Δευτέρα, Απριλίου 25, 2016

Το σκάνδαλο και η τραγωδία του Αγγελιόσημου


Πιθανότατα με το τελευταίο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο να απαλλαγεί η Ελληνική κοινωνία (και οικονομία) από το Αγγελιόσημο. Ο παράλογος αυτός «φόρος υπέρ τρίτων» επιβιώνει τώρα επί 49 χρόνια – παρόλο που έχει πολλές φορές αναγγελθεί η κατάργησή του.

Τι είναι το Αγγελιόσημο; Ένας φόρος που επιβάλλεται σε κάθε διαφήμιση – έντυπη, ραδιοφωνική ή τηλεοπτική. Κυμαίνεται από 16 ως 21,5% και αποδίδεται στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων. Οι εκδότες και καναλάρχες δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους – αλλά και οι εργαζόμενοι πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με τις παροχές τους.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, την κοινωνική ασφάλιση των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ την πληρώνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Διότι όπως καταλαβαίνετε το κόστος διαφήμισης κάθε προϊόντος επιβαρύνει την τιμή του. Άρα κάθε φορά που αγοράζετε μακαρόνια ή απορρυπαντικό, εισφέρετε και στον ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης). Αυτό βέβαια είναι μία διεθνής πρωτοτυπία. Τα ποσά δε που εισέπραττε το Ταμείο τον καιρό των παχέων αγελάδων της διαφήμισης (1980-2010) ήταν μυθώδη.

Ο ΕΔΟΕΑΠ δηλώνει ότι ασφαλίζει 18.500 άτομα. Από αυτούς ούτε οι μισοί δεν είναι ενεργοί ή συνταξιούχοι δημοσιογράφοι. Υπάρχουν εκεί υπάλληλοι Δημοσίου και ΔΕΚΟ που εργάζονται στα Γραφεία Τύπου και πολλοί άλλοι που είχαν το σωστό μέσο.

Πώς προέκυψε το αγγελιόσημο; Επί Κατοχής είχε επιβληθεί μία εισφορά 5% στις αγγελίες του ημερήσιου Τύπου (τότε ουσιαστικά δεν υπήρχαν διαφημίσεις).  Αυτή την εισφορά η Χούντα την ανέβασε σε 20%, την επεξέτεινε σε όλα τα έντυπα (και στα περιοδικά) στο ραδιόφωνο και αργότερα στην Τηλεόραση.

Γιατί το έκανε αυτό η Χούντα; Προφανώς για να καλοπιάσει δημοσιογράφους και εκδότες. Άλλωστε είχε καταργήσει έναν άλλο παράτυπο πόρο, το ονομαζόμενο «Λαχείο των Συντακτών». Γιατί παράτυπο; Διότι το Σύνταγμα γράφει ότι μόνο το κράτος δικαιούται να οργανώνει λαχεία. Αλλά ο Μεταξάς, όταν έφτιαξε την Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, τους παραχώρησε το προνόμιο – κι έγιναν το μοναδικό ιδιωτικό λαχείο στην Ελλάδα.

Εργαζόμουν τότε (1967) στη διαφήμιση και έζησα το Αγγελιόσημο στην πράξη. Μείωσε τα έσοδά μας και μας κατέστησε εισπράκτορες ασφαλιστικών εισφορών.  Μετά την Χούντα είχα συζητήσει το θέμα με τον Τάκη Λαμπρία, υπουργό Προεδρίας και δεξί χέρι του Καραμανλή. Θυμάμαι την αντίδρασή του: «Ό,τι άλλο θέλεις – αυτό ξέχνα το».

Ήταν βέβαιο ότι κάποτε το Αγγελιόσημο θα έπαυε να υπάρχει. Επρόκειτο για  μία διεθνή ανωμαλία. Το ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση από δεκαετίες. Η τραγωδία είναι, πως ενώ αυτό ήταν σίγουρο, οι διάφορες Ενώσεις Συντακτών δεν φρόντισαν εγκαίρως να δημιουργήσουν νέες συνθήκες, να διαπραγματευθούν με τους εργοδότες και το κράτος. Έτσι φτάσαμε στην χειρότερη εποχή: η διαφήμιση έχει καταρρεύσει, οι εργοδότες επίσης και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο κενό. Αν καταργηθεί το  Αγγελιόσημο μένουν εντελώς ακάλυπτοι. Από εκεί που ήταν οι πιο προνομιούχοι ανάμεσα στους ασφαλισμένους, κινδυνεύουν να γίνουν παρίες!

Υ. Γ. 1 Να διευκρινίσω ότι δεν είμαι μέλος δημοσιογραφικής ένωσης και δεν είμαι ασφαλισμένος στον ΕΔΟΕΑΠ (ούτε πουθενά αλλού, άλλωστε).

