Κυριακή, Φεβρουαρίου 18, 2007

Απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις



Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΤ3 ο Στέλιος Ράμφος επανέλαβε μία φράση που συνοψίζει – για μένα – την νεοελληνική κατάσταση.

«Είμαστε», είπε, «ένα έθνος που έχει απαντήσεις, χωρίς να θέτει ερωτήσεις».

Τίποτα δεν εκφράζει καλύτερα την στατικότητα και την απονέκρωση της κοινωνίας μας. Για τα περισσότερα θέματα έχουμε ήδη καταλήξει στις απαντήσεις και θεωρούμε τις ερωτήσεις από ύποπτες μέχρι υπονομευτικές.

Πάρτε το πρόβλημα της παιδείας. Όσοι αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις δεν προτείνουν κάτι καινούργιο η διαφορετικό – παρά μόνο τις ίδιες τις παλιές απαντήσεις. Κι ας έχουν αποτύχει παταγωδώς. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν τολμά να θίξει σοβαρά θέματα όπως τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Και εκεί ισχύουν οι παλιές απαντήσεις.

Οι κοινωνίες, όπως και οι επιστήμες, προχωρούν και προοδεύουν με τις ερωτήσεις. Με την απορία και την αμφισβήτηση. Αν δεν υπήρχαν αυτές, θα ήμασταν ακόμα στον Μεσαίωνα, θα είχαμε δουλοπάροικους και αλχημιστές.

Τι συμβαίνει και φοβόμαστε τις ερωτήσεις; Γιατί οι πολιτικοί μας, ακόμα και οι πιο «προοδευτικοί», είναι συντηρητικοί; Πως έγινε η Αριστερά μας εθνικιστική και αντιδραστική; Είδατε τι έπαθε ο Γιώργος Παπανδρέου: από την συμμετοχική δημοκρατία και το άνοιγμα στις φιλελεύθερες ιδέες, τώρα έκανε πίσω ακόμα και στο άρθρο 16 (με εύσχημο τρόπο...). Και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Καραμανλή να υπογράφει για τις ταυτότητες.

Είμαστε μία κλειστή κοινωνία. Πολύ πριν από τον Ράμφο, μας έχει περιγράψει ο Popper. Γαντζωνόμαστε από το υπάρχον, σαν το παιδί από την φούστα της μάνας του.

Δεκαετίες τώρα παραμένουμε, φοβικοί και καχύποπτοι. Η ρίζα αυτής της ανασφάλειας είναι η προβληματική μας ταυτότητα. Ανάμεσα στο ένδοξο αρχαίο υπερεγώ μας και στο φτηνό καθημερινό id, ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό βερνίκι και την Βαλκανική ευτέλεια, προσπαθούμε να βρούμε τον εαυτό μας. Η νεοελληνική σύγχυση, όπως την ονόμασα από χρόνια, μας κάνει αντιφατικούς και ανασφαλείς. Κι έτσι φοβόμαστε ότι θα μας σβήσει κάθε αεράκι που φυσάει.

Την αλλαγή και την καινοτομία τις βλέπουμε σαν επικείμενη καταστροφή. Και μόνο η λέξη μεταρρύθμιση μας φέρνει αλλεργία. Την ορθολογική οργάνωση την φοβόμαστε, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Η χώρα δεν παράγει, ούτε εξάγει. Απλώς εισάγει. (Αν δεν ήταν ο τουρισμός και η ναυτιλία...). Ενώ η καθημερινότητα γίνεται εφιάλτης.

Έτσι, στην εποχή του Διαδικτύου πρέπει να πας από τις δύο το πρωί, να διανυκτερεύσεις στο αστυνομικό τμήμα ή στο αυτοκίνητό σου, για να βγάλεις ταυτότητα. Συνήθως με την τρίτη απόπειρα...

Σε αυτές (και εκατοντάδες άλλες) περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι αναφωνούμε κάθε τόσο: τέρμα! Δεν πάει άλλο! Αλλά μόλις ακούσουμε πως θα γίνουν μετατάξεις στους εργαζόμενους στο Δημόσιο (π. χ. για να πάψουν οι μισοί αστυνομικοί να είναι ορντινάντσες μεγαλόσχημων) κατεβαίνουμε στους δρόμους με πανό.

Θα μου πείτε: έχουν δίκιο να δυσπιστούν, μια οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις, μετατάξεις, αναδιοργανώσεις, συνήθως καταλήγουν στην προώθηση ημετέρων και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ναι, αλλά με την δικαιολογία αυτή δεν θα αλλάξει ποτέ, τίποτα! Οι πολιτικοί τρέμουν το πολιτικό κόστος, οι συντεχνίες την απώλεια των προνομίων τους, οι πολίτες το διαφορετικό, το καινούργιο και το άγνωστο. Ακόμα και τους υπολογιστές – αυτά τα μηχανήματα του Σατανά…

Στο βάθος του ορίζοντα που αντικρίζει ο κάθε νεοέλληνας πλανώνται φάσματα και φαντάσματα: η παγκοσμιοποίηση, ο νεοφιλελευθερισμός, οι προαιώνιοι εχθροί μας, τα ξένα κέντρα (που μέρα νύχτα απεργάζονται τον όλεθρό μας), οι πολυεθνικές, η ΣΙΑ, η ΜΙΤ, η ΜΟΣΑΝΤ και άλλες μυστικές υπηρεσίες, οι Επτά Σοφοί της Σιών, οι Επτά Νάνοι και δεν ξέρω τι άλλο αποτρόπαιο. Οραματίζεται κανείς κάτι καλό, κάτι θετικό, κάτι χρήσιμο; Εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ για ευχάριστες προοπτικές.

Έτσι βγαίνουμε πάντα οι πιο απαισιόδοξοι στις έρευνες της Eurostat. Φυσικό – αφού κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ακυρώσουμε το μέλλον. Είναι η αυτοεκπληρούμενη προφητεία – self fulfilling prophecy.

504 σχόλια:

  1. Εφ' όσον έγινε λόγος για την εκπομπή "ΣΤΑ ΑΚΡΑ", νομίζω ότι αξίζει να αναφέρουμε ότι η κα Φλέσσα κάνει πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά και σέβεται τους συνομιλητές της εν αντιθέσει με το σύνηθες.

    Επί πλέον είναι και πολύ ωραία γυναίκα με προσωπικότητα.

    Υπάρχουν και μερικοί -ελάχιστοι- δημοσιογράφοι, που ανεβάζουν το επίπεδο και μας παρηγορούν για αυτό που βλέπουμε συνήθως στην Ελληνική Τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mickey
    Το πρόβλημα δεν είναι στην αλλαγή των προσφορών. Αυτή είναι δύσκολο να γίνει ακόμα και σήμερα. Συνενοήσεις(βλέπε μίζες) γίνονται πρίν απο την κατάθεση πρσφοράς.

    Και μια πρόταση για αλλαγές στην 3-βάθμια εκπαίδευση (τύπου Μάνου). Πλήρη αυτοδιοίκηση στα πανεπιστήμια. Αυτα αποφασίζουν πόσους φοιτητές θα πάρουν και με ποιά κριτήρια (ας έχουν και βαθμό 5, ποιούς καθηγητές θα πάρουν και πόσο θα τους πληρώσουν, ποιές σχολές θα ιδρύσουν κ.λπ. Το κράτος ορίζει κριτήρια χρηματοδότητησης (αριθμός σπουδαστών που εισάγωνται -τελειώνουν, παραγωγικότητα στην έρευνα) και δίνει τα ανάλογα χρήματα. Αν τα πανεπιστήμια θεωρούν ότι δεν τους φτάνουν είναι δικό τους θέμα να βρούν λύση.

    Μετα το τέλος των σπουδών για να μπορεί να ασκήσεις οποιοδήποτε επάγγελμα ανεξάρτητοι οργανισμοί θα σε πιστοποιούν.
    Τα αποτελέσματα της πιστοποίησης θα μετρούν και για το ύψος της χρηματοδότητσης του αντίστοιχου ιδρύματος.

    Φυσικά θα υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία θα υπόκειται στην ίδια αξιολόγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Mickey
    Gia kapoio logo eimai aisodoksos omws,ta nea paidia opws ta vlepw mesa sta matia twn adelfiwn mou(20 kai 18 xronwn) kai twn parewn tous einai kalyteri pasta,pio akompleksarista,pio skeptomena,isws exei na kanei kai me to internet,isws to oti taksideuoun pio poly..euxomai mono mi xathoun kai auta "sti polushmeia twn kairwn mas" i fane kamia teleiwtiki globia yperaspizomenoi parwxymenes idees deinosaurwn pou akoma einai anamesa mas..anisixw alla aisiodoksw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @αρχαίος

    Αν υπολογίσεις ΠΟΣΑ χρήματα, χαρτί, καύσιμα και εργατοώρες σπαταλιούνται στην "παραδοσιακή" μέθοδο κατάθεσης και ανοίγματος προσφορών θα καταλάβεις πως ΕΙΝΑΙ πρόβλημα - και μάλιστα μεγάλο!

    Έχω εργαστεί σε εταιρεία πληροφορικής που συμμετείχε σε τέτοιους διαγωνισμούς (ο ίδιος ετοίμαζα το τεχνικό κομμάτι τους και συχνά είχα την επίβλεψη όλου του "πακέτου") και ξέρω "από μέσα" την ...κωμικοτραγική διαδικασία.

    Όπως επίσης και τις εξωφρενικές προδιαγραφές (πανάκριβους servers για να αποθηκεύουν ...εκατό αρχεία Word), τις "φωτογραφικές" διατάξεις προϊόντων (IBM, Oracle & Cisco rulez - οι υπόλοιποι να πάνε να ...μπιπ), την απαράδεκτη περιγραφή του custom software (μέχρι και που θα ...χέζει ο κέρσορας ανά φόρμα περιγράφουν) και την παράλογη μέθοδο βαθμολόγησης (όποιος "τάξει" ...αέρα κοπανιστό κερδίζει πολλούς πόντους).

    Για να μην αναφέρω τις γελοιότητες της ακύρωσης διαγωνισμών γιατί έτσι ...κάπνισε σε κάποιους "μανδαρίνους" ή τον αποκλεισμό εταιρείας από διαγωνισμό εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν ...επισύναψε στην τεράστια "κούτα" μια εντελώς τυπική βεβαίωση πως ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας ασφαλίζεται στο Ταμείο Νομικών ! ! ! ! ! !

    (ΔΕΝ κάνω πλάκα - πρόκειται για ΑΛΗΘΙΝΟ περιστατικό)

    Ας μη συνεχίσω, γιατί θα πρέπει να ...φύγω από τη χώρα ;)


    Χώρια που η παραδοσιακή μέθοδος αποτρέπει την αποκέντρωση. Γιατί να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό μια εταιρεία στην Αλεξανδρούπολη όταν θα πρέπει να μεταφέρει όλη την "κούτα" της προσφοράς στο αντίστοιχο υπουργείο της Αθήνας και μάλιστα προσέχοντας να μην πάθει τίποτα στο ...ταξίδι; Και έχοντας σαφώς στενότερα χρονικά περιθώρια συνεννοήσεων με τους υπεργολάβους και διορθώσεων της τελευταίας στιγμής (που είναι και ο κανόνας);

    Και φυσικά ΠΟΙΟΣ πολίτης είναι σε θέση σήμερα να ζητήσει και να δει τα έγγραφα των προσφορών - και ειδικά αργότερα; Θα τον φάει η ...μαρμάγκα της γραφειοκρατίας - όπως και τις ...προσφορές. Σκέψου μόνο ΠΟΣΟ πιο προσεκτικές και οικονομοτεχνικά "λογικές" θα ήταν οι προσφορές, αν όσοι τις κατέθεταν ή τις αξιολογούσαν γνώριζαν πως μπορεί να τις διαβάσει κάποιος "ειδικός" και να διαπιστώσει πόσο "κατάλληλες" είναι.


    Η "προσυνεννόηση" δε μπορεί (όπως έγραψα) να εξαφανιστεί. Αλλά ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ που μας τρώνε τα χρήματα των φόρων μας γιατί θα πρέπει να ...παραμένουν;

    Ας μη χάνουμε το δάσος για το δέντρο και ας μην ασχολούμαστε με όσα ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ δε μπρούν να γίνουν. Υπάρχουν εκατομμύρια άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν - αλλά κανείς δε θέλει την αλλαγή.

    Συνήθεια και αδράνεια rulez - ως πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @gerasimos

    Κι εγώ κατά βάθος αισιόδοξος είμαι (μέχρι βλακείας κάποιες φορές). Δε μπορεί όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου να συνεχίζεται επ' αόριστον. Ελπίζω πως θα ζήσουμε (και θα απολαύσουμε) ένα καλύτερο μέλλον. Ήδη αυτό το blog (και άλλα που έχω διαβάσει) είναι καλός ...οιωνός ;)

    Ας κλείσω και εγώ με αυτή την αισιόδοξη νότα.

    Καληνύχτα σε όλους κι ευχαριστώ κι εγώ τον οικοδεσπότη για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Nikos Dimou, Bourchas

    Νομίζω ότι έχετε και οι δύο δίκιο. Επαναλήφθηκε η περσινή εκπομπή με το Στέλιο Ράμφο στην ΝΕΤ και λίγο καιρό αργότερα ήταν ξανά καλεσμένος με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο. Πάντως και η συνέντευξη του στην ΕΤ-3 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @mickey said...
    ...Για να μην αναφέρω τις γελοιότητες της ακύρωσης διαγωνισμών γιατί έτσι ...κάπνισε σε κάποιους "μανδαρίνους" ή τον αποκλεισμό εταιρείας από διαγωνισμό εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν ...επισύναψε στην τεράστια "κούτα" μια εντελώς τυπική βεβαίωση πως ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας ασφαλίζεται στο Ταμείο Νομικών ! ! ! ! ! !

    (ΔΕΝ κάνω πλάκα - πρόκειται για ΑΛΗΘΙΝΟ περιστατικό)

    ----------
    Μίκυ,
    Σου περιγράφω ένα άλλο αληθινό περιστατικό.

    Πήγε κάποτε μεγάλη διεθνής κοινοπραξία να βγάλει ένα τέτοιο πιστοποιητικό μηδαμινής σπουδαιότητας και λογικής και επείσθη από τον υπάλληλο που θα της το έβγαζε ότι ήταν τόσο ασήμαντο που κανείς δεν θα το αναζητούσε ούτε χρειάζεται. Επί πλέον θα απαιτούσε και κάποια καθυστέρηση η έκδοσή του, με συνέπεια να μην το προσκομίσει στον διαγωνισμό.
    Εν συνεχεία ο ίδιος υπάλληλος "πούλησε" την πληροφορία
    ότι η κοινοπραξία δεν είχε το συγκεκριμένο δικαιολογητικό στους ανταγωνιστές και η κοινοπραξία ακυρώθηκε. Το έργο ήταν πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    Πίσω από τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας υπάρχει δόλος. Τον "παραλογισμό" τον υπερβαίνουμε όταν και για όποιους θέλουμε... Με το αζημείωτο φυσικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γυρίζοντας από dark room (από αύριο νηστεία και προσευχή - για τους άλλους εννοείται), βλέπω με χαρά τα σχόλια και την κουβέντα να έχουν ανάψει για τα καλά.

    Οπως είπατε κύριε Δήμου στο ποστ σας,

    "Στο βάθος του ορίζοντα που αντικρίζει ο κάθε νεοέλληνας πλανώνται φάσματα και φαντάσματα...

    Οραματίζεται κανείς κάτι καλό, κάτι θετικό, κάτι χρήσιμο; Εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ για ευχάριστες προοπτικές.

    Έτσι βγαίνουμε πάντα οι πιο απαισιόδοξοι στις έρευνες της Eurostat. Φυσικό – αφού κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ακυρώσουμε το μέλλον. Είναι η αυτοεκπληρούμενη προφητεία – self fulfilling prophecy."


    Η Αφροδίτη κι εγώ είπαμε να σπάσουμε αυτή την self fulfilling prophecy και να τα πούμε έξω από τα δόντια, πέραν του να κάνουμε τη δουλειά μας με εκείνο το + που γράψατε σε σχόλιό σας. Πώς θα γίνει αυτό;

    Με νέα συνεργασία για δημιουργία και προβολή δικών μας videos, στα οποία θα σχολιάζουμε την καθημερινότητα σε όλες της τις εκφάνσεις (κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές κι όχι μόνον) και θα εναλλάσσουμε κείμενο και κινούμενη εικόνα. Το σημερινό και πρώτο της σειράς "Τι Συμβαίνει?" δημιουργήθηκε με επιλογή βίντεο δικό μου (hosting από τον server που εξυπηρετεί το προσωπικό μου site) και πολιτική ανάλυση της Aphrodite.

    Προβλέπω να σας κάνουμε σχολιασμούς με όλα τα οπτικοακουστικά μέσα που διαθέτει το διαδίκτυο!!!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα!
    Διαβάζω και ξαναδιαβαζω τις απόψεις όλων μας εδώ μέσα και προβληματίζομαι για το πως μπορεί να αλλάξει αυτή κατάσταση!
    Δυστυχώς μιλάμε για γάγγραινα που πραγματικά δεν ξέρω πως μπορεί να ξεπεραστεί.
    Μπορεί εδώ στο μπλογκ να φαντάζουμε πλειοψηφία όσοι ζητάμε αλλαγές αλλά δυστυχώς αποτελούμε μια τραγική μειοψηφία.
    Είναι ένα ολόκληρο σύστημα από το οποίο ουδείς θέλει να χάσει τα κετημένα.
    Σκεφτείτε πόσες αντιδράσεις υπήρχαν ακόμη και εδω μέσα όταν σσυζητήσαμε θέματα εκκλησίας ή ακόμη και τεχνολογικής εξέλιξης.
    Προχτές άκουγα μια συνέντευξη του κ.Βερεμή ο οποίος υποστήριζε ούτε λίγο ούτε πολύ οτι δέχεται απειλές για τη ζωή του.
    Ο κ.Βερεμής αν δεν κάνω λάθος είναι υπεύθυνος για το βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού και επικεφαλής του συμβουλίου Εθνικής παιδείας.
    Μιλούσε για νοοτροπία κλεφταρματωλών και για τη ζημιά που έχει επιφέρει η επικράτηση τους.
    Το αποκορύφωμα ήταν οτι αντιμετώπιζε τις απειλές για τη ζωη του ως κάτι φυσιολογικό!!!
    Μέχρι να τελειώσει την συνέντευξη του οι κλεφταρματωλοί είχαν ηδη κάνει την εμφάνιση τους βρίζοντας με χυδαίο τρόπο και λέγοντας στο άνθρωπο να παει να ζήσει στο εξωτερικό.
    Είναι συνηθισμένη κουβέντα την έχω ακούσει ακόμη και 'γω κάθε φορά που τονίζω τα θετικά στοιχεία της Ολλανδίας(έζησα 4 χρόνια)
    Από την άλλη πλευρά δεν χάνω την αισιοδοξία μου καθημερινά συμβαίνουν χιλιάδες πράγματα που είναι σε καλή κατευθυνση.
    Ελπίζω....

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεράσιμε,
    ήταν όντως ειρωνία, αλλά με καλή πρόθεση, ακριβώς επειδή δεν πιστελυω στις μαζικές ιστορίες. Αυτό το θέμα ταυτότητας ακόμη το ψάχνω, γιατί ευθύνεται για πολλά, για τον αυταρχισμό, την αδιαφορία, την αυθαιρεσία, για να κάνω μια ενδεικτική απαρίθμηση.
    Είμεθα δυστυχώς ακόμη "έθνος" -ειρωνικό κι αυτό- απολίτιστον και μετα-αποικιακόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βρήκα το γατάκι μου. Το είχε πάρει ο κακός γείτονας (Πάντα υπάρχει κακός γείτονας)!
    Όσο παραμένει συνειδητά το 1/3 του ενεργού πληθυσμού σε θέσεις δημοσίου, αλλαγές δε γίνονται.
    Μερικές κοινοτυπίες έχουν διαχρονική αξία τελικά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!

    222 comments σε λιγότερες από 24 ώρες, σε εορταστικό τριήμερο με πολλους απόντες και moderation - μάλλον είναι ρεκόρ. Ευχαριστώ όλους για την παρουσία και τα πολλά αξιόλογα σχόλια.

    Bourchas η εκπομπή Ράμφου - Σαββίδη ήταν μνημείο μη επικοινωνίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητοί φίλοι του blog παρατηρώ με θλίψη ότι συνεχίζετε εν χορώ να υβρίζετε τη χώρα μας ξεχνώντας ότι τουλάχιστον αυτός ο τόπος παράγει ένα είδος που τείνει προς εξαφάνιση:

    Ναι η ελλάς παράγει άντρες.

    Πείτε μου ειλικρινά σε ποιά χώρα της δύσης τολμάει κάποιος να κλείσει δρόμους,να καταλάβει δημόσια κτίρια και εεωωπ εεωωπ να γυρίζει τούμπα περιπολικά της αστυνομίας;

    Την απάντηση την ξέρετε.Κανείς δεν τολμάει γιατί όλοι οι δυτικοί είναι κότες και αδελφές του κερατά.Ούτε ένα κολόμπαρο του προκοπής δεν μπορούν να στήσουν.

    Ε όχι αδέρφια.Δεν θα καταντήσουμε σαν αυτούς.

    Εμείς έχουμε τσαγανό.Τι κι αν στην πρώτη υποψία επιδημίας τρέχουμε να αδειάσουμε τα φαρμακεία απο εμβόλια στερώντας τα απο αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται;

    Τι κι αν μόλις αγριέψει λίγο ο τούρκος τρέχουμε να αδειάσουμε τα σουπερ μαρκετ;

    Ολα αυτά δείχνουν πολύ απλά ότι εκτός απο τσαγανό διαθέτουμε και τεράστια προνοητικότητα.

    Τέτοιες αρετές μόνο το γένος των ελλήνων διαθέτει.

    Καλά σας τα λέει ο σωστός αλλά δυστυχώς σας τυφλώνει η μανία σας να γκρεμίσετε το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Nikos Dimou said:

    Την αλλαγή και την καινοτομία τις βλέπουμε σαν επικείμενη καταστροφή. Και μόνο η λέξη μεταρρύθμιση μας φέρνει αλλεργία.

    Μεταφέρω από το βιβλίο Η οδύσσεια της ποίησης (εκδόσεις Σοκόλη):

    Μεταξύ των ετών 1978-83, ο Ολλανδός ανθρωπολόγος Geert Hofstede διενήργησε εκτεταμένες έρευνες σε 53 χώρες προσπαθώντας να προσδιορίσει ομοιότητες και διαφορές στις κουλτούρες των λαών τους. Το 1990 δημοσίευσε την έρευνα του στο Cultures and Organizations: Software of the Mind. Εστιάζοντας σε ουσιώδη πρότυπα σκέψης, συναισθημάτων και δράσης, που είναι τελείως διαμορφωμένα στο τέλος της παιδικής ηλικίας, υποστήριξε ότι αυτές οι πολιτισμικές διαφορές εκδηλώνονται κατά την επιλογή των συμβόλων, ηρώων / ηρωίδων, συμπεριφορών και αξιών. Ο Hofstede προσδιόρισε πέντε μεγέθη-δείκτες και αξιολόγησε τις 53 χώρες για κάθε έναν από αυτούς. Μεταξύ των δεικτών είναι και αυτός της «Αποφυγής αβεβαιότητας». Οι κουλτούρες ποικίλουν στην αποφυγή της αβεβαιότητας δημιουργώντας διαφορετικές συμπεριφορές και έχοντας διαφορετικές αξίες όσον αφορά την τυπικότητα, συνέπεια, νομικές-θρησκευτικές-κοινωνικές απαιτήσεις και ανεκτικότητα στην αμφισημία. Ο Hofstede παρατήρησε ότι οι κουλτούρες εκείνες που παρουσιάζουν υψηλό δείκτη αποφυγής αβεβαιότητας –μεταξύ άλλων– τείνουν να είναι εκφραστικές κατά την ομιλία (υψηλός τόνος φωνής, χειρονομίες) και οι άνθρωποι φαίνονται ενεργητικοί, συναισθηματικοί, ακόμα και εριστικοί. Αποφεύγουν τις διφορούμενες καταστάσεις και προσβλέπουν σε δομημένους οργανισμούς ιδρύματα και σχέσεις ώστε τα τεκταινόμενα να είναι ευκολότερα κατανοητά και προβλέψιμα. Σε κουλτούρες με υψηλό δείκτη αποφυγής αβεβαιότητας οτιδήποτε είναι διαφορετικό μπορεί να θεωρηθεί σαν απειλή και οτιδήποτε είναι μη συμβατικό συχνά εξισώνεται με το επικίνδυνο. Η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση όσον αφορά αυτόν τον δείκτη και επομένως εύκολα κατανοεί κανείς τον λόγο για την καθυστέρηση της αποδοχής τόσο του Υπερρεαλισμού όσο και μετέπειτα της μεταμοντέρνας αισθητικής. Σταδιακά η απήχηση του Υπερρεαλισμού μεγάλωνε αν και πολλές φορές κατηγορήθηκε για έλλειμμα ελληνικότητας. (Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη στο θέμα αυτό). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας ακόμη από τους δείκτες του Hofstede o IDV (Δείκτης ατομισμού). Στις κουλτούρες με υψηλό IDV παρατηρούνται μεταξύ άλλων τα εξής χαρακτηριστικά:
    1. Ρητορικό στυλ: αντιφατικός / αντιπαραθετικός λόγος και ανοχή ή ενθάρρυνση ακραίων ισχυρισμών.
    2. Έμφαση στην αλλαγή: Σ’ αυτό που είναι νέο ή μοναδικό.
    3. Λανθάνουσα αίσθηση κοινωνικής ηθικής: Έμφαση στην αλήθεια.
    4. Κίνητρα βασισμένα σε προσωπικά επιτεύγματα: Μεγιστοποιημένα. (Περίμενε το ασυνήθιστο)
    5. Αναδεικνύεται η νεότητα και η δράση
    Μεταξύ των χωρών στις οποίες παρατηρείται υψηλός δείκτης IDV βρίσκονται οι Η.Π.Α. (1η), Αγγλία (3η), Γαλλία (10η) και Ιταλία (7η) στις οποίες εμφανίστηκε η πλειονότητα των πρωτοποριών στην ποίηση. […]
    Εκτός από την αντίδραση στο καινούργιο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία αρκετά χαρακτηριστικά του ελληνικού λαού, όπως η υπεράσπιση των αδύνατων ή καταπιεσμένων λαών, η υπεράσπιση της επανάστασης και ο θαυμασμός για ξένους ηγέτες επαναστάσεων, η λατρεία των «αρχαίων ερειπίων», η πρόθυμη παροχή βοήθειας προς ομοθρήσκους λαούς κλπ. που παραπέμπουν σε ένα έμφυτο ρομαντισμό ο οποίος συνήθως επιζητεί περισσότερο την επιστροφή σε παλιές καλές εποχές παρά τον προσεταιρισμό του μοντέρνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. nmavor έχω διαβάσει και εγώ για την έρευνα του Hofstede - θα ψάξω τώρα και το βιβλίο. Θυμήθηκα και μία άλλη έρευνα το 1996 (;) που μετρούσε διάφορους δείκτες στην Ευρώπη. Μας είχε βγάλει πρώτους στο δείκτη ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στους άλλους.

