Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2016

Τώρα με το κρύο...






...οι πρόσφυγες παγώνουν!

Κανείς δεν μπορούσε φυσικά να προβλέψει ότι θα έρθει  ο χειμώνας (τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν στα μέρη μας) κι έτσι όλη την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, δεν κάναμε τίποτα για να τους στεγάσουμε, τους προστατέψουμε, τους φροντίσουμε. Και να πεις ότι ήταν πολλοί; Μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες που πέρναγαν κάθε μήνα από τα παράλιά μας το 14 και το 15 – τώρα μιλάμε για πέντε – το πολύ επτά χιλιάδες που μείνανε στα νησιά.

Το γεγονός αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην πρόσφατη ιστορία μας. Πρόκειται για κατόρθωμα κακοδιαχείρισης και τσαπατσουλιάς. Υπήρχαν χρήματα (άφθονα μάλιστα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση) υπήρχαν σχέδια, τόποι, κτήρια, υπουργοί, υφυπουργοί, επίτροποι, κομισάριοι, δήμαρχοι, υπάλληλοι, εθελοντές, αλληλέγγυοι – και όλοι απέτυχαν παταγωδώς. Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο αλλά αυτό δεν ζεσταίνει ούτε ένα πρόσφυγα.

Είδα προ ημερών μία συνέντευξη του αρμόδιοι υπουργού κ. Μουζάλα στην τηλεόραση και έμεινα άναυδος. Ένας συμπαθέστατος, καλοπροαίρετος, ευαίσθητος, ευγενής άνθρωπος – αλλά Θεέ μου τόσο χύμα! Χαοτική η σκέψη και το μυαλό του. 

Ανακάτευε τα πάντα: την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καμμένο, τους Δημάρχους,  την αστυνομία, τους υπαλλήλους. Όλοι φταίγανε, και αυτός ο ίδιος μαζί (όπως ειλικρινέστατα παραδέχθηκε). Αλλά από την απολογία του δεν κατάλαβα τίποτα: για ποιο λόγο, ενώ υπάρχουν κτήρια, στρατόπεδα, χρήματα, άνθρωποι – για ποιο λόγο με την έναρξη του χιονιά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έμειναν κάτω από τις σκηνές που τις έπαιρνε ο άνεμος.

Το προσφυγικό είναι θέμα τεράστιο, παγκόσμιο, που ξεπερνάει και τον κ. Μουζάλα και την Ελληνική Κυβέρνηση – ακόμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι θέμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – αν υπήρχε ουσιαστικά και είχε πραγματικές εκτελεστικές δυνατότητες. Αν μπορούσε δηλαδή να υποχρεώσει όλα τα κράτη της υφηλίου να δεχθούν όσους ταλαίπωρους τους αναλογούν.

Αλλά κανείς δεν ζήτησε από  τον κ. Μουζάλα και τους συνεργάτες του να λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα. Τους ζητήσαμε το ελάχιστο: να προστατέψουν μερικές χιλιάδες ανθρώπους από το κρύο, την πείνα, αλλά και την παραβατικότητα, που αρχίζει και εμφανίζεται ανάμεσά τους. Να επιταχύνουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου (περνάνε τώρα τους οκτώ μήνες – και όχι, δεν φταίει γι αυτό η Ε. Ε., είναι καθαρά ελληνικό θέμα). Να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες (που έπρεπε να έχει συντελεστεί από την αρχή).

Κάθε φορά που αντιμετωπίζω το προσφυγικό νιώθω ενοχές. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία των πραγμάτων. Αλλά έτσι, έγραψα αυτό το κείμενο για να εκτονωθώ.


148 σχόλια:

  1. Από ό,τι έχω ακούσει για το Μουζάλα (από την εποχή που ήταν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα), πρόκειται για έναν καλό άνθρωπο αλλά παντελώς ηλίθιο και ανίκανο.

    Είμαι κατά των συνόρων. Αλλά εφ' όσον ένα κράτος πρέπει να έχει σύνορα, πρέπει να έχουν όλα. Είναι μια πολύ άσχημη αλήθεια, αλλά αυτή είναι.

    Ακόμα πιο άσχημες αλήθεις έχω για τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες που τους έχουν στιβάξει πάνω μας.

    Η Ελλάδα δε θα έπρεπε να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα από μόνη της:

    1. Δεν ευθυνόμαστε για το πρόβλημα (ούτε η ΕΕ κατά τη γνώμη μου).

    2. Δε μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Έχουμε τα δικά μας σοβαρά προβλήματα.

    3. Δεν είμαστε εμείς ο προορισμός των προσφύγων στην ΕΕ.

    Οσο η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα συνολικά, εμείς θα έπρεπε να σφραγίσουμε τα σύνορά μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διότι φοβούμαι πως τελικά παίζονται άσχημα γεωπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των απελπισμένων αλλά και τη δική μας.

    Αν ήμουν η ΕΕ:

    1. θα επέλεγα να φτιάξω ζώνες προσφύγων στη Συρία

    2. θα απαιτούσα από άλλες χώρες (όπως οι χώρες του Κόλπου, ή η Κίνα) να αναλάβουν το μεγαλύτερο κόμματι από τους ομόδοξους (Σ. Αραβία, Εμιράτα) πρόσφυγες.

    3. θα επέλεγα να δεχθώ μετανάστες στο έδαφός μου (και στο σύστημα πρόνοιας) για ένα συγκεκριμένο διάστημα (πχ μια πενταετία), ή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος που είναι : γέροι, παιδιά, γυναίκες, άρρωστοι. Οι υπόλοιποι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους (με όποιο στρατόπεδο νομίζουν καλύτερο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις - αλλά πώς σφραγίζεις τα σύνορά σου όταν έχεις εκατοντάδες νησιά - κι όταν οι διακινητές βουλιάζουν τα σκάφη κοντά στις ακτές σου - και η Τουρκία δεν δέχεται πίσω κανένα; Τα είδαμε αυτά στην πρώτη περίοδο και φοβάμαι πως θα αρχίσουν να επαναλαμβάνονται.

      Λέτε: "η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχθεί κανένα πρόσφυγα από μόνη της".

      Μα δεν ερωτήθηκε. Δεν είχε την επιλογή να μην δεχθεί. Βρέθηκε μπροστά σε καταστάσεις ανάγκης. Που έγιναν τώρα χειρότερες ανάμεσα στους γείτονες που μπορούσαν να κλείσουν τα σύνορα και τους Τούρκους που εκβιάζουν όλη την Ευρώπη.

      Διαγραφή
    2. Πολύ άσχημες καταστάσεις που επιβάλουν πολύ άσχημες λύσεις, σε δύο επίπεδα.

      Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει μέτρα τύπου: όποιος συλλαμβάνεται θα φυλακίζεται. Ό,τι είχε κάνει ο Σαμαράς και είχε ψιλό ελέγξει το πρόβλημα, πριν ανοίξει τα σύνορα η κυρά Τασία. Διότι έτσι οι μεν ειδοποιούν τους δε ότι το πέρασμα μέσω Ελλάδας ειναι κλειστό και μικραίνει η ροή.

      Αλλά δυστυχώς έχουμε φύγει από αυτό το σημείο. Αν ο Ερντογάν σπάσει τη συμφωνία και στείλει μιλιούνια τους πρόσφυγες τότε πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει ωσαν οι βάρκες να ήταν εχθρικά πολεμικά πλοία. Αυτό μέχρι τουλάχιστον η ΕΕ να αναλάβει δράση.

      Είναι πολύ βαρύ αυτό που λέω αλλά δε βλέπω άλλη λύση.

      Επαναλαμβάνω πως πάνω στην απελπισία αυτών των ανθρώπων παίζονται πάρα πολύ σοβαρά παιχνιδιά, τόσο οικονομικής φύσης (ένθεν κι ένθεν]) αλλά και γεωπολιτικά.

      Διαγραφή
    3. Αδυνατώ, εντελώς πρακτικά, να καταλάβω πώς γίνεται να "σφραγίσουμε" τα σύνορά μας και μάλιστα τα θαλάσσια. Και όλο το στόλο του ΝΑΤΟ να βγάζαμε περιπολία στο Αιγαίο, δεν θα γινότανε. Και να γινότανε, πάλι θα έπρεπε να περισυνελέξουμε τους ναυαγούς μια και αυτοί σίγουρα θα βουλιάζανε τις βάρκες τους. Εκτός και εάν θεωρείτε ότι θα έπρεπε να τους αφήναμε να πνιγούν ή να τους βουλιάζαμε εμείς οι ίδιοι.

      At the end of the day, όσους ανθρώπους φτάνουν στα παράλιά μας, καλώς ή κακώς, (ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί καλώς φτάνουν, γιατί είναι πραγματικοί πρόσφυγες) τους έχουμε χρεωμένους, και σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η εγκληματική τσαπατσουλιά στη στέγασή τους.

      Διαγραφή
    4. Αν οι Τούρκοι εκβιάζουν όλη την Ευρώπη και ήμουν η Ευρώπη:
      1. θα επέλεγα να φτιάξω ζώνες τούρκων ευρωλατρών στην Τουρκία.
      2. θα απαιτούσα από τους Ιάπωνες ευρωκλάστες να αναλάβουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την αφρόκρεμα των τούρκων ευρωκλαστών.
      3. θα επέλεγα να δεχθώ τούρκους πρόσφυγες ευρωλάτρες (πρώτη την βαλιντέ του Οζάλ) στο έδαφος μου για ένα συγκεκριμένο διάστημα, ή μέχρι να γίνει δημοψήφισμα στην Τουρκία (για την παραχώρηση τουρκικής εθνικής κυριαρχίας στην Ευρώπη). Οι υπόλοιποι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους (με φύλλο πορείας προς όποιο στρατόπεδο νομίζουν καλύτερο).

      Διαγραφή
    5. @sgvv

      Ξεκαθάρισα τί εννοώ σε ό,τι αφορά το σφράγισμα, στην απάντησή μου στο ΝΔ.

      Δε θα ήθελα η χώρα μου να δεχτεί πληθυσμούς οι οποίοι μπορεί εν δυνάμει να χαρακτηριστούν έπικοι. Η χώρα μου έχει τεράστια οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα και μια Τουρκιά της οποίας το δόγμα στο Αιγαίο κλιμακούται προς ένα νέο θερμό επεισόδιο.

      "Είμαι" Κυβέρνηση των Ελλήνων και όχι όλης της Ανθρωπότητας. Υπηρέτω το Εθνικό Συμφέρον πρωτό και πάνω από οποιοδήποτε Διεθνές "Δίκαιο". Καλώς ή κακώς αυτή είναι η λειτουργία κάθε κυβέρνησης.

      Οσο η ΕΕ δεν αναλάβει δράσει δικαιούμαι να κάνω ό,τι χρειάζεται για να προασπίσω τα σύνορά μου.

      Ακόμα και να βυθίσω βάρκες. Πιστεύω ότι βυθίζοντας βάρκες περιορίζω τις εκατόμβες πνιγμών.

      Διαγραφή
    6. > Αν ο Ερντογάν σπάσει τη συμφωνία τότε η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει ωσαν οι βάρκες να ήταν εχθρικά πολεμικά πλοία.

      Και το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD πρότεινε να πυροβολούν όσους πάνε να περάσουν τα σύνορα. Αν θέλετε η πρότασή σας να γίνει μία μέρα πράξη, μπροστά στην κάλπη μην κιοτέψετε και μη συμβιβαστείτε με κόμμα μετριοπαθέστερο απ' τη Χρυσή Αυγή.

      Διαγραφή
    7. Γρανιτένιος συλλογισμός Ein Steppenwolf 01 December, 2016 23:50, θερμά συγχαρητήρια - Κατ αναλογία:

      Επειδή οι ομοσπονδιακές γερμανικές εκλογές του 1933 αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος κάθε εκλογική διαδικασία διαχρονικά και παντού στον κόσμο θα πρέπει να αποκηρυχθεί ως μήτρα του ναζισμού και γι αυτό δια νόμου να απαγορευθεί.

      Διαγραφή
  2. Καλές προθέσεις αλλά , θεέ μου, τόσο χύμα.

    Μα αυτό δεν είναι ο Μουζαλάς που περιγράφετε, αυτό είναι η αριστερά στο σύνολο της.

    Αλλά ας το πάμε λίγο παραπέρα γιατί έχει αρχίσει να γίνεται κουραστικό. Αν για παράδειγμα αναλάβω να οδηγήσω ένα αεροπλάνο, με κάθε καλή πρόθεση, αλλά δίχως να ξέρω να πιλοτάρω, και φυσικά το στουκάρω, τότε δεν μιλάμε για καλή ή κακή πρόθεση. Μιλάμε για εγκληματική άγνοια κινδύνου, μιλάμε ότι πήρα ανθρώπινες ζωές στο λαιμό μου.

    Το ίδιο ακριβώς είναι και με την ηγεσία ενώς κράτους. Τι να την κάνω την καλή πρόθεση όταν οι κακοί χειρισμοί των περισσότερων υπουργών καταστρέφουν κάθε δομή σε αυτή τη χώρα.

    Να μιλήσουμε για το Φίλη, για το Τσακαλώτο, για του Μουζάλα. Δεν θεωρώ ότι είχαν κακή πρόθεση, αλλά οι ιδεοληψίες του πρώτου δυναμίτισαν την παιδεία, η υπερφορολόγηση του δεύτερου την οικονομία, η χαοτική σκέψη του τρίτου στον εξευτελισμό αυτών που ήθελε να προστατεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Είναι θέμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ...να υποχρεώσει όλα τα κράτη της υφηλίου να δεχθούν όσους ταλαίπωρους τους αναλογούν".
    Και να σταματήσει τον πόλεμο ριζικά. Και να πάψουν οι δήθεν ειρηνοποιοί να διακηρύσσουν ότι με τόση βιοτεχνολογία και φυσική δεν μπορούν να πείσουν και να επιφέρουν την ειρήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. > εμείς θα έπρεπε να σφραγίσουμε τα σύνορά μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

    Δεν είμαστε στεριανή, πεδινή χώρα. Να ναρκοθετήσουμε το Αιγαίο;

    > θα απαιτούσα από άλλες χώρες να αναλάβουν το μεγαλύτερο κόμματι από τους ομόδοξους πρόσφυγες.

    Κι όταν αυτές αρνηθούν, θα τους κηρύξουμε εμπάργκο;

    > θα επέλεγα να δεχθώ μετανάστες για ένα συγκεκριμένο διάστημα

    Στο διάστημα αυτό τα παιδιά θα πάνε σ' ελληνικό σχολείο, οι νέοι θα παντρευτούν, οι παντρεμένοι θα κάνουν παιδιά, όλοι θα βρουν δουλειές, θ' ανοίξουν μαγαζιά… Κι εκεί που θα έχουν φτιάξει κάπως τη ζωή τους, θα τους πούμε να την πάρουν στην πλάτη και να γυρίσουν πίσω;

    > γέροι, παιδιά, γυναίκες, άρρωστοι.

    Δηλαδή ακριβώς αυτοί που έχουν τη λιγότερη δύναμη να κάνουν το δύσκολο ταξίδι!

    > Οι υπόλοιποι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους (με όποιο στρατόπεδο νομίζουν καλύτερο).

    Ποιος υπερασπίζει καλύτερα την «προσφιλή πατρίδα»; Ο Άσαντ, το Ισλαμικό Κράτος ή οι ισλαμιστές αντάρτες; Ή μήπως «βλάπτουν κ' οι τρεις τους την Συρία το ίδιο»; Μέχρι στιγμής το 'χουν σκάσει δύο εκατομμύρια στρατεύσιμοι, που ειδάλλως θα σκοτώνονταν τζάμπα και βερεσέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δεν είμαστε στεριανή, πεδινή χώρα. Να ναρκοθετήσουμε το Αιγαίο;"

      1. Απάντησα δύο φορές σε αυτό παραπάνω.

      "Κι όταν αυτές αρνηθούν, θα τους κηρύξουμε εμπάργκο;"

      2. Ναι. Να αναλάβει δράση ο ΟΗΕ και να χτίσει στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία φρουρούμενα από κυονόκρανους. Να αφήσει τις αηδίες και να αναγνωρίσει μια Αρχή (π.χ. τον Ασαντ) και να διαπραγματευτεί μαζί του την επόμενη μέρα. Αλλά εδω είναι που παίζονται τα τεράστια παιχνίδια μεταξύ των μεγάλων και κάτι τέτοιο ειναι αδύνατο. Οι πρόσφυγες και η πίεσή τους ειναι μέρος του παιχνιδιού.

      "Δηλαδή ακριβώς αυτοί που έχουν τη λιγότερη δύναμη να κάνουν το δύσκολο ταξίδι!"

      4. Να τους πάρουμε απευθείας από Τουρκία ή Συρία με hotspots εκεί. Εγώ θέλω όλους όσοι δε μπορούν να φερουν όπλα. Αν η πατρίδα τους δέχεται εξωτερική επίθεση να πάνε να πολεμήσουν. Αυτοί όμως μάλλον λιμπίστικαν τα επιδόματα της Μερκελ.

      "Ποιος υπερασπίζει καλύτερα την «προσφιλή πατρίδα»;"

      Αυτό δε με απασχολεί ως χωρα υποδοχής προσφύγων. Είναι δικό τους πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. @Ein Steppenwolf

      Προτού συνεχίσουμε την συζήτηση:

      1. Πόσους μετανάστες είσθε πρόθυμος να φιλοξενήσετε σπίτι σας?

      Εναλλακτικά:

      2. Ποιό ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος σας είστε πρόθυμος να καταβάλετε για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και τις όποιες πάγιες υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή?

      Διαγραφή
    3. Παρατήρηση 1η: Η ίδια η UNHCR στα σχετικά στατιστικά δελτία κάνει επισήμως διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών - οι ελλαδίτες προοδευτικοί φιλάνθρωποι πάλι όχι.

      Παρατήρηση 2η: θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια συγκριτική μελέτη για την αναλογία δημοσιευμάτων πλεονάζουσας φιλανθρωπίας που αφορούν σε Έλληνες αστέγους και αναξιοπαθούντες σε σχέση με αυτά που αφορούν σε αλλοδαπούς.

      Παρατήρηση 3η: Η Ελλάδα δεν αποτελεί χώρα πρώτης υποδοχής για καμία από τις μεταναστευτικές εθνοτικές ομάδες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αναζητούν απλά καταφύγιο, αναζητούν μόνιμη παραμονή υπό τους δικούς τους όρους σε χώρα της επιλογής τους.

      CsLaKoNaS, για μια ακόμα φορά respect ... Συγχαρητήρια για τις δημοσιεύσεις σας.

