη που θα με ενημερώνει ανά 2s ότι θα έχω υποχρέωση παντοτινή σε ιδιώτες (που θα αναλάβουν την δραστηριότητα και θα την πουλούν πανάκριβα) ή σε υπάλληλο της εταιρείας φιλόσοφο ή ψυχολόγο ή επικοινωνιολόγο ή πολιτικό (που θα διαχειρίζεται την οικονομική δυστυχία μου και θα με πείθει πόσο καλό είναι το κακό που μου προκαλεί). Γι' αυτό ελπίζω να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Nikos Dimou
    2016-04-01T08:19:00+03:00

    > η τεχνολογία πια αυτό-εξελίσσεται. Όταν οι υπολογιστές φτάσουν στο ανθρώπινο επίπεδο, μόνοι τους θα κατακτήσουν το υψηλότερο σκαλοπάτι.

    > Όταν φτάσουμε στην Υπερ-νοημοσύνη, τα πάντα θα είναι δυνατά. Από την ολοσχερή κατάργηση κάθε εργασίας – μέχρι και την ίδια την αθανασία. 

    Προσπαθώ να καταλάβω αν η σημερινή ανάρτηση είναι πρωταπριλιάτικη ή σοβαρή. Δε θέλω το εμβριθές μου σχόλιο τελικά να καταρρίψει μια φάρσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Steppenwolf, ποιος είναι ο λόγος που σου φαίνεται τόσο εξωφρενική ή ανεδαφική η συζήτηση με ρεαλιστικούς όρους για την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να φθάνεις να αμφιβάλλεις για το αν είναι σοβαρή η ανάρτηση;

      Διαγραφή
    2. Λύκε η ανάρτηση συνεχίζεται και σήμερα και αύριο (είμαι εκτός Αθηνών). Όταν την έγραφα δεν θυμόμουν την Πρωταπριλιά - την θυμήθηκα με την φάρσα του in.gr. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό κι αυτά που τώρα φαίνονται υπερβολικά θα γίνουν κάποτε καθημερινότητα, όπως τα έξυπνα κινητά.

      Διαγραφή
    3. Είναι αξιοθαύμαστο που έχουν όρεξη για πρωταπριλιάτικα αστεία στο in.gr, με τα οικονομικά και δικαστικά προβλήματα που ταλανίζουν τον όμιλο Δ.Ο.Λ.

      Διαγραφή
    4. Το γεγονός ότι έγινε αμέσως σαφές πως ήταν πρωταπριλιάτικη φάρσα δείχνει πως ο κόσμος πιστεύει στην αξιοπιστία των ψηφιακών εφαρμογών και απέρριψε την εκδοχή του λάθους.

      Διαγραφή
    5. Η Τ/Ν τι επαναστατικό να έφερνε και να φέρει και τι να αποδώσει κρατούμενη στα χέρια των αθεϊκών ιμπεριαλιστών. Επανάσταση είναι η παύση και κατάργηση του πολέμου. Τα άλλα απλώς καταθλίψεις. Το ωραίο: κάνουν και διαχωρισμό ψύχωση-νεύρωση-κατάθλιψη. Γιατί διακρίνουν έτσι, επιπόλαια; Τα συγγράμματα της ψυχιατρικής τα γράφουν οι μυστικές υπηρεσίες.

      Διαγραφή
    6. Πιο πολύ φοβάμαι τους φανατικούς πιστούς από τους άθεους ιμπεριαλιστές.

      Διαγραφή
    7. Ίδια γεύση είναι όλοι αυτοί μαζύ.

      Διαγραφή
    8. Νομίζω ότι η φάρσα δεν ήγειρε θέμα αξιοπιστίας της εφαρμογής αλλά υστερόβουλης πρωτοβουλίας, ως παρενέργεια της υψηλής τεχνητής νοημοσύνης της. Η επιλογή του θέματος της φάρσας είχε εντυπωσιακό συγχρονισμό με τη συζήτησή μας.

      Διαγραφή
    9. @Rigel
      2016-04-02 06:09:14+00:00

      > Steppenwolf, ποιος είναι ο λόγος που σου φαίνεται τόσο εξωφρενική ή ανεδαφική η συζήτηση με ρεαλιστικούς όρους για την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να φθάνεις να αμφιβάλλεις για το αν είναι σοβαρή η ανάρτηση;

      Δεν είναι το θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη» αυτό καθεαυτό που μου δημιούργησε αμφιβολίες, αλλά αποφάνσεις όπως «ότι η τεχνολογία πια αυτό-εξελίσσεται. Όταν οι υπολογιστές φτάσουν στο ανθρώπινο επίπεδο, μόνοι τους θα κατακτήσουν το υψηλότερο σκαλοπάτι» ή «όλοι οι «προφήτες» βλέπουν αυτή την εξέλιξη να έρχεται σε 20-50 χρόνια. Αλλά το περίεργο είναι πως σχεδόν όλοι είναι βέβαιοι ότι θα έρθει», που θεωρούν σίγουρο ότι η Τεχνητή Υπερνοημοσύνη είναι απλώς θέμα χρόνου.

      Διαγραφή
    10. @Με λένε Αρτέμη
      2016-04-01 07:25:08+00:00

      > Για όσους πιστεύουν ότι «τα κομπιούτερ δε γράφουν ποιήματα», ας ρίξουν μια μικρή ματιά στο περίφημο
      Dimoula Generator (Beta Edition)


      Μετά ας ρίξουν και μια ματιά και σε κανένα πραγματικό ποίημα της Δημουλά για να δουν τη διαφορά.

      Διαγραφή
  24. Τα παρακάτω μπορεί να είναι λίγο άσχετα με το θέμα, αλλά επειδή έχω αϋπνίες και κυρίως επειδή το μπλοκ αυτό το νιώθω κάτι σαν άτυπο ιντερνετικό "γκρούπ θέραπυ" -μια και από ότι έχω καταλάβει και γιατρούς έχουμε εδώ και ψυχολόγους--όσο για "τρελούς"… άλλο τίποτα(!)- μπήκα στον πειρασμό να γράψω.

    Πρόσφατα κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο, που ζει στο εξωτερικό διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο.
    Καρκίνος είπαν -χρειαζόταν άμεση επέμβαση.
    Ο όγκος ήταν μεγάλος αλλά η επέμβαση πήγε καλά, έτσι τουλάχιστον είπαν οι γιατροί.
    Μάλιστα τις πρώτες δύο μέρες φάνηκε να συνέρχεται γρήγορα:
    -Πως σε λένε ρωτάει ο γιατρός;
    -Τάδε.
    -Πόσο χρονών είσαι;
    -Τόσο.
    Ακριβείς και σωστές απαντήσεις.
    Μόνο στο τέλος τα χάλασε λίγο…
    -Ήρθαν πριν και με είδαν τα παιδιά είπε (εννοώντας εμάς) έλα όμως που τα "παιδια" ήταν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και είχαν να πάνε από το περασμένο καλοκαίρι!
    Θα συνέλθει είπαμε… θέλει χρόνο.
    Από τότε πέρασε από διάφορες φάσεις, συνεχίζοντας να μιλά πότε λογικά και πότε παράλογα.
    Όλες αυτές τις μέρες από τότε που έκανε ένα απότομο "σάλτο μοντάλε" από το κρεβάτι (που την βρήκε την δύναμη μεγάλη γυναίκα;) την έχουν δεμένη χειροπόδαρα, ενώ για κάποιο περίεργο λόγο ο γιατρός δεν την αφήνει να σηκωθεί έστω για λίγο.
    Σήμερα δε μιλούσε, μοναχά κοιτούσε τον τοίχο.
    Μακάρι να υπήρχε τεχνική υπερ-νοημοσύνη να τις βάζαμε τσιπάκια αντί για μυαλό και καλώδια αντί για νευρώνες, αλλά δυστυχώς…

    Άντε τώρα, θα γράψετε καμία κουβέντα της παρηγοριάς ή μόνο να με διαβάζετε θέλετε;

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω στην δύναμη του ανθρώπινου οργανισμού και στην αυτοίαση, χρειάζεται χρόνος και υπομονή.
      Όσο για την τεχνική νοημοσύνη δεν γνωρίζω άν είναι κοντά ή μακρυά, αλλά πιστεύω ότι βρίσκεταί στον δρόμο.
      Καλή δύναμη.

      Με αγάπη

      Π.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε D, περναω παρομοια κατασταση με την μητερα μου - οχι απο ογκο αλλα απο κατεστραμενους νευρωνες στον εγκεφαλο λογω Parkinson. Αλλες φορες εχει καταπληκτικη διαυγεια και αλλες μπερδευει το παρον με το παρελθον.
      Παρ'ολη την στενοχωρια που εχει κανεις οταν βλεπει εναν δικο του ανθρωπο να 'τα χανει', ειναι να θαυμαζει κανεις την ικανοτητα του εγκεφαλου να προσαρμοζεται σε μια καινουρια κατασταση. Γι'αυτο εμενα προσωπικα με εντυπωσιαζει το γεγονος οτι τοσες δυνατοτητες του μυαλου μας, παραμενουν αγνωστες.

      Για την Τεχνητη Νοημοσυνη, ενω ειναι τοσο ενδιαφερον θεμα, καπως κουραστηκα να παρακολουθησω ολα τα σχολια.
      Βεβαια τρομαζει το γεγονος να εξελιχθει ανεξελεγκτα και να ξεπερασει την ανθρωπινη ευφυια. Απο την αλλη μερια και για την κλωνοποιηση ειχαμε και εχουμε τις ενστασεις μας, αλλα δεν νομιζω οτι χρησιμοποιηθηκε πολυ στραβα εως τωρα.

      Και μια σκεψη που ελπιζω να μην την παρετε στραβα: Και εαν το ανθρωπινο ειδος ξεπερασε την ευφυια του δημιουργου του και τωρα δρουμε ανεξελεγκτα;

      Διαγραφή
    3. D,
      τί παρηγοριά για "το θέμα"[ίσον: τον άνθρωπο που χάνεται;
      Καμια φορα -όχι πολυ παλιά- με παρηγορούσε ο καλός μου ο Νικος Καρούζος:

      "Εκει στου δρόμου την τέλεψη
      πάλι μια γέννα μας προσμένει"

      Τώρα όχι τόσο πια...

