Τετάρτη, Απριλίου 06, 2016

Παράκτιες και υπεράκτιες...

Τι προσπαθεί να κρύψει ο ιθαγενής του (φορολογικού αυτού) παραδείσου;





Χθες το βράδυ, ένας από τους πολλούς μας Ανώνυμους (να μας ζήσουν!) έστειλε το ακόλουθο σχόλιο:

«Εισηγούμαι αλλαγή ατζέντας. Ο κόσμος σείεται από τις αποκαλύψεις για τη σύσταση χιλιάδων υπεράκτιων εταιρειών, με σκοπό την απόκρυψη χρηματικών ποσών και την αποφυγή φορολόγησής τους. Στις λίστες φιγουράρουν πέρα από πολυεθνικές εταιρείες και υψηλόβαθμοι πολιτικοί (ήδη παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας), αθλητές κ.ά. Όλως παραδόξως οι περισσότεροι ξέχασαν να τις συμπεριλάβουν στα πόθεν έσχες τους.

Ζήτω το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα των αγορών!...»

Παρόλο που τα δύο τελευταία μας θέματα εξακολουθούν να συγκεντρώνουν εκατοντάδες αναγνώστες και δεκάδες σχόλια (μόνο την βαθιά νύχτα ήρθαν δώδεκα), όμως το θέμα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής παραμένει κορυφαίο – ιδιαίτερα στον τόπο μας. Οπότε αλλάζουμε κύριο θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε και τα παλαιότερα (άλλωστε, σχεδόν όλα εμπλουτίζονται καθημερινά με νέα σχόλια. Το μπλογκ είναι ζωντανό!).

Νομίζω πως στην ιστορία της Ανθρωπότητας, από την εποχή του Χαμουραμπί, όλοι προσπαθούσαν να αποφύγουν φόρους, χαράτσια, εισφορές, και άλλα παρόμοια βάρη. Θυμάμαι την περίφημη φράση του Βενιαμίν Φρανκλίνου: «Μόνο δύο πράγματα είναι σίγουρα στον κόσμο: Ο θάνατος και οι φόροι» και σκέπτομαι πόσο ταιριάζει αυτό το θέμα με το περασμένο μας… Μιλήσαμε για τον θάνατο – ας μιλήσουμε για τους φόρους.

Λοιπόν η φοροδιαφυγή είναι πανάρχαια – όσο και οι φόροι. Πολύ παλιότερη από το «διεθνές καπιταλιστικό σύστημα των αγορών» που αναφέρει ο σχολιαστής μας. Το οποίο δεν είναι ο κύριος ένοχος για τις νέες μεθόδους φορο-κοπάνας. Περισσότερο φταίει η νέα τεχνολογία που έδωσε την δυνατότητα τα χρήματα να διακινούνται με αστραπιαίες ταχύτητες, να μεταμφιέζονται και να εξαφανίζονται. Καπιταλισμό (και μάλιστα χειρότερο και ωμότερο από τον σημερινό) είχαν και στον 19ο αιώνα – αλλά υπεράκτιες εταιρίες δεν είχανε!

Μην βαράτε λοιπόν τον καπιταλισμό (όλα πια τα φορτώνουμε σε αυτόν!) αλλά την τεχνολογική παγκοσμιοποίηση. Και για να δούμε: πώς αντιμετωπίζετε εσείς αυτό το πρόβλημα – για τον εαυτό σας και για τους άλλους; Είναι ένα θέμα οικονομικό, τεχνολογικό αλλά, πρωτίστως, ηθικό…

91 σχόλια:

  1. Ηθικό...? Η αξία αυτη τι περιεχόμενο έχει για τον καπιταλισμό ( όπως εκφράζεται μεταλαγμένος στις μέρες μας )μέσα σε μια τεχνολογική παγκοσμιοποίηση...εργαλείο στα χέρια των τεχνοκρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι ο καπιταλισμός! Σήμερα στην Καθημερινή στήλη του ο Στέφανος Κασιμάτης θυμίζει ότι ο Ησίοδος αποκαλούσε όλους τους άρχοντες "Δωροφάγους" - πάντα όπου αναφέρεται σε αυτούς στην "Θεογονία" του. Καπιταλισμός και πριν από τον Όμηρο;

      Διαγραφή
    2. @Nikos Dimou
      2016-04-06 07:14:59+00:00

      > ο Ησίοδος αποκαλούσε όλους τους άρχοντες "Δωροφάγους" - πάντα όπου αναφέρεται σε αυτούς στην "Θεογονία" του.

      Στο «Ἔργα καὶ ἡμέραι» είναι οι «βασιλῆες» «δωροφάγοι», όχι στη «Θεογονία».

      Διαγραφή
    3. @Nikos Dimou
      2016-04-06 07:14:59+00:00

      Από τους «δωροφάγους άρχοντες» μέχρι τα Panama papers:

      Σημειωτέον ότι, προσφάτως διάβαζα τη Θεογονία του Ησιόδου (τι κάνει η αϋπνία...), ρίχνοντας πότε πότε μια ματιά στο αρχαίο κείμενο, και προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα ότι το επίθετο που ο Ησίοδος προσάπτει στους «άρχοντες», όποτε αναφέρεται σε αυτούς, είναι «δωροφάγοι». Αυτή είναι λοιπόν μια πραγματικότητα που, από τους δωροφάγους άρχοντες του Ησιόδου μέχρι τον Πούτιν και τα Panama papers ποτέ δεν θα αλλάξει.

      Διαγραφή
  2. Καλά κάνουν και πάνε σε φορολογικούς παραδείσους. Είναι ένα πανάρχαιο αίσθημα επιβίωσηςδ ώστε για να αποφύγουν τα ληστρικά κράτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε καλά κάνουν και οι πολίτες που φοροδιαφεύγουν. Ας αφήσουμε τα κράτη να καταρρεύσουν.

      Διαγραφή
  3. Διάβαζα χθες το βράδυ στα "Νέα" τις συνεντεύξεις δύο ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν της Σκωτίας και από το Χάρβαρντ σχετικά με τα αίτια της ενίσχυσης των ακραίων αντισυστημικών πολιτικών δυνάμεων και την συσσωρευμένη οργή των πολιτών σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Οι απόψεις και των δύο συνέπλεαν: Η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου (βασισμένου στο κράτος πρόνοιας και την δίκαιη κατανομή του πλούτου) που συνήφθη με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εφαρμόστηκε ως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι εκρηκτικές ανισότητες, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων οικονομικών δοξασιών, η αδυναμία και ανικανότητα των πολιτικών ηγετών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά (κυρίως στην Ευρώπη) την οικονομική κρίση πυροδότησαν την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών φυγόκεντρων ρευμάτων και κατέστησαν την "δημοκρατία" ένα κούφιο κέλυφος.
    Το σκάνδαλο των υπεράκτιων εικονικών εταιρειών αποτελεί (νέα) τεράστια πρόκληση για τους πολίτες των δυτικών κοινωνιών που έζησαν το ξέσπασμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά το κραχ του 1929 (η οποία εξακολουθεί να σοβεί). Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να λάβουν εξοντωτικά μέτρα λιτότητας και οι δείκτες της ανεργίας καλπάζουν, ειδικά στην ηλικιακή ζώνη των νέων.
    Και το ερώτημα είναι: πώς ανέχονται οι πολιτικές ηγεσίες των ισχυρών δυτικών δυνάμεων την ύπαρξη αυτών των φορολογικών παραδείσων, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και την αιμάσσουσα πληγή των συνεχώς διευρυνόμενων οικονομικών ανισοτήτων; Αν πραγματικά ενοχλούνταν από αυτά τα παρασιτικά φαινόμενα (τα οποία στην πραγματικότητα ανέχονται και υποθάλπουν) θα μπορούσαν να ισοπεδώσουν αυτές τις περιοχές μέσα σε λίγες ώρες. Το ζήτημα δεν είναι τεχνολογικής φύσης αλλά πολιτικής βούλησης. Είναι σαφές ότι η πολιτική έχει υποταχθεί στις αγορές και ότι έχει απεμπολήσει τις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω πως πρώτα πρέπει να τεθεί το θέμα τι θεωρείται λογικός φόρος τι υπερφορολόγηση και τι ανταποδοτικότητα φόρου. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε για φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή ή για αποφυγή κλοπής του εισοδήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-35967590

    'Αρθρο του BBC για τον Παναμά, πως άρχισαν όλα πριν από 100 χρόνια και γιατί είναι ο πιο "βρώμικος" τόπος για να έχεις τα χρήματά σου.

    Η ηθική δυστυχώς δεν έχει καμμία θέση, μόνο η τιμωρία (κατασχέσεις ή δίωξη για ξέπλυμα χρήματος) και η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων. Και η δύναμη των πολιτών να τιμωρούν τους πολιτικούς ή επιχειρηματίες στέλνοντας τους μεν σπίτι τους, τους δε αδιαφορώντας για τα προιόντα/υπηρεσίες που πωλούν. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό: η Παιδεία.
    Ξέρω, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, είναι όμως μία προσπάθεια βελτίωσης του μοναδικού οικονομικου συστήματος που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο.

    Ευχαρίστως αλλάζω γνώμη και θέση με αντάλλαγμα μία μόνιμη θέση στο δημόσιο με 1200 ευρώ το μήνα. Παρακαλώ στείλτε μήνυμα εδώ αν ενδιαφέρεστε, ο οικοδεσπότης θα το περάσει, το έχω κανονίσει, τα 200ευρώ θα πάνε σε εκείνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ιδέα - μερικά διακοσάρια το μήνα θα μου έκαναν πολύ καλό στην υγεία μου... Τώρα, πού να βρω θέσεις; Είχα ένα συμμαθητή Καρανίκα αλλά δυστυχώς απεβίωσε προ καιρού...

      Διαγραφή
    2. Έχω ακούσει ότι οι απόφοιτοι του Κολλεγίου είναι πάντα μέσα στα πράγματα! :-)

      Αλλίμονο σε αυτούς που τελείωσαν γυμνασιολύκειο στους Αμπελοκήπους (πίσω από τον Παναθηναικό). Μία ευκαιρία είχαν, τα χρόνια του Αλέξη. Δυστυχώς, είμαι μεγαλύτερος.