      Διαγραφή
    4. > Ποιό ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος σας είστε πρόθυμος να καταβάλετε για την φιλοξενία προσφύγων;

      Είναι λάθος να ρωτάτε για ποσοστό, διότι το 10% εισοδήματος €5.000 έχει πολύ μεγαλύτερη οριακή αξία (marginal value) από το ίδιο ποσοστό εισοδήματος €50.000, πράγμα γνωστό εδώ και τουλάχιστον δύο χιλιάδες χρόνια (Κατά Μάρκον 12.41-44):

      καὶ ὁ ὄχλος ἔβαλλεν χαλκὸν εἰς τὸ γαζοφυλάκιον· καὶ πολλοὶ πλούσιοι ἔβαλλον πολλά·
      καὶ ἐλθοῦσα μία χήρα πτωχὴ ἔβαλεν λεπτὰ δύο.
      καὶ προσκαλεσάμενος ὁ Ἰησοῦς τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς Ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἡ χήρα αὕτη ἡ πτωχὴ πλεῖον πάντων ἔβαλεν τῶν βαλλόντων εἰς τὸ γαζοφυλάκιον·
      πάντες γὰρ ἐκ τοῦ περισσεύοντος αὐτοῖς ἔβαλον, αὕτη δὲ ἐκ τῆς ὑστερήσεως αὐτῆς.

      Διαγραφή
  5. Μεγάλο μπλέξιμο με την χώρα υποδοχής και την χώρα προορισμού. Το ευρωναζιστικό ελληνικό κράτος να υποδεχθεί ανθρώπινα τους πρόσφυγες και να τους προμηθεύσει ταξιδιωτικά έγγραφα και να τους πληρώσει τα εισιτήρια να πάνε στην χώρα του προορισμού τους. Αλλά πώς το ναζιστικό ευρωπαϊκό κρατικό υπό διάλυση μόρφωμα και οι δωσίλογοι αρχικυβερνήτες θα βοηθήσουν τη ζωή να διαπεραιωθεί, εφόσον την φονεύουν μέσα στα σύνορα τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι είναι αυτό; Το φόρουμ της Χρυσής Αυγής ή κάποιου άλλου ακροδεξιού κόμματος;

    Ένας λέει πράγματα όπως

    "Η Ελλάδα δε θα έπρεπε να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα από μόνη της"

    "Οι υπόλοιποι [= που δεν είναι γέροι, παιδιά, γυναίκες, άρρωστοι] να υπερασπιστούν την πατρίδα τους (με όποιο στρατόπεδο νομίζουν καλύτερο)"

    Ο οικδεσπότης αντιδρά με ένα συγκαταβατικό
    "Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις"

    και η μοναδική του αντίρρηση δεν είναι ούτε νομικής ούτε ανθρωπιστικής φύσης [όπως θα έπρεπε], αλλά αφορά μόνο τεχνικά ζητήματα ("πώς σφραγίζεις τα σύνορά σου όταν [...]").

    Και η πιο ακραία, βάρβαρη, απάνθρωπη, τελικά ασύλληπτη ιδέα ακολουθεί σε ένα επόμενο σχόλιο του ίδιου ενός:

    "Αν ο Ερντογάν σπάσει τη συμφωνία και στείλει μιλιούνια τους πρόσφυγες τότε πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει ωσαν οι βάρκες να ήταν εχθρικά πολεμικά πλοία."

    Μέχρι στιγμής σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση του Ν.Δ. Να δούμε αν και πώς θα αντιδράσει. Ελπίζω πως κάτι πιο ουσιαστικό έχει να πει από ένα καινούργιο "Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη".

    Και εγώ; Απλώς νιώθω απέραντη αηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ότι κάποιος που επιδοκιμάζει αποσκοπεί στην πληροφόρηση. Η πληροφόρηση φέρνει την μάθηση: το να μάθει και να μάθει από τους εξανθρωπισμένους.

      Διαγραφή
  7. Γιατί, με τη ζέστη ήταν καλύτερα;

    Ας μην βραχυκυκλώνουμε τη σκέψη μας.
    Οι πρόσφυγες έρχονται από παντού όχι να μας κατακτήσουν ή για να μας βλάψουν αλλά για να ζήσουν!
    Πάντοτε όμως φόβιζαν τους έχοντες στεγη τροφή και εργασία οι παρείσακτοι...
    Νομίζω πως η Ιταλία αυτή τη στιγμή έχει πολυ περισσότερους προσφυγες απο εμας στο εδαφός της που έχουν φτασει δια θαλάσσης. Τί έχουν κάνει εκεί; Πως λειτουργουν εκεί οι καταυλισμοί; Τί έχει κάνει ο Ερντογαν για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή (σχεδόν 2εκατομ.);
    Σίγουρα έχουν κάνει πολυ περισσοτερα από εμάς εδώ.

    Αντί να συνεχίζουμε βερεσέ τη ίδια ανοησία για την "ασυνεπή" Ευρωπη που δεν επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και εισδοχής, την αντιδραστική Ευρωπη που υψώνει φραχτες (ενω εμεις δεν ξεραμε δεν είδαμε δεν ακουσαμε .../ ¨"Λιάζονταν" οι άνθρωποι κι έπειτα εξαφανίζονταν!) την Ευρωπη που δεν δεχεται προσφυγες (τί δεν δεχεται; Τα μιλιουνια που περασαν απο την Ελλαδα που πηγαν; Και τί κανουν τωρα; τους έχουν μαντρωμενους. Αδιαφορουν για την ζωη τους, για την αξιοποίησή τους, την εκπαίδευσή τους, την σίτησι τους, την στέγασή τους;)
    Και, αντί να χρησιμοποιουμε τους προσφυγες για να καταδεικνυουμε "αντιδραστικες και ρατσιστικες πολιτικές" Δημάρχων, μεμονωμενων πολιτών, ομάδων πολιτών κλπ διαρκώς αιφνιδιάζοντάς τους (όπως περίτρανα πράττει διαρκώς και απολυτως εσκεμμένα η σημερινη κυβερνηση ) ας δουμε ποιός άλλος τελικά επωφελείται απο την χαωτική και άθλια διαχείρηση του προσφυγικού εκτός από τη Χρυση Αυγή...

    Η Πετρα Ολύμπου είναι ντροπή, το Ελληνικό είναι ΕΘΝΙΚΗ ντροπή, τα γιαπιά και τα λοιπά εγκαταλειμενα κτίρια -που ουτε σκύλο δεν θα στέλναμε να ζήσει κεί μέσα- είναι ντροπή, παντού η κρατική εγκατάλειψη είναι ντροπή.
    Μοναχα λαπεροί αυτοθυσιαστικοί , μεμονωμενοι πολιτες αυτής της χώρας που δεν έχουν σχέση με τις αρπακτικες και ύποπτες συχνά ΜΚΟ (για "πάρτυ" κανονικό μιλάμε...) παίρνουν απο πανω μας την ντροπή.

    Αλλά δεν φτάνει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ΜΚΟ σε σκοτεινά παιχνίδια; ΜΚΟ είναι όταν ένας άνθρωπος έχει καταξιωθεί στον κοινωνικό στίβο (πλαστικά παιχνίδια, βιβλία, πτυχία, ανθρωπιστικός ορθολογισμός) και απλώς βάζει το τηλέφωνο στην πτητική λειτουργία (να μην ενοχλήσει) και περνάει απέναντι με τα χέρια του ένα πιάτο φαΐ. Αν είναι έγγαμος είναι όπως ο Αλέξης, που δουλεύει για να ταΐσει τα παιδιά του (Ερνέστος, Ερλάδωνας) και αν είναι άγαμος έχει καλά εννοήσει τα νοήματα Αναστασία και Ψίθυροι καρδίας και αφιερώνει τον χρόνο εκεί και του χρωστάνε χάριτας αυτοί οι πρόσφυγες και οι λογικοί πολίτες που αγαπούν τιμούν και σέβονται και υπολογίζουν θυσιάσματα και κόπους. Πόσοι νέοι δεν διαβάζουν ιμιουνόλογκι αλλά ονειρεύονται να γίνουν γιατροί χωρίς σύνορα; Πόσοι νέοι δεν λογικεύονται και αποσκοπούν να παρουσιάσουν πόλεμο ως ανταποκριτές; Χυδαία βαξεβανίσματα, που λέμε. Είναι καλά. Οι ΜΚΟ εμπόριο σωμάτων και οργάνων; Όχι βέβαια.

      Διαγραφή
  8. Υπάρχει κάποιος εδώ μεσα που είναι φασίστας και δεν το ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. Υπέρ του Αδυνάτου
    -----------------------

    1. Όλοι οι παράτυποι μετανάστες είναι δυνάμει πρόσφυγες, εκτός εάν αποδειχθεί το αντίθετο. Μέχρι τότε οι δημοκράτες πολίτες έχουμε ηθική υποχρέωση να τους φροντίσουμε όπως μας φροντίζανε κι εμάς οι Ευρωπαίοι την εποχή της Χούντας, όταν ζητούσαμε πολικό άσυλο.

    2. Το κάθε κόμμα να υιοθετήσει αριθμό προσφύγων και να διανείμει στους εθελοντές οικείους του το κόστος συντήρησης και ιστροφαρμακευτικής περίθαλψης κάθε ψυχής - και η Εκκλησία επίσης. Πρέπει μάλιστα να το πράξει επώνυμα (με λίστες) για τους πολιτες και με αριθμό (ταυτότητας) για τους λήπτες βοήθειας. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

    3. Εμείς οι πολίτες δεν είμαστε ούτε δικαστές για να δικάσουμε τους παράτυπους μετανάστες ούτε αστυνομικοί για να τους συλλάβουμε ούτε υπουργείο εσωτερικών για να τους απελάσουμε. Εμείς οι πολίτες είμαστε άνθρωποι και αν όντως είμαστε Ανθρωποι οφείλουμε να δείξουμε εμπρακτη ανθρωπιστική αλληλεγγύη: όσοι μπορούμε να φέρουμε προσφυγόπουλα στο σπίτι μας ή να στέλνουμε χρήματα σε συγκεκριμένες οικογένειες ή απλώς να τους καλύπτουμε τη διατροφή και τα φάρμακα ή μέρος αυτών των εξόδων, αλλά με συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

    4. Είναι υποκριτικό εκ μέρους όλων μας να τα βάζουμε με τους Έλληνες νησιώτες στους ώμους των οποίων (το άθλιο ελληνικό κράτος) φόρτωσε το προσφυγικό. Να μείνουν εκεί οι πρόσφυγες, αλλά όλοι οι Ελληνες που είναι ανθρωπιστές να τρέξουμε να βοηθήσουμε, αρκεί να μας το ζητήσει το κράτος, το οργανωμένο κράτος. Τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχει κάνει ο κ. Μουζάλας. Το μόνο που κάνει είναι να χωρίζει τους νησιώτες σε... αλληλέγγυους και... χρυσαυγίτες. Αηδία.

    5. Επιβάλλεται στους καταυλισμούς η αστυνόμευση για προστασία των προσφύγων και από τους δικούς των εγκληματίες. Το να αφήνεις χωρίς προστασία γυναίκες και παιδάκια, σημαίνει ότι τους αφήνεις στα χέρια των μαφιόζων ή των εγκληματικών στοιχείων που τους έφεραν με το αζημίωτο και τους εκμεταλλεύονται παντοιοτρόπως.

    6. Διαφωνώ ριζικά με τα περί... λαθρομεταναστών. Κι εγώ πριν χρόνια χρησιμοποιούσα αυτή τη λέξη η οποία όμως τώρα έχει αποκτήσει στα ελληνικά άλλο περιεχόμενο, υποτιμητικό και αρθρώνεται μονάχα με δυνάμει ρατσιστική πρόθεση και ουχί ουδέτερα.

    7. Και στο ερώτημα εάν θα έφερνα στο σπίτι μου πρόσφυγες, απαντώ, ναι, - και έχουμε φέρει. Κι επειδή δεν είμαι Χριστιανός για να κάνω το καλό και να το ρίξω στο γιαλό, λέω ότι και οικογένεια προσφύγων έχουμε υιοθετήσει και από το καλοκαίρι θα φέρουμε ένα παιδάκι για να μείνει όσο θέλει. Το μόνο εμπόδιο είναι μήπως υποτροπιάζει η Μαρία-Φωτεινή και πρέπει να φύγει με την Αντιγόνη για την Αμερική αλλά και τότε κάτι θα σκεφτούμε.

    8. Αυτό που δεν συγχωρώ στην ελληνική ηγεσία είναι το πώς διαχειρίζεται το προσφυγικό: έπρεπε όλοι μαζί να καθίσουν να βρουν λύσεις ρεαλιστικές, να κινητοποιήσουνε τον εθελοντές όχι μπαχαλάκηδες που ξεσηκώνουν αυτόν τον φτωχόκοσμο και τους παρακινουν σε εγκληματικές ενέργειες, αλλά να ξεσηκώνουν τους νοικοκύρηδες και να πούμε όλοι να βοηθήσουμε τη φτωχολογιά, έτσι για την ψυχή μας, κι ας μην πιστεύουμε σ΄ αυτήν.

    Συμπέρασμα: κάθε οικογένεια κι ένα προσφυγόπουλο, κάθε γειτονιά και μία φάτνη για πρόσφυγες.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. > Συμπέρασμα: κάθε οικογένεια κι ένα προσφυγόπουλο, κάθε γειτονιά και μία φάτνη για πρόσφυγες.

      Aποτέλεσμα (Με τις υπόλοιπες - μονομερώς καθοριζόμενος από τις Ελληνικές αρχές - παραμέτρους σταθερές):

      Άμεση περαιτέρω αύξηση των μεταναστευτικών ροών - οι λόγοι προφανείς: "Στην Ελλάδα οι μετανάστες καλοπερνάνε".

      Ερώτηση:

      Ποιο είναι το άνω ποσοστιαίο όριο μακροχρόνια παραμενόντων μεταναστών που θέτετε δημογραφικά σε όλη την Ελλαδική και Κυπριακή επικράτεια βάσει των πολλαπλών επιπτώσεων (πολιτισμικών, κοινωνικών, οικονομικών, αμυντικών κτλ κτλ) που αυτό δυνητικά επιφέρει?

      Διαγραφή
    2. Κάπα ξέρω ότι δεν είσαι πιστός Χριστιανός (ούτε εγώ άλλωστε) αλλά θα ήθελα να σε είχαμε Αρχιεπίσκοπο...

      Διαγραφή
    3. Να γινόταν άραγε κάτι αν μεσολαβούσε ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος; :-)

      Διαγραφή
    4. Αξιότιμε κύριε, εγώ δεν θα ήθελα να σας είχαμε Αρχιεπίσκοπο, όπως γράφει ο κ.Δήμου, με το φόβο μην σας χαλάσει η ¨εξουσία". Θα προτιμούσα να σας είχα δάσκαλο στα παιδικά μου χρόνια - μάλιστα θα σάς έβαζα να πίνετε φορμόλη για να είστε δάσκαλος για πολλές δεκαετίες!
      Υ.Γ. Υπομονή και θα πληθύνουμε, που θα πάει...
      Με τις ειλικρινείς ευχές μου,
      Καλλιρρόη

      Διαγραφή
    5. Μπαλτσαμωμένε Δάσκαλε (με φορμόλη -!!!- από την Καλλιρόη/μπρε Καλλιρόη η φορμολη είναι για τα πτώματα... Το Αθάνατο νερό τρέχα να του βρείς του "Καπα Σκεπτικού"),

      Αρχιεπίσκοπε (λαβόντα το χρίσμα απο τον Νίκο Δήμου)των αδυνάτων -ΟΛΩΝ!-

      Κωνσταντίνε,
      ασπάζομαι την Αγίαν Δεξιάν σας
      [και μην πάει ο νους σας στο κακό...]
      που έγραψε αυτά τα λίγα σταράτα και συγκροτημένα λόγια...

      Διαγραφή
    6. Κ2825, αυτά είναι δουλειά της στατιστικής και όχι της δημοκρατίας και των πολιτών που διέπονται από τα ιδεώδη του ανθρωπιστικού ορθολογισμού (Κάντ-Ράσελ-Πόπερ).

      Καλλιρρόη, αντί για εμένα ως δάσκαλο, που είμαι κακέκτυπο, ψάξε το αρχέτυπο, δηλαδή το έργο του Νίκου Δημου.

      Γενναιόδωρε γιατρέ, η αθάνατη πηγή της σκέψης μου είναι είναι το έργο του Νίκου.

      Ευγνώμων,
      Κάπα



      Διαγραφή
    7. μεγάλη ειρήνη02 Δεκεμβρίου, 2016 19:47

      Αν δεν με απατα η μνημη μου, διαφορα αρθρα αναφερουν οτι οι προσφυγες απο Συρια οι περισσοτεροι εχουν καλη παιδεια, μορφωση και ...χρηματα. Αλλωστε πως πληρωσαν 2000 δολλαρια /ατομο για να πνιγουν/ξεβραστουν στην "ευρωπη" που λεγεται Ελλαντα;

      Οποτε δεν προκειται για φτωχοκοσμο. Εδω ποσοι και ποσες ηταν ιατροι πυ πνιγηκαν σε φουσκωτα στη μεση της διαδρομης;

      Αρκετοι απο αυτους ηταν και ισως ακομη ειναι σε καλυτερη οικονομικη κατασταση απο μεριδα Ελληνων.

      Αυτο δεν σημαιναι οτι δεν θελουν βοηθεια. Και να εχουν λεφτα, δεν μπορουν να πανε καπου νομιμα, οποτε μην τρελενομαστε οταν ακουμε για παρανομιες και πλαστογραφιες. Τα λεφτα μιλανε (ειδικα στην Ελλαδα μαλιστα). Οποτε οι πολυ πλουσιοι Συριοι θα φυγουν σιγουρα απο Ελλαδα λογω κονέ ή επειδη εχουν 30.000 για ενα φορτηγο να τους βγαλει εκτος ελλαδος. Οι φτωχοτεροι μενουν πισω. Αυτοι δεν μπορουν να κανουν ουτε ενα βημα μπρος ουτε ενα βημα προς τα πισω. Οποτε ειναι χρεος του καθε ανθρωπου να τους βοηθησει στο μετρο που μπορει. Και συνηθως οι ανθρωποι δεν ξεχνανε ποιος τους βοηθησε οταν ειχαν αναγκη. Για να ειμαι μεσα στον πευμα του κου Νικου, ας πουμε οτι ο πιο αχαριστος ανθρωπος στην Ευρωπη ειναι ο Ελληνας. Δεν χρωστα σε κανεναν καλοσυνη. Κανε καλο ομως σε ενα Συριο και δες πως ανταποκρινεται.

      Αυτα.

      Διαγραφή
    8. Κάποιοι χρήστες χρησιμοποιώντας ένα προφίλ σχολιάζουν και ακολούθως χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα απαντούν και ανοίγουν διάλογο με τον εαυτό τους; Ή κάνω λάθος; (δεν αφορά το συγκεκριμένο ποστ, είναι ένας γενικός προβληματισμός) Έχει κι αυτό την πλάκα του, αν συμβαίνει.

