Σάββατο, Ιανουαρίου 21, 2017

Ο εφιάλτης Τραμπ ξεκίνησε...



Πριν ένα χρόνο έγινε μία σειρά διαλέξεων με θέμα τον λαϊκισμό. 

Πρόσφατα οι διαλέξεις αυτές κυκλοφόρησαν σε βιβλίο – του οποίου το εξώφυλλο παραθέτω. Περιέχει και τον κατάλογο των ομιλητών.

Αξιόλογα κείμενα. Σήμερα είναι όλα περιττά.

Ο λαϊκισμός μίλησε – αυτοπροσώπως. Ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ.

Φαντάζομαι ότι σε όλα τα μελλοντικά κείμενα και βιβλία για το θέμα, θα παρατίθεται η χθεσινή του ομιλία. Είναι το τέλειο υπόδειγμα.

Θα γίνει ένα κλασικό κείμενο της Αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας . Όπως η ομιλία του Λίνκολν στο 
Γκέτυσμπουργκ (Gettysburg Address) αλλά από την ανάποδη.

Θα την βρείτε παντού. Διαβάστε την. Με προσοχή. Κράτησε μόνο 15 λεπτά.

Θα δείτε τι μας περιμένει. Όχι μόνο λόγω της αλλαγής πολιτικής των ΗΠΑ. Φοβάμαι πως ο άνθρωπος εισάγει μία νέα ιστορική εποχή: την εποχή του παγκόσμιου εθνολαϊκισμού. 

Οι φήμες ότι ο Τραμπ μιμήθηκε τον Ανδρέα («Ο λαός στην εξουσία!» - «Ο μόνος θεσμός είναι ο κυρίαρχος λαός!»)  και τον μαθητή του Τσίπρα, είναι υπερβολικές. Αποκλείεται να τους έχει μελετήσει. Άλλωστε δεν θα καταλάβαινε τι θα πει «θεσμός».

Πράγματι, εδώ, οι δικοί μας πρωτοπόρησαν σε μερικά. Αλλά όταν τα διακηρύσσει κοτζάμ πλανητάρχης, μαζί με μία ολόκληρη πολιτική εσωστρέφειας, απομόνωσης και προστατευτισμού, παίρνουν άλλη βαρύτητα.

Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα. Είναι σίγουρο πως με τους λαϊκιστές, τελικά την πληρώνουν οι λαοί…

200 σχόλια:

  1. Μόλις διάβασα στο μπλογκ του σχολιαστή μας Νώντα Τσίγκα μία σοφή ποιητική παραλλαγή (ή παραλογή) του δικού μου ποστ που μου άρεσε πολύ, αφού με το θέμα παντρεύει Καβάφη και γάτες... Διαβάστε την ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ τον οικοδεσπότη για την ευγενική φιλοφρόνηση [κι "αβάντα"...].
      Πάλι σε έξοδα θα μας βαλει με το βιβλίο που βλέπω..

      ΥΓ. Ορκωμωσία Πλανητάρχου: Πρόσεξα ακόμα το ύφος του Τραμπ όταν μόνος του, σε σκοτεινό κάπως διάδρομο που μου θύμισε τη φυσούνα των μεγάλων γηπέδων, ετοιμάζονταν να βγει ΟΡΙΣτΙΚΑ & ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΙΑ στην ... "αρένα" της πολιτικής σκηνής. Δοκίμαζε κάποιες αυστηρές/επιθετικές/ σοβαρές γκριμάτσες και μάσκες κάτω από το πλαδαρό του δέρμα... Και ξαφνικά είδα μια απο κείνες της ανόητες πόζες του Μπενίτο Μουσολίνι -ολοφάνερα!- εμπρός μου...

      Ο Αρμαγεδών ήρξατο ... ΧΤΕΣ!

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά θυμίζει τον Μουσολίνι! Εύστοχος πάλι!

      Διαγραφή
    3. Εκτός από το Μουσολίνι θυμίζει και τον ...Πατούλη. Η πρώτη του παρέμβαση στον Λευκό Οίκο ήταν η αλλαγή στις κουρτίνες του Οβάλ Γραφείου. Επί Ομπάμα ήταν σε χρώμα μπορντώ - τώρα έγιναν χρυσές! Να γιατί ο Πατούλης πήγε στην Ουώσινγκτον - κι ας μην είχε πρόσκληση. Αδελφές ψυχές...

      Διαγραφή
  2. http://www.realclearpolitics.com/video/2017/01/20/krauthammer_on_inauguration_i_guarantee_you_they_are_quaking_in_their_boots_in_foreign_capitals.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The way that Trump spoke about the outside world was the most aggressive, most hyper-nationalist, and in some ways most hostile of any inaugural address I think since the Second World War. What Trump pointed out, what he drew was a picture of a zero-sum world where what we done for the world, they have been stealing from us.

    He says for decades we have enriched foreign industry at the expense of American industry. Subsidized the expense of the weakening of our army. We've made other countries rich while we've become poorer. And then this sort of staggering sentence that the wealth of our middle class has been ripped from their homes and then redistributed around the world.

    In other words, the other guys, "the other," including friends. I mean, Kennedy spoke harshly about the communist world. This is about our allies. They have been stealing from us, our corrupt ruling class has taken the money of the middle-class and sent it around the world. That's the exaggerated anti-globalist view. I can understand a lot of the sentiments, but imagine how this has been heard in East Asia, in Europe, in other places, and then he ends up with a phrase that may not be as a resident here, he says we are going to have one principle, "America First."

    It is capitalized in the version that you get printed out, and then capitalized, it is the name of the isolationist party from the 1930s that fought to keep us out of any entanglements abroad, i.e. out of the Second World War, led by [Charles] Lindbergh and others that dismantled a week after Pearl Harbor.

    For many people around the world, the British in particular, that is quite a resident phrase, and it says to them, to the free world, since Harry Truman and Eisenhower, we constructed a world where we carried a lot of you economically, militarily, et cetera. That game is over, you're on your own. That is an amazing message for inaugural address. We heard it in the campaign, but this is policy now. And it's going to have a huge effect around the world.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Please "Triantop" this is a Greek language blog. Your contributions are welcome - but in the right language!

      Διαγραφή
  4. Άλλος ένας ηγέτης, ένας από τους πολλούς.
    Μεγάλος άνδρας, μαζί με την Ερντογάν, τον Πούτιν, το Τσίπρα, τον Ανδρέα τον Παπανδρέου.
    Όταν ο κόσμος τρομάζει ψάχνει τον ηγέτη, ψάχνει το δυνατό, να κλέψει λίγο από την λάμψη του, από την μαγκιά του. Να γίνει μεγάλος ξανά. (America great again). Φυσικά η δημοκρατία λίγο υποχωρεί, αλλά λογικό είναι. Για να ψηλώσουν πολύ κάποιοι πρέπει σε κάποιες πλάτες να πατήσουν, κάποιοι να κοντύνουν.
    Και εδώ στην Ελλάδα ψάχνουμε ακόμα τον ηγέτη, το μάγκα. Ο Τσίπρας έχει αρχίσει να μας τελειώνει.
    Δε βαριέσαι.
    Εγώ προσωπικά ξύπνησα το πρωί, έτρεξα ελαφριά δύο χιλιομετράκια. Γύρισα ήπια το καφέ μου και θα κάτσω να δουλέψω μέχρι το απόγευμα. Είναι Σάββατο αλλά εμένα δεν θα με σώσει κανένας. Αν όλοι κάναμε καλά τη δουλειά μας, αν προσπαθούσε ο καθένας μας να φτιάξει το γύρω χώρο του όσο μπορεί δεν θα είχαμε ανάγκη κανένα ηγέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δουλειά παράγει το νόμισμα μας: το ευρώ. Δουλειά καλή ή καλή δουλειά - γιατί εδώ ακούσαμε και γνωρίσαμε ότι είναι οι ευχές λαϊκίσμους deep. Στη βάρκα το κουλούρι.

      Διαγραφή
  5. Φαύλος κύκλος

    Τελειώνει η ζωή
    αρχίζει η ποίηση

    τελειώνει η ποίηση
    και αρχίζουν οι εφιάλτες

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν θυμίζει Μουσολίνι τότε δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλο το πρόβλημα. Νομίζω όμως ότι ο Τραμπ είναι εξαιρετικά συστημικός που μέσω ρητορικής πέρασε για αντισυστημικός. Θα απογοητεύσει αυτούς που τον ψήφισαν και μάλιστα παταγωδώς. Αυτό που πραγματικά διαφαίνεται ότι θα κάνει μέχρι στιγμής είναι ότι θα εγκαταστήσει το παλιό σύστημα των τραπεζών σαν κέντρο εξουσίας στην Ουάσιγκτον. Τουλάχιστο αυτό δείχνει η τοποθέτηση δύο στελεχών την Goldman Sachs.

    Ο υπουργός εξωτερικών που διάλεξε είναι στέλεχος της Exxon Mobil. Με άλλα λόγια δείχνει εξωτερική πολιτική με ενεργειακή κατεύθυνση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται να δούμε εσωστρέφεια των ΗΠΑ. Αντίθετα θα δούμε πολύ περισσότερες μονομερείς επεμβάσεις. Αυτό θα κάνει την τρομοκρατία ακόμη χειρότερη να είστε σίγουροι για αυτό. Επίσης δεν δείχνει συγκαταβατικότητα για την Ευρώπη. Αυτό λόγω του ότι θέλει επανεξοπλισμό όλων των ΝΑΤΟικών χωρών αλλά και των νέων συμμάχων. Αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία σε βάθος τουλάχιστο δεκαετίας. Βεβαίως έχει και τεράστια αποθέματα μεταχειρισμένων να πουλήσει αλλά και να χαρίσει σαν αντισταθμιστικά οφέλη. Από την άλλη δείχνει να μην δέχεται τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών σαν ίσους εκτός βεβαίως του Πόυτιν.

    Αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι θα συμβεί είναι το εξής: Επιστροφή των ΗΠΑ στην λογική της προ Ομπάμα εποχής, της επιβολής μέσω της στρατιωτικής ισχύος. Εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που θα προσπαθεί να ελένξει τα κοιτάσματα πετρελαίου για να πριμοδοτήσει τα ολιγοπώλια. Κατακόρυφη αναβάθμιση του Ισραήλ. Μεγάλο εσωτερικό δανεισμό, και τύπωμα χρήματος στις ΗΠΑ για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Απευθείας σύγκρουση με την Κίνα.

