Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2007

Φιλελεύθερη Αποτυχία;



Επαναλαμβάνω την άποψή μου ότι η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» δεν έχει καμία πιθανότητα να υπάρξει πολιτικά.

1. Προσπαθεί να προωθήσει μία πολιτική τοποθέτηση τόσο δυσφημισμένη και διαστρεβλωμένη στην Ελλάδα, που είναι σαν να θέλει να πουλήσει σκατά. Είναι η σκέψη «που ντρέπεται να πει το όνομά της».

2. Δεν έχει ηγέτη. Θαυμάζω τον Στέφανο Μάνο (θα διαβάστε παρακάτω) και μου είναι πολύ συμπαθής ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Αλλά, με τις συνεχείς μετακινήσεις και παλινδρομήσεις τους, είναι και οι δύο καμένα χαρτιά.

3. Το Μανιφέστο της
(Πολιτική Διακήρυξη) ήταν απόλυτο, προκλητικό και μαξιμαλιστικό. Νομίζει κανείς πως γράφτηκε για να προκαλέσει την αντίδραση και την άρνηση του Έλληνα ψηφοφόρου. Πιο λάθος ξεκίνημα θα μου ήταν δύσκολο να φανταστώ. Συμφωνώ στο 90% με την κριτική που άσκησε ο Τάκης Αλεβαντής ΕΔΩ – αλλά και άλλοι του χώρου όπως ο Τάκης Μίχας.

Έχω μία παλιά ιστορία με τους φιλελεύθερους – αντιγράφω λίγα από τους «Δρόμους μου»:

Σε όλη μου την ζωή είχα αποφύγει να ενταχθώ σε κάποια κομματική παράταξη. Ένιωθα ότι καμία από όσες υπήρχαν στην πολιτική αγορά δεν μου ανήκε. (Έχω γράψει πολλές φορές ότι οι πολίτες δεν ανήκουν σε κόμματα – τα κόμματα ανήκουν στους πολίτες).

Και πώς ψήφιζα; Κάποτε είχα γράψει σχετικά στον δικτυακό μου τόπο:

«Με τον ίδιο τρόπο που η πολιτική ορίζεται ως «η τέχνη του εφικτού», θα όριζα και την ψήφο ως «άσκηση στο μη χείρον» – άλλως την επιλογή του μικρότερου κακού.

Είναι αξιωματικά βέβαιο ότι κανένα κόμμα δεν ανταποκρίνεται εκατό τα εκατό στις προσδοκίες μας – όπως είναι επίσης σίγουρο ότι οποιοδήποτε κόμμα (ακόμα και αυτό, το ιδανικό, που θα ιδρύαμε εμείς) θα μας απογοητεύσει στην πράξη.

Μένει λοιπόν να ασκήσουμε την θεωρία της προσέγγισης: μετρώντας αποστάσεις να βρούμε ποιο κόμμα πλησιάζει περισσότερο τις επιθυμίες μας και ποιο θα μας απογοητεύσει λιγότερο.

Όποτε πλησιάζουν εκλογές, επαναλαμβάνω πάντα την ίδια διαδικασία. Ξεκινώντας από το σημείο μηδέν, και ζυγίζοντας τα θετικά και αρνητικά του κάθε κόμματος σαν να είχε ιδρυθεί προχθές. Αδυνατώ να καταλάβω τους ανθρώπους που ψηφίζουν «παραδοσιακά». Τι θα πει παράδοση, όταν σε κάθε εκλογή αλλάζουν οι περισσότερες παράμετροι του προβλήματος; Και τι θα πει «πολιτική συνέπεια»; Σκέπτεστε έναν πολιτικό μηχανικό που, για να είναι συνεπής, εφαρμόζει πάντα την ίδια στατική μελέτη αδιαφορώντας αν το έδαφος είναι βραχώδες ή αμμώδες;

Ως συνεπής φιλελεύθερος έχω τα ανάλογα κριτήρια, που συχνά διαφέρουν από τα συνηθισμένα. (Και υπενθυμίζω – πράγμα που πολλοί ξεχνούν – ότι ο φιλελευθερισμός δεν είναι μόνο, ούτε καν κυρίως, οικονομική θεωρία. Είναι η συνολική πολιτική σκέψη της νεοτερικότητας)».


(Κι εδώ να ξεκαθαρίσω ότι ένας «συνεπής» φιλελεύθερος δεν υπάγεται στα όσα περί συνέπειας έγραψα παραπάνω. Διότι ο αντίθετα με τους άλλους συνεπείς (που παραμένουν πιστοί σε ορισμένες θέσεις και ιδεολογίες) ο φιλελεύθερος παραμένει συνεπής στην ελευθερία, στην ανοιχτή σκέψη, στον αντιδογματισμό – άρα στις μη δογματικές απόψεις.

Ως συνεπής φιλελεύθερος λοιπόν, όταν ο Στέφανος Μάνος ξεκίνησε την δημιουργία του κόμματος των Φιλελευθέρων έγινα ιδρυτικό μέλος και (αργότερα) μπήκα και στην εκτελεστική επιτροπή. Με τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του Μάνου συμφωνούσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό – και είχα γράψει γι αυτόν (άρθρο στο Έθνος) ότι ήταν «ένας από τους πιο προικισμένους έλληνες πολιτικούς». Παραθέτω εδώ αυτό το κείμενο του 1998:

Πολλές φορές αναλογίζομαι την παράξενη μοίρα του Στέφανου Μάνου.

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο προικισμένους έλληνες πολιτικούς. Ίσως ο μόνος που διαθέτει οργανωμένη και ξεκάθαρη πολιτική σκέψη. Αυτό το δέχονται (κατ ιδίαν) ως και οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Όμως στα γκάλοπ είναι μονίμως πολύ χαμηλά.

Αυτό το οφείλει σε κάτι που το ονομάζουμε προτέρημα αλλά το τιμωρούμε ως ελάττωμα: είναι ειλικρινής.

Σε ένα πολιτικό τοπίο όπου κανόνας είναι το ψέμα (άντε και καμιά φορά οι μισές αλήθειες) ο Μάνος τολμάει και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Όσο δυσάρεστα κι αν είναι.

Είναι το ακριβώς αντίθετο του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο οποίος δεν λέει τίποτα (ξέρει κανείς τις πολιτικές του θέσεις;) χαμογελάει συμπαθητικά και είναι πρώτος στα γκάλοπ.

Αλλά ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι ο Μάνος πεισματικά αγνοεί το πολιτικό κόστος. Για να κάνει τον περίφημο οικιστικό νόμο του (που τον εφάρμοσε αργότερα ο Τρίτσης, παίρνοντας και την μισή δόξα) έχασε την βουλευτική του έδρα. Το ίδιο του το κόμμα τον σαμποτάρισε κανονικά. Το ίδιο κόμμα που βλέποντας να χάνεται το τραίνο της ΟΝΕ τον έβαλε τελευταία στιγμή στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.

Τα άλλα κόμματα τον αποκηρύσσουν σαν τον διάβολο. Το ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με οποιονδήποτε από τους διαγραφέντες της Ν.Δ. – εκτός από τον Στέφανο Μάνο.

Τον αποκηρύσσουν, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν την πολιτική του. Γιατί μην μου πείτε πως η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνέχεια της πολιτικής Μάνου. Μόνο που την εφαρμόζουν αποσπασματικά, με κενά, με τρύπες – και έτσι δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

Αλλά τότε, αφού στην πράξη τον ακολουθούν – τι είναι αυτό που αποκηρύσσουν;

Μα τι άλλο; Την ειλικρίνεια! Θα ομολογούσε ποτέ ο Μπλαίρ ότι εφαρμόζει πολιτική Θάτσερ; Σαν τους καλόγερους του Ροΐδη, βαφτίζουμε το κοτόπουλο ψάρι και σφυρίζουμε αδιάφορα.

Ο Στέφανος Μάνος θα ιδρύσει κόμμα. (Χαρά στο κουράγιο του). Είμαι περίεργος πόσοι άνθρωποι θα βρεθούν να ψηφίσουν την ειλικρίνεια.

Αυτά έγραφα το 1998. Λίγο καιρό μετά, εντάχθηκα στους «Φιλελεύθερους». (Και χαμογελάω σήμερα όταν διαβάζω την άποψη που είχε τότε το ΠΑΣΟΚ για τον Μάνο, που θεωρητικά κάποια στιγμή την ανέτρεψε – στην πράξη όμως την τήρησε).

H σύντομη κομματική μου εμπειρία υπήρξε τραυματική. Ο Στέφανος Μάνος ήταν φιλελεύθερος στην σκέψη αλλά αυταρχικός στην πράξη. Δεν άφηνε περιθώρια στην άλλη γνώμη. Όταν αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία του κόμματος, η πλειοψηφία της εκτελεστικής επιτροπής ήταν αντίθετη – οι περισσότεροι συντάχθηκαν με δική μου εναλλακτική πρόταση για συρρίκνωση και περιστολή δαπανών. Ωστόσο τελικά επεβλήθη η δική του άποψη, αποδεικνύοντας ότι τελικά οι «Ταύροι» ήταν ένα ακόμα προσωποπαγές κόμμα.

251 σχόλια:

  1. Είχα γραφτεί κι εγώ στους Φιλελεύθερους αλλά έφυγα όταν ο κ. Μάνος ανακοίνωσε την (τότε πρώτη) συνεργασία του με τη ΝΔ. Τραυματική εμπειρία Νίκο. Και να σκεφτεί κανείς ότι συμπαθώ ιδιαίτερα τις φιλελεύθερες απόψεις, στα πλαίσια ενός ευνομούμενου και αδιάφθορου κράτους, την ανάληψη της προστασίας των δασών από τους ιδιοκτήτες τους, την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών πάσης φύσεως και της ισχύουσας νομοθεσίας, τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και την ισονομία / ισοπολιτεία για όλους, την αναβάθμιση της παιδείας (ως πρώτη προτεραιότητα κάθε σωστού πατριώτη), την διδασκαλία ξένων γλωσσών από το δημοτικό, την αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος για να εξασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πασχόντων και των ηλικιωμένων, το χωρισμό Εκκλησίας και κράτους και φυσικά την Ευρωπαϊκή ενοποίηση (για την οποία και εργάζομαι εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια) και τη Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. takis alevantis - εγώ δεν έφυγα τότε, παρόλο που δήλωσα ανοιχτά την διαφωνία μου (ήμουν ομιλητής στην μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στο Intercontinental, όπου ανακοινώθηκε η συνεργασία). Θεώρησα ότι έπρεπε να δοκιμάσουμε μία διέξοδο (οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν κάτω από 1%).

    Φύγαμε όμως όλοι αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοιο ωραίο και άρθρο και τόσο αληθινό είχα καιρό να διαβάσω.Μπράβο και πάλι μπράβο στον κ Δήμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιπλέον έγιναν δύο ακόμα λάθη με την Διακήρυξη της Φ. Σ.

    α) ήταν φλύαρη λεπτομερής και τεράστια. Είχα αντιπροτείνει μία γενική και σύντομη "Διακήρυξη Αρχών" - όσο για το λεπτομερές πρόγραμμα, θα το έβγαζε το συνέδριο.

    β) ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους να την προσυπογράψουν με επίσημη υπογραφή (βεβαίωση αστυνομίας) που σημαίνει ότι τους δέσμευε στο περιεχόμενό της. (Άλλος ένας λόγος να είναι πιο γενικόλογη και λιγόλογη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η θέσεις του Τάκη Αλεβαντή σε τι διαφέρουν από την σοσιαλδημοκρατία? (Εκτός από το σημείο για τα δάση.) Σαν πολύ σοσιαλιστικές μου ακούγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναφέρομαι στο τωρινό σχόλιο του Τάκη Αλ., όχι στην ανάλυση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά έχω δίκιο. Διάβασα την ανάλυση του Τ.Α.. Οι θέσεις αυτής της συμμαχίας, όπως την ανάλυσε ο Τάκης Αλεβαντής με την κριτική του, διόλου απέχουν από την σοσιαλδημοκρατία γερμανικού τύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεταφέρω το σχόλιό μου από το θέμα του χιονιού:

    Φιλελεύθερη Συμμαχία;

    1) Ποιος συμμαχεί με ποιον δεν έχω καταλάβει.

    2) Πιθανότητες εισόδου στην βουλή όσες και ο ΠΑΟΚ να πάρει το champions league.

    3) Τα ονόματα των Ανδριανόπουλου και Μάνου μόνο ως "ψηφομαγνήτες" δε μπορούν να χαρακτηριστούν.
    Ειδικά ο χαρακτήρας του κ.Ανδριανόπουλου "ψηφοδιωκτικός".

    4) Στην χώρα του λαϊκισμού, ο ψηφοφόρος γουστάρει ν'ακούει φούμαρα προεκλογικά και να τον δουλεύουν μετεκλογικά.
    Το έχει συνηθίσει και του αρέσει, έχει γίνει έθιμο πλέον.

    5) Στις διακηρύξεις και στα μανιφέστα όλοι καλοί είναι. Για διαβάστε τις "θέσεις" των κομμάτων στις ιστοσελίδες τους, θα νομίσετε ότι ζείτε σε άλλη χώρα.

    6)κ. Τάκη Αλεβαντή πολύ εύστοχη η κριτική σας.

    7)Εγώ ως ψηφοφόρος έχω κλείσει προ πολλού. Η χώρα αυτή θέλει ένα 7ήμερο φεστιβάλ F-16 και μετά χτίσιμο από την αρχή.
    Ενώ σήμερα θέλουμε να στείλουμε έναν αναλφάβητο 90χρονο στην Α' Δημοτικού...

    doctor

    Υ.Γ. Μίκυ τελείωνε με την εκπομπή, δεν μπορώ να περιμένω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελλειψη πολιτικής σκέψης:

    Σε μία χώρα όπου το 95% είναι εναντίον της Αμερικής (και κανείς υπέρ - το 5% είναι "δεν ξέρω") το να γράφεις στην Διακήρυξή σου: "η ειρήνη στο κόσμο απαιτεί κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία, στα πλαίσια του ΟΗΕ, με τα μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας και ιδίως τις ΗΠΑ"...είναι χειρότερο από έγκλημα - είναι σφάλμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αντιγράφω κι εγώ ένα σχόλιό μου από το περασμένο ποστ:

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν έχει καμία ελπίδα - πάλι με το 0,6 των Ταύρων θα καταλήξει. Ο Φιλελευθερισμός στην Ελλάδα είναι βρισιά. Η μόνη ελπίδα για την Φιλελεύθερη ιδεολογία είναι να την υιοθετήσει σταδιακά ένα μεγάλο κόμμα και βαθμιαία να την πλασάρει στους Έλληνες χωρίς να την αναγγείλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα!
    Νομίζω ότι μένετε στις λεπτομέρειες και χάνετε την ουσία.
    Τι θα θέλαμε δηλαδή, να γράψουν ένα ακόμα εξωραϊσμένο κείμενο-πολιτική διακήρυξη και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι? Αν θέλατε κάτι τέτοιο ας στηρίζατε το ΚΕΠ του Αβραμόπουλου.
    Όντως με τον τρόπο που γράφτηκε θα διώξει πολλούς (μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 1 εκ. χωρίς να μετράμε τις οικογενειακές τους ψήφους). Από την άλλη και τα κείμενα του ΝΔ (που είναι το αναλόγως αιρετικά) δημιουργούν αντιδράσεις, έτσι δεν είναι?

    Προσωπικά προτιμώ τα ανοιχτά και ξεκάθαρα χαρτιά της Φιλελεύθερης Συμμαχίας από τα κλασικά γλυκανάλατα πολιτικά λόγια. Και για να είμαι ειλικρινής ήταν ο μόνος τρόπος για να με κάνουν να τους ψηφίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Doctor said……
    7)Εγώ ως ψηφοφόρος έχω κλείσει προ πολλού. Η χώρα αυτή θέλει ένα 7ήμερο φεστιβάλ F-16 και μετά χτίσιμο από την αρχή.
    Ενώ σήμερα θέλουμε να στείλουμε έναν αναλφάβητο 90χρονο στην Α' Δημοτικού...

    Δημήτρη σε καταλαβαίνω απόλυτα!

    Σε συνάρτηση δε με το σύγχρονο Ελληνικό μπάχαλο (και το γεγονός ότι το Ελληνικό Βιλαέτι απομυζούν τα τελευταία 50 χρόνια οι τρεις τσιφλικάδες –Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης- και οι μπράβοι τους) έχετε άραγε συνειδητοποιήσει αγαπητοί blogoφιλοι πως ένα, όλο και μεγαλύτερο, τμήμα του απλού κόσμου έχει αρχίσει (ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!) να μουρμουρίζει πως σαν μοναδική πιθανότητα για να μπορέσει να μπει μιας μορφής τάξη στον άμοιρο αυτόν τον τόπο είναι η επαναφορά σε καθεστώς χούντας? Σαν άτομο ντρέπομαι που αναφέρω κάτι τέτοιο αλλά αυτή, κυρίες και κύριοι, είναι η θλιβερή πραγματικότητα.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα, κύριε Δήμου.Ευχαριστώ για τα ωραία κείμενα αυτού του blog. θα συνεχίσω να το επισκέπτομαι για να κάνω επανάληψη τα posts!

    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε μια εποχή που η ιδεολογική σύγκρουση έχει πάψει να είναι μετωπική και να διεξάγεται με όρους άσπρου-μαύρου είναι κρίμα που η κοινωνία μας δεν μπορεί να εγκολπωθεί και να αφομοιώσει τις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού. Δυστυχώς προς αυτή την την κατεύθυνση δε βοηθάει ούτε το σύνταγμα μας, και αναφέρω ενδεικτικά το χθεσινό άρθρο το Γ. Μαρίνου.

    Ένα ακραιφνές ιδεολογικό σχήμα δε νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση,έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, σε μια χώρα όπου ο δημόσιος διάλογος εξακολουθεί να διεξάγεται σε στενά και παρωχημένα ιδεολογικά πλαίσια αναδεικνύοντας και εξυμνώντας το επουσιώδες και το ευτελές. Καλό είναι να παραδειγματιστούμε από τα πολυσυλλεκτικά κόμματα των ΗΠΑ. (Όχι της Ιταλίας βέβαια!)

    Εκτιμώ τους Μάνο και Ανδριανόπουλου για την κρυστάλλινη τους σκέψη, μα πιο πολύ για τη στενή τους επαφή με τη διεθνή πραγματικότητα. Δυστυχώς αμφότεροι δε διαθέτουν τα επικοινωνιακά χαρίσματα που θα τους βοηθούσαν να συμφιλιώσουν την ελληνική κοινωνία με τη φιλελεύθερη σκέψη. Οδηγούνται συνήθως στα άκρα και όλες οι φιλότιμες προσπάθειες τους στο τέλος σαλτάρουν στο κενό.

    Το σύστημα χρειάζεται μπόλιασμα ιδεών. Αυτός ίσως είναι ένας καλός λόγος να ψηφίσει κανείς ΠΑΣΟΚ όσο επιβιώνει εκεί ο Ανδρουλάκης. Αν και εδώ που τα λέμε... ένας κούκος δε φέρνει την Άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα ο Ανδρουλάκης έχει τόση σχέση με την σκέψη και την πορεία του ΠΑΣΟΚ όση ο κούκος με το φθινόπωρο... Ο λόγος που δεν τον έχουν ακόμα αποβάλει είναι οι αριστερές του περγαμηνές.

    Zoros μου αρέσει κι εμένα η ωμή αλήθεια (άλλωστε την εφαρμόζω και στην πράξη) αλλά πόση σημασία θα έχει για την πορεία του τόπου ένα γκρουπούσκουλο που θα πάρει λίγο περισσότερες ψήφους από το Μ-Λ ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Περα απο τους διακηρυγμενους στοχους και τα ομορφα λογια, το κομμα των φιλελευθερων καποτε αλλα και τωρα εχει και ειχε, ΕΝΑΝ μοναδικο σκοπο την συνεχιση της πολιτικης καριερας του Μανου και του Ανδιανοπουλου...και εκει βρισκετε και η δυστοκια συννενοησης που παρατηρηθηκε το 98 οπως μας λετε κ.Δημου.
    Στις δυο τελευταιες εκλογικες αναμετρησεις τα καταφερε/αν..λιγο δυσκολο να τα καταφερουν σε αυτην που ερχεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @nikos dimoy
    πάντως κ. Δήμου σε πολλά κείμενα σας κατακρίνετε τον λαϊκισμό, ενώ σήμερα αποδοκιμάζετε μία πολιτική παράταξη που απλά λέει ξεκάθαρα την άποψη της. Το ίδιο και για τον Μάνο.Να κάνουν τί δηλαδή; Να παρουσιαστούν ως ΠΑΣΟΚ/ΚΚΕ Νο2 με αγάπη στην Εκκλησία και το Χριστόδουλο και να έχουν κρυφή ατζέντα;

    Δεν με νοιάζει, ας πάρει 0,6%, τουλάχιστον να ξέρουμε ότι είναι μία παράταξη που δεν πουλά φούμαρα.

    Πάντως ούτε εγώ υπέγραψα, ποτέ δεν συμμετέχω ονομαστικά σε κάποιο κόμμα, είναι πολύ δεσμευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολιτικος ειναι αυτος που μιλαει για την οικολογια πανω σε μια ξυλινη εξεδρα...
    Υπαρχουν χιλιαδες ενδιαφεροντα πραγματα να κανει κανεις απο το να ασχολειται με την ζοφερη και αθλια πολιτικη κατασταση στην Ελλαδα.
    Το μελλον ειμαστε εμεις ΟΧΙ αυτοι...
    Οσοι εχουν δει το 'V FOR VENDETA' καταλαβαινουν...
    Σωστη η προσεγγιση του doctor προσθετω...η αδιαφορια μας ειναι το μοναδικο οπλο μας, αλλα διαφωνω για F-16,νομιζω τα βομβαρδιστικα F-4 αν και παλια ειναι καλυτερα,πετανε πιο χαμηλα....

    Ν.Δ. ο τιτλος 'ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ' μαλλον ειναι καλυτερος,αφηστε τους να παιζουν χωρις θεατες,ειναι ολοι τους κακοι ηθοποιοι και το σεναριο φτωχο,πολυ φτωχο,χρονια τωρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Stormrider said...
    πάντως κ. Δήμου σε πολλά κείμενα σας κατακρίνετε τον λαϊκισμό, ενώ σήμερα αποδοκιμάζετε μία πολιτική παράταξη που απλά λέει ξεκάθαρα την άποψη της.

    ----------------------------------

    Αλλο λαϊκισμός κι άλλο να βαράς γροθιά στο μαχαίρι. Υπάρχουν πολλά θέματα που είναι σημαντικά και αποδεκτά από μεγάλο μέρος του κοινού. Ας επικεντρώνανε σε αυτά. Οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις γίνονται σταδιακά και βαθμιαία - αλλιώς λέγονται επαναστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είμαι μέλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, αλλά όχι εκπρόσωπός της - όσα γράφω αντικατοπτρίζουν το πώς βίωσα προσωπικά την ίδρυση του κόμματος.

    Οι άνθρωποι που συγκροτούν τη Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Είναι άνθρωποι, οι οποίοι δουλεύουν, "κολλάνε ένσημα", έχουν πράγματα να κάνουν στη ζωή τους και δεν ασχολούνται με την πολιτική για χαβαλέ ή για να περάσουν την ώρα τους. Βλέπουν να τους πνίγουν κάποιες καταστάσεις, κάποιες αντιλήψεις και, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος.

    Αυτά που γράφει η διακήρυξη εκφράζουν, στο μεγαλύτερο βαθμό, όλους όσοι συμμετέχουν στην ίδρυση της "Φιλελεύθερης Συμμαχίας". Πολλά από αυτά τους πνίγουν κι όλας - μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων θέσεων είναι τόσο αυτονόητες για εμάς, κι όμως η σημερινή πλειοψηφία δεν τις αποδέχεται, συνήθως κρύβεται πίσω από συνθήματα. Κι ενώ θα μπορούσε να γίνει κριτική για το αν οι θέσεις έπρεπε να διατυπωθούν πιο σύντομα ή πιο αναλυτικά (για να απαντηθούν ερωτήματα του τύπου "πώς θα γίνει αυτό;), οπωσδήποτε πρόκειται για σκέψεις, αρχές, πρακτικές, οράματα, προτάσεις που θέλουμε να εκφράσουμε, που θέλουμε να κάνουμε τους συμπολίτες μας να τα ακούσουν.

    Έχουμε ίσως το "ψώνιο" να πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας έχουν με το μέρος τους τη λογική. Ο φιλελευθερισμός, εκτός από βαθύτατα ανθρωπιστική ιδεολογία, η οποία στο παρελθόν ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους και οδήγησε σε σημαντικές προόδους τις κοινωνίες (κι ας δυσφημείται σήμερα στην Ελλάδα) έχει αποδειχθεί και πολύ λειτουργικός ως πολιτική πράξη. Και ένα από τα πράγματα που επιδιώκουμε είναι, ειδικά όταν συγκροτηθούμε, να θέτουμε μία-μία τις προτάσεις μας προς κρίση - ουσιαστική, όχι συνθηματολογική.

    Για το λόγο αυτό και πραγματικά πιστεύουμε σ' αυτά που διακηρύσσουμε. Οι ιδέες μας είναι το οξυγόνο μας, είναι ο λόγος καθ' εαυτόν που μας κάνει να ασχολούμαστε, στο περίσσευμα του χρόνου μας, με την πολιτική. Δεν μπορούμε να τις καταπνίξουμε - όπως και δεν μπορούμε να μην είμαστε ειλικρινείς. Οι θέσεις αυτές δεν λαμβάνονται με σκοπό να προκαλέσουν αντίδραση, ωστόσο η ίδια η φύση τους φέρνει τέτοια αποτελέσματα. Από την άλλη, πιστεύουμε ότι εάν ακουσθούν οι θέσειςμας, ειδικά σε ένα δημόσιο διάλογο που είναι ανόθευτος από συνθηματολογίες, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τα ζητήματα όπως είναι, γυμνά, ακόμη κι αν δεν μας αυξήσουν τα ποσοστά (πράγμα που δεν μπορεί να αποκλεισθεί εκ των προτέρων), τουλάχιστον θα κάνουν πολλούς ανθρώπους να σκεφθούν, ακόμη-ακόμη να ομολογήσουν ότι κάποιοι από τους προβληματισμούς αυτούς εκφράζουν τους ίδιους, κι ας μην μπορούσαν να τους εκφράσουν στο ασφυκτικό πλαίσιο του δικομματισμού και της ανευθυνότητας των μικρών κομμάτων. Και νομίζουμε ότι είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν εγκλωβισμένες μέσα τους φιλελεύθερες ιδέες - θέλουμε να τους βοηθήσουμε να τις εκφράσουν.

    Από την άλλη, όταν εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε σε κάποια τέτοια πράγματα τόσο έντονα, όταν βλέπουμε ότι με την εφαρμογή έστω και ελάχιστων από τα αυτονόητα που προτείνουμε, η χώρα μας και η κοινωνία μας θα γίνουν πολύ καλύτερες, ποια στάση μας ταιριάζει; Να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να κατηγορούμε το "σύστημα", το "δικομματισμό", την "κακούργα κενονία"; Να προσδοκούμε ότι τα κόμματα που αποτελούνται από επαγγελματίες πολιτικούς (που έχουν συμφέρον στη διατήρηση του παρόντος καθεστώτος και του μεγάλου κράτους, ώστε να εξασφαλίζουν την πολιτική τους συνέχεια μέσω της εκμεταλλεύσεως του κράτους αυτού) θα αλλάξουν; Να ξεχάσουμε ότι η δημοκρατία παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες, εκτός από το εκλέγειν, να ασκούν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ή, και χωρίς αυτό, να συμμετέχουν έντονα στον πολιτικό διάλογο;

    Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από νέους ανθρώπους - κάποιοι είχαν ήδη πολιτική πορεία πίσω τους, αρκετοί εξ αυτών (και ο γράφων) συμμετείχαν στους "Φιλελευθέρους", ένοιωσαν και τις ανάλογες απογοητεύσεις. Δεν ξεκίνησε ούτε από τον κ. Μάνο, ούτε από τον κ. Ανδριανόπουλο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τους σεβόμαστε). Είναι διέξοδος εκφράσεως για εμάς και ως τέτοια θα ακυρωνόταν, εάν ήδη από την αρχή συμβιβαζόμασταν με τις ιδέες που θέλουμε να εκφράσουμε.

    Ο χρόνος θα δείξει εάν η "Φιλελεύθερη Συμμαχία" θα είναι αποτυχία ή όχι. Είναι αυτονόητο ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να πετύχει. Πώς θα πετύχει; Μια μορφή επιτυχίας θα είναι η είσοδος στη Βουλή. Άλλη μορφή επιτυχίας θα είναι η διάδοση των απόψεών μας και η υιοθέτηση και έκφρασή τους, στη συνέχεια, από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Πιστεύετε ότι δεν αξίζει τον κόπο να παλέψουμε για τα όσα πιστεύουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Ανδριανόπουλος είναι ένας αεριτζής με πατέντα, τι του βρήκατε να τον συμπαθήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ωραία αυτά που ακούγονται σήμερα. Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα απ' το να γραφετί κανείς στο κόμμα του κ. Μάνου και να διαψευσθεί. Υπήρχαν άλλοι που γράφτηκαν κάποτε στο ΚΟΔΗΣΟ -Θεός φυλάξοι!
    Κι έπειτα, μετά από όλα τα δια-κομματικά πήγαιν'-έλα του κ. Μάνου, και την ιδιοσυγκρατική του συμεπριφορά, ποιός θα επένδυε σ' αυτόν; Θα μείνει στην ιστορία -ενδεχομένως- ως άνισος πολιτικός των καλών προθέσεων και του ολίγιστου αποτελέσματος (έστω κι αν πράγματα που είπε τα εφάρμοσαν κάποτε άλλοι). Ακόμη χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μηπως τελικα η λυση δεν προκειται να ερθει απο τα κομματα ?
    Μηπως θα επρεπε να ενωσουμε απλως τις δυναμεις μας πισω απο εναν σκοπο μεχρι να τον πετυχουμε και μετα να παμε στον επομενο ?
    Ποια θα ηταν η τυχη ενος κινηματος πολιτων με σκοπο πχ τον διαχωρισμο εκκλησιας-κρατους ?
    Νομιζω οτι υπαρχει ενα μεγαλο δυναμικο στην Ελλαδα που θα μπορουσε να πιεσει για ορισμενες αποψεις , λιγα λογια , για να βρουν και μια οσο πιο μεγαλη υποστηριξη.
    Το να στησεις εναν κομματικο μηχανισμο μου φαινεται αντιπαραγωγικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Et in Arcadia ego said...
    Ποια θα ηταν η τυχη ενος κινηματος πολιτων με σκοπο πχ τον διαχωρισμο εκκλησιας-κρατους ?