      Ας είναι ειρηνικά τα τέλη του ανθρώπου σας. Χωρίς πόνο και αγωνία.
      [η ιατρική και δη η Νευρολογία είναι γεμάτη από ήττες κυρίως... Οι Νευρολόγοι αγνοούν/παραβλέπουν προς το παρον την Τεχνητή νοημοσύνη και θα συνεχίσουν να το κάνουν μεχρι η συγκεκριμένη επανάσταση να τους ξεπεράσει και αυτους και την επιστήμη τους...]

      Διαγραφή
    4. @ Π., Ντιτα, Νώντας Τσίγκας

      Ευχαριστώ

      D.

      Διαγραφή
  25. Δεν ειμαι της ηλεκτρονικης και δεν τα εχω καλα και με οσους ειναι για να πω την αμαρτια μου. Ειναι εμφανες οτι εμεις (οι μηχανολογοι) ειχαμε τα πρωτεια τον 19ο αιωνα-αντε βαρια βαρια μεχρι το 45' οπου ξεκινησε η εποχη των τζετ.
    Και βεβαια λογω εκεινης την τεχνολογικης εκρηξης εγιναν αναγκαιοι οι Η/Υ καθως το ανθρωπινο σωμα δεν αντεχει τα εκατομμυρια υπολογισμων το λεπτο που απαιτει ο σχεδιασμος ενος αεροπλανου, πυραυλου κτλ. Και τελικα μας εφαγαν. Μεγαλυτερο μισθο, μεγαλυτερη φημη, εως φτασαμε οταν περασα στο πολυτεχνειο να ρωτουν οι γειτονες "αν εχασα το μυαλο μου" που δεν επελεξα την προφανη σχολη του μελλοντος.
    Λετε λοιπον κυριε Δήμου να συμβει το ιδιο με την ανθρωποτητα συνολικα? Ο μαθητης να γινει δασκαλος και ο υπηρετης, αφεντικο? Πολυ δυσκολο να απαντησω αλλα σας βεβαιω οτι δεν θα ειναι σε 50-100 χρονια.
    Διοτι οι πολιτικοι μας εχουν ορισει ηδη προ καιρου πως να περιορισουν αυτο το ενδεχομενο με νομους και διαταγματα. Αν καποιος προσπαθησει θα ειναι εξτρεμιστης και θα τα καταφερει προσωρινα...1-2 μηνες μεχρι ολοι οι αλλοι "σοφοι" των ισχυρων κρατων να βρουν τον αντι-υπερυπολογιστη που θα καταστρεψει το "τερας".
    Απο κει και περα στους επομενους αιωνες αυτο θα κριθει απο το ποσο καλα μπορουν να αυτοτροφοδοτουνται με ενεργεια αυτες οι ανεξαρτητες μηχανες και το ποσο απροστατευτες ειναι σε απλες καθημερινες λυσεις οπως η χρηση ενος μαγνητη π.χ. που θα χαλουσε ενδεχομενα καποιο σημα...Αρα η πυρηνικη και οι ΑΠΕ μπορει να ειναι το προβλημα! Ομως η "τελικη νικη" των μηχανων δεν θα ειναι ευκολη. Γιατι δε θα αντιμετωπιζουν εσας και εμενα αλλα βιονικους ανθρωπους πιο εξυπνους, δυνατους, υγειεις με συνθετικα μελη και εξαρτηματα.
    Και παλι ολα αυτα ειναι μια υποθεση. Αν φτασω τα χρονια σας σας υποσχομαι να σας πω τι εγινε τελικα κατα την δευτερη μας ανταμωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βλέπω πως πολλοί σχολιαστές (τουλάχιστον οι μισοί με μια πρόχειρη εκτίμηση - δεν συμπεριλαμβάνω ακατανόητους σουρεαλιστές στιχουργούς) βλέπουν ως πολύ μακρινό, ακόμη και φαντασιακό, το σενάριο της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Να σημειώσω ορισμένα πράγματα τα οποία κατανοεί (συνειδητοποιεί καλύτερα...) κανείς μόνο όταν ασχοληθεί επισταμένα με το αντικείμενο.

    1) Η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα από τη δεκαετία του 50-60 που έγιναν τα πρώτα (θεωρητικά εν πολλοίς τότε) βήματα στο χώρο της AI, ΔΕΝ σημαίνει κάτι όσον αφορά το τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Η AGI είναι κάτι που μία φορά θα δημιουργηθεί και στη συνέχεια - για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της επιστήμης - θα επιταχυνθούν δραματικά οι εξελίξεις. Κι αυτό διότι το ίδιο το σύστημα, η ΤΝ θα αυτοβελτιώνεται, θα σχεδιάζει την επόμενη γενιά κι εκείνη με τη σειρά της - ακόμη πιο αποτελεσματικά - την μεθεπόμενη, κοκ. Πρόκειται για εκθετική βελτίωση. Μία φορά θα γίνει το βήμα και η ASI είναι μήνες, ημέρες, ίσως και ώρες απόστασης από το αρχικό βήμα.

    2) Θα συνιστούσα να διαβάσετε το blog post που παραθέτει ο ΝΔ στην αρχική δημοσίευση. Δεν είναι σύντομο και είναι στα αγγλικά, ωστόσο θα καταλάβετε πολλά πράγματα που σήμερα τα θεωρείτε ίσως εξωφρενικά - ή το πιθανότερο - δεν τα έχετε σκεφθεί καθόλου. Λογικό όμως καθώς αν δεν εντρυφήσεις έστω και λίγο σε ένα αντικείμενο, δεν μπορείς να εξάγεις εμπεριστατωμένα συμπεράσματα.

    3) Το θέμα της AI είναι μακροσκοπικά πολύ σημαντικότερο από τα καθημερινά ζητήματα στα οποία είμαστε βυθισμένοι. Αυτή είναι μια συνειδητοποίηση που την κάνεις μόνο όταν έχεις καταπιαστεί με το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνουμε τώρα. Για να καταλάβουμε πρέπει να μας πεις επιστήμη. Επιστήμη δεν δίδεις. Μόνο διαγράμματα, when it comes to history, i hope you enjoyed, trajectory, ταινίες. Και μετρήσεις καλώς ορισμένης και μετρήσιμης ανθρώπινης προόδου. Πού είναι γραμμένο ότι θα λάβεις χωρίς να δαπανήσεις ενέργεια; Τα διαγράμματα κρύβουν εξισώσεις. Ποια είναι η συνάρτηση intelligence ως προς time;

      Διαγραφή
  27. Αγαπητέ Rigel νομίζω πως το θέμα τρομάζει και γι αυτό απωθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτό...

      Διαγραφή
    2. Το θέμα τρομάζει αλλά δεν απωθεί. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά δύσκολα διαχειρήσιμο λόγω έλλειψης σχετικής γνώσης.

      Π.

      Διαγραφή
    3. Ισως το θεμα μπηκε απο την αρχη σε λαθος βαση. Σε πολλους δινει την εντυπωση οτι πρεπει να απαντησουν τι πιστευουν οτι θα συμβει. Και επι της ουσιας μονο καποιο προγραμματιστες και ηλεκτρολογοι μπορουν και μαλιστα μιας συγκεκριμενης ειδικοτητας. Εμας ρωτηστε μας πως θα νιωσουμε αφοτου γινει οτι γινει! Για τους ελληνες δε θα υπαρχει προβλημα βεβαια διοτι στο δημοσιο ολα ειναι χειροκινητα... Ποια μηχανη να ελεγξει τι? (προφανως αστειευομαι στο τελευταιο)

      Διαγραφή
    4. Το θέμα συνδυάζει όλες τις πειραματικές επιστήμες. Είναι ένα συνδυαστικό πρόβλημα εργαστηρίου. Απαιτεί δε εγώ -ένας απελπισμένος άνθρωπος- να είμαι ο πειραματιστής. Μα αν το θέμα συνδυάζει όλες τις επιστήμες όχι λιγότερο γι' αυτό αλίμονο δεν λείπουν και οι τέχνες. Ποιος ευρωπαίος εταίρος θα ζωγραφίσει καρδούλες και λουλουδάκια πάνω στο μπράτσο του καινούργιου ανδράποδου; Ποια ευρωπαία εταίρα καλλιγραφικότατα θα γράψει τα λόγια της αγάπης επί του στήθους του ανδραπόδου; Ποιος πορτοφολάς τη νύχτα των μεγάλων μαρμαρυγών θα το ληστέψει; Ποιος μπόγιας θα το μαζέψει να το ξεχαρβαλώσει να πουλήσει τα χειλάκια του για φιλιά σιδερένια στο γιουσουρούμ; Αν δούμε στο μπλογκ ενός οποιουδήποτε Ραμσή, θα διαπιστώσουμε το ξεχειλωμένο ενδιαφέρον των αρχαίων Αιγυπτίων πριγκίπων για την τεχνολογία της εποχής τους και τα μελλοντικά κατορθώματα της επιστήμης και όλα τα πιθανά αναστενάγματα της ταριχευτικής τέχνης. Δεν θα μεταφέρω εδώ ένα σχόλιο αγωνιώδες της άμωμης βαλιντέ του Ραμσή. Ανεφέρετο στα δερμάτινα φουλάρια - όσα περιπλεγμένα από ιστούς αράχνης και προίκες απόρων αιγυπτίων κορασίδων. Στο μπλογκ του Ραμσή πολλοί Αιγύπτιοι γιατροί έγραψαν στα θέματα της ειδικότητας τους. Ο Ραμσής ζει σε όλους τους καιρούς σε όλους τους τόπους το κάθε σπίτι σπίτι του δικό. Ζει ο Ραμσής ζει με τους συγκυβερνήτες που βιδώνουν ένα ανδράποδο ευρωπαϊκό.