    Άσχετα από την αποφυγή στερεοτύπων φαίνεται πως ορισμένες συμπεριφορές επικρατούν.

    ----------

    Yosemite Sam

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Nikos Dimou said:

    στην βάση του προβλήματος είναι η ασάφεια για την ταυτότητα.

    Μεταφέρω ξανά από το βιβλίο Η Οδύσσεια της ποίησης

    Η ταυτότητα είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα για όλους. Προσδιορίζει ποιοι ή τι νομίζουμε ότι είμαστε. Οι άνθρωποι ενώνονται μεταξύ τους νοητικά σε ομάδες. Είναι δυνατό ένα άτομο να έχει αρκετές ταυτότητες (Εθνική, γένους, τοπική / πόλης, φυλετική) και διαφορετικές όψεις της συλλογικής του ταυτότητας να είναι σημαντικότερες από άλλες. Επομένως η ταυτότητα δεν είναι σταθερή ή δεδομένη και αυτό είναι αντίθετο με την επικρατούσα Δυτική θεώρηση του καθ’ όλα αυτόνομου εαυτού. Η ταυτότητα επανασυστήνεται συνεχώς και βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση. Το άτομο επαναπροσδιορίζεται καθώς επαναπροσδιορίζονται οι συλλογικοί σχηματισμοί έναντι των οποίων προσδιορίζεται. Η κοινωνική ταυτότητα στην ουσία, είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης κατασκευασμένο από σύνολα συγκρίσεων και αντιθέσεων, τα οποία δίνουν έμφαση στις διαφορές μεταξύ των ομάδων. Υποδηλώνει μια διαδικασία η οποία εκ’ προοιμίου εξυπακούει τον σχηματισμό ενδοσυσπειρώσεων, ενδογενών στις ομάδες λόγω της αποστασιοποίησης τους από άλλες. Κατά την διαδικασία αυτή η ομάδα ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της και ταυτόχρονα δίνει στα άτομα την αίσθηση ότι ανήκουν σε συνασπισμό. Τα άτομα τείνουν να ταυτοποιούνται με πολλές κοινωνικές ομάδες βασισμένες σε ποικίλους παράγοντες όπως φυλή, εθνικότητα, τάξη, γένος, προέλευση κλπ. Σύμφωνα με την θεωρία της κοινωνικής ταυτοποίησης εάν και όταν μια ορισμένη ομαδική ταυτότητα γίνει εξέχουσα σε κάποια χρονική στιγμή για οποιαδήποτε αιτία, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά οποιουδήποτε μέλους της ομάδας τείνουν να επηρεάζονται και να καθοδηγούνται από τους κανόνες και τους στόχους της ομάδας. Επειδή οι θεσμοί πού μας υποστηρίζουν και προσδιορίζουν την ταυτότητα μας –Οικογένεια, κοινότητα, κλπ.– έχουν υποβαθμισθεί κατά τις πρόσφατες δεκαετίες, οι άνθρωποι μιλούν για κρίση ταυτότητας από την οποία υποτίθεται ότι όλοι υποφέρουμε. Αυτή είναι κυρίως μία αρχή του Μεταδομισμού αφού τα αποτελέσματα της φαίνεται ότι ξεκίνησαν με τις αλλαγές στην κοινωνία που προήλθαν από τον Μεταδομισμό και τον Μεταμοντερνισμό. […]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα σχετικά με την πρώτη παρέμβαση μου και να δώσω μερικές απαντήσεις:

    α)Κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και σκληρά δουλεύουν και κακοπληρωμένοι είναι.Υπάρχουν δε και πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων που εγκαταλείπουν με παραίτηση το δημόσιο τομέα για να εργαστούν στον ιδιωτικό. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν "απαξιωμένο" και ανενεργό τον δημόσιο τομέα, για να δρουν ανεξέλεγκτες.

    β)Διαδήλωσεις για το "δικαίωμα στην τεμπελιά" δεν έχουν γίνει, ούτε γίνονται. Οι υπάλληλοι της ΕΑΣ που έκαναν διαδηλώσεις το 1992, ήταν ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ. Μην το ξεχνάτε. Έχω την εντύπωση, αν κάνω λάθος διορθώστε με, ότι η δημόσια σήμερα ΕΘΕΛ, είναι πολύ πιο αποδοτική από την ιδιωτική ΣΕΑΣΘ, έχει δε και κατά πολύ πιο φτηνό εισητήριο. Και μην μου πείτε για το οικονομικό παθητικό της ΕΘΕΛ, γιατί από το κράτος επιχορηγούνται και τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ και μάλιστα με μεγάλα ποσά, αφού είναι πολιτική επιλογή η στήριξη των συγκοινωνιακών φορέων.

    γ)όταν πριν από 3 χρόνια στην Γαλλία και στην Γερμανία προσπάθησαν οι κυβερνήσεις να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς διάλογο με τις φοιτητικές οργανώσεις, ξέσπασαν καταλήψεις, διαδηλώσεις και ταραχές που κράτησαν περισσότερο από 6 μήνες.Τελικά οι κυβερνήσεις υποχώρησαν. Έχετε ξεχάσει μήπως την πρόσφατη εισβολή της αστυνομίας στην Σορβόννη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. g. manoussakis
    πολλές από τις απεργιες, τις στάσεις εργασίας κλπ. στον χώρο του δημοσίου και των ΔΕΚΟ υπερασπίζονται (έμμεσα βέβαια) το βόλεμα και το δικαίωμα στην τεμπελιά.

    Είναι τεράστια η καταχρηστική ή και άχρηστη αποσχόληση σε αυτό τον χώρο.

    Θα σας θυμίσω του υπολογισμούς που είχε κάνει ο Γιάννης Μαρίνος τότε που απεργούσαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το κράτος θα είχε τεράστια οικονομία αν τα έκλεινε και έστελνε τους μισθούς των εργαζομένων στα σπίτια τους.

    Ανάλογα υπολόγισε πρόσφατα ο Στέφανος Μάνος για τον ΟΣΕ. Αν έκλεινε εντελώς και στέλναμε όλους τους επιβάτες και τα εμπορεύματα στον προορισμό τους με ταξί και φορτηγά θα είχαμε οικονομία 30%.

    Να μην πω για Ολυμπιακή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο κατά τα άλλα συμπαθής κ. Σαββίδης δυσκολευόταν να καταλάβει τα λεγόμενα του Ράμφου μέχρι που ο τελευταίος αναγκάστηκε να του κάνει παρατήρηση: "Νομίζω ότι δε με παρακολουθείτε!" Να περιμένω να καταλάβουν οι διάφοροι (πολυπληθέστατοι δυστυχώς) Παπαθεμελήδες και Ψωμιάδηδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. maiosone said...
    Ο κατά τα άλλα συμπαθής κ. Σαββίδης...

    --------------------------

    Μα κι αυτός στην παρέα που αναφέρετε ανήκει - συνεργάτης του κ. Ζουράρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. πριν από 3 χρόνια στην Γαλλία και στην Γερμανία ξέσπασαν καταλήψεις, διαδηλώσεις και ταραχές

    Μην αγχώνεσαι με αυτούς.

    Είναι θλιβεροί ερασιτέχνες και δεν μπορούν να μας συναγωνιστούν.

    Εμένα για να με ζώσουν τα φίδια πρέπει να δω την ευρωπαία μάνα να κουβαλάει φαγητό στα τάπερ για το βλαστάρι της που αγωνίζεται στην κατάληψη.

    Μέχρι τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. my other name is psomiadis, panikas psomiadis.

    Κύριε Δήμου περίμενα ότι θα είστε λιγότερο είρων με τις αντίθετες απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Που την είδατε την ειρωνία; Απλώς είπα σε ποιον χώρο ανήκει. Το δικό σας σχόλιο ήταν ειρωνικό (για τον Πανίκα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα, και του χρόνου!!!

    Επειδή πολλοί θέτουν το ερώτημα "τι γίνεται επί του πρακτέου", δεν είναι νομίζω δυνατό να δοθούν απαντήσεις για δράσεις μεγάλης κλίμακας. Αυτό είναι δυστυχώς "κλασικό" πρόβλημα της σύγχρονης επιστήμης και το αναγνωρίζει κι η ίδια.

    Μπορούν όμως να δοθούν απαντήσεις, στα πλαίσια του παρακάτω (πολύ πρόχειρου) σκεπτικού:

    1. Μακρυά από την μεγάλη κλίμακα (κοινωνία, μεγαπόλη, κόμμα, μαζικός φορέας). Υπάρχει τεράστια αδράνεια στα συστήματα αυτά, είναι βασικά ομοιοστατικοί μηχανισμοί που προσδιορίζουν το περιβάλλον τους (εμάς δηλαδή) ως αλλοποιητικό (= εξαρτήματά τους).

    2. Προσδιορισμός της ταυτότητας του καθένα από αυτόν τον ίδιο. έχω ένα ρόλο να παίξω: αυτόν που έχω επιλέξει. Τον παίζω καλά. Προστατεύω την ταυτότητά μου, είναι ό,τι έχω.

    3. Προσδιορισμός των λόγων που επιλέγω αυτή την ταυτότητα κι όχι άλλη. Γιατί δηλαδή διαλέγω να βλέπω τον κόσμο όπως τον βλέπω. Αυτό έχει να κάνει με εμένα και εμένα μόνον (προσοχή, όχι με την "γενικότερη κουλτούρα", θυμηθείτε το [1]). Αν εγώ αποφασίσω να πάω με την "γενικότερη κουλτούρα", τότε εγώ το αποφασίζω, και πρέπει να ξέρω το γιατί.

    4. Αναγνώριση στον κάθε Άλλο, του δικαιώματος να ακολουθήσει τα σημεία [1], [2], [3].

    Αυτά, μπορεί να ακούγονται ψυχολογικά, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα (ούτε κι η επιστήμη μου άλλωστε). Μπορεί επίσης να ακούγονται ορθολογικά, αλλά κι αυτό είναι συζητήσιμο.
    Σίγουρο πάντως είναι (για μένα) ότι δεν είναι ηθικές προσταγές, είναι αναγκαιότητες για τον καθένα.

    Και μια παράκληση σε κάθε συνέλληνα: ας αφήσουμε κατά μέρος αυτή την (υποκριτική) ηθικολογία για το "κοινό καλό". Αν καθένας κοιτάξει το δικό του καλό αναγνωρίζοντας ότι καθένας κάνει το ίδιο, το "κοινό καλό" βγαίνει μόνο του.

    Και για να προλάβω παρεξηγήσεις: η ύπαρξη του Άλλου ως άλλο από εμένα, δεν είναι ηθικό ζήτημα, ή θέμα σεβασμού, ή θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή δείγμα πολιτισμού κλπ. κλπ.: είναι ζωτική ανάγκη για να υπάρχω εγώ ως μοναδικότητα, πράγμα εύκολο να αποδειχθεί επιστημονικά. Η δική μου ανάγκη, ο αυτοσεβασμός μου δηλαδή, με ωθεί να σεβαστώ τον Άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν δεχτούμε ότι μια δεξιά αντίληψη ονειρεύεται να δει στην πράξη τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να ιδρύονται και να παίρνουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ελλήνων φοιτητών, η αριστερή αντίληψη τι κάνει? Φροντίζει να απαξιώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο όσο μπορεί εν ονόματι της ΜΗ σύνδεσής του με την παραγωγική διαδικασία (των βιομηχάνων -λες και υπάρχουν και άλλοι στη διαδικασία αυτή σήμερα) της ΜΗ εντατικοποίησης των σπουδών (δεν θα τους δώσουμε ικανούς επιστήμονες -κατά το "όχι κρέας για τα κανόνια") της ΜΗ αξιολόγησης (και ποιοι είναι αυτοί που θα μας κρίνουν εμάς, τους δαιμόνιους ελληναράδες).

    Καθηγητικό και φοιτητικό κατεστημένο αφήνουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να βουλιάζει στην ανυποληψία, την αναποτελεσματικότητα, τη συντεχνιακή αντιμετώπιση της επιστήμης και της γνώσης. Άκουσα μια φοιτήτρια να ωρύεται «όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών, όχι στην υποβάθμιση του πτυχίου» λες και το δεύτερο δεν είναι μαθηματική συνέπεια του πρώτου. Και θυμήθηκα τις δικές μου σπουδές όταν –ήδη από το 1980- το φοιτητικό κίνημα πάλευε για τη ΜΗ εντατικοποίηση των σπουδών μας, μην τυχόν και μας έπεφτε βαρύ το πρόγραμμα του …καθησιού που βιώσαμε όλοι όσοι σπουδάσαμε στην Ελλάδα.

    Οπότε, η δεξιά αντίληψη, μη μπορώντας να ελέγξει τα δημόσια πανεπιστήμια, (τα οποία είναι ο πιο ανεξάρτητος και αυτοδιοικούμενος δημόσιος φορέας) πολύ απλά, τα παρακάμπτει ιδρύοντας τα δικά της ιδιωτικά. Και ξαφνικά ο πανικός των παραγόντων του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι ότι ξύπνησαν έντρομοι και είδαν την πραγματικότητα της υποβάθμισης μπροστά στα μάτια τους. Είναι όμως αργά για μετάνοιες –άσε που δεν διαφαίνεται καν τέτοια διάθεση. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο τρέμει τον ανταγωνισμό –δεν νοιάζεται για την μόρφωση, γιατί αν νοιαζόταν δεν θα κωλοβάραγε τόσες δεκαετίες. Τώρα, μην ξαφνιαστούμε αν δούμε κάποια μέρα να παίρνουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μερίδιο από τις κρατικές επιχορηγήσεις, ή να εξαγοράζουν τις εγκαταστάσεις των δημόσιων ανταγωνιστών τους.

    Κι εγώ δημόσιο πανεπιστήμιο έβγαλα με χίλια ζόρια αλλά το καταριόμουν όταν, κάνοντας μεταπτυχιακό στην εσπερία, είδα πως μπορούσε να υπάρξει και "άλλου" τύπου πανεπιστήμιο, δημόσιο, ανοιχτό, σε συνεχή λειτουργία, αλλά και όχι αποκομμένο από τους κοινωνικούς αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οι θέσεις στο Δημόσιο είναι δημοφιλείς, επειδή οι Έλληνες αγαπούν πολύ τη μαμά τους.
    Όταν λέει η μαμά ότι το δημόσιο είναι καλό αφού παρέχει σταθερό μισθό (ο σταθερός μισθός και το σπίτι είναι διαχρονικές αξίες σ'αυτή τη χώρα), ποιος μπορεί να της χαλάσει χατίρι; ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όσον αφορά το δημόσιο είναι το μόνο που πληρώνει όλα όσα προβλέπει ο νόμος, ασφάλεια, υπερωρίες (ακόμη και το δημόσιο δεν τις πληρώνει δηλαδή πάντα), ξέρεις οτι δεν θα κλείσει όταν είσαι 50 χρονών, και να τρέχεις να βρεις δουλειά.
    Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν και μάλιστα σε άσχημες συνθήκες.
    Εϊναι θέμα οργάνωσης και ηγέσιας που δεν αποδίδει.
    Όσοι από σας μιλάτε για αξιοκρατία συνδέοντας την με το ιδιωτικό τομέα είστε ηλίθιοι, βλέπετε πολλές ταινίες, και σίγουρα δεν έχετε δουλέψει ούτε μία ώρα στην ζωή σας.
    Εκτός αν είχατε κάλυψη κεφαλαίων και ανοίξατε δική σας δουλειά.
    Μόνο τότε βγάζεις λεφτά, αν έχεις δική σου δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ανέστης

    α ναι καλά μου θυμίσατε το: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ!

    Είναι το γενικό σλογκαν του Έλληνα.

    Αν προσθέσουμε και το ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...

    ...κλείσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @dimitrizzzzzzzz

    Δεν θα σχολιάσω το ύφος σου, που σε αδικεί (αν δεν σε αδικεί, αλλά απλώς σε περιγράφει, λυπηρό μεν, αλλά τι να κάνουμε...).

    Το θέμα δεν είναι αυτά (με τα οποία γενικά συμφωνώ, με κάποιες διαφωνίες για τον σιωνισμό). Το θέμα είναι κατά πόσον αυτά προσδιορίζουν αποφασιστικά την "μοίρα" μας και κατά πόσον εμείς είμαστε άμοιρα έρμαια αποφάσεων άλλων.

    Ή θα δεχθούμε θεωρίες συνωμοσίας, ή θα στρωθούμε να δούμε τι γίνεται με εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ναι στο Δημόσιο δεν βγάζεις λεφτά...

    εκτός αν παίρνεις επιδόματα, εκτός έδρας, επιτροπές... ή

    μίζες, φακελάκια, γρηγορόσημα, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Μοδεράτωρ

    Τα σχόλια του dimitrizzz έγιναν μαγική εικόνα;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Ν.Δήμου, συμφωνώ άν αυτές είναι διαπιστώσεις, δεν είναι κάν διάγνωση, πόσο μάλλον θεραπεία.

    "Θα σας θυμίσω του υπολογισμούς που είχε κάνει ο Γιάννης Μαρίνος τότε που απεργούσαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το κράτος θα είχε τεράστια οικονομία αν τα έκλεινε και έστελνε τους μισθούς των εργαζομένων στα σπίτια τους.
    Ανάλογα υπολόγισε πρόσφατα ο Στέφανος Μάνος για τον ΟΣΕ. ....
    ...Να μην πω για Ολυμπιακή..."

    Ποιά είναι η θεραπεία; ποιό είναι το αντίθετο του κράτους; το μή κράτος; το αντί κράτος; η επιχείρηση; Μα η επιχείρηση φαντάζεσται είναι απούσα από αυτό που περιγράφουν,Μαρίνος,Μάνος,κλπ;
    Από αυτό το "χάλι" δεν φθείρονται μόνο οι εργαζόμενοι με την Αεργία η οποία ειρήσθω εν παρόδω θυμίζει στρατιωτική οργάνωση και θεωρείται αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα, δλδ η στέρηση εργασίας το λεγόμενο ράφι.
    Αν όμως δινόταν η δυνατότητα παραγωγικότητoς στον δημόσιο τομέα θα έμεναν άεργοι και άνεργοι πάνω από 50% των ελλήνων, οπότε κάτι σοβαρότερο συμβαίνει το οποίο δεν μας θέλει διαιρεμένους σε Μαρίνους και .ςυονίραΜ

    Ξεκάθαρα μέχρι την επόμενη μικρή κρίση μικρή προσαρμογή, μικρή ευκαιρία. Μεγάλη κρίση; μπάα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Dimitrizzz
    Μήπως θα ήταν καλύτερο, μια που είσαι άνεργος, να δεις καμιά καλή ταινία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Bourchas said...
    ... Άλλωστε περισσότερο μου αρέσει να παρατηρώ την κα Φλέσσα!
    ...
    Θα πρέπει να είναι μαρτύριο να μιλά μόνο τόση ώρα άνδρας με αυτή τη γυναίκα!

    -------------
    Συμφωνώ και επαυξάνω Bourchas!
    Και αυτή είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ μαζί σου!

    Θυμάμαι είχες χαρακτηρίσει τον Παρθενώνα "λευκό ελέφαντα" στο ομώνυμο ποστ, και κόντεψα να πάθω αποπληξία!

    Εχουμε και "σύγχρονους παρθενώνες" αδιαμφισβήτητους μάλιστα, και ολοζώντανους, σφύζοντες από ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λυπάμαιγια την κατάντια της αντίληψης όλων σας.
    Κάταλήγετε στο εύκολο "φταίει η νοοτροπία" "φταίει ο πολίτης", και τις γνωστές κούφιες γενικότητες.
    Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η βολεμένη ηγεσία, οι υπεράριθμοι βουλευτές που μαζί με το προσωπικό τους ρουφάνε εκατομμύρια κάθε μήνα, και φυσικά είναι ο κύριος παράγοντας της συντήρησης της διαφθοράς.
    Τόσο προσωπικό δεν μπορεί να ζήσει με νόμιμες χρηματοδοτήσεις, και πως μετά ο βουλευτής, που θα γίνει υπουργός, θα κάνει κάτι χρήσιμο όταν το κρατάνε όσοι του τα χωσαν.
    Εσείς εξακολούθηστε να ονειρεύεστε οτι είναι θέμα νοοτροπίας.
    Ξέρω οτι η "νοοτροπία" είναι αρκετά αόριστο για σας, κάτι σαν το δαιμόνιο που θα ξορκίσει ο παπάς.
    Πολύ προτιμότερος από τον γιατρό που κοστίζει χρήμα και εγωισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. α)Κατά τη γνώμη μου, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και σκληρά δουλεύουν και κακοπληρωμένοι είναι.Υπάρχουν δε και πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων που εγκαταλείπουν με παραίτηση το δημόσιο τομέα για να εργαστούν στον ιδιωτικό.

    Δεν νομίζω.Ελάχιστες περιπτώσεις φεύγουν από τον δημόσιο για τον ιδιωτικό τομέα. Ελάχιστες. Αντιθέτως χιλιάδες είναι αυτοί που παρακαλάνε ,γλείφουν για να μπουν στον δημόσιο.Αν πραγματικά ο κόσμος που πληρώνει με τους φόρους του ήξερε πως είναι τα πράγματα στις πιο πολλές δημόσιες υπηρεσίες ,θα είχαν βγει αυτοί στον δρόμο για διαδήλωση κατά του δημοσίου.
    Ένα πολύ μικρό ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων εργάζεται ικανοποιητικά. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει: αυτούς που έχουν τον (παράλογο) φόβο απόλυσης( βλέπε επίσης και συμβασιούχους χωρίς μέσον) τους φιλότιμους, τους άτυχους που τους στρίμωξαν σε δύσκολη θέση ,και αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν την κοινωνία. Κακοπληρωμένοι για την δουλειά που κάνουν και σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα δεν νομίζω ότι είναι . Σε σχέση με τους μισθούς της εοκ ίσως. Στον ιδιωτικό τομέα συμβαίνει το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Προτείνω την άλλη Κυριακή να τα μαζέψουμε και να πάμε για paintball, μέχρι τελικής πτώσεως.

    Τα αεροβόλα έχουν σίγουρα μεγαλύτερη ευθυβολία από τα πληκτρολόγια κάποιων και οι χρωματιστές σφαίρες καμμία δόση ειρωνίας. Αφήστε που πονάνε κι όλας.

    Μπορούν δε να αποδώσουν καλύτερα (οι σφαίρες) τα πραγματικά συναισθήματα πολλών από τους συζητητές. Τι να κάνουν οι κουβέντες μπροστά του.

    Α, ναι! και να πάρουμε και παιδιά μαζί μας από 6 ετών έως 18, για να μας παρακολουθήσουν όσο εμείς θα προσπαθούμε να λύσουμε τα δικά τους ζητήματα.

    Έτσι δε γίνεται και στο ζήτημα της παιδείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αν πούμε ότι 15 εως 25.000 ευρω το χρόνο που παίρνουν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι σοβαρό ποσό, τότε ναι, δεν βράζεις λεφτά.Αλλά σου μένει χρόνος για μια συμπληρωματική δουλειά αν θέλεις.Και μην ξεχνάμε την καλή σχετικά ασφάλεια και το εφάπαξ, αυτά είναι τα σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αυτό είναι Νίκος Δήμου! Μετά την αποχή μου από το νέο/παλιό doncat2 υπόσχομαι να ξαναγίνω θαμώνας του ανακαινισμένου doncat.

    Περνάμε στο θέμα μας:
    Κάθε χώρα έχει το δικό της πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως της κυβέρνησής του. Για παράδειγμα, πιστεύετε ότι η εργατική-σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μπλέρ στη Βρετανία είναι περισσότερο κρατικο-κεντρική από τη θεωρητικά φιλελεύθερη δική μας που προσπαθεί να εφαρμόσει νόμους όπως ο βασικός μέτοχος? Ουδεμία σύγκριση...
    Έτσι η Ελλάδα έχει πολύ απλά «πολιτικό σύστημα Ελλάδας»! Και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτό λόγω πολιτικού κόστους και βολέματος.
    Είμαστε η χώρα που η ΑΔΕΔΥ (του ενός εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων) απεργεί και έχει τη ΓΣΕΕ να συμπαραστέκεται στο «δίκαιο αγώνα τους», χωρίς να καταλαβαίνει η δεύτερη το εξής απλό: όποτε ένας δημόσιος υπάλληλος παίρνει αύξηση την πληρώνουν τα μέλη της! Και πως ήδη το 50% όλων των κρατικών εσόδων πηγαίνει σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, όντας η μεγαλύτερη οικονομική μας γάγγραινα!!!

    Τέλος για την παιδεία όλη η συζήτηση μας περιστρέφεται στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν, αλλά το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι πως θα αποκτήσουμε εκπαίδευση ανάλογη της Φιλανδίας, και δυστυχώς κανείς δεν δουλεύει προς αυτό τον σκοπό. Κάθε θρανίο και PC, κάθε θρανίο και Google, κατάργηση της αποστήθισης εδώ και τώρα, εξετάσεις με ερωτήσεις κρίσεως πολλαπλής επιλογής και με το PC δίπλα στο μαθητή για να μπορεί να ψάχνει στο internet. Σε ποιο τηλε-παράθυρο είδατε έστω και ΕΝΑ πολιτικό να λέει κάτι τόσο απλό? Επίσης, ελάχιστοι φωνάζουν που δεν διδάσκεται ο Δαρβίνος στα σχολεία (με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως στάση απέναντι στον ορθό λόγο της επιστήμης) και ακόμα πιο ελάχιστοι επαναστατούν που απαιτεί ο κάθε Χριστόδουλος να αλλάξει ένα σχολικό βιβλίο ιστορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. και για αλλη μια σιερά πολυ καλών συνεντευξεων ελλήνων πανεπιστημιακών του εξωτερικού για τα ελληνικλα ΑΕΙ δεστε
    http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18766&m=N11&aa=1

    και διαβάστε ιδίως τη δήλωση του παλιού μου συμμαθητη Νίκου Πατρικαλάκη

    αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ...θα συνεχισω με τις "ερωτησεις χωρις απαντηση"....
    δ. στον εμφυλιο πολεμο (αναφερθηκε και αυτος)αυτοι που πολεμουσαν απο την μια η την αλλη πλευρα πηραν συνταξη,αυτοι που τους ταιζαν και δουλευαν, αντι να πολεμουν ,εκεινη την εποχη πηραν ????

    ε.Σημερα ποιος δουλευει, πραγματικα, δημιουργοντας υπεραξια ωστε μαζι με τον κρατικο δανεισμο να "συντηρει" την υπαρχουσα κατασταση????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Οι «παραδεισένιες» συνθήκες του Δημοσίου τομέα (έναντι του ιδιωτικού), επιβεβαιώνονται από ένα πολύ απλό γεγονός: τις ατελείωτες ουρές υποψηφίων στον ΑΣΕΠ.
    Οι συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα αυτό-καθορίζονται από τις δυνατότητες της αγοράς, ενώ του δημοσίου από τις πιέσεις των υπαλλήλων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλημέρα σε όλους!


    Μα για να θέσεις ερωτήσεις, πρέπει να αμφισβητήσεις το προφανές.

    Αυτό απαιτεί, πρώτον) γνώση των δεδομένων, δεύτερον) κριτική προσέγγισή αυτών και τρίτον) το μικρόβιο της αμφιβολίας και την επιθυμία για διαρκή εξέλιξη.