    Βεβαίως καλό θα ήταν να γνωρίζουμε όλοι ότι από αυτή την συγκυρία η Ελλάδα βγαίνει σίγουρα (μα σίγουρα) κερδισμένη λόγω στρατηγικής θέσης. Αυτό γιατί η γεωστρατηγική ισχύ ήδη έχει αρχίσει να μετρά (ξανά) όσο και οι οικονομική ισχύ. Σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση λόγω θέσης, αλλά και λόγω εξοπλισμών που έγιναν στο παρελθόν. Αυτό όμως ήταν επακόλουθο να συμβεί, άσχετα με το ποιος θα ανέβαινε στην εξουσία. Το ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αγνοήθηκε η γεωστρατηγική σημασία κρατών (ιδιαιτέρως από την Ευρώπη) μας οδήγησε σε πολλές από τις ανισορροπίες, τα αδιέξοδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

    Τώρα το πώς αντιμετωπίζεται ο Λαϊκισμός του Τράμπ: Ο λαϊκιστής αργά ή γρήγορα θα απογοητεύσει αυτούς που τον ψήφισαν. Το βλέπουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βλέπουμε με όλα τα λαϊκιστικά κινήματα που υπάρχουν. Αυτοί οι απογοητευμένοι πρέπει να αρχίσουν να πείθονται ξανά από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον ορθό πολίτικο λόγο. Δεν μιλάω μονάχα για το politically correct μιλαω για positive political speech.. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βγούνε στο προσκήνιο τώρα και να γίνουν ηγέτες μέχρι την επόμενη εκλογή.
    Η Ελλάδα είναι πολύ καλό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί εάν δεν γίνει αυτό, ή εάν το κατεστημένο μείνει και προσπαθεί να πολεμήσει τους νέους πολίτικους με νύχια και με δόντια (το γνωρίζω προσωπικά πολύ καλά)με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανανέωση του πολίτικου σκηνικού (εντονότατο παράδειγμα ΠΑΣΟΚ, συμπαράταξη κλπ που επανασυντίθεται εις τα εξ ων αποσυντέθη). Οι λαϊκιστές ακριβώς επειδή αποτυγχάνουν στους σκοπούς τους καταφεύγουν σε τακτικές βαθέως κατεστημένου (ΣΥΡΙΖΑ), ή κάνουν συνεχώς πιο ακραία πράγματα για να συνεχίσουν να εντυπωσιάζουν (Χ.Α).
    Οι ΗΠΑ όμως είναι ένα τεράστιο κράτος με πολλούς κατοίκους. Οι άνθρωποι που αναζητούν θα εμφανιστούν. Όπως και εμφανίστηκε το 1997 ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Η εκλογή Τραμπ ξαναφέρνει τους Ρεπουμπλικάνους στο προσκήνιο και τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τις διεθνής σχέσεις. Μιλάμε για ανακάτεμα και ξαναμοίρασμα της τράπουλας. Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε σαν Ελλάδα τώρα, που αυτοί που μας έχουν επιβάλλει δεινά πολύ πέραν των όσων χρειαζόταν, θα αρχίσουν να έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση και θα χρειαστούν την Ευρώπη πραγματικά ενωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός από το φτηνό τηλεοπτικό θέαμα-σκέψη περί...περί-περί...στην Αμερική υπάρχουν άνθρωποι...σκεπτόμενοι άνθρωποι...λογικοί...ευμετάβλητοι...αυτόνομοι...κυκλικοί...κλωνομανείς...δικλωνομανείς...υπάρχουν και υφίστανται...για να ζουν...είναι βέβαια...η Αμερική... άλλο πράγμα ως προς τα τηλεοπτικά δρώμενα της ουσιαστικής (ουσιάζουσας, ουσιαζόμενης) ψυχής.

      Διαγραφή
    2. Τα γονίδια δεν προγραμματίζουν "πελατειασμό". Δεν μπορούμε ποτέ την επιστημονική γνώση να υποκαταστήσουμε με τα παράξενα θεωρήματα.

      Διαγραφή
  7. Αν μεταφράσεις τον λόγο του Τραμπ στα Ελληνικά και αλλάξεις το 2017 σε 2015 είναι ακριβώς οι ίδιες μεγαλοστομίες που λέγαν εδώ οι συριζαίοι. Λαϊκιστές και υπερφίαλοι όλου του κόσμου ενωθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξέρω πραγματικά τι θα γίνει με τον τραμπ στην εξουσία γιατί πολλά εξαρτονται από διάφορους παράγοντες, δεν νομίζω ότι μπορεί και πολλά μονος του.....εδω στην ελλαδα δεν αλλάζουν και πολλά από την εκλογή του. Ο τραμπ έχει έρθει σε σύγκρουση με τη cia το fbi και με τα μίντια. Και θα ήθελα να ρωτησω, πιστεύετε ότι όντως υπήρξε παρέμβαση των ρώσων χάκερς στις εκλογές; Τι όφελος θα είχαν κάτι κάνουν; Μήπως θα αναγνωρίσει την κριμαια που θέλει ο πουτιν ή θα διαλυθει το isis;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι υπήρξε κάποια παρέμβαση το αναγνώρισαν και η CIA και το FBI και οι άλλες υπηρεσίες ασφαλείας. Τώρα πόσο ήταν κεντρικά κατευθυνόμενη, ποιος ο στόχος και ποιο το αποτέλεσμα φυσικά δεν μπορώ να το ξέρω εγώ...

      Διαγραφή
  9. Ένα ερώτημα που με απασχολεί εδώ και μέρες είναι το εξής: "Γιατί οι άνθρωποι στρέφονται ή και γοητεύονται από όσους έχουν το προφίλ του ισχυρού, οικονομικά πετυχημένου ανεξαρτήτως διαδρομής, Alpha male κλπ ??"
    Νομίζω η ερωτηση είναι μια καλη αρχή στο να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε λίγο τα φαινόμενα που εκτυλίχθηκαν το 2016.

    Τί κάνει ένα δεκαεξάχρονο -απολιτίκ- κοριτσάκι στην Ελλάδα να αναρτά στo FB ερώτηση- επίκληση στο προφίλ του Τραμπ "Πείτε μου ότι δεν θα είστε σαν τους άλλους πολιτικούς και θα κάνετε μεγάλη την Αμερική
    ξανά" ?
    Τί κάνει τις μικρές κοινωνίες μας να ψηφίζουν μπλεγμένους υπόδικους, για περιφερειάρχες ή δήμαρχους?
    Γιατί και αδύναμοι αλλά και δυνατοί οικονομικά, αντρες και γυναίκες παίρνουν το μέρος το "ισχυρών" που αφήνουν μια οσμή από υπόκοσμο?

    Πόσο πιά έχουν κατεβάσει το επίπεδο οι conventional πολιτικοί ΟΛΩΝ των χωρών?

    Όταν κάτι δεν κάνει νόημα πια, για πόσο μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι η (προ)υπάρχουσα οικονομικο-πολιτική κατάσταση είναι καλύτερη από αυτό που έρχεται?

    Θέλω να πω πως δεν υπάρχει πρόταση σοβαρή τύπου κοινωνικό συμβόλαιο πια. Και αυτό είναι φανερό σε πολλές χώρες.

    Τwitter έχετε, κάντε σας παρακαλώ ένα follow αυτόν τον παρακάτω κύριο

    https://twitter.com/Chris_arnade

    Ξεκίνησε ένα ταξίδι μηνών στις ΗΠΑ για να δει -κυριολεκτικά- πως μοιάζουν και ποιες είναι οι ιστορίες των ψηφοφόρων του Τραμπ.
    Το αποτέλεσμα είναι κατά τη γνώμη μου πολύ διαφωτιστικό.
    McDonald's, εκκλησία, δουλειές του ποδαριού, food stamps κλπ.

    Όλα έχουν έχουν μια εξήγηση retrospectively.
    Είμαι ανοικτός σε διάλογο.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρων ο Chris Arnade - ολόκληρο μυθιστόρημα η περιπλάνησή του. Και πολύ διαφωτιστικές οι παρατηρήσεις του. Είναι και γατόφιλος. Ευχαριστούμε.

      Διαγραφή
    2. Τι εξήγηση δίνεται στο ότι το παγκόσμιο μιντιακό κατεστημένο τάσσεται σύσσωμο και απροκάλυπτα εναντίον του Τράμπ παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας?

      Η μόνη ανωμαλία του συστήματος είναι "η λατρεία του ισχυρού"? πχ Το ότι η LGBT κοινότητα στην οποιοδήποτε εκδοχή της απολάμβανε επί χρόνια πολλαπλάσιας επιρροής, στην πνευματική και μιντιακή σφαίρα, από την πραγματική εκλογική της δυναμική - επιχειρώντας μάλιστα να επιβάλει την δική της κοσμοαντίληψη με τους δικούς της όρους υπό το πρόσχημα της προστασίας των κάθε είδους "μειονοτήτων" ήταν ΟΚ?

      Ίσως τελικά τα όνειρα των λευκών, ετεροφυλόφιλων και χειμαζόμενων Αμερικάνων των κατώτερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων - που επί χρόνια τα προβλήματα τους καταλάμβαναν ελάχιστο μέρος της πολιτικής και μιντιακής ατζέντας - να παίρνουν την εκδίκηση τους.

      Η απάντηση στο ΓΙΑΤΙ τύποι όπως ο τράμπ αποκτούν την επιρροή που αποκτούν είναι απλή στα μάτια ενός ξένου προς την βιωμένη καθημερινή Αμερικανική πραγματικότητα βαλκάνιου:

      Διότι EKEI υπήρξαν επί μακρόν σε "θέσεις κλειδιά" τύποι όπως ΕΜΕΙΣ, με αφ' υψηλού παπαρολογικές "ιδέες" όπως οι ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ σε αυτό εδώ το μπλόγκ ...