      Διαγραφή
    5. Υπάρχουν φλέγοντα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα να επιλυθούν, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το θέμα έχει ενδιαφέρον αλλά δεν παύει να είναι θεωρητική συζήτηση επί χάρτου (με κάποιες δόσεις κινηματογραφικής υπερβολής). Ούτως ή άλλως ο καθένας μπορεί να ελεύθερα να επιλέξει το βαθμό τεχνολογικής διείσδυσης που επιθυμεί στην καθημερινότητά του και αναλόγως να αγκαλιάσει, να απορρίψει ή να αδιαφορήσει απέναντι στην AI, AGI ή οτιδήποτε άλλο.

      Διαγραφή
  28. Το θέμα όχι απλώς τρομάζει.Τρομοκρατεί. Ο Rigel, που έχει ασχοληθεί, είναι σαφής και σοβαρός, συνεπώς πείθει.
    Γνωρίζουμε ότι δύο κατευθύνσεις υπάρχουν για τις ανθρώπινες δραστηριότητες: το Καλό και το Κακό. Και ό,τι συλλάβει ο ανθρώπινος νους αξιοποιείται, συνήθως, και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αν η πυρηνική φυσική (που τόσα προσέφερε στην ιατρική) έδωσε (απλώς!) την πυρηνική βόμβα, σκέφτομαι τι εφιαλτικά σενάρια μπορεί να τροφοδοτήσει η ΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ψέμα: "A computer is able to understand the world around it as well as a human four-year-old". Ένας υπολογιστής δεν μπορεί να καταλάβει. Ο λόγος είναι ότι ένας υπολογιστής δεν ζει. Ένας υπολογιστής μπορεί να προγραμματιστεί για τον σκοπό μίας εργασίας. Μπορώ να φτιάξω ένα αυτόματο και να με επιβαρύνει και να μου παραμιλάει λόγια τρυφερά σαν ένας μεθυσμένος μπαλαρινούλης της ακοής μου - ναι. Αλλά η ζωή -ό,τι φυσικά και φυσιολογικά συντελείται- στα αυτόματα δεν χαρίζεται και δεν εμπνέεται. Η μηχανή του οργανισμού μου αποτελεί την κορύφωση της φυσικής ποιότητας. Ηλιθιότητες σαν αυτή: "It’s most intuitive for us to think linearly, when we should be thinking exponentially". Να σκεφτώ εκθετικώς; Οι δάσκαλοι αυτά μας έλεγαν στο σχολείο για να περνάει η ώρα τους και να παραμένουμε σταθερές στην αγραμματοσύνη. Η γνώση πάει μπροστά! Εμείς; Εκεί! Στην αγραμματοσύνη. Και γιατί να μην σκεφτώ λογαριθμικά; Και οι δύο συναρτήσεις γνησίως αύξουσες δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νομίζω ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα επιχειρήματα όσων αρνούνται την υπόθεση ότι η AI θα "φθάσει" την ανθρώπινη νοημοσύνη.
    Προσωπικά έχω έρθει σε επαφή με το σκεπτικό των Roger Penrose και John Searle.
    Τα βιβλία του Penrose έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά (Ο Νέος Αυτοκράτορας και Σκιές του Νου).
    Βιβλία του John Searle έχουν επίσης μεταφραστεί αλλά θα συνιστούσα τις διαλέξεις του στο Berkeley (https://www.youtube.com/playlist?list=PL553DCA4DB88B0408).
    Ο Searle είναι και ένας πολύς καλός δάσκαλος. Οι διαλέξεις του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
    Και οι δύο με διαφορετικές αφετηρίες υποστηρίζουν στο ότι οι υπολογιστές δεν μπορούν να "φθάσουν" την ανθρώπινη νοημοσύνη ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τεχνολογίας.
    Επειδή έχω ασχοληθεί με AI στο παρελθόν, βρίσκω τα επιχειρήματά τους πειστικά.
    Όσον αφορά την ταινία Ex Machina ως μία υπόθεση εργασίας για το Turing Test πρέπει να πούμε ότι κατά γενική ομολογία το Turing Test δεν αποτελεί επαρκή έλεγχο για την ύπαρξη νοημοσύνης.
    Και φυσικά προτιμούμε το Blade Runner με ήρωα τον Καρτέσιο (Deckard).

    ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δρόμος για την πραγματικότητα είναι η διαπίστωση που λέει ότι οι αισθήσεις μας λειτουργούν. Ο Penrose έλυνε αυτό το θεματάκι του. Γι' αυτό ένιωσε ωραία και μελετούσε τις χαρούμενες μελέτες του. Στους μάγους της εκμετάλλευσης το αισθητό φαίνεται μαγικό.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Ο Ασίμοφ, ο Penrose έκαναν κάθε στιγμή αυτό που ο λέει ο Νίκος Καρούζος στον πρώτο στίχο και ένιωθαν αυτό που λέει στον δεύτερο και πιο εντατικά με τους επόμενους και μέχρι την άφαντη:

      ΟΝΟΜΑΣΙΑ
      Στον εαυτό μου ξαναβρέθηκα απόψε
      θρυμματισμένο βροχερό γειτόνεμα οπτασίας.
      Πίνοντας αγνάντια στο ανισόρροπο φεγγάρι.
      Σωπασμένη μέσα μου η ταυτολογία
      κ' η αντίφαση που εξολοθρεύει την πραγματικότητα.
      Ίσως έπρεπε να πουλήσω αύριο
      το μουλιασμένο στην πίκρα μαργαριτάρι.
      Του νερού ξενιτειά τρεχάμενη
      χωρίς αχνάρι.
      Πάρε στην τύχη βότανο και φρούρησέ το
      σαν ένα τελευταίο αόμματο νόημα
      σε σμαράγδινους όρθρους από νερολούλουδα.
      Η νύχτα είναι καμωμένη για να λυπόμαστε κατάκαρδα.
      Χνούδι δεν έχει ο θάνατος η μόνη μαθηματική αρχή μας
      μυστήρια δε σκαμπάζει μηδέ χάμουρα
      χρειάστηκε ποτέ στην άδοξη φοράδα του.
      Τι να διαλέξω κύριε νομάρχα συνέχεια χρεμετίζοντας;
      Νεφέλες που κρεμάστηκαν απ' τη δόνηση του θείου
      δεν άφησαν ενθύμια: τις άδειες νεκροκεφαλές τους
      κι αναπλάθουν ένα-ένα τα βαρβαρικά τους μόρια
      κοροϊδεύοντας /αναγκαία κι αυτή η μετοχή/ τα θηκάρια
      την άφαντη στατιστική δυνατότητα.

      Διαγραφή
    4. Walrus. Εκείνος που γράφει εξισώσεις...άσε τώρα τους διάσημους...ένα 17.5 ετών ελληνάκι...που υποψιάζεται τι σημαίνει να μπορεί να γράφει ελεύθερα μία εξίσωση και να υπολογίζει ένα όριο...θα κατακτήσει, με αυτές, τις απλές κινήσεις... κάποια ισχυρή συνείδηση του φαινομένου της ζωής. Να κάνουμε μία σχεδόν πλήρη και τίμια εξερεύνηση (και αποτίμηση) του φαινομένου της ζωής δεν θέλουμε; Αν αυτό θέλουμε, ας μην παραλείψουμε και αυτό το δεδομένο. Αν υπολογίσουμε και τον Penrose...σε ποια ηλικία βρίσκεται...τι έχει νιώσει...τι έχει συγκρίνει...σε τι δυσκολεύτηκε...σε πόσες άσχετες στιγμές διαπίστωσε (που λες και εσύ) rx-άτες, αληθινές, της ύλης αλήθειες...και πόσες φορές απόρησε: "μα αφού δεν πεθαίνω, γιατί νιώθω να πνίγομαι;" Εκείνος που γράφει εξισώσεις...γι' αυτό σου έδειξα το ποίημα του Καρούζου: "στον εαυτό μου ξαναβρέθηκα απόψε - θρυμματισμένο βροχερό γειτόνεμα οπτασίας - πίνοντας αγνάντια στο ανισόρροπο φεγγάρι"...είναι και εκείνος ένα μέγεθος -μόριο και δύναμη ζωής...και αν ο αποφασισμένος να βρει ένα όριο αποφάσισε φεγγάρι να το συλλάβει για ανισόρροπο...τότε ανισόρροπο είναι το φεγγάρι...για να μπορέσει να διεκπερατώσει -ω, γιες- την δουλειά του... τελεία & παράγραφος (που θα έλεγε και ο τρισπροχάρυ πρωθυπουργός της Ζωής). Ένα νήπιο 17.5 ετών δεν έχει συνείδηση της απόφασης του να βρει τιμή σε ένα όριο...στην αρχή...αργότερα ξετρελαίνεται και λογικά ξεφεύγει. Στον εαυτό μου = στην υγεία μου, στη δική μου, φυσιολογική μου κατάσταση, στην ευρυχωρία της νόησης μου - όποια είναι (αυτή). Θέλει ο Νίκος Καρούζος να χρεμετίσει; Θα χρεμετίσω και εγώ. Θα χρεμετίσει και ο Penrose. Αλλά έχει και ένα άλλο στίχο: "το νου σου στον αναβολέα - θα φτερουγίσουμε!". Πώς λύνεται μία άσκηση; Με Καντ; Αμδέ. Μόνο με ζωολογικές απλότητες λύνεται. Και θα πάρουμε στην τύχη βότανο και θα το φρουρήσουμε. Ο Νίκος Καρούζος ξέρει καλύτερα από όλους τι πρέπει να κάνω. Ποιος; Ο Νίκος Καρούζος. Ποιος άλλος είναι με επιστημονικό ενδιαφέρον; Και δεν θα αμφιβάλλουμε για τον Καρούζο για να βρούμε τώρα τον Wittengstein. Ποιος είναι αυτός.