Υ. Γ. 2  Άρθρο Μανδραβέλη στην Καθημερινή της Κυριακής 24.4.16 για την χρεωκοπία των εμμέσως κρατικοδίαιτων ΜΜΕ  http://www.kathimerini.gr/857742/opinion/epikairothta/politikh/ta-domika-provlhmata-twn-mme) Αν θέλετε να διαβάστε τις απόψεις της άλλης πλευράς – π.χ. γιατί το Αγγελιόσημο δεν είναι «φόρος υπέρ τρίτων» – αλλά «κοινωνικός πόρος» θα τις βρείτε εδώ: http://mediatvnews.gr/?p=3391

51 σχόλια:

  1. Πόσα δεν ξέρουμε! Ή τουλάχιστον, δεν ξέρω! Ούτε ότι ήταν φόρος για κάθε διαφήμιση (θεωρούσα ότι είναι για αγγελίες, εξ ου και το όνομα), ούτε ότι είναι 20% (νόμιζα ότι είναι κάτι της τάξης του 0.5%), ούτε ότι είναι ασφαλισμένος ο κάθε πικραμένος. Και φυσικά η παραμονή του είναι μια τεράστια πηγή διαπλοκής του κράτους τόσο με τους ιδιοκτήτες των μέσων όσο και με τους ασφαλιζόμενους, και οι δύο κερδίζουν αφού δεν καταβάλουν εισφορές. Και φυσικά και είναι φόρος υπέρ τρίτων όπως και κάτι χαρτόσημα ΟΓΑ, αφού συνδέεται με την τιμή του προϊόντος. Δηλαδή οι "ασφαλιστικές εισφορές" δεν έχουν να κάνουν με το πόσους εργαζόμενους έχω αλλά με το τζίρο μου! Πολύ ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αγγελιόσημο σημαίνει στην ουσία απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες.
    Αυτή η μανία σε αυτόν τον τόπο όλα να τα διεθνοποιήσουν, "το ζητάει εκείνος", "το ζητάει η ΕΕ", δεν συναντιέται σε καμιά χώρα.
    Όλες οι κοινωνίες με τον ένα ή άλλο τρόπο κρατικοδίαιτες είναι, τα δε μικρά κράτη που δεν έχουν πληθυσμιακό όγκο, πολυεθνικές και μεγάλη στρατιωτική ισχύ επιβάλλεται να έχουν κοινωνίες γαντζωμένες στο κράτος αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν, όποιος λέει κάτι άλλο ή άσχετος είναι ή εξυπηρετεί συμφέροντα με το αζημίωτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα εδώ δεν πληρώνει το κράτος αλλά ο καταναλωτής. Θα μου πείτε: ο ίδιος πληρώνει και τους φόρους - αλλά πρόκειται για έναν κρυφό φόρο και μη ανταποδοτικό. Οι υπέρ τρίτων φόροι θεωρούνται αντισυνταγματικοί και παράνομοι σε όλα τα σύγχρονα κράτη.

      Διαγραφή
    2. Δεν διαφωνούμε, είναι μια ρύθμιση υπέρ των εργοδοτών, και για να μην παρεξηγούμαστε λέω ότι δεν το προσεγγίζω αντικαπιταλιστικά ή ως αριστερός.

      Διαγραφή
    3. Δεν ήταν μόνο υπέρ των εργοδοτών - ο πακτωλός των εσόδων επέτρεπε στους ασφαλισμένους ιδιαίτερες συνθήκες περίθαλψης, π.χ. συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς και κλινικές, υψηλές συντάξεις κ.ά.

      Διαγραφή
    4. @ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
      Μία γενική παρατήρηση είναι σύνηθες στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία όταν επιβάλλουν φόρους την Ε.Ε. καλό είναι να απαλαγούμε από αυτόν το στερεότυπο μιας και έχουμε κερδίσει πάρα πολλά από τη συμμετοχή μας σε αυτήν :)

      Διαγραφή
  3. Aχ ,το αγγελιόσημο! Πικρή ιστορία !

    Πόσα χρόνια μας έχει ταλαιπωρήσει. ( Εκδίδαμε τοπικά περιοδικά επί 30 χρόνια ).

    Η πρώτη ερώτηση των διαφημιζόμενων ήταν : Έχετε αγγελιόσημο ?. Ακόμα και την εποχή των παχέων αγελάδων ήταν ένα δυσβάστακτο κόστος για τις μετρίου μεγέθους επιχειρήσεις που ήταν οι στυλοβάτες μας . Τελικά καταλήξαμε να βγάζουμε τα περιοδικά με διαφορετικά ονόματα και εκδότη ( Γνωστή μέθοδος στον χώρο ) για να εξασφαλίζουμε την απαραίτητη διαφημιστική στήριξη.

    Έστω και τώρα, χαίρομαι για την κατάργησή του. Είναι σαν μια καθυστερημένη εκδίκηση για την ταλαιπωρία τόσον ετών Σκέτη κακία !



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα αρνητικά μέτρα, τα λάθη και οι παραλείψεις στηλιτεύονται με ονοματεπώνυμο και υπογραφή: Σύριζα. Η ανατροπή χρόνιων παθογενειών και οι θετικές ρυθμίσεις, πάλι, εκπορεύονται από κάποια αόρατη δύναμη: "πιθανότατα με το τελευταίο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο να απαλλαγεί η Ελληνική κοινωνία (και οικονομία) από το Αγγελιόσημο". Σε ποιον πιστώνεται αυτή η ενέργεια; Πού πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα; Σε αυτήν την περίπτωση δεν αναφέρεται το όνομα του κόμματος ούτε πρωθυπουργού ούτε του αρμόδιου υπουργού.
    Συμπέρασμα: Κάθε δημοσιογράφος και κάθε σχολιαστής έχει τις ιδεολογικές του προκαταλήψεις. Όπως και κάθε ειδησεογραφικό μέσο βλέπει τα πράγματα μέσα από τη δική του πολιτική σκοπιά, δυστυχώς συχνά υπαγορευόμενη από τα οικονομικά συμφέροντα του εκδότη ή του καναλάρχη (αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Δήμου ανήκει στην κατηγορία των διαπλεκόμενων ή των εγκάθετων). Μην πιστεύετε στην αντικειμενικότητα, είναι ουτοπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι είχε καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την απόφαση (αν τελικά πραγματοποιηθεί - το Αγγελιόσημο είναι εφτάψυχο!). Ήταν απαίτηση των δανειστών από το πρώτο κι όλας μνημόνιο - για την εξυγίανση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