      Διαγραφή
    9. Ωραία Ειρήνη! Ειρήνη των διαστημικών εκρήξεων! Ειρήνη των τεχνητών δορυφόρων! Ειρήνη ροή της διαστημικής σκόνης επί των ατερμόνων ιμάντων! Ειρήνη τριβή των εγκάρσιων ολισθημάτων! Ειρήνη οριζόντια δύναμη στην κατακόρυφη ράβδο! Ειρήνη απλό εκκρεμές της Ανδρομέδας! Ειρήνη! Ειρήνη!

      Διαγραφή
  10. Να υποθέσω ότι οι φιλάνθρωποι του doncat, λίγο-πολύ θεωρούν ότι:

    - O έλεγχος των μεταναστευτικών ροών - ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής τόσο από "φίλους και γείτονες" όσο και γενικότερα - είναι άσχετος με την γεωπολιτική συγκυρία.

    - Ότι μέρος των λαθρομεταναστών δεν αποτελεί αξιοποιήσιμο εργατικό δυναμικό για παραγωγικές δομές εντάσεως εργασίας (αγροτική και βιομηχανική παραγωγή κυρίως) - και άρα η μεταναστευτική πολιτική χωρών όπως πχ η Γερμανία παραμένει ανεπηρέαστη από τέτοιες ιδιοτελείς σκοπιμότητες.

    - Ότι τα δουλεμπορικά κυκλώματα - τα οποία παραδόξως τυγχάνουν ελάχιστης δημόσιογραφικής προβολής και συζήτησης - είναι πρακτικά αδύνατον να εξαρθρωθούν.

    - Ότι η Ελλάς μπορεί να επιλύσει αυτοτελώς - ή μπορεί να επιβάλει διεθνώς λύσεις - για το σύνολο των παράπλευρων απωλειών των πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης του τρίτου, τέταρτου και πέμπτου κόσμου.

    - Ότι το ριζοσπαστικό φονταμεταλιστικό ισλαμ δεν αποτελεί δυνητικά εθνικό κίνδυνο για την χώρα και ότι ουδείς από τους μουσουλμάνους εισβολείς δεν τυγχάνει συμπαθών αυτής της κοσμοαντίληψης.

    - Ότι η φάμπρικα των ΜΚΟ λειτουργεί εν κενό και δεν υπαγορεύεται από ουδεμία ιδιοτελή σκοπιμότητα (οικονομική, πολιτική ή άλλη). πχ Ότι το γεγονός ότι η εκκλησία της ελλάδος ασκεί φιλανθρωπικό έργο διαθέτοντας 10δες χιλιάδες μερίδες φαγητού σε καθημερινά συσσίτια με κλάσμα του κόστους των αντίστοιχων δράσεων των ΜΚΟ ΔΕΝ πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. > η εκκλησία της ελλάδος ασκεί φιλανθρωπικό έργο διαθέτοντας 10δες χιλιάδες μερίδες φαγητού σε καθημερινά συσσίτια με κλάσμα του κόστους των αντίστοιχων δράσεων των ΜΚΟ

      Δε γνωρίζω καθόλου τα συγκεκριμένα νούμερα, αλλά η διαφορά δεν οφείλεται αναγκαστικά σε διαφθορά· η Εκκλησία διαθέτει δισχιλιετή οργανωτική και διοικητική πείρα. (Πίσω από τη γερμανική λέξη »Diözese« –«επισκοπή»– κρύβεται η ελληνική «διοίκηση»).

      Διαγραφή
  11. Τα σχόλια φανερώνουν πόσο εύκολο είναι να περάσει κανείς σε ακραίες θέσεις - και γιατί κόμματα όπως το AfD μεγαλώνουν στην Γερμανία.

    Έχω γράψει και παλιότερα ότι ο άνθρωπος γεννιέται ρατσιστής - δηλαδή με τον φόβο του ξένου, του διαφορετικού - και με την παιδεία και την ωρίμανση το ξεπερνάει. Το μικρό παιδί αισθάνεται ασφάλεια μόνο στο πριβάλλον του, στην οικογένειά του - αν πάρει την σωστή μόρφωση θα υπερβεί αυτή την αντίδραση. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι σίγουρο πως θα την πάρει.

    Πρόσθετα εδώ υπάρχει και ένας συγκεκριμένος φόβος: αν ο ακαταλόγιστος Ερντογάν αμολήσει δύο εκατομμύρια πρόσφυγες εναντίον της Ευρώπης - δεν θα πάνε στην Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα, γιατί με αυτή συνορεύει. Μία Ελλάδα σε οικονομική κρίση που δεν μπορεί ούτε τον δικό της πληθυσμό να θρέψει. Αυτό έχει διαστάσεις εφιάλτη.

    Έτσι είναι εύκολο να γίνει κανείς φασίστας χωρίς να το συνειδητοποιεί - όπως λέει και το παραπάνω σχόλιο.

    Καταλαβαίνω και τις ψυχολογικές ρίζες του ρατσισμού και την συγκεκριμένη συγκυρία που τον θρέφει - αλλά με τίποτα δεν τον αποδέχουμαι. Το να βυθίζουμε βάρκες ή να πυροβολούμε μετανάστες είναι αδιανόητο. Πρόκειται για βασανισμένους ανθρώπους που έχουν γίνει παιχνίδι και εργαλείο στα χέρια άλλων.

    Ας ελπίσουμε πως δεν θα φτάσουμε στα όρια όπου οι άνθρωποι μεταμορφώνονται σε θηρία που υπερασπίζονται την φωλιά και τα μικρά τους.

    Και κυρίως ας δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το άμεσο πρόβλημα - να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που "φιλοξενούμε" και να οργανωθούμε για την υποδοχή άλλων, αν χρειαστεί.

    Μετά την Μικρασιατική καταστροφή η Ελλάδα (μισή σε πληθυσμό από σήμερα και εξαντλημένη από δέκα χρόνια πολέμων) δέχθηκε ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες και τα κατάφερε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οικοδεσπότα, ειλικρινώς:

      Πόσες φορές έχετε βρεθεί ανάμεσα στους ανθρώπους για τους οποίους φιλάνθρωπα μιλάτε?

      Πόσες φορές έχετε ανασάνει τα χνώτα τους, έχετε μυρίσει την βρωμιά τους?

      Πόσες φορές έχετε απλώσει ο ίδιος ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ χέρι βοήθειας πέραν της τρέντικης αποενοχοποιητικής χρηματοδότησης της Χ προβεβλημένης ΜΚΟ παίρνοντας το ρίσκο της βιωματικής επαφής με μια ξένη προς εσάς πραγματικότητα?

      Πόσες φορές έχετε αλλάξει το καθημερινό σας πρόγραμμα ώστε να γίνεται λιγότερο ενοχλητικός στους de facto αλλοδαπούς κυρίαρχους του δημόσιου χώρου της γειτονίας σας - επιστρέφοντας νωρίτερα σπίτι ή προστατεύοντας τα παιδιά σας από τις καθημερινές συρράξεις στο οποιοδήποτε "γκέτο"?

      Η διδακτική ρητορεία περί ρατσισμού παρέλκει. Το ίδιο και το υψωμένο επιτιμητικά δάχτυλο. Δεν γνωρίζετε ούτε την ιστορία ούτε την δράση των ανθρώπων που απευθύνεστε.

      Ουδείς ισχυρίζεται ότι οι λαθρομετανάστες και πρόσφυγες είναι εγγενώς διαφορετικοί λόγω βιολογικού υποστρώματος. Ουδείς ισχυρίζεται ότι καθαυτή η ιδιότητα του αλλοεθνούς τους καθιστά απορριπτέους. Οποιοσδήποτε από "εμάς" υπό τις συνθήκες που εκείνοι αντιμετωπίζουν θα δρούσε πιθανότατα με τον ίδιο ή και χειρότερο - λόγω παθολογικής μαλθακότητας και έλλειψης σκληραγωγίας - τρόπο.

      Η ανέξοδη θεωρητικολογία, η επίκληση νεφελωδών ανθρωπιστικών αρχών και πανανθρώπινων ιδεωδών, η συκοφάντηση ως ρατσιστών και φασιστών κατά πως μας βολεύει των φορέων της αντίθετης άποψης δεν δίνει λύσεις σε προβλήματα - όταν δε αφορά "στον Άλλο" και γίνεται από την ασφάλεια μιας οχυρής και εκτός προβλήματος θέσης, καθίσταται ενίοτε εξοργιστική ...

      Διαγραφή
    2. Δεν έχει σημασία τι έχω κάνει εγώ - αλλά σας πληροφορώ ότι έχω ζήσει τις συνθήκες που περιγράφετε. Όχι τώρα (στα 81 δεν επαρκώ) αλλά παλιότερα. Είναι πολύ ευεργετικό για έναν άνθρωπο να ευεργετεί άλλους - μπορεί να το κάνει κάποιος κι από καθαρά εγωιστικούς λόγους. Σου κάνει καλό.

      Αλλά αυτή η συζήτηση είναι εκτός θέματος. Δεν πρέπει το προσφυγικό να αντιμετωπίζεται ως υπόθεση φιλανθρωπίας. (Είμαι εναντίον της κλασικής φιλανθρωπίας διότι υποβιβάζει και εξευτελίζει).

      Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφενός - και οργανωτικής επάρκειας αφετέρου. Αυτό που επιχειρηματικά ονομάζεται logistics. Οπότε παίζει μικρό ρόλο η ατομική πρωτοβουλία.

      Διαγραφή
    3. Εν ολίγοις λοιπόν ΝΔ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΕΊΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ παραπέμποντας την επίλυση του ζητήματος σε κάποιου είδους απρόσωπο "σύστημα" και απροσδιόριστη οργανωσιακή διαδικασία ... Όπως και η πλειονότητα, υποθέτω, των ευαισθητοποιημένων ανθρωπιστών/φιλανθρώπων (ή όπως άλλως προτιμάτε να αυτοαποκαλείστε).

      Από την άλλη πλευρά "φασίστες και ρατσιστές" - κατ εσάς - άνθρωποι, με απόψεις πχ όπως οι δικές μου, πιστεύουν ότι αυτό δεν αποτελεί παρά αήθη υπεκφυγή και μνημειώδη ανευθυνότητα προκειμένου να αποφύγετε μια ουσιαστική απάντηση στα απολύτως συγκεκριμένα και πιεστικά ερωτήματα που αμείλικτα τίθενται στον καθένα από εμάς ώς πολίτη, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.

      Η εποχή των ανέξοδων τοποθετήσεων και της θεωρητικολογίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Την "βρώμικη δουλειά" ΕΙΤΕ δεν θα την κάνει κανείς (και έτσι όλοι θα υποστούμε τις συνέπειες) ΕΙΤΕ θα αναλάβουμε ο καθένας ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί (και έτσι συντεταγμένα ως κοινωνία θα προχωρήσουμε) ...

      ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ... "Το πρόβλημα" ΔΕΝ θα το λύσει κάποιος "Άλλος".

      Όποιος μιλάει, πληρώνει - εφεξής. Fair Deal, θα έλεγα, εσείς τι νομίζετε?

      Διαγραφή
    4. Δεν θέλουμε να κάνομε τις βρόμικες δουλειές. Πώς σας ήρθε; Σε ποια βρώμικη δουλειά θέλετε να μας εμπλέξετε. Δεν θα πάρουμε. Μόνοι σας στους βόθρους σας.

      Διαγραφή
    5. "...ο καθένας ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ..." δηλαδή τι; Αυτοδικία; Να πάρει ο καθένας το όπλο του και να καθαρίζει;

      Και απεχθές μου μοιάζει αυτό και παράλογο και τελικά αδιέξοδο. Θα κάνουμε την Ελλάδα Φαρ Ουέστ;

      Ούτε καν η Χρυσή Αυγή δεν το προτείνει αυτό!

      Διαγραφή
    6. "Προσωπικά" ως πολίτες/εκλογείς/δρώντες άνθρωποι, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα επιλέγοντας τον κακοτράχαλο, βρώμικο αλλά πιθανότατα μόνον διαθέσιμο, ρεαλιστικά, "δρόμο" χωρίς υπεκφυγές και ευχολόγια - υπέθεσα ότι είχε διευκρινιστεί επαρκώς.

      Αρχικά θεσμικά, και όπου η πραγματικότητα αποκλίνει από την στοιχειώδη λογική, εξωθεσμικά - ενίοτε δε με άγριο τσαμπουκά (το αν θα φτάσει κανείς στην απόλυτη αυτοδικία συζητιέται ...) κατά πάντων.

      Επειδή πιθανόν το θέμα παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον θα συνεχίσω την συζήτηση στην κυρίως ενότητα.

      Διαγραφή
    7. Δηλαδή κύριε @Forcibly Pseudonymous, εφ'όσον όπως γράφετε δεν είναι ο χαρακτηρισμός "αλλοεθνής" που τους καθιστά απορριπτέους, να θεωρήσουμε ότι αν κάποιος αλλοεθνής είναι οικονομικά αυτάρκης είναι καλοδεχούμενος? Άρα τελικά δεν μας ενοχλεί η καταγωγή, αλλά το μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο κάποιων ανθρώπων? Τα μόνα γκέτος που υπάρχουν κατ'εσάς απαρτίζονται από αλλοδαπούς? Γιατί τα "γκέτος" όπως ξέρετε είναι η λέξη που περιγράφει περιοχές που δημιουργούνται και απαρτίζονται από απομονωμένους ανθρώπους. Όταν μια περιοχή απαρτίζεται αποκλειστικά από εύρωστους οικονομικά ανθρώπους, την χαρακτηρίζετε "γκέτο" ή θα χρησιμοποιούσατε την ευχάριστη λέξη "ελίτ"? Και το γκέτο και η ελίτ υπάρχουν και θα υπάρχουν για όσο το επιτρέπουμε όλοι μας. Καλά κάνετε και φοβάστε τα γκέτος. Κι εγώ τα φοβάμαι. Η διαφορά μας είναι κάποιοι από εμάς υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να παλεύουμε για την ανόρθωση των ανθρώπων που οδηγούνται σε γκέτος. Θα έπρεπε να παλεύουμε να τους αποδείξουμε ότι υπάρχει καλύτερος δρόμος από την απομόνωση. Να τους δείξουμε τι σημαίνει παιδεία και μόρφωση, τι σημαίνει δικαίωμα και υποχρέωση, τι σημαίνει σεβασμός και συνύπαρξη. Αν δεν είμαστε σε θέση να το προσπαθήσουμε αυτό, τότε (ως ανθρωπότητα) έχουμε μείνει στάσιμοι...

      Διαγραφή
    8. Μάλλον πρέπει να πάρουμε την πατρίδα μας στα χέρια μας και να δείξουμε στους Κυριάκους και στα άλλων παρατάξεων κομματοτσιράκια του Κυριάκου ότι δεν περνάει η εξυπνάδα τους. Αλλιώς θα ζούμε σαν τα σκουπίδια και θα αντιμετωπίζουμε συνολικά τη ζωή μας αβίωτη και ξένη.

      Διαγραφή
    9. "H διαφορά μας" κα Kallirroi Tsimogianni είναι ότι απεραντολογείτε αδόκιμα ιδεολογικοποιώντας ένα απολύτως συγκεκριμένο πρακτικό ζήτημα.

      Όποιος περνάει τα σύνορα της χώρας μου παρατύπως κα Kallirroi Tsimogianni είναι λαθρομετανάστης μπουκαδόρος εισβολέας και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την ελλαδικό γκουβέρνο μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

      Διότι διαφορετικά κα Kallirroi Tsimogianni τα ελάχιστα εναπομείναντα υπολείμματα υπόστασης της ταλαίπωρης Ελλάδας ως οργανωμένου κράτους θα καταρρεύσουν, αργά ή γρήγορα, συμπαρασύροντας τους πάντες μη έχοντες εναλλακτική σανίδα σωτηρίας - ντόπιους και ξένους, πλούσιους και φτωχούς - ΣΤΟ ΧΑΟΣ.

      Διαγραφή
    10. Ευχαριστώ τον Νίκο Δήμου για την εξής διευκρίνιση (ευτυχώς τουλάχιστον σε αυτό το σημείο συμφωνούμε):

      "Καταλαβαίνω και τις ψυχολογικές ρίζες του ρατσισμού και την συγκεκριμένη συγκυρία που τον θρέφει - αλλά με τίποτα δεν τον αποδέχουμαι. Το να βυθίζουμε βάρκες ή να πυροβολούμε μετανάστες είναι αδιανόητο. Πρόκειται για βασανισμένους ανθρώπους που έχουν γίνει παιχνίδι και εργαλείο στα χέρια άλλων."

      Στην ουσία κάτι το αυτονόητο λέει ο οικοδεσπότης. Είναι ενδεικτικό για την κατάσταση της κοινωνίας μας (όπως αντικατοπτρίζεται και εδώ σε ορισμένα σχόλια επισκεπτών) ότι ακόμα και η διατύπωση αυτού του αυτονόητου χρειάζεται επιδοκιμασία και αναγνώριση.

      Διαγραφή
    11. Κύριε Forcibly, η απεραντολογία που μού προσάπτετε είναι απλά ότι για κάποια πράγματα έχουμε διαφορετική αίσθηση τού χρόνου.
      Διαβάζοντας σχόλια σαν τα δικά μου νομίζετε ότι κάποιοι ανήκουμε στη σφαίρα του ρομαντισμού και πιστεύουμε ότι η παγκοσμιοποίηση θα γίνει όμορφα και ειρηνικά χωρίς προβλήματα.
      Ας λύσω την παρεξήγηση κι ας γράψω στους δικούς σας ρυθμούς: πρακτικά πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε με ανθρώπινο δυναμικό όσες δομές αφορούν έμμεσα ή άμεσα τους πρόσφυγες/μετανάστες, ώστε η γραφειοκρατία να μην καθυστερεί την ταυτοποίηση. Ταυτόχρονα για όσους έχει αναγνωρισθεί άσυλο να φροντίσουμε να φύγουν από καταυλισμούς και, αν είναι να μείνουν στη χώρα μας, να τακτοποιηθούν σε απασχόληση και στέγη, όσοι προορίζονται για άλλη χώρα της ΕΕ να επισπεύσουμε τη διαδικασία να φτάσουν στον προορισμό τους. Αν σε όλους αυτούς βρούμε εγκληματίες να πράξουμε αυτά που ορίζει ο νόμος: είτε έκδοση στη χώρα τους είτε δίκη και εγκλεισμός σε δική μας φυλακή. Ελπίζω πρακτικά να ήμουν σαφής. Η δική σας πρόταση που διάβασα ("όποιος περνάει....εναντίον") ήταν ότι πράτταμε πριν το 2015: Αμυγδαλέζα για τους λάθρο και ότι λάχει για τους υπόλοιπους. Ήταν λυμένο το πρόβλημα?