      Διαγραφή
  31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Κάπα εδώ και δύο μέρες βρίσκομαι στο Ναύπλιο. Κάνω moderation με το κινητό, πράγμα που δεν βοηθάει την ανάγνωση. Λυπάμαι αν μου ξέφυγε κάτι και ζητώ συγγνώμη. Αύριο που θα γυρίσω θα ξανακοιτάξω τα σχόλια στον υπολογιστή και θα σβήσω ό,τι σε ενόχλησε.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ kapa έχεις μιά φωτεινή παρουσία στη ζωή σου και είστε κι οι δύο τυχεροί! Εκείνη γιατί έχει εσένα να την αγαπάς και να την προστατεύεις κι εσύ γιατί εξαιτίας της γίνεσαι καλύτερος και σοφότερος. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμμία απολύτως σημασία.

      Π.

      Διαγραφή
  32. Οι σουρεαλιστές ποιητές της σχολής 'Σαλτάρω' το γλεντάνε σε κάθε ανάρτηση, μουντζουρώνοντας με τα σπρέι τους τους τοίχους του blog, μέσα σε έναν οίστρο διαλυτικής μέθης. Προσθέτουν βέβαια μια νότα κεφιού και χαριτωμένης τρέλας ως φόντο, μεταξύ των υπολοίπων σχολίων. Ή αποτελούν εξαιρετικά avant-garde ποιητικά δείγματα που βρίσκονται μπροστά από την εποχή τους και τη σφαίρα της κατανόησης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γι αυτό δεν πρέπει να τους παίρνουμε πολύ στα σοβαρά όπως ο φίλος Κάπα που παρεξηγήθηκε από κάποια αναφορά σε σχόλιο που μου ξέφυγε και ψάχνω να το το βρω στο κινητό.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  33. Τα ακατανόητα ποιητικής στόφας σχόλια έχουν πάντως τρομερή πλάκα, λόγω της ευρηματικότητάς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τεχνικη υπερνοημοσύνη. Ναι θα φτιάξουμε κάτι για το οποίο δεν έχουμε ιδέα πως λειτουργεί.

    Η αναγνώριση φωνής πήρε 40 χρόνια για να κάνει κάτι χρήσιμο, αν το κάνει τελικά. Και ξέραμε πως να την αναλύουμε από το 78.

    Μετά ποιος θα φτιάξει κάτι το 21xx που θα τον απειλεί; Εδώ 2 ατομικές βόμβες ρίξαμε ως ανθρωπότητα και ξορκίζουμε την απείρως καθαρότερη πυρηνική ενέργεια.

    Τα δε έξυπνα κινητά είναι μικροί υπολογιστές. Τους έχουμε 10 ετιες τώρα αλλά σε ποιο μεγάλο μέγεθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Και φαντάζεστε ο "σαλτάρω" να ΜΗΝ είναι άνθρωπος αλλά ένας εξελιγμένος ad absurdum text generator? Όχι, το φαντάζεστε; Τους φόβους σου να μην τους λες, γιατί μια νύχτα κρύα, μπορεί τα μηχανήματα ναρθούν στην εξουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα, χα! Αυτό όντως θα ήταν μια συγκλονιστική αποκάλυψη!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Η Δημουλά είναι χαρά θεού! Ένας ολοζώντανος άνθρωπος. Και εκείνος που μίλησε για εκείνην στα φυλλαράκια. Λες και δύο άλλα θέματα: 1. Πώς πάμε στο ποίημα ("ένα κουρδισμένο παλιοπαίχνιδο φτιαγμένο για να φτερουγίσει") και πώς το κογιονάρουμε, 2. Κι αν πάμε, ας πάμε ελεύθερα· στον οργανικό καιρό μας και ας μην βιαζόμαστε σε αποδόσεις κρίσεων- κι αν βιαστούμε, αναγκαστικά θα υποτάξουμε ένα μέρος της κεκτημένης ζωολογικής πείρας-πείραμα μας στην επόμενη ζωολογική εμπειρία-πείραμα μας: η ζωή με τα συναισθήματα- και ας μην τρομαχτούμε. Αυτός δεν είναι πόνος.

      Διαγραφή
    4. "Τους φόβους σου να μην τους λες γιατί μια μέρα κρύα μπορεί και οι φροϊδιστές να 'ρθουν στην εξουσία" είναι και οι μοναδικοί στίχοι του που αξίζουν να ξέρω. Και αυτοί ψεύτικοι. Εγώ αποφασίζω τι μου λέει, τι δε μου λέει. Η ελληνική ποίηση είναι υλικό αρκετά καλύτερο από τα χάλια των ειδικών επί της δικαιολόγησης του ναζισμού τραγουδοποιών - των γραφειοκρατών με ζουρλό μανδύα μουσικής. Βλέπεις ένα ποίημα και καταλαβαίνεις ζωή και επιστήμη. Τι πει σε εμένα -το ρόδι- για ένα χρονοκύκλωμα ένας γραφειοκράτης. Ποιος μπορεί να καταλάβει ότι δεν ζήσαμε έτσι στην Ελλάδα και καθόλου έτσι δεν είμαστε. Ο άλλος, ο acl, μας λέει ότι στουκάρουμε μία υποδιαίρεση του μήκους, το άνγκστρεμ. Γιατί δεν τους πιάνει ο Κονδυλάκης να τους διορίσει σχολάρχες; Γι' αυτή τη δουλειά μόνο αξίξουν. Να κάνουν μάθημα και να ντουφεκάνε μπεκάτσες, όταν απουσιάζουν από το ξύσιμο του μολυβιού τους. Ο Νίκος Καρούζος λέει:

      ΣΤΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ Ή ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ
      Παράξενο μα η ζωή αστράφτει περισσότερο πιστεύω
      στην εξαθλίωση
      λεπταίνει ο χρόνος, εξοντώνει η πικρή πολύφυλλη απουσία
      τα δευτερόλεπτα στα τέρματα των αριθμών ωσάν μικρόβια.
      Ήτανε, λέει, δουλειά μας η ποίηση κι αφήναμε την αλήθεια
      να τρέχει απ’ το χαλασμένο καζανάκι.

      ~

      Ποιοι είναι αυτοί;

      Διαγραφή
  36. Κ. Δήμου, η επικαιρότητα μας χτυπάει επιτακτικά την πόρτα για την επόμενη ανάρτηση: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500068912 και http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500068866. Οι μάσκες των ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού έπεσαν. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους υπερασπιστές των αγορών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών του blog μας να προστατεύσουν το τρωθέν γόητρό τους (δίνουμε χρόνο στον CsLaKoNaS μέχρι αύριο για να ετοιμάσει την απολογία του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως τα wikileaks μας είπαν κάτι που δεν το ξέραμε... Μόνο πως υπήρξαν πιο σαφείς για την μέθοδο...

      Διαγραφή
    2. "Oι επιστήμονες είναι ασυγχώρητοι που βασανίζουν τα ζώα. Γιατί δεν κάνουν τα πειράματά τους στους δημοσιογράφους ή στους πολιτικούς;" Είχε πει ο Ερρίκος Ιψεν...[και στα κοστουμαρισμένα "στελέχη" τολμά να ψελλίσει η ταπεινότης μου...]

      Το ατέλειωτο π ε ί ρ α μ α με την Ελλάδα συνεχίζεται και η αμελητέα ποσότης -τα ζώα- είμαστε εμείς...

      ΥΓ. (1) Από τη συνομιλία δεν μπορώ να μην σταθώ στην ...μεγαλοθυμία του Πώλ όταν λέει "αυτό φορτώστε το σε μένα". Εννοεί την κατακραυγή-την πάνδημη μήνιν...
      (2) όταν φύγει από τη μέση το ΔΝΤ η Ευρώπη "θα μας κάνει κομμάτια".

      Διαγραφή
    3. ανθοπωλείο βυθισμένο στο νερό03 Απριλίου, 2016 15:08

      Το θέαμα των εποχών της ευημερίας αποκαλύπτεται. Και "ανιδιοτελής κυβέρνηση" και "άξονας" (οι άλλοι) και "δεν παλεύουμε για την Ελλάδα" (γνωστό - τώρα θα σε μάθω;) και "παλεύουμε για την Ευρώπη" (θα αλλάξουμε τον Σόιμπλε που επιδιώκει διπλό νόμισμα;). Το θέαμα δεν σκέπτεται. Το θέαμα δεν νιώθει. Τι νοημοσύνη έχει το θέαμα; Τι νοημοσύνη δηλαδή διαθέτει κάποιος που δυσφορεί να ησυχάσει και να ηρεμήσει ήρεμα; Την φυσική και την προικισμένη από την φύση. Θα την μεταχειριστεί; Μα τι σημαίνει ψυχραιμία; Να σκέπτομαι καταρχήν τον τρόπο να ανευρίσκω τους παράγοντες και να μην παραδίνομαι με κανέναν εύκολο τρόπο σε κανένα παράγοντα. Α! Το θέαμα αποκαλύπτεται ναρκωμένο. Και "ο ανθρωποβόρος άξονας" και "πάλη για την Ευρώπη" και "τα παιδιά μας". Η προπαγάνδα πετυχαίνει τον Αυθόρμητο και τον τσιμπάει μια χαρά και μου τον δίνει και τον παρατηρώ και λέω: μα σε τι διαφέρεις από τον Τα-τττάάμσεν, βρε Αυθόρμητε; Τύποι με κάτι πασχαλιάτικες αυθορμησιές ήταν στα πράγματα και μοίρασαν και κληρονόμησαν την μεγάλη σοβιετική πατρίδα μου.

      Διαγραφή
  37. Προτεινω να διαβασετε το παρακατω για μια καπως διαφορετικη θεωρηση της ερωτησης

    https://www.edge.org/conversation/stephen_wolfram-ai-the-future-of-civilization

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αρχαίοι στούκαραν στο ρυθμό μεταβολής...Η φιλοσοφία δεν μπορεί να κάνει γραμμοπράξεις...

      Διαγραφή
    2. "Οι αρχαίοι στούκαραν στο ρυθμό μεταβολής". Nope. Μέθοδος εξαντλήσεως.

      "Η φιλοσοφία δεν μπορεί να κάνει γραμμοπράξεις...". Υπάρχουν όμως φιλόσοφοι που μπορούν.