      Διαγραφή
    2. Όπερ σημαίνει ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απαίτηση των δανειστών, για να μην συγκρουστούν με τα συμφέροντα των φίλων τους εκδοτών-καναλαρχών. Και, ειλικρινά τώρα, με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι αν κυβερνούσε η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρχε ποτέ πιθανότητα να περάσει τέτοια ρύθμιση, να διερευνηθούν τα αμαρτωλά θαλασσοδάνεια ή να αποκατασταθεί η νομιμότητα στον τομέα των αδειοδοτήσεων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων;

      Διαγραφή
    3. Αφήστε να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η (απαραίτητη κατά τα άλλα) εξυγίανση στον χώρο των ΜΜΕ. Με τις μεροληπτικές αποφάσεις της και την οικογενειοκρατία, ούτε η σημερινή κυβέρνηση μου εμπνέει πολλή εμπιστοσύνη...

      Διαγραφή
  5. Νομίζω ότι ο φόρος 20% (δεν είμαι σίγουρος για το νούμερο) στις διαφημίσεις θα συνεχίσει να υπάρχει. Απλώς δεν θα αποδίδεται στα ταμεία των δημοσιογράφων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει η αρχή ότι ουδείς φόρος καταργείται - απλώς μεταμφιέζεται...

      Διαγραφή
    2. Είχε ανέβει στο 23

      Διαγραφή
  6. Συμπληρωματικά βλ. και http://www.koutipandoras.gr/article/h-kybernhsh-apodexohke-to-aithma-twn-kanalarxwn-gia-toys-foroys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ορθολογισμός και ανεμελιά. Ο ορθολογισμός στα καλύτερα του:
    1. Το τελευταίο νομοσχέδιο ως πείραμα τύχης. (Το οπλονομοσχέδιο που σου καταθέτω είναι το τελευταίο/τη σύνταξη δώσε μου να φύγω/δε θέλω να δεις ότι κλαίω/γιατί είναι μοιραίο να εξαφανιστώ σε λίγο, σε λίγο, σε λίγο). 2. Η ελληνική οικονομία ανασταίνεται και διώχνει το αγγελιόσημο του θανάτου. Η ελληνική οικονομία, βγαλμένη από το βάθος του τάφου της, για να ξεσκονιστεί και συνέλθει, θα κάνει τις πνοές της υγείας - δύο πνοές υγείας: θα φυσήξει στην άλλη πεθαμένη, την ελληνική κοινωνία, και θα φυσήξει στα καταχρεωμένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα και δε θα χρεωθούν πια ποτέ στις τράπεζες του θανάτου. Τι τον θέλουμε; Δωσ' του να πάει. 3. Ο φόρος ελέγχεται λογικά και εμπειρικά και κρίνεται παράλογος. Σαν σήμερα να μη δίνεται η Ελλάδα όλη υπέρ τρίτων και να 'ναι μόνον ο φόρος ο παράλογος υπέρ τρίτων. Το χάρισμα της Ελλάδας στους ευρωπαίους εισπράκτορες είναι ο πιο ορθολογικός παραλογισμός του κόσμου. Στα επόμενα, ποιος που είδε Ελεεινίτσες, Κόντους, υπουργούς της χούντας,ποιος προς αυτά αντέχει την παράδοση. Τι να κάνουμε. Να απαγχονιστούμε; Αλλά έχουμε ωραία λόγια: "κυμάνσεις", "όπως καταλαβαίνετε", "εισπράκτορες". Α!Εισπράκτορες, Θανάση. Και τι θα γίνει σαν ο Viennezos ανακαλύψει: ""Ζούμε με σημαίες και εμβατήρια και πεθαίνουμε ένδοξα για την πατρίδα." Επανάσταση θα γίνει. Και εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. Την παγίδα είχανε στημένη βάρβαροι πολιτισμένοι ξένοι εισπράκτορες. Διεκδίκηση Viennezou: η μούμια του Λένιν ανήκει στην πατρίδα μας Ελλάδα. Αποδείξεις: το γράφει ο Ραφαηλίδης στη Μεγάλη Περιπέτεια του Μαρξισμού και στο Μνημόσυνο για τον Ημιτελή Θάνατο των Εισπρακτόρων. Αυτός ο μαρξισμός που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει κρατικό νόμισμα, σταλινισμός σκέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας αρχίσω με το ευτράπελο...
    Αγοράζαμε κάθε χρόνο ένα και μοναδικό λαχείο "Συντακτόν" για την Πρωτοχρονιά . Τόσο μπορούσαμε,τοσο κάναμε. Λιγο ελπίζαμε. ...[διόλου δεν πηγαινε το μυαλό μου στη λεξη "συντακτών". Υπέθετα πως έτσι γραφόταν .. Οτι θα ήταν ταχα κατι που μπορούσε να συνταχθεί. Όπως επίσης ακουγοντας το περίφημο καζαντζιδικό άσμα "σ' αγαπώ σε πονώ ο Σαλοσκανίς!" (δεν μπορούσα να καταλάβω ποιός ήταν αυτός ο περίεργος κύριος που έφερε το ακαταλάβιστικο όνομα Σαλοσκανίς...
    Χρόνια πολλά αργότερα καταλαβα πως ο στίχος ήταν "ως άλλος κανείς"...]