      Διαγραφή

    3. Είναι απίθανο! Έρχεται ο Τραμπ και λέει τα πιο απίθανα και παράλογα πράγματα και εσείς ρωτάτε γιατί τον ξεφωνίζουν τα ΜΜΕ;

      Αν αποκαλείτε τα γράφομενα σε αυτό το μπλογκ "παπαρολογίες", αναρωτιέμαι γιατί το παρακολουθείτε και συμμετέχετε;

      Διαγραφή
    4. "Απίθανα και παράλογα" για ποιόν ακριβώς και με ποιο κριτήριο οικοδεσπότα? Προφανώς όχι για το επιτελείο του ... Και φυσικά αυτό δεν απαλλάσσει τα - σε πανικό ευρισκόμενα, καθεστωτικά - ΜΜΕ από την υποχρέωση τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

      Ώς πρός το γιατί "παρακολουθώ και συμμετέχω": Αφενός διότι η παπαρολογία είναι εξόχως αγχολυτική και αφετέρου διότι απέχω πολύ από τον να πάρω τον εαυτό μου - ως "σχολιαστή", στα σοβαρά.

      Αντιμετωπίζω το doncat χωρίς καμία εξαίρεση, κατ αρχήν, ως καφενέ και όχι ως ακαδημαϊκό αμφιθέατρο, δικαστική αίθουσα, λογοτεχνική λέσχη, ή επιστημονικό συνέδριο. Άρα εξ ορισμού ως χώρο που ο καθένας μας, εν πολλοίς αυθαιρετώντας, λέει το κοντό του και το μακρύ του περνώντας - ευχάριστα συνήθως - την ώρα του.

      Διαγραφή
  10. Δυστυχώς φτάσαμε εκεί που φοβόμασταν...Και το χειρότερο όλων είναι πως (αν κρίνω τουλάχιστον από το κοντινό μου περιβάλλον) οι φωνές της λογικής δεν μπορούν να ακουστούν από τις κραυγές των λαϊκιστών.
    Πρόσφατα ήμουν σε μια συγκέντρωση και άκουγα πράγματα τρελά. Κάποια στιγμή πήγα κάτι να πω και η αντίδραση ήταν απίστευτη...

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Τράμπ στην κυβέρνηση ο... Αμερικανός στην εξουσία...

    "Η Βίβλος μας λέει πόσο ευχάριστο και καλό είναι όταν οι άνθρωποι του Θεού ζουν μαζί ενωμένοι. Πρέπει να εκφράσουμε τις σκέψεις μας ανοιχτά, να συζητήσουμε τις διαφωνίες μας, αλλά πάντα να εκφράζουμε αλληλεγγύη. Οταν η Αμερική είναι ενωμένη, τότε η Αμερική είναι εντελώς ασταμάτητη.
    Δεν θα υπάρχει φόβος. Είμαστε προστατευμένοι και πάντα θα είμαστε προστατευμένοι. Θα είμαστε προστατευμένοι από τους σπουδαίους άντρες και γυναίκες του στρατού μας και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Και, κυρίως, θα είμαστε προστατευμένοι από τον Θεό."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε εκτιμώ από καιρό αλλά τώρα δεν σε καταλαβαίνω.
      Μπορεί ν α κάνεις και πλάκα, να μας ειρωνεύεσε.

      Διαγραφή
  12. Θετικά που κρατάμε από χθες:

    1. Απολαυστικός Τραμπ ακόμα και κατά τον όρκο του. Αυτό το βλέμμα "και χάρη σας κάνω που βρίσκομαι στην ορκομωσία" με ξεπερνάει. Του δίνουμε την ειλικρίνια των λόγων του (όσο εφιαλτικοί και αν ακούγονται). Είπε ότι θα κάνει ό,τι και προεκλογικά.

    Ίσως μία αιτία που μια απλοϊκή και αληθινή (όσο λαϊκίστικη και αν είναι-που είναι!) ομιλία λειτουργεί στο κόσμο να είναι πως....8 χρόνια ακούγαμε λόγια από τα άλλα, τα ωραία, τα πολιτικά ορθά, τα φινετσάτα, που είναι πολύ φανταστικά από μόνα τους ώστε να χρειάζονται και ουσία ή αποτελέσματα.

    2. Σφαλιάρα στην αλλαζονεία του κατεστημένου των πολιτικών (αμφότερων κομμάτων) και την υστερία των κολαούζων ΜΜΕ.

    Τέτοιο παροξυσμό για το πόσο φανταστικός πρόεδρος ήταν ο Ομπάμα (λες και αυτός έχασε τον περασμένο Νοέμβριο) και πόσο ξετσίπωτος είναι ο Τραμπ (που τόλμησε να κατέβει υποψήφιος και να εκλεγεί κιόλας) δε μπορώ να θυμηθώ. Από το λυπηρό CNN μέχρι το γελοίο (σε σημείο εντέχνου) PROTAGON.... τιποτολογικές αποψάρες και αναλύσεις και σαχλαμάρες...θεέ μου ατελείωτες σαχλαμάρες.... Εφτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για τη νέα εποχή, των "fake news" και της "μετα-αλήθειας".

    Να παίρνουμε στα σοβαρά αυτές τις παρλαπίπες μόνο και μόνο επειδή τα ΜΜΕ πρέπει να εφεύρουν θεωρίες (που θα τους απαλάσουν από τις δικές τους ευθύνες) για το πώς έφτασε ο κόσμος (ανήκουστο πραγματικά!) να επιλέξει κάποιον που τα ίδια δεν ενέκριναν αλλά και χλεύαζαν με το χειρότερο τρόπο από την πρώτη μέρα.

    Απλά πράγματα: Ο Τραμπ θα δυναμώνει όσο τα συστημικά ΜΜΕ συνεχίζουν αυτή τη γελοία πολεμική εναντίον του.

    3. Ίσως είναι η αρχή το Δημοκρατικό Κόμμα να αντιληφθεί πως η ατζέντα του οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση τη Χώρα. Έχει άλλωστε αναχαιτιστεί σε κάθε επίπεδο εξουσίας στις ΗΠΑ. Με τα χρόνια έχει μαζευτεί πολύ σοσιαλιστική μούργα στο κόμμα και πρέπει να υπάρξει "εκκαθάριση". Ο Τραμπ έχει μια χρυσή ευκαιρία (δε νομίζω πως θα την εκμεταλλευτεί) να συντρίψει την Πολιτική Ορθότητα και τον Πολιτισμικό Μαρξισμό (cultural marxism) και τα αρνητικά της Παγκοσμιοποίησης που έχουν κατακάτσει στη χώρα την 8ετία που πέρασε. Ίσως να εναπαναληφθεί μια εποχή Ρήγκαν, κατά την οποία οι Δημοκρατικοί αναγκάστικαν να άλλαξουν την οικονομική τους ατζέντα ώστε τελικά οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του '90.

    4. Η πολιτική του Τραμπ αποβλέπει στην εσωστρέφεια, όχι στον Εθνικισμό. Ο Εθνικισμός στις ΗΠΑ δεν έχει τη σημασία που έχει στην Ευρώπη. Το "America First" δε σχετίζεται με το "Deutschland Ueber Alles". Στην εξωτερική του πολιτική σκοπός του είναι να αποδυναμώσει τη Γερμανία και να στριμώξει την Κίνα. Θέλει να το πετύχει αυτό με βοήθεια από τη Ρωσία. Δε νομίζω πως θα τα καταφέρει αλλά ξέρει πως έχει πάρα πολύ λίγο χρόνο και πρέπει να κινηθεί γρήγορα.

    5. Ο Κλίντον να κοζάρει την Ιβάνκα. Γι αυτό και μόνο άξιζε η εκλογή Τραμπ!

    6. Το κλάμα του Hollywood. Αυτούς τους καημένους τους εκατομμυριούχους ηθοποιούς δεν τους σκέφτεται κανένας τελικά;

    -----

    Κοντολογίς θα ειναι μια μάλλον πολύ δύσκολη εποχή με μεταρρυθμίσεις οι οποίες σίγουρα θα επιφέρουν βραχυπρόθεσμες ζημίες και ίσως μια μινι κρίση. Δε συμμερίζομαι όμως τον παροξυσμό γύρω μου (όπως και όλοι οι απλοί πολίτες με τους οποίους μιλώ εδώ, υποστηρικτές ή μη).

    Θα κάμω τα εξής ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ για πολίτη του δυτικού κόσμου τη σήμερον ημέρα:

    α. Θα σεβαστώ την απόφαση των πολιτών και θα κρατώ τις απόψεις μου για τον εαυτό μου (αφού δεν ψηφίζω).

    β. Θα ελπίσω να πάει καλά για το συμφέρον όλων μας.

    γ. Θα ασκίσω την κριτική μου επάνω στα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ της πολιτικής, την οποία έχει το δικαίωμα να ξεδιπλώσει. Την καταστροφή όμως δε θα τη φέρω, ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τόσα χρόνια άπαντες: θολοκουλτουριαρέοι, αριστεράντζες, "προοδευτικοί", "κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι" μάς είχανε πρήξει τα παπάρια με το "φονιάδες των λαών αμρικάνοι", "αμερικάνοι: o διεθνής χωροφύλακας" κτλ κτλ

    Τώρα που ο Τράμπ δήλωσε ανοιχτά ότι το ανυπέρβλητο power projection των ΗΠΑ θα χρησιμοποιείται με φειδώ και μόνον όταν τα πραγματικά συμφέροντα του Αμερικάνου Πολίτη το επιβάλλουν άπαντες μιλάνε για μια νέα φάση εθνικιστικής εσωστρέφειας και απομονωτισμού επικίνδυνη για την ευστάθεια του διεθνούς συστήματος ...

    Είδα τα σχετικά με την ενθρόνιση του αυτοκράτορα σε live stream από το NBC (3+ ώρες μετάδοση) ... μέτρησα 3 παπάδες χριστιανικών δογμάτων + 1 Ραβίνο στο βήμα κατά την κυρίως τελετή ΚΑΙ έναν ακόμα "αναγνώστη" παπά κατά την διάρκεια του Γεύματος που ακολούθησε ... άπαντες οι δημοσιογράφοι του NBC δεν έδειξαν να εντυπωσιάζονται με τα συμβαίνοντα καθότι, προφανώς, αποτελούν διαχρονικα μέρος του τυπικού της ορκομωσίας ...

    Κάποιο σχόλιο από τους υπερμάχους "του πλήρους διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας" υπάρχει επί του θέματος, άραγε!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή

    2. "φονιάδες των λαών αμρικάνοι",
      "αμερικάνοι: o διεθνής χωροφύλακας" κτλ κτλ
      Και τώρα τι θα κάνουμε εμείς οι Έλληνες χωρίς προστάτη απέναντι στον εκνευρισμένο Ερντογάν ??
      Θα αγοράσουμε F-35 με χρήματα από πού ??
      Τρέξαμε και εμείς να παραστούμε στην Ορκωμοσία και να διερευνήσουμε προθέσεις κι αν "οι βάρβαροι δεν μας καλείπτουν πια" ??
      Γιατί οι "βάρβαροι ήταν μια κάποια λύση" έως τώρα.