      Διαγραφή
    3. Πράγματι μερικοί απόφοιτοι του Κολλεγίου είναι μέσα στα πράγματα.

      Μερικοί άλλοι - άστα να πάνε στο Διάβολο!

      Όταν λες "πάντα" και μιλάς για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, σίγουρα υπερβάλλεις...

      Διαγραφή
  6. Για να εκλείψουν οι δυνατότητες φοροδιαφυγής (ιδιωτών και εταιριών) χρειάζεται πολιτική βούληση. Τέτοια δεν υπάρχει.

    Το αντίθετο: πολιτικοί και κεφάλαιο είναι σφιχτά εναγκαλισμένοι.

    Πριν λίγα χρόνια οι ΗΠΑ σύναψαν ειδική σχέση συνεργασίας με τον Παναμά. «Γιατί;» αναρωτήθηκε αμερικανός πολιτικός το 2011. Ο Παναμάς έχει ΑΕΠ ίσο με το 0,2 των ΗΠΑ. Ήταν τόσο σημαντικός παίκτης ώστε να χρειάζεται ειδική σχέση συνεργασίας; Και συνέχιζε: η σχέση αυτή θα επιτρέψει την φοροδιαφυγή αμερικανών (ιδιωτών και εταιριών). Για την ακρίβεια, η απαίτηση οικονομικών στοιχείων εκ μέρους των ΗΠΑ από τον Παναμά, απαγορευόταν από την συνθήκη που υπογράψανε τα δύο κράτη. Και όμως η συνθήκη υπεγράφη.

    Το να έχουν το πάνω χέρι σε διακρατικές συνθήκες κεφαλαιούχοι και εταιρίες, που δρουν με καθαρά οικονομικά και εγωιστικά κριτήρια, είναι ξεκάθαρος νεοφιλελευθερισμός. Είναι μια βασική αιτία πίσω από την διεθνή φοροδιαφυγή. Προσοχή: ο νεοφιλελευθερισμός – όχι ο καπιταλισμός. Ο Νεοφιλελευθερισμός είναι καπιταλισμός χωρίς πολιτικό έλεγχο. Είναι άρνηση της πολιτικής.

    Εδώ παίζει ρόλο ασφαλώς η διαφθορά των πολιτικών. Η ολιγαρχία των πολιτικών τζακιών (εδώ: Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη. ΗΠΑ: Μπους, Κλίντον) δυσχεραίνει σημαντικά την κατάσταση. Πολλοί ψηφοφόροι αντιδρούν στρεφόμενοι σε φιγούρες αντι-establishment: Τραμπ, ευρωπαίοι εθνικιστές, παράξενοι αριστεριστές.

    Και τέλος… πέρα από όλα αυτά, η οικονομία είναι ήδη παγκοσμιοποιημένη. Και η πολιτική δεν είναι για να την ελέγξει. Δεν υπάρχουν ισχυρές και νομιμοποιημένες παγκόσμιες πολιτικές δομές. Οι άνθρωποι ψηφίζουν ακόμα με βάση εθνικά και τοπικά κριτήρια – αλλά σε αυτό το επίπεδο δεν μπορούν να ελέγξουν μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

    Άρα: εδραίωση του νεοφιλελευθερισμού, εναγκαλισμός πολιτικών και κεφαλαίου (διαφθορά) και έλλειψη παγκόσμιων δομών ελέγχου.

    Τρεις σοβαροί λόγοι για την παγκοσμιοποιημπένη οικονομική ασυδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Yannis H
      2016-04-06 10:24:49+00:00

      > Το να έχουν το πάνω χέρι σε διακρατικές συνθήκες κεφαλαιούχοι και εταιρίες, που δρουν με καθαρά οικονομικά και εγωιστικά κριτήρια, είναι ξεκάθαρος νεοφιλελευθερισμός. Είναι μια βασική αιτία πίσω από την διεθνή φοροδιαφυγή. Προσοχή: ο νεοφιλελευθερισμός – όχι ο καπιταλισμός. Ο Νεοφιλελευθερισμός είναι καπιταλισμός χωρίς πολιτικό έλεγχο. Είναι άρνηση της πολιτικής.

      Τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός; Ελαχιστοποίηση της φορολογίας (άρα και των κρατικών δαπανών και της αναδιανομής του πλούτου με κοινωνικά κριτήρια) κι ενθάρρυνση των επενδύσεων. Με το να επιδιώκει να μη φορολογεί το Κεφάλαιο, ο νεοφιλελευθερισμός δημιουργεί αντικίνητρα για την χρήση φορολογικών καταφυγίων!

      Διαγραφή
  7. Αυτό που συνήθως δεν λέγεται είναι ότι η οικονομία έχει ξεκόψει από την κοινωνία και πλέον δεν πάνε μαζί, η οικονομία βρίσκεται στο μέλλον και αυτοί που την ελέγχουν οδηγούν την κοινωνία στο παρελθόν, την βάζουν να πάει με την όπισθεν με ιμάντες μετάδοσης κίνησης τους υπερεθνικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις-μαριονέτες. Και φυσικά πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι όλα αυτά βρίσκονται στον αντίποδα της Ελληνικής αρχαίας σκέψης και ας κελαηδάει ότι θέλει ο καθένας περί του αντιθέτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντρεπομαι και θυμωνω με τον εαυτο μου για τις τοσες φορες που στην ανεντιμη ερωτηση " θελετε αποδειξη;" δεν ειχα το θαρρος να πω κατηγορηματικα "ναι"!
    Ειδικα οταν προκειται για γιατρους που σε εχουν απο πριν 'ψυχολογησει', η ερωτηση εκτος απο ανεντιμη ειναι και ανηθικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πραγματικότητα δεν μπορώ να ξέρω για την ζωή...πώς η ζωή θα βρεθεί στη φύση όταν θα πει δια στόματος ανθρώπου: φόροι...εντάξει...νόμισμα...και σε μία αταξική κοινωνία νόμισμα...εντάξει...αλλά εγώ -να πει η ζωή- που νιώθω πάρα πάρα πολύ καλά...ίσως να μην σταθώ σε τίποτα, μα απολύτως τίποτα, της περασμένης, βάρβαρης κατάστασης και ίσως να ξέρω και τι ακριβώς οργανώνω με τους φόρους...να το αποφασίσουμε για να ησυχάσουμε. Μία καθησυχαστική έκρηξη της ζωής νιώθω σαν να περιμένω από το μέλλον. Και οι χάρτινες αποδείξεις! Γιατί να κακοποιούμε το χαρτάκι; Πρέπει να το έχουμε το χαρτάκι μόνο για να γράφουμε ό,τι είναι να μαθαίνουμε και μετά να καθαρίζουμε το μελανάκι και όλα να τα ανακυκλώνουμε! Δεν θέλω να γράφω με στιλό συνδεμένο στον υπολογιστή -ούτε ασύρματο- γιατί θέλω να μπορώ να ρίχνω το στιλό μου πάνω στο τραπεζάκι, να το διπλώνω στο βιβλίο, να το βάζω ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών μου και να περπατάω και θέλω να ζωγραφίζω επίσης όπως οι ναυτιλόμενοι ζωγράφοι σαν να βρίσκομαι στην αχυρένια προκυμαία του Κολόμβου που θα έχω το στιλό μου και εκείνος να έχει μόνο το ψηφιακό και να μην του δίνω το δικό μου που μπαρκάρισα στο αστρόπλοιο και ανάσυρα από το μέλλον την κίτρινη γραφή μου και το έφερα. Ποιος εμπιστεύεται Κολόμβους. Τις κινήσεις όλες των αρθρώσεων επιθυμώ και όσο γίνεται λιγότερη, ή περισσότερη αρσενική ηλεκτρική ενέργεια του σκότους. Χωρίς Κολόμβους, ασκητές, 10%, επαγγελματίες ναυτοπρόσκοπους, αλωπεκίες, αθηναιογράφους. Τι θα ζωγράφιζε ένας ζωγράφος-πειρατής! Τα φύκια κατακίτρινα, σίγουρα.

      Διαγραφή
  9. Ντρεπομαι και θυμωνω με τον εαυτο μου για τις τοσες φορες που στην ανεντιμη ερωτηση " θελετε αποδειξη;" δεν ειχα το θαρρος να πω κατηγορηματικα "ναι"!
    Ειδικα οταν προκειται για γιατρους που σε εχουν απο πριν 'ψυχολογησει', η ερωτηση εκτος απο ανεντιμη ειναι και ανηθικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε ένα ποίημα μέχρι στιγμής!
    Το θέμα ανακόπτει τον ποιητικό οίστρο των σχολιαστών!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκος Καρούζος

      ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
      Στη δρακολίμνη του κακού ρεματιανός ο κόσμος...
      Εκεί θολά χαράματα, βλαμμένα μεσημέρια
      και των στοιχειών το μάλωμα τεράστιο φαράσι!
      Βλέπω βουνά χαρούμενα, μαβιά σαν πετραχήλια,
      βλέπω ξανά στην άσφαλτο τ’ άγρια λυκοράχια
      τον άτιμο διαφεντευτή που βόσκει τα λεφτά του
      τι να ’ναι γιδοπρόβατα τι να ’ναι καμινάδες...

      ΠΕΡ' ΑΠ' ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
      Χτυπούσα τα χέρια μου στα γαλάζια κρύσταλλα τ’ ουρανού
      σε κατάμαυρο μέλλον εξοντωμένος.
      Ήτανε Σάββατο κι ο φτωχός Ιησούς
      ο ξιπόλητος ερωμένος της αγωνίας
      ο ξέχειλος απ’ τη σκια των λαών επιστάτης
      περίμενε τα χαρωπά γραΐδια στο μισόφωτο.
      Βγάζει ψαλμό σα να ποτίζει περιβόλια
      ο τρεμουλιάρης ιερέας κι ο καθαρός
      αέρας ο υπνοφόρος.
      Ευρώπη, Ευρώπη δεν είσαι τίποτ’ άλλο,
      είσαι μονάχα η συνέχεια του Βαραββά!