    Επί του προκειμένου όμως...
    Προφανώς πολλοί θα ευθύνονται για την χρονίσασα στρέβλωση. Και η εργοδοσία , κια οι συνδικαλιστες και το Κρατος και οι εργαζόμενοι.
    Η αληθεια είναι παντως πως οι δημοσιογραφοι μαλλον παχυλες συντάξεις εισπράττουν. Η δε απεργία τους όπως θα εννοήσατε έχει δυό σκέλη:
    1- να μην αποσυρθεί το "αγγελιόσημο"
    2-να αποσυρθεί η διάταξη του ασφαλiστικου που θα επτρέψει το ..."υγιές" [=επί δεκαετίες επιδοτούμενο απο τον παραγωγικό ιστό της χώρας] ασφαλσιτικό τους ταμείο και να μην συννενωθεί αυτό με το ταμείο μαμουθ που ετοιμάζεται και που με βία προχειρότητα & κρουνηδόν ηλιθιότητα αναγγέλθηκε πως θα υπαρξει ελέω κυβέρνησης, Ευρωπαϊστάν και ΔΝΤ.
    Το "υγιές" τους ταμείο παντως αυτήν τη στιγμή αποδίδει για ιατρική επισκεψη 30 Ευρω ενω όλα τα άλλα πτωχά ταμεία [στοςυ συμβεβλημενους με τον ΕΟΠΥΥ] 10 [δέκα] ευρω.
    Γιατί παρακαλω να προκύπτει αυτού του είδους η μεταχείρησις;
    Τα αιτήματα της απεργίας βέβαια είναι ολότελα ανόητα. Η δε απεργία που σοβεί εδώ και μέρες -εν μεσω σκληρής για μια ακόμα φορά διαπραγμάτευσης- βόλεψε απερίγραπτα την ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κομπανία η οποία και θα εκφωνήσει πανηγυρικούς και αναστασιμους λόγους μετά την Μ. Πέμπτη [με τον λαό φυσικά ...μισοψόφιο].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν πάση περιπτώσει ακούεται ωσάν "εμπάς/ερμπάς η περιπτώση" ή "εμπάση περιπτώση". Όμως καλά είμαστε όσο δεν κράζουμε το έμπαθι για την συμπάθεια. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να υγιαίνουν. Πρέπει απλώς να κάνουν τη δουλειά τους. Η δουλειά τους διαφέρει της υγείας της άκρας. Τα ΜΜΕ έχασαν το παχύ αντερί επικοινωνίας ή ενημέρωσης που κάλυπτε το ναζισμό των ιδιοκτητών τους. Το λεξικό Τ-Φ με ιδιόγραφη αφιέρωση του Χιμλερ. Η επικοινωνία, με το ιντερνετ, θα γυρίσει σότι 'ταν πάντα: R-X + NaOH -> R-OH + NaX. Ο λαός μας για τον Τσίπρα δεν έχει αίμα. Έχει ΗΟΗ.

      Διαγραφή
  9. Βιαστηκα να χαρω για το αγγελιοσημο. Απ'οτι διαβαζω το πιθανοτερο ειναι να μειωθει η να ...καμουφλαληστει κατω απο αλλο ...τιτλο. Ειμουν ασυγχωρητα αισιοδοξη. Το αγγελιοσημο φαινεται πως ειναι...απεθαντο. Καμια κυβερνγση δεν ταβαλλε ποττε με τους δημοσιογραφους και προφανως ουτε καμμια στο μελλκν θα. τα βαλλει μαζι τους . ΚΡΙΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειχα την τυχη να ακουσω πρωτη φορα για το αγγελιοσημο σε μια "μαρτυρικη" συνεντευξη του Θ.Τζημερου στον Παπαδακη. Συγκεκριμενα 20 δευτερα συνεντευξης οσα χρειαστηκε για να το περιγραψει.