    Σε ένα κράτος (μην μπερδεύουμε το έθνος, οι Ελληνες που ζουν στη Γερμανία είναι διαφορετικοί άνθρωποι από τους Ελληνες που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και αυτούς που ζουν στις Η.Π.Α.) όμως που η συντριπτική πλειοψηφία των νέων επιθυμεί ή αναγκάζεται να επιδιώκει μια θέση στο Δημόσιο, μετά από σπουδές που απορώ ποιος μπορεί να αποκαλέσει ανερυθρίαστα "σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση", που να ψάξει κανείς για τη γνώση, το κριτήριο και την επιθυμία για εξέλιξη...

    Είναι παρήγορο που πολλοί νέοι Ελληνες ταξιδεύουν πλέον από νωρίς εκτός συνόρων και μπορούν να συγκρίνουν, έστω και σε πρώτο επίπεδο, τη ζωή μας στην Ελλάδα με τη ζωή στην Ευρώπη (και δεν εννοώ τη διευρυμένη Ευρώπη, γιατί σε πολλά από τα κράτη αυτής, επικρατεί ακόμη η μαφία, η διαφθορά και τα μαγαζάκια, άρα δώρο άδωρο).

    Ενα εισιτήριο άνευ επιστροφής για το γύρο του κόσμου σε χ ημέρες, θα ήταν πολυτιμότερο μάθημα για τον μέσο νέο Ελληνα, από οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο, κρατικό ή ιδιωτικό, νομίζω...

    Μακάρι η easy jet να προσφέρει στο άμεσο μέλλον φτηνά εισιτήρια και για άλλους προορισμούς εκτός Παρισίων, Βερολίνου, Μιλάνου και Λονδίνου... Θα είναι ίσως αυτή πιο ... επαναστική πράξη από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων...

    Ας κάνουμε και λίγο χιούμορ, μια και η μαυρίλα της κατάστασης στην Ελλάδα είναι τόση που όχι μόνο δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ, αλλά ούτε καν το τούνελ δεν μπορούμε να διακρίνουμε, εξού και η αδυναμία διατύπωσης ερωτήσεων.

    Οι απαντήσεις είναι εύκολες, έτσι πασπαλισμένες με το ανώτερο εγώ του ξερόλα που είναι... Δίχως κριτήρια, δίχως τεκμηρίωση, τίγκα στα στερεότυπα και την κοινοτοπία.

    *Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πάντως, ενώ δεν είμαι καθόλου αντίθετη στην ίδρυσή τους, τουναντίον, έχω ένα μεγάλο φόβο. Οτι θα αντικαταστήσουν απλώς τα ιδιωτικά ΙΕΚ... Γιατί είναι τέτοιες οι δομές που στηρίζουν ( ή το ακριβώς αντίθετο!) το επιχειρείν στην Ελλάδα, και από την άλλη τόσο σφιχταγκαλιασμένοι οι πολιτικοί με τα συμφέροντα, που μόνο τέτοια θα μπορούν να είναι.

    Κατά τα άλλα, καλώς να γίνουν. Ας προχωρήσει όμως η Ελλάδα σε αυτή τη φάση όπως πρέπει! Μην δούμε ξαφνικά τον ιδιοκτήτη του τάδε φροντιστηρίου στην Αθήνα να ανεβάζει ταμπέλα "Προετοιμασία για εισαγωγή στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια" ή γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης Ιδιωτικού Πανεπιστημίου, για να μπαλαντζάρει τα διαφυγόντα κέρδη.

    Θα μου συγχωρήσετε τη δυσπιστία, είναι απόρροια της ζωής σε μια χώρα όπου όντως υπάρχουν πολλές απαντήσεις, αλλά όχι ερωτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Για ποια ...εντατικοποίηση σπουδών μιλάμε;

    Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (α, συγγνώμη, ξέχασα, τα κάναμε ΑΤΕΙ για να μην ασκούμε ...πολιτική διακρίσεων - σε αυτή τη χώρα όλοι ασχολούνται με τους "τίτλους" και όχι την ουσία), ακόμα και ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές πρόγραμμα σπουδών θα έμοιαζε παραπάνω από ...εντατικό!

    (εκτός κι αν οι φοιτητές εννοούν ως εντατικοποίηση την κανονική ροή των σπουδών σε σχέση με τις ...καταλήψεις ;))

    Όταν ήμουν μαθητής Λυκείου πίστευα πως το Πανεπιστήμιο είναι για λίγους και ικανούς. Με βάση τις επιδόσεις των περισσότερων συμμαθητών μου και από συζητήσεις που έκανα με μαθητές άλλων σχολείων, συμπέρανα πως αν θέλαμε να έχουμε στοιχειωδώς "κατάλληλους" υποψήφιους φοιτητές με ένα αξιοπρεπές μίνιμουμ γνώσεων για να παρακολουθήσουν "ανώτερα" μαθήματα, θα έπρεπε να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια το πολύ λίγες χιλιάδες. Τι στο καλό; Θα είχαμε φοιτητές που δε γνωρίζουν ...ορθογραφία και διαίρεση;

    Σήμερα (για την ακρίβεια, από τον πρώτο κιόλας χρόνο των σπουδών μου) δεν τρέφω τέτοιες ...αυταπάτες. Υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ φοιτητές που δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις, ακόμα και στα ...μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε μαθηματικούς που δεν ξέρουν ορθογραφία και φιλόλογους που δεν ξέρουν διαίρεση (λες και οι στοιχειώδεις γνώσεις αποτελούν κι αυτές "αντικείμενα εξειδίκευσης"), αλλά ακόμα και σε φιλόλογους που δεν ξέρουν ορθογραφία και μαθηματικούς που δεν ξέρουν διαίρεση!

    Επιπλέον, πολλοί από αυτούς (ειδικά τώρα με την ανεργία που μαστίζει τον κόσμο) στρέφονται πλέον στον Δημόσιο και ιδιαίτερα στο επάγγελμα του Καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης (για κάποιες ειδικότητες, όπως π.χ. οι φιλόλογοι ΔΕΝ υπάρχει άλλωστε σχεδόν καμία άλλη επιλογή). Γράφουν λοιπόν καλά στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (αφού έχουν εξασκήσει το προσφιλές τους σπορ - την ...παπαγαλία) και θεωρούνται "έτοιμοι" να ...διδάξουν τα παιδιά μας, χωρίς κανένα "κόσκινο".

    Χωρίς να αναλύσω κάπως "υποκειμενικούς" (αλλά λίαν ουσιαστικούς και δυστυχώς ουδέποτε αξιολογηθέντες) παράγοντες, όπως η μεταδοτικότητα και η συμπεριφορά στην τάξη, αναρωτιέμαι αν οι καθηγητές των παιδιών μας γνωρίζουν έστω το ίδιο το αντικείμενο που διδάσκουν και διαθέτουν έστω τις γενικές γνώσεις των παιδιών που παρακολουθούν το μάθημά τους.

    (Εκτός αν θεωρούμε "φυσιολογικό" όταν ένας μαθητής ρωτάει τον καθηγητή κάτι που δεν εμπίπτει στα στενά πλαίσια της "ειδικότητάς" του, ο τελευταίος να τον παραπέμπει στον ...αντίστοιχο συνάδελφο. Δυστυχώς πολλές φορές δεν ξέρει να απαντήσει ούτε σε ερωτήσεις που αφορούν στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ αντικείμενο - και σε αυτή την περίπτωση δε γνωρίζω σε ποιον θα μπορούσε να παραπέμψει.)

    Αν και για να είμαι ειλικρινής, ΔΕΝ αναρωτιέμαι καθόλου. Όταν η φιλόλογος του Λυκείου γράφει στο πρόγραμμα της εορτής της 28ης Οκτωβρίου "Παιδειά της Ελλάδος Παιδειά", ο μαθηματικός συμπληρώνει ένα στατιστικό δελτίο κάνοντας συνεχή λάθη στις ...προσθέσεις (π.χ. 7+3+2 = 15) και ο ...Πληροφορικάριος αναρωτιέται στα πόσα Gigabyte(!!) τρέχει ο νέος Pentium 4, οι αναλύσεις περιττεύουν :(


    Υ.Γ. Ειδικά για το ανέκδοτο που λέγεται Πληροφορική στην Εκπαίδευση, μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερα τεύχη του RAM που φιλοξενούσαν σχετικό "διάλογο" με συντονιστή τον οικοδεσπότη μας (υποθέτω πως θα ήταν λίαν ενδιαφέρον να γίνει ένας αντίστοιχος διάλογος κάποτε και μέσα από αυτό το blog "ζωντανά").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Zoros
    welcome back!



    heinz said...
    @Μοδεράτωρ

    Τα σχόλια του dimitrizzz έγιναν μαγική εικόνα;!!

    ----------------------

    Τα σχόλια δημοσιεύονται άπαντα. Οι ύβρεις, όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Και να ξεκαθαρίσω, για να γίνει σαφές, ότι είμαι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά με προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την εγκυρότητα και την ποιότητα των σπουδών που θα παρέχουν. Για να μην καταντήσει και αυτό το τόσο σοβαρό βήμα άλλη μια παγκοσμίου πρωτοτυπίας ελληνική πατέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Στο τελευταίο σχόλιο μου "βγάζει λεφτα" ήθελα να πω.
    Δεν περισσεύουν για να τα βράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Δεν ξέρω πόσοι καθηγητές "δουλεύουν σκληρά" και είναι όντως "κακοπληρωμένοι" για αυτά που προσφέρουν (γνωρίζω κάποιους - λίγους φυσικά), αλλά ξέρω πολύ καλά πως στο άκουσμα και μόνο της λέξης "αξιολόγηση", οι περισσότεροι ...βγάζουν σπυράκια!

    Και για το "δικαίωμα στην τεμπελιά" έχουν όχι μόνο διαδηλώσει (ουκ ολίγες φορές), αλλά έχουν κυριολεκτικά παραλύσει τη λειτουργία του κράτους. Χωρίς ποτέ (οι περισσότεροι) να κάτσουν να διορθώσουν τα χάλια τους (μόνο γραπτά πανελλαδικών διορθώνουν - και μάλιστα με το ...κιλό, μπας και πάρουν 10 ευρώ παραπάνω, ακολουθώντας "τυφλά" αντιφατικές "οδηγίες" από "σοφές" επιτροπές που δεν ξέρουν ούτε ένα ζήτημα να διατυπώσουν σωστά).

    Μόνο να ζητάνε λεφτά ξέρουν, για τους μισθούς τους και τον ...προϋπολογισμό, χωρίς φυσικά να μας λένε ΠΩΣ θα τα ...αξιοποιήσουν! Από την άλλη βεβαίως, ξέρουν πολύ καλά να "αξιοποιούν" κατάλληλα την έφεση των μαθητών τους για κοπάνα και τεμπελιά ("συντονισμός" απεργιών/καταλήψεων, αλλά και ...χαβαλές στην τάξη).

    Μήπως θα ήταν καλύτερο να αναρωτηθούν για την αξία του λειτουργήματός τους και την υπευθυνότητα που πρέπει να τους διέπει;

    (ξέρω, ξέρω, είμαι ...εξωγήινος)


    Αλλά όταν το "πτυχίο" έχει καταντήσει ...βιομηχανικό προϊόν που εξυπηρετεί το μικροαστικό Greek Dream κάθε ελληνικής οικογένειας (ακόμα και ο ...υδραυλικός πρέπει να έχει πτυχίο και όχι μόνο ο ταμίας της τράπεζας που λέει κι ο Λευτέρης), τι περιμένουμε να συμβεί; Η απαξίωση του είναι ...μαθηματικά βέβαιη. Αλλά ξέχασα:

    Σε αυτή τη χώρα ΟΛΟΙ πρέπει να ...εξισώνονται - προς τα ...κάτω φυσικά ;)

    Και τώρα που το Δημόσιο έχει γεμίσει "πτυχιούχους", βρήκε άλλο "κόλπο" με τα μεταπτυχιακά και τις ...εκπαιδευτικές άδειες: Πληρώνει τον Δημόσιο Υπάλληλο για 4 χρόνια με το μισθό του + extra να κάνει "διατριβή" σε κάποιο αντικείμενο (στην ...αναπαραγωγή της παπαρούνας π.χ.) ΧΩΡΙΣ να εργάζεται καθόλου σε αυτό το διάστημα και αφού επιστρέψει ("δόκτωρ" πλέον), του δίνει κι ένα ...επιδοματάκι ;)

    Δεν έχει σημασία αν θα βαράει απλώς σφραγίδες σε ένα γραφείο. Εμείς θέλουμε "πτυχιούχους" και "διδάκτορες" στις δημόσιες υπηρεσίες μας. Πώς αλλιώς θα πάει μπροστά αυτός ο τόπος, ε;

    (και ο οικοδεσπότης μας είναι ακόμα ...απόφοιτος Λυκείου - ντροπή :))


    Υ.Γ. Χαιρετώ την επιστροφή του Zoros! Όπως θα διαπιστώσατε (από τα "μέτρα" που προτείνει) είναι κι εκείνος ...συγκάτοικός μου - στον Άρη :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Για το άσυλο. Καταπάτηση του ασύλου γίνεται δυστυχώς ήδη, εδώ και χρόνια, από τους γνωστούς-άγνωστους (τι γελοίος όρος), που το χρησιμοποιούν ως ορμητήριο για να παίξουν το παιχνίδι τους με τα ΜΑΤ. Λες και αυτό που γίνεται με την ίδια κωμική επαναληπτικότητα χρόνια τώρα μπροστά στην Πατησίων και τους παρακείμενους δρόμους, εκφράζει κανέναν από τους φοιτητές. Φευ!

    Αλλο όμως αυτό, και άλλο το να καταργηθεί το άσυλο. Είναι αντίστοιχο δίλημμα με αυτό της χρήσης κάμερας σε δημόσιους χώρους... Και πάνω στη λογικοφανή τοποθέτηση "αφού καίνε το Πολυτεχνείο και τη Στουρνάρη, το άσυλο πρέπει να καταργηθεί", θα πατήσουν στο μέλλον διάφοροι καλοθελητές για να βάλουν στο στόχαστρο και άλλες, πιο ουσιαστικές ελευθερίες του πολίτη. Θα υπάρχει το προηγούμενο... Και με την αρωγή των media φυσικά, που παίζουν και αυτά το ρόλο τους, όχι ως μαριονέτες ύποπτων, σκοτεινών κέντρων, όπως ισχυρίζονται οι συνωμοσιολόγοι, αλλά στο όνομα της τηλεθέασης, αφού όλοι γνωρίζουν πως πουλάει περισσότερο να πεις στον αφελή τηλεθεατή αυτό που περιμένει να ακούσει, παρά να τον βάλεις να σκεφτεί!

    Επειδή δηλαδή 300 (όχι αυτοί του Λεωνίδα, άλλοι αυτοί) μ.....ς τα κάνουν λαμπόγυαλο κάθε τρεις και λίγο, να μπει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο; Και γιατί δεν τους πιάνει πριν μπουν στο Πολυτεχνείο; Και γιατί δεν μπαίνουν οι 300 και στου Ζωγράφου ή στο Πάντειο ή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ή έστω στην ΑΣΟΕΕ που είναι και 500 μέτρα πιο πάνω, αλλά μόνο στο Πολυτεχνείο; Θα πει κανείς, είναι θέμα γεωγραφίας! Και γιατί, τότε, αφού είναι συγκεκριμένη η ακτίνα δράσης τους, τα πολύπαθα Εξάρχεια με άλλα λόγια, δεν τους σταματούν πριν φτάσουν να μπουν μέσα στο Πολυτεχνείο; Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι εισηγούνται κατάργηση του ασύλου... Για ποιο Πανεπιστήμιο; Mόνο για το ΑΜΠ ή γενικά;;; Δεν είναι αστείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @heinz
    Δευ Φεβ 19, 11:31:00 πμ

    καίρια,ουσιαστική,δεμένη πρόταση.

    @mickey
    εύστοχος,λίγο υπερβολικός,αλλά πάντα σωστή προωθητική μηχανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ανέστης said...

    Άκουσα μια φοιτήτρια να ωρύεται «όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών, όχι στην υποβάθμιση του πτυχίου» λες και το δεύτερο δεν είναι μαθηματική συνέπεια του πρώτου.

    Ώστε είναι και μαθηματική συνέπεια;
    Τι μας λέτε, σοβαρά;
    (την προτεσταντική μου ηθική μέσα!!!!)

    Έχουμε λοιπόν:

    Εντατικοποίηση<->Ποιότητα

    Αν αυτό δεν είναι αξίωμα, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.

    Και, @ανέστης, ΔΕΝ ισχύει στην εκπαίδευση, @ΝΔ ΔΕΝ ισχύει στην εργασία, @all ΔΕΝ ισχύει στην οικονομία.

    Η παραγωγικότητα, ΔΕΝ ταυτίζεται με την εντατικοποίηση, ούτε σχετίζεται έμμεσα έστω μαζί της.

    Αυτό είναι γνωστό σε βαθμό κοινοτοπίας, αποδεδειγμένο, μετρημένο, κι όποιος θέλει έχω πρόχειρες αναφορές από ποιοτικές & ποσοτικές έρευνες να το αποδείξω.

    Και νομίζω ότι, στον ΝΔ τουλάχιστον, είναι γνωστό και προφανές.

    Προς τι λοιπόν η συνηγορία υπέρ της εντατικοποίησης;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ηeinz

    όταν λένε εντατικοποίηση εννοούν την κανονική φοίτηση (και την κανονική εργασία). Π. χ. να παίρνεις πτυχίο σε 5 χρόνια και όχι σε 12...

    Βλέπεις την αντίδραση για τους "αιώνιους φοιτητές;".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Οι δυστυχισμένοι σκέπτονται τις παραγωγικότητες τις αγορές εργασίες τις ελεύθερες οικονομίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @heinz

    ναι, αυτό εννοούν όταν λένε εντατικοποίηση φίλε μου, και είναι απολύτως λογικο αίτημα. Μην τρελαθούμε κιόλας... Ο φοιτητής που μπαίνει στο Πανεπιστήμιο και κάνει 10 χρόνια να πάρει πτυχίο, είτε για να μην πάει νωρίς φαντάρος, είτε γιατί χρωστάει στην 4ετία 30 μαθήματα, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δεν νομίζω πως είναι και πολύ συνειδοποιημένος φοιτητής, έτσι κι αλλιώς.

    Αφού το ξέρεις, ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, αναπαράγουν ως παπαγαλάκια τα αιτήματα των κομματικών νεολαιών, ή, στην καλύτερη περίπτωση, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εντελώς άκριτα.

    Αν ρωτήσεις το κορίτσι που φωνάζει τι καταλαβαίνει όταν λέει "όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών", το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορεί να σε κατατοπίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ο απόλυτος παραλογισμός του δημοσίου φάνηκε στην υπόθεση με τις νέες αστυνομικές ταυτότητες:
    1. Πέρα από την παλιά σου ταυτότητα, ακόμα και αν πας να εκδόσεις τη νέα στο ίδιο αστυνομικό τμήμα με την παλιά, ζητούν πιστοποιητικό γέννησης από το Δήμο, το οποίο πρέπει να αναγράφει «για χρήση νέας ταυτότητας»!!! Ερωτήματα: Γιατί θέλουν το πιστοποιητικό γέννησης από το δήμο? Υπάρχει πιθανότητα να μην γεννήθηκα και να φύτρωσα? Για ποιο λόγο θέλουν το πιστοποιητικό να έχει την ειδική αναγραφή «για χρήση νέας ταυτότητας» και έδιωχναν όσους είχαν απλό πιστοποιητικό? Για ποιο λόγο δεν τσακίζονται οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάνε στην διπλανή δημόσια υπηρεσία και να πάρουν ό,τι κωλόχαρτο χρειάζονται ώστε να ικανοποιηθούν οι γραφειοκρατικές ανησυχίες τους?
    2. Μέχρι πρόσφατα δεν έκλειναν ραντεβού για τις νέες ταυτότητες και έπρεπε να στηθείς σε ουρά από τις 5 τα ξημερώματα! (το έκανα πριν 1 μήνα πηγαίνοντας μετά από τέσσερις ώρες σαν ζόμπι στη δουλειά μου). Τι θα έπρεπε κανονικά να γίνεται: Να σε καλούν στο τηλέφωνο, να σου κλείνουν ραντεβού στο σπίτι σου ή στο γραφείο σου και να έρχονται με όλα τα απαραίτητα χαρτιά/δικαιολογητικά (ακόμα και με φωτογραφική μηχανή στιγμής) και να σου βγάζουν νέα ταυτότητα! Μην γελάτε, οι τράπεζες για να σου βγάλουν πιστωτική κάρτα αυτό κάνουν!
    3. Σε κάποια αστυνομικά τμήματα ζητούν το εξής απίθανο: στην έκδοση της νέας ταυτότητας θα πρέπει να έχεις μαζί σου μάρτυρα, ο οποίος θα πρέπει να έχει και αυτός ΗΔΗ βγάλει νέα ταυτότητα (αλήθεια στον πρώτο που έβγαλε νέα ταυτότητα τι έκαναν?). Και φυσικά, έξω από τα αστυνομικά τμήματα στηνόντουσαν οι γνωστοί «Γρηγόρηδες» που προσέφεραν υπηρεσίες μάρτυρα για τη νέα ταυτότητα έναντι φυσικά αμοιβής. Αθάνατη Ελλάδα...
    4. Και για το τέλος το εξής φοβερό: Όσοι έχουν βγάλει ταυτότητα και δεν έχουν γραφτεί τα στοιχεία με μηχανογραφικό τρόπο αλλά με το χέρι, θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο ‘07 να τις ξανα-αλλάξουν!!! Μια άλλη εκδοχή λέει ότι όλοι μας θα πρέπει να τις αλλάξουμε, επειδή θα πρέπει να βγάλουμε ταυτότητα με τσιπάκι! (ωχ, από τώρα βλέπω πορείες παλαιοημερολογιτών για τα τσιπάκια...). Έλεος! Δεν μπορούσαν να το προβλέψουν 1 χρόνο πριν και να βγάλουμε μια και καλή τις νέες ταυτότητες?


    Θεωρώντας ότι η υπόθεση «νέες ταυτότητες» θα φάει κατά μέσο όρο 2 ανθρωποημέρες στον καθένα μας (αισιόδοξη εκτίμηση και χωρίς να αναφέρομαι στα νέα διαβατήρια), η Ελλάδα χάνει συνολικά 10 εκατομμύρια ανθρωποημέρες παραγωγικότητας (έχουμε 5 εκ παραγωγικούς πολίτες). Με μέσο κόστος 100€ για κάθε ανθρωποημέρα, η Ελλάδα χάνει 1 δις ευρώ από την υπόθεση «νέες ταυτότητες». Μήπως θα έπρεπε ανάλογες αλλαγές κρατικών εγγράφων να προσμετρούνται στους ετήσιους προϋπολογισμούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Για τους αιώνιους φοιτητές:

    Νομίζω ότι η Γιαννάκου λαϊκίζει ασύστολα κι αδιάντροπα. Ο αιώνιος φοιτητής, είναι μια εγγραφή σε κάποια βάση δεδομένων - τίποτα περισσότερο, ούτε παροχές ούτε έξοδα, τίποτε απολύτως.

    Για την κανονική εργασία:

    Για μένα είναι αυτή που παράγει, στον αναγκαίο χρόνο, αυτό που πρέπει να παραχθεί. Το πρόβλημα της Ελλάδας, δεν είναι τόσο πρόβλημα τεμπελιάς, όσο πρόβλημα ανορθολογικής χρήσης των πόρων και των δυνατοτήτων - πρόβλημα οργάνωσης. Επιπλέον, υπάρχουν patterns που αναπαράγουν συνεχώς το πρόβλημα.

    Ας σταματήσουμε λοιπόν να βρίζουμε τους συνανθρώπους όλοι (τεμπέληδες, βολεμένοι αχαΐρευτοι οι μεν, αρπακτικά, κλέφτες, απατεώνες οι δε) κι ας δούμε τι όλοι μαζί κάνουμε, στη διασυσχέτισή μας, που διαιωνίζει το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Α, και προς άρσην παρεξηγήσεων:

    Σε ό,τι με αφορά, ορκίστηκα σε 4 ακριβώς χρόνια.
    Αλλά, και λοιπόν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλή συνέχεια στο διάλογο, γεια σου γατούλη, καλά να περάσετε.

    Εγώ θα περάσω μια ήσυχη μέρα στο σπίτι με λίγη και καλή παρέα, και μετά Letters from Iwogima και Pan's Labyrinth, σε σινεμά στο Κέντρο... Δεν λέω, ωραίο και το σινεμά, αλλά θα προτιμούσα κανένα βουνό σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. emfortos said...

    @heinz
    Δευ Φεβ 19, 11:31:00 πμ

    καίρια,ουσιαστική,δεμένη πρόταση.


    Νομίζω ότι αυτά που είπα, ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτετε. Να το πω πιο απλά:

    Να δεσμευτεί καθένας απέναντι στον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Και, μια και ο τίτλος του οικοδεσπότη, είναι "Απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις", ιδού οι ερωτήσεις που προτείνω:

    Ποιος είμαι;
    Από που έρχομαι;
    Που πάω;
    Που θέλω να πάω;
    Γιατί θέλω να πάω εκεί;
    Πως θα πάω εκεί;
    Ποιος θα είμαι εκεί;

    Η απάντηση στην τελευταία, οφείλει να είναι: "εγώ και πάλι". Αλλιώς, έχουμε χάσει το νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Επειδή δηλαδή 300 μ.....ς τα κάνουν λαμπόγυαλο κάθε τρεις και λίγο, να μπει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο;

    Και που να μπει;

    Να μπεί στο ΤΕΙ.

    Και γιατί να μπεί στο ΤΕΙ;

    Και που να μπεί;

    Να μπεί στο Λύκειο.

    Και γιατί να μπεί στο Λύκειο;

    Και που να μπεί;

    Να μπεί στο γυμνάσιο.

    Και γιατί να μπει στο γυμνάσιο;

    Και που να μπεί;

    Να μπεί εεεε..καλά άστο τώρα φύγανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Και κάτι ακόμα σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους:
    Πρέπει να νιώθουν μια σχέση εξάρτησης με τις σφραγίδες τους! Τους δίνουν κύρος, εξουσία και ασφάλεια. Σε κάθε τους προαγωγή αγοράζουν καινούριες, γυαλισμένες σφραγίδες με νέες εξουσίες. Με τι δύναμη και αποφασιστικότητα τις χτυπούν στα χαρτιά κάθε μέρα. Έχω σφραγίδα, άρα διοικώ!
    (Άραγε δεν έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι στο δημόσιο ότι κάθε πιτσιρικάς με ένα φωτογραφικό printer των 100€ και ένα Photoshop μπορεί να αντιγράψει για την πλάκα του τις φοβερές και τρομερές σφραγίδες τους?)

    @blade runner
    “Και να ξεκαθαρίσω, για να γίνει σαφές, ότι είμαι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά με προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την εγκυρότητα και την ποιότητα των σπουδών που θα παρέχουν. Για να μην καταντήσει και αυτό το τόσο σοβαρό βήμα άλλη μια παγκοσμίου πρωτοτυπίας ελληνική πατέντα!”

