Δευτέρα, Δεκεμβρίου 05, 2016

Οργή λαών!





















Οι  Ιταλοί δεν καταψήφισαν την Συνταγματική Αναθεώρηση του Ρέντσι – καταψήφισαν τον ίδιο τον Ρέντσι. Τον Ρέντσι ως εξουσία. 
Είναι ενοχλημένοι, εξοργισμένοι, θυμωμένοι. Η χώρα τους έχει βαλτώσει, χάνει από παντού. Οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά, το εθνικό εισόδημα πέφτει, οι τράπεζες καταρρέουν. Κάπου έπρεπε να ξεσπάσουν.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ψήφισαν τον Τραμπ. Καταψήφισαν την Χίλαρι. Την μαύρισαν ως σύμβολο της εξουσίας, της ελίτ, του συστήματος. Παρόλο που οι ΗΠΑ ανεβαίνουν οικονομικά, η μεσαία τάξη συμπιέζεται και φτωχαίνει. Οι υπερπλούσιοι πλουτίζουν (και για αυτό διάλεξαν έναν από αυτούς;) Το χρέος αυξάνει. Υπάρχει οργή και αγανάκτηση. Κάπου έπρεπε να ξεσπάσουν.

Οι Βρετανοί, για τους ίδιους ή παρόμοιους λόγους, τα έβαλαν με την Ευρώπη. Ψήφισαν Brexit, λες και η Ευρώπη έφταιγε για τα προβλήματα που βασάνιζαν τους μικροαστούς και τους αγρότες. Ψήφισαν απομόνωση γιατί, όπως είπαν, μέσα στην Ε.Ε. διακινούνται πολλοί μετανάστες. Μόνο που οι μετανάστες οι οποίοι έφταναν στην Αγγλία δεν ήταν Σύροι πρόσφυγες. Ήταν τεχνίτες από την Ανατολική Ευρώπη και εξειδικευμένα τραπεζικά στελέχη που τώρα θα λείψουν από το City.

Μία τυφλή οργή πλανιέται πάνω από τον Δυτικό κόσμο. Φταίει η παγκοσμιοποίηση, η λιτότητα, η τεχνολογική επανάσταση; Μόνο που η παγκοσμιοποίηση δεν είναι πια αναστρέψιμη, ούτε η τεχνολογία γυρίζει πίσω. Σημειώστε επίσης, έχθροι της λιτότητας: η Αγγλία και οι ΗΠΑ δεν εφάρμοσαν συνταγές λιτότητας. Και το κλεισιμο των συνόρων, η περιχαράκωση στα εθνικά κράτη, δεν είναι μόνο ηθικά λάθος και οπισθοδρόμηση - θα είναι και οικονομικά καταστροφική.

Η οργή που ρίχνει κυβερνήσεις και ανεβάζει στην εξουσία επικίνδυνους λαϊκιστές – δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα. Μάλλον τα επιδεινώνει. Κόβοντας τα δεσμά με την Ευρωπαϊκή ένωση η Μεγάλη Βρετανία θυμίζει τον άνθρωπο του ανεκδότου που πριόνιζε το κλαδί επάνω στο οποίο καθόταν.

Πανηγυρίζει ο Μπέπε Γκρίλο για την ήττα του Ρέντσι – αλλά τι έχει να προτείνει; Απολύτως τίποτα!  Όλοι οι αντιευρωπαϊστές απλώς προτάσσουν μία άρνηση – λες και οπισθοβατώντας  θα πάμε προς την ευημερία και την ευτυχία. Ας αφήσουμε αυτούς που αντιδρούν αντανακλαστικά σαν τους μπαχαλάκηδες – σπάστε και γκρεμίστε τα όλα!


Βρισκόμαστε όλοι σε ένα αδιέξοδο. Η δική μου γενιά φεύγει – σκέπτομαι τους νέους.

109 σχόλια:

  1. Μόνο η πληροφορική μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Και ευτυχώς που η τεχνολογία μόνη της αναλαμβάνει (χωρίς προγραμματικές δηλώσεις και πολιτικούς - όπως συνέβη και με τον www). Λίγο υπομονή χρειάζεται μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Και το κλεισιμο των συνόρων, η περιχαράκωση στα εθνικά κράτη, δεν είναι μόνο ηθικά λάθος και οπισθοδρόμηση - θα είναι και οικονομικά καταστροφική."
    Δηλαδή αν πραγματοποιήσει την απειλή του ο Ερντογάν και ανοίξει τα σύνορα σε άλλα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και έρθουν και αυτοί στην χώρα μας θα πρέπει να πούμε και ευχαριστώ, γιατί θα συμβάλουν στην οικονομική μας ανάπτυξη σωστά;
    Όταν ήδη στην χώρα μας έχουμε πάνω από 1,5 εκ. μετανάστες, λαθρομετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικής κουλτούρας, θρησκείας, γνώσεων και πολιτισμού.

    Και όταν κάθε χρόνο μεταναστεύουν χιλιάδες σπουδασμένοι νέοι Έλληνες στο εξωτερικό και όταν στην ουσία βρισκόμαστε σε φάση ανταλλαγής πληθυσμών όπου πολύ σύντομα οι Έλληνες θα αποτελούν μειοψηφία στην χώρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάμε για την οικονομία - όχι για το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες. Πλήρης παρεξήγηση.

      Διαγραφή
  3. Αυτό που γίνεται σήμερα με την ΟΝΕ και τη Γερμανία οδηγεί στο τίποτα, το παραμύθι του αντιευρωπαϊσμού δεν περνάει πουθενά, πραγματικά έχουν κλείσει την Ελλάδα έξω από τον κόσμο, σαν να θέλουν να εξαφανίσουν τα ίχνη από το έγκλημα που κάνουν εναντίον του τόπου. Τον μηδενισμό εκφράζετε όλοι σας, κανένα Ευρωπαϊσμό, ποιος λογικός άνθρωπος και έντιμος πιστεύει σήμερα ότι οι μπεκρούλιακες σαν τον Ντάισενμπλουμ και τον Γιούνγκερ και ο λόγος του Σόιμπλε εκφράζουν την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό ο οποίος βέβαια δημιουργήθηκε γύρω από τη θρησκεία είτε συναινετικά είτε απορριπτικά, εκκλησίες, θρησκευτικές μουσικές, συγκρούσεις κτλ, οι σημερινοί αυτοαποκαλούμενοι Ευρωπαϊστές είναι μηδενιστές και τίποτα άλλο, κανένα όραμα για το κοινό καλό δεν έχουν. Ο Γκρίλο δεν έχει κάτι να προτείνει στον Έλληνα, δεν είναι δουλειά δική του αυτή, θα πάρει την Ιταλία από το χέρι και θα την οδηγήσει έξω από τη φυλακή του γερμανικού ευρώ, οι μπαχαλάκηδες ανεξέλεγκτοι μόνο στην Ελλάδα είναι, μάλλον για να δίνουν άλλοθι στους μηδενιστές που κυβερνάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Ευρώ του Νότου» προτείνει ο Μπέπε Γκρίλο http://tvxs.gr/news/kosmos/yper-enos-asthenoys-eyro-gia-ti-n-eyropi-o-mpepe-gkrilo
    Εμείς ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ : http://www.lasttapes.gr/old/item/143-degrowth.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευρώ του Νότου - με τι αντίκρυσμα; Δεν θα προλαβαίνει την υποτίμησή του!

      Υποανάπτυξη - ουτοπική, μάλλον θρησκευτική μη-λύση...

      Διαγραφή
  5. Οποία πλάνη!!!
    -----------------------

    Υπάρχει μία διάχυτη αντίληψη πως αν ο καθένας κλειστεί στο καβούκι του, θα επιστρέψει στον... παράδεισο του... εθνικού νομίσματος και των εθνικών συνόρων.

    Σύντομα όμως οι Ιταλοί θα συνειδητοποιήσουν ότι πλανώνται πλάνην οικτράν!

    Η επιλογή της εσωστρέφειας δεν θα τους απαλλάξει ούτε από τα μεταναστευτικά κύματα ούτε από τις αντινομίες της οικονομίας τους.

    Όσοι λαοί νομίζουν ότι θα ευδοκιμήσουν οι... μαγικές λύσεις των λαϊκιστών, σύντομα θα κληθούν να διαχειριστούν νέα αδιέξοδα, ακόμη χειρότερα, όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα του τσιπροκαμένου.

    Η μόνη λύση είναι η ορθολογική διαχείριση των προκλήσεων. Διαφορετικά δεν μας βλέπω καθόλου καλά...

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Παίζεται η ζωή μας. Και εσύ δεν μπορείς καν να μιλήσεις και να εξηγήσεις παρά να μας δίνει φάμε πνιγηρά δόγματα και φαύλη μαυρίλα. Η μόνη λύση είναι να πάψεις να μας γίνεσαι βάρος.

      Διαγραφή
    2. Θα μας απειλήσεις με τα μεταναστευτικά κύματα και τους τσιπροκαμένους. Με ποιο δικαίωμα. Σε αυτή χώρα ζεις εσύ και οι τσιπροκαμένοι και σε αυτή τη ζωή εσείς μόνο ζείτε. Εσείς ξέρετε. Μια ζωή άχρηστοι και ιταμοί, ανίκανοι για τίποτα που να μην είναι εκβιασμός.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Χειρότερα από τα αδιέξοδα που δημιούργησε το ευρώ δεν υπάρχουν. Μόνο αν σας σηκώνουμε στις πλάτες μας ακόμη και αν απαλλαγούμε από εσάς. Πράγμα που δεν θα γίνει. Οι γραφειοκράτες που κανονίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, σιγά σιγά στην Ελλάδα, μας τελειώνετε...εφιάλτης ήσασταν και σβήνετε.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Δίδαξε την λογική, kapa-skeptike. Πονάς πολύ στη ζωή και δεν έμαθες να διευκολύνεις την εξάπλωση της ζωής. Τι θα μου αποκαλύψεις. Ότι έναντι της προπαγάνδας είμαστε χαμένοι από χέρι και μπορούμε μόνο να αμυνόμαστε ανεπιγνώστως; Αυτή είναι η λογική και αυτή είναι η επιστήμη; Αυτά κατακτήσαμε μέχρι σήμερα αληθινά; Αυτό νιώθουμε όταν ζούμε;

      Διαγραφή
  6. Οι ειδικοί ρήτορες γνώριζαν ότι το σκληρό νόμισμα δεν είναι καλό για την Ελλάδα. Αλλά μας έλεγαν ότι το εισόδημα μας θα εξασφαλιστεί. Εμείς δεν είχαμε ζήσει δύο ζωές και δεν ξέραμε ότι μας προορίζουν για σφαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Ελλάδα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη ανάγκη είναι να διαγραφούν. Το εθνικό νόμισμα χωρίς κρατικοποίηση και εκκαθάριση των τραπεζών και δημόσιες επενδύσεις δεν αρκεί. Αληθινές πατριωτικές αποφάσεις και πράξεις χρειαζόμαστε. Να κάνουμε μιαν ισοτιμία δραχμής με ευρώ 1 προς 1000. Ποιο κράτος εκδίδει το ευρώ; Εμείς θα έχουμε κράτος δικό μας. Το ευρώ είναι ένα σκουπίδι, ένα σκοτωμένο κουνούπι στα νύχια της τριαντάχρονης κατσαρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας λαός και ένα κράτος μπαταξήδες. Να διαγραφούν όλα τα χρέη, θέλουν αυτοί που αγόρασαν σπίτια και δεν πληρώνουν, ακριβά αμάξια και δεν πληρώνουν, εορτοδάνεια και δεν πληρώνουν, φόρους…… Κι εγώ που πλήρωνα πάντα και δεν είχα χρέη, είμαι κορόιδο?