    Ολο το πανελ (ηταν εκει και η Ζωη Κωσταντοπουλου) επεσε να τον φαει με ενα αγνωστο σε μενα δημοσιογραφο να ωρυεται και τον ιδιο τον Παπαδακη να καλυπτει με ειρωνειες τη φωνη του Τζημερου ο οποιος προσπαθουσε να ψελλισει τη φραση "βλεπετε πως οργιζονται οι συντεχνειες?". Λιγες μερες μετα η ΔΗΞΑΝ ειχε σβησει απο το χαρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ αν ζούσα στα 1978 θα ήμουνα με τη ΝΔ. Τι καλύτερο θα μπορούσα να δημιουργήσω ξανά. Στα 1996, με τον Έβερτ. Αν έχανε στις εκλογές; Σοβαρός ο Σημίτης, θα ομολογούσα. Αν ήταν να κυβερνηθώ και να εκλέξω και νεοφιλελεύθερους να 'μαι σίγουρος, με τον GAP θα πήγαινα. Ο Σημίτης ήταν ο καλύτερος, νομίζω. Γιατί είχε κάνει μία αφαίρεση χολής και του έδωσαν εξιτήριο σε τρεις μέρες από το ναυτικό νοσοκομείο της Νάσας (ο πρώτος τροϊκανός). Απολάμβανε τους καλύτερους καπνούς: κουπερ. Πόσες ώρες είναι Λονδίνο-Logan. Η ΔΗΞΑΝ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει γιατί οι εγκέφαλοι των δηξανιτών εκαίονταν όποτε καταβρόχθιζαν μία σκέψη-καημό (που την είχαν ήδη συλλάβει και εφαρμόσει όσοι άνδρες φυγόδικοι ήταν ήδη ξαπλωμένοι (300 σάπια φρούτα) πάνω στα υπουργήματα). Και γιατί να επιβιώσει; Για να βάλουμε στην τηλεοπτική θέση του δημοσιογράφου Π. τον κομματάρχη Τ.; Η ΔΗΞΑΝ αν κυβερνούσε ποτέ θα έκανε τα ίδια με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και θα κατάληγε όπως η Zoe ("δημοκρατικώς" παραδομένη σε όποιον έχει συμφέρον για το παράλληλο νόμισμα) και όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ (στα σκουπίδια και στις μαγνητικές αγχόνες). Σε μία δημοκρατική, ελεύθερη Ελλάδα, οι τράπεζες θα εκκαθαριστούν και τα θαλασσοδάνεια των μεγαλοκαρχαριών δεν θα σβηστούν. Για τους δημοσιογράφους (Ανέστης Κωνσταντίνου, Άρης Μαρτέλης) δεν ξέρω, δεν πονώ και νομίζω ότι θα ακολουθήσουν τη μοίρα του εργαζόμενου, εξαθλιωμένου, αδικημένου λαού.

      Διαγραφή
  11. Μία ιστορία από τα παλιά. Τον καιρό που ήμουν στην διαφήμιση, το 1977, είχα οργανώσει μία συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση ενός νέου προϊόντος. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους είχε έρθει και ο Βοβολίνης εκδότης του περιοδικού "Βιομηχανική Επιθεώρηση", ο οποίος μερικές εβδομάδες πριν είχε γράψει ένα άρθρο εναντίον του Αγγελιοσήμου. Μόλις εμφανίστηκε, όλοι οι άλλοι δημοσιογράφοι συσπειρώθηκαν και μου δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν. Προσπάθησα να τους πω ότι πρέπει να δείξουν κάποια ανοχή στην διαφορετική άποψη και άλλα θεωρητικά περί ελευθερίας της γνώμης. Επέμειναν. Η συνέντευξη κινδύνευε να γίνει με ένα δημοσιογράφο ενώ ο πελάτης παρακολουθούσε εμβρόντητος. Τότε ο ίδιος ο Βοβολίνης ήρθε και μου είπε "ξέρω ότι σας έβαλα σε δύσκολη θέση - θα φύγω μόνος μου". Έπεσαν τα μουτρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΤΡΑΒΗΞΕ

    Είναι σαφές. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ανάρτηση, μόνο είκοσι σχόλια (τα επτά δικά μου) και 780 επισκέπτες – η απόλυτη αποτυχία! Ποτέ δεν είχαμε τόσο χαμηλές …εισπράξεις.

    Αιτίες:

    1. Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα – κι ας πληρώνουμε όλοι μας πενήντα χρόνια αγγελιόσημο χωρίς να το ξέρουμε.

    2. Δεν μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα των ΜΜΕ. (Καλά, λίγοι διαβάζουν εφημερίδες – αλλά πολλοί βλέπουν τηλεόραση).

    3. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι δημοσιογράφοι θα βρεθούν ξαφνικά ανασφάλιστοι – αυτοί κάθε μέρα μας κάνουν ανασφαλείς.

    4. Δεν μας ενδιαφέρει η φορολογία – την πληρώνουμε έτσι κι αλλιώς – είναι ανάγκη να στενοχωριόμαστε μαθαίνοντας ότι πληρώναμε και άγνωστους φόρους;

    5. Δεν αγανακτούμε με τους υπέρ τρίτων φόρους – γιατί έτσι κι αλλιώς όλοι οι φόροι είναι υπέρ τρίτων – εμείς καλό δεν βλέπουμε από αυτούς.

    6. Έρχεται Πάσχα και σκεπτόμαστε μαγειρίτσα και κουλουράκια και εξόδους στην ύπαιθρο. Με φόρους να ασχοληθούμε Άγιες Μέρες που είναι;

    7. Περιμένουμε το Άγιο Φως να μας φωτίσει…

    Ψάχνω για άλλο θέμα… πασχαλινό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα δεν απέτυχε! Οι απόψεις μας ταυτίζονται. Το θέμα μας ενδιαφέρει απόλυτα. Αλλά τι να γράψω άλλο από το ότι συμφωνώ απόλυτα και περιμένω πως και πότε θα καταργηθεί αυτός ο παραλογισμός; Η Χώρα είναι άρρωστη από πάνω ως κάτω.

      Διαγραφή
    2. Άλλο θέμα πασχαλινό; Το Αγιο φως με τιμές αρχηγού κράτους στην πρώτη φορά Αριστερή κυβέρνηση!

      Διαγραφή
    3. Ήρθε και πέρυσι και ο κ. Καμμένος του επεφύλαξε μεγάλες τιμές.

      Διαγραφή
    4. Μία απλή πρόταση: να γράφατε ένα ποστ για την απεργία της ΕΣΗΕΑ που ο μοναδικός της σκοπός είναι να μην μάθουμε οι Έλληνες τα μέτρα που φέρνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ και να προσθέσετε την αυθαίρετη διαγραφή μελών της που δεν υποστήριξαν το ΟΧΙ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ μιας και είναι και αυτά κρυγαλαία δείγματα ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία στη χώρα μας!!!!