      Διαγραφή
    3. Εγώ θα ντρεπόμουνα να εμφανιστώ στην αιωνιότητα και να μολογάω ότι δεν ξέρω πάνω σε ποια έννοια του διαφορετικού λογισμού ε, η σύγχρονος επιστήμη στηρίζεται. Ή να πω ότι δεν αναγνωρίζω για ρυθμό μεταβολής την ταχύτητα που βλέπω στο όργανο του αυτοκινήτου. Και να ισχυριστώ μέθοδο εξάντλησης - για να αποδείξω τι; Ότι δεν ενδιαφέρομαι σοβαρά ούτε στον μεν ούτε στη δεν. Γιατί, εμείς, στην Ελλάδα, cla, όταν δεν ξέραμε ένα πράγμα φυσικό, μαθηματικό, οι διδάσκαλοι -πριν απομαγευτούν- μας έλεγαν ισομοιράζοντας: "Μμμ...Δεν ντρέπεσαι; Μμμ. Ντροπήηηηηη! Ντροπή σου.". Είναι καιρός να αποκτήσεις πατρίδα, cla. Δεν το καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
  39. @Nikos Dimou
    2016-04-01T08:19:00+03:00

    (Προσοχή: εκλαϊκευτικό κείμενο. Στην αρχή κάθε πρότασης προσθέστε ένα «συνήθως», «πάνω-κάτω», «απλοποιώντας» κτλ. Μην πιαστείτε από μια διατύπωση).

    > η τεχνολογία πια αυτό-εξελίσσεται.

    Δηλαδή τα κινητά 6ης γενιάς σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή τα κινητά 7ης γενιάς;

    > όλοι οι «προφήτες» βλέπουν αυτή την εξέλιξη να έρχεται σε 20-50 χρόνια. Αλλά το περίεργο είναι πως σχεδόν όλοι είναι βέβαιοι ότι θα έρθει.

    Το πρόβλημα με το άρθρο είναι ότι καμιά από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις δεν προδιαγράφει την έλευση της Τεχνητής Υπερνοημοσύνης. Οι όποιες επιτυχίες αφορούν ορισμένες κατηγορίες προβλημάτων για τις οποίες οι πρωτόγονές μας μέθοδοι παραδόξως λειτουργούν. Δεν έχουμε αναπτύξει Τεχνητή Νοημοσύνη άξια της δεύτερης λέξης του όρου. Η παρέκταση (extrapolation) που κάνει το άρθρο («αφού σήμερα έχουμε φτάσει εδώ, σκέψου τι θα γίνει σε πενήντα χρόνια») δεν είναι νόμιμη.

    > Ήδη τα κινητά μας «έξυπνα» τηλέφωνα ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη πρώτου επιπέδου (οι φωνές που απαντούν στις ερωτήσεις και έρευνές μας –Siri της Apple, Cortana της Microsoft, οι ανευρέσεις της Google, τα GPS που μας εντοπίζουν στους χάρτες, οι προτάσεις για βιβλία και δίσκους που μας κάνει η Amazon οι οποίες ανταποκρίνονται ακριβώς στα γούστα μας…). 

    1. Τα recommender systems της Amazon, του Netflix κτλ. έγιναν δυνατά χάρη στην συγκέντρωση πρωτοφανών ποσοτήτων δεδομένων από τις εν λόγω εταιρείες. Χωρίς αυτά τα δεδομένα, τα οποία τα παράγουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπινοι χρήστες, δεν θα ήταν δυνατή η λειτουργία τους. Η τεχνητή «νοημοσύνη» των συστημάτων αυτών δεν είναι παρά λίγη γραμμική άλγεβρα.

    2. Το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Amazon υποθέτει ότι υπάρχει στον κόσμο ένας σχετικά μικρός αριθμός διαφορετικών βασικών γούστων (tastes), π.χ. «μεσαιωνική ιστορία, «ινδική μαγειρική», «αστυνομικά», και ότι το γούστο κάθε χρήστη αποτελείται από την ένωση κάποιων απ' αυτά τα βασικά γούστα, π.χ. το γούστο ενός συγκεκριμένου χρήστη είναι «μεσαιωνική ιστορία και αστυνομικά μυθιστορήματα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Nikos Dimou
    2016-04-01T08:19:00+03:00

    3. Αυτό όμως που έχει στην πραγματικότητα η Amazon στη διάθεσή της δεν είναι τα γούστα κάθε χρήστη, αλλά έναν τεράστιο πίνακα Α διαστάσεων Ν×Μ, όπου Ν είναι ο αριθμός των χρηστών της Amazon και Μ ο αριθμός των βιβλίων που πουλά η Amazon. Κάθε τετραγωνάκι του πίνακα έχει την τιμή «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», ή «?». «ΝΑΙ» θα πει ότι ο χρήστης της γραμμής όπου βρίσκεται το τετραγωνάκι έχει δηλώσει ότι του αρέσει το βιβλίο της στήλης όπου βρίσκεται το τετραγωνάκι, «ΟΧΙ» σημαίνει πως έχει δηλώσει ότι δεν του αρέσει και «?» σημαίνει πως δεν έχει δηλώσει τίποτα. Αυτό που θέλουμε είναι να συμπληρώσουμε τον πίνακα (matrix completion), δηλαδή ν' αντικαταστήσουμε τα ερωτηματικά με «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ», δηλαδή να μαντέψουμε τα γούστα του κάθε χρήστη.

    4. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε Γραμμική Άλγεβρα, και συγκεκριμένα παραγοντοποιούμε (ή αναλύουμε) τον πίνακα Α σε γινόμενο δύο πινάκων Β×Γ (matrix factorization ή matrix decomposition). Ο ένας πίνακας αντιπροσωπεύει τα βασικά γούστα («ινδική μαγειρική» κτλ.), ο άλλος την ένωση γούστων που αποτελούν το προσωπικό γούστο κάθε χρήστη («μεσαιωνική ιστορία και αστυνομικά»). Η παραγοντοποίηση πινάκων υπάρχει ήδη από τον 19ο αιώνα…

    Η παραγοντοποίηση δεν είναι ποτέ ακριβής, δηλαδή Β×Γ δεν κάνει ακριβώς Α, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις. (Ζητάμε φυσικά την παραγοντοποίηση που ελαχιστοποιεί τις αποκλίσεις). Δεν είναι κακό που υπάρχουν αποκλίσεις, διότι τις θεωρούμε «θόρυβο» στα δεδομένα μας, τον οποίο η παραγοντοποίηση αποκαλύπτει και απομακρύνει! Επιπλέον το γινόμενο Β×Γ είναι ένας πίνακας χωρίς κενά, δηλαδή χωρίς «?», αλλά αποτελείται μόνο από «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ». Δηλαδή αν το μοντέλο μας (§2) είναι ορθό (που η πείρα δείχνει ότι είναι), τότε έχουμε μαντέψει τα γούστα του κάθε χρήστη!

    Αυτό το καταφέραμε με συνδυασμό Γραμμικής Άλγεβρας 19ου αιώνα και τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, δισεκατομμυρίων δηλώσεων από εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Κάντε τώρα τη σύγκριση με τον εαυτό σας: κι εσείς είστε σε θέση να συστήσετε βιβλία που θα ενδιέφεραν τους φίλους σας, χωρίς όμως να χρειαστεί πρώτα να μάθετε τα γούστα της μισής υφηλίου για να το πετύχετε· επαρκεί η πείρα που αποκτήσατε με μόλις λίγες εκατοντάδες ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορώ να πιω μέχρι cocacola γι' αυτά τα λόγια των πινάκων σου.

      Διαγραφή
  41. @Nikos Dimou
    2016-04-01T08:19:00+03:00

    Και το Google Translator είναι μια εφαρμογή Machine Learning, που αν και δεν καταλαβαίνει γρι από ανθρώπινες γλώσσες, τα καταφέρνει αρκετά καλά διότι έχει ταϊστεί με τόνους δίγλωσσων κειμένων, η μετάφραση των οποίων έγινε βεβαίως από ανθρώπους, λ.χ. από τις στρατιές μεταφραστών της ΕΕ. Αν δεν είχε η Google στη διάθεσή της απίθανες ποσότητες δίγλωσσων κειμένων, και μάλιστα τσάμπα, μάλλον δεν θα υπήρχε Google Translator.

    Οι πλοηγοί (GPS navigators) φυσικά και δεν έχουν σχέση με Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχουν ενσωματωμένους τεράστιους χάρτες και χρησιμοποιούν κλασικούς αλγορίθμους εύρεσης του συντομοτέρου δρόμου (shortest path) μεταξύ δύο κόμβων ενός γράφου (graph).

    Γενικώς, αν έχεις στη διάθεσή σου τρελές ποσότητες δεδομένων, μπορείς με πρωτόγονες μεθόδους να βρεις πρακτικές λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα που κανονικά θ' απαιτούσαν πραγματική νοημοσύνη (φυσική ή τεχνητή). Όμως δεν έχουμε βρει μια γενική μέθοδο, μια μέθοδο που (αν της παρέχεις πάρα πολλά δεδομένα) να λύνει κάθε είδους πρόβλημα που μπορεί να λύσει κι ένας άνθρωπος (έχοντας στη διάθεσή του πολύ λιγότερα δεδομένα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Λύκε της Στέπας, είσαι νέος και μάλλον θα δεις αν θα υπάρξει εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών αλλά και των φόβων. Προς το παρόν οι αντιρρήσεις που εκφράζεις δεν με πείθουν. Το να λες «χρησιμοποιούν την άλγεβρα του 19ου αιώνα», είναι σαν να λες ότι οι υπολογιστές χρησιμοποιούν τον δυαδικό κώδικα (0 και 1) και άρα είναι τόσο παλαιοί όσο οι αραβικοί και ινδικοί αριθμοί. Ναι, η σημερινή γνώση πατάει στην παλιά αλλά την αξιοποιεί έτσι που οι παλιοί δεν θα την αναγνώριζαν. Αλλιώς αυτό που κάνει η Amazon θα είχε ήδη γίνει τον 19ο αιώνα… Πράγματι η μηχανική μετάφραση βασίζεται σε συσσώρευση φράσεων – αλλά μόνο χάρη στην σημερινή τεχνολογία έγινε δυνατή αυτή η τόσο μεγάλη συσσώρευση και συσχέτιση. Τα κινητά 6ης γενεάς δεν σχεδιάζουν τα κινητά 7ης γιατί απλώς δεν ανήκουν στις ανώτερες κατηγορίες ΑΙ. Όμως, αν πριν από 20 χρόνια είχες διαβάσει τις προδιαγραφές και δυνατότητες ενός σημερινού κινητού – θα το αντιμετώπιζες με ακόμα μεγαλύτερο σκεπτικισμό από αυτόν που εκφράζεις σήμερα.

