Κυριακή, Απριλίου 09, 2023

Ανασταίνοντας το περιοδικό RAM

Το περιοδικό RAM που ξεκίνησε  στο τέλος του 20ου αιώνα σαν κοινή έκδοση των «Τεχνικών Εκδόσεων» (Κώστας Καβαθάς) και ΔΟΛ (Χρήστος Λαμπράκης) και συνέχισε  μόνο ως έκδοση του ΔΟΛ, είχε σαν βασικό θέμα του την επιστήμη και ιδιαίτερα την πληροφορική. Διευθυντής ήταν ο Θόδωρος Σπίνουλας κι ένας από τους αρθογράφους του, εγώ. Του χρωστάμε πολλούς νέους επιστήμονες – ανάμεσά τους ο υπουργός Πιερρακάκης ο οποίος συχνά το αναφέρει στις ομιλίες του. Έχει πάψει να κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια. Στον ιστότοπο ndimou.gr μπορείτε να βρείτε μία επιλογή από άρθρα μου εκείνης της εποχής.

Ξαφνικά μου ήρθε μία επιστολή που μου θύμισε το περιοδικό και μία επιστημονική ανακάλυψη. Την παραθέτω ακριβώς όπως την έλαβα:

Κύριε Δήμου,

 Επιτρέψτε μου να επικοινωνήσω ξανά μαζί σας μετά από πολύ καιρό. Τον Ιανουάριο του 2000 στο επετειακό τεύχος του περιοδικού RAM είχατε αναφερθεί σε μία προσπάθεια που είχαμε κάνει με σκοπό την προσφορά δωρεάν ιατρικής συμβουλής μέσω διαδικτύου (συνάπτω αντίστοιχες φωτογραφίες από το άρθρο σας) μέσω μίας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που είχαμε ιδρύσει ως φοιτητές, την Intermedico. Τότε ήμουν ειδικευόμενος ιατρός που μόλις είχα επανέλθει στην Ελλάδα, και ο βασικός μου προβληματισμός ήταν ο εξής απλός: ενώ είχαμε μεγάλη επιτυχία και αποδοχή στο εξωτερικό, οι Έλληνες ταξιδιώτες του διαδικτύου αποτελούσαν ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρηστών της υπηρεσίας μας. Φυσικά, η επιτυχία της Intermedico στο εξωτερικό μας έφτανε, και αυτό επιβεβαιώθηκε με σειρά δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά πχ. [Labiris et al. An eight-year study of internet-based remote counselling (2002) Journal of Telemedicine and Telecare]. Πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι η δική σας αναφορά στο περιοδικό RAM ήταν καταλυτική για να βελτιωθούν τα νούμερα μας στην Ελλάδα.

 Η ζωή όμως κάνει κύκλους, και πάλι σήμερα αντιμετωπίζω παρόμοιο πρόβλημα. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο που υπηρετώ, έχουμε αναπτύξει μία πρωτοποριακή διαδικτυακή εφαρμογή (DDART) που ελέγχει την οπτική οξύτητα (https://ddart.med.duth.gr). Οι μελέτες εγκυροποίησής του DDART έχουν δημοσιευθεί σε πολύ έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει λάβει έγκριση και από τον ΕΟΦ για κλινική χρήση. Η αποδοχή του DDART στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλη και αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι η Google σε ενδεχόμενη αναζήτηση του λήμματος “DDART” οδηγεί ως πρώτο αποτέλεσμα στην ιστοσελίδα του Δημοκριτείου. 

Το DDART όμως αναπτύχθηκε με πρωταρχικό σκοπό να υπηρετήσει τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ως το μοναδικό έγκυρο εργαλείο προσυμπτωματικού και κλινικού ελέγχου της οπτικής οξύτητας και ικανότητας ανάγνωσης σε Ελληνόφωνους πληθυσμούς. Πέρα όμως από αποσπασματικές προσπάθειες (βλέπε http://vascreen.med.duth.gr ) αδυνατούμε να πείσουμε την Ελληνική Πολιτεία για τη χρησιμότητά του παρόλο που έχουμε καλύψει όλα τα ερευνητικά έξοδα ανάπτυξής του. Έξω πάμε καλά ,,, όμως εδώ μέσα τα πράγματα είναι αλλιώς!

 Στην περίπτωση της Intermedico, η αναφορά σας ήταν πολύ βοηθητική. Ελπίζω και στο DDART (αν θελήσετε να αναφερθείτε σε αυτό) να είναι το ίδιο καταλυτική.

 Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Γιώργος Λαμπίρης, Αν. Καθηγητής.

Για να δούμε: μπορούμε να αναστήσουμε το RAM;

Υ.Γ. Κι ύστερα παραπονιόμαστε ότι οι Έλληνες επιστήμονες εγκαταλείπουν την Ελλάδα…