Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2016

Κι αν ο Schäuble έχει δίκιο;

Αρχαίες δραχμές φωτογραφημένες στο Νομισματικό Μουσείο





















Τι λέει ο (κακός της ιστορίας μας) Wolfgang Schäuble;

Αγαπητοί  Έλληνες για να παραμείνετε στην Ευρωζώνη και να χρησιμοποιείτε το Ευρώ, πρέπει να εκσυγχρονιστείτε. Πρέπει να κάνετε βασικές μεταρρυθμίσεις και να αλλάξετε την οικονομία και την κοινωνία σας.

Αυτές τις μεταρρυθμίσεις (μερικές εκκρεμούν ακόμα από το πρώτο μνημόνιο!) δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να τις κάνετε. Έτσι λοιπόν, έξη χρόνια τώρα, παραμένετε στάσιμοι, χωμένοι στην Κρίση ως το λαιμό, χρεώνεστε όλο και παραπάνω και η κατάστασή σας χειροτερεύει σταθερά. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος που μπήκαν στο μνημόνιο μετά από σας – έχουν ήδη βγει. Εσείς τίποτα!

Ταυτόχρονα τα βάζετε μαζί μας («δυνάστες» μας αποκάλεσε προχθές ο πρωθυπουργός σας) μας βρίζετε «τοκογλύφους», «κατακτητές» και άλλα χειρότερα. Ανάθεμα ρίχνετε στην Ε.Ε. το ΔΝΤ και όλους όσοι προσπαθούν (χωρίς επιτυχία) να σας βοηθήσουν.

Οι αποτυχημένοι γάμοι δεν λύνονται παρά με ένα καλό διαζύγιο. Μήπως ήρθε ο καιρός του και για μας; Ένα «βελούδινο» διαζύγιο, φιλικό, που θα το προικοδοτήσουμε και με ένα γενναίο ποσό. Να μείνετε πια χωρίς αφεντικά, επικυρίαρχους, δανειστές και τοκογλύφους. Να επιστρέψετε στην αγαπημένη σας δραχμή που την φλερτάρετε τόσα χρόνια και να ζήσουμε χώρια και αγαπημένοι.

Ποιος νοσταλγεί τα παλιά εικοσάρικα;

Περίπου αυτά λέει ο Schäuble. Μήπως έχει δίκιο; Για να το εξετάσουμε.

Κατ’ αρχήν δεν είναι σαφές αν το διαζύγιο αφορά μόνο την Ευρωζώνη ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τα λεγόμενα του Schäuble προκύπτει το πρώτο – αλλά πόσο εύκολο είναι να μη συμβεί αυτόματα και το δεύτερο;

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του διαζυγίου;

Τις άμεσες επιπτώσεις τις φανταζόμαστε όλοι. Η δραχμή, όσο κι αν κανονιστεί μία χαμηλή ισοτιμία, θα υποτιμηθεί αμέσως. Αποτέλεσμα: θα γίνουν πιο ακριβά τα εισαγόμενα προϊόντα (όσα καταφέρνουμε να εισάγουμε, γιατί πολλοί εξαγωγείς δεν θα θέλουν να πληρωθούν σε δραχμές).

Ποια είναι τα εισαγόμενα; Τα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης – από καύσιμα μέχρι φαγώσιμα. Από το κρέας μέχρι το αλεύρι για το ψωμί. (Η χώρα είναι αυτάρκης σε ελάχιστα τρόφιμα).

Όσοι έχουν ευρώ στα στρώματα ή στο εξωτερικό θα θησαυρίσουν – όσοι θα τα έχουν καταθέσει σε ελληνικές τράπεζες θα τα δούνε να μετατρέπονται σε δραχμές.

Θα δημιουργηθεί μαύρη αγορά χρήματος (όπως παλιά, στις χώρες του Παραπετάσματος).

Και το Χρέος; Θα μείνει σε Ευρώ και θα το πληρώσουμε με δραχμές; Χαθήκαμε!

Αλλά ο τουρισμός θα απογειωθεί – για τους ξένους θα είμαστε η φτηνότερη χώρα της γης.

Άλλες επιπτώσεις; Βραχυπρόθεσμες; Μακροπρόθεσμες;

Για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα της δραχμής θα χρειαστούμε μία - ή δύο γενιές;


________________________________________________

Y. Γ. Μετά από πολλά σχόλια που περιείχαν παρεξηγήσεις:

1. Το "να έχει δίκιο ο Schäuble" δεν σημαίνει γενικά δίκιο στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει - αλλά μόνο στην πρότασή του για την Ελλάδα. 

2. Το "θαυμάζω την Σώτη Τριανταφύλλου" δεν σημαίνει ότι συμφωνώ αυτόματα με όλες της τις απόψεις (θα με βαριόταν, κι όλας...).

94 σχόλια:

  1. Το νόμισμα είναι το εργαλείο που επιτρέπει τη λειτουργία της οικονομίας, και η αξία του είναι καθρέφτης της αποτελεσματικότητας της, κάτι σα βαθμολόγηση της. Το να προτιμάει κάποιος να πάει σε ένα κακό νόμισμα για να μην μπει στο κόπο να βελτιώσει την οικονομία είναι σαν τον εργαζόμενο που ζητάει από τον εργοδότη του μικρότερο μισθό, προκειμένου να του επιτραπεί να λουφάρει. Σαν το μαθητή που αντί να βελτιωθεί στα μαθήματα, αλλάζει σχολείο και πάει σε ποιο ανεκτικό προκειμένου να μην πέρνει κακούς βαθμούς.

    Ο Σόιμπλε έχει 100% δίκιο: το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα, το πρόβλημα είναι ότι καταστρέψαμε τις επιχειρήσεις, ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Αλλά τι να πει κανείς όταν ο υπουργός οικονομίας της χώρας λέει ότι η φορολογία δεν επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνηθισμένοι να σας αποδίδουν βαθμολογίες, ξεχάσατε να ζήσετε και να δημιουργήσετε κατάλληλες συνθήκες ζωής και μάθησης.

      Διαγραφή
    2. Ζήσε εσύ και άσε εμένα και τα παιδιά μου να πληρώνουν

      Διαγραφή
    3. Αν διαμορφώνονται για να πιάνονται σε ξώβεργες, δικαίως θα πληρώνουν.

      Διαγραφή
    4. Μπράβο Elias, έχεις απόλυτο δίκιο, όπως κι ο Σόιμπλε.

      Διαγραφή
  2. Από τότε που ο Αριστοτέλης μιλούσε για την χρηματική...έβαζε το εξής βασικό θέμα: ποιος εκδίδει το νόμισμα...αν το εκδίδουν ιδιωτικά συμφέροντα; τη βάψαμε. Είναι απλό. Εμείς δεν λύνουμε τα προβλήματα μας με ζαπνιγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το χρέος θα το διαγράψουμε. Οι λαοί διαγράφουν τα χρέη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσοι έχουν ευρώ στα στρώματα θα τα καταθέσουν στις νέες τράπεζες, κρατικές, και θα μετατραπούν σε εθνικό νόμισμα. Έλεγχος κεφαλαίου, το νόμισμα δεν θα το βρουν οι ξένες τράπεζες, δεν θα υποτιμηθεί, θα προστατευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα εισαγόμενα που χρειαζόμαστε είναι τα είδη πολυτελείας και τίποτα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σας η ενέργεια (πετρέλαιο, βενζίνη, αέριο = ηλεκτρισμός) και το ψωμί είναι είδη πολυτελείας;

      Διαγραφή
    2. Είδη πολυτελείας, όπως τα ψέματα μαζικής κατανάλωσης, τα τηλεοπτικά και άλλα φούμαρα. Δεν τα πιστεύουμε. Το ψωμί είναι εύκολο. Σπέρνουμε. Θερίζουμε. Ζυμώνουμε. Περιμένουμε να ανέβει. Φουρνίζουμε. Ξεφουρνίζουμε. Το πετρέλαιο είναι εύκολο: αγοράζουμε από την μαύρη αγορά (οι εφοπλιστές μας καλοξέρουν).

      Διαγραφή
    3. > Το πετρέλαιο είναι εύκολο: αγοράζουμε από την μαύρη αγορά (οι εφοπλιστές μας καλοξέρουν).

      Με δραχμές το αγοράζουν στη μαύρη αγορά οι εφοπλιστές το πετρέλαιο;

      > Το ψωμί είναι εύκολο. Σπέρνουμε. Θερίζουμε. Ζυμώνουμε. Περιμένουμε να ανέβει. Φουρνίζουμε. Ξεφουρνίζουμε.

      Μακάρια άγνοια.

      Το 1854 ο Edmond About έγραφε πως η Ελλάδα ήταν αναγκασμένη να εισάγει δημητριακά, παρόλο που η εγχώρια παραγωγή τους αντιπροσώπευε σε αξία το ήμισυ όλης της γεωργικής παραγωγής της χώρας (25 από 50 εκατομμύρια δραχμές). Κι όμως εισάγονταν δημητριακά 1-2 εκατομμυρίων δρχ., καμιά φορά και 12 εκατομμυρίων!

      Μήπως όμως αυτό συνέβαινε επειδή τότε οι Έλληνες κατανάλωναν πάρα πολύ ψωμί; Ακριβώς το αντίθετο. Ψωμί έβρισκε κανείς μόνο στις πόλεις. Μεγάλο μέρος των χωρικών την έβγαζε με σκέτη μπομπότα, ενώ σ' επαρχίες στην Αρκαδία ο κόσμος τρεφόταν αποκλειστικά με χόρτα και γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς κανενός είδους ψωμί.

      Ευτυχώς σήμερα έχουμε την τεχνολογία. Μόνο που την εισάγουμε εξ ολοκλήρου (Για ποια ελληνική αγροτική παραγωγή μιλάμε;): εισάγουμε τους σπόρους, φυτοχώματα, τ' αγροτικά μηχανήματα, τον εξοπλισμό των ελαιοτριβείων, των τυροκομείων κτλ., τα οχήματα μεταφοράς, τα καύσιμα, τα ψυγεία, ακόμα και τα περισσότερα εργατικά χέρια (μετανάστες).