      Διαγραφή
    2. Αν μπορείς να αποδείξεις ότι πλήρωνες τα χρέη σου με τον ιδρώτα του προσώπου σου και από την τίμια εργασία σου την οποία δεν απέκτησες με μέσο, τότε μπράβο σου και συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου. Στην αντίθετη περίπτωση, κράτος, μπαταξήδες και καλοπληρωτές είναι ένα και το αυτό!!

      Διαγραφή
  8. Κάνουμε αυτό που θέλουμε γιατί αυτό είναι το λογικό να γίνει. Το έχουμε μελετήσει. Όταν τώρα οποιοσδήποτες ζητάει τον λόγο, θα χάνουμε χρόνο να εξηγούμε τα αυτονόητα; Θέλουμε grexit. Θα κάνουμε grexit. Τι μας νοιάζει εμάς τι θα κουδουνίσουν οι ντενεκέδες πρακτορίσκοι στα ΜΜΕ και οι πρακτορίσκοι καθηγητάδες της Παντείου σχολάρας και του Παντείου πανεπιστημιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

    Νώντας Τσίγκας has left a new comment on your post "Οργή λαών!":

    Η καταστροφή της μεσαίας τάξης παντού στον Δυτικό κόσμο προμηνύει άνοδο των εχθρών της αστικής δημοκρατίας.
    Στην Ευρώπη η ραγδαία ανοδος του ευρωσκεπτικισμού και των ακροδεξιών κομμάτων το σηματοδοτούν εδώ και καιρό.

    Η Ελλαδίτσα φυσικά [επειδή κάπου από τα σκοτεινά ξανάρχεται η ..."ηλιαχτίδα " του GREXIT] μόλις κάνει το απελπισμένο βήμα θα ζήσει την απόλυτη κόλαση. Θα καταστεί ΑΜΕΣΩΣ "Η χήρα προέλευσης" των προσφύγων για τους ευρωπαίους και θα πρέπει να διαχειριστεί αυτό που όλη η Ευρώπη καμώνεται πως διαχειρίζεται αλλά δεν μπορεί να το λύσει... Οικονομικώς δε (αν σε δραχμή ή διπλό νόμισμα) μοναχα με επιτελείο Κουτσούμπα στη διακυβέρνηση και 300 δραμια μπομπότα ανά άτομο την ημέρα θα επιζήσουμε ίσως για μερικά χρόνια ακόμα.
    Οι λαϊκιστες(αριστεροδέξια) αυτή τη στιγμή είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ αγχολυτικό φάρμακο σε καθε πικραμένο νευρωσικό πολίτη(που βιώνει την δυσαρμονία ανάμεσα σ' αυτό που ζεί και σ΄εκείνο που είχε "βολευτεί" να είναι και να ζει). Πλην όμως το πρόβλημα χρέους, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, καλπάζουσας διαφθοράς, απουσία δομικών μεταρρυθμίσεων θα παραμένει και θα χειροτερεύει άλυτο.

    Εν τω μεταξύ κάποια πετρελαϊκή/ενεργειακή κρίση ή κανένας σύντομος πόλεμος -με τους όψιμους αναθεωρητές της συνθήκης της Λωζάννης- ίσως καταφέρουν να μας αποτελειώσουν νωρίτερα.

    Ταύτα και παραμένω-διατελώ μετά τιμής
    ΝΩΝΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια κύριε Δήμου για τη σωστή απεικόνιση της διεθνούς οικονομικής πραγματικότητας. Αυτό που ζούμε σήμερα διεθνώς είναι αποτέλεσμα της απερίσκεπτης παγκοσμιοποίησης η οποία μετέτρεψε τις διεθνείς οικονομίες σε συγκοινωνούντα δοχεία. Την κατάσταση επιβάρυναν και μια σειρά ανεγκέφαλων στρατιωτικών επεμβάσεων, οι οποίες άλλαξαν τις ισορροπίες σε κρίσιμα σημεία του πλανήτη. Με την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών, εξισώθηκε ξαφνικά ένας Αμερικανός εργάτης με αμοιβή 30 δολάρια την ώρα με έναν Κινέζο εργάτη με αμοιβή 30 δολάρια την ημέρα. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις αναπτυγμένες χώρες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το πρόβλημα οξύνθηκε με την μεταναστευτική κρίση σαν αποτέλεσμα πολεμικών συρράξεων (Μ. Ανατολή και Β. Αφρική) η οικονομικής εξαθλίωσης τριτοκοσμικών χωρών από τους ‘επαναστάτες’ ηγέτες τους (Ν. Αμερική). Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε όλοι σε ένα αδιέξοδο, όπως λέτε. Μόλις επέστρεψα από την Αμερική και χάρηκα που είδα τους δρόμους γεμάτους καινούργια κι ακριβά αυτοκίνητα, τα εστιατόρια και τους χώρους διασκέδασης πλήρη, τις πόλεις και τα σπίτια στολισμένα για τις γιορτές, χρήματα παντού. Κάθε χώρα βιώνει τα αποτελέσματα της κρίσης και της παγκοσμιοποίησης διαφορετικά και ανάλογα με τις δυνάμεις της. Μπορεί στην εκλογή του Τραμπ να συνετέλεσε η οργή των ψηφοφόρων αλλά μη ξεχνάτε ότι η Χίλαρι πήρε περισσότερους ψήφους και συνεπώς δεν υπάρχει έντονο κίνημα οργής. Στην Αμερική η ελεύθερη οικονομία δουλεύει, οι πολίτες επιμορφώνονται και προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες, δεν βλέπεις κράτος πουθενά. Εκεί δεν χρειάστηκαν να γίνουν μεταρρυθμίσεις γιατί το κράτος ήταν πάντα λειτουργικό, περιορισμένο και έτοιμο να βοηθήσει τον πολίτη. Ακόμη και στην τροχαία που πήγα επειδή έχασα το δίπλωμα οδήγησης, έβγαλα καινούργιο με 16 δολάρια σε αυτόματο μηχάνημα, χωρίς καν να χρειαστώ κάποιον υπάλληλο. Στην Ελλάδα πλήρωσα 150 Ευρώ μόνο για ανανέωση. Εδώ δεν κάνεις βήμα χωρίς να περάσεις από το κράτος και να πληρώσεις κάθε είδους γρηγορόσημου. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα βρήκα τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς δεσμευμένους γιατί το 2010 είχα μπει σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτου, τελείωσα την διαδικασία (πήρα τις 3 σφραγίδες) αλλά δεν έγινε διαγραφή του προστίμου επειδή η πολεοδομία έχασε τον φάκελο μου όταν μετακόμισαν. Τώρα θέτουν σε εφαρμογή το περιουσιολόγιο για να συντηρούν το δημόσιο κι έτσι θα φύγουν και οι υπόλοιποι νοικοκυραίοι από τη χώρα. Στην Ελλάδα δεν φταίει η παγκοσμιοποίηση ούτε το χρέος. Η χώρα δεν έχει μέλλον γιατί αρνείται να κάνει μεταρρυθμίσεις και έτσι δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ούτε να έχει τη συνέχιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η Ελλάδα είναι σε αδιέξοδο γιατί είναι μπανανία, πράγμα που ευτυχώς δεν είναι όλες οι χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύετε πως οι πολεμικές συρράξεις συγκεκριμένα η εμφάνιση των ΙΣΙΛ είναι όπως λένε διάφορες θεωρίες συνομωσίας η αμερικανική πολιτική ενάντια στην Ευρώπη; Γιατί να θέλουν οι Αμερικάνοι να μας προβληματίσουν; Μισούν την Ευρώπη; Με τέτοια κύματα μετανάστευσης σίγουρα η ακροδεξιά θα γίνει πιο δημοφιλής. Αυτός είναι ο στόχος της Αμερικής αν αυτή κρύβεται πίσω απο την ΙΣΙΛ μέσω των σχέσεων διάφορων Σαουδάραβων αρχόντων με την Χίλαρυ και τον Κλίντον;

      Διαγραφή
    2. πες με γυναικουλα κτλ, αλλα με ενδιαφερει οταν νομιζεις οτι θα κανεις τεχνη με τον πολεμο ως πραγματικοτητα των παιδιων της Συριας στην προκειμενη,

      αν σε πιασουν και σε πεταξουν στο Χαλεπι αποψε, θα σου γινει απο υπερρεαλισμος, ρεαλισμος, τοτε δεν θα θες πια να εισαι υπερρεαλιστης ισως, χα χα...

      Διαγραφή
    3. Κ. Sakis, ωραία τα λέτε. Το αυθαίρετο όμως το χτίσατε στην Ελλάδα. . .

      Διαγραφή
  11. Και τώρα τι κάνουμε; περιμένουμε την ολοκληρωτική καταστροφή της μεσαίας τάξης ή υπάρχει (ακόμα) κάποια ελπίδα;
    Ο Κάπα προτείνει "ορθολογική διαχείριση των προκλήσεων". Πώς και με ποιό τρόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπάρχει μεταξύ δύσης και τρίτου κόσμου μια τεράστια αδικία που βαίνει μειούμενη κάθε χρόνο, και δεν είναι άλλη από το χάσμα διαβίωσης. Ο Γερμανός ζει με 4000 το μήνα τη στιγμή που ο κινέζος ζει με λιγότερα από 400, τη στιγμή που η παραγωγικότητα του κινέζου δεν είναι 10 φορές μικρότερη από αυτή του Γερμανού. Μοιραίο είναι κάθε χρόνο να μειώνεται το εισόδημα των προνομιούχων για να αυξηθεί ανάλογα το εισόδημα των φτωχότερων.

    Αυτό που εμείς βιώνουμε σαν λιτότητα είναι το ίδιο που ο κινέζος βιώνει σαν ανάπτυξη.

    Αυτή η τάση είναι που τροφοδοτεί τις εντάσεις στη δύση, γιατί κανένας πολιτικός δεν τολμά να πει ότι είναι μοιραίο να ζήσουμε όλοι εμείς οι δυτικοί χειρότερα από τους γονείς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σχετικό με τη φωτογραφία σας:
    https://www.youtube.com/watch?v=4RWcWSN4HhI

    ...και με σχόλιο στο τέλος που ας ελπίσουμε οτι δε θα ξαναγίνει ποτέ ξανά επίκαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η τεχνολογία δημιουργεί πλέον 2 τάξεις: αυτούς που μπορούν να αποδώσουν και να παράξουν πλούτο με πνευματικές εργασίες και τους υπόλοιπους. Οι δεύτεροι νιώθουν πιο αποκομμένοι από ποτέ από τις εξελίξεις, πρακτικά εργάζονται για την επιβίωση χωρίς να ελπίζουν σε κάτι. Ακόμα όμως και οι πρώτοι, όσοι δηλαδή επιτελούν πνευματικές εργασίες, βλέπουν τον κόσμο τους να αλλάζει πολύ γρήγορα: πόσοι μεταφραστές θα υπάρχουν σε 5 χρόνια από τώρα?
    Την παραπάνω απογοήτευση εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές με εύκολες εξηγήσεις σε σύνθετα προβλήματα και φυσικά συναίσθημα (κυρίως οργή) εκεί που πρέπει να υπάρχει μόνο λογική. Οι σοβαροί πολιτικοί πρέπει να σχεδιάσουν ένα νέο κοινωνικό σύστημα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο και παράλληλα να πείσουν τους ψηφοφόρους για δύσκολες και πολύπλοκες έννοιες – πραγματικά δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα γιατί πάνε άσχημα τα πράγματα στις ΗΠΑ;

    Μόλις ολοκλήρωσε τη θητεία του ο Barrack (Chuck Norris) Obama.