      Διαγραφή
    2. Steppenwolf, σε τελική ανάλυση, με ανάλογες μεθόδους επεξεργάζεται και ο βιολογικός εγκέφαλος την πληροφορία. Η νοημοσύνη δεν υπάρχει αφ' εαυτή: είναι το σύνολο πάρα πολλών απλών διεργασιών που "τρέχουν" παράλληλα. Στο έσχατο επίπεδο εγκεφαλικής δομής ο νευρώνας λειτουργεί όπως η πύλη στα ηλεκτρονικά κυκλώματα: παίρνει ένα input και δίνει ένα output. Μόνο που το κάνει με ηλεκτροχημική διέγερση αντί για ηλεκτρική μόνο που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά κυκλώματα. Η σκέψη είναι παράγωγο της πολύπλοκης δομής, χτισμένης από πολύ απλά συστατικά.

      Το επιχείρημα σου πως ο εγκέφαλος είναι κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό που δεν δύναται να εξομοιωθεί ή να ξεπεραστεί - επειδή περιέργως δεν δημιουργήθηκε κάτι άξιο να λέγεται Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι σήμερα -είναι μάλλον προϊον ανησυχίας του αμυνόμενου. Σε καταλαβαίνω - απλώς προσπαθώ να εξηγήσω (χωρίς να είμαι ειδήμων) πως είναι καλό να ανησυχούμε σε λογικά πλαίσια, ακόμη καλύτερο όμως να προσπαθούμε να κατανοήσουμε χωρίς να ξορκίζουμε.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. "Όμως δεν έχουμε βρει μια γενική μέθοδο, μια μέθοδο που (αν της παρέχεις πάρα πολλά δεδομένα) να λύνει κάθε είδους πρόβλημα που μπορεί να λύσει κι ένας άνθρωπος (έχοντας στη διάθεσή του πολύ λιγότερα δεδομένα)."

      Σωστό. Και αποδεδειγμένο το 1936 (Entscheidungsproblem).

      Διαγραφή
    5. Λύκε, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Τώρα, αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι οι προσφάτως επιτευχθείσες μεγάλες χωρητικότητες σκληρών δίσκων σε συνδυασμό με γρήγορες flash και πολύ προγραμματιστικό άουτσόρσιγκ κάνει θαύματα, ε... προφανώς δεν έχουν ιδέα από τους McCulloch και Pitts του -πότε είπαμε- 1943;
      Και αν μερικοί ονομάζουν βιοπληροφορική την SVD του 19ου αιώνα για να παίρνουν projects από αφελείς γενικούς γραμματείς έρευνας τεχνολογίας που ήντουσαν και κολλητάρια, ας βράσουνε ρυζάκι και να καθίσετε οι υπόλοιποι ελλαδίτες στο 87ο μνημόνιο και στου Τόμσεν τη γραβάτα.

      Διαγραφή
    6. @Rigel
      2016-04-03 17:53:27+00:00

      > Το επιχείρημα σου πως ο εγκέφαλος είναι κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό που δεν δύναται να εξομοιωθεί ή να ξεπεραστεί

      Μάλλον συζητάτε όχι μ' εμένα, αλλά με τον παροιμιώδη αχυράνθρωπο (straw man).

      Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναπτύξει τεχνητή «νοημοσύνη» που να μιμείται τη φυσική. Οι πρακτικά πετυχημένες εφαρμογές, λ.χ. τα προγράμματα σκακιού ή τα recommender systems, δεν στηρίζονται στους μηχανισμούς της νοημοσύνης. Οι ανθρώπινοι σκακιστές δεν αναλύουν κάθε θέση σε βάθος δεκαπέντε κινήσεων, όπως κάνουν τα προγράμματα, ούτε αξιολογούν δέκα εκατομμύρια θέσεις το δευτερόλεπτο, αλλά εντοπίζουν patterns και οδηγούνται απ' αυτά, πράγμα που τους επιτρέπει να παίζουν και υψηλού επιπέδου μπλιτς. Ο φίλος που μας συστήνει ένα βιβλίο δεν έχει υπόψη του τις προτιμήσεις μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων, άρα λειτουργεί με τρόπο ριζικά διαφορετικό από το πρόγραμμα της Amazon. Και φυσικά ο συνοδηγός που καθοδηγεί τον οδηγό με το χάρτη μπροστά του, δε χρησιμοποιεί GPS για να εντοπίσει στο χάρτη τη θέση του αυτοκινήτου.

      Θα φτιάξουμε κάποτε τεχνητή νοημοσύνη που να είναι όντως νοημοσύνη; Δεν αποκλείεται. Δε λέω ότι «ο εγκέφαλος δεν δύναται να εξομοιωθεί ή να ξεπεραστεί» κτλ. Αλλά η μέχρι στιγμής πρόοδος δεν στηρίζει τη θέση ότι η τεχνητή υπερνοημοσύνη είναι αναπόφευκτη, απλώς θέμα χρόνου (είκοσι ή πενήντα ετών) κτλ.

      Διαγραφή
    7. @clotho lachesis atropos
      2016-04-03 21:18:23+00:00

      > Και αποδεδειγμένο το 1936 (Entscheidungsproblem).

      Μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά. Εννοώ ότι (μέχρι στιγμής) δεν έχουμε φτιάξει μια μηχανή που να λειτουργεί καταρχήν όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ο οποίος μπορεί να λύσει προβλήματα κάθε είδους, θέτει ερωτήματα, αναγνωρίσει αντικείμενα που δεν έχει ξαναδεί κτλ. Αλλά πιθανότατα κι ο ίδιος ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπόκειται στον περιορισμό του θεωρήματος του Turing, οπότε δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    8. @Nikos Dimou
      2016-04-03 13:56:56+00:00

      > αν πριν από 20 χρόνια είχες διαβάσει τις προδιαγραφές και δυνατότητες ενός σημερινού κινητού – θα το αντιμετώπιζες με ακόμα μεγαλύτερο σκεπτικισμό από αυτόν που εκφράζεις σήμερα.

      Όχι, διότι το smartphone δεν είναι παρά ένας υπολογιστής πολύ μικρού μεγέθους, συν μπαταρία, οθόνη, κάμερα. Όλα αυτά υπήρχαν και πριν είκοσι χρόνια. Επιπλέον, συνεχώς από το 1945 μέχρι σήμερα οι υπολογιστές μικραίνουν και φτηναίνουν, ενώ αυξάνεται η ισχύς και η μνήμη τους. Οι οθόνες, οι μπαταρίες, οι κάμερες και τα δίκτυα βελτιώνονται κι αυτά συνεχώς, οπότε;

      > Προς το παρόν οι αντιρρήσεις που εκφράζεις δεν με πείθουν.

      Πολύ καλά κάνεις που αναδεικνύεις τη μαγεία και την ποίηση του smartphone, ή που οραματίζεσαι το μέλλον σαν τον Ιούλιο Βερν. Για να έρθει η Υπερνοημοσύνη, πρέπει πρώτα κάποιοι να την οραματιστούν. Αλλά προς το παρόν δεν βρισκόμαστε στην πορεία που οδηγεί μονόδρομο σ' αυτή. Και τη δεκαετία του 1950, όταν γράφτηκαν τα πρώτα σκακιστικά προγράμματα κάποιας αξίας, η αισιοδοξία ξεχείλιζε. Και τη δεκαετία του 1990 ο Χρίστος Παπαδημητρίου διαβεβαίωνε ότι σε μια πενταετία θα λυνόταν το πρόβλημα αναγνώρισης της ομιλίας (όχι απλώς της φωνής).

      Η εκτίμησή μου: χρειάζονται υπολογιστές με ισχύ και μνήμη που να τους επιτρέπει να προσoμοιώνουν νευρωνικά δίκτυα του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Όταν γίνουν διαθέσιμοι, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.

      Διαγραφή
  42. "Αλλά πιθανότατα κι ο ίδιος ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπόκειται στον περιορισμό του θεωρήματος του Turing..."

    Υπόκειται ταυτολογικά με την έννοια ότι για να ρωτήσουμε αν υπόκειται ή όχι πρέπει να αγνοήσουμε πλήρως ορισμένα χαρακτηριστικά της φυσικής νοημοσύνης ώστε να εφαρμόσουμε τον φορμαλισμό των αναδρομικών συναρτήσεων και να αποφανθούμε μοιραία ότι οι ολικές αναδρομικές είναι αναδρομικά μη απαριθμήσιμες (είναι ισοδύναμη διατύπωση του θεωρήματος).

    Το θέμα είναι ακριβώς οι ιδιότητες της φυσικής νοημοσύνης που πετσοκόψαμε για να διατυπώσουμε τυπικά το ερώτημα. Μερικές έχεις, Λύκε, ήδη πει. Η πιο σπουδαία: ικανότητα διατύπωσης μη τετριμμένων ερωτημάτων. Σας προλαβαίνω λέγοντας ότι το θεώρημα Rice δεν είναι σχετικό εδώ διότι ήδη είμαστε εκτός τυπικής γλώσσας.