      Διαγραφή
    4. Είναι καιρός να βιώσετε την άνεση της ζωντανής ζωής, ein. Και να της απλωθείτε.

      Διαγραφή
  6. Για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας χρειαζόμαστε την ηρεμία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμένα δεν θα με διώξει ο Σόιμπλε. Θα διώξω αυτόν, το νόμισμα του, το παράλληλο νόμισμα του, την κατοχή του στην πατρίδα μου. Ας πάει να ξύσει καμιά προβιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντυπωσιάστηκα απ'την ευκολία με την οποία προτείνετε ένα θέμα προς συζήτηση... Με επιφανειακά "επιχειρήματα, με χιλιοειπωμένες ατάκες των εφημερίδων του ΄90... Κρίμα....
    Όσο για τα εθνικά χρέη, καλά κρατούν απ' το 1823 που ξεκίνησαν - πριν ακόμη αναγνωριστεί η Ελλάδα ως ελεύθερο κράτος... Ποια λοιπόν η σημασία του νομίσματος αποπληρωμής; Και αρκετά πια με την βιομηχανία του τουρισμού! Η Μύκονος και η Σαντορίνη πριμοδοτούνται εδώ και δεκαετίες, έλεος! Για δοκιμάστε μια επίσκεψη Δεκέμβρη μήνα στη Σαμοθράκη ή στα Γρεβενά, στην Ορεστιάδα ή στην Κερκίνη - και δεν αναφέρομαι μόνο στις καιρικές συνθήκες αλλά στην έλλειψη απαραίτητων δομών για την φιλοξενία: από δρόμους, γέφυρες και φωτισμό, μέχρι ξενοδοχεία, ιατρικά κέντρα και μέσα συγκοινωνίας.
    Προσωπικά, θεωρώ εντελώς άκομψο το θέμα. Η συζήτηση για την συζήτηση; Φοιτητοκουβέντες για να νιώθουμε δημιουργικοί;
    Όπως και νάχει, δεν ήθελα να τι δω αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω τουλάχιστον να σας άρεσαν οι φωτογραφίες μου...

      Διαγραφή
  9. Είναι τόσα πολλά τα αρνητικά μιας εξόδου από το ευρώ που δεν τολμάω να το συζητήσω. Είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα θα γίνουν δυσεύρετα.Το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε ευρώ και θα εξυπηρετείται με δραχμές.

    Κι όλα αυτά γιατί; για να μη γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, να μην απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, να μην κλείσουν άχρηστοι οργανισμοί για να μην μειωθούν οι ανάγκες του "Δημοσίου".

    Τώρα, το ερώτημα των 1000 ευρώ (οχι δραχμών) : οι άλλοι τι έκαναν και βγήκαν από το μνημόνιο; αντιγράψτε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις είναι ψευδεπίγραφες. Τι θα μεταρρυθμίσουν οι οικονομικοί δολοφόνοι...

      Διαγραφή
  10. "Άλλες επιπτώσεις; Βραχυπρόθεσμες; Μακροπρόθεσμες;"

    Εισβολή Τουρκίας ή/και λοιπών βαλκανικών χωρών. Στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουμε για την Τουρκία ό,τι είναι η Κόστα Ρίκα για τις ΗΠΑ.

    Πολύ "πολεμόφοβος" έχω γίνει τώρα τελευταία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φοβασαι άδικα....
      Καμμένος: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα, ο τουρκικός στρατός είναι διαλυμένος!
      και ακόμα:
      «Συνεργός του Σόιμπλε ο Βαρουφάκης που δούλεψε και για τον Σόρος»

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. "Όταν το χρέος της χωρας ήταν 160 δισ. και το ΑΕΠ 225 δισ. μπορούσαμε να πάρουμε και βελούδινο ή και αγκαθωτό διαζύγιο. Οδυνηρό αλλά εφικτό."

      Ούτε τότε.

      Επίσης για να ειμαστε εξηγημένοι: Έχουμε χρεοκωπήσει πολλές φορές. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αποπληρώσαμε τα χρέη μας. Αυτό φυσικά ισχύει για όλες τις μικρές χώρες.

      Διαγραφή
    4. Οι πολιτικοί αυτοί δίνουν λόγο στους λαούς της Ευρώπης. Δεν είναι η όραση τους κοντή. Βλέπουν μακριά.

      Διαγραφή
  11. Μια χαρά τα λέει ο Σοϊμπλε, αλλά άντε να πείσεις το 90% των Ελλήνων πλέον, που λένε πως θέλουν να μας πάρουν οι ξένοι τα νησιά, τον ήλιο και την θάλασσα, και που λένε σε πολύ μεγάλο ποσοστό για συνομοσιολογιες και όλα αυτά τα τρελά
    Είμαστε γενικότερα στον κόσμο μας σαν λαός. Μας έχουν δανεισει ΤΑ λεφτά τόσα χρόνια με επιτοκιο ξεφτιλα (μερικές χώρες μας δανειζουν παραπάνω απ όσο δανειζονται οι ίδιες) και εμείς αντί να τα αξιοποιησουμε, τα χαλάμε για τους κομματικους στρατούς του δημόσιου, τις προωρες συντάξεις και τα εφαπαξ που ακόμα δίνει μια χώρα που δεν ζει με δικά της έσοδα!!!
    Βάλτε ο καθένας τον εαυτό του στη θέση της χώρας. Βγάζετε 1000€ το μήνα και χαλατε 2000€. Πάτε παίρνετε δάνειο, και τα επιπλέον λεφτά πάτε και τα χαλατε στα μπουζούκια. Το κάνετε αυτό μια, δύο, τρεις φορές. Από εκεί και πέρα μέχρι πότε θα σας δίνει δάνεια η τράπεζα, και με τι επιτοκιο από τη στιγμή που βλέπει πως προκοπή δεν έχει αυτός ο άνθρωπος? Και μέχρι πότε θα επιβιώσει αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος χαλάει πολύ παραπάνω απ όσα βγάζει?
    Οποίος κάτσει και διαβάσει τα περίφημα μνημονια, αλλά γράψουν, και άλλα τελικά κάνουμε εμείς. Τα αλλάζουν οι κυβερνησεις - όλες μέχρι στιγμής - με αντισταθμιστικα φορολογικου τύπου, μη τυχόν μειωσουμε δαπανες και πειραξουμε τους βολεμενους των διαφορων κομματων στο δημόσιο, μη τυχόν γίνει καμία αξιολόγηση, μη τυχον δεν πάρουν κάποιοι σύνταξη στα 45, μη τυχόν δε πάρουν κάποιοι εφαπαξ.
    Δε σωζομαστε με τίποτα. Όχι λόγω πολιτικών, αλλά λόγω νοοτροπίας του λαού. Θεωρούμε πως όλα μπορούμε να τα έχουμε χωρίς προσπάθεια. Δεν βλέπω κανέναν να φωνάζει για τα εσπα η για τα διάφορα επιδόματα που τσεπωνουν από την ΕΕ. Αν δεν θέλουμε ανοιχτός είναι ο δρόμος προς την δραχμη, με την Τουρκία δίπλα μας. Μην πάθουμε όμως για να φτάσουμε στην περιβωητη ανάπτυξη, όπως πάθανε το 1897..
    Θυμάμαι ένα κείμενο του Στουπα, ειχε γράψει πέρυσι τον Ιανουάριο :
    "Τις μεγάλες καταστροφές στην ιστορία τις προκαλούν οι γενιές που δεν έζησαν μεγάλες καταστροφές και πολέμους. Η γενιά που ορίζει τώρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχει ζήσει πόλεμο, φτώχεια, μαζική μετανάστευση, τίποτα άλλο παρά «ξιπασιά της αρπαχτής», κρατικοδιαιτισμό και ευημερία με δανεικά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αξιοποιούνται τα κλεμμένα. Ο λαός μας δεν είναι κλεπταποδόχος.

      Διαγραφή
  12. Εξοβελίζουμε ένα πρόβλημα βαθύτατα υπαρξιακό της ελληνικής κοινωνίας και το βαφτίζουμε οικονομική κρίση.

    Ετσι, ας γυρίσουμε στην δραχμή, με αδυναμία εισαγωγής όχι του iPhone αλλά βασικών φαρμάκων και φυσικά ενέργειας. Για να κάνουμε τους πολιτικάντηδες που τους έχουν βάλει οι δανειστές στην πρέσα και δείχνουν πόσο ανίκανοι είναι (για αυτονόητες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις), εν μία νυκτί κοτζαμπάσηδες που θα κανονίζουν ποιος θα κατέχει την πτωχευμένη δραχμή, ποιος θα ζει και ποιος θα πεθαίνει (κυριολεκτικά αυτή τη φορά).

    Είναι άραγε "ελληνική παράδοση" να μην πληρώνουμε φόρους, να μην έχουμε βασική αστική συμπεριφορά, να περνάμε με κόκκινο, να πετάμε σκουπίδια, να μην τηρούμε το ωράριο εργασίας (οι Δ.Υ.) ή να φοροδιαφεύγουμε (οι ελεύθεροι επαγγελματίες). Ολα αυτά δηλαδή που αμέσως καταργούνται μόλις ο ελληνάρας πατήσει ξένη γη. Εκεί όλα σεβαστά. Μέχρι να πάρει (ή να νομίζει ότι πήρε) αέρα...

