Σάββατο, Απριλίου 29, 2023

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ BLOG

Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2022 η στήλη που από το Σεπτέμβριο 2017 κρατούσα στο Βήμα έφερε έναν βαρύ υπέρτιτλο: ΤΟ ΒLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Δικαίως, γιατί ήταν Blog. (Για τους μη Αγγλομαθείς έτσι ονομάζεται κάθε ημερολόγιο) Στο Διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες μπλογκ που είτε αποτελούν προσωπικές εξομολογήσεις, είτε ασχολούνται με κάποιο θέμα: από την μόδα, τα ταξίδια, την μαγειρική ως την φιλοσοφία.

Ξεκίνησα να γράφω μπλογκ από το 2006. Το πρώτο είχε το όνομά μου. Αλλά επειδή πολλοί καλοθελητές ενοχλήθηκαν από την «προσωπική μου προβολή», μετά από μερικούς μήνες το έκλεισα και άνοιξα άλλο με το όνομα του αγαπημένου μου γάτου. DON ονομαζόταν αυτός και άρα: Doncat.blogspot.com.

Η επιτυχία και των δύο μπλογκ ήταν εντυπωσιακή. Στις ψηφιακές μου σελίδες (ndimou.gr/blogs) μπορείτε να βρείτε στατιστικά στοιχεία. Θα δείτε: Τα αρχικά Blogs του Νίκου Δήμου ήταν τα nikosdimou και doncat (2006-2007). 1100 σχολιαστές ήδη στο πρώτο!

Tο http://doncat.blogspot.com/ άρχισε με δυνατότητα σχολιασμού. Σύντομα όχι πια. Ήταν αδύνατο να διαβάζεις εκατοντάδες σχόλια κάθε μέρα).  Το αρχείο των αρχικών blogs, μαζί με τα κείμενά τους και τα 90.000 σχόλια του πρώτου έτους βρίσκεται εδώ: «Nikosdimou.blogspot.com» και «Doncat.blogspot.com». Είναι ενδιαφέρον να διαβάσετε αυτά τα κείμενα.

Όταν έγινε η πρώτη συζήτηση για επιστροφή μου στο Βήμα (μετά την αποχώρηση Ψυχάρη, ο οποίος με είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση το 1987) σκέφθηκα το blog. Συνέχιζε την πορεία του – αλλά από την στιγμή που είχα κόψει τα σχόλια και τον διάλογο, τα εντυπωσιακά νούμερα είχαν χαθεί. Μερικές εκατοντάδες πιστοί είχαν παραμείνει. Μπορούσα τώρα κάθε Κυριακή πρωί να προσθέτω ένα νέο κείμενο που βέβαια θα είχε σταλεί στην εφημερίδα μερικές ημέρες πριν. Βρέθηκε μία καλή θέση στις «Νέες Εποχές» και το μπλογκ συνεχίστηκε για έξη χρόνια.

Αν ανοίξτε τον blogger (είναι το τμήμα της Google που ασχολείται με τα blogs και ψάξετε για το Doncat, θα δείτε ότι μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί 3.952.056 άτομα. Μπορούσατε να το διαβάσετε στο Ιντερνετ, στον blogger, στο Facebook (μερικές εκατοντάδες αναγνώστες) και φυσικά στην εφημερίδα – όπου λογικά, είχε το μεγαλύτερο κοινό..

Αν δείτε τις (συνήθως αλάνθαστες) στατιστικές της Google θα διαβάσετε ότι έχω γράψει 1047 νέα κείμενα blogs. Αυτό εδώ είναι το 1048 και τελευταίο. [1] Κουράστηκα. Θέλω να τελειώσω και ένα βιβλίο που γράφω και που έχει μείνει στη μέση. Ευχαριστώ όσους με διάβαζαν.



[1]Όχι για τους αναγνώστες του Facebook. Εδώ το blog μπορεί και να συνεχιστεί.