    ----------------------------

    Σας θυμίζω την περσινή κίνηση της Ένωσης Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα"
    που κατέθεσε και νομοσχέδιο όχι για τον διαχωρισμό αλλά για την τακτοποίηση και οριοθέτηση των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας (πράγμα που δεν χρειάζεται συνταγματική μεταρρύθμιση). Από όλες τις προτάσεις έγινε δεκτή μόνο εκείνη για την καύση των νεκρών που ψηφίστηκε, αλλά επί ένα χρόνο δεν έχει καν αρχίσει να υλοποιείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η διδασκαλία ξένων γλωσσών από το νηπιαγωγείο δεν είναι πολιτική θέση, αλλά μία τεχνοκρατική. Το ίδιο δεν υπάρχει ανάγκη η αγγλική να γίνει επίσημη γλώσσα, εφόσον αυτό είναι de facto. Διεθνώς, το φάσμα της πολιτικής σκέψης κυμαίνεται μεταξύ περισσότερο κράτος και λιγότερο. Με όλες τις αποχρώσεις ενδιάμεσα. Αυτό τον χώρο καλύπτουν άνετα τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ανάγκη για άλλα κόμματα και έτσι αυτά είναι καταδικασμένα στην αφάνεια. Αυτό που μπορούμε να συζητάμε είναι τις κατά μέρους εφαρμογές. Ένα παράδειγμα. Λιγότερη γραφειοκρατία είναι το ζητούμενο, όπως και περισσότερη διαφάνεια. Δεν υπάρχει κόμμα να μην συμφωνεί σε αυτό. Αλλά πώς? Στην πράξη δυστυχώς πρέπει κανείς να βρει την χρυσή τομή. Δηλαδή η λιγότερη γραφειοκρατία να μην μειώσει την διαφάνεια, και το αντίστοιχο η περισσότερη διαφάνεια να μην έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη γραφειοκρατία και μία δυσλειτουργική οικονομία. Όλα τα κράτη εν τέλει κάνουν πάνω κάτω τα στραβά μάτια στην μαύρη αγορά. Ανάλογα με το βαθμό ανάπτυξης των οικονομιών τους. Να το πω διαφορετικά, μηδαμινή μαύρη αγορά ισούται με μηδαμινή οικονομία. (Ισχύει βεβαίως και το αντίστοιχο 100% παραοικονομία=0% οικονομία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συμφωνώ με τον alitovios για τον Ανδριανόπουλο: αεριτζής με πατέντα!
    Και ναι, τι του βρήκατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Nasios said...
    Οι άνθρωποι που συγκροτούν τη Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

    --------------------------------
    Γνωρίζω τους περισσότερους από αυτούς (ήταν ήδη στους Φιλελεύθερους) και αναγνωρίζω το ήθος και τις καλές τους προθέσεις. Δυστυχώς αυτά όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά μπορεί να είναι και εμπόδια για μία πολιτική καριέρα στην Ελλάδα.

    Σας ευχαριστώ πάντως για τον πολύ χρήσιμο αντίλογό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. highvoltagepress said...
    Συμφωνώ με τον alitovios για τον Ανδριανόπουλο: αεριτζής με πατέντα!

    ----------------------------------

    Διαφωνώ και με το ύφος και με την ουσία του χαρακτηρισμού. Ο Α. Α. είναι από τους ελάχιστους Έλληνες πολιτικούς που είναι ενήμερος στα σημαντικά γεωπολιτικά θέματα και έχει σωστή ορθολογική σκέψη.

    Πάντως βλέπω ότι η δυσφημιστική εκστρατεία της Αριστεράς εναντίον του (νεοφιλελεύθερος, κλπ) αποδίδει καρπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Προς Θεού, δεν ακούω την προπαγάνδα κατά οιουδήποτε απ΄πο οποιονδήποτε, πολλώ δε μάλλον της σημερινής αριστεράς...
    Όμως δεν με έχει πείσει για τη σοβαρότητά του, παρά το γεγονός ότι όντως θεωρώ κι εγώ ότι έχει την κατάρτιση που αναφέρατε. Τον βρίσκω αναποτελεσματικό, περισσότερο περφόρμερ για πάρτη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @highvoltagepress
    Αναποτελεσματικό σε τι; Όταν είχε κυβερνητική θέση (προ 20 ετών) δεν πρόλαβε να κάνει πολλά πράγματα...

    Δεν μπορώ να τον κρίνω ως άνθρωπο της δράσης γιατί δεν έχω στοιχεία. Ως θεωρητικός είναι χρήσιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Με συναρπαζει ο ορθολογισμος της Φιλελευθυερης Συμμαχιας η οποια μη διαθετοντας αυγα βραζει σιταρι πιστευοντας οτι στο τελος θα φαει ομελετα και οχι κολλυβα.Νοημα θα εχει η κινηση μονο αν το παιχνιδι ειναι "στημενο" απο τους Μανο και Ανδριανοπουλο για το λογο που ειπα πιο πανω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα!
    Δεν ξέρω ειλικρινά τι θα βγει από αυτή την ιστορία.
    Νομίζω κι εγώ πως δεν έχει καμμία τύχη μια τέτοια πρωτοβουλία.
    Οι συνθήκες είναι μεν ώριμες για έναν νέο πολιτικό φορέα αλλά μάλλον οι πολίτες θέλουν ένα αριστερό χριστιανικό κόμμα που να τα συνδυάζει όλα!!!
    Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κουβέντα που γίνετε, συμφωνώ με την κριτική που έγινε στην πρωτοβουλία αλλά με προβληματίζει και απογοητεύει ταυτόχρονα που αυτονόητα πράγματα πρέπει να περάσουν με ειδική φόρμουλα και λαοπρόβλητους ηγέτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ως θεωρητικός...ΟΚ, και γιατί όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Για ποιον είναι χρήσιμος ο Α.Α.

    Στο blog του πάντως εδώ το οποίον εν ειρήσθω ελάχιστοι έχουν ανακαλύψει ένας ποταμός από ανθρώπινες ανταποκρίσεις μέσα από το σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εσείς καλά κάνατε που διαχωρίσατε τον ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ από τον Οικονομικό!

    Εαν σας καταλαβαίνω καλά μιλάτε για μια στάση ζωής γενικότερα που απορίπτει δογματισμούς και αναζητά την αλήθεια και την ουσία των πραγμάτων. Γι αυτό μιλήσατε για ειλικρίνεια.

    Καμία σχέση ο Μάνος με τον Ανδριανόπουλο. Ο πρώτος είναι ειλικρινής είναι αυτό που λέμε Φιλελεύθερος, ο δεύτερος είναι Οικονομιστής, όπως λέμε ατομιστής ;)

    Παράδειγμα το ζήτημα των δασών. Ο Μάνος είχε το θάρος να δείξει μεγάλο ορθολογισμό και διοτατικότητα σε βάθος χρόνου - ήταν ειλικρινής. Ο ΑΑ τα γνωστά ιδεολογήματα για ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, κάτι σαν τις Πολιτείες των Θεού του Μεσαίωνα (όπως λέμε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ...) , πολιτείες ΙΔΕΑΤΕΣ, άυλες, έχουν την δική τους υπόσταση και ρυθμίζουν με το αόρατο χέρι τους (αόρατο χέρι της αγοράς - Adam Smith) τις ζωές των ανθρώπων.

    Κε Δήμου η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζονται επειγόντως μια νέα Φιλοσοφία με επίκεντρο την ΦΥΣΗ, μια ΟΙΚΟ-Λογική Φιλοσοφία. Μετά βλέπουμε για πολιτικές.

    Εαν δεν αλλάξει ο Πολιτισμικός μας Φακός "φιλελεύθεροι" όπως ο ΑΑ, αριστεροί και σοσιαλιστές θα τρώνε το κράξιμο της ζωής τους, όπως έγινε με τον ΑΑ εδω.

    Κανένα πιλιτικό κόμα δεν μπορεί να φέρει την σιγανή αλλαγή στις συνειδήσεις των ανθρώποων που ελπίζετε. Αυτή ίσως πραγματοποιηθεί μέσω της Ψηφιακής Διανόησης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αναποτελεσματικό στις παρεμβάσεις του, στο να δημιουργήσει ένα ρεύμα αν θέλετε -και δε μιλάω για μαζικότητες και κινήματα- υπέρ όσων πρεσβεύει, να πείσει.
    Είναι καλός συζητητής, ομιλητής, αλλά πέραν αυτού...Και πια τα χρόνια πέρασαν για να ελπίζει κανείς σε μεγάλες ανατροπές της εικόνας του. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τοχω γραψει και αλλου αλλα πιστευω οτι η επαναληψη εδω ειναι δημιουργικη.

    Οι Πρασινοι στην Γερμανια ξεκινησαν το 1979 σαν δυναμικο γκρουπουσκουλο χωρις καμμια ελπιδα εκλογικης επιτυχιας. Μαλιστα μερικοι ιδρυτικοι απο αυτους ουτε καν ηθελαν την εισοδο στην Βουλη. Επεδιωκαν την διαδοση των "πρασινων" ιδεων και το σπασιμο των καθιερωμενων κομματων.

    Το θεμα που διαλεξαν στην αρχη ηταν ενα μη-θεμα για την γερμανικη κοινωνια. Η οξινη βροχη που καταστρεφει τις βελανιδιες και κατι τρεχει στα γυφτικα. Ποιος γερμανος ενιδαφεροταν τοτε για κατι τετοιο; Ουτε το 2%.

    19 χρονια μετα, οι Πρασινοι μπηκαν στην κυβερνηση, τριτο σε δυναμη κομμα. Ο αρχηγος τους - πρωην τραμπουκος με ροπαλα και μολοτωφ - εγινε Υπ.Εξ.
    Και το σπουδαιοτερο: εφεραν μια τεραστια αλλαγη στην γερμανικη κοινωνια (το κομμα δεν με νοιαζει). Σημερα μεχρι και οι ναζιστες εχουν οικολογικες διακυρηξεις. Δεν νοειται παραταξη, οργανωση, κομμα, αθλητικη ομαδα η εξωραιστικος συλλογος που να *μην* διαθετει προταση για το περιβαλλον.

    Δεν με ενδιαφερει η Φιλελευθερη Συμμαχια σαν κομμα (αν και δηλωμενα την υποστηριζω) - ουτε οι τυχον εκλογικες της πιθανοτητες. Αν ομως καταφερουμε σε 19 χρονια απο σημερα, οι περισσοτεροι ελληνες να εχουν φιλελευθερη νοοτροπια, τοτε η Φ.Σ. θα εχει πετυχει στα δικα μου ματια.

    Και θα εχει πετυχει πολλα περισσοτερα απο ολους τους υπολοιπους πολιτικους μαζι.

    Υ.Γ. δεν περιμενω - ειδικα σε ετουτο το μπλογκ - να μου αντιτεινει κανεις, οτι οι γερμανοι ειναι "αλλιως" ενω εμεις ειμαστε "βαλκανια". Αν λοιπον εκεινοι καταφεραν κατι, γιατι οχι εμεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να πετύχει η προσπάθεια της Φ.Σ.. Η διακήρυξη φαίνεται ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την υπάρχουσα πολιτική πραγματικότητα όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και διεθνώς. Στην πολιτική για να καταφέρεις ορισμένα πράγματα χρειάζονται εκτός από σωστές ιδέες (αμφισβητώ πάντως και την ορθότητα ορισμένων ιδεών της διακήρυξης) και τον κατάλληλο τρόπο ώστε να βρουν την απήχηση που τους αρμόζει.
    Όσον αφορά, τους κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο,τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στον δεύτερο αλλά όχι και στον πρώτο. Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μάνος ενδιάφερεται περισσότερο για την προσωπική του πολιτική επιβίωση παρά για την καθιέρωση των φιλελεύθερων ιδεών του (πχ συνεργασία με ΝΔ όταν δεν υπήρχαν ούτε καν ενδείξεις υιοθέτησης φιλελεύθερων ιδεών από την ηγεσία της ΝΔ). Αντίθετα ο κ. Ανδριανόπουλος παρέμεινε για πολλά χρόνια εκτός πολιτικής (όταν οι φιλελύθερες ιδέες δεν εκφραζόταν από καμία ηγεσία) και επανήλθε στο προσκήνιο όταν ο Γ.Παπανδρέου προσπάθησε να φέρει στον προσκήνιο πραγματικά φιλλεύθερες ιδέες (τις οποία βέβαια τις ξέχασε μετά τις εκλογές). Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν λάθος η κίνηση του κ. Ανδριανόπουλου αλλα εκείνη την εποχή αυτό δεν διαφαίνονταν. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Ανδριανόπουλος είναι από τους λίγους πολιτικούς στοχαστές της φιλελύθερης ιδεολογίας στην χώρα μας.
    Για να μπορέσει πάντως να επίβιώσει ένα φιλελεύθερο κόμμα στην χώρα αυτή πρέπει να διατυπώσει γενικα τις αρχές του, να μην παρουσιάζεται απόλυτο αλλά να δέχεται συνεργασίες σε ορισμένα θέματα κυρίως με την σοσιαλδημοκρατία και να έχει ως αρχηγό ένα πρόσωπο νέο, επικοινωνιακό που θα έχει όλα τα προσόντα για τη σύγχρονη πολιτική (στην οποία παίζει σηματικό ρόλο η επικοινωνία και το φαίνεσθαι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Nikos Dimou said...

    "Η μόνη ελπίδα για την Φιλελεύθερη ιδεολογία είναι να την υιοθετήσει σταδιακά ένα μεγάλο κόμμα και βαθμιαία να την πλασάρει στους Έλληνες χωρίς να την αναγγείλει."

    Έχω την εντύπωση ότι ανακαλύπτουμε πάλι το Η2Ο! Πόσες δεκαετίες έχουν να μπουν σε κυβέρνηση οι βρετανοί φιλελεύθεροι (περισσότερο από αιώνα;). Παντού βλέπουμε το ίδιο μοτίβο. Ο φιλελευθερισμός αποτελεί περιθωριακή αντίληψη, σε μεγάλο βαθμό δικαίως. Αφού πρώτα έθρεψε υψηλές προσδοκίες έπειτα διαψεύστηκε με τον πλέον οικτρό τρόπο. Οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες έκαναν ακριβώς αυτό για το οποίο γράφετε.

    Ο προγραμματισμός, η ορθολογικότητα και ο διαφωτισμός δεν είναι προνόμια μονάχα της φιλελεύθερης ιδεολογίας, ούτε όλοι οι φιλελεύθεροι ήταν υποστηρικτές των ατομικών δικαιωμάτων!

    Τέλος, η διάκριση μεταξύ πολιτικού και οικονομικού φιλελευθερισμού είναι πράγματι καθιερωμένη στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά έχω την υποψία ότι κάπου χωλαίνει (οι συγγραφείς στους οποίους ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ έδωσαν τον τίτλο..δεν έπασχαν από διχασμό προσωπικότητας -τουλάχιστον όχι όλοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ο Ανδριανοπουλος είναι ένα λαμπρο μυαλό, που όντως δεν δίσταζε να πει την αλήθεια. Θυμαμαι μια μέρα, όταν είχε αρχίσει η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, ακουσα στο ραδιόφωνο μια συνένετευξη του Βαρεμένου με τον Ανδριανόπουλο. Ο δεύτερος έλεγε τα αυτονόητα, αυτά που έλεγε η Δυτική Ευρώπη.... τώρα τι το έλεγε ο Βαρεμένος δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψω, ουρλιαχτά από τη μια, κλαψουρίσματα από την άλλη, σαν υστερική χαζοπαρθένα έκανε.

    Ο Ανδριανοπουλος είναι ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος που γνωρίζει τις ισσοροπίες του πλανήτη και πως πρέπει καποιος να εκμεταλλευτει υπέρ της χώρας του τις υπαρχουσες ισσοροπίες. Είχα διαβάσει το βιβλίο του ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ και ειχα εντυπωσιαστει από την έρευνα που είχε κάνει πριν γράψει το βιβλίο.

    ΠΟιος θα τον αποδεχτει στην Ελλάδα; Ποιος αποδεχεται τον υγιή ανταγωνισμό όταν είμαστε το κράτος του ρουσφετιου και της ευνοιοκρτίας; 0,6% μου λέτε; Ε... τόσοι αποδέχονται τον υγιή ανταγωνισμό. Κουκιά μετρημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @nikos dimou said...

    "Αλλά, με τις συνεχείς μετακινήσεις και παλινδρομήσεις τους, είναι και οι δύο καμένα χαρτιά."

    "Γνωρίζω τους περισσότερους από αυτούς (ήταν ήδη στους Φιλελεύθερους) και αναγνωρίζω το ήθος και τις καλές τους προθέσεις. Δυστυχώς αυτά όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά μπορεί να είναι και εμπόδια για μία πολιτική καριέρα στην Ελλάδα."


    Αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα όλων των πολιτικών ζώων στην Ελλάδα: αν έχουν ήθος και καλές προθέσεις, δεν θα τους αφήσουν να ηγηθούν.

    Αν δεν έχουν, θα ανελιχθούν αλλά θα πάνε το όποιο Υπουργείο σε δαιδάλους επιτόπιων στροφών και αναστροφών και ίσως μέχρι το επόμενο τετράγωνο, να φανεί ότι κάτι κάνουν και τέρμα.

    Αλλά ουσιαστικά βολεύουν τον κόσμο τους, για να ξαναβγούν.

    Κι αν για να μπορέσουν να παράγουν το ελαχιστότερο έργο, αρχίσουν τις περαντζάδες, δεν μένει κολυμπηθρόξυλο από την πυρά των φανατικά προσηλωμένων "στο Κόμμα".

    Ποιό Κόμμα; Είναι κάποιοι άλλοι που τα αποτελούν τα Κόμματα; Και γιατί τελικά δεν μπορούμε να σταυρώσουμε ενιαία νομοσχέδια, για την περάτωση των οποίων θα δεσμεύονται πολιτικοί και κόμματα και Βουλές των 300 σε βάθος χρόνου κι όχι κάθε 3,4 χρόνια φτου κι απ'την αρχή;

    Ο Μάνος εκτός από κουλουράκια,

    1. ξέρει να κινείται αλλά δεν μπορεί να ελίσσεται.

    2. έχει δομημένη άποψη και δυνατές ιδέες αλλά δεν είναι ευέλικτες να άγονται κατά τα ρεύματα της μόδας.

    3. βάζει τη σφραγίδα του και όλα γύρω του είναι προσωποπαγή, αλλά αντέχει και στηρίζει συνεργασίες.

    ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ.

    ALL THERE IS IS WHAT THE EYE MEETS. ΑND THIS IS PLENTY.

    Το ίδιο δεν κάνει και ο οικοδεσπότης και γι'αυτό έχει και το φανατικό κοινό του;
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @doctor said...

    4) Στην χώρα του λαϊκισμού, ο ψηφοφόρος γουστάρει ν'ακούει φούμαρα προεκλογικά και να τον δουλεύουν μετεκλογικά.
    Το έχει συνηθίσει και του αρέσει, έχει γίνει έθιμο πλέον.


    Αυτό που με ανησυχεί στη γενικότερη κατάσταση που αναφέρεις είναι ότι καλώς ή κακώς, ακόμη και οι τελευταίοι της ΕΕ γραπώνονται και προχωρούν.

    Ενώ εμείς κερδίσαμε 200 χρόνια σε λιγότερο από 60, ξεκινώντας μόλις έγινε ο Τούρκος παρελθόν, αλλά κολλάμε όλο και περισσότερο στη λάσπη. Που μόνοι μας όμορφα φτιάχνουμε.

    Doctor όταν θα μας ξεπεράσουν και οι Τούρκοι τι θα μας μένει άλλο;

    Να λέμε ότι είμαστε Βόρειος Αφρική μάλλον και να καμαρώνουμε. Αλλά αυτά τα είπε καλύτερα η Αφρο στο The Bloggerines. Αντί να μαθαίνουμε από την στάση τους στην εξωτερική πολιτική, ΒΑΥΚΑΛΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΜΕ.

    Οι Φιλελεύθεροι ως Πολιτικά Ζώα ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ. (Μαζί σου Τάκη Αλεβαντή).

    Οι Φιλελεύθεροι ως Πολιτικό Κόμμα ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟ.

    Και συνεχίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @chris,

    ανοίξτε blog σας παρακαλώ, περιμένουμε να σας διαβάζουμε και πέραν των σχολίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Nikos Dimou said...
    Διαφωνώ και με το ύφος και με την ουσία του χαρακτηρισμού. Ο Α. Α. είναι από τους ελάχιστους Έλληνες πολιτικούς που είναι ενήμερος στα σημαντικά γεωπολιτικά θέματα και έχει σωστή ορθολογική σκέψη.

    Δευ Φεβ 26, 01:08:00 μμ
    -----------

    Ουδείς στο απυρόβλητον κ.Δήμου πόσο μάλλον ένα δημόσιο πρόσωπο όπως ο κ.Ανδριανόπουλος.

    Όσον αφορά τα γεωπολιτικά θέματα, σε τηλεοπτική συζήτηση πριν καιρό (σχετικά με το πετρέλαιο) ο δημοσιογράφος κ.Δελαστίκ τον έστειλε για τσάι...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Doctor δεν ζήτησα απυρόβλητο για κανένα - ο καθένας κρίνεται για όσα λέει και πράττει.

    Την συζήτηση αυτή δεν την άκουσα - και με εκπλήσσει - ο Δελαστίκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Nikos Dimou said...

    Η μόνη ελπίδα για την Φιλελεύθερη ιδεολογία είναι να την υιοθετήσει σταδιακά ένα μεγάλο κόμμα και βαθμιαία να την πλασάρει στους Έλληνες χωρίς να την αναγγείλει.

    Τροτσκιστικές τακτικές και στον φιλελευθερισμό????

    Όχι βέβαια!!!

    Οι φιλελεύθεροι θεωρούν ανάξιο τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη ριζική ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος. Ας τρέμουν οι κυρίαρχες ομάδες μπροστά σε μια φιλελεύθερη επανάσταση. Οι φιλελεύθεροι δεν έχουν να χάσουν σ' αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο.

    ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. In my humble opinion, ο Δελαστίκ κάνει μια σειρά από έγκυρες προσεγγίσεις. Ο Ανδριανόπουλος πάλι, μπερδεύει συστηματικά την ιδεολογία του με τα γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Heinz
    Φιλελεύθερες ιδέες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα ακόμα και της Αριστεράς(και είναι η καλύτερη πλευρά τους). Μην ξεχνάς πως κι ο Μαρξ παιδί του Διαφωτισμού ήταν και τα "Χειρόγραφα" έχουν άφθονα στοιχεία ορθολογικής και φιλελεύθερης σκέψης. (Αργότερα τον χάλασε ο Ένγκελς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Heinz

    Η ιδεολογία του Ανδριανόπουλου βασίζεται στα γεγονότα.
    Παταει στη γη γερά.... Γνωρίζει τον πλανήτη... πόσοι Ελληνες δημοσιογράφοι γνωρίζουν τον πλανήτη;
    Ενα μικρό παραδειγμα... Συνέχεια μιλάν για το Παλαιστινιακό, αλλα αν τους πας ένα χαρτη και τους πεις "δειξε μου την Δυτική Οχθη" θα δεις τότε μια νεκρική σιωπή....
    Δεν γνωρίζουν ιστορία, αυτο το εχω διαπιστώσει πολλές φορές.
    Απλά έχουν απομνημονεύσει τους τίτλους διαφόρων φυλλάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Kατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσω για όλους ένα πράγμα πριν σχολιάσω το λίβελό σας κ. Δήμου:

    Η ΦΣ ΔΕΝ είναι κόμμα του Μάνου και του Ανδριανόπουλου. Απλά, και οι δύο έχουν εκφράσει την υποστηριξή τους στην κίνηση. Η ΦΣ ξεκίνησε από πρωτοβουλία απλών πολιτών που αυτοοργανώθηκαν μέσω του Διαδικτύου. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως στην επίσημη ανακοίνωση της ιδρύσης ο κ. Ανδριανόπουλος δεν ήταν καν παρών. Μόνο ο κ. Μάνος απήυθυνε σύντομο χαιρετισμό. Όσοι ήταν παρόντες και τον είδαν θα έχουν καταλάβει πολύ καλά πως δεν κρύβεται καμιά ιδιοτέλεια πίσω από αυτήν την υποστήριξή του. Όσοι επίσης πιστεύουν πως ο Μάνος ή ο Ανδριανόπουλος θα γίνει πρόεδρος της ΦΣ είναι βαθιά νυχτωμένοι.

    Για το άρθρο σας τώρα. Είναι αξιολύπητο. Και πιο αξιολύπητος είστε εσείς. Ακόμα δεν προλάβαμε να καταθέσουμε την αίτηση στο πρωτοδικείο και διακυρήσετε ήδη την αποτυχία μας. Ο σκοπός του άρθρου είναι προφανής (αν εξαιρέσει κανείς τις αντιφάσεις στις οποίες πέφτετε): επιθυμείτε την αποτυχία της ΦΣ. Αρχίζουν τώρα να ξεκαθαρίζουν και τα κίνητρά σας (θα έλθω και σε αυτό).

    Τα ίδια λέγατε και όταν ανακοινώθηκε η ΦΣ. Και εσείς και η χορωδία που σας ακολουθεί. Εϊμαστε ακραίοι, δεν θα βρούμε άτομα να μας υποστηρίξουν και τα σχετικά. Φυσικά αυτό δεν συνέβη. Τα άτομα που υπέγραψαν τη διακύρηξη ήταν πολύ περισσότερα από όσα χρειαζόμασταν. Αυτοί που μας υποστήριζουν είναι ακόμη περισσότεροι. Είναι μια πολύ καλή αρχή αν σκεφτεί κανείς πως υπήρξε ουσιαστικά μηδενική κάλυψη από τα ΜΜΕ.

    Και από ποιον δεχόμαστε χτύπημα τώρα; Από έναν υποτιθέμενο "ταγμένο" στο φιλελευθερισμό. Από τον τελευταίο άνθρωπο που θα περίμενα. Στοιχειώδης ευγένεια θα υπαγόρευε έστω να μας ευχηθείτε καλή επίτυχία.

    Δεν χρειάζεται να απαντήσω στα σημεία του άρθρου σας επειδή απλά δεν υπάρχουν επιχειρήματα άλλα μόνο χαρακτηρισμοί. Από ένα σημείο επίσης και μετά γίνεστε ακατανόητος. Ξεκινάτε με την υπουτιθέμενη μελλοντική αποτυχία της ΦΙΣ και καταλήγετε να μας μιλάτε για τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ αποτυχία. Πραγματικά θλιβερό.

    Γίνονται λοιπόν προφανείς οι προθέσεις σας. Αφενός θέλετε να προστατέψετε το ιδεολογικό σας προφίλ ως μοναδικού σημαντικού διανούμενου του φιλελευθερισμού στη χώρα: δεν πρέπει να πετύχουν άλλοι εκεί που αποτύχατε εσείς και δεν πρέπει να επιτύχει μια κίνηση στην οποία δεν συμμετέχετε εσείς. Αφετέρου, προσπαθείτε να στρέψετε τους φιλελεύθερους στα παραδοσιακά κόμματα, και συγκεκριμένα στον ΓΑΠ. Ευτυχώς, ο ΓΑΠ έχει καταφέρει να τα πάει τόσο χάλια (ειδικά όσον αφορά το υποτιθέμενο φιλελεύθερισμό του) που ουσιαστικά βοηθά την προσπάθειά μας.

    Για όσους ενδιαφέρονται, να διευκρινίσω επίσης πως η διακύρηξη που δεν είναι ούτε ακραία ούτε μαξιμαλιστική, γράφτηκε όπως γράφτηκε για να μην υπάρξουν αυταπάτες ως προς την ιδεολογική μας κατεύθυνση. Από την ως τώρα πορεία μας, αυτό αποδείχθηκε πολύ σωστή επιλογή επειδή είναι λίγα και όχι ιδιαίτερα σημαντικά τα σημεία στα οποία διαφωνούμε μεταξύ μας. Στο επερχομενο συνέδριο οι θέσεις αυτές θα αποκρυσταλλωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια (και ίσως μικροαλλαγές) και θα καλυφθούν όσα σημεία δεν καλύπτει η διακύρηξη. Θα υιοθετηθούν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις/μέτρα για την υλοποίησή τους. Όλα αυτά φυσικά με δημοκρατικές διαδικασίες.

    Επίλογος: δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα έφτανα να γράψω ένα τέτοιο σχόλιο για εσάς. Σας εχώ στα προτεινόμενα links στο blog μου ως ένα από τους σημαντικότερους έλληνες συγγραφείς. Πολλάκις σας έχω υποστηρίξει στο παρελθόν σε αυτό και άλλα blogs για τις θέσεις σας. Μάλλον δεν θα διαγράψω το σύνδεσμο. Θα πρέπει να διευκρινίζω όμως πως πρόκειται για μια άλλη εποχή, πολύ παλαιότερη.