      Διαγραφή
  14. Αγαπητέ Λάκωνα,

    Σε ότι αφορά κάποια ελάσσονος σημασίας θεματάκια πάντως, όπως την κλιματική αλλαγή για παράδειγμα, ειλικρινά δεν νομίζω ότι εμείς ή τα παιδιά μας έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής του.

    Αλλά ξέρω, ξέρω, δεν το είπε ο Τραμπ στα αλήθεια ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλεκτάνη των Κινέζων, τα κακά ΜΜΕ διαστρεβλώσανε τα λόγια του, δεν τα είπε έτσι, άλλα είπε κι άλλα εννοούσε, τα πήρε πίσω, τώρα άλλα λέει, δεν έχει σημασία το τί λέει αλλά ότι με αυτά που λέει εκφράζει αληθινούς φόβους αξιοπρεπών και αναξιοπαθούντων (πλην ουκ ολίγων ψεκασμένων) συμπολιτών του κτλ κτλ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @sgvv

      Από όλα αυτά που είπα, την Κλιματική Αλλαγή βρήκες να θίξεις;

      Έχει αλλάξει άποψη για το θέμα. Από ό,τι διαβάζα η Μελάνια θέλει να γίνει πρέσβειρα ευαισθητοποίησης για το θέμα.

      Διαγραφή
    2. Λάκωνα,

      Το ανέκδοτο με τον Γκαίτε και το παράσημο, φαντάζομαι θα το γνωρίζεις: Καλεί ένα πρωί ο Πρώσος βασιλιάς τον Γκαίτε στο Ανάκτορο να του απονείμει ένα παράσημο. Καθώς του το περνάει στο πέτο, κοντοστέκεται, γυρνάει το κεφάλι του, και λέει στην ομήγυρη ότι στην πραγματικότητα δεν το κάνει για να τιμήσει τον Γκαίτε, αλλά για να τιμήσει το παράσημο.

      Από την ανάποδη τώρα λοιπόν: με το να βάζει ο Τραμπ Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για την κλιματική αλλαγή τη Μελάνια, μάλλον να ξεφτιλίσει την κλιματική αλλαγή προσπαθεί, παρά να την αναβαθμίσει...

      Διαγραφή
    3. @sgvv

      Το θαύμα του Αμερικανικού Συντάγματος προστατεύει από όσα φαντάζονται ορισμένοι ότι μπορεί να καταφέρει ο (εκάστοτε) Πρόεδρος. Στην πραγματικότητα οι εξουσίες που απορρέουν από το Σύνταγμα προς τον Προέδρο είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Τα 4 βάθρα εξουσίας ( Λευκός Οικος, Ανώτατο Δικαστήριο, Βουλή, Γερουσία) είναι ανα δύο ισότιμα. ώστε τελικά κανέναν Σώμα δε μπορεί να επιβληθεί στην πλειοψηφία των υπολοίπων.

      Εν προκείμενω τόσο στα ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής (όσο και στο θέμα των εκτρόσεων). Ο Πρόεδρος δε μπορεί να κάνει ξυλώσει τα νομικά πλαίσια που προστατεύουν αυτά τα ζητήματα. Ειδικά για το θέμα των αμβλώσεων που έχει κριθεί από τη δεκαετία του 70, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Για την κλιματική αλλαγή είναι επίσης λίγα αυτά που μπορεί να κάνει, κυρίως μικρές παρεμβάσεις για μικρά εργοστάσια.

      Στις ΗΠΑ για να προχωρήσεις σε δομικές αλλαγές θέλεις πάρα πολύ χρόνο και προσεκτικά βήματα. Αυτόν τον χρόνο (2 χρόνια - μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές) ο Τραμπ δεν τον έχει, και το γνωρίζει πολύ καλά.

      Διαγραφή
    4. Ναι αλλά τώρα ο Τραμπ θα διορίσει δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο (ο Ομπάμα δεν αφέθηκε να το κάνει) και θα ανατρέψει την ισορροπία που υπήρχε μεταξύ συντηρητικών και νεωτεριστών. Έτσι θα έχει και τα 4 βάθρα εξουσίας δικά του για πρώτη φορά εδώ και πολύν καιρό.

      Διαγραφή
    5. @Nikos Dimou

      Ακόμα και έτσι δε μπορεί να ανατραπεί η απόφαση για τις αμβλώσεις. Χωρίς να το εχω ψάξει διεξοδικά υπάρχει ένα θέμα με δεδικασμένες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σχετικά με τις αμβλώσεις μιλάμε για μια απόφαση 43 ετών. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ανατρέπει αποφάσεις του έτσι απλά. Ο Τραμπ έχει δηλώσει οτι είναι κατά των αμβλώσεων αλλά μια ανατροπή της σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μάλλον αδύνατη. usatoday

      Πράγματι όλα τα σώματα θα έχουν σε λίγο Ρεπουμπλικανικές πλειοψηφίες (κατ' εντολή των πολιτών, για να μην ξεχνιόμαστε). Δε θα διαρκέσει για πολύ, όσο καλά και αν τα πάει ο Τραμπ στα πρώτα δύο χρόνια. Οι ενδιάμεσες εκλογές θα επαναφέρουν την απαραίτητη ισορροπία.

      Επίσης μην ξεχνάτε ότι ο Τραμπ δεν ειναι καθόλου συμπαθής στο κατεστημένο των Ρεπουμλικανών.

      Τέλος ενα γενικό σχόλιο: Μπορούμε λίγο να χαλαρώσουμε από την τρομοϋστερία; Διαβάζοντας ειδησεογραφικά sites και ειδήσεις πρέπει μάλλον να περιμενουμε το Τέλος του Κόσμου. Τι είναι αυτά τα πράγματα ; Πόσο νόημα έχει να συγκρίνουμε το Τραμπ με τον Χιτλερ;

      Νήφε και μέμνησω απιστείν.

      Δεν αρκεί τέτοια ρητά να τα τηρούμε στις καλές εποχές μόνο. Δεν έχουν αξία εκεί.

      Αν δε μπορούμε να σοβαρευτούμε τώρα που έρχονται οι δύσκολες εποχές, τότε πράγματι μας αξίζει ο Τραμπ και λυπάμαι πολύ γι αυτό.

      Διαγραφή
  15. φυσάει και ξεφυσάει ο άνθρωπος, αλλά τα αυτιά-ς κλειστά:

    Λαϊκιστής No1

    στο 1:45' και μετά...

    http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=284364

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τη γνώμη σας για το περιεχόμενο των Wikileaks αναφορικά με την Κλίντον. Πέρα από τα εξωφρενικά αναφορικά με το Ιsis και τη χρηματοδότηση από Σαουδάραβες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις λειτουργίας παιδοφιλικου κυκλώματος και εμπορίας ανθρώπων για τον Podesta και άλλους δημοκρατικούς + Κλίντον και Ομπάμα. Τα έχεις υπόψη σου; Στο τουητερ υπάρχει το #pizzagate και παρουσιάζονται δεδομένα που κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά ύποπτα. Τα ΜΜΕ τα παρουσιάζουν σαν fakenews ενώ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει η παραμικρή ουσιαστική νύξη. Ένας δημοσιογράφος από το CBS τόλμησε να το βγάλει και πέσαν να τον φάνε : https://www.youtube.com/embed/qhuQfmyf3cE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι δυνατόν να ασχολείται κανείς με τέτοια ρυπαρά παραμύθια και παλαβές θεωρίες συνομωσίας!

      Διαγραφή
    2. Ασχολούνται σοβαρά τα Wikileaks με το θέμα... Εκτός αν πιστέψουμε την ρεαλιστική εκδοχή των αμερικανικών ΜΜΕ ότι οι Ρώσοι επηρέασαν τις εκλογές χακάροντας τα μεηλ των δημοκρατικών κι ο Τραμπ είναι πράκτορας του Πούτιν ...
      Κάθεστε κι αναρωτιέστε για την άνοδο του λαϊκισμού και δεν αναρωτιέστε για την αποτυχία του "ελιτισμού" να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει. Τον Τραμπ τον έβγαλε η Κλίντον και όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ και σελέμπριτις που ταχθηκαν αναφανδόν υπέρ της, μια γελοία ελίτ της πολιτικής ορθότητας, δήθεν προοδευτικών που αφού βομβάρδισαν τη Μέση Ανατολή, αγωνιούν για τον σεξιστή Τράμπ και τα δικαίωματα των μειονοτήτων αλλά κλείνουν τα μάτια στην καταπιεση που υφίστανται οι γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σύμμαχο και χρηματοδότη Σαουδική Αραβιά.

      Διαγραφή
  17. " Η εποχή μας μπορεί να μην είναι η καλύτερη – όμως σίγουρα είναι η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις προηγούμενες. Πάρτε π. χ. την παγκοσμιοποίηση. Βρίσκω ότι και αυτή είναι μία συναρπαστική εξέλιξη – που βασίζεται βέβαια στην τεχνολογία. Όχι μόνο δεν με φοβίζει – με γοητεύει. Μπορεί να φέρνει προβλήματα αλλά είναι γεμάτη απίστευτες ευκαιρίες και δυνατότητες.

    Είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα σε ένα περιβάλλον πολύγλωσσο και πολυπολιτισμικό. Θα έλεγα πως σχεδόν γεννήθηκα «παγκοσμιοποιημένος». Κολυμπάω μέσα στην παγκοσμιοποίηση όπως το ψάρι στο νερό. Και την παρακολουθώ να απλώνεται σαν πεπρωμένο και σαν πρόκληση.

    Έχω μάθει να χαίρομαι τις δυσκολίες – να τις βλέπω σαν ευκαιρίες για δημιουργική σκέψη. Όλη η πορεία του ανθρώπου είναι επίλυση προβλημάτων. Και απορώ που πολλοί διανοούμενοι πανικοβάλλονται μπροστά στην αντιξοότητα.

    Πως κατάντησα να είμαι τόσο διαφορετικός; Δεν το επεδίωξα αλλά ξαφνικά βρέθηκα μόνος. Σε σημείο πολλοί να μου αμφισβητούν την ιδιότητα του πνευματικού ανθρώπου.