    Πάντως για τους αφελείς που νομίζουν ότι ο εγκέφαλος μοιάζει με γκομπιούτερ (copyright Papamimikos) συστήνω γερή δόση από Stahl (ο θεός της σύγχρονης νευροψυχοφαρμακολογίας). Στο βιβλίο του λοιπόν (ανανεώνεται κάθε 1-2 χρόνια) των 1000 και πλέον σελίδων περιγράφεται α-ν-α-λ-υ-τ-ι-κ-ά η λειτουργία του νευρώνα. Εκεί λοιπόν έκπληκτος κανείς ανακαλύπτει ότι το DNA των νευρώνων του εγκεφάλου καθόλου ίδια λειτουργία δεν επιτελεί με το DNA των κυττάρων του υπολοίπου οργανισμού. Παίζει μάλλον ρόλο συνάρτησης μεταφοράς H(s) (βάζω Laplace αν και δεν είναι γραμμικό) η οποία ΑΛΛΑΖΕΙ (ναι το DNA στους νευρώνες αλλάζει) κάθε μερικές μέρες αναλόγως με το input και το output. Και αν τύχει ένας να ψοφήσει παίρνουν τη θέση του άλλοι δέκα. Και σαν να μην έφταναν οι 300 γνωστοί και άλλοι τόσοι άγνωστοι νευροδιαβιβαστές-πρωτείνες που αμολιούνται κάθε δέκατο δευτερολέπτου στον προ- και μετασυναπτικό χώρο με το εξαιρετικό optimization των vesicles για επανάχρηση και επαναπρόσληψη μη χρησιμοποιηθέντων μορίων που δεν κατανοούμε πώς δουλεύει, προστίθεται και η άρτι αφιχθείσα plasticity. Από την άλλη άμα σου ψοφήσει μια NAND στα 10, 14, 16 nm σε μια flash, απλά την έκατσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @clotho lachesis atropos
      2016-04-05 14:52:04+00:00

      > για να ρωτήσουμε αν υπόκειται ή όχι πρέπει να αγνοήσουμε πλήρως ορισμένα χαρακτηριστικά της φυσικής νοημοσύνης
      > Το θέμα είναι ακριβώς οι ιδιότητες της φυσικής νοημοσύνης που πετσοκόψαμε για να διατυπώσουμε τυπικά το ερώτημα.
      > το DNA των νευρώνων του εγκεφάλου καθόλου παίζει ρόλο συνάρτησης μεταφοράς, η οποία ΑΛΛΑΖΕΙ (ναι το DNA στους νευρώνες αλλάζει) κάθε μερικές μέρες αναλόγως με το input και το output, σαν να μην έφταναν οι 300 γνωστοί και άλλοι τόσοι άγνωστοι νευροδιαβιβαστές-πρωτείνες

      Δε βλέπω γιατί οι διαφορές αυτές είναι ουσιώδεις. Ας δεχτούμε ότι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με επαρκή μνήμη θα μπορούσε να προσομοιώσει τέλεια έναν ανθρώπινο εγκέφαλο σε υποατομικό επίπεδο. Άρα ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι ισχυρότερος υπό την έννοια της εικασίας των Church και Turing.

      Οπότε τα πρακτικά ερωτήματα θα ήταν: «Μπορούμε να φτιάξουμε έναν υπολογιστή με την αναγκαία μνήμη και ταχύτητα; Ή μήπως θα χρειαζόμασταν περισσότερα bits απ' όσα άτομα διαθέτει όλο το σύμπαν, ή περισσότερη ενέργεια απ' αυτή που θα παράξει ο ήλιος σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του;» κλπ.

      Διαγραφή
    2. "Ας δεχτούμε ότι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με επαρκή μνήμη θα μπορούσε να προσομοιώσει τέλεια έναν ανθρώπινο εγκέφαλο σε υποατομικό επίπεδο. "

      Μία universal ΤΜ μπορεί να προσομοιώσει μόνο μια TM. Πώς ξέρετε ότι ο εγκέφαλος είναι TM ώστε να μπορέσει μια UTM (με επαρκή μνήμη και ενέργεια) να τον προσομοιώσει; Εγώ δεν είδα καμιά UTM να προσομοιώνει λ.χ. το καρναβάλι της Πάτρας.

      Πώς ξέρετε ότι η μετατόπιση θέσεων σε έναν άβακα (κάθε υπολογισμός ανάγεται σε αυτό) μπορεί να προσομοιώσει ολόκληρα τμήματα ύλης (εν προκειμένω νευρώνες); Οι κλασικές προσεγγίσεις χώρου φάσεων θα στουκάρουν στο άνγκστρεμ και μετά πας πιθανολογικά -αν πας δηλαδή γιατί έχεις πολυσωματιδιακά συστήματα και θέλεις θεωρία πεδίων ... η οποία θα περιγράφει τι; entangled σωμάτια το ένα σε UTM και το άλλο στον εγκέφαλο; Και μετά ρωτάς άραγε η τεχνολογία που χρησιμοποιώ για την UTM μου είναι μετρητική συσκευή οπότε μπλέκεις με κοπενχαγιανές ερμηνείες και με decoherence. Και σε ποιον υπολογιστή θα φέρεις εις πέρας τους απαιτούμενους πεδιακούς υπολογισμούς; Σε κάποιον πιο μεγάλο από την UTM? Μου θυμίζει την ινδική (αν δεν κάνω λάθος) κοσμολογία με τις απανωτές χελώνες.

      Το όραμα ότι ο Η/Υ μπορεί να προσομοιώσει τα πάντα είναι βαθύτατα κλασικομπιλιαρδικό ... and so '70s. Δεν ξέρω μπορεί να κάνω και λάθος... είναι όμως ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
  43. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Να μου ρίξει χυλόπιτα; Τι είμαι; Τηλεορασάκιας; Όταν είμαστε φυσιολογικοί, αφού και εκείνη θα ενδιαφέρεται να είμαστε μαζί αχ και μόνοι μας, θα ξεβρακωθώ και θα κάνω τις οραματικές τσιχλόφουσκες που της αρέσουν εκείνης. Σε ποιο κύτταρο μου είναι γραμμένο ότι πρέπει να λειτουργώ με εκμεταλλευτικές φήμες;

      Διαγραφή
    3. Αρτέμη όλο το θέμα είναι στο πειστικά. Φύγαμε από το πειστικά και η συζήτηση είναι στο ακριβώς. Επομένως σύγκριση με συνθεσάιζερ άκυρη.

      Διαγραφή
    4. @clotho lachesis atropos
      2016-04-05 20:38:41+00:00

      > Πώς ξέρετε ότι ο εγκέφαλος είναι TM ώστε να μπορέσει μια UTM (με επαρκή μνήμη και ενέργεια) να τον προσομοιώσει;

      Μα δείχνοντας πώς είναι δυνατή η προσομοίωση, δείχνω ότι ο εγκέφαλος δεν είναι ισχυρότερος από μια TM.

      (Παρεμπιπτόντως: μια TM έχει άπειρη μνήμη, άρα επαρκή).

      > Πώς ξέρετε ότι η μετατόπιση θέσεων σε έναν άβακα (κάθε υπολογισμός ανάγεται σε αυτό) μπορεί να προσομοιώσει ολόκληρα τμήματα ύλης (εν προκειμένω νευρώνες); Οι κλασικές προσεγγίσεις χώρου φάσεων θα στουκάρουν στο άνγκστρεμ και μετά πας πιθανολογικά -αν πας δηλαδή γιατί έχεις πολυσωματιδιακά συστήματα και θέλεις θεωρία πεδίων

      Προσομοιώνουμε σε υποατομικό επίπεδο, δηλαδή ένας νευρώνας προσομοιώνεται ως το σύνολο των σωματιδίων που τον αποτελούν, μαζί με τις αλληλεπιδράσεις τους. Χρησιμοποιούμε μια οποιαδήποτε κατάλληλη προσέγγιση. Κάποια θα υπάρχει. Δεν χρειάζεται να την έχουν βρει ακόμα οι φυσικοί.

      > Εγώ δεν είδα καμιά UTM να προσομοιώνει λ.χ. το καρναβάλι της Πάτρας.

      Άλλο να δείξουμε ότι «υπάρχει μία TM που προσομοιώνει το καρναβάλι της Πάτρας», κι άλλο να φτιάξουμε μία τέτοια.

      @Με λένε Αρτέμη
      2016-04-05 19:21:03+00:00

      > Αυτό που μετράει στην περίπτωσή μας είναι η λογική και όχι η φυσική δομή του συστήματος.

      Ορθόν!

      > Μα ένας υπολογιστής δεν είναι καφετιέρα. Μπορεί να λύσει "οποιοδήποτε" πρόβλημα, αν τον εφοδιάσεις με το κατάλληλο πρόγραμμα, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι – και μάλιστα πολύ καλύτερα σε πλείστες όσες περιπτώσεις.

      Πράγματι, ο υπολογιστής μπορεί να προγραμματιστεί αυθαίρετα. Δεν μπορεί όμως να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, όπως έδειξε ο Turing το 1936 (και αργότερα στο διδακτορικό του).

      Αλλά για να λυθεί ένα επιλύσιμο πρόβλημα πρέπει πρώτα κάποιος να γράψει το πρόγραμμα που το λύνει!

      > Άσε που το Amazon καταλαβαίνει τα γούστα μου πολύ καλύτερα από τους φίλους μου - το πώς το κάνει είναι δικό του ζήτημα. Όσο για το αν θα προτιμούσα ως πλοηγό το GPS ή τη γυναίκα μου.. ουδέν σχόλιον!

      «Από τη σκοπιά του απλού χρήστη» πράγματι δεν μας ενδιαφέρει πώς κάνει τη δουλειά το Amazon και ο αυτόματος πλοηγός. Από τη σκοπιά του μηχανικού, όμως, μας ενδιαφέρει: είναι αυτό που μοιάζει εξωτερικά με νοημοσύνη όντως κάποια μορφή νοημοσύνης; Λύνεται το πρόβλημα με μεθόδους παρόμοιες αυτών του εγκεφάλου; Αν ναι, τότε δικαιολογείται η αισιοδοξία ότι σε 20‒50 χρόνια θα φτιάξουμε Υπερνοημοσύνη. Αν όμως όχι, η οσονούπω έλευση της Υπερνοημοσύνης παύει να είναι αναπόφευκτη.