    Διευκρίνηση: Είμαι μέλος της ΦΣ, ό,τι γράφω όμως εδώ είναι καθαρά προσωπικές μου απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλά κ. Δήμου, αστειεύτηκα λίγο παραφράζοντας το "μανιφέστο"...

    Αν είναι να μιλήσουμε σοβαρά, κάτω από την φιλελεύθερη προσέγγιση, κρύβονται πολλές παγίδες όπως και κάτω από την μαρξιστική: νομοτέλειες.
    Αφήστε δε που, ο οικονομισμός είναι κοινό γνώρισμά τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αν θέλεις να απαξιώσεις και να εμποδίσεις τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στην Ελλάδα, ονόμασε το φιλελεύθερο!

    Αυτό κάνει επί χρόνια η μανιχαϊστική, φετιχιστική και κρατικιστική αριστερά της χώρας και επιτυγχάνει με απόλυτο και διθυραμβικό τρόπο την αποτροπή βεβήλωσης της ιερής ακινησίας του τόπου από ξενόφερτα και ανθελληνικά καινά δαιμόνια. Όσο για τη δεξιά, «τρια πουλάκια κάθονταν...»! Ή μάλλον αυτοί νοιάζονται πιο πολύ για τη μετά θάνατο ζωη.

    Το δε παράδοξο είναι ότι δύο από τους θεσμούς που με απόλυτο και δογματικό τρόπο προσπαθεί να διατηρήσει η Ελληνική Αριστερά, πρωτοθεσπίστηκαν από τη δεξιά.
    Η δωρεάν Παιδεία (αν και όχι τόσο δωρεάν εδώ) από τους Φιλελεύθερους και το Κράτος Πρόνοιας από το Βισμαρκ!

    Ρε μπας και είναι φιλελεύθεροι και μας δουλέυουν;

    Ποιος αμφιβάλλει άραγε ότι, με εξαίρεση την οικονομική διάσταση της θεωρίας, ο Συνασπισμός είναι το πιο φιλελεύθερο κόμμα στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ο Μάνος είναι ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που εκτιμάω, άλλωστε είναι και ο μόνος που τόλμησε να αυξήσει την φορολογία της βενζίνης πριν από 15 χρόνια.

    Ο Ανδριανόπουλος μου θυμίζει κάποιον που έχει παπαγαλίσει μερικά κείμενα και τα επαναλαμβάνει. Παραδόξως συμφωνώ με το τελευταίο του κείμενο στην καθημερινή: Η Αριστερά, ο Μαρξ και τα ΑΕΙ.

    Ο δελατσίκ είναι ανέκδοτο. Ακρο-αριστερός (πολιτεύεται με το ΜΕ.Ρ.Α.) και υπερ-εθνικιστής. Τα κείμενα του, πέρα από δογματικά, στερούνται οποιαδήποτε λογικής. Η θέση του είναι στα παράθυρα του Alpha.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. nikos dimou said. ...

    η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» δεν έχει καμία πιθανότητα να υπάρξει πολιτικά.

    1. Προσπαθεί να προωθήσει μία πολιτική τοποθέτηση τόσο δυσφημισμένη και διαστρεβλωμένη στην Ελλάδα, που είναι σαν να θέλει να πουλήσει σκατά. Είναι η σκέψη «που ντρέπεται να πει το όνομά της».

    2. Δεν έχει ηγέτη. ...
    ---

    Δύο εξαιρετικά σωστές επισημάνσεις, που, κάθε μία χωριστά και, πολύ περισσότερο συνδυασμένες, αποδεικνύουν γιατί πιθανότερο είναι στη χώρα αυτή να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα παρά να δει πολιτική προκοπή η φιλελεύθερη συμμαχία.

    Να σταθώ λίγο στη δεύτερη επισήμανση:

    Στη μεταπολεμική Ελλάδα, η οποία τόσο δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της - θεωρητικά - και τόσο, στην πράξη, αρέσκεται στα Καρτέλ κάθε φύσεως, βιώνουμε για περισσότερο από πενήντα χρόνια την αδιάλειπτη πολιτική κυριαρχία τριών οικογενειών (τι σύμπτωση, και τριών ομάδων στο ποδόσφαιρο).

    α. Παπανδρέου, με δύο πρωθυπουργούς και έναν υποψήφιο (ας πούμε Ολυμπιακός),

    β. Καραμανλή, με ομοίως δύο πρωθυπουργούς (ας πούμε ΠΑΟ) και

    γ. Μητσοτάκη, με ένα πρωθυπουργό κι έναν υποψήφιο (ας πούμε ΑΕΚ).

    Βέβαια, υπήρξε κι ο Σημίτης, όλοι όμως ξέραμε πως χρήση μόνον έκανε του κόμματος, κι όταν έληξε ο χρόνος του, ως συνεπής ενοικιαστής το παρέδωσε στους ιδιοκτήτες, αφού μάλιστα, προηγουμένως, το είχε ανακαινίσει.

    Κι αν κανείς δει την πληθώρα απογόνων των οικογενειών αυτών και μελετήσει λίγο τις πολιτικές τους φιλοδοξίες, το μέλλον είναι περίπου σαφές.

    [Καημένε Λιάπη, ας φρόντιζες να παιρνες το οικογενειακό επώνυμο της μαμάς κι όχι του μπαμπά. Δεν βλέπεις τον Ευ. Βενιζέλος; Ο οποίος, σε πλήρη αρμονία των ανωτέρω, αναγκάστηκε, προκειμένου να υπηρετήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, ν' αλλάξει το επώνυμό του και να πάρει εκείνο του πλέον διάσημου έλληνα πολιτικού - γιατί με το δικό του δεν θα 'χε, βέβαια, καμιά ελπίδα].

    Προσωπικά, θεωρώ την κατάσταση αυτή ως θεσμικό κατάντημα, το οποίο, όσο κι αν έψαξα, δεν συνάντησα σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και, σε εθνικό επίπεδο δεν βλέπω φως. Ο Έλληνας θα τρέχει πάντα πίσω απ' τον ηγέτη, και μάλιστα ηγέτη με ονοματεπώνυμο.

    Κι ο ηγέτης αυτός, με τη σειρά του, δεν τρελάθηκε να δηλώσει νεοφιλελεύθερος.

    Βλέπω όμως φως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι αυτό και διατηρώ κάποια αισιοδοξία. Δεν είναι εδώ ο χώρος να απαριθμήσω νομοθετικά μέτρα προς την ορθή "νεοφιλεύθερη" άποψη, που καμία ελληνική Κυβέρνηση δεν θα τολμούσε ούτε να εισηγηθεί, αλλά που ισχύουν, και εφαρμόζονται, τελικά στη χώρα, ως ενσωματωμένοι κοινοτικοί κανονισμοί και οδηγίες.

    Κι εδώ είναι ακόμη μία ψυχοπάθεια του νεοέλληνα: Αντιδρά σαν τρελός σε κάθε απόπειρα εθνικού εκσυγχρονισμού, και σφυράει αδιάφορος μετά την επιβολή του ίδιου μέτρου (πολλές φορές μετά από καταδίκη του ΔΕΚ) με νομοθέτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για το φαινόμενο όμως αυτό, που όλο και επιτείνεται (ευτυχώς), ίσως χρειαζόμαστε άλλο post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Όπως ανέφερε και ο chris ο φιλελευθερισμός διακρίνεται σε κοινωνικό και σε οικονομικό. Στην Ελλάδα ο φιλελευθερισμός είναι ανύπαρκτος και στις 2 κατηγορίες, ειδικά ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.

    Δεν είμαι τόσο απαιδιόδοξος για την ΦΣ, άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως καταφέρουν να επηρρεάσουν την κοινωνία ακόμα και αν αποτύχουν σαν κόμμα. Πάντω μόνο και μόνο που ξεκίνησαν από απλοί bloggers με κάνουν να τους συμπαθώ και είναι δείγμα πως αυτοί τουλάχιστον ζουν στον 21ο αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @fatwords - Οι θέσεις αυτής της συμμαχίας, όπως την ανάλυσε ο Τάκης Αλεβαντής με την κριτική του, διόλου απέχουν από την σοσιαλδημοκρατία γερμανικού τύπου.
    Νομίζω πως το μεγάλο λάθος της ΦΣ (αλλά και κάθε νέου κόμματος που θέλει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου) είναι οι ετικέττες. ΟΛΑ τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ένα καθεστώς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με κατοχύρωση της ελεύθερης αγοράς και του (ελεγχόμενου ) ανταγωνισμού. Οι πάσης φύσεως κρατικές ενισχύσεις πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κρατικές εταιρείες πρέπει να είναι ανταγωνιστικές και να μην υποβξθούνται από το κράτος. Βάλτε ετικέττες αν θέλετε, αλλά το πλαίσιο είναι δεδομένο (αν και κάθε κράτος μπορεί να παίξει λίγο με τα χρώματα, λίγο πιό πολύ κράτος εδώ λίγο πίο λίγο εκεί ...)

    @nikos dimou - Ο Φιλελευθερισμός στην Ελλάδα είναι βρισιά.
    Και τι να πούνε και οι σοσιαληστές ...

    @Nasios - Οι άνθρωποι που συγκροτούν τη Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.
    Όσοι ασχολούνται με την ΠΟΛΗ είναι πολιτικοί (αλλοιώς ιδιωτεύουν, είναι δηλαδή idiots). Και νομίζω ότι θα έπρεπε ΟΛΟΙ μας να ασχολούμαστε λίγο περισσότερο με την ΠΟΛΗ (ή με την Πολιτεία αν προτιμάτε) για να μη χρειαζόμαστε τόσο πολύ τους επαγγελματίες πολιτικούς ...

    Από την άλλη, πιστεύουμε ότι εάν ακουσθούν οι θέσεις μας, ειδικά σε ένα δημόσιο διάλογο που είναι ανόθευτος από συνθηματολογίες, ...
    Όμως η αρχική διακήρυξη έβριθε συνθημάτων ...

    @dralion - Οι πράσινοι βγήκαν με ένα νέο όνομα, για ένα νέο θέμα (το περιβάλλον) για το οποίο και αγωνίστηκαν με συνέπεια. Εδώ από την πρώτη κιόλας ανακοίνωση της ΦΣ αφού κατακρίθηκαν όλοι, και μάλιστα και με σκληρά λόγια, δηλώθηκε ότι το νέο κόμμα είναι ανοικτό για συνεργασίες ... ΜΙά από τα ίδια δηλαδή. Πιστεύω πως αν ο κ. Μάνος ΔΕΝ είχε συνεργαστεί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά επέμενε με τους Φιλελεύθερους σήμερα θα είχε μεγαλύτερα ποσοστά και σε 19 χρόνια θα ήταν κόμμα εξουσίας (όπως οι πράσινοι ή το ΠΑΣΟΚ του 1974).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ihadafarminafrica said...

    @chris,

    ανοίξτε blog σας παρακαλώ,..
    ---

    Μου πατάτε τον κάλο.
    :)


    Nikos Dimou said...

    κι ο Μαρξ παιδί του Διαφωτισμού ήταν και τα "Χειρόγραφα" έχουν άφθονα στοιχεία ορθολογικής και φιλελεύθερης σκέψης.
    ---

    Τα αιτήματα στο τέλος του Κομμουνιστικού Μανιφέστου ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ των θέσεων των ριζοσπαστών φιλελεύθερων είναι. Αν είχαν (τότε) εφαρμοστεί, έστω στο ελάχιστο, ίσως να μην προέκυπτε μαρξισμός (-οί).

    Γιατί, όμως, το φιλελεύθερο πείραμα Γιωργάκη είναι καταδικασμένο σε αποτυχία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Η ιδρυτική διακήρυξη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας (υπήρξε κάποτε και μια άλλη «Συμμαχία», τη θυμάστε οι παλιότεροι;) είναι ένα εξαιρετικό μανιφέστο. Για τα μέσα του 19ου αι.

    Νομίζω ότι δεν ήταν προκλητικό και μαξιμαλιστικό κείμενο. Ήταν απλώς εκτός τόπου και χρόνου. Οι ομοιότητες πάντως που διέκρινε ο αγαπητός Heinz δεν περιορίζονται σε ένα άλλο πολύ γνωστό μανιφέστο. Μια προσεκτική αλλαγή ορισμένων όρων και η εν λόγω διακήρυξη θα θύμιζε μανιφέστο αριστερού σχηματισμού!

    «Μην ξεχνάς πως κι ο Μαρξ παιδί του Διαφωτισμού ήταν και τα "Χειρόγραφα" έχουν άφθονα στοιχεία ορθολογικής και φιλελεύθερης σκέψης»(ΝΔ @ Δευ Φεβ 26, 04:02:00 μμ)

    Μα ο σοσιαλισμός δεν συνιστά απόρριψη του φιλελευθερισμού (ο φασισμός είναι η απόρριψη του φιλελευθερισμού), κάθε άλλο μάλιστα. Ο σοσιαλισμός (θέλει να) είναι η υπέρβαση του φιλελευθερισμού - το επόμενο στάδιο ανάπτυξης - επομένως θα πρέπει να «πατάει» σταθερά πάνω του. (Και μην πει κανείς για το δήθεν σοσιαλιστικό και δήθεν μαρξιστικό σοβιετικό καθεστώς έτσι;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανδρέας said...
    ...πριν σχολιάσω το λίβελό σας κ. Δήμου

    -------------------------

    Λίβελος είναι ένα κείμενο που βρίζει. Εγώ το κείμενό μου το έγραψα με λύπη γιατί
    το θέμα με πονάει περισσότερο από σας.

    Συμμετείχα στις προκαταρκτικές συζητήσεις για την Φ. Σ. Εκεί διαπίστωσα με λύπη πως ο "σκληρός πυρήνας" δεν είχε την διάθεση να ακούσει τις γνώμες κανενός. Τέτοιο δογματισμό και υπεροψία σπάνια έχω συναντήσει. Γι αυτό και αποσύρθηκα.

    Μιλάτε για την προσωπική μου αποτυχίας Σε τι πράγμα; Δεν είχα ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες - εντάχθηκα στους Ταύρους για να βοηθήσω. Απέτυχα μαζί τους - αλλά αυτή η αποτυχία δεν ήταν προσωπική. Καθόλου μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ποιος είναι ο σκοπός αυτού σας του άρθρου κ. Δήμου; Σας ρωτάω ευθέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ioanisk

    Ο δημοσιογράφος που τόσο άνετα απαξιώνετε, συνήθως ονομάζεται Δελαστίκ κι όχι Δελατσίκ.

    Ναι, προέρχεται από τους 400 του πάλαι ποτέ ΚΚΕ, αλλά δεν ξέρω από πότε αυτό είναι στίγμα....

    Όσο για τις απόψεις και την θέση του καθένα ("..στα παράθυρα.."), περί ορέξεως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανδρέας said...
    Ποιος είναι ο σκοπός αυτού σας του άρθρου κ. Δήμου; Σας ρωτάω ευθέως.

    -------------------------

    Ο σκοπός κάθε blog είναι να εκφράζει τις απόψεις του blogger. Αν ψάχνετε για συνωμοσίες ή κρυμμένους σκοπούς, ματαιοπονείτε. Αναφέρθηκαν μερικοί στο περασμένο ποστ στην Φ. Σ. και ζήτησαν την άποψή μου.

    Την οποία είχα εκφράσει και παλιότερα σε σύντομο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ο σκοπός κάθε blog είναι να εκφράζει τις απόψεις του blogger. Αν ψάχνετε για συνωμοσίες ή κρυμμένους σκοπούς, ματαιοπονείτε

    Δεν μιλώ για καμιά συνομωσία. Όσα γράφω προκύπτουν από το άρθρο σας. Η ερμηνεία που δίνω για το τι επιδιώκετε με το συγκεκριμένο άρθρο εξακολουθεί να είναι όσα περιγράφω στο αρχικό μου σχόλιο. Δεν απαντήσατε σε τίποτα επί της ουσίας.

    Μια διευκρίνηση. Όταν μιλούσα για "δική σας αποτυχία" δεν εννούσα προσωπική αποκλειστικά άλλα των Ταύρων γενικότερα.

    Επίσης, δεν είμαστε ούτε αλαζονες ούτε δογματιστές. Απλά έχετε την τάση να πιστεύετε πως όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σας "δεν εισακούεται η άποψή σας". Ξεπεράστε το επιτέλους αυτό.

    Την κλείνω εδώ τη συζήτησή. Έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. κ. Δήμου,
    το σημερινό σας κείμενο δεν το περίμενα. Στεναχωρήθηκα πολύ διαβάζοντάς το και αισθάνθηκα και ιδιαίτερα αμήχανα. Είχα από την αρχή υπ’όψη μου τις διαφωνίες σας και τους ενδιασμούς σας στο να συμμετάσχετε στην κίνησή μας, αλλά ομολογώ ξαφνιάστηκα όταν διάβασα δικό σας κείμενο με τον τίτλο ‘Φιλελεύθερη αποτυχία’. Περιμένα τουλάχιστο να μας ευχηθείτε καλή επιτυχία.
    Χρόνια ολόκληρα σας διαβάζω (και θα συνεχίσω βέβαια). Οι πρώτες μου φιλοσοφικές ανυσηχίες γεννήθηκαν μέσα από τα κείμενά σας. Ακόμα και να διαφωνείτε με κάποια σημεία της διακύρηξής μας, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι διαφωνίες σας είναι τόσο μεγάλες που σας οδηγούν σε αυτή την επιθετική στάση.
    1. Γράφετε: «Προσπαθεί να προωθήσει μία πολιτική τοποθέτηση τόσο δυσφημισμένη και διαστρεβλωμένη στην Ελλάδα...». Είναι δυνατό αυτό να αποτελεί επιχείρημα μη δράσης; Όσο δυσφημισμένος είναι ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα, άλλο τόσο είναι και ο ορθολογισμός, ο Διαφωτισμός, τα ατομικά δικαιώματα. Δεν οφείλουμε όμως να συνεχίζουμε να προσπαθούμε να τα προωθήσουμε παρά τις αντιδράσεις;
    2. Γράφετε: «Δεν έχει ηγέτη...» Προσπαθώ να καταλάβω γιατί είναι προϋπόθεση η ύπαρξη ‘ηγέτη’ για τη δημιουργία ενός κόμματος. Αυτό που μας ενώνει, όπως έχετε καταλάβει, είναι η αγάπη για τις ιδέες της ελευθερίας και όχι κάποιο πρόσωπο. Οι περισσότεροι δε γνωριζόμαστε καν όταν αρχίσαμε αυτή την προσπάθεια. Ο στόχος μας δεν είναι να αναδείξουμε μια καινούργια φουρνιά πολιτικών, αλλά να προωθήσουμε τις ιδέες του φιλελευθερισμού. Που είναι το κακό κι εδώ;
    3. Γράφετε: «Το Μανιφέστο της (Πολιτική Διακήρυξη) ήταν απόλυτο, προκλητικό και μαξιμαλιστικό...» Μπορεί όντως το ‘μανιφέστο’ μας να είναι λιγάκι ριζοσπαστικό. Ούτε αυτό όμως είναι απαραίτητα κακό. Απόλυτο δεν ξέρω όμως γιατί το χαρακτηρίζετε. Είναι ένα κείμενο το οποίο ακόμα το συζητάμε και θα πάρει την τελική του μορφή στο συνέδριό μας. Δεν είναι ευαγγέλιο. Δε θα μπορούσε όμως να είναι ένα κείμενο που θα έλεγε «ίσως πιστεύουμε αυτά, αλλά θα δούμε, μπορεί και να μην τα πιστεύουμε». Ο στόχος του ήταν να κάνει σαφές το φιλελεύθερο προσανατολισμό μας, πράγμα που πιστεύω το καταφέρνει – κάτι στο οποίο οι Ταύροι δεν τα πήγαν και πολύ καλά.

    Μπορώ να κατανοήσω το πως οι απογοητεύσεις του παρελθόντος σας οδηγούν στη μη συμμετοχή. Πραγματικά όμως δε μπορώ να καταλάβω την επιθετικότητα που σε καμία περίπτωση δεν την περίμενα.
    Ελπίζω στο μέλλον να αναθεωρήσετε τη στάση σας. Προσωπικά θα χαρώ πάρα πολύ.

    Υ.Γ. Για τις ενστάσεις του κ. Αλεβαντή δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτα. Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που διαφωνούν με τις ιδέες του φιλελευθερισμού από αυτούς που συμφωνούν. Ούτε και με εκπλήσει η διαφωνία του. Ο καθένας μας έχει τις απόψεις του που είναι απολύτως σεβαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. @πανάσχημη

    Παρακολουθώ τον Ανδριανόπουλο συστηματικά. Μάλλον, για να είμαι ακριβής, διαβάζω την αρθρογραφία του - δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω, τον χάνω όταν ο λόγος του κατακλύζεται από τις εμμονές του.


    Για παράδειγμα, η αναφορά σας στον "υγιή ανταγωνισμό", είναι χαρακτηριστική μιας αντίληψης που θα την χαρακτήριζα αβίαστα ψευδο-επιστημονική (την αντίληψη, ΟΧΙ εσάς!!!). Οι θέσεις αυτές, του ανταγωνισμού μέσω του οποίου αναδεικνύεται - υποτίθεται - ο "καλύτερος", θέσεις ψευδο-δαρβινιστικές, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ποτέ. Τις ασπαζόμαστε απλώς τυφλά, με έναν τελείως ανορθολογικό τρόπο, ως (λέει) ορθολογικές. Και μετά ξεκινάει το χάος.

    Όταν λοιπόν κάποιος, όπως ο Ανδριανόπουλος, προσκολλάται σε κάποιες τέτοιες θέσεις, δίκην Αγίας Γραφής, θα μου επιτρέπετε να στρίβω γωνία....

    Υ.Γ. Οι θέσεις αυτές, αδυνατούν να εξηγήσουν το οφθαλμοφανές: την αλλαγή (η οποία - και όμως!! - υπάρχει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Αξία θα αποδώσουμε στην ιδέα και σε αυτόν που την εκφράζει έχοντας κριτήρια ανθρώπινα. Οι φιλελεύθεροι που ξεκινούν από την ελευθερία προεκτείνοντας την στον καπιταλισμό, τίποτε το φυσιολογικό δεν έχουν μέσα των και απορρίπτονται εις το εσαεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Γίνονται λοιπόν προφανείς οι προθέσεις σας.

    Ωστε γι αυτό σας κριτικάρει ο γάτος.Ζηλεύει που εσείς πάτε να πετύχετε εκεί που αυτός απέτυχε και σας σκάβει το λάκο.

    Με το συμπάθιο αντρέα αλλά εάν και τα υπόλοιπα στελέχη της ΦΣ διαθέτουν την ίδια διορατικότητα στην ανάλυση κινήτρων, με αυτή που διαθέτεις εσύ, καλύτερα να πάτε όλοι μαζί για ψάρεμα απο τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανδρέας hat gesagt...
    Όσοι επίσης πιστεύουν πως ο Μάνος ή ο Ανδριανόπουλος θα γίνει πρόεδρος της ΦΣ είναι βαθιά νυχτωμένοι.

    -------------------------------------------
    ...συγνωμη φιλε αλλα προδικαζεις το αποτελεσμα των δημοκρατικων διαδικασιων(?) του νεου φορεα!!!!!
    Αν ο κ Μανος θελησει να σας καπελωσει(υποθετοντας οτι η κινηση δεν ειναι στημενη)καλα ειναι να ξερεις, οτι θα μπορει..μεσα απο τις δημοκρατικες διαδικασιες που οι ιδιοι θα θεσπισετε στο ΦΣ!!!!!!
    Την καλημερα μου καλη επιτυχια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Καλησπέρα σε όλους.

    Συγχαρητήρια κ. Δήμου για το post σας.

    Λέτε: " Οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις γίνονται σταδιακά και βαθμιαία - αλλιώς λέγονται επαναστάσεις."

    Είστε υπέρ των επαναστάσεων, ή υπέρ των σταδιακών & βαθμιαίων αλλαγών? Έχω την εντύπωση ότι η δημοκρατία είναι φύση συντηρητική, μιας & η πλειοψηφία συνήθως υπερασπίζεται τα κεκτημένα. Από την άλλη, η επαναστατική ολιγαρχία, εύκολα εκτρέπεται σε απολυταρχική-φοβική-υπερσυντηριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. ανδρέας said...
    ...έχετε την τάση να πιστεύετε πως όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σας "δεν εισακούεται η άποψή σας". Ξεπεράστε το επιτέλους αυτό.

    ------------------------

    Προφανώς όταν κάποιος διαφωνεί μαζί μου δεν εισακούει την άποψή μου. Τι να ξεπεράσω;

    Το πρόβλημα δεν ήταν η δική μου άποψη - δεν ακούσατε κανένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Vrennus said...

    Ο σοσιαλισμός (θέλει να) είναι η υπέρβαση του φιλελευθερισμού - το επόμενο στάδιο ανάπτυξης - επομένως θα πρέπει να «πατάει» σταθερά πάνω του. (Και μην πει κανείς για το δήθεν σοσιαλιστικό και δήθεν μαρξιστικό σοβιετικό καθεστώς έτσι;)
    ---
    Το ανατολικό μπλογκ δεν ήταν "δήθεν" μαρξιστικό! Ήταν μαρξιστικό λενινιστικό (στην ΕΣΣΔ για μια εποχή και σταλινικό) με τη βούλα. Η εικασία ότι ο Μαρξ θα είχε ("δεν είμαι μαρξιστής") τις αντιρρήσεις του είναι άλλο ζήτημα. Η (δική του) τελεολογία του για το δήθεν ξεπέρασμα της αστικής κοινωνίας ήταν αδιέξοδη, αντινομική και εν συντομία αποτέλεσε την ταφόπλακα της ιδεολογίας που προέκυψε από το όνομά του. Βεβαίως, κάποιοι μίλησαν για δύο μαρξισμούς (τον μαρξιστικό/ λενινιστικό και τον κριτικό). Το δεύτερο είδος έχει περάσει από τόσες αναθεωρήσεις (προσμίξεις, διορθώσεις, αποσιωπήσεις, διαμάχες) ώστε αναρωτιέται κανείς αν κράτησε οτιδήποτε ουσιωδώς μαρξικό...
    Όσο για τη δική του πολιτική θεωρία (βλέπε θεωρία του κράτους) δεν μας την κατέθεσε ποτέ. Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. G. Sarigiannidis
    Λυπάμαι που σας στεναχώρησα με το σημερινό μου ποστ - γιατί σας εκτιμώ ξεχωριστά. Πιστέψτε με ότι κι εμένα με στεναχωρεί αυτό το θέμα. Φοβάμαι πως η ερασιτεχνική προσπάθεια της Φ. Σ. θα παει πίσω την υπόθεση της φιλελεύθερης πολιτικής στην Ελλάδα. Μακάρι να κάνω λάθος.

    Τις συμβουλές μου (που δεν εισακούσθηκαν) δεν τις έδωσα ως πολιτικός (που δεν είμαι) αλλά ως τεχνικός της επικοινωνίας, με μεγάλη πείρα στον χώρο.

    Η ύπαρξη ηγέτη είναι (δυστυχώς) conditio sine qua non για την επιτυχία μίας παράταξης στην Ελλάδα.
    Και μόνο το ότι δεν κατανοείτε αυτό το γεγονός τεκμηριώνει τα περί ερασιτεχνισμού.

    Κακώς θεωρείτε ότι με επηρεάζουν "οι απογοητεύσεις του παρελθόντος". Τις απογοητεύσεις του μέλλοντος φοβάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. @heinz
    Ο μόνος λόγος που απαντάω είναι το γεγονός ότι ένας Τουρκοφάγος, κατασκευαστής conspiracy theories σαν τον ΔελαΤΣίκ θεωρείται από πολλούς στην Ελλάδα ότι κάνει "έγκυρες προσεγγίσεις" και φυσικά αριστερός. Αντιθέτως κάποιος που προτείνει τον διάλογο με τους Τούρκους ή την συνεργασία με τον ΟΗΕ, την ευρωπαϊκή εννοποίηση κλπ (όπως οι φιλελεύθεροι) είναι προδότης, πληρωμένος, πράκτορας, Ανανιστής (για να χρησιμοποιήσω την Δελατσιακή ορολογία) κλπ.

    Δεν μπορώ να απαξιώσω τον ΔελαΤΣίκ περισσότερο από ότι το κάνει ο ίδιος στα κείμενα του κάθε Παρασκευη στην Καθημερινή.