    Δεν πειράζει. Ας είμαι όπως είμαι – κι ας μην έχω ετικέτα. Η ζωή μου, που κινείται ανάμεσα στον Joyce και τον Jobs, τον Σεφέρη και τον Cerf – είναι πολύ πιο πλούσια. Ενώ το κυρίαρχο συναίσθημα του τυπικού διανοούμενου είναι το άγχος – σε μένα τον τόνο δίνει η περιέργεια. Η παλιά εκείνη Αριστοτελική περιέργεια που κινεί τον άνθρωπο και την γνώση. Και το μόνο δικό μου άγχος είναι ότι κάποτε θα πάψω να είμαι περίεργος – δηλαδή, θα πάψω να υπάρχω."

    Και μετά ήρθε Τράμπ διά μέσω της τεχνολογίας και της παραπληροφόρησης...

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "D" - Δεν θα έπρεπε να γράψετε πως αυτό το κείμενο είναι δικό μου; Το βάλατε σε εισαγωγικά αλλά ξεχάσατε την υπογραφή: Νίκος Δήμου.
      Η αφιξη του Τράμπ δεν αναιρεί τίποτα από όσα έγραψα τότε.

      Διαγραφή
    2. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

      D.

      Διαγραφή
  18. Υπερασπιστές του Τραμπ - ήδη χάσατε. Τα πρώτα διατάγματα που ΗΔΗ υπέγραψε αφορούν την κατάργηση του Obamacare, αναστολή μέτρων για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και την καθιέρωση Ημέρας Πατριωτισμού με παρελάσεις και πανηγύρια.
    Αυτό το τελευταίο - τι χρειαζότανε; Δεν αρκεί η Εθνική Εορτή της 4ης Ιουλίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γράφει ο Ν.Δ.:

    "Φαντάζομαι ότι σε όλα τα μελλοντικά κείμενα και βιβλία για το θέμα, θα παρατίθεται η χθεσινή του ομιλία. Είναι το τέλειο υπόδειγμα.

    Θα γίνει ένα κλασικό κείμενο της Αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας . Όπως η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτυσμπουργκ (Gettysburg Address) αλλά από την ανάποδη."


    Σχέδον με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το λέει η Ξένια Κουναλάκη σε άρθρο της "Καθημερινής":

    "Σε μια ομιλία-case study εθνικισμού, λαϊκισμού, απομονωτισμού, οικονομικού προστατευτισμού και πόλωσης, που θα διδάσκεται μελλοντικά στα Πανεπιστήμια, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μια πρόγευση για όσα σκοπεύει να κάνει."
    (πηγή)

    Μου άρεσε και γέλασα πολύ με αυτό το λακωνικό σχόλιο της Κουναλάκη. ;-)

    Επί της ουσίας, όμως, πάρα πολλά θα μπορούσε να πει κανείς εναντίον των θέσεων των Δήμου, Κουναλάκη και τόσων άλλων που ασκούν την ίδια κριτική.

    Ίσως θα επανέλθω σε άλλο σχόλιο. Προς το παρόν μόνο ετούτο θα πω: Η ομιλία του Τρμαπ - όσο αντιπαθητικός κι αν είναι αυτός ο άνθρωπος - από ορισμένες απόψεις δεν ήταν και τόσο άσχημη (και οπωσδήποτε ήταν διασκεδαστική :-) ). Και (σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της Ευρώπης) ένα πράγμα τουλάχιστον πέτυχε αυτή η ομιλία: Ξεσκέπασε με μοναδικό τρόπο την υποκρισία, την αδυναμία και την ανικανότητα των Ευρωπαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μία πρώτη αυθόρμητη σκέψη σχετικά με την δαιμονοποίηση του Trump:

    Γιατί τόσο πολλοί θεωρούσαν αυτό το ηλίθιο, γελοίο (και φυσικά κατά το μεγαλύτερο μέρος ανεκπλήρωτο) σύνθημα του Obama "Yes we can" ως μήνυμα ύψιστης σοφίας και αξίας, ενώ κατακρίνουν το "Make America great again" που το λέει ο Trump, ως ανούσια ρητορεία και έκφραση λαϊκισμού;

    Με εκνευρίζει αυτή η ασυνέπεια τόσο πολλών κριτικών τάχα πνευμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίεργο εσείς ένας Αριστερός να προτιμάτε το εθνικιστικό σύνθημα ενός ομολογημένου εθνικιστή και ρατσιστή από ένα σύνθημα που προσπαθεί να συνεγείρει τον κόσμο για κοινή δράση...

      Διαγραφή
    2. @Anonymous21 January, 2017 23:16

      Επειδή παρακολουθώ τις δημοσιεύσεις του Viennezos - έχοντας μάλιστα κατ επανάληψη αντιπαρατεθεί μαζί του - να σας επισημάνω ότι ο άνθρωπος "είναι αριστερός" ΟΧΙ ηλίθιος ... Όσο για τα πεπραγμένα obama σας προτείνω να ανατρέξετε σε παλαιότερες δημοσιεύσεις του CsLaKoNaS ο οποίος ζει την καθημερινή πραγματικότητα των ΗΠΑ ως μόνιμος κάτοικος και εργαζόμενος εκεί και όχι ως να_χα_με_να_λε_γα_με εκ του μακρόθεν σχολιαστής όπως οι περισσότεροι από εμάς ...

      Διαγραφή
    3. @ Anonymous (σχόλιο "Περίεργο εσείς ένας Αριστερός ..."):

      Ως ένα βαθμό καταλαβαίνω την παρατήρησή σας. Και εμένα μου κάνει εντύπωση ότι έστω φαινομενικά "υπερασπίζομαι" (προσέξτε τα εισαωγικά!) κάποιον σαν τον Trump.

      Κάτι παρόμοιο αντιλήφθηκα και σχετικά με το αναλυτικό σχόλιο του CsLaKoNaS πιο πάνω (εκείνο που αρχίζει "Θετικά που κρατάμε από χθες"): Όπως με τον Trump, έτσι και με αυτόν δεν με συνδέει απολύτως τίποτα όσον αφορά ιδεολογία, τρόπο σκέψης κ.λπ. Ούτε για τον έναν ούτε για τον άλλον τρέφω την παραμικρή συμπάθεια. Και όμως: Διαβάζοντας (μέχρι στιγμής μόνο στα γρήγορα) τι έχει γράψει σε αυτό το σχόλιο ο CsLaKoNaS, σκέφτηκα αυθόρμητα: "Δίκιο έχει εν μέρει, συμφωνώ με αρκετά σημεία της ανάλυσής του."

      Αυτό δείχνει, κατά τη γνώμη μου, σε τι τρελή και ζοφερή εποχή ζούμε (πνευματικά, ιδεολογικά): Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να "υποστηρίξεις" (πάλι με εισαγωγικά) ακόμα και εχθρούς σου (ή κάποιες θέσεις τους) (οι εχθροί σκόπιμα δίχως εισαγωγικά) προκειμένου να καταλήξεις στην (κατά τη δική σου άποψη) ορθή και σωστή κρίση.

      Πιο συγκεκριμένα:
      Δεν προτιμώ το σύνθημα του Trump από εκείνo του Obama (όπως λάθος υποστηρίζετε). Δεν είναι "ή το ένα ή το άλλο", αλλά "ούτε το ένα ούτε το άλλο". Ούτε "Make America great again" ούτε "Yes we can". Το ίδιο ισχύει για τα πρόσωπα: ούτε Trump oύτε Obama. (Εκτός αν με ανάγκαζαν με το πιστόλι στον κρόταφο να διαλέξω: τότε θα προτιμούσα τον Obama.)

      Και η κριτική μου αφορούσε την αντιμετώπιση των ίδιων των (ανούσιων) συνθημάτων από τους "φωτισμένους" κάθε είδους: αλόγιστη αποδοχή στη μία περίπτωση (σε εκείνη του "Yes we can"), αλόγιστη απόρριψη στην άλλη. Το ότι ιδεολογικά ο Trump εκπροσωπεί (εν μέρει – μόνο εν μέρει!) κάτι διαφορετικό από τον Obama, για αυτό δεν αμφιβάλλω.

      Διαγραφή
  21. Οπως συνηθως ,δεν αντεχεις να ανεβασεις τα σχολια μου . Το 90% των παλιων σχολιαστων καταλαβε & σε εγκατελειψε. Επειδη " τα στερνα τιμουν τα πρωτα " ,σε συμβουλευω να αποσυρθεις . Εξευτελιζεσαι τοσο που εφτασες να αποπειρασαι κριτικη στον γιγαντα Τραμπ. " Ανθ' ημων ο Δημου " ... Ασχολησου με τα Απομνημνευματα & τις γατες σου... Δεν εχεις τιποτε να προσφερεις πλεον σε αυτο που ονομαζεται ...Γραικικη διανοηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον "Γίγαντα Τραμπ". Εκεί κατάντησες Harrysmatic...

      Διαγραφή
    2. Ίσως να εννοεί τον ουρανοξύστη με τα χρυσά...

      -Όμως υπάρχουν αντιστοιχες παραδοξολογίες και παραπάνω. Όπου ο "αντισυστημικός" Ντόναλντ αποκαλύπτει την γύμνια της Ευρώπης [ενώ των ΗΠΑ...] και ίσως παίξει κάποιο θετικό ρόλο "στο πρόβλημά μας" ["Όποιος δεν έχει νύχια να ξυστεί..." ή "ο νηστικός καρβέλια...' που λέει κι ο σοφός λαός!]

      Διαγραφή
  22. Ισως να εκπλαγηκατε κυριε Δημου και σεις οπως αλλοι κεντρωοι/φιλελευθεροι/μεταρυθμιστες που οι μισοι φιλοι/υποστηρικτες σας εν Ελλαδι, τασσονται είτε υπερ είτε οχι κατα του Τραμπ.

    Επιτρεψτε μου πρωτα να ξεκαθαρισω οτι δεν μου ειναι συμπαθης ο Τραμπ και αν ειχα δικαιωματα εκει θα ψηφιζα τον λιμπερταριαν Τζονσον.

