Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2007

ΤΩΡΑ;


Πώς αλλάζει ο κόσμος;

Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση;



Στον τελευταίο μας διάλογο ακούστηκε το γνωστό σύνθημα: «Θέλουμε ένα καλύτερο κόσμο – και τον θέλουμε ΤΩΡΑ!».

Τώρα;

Γίνεται αυτό;

Μόνο με επανάσταση.

Αλλά μπορεί μία επανάσταση να φέρει ένα καλύτερο κόσμο;

Από παιδιά μας μαθαίνουν να νιώθουμε δέος και ευλάβεια μπροστά στην ιδέα της Επανάστασης. Ξεκινώντας με την Επανάσταση του 21, περνώντας από την Γαλλική, και καταλήγοντας στην «μητέρα όλων των επαναστάσεων», την Ρωσική – κάθε τι το επαναστατικό είναι ένδοξο, δημιουργικό και ωφέλιμο για τον άνθρωπο. Έτσι δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς από το γεγονός ότι κομπλεξικοί και σαδιστές τρομοκράτες αυτοαποκαλούνται επαναστάτες και εισπράττουν τον δέοντα σεβασμό από το κοινό που έχει μάθει να υποκλίνεται μπροστά σε αυτόν τον όρο.

Οι αριστεροί αναμασούν την φράση του Μαρξ: «η βία είναι η μαμή της ιστορίας» που μόνιμα την αναφέρουν λανθασμένα. (Η ακριβής φράση είναι: «Η βία είναι μαμή για κάθε παλιά κοινωνία που εγκυμονεί μία καινούργια»). Με αυτή τη φράση, μαζί με την επανάσταση, νομιμοποιείται και η βία που απαρέγκλιτα την συνοδεύει. (Επανάσταση χωρίς βία, είναι μεταρρύθμιση).

Η βία δεν είναι συμβιβάσιμη με καμία ιδέα προόδου (η ζωή και ενός ανθρώπου είναι ιερή). Ούτε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αλλά, πέρα από αυτό, η ιστορία έχει καταδείξει ότι η βία δεν γεννάει τίποτα άλλο από (αντί)βία. Αν εξετάσει κανείς ψύχραιμα τα αποτελέσματα των μεγάλων ιστορικών κινητοποιήσεων θα διαπιστώσει ότι η επανάσταση και η βία όχι μόνο δεν έχουν συμβάλει στην πρόοδο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας – αλλά σταθερά την έχουν ωθήσει προς τα πίσω. Αν εξαιρέσουμε τα εθνο-απελευθερωτικά κινήματα που βοήθησαν (όχι πάντα) στον σχηματισμό των σύγχρονων εθνών, οι άλλες μεγάλες εξεγέρσεις οδήγησαν στο αντίθετό τους…

Η γαλλική επανάσταση έφερε την Τρομοκρατία, τον Ναπολέοντα, την Παλινόρθωση των Βουρβόνων και τον Ναπολέοντα τον Τρίτο – η Ρωσική τον Στάλιν με τις δίκες, τις ομαδικές εκκαθαρίσεις και τα Γκούλαγκ. Για να μην θυμηθούμε που οδήγησε η Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο, ή η κατάληψη της εξουσίας από τον Πολ Ποτ. Ή το πόσο άλλαξαν την κοινωνία οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, η ομάδα Baader-Meinhoff και η δική μας 17 Νοέμβρη.

Άλλα έθνη (π. χ. η Αγγλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ), πέρασαν στην δημοκρατία πριν πέσει η Βαστίλη, αναίμακτα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Η σύγκριση της παράλληλης πορείας των γειτονικών κρατών Αγγλίας και Γαλλίας είναι πολύ διαφωτιστική. Οι Γάλλοι χρειάστηκε να περιμένουν άλλα ογδόντα χρόνια μετά την επανάσταση τους για να απολαύσουν κάτι που οι Βρετανοί είχαν εγκαθιδρύσει διακόσια χρόνια πριν!

Ίσως λοιπόν να έχει δίκιο η Simone Weil όταν γράφει: «Η λέξη ‘επανάσταση’ είναι μία λέξη για την οποία σκοτώνεις, για την οποία πεθαίνεις, για την οποία στέλνεις τις εργαζόμενες μάζες στον θάνατο – αλλά η οποία δεν έχει κανένα περιεχόμενο».

Ο μεταρρυθμιστής Eduard Bernstein (και τι δεν έχει ακούσει ως «ρεβιζιονιστής») αποδείχθηκε σωστός. Ο δρόμος για την κοινωνική δικαιοσύνη δεν περνάει από την επανάσταση. Αυτή οδηγεί στην (αναπόφευκτη κατά Μαρξ) δικτατορία του προλεταριάτου – δηλαδή στην κατάλυση της δημοκρατίας. Όμως ξέρουμε πια πως η ανελευθερία καταλήγει στην ανισότητα – όπως πολύ σωστά κατέδειξε ο Orwell στην «Φάρμα των Ζώων».

Η επαναστατικότητα δεν ωφελεί όταν οδηγεί σε ένα αυταρχικό κράτος. Διότι αυτό θα γίνει αυτόματα συντηρητικό – για να συντηρήσει τον εαυτό του. Άρα η επανάσταση μετασχηματίζεται στο αντίθετό της: την συντήρηση. Ένα αυταρχικό κράτος αποκλείεται να είναι προοδευτικό. Και αντί οι επαναστάσεις να απελευθερώνουν, σύντομα αρχίζουν να υποδουλώνουν.

H ιδεολογική αντιπαράθεση που στοίχειωσε όλο τον περασμένο αιώνα, ενώ προωθούσε το θέμα της ισότητας, εξόκειλε στο πρόβλημα της ελευθερίας. O Orwell το έγραψε αυτό σε μία επιστολή του που ανακαλύφθηκε πριν λίγα χρόνια: «The real division is not between conservatives and revolutionaries but between authoritarians and libertarians».

Πρόχειρη απόδοση: «Η πραγματική διαίρεση δεν είναι ανάμεσα σε συντηρητικούς και επαναστάτες αλλά ανάμεσα σε οπαδούς του αυταρχισμού και της ελευθερίας». Προσοχή, οι libertarians δεν είναι (όπως λέει το λεξικό) οι «φιλελεύθεροι». Αυτοί στα Αγγλικά ονομάζονται liberals. Έχουν προταθεί οι όροι ελευθερόφρονες και ελευθεριακοί – αλλά δεν ξέρω τι αποδίδουν. Πρόκειται πάντως για τους ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στους αναρχικούς – με την έννοια ότι επιζητούν τον μέγιστο δυνατό περιορισμό της κεντρικής εξουσίας. Όπως θα ήταν λάθος να αποδώσουμε τους authoritarians ως «αυταρχικούς». Αυταρχικός, στην γλώσσα μας, είναι αυτός που συμπεριφέρεται αυταρχικά – όχι ο οπαδός μίας θεωρίας που θεωρεί απαραίτητη την ισχυρή (και ανεξέλεγκτη) κεντρική εξουσία. Αυτός θα έπρεπε να ονομάζεται «αυταρχιστής».

Ο Orwell έζησε στο πετσί του την αυταρχικότητα της επανάστασης όταν, πολεμώντας ως αριστερός τους φασίστες του Φράνκο στην Ισπανία, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με τους κομμουνιστές. Οι Σταλινικοί, ξεχνώντας τους φασίστες, βάλθηκαν να κυνηγάνε τους Τροτσκιστές και τους αναρχικούς. Η εμπειρία αυτή τον έκανε να κατανοήσει, πριν από πολλούς άλλους, την εσωτερική αντίφαση μιας «αυταρχικής επανάστασης».

Η επανάσταση είναι τελικά ένας μύθος που τον καλλιεργούν οι νέοι και οι βιομήχανοι των T-shirts. (O Μαρξ με την γενειάδα - ο Τσε με το σκουφάκι). Εξεγέρσεις συμβαίνουν συχνά (να και σήμερα οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις) όμως η πρόοδος, έρχεται μόνο με την σταδιακή – αλλά σταθερή – αλλαγή. Αυτή που ο Karl Popper ονόμαζε piecemeal engineering (τμηματική μηχανική). Μόνο χάρη σε αυτή έχουμε κερδίσει ό,σα μέχρι τώρα απολαμβάνουμε. Σίγουρα δεν είναι αρκετά. Αλλά μία σύγκριση με τον κόσμο πριν από πενήντα ή εκατό χρόνια θα μας δείξει πως έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις – κι αυτές όχι χάρη στις επαναστάσεις.

__________________________________________

Είκονα: απόσπασμα από πίνακα του Delacroix.





304 σχόλια:

  1. Νέα γραφή ενός παλιού κειμένου ("πάνω σε μία φράση του Orwell").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nikos dimou said:Αλλά μία σύγκριση με τον κόσμο πριν από πενήντα ή εκατό χρόνια θα μας δείξει πως έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις – κι αυτές όχι χάρη στις επαναστάσεις.

    Κάτι τέτοια γράφετε και οι του ΚΚΕ "σαλτάρουν"
    Καλημέρα σας!!! Εδώ πανω έχουμε ενα λαμπρό ήλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,

    Ναι,
    Συμφωνώ με τις θέσεις του ποστ. Ισως οι επαναστάσεις να γίνονται όταν οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. Για παράδειγμα υπάρχει η άποψη -στην οποία προσχωρώ- ότι οι μεταρρυθμίσεις, που έγιναν στην Αγγλία με τον Κρόμγουελ, ήταν αυτές που απέτρεψαν την, αντίστοιχη με την Γαλλική, επανάσταση. Ενδιαφέρον είναι ότι οι -νυν συντηρητικοί- Αγγλοι ξεκίνησαν τις κοινωνικές επαναστάσεις στην Ευρώπη, με τον Τζων Μπώλλ. Νομίζω ότι και αυτό έχει την ιστορική και κοινωνική του σημασία.

    Ενα ερώτημα είναι πως γίνονται οι μεταρρυθμίσεις. Μήπως δηλαδή η απειλή της επανάστασης και όχι η επανάσταση η ίδια είναι ο φορέας των αλλαγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To μόνο πρόβλημα που βρίσκω στο κείμενό σας, είναι ότι δεν το έχω γράψει εγώ...

    Προσυπογράφω.
    Και θυμάμαι τώρα αυτό που έλεγε κάποτε ένας φίλος: Δεν είναι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς πως τα κίνητρα πολλών εκ των πρωταγωνιστών στις διάφορες μυθοποιημένες και εξιδανικευμένες επαναστάσεις, μπορούν να εξηγηθούν με απλούς έως απλούστατους όρους ψυχολογίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η επανάσταση αποδείχτηκε ένα όνειρο
    Μια βολεμένη και ευφυής δικαιολογία
    Διατηρούμε την εσώτερη μιζέρια μας
    Μ’ επαναστατική φρασεολογία…"

    Νικόλας Άσιμος

    για την αντιγραφή

    doctor

    Υ.Γ. Η βία φέρνει βία και πολλές φορές χειρότερη από την προηγούμενη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διευκρίνηση: η Αμερικανική Επανάσταση ήταν εθνικοαπελευθερωτική - και δεν ήταν αναίμακτη. Όμως ακολούθησε μετά η Μεταρρύθμιση - το Σύνταγμα του 1776 - που οδήγησε στην Δημοκρατία και όχι στην Μοναρχία όπως πολλές άλλες επαναστάσεις (και η Ελληνική).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Piecemeal Engineering του Ποππερ ειναι πραγματι μια μεθοδος που φερνει αποδεδειγμενα αποτελεσματα προς το καλυτερο>
    σε πολυπλοκα κοινωνικα συστηματα

    Προσφατα στην Γερμανια, σε συνδυασμο με κυβερνηση εθνικης ενοτητας /των δυο μεγαλυτερων κομματων /
    αλλα και στην Κινα απο της περιοδου του μεγαλου Ντενγκ Σιαο Πινγκ *και ας ειχε μποι 1,55* μεχρι σημερα .
    Στην βιομηχανια εχει γινει πασιγνωστο το KAIZEN συστημα των Ιαπωνων (continous improvement process), που σαν βασικη του αρχη εχει τις συνεχεις μικρες βελτιωσεις του παραγωγικου συστηματος οπου καθε ενας εργαζομενος καλειται να συνεισφερει ιδεες και εφαρμογη.

    Ο Ποππερ ειχε την τεχνολογια σε μεγαλη εκτiμηση, πρεσβευονατας οτι ο ανθρωπος απλευθερωθηκε απο την σκλαβια μεσω της τεχνολογιας.

    Ενα ΚΑΚΟ εχει αυτη η πρακτικη θεωρια....
    δεν σηκωνει ρομαντισμους,
    για αυτο και τον πολεμισαν πολλοι με λυσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επί της ουσίας οι Σωκράτης-Ιησούς-Γκάντι ήταν αληθινοί επαναστάτες διότι η θεωρία τους ήταν και ο τρόπος ζωής τους,έφεραν τα πάνω κάτω και αντιστρόφως, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.Η μη-βία είναι ότι πιο ριζοσπαστικό καιγιαυτό το λόγο οι"σύντροφοι" δεν τους πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γενικά συμφωνώ με την ιδέα της σταδιακής μεταρρύθμισης, αν και τα πλήθη συνεγείρονται με τ σύνθημα της επανάστασης - ιδίως αν το κηρύττει και κάποιος χαρισματικός γκουρού.

    Θα πρόσθετα όμως πως κάθε μεταρρύθμιση όπως την εννοείς Νίκο έρχεται μετά από μια εποχής πνευματικής ανόρθωσης που συνοδεύεται συνήθως από αναβάθμιση της παιδείας και από δημόσιο διάλογο σε σχετικά ελεύθερο περιβάλλον. Αντίθετα κάθε οπισθοδρόμηση και εγκαθίδριση αυταρχικού καθεστώτος έρχεται μετά από περίοδο κακής παιδείας. Δεν έχω χρόνο να αναπτύξω το θέμα με παραδείγματα, αλλά ίσως επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δύσκολο θέμα, πραγματικά αν και με έχει απασχολήσει δεν έχω καταλήξει κάπου. Σε ακραίες περιπτώσεις όταν η καταπιεση είναι τόσο μεγάλη ίσως είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη λύση εκτός της βίας. Από την άλλη αν και οι επαναστάσεις στην αρχή πάνε τη κοινωνία λίγο παραπέρα, βλέπε Κούβα, η ακόμα και την Ισλαμική επανάσταση, που έδιωξε ένα καθεστός διεφθαρμένο και αυταρχικό στη συνέχεια όμως γινονται οι ίδιες αυταρχικά και συντηρητικά καθεστώτα, και έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Πάντος αν και δεν αποδέχομαι τη βία, νομίζω ότι ιστορικά βίαια γεγονότα - βλ. 2ος Παγκοσμιος πόλεμος - με το τέλος τους έφεραν τόσες θετικές κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις όσες δεν είχαν συμβεί σε αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Επί της ουσίας οι Σωκράτης-Ιησούς-Γκάντι ήταν αληθινοί επαναστάτες διότι η θεωρία τους ήταν και ο τρόπος ζωής τους,έφεραν τα πάνω κάτω και αντιστρόφως, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.Η μη-βία είναι ότι πιο ριζοσπαστικό καιγιαυτό το λόγο οι"σύντροφοι" δεν τους πάνε."

    Ο Σωκράτης δεν άλλαξε τίποτα στην εποχή του, η ουσιαστική εκτίμηση του έργου του ήρθε πολύ μετά τον θάνατο του.
    Ο Ιησούς ο ίδιος δεν αλλαξε τίποτα επίσης στην δική του εποχή. Άλλοι εκμεταλέυτηκαν την ιστορία του και 3 αιώνες μετά τον θάνατο του έγραψαν την Κ. Διαθήκη κλπ κλπ.
    Όσον αφορά τον Γκάντι, κύρηττε την μη βία αλλά οι άγγλοι δεν συμφωνούσαν μαζί του.
    Μπορεί ο Γκάντι και ο λαός που τον ακολουθούσε να μην άνοιξε ρουθούνι άλλων, αλλά τα δικά τους άνοιξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το τραγικό είναι όταν στο όνομα της μη-βίας γίνονται πράξεις βίαιες.

    Πόσοι σφαγιάστηκαν και βασανίστηκαν στο όνομα του Ιησού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επανάσταση απέναντι σε τι; Σε ένα υπάρχον κατεστημένο με σκοπό να εγκατασταθεί ένα άλλο κατεστημένο. Ποιά επανάσταση θα δεχθεί την αμφισβήτηση χωρίς να αντιδράσει; Γιατί εαν αντιδράσει τι διαφορά έχει από τη προϋπάρχουσα τυραννία; Χωρίς αντίλογο πάλι τι εξέλιξη θα έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτά τα γράφουν ανιστόρητοι άνθρωποι που έχουν την συντήρηση στο μεδούλι τους. Σε άλλες όχι και τόσο μακρινές εποχές προσβλέπανε στον πατερούλη βασιλιά να τους κυβερνά διότι έτσι έπλασε ο θεός τον κόσμο.

    1. Τι είναι επανάσταση?
    2. Ξανά στα θρανία ολοταχώς!
    3. Πόσες επαναστάσεις έπρεπε να γίνουν στην Ρωσία για να αποκτήσουν την ελευθερία τους οι δουλοπάροικοι? Στο τέλος η κόκκινη επανάσταση ήταν αναπόφευκτη.
    4. Επαναστάσεις φέρνουν πρόσκαιρες αντεπαναστάσεις, αλλά ο σπόρος τους ριζώνει καλά και τελικά νικούν.
    5. Η μεταρρυθμίσεις στην Αγγλία έγιναν μετά πολλών επαναστάσεων και πολέμων. Χρειάστηκε να πιάσουν αιχμάλωτο τον βασιλιά και να τον κλείσουν δεν θυμάμαι πόσους μήνες στο πύργο για να υπογράψει την μάγκνα κάρτα.
    6. Η αμερικάνικη Επανάσταση είναι κοινωνική επανάσταση και τίποτες άλλο. Όταν άρχισαν να καταπιέζουν τους κβάκερς, ξεχείλισε το ποτήρι.
    7. Ακόμα και η ανεξιθρησκία στην δύση κατακτήθηκε μετά πολλών πολέμων και επαναστάσεων
    8. Υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή στην ιστορία; Πριν την γαλλική επανάσταση η μεταρρυθμίσεις γινόντουσαν με πολέμους και ρόπαλα. Μετά δια του φόβου των ροπάλων. Αλλιώς: πριν υπάρχει η επανάσταση εκ των κάτω, μετά εκ των άνω.
    9. Ακόμα και στα μέσα του 20ου αιώνα, έπρεπε να καούν πολλά Χάρλεμ για να μπορούν να ασκούν οι Αφροαμερικάνοι τα στοιχειώδη δικαιώματα τους. Ξανά, δια φωτιάς και ροπάλου.
    10. Ο λόγος που η δύση είναι κοινωνικά και τεχνολογικά πιο ανεπτυγμένη από άλλες κοινωνίες οφείλετε ότι εδώ έγιναν ουκ ολίγες κοινωνικές επαναστάσεις, ενώ αλλού όχι.
    11. Αυτά τα λίγα προς συμμόρφωση.
    12. Μεγάλες ιδέες οδηγούν σε επαναστάσεις, οι μικρές αρκούνται με τις μεταρρυθμίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. cyberdust said...
    Αυτά τα γράφουν ανιστόρητοι άνθρωποι που έχουν την συντήρηση στο μεδούλι τους.

    -------------------------

    Ευχαριστούμε για την φιλοφρόνηση. Όμως γράφω για την πραγματικότητα των τελευταίων αιώνων - όπου και εσύ ομολογείς ότι: "Πριν την γαλλική επανάσταση η μεταρρυθμίσεις γινόντουσαν με πολέμους και ρόπαλα. Μετά δια του φόβου των ροπάλων. Αλλιώς: πριν υπάρχει η επανάσταση εκ των κάτω, μετά εκ των άνω".

    Μόνο που αυτές οι "επαναστάσεις" λέγονται μεταρρυθμίσεις.

    Συμφωνούμε λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα Κε Δήμου

    ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΌς το θέμα σας σήμερα λοιπόν.

    Εug. Delacroix H ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ (1830-Παρίσι,Λούβρο) είναι μια προκήρυξη πολιτικής προπαγάνδας κι όμως έχει τέτοια αυθεντικότητα και ορμή ώστε γίνεται πειστική.

    Λίγο πιο πριν στο Σαλόν 1824 είχε παρουσιάσει την Σφαγή της Χίου, έναν πίνακα σκάνδαλο για την εποχή που προκάλεσε και σημείωσε την ανιχτή ρήξη ανάμεσα στον Κλασσικισμό και στον Ρομαντισμό.

    Η τεχνική του DELACROIX ήταν νατουραλιστική μεν ( ο τελευταίος της μεγάλης παράδοσης ζωγραφικής της αναγέννησης και του μπαρόκ) αλλά εμποτισμένη με την προσωπική ματιά του ζωγράφου και τα πάθη της ψυχής του. ''Το καινούργιο βρίσκεται στο πνεύμα που δημιουργεί και όχι στην φύση που απεικονίζεται'',γράφει.

    Ο DELACROIX όμως δεν είναι Γκόγια. Δεν διασχίζει τα σκοτάδια του υποσυνείδητου για να αποκαλύψει το βαρύ φορτίο του παραλόγου. Είναι άνθρωπος της εποχής του στο μεταίχμιο ανάμεσα στην εποχή του διαφωτισμού και το σύγχρονο πολιτισμό.

    Οι επαναστάσεις είναι η ιστορική απεικόνιση του παράλογου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επανάσταση δεν συναπέγεται σώνει και καλά τη βία - παρά μόνο όταν το παλιό έχει γραπωθεί πεισματικά στο θρόνο του και αρνείται να δώσει τη θέση του στο καινούργιο. Η τεράστιας σημασίας επανάσταση στην φυσική στις αρχές του περασμένου αιώνα δεν είχε αιματοχυσία (είχε όμως ...θύματα).

    Εν πάση περιπτώσει είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το «piecemeal engineering» από την επανάσταση. Η επανάσταση συνεπάγεται ανατροπή του καθιερωμένου υποδείγματος (είτε στην επιστήμη, είτε στην κοινωνία). Με «piecemeal engineering» ακόμη σε φεουδαρχικές κοινωνίες θα ζούσαμε κι ακόμη θα προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε τις μαύρες τρύπες με όρους κλασσικής φυσικής!

    Η ποσότητα του αίματος που χύνεται, πάντως, δεν είναι μέτρο της «επαναστατικότητας» μιας επανάστασης. Μπορεί να είναι και μέτρο της αποτυχίας της! Η αξία της επανάστασης έγκειται στο αν πετύχει να ανατρέψει τις κατεστημένες δομές που την προκάλεσαν - αν αυτό γίνει αναίμακτα δεν σημαίνει ότι δεν έγινε και επανάσταση, έτσι;

    Πάντως, σχετικά με την Γαλλικη Επανάσταση επιτρέψτε μου να διαφωνήσω σχετικά με την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος: η πράγματική επιτυχία της Γαλλικής Επανάστασης δεν ήταν το κεφάλι του βασιλιά που έπεσε - οι Άγγλοι του το είχαν πάρει πολύ νωρίτερα - αλλά ο απόηχος των επαναστατικών ιδεών. Παρά το φαινομενικό πισωγύρισμα της επανάστασης, η «ζημιά» στην Ευρώπη είχε ήδη γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ihadafarminafrica said...
    Οι επαναστάσεις είναι η ιστορική απεικόνιση του παράλογου.

    -----------------------------

    Μου άρεσε αυτό.

    Πολύ σωστή η τοποθέτηση του Delacroix. Είχα σκεφθεί και τον Goya (5 Μαΐου) αλλά είπα να μην βγω σκοτεινός σε μία τόσο φωτεινή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "γράφω για την πραγματικότητα των τελευταίων αιώνων "

    Να υποθέσω οτι δεν έχεις ιδέα τι έγινε στην Κίνα, πως πήραν οι κόκκινοι την εξουσια, και τις σφαγές;
    Τις σφαγές επι Στάλιν;
    Την επέμβαση των αμερικανών σε διάφορα μέρη του πλανήτη π.χ. Παναμάς, όταν προσπάθησαν να ανεξαρτητοποιηθούν;
    Που ακριβώς βλέπεις ειρηνικές επαναστάσεις;
    Ακόμη και στην Ινδία με την ειρηνική επανάσταση του Γκάντι, την κύρηξη της μη βίας, οι άνθρωποι σφαγιάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις είτε από τους άγγλους, είτε σε μεταξύ τους διενέξεις (μουσουλμάνοι εναντίον Ινδουσιστών ).
    Μου φαίνεται ονειρεύεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα,
    Συμφωνώ και εγώ με τις θέσεις σας. Για να γίνουν τμηματικά οι μεταρυθμίσεις όμως, χρειάστηκε να προηγηθούν κάποιες συγκρούσεις.
    Διαφορετικά δε θα άλλαζε η κατάσταση.
    Αν δε σπάσεις αυγά, δε γίνεται η ομελέττα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @DimitrizZzZz

    Όλα όσα αναφέρεις τεκμηριώνουν την δική μου θέση. Όλες αυτές οι επαναστάσεις ήταν αδιέξοδες και γύρισαν πίσω τις κοινωνίες.

    Πουθενά δεν μίλησα εγώ για "ειρηνικές επανάστάσεις". Ίσα ίσα είπα ότι έχουν σύμφυτη την βία και γι αυτό δεν οδηγούν πουθενά.

    Μίλησα για μεταρρυθμίσεις. Διάβαζε σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @greg

    συγκρουσεις, πιέσεις, απεργίες, εξεγέρσεις - σίγουρα χρειάζονται. Άλλο αυτέ και άλλο οι μεγάλες επαναστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η κακή εκμετάλευση του οράματος κάποιου δεν μειώνει την αξία του οράματος!Αν κάποιοι έσφαξαν στο όνομα του Ιησού δεν σημαίνει ότι ο Ιησούς ήταν σκάρτος, ούτε προέτρεψε σε σφαγές αν δεν κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επειδή, νομίζω, το συλλογικό μας ασυνείδητο τείνει να ταυτίζει την έννοια της επανάστασης με την αιματοχυσία, ας δούμε μερικές επαναστάσεις που θα ήταν αδύνατον να γίνουν με «piecemeal engineering»!