    "Ναι, προέρχεται από τους 400 του πάλαι ποτέ ΚΚΕ, αλλά δεν ξέρω από πότε αυτό είναι στίγμα..." Αυτό δεν ξέρω που κολάει μιας και δεν έγραψα κάτι σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. gerasimos74 said...
    Είστε υπέρ των επαναστάσεων, ή υπέρ των σταδιακών & βαθμιαίων αλλαγών?
    ----------------------

    Σαφώς και μόνον υπερ των σταδιακών αλλαγών. Οι επαναστάσεις συχνά κάνουν πιο πολλή ζημιά παρά καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. @G. Sarigiannidis - Υ.Γ. Για τις ενστάσεις του κ. Αλεβαντή δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτα. Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που διαφωνούν με τις ιδέες του φιλελευθερισμού από αυτούς που συμφωνούν. Ούτε και με εκπλήσει η διαφωνία του. Ο καθένας μας έχει τις απόψεις του που είναι απολύτως σεβαστές.
    Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε. Που το είδατε ότι διαφωνώ με τις ιδέες του φιλελευθερισμού; Με το κακογραμμένο Μανιφέστο της ΦΣ διαφώνησα (και δεν το υπέγραψα) ακριβώς γιατί τις όμορφες αυτές ιδέες τις τύλιξε σε άσχημο περιτύλιγμα, δημιουργώντας αισθήματα απόρριψης. Ξαναδιαβάστε το σχόλιό μου και τα ξαναλέμε αν θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ενδιαφέρον και ενημερωτικό αυτό το ποστ. Ομολογώ πως απουσίαζα καιρό και δεν είχα πληροφορηθεί για την κίνηση και τη δράση της. Με ενημερώσατε και είδα τη σχετική ιστοσελίδα. Τούτο βεβαίως θα πρέπει να εκτιμηθεί από τους διαμαρτυρόμενους εδώ φιλελεύθερους. Και η ενημέρωση είναι μια κίνηση με σημασία.
    Το ίδιο και η κριτική. Η γνώμη του γράφοντος για ένα πολιτικό θέμα πρέπει να είναι ακουστή και σεβαστή. Ιδίως όταν έχει ή είχε και εμπλοκή.
    Προσωπικά δεν εντάχθηκα ποτέ ούτε σε ζωοφιλικό σύλλογο. Ισως σε κάτι τυπικές επιστημονικές οργανώσεις του επαγγελματικού μου χώρου. Επαινώ τέτοιες προσπάθειες ιδίως σε μία χώρα που η πολιτική αποτυχία μπορεί να οδηγήσει "ουσιωδώς" ακόμη και στην προεδρία της δημοκρατίας. Η στο κομματικό μπαλαντζάρισμα. Ο ήρωας των επικείμενων εκλογών κ. Καρατζαφέρης έχει πολλά να μας διδάξει με τέτοιες στρατηγικές.
    Η αγνότητα των προθέσεων αυτής της συμμαχίας δεν αμφισβητείται βεβαίως. Της εύχομαι καλή επιτυχία. Σε όποιο κόμμα καταλήξει τελικώς.
    Μια και έχει ως έμβλημα τον Κοραή θα της υπενθύμιζα απλώς ότι ο φιλοσοφικός φιλελευθερισμός και η εξουσία δεν ταιριάζουν απαραιτήτως. Αντίθετα η φιλελεύθερη στάση είθισται να είναι μοναχική και αντιεξουσιαστική.
    καλή της επιτυχία όμως.
    Α! και μια υπόμνηση. Διάφοροι επαγγελματίες που ενεπλάκησαν με φιλελεύθερα φορα στο παρελθόν έτυχε να πάρουν σημαντικές δουλειές από τα κόμματα. Θυμάστε το Ε21 ?
    Για το σκέλος αυτό θα έλεγα μόνον...
    κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Γνωρίζουν οι Μάνος-Ανδριανόπουλος ότι το σχήμα είναι θνησιγενές; Προφανώς ναι. Οι λοιποί που συνυπέγραψαν μπορούν να ελπίζουν σε ότι θέλουν...
    Είναι όμως ένας ανώδυνος τρόπος επανένταξης στην ¨μητέρα πατρίδα¨ λίγο πριν τις εκλογές, με κάποια πρόσκληση, με κάποιας μορφής ¨συνεργασία¨ κτλ..
    Τι σημασία έχουν τα μανιφέστα στο
    ¨επάγγελμα¨....μα για τις επόμενες ειδήσεις. Πολύ χώρο αφιερώσατε αγαπητέ κ. Δήμου........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. eleni63
    To E21 δεν ήταν ακριβώς φιλελεύθερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Φιλελεύθερη αποτυχία; Και πώς ορίζεται η επιτυχία ; Δε νομίζω ότι στόχος τους είναι να γίνουν κυβέρνηση (εκτός αν μιλάμε για κυβερνήσεις συνασπισμού). Αλλά και τα ποσοστά του Συνασπισμού αν καταφέρουν να παρουν, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Δείτε πώς καταφέρνει αυτό το κόμμα να επηρεάζει καταστάσεις με το ποσοστό που έχει.

    Σκοπός είναι να μπολιάσουν με τις ιδέες τους το σύστημα, να υπάρχει και ο αντίλογος για κάθε αριστερίστικη αντιπολιτευτική θέση, κάτι που σήμερα απλά δεν συμβαίνει, η "αλήθεια" κείται κάπου μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ.

    Πιστεύω, ότι αν παραμείνουν συνεπείς στις θέσεις και κυρίως στην αυτονομία τους θα δικαιωθούν, έστω και αν αυτό αργήσει, αν και δεν το νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @ chris:

    Δεν γνωρίζω ποιος είναι αρμόδιος να θέσει τη μαρξιστολενινιστική βούλα γνησιότητος στο σοβιετικό καθεστώς, υποπτεύομαι όμως ότι δεν είστε εσείς! Επιτρέψτε μας, λοιόν, να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το μαρξιστικό και σοσιαλιστικό ποιόν του σταλινικού κράτους (και δεν είμαι ο μόνος).
    Δεν υπάρχουν δύο μαρξισμοί αλλά ένας, ο «κριτικός», ο οποίος, παρά τα όσα ισχυρίζεστε, είναι ουσιαστικός μαρξισμός ακριβώς λόγω του αναθεωρητισμού του. Όποιος αντιλαμβάνεται μια καθαρά διαλεκτική θεωρία όπως ο μαρξισμός ως αμετακίνητο δόγμα δεν έχει καταλάβει τίποτε, ούτε από διαλεκτική, ούτε από μαρξισμό!
    Τέλος, όσο για την πολιτική θεωρία του μαρξισμού (ορθότερα, τη θεωρία περί κράτους) μάλλον δεν έχετε υπ' όψιν το έργο του Νίκου Πουλαντζά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Αγαπητέ κε Δήμου,

    Απέφυγα επιμελώς να αντιδικήσω μαζί σας όταν, προ μηνών και με ιδιαίτερη βιασύνη, σπεύσατε να εκφράσατε την αρνητική σας άποψη για την- αγέννητη ακόμη τότε- Φιλελεύθερη Συμμαχία. Τόσο διότι σέβομαι το έργο σας που με συντρόφευσε στις ανγνωστικές περιπλανήσεις μου κατά το παρελθόν, όσο και και γιατί με τιμήσατε προλογίζοντας το βιβλίο που συνέγραψα από κοινού με τον Τάκη Μίχα (Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία, 2005), ο οποίος σας διαβεβαιώ πως βλέπει με ιδιαίτερη συμπάθεια και στηρίζει τη προσπάθεια της ΦΙΣ.

    Θεωρώ ωστόσο ότι, έπειτα και από το τελευταίο σας post, πρέπει να δωθούν ορισμένες διευκρινήσεις αναφορικά με το εγχείρημα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, της οποίας έχω τη τιμή να αποτελώ ιδρυτικό μέλος, προς αποφυγή ενδεχόμενων παρερμηνιών.

    1. Φυσικά και επιχειρούμε να "πουλήσουμε" μια αντίληψη που είναι φορτισμένη αρνητικά στην ελληνική πολιτική σκηνή. Στόχος μας είναι η προώθηση και, αν είναι εφικτό, η αποκατάσταση των κατασυκοφαντημένων αρχών και ιδεών του φιλελευθερισμού. Αυτό θα είναι και το μέτρο της επιτυχίας μας. Δεν ονειροβατούμε, γνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες καιτ εμπόδια. Με όλο το σεβασμό, δεν ανακαλύψατε τον τροχό.

    2. Οι Στέφανος Μάνος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος ΔΕΝ μετέχουν στη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν αποτελεί δική τους πρωτοβουλία, είναι προσπάθεια πολιτών και όχι πολιτικών. Ορισμένοι από εμάς που συνομιλούν μαζί τους, τους συμβουλεύονται, όπως άλλωστε συνέβη και με εσάς- μέχρις εκεί όμως. Θα μπορούσατε να βρίσκεστε και εσείς, αν το επιθυμούσατε, στην επίσημη ανακοίνωησ της ίδρυσης του κόμματος, μαζί με το Στ. Μάνο, τον αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού και Μεταρρυθμιστικού κόμματος (ELDR) και τους χαιρετισμούς του Α. Ανδριανόπουλου και του Γ. Μπουτάρη.

    3. Ειλικρινά αδυνατώ να αντιληφθώ σε ποια σημεία βρίσκεται ακραία και δογματική την Ιδρυτική Διακήρυξη της ΦΙΣ. Και μόνο για τις ξεκάθαρες θέσεις στα ζητήματα του χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, αποποινικοποίηση της χρήσης των τοξικοεξαρτητικών ουσιών και την αναγνώριση δικαιωμάτων στα ζευγάρια του ιδίου φύλου, θα περίμενα να συνταχτείτε ως "συνεπής φιλελεύθερος" που διατείνεστε ότι είστε. Προσωπικά ποτέ δεν με απασχόλησε το αν οι ιδέες μου είναι ακραίες ή μαξιμαλιστικές- μου αρκούσε να είναι φιλελεύθερες και λογικές.

    4. Πολλά μπορεί να είματε, όχι όμως και δογματικοί. Το αρχικό κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνου διαλόγου ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό προσώπων, που συνδιαμόρφωσαν τη τελική του μορφή. Ακόμη και τώρα, εναπόκειται στη κρίση των συμμετεχόντων του ιδρυτικού συνεδρίου να το τροποποιήσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν το πολιτικό πρόγραμμα. Βασικό μας μέλημα είναι η ΦΙΣ να αποτελέσει ένα "ανοικτό", "από τα κάτω" κόμμα, πέρα από τις γνωστές διαδικασίες του συγκεντρωτισμού των κομμάτων (από τις οποίες δεν ξέφυγαν και οι Ταύροι- και σε αυτό συμφωνώ μαζί σας). Ωστόσο, ειδική μεταχείρηση δεν θα επιφυλάξουμε στις απόψεις κανενός.

    Δεν επιθυμώ να συνεχίσω περισσότερο καθώς είναι ολοφάνερο σε κάθε προσεκτικό αναγνώστη πως, για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι και που διόλου απασχολούν, έχετε επιλέξει να βρθείτε απέναντι από τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Και όσο και αν προσωπικά θα επιθυμούσα τη συμμετοχή σας στη Φιλελεύθερη Συμμαχία, είμαι βέβαιος πως αυτή η νέα φωνή στη πολιτική ζωή του τόπου μας μπορεί να ακουστεί και δίχως τα πικρόχολα και απαξιωτικά σχόλια σας.

    Επιτρέψτε μου ακόμη να καταθέσω μια πικρία- τούτη τη φορά εξ ονόματος πολλών φίλων: Θα περίμενα να βρούμε απέναντι μας την Κανέλλη και τον Καρατζαφέρη, όχι τον Νίκο Δήμου. Ας είναι. Έκαστος εφ' ω ετάχθη.


    Με εκτίμηση,

    Δημήτρης Σκάλκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ασχετο με το σημερινο θεμα.Κυριε Δημου θα ηθελα να σχολιασετε την προταση του Συν για Ελεύθερη Πρόσβαση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο μιας και λιγες μερες πριν ασχοληθηκατε με θεμα της παιδειας.Ευχαριστω(και συγγνωμη αν αλλαζω το σημερινο θεμα.Αν θελετε απαντατε) http://syn-16.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. dimitris skalkos said
    Επιτρέψτε μου ακόμη να καταθέσω μια πικρία- τούτη τη φορά εξ ονόματος πολλών φίλων: Θα περίμενα να βρούμε απέναντι μας την Κανέλλη και τον Καρατζαφέρη, όχι τον Νίκο Δήμου.

    ------------------------------

    Απέναντι, ίσως - εναντίον, όχι.
    Ελεύθερα γράφω τη γνώμη μου, κρινοντας περισσότερους του φίλους από τους άλλους (γι αυτό kaurikas δεν θα απαντήσω στον ΣΥΝ - μας χωρίζουν ωκεανοί).

    Αυτό που δεν προσμετράτε είναι πως η τύχη του Φιλελευθερισμού στην Ελλάδα με καίει εδώ και δεκαετίες. Όταν βλέπω κάτι που μπορεί να την ζημιώσει, έχω καθήκον και υποχρέωση να το κρίνω.

    Θα είμαι πάντως ο πρώτος που θα χαρεί αν διαψευσθώ και η Φ. Σ. κάνει μία αξιοπρεπή εμφάνιση στις εκλογές.

    Ρωτάει ο Lucifer ποια θα ήταν η επιτυχία και θέτει στόχο τα ποσοστά του ΣΥΝ. Μακάρι. Εγώ θα ήμουν ευτυχής και με το μισό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. @kaurikas και όλους τους φιλελεύθερους

    την πρόταση αυτή την έχουν διατυπώσει οι νομικοί Κοντιάδης και Ανθόπουλος σε άρθρο τους στο Έθνος στα μέσα Ιανουαρίου του 2007. Μπορείτε να το διαβάσετε στο blog της Γενιάς των 700 Ευρώ g700.blogspot.com.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε συνασπισμοί σε καμία περίπτωση.
    Ιδεολογικά είμαστε σοσιαλφιλελεύθεροι που αναζητούμε συνέχεια το αυτονόητο, το ρεαλιστικό και πραγματιστικό.
    Είμαστε νέοι και αισθανόμαστε απογοητευμένοι όταν παρατηρούμε την τύχη των φιλελεύθερων ιδεών στην Ελλάδα. Δυστυχώς πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μερίδιο της ευθύνης φέρουν όχι μόνο οι αντίπαλοι του φιλ/σμου αλλά και όσοι κατά καιρούς κλήθηκαν να υπερασπίσουν τέτοιες ιδέες. Οι Μάνος και Ανδριανόπουλος υπήρξαν δογματικά συνεπείς σε βαθμό που έχουν καταστεί οι "Χαλβατζίδες" και οι "Παπαρήγες" της φιλελεύθερης άποψης.Με τις αρνητικές συνέπειες αυτής τους της στάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Μια νέα πολιτική κίνηση γεννήθηκε λοιπόν ... κάτι σαν ένας νέος πάροχος υπηρεσιών φιλελευθεροποίησης και εξορθολογισμού της ελληνικής κοινωνίας, που με αντίτιμο την εκλογική μου ψήφο υπόσχεται να μου προσφέρει εκείνο που κάποιοι άλλη δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν.

    Ως καταναλωτής λοιπόν (και δυνητικός πελάτης) κοιτάζω τις διαφημιστικές μπροσούρες του "μαγαζιού" ... Σκέφτομαι φωναχτά:

    Mute On

    Σκηνή 1: Για να γράφει ο ΝΔ γι αυτή την "φιλελεύθερη συμμαχία" (έστω και εναντιούμενος ή κριτικώς πρός αυτή) κάτι τρέχει ... Σίγουρα αξίζει να το κοιτάξει κανείς περισσότερο, κάτσε να δω ...

    Σκηνή 2: Καλά πότε ιδρύθηκε αυτό το κέρατο!? Ψάχνω ημερομηνίες στο site. Καμία σε εμφανές σημείο. OK εντάξει, ίσως το ξέχασαν, πάμε παρακάτω ...

    Σκηνή 3: Ψάχνω να βρω την Agenda, το Portfolio των υπηρεσιών που μπορούν να μου παράσχουν, σε ευσύνοπτη και κατανοητή μορφή ... Τι έχουν οι άνθρωποι να μου πουν για όσα με κρατούν ξύπνιο την νύχτα, για όσα με προβληματίζουν? ... Πρακτικά πράγματα ... Μάταια ... Συμπαγές κείμενο παντού, διαβάζω 2-3 γραμμές από διάφορα σημεία και εγκαταλείπω την προσπάθεια ... "Αερολογίες" ...

    Σκηνή 4: Κάτι λεει εκεί για μια πολιτική διακήρυξη ... κάτσε να τη δω σε .pdf γιατί στραβώθηκα με το πυκνογραμμένο content του site ... Τι είναι αυτό!? 16 σελίδες συμπαγούς κειμένου, χωρίς ούτε μια *πραγματική* bulleted list? Χωρίς ένα διάγραμμα? Τι λετε ρε που θα κάτσω να βγάλω τα μάτια μου βραδυάτικα!!??

    Σκηνή 5: Ρε δε διαβάζουν καλύτερα κανά βιβλίο για το πώς μπορεί κανείς να γίνει κατανοητός στο κοινό του (το όποιο κοινό του) διαφημίζοντας σωστά το προϊόν που προωθεί ... και το πώς πρέπει να «επικοινωνείτε» το added value της υπηρεσίας στον δυνητικό πελάτη, και μετά να προσπαθήσουν να σώσουν την Ελλάδα ...

    Mute Off

    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ κύριοι, you are welcome to leave από το μυαλό μου!!! To mindshare που έχετε στην περίπτωση μου είναι όσο ήταν προτού ασχοληθώ μαζί σας: ΜΗ-ΔΕΝ.


    Ένας Αναποφάσιστος Ψηφοφόρος
    (Που μόλις Χάσατε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @ΝΔ, @Τakis Alevantis, @doctor και (κυρίως)@Κ2825,

    Με καλύψατε πλήρως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Άλλο think tank, άλλο κόμμα. Το think tank οφείλει να είναι η εμπροσθοφυλακή, να βγαίνει και να λέει την ωμή αλήθεια, να παίρνει ακραίες θέσεις, να δίνει ιδεολογική μάχη. Το κόμμα οφείλει να πιάνει το σφυγμό του λαού, να αφουγκράζεται τις επιθυμίες του, να του εμπνέει ελπίδα, να βρίσκει κάποιον κοινό παρονομαστή που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Πολλές από τις θέσεις της ΦΙΣ ταιριάζουν σε think tank, όχι σε κόμμα που φιλοδοξεί να μπει στη βουλή. Αλλά τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμα. Μπορούν να απαλείψουν τις ακραίες θέσεις από την πλατφόρμα τους (π.χ. το μοίρασμα όλης της δημόσιας περιουσίας στους πολίτες) και να επικεντρώσουν σε αυτά που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού: πάταξη της διαφθοράς, περιορισμό της σπατάλης δημοσίου χρήματος, λιγότερο και πιό αποτελεσματικό κράτος, καλύτερη παιδεία. Για μένα θέματα όπως ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, αν και συμφωνώ, είναι εντελώς δευτερεύοντα που θα απωθήσουν άδικα πολλούς δυνητικούς ψηφοφόρους. Παράλληλα, ας φτιαχτεί και ένα think tank, με πιό ασυμβίβαστες τοποθετήσεις.

    Ως παράδειγμα, να προτείνω μιά απλή ιδέα που νομίζω θα είχε πολιτική απήχηση και δεν έχει σαφή ιδεολογική χροιά: σε κάθε δημόσια υπηρεσία να υπάρχει κουτάκι κατάθεσης σχολίων και η βαθμολόγηση των υπαλλήλων από τους πολίτες να επηρεάζει το μισθό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Vrennus said...

    Τέλος, όσο για την πολιτική θεωρία του μαρξισμού (ορθότερα, τη θεωρία περί κράτους) μάλλον δεν έχετε υπ' όψιν το έργο του Νίκου Πουλαντζά.

    Έπρεπε να ξαναειπωθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Συντρόφισσες, σύντροφοι!!! (και οι λοιποί της στενής, ευρείας, ευρύτερης, ευρύτατης Αριστεράς).

    Μην ανακατεύεστε!!

    Πιάστε θέση να γελάσουμε, ότι κι οι φιλελεύθεροι Έλληνες είναι!
    Αν μπορούσα θα 'βγαζα και ποπ-κορν!!
    Να δείτε που τα χάλια μας είναι κοινός τόπος, να παρηγορηθείτε!!!

    Και δώστου η φαγωμάρα!!!

    Μωρέ πατριώτες, θα στρώσετε ή θάχουμε πάντα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΚΕ-ΣΥΝ???

    LOOOOOOOOOOL!!!!!! (με πίεση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Συμφωνώ με τον κ.Λαζαρίδη, κι εγώ αυτήν την κατεύθυνση θα ήθελα να πάρει η ΦΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Συγγνώμη, αλλά εδώ ή κάτι χάνω ή η κούραση της μέρας μ' έχει καταβάλει και, μάλλον, θα πρέπει να πάω για ύπνο (ή και τα δύο).

    Εξηγούμαι: Ο ΝΔ καταθέτει την άποψή του για την "φιλελεύθερη συμμαχία". Εκφράζει τους φόβους του για την επιτυχία της κίνησης αυτής και επισημαίνει διάφορα σημεία της διακήρυξής της, με τα οποία δεν συμφωνεί. Και, βέβαια, όπως σε όλα τα posts του, αφήνει το βήμα σε μας. Για τον ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο, που ελπίζει ότι θα επακολουθήσει.

    Πράγματι, τον λόγο παίρνουν διάφοροι φίλοι που τοποθετούνται θετικά ή αρνητικά. Όπως σε κάθε πολιτισμένη συζήτηση, που δεν διεξάγεται στη Βόρεια Κορέα ή στην Κούβα. Χωρίς να αποδίδουν δόλο ή κρυφές προθέσεις στον συντάκτη. Τον οποίον άλλωστε δεν τον συνάντησαν απόψε στο καφενείο, τον ξέρουν χρόνια.

    Και ξαφνικά η καταιγίδα. Ο ανδρέας, μέλος, προφανώς, της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, αφού χαρακτηρίζει το κείμενο ως λίβελλο (χωρίς να κάνει τον κόπο να μας εξηγήσει γιατί) κατηγορεί τον ΝΔ περίπου ως εγκάθετο: "Για το άρθρο σας τώρα. Είναι αξιολύπητο. Και πιο αξιολύπητος είστε εσείς". Και, μετά την εξαιρετικά ήπια απάντηση του ΝΔ, επανέρχεται με την εξής φοβερή ατάκα: "Ποιος είναι ο σκοπός αυτού σας του άρθρου κ. Δήμου;" (μα, όλοι το έχουμε καταλάβει, η διαβολή, η συκοφαντία κι η παράδοση στην πυρά των αιρετικών, απλό είναι φίλε ανδρέα, μια ζωή, άλλωστε, αυτό κάνει ο ΝΔ, κι άλλωστε you can't teach an old dog new tricks).

    Ακολουθεί μια πολιτισμένη τοποθέτηση του G. Sarigiannidis και ακολουθεί, κερασάκι στην τούρτα, σχόλιο του dimitris skalkos, ο οποίος, θεωρώντας ότι περίμενε να βρεί απέναντί του την Κανέλλη και τον Καρατζαφέρη, όχι όμως τον Νίκο Δήμου (τον οποίο, προφανώς, εξομοιώνει με αυτούς τους δυο δημοκράτες), καταλήγει με την ακατανόητη (στην περίπτωση) φράση "Έκαστος εφ' ω ετάχθη" (δηλαδή, ο ΝΔ έχει ταχθεί - από ποιον άραγε; - στο ξεθεμέλιωμα της "φιλελεύθερης κίνησης").

    Ειλικρινά, ακόμη και για καθαρά διαφημιστικούς λόγους, στο ξεκίνημα μιας πολιτικής κίνησης "φιλελευθέρων", με έμβλημα τον Κοραή, περίμενα καλύτερη αντιμετώπιση, τουλάχιστον δημόσια, μιας τόσο πολιτισμένης κριτικής άποψης, όπως αυτής του ΝΔ. Και, μαζί με τον ΝΔ, των εκατοντάδων αναγνωστών του, πολλοί από τους οποίους μάλιστα (ίσως και πάρα πολλοί) μπορεί να καταλαβαίνουν δυο πράγματα παραπάνω και να έχουν κάποια επιρροή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

    Αντ' αυτού, βλέπω, έκπληκτος, μια από τις χειρότερες επιδείξεις αδιαλλαξίας, σκοταδισμού, μισαλλοδοξίας και δίκης προθέσεων που έχω, τον τελευταίο καιρό, συναντήσει, έξω βέβαια από ακροαριστερές και ακροδεξιές παρατάξεις.

    Και, οφείλω να το πω, λυπάμαι ιδιαίτερα. Όχι για τον ΝΔ, αλλά για τη νέα αυτή κίνηση. Η οποία, αν υιοθετήσει την τακτική αυτή και συνεχίσει έτσι, έχει ήδη προδιαγράψει τη μοίρα της, μπροστά στην οποία το ΚΕΠ του Αβραμόπουλου θα φαντάζει κόμμα εξουσίας.

    Τι να γίνει όμως,
    το 'χει φαίνεται, η μοίρα του τόπου αυτού: Οι πραγματικά ελεύθεροι κι ανένταχτοι άνθρωποι ν' αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, ακόμη κι απ' αυτούς που, κατά τη διακήρυξή τους τουλάχιστον, ασπάζονται "την παραδοσιακή φιλελεύθερη αξία της ελευθερίας της σκέψης και ελεύθερης έκφρασης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. antvol ευχαριστώ. Έγραψες αυτά που ένιωθα και δεν ήθελα να γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Κατά την άποψή μου, το παρόν πολιτικό σκηνικό, (με τους Κωστάκηδες, Γιωργάκηδες, Ντορίτσες, εκκολαπτόμενους Κυριάκους, υπουργούς-όλους τους γόνους των τέως βαρόνων της ΝΔ , τον ξύλινο λόγο των αριστερών κομμάτων και την καθημερινή ανταρσία του πεζοδρομίου) είναι ανεπαρκές άτολμο και αμήχανο μπροστά στις εξελίξεις.

    Υπάρχει πολιτικό χώρος κενός, ο οποίος αργά η γρήγορα θα αναδείξει νέες πολιτικές δυνάμεις.
    Το θέμα είναι πότε και κυρίως ΤΙ.

    Σίγουρα ο ταλαντούχος ηγέτης είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγων και αυτό είναι το επικίνδυνο διότι όταν λέμε «ταλαντούχος» συνήθως, αν και θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, εννοούμε την ικανότητα προς δημαγωγία.

    Την Φ.Σ. δεν έχω λόγο να μην την δω θετικά –κατ’ αρχήν- ακόμα και σαν μια ρομαντική προσπάθεια- και να ευχηθώ καλή επιτυχία.

    Δεν νομίζω ότι εδώ, στον Φ.Σ., αξίζει να εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας... Είναι πολύ νωρίς για κριτική και μάλιστα αυστηρή και απορριπτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Vrennus said...

    "Δεν γνωρίζω ποιος είναι αρμόδιος να θέσει τη μαρξιστολενινιστική βούλα γνησιότητος στο σοβιετικό καθεστώς, υποπτεύομαι όμως ότι δεν είστε εσείς"
    ---

    Μην μπαίνετε στον κόπο, παραδέχομαι ότι ΔΕΝ βγάζω πιστοποιητικά γνησιότητας. Αρνείστε, όμως, το χαρακτηρισμό Μαρξισμός/Λενινισμός του ΚΚΣΕ ή του ΚΚΕ; Οι πρώην σοβιετικοί (και οι σημερινοί νοσταλγοί του "υπαρκτού σοσιαλισμού" δεν τον αρνούνται). Η "πρόσφατη" διάσπαση του δεύτερου έγινε στο όνομα του μαρξισμού λενινισμού του. Λάθος; Οι διενέξεις για το ποιός είναι αληθινός μαρξιστής (εσείς ή οι σύντροφοι του ΚΚΕ) δεν με αφορούν.


    "..όσο για την πολιτική θεωρία του μαρξισμού (ορθότερα, τη θεωρία περί κράτους) μάλλον δεν έχετε υπ' όψιν το έργο του Νίκου Πουλαντζά."
    ---
    Την έχετε εσείς, σας εμπιστεύομαι και είναι ακριβώς όπως είπατε "Θεωρία περί κράτους" ΤΟΥ Νίκου Πουλαντζά. Ο Μαρξ θεωρία περί κράτους δεν έγραψε, όπως δεν έγραψε Θεωρία κυκλικών διακυμάνσεων, θεωρία περί καταγωγής της οικογενείας κτλ κτλ κτλ. Εγώ δεν αρνούμαι το μαρξισμό των επιγόνων.

    Ένα τελευταίο ερώτημα περί διαλεκτικής: δηλαδή το σχήμα των πέντε σταδίων δεν είναι τελεολογικό - όπως ε σ ε ί ς υπαινιχθήκατε στο αρχικό σας σχόλιο;

    Αλλά το θέμα είναι άλλο. Με αφορμή την ανακοίνωση φιλελεύθερου κόμματος, αναρωτήθηκα και εγώ για την τύχη της φιλελεύθερης ιδεολογίας στον τόπο μας. Διατύπωσα ορισμένες απορίες και πρότεινα μια πιθανή εξήγηση (την αφομοίωση φιλελεύθερων αξιών τόσο από τους συντηρητικούς όσο και από τους σοσιαλδημοκράτες). Τέλος,πήρα την πάσα από το πρώτο σας σχόλιο για να ισχυριστώ ότι η υπέρβαση που επικαλέστηκε ο σοσιαλισμός (σικ) μαράζωσε (οι λόγοι πολλοί αλλά ας μην αναλωθούμε σε αυτό).
    Βρήκα το πρώτο σας σχόλιο ιδιαίτερα εύστοχο. Αν προς όφελος της κουβέντας παρακάμψουμε τη διαφορά μας περί μαρξισμού, θα συμφωνούσατε ότι στο όνομα της υπέρβασης έγιναν πλήθος παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι (με τα δικά σας λόγια) το φιλελεύθερο στάδιο στο οποίο πρέπει να "πατάει" γερά δεινοπάθησε στον σοσιαλισμό;

    antvol...

    Ε, πέστα χρυσόστομε. Φαντάζομαι πως μόλις γίνουν κόμμα εξουσίας θα συμφιλιωθούν και με την κριτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι όσοι δεν συμφωνούμε με την ΦΣ απολογούμενοι ή έχοντες κρυφίους σκοπούς!!!

    Επίθεση, ειρωνίες και άρνηση αποδοχής κριτικής από τους πρωταίτιους της Συμμαχίας (άκου συμμαχία, λες και θα γίνει πόλεμος...).