    Επι το θεματος τωρα: οι ΚΛιντον και Τραμπ δεν κρινονται μονο στο ποσο 'καλοι ανθρωποι' ειναι αλλα στην οικονομια, την εξωτερικη πολιτικη και την συνεπεια λογων-εργων. Για ενα κλασσικο οπαδο ΔΗΞΑΝ, Ποταμιου, Δρασης κτλ ο ισλαμικος εξτρεμισμος και η ανεξελεγκτη λαθρομεταναστευση αποτελουν κοκκινο πανι. Ε σε αυτο ο Τραμπ κερδιζει Κλιντον και Μερκελ. Και φταιει και η σκληρη αντι-ισλαμικη γλωσσα των 'δικων μας' (βλ.Τζημερος) και η αηδιαστικη συμπεριφορα της ευρωπαικης αριστερας υπερ πασης φυσεων λαθραιων.

    Σε θεματα συνεπειας...τι να πρωτο-πει κανεις για Κλιντον και Ομπαμα? Και αντε ο Ομπαμα για τα εσωτερικα των ΗΠΑ ας πουμε οτι εκανε οτι μπορουσε, κατι σαν το "τουλαχιστον αυτοι προσπαθησαν" που λεμε συχνα ειρωνικα για το Βαρουφακη. Αλλα η Κλιντον? Τα emails? Η χολη και οι απιστευτες ραδιουργιες σε βαρος του Ομπαμα (τοτε) και του Σαντερς τωρα? ΘΥμαστε σε παλιοτερο σχολιο μου πριν τα αποτελεσματα ειχα τονισει την πιθανοτητα οι οπαδοι Σαντερς να ψηφισουν Τραμπ? Ε λοιπον οι περισσοτεροι απλως δεν πηγαν να ψηφισουν.

    Αφησα την οικονομια για το τελος. Μεχρι στιγμης οι τσαμπουκαδες Τραμπ εχουν φερει αποτελεσματα. Η ΛΟκχιθ Μαρτιν μειωνει την τιμη του F35 η Φορντ και η General Electric δεν επενδυουν στο Μεξικο και για να δουμε τι θα πει και η Toyota. Μεχρι στιγμης απ οτι φαινεται ο Τραμπ οχι μονο δεν κανει οσα λεει αλλα κανει κατι πολυ πιο εξυπνο! Απειλει οτι θα τα κανει ωστε να πετυχει καλυτερες συμφωνιες απο πριν. Σημερα 'εφαγε' την συμφωνια του Ειρηνικου. Ο πολυ συμπαθης σε μενα κ.Τζημερος προλαβε να το θεωρησει ανοησια. Αν αυριο οι ενδιαφερομενες χωρες αρχισουν να γλειφουν και να παρακαλανε 'να το παρει πισω' τι θα εχουμε να πουμε?

    Συστηνω λοιπον πολυ φιλικα ΥΠΟΜΟΝΗ. Ισως ο Τραμπ να πεσει γρηγορα σαν τον Νιξον και ισως να γινει αστερας σα τον Ριγκαν. Ειναι πολυ νωρις για πανικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο κείμενο. Καλογραμμένο.

      Μια απορία μόνο: γιατί το ερωτηματικό στα Αγγλικά;-(?). Το αναφέρω γιατί το βλέπω συχνά στα κείμενα νέων ανθρώπων.

      D.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς αστειευεστε...Τα ελληνικά μου είναι κάκιστα. Δεν βαζω τονους, κομματα και τα ορθογραφικα μου λαθη ειναι συχνα. Ελπιζω να απεδωσα οτι ηθελα να πω τουλαχιστον. Ο λόγος που εγω δεν χρησιμοποιω το ; ειναι οτι δε γνωριζω που ακριβως βρισκεται στο ελληνικο πληκτρολογιο. Ετσι οταν θελω να το χρησιμοποιησω πρεπει να το γυρισω στα αγγλικα πρώτα και να πατησω το κουμπι δεξια του L.

      Διαγραφή
    3. Ο Τραμπ ούτε Νίξον ούτε Ρήγκαν (έχει όλα τα μειονεκτήματά τους χωρίς να δείχνει να έχει ούτε ένα από τα πλεονεκτήματά τους).

      Ο Τραμπ πιο πολύ Αμερικάνος Μπερλουσκόνι μου φαίνεται.

      Με ελληνικούς όρους: ξανθογιαλούρος

      Διαγραφή
    4. Τα κάκιστα ελληνικά δεν εμποδίζουν έναν αγαθό νου στη γραπτόλογη κωδικοποίηση της καλοσύνης και της αρετής.

      Διαγραφή
    5. Eίναι στο γράμμα "Q".
      D.

      Διαγραφή
  23. Κύριε Δήμου,
    επιτρέψτε μου μερικές σκέψεις για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
    Αντιλαμβάνομαι ότι αντιμετωπίζει απλοϊκά και επιθετικά πολλά σοβαρά ζητήματα. Και η συμπεριφορά του προκαλεί και εκνευρίζει. Δείτε ωστόσο λίγο πιο προσεκτικά μερικές αιτίες του φαινομένου (που παρατηρείται και σε άλλες χώρες με παρεμφερή χαρακτηριστικά).
    1. Ο Δυτικοευρωπαίος και ο Αμερικανός φοβούνται. Όσοι ζούμε στις χώρες αυτές έχουμε τρομάξει από την επιχειρησιακή ικανότητα των ισλαμιστών. Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις δημοφιλείς γιορτές, ακόμη και τη λειτουργία των Χριστουγέννων. Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Παρίσι, Νίκαια, Κωνσταντινούπολη, Σαν Μπερναντίνο, Ορλάντο, Βερολίνο. Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Και όσοι αναδεικνύουν το πρόβλημα να κατηγορούνται για ισλαμοφοβία! Μόνο η πλευρά Trump τόλμησε να θίξει, έστω άκομψα, ένα πραγματικό προβλημα.
    2. Η αδυναμία πολλών μεταναστών, κυρίως μουσουλμάνων, να αποδεχθούν βασικές αρχές συμπεριφοράς, καθιερωμένες στις χώρες μας. Στο St-Denis και στο Molenbeek, οι γυναίκες περπατούν μέτρα πίσω από τους άνδρες, τα κορίτσια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και να παντρευτούν με το ζόρι, οι νεαροί άνδρες υποτιμούν μια σέξυ Γερμανίδα ή Γαλλίδα, και πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να τη βιάσουν. Θυμάστε τα γεγονότα της Κολωνίας πέρυσι την παραμονή της πρωτοχρονιάς ; Γνωρίζετε ότι η Σουηδία ( !) έχει το μεγαλύτερο ποσοστό βιασμών στην Ευρώπη των 27 μετά την εισδοχή χιλιάδων μουσουλμάνων τις προηγούμενες δεκαετίες ; Στις υποβαθμισμένες αυτές γειτονιές η ανεργία χτυπά κόκκινο, το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί, οι ίδιες οι δυνάμεις της τάξεις σιγά σιγά τις εγκαταλείπουν. Αντίστοιχα φαινόμενα ανομίας παρατηρούνται στις αμερικανικές inner cities. Είναι λοιπόν το δόγμα νόμος και τάξη που πρέσβευε ο Trump σκέτος ρατσισμός όπως πολλοί ισχυρίζονται; Πώς θα αντιδρούσε κάποιος από εμάς αν έμενε στο St Denis ή στη Baltimore;
    3. Η βαθιά υποτίμηση για ανθρώπους που πιστεύουν ακόμη σε παραδοσιακές αξίες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους LGB…X. Ο καθένας ζει τη ζωή του όπως αυτός κρίνει καλύτερα και ορθώς πράττει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τείνει να θεωρείται ο συντηρητικός οικογενειάρχης ή ο πιστος χριστιανός σχεδόν λεπρός ή νεοναζί, όταν για παράδειγμα εκφράζει κόσμια την αντίθεσή του στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια; Είναι δηλαδή καλύτερη η Madonna που πρότεινε blowjob σε όσους δεν ψηφίσουν Trump;
    4. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι το 90% των μέσων ενημέρωσης και το 96% των κατοίκων της Washington DC που εργάζεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στήριξε τους Δημοκρατικούς; Και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός τύπος. Τέτοια ομοφωνία! Τόσο άσπρο μαύρο;
    Το εκκρεμές πήγε πολύ αριστερά τα τελευταία χρόνια και τώρα επιστρέφει δεξιότερα. Τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Η αντιμετώπιση των πολιτών ως « deplorables » και η αποσιώπηση των προβλημάτων δεν θα δώσει από μόνη της λύσεις.
    Με εκτίμηση,
    Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο Trump ειναι αυτος που ειναι (ενας ψυχοπαθης οπως ειχα πει παλαιοτερα). Αλλ αυτο που κανει εντυπωση ειναι οι στρατιες των ηλιθιων που εχουν βγει να εξηγησουν η μαλλον καλυτερα να δικαιολογησουν το φαινομενο. Χρησιμο ειναι να διαβασει κανεις τον τυπο την εποχη της ανοδου του Χιτλερ. Τετοιο χρησιμοι ηλιθιοι υπηρχαν και τοτε πολλοι. A dreadful excuse for so many millennia of evolution.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποιους χρησιμεύουν οι "χρήσιμοι ηλίθιοι";

      Διαγραφή
    2. Αυτή η ερώτηση είναι η καρδιά του προβλήματος. Πήγα στην Γερμανία δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Χίτλερ. Γνώρισα πολλούς Γερμανούς (δεν έκανα παρέα με Έλληνες) όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων. (Έζησα εκεί έξη χρόνια). Συνεχώς αναρωτιόμουν: μα πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι (ευγενικοί, πολιτισμένοι, συμπαθείς) να είχαν αρχηγό τους τον Χίτλερ και να είχαν μεταμορφωθεί σε Ες-Ες, φανατικούς Ναζί και να οργάνωσαν το Ολοκαύτωμα;

      Και δεν είναι αλήθεια (μόνο ρατσισμός) το ότι φταίνε ειδικά τα Γερμανικά γονίδια. Η ιστορία δείχνει ότι οι περισσότεροι λαοί, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούν να διαπράξουν φρικτά εγκλήματα και να ακολουθήσουν τυφλά ψυχοπαθείς αρχηγούς...