    1. Αγροτική επανάσταση, Βιομηχανική επανάσταση, Επανάσταση της πληροφορικής
    2. Κβαντομηχανική
    3. Μη ευκλείδιος γεωμετρία
    4. Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός
    5. Ιμπρεσσιονισμός, Κυβισμός
    6. Τεϊλορισμός, Φορντισμός
    κλπ. κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Nikos Dimou

    :-))

    Το interface είναι φωτεινό αλλά νομίζω ότι θα βγάλετε τον Goya μέχρι το βράδυ με το θέμα που διαλέξατε σήμερα (ειδικά μετα τα χτεσινά).

    :-)))

    Καλημέρα πάντως όπως και να 'χει. Ας είμαστε αισιόδοξοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το θέμα του τρόπου που αλλάζουν οι ανθρώπινες κοινωνίες, η εξέλιξη τους δεν έχει να κάνει με καλό και κακό.
    Όλες οι αλλαγές σε πολιτικό-εξουσιαστικό επίπεδο έφεραν βία και αίμα ή προέκυψαν από βία.
    Επίσης δεν μπορείς κατά περίπτωση, οι αλλαγές αυτές συνδέονται.
    Π.χ. στην Χ περίπτωση μπορεί να άλλαξε η δομή μίας κοινωνίας ειρηνικά λόγω υπεροπλίας του αντίπαλου μέρους ή για άλλους άσχετους με την ειρηνική διάθεση λόγους.
    Δεν μπορώ να δω που βλέπεις ειρηνικές αλλαγές.
    Ακόμη και μετά τον Β' παγκ. πόλεμο
    σε εμφύλιο πέσαμε, λόγω συγκεκριμένου σχεδίου της Αγγλίας, για να μην πέσουμε στον κομμουνισμό.
    (Αυτά δεν είναι θεωρίες είναι βάσει αποχαρακτηρισμένων πρακτικών της αγγλικής κυβέρνησης μυστικών τότε συμφωνιών).
    Έτσι απομακρυνθήκαμε από τον κομμουνισμό, καθόλου ειρηνικά.
    Και φυσικά ήταν καλό που δεν γίναμε βουλγαρία ή αλβανία, αλλά χύθηκε άιμα.
    Ανάλογες είναι οι ιστορίες κάθε αλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "Έτσι δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς από το γεγονός ότι κομπλεξικοί και σαδιστές τρομοκράτες αυτοαποκαλούνται επαναστάτες "

    Το αντίθετο συναντάμε στην ιστορία, οι δικτάτορες και οι κατακτητές αποκαλούν την αντίσταση τρομοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Νομίζω πως η αξία μίας επανάστασης είναι η νησίδες ελευθερίας και ελπίδας που δημιουργεί σε ένα αρχιπέλαγος καταπίεσης. Η εκ των υστέρων αξιολόγηση συχνά αδικεί αυτή την παράμετρο εστιάζοντας στην επακόλουθη συντήρηση. Ο ισπανικός εμφύλιος, αυτή η προμετωπίδα του 2ου παγκόσμιου πολέμου για παράδειγμα συνοψίζει σε ένα γεγονός – η μία αλληλουχία γεγονότων - όλα όσα θα μπορούσαν να ειπωθούν για το θέμα και σίγουρα περιείχε λαμπρές και τραγικές τέτοιες στιγμές και μία βαθιά ανθρώπινη έκρηξη της ελπίδας για δικαιοσύνη.

    Η επανάσταση ως έκρηξη είναι μάλλον ιστορική αναγκαιότητα και ως τέτοια δεν μπορεί παρά να υπάρχει. Προσωπικά τη θεωρώ ως το πιο λαμπρό έργο τέχνης με τα πιο λαμπρά σημαινόμενα.

    Εξάλλου δεν είναι λίγες και οι μεταρρυθμίσεις που απλά διοχέτευσαν την ελπίδα σε αδιέξοδους δρόμους και ανέβαλαν μία επανάσταση. Οι μεταρρυθμίσεις δε, είναι τόσο μοναχικές…Προτιμώ μία καλή παρέα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Don
    Εντάξει δίκιο έχετε. Δυστυχώς στις μεγάλες επαναστάσεις, όπως ανέφερε και ο doctor.
    Η βία φέρνει βία, χαρακτηριστικά παραδείγματα η Μεγάλη Τρομοκρατία μετά τη Γαλλική Επανάσταση, και πολλές άλλες.
    Μετά την επανάσταση / σφαγή. Ακολουθεί η μεταρύθμιση συνήθως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το σημερινό ποστ μου φαίνεται λίγο "ιατρικής αρμοδιότητας"!

    Ας υποθέσουμε ότι έχει κανείς μπροστά του μια οξεία φλεγμονή.

    Πώς θα κρίνει αν πρέπει να παρέμβει χειρουργικά και να την παροχετεύσει (με όλα όσα αυτό συνεπάγεται) ή αν πρέπει να της επιτεθεί με στεροειδή και συνδυασμό αντιβιοτικών (με όσα κι αυτό συνεπάγεται);

    Κάποιες γενικές αρχές υπάρχουν, αλλά, νομίζω, η προσωπική εκτίμηση, η συγκυρία, το ιστορικό του ασθενούς και η "διαλλεκτική προς την φλεγμονή" που έχει στα χέρια του ο γιατρός παίζουν ακόμη τον κύριο ρόλο.

    (οι γιατροί του μπλογκ, τί λένε;)

    gkatsam said ..

    Οι μεταρρυθμίσεις δε, είναι τόσο μοναχικές… Προτιμώ μία καλή παρέα….

    Ελπίζω το ποστ να γίνει αφορμή να συζητηθεί και το γιατί μας έλκουν τόσο οι επαναστάσεις, σε αντίθεση με τις μεταρρυθμίσεις.

    Traum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. επειδή αναφέρθηκε ότι οι μεταρυθμίσεις μπορεί να είναι αδιέξοδες και να αποπροσανατολίζουν τον λαό αναβάλλοντας την επανάσταση, απλά να τονίσω ότι η επανάσταση δεν είναι αυτοσκοπός έτσι, και φυσικά πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα όχι από τις προθέσεις, επίσης μια αποτυχημένη ή λανθασμένη μεταρύθμιση είναι αυτονόητο ότι εχει πολύ μικρότερο κόστος από μια αποτυχημένη επανάσταση ή μια επανάσταση που τελίκα οδηγησε στο απλά να αλλαξει ο αφέντης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Vrennus said...

    Εν πάση περιπτώσει είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το «piecemeal engineering» από την επανάσταση. Η επανάσταση συνεπάγεται ανατροπή του καθιερωμένου υποδείγματος (είτε στην επιστήμη, είτε στην κοινωνία). Με «piecemeal engineering» ακόμη σε φεουδαρχικές κοινωνίες θα ζούσαμε κι ακόμη θα προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε τις μαύρες τρύπες με όρους κλασσικής φυσικής!

    Δεν είμαι τόσο σίγουρος γι' αυτό. Π.χ. το internet μπορεί να χαρακτηριστεί επανάσταση, αλλά πότε ακριβώς και από ποιους έγινε; Οι αρχικοί δημιουργοί του δεν το είχαν συλλάβει στη σημερινή του υπόσταση, ούτε ήταν κάτι τέτοιο στις προθέσεις τους. Η ανάπτυξή του και η διάδοση στην κοινωνία μάλλον στην κατηγορία του piecemeal engineering πέφτει. Και γενικά στην επιστήμη και την τεχνολογία δεν έχουμε πια τις μεγάλες, "επαναστατικές" ανακαλύψεις του παρελθόντος. Τα μεγάλα επιτεύγματα προκύπτουν από σταδιακές και βαθμιαίες εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. εθνικοαπελευθερωτικη η αμερικανικη επανασταση; και ποιο ακριβως ηταν αυτο το εθνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Επαναστατης ειναι αυτος που θελει να αλλαξει ολη του την καρνταροπμα μαζι με την ντουλαπα ,χωρις να εχει λεφτα, μεραρυθμιστης ειναι αυτος που θα αλλαξει μονο οσα ρουχα θα εχουν ξεφτισει μεσα στο χρονο η δεν τον χωρουν αλλο εχοντας κανει το κουμαντο του ωστε να ειναι σε θεση να τα αγορασει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. δεν έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο;

    όλα τα συστήματα και ο τρόπος που τα διαχειριστήκαμε ήταν καταστροφικός... (μας ήταν τόσο εύκολο).

    και τώρα τί κάνουμε; παλαιότερα υπήρχε ιδεολογία, φιλοσοφική προσέγγιση, έπειθε τον κόσμο η νέα οπτική, πίσω από τις επαναστάσεις. κάτι καινούργιο!

    τώρα; αναμασάμε ότι έχουμε ακούσει τις προηγούμενες δεκαετίες και ακούγονται χόρτινα/ξύλινα αυτά, αφού αυτά έχουν καταρριφθεί...

    και πού είναι οι πολιτικοί και οι φιλόσοφοι της κοινωνίας να μας βγάλουν από το τέλμα;

    αμηχανία...

    το να ακούω κάποιους βολεμένους να λένε 'καλά κάνουν οι φοιτητές, μόνο αυτοί αντιδρούν...' και οι ίδιοι ξέρουν ότι οι ίδιοι φοιτητές σε δύο-τρία χρόνια θα είναι μέρος του κατεστημένου...

    υποκρισία...

    μάλλον ανήκω σε άλλους. σε αυτούς που δεν αντέχουν την υποκρισία. αλλά δεν βρίσκω και κάποιον να με καταλάβει. εκτός αν το να με σέβονται ως πολίτη θεωρείται πολυτέλεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. H πραγματική "επανάσταση" δεν χρειάζεται φανφάρες και συνθήματα...συμβαίνει. Απλώς συμβαίνει. Προσωπικά. Εγώ θα την χαρακτήριζα "ανατροπή".
    Δεν χρειάζεται επηχειρήματα, ούτε αψιμαχίες.Σίγουρα όχι μεγάλα λόγια...(το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς...).
    Επανάσταση δεν είναι να διακυρήττεις την φιλελεύθερες συμμαχίες, ούτε να καταστροφολογείς για το global warming...
    Επανάσταση είναι να αφήνεις τον σύντροφο σου να έχει την προσωπική του ζωή, και να κάνεις ανακλύκλωση...έτσι απλά ξεκινούν οι επαναστάσεις...

    Και μην αρπάζεστε όλοι από το παραμικρό. Τίποτα είναι όλα αυτά μπρος στην αιωνιότητα...

    Αντε, καληνύχτα!

    Μ' αρέσει ο Ν.Δ. νευριασμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Νομίζω Κύριε Νίκο ότι τα είπατε όλα με το κείμενό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Με αφορμή το σχόλιο του Hypnotist @ Τετ Φεβ 28, 11:31:00 πμ:

    Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με την έννοια της επανάστασης:
    1. Η επανάσταση δεν είναι ένα γεγονός που συντελείται «ξαφνικά» σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι ημερομηνίες που χρησιμοποιούμε είναι συμβατικές και λίγο - πολύ αυθαίρετες. Η Ελληνική Επανάσταση πχ. δεν έγινε στις 25/3/1821. Απλά οι ιστορικοί ορίζουν κάποια ορόσημα περισσότερο για πρακτικούς λόγους.
    2. Η επανάσταση δεν είναι κομήτης ώστε να έχει κάποια περιοδικότητα στην εμφάνισή της, ούτε εκδηλώνεται κατά παραγγελία. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σημειωθεί επαναστάσεις (εκτός από την επανάσταση της πληροφορικής) δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναγίνουν ή ότι ο κάσμος έπαψε ν' αλλάζει μέσω των επαναστάσεων.
    3. Το «piecemeal engineering» συνιστά αναβάθμιση, βελτίωση, η επανάσταση συνιστά τομή.

    Για την ιστορία πάντως, η επανάσταση του internet έγινε στις 21/11/1969 από τους Robert Taylor και Larry Roberts με τη δημιουργία του ARPANet!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @Vrennus να μην παίζουμε με τις λέξεις. Όταν γράφω για την επανάσταση, κυριολεκτώ. Εννοώ την βίαιη ανατροπή ενος πολιτικού κατεστημένου. ΔΕΝ εννοώ την αλλαγή επιστημονικών δεδομένων - η τρόπων ζωής. Η αγροτική και βιομηχανική επανάσταση, η πληροφορική και κβαντομηχανική, δεν έχουν σχέση με το σημερινό θέμα.

    @Oldman δεν ασχολήθηκα με τα αίτια μιάς επανάστασης (που μπορεί να είναι εντελώς δικαιολογημένα) αλλά με το πόσο αποτελεσματική είναι σαν τρόπος αλλαγής και βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Προτείνω το A fistful of dynamite του Sergio Leone.
    Όλη η αλήθεια για τις επαναστάσεις (όπως περίπου την περιέγραψε ο ΝΔ)σε μια καταπληκτική ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Νομίζω ότι το σημερινό πόστ είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και επίκαιρα που έχουν δημοσιευτεί.

    Μολαταύτα έχω την αίσθηση, ότι χωρίς έναν σαφή ορισμό της έννοιας "επανάσταση" και χωρίς μια ακριβή "χωροθέτηση" του είδους των φαινομένων στα οποία αυτός αναφέρεται (πολιτικά, επιστημονικά κτλ), η συζήτηση θα καταλήξει σε ένα χάος παρεξηγήσεων και παράλληλων μονολόγων.

    Παρόλο που νομίζω ότι το κύριο θέμα του άρθρου είναι γενικότερα η ΒΙΑ και όχι μόνον η "Επανάσταση", νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν κάποιος ειδικός επί του θέματος μας έδινε έναν ακριβή και καθολικά αποδεκτό ορισμό του όρου "Επανάσταση" στον κοινωνικό/πολιτικό τομέα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ...το πόσο άλλαξαν την κοινωνία οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, η ομάδα Baader-Meinhoff και η δική μας 17 Νοέμβρη.


    Συγνώμη ΝΔ, αλλά πόσο άλλαξαν την κοινωνία οι Ερυθρές Ταξιαρχίες και η 17Ν...
    Τις αναφέρω γιατί έζησα και στην Ιταλία, αλλά ζω κα στην Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Νομίζω πως ο ΝΔ μιλάει για τις κοινωνικο-πολιτικές επαναστάσεις, οπότε είναι λίγο άδικο να του αντιπαραθέτουμε την Κβαντομηχανική. Δεν φαντάζομαι ότι εναντιώνεται στην έννοια της "τομής" στην αντίληψη των πραγμάτων και του συνακόλουθου επαναπροσδιορισμού στάσης.

    @oldman

    Ημουν έτοιμος να γράψω περίπου τα ίδια πράγματα, με ακριβώς ανάποδα λόγια: το ότι η επανάσταση προτάσσει το "ΤΩΡΑ!" δεν είναι παρά μια τραγική μετωνυμία.

    Η επανάσταση μεταφέρει σε κάποιο απώτερο μέλλον την δημιουργία ενός απόλυτα καταπληκτικού κόσμου. Και φυσικά, στο όνομα αυτού, δικαιολογεί τις τυχόν θυσίες που χρειάζονται σήμερα γι αυτόν. Και όσες χρειαστούν στη διαδρομή. Γι αυτό και έχει την απήχηση που έχει, ως όραμα. H δε διαδρομή, είναι πάντα άγνωστη. Μόνον ο στόχος είναι "γνωστός".

    Ο τέλειος, τελικός στόχος, ο καλύτερος κόσμος, έρχεται ως υπόσχεση που θα εκπληρωθεί "αυτομαγικά" (automagically, όπως θα λέμε σε λίγα χρόνια:-).

    Για την επανάσταση, αρκεί ένα βαθύ όραμα και μικρά, τοπικά, άμεσα, έστω και αλληλοσυγκρουόμενα, "οφέλη" για τις ομάδες αυτών που θα την ακολουθήσουν, μετατρέποντας την -συχνά απολύτως δίκαιη και επιβεβλημένη εξέγερσή τους- σε επανάσταση. Κανείς δεν θέλει να ξέρει πώς θα γίνει αυτό, πώς θα φτάσει στον τέλειο κόσμο. Για να μπορεί να το φαντάζεται με τον δικό του τρόπο.

    Ευτυχώς ή δυστυχώς, στον Δυτικό κόσμο δεν θα υπάρξουν τέτοιες, βίαιες επαναστάσεις στο προβλεπόμενο μέλλον. Οχι γιατί η επανάσταση κατέστη περιττή. Αλλά γιατί κατέστη ανέφικτη.

    Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα ανεχτούμε ψευδώνυμες μεταρρυθμίσεις.

    Traum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. σημαντικά αποσπάσματα ως γνώση, μα είναι απαραίτητο ν' αποσαφηνίζονται μες στις συνθήκες που ζυμώθηκαν,πλέον ως έννοιες που έχουν μετατραπεί σε σημαντικά ερμηνευτικά εργαλεία. Ενδιαφέροντα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Για το piecemeal engineering και τον Πόππερ, δε σχολιάζω γιατί περιμένω ένα πολυήμερο (με πολύ ίμερο αν και ίσως όχι πολύ ήμερο) ποστ για τον Πόππερ!

    Στο μεταξύ, γυαλίζω τη μασιά μου:-)))

    Traum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ ΝΔ: Δεν παίζω με τις λέξεις. Θεωρώ ότι οι έννοιες μεταρρύθμιση & επανάσταση έχουν ευρύτερο πεδίο (context) από την ανατροπή ενος πολιτικού κατεστημένου, και αυτό επεχείρησα να θέσω. Επίσης, θεωρώ ότι οι επιστημονικές, οι τεχνολογικές ή οι φιλοσοφικές επαναστάσεις επιδρούν, με το δικό τους τρόπο, και στην ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου (πχ. η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση δεν ανέτρεψε ριζικά το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Vrennus διαφωνούμε. Οι σημαντικότρες εξελίξεις π. χ. η Χάρτα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καθολική ψηφοφορία,
    (και των γυναικών), οι κοινωνικές ασφαλίσεις, η παιδεία για όλους, το οκτάωρο-επτάωρο-35ωρο, κλπ. δεν υπήρξαν αποτέλεσμα επαναστάσεων αλλά μεταρρυθμίσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Η κοινωνία των εθνών που έγινε ΟΗΕ προέκυψε απο τον Β παγκόσμιο, οπότε δεν νομίζω οτι ήταν αποτέλεσμα μεταρυθμίσεων η μετέπειτα δραστηριότητες του.
    Επίσης η περίφημη χάρτα δεν βοηθάει σε τίποτα, αφορμή για συζήτηση σε μεγάλα σαλόνια είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σωστά , η Χάρτα του ΟΗΕ, η καθολική ψηφοφορία, το οκτάωρο (αυτό πάει βέβαια...) κλπ. είναι μεταρρυθμίσεις. Όμως δεν είναι αυτές οι σημαντικότερες εξελίξεις. Η ουσιώδης εξέλιξη, αυτή που επέτρεψε να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, είναι η ανατροπή των φεουδαρχικών και αυτοκρατορικών καθεστώτων και η επικράτηση τωνα αρχών του φιλελευθερισμού και της αστικής δημοκρατίας. Αυτή η τομή είναι η επανάσταση και συντελέσθηκε, δυστυχώς, βίαια - άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο αιματηρά. Υπήρξαν βέβαια κι οι περιπτώσεις που το παλιό καθεστώς έπεσε είτε λόγω σήψης είτε λόγω ενστίκτου επιβίωσης των φορέων του, αλλά δεν ήταν αυτός ο κανόνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Προσωπικά, πιστεύω ότι και τα δύο χρειάζονται, το καθένα με διαφορετική περίοδο.

    Οι σταδιακές αλλαγές είναι όπως όταν βάζεις ακόμα ένα πράγμα στην αποθήκη σου (ή ένα αρχείο στον υπολογιστή σου). Μπορεις να βάλεις πολλά και ακόμα να πετάξεις μερικά, να αλλάξεις την κατηγοριοποίηση, να καθαρίσεις, να σβήσεις. Μετά από λίγο όμως μαζεύονται τόσα πολλά, που κάθε μικρή αλλάγή, διαταρράσει τις ισορροπίες που έχουν σωρρευτεί πάνω στα αντικείμενα σου τόσο καιρό. Γίνεται δύσκολο να βρεις κάτι, να πετάξεις κάτι, να του αλλάξεις θέση, φάκελο, να βάλεις κάτι ακόμα μέσα βρε αδερφέ!

    Τότε χρειάζεται ένα γενικό ξεκαθάρισμα. Μια επανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Νομίζω ότι οι κάποια από αυτά που λέει ο Ν.Δήμου και αυτά που λέει πχ. ο Δήμου, μπορεί να διασταυρωθούν.
    Σίγουρα σε κάποιους υπάρχει μια λαγνεία επανάστασης, σε σημείο να μη θέλουν να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να ξεσηκωθεί ο κόσμος.
    Σίγουρα και από την άλλη, η επανάσταση δεν συνεπάγεται σώνει και καλά βία.
    Επίσης κοινωνική βία υπάρχει και χωρίς την επανάσταση.... πολλές φορές τυφλή, δείτε τι γίνεται τώρα στην Γαλλία π.χ.
    Εγώ θα έλεγα το εξής: Σε μια πορεία σε μια διαδικασία που είναι η ζωή, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, μεταμορφώσεις, ομαλές μεταβολές. Υπάρχουν όμως και κάποιες σημαντικές στιγμές, όπου είναι ίσως αναγκαία η ριζική αλλαγή του "υποδείγματος" που είπε και ο βρένους. Δυστυχώς όμως αυτό το αντιλαμβανόμαστε εκ των υστέρων.
    Ρισκάρεις λοιπόν και παίρνεις.
    Τέλος, μια και γνωρίζω για τον Χριστιανισμό, υπήρχε και στην επικράτησή του βία, την οποία αρχικά ανέχτηκαν παθητικά- είναι και αυτή μια μέθοδος για να ριζώσει ο "σπόρος"- αλλά με τον Μ. Κωνσταντίνο υπήρξε απάντηση (έστω και στα πλαίσια ενός άλλου στρατού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Υποκλινομαι με σεβασμο.

    Επισης, θα πρεπει να σας taggαρω για μια πυραμιδοιστορια που μου εβαλε καποιος, κι επειδη δεν ξερω πολλα αλλα blogs, ο κληρος πεφτει σε σας. Πρεπει λεει να πειτε 5 πραγματα για τον εαυτο σας, και να καλεσετε αλλα 5 'θυματα' να κανουν το ιδιο. Θα ειχε ενδιαφερον να δω την ιδεα να προσαρμοζεται για τη σελιδα σας.

    Ε, εγω το εκανα, κι αμαρτια ουκ εχω. Η εχω, αναλογα πως θα το δει κανεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Η επανάσταση έχει καταλήξει να είναι άλλος ένας φθαρμένος και κοινότοπος όρος, που στην ουσία δε σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από τη ριζική αλλαγή κάποιων δεδομένων και την επιβολή νέων μέσω μίας ρήξης με το κατεστημένο. Ας μην ξεχνάμε ότι η λέξη revolution σημαίνει επίσης την επαναφορά (σε στάση) ενός αντικειμένου μετά από μια πλήρη περιστροφή 360 μοιρών. Το αντικείμενο θα παραμείνει στάσιμο στην καινούργια του κατάσταση μέχρι την επόμενη επανάσταση κ.ο.κ.

    Η βία και η αιματοχυσία είναι προαιρετικά παρελκόμενα και έχουν να κάνουν περισσότερο με την κτηνώδη φύση του ανθρώπου παρά με τις ιδέες που εκφράζονται στην όποια επαναστατική θεωρία. Κανένας Σωκράτης, Χριστός, Μαρξ ή Γκάντι δεν έχτισε το ιδεολογικό του υπόβαθρο με την προϋπόθεση σφαγών και εκτελέσεων. Δυστυχώς η εφαρμοσμένη επανάσταση απαιτεί ακρότητες και οδηγεί σε καταχρήσεις εξουσίας και διαφθορά (πάλι λόγω της ανθρώπινης φύσης).

    Όπως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να χρησιμεύσουν σαν μπαλώματα σε οποιοδήποτε σύστημα (πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό, κλπ) έχει αρχίσει να μπάζει νερά, έτσι και η απότομη αλλαγή πλεύσης είναι περιστασιακά αναγκαία για να προφυλάξει το μηχανισμό από μία σοβαρή βλάβη. Η σφαίρα αφαιρείται με εγχείριση κι όχι με ασπιρίνες.

    Το γεγονός ότι όλοι οι επαναστάτες που επιτυγχάνουν την πολυπόθητη ανατροπή καταλήγουν αργά ή γρήγορα να γίνουν οι ίδιοι καθεστώς (με την εξαίρεση όσων έχουν την τύχη να γνωρίσουν μαρτυρικό θάνατο νέοι και να μετατραπούν σε σύμβολα) δεν αναιρεί τον λόγο ύπαρξης τους. Κανένα καθεστώς που χαίρει λαϊκής υποστήριξης από μία ευημερούσα κοινωνία δεν κινδυνεύει από επαναστάσεις, εκτός αν τις συγχέουμε (σκόπιμα ή μη) με ολιγαρχικά πραξικοπήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Vrennus said...
    "η ανατροπή των φεουδαρχικών και αυτοκρατορικών καθεστώτων"

    ---------------------------

    Αυτό έγινε πολύ παλιότερα - επαναλαμβάνω πως αναφέρομαι στους τελευταίους αιώνες

    ____________________

    "και η επικράτηση των αρχών του φιλελευθερισμού και της αστικής δημοκρατίας"

    ----------------------------

    Αυτή έγινε σταδιακά και μεταρρυθμιστικά πολλά χρόνια μετά...