    Και όπως εύστοχα είπε ο Yosemite Sam "με το συμπάθιο αντρέα αλλά εάν και τα υπόλοιπα στελέχη της ΦΣ διαθέτουν την ίδια διορατικότητα στην ανάλυση κινήτρων, με αυτή που διαθέτεις εσύ, καλύτερα να πάτε όλοι μαζί για ψάρεμα απο τώρα".

    Υ.Γ. Αν συμπεριφέρεστε έτσι σε ανθρώπους που σας βλέπουν θετικά και απλά διαφωνούν σε κάποια σημεία και κάποια επικοινωνιακά λάθη, τότε φανταστείτε τι έχετε να πάθετε από τους ταλιμπάν του Χριστόδουλου και του Καρατζαφέρη...

    ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Συγνώμη που το λέω αλλά αυτή την χώρα την μισώ...
    Την μισώ, γιατί κάθε υγιή σκέψη και αντίδραση στιγματίζεται και τιμωρείται...
    Τιμωρείται από τους εκάστοτε "νταβατζήδες" που κάποιοι έχουν εγκαταστήσει...
    Το χειρότερο είναι ότι δεν θα μετανιώσω για αυτά που έγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. κ. Δήμου ας ζούμε όλοι μας ( εγώ δλδ γιατί εσείς όλους μας θα μας θάψετε στο τέλος) μέχρι τις εκλογές κι ας μην μας ψηφίσετε. Μας αρκεί να επιβεβαιώνεται το παλαιό επικοινωνιακό δόγμα: " Κοίτα να γράφουν το όνομά σου σωστά κι ασ' τους να κουρεύονται".

    Προσωπικώς, μπήκα ως μέλος της προσωρινής διοικούσας στη ιστορία της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για τα παιδιά μου γιατί πιστεύω πως το εγχείρημα αυτό επειδή είναι υπεράνω προσώπων θα κρατήσει.

    Ίσως θα έπρεπε να σας έχουμε αποδώσει μεγαλύτερες τιμές ή κάποιο σοβαρότερο ρόλο, έχετε δίκιο αλλά θέλαμε να ξεκινήσουμε χωρίς όλους όσους έχουν κατά καιρούς συμβάλλει στη δυσφήμιση του Φιλελευθερισμού στη χώρα μας και μην αυταπατάσθε ότι δεν είστε ένας από αυτούς.

    Με αγάπη και σεβασμό.

    Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. ..."Φιλελεύθερη Κατοστάρα" :)))


    (άντε να το ελαφρύνουμε λιγάκι - πολύ κακό για το τίποτα, κατά την ταπεινότατη γνώμη μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Εξαιρετική η παρέμβαση του antvol!
    Που να τους ζούσατε και εκ του σύνεγγυς, όπως εγώ!
    Ροβεσπιερίσκοι του ορθού λόγου και ελιτίστες, χειρότεροι κι απ’ τον Νίκο Δήμου.
    Τουλάχιστον αυτοί δεν έχουν την πολιτική ωριμότητα να κρύβονται ευγενώς και επιμελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Aν το σχόλιο Haris πρέπει να το εκλάβω ως παράπονο για την κριτική που διατυπώθηκε εδώ για την Φ.Σ. (ωε συνέχεια των λοιπών παραπόνων), τότε η κριτική είναι πολύ σωστή και, ενδεχομένως, επιεικέστατη.

    Να με συγχωρούν οι φίλοι και μέλη της Φ.Σ., αλλά φιλελευθερισμός χωρίς ψύχραιμη αντιμετώπιση της κριτικής απλώς δεν είναι φιλελευθερισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Οι της Φ.Σ. υπερασπιστές του ορθού λόγου πρέπει να είναι λιγάκι πιο προσεκτικόί. "Φιλελεύθερη αποτυχία" και "Φιλελεύθερη αποτυχία;" δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό, νομίζω, είναι και το κύριο πρόβλημα στο πολιτικό τοπίο. Τα κόμματα δεν δίνουν βάση στα ερωτηματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Haris said...

    Συγνώμη που το λέω αλλά αυτή την χώρα την μισώ...

    Xaris μον σερί, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός.. Ποιός σου ζήτησε να μετανοήσεις; ΘΕΑ του μπλογκ του doncat που είσαι να δείξεις τη μεγαλοθυμία σου;
    Xaris "beat, beatattitude, love and glory"!

    υ.γ.: Καλού κακού ρίξε μια ματιά και στην Αγριόπαπια του Ιψεν. Ξέρει κανείς αν παίζεται πουθενά;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Vivian said...
    "θέλαμε να ξεκινήσουμε χωρίς όλους όσους έχουν κατά καιρούς συμβάλλει στη δυσφήμιση του Φιλελευθερισμού στη χώρα μας και μην αυταπατάσθε ότι δεν είστε ένας από αυτούς".

    ------------------------

    Αυτό λοιπόν είναι το κερασάκι της τούρτας - ή το άκρον άωτον του θράσους!

    Ώστε έχω δυσφημίσει τον φιλελευθερισμό στην Ελλάδα;

    Δέκα βιβλία έχω γράψει (το τελευταίο: "Ασκήσεις Ελευθερίας") δέκα φορές παραιτήθηκα από ΜΜΕ για να μπορείτε εσείς σήμερα να παριστάνετε τους liberals.

    Να το πήτε και στον Μανδραβέλη που έκανε το λάθος να μου αφιερώσει το τελευταίο βιβλίο του "Ασκήσεις Φιλελευθερισμού".

    Δεν είναι μόνο που δεν έχετε τσίπα - δεν έχετε και μυαλό. Με τέτοια λόγια θα την θάψετε ακόμα πιο βαθιά την Συμμαχία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Λοιπόν ο Τόμας ντε Κουίνσι εκτός από φιλελεύθερος, συγγραφέας και θεωρητικός της αξίας ήταν, ως γνωστόν, και οπιομανής! Το μπούστο του Ντε Κουίνσι είναι προτιμότερο από εκείνο του Κοραή - ιδίως για ελληνικό κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Τί συνέβει και έκοψε κουλούρι η θεά; Όνειρα γλυκά σε όλους/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. chris said...
    Λοιπόν ο Τόμας ντε Κουίνσι εκτός από φιλελεύθερος, συγγραφέας και θεωρητικός της αξίας ήταν, ως γνωστόν, και οπιομανής!

    -------------------------

    Και οπιοφάγος! Τι υπαινίσεσθε; "Φιλελευθερισμός το όπιο των αστών";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Pensierix
    είστε ο μόνος που πρόσεξε το ερωτηματικό στον τίτλο.

    Κι όμως είχε σημασία.

    Τότε. Τώρα δεν αναρωτιέμαι πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Στην Ελλάδα, η (όποια) ιδεολογία έχει αφυδατωθεί και συρρικνωθεί, δίνοντας αέρα σε πιο "υλικά" κίνητρα.

    Η Ν.Δ. το παίζει "φιλελεύθερη", χωρίς να είναι.

    Το ΠΑΣΟΚ το παίζει "σοσιαλιστικό", χωρίς να είναι.

    Το ΚΚΕ το παίζει "κομμουνιστικό", χωρίς να είναι.

    Ο ΣΥΝ δεν μπορεί να το παίξει τίποτε, γιατί δεν ξέρει τι είναι.

    Τα της Φ.Σ., τα είδαμε απόψε εδώ.

    Φοβάμαι πως, στις επόμενες εκλογές, ο Καρατζαφέρης θα πάρει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ' ό,τι του δίνουν ως τώρα οι δημοσκοπήσεις.

    Μακάρι — αν είναι να ξυπνήσουν κάποιοι.

    Αλλά δεν το βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Άντε, μια και λύθηκαν οι απορίες και τα ερωτηματικά πλέον ...περιττεύουν, ας δούμε και κάνα άλλο ποστάκι αύριο, ΟΚ;

    (έτσι κι αλλιώς είδαμε κάποια "δείγματα" - και για ενδεχόμενα μελλοντικά, θα φροντίσει ο ...πανδαμάτωρ)


    Υ.Γ. Ήμουν ο μόνος που υποψιάστηκε πως η ...υπόθεση είναι μάλλον (ή έστω κατέστη αργότερα) "προσωπική" ή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Chris,

    Ελπίζω ο οικοδεσπότης να μου συγχωρήσει την επιμονή σ' αυτόν τον άτυπο διάλογο, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι εντελώς εκτός θέματος, ειδικά πό τη στιγμή που συντελεστές της ΦΣ άρχισαν να μιμούνται τα στελέχη της ΚΝΕ της δεκαετίας '75-'85, προαναγγέλοντας καταφατική απάντηση στο ερώτημα του τίτλου του post.

    Λοιπόν, ναι δεν θεωρώ ότι το ΚΚΕ ή το ΚΚΣΕ είναι μ-λ κόμματα (ούτε κι όσα αντλούν νομιμοποίηση επειδή απλά κοτσάρουν ένα μ-λ κάπου στον τίτλο τους)! Το αυτό φυσικά ισχύει και για το ΚΚΚίνας!

    Επίσης, δεν υπαινίχθηκα τα περιβόητα πέντε στάδια γιατί απλά δεν τα αποδέχομαι! Δεν αποδέχομαι τη μαρξιστική εσχατολογία η οποία άλλωστε είναι και η κορυφαία αντίφαση της μαρξιστικής θεωρίας. Θεωρώ ότι ο σοσιαλισμός θα προκύψει (ίσως) ως διέξοδος στις υπαρκτές αντιφάσεις του φιλελευθερισμού, όπως αυτός προέκυψε μέσα από τη χρεοκοπία της φεουδαρχίας. Για μετά, βλέπουμε.

    Όμως, μην αποδίδετε μόνο στον Μαρξισμό τελεολογικές αντιλήψεις. Ανάλογη εσχατολογία δεν βρίσκουμε στους φιλελεύθερους στοχαστές (που μένουν απλά ένα "στάδιο" πίσω); Να αναφέρω τη "Θεωρία των Σταδίων" του Σουμπέτερ το "Τέλος της Ιστορίας" του Φουκουγιάμα, ακόμη και στην "Ανοικτή Κοινωνία" του Πόππερ μπορεί κανείς να διακρίνει έναν εσχατολογικό χαρακτήρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. κ.Δήμου, οι ιδέες είναι μεγαλύτερες από τα πρόσωπα. Αν αποτύχουμε εμείς, θα πετύχουν περισσότερα οι επόμενοι, όποιος δεν υποφέρει από illusions of grandeur δεν ταυτίζεται με τις ιδέες του σαν τον Λουδοβίκο τον 14ο.

    Μην μου επικαλείσθε τον Πάσχο γιατί τυχγάνει πολύ στενός και αγαπητός μου φίλος και τον έχω ακούσει με τ'αυτιά μου πολλάκις να υπερασπίζεται την ιστορία σας στο χώρο. Κι εγώ αν έγραφα ένα βιβλίο περί Φιλελευθερισμού σήμερα, σε σας θα το αφιέρωνα.

    Αφήστε μας να δοκιμάσουμε, δείξτε μια μεγαλοκαρδία και σταθείτε δίπλα μας,έστω και σιωπηλός. Εσείς περισσότερο απ'όλους γνωρίζετε τί σημαίνει να εκφέρεις μειοψηφούσες απόψεις στη νεοελληνική κοινωνία. Δεν σας ζητήσαμε ποτέ να γράψετε κάτι θετικό για μας, φανείτε τουλάχιστον δίκαιος μέσα στην άρνησή σας.Αλλά και άδικος να φανείτε, δεν πτοούμαστε.

    Τον αρχιμάστρορα Σόλνες τον θυμάστε; Είμαστε οι νέοι που χτυπάμε μανιωδώς την πόρτα. " "Ήρθε η σειρά μας, Αρχιμάστρορα!"

    Μην γίνεστε Σόλνες.

    Παρ'όλα αυτά όμως, θελω να σας ευχαριστήσω για το σημερινό σας κείμενο. Ήμουν από τους χλιαρούς και επιφυλακτικούς. Τώρα που διάβασα αυτό το κείμενο νιώθω πως η επιτυχία η οποία ξέρω πως θα έρθει ειναι μονόδρομος για μας.

    Ο Φιλελευθερισμός ποτέ δεν ήταν mainstream πάντα μπόλιαζε τις κοινωνίες μέσα στις οποίες αναπτυσσόταν και έφερνε τις ανατροπές.

    Δεν ξέρω αν εμείς θα επιτύχουμε την ανατροπή, πιθανώς όχι όμως θα έχουμε κάνει ένα βήμα πιο μπροστά.

    Το είπα από την αρχή: συμμετεχω στην ίδρυση του κόμματος για τα παιδιά μου και είμαι περισσότερο από ποτέ αισιόδοξη, Αρχιμάστορα.

    Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Μετά από όλα αυτά, νομίζω ότι κανένας καλοπροαίρετος φίλος της ΦΣ δεν θα αμφισβητήσει το (αθέλητο έστω) επικοινωνιακό δώρο που έκανε στη ΦΣ με το μετριοπαθές αυτό post ο ΝΔ, κείμενο που αν είχε αντιμετωπισθεί και απο τους υπόλοιπους υποστηρικτές της ΦΣ με τον νηφάλιο τρόπο του κ. Σαρηγιαννίδη , τα πιστεύω της ΦΣ θα είχαν συζητηθεί ψύχραιμα υπο τα όμματα αρκετών εκατοντάδων υποψηφίων (και όχι πολύ μακριά σκεπτομένων) ψηφοφόρων.
    Πλην όμως ύπήρξε αδικαιολόγητη και αναιτιολόγητη επιθετική στάση από πολλούς.
    Μετά ήρθε και η κ. Vivian και έβαλε πραγματικά και εύστοχα τα πράγματα στη θέση τους.
    Με πολύ πειστικά επιχειρήματα...
    Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. vivian said...
    Αφήστε μας να δοκιμάσουμε, δείξτε μια μεγαλοκαρδία και σταθείτε δίπλα μας,έστω και σιωπηλός.

    -------------------------------

    Mα στάθηκα δίπλα σας με πρόθεση να βοηθήσω. Αλλά οι προτάσεις μου π. χ. για μία πιο σύντομη και εύληπτη διακήρυξη αγνοήθηκαν χωρίς καν να συζητηθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Αρχικά συμφωνούσα με τον dion.m ότι η κριτική είναι πολύ αυστηρή και απορριπτική, εννοώ φυσικά τους καλοπροαίρετους.

    Στην συνέχεια διάβασα το κείμενο της Vivian και πήγα να αλλάξω στρατόπεδο, δηλαδή πως τελικά η κριτική ήταν σωστή.

    Αλλά είμαι της σχολής Lets give them a chance. Θέλω να πιστεύω πως οι υπερβολικές αντιδράσεις οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας και στο "σοκ" που έπαθαν όταν έιδαν έναν φιλελεύθερο να τους κατακρίνει πολύ αυστηρά.

    Σίγουρα πρωτιμάω την ΦΣ από τους γνωστούς-άγνωστους που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να καταγγέλουν και να αρνούνται, τουλάχιστον αυτοί έχουν θέσεις έστω και αν είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

    Υ.Γ. Μεταξύ σοβαρού και αστείου: Θα συμβούλευα τα μέλη της ΦΣ να μην αυτό-αποκαλούνται ΦΙΣ, μοιάζει πολύ με το ΔΙΣ και θα μπερδέψει αρκετούς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Είδατε, αγαπητέ κε Δήμου, πόσο εξωφρενικά σας φαίνονται τώρα όσα σας καταμαρτυρούν; Ενώ αν στα νιάτα σας είχατε περάσει από καμμιά αριστερή παράταξη, κάτι τέτοια θα τα είχατε φάει με το κουτάλι - θα είχατε εισπράξει και καμμιά εκατοστή διαγραφές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. antvol (10:29), έγραψες όσα ήθελα να πω σήμερα και ακόμη καλύτερα!

    Από τις αντιδράσεις φαίνεται ότι ο ΝΔ να έχει δίκιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. κ.Δήμου, γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως δημιουργήθηκε η κίνηση. Ο Μανωλεδάκης σε σας ήρθε πρώτα, δεν ήρθε σε μενα που είμαι παγκοσμίως άγνωστη. Δεν αγνοήθηκε τίποτε, το δικό σας rationale συμπεριελήφθη λίγο πολύ στο δεύτερο κείμενο το "Ποιοι είμαστε", εγώ το έγραψα και ξέρω πολύ καλά τί έλαβα υπόψη.

    Ας αποκαλύψω εδώ κάτι για να δείτε πως τα πράγματα δεν τα παίρνουμε αψήφιστα. Αυτή τη στιγμή συζητάμε τα του προγράμματος. Θα είναι αναλυτικό ή επιγραμματικό; Το προσωπικό μου αναρχοφιλελεύθερο γούστο, επιβάλει το πρόγραμμα να είναι 20 σελίδες γιατί ένας φιλελεύθερος είναι φύσει αντιεξουσιαστής ( λέω εγώ τώρα) και δεν μπορεί να απεργάζεται την εξουσία. Λοιπόν, βάζω στοίχημα πως αν βλέπατε γραμμένη τη δική μου εκδοχή, θα κουνούσατε το κεφάλι σας με απελπισία κι όμως την ιδρυτική διακηρυξη τη βρήκατε μεγάλη. Η ιδρυτική διακήρυξη αν και ανιαρά μεγάλη ήταν επιβεβλημένη. Ζούμε σε μια εποχή που μέχρι και ο Στάθης ο σκιτσογράφος, δηλώνει Φιλελεύθερος κ.Δήμου. Πρέπει να αναλύσουμε τί Φιλελεύθεροι είμαστε.

    Κρατώ αυτό που μου είπε ένα βράδυ ο Πάσχος, λυπάμαι που τον επικαλούμαι ξανά, είναι και λίγο fallacy,θα με συγχωρέσει ελπίζω γιατί ξέρω ότι διαβάζει. Μου είπε χαρακτηριστικά: "Ξεκόλλα. Να θυμάσαι πως το εγχείρημα είναι μεγαλύτερο από σένα και από μένα και πάει σε βάθος χρόνου".

    Το εγχείρημα είναι μεγαλύτερο από μένα και το καθένα μας και να είστε σίγουρος ότι αυτό το έχουμε εμπεδώσει καλά. Δεν είμαστε τίποτε μπροστά στο εγχείρημα και την ιδέα. Αυτό, πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλής για την ειλικρίνεια και την αγνότητα της πρόθεσής μας αν και η αγνότητα στην πολιτική, δεν είναι το ζητούμενο.

    Επαναλαμβάνω. Θα προσπαθήσουμε. Πιθανώς θα αποτύχουμε αλλά οι επόμενοι θα βρουν το δρόμο ένα μέτρο πιο ανοιχτό. Δεν θα έχουν ξεκινήσει από το τίποτε όπως ξεκινησατε εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Θα διαφωνήσω με τον Mickey και τον proinos.

    Μήπως το Post θα έπρεπε να μείνει άλλη μία μέρα ώστε τα μέλη της ΦΣ να μπορέσουν να σχολιάσουν νhφάλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Vivian
    Πριν συνεχίσουμε (αύριο πια) την συζήτηση θα πρέπει μάλλον να αποσύρετε τα τερατώδη περί συμβολής μου στην δυσφήμιση του Φιλελευθερισμού.

    Άλλως θα πρέπει να τα τεκμηριώσετε.

    Και προσέξετε μήπως οι επόμενοι δεν βρούν κανένα δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. antvol said:

    Αντ' αυτού, βλέπω, έκπληκτος, μια από τις χειρότερες επιδείξεις αδιαλλαξίας, σκοταδισμού, μισαλλοδοξίας και δίκης προθέσεων που έχω, τον τελευταίο καιρό, συναντήσει, έξω βέβαια από ακροαριστερές και ακροδεξιές παρατάξεις.

    antvol, what do you smoke?

    Ο κ. Δήμου ξεκίνησε χωρίς απολύτως καμία πρόκληση την όλη συζήτηση και μας λέει πως προσπαθούμε να πουλήσουμε μια άποψη σαν σκατά, πως είμαστε παντελώς λάθος, απόλυτοι, δογματικοί, προκλητικοί και μαξιμαλιστές.
    Εγώ του απαντώ πως η στάση του είναι αξιοθρήνητη επειδή προδικάζει την αποτυχία μας ως μελλοντολόγος. Και αυτό με κάνει μισαλλόδοξο και σκοταδιστή! (ξέρεις ακριβώς τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις;). Ενώ ο Δήμου κάνει πολιτισμένη κριτική. Εγώ τι κάνω δηλ., απολίτιστη; Εμποδίζω τον κ. Δήμου με κανένα τρόπο να εκφέρει την άποψή του; Έχεις μάλλον μια διεστραμμένη άποψη του τι σημαίνει πολιτισμένος.

    Απάντησα σε υψηλούς τόνους απολύτως συνειδητά επειδή τέτοια απάντηση έκρινα ότι άξιζε το συγκεκριμένο άρθρο.

    Θα ήμουν ανελεύθερος και σκοταδιστής αν το βούλωνα και δεν έλεγα αυτά που πιστεύω. Ή απαντούσα με μισόλογα και κολακείες στις ασυναρτησίες του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Οπωςδήποτε θα μείνει άλλη μία μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Να τα αποσύρω ευχαρίστως χωρίς να μπω καν στον κόπο να εξηγήσω τί ήθελα να πω. Να είστε σίγουρος ότι το τελευταίο που ήθελα, ήταν να σας προσβάλλω.

    Και εγώ πρέπει να κοιμηθώ. Όπως ξέρετε εμείς οι κειμενογράφοι που βγάζουμε το ψωμάκι μας με όσο μυαλό έχουμε, δεν είμαστε για ξενύχτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Einai poly dyskolo otan den exeis politiki empeiria na kaneis mia tetoia organwmeni prospatheia.Auto akrivws ekmetalleuontai kai ta megala kommata kai paramenoun tosa xronia sto xwro.An gia paradeigma i fileleutheri simmaxia epairne aurio tin eksousia tha odigouse ti xwra se katarreusi mono kai mono apo apeiria sti diaxeirisi stoixeiwdwn kratikwn leitourgiwn kai mi mou peite oti oi ypourgoi mas tha tous edinan analytikotato hand over:).Apo tin alli omws prepei na allaksoun ta pragmata kai prospatheies san kai auti metavalloun ton tropo pou skeftetai meros tou plithismou.Akoma kai oi"tauroi" epaiksan to rolo tous,akoma kai o Leventis,tolmw na pw akoma kai o Karatzaferis ton opoio antipathw vathytata.Efoso de mporei na sygkentrwthei se ena proswpo i se mia parataksi mia orthi antimetwpisi twn pragmatwn ,i polyfwnia einai i moni viwsimi lysi kai sta plaisia tis polyfwnias aytis tha agwnistw gia to dikaiwma twn paidiwn autwn na mpoun sti vouli kai katheis mas pou diafwnei me ta pragmata ws exoun,ofeilei na dinei psifo se nees prwtovoulies.Profanws iparxei erasitexnismos,profanws den yparxei swsti epikoinwniaki politiki kai profanws logw tou pathous pou diakatexontai ypopiptoun se lathi kai eniote prosvalloun anthrwpous opws diapistwsame kai simera.Apo tin alli omws vlepw tous kaloloustrarismenous politikous mas me to xarismatika ftiagmeno profil kai ton ksilino logo pou nai men de thigei,de peithei omws kai skeftomai oti auta ta paidia mporei na petyxoun kati..egw tha ithela apla na entharrynw analoges prwtovoulies,to ideologiko ypovathro twn opoiwn me afinei adiaforo kai twn opoiwn ta diaggelmata tha ta diavazw apla gia na epivevaiwnw auti tin alitheia pou gnwrizw poly kala:Ola ta diaggelmata einai katadikasmena na einai akaira giati o anthrwpos apo ti fisi tou einai ena autoanairoumeno on..etsi itan,etsi tha einai kai o monos tropos gia na min autoanaireitai kaneis einai apla na min kanei dilwseis..i ennoia tou constistency einai pera apo tin anthrwpini fysi o,ti kai na mou lete oi apantaxou "swstoi".

    Eilikrina xairomai k.Dimou pou to blog sas ginetai pedio entonwn diergasiwn kai mou epitrepetai na pairnw kai gw meros se autes estw kai me ta tapeina mou greeklish,euxaristw

    ps1;tha itan idiaitera wfelimo gia tin fileleutheri symmaxia na exoun kapoio site opou anthrwpoi pou den aspazontai tin ideologia kai den einai diatetheimenoi na ginoun meli tis na mporoun na askoun kritiki.Kaneis den exei anagki apo aulokolakes allwste.
    ps2;euxomai prin tis ekloges na prokeipsei kai kapoios neos sosialistikos sindiasmos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Αποκαρδιωτική (αν όχι θλιβερή), τουλάχιστον, η παρουσία των μελών της ΦΣ.

    Σπάνια απευθύνομαι σε σχολιαστές αλλά αφού πρόκειται για μέλη το βρίσκω μάλλον απαραίτητο. Andreas, Dimitris Skalkos, Vivian εκτός από το ότι έλειπε κάθε διάθεση διαλόγου από τα σχόλιά σας και η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιχειρηματολογία επί της ουσίας, νιώθω ότι την ώρα που εδώ καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει σαφέστερη μια πολιτική κίνηση (ΦΣ) που προφανώς σας αφορά, αντί να μπείτε στη διαδικασία (έστω και κόπο) να συμβάλλεται εκ των έσω θίγεστε και αρνείστε να δείτε την όποια (καλοπροαίρετη, μου φαίνεται απίστευτο να μην το αντιλαμβάνεστε) κριτική σας (ΦΣ) ασκείτε από τον ευγενέστατο οικοδεσπότη που σας δίνει βήμα για διάλογο.

    Εντυπωσιάζομαι που βρίσκετε το κείμενο επιθετικό! Η κριτική κι η αμφισβήτηση είναι επιθετική στις φιλελεύθερες απόψεις? Από πότε?

    Andreas, κλείνετε τη συζήτηση? Έχετε βγάλει τα συμπεράσματά σας? ΩΙΜΕ! Πείτε μου σε ποιο κομμάτι ορθολογικής σκέψης μου απευθύνεστε για να σας στηρίξω (εγώ ο οποιοσδήποτε)?

    Κι ενώ τα σχόλια άλλων σχολιαστών (G Sarigiannidis, Dimitris Skalkos), μελών της ΦΣ, ξεκινούν από βάση διαλόγου δεν παραλείπουν τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, τα υπονοούμενα και τους ανώφελους συναισθηματισμούς...

    Όσο ισχυρότερη η ταύτιση με ένα κόμμα, ένα φορέα, μια ιδεολογία τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να εμπλακεί το «μέλος» στην υπεράσπιση της ύπαρξής του παρά στην αξιοποίησή του ως μέσο.
    Όταν αντιδράτε στην κριτική με τόσο προσωπικό τρόπο, σαν αυτή να αφορά το άτομό σας, όσο θετικά κι αν πρόσκειμαι στην όποια προσπάθειά σας, οι ενδοιασμοί για το αν τελικά θα κάνετε κάτι ή απλά θα αρνείστε να συζητήσετε, διαπραγματευτείτε, προσπαθείσετε, ακυρώνοντας όσους σας αμφισβητούν ή έστω διαφωνούν, με απομακρύνουν και με απογοητεύουν.
    Μια από τα ίδια. Κι ακόμα δεν παραγγείλαμε...


    Κι επιτέλους, το ζητούμενο είναι να σας ευχηθεί ο ΝΔ καλή επιτυχία? Εκεί έγκειται η ποιότητα του διαλόγου? Μήπως εκεί εξαντλείται κιόλας?
    Καλή επιτυχία, λοιπόν.
    Στην ουσία τώρα.



    Α ρε Sam, σε 5 γραμμές ζωγράφισες!
    Αthanasia προσυπογράφω και τα 3 σχόλια και Antvol (as always?) ευχαριστώ – είπες όσα σκεφτόμουν εύστοχα, με πραότητα και χιούμορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Πολλοί φιλελεύθεροι σχολιάζουν στο πόστ.
    Αναλογικά αν ψήφιζαν και αυτά που υποστηρίζουν, τότε ο Μάνος θά παιρνε πάνω από 7 τοις εκατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Ανδρέας said...
    antvol, what do you smoke? ... Ο κ. Δήμου ξεκίνησε χωρίς απολύτως καμία πρόκληση την όλη συζήτηση
    ... Έχεις μάλλον μια διεστραμμένη άποψη του τι σημαίνει πολιτισμένος. Απάντησα σε υψηλούς τόνους απολύτως συνειδητά επειδή τέτοια απάντηση έκρινα ότι άξιζε το συγκεκριμένο άρθρο... κλπ κλπ.

    Ανδρέα,

    Έχεις δίκαιο, ανακαλώ. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη, δηλώνω ότι δεν θα το επαναλάβω, προσφέρομαι να υπογράψω δήλωση μετανοίας, του τύπου "αποκηρύσσω τις σημερινές απόψεις του ΝΔ και τις παραφυάδες τους" και δηλώνω πρόθυμος να εκτελέσω και κοινωνική εργασία σε όποιο ερημονήσι θέλετε.

    Τέλος, καλώ τον ΝΔ να μη ξαναδημοσιεύσει κανένα άρθρο για τη συμμαχία σας προτού σας το στείλει πρώτα για έγκριση. Και, καλού κακού, να στείλει, μαζί, και τα σχόλιά μας.

    ΥΓ1 Στην επόμενη διακήρυξη, βάλτε δίπλα στη φωτο του Κοραή κι εκείνη του Βολταίρου. Μπας και βοηθήσει λίγο.