      Διαγραφή
  11. Ποιός πολίτης επιθυμεί να παράγει πλούτο, που θα τον μοιραστεί με ένα κράτος διεφθαρμένο και αδηφάγο;
    Και πώς να μην αισθανθεί αδικημένος και ηλίθιος ο έντιμος πολίτης που πληρώνει τους φόρους του σε ένα τέτοιο κράτος;

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχετικό με το θέμα http://www.liberal.gr/arthro/40872/oikonomia/2016/sta-aduta-ton-uperaktion-etaireion.html

    καθώς και

    http://www.liberal.gr/arthro/40705/apopsi/k-bergos/ti-krubetai-piso-apo-ti-mob-kourtina-ton-isonPanama-Leakssin.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μέχρι που να βρούμε πάτο06 Απριλίου, 2016 17:25

    Απόδειξη ότι ζω αληθινά και ότι ενδιαφέρομαι αληθινά στη ζωή να διατηρηθώ, ο αιμοκυκλοφορικός προβληματισμός: παγκοσμίως η εκμετάλλευση μαίνεται - εγώ με την πατρίδα μου τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τη ζωή μέσα στα σύνορα της πατρίδας μου. Εκεί, Ελληνίδες και Έλληνες, απαντούν με το (φυσιολογικό) άγχος τους. Φυσιολογικό. Τόσα χρόνια, τους πιπιλίζουν το δάχτυλο για την εκδιδόμενη Ελλάδα. Στο ποταμάκι του φυσιολογικού, να ο Έλλην, ακούει το "φουκαριάκικο δισεκατομμυριάκι", πιάνει την πυρακτωμένη τρυφερότητα του ουρανομασητικού πολιτικού τζακιού και ξεσπαθώνει κάρβουνα - και ούτε υπερεθνική μύτη ούτε υπερκρατικό σαγόνι. Όχι ότι η Montblanc δεν κατάλαβε πόσο επιπόλαια είναι τα τζάκια! Και όλο και λιγοστεύει το μελάνι στα ανταλλακτικά που τους πασάρει. Άγχος, οι δημοσιογράφοι! Τέσσερεις-τέσσερεις! Να κρατηθεί το πολιτικό σύστημα! Να μην έχει καθένας δημοσιογράφος από δέκα Γέροντες-πνευματικούς-παστίτσιους-αρχινεοφιλελεύθερους (δωρεάν να αναγομώνουν τα montblanc, όχι τίποτα πιο ελληνορθόδοξο από το ημιπολικό μόριο του πνευματικού, και να κλέβουν κανένα μανταρίνι από το περιβόλι της μονής, μονής, ολομόναχης μονούλας). Γιατί το μάζεψαν στο συννεφένιο κάδο της γαϊδούρας ΓΑΔΑ το παλικάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πανάρχαιο "σπορ" η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή, η μαύρη αγορά. ..Οι Αρχαίοι Ελληνες διέπρεπαν σ'αυτόν τον τομέα, πράγμα που ...αποδεικνύει την αμειγή προελευσή μας απο τους ένδοξους Ελληνες προγόνους μας ...Τι καλύτρη απόδειξη του αυθεντικού μας DNA? ..............................Κάποτε, στην αρχαία Ελλάδα, ένας Ολύμπιος θεός επανέφερε στη ζωή έναν θνητό και όταν έγινε έρευνα από τους άλλους θεούς, αποδείχτηκε ότι αυτός είχε δωροδοκηθεί. Το 300 π.Χ. στα σύνορα Αθηνών - Μεγάρων ένας γεωργός (ο Λεύκων), προκειμένου να αποφύγει το δασμό που επιβαλλόταν τότε στο μέλι, δοκίμασε να φέρει μέλι στην Αθήνα σε ασκούς κρυμμένους μέσα σε κοφίνια με κριθάρι. Σκόνταψε όμως το γαϊδουράκι και σκορπίστηκε το φορτίο. Τότε οι τελωνειακοί ανακάλυψαν τον πρώτο δράστη φοροδιαφυγής (άλλα μεν Λεύκωνος όνος φέρει, άλλα δε Λεύκων)..............
    Αλλά, ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με τους συμπατριώτες μας. Η κομπίνα το ρουσφέτι, το λάδωμα ...ανθούν παγκοσμίως και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα απ'οτι στη Ελλάδα. Εκεί είναι ίσως και η διαφορά. Οι ξένοι είναι κομπιναδόροι στα ΜΕΓΑΛΑ ,ενώ εμεις κυρίως στα ... ψιλολοίδια. Οι ξένοι είναι πιο μεθοδικόι και πιο σοβαροί στις απάτες τους εμείς, όπως σε ολα, επιπολαιοι και αρπακόλλες.
    Νάναι καλά ο λαμπερός ήλιος και το Ελληνικό φως !!!!!!!!!
    N.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Δήμου, για άλλη μια φορά μάς παρουσιάζετε λοιπόν τη συνηθισμένη σας απολογία του καπιταλισμού ... Προφανώς δεν συνειδητοποιείτε καν πόσο σαθρά (και φαιδρά) είναι τα επιχειρήματά σας.

    Γράφετε πως (κυρίως) "φταίει η νέα τεχνολογία" και η "τεχνολογική παγκοσμιοποίηση" και όχι ο καπιταλισμός. Σαν να μην ήτανε και αυτές δημιουργήματα του καπιταλιστικού συστήματος!

    Και το πιο σημαντικό: Η (οποιαδήποτε) τεχνολογία είναι απλώς ένα εργαλείο (ή ας πούμε ένα σύνολο εργαλείων). Αποκλείεται να "φταίει" ένα εργαλείο – με την έννοια ότι έχει κάποια ευθύνη. Οι ένοχοι είναι πάντα αυτοί που χρησιμοποιούν το εργαλείο για παράνομους ή/και ανήθικους σκοπούς (μαζί με εκείνους που ενδεχομένως σκόπιμα το έφτιαξαν για τέτοια χρήση).

    Στην περίπτωση των υπεράκτιων εταιρειών οι φταίχτες είναι αποκλειστικά οι καπιταλιστές, δηλαδή οι (πολύ) πλούσιοι, εκείνοι που κατέχουν το κεφάλαιο, οι κατεξοχήν εκπρόσωποι του καπιταλισμού λοιπόν. Ή μήπως ξέρετε φτωχούς (ή έστω μέσους πολίτες) που επωφελούνται από τέτοιου είδους εταιρείες;

    Μα είναι δυνατόν να αγνοείτε τόσο απλά και ολοφάνερα γεγονότα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μου αρέσει να διαστρεβλώνουν αυτά που γράφω. Δεν έγραψα πουθενά ότι η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία είναι τα κίνητρα - φυσικά είναι τα μέσα. Απλώς αυτή η μονότονη ψαλμωδία των αριστερών ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός μου χτυπάει στα νεύρα. Καπιταλιστές ήταν οι "δωροφάγοι άρχοντες" του Ησίοδου και ο Λεύκων με το μέλι; Η προσπάθεια να αποφύγει κανείς τους φόρους είναι παλαιά όσο και η οργανωμένη κοινωνία - μερικές χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστεί ο καπιταλισμός. Φυσικά με τον καπιταλισμό χειροτέρεψε - αλλά δεν είναι δημιούργημα του καπιταλισμού. Επίσης ξέρω πολλούς "φτωχούς και μέσους πολίτες" που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, όπως ξέρω και πλούσιους που δεν φοροδιαφεύγουν καθόλου. Αυτό το μαυρόασπρο είναι αφελές και το έχουμε βαρεθεί.

      Διαγραφή
    2. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω διαστρεβλώσει τίποτα. Εργαλεία (ή μέσα αν προτιμάτε) αποκλείεται να φταίνε ή να είναι κατάλληλα αντικείμενα να τα "βαράμε". Αλλά ακριβώς αυτό το υποστηρίζετε στην ανάρτησή σας. Ξαναδιαβάστε την.

      Επίσης δεν θέλω να πω ότι φοροδιαφυγή γίνεται μόνο από τους πλούσιους (αν και εκείνοι έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια για αυτήν). Αλλά το κεντρικό θέμα της ανάρτησής σας είναι οι υπεράκτιες εταιρείες. Επομένως ακριβώς σ’ αυτές αναφέρθηκα γράφοντας: "Ή μήπως ξέρετε φτωχούς (ή έστω μέσους πολίτες) που επωφελούνται από τέτοιου είδους εταιρείες;"

      Το ότι σας "χτυπάει στα νεύρα" η "μονότονη ψαλμωδία των αριστερών" (όπως γράφετε) είναι φανερό από την έλλειψη μιας βασίμης επιχειρηματολογίας όποτε προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε τον καπιταλισμό και να απαξιώσετε τους κριτικούς ή αντιπάλους του.

      Διαγραφή
    3. Βιεννέζε, ακόμη κι αν η επιχειρηματολογία σου είναι τεκμηριωμένη, δεν χρειάζεται τόση οξύτητα και δηκτικότητα. Ας δείξουμε λίγο σεβασμό στο πρόσωπο του οικοδεσπότη. Αν μη τι άλλο ο κ. Δήμου δεν είναι εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου, απλώς καταθέτει τις απόψεις του.

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι μόνο μία ανάρτηση. Είναι περισσότερο. Είναι προσφορά γνώσης και προσφορά προς εμάς μίας σειράς παρατηρήσεων της φύσης και της κατάστασης μας στη ζωή γενικότερα. Δεν είμαστε εδώ για να επιτεθούμε. Είναι ένας πολύ ανεξάρτητος άνθρωπος. Ένα θαύμα μέσα στην καθηγητίλα και την διανοητική καμαρίλα. Είναι η λεμονάτη μυρωδιά του απαλού σαμπουάν. Η τεχνολογία διευκολύνει και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και τις συναλλαγές του καζινο-καπιταλισμού. Ποιος αμφιβάλλει; Στην Ελλάδα σήμερα θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα μας. Η πορνοαριστερά που καταγγέλει μεγαλόστομα και κούφια τον καπιταλισμό, μας έχει πουλήσει. Δεν είναι ο Νίκος Δήμου το πρόβλημα μας. Δηλαδή: αν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, θα δούμε τι πρέπει να κάνει ο λαός μας, όχι μία ανάρτηση, που δεν είναι προπαγανδιστική απαραίτητα. Γιατί να είναι; Υποτίθεται ότι ένας άνθρωπος μπορεί πολλά διαφορετικά δεδομένα να συνδυάσει και πολλά δεδομένα της φυσικής πραγματικότητας να επαληθεύσει, να διαψεύσει, να χαρεί και να τα μεταχειριστεί για να διευρύνει περισσότερο τη νόηση του.