      Διαγραφή
    3. Δεν ξερω κι εγω πως φτανει κανεις εκει, αλλα το πρωτο βημα οταν η πορεια ειναι πια χωρις επιστροφη ειναι σιγουρα το dehumanization (δεν ξερω τον ορο στα Ελληνικα). Πριν απο το σταδιο αυτο ειναι που ανθρωπινες αξιες γινονται λαστιχα στα χερια του επιτηδειου.
      Παρεπιπτοντως παρομοια σκεψη με εσας εκανα κι εγω στο Salzburg πριν δυο χρονια. Σκεφτηκα οτι θα πρεπει να ειχαν πιστεψει τοτε οτι αυτη η ωραια ζωη που εφτιαξαν με πολυ κοπο και που ζουσαν με πολλη ταξη κινδυνευε θανατηφορα.

      Διαγραφή
    4. Μια εξήγηση γι’αυτό είναι η πίστη τους ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν ανήκουν στην ‘Άρεια φυλή‘ και ο μόνος λόγος που υπάρχουν είναι για να υπηρετούν. Απόρρεια πολλών χρόνων πλύσης εγκεφάλου και προπαγάνδας σε όλους τους τομείς της ζωής. Στο τέλος έβρισκαν κάτι το φυσικό να εξολοθρεύουν.

      Διαγραφή
  25. Και λίγος μεσαίωνας από την ελληνική "πανεπιστημονική" πραγματικότητα: https://goo.gl/FZP5cq

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εντάξει ρε παιδιά δεν πάθαμε και τίποτα.

    Το πολύ πολύ να συμμαχήσει ο Τραμπ με τον Πούτιν και να την "πέσουν" στην Κίνα, η οποία το παίζει πολύ άγρια και δε δέχεται να υπερτιμήσει (άκουσον -άκουσον) το νόμισμά της.

    Θα λυθεί και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη.

    Εντάξει, λίγο ακραίο σενάριο, αλλά και οι συγκρίσεις του Τράμπ με τον Χίτλερ όλο και πληθαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μπορώ στη Γνώση και στον πόνο περισσότερο να βυθίζομαι. Συνεχίστε με τις ανευρέσεις και τις επιλύσεις των προβλημάτων. Είναι να μαθαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ένα αυτοβιογραφικό στοιχείο για τη συζήτηση περί απολογητών Τραμπ, Χίτλερ και χρήσιμων ηλίθιων --
    Δεν θα ξεχάσω την αμίμητη απάντηση ενός ανοιχτού νοσταλγού του Χίτλερ που είχα γνωρίσει πιτσιρίκι στη Γερμανία, δεκαετία του 80. Ήταν άντρας της σπιτονοικοκυράς μας και μόλις είχε μάθει ότι οι καινούριοι Έλληνες στην κέλλα ήμασταν από Θεσσαλονίκη, κατέβηκε στο υπόγειο να μας δείξει περήφανα μια φωτογραφία από το άλμπουμ του από όταν ήταν φαντάρος επί Κατοχής κάπου στην Παλιά Παραλία. Ο παππούς μου, που ήταν τότε μαζί μας ακόμα, γερμανικά δεν ήξερε και τον κούρντισε μόνο μ᾽εκείνη την καλοκάγαθη ανατολίτικη ειρωνεία του: του γέλασε και του είπε "Χίτλερ γκούτ;" Κι᾽ο άλλος φούντωσε λίγο και του απάντησε με παρρησία "Ja FREILICH war er gut". Ίδρωνες για να βρεις σπίτι να νοικιάσεις στο Μόναχο τότε (και τώρα φαντάζομαι) και δεν είχαμε όρεξη να ξαναψάχνουμε. Η μάνα μου παρόλ᾽αυτά τόλμησε να ψελλίσει, με τρόπο: "Μα καλά όμως... ο Χίτλερ.... τόσα εγκλήματα;". Οπότε γυρνάει ο Γερμανός, την κοιτάει στα μάτια, σηκώνει τους ώμους και της λέει: "Όλοι οι πολιτικοί κάνουν λάθη".

    Δεν θέλω με τα παραπάνω να πω ότι ο Τραμπ είναι ή θα γίνει Χίτλερ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όποτε ακούω απολογητή του Τραμπ, μου έρχεται στο νου ο άντρας της σπιτονοικοκυράς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επιτρέψτε μου να εκτρέψω την συζήτηση από την, κατά ΝΔ, "καρδιά του προβλήματος" (το ότι, δηλαδή, όσοι δεν αντιμετωπίζουμε τον τραμπ εκ των προτέρων ως ψυχοπαθή είμαστε εν δυνάμει εγκληματίες), καθώς και από τις βαρύνουσας ιστορικής σημασίας πρόσφατες αντι-τραμπικές φιέστες πρωτοστατούντων των Μαντόννα και Γιόχανσον, παραπέμποντας σε δύο επουσιώδη, είναι αλήθεια, γεγονότα:

    1. Τις, ήδη προ έτους, αναπάντητες, επί της ουσίας, από την Προεδρία Ομπάμα αλλεπάλληλες καταγγελίες της αρχαιότερης δημοσιογραφικής ένωσης των ΗΠΑ για διατήρηση επί της θητείας του "σημαντικότερου πρόεδρα των τελευταίων 70 ετών" των ισχυόντων μέτρων έμμεσης λογοκρισίας("essentially forms of censorship" κατά την πρώτη επιστολή).

    2. Την σημερινή επίσημη δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ταϊβανέζικης Foxconn - σε απάντηση των δηλώσεων Τράμπ περί εμπορικού προστατευτισμού και σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων τους - για την πρόθεση εγκατάστασης γραμμής παραγωγής οθονών στις ΗΠΑ, με πραγματοποίηση επένδυσης που κατ' εκτίμηση υπερβαίνει τα $7 δις δολάρια και οδηγεί στην δημιουργία 30-50 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς Θεού Κ2825 - ΠΟΤΕ και ΠΟΥ έγραψα εγώ "ότι, όσοι δεν αντιμετωπίζουμε τον τραμπ εκ των προτέρων ως ψυχοπαθή είμαστε εν δυνάμει εγκληματίες".

      Μην βάζετε στο στόμα μου λόγια που δεν είπα - ούτε καν σκέφθηκα.
      Το ότι διαφωνώ με την πολιτική του Τραμπ είναι ένα πράγμα - το ότι αφορίζω τους υποστηρικτές του και τους θεωρώ εγκληματίες είναι δική σας φαντασίωση!

      Διαγραφή
    2. Για το σημείο 2 (Foxconn και παρόμοιες περιπτώσεις με ανάλογες δηλώσεις επιχειρηματιών μετά από συναντήσεις με Τραμπ):
      Μου θυμίζει έντονα τα τερτίπια και τα αλισβερίσια κάθε λογής επιχειρηματιών που μπαίνουν στο Μαξίμου και μετά βγάινοντας ανακοινώνουν στους δημοσιογράφους μεγαλεπήβολα σχέδια, που είτε ήταν ήδη γνωστά και σερβίρονται ως καινούρια, ή μένουν στα χαρτιά και απλά εξυπηρετούν ως πυροτέχνημα για να έχει να λέει ο ηγέτης στο πόπολο τί γάτα είναι.
      Σε κάθε περίπτωση, για μπανανίες όπως την Ελλάδα ίσως και να προσφέρεται να παζαρεύει ο κυβερνήτης ξεχωριστά με κάθε επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά, τέτοια μια τακτική δημιουργεί συνθήκες για εκταταμένη διαφθορά και sweethart deals που δεν συνάδουν με σύγχρονες δημοκρατίες. Νομίζω ότι σε σοβαρές χώρες, όπως την Αμερική, μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις προσέλκυαν επενδύσεις φτιάχνοντας κανόνες γενικής ισχύος, χωρίς ανάγκη για επιμέρους παζάρια.
      Και τρίτον, θα ενδιαφερόμουν εξαιρετικά να μάθω το ΣΥΝΟΛΟ της όποιας συμφωνίας μεταξύ Τραμπ, Foxconn, Ford κτλ κτλ έτσι ώστε να μπορώ να κρίνω το σύνολό της. Ειδικότερα τι είδους διευκολύνσεων (πιθανώς αθέμιτων ἐναντι ανταγωνίστριων) προβλέπει για τις εν λόγω εταιρείες. Γιατί το έργο που παίζεται, ότι ο Τραμπ αγριεύει και όλοι οι επιχειρηματίες τα κάνουν πάνω τους και επιστρέφουν στην Αμερική, δυσκολεύομαι λίγο να το πιστέψω.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω πρόθεση να αλλοιώσω τις θέσεις σας οικοδεσπότα αλλά:

      plorius 22 January, 2017 12:20
      Ο Trump ειναι αυτος που ειναι (ενας ψυχοπαθης οπως ειχα πει παλαιοτερα). Αλλ αυτο που κανει εντυπωση ειναι οι στρατιες των ηλιθιων που εχουν βγει να εξηγησουν η μαλλον καλυτερα να δικαιολογησουν το φαινομενο.
      ...

      κρυομόλυνα πραβού δρυμώσεις 22 January, 2017 13:05
      Σε ποιους χρησιμεύουν οι "χρήσιμοι ηλίθιοι";

      Nikos Dimou 22 January, 2017 13:16
      Αυτή η ερώτηση είναι η καρδιά του προβλήματος.
      ...
      Η ιστορία δείχνει ότι οι περισσότεροι λαοί, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούν να διαπράξουν φρικτά εγκλήματα και να ακολουθήσουν τυφλά ψυχοπαθείς αρχηγούς...

      ΑΡΑ από το "δεδομένο plorius" (το οποίο αποδεχθήκατε εμμέσως ως έγκυρο) και τον συλλογισμό σας συνάγεται ότι:

      ΑΝ κάποιος αμφισβητεί την ψυχοπάθεια του Τράμπ ΕΙΝΑΙ χρήσιμος ηλίθιος ο όποιος, ως μέρος του Χ "Λαού" μπορεί ΔΥΝΗΤΙΚΑ να διαπράξει "φρικτά εγκλήματα" ακολουθώντας (πιθανόν εν αγνοία του) ψυχοπαθείς αρχηγούς.

      Διαγραφή
    4. Όσες Αμερικές επενδύσεων και αν επινοήσετε, μόνο για να καλύψετε την ανικανότητα σας να σταθείτε σαν ζωντανοί οργανισμοί σε αυτή την πατρίδα, εμείς αποφασίσαμε ότι θα σας φάμε. Δεν θα πάτε πολύ μακριά.