    Είμαστε τόσο δεμένοι με την Ευρώπη, οικονομικά αλλά και κοινωνικά πλέον, που πρέπει να είμαστε οι τελευταίοι που θα ευχόμαστε να διαλυθεί η ευρωζώνη. Και ειλικρινά ανησυχώ με την ευκολία που επικρατούν εθνικιστικές τάσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούν δεδομένη την πολιτική και κοινωνική ηρεμία και επιθυμούν στο όνομα μιας δήθεν χαμένης εθνικής ευημερίας, να επιστρέψουμε εκατό χρόνια πριν. Ημαστε άραγε καλύτερα, τότε που είμαστε χειρότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς δεν ευχόμαστε να μην διαλυθεί η διαλυμένη ευρωζώνη. Θα διαλύσουμε την ευρωζώνη. Μας αρέσει να σπάμε φούσκες.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστό σχόλιο, αγαπητέ!

      Διαγραφή
  13. Τα λαμόγια οι Γερμανοί περιμένουν πως και πως να απαλλαγούν από τον βραχνά που αποτελούν για αυτούς οι Αμερικάνοι τώρα που οι τελευταίοι προσανατολίζονται προς την Άπω ανατολή για να κανιβαλίσουν την Ελλάδα άνετα και ωραία μαζί με τα φιλαράκια τους τους Ρωσοκινέζους, και από κοντά οι Τούρκοι μαζί με τα εγχώρια λαμόγια του ψευτό-ευρωπαϊσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλειο παρανοϊκό παραλήρημα - με θεωρίες συνωμοσίας.

      Διαγραφή
    2. Δεν βαρεθήκατε να λέτε για θεωρίες συνωμοσίας και λαϊκισμούς; Έχετε κάτι άλλο να πείτε; Tί είστε; Πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και των άλλων κομμάτων και λέτε κάτι τέτοια επειδή δεν σας ενδιαφέρει η πραγματικότητα; Θεωρία συνωμοσίας είναι να λες ότι όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι οι Εβραίοι ειδοποιήθηκαν για να μην πάνε στις εκεί δουλειές τους, όχι αυτό που γίνεται μπροστά στα μάτια μας.

      Διαγραφή
    3. Και εξέφρασε και καμιά άποψη, ως ανώνυμος που είσαι για μένα είσαι ένας σάχλας και μισός

      Διαγραφή
  14. Όταν το χρέος της χωρας ήταν 260 δισ. και το ΑΕΠ 225 δισ. μπορούσαμε να πάρουμε και βελούδινο ή και αγκαθωτό διαζύγιο. Οδυνηρό αλλά εφικτό.
    Αντ' αυτού επελέγη άλλος δρόμος.
    Η τωρινή κατάσταση μας λέει για χρεος 350 δισ. και ΑΕΠ στα στα 175 δισ. [αλλα απο του χρόνου αν δεν συμβεί τίποτε παραπανω... θα σταθεροποιηθεί διότι: ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ!]

    Σε πρόθυμη να υποτιμηθεί δραχμούλα -εκτός Ευρώ/Ευρωζώνης- το ποσό του Δημοσιου Χρέους φαντάζει αστρονομικό. Δεν θελω να σκέφτομαι... περί αποπομπής.

    Ο περίφημος "Θεός της Ελλαδος" αφού πρώτα μας έστειλε τον υιόν του ονόματι ΓΑΠ [τον οποίον και σταυρωσαμε οι αχάριστοι...] ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
    Απλως μας έστειλε εδω Τσίπρα, Καμμένο, Λεβέντη, Κουτσούμπα, Φωφη και τον Κυριάκο με την παλιοπαρέα για να μακραίνει το μαρτύριο [έχουμε πληθωρισμό σπιθμιαίων και παντελώς ανίκανων να διαχειριστούν την κατάσταση].

    Γενεές πολλες θα περάσουν "στη σφήκα και στο ξινόχορτο" μέχρι να ξαναϊδούμε το φως του ήλιου...

    Ουδεμία ελπίς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε σοβαρό κράτος που εκδίδει το νόμισμα του έχει δύο πρωταρχικούς σκοπούς:
      1. να κινητοποιήσει όλους του παραγωγικούς πόρους της οικονομίας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της πλήρους απασχόλησης,
      2. το χρήμα να έχει αξία.-
      Διάλυσαν την οικονομία μας με την ΕΟΚ και φτάσαμε να χάνουμε και τη ζωή μας με την ευρωζώνη. Δεν έχουμε ίδια πατρίδα με τους πολιτικούς που καταγράφει ο κύριος Τσίγκας (+ τον ανθυποπίθηκο Φύρερ, τον Σταύρο (+)).

      Διαγραφή
  15. Τις συνέπειες της εξόδου από την ΕΖ τις είχε περιγράψει ο Παπαδήμος σε διάγγελμα πριν τέσσερα χρόνια. Νομίζω συμφωνούν οι σχολιαστές/τριες ότι πάνω κάτω έτσι θα είναι τα πράγματα. Θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν είστε πλούσια χώρα σαν την Αργεντινή. Στην αρχή σχολεία, νοσοκομεία θα συνεχίσουν με το φιλότιμο μερικών. Όσο το ηθικό θα πέφτει θα εγκαταλείπονται. Λογικά θα έρθουν ξένοι καλοθελητές και θα αγοράζουν τα πάντα με ένα ευρώ. Καταθέσεις θα εξανεμιστούν. Μαφίες θα εμφανιστούν κλασικά. Εικόνα εγκατάλειψης παντού. Δελτίο στα καύσιμα, πάγωμα μετακινήσεων, ερημιές. Τιμές ακινήτων στο 15%. Περίεργες αυτοσχέδιες πατέντες λόγω έλλειψης υλικών. Λαθρεμπόριο. Περισσότερη διαφθορά. Πορνεία, υιοθεσίες, ιατρικά πειράματα που θα διαφημίζονται ως "θες γρήγορα λεφτά χωρίς να κάνεις τίποτε;". Δεν συνεχίζω, τα έχω δει σε άλλες χώρες και έχω μια φωτορεαλιστική εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απίστευτο κύριε Δήμου!Όλη η Ευρώπη αντιδρά στην επιβαλλόμενη γερμανική λιτότητα και στην κατάλυση της δημοκρασίας η οποία σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές αλλαγές οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους...και εσείς συνεχίζεται να κατηγορείτε τους Έλληνες ...Προφανώς και μεταρρυθμίσεις χρειάζονται που η Ελλάδα δεν θέλει να κάνει...αλλά αυτό δεν δίνει δίκιο στον Σόιμπλε και στην πολιτική που εφαρμόζεται από την Γερμανία σε όλη την Ευρώπη... ΔΕΝ σας έχει περάσει από το μυαλό ότι αυτό είναι ένα γεωπολιτικό παιγνίδι που πίσω κρύβονται οι μεγάλοι παίκτες; Ή πιστεύετε ότι ο Σόιμπλε ενδιαφέρεται πραγματικά για τις
    μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα; Νομίζω ότι εξετάζετε το θέμα πολύ επιφανειακά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό το κείμενο δεν κατηγόρησα εγώ πουθενά τους Έλληνες - μετέφερα απλώς τις αποψεις του Σόυμπλε. Ούτε συμφώνησα πουθενά με την γενική οικονομική πολιτική του.

      Διαγραφή
  17. Οι δικοί μας πολιτικοί και δημοσιογράφοι είναι προδήλως ανεκδιήγητοι. Όμως δεν θα σταθώ εκεί, αλλά στον Σόιμπλε μια που υπάρχει στο τίτλο (αυτόν στου οποίου το γραφείο είχαν βρει εκατοντάδες χιλιάδες μάρκα από λαθρεμπόριο όπλων) και στη χώρα του (που έκαψε το χωριό του πατέρα μου, που .. επινόησε το Άουσβιτς, που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους μόλις πριν 70 χρόνια). Μια που μόνο οι Γερμανοί είναι χαρούμενοι με το Ευρώ (και κερδισμένοι με την πολιτική που έχουν επιβάλει σε αυτό), μήπως εάν έπρεπε να αλλάξει κάτι, να έβγαιναν εκείνοι από το Ευρώ;

    Αν όχι, γιατί δεν πληρώνουν τα χρέη μας; Εάν υπήρχε ουσιαστική ΕΕ τότε κάθε ένας (εδώ χώρα) δεν θα έπρεπε να αναλαμβάνει βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες του, όπως αναγράφεται σε κάθε σύνταγμα, και όπως εκφράζεται με τη φορολογία (π.χ. στην Ελλάδα το 3% φορολογουμένων πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος). Θα ήταν άδικο; Όχι τόσο (τα ελλείμματα του νότου δεν είναι πλεονάσματα του βορά;)

    Και στην τελική, πως μπορείς να είσαι σκληρός με μια χώρα που η ανεργία των νέων είναι τόσο υψηλή; Η απάντηση είναι μια: Το κάνεις μόνο όταν σε συμφέρει οικονομικά (και είσαι προτεστάντης φυσικά).

    Θέλουν όμως προσοχή τα γερμανόπουλα: αν τους φάμε χρήματα, είναι ικανοί, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν, οι ίδιοι να υποδαυλίσουν πόλεμο με την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου κάνει εντύπωση αυτό που γράψατε για χρηματισμό του Σόυμπλε από λαθρεμπόριο όπλων. Ο Σόυμπλε θεωρείτε γενικά βράχος ηθικής και δεν έχει ακουστεί τίποτα αρνητικό γι αυτόν - ακόμα και από αυτούς που τον απεχθάνονται ως άνθρωπο ή ως πολιτικό. Πού το βρήκατε αυτό; έχετε κάποιο τεκμήριο;

      Διαγραφή
    2. Βράχος ηθικής; (το ανέκδοτο της ημέρας). Ακόμα και η wikipedia τα γράφει αυτά στη σελίδα του Σοιμπλε:

      After the CDU was defeated in the 1998 federal election, Schäuble succeeded Helmut Kohl as chairman of the CDU. Only 15 months later,[9] he resigned from this post as well as from the leadership of the CDU/CSU parliamentary group in 2000 in the wake of the party financing scandal, over the acceptance of cash donation over DM 100,000 contributed by the arms dealer and lobbyist Karlheinz Schreiber back in 1994.[10] Schäuble's resignation initiated a generational change among the Christian Democrats, with Angela Merkel taking over as CDU leader and Friedrich Merz as chairman of the CDU/CSU parliamentary group

      Διαγραφή
    3. Τα χρήματα τα είχε πάρει ο Κολ για λογαριαμό του κόμματος - ο οποίος και καταδικάστηκε. Αυτό είχε γίνει πολύ πριν γίνει πρόεδρος του κόμματος ο Σόυμπλε - ο οποιος παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας αλλά δεν του απαγγέλθηκε καμία κατηγορία. Μπορείτε να βρείτε τα σχετικά με το σκάνδαλο Κολ.