    Όπως το σύστημα λειτουργεί και αυτορυθμίζεται χωρίς προβλήματα με τα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι θα γίνει και με την τριτοβάθμια.
    Επαναστατική ιδέα: Να μετρηθεί το κόστος ανά μαθητή στη δημόσια εκπαίδευση και τα ίδια λεφτά να δοθούν στους γονείς ως «εκπαιδευτικά κουπόνια». Στη συνέχεια οι μαθητές και οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το σχολείο της αρεσκείας τους, ιδιωτικό ή δημόσιο, και σε κάποιες περιπτώσεις ιδιωτικών να πληρώνουν διαφορά από τα κουπόνια για ακόμα καλύτερες παροχές. Ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση μαθητών θα αναγκάσει όλα τα σχολεία να βελτιωθούν και να αξιολογήσουν τις διαδικασίες τους, προς όφελος φυσικά του εκπαιδευτικού συστήματος. (Πόσα ουρλιαχτά της Κανέλλη έχουμε να ακούσουμε σε τηλεπαράθυρα αν γίνει προσπάθεια να περάσει τέτοιος νόμος...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Εισήγηση:

    Αγαπημένε μου ΝικόΔημε,

    ίσως, δυο μέρες για ένα ποστ εκατοντάδων σχολιων, να μην είναι αρκετές για ορισμένους που πρώτα επιθυμούν να διαβάζουν τι λένε οι άλλοι κι ύστερα να διατυπώνουν στι όποιες απόψεις τους, αν έχουν.

    Αλλά και τίποτε να μην έχουμε να πούμε, αν ένα πόστ με τόσα σχόλια μένει τρεις με τέσσερις μέρες, προλαβαίνουμε τουλάχιστον κατι να διαβάσουμε.

    Σας ευχαριστώ για την κατανόηση

    με απέραντη αγάπη

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. paragrafos said...
    Εισήγηση:

    ------------------------------

    Δεκτή - έτσι κι αλλιώς είχα σκοπό να αραιώσω την συχνότητα των ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ερώτηση:
    Γιατί έχουν ανοίξει τόσα (έχω μετρήσει τέσσερα μέχρι στιγμής) "στριπτιζάδικα" γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Heinz said:
    "Ο αιώνιος φοιτητής, είναι μια εγγραφή σε κάποια βάση δεδομένων - τίποτα περισσότερο, ούτε παροχές ούτε έξοδα, τίποτε απολύτως."

    Αν είναι ΟΝΤΩΣ έτσι, θεωρώ πως ο "αιώνιος φοιτητής" δε θα είχε κανένα πρόβλημα να δεχτεί την παρακάτω πρόταση της Γιαννάκου (αντιγράφω από το επίσημο προσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας):

    α) Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και εφεξής τίθεται ανώτατη διάρκεια φοίτησης στις προπτυχιακές σπουδές που ορίζεται ως ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξανόμενος κατά 50%. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατή με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και σχετική αίτηση φοιτήτριας ή φοιτητή, η παράταση κατά δύο (2) το πολύ εξάμηνα της ανώτατης διάρκειας φοίτησης της αιτούσας ή του αιτούντος.

    β) Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν με έγγραφη αίτησή τους που γίνεται δεκτή με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Τμήματος, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, τα οποία δεν θα προσμετρώνται στην παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης, και μετά η λήξη της διακοπής που έλαβαν να επανέλθουν στο Τμήμα τους για να να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα διακοπής των σπουδών τους.

    γ) Μετά την πάροδο της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, η φοιτήτρια ή ο φοιτητής θεωρείται αυτοδικαίως ότι έχει απωλέσει τη φοιτητική ιδιότητα και δεν επιτρέπεται πλέον η συμμετοχή του σε εξετάσεις. Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος που συνοδεύεται από βεβαίωση για τα μαθήματα, στα οποία η φοιτήτρια ή ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.

    δ) Φοιτήτριες και φοιτητές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε Α.Ε.Ι. της χώρας και δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μέχρι τη συμπλήρωση του ελάχιστου αυτού αριθμού εξαμήνων και πέραν αυτού επί πέντε (5) επιπλέον ακαδημαϊκά έτη. Φοιτήτριες και φοιτητές που έχουν ήδη συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους επί πέντε (5) ακόμη ακαδημαϊκά έτη."

    (οι bold επισημάνσεις είναι δικές μου)


    ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ αυτές οι "διευκολύνσεις";

    Ας φαίνεται λοιπόν ο "αιώνιος" στη "βάση δεδομένων", αλλά με το χαρακτηρισμό "διέκοψε", οπότε ούτε να μπορεί να δώσει μάθημα ούτε να μπορεί να συμμετέχει σε εργαστήριο, να έχει φοιτητικό "πάσο" κλπ. Έχει ΚΑΝΕΙΣ αντίρρηση;

    (σημειωτέον πως ΔΕΝ ΠΑΩ ΚΑΘΟΛΟΥ τη Γιαννάκου, αλλά δε μπορώ να φανταστώ κάποιον καλοπροαίρετο που θα διαφωνούσε με την παραπάνω πρόταση - ίσως μάλιστα να είναι και υπερβολικά "συμβιβαστική")


    Υ.Γ. Υποθέτω πάντως πως δε θα μπορεί κανείς να ελέγξει αν παρακολουθεί και μαθήματα στα αμφιθέατρα, αλλά ας δεχτούμε πως αυτό δε συνιστά και κάνα σπουδαίο ...έξοδο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Θερμά συγχαρητήρια στους 2 μπλόγκερς - σχολιαστές του doncat που πρόσθεσαν ίσα µε 10.000 κλικ στο προφίλ τους εν μία νυκτί... Είναι δημοφιλέστατοι, δε λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Και επειδή, όπως έγραψα, δεν πάω καθόλου τη Γιαννάκου, ας αναφέρω και μερικά σημεία τα οποία με βρίσκουν εντελώς αντίθετο:

    1) Η αύξηση των ωρών των Αρχαίων Ελληνικών. Εμπρός στον 21ο αιώνα, να τους πάρουμε τα σώβρακα με τον ...Σοφοκλή (μάλλον στον Σχορτσιανίτη αναφέρονται :)))

    2) Οι αλλαγές στην Τεχνική Εκπαίδευση, όπου μειώνονται οι ώρες των "τεχνικών" μαθημάτων και αυξάνονται εκείνες των μαθημάτων "γενικής παιδείας", με αποτέλεσμα τα ΤΕΕ να μοιάζουν όλο και περισσότερο με Λύκεια και να χάνουν τον ...προσανατολισμό τους (πάλι αυτή η ρημάδα ή ...εξίσωση όλων με όλα που τη βαφτίζουμε "ανωτατοποίηση").

    3) Η "ανωτατοποίηση" (πάλι αυτή) της "ανωτέρας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης" - και μετά σου λένε για ...ιδιωτικά πανεπιστήμια (εδώ γελάνε).

    4) Η διατήρηση του μαθήματος των θρησκευτικών (ακόμα και στα ...ΤΕΕ) με τη μορφή "κατήχησης" στην Ορθοδοξία, αντί για την κατάργησή του - ή έστω την αντικατάστασή του με ένα επιστημονικό μάθημα "θρησκειολογίας".

    5) Η διατήρηση καίριων μαθημάτων για τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπως η Βιολογία και η Πληροφορική σε ολιγόωρα ή/και υποβαθμισμένα πλαίσια. Ειδικά η "Πληροφορική" θα έπρεπε να διδάσκεται κυρίως ως βασική "υποδομή" για τα άλλα μαθήματα (σαν την γραφή και την ανάγνωση) και όχι ως "επιστημονικό πεδίο" ή μάθημα "επιλογής" (δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοιες ...επιλογές).

    6) Η αποσιώπηση ή υποβάθμιση της διδασκαλίας της εξέλιξης στο μάθημα της Βιολογίας - το οποίο BTW πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί!

    7) Η απουσία μαθημάτων λογικής και κριτικής σκέψης.

    (σταματώ εδώ, γιατί αν συνεχίσω να αναφέρομαι στο τι ΔΕΝ έχει κάνει, θα γράψω ολόκληρο container με ...είδη προικός).


    Όταν λέμε "διάλογο" για την Παιδεία, εννοούμε να κάνουμε προτάσεις με "σημεία" και να διατυπώνουμε κριτική και αντιπροτάσεις επί των σημείων (ή συναφών ενοτήτων/ομάδων από αυτά).

    Δεν είδα κανένα κόμμα ή "φασαριόζο" να λέει "συμφωνούμε με το Α, διαφωνούμε με το Β και αντιπροτείνουμε το Γ". Αντιθέτως, σχεδόν όλοι υιοθετούν ή απορρίπτουν ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ένα προσχέδιο νόμου - αμφιβάλλω μάλιστα αν το έχουν διαβάσει καν!

    Οι περισσότεροι απλώς φοβούνται την αλλαγή - και το ...ξεβόλεμά τους. Τελεία και παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ MODERATION ΣΒΗΣΤΗΚΑΝ 2 ΣΧΟΛΙΑ

    1. ΠΑΝΑΣΧΗΜΗ
    Διαβαζω αυτα που γραφετε για τα πιστοποιητικα που απαιτουνται για διαγωνισμους, κτλ. Οποιος εκτισε σπιτι παιρνει μια χειροτερη γευση. Να περιμενεις σαν τον ηλιθιο να σου βγαλουν την αδεια (εμενα μου ειχε πιασει 9 μηνες), μετα να σε πιανει ο μηχανικος και να σου λεει πως μπορεις να παρανομησεις νομιμα, μετα να μπλεκεις με τον εργολαβο που σου τρωει το τριπλασιο του κανονικου και που καταληγεις στην Ευελπιδων με τον τυπο, κερδιζεις, ε και τι μ'αυτο; Δεν εχει τιποτα ακινητα στο ονομα του. Μετα με τον υδραυλικο που μπερδεψε το μπλε με το κοκκινο και το καζανακι βγαζει καυτο νερο, ο μαραγκος που εκλεψε στην επιμετρηση, οι δεκαδες άλλοι που σε εστηναν χωρις να κανουν ενα τηλεφωνο, οι γειτονες που εφερναν την αστυνομια επειδη το μεσημερι εκαναν θορυβο οι εργατες, και που στο τελος οταν ειναι ετοιμο το σπιτι, λες "αγγιξα την πορτα του φρενοκομειου, δεν αξιζε τον κοπο."

    Οταν ηρθαμε πισω στην Αμερικη ειδα τα εξης. Ο εργολαβος υπογραφει παραδοση σπιτιου σε 9 μηνες το πολυ. Αν αργησει σου πληρωνει ξενοδοχειο. Το σπιτι τελει υπο πληρη εγγυηση για ενα χρονο, και μερικη για δεκα. Εγω αγορασα ετοιμο σπιτι, την μια μερα το ειδα, την άλλη υπεγραψα συμβολαιο, ολα τα χαρτια τα ειχε κανονισει ο μεσιτης, ουτε δικηγοροι ουτε πιστοποιητικα, ουτε συμβολαιογράφοι. Το μονο εξτρα που εκανα ηταν να αγορασω ασφαλεια τιτλου με 1000 δολλαρια, ωστε αν ποτε προεκυπτε αμφισβητηση του οικοπεδου, να αποζημιωθω για την αγορα.

    Υπεραπλουστευμενες διαδικασιες. Μυαλο χρειάζεται και γι αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. καταρχήν καλορίζικο

    Όσο για την εντατικοποίηση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ θα έχει νόημα μόνο με γενική αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο σπουδών. Θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη παροχή δυνατοτήτων από τα ιδρύματα, ώστε ο όποιος σπουδαστής να μην έχει δικαιολογία στο γιατί δεν τελείωσε όταν έπρεπε τις σπουδές του. Η εντατικοποίηση συνεπάγεται και πολλές αξιολογήσεις. Αξιολόγηση του ιδρύματος, του καθηγητή, του σπουδαστη. Κοινώς με απλή εντατικοποίηση δεν κάνουμε τίποτα. Απλά δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιους καθηγητές να ξεκαυ&^%%#ν.

    Όπως επίσης , παρότι ήμουν μέλος παράταξης, θα πρέπει να σταματήσει η δικτατορία των παρατάξεων (όποιας απόχρωσης) στα ιδρύματα. Τώρα πια , όπως έχω πει και σε άλλο blog, το να τελειώνεις νωρίς τις σπουδές σου , πολλές φορές συνεπάγεται ότι τα πας καλά και με την εκάστοτε κυρίαρχη παράταξη. Σίγουρα θα έχεις και σημειώσεις πιο νωρίς, ίσως και τα ίδια τα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. 2. ANULA

    Ανέστης said...

    Dimitrizzz
    Μήπως θα ήταν καλύτερο, μια που είσαι άνεργος, να δεις καμιά καλή ταινία?

    --

    αγαπητε ανέστη, δεν εχεις προφιλ, αρκετοι εδω μεσα εχουμε μπλογκ και προφιλ, ειμαστε ηδη "εκτεθειμενοι" διπλα και τριπλα απο εσενα, τον απλο περαστικο, οποτε σε παρακαλω να μην χρησιμοποιεις προσωπικα δεδομενα που βρισκεις στα ανοιχτα βιβλια μας στα μπλογκ μας, για να κανεις ειρωνικες επιθεσεις

    και αυτο το λεω στον καθε Ανεστη Χωρις Προφιλ Και Μπλοκ

    Φιλικά, Ann

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Να τονιστεί εδώ ο ρόλος των ανθρώπων
    με κύρος
    με ειδικό βάρος
    με πνεύμα
    σε κάθε χώρο, ιδιωτικό μα κυρίως δημόσιο
    όχι ως μαϊντανοί αλλά ως κοινωνικά ανθρώπινα προσγειωμένα άτομα.

    Η γνώμη τους
    το θάρρος τους
    η αγωνία το όραμα τους
    μπορεί να εμπνεύσουν
    να δείξουν το διαφορετικό
    να παρασύρουν αδαείς ή φοβικούς
    να σκεπάσουν αστέγους
    να καλύψουν ψαγμένους
    να ενοχλήσουν αρμοδίους
    να ανοίξουν δρόμους.

    Για το ρόλο των πολιτικών τα έχουμε ξαναπεί,ας κάνουν απλά την εργασία τους,αν δεν μπορούν να οδηγήσουν τη βαρκούλα,ή ας παραιτούνται αντί να ευτελίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Μα η παραοικονομία και το κακό σχολείο δεν είναι επίσημες κρατικές πολιτικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Μα αφού έχουν συμφωνήσει να υπάρχουν ένα κακό σχολείο και ένα κακό πανεπιστήμιο μα αφού έχουν συμφωνήσει να σου λένε ότι το εξεταστικό σύστημα φταίει μα αφού έχουν συμφωνήσει να σε αποβλακώνουν. Σε ποιον παραπονιέσαι και σε ποιον προτείνεις. Στο φονιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Zoros said:
    "Αυτό είναι Νίκος Δήμου! Μετά την αποχή μου από το νέο/παλιό doncat2 υπόσχομαι να ξαναγίνω θαμώνας του ανακαινισμένου doncat."

    O Zoros αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στο μπλογκ και τη γνώμη της πλειονότητας για τον ΝΔ. Αλλά για μένα ο ΝΔ δεν είναι αυτό. Δεν είναι μόνο αυτό. Ούτε η θεματολογία του "φωτομπλογκ" είχε τίποτα να ζηλέψει από το doncat.(κι εγώ πρόσφατα κατέθεσα την άποψή μου για τυχόν βελτιώσεις του μπλογκ).
    Είναι απορίας άξιον πώς αξιόλογοι σχολιαστές απ'τη μιά δεν είχαν τα μάτια για να δούν, να δώσουν προεκτάσεις σε μια φωτογραφία, κι απ'την άλλη δίνουν απαντήσεις σε ποστ με τίτλο "Απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @ Παναγιώτης Δημητράς said... και διαβάστε ιδίως τη δήλωση του παλιού μου συμμαθητη Νίκου Πατρικαλάκη

    Παναγιώτη, ο άλλος μας συμμαθητής όμως, ο Χρήστος Νικολάου, γύρισε και έγινε και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και συνεχίζει να διδάσκει. Άρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Αγαπητέ Νίκο, έχεις δίκιο. Ζητώ συγγνώμη.

    Το ειρωνικό μου σχόλιο ήταν απάντηση στην ύβρι του dimitrizzzz "Όσοι από σας μιλάτε για αξιοκρατία συνδέοντας την με το ιδιωτικό τομέα είστε ηλίθιοι, βλέπετε πολλές ταινίες, και σίγουρα δεν έχετε δουλέψει ούτε μία ώρα στην ζωή σας."

    Δεν κρατήθηκα και δεν θα επαναληφθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Κυριε Τακη
    Τι σημαινει αυτο; Τιποτα. Πολλοι ήρθαν, και οι περισσοτεροιι το μετανοιωσανε. Αυτοι που εμειναν, εμειναν μαλλον για οικογενειακους λογους. Ειτε οι γονεις, είτε τα παιδια που εμαθαν στην Ελλαδα.. Ή διοτι δεν ξαναβρηκαν καλη θεση εξω.
    Περιπτωσεις και περιπτωσεις που ξερω...
    Η πιο χαρακτηριστικη ειναι αυτη τακτικου καθηγητη μηχανικου, διδασκε στην Αμερικη, δεχτηκε θεση στην Ελλαδα ως τακτικος καθηγητης, παραιτηθηκε και επεστρεψε στις ΗΠΑ, διοτι οπως μου ειπε χαρακτηριστικα, "οταν θελεις διεθνη καριερα, προϋπηρεσια σε Ελληνικο πανεπιστημιο, μετραει εναντιον σου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ας πούμε ότι συμφωνούμε με την παιδεία και από εδώ και πέρα βγάζουμε ξεφτέρια να τα κάνουμε Τι?????

    Για παράδειγμα γνωστός μου τελείωσε στο LSE (εκανε την ... ) γύρισε πίσω και είναι ΑΝΕΡΓΟΣ!

    Εχτές μιλούσαμε για σκανδιναβικά και ιρλανδικά μοντέλα κτλ. Μπορεί κανείς να μας πει αν αυτά τα μοντέλα εφαρμόστηκαν πουθενά αλλού με επιτυχία?

    Αραγε για το βαλκανικό μοντέλο δεν έχει ακούσει κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. ''nmavor said:

    ''Επομένως η ταυτότητα δεν είναι σταθερή ή δεδομένη και αυτό είναι αντίθετο με την επικρατούσα Δυτική θεώρηση του καθ’ όλα αυτόνομου εαυτού. Η ταυτότητα επανασυστήνεται συνεχώς και βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση.''

    Δευ Φεβ 19, 10:28:00 πμ


    heinz said:

    1. Μακρυά από την μεγάλη κλίμακα

    2. Προσδιορισμός της ταυτότητας του καθένα από αυτόν τον ίδιο.

    3. Προσδιορισμός των λόγων που επιλέγω αυτή την ταυτότητα κι όχι άλλη.

    4. Αναγνώριση στον κάθε Άλλο, του δικαιώματος να ακολουθήσει τα σημεία [1], [2], [3].

    Αυτά, μπορεί να ακούγονται ψυχολογικά, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα (ούτε κι η επιστήμη μου άλλωστε). Μπορεί επίσης να ακούγονται ορθολογικά, αλλά κι αυτό είναι συζητήσιμο.
    Σίγουρο πάντως είναι (για μένα) ότι δεν είναι ηθικές προσταγές, είναι αναγκαιότητες για τον καθένα.

    Δευ Φεβ 19, 11:31:00 πμ ''


    ----------------------------------------

    ΈΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΛΛΑ POST ΟΤΙ Ο ΗΟΜΟ SAPIENS SAPIENS ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ ΔΙΧΩΣ ΗΘΙΚΗ.

    Συμφωνώ και με τον nmavor και με τον heinz. Επειδή όμως μιλάμε για το τι μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά (ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα της συγχρονίας να είναι αυτό) θα προσπαθήσω εδώ να θέσω 2-3 ερωτήματα, αφού αυτό είναι και το κεντρικό ζήτημα αυτού του post του Koυ Δήμου.

    namavor: - Πιστεύετε πραγματικά ότι η ταυτότητα είναι μεταβλητή. Όταν λέω ''αν πιστεύετε πραγματικά'' εννοώ, το έχετε δει σε πραγματική πρακτική εφαρμογή γύρω σας; Εγώ δεν το βλέπω. Βλέπω συνέχεια ανθρώπους κλεισμένους στον εαυτό τους και στον ρόλο τους που ειναι ανεπίδεκτοι αλλαγών πόσω μάλλον βελτιώσεων.

    Ο homo sapiens sapiens είναι ένα πανέξυπνο ζώο που επιβίωσε μέσω του μηχανισμού αξιολόγησης της ανταμοιβόμενης συμπεριφοράς. Η δευτερογενής, ανάπτυξη μιας ανταμοιβόμενης συμπεριφοράς ως απάντηση στο πρωτογενές μιας πετυχημένης πρακτικής είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν αφορά μόνο στον άνθρωπο( και ειδικά στον Ηomo sapiens sapiens)αλλά και στα υπόλοιπα έμβια όντα.

    Αν μείνει κανείς εδώ θα καταλήξει με πολύ μεγάλη ευκολία στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ΗΘΙΚΗ παρά μόνο ο παγκόσμιος νόμος της ΑΝΤΑΜΟΙΒΗς.

    Ενδεχομένως αυτό να ισχύει για τα υπόλοιπα ζώα (ζωντανά πλάσματα γενικότερα). Στον άνθρωπο τα πράγματα διαφοροποιούνται στο στοιχείο της ΕΠΑΝΑΛΗΨΗς ( βασικό συστατικό για να δουλέψει η ανταμοιβή). Κάτι που πέτυχε το ξαναδοκιμάζω το συστήνω το επιβάλω. Όσο πιο πολύ πετυχαίνει σε μένα και σε άλλους τόσο πιο πολύ αυτή η εφαρμογή καταξιώνεται.

    Έχω λοιπόν μια υποψία:

    Η γέννηση της ηθικής στον άνθρωπο είναι αποτέλεσμα του ΚΕΡΔΟΥς από μια επιτυχημένη συμπεριφορά που αναπτύχθηκε μετά από την επαναλαμβανόμενη εφαρμογή μιας επιτυχημένης πρακτικής.

    Όλα θα ήταν καλά αν αυτό είχε σαν προυπόθεση την διαρκή αναζήτηση νέων πρακτικών άρα και καινούργιων συμπεριφορών. Στα ζώα όλα ζυγίζονται στον άξονα της επιβίωσης. Δεν υπάρχει ηθική εκεί( τουλάχιστον με την απόδοση που κάνουμε εμείς) παρά μόνο ποια είναι η πρακτική που θα βελτιώσει το είδος.

    Στον άνθρωπο όμως υπάρχει μια διχοτόμηση του εαυτού. Ο κοινωνικός πολιτικός εαυτός είναι ένα διαφορετικό σύνολο από τον προσωπικό εαυτό. Μπορεί να υπάρχει εδώ μια δυναμική ισορροπία αλλά ΠΑNTA αυτή η ισορροπία καταλήγει να είναι ισοδύναμο της ΣΥΝΤΗΡΗΣΗς του ήδη ΥΠΆΡΧΟΝΤΟΣ λόγω της εμπλοκής στην όλη διαδικασία του μηχανισμού του ΚΈΡΔΟΥς.

    Για να τελειώνω, (ίσως επανέλθω αργότερα) οραματίζομαι έναν Προοδευτικό Καπιταλισμό όπου η ΗΘΙΚΗ του θα είναι πράγματι αποτέλεσμα μιας ΙΣΤΟΡΊΑς ανακάλυψης του καινούργιου. Του Αγνώστου, του άλλου.

    Νομίζω ότι εδώ απαντώ και στον Ηeinz. Δεν αρκεί μόνο να μπορώ να αντιλαμβάνομαι ΚΑΙ τον ''άλλο''. Είναι βέβαια μεγάλο ζητούμενο αυτό. Αγαθό θα έλεγα. Τις περισσότερες φορές όμως -να μην πω σχεδόν πάντα ,η αντίληψη της ύπαρξης του ''άλλου'' και της πολιτισμένης αποδοχής της ύπαρξής του είναι κάτι σαν το αντίστοιχο του σταδίου της περιγραφής στην τέχνη ( στην ζωγραφική ας πούμε για παράδειγμα είτε στην λογοτεχνία ) και όχι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ είτε έστω ένας ειλικρινής αυτοομολογούμενος (και όχι συγκαλυπτόμενος) ανήθικος ΤΕΜΑΧΙΣΜΟς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ουφ, παιδεία, ΑΕΙ, νεολαίες, σπουδές, πτυχία. Ουφ, τι βαρετά πράγματα. Τι πλήξις. Ο καθένας έχει προτάσεις. Τι πλήξις...

    Άλλα νέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Pensierix said...
    Zoros said:
    "Αυτό είναι Νίκος Δήμου! Μετά την αποχή μου από το νέο/παλιό doncat2 υπόσχομαι να ξαναγίνω θαμώνας του ανακαινισμένου doncat."

    O Zoros αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στο μπλογκ και τη γνώμη της πλειονότητας για τον ΝΔ. Αλλά για μένα ο ΝΔ δεν είναι αυτό. Δεν είναι μόνο αυτό.

    --------------------------------

    Συμφωνώ. Αν ρωτήστε τον ίδιο θα σας πει πως είναι κυρίως το ...άλλο, το ποιητικό.

    Αλλά το blog δεν το κάνω πια γιά μένα - το κάνω για την παρέα (στην οποία βέβαια συμμετέχω κι εγώ). Κι αφού η παρέα προτιμάει - εμφανώς - αυτή τη θεματολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. όταν θέλεις διεθνή καριέρα τότε θέλεις κάτι που δεν είναι πραγματικό και οι κοπέλες σε σιχαίνονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Mariosp said (Δευ Φεβ 19, 03:15:00 μμ):
    "Θερμά συγχαρητήρια στους 2 μπλόγκερς - σχολιαστές του doncat που πρόσθεσαν ίσα µε 10.000 κλικ στο προφίλ τους εν μία νυκτί... Είναι δημοφιλέστατοι, δε λέω..."

    Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεσαι, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα που να έχουν μαζέψει τόσα profile views. Αν δεν κάνω λάθος, μόνο η Αφροδίτη, η Παράγραφος, η Εργοτελίνα, ο Andy κι εγώ έχουμε ξεπεράσει τα 10.000 - και ΚΑΝΕΙΣ μας δεν τα έκανε "σε μια νύχτα".

    Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, μπορώ μάλιστα να διευκρινίσω, προς αποφυγή εντυπώσεων, πως έκανα αρκετό καιρό για να τα μαζέψω. Υπήρξε μια θεαματική αύξηση από τότε που μετακόμισα στον New Blogger, μια και έκανα ...διεθνή καμπάνια για το γνωστό bug με τις σελίδες των σχολίων, ενώ ως γνωστόν ο New Blogger έχει άλλη πολιτική (κάθε κλικ και επίσκεψη), οπότε τα προφίλ παίρνουν ...φωτιά (άλλωστε μετά την "κρίση" και όποτε "απέχω" από εδώ ανεβαίνουν με πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς, όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος τα ...παρακολουθεί).

    Αν θελήσω ποτέ να κάνω "κολπάκια" με τα νούμερα να ξέρεις πως δε θα περιοριστώ στα "ταπεινά" 10.000, αλλά θα φτάσω το ...εκατομμύριο - ή για την ακρίβεια θα σταματήσω στα 666.666 να τα ...απολαύσω :)))


    Δε θα "απολογηθούμε" κιόλας αν κάποιοι μας ...διαβάζουν (άλλωστε προσωπικά δε γράφω και τίποτα σπουδαίο στο blog μου - το κέφι μου κάνω και σύντομα θα γράφω σε άλλη "πλατφόρμα").