    YΓ2 Δεν θα επανέλθω, faites votre jeu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Ο λόγος που αρκετά μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας κάνουν υπερβολική (και κάποιες φορές άδικη) επίθεση στο Νίκο Δήμου, είναι επειδή τον θεωρούσαν προκαταβολικά (και καθώς φαίνεται λανθασμένα) ως τον καλύτερό τους σύμμαχο. Αν έκρινε τόσο αυστηρά η Κανέλλη θα ήταν ώθηση στην προσπάθεια τους, αλλά όταν τα γράφει ο Δήμου είναι μαχαιριά...

    Από την άλλη:
    Αγαπητέ Νίκο, αν κάνεις τόσο αυστηρή κριτική στην «ερασιτεχνική» διακήρυξη των ιδρυτικών μελών της προσπάθειας τι θα πρέπει να κάνεις στα γλυκανάλατα οράματα που μας πασάρουν όλα τα παραδοσιακά κόμματα? Για τα τελευταία όμως δεν έχεις γράψει άρθρο-κατηγορώ. Η «κριτική για αυτούς που αγαπώ» έχει και κάποιο όριο: αναδεικνύεις με υπερβολικό ζήλο τα λάθη, αναφέροντας μόνο τα αρνητικά της προσπάθειας και κανένα θετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Αυτό που ειπώθηκε περί διαφοράς think tank και κόμματος είναι πολύ σωστό. Για να περάσεις μια σωστή πολιτική χρειάζονται λεπτοί και σωστοί χειρισμοί. Τα μανιφέστα είναι καλά μόνο όταν η κοινωνία είναι ώριμη.

    Με αυτή τη λογική, ο καλύτερος φιλελεύθερος πολιτικός κατά τη γνώμη μου ήταν ο Κώστας Σημίτης. Προώθησε θέσεις και ιδέες πολύ προχωρημένες για τα ελληνικά δεδομένα. Θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ περισσότερα αν υπήρχε πιο θετικό κλίμα.

    Πιστεύω λοιπόν ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι η ενίσχυση των φιλελεύθερων ιδεών στην ελληνική κοινωνία, και όχι ένα ακόμη φιλελεύθερο κόμμα, του οποίου η τύχη είναι δεδομένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Γεια χαρά σε όλους,

    είμαι και εγώ μέλος της ΦΣ, και όσα παρακάτω θα γράψω αποτελούν την προσωπική μου γνώμη.

    Έχουμε μπροστά μας μια νέα προσπάθεια, η οποία ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της μορφοποίησης, τυπικά γεννήθηκε μόλις πριν 4 μέρες, ουσιαστικά θα έχει γεννηθεί

    μετά το πέρας του πρώτου μας συνεδρίου όταν θα έχουν παραχθεί τα πρώτα επίσημα κείμενά μας. Για την ώρα επίσημα κείμενά μας αποτελούν η πολιτική (και όχι

    "ιδρυτική" διακήρυξη) καθώς και τα δύο δελτία τύπου που έχουμε εκδόσει, το ένα που διέψευδε την ίδρυση κόμματος στις 22-12-2006 την οποίαν είχαν αναγγείλει

    κάποιες εφημερίδες και το δεύτερο που συνόψιζε τις θέσεις μας για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Η πολιτική διακήρυξη ήταν ένα "εργαλειακό" κείμενο. Ήταν (είναι) ένας κράχτης. Επιθυμούσε να δώσει το στίγμα των αρχών και θέσεων, να κηρύξει την έναρξη της

    νέας προσπάθειας και να προσκαλέσει τους ομοϊδεάτες να προστρέξουν. Δεν συμμετείχα στις ζημώσεις που απέφεραν την σύνταξή της. Διάβασα την κριτική που της

    ασκήθηκε, και πράγματι θα προτιμούσα και εγώ να ήταν συνοπτικότερη. Οι περιπτωσιολογικές αναφορές της δεν με αποθάρρυναν όμως. Διαπίστωσα ότι συμφωνούσα σε

    ποσοστό 90% και προχώρησα στο να ψάξω λίγο για το ποιοι ήταν πίσω από αυτήν την κίνηση (βρισκόμαστε στα μέσα Δεκέμβρη).

    Άλλα blogs που αναφέρονταν στην ΦΣ, ευθέως την συνέδεαν με το e-rooster. Ξόδεψα δύο μέρες περιδιαβαίνοντας και "μυρίζοντας" την ατμόσφαιρά του. Οι ιδέες και

    εδώ συμβατές με μένα σε μεγάλο βαθμό. Πέραν των ιδεών, διαπίστωσα για τους συντελεστές ότι είναι ορθολογιστές, σέβονται τον διάλογο, δεν κάνουν προσωπικές

    επιθέσεις, μου έδωσαν γενικά την εντύπωση καλοπροαίρετων ανθρώπων, που δεν είναι ιδεοληπτικοί, πιστεύουν στις ιδέες τους, αλλά δεν έχουν πρόβλημα να

    υποχωρήσουν μπροστά σε ένα στοιχειοθετημένο αντεπειχήρημα. Αυτο το τελευταίο ήταν κομβικό για την απόφασή μου. Τι κι αν διαφωνούσα σε κάποια σημεία με την

    διακήρυξη (hey, αλλωστε ποιος περιμένει να βρει κόμμα "ραμμένο κουστούμι" πάνω του)? Στο τέλος της η διακήρυξη με προσκαλούσε να συνδιαμορφώσω την πολιτική

    πρόταση. Αυτές είναι ευκαιρίες που δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα. Ας μπω, σκέφτηκα, και ας προσπαθήσω να πείσω, (ή ενδεχομένως να πειστώ ενώπιων

    επιχειρημάτων που δεν είχα σκεφτεί).

    Σημαντική επίσης παράμετρο για αυτήν την απόφαση έπαιξε το timing. Λίγες βδομάδες πριν είχε μόλις γεννηθεί ο γιος μου, και το πέριξ ημών σύστημα που μέχρις

    εκείνη την στιγμή απλώς με έθλιβε, είχε μετασχηματιστεί στα μάτια μου και αναδειχθεί σε #1 εχθρό της μελλοντικής ευημερίας του. Όπως ο κάθε πατέρας επιθυμώ

    το παιδί μου μεγαλώνοντας να βρεθεί σε ένα περιβάλλον περισσότερης ελευθερίας και ευκαιριών από αυτό που έζησα εγώ. Οι προβλέψεις δυσοίωνες. Έτσι το bullet

    "-Να αλλάξω τον κόσμο" πήδηξε πολλές θέσεις στην λίστα των προτεραιοτήτων μου, και βρέθηκε να φιγουράρει δεύτερο, κάτω από το bullet "-Βραχυ/μεσοπρόθεσμη

    ευημερία για την οικογένειά μου". Αν θες να αλλάξει ο κόσμος, δεν μπορείς να περιμένεις από τους άλλους να τον αλλάξουν. Πρέπει να βάλεις το χεράκι σου και

    όσο μπορείς να επηρρεάσεις το αποτέλεσμα. Η ένταξη στην ΦΣ ήταν -ορθολογικά- μονόδρομος.

    Βέβαια, ήταν μονόδρομος για μένα - τον άσημο. Αν ήμουν αναγνωρίσιμος, αν είχα επιρροή, ίσως σκεφτόμουν και εγώ (όπως ο κ. ΝΔ) ότι η ενσωμάτωση και η μέσα

    από τα κόμματα εξουσίας δράση να είναι αποτελεσματικότερη. Ακόμη όμως και αυτός ο συλλογισμός είναι στα μάτια μου προβληματικός. Τα κόμματα εξουσίας έχουν

    κύριο σκοπό τους την κατάκτηση, την διαχείριση και την συντήρηση της εξουσίας. Ως τέτοια, είναι ποτέ δυνατόν να συναινέσουν ώστε να περιοριστεί σε ισχύ το

    σημαντικότερο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους που είναι το ίδιο το κράτος? Το θεωρώ παντελώς αδύνατον. Θα ήταν καταστροφικό για τους σκοπούς τους. Η ένταξη λοιπόν μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αποστέωση και φίμωση από τις κρατικιστικές δυνάμεις που καλύτερα ερεθίζουν τα αυτοσυντηρητικά ένστικτα των κομματικών στελεχών. Καταλήγω λοιπόν ότι η αυτόνομη πορεία είναι λογικά μονόδρομος για όλους τους φιλελευθέρους, επώνυμους και μη. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

    Αυτό που ήδη απεδείχθη στην πράξη είναι ότι η πολιτική διακήρυξη που τόσο όλοι μας ψειρίσαμε (και δικαίως αφού καλούμασταν να βάλουμε κάτω από αυτήν την υπογραφή μας), παρά τις αδυναμίες της, την αρχική αποστολή της την εξετέλεσε. Ευρέθησαν και με το παραπάνω οι απαιτούμενες (από τον Αρειο Πάγο) υπογραφές, και προκείμενη είναι πια η διαμόρφωση ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ διακηρυξης, πολιτικού προγράμματος, καθώς και καταστατικού. Οι μέχρι τώρα εγγεγραμμένοι, προερχόμενοι, σας διαβεβαιώ, από όλες τις φιλελεύθερές τάσεις, από Σόσιαλ-φιλελεύθεροι ως Αναρχο-φιλελεύθεροι, εργάζονται σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή, παράγουν πολιτικά κείμενα, διαφωνούν, συνθέτουν και προετοιμάζουν τις προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στο συνέδριο μας στα τέλη Απριλίου. Δεν είναι αργά για όποιον επιθυμεί, ακόμη και τώρα, να προσέλθει και να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στο τελικό αποτέλεσμα.

    Ήδη έχω γράψει σεντόνι και απολογούμαι για αυτό. Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι προσερχόμενος στην ΦΣ δεν γνώριζα ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανέναν από τους ήδη εγγεγραμμένους. Οι προσδοκίες μου ήταν πολύ υψηλές. Δεν έχουν διαψευστεί στο ελάχιστο. Είμαι ενθουσιασμένος που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργάζομαι με τόσους αξιόλογους ανθρώπους. Λυπάμαι πραγματικά που το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε αυτόν τον ιστοτόπο ίσως μου στερήσει την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με κάποιους από τους εδώ γράφοντες ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ελπίζω και πιστεύω ότι σε λίγο καιρό οι εκπεφρασθείσες εδώ αρνητικές γνώμες θα έχουν αντιστραφεί και ίσως έχουμε την χαρά να συμπορευθούμε...

    Με εκτίμηση

    Σπύρος Ντόβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. @Nikos Dimou «Πιστέψτε με ότι κι εμένα με στεναχωρεί αυτό το θέμα. Φοβάμαι πως η ερασιτεχνική προσπάθεια της Φ. Σ. θα παει πίσω την υπόθεση της φιλελεύθερης πολιτικής στην Ελλάδα. Μακάρι να κάνω λάθος.»
    Δεν αμφιβάλω καθόλου – ούτε και οι υπόλοιποι φίλοι της ΦΣ – ότι σας στεναχωρεί κι εσάς το θέμα. Γι αυτό και σας γράφουμε άλλωστε. Γι αυτό και μας πονάει ιδιαίτερα (μιλάω για τον εαυτό μου). Γι αυτό ίσως και η συναισθηματική φόρτιση. Αλλά ο φόβος σας βρίσκω ότι είναι λιγάκι υπερβολικός. Η προσπάθειά μας είναι σίγουρα ερασιτεχνική, αλλά εκεί είναι ακριβώς η ελπίδα της. Στο να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είμαστε άνθρωποι που ήρθαν να εξηπυρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, αλλά να παλέψουν για τις ιδέες που αγαπάνε. Βέβαια, δε φιλοδοξούμε να φτιάξουμε ένα ακόμα «πολυσυλλεκτικό» κόμμα με στόχο την οποιαδήποτε εξουσία. Απλά θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες που μοιράζονται τις αγωνίες μας να βρούνε χώρο συνεργασίας. Και, ίσως – αν όλα πάνε καλά – και με πολύ τύχη – να αλλάζουν ένα-δυο μικρά πραγματάκια που πρέπει να αλλάξουν.
    Κι αν αποτύχουμε, δε νομίζω ότι η φιλελεύθερη πολιτική στην Ελλάδα δε μπορεί να πάει πιο πίσω από εκεί που βρίσκεται σήμερα. Το worst case scenario είναι να γίνουμε εμείς ρεντίκολο. Η ιδέες όμως είναι έτσι κι αλλιώς στην αφάνεια. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να ακουστούν λιγάκι πιο δυνατά.
    Ελπίζω κι εγώ να κάνετε λάθος.
    @υπόλοιπους σχολιαστές – εν βαθέων:
    Όταν, πριν από κάποιους μήνες, αποφάσισα να βοηθήσω κι εγώ αυτή την προσπάθεια, δεν είχα ποτέ μου πριν ενταχθεί σε κόμμα – ούτε τώρα το βλέπω αυτό ως ένταξη. Για την ακρίβεια, ήμουν πάντα καχύποπτος με τα κόμματα και τις πολιτικές. Πίστευα και πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να είσαι φιλελεύθερος και να συμμετέχεις σε κάποιο κόμμα. Οι φιλελεύθεροι δεν είναι πρόβατα. Είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολο να βρεις 2 φιλελεύθερους να συμφωνούν μεταξύ τους – οπότε αν βρεις πολλούς μαζί, κάτι ύποπτο συμβαίνει.
    Αυτή μου η καφυποψία με έκανε να απέχω αρχικά και από την κίνηση των Ταύρων. Πράγμα το οποίο μετανιώνω. Ίσως υπάρχουν και άλλοι σαν κι εμένα και οι Ταύροι να είχαν καλύτερη τύχη αν αποφασίζαμε τότε να βοηθήσουμε αντί «να πάμε για ψάρεμα», όπως έγραψε κάποια σχολιάστρια (ή σχολιαστής). Έρχεται όμως για όλους μας η στιγμή που κάτι πρέπει να κάνουμε. Η στιγμή που η σιωπή δεν είναι πια αρκετή.
    Για μένα αυτή η στιγμή ήρθε όταν πρωτοάκουσα για τη ΦΣ. Η πολύ καλή προσπάθεια του φίλου του Μανώλη Μανωλεδάκη να ενώσει όλες αυτές τις σκόρπιες φωνές, μέσα από την αθωότητά της – χωρίς υστεροβουλίες και προσωπικές επιδιώξεις – και η συμμετοχή των φίλων του e-rooster (που γράφαμε μαζί καιρό τώρα και που μόλις πρόσφατα βρεθήκαμε face-to-face) δε μου επέτρεπε να μείνω για ακόμη μια φορά στο σπίτι μου. Και δεν το μετανιώνω.
    Μπορεί η κριτική σας να είναι δικαιολογημένη σε αρκετά σημεία. Μπορεί σε άλλα να είναι λιγάκι πιο αυστηρή από ότι θα έπρεπε για μια προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε. Μπορεί να μη συμφωνείτε καθόλου με τις ιδέες μας. Μπορεί και να μας αντιπαθείτε ως πρόσωπα – δύσκολο βέβαια γιατί δε μας ξέρει ούτε η μάνα μας. Πριν όμως βιαστείτε να μας πετάξετε στο καλάθι των σκουπιδιών, ακούστε τι έχουμε να πούμε. Baby steps.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμο για φιλελευθερισμό για λόγους της εως τώρα διαμόρφωσης των θεσμών και της λειτουργίας της αγοράς.
    Ως έχουν τα πράγματα τώρα ήδη εφαρμόζεται ένας μονομερής φιλελευθερισμός, εκείνος που επιτρέπει στις εταιρείες να δρούν ανεξέλεκτα σε επίπεδο μεταξύ τους συννενόησης όσον αφορά τις τιμές που αγοράζουν πρώτες ύλες - καρτέλ, σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων.
    Ο φιλελευθερισμός, σε αντίθεση με όσα νομίζουν όψιμοι οπαδοί του, που τον ασπάστηκαν περισσότερο ως αντίδραση στον σοασιαλισμό, δεν σημαίνει ασυδωσία, έχει συγκεκριμένους, και μάλιστα αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου τόσο για την τήρηση της υγιούς ανταγωνιστικής αγοράς, όσο και για τις εργασιακές σχέσεις.
    Στην Ελλάδα μετά το πέρασμα του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί ποτέ "κανονικά", παρά μόνο μονόπλευρα.
    Που σημαίνει οτι οι εταιρείες κινούνται αλεύθερα, αλλά χωρίς τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Σαν ουδέτερος παρατηρητής, που δεν ξέρω πρόσωπα και πράγματα, βλέπω ένα ποστ που εξασκεί μία κριτική με επιχειρήματα και σαν απάντηση δέχεται προσωπική επίθεση. Αγαπητοί φιλελεύθεροι, δοκιμάστε να απαντήσετε με επιχειρήματα, θα έχει ενδοιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Καλημέρα!
    Έχω μια δυό απορίες.
    Θα παρακαλούσα τη ΦΣ να με βοηθήσει?
    Άρθρο του Δήμου πρώτη φορά διαβάζετε?
    Από όλο αυτό το κείμενο εσείς που τον "παρακολουθείτε" τόσα χρόνια και που σας μπόλιασε την φιλελεύθερη σκέψη καταλάβατε οτι απόψε σας σαμποτάρει?
    Ελπίζοντας οτι το εγχείρημα θα επιτύχει και αύριο μεθαύριο θα έχετε θέση σε τηλεοπτικά πάνελ, έτσι θα συμπεριφέρεστε?
    Έχετε αναλογιστεί σε τι ρήξεις με την κοινωνία απαιτεί να έρθετε για να αλλάξουν πράγματα?
    Έπικοινωνιακά πιστεύετε οτι έχετε πετύχει έστω και σε πρώτο βαθμό?
    Σήμερα παρακολούθησα μία επίθεση ανευ προηγουμένου σ'έναν άνθρωπο που κατά τα άλλα σέβεστε.
    Ενδιαφέρον μου ακούγετε.
    Έχω γνωρίσει
    αριστερούς που αγαπούν το Δήμου για αυτά που λέει για την εκκλησία.
    Μόλις όμως πει και για τα δικά τους ο Δήμου γίνετε δεξιός,φασίστας, και δεν ξέρω και 'γω τι άλλο.
    Έχω γνωρίσει Πασόκους να τρελαίνονται μόλις αρχίζε να τα χώνει για τη ΝΔ.
    Όταν όμως πιάσει τους ίδιους μια από τα ίδια.
    Τα ίδια ισχύουν και για τους άλλους.
    Από εσάς περίμενα κάτι διαφορετικό.
    Προσωπικά αν ο Δήμου που εκτιμώ και αγαπώ μου ασκούσε μια τόσο σκληρή κριτική (είναι σκληρή) θα προσπαθούσα να του αποδείξω οτι έχει λάθος. Με έργα όμως. Όχι με σενάρια συνωμοσίας και χωρίς να τον προσβάλω.
    Και μια μικρή παρατήρηση.
    Όλο αυτόν τον ενάμιση χρόνο που ο Δήμου κάνει αυτή την τεράστια δουλειά που έχει κάνει(ρίξτε μια ματιά στο nikosdimou.blogspot.com)
    που ακριβώς είσασταν όλοι εσείς?

    Πιστεύω οτι η κίνηση σας μακροπρόθεσμα έχει μέλλον.
    Μην το καταστρέψετε εσείς οι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Καλημέρα

    Όταν στις δεκαετίες του 70 και του 80 έγραφα τα πρώτα ελληνικά κείμενα φιλελεύθερης σκέψης, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα χαρακτηριζόμουν κάποτε ως ο δυσφημιστής του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα. (Το Σύστημα Ελευθερίας" παραμένει ακόμα ένα βασικό κείμενο φιλελεύθερης πολιτικής φιλοσοφίας).

    Ίσως όμως η ιδεολογική πατροκτονία να αποτελεί ένα τρόπο εξέλιξης. Ελπίζω να είναι προς τα εμπρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Και κάτι ακόμα. Δεν κατηγόρησα την Φ.Σ. ότι πουλάει σκατά. Αλλά ότι λόγω της διαβολής και συκοφάντησης των άλλων, το ιδεολογικό της εμπόρευμα έχει τέτοια οσμή και όψη για τους περισσότερους Έλληνες.

    Και άρα θέλει πιο έξυπνη προώθηση και πιο ελκυστική συσκευασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Που ανήκω; Που ανήκω; Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Ας ξεκολλήσουμε λίγο από την... ιδεολογική πατροκτονία κι ας επιστρέψουμε στην ιδεολογική παιδοκτονία που λαμβάνει χώρα. :-)

    Απ'όσο γνωρίζω είστε ο πρώτος στην Ελλάδα που άσκησε κριτική στο έθνος και την εκκλησία ως παράγοντες ιδεοληψίας που μπορούν να οδηγήσουν ένα τόπο στην καταστροφή. Στην πορεία διατυπώσατε κι άλλα, καινοφανή για την Ελλάδα. Εσείς ο ίδιος γράφετε για τον πόλεμο που έχετε δεχτεί κατά καιρούς για τις ιδέες σας.

    Το ίδιο ισχύει για τους Μάνο-Ανδριανόπουλο. Υπάρχει αρκετός κόσμος που μας λέει: "Αν είστε με τον Δήμου είστε κατεστημένο".Αυτό είναι ένα γεγονός κ.Δήμου.

    Πρέπει να παραδεχτείτε ότι στην κοινωνία υπάρχει μια σχιζοφρένεια η οποία αποτυπώνεται και στη συζήτηση σε αυτό το μπλογκ.

    Από τη μία, όλοι αναγνωρίζουν τη χρεωκοπία των μεγάλων κομμάτων και αντιμετωπίζουν τους επώνυμους πολιτικούς με την καχυποψία που τους αξίζει, από την άλλη, μας κατηγορουν πως εμείς, θα πάμε πίσω το Φιλελεύθερισμό επειδή δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί! Από τη μία μας λένε " αν είναι οι παλιοι επώνυμοι μαζί σας, δεν ερχόμαστε" από την άλλη μας λένε " ρε παιδιά, ποιοι είστε εσείς;"

    Μάλιστα, βρίσκω την τελευταία κατηγορία ( ότι θα πάμε πίσω το Φιλελευθερισμό) όχι μόνο ανυπόστατη αλλά και πολύ βαριά. Μέχρι τώρα( μετά τη διάλυση των Ταύρων εννοώ) κανείς δε μιλούσε για Φιλελευθερισμό, μόνον οι ιδεολογικοί μας αντίπαλοι στη Νέα Δημοκρατία και την Αριστερά κι αυτό για να τον δαιμονοποιήσουν και να τον κατασυκοφαντήσουν.

    Εμείς φέραμε ξανά το θέμα στο προσκήνιο. Αυτό το άρθρο το αποδεικνύει καθώς και μια άλλη σειρά απο άρθρα σε εφημερίδες, καποια εκ των οποίων δεν είναι απλά υβριστικά προς εμάς αλλά μας παρουσιάζουν ως προσωποποιημένη παθογένεια, ως σύμπτωμα της παρακμής του δυτικού πολιτισμού!

    Πάντως, δεν ξέρω γιατί κάποιοι ταράχτηκαν με αυτό το κείμενο. Ίσως εγώ ήξερα τις αρχικές σας ενστάσεις και ήμουν σίγουρη πως κάποια στιγμή θα γράφατε κάτι τέτοιο. Χωρίς να θεωρώ δεδομένη την υποστήριξη κανενός (όπως είπε κάποιος) είμαι σίγουρη πως όταν αύριο δείτε να μας αποκαλούν "πράκτορες τους Μπους", "τσιράκια της Νέας Τάξης", "προδότες" και "απάτριδες" μόνο και μόνο επειδή υποστηρίζουμε κάποια πραγματα ( έγινε ήδη στο μπλογκ του Δαβαράκη σχετικά με την πρότασή μας για την καθιέρωση της Αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, χαρακτηρίστικε η πρόταση υποπτη) τότε θα σταθείτε δίπλα μας.

    Από την άλλη όσοι είναι απ'έξω και ενδιαφέρονται μπορούν να έρθουν να μας βρουν και να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει. Θα βγούμε στην κοινωνία, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που μας δίνει το Σύνταγμα, δεν ανήκουμε ούτε από πολιτικά τζάκια και δεν είμαστε ανεπάγγελτοι.

    Ήδη πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο. Αποτελέσαμε πόλο έλξης των φιλελευθέρων που μαζεύτηκαν είτε για να στηρίξουν το εγχείρημα είτε να το κρίνουν, όμως μαζεύτηκαν.

    Μαζευτήκαμε,αυτό έχει σημασία και θα προχωρήσουμε.

    Βιβιαν Ευθυμιοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Διάβασα το μανιφέστο τους. Σίγουρα δεν ήταν τρόφιμοι του ευαγούς ιδρύματος έναντι της Μονής Δαφνίου;
    Πάντως μοιάζει λίγο με case study Α' έτους από ιδιωτικό marketing school.
    Πλάκα στη πλάκα, είναι μανιφέστο αντάξιο του καπιταλισμού που έθρεψε η αρχαία Αθήνα, δηλαδή του τύπου ορμάτε μάγκες και φάτε τα όλα. Η Σικελική εκστρατεία έλειπε να συμπληρωθεί το μενού. Ohh, και by the way, ποιες είναι οι θέσεις τους για εξωτερική και μεταναστευτική πολιτική; Χμμ, φαντάζομαι: Ιδιωτικοποίηση του στρατού (μην έχουμε τέτοια βαρίδια στον 21ο αιώνα), αγοραπωλησία νήσων (να τα βρούμε στα λεφτά όμως) και κατ' ευθείαν ένταξη των παράνομων μεταναστών στο εργατικό δυναμικό, έτσι, για να αυξάνεται ο ανταγωνισμός και να κερδίζουμε φράγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Vivian
    Πολλά πράγματα έγινε ο Δήμου στην ζωή του - ένα δεν κατάφερε να γίνει: κατεστημένο.

    Μάλιστα όσο γερνάει γίνεται ακόμα πιο περιθωριακός.

    Η κριτική σας ειναι γεμάτη εσωτερικές αντιφάσεις.

    Ο νεανικός ενθουσιασμός δεν αρκεί για να σπάσει τα στεγανά που σας περιβάλλουν. Χρειάζεται στρατηγική, τακτική, μέθοδος, οργάνωση - και κυρίως ΠΕΙΘΩ.

    Αντί να τα βάζετε με μένα, για ξανασκεφθείτε τα αυτά. Μπορεί να έχω δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Κύριε Δήμου, σας αποστέλλω την προσωπική μου απάντηση ως ένα απλό ιδρυτικό μέλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας...Σας εύχομαι να έχετε πάντα πνευματική υγεία...Τα αντι-επιχειρήματά σας μας δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη να ενισχύσουμε τον αγώνα μας...
    Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
    Διπλ. Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης (M.Eng.) Πολυτεχνείου Κρήτης.Διαπιστευμένο Επαγγελματικό Μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης Μηχανικών Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ASSE). Σε σύνολο 35 χωρών στην Ευρώπη υπάρχουν 26 αντίστοιχα Επαγγελματικά Μέλη της ASSE. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο (2)αντίστοιχα Επαγγελματικά Μέλη της ASSE...