    Υ. Γ. Το λεξικό ορίζει την λέξη επανάσταση ως "ομαδική εξέγερση κατά της εξουσίας ή του καθεστώτος". Αυτή είναι η κυριολεκτική έννοια. Οι άλλες είναι μεταφορικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Με αφορμή τις παγκόσμιες αντιδράσεις, που είχε προκαλέσει η δημοσίευση των σατυρικών σκίτσων του Μωάμεθ, είχα γράψει ένα άρθρο με τον τίτλο «Η ΓΕΤΡΟΥΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΊΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ».

    Παραθέτω ένα απόσπασμά του, που νομίζω έχει άμεση σχέση με τις πολύ ορθές σχεδόν στο σύνολό τους διαπιστώσεις του κ. Δήμου:

    Η ιστορικός Gertrude Himmelfarb, συγγραφέας του σχετικά πρόσφατου βιβλίου με τον τίτλο «The Roads to Modernity: The British, French, and American Enlightenments» (Knopf, 2004 $25, 304 pp.) υποστηρίζει σ’ αυτό ότι υπάρχει εκτός του υπερτιμημένου και πασίγνωστου γαλλικού και ο υποτιμημένος και άγνωστος αγγλοαμερικανικός Διαφωτισμός. Υπάρχει από την μια μεριά ο Διαφωτισμός των γάλλων φιλοσόφων (Rousseau, Voltaire, Diderot) χαρακτηριστικό των οποίων ήταν ο ελιτισμός του Ορθού Λόγου και το αντιθρησκευτικό τους μένος (η συντριβή της θρησκείας, κατά την άποψή τους, θα παρείχε την ευκαιρία να καθιερωθεί ο Λόγος ως ανώτατη αρχή για την κοινωνία), που κατέληξε στις φρικαλεότητες της Γαλλικής Επανάστασης και από την άλλη πλευρά ο Διαφωτισμός του Adam Smith, του Edmund Burke, του David Hume και του Tocqueville, στο επίκεντρο του οποίου ήταν όχι το ατομικό συμφέρον ή ο Λόγος, αλλά η έννοια της συμπόνιας και του οίκτου (compassion). Ο Burke είχε έναν βαθύ σεβασμό για τους καθιερωμένους θεσμούς ενώ από την μεριά του ο Adam Smith θεωρούσε ότι η θρησκευτική ανεκτικότητα και η θρησκευτική ελευθερία ήταν ουσιαστικές για την συνεκτικότητα της κοινωνίας και συντηρητικές όλων των άλλων ελευθεριών. Ο Adam Smith και ο David Hume έβλεπαν το εμπόριο ως μέσο εκπολιτισμού και όχι την επιβολή του Λόγου. Την ώρα που η βρετανική ιδέα του οίκτου προχώρησε σε ποικίλες πολιτικές πρακτικές βελτίωσης, για να ανακουφίσει τα κοινωνικά προβλήματα, η γαλλική έκκληση στο Λόγο δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί με τίποτα λιγότερο από τη "αναγέννηση" του ατόμου με το Λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Όταν άρχισα να το διαβάζω αναφώνησα "Πω, πω τι όμορφο άρθρο μπαμπά! Ο Δήμου που αγαπήσαμε απο τα παλιά"

    Πολύ καλή ανάλυθη, βάθος σκέψης, ιστορική ακρίβεια και διορατικότητα, correctness.

    Τότε τι είναι αυτό που με κάνει να επαναστατώ; :) Τι είναι αυτό που με καίει;

    Ευτυχώς οι συγγράφοντες με βοήθησαν να το προσδιορίσω. Κάτι του έλειπε του εξαιρετικού αυτού άρθρου, ήταν πολύ λευκό, πολύ γατήσιο, πολύ ήμερο, ΕΞΗΜΕΡΟΜΕΝΟ ... του έλειπε ο διαχωρισμός!

    Άλλο κοινωνική επανάσταση άλλο ιδεολογική. Οι κοινωνικές -πολιτικές μεταρυθμίσεις μπορούν να περιμένουν ... άλλωστε εαν δεν αλλάξει ριζικά πρώτα ο ΚΟΣΜΟΣ μας, δηδαλή ο Πολιτισμικός μας Φακός με τον οποίο βλέπουμε το σημαινόμενο ποιά ελπίδα μπορεί να έχουν αυτές να πραγματοποιηθούν με ΒΙΑ ή ΧΩΡΙΣ;;;;!!!

    Οι κοινωνικές μεταρυθμίσεις που έγιναν με την ΒΙΑ απλά μας δείχνουν πως οι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ είτε δεν ήταν ΚΑΤΑΛΛΗΛΛΕΣ είτε δεν είχαν ολοκληρωθεί. Η ιστορία μάλλον δείχνει πως μέχρι σήμερα ισχύει το πρώτο -ήταν ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ!

    Και έτσι τώρα μπορώ να αφήσω αυτό που με καίει να βγεί απο μέσα μου και να σας τσουρουφλίσει ... γιατί ήρθα

    ΝΑ ΚΗΡΥΞΩ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Ήρθα με την φωτιά της αμφισβήτησης, με την ερώτηση, με την ατέρμονη διερεύνηση να κάψω της προκαταλήψεις σας.

    Θα σας στριμώξω, θα ανακαλύψω τις αδυναμίες σας, θα ξεγυμνώσω το υπαρξιακό σας κενό. Και έπειτα θα χαστουκίσω αυτόν τον γίγαντα, τον ορθολογισμό σας, που τον έχετε παρατημένο σε μια γωνιά και κοιμάται να ξυπνήσει! Θα του κάνω γυμνάσια, θα του βάλω καψόνια να αρχίσει να ιδρώνει, θα τον σαϊτέψω να αγριέψει να στρωθεί επιτέλους στην δουλειά.

    Και ύστερα θα ξεσκίσω τα κουρέλιοα με τα οποία κρύβετε παθιασμένα τον υπαρξιακό σας πόνο, τις τρέχουσες ψευτο-βεβαιότητές σας. Οφθαλμαπάτες λέγονται αυτές, Θεό, ατομική ελευθερία, δημοκρατία (των τυφλών), τεχνολογία, αγορές, εμπορικά κέντρα, κατανάλωση τις λέτε εσείς.

    Και αφού γυμνωθείτε εντελώς απο αυτές θα παραδώσω τον γυμνό σας πόνο να τον καταπιεί το σώμα σας, να ξυπνήσει και αυτό το ταλαίπωρο που το έχει παραγκωνίσει ο νους. Να αποκτήσετε γνήσια συναισθήματα, να πονέσετε αληθινά, να ΝΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

    Και αφού πονέσετε όπως δεν πόνεσε κανείς ποτέ και νιώσετε το φυσικό σας σώμα ρωμαλαίο και δυνατό θα έχει έρθει η ώρα να ξεριζώσω τις παρωπίδες από τα πνευματικά σας μάτια. Έτσι θα μπορέσετε να δείτε κανονικά με τα μάτια που σας χάρισε η ΦΥΣΗ την ομορφιά της σάρκας και της ύλης. Θα δείτε πέρα απο τον Πολιτισμικό σας ορίζοντα μέσα απο τους ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΥΣ της σκέψης και των αισθήσεων πως ΕΙΝΑΙ ο ΚΟΣΜΟΣ στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Θα δείτε πως έχει δηλητηριαστεί η ατμόσφαιρα της Γαίας, πως κυνδινεύετε να μείνετε χωρίς ψάρια και νερό, πως πεθαίνουν και εξαφανίζονται χιλιάδες ζώα και εκατομύρια στρέματα απο δένδρα. Θα δείτε την ΓΑΙΑ να πεθαίνει θα νιώσετε την ψυχή της να σβήνει ... και θα πονέσετε πολύ όπως δεν πονέσατε ποτέ ξανά!

    Και έτσι αφού τα γκρεμίσω όλα μέσα σας τότε θα ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΩ την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ! Τότε θα αναδυθεί απο μέσα σας ο υπερ-άνθρωπος ΓΗΙΝΟΣ και ισχυρός. Και τότε αφού θα έχει ολοκληρωθεί η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ μέσα στις ψυχές όλων σας, τότε θα έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος τον ΣΚΟΠΟ του για τον 21ο αιώνα.

    ΚΗΡΥΣΣΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Bourchas - περιέργως συμφωνούμε (για δεύτερη φορά... αλλά μη μας γίνει συνήθεια!).



    Mirage δεν κηρύσσετε την επανάσταση της ανθρώπινης ψυχής αλλά της Γαίας... (whatever that means).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Μου είναι δύσκολο να κρινω οποιαδήποτε ιστορική αλλαγή που δεν έζησα. Tο τι έγραψαν άλλοι δεν μου αρκει. Η μονη αλλαγή που γνωρίζω απο πρώτο χέρι ειναι αυτη που προήλθε από την επικράτηση των αρχων της ελεύθερης αγοράς.
    Η ελευθερη αγορα ανεβασε το βιοτικο μας επίπεδο και επομενως μειωσε τις εντασεις. (Με εξαιρεση τον πολεμο του Ιρακ, όλοι οι άλλοι πόλεμοι σημερα είναι ή εμφύλιοι ή πόλεμοι συνόρων.)

    Το ελευθερο εμπόριο είναι αυτο που μακροπρόθεσμα διασφαλιζει και την ειρήνη. Οπως ειπε και ο Κλιντον, "nations that trade among themselves, do not go to war among themselves."

    Κανουμε διαλεξεις για τις επαναστασεις, τις μελετουμε με τις ωρες, και δεν τολμουμε να αναφερθουμε στην μεγαλυτερη επανασταση ή μεταρρυθμιση ή πεστε το όπως θελετε, αυτη της απελεύθερωσης των αγορων.

    Στο δικο μου γραφειο δεν υπαρχει η φωτογραφια κανενος ιστορικού πάντως και κανενος φιλοσοφου-επαναστάτη.
    Αυτη του Friedman ειναι υπεραρκετή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Η λογική μου λέει πως μόνο οι σταδιακές αλλαγές θα βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα μας. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχω σε "επαναστάτες" καθώς φοβάμαι πως θα έχουν την ίδια ποιότητα με τους υφιστάμενους πολιτικούς μας.

    Μερικές φορές όμως με πιάνει τέτοια απελπισία βλέποντας την παρούσα κατάσταση που λέω πως μόνο μια σοβαρή κρίση θα μπορούσε να επιτρέψει μεταρρυθμίσεις και τολμηρές αλλαγές.

    Ίσως η πιο σίγουρη επανάσταση είναι η μετανάστευση. Ψήφος με τα πόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Μην ανησυχείτε κ. Δήμου!!
    Απλώς επιδίωξα να εκμαιεύσω την συγκεκριμένη απάντησή σας, προκειμένου να σας ζητήσω συγνώμη για τους χαρακτηρισμούς που σας απηύθυνα στο προηγούμενο άρθρο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Διαφωνώ σε δύο σημεία του post.
    Στην απαξίωση της Γαλλικής επανάστασης (που αυτή είναι η μητέρα όλων τον επαναστάσεων). Μπορεί να μην είχε άμεσα αποτελέσματα στην Γαλλία αλλά είχε στον υπόλοιπο κόσμο και ακόμα γευόμαστε τα φρούτα της. Άλλωστε δεν δηλώνετε οπαδός του Διαφωτισμού;

    Το γεγονός ότι μερικές κοινωνίες (ΗΠΑ, ΜΒ Σκανδιναβικές χώρες) αλλάζουν με μεταρρύθμισεις ενώ άλλες με "επαναστάσεις" ή επαναστάσεις μήπως οφείλεται πάνω από όλα σε πολιτισμικούς παράγοντες;



    Ο Γκάντι μπορεί να δήλωνε ειρηνική αντίσταση αλλά ήταν φανατικός Ινδουιστής με αποτέλεσμα να αποξενώσει τους Μουσουλμάνους της Ινδιάς και να προκύψουν οι γνωστοί πόλεμοι Ινδίας - Πακιστάν.

    Πριν από λίγο διάβαζα ένα άρθρο του Galloway για την "Μπολιβαριανή" "επανάσταση" του Chavez, όταν πέσουν οι τιμές του πετρελαίου το κείμενο σας θα έχει επιβεβαιωθεί σε μεγάλο βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Η ουσία του θέματος όπως το θέτεις είναι περίεργη.
    Στην επανάσταση φτάνει ένας λαός όταν δεν θεωρεί οτι δεν υπάρχει περιθώριο ειρηνικής λύσης, όταν είναι η μόνη διέξοδος από μία κατάσταση που τον καταπιέζει.
    Με το να συγκρίνεις την μεταρύθμιση με την επανάσταση ουσιαστικά καλείς σε αναμονή "καλύτερων ημερών" εκείνους που αντιμετωπίζουν πολιτικά κοινωνικά αδιέξοδα ή και εθνικά αδιέξοδα, προς αποφυγή της βίας.
    Μοιάζει να θεωρείς οτι κάποτε κάπως μαγικά θα λυθούν τα προβλήματα ή τοθλάχιστον διαλεκτικά, και οι εφελίξεις θα έρθουν πάντοτε μέσα από τον διάλογο και την διανόηση.
    Η ιστορία έχει δείξει τα αντίθετα.
    Ακόμη και οι ειρηνικές αλλαγές έγιναν υπο την σκιά της απειλής για χειρότερα.
    Όταν εξαφανιστεί κάθε πιθανότητα επανάστασης ούτε ειρηνικές αλλαγές δεν θα γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ΝΔ το κείμενο είναι φοβερό.

    Το επιχείρημα των εξωκοινοβουλευτικών είναι ότι όταν η μεταρρύθμιση γίνεται από την ίδια την εξουσία, τότε σπάνια επιφέρει σημαντικές αλλαγές κ ακόμα σπανιότερα γίνεται για το κοινό καλό. Έχει μια λογική αυτό.

    Από την άλλη αν είναι στο όνομα της αλλαγής να χαθούνε χιλιάδες ζωές, όπως Ρωσία Γαλλία κλπ. τότε τι να το κάνεις. Είπαμε η ιδεολογία υπηρετεί τον άνθρωπο κ όχι το αντίθετο.

    Όμως σε καθεστώτα απολυταρχικά, Λ. Αμερική, Αφρική, δεν βλέπω σε ποια μεταρρύθμιση μπορούνε να προσβλέπουν. Η επανάσταση σαφώς γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης τύραννων, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, αλλά πριν από αυτό υπάρχει πολλές φορές κ η αγανάκτηση ενός λαού που η κεντρική εξουσία του έχει ρουφήξει το αίμα.

    Άλλο μεταρρύθμιση στην Ευρώπη κ άλλο στο Σουδάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. κύριε Δήμου αυτό το κείμενό σας είναι απλά εξαιρετικό

    sorry που γράφω ένα comment χωρίς στην ουσία να λέω τίποτα για τα τεκταινόμενα του διαλόγου εδώ, αλλά θέλω πολύ να εκφράσω τη χαρά μου μόλις το διάβασα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Δεν μας τα λέτε καλά Πανάσχημη. Το ελεύθερο εμπόριο κι οι ελεύθερες αγορές είναι ιστορία τόσο παλιά όσο κι οι ανθρώπινες κοινωνίες! Δεν είναι επανάσταση του σήμερα! Αντίθετα, ο περιορισμός των αγορών και του εμπορίου είναι σχετικά πρόσφατο φρούτο - και μάλιστα φρούτο στην παραγωγή του οποίου διέπρεψαν τόσο οι Βρετανοί κι οι Γάλλοι (έχετε ακουστά για τον μερκαντιλλισμό;) όσο και οι Αμερικανοί, μέχρι να σταθούν οι οικονομίες τους γερά στα πόδια τους και να κατηγορούν τους άλλους για ...προστατευτισμό! Και βέβαια, πάρα το ελεύθερο εμπόριο και τις ελεύθερες αγορές πολέμους είχαμε. Στο κάτω - κάτω κάθε (θερμός) πόλεμος είναι συνέχεια ενός εμπορικού πολέμου με άλλα μέσα!

    @ ΝΔ: Αν η επικράτηση της αστικής δημοκρατίας είχε γίνει «σταδιακά και μεταρρυθμιστικά» δεν θα είχαν χάσει το κεφάλι τους οι βασιλιάδες Αγγλίας και Γαλλίας, δεν θα είχε υπάρξει το Risorgimento και οι Γερμανικές επάναστάσεις του 1848 ενώ η Οθωμανική αυτοκρατορία θα είχε μετασχηματιστεί πιθανόν σε μια Ιωνική Ομοσπονδία ή κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ορισμένες επαναστάσεις ήταν αναπόφευκτο να γίνουν γιά να ανατραπεί ένα τυρρανικό καθεστώς, στυγνό, μοναρχικό, απολυταρχικό.
    Αν κατόπιν τα ιδεώδη της επανάστασης ξεστράτισαν, αυτό δεν αναιρεί την πρώτη κίνηση.
    Την ώρα μιάς εξέγερσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει στο μέλλον, είτε προς το καλό είτε προς το κακό. Την δεδομένη στιγμή όμως είναι επιβεβλημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Χα, χα, καλό. Προσεκτική παρατήρηση Κε Δήμου. Πάντα καυστικός αλλά σωστός.

    Όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά!Ο ανθρώπος είναι κομμάτι της και τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ του (για να μιλήσω και στην γλώσσα των ιδιωτών-φιλελευθέρων εδω μέσα που είναι πολλοί) ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ! με εκείνα της γήινης ζωής (Γαία).

    Οπότε το ίδιο κάνει ;)

    Ο διαχωρισμός μας απο την υπόλοιπη ζωή είναι αποτέλεσμα του Πολιτισμικού μας φακού. Δεν υπάρχει παρά μόνο στην φαντασία του υπεροπτικού μας νου. Όταν αυτή η υπεροψία καταληθεί (με μια ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ) τότε η ανθρώπινη ψυχή θα αναζητήσει την επανασύνδεσή της με την υπαρκτή ΦΥΣΙΚΗ ζωή.

    Ίσως έτσι καλύψει o σημερινός άνθρωπος το υπαρξιακό του κενό και βρει εσωτερική ισοροπία και γαλήνη, πέρα απο την δραματική βελτίωση της διαβίωσής του!

    Θα ένιωθα πάντως πιο άνετα αν μου μιλούσατε στον ενικό ... ο τρόπος σκέψης σας μου είναι εξαιρετικά συμπαθής και οικείος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. vrennus said...
    @ ΝΔ: Αν η επικράτηση της αστικής δημοκρατίας είχε γίνει «σταδιακά και μεταρρυθμιστικά» δεν θα είχαν χάσει το κεφάλι τους οι βασιλιάδες Αγγλίας και Γαλλίας...

    ----------------------------

    Μα αυτό προσπαθώ να εξηγήσω σε όλο το ποστ - η επικράτηση της αστικής δημοκρατίας ΔΕΝ έγινε όταν έπεσαν τα κεφάλια των βασιλιάδων, έγινε πολλές δεκαετίες (ή και αιώνες) μετά, με μεταρρυθμίσεις. Φυσικά οι επαναστάσεις έδωσαν μία ώθηση αλλά το άμεσο αποτέλεσμά τους ήταν η παλινόρθωση. Και το ότι δεν ήταν αναγκαίες φαίνεται από το γεγονός πως σε άλλες χώρες η αστική δημοκρατία επεκράτησε χωρίς να πέσει κανένα κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Για την αναγκαιότητα των επαναστάσεων: Ερωτηματικά μόνο, όχι απόψεις…

    «Οι σημαντικότρες εξελίξεις, π. χ. η Χάρτα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα […], κλπ. δεν υπήρξαν αποτέλεσμα επαναστάσεων αλλά μεταρρυθμίσεων»: ποια επανάσταση είχε συγκεκριμενοποιήσει τα αιτήματά της τόσο αναλυτικά;
    «Όταν γράφω για την επανάσταση, κυριολεκτώ. Εννοώ την βίαιη ανατροπή ενος πολιτικού κατεστημένου»: ανατροπή από τη μεριά μεγάλου μέρους του λαού, υποθέτω – με ή χωρίς χαρισματικό ηγέτη. Αλλιώς, γιατί θα υπήρχε η λέξη «πραξικόμημα»; και, προφανώς, εννοείτε την επιτυχημένη έκβαση της απόπειρας ανατροπής: αλλιώς, γιατί θα υπήρχε η λέξη «ανταρσία»;
    Αλήθεια, πώς μπορούμε σήμερα να φανταστούμε την εξέλιξη των χωρών που "διαθέτουν" στην ιστορία τους μια (όποιου είδους) επανάσταση, εάν υποθέσουμε ότι την είχαν αποφύγει; (Από το θεωρητικό αυτό ερώτημα εξαιρούνται τα πραξικοπήματα και ο ανταρσίες.)
    Και μια παρατήρηση: η ιστορία της Αγγλίας δεν είναι τόσο αγγελικά πλασμένη. Και εμφυλίους είχαν, και αποκεφαλισμούς μπόλικους, και ο Κρόμγουελ ξεκίνησε σαν λυτρωτής δημοκρατικός και κατέληξε δεινός τρομοκράτης… Οι μεταρρυθμίσεις είχαν στο συλλογικό υποσυνείδητό τους ένα αιματοβαμμένο παρελθόν.
    Συμφωνώ με τον apeirotas (Η κακή εκμετάλλευση του οράματος κάποιου δεν μειώνει την αξία του οράματος!): τα μεγαλύτερα εγκλήματα, αλλά και οι αναίμακτες καπηλείες (που οδηγούν σε κρυμμένη τρομοκρατία), γίνονται στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Σε τι μας φταίνε η ελευθερία και η δημοκρατία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Και μια, ειλικρινέστατη, σας διαβεβαιώ, απορία μου: γιατί το επίθετο «αστική» συνοδεύει μονίμως τη λέξη δημοκρατία; υπάρχει και άλλη; η του προλεταριάτου απεδείχθη ουτοπία, αν δεν κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Νομίζω ότι το δίλημμα επανάσταση ή μεταρρύθμιση δεν έχει νόημα. Καμιά λαϊκή εξέγερση ή επανάσταση δεν θα γινόταν αν η εκάστοτε εξουσία κατάφερνε να προβλέψει τη δυσαρέσκεια του κόσμου και να κάνει νωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως δεν έχουν τέτοια ικανότητα και βρίσκονται προ εκπλήξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @ioannisk
    Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακός ο Chavez. Ξέρω ότι η άνετη επικράτησή του την τελευταία δεκαετία στη Βενεζουέλα έχει σχέση με τον καταπιεσμένο εθνικισμό των αυτοχθόνων της Λατινικής Αμερικής. Γνωρίζετε πολύ καλά τι τράβηξαν οι πληθυσμοί αυτοί επί αιώνες από τους λευκούς κατακτητές. Σήμερα λοιπόν, δεδομένης της δημοκρατίας, οι αυτόχθονες παίρνουν το πάνω χέρι σε πολλές χώρες όπου είναι πλειοψηφία, κάτι που φυσικά δεν αρέσει στα παλιά αφεντικά.

    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την εμμονή σας με το συγκεκριμένο καθεστώς. Θα έχω πρόβλημα μόνο αν ο Chavez εγκαθιδρύσει απολυταρχικό καθεστώς. Σήμερα σίγουρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το στυλ που πολιτεύεται δεν με αφορά, αφορά αυτούς που τον εκλέγουν. Επίσης κάποιες απόψεις του στην εξωτερική πολιτική τις βρίσκω λίγο ακραίες, όμως και πάλι η Βενεζουέλα δεν είναι καμιά υπερδύναμη για να έχει αξία να συζητάμε.

    Η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός, η Βολιβία, και κάποιες ακόμη χώρες της Λατινικής Αμερικής, ζουν την ειρηνική τους επανάσταση. Και κάθε επανάσταση έχει και τις ακρότητές της. Μη βαράτε λοιπόν τον Chavez. Θα πρέπει να περάσουν μερικές δεκαετίες ακόμα ώστε να καταφέρουν κι αυτές οι χώρες να ισορροπήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @Nikos Dimou
    Και το ότι δεν ήταν αναγκαίες φαίνεται από το γεγονός πως σε άλλες χώρες η αστική δημοκρατία επεκράτησε χωρίς να πέσει κανένα κεφάλι.
    --
    Μα όταν ξεσπάει μια επανάσταση είναι απλώς αναπόφευκτη. Θα είχε νόημα να συζητήσουμε αν θα έπρεπε να γίνονται αναλύσεις και να λαμβάνονται μέτρα για την πρόβλεψη και την αποφυγή των επαναστάσεων. Κι αυτό φυσικά γίνεται καθημερινά. Τα επιδόματα ανεργίας, τα γεύματα των απόρων, όλο το κοινωνικό κράτος γενικότερα, αυτό το ρόλο δεν παίζει? Χώρες που στερούνται τέτοιων μηχανισμών βρίσκονται σε διαρκή αστάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. «Και το ότι δεν ήταν αναγκαίες [οι επαναστάσεις] φαίνεται από το γεγονός πως σε άλλες χώρες η αστική δημοκρατία επεκράτησε χωρίς να πέσει κανένα κεφάλι.» (ΝΔ @ Τετ Φεβ 28, 04:05:00 μμ)

    Αν δεν υπήρχε το παράδειγμα δυο βασιλιάδων που έχασαν το κεφάλι τους (υποθέτω ότι για τους λαούς του 17ου & 18ου αι. το να αποκεφαλίσεις το βασιλιά πρέπει να ήταν κάτι αδιανόητο) νομίζετε ότι κάποιοι άλλοι δεν θα έβαζαν νερό στο κρασί τους από το φόβο μήπως τριτώσει το κακό; Η δικαίωση μιας επανάστασης είναι ο απόηχός της, το παράδειγμα που προσφέρει. Γι' αυτό και η Γαλλική (αλλά και η Αμερικανική) επανάσταση δικαιώθηκε ενώ η Οκτωβριανή όχι. Αν και η τελευταία λειτούργησε για πολλά χρόνια αποτρεπτικά: το κράτος πρόνοιας δεν τολμούσε κανείς να το πειράξει όσο υπήρχε ο μπαμπούλας του κομμουνισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Την μια θυμάμαι το…

    REFORM, v.
    A thing that mostly satisfies reformers opposed to reformation.