    Θα είναι τελικά ο Obama για τις ΗΠΑ ό,τι και ο Καταλληλότερος για την Ελλάδα;

    Μέχρι πρότεινως το πίστευα αυτό για τον Bush, Jr.

    Fact: Η πλειοψηφία, παρ' όλα αυτά, εψήφισε τη Χίλαρυ.

    Κοινός παρανομαστής και ερώτηση:

    Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μία γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών; (μια όχι απαραίτητα κακή εξέλιξη)

    Μήπως οι λαοί αντιδρούν στην ανικανότητα των συμβατικών πολιτικών να βρουν λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα, χωρίς να δημιουργούν νέα και πιο δύσκολα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το γλυκό κάλεσμα του αυτοκτονικού λαϊκισμού
    ----------------------------------------------

    Με το που έπεσε η χούντα και άναψε σταδιακά η μόδα των καταλήψεων στα Γυμνάσια Αρρένων, ήταν ζήτημα χρόνου να μπουν και τα Θηλέων στο χορό.

    Ένα μεσημέρι, στην Ακρόπολης τα μέρη, που λέει και το τραγούδι, ακούσαμε συνθήματα που όλο και δυνάμωναν έξω από το ήσυχο και απόκεντρο Θηλέων που ήταν στην κάτω μεριά της ρεματιάς η οποία είχε από μήνες καλυφθεί με μπετόν και αμμοχάλικο.

    Βγήκαμε στην άθλια βεράντα μας και βλέπουμε να μαζεύονται έξω από τους πανύψηλους φράχτες μαθητές και μαθήτριες των πρωινών σχολείων που είχαν έλθει να καταλύσουν την... τάξη και ηρεμία του γειτονικού μας κάστρου Θηλέων.

    Πού πας, παιδάκι μου, κάτσε να φας, λέει η γιαγιά που με περίμενε να γυρίσω από το σχολείο, εκείνη να μου στρώσει το τραπέζι, κι εγώ να τρώω, προσηλωμένος στην αφηγήσεις της, όπως συνηθίζαμε...

    Της έκανα το χατήρι για λίγο, αλλά...

    Τελικά, κατέβηκα την ψηλή όχθη τρεχτός και βρέθηκα από την πλευρά του κεντρικού δρόμου και της σιδερόφραχτης εισόδου που σήμερα ήτανε κατάκλειστη και όχι μόνο αμπαρωμένη αλλά και με κάμποσα λουκέτα φυλακισμένη.

    Ούτε στο προαύλιο υπήρχε ψυχή, μέσα όμως το κτήριο ασφυκτιούσε από τις φωνές, γιατί έπρεπε να γίνει και διάλειμμα, αλλά μέσα στις τάξεις.

    Οι απέξω φώναζαν, Το Πολυτεχνείο Ζει, αυτό μας οδηγεί, ελάτε κατεβείτε, να φύγουμε μαζί.

    Σε λίγο τα παράθυρα άνοιξαν από τον πανύψηλο πρώτο όροφο και τα κοριτσίστικα κεφάλια έμοιαζαν με βαρυφορτωμένα τσαμπιά, στην αρχή διστακτικά, αλλά τώρα ενθουσιώδη και επαναστατικά.

    Ανεβαίνει μια κοπέλα στο πρεβάζι, "θα έλθω μαζί σας" άρχισε να ουρλιάζει και αμέσως οι αποκάτω μαζευτήκαν με τα χέρια ψηλά και την καλούσαν. Έλα, θα σε πιάσουμε, της φωναζαν οι διαδηλώτριες, με μια βεβαιότητα που, ακόμη και στα 12χρονα μάτια μου ήταν ολοφάνερο ότι αγνούσε το νόμο της βαρύτητας.

    Το θέαμα είχε και τη άλλη του πτυχή, βλέπαμε πόδια λευκά και τζάμπα θέαμα. Μας συνέφερε όχι μόνο να μείνει εκεί και να σκουζει, αλλά να τηνε μιμηθούνε κι άλλες και τη μιμήθηκαν.

    Τα αγόρια έλεγαν, μη θα σκοτωθείτε, από συμφέρον, βέβαια, τα κορίτσια έλεγαν ελάτε και θα σας πιάσουμε (από...φανατισμό;) κι αντί να πέσουν μία μία, όρμησαν και οι τέσσερις στο πλήθος...

    Ακούστηκε κάτι σαν ρίχτηκαν ογδόντα σφαλιάρες ταυτόχρονα. Σιωπή. Σε λίγο κλάματα δειλά και μια φωνή: ένα ασθενοφόρο ρε, παιδιά...

    Αυτό μου θυμίζει η Ελλάδα του Αλέξη σήμερα...

    Ένα ασθενοφόρο, και για την Ευρώπη, ρε παιδιά!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχο!
      Μ.

      Διαγραφή
    2. Μπρρρρ…

      Αλλά δες το και από την θετική του πλευρά:
      Τα υπόλοιπα κορίτσια που κλαίγανε όλο και κανένα ψύχραιμο αντρικό ώμο θα βρήκαν για να κλάψουν και εξάλλου, αν οι κοπέλες γλύτωσαν, δεν πρόκειται να ξαναπιστέψουν σε απατηλές υποσχέσεις αντρών και ΚΥΡΙΩΣ γυναικών, πράγμα θετικό.

      Αν πιστεύεις στο θεό και πέθαναν, σημαίνει αυτομάτως ότι πήγαν σε ένα καλύτερο κόσμο, ενώ εάν δεν πιστεύεις - τι να κάνουμε συμβαίνουν και ατυχήματα.

      Όσο για την Ευρώπη και αυτή γκόμενο ψάχνει και όπως όλες οι "καλές" και πολύφερνες κοπέλες, στο τέλος πάνε ΠΑΝΤΑ με τα "κακά" παιδιά. Αυτά έχει η ζωή.

      Διαγραφή
  17. Μια γνωμη. Η οικονομικη κριση του 2008 θα μπορουσε να σφιξει πολλους κωλους αν ειχε αφεθει να ολοκληρωθει. Ισως τωρα πληρωνουμε το γεγονος οτι η περιπτωση μια συντριπτικης καταστροφης των οικονομικων ακομα κι αυτων που θεωρουν εαυτους αδικημενους φανταζει σαν κατι απιθανο αντι σαν κατι που εχουν ζησει. Νομιζω οτι αυτη η ανοσια στα καταστροφικα σεναρια δημιουργει την αφασια που ζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μόνο τις λέξεις Γερμανία και Γαλλία δεν είδα να αναφέρετε στη δημοσίευσή σας κύριε Δήμου, για τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν στην διάλυση του ευρωπαϊκού οράματος. Η μία με την πονηριά της και η άλλη με την κουτοπονηριά της (και οι λαοί τους αντίστοιχα)....Οι Ιταλοί και οι υπόλοιποι απονήρευτοι ευρωπαίοι που παρέδωσαν με καλοσύνη και ελπίδα την εθνική τους κυριαρχία για το κοινό ευρωπαϊκό όραμα, μόνο σίδερο δεν περίμεναν να πάρουν πίσω...Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε ως ανόητα θύματα του λαικισμού, άξιους λαούς όπως οι Ιταλοί αλλά και άλλους (μεταξύ αυτών και οι έλληνες). Η Ευρώπη ήταν και παραμένει ακόμη ο φυσικός χώρος της εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών από την αρχαιότητα εως τις μέρες μας. Και το τέλος της ιστορίας σίγουρα δεν ήρθε ακόμη...Σας συνιστώ να διαβάσετε το τελευταίο βιβλίο του Βαρουφάκη "Η αρπαγή της Ευρώπης" αν δεν το έχετε κάνει ήδη...Εκεί θα βρείτε στα σίγουρα και τεκμηριωμένες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συ φίλε πλάκα κάνεις; Aνύπαρκτη ήταν η Ευρώπη και πολιτισμικά και οικονομικά, οι Έλληνες στραμμένοι προς της Ανατολή ήταν, δεν υπήρχε δύση και όταν αργότερα εμφανίστηκε ήταν η Ρώμη που και αυτή δεν έχει σχέση με αυτό που λέμε σήμερα δύση και Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Κίνα αλλά και την Ινδία μπορεί να θεωρηθεί ως αποκατάσταση της ιστορικής τάξης. Οι Ευρωπαϊστές είναι τόσο ψεύτες που επιχειρούν να αλλάξουν και το παρελθόν

      Διαγραφή
    2. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε? Η Ευρώπη είναι το φυσικό εργαστήριο της μεγαλύτερης εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών από την αρχαιότητα εως σήμερα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την παράδοση...Πρώτα με τους Έλληνες και τις αποικίες τους, ύστερα με τους Ρωμαίους και την αυτοκρατορία τους, αργότερα με τη καθολική εκκλησία, τους Γότθους, τους βίκινγκς, τους φεουδάρχες, τους πρώτους αστούς και εμπόρους, την ανακάλυψη των κειμένων του Αριστοτέλη και την ίδρυση των πανεπιστημίων,τους Ισπανούς και Πορτογάλους με τις εξερευνήσεις και την πρώτη αρπαγή του παγκόσμιου πλούτου, την αναγένηση,τον σοσιαλισμό, τους παγκοσμίους πολέμους.. θέλετε κι άλλα? ...τα πάντα έχουν γίνει εδώ....Όσο για το αν η Ρώμη έχει σχέση με τη Δύση ρίξτε μια ματιά στο πολίτευμά της, την res publica. Αυτό το πολίτευμα έχουμε σε όλη την ευρώπη, republic δηλαδή και όχι Δημοκρατία όπως το ονομάζουμε για πλάκα...Μια ματιά στην αριστοκρατία που κυβερνάει όλες τις χώρες και την ίδια την ένωση θα σας πείσει...Και να μην αναφερθούμε στο ρωμαικό δίκαιο και την κληροδότησή του στο σημερινό νομικό σύστημα...Οι Ευρωπαίοι είμαστε ένα μείγμα Ρωμαϊκής διακυβέρνησης με ελληνικό φιλοσοφικό πνεύμα και φυλετικούς εγωισμούς....Τίποτα παράξενο..Η ιστορία κυλάει με τον ίδιο τρόπο...ας μην είμαστε ανυπόμονοι και κυρίως να μην αυτομαστιγωνόμαστε....Και να ανοίγουμε και κανα βιβλίο που και που...

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει πια στη ζωή εξέλιξη κοινωνιών. Καταργήθηκε από την επιστήμη. Υπάρχει αγριότητα φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινη αλληλεγγύη. Φυσικά, εσείς αγαπάτε την ανακάλυψη ξανά του τροχού, της πενικιλίνης, της γεωργίας. Τόσα καταλαβαίνετε.