    Η Αναγέννηση στην Ευρώπη διήρκησε μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα. Η πρόοδος σε επιστήμες και τέχνες ήταν δραματική κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων. Μία ξενάγηση σε οποιοδήποτε Μουσείο Τεχνολογίας της Ευρώπης (π.χ. Μουσείο Τεχνολογίας του Μιλάνου) μπορεί να σας πείσει. Εκεί θα αντιληφθεί κανείς το πόσο καθυστερημένη υπήρξε η χώρα μας σε όλους τους τομείς. Η χώρα μας καθόλη αυτή τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης ήταν υπό το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κανένα από αυτά τα Ευρωπαϊκά επιτεύγματα δεν γνώριζαν οι ραγιάδες. Από τη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος το 1822 (Σύνταγμα της Επιδαύρου), ουσιαστικά η χώρα μας δεν έχει γευθεί ακόμη αυτή την περίοδο της Αναγέννησης καθώς ακολούθησαν οι Εθνικές παλινωδίες: ο χαμένος Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, η πτώχευση του Τρικούπη, ο Α’ και Β’ Βαλκανικός πόλεμος, ο Α’ και Β’ Παγκόσμιος, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο εμφύλιος πόλεμος, οι δικτατορίες του Μεταξά και του Παπαδόπουλου...
    Όλα αυτά τα γεγονότα ουσιαστικά δεν έδωσαν τη δυνατότητα στον Ελληνικό λαό να αντιληφθεί τις δραματικές κοινωνικές, επιστημονικές, τεχνολογικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι αλλαγές αυτές στην Αναγέννηση δεν έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις οι οποίες προκλήθηκαν εξαιτίας ακραίων συντηρητικών, οπισοδρομικών και μεσαιωνικών αντιλήψεων που ήθελαν να κρατήσουν το Ευρωπαϊκό πνεύμα δέσμιο και ανελεύθερο. Αντιδράσεις που είτε είχαν να κάνουν με τον ακραίο δεξιό συντηρητισμό, είτε είχαν να κάνουν με τις οπισοδρομικές μεσαιωνικού τύπου αντιλήψεις της ακραίας Αριστεράς.
    Όμως ποιό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας;
    Για να το διαπιστώσουμε αυτό θα πρέπει να ανατρέξουμε και πάλι στο παρελθόν. Το 1926 ο Γεώργιος Παπανδρέου εισέρχεται στην πολιτική σκηνή αφού πρωτοδιορίζεται νομάρχης Λέσβου από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1935 πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το Λαϊκό Κόμμα. Το 1946 πρωτοεκλέγεται βουλευτής ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Από το 1926 και έκτοτε, αυτές οι τρεις Οικογένειες παίζουν τον πιο ουσιαστικό ρόλο και επισκιάζουν τα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας. Φέτος κλείνουν 80 συνολικά χρόνια πλήρους κυριαρχίας των τριών αυτών οικογενειών.
    Το κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι η ιδιότυπη «Βασιλεία» αυτών των τριών Αγίων Οικογενειών. Ο Ελληνικός λαός έδιωξε την Βασιλική Οικογένεια των Γλύξμπουργκ και τη θέση τους πήρανε τρεις επιπλέον «Βασιλικές» Οικογένειες. Το πολιτικό μας σύστημα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μίας ιδιότυπης «Βασιλείας» με δύο Αντιβασιλείς, οι οποίοι εναλλάσονται στην εξουσία ελέω συμφερόντων, τα Πριγκιπόπουλα που περιμένουν στη σειρά να ανέλθουν στην εξουσία, και τους Αυλικούς-κομματικά στελέχη οι οποίοι ελέγχουν τους ιθαγενείς μήπως ξεφύγουν από το κομματικό μαντρί, λες και είναι πρόβατα....
    Ως πότε τα παιδιά μας θα διοικούνται από τα δισέγγονα και τρισέγγονα αυτών των...Άγιων Οικογενειών; Ως πότε ο Ελληνικός λαός θα υπομένει ως ραγιάς αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα που του έχουν επιβάλει οι Φεουδάρχες του; Έχετε δει καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα η οποία να κυβερνάται από τα δισέγγονα π.χ. του Αντενάουερ, του Βίλλυ Μπραντ, του Σοάρες, του Ντε Γκολ, του Γκένσερ, του Μιτεράν, του Χέλμουτ Κολ ή του Τσόρτσιλ;;; Όχι...Μόνο εδώ στην ραγιάδικη Ελλάδα υφίσταται αυτή η Φεουδαρχική νοοτροπία για 80 συνεχόμενα χρόνια. Λες και δεν υπάρχει κανένας άλλος Έλληνας ικανός να κυβερνήσει τούτη εδώ τη χώρα.....
    Η πολιτική σκηνή της χώρας καθημερινά παίρνει τον κατήφορο. Η κοινωνία έχει παραδοθεί έρμαιη στα χέρια κάποιων πολιτικών, δεξιών και αριστερών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από φεουδαρχικό, συντηρητικό και παλαιοκομματικό τρόπο σκέψης. Ο κίνδυνος να στραφεί η Ελληνική κοινωνία μαζικά σε ακραίες δεξιές και αριστερές θέσεις είναι μεγάλος. Οι επόμενες Βουλευτικές εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες μετά την μεταπολίτευση. Αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν την τελευταία ευκαιρία του Ελληνικού Λαού να απαλλαγεί από την ιδιότυπη «Βασιλεία». Κι αυτό γιατί τα σχέδια που έχουν στα συρτάρια τους οι τρεις Οικογένειες για τον έλεγχο της εξουσίας προβλέπουν τη διατήρηση της «Βασιλείας» τους και μετά το 2012....Πολύ απλά, αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς...
    Όμως ήρθε η ώρα να γίνει κάτι καινούργιο. Με μια πρωτοβουλία απλών πολιτών, που αγαπούν την αξιοπρεπή ζωή, που απεχθάνονται τη σημερινή μιζέρια, που σκέπτονται πολιτικά και απεχθάνονται τις ηθικολογίες και τους κοινούς τόπους, που αποστρέφονται τα κυκλώματα και τη διαφθορά και διψούν για δικαιοσύνη στην κάθε προσπάθεια καταξίωσης στον κοινωνικό και οικονομικό στίβο. Με σημαία το πρόταγμα της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων, ιδρύθηκε ένας νέος πολιτικός φορέας με τον τίτλο «Φιλελεύθερη Συμμαχία». Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα υποβάλλει τις ιδεολογικές της αρχές, το πολιτικό της πρόγραμμα και τα στελέχη της στη κρίση του εκλογικού σώματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ελπίζοντας στην υπερψήφισή της και την είσοδό της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο νέος εκλογικός νόμος που προσεγγίζει την απλή αναλογική δημιουργεί ευνοϊκό πλαίσιο για την επιτυχία του φιλελεύθερου πολιτικού εγχειρήματος. Σε επόμενο άρθρο μου θα σας εκθέσω τα κυριότερα σημεία της πολιτικής διακήρυξης του υπό διαμόρφωση νέου κόμματος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Για όσους ανυπόμονους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούν να βρουν την Διακήρυξη στην εξής διεύθυνση: http://www.greekliberals.net/civilaction/. Στην διακήρυξη περιγράφεται το όραμα της Συμμαχίας και τον τρόπο που μπορεί να υλοποιηθεί και καλείστε να σκεφτείτε σοβαρά και χωρίς προκαταλήψεις τις επιπτώσεις που θα είχε στον καθένα και σε όλους μαζί η επιτυχία του πολιτικού εγχειρήματος που προτείνεται.
    Ο Ελληνικός λαός στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Οι νέοι χρειάζονται την ελπίδα ότι κάποτε η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση θα έρθει και στη χώρα μας. Αναγέννηση φιλελεύθερη, Ευρωπαϊκή, πολιτική, ιδεολογική, επιστημονική, οικονομική και πολιτιστική.
    Μη ξεχνάτε...η ομοιομορφία είναι θάνατος...η ανομοιομορφία είναι ζωή...(Κροπότκιν).
    Είμαστε νέοι...Θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Θετικό είναι οτι η ΦΣ διαβάζει το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Greek Safety Blog said...
    Κύριε Δήμου, σας αποστέλλω την προσωπική μου απάντηση

    ---------------------------------

    Δεν ήταν η προσωπική σας απάντηση, ούτε σχόλιο στο κείμενό μου - ήταν ένα άσχετο γενικόλογο άρθρο που άρχιζε από την ...Αναγέννηση.

    Δεν θα έπρεπε να το δημοσιεύσω αλλά το έκανα για δύο λόγους: α) για να μην κατηγορηθώ για λογοκρισία. β) για να δείξω σε τι επίπεδο πολιτικής ανωριμότητας σας οδηγεί ο ενθουσιασμός σας. Με μαθήματα ιστορίας θα πείσετε τους ψηφοφόρους; Ή με τους τίτλους σπουδών σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Aπό λάθος μου σβήστηκαν δύο σχόλια:

    1. VIVIAN SAID...

    Δεν είμαι εγώ που σας αποκάλεσα κατεστημένο και σε αυτά τα σχόλια δεν έκανα καμία κριτική. Ο νεανικός ενθουσιασμός και η επίκληση των νειάτων σαφώς και δεν αποτελεί πολιτικό επιχείρημα. Δεν έχουμε σκοπό να βγούμε έξω λέγοντας :" Ψηφίστε μας γιατί είμαστε νέοι και άφθαρτοι", το προσωπικό μου μότο είναι το ακόλουθο: " Οι ψήφοι κερδίζονται, δεν χαρίζονται". Όπως και τα πάντα στη ζωή άλλως τε. Τί να σας πω, αν και δουλεύω από τα μικράτα μου, όταν ήμουν στην εφηβεία ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η ζωή θα είχε τέτοιο προσωπικό αγώνα, καθημερινά και σε τόσα πολλά επίπεδα. Όμως τελικά ο "αγώνας" is our middle name. Δεν μασάμε κ.Δήμου. Δεν πειράζει κι αν αποτύχουμε αν και κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουνε όλοι τί θα πρέπει να θεωρήσουμε ως αποτυχία.

    "Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Δεύτερο σβησμένο κατά λάθος:


    2. USERNAME SAID...

    Αχ Νίκο, τον σύντροφό σου στους αγώνες τον Καμενόπουλο, γιατί τον προγγάς;
    Έλα εντάξει αστειεύομαι, αλλά δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή είμαι λυμένος απ' τα γέλια μετά την ανάλυση Καμενόπουλου.
    Ήταν αποκάλυψη για μένα ότι ανήκες και κάπου αλλού εκτός απ' τη διαδρομή Γαλαξείδι-Ναύπακτος :)))

    Μη μουτρώνεις, τώρα θα τ' ακούσεις:
    σε κάτι τέτοιες ώρες είναι που μου έρχεται το Καβαφικό

    ...ν' αγωνιστεί, να κάμει, να υψώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. @Greek Safety Blog

    Ξέρετε ποιο είναι για μένα το πρόβλημα? Όταν διάβασα την από Τρι Φεβ 27, 07:54:00 πμ δημοσίευση σας έπληξα αφόρητα ... ιστορικές αναδρομές, καταγγελτικός λόγος, κοινοτοπίες, εσχατολογία και θεωρητικές ασκήσεις επί χάρτου.

    Ακριβώς το αντίθετο συνέβη διαβάζοντας κάποια άρθρα σας στο Blog σας για τα εργατικά ατυχήματα ή τον αμίαντο. Παρόλο που δεν έχω ειδική γνώση στον τομέα, είχα την αίσθηση ότι γράφτηκαν από έναν άνθρωπο που ήξερε για τι ακριβώς "μιλάει" υιοθετώντας μια ρεαλιστική και τεχνοκρατική προσέγγιση που είχε να μου “πεί” κάτι.

    Μήπως αντί για κείμενα “σεντόνια” εδώ ή άλλού θα ήταν καλύτερα να φτιάξετε (ώς "μέλη") ένα .pdf presentation που χωρίς πολλά λόγια αλλά με 6-7 μικρές προτάσεις ανά slide, υποστηρικτικά διαγράμματα και στατιστικά στοιχεία, θα προβάλει τις κύριες θέσεις της φιλελεύθερης συμμαχίας πάνω σε ζητήματα που αφορούν όλους μας (ως πολίτες και ψηφοφόρους)?

    Πέρα από τις όποιες ενστάσεις θα μπορούσε οποιοσδήποτε να προβάλει στην πολιτική σας επιχειρηματολογία σύροντας σας σε μια αντιπαράθεση χωρίς τέλος ( απαξιώνοντας έτσι και το χρόνο και την προσπάθεια σας), νομίζω ότι θα ήταν παραγωγικότερο αναζητήσετε μια ελκυστική συσκευασία για το “προϊόν” σας, αναδεικνύοντας εκείνες τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του που πιστεύετε ότι ενδιαφέρουν περισσότερο το εκλογικό σας κοινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Μαζεύτηκαν λέει όλοι οι εγκλωβισμένοι απο τα αδιέξοδα της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και ίδρυσαν έναν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ!!!!!

    Και μάλιστα θα επιδιώξουν να οδηγήσουν την Ελλάδα του Μεσαίωνα στην Αναγέννηση του 18ου αιώνα ...

    Ξυπνήστε ωρε!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ!! Ένα ΑΛΜΑ χρειάζεται και η Ελλάδα ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ...

    Φιλελευθερισμός και πράσινα άλογα ... Τι έχουνε τα έρμα και ψοφάνε;;;

    Σφαχτείτε, σφαχτείτε πολιτικό κόμμα δεν θέλατε; Δεν σας άρεσε εκεί που είσασταν ....

    Αχ μωρέ σφαδάζει η ψυχή μου, αλλά που θα πάει δεν θα ξυπνήσουν οι Διανοούμενοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Δεν ξέρω πως, μα μου δημιουργήθηκε μια πολύ εύθυμη διάθεση στο σημερινό ποστ. Ιδίως μετά και την ανάγνωση της εύστοχης κριτικής του Αλεβαντή με Χάρυ Πότερ και Παρθενώνες.

    Ο Μάνος είναι παλαιόθεν γνωστός με το πενηντάρικο (=15 ευρωλεπτά) στη βενζίνη. Κοίτα τώρα πως λειτουργεί η ψυχολογία: μετά από αυτόν, οι άλλοι τα έβαζαν για πλάκα και δεν κουνιόταν φρύδι. Αλλά όλοι αυτόν θυμούνται. Γιατί;

    Εσύ Νίκο θα έπρεπε να ξέρεις καλύτερα. Όχι γιατί είναι μόνο ειλικρινής, αλλά για τον τρόπο που σερβίρει την αλήθεια. Τα λέει απότομα. Κι αυτό δείχνει άνθρωπο μπρούτο.

    Ο πολιτικός πρέπει προπάντων να είναι μελιστάλαχτος δάσκαλος. Να εκπαιδεύει το λαό του για να δεχτεί τις αλλαγές. Αν θέλαμε επιχειρηματία αρχηγό θα βάζαμε κάποιον καλύτερο, πολύ καλύτερο. Έχει πολλούς η πιάτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν προσπαθεί να ελκύσει τους ψήφους των εθνικιστών, των κομμουνιστών και των χριστοδουλικών. Όσο άρωμα και να βάλεις στα "σκατά" "σκατά" θα παραμείνουν γι' αυτούς. Ο φιλελευθερισμός θα τους μυρίζει έτσι και αλλιώς.

    Είναι η σκέψη «που ντρέπεται να πει το όνομά της».

    Εμείς δεν ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε φιλελεύθεροι :) Και αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, να συγκεντρώσει όλους αυτούς που σκέφτονται σαν και εμάς.

    Δεν έχει ηγέτη

    Δεν είναι θετικό αυτό; Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι οι περισσότεροι φιλελεύθεροι θα προτιμούσαν ένα προσωποπαγές κόμμα;

    Το Μανιφέστο της (Πολιτική Διακήρυξη) ήταν απόλυτο, προκλητικό και μαξιμαλιστικό. Νομίζει κανείς πως γράφτηκε για να προκαλέσει την αντίδραση και την άρνηση του Έλληνα ψηφοφόρου.

    Για ποιόν; Για τον μέσο Έλληνα; Αν υποθέσουμε ότι οι προτάσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας περιορίζονταν μονάχα στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών (πως μπορεί να είναι έγκλημα αυτή η πράξη δεν το καταλαβαίνω), την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζευγαριών του ίδιου φύλου, τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τι σας κάνει να πιστεύεται ότι δεν θα το χαρακτήριζαν προκλητικό, μαξιμαλιστικό κτλ.

    Βάσει της πρώτης θέσης σας ένα φιλελεύθερο κόμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει έτσι και αλλιώς. Δεν είναι λοιπόν θέμα φιλελεύθερης συμμαχίας. Ακόμα και αν ισχύει αυτό θεωρώ ότι ένα φιλελεύθερο κόμμα πρέπει να υπάρχει ως επιλογή στον τόπο μας.

    Εσείς απ' ότι κατάλαβα δεν θα αγοράσετε το "άρωμα", όχι γιατί δεν πλησιάζει περισσότερο τις επιθυμίες σας από τα άλλα "αρώματα" αλλά διότι μια αποτυχία του θα σας απογοητεύσει περισσότερο.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Eλπίζω τελικά αυτό το ποστ να αποδειχθεί χρήσιμο στην Φ.Σ.

    Είναι μία από τις πρώτες της επαφές με ένα ευρύτερο κοινό (από χθές 3840 επισκέπτες).

    Όλοι οι σχολιαστές (πλην των μελών της Φ.Σ.) συμφωνούν μαζί μου στο ότι ο πολιτικός σας λόγος είναι ανεπαρκής και αναποτελεσματικός.

    Αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα και από την συμμετοχή σας εδώ.

    Αν νομίζετε ακόμα πως "τα ξέρετε όλα", συνεχίστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Βασική παρεξήγηση. Δεν συζητάμε μόνο (ούτε καν κυρίως) για το μήνυμα, αλλά για τα μέσα και τις μεθόδους.

    Εσείς νομίζετε πως το μήνυμα αρκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Συγνώμη αν προσέβαλα κάποιους από το post που έγραψα...
    Απλά, ήταν αποτέλεσμα μιας συζήτησης που είχα πριν διαβάσω το μπλογκ του ΝΔ, σχετικά με τα κλειστά επαγγέλματα αλλά και των συντεχνιών, που τα κρατούν στον επαγγελματικό μεσαίωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. libertarian said...
    "Δεν έχει ηγέτη".
    Δεν είναι θετικό αυτό; Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι οι περισσότεροι φιλελεύθεροι θα προτιμούσαν ένα προσωποπαγές κόμμα;

    -----------------------

    Προσωποπαγές - όχι. Αλλά χωρίς ηγέτη; Με επικεφαλής επιτροπή;

    Μάλλον αναφέρεστε στην Ελβετία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Human Cannonball said...
    "Η διεισδιτικότητα της ΦΙΣ στο μέσο Έλληνα ψηφοφόρο θα είναι μηδενική."

    Μα θα έπρεπε να είναι σαφές ότι ο στόχος μας δεν είναι ο "μέσος Έλληνας ψηφοφόρος". Προσωπικά δεν ξέρω καν τι σημαίνει αυτή η φράση.
    Στόχος μας είναι ο φιλελεύθερος πολίτης που πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή της ελευθερίας και στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Δεν είναι η πρώτη επαφή της συμμαχίας με τον κόσμο στα μπλογκ, είναι η πρώτη επαφή σε τόσο δημοφιλές μπλογκ όμως. Στο δικό μου μπλογκ εγράφησαν σκληρά πολιτικά επιχειρήματα εξ αριστερών περισσότερο.

    Από πού προκύπτει πως νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα; Καλούμαστε να κάνουμε debunk με λογικά επιχειρήματα την άποψη ότι εμείς θα καταβαραθρώσουμε το Φιλελευθερισμό στην Ελλάδα τον οποίο κατά δική σας ομολογία οι παλαιότεροι τον έχουν κάνει σκατά.

    Η συζήτηση είναι εξαιρετικά χρήσιμη αλλά τείνει να γίνει σουρρεαλιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. κ.Δήμου οι αρχηγοί εκλέγονται δεν ορίζονται. Ο δικός μας αρχηγός θα αναδειχθεί από το συνέδριο, πού βρίσκετε το κακό σε αυτό;\

    Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Καλά μου παιδιά, μέλη της Φ.Σ.:

    Παρακολουθώ -με περιορισμένο ενδιαφέρον είναι η αλήθεια- τη διένεξή σας με τον ΝΔ. Δεν έχω διαβάσει τη διακύρηξή σας αλλά:

    Βλέποντας το πόσο παρερμηνεύετε πράγματα σαφέστατα (αναφέρομαι στις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο ΝΔ), αναρωτιέμαι τί και πώς θα αντιληφθείτε όταν η συζήτηση πάει σε πιό σύνθετα ζητήματα.
    Για να το πω με πιό απλά λόγια, μόλις χάσατε άλλη μια ψήφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Είναι νομίζω η πρώτη φορά στην ελληνική πολιτικη ιστορία, που ένα blog, στα γρήγορα, "καθάρισε" μία πολιτική κίνηση.

    Ελπίζω οι ταγοί της κίνησης να αναλύσουν τα σχόλια και μετά ας πορευθούν όπως θεωρούν σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Ενδιαφέρουσες οι απόψεις, κακή η παρουσίασή τους, κι ακόμα χειρότερες οι αντιδράσεις των υποτιθέμενων "μελών-bloggers" της Φ.Σ.

    Υποθέτω ότι τα μέλη της Φ.Σ. που συμμετέχουν στην παρούσα διένεξη, δεν την εκπροσωπούν επίσημα.

    Ενδεχομένως, οι άνθρωποι που συνέταξαν την αρχική διακήρυξη να χρησιμοποιούσαν σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως διαφορετικό ύφος.

    Αναμφισβήτητα όμως, η παρούσα συζήτηση, μόνο ζημιά τους κάνει.

    Υποθέτω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει επίσημη απάντηση της Φ.Σ. κι ελπίζω (για τους ίδιους) να είναι σε τελείως διαφορετικό ύφος από αυτό των υποτιθέμενων μελών της, που γράφουν εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. ΟΚ, Νίκο, καταλάβαμε τα βαθύτερα κίνητρά σου.

    Πάλι ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ τους κάνεις... :Ρ


    Προς τα μέλη της Φ.Σ. (που ευτυχώς διαβάζουν) :

    Δε θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο ατυχές γεγονός όπου μέλη της πολιτικής (πλέον) κίνησης χάνουν την αυτοσυγκράτησή τους και εκφράζονται δημόσια, όχι ορθολογικά, αλλά εντελώς συναισθηματικά.


    Ελπίζω να δείτε τα μηνύματα που υπάρχουν σε αυτή τη συζήτηση, και να αναλάβετε δράση. Το κακοφτιαγμένο Μανιφέστο σας απέτρεψε εμένα (και άλλους, απ' ό,τι βλέπω) να συμμετάσχουμε από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν φιλελεύθεροι εδώ πέρα, τους οποίους δεν μπορείτε να προσεγγίσετε!!! Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από μέρους σας, όχι σε πολιτικό ή ιδεολογικό επίπεδο, αλλά σε επικοινωνιακό.


    κι ένα μικρό σχόλιο
    G. Sarigiannidis said...

    Στόχος μας είναι ο φιλελεύθερος πολίτης που πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή της ελευθερίας και στην Ελλάδα.



    ωραίος ο στόχος, αλλά προβληματικός. Προϋποθέτει την ύπαρξη φιλελεύθερων πολιτών. Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή οι συνειδητοποιημένοι φιλελεύθεροι πολίτες είναι πολυ λίγοι.

    Πρέπει να εξηγήσετε εκ του μηδενός τι είναι ο φιλελευθερισμός, κάτι το οποίο παραλείπετε δυστυχώς, τόσο στο μανιφέστο όσο και στον ιστοτόπο σας. Δυστυχώς η ταύτιση του φιλελευθερισμού με τα "σκατά" αποτελεί, για την πλειοψηφία των πολιτών, πραγματικότητα την οποία καλείστε να ανατρέψετε.

    Κι εκει, πιστεύω, θα βρείτε τους ψηφοφόρους σας, στους ορθολογιστές που ως τώρα δεν είχαν προς τα που να στραφούν, στους απογοητευμένους από τα κόμματα, στη νεολαία που ζητάει την αλλαγή αλλά δε βρίσκει όραμα. Σε όλους αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν φιλελεύθεροι, αλλά δεν το ξέρουν ακόμα.


    Και, προσωπικά πιστεύω, θα βρείτε πολλούς από εμάς που σας κρίνουμε σήμερα, μαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Μη το ζαλίζουμε και πολύ το θέμα. Η έννοια «φιλελευθερισμός» είναι ιστορικά φορτισμένη, με τα καλά του και τα κακά. Οπότε μένη μία σωστή «φιλελεύθερη» λύση: η δημιουργία μίας νέας έννοιας, να αλλάξει όνομα αυτή η συμμαχία. Ένα νέο concept που δεν είναι ιστορικά και ιδεολογικά φορτισμένο. Κάτι σαν «υπερβατική συμμαχία» (δυστυχώς, έχει γίνει χρήση της λέξης «υπέρβαση» από άλλον) , ή κάτι παρόμοιο αστραφτερό, χωρίς όμως να εγείρει συνειρμούς σε άλλες ιδεολογίες. Εξάλλου, πολλές θέσεις της ΦΣ είναι ένας αχταρμάς και με τον φιλελευθερισμό όπως τον γνωρίζω εγώ λίγο έως καθόλου δεν έχουν σχέση. Την εντύπωση που αποκομίζω είναι αφού οι άλλοι είναι εναντίον, εμείς θα είμαστε υπέρ (και το ανάποδο). Κάτι σαν τον ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Κουβέντα να γίνεται. Ένα τέτοιο κόμμα δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτε την υπάρχουσα κατάσταση, δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ούτε στα πρόσωπαούτε στις υπάρχουσες "δομές" για να υποθέσει κανείς ότι θα καλύψει επιτυχώς κάποιο κενό μια/η ΦΣ.
    Γιατί να προστεθεί άλλη μια γραφικότητα, ή μια κίνηση χωρίς μέλλον στο πολιτικό σκηνικό; Θα είναι προς θρίαμβο των υπαρχόντων κομμάτων. Σ' αυτά τα πράγματα μετράει και το τάιμινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Ανδρέας said...
    antvol, what do you smoke?

    --------------------

    Ωραίο επίπεδο, μπράβο σας.

    Κάτι σας είπε ο yosemite sam λίγο παραπάνω, μάλλον δεν το "πιάσατε".

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. agnostosX said...
    Το "ήμουν ο πρώτος που..." κοντεύει να γίνει επωδός. Λυπάμαι που λέω κάτι τέτοιο, σας εκτιμώ ιδιαιτέρως ως μυαλό, αλλά μήπως είστε ολίγον ψωνισμένος;

    -------------------------------

    Περίεργο - να εκτιμάτε ψωνισμένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Vivian said...
    κ.Δήμου οι αρχηγοί εκλέγονται δεν ορίζονται. Ο δικός μας αρχηγός θα αναδειχθεί από το συνέδριο, πού βρίσκετε το κακό σε αυτό;

    ---------------------------------

    Κακό; Κανένα. Μόνο που επειδή μέσα στα μέλη δεν υπάρχει κάποια ηγετική προσωπικότητα με ισχυρή απήχηση, θα πρέπει μάλλον να περιμένετε άλλη μία τετραετία μέχρι να την αποκτήσει (και αν...) Βλέπετε τους αρχηγούς τους αναδεικνύουν τα συνέδρια αλλά τους εκλέγουν οι ψηφοφόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, καταγγέλλει ανοιχτά τον Νίκο Δήμου.
    Ο σ. Φιλελεύθερος, μας ανακοίνωσε ότι το think-dang της Φ.Σ., αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις, αποφάσισε να καταγγείλει ανοιχτά την ύποπτη και τυχοδιωκτική δράση του Νίκου Δήμου (Don Cat ή Μιζέρια).
    Ο Δήμου και ύστερα από τη σύναψη της συμφωνίας των Φιλελευθέρων συνέχισε την αυτόνομη δράση του. Η δράση αυτή που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει γιατί της έδινε όπλα να χτυπά την Φ.Σ., να παραβιάζει την συμφωνία των Φιλελευθέρων και να δικαιολογεί τα εγκλήματα των αντιπάλων μας, δεν επιτρέπει πια καμιά καθυστέρηση για την ανοικτή καταγγελία του Νίκου Δήμου.
    Όπως είναι γνωστό, ο Δήμου (Don Cat), είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης του Φ.Σ.

    Ούτε νερό, ούτε φαϊ στον προδότη!!!

    ----------------------

    Ερώτηση προς τους της Φ.Σ.: Κάνετε πολιτική κίνηση γιατί έχετε κάτι να πείτε, ή γιατί απλώς είστε θυμωμένοι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Κε Δήμου καλημέρα

    Σας γράφω σήμερα ως ένας εκ των δύο bloggerines.

    WE ARE FED UP
    WITH HYPOCRICY!

    Εκείνος ο Κοραής πολύ μου είχε κάτσει στο μάτι από την αρχή που τον είδα πρώτη μούρη στην διακήρυξη της ΦΣ. Αφού αρχές του 21 θέλουν να κάνουν μαγαζί με έμβλημα τον θείο Διαμαντή το μόνο που θέλω να συστήσω στα παλικάρια και στις κυρίες της ΦΣ είναι να ψάξουν λιγάκι τίποτα κείμενα σχετικά με τον τρόπο που τα έχωνε ο Ντοστογιέφσκι στην ιντελιγκέντσια της προεπαναστατικής Ρωσίας. Θα διαφωτιστούν επαρκώς. Ο Φιοντόρ όμως δεν ήταν πολιτικός. Και γι' αυτό,καταπέλτης.

    Ούτε να τα χώσουν σωστά δεν ξέρουν οι Φ-δοξοι!!!

    Επανέρχομαι...ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:

    WE ARE FED UP WITH HYPOCRICY!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Άντε μωρέ τελικά με κάνατε και Γέλασα ... γιατί τόσην ώρα που σας διαβάζω με είχαν πάρει τα κλάματα!

    H λέξη τάχα μου φταίει, με όλo αυτό τα σκατό που της προσάρτηασν ... Εμπρός λοιπόν για το μεγάλο ρετουσάρισμα ! ... Εμπρός όλοι μαζί να φτιάξουμε την πιο καλή, την πιο αποτελσματική, την πιο "μεγάλη" ΒΙΤΡΙΝΑ, μέσα της να κρύψουμε το αβάστατο κενό της σκέψης μας!

    Κάποιοι νομίζουν πως επειδή σπούδασαν Μάρκετινγκ μπορούνε να αλλάξουνε τον κόσμο ... χωρίς να έχουν στείψει πρώτα τόσο δα λιγάκι το έρμο το κεφαλάκι τους.

    Ωρε διανοητές, που ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΜΩΡΕ;;; Γιατί δεν συγοψιθυρίζετε τα λόγια εκείνα που μιλάνε σε όλες τις καρδιές;

    Το μάρκετινγκ θα αλλάξει τον Κόσμο

    ΜΠΟΥ ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ, ΧΑXAXAΑΑΑΑΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. G. Sarigiannidis said...

    ''Μα θα έπρεπε να είναι σαφές ότι ο στόχος μας δεν είναι ο "μέσος Έλληνας ψηφοφόρος". Προσωπικά δεν ξέρω καν τι σημαίνει αυτή η φράση.
    Στόχος μας είναι ο φιλελεύθερος πολίτης που πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή της ελευθερίας και στην Ελλάδα.''

    -------------------------------


    Vivian said...

    Το προσωπικό μου αναρχοφιλελεύθερο γούστο, επιβάλει το πρόγραμμα να είναι 20 σελίδες γιατί ένας φιλελεύθερος είναι φύσει αντιεξουσιαστής ( λέω εγώ τώρα) και δεν μπορεί να απεργάζεται την εξουσία.

    Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

    -----------------------------


    Ε... ΛΟΙΠΟΝ: ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΑς ΓΙΝΕΤΑΙ

    Κι επειδή έχετε ξαμολυθεί αρκετά σ' όλο τον blogoχώρο τις τελευταίες ημέρες ( προεκλογική περίοδος γαρ - παιδιά έχουμε εκλογές ίσαμε Ιούνιο μην ξεχνιόμαστε) η εικόνα που παρουσιάζετε είναι ίδια μ' εκείνη του ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΡΑΉ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΟ Gucci Fόρεμα του Μαζωνάκη.