    Αλλά όσα δε φτάνει η αλεπού...

    Προφανώς δεν έχει να κάνει ή να γράψει κάτι καλύτερο ;)

    (κρίμα και γράφει "ωραία")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Παρεμπιπτόντως, αναρωτιέμαι ποιον ακριβώς σκοπό εξυπηρετούν σχόλια σαν αυτό του Μάριου και πόσο "εποικοδομητικά" για τη συζήτηση και το καλό κλίμα της παρέας είναι.

    Μήπως και εκείνος έχει ..."άσυλο" σε αυτό το blog; Δε μπορεί επειδή απλώς γράφει "ωραία" (σιγά τα ...ωά, γνωρίζω αρκετούς που γράφουν ακόμα πιο ωραία) να προσβάλλει, να συκοφαντεί ή να ειρωνεύεται κατά συρροή άλλους σχολιαστές εδώ μέσα (και πιο συγκριμένα την Αφροδίτη και μένα τις περισσότερες φορές), χωρίς ΚΑΝΕΙΣ να τον έχει προκαλέσει, επειδή έτσι απλά του την ...κάπνισε.

    Ας θυμηθούμε και κάποια σχόλιά του στο post της Αστρολογίας, που με αποκαλούσε "λασπολόγο" πολλάκις σε επαναλαμβανόμενα σχόλια, επειδή έτσι ...φαντασιώθηκε (και να τα σβήσει εκ των υστέρων, έχω πάρει backup τη σελίδα).

    Και μάλιστα αφού είχε κάνει Ο ΙΔΙΟΣ απρόκλητη επίθεση, χαρακτηρίζοντάς με "αλαζόνα", επειδή απλώς είπα κάποια αυτονόητα πράγματα για τις γελοιότητες της αστρολογίας, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε εκείνον!

    (απεναντίας, ο ίδιος έχω κάνει πολύ θετικά σχόλια στο blog του και του έχω δώσει συγχαρητήρια, όταν κανείς άλλος δεν πάταγε εκεί μέσα)


    Επιτέλους, να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη χωρίς ...περίτεχνους βερμπαλισμούς και καταφυγή στον Κούντερα και τον ...Κικέρωνα.

    Αν κάποιος έχει ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ προβλήματα με κάποιον, ας τα εκφράσει ΕΥΘΕΩΣ και ΝΤΟΜΠΡΑ - κι αν έχει ...γενικότερα ψυχολογικά προβλήματα, ας πάει σε έναν καλό γιατρό!

    Το email μου στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου - και του ίδιου του Μάριου φυσικά.

    Ο dimitrizzzzz είναι τουλάχιστον πιο ντόμπρος!


    Υ.Γ. Ακόμα κι αν το σχόλιο του Mariosp ΔΕΝ αναφερόταν σε μένα, θεωρώ ζήτημα αρχής να στηλιτεύσω τέτοιες "παρεμβάσεις", όπως έκανα πάντα άλλωστε σε αυτό το blog - ακόμα και σε "βάρος" της δικής μου "εικόνας". Κάποτε θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αλλιώς να πάψουμε να γκρινιάζουμε για τα "στραβά" του τόπου - ας δούμε πρώτα τα ...δικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @πανασχημη ...

    Κατ' αρχάς κόψε τα Κύριε. Στα ιστολόγια όλοι χρησιμοποιούμε ενικό.

    Από αμνημονεύτων χρόνων οι κάτοικοι αυτής της περιοχής ένοιωθαν ανικανοποίητοι με το περιβάλλον τους, γι' αυτό και έφευγαν πότε προς ανατολάς και πότε προς δυσμάς. Η διασπορά, η ίδρυση αποικιών, η μετανάστευση είναι φαινόμενα πανάρχαια. Μερικοί επιστρέφουν στον νόστο όταν τους πιάνει ο πόνος (νοσταλγία). Μερικοί πονάνε όταν γυρίζουν, ίσως γιατί δεν συμφιλιώθηκαν με την ιδέα ότι ευτυχία είναι να κάνεις μιαν ανθοδέσμη με τα λουλούδια που μπορείς να φτάσεις. Μερικοί έμειναν έξω και βοήθησαν τον τόπο τους πολύ περισσότερο από όσους έμειναν. Άλλοι γυρίζοντας (ή μένοντας) προσέφεραν πολλά περισσότερα από άλλους που έφυγαν.

    Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε - αν και πολλοί άνθρωποι πολύτροποι «πολλών δ'ανθρώπων ίδον άστεα και νόον έγνωσαν, πολλά δ'ογ εν πόντω παθέντες άλγεα ον κατά θυμόν ...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. @Τάκη Αλεβαντή

    Να αποτολμήσω να ρωτήσω ποιος είναι ο κατάλογος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά των επανακαμψάντων;

    Για το Χρήστο δεν ξέρω αλλά έχω ένα παράδειγμα και όπως πάντα δίνω ονόματα.

    Ο Θ. Κουλουμπής ήταν από τους κορυφαίους αναλυτές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όσο ήταν στις ΗΠΑ. Αφού γύρισε σε ελληνικά ΑΕΙ οι δημοσιεύσεις χάθηκαν και μάλλον εγινε από αναλυτής απολογητής.

    Δες και τον κατάλογο δημοσιεύσεων Αλογοσκούφη και Χριστοδουλάκη πριν και μετά την ένταξή τους στο προσωπικό της ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ για την ακρίβεια).

    Στα μεταναστευτικά από τους κορυφάιους είναι ο Σκορδάς. Πρόσφατα παράτησε το ελληνικό ΑΕΙ και πήγε σε αγγλικό γιατί δεν είχε με ποιον να ανταλλάξει επιστημονικές απόψεις καθώς μου διαβιβάστηκε.

    Παλαιότερα, ο Γιαννάς -της ομάδας που έφτιαξε την τεχνητή επιδερμίδα- αφησε το ΜΙΤ να έρθει στο ΕΜΠ και μετά από λία χρόνια γύρισε στο ΜΙΤ.

    Τέλος, δεν αναφέρω όνομα λόγω συγγένειας, η ξαδέλφη μου άφησε tenured θέση σε ελληνικο ΑΕΙ για αντίστοιχη σε αγγλικό για τον ίδιο λόγο με το Σκορδά.

    I rest my case.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Ειχα βγει να πεταξω εναν (αετο). Σκεφτηκα πατεντα για τηλεκατευθυνομενο ελικοπτερο ισχυρο ωστε να σηκωνει banner,στυλ αετου.
    Το δαιμονιο της φυλης ( οχι της οδου...),αυτο που κατεχουν οι απογονοι Βυζαντα.
    Ευτυχως που ηρθε η επιβεβαιωση απο νοητοηλιο οτι η προυπηρεσια σε γραικικο ιδρυμα ειναι ...επιβαρυντικο στοιχειο. Παντως οσοι γυριζουν απο Αμερικα σε Ψ/κωσταινα για να " διδαξουν " ειναι κομπλεξικοι πουλησομουρηδες. Αλλο τριχα,αλλο πεος. Η τριχα δεν γινεται πεος. Η μενεις στο πεος ή ασχολεισαι με τριχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Καλησπέρα κι από μένα.

    Καλορίζικο και πάλι το doncat και πολύ το χαίρομαι και ορίστε, πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια, την τραβάει την κόντρα ο οργανισμός μας τελικά, μια χαρά πάμε...

    Λυπάμαι μόνο που δεν θα επανατοποθετηθώ επί του θέματος, όπως παλιότερα, μια και με καλύπτουν λαλίστατοι φίλοι κιόλας (mickey, heinz, zoros, dion, blade, luke, ναυαγός, δημητράς, takis, doctor, ihafia. Υοζ, έγραψες πάλι!).
    :))

    @chris,

    "Ερώτηση:
    Γιατί έχουν ανοίξει τόσα (έχω μετρήσει τέσσερα μέχρι στιγμής) "στριπτιζάδικα" γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο;"


    Εχει να κάνει με την πιάτσα στη Συγγρού και τα μπουζουκομάγαζα και λοιπά ξενυχτάδικα, πάει πακέτο η όλη ιστορία γεωγραφικά, καμμία σχέση με το πανεπιστήμιο.

    @mickey,

    Αστον, προφανώς δεν έχει καταλάβει τι δουλειά και ανοίγματα έχουν γίνει από πολλούς συμ-bloggers και πώς ακριβώς μετρώνται οι "βίζιτες" στα blogs μας. Ο καθένας στον μικρόκοσμό του κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, τι να κάνουμε...

    Ξανά την καλησπέρα μου στην παρέα, δεν είναι η ημέρα μου η Καθαρά Δευτέρα (τα εξηγώ στο δικό μου, είναι εντελώς άσχετα με τα εδώ) και τουλάχιστον να μείνω κι εγώ σε εκείνο που έγραψε ο Γάτος, να κάνουμε καλά και καλύτερα και κάλλιστα την εργασία μας. Τουλάχιστον να παρασύρουμε και άλλους (αυτό το προσθέτω εγώ, που μετά από εμπειρία ετών στις επιχειρήσεις, απορώ πώς διάτανο υπάρχει ακόμη αυτός ο τόπος και δεν έχουμε εξαφανιστεί με implosion!)
    :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Η προσωπική μου στατιστική λέει πως οι περισσότεροι από αυτούς που επέστρεψαν μετανόησαν - όσοι μπόρεσαν ξαναέφυγαν. Κανέναν δεν έχω ακούσει να μου πει πως εδώ είναι καλύτερα από επιστημονική πλευρά - επιστρατεύονται ο ήλιος, οι μεζέδες και οι συναισθηματικοί δεσμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Μickey σου έφαγα (αθέλητα) την τρακοσάρα. Κοίταξα και τα profile views μου - αλλά αυτά δεν ανεβαίνουν. (Η δυστυχία του να είσαι παλιός και γνωστός). Έχουν κολλήσει λίγο κάτω από τις 30.000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. @παναγιώτη δημητρά - δεν διαφωνούμε ότι στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η επιστημονική παραγωγή με όρους ισότιμους με εκείνους του εξωτερικού. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης) τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια, γι'αυτό και αρκετοί επιστρέφουν, δίνουν κάτι στον τόπο και φυσικά επειδή έχουν στόχους (και ικανότητες) πολύ μεγαλύτερες φεύγουν ξανά στο εξωτερικό αποδεχόμενοι συχνά πολύ καλές θέσεις.

    Το ερώτημα μου όμως είναι γιατί αυτοί που γυρίζουν - και μένουν - δεν κατορθώνουν να αλλάξουν μερικά από τα κακώς κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Κύριε Δημητρά,

    χωρίς να θέλω να κάνω τον δικηγόρο του Διαβόλου και έχοντας επίγνωση της μιζέριας των ελληνικών ΑΕΙ (γενικά μιλώντας) και της ευρύτερης νεοελληνικής πραγματικότητας σε σύγκριση με άλλα κράτη, θαρρώ πως το πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο σύγκρισης της επιστημονικής κατάρτισης ή της γενικότερης προσφοράς κάποιου σε ένα κράτος.

    Ούτε με μεμονωμένα παραδείγματα μπορεί να θεμελιωθεί κάποιο γενικότερο case. Ο Bill Gates και ο Steve Jobs π.χ. που δεν είχαν καν πτυχίο για πολλά χρόνια (και χωρίς να έχουν κάνει κάποια δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό μετά τους επίσημους τίτλους τους, αν δεν απατώμαι), θαρρώ πως πρόσφεραν μέγιστες υπηρεσίες στη χώρα τους, ακόμα κι αν δεν τους θεωρήσουμε επιστήμονες, αλλά απλούς "επιχειρηματίες" (και μάλιστα έγιναν αφορμή ώστε πολλοί να ασχοληθούν με την Πληροφορική ως "επιστημονικό πεδίο", να εξελίξουν τον κλάδο και να ...διαπρέψουν - ακόμα και ως "στελέχη" στις εταιρείες των παραπάνω).

    Βλέπετε, σε "κλάδους" με μικρή ιστορία, που εξελίσσονται ταχύτατα, ισχύει το εξής "φαινόμενο": Στην αρχή, ακόμα και όσοι έχουν απλώς στοιχειώδεις γνώσεις του νέου κλάδου είναι κάτοχοι Ph.D. ή και Post Doc, αφού στην "αρχική" περίοδο δεν υπάρχουν αντίστοιχες έδρες για να διδαχθούν σχετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα.

    Αυτό συμβαίνει σήμερα με τομείς όπως η Βιοπληροφορική και η Νανοτεχνολογία, ενώ την εποχή που ήμουν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχεδόν όλοι οι καθηγητές πληροφορικής του νεοσύστατου τότε Τμήματος Πληροφορικής ήταν Φυσικοί και Μαθηματικοί με Ph.D. σε ...Computer Science. Κάτι δηλαδή που εδώ και χρόνια αποτελεί απλό ...Bachelor - ενώ δεν είναι απίθανο πολλά από όσα έκαναν στη Διδακτορική τους Διατριβή να διδάσκονται σήμερα στο ...Λύκειο!

    (μην ξεχνάμε και τη Σχετικότητα ή την Κβαντομηχανική - σε άλλο επιστημονικό πεδίο, που εξελίσσεται με κάπως πιο ...αργούς ρυθμούς)

    Μάλιστα, αρκετοί από τους καθηγητές μου είχαν κάνει επιστημονικές δημοσιεύσεις στο ACM και αλλού (μερικές μάλιστα "σπουδαίες"), αλλά έκτοτε κάποιοι μάλλον επαναπαύτηκαν στις δάφνες του παρελθόντος (ή στο "ραχάτι" των ελληνικών ΑΕΙ) και δεν παρακολούθησαν τις εξελίξεις (ακόμα θεωρούν το CD ως "θαύμα" και ένα FOR loop ως "μέγιστο" προγραμματιστικό επίτευγμα).

    Υποθέτω ότι σε πιο "παραδοσιακούς" κλάδους, όπως η ...Θεολογία π.χ. τα πράγματα είναι λίγο πολύ στατικά εδώ και αιώνες. Αλλά σε κάποιους επιστημονικούς και τεχνολογικούς κλάδους, η ταχύτατη εξέλιξη καθιστά πολλές "σπουδαίες" γνώσεις (και δημοσιεύσεις) ξεπερασμένες και όσους σταματούν να προσαρμόζονται απλώς ...γραφικούς.

    Ίσως κάποτε η τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα πτυχία σε αυτούς τους κλάδους να πάψουν να υφίστανται και να αντικατασταθούν με ένα σύστημα διαρκούς εκπαίδευσης, ενημέρωσης και πιστοποίησης (ή μπορεί και να αναλάβουν οι ίδιες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου την εξειδίκευση των υποψηφίων στελεχών τους). Βλέπετε, εκεί η γνώση πολλαπλασιάζεται με ρυθμούς που κανείς πλέον δεν τους προλαβαίνει!


    Με κάθε εκτίμηση,

    Μιχάλης Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Θα αναφέρω επίσης και το παράδειγμα του Αντώνη Κονταράτου. Μετά το πρόγραμμα Apollo (ήτνα στην ομάδα του von Braun) αντί για τη διεύθυνση του Smithsonian γύρισε καθηγητής στην Πάτρα (απ' όπου το 1982 τον έδιωξε το ΠΑΣΟΚ). Ευτυχώς πριν φύγει είχε οργανώσει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Σε συνέντευξη που μου είχε δώσει το 1983 για την ΠΤΗΣΗ μου είχε πει ότι είχε βάλει στόχο το ΕΙΕ να μην μπορεί να διαλυθεί λόγω ελληνικής πραγματικότητας ό,τι και να συμβεί. Ξαναγύρισε από την Αμερική ως πρώτος διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουγικό. Αξιολογότατος άνθρωπος, δεν τον άκουσα ποτέ να γρινιάζει. Πάντα είχε κάτι θετικό να πει ή να προτείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Αγαπητέ μου γάτε, τα "νούμερά" σου ανεβαίνουν διαρκώς και μάλιστα με ...ταχύτατους ρυθμούς.

    Πριν είκοσι λεπτά έγραψες πως είναι κάτω από 30.000 και τώρα ήδη ξεπέρασαν τα 31.500, ενώ και σε κάθε μου "κλικ" ανεβαίνουν δέκα-δέκα !!!

    Μήπως έκανες κάνα "κολπάκι"; 1500+ views σε 20 λεπτά είναι ...σκάνδαλο ;)

    (μού φαίνεται πως θέλεις κι εσύ τον ...Μάριό σου :)))

    Ζαβολιάρη! Θα ξαμολήσω ειδικό πρόγραμμα να σε ξεπεράσω :PPP

    Βάζουμε στοίχημα ποιος θα πιάσει πρώτος το 666.666; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. @Mariosp

    Δουλειά δεν είχε ο διάολος...

    ...και μέτραγε τα hits του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Άκουσα χτες την πρώτη ζωντανή συνέντευξη του Sarkozy (Δεκέμβριος του 2006) σε ιστολόγιο. Όσοι ξέρετε Γαλλικά ακούστε τι λέει για την αδράνεια των Γάλλων στην αλλαγή και ξαναδιαβάστε το αρχικό άρθρο του Νίκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. @Mickey

    Ούτως ή άλλως, αν δεν κάνεις δήλωση μαθημάτων, δεν έχεις δικαίωμα εξέτασης και τώρα. Το πάσο και τα οικονομικά ευεργετήματα, χάνονται και τώρα, μετά από ν ή ν+ν/2 χρόνια (δεν είμαι σίγουρος ακριβώς πόσα). Η ΜΑΡΙα-αντουανΕΤΑ, παίζει απλώς λαϊκιστικά παιχνίδια.

    @ihadafarminafrica

    Πιστεύετε πραγματικά ότι η ταυτότητα είναι μεταβλητή

    Ναι, προσωπικά το πιστεύω. Η ταυτότητα νομίζω ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση γίγνεσθαι. Από την άλλη βέβαια, είναι σε μια κατάσταση είναι, με την έννοια ότι διαφοροποιείται συνεχώς ως άλλο από το Άλλο, δηλαδή εγώ.
    Εγώ είμαι Α ή εγώ είμαι Β, ανάλογα με την περίσταση, αλλά εγώ είμαι πάντα. Αυτή είναι μια βασική αναπόφευκτα δυαδική κατάσταση.

    Τώρα, για τον σεβασμό στον Άλλο. Ισχυρίζομαι ότι είναι αναγκαία έξοδος μιας ζωντανής μηχανής που διαθέτει αυτοσεβασμό. Άρα, το πρόβλημά μας, δεν είναι ο σεβασμός στον Άλλο, αλλά ο αυτοσεβασμός.
    Για την επαναλαμβανόμενη διάδραση που οικοδομεί την ηθική, συμφωνούμε απολύτως. Αλλά, όσα τα contexts των διαδράσεων, τόσες κι οι ηθικές.

    (πάλι επιστημονικό το κάναμε, πα πα πα πα.... να μην είμαι στη Αθήνα να πίναμε κανά καφέ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. "Ευτυχως που ηρθε η επιβεβαιωση απο νοητοηλιο οτι η προυπηρεσια σε γραικικο ιδρυμα ειναι ...επιβαρυντικο στοιχειο."

    Όχι μόνο στον ...νοητό ήλιο, αλλά και στους ...πλανήτες του. Τα ίδια είπαν και στο θείο μου, που πήγε να κάνει Διδακτορικό στην (τότε Δυτική) Γερμανία πριν αρκετά χρόνια (έκτοτε ζει εκεί, εργαζόμενος ως εξειδικευμένο στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής - εδώ μάλλον θα ήταν ...ταμίας, που λέει κι ο Λευτέρης).

    Και είχε βγάλει και αριστούχος το ΕΜΠ, που θεωρείται από τα "καλά". Να δω τι θα αντιμετώπιζε κάποιος που τελείωσε ένα από τα εκατοντάδες τμήματα που ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σαν ...μανιτάρια;)

    (εμ, πώς αλλιώς θα δώσουμε "πνοή" στην ελληνική ύπαιθρο;)

    Να μην πω και για παλιούς συμφοιτητές μου (που είχαν μπει μάλιστα όταν η βάση του Τμήματος ήταν άνω του 19 και έπαιρνε μόνο 80 φοιτητές - τώρα παίρνει ...250), που χωρίς να ξέρουν ΚΑΝ στοιχειώδη προγραμματισμό, ονειρεύονταν Master στο ...MIT (!)


    Αλλά είπαμε: Βιομηχανία πτυχίων, χωρίς αντίκρισμα, χωρίς αξιολόγηση, απλά και μόνο για να δικαιολογείται το Δημόσιο πως έχει (παρα)μορφωμένους ...σφραγιδοθέτες ;)

    Και οι ιδιωτικές εταιρείες να μην ξέρουν ποιον να προσλάβουν και τι γνώσεις θα έχει - αλλά έτσι κι αλλιώς, οι περισσότερες από αυτές θέλουν απλώς ...γραμματείς πολυτελείας (να συμπληρώνουν διαγωνισμούς), αφού με το ...Δημόσιο συναλλάσσονται - και το Δημόσιο απαιτεί "τίτλους σπουδών" από τους υπαλλήλους τους ως "προσόν" για συμμετοχή στους διαγωνισμούς ;)

    Η υλοποίηση (και η ποιότητα) των έργων έτσι κι αλλιώς συνιστά ...δευτερεύον ζήτημα - ΑΝ γίνουν ποτέ φυσικά :P


    Θέατρο της κακιάς ώρας που το πληρώνουμε ΟΛΟΙ μας - και μάλιστα ΠΟΛΥ ακριβά :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. heinz said...

    Για τους αιώνιους φοιτητές:

    Νομίζω ότι η Γιαννάκου λαϊκίζει ασύστολα κι αδιάντροπα. Ο αιώνιος φοιτητής, είναι μια εγγραφή σε κάποια βάση δεδομένων - τίποτα περισσότερο, ούτε παροχές ούτε έξοδα, τίποτε απολύτως.

    Θέλετε να πείτε ότι δεν υπάρχουν έξοδα για τα πανεπιστήμια που υπολογίζονται συναρτήσει των εγγεγραμμένων φοιτητών; Ούτε λέσχες σίτισης , ούτε συγγράμματα, ούτε εργαστηριακός εξοπλισμός, βιβλιοθήκη, χώροι διδασκαλίας; Ενδιαφέρον ακούγεται. Ίσως να έχετε δίκαιο απλά μου φέρνει κάπως ως ανακάλυψη της άυλης μονάδας σε ένα σύστημα.
    Κατα τ'άλλα εγώ δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα πρέπει να δίνεται εξ'αρχής περισσότερος χρόνος φοίτησης από αυτόν που θεωρεί μία σχολή ότι χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι σπουδές. Ούτε το 1.5ν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται ούτε το 2ν ούτε οποιαδήποτε άλλη συνάρτηση.
    Καταλαβαίνω να συμβαίνει αυτό κατά περίπτωση (πχ λόγοι υγείας οπότε παίρνεις άδεια επ'αόριστο ανάλογα την περίπτωση, βιοποριστικοί λόγοι οπότε μια λύση θα ήταν part time) αλλά αν η σχολή Η.Μ.Μ.Η του ΕΜΠ θεωρεί ότι η φοίτηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια με βάση το εκάστοτε πρόγραμμα, αν αυτό παίρνει παραπάνω σε κάποιον που δεν είναι στις παραπάνω περιπτώσεις είτε αυτός δεν κάνει καλά τη δουλειά του είτε η σχολή. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να αποφαίνεται επιτροπή και να δρα αναλόγως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Η συγκριση ανομοιων ειναι αντιπαραγωγικη. Η Ψ/κωσταινα ειναι #30 στο ατομικο εισοδημα & στο ΑΕΠ. Ειναι μεγαλομανιακη η συγκριση με το #1. Ρεαλιστικα,θα μπορουσε σε 60 χρονια να ανεβει στο #15,το Βελγιο. Θα την ανεβασουν οι νεοι λαοι που γονιμοποιουν τη κοινωνια μας,κατα Παυλοπουλο. Θα μας παρουν & θα μας σηκωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην moderation αλλά έχουν πέσει όλα τα δίκτυα - ADSL, ISDN, PSTN - και τελικά συνδέομαι με κάρτα Mobile Connect Vodafone από το σπίτι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Με τις φωτογραφίες ταξιδεύαμε εξ ου και τα ελάχιστα σχόλια. Τώρα μας ρίχνετε πάλι στην ελληνική μιζέρια. Σχολιολαγνεία σας έχει πιάσει κύριε Δήμου;

    By the way, στο παιχνίδι με τις πέντε ερωτήσεις που λαμβάνει χώρα στα blogs πως και δεν σας κάλεσε κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Για το θέμα της ταυτότητας: Φυσικά είναι ρευστή και προσδιορίζεται ανάλογα με τις συντεταγμένες. Π. χ. νιώθω ταυτόχρονα Ευρωπαίος, Έλληνας, Κρητικός, Χανιώτης (κάθε ένα από αυτά με εντάσσει σε ένα πλαίσιο), δικηγόρος, Ολυμπιακός και καπνιστής.

    Αλλά εδώ μιλάμε για την "εθνική" ταυτότητα. Τι εννοώ όταν αυτοπροσδιορίζομαι ως Έλληνας. Τι περιέχει για μένα αυτή η έννοια.
    Το αρχαίο κλέος, την ορθοδοξία, την γλώσσα, την λαϊκή παράδοση, το χωριό μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. (ψτ! πόντικα!... Εχουν ξεπεράσ' τις 32.000!!!... Να ζ'πω, μια που παίρν'ς παραγγελιές, θα με κάν'ς τα δικά μου 222.222 που με αρέζουν τα διπλά, κι από μένα, ό,τι θες, και βίντεο κι απ'όλα, θα σε κάνω πιο διάσημο απ'το καρτούν', θα σε πληρών' ντόλλαρς ν'αλλάξ' τη μούρη του με τη δικιά σ' τη φατσούλα για!)

    @all,

    Εν Αθήναις, ακόμη και σε ιδιωτικό σοβαρό και καθ'όλα αξιόπιστο ίδρυμα μεταπτυχιακών και μόνον, με όλον τον ΣΕΒ πίσω του, αποκλειστικά με ξένους καθηγητές (λα κρεμ ντε λα κρεμ στον τομέα τους), και διδασκαλία μόνο στ'αγγλικά, κάποια στιγμή εμφανίστηκε για μισό μήνα λόγω προβλήματος του ξένου καθηγητή, έλληνας ομόλογός του απ'το ΠΑΠΕΙ.