      Διαγραφή
  16. Ο καπιταλισμός, αν δεν έκανε πολέμους, θα ήταν ένα καλό σύστημα οργάνωσης της οικονομίας της κοινωνίας μας. Όμως, ο καπιταλισμός, μεταχειρίζεται την κοινωνική οικονομία για να μας εξολοθρεύει στα πεδία της μάχης, την ιδιωτική οικονομία για να μας αναγκάζει να νιώθουμε άσχημα και να μας ελέγχει, όταν δεν μας φονεύει. Οι τζιχαντιστές είναι νεοφιλελεύθεροι. Η χρέωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να καταργηθεί. Εισιτήριο το φιλί, ή το φούχτωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Δουλευε να τρως και ΚΛΕΨΕ ναχεις!"
    και "Κανείς δεν παει με τον ...[Παπα]σταύρου στο χέρι!"

    λέει ο σοφός λαός...
    [ Ε, βοηθάνε λιγάκι και οι νέες τεχνολογίες -μαζί με την διάτρητη ηθική των τραπεζιτών- την κατάσταση]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχω ιδιόκτητη γη, εργαζόμενους και κεφάλαιο, τότε είμαι καπιταλιστής. Όλα τα συστήματα ήταν καπιταλιστικά. Και πιο πολύ καπιταλιστική η γραφειοκρατία στην ΕΣΣΔ. Σήμερα είναι πιο καπιταλιστική όποια πατρίδα είναι διαλυμένη περισσότερο, χθες ήταν οι λυκοσυμμαχίες, θα έλεγα (αν μπορώ να πω λόγια κουκουέδικα, προδοτικά), οι λυκοσυμμαχίες της Αθήνας, ή και Σπάρτης. Γιατί η φοροκλοπή; Από απληστία ή από φτώχεια. Αυτές μαρτυρούν δυστυχία. Ο θρήνος του ηλεκτρονίου είναι αβάσταχτος. Γι' αυτό έχουμε σωματικά υγρά. Τα ηλεκτρόνια κλαίνε. Εκμετάλλευση ανθρώπου από ανθρώπο, αν και μόνο αν, ένας ζωντανός οργανισμός δυσφορεί. Μα τι σημαίνει, ένα κύτταρο να πάει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ; Ότι θα πονέσει, θα βασανιστεί και θα καταστραφεί.

      Διαγραφή
  18. Οι Ινδοί, πιστεύουν ότι όταν γεννηθούν, όλο το μέλλον τους και το ριζικό τους γράφεται σε ένα βιβλίο από τους Θεούς ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. 'Οταν τους ρώτησα τότε τι νόημα έχει η ζωή τους αφού όλα είναι προκαθορισμένα, η απάντησή τους ήταν ότι σύμφωνα με τη θρησκεία τους δεν πρέπει να ασχολούνται με το τί γράφτηκε στο βιβλίο αλλά μόνο να εργάζονται με σκοπό τη βελτίωση της ζωής τους και όχι το κέρδος. Το κέρδος (πλουτισμός) αν είναι να έρθει θα έρθει μόνο του και τότε οφείλουν να το διαχειριστούν σωστά.

    Καμμία θρησκεία δεν διδάσκει τις offshore.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Βιολογία τι μας διδάσκει, civil, είναι το θέμα, η Βιολογία.

      Διαγραφή
  19. Άριστη τοποθέτηση επί του θέματος κε Δήμου, όπως πάντα. Οι παράκτιες και οι υπεράκτιες είναι νόμιμα εργαλεία διαχείρισης και διαφύλαξης πλούτου. Εάν ο πλούτος προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες ή είναι αφορολόγητος, τότε εναπόκειται στις νομοθεσίες να ερευνούν και να αποδίδουν κυρώσεις και πρόστιμα. Ο Πρόεδρος Ομπάμα το είπε ξεκάθαρα χθες ότι, ‘δεν φταίνε οι καταθέτες στους που βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό αλλά οι νόμοι που δεν είναι επαρκείς’. Πολλές φορές τα χρήματα που κατατίθενται σε ξένες τράπεζες αποσκοπούν στην προστασία της αποταμίευσης και των κόπων των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με αβέβαια οικονομική προοπτική, καλή ώρα μας. Για παράδειγμα, θα ήταν κάποιος τρελός να αφήσει τις οικονομίες του να τις διαχειριστούν τα σούργελα που κυβερνούν τώρα την χώρα μας. Στην τελευταία σοσιαλιστική μπανανία της Ευρώπης κατηγορούν από αμάθεια τον καπιταλισμό για όλα, το πιο επιτυχημένο και διαδεδομένο οικονομικό σύστημα στον κόσμο, το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε στη χώρα μας και οι πολλοί δεν το γνωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένε: ο "κλεπτοκαπιταλισμός". "Είχε αποπέμψει τους λογοτέχνες όταν πήγαν να ζητήσουν σύνταξη...ούτε βασανιστές...καθόλου παιδεία...16 σκάνδαλα...δελφίνια αργού Σαρωνικού...εργολάβοι...οικογένεια: άτυπη εταιρία...η φυλή...η φάρα...παγωμένες πιστώσεις...είχε ρημάξει την Κεφαλλονιά..."

      Διαγραφή
  20. Δεν ξέρω αν είναι η δυνατότητα των πλούσιων να φοροδιαφεύγουν ή η ανικανότητα των αρχών να μαζέψουν τους φόρους. Υπάρχει σημαντικό θέμα και με μεγάλες εταιρίες πχ Google και Amazon που φοροαποφεύγουν συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς το παρόν σωπαίνουν οι ακραιφνείς υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού που φιλοξενεί το blog μας. Ή είναι απασχολημένοι ή οι εξελίξεις αποδεικνύονται αποστομωτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Anonymous
      2016-04-06 17:45:14+00:00

      > οι εξελίξεις αποδεικνύονται αποστομωτικές.

      Μάλλον δεν τις προλαβαίνουν καν τις εξελίξεις — αποκαλύψεις επί αποκαλύψεων για το βάθος της διαπλοκής:
      · Un informe de 2008 firmado por Chávez autorizó una subvención millonaria para Monedero, Iglesias y Verstrynge tras concluir que eran "aliados naturales de la revolución bolivariana".
      · La Policía española confirma la autenticidad de la firma de Hugo Chávez.

      Διαγραφή
    2. Φούσκες αποδείχτηκαν όλες οι προηγούμενες παρόμοιες καταγγελίες για το Podemos. Εδώ χάνουμε το δάσος (παγκόσμιο δίκτυο εκτεταμένης φοροδιαφυγής με χιλιάδες εικονικές εταιρείες) και κυνηγάμε το φάντασμα του Ούγκο Τσάβες.

      Διαγραφή
    3. @Anonymous
      2016-04-09 16:01:23+00:00

      > Φούσκες αποδείχτηκαν όλες οι προηγούμενες παρόμοιες καταγγελίες για το Podemos.

      Αφού δεν αποδείχθηκε χρηματοδότηση από το Ιράν, αποκλείεται να τα πήραν από τη Βενεζουέλα. Λογικό.

      > κυνηγάμε το φάντασμα του Ούγκο Τσάβες.

      Aυτό μας κυνηγά, εμφανιζόμενο στον Μαδούρο και λαμβάνοντας μέρος στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

      Εμείς ας κυνηγήσουμε τους αποδέκτες των χρημάτων.

      > χάνουμε το δάσος (παγκόσμιο δίκτυο εκτεταμένης φοροδιαφυγής με χιλιάδες εικονικές εταιρείες)

      Καλά, τώρα το πήρατε χαμπάρι;

      Διαγραφή
    4. Ουπς! Και η Γερμανία έκανε ύποπτες δουλειές με τη Βενεζουέλα; Και ο ενάρετος Σόιμπλε ελέγχεται για πιθανή συγκάλυψη της υπόθεσης; Οι Podemos απέκτησαν παρέα...
      http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/spiegel_o_soimple_den_ithele_na_kserei_gia_tis_offshore_ston_panama-64358678/

      Διαγραφή
  22. Θα πρέπει κάποτε να συμφωνήσουμε για την ορολογία. Νεοφιλελευθερισμός δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα μας - ούτε καν υποστηρίχθηκε από κάποια παράταξη. (Καλά καλά ούτε ο φιλελευθερισμός δεν ευδοκίμησε εδώ). Αποκαλούνται οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού όλοι όσοι υποστηρίζουν την ελεύθερη οικονομία! Ανοίξτε και κανένα βιβλίο - όχι μόνο κομματικά μανιφέστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υπάρχει η ελεύθερη οικονομία που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία του πληθυσμού και η ελεύθερη οικονομία που δεν λογαριάζει την κοινωνία, αυτό που επικρατεί σήμερα και που συμβατικά αποκαλούμε νεοφιλελεύθερισμός. Το ότι εδώ είχαμε και έχουμε δήθεν σοβιετία και όχι φιλελεύθερη οικονομία ανήκει στους παράλογους νεολογισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν μερικά περί φιλελευθερισμού (και νεο-) ας διαβάσουν την συνέντευξή μου στο "Νέο Πλανόδιον" ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποκαλυπτικό. Ο οργανισμός μου δεν είναι φιλοσοφική θεωρία. Διπλά αποκαλυπτικό.

      Διαγραφή
  25. Η ταφόπλακα του σύγχρονου δυτικότροπου καπιταλισμού - εάν δεν ανακρούσει σύντομα πρύμναν - θα είναι:

    1. Τον ξένο προς την καθαυτό παραγωγική διαδικασία στελεχιακό δυναμικό στα ανώτερα και ανώτατα εταιρικά διοικητικά κλιμάκια.