    Το πολιτικό σκέλος της φιλελεύθερης σκέψης διεθνώς είναι μια προσπάθεια πρακτικής εφαρμογής της κοινωνικής ανάγκης για ( περισσότερη) ελευθερία. Αν πάτε πολύ πίσω θα το δείτε δεμένο χειροπόδαρα με την αναρχική ιδεολογία.

    Εσάς όμως η δική σας ιδεολογία είναι ένα copy paste συνθημάτων μαστουρωμένων γνωστών αγνώστων πρεζονιών των Εξαρχείων που κρατάνε στα χέρια τους μολότωφ αντί μουρλόχαπων ίδιων μ' εκείνων που παίρνουν οι μαμάδες τους και οι θειάδες τους όταν γυρίζουν στα Βόρεια προάστεια κατάκοπες από το εξαντλητικό shopping στο Κολωνάκι.

    Για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους αυτή η σχιζοφρένεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και βασικό πρόβλημα του φιλελευθερισμού ( γι αυτό και οι προτροπές τύπου κάντο αλλά μην το πεις ότι είσαι τέτοιος- φιλελεύθερος δηλαδή). Απλά στην πρώην επαρχία της Τουρκίας όλα αυτά λαμβάνουν γελοίες διαστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Με έχουν ενοχλήσει αρκετά πράγματα στο κείμενο του ΝΔ αλλά και στις απαντήσεις. Ας ενοχλήσω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου.

    Το κείμενο του ΝΔ, ως συνήθως είχε ένα πλήθος σωστών επιχειρημάτων που αξίζει να ακουστούν και να μελετηθούν από τους φίλους της ΦΙΣ. Όμως το κάθε κείμενο έχει και ένα ύφος και μια συναισθηματική χροιά η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αυτό το γνωρίζει ο ΝΔ καλύτερα από μας. Πέρα λοιπόν από τα λόγια ακούω έναν θυμωμένο ΝΔ, σχεδόν πληγωμένο. Δεν μπαίνω σε ανάλυση συναισθημάτων, καθώς θα ήταν ανόητο. Αυτά όμως ένοιωσα να εκπέμπει το κείμενο σας κ. Δήμου. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κείμενο που απαξιώνει μια προσπάθεια στο ξεκίνημα της με τρόπο που μου φαίνεται σχεδόν εμπαθής. Δεν μετράει μόνο το τι λέμε αλλά και πως το λέμε.

    Δεύτερη πηγή ενόχλησης, οι αυλικοί σας κ. ΝΔ. Τρέχουν να "υπερασπιστούν" τον Κύριο τους, φαντάζομαι ως ένδειξη πίστης και υποταγής επιδιώκοντας κάποιας μορφής εύνοια. Δεν αναφέρομαι φυσικά στο σύνολο των τακτικών σχολιαστών των μπλογκ σας. Σε καμιά περίπτωση. Όμως φαντάζομαι πως έχετε αντιληφθεί το φαινόμενο. Αλήθεια δεν σας ενοχλεί;

    H τρίτη όμως πηγή ενόχλησης ήταν και η σημαντικότερη. Πρόκειται για τους δήθεν φίλους της ΦΙΣ που επιτέθηκαν στον ΝΔ με τρόπο απαράδεκτο και εν τέλη ανόητο και αντιπαραγωγικό για το κόμμα τους. Με την συμπεριφορά σας δικαιώσατε σε μεγάλο βαθμό τις επιφυλάξεις (ας το πω ήπια) του ΝΔ για τις προσπάθειες της ΦΙΣ.

    Πραγματικά θα ήθελα κάποια αντίδραση από την επίσημη ηγεσία της ΦΙΣ, έστω κι αν ακόμα έχει τη μορφή επιτροπής και της λείπει η πείρα και τα γρήγορα ανακλαστικά που χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Εμείς δεν έχουμε συμφωνήσει τι είναι εξουσία, αν είναι όμορφη ή άσχημη. Και φυσικά το θρησκευτικό δόγμα του καπιταλισμού και της αναβάθμισης των λίγων εμβαπτισμένων στο δικαίωμα της ανωτερότητας με την κατοχή επιχειρήσεων όπου εργάζονται δημιουργώντας οι πιστοί, αντιεξουσιαστικό δηλώνει. Καταργεί τη σκληρή εξουσία της ελευθερίας που διαθέτει η φύση στα πλάσματα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. @ Heinz

    Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να σας δώσει μια απάντηση που να αντιπροσωπεύει τους πάντες που συμμετέχουν. Όλοι όσοι μίλησαν ως τώρα επεσήμαναν ότι διατυπώνουν προσωπικές απόψεις. Προφανώς και τα παρακάτω είναι προσωπικές μου απόψεις.

    Από την αντίληψη που έχω για τα πράγματα, πιθανώς κάποιοι να είναι θυμωμένοι. Κάποιοι άλλοι ίσως να είναι απελπισμένοι. Άλλοι, μεταξύ των οποίων και εγώ ξεκινούν αυτή την προσπάθεια με αφετηρία όχι τον μηδενισμό των πάντων, αλλά με την αισιοδοξία ότι μπορεί η ζωή μας να γίνει καλύτερη. Να ζήσουμε με περισσότερη ελευθερία και περισσότερη ευημερία.

    Όλοι μας όμως πιστεύουμε ότι η ώρα των ιδεών που πρεσβεύουμε έχει φτάσει - δυστυχώς ως ανάγκη. Αν οι ιδέες μας είχαν τύχει αποδοχής πριν 15 χρόνια τότε μάλλον θα είχαμε αποκομίσει ως χώρα ένα πλεονέκτημα για την εποχή της παγκόσμιας ολοκλήρωσης που τώρα διανύουμε. Σήμερα, βλέποντας τους μέχρι πρόσφατα μακράν πίσω μας να μας προσπερνούν με ευκολία, ερχόμαστε να επαναφέρουμε στο κέντρο της συζήτησης τις ιδέες μας, που αποτελούν, δυστυχώς πια, λύση ανάγκης.

    Κινούμαστε λοιπόν από την δύναμη της ιδέας που η ώρα της έχει φτάσει. Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η ώρα των ιδεών μας δεν έχει φτάσει και πρέπει να αφεθούν για αργότερα? π.χ. σε 5 ή 10 χρόνια? Ας το συζητήσουμε.

    Υπηρετούμε επαρκώς καλά αυτή την ιδέα? Νομίζω είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς. Σίγουρο είναι ότι με τον καιρό θα γινόμαστε καλύτεροι. Αν κάποιος θέλει να εξυπηρετήσει την ιδέα και βλέπει σημεία στα οποία μας χρειάζεται μια συμβουλή ας μας την δώσει. Εγώ προσωπικά ευχαριστώ τον κ. ΝΔ (και αρκετούς σχολιαστές) για το ότι ξόδεψε χρόνο για να μας δώσει τις συμβουλές του. Το αν θα υπάρξει ένας (χαρισματικός?) αρχηγός ή περισσότεροι θεματικοί εκπρόσωποι, το αν θα υπάρχει ένα προοίμιο μιας σελίδας στο πρόγραμμα -ένα Executive Summary- που να συνοψίζει τις κυριότερες θέσεις μας ή όχι, είναι θέματα που συζητιούνται και η άποψη του ΝΔ και όποιου άλλου θα βαρύνει κατά το μάλλον ή ήττον.

    Ωστόσο την απόλυτη βεβαιότητα που εκφράστηκε από τον κ. ΝΔ ότι δεν θα υπάρξουμε πολιτικά, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να την διαψεύσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

    Με εκτίμηση

    Σπύρος Ντόβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Α... Κα VIVIAN

    Τον διαννοούμενο όταν τον προσεγγίζεις ακούς ό,τι σου λέει σαν σφουγγάρι. Αν σου κάνει σε αυταρχικό και σε χαλάει την κάνεις διακριτικά αλλά κρατάς και το στοματάκι σου κλειστό.

    Αβραάμ Παπαβραμόπουλος

    ένας εκ των δύο bloggerins που είμαστε κι εμείς μπουχτισμένοι από την υποκρισία αλλά είμαστε και καλλιτέχνες, τουτέστιν πιο φιλικοί για ... το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Να το πω ΝΕΟΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΙ;

    :-)))

    Δικό μας έμβλημα θα μπορούσε να είναι ο Μarquis de Sade με το σφυροδρέπανο στο χέρι ως γλυφιτζούρι αλλά είμαστε έξυπνοι και δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ κανένα τέτοιου τύπου διακριτικό. Γι' αυτό του Μαρκήσιου θα του φορέσουμε και κανα φέσι και θα του κάνουμε και ζωντανή φωτογράφηση πάνω στο Άγαλμα της Ελευθερίας και ότι άλλο του γουστάρει. Δεν θα του χαλάσουμε χατήρι εμείς.

    Η εκπλήρωση των επιθυμιών του Άλλου είναι βασική προυπόθεση της δικής μας απόλαυσης.

    Δεν αναζητούμε ψηφοφόρους αλλά ΖΩΝΤΑΝΟΥς ανθρώπους.

    Οι πολιτικοί δυστυχώς ( + διεθνώς )έχουν καταλήξει κάτι σαν τους διαφημιστές, στην βιομηχανία της Απόλαυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Heinz said…

    Ερώτηση προς τους της Φ.Σ.: Κάνετε πολιτική κίνηση γιατί έχετε κάτι να πείτε, ή γιατί απλώς είστε θυμωμένοι;;

    ----------------------------
    Ναι ρε παιδιά, θέλουμε να σας συμπαθήσουμε κ δεν μπορούμε με αυτόν τον περίεργο τσαμπουκά. Ούτε πανεπιστημιακά συμβούλια δεν έχουν τέτοια εφηβική αντίδραση.
    Κ επίσης έχει δίκιο ο ihadafarminafrica, τον Κοραή? Μα τον Κοραή? Πως στο καλό θα προσεγγίσετε νέους ψηφοφόρους? Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, δε βλέπω το λόγο κ ένας 90χρονος να το βρει ελκυστικό.

    Επίσης η ελευθερία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ταμπέλα, είναι ακριβώς η έλλειψη κάθε ταμπέλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Από τον Μάνο Kαστόρη με email:

    Οσο υπάρχουν οι μισθολογικές και εργασιακές διαφορές μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα είναι απόλυτα λογικό ο μέσος Ελληνας να ψηφίζει δαγκωτό Δημόσιο..

    Οσο ο μέσος Ελληνας επιχειρηματίας έχει το νού του στη αρπαχτή-πολλές φορές δίκαια γιατί το Ελληνικό κράτος τον σπρώχνει- πάλι ο μέσος Ελληνας Δημόσιο θα επιλέγει..

    Τι έγινε με το χρηματιστήριο?

    Τσεπώθηκαν μυθώδη ποσά χωρίς κανείς να ξέρει που πήγαν.

    Μόνο 2 πήγαν μέσα,Φάις και Ζούλοβιτς επειδή είναι Εβραίοι και αυτοί γιά λίγο.

    Ο Ανδριανόπουλος που είναι πανέξυπνος έχει αρχίσει και γράφει γιά δίχτυα προστασίας κ.λ.π..

    Θα συμφωνήσω με τον Ν.Δ στην θέση του ότι σιγά-σιγά μέσα από άλλο κόμμα θα προχωρήσουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Κάθε αγχωμένος χαμένος στη ζωή έχει γνώμη για τις ζωές των άλλων...

    Και θεωρεί τους άλλους σαν κοινωνία "που πρέπει να..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Η διακήρυξη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας είναι μάλλον ηθική παρά πολιτική, είναι η δήλωση εντιμότητας μιας μικρής μειονότητας. Ο Δον Κιχώτης της πάει καλύτερ' απ' τον Κοραή. Εύχομαι καλή επιτυχία, αν και δεν τη βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Είδα στα πρώτα σχόλια ένα σχόλιο που είχα κάνει όταν ήταν να κλείσει το μπλογκ κ παρακαλώ να διαγραφεί ως άσχετο με το θέμα! Σχόλιο σχετικό με το θέμα τώρα: Επιτέλους μια διακύρηξη που δεν χαιδεύει αυτιά, χωρίς ηθικολογίες.Ξεκάθαρες θέσεις. Η ΦΣ λέει την αλήθεια και επειδή μόνο με αλήθειες ωριμάζει ένας λαός πολιτικά, αυτό είναι ένα βήμα.Μακάρι να κάνει την έκπληξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Εφ' όσον σε αυτό το post ακούστηκαν πολλά χειροκροτήματα και μπράβο, ας μου επιτραπεί και 'μένα να χειροκροτήσω το σχόλιο του Zoros (27/2 1.58μ.μ.) του IoannisK (27/2 12.43 π.μ.) και κυρίως του Zeltar (27/2 1.16 μ.μ.). Την άποψή μου εξέφρασα με σύντομο σχόλιο (26/2 10.46 μ.μ.)

    Αυτήν την φορά αισθάνθηκα σαν να είχα χάσει συνέχειες...
    Ας μην διυλίζουμε τον κόνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο...
    Αλλά και η συμπεριφορά των φίλων της Φ.Κ!... Ανόητη... Εντελώς εφηβική αντίδραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Η ΦΙΣ προτείνει την καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της Ελλάδος. Έγραψα στο σχόλιο μου για την ΦΙΣ ότι Η καθιέρωση της αγγλικής ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους, είναι ίσως η μόνη πρόταση που μπορεί να συνδεθεί πραγματικά με το λογότυπο της ΦΣ, την προτομή του Αδ. Κοράη. Πράγματι ο Αδ. Κοραής θα ήταν υπερήφανος που η ΦΣ κατανόησε τόσο καλά τους αγώνες του για ελευθερία και γλώσσα. Αλλά δεν είχε προτείνει ο καημένος ένα έθνος Γραικογάλλων; Μήπως λοιπόν εννοούσε αντί για την αγγλική γλώσσα να γίνει επίσημη η γαλλική;
    Ιδόυ τι λέει ο Κοραής σχετικά:
    Θαυμαστοί Γενναίοι Γάλλοι,
    Kατ' εσάς δεν είναι άλλοι,
    Πλην Γραικών, ανδρειωμένοι,
    K' εις τους κόπους γυμνασμένοι.
    Φίλους της ελευθερίας,
    Tων Γραικών της σωτηρίας,
    Όταν έχωμεν τους Γάλλους,
    Tίς η χρεία από άλλους;
    Γάλλοι και Γραικοί δεμένοι,
    Mε φιλίαν ενωμένοι,
    Δεν είναι Γραικοί ή Γάλλοι,
    Aλλ' έν έθνος Γραικογάλλοι,
    Kράζοντες, «Aφανισθήτω,
    K' εκ της γης εξαλειφθήτω
    H κατάρατος δουλεία!
    ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Έχω πραγματικά μετανιώσει που δημοσίευσα αυτό το ποστ. Βγήκαν πολλά δυσάρεστα πράγματα στην επιφάνεια - φτήνεια, επιπολαιότητα, ανασφάλεια, επιθετικότητα, άγνοια, μικρότητα - κι από όλες τις πλευρές.

    Λυπάμαι. Πρέπει σίγουρα να φταίει και ο τρόπος που το έγραψα. Αλλού στόχευα και άλλα προέκυψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Και συνεχίζω το προηγούμενο σχόλιό μου από εδώ:

    ...Αλλά και η συμπεριφορά των φίλων της Φ.Κ!... Εντελώς εφηβική αντίδραση!

    Σας έδωσαν την ευκαιρία να βάλετε έτοιμο γκόλ και σεις πατήσατε μέσα στην πιατέλλα με την σούπα.

    Αντί να πάρετε την ευκαιρία και να απαντήσετε με θέσεις απαντήσατε με αντιθέσεις.

    Αντί να απαντήσει ΕΝΑΣ εξουσιοδοτημένος, κάτι σαν γραφείο τύπου, με θέσεις και επιχειρήματα, χωρίς να παρασυρθεί σε αντίλογο, απήντησαν πέντε η έξη εκ των οποίων κάποιοι ήταν εντελώς ακατάλληλοι.

    Εγώ προσωπικά σας δικαιολογώ επειδή μόλις χθές δηλώσατε την παρουσία σας... Αλλά... προσέχετε... Οργανωθείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Λίγο υπερβολική βρίσκω την κριτική που ασκεί το ποστ, ίσως και παραπάνω συναισθηματικά γραμμένο απ’ όσο θα έπρεπε για να χαρακτηριστεί απλή κριτική, βγάζει μια πίκρα. Και αυτό προκάλεσε την αντιστοίχως φορτισμένη αντίδραση της άλλης πλευράς (σε πρώτη φάση – νομίζω πως ο S.G. και η Vivian το «έσωσαν»)

    Ωστόσο αν και «αφελές» το πολιτικό «μανιφέστο» της ΦΣ, όσο και αν ο awkward τρόπος που έχει γραφτεί μας κάνει να μπερδεύουμε το μέσο με το μήνυμα, το μήνυμα, sound enough, υπάρχει και αυτό είναι θετικό.

    Ας ελπίσουμε πως θα βελτιωθούν στα logistics και στα technicalities και ότι θα καταφέρουν να εκπέμψουν το μήνυμα sound and clear.

    Δεν μπορώ να πω αν ο ΝΔ έχει δίκιο και αν ακούγοντας τις δικές του συστάσεις η ΦΣ θα τα είχε κάνει καλύτερα. Ίσως. Την δικιά μου συμπάθεια πάντως την έχουν.

    (όλα αυτά τα «τι σκοπιμότητα υπηρετεί», «είναι ύποπτο», «ο καθείς εφ’ώ ετάχθει», «ποιος σας προκάλεσε να γράψετε» κλπ, κλπ μήπως θα έπρεπε να λείπουν? αμαν με αυτές τις συνομοσίες!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Καλησπέρα!
    Κι όμως αν η ΦΣ το δει νηφάλια το συγκεκριμένο ποστ μπορεί να την ωφελήσει σημαντικά.
    Εμφανίστηκαν και απόψεις ιδιαίτερα ψύχραιμες και ώριμες που έδειχναν πως μπορούν να αντιληφθούν τις αδυναμίες που κρύβει το εγχείρημα τους.
    Πιστεύω πως όσοι κουβεντιάζουμε εδώ θέλουμε κυρίως την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.
    Η αισιοδοξία είναι σημαντικό να υπάρχει αλλά πάντοτε θα πρέπει να υπάρχει και η ρεαλιστική προσέγγιση.
    Με προβληματίζει το ξαναγράφω η συμπεριφορά ορισμένω μελών απέναντι σε μια όντως πολύ σκληρή κριτική.
    Αύριο όμως στα κανάλια είτε το θέλετε είτε όχι θα έχετε τους Τραγκακαουνάκηδες.
    Αν έχετε σκοπό να τους συμπεριφερθείτε έτσι αλοίμονο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Dion.M. said...
    Εφ' όσον σε αυτό το post ακούστηκαν πολλά χειροκροτήματα και μπράβο, ας μου επιτραπεί και 'μένα να χειροκροτήσω το σχόλιο του Zoros (27/2 1.58μ.μ.) του IoannisK (27/2 12.43 π.μ.) και κυρίως του Zeltar (27/2 1.16 μ.μ.).

    Και γω μαζί σου.
    Επίσης: Μήπως η επιλογή της Φ.Σ είναι η επιλογή του μικρότερου κακού? Με αυτόν τον γνώμονα δεν λέμε ότι ψηφίζουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. @Dion.M:

    Είμαι μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, είμαι μέσα σε αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία για το εγχείρημα και γιαυτό υπογράφω αυτά τα σχόλια με το όνομά μου, παρ'όλα αυτά όμως και μ'ενα παραδοσιακά φιλελεύθερο τρόπο, εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου και δεν ομιλώ εκ μέρους της διοικούσας.

    Δεν ξέρω αν είθισται τα κόμματα να απαντούν δια εκπροσώπου τους στα διάφορα μπλογκ και ομολογώ πως δεν αντιλαμβάνομαι αυτή την απαίτηση.

    Εδώ δεν απαντήσαμε ως ομάδα οταν ο κ.Σωμερίτης μας χαρακτήρισε λίγο πολύ χουντικούς αυτά που διαβάζω εδώ σε σχέση με αυτά που έχω διαβάσει κατά καιρούς στο μπλογκ μου και αλλού, είναι πολύ ευγενικά σχόλια και μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Αν δεν θέλαμε αντίλογο, θα καθόμασταν να συζητάμε μεταξύ μας. Όμως έχουμε ενθουσιαστεί και αντλούμε ενέργεια από αυτή την κουβέντα.

    Ως γνωστόν, If you cannot stand the heat, leave the kitchen. Κι από αντοχή στη ζέστη της κουζίνας, άλλο τίποτε.

    Βιβιαν Ευθυμιοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. ..k Δημου μια προσωπικη ερωτηση και αν θελετε την απαντατε!!!

    Υπο ποιες συνθηκες θα δεχοσασταν να θεσετε υποψηφιοτητα ,τον Απριλιο στο συνεδριο της ΦΣ, ως αρχηγος ????Σας απασχολησε ποτε εσωτερικα αυτο το ερωτημα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. @ ΝΔ: «Έχω πραγματικά μετανιώσει που δημοσίευσα αυτό το ποστ.»

    Κακώς, κάκιστα μετανιώσατε! Προκαλέσατε συζήτηση γύρω από το εγχείρημα της ΦΣ, κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον σας (το έγραψα παραπάνω, αν είχατε θητεύσει στην αριστερά θα είχατε πάθει ανοσία) απλά αποκάλυψαν πρόωρα μια εγγενή παθογένεια του εγχειρήματος της ΦΣ που αργά ή γρήγορα θα φανερωνόταν: υπέρμετρος ενθουσιασμός, ανυπαρξία πολιτικού προτάγματος.

    @ heinz: Τώρα, ο παραλληλισμός του ΝΔ με τον πρωτοκαπετάνιο... να το εκτιμήσει άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Troll said...
    Υπο ποιες συνθηκες θα δεχοσασταν να θεσετε υποψηφιοτητα ,τον Απριλιο στο συνεδριο της ΦΣ, ως αρχηγος ????Σας απασχολησε ποτε εσωτερικα αυτο το ερωτημα????

    -------------------------

    Ουδέποτε. Δεν είχα ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες (μου είχαν προταθεί διάφορα) και δεν αντέχω το αλισβερίσι της πολτικής.

    Επιπλέον πιστεύω ότι ο αρχηγός μίας παράταξης που επαγγέλλεται την ανανέωση πρέπει να είναι 40άρης - άντε το πολύ early fifties.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Vrennus said...
    @ heinz: Τώρα, ο παραλληλισμός του ΝΔ με τον πρωτοκαπετάνιο... να το εκτιμήσει άραγε;

    ------------------------

    Δεν μου πάνε καθόλου οι μύθοι... (εκεί διαφωνώ και με τον Χαριτόπουλο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. nikos dimou said...
    Έχω πραγματικά μετανιώσει που δημοσίευσα αυτό το ποστ.
    Λυπάμαι. Πρέπει σίγουρα να φταίει και ο τρόπος που το έγραψα.



    Δυστυχώς η αλήθεια είναι κ.Δήμου πως ο τρόπος που γράψατε ήταν τουλάχιστον υπερβολικός. Κατά κάποιο τρόπο αντιμετωπίσατε με ειρωνικό τρόπο μία προσπάθεια, με της οποίας την μεθοδολογία περισσότερο παρά τις ιδέες και τα κίνητρα διαφωνείτε, ωστόσο γράψατε ένα επιθετικό και "αφοριστικό" κείμενο προδικάζοντας τη βέβαιη κατά τη γνώμη σας αποτυχία.

    είπατε Φιλελεύθερη Αποτυχία;
    Επαναλαμβάνω την άποψή μου ότι η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» δεν έχει καμία πιθανότητα να υπάρξει πολιτικά. Προσπαθεί να προωθήσει μία πολιτική τοποθέτηση τόσο δυσφημισμένη και διαστρεβλωμένη στην Ελλάδα, που είναι σαν να θέλει να πουλήσει σκατά.


    δεν ξέρω.. το θεωρώ απλά ασχολίαστο.

    καταλαβαίνω τις ενστάσεις σας, τις επικρίσεις σας, σας συγχαίρω για την συμμετοχή σας στα αρχικά στάδια της προσπάθειας, λυπάμαι που δεν εισακουστήκατε για το μικρότερο μήκος της διακήρυξης κλπ.

    Παρόλα αυτά θα προτιμούσα να γράφονται σοβαρά κείμενα, σοβαρές κριτικές, συγκεκριμένες προτάσεις.

    Πιστεύω δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτά τα φαινόμενα που θέλει να χτυπήσει ουσιαστική η ΦΣ (συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι η διαφθορά και η προσοδοθηρία, ο άκρατος κρατισμός και κομματισμός, η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε ημέτερους κλπ)

    Αυτά τα φαινόμενα όταν τα αντιμετωπίζουμε με ειρωνεία και επιπολαιότητα, έχουμε τουλάχιστον προσωπικές ευθύνες για τη διαιώνιση τους..

    από τις απαντήσεις των σχολιαστών του μπλογκ, οι περισσότερες των οποίων -πλην εξαιρέσεων- είναι γεμάτες ειρωνεία και του στυλ "πάμε παρακάτω, επόμενο θέμα παρακαλώ" δείχνουν εν τέλει και το επίπεδο των πολιτικών υποκειμένων στην Ελλάδα(κυρίως των πολιτών) οι οποίοι μάλλον δεν έχουν εκείνη την παιδεία και εκείνο το ήθος που θα επέτρεπε ώριμη και προοδευτική πολιτική ζύμωση, παρά μονάχα στείρα κριτική και ωμή ειρωνεία.

    Ας είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. @Takis Alevantis

    Φίλε Τάκη το θέμα μας δεν είναι η αγγλική Η ΟΠΟΊΑ ΈΙΝΑΙ ΉΔΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙς ΕΠΙΣΗΜΕς ΓΛΩΣΣΕς ΤΗς ΕΥΡΩΠΑΙΚΗς ΕΝΩΣΗς όπως και άλλες.

    Το θέμα μας είναι ότι είμαστε τόσο πετροβολημένοι που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην τρέχουμε με τις ταχύτητες της Ένωσης.

    Είμαστε πια στον 21 και όχι στο 1821 μχ.

    Εδώ ακόμα και το σύνθημα: ''ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥς ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑς ΘΑ 'ΝΑΙ'' , αν η Τουρκία καταφέρει και μπει ως πλήρες μέλος στην ΕΕ ΚΑΙ ΑΝ η ΕΕ ολοκληρωθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥς, λαμβάνει διαστάσεις μιας προφητείας που θα επαληθευτεί με τον πιο αστείο και πρωτότυπο τρόπο!!!

    :-)))

    Ποιός να το περίμενε αυτό στα 1821!!!

    Ούτε εμείς ούτε οι άλλοι ούτε οι προστάτες!

    Γι' αυτό σας λέω: Η ζωή είναι μεγαααααάλη πουτ@να!!!

    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Adhoul FOUL!
    Απομονώνετε την πρώτη φράση του κειμένου μου και βγάζετε συμπεράσματα.

    Ωστόσο η κριτική μου δεν εκφράζεται σε αυτή τη φράση αλλά στις επόμενες.

    Δεν φταίει η Φ.Σ. που η διαστρέβλωση έχει παραμορφώσει την ιδεολογία της.

    Φταίει όμως που νομίζει ότι μπορεί να προωθήσει ένα τόσο δύσκολο θέμα με τα μέσα που επιστρατεύει.

    Η κριτική μου λοιπόν εστιάζεται στο 2. και στο 3. - την έλλειψη ηγεσίας και την λανθασμένη διακήρυξη.

    Μην κάνετε κι εσείς σοφιστείες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Zeltar said...
    "..οι αυλικοί σας κ. ΝΔ. Τρέχουν να "υπερασπιστούν" τον Κύριο τους, φαντάζομαι ως ένδειξη πίστης και υποταγής επιδιώκοντας κάποιας μορφής εύνοια. "
    ---
    Ναι, ο μπλογκοδεσπότης χαρίζει ακίνητα με κουπόνια κάθε 15. Ενίοτε με αφορμή τη διασκέδαση (πάρτυ) το παίζει και προαγωγός. Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν μπορείτε να διακρίνετε μεταξύ κυριολεξίας και μεταφοράς;

    "Δεν αναφέρομαι φυσικά στο σύνολο των τακτικών σχολιαστών των μπλογκ σας."

    Αλλά σε ποιούς αναφέρεστε; Έχετε καμιά σχέση με το Echelon;
    Νομίζω ότι οι φίλτατοι συνεργάτες της ΦΣ πρέπει να χαλαρώσουν λιγάκι- και να αναστοχαστούν. Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος καλές προθέσεις!

    υ.γ.: Μέχρι και οι θεές φαίνεται ότι ταράχτηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Δεν νομίζω οτι υπάρχει λόγος να μετανιώνει κάποιος επειδή εξέθεσε εκτενείς ανησυχίες όσον αφορά μία νέα προσπάθεια έκφρασης του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα.

    Νομίζω μάλιστα οτι το κείμενο εκφράζει τον προβληματισμό πολλών Ελλήνων φιλελεύθερων, οι οποίοι θεωρούν οτι μία νέα φιλελεύθερη κίνηση όφειλε να έχει πιο νηφάλια εκκίνηση, απλούστερη και ωριμότερη ιδρυτική διακήρυξη και πολύ μικρότερη ιδεολογική προσκόλληση στις ιδέες του Nozick και της (ηθικά δυσάρεστης) ελευθεριακότητας (viz. αυτό που συχνά αποκαλείται 'νεοφιλελευθερισμός').

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. "κ μια χλιαρή πρόβλεψη"

    αν πάει στοιχειωδώς καλά η ΦΙΣ, θα εξελιχθεί σε φυτώριο ορισμένων μελλοντικών στελεχών για ΝΔ κ ΠαΣοΚ

    ...δεν είναι κ λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.