    Την πρώτη εβδομάδα, τα αγγλικά του έγιναν μισά-μισά, την δεύτερη εξ ολοκλήρου ελληνικά και την τρίτη μόνο που δεν εμφανίστηκαν και φραπέδες εντός της αιθούσης. Στο τέλος του μήνα, η απόλυτα ελεγχόμενη και σπηντάτη τάξη κόντευε να μετατραπεί σε "χυμείο" (οι εργασίες έβγαιναν μεν, αλλά η παράδοση και η κατανόηση και η κριτική σκέψη ήταν για κλάμματα) κι ακόμη αναρωτιέμαι, πόσο έφταιγε εκείνος και πόσο το "υλικό του" δλδ οι ελληνάρες φοιτητές του...
    :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Κάτι περίεργο συμβαίνει με τα profile views. Πριν δύο ώρες τα κοίταξα και ήταν 28.450. Τόσα περίπου ήταν και πριν μερικές μέρες. Κάποιος παίζει παιχνίδια - εγώ πάντως δεν έκανα τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Η γνωμη μου για τη Γραικοχωρα ειναι οτι εφ' οσον ο κοσμος πληρωνει μεσω φορολογιας,εχει δικαιωμα στην εκπαιδευση. Θα επρεπε το κρατος να του παρεχει εκπαιδευση με Νομαρχιακα Παν/μια,στις πρωτευουσες νομων,με ολες τις σχολες,χωρις εισαγωγικες εξετασεις,χωρις εξοδα μετοικισης. Η αξια του πτυχιου ειναι αλλο θεμα. Ο πελατης εχει δικιο & εφ΄' οσον πληρωνει,δικαιουται πτυχιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. @ΝΔ,

    "...Κάποιος παίζει παιχνίδια - εγώ πάντως δεν έκανα τίποτα."

    Το Σατανάκι!

    χεχεχε (echo, echo, echo!)

    Κι ύστερα λέμε γιατί δεν σε κάλεσε κανείς στις 5 ερωτήσεις... Αντε, το Σατανάκι με το τρελλόλαδο από τη νονά του, το καλώ εγώ (αν και δεν πρόλαβα ακόμη να απαντήσω στις δικές μου 5, σκυτάλη από Artanis & Alex A., είναι το επόμενο ποστ μου μετά την ανταπόκριση από το Bacaro, πού να προλάβω...)
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Boss said:
    "Κάποιος παίζει παιχνίδια - εγώ πάντως δεν έκανα τίποτα."

    Ούτε εγώ - πέρα από 5 κλικ σχεδόν απανωτά για να διαπιστώσω πως ΔΕΝ ονειρεύομαι όταν τα είδα να ανεβαίνουν 10-10 σε κάθε πάτημα !!!

    Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι ...παιχνιδιάρηδες στην παρέα ;)


    Όλοι οι καλοί χωράνε πάντως. Εμπρός για τα 666.666 profile views :)))


    Αν και πέραν των "σεφτέδων" και των "στρογγυλών" σχολίων δεν ασχολούμαι με ...νούμερα (στατιστικά, counters κλπ).


    Μάλλον κάποια άλλα "νούμερα" ασχολούνται μαζί μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Διάβασα όσα σχόλια μπόρεσα, απ' ότι φαίνεται το blog ξαναβρήκε τον παλιό καλό του εαυτό εις βάρος των γάτων!

    Μου φαίνεται ότι αδικούμε την Ελλάδα και τους δημοσίους υπαλλήλους τους οποίους παρουσιάζουμε σαν την επιτομή της κακομοιριάς μας.

    Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ποιό είναι για μας το ιδεατό κράτος; Υπάρχει; Αν κάποιο το πλησιάζει ποιό είναι αυτό; Αν υπάρχει μονάχα στην σφαίρα της ιδανικής φαντασίας τότε κινδυνεύουμε να χτίσουμε το σύστημα μας στο νέφη με όλους τους κινδύνους που αυτό ενέχει (και που πολύ εύστοχα σχολίασε ο ΝΔ στη σάτιρα του "Ξενοδοχείο το σύστημα").

    Διαφαίνεται μέσα από τα γραφόμενα ότι τον θαυμασμό μας τον έλκουν κυρίως βοριο-κεντρικές ευρωπαικές χώρες και η ΗΠΑ.

    Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι τουλάχιστον άδικη αν όχι μεθοδολογικά λανθασμένη καθότι συγκρίνουμε μεγέθη μη-ομοιειδή (apples and oranges κατά τους Αγγλοσάξωνες).

    Προσωπικά πιστεύω ότι αν και υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα, η ζυγαριά μοιάζει να γέρνει υπερ της.

    Ναι μεν όπως ανέφερε ο ΝΔ επιστρατεύεται το τζατζίκι και η νυκτερινή ζωή για αντίβαρο στο χαμηλό επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας, but so what?

    Αν τους Έλληνες τους φτάνει τους άλλους τους περισσεύει. Simple as that.

    Όσο αφορά την βελτίωση των κακώς κειμένων πόσοι από μας μπορούν να ισχυριστούν ειλικρινά ότι καταναλώνουν περισσότερο χρόνο προσπαθώντας παρά κρίνοντας;

    Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι λαμπροί έλληνες επιστήμονες που έτυχε να γνωρίσω σε ΗΠΑ και Ευρώπη(εγώ προσωπικά, και σε πολλούς τομείς εκτός υγείας) θέλουν να γυρίσουν πίσω.

    Όταν τους ρωτώ "Γιατί;" η απάντηση είναι "Γιατί μόνο στην Ελλάδα έχει ζωή".

    Γιατί συνχίζουν να μένουν έξω; "Επειδή στην Ελλάδα δεν έχει δουλειά"

    Απλή η αλήθεια, τι να κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Να συμβάλλω και εγώ κατά τι στην ωραία κουβέντα έτσι όπως εξελίσσεται και να λοιδωρήσω το ελληνικό (ή νεογραικικό) γονίδιο της γκρίνιας.

    Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια παντού, ακόμα και στα μπλογκς.

    Επίσης το άλλο το γονίδιο της απαντησομανίας. Ζαλίστηκα να διαβάζω απαντήσεις.

    Αλήθεια μετά από 300+ σχόλια θυμάται κανείς το αρχικό ποστ;

    (και δεν εξαιρώ και τον εαυτό μου από όλα αυτά)

    Υ.Σ. Αν έλλειπαν οι προσωπικοί χαρατηρισμοί τι ωραία που θα ταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Η ihadafarminafrica said σχετικά με το απόσπασμα από:
    Η Οδύσσεια της ποίησης
    nmavor: - Πιστεύετε πραγματικά ότι η ταυτότητα είναι μεταβλητή. Όταν λέω ''αν πιστεύετε πραγματικά'' εννοώ, το έχετε δει σε πραγματική πρακτική εφαρμογή γύρω σας;

    Ναι πραγματικά το πιστεύω. Η ταυτότητα του μέσου άνδρα και γυναίκας της δεκαετίας του ’50 δεν έχει μεγάλη σχέση με την αντίστοιχη σημερινή. Ρωτήστε κάποιο μεγαλύτερο να σας το επιβεβαιώσει. Η ταυτότητα του κατοίκου της Ελλάδας κατά τον 17ο αιώνα δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό Έλληνα. Η ταυτότητα του οπαδού μίας αίρεσης είναι διαφορετική από εκείνη που είχε πριν από την προσχώρησή του σε αυτή.
    Προσωπικά πιστεύω ότι η ταυτότητα είναι μία «εσωτερική αστυνομία». Είναι ένα δικτατορικό σύστημα που ελέγχει τις σκέψεις μας και απαγορεύει οποιαδήποτε απόκλιση από ένα στενό παράθυρο συμπεριφορών, απόψεων, και δράσεων. Βλέποντας μέσα από το στενό αυτό άνοιγμα που ο καθένας «ελεύθερα» έχει επιλέξει για τον εαυτό του, έχουμε την ψευδαίσθηση της αντικειμενικότητας, ενώ απλά έχουμε επιλέξει την κατεύθυνση που βλέπει το άνοιγμα. Η δυνατότητα του συστήματος να καθορίζει την μέση ταυτότητα των υποκειμένων με σκοπό τον έλεγχό τους είναι η βάση της ύπαρξης όλων των καθεστώτων. (για να το καταλάβετε αυτό δεν έχετε παρά να περάσετε τα σύνορα)
    Ο Βουδισμός δεν αποδέχεται την προσωπικότητα του ανθρώπου, και έτσι οι πραγματικοί βουδιστές (Βλ. Nagarjuna) είναι ελεύθεροι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Καλέ ποιες είναι οι πέντε ερωτήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. @ΝΔ,

    "Καλέ ποιες είναι οι πέντε ερωτήσεις;"

    Τελικά ο Ντον τα βάφει, κατά βάθος είναι ξανθός!

    ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!

    (καλά θα σου πω σε λίγο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Οσοι γυριζουν απο το ανωτερο στο κατωτερο,επειδη το θεωρουν ...ανωτατο,ειναι πορωμενοι φασιστες. Ο καθενας παντως πρεπει να ζει στη χωρα που του αξιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Εμένα να με αφήσετε ήσυχη! Δεν φτάνει που με καταπιέζει το τανκς Don (9 κιλά) αλλά μου κάνετε και πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Ούτε λέσχες σίτισης , ούτε συγγράμματα, ούτε εργαστηριακός εξοπλισμός, βιβλιοθήκη, χώροι διδασκαλίας;

    Ούτε, ούτε, ούτε. Τίποτε απολύτως από αυτά. Ούτε και εστία, που την ξεχάσατε. Τίποτε.
    Απλώς η Γιαννάκου εζήλωσε την δόξα του Κουλούρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. nmavor
    Μην μπερδεύετε τον Βουδισμό και τον Nagarjuna. Δεν μιλάμε για οντολογία, μιλάμε για μία σύμβαση που όμως χρησιμεύει για ταυτοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Ήσυχη ???


    Το σατανάκι είναι γένους ...θηλυκού;

    Έτσι ...εξηγείται ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Φυσικά, ΔΕΝ θα το ...σπάσω σε δίφραγκα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Βαμμένα
    ...ασπρόμαυρα
    ...γατιά

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. @Τάκη

    Συμφωνώ πως κάποιοι έκαναν πολλά ως επιστήμονες (ανέφερες ένα πολυ καλό ίδρυμα)αλλα αποτελούν εξαίρεση

    σίγουρα δε δεν έδωσαν τη μάχη για να αλλάξει έστω κάπως το σύστημα (έστω το πανεπιστημιακό)

    @Μιχάλη

    Αν έχεις επαφή με τα μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια θα ξέρεις πως ισχύει το "publish or perish" για την αξιολόγηση

    ο Gates είναι πρωτοπόρος στον επιχειρηματικό τομέα όχι στον πανεπιστημιακό και ασφαλώε έχει προσφέρει πάρα πολλά όπως έχουν προσφέρει και άλλοι που δεν είναι πανεπιστημιακοί - για να πάω στα άκρα την Ινδία την απελεθεύρωσε ο Γκάντι όχι οι πανεπιστημιακοί αλλα αυτό είναι άσχετο με όσα λέμε εδώ για τα ΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Κύριε Δήμου, νομίζω ότι είναι μάλλον απλό:

    Αυτό το κατασκεύασμα, ΔΕΝ επιτρέπει την ταύτιση - άρα καθένας γίνεται "Έλληνας" με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος (ή του δικού του πνεύματος εν πάσει περιπτώσει)...
    Εξ ου και τα χάλια...

    Αυτό το κατασκεύασμα, ταυτίζεται μόνο με το κράτος και θεωρεί κάθε άλλο, υπηρέτη του.

    Ο σχωρεμένος, τάλεγε ανάποδα:

    Οι Έλληνες ανήκουν στην Ελλάδα μια μορφή ομηρείας. Όποιος δεν παίρνει απ' αυτό, πράττει άριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Αυτό που είναι λυπηρό είναι η αγνοια που διακατέχει πολλούς γύρω απο τα υπο συζήτηση θέματα. Δεν ξέρω πόσο υπεύθυνα είναι τα παιδιά που φωνάζουν όταν η πληροφόρηση τους είναι απο ανεπαρκής έως λανθασμένη.
    Εδώ στην Αμερική που τα πανεπιστήμια είναι κατ εξοχήν ιδιωτικά εκατομμύρια φοιτητές απολαμβάνουν δωρέαν παιδείασς και στέγης έιτε γιατί δεν έχουν τα οικονομικά μέσα η γιατί έχουν κορυφαίες ακαδημαικές η αθλητικές επιδόσεις. Κανείς δε στερείται παιδείας για οικονομικούς λόγους. Δεν το αναφέρω για σύγκριση απλά σαν δείγμα της άγνοιας.
    Επίσης το άσυλο είναι κάτι που κανένας δεν έχει καταφέρει να μου εξηγήσει. Σημαίνει ότι μια μερίδα πολιτών απολαμβάνει περισσότερες ελευθερίες απο τους υπόλοιπους πολίτες? Γιατί έτσι το έχω καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Κε Δήμου, σας το έχω ξανααναφέρει: το μπλογκ σας υποφέρει από κάποιους απελπιστικά ματαιόδοξους, εριστικούς και ύπουλους σχολιαστές, οι οποίοι απομακρύνουν όλους τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. nmavor said...


    Η δυνατότητα του συστήματος να καθορίζει την μέση ταυτότητα των υποκειμένων με σκοπό τον έλεγχό τους είναι η βάση της ύπαρξης όλων των καθεστώτων.


    Η θέση του ελέγχου μέσω της κουλτούρας, μου φαίνεται να μπάζει νερά από παντού.
    Είναι γνωστή θέση πολλών, του Bourdieu συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, αν τη δεχθούμε, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το οφθαλμοφανές: την αλλαγή.

    Η κουλτούρα είναι απλώς ένα εφεύρημα, για ερευνητικούς σκοπούς και σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζει το ένα άτομο. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, δεν χαρακτηρίζει αποφασιστικά ούτε το σύνολο: εξ ου και το ομαδικό γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου.

    Και μια που πιάσαμε και τον Bourdieu, σε ένα άρθρο του, κατακεραυνώνει την κουλτούρα των Γάλλων ακαδημαϊκών που "τον καταπίεζε σ' όλη τη ζωή του" και "τον είχε κάνει να πάρει αποστάσεις από την νεότητά του".
    Αλλά, αν ήταν έτσι, αν ήταν πράγματι έτσι, ο Bourdieu δε θάχε γράψει ποτέ αυτό το κείμενο, γιατί απλώς δεν θα μπορούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. synas δεν μπορώ να κάνω screening (ή "πόρτα") σχολιαστών. Κόβω μόνο αυτούς που χυδαιολογούν ή απευθύνουν προσωπικές ύβρεις. Απο εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται από αυτά που γράφει και ο επισκέπτης "πηδάει" τα σχόλια που δεν του κάνουν.

    Ωστόσο η γνώμη μου είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολίων είναι αξιόλογα. Φυσικά όταν έχεις χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες σχόλια δεν μπορεί να είναι όλα Α1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Αυτην την τσιχλα οτι στην Ελλαδα εχει ζωη -και αλλου δηθεν δεν εχει- βαρεθηκα να την ακουω.
    Τιποτα πιο πρωτοτυπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. @afroditi..
    Εχει να κάνει με την πιάτσα στη Συγγρού και τα μπουζουκομάγαζα και λοιπά ξενυχτάδικα, πάει πακέτο η όλη ιστορία γεωγραφικά, καμμία σχέση με το πανεπιστήμιο.

    ---------
    Αφροδίτη ήσουν σαφέστατη, Ευχαριστώ/.

    Ι.

    Για όσα λέγονται περί επιστημόνων..Από τις σημειώσεις μου στο μπλογκ: Μάθημα 1ο Προσοχή στις γενικεύσεις!
    Η φυγή των επιστημόνων αποτελεί γνωστό φαινόμενο για μικρές χώρες (brain drain στη διεθνή ορολογία). ΔΕΝ αποτελεί άλλη μια ιδιαιτερότητα της ελληνικής πραγματικότητας.

    Μπορώ να αναφερθώ σε κορυφαίους επιστήμονες που δουλεύουν (με κακουχίες; ίσως..) στη χώρα (δείτε το Ινστιτούτο Φλέμιγνκ και το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας στο Ηράκλειο λ.χ.). Το ίδιο ισχύει ΚΑΙ στις κοινωνικές επιστήμες, με τη διαφορά ότι οι τελευταίες δεν είχαν ΠΟΤΕ στο παρελθόν την ένθερμη υποστήριξη του Κράτους (πονεμένη ιστορία, σκεφτείτε μόνο ότι η επιστημονική εξειδίκευση σε αυτά τα πεδία ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του 80).
    Ο κος Δημητράς αναφέρθηκε ορθώς στο ζήτημα των δημοσιεύσεων. Έχει δίκιο -αλλά μόνον μερικώς. Διότι η σύγκριση θα πρέπει να γίνει μεταξύ ίσων πραγμάτων, δηλαδή να συγκρίνουμε άρθρα με άρθρα και όχι άρθρα με βιβλία (η διαφορά είναι προφανής). Εν μέρει το ζήτημα είναι ΚΑΙ τεχνικό αλλά και ουσιαστικό πράγμα που σημαίνει μεταρρύθμιση. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: το ελληνικό σύστημα "αξιολόγησης" εξακολουθεί να λειτουργεί με τις μονογραφίες και ΌΧΙ με τα άρθρα όπως συμβαίνει πλέον στα πανεπιστήμια που ακολουθούν τις νέες τάσεις (βεβαία στις ΗΠΑ έχει προκύψει το πρόβλημα με την αύξηση της δημοσιεύσεων να πέφτει η ποιότητα των μονογραφιών,άλλο ζήτημα και αυτό).

    Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά ακόμη. Να πω μόνο δύο: 1ο) Η εντύπωσή μου είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ποτήρι (ΑΕΙ, εκπαίδευση) που έχει νερό μέχρι τη μέση: άλλοι το βλέπουν μισοάδειο, άλλοι μισογεμάτο, αυτό είναι ζήτημα ερμηνείας. Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι το ποτήρι πρέπει να γεμίσει. Η νοοτροπία που πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταδικαστεί είναι εκείνη του εφησυχασμού.
    2ο) Η άποψη ότι αυτοί που έμειναν/γύρισαν στη χώρα μένουν "στάσιμοι" είναι προσβλητική για όσους έμειναν/γύρισαν και δεν είναι. Η δική μου προσωπική στατιστική λέει ότι είναι κάμποσοι. Ας μην τους διώξουμε και αυτούς.

    Για την ώρα.

    υ.γ.:Και κάτι τελευταίο που έπιασα με την άκρη του ματιού μου. Στις εξυπνάδες τύπου publish or perish ας προστεθεί και εκείνη που λέει publish AND perish.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Πανάσχημη said...
    Αυτην την τσιχλα οτι στην Ελλαδα εχει ζωη -και αλλου δηθεν δεν εχει- βαρεθηκα να την ακουω.
    Τιποτα πιο πρωτοτυπο;

    ---------------------------------

    Να αγιάσει το στόμα σου Πανάσχημη - έχω κάνει τα καλύτερα γλέντια της ζωής μου σε διάφορες χώρες με τους "ξενέρωτους" που "δεν ξέρουν να ζήσουν και να γλεντάνε". Μας έφαγε ο μύθος του Ζορμπά και τον πιστέψαμε κι εμείς οι ίδιοι. Παραμένουμε όμως κατηφείς και μουρτζούφληδες... και τα τραγούδια μας ασήκωτα. Καλά τα είχε πει ο Ζαμπέλιος πριν 160 χρόνια στο "Πόθεν η λέξις "τραγουδώ'"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. @doncat

    Το παιχνίδι έχει ως εξής. Λέτε πέντε πράγματα για τον εαυτό σας και μετά επιλέγετε πέντε μπλόγκερς που κι αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να πουν για τον εαυτό τους και πάει λέγοντας.

    Αν βολτάρετε λίγο σε κάποια blogs θα το πετύχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Να εμβαθυνουμε στην εννοια ζωη.Για τους ανδρες σημαινει γυναικες,για τους παντρεμενους εξωσυζυγικο.Τωρα πια & στις μικρες πολεις μπορεις να γκομενιασεις,αρα μονο σε πολυ χωριά νοιωθεις φυλακισμενος.
    Απο διασκεδαση,με τη δορυ τιβι εχεις 100 καναλια.
    Απο γλεντι,παντου υπαρχουν ταβερνες-σκυλαδικα-στρηπτιζαδικα - μπ*υρδελα.
    Αρα,παντου εχει ζωη. Απλα,οσοι δεν ζουν σε μεγαλες πολεις στερουνται καποιες λαηβ εμφανισεις απο φιρμες,μουσικη κλπ. Ασε που τα μπαλετα,το θεατρο & τα μουσεια ειναι για κουλτουριαρηδες γεροπαρατατικους.
    Αρα,ζωη υπαρχει παντου,αρκει να εισαι... ζωντανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Alitovios said...
    @doncat
    Το παιχνίδι έχει ως εξής. Λέτε πέντε πράγματα για τον εαυτό σας...

    -------------------------------

    Mόνο πέντε;

    Μου θυμίζει τα μαθητικά λευκώματα του προ-περασμένου αιώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Γράψτε δεκαπέντε, τι να σας πω. Εδώ που τα λέμε με τόσα που έχετε πει όλα αυτά τα χρόνια για τη ζωή σας σε βιβλία τα πέντε είναι πολύ λίγα. Ευκαιρία να γράψετε κάτι που δεν ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Αυτην την τσιχλα οτι στην Ελλαδα εχει ζωη -και αλλου δηθεν δεν εχει- βαρεθηκα να την ακουω.
    Τιποτα πιο πρωτοτυπο;
    -------------------
    ειναι θεμα συμμετοχης καποιοι μπορουν να συμμετεχουν και εκτος συνορων και καποιοι(οι πιο πολλοι)οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. harrygreco said...

    Να εμβαθυνουμε στην εννοια ζωη.

    εμ, βέβαια... Τι σκατά έγραφε ο Maturana περί ζωής κι ιστορίες????

    Αυτά είναι ξάδερφε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Alitovios said...
    Γράψτε δεκαπέντε, τι να σας πω.

    -------------------------------

    Οι πραγματικές εξομολογήσεις δεν είναι παιχνίδι.

    Γι αυτό σας είπα ότι μου θυμίζει μαθητικό λεύκωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Διαβάζοντας όλα τα σχόλια καταλήγω σε μια ερώτηση:
    μήπως δεν ξέρουμε τί θέλουμε (ως Έλληνες);
    Πιστεύω ότι και σε ατομικό επίπεδο είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί. Και διαπιστώνω ότι οι (περισσότεροι) νέοι και λιγότερο νέοι, σήμερα, από το "δενξερωτιθελω" πάσχουν. Μήπως να βρούμε πρώτα τί ακριβώς θέλουμε, σε προσωπικό, επαγγελματικό, οικογενειακό, γειτονικό, κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Ωχ, μην είσαι τόσο σνομπ καρντιά μου, γράψε αν θες και μη πραγματικές εξομολογήσεις, π.χ. πόσο Ολυμπιακός είσαι, πόσο τρελλαίνεσαι για αεροπλάνα, πόσο λατρεύεις τους σκύλους και μόνον, πόσο σου έχουμε κάτσει στο σβέρκο πλέον (ωχ, κάτσε, αυτό μπορεί και να... εμ, ναι, αυτά).
    :)))

    Λοιπόν, η σκυτάλη σου περιμένει να κατεβάσει κάτι για διακόσμηση, παρ'όλ'αυτά μπορείς να την παραλάβεις από τώρα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Panasximi said

    Αυτην την τσιχλα οτι στην Ελλαδα εχει ζωη -και αλλου δηθεν δεν εχει- βαρεθηκα να την ακουω.
    Τιποτα πιο πρωτοτυπο;


    Sorry αν η αλήθεια δεν εντυπωσιάζει. Πάλι καλά, συνήθως ενοχλεί


    Nikos Dimou said

    Παραμένουμε όμως κατηφείς και μουρτζούφληδες... και τα τραγούδια μας ασήκωτα.


    Κατηφείς και μουρτζούφληδες; Οι Έλληνες όταν διασκεδάζουν; Που συχνάζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Harry said

    Αρα,ζωη υπαρχει παντου,αρκει να εισαι... ζωντανος.


    Σφραγίδα, υπογραφή θεωρημένη μάλιστα για το γνήσιο κι από μένα.

    Για τους ημιθανείς όμως Greece rοcks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Νομίζω ότι πάλι απαντήσεις δόσανε οι περισσότεροι. Δεν είδα κάποιο ερώτημα. Εγω θάλεγα ότι μάλλον έχουμε ανάγκη ακατάπαυστης πολυλογίας οι Ελληνες και μια εφευρετικότητα να ανακαλύπτουμε αιτίες σε όλα τα πράγματα. Και βέβαια αιτίες πάντα υπάρχουν, λόγοι, όμως, για να τις απαριθμήσουμε, υπάρχουν; Πάντως στο blog σας, έχω ανακαλύψει αξιόλογους συνομιλητές που, μέσα απο την πολυλογία τους, και πολλές φορές την επιδειξιομανία τους μπορώ να πώ, έχουν κι ένα ενδιαφέρον. Αλλοι πάλι είναι καβαλημένοι αλλά, αγαπητέ μου ΝΔ, 350 σχόλια σε δύο μέρες...έχετε δίκιο...αφήστε τους να δίνουν απαντήσεις ....το έχουν ανάγκη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. οι έλληνες είναι φοβισμένοι. αυτή είναι η νεοελληνική κατάσταση.

    την κατάσταση όταν υποχρεώνονται οι φοβισμένοι να σκεφτούν, τη βλέπουμε.

    σε καμιά γνώμη από όσες δήθεν γνώμες γράφτηκαν δεν μπορείς να σταθείς. γιατί τότε θα κάνεις ψυχοθεραπεία σε τηλεθεατές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Antonios Liolios said...
    Κατηφείς και μουρτζούφληδες; Οι Έλληνες όταν διασκεδάζουν; Που συχνάζετε;

    ---------------------------------

    Όλα τα δημοτικά μας τραγούδια και τα αυθεντικά λαϊκά είναι τραγούδια χωρισμού, ξενητειάς, απώλειας, πένθους.

    (Η λέξη τραγούδι βγαίνει από την τραγωδία).

    Όσο για το μουρτζούφληδες - πόσους ξέρετε να χαμογελούν στους συνανθρώπους τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Nikos Dimou said

    Όσο για το μουρτζούφληδες - πόσους ξέρετε να χαμογελούν στους συνανθρώπους τους...


    Σχεδόν κανέναν όταν εργάζεται. Αλλά για να μιλήσουμε σοβαρά, τι ακριβώς προτείνετε; διάβασα το post σας αλλά αν έπρεπε κάπου να επικεντρώσετε ποιός θεσμός θάταν αυτός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Nikos Dimou said...
    Όλα τα δημοτικά μας τραγούδια και τα αυθεντικά λαϊκά είναι τραγούδια χωρισμού, ξενητειάς, απώλειας, πένθους.
    Δευ Φεβ 19, 10:27:00 μμ

    -------------------

    Κλασσικό παράδειγμα ο Πλούταρχος.
    Τέτοιο μελό ούτε η Μάρθα Βούρτση, ούτε ο Ξανθόπουλος.

    Ειλικρινά θα προτιμούσα να ακούσω κήρυγμα του Χριστόδουλου από το να πάω ένα βράδυ να δω/ακούσω τον Πλούταρχο...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Χαχαχαχα, κοιτώ ψηλά και φωνάζω παράλογοοο, δεν ακούω απάντηση κι ανησυχώ!!

    Αγαπητέ ΝΔ, χαρακτηρίζετε τους Έλληνες κατηφείς με λόγο και αιτία τ' άσματα της δημοτικής παράδοσης; Ήταν η φωνή του λαού μέσα από πολέμους, φτώχεια και πείνα, ξενιτιά, οικονομικές κρίσεις, κοινωνικές. Λογική η ύπαρξή τους.

    Οι άνθρωποι ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές ζητούν εκτόνωση/έκφραση μέσα από τις τέχνες -εκ των οποίων πιο διαδεδομένη η μουσική. Μπορεί δε να συναντούμε συχνά θλίψη στα δημοτικολαϊκά, υπάρχουν όμως και τα της τάβλας, τα ερωτικά, ζαχαρένια βουκολικά, του γάμου κλπ.