    2. Ο θρίαμβος του παρασιτικού στοιχηματικού καπιταλισμού επί της καθαυτό παραγωγικής διαδικασίας (παράγωγα + φορολογικοί παράδεισοι + βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία).

    3. Η συστηματική αποβιομηχάνιση του δυτικού κόσμου και η υπερδιόγκωση του τομέα υπηρεσιών και μεσολάβησης έναντι της καθαυτό πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

    Για όσους δεν το έχουν ήδη δει: Britain's Trillion Pound Paradise - Inside Cayman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέει ο Άκης σε κοινή παρουσία με Νιόνιο, περίπου: "να τα βρούμε, να τα δούμε, να τα κόψουμε, να τα συνδέσουμε, από τα κάτω δυναμική". Την εποχή ήδη είχε αρχίσει την δραστηριότητα εκείνη, την τιμιοτέρα: "να τα κόψουμε, να τα συνδέσουμε". Και τα αριθμήματα που μας είπες τα διαπιστώσαμε. Τι θα κάνουμε;

      Διαγραφή
  26. Μιζέρια

    Δεκάρες δεκαρίτσες
    Μια, δυο, τρείς, πέντε
    Λεπτά τα λένε τώρα
    Να βγει και το χαράτσι
    Και τα λεπτά της ζωή σου που περνούν;
    Αυτά ποιος θα τα μετρήσει;
    Μιζέρια!

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό: "Έξω από τον ορθολογισμό υπάρχουν υπέροχα πράγματα – η ποίηση, η μουσική, η τέχνη, η θρησκεία – που νοηματοδοτούν τη ζωή μας, αλλά δεν προσφέρονται ως επιχειρήματα για διάλογο." γιατί είναι έτσι; Ποιος το αποφάσισε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί είναι αυστηρά υποκειμενικά.

      Διαγραφή
    2. Συμβαίνει όμως τα αυστηρά υποκειμενικά να είναι επιχειρήματα στον διάλογο; Εγώ έχω διαβάσει άρθρο φιλελεύθερου που παραθέτει συμπεράσματα από έργο κινηματογραφικό και εκεί πάνω στήνει, ή πλαγιάζει τα (ορθολογγικά ίσως) επιχειρήματα του. Άλλος μιλάει για τον αληθές-εθνικό του Σολωμού και εκεί πάνω λέει και τη νεοφιλελευθερία του. Γιατί το κάνουν αυτό; Δεν είναι ορθολογιστές αυτοί;

      Διαγραφή
  28. Κοράκια

    Μαύρα κοράκια έφυγαν
    Μαύρα κοράκια ήρθαν
    κραυγάζοντας κορακίστικα
    κι ο κυνηγός στήνει ξόβεργες

    τρώμε πτώματα, βεβηλώνοντας τις μνήμες
    και σάρκες ανθρώπων ζωντανών
    και ψυχές Ιερών νεκρών και ιδέες και έννοιες και ιστορία
    κραυγάζοντας κορακίστικα
    κι ο κυνηγός στήνει ξόβεργες

    Κι όταν τα αφελή πουλιά
    πιαστούν όλα ένα -ένα
    Θα πεις ότι γλίτωσες, σώθηκες
    κι ανάπνευσες κι ηρέμησες

    Ω! καημενούλη μου αφελή
    "πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε"
    Από τον κυνηγό ποιος μπορεί ποια να μας σώσει;
    αναφωνείς μονολογώντας δυνατά
    κραυγάζοντας κορακίστικα

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν κάνεις νύξη για την ταυτότητα του κυνηγού; Και γιατί κυνηγός και όχι θηρευτής; Και γιατί όχι άλλη δραστηριότητα του ανθρώπου μέσα στην φύση; Ποιος είναι ο κυνηγός; Η ζωή; Ο Νίκος Δήμου; Ο άνθρωπος, με τη σκέψη του, που είναι εργαλείο της επιβίωσης, και δεν έχει άλλη ιδιαίτερη αξία, όποια θαυμάζουν ή ξεσκίζουν τα κοράκια, ο άνθρωπος λέει κορακίστικα στη φύση με την δολοφονική για τους άλλους ανθρώπους, ή άχρηστη στον εαυτό του σκέψη του; Και τι δουλειά έχει η Ιστορία -αν το ι δεν είναι το μικρό- με τη ζωή μου; Και αν το γιώτα δεν είναι το μεγάλο, και είναι το μικρό, ποια ιστορία καταβροχθίζω; Την εξιστόρηση της ζωής από τα κύτταρα μου στη συνείδηση;

      Διαγραφή
  29. Άραγε ήρθαν ή θα έρθουν πράγματι όλα στο φως; http://www.efsyn.gr/arthro/enstaseis-gia-kapoies-apokalypseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Υπέροχο: ΠΟΥ ΜΕ ΒΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΗ ΓΗ.... Δεν ξέρω τώρα αν "Η βία μισεί το Είναι." Δηλαδή: δεν ξέρω αν θα πιστεύω κάτι τέτοιο και γιατί, αλλά παραδέχομαι εύκολα ότι η βία σίγουρα μισεί και την νοητική υγεία και την βιολογική πραγματικότητα του ζωντανού οργανισμού. Και πώς εκτοξεύεται σαν χρώμα το θαυμαστικό εδώ: "Τι πλεονασμός!". Και γράμματα και λέξεις και συνταξη -σύνταξη!- και απλό νόημα και απλά νοήματα πο ενώνονται και φτιάχνουν άλλο ένα απλό, βατό, ευρύχωρο νόημα! Ευτυχία σωστή, αισθητή - όχι από τις ψεύτικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ορίστε. Έμαθε μέσα στη ζωή του και ότι οι λέξεις πρέπει να ευωδιάζουν. Κάτι που το νιώθει -αυτά νιώθονται- ένας που διαβάζει τα κείμενα του, εκείνος και το ξέρει και δεν το κρύβει. Ρωτάει: Με βλέπεις; Δες! Καλά! Εγώ κάνω αυτό: ευωδιάζω. Φεύγω από τον υπολογιστή. Όχι άλλες λέξεις για σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Της ειλικρινούς και γεμάτης προσπάθειας μας επί γης, ποιος ζωντανός οργανισμός, μπορεί να δεχθεί την μεταμφίεση της, σε "φιλελεύθερους" και τα επιτεύγματα τους (υπό εκμεταλλευτικές, σκληρές συνθήκες, τελείως σύγχρονες, αλλά και της δικής μου ζωής όμως) σαν το καλύτερο που είναι, είναι, είναι η ζωή και μπορεί να κάνει; Αδύνατο! Πώς μπορώ να αποφασίσω να δεχτώ σαν βελτίωση -και ποιου πράγματος- κάτι που έγινε και δεν έγινε στο παρελθόν και που σήμερα ίσως να χάνει την αξία του τελείως, όταν ο εξουσιαστής επιμένει με πραξούλες εναντίον μου; Τι σημαίνει εθνική σύνταξη 384 ευρώ; Μεσαίωνας με σαντιγί. Ποια είναι η απάντηση των φιλελεύθερων ζωντανών οργανισμών; Πότε με έβαλαν στην Ευρωζώνη και γιατί κανένας δεν με ενημέρωσε για τα επερχόμενα; Τόσο φιλελεύθεροι ήταν, που είδαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν είδαν την ευρωζωνική αυτοκρατορία και τις αυτοκρατορίες; Υπάρχουν κενά. Και δεν έχω ένα βιομηχανικό τσιγάρο να το ρουφήξω να θεραπεύσει τον καημό μου. Την αυτοκρατορία γιατί δεν την μαθαίνω σωστά; Γιατί είναι μόνο λέξη στο χαρτί, με ξεροψημένο τοστ και γάλα, όταν διαβάζω; Για όνομα του αδιάψευστου Σατανά: ζω και δεν είναι δυνατό από τους ειδικούς -και από όποιο ζωντανό, καθέναν ξεχωριστά, ειδικό της ζωής, αφού ζει- να ακούω ότι δεν ήξερε! Ήξερε. Η μικρή κυρία με οδηγεί στην καταστροφή. Και εγώ ξέρω. Άμα θα με ρωτήσουν για την αυτοκρατορία, θα πω: κοινό νόμισμα - ξενική κατοχή με αριστερούς και δεξιούς δοσίλογους κυβερνήτες - παραδινόμαστε στους τοκογλύφους - η πατρίδα μας καταργείται - το υπνοδωμάτιο μας μεταφέρεται στη χωματερή. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

    Θα προσπαθήσω να θέσω το θέμα διαφορετικά. Μπλέξαμε με τον Καπιταλισμό και αγνοούμε την ανθρώπινη διάσταση. Καπιταλισμός ή σοσιαλισμός, οι φόροι είναι αναγκαίοι. (Στον κομμουνισμό υποτίθεται ότι δεν θα υπήρχαν φόροι, μια και το κράτος, που είχε την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και διανομής, θα είχε έσοδα από την δραστηριότητά του. Μόνο που δεν τα πήγε ποτέ καλά ως επιχειρηματίας).

    Λοιπόν από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή των Φαραώ (20% πλήρωνε ο Ιακώβ στην Αίγυπτο) το κράτος, η πόλη, η κοινότητα, χρειαζόταν φόρους τους οποίους θα πλήρωνε ο πολίτης. Πλήρωνε σε είδος, σε νόμισμα, ή σε ατομική εργασία. Οι άρχοντες έκαναν πολέμους, πλήρωναν μισθοφόρους (ως τον 18ο αιώνα – ο εθνικισμός κατάργησε εντελώς τους μισθοφόρους) εξόπλιζαν καράβια.

    Και από τότε ξεκινάει ένα παιχνίδι: κρυφτό-κυνηγητό, για απόκρυψη και μείωση. Κι έρχεται τώρα η τεχνολογία, φέρνει την παγκοσμιοποίηση και η σκηνή του δράματος διευρύνεται.