      Διαγραφή
    12. Κα Kallirroi Tsimogianni, η πολιτική Σαμαρά (φόβητρο κλειστών κέντρων κράτησης, σκόπιμες κωλυσιεργίες στην εξέταση αιτήσεων παροχής ασύλου κτλ) είχε μερικά ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές αφενός ανακατευθύνοντας τις προς την Ιταλία και αφετέρου αυξάνοντας κατακόρυφα τα δουλεμπορικά κόστη και ατομικά ρίσκα του κάθε επίδοξου μπουκαδόρου.

      Αν εξακολουθούσε να εφαρμόζεται τα απόλυτα νούμερα των προς την Ελλάδα μεταναστευτικών ροών θα αυξάνονταν μεν (αφού ο πραγματικός πρόσφυγας θα εξακολουθήσε να θεωρεί την φυγή προς ένα δυσάρεστο άγνωστο προτιμότερη της εφιαλτικής παραμονής στην χώρα του), πλην όμως θα ήταν κατά πολύ μικρότερα εκείνων που η πολιτική του "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" της κυρά Τασίας προκάλεσε.

      Τα όσα γράφετε είναι ενδεικτικά ευαίσθητου ανθρώπου καλών προθέσεων αλλά με παντελή άγνοια της πρακτικής πλευράς του θέματος και των δυσκολιών που προκύπτουν (πχ χωρίς την συνδρομή της χώρας προέλευσης και με ισχυρισμό απώλειας ταξιδιωτικών εγγράφων είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία ταυτοποίησης του οποιουδήποτε - απαιτείται συμμετοχή δεκάδων πιστοποιημένων διερμηνέων με βαθιά γνώση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των χωρών προέλευσης ώστε μέσω ερωταποκρίσεων να προσδιοριστεί - μερικά και πάλι - ο βαθμός αλήθειας των ισχυρισμών του κάθε μετανάστη/πρόσφυγα).

      Διαγραφή
    13. Κύριε @ Forcibly (συγχωρήστε μου την καθυστερημένη απάντηση, αλλά είναι επαγγελματικά είναι δύσκολος μήνας ο Δεκέμβρης...). Καταλαβαίνω τι λέτε και αν θεωρούσα το πρόβλημα της μετανάστευσης προσωρινό, θα συμφωνούσα μαζί σας και με την πολιτική Σαμαρά. Ο λόγος που διαφωνώ είναι ότι δεν θεωρώ το συγκεκριμένο φαινόμενο ως πρόβλημα 5ετίας ή 10ετίας. Άρα το να συνεχίσω ως χώρα να κάνω πάσα τους μετανάστες στην Ιταλία, η Ιταλία με τη σειρά της στο Μαρόκο ή στο βούλιαγμα και ούτω καθ'εξής, απλά διαιωνίζω προβλήματα.Έχετε δίκιο για τη έλλειψη συμβολής των χωρών προέλευσης. Και ίσως αυτό να είναι το μόνο στο οποίο ευθύνεται η "κακή Δύση" και η "κακιά Αμερική". Στο ότι δεν έβαλε πλάτες για ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των χωρών αυτών. Το πιο πρόσφατο κακό παράδειγμα: το Αφγανιστάν. Καλώς ή κακώς παρενέβησαν οι ΗΠΑ στρατιωτικά. Το ότι δεν παρενέβησαν και πολιτικά, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, οδήγησε στο απόλυτο χάος. Ακόμα λοιπόν κι αν κλείναμε σύνορα, βουλιάζαμε βάρκες με Αφγανούς, δίναμε ηχηρό μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε Αφγανούς, πιστεύετε ότι αυτό θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα?

      Διαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζήτημα St Cigar είναι να ανοίξει κατ αρχήν μια ουσιαστική συζήτηση για την μετανάστευση πέρα από τα ευχολόγια. Έχω και ο ίδιος πολλαπλές ενστάσεις για την "οριστική λύση" του CsLaKoNaS όμως "τεχνικά" μιλώντας -στην υποθετική περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι ανάλογο:

      Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων δεν είναι ναυτικός αποκλεισμός. Δεν είναι ερμητική σφράγιση.

      Δεν πνίγεις ανθρώπους, τους αφήνεις να πνιγούν κάνοντας go-slow σε όλες τις SAR διαδικασίες λειτουργώντας προσχηματικά by-the-book. Όταν βρεθούν στην ξηρά δημιουργείς συνθήκες οριακής μόνον επιβίωσης τους με πρόσχημα υγειονομικά ζητήματα, ζητήματα ασφαλείας και έλλειψη πόρων. Ταυτόχρονα αυτο-δυσφημίζεσαι ως χώρα μεταναστευτικού προορισμού επικοινωνιακά επικαλούμενος την αδυναμία παροχής περαιτέρω βοήθειας (εκτεταμένη προβολή μέσω διεθνών ΜΜΕ + παροχή δωρεάν δυνατότητας επικοινωνίας των μεταναστών με τους οικείους τους στην χώρα προέλευσης ώστε να περάσει το μήνυμα στα δουλεμπορικά δίκτυα και στους τελικούς πελάτες: Στην Ελλάδα κακοπερνάμε).

      Με άλλα λόγια μεγιστοποιείς το συνολικό κόστος μετανάστευσης και παραμονής στην Ελλάδα για τον καθένα επίδοξο μπουκαδόρο ανακόπτοντας έτσι το κυρίως μεταναστευτικό κύμα και διαχειριζόμενος το πράγματι προσφυγικό.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  13. Υπεύθυνος είναι ο απατεώνας που τους κάλεσε να έρθουν να τους δώσει χαρτιά για να πάνε στη Γερμανία (ώστε να εκδικηθεί τη Μέρκελ) και τώρα τους άφησε στο έλεος της τύχης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάλι αυτό το επιχείρημα με τους πρόσφυγες του 1922. Δεν είναι το ίδιο. Εκείνοι ήταν ορθόδοξοι και μιλούσαν ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί δεν ήξεραν ούτε λέξη ελληνικά.

      Διαγραφή
    2. Και αρκετοί από τους Σύρους είναι ορθόδοξοι - ενώ πολλοί από τους Έλληνες απλώς λένε πως είναι...

      Κι αλίμονο αν ο κατατρεγμένος εξαρτάται από την θρησκεία του.

      Διαγραφή
    3. Ευτυχώς που αυτά τα χαρακτηριστικά (ορθόδοξοι και ελληνόφωνοι) δεν έκαναν τους Σύριους και τους Αιγύπτιους να διώξουν τους Έλληνες που έφτασαν στις χώρες τους το 1922

      Διαγραφή
    4. @Kallirroi Tsimogianni

      Να απαντηθεί ΚΑΙ αυτό:

      "Έλληνες που έφτασαν στις χώρες τους το 1922"

      Δε γνωρίζω Έλληνες από τη Μ. Ασία να φτάνουν στην Αίγυπτο. Δεν έχω στοιχεία και θα ήταν ενδιαφέρον να τα εξετάσουμε.

      Η Συρία είναι χώρα γειτνίασης με την Τουρκία. Οι Έλληνες δε σηκώθηκαν μαζικά να πάνε 5, 6 χώρες μακριά από τις αρχικές εστίες τους. Καμία συνθήκη δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

      Η πρώτη χώρα υποδοχής μετά τη Συρία είναι η Τουρκία. Η χώρα αυτή υποχρεούται για άσυλο. Γι αυτό και οι Σύριοι ερχόμενοι στην Ελλάδα, βουλιάζουν τις βάρκες τους για να θεωρηθούν όχι πρόσφυγες ή μετανάστες αλλά διασωθέντες και με αυτήν την ιδιότητα να εισέλθουν στην Ελλάδα.

      Οι πρόσφυγες δε θέλουν μόνο να αποφύγουν τον πόλεμο. Θέλουν να μπουν στην ΕΕ και να ενταχθούν στα συστήματα πρόνοιας των χωρών αυτών.

      Τους χρωστάμε κάτι και πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό;

      Αν ναι, να το πράξουμε.

      Διαγραφή
    5. Στην Αίγυπτο κ τον Λίβανο οι Μικρασιάτες έφτασαν αφού πρώτα πήγαν στην Κρήτη και σε άλλα νησιά.Δεν ξέρω αν έχετε κάποια παρόμοια ιστορία από την οικογένεια ή από φιλικό σας περιβάλλον.Τυγχάνει να έχω κ αυτό που κατάλαβα είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση φυγής κάνεις τα πάντα για να επιβιώσεις (φυσικά η όλη διαδρομή και οι αποφάσεις της κάθε οικογένειας δεν ήταν θέμα ωρών ή ημερών.Η ιστορία που μου αφηγήθηκαν επρόκειτο για διαδρομή μηνών.Ο αφηγητής έμεινε περίπου 3 μήνες σε "καταυλισμό" της Κρήτης κι από εκεί βρέθηκε στην Αίγυπτο.Για εκεί κατάφερε να κλείσει εισιτήρια ο πατέρας του...).Ποτέ δεν πίστεψα ότι η παγκοσμιοποίηση θα μου είναι ευχάριστη ξέρετε.Βλέπω απλά ανθρώπους κακούς κ καλούς να προσπαθούν να βρουν τόπο να ευημερήσουν. Άλλοι λόγω διωγμού κι άλλοι απλώς από επιλογή.Οι μεν είναι πρόσφυγες οι δε μετανάστες. Ο σκοπός είναι κοινός: η ευημερία.Σε επίπεδο κρατών κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν κύριε.Θα μας θεωρούσα πολύ πιο τίμιους ως χώρα όμως αν κλείναμε τα σύνορα,ειδοποιουσαμε τους δικούς μας μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα (αλλιώς άμεση αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας) και δεν δηλώναμε οπαδοί ή φίλοι μιας μελλοντικής κοινωνίας χωρίς σύνορα από τη στιγμή που δεν το εννοούμε.

      Διαγραφή
    6. @Kaliiroi Tsimogianni

      Δε μπορώ να βρω βιβλιογραφία σχετικά με την Αίγυπτο. Αν μπορείτε παρακαλώ να με διαφωτίσετε με κάποιο λινκ. Θα ήμουν υπόχρεος.

      Σε ό,τι το Λίβανο αλλά και τη Συρία, διαβάζω ότι οι Μικρασιάτες επεβλήθησαν στις περιοχές αυτές από τους Γάλλους. Ο Γαλλικός στρατός ήλεγχε τις περιοχές αυτές στο όνομα της Κοινωνίας των Εθνών.

      Δεν είμαι ειδικός στην Ιστορία και δε γνωρίζω τα γεγονότα αυτά. Αν ισχύει όμως ότι μία τρίτη δύναμη επέβαλε τους έλληνες πρόσφυγες στη Συρία τότε καταλαβαίνουμε όλοι (ελπίζω) ότι μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό.

      Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας μας βοηθήσει.

      Διαγραφή
    7. Κι εγώ γνωρίζω μερικές οικογένειες που από την Μικρασία βρέθηκαν στην Αίγυπτο - και μετά επί Νάσσερ έζησαν δεύτερη προσφυγιά στην Ελλάδα. Δεν ξέρω όμως πόσο αντιπροσωπευτικοί είναι.

      Διαγραφή
    8. Κύριε Δήμου, έχετε δίκιο, καθόλου αντιπροσωπευτικό δεν ήταν το δείγμα που ανέφερα. Όπως δεν είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα των ριζοσπαστικοποιημένων Ισλαμιστών που βρέθηκαν στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών ροών. Τους ανέφερα για να καταδείξω ότι το θέμα μετανάστευση είναι πολύπλοκο, δεν είναι προσωρινό, δεν έχει μόνο πολιτικές διαστάσεις και δεν λύνεται με αποφάσεις μόνο της χώρας πρώτης υποδοχής. Δεν είναι καν μόνο θέμα της ΕΕ...

      Διαγραφή
    9. @CsLaKoNaS, καλησπέρα.
      Το link είναι μελέτη των ιστορικών, κ.Κιτρομηλίδη και Αλεξανδρή από το Κέντρο Μικρασιατικών σπουδών: http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltiokms/article/viewFile/2586/2351.pdf
      Δεσμεύομαι αν βρω κάτι επιπλέον σε ηλ.μορφή να το παραθέσω.

      Διαγραφή
    10. Η παραπάνω μελέτη δεν αναφέρει τίποτα περί προσφυγικών ελληνικών πληθυσμών που μετέβησαν στη Συρία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

      Το μόνο που έχω διαβάσει σχετικά από το διαδύκτιο είναι πως πράγματι ελληνες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε εδάφη της σημερινής Συρίας, τα οποία όμως ήταν υπό την κατοχή των Γάλλων. Η Κοινωνία των Εθνών μαζί με το Γαλλικό Στρατό επέβαλαν Έλληνες πρόσφυγες σε αυτά τα εδάφη.

      Αν το παραπάνω είναι αληθές, προφανώς και το επιχείρημα περί της Συριακής Φιλοξενίας που οφείλουμε να ανταποδώσουμε, δεν ισχύει.

      Διαγραφή

  16. Τα επιχειρήματα περί... διεθνών παιγνίων είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, απλά ιδεολογήματα.

    Τα κέντρα εξουσίας θα κάνουν τα δικά τους και εμείς οι πολίτες τον καθήκον μας απέναντι σε εκείνους που μας έχουν ανάγκη επειδή κι εμείς θα μπορουσαμε να είμαστε στη θέση τους και τα παιδιά μας ενδεχομένως.

    Δεν βοηθάμε τους άλλους επειδή μας χρειάζονται ή επειδή τους αγαπάμε.

    Τους βοηθάμε επειδή κι εμείς θα θέλαμε να μας βοηθήσει κάποιος στις δύσκολες στιγμές.

    Δείχνουμε αλληλεγγύη επειδή είναι καθήκον μας, υποχρέωσή μας ηθική όπως θα έλεγε ο Καντ.

    Δεν έχω σκοπό να πείσω κανέναν ούτε να το παίξω κάτι. Σέβομαι τις αντίθετες γνώμες ακόμη και τις ρατσιστίζουσες.

    Και οι ρατσιστές έχουν δικαίωμα να λένε τα δικά τους γιατί είναι πρόσφυγες άλλου τύπου: έχουν εγκαταλείψει το πράττε έτσι ώστε η ενέργειά σου να αποτελέσει νόμο για την ανθρωπότητα, θα έλεγε ο Νίκος μέσω τού Κάντ.

    Ο Ρατσιστής ιδεολογήματα πλάθει με στόχο να διαλοστείλει τον άλλο.

    Ο ανθρωπιστής ορθολογιστής και δεν εννοώ τους μπαχαλάκηδες και τους δήθεν αλληλέγγυους που χρησιμοποιουν τους πρόσφυγες ως ασπίδα για να το παίξουν αντιεξουσία, ο ενσυνείδητος λοιπόν ανθρωπιστής ενεργεί από συναίσθηση καθήκοντος που την πρωτοσυναντάμε στο Λόγο του Λυσία (Υπέρ του αδυνάτου).

    Μεγάλη κουβέντα ανοίξαμε...

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Και οι ρατσιστές έχουν δικαίωμα να λένε τα δικά τους". Διαφωνώ. Άλλο η ελευθερία του λόγου και άλλο η ρητορική του μίσους.

      Διαγραφή
    2. Προσωπικά δεν διά ζώσης κάνω διάλογο με ρατσιστές.

      Από την άλλη όμως δεν έχω δικαίωμα να απαγορεύσω σε κάποιον να είναι ρατσιστής.

      Ούτε δικαστής είμαι ούτε αστυνομία τής σκέψης.

      Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει.

      Από την άλλη, η υποκίνηση μίσους και ρατσιστικής βίας συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα. Ας το αναλάβουν οι Αρχές.

      Μετά τιμής,
      Κάπα


      Διαγραφή
    3. Οι ρατσιστές λοιπόν έχουν δικαίωμα να πιστεύουν τα δικά τους, όχι να τα λένε.

      Διαγραφή
    4. #Οι ρατσιστές λοιπόν έχουν δικαίωμα να πιστεύουν τα δικά τους, όχι να τα λένε#.

      Υπάρχει κι άλλος τρόπος!
      Να είναι μάγκες όπως ο Ζαμπέτας και να μπορούν να "κινηθούν" ως ...(α)ράπερς:
      ως ...(α)ράπερς

      Διαγραφή
    5. Οι ρατσιστές είναι άνθρωποι και πολίτες
      -----------------------------------------------

      Οι ρατσιστές έχουν δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν, τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως, φτάνει να μην υποκινούν το ρατσιστικό μίσος, οπότε διαπράττουν ποινικό αδίκημα και τιμωρούνται μέχρι και 3 χρόνια φυλακή. Αυτά λέει ο νόμος.

      Σε προσωπικό επίπεδο όμως, συζητάω μόνο με μαθητές και φοιτητές ρατσιστές, επειδή αυτός είναι ο... φυσικός μου χώρος (επαγγελματικός) και εκεί μπορώ, συζητώντας ανοιχτά όλες τις απόψεις αυτών των παιδιών, να τους μεταπείσω (και το έχω καταφέρει επανειλημμένα).

      Εκεί που έχω αποτύχει παταγωδώς είναι στους ενήλικες ρατσιστές, όπου η πνευματική αδράνεια είναι πανίσχυρη.

      Τέλος, η δημοκρατία πρέπει να ανέχεται και να αποδέχεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να είναι ακόμη και ρατσιστής και φασίστας. Αλλιώς τι δημοκρατία είναι;

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
  17. Περί φύλαξης (θαλάσσιων) συνόρων, να υποβάλλω απλές σκέψεις:
    1. Η Ελλάδα ως γνωστόν διαθέτει μεγάλο και ικανό στόλο. Συνεχείς περιπολίες στα στενά δεν θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά ?
    2. Δεχόμενοι ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν ελέγχονται θα έπρεπε η Αγγλία να κατοικείται από οτιδήποτε άλλο εκτός από Άγγλους. Κι όμως ούτε ο Χίτλερ δεν μπόρεσε να ανέβει.
    3. Δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία που να προβλέπει ότι παράνομη είσοδος σε χώρα σημαίνει επιστροφή του επισκέπτη από εκεί που ήλθε ? Γιατί εάν προσπαθήσω να μπω παράνομα πχ. στην Αμερική θα με στείλουν πακέτο πίσω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  18. ... Συνέχεια με μια προσωπική ιστορία:

    Κατ επανάληψη επισκεπτόμουν για κάμποσους μήνες τον ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ, δήθεν, καταυλισμό μεταναστών/προσφύγων του λιμανιού Πειραιά αφήνοντας εκεί ΜΟΝΟΝ παιδικές τροφές και παιχνίδια, αρχικά στους "αρμόδιους παραλαβών" και - εν συνεχεία - επειδή σιχάθηκα το νταβατζιλίκι των ΜΚΟ - απευθείας και ΜΟΝΟΝ στα πιτσιρίκια και τις μανάδες τους.