      Διαγραφή
    5. Σας βρήκα θέμα για το Πάσχα: https://www.youtube.com/watch?v=-TKJ70hOX7g είναι άλλη μία απόδειξη ότι η κατά το Σλυνταγμα μας επικρατούσα θρησκεία πρεσβεύει την αγάπη :P

      Διαγραφή
    6. Στο ρώτημα ορισμένοι απαντούν με συμφωνίες. Η ερώτηση: παρουσιάζω ορθολογικώς και τι ωραία για δες το αιωνίως ασήμαντο και εσύ θα φανατιστείς και θα φρενιάσεις και εγώ θα σε σέρνω με το αγκίστρι της πετονιάς μπηγμένο στη γλώσσα σου από κάτω και τι ωραίος που θα είσαι. Αυτά δεν θα τα πάθω και δε θα τα σηκώσω. Μόνο μπορώ να ζήσω.

      Διαγραφή
  13. Έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω για συμπολίτες μας ασφαλισμένους σε ευγενή ταμεία που βγαίνουν στην σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας με εισφορές που τις πληρώνουν άλλοι......
    Τελικά κάποιοι Έλληνες πολίτες είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Nikos Dimou

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΤΡΑΒΗΞΕ

    Αιτιες:

    4. " Δεν μας ενδιαφερει η φορολογια - την πληρωνουμε ετσι
    κι'αλλιως - ειναι αναγκη να στενοχωριομαστε μαθαινοντας οτι
    πληρωναμε και αγνωστους φορους;"

    Αυτο ακριβως! Απο χτες μαζευω ολα τα σχετικα για να συναντησω τον λογιστη μας και η αναρτηση για το αγγελιοσημο ηταν ... το κερασακι στην τουρτα!

    Οσο για το 6. - μαγειριτσα, κτλ - ανηκω στην κατηγορια "αυτων των παραξενων" που οι προετοιμασιες του Πασχα, ιδιως αυτες που εχουν να κανουν με το αρνακι, τους φερνουν αλλεργια.

    Καλο Πασχα, παντως σε ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. H έλλειψη ανταπόκρισης στο θέμα δεν οφείλεται σε αδιαφορία, κατά τη γνώμη μου, αλλά ούτε και στην προετοιμασία του πασχαλινού τραπεζιού. Ίσως οφείλεται στο ότι συμφωνούμε με την ανάρτηση, ίσως οφείλεται στη γενικευμένη απογοήτευση που δοκιμάζουμε από όλους και από όλα.
    Προσωπικά, θα εκφράσω τη διαφωνία μου για τη λέξη "τραγωδία" του τίτλου και για τη λέξη "παρίες" στο κείμενο. Εάν ενοποιηθούν τα ταμεία, πιθανόν οι δημοσιογράφοι θα παίρνουν σύνταξη καθηγητή πανεπιστημίου με 39 χρόνια ασφάλιση, δηλ 1600 ευρώ σούμα (καθαρά, αλλά έτοιμα για νέα μείωση). Ε, ναι, θα έχουν και περίθαλψη ΕΟΠΥΥ. Μακάρι αυτό να ισχύσει και για συνταξιούχους ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ, όσους δηλαδή απολαμβάνουν παροχές από τα "ευγενή" ταμεία τους. Πού είναι η τραγωδία; γιατί παρίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματικά η "τραγωδία" ήταν δημοσιογραφικά υπερβολικός τίτλος... Ωστόσο, ακόμα κι αν πάρουν τέτοιες συντάξεις (αμφιβάλλω) η διαφορά στην περίθαλψη και τις παροχές θα είναι αβυσσαλέα...

      Διαγραφή
    2. Τα μόνα ιατρεία "Ταμείου" που έχουν διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια μετα των ιατρών και νοσηλευτών είναι αυτά της ΔΕΗ.
      Το μοναδικό ταμείο που αποζημιώνει με ιλιγγιωδη -για την εποχή- ποσά τους συμβεβλημένους ιατρούς είναι αυτό των δημοσιογράφων.

      Αλλά σε λίγον καιρό όπως πάμε δεν θα υπάρχει κανενός είδους "ταμειακή περίθαλψη" οπότε ούτε παρίες, ούτε ευνοημένοι, ούτε τραγωδίες...

      Διαγραφή
  16. Ανήκω στην κατηγορία αυτών που ανήκαν σε "ευγενές" ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ). Υπήρχε φόρος υπέρ τρίτων (1 τοις χιλιοις) υπερ ΤΣΜΕΔΕ σε κάθε μελέτη και εργολαβία καθώς και φόρος υπέρ ΕΜΠ (Μετσόβιο Πολυτεχνείο), δεν γνωρίζω τι απέγιναν οι φόροι αυτοί. Ξέρω μόνο ότι για τον φόρο υπέρ ΕΜΠ διαμαρτυρήθηκαν κάποια στιγμή τα υπόλοιπα πολυτεχνεία. Τελικά σαν το αγγελιόσημα υπήρχαν αντίστοιχες παροχές ή φόροι για πολλές συντεχνίες ή συνάφια. Αλλοι πιο κραυγαλέα άδικοι και άλλοι πιο δίκαιοι. Ποιοί επιβιώνουν στο τέλος γνωρίζουμε, αυτοί που έχουν περισσότερο σχέση με τις κατσαρίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω να να είναι ευγενές ταμείο αυτό που συνταξιοδοτεί τα μέλη του στα 65. Μάλλον "ευγενή" θεωρούνται αυτά που χαρίζουν συντάξεις με 15 χρόνια εργασίας σε 35χρονους και αφού χρεωκοπήσουν, οι εργατοπατέρες ψηφίζουν ένα νομοσχέδιο για συνένωση με κάποιο "υγιές" όπως είναι ο σωστός χαρακτηρισμός.
      Με το σημερινό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την παιδική χαρά που παριστάνει την κυβέρνηση, διελυσαν και τα λίγα υγιή ταμεία που υπήρχαν.