    Αυτά τα κόλπα με τις εξωχώριες και υπεράκτιες εταιρίες δεν είναι και πολύ καινούργια αλλά έγιναν πιο προσιτά σε περισσότερους. Και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πήρε άλλες διαστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Δήμου, και η επανατοποθέτησή σας δεν είναι πειστική.

      Πολλά ανθρώπινα ελαττώματα υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί ή αθωώνει ένα σημερινό σύστημα το οποίο προωθεί ή μάλιστα βασίζεται σε τέτοια ελαττώματα.

      Το συγκεκριμένο ελάττωμα ας το ονομάσουμε απληστία (λ.χ. στη μορφή της προσπάθειας για απόκρυψη και μείωση όσον αφορά τις υλικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο).

      Με τον καπιταλισμό καθιερώθηκε ένα σύστημα που στο επίκεντρό του βρίσκεται η καλλιέργεια ακριβώς αυτού του ελαττώματος, της απληστίας. Βέβαια έχει διαφορετική ονομασία, λέγεται "οικονομική αρχή" ("Wirtschaftlichkeitsprinzip") ή, πιο πεζά, μεγιστοποίηση του κέρδους και ελαχιστοποίηση του κόστους. Και αυτός ο στόχος πάντα προς όφελος των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής και είς βάρος όλων των άλλων (των εργαζομένων, των πελατών και του κοινωνικού συνόλου σε μορφή κράτους κ.λπ.)!

      Αυτή είναι η βασική κατηγορία εναντίον του καπιταλισμού (ή πιο συγκεκριμένα: εναντίον των εκπροσώπων και υποστηρικτών του).

      Η σύγχρονη τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση είχαν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση κάποιων δραστηριοτήτων στον τομέα της φοροδιαφυγής. Η υπόθεση πήρε άλλες (μεγαλύτερες) διαστάσεις. Σωστά.

      Μόνο που εσείς, κύριε Δήμου, τώρα (= σε αυτό το θέμα) αρνείστε πεισματικά να παραδεχτείτε ότι σύγχρονη τεχνολογία και παγκοσμιοποίηση (με όλα τα υπέρ και τα κατά τους) είναι στην ουσία δημιουργήματα του καπιταλισμού. Γράφετε: "Μην βαράτε λοιπόν τον καπιταλισμό (όλα πια τα φορτώνουμε σε αυτόν!) αλλά την τεχνολογική παγκοσμιοποίηση."

      Με άλλα λόγια: Ξαφνικά θέλετε να διαχωρίσετε την ("κακή") τεχνολογία και την ("κακή") παγκοσμιοποίηση από τον (αθώο και αδικημένο) καπιταλισμό. Όμως αυτό δεν είναι μόνο λάθος, είναι και μια ολοφάνερη αντίφαση σε όσα υποστηρίζετε συνήθως: ότι η ("καλή") τεχνολογία και η ("καλή") παγκοσμιοποίηση (το κινητό, ο υπολογιστής, τα ταξίδια κ.λπ.) θα ήταν αδιανόητες δίχως τον καπιταλισμό. Σύμφωνα με τη δική σας επιχειρηματολογία χρωστάμε λοιπόν στον καπιταλισμό ευγνωμοσύνη για κάποια θετικά πράγματα στη ζωή μας - τα αρνητικά φαινόμενα, όμως, δεν πρέπει να του τα καταλογίσουμε.

      Τέλος πάντων, ποιος είναι ο απολογισμός σχετικά με τον καπιταλισμό;

      Είναι ένα σύστημα που διαρκώς δουλεύει για την τελειοποίηση όλων των μέσων και δυνατοτήτων που εξυπηρετούν την ανθρώπινη απληστία (πάντα, βέβαια, την απληστία εκείνων που είναι οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου). Και δυστυχώς τα καταφέρνει περίφημα.

      Νομίζω, λοιπόν, πως απολύτως δίκιο έχει εκείνος ο Anonymous στον οποίο αναφέρεστε με την ανάρτησή σας, όταν γράφει ειρωνικά: "Ζήτω το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα των αγορών!"

      Διαγραφή
    2. Μα δεν προσπαθώ να πείσω εσάς - ξέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση. Απλώς βλέπω το θέμα των φόρων από την ιστορική του προοπτική και δεν περιορίζομαι στην σημερινή πολιτική συγκυρία. Άλλωστε ό,τι και να πείτε για τον καπιταλισμό (και οι επικρίσεις σας είναι σωστές) σκοντάφτει σε ένα σοβαρό πρόβλημα: άδικος, άπληστος, απάνθρωπος - είναι το μοναδικό οικονομικό σύστημα που λειτουργεί. Όλα τα άλλα είναι ασκήσεις επί χάρτου κι όπου εφαρμόστηκαν απέτυχαν τραγικά. Μένει λοιπόν η προσπάθεια να τον βελτιώσουμε, να τον ελέγξουμε και να τον κάνουμε πιο δίκαιο. Με το να τον αναθεματίζουμε χάνουμε την ώρα μας!

      Διαγραφή
    3. «άδικος, άπληστος, απάνθρωπος - είναι το μοναδικό οικονομικό σύστημα που λειτουργεί»

      Με άλλα λόγια: το γνωστό σύνθημα τού "TINA" ("There is no alternative"). Ένα ύπουλο προπαγανδιστικό κόλπο των νεοφιλελευθέρων (ξεκινώντας από τη Margaret Thatcher) και δείγμα της πνευματικής και ηθικής χρεωκοπίας εκείνων που το υιοθετούν γιατί πράγματι το πιστεύουν. – Όμως αυτό θα ήταν μάλλον θέμα ξεχωριστής συζήτησης.

      Διαγραφή
    4. "Και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πήρε άλλες διαστάσεις."
      Για την ακρίβεια, αντιστράφηκαν οι ρόλοι: οι εποπτικές αρχές έγιναν το ποντίκι και το ασύδοτο, οργιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα των ισχυρών και πλουσίων έγινε η (αγριό)γατα.

      Γιάννης Κ.

      Διαγραφή
  34. "Κλέφτες φτωχοὶ καὶ ἄρχοντες μὲ ἅμαξες καὶ ἄτια,
    κλέφτες χωρὶς μία πῆχυ γῆ καὶ κλέφτες μὲ παλάτια,
    ὁ ἕνας κλέβει ὄρνιθες καὶ σκάφες γιὰ ψωμὶ
    ὁ ἄλλος τὸ ἔθνος σύσσωμο γιὰ πλούτη καὶ τιμή." Ας αφήσουμε τον Σουρή να κλείσει την συζήτηση. Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Και να μην ξεχνάμε εκτός από την φοροαποφυγή είναι και το μαύρο χρήμα που προέρχεται από εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, πορνείας κ.λ.π.

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπει: Σε πόσα ml διαλύματος θειικού οξέος 9.8% κ.ό. περιέχονται 1.5 mol θεικού οξέος". Βρίσκει 1,5 lt διαλύματος. Αλλά κάποιος άλλος χρησιμοποιεί την χαρά του έφηβου για να διαμορφώσει όλες τις συνθήκες και τις λεπτομέρειες για την πώληση της σκόνης. Βλέπει: 0,2(500+Β)=60+Β ...πολύ ερωτικό και ευχάριστα αισχρό θέαμα (σταυροί, το Β, το πεντακοσάρι, ο γενετήσιος 0.2 σαν ύφασμα που ανοίγει και παραμερίζεται για την υποδοχή της Άνοιξης)...και καταφθάνει λαχανιασμένος από πούρο, ο πιο αγράμματος και χτυπημένος από τη ζωή επιχειρηματίας και λέει: βαρετή εξίσωση αλλά η άμουση λάμψη της υπέροχα λαθρεμπορική - ανακάτεψε εδώ να τελειώνουμε να δούμε τις μεταγραφές μας και τις ειδήσεις στην τηλεόραση, ή να διαβάσουμε με το λεξικό μας ένα άρθρο στον κριτικό Τύπο μας. Μπορεί να υπάρχει ένας λαθρέμπορος που να αγαπάει το πιο μεγάλο λεξικό και να διαβάζει άρθρα σοβαρά και δοκίμια και να σημειώνει λέξεις και να τις αναζητάει στο μεγάλο λεξικό και να σκέπτεται σημασίες μέσα σε τριγωνάκια, τετραγωνάκια, ρομβάκια, παραλληλόγραμα, παραλληλεπίπεδα-κάλπες. Να βιώνει λαθρεμπορική μοναξιά και λατρευτική γαλήνη με το μολύβι στο ένα χέρι και το ξανθό κρουασάν στο άλλο χέρι. Να υποπτευόμαστε σαν μελλούμενη απειλή και να φοβόμαστε την αγριότητα των παρανοϊκών καθώς συνδυάζουμε εκφράσεις περιεκτικότητας; Τι γυρεύουν οι σταυροί μέσα στις εξισώσεις; Βλέπουμε και RV στην επαλήθευση της λέξης. Και λίμνες και πινακίδες και μηχανήματα εργολαβικών αναγέρσεων και χυμούς. Σικάγο έχουμε γίνει.

      Διαγραφή
  36. Είτε την κλείσουμε είτε την ξαναανοίξουμε δεν θα αλλάξει τίποτα . ΠΟΤΕ!.
    Εμεις καλά κάνουμε και εκτονωνόμαστε και σκαλίζουμε το θέμα, όμως κάτι που γεννήθηκε με τον άνθρωπο θα πεθάνει και μαζί του. Sorry για την απαισιοδοξία αλλά έτσι είναι . Τουλάχιστον αν παίρναμε πίσω μερικά από τα κλεμμένα....να βουλώσουμε κάμιά τρύπα...
    Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Θα γυρίσω στο αρχικό θέμα του ποστ: οι υπεράκτιες εταιρίες υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο υπάρχει Καπιταλισμός δηλαδή μάλλον για πάντα, σε κάθε περίπτωση, όπως και για τις περίφημες λίστες Λαγκάρντ, Φαλσιανί κλπ το ουσιώδες είναι αν οι άνθρωποι απέκτησαν νόμιμα τα χρήματα τους και προφανώς πρέπει να φορολογηθούν το ιδιο ισχύει και για τους καταθέτες των Panama papers, αντιθέτως είναι ανήθικο να έχουν υπεράκτιες εταιρίες όσοι πολιτικοί δηλώνουν ότι ανήκουν στην Αριστερά, και δεν αναφέρομαι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ, αλλά στους πραγματικούς Αριστερούς μιας και μία βασική θέση της είναι η αλληλεγγύη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η ανθρώπινη απληστία. Μπορείς να είσαι άπληστος με πολλά αλλά και με λίγα.
    " Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, αλλά πολύ μικρός για να ικανοποιήσει την ανθρώπινη απληστία."
    Γκάντι.