    Οι "αρμόδιοι" στην δική μου περίπτωση - ένας μουσάτος κοκκινοτρίχης και ένα ομολογουμένως μπάνικο καστανόξανθο γκομενάκι - αμφότεροι αγγλομαθείς αλλοδαποί (πιθανότατα Ολλανδοί, κρίνοντας από την προφορά τους, και προφανώς μέλη κάποιας ΜΚΟ - μετράτε κόστη ταξιδιού/παραμονής για να δείτε που πάνε τα λεφτά της μη κυβερνητικής πτυχής της μπίζνας του μεταναστευτικού) δεν κράτησαν κανένα απολύτως στοιχείο ταυτότητάς μου, παρά την επιμονή μου, και δεν έκαναν απολύτως κανένα έλεγχο στα όσα τους παρέδωσα.

    Όταν τους είπα "Εδώ είναι Ελλάδα, πώς είστε σίγουροι ότι δεν έχω ρίξει δηλητήριο στις παιδικές τροφές και δεν έχω βάλει ωρολογιακούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στα παιχνίδια?" ρωτώντας επίμονα αν γίνονται περαιτέρω εκ των υστέρων έλεγχοι, οι απαντήσεις κυμαινόταν μεταξύ του "φαίνεσθαι καλός άνθρωπος δεν θα κάνατε κάτι τέτοιο" και του "είμαστε πολύ απασχολημένοι" ...

    Όταν επισήμανα το ίδιο ζήτημα στο επίσης "πολύ απασχολημένο" με το να ξύνει τα παπάρια του πλήρωμα του παρακείμενου τροχοφόρου περιπολικού του λιμενικού σώματος οι λιμενόμπατσοι δήλωσαν αναρμοδιότητα ...

    Φυσικά όταν ο ίδιος ξεκίνησα να μοιράζω πράγματα απευθείας στα πιτσιρίκια και τις μανάδες τους ουδείς - και πάλι - από τους "αρμόδιους" ενδιαφέρθηκε για το τι ακριβώς κάνω ... Ένας ταλαίπωρος λιγδιασμένος ναυτικός μόνον βοήθησε κάποια φορά λέγοντας το για μένα αδιανόητο, και ξεστραβώνοντας με: "μην δίνεις πράγματα απευθείας στα παιδιά, τα δέρνουνε οι Aφγανοί τους τα παίρνουν και τα πουλάνε στην μαύρη αγορά (του καταυλισμού)".

    Είμαι σίγουρος ότι αν κάποιοι γενναιότεροι εμού (έχω έλλειμμα σθένους όχι ρώμης) σβερκώνανε τους μη κυβερνητικούς καραγκιόζηδες, τους παρακυβερνητικούς αλληλέγγυους και τους λοιπούς κυβερνητικούς νταβατζήδες και τους πλακώνανε στις γρήγορες - το "μήνυμα" θα έφτανε μέχρι "τα αφεντικά" και έτσι όλοι θα κάνανε με λίγο μεγαλύτερη σοβαρότητα τη δουλειά τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Διαβάζοντας τα σχόλια για το προσφυγικό ζήτημα (όχι μόνο σε αυτό το blog), νομίζω ότι το θέμα έχει διαχωρίσει τις γνώμες σε τρεις βασικές κατηγορίες/ομάδες:
    1) Οι εκατέρωθεν ακραίες απόψεις - των μεν εθνικιστών που νιώθουν ότι απειλούνται από υποψήφιους κατοίκους (έστω και προσωρινούς) μη γηγενείς, των δε οπαδών της παγκοσμιοποίησης και της κατάργησης των συνόρων σε συμπιεσμένο χρόνο, ήτοι..."οι βιαστικοί"
    2) Οι εκατέρωθεν μετριοπαθείς απόψεις - στους μεν υπερασπιστές των συνόρων υφίσταται ένα φιλάνθρωπο αίσθημα, αλλά δίνοντας πάντα προτεραιότητα στον γηγενή αναξιοπαθούντα. Στους δε φίλους της παγκοσμιοποίησης και της κατάργησης των συνόρων, υπάρχει μία αίσθηση ορθολογισμού που τους κάνει λιγότερο "βιαστικούς", αφού κατανοούν ότι κάποιες αλλαγές δεν είναι δυνατόν να συμβούν στο χρόνο που θα ήθελαν οι ίδιοι...
    3) Όλοι οι υπόλοιποι - οι συγχυσμένοι, που αλλάζουν γνώμη ανά περίπτωση, οι αγνοούντες/περιφρονούντες, που απλά δεν ασχολούνται, οι υποκριτές (κυρίως οι ρατσιστές που δεν έχουν την ειλικρίνεια να αποδεχθούν τον ρατσισμό τους) και όλοι όσοι δεν κατάφερα να κατηγοριοποιήσω, γιατί δεν με βοηθούν οι γνώσεις μου.
    Στην πρώτη κατηγορία οι απόψεις είναι ξεκάθαρες και δεν χρειάζονται τον δικό μου σχολιασμό.
    Στην δεύτερη κατηγορία, των μετριοπαθών, νιώθω ότι βρίσκεται και το πρόβλημα και η λύση του (food for thought...)
    Θα σταθώ στην τρίτη κατηγορία, που ομολογώ ότι παραείναι μπερδεμένη για να σχηματίσω συγκεκριμένη άποψη. Όμως αυτή είναι η κατηγορία που φοβάμαι, γιατί μου είναι άγνωστη. Σε αυτή την κατηγορία εντοπίζω ένα πλήθος ανθρώπων που η άποψή τους με ξεπερνάει: προσπαθούν να κρίνουν το προσφυγικό συγκρίνοντάς το με προσφυγικές κρίσεις τού παρελθόντος ή με μεταναστευτικές κινήσεις για λόγους μη πολεμικούς. Γράφω ότι με ξεπερνάει γιατί α) η σύγκριση με το παρελθόν είναι άτοπη, αφού οι πολιτιστικές, οικονομικές, κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει τόπος σύγκρισης, β)πόσοι από εμάς έχουν προσωπική εμπειρία από συνθήκες πολέμου ώστε "ελαφρά τη καρδία" να λένε ότι θα έπρεπε οι πρόσφυγες να γυρίσουν στον τόπο τους και να πολεμήσουν?Και με την ίδια λογική, όσοι Έλληνες εργάζονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό για λόγους ανεργίας, καλύτερων οικονομικών αποδοχών ή καλύτερου βιοτικού επιπέδου γενικώς, γιατί να μην θεωρηθούν "δειλοί" που δεν έμειναν στην πατρίδα να το παλέψουν?
    Πράγματι, μεγάλη κουβέντα ανοίξατε κ.Δήμου.
    Μετά τιμής,
    Καλλιρρόη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ορθολογισμός πρόκειται περί σύγκριση των θεωριών κι ανταπτάρισμα της καλύτερης θεωρίας η οποία εξασφαλίζει την διηνεκέστερη εξακολούθηση της φύσης και της εμπεριεχόμενης εις αυτήν ζωήν. Ο ορθολογισμός είναι αναίσθητος και ο χρόνος δεν συμπιέζεται. Στα υπόλοιπα όλα έχω συμφωνήσει και επαυξάνω. Πρέπει να υπάρχει κινητικότητα εργαζόμενων και μεταναστών στη Γη. Αλλιώς; Θα σκουριάσουμε, καλλονή.

      Διαγραφή
  20. Παρακαλώ μερικές παρατηρήσεις:

    1. Όποιος μου κάνει την τιμή να ασχολείται με τη δική μου τοποθέτηση παρακακαλώ να διαβάζει όλη τη δομή που προσπαθώ να χτίσω.

    2. Χαρακτηρισμοί τύπου "τελική λύση" (με τα εισαγωγικά) ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ. Ο χαρακτηρισμός αυτός παραπέμπει στο Ολοκάυτωμα και είναι ντροπή. Δεν είμαι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο ανθρωπιστής από τους υπόλοιπους. Έγραψα "αν ήμουν κράτος". Η λειτουργία και η ηθική του Κράτους είναι τελείως διαφορετική από την προσωπική λειτουργία και ηθική. Το κράτος οφείλει να λειτουργεί σε διαφορετικό επίπεδο με διαφορετικές χρονικές κλίμακες. Είτε μας αρέσει είτε όχι.

    Κανένας π.χ. δε σκέφτεται ότι οι πληθυσμοί που στέλνει στα νησία ο Ερντογάν ειναι εν δυνάμει έπικοι που θα παίξουν ενα ρόλο αν αναθεωρηθεί η συνθήκη της Λωζάνης;

    Μπορεί η παραπάνω άποψη για τη Λωζάνη να ειναι φοβική όταν την εκφράζω εγώ. Το Κράτος δε θα έπρεπε να εχει την πολυτέλεια να τη θεωρήσει φοβική.

    3. Τόσο η ΧΑ και οι ΠΝΙΓΜΟΙ είναι ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των πολιτικών που "ανθρωπισμού".

    4. Πιστεύω ότι η πρότασή μου να δώσουμε σε όλες τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες άδεια παραμονής, προσωρινά, είναι πολύ πιο προοδευτική από όλες όσες εχουν εφαρμοστεί.

    Αν εν τω μεταξύ, όπως είπε ο Steppenwolf, εχουν φτιάξει μια ζωή εκεί που μένουν, είναι δικό τους πρόβλημα. Εγώ όταν έρχομαι με βιζα στις ΗΠΑ ξερω ότι θα φυγω όταν τελειωσω τη δουλεια μου. Τίποτα δε με εμποδίζει να φτιαξω και ζωη και απογόνους, διότι το ξέρω από πριν.

    Το βασικό πρόβλημα ειναι πως οι πληθυσμοί αυτοί λόγω του ότι δεν τους δίνεται εξ αρχής ένα ξεκάθαρο καθεστώς, πέφτουν θύματα εκμετάλευσης από πολιτικούς χώρους που τους υπόσχονται πρασινες καρτες και διαβατήρια με αντάλλαγμα ψήφους ώστε τελικά τους ταλαιπορούν χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Kallirroi Tsimogianni

    Να απαντηθεί αυτό γιατί ειναι πολύ ενδιαφέρον:

    "Και με την ίδια λογική, όσοι Έλληνες εργάζονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό για λόγους ανεργίας, καλύτερων οικονομικών αποδοχών ή καλύτερου βιοτικού επιπέδου γενικώς, γιατί να μην θεωρηθούν "δειλοί" που δεν έμειναν στην πατρίδα να το παλέψουν?"

    1. Γιατί ο "πόλεμος" που συνέβη στην Ελλάδα έληξε. Το Αντι-Μνημόνιο κέρδισε κατα κράτος.

    2. Όσοι έφυγαν από την Ελλάδα δεν πήγαν παράνομα σε άλλες χώρες. Όσο οι χώρες υποδοχής τους ανέχονται καλά κάνουν και παραμένουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πόλεμος που ανέφερα ήταν η οικονομική -και μη- κρίση. Πιστεύετε ότι έχει λήξει?
      Κι επειδή μάλλον δεν ήμουν ξεκάθαρή στον συλλογισμό μου, εάν κάποιος άνθρωπος ψάξει να βρει μια καλύτερη ζωή σε άλλη χώρα, γιατί κατά την δική του αντίληψη δεν θέλει (ή δεν μπορεί) να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα του, πρέπει να θεωρηθεί δειλός/άφιλοπατρις ή όχι?
      Για το δεύτερο σημείο που αναφέρεσθε, επειδή πάλι μάλλον δεν ήμουν σαφής, η μετανάστευση και ο βαθμός ελέγχου ή καταστολής της λαθραίας μετανάστευσης είναι στην ίδια συνάρτηση με το ποσοστό και την ποιότητα ανεργίας κάθε χώρας. Όσο η "μαμά Αγγλία" είχε παχές αγελάδες Ινδοί Γερμανοί Έλληνες και λοιποί ήταν καλοδεχούμενοι. Όταν ο μέσος Άγγλος βρέθηκε χρόνια άνεργος αποφάσισε το brexit. Και πλέον τού φταίει ο οποιοσδήποτε δεν είναι Άγγλος γιατί τού έχει πάρει τη δουλειά. Σε επίπεδο κράτους λοιπόν η Αγγλία ανέχεται Έλληνες και λοιπούς αλλοδαπούς του city. Σε επίπεδο πολίτη, πιστεύετε ότι δεν ενοχλείται από την παρουσία των νόμιμα εργαζόμενων αλλοδαπών?

      Διαγραφή
    2. Kallirroi Tsimogianni

      "Πιστεύετε ότι έχει λήξει?"

      Ναι. Οι Έλληνες επέλεξαν το λαϊκισμό. Θα ανεχτούν τις συνέπειές του.

      "πρέπει να θεωρηθεί δειλός/άφιλοπατρις ή όχι?"

      Αναλόγως. Αν τη στιγμή που η χώρα μου δεχθεί εξωτερική επίθεση, εγώ θεωρήσω πως τώρα πρέπει να γίνω οικονομικός μετανάστης...πατριώτη δε με λές.

      Άσε που το δικαίωμα στην ευμάρεια δεν το έχει μόνον ο μετανάστης. Οταν ένα κράτος δεν επιτρέπει την είσοδο σε έναν οικονομικό μετανάστη το πράττει και για λόγους οικονομικής ασφάλειας των πολιτών του. Ο μετανάστης που θα πάει και θα βουλιάξει τη βάρκα του στις ακτές αυτής της χώρας (έχοντας σκίσει τα χαρτιά του) δε ζητάει, δεν εκλιπαρεί ΑΛΛΑ απαιτεί το δικαίωμα στον πλούτο άλλων πολιτών.


      Τόσο το παράδειγμα του ΗΒ που αναφέρατε όσο και της Αιγύπτου (του Νάσερ που ξερίζωσε τους Έλληνες) ενισχύουν τα δικά μου επιχειρήματα. Τα κράτη δε δρουν με βάση κάποιο Δίκαιο αλλά με βάση το Συμφέρον (έτσι όπως οι ηγεσίες τους το κατανοούν).

      "Σε επίπεδο πολίτη, πιστεύετε ότι δεν ενοχλείται από την παρουσία των νόμιμα εργαζόμενων αλλοδαπών?"

      Είναι εκτός θέματος αυτή η ερώτηση. Αλλά αν σας ενδιαφέρει η σκέψη μου, πρόβλημά του του καθενός να ενοχλείται ή να μην ενοχλείται, από τη στιγμή που είναι νόμιμοι.

      Διαγραφή
    3. > Αν τη στιγμή που η χώρα μου δεχθεί εξωτερική επίθεση, εγώ θεωρήσω πως τώρα πρέπει να γίνω οικονομικός μετανάστης...πατριώτη δε με λές.

      Σε ποια χώρα αναφέρεστε;

      > Ο μετανάστης που θα πάει και θα βουλιάξει τη βάρκα του απαιτεί το δικαίωμα στον πλούτο άλλων πολιτών.

      Οι μετανάστες έρχονται για να δουλέψουν. Αυξάνουν τη ζήτηση (διότι έχουν και δικές τους ανάγκες να καλύψουν) και την παραγωγή (διότι δουλεύουν, κατά κανόνα πολύ). Οπότε δεν κλέβουν πλούτο άλλων, αλλά δημιουργούν δικό τους κι ωφελούν τη χώρα. Εσείς νιώθετε άχθος αρούρης στις ΗΠΑ;

      Φοβάμαι ότι η ρητορεία του Trump σας έχει επηρεάσει άσχημα…

      Διαγραφή
    4. > Τόσο το παράδειγμα του ΗΒ που αναφέρατε όσο και της Αιγύπτου (του Νάσερ που ξερίζωσε τους Έλληνες) ενισχύουν τα δικά μου επιχειρήματα. Τα κράτη δε δρουν με βάση κάποιο Δίκαιο αλλά με βάση το Συμφέρον (έτσι όπως οι ηγεσίες τους το κατανοούν).

      Ε τότε προς περαιτέρω «ενίσχυση των δικών σας επιχειρημάτων» ας θυμηθούμε και τους Νόμους της Νυρεμβέργης.

      Διαγραφή
    5. @Ein Steppenwolf

      1. "Σε ποια χώρα αναφέρεστε;"

      Σε όλες τις χώρες. Εν προκειμένω και στη Συρία. Η Συρία είχε εμφύλιο το 2011 αλλά η μέγαλη κρίση (τόσο πολεμική όσο και προσφυγική) ξεκίνησε το 2012 με το ISIS (που για κάποιο λόγo είναι ISIL)

      πηγές:

      wiki

      politico

      wiki

      2. "Εσείς νιώθετε άχθος αρούρης στις ΗΠΑ;"

      Μα εγώ δεν πήγα να βουλιάξω τη βάρκα μου. Ποια είναι ακριβώς η διαφορά; Οτι τόσο το κράτος που μου έδωσε την άδεια εισόδου και εργασίας όσο και εγώ είδαμε ένα κοινό συμφέρον σε αυτήν την κίνηση. Το επιχείρημά σας μπορεί να δουλέψει σε συγκεκριμένο αριθμό οικονομικών μεταναστών τον αριθμό των οποίων ελέγχει το κράτος (βλ. Γερμανία τη δεκαετία του '50, '60 ή τώρα) ή στην ιδεατή περίπτωση που δεν υπάρχουν σύνορα. Σας παραπέμπω στο αρχικό μου σχόλιο.

      -----

      Κύριε Ein Steppenwolf σας ευχαριστώ που ασχολείστε με την περίπτωσή μου κάμοντας

      -υποθέσεις προσωπικές ("Φοβάμαι ότι η ρητορεία του Trump σας έχει επηρεάσει άσχημα…")

      -προτροπές και κρίσεις προσωπικές (" μπροστά στην κάλπη... Χρυσή Αυγή.")

      -απόπειρες ιδεολογικής σύνδεσης των σκέψεών μου με ολοκληρωτικά καθεστώτα...(νόμοι Νυρεμβέργης).

      Επειδή μάλλον δε με ξέρετε προσωπικά, όλα αυτά πέφτουν στο κενό, διότι τελικά χρησιμοποιείτε αναπόφευκτα, για τις προσωπικές κρίσεις στο πρόσωπό μου, την παρακάτω συλλογιστική

      "
      Ισχυρίζεσαι πως ο Ήλιος βγαίνει από την Ανατολή.

      Το ίδιο ισχυρίζεται και ένας Φασίστας.

      Είσαι Φασίστας.
      "

      Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι αυτή ακριβώς η συλλογιστική (απόρροια της Πολιτικής Ορθότητας) και η αλλαζονεία που επιδεικνύεται μέσω αυτής, είναι μία από τις αιτίες που ο κόσμος εδώ έκαμε στροφή στον Τραμπ.