      Διαγραφή
    4. Tί σχέση έχουν οι Βίκινγκς με τον Αριστοτέλη και τις Ελληνικές αποικίες που είναι όλες φυσικά στον Μεσογειακό χώρο και δη στην ανατολική Μεσόγειο; Αυτό θυμίζει το ανέκδοτο με τον Γκάλη και τον Λυπηρίδη όπου μαζί βάζαν 51 πόντους, 50 ο Γκάλης και 1 ο Λυπηρίδης. Μέχρι τον 10ο αιώνα κατσαπλιάδες ζούσαν πάνω από τη Ρώμη, η Κίνα εκείνης της εποχής και μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν η πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, και πολιτισμικά υπερείχε για αιώνες σε σύγκριση με τους Ούνους και όλους αυτούς τους Νορδικούς, για ποιο εργαστήρι μιλάς; Ποιος έβλεπε την Ευρώπη ως παράδεισο; Kανείς, όλοι αυτοί οι βάρβαροι πρώτα εξορμούσαν και λεηλατούσαν την Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και μετά εξαπλώθηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, σε όλες τις ηπείρους, τόσο προβληματικές κοινωνίες είχαν, και μιλάμε για εργαστήρι της Ευρώπης; Τί νομίζετε ότι ήταν η Ευρώπη; Kαφέ βιενουά, σκι στις Άλπεις και σαλέ ;

      Διαγραφή
    5. Κύριε Παπαδόπουλε αυτό με τον Λυπηρίδη πραγματικά δεν το ήξερα...κρίμα ο καημένος...
      Κε-κα κρυομόλυνα γνωρίζετε πως θα είναι οι κοινωνίες μετά από 100 ή 200 χρόνια? Ποιες θα είναι οι σχέσεις των ανθρώπων, τι θα τους συνδέει και τι θα τους διχάζει? Ποιός θα είναι ο φυσικός (ή ο ψηφιακός) χώρος που θα ζουν και θα συναναστρέφονται? Η αλλαγή του φυσικού παγκόσμιου χάρτη μέσω της ενδεχόμενης κλιματικής αλλαγής σας λέει κάτι? Από πότε καταργήθηκε η εξέλιξη γενικώς και δεν το μάθαμε? Την ανακάλυψη του τροχού την βιώσαμε (και την βιώνουμε) πρόσφατα με την ψηφιακή επανάσταση. Πρόκειται για της ίδιας βαρύτητας ανακάλυψη για την ανθρωπότητα. Ασχοληθείτε λίγο με αυτά-δεν βλάπτει- και αφήστε με εμένα τον anonymous στην άγνοιά μου...

      Διαγραφή
    6. Στο και πέντε, χρόνια πολλά στον κύριο Νίκο Δήμου. Όλος ο χριστιανικός κόσμος το έχει το όνομα αλλά μόνο οι Έλληνες το κατανοούν ετυμολογικά, από τα ανεκτίμητα

      Διαγραφή
    7. > μόνο οι Έλληνες το κατανοούν ετυμολογικά

      Εσείς που ως Έλληνας το «κατανοείτε ετυμολογικά», θα θέλετε να εξηγήσετε τη σημασία του ονόματος αυτού;

      Διαγραφή
    8. Δεν θέλω, να ρωτήσετε κανέναν Νικ, καμιά Νικόλ ή τον Τζακ Νίκολσον. Και εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τον Ράμφο και να του πω ρε παπάρα αν η Ορθοδοξία φταίει για τα χάλια μας τότε γιατί η Ρωσία είναι προηγμένη τεχνολογικά ενώ κοινωνικά υστερεί τόσο πολύ σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ.

      Διαγραφή
    9. > Δεν θέλω, να ρωτήσετε κανέναν Νικ, καμιά Νικόλ

      Αυτό ακριβώς είχα κατά νου να κάνω, να δείξω στους Βίκινγκ και τους λοιπούς βαρβάρους κάποια «πράγματα ανεκτίμητα». Έλα όμως που μπορεί να με ρωτήσουν εμένα τον Έλληνα τι σημαίνει τ' όνομα και να μην ξέρω και να ρεζιλευτώ. Γι' αυτό ρωτώ πρώτα εσάς να με διαφωτίσετε.

      Διαγραφή
    10. Ελα Λύκε - που κάνεις πως δεν ξέρεις - σαν τον Σωκράτη. Αποσύνδεσε τις λέξεις "Νίκη" και "Λαός" και ιδού ο Νικόλαος...

      Διαγραφή
    11. Η ετυμολογία είναι καθαρή, αλλά το νόημα; Επικράτηση του λαού ή του Νικόλαου επί του λαού; Και τι σημαίνει «λαός»; Λαός, ή μήπως στρατός, που ήταν το αρχικό, ξεχασμένο πια νόημα; Ο Όμηρος θα καταλάβαινε την έκφραση «λαός και στρατός» πολύ διαφορετικά από εμάς: «νοῦσον ἀνὰ στρατὸν ὄρσε κακήν, ὀλέκοντο δὲ λαοί» κτλ.

      Διαγραφή
    12. Σε ξένο θα απαντούσα και χωρίς να με ρωτήσει, θα του έλεγα και άλλα, ας πούμε ότι ο Άγιος Νικόλαος ήταν Έλληνας και ότι αν και οι Ρωμαίοι ήταν ανεξίθρησκοι καθώς όλοι το ομολογούν οι Χριστιανοί καταδιώκονταν διότι είναι οι Έλληνες που γυρεύουν να απαλλαγούν από την Ρωμαιοκρατία έχοντας ως ένδυμα τον χριστιανισμό, τον οποίο χριστιανισμό- η διεύρυνση της δημοκρατίας θέλει και συναίσθημα και μεταφυσική- αυτοί και εδραίωσαν πρακτικά και θεωρητικά

      Διαγραφή
    13. Ονοματολογίας συνέχεια. Το όνομα Κωνσταντίνος, το οποίο είναι τόσο κοινό στην Ελλάδα αλλά σπάνιο στην Ευρώπη, είναι λατινικό. Con Stand= Ευσταθής. Το αντίστοιχο Ελληνικό είναι το Ευ-στάθιος. Όσο για την πανίσχυρη ορθόδοξη Ρωσσία, δεν κάνει εντύπωση ότι αν και ήταν σχεδόν η μισή γη σε έκταση ήταν πάντα ήταν πίσω σαν παγκόςμια δύναμη από το νησάκι της Μεγάλης Βρεττανίας; Όσο για σήμερα, οι ΗΠΑ δημιούργημα των Άγγλων είναι. Οι μετανάστες ήρθαν μετά την βιομηχανική επανάσταση. Ακόμα και οι βορειοευρωπαίοι.

      Διαγραφή
    14. Το πάντα είναι μεγάλη κουβέντα, οι Ρώσοι ήταν αυτοκρατορία πολύ πριν οι Άγγλοι γίνουν παγκόσμιοι κυρίαρχοι, και για να πάμε στο σήμερα σε ότι έχει να κάνει με τις διεθνείς εξελίξεις οι Ρώσοι μετράνε περισσότερο από τους Άγγλους. Επειδή μάλλον το πως και λίγο φυλετικά, τώρα που έχουν και οι άλλοι όπλα δεν φαίνονται και τόσο λεοντόκαρδοι οι Άγγλοι

      Διαγραφή
    15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    16. Προβληματάρα με το όζον υφίσταται και νιώθουμε φρίκη γιατί δεν ξέρουμε την εξέλιξη. Η ασχήμια εντείνεται με τους ακατάλληλους που αντιπροσωπεύουν ή εξυπηρετούν τα συμφέροντα εργοδοτών. Μα το να ζούμε και να μην γνωριστούμε με την ειρήνη της ζωής, είναι η μεγάλη αποτυχία μας. Η ζωή έδωσε τη νόηση απλώς για να μπορούμε να ξυπνήσουμε ειρηνικά μέσα στην φύση και εμείς απλώς δυσφορούμε και σφαζόμαστε. Και για να συγκαλύψουμε το γεγονός της σφαγής, επινοούμε π.χ. την Ελεύθερη Οικονομία. Ότι αν το πείραγμα πολλών μεταβλητών σε εξισώσεις μη εξισώσεις, δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα λειτουργήσει και η νόηση και θα βρει την ειρήνη. Και οι πιο άγριοι ανάμεσα μας πιστεύουν ότι έχουν να διαχειριστούν το ψέμα της προπαγάνδας και τα τρυπημένα και καμένα σώματα να βάψουν με τα αρώματα, για να φέρουν σε αίσιο πέρας: την κατάληξη τους στη ζωή ή την κοινωνική τους δραστηριότητα ή ένα όποιο άλλο παρανοϊκότερο. Επίτευξη βέβαια αδύνατη. Και τους φταίμε, αυτών, που έχουν κεφάλια-κουδουνίστρες, που δεν καταφέρνουν να επιτεύξουν πάνω μας το αφύσικο και άρα αδύνατο. Η τεχνολογία με φέρνει πιο κοντά στο 5000 π.Χ. Τι με νοιάζει αν είναι πέτρες για φωτιά ή webcamera για cybersex με τις κοπέλες εκείνες που όλες τις τρύπες τους γεμίζουν κατά τις ερωτικές τους επιδείξεις.

      Διαγραφή
  19. το αστείο είναι ότι όλα αυτά τα θεωρείτε απο μυστήρια ως ουρενοκατέβατα.. δηλαδή η αγανακτιση δεν είναι δικαιολογημένη και οι διαχειριστές της κατάστασης (ακα ελιτ) τα πάνε περίφημα, κάποια μύγα τους τσίμπησε όλους και είναι οργισμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  20. ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ!

    Είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τα μισά (και παραπάνω) σχόλια που δημοσιεύω.

    Είναι άλλωστε και η απόψη πίσω από την αρνητική ψήφο σε όλα τα τελευταία δημοψηφίσματα.

    Για σκεφθήτε το καλά;

    Μήπως έχουμε καταστήσει την Ε.Ε. αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα δικά μας αμαρτήματα;

    Είναι εύκολο για τις εθνικές κυβερνήσεις να μεταθέτουν το φταίξιμο για όλα στην "Ευρωπαϊκή Γραφειοκρατία".

    (Κανείς δεν μετράει πόσα έχει προσφέρει αυτή τις τελευταίες δεκαετίες).

    Δηλαδή αν αύριο, μαγικά, εξαφανιζόταν η Ένωση και γυρίζαμε στο 1960 - θα λύνονταν τα προβλήματά μας;

    Για ξανασκεφθείτε το...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μην τα μπερδεύουμε εσκεμμένα, οι περισσότεροι Έλληνες συμφωνούν στο ότι για τα χάλια της Ελλάδας φταίνε πρωτίστως οι μαφιόζοι που παριστάνουν τους πολιτικούς, από εκεί και πέρα ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα τεκτονικού μεγέθους που δεν λύνονται ακόμα και αν εξαφανιζόταν η Ελλάδα από τον χάρτη της Ευρώπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

    Ευχαριστώ όλους/ες για τις ευχές τους! (Δεν προλαβαίνω ατομικές απαντήσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλη μία ευχή για "Χρόνια Πολλά & Καλά"

      Διαγραφή
    2. Κι ακόμη μία! Χρόνια πολλά κ. Δήμου! Με υγεία!

      Χ. Ρ.

      Διαγραφή
  23. Γέννησις 1978,

    29 χρόνια πέρασαν, τελευταία σφαίρα! Με την θαλασσοταραχή να έχει κοπάσει, το φως μας έχει μαγέψει· τα νέα μεταδίδονται με ταχύτητα. Κάθεσαι άπραγος στην άκρη του μόλου περιμένοντας να τσιμπήσει· μάταια! Θόρυβος και φοβίες για την επόμενη δεκαετία, Τσερνομπιλ, ΕΣΣΔ/ ΗΠΑ Νικαράγουα, Ιραν- Ιρακ, πετρέλαια και υφέσεις· κλείνεις το παράθυρο. Το νέο χρήμα! η ιστορία τώρα δικαιώνεται. Είσαι με τους ισχυρούς πλέον ξέρεις που ανήκεις, τις ημέρες τουλάχιστον γιατί τα βράδια επιστρέφεις στις ρίζες της ανατολής... Νέο χρήμα και νέος στόχος, αρχαίος ρωμαλέος και όμορφος με έργα και υποδομές. Πόλη-Κράτος. Επιστροφή στα πρότυπα. Δυο γλώσσες για συνεννόηση και πολλή βοήθεια από τον φτωχό γείτονα. Στο σπίτι το παράθυρο κλειστό η πόρτα ορθάνοιχτη με έναν δρόμο μεγάλο και φωτεινό να οδηγεί στην εσπερία. Στη γειτονιά φωτιές αναμμένες άλλοτε σιγοκαίνε και άλλοτε φουντώνουν. Ο Στόχος σου παραμένει ο ίδιος… αρχαίο κάλος! Κάπου στο τέλος πέθανε και η αλλαγή, το παλιό - το νέο έρχεται με δάφνες και ωσσανά. Πλησίασε η ώρα, όλα είναι έτοιμα, το χρήμα άφθονο! να φαν και οι κότες ( αυτές τα φάγανε) η πόλη παραμένει κράτος και συ τρέχεις στα βουνά και τα λαγκάδια να κυνηγάς τον εχθρό της ανατολής και να πηδάς τον πρώην εχθρό του βορρά! Σσσσσσσ...ησυχία· δεν ακούγεται τίποτα, τα πάντα σώπασαν οι ταυτότητες καθάρισαν και ο κόσμος; ο κόσμος κάθεται και περιμένει σαν τους νεοσσούς να τον ταϊσουν...περνάν οι μέρες οι μήνες και τα χρόνια το φαί στέρεψε τα στόματα μένουν ανοιχτά και τα μάτια κλειστά. Δεν έχεις φτερά να πετάξεις..δεν τα χρειάστηκες ποτέ..ναι αλλά τώρα πρέπει να πετάξω, να φύγω! να σωθώ.. Φεύγω λοιπόν και πάω σε μέρη που θα φοβάμαι λιγότερο. Κλείσε την πόρτα που θα φεύγεις τη μεγάλη με το φωτεινό το δρόμο και άφησε το παράθυρο ανοιχτό, να μπει το φως κι ο καθαρός αέρας να μείνει ο φόβος απ όξω μακριά μου και γω να μάθω να πετάω σαν απ’ αρχή.
    καλημερα και χρόνια πολλά

    Αθανάσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η Ε.Ε δομήθηκε σωστά στην αρχή με σκοπό την εξάλειψη των εχθροπραξιων που ειχαν οι χώρες και η συμπορευση τους σε μια ένωση. Στην πορεία βέβαια η ενσωμάτωση που έκανε στο προσεταιριζει χώρες που οικονομικά ή πολιτικά δεν ήταν έτοιμες ήταν τεράστιο λάθος, δηλαδή χώρες όπως η Ελλάδα ή και κάποιες άλλες δεν ήταν ποτέ έτοιμες για μια τέτοια ένωση, όπως δεν είναι και η Τουρκία που θέλουν να τη βάλουν, ενώ όχι μόνο δεν τηρεί τα κριτήρια αλλά παραβιάζει πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τώρα δεν ξέρω αν θα διαλυθεί ή θα παραμείνει ακόμα πιο ισχυρή, σίγουρα ότι και να γίνει δεν έρχεται και η συντέλεια του κόσμου απλώς αποδεικνύεται ότι οι χώρες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά για είναι όλοι μαζί σε μια ένωση. Ίσως η γρήγορη ενσωμάτωση χωρών χωρίς τηρουμενα κριτήρια ήταν τεράστιο λάθος και εκεί πατάνε ακροδεξιοί και αντιευρωπαιστες. Φαίνεται πως δεν υπάρχει αρκετή ασπίδα για περιοριστουν οι φασίστες που θέλουν τη διάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια αρίφνητα, Νίκο Δήμου, με υγεία πάνω απ' όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κόβοντας τα δεσμά με την Ευρωπαϊκή ένωση η Μεγάλη Βρετανία θυμίζει τον άνθρωπο του ανεκδότου που πριόνιζε το κλαδί επάνω στο οποίο καθόταν.. Γιατί; Επειδή φεύγοντας εμείς θα οργανώσουμε την οικονομία μας, που μα την διάλυσε η προσαρμογή στην ατέλειωτη ευρωζώνη, που δεν είναι αίσιο τέλος, αλλά βασανιστικός θάνατος; Το κράτος μας θα εκδίδει το νόμισμα του. Το νόμισμα μας, συνεπώς τις σχέσεις εκμετάλλευσης στην πατρίδα μας, θα τις ελέγχουμε εμείς και θα προσπαθούμε συνεχώς, δημοκρατικά, να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη. Με το ευρώ πεθαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι οι λαοί τρελάθηκαν. Αλλά δεν θα πάμε μακριά έτσι.

    Πρέπει να τους καταλάβουμε, να έρθουμε στη θέση τους – και έτσι να δούμε πως μπορούμε να αντιδράσουμε. Με αναθέματα, αφορισμούς και ξόρκια παραμένουμε μέρος του προβλήματος.

    Λοιπόν, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Πόσο πιο απλό να γίνει αυτό; Δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο νεοφιλελευθερισμός και η διάσωση τραπεζών και λοιπών οικονομικών θεσμών στην πλάτη των φορολογούμενων πολιτών. Δεν γίνεται για να ευδοκιμούν οι αριθμοί να μαραζώνουν οι άνθρωποι. Αυτό δεν είναι λαϊκιστικό – είναι πραγματιστικό και ανθρώπινο.

    Θα ήθελα ένα μίγμα πραγματισμού και ανθρωπιάς. Στη θέση του βλέπω ένα μίγμα αδιαφορίας για τον μέσο πολίτη (ιδιαίτερα τον Ευρωπαίο) και μονομερές ενδιαφέρον για τους οικονομικούς δείκτες (όπως είπα και σε σχόλιο του προηγούμενου ποστ: όπου μάλιστα, οι ίδιοι κανόνες ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Υπάρχει ελάχιστη ανοχή για τα εκτός κανόνων ελλείμματα και άπλετη ανοχή για τα εκτός κανόνων πλεονάσματα.)

    Είπε κάτι πολύ σωστό ο οικοδεσπότης: ότι η Μ. Βρετανία με την επιλογή του Brexit, μοιάζει με κάποιον που πριονίζει το κλαδί όπου κάθεται. Δυστυχώς όμως, ακριβώς την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι λεγόμενοι ‘συστημικοί’ ηγέτες. Η Γερμανία θα χάσει πάρα πολλά εάν καταρρεύσει η Ε.Ε. Δεν μοιάζει ο Σόιμπλε, με τις εμμονές του για δημοσιονομική πειθαρχία, με κάποιον που πριονίζει το κλαδί όπου κάθεται; Δεν μοιάζουν τα νέα (πρώην ανατολικά) κράτη της Ε.Ε. που αρνούνται την οικονομική χαλάρωση στον Νότο, ενώ παράλληλα αρνούνται να υπακούσουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες ποσόστωσης για τους πρόσφυγες και απαντούν με ρατσιστική ρητορική, , να πριονίζουν το κλαδί όπου κάθονται;

    Όλοι πριονίζουν το (ευρωπαϊκό) κλαδί όπου κάθονται παρέα: οι ‘συστημικοί’ θεματοφύλακες των κανόνων, καθώς και οι ‘αντισυστημικοί’ αναθεωρητές τους. Και από αυτήν την άποψη, εάν δεν αλλάξουν μυαλά αυτοί που τουλάχιστον έχουν λίγο μυαλό (οι ‘συστημικοί’), το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

    Ίσως η κυριαρχία της Δύσης να έχει κρατήσει ήδη αρκετά. Κάθε αυτοκρατορία έχει την ακμή και την παρακμή της.

    Αλίμονο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρόνια πολλά οικοδεσπότα!!!!

    Στο θέμα μας.
    Η δυτική μεσαία τάξη μπορεί να οργίζεται όσο θέλει και να ψηφίζει όποιον θέλει. Αυτό δεν θα αλλάξει όμως σε τίποτα όμως την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι 1,5 δις Κινέζοι που παλιά ζούσαν με ένα μπωλ ρύζι την ημέρα, έχουν εδώ και 30 χρόνια ξυπνήσει και διεκδικούν το μερίδιο στην ευημερία που δικαιούνται. Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε και εμείς τη δική μας με το να είμαστε εξυπνότεροι και παραγωγικότεροι αυτών, έχει καλώς. Οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί, οι Ολλανδοί και οι Φιλανδοί αυτό κάνουνε. Εάν δεν το θέλουμε, δεν πα να σηκώσουμε όσα προστατευτικά τείχη θέλουμε - θα είναι μάταιο και το μόνο αποτέλεσμα θα είναι ο πόλεμος (στην αρχή εμπορικός, αλλά πολύ σύντομα ίσως και πραγματικός). Ας μην ξεχνάμε ότι ο Β' Παγκόσμιος στον Ειρηνικό με αφορμή ένα εμπάργκο ξεκίνησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Όλες οι σκέψεις, από τις μακρόσυρτες έως τις σκέψεις-διακόπτες, προκύπτουν από την επαφή του στρογγυλού βράχου του βυθού με τα πόδια. Μικρά ψάρια τσιμπολογούν. Ελευθερία της διακίνησης του σώματος, με αντίσταση του νερού και με άνωση, πνέει στα σώματα, διευρύνει και σιγουρεύει την άνεση και την χαρά της κίνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τόση ώρα σας διαβάζω και ξεχάστηκα !!
    Ολόψυχα σας εύχομαι,χρόνια σας πολλά και καλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πάντα γοητεύομαι από το καλύτερο.
    Ποτέ δεν ζήλεψα τον καλύτερο από μένα.
    Ίσα ίσα . Σα μικρό παιδί εκφράζω τον θαυμασμό μου.
    -Ακόμα και στη δουλειά , που είναι πεδίο δόξης λαμπρό για μικρότητες. Κι όμως. Κυρίως σ αυτή….-
    Και κάποιες φορές εξιδανικεύω κιόλας .
    Ναι .Ο καλύτερος στα σημεία είναι άξιος του θαυμασμού μου.
    Ο καλύτερος από μένα σe όλα , απ όλους μας σε πολλά , ο άριστος ας πούμε , ε δεν αξίζει να ναι κάπου πολύ ψηλά; Να μην τον φτάνει κανείς ;(τουλάχιστον στη συνείδηση μας)

    Κοιτώντας τους ηγέτες του πλανήτη ,φοβάμαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Στα καθ'ημάς: Ο μεγαλύτερος έκτασης λαϊκισμός είναι αυτός των δήθεν προοδευτικών φιλοευρωπαϊστών, πιστεύω.

    Εκείνων που ψευδέστατα υποσχέθηκαν στο πόπολο την δήθεν βιώσιμη λειτουργία ενός ευρωσυστήματος με κοινή (υπερεθνική) νομισματική και ανεξάρτητες (εθνικές) οικονομικές πολιτικές - την αποτυχία του οποίου ζούμε τα τελευταία χρόνια - και που όταν αποκαλύφθηκε η απάτη τους αναζήτησαν αποδιοπομπαίους τράγους.

    Εκείνων που από άγνοια ή ιδιοτέλεια απέκρυψαν το γεγονός από τον ευρωπαίο πολίτη του ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μια θεμελιακή αρχή της οικονομικής και νομισματικής ένωσης που να μην έχει παραβιαστεί κατ'αρχήν από τον γαλλογερμανικό άξονα.

    Εκείνων που επιμένουν δόλια να μην διαχωρίζουν την δυσλειτουργική και αναποτελεσματική ευρωπαϊκή γραφειοκρατία του σήμερα από το πράγματι εμπνευσμένο ευρωπαϊκό όραμα του χθες.