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μη ζει να ακούσει την μετονομασία της Αποικιοκρατίας σε Θεσμούς!

      Διαγραφή
  39. Ο πόλεμος κατάγεται από την κατάθλιψη και αυτήν εκφράζει και αποκαλύπτει. Ο καπιταλισμός του Στάλιν και του Τραμπ, που είναι η Ελένη Μενεγάκη ματαιωμένη όμως, στο σεληνιασμένο αλωνάκι του φεγγαριού, είναι σύμπτωμα. Έχουμε ανακαλύψει το σύμπτωμα. Θα φτάσουμε και στην ασθένεια και την εξοντώσουμε. Είναι πια κοντά η στιγμή, με το internet και τους δορυφόρους, με τον έρωτα, με τα στήθη, και να διαδηλώσουμε και να πούμε την υγεία μας και να δηλώσουμε ότι δεν μετέχουμε πλέον στην κατάθλιψη και στον πόλεμο. Μου αρέσει, Vienneze, που τα έχεις με τον Νίκο Δήμου. Εγώ που σου λέω ότι η λειτουργία του καπιταλισμού σημαίνει πόλεμο, δεν εμφανίζομαι στην όραση σου. Σε βολεύει μάλλον να σε ειρωνεύεται και να καταργήσεις και την TINA για να σου μείνει ο πόλεμος στην απαλάμη του χεριού σου. Τα άσπρα τα χεράκια σου, τα γιασεμάκια σου, στο λαιμό μου βάλανε θηλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σε ειρωνεύεται. Σε αγαπάει. Το τράβηξα. Χωρίς να το θέλω. Αν δεν σε αγαπούσε, δεν θα έφτανε να σου εξηγήσει τις σκέψεις του. Απλώς μας λέει να σκεπτόμαστε ανεξάρτητα και να είμαστε ελεύθεροι. Το λέει και ένα ποίημα: "ο νους τηγανίζει αιτιότητα - αλλά αυτός είναι ο ένοχος". Δε μου φταίει ο άλλος αν εγώ δεν σκέπτομαι πώς θα επιβιώσω. Και για τον καπιταλισμό αν προβληματιστώ, για ό,τι και αν προβληματιστώ, τη ζωή ή το θάνατο μου διαπραγματεύομαι και τίποτα λιγότερο. Τι να κάνω τώρα. Αν δεν αποφασίσω εγώ για την πατρίδα μου, δεν έχω μέλλον πάνω στο χώμα της. Θα μπορώ να ελέγξω τον καπιταλισμό μου μέσα στα σύνορα μου αν αποκτήσω ξανά την εθνική κυριαρχία μου - αλλά παγκοσμίως να ελέγξω δεν γίνεται.

      Διαγραφή
  40. Eντάξει οι του ΚΚΕ τον δέσαν και αυτοί καλά τον ιδεολογικό τους γάιδαρο, γιατί όχι; Αφού με τον μεσσιανισμό τους πορεύονται και βιοπορίζονται και έχουν έναν σταθερό δημόσιο ρόλο, γιατί να αλλάξουν; Aυτοί τα είπαν, το κόμμα δικαιώθηκε, ο καπιταλισμός δεν αλλάζει και τρίχες κατσαρές. Μια μέρα λοιπόν θα ανατραπεί ο καπιταλισμός για το ΚΚΕ και οι άνθρωποι θα αλλάξουν αυτοστιγμεί άνευ θεϊκής φώτισης, μέχρι τότε και οι ίδιοι θα είναι-και είναι- σαν τους άλλους αλλά δεν φταίνε για αυτό, φταίει ο καπιταλισμός που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, και ύστερα τελειώνει το παραμύθι της ζωής για να έρθουν οι νεότερες γενιές και να μας πουν πάλι τα ίδια, φταίει ο καπιταλισμός-διάβολος που συνεχίζουμε και αμαρτάνουμε. Ψήφιζα ΚΚΕ για μια δεκαετία, μέχρι το 2012, για να υπάρχουν κοινωνικές ισορροπίες, τώρα πλέον δεν έχει κανένα νόημα.
    Τo βασικό πρόβλημα σήμερα είναι ότι η οικονομία έχει βγει εκτός ορίων του έθνους-κράτους και το αντιστρατεύεται. το καταντάει ένα "πουκάμισο αδειανό", το καταλαβαίνουμε πολύ καλά κάθε φορά που οι κυβερνήσεις-μαριονέτες συναντιούντται με τους υπερεθνικούς οργανισμούς κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας με μοναδικό σκοπό να βρουν φόρμες για να περάσουν μέτρα που δυσχεραίνουν τη ζωή της κοινωνίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ένα πράγμα που διάβασα ενώ έτρωγα το μεσημεριανό μου ήταν μια είδηση. Λες και γράφτηκε για το εδώ ποστ:

    http://www.capital.gr/story/3117630

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώστε λοιπόν απών ο επικατάρατος προηγμένος καπιταλισμός από τα Panama Papers. Κυρίως τριτοκοσμικοί, Ασιάτες και Αφρικανοί, δικτάτορες και ολιγάρχες...

      Διαγραφή
    2. @Yannis H
      2016-04-08 10:56:30+00:00

      @Nikos Dimou
      2016-04-08 11:34:08+00:00

      Σύμφωνα με τη Le Monde το 95% των Γάλλων ιδιοκτητών υπεράκτιας εταιρίας είναι «συνηθισμένοι, μέσοι πολίτες» (« citoyens lambda »).

      Διαγραφή
    3. Ναι, καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας είναι αυτοί κατά κανόνα. Πάνω από όλα ας προσπαθήσουμε να παραμείνουμε ατάραχοι από τους σεισμούς των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων και το ξεβράκωμα των αρπακτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Δεν είναι καιροί για έξοδα. Να μην χρειαστεί να αλλάξουμε τους φακούς της ιδεολογικής μυωπικής ματιάς μας.

      Διαγραφή
    4. @Anonymous
      2016-04-09 16:06:17+00:00

      > σεισμούς των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων και το ξεβράκωμα των αρπακτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

      Εγώ για πολιτικούς, για ποδοσφαιριστές, για εμπόρους έργων τέχνης κτλ. διάβασα, όχι γι' «αρπακτικά του χρηματοπιστωτικού τομέα». Δώστε μας τα φώτα μας!

      Διαγραφή
  42. Ποιος προηγμένος κα υπανάπτυκτος καπιταλισμός; Νεολογισμοί, παραλογισμοί και μανιχαϊσμοί προσφέρουν ψευδώς αίσθημα αυτοδικαίωσης, είναι πολύ μπλεγμένα τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @Nikos Dimou
    2016-04-06T09:05:00+03:00

    Παλιό σχόλιό μου:

    Ο όρος «φορολογικός παράδεισος» μοιάζει κακή μετάφραση από τ’ Αγγλικά. Ο πρωτότυπος αγγλικός όρος είναι «tax haven», δηλαδή «φορολογικό καταφύγιο» (haven = ασφαλές λιμάνι, καταφύγιο). Αλλά επειδή η λέξη haven μοιάζει με την περισσότερο γνωστή heaven (= παράδεισος, τα επουράνϊα) κι επειδή ίσως πολλά φορολογικά καταφύγια βρίσκονται σ’ εξωτικούς τόπους, στις περισσότερες γλώσσες ο όρος σημαίνει «φορολογικός παράδεισος». Κατάταξη των λημμάτων της Wikipedia:

    «Φορολογικός παράδεισος» (16):

    · Βασκικά: paradisu fiskal
    · Γαλλικά: paradis fiscal
    · Γαλλικιανά: paraíso fiscal
    · Εσπεράντο: impostparadizo
    · Ισπανικά: paraíso fiscal
    · Ιταλικά: paradiso fiscale
    · Καταλανικά: paradís fiscal
    · Νορβηγικά: skatteparadis
    · Ολλανδικά: belastingparadijs
    · Ουγγρικά: adóparadicsom
    · Πολωνικά: raj podatkowy
    · Πορτογαλικά: paraíso fiscal
    · Σλαβομακεδονικά: даночен рај
    · Τουρκικά: vergi cenneti
    · Τσέχικα: daňový ráj
    · Φινλανδικά: veroparatiisi

    «Φορολογικό καταφύγιο» (7):

    · Αγγλικά: Tax haven
    · Εβραϊκά: מקלט מס
    · Ιαπωνικά: タックス・ヘイヴン
    · Ισλανδικά: skattaskjól
    · Κινεζικά: 避稅港
    · Κορεάτικα: 조세 피난처
    · Ουαλλικά: hafan treth

    «Υπεράκτια ζώνη» (5):

    · Αρμενικά: օֆշորային գոտի
    · Καζάκικα: оффшорлық аимақтар
    · Λευκορωσικά: афшорная зона
    · Ουκρανικά: офшорна зона
    · Ρωσικά: офшорная зона

    «Φορολογική όαση» (2):

    · Γερμανικά: Steueroase
    · Σλοβενικά: davčna oaza

    Φαίνονται οι γλωσσικές επιρροές:

    · Το αγγλικό «καταφύγιο» το πήραν γλώσσες του βορειοανατολικού Ατλαντικού, της Άπω Ανατολής, καθώς και η Εβραϊκή.
    · Τη ρώσικη «ζώνη» την πήραν γλώσσες της Ρωσικής αυτοκρατορίας/ΕΣΣΔ.
    · Ο «παράδεισος» είναι μάλλον γαλλικής προέλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @Nikos Dimou
    2016-04-06T09:05:00+03:00

    > «Ο κόσμος σείεται από τις αποκαλύψεις για τη σύσταση χιλιάδων υπεράκτιων εταιρειών, με σκοπό την απόκρυψη χρηματικών ποσών και την αποφυγή φορολόγησής τους.