      Διαγραφή
  17. Τρίμηνη παράταση στο "αγγελιόσημο" Λήγει σε 20 λεπτά η απεργία των δημοσιογράφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τι έγινε ρε παιδιά - αλλιώς: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, τέτοια νέκρα δεν την περίμενε ούτε ο D.
    A! ξέχασα...

    Με αγάπη

    Υ.γ:
    Δεν αρέσουμε ποια... -κυρ Νικο μου, είχε πει κάποτε η Μελίνα στον Αντρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι ερωτευμένος με το οι. Ποια αντί για πια, ποιο αντί για πιο... "Δεν αρέσουμε πια", είπε η Μελίνα.

      Και απαντώ: "Σ' όσους αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε..."

      Διαγραφή
  19. Με κάνατε να γελάω για ώρα!
    Έχετε δίκιο - τι να σου κάνει και ο διορθωτής πια...

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάντως δεν περίμενα ν' ακούσω τα Ματθαίον Πάθη από κουαρτέτο...
    [Χώρια που αντίς για Πασχαλιές... μυρίζω ε κ λ ο γ έ ς μέσα από την νεκρή γή].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παιρνω το θαρρος να προτεινω ενα μελλοντικο θεμα για οποτε υπαρξει καποιο 'κενο': πραγματικες φιλιες -ποσο μετρησαν στην ζωη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν τη Σοράγια27 Απριλίου, 2016 09:57

      Α! Οι φίλοι. Οι φίλοι είναι φωνές. Άγνωστες φωνές και ψιθυρίζουν το κοινό όνομα της θλίψης, της δόξας και της λόξας. Ο "αυτός", ο "ταυτός", άλλοι που με φωνάζουν και βγαίνω στη βεράντα, εμένα, Ντίτα, μου μιλάνε και μου λένε χλεύη και κοροϊδία. Δε λέω ειρωνεία ή σαρκασμό. Να ανέβω; ένα μούτρο. Όχι. Διότι, τι κάνουν; Είναι και επαγγελματικά μορφώματα και στεγάζονται. Τι κάνουν; Περιφέρονται με τις γυναίκες τους και ο ένας στον άλλο χαρίζει την αγάπη σε ώρες και σε χώρους. Δεν είναι ο έρωτας αυτό. Οι μη ερωτικοί ψίθυροι είναι και αυτοί κακοτοπιές κλαδεμένες. Αφού δεν έχουμε παιδείες και σκεπτόμαστε τις μη κοινές ανοησίες, τι να πούμε με τους φίλους. Ο καλύτερος αν είναι, Ντίτα, όταν είσαι βολικός και δε λες βλακείες χύμα, όταν δεν τρέχεις σαν παλαβός, θα βρει την αφορμή της έκρηξης του. Να διαβάσω, είπε, Φρομ, για να μάθω τον φόβο για την ελευθερία. Να πληροφορηθώ ότι νιώθω άσχημα όταν ξέρω καλά πότε νιώθω άσχημα και πότε δεν είμαι και να πάω να συνδέσω τη ζωντανή στιγμή μου με τις ηλιθιότητες του Φρομ ως προς τη ζωντανή ζωή μου. Διότι ο Φρομ, αν και ψυχαναλυτής, ήταν εντάξει, κρίναμε. Την δεύτερη φορά, που δεν είχα διαβάσει Φρομ, έγινε αυτό που λέμε έκρηξη. Μόνος του τα είπε, Ντίνα, μόνος του τα άκουσε. "Κάνε μονάχος σου και το διαιτητή/το πουλημένο κέρδισε το, το παιχνίδι". Εγώ τον Φρομ ξέρω σαν τραγουδιστή. Είχε πρωτοτραγουδήσει Ουλαλούμ αλλά με διορθωμένα συγυρίσματα. Απαράδεκτα: "και να το κάθισμα σου συγυρνώ - στρώνω την κάμαρα μου αγριομέντα".

      Διαγραφή
    2. Ντίτα, εκτιμώ ότι αν και ενδιαφέρον το θέμα, λίγοι θα τολμήσουν να γράψουν ανοιχτά τη γνώμη τους - και οι φίλοι διαβάζουν...

      Αλλά έχω μία αντιπρόταση - να γράψουμε για τις διαδικτυακές φιλίες: για τον πως φαντάζεται ο καθένας από εμάς τον άλλο, μια εκτίμηση ένα ψυχογράφημα ας πούμε και μετά να γελάσουμε με την αλήθεια, γιατί ως γνωστόν:
      υπάρχει αυτό που πιστεύουν οι άλλοι ότι είμαστε, αυτό που πιστεύουμε εμείς ότι είμαστε και τέλος...
      αυτό που πραγματικά είμαστε!

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητε D.