      Ίσα ισα που η παραίτηση του Σόυμπλε ενίσχυσε ακόμα την εικόνα του ως αδιάφθορου πολιτικού.

      Διαγραφή
    4. Μα επί χρόνια γνώριζε και έκρυβε τις παράνομες χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων του CDU (και του μέντορά του Κολ) από λαθρεμπόριο (και άλλες παράνομες δωροδοκίες) και ήταν πλήρης γνώστης (εάν όχι ενορχηστρωτής) της διαδικασίας ξεπλύματος που έκαναν για αυτά τα χρήματα (αφού ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Κολ). Παραδέχτηκε ότι τα γνώριζε, όταν απλά μαθεύτηκε το σκάνδαλο από μια συγκεκριμένη υπόθεση. Ο ίδιος μάλιστα έχει παραδεχτεί ότι έχει λάβει ο ίδιος προσωπικά φακελάκι (για τη χρηματοδότηση του CDU). Εξάλλου αυτός δεν είναι ο λόγος που έχουμε τη Μέρκελ και όχι αυτόν; Και φοβούμαι ότι αυτά δεν είναι παρά μόνο η κορυφή ενός γιγαντιαίου παγόβουνο διαφθοράς υψηλού και αριστοτεχνικού επιπέδου (ακόμα και για τον Κολ βρέθηκε συμβιβαστική λύση – δεν αποκάλυψε τους δωροδοκούντες – ώστε να μην νιώθει άσχημα ο δικός μας, ο κ. Χριστοφοράκος στη Γερμανία). Κράτος δικαίου και ηθικό κατ’ άλλα (κατ’ επίφαση μονάχα).

      Πόσες αντίστοιχες σημερινές λαμογιές θα γνωρίζει (ή ενορχηστρώνει) σήμερα ο Σόιμπλε (με τέτοιο know-how) και με την εξουσία που έχει σήμερα;

      Διαγραφή
    5. Ο μόνος λόγος που ανέλαβε ή Μερκελ ηταν ή αναπηρία του Σόυμπλε. Τότε ήταν πολύ χειρότερα.

      Διαγραφή
  18. Κόβει την ουρά και βγαίνει πρώτος στο φανάρι. Λερώνει τοίχους και βανδαλίζει πράγματα που δεν του ανήκουν. Τα θεωρείτε μικρά προβλήματα, ασήμαντα. Εδώ έχουμε χρέος τρακόσα τόσα δις τι μου λες τώρα.

    Όχι.

    Η προσοχή σας πρέπει να στραφεί στο πως θα λύσετε αυτά τα ασήμαντα. Πάνω στην προσπάθεια θα φανεί όλη η παθολογία της κοινωνίας σας καθώς και οι καλύτερες μέθοδοι επίλυσης. Μέθοδοι που ταιριάζουν στην δική σας ιδιοσυγκρασία, όχι στου Τζουλιάνι της Νέας Υόρκης.

    Ας πούμε, για να λυθούν αυτά τα δύο “ασήμαντα” πρέπει να αποκατασταθεί ο σεβασμός σε έναν άγνωστο. Στην πρώτη περίπτωση στους άλλους άγνωστους οδηγούς που περιμένουν στην ουρά. Στην δεύτερη περίπτωση χειρότερα: σε όλους εκείνους που δεν τους βλέπεις τώρα και που ως περαστικοί θα κοιτάξουν ένα άγαλμα ή έναν τοίχο.

    Πρέπει να βάλεις στο κεφάλι αυτουνού ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι εκτός του εαυτού του. Και μάλιστα άνθρωποι που αξίζουν τον σεβασμό του. Άνθρωποι που μπροστά τους ίσως πρέπει να κάνει και ένα βηματάκι πίσω! ΟΑΑΑΑ τι είπα τώρα ε; Ο ελλαδίτης να κάνει πίσω!!!

    Έχετε ιδέα τι μεγέθους πρόβλημα είναι αυτό; Σε τι καθυστέρηση ζείτε; Σε τι έχετε συνηθίσει; Εδώ δε μιλάμε για πολλούς μικρούς εγωισμούς που θα συμβάλλουν στο γενικό καλό. Εδώ μιλάμε για ψυχάκηδες, καθυστερημένους, διαταραγμένους, προβληματικούς, δυσπροσάρμοστους, χαπάκηδες. Θα έπρεπε να τρομάζετε με το ποσοστό τέτοιων ατόμων που έχετε στη χώρα σας.

    Επομένως, να ακολουθήσετε τη συμβουλή του Σόιμπλε. Να πάρετε αυτά που σας προσφέρει και να πάτε στο καλό. Όσοι προλαβαίνουν και δεν θέλουν να ζήσουν εκεί κάάάάτου να μεταναστεύσουν ακολουθώντας τις συμβουλές γλώσσας που έχω δώσει.

    Η χώρα σας δεν έχει κανένα οικονομικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, επιστημονικό μέλλον. Είναι ο σκουπιδότοπος για μερικά ψιλά. Και αυτό θα ενταθεί μετά και την κατάργηση της αναστολής Δουβλίνο ΙΙ. Δεν μπορείτε να την υπερασπιστείτε γιατί ο πληθυσμός σας έχει πολλούς ψυχάκηδες που τους χαϊδεύετε. Τα πανεπιστήμιά σας είναι ψεύτικα και δεν πιάνουν ούτε τα κριτήρια που έβαλε πριν δύο μήνες η Κίνα ταξινομώντας σε A B C κατηγορίες τους ξένους μετανάστες.

    Ο πολιτισμένος κόσμος ζεί με Πρόγραμμα και Τάξη. Εσείς είστε αλλεργικοί σε αυτά, πρέπει να το έχετε οσμιστεί μέχρι τώρα, έτσι δεν είναι; Μην ακούσω όχι εδώ. Νόμος, Τάξη, Ευκοσμία, ίσον χούντα έτσι; Συγγενείς παντού στις δουλειές έτσι; Όλοι ρωτάνε: εσύ ποιανού είσαι; Αν δεν έχεις μέσον είσαι αδέσποτο μπασταρδάκι, έτσι; Μπαίνεις σε μια δουλειά και σε ρωτάει ο ρουφιάνος τη δεύτερη μέρα τι κόμμα είσαι, έτσι;

    Έτσι. Έτσι γλυκά φιλάει ο Σόϊμπλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα ο Παράκελσος ανεβαίνει στο γαϊδουράκι09 Δεκεμβρίου, 2016 11:29

      Καθένας πάει στην αλήθεια της ζωής με δική του ευθύνη και από δικό του δρόμο. Δεν έχουμε δικαίωμα λοιπόν να δασκαλέψουμε κάποιους που δεν εννοούν το ευρώ σαν φονική απειλή. Θα νιώσουν ωραία, στο χρόνο τους, με τις δυνάμεις τους, και θα φύγουν μακριά από το κακό. Εξάλλου τα επιχειρήματα υπέρ του ευρώ, εν τη πραγματικότητι, είναι φαυλότης φιλοφιλόσοφου-δημοσιογράφου, doors to arm, η αγραμματοσύνη πανώλης, το τίποτα.

      Διαγραφή
  20. Κύριε Δήμου, μιλάτε σοφά αλλά ποιος σας ακούει; Αυτή τη στιγμή η μόνη λύση είναι να περικοπούν οι δαπάνες του δημοσίου και γενικότερα οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από τον Τσίπρα ούτε και από κανέναν άλλο πολιτικό, για δύο λόγους. Πρώτον, τυχόν αποκρατικοποιήσεις και μειώσεις δαπανών θα ρίξουν την κυβέρνηση την άλλη μέρα και δεύτερον, από ένα σημείο και μετά, οι άνθρωποι έχουν ανελαστικές δαπάνες. Η σύνταξη που ήταν 1200 ευρώ του Φυσσούν και έγινε 700, τον έστειλε στην έξωση και στην εξαθλίωση. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη μας ότι πλήθος συνταξιούχων θρέφουν τα άνεργα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους, αντιλαμβανόμαστε ότι η περαιτέρω συρρίκνωση μισθών και συντάξεων μπορεί αν προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις και περισσότερα αδιέξοδα.

    Οι φόροι που επιβάλλει ο Τσίπρας στην πλάτη της ασθμαίνουσας μεσαίας τάξης έχουν ημερομηνία λήξεως, όπως και ο μπουναμάδες του. Και όσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα μία υγιής πολιτική δύναμη να πάρει με αποσφασιστικότητα τα ηνία της χώρας στα χάρια της, ύστερα από μία έντιμη επικοινωνία με το δοκιμαζόμενο εκλογικό σώμα, τόσο πιο βέβαιος φαίνεται να είναι ο αργός θάνατος της Ελλάδας.

    Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμη κι αν μας χάριζαν όλο το χρέος, με τους λαϊκιστές που έχουμε στο κεφάλι και τον κοσμάκη που από συμφέρον τους ακολουθεί, σε πέντε χρόνια θα ήμασταν στην ίδια θέση.

    Αν δεν υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και μεταλλάξεις στην ελληνικού πολιτική κουλτούρα, τα πάντα είναι μάταια. Με αυτήν την έννοια συμφωνώ με τις τοποθετήσεις του κυρίου Τσίγκα.

    Τελος, η Ελλάδα είναι όντως κατεχόμενη χώρα, αφού κατέχεται από το λαίκισμό και τις αυταπάτες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πρέπει να περικόψουμε μισθούς σε ξένο νόμισμα, δεν θα είναι πιο τίμιο να έχουμε ένα δικό μας νόμισμα και να μην περικόφτουμε;

      Διαγραφή
    2. Μα θα είναι ήδη πετσοκομμένοι από την υποτίμηση του νομίσματος.

      Διαγραφή
    3. Μα δεν θα υποτιμήσουμε το νόμισμα μας πριν αρχίσουμε να χτίζουμε την οικονομία μας. Διότι, το νόμισμα μας, δεν θα το δώσουμε στους κερδοσκόπους που θα το υποτιμήσουν. Ο μύθος της υποτίμησης.

      Διαγραφή
    4. Βλέπετε, κύριε Δήμου; Μερικοί δεν αντιλαμβάνονται ούτε τα πλέον αυτονόητα. Πώς περιμένουμε λοιπον να υπάρξει ελπίδα;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε ένα νόμισμα κυκλοφορεί σε όλους - δεν επιλέγουμε εμείς σε ποιον θα το δώσουμε...

      Διαγραφή
    6. Δεν θα πάει σε όλους. Θα προστατευτεί. Debit card και βλέπουμε. Σίγουρα θα βρούμε έξυπνους τρόπους για να αμυνθούμε. Είναι, η άμυνα, όπως τα βιβλία στο πλατό, για να μη βραχούν.

      Διαγραφή
    7. Ποια ακριβώς είναι τα αυτανόητα; Ο αυταρχισμός της επιβολής της δυστυχίας, ως λύσης μοναδικής, παντού στη γη; Το δοκιμάσατε αυτό με την Χούντα και με τον Χίτλερ και με τον Στάλιν θερίζατε την ανυποψίαστη αθώα ζωή, άγνωστη στις διαολοδουλειές που κάνατε με την οικονομία. Από πότε θα δώσεις λύση σε ένα πρόβλημα, blogger; Και ελπίδα από πότε; Η Ιστορία σου, δυστυχώς, σε έχει καταγράψει και σε ξέρω.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμε, πού κολλάει ο αυταρχισμός με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν; Και τι δουλειά έχουν οι δικτάτορες που αναφέρεις με το νόμισμα; Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο; Ή σε έχει νουθετήσει κι εσένα ο Βαρουφάκης;

      Διαγραφή
    9. Οι μεταρρυθμίζοντες είναι οι γραφειοκράτες, φονευταί, που η ζωή δυστυχώς σαν προοπτική της (παραμερίζοντας τα μαύρα κύματα, τις γλίστρες της σίγουρης χλωρίδας) έβγαλε στην ξηρά. Τι σημασία έχει αν θα ονομάζονται δικτάτορες ή καθηγηταί ρωμαϊκού δικαίου ή τηλεθεαταί ή Βαρουφάκης ή blogger.

      Διαγραφή
  21. Η παρούσα συζήτηση σχετικά με το ποιος φταίει εχει γινει πιπιλα.Ολοι για αυτο μιλανε.Κακως ριχνουμε το βαρος στους αλλους.Ο αλλος θα κανει τι ειναι να κανει,εσυ ομως τι κανεις;Ολοι εχουν μεριδιο ευθυνης,το μεγαλυτερο ομως εμεις.
    Ειναι τωρα εξι χρονια αυτο το βασανο,ΤΙ εχει αλλαξει στη δομη του κρατους; ΤΙΠΟΤΑ. Η χωρα δεν εχει κανενα μελλον.Οι πολιτικοι ειναι αχρηστοι και δυστυχως το συστημα ειναι ετσι δομημενο που να εξαφανιζει τους ικανους. Επειδη εχουμε και σοβαροτατο δημογραφικό προβλημα δεν προκειται να εχουμε κανενα μελλον. Ολα τα πραγματα ακολουθουν το κυκλο της ζωης.Απο οτι φαινεται εχει φτασει και η ωρα για τους ελληνες.
    Τελειωσαμε και καλο ειναι να το συνειδητοποιήσουμε.Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
    Σιγουρα δεν ακουγεται ευχαριστο ομως κατ`εμε ειναι η αληθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ερώτηση κύριε Δήμου: αν ο σοιμπλε έχει δίκιο γιατί οι χώρες της Ε.Ε οδηγούνται στην άκρως αντίθετη πλευρά; Δεν κατηγορώ τον σοιμπλε, μια χαρά κάνει ο άνθρωπος τη δουλειά του απλώς δεν καταλαβαίνω γιατί κάνουμε το ακριβώς αντίθετο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με την "αντίθετη πλευρά". Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ ακολουθούν την δημοσιονομική πολιτική που υποστηρίζει και ο Σόυμπλε. Υπάρχουν βέβαια πολλοί που ισχυρίζονται ότι είναι λανθασμένη - αλλά μόνο θεωρητικά. Στην πράξη εφαρμόζεται.

      Διαγραφή
  23. Δηλαδή, κάθε φορά που πτωχεύαμε τα τελευταία περίπου 200 χρόνια, κάποιοι κακοί ξένοι (οικονομικοί δολοφόνοι) ήθελαν να μας πάρουν τους αμύθητης αξίας φυσικούς μας πόρους, το ούζο και τον ήλιο (που λέει κι ο Τσίπρας), να μας εξαφανίσουν ως έθνος γιατί μας ζηλεύουν και μας φθονούν και να κοιμούνται μετά ήσυχοι και γαλήνιοι (και πλούσιοι!)!

    Και ρωτάω: γιατί τις προηγούμενες φορές δεν τα κατάφεραν; Τι πήγε στραβά στο καταχθόνιο σχέδιό τους και προσπαθούν οι άμοιροι ακόμη μια φορά;

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα τον σακάτη Δόκτορα Σόιμπλε. Αν ακούγαμε προσεκτικά τα όσα διαχρονικά λέει και διαβάζαμε "ανάμεσα από τις γραμμές" των δηλώσεων του θα βρισκόμαστε, ως χώρα, σε πολύ καλύτερη κατάσταση της σημερινής.

    Ο άνθρωπος αυτός ουδέποτε δημαγώγησε, ουδέποτε ψευδολόγησε, ουδέποτε εξιδανίκευσε τα σχετιζόμενα με την Ελληνική κρίση - υποστήριξε πάντα με ασυνήθη για πολιτικό ειλικρίνεια τις θέσεις του, με συνέπεια υπηρετώντας το συμφέρον μιας, δικαίως γερμανοκρατούμενης, Ε.Ε. (με βάση το συγκριτικό παραγωγικό δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ηπείρου) όπως εκείνος την αντιλαμβανόταν.

    Ακόμα και όταν σύμπασα η Ευρωπαϊκή Γραφειοκρατία και τα μιντιακά παπαγαλάκια θριαμβολογούσαν για την 2354465543 κατά σειρά δήθεν "οριστική λύση" του Ελληνικού ζητήματος (κάντε ένα φλας μπάκ στα όσα έχουν συμβεί από πρωθυπουργίας Γιωργάκη Παπανδρέου και μετά ...) ή όταν οι Αμερικάνοι ομπαμιτζίδες με άδειες τσέπες και υφάκι παντογνώστη υποδείκνυαν λύσεις και υπαγόρευαν πολιτικές εκείνος στωικά παρέμενε σιωπηλός μακριά από επικοινωνιακά εύπεπτα αφηγήματα, μιλώντας ελάχιστα και πάντα επί της ουσίας.

    Money talks, Bullshit walks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Anonymous 09 December, 2016 18:12 et al - Να πείτε στον ΑΣΧΕΤΟ οικονομολόγο της ΠΛΑΚΑΣ Καζάκη, ότι:

    1. Στον πολιτισμένο κόσμο το νόμισμα, ως "συνάλλαγμα" είναι "προϊόν". "Προϊόν" μεταβαλόμενης αξίας που αγοράζεται και πουλιέται στην τιμή που ανά πάσα στιγμή αποτιμά Η ΑΓΟΡΑ και ΟΧΙ ο ΔΙΑΘΕΤΗΣ (εκτός εάν κάποιοι ονειρεύονται κλειδωμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες λατινοαμερικάνικου τύπου ...).

    2. Το νόμισμα στο οποίο θα εκτελεστεί η όποια διεθνής συναλλαγή το καθορίζει ο ΠΩΛΗΤΗΣ και ΟΧΙ ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ.

    3. Το σύνολο των συναλλαγματικών αποθεμάτων και οι ρευστοποιήσιμες σε ξένο νόμισμα κινητές αξίες (χρυσός, αξιόγραφα, ομολογίες ξένων χωρών) των ελληνικών ιδιωτικών και δημόσιων θησαυροφυλακίων "δεν φτάνουν ούτε για ζήτω".

    4. Ιστορικά οποτεδήποτε έχει υπάρξει πολλαπλή νομισματική κυκλοφορία - ένθεσμα ή εξωθεσμικα - έχει καταλήξει στην εξαΰλωση του αδύναμου νομίσματος υπό το βάρος του ισχυρού (όσοι από εμάς υπήρξαν ταξιδιάρηδες αγαπητικοί βαλκάνιων καλλίπυγων νεανίδων στην μετασοβιετική περίοδο ή ακόμα και πριν - την περίοδο του "με μια kolynos βγάζεις γκόμενα", καταλαβαίνουν τι εννοώ).

    5. Η Ελλάδα είναι ΙΣΤΟΡΙΚΑ εισαγωγική και όχι εξαγωγική χώρα.

    6. Η ΜΗ συναινετική Έξοδος από την Ευρωζώνη χωρίς την συγκατάθεση της ίδιας της Ε.Ε. θα απαιτήσει την πλήρη κρατικοποίηση του Τραπεζικού μας συστήματος και άρα την σοβιετοποίηση του ΣΥΝΟΛΟΥ της οικονομίας.

    7. Για το τι ακριβώς θα συμβεί σε περίπτωση συναινετικής εξόδου μας από το ευρώ μόνον υποθέσεις μπορούν να γίνουν αφού δεν έχει υπάρξει κανένα ιστορικό προηγούμενο, ενώ η μοντελοποίηση του γεγονότος είναι εξαιρετικά σύνθετη λόγω του παγκοσμιοποιημένου, πλέον, παρασιτικού καπιταλισμού καζίνο (και γι αυτό ακριβώς απορώ για το τόλμημα να προταθεί από πλευράς Σόιμπλε).

    Προσωπικά θεωρώ ότι ασύντακτη χρωκοπία και έξοδος από το ευρώ θα είναι μια νέα εθνική καταστροφή - που θα επιτρέψει βέβαια σε τύπους όπως εγώ να γαμάνε αβέρτα μπίρ παρά τις όποιες γαμεύσιμες ανιψιές, κόρες και αδερφάδες των αναχοάπλυτων προοδευτικών και συριζαϊκών κοπρόσκυλων ... Που ξώβυζα επαναστατημένες θα έχουν βγεί στο κλαρί για να εξασφαλίσουν τα προς το ζήν με λαϊκά επαναστατικά γαμήσια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη φράση αυτή του Εμπειρίκου την γνωρίζω. Και πιστεύω ότι είναι από τις ωραιότερες φράσεις που έχουν ειπωθεί ποτέ. Σε κάποια άλλη εποχή ίσως να γίνει προσευχή.

      Αλλά ο Εμπειρίκος είχε λυμένο το βιοποριστικό. Όσο αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα η χαμέρπεια είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

      Διαγραφή
  26. Διαβάζοντας τα σχόλια στην παρούσα κουβέντα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι φωνές της αρλουμπολογίας έχουν περιοριστεί στους απόλυτα γραφικούς ( κατα πλειοψηφία ανώνυμους) σχολιαστές.

    Αν αυτό το κείμενο είχε πέσει για συζήτηση το '11 το '12 το '13 ή και το '14 θα ακούγαμε τα απίστευτα αυτά επιχειρήματα από πολλούς περισσότερους και όχι προφανώς γραφικούς σχολιαστές.

    Εκτός θέματος:

    Αξίζει να χαρακτηρίσουμε τους τελευταίους "σιγήσαντες". Σήμερα όλοι αυτοί οι "άφωνοι" (κατά 99% ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του '15) νιώθουν φυσικά προδωμένοι από τον Τσίπρα...Οι επώνυμοι το δηλώνουν κιόλας ένας-ένας (για τους δικούς τους λόγους).

    Δεν έχει καμία σημασία. Εγώ θέλω εκλογές το '19. Να λιώσει από την εξαθλίωση της φορολογίας μέχρι και ο τελευταίος εξαπατημένος. Τέσσερις φορές την ψηφίσανε αυτήν την "κάθε λέξη του Συντάγματος" πιστεύοντας ότι "πετάει ο γάιδαρος".

    Τόσο καταλαβαίνουν και τόσο τους αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μου είναι αδιανόητο και μόνο που γίνεται η ερώτηση. Πώς γίνεται να έχει δίκιο ένας άνθρωπος που πάει να καταστρέψει την Ευρώπη? Γιατί ακόμα και εαν δεχθούμε όλα τα επιχειρήματα κατά της Ελλάδας, ποιά είναι τα επιχειρήματα κατά της Ιταλίας ή της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας? Δυστυχώς για όλους μας οι αντιευρωπαϊκές φωνές έχουν δίκιο σε αρκετά επιχειρήματα.
    Η Γερμανία φωνάζει να σεβόμαστε όλοι τους κανόνες. Οι κανόνες όμως δεν έρχονται από τον ουρανό, εμείς οι Ευρωπαίοι τους φτιάχνουμε. Και τους φτιάχνουμε κατά πως βολεύεται ο Βορράς.
    Πού να φανταζόταν ο Γιωργάκης όταν βγήκε να ζητήσει δανεικά από την ΕΕ ότι εκείνη τη στιγμή θα γύριζε τούμπα όλο το Ευρωπαικό σύμπαν και με πρωτοστάτη τη Γερμανία, οι εταίροι θα ζητούσαν πιο σκληρά μέτρα ακόμα και από το ΔΝΤ?
    Οι Γερμανοί λένε ότι δε μπορούν να περάσουν ψηφίσματα για το χρέος από το κοινοβούλιό τους διότι δεν βγαίνουν οι ψήφοι αλλά και πιέζονται ιδιαίτερα λογω ανησυχιών για τους υπολοίπους που έχουν μεγάλα χρέη.
    Τότε γιατί να μην περάσει και από ΟΛΑ τα κοινοβούλια της Ευρώπης και ψήφισμα για το μεταναστευτικό? Να δούμε πόσο δυσκολεύονται να συντονιστούν έστω και στο ελάχιστο οι χώρες μέλη (sic)
    Καμία απάντηση από τη μεριά της Γερμανίας σε αυτό το ερώτημα.
    Δεν αμφιβάλλω ότι η Γερμανία έκανε ότι καλύτερο για τον ευατό της, αλλά με τον τρόπο αυτό επέλεξε να λοξοκοιτάζουν οι αδύναμες χώρες προς τη Ρωσία.
    Η Γερμανία αναδεικνύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και κάνει μη βιώσιμο το Ευρώ. Μιλάνε για κανόνες αυτοί που ψήφισαν στο Μάαστριχτ πολύ σκληρούς δημοσιοοικονομικούς κανόνες που μόνο ελάχιστοι μπορούσαν να επιτύχουν και ΟΛΟΙ ανεχόντουσαν σιωπηρά να παραβιάζονται για δεκάδες έτη κατά βούληση.
    Στο σημείο αυτό να θυμίσω την ιστορία της υποβάθμισης της Στερλίνας επί ECU, που ήταν ένας προάγγελος των όσων θα επακολουθούσαν. Εκεί το Ην. Βασίλειο μονομερώς υποτίμησε την συμφωνηθήσα ισοτιμία ECU-GBP καθώς η Γερμανία πεισματικά αρνιόταν οποιαδήποτε αλλαγή.
    Ο Μάικ Τάισον (μποξερ) έλεγε ότι οποιοδήποτε σχέδιο έχει στο μυαλό του κάποιος, αυτομάτως καταρρέει μετά το πρώτο κροσέ στο πρόσωπο. Νομίζω ότι σε αυτή φάση βρίσκεται η Ευρώπη, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τί γίνεται μετά το πρώτο κροσέ και τα σχέδιά της δεν υπάρχουν πλέον.
    Ανοικτά ερωτήματα:
    Ποιός θα πολεμήσει σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη Ρωσίας- Φιλανδίας ή Ρωσίας - Σουηδίας κοκ
    Απάντηση το οικονομικό συμφέρον μάλλον υποδεικνύει τη μη εμπλοκή και καθώς δεν είμαστε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, η κάθε χώρα κοιτάει το συμφέρον της. Η' όπως είπε και ο Σόιμπλε στη συνέντευξη με το Γιάνη, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.
    Ποιος από τους εταίρους θα βοηθήσει εμας σε τυχόν σύρραξη με τη γείτονα? Μάλλον κανείς.
    Το επιχέιρημα του Piketty είναι σωστό. Γιατί αυτοί που αιματοκύλησαν τον κόσμο να έχουν έξωθεν βοήθεια και τώρα να την αρνούνται σε άλλους?
    Γιατί αυτοί που είχαν την Αμερικανική προστασία και ελάχιστα κόστη σε εξοπλισμούς, να μην βλέπουν την ανάγκη να κάνουν ανάλογο καλό? Γιατί κοροϊδεύουν στέλνοντας μερικές δεκάδες frontexiers να φυλούν Ευρωπαικά σύνορα, την ώρα που χρειάζονται χιλιάδες? Γιατί η ΕΕ δίνει Δισ. στην Αφρική την ίδια ώρα που στο εσωτερικό της υπάρχει αναβρασμός?
    Η απλή απάντηση είναι ότι η Γερμανία δε μπορεί να ηγηθεί. Ή δε θέλει. Ας αντιστρέψουμε το ερώτημα λοιπόν γιατί η Ελλάδα δε μπορεί να ακολουθήσει και ας στρέψουμε επιτέλους το φακό προς τους επιμελητές της τάξης επιτέλους. There is something rotten in there too.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν διαβάσατε προσεκτικά το κείμενο και το διευκρινιστικό υστερόγραφο. Δεν ρωτάμε αν ο Σόυμπλε έχει γενικά δίκιο. Μόνο ως προς την Ελλάδα. Και διαβάζοντας το σχόλιό σας βλέπω ότι συμφωνείτε μαζί του. Η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς δε θέλετε να στρέψετε το φακό προς το μέρος της Γερμανίας. Διάβασα όλο το κείμενο και τα υστερόγραφα. Όχι δεν είμαι υπερ της εξόδου από το Ευρώ. Απλά μου φαίνεται αδιανόητο πως έχει αφεθεί η Ευρώπη στα χέρια και στις ορέξεις μιας και μονο χώρας. Πώς είναι δυνατόν οι αποφάσεις να παίρνονται μόνο βάσει των δικών τους συμφερόντων?
      Σας διαβάζω προσεκτικά αρκετό καιρό, αλλά σήμερα απασφάλισα λόγω του ότι ήθελα πραγματικά να δούμε και την αθέατη πλευρά του φεγγαριού.
      Προφανώς και είμαστε ο πλεον αδύναμος κρίκος. Να δούμε όμως και τους άλλους κρίκους. Αυτό λέω εγώ.
      Πότε έχει ζητηθεί από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να έχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 10 έτη? Ούτε στις περιπτώσεις πολέμου δε γίνονται αυτά.
      Ειλικρινά σήμερα εξεπλάγην από το ερώτημα σας, το οποίο ειλικρινά πίστεψα ότι το θέσατε στο κοινό λίγο πολύ με κάποια ίσως θέληση προς τσίγκλισμα που λέμε, να ρίξουμε αλάτι εκεί που πονάμε.
      Τα ατελείωτα λάθη της χώρας μας έχουν ειπωθεί και συμφωνώ με εσάς ότι εν είδη νέμεσις πρέπει να πονέσουμε για να μας γίνει μάθημα. Η Γερμανία όμως πάει με άλματα εκέι που κανείς έως σήμερα δεν πήγε. Να μιλά ανοικτά για grexit, Italexit κοκ. Σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δε μίλησε το 2010 για Grexit αλλά μετέπειτα. Προφανώς γιατί δεν ήταν διαχεισίμες οι μεγαλύτερες εκθέσεις -ανοίγματα- των ίδιων προς εμάς. Όλα αυτά είναι γνωστά και δε θέλω να σας κουράζω με επανάληψη των ίδιων και των ίδιων.
      Για μένα είναι φανερό ότι όλες οι δανειακές συμβάσεις ήταν ένα κουκούλωμα που κατ'επίφαση έδινε δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα. Ουσιαστικά εξαγόραζε χρόνο μόνο και τίποτε άλλο.
      Πως είναι δυνατόν να κόβουμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων στο μισό και να μην βάζουμε μια χώρα Στο QE? Τί περιμένουμε δηλαδή όταν οι ειφορές στα ασφαλιστικά ταμεία γίνονται με μια ανεργία της τάξης του 25%?
      Κλείνω θέλοντας την ειλικρινή σας απάντηση σε ότι αφορά τη Γερμανία και της στάση της μέσα στην Ευρώπη. Μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει όπως την ξέραμε έως σήμερα? Θα μας προλάβουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις πριν προλάβουμε εμείς να δώσουμε μια απάντηση σχετικά με το ποια πορεία επιθυμούμε ?

      ΓΠ

      Διαγραφή
    3. Και για μένα το ότι έχει δίκιο αφορά το γεγονός ότι η διαφθορά δε μας αφήνει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και βολευόμαστε στο να ζητάμε διαρκώς δανεικά από τους ξένους.

      Πιστεύω όμως ότι το να φύγουμε από το ευρώ είναι μέγα λάθος.

      Διαγραφή
    4. Πράγματι δεν έχει ζητηθεί από καμία άλλη χώρα να έχει πλεονάσματα 3,5% - αλλά δεν υπήρξε και καμία άλλη χώρα να έχει συσσωρεύσει τα δικά μας χρέη. Έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ σε δανεισμό σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας...

      Διαγραφή
    5. Υπέροχο: Τα ατελείωτα λάθη της χώρας μας έχουν ειπωθεί και συμφωνώ με εσάς ότι εν είδη νέμεσις πρέπει να πονέσουμε για να μας γίνει μάθημα. Οι αθώοι, που τις τύχες τους ορίζουν οι ηλίθιοι εγκληματίες, παντογνώστες, θα πονέσουν εν είδη τα είδη των ειδών και ο πόνος θα τους μείνει γραμμένος για πάντα στο σώμα. Θεωρήματα επιβολής πόνου. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις τελευταίες γενιές των ειδικών του πόνου, μηχανικά.

      Διαγραφή
  28. Ήθελα καιρό ένα τέτοιο κείμενο. Αλλά όχι ένα που ασχολείται μονομερώς και με την ακραία εκδοχή της στάσης του Σόιμπλε. Εξηγούμαι: Μέχρι τώρα, αναφερόμασταν στα δικά μας λάθη, δηλαδή σε κάποιους Έλληνες που θέλουν ολοκληρωτική διαγραφή χρέους, χαμηλά επιτόκια, αναίρεση των μεταρρυθμίσεων, κτλ. Αυτή είναι η ακραία ελληνική θέση και καλώς αναφέρθηκε πολλές φορές και διεξοδικά. Πρέπει να δούμε καθαρά τα δικά μας λάθη.

    Σήμερα όμως, αναφερόμαστε στη θέση του Σόιμπλε (και πολλών δανειστών), οι οποίοι επιμένουν στη λιτότητα, γνωρίζουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, βλέπουν ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση καταφεύγει στη υπερφορολόγηση ατόμων και επιχειρήσεων χωρίς να θέτουν κάποιο βέτο (πως θα έρθει ανάπτυξη έτσι; δεν τους νοιάζει να πάρουν τα χρήματά τους πίσω;) και που στο τέλος καραδοκούν με το αναπόφευκτο, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σενάριο του Grexit.

    Με άλλα λόγια, αναφερόμαστε σε δύο ακραίες εκδοχές θέσεων – προφανώς λανθασμένες. Η αλήθεια δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στη μέση.

    Προτείνω να παραδεχτούμε ότι τα κάναμε και οι δύο - εμείς και οι δανειστές – σκατά. Το θέμα όμως δεν είναι να ψάχνουμε ποια μυρίζουν λιγότερο – αλλά να βρούμε τι εναλλακτική θα μπορούσε να υπάρξει.

    Η οικονομική πολιτική του Σόιμπλε και των όποιων δορυφόρων του, η οποία σπρώχνει την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ, δεν μπορεί να είναι ασύνδετη με την πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ (η οποία θα ήταν, όντως, καταστροφική).

    Διακυβεύονται πολλά στην Ευρώπη: η Λε Πεν, το Brexit, η Ιταλική κρίση, η άνοδος των εθνικισμών – απειλείται η συνοχή και η ίδια η ύπαρξη της Ε.Ε. και κάποιοι προτείνουν την έξοδο **ακόμα** μιας χώρας από το ευρώ (και πιθανώς, από την Ε.Ε.); Όπως είπα στο προηγούμενο ποστ, όλοι μοιάζουν να πριονίζουν το (ευρωπαϊκό) κλαδί όπου κάθονται: συστημικοί και αντισυστημικοί. Δεν θα τους άρεσε – αλλά ο Σόιμπλε και οι όμοιοί του από τη μια μεριά και οι κάθε λογής ευρωπαϊκοί λαϊκιστές από την άλλη, φαίνεται πως υπηρετούν τον ίδιο στόχο.

    ΥΓ. Η Πορτογαλία πιθανώς να ξαναμπεί σε πρόγραμμα. Η Ιταλία δεν είναι στην καλύτερη θέση. Η Ισπανία έχει προβλήματα. Δεν είναι ηλίου φαεινότερο ότι η οικονομική πολιτική Σόιμπλε αποδίδει τα επιθυμητά. Η ΕΚΤ και ο Ντράγκι που του αντιτίθενται, κάτι ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη οι περιπτώσεις που αναφέρεις στο υστερόγραφο δεν συγκρίνονται ούτε στο ελάχιστο με την δική μας. Τις μνημονεύουμε σαν "παρηγοριά στον άρρωστο".

      Από την πρώτη στιγμή οι δανειστές μας έθεσαν το θέμα: ή αιματηρές οικονομίες στον δημόσιο τομέα - ή φόροι. ΕΜΕΙΣ επιλέξαμε τοςυ φόρους. Για να μην απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος - ούτε καν εκείνοι που εργάζονται στους 300 οργανισμούς άνευ αντικειμένου που είχε καταγράψει το 2011 ο Πάγκαλος.
      Θρηνούμε για το συνταξιοδοτικό - χωρίς ποτέ να αναφέρουμε πως ήταν ένα τερατούργημα, πως χρηματοδοτούσαμε μαϊμου-ανάπηρους ανοιχτομάτηδες τυφλούς και άγαμες θυγατέρες...

      Ο Σόιμπλε μας φταίει; Όλα τα κράτη που έχουν μία σωστά οργανωμένη οικονομία τα πάνε πολύ καλά με την πολιτική του. Όχι μόνο η Γερμανία αλλά και η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, οι Σκανδιναυικές, ακόμα και οι Ανατολικές. Η Πολωνία πετάει! Αν έρθει ο Φιγιόν θα ανακάμψει και η απαρχαιωμένη Γαλλία. Και θα μείνουμε εμείς να προσφέρουμε θαλπωρή στους 265000 δημόσιους υπάλληλους που διόρισαν ο Βούδας της Ραφήνας και ο Πάκης...

      Διαγραφή
  29. Ο ήλιος στο μονιτορ πέφτει. Χαρακώνει: Αποτέλεσμα: θα γίνουν πιο ακριβά τα εισαγόμενα προϊόντα (όσα καταφέρνουμε να. Αποτέλεσμα: θα, μέσα στο θάμπωμα. έρνουμε να, μέσα στο θάμπωμα. Εκτός: γίνουν πιο ακριβά τα εισαγόμενα προϊόντα (όσα καταφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ως Έλληνες οι περισσότεροι είστε θλιβεροί, για αυτό και στο παρελθόν είχαν οι Έλληνες τις πόλεις-κράτη και μετά τις κοινότητες, καταλάβαιναν τις διαφορές, επέλεγαν κατά κάποιον τρόπο με ποιον θα είναι συνέλληνες και με ποιον όχι, από την άλλη βέβαια ξέραν ότι ο κατακερματισμός σε κάνει ευάλωτο στους ξένους επιδρομείς, ως σοφοί άνθρωποι βρήκαν τις σωστές λύσεις. Πάμε στο σήμερα, η Ελλάδα και πριν τα μνημόνια ήταν σε επιτήρηση επί Καραμανλή από την ΕΕ, ο δε τουρίστας Παπανδρέου μάλιστα κατηγορούσε το 2004 τον Καραμανλή και την ΝΔ για το ότι έβαλε τη χώρα σε επιτήρηση, αυτός που μετά από 5-6 χρόνια έβαλε τη χώρα σε διαδικασία εκποίησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. The bigger the mistake the bigger the lesson learned?

    Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:
    Το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς προβλέπει έλλειμα περίπου 18 δις ευρώ την τριετία 2018-2020.
    Η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι θα έχουμε πάνω από 2% ανάπτυξη και εντός του 2017 θα ξαναμπούμε στις αγορές να ξαναδανειστούμε.
    Ούτε λέξη για επαναπροσδιορισμό παραγωγικού μοντέλου της χώρας (τι μπορούμε να παράγουμε και τι κάνουμε γι' αυτό). Μόνο να δανειστούμε, αυτό θέλουμε.
    Κι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτείνει κάτι διαφορετικό - το μόνο που λέει είναι ότι εσείς είστε ανίκανοι να δανειστείτε, εμείς θα τα καταφέρουμε καλύτερα.

    (Σημείωση: Τα 18 δις ευρώ δάνειο, με 2 % επιτόκιο σημαίνουν 360 εκατ. επιπλέον επιβαρύνσεις το χρόνο).

    Μετά από όλα αυτά, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι όχι, δεν έχουμε πάρει κανενός είδους μάθημα και θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε τόοοοσα χρόνια, να δανειζόμαστε.

    Οπότε, κατά τη γνώμη μου ο Σόιμπλε έχει δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Επειδή τα γερμανικά μου είναι κατά πολύ χειρότερα ακόμα και από τα άθλια αγγλικά του αγαπημένου μου σακάτη:

    Στο μυαλό του Δόκτορος Σόιμπλε

    Η σχετική συζήτηση παραμένει επίκαιρη, είναι αποκαλυπτική της κοσμοαντίληψης Σόιμπλε - κυρίαρχη προφανώς στην γερμανική κυβέρνηση - και αξίζει πιστεύω να την παρακολουθήσει κανείς μέχρι τέλους.

    Ας μην αναζητούμε παντού σχέδια συνωμοσίας εναντίον μας - Η Θλιβερή "Ελληνική Περίπτωση" είναι σημαντική μόνον ως "παράδειγμα" άντε και υπο καθεστώς οραμάτων μεγαλείου δυνητικά ως "μαύρος κύκνος" - τίποτα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ρωτήστε 100 άτομα, έτσι για να υπάρχει ποσοστό επί τοις εκατό, ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται πρωτίστως για τα σημερινά χάλια; Oι ξένοι ή η πολιτική μαφιοκρατία της Ελλάδας; Η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει η πολιτική μαφιοκρατία. Παραβιάζετε ανοιχτές θύρες με τους λόγους περί συνωμοσίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλο ειναι να γινει αυτη η συζητηση αλλα φοβαμαι οτι ο καθενας θα ξεκινησει απο εκει που τον βολευει. Εσυ ας πουμε με τα 2 σπιτια, 4 φορες το χρονο διακοπες και βραδυνη εξοδο δυο φορες τη βδομαδα θα μου πεις οτι εισαι στα ορια της φτωχειας με τη φορολογηση που υφιστασαι. Ο αλλος που εχει ενα αυτοκινητο για καθε μελος της οικογενειας, δουλευει στο δημοσιο και εχει και την εξτρα δουλεια τα απογευματα στη οποια απασχολουνται σαν φαντασματα μια η δυο κορες θα μου πει οτι καλα κανει η Κατσελη και εφτιαξε την ρυθμιση για να ανακουφιστουν τα οικονομικα του. Ο τριτος που δουλευει σε ιδιωτικο σχολειο και εχει και το κυκλωμα με τα ιδιαιτερα μεταξυ της μαφιας των αλλων εκπαιδευτικων, θα μου πει οτι καλα κανει ο Συριζα και χτυπαει τους ιδιοκτητες γιατι αφηνουν το προσωπικο να πεινασει. Και ολοι μα ολοι μαζι θα παραμυθιαστειτε οτι ζειτε συνθηκες κατοχης κλπ κλπ. Οταν λοιπον ερχεται ο αλλος που βλεπει την αληθεια και οχι αυτα που του λες εσυ και σου λεει οτι δεν εχεις κανει ακομα τιποτα πως να γινει αυτη η συζητηση. Θα μου πεις υπερβαλλω. Μακαρι να εχεις δικιο, αν και δεν ξερω ποιο θα ηταν το ωφελος μου που το κανω. Αν ομως εχω δικιο;
    ΥΓ Τα παραδειγματα παραπανω υπαρκτα και νομιζω αντιπροσωπευτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν άλλοι, που θα πουν ότι το ελληνικό κράτος διαλύεται. Ότι έχει παραχωρηθεί στο ευρώ, δηλαδή στις αγορές, η εθνική κυριαρχία μας. Ότι η μικρή ΔΕΗ αναβοσβήνει τα φώτα μας σινιάλο στους διαμελιστές για έφοδο. Ότι η μεγάλη ΔΕΗ αθετεί τους μητρικούς όρκους της. Όταν σε σκοτώνουν δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσεις τι σου συμβαίνει. Αλλά, αν νιώσεις ότι μπορείς να αντισταθείς, θα τους μικρομεγαλοποιήσεις και θα εξατμιστούν.

      Διαγραφή
    2. Αντιπροσωπευτικά; Ποιών;

      Πόσοι Έλληνες έχουν 2 σπίτια και κάνουν 4 φορές διακοπές το χρόνο, ή διαθέτουν από ένα αυτοκίνητο για κάθε μέλος της οικογένειας; Το 40% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας! Η μεσαία τάξη έχει συντριβεί από τους φόρους και την ανεργία.

      Τα παραδείγματά σας μπορεί να είναι υπαρκτά αλλά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5%!

      Διαγραφή
    3. Στο σημειο αυτο θα διαφωνουμε οσο υπαρχουμε κ Δημου. Ειναι νομιζω το σημειο ταμπου οπως παλαιοτερα η 'λιτοτης' (καραμελλα στις περιοδους με την μεγαλυτερη οικονομικη αναπτυξη οπως τωρα γνωριζουμε). Υπαρχουν επιπτωσεις της οικονομικης κρισης σιγουρα αλλα πολλαπλασιαζονται χωρις λογο.

      Διαγραφή
    4. Το υπόλοιπο 67% των φυσικών προσώπων δηλώνει κατά μέσο όριο ετήσιο εισόδημα 3.055 ευρώ, δηλαδή 255 ευρώ το μήνα και πληρώνουν μέσο ετήσιο φόρο 114 ευρώ ή 9,5 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για δηλούμενα εισοδήματα που, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, "προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας"

      Αυτο ειναι απο το εβδομαδιαιο δελτιο του ΣΕΒ που εχει και αλλα στοιχεια για τον πραγματικο πλουτο της χωρας. Κατα τα αλλα συνεχιστε να κοροιδευεστε μεταξυ σας.

      Διαγραφή
    5. Δεν είναι Έλληνας εκείνος που δέχεται στάθμιση ζωής, με το μέτρο του ευρώ. Είναι ένας βασανιστικός άνθρωπος, ένας τηλεθεατής, που δέχεται παθητικά τα χτυπήματα της κουτοπόνηρης διασπάθισης της κουτοπόνηρης νόησης του. Είναι η τάση του Μολιέρου προς το Πνεύμα.

      Διαγραφή
    6. Ο μέσος Γερμανός έχει λιγότερο πλούτο απ' ό,τι ο Έλληνας ή ο Πορτογάλος!
      http://www.protothema.gr/world/article/639910/o-mesos-germanos-ehei-ligotero-plouto-ap-oti-o-ellinas-i-o-portogalos-/

      Προφανως δεν αποτελει εκπληξη για οσουν προτιμουν να ζουν εξω απο τα παραμυθια και γνωριζουν τις χωρες αυτες. Αλλα αν δεν καταλαβετε αυτο δεν θα καταλαβετε τα υπολοιπα.

      Διαγραφή
  35. Ο Σόιμπλε έχει 100% δίκιο. Η Ελλάδα είναι σαν το κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που ξαφνικά έχασε τους γονείς του (τα δανικά). Ίσως αυτό να είναι και το καλύτερο φάρμακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Θεωρώ ότι ο Σόιμπλε θα αναδειχθεί εν καιρώ ως η πλέον μοιραία πολιτική φιγούρα στο ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση Γερμανικό γίγνεσθαι.

    Η Γερμανία θα πληρώσει ακριβά τις πολιτικές επιλογές αυτού του ανθρωπάκου συν το χρόνο, όταν ίσως ο ίδιος δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από μια «μαύρη σελίδα» στην πλούσια πολιτική ιστορία της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το ποσοστό διατροφικής επάρκειας το οποίον πιστεύουμε είναι το 95%. Αν για μια στιγμή δεν θέλουμε να αγοράσουμε το εισαγόμενο βόειο κρέας; Θα τρώμε ελληνικά καλαμαράκια. Γεμάτες οι θάλασσες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εγώ, που είμαι ένα αγράμματο, αδαές, χαζό, απειροελάχιστο τίποτα, γιατί να ενδιαφέρομαι να κατορθώσω την Ευρώπη; Γιατί να κάνω το overcome the/to fear, που με συμβούλευε ο Τσίπρας; Τι σθένος έχω εγώ γι' αυτά τα πράγματα; Μάλλον είναι παράλογα, δόλια και άχρηστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Λιαντίνης: Η πειθαρχία του ποιητή στη γραφή είναι συμπεριφορά εντελώς σύστοιχη με την πειθαρχία του στρατιώτη στη μάχη. Αλλά οι ζωντανοί οργανισμοί δεν πολεμούν. Και όποιος πειραθεί πολεμικές επιχειρήσεις, γελοιοποιείται. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας γελοίος άνθρωπος. Τον συντηρούν σήμερα στις μνήμες του κόσμου απλώς για να μη φαίνεται τελείως γελοίος π.χ. ο πολέμαρχος Σόιμπλε, ο πολέμαρχος Βούτσης, και οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, στα τελευταία πενήντα χρόνια έχουμε μειώσει την παγκόσμια φτώχεια περισσότερο από ότι στα τελευταία πεντακόσια.

    Οι μετρήσεις του ΟΗΕ δεν ήξεραν ότι θα ξαναγεννηθούν οι αυτοκρατορίες - και μία από αυτές η ΕΕ. Τι ντροπή να έχουμε ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.