    Δεν είναι αυτές οι αποκαλύψεις. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι υπάρχουν «χιλιάδες υπεράκτιες εταιρίες», καθώς κι ότι αρκετές απ' αυτές υφίστανται για ν' αποκρύπτουν παράνομες δραστηριότητες. Απλώς τώρα αποκαλύπτονται συγκεκριμένα ονόματα. Όπως πάμε, αύριο «θα σειστεί ο κόσμος από τις αποκαλύψεις»… για καταθέσεις σ' ελβετικές τράπεζες.

    > Ζήτω το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα των αγορών!...»

    Τι σχέση έχουν οι «διεθνείς καπιταλιστικές αγορές» με το θέμα, πάλι δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί να μην πούμε «Ζήτω ο αδιάφθορος Τρίτος Κόσμος!» ή «Ζήτω ο μέσος Γάλλος πολίτης!»;

    Χώρια που μάλλον στην πλειονότητά τους οι υπεράκτιες εξυπηρετούν νόμιμες και ηθικές δραστηριότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι ανήκουν στο ευνοημένο 1% να το καταλάβω να υπερασπίζονται τα νεοφιλελεύθερα δόγματα. Αλλά για τους υπόλοιπους μάλλον θα πρέπει να ανατρέξουμε στο σύνδρομο της Στοκχόλμης για να βρούμε κάποια εξήγηση. Ευτυχώς λύσαμε τη γλωσσική πλευρά του θέματος. Ας γυρίσουμε και πλευρό τώρα. Καληνύχτα...

      Διαγραφή
    2. @Anonymous
      2016-04-09 16:10:33+00:00

      > Όσοι ανήκουν στο ευνοημένο 1% να το καταλάβω να υπερασπίζονται τα νεοφιλελεύθερα δόγματα. Αλλά για τους υπόλοιπους μάλλον θα πρέπει να ανατρέξουμε στο σύνδρομο της Στοκχόλμης για να βρούμε κάποια εξήγηση.

      Για το 99%, εσείς τι προτείνετε;

      Διαγραφή
  45. ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ -εις το ακόλουθο σεντόνιον:

    (σας συμβουλεύω να το διαβάστε, μια και σας αφορά όλους).

    Σας έχω νέα, θα προσπαθήσω να σας το φέρω όσο ποιο μαλακά μπορώ, συνδέοντας κάποια από τα προηγούμενα μακάβρια θέματα με το σημερινό.
    Ήταν 23 Απριλίου 2010 όταν έγινε το κακό.
    Όμως η κρίση είχε αρχίσει πολύ ποιο πριν όπως είναι σε όλους πλέον γνωστό.
    Σε όλους …χμμμ όχι ακριβώς.
    Η αέναη μάχη μεταξύ του καπιταλισμού και κομουνισμού που σιγόβραζε δεκαετίες τώρα έφτασε στην κορύφωση της τότε ακριβώς στις 23 Απριλίου.
    Στις 23 Απριλίου του Σωτήριου έτους 2010 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ΔΕΝ έκανε τελικά διάγγελμα από το Καστελόριζο.
    Την ημέρα εκείνη η Κίνα, εξαπέλυσε ολική πυρηνική επίθεση στην Αμερική κάνοντάς πράξη τις συνεχιζόμενες απειλές της.
    Η Αμερικάνοι φυσικά ανταπέδωσαν - στο παιχνίδι μπήκε αμέσως και η Ρωσία και όλες οι μεγάλες δυνάμεις και για να μην σας τα πολυλογώ…
    Είμαστε όλοι νεκροί!!!
    Ο Νίκος Δήμου πέθανε, ο D., πέθανε, όλοι μας έχουμε πεθάνει και επικοινωνούμε ως πνεύματα μέσα από μια εικονική πραγματικότητα σε έναν φανταστικό κόσμο.
    Γι αυτό και όλα μας φαίνονται τόσο απίστευτά, γι αυτό και δεν μπορούμε να δούμε ο ένας τον άλλο παρότι επικοινωνούμε μεταξύ μας.
    Ξέρω ότι το είπα κάπως απότομα και είναι δύσκολο να το χωνέψετε, αλλά απευθύνομαι στον ορθολογισμό και την κρίση του καθενός από εσάς:
    Εάν σας έλεγαν πριν από μερικά χρόνια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχει ως κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τρείς επανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, η Κα Κωνσταντόπουλου θα γίνει πρόεδρος της Βουλής -με ποσοστά δικτατορικού κόμματος μάλιστα- ότι ο Λαφαζάνης θα παίρνει ταξί για νομισματοκοπείο να κόψει δραχμές, αλλά το ταξί στο δρόμο παθαίνει λάστιχο και τελικά δεν πάει νομισματοκοπείο, όποτε ούτε εμείς πάμε στην δραχμή, αλλά αντ΄ αυτού πάει στον Τσίπα διαμαρτυρόμενος (για το λάστιχο για την δραχμή, δεν ξέρω) και ακολούθως φεύγουν αυτός η Κωνσταντοπουλου και καμιά τριανταριά άλλοι και αυτοί διαμαρτυρόμενοι καταγελώντας τον Τσίπα ως συνεργάτη των κακών αμερικάνων και της Μερκελ και ότι ο Καρανικάς θα γίνει σύμβουλος πρωθυπουργού, αντιπαρατιθέμενος με τους συμβούλους του Σοιμπλε- και όλα αυτά θα γίνουν με συνεχιζόμενη κρίση, ανεργία, κάπιταλ κοντρόλ κ.λ.π. θα το πιστεύατε;

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. (σεντόνιον συνέχεα )

    Ειλικρινά σας ρωτώ.
    Για να δω χεράκια ποιοι το πιστεύουν;

    Χμμ… βλέπω ακόμα ένα δυο ορθολογικά σκεφτόμενους, δύσπιστους αριστερούς και οραματιστές, να έχουν τα χέρια ψιλά.

    Οκ, ας βάλω τώρα στην εξίσωση και ότι το ευφυές σχέδιο του Βακούφικη απέτυχε και ότι το λαμπρό σχέδιο της επίσης οραματίστριας Χριστοδουλοπούλου για ανοιχτά σύνορα, δεν δούλεψε αλλά μας… δούλεψε κανονικά, με τους λαθρο-μετανάστες και τους αλληλέγγυους (σε τι;) να κλείνουν δρόμους και λιμάνια (της καλής Ελλάδας όχι της κακής Γερμανίας) το πιστεύετε, είναι ποτέ δυνατόν;

    Όχι;
    Βάλετε τότε και κάτι από Ενφια, που τελικά δεν καταργήθηκε με ένα άρθρο και με ένα νόμο αλλά αντιθέτως αυξήθηκε, όπως και ο ΦΠΑ στα καύσιμα, όπως και η έκτακτη εισφορά, όπως και οι φόροι στην εφορία - και εάν δεν με πιστεύετε ακόμα μπείτε στο ΤΑΧΙΣ σας στην εφορία ΤΩΡΑ- και ότι ο Τσίπρας τελικά και όχι ο Δήμου ήταν που έκανε παρέα όλη μέρα με… γατούλες Ιμαλάϊων -ή και αδέσποτες- δεν έχει σημασία, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει κι άλλο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων θα το πιστεύατε;

    Και ότι ενώ όλα αυτά θα συνέβαιναν στην χώρα, εμείς ταυτοχρόνος θα συζητούσαμε σοβαρά σήμερα στις 9/4/2016 στο μπλόγκ του Νίκου του Δήμου, εάν τελικά ήταν καλός ο Τσίπρας και η πόσο καλή είναι η αριστερά…

    Όχι πείτε μου ειλικρινά, υπάρχει κάνεις από εσάς που θα το πίστευε;;;
    Για να δω χεράκια πάλι…
    Κανένα;
    Ωρααιααα…

    Έτσι λοιπόν που λέτε… η λογική λέει όχι, η λογική λέει ότι ποιο πιθανό είναι το δικό μου σενάριο, να επιτέθηκε δηλ. η Κίνα στην Αμερική παρά ο Τσίπρας να παρακαλά: come home again Madam Merkel please!!

    Γι αυτό σας λέω έχουμε πεθάνει όλοι, αλλά δεν το ξέρουμε, μόνο ό Κυρ Νίκος έχει κάτι μυριστεί και γι αυτό μας προετοιμάζει με όλα αυτά τα λυπητερά "τι είναι η ζωή - ένα τίποτα κ.λ.π.".

    Μόνο που ακόμα και αυτός δεν καταλάβαμε ότι ο θεός τελικά, υπάρχει!
    Ναι, όντως υπάρχει και μας κάνει πλάκα, βάζοντάς μας να επικοινωνούμε έτσι ως πνεύματα, νομίζοντας όλοι μας ότι ακόμα και τώρα ζούμε!

    Ζούμε, αλλά ζούμε την εικονική μας πραγματικότητα δουλεύοντας ως μηχανές τεχνικής νοημοσύνης -που έλεγε και ένα άλλο προηγούμενο θέμα- και ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει.

    P.S.

    Σαλτάρω… νομίζω ότι τώρα ποια σε ξεπέρασα!


    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρι ο καθε 'σαλταρω' να ειχε τον ειρμο σου D ή εστω να μας εκανε λιγο να γελασουμε!

      Διαγραφή
  47. Ωραίο,!
    σεντόνια δεν φτάνουνε..
    Θέλουμε και κουβέρτες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Να γελάσουμε λέει η μία, θέλουμε και κουβέντες ο άλλος… δηλ. δεν με πιστεύεται ε;;
    Κρίμα!
    Και σας είχα για… ορθολογιστές!

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Anonymous has left a new comment on your post "Η ΤΙΝΑ και ο Ludwig":

    Και από τον Αντισεισμικό Τάφο, του Νίκου Καρούζου:
    ο καπιταλισμός έκανε ζώο τον άνθρωπο
    ο μαρξισμός έκανε ζώο την αλήθεια
    /σκασμός/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.