      Διαγραφή
    5. @Λύκος:
      'Προσομοιώνουμε σε υποατομικό επίπεδο, δηλαδή ένας νευρώνας προσομοιώνεται ως το σύνολο των σωματιδίων που τον αποτελούν, μαζί με τις αλληλεπιδράσεις τους. Χρησιμοποιούμε μια οποιαδήποτε κατάλληλη προσέγγιση. Κάποια θα υπάρχει. Δεν χρειάζεται να την έχουν βρει ακόμα οι φυσικοί.'

      Μα με έναν υπολογιστή δεν μπορεί να προσομοιωθεί ούτε καν μια σκέδαση Compton. Όπου προσομοίωση = αλά ουράνιος μηχανική δηλ. πρόβλεψη, όχι visualization. Πως με μια κλασική συσκευή θα προσομοιώσετε ένα κβαντικό πολυσωματιδιακό σύστημα; Προσπαθώ να σας πω ότι in principio αυτό είναι δυνατόν για το ιδανικό αέριο αλλά δεν είναι δυνατόν ακόμη και για το πιο απλό κβαντικό σύστημα: σωμάτιο στο κουτί με τοιχώματα απείρου δυναμικού. Είναι δυνατή μόνο η visualization που πολλοί την μπερδεύουν με simulation.

      Διαγραφή
    6. Όποιο μικρό παιδάκι, στο μέλλον, έρθει εδώ -γιατί θα έρθει!- και διαβάσει προσομοιώσεις, σκεδάσεις, ουράνιος μηχανική, πολυσωματιδιακό σύστημα - ας μην αποδώσει υπέρ το δέον νόημα και ας μην παραλύσει. Ό,τι έχουμε κάνει στην επιστήμη μπορεί μόνο καλώς να εξηγείται. Ο απερίγραφτος, παιδί μου, είχε σαλτάρει. Στα βιβλία σου εσύ. Άλλο να σου λένε "ουράνιος μηχανική" και άλλο να λύνεις ασκήσεις με βαρυτικά δυναμικά. Μην πιστεύεις! Κάτι τέτοιοι έχουν μία εκμεταλλευτική, τηλεοπτική, μαγειρική κατανόηση της αληθινής προσπάθειας σου -και όχι μόνον. Εσύ γράφε με το στιλό σου ό,τι θέλεις...

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ Σαλτάρω!
      Γιατι Εσείς οι Δυό μοιάζετε τόσο πολύ;


      Μέσ᾿ στὰ στήθια ἡ συμφορὰ
      σὰν τὸ κῦμα πλημμυρᾷ,
      σέρνω τὸ βαρύ μου βῆμα
      σ᾿ ἕνα μνῆμα!

      Σὰν μ᾿ ἁρπάχθηκε ἡ χαρὰ
      ποὺ ἐχαιρόμουν μιὰ φορὰ
      ἔτσι σὲ μίαν ὥρα...
      μέσ᾿ σ᾿ αὐτὴν τὴν χώρα
      ὅλα ἄλλαξαν τώρα!

      Κι᾿ ἀπὸ τότε ποὺ θρηνῶ
      τὸ ξανθὸ καὶ γαλανὸ
      καὶ οὐράνιο φῶς μου,
      μετεβλήθη ἐντός μου
      καὶ ὁ ρυθμὸς τοῦ κόσμου.

      Μέσ᾿ στὰ στήθια ἡ συμφορὰ
      σὰν τὸ κῦμα πλημμυρᾷ,
      σέρνω τὸ βαρύ μου βήμα
      σ᾿ ἕνα μνῆμα ...

      Τὸν σταυρὸ τὸν ἀψηλὸ
      ἀγκαλιά, γλυκοφιλῶ
      τὸ μυριάκριβο ὄνομά της,
      κι᾿ ἀπ᾿ τὰ χώματά της

      ἡ φωνή της ἡ χρυσὴ
      μὲ καλεῖ «ἔλα καὶ σὺ
      δίπλα στὸ ξανθὸ παιδί σου
      καὶ κοιμήσου!»

      Μέσ᾿ στὰ στήθια ἡ συμφορὰ
      σὰν τὸ κῦμα πλημμυρᾷ,
      σέρνω τὸ βαρύ μου βῆμα
      σ᾿ ἕνα μνῆμα!

      Σὰν μ᾿ ἁρπάχθηκε ἡ χαρὰ
      ποὺ ἐχαιρόμουν μιὰ φορὰ
      ἔτσι σὲ μίαν ὥρα...
      μέσ᾿ σ᾿ αὐτὴν τὴν χώρα
      ὅλα ἄλλαξαν τώρα!

      Κι᾿ ἀπὸ τότε ποὺ θρηνῶ
      τὸ ξανθὸ καὶ γαλανὸ
      καὶ οὐράνιο φῶς μου,
      μετεβλήθη ἐντός μου
      καὶ ὁ ρυθμὸς τοῦ κόσμου.

      Μέσ᾿ στὰ στήθια ἡ συμφορὰ
      σὰν τὸ κῦμα πλημμυρᾷ,
      σέρνω τὸ βαρύ μου βήμα
      σ᾿ ἕνα μνῆμα ...

      Τὸν σταυρὸ τὸν ἀψηλὸ
      ἀγκαλιά, γλυκοφιλῶ
      τὸ μυριάκριβο ὄνομά της,
      κι᾿ ἀπ᾿ τὰ χώματά της

      ἡ φωνή της ἡ χρυσὴ
      μὲ καλεῖ «ἔλα καὶ σὺ
      δίπλα στὸ ξανθὸ παιδί σου
      καὶ κοιμήσου!»

      Διαγραφή
    8. Μοιάζουμε, αγαπητέ Κάνεφ, διότι ο Βιζυηνός νόησε από σύφιλη και κατάληξε στην τρέλα και επίσης από σύφιλη πάσχω και εγώ, που θα φτάσω στην τρέλα και θα πεθάνω, αγαπητέ. Γιατί να μη σου δώσω αυτό που θέλεις και δεν μου είναι κόπος...

      Διαγραφή
    9. Θα πώ μόνο Ευχαριστώ,για την απάντηση!!

      Κάνεφ

      Διαγραφή
  44. Βίαιες προσαγωγές στο Επιστημονικό τμήμα. Τα αγόρια! Τα αγόρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τις αναφορές στην Σχετικότητα (για να δειχθεί η σχετικότητα των πάντων, όλων των πάντων) και στην Αβεβαιότητα (όλα είναι αβεβαιότατα) υποκατάστησαν οι μηχανές Turing, οι εικασίες, το μεγάλο και το μικρό, οι μεταχηματισμοί Laplace, η γραμμικότητα σαν απόκοσμη γνώση, η χημική νευροδιαβίβαση σαν φόβητρο. Μπρρρ. Ο θείος Πέτρος;

    Πόσο με ξετρελαίνει: ο μαύρος μέθυσε κι αρχίζει να χορεύει σπάνε μπουκάλια τα παιδιά στο γόνατο το ψευτοεπιστημονικό κράτος τα 'χασε και κάνει να επέμβει αύριο ο Georg Stahl (η τέταρτη έκδοση;) θα πάθει τοκετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρτέμη, συμφωνώ. Οι εκμεταλλευτές καταργούν την υγεία μας και την υποκαθιστούν με το άγχος. Αυτό συνεπάγεται ότι νιώθουμε υγιείς πολύ σπανίως και σπανιότερα μπορούμε να διαπιστώσουμε την αγαθή δύναμη μας. Τα νήπια που ουρλιάζουν και κλαίνε και νιώθουν άσχημα για ένα απαραίτητο παιχνίδι, που όμως δεν τους χαρίζεται, εκπαιδεύονται στην ανοχή στα άσχημα συναισθήματα και στην εγκατάλειψη τους σε αυτά, ενώ απλώς χρειάζονται χάδια, φιλιά, εξηγήσεις άμεσες και σαφείς, για τον σκοπό της παραμονής τους έξω από την ασχήμια. Δεν είναι παράξενο που η εκπαίδευση αυτή γίνεται μέσα στο παιχνιδομάγαζο; Στις τράπεζες γιατί λειτουργούν μόνο ένα ή δύο από τα πέντε ταμεία και γιατί υπάρχουν ουρές; Σε τι με εκπαιδεύουν με την ορθοστασία μου στην ουρά της τράπεζας; Πετυχαίνουν το εξής απλό: δημιουργούν στιγμές δυσφορίας σε εμένα, που όμως καθεμιά από αυτές, για τον οργανισμό μου, τελείως σωματικά, εκείνη τη στιγμή, στέκεται θανατηφόρα. Εγώ, αν είμαι αθώος, θα πω: πολύ κόσμος - όποιος παραχωρήσει τη σειρά του να μεταφέρεται στο τέλος της ουράς. Μας προγραμματίζουν.

      Διαγραφή
  47. Πάουντ: "Η καθαρή αξία της καλής τέχνης για τον τόπο στον οποίο παράγεται έχει υπολογιστεί λογαριθµικά". Λογαριθμικός υπολογισμός. Ο λογάριθμος. Δηλαδή ο Πάουντ πλαγίως και εξασκώντας νοητική βία σύστησε λήθη και ηλιθιότητα σε όποιον έζησε και διάβασε τα παουντιανά την εποχή εκείνη και μάθαινε τον λογάριθμο και έβριζε τον Πάουντ. Σήμερα άλλοι, με άλλα λόγια με εξευτελίζουν, αμεσότερα. Τι νοημοσύνη έχουν τα βιβλία που γράφουν προπαγάνδα; Και πότε θα καταφέρω να με σώσουν εκείνοι που κατάλαβαν το στήσιμο της εκμετάλλευσης και βρήκαν τους πιο φίνους τρόπους και οργανώθηκαν μυστηριωδώς και μυστικά για να την αντιμετωπίζουν, ή να αντιμετωπίζουν τα πιο ογκώδη, αποκοβόμενα κομμάτια από το μεγάλο παγόβουνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εκείνοι που ανατίναξαν το Τσερνομπιλ και μοίρασαν ραδιένεργεια στη γη, αλλάζουν τον τίτλο του δίσκου "Ξαναπές (ο) αυτό που δε μπήκε" και εμφανίζουν τον Άσιμο με την μορφή του Γκαϊφύλλια. Ανίκανοι σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.