      Η δικια σου προταση ειναι πραγματι 'εξυπνη'. Το μονο μειονεκτημα ειναι οτι ο καθενας θα γελαει μονος του. Καλο θα ηταν απο καπου να βλεπαμε τις αντιδρασεις των αλλων!

      Υ.Γ. Μεγαλωνοντας η διαφορα μεταξυ του πως νομιζουμε οτι
      ειμαστε με αυτο που πραγματικα ειμαστε μικραινει -
      τουλαχιστον αυτο συμβαινει σε μενα.

      Διαγραφή
    4. Εγώ θα περάσω επτά ώρες με τις υποκαταστάσεις. Θα κάνω μπάνιο την 7η πρωινή. Θα επιστρέψω για άλλες 7 ώρες να σπάσω συζυγείς παραστάσεις. Και θα έρθω το απόγευμα να με συλλάβω τελειωτικά από το διάβασμα του μαραγκιασμένου ψυχογραφήματος του τηλεγραφήματος του δειπνοσοφισμένου ψυχοβγάλτη. Δεν είμαι αυτή που γύρευα. Δε μοιάζω με Εκείνη. Τώρα που το κατάλαβα, το λάθος έχει γίνει.

      Διαγραφή
  22. Φιλία ζωντανών συμπατριωτών μας δεν μπορεί να γίνει. Μόνον διασταυρώσεις μοναχικές: ζωντανός με πεθαμένο, ή πεθαμένος με ζωντανό. Όλοι οι πεθαμένοι Έλληνες αγαπούν όλους τους ζωντανούς Έλληνες. Και όλοι οι ζωντανοί Έλληνες μισούν όλους τους πεθαμένους Έλληνες. Οι ζωντανοί Έλληνες είναι εκείνοι που έχουν το συμφέρον ή την τρέλα να μεταχειρίζονται αυτό τον τόπο σαν το ευρωτσουλάκι και τους λοιπούς Έλληνες σαν τα ευρωτσουλάκια τους. Οι πεθαμένοι Έλληνες ποιοι είναι, δεν το ξέρουμε. Άλλοι θα πουν, οι ανώνυμοι. Άλλοι θα πουν, οι διάσημοι. Άλλοι θα πουν, οι ποιητές. Η αληθινή διάκριση θα επιτευχθεί με τον έλεγχο του πεθαμένου ποιητή ως προς το ευρώ. Νεκρέ, αφήνεις στο έργο σου χαραμάδα να περάσει και να μείνει στην πατρίδα μου το ευρώ; Είσαι δύο φορές πεθαμένος, άρα ακριβώς μία φορά είσαι ένας πεθαμένος Έλληνας. Η φιλία ζωντανών Ελλήνων είναι δύσκολη υπόθεση. Πώς θα έχεις φιλία με διαμεσολαβητή άμα είσαι ο k.s.; Με τις φωτοτυπίες και την αναμονή; Με το υποκριτικό ενδιαφέρον και τα ψέματα της σταδιοδρομίας; Εγώ μπορώ να είμαι φίλος με όποιον μου γουστάρει. Γιατί εγώ είμαι ένας τίμιος άνθρωπος, της ουσίας. Όποιος εμένα με αποφεύγει, το σίγουρο είναι πώς κάτι έχει να κρύψει. Όλα τα φανερώνω και όλα τα ξε-φανερώνω (άμα τα υποψιαστώ στην καθαρή τους λάμψη). Θέλω απλώς να πιω ένα σοκολατούχο γαλατάκι με το Νίκο Καρούζο και να καπνίσουμε ένα πακέτο τσιγάρα. Να έχουμε στα δάχτυλα καθένας μας από τέσσερα τσιγάρα και να καπνίζουμε να καπνίζουμε να καπνίζουμε και να βλέπουμε τις σαύρες, τον ήλιο, τα νερά, τα πέδιλα, τα πτερύγια, τα βατραχοπέδιλα, τα παξιμάδια, τα αεροπλάνα, την φιδίσια και ανίσχυρη βλάστηση του τελευταίου μήνα της Άνοιξης. Το δέντρο που είναι από πάνω μου, όταν δεν κοιτάω ψηλά, σπανίως τα καφέ, ευκίνητα και παρανοϊκά και εξόχως δηλητηριώδη φίδια, στα κλαδιά του θα συμπλέξει. Όταν δεν κοιτάω ψηλά, το δέντρο μεταμορφώνεται και γίνεται ένα υπερυψωμένο πωλητήρι των αρωμάτων των γυναικών που θα χαμογελάσουν μόλις αγγίξω τα σημεία. Ώρα πρωινή, ώρα της ετοιμασίας, ώρα της φορεσιάς, ώρα των αποχαιρετισμών προς τους γιους, τις κόρες και τον άνδρα, θα κατευθυνθώ με τα δάχτυλα μου εκεί που κατευθύνονται τα δάχτυλα μου, ο κόσμος να χαλάσει και οι ψευτοφιλίες του ελληνικού έρωτα να σβήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αλλοι τρεις μήνες παράταση για το αγγελιόσημο - η Συντεχνία είναι η μόνη που αντιστέκεται σε κυβέρνηση, θεσμούς, ΔΝΤ! Ούτε οι Δικηγόροι ούτε οι μηχανικοί δεν έχουν τόση δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θετικό. Όταν το ΔΝΤ θα μας κηρύξει τον πόλεμο, θα ξέρουμε ότι δεν είναι ανίκητο.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.