    The Devil's Dictionary


    Απ’ την άλλη…

    Τα λόγια που ο Ανατόλ Φρανς, στην Ανταρσία των αγγέλων, βάζει στο στόμα του Εωσφόρου (το αρχέτυπο, άλλωστε, του επαναστάτη)׃ «Χάσαμε επειδή δεν καταλάβαμε ότι η νίκη (η επανάσταση) είναι κάτι το πνευματικό».

    Δίλημμα(?).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Όταν όμως αναφέρεις πως η ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία, τι συμβαίνει με τα εθνικοαπεέυθερωτικά κινήματα? εκεί υποχρεωτικά θα αναγκαστείς να αφαιρέσεις ζωές. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει? Ο Γκάντι π.χ. ήθελε παθητική αντίσταση ακόμη και απο τους Βρετανούς εναντίον του Χίτλερ. Σίγουρα αυτό είναι ένα ιδανικό το οποίο δύσκολα μπορούμε να πλησιάσουμε, όμως μήπως, μήπως λέω καμιά φορά ο σκοπός αγιάζει και τα μέαα? (μιλάω μόνο στη περίπτωση των εθνικών επαναστάσεων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. @oldman said…
    ανόητο μότο… φαρέτρα του "ορθολογικού, πολιτισμένου διαλόγου …την φλωριά και την ατολμία ως στάση ζωής…σοφιστείες…ρίχνουν το επίπεδο

    ---------------------------------
    Καταρχάς εμένα θα μου μιλάς καλύτερα, γιατί δεν είμαι πολιτισμένη σαν τον ΝΔ κ μπορώ να σου απαντήσω στον ίδιο κ χειρότερο τόνο, πολύ άνετα. Κ δεύτερο το τι κάνει ο καθένας στη ζωή του κ αν είναι άτολμος ή όχι, δεν θα το κρίνεις εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Tasos said...
    Όταν όμως αναφέρεις πως η ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία, τι συμβαίνει με τα εθνικοαπεέυθερωτικά κινήματα?

    ---------------------------------

    Για κάποιον όπως εγώ που πιστεύει ότι τα έθνη είναι ιδεολογικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια και είναι προωρισμένα να ξεπεραστούν... δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. zoi20 καλά έκανες και έβγαλες νύχια - oldman, σε ανακαλώ στν τάξη. Όχι προσωπικές αιχμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Οι Γάλλοι χρειάστηκε να περιμένουν άλλα ογδόντα χρόνια μετά την επανάσταση τους για να απολαύσουν κάτι που οι Βρετανοί είχαν εγκαθιδρύσει διακόσια χρόνια πριν!

    Μα, το πρόβλημα δεν είναι στους θεσμούς - άλλο αν εκεί καταλήγει - αλλά στην κοινωνική αλλαγή. Αυτά που επικαλείστε για την Αγγλία π.χ., δεν νομίζω ότι αξίζουν τον κόπο: σήμερα είναι παραδεκτό ότι οι πληρέστερες περιγραφές για την Αγγλία του 19ου αι. είναι αυτές του Ντίκενς. Άρα....

    Αυτή οδηγεί στην (αναπόφευκτη κατά Μαρξ) δικτατορία του προλεταριάτου – δηλαδή στην κατάλυση της δημοκρατίας. Όμως ξέρουμε πια πως η ανελευθερία καταλήγει στην ανισότητα – όπως πολύ σωστά κατέδειξε ο Orwell στην «Φάρμα των Ζώων».

    O Mαρξ έκανε τα λάθη που έκανε, με τις νομοτέλειες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η θεωρία της υπεραξίας ήταν λανθασμένη. Κι αν αυτό ισχύει, συνεχίζει να υπάρχει μια αντίφαση: παράγεις λιγότερο απ' όσο πληρώνεσαι.

    Η επαναστατικότητα δεν ωφελεί όταν οδηγεί σε ένα αυταρχικό κράτος. Διότι αυτό θα γίνει αυτόματα συντηρητικό – για να συντηρήσει τον εαυτό του. Άρα η επανάσταση μετασχηματίζεται στο αντίθετό της: την συντήρηση. Ένα αυταρχικό κράτος αποκλείεται να είναι προοδευτικό.

    Αλλά, κάθε σύστημα είναι συντηρητικό. Ειδικότερα το κράτος (=δύναμη). Πάντως, οι κρατικές δομές είναι μια από τις εκδοχές, κι όχι απαραίτητα η μοναδική.

    Αυτή που ο Karl Popper ονόμαζε piecemeal engineering (τμηματική μηχανική). Μόνο χάρη σε αυτή έχουμε κερδίσει όσα μέχρι τώρα απολαμβάνουμε

    Εδώ είναι το ζουμί... Οι αλλαγές.

    Η επικράτηση της αστικής δημοκρατίας, φαίνεται να ξεκινά από τον 15ο αι. κι όχι από τον Διαφωτισμό ή την Γαλλική Επανάσταση (πρβλ. Nicholas David, 2005, Ο μεσαιωνικός κόσμος κι η εξέλιξή του, Mumford Lewis, 1938, The Culture of Cities, Max Weber, 1962, The City]. Απλώς, μέσω της Γαλλικής Επανάστασης (που όχι τυχαία, ακολούθησε την Αμερικανική), θεσμοθετήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που σταδιακά είχαν γίνει, ξεκινώντας από τις clans των εμπόρων και φτάνοντας στην αυτονομία των πόλεων - η οποία βέβαια καταλύθηκε από το εθνικό κράτος.

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον ορισμό του Vrennus: Επανάσταση = αλλαγή υποδείγματος (μοντέλου).

    Άρα, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές και την θέση του Popper, αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα: αν οι αλλαγές κινούνται μέσα στα όρια του εγκαθιδρυμένου συστήματος, δεν είναι αλλαγές - προϋπήρχαν ως δυνητικότητες και δεν ήταν διακριτές, ωστόσο το σύστημα μπόρεσε να τις διακρίνει, χωρίς να μεταβάλλει τα όριά του.

    Αν όμως οι αλλαγές είναι εκτός των ορίων, τότε συναντάμε την (αναμενόμενη) αντίδραση του συστήματος, το συντηρητισμό. Το ερώτημα είναι: πως όντες μέσα στο σύστημα, θα διακρίνουμε αυτό που είναι έξω από αυτό; Αυτό είναι το βασικό πρόβλημά μας πάντα - κάποιοι το λύνουν, άλλοι όχι.

    Πάντως, σχετικά με τη θέση του Popper: μόνο οι αλλαγές που κινούνται εκτός των ορίων - αυτές δηλαδή που δείχνουν μιαν εναλλακτική δυσδιάκριτη μέχρι τότε - μπορούν να αλλάξουν το σύστημα. Οι άλλες, απλώς ενσωματώνονται σχετικά γρήγορα (στον χρόνο ανάκαμψης ενός συστήματος). Κάθε σύστημα, ακριβώς εξαιτίας του συντηρητισμού του, αλλάζει - για να μπορέσει να επιβιώσει. Το θέμα είναι, προς ποιά τροχιά κατευθύνουμε (αν μπορούμε) το σύστημα με την αλλαγή;

    Αυτό εξάλλου είναι και το πρόβλημά μας: δεν συμφωνούμε στην κατεύθυνση.
    Για παράδειγμα, εγώ κατηγορώ τις ΗΠΑ ότι σπρώχνουν την κοινωνία σε λάθος κατεύθυνση - και κάποιος άλλος, θεωρεί το αντίθετο. Και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, να 'στε σίγουροι....
    Ή ο άλλος βλέπει κάτι που εγώ δεν βλέπω, ή το ανάποδο....

    Άρα, πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο διακρίσεων: που συζητάμε δηλαδή. Και ιδού ο ορθολογισμός - αλλά μόνο; Έχει πια περίτρανα αποδειχτεί ότι, οι επικλήσεις στον ορθολογισμό δεν λειτουργούν σαν ασπίδα εναντίον των δογμάτων...

    HTTP Status 503 - Servlet NewFrontend is currently unavailable
    The requested service (Servlet NewFrontend is currently unavailable) is not currently available.

    άστε δηλαδή που και το λογισμικό βαράει μπιέλα!!!! (το παραπάνω μήνυμα, όταν πάτησα "Δημοσίευση")....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Bourchas said “…υποστηρίζει σ’ αυτό ότι υπάρχει εκτός του υπερτιμημένου και πασίγνωστου γαλλικού και ο υποτιμημένος και άγνωστος αγγλοαμερικανικός Διαφωτισμός.”


    Είτε μας αρέσει είτε όχι ζούμε στην εποχή των Αγγλοσαξονικής ηγεμονίας και αυτό μάλλον οφείλεται στο πλεονέκτημα της αυτορύθμισης και της πολιτικής συνέχειας που τους παρείχε η γεωγραφία.

    Στην Αγγλία, για παράδειγμα, έλαβαν χώρα αθόρυβα πολλές ουσιαστικές και ριζοσπαστικές αλλαγές, οι οποίες όμως δεν έχουν λάβει στην ιστορία τη θέση που τους αξίζει, προφανώς επειδή πυροδοτήθηκαν από γεγονότα που δεν εμπεριείχαν το θεαματικό στοιχείο της μετωπικής σύγκρουσης των επαναστάσεων των μεγάλων –και συνάμα χαμένων- προσδοκιών, όπως η Γαλλική και η ρωσική.

    Πολλές φορές η ιστορία αλλάζει εις όφελος του λαού από κει που δεν το περιμένουμε. Το γεγονός που καθιέρωσε την Αγγλία στην πρωτοπορία σε σχέση με την ηπειρωτική Ευρώπη ήταν η λεηλασία των μοναστηριών το 1536, η πλήρης καταστροφή, δηλαδή, των μεσαιωνικών χριστιανικών έργων τέχνης η οποία οδήγησε στη βίαιη αποκοπή της χώρας από την Καθολική της Παράδοση. Συνέπεια αυτού, και σε συνδυασμό με τη μετέπειτα μετάφραση της Αγίας Γραφής, ήταν η εισαγωγή της Αγγλίας στην εποχή του λόγου την ίδια χρονική περίοδο που οι λαοί της Ευρώπης βίωναν ακόμα τα επιτεύγματα της Αναγέννησης, την κατεξοχήν εποχή της εικόνας. Κάπως έτσι εξηγείται και η ανυπαρξία σπουδαίων Άγγλων εικαστικών και μουσικών σε αντίθεση με τους ανθρώπους των τεχνών του λόγου, οι οποίοι έκαναν θραύση (π.χ. ο Σαιξπηρ είναι ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας όλων των εποχών). Η λεηλασία των μοναστηριών βεβαίως ως μέρος της Αγγλικής Μεταρρύθμισης δεν μπορεί να θεωρηθεί επανάσταση αλλά ως ένα καπρίτσιο του Henry VIII που γούσταρε να παντρεύεται κάθε τρεις και λίγο!

    (Όσο για την Ιρανικού τύπου επανάσταση του κρομγουελ που αναφέρουν μερικοί, δεν ήταν και τόσο σημαντική παρά μόνο ήταν μια μικρή παρένθεση στη μακρά μοναρχική ιστορία της Αγγλίας. Και αυτή άθελά της υπήρξε μεταρρυθμιστική καθώς η η μοναρχίας με την αποκατάσταση της βρήκε μπροστά της ένα ενισχυμένο κοινοβούλιο, το οποίο με τις συνεχείς διεκδικήσεις του έναντι της μοναρχίας, άνοιξε το δρόμο για την αναίμακτη επανάσταση του 1688)

    H πρώιμη λοιπόν αγάπη των Άγγλων για τις λέξεις, έδωσε τροφή στη σκέψη, τους προσέδωσε τεχνολογική υπεροχή, τους βοήθησε να αμφισβητήσουν και να περιορίσουν την αυθαιρεσία της εξουσίας από νωρίς και φυσικά οδήγησε στη δημιουργία των μεγάλων πολιτικών θεωριών -από τις πιο σαχλές και ουτοπικές ως τις πιο σοβαρές- που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της ανθρωπότητας και άλλαξαν τη ροή της παγκόσμιας Ιστορίας. Ακόμη και ο κομμουνισμός, αν και από ξένους, βρήκε πρόσφορο έδαφος να λάβει σάρκα και οστά εκεί!

    Τέλος, μπορούμε να πούμε ότι η ομοιότητα Άγγλων και Αρχαίων Ελλήνων δεν έγκειται στο ότι -όπως λανθασμένα λέμε- δώσαμε (με ενεργητικό τρόπο δηλαδή) στους Ευρωπαίους τα φώτα του πολιτισμού, αλλά στο ότι κάποιοι φωτισμένοι ανάμεσα στο ΒΔ και ΝΑ άκρο της Ευρώπης (sic) είχαν την πρόνοια να τα πάρουν και να χτίσουν πάνω σε αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Οι ‘επαναστάτες της μόδας και των λόγων’ έχουν αντίθεση, όχι θέση. Εδώ βάζω τους λογής κουκουλοφόρους (αναφέρθηκαν κι αυτοί) αλλά και τους λογής διαδηλωτές που δεν θα κατέβαιναν σε καμιά άλλη περίπτωση στους δρόμους εάν δεν ήταν... μόδα. Και μάλιστα, ευκολόπεπτη.

    Προσωπικά δεν πάω σε διαδηλώσεις, δεν μου πάνε – κυρίως αισθητικά. Νιώθω σαν ψάρι έξω από το νερό, γελοίος. Δεν θα ξεχάσω τη μια φορά που πήγα (μαζί με τους συναδέλφους μου, για να μην είμαι σαν ψάρι έξω από το νερό μαζί τους) κατά του βομβαρδισμού της Σερβίας. Με την αρχή συμφωνούσα (δηλ. «όχι στο βομβαρδισμό της Σερβίας») αλλά είναι άσχετο: τα επιμέρους ήταν πολύ σημαντικότερα – γιατί κυριαρχούσαν!

    Δεν θα ξεχάσω που μετά τη διαδήλωση πήγα με δύο φίλες σε κλασάτο καφέ και άρχισαν να μιλούν για τη χθεσινή επίδειξη μόδας και ποια μοντέλα ήταν εκεί. Γύρω ο κόσμος με τα πανώ κι αυτές να νιώθουν συναγωνίστριές. Μου ήρθε η ιδέα ενός καλτσόν με ρίγα ‘Όχι στον Πόλεμο’.

    Αλλά αυτές, τουλάχιστον, είναι άκακες: ή ακίνδυνες. Όταν βλέπω παιδιά Λυκείου που μπερδεύουν την επανάσταση με την κοπάνα και οι πιο ‘μάγκες’ κλειδώνουν εργαζόμενους και οικογένειες μέρα-μεσημέρι μέσα στα Μαντόναλτς, και όλο το σχολείο να ζητωκραυγάζει, τι να πω; Ότι το να βγάλεις γκόμενα και η επανάσταση είναι πράγματα άσχετα; Ή – το χειρότερο! – όταν φωνάζουν «Ε-Ε-Ε-Ο-Ο-Ο Εμείς θα Σταματήσουμε τον Πόλεμο Αυτό» και μάλλον το νιώθουν, τους συνεπαίρνει ο παλμός, και ο πόλεμος δεν σταματάει, ίσα-ίσα που γίνεται και δεύτερος (Ιράκ) και διαφαίνεται και τρίτος, αυτά τα παιδιά δεν θα καταλήξουν απολιτικά; Απογοητευμένα από το απόλυτο κενό της δικής τους ‘παρέμβασης’; Και δεν είναι ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ που όσοι τους υποκινούν, υποτίθεται ότι ΔΕΝ θέλουν; (Μια γενιά απογοητευμένη, με πλήρη απαξίωση για τα κοινά και τις όποιες δυνατότητες παρέμβασής της.)

    Ξεχνάμε να πούμε πως μια επανάσταση, ακόμα και η λιγότερο πετυχημένη, βασιζόταν σε πολύ περισσότερο από απλά συνθήματα. Αν η επανάσταση ήταν απλό πράγμα θα είχαν γίνει όλες όσες χρειάζονταν εδώ και καιρό και η ιστορία θα είχε συντελεστεί. Το ίδιο, παρεμπιπτόντως, κάνει και ο Λαζόπουλος που φέρνει τον κάθε είρωνα φοιτητή να λέει το μακρύ του και το κοντό του (για τους άλλους: πρόγραμμα μηδέν!) και να νομίζει ότι ανακάλυψε την πυρίτιδα. Μόνο την πιτυρίδα ανακάλυψες αγόρι μου! Κι έχεις και μπόλικη!

    Ούτε καν μπήκα στο θέμα, που είναι η επανάσταση και η βία. Μένω στον τσαμπουκά της άγνοιας. Στο μούσι του Μαρξ, στον μπερέ του Γκιεβάρα και στη ρητορική που θυμίζει περισσότερο Ψωμιάδη. Προχτές μπλέχτηκα σε μια κουβέντα με ««««αναρχικούς»»»»». Και λίγα εισαγωγικά έβαλα. Τους είπα γιατί βάφουν μια δημόσια ταμπέλα (χρήματα ολονών μας ήτανε) και μου απάντησαν ‘μπες μέσα’. Τα είδα όλα. Τους φώναξα ‘Αυτή είναι η άποψή σου για την ελευθερία του άλλου;’ Απάντηση: ‘Μπες μέσα ρε γιάπη, ρε καραγκιόζη’, κτλ. Αναρχικοί, ναι, εναντίον κάθε αρχής εκτός της δικής τους. Εκπροσωπούν αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι πολεμούν. Γιαλατζί επανάσταση κατά της εξουσίας – και μετά λέμε γιατί η επανάσταση είναι συντηρητική; Τουλάχιστον στα του οίκου μας το έχουμε μπροστά μας: γιατί είναι συντεχνιακή! Δεν έχει εναλλακτική από το να είναι ΑΚΡΩΣ συντηρητική. Και εναντίον της κοινωνίας.

    Ξέρουμε ότι την επομένη κάθε επανάστασης το κράτος πρέπει να λειτουργήσει (και κάνει χρήση δομών, και σε μεγάλο βαθμό αξιωματούχων) του προηγούμενου καθεστώτος. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολιτισμικά μοντέλα (δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του ιμπεριαλισμού του Τσάρου στην Αν. Ευρώπη και της ΕΣΣΔ).

    Με όσα λέω, δείχνω ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν πλέον σκλάβοι που «δεν έχουν να χάσουν παρά τις αλυσίδες τους». Άρα δεν νοείται μηδενισμός και κάψιμο των πάντων, δεν νοείται ‘επανάσταση’ με την παλιά έννοια. Το ζητούμενο σήμερα είναι η βελτίωση. Το ολοκαίνουριο ταιριάζει σε μια κοινωνία εξαθλιωμένων – εμείς δεν είμαστε τέτοιοι. Σήμερα πρέπει να εξασφαλίσεις και τη συνέχεια. Χρειάζεται ΣΚΕΨΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Εμείς έχουμε εύκολο τσαμπουκά. Και επειδή υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά, ο ίδιος μαθητής που πριν τρία χρόνια έκλεινε οικογένειες στα Μακντόναλτς, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα παρακαλάει κάποιον πολιτικό.

    Τι τσαμπουκάς αλήθεια! Τι επανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Πολλοί σημαντικές οι μεταφραστικές υποδείξεις:
    liberals/libertarians, φιλελεύθεροι/ελευθεριακοί (ελευθερόφρονες), authoritarian/αυταρχιστές

    Ποστ για πολλά ρεκόρ.

    Έχω ωστόσο κάμποσες απορίες και ορισμένες αμφιβολίες. Στην περίπτωση των ιστορικων επαναστάσεων δεν είμαι βέβαιος ότι δεν υποπίπτεται σε post hoc propter hoc.

    Με ζητήματα ακόμη πιο σοβαρά τι γίνεται; Τι έπρεπε να γίνει με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεϊν; Με τις διαφωνίες των Παλαιστινίων; Με τους Αγιατολάδες του Ιράν;
    Επίσης,μπορεί εγώ να συμφωνώ απόλυτα με το δόγμα της μη βίας και της ειρηνικής/τμηματικής μηχανικής αλλά δεν υποθέτω ότι όλοι συμφωνούν σε αυτό. Εννοώ δηλαδή ότι η συμφωνία μας επί της αρχής δεν είναι ΙΚΑΝΗ συνθήκη μεταρρύθμισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. oldman said...
    ειναι ΘΕΜΙΤΟ, ΠΡΕΠΟΝ και ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ, να πέφτουν και μερικές μάπες

    ------------------------------

    Αυτό πρέσβευαν ο Μπάμπαλης και ο Μάλλιος στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Nikos Dimou said...
    «Μόνο που αυτές οι "επαναστάσεις" λέγονται μεταρρυθμίσεις.

    Συμφωνούμε λοιπόν.»


    Οι μεταρρυθμίσεις και επαναστάσεις εκ του άνω ερχόταν / έρχεται μόνον ως αποφυγή της επανάσταση εκ του κάτω. Οπότε… διαφωνούμε. Δεν υπάρχει (πολιτική και κοινωνική) μεταρρύθμιση χωρίς απεργίες, οδοφράγματα, αναταραχές, κτλ. Ακόμα και η σύγχρονη Ευρώπη είναι απόρροια του 1848. Αν είναι να περιμένανε το άγιο πνεύμα να τους φωτίσει, ακόμα στον μεσαίωνα θα βρισκόμαστε.


    GEORGIA SANDI said...
    ««Οι σημαντικότρες εξελίξεις, π. χ. η Χάρτα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα […], κλπ. δεν υπήρξαν αποτέλεσμα επαναστάσεων αλλά μεταρρυθμίσεων»: ποια επανάσταση είχε συγκεκριμενοποιήσει τα αιτήματά της τόσο αναλυτικά;»

    Κατά την γνώμη μου, αν μη τι άλλο, αυτό είναι ο απόηχος και η κληρονομιά της γαλλικής επανάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. dimitris
    "εμμονή" με τον Chavez... Ίσως πράγματι να έχω εμμονή με τον chavez αλλά νομίζω πως η περίπτωση του ταιριάζει πολύ με το Post. Έχουμε κάποιον που πουλάει την λέξη επάνασταση για την "μαγεία" που κουβαλάει η λέξη, απλό marketing. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πριν διαβάσω το post είχα διαβάσει αυτό το άρθρο These orchestrated attacks on Chávez are a travesty και ο συνηρμός ήταν αυτόματος.

    Δεν προλαβαίνω να σχολιάσω όλα όσα γράφετε και μερικά χρειάζονται εξηγήσεις. Έτσι και αλλιώς ο chavez δεν είναι το θέμα.

    Συγνώμη αλλά εσάς τι σας πειράζει αν έχω "εμμονή" με τον Chavez ή με τον ποπάυ ή με τον Τριαντάφυλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Δεν ξέρω για τις επαναστάσεις και την υλοποίηση τους αλλά την διάβρωση της ελληνικής νεολαίας την έχει επιτύχει ο ΝΔ αναίμακτα με την συνεχή και μεθοδική του προπαγάνδα!

    Δέστε εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. ΝΔ, πράγματι τα έθνη(-κράτη) είναι ιδεολογικές κατασκευές, ταυτόχρονα όμως είναι και ιστορικές οντότητες που αποτέλεσαν το φορέα του φιλελευθερισμού και της αστικής δημοκρατίας, γι' αυτό λειτούργησαν ως προτυπο για τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, η βιαιότητα των οποίων ήταν ευθέως ανάλογη προς τη βιαιότητα την οποία υφίσταντο οι εξεγερμένοι λαοί: όσο πιο δυνατή είναι η φωτιά που κάνει το καζάνι να βράζει, τόσο πιο μακρυά θα τιναχτεί το καπάκι.

    Αντιλαμβάνομαι ότι το να εξεγείρεται κάποιος σήμερα με το όραμα του έθνους-κρατους είναι σαν να ζητούσε κάποιος στα μέσα του 19ου αι. να συστήσει βαρωνεία. Αν σας αντιλαμβάνομαι σωστά, αυτό που ισχυρίζεστε είναι ότι με δεδομένο το πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας οι αλλαγές μπορούν και πρέπει να επέλθουν μέσω μεταρρυθμίσεων γιατί η επαναστατική διαδικασία είναι αδιέξοδη και κατστρεπτική. Αυτό, ωστόσο, δηλαδή, η ενδεχόμενη απουσία ενός σύγχρονου επαναστατικού προτάγματος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ισχύον πολιτικό πλαίσιο θα μπορεί εσαεί να διευθετεί τις κοινωνικές εντάσεις ή ότι εκλείπουν οι συνθήκες που οδηγούν σε επαναστατικές καταστάσεις. Η ουσία πάντως είναι ότι η υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής δεν θα πρέπει να λειτουργεί επιλεκτικά αλλά, κυρίως, ούτε ως άλλοθι.

    ...και μια απάντηση στην απορία της Γεωργίας Σάνδη (Τετ Φεβ 28, 04:16:00 μμ) που μου διέφυγε πριν: τη λέμε «αστική» δημοκρατία για να υποδηλώσουμε ότι αυτή τη μορφή αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας την οφείλουμε στην αστική τάξη και για να μην τη συγχέουμε με την Αθηναϊκή δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. "ορισμένες φορές και υπό προϋποθέσεις, ειναι ΘΕΜΙΤΟ, ΠΡΕΠΟΝ και ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ, να πέφτουν και μερικές μάπες "
    εστω ότι ειναι έτσι....και ποιός στο καλό θα πάρει το μέτρο και θα αποφασίσει πότε είναι θεμιτό και πότε όχι? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. υπάρχει τελικά άτομο με τόση ηθική, πνευματική ανωτερώτητα για να πάρει μια τέτοια απόφαση? Και έστω ότι κάποιου αξίζουν τις φάπες...επικαλούμενοι τέτοιες απόψεις είναι καταδικασμένοι να φάνε φάπες και πολλόι που δεν το αξίζουν - κυριώς αυτοι θα τις φάνε τελικά, είναι διαπιστωμένο -. Εκτο΄ς αν αυτό το αποδέχεστε, ότι θα πέσουν κεφάλια επι δικαίων και αδίκων - αυτο είναι σιγουρο όταν επικρατούν τέτοιες λογικές -. Θα διακινδυνευσω να πώ ότι το αποδέχτεστε γιατί μέσα στο μυαλό σας αυτοί που θα τις φάνε θα είναι κάποιοι άλλοι, οπότε ποιός νοιάζεται....να ξεδώσουμε βρε αδερφε δεν πειράζει. Γιατί δεν το σκεφτεστε αλλιώς όμως, και βάλτε τον εαυτό σας στη θέση αυτών που θα τις "φάνε" άδικα, η στη θέση συγγενών ή φιλών ατόμων που θα τις φάνε άδικα, τοτε το αποδέχτε? Εδω ταιριάζει αυτό που έλεγε ο Στάλιν, ότι ένας θάνατος είναι τραγωδία, τα εκατομύρια είναι στατιστική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

    χίλιες εικόνες μία λέξη χαμένοι μες το ιντερνέτ κι όποιος αντέξει οι φίλοι έγιναν εχθροί κι έχουμε μείνει ορφανοί

    ζούμε σε μέρες που όλα αλλάζουν κι αυτές τις μέρες κάτι τύποι με τρομάζουν μιλώ για κάτι μαϊντανούς που βρίζουν εκ του ασφαλούς

    ποιος λέει ότι η ιστορία δεν ταξιδεύει με μετρό και λεωφορεία μα έχει εγκατασταθεί σε σπίτι γιάπη πωλητή

    όταν την πλάτη μου γυρίζεις μέσα στην κόλαση με πας με αφανίζεις μα όταν μου λες πως μ' αγαπάς μεσ' στον παράδεισο με πας

    ανδρέας μικρούτσικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. επισης για να μην περεξηγηθώ, το προηγούμενο σχόλιο δεν πηγαινε στο να πεθάνει η να υποφέρει κάποιος κάνοντας επανασταση αλλά στο να μην έχεις πειράξει κανεναν, ή ακόμα χειρότερο να υποστηρίζεις την επανάσταση και για κάποιους λόγους να βρέθεις στημένος στο τοιχο, η να έρθει ο "επαναστάτης" και μέσα στο όλο κλίμα ασυδοσίας να σου βιάσει την αδερφη και ή να τη σκοτώσει ως "αντεπαναστάτρια". Αν το δεχεστε αυτο για να πάει οι κοινωνία "μπροστα" τοτε οκ. Γιατί στην πράξη αύτα συμβαίνουν τις περισσότερες φορες σε τετοιες καταστάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Κατά την ταπεινή μας άποψη η έννοια της επανάστασης έχει φωτιστεί στις σωστές ιστορικές της διαστάσεις από το ποστ, αλλά και από τα πρώτα σχόλια.

    Η επανάσταση είναι μια από τις πιθανές απολήξεις των οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στην κοινωνία.

    Έχει δε να κάνει σχέση περισσότερο με το πως αντιλαμβάνεται η πολιτική εξουσία τις αλλαγές αυτές και και λιγότερο με το πως είναι δομημένη αυτή για να τις αντιλαμβάνεται (αναφέρθηκε το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ).

    Το ερώτημα που νομίζω υποκρίπτεται στο αρχικό ποστ είναι το πως αντιλαμβάνονται οι σημερινές ηγεσίες τις τεράστειες τεχνολογικές, οικονομικές, άρα κοινωνικές αλλαγές;

    Πάμε σε πολιτική μεταρρυθμίσεων ή σε επανάσταση;

    Η προσωπική μας άποψη είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που κυματικά διαχέονται από τις Η.Π.Α. δεν αγγίζουν το ιστορικό γεγονός ότι ο κόσμος πλέον έχει τη γνώση και τα μέσα να μη διατηρεί πεινασμένους και φτωχούς πουθενά στον πλανήτη. Αυτό η πολιτική εξουσία δε δείχνει να το αντιλαμβάνεται.

    Συνεπώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. @ΝΔ και @Chris,

    Ωραίο ποστ και δύσκολο.

    Mάλλον χρειάζεται αποσαφήνιση τι εννοούμε εδώ όταν λέμε liberal ή libertarian, κατά προτίμηση σ'ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς.

    Ας πούμε, ο Rawls έχει κατηγοριοποιηθεί στους modern liberals, ο Friedman στους libertarians.

    Δεν μ' ενδιαφέρουν οι ετικέτες, μ' ενδιαφέρει όμως αν όλοι εννοούμε το ίδιο όταν χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες λέξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Δεν έχω καταλάβει τι πιστεύετε για τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις. Πάντως ανεξάρτητα απ΄το αν υπάρχουν έθνη ή όχι η συντριπτική πλειοψηφία αυτο πιστεύει δυστυχώς. Τι γίνεται ομως όταν ένα "έθνος" εκμεταλλεύεται ένα άλλο? Πως θα γίνει η απελευθέρωση?

    Η χρήση της μη-βίας στην Ινδία έγινε σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες και δεν ήταν καν ο καθοριστικός παράγοντας για την απελευθέρωση. Στην Ελλάδα ας πούμε θα μπορούσαμε να έχουμε απελευθέρωση χωρίς θυσίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Να και μια «επανάσταση» ... από την σημερινή Ελευθεροτυπία

    1. Μια 15χρονη τίναξε στον αέρα τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο - «Πολ Ποτ ο Ιουστινιανός» - «Ο χριστιανισμός υπεύθυνος για πολλές θηριωδίες»

    2. Το βίντεο θα το βρείτε εδώ (τα σχόλια αρχίζουν από τα 8:57, η εισαγωγική ομιλία του κ. Τομαρά στα 16:57 και η πραγματική ομιλία στα 26:00).

    3. Η κοπέλλα λέγεται «Προμηθέα Ολυμπία Πυθία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Διάβασα με ενδιαφέρον τα σχόλια που ο οικοδεσπότης μου χαρακτήρισε «ζουμερά». Παραξενεύτηκα ότι μεταξύ τους συγκαταλέγεται και το σχόλιο του Yannis H (05.54 μμ). Αν είναι δυνατόν! Ο άνθρωπος μπερδεύει τους επαναστάστες με τους κουκουλοφόρους! Τους επαναστάτες με τους διαδηλωτές! Φυσικά, συμφωνώ μαζί του ότι μόνο όταν υπάρξει εξαθλίωση συμβαίνει η επανάσταση. Μόνο όταν είναι αναπόφευκτη. Και βέβαια, όχι από κοινωνίες όπως οι σύγχρονες δυτικές, οι βυθισμένες στον ατομισμό και τον ευδαιμονισμό

    Aγαητέ Vrennus, ευχαριστώ για την απάντηση. Ομολογώ ότι αγνοούσα το υπόβαθρο της ορολογίας. Άφησα κι ένα σχόλιο στο δικό σου post. (Κύριε Δήμου, συγνώμη, ίσως κάνω κατάχρηση του χώρου σας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. ΧΘΕΣ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν.ΘΕΩΡΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΠΩΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΡΩΝ",ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ.ΠΑΝΤΩΣ ΗΜΟΥΝ ΑΠ'ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΤΑΝ ΑΔΕΙΑ,ΑΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ-ΤΕΛΙΟΣ.ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ,ΟΙ ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΗΝΗΓΟΡΩΝ ΛΙΤΕΣ Κ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΕΣ Κ ΗΠΙΕΣ,ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ.ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ,ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΤΟΡΟ ΠΡΙΝ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ.ΠΟΛΛΟΙ,ΔΕ,ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΑΠΟΤΑΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΤΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΣΠΙΡΩΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ,ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΦΕΝΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ,ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΥΝ.
    ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ",ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ.
    ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,ΟΙ ΦΟΝΟΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΝΟΥΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. ntagla said...
    Δεν έχω καταλάβει τι πιστεύετε για τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις.

    -----------------------

    Πιστεύω πως στην εποχή που όλα τα έθνη γίνονται πολυεθνικά και πολυπολιτισμικά αφενός και προσπαθούν να ενωθούν σε μεγαλύτερες ενότητες αφετέρου - είναι παρωχημενο να μιλάμε για εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις.

    Όπως σωστά έγραψε ο Vrennus "το να εξεγείρεται κάποιος σήμερα με το όραμα του έθνους-κρατους είναι σαν να ζητούσε κάποιος στα μέσα του 19ου αι. να συστήσει βαρωνεία."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. GEORGIA SANDI said...
    Διάβασα με ενδιαφέρον τα σχόλια που ο οικοδεσπότης μου χαρακτήρισε «ζουμερά».

    ------------------------

    To σχόλιό μου αφορούσε άλλα σχόλια - η mοderation το έφερε σε άλλη θέση και γι αυτό και το διέγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. ΝΔ said:

    Πιστεύω πως στην εποχή που όλα τα έθνη γίνονται πολυεθνικά και πολυπολιτισμικά αφενός και προσπαθούν να ενωθούν σε μεγαλύτερες ενότητες αφετέρου - είναι παρωχημενο να μιλάμε για εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις.
    ----------------------------------

    Σήμερα μπορεί να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο γιατί έχουμε συγκεκριμένες κεκτημένες ηθικές αξίες και δικαιώματα. Πριν 300-500 ή περισσότερα χρόνια υπόδουλοι λαοί ήταν έρμαια κάποιου κατακτητή. Είχαν ελάχιστα δικαιώματα και άλλοι λαοί δεν σκοτίζονταν και πολύ... Συγγνώμη που επιμένω αλλά θεωρείτε ότι ακόμα και αυτές οι επανάστασεις θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα με άλλους τρόπους? Και αν ναι με ποιους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Έχοντας γράψει το μανιφέστο ενός βολεμένου διεθνιστούλη (που αποπέμφθηκε από βάση και κορυφή αλλά εγώ του δίνω βάση) μπορώ να γράψω και για τον αντίποδά του, στον οποίο πιστεύω εξίσου: για τη ζητούμενη επανάσταση. Αν χωρίσουμε τις πολιτικές ιδεολογίες με γνώμονα το αν, στη βάση της σκέψης τους, δίνουν προτεραιότητα στην κοινωνία ή στην οικονομία, έχουμε έναν χρήσιμο διαχωρισμό. Η Δεξιά (ή φιλελευθερισμός, ή νεοφιλελευθερισμός) δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία ενώ η Αριστερά (ή σοσιαλισμός) στην κοινωνία. Θεωρητικά και σχηματικά πάντα.

    Στην ανάγκη επανάστασης σήμερα παίρνω σαν παράδειγμα την Ε.Ε. Οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουνε περισσότερο κοινωνική στροφή στις πολιτικές της Ε.Ε. Οι πολιτικοί (ιδίως όπως είναι οχυρωμένοι πίσω από μη εκλεγμένους θεσμούς, συλλογικές αποφάσεις και τραπεζικούς αξιωματούχους) τους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Μια νέα μορφή αριστοκρατίας ανέγγιχτη και κουφή στη βάση: «Σήμερα το καταψηφίσατε, αύριο θα το ψηφίσετε. Και αν δεν το δεχτείτε, προτιμούμε μια κολοβή Ε.Ε. αλλά με τις πολιτικές του σήμερα.» Ερώτηση: Με ποιό τρόπο θα περάσει το (σαφές) μήνυμα των λαών για μια πιο κοινωνική Ευρώπη; Δεν χρειάζεται μια αυξημένη πίεση στην κορυφή; Αυτό δεν μυρίζει μια (νέα) μορφή εξέγερσης, επανάστασης; Όπου και οι θεσμοί μας θα μείνουν αλώβητοι αλλά θα αρχίσουν να είναι σημαντικά πιο λειτουργικοί. Και οι κοινωνίες μας θα μείνουν όρθιες αλλά θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η πολιτική κατεύθυνση που ζητούν οι ψηφοφόροι. Ή δεν είναι αυτό το ζητούμενο;

    Σήμερα υπάρχει η ανάγκη για μια επανάσταση στα πλαίσια της δημοκρατίας για να αρχίσει να λειτουργεί (η δημοκρατία) καλύτερα. Και ίσως, αληθινά. Κάποιοι θα την πουν (με όσα ειπώθηκαν) ‘μεταρρύθμιση’. Μικρή κουβέντα για τέτοια αλλαγή... Και για τέτοιο αντίπαλο απέναντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. ntagla said...
    Σήμερα μπορεί να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο ...

    ------------------------

    Είναι η τρίτη φορά που διευκρινίζω πως μιλάω για το σήμερα, το εγγύς παρελθόν (και το μέλλον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Και κάτι ακόμα:

    Το ζήτημα της επανάστασης δεν πρέπει να αγγίζεται πια με την ορολογία των ιστορικών, ούτε κάν τη φωτισμένη ορολογία του Hobsbaum.

    Η επανάσταση ως έννοια έχει μεταβάλλει σταδιακά το γεωγραφικό της πλαίσιο.

    Κάποτε την ορίζαμε μέσα στα όρια της πόλης κράτους. Μετά μέσσα στα όρια του φέουδου. Μετά στα όρια της αυτοκρατορίας και κατόπιν του εθνικού κράτους.

    Σήμερα η επανάσταση νοείται μέσα στα όρια ενός παγκοσμιοποιημένου πλανήτη. Ζούμε το πρώτο της στάδιο, που από κάποιο καπρίτσιο της ιστορίας πάντα αποκαλείται από τους ηγεμόνες "τρομοκρατία".

    Θα υπάρξουν και άλλα στάδια. Η ανεργία και η ανέχια στις χώρες του τρίτου κόσμου, χτίζουν ήδη τον πιο οπισθοδρομικό και άγριο επαναστατικό στρατό της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. ναυαγός said...
    Ζούμε το πρώτο της στάδιο, που από κάποιο καπρίτσιο της ιστορίας πάντα αποκαλείται από τους ηγεμόνες "τρομοκρατία".

    -----------------------

    Δεν είμαι σίγουρος πως η Αλ Κάιντα είναι συνέπεια της "ανεργίας και ανέχειας στις χώρες του τρίτου κόσμου".

    Μάλλον εκπροσωπεί φανατικούς θρησκευτικούς φονταμενταλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Nikos Dimou said...

    "Δεν είμαι σίγουρος πως η Αλ Κάιντα είναι συνέπεια της "ανεργίας και ανέχειας στις χώρες του τρίτου κόσμου".

    Μάλλον εκπροσωπεί φανατικούς θρησκευτικούς φονταμενταλιστές".

    -----------------------------------------------------

    Οι οποίοι μάλλον εκπροσωπούν άνεργους, αγράμματους και πάμφτωχους χωρικούς.

    Αλλιώς ποιος να τους άκουγε και τι στρατό τρομοκρατών να έφτιαχναν;

    Δυστυχώς η Αλ Κάιντα και Χεσμπολάχ έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση από όσο πιστεύουμε οι δυτικοί ότι έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. @ναυαγός said...
    Οι οποίοι μάλλον εκπροσωπούν άνεργους, αγράμματους και πάμφτωχους χωρικούς.

    --------------------------

    Τα ενεργά μέλη της είναι εύποροι (ως και δισεκατομμυριούχοι) αστοί, επιστήμονες και τεχνικοί (βλέπε σύνθεση των ομάδων 9/11).

    Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα στρατολογήσουν και φτωχούς. Πάντως δεν είναι η φτώχεια το κίνητρό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Απλά ρώτησα την άποψη σας(και όλων, συζήτηση κάνουμε) για τις επαναστάσεις του "παλιού" κόσμου και εσείς μου λέτε ότι μιλάτε μόνο σύγχρονα. Τελωσπάντων.

    ------------------------------

    Με κάθε επιφύλαξη θα αναφερθω σε ένα εναλλακτικό σενάριο.
    Φανταστείτε να μην είχε γίνει επανάσταση το 1821 και ποτέ μετά. Θα συνεχίζαμε στην Οθωμανική αυτοκρατορία και με πολλές προσπάθειες και αγώνα, θα παλεύαμε μαζί με τους Τούρκους και όλους τους άλλους λαούς μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία για ένα καλύτερο αύριο. Σιγά σιγά, νέες ιδέες θα καλλιεργούνταν μέσα και από την πολυπολιτισμικότητα της Αυτοκρατορίας, θα είχαμε τεχνολογική εξέλιξη λόγω ειρήνης, οικονομική ευρωστία λόγω πολλαπλών εκμεταλλευσιμων πηγών, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο δυνατό κράτος που δεν θα είχε φθαρεί από τους πολέμους και δν θα είχε δηλητηριασμένους πολίτες. Ονειρεύομαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Nikos Dimou said...

    Τα ενεργά μέλη της είναι εύποροι (ως και δισεκατομμυριούχοι) αστοί, επιστήμονες και τεχνικοί (βλέπε σύνθεση των ομάδων 9/11).

    Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα στρατολογήσουν και φτωχούς. Πάντως δεν είναι η φτώχεια το κίνητρό τους.

    --------------------------------------------------------

    Συμφωνώ μαζί σας σε αυτό. Το κίνητρό των ηγετών εκτός από τον θρησκευτικό φανατισμό είναι και η αίσθηση της αποδοχής του λαού.

    Τα κίνητρα του λαού που τους στηρίζει είναι αυτά που με προβληματίζουν, γιατί αυτά μόνο μπορούν να οδηγήσουν σε "επαναστάσεις".

    Μόνοι τους οι της Αλ Κάιντα, χωρίς το λαό, θα θύμιζαν κάτι σε Ακαδημία επιστημών και τεχνών, με άσπρες ρόμπες και μούσια. Εντελώς ξεκομμένοι δηλαδή.

    Οπότε συμφώνησα μεν, διαφωνώντας δε. Ζωτικής σημασίας διαδικασία για το ξερό ημιαρβανίτικο κεφάλι μου.

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Mourons pour des idees, d'accord, mail de mort lent...

    ας μην ανησυχούμε. στα μέρη μας επανάσταση θα γίνει αν προκύψει εξέγερση στα σουβλατζίδικα ή στα ξενυχτάδικα της Πειραιώς...

    Αλλού βέβαια τρέχει πολύ αίμα.

    Ολοι επικαλούνται Αλλαγές. Με τρόπο που τίποτε να μην αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ειχα συνηθίσει κάποιους ανθρώπους, τους διάβαζα και τώρα μου λείπουν.
    Υποθέτω σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Η επανάσταση δεν νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα επιλογής (δηλαδή ή επανάσταση ή μεταρρυθμίσεις). Είναι αναγκαία -με την έννοια του αναπόφευκτου- όταν απαιτείται η καταστροφή των υπαρχουσών κοινωνικών σχέσεων λόγω αδυναμίας ειρηνικής διευθέτησης. Είναι μια διαδικασία αποδόμησης μιας έτσι κι αλλιώς βαριά δυσλειτουργικής κοινωνίας. Η πιθανότητα να μην χρειαστεί αυτή η φάση της αποδόμησης/καταστροφής των υπαρχουσών δομών και να αρκούν οι σταδιακές μεταρρυθμίσεις, εξαρτάται από τη διαφορά του βιοτικού επιπέδου των διαφόρων κοινωνικών τάξεων και την ύπαρξη ή όχι διεξόδου σε κάποιες από αυτές. Πχ η επανάσταση στην Αγγλία δεν αποφεύχθηκε λόγω της σοφίας των ηγεμόνων της αλλά ενδεχομένως λόγω των επιτυχημένων αποικιοκρατικών κατακτήσεων που προσέφεραν οικονομική διέξοδο στα διάφορα κοινωνικά στρώματα.
    Τα παραπάνω αναφέρονται φυσικά στις κοινωνικές επαναστάσεις. Για τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις, συμφωνώ ότι ανήκουν στην ιστορική περίοδο διαμόρφωσης των εθνικών κρατών, σήμερα όμως εμφανίζεται μια τάση για ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση των κρατών σε μικρότερες αυτόνομες κοινότητες σαν αντιστάθμισμα στην παγκοσμιοποίηση ή σαν συμπλήρωμά της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Lefteris Kritikakis said...

    "Αυτό μου θυμίζει τα παράπονα άνεργης γκόμενας η οποία παραπονιέται για τη διακόσμηση του σπιτιού, ενώ δε συνεισφέρει ούτε πενηνταράκι εκεί μέσα".

    Εκπλήσσομαι με τον υβριστικό σχόλιο απέναντι σε μια κατηγορία ανθρώπων που αλλιώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

    Να είχε τουλάχιστο και χιούμορ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. @ lefteris kritikakis

    η ανάλυσή σου για την Al Qaeda είναι πολύ light. Διάβασε το Al Qaeda του Jason Burke στο Foreign Policy ή το βιβλίο του Al Qaeda Casting a Shadow on Terror 2003.

    όσο για την παρομοίωση της "άνεργης γκόμενας" συμφωνούμε. Αυτή είναι η χρυσή γενιά των μεσηλίκων η οποία συνεχώς απαιτεί κοινωνικά δικαιώματα χωρίς να αναλαμβάνει το οικονομικό τους κόστος. Αντιθέτως το μεταθέτει στη νέα γενιά
    Φιλικά
    Η Γενιά των 700 Ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Μόλις μπόρεσα να διαβάσω το εξαιρετικό αυτό κείμενο, με το οποίο συμφωνώ 100%.

    Όποιος άλλωστε έχει εντρυφήσει, έστω και λίγο, στη γαλλική και αγγλική ιστορία, βλέπει πόσο πιο σωστά κι αναίμακτα εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Αγγλία. Αρκεί να θυμηθούμε ότι όταν ο Ιωάννης ο Ακτήμονας παραχώρησε στους υπηκόους του την περίφημη Magna Carta Libertatis (το έτος 1215), στη Γαλλία κάθε συζήτηση για καθορισμό έστω και στοιχειωδών δικαιωμάτων του απλού λαού φαινόταν εξωγήινη.

    Δεν θα 'θελα, τώρα, να επεκταθώ και στη ρευστότητα του όρου "επανάσταση", που, ιστορικά, αποδίδεται στην ένοπλη εξέγερση που πετυχαίνει τους σκοπούς της (βίαιη ανατροπή της κατεστημένης τάξεως και δημιουργία νέας), σε αντίθεση με τον όρο "πραξικόπημα" (αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής), ούτε στην ορθότητα του λεχθέντος "η επανάσταση έχει δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτούς που την κάνουν κι αυτούς που επωφελούνται - πολύ ορθή παρατήρηση, αφού, στατιστικά, στις περισσότερες επαναστάσεις η πρώτη γενιά επαναστατών, κι αφού κάπως ηρέμησαν τα πράγματα, εξουδετερώθηκε).

    Θα πω μόνον ότι τυχεροί οι λαοί που έχουν την τύχη ή / και τη σωφροσύνη να εξελίσσονται με μεταρρρυθμιστικά βήματα κι όχι με βήματα βουτηγμένα στο αίμα, και μάλιστα, συνήθως, αδελφικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Lefteris Kritikakis said...

    "Σ' αυτές τις χώρες υπήρχε πάντα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας, πείνας κι εξαθλίωσης".

    ---------------------------------------------

    Ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλος πληθυσμός, άρα τόσοι φτωχοί, άνεργοι και εξαθλιωμένοι.

    =============================================

    Σήμερα τα πράγματα εκεί κάτω είναι πιο καλά παρά ποτέ (έχουνε και δυτική ιατρική και ένα κάρο ανθρωπιστικές βοήθειες από άλλες χώρες).

    ----------------------------------------------------

    Ακριβώς αυτά που λέτε ευθύνονται για την πληθυσμιακή έκρηξη στις χώρες αυτές (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι πρέπει να καταργηθούν).

    ====================================================

    Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο φανατισμού, ξεκάθαρα και δεν έχει να κάνει με τίποτα με ανεργία. Είδατε ποτέ τους Έλληνες να γίνονται παγκόσμιοι τρομοκράτες όταν η χώρα ήταν φτωχή; Αστείο κι ηλίθιο επιχείρημα.

    ----------------------------------------------------------

    Τα μπερδέψατε λίγο τα πράγματα. Όταν ήταν η χώρα φτωχή δεν υπήρχε παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Κάθε φορά λοιπόν που εξεγείρονταν ήταν είτε στα πλαίσια της εθνικής επέκτασης είτε στα πλαίσια της κοινωνικής αλλαγής. Το 1821 ως τρομοκράτες αντιμετωπίστηκαν από την Ιερή Συμμαχία.

    Τις ύβρεις τις αφήνω ασχολίαστες.

    ======================================================

    Κάποτε πρέπει να σταματήσουν αυτές οι αριστερίζουσες βλακείες, γιατί προσβάλουν τη νοημοσύνη μας. Κανένας λαός στην ιστορία δεν έβγαλε παγκόσμιους τρομοκράτες και ψυχρούς δολοφόνους με βάση το ποσοστό ανεργίας (ή πληθωρισμού ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο).
    Για το χάλι τους δεν φταίει η δύση. Το μαύρο τους το χάλι το είχαν πάντα, γιατί είναι fucking τεμπέληδες κι ευθυνοφυγάδες.

    ------------------------------------------------------------------

    Απλά ξαναδιαβάστε το και μην το ξαναπείτε πουθενά. Τουλάχιστο χωρίς να διευκρινίζετε ότι αστειεύστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Μήπως θα πρέπει να σταθούμε και στο ζήτημα τύπου και ουσίας; Το σκέφτομαι με αφορμή την σύγκρισή σας μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας και τις νωρίτερες στον χρόνο δημοκρατικές (ρεπουμπλικανικές) κατακτήσεις της δεύτερης. Οι περισσότεροι θα αμφιβάλλουν και για το χρονικό βάθος και για την ουσία λέγοντας ότι η Αγγλία (ΗΒ) είναι...μοναρχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Takis Alevantis said...
    Να και μια «επανάσταση» ... από την σημερινή Ελευθεροτυπία

    1. Μια 15χρονη τίναξε στον αέρα τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο - «Πολ Ποτ ο Ιουστινιανός» - «Ο χριστιανισμός υπεύθυνος για πολλές θηριωδίες»

    Τετ Φεβ 28, 06:59:00 μμ
    ----------

    Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η είδηση, μου έφτιαξε τη μέρα!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Μου άρεσε πολύ το σημερινό κείμενο. Συμφωνώ σε όλα.
    Μια ερώτηση που μοιάζει να αντιφάσκει με τη συμφωνία μου:
    Έχω περάσει όχι μικρά διαστήματα με "αντάρτες-επαναστάτες", που μάχονται συγκεκριμένα κρατικά καθεστώτα (όχι ότι συμμετείχα κι εγώ στο... αντάρτικο). Κίνητρό τους η (κατ' εμέ πραγματική και δικαιολογημένη) αγανάκτησή τους, και η σταδιακή αντίληψη της χρόνιας βίας που έχουν υποστεί (κάποτε δεν υπάρχουν τα εργαλεία για να αντιληφθεί κάποιος ότι η βία που υφίσταται δεν είναι αυτονόητη ή φυσιολογική). Τους ανθρώπους αυτούς τους εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο τόσο οι ηγέτες τους όσο και οι αντίπαλοί τους, όπως επίσης και διάφοροι μεγάλοι διεθνείς παίκτες. Το επίπεδο δε της πολιτικής τους σκέψης είναι νηπιώδες, και τους οδηγεί ανάμεσα σε άλλα και σε πράξεις "επαναστατικής βίας" -η οποία πάντως πράγματι ταρακουνάει τα στάσιμα νερά, και προκαλεί και κάποια εξέλιξη στη γενικότερη κατανόηση του προβλήματος που τους απασχολεί. Δεν θέλω να τους κατηγορήσω ανέξοδα. Τείνω να δικαιολογώ τη σκανδαλώδη πολιτική ανωριμότητα που συχνότατα στρέφεται εναντίον των ίδιων τους των στόχων (εκτός από αγνή "πολιτική βλακεία" -πώς θα μπορούσαν άλλωστε να αποκτήσουν πολιτική ωριμότητα;- την ονομάζω και "μέρος της ανθρώπινης Ιστορίας"). Τι άλλο να κάνω;

    (Ανάφέρομαι σε κινήματα που εκφράζουν πολύ μεγάλες αριθμητικά ομάδες ανθρώπων.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. @Eleni63 - Mourons pour des idees, d'accord, mais de mort lente... LA mort. Το ακούγα χτες το πρωί στο αυτοκίνητο ...

    Και ξαναρχόμαστε στην παιδεία. Κατ'αρχάς πριν από κάθε επανάσταση προηγήθηκε κάποιος διαφωτισμός, κάποια πνευματική ανύψωση, ξεπρόβαλλαν κάποιοι διανοούμενοι. Αν το σύστημα εξουσίας επέτρεπε την σταδιακή υιοθέτηση των ιδεών αυτών από τις άρχουσες τάξεις (αν δηλαδή οι άρχουσες τάξεις ήταν μορφωμένες και έβλεπαν το συμφέρον τους) και ταυτόχρονα από το λαό (αν δηλαδή ο λαός ήταν με τη σειρά του μορφωμένος και πίεζε για αλλαγές) είχαμε σταδιακή μεταρρύθμιση. Αν αν το ένα ή και τα δύο μέρη ήταν αμόρφωτοι και μεταχειρίζονταν βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους, είχαμε επανάσταση, αντι-βία, σύγκρουση κλπ. από την οποία, όταν καταλάγιασαν τα πράγματα προωθήθηκαν πάλι οι ιδέες των μορφωμένων. Από αυτή την άποψη ntagia το σενάριο σου δεν είναι ουτοπικό αφού μπήκε σε εφαρμογή για τους υπόλοιπους υπηκόους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που σίγουρα απολαμβάνουν σήμερα περισσότερα δικαιώματα από τους ραγιάδες του 1821.

    Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι κάθε πρόοδος έρχεται όχι επειδή κάποιοι αποφασίζουν να πεθάνουν για τις ιδέες τους αλλά γιατί κάποιοι αρχίζουν να σκέπτονται, να ρωτούν ερωτήσεις, να αναλύουν, να να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Όταν αυτοί μπολιάσουν με τις ιδέες τους κι άλλους (επαναλαμβάνω μορφωμένους) τα πράγματα αλλάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Aμάν!

    Έγραψα παράγεις λιγότερο απ' όσο πληρώνεσαι.

    Στραβομάρα!! Εννοούσα τα ανάποδο: πληρώνεσαι λιγότερο απ' όσο παράγεις.

    Όχι να βγω και νεοφιλελεύθερος στα καλά καθούμενα!!!

    (ΛΟΟΟΟΟΛ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. @antvol, @britons-in-general

    Mα, επιτέλους!!!

    Σταματήστε να εκθειάζετε την Αγγλία κατ' αυτό τον απερίσκεπτο τρόπο! Στην Αγγλία έγραψε ο Μαρξ ό,τι έγραψε, γιατί έβλεπε γύρω του ό,τι έβλεπε.

    Η χειρότερη μορφή του καπιταλισμού, η πλέον απάνθρωπη κι ανθρωποκτόνα, εμφανίστηκε στην Αγγλία του 19ου αιώνα.
    Η βίαιη προλεταριοποίηση των αγροτών, με διοικητικά μέτρα, εμφανιστηκε επίσης στην Αγγλία. Το γνωρίζετε ότι σε περιοχές της Βρετανίας, που δεν υπήρχσν αρκετά εργατικά χέρια, απαγορεύτηκε με νόμο η καλλιέργεια της γης γύρω από τα εργοστάσια; Κι έτσι, οι αγρότες, θέλοντας και μη γίνανε εργάτες.

    Αυτή ήταν η ελεύθερη οικονομία της "δημοκρατικής" Αγγλίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Eleni63 said...
    Ειχα συνηθίσει κάποιους ανθρώπους, τους διάβαζα και τώρα μου λείπουν.
    Υποθέτω σε όλους.

    -------------------------------

    Τα blogs έχουν μία ρευστότητα - μερικοί χάνονται και επανέρχονται, άλλοι εξαφανίζονται οριστικά. Αλλά συνεχώς έρχονται καινούργιοι - και θα έλεγα ότι το γενικό επίπεδο είναι μάλλον καλύτερο από το nikosdimou και το πρώιμο doncat.
    Πάντως ξέρω ότι πολλοί από αυτούς που δεν γράφουν, μας διαβάζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. @doctor

    Και δεν είπε μόνον αυτά:

    - Το κρυφό σχολείο μύθος.
    - Οι παπάδες προσπάθησαν να σταματήσουν την Επανάσταση του '21.
    - Το Βυζάντιο κατέσφαξε τους Έλληνες.

    Πέσανε να την φάνε. Οι αγράμματοι ffs!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. heinz said...

    Πέσανε να την φάνε. Οι αγράμματοι
    ---

    Εκεί πάντως απλώς πέσανε. Εδώ δεν θα είχαν απλώς πέσει, Θα την είχαν φάει, αυτήν και την οικογένειά της μαζί.

    Και μετά θα την ξανάτρωγαν, σε συνεργασία με κανάλια, παράθυρα, τύπο, Ψωμιάδηδες κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Nikos Dimou hat gesagt...
    Πιστεύω πως στην εποχή που όλα τα έθνη γίνονται πολυεθνικά και πολυπολιτισμικά αφενός και προσπαθούν να ενωθούν σε μεγαλύτερες ενότητες αφετέρου - είναι παρωχημενο να μιλάμε για εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις.

    --------------------------------
    Ta "εθνοι" κ. Δημου γινοντε πολυπολιτισμικα οχι ομως και οι πολιτες τους...ειναι τραγικα μικρο το ποσοστο των πολυπολιτισμικων πολιτων στο συνολο των 6 και κατι δις του πλανητη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Ας διευκρινήσω ότι το προηγούμενο σχόλιό μου αναφέρεται σε μη δυτικές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Το ερώτημα ήταν "Πως αλλάζει ο Κόσμος;"

    Και ερωτώ; ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ; Μια χαρά δεν είναι;

    Α, ώστε δεν είναι μια χαρά ... ΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ; ΤΙ πρέπει να αλλάξει;

    Επομένως χρειάζονται αλλαγές. Θέλουμε όμως να αλλάξειπραγματικά; κάτι;

    Διότι οι πραγματικές αλλαγές δεν γίνονται ποτέ χωρίς κάτι που να ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ. Οι πραγματικές αλλαγές στην ιστορία, στις επιστήμες ακόμη και την φυσική γίνονται ΡΑΓΔΑΙΑ. Μπορεί κάτι να κυοφορείται μέχρι τότε, αλλά ξαφνικά δημιουργείται μια ΑΣΥΝΕΧΙΕΑ στις περιβαντολογικές, κοικωνικο-ιστορικές συνθήκες που προκαλεί μια κατακλυσμιαία αλλαγή που χαρακτηρίζετα απο εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς που σαρώνει τα πάντα και προκαλεί την ΑΝΑΔΥΣΗ νέων ιδιοτήτων. Μπορεί μέχρι τότε να γίνοντα μικρούλες-δειλές αλλαγές αλλά δεν γνωρίζουμε εαν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν έχουμε πραγματική αλλαγή, δεν έχουμε ΑΝΑΔΥΣΗ!

    Είναι εξαρετικά δύσκολο να το αναλύσω εδω. Ας πούμε στην φυσική όταν ένα σκοτεινό πρωτοαστέρι μαζεύει σιγά-σιγά αστρική σκόνη αυξάνοντας μεταρυθμίζοντας) την εσωτερική του θερμοκρασία τίποτε δεν προ-ιδεάζει αυτό που θα επακολουθήσει όταν η ΜΑΖΑ του ξεπεράσει ένα όριο που η τρέχουσα θερμοκρασία δεν μπορεί να εξισοροπήσει την πίεσή της και τότε η βαρυτητική του ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ είναι αστραπιαία. Η ασυνέχεια αυτή, η διάρηξη της εσωτερικής του ισοροπίας οδηγεί σε ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ της ύλης η οποία μετατρέπεται ξαφνικά σε πλάσμα (σε κάτι ΑΛΛΟ) και αναφλέγεται μετατρέποντας τον αστέρα σε κάτι καινούργιο, ένα ΛΑΜΠΕΡΟ ΑΣΤΕΡΙ.

    Έτσι και στον Μεσαίωνα όταν μετά την πανούκλα που καθάρισε σχεδόν την μισή Ευρώπη και ο Πολιτισμικός Φακός του Μεσαιωνικού ανθρώπου ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ τότε ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ πραγματικά ο Διαφωτισμός - μια προσωρινή λύση όπως αποδεικνύεται στα ΑΔΙΕΞΟΔΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

    Και μην μου πείτε πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα αλλιώς δεν θα ρωτούσε το ΓΑΤΟΝΙ "Τώρα πως αλλάζει ο Κόσμος;"

    Γιατί ΤΩΡΑγατούλη μου; Μια χαρά δεν είμαστε, ΟΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ; Τι μας λείπει;

    Τι πιάνουν οι κεραίες σας; Τι χαρακτηριστικά θα έχει η κατάρευση των κοινωνιών του 21ου αιώνα;;;; εε;;;; Τι ψιθυρίζει ο κύριος στο βάθος, κάτι για παγκοσμιοποίηση μουρμουρίζει ...;

    Και για να ικανοποιήσω και τον Δον ας πάμε σε μερικές μεταρυθμίσεις στον τρόπο που ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΙΑ, αυτές τουλάχιστον θα είναι στην σωστή κατεύθυνση.

    Γιατί όπως φαίνεται δεν είμαστε ΑΚΟΜΗ έτοιμοι για την πραγματική ΑΛΑΑΓΗ, ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ που έρχεται!!! Όταν κάνεις κουπί ψηλά στον χείμαρο όλα είνα όμορφα και ωραία παρόλο που η αύξηση της ορμής των νερών του δεν σε προιδεάζει για τον καταράκτη που βρίσκεται πιο κάτω ...

    Και θα έρθει πολύ μεγάλη δυστυχία, ανθρώπινη συμφορά. Εμείς όμως διαφέρουμε υποτίθεται απο τα πρωτο-αστέρια και μπορούμε να κάνουμε την επανάσταση έγκαιρα ΜΕΣΑ ΜΑΣ αντί να μας επιβληθεί ΑΠΕΞΩ!

    Με κατάλαβε άραγε κανείς; Τα είπα κάπως πιο ήπια τώρα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Αυτά που είπε η νεαρή Προμηθεά τα λέω εγώ εδώ και δεκαετίες (και με έχουν ...φάει).

    Πάντως μου έκανε εντύπωση η έμφαση και ο στόμφος (για να μην πω το μίσος). Σαν να της είχαν σκοτώσει τον πατέρα.

    Πρέπει - αν κρίνω και από τα ονόματα της - να ανήκει σε οικογένεια φανατικών δωδεκαθεϊστών που την έχουν ντρεσσάρει καταλλήλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Διαβασα οσα σχολια προφτασα/

    και μου εκανε εντυπωση οτι κανεις δεν αναφερθηκε στην επανασταση της 21ης Απριλιου >

    Τι μαθαμε απο αυτην...δεν εχω σκοπο να εμβαθυνω, αναφερω εικονες slogan

    # Ελλας Ελληνων Χριστιαννων

    \ Γυαλιζει, γυριζει και κτιζει

    ] Ο ελληνικος λαος πρεπει να μπει στον γυψο και να παραμεινει εκει

    - Η δραχμη ειναι ενα απο τα σταθερωτερα νομισματα της Ευρωπης

    ] ...Αποφασιζουμε και διαταζουμε


    ...αλλος για επανασταση??
    Οπλα στον λαο?
    ΅Στο βαθος
    δεξια η
    αριστερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Η νεαρή Προμηθεά, έγινε ήδη γνωστή (δεν ξέρω αν την έκαναν θέμα τα κανάλια) στα Blogs, οπότε οι "σεφ" ετοιμάζονται.

    - νεαρή Προμηθεά φλαμπέ
    - νεαρή Προμηθεά σουβλιστή, πλησιάζει και το Πάσχα
    - νεαρή Προμηθεά κοκκινιστή
    κλπ

    Παραδέχομαι τον Ιάκωβο που δεν δέχτηκε να σταματήσει την ομιλία της.

    Άσχετο "σε ηλικία 14 ετών είχε πάρει πτυχία σε θετικές επιστήμες" την καλύπτει το άρθο 16, το ΔΙΚΑΤΣΑ τι λέει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. @traummeister
    Ελπίζω το ποστ να γίνει αφορμή να συζητηθεί και το γιατί μας έλκουν τόσο οι επαναστάσεις, σε αντίθεση με τις μεταρρυθμίσεις.

    Traum
    __________________________________

    Διοτι εχουν πολυ μεγαλη δοση ρομαντισμου σε συνδυασμο με προσωπικη εξουσια και sex appeal.

    Ο Hitler ειχε συστηματικα αποφυγει τον ορο επανασταση. Προτιμησε τον ορο ΚΙΝΗΜΑ , απο φοβο μην τρομαξει τις μαζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Επανάσταση ή μεταρρύθμιση

    Και οι δύο όροι περιλαμβάνουν την εξέλιξη, την πρόοδο, την μεταβολή, την αύξηση, την ανάπτυξη την αλλαγή.
    Οι αρχαίος Έλληνες – δεν είμαι αρχαιολάγνος, μα τον Δία – χαρακτήρισαν με το ρηματικό ουσιαστικό του φύειν-αυξάνω , τη λέξη φύσις δηλαδή όλο τους τον κόσμο.
    Τον κόσμο που περιλαμβάνει τους ανθρώπους, τα φυτά , τα ζώα όλο το Είναι.
    Και γοητεύτηκαν από αυτή την έννοια της αλλαγής, της αύξησης και τις μυριάδες εκδηλώσεις φθοράς και γέννησης.
    Υπήρξαν βέβαια και Έλληνες, όπως και ανθρωποι μέχρι και την εποχή μας που γύρισαν την πλάτη τους στην αλλαγή και διακήρυξαν την αντίθεση τους και παρακαλούσαν να παραμείνουμε στο καταφύγιο το μόνιμο και το σταθερό.
    Κάθε άνθρωπος λοιπόν , στα ίχνη που αφήσαμε στην μικρή ιστορική πορεία μας σε αυτή την γη έγινε φορέας , με τον λόγο και την πράξη του σε αυτό το αιώνιο παιχνίδι μας.
    Και από την οικογένεια, στο χωριό, στην κοινότητα, στο κράτος.
    Να και η κατάληξη , η φυσική κατάληξη είτε της επανάστασης είτε της μεταρύθμισης – της αλλαγής.
    Κι ο χρόνος , το προϊόν της μεταβολής, μετρά πλήθη ανθρώπων αμέτρητα που η φθορά κατέγραψε.
    Είμαστε υποκείμενο της αλλαγής και μόνο η σκέψη , η νόησις, μπορεί να προσπαθήσει να ερμηνεύσει το γίγνεσθαι. Μα είμαστε μόνο φορείς αυτής της σκέψης και η εξόντωσή μας ή η επιβίωσή μας δεν μπορεί να αλλάξει την φύση.
    Μπορούμε όμως να δώσουμε στον ανθρώπινο κόσμο ανθρώπινα χαρακτηριστικά και στον δικό μας κόσμο να μετριάσουμε την βία της φύσης και να δώσουμε την υπόθεση, την σκέψη.
    Οι άκριτοι θα εξοντώσουν τον φορέα της «λαθεμένης» υπόθεσης και –πιστεύουν- μαζί με αυτόν και την ιδέα την ίδια. Μα ο λόγος και η κριτική μας δίνουν την δυνατότητα να υποβάλουμε σε έλεγχο αυτές τις ιδέες και χωρίς να εξοντώνουμε τους «θεμελιωτές» ή τους φορείς τους.
    Τελικά, και στον δικτυακό αυτό διάλογο με τις ιστορικές αναφορές, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει την ισχύ των κοινωνιολογικών αξιωμάτων. Το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί είναι ότι κρίνει υπέρ ή εναντίον τους.
    Σε μια «ανοιχτή» κοινωνία με την ορθολογική κρίση και στο κοινωνικό πεδίο, καθώς και την «πίστη» στην ορθολογική «μονάδα» του ανθρώπου, στην αξία του κάθε ανθρώπου καθώς και στην ωρίμανση αυτής ιδέας ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει όχι απλά επειδή είναι ικανός για να «επιβιώσει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Παρακολουθώ τα κειμενά σας και διακρίνω μια εκλεπτυσμένη προσπάθεια να μην γίνεστε ποτέ υπερβολικός ή ανακριβής. Είναι σίγουρα προσόν αυτό. Όμως πίσω από τις λέξεις σας υπάρχει μια αίσθηση θλίψης και νομίζω ότι αυτή είναι που τα κάνει γοητευτικά. Διαφορετικά θα ήταν μόνο political correct προκλήσεις προς την κοινή γνώμη. Φοβάμαι ότι η τόση αποστασιοποίηση εν τέλει αφήνει κρύο στην καρδιά.
    Πέρα από αυτά στα αλήθεια πιστεύετε ότι τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά και με ειρηνικό τρόπο? Έχω την πεποίθηση ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται μετά από έντονες αντιδράσεις και με πόνο. Θυμηθήτε και τι έλεγε ο Ηράκλειτος για τον πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Vrennus: "το να εξεγείρεται κάποιος σήμερα με το όραμα του έθνους-κρατους είναι σαν να ζητούσε κάποιος στα μέσα του 19ου αι. να συστήσει βαρωνεία." Συμφωνούμε απολύτως. Όμως συνέπεια των ιδεών και των κινημάτων του 19ου αιώνα είναι το γεγονός ότι τώρα το εθνικό αίσθημα υπάρχει με σαφήνεια στους πολίτες της Ευρώπης – και όχι μόνο. Και το στοίχημα είναι, νομίζω, όχι να αποβληθεί αυτό το αίσθημα, αλλά να κατανοηθούν τέσσερα σημαντικά σημεία:
    α. ότι δεν υπάρχει «καθαρότητα» εθνών,
    β. ότι όλα τα έθνη είναι ισότιμα,
    γ. ότι η αξία «άνθρωπος» είναι ανώτερη από την αξία «μέλος ενός έθνους» και
    δ. ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αισθάνεται και να δηλώνει μέλος του έθνους στο οποίο πιστεύει ότι ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Όσο για τον Ιάκωβο, έδειξε ότι ξέρει τι σημαίνει «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών». Αν και παρακολουθούσε ανατριχιάζοντας, στη συνέχεια διαδήλωσε την πίστη του στο ότι δεν διακόπτουμε τους ομιλητές, στους οποίους οφείλουμε σεβασμό. Αντέκροσε με τα δικά του επιχειρήματα – έστω, αναφερόμενος στον «εξ αποκαλύψεως θεό»…… Η απάντηση του Ιάκωβου θα έπρεπε να αποτελέσει μάθημα (εννοώ μέσα στην τάξη, με σχολιασμό από τους δασκάλους) των φοιτητών της Νομικής που απόψε πλακώθηκαν στο ξύλο επειδή διαφώνησαν ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την κατάληψη της Σχολής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. nikos dimou said:
    "Τα blogs έχουν μία ρευστότητα - μερικοί χάνονται και επανέρχονται, άλλοι εξαφανίζονται οριστικά."

    ---------------------------

    Αχ κακούργα καινωνία!! Που να προλάβεις να μπλοκάρεις που σε κατατρέχουν!

    Και σεις κ. Δήμου μου, περάσατε πολύ απότομα "απέναντι", λες και κάποιος σας καταπίεζε στο photoblog!! ("Απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις", "Ο Νόμος Πλαίσιο", "Φιλελεύθερη Αποτυχία", "Τώρα"...σε λίγο περισσότερο από μια βδομάδα!!)

    Δεν προλαβαίνω!!!

    Τόσα υπέροχα κείμενα που κυκλοφορούν εδώ μέσα, πότε να τα διαβάσεις, και πότε να τα σχολιάσεις!!

    Αυτός νομίζω ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος, που οι περισσότεροι απλώς διαβάζουν. Δεν προλαβαίνουν να σχολιάσουν!! (Αν λάβουμε υπόψη και το ιδιαίτερο-πολυάσχολο κοινό του κ. Δήμου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. @ takis alevantis:

    Θα θεωρηθώ ζηλιάρης και κακεντρεχής αν τη θεωρήσω μελλοντική υποψήφια για την ψυχιατρική κλινική;

    (those little know-it-all brats...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Καλημέρα και καλό μήνα!


    gerasimos74 said...
    Και σεις κ. Δήμου μου, περάσατε πολύ απότομα "απέναντι", λες και κάποιος σας καταπίεζε στο photoblog!! ("Απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις", "Ο Νόμος Πλαίσιο", "Φιλελεύθερη Αποτυχία", "Τώρα"...σε λίγο περισσότερο από μια βδομάδα!!)

    Δεν προλαβαίνουν να σχολιάσουν!!

    ----------------------

    Δεν θα είχα αντίρρηση να αφήνω τα ποστ για περισσότερο χρόνο - αλλά βλέπω στο τέλος της δεύτερης μέρας σχεδόν να σταματάνε τα σχόλια...

    ____________________________


    Indigofera Tinctoria said...
    Όμως πίσω από τις λέξεις σας υπάρχει μια αίσθηση θλίψης και νομίζω ότι αυτή είναι που τα κάνει γοητευτικά. Διαφορετικά θα ήταν μόνο political correct προκλήσεις προς την κοινή γνώμη. Φοβάμαι ότι η τόση αποστασιοποίηση εν τέλει αφήνει κρύο στην καρδιά.

    ------------------------

    Το "γοητευτικά" δεν πάει με "το κρύο στην καρδιά". Πάντως εδώ έχουμε θέματα ιδεών - υπάρχουν και σε αυτό το blog και στα άλλα τα παλιότερα πολλά θέματα που ζεσταινουν την καρδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Άντε μωρέ DIONISIS που ήσουν τόσο καιρό;;;!

    Πέρασε μια βόλτα και από τον Αντικατοπτρισμό μου να πιούμε γάργαρο νερό, μαζί να ατενίσουμε πέρα απο τους Ορίζοντες....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. @antonios - Καθόλου. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά-θαύματα αντιμετωπίζουν συχνά ψυχολογικά προβλήματα ως ενήλικες. Όμως βλέπετε ποιοί μπορούν να κάνουν επαναστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ωραία η προβοκατόρισσα Προμηθέα (γιατί Προμηθέα, Προμηθεία δεν θα ήταν το ορθόν;) αν και έχω την εντύπωση ότι μπέρδεψε τον Ιουστινιαν με τον Φλάβιο Θεοδόσιο τον A', γνωστό και ως Μέγα Θεοδόσιο και υπεύθυνο μεταξύ άλλων και για την οριστική καταστροφή της Αλεξανδριανής βιβλιοθήκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. ΝD said...

    Δεν θα είχα αντίρρηση να αφήνω τα ποστ για περισσότερο χρόνο - αλλά βλέπω στο τέλος της δεύτερης μέρας σχεδόν να σταματάνε τα σχόλια...

    _________________

    Nομίζω αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα.

    Μερικά θέματα είναι δύσκολα, κι αυτό δεν το λέω ως κριτική των θεμάτων, το λέω ως κριτική της δικής μας ανταπόκρισης.

    Νομίζω είναι εύκολο να σχολιάσει κανείς δυό γραμμές, ένας θα πει "προτιμώ τις μεταρρυθμίσεις από τις επαναστάσεις", άλλος θα πεί "οι μεγάλες τομές μόνο μ' επαναστάσεις γίνονται".

    Δεν πιστεύω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και -πρωτίστως- για τον λόγο αυτό, η δική μου απάντηση στο πρώτο ερώτημα του ποστ μου είναι πολύ σαφής και άμεση.

    Από εκεί και πέρα, όμως, έχω μόνο ερωτήσεις, κυρίως γιατί μ'ενδιαφέρει πώς και αν αποφεύγονται οι συγκρούσεις και οι επαναστάσεις.

    Aν επιχειρήσω να συνοψίσω τις ερωτήσεις μου:

    Πότε και γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες;

    Ποιές μεταρρυθμίσεις είναι ικανοποιητικές;

    Ποιοί κρίνουν αν είναι ικανοποιητικές οι μεταρρυθμίσεις; Και με ποιά κριτήρια;

    Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αφορούν τα πάντα;

    Aν πιστεύουμε ότι σ' ορισμένα ζητήματα δεν επιτρέπονται μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν η πλειοψηφία πιστεύει το αντίθετο, τί είναι αυτό που ενδεχομένως νομιμοποιεί την άποψή μας;

    Υπάρχει κοινή συμφωνία ως προς τα μη μεταρρυθμιστέα ζητήματα; Aν ναί, σε ποιές αρχές στηρίζεται η κοινή συμφωνία;

    Ζούμε σε κράτη γιατί έχουμε ανάγκη τους άλλους (δεν είμαστε αυτάρκεις)και, συγχρόνως, γιατί τους φοβόμαστε (έχουμε ανταγωνιστικά συμφέροντα, τα οποία ενδέχεται να συγκρουστούν).

    Γιαυτό έχουμε οικονομία. Γιαυτό έχουμε και νόμους (και σύστημα εκτέλεσης των νόμων).

    Υπάρχουν αρχές που διέπουν (ή πρέπει να διέπουν) το κράτος;

    Αν ναι, ποιές είναι αυτές οι αρχές και γιατί τις θεωρούμε σωστές;

    Στο ζήτημα αυτό, όσοι προτιμούμε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και οι επαναστάσεις πρέπει να έχουμε ερωτήσεις και να ψάχνουμε απαντήσεις.

    Αλλά κι όσοι πιστεύουν ότι μόνον η μεγάλη ρήξη φέρνει την ανατροπή, κι αυτοί νομίζω πρέπει να έχουν ερωτήσεις και να ψάχνουν απαντήσεις για το τί γίνεται μετά, μόλις επιτευχεί η ανατροπή (πώς αλλιώς θα διατηρηθούν τα όποια καλά αποτελέσματα της ανατροπής;)

    Aν υποθέσουμε ότι υπάρχει συμφωνία ως προς τις αρχές που διέπουν (ή πρέπει να διέπουν) το δικό μας κράτος, σε ποιές περιπτώσεις και γιατί αντιλαμβανόμαστε ως επιτρεπτή την επέμβαση σ' ένα άλλο κράτος;

    Και για να μην παρεξηγηθώ, όταν λέω αρχές, δεν εννοώ μοντέλα, εννοώ τις αρχές εκείνες με τις οποίες αξιολογούμε τα μοντέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Οι επαναστάσεις είναι ωραίες στα λόγια στην πράξη θέλουμε μεταρρυθμίσεις, άσε που η επανάσταση στις μέρες μας (μετά το 2002) χαρακτηρίζεται σαν τρομοκρατία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. oldman
    Κάνετε λάθος αν νομίζετε πως η αντίρρησή μου για την βία γίνεται στο όνομα του ορθολογισμού. Αντίθετα βασίζεται στην συμπόνοια για τον συνάνθρωπο. Κάθε μέρα γίνονται άχρηστες "επαναστάσεις" στρατολογούνται παιδιά να πολεμάνε, σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται χιλιάδες. (Δεστε τι γίνεται στην Αφρική!). Εσείς παίρνετε σαν υπόδειγμα τις δύο τρεις μεγάλες ιστορικές επαναστάσεις - αλλά η εποχή τους πέρασε και τώρα έχουμε άγονα πραξικοπήματα (που βαφτίζονται επαναστάσεις) και που φέρνουν πόνο και όλεθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. athanasia
    Θα πρέπει να γράψω δέκα νέα post για να αντιμετωπίσω τα ερωτήματα που θέσατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. @ND,

    10 ποστ μπορεί να είναι και λίγα...

    Με αφορμή το ποστ, έχασα μεγάλο μέρος από τον νυχτερινό ύπνο μου, μεταξύ σκέψης και διαβάσματος, καλό μου έκανε πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. athanasia said...

    Aν επιχειρήσω να συνοψίσω τις ερωτήσεις μου:

    1. Πότε και γιατί οι μεταρρυθμίσεις
    είναι αναγκαίες;

    2. Ποιές μεταρρυθμίσεις είναι ικανοποιητικές;

    3. Ποιοί κρίνουν αν είναι ικανοποιητικές οι μεταρρυθμίσεις; Και με ποιά κριτήρια;

    4. Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αφορούν τα πάντα;

    5. Aν πιστεύουμε ότι σ' ορισμένα ζητήματα δεν επιτρέπονται μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν η πλειοψηφία πιστεύει το αντίθετο, τί είναι αυτό που ενδεχομένως νομιμοποιεί την άποψή μας;

    6. Υπάρχει κοινή συμφωνία ως προς τα μη μεταρρυθμιστέα ζητήματα; Aν ναί, σε ποιές αρχές στηρίζεται η κοινή συμφωνία;

    7. Υπάρχουν αρχές που διέπουν (ή πρέπει να διέπουν) το κράτος;

    8. Αν ναι, ποιές είναι αυτές οι αρχές και γιατί τις θεωρούμε σωστές;
    ---

    Φίλη Αθανασία, θέτεις τεράστια θέματα που για να απαντηθούν θέλουν το κάθε ένα, μια βιβλιοθήκη.

    Επιχειρώ εντελώς πρόχειρες και τηλεγραφικές απαντήσεις.

    1. Η ανάγκη για μεταρρύθμιση είναι αέναη, αφού "τα πάντα ρει και ουδέν μένει". Κάθε ρύθμιση, συνεπώς, από τη στιγμή της θέσεώς της σε ισχύ, θέτει, νομοτελειακά, σε κίνηση τη διαδικασία μεταρρύθμισής της.

    2. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι, αλλά αποδεικνύονται ή όχι ικανοποιητικές. Κι ως τέτοιες θεωρώ εκείνες που ανταποκρίνονται στην ανάγκη βελτίωσης των πραγμάτων. Πάντα, βέβαια, προς την κατεύθυνση των γενικών αρχών που κινείται συγκεκριμένη κοινωνία. Παράδειγμα: η χώρα μας, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ασπασθεί, με τη θέλησή της, συγκεκριμένο νομικό πολιτισμό. Εισαγωγή λοιπόν του θεσμού της θανατικής ποινής θα αποτελεί κακή μεταρρύθμιση, αφού θα την φέρει σε πορεία σύγκρουσης με τον πολιτισμό αυτόν. Αντίθετα εισαγωγή ρύθμισης περί προστασίας των δικαιωμάτων και των ζώων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    3. Κριτής είναι η συγκεκριμένη κοινωνία. Όσο λοιπόν πιο αντιπροσωπευτική είναι μια κοινωνία κι όσο η βούληση των μελών της δεν παραχαράσσεται, τόσο πιο αυθεντική είναι η διαπίστωση της επιτυχίας ή όχι μιας μεταρρύθμισης.

    4. Ναι, τα πάντα. Στεγανά δεν υπάρχουν. Γι αυτό και μεταρρυθμίζονται και ιδεολογίες που διακηρύσσουν την ορθοδοξία τους και, συνεπώς, τον αιώνιο και αμετάβλητο χαρακτήρα τους. Κι αυτό γιατί τα μεν κείμενα παραμένουν, ενδεχομένως, τα ίδια (πχ ευαγγέλια, μανιφέστα κλπ), αλλάζουν όμως οι άνθρωποι κι οι συνθήκες.

    Γι αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι το τι δεν μεταρρυθμίζεται, αλλά ποιοι είναι οι μεταρρυθμιστές και προς ποια κατεύθυνση κινούνται.

    5 -6. Βλ. 4.

    7. Ασφαλώς και υπάρχουν αρχές, κι είναι διαφορετικές στα εσωτερικά και διαφορετικές στα διεθνή θέματα.

    8. Το ποιες είναι δεν μπορεί βέβαια να αναλυθεί εδώ. Για την Ελλάδα και την ομάδα κρατών στην οποία (θέλει να) ανήκει, στα εσωτερικά θέματα ύπατη αρχή αποτελεί ο σεβασμός και η προστασία τη αξίας του ατόμου. Γι αυτό και τα ατομικά δικαιώματα και του τελευταίου ανθρώπου, ακόμη κι αν είναι ο πλέον στυγερός κι επικίνδυνος εγκληματίας, παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Ενώ, πχ, στη Σαουδική Αραβία, οι εκτελέσεις κι οι ακρωτηριασμοί θεωρούνται σωστές και ηθικές ενέργειες, και διενεργούνται δημόσια.

    Στα διεθνή θέματα, αντίθετα, για όλα τα κράτη και τους συνασπισμούς κρατών το συμφέρον αποτελεί τον γενικό κανόνα.

    Αστεία απόπειρα απαντήσεων, αλλά να μη μείνεις με το παράπονο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. athanasia said:
    "Με αφορμή το ποστ, έχασα μεγάλο μέρος από τον νυχτερινό ύπνο μου..."

    ---------------------------

    Φίλη athanasia, δεν ήσουν η μόνη...

    Και το ωραίο εδώ είναι ότι, ο κ.Δήμου πέφτει νωρίς για ύπνο, και αφήνει εμάς να ξενυχτάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Gerasimos74

    Ε όχι και νωρίς για ύπνο!

    Στη μία κοιμήθηκα.

    Το τελευταίο μου σχόλιο το έγραψα 12:10

    Antvol με καλύπτουν κατά 90% οι απαντήσεις σου στην athanasia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Nikos Dimou said...

    Antvol με καλύπτουν κατά 90% οι απαντήσεις σου στην athanasia.
    ---

    Για το 90% χαίρομαι ιδιαιτέρως, για το υπόλοιπο 10% δεν ανησυχώ για σας, μιας και κινείσθε στα όρια του στατιστικού λάθους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Me sigxoreite gia ta greeklish

    Grafo apo Tsexia,Praga....

    ND to keimeno sas moy efere sto myalo to exeiridio eleytherias...

    Tin moni simantiki epanastasi,ayti poy xreiazete na ginei sto myalo tou kathenow pote tha tin kanoume?

    Kati paromoio pragmateyete kai o Anatol Frans stin antarsia ton aggelon...

    Sas skeftomai olous apo makria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. κυριε Δημου, συγνωμη για το θαρρος αλλα σας διαβαζω κάπου ενα χρόνο και δεν τολμώ να συμμετασχω. αν και φανταζομαι ότι πλεον τα σχολια τελειώσαν και δεν θα γραφτούν άλλα, οπότε αν το διαβασετε έχει καλώς. Αν όχι... θα ηθελα να καταθεσω δυο σχόλια.
    Πρώτον. Σχετικα με τα όσα γράφτηκαν προχθές για το Φιλελευθερισμό και την πολιτική εν γένει "ωρίμανση" των πολιτών θα ήθελα να παρατηρήσω τους χιλιάδες που δεν γράφουν αλλά διαβάζουν το block σας καθώς και πολλών άλλων και όχι μόνο. Απλά σκεφτείτε όλοι από πού ίσως μπορεί να ξεφυτρώσει ένα νέο πολιτικό μέτωπο και μάλιστα χωρίς κανείς να το μυριστεί...
    Δεύτερον. Σχετικά με τις επαναστάσεις, απλά να επισημάνω την παρατήρηση του Ιστορικού Έρικ Χομπσμπάουμ ότι οι θεσμοί που άλλαξε η Αγγλική Βιομηχανική Επανάσταση ήταν ριζικότερα και ευνοϊκότερα για την εξέλιξη του ανρώπου από τα πεπραγμένα της Γαλλικής... Θεωρώ, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, ότι η οικονομία και γενικά η οικονομική ένδεια των πολιτών είναι η ζωωποιός δύναμη και η μόνη "επαναστατική" στιγμή κάθε Επανάστασης. Όλα αρχίζουν από μια ανάγκη για οικονομική πρόοδο και ευημερία.... Όλα τα άλλα είναι απλά ιδέες , και οι ιδέες δεν χορτάσαν ποτέ τις μάζες!!! εν τέλει τους πρώτους που εκτελούσαν στις επαναστάσεις ήταν τους ίδιους τους πρωτοπόρους και ριζοσπάστες... Κι αυτό για να συντηρηθεί η Επανάσταση!!!

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. @Αννα1821
    Έλα ντε, την ίδια απορία έχω και εγώ. Περίεργο που κανείς δεν απάντησε έως τώρα. Το καλύτερο σχόλιο το έγραψε ο Χάιντς. Το σύστημα παραείναι αδρανές για να μπορεί από μόνο του να πορεύετε στην βελτίωση. Ο ορθολογισμός αποτελεί μέρος αυτού του συστήματος. Το πολύ-πολύ να κάνει μία βελτίωση στο τάδε νόμο ή να προσθέσει μία παράγραφο εδώ και εκεί, συνήθως ως τροπολογίες σε άσχετους νόμους αργά τα μεσάνυχτα από νυσταγμένους και άσχετους βουλευτές που βαρέθηκαν την μίζερη ζωή που ζουν. Σε όλες τις μεγάλες αλλά και μικρότερες αλλαγές, χωρίς ούτε μία εξαίρεση, χρειάστηκε πάντα ένα γερό ταρακούνημα για να προχωρήσουν. Χωρίς απεργίες δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε αυτό το υποτυπώδη το ΙΚΑ. Όχι και να πληρώνουμε συντάξεις και γιατρούς για να παίζεις εσύ πρέφα στα καφενεία. Απλούστατα, δεν βγαίνουμε και κινδυνεύει να καταρρεύσει η οικονομία. Πείτε ‘ένα βροντερό όχι στο οκτάωρο. Κουμμούνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Ένα σχόλιο για τους ρυθμούς του blog.

    Στο πρώτο 24ωρο της εμφάνισης αυτού του post γράφτηκαν 166 σχόλια.

    Από σήμερα το πρωί έχουν γραφτεί 15. (Στο ίδιο χρονικό διάστημα εχθές: 80).

    Νομίζω ότι οι αναγνώστες αντιμετωπίζουν το blog ως εφημερίδα - η χθεσινή έχει ξεπεραστεί.

    Άλλο αν τα θέματα μου δεν έχουν επικαιρότητα.

    Αυτά για όσους λένε ότι αλλάζω συχνά θεμα και δεν με προλαβαίνουν...

    (Βέβαια έρχονται ακόμα μεμονωμένα μηνύματα για παλιότερα post - καμία φορά και ένα χρόνο πίσω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Στο ίδιο μαγαζί όπου διέπρεψε η μικρή προμηθέα ανακάλυψα σχετικά πρόσφατη (οκτώβριος 2006) ομιλία του μπαμπινιώτη όπου αφού εξ αρχής χριστόν ομολογεί,στη συνέχεια υποστηρίζει ότι:

    Η εκκλησία φέρει το βάρος να μας μάθει γράμματα.Ο διαφωτισμός είναι έργο της εκκλησίας.Το κρυφό σχολειό επίσης.Η επανάσταση του 21 είναι έργο των παπάδων οι οποίοι ξεσήκωναν τους υπόδουλους έλληνες.Η δημοτικη καθιερώθηκε απο τους παπάδες.Ευτυχώς που εμφανίστηκε ο χριστιανισμός αλλιώς δεν θα ξέραμε τίποτε για τον ελληνικό πολιτισμό.Αν κάηκε και ένας ναός δεν τρέχει και τίποτε.Υπάρχουν στην ελλάδα αλλόκοτες φωνές με παγανιστικές τάσεις και δυστυχώς βρίσκουν δημόσιο βήμα.(Σημειώνω εδώ την παράλειψή του να προτείνει μέθοδο εξαφάνισης αυτών των φωνών) Είναι αδυνατόν να είσαι έλληνας και να μην είσαι ορθόδοξος.Και ο ελύτης προς τα εκεί το πήγαινε.Υπάρχουν κάτι ψευδοπροοδευτικοί που θέλουν να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα.Το να ψαχνεις να βρεις απαντήσεις και να μην περιορίζεσαι στην εξ αποκαλύψεως αλήθεια είναι μωρία.

    Σωστός ο πρύτανης.

    Ολη η ομιλία εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Nikos Dimou said...

    Ένα σχόλιο για τους ρυθμούς του blog...
    -----------

    Εγώ νομίζω ότι το moderation, "σκοτώνει" τους ρυθμούς του blog.

    Έχω συχνά σκεφθεί να γράψω σχόλιο, και δεν το κάνω, λόγω moderation.
    διότι φαντάζομαι ότι θα εμφανιστεί μετά από ώρα, ανακατεμένο μαζί με άλλα που θα "κινούνται" αλλού...

    Υποθέτω κι άλλοι θα σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Alogaki said...
    Εγώ νομίζω ότι το moderation, "σκοτώνει" τους ρυθμούς του blog.

    ---------------------------

    Καλά, την μία μέρα τους σκοτώνει και την άλλη όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Τα αρχεία των blogs:

    nikosdimou
    +
    doncat

    πριν από τον new blogger με τα πλήρη ονόματα (αλλά χωρίς τα avatars) υπάρχουν τώρα και στο www.ndimou.gr.
    Στην αρχική σελίδα έχει προστεθεί κάτω αριστερά κουμπί "Αρχεία Blogs". (Αν δεν βγει με το πρώτο κάντε refresh). Klick εκεί και προχωράτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. antvol said...

    Για την Ελλάδα και την ομάδα κρατών στην οποία (θέλει να) ανήκει, στα εσωτερικά θέματα ύπατη αρχή αποτελεί ο σεβασμός και η προστασία τη αξίας του ατόμου.

    Νομίζω πως στην προσπάθεια σας να γράψετε απλά και σύντομα, καταφύγατε σε μια διατύπωση που μπορεί να παρεξηγηθεί.

    Οχι πως λέτε κάτι τέτοιο, αλλά οι καιροί είναι πονηροί και θέλω να τονίσω πως δεν είναι αλήθεια (ελπίζω!) πως η Ελλάδα ανήκει σε ομάδα κρατών που θεοποιεί την αξία του ατόμου.

    Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, στην καινούργια μας Ευρώπη, που ευαγγελίζεται την Κοινωνία των Πολιτών. Η δύναμη της νέας Ευρώπης έρχεται από την συνύπαρξη και την διαλεκτική των ατόμων, με τα δικαιώματά τους ισχυρά, ως πολίτες, και όχι από την μεγιστοποίηση της ατομικότητάς τους, που θα την περιφρουρεί ο καθένας μας με το νόμιμο ντουφέκι του. Η Κοινωνία των Πολιτών είναι που μπορεί να φέρει τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όχι τα άτομα. Μέσα από ζυμώσεις, διεργασίες, πιέσεις και -γιατί όχι;- εξεγέρσεις.

    Κι αυτήν, την Κοινωνία των Πολιτών, και 7 φορές ακόμη να κερδίσει ο Σαρκοζί και οι όμοιοί του, δεν μπορεί να την αποτρέψει κανείς ως εξέλιξη, παρά μόνον να την καθυστερήσει.

    Εχει πολλές δυσκολίες να "μπει" η Ελλάδα σε αυτήν την Ευρώπη επειδή, για πολλούς λόγους, τα άτομα εδώ δεν πήραν ποτέ όλα εκείνα τα δικαιώματα που θα έπρεπε, ούτε μπόρεσαν να τα εξασκήσουν όπως έπρεπε, ώστε να μπορούν τώρα να συζητήσουν ποιά θα παραχωρήσουν για την συναρμογή με τους υπόλοιπους.

    Παρεμβαίνω επειδή, στη χώρα μας, όταν λέμε Ευρώπη εννοούμε ακόμη Μοντεσκιέ (στην καλύτερη, εδώ που τα λέμε...) και έχουμε λιγοστή γνώση, πόσο μάλλον συμμετοχή, στον διάλογο για την Κοινωνία των Πολιτών.

    Ελπίζω ο οικοδεσπότης μας, με αφορμή κιόλας τα 50 χρόνια της Ενωσης, να ανεβάσει εντός του έτους κάποιο ποστ που να πραγματεύεται τί εστί Ευρώπη. Σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Nikos Dimou said...
    Alogaki said...
    Εγώ νομίζω ότι το moderation, "σκοτώνει" τους ρυθμούς του blog.

    ---
    Καλά, την μία μέρα τους σκοτώνει και την άλλη όχι;
    ---

    Στο σημείο αυτό συμφωνώ με το alogaki, το 'χω πει άλλωστε πολλές φορές, η moderation κυριολεκτικά ακρωτηριάζει τον ζωντανό διάλογο και δημιουργεί την αίσθηση μεμονωμένων μονολόγων.

    Κι όπως κι αυτό (αυτή;), έτσι κι εγώ, πολλές φορές δεν έχω γράψει comment, γιατί δεν μου αρέσει να περιμένω ώρα για να το δω (αυτό, βέβαια, ίσως να 'ναι ναι κίνητρο για να παραμείνει η moderation).

    Και πιστεύω πως, ειδικά τη δεύτερη μέρα, που, αν θέλετε, έχει αρχίσει κάπως να ξεθυμαίνει το θέμα, η moderation κάνει και τη μεγαλύτερη ζημιά.

    Από την άλλη, οι λόγοι επιβολής της είναι σαφείς, γνωστοί και δικαιολογημένοι, και τους σέβομαι απολύτως.

    Μια μέση λύση: Θα μπορούσε ίσως να υπάρχει moderation σε περίπτωση πολύωρης απουσίας του ΝΔ, όπως πχ τη νύχτα (αν και το καλύτερο θα 'ταν ο ΝΔ να περιόριζε όσο μπορούσε τον ύπνο του και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά εδώ).

    Τι νόημα όμως έχει η moderation όταν ο blog administrator μπορεί να διαγράψει ένα υβριστικό κλπ σχόλιο ελάχιστο χρόνο μετά τη δημοσίευσή του; Και, στη σχέση cost-benefit, αξίζει να μην υπάρχει συνεχής ροή λόγου, μπας κι εμφανιστεί ένα απρεπές σχόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. antvol: “το καλύτερο θα 'ταν ο ΝΔ να περιόριζε όσο μπορούσε τον ύπνο του και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά εδώ”
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    (Αν υιοθετηθεί η πρότασή σου, μια λύση θα ήταν να ζητήσουμε σύσσωμοι οι bloggers από το σχετικό Υπουργείο να κοπεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τον κ. Δήμου! που, ούτως ή άλλως εργάζεται ήδη σκληρά, και με πόση υπομονή!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. @all,

    Το σχόλιο Traummeister (όπως και άλλα σχόλια και σ' αυτό το ποστ και σε προηγούμενα)μάλλον ισχυροποιούν τη γνώμη μου ότι προέχουν οι ερωτήσεις για την αποσαφήνιση των εννοιών που χρησιμοποιούμε και για την ανίχνευση βασικών αρχών.

    Χωρίς αυτά, είναι πολύ πιθανό να συμφωνούμε νομίζοντας ότι διαφωνούμε ή να διαφωνούμε νομίζοντας ότι συμφωνούμε.

    @Αntvol,

    Ευχαριστώ για την προσοχή σου και την άμεση απάντησή σου στο σχόλιό μου, αλλά φοβάμαι ότι (τόσο πριν όσο και μετά την απάντησή σου) οι ερωτήσεις είναι ακόμη εκεί και παραπονούνται (αυτές, όχι εγώ).

    Για το moderation, ο οικοδεσπότης είναι εκείνος που αποφασίζει, πάντως κι εγώ προτιμώ το προηγούμενο σύστημα (του κατά περίπτωση σβησίματος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Αφού λοιπόν μιλάτε για επαναστάσεις... να γιατί δεν γίνονται επαναστάσεις από τις οποίες ο κόσμος έχει πραγματικά ανάγκη.
    http://www.informationclearinghouse.info/article13420.htm
    Φανταστείτε 300 εκατ. Αμερικανούς να απεργούν και να διαδηλώνουν μέχρι να τελειώσει το θέατρο στο Ίρακ, Παλαιστίνη, κ.α.
    Όσο η εικόνα που έχουμε για τον κόσμο δημιουργείται μέσα από το να μας δείχνουν ότι θέλουν, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα... Είμαστε απλά ένα κοπάδι.
    Αγαπητέ κ. Δήμου,
    Σας διαβεβαιώ ότι μια βόλτα μαζί μας http://www.msf.gr/ έστω και για μια ημέρα θα σας έλυνε όλα τα κατά καιρούς υπαρξιακά σας προβλήματα και - πιστέψτε με!- θα σας έκανε να βλέπετε τον ωραίο μας κόσμο με άλλο μάτι. Επίσης θα σας δημιουργούσε χρόνιο και οξύτατο πρόβλημα αϋπνίας. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Να πω δυο λόγια για το moderation.

    Εχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι όταν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση το blog σε πολύ λίγο χρόνο περνάει σε επιχειρήματα του τύπου το μ.. της μάνας σου κλπ.

    Το να σβύνει εκ των υστέρων ο νίκος αυτά τα σχόλια δεν διορθώνει το πρόβλημα καθώς οι έχοντες εμμονές μπορούν να καθήσουν επι ώρες στο πληκτρολόγιο και να ξαναγράφουν.

    Το blog απαξιώνεται έτσι.

    Ο νίκος τρώει πάρα πολλές ώρες γι να λειτουργεί το blog και αντιλαμβάνομαι ότι έχει καλύτερα πράγματα να κάνει απο το να παλεύει με αυτούς που δεν σέβονται τους κανόνες που έχει θέσει.

    Δυστυχώς το moderation είναι μονόδρομος.

    Εαν θέλει να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη ας διαλέξει κάποιους που εμπιστεύεται και ας τους αναθέσει εκ περιτροπής την διαχείριση των σχολίων για συγκεκριμένες ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Hey!

    Η Επανάσταση (η όποια), η 180 μοιρών αντίθεση που δεν έβρισκε άλλο τρόπο για την επιβολή του δικαιολογημένου ή μη ιδεατού της, κι άξιζε το παρασκήνιό της μέχρι σήμερα είχε αίμα. Μπόλικο. Και ξύλο. Κι αυτό μπόλικο. Παραγωγή Ταραντίνο σε σπλάττερ κανονικά.

    Και μετά μια νόστιμη ολιγαρχία που θα έκλεινε τον κύκλο μόλις συμπλήρωνε τη μισή στροφή πιο δεξιά...

    Τώρα όμως η Επανάσταση δεν έχει λούστρο ιδέας, ούτε καν αποστομωτική καλλιέργεια. Μόνο διάβρωση και ώσμωση από τον καναπέ. Αρκεί να έχει μια οθόνη κάπου εκεί τριγύρω, κατά προτίμησιν κατάφατσα. Αντε και πληκτρολόγιο, μπλοκάρει λίγο με παράσιτα τον αντιδραστήρα, αλλά δουλεύει η σύντηξη ιδεών...

    Η παλιάς κλοπής Επανάσταση είναι για το χωλάκι, εκεί που περιμένουν οι τριτοκοσμικοί / φονταμενταλιστές κάθε είδους κτλ, να τους περάσουμε απολύμανση από τα πάθη τους πριν τους αφήσουμε στο παρκέ μας. Αντε να βγάζεις τα αίματά τους από την μοκέτα δλδ...

    Πότε-πότε πηγαίνει ο Εδμόνδος ο μπάτλερ, ανοίγει το πορτάκι, παίρνει την είσπραξη σε πετροντόλλαρς και ψιλά ναρκωρούβλια, και ξαναγυρνά στα καθήκοντα.

    ...

    Είναι απίστευτο, μου μοιάζουν όλα κάπως σαν την ομίχλη, που βλέπεις κάτι φωτάκια πορείας από το προπορευόμενο όχημα και σφάζεις, μαχαιρώνεις μη σου μπει κανείς σε διασταύρωση και σου κόψει την μικρή ορατότητα, αυτά τα φωτάκια σου δείχνουν τον δρόμο, εξαρτάται η ζωή σου από αυτά...

    Αλλά...

    "Ουστ μικροί ανιστόρητοι, μόλις μπήκα στο γκαράζ μου και κλείνω και τα φώτα μου. Εγώ έφτασα!"

    (κι ας μην βλέπω καν να βάλω τα κλειδιά στην πόρτα -του Παραδείσου- απο την ομίχλη).

    ...

    Χμ... πρέπει να σταματήσω να κάνω παρέα με τον φάρμερ, τα σχόλιά μου γίνονται όλο και πιο πολιτικο-ψυχωτικά με tutu μπαλλαρίνας-για ξεκάρφωμα γύρω-γύρω!
    :)))

    (πάλι κατασόβαρο σχόλιο, που έχω μουρλαθεί στην πολιτική ανάλυση παντού? Πριτς!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι επαναστατικές μεταρρυθμίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Έχω περάσει από όλες τις γνώμες αλλά καταλήγω σ'αυτή: Φάκ μοντερέισον. Με όλη αυτή την κοσμιότητα στις αντιπαραθέσεις, μοιάζουμε λίγο με 5 o' clock tea. Tουλάχιστον Don να έψηνες και κανένα e-κουλουράκι...

    Και ποιό είναι το πρόβλημα, αφού ούτως ή άλλως τα διαβάζεις τα σχόλια. Θα έρθει ο ΖΖΖ, θα γράψει "ψόφα" και θα τον σβήσεις. Σιγά τα ωά...Τον συνηθίσαμε.

    Άσε να πλακωνώμαστε με την ησυχία μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Νομιζω οτι στην ουσια μιλατε για αλλαγη, και πως μπορει να ερθει προοδος για το ατομο και την κοινωνια (αν και εγω δεν πιστευω οτι μια κοινωνια μπορει να ειναι προοδευτικη σημερα χωρις το ατομο να εχει συγκεκριμενες προσωπικες ελευθεριες).

    Η βιαια επανασταση μπορει να ειναι αναγκαια οταν δεν υπαρχει αλλος τροπος εξελιξης. Δυστυχως πολλες επαναστασεις κατεληξαν σε αυταρχισμο και απλα αλλαξαν μια κακη κατασταση με μια αλλη. Ακομα και εθνικα απελευθερωτικες επαν. δεν εφεραν την καλυτερευση (βλ. Αφρικη)

    Οσο για τον George Orwell and his Animal Farm αυτο ακριβως ηθελε να δειξει. Αλλα δεν νομιζω κ. Δημου οτι εκανε κριτικη απεναντι στην inequality but he laughed at the Stalinist (and Communist) idea that every one is equal, just some are more equal than others... which meant ..inequality. I think Orwell understood the differences of skill and contributions in a society by its members, but he deplored a soviet-style system.

    Επισης λεγεται, means don't justify the ends.... Ισως. Εγω το θεωρω οτι πρεπει να εξεταζεται κατα περιπτωση και οχι σαν γενικος κανονας.


    I'm glad you referenced Orwell and the distinction between liberal and libertarian. At least here where I work, we differentiate the two definitions, I don't know how it's done in Greece.

    Libertarians and modern Conservatives are all offshoots of the liberal ideology that replaced the Old Regime. But, yes, there is a huge difference in the means/methods used. In a crude summation, the differences come down to the size & role of the state (government) in a given liberal democratic society.

    Πολυ καλες παρατηρησεις και αναλυση του θεματος. Χαιρομαι που υπαρχει τετοιο μπλογκ στην Ελλαδα για να γινονται καποιες σοβαρες συζητησεις (αν και κατα καιρους με υπερησιο θυμο και αυθαιρεσια)... και χαιρομαι που μπορω και το διαβαζω (οσο καταλαβαινω τουλαχιστον).

    Θα μπορουσα να γραψω αρκετα επι του θεματος, αλλα δεν θελω να κανω καταχρηση. Το θεμα της αλλαγης εναι πολυ μεγαλο και οχι τοσο απλο, γιατι δεν προκειται μονο για το τι ζητουν οι ανθρωποι που θελουν την αλλαγη αλλα και τι ειδος ατομων ειναι αυτα που θελουν (η απευχονται) την αλλαγη. Εχει να κανει και με personality, sense of identiy, the dreaming of the distant ideal, and the conservative nature of people who prefer the known to the unknown.

    Who said, it's better to have the devil you know?....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. @athanasia said...

    & Αφρο απαντά πουάν-πουάν:

    1. Πότε και γιατί οι μεταρρυθμίσεις
    είναι αναγκαίες;

    Οταν ξυπνάς, βλέπεις τι τρων οι άλλοι και ότι καλή η ιδεολογία, αλλά δεν τρώγεται.

    2. Ποιές μεταρρυθμίσεις είναι ικανοποιητικές;

    Αυτές που σε χορταίνουν περισσότερο και κρατούν άλλους στην απόξω, ώστε τώρα να είσαι κι εσύ in και να χαζεύουν εκείνοι τι τρως. Και τι πίνεις (και φυσικά δεν τους δίνεις...)

    3. Ποιοί κρίνουν αν είναι ικανοποιητικές οι μεταρρυθμίσεις; Και με ποιά κριτήρια;

    Αυτοί που έχουν παντρευτεί (όχι με στεφάνι, με χειροπέδα...) αυτούς που τρώνε. Να βγάλουν επιτέλους το σκασμό. Κριτήριο το πόσο γρήγορα τον βγάζουν, γιατί έχουμε και δουλειές.

    4. Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αφορούν τα πάντα;

    Αμέ! Ρίξτε τους μια μεταρρύθμιση στο κρεβάτι π.χ. με νέας εσοδείας ψηλοκάπουλο ο,τιδήποτε να σου πω εγώ... Αγκαθωτά όπως "Πα-η-δεία" ρίχτε την σε έκδοση beta πρώτα, να δούμε πρώτα τα λάθη στου Κασίδη το κεφάλι και μετά πετάξτε της τα μάτ-εεε... μια μεταρρύθμιση 2.

    5. Aν πιστεύουμε ότι σ' ορισμένα ζητήματα δεν επιτρέπονται μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν η πλειοψηφία πιστεύει το αντίθετο, τί είναι αυτό που ενδεχομένως νομιμοποιεί την άποψή μας;

    Μάλλον θα μιλάς για το «Αδύνατον να μεταρρυθμίσεις το ελληναράδικο DΝΑ”, ακόμη κι αν ο πλανήτης ολόκληρος πιστεύει το αντίθετο. Την άποψή του τη νομιμοποιεί το ότι είχαν για δάσκαλους εμάς, που όταν αυτοί έτρωγαν βελανίδια, εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, και τους κάναμε κι ανθρώπους τώρα!

    Μην κοιτάς που βαριόμαστε, άμα σηκωθούμε απ’το ραχάτι, θα σου πω εγώ τι νομιμοποιεί ποιανού το τι ακριβώς...

    6. Υπάρχει κοινή συμφωνία ως προς τα μη μεταρρυθμιστέα ζητήματα; Aν ναί, σε ποιές αρχές στηρίζεται η κοινή συμφωνία;

    Φυσικά. Ο,τι μου γυαλίζει, με χορταίνει, με ομορφαίνει, με λεπταίνει και μου τρέχουν τα μπικικίνια, τα πιπίνια συν τους κάνει να με προσκυνούν, NOT μεταρρυθμιστέον.

    Αρχές της συμφωνίας, το ελληναράδικο DNA και η απανταχού ελληνική πατέντα, τα είπαμε αυτά.

    7. Υπάρχουν αρχές που διέπουν (ή πρέπει να διέπουν) το κράτος;

    Ο,τιδήποτε σε ελβετικόν. Είπαμε, εμείς σε ιδιωτικόν κάνοντας του κεφαλιού μας περνάμε μέγκλα. Το κράτος όμως οφείλει να λειτουργεί (υπέρ ημών) άριστα.

    8. Αν ναι, ποιές είναι αυτές οι αρχές και γιατί τις θεωρούμε σωστές;

    Οι δικές μας.

    Γιατί έτσι!

    (η πολλή παρέα και με τον Yoz αφήνει το σημάδι της... αν και πέρασα και δεν ακούμπησα, τεσπα)

    Γάτε, σε καλύψαμε και στο υπόλοιπο 10%, συνέχισε και σε παρακαλούμε, τα ποσοστά μας για την συμμετοχή του μπλογκ και τα ξενύχτια όχι σε γραμματειακούς τίτλους και χαμαλίκια μοντ, αλλά ελβετικό νόμισμα, οκ?

    ΛΟΛ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Με τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις (Opera mini 3.0) η moderation είναι πια δυνατή κι από ένα καλό κινητό (ούτε καν smartphone).

    Η γενική δοκιμή έγινε σήμερα και πέτυχε.

    Έτσι υπολογίζω πως δεν θα καθυστερεί η δημοσίευση σχολίου πέρα από (μάξιμουμ) μισή ώρα.

    Σίγουρα υπάρχει και η λύση του σβησίματος. Αλλά (περιέργως) είναι τεχνικά πιο δύσκολη (από κινητό).

    Επιπλέον αν σας ενοχλεί μία μικρή καθυστέρηση στην ανταλλαγή απόψεων (που μερικές φορές γίνεται chat) δεν σας ενοχλεί περισσότερο ανάμεσα στα σχόλια να παρεμβάλλονται βρισιές και χυδαιότητες;

    Και μάλιστα μερικές φορές τόσες πολλές που δεν προλαβαίνω να τις σβήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Αφρο
    Ακόμα στο ελβετικό έχει μείνει;

    Sic transit gloria...

    Εγώ στην θέση σου θα ζητούσα στερλίνες... κι ας βρίζουμε τον Μπλαιρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. μια γρήγορη καλησπέρα σε άπαντες.

    Φοβάμαι ότι όταν θα βρω επιτέλους χρόνο να διαβάσω τα σούπερ 2 τελευταία post και τα αντίστοιχα σχόλια, θα βρεθώ να τα σχολιάζω πάλι εκτός τόπου και χρόνου, ετεροχρονισμένα...

    Εύγε στην Προμηθέα, αλλά και στον μόνο ορθόδοξο που απ'ό,τι φαίνεται συγκράτησε τους υπόλοιπους ομοθρησκους του από το να της ορμήσουν της βαριόμοιρης...

    Επανέρχομαι αργότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. @ΝΔ,

    (πού'σαι ρε harry με τη Gloria Gaynor που πέρναγε transit...)

    Ναι, δε λέω, αλλά στην Ελβετία μπορείς ακόμα να περπατάς στο δρόμο με τις κάλτσες. Η Αγγλετέρα με το σκουπίδι καρντιά μου δεεεεε...

    Τι να κάνω, ορισμένα πράγματα τα αγαπώ (order) περισσότερο από άλλα (ρευστό). Εσύ?
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Don asks:
    δεν σας ενοχλεί περισσότερο ανάμεσα στα σχόλια να παρεμβάλλονται βρισιές και χυδαιότητες;

    -ΟΧΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Και για την Προμηθέα (ρε παιδιά κι εμένα Προμηθεία μου ακούγεται καλύτερα, μου κλωτσάει το άλλο), όλα καλά της, αλλά ας μην έρθει, θα τη φάνε λάχανο και θα την έχουν και μαϊντανό α-λα- Θεοπούλα με περγαμηνές ένα πράμα...
    :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Σχετικά με τη moderation: ένα από τα χθεσινοβραδινοπρωινά (3.00 μετά τα μεσάνυχτα!) σχόλιά μου δημοσιεύθηκε μισό! Και, βεβαίως, τίποτε το προσβλητικό δεν υπήρχε σε αυτό. Ευχαριστούσα τον κ. Αλεβαντή και σχολίαζα την ομιλία της Προμηθέας. Παρέμεινε μόνο η παράγραφος για τον Ιάκωβο. Άτιμη τεχνολογία, μας χαντάκωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Ακούγοντας την ομιλία της Προμηθεά Θα αλλάξω λίγο το σχόλιο μου που έγραψα στις: Πεμ Μαρ 01, 12:12:00 πμ, μιας και φοβάμαι πως θα γίνει και αυτή "σεφ" και θα μαγειρέυει ορθολογιστές.

    όπου έγραφα "νεαρή Προμηθεά" το κάνω "όχι και τόσο νεαρός ορθολογιστής"

    "- όχι και τόσο νεαρός ορθολογιστής φλαμπέ
    - όχι και τόσο νεαρός ορθολογιστής σουβλιστός, πλησιάζει και το Πάσχα
    - όχι και τόσο νεαρός ορθολογιστής κοκκινιστός
    κλπ
    "

    Ήμαρτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. GEORGIA SANDI said...
    Σχετικά με τη moderation: ένα από τα χθεσινοβραδινοπρωινά (3.00 μετά τα μεσάνυχτα!) σχόλιά μου δημοσιεύθηκε μισό!

    ----------------------------

    Αυτό δεν έχει σχέση με την moderation η οποία δεν δίνει την δυνατότητα να επέμβεις στο περιεχόμενο ή να κόψεις. Η το δημοσιεύεις ή το απορρίπτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Ήταν κομμάτι φανατίλα η Προμηθεά - δεν θα ήθελα να ήμουν χριστιανός και να έπεφτα στα χέρια της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Διαφοροποιούμαι λίγο: νομίζω πως και ο Διαφωτισμός επανάσταση ήταν. Η ισότητα των δύο φύλων... Η ίδρυση της greenpeace και της διεθνής αμνηστίας επαναστάσεις είναι. Ο γάμος ομοφυλόφιλων επανάσταση είναι. Η αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ελληνικές ταυτότητες, τα διαβατήρια για τους ανυπότακτους επανάσταση είναι. Η αίτηση της Τουρκίας για είσοδο στην EU επανάσταση είναι.

    Η βία μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου, μη σωματική, αλλά υπάρχει. Μη τις κατατάσσεται τόσο εύκολα στις απλές μεταρρυθμίσεις... Οι παραπάνω επαναστάσεις εξολοθρεύουν βία χωρίς βία. Ίσως η διάρκεια, ο τύπος βίας, τα μέσα, η ανυπαρξία νεκρών θυμάτων, τις καθιστούν λιγότερο δημοφιλείς και λιγότερο εκμεταλλεύσιμες (από κόμματα, οργανώσεις, θρησκείες, κράτη, έθνη, πρόσωπα κτλ), αλλά νομίζω πως είναι επαναστάσεις, όχι μεταρρυθμίσεις. Κρίνοντας το τί, πώς, γιατί, με τί κόστος, με πόση θυσία, ενάντια ποιών και με ποιά αποτελέσματα έχουν γίνει (ή γίνονται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Η θέση του σωματείου Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ.

    Το σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον πυροβολισμό στον αέρα από ειδικό φρουρό που εκτελούσε υπηρεσία στο υπουργείο Αιγαίου, στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου: ...

    ...«Ο συνάδελφος» προστίθεται στην ανακοίνωση, «παρά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε, εφήρμοσε υποδειγματικά το νόμο, διασώζοντας τον ευπαθή στόχο, τη σωματική του ακεραιότητα και ασφάλεια, καθώς και το κοινωνικό σύνολο και τη δημόσια τάξη».


    -------------------------------



    Μ' άλλα λόγια... πως κάνεις επανάσταση κι είσαι και νόμιμος ταυτόχρονα!!!

    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. nikos dimou said:
    "Αυτά για όσους λένε ότι αλλάζω συχνά θεμα και δεν με προλαβαίνουν..."

    ---------------------------

    ..Και πρέπει να σας πω κ.Δήμου, επειδή εγώ το έιπα αυτό, ότι μακάρι να δημοσιεύατε κάθε μέρα 2 post, και ας μην τα προλαβαίνω...Είμαι ΝικοΔημοΛογοεξαρτώμενος...Άλλωστε ήμουν απ΄αυτούς που επιθυμούσαν την επαναφορά του κειμένου στο blog σας.

    nikos dimou said:
    "Ήταν κομμάτι φανατίλα η Προμηθεά - δεν θα ήθελα να ήμουν χριστιανός και να έπεφτα στα χέρια της..."

    ---------------------------

    Η αξία του λόγου σας & της εκτίμησής σας!!

    Ξέρουμε όλοι τι πιστεύετε για τον Χριστιανισμό & τους Χριστιανούς, όμως μπορείτε να αντιλαμβάνεστε το δίκαιο, εκεί που οι περισσότεροι θα ζητωκραυγάζαμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Ως προς την moderation, και προτιμώ την άρση της...και συμφωνώ (γενικότερα) με τον antvol...όμως, ο οικοδεσπότης αποφασίζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Θα παρακάμψω το άρτζι-μπούρτζι του άρθρου περί επαναστάσεων (πραγματικών ή φανταστικών). Αν μή τι άλλο, τα κόκκαλα του Karl, θα τρίξουν για άλλη μια φορά στο Highgate. Θα σταθώ στο τελευταίο μαργαριτάρι της σοφίας σας:

    «Αλλά μία σύγκριση με τον κόσμο πριν από πενήντα ή εκατό χρόνια θα μας δείξει πως έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις – κι αυτές όχι χάρη στις επαναστάσεις»

    Ας είμαστε επιεικείς, και άς πούμε ότι η παραπάνω σκέψη παρατέθηκε αβασάνιστα. Αναρωτιέμαι... τι είδους ‘βελτιώσεις’, άραγε, να είναι αυτές; Τεχνολογικές; Πράγματι, τεχνολογικές «επαναστάσεις»
    γίνανε πολλές. Τις χρωστάμε στην ανταγωνιστική φύση του καπιταλισμού. Παραυτα, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, και μια ματιά όχι πιο πέρα από τα κιτάπια της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας μας το αποδεικνύει, και δυστυχώς δικαιώνει ακόμα μια φορά τα συμπεράσματα της ανάλυσης του Μαρξ περί σχετικής εξαθλίωσης. Παράλληλα, ο πλανήτης βαδίζει το μονόδρομο μιας ανεπανόρθωτης οικολογικής καταστροφής και οι πόροι του εξαντλούνται. Που το χρωστάμε κυρίως αυτό θα το αφήσω ως quiz, αλλά θα προτιμούσα μια μαρξιστική και επιστημονική επεξεργασία του θέματος, αντί για νεοσυντηρητικές ή νεοφιλελεύθερες αρλούμπες.

    Η σύγχρονη ιστορία, το παρόν στο Ιράκ και την Παλαιστίνη, το μέλλον στο Ιράν, είναι και θα είναι διεσπαρμένα από άσκηση βίας. Αυτή η βία δεν είναι «επαναστατική», αλλά είναι μονόπλευρη και ξέρουμε από που προέρχεται και ποιός είναι ο απώτερος σκοπός της. Για να μην τα πολυλογώ, όσο ξενίζει και ξυνίζει η φλυαρία του άρθρου σας περί «επαναστατικής βίας», αλλό τόσο αβάσταχτη είναι και η σιωπή του για την πραγματική, την τωρινή και την αδυσώπητη βία που ασκείται από αυτούς, που άμεσα δικαιολογεί και έμμεσα υπερασπίζεται. Μήπως αυτή η βία θα δικαίωνε κάποια πιο εκτεταμένη ανάλυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. ...Ως προς την moderation, προτιμώ και'γώ την άρση της...και συμφωνώ (γενικότερα) με τον antvol...όμως, ο οικοδεσπότης αποφασίζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Θαύμα θαύμα!

    Το link που έδωσα πιο πάνω για την ομιλία του μπαμπινιώτη δεν δουλεύει πλέον γιατί η ομιλία εξαφανίστηκε απο την κεντρική ιστοσελίδα του site που είναι εδώ.

    Μάλλον θα έβαλε το χεράκι της η..προμηθέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Καλό μήνα!

    (βρε για πότε μπήκε η άνοιξη...)

    Σας διαβάζω όσο προλαβαίνω, αλλά δυστυχώς δεν έχω χρόνο για ...περισσότερα.


    Keep up your good work!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Για τα δύο τελευταία ποστς του αγαπημένου μου ΝικόΔημου:

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, διαθέτουν ένα ακαταμάχητο πλεονέκτημα: ενώ ανήκουν στο χώρο της πολιτικής φιλοσοφίας, την ίδια στιγμή κοιτάνε στη γη κι όχι στον ουρανό, διότι, κάθε άλλο παρά απογειώνονται σε ζητήματα θεωρητικής αυταρέσκειας.

    Επί του θέματος:

    στις μέρες μας, με τόσα κράτη δικαίου, είναι τουλάχιστον παράλογο το αίτημα της παραδοσιακής (με κουμπούρια και μαχαίρια) επανάστασης.

    Ειδικά εμείς στην Κύπρο, που επαναστατήσαμε βίαια εναντίον της αγγλοκρατίας, (το λέω χωρίς καμία απολύτως διάθεση να απαξιώσω τον ανιδιοτελή αγώνα τόσων παιδιών που βασανίστηκαν και κρεμάστηκαν - μάλλον για ένα άδειο πουκάμισο...), κι εμείς, λοιπόν, που διεκδικήσαμε "επαναστατικά-βίαια" τα αιτήματά μας, που οδηγηθήκαμε;

    Η βία γέννησε απίστευτες θηριωδίες και μίσος μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, όπως και στους κόλπους εκάστης κοινότητας.

    Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ακράδαντα σε μία και μόνο επαναστατική μέθοδο: την φιλοσοφημένη, απομυθοποιητική και διαφωτιστική παιδεία, κατι, δλδ για την αύρα που αποπνεύουν τα περισσότερα, κυριολεκτικώς φιλελεύθερα, κείμενα του ΝικόΔημου.

    Αυτή, ναι, είναι επανάσταση!



    Με αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Rebel@Work said...
    Αναρωτιέμαι... τι είδους ‘βελτιώσεις’, άραγε, να είναι αυτές;

    ------------------------------

    Περιληπτικά: πριν 100 χρόνια ψήφιζαν μόνο σε 6 κράτη (οι γυναίκες πουθενά), υπήρχαν παντού αποικίες, από τότε το προσδόκιμο ζωής διπλασιάστηκε. Από το 1996 μέχρι σήμερα ο αριθμός των φτωχών στον κόσμο μειώθηκε στο μισό. Δεν υπήρχαν ΜΚΟ να ασχολούνται με τους άρρωστους και τους καταπιεσμένους, πριν 50 χρόνια το περιβάλλον ήταν σε χειρότερη κατάσταση (ιδιαίτερα στο Ανατολικό Μπλοκ) απλώς κανείς δεν ασχολείτο.

    Φυσικά απέχουμε πολύ από το ιδανικό, αλλά ποτέ η ανθρωπότητα δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

    Όσο για τις νύξεις σας, σας τις επιστρέφω. Έχω δημόσια αντιταχθεί στην Αμερικανική πολιτική και τις επεμβάσεις της - αλλά δεν ήταν αυτό το σημερινό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Τι πάθατε με αυτή τη Προμήθεια, την άκουσε κανείς ολόκληρη; Εγώ μόλις άρχισε το παραλήρημα με τα φώτα και τη γνώση και το θάμπος νύσταξα. Αλλά μου προξένησε φοβερή αμηχανία η κυρία στην αρχή του βίντεο: Πρώτη φορά μου έτυχε να δω τέτοια ψωνάρα να μιλάει, και να συμφωνώ με αυτά που λέει...

    Θα προσπαθήσω να την ξαναδώ τη μικρή ιέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. @ Nikos Dimou

    Αυτό που κάνει την εποχή μας ξεχωριστή στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το γεγονός του ότι για πρώτη φορά ο άνθρωπος κρατά στα χέρια του όλα τα εργαλεία για να προχωρήσει μπροστά εν ειρήνη και δίχως αιματοχυσίες.

    Τα εργαλεία υπάρχουν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η χρήση τους είναι εκείνη που δημιουργεί την τριβή και γι' αυτό μια αιματοχυσία στην σημερινή εποχή είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η ειρωνεία δε, είναι πως και αυτό, το έχουμε κατακτήσει με πολύ αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. @ Yosemite Sam said...
    Θαύμα θαύμα!

    Το link που έδωσα πιο πάνω για την ομιλία του μπαμπινιώτη δεν δουλεύει πλέον γιατί η ομιλία εξαφανίστηκε απο την κεντρική ιστοσελίδα του site που είναι εδώ.

    Μάλλον θα έβαλε το χεράκι της η Προμηθέα!

    ---------

    Ούτε η ομιλία της Προμηθέας δουλεύει!

    Επεσε σβυστήρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. "πριν 50 χρόνια το περιβάλλον ήταν σε χειρότερη κατάσταση (ιδιαίτερα στο Ανατολικό Μπλοκ) απλώς κανείς δεν ασχολείτο."

    Μήπως είναι λίγο χοντρό αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Καλησπέρα, η ομιλία της Προμηθέας δουλεύει στο google
    http://video.google.com/videoplay?docid=4101089653972769577&hl=en
    ελπίζω να μην άλλαξε κάτι το δοκίμασα πριν απο λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.