      Διαγραφή
    6. > Εν προκειμένω και στη Συρία. Η Συρία είχε εμφύλιο το 2011 αλλά η μέγαλη κρίση (τόσο πολεμική όσο και προσφυγική) ξεκίνησε το 2012 με το ISIS

      Όπου ISIS σημαίνει «κράτος (και) της Συρίας». Συριακή κυβέρνηση Άσαντ, Κούρδοι της Συρίας, «ελεύθερος συριακός στρατός», Σύροι ισλαμιστές, Ισλαμικό Κράτος (Ιράκ και) Συρίας… «Εξωτερική επίθεση»;

      > Ποια είναι ακριβώς η διαφορά; Οτι τόσο το κράτος που μου έδωσε την άδεια εισόδου και εργασίας όσο και εγώ είδαμε ένα κοινό συμφέρον σε αυτήν την κίνηση.

      Ωφελούν οι Αλβανοί την Ελλάδα, αν και ήρθαν χωρίς άδειες και σφραγίδες;

      > Επειδή μάλλον δε με ξέρετε προσωπικά, όλα αυτά πέφτουν στο κενό, διότι τελικά χρησιμοποιείτε αναπόφευκτα, για τις προσωπικές κρίσεις στο πρόσωπό μου, την παρακάτω συλλογιστική

      "Ισχυρίζεσαι πως ο Ήλιος βγαίνει από την Ανατολή.

      Το ίδιο ισχυρίζεται και ένας Φασίστας.

      Είσαι Φασίστας."


      Δεν γνωρίζω εσάς, αλλά τις απόψεις σας. Σ' αυτές αναφέρεται η κριτική μου. Μην ξεχνάτε πως κι οι περισσότεροι ρατσιστές δεν είναι συνειδητοποιημένοι. Το ότι ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή είναι μια κοινή αλήθεια άσχετη με τις προσωπικές πεποιθήσεις μας, αντίθετα με την άποψη ότι τις βάρκες με τους πρόσφυγες πρέπει να τις βουλιάζουμε, η οποία δυστυχώς παραπέμπει ευθέως στη Χρυσή Αυγή και τις ιδεολογικές της καταβολές, καθώς και στις απόψεις του Trump για τους Μεξικάνους.

      Διαγραφή
    7. 1. Παρακαλώ διαβάστε το χρονικό της Συριακής κρίσης στους συνδέσμους που ανέφερα. Εκεί θα κατανοήσετε τι εννοώ ως εξωτερική επίθεση. Ναι, υπήρχε εμφύλιος αλλά αυτό δε μπορεί να απασχολεί εμάς.

      2. Δεν απαντάτε στο επιχείρημά μου και προσπαθείτε με μία ντε φάκτο αλήθεια να υποστήριξετε ότι όπως και να έρθει ο μετανάστης, όσοι και να είναι σε αριθμό, όποια και να ειναι η κουλτούρα τους, θα ωφελήσουν τελικά την οικονομία της περιοχής. Λοιπόν αυτό δεν ισχύει πάντα. Ίσχυσε πράγματι στην περίπτωση των Αλβανών λαθρομεταναστών αλλά μιλάμε για τη δεκαετία του 90. Τελείως διαφορετική εθνική οικονομία. Επίσης οι λαθρομετανάστες Αλβανοί ήρθαν από μια χώρα η οποία δεν εχει τη δυνατότητα επεκτατικής πολιτικής. Παρακαλώ να διαβάζετε το συνολικό μου σκεπτικό.

      Κυριε Steppenwolf το χάλι στο οποιο βρισκόμαστε το επέφεραν οι πολιτικές των ανοικτών συνόρων. Αν κλείναμε τα σύνορα και βουλιάζαμε τις πρώτες βάρκες (στα ύδατα των Τούρκων), δε θα είχαμε τις εκατόμβες νεκρών.

      Ο Trump θέλει να διώξει 3 εκατ. παράνομους μετανάστες που έχουν διαπράξει εγκλήματα στο έδαφος των ΗΠΑ. Είναι τόσο ρατσιστικό αυτό;

      Η κριτική στις οι απόψεις του οιοδήποτε δεν έχει νόημα όταν οι τελευταίες διαβάζονται αποσπασματικά.

      Διαγραφή
    8. @CsLaKoNaS,
      Αν και με κάλυψε σε πολλά ο κος.@Ein Steppenwolf, θα ήθελα να σας απαντήσω γιατί νομίζω ότι διαφωνούμε στη γενικότερη εικόνα, στη γενικότερη "φιλοσοφία" μας.

      "Ναι. Οι Έλληνες επέλεξαν το λαϊκισμό. Θα ανεχτούν τις συνέπειές του."
      Με το ΟΧΙ του Μεταξά οι Έλληνες επέλεξαν πόλεμο και ανέχτηκαν τις συνέπειες. Δεν έληξε ο πόλεμος με το ΟΧΙ. Το ότι η οικονομική κρίση είναι πρωτίστως ευθύνη των Ελλήνων, επειδή προτιμούν το λαϊκισμό, δεν σημαίνει ότι η κρίση έπαψε.

      "Άσε που το δικαίωμα .....απαιτεί το δικαίωμα στον πλούτο άλλων πολιτών."

      Οι Έλληνες μετανάστες προς ΗΠΑ, ήταν όλοι νόμιμοι? Πολλοί δεν είχαν δυνατότητα να "σκίσουν βάρκες", αλλά ως απελπισμένοι έκαναν υπερατλαντικό ταξίδι κρυμμένοι ως λαθραίοι σε σημεία των πλοίων που δεν φαντάζεστε...Άλλοι απελάθηκαν, άλλοι τα κατάφεραν και έμειναν. Η λέξη κλειδί στη συγκεκριμένη ανθρώπινη συμπεριφορά είναι η "απελπισία".

      "Είναι εκτός θέματος αυτή η ερώτηση. Αλλά αν σας ενδιαφέρει η σκέψη μου, πρόβλημά του του καθενός να ενοχλείται ή να μην ενοχλείται, από τη στιγμή που είναι νόμιμοι."

      Και τους νόμους ποιος τους κάνει?Έστω και έμμεσα οι πολίτες-στα δημοκρατικά καθεστώτα.

      "Τα κράτη δε δρουν με βάση κάποιο Δίκαιο αλλά με βάση το Συμφέρον (έτσι όπως οι ηγεσίες τους το κατανοούν)"
      Θα σας φανεί άσχετο, αλλά θα το αναφέρω για να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε...Δεν είναι πολλά τα χρόνια που η γυναίκα απέκτησε πολιτικά δικαιώματα στην Ευρώπη. Ο λόγος δεν ήταν κάποια θεία επιφοίτηση των ηγετών περί ισότητας ή Δικαίου. Αλλά το Συμφέρον, έτσι όπως το αντιλαμβάνονταν οι ηγεσίες: ο Α' Παγκόσμιος είχε αδειάσει τα εργοστάσια από τους άντρες εργαζόμενους, και κάποιος έπρεπε να δουλέψει.
      Βάσει των επιχειρημάτων σας, να υποθέσω ότι θα δεχόσασταν με τη λήξη του Πολέμου οι ηγεσίες να αφαιρέσουν τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών, αφού οι άντρες επέστρεψαν από τον πόλεμο, άρα το Συμφέρον θα απαιτούσε να επανέλθει η πρότερη κατάσταση?
      Ελπίζω από αυτό το άσχετο παράδειγμα να κατανοείτε ότι διαφωνούμε στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα γενικώς-όχι μόνο στο μεταναστευτικό...

      Διαγραφή
    9. @ Kalliroi Tsimogianni.

      Συγκρίνετε άσχετα πράγματα κ καταστάσεις.

      1. Τοσα χρονια κρισης, τοσες ευκαιριες ειχε να αποδείξει ο Έλληνας πως μπορει να σκεφτει λιγο πιο σοβαρά. Αλλοίμονο. Οι μαχες των επιχειρηματων δοθηκαν το 10 και το 11 και το 12 και το 13. Ο κοσμος ειχε ολο το χρονο να ενημερωθεί και να αποφασισει. Ο κόσμος επέλεξε τεσσερις φορές τον Τσίπρα. Τέσσερις. Γιατί ο Κόσμος πιστεύει ότι πετάει ο γάιδαρος. Δεν ειναι απελπισία, είναι ηλιθιότητα.

      Και τωρα θα πρεπει να βιώσει τις συνέπειες των δικών του αποφασεων, ειδικά όταν αυτές ειναι βαθυτατα ανηθικες (βλ. δημοψηφισμα 2015 ως απειλή προς τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας) Δε γυρνάει η Γη γύρω από την Ελλάδα ξέρετε.....

      2. "Οι Έλληνες μετανάστες προς ΗΠΑ, ήταν όλοι νόμιμοι?"

      Οχι. Κακώς πήγαν. Όσοι συνελήφθησαν έπρεπε να επιστρέψουν (και πολλοί πράγματι επέστρεψαν) πίσω. Τι μ' αυτό;


      3. Η λέξη κλειδί στη συγκεκριμένη ανθρώπινη συμπεριφορά είναι η "απελπισία".

      Δεν αντιλέγω. Ε και λοιπόν; Μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της την απελπισία όλων αυτών των ανθρώπων; Τα ίδια θα λέμε ; Δείτε σας παρακαλώ το πρωτο μου σχόλιο.

      4. "Και τους νόμους ποιος τους κάνει?Έστω και έμμεσα οι πολίτες-στα δημοκρατικά καθεστώτα."

      Άσχετο.

      5. Και το τελευταίο παράδειγμα πάλι άσχετο όπως και εσείς είπατε: Μήπως γνωρίζετε τη θέση μου για τη γυναικεια ψηφο ; Πως ξερετε οτι διαφωνουμε ; Τι σχέση έχει αυτό;

      6. "να κατανοείτε ότι διαφωνούμε στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα γενικώς-όχι μόνο στο μεταναστευτικό..."

      Δε με απασχόλησε αν συμφωνούμε επί της αρχής ή κατ 'αρθρο. Ούτε εσάς θέλω να πιστεύω. Σημασία έχουν τα επιχειρήματα των απόψεων. Έχετε επιχειρήματα; Καταθέστε τα. Δεν έχετε; Μη λέτε άσχετα, γιατί η κουβέντα δεν πάει πουθενά....

      Διαγραφή
    10. @CsLaKoNaS

      Οι απαντήσεις σας δείχνουν ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε διάλογο.Γιατί:
      Α) Ή εγώ δεν ξέρω καλά ελληνικά ή εσείς δεν θέλετε να αναγνώσετε το νόημα αυτού που διαβάζετε όταν διαφωνείτε (ξαναδείτε την απάντηση σας αρ.1, 2, 4, 5)

      Β)Επαναλαμβάνω ότι διαφωνούμε επί της αρχής όσο κι αν "δεν σας απασχολεί".Όταν 2 συνομιλητές διαφωνούν στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον διάλογο,διάλογος δεν γίνεται.

      Γ)Από τη στιγμή που σας γράφω κάτι ως επιχείρημα κι εσείς δεν το εκλαμβανετε ως επιχείρημα γιατί να επιμείνουμε?
      Μου ζητησατε link για τους Έλληνες προσφυγες που κατέληξαν στην Αίγυπτο.Σας το παρέθεσα. Κι ως απάντηση έλαβα "δεν αναφέρει τίποτα για πληθυσμό που υποδέχτηκε η Συρία" και οτι "κι αν δέχτηκε ήταν υπό Γαλλική κατοχή και επεβλήθη η υποδοχή Ελλήνων προσφύγων".
      Ειλικρινά με ξεπερνάει πλέον το νόημα της συζήτησης.
      Αν για εσάς το συμπέρασμα ειναι ότι δεν "έχω επιχειρήματα" ΟΚ σεβαστό.Ας μείνουμε στα συμπεράσματά μας-κι εσείς κι εγώ-, ας ευχηθούμε καλές γιορτές και να το "διαλύσουμε ησύχως".

      Διαγραφή
    11. Α) Δε με βοηθάτε. Αν θέλετε εξηγήστε μου ποια απάντηση δεν καταλαβαίνετε.

      Β) Δε με απασχολεί η διαφωνία επι της Αρχής. Ελπίζω μόνο να μη θεωρείτε οτι οι δικες σας Αρχές είναι καλύτερες ή χειρότερες απο τις δικές μου. Μόνο στην τελευταία περίπτωση αρνούμαι γενικώς να κάνω διάλογο. Σε κάθε περίπτωση όμως ο διάλογος δεν ειναι υποχρεωτικός.

      Γ) Το Link δεν αναφέρει τπτ για Συρία (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ)

      Για Αίγυπτο γράφει πως: "66.000 μικρασιάτες έφυγαν για Δ. Ευρώπη, ΗΠΑ ή Αίγυπτο." Μόνο αυτό.

      Πόσοι από του 66.000 πήγαν Αίγυπτο, με ποιες συνθήκες ;

      Καμία απάντηση. Η Αίγυπτος αναφέρθηκε από εσάς πρώτη φορά εδώ και εντελώς ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ. Δεν έχει σχέση με την κουβέντα μας. Εμείς εδώ μιλάμε για το πρόβλημα των Σύριων και πώς οι Έλληνες ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ απέναντί τους.

      Βέβαια να πουμε πως τελικά ο Ελληνισμός της Αιγύπτου εκτοπίστηκε επί Νάσερ. Όπου δηλαδή, εκείνη τη στιγμή, το Εθνικό Συμφέρον (σωστό ή λάθος) της χώρας αυτής, επέβαλε τον εκτοπισμό.

      Η τελευταία παρατήρησή μου ενισχύει το δικό μου επιχείρημα περί της μη ύπαρξης Εθνικού Δικαίου αλλά Εθνικού Συμφέροντος.

      Εν τω μεταξύ πάνε περίφημα τα πράγματα με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη στη Μεσσαρά, στη Γερμανία

      Λογικό...έτσι και οι Έλληνες μετανάστες της Μικράς Ασίας όταν π.χ. πήγαν στην Αίγυπτο, έσπαγαν καταστήματα και λεηλατούσαν τζαμιά και βίαζαν κορίτσια... Είναι άνθρωποι και αυτοί...απελπισμένοι!

      Ας σοβαρευτούμε πριν είναι αργά: Α. Ανδριανόπουλος - Διασώζουν και καταστρέφουν

      Διαγραφή
    12. Κύριε Lakona,
      Γιατί επιμένετε?
      Α)Δεν έγραψα πουθενά ότι δεν καταλαβαίνω τις απαντήσεις σας.
      Β)Δεν θεωρώ τις αρχές σας χειρότερες ή καλύτερες σε σύγκριση με οποιουδήποτε ανθρώπου.Καθένας επιλέγει τον τρόπο που σκέφτεται κι από εμένα είναι πάντα σεβαστός ακόμα κι αν διαφωνώ.Σας εξήγησα ότι με τη φράση "διαφωνούμε επί της αρχής" εννοώ ότι αντιμετωπίζουμε τα πράγματα διαφορετικά.Οτι έχουμε διαφορετική φιλοσοφία.Αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τον διάλογο.Δεν σημαίνει ότι ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον.
      Γ)Δείτε τι link ζητήσατε.Αυτό που ζητήσατε αυτό έστειλα.Οταν δείτε τι ζητήσατε κι αν δείτε τη συνολική εικόνα των σχολίων και το άρθρο του ΝΔ θα δείτε ότι μιλάμε για το μεταναστευτικό γενικώς.
      Δ)Εσείς θεωρείτε ότι είναι normal και δικαιολογημένο το Εθνικό Συμφέρον.Εγώ διαφωνώ απόλυτα. Εσείς βλέπετε Συρους(?) μουσουλμάνους(?) να καίνε να σπάνε και να βιάζουν όπου πανε.Εγώ πάλι βλέπω παντού ανθρώπους που σπάνε καίνε και βιάζουν.
      Και ξαναρωταω: γιατί επιμένετε? Αν το κάνετε για να γίνω πιο "σοβαρή πριν να'ναι αργά" σας ευχαριστώ για την προτροπή,αλλά δυστυχώς ΚΑΙ εδώ διαφωνούμε.Άλλη σοβαρότητα ζητάτε εσείς και άλλη εγώ.
      Η ειρωνεία σας στις 2 τελευταίους παραγράφους δείχνει άνθρωπο με οξυδέρκεια.
      Ελπίζω η αποφυγή μου να γράψω κάτι εξ'ίσου ειρωνικό να μην εισπραχθεί ως ανοησία,αλλά ως στοιχειώδη ευγένεια.
      Ας κλείσουμε λοιπόν εδώ.

      Διαγραφή
    13. A) Δεν είπα αυτό. Είπα ότι εγώ δεν κατάλαβα γιατί δε θεωρείτε σχετικές τις απαντήσεις μου. Αν θέλετε δώστε μου ένα παράδειγμα διότι δεν καταλαβαίνω τι έχω γράψει λάθος. Ειλικρινά μιλάω. Αν δε θέλετε, δεν πειράζει.

      Β) Η διαφορετικότητα δεν είναι κακό, αρκεί να υπάρχει κοινή φόρμουλα συνενοήσης. Αν δε μπορούμε να συννοηθούμε πάλι δεν πειράζει.

      Γ) Οχι δε ζήτησα αυτό το link, διότι δε λέει τίποτα πιο συγκεκριμένο για ελληνες πρόσφυγες στην Αίγυπτο. Άρα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως επιχείρημα στο ότι αφού οι Αίγυπτιοι άνοιξαν τις αγκάλες τους να μας υποδεχθούν, άρα και εμείς πρέπει να πράξουμε κάτι αντίστοιχο (σε όσους έρχονται όπως και να έρχονται).

      Δ) Οχι δεν το θεωρώ ούτε νορμαλ ούτε δικαιολογημένο ΑΛΛΑ ούτε και μη νορμάλ ούτε και αδικαιολόγητο. Είναι αυτό που είναι. Τι θα πει δικαιολογημένο; ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ : Δεν υπάρχει, παρά μόνον το Δίκαιο του Δυνατού, σε ό,τι αφορά τη Γεωπολιτική. Σε αυτά τα επίπεδα, υπάρχει μόνον το Συμφέρον και η Φυσική Επιλογή. Δεν το καταλαβαίνετε; Δεν πειράζει! Θέλετε να υποκρίνεστε διαφορετικά, εν όνοματι των όποιων διεθνιστικών φαντασιώσεων ("βλεπω παντού ανθρώπους που σπάνε καίναι και βιάζουν"); Πάλι δεν πειράζει!

      Προσωπικά δε θα ήθελα πουθενά σύνορα (πρώτο σχόλιό μου). Όμως, εφ' όσων υπάρχουν, δε μπορώ να υποκρίνομαι διαφορετικά.

      Ομως υπάρχουν Αλήθειες, Δεδομένα, Στατιστικά που στηρίζουν μία Πραγματικότητα, όπως την περιγράφει ο Α. Ανδριανόπουλος. Δεν μπορώ να την αγνοήσω και δεν πρόκειται.

      Διαγραφή
  22. Κύριε δήμου ερωτηση: για τους πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα μέσα σε ενάμιση χρόνο περάσανε πάνω από ένα εκατομμύριο, δηλαδή μέχρι να γίνει κυβέρνηση ο σύριζα δεν περνούσαν τόσοι και ο λόγος που οι γείτονες και άλλοι λαοί έκλεισαν τα σύνορα επειδή δεν μπορούν να θρεψουν τη δυστυχία τόσων ανθρώπων, η Ευρώπη είναι μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ η Ασία είναι το 60%. Ακόμα και δω στην Ελλάδα σε δήμους όπου έχει ο σύριζα δεν τους θέλουν και μετά βγαίνουν και κατηγορούν την Ε.Ε, οι χώρες τα σύνορά τους προστατεψαν,επι Σαμαρά πως είχαμε λιγότερες ροες μεταναστών και προσφυγών και επί τσιπρα να έχουν περάσει πάνω από ένα εκατομμύριο και να υπάρχουν 60.000 εγκλωβισμένοι στη χώρα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλαξαν πολλά πράγματα - επί Σαμαρά η Ελλάδα είχε άλλη πολιτική ενώ αρχικά επί Τσίπρα είχαμε ανοιχτά σύνορα (ή "καθόλου θαλάσσια σύνορα" κατά τον πρωθυπουργό) και οι δίαυλοι της Ευρώπης ήταν ανοιχτοί (η Μέρκελ δήλωσε ότι θα πάρει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες - και τους πήρε). Μετά άλλαξαν όλοι πολιτική και φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο...

      Διαγραφή
  23. Κύριε Δήμου κ προς όλους

    Σωστές οι αναλύσεις περί Ρατσισμού αλλά νομίζω εκτός θέματος. Δεν 'δουλεύουν' αυτά τα επιχειρήματα. Όσοι τα επικαλούνται αποδυναμώνουν τη θέση τους και τελικά κάμουν χειρότερο κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται για επιχειρήματα αλλά για διαπιστώσεις. Που έχουν άμεση σχέση με το πρόβλημα. Και επηρεάζουν τον χειρισμό του.

      Διαγραφή
    2. Και όμως αν το πρόβλημά μας είναι να μη βουλιάζουμε βάρκες ας σκεφτούμε πως τελικά πρόκειται για αναπόφευκτη λύση, εκτός εαν αποφασίσεις να δεχθείς όλους όσοι θέλουν να έρθουν.

      Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να θέσεις όριο.

      Το όποιο όριο που θα θέσεις όμως, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του προσφυγικού πληθυσμού.

      Τι θα κάνεις λοιπόν όταν το όριο αυτό ξεπεραστεί;

      Διαγραφή
    3. Ας έχει ο Θεός καλά λοιπόν εκείνους τους άδικα λοιδορημένους και παρεξηγημένους σκοπευτές στο Τείχος του Βερολίνου, και σε ολόκληρο το παραπέτασμα. Που ντουφεκούσανε τον κόσμο αντί να τον αφήσουν να περάσει ανεμπόδιστα απέναντι. Αν δεν το είχανε κάνει "όλη" η Ανατολική Ευρώπη θα είχε περάσει στη Δυτική και θα είχαν ξεπεραστεί τα "όρια". Πώς δεν τους πληρώναμε κιόλας δηλαδή...

      Διαγραφή
    4. @sgvv

      1. Το τείχος του Βερολίνου χώρισε μία πόλη στη μέση. Δηλαδή αν κόψω τη Θεσαλλονίκη στη μέση, οι μέν είναι μετανάστες σε σχέση με τους δε;

      Είναι οι Σύριοι συγγενής πληθυσμός με τους Έλληνες;

      2. Το Παραπέτασμα απαγόρευε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών του (ακόμα και εντός των χωρών αυτών).

      2α. Οσοι κατάφεραν να φύγουν ζητούσαν άσυλο στην πρώτη ελεύθερη χώρα που βρίσκονταν (και μετά συνήθως στις ΗΠΑ για λόγους πολιτικούς). Στη δική μας περιπτωση ειναι η ΤΟΥΡΚΙΑ η πρώτη ελεύθερη χώρα. Εκεί η ζώη των προσφύγων αν και είναι άθλια, δεν κινδυνεύει!

      2β. Δεν υπήρξε ποτέ μαζική μετακίνηση πληθυσμού από το ανατολικό μπλοκ προς το δυτικό εκτός από την περίπτωση των Κουβανών στις ΗΠΑ το '80. Τι δυνατότητες έχει η Ελλάδα και τι οι ΗΠΑ απέναντι σε ένα προσφυγικό πρόβλημα;

      ______

      Έχει και η σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων τα όριά της.

      Διαγραφή
    5. Το τείχος του Βερολίνου δεν χώρισε μόνο μία πόλη στη μέση αλλά μία ολόκληρη χώρα. Ήμουν εκει πριν χτιστεί, όταν χτιζόταν και αφού χτίστηκε. Ήταν απίθανο το πόσο σε πλάκωνε.

      Πάντως πριν χτιστεί υπήρχε ομαδική μετακίνηση - μερικές μέρες περνούσαν στην Δύση πάνω από 20.000 άτομα.

      Διαγραφή

    6. CsLaKoNaS #Είναι οι Σύριοι συγγενής πληθυσμός με τους Έλληνες;#

      Η Ζηνοβία
      ___________

      Τώρα που έγινε η Ζηνοβία βασίλισσα πολλών χωρών
      μεγάλων,
      τώρα που την θαυμάζει όλη η Ανατολή,
      και την φοβούνται κ’ οι Ρωμαίοι ακόμη,
      γιατί το μεγαλείο της να μην είναι πλήρες;
      Γιατί να λογαριάζεται ως μια Aσιανή γυναίκα;

      Την γενεαλογία της ευθύς να κάμουν.

      Ιδού ολοφάνερα κατάγεται απ’ τους Λαγίδας.
      Ιδού ολοφάνερα από την Μακεδονία.

      Κ.Π. Καβάφης, «Τα Ατελή» ποιήματα (1930)

      Διαγραφή
    7. @Nikos Dimou

      Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του Ρατσισμού ως διαπίστωση.

      Πράγματι τέτοια περιστατικά ενεργοποιούν ξενοφοβικά αντανακλαστικά. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν είναι τίποτα το καινούριο.

      Μπορείτε άραγε να διαπιστώσετε και το αντίθετο ; Δηλαδή την τάση που έχουν μέλη της κοινωνίας να υπερασπίζονται "ουμανιστικές" απόψεις απλώς και μόνο επειδή θέλουν να καταγραφούν σαν οι πιο ευαίσθητοι, ανθρώπινοι ή προοδευτικοί.

      Είναι και αυτό μία έμφυτη τάση.

      Διαγραφή
    8. CsLakonas, είναι ομάδες Ανθρώπων, που θέλουν να απαλλάξουν το Κράτος από τις κοινωνικές Υποχρεώσεις τοΥ.

      Διαγραφή
    9. Μπορεί να συμβαίνει και αυτό - σε λίγους. Αλλά δυστυχώς το αντίθετο είναι κανόνας...

      Διαγραφή
    10. > "ουμανιστικές" απόψεις

      Τι σημαίνουν τα εισαγωγικά;

      Διαγραφή
    11. @Ein Steppenwolf

      στο μυαλό μου είχα ως "ουμανιστικές" απόψεις :

      "Είμαστε όλοι μετανάστες"

      "Το Αιγαίο ανήκεια στα ψάρια του"

      "Η ιδιωκτησία είναι κλοπή"...

      Θέλω να καταδείξω πως υπάρχει ένας ρατσισμός από την ανάποδη που είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί και, σε αντίθεση με το ΝΔ, πιστεύω ότι ειναι πλέον κυρίαρχος του ορθοδόξου.

      Διαγραφή
    12. Γράφει ο CsLaKoNaS:

      "Θέλω να καταδείξω πως υπάρχει ένας ρατσισμός από την ανάποδη που είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί"

      Αδύνατο να ανιχνευθεί σε αυτά τα τρία παραδείγματα.

      «[...] την τάση που έχουν μέλη της κοινωνίας να υπερασπίζονται "ουμανιστικές" απόψεις απλώς και μόνο επειδή θέλουν να καταγραφούν σαν οι πιο ευαίσθητοι, ανθρώπινοι ή προοδευτικοί.»

      Ακόμα και αυτά τα μελή είναι πιο ευαίσθητοι, ανθρώπινοι ή προοδευτικοί από εκείνους που τους κατηγορούν.

      Διαγραφή
  24. Ασφυκτικά αδιέξοδο είναι το πρόβλημα. Και να σκεφθεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν από μία απελευθερωτική εσωτερική επανάσταση εναντίον ενός τυραννικού καθεστώτος - της οικογένειας Ασαντ. Μπλέχτηκαν μέσα και άλλοι μεγάλοι παίχτες, ξεφύτρωσε και ο ISIS - κι αντί απελευθέρωση, έγινε ολοκληρωτική καταστροφή. Που συνεχίζεται ακόμα στο Χαλέπι, το οποίο εγκαταλείπουν τώρα νέες στρατιές προσφύγων... Σύριοι κυβερνητικοί, Σύριοι αντικαθεστωτικοί, Ιρανοί, Ιρακινοί, Κούρδοι, Τούρκοι, Τζιχαντιστές, έχουν γίνει ένα κουβάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι ήξεραν οι παλιοί που λέγανε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις "το καλύτερο είναι εχθρός του καλού", αρκεί να υπάρχει διορατικότητα θα έλεγα εγώ.

      Έπρεπε να δουν πρώτα τι συνέβη στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Λιβύη και να το σκεφτούν δέκα φορές προτού τα βάλουν με το δικτάτορα της Συρίας.

      Αλλά δεν είναι τα δικά τους παιδιά που σκοτώνονται, είναι τα παιδιά ενός άλλου, κατώτερου Θεού...

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
  25. "Ασφυκτικά αδιέξοδο είναι το πρόβλημα".
    Είναι το "ΠΡΟΣΕΧΩΣ" του κινηματογράφου. Αυτά τα προκάλεσε ένας πολεμούλης. Φανταστείτε μια μικρή κλιματική αλλαγή. . . Άκουγα τον Ομπάμα να λέει ότι έχει εισηγηθεί στην NSA να θεωρήσει την κλιματική αλλαγή θέμα ασφάλειας ακριβώς λόγω των μαζικών μεταναστεύσεων που θα προκαλέσει. Και αυτές θα προκαλέσουν πολέμους που θα επιδεινώσουν την κλιματική αλλαγή. . . χο χο χο. . . ευοίωνο ακούγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αφού ο Τραμπ κατάργησε την κλιματική αλλαγή. Είπε ότι είναι επινόηση των Κινέζων για να υπονομεύσουν τις ΗΠΑ - και θα ακυρώσει την υπογραφή της χώρας του στο σύμφωνο των Παρισίων.

      Διαγραφή
    2. Βλέπετε; Αφού ο βολονταρισμός είναι σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ έπεται ότι ο Τράμπ είναι . . . συριζαίος. Ένας ο Αλέξης που θα νομοθετήσει την κατάργηση της ανεργίας και ένας ο Τράμπ που θα νομοθετήσει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το Γήινο κλίμα.

      Διαγραφή
    3. Ας όψονται οι Αμερικάνοι Πράσινοι που δεν τους έκανε η Χίλαρυ και βγάλανε τον Τραμπ. Και τώρα κατάλαβαν τι πατάτα κάνανε και αρχίζουν και ζητάνε επανακαταμέτρηση των ψήφων. Αλλά είναι πλέον λίγο αργά...

      Διαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν θα μάθουμε σε πόσα χρόνια η Ελλάδα θα συρθεί και θα γίνει Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάρε μερικούς πρόσφυγες στο σπίτι σου και αρκετούς στο εξοχικό σου αν νοιωθεις ενοχές. Αν το κάνουμε όλοι δεν θα υπάρχει το πρόβλημα. Γιατί σαν ανώτερο ον δεν το κάνεις σαν παράδειγμα για να ακολουθήσουμε όλοι οι άλλοι? Καημενε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ρατσισμός δεν είναι επιστημονική θεωρία. Είναι ψευδοεπιστημονική. Τεράστια η διαφορά!!!

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    2. Τι νιώθεις όταν μελετάς μία επιστημονική θεωρία, kapa-skeptike;

      Διαγραφή
  30. Η Ε.Ε. θέλει να περιθάλψει τους πρόσφυγες με τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατική της παράδοση - αλλά δεν τους θέλει και στο έδαφός της. Εδώ στην Ελλάδα, στον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρώπης, στο πιο ακριτικό κράτος της Ευρώπης που σχεδόν δεν συνορεύει με αυτήν, στο κράτος που λοιδορήθηκε περισσότερο και κάθε άλλο - ακόμα και από εχθρικό κράτος – στα ευρωπαϊκά media, εδώ είναι το πιο σύμφορο μέρος για να στοιβαχτούν οι πρόσφυγες. Είναι ένα ‘σχεδόν ευρωπαϊκό κράτος’, είναι συγχρόνως μέλος και μέλος υπό δίωξη. Και κάνουν συμφωνίες με μη-κράτη-μέλη για σφράγισμα συνόρων τους με την Ελλάδα, ώστε το πρόβλημα να μένει μακριά από αυτούς. Καταπατούν συνθήκες κατά το δοκούν. Out of sight, out of mind.

    Και από την άλλη μεριά, υπάρχει η ανικανότητα των εδώ ιθυνόντων. Γιατί φυσικά, οι ευρωπαίοι δίνουν χρήματα. Οι δικοί μας, σαν ‘αριστεροί’ (σε πολλά εισαγωγικά) διαλαλούν την ευαισθησία τους απέναντι στην άτεγκτη Ε.Ε. - αλλά η ευαισθησία από μόνη της δεν έθρεψε κανένα. Χρειάζεται οργάνωση, σχέδιο, τεχνογνωσία, που στην καλύτερη περίπτωση είναι άγνωστα για αυτούς και στη χειρότερη περίπτωση είναι μιαρά. Δεν ταιριάζουν με την ντουντούκα. ‘Η καριέρα είναι χολέρα.’

    Η Τουρκία σε ρόλο τσαμπουκά και εκβιαστή, ο λαός να στρέφεται προς τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό (Brexit, Τραμπ), εμφανής έλλειψη ηγετών (με εξαίρεση, ως ένα βαθμό, την Μέρκελ), οι εμμονές του Σόιμπλε που φαίνεται να προτιμά την κατάρρευση της Ευρώπης από μια μη γερμανική Ευρώπη, η εφαρμογή κανόνων κατά το δοκούν (τιμωρούνται τα υπερβολικά και εκτός κανόνων ελλείμματα αλλά ανεχόμαστε τα υπερβολικά και εκτός κανόνων πλεονάσματα), όλα φτιάχνουν ένα εκρηκτικό μίγμα.

    Στη μέση, άνθρωποι πηγαινοέρχονται με μπόγους και παιδιά στα χέρια.

    Και δυστυχώς… κάτι μου λέει πως σύντομα θα γίνουμε σαν αυτούς. Πρόσφυγες, που προσπαθούν να περάσουν κάποια σύνορα για να ξεφύγουν.

    Για το απώτερο μέλλον είμαι αισιόδοξος (για τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα). Το δίκιο στο τέλος νικάει. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, θεωρώ πως έχουμε πόνο μπροστά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια μπορεί να είναι η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης; Εκφράζεται με το πασάρισμα του ευρώ για να μου πάρει το σπίτι και τον κήπο μου και να με ρίξει στη θάλασσα; Η Ευρώπη δεν έχει καμία δημοκρατική παράδοση και η ζωή δεν της χρωστάει τίποτα.

      Διαγραφή
    2. <Δημοσίευσα αυτή την ανοησία (από τις πολλές που στέλνει αυτό το ψευδώνυμο - για να δείξω πόσο παραλογίζονται ορισμένοι άνθρωποι. Ε, λοιπόν ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Η Ευρώπη έχει την ΜΟΝΗ αξιόλογη δημοκρατική παράδοση - από εκεί πήραν και οι άλλες δημοκρατίες την δική τους. Όσο για το σπίτι και τον κήπο σου από την Ευρώπη δεν κινδυνεύουν... από άλλους ίσως

      Διαγραφή
  31. Κύριε Δήμου μήπως η ΗΠΑ έπρεπε να επέμβει στη Συρία ώστε να τελειώσει με το τυραννικό καθεστώς του Άσαντ έτσι ώστε να είχε αποφευχθεί η επέμβαση των Ρώσων που τα έχουν κάνει χειρότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα ερωτήματα ανήκουν στην "υποθετική ιστορία" που είναι ενδιαφέρουσα άσκηση για συγγραφείς φανταστικών αφηγημάτων ("τι θα συνέβαινε αν ο Χίτλερ είχε κερδίσει;") αλλά δεν βοηθάνε καθόλου στην καθημερινή ζωή.

      Διαγραφή
  32. Το πρόβλημα είναι πως όταν οι ΗΠΑ επενέβησαν στο Ιράκ κι έριξαν το τυραννικό καθεστώς του Σαντάμ, το κενό εξουσίας το κατέλαβαν και κάτι μορφώματα σαν το Ισλαμικό Κράτος. Γιατί στη Συρία να μη γίνουν τα ίδια και χειρότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τόσο απλοϊκό άρθρο, κύριε Δήμου γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι, απλοϊκά γράφω εγώ.

      Διαγραφή
    2. Διαμαρτύρεστε για τον αριθμό των σχολίων και την έλλειψη διαλόγου, αλλά πώς θα γίνει αν σβήνετε τα σχόλια που δεν σας αρέσουν; Το σχόλιό μου για τα παλαιότερα κείμενά σας δεν ήταν προσβλητικό, γιατί δεν δημοσιεύτηκε;

      Διαγραφή
    3. Πρώτον: δεν διαμαρτυρήθηκα ποτέ για τον αριθμό των σχολίων - αλίμονο να διαμαρτυρόμουν ενώ έχω μέσο όρο 150 ανά ανάρτηση. Εκτός αν εννοείτε ότι είναι πολλά και κάνω moderation όλο το 24ωρο. Αλλά ούτε και γι αυτό διαμαρτυρήθηκα.

      Δεύτερον:τα σχόλιά σας για την ποιότητα των κειμένων μου είναι σχόλια επί προσωπικού. Κανονικά ούτε το πρώτο έπρεπε να δημοσιεύσω. Πάντως η επιτυχία του blog μάλλον σας διαψεύδει.