    Τέλος είναι ολίγον αφελές να χαρακτηρίζουμε τους νεοέλληνες κατηφείς λόγω των πένθιμων δημοτικών. Φωνή λαού σήμερα αποτελεί μάλλον η Πέγκυ Ζήνα κι όχι τρία πουλάκια κάθονταν, αλλά πολλά. Κάθονταν.

    Ακόμα πιο τέλος τι σημαίνει αυτό:

    "Η λέξη τραγούδι βγαίνει από την τραγωδία."

    Θεωρείτε ότι η ετυμολογία της λέξης "τραγούδι" σχετίζεται με τη τραγική πλοκή της τραγωδίας;

    Γιατί δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Elafina said...
    Θεωρείτε ότι η ετυμολογία της λέξης "τραγούδι" σχετίζεται με τη τραγική πλοκή της τραγωδίας;

    --------------------------

    Όχι εγώ - ο Ζαμπέλιος. Τον ανάφερα πριν.

    --------------------

    Antonios Liolios said...
    πόσους ξέρετε να χαμογελούν στους συνανθρώπους τους...

    Σχεδόν κανέναν όταν εργάζεται.

    -------------------

    Γιατί το πρωί στο μετρό ή στο λεωφορείο; Όταν μπαίνετε σε κατάστημα ή σε γραφείο;

    Ένα από τα πράγματα που με εντυπωσιάζουν είναι πόσα χαμόγελα εισπράττω στην αλλοδαπή...

    ---------------------

    Γιατί τα γράφω αυτά; - για να αμφισβητήσω τους μύθους περί των Ελλήνων "που ξέρουν να ζουν και να γλεντάνε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Τελικά όντως μας χαρακτηρίζει η γκρίνια, ακόμα και μέσα σε αυτό το blog!

    - Γίνονται λίγα σχόλια, κάποιοι γκρινιάζουν για την ...έλλειψη προσέλευσης.

    - Γίνονται πολλά, κάποιοι γκρινιάζουν για την ...πολυκοσμία.

    - Το ρίχνει ο doncat στις φωτογραφίες, κάποιοι γκρινιάζουν για την έλλειψη ...provocative κειμένων.

    - Το ρίχνει στα κείμενα, κάποιοι γκρινιάζουν για την έλλειψη ...φωτογραφιών.

    - Συμμετέχουμε ενεργά, κάποιοι γκρινιάζουν για την ...πολυλογία μας.

    - Γράφουμε σοβαρά, κάποιοι γκρινιάζουν για τον ...ξύλινο λόγο μας.

    - Γράφουμε αστεία ή κάνουμε τσατ, κάποιοι γκρινιάζουν που ...ρίχνουμε το επίπεδο του blog.

    - Δεν κάνουμε τσατ, κάποιοι γκρινιάζουν που μας λείπει η ...καλή παρέα.

    - Γκρινιάζουμε για την ελληνική πραγματικότητα και κάποιοι γκρινιάζουν που ...γκρινιάζουμε!

    Κάποιοι γκρινιάζουν ακόμα και για τα ...Profile Views μας - μήπως έχουν ...ξεφύγει εντελώς;


    Εγώ πάντως θα "γκρινιάξω" μόνο για κάποιους που δεν έχουν προφανώς τίποτα άλλο να γράψουν και αντί να ...μασάν παρά να μιλάν, προσπαθούν να κάνουν "ψυχανάλυση" των σχολιαστών ή και του οικοδεσπότη - και να ...διαγνώσουν τη ματαιοδοξία του καθενός (η ...κολόνια κρατεί πάνω από ένα χρόνο).

    Φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξουν - αν κάποιος δεν έχει τίποτε καλύτερο να κάνει στη ζωή του, συχνά το ρίχνει στη γκρίνια με όποιον βρίσκει μπροστά του και ψάχνει και για ...συμπαραστάτες ;)

    (η βλακεία και η γκρίνια ως γνωστόν είναι ...μεταδοτικές ασθένειες - πανδημίες θα έλεγα)

    Προσωπικά δηλώνω ευτυχής και χάρηκα πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση, παρότι μου πήρε πολύ χρόνο (έκανα πάντως και το #333). Από κει και πέρα ο καθένας έχει δικαίωμα στη μιζέρια του - δε χρειάζεται να τον ...ακολουθήσουμε κιόλας.

    Αν και είχα έτοιμα κι άλλα σχόλια να ρίξω, φεύγω πριν κολλήσω κι εγώ "μουρτζουφλίτιδα".

    ¡Adios Amigos! και ...ειδικά στους μονίμως κυνικούς και μουρτζούφληδες ;)

    Η ζωή είναι ωραία - ακόμα και στην Ψωροκώσταινα!


    Υ.Γ. Προτείνω να πάτε στο πιο κοντινό σας πρόσωπο ή έστω να κάτσετε μπροστά στο monitor σας και να ...χαμογελάσετε. Ακόμα κι έτσι μπορεί να είναι ...μεταδοτικό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. @ Nikos Dimou

    Μερικά που μου έρχονται αυτή την στιγμή:

    Ο βασιλικός στην γλάστρα σου
    Δεν μπορώ Μανούλα μου δεν μπορώ
    Μαρία λένε εσένα Μαρία και την Παναγιά
    Το φεγγάρι κάνει βόλτες
    Στης Πάργας την ανηφόρα
    Θα σε πάρουν ξένα παλικάρια

    Εγώ, αντιθέτως, γνωρίζω ελάχιστα να μιλούν για ξενιτιά.

    Τα Ελληνικά δημοτικά τραγούδια είναι ποιοτικά ανώτερα από τα αντίστοιχα Γερμανικά του Μπιεαρφεστ, τουτέστιν χολαρί Χολαρό gib mir ein kuess chen Χολαρί Χολαρό. Για να μην πω για τους χορούς του Μπιαρφεστ. Απλώς δεν χορεύουν, εκεί.


    Όσο για τα χαμόγελα των Γερμανών, κρύος ιδρώτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Προσωπικα αδυνατω να γλεντησω με δεκα γυρω μου να φουμαρουν ασταματητα, να ακουνε τα κλαψουρικα, να τρωνε σπληναντερα 12 τα μεσανυχτα και να μπαινουν στο αυτοκινητο πιωμενοι στις 3 το πρωϊ, για να πανε την αλλη μερα στη δουλεια τους.
    Και η εργασια τους, -κυριως στον δημοσιο τομεα- το κανει αυτο ανεκτο.
    Ας το εκαναν και στο εξωτερικο αυτο. Στους ξενερωτους.

    Γι αυτο τους αρεσει αυτος ο τροπος ζωης. Διοτι δεν εμαθαν να παραγουν. Να βγαζουν δουλεια. Γουσταρουν την αραχτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Nikos Dimou said

    Γιατί το πρωί στο μετρό ή στο λεωφορείο; Όταν μπαίνετε σε κατάστημα ή σε γραφείο;

    Γιατί τα γράφω αυτά; - για να αμφισβητήσω τους μύθους περί των Ελλήνων "που ξέρουν να ζουν και να γλεντάνε".


    With all due respect ένα μεγάλο τμήμα της κακομουτσουνιάς που εισπράττετε ωφείλεται στο ότι ζείτε στην Αθήνα.

    Εδώ στην επαρχία από χαμόγελα άλλο τίποτε.

    Και δεν είναι μύθος, δεν γνωρίζω αν γλεντάμε καλύτερα από τους άλλους αλλά σίγουρα κάτι ξέρουμε.

    Είναι απλό: Αν και σε αυτό δεν είμασταν καλοί ποιός θάμενε Ελλάδα πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. groupthink
    Στην συλλογή τα Τραγούδια των Ελλήνων του Άγι Θέρου στα 895 τραγούδια ούτε το 10% δεν είναι χαρούμενα. Μοιρολόγια, της ξενητιάς, του πολέμου, του χωρισμού, ακριτικά, του χάρου, του σκλαβωμού, τηε κλεφτουριάς, παραλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. 1 μήνα στο Λονδίνο δεν με έσπρωξαν, δεν με στραβοκοίταξαν, μου απάντησαν σε ό,τι τους ρώτησα με ευγένεια, το "ευχαριστώ και παρακαλώ" ήσαν απαραίτητα, ήσαν ακριβείς σε ότι προγραμμάτιζαν, ακόμα κι όταν δεν με καταλάβαιναν -προσπαθούσαν, συμπραστέκονταν στο μεθυσμένο αντί να τον εγκαταλείπουν...ΟΚ. πίνουν, έχουν κάμερες, στρατιώτες στο Ιράκ, είναι ξινοί κάποιοι απο αυτούς αλλά βρέ παιδιά έχουν ένα δεδομένο: Είναι πολιτισμένοι στην καθημερινότητά τους....εμείς πότε θα έχουμε αυτό το δεδομένο, μέχρι πότε θα γκρινιάζουμε για το αυτονόητο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Άντε με τη γκρίνια του φωτο-blog πίασαμε ξανά τις 400-σάρες!

    και σε ανώτερα.

    Mickey
    Να σου πω και εγώ μια περίπτωση ανάποδη απο τη δική σου σε κάποιο διαγωνισμό για μεγάλο έργο πληροφορικής (γύρω στα 4 εκατ Ευρώ). Όλες οι εταιρίες εκτός από τις "κούτες" με τα δικαιολογητικά κατέθεσαν και τα ίδια έγγραφα σε CD. Εμείς φυσικά δουλεύαμε την τεχνική προσφορά απο απο το CD στα λαπτοπ. Μετα απο μερικές μέρες ανακαλύψαμε ότι μια εταιρία είχε ξεχάσει και πάνω στο CD (root) την οικονομική προσοφορά με τιμές, συνολικό κόστος κ.λπ. Ήταν προφανές ότι ήταν λάθος κάποιου υπαλλήλου γιατί στο σημείο αυτό δεν θα έπρεπε να υαρχει τέτοιο έγγραφο ενώ στο σημείο που έπρεπε υπήρχε το ίδιο αρχείο χωρίς ποσά. Επίσης στα χαρτία δεν υπήρχαν ποσά. Η εταιρία ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους αλλά δεν μπορούσαμε να παρούμε την ευθύνη απόκρυψης αυτού του γεγονότος. Στους διαγωισμούς όπως ξέρεις αναφέρεται ρητά ότι η οικονομικές προσφορές είναι τελέιως διαφορετικές απο τις τεχνικές. Να λοιπόν που τα ηλεκτρονικά έγγραφα "εκαψαν" την εταιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Απ' τη στιγμή που υιοθετείτε μια άποψη το Ζαμπέλιος γίνεται Δήμου. Διαφωνώ κάθετα φυσικά, οριζόντια και διαγώνια αλλά θα προσπεράσω γιατί θέλω να εστιάσω αλλούθε.

    "Γιατί τα γράφω αυτά; - για να αμφισβητήσω τους μύθους περί των Ελλήνων "που ξέρουν να ζουν και να γλεντάνε"."

    Φαίνεται να αποφασίστηκε πρώτα το συμπέρασμα και τώρα κυνηγάμε απεγνωσμένα τις προκείμενες. Ανέκαθεν υποστήριζα πως είναι εγκληματική η κατάχρηση απόδοσης επιθέτων σε λαούς. Εξευτελίζει την προσωπικότητα του ατόμου και οδηγεί σε λάθη λογικής.

    Μπορώ παρακαλώ να ακούσω σοβαρά επιχειρήματα, δυνατά θεμέλια του "οι Έλληνες δεν ξέρουν να ζουν/γλεντάνε";

    Ο Πλούταρχος, τα δημοτικά τραγούδια, τα χαμόγελα του μετρό δεν οδηγούν εκεί. Γιατί με αυτού του τύπου τη λογική ένας άνθρωπος δεν ξέρει να ζει όταν μετράει σχόλια σε blog από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 τη νύχτα.

    Παράλογο, δεν απαντά άρα λογικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Όπως ο Ζορμπάς στο βιβλίο και ομώνυμη ταινία, εμείς τον πόνο το τραγουδάμε και το χορεύουμε, και ακόμα πιο πολύ το μοιραζόμαστε με άλλους. Οι άλλοι Ευρωπαίοι, ειδικά κάτι Γερμανοί, το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό βοηθάει να το ξεπεράσουμε πιο εύκολα, για αυτό είμαστε και πιο χαρούμενος λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Με βήματα που, στην αρχή τουλάχιστον, είχαν οδηγό το Αντώνη Λιόλιο, βρίσκομαι εδώ. Τώρα το τι σημαίνει "εδώ", είναι κάτι που πολύ θα ήθελα να γνωρίζω. Όπως τι είναι "κάτω", "επάνω", "δεξιά" ή "αριστερά" στους σωρούς του χώρου. Θα σας παρακολουθήσω, ίσως κάτι έχω να μάθω από την παρέα σας, επειδή ο Αντώνης νομίζω πως πάντα οδηγεί σε σωστά μέρη. Και σε σωστά τσιπουράδικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Έχετε πάει στο Bierfest? Σε κανένα άλλο πανηγύρι? Έχουν πανηγύρια? ΠΕίτε μας, τι τραγουδούν και τι χορεύουν? Aν όλα τα πανηγύρια τους είναι σαν το Bierfest, τότε είναι για τα κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. @groupthink

    Ξενιτιά:
    -Ξενιτεμένο μου πουλί
    -Η ξενιτιά σε χαίρεται κι εγώ 'χω τον καημό σου
    -Κάποια μάνα πικραμένη το παιδί της περιμένει
    -Εχω φύγει από παιδάκι κι εχω πιει πολύ φαρμάκι
    -Πανάθεμα σε ξενιτιά εσύ και τα καλα σου
    και άλλα που δεν μου'ρχονται τώρα.

    Συγγνώμη που δε θυμάμει τους ακριβείς τίτλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Εντάξει, ωραία. Επειδή ξεκληρίζονταν οικογένειες τα παλιά τα χρόνια (από πολέμους, λιμούς και λοιπά ασήμαντα)---> τα μοιρολόγια έδιναν κι έπαιρναν----> τα οποία πένθιμα ο μίστερ Άγις τα μάζεψε μπουκέτο ανθολογία-----> Οι Έλληνες δεν ξέρουν να ζουν. Ο ορθολογισμός στο απώγειό του. Η τελευταία πρόταση είναι ειρωνική. Για όσους δεν αντιλήφθησαν. Λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Ωραία - μπράβο! Τα ταράξατε τα στερεότυπα και τα κλισέ. Για τους Ελληνες, τους Γερμανούς...

    Καλό θα ήταν να προσέχετε τι γράφει ο άλλος. Εγώ δεν είπα ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν να γλεντούν. Είπα ότι δεν είναι οι μόνοι που ξέρουν να γλεντούν.

    Πολεμάω να σπάσω τα κλισέ κι εσείς μου φέρνετε άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Κε Δήμου, παράκληση να εμφανισθεί αυτό το κείμενο και όχι το προηγούμενο, έχω αλλάξει μερικά πράγματα.

    Η κατάσταση της παιδείας στην Ελλάδα είναι θλιβερή, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος: "παράγει" πολίτες που αδυνατούν να διατυπώσουν με σαφήνεια απλές σκέψεις, με αποτέλεσμα τα λεγόμενά τους να δημιουργούν σύγχυση.
    Ακούστε τι είδα να γράφεται χθες από κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού: "Δικέφαλος οπαδός πέταξε αντικείμενο στο κεφάλι του προπονητή του ΠΑΟΚ". Και ύστερα σου λένε ότι οι τερατογενέσεις δεν έχουν μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης... Και, άντε να ειπωθεί εν τη ρύμη του λόγου, συγχωρείται. Αλλά να γραφεί ως τίτλος κάτω από το video των αθλητικών που έπαιζε, ε, αυτό κάποια σοβαρή παθογένεια της παιδείας εν Ελλάδι υπαινίσσεται...

    Ιδού η άποψή μου με δόση υπερβολής ίσως, αλλά το προτιμώ:
    Η Ελλάδα είναι μια χώρα ΙΔΙΩΤΩΝ, ατόμων που επιθυμούν να διάγουν τον βίο τους ανώδυνα, έχοντας ήσυχο το κεφάλι τους από αγωνίες για παραγωγικότητα, απαιτήσεις για συμμετοχή στον διεθνή επιστημονικό στίβο και άλλα ενοχλητικά και δύσπεπτα. Κυρίως είναι μία χώρα καλομαθημένων ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, που ενδιαφέρονται να εξασφαλισθεί εις το διηνεκές και έναντι παντός τιμήματος (ακόμη και του δανεισμού και της υπερχρέωσης των επερχομένων γενεών) η δυνατότητά τους να αγοράζουν προϊόντα που καμία όρεξη δεν έχουν να δουλέψουν για να τα παράγουν ή να ερευνήσουν για να τα εφεύρουν και να πληρώσουν το τίμημα γι' αυτά, που είναι πολλές ώρες αφιερωμένες στην πληκτική δουλειά αλλά και στην λιγότερο πληκτική αλλά εξ' ίσου κουραστική έρευνα.

    Από γεννησιμιού του ο Έλληνας μαθαίνει να αυτοθαυμάζεται για τα...μάρμαρα που τον περιτριγυρίζουν και να πιστεύει ότι η ανθρωπότης μας χρωστά χάρη ως γένος για την προσφορά μας στο παρελθόν. Αυτή, δε, η αιώνια οφειλόμενη ευγνωμοσύνη πρέπει λογικά να αρκεί για να μας θρέφει εσαεί, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε τίποτε νέο στον σύγχρονο κόσμο.

    Η παιδεία στην Ελλάδα έχει γίνει ένας μηχανισμός καλλιέργειας και διογκώσεως αυτού του ναρκισσισμού. Όπως έχει ειπωθεί: "Ο κάθε Έλλην έχει καβαλήσει μία κολώνα του Παρθενώνα και από κει επισκοπεί το σύμπαν". Περισσεύει λοιπόν η υπερηφάνεια για το παρελθόν. Και για το μέλλον; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ. ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΑΙΝΙΣΣΕΤΑΙ ΕΝΑ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΟΥΤΕ ΥΠΟΨΙΑ ΘΕΛΗΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ, ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΠΟΥ Η "ΣΤΑΜΠΑ" ΤΗΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, Ο ΛΟΓΟΣ ΘΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ. ΜΟΝΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΑΦΙΟΝΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΧΙΚΩΝ. ΜΟΝΟΝ ΟΝΕΙΡΩΞΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΗΔΟΝΟΘΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΚΕΔΑΣΗ ΞΕΦΡΕΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ "ΞΕΣΑΛΩΜΑΤΟΣ" ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ.

    Περηφάνεια και...μάρμαρα, λοιπόν, για το παρελθόν και όνειρα γρήγορου και μαύρου χρήματος, για το μέλλον, ώστε να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η ηδονοθηρία μας, να μπορούμε να έχουμε και εμείς το νέο μοδάτο αυτοκίνητο πόλης (για να πάμε με αυτό από το σαλόνι στην τουαλέττα), να μην στερηθούμε την οθόνη πλάσματος (για να παρακολουθούμε σε εθνικό δίκτυο τους συνδικάλες - εικόνα και ομοίωσή μας να απαιτούν περισσότερα δικαιώματα και λιγότερη δουλειά - "εντατικοποίηση"), να πάρουμε και μια αξιοπρεπή τζιπούρα (για να κυκλοφορούμε στις ειδικές διαδρομές της παραλιακής), να φτιάξουμε και το εξοχικούλι - αυθαιρετούλι μας (μετατρέποντας τις ραχούλες του Παρνασσού σε προάστεια της Αθήνας), αλλά να μπορούμε και να δίνουμε δυναμικό παρόν κάθε καλοκαίρι στην Μύκονο, καθ' ότι "ακρίβηνε τελευταία" αλλά "εμείς δεν μπορούμε να μην πάμε στη Μύκονο, είναι σαν να μην κάναμε καλοκαίρι". Και βέβαια να μπορούμε να μιλάμε χωρίς σταματημό στο κινητό, "την ζωή μας", το alter ego μας, την προέκταση της αβάστακτης ελαφρότητας του ατομικού μας είναι, διά της οποίας μπορούμε πλέον (και) διά των ραδιοκυμάτων να κοινωνούμε την κενότητα του ρευστοποιημένου από τον καταναλωτισμό εγκεφάλου μας στους ομοίους μας.

    Δείτε τις φράσεις-αρχέτυπα που επαναλαμβάνονται συχνότατα στις διαφημίσεις: "ΘΕΛΩ", "ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ", "ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ", "ΝΑ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΛΑ". Φράσεις που έλκουν σαν πυροφάνι μέσα στη νύχτα - μεσάνυχτα του καταναλωτικού ευδαιμονισμού μας.

    Το μήνυμα που αποστέλλεται σε κάθε επίδοξο μεταρρυθμιστή, αυτό που εισπράττει ο οποιοσδήποτε θα διανοηθεί να μιλήσει για παραγωγή και προσπάθεια στην Ελλάδα είναι ένα: "Κάντε ό,τι θέλετε, αλλά μην τολμήστε να μας ενοχλήσετε εν όσω καταναλώνουμε". Και όποιος (τολμητίας ή μαζοχιστής) ψελλίσει απαγορευμένες λέξεις - "παραγωγή", "προσπάθεια", "δουλειά" (φευ, αμάρτησα και εγώ) παραδίδεται στην κοινή χλεύη ή και τον φυσικό προπηλακισμό.

    Είναι αναμενόμενο λοιπόν το όνειρο πολλών Ελλήνων να είναι η θέση στο Δημόσιο, όπου η εξασφαλισμένη μονιμότητα και η απουσία αξιολόγησης (φροντίζουν γι' αυτό οι συνδικάλες, προασπιστές των δικαίων του λαού) δίνουν τη δυνατότητα για μια δουλειά χωρίς πολλές απαιτήσεις και σκοτούρες, χωρίς αφεντικό και με πολλές ελεύθερες ώρες (αφιερωμένες στην κατανάλωση των "μαύρων" που θα αποκτηθούν από τη πρωινή εργασία ή στην αύξηση του εισοδήματος με δεύτερες και τρίτες δουλειές).

    Και οι υποστηρικτές αυτού του μοντέλου, ανέλπιστα πολλοί. Από το...κοινωνικό κέντρο μέχρι την άκρα αριστερά, όλοι ασχολούνται μην κακοπάθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο έρημος ο ιδιωτικός υπάλληλος των 700€ μηνιαίως δεν μπορεί να βρει στήριγμα πουθενά, αφού τα κόμματα των...κοινωνικών αγώνων είναι πολύ απησχολημένα με την υποστήριξη των ληστρικών, έναντι του κοινωνικού συνόλου, απαιτήσεων των δημοσιοϋπαλληλικών συντεχνιών των 1300€ (και βάλε) μηνιαίως, για την μισή δουλειά και με αιώνια εξασφάλιση. Ας πρόσεχε... Σε οποιαδήποτε αναποδιά, σε οποιαδήποτε οικονομική ύφεση, σε οποιοδήποτε δημοσιονομικό μικρό ή μεγάλο κατακλυσμό, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εξασφαλισμένο δωρεάν εισιτήριο διαρκείας στην Κιβωτό του Νώε της Ελληνικής Κρατικής Ψωροκώσταινας. Μονιμότητα + αποσύνδεση αμοιβών και παραγωγικότητας + αναπροσαρμογή μισθών στο ύψος (τουλάχιστον) του πληθωρισμού = η χρυσή συνταγή της επιτυχίας...

    Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την παιδεία; Έχουν και πολλή. Από τα πανεπιστήμια ο Έλληνας περιμένει να πάρει ένα χαρτί (χωρίς ηθμούς, αξιολογήσεις και άλλα αντιδραστικά - πάλι αμάρτησα ο κολασμένος) που να του εξασφαλίζει αυτόματη είσοδο στο δημόσιο, εν όσω οι συνδικάλες επαγγελματίες εκπρόσωποί του θα μεριμνούν για την αδιατάρακτη σύνδεση πληθωρισμού - αμοιβών (του δημοσίου, εννοείται), ώστε ανεξαρτήτως ποιότητας και ποσότητας παραγωγής η διατήρηση της καταναλωτικής ισχύος να είναι εξασφαλισμένη. Αποτέλεσμα αυτών και η αντίληψη ότι ο αποφοιτήσας από το Φυσικό, το Μαθηματικό κτλ. των ΑΕΙ είναι..."αδιόριστος καθηγητής".

    Με τέτοιο πρότυπο να διαχέεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής κοινωνίας, και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ονειρεύονται να...κοινωνικοποιηθούν, για να βρουν την ησυχία τους. Το παράδειγμα της...κοινωνικοποίησης δίνουν και πολλοί εργοδότες τους άλλωστε, που έχτισαν περιουσίες από άνομους εναγκαλισμούς με τον κρατικό κορβανά.

    Και με τους ΑΛΛΟΥΣ τι γίνεται; Με αυτούς που θέλουν μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα έχει παρουσία στο σύγχρονο παγκόσμιο γίγνεσθαι, που θα είναι περήφανη για τους αντιδραστήρες σύντηξής της, τα διαστημόπλοια, τους δορυφόρους της, τα εργοστάσια και τις εταιρείες προγραμματισμού της (τι λέω τώρα ο αμαρτωλός, συγχωρήστε με, θα πταίει το προκεχωρημένον της ώρας) και όχι (μόνον) για τα μάρμαρά της; Ας αφήσουμε τα μάρμαρα και τις πλάκες... Αν ήταν να πέσουν όλα αυτά από τον ουρανό, καλώς να ορίσουν, ειδαλλιώς ποτές και μη σώσουν. Εμείς θέλουμε πρωτίστως ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ. Και όσο γι΄ αυτούς που είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη για να δουν μια Ελλάδα πιο φιλόξενη για δημιουργικούς ανθρώπους, να την παραδώσουν στα παιδιά τους ή έστω τα εγγόνια τους και να μην ντρέπονται γι΄ αυτή, ας πάνε στον αγύριστο. Τους αποσβολώνουμε με την αποστροφή "εμείς αυτή την Ελλάδα θέλουμε, να πας έξω να ζήσεις αν δεν γουστάρεις", γιατί εδώ είναι το δοβλέτι μας, το βασίλειο του ραχατιού και της μετριότητας και στους αλλόδοξους αξίζει ένα γενναίο ουστ.

    Και να δεις που ορισμένοι από αυτούς φεύγουν, πρωτίστως για να βρουν την ηρεμία τους, και το φέρνει διάβολος (μάλλον η συστηματική δουλειά και το όραμα) και γίνονται γνωστοί διεθνώς. Ε, τότε, τους θυμόμαστε, όχι βέβαια (πιπέρι στο στόμα) για να κάνουμε δεύτερες σκέψεις για το αξιολογικό μας σύστημα εδώ στην Γραικυλία, αλλά σαν ένα ακόμα επιχείρημα για την αδιατάραχτη βεβαιότητά μας περί της ανωτερότητας της ελληνικής φυλής. Μπράβο βρε, και εις ανώτερα (αλλάργα από δω, μη μας χαλάσεις και την πιάτσα)!

    Αυτά τα ολίγα.