    Εκείνων που επέβαλαν την φασίζουσα άποψη ότι ανοιχτότητα και ανοχή του διαφορετικού σημαίνει ότι πχ η ερμηνεία ή κριτική του έργου ενός διαπιστωμένα ψυχωσικού ομοφυλόφιλου συγγραφέα (ομόσταυλου του ΝΔ στο protagon) οφείλει να εξαιρεί τα συγκεκριμένα στοιχεία της προσωπικότητας του (τα οποία παρεμπιπτόντως ο ίδιος δημόσια υπερπροβάλει) από την ανάλυση της - διαφορετικά αυτή καθίσταται ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΑ (κατά την άποψη τους) ρατσιστική και ομοφοβική.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι φετίχ. Δημιουργήθηκε για να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις της τότε εποχής: Την εξομάλυνση των σχέσεων των ευρωπαϊκών κρατών και την αναχαίτιση της περαιτέρω πολιτικής διείσδυσης της ΕΣΣΔ στον ψυχροπολεμικό ευρωπαϊκό χώρο.

    Παρόλο που εξυπηρέτησε τις προθέσεις των ιδρυτών της, σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της εποχής - χωρίς κοινή πολιτική σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ενέργειας, άμυνας/ασφάλειας, μεταναστευτικού κτλ κτλ - και χωρίς την πλήρη ομοσπονδοποίηση/οικονομική_ενοποίησή της "είτε αλλάζει είτε βουλιάζει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Forcibly Pseudonymous K2825

      Μήπως βλέπετε (και βλέπουμε) τα πράγματα μόνο από την Ελληνική σκοπιά;

      Όπου ναι μεν έχουν γίνει λάθη από την Ε.Ε. - αλλά την κύρια ευθύνη των προβλημάτων μας την φέρουμε εμείς; Οι οποίοι δεν είμασταν έτοιμοι ή ώριμοι για να μπούμε στην ευρωζώνη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλησεις της;

      (Ήδη εδώ και 10 χρόνια έχω γράψει ότι η πρόσδεση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν τεράστιο λάθος).

      Διότι τα προβλήματα που αναφέρετε είναι σε μεγάλο βαθμό δικά μας. Για τις άλλες χώρες τα περισσότερα δεν ισχύουν. Άλλα πάλι θα ήταν λίγο πολύ τα ίδια και αν δεν υπήρχε Ε.Ε. (Η οποία σίγουρα δεν φταίει για την προβολή του συγγραφέα που αναφέρετε). Και δεν ξέρω αν π. χ. το προσφυγικό θα ήταν λιγότερο βαρύ αν κάθε κράτος έπρεπε να το αντιμετωπίσει μόνο του...

      Κοινή πολιτική σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας υπάρχει - όπως και για δεκάδες άλλα από περιβαλλοντικά μέχρι κοινωνικά. Ναι, η γραφειοκρατεία της είναι δυσκίνητη - αλλά μας έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε δεκάδες θέματα για τα οποία δεν είχαμε ιδέαν.

      Νομίζω ότι είστε απόλυτος - και ποτέ δεν έχω συναντήσει το δίκιο στην απολυτη πλευρά.

      Διαγραφή
    2. Καμία κοινή πολιτική δεν υπάρχει στα ζωτικά θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας, όπως καμία κοινή εφαρμοσμένη πολιτική δεν υπάρχει στα σημαντικότατα θέματα δημογραφικού και άμυνας.

      Ο λόγος είναι ότι τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα αποκλίνουν κατά πολύ, ενώ η αναποτελεσματική Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και αδύναμη πολιτική ηγεσία σφυρίζουν αμέριμνες ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ.

      Συνεχείς παλινδρομήσεις και αναποφασιστικότητα με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην Ελληνική Πολιτική Ενέργειας (με το τεράστιο Λιγνιτικό ΚΑΙ ανανεώσιμο δυναμικό + τεράστια υπό διερεύνηση αξιοποιήσιμα αποθέματα αέριων υδρογοναθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ), αυτή είναι η Εικόνα που δίνει η Ε.Ε. στους πολίτες της.

      Χαρακτηριστικό είναι ότι το μόνο θλιβερό υλικό που κατάφεραν να παράξουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών σε θέματα ενέργειας συνοψίζεται στην εξής άθλια μπούρδα https://europa.eu/european-union/topics/energy_en . Μετρήστε συναρμοδιότητες και επικαλύψεις.

      Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι βασικές παράμετροι ενεργειακών προβλέψεων της Ε.Ε. (όπου γίνονται προβλέψεις γιατί επί της ουσίας μιλάμε για ευχολόγια) αποκλίνουν από τις προβλέψεις αναφοράς του πλέον αξιόπιστου φορέα στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού (scenario planning) παγκοσμίως: Της Royal Dutch Shell: http://www.shell.com/energy-and-innovation/the-energy-future/scenarios.html .

      Αλλάζω θέμα και Γενικεύω:

      Για την μεροληπτική και εκτεταμένη προβολή από τα δήθεν προοδευτικά μίντια ορδών πουθενάδων που έκαναν καριέρα με μόνα εφόδια πχ την ξεσκισμένη κωλοτρυπίδα τους, το άρρωστο μυαλό τους και την δυσλειτουργική σχέση με την ψυχοπαθή πεθαμένη μάνα τους, ΒΕΒΑΙΩΣ και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο εκτελωνισμός από την Ε.Ε. της ενδημούσας στις ΗΠΑ φασίζουσας πολιτικής ορθότητας καθώς και ο θολοκουλτουριάρικος εξισωτισμός πρός τα κάτω που επέβαλαν οι δήθεν προοδευτικοί ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

      Διαγραφή
    3. Έστω λοιπόν - κακά στραβά κι ανάποδα όσα κάνει (ή δεν κάνει) η Ε. Ε. Αν είμασταν απέξω θα είχαμε εμείς φτιάξει κάτι καλύτερο ή θα είμασταν μόνοι με το απόλυτο κενό;

      Διαγραφή
    4. Θα αναγκαζόμασταν να καθαρίσουμε τη ζωή μας από τις αποπνικτικές σκόνες. Το ίδιο που θα κάνουμε σήμερα αποχωρώντας εκ της Ε.Ε.

      Διαγραφή
    5. Με την ηγεσία και τον λαό που διαθέτουμε ως χώρα πιστεύω ότι εκτός Ε.Ε. θα ήμασταν κατά πολύ χειρότερα σε σχέση με την τωρινή μας κατάσταση από πάσης απόψεως πλήν μίας: Θα είμασταν ως παραγωγικές μονάδες περισσότερο εργατικοί και πρακτικοί.

      Νομίζω επίσης ότι άπαξ και μπήκαμε στην ευρωζώνη το να την εγκαταλείψουμε θα οδηγούσε σε ένα νέο ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και νέες εθνικές καταστροφές, όχι απλα σε οικονομική εξαθλίωση.Και αυτό όχι επειδή είναι επί της αρχής δυσχερής ή ανέφικτη η αλλαγή νομίσματος αλλά διότι εμείς ως Έλληνες θα αποδειχθούμε ανίκανοι να την διαχειριστούμε μετατρέποντας για μια ακόμα φορά στην ιστορία μας μια κρίση σε διχασμό και καταστροφή.

      Παρ όλα αυτά όμως παραμένω ευρωσκεπτικιστής αφού τόσο η ανύπαρκτη ευρωπαϊκή ηγεσία όσο και η αναποτελεσματική σε οτιδήποτε - πέραν της σοβαροφανούς παπαρολογίας -γραφειοκρατία κάθε άλλο παρά δίνουν εχέγγυα περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

      Με δυο λόγια έχουμε δύο λύσεις ως χώρα κατά την γνώμη μου: Την κακή και την χειρότερη.

      Διαγραφή
    6. Ο ελληνικός λαός περιορίζει τις δυνατότητες της πίστης του ατόμου. Δικτατορικός λαός.

      Διαγραφή
  34. Το αντίθετο. Γράφω πιστεύω από μη ελληνοκεντρική σκοπιά.

    Ψέγω την αδύναμη ευρωπαϊκή ηγεσία και την αναποτελεσματική ευρωπαϊκή γραφειοκρατία για το ότι τόσα χρόνια μετά την ίδρυση της η Ε.Ε. δεν έχει προχωρήσει παρά ελάχιστα στην ουσιαστική, πολιτισμική/εκπαιδευτική/πολιτική/οικονομική ενοποίηση της. Τον μόνο δρόμο προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πειράματος - όπως το εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της.

    Αποτέλεσμα των μεσοβέζικων λύσεων που έδωσαν οι κηφήνες πουθενάδες των Βρυξελλών επί δεκαετίες είναι, σε μεγάλο βαθμό, τα όσα ζούμε σήμερα στο κοινό "ευρωπαϊκό σπίτι" (και αυτά επιτείνοντας αλλά σίγουρα όχι προκαλώντας την Ελλαδίτικη κατάντια - την οποία απλά χρησιμοποίησαν ως αποδιοπομπαίο τράγο επικοινωνιακά αλλά ΚΑΙ εξαιτίας των γελοίων επιλογών του Ελλαδίτικου "κυρίαρχου λαού").

    Η απάντηση στο πρόβλημα θα ήταν περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη - αρκεί να υπήρχε ικανή ευρωπαϊκή ηγεσία με όραμα, εσείς την βλέπετε πουθενά?

    Τέλος επισημαίνω - πέρα από τα "επίσημα" δημοσκοπικά δεδομένα και βάσει της προσωπικής εμπειρίας μου σε Βρετανία και Γαλλία - ότι ο απορριπτικός ευρωσκεπτικισμός είναι διάχυτος σε ομάδες πληθυσμού που απέχουν κατά πολύ από το στερεότυπο του μπρουτάλ_αμόρφωτου_άνεργου_εθνικιστή_χειρονάκτη όπως τα καθεστωτικά φιλοευρωπαϊκά ΜΜΕ και η κυρίαρχη μερίδα της Ευρωπαϊκής Γραφειοκρατίας θέλουν να μας πείσουν. Και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Στο Κύριο Άρθρο της σημερινής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για τις αποφάσεις του Eurogroup (γράφει ο Αλ. Παπαχελάς):

    "Η ευλαβική τήρηση υψηλών πλεονασμάτων για «θεολογικούς» λόγους προκαλεί ασφυξία στην πραγματική οικονομία και δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση του ακραίου λαϊκισμού. Αντιθέτως, καθιστά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις εξαιρετικά δύσκολες."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν συμπαθώ ούτε τους μεν ούτε τους δε:

    - Ούτε τους οργισμένους ή "θορυβημένους" (όπως αποκαλούνται ευφημιστικά) Αντι-Ευρωπαίους από τα δεξιά (διότι από αυτή την πλευρά προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά)
    - ούτε όμως και τους κάθε είδους φιλελεύθερους, νεοφιλελεύθερους (κρυπτοδεξιοί έτσι κι αλλιώς είναι πολλές φορές), τεχνοκράτες, πραγματιστές κ.λπ. που συνεχώς μας λένε πως δήθεν δεν υπάρχει (μη-ολέθρια) εναλλακτική λύση στην ΕΕ και γενικά σε αυτό το σύστημα.

    Να πάλι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πραγματιστική προσέγγιση από τον οικοδεσπότη:

    Στην ίδια την άναρτηση γράφει:

    "Και το κλεισιμο των συνόρων, η περιχαράκωση στα εθνικά κράτη, δεν είναι μόνο ηθικά λάθος και οπισθοδρόμηση - θα είναι και οικονομικά καταστροφική."

    Δηλαδή ένα (αν και μάλλον απροσδιόριστο) μείγμα από ανθρωπιστικά και οικονομικά (άρα πραγματιστικά) επιχειρήματα για το μη κλείσιμο των συνόρων.

    Απαντά κάποιος επισκέπτης (Anonymous), αναφερόμενος ακριβώς στην πιο πάνω πρόταση του Ν.Δ. και επικρίνοντάς την (με τη γνωστή κινδυνολογία όσον αφορά την εισροή ξένων).

    Το αξιοσημείωτο είναι η αντίδραση του Νίκου Δήμου ο οποίος γράφει:

    "Μιλάμε για την οικονομία - όχι για το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες. Πλήρης παρεξήγηση."

    Α, τώρα ξαφνικά μιλάμε μόνο για την οικονομία! Το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες δεν είναι θέμα.

    Με άλλα λόγια: Λίγες ώρες (και γραμμές) πιο πριν, ο οικοδεσπότης θεωρούσε το κλείσιμο των συνόρων "ηθικά λάθος" (έστω παρεμπιπτόντως ["δεν είναι μόνο ..."]). Μόλις κάποιος του κάνει κριτική για αυτή την άποψη, ο οικοδεσπότης αλλάζει γραμμή: Αποκλειστικό κίνητρο για το άνοιγμα των συνόρων γίνεται η οικονομία, και τα όσα έχει γράψει πριν από λίγο περί ηθικής τα ξεχνάει / τα αγνοεί. Και επιπλέον έχει το θάρρος να μιλά για "Πλήρη παρεξήγηση"!

    Έτσι δουλεύει η "ευελιξία" των πραγματιστών. Η μοναδική τους σταθερή "αξία" είναι η οικονομία. Όλα τα άλλα προβάλλονται ή αποσύρονται ευκαιριακά – ανάλογα με το τι βολεύει στην εκάστοτε περίσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμάν πια αυτή η σοφιστεία του Βιεννέζου. Για το θέμα των προσφύγων ο οικοδεσπότης αφιέρωσε ένα ολόκληρο ποστ (το προηγούμενο) που το επικρότησαν οι περισσότεροι - και ο Βιεννέζος. Εδώ το θέμα δεν είναι οι πρόσφυγες αλλα οι οικονομικές συνέπειες του απομονωτισμού. Ο Ανώνυμος ρωτάει και οι οικοδεσπότης το διευκρινίζει. Δεν λέει πουθενά ότι δεν θέλει τους πρόσφυγες αλλά ότι εδώ μιλάει για τα οικονομικά. Ολόκληρη διαστροφή - κόβουμε κομματάκια από φράσεις για να τον βγάλουμε αντιφάσκοντα. Απορώ πως δημοσιεύει αυτές τις σοφιστείες!

      Διαγραφή
    2. Γράφει ο Anonymous:

      "Ολόκληρη διαστροφή - κόβουμε κομματάκια από φράσεις για να τον βγάλουμε αντιφάσκοντα."

      Λάθος! Δεν έκοψα απολύτως τίποτα. Αυτός που έκοψε κάτι (από τα δικά του γραφόμενα) είναι ο οικοδεσπότης. Ακριβώς αυτό κατηγόρησα μάλιστα με το σχόλιό μου. Ξαναδιαβάστε το.

      Όταν εδώ ο Ν.Δ. μιλάει μόνο για τα οικονομικά (όπως λέτε) - τι εννοούσε με το "ηθικά λάθος" στην ανάρτηση; Πέστε μου, αφού θεωρείτε ότι βρήκατε τη σωστή ερμηνεία των εν λόγω κειμένων του οικοδεσπότη.

      Το αν υπάρχουν ή όχι ηθικοί ενδοιασμοί για κάτι (εδώ: για το κλείσιμο των συνόρων και την περιχαράκωση στα εθνικά κράτη), το ποιοι είναι (ομολογουμένως δεν το μαθαίνουμε από την ανάρτηση, εγώ - μάλλον αφελώς - νόμιζα πως εννοούσε κάτι που έχει σχέση με τους πρόσφυγες) και για ποιο λόγο ξαφνικά οι ενδοιασμοί ... εξαφανίζονται και δεν παίζουν κανένα ρόλο πια - όλα αυτά κατά τη γνώμη μου δεν είναι θέμα σοφιστείας. Αφορούν την αξιοπιστία των όσων γράφει κάποιος και το τι ακριβώς (θα μπορούσε να) σημαίνει το γεγονός ότι πρόκειται για δεδηλωμένο Φιλοευρωπαίο.

      Διαγραφή
  37. Αντί - καθυστερημενων-ευχών στον οικοδεσπότη, ένα ποίημα του Δ.Φυσσα :

    ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ Δ Μ

    Μου'ρθαν στο νου, την ώρα που ΄τρεχα,

    Ο Βαλτινός, ο Κούρτοβικ, ο Δήμου κι ο Βασιλικός

    Τους γνώρισα, τους είδα από κοντά-

    Ο πρώτος μου ΄μαθε το ύφος το γυμνό

    Ο δεύτερος τη σημασία του καινούργιου

    Ο τρίτος τον καημό της δρώσας απομόνωσης

    Ο τέταρτος δαιμονική τη μίξη των ειδών

    Κι όλοι μαζί: «Γράφω θα πει δεν τα μασάω».

    Στίχο το στίχο μού ΄ρχονταν και το ποίημα

    Το «΄γραφα» στο κεφάλι αλά Μενίδης καθώς έτρεχα

    Ξημέρωμα, με πεύκα και πουλιά, στίβος της Γκράβας

    Στο εξωτερικό κουλουάρ των 300 μέτρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα μολις κατάλαβα γιατί ο κ. Φύσσας τρέχει στο εξωτερικό κουλουάρ:

      «Δεξάμενος φλόγα τρέχε· ου γαρ γιγνώσκεις πότε σβέννυται και εν σκοτία σε καταλείψει».
      [ο Αγιος Ιωάννης της Κλίμακος]

      Διαγραφή
    2. Πομπωδία. Αλλά έχει την πλάκα ο βρυχυθμός του Τίποτα· ότι δεν τα μασάει. Τι δεν μασάει; Δεν ζητήσαμε εμείς να μας μασήσει. Πάλι θα μας καταβροχθίσουν; Μήπως παραμασάει και υπερμασάει, απορούμε.

      Διαγραφή
  38. Σώτη Τριανταφύλλου: Η σοσιαλδημοκρατία ευθύνεται για τα χάλια μας

    Γιατί όταν τα λένε οι φιλελεύθεροι είμαστε οι ρατσιστές, οι ισλαμόφοβοι, οι μπήξε, οι δήξε.

    Όταν όμως τα λένε πρώην-ενοχικοί Αριστεροί όπως η Τριανταφύλου, ο Πάγκαλος ή ο Ανδρουλάκης είναι Τετάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη αλλά η Σώτη δεν ήταν ΠΟΤΕ αριστερά. Κατάγεται από αριστερή οικογένεια - αλλά από την εφηβεία της ήταν φανατικά αντίθετη και έτσι παραμένει ως τα σήμερα.

      Διαγραφή
    2. Τι ωραίο που είναι το Ίντερνετ...

      Σώτη Τριανταφύλλου Για το έλλειμμα της αριστεράς

      Τελευταία παράγραφος: "η «Νέα Αριστερά» δεν έχει φτάσει ακόμα στις ακτές μας για να αποκαταστήσει τις αληθινές αρχές του ανθρωπισμού. Ίσως να μη φτάσει ποτέ. "

      Διαγραφή
    3. Βασικα όλο το κείμενο είναι απόδειξη του πόσο αντι-αριστερή είναι.

      Διαγραφή
    4. Μα η "Νέα Αριστερά" της Σώτης είναι μία ειρωνική ουτοπία...

      Όλα της τα βιβλία και τα άρθρα είναι σκέτος "αντικομμουνισμός". Και στα Εξάρχεια οι αριστεροί της πετάνε αυγά!

      Διαγραφή
    5. Ξαναδιαβάστε το πρώτο κείμενο, εκεί που μιλάει για την ενάρετη ΕΔΑ. Επίσης, επόμενο κείμενο της ίδιας για τη "Νεα Αριστερά" την οποία και σκιαγραφεί ουδόλως ουτοπικά:

      Για την «ανανεωτική» Δημοκρατική αριστερά

      Τη Σώτη πιστευώ πως τη γιαουρτώνουν όπου την πετύχουν γιατί παρ' όλα τα όσα σούρνει στην Αριστερά δηλώνει τροπον τινά και η ίδια Αριστερή (όπως εκείνη το αντιλαμβάνεται...).

      Διαγραφή
    6. Νομίζω πάντως, από τα λίγα που έχω διαβάσει και ακούσει από αυτή, ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Τριανταφύλλου είναι το οξυδερκές ανήσυχο πνεύμα και ο ορθολογικός πραγματισμός της - μέχρι εσχάτου ορίου.

      Επίσης μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής αφενός διότι είναι τρελή ρισκαδόρα ταξιδιάρα και αφετέρου διότι μεγαλώνοντας βρίσκω ότι μοιάζει όλο και ποιο πολύ στην αγαπημένη μου Meg Ryan!

      Όταν την ξανα-συναντήσετε οικοδεσπότα πείτε της παρακαλώ ότι στο doncat έχει έναν - τουλάχιστον - φανατικό θαυμαστή!

      Διαγραφή
    7. Θα σταθώ σε μια φράση του κειμένου της: “Στην Ελλάδα, οτιδήποτε ωραίο, καλοκουρδισμένο, θριαμβικό, πρέπει να εξολοθρεύεται”. Μεγάλη αλήθεια. Έχει εξήγηση, την έχω πει σε προηγούμενα σχόλια.

      Διαγραφή
    8. Δύο τουλάχιστον θαυμαστές (count me in). Αυτό που θαυμάζω στη Σώτη είναι η ακούραση περιέργεια και δημιουργικότητα. Κοντεύει να με ξεπεράσει σε τίτλους - και είναι 22 χρόνια νεότερή μου!

      Διαγραφή
    9. Φτάνει να διαβάσουμε και μόνο το παραπάνω απαίσιο άρθρο αυτής της κυρίας ("Η σοσιαλδημοκρατία ευθύνεται για τα χάλια μας") και να μάθουμε ύστερα ποιοι την επικαλούνται ή δηλώνουν μάλιστα θαυμαστές (!!) της, για να ξέρουμε τι να υποθέσουμε για αυτή την ομάδα ομοϊδεατών.

      "ο ορθολογικός πραγματισμός της"
      Στο μεταξύ ένα πράγμα έχω μάθει και καταλάβει όλο και πιο καθαρά μέσω της ανάγνωσης των κειμένων και σχολίων του Νίκου Δήμου: Ο "ορθολογικός πραγματισμός" δεν είναι αρετή (όπως όλοι εσείς νομίζετε), αλλά σημαίνει απειλή και κίνδυνο για τα τελευταία ίχνη ανθρωπισμού που έχουν απομείνει ακόμα σε αυτό τον κόσμο. (Επιβεβαίωση μεταξύ άλλων και το εν λόγω κείμενο αυτής της κυρίας που την ... θαυμάζετε.)

      Δίκιο έχει ο Μάρκαρης, όταν λέει πως ζούμε σε μια άθλια περίοδο ...

      Διαγραφή
    10. Θαυμάζω το θάρρος της να τα γράφει για τον αριστερισμό που σας ταλαιπωρεί. Τέτοιο πράγμα δεν έχω δει στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
    11. Να συμπληρώσω ότι στο μεταξύ ο Νίκος Δήμου έχει προσθέσει (στην επόμενη ανάρτησή του) ένα ΥΓ όπου ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων το εξής:

      «2. Το "θαυμάζω την Σώτη Τριανταφύλλου" δεν σημαίνει ότι συμφωνώ αυτόματα με όλες της τις απόψεις (θα με βαριόταν, κι όλας...)»
      (βλ. εδώ)

      Καλά που έγινε αυτή η διευκρίνιση!

      Διαγραφή
  39. Ένα πολύ κριτικό και πικρό σχόλιο για την Ευρώπη από τον Πέτρο Μάρκαρη:

    Ο Μάρκαρης έγραψε πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή προς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο (νοητά βέβαια, μια και ο Αγγελόπουλος, ως γνωστόν, πέθανε πριν από μερικά χρόνια).

    Ολόκληρη η επιστολή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα τής "Edition Romiosini" (και στο ελληνικό πρωτότυπο και σε γερμανική μετάφραση της Michaelas Prinzinger):
    http://bibliothek.edition-romiosini.de/catalog/book/20
    (Δωρεάν ανάγνωση ύστερα από την – επίσης δωρεάν – εγγραφή στην ιστοσελίδα.)

    Η επιστολή του Μάρκαρη τελειώνει ως εξής:

    "Σήμερα ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαρτίζεται από χώρες με δημοκρατικά καθεστώτα. Τα τείχη δεν τα ορθώνει καμιά δικτατορία, αλλά οι κυβερνήσεις δημοκρατικών χωρών. Και η είσοδος στις χώρες δεν απαγορεύεται σε αντικαθεστωτικούς, όπως στη δική μας χούντα, αλλά σε άτομα και σε οικογένειες, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, για να σώσουν τη ζωή τους.

    Η Ευρώπη γνώρισε πολλές εποχές στην ιστορία της: την Αναγέννηση, τη Βιομηχανική Επανάσταση, τη Γαλλική Επανάσταση, τον Διαφωτισμό. Πολύ φοβάμαι ότι η σημερινή εποχή θα περάσει στην ιστορία της Ευρώπης, ως η «Εποχή της Υποκρισίας.»

    Φίλε Θόδωρε, μου λείπεις πολύ. Από την άλλη, όμως, παρηγοριέμαι, που δεν χρειάζεται να βιώνεις αυτή την άθλια περίοδο. Ξέρω πόσο θα υπέφερες."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλος επιφανής Λαϊκιστής, ο Μάρκαρης... Τα βάζει με τις εξουσίες ενώ το πρόβλμα είνα οι λαοί - οι οποίοι δεν θέλουν τους πρόσφυγες. Στην περίπτωση αυτή οι εξουσίες είναι πιο προοδευτικές από τους λαούς τους. Αλλά τον λαό δεν τον θίγουμε για να πουλάμε και κανένα βιβλίο...

      Διαγραφή
    2. Α βέβαια, στην Βουλγαρία και την Ουγγαρία ο πιο αγαπημένος συγγραφέας είναι ο Μάρκαρης, τρελές πωλήσεις, άμα δεν διαβάσει ο Αυστριακός και Ούγγρος Μάρκαρη δεν μπορεί να πιει τον καφέ του

      Διαγραφή
    3. Οι Γερμανοί εχουν χόμπι να επικρίνουν τους νεοΕλληνες (και ποτε τους αρχαιοελληνες, μηπως αυτοι ηταν τελειοις), αλλά ταυτόχρονα τους αρέσει, από οσα κατάλαβα όταν ημουν εκει, να διαβαζουν Ελληνες συγγραφεις οταν οι τελευταιοι συμφωνουν με τη γνωμη των Γερμανων για τους Ελληνες. Γραψε δηλαδη οτι ολοι οι Ελληνες φοροδιεφευουν και θα γινεις ΝΟ1 σε πωλησεις στη Γερμανια ως Ελληνας συγγραφες;/

      Διαγραφή
  40. Τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ είναι πάντα "51-49", άντε το πολύ "54-46". Ακόμα και στο Τέξας οι διαφορές είναι μικρές. Τη μία ο ένας, την άλλη ο άλλος. Αυτές οι μικροδιαφορές δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως 'επανάσταση'.
    Η μεσαία τάξη έχει πληγεί πολύ, ιδιαίτερα οι πτυχιούχοι της μεσαίας τάξης (που δεν έμαθαν να κάνουν τίποτα κι έχει γεμίσει ο τόπος άχρηστα πτυχία, μνημεία του μάρκετινγκ των πανεπιστημίων που... αυτο-αξιολογούνται ως κορυφαία).
    Δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα, αλλά ο αυθάδης ελιτισμός των ιστορικά ασήμαντων μετριοτήτων χρειάζονταν ένα χαστούκι. Διότι πρόβαλαν απίστευτες, χαμηλότατου επιπέδου ανοησίες ως "ελιτισμό". Μη φαντάζεστε τον ελιτισμό στις ΗΠΑ ως Μότσαρτ ή Τέσλα ή Αϊνστάιν. Μερικές χιλιάδες καλοντυμένοι Καρανίκες είναι. Η Χίλαρι τι νομίζετε ότι είναι... πολιτικός που βγαίνει προεκλογικά και για 1η φορά στην ιστορία αποκαλεί το 1/4 των ψηφοφόρων "ελεεινούς" (deplorables)... χαζή είναι κι αυτή. Ανάποδα τα παρουσίασαν τα πράγματα τα ΜΜΕ, γι' αυτό υπήρξε και η "εκπληξη" (όταν σου λένε ψέματα συνεχώς, το επόμενο στάδιο είναι πάντα η έκπληξη, το απροσδόκητο).

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Όσο επιζεί εκείνος που κόβει την ουρά στο φανάρι και βγαίνει πρώτος καλά να πάθετε.
    Δεν είναι γραφική παρατήρηση. Ετούτος και οι όμοιοί του σε όμοιες καταστάσεις κάνουν μια δημόσια δήλωση. Δεν σας υπολογίζω και σας το λέω κατάμουτρα. Όσο τον ανέχεστε, θα ανέχεστε τα πάντα. Για να τον αφανίσετε χωρίς αυτοδικίες πρέπει να κάνετε τεράστιες και βαθιές αλλαγές που παίρνουν δεκαετίες. Είναι ένα από τα καλύτερα metrics.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Η τεχνολογία ραίνοντας ψηφιακότητα πάνω στα έρημα βιβλία βοηθάει το θάνατο τους. Όλα τα βιβλία να πεθάνουν είναι καλό. Τα βιβλία που πεθαίνουν ανήκουν πια, δια της τεχνολογίας, στην ανθρωπότητα. Καθένας τότε μπορεί να πιει από την πηγή ολόκληρο το In a village of La macha και επίσης να πιει το the name of which I have no desire to call in mind. Αν τα βιβλία πεθάνουν αν εξαλειφθούν ψηφιακά, οι λαοί θα ζήσουν και θα μεγαλουργήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Το χρήμα δεν είναι φορέας αξίας. Ο Ντράγκι δημιουργεί χρήμα από το μηδέν. Το χρήμα αντιπροσωπεύει σχέσεις εξουσίας. Το χρήμα αντιστοιχεί σε αξίες ανάλογα με τον τρόπο που το διαχειρίζεσαι. Το κράτος κάνει ταξικές επιλογές. Ποια συμφέροντα θα εξυπηρετεί το κράτος της πατρίδας μας; Καλύτερα να βοηθήσει τον κακομοίρη να σταθεί στα πόδια του. Μέσα σε μια μέρα δίνεις εντολή και καταγράφεται στους λογαριασμούς το ίδιο χρήμα που δινόταν μέχρι την 5η Μαγιού του 2010. Το εισόδημα θα πάει. Από μηδενικής βάσης δίκαιο, αντισταθμιστικό φορολογικό σύστημα: διαγραφή χρεών. Πώς θα πληρώσει τα επιπλέον άμα ήδη χρωστάει και ούτε διευκολύνεται ούτε αυτά να πληρώσει; Πώς θα διευκολύνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Σε αυτή την άγρια φτώχεια σε αυτή την άγρια φτώχεια ποιες δυνατότητες μου άραγε να δοκιμάζονται να δοκιμάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αποτελεί κοινή πεποίθηση -ποιων: των διορθωτών της έκθεσης ιδεών;- ότι η σημερινή Ε.Ε. -το τίποτα- απέχει -θέση, μεταβολή θέσης- πολύ από τα οράματα των πρωτεργατών της ευρωπαϊκής ιδέας, με την πλήρη επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού -η Ε.Ε. δεν είναι... νεοφιλελεύθερη: σαλλίβ- στις οικονομικές και πολιτικές δομές της. Αδελφοί: Οδυνηρά είναι τα αποτελέσματα στη ζωή των ευρωπαϊκών λαών και πολιτών - λαϊκή ζωή λαών, πολιτική ζωή πολιτών των κρατών των χωρών των λαών- στην ίδια την ικανότητα της Ε.Ε. να διαδραματίσει -διαδραμάτισμα: Θέσπης, Αισχύλος- ρόλο υπέρ της ειρήνης στο σύνολο της ηπείρου -Αφρική- και στον κόσμο - πρωτόνια και νετρόνια.
    Ο άνθρωπος μιλάει σαν ένας ξύπνιος κοσμολόγος. Πιο πολύ εντυπωσιάζει, τους ζώντας, το ζεύγος ειρήνη-ζωή. Τι ζωτικό να σημαίνει ότι η ζωή μόνον μπορεί να ζει ειρηνικά. Τι σημαίνει ειρήνη. Ότι θα ανέχομαι έναν σοφό κοσμολόγο να με εκπορνεύει; Η απόκριση του σοφού κοσμολόγου στα κεραυνοβολήματα της ερωτηματικής αλληλεπίδρασης είναι βέβαια η σφαγή, ο πόνος, η αμορφωσιά και η δυστυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ο Λαμψίας δεν μπόρεσε να θηρεύσει και να συλλάβει και να κατεργαστεί κάποιες χρήσιμες δραστηριότητες, τον καιρό που ζούσε. Έτσι στο όγδοο λεπτό αρχίζει, παρέχοντας τις εξηγήσεις γύρω στην ωραιότητα Ευρωπαϊκής Ενώσεως, να εξηγεί πόσο σημαντική και κορυφαία και ειλικρινής στάση στη ζωή είναι η αμορφωσιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Σαν αυτό, και καλύτερο, θα έπρεπε να είναι το αντίστοιχο σχολικό. Όμως δεν είναι. Οι διάφοροι συγγραφείς σχολικών εγχειριδίων ενδιαφέρονται να παρουσιαστούν στα μάτια των νηπίων σαν ευκολοδιάβαστη άλλωστε αρχαία γλώσσα του Αισχύλου ή και του Ευκλείδη. Το πρόβλημα υπάρχει: όποιος ασχοληθεί στις παρανοϊκά δύσκολες και ανεξήγητες ασκήσεις του σχολικού συγγράμματος, πελαγώνει, νιώθει άσχημα, βασανίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. 6 εισαγωγές εθνικού νομίσματος στην Ελλάδα - και οι έξι πετυχημένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σχολικός διαγωνισμός συγγραφής γραπτού δοκιμίου με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια: πολιτικά δικαιώματα και συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης. Όπως ορίζεται στο Άρθρο 9 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), η ευρωπαϊκή ιθαγένεια αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ποια δικαιώματα απορρέουν από την ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη και πώς αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.