      Διαγραφή
    4. Ο παραπάνω ανώνυμος όπως θα διαβάσατε θεώρησε το κείμενό μου απλοϊκό. Δημοσίευσα το σχόλιό του. Ήθελε να συνεχίσει επί του θέματος. Δημοσίευσα κι άλλο ένα σχόλιό του, εξηγώντας γιατί δεν συνεχίζω την συζήτηση. Ανταπάντησε με αντιρρήσεις και εδήλωσε αποχώρηση από το μπλογκ.

      Θυμίζω ότι θέμα της ανάρτησης είναι οι πρόσφυγες και όχι η ποιότητα των κειμένων μου. Λυπάμαι που αποχωρεί - αλλά δεν θα μας λείψει. Για κάθε ανώνυμο που φεύγει έρχονται τρεις...

      Διαγραφή
    5. Στο ανώνυμο: Τι ακριβώς περιμένατε; Φιλοσοφική πραγματεία; Για πρόσφυγες μιλάει ο άνθρωπος. Έχουν πάντα κάτι το διεστραμμένο οι περιγραφές της ανθρώπινης δυστυχίας όταν διανθίζονται με καλολογικά στοιχεία ή/και βαθιές σκέψεις.

      Διαγραφή
    6. Αναρρωτιέμαι μήπως ο ΧΨΖ #ανώνυμος# ήθελε να γράψει
      α κ τ ο π λ ο ϊ κ ό
      [παρασυρμένος από τον -ενίοτε θανατηφόρο τρόπο- που διαλέγουν να περάσουν τη Μεσόγειο οι "λαθραίοι"...] και του βγήκε το
      "α π λ ο ϊ κ ό"...

      Διαγραφή
    7. Κάποιος ανώνυμος που βρίσκει απλοικό ένα κείμενο μετά από 120 σχόλια, προφανώς ανήκει στην οικογένεια του "σαλτάρω", σε δουλειά να βρισκόμαστε, κατά καιρούς εμφανίζονται επίσης "σοβαρές" ερωτήσεις προς τον οικοδεσπότη που προφανώς έχουν σκοπό μόνο την πλάκα. Και που ασχολείται ο οικοδεσπότης πολύ τους είναι.

      Διαγραφή

  34. Βάλτε φράχτη - ή και κανόνια!- και γι' αυτά:

    [κατά μία έννοια κι αυτά μετανάστες -πρόσφυγες-ανεπιθύμητοι/persona non gratta- λάθρο-εισβολείς είναι]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δυστυχώς η πολιτική του τσιπρα με ανοιχτά σύνορα μας πρόβλημα και έχουν κάνει την Ελλάδα hot spot και οι πρόσφυγες δυστυχούν και οι Έλληνες μαζί τους. Και αυτό που μου κάνει εντύπωση δήμαρχοι του σύριζα δεν τους θελουν στις περιοχές τους ξεχνώντας ότι μιλούσαν για ανθρώπινα δικαιώματα και για ανυπαρξία συνόρων. Έτσι λοιπόν χωρίς συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους εισήλθε ένα αμφιλεγόμενο πλήθος λαθρομεταναστών και προσφύγων. Και για να λέμε την αλήθεια πρόσφυγες είναι μόνο από τη Συρία και από το Ιράκ, οι υπόλοιποι που έρχονται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αλγερία και το Αφγανιστάν είναι λαθρομετανάστες. Και μάλιστα ανάμεσά τους ήταν και τζιχαντιστες που αιματοκυλησαν το Παρίσι. Εδώ είχαν κλείσει την ειδομενη και οι Μακεδόνες στην απέναντι πλευρά έφτιαξαν φράχτη και όταν πήγαιναν να περάσουν τους απωθουσαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Για τη σημερινή κατάσταση αυτών που πραγματικά είναι πρόσφυγες την ευθύνη την έχει ο τσιπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Διαφωνώ απόλυτα με τη πρώτη πρόταση του κειμένου: Κανείς δεν μπορούσε φυσικά να προβλέψει ότι θα έρθει ο χειμώνας (τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν στα μέρη μας) μιας και η κουτσή Μαρία γνωρίζει ότι βιώνουμε τη κλιματική αλλάγη, σχετικά βίντεο από μία εκδήλωση του thinkπ, το think tank της Ευρώπης-Οικολογίας πριν από το COP21 στο Παρίσι! https://www.youtube.com/watch?v=zjX8OtURpNE&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη αλλά η αρχή του κειμένου ήταν ειρωνική - εσείς την πήρατε στα σοβαρά; Φυσικά και όλοι ξέραμε ότι θα έρθει ο χειμώνας (έρχεται κάθε χρόνο, ξέρετε) εκτός από τους υπεύθυνους για τους πρόσφυγες...

      Διαγραφή
    2. Γράφει ο Γιάννης Καραμήτρος:

      "Μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ [...] είναι ότι ανοίξανε τα σύνορα της Ελλάδας με αποτέλεσμα να έρθουν οι πρόσφυγες"

      Μα τι να έκαναν; Να τους αφήσουν να πνιγούν στο Αιγαίο;

      Διαγραφή
  37. Όσον αφορά τους πρόσφυγες: οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και οι λόγοι είναι 2, πρώτον η κλιματική αλλαγή, όπως και για τις Αραβικές "Ανοίξεις" καθώς και ο εγκληματίας Πολέμου Πούτιν που προστατεύει το τσιράκι του Άσαντ. Μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν λέω η μεγαλύτερη μιας και τα πάνε πολύ καλά σε αυτό τον τομέα :( είναι ότι ανοίξανε τα σύνορα της Ελλάδας με αποτέλεσμα να έρθουν οι πρόσφυγες, οι γειτονικές μας χώρες έκλεισαν τα δικά τους και οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τέλος και όπως λένε στα Αγγλικά last but not least: η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε κάνουμε μία λανθασμένη συμφωνία με τον Σουλτάνο η οποία του δίνει τη δυνατότητα κάθε φορά που θα θέλει περισσότερα χρήματα να μας εκβιάζει: πόσα δισεκατομμύρια ευρώ μου δίνετε για να μην σας στείλω Χ εκατοντάδες πρόσφυγες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. :P Και τον Τραμπ αλλά αυτός δεν μας κυβερνάει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Viennezos
    Προφανώς και όχι αλλά δεν άνοιγαν τα σύνορα μας δεν θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα, το έγραψα προηγουμένως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Τώρα με το κρύο μένουμε σχεδόν γυμνοί, κρυώνουμε, παραξενευόμαστε, ρωτάμε (γιατί ο ποιητής να γράφει με τον βήχα;), φοβόμαστε την κλιματική αλλαγή, τα δυστυχήματα που δεν μας έχουν θύματα, μας προβληματίζουν: αποσυνδεμένα οστά και με το αίμα πάνω στο χιόνι. Οι άνθρωποι αδυνατούν να μας θυμηθούν. Καλύτερα. Τώρα με το κρύο θα εξοικονούμε την ηλεκτρική ενέργεια, το ρεύμα, και θα προσπαθούμε να βρούμε ξανά μια ειλικρινή στιγμή της ζωής μας μέσα στα σοβαρά μαύρα μελάνια και τα ίχνη τους. Με την θηριώδη απομόνωση (που δεν έχει δα και το όμοιο της), τα παγάκια με την κοκακολα ταιριάζουν καταπληκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε μελετήσει προσεκτικά το σύνολο των όσων έχουν εδώ γραφεί (όσοι έχετε το χρόνο προτείνω να το κάνετε), θα αντιληφθεί πλήρως το γιατί όλα τα καίρια προβλήματα σε περιόδους κρίσης καταλήγουν να επιλύονται ΑΦΟΤΟΥ ΜΟΝΟΝ ο κόμπος φτάσει στον χτένι, και μάλιστα, ΕΙΤΕ από έναν χαρισματικό ηγέτη που με κάποιο συναρπαστικό - συχνά ελάχιστα ρεαλιστικό - αφήγημα θα εμπνεύσει και θα παρασύρει τις μάζες ΕΙΤΕ από έναν αποφασιστικό δικτάτορα που θα συντρίψει τους αντιφρονούντες με σιδηρά πυγμή επιβάλλοντας μονολιθικά την θέλησή του.

    Αντιστεκόμαι στον πειρασμό να σχολαστικίσω (πχ για κατά πόσο η περιορισμένης κλίμακας "τελική λύση" - με την έννοια της "έσχατης εναλλακτικής", για την χώρα υποδοχής, και του "οριστικού", για τους παθόντες, αποτελέσματος, την οποία, παρότι ενιστάμενος, ουσιαστικά προτείνει ο CsLaKoNaS - είναι ΣΥΝΟΛΙΚΑ ανθρωπιστικότερη και προτιμητέα των επιπτώσεων της κολοσιαίας κλίμακας εξαπάτησης των μεταναστών με κάλπικες υποσχέσεις για μια παραδείσια νέας ζωή στην πλούσια ευρώπη που ΠΟΤΕ δεν θα τους προσφερθεί) μένω στο εξής:

    Θα πρότεινα στους φιλάνθρωπους αντιρατσιστές του καναπέ να κάνουν το ακόλουθο πείραμα:

    Ρωτήστε οποιονδήποτε άνδρα Ινδό μετανάστη για την άποψη του περί διαπολιτισμικότητας και αρμονικής συνύπαρξης με τους μαύρους μετανάστες (πχ Νιγιαριανούς) - μετά ρωτήστε τον να σας απαντήσει ειλικρινά αν θα παντρευόταν Αραπίνα.

    Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο της διαπολιτισμικότητας και "των ιδεωδών του ανθρωπιστικού ορθολογισμού (Κάντ-Ράσελ-Πόπερ)" συνεχίστε ζητώντας την άποψη ενός Πακιστανού μετανάστη για τους Αφγανούς ομοιοπαθούντες μετανάστες και το αντίστροφο. Αμέσως μετά ρωτήστε τον Αφγανό για τις σχέσεις Παστούν και Χαζάρων στην χώρα του και τον Πακιστανό για τις σχέσεις Σουνιτών και Σιιτών στην δική του χώρα - επί τη βάσει φυλής και θρησκευτικού δόγματος. Και μετά ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ για τις - μη ρατσιστικες φυσικά - σχέσεις ανδρών-γυναικών στον τόπο τους ... κτλ ... κτλ ... κτλ ...

    JackPot αγαπητοί Φιλάθρωποι και Ανθρωπιστές: Καλως ήρθατε στην αυθεντικότερη και αποκρουστικότερη μορφή ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ...

    Διότι "ΕΚΕΙ" αγαπητοί, "ο ρατσισμός" δεν προπηλακίζει/βρίζει/γκετοποιεί απλά ... "ΕΚΕΙ" "ο ρατσισμός" ΔΕΝ είναι υπόθεση κάποιων ακραίων ... ΕΚΕΙ "ο ρατσισμός" αποτελεί θεσμικά και πολιτισμικά την νόρμα για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού ... "ΕΚΕΙ" ο ρατσιστής της διπλανής πόρτας ΣΦΑΖΕΙ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ τον μειονοτικό - συχνά ομοεθνή του - με τρόπο που ακόμα και η Κου Κλουξ Κλαν θα θεωρούσε πολύ μπρουτάλ για τα γούστα της ...

    Και μετά αναρωτηθείτε ... Τι ηθική απαξία ενέχει η υπόθαλψη ενός de facto φορέα της αποκρουστικότερη μορφής (στατιστικά ακόμα και εγκληματικού σε προσωπικό επίπεδο) ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ για όλους "εσάς" τους τόσο "ευαίσθητους", "χειραφετημένους" και "ανθρωπιστές" που απλόχερα προσφέρετε στο πρόσωπο των (στατιστικά και πάλι) καραμπινάτων ΡΑΤΣΙΣΤΑΡΑΔΩΝ που η μοίρα θέλησε να φέρει ως μετανάστες/πρόσφυγες στον δικό μας τόπο?

    ΥΓ1. Δεν πρόκειται καν να επανέλθω σε οποιαδήποτε συζήτηση - η πραγματικότητα είναι απολύτως διαυγείς για οποιονδήποτε απροκατάληπτο παρατηρητή - υποστηρικτικά στοιχεία των όσων ισχυρίζομαι είναι διαθέσιμα με ένα απλό googlάρισμα.

    ΥΓ2. Προτού κάποιος σκεφθεί να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα των "μη υποκείμενων στον κανόνα της αμοιβαιότητας θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και της "γενίκευσης ως νομικά φρικώδους μήτρας του φασισμού" - ας μας πει πρώτα, υπό το πρίσμα των ιδίων αυτών αρχών, τις απόψεις του για την "δικαιολογημένη παρατυπία" (κατά τον ΝΔ) της, ανεκτής από τα "κόμματα του δημοκρατικού τόξου" αντισυνταγματικής φίμωσης και απομόνωσης του 3ου κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης κόμματος: της Χρυσής Αυγής (ναι ξέρω ... είμαι φασίστας ναζιστής ...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Έχω μια υποψία: Ίσως και η ουσία των όσων γράφει ο Forcibly στο παραπάνω σχόλιο (σε μια πομπώδη και δυσνόητη γλώσσα) δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια μορφή ρατσισμού;

    Παραθετώ ενδεικτικά μερικά αποσπάσματα:

    Ο ειδικός περί ρατσισμού μάς λέει λ.χ. (αναφερόμενος στους Ινδούς, Πακιστανούς και Αφγανούς, δηλαδή σε συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια περίπου ανθρώπους):

    «"ΕΚΕΙ" "ο ρατσισμός" ΔΕΝ είναι υπόθεση κάποιων ακραίων ... ΕΚΕΙ "ο ρατσισμός" αποτελεί θεσμικά και πολιτισμικά την νόρμα για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού».

    Γι’ αυτό και δεν του αρέσει

    «[...] η υπόθαλψη ενός de facto φορέα της αποκρουστικότερη[ς] μορφής (στατιστικά ακόμα και εγκληματικού σε προσωπικό επίπεδο) ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ»

    από εμάς
    «τους τόσο "ευαίσθητους", "χειραφετημένους" και "ανθρωπιστές"»

    που «απλόχερα» προσφέρουμε κάτι [δεν κατάλαβα τι ακριβώς προσφέρουμε]

    «στο πρόσωπο των (στατιστικά και πάλι) καραμπινάτων ΡΑΤΣΙΣΤΑΡΑΔΩΝ που η μοίρα θέλησε να φέρει ως μετανάστες/πρόσφυγες στον δικό μας τόπο».

    Και ας μην τολμήσουμε εμείς οι «Φιλάνθρωποι και Ανθρωπιστές» να αμφισβητήσουμε τα διδάγματα που (εξίσου απλόχερα) μας προσφέρει ο εν λόγω μη-φιλάνθρωπος και μη-ανθρωπιστής (συμπέρασμα εξ αντιδιαστολής – για να χρησιμοποιήσω κι εγώ μια λόγια έκφραση ...). Διότι

    «η πραγματικότητα είναι απολύτως διαυγείς για οποιονδήποτε απροκατάληπτο παρατηρητή».

    Το φαιδρό (ή μάλλον επικίνδυνο) στην όλη ιστορία είναι ότι στους απροκατάληπτους [!] παρατηρητές προφανώς συγκαταλέγει και τον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα επανέλθω στην ουσία των όσων γράφετε - όπως προείπα το σχετικό fact checking μπορεί να γίνει απλούστατα από τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, google knows.

      Έχετε δίκιο τόσο για το μπουρδουκλωμένο, ασύντακτο όσο και για το κατά περίπτωση ανορθόγραφο (το οποίο παραδόξως διακριτικά δεν θίξατε ) κάποιων δημοσιεύσεων μου. Γράφω γρήγορα, απευθείας στην φόρμα του blogspot - συνήθως από σύστημα χωρίς ορθογραφικό έλεγχο - και σπανίως με εκ των υστέρων επεξεργασία λόγω βαρεμάρας.

      Το "απλόχερα" αναφερόταν στην "υπόθαλψη" ... προσπάθησα απλά να αναδείξω τις εσωτερικές αντιφάσεις μέρους της σαθρής επιχειρηματολογίας των "φιλάνθρωπων", "ευαισθητοποιημένων" και "ανθρωπιστών". Εκείνων που από την μια μεριά συκοφαντούν ως ρατσιστή τον οποιονδήποτε επιχειρεί να εισάγει ένα στοιχείο ορθολογισμού και πραγματισμού στην υπόθεση "μεταναστευτικό" και από την άλλη απαιτούν την απεριόριστη παροχή βοήθειας σε μετανάστες/πρόσφυγες που είναι, στατιστικά, ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ - αφού αποτελούν μέλη κοινωνιών όπου η πλέον ακραία μορφή συχνά εγκληματικού ρατσισμού αποτελεί εγγενές και γενικευμένο χαρακτηριστικό.

      Με μια κουβέντα απευθύνομαι σε εκείνους που για μια ακόμα φορά εφαρμόζουν double standards στην κρίση τους για τους ανθρώπους. Εκείνων που όχι μόνον "διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο" άλλα έχουν το θράσος επιπλέον να σηκώνουν διδακτικά και επιτιμητικά το δάχτυλο - ως αυθεντικοί φασίστες - στον οποιοδήποτε διαφωνούντα.

      Διαγραφή
  44. Τώρα με το κρύο... καιρός για δύο

    http://www.protothema.gr/world/article/634245/germania-afganos-metanastis-viase-kai-skotose-tin-kori-anotatou-axiomatouhou-tis-ee-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Όποιος γράφει για να μου μιλήσει, απλοϊκά ή όχι απλοϊκά, μου εκθέτει κάποιες πληροφορίες, ίσως και να μου φανερώνει κάποιες απαραίτητες γνώσεις για τα στημένα σκηνικά που φιλοξενούν τις σκηνές της ζωής πολλών ανθρώπων. Κάποιος που αποκαλύπτει έτσι, συγχέει πολύ τα θέματα του, τα οποία συνήθως ούτε κατέχω ούτε έχω σίγουρη γνώση με ποιο τρόπο επηρεάζομαι και βασανίζομαι καθώς έχω παραδωθεί ακόμη και σε εκείνα που νομίζω ότι εχθρεύομαι ή ξορκίζω ή νομίζω ότι δεν επηρεάζομαι. Όσο και αν αμυνθώ βρίσκομαι διαρκώς στη μέση του πελάγου και γύρω μου οι καρχαρίες παραμονεύουν να μασήσουν πρώτο το κεφάλι μου να χύσουν μέσα στα δόντια τους την φαιά και την λευκή ουσία του εγκεφάλου μου και να βγάζουν σελφις με τους αστροναύτες του αλατισμένου νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ Forcibly:

    Εννοείται πως δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο, αλλά σας ευχαριστώ για τις γλωσσικές διευκρινίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.