    ΥΓ.: Όπως ειπώθηκε και από τον Ροΐδη, μερικοί στην Ελλάδα δεν θέλουν να την δουν να αλλάζει προς το καλύτερο, για να μην μεταβληθεί η σχέση της προσωπικής τους αξίας προς την αξία της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Στην Ελλάδα το λεγόμενο "Πανεπιστημιακό άσυλο" προστατεύει στους Πανεπιστημιακούς χώρους την ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών υλών. Απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Μόνον η α-νόητη και αυτοκαταστρεφόμενη Ελληνική κοινωνία το διατηρεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Δηλαδή... αυτό:

    "Γιατί τα γράφω αυτά; - για να αμφισβητήσω τους μύθους περί των Ελλήνων "που ξέρουν να ζουν και να γλεντάνε"."

    Σημαίνει:

    "Είπα ότι [οι Έλληνες] δεν είναι οι μόνοι που ξέρουν να γλεντούν."

    Και αυτό:

    Οι Έλληνες είναι κατηφεις και μουρτζουφλοι δηλαδή δεν είναι οι μόνοι που ξέρουν -ενίοτε δεν ξέρουν- να ζουν και να γλεντάνε.

    Χμμμ...

    Ένα τόσο δα έχω να πω:

    Ο κούκος φέτο δε λαλεί, ούτε και θα λαλήση
    παρά η τρυγόνα η χλιβερή το λέει το μοιρολόγι.

    Χαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Στην επαρχία όντως τα χαμόγελα είναι περισσότερα. Στην Αθήνα λόγω πολυκοσμίας ο ένας απειλεί τον ζωτικό χώρο του άλλου στον δρόμο και δεν μένει ούτε χιλιοστό για χαμόγελο.
    Σε άλλες χώρες (κυρίως στη Γερμανία) μου χαμογελούσαν σχεδόν όλοι.

    Αλλά παρά τα χαμόγελα, δεν θα μπορούσα να ζήσω ούτε στη Γερμανία, ούτε (κυρίως) στην επαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Πω! Πω! Un seul jour j’ai manqué et… tout est repeuplé! Συγχαρητήρια, κύριε Δήμου! Δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια και πάω να σκάσω. Πρέπει να σταματήσω το blogging, θέλει περισσότερο χρόνο απ’ όσο διαθέτω. Ας πω μια γνώμη κι εγώ, έτσι στα βιαστικά: δεν έχω γνώμη! Φοβάμαι πως όταν ζούμε την εποχή μας (οι περισσότεροι εξ ημών, που δεν είμαστε γάτες ) δεν είναι καθόλου απλό να σταθμίσουμε την πραγματική μας ταυτότητα. Λείπει η απόσταση. Μπάι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. @nmavor

    social hooker said:

    Αναρωτιέμαι τι από τα γραφόμενά μου σας έκανε να πιστέψετε πως είμαι κυρία!!!

    :-))

    Προς το παρόν απ' όλους τους σχολιατές μόνο εσείς και η Πανάσχημη έχετε κάνει αυτή την υπόθεση.

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. "Πολεμάω να σπάσω τα κλισέ κι εσείς μου φέρνετε άλλα!"

    Και φυσικά δεν θα αφήσεις λεπτομέρειες όπως η πραγματικότητα να σε σταματήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Οι Αγγλοι ειναι πολιτισμενοι επειδη,μαζι με τ' αλλα,εχουν καμερες ασφαλειας που καταγραφουν τρομοκρατες & απελευθερωνουν υποδουλους λαους,οπως στο Ιρακ.Γι' αυτο &..
    Δεν θα γινεις Αγγλος ποτέ
    Γραικε,Γραικε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Peri ellinikis mizerias;
    min fortwnomaste xaraktirismous pou aforoun olous tous laous..tous aglous pou tous kserw kala monimws paraponiountai gia to royal mail,to british rail kai to national health system..epeidi viwnw kai ta 3 ta teleytaia 6 xronia thewrw oti apotelei ybri kai mono oti paraponiountai..einai omws i anthrwpini fysi auti,aplisti,to opoio se polles periptwseis den einai kako,paragontas ekseliksis kai proodou einai efoson de periorizetai sta logia...

    Oi dimosieuseis sigoura den kanoun ton kalo epistimona alla einai deiktis paragwgikotitas kai profanws oi ellines tou ekswterikou dimosieuoun san trelloi kai ama ti epistrofi tous stin ieri patrida den kanoun oute misi,apolytws logiko kai anamenomeno:
    1)otan parageis sa trellos apo ta 30 ews ta 45 kai gyrnas sti patrida sou eisai burnt out..mi mou peite oti o odysseas girnwntas itan etoimos gia nea odysseia,ante ediwkse tous mnistires kai meta arakse..
    2)yparxoun xronia gia douleia kai xronia gia alla pragmata opws oikogeneia,de to thewrw fysiologiko na vlepw 60rides pou diakatexontai apo paralirimata megaleiou kai trexoun se sinedria..eksw auta ta afinoun stous triantarides,gi auto kai sta diethni synedria oi pio polloi eimaste 30-40 etwn enw oi ellinares aspromallides.."pou nai oi voithoi sas?vgazoun ti latza pisw gia na rthoume EMEIS!"bravo...O megalos paiktis prepei na kserei pote na aposyrthei kai na dwsei xwro stous mikrous,sta talenta.
    3)Opoios mporei na exei ton yperoxo elliniko ourano kapello kai to aperanto galazio apo katw tou kai ta agnoei kleismenos sto ergastirio 20wra einai ANWMALOS.Tetoia anwmalia mporei na epideiksei kapoios me neaniko enthousiasmo,oi pio wrimoi anthrwpoi kseroun tis proteraiotites.Stous -20 sti minnesota i se ena vroxero manchester,i douleia einai enas tropos na sprwkseis ti zwi
    4)Poiotita zwis stin ellada safws kai exoume,apo to teleio klima mas mexri to apisteuto fagito mas,twra an den to vlepoun kapoioi einai giati isws den to exoun xasei..
    5)exete skeftei oti an oi gyrw sas einai katifeis mporei na euthyneste kai seis;ksipniste me to xamogelo sta xeili,peite kalimera stous perastikous,peite euxaristw sti gkarsona pou servirei ton kafe,voithiste tin ilikiwmeni na kouvalisei ta pswnia kai tha eispraksete polla xamogela..O,ti dinoume kai lamvanoume

    ps;logw twn parapanw thewrw oti aksizei na veltiwthoun ta pragmata stin ellada,wste na min kaime ta pio paragwgika mas xronia se ksenous topous..apo kei kai pera zw mono gia tis diakopes mou stin agoni grammi to kalokairi kai mi tolmisei na mou milisei kaneis tote gia epistimi dioti ton efaga! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Είπα ότι φεύγω, ξείπα, κακό το ξέρω. Αλλά διάβασα (υπομονητικά, αχ αυτά τα greeklish) το Γεράσιμο και έχω βασικές αντιρρήσεις: η επιστήμη είναι έρωτας. Θες να την αφήσεις και δε σ’ αφήνει. Ίσως εσύ καταφέρνεις να «κουρδίζεις» τον εαυτό σου: από τόσο του μηνός μέχρι τόσο η επιστήμη, από τόσο μέχρι τόσο η ζωή. Αλλά για σκέψου: μήπως για κάποιους η επιστήμη, η έρευνα, είναι συγχρόνως ΚΑΙ ζωή; Χωρίς να την εξαντλεί, εννοείται. Τίποτε δεν μπορεί να εξαντλήσει την ανάγκη μας για ΖΩΗ – και τις άπειρες εκφάνσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Το κειμενο του Univers ήταν εξοχο.

    Οσο για τις καμερες που αναφερει ο Χαρυ, φυσικα ειναι δειγμα εξυπναδας να καταλαβει κανεις τι τον συμφερει σαν εθνος και να το υιοθετησει. (Χαρις στις καμερες αλλωστε πιασανε τους τρομοκρατες τον Ιουλη του 2005.)
    Εμεις καταλαβαμε ποτε με ποιους πρεπει να συμμαχουμε κοιτωντας τα συμφεροντα της χωρας; Οταν θυμαμαι τους ερωτες με Κανταφι και Αραφατ και άλλα τετοια στοιχεια οπως και κινησεις αδεσμευτων με τους ξεβρακωτους του πλανητη, τοτε δεν με εκπλησσει καθολου η σημερινη νοοτροπία.
    Κλωτσαμε αυτο που δεν μπορουμε να φτασουμε. Καθαρη ζηλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. @gewrgia

    sevomai apeirws tin apopsi sou alla anikeis se mia eksexousa meionotita pou megalourgei..anaferomoun san ekproswpos tis metriotitas,pou skotwnoume kapoia xronia mas gia na ta antallaksoume me ligo mple..prospathisa na eksigisw pws skeftetai mia merida nthrwpwn tou ekswterikou..anthrwpous san kai sena tous thaumazw alla den anikw metaksi sas..allwste den iparxei fisiologiko kai anwmalo,simvatikoi oroi gia na xaraktirisoun ti diaforetikotita einai

    ps;sorry gia greeklish,o admin de m afinei na kanw install greek an kai ta diavazw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. @αρχαίος:

    Την εταιρεία δεν την έκαψαν τα "ηλεκτρονικά έγγραφα", αλλά η ...απροσεξία (μάλλον από τη βιασύνη) κάποιων ανθρώπων (όπως και η ...τυπολατρία του Δημοσίου φυσικά).

    Για τα λάθη (όπως και για τα σωστά) φταίνε πάντα οι άνθρωποι - όχι οι μηχανές και τα ...έγγραφα :)))

    Αν το λάθος είχε συμβεί με χαρτιά, θα έγραφες πως τα ...χαρτιά έκαψαν την εταιρεία;


    Ούτως η άλλως το σύστημα που πρότεινα είναι κλάσεις ανώτερο από τα ...CD - κι αυτά "υλικά" είναι εξάλλου και υπόκεινται σε φθορές και ...μεταφορικά (έξοδα, χρόνο κλπ).

    Καιρός είναι ο κόσμος θα καταλάβει επιτέλους τι εστί "πληροφορία", πόσο διαφορετική είναι από τον "συνηθισμένο" υλικό μας κόσμο και τι (αδιανόητους μέχρι πρόσφατα) ορίζοντες μας ανοίγει - μάλλον αυτό θα είναι και το ...εναρκτήριό "μάθημα" στο νέο μου Blog ;)

    . . .

    Univers, ζωγράφισες!

    Όπως φυσικά καταλαβαίνεις, μετά από αυτά που έγραψες σε περιμένει και σένα, μαζί με τον Zoros, μια λαμπρή θέση στην ομάδα του ...Άρη!

    Όχι της Θεσσαλονίκης φυσικά, του κόκκινου πλανήτη εννοώ. Μήπως τελικά να ρίξω κι εγώ κάποιες πιο "τολμηρές" προτάσεις που έχω γράψει από χθες (αλλά δεν τόλμησα να δημοσιεύσω) κι ό,τι βγει; Το πολύ πολύ να μετακομίσω στον ...Πλούτωνα :))

    Πλησιάζει και η ...τετρακοσάρα εξάλλου - γι' αυτό άλλωστε και επέστρεψα at first place ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. "Οταν θυμαμαι τους ερωτες με Κανταφι και Αραφατ και άλλα τετοια στοιχεια οπως και κινησεις αδεσμευτων με τους ξεβρακωτους του πλανητη, τοτε δεν με εκπλησσει καθολου η σημερινη νοοτροπία.
    Κλωτσαμε αυτο που δεν μπορουμε να φτασουμε. Καθαρη ζηλεια."

    Κοιτάμε μέσα από τα μάτια μας, και βλέπουμε αυτό που έχουμε μέσα σας σε αυτό που παρατηρούμε.

    Εγώ ας πούμε βλέπω ένα ξεροκέφαλο αίσθημα δικαίου να κυριαρχεί σε πολλές απόψεις της πλειοψηφίας του Έθνους. Ένα αίσθημα δικαίου αυτοκαταστροφικό που το θαυμάζω.

    Δεν έχουμε κανένα πολιτκό συμφέρον και ούτε μας νοιάζει τι γίνεται στην παλεστίνη, όμως νοιαζόμαστε και παίρνουμε θέση, χάνοντας πολλά, αλλά αδιαφορούμε γιατί βλέπουμε την αδικία.

    Αντισταθήκαμε όσο γινόταν στις πιέσεις για στρατό στο Ιρακ, και στο Αφγανιστάν, καταφέραμε να στείλουμε μόνο ιατρικές μονάδες και μερικούς ΕΠΟΠ αποθηκάριους. Δεν μπορούσαμε να το αποφύγουμε αυτό.

    Σε άλλες περιοχές, περίπου απόρρητες δεν μπορέσαμε να το αποφύγουμε κάναμε όμως προσπάθειες.
    Κι αυτό είναι επίτευγμα για μία μικρή χώρα.

    Βλέπεις μικρή ανόητη, καταδικάζεις εκείνο που θα πρεπε να θαυμάζεις, την ρομαντική εκείνη αίσθηση δικαίου που διαπνέει τον ελληνικό πληθυσμό στην πλειοψηφία αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Νομίζω Πανάσχημη ότι έφτασες στο άλλο άκρο. Για τις κάμερες δεν θα συμφωνήσω. Όσο για το αν πιάσαν τους τρομοκράτες παίζεται ακόμη. Αν είναι έτσι να υιοθετήσουμε και το Γκουαντανάμο. Αφού το έκαναν οι Αμερικανοί, ωραία καλό θα είναι. Όταν παραχωρείς τα δικαιώματά σου συνεχώς για την ασφάλεια κάποια στιγμή δεν θα είσαι ούτε ασφαλής, ούτε ελεύθερος φυσικά.

    Και κάτι ακόμα που διάβασα στην Καθημερινή. Στην Αγγλία απαγορεύεται λέει το κουτσό γιατί θεωρείται βανδαλισμός. Μήπως να το υιοθετήσουμε κι αυτό;

    Νομίζω ότι καλό θα είναι να περνάμε από ένα φίλτρο τις διάφορες κοινωνίες. Να μην τις απορρίπτουμε ή τις δεχόμαστε άκριτα. Σίγουρα έχουν τα θετικά τους, όπως και τα αρνητικά τους. Όπως εμείς δεν είμαστε θεοί , ούτε κι αυτοί είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Το Γκιτμο ειναι ενα ξενοδοχειο φιλοξενιας δολοφονων & πραγματι τετοιος ανθρωπισμος προς φονιαδες δεν πρεπει να ξαναγινει. Το παρακαναν στη καλωσυνη οι Αμερικανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Έχεις γίνει γραφικός με τον χαρρυ, δεν είμαι ο μόνος που έχει καταλάβει οτι είσαι εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Αν και επεδίωξα να βγει το διαζύγιο των γονιών μου, όταν ήλθε, μια φωνή μέσα μου έλεγε να εξαφανιστώ από προσώπου γης, να φύγω μακριά, όχι για άλλη χώρα, αλλά για άλλον πλανήτη, κι επειδή αυτό δεν ήταν... εφικτό, έμεινα για Πάσχα στην Αθήνα.

    Ανεβαίνοντας ανόρεκτα (ήμουνα καλεσμένη και πήγαινα όχι μόνο επειδή έπρεπε, αλλά κυρίως γιατί δεν άντεχα να μεινω πασχαλιάτικα κλεισμένη στο σπίτι), ανεβαίνοντας, λοιπον, μ΄ ένα παλιό αυτοκίνητο (που μύριζε συνεχώς βενζίνη) από Παγκράτι προς Βύρωνα και Καρέα, αριστερά, πριν από το νεκροταταφείο, είδα ένα τεράστιο χωράφι (μετά έγινε γήπεδο, νομίζω)που έσφυζε από ζωή!

    Μόλις κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο ένιωσα για πρώτη φορά τι σημαίνει "Πάσχα Ελληνων": ωραία τραγούδια, χοροί, εγκαρδιότητα, αυθορμητισμος, κρασί, όλος ο κόσμος έψηνε, κερνούσε, γελούσε, χαιρόταν, αστειευόταν. Εκατοντάδες οικογένειες, όχι δυο και τρεις. Δεν το είχα ξαναδεί αυτό το πράγμα. Και ήταν εννιά η ώρα το πρωί!!!

    Σε μας, το γλέντι, τα πρώτα χρόνια μετά το 74, ήταν απαγορευμενο. Κάποιο αόρατο χέρι είχε επιβάλει αρχικά ένα διάχυτο εσωτερικευμένο πένθος που στη συνέχεια εξελίχτηκε σε επιβεβλημένη καταπιεστική μαυρίλα που δεν μας άφηνε να ανασάνουμε...

    Σιγά-σιγά όμως, εμείς τα παιδιά, αρχίσαμε να ξεδίνουμε δίχως να λογαριάζουμε την κατ΄επιταγήν σχολική και κρατική κατήφεια.

    Αρχίσαμε να ξεδίνουμε, όμως κάπως αντιφατικά, με συναισθήματα ανάμικτα, σαν "τα παιδιά κάτω στον κάμπο":


    "Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
    δεν μιλάν με τον καιρό
    μόνο πέφτουν στα ποτάμια
    για να πιάσουν τον σταυρό.

    Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
    κυνηγούν εναν τρελό
    τον επνίγουν με τα χέρια
    και τον καίνε στον γιαλό.

    Έλα κόρη της σελήνης,
    κόρη του αυγερινού.
    Να χαρίσεις στα παιδιά μας
    λίγα χάδια του ουρανού.

    Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
    κυνηγάνε τους αστούς
    πετσοκόβουν τα κεφάλια
    απο εχθρούς και απο πιστούς.

    Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
    κόβουν δεντρολιβανιές
    και στολίζουν τα πηγάδια
    για να πέσουν μεσα οι νιές.

    Τα παιδιά μες τα χωράφια
    κοροιδεύουν τον παπά
    του φοράνε ολα τα άμφια
    και το παν στην αγορά.

    Έλα κόρη της σελήνης,
    έλα και άναψε φωτιά.
    Κοίτα τόσα παλικάρια
    που κοιμούνται στη νυχτιά.

    Τα παιδιά δεν έχουν μνήμη
    τους προγόνους τους πουλούν
    και οτι αρπάξουν δεν θα μείνει
    γιατι ευθύς μελαγχολούν."



    [Α, ρε Μάνο, κι εσύ θλιμμένα τραγουδούσες...]



    Για την αντιγραφή
    Παράγραφος - με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Καλημέρα και από μένα, πρώτη φορά γράφω αν και προσπάθω όποτε μπορώ να διαβαζω το blog. Μια μικρή προσθήκη στο θέμα των αιώνιων φοιτητών. Έστω και αν δεχτούμε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ενοχλει, έχουμε πάλι το πρόβλημα των δυναμικών μειοψηφιών, που η τελευταία τους προτεραιότητα είναι οι σπουδές τους και το πρώτο τους μέλημα ειναι το να ρίξουν τον καπιταλισμό, το να προετοιμάσουν ένα λαμπρό πολιτικό μελλον, ή απλά να βρουν μετά τους αγώνες τους σε αυτό το κομματικό μετερίζι την δικαίωση με ένα καλο διορισμό στο δημόσιο. Και όλα τα παραπάνω ισχυουν για όλους, από ΔΑΠίτες μέχρι ΚΝίτες που όντας 25 και άνω καταδυναστεύουν με τη δράση τους και την κομματικοποίηση την συντριπτική πλεοψηφεία των φοιτητών που αυτο που θέλει να κάνει ειναι το αυτονόητο, να σπουδάσει. Αν λοιπόν καταργήθουν οι αιώνιοι φοιτητές μαζί τους θα φυγει και αυτή η κάστα η οποία ενώ σε μεγάλο βαθμό ποδηγετεί το φοιτητικό κίνημα, δεν έχει καμια σχέση με τον πραγματικό φοιτητή και ούτε εκφράζει τις πραγματικές του ανάγκες. Τέλος αν μπεί όριο στο χρόνο σπουδών η μεγάλη μάζα των φοιτητών θα αντιδράσει όταν θα βλέπει καταλήψεις για ψήλου πήδημα γιατι θα έχει ουσιαστίκα πράγματα να ρισκάρει αφου δεν θα μπορεί να σπουδάζει εσσαει. Για'υτο και σκυλιάζουν οι δυναμικές μειοψηφείες, επειδή θα χάσουν την δύναμή τους μην πώ και την υπόστασή του την ίδια. Φυσικά όπως και σε άλλους τομέις του βίου μας ο αγώνας για να διατηρηθούν προνόμια και κάστες βαπτίζεται ως αντίσταση στον νεοφιλελευθερισμό στην εντατικοποίηση το κεφαλάλαιο την ελευθερη σκεψη και λοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Καιρό έχει να ανανεωθεί η σελίδα. Μάλλον ο moderator πήγε για ύπνο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Θα προσπαθήσω για μια "τυφλή" τετρακοσάρα κι ότι βγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Καλημέρα σε όποιον το δει πρώτος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Ωραία! Επιστροφή στον παλιό-καλό doncat :)

    Άτυχος στην τύχη μου δεν είχα Internet για 4 μέρες και έτσι δεν μπόρεσα να δω το post και να σχολιάσω. Ελπίζω να μείνει και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Kαλημέρα!

    Τι περιπετειώδες 24ωρο ήταν αυτό.

    Κάθε λίγο έμενα χωρίς σύνδεση. (Έφταιγε ο ΟΤΕ; η γραμμη; το router; το ασύρματο;).

    Σαν τον Φιλέα Φογκ που άλλαζε συνεχώς όχημα για να κάνει τον γύρο του κόσμου (σε 80 ημέρες) κι εγώ άλλαζα συνεχώς τρόπους σύνδεσης για να κάνω moderation.

    Πότε με DSL (όταν δούλευε) με ISDN (αυτή τα έφτυσε οριστικά) με PSTN (από σταθερο τηλέφωνο στα 48!), με Vodafone Mobile Card (έχει λήψη μόνο σε μία γωνιά του σπιτιού) και με κινητό τηλέφωνο.

    Αν εξαφανιστώ θα πει ότι κάποια στιγμή δεν θα δουλεύει τίποτα. (Έγινε κι αυτό: blackout).

    Το θέμα θα μείνει και σήμερα - υπάρχουν νέοι σχολιαστές που επέστρεψαν και παλιοί που δεν πρόλαβαν να διαβάσουν τα 400+ σχολια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Τελικά ίσως πρέπει να ξεχάσουμε την ιστορία κι ας επαναλαμβάνεται. Τουλάχιστον δεν θα επαναλαμβανόμαστε εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Και μία παράκληση:

    Ας προσπαθούμε να μένουμε στο θέμα του ποστ. Πρασυρόμαστε από την παρέμβαση κάποιου και χανόμαστε. Π. χ. το θέμα ότι "μόνο οι Έλληνες ξέρουν να ζούνε" (και άρα υπερτερούν κλπ) ξαφνικά έγινε κεντρικό, και έφτασε σε μελέτη των δημοτικών τραγουδιών. (Παρένθεση: μπορεί ο Ζαμπέλιος να το είπε πρώτος, αλλά και όλα τα σύγχρονα λεξικά παράγουν το "τραγουδώ" από το τραγωδώ").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Πόσο σωστά είναι αυτά τα λόγια, αναρωτιέμαι....

    Αν είναι κάτι ωστόσο το οποίο με προβληματίζει είναι το πως θα κατορθώσουμε να κάνουμε την ελληνική κοινωνία - και κακά τα ψέμματα τους ίδιους μας τους εαυτούς - να πάψουμε να βάζουμε τα προβλήματά μας κάτω από το χαλί και να μπορέσουμε να αντικρύσουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Αποδεικνύεται δυσκολότερο του αναμενομένου, όπως φαίνεται από τα αντανακλαστικά μας σε ζητήματα τα οποία είναι περιθωριακά και τα οποία όμως αντιμετωπίζουμε ως ταμπού λόγω της επιβληθείσας ισορροπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. synas
    θυμίζω την φράση του Karl Marx: "ο Hegel έγραψε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ξέχασε να πει: την πρώτη φορά ως τραγωδία, την δεύτερη ως φάρσα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Kαλημερα,

    να ευχηθω και εγω καλη συνεχεια στο γνωριμο μπλογκ ( και ομως μου αρεσε πολυ το Foto-blog )

    Οντως παρα πολλλα σχολια,ειναι και το θεμα βεβαια....μονο απο ιντερνετ καφε μπορω να τα διαβαζω....σπιτι κολλαει τα πρωτα 100.

    Και παλι καλημερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Takis Vassilopoulos
    Ναι τα πολλά λόγια κουράζουν (εκτός από την φτώχεια τους). Αλλά μας αρέσουν.

    Ωστόσο θα υπάρξουν ενδιάμεσα και φοτο-μπλογκς. Αν δεν τα έχει άλλος κανείς ανάγκη, εκτός από σένα τα έχω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Θέλετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να συμβούν αλλαγές;;

    Πως περιμένετε να τις κάνετε όλοι εσείς οι ιδεαλιστές, υλιστές, πραγματιστές & υπαρξιστές όταν πιστεύτεστις ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ απαντήσεις σας;

    Αυτό είναι το νόημα της θέσης ενός φιλοσόφου όπως ο ΡΑΜΦΟΣ. Άλλωστε τι είναι η φιλοσοφία; Η τέχνη των ερωτήσεων.

    Διότι ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΡΩΤΗΣΗ!

    Και για να παρηγορηθούν μερικοί για τα δήθεν χάλια της σημερινής ελληνικής κοινωνίας ας αναλογιστούν τι πιστεύει ο πολίτης της περισσότερο αναπτυγμένης επιστημονικά και τεχνολογικά χώρας του πλανήτη, όσον αφορά την Δημιουργία του Κόσμου από τον Θεό ...

    Καταλαβαίνετε πως η "παιδεία" από τον Πολιτισμικό Φακό του Μεσαίωνα για περισσότερα απο 1.000 χρόνια δεν θα μπορούσε έτσι εύκολα να μας αφήσει ακόμη και σήμερα μετά τον Διαφωτισμό ... να ρωτάμε.

    Δεν υπάρχει τραγικότερο παράδειγμα των αποτελεσμάτων της σιγουριάς των ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ απο εκείνο της Ευρώπης του Μεσαίωνα. Διαβάστε το σχετικό πόστ μου ... όμως εαν είστε πιστός Χριστιανός μπείτε "At your own risk!"

    Όχι δεν έβαλα ... ακόμη ... την ένδειξη "Αυστηρά ακατάλληλο για ιδεαλιστές" :)

    Αλλά μην σκάτε θα μιλήσω και για τους "φιλελεύθερους" υλιστές - αστούς της Αναγέννησης κάποια στιγμή αργότερα ... έτσι για να μην έρθει απότομα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Καλημέρα.
    Επί του θέματος.Πιστεύω ότι ο Ράμφος πέφτει στην ίδια παγίδα ξεχωρίζοντας τους Έλληνες από τους "άλλους".Πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε αυτούς τους διαχωρισμούς και τις ομαδοποιήσεις.Σε αυτό το κομμάτι του πλανήτη (όπως και στα υπόλοιπα) υπάρχουν άνθρωποι αισιόδοξοι καθώς και απαισιόδοξοι, δημιουργικοί αλλά και τεμπέληδες, γλεντζέδες και "μουτζούφληδες".Με το να λέμε ότι οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι ουσιαστικά διαιωνίζουμε την ίδια κατάσταση.
    Για το άσυλο πιστεύω ότι το θέμα πρέπει να λυθεί πρώτα από αυτούς που κυρίως αφορά δηλαδή από τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς.Είναι ένας καθαρά δημοκρατικός θεσμός και κάθε εξωτερική παρέμβαση καταλύει την ίδια την έννοια της δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.