      Διαγραφή
    5. Οσο για το σημειο 1 παραπανω, οποιος ειδε σημερα και χτες την προσπαθεια του επιτελειου του Trump να φοβισει τα media για να αρχισουν να παπαγαλιζουν τις ανακριβειες του αρχηγου, μπορει να δωσει το βαρος που πρεπει στο θεμα που δημιουργηθηκε με τον Obama. Αλλα ειπαμε, αυτα ολα ειναι μεσα στο προγραμμα και το μοντελο εχει ηδη δοκιμαστει.

      Διαγραφή
    6. @ΝΔ, μη παίζουμε με τις λέξεις. Τραβάτε δύο γραμμές παράλληλες, Γερμανία και ΗΠΑ. Μετά αναλύετε τι συνέβη στη Γερμανία όταν οι συνθήκες ήταν έτσι κι έτσι. Εντάξει, πουθενά δεν λέτε ρητά ότι αυτό που συμβαίνει στη μία ευθεία θα συμβεί και στην παράλληλή της. Αλλά το φωτογραφίζετε.

      Όπως και να έχει, ο Τραμπ δήλωσε τα εντελώς αντίθετα από τον Χίτλερ. Από ότι έχω διαβάσει εκείνος ήταν συνεχώς υπέρ της ειρήνης με εντονότατες αναφορές στην εξ. πολιτική και στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο Τράμπ λέει απομόνωση, μη επέμβαση, όχι πόλεμοι με πρωτοβουλία ΗΠΑ, κοίταγμα στο εσωτερικό και ο πλανήτης ας τα βρει μόνος του, εμένα μια νοιάζει America first. Δεν είπε πουθενά ειρήνη στον πλανήτη με Αμερικανική ηγεσία.

      Τι θα γίνει κανείς δεν ξέρει. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι με την εκλογή Τραμπ κάποια πάρτι στις ΗΠΑ φαίνεται να τελειώνουν και δι’ αυτό κάποιοι σκούζουν πολύ.

      Διαγραφή
    7. "ράβδος εν γωνία - άρα βρέχει...

      Διαγραφή
    8. "...o Τραμπ δήλωσε τα εντελώς αντίθετα από τον Χίτλερ"'

      Διαβάστε ΕΔΩ και θα δείτε ότι στην πρώτη ομιλία τους είπαν σχεδόν τα ίδια!

      Διαγραφή
  30. >Anonymous22 January, 2017 02:55

    Αγαπητέ Τ.
    Νομίζω ότι διαφωνούμε στις περισσότερες παρατηρήσεις σου και πιο συγκεκριμένα:

    1. Ο Δυτικοευρωπαίος και ο Αμερικανός φοβούνται. … Μόνο η πλευρά Trump τόλμησε να θίξει, έστω άκομψα, ένα πραγματικό πρόβλημα..

    Κανείς δεν φοβάται τίποτα. Τα ΜΜΕ εμφανίζουν μεγεθυμένο το θέμα. Πάντως ακόμα και μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στις πόλεις που αναφέρεις, η ζωή, πολύ γρήγορα επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς. Όσο για τον φόβο, αυτός καλλιεργείται. Εξ άλλου η πιθανότητα να σκοτωθεί κάποιος από τρομοκρατικό κτύπημα είναι χιλιάδες φορές μικρότερη από το να πάει από τροχαίο…

    2. Η αδυναμία πολλών μεταναστών, κυρίως μουσουλμάνων, να αποδεχθούν βασικές αρχές συμπεριφοράς, καθιερωμένες στις χώρες μας. Στο St-Denis και στο Molenbeek, οι γυναίκες περπατούν μέτρα πίσω από τους άνδρες, τα κορίτσια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και να παντρευτούν με το ζόρι, οι νεαροί άνδρες υποτιμούν μια σέξυ Γερμανίδα ή Γαλλίδα, και πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να τη βιάσουν. ….

    Συμφωνώ πως ο «δυτικός» πολιτισμός έχει κάνει πολλά βήματα στα θέματα της ισότητας (και έχει ακόμα πολλά να κάνει). Όμως νομίζω ότι η αδυναμία προσαρμογής των μεταναστών θα ελαχιστοποιηθεί μετά από δυο τρεις γενιές, αν τους δώσουμε την ευκαιρία.

    3. Η βαθιά υποτίμηση για ανθρώπους που πιστεύουν ακόμη σε παραδοσιακές αξίες. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους LGB…X. Ο καθένας ζει τη ζωή του όπως αυτός κρίνει καλύτερα και ορθώς πράττει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια….

    Εδώ διακρίνω μια αντίφαση σε σχέση με το προηγούμενο επιχείρημα. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κι ένας ακραίος μουσουλμάνος…

    4. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι το 90% των μέσων ενημέρωσης και το 96% των κατοίκων της Washington DC που εργάζεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στήριξε τους Δημοκρατικούς; Και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός τύπος. Τέτοια ομοφωνία! Τόσο άσπρο μαύρο; .

    Εδώ η απάντηση είναι εύκολη. Πολλοί δεν διαβάζουν αλλά όλοι ψηφίζουν.

    Το εκκρεμές πήγε πολύ αριστερά τα τελευταία χρόνια και τώρα επιστρέφει δεξιότερα…

    Νομίζω ότι έγινε το ακριβώς ανάποδο. Ξεχάσαμε βασικές αρχές της «αριστεράς», (βλέπε Θάτσερ: there is no such thing as society). Τα τελευταία χρόνια το κράτος πρόνοιας άρχισε να ξηλώνεται σε πολλές χώρες και ακολουθούμε την αρχή «ο καθένας για τον εαυτό του» με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας στρατιάς απελπισμένων, οι οποίοι μη έχοντας τίποτα να χάσουν ψήφισαν τραμπ, μπέξιτ, πεπε-γκρίλο, λεπεν, χρυσή αυγή, κλπ.

    Φιλικά.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σας στείλω τον λογαριασμό Ζ?

      Να υποθέσω ότι τα "λεφτά των άλλων" είναι εκείνα τα οποία θα δημιουργήσουν το "περισσότερο κοινωνικό κράτος" το οποίο οραματίζεστε?

      Αλήθεια πόσα εκατομμύρια δυτικών απίστων - σε ισοδύναμο τροχαίων ατυχημάτων, όπως αναφέρετε - θα χρειαστούν για την χειραφέτηση του φονταμενταλιστικού ισλάμ?

      Πόσος χρόνος υπολογίζετε ότι θα χρειαστεί για την σε φαστ φοργουορντ ολοκλήρωση της ιστορικής ισλαμικής αναγέννησης και του νέου ισλαμικού διαφωτισμού ώστε οι καλοί αυτοί άνθρωποι να αντιληφθούν, με ήπιο και πολιτικά ορθό τρόπο, ότι το να τινάξουν στον αέρα ένα πχ σχολικό λεωφορείο καστανόξανθων γερμανών ΔΕΝ επικυρώνει το εισιτήριο τους για τον μουσουλμανικό παράδεισο?

      100.000? 10.000.000? Έχετε να συνεισφέρετε κάποια κόρη ή γιό? Μάνα, Πατέρα ή Αδεφλή ή , έστω, σύζυγο για τον ιερό σκοπό της εξεύρεσης του χαμένου κρίκου στην αλυσίδα της ισλαμικής εξέλιξης?

      Υ.Γ. Αν διέθετα πεθερά ευχαρίστως να σας την παραχωρούσα αλλά δυστυχώς στερούμαι αυτού του προνομίου ...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κύριε, κυρία Ζ.
      Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις σε όσα γράφετε.
      1. Εδώ έχετε δίκιο. Η ζωή πράγματι επέστρεψε στους συνήθεις ρυθμούς. Και η πιθανότητα θανάτου σε τροχαίο είναι όντως σημαντικά μεγαλύτερη από την πιθανότητα θανάτου σε τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο, ξέρετε, ο φόβος είναι συχνά παράλογο συναίσθημα. Και παρά την επιφανειακή ηρεμία, πολλοί άνθρωποι έχουν μεταβάλει τον τρόπο ζωής τους, όσο μπορούν...
      2. Μακάρι να έχετε δίκιο. Βλέποντας την συμπεριφορά τμήματος της τρίτης γενεάς μουσουλμάνων στη Γαλλία ή το Βέλγιο, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Εύχομαι να κάνω λάθος.
      3. Εδώ, όμως, με αδικείτε. Εγώ εξέφρασα μία ένσταση περί υιοθεσίας. Χωρίς να αμφισβητώ τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Ο ακραίος μουσουλμάνος τους πετά από την ταράτσα και τους θανατώνει δια λιθοβολισμού, όπου μπορεί. Άλλο συντηρητικές αξίες, άλλο σκοταδισμός, δολοφονικό μίσος και θρησκευτικός φανατισμός.
      Ευχαριστώ.
      Τ.

      Διαγραφή
  31. Υπάρχουν χίλια δυο πράγματα να πει κανείς, επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα.
    Σημασία έχει όμως σε κάθε συλλογισμό Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, το θεώρημα που λέγαμε παλιά.
    Αν αυτό είναι λάθος, τότε όλη η άσκηση βγαίνει λάθος. Εδώ το θεώρημα ποιο είναι; Ότι η "παγκοσμιοποίηση είναι καλή και εφαρμόσιμη."
    Είναι;

    Δεν ξέρω αλλά μήπως τελικά κάναμε λάθος όλοι εμείς και πρόκειται απλά για διακαείς πόθους;
    Μήπως συγχέουμε αυτούς τους διακαείς πόθους μας με τις πραγματικές τάσεις και διαθέσεις της (παγκόσμιας) κοινωνίας;
    Και τελικά μήπως δεν είναι μόνο οι κουμουνιστές αφελείς οραματιζόμενοι ένα καλήτερο κόσμο που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ;

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λίγα λόγια για τον λαϊκισμό (μια και είναι και το θέμα της ανάρτησης):

    Από τότε που οι αριστεροί (και ειδικά οι κομμουνιστές) λιγοστεύουν, εκείνοι που επιδιώκουν την διατήρηση (και παραπέρα εμπέδωση) της κυρίαρχης τάξης των πραγμάτων χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά έναν εναλλακτικό όρο προκειμένου να στιγματίσουν όσους τολμούν να σηκώσουν κεφάλι: λένε τέτοιους ταραχοποιούς "λαϊκιστές".

    Αναμφίβολα η χρήση αυτής της λέξης είναι βολική γιατί απαιτούνται ακόμα λιγότερη σκέψη, επιχειρηματολογία και διαφοροποίηση απ’ ό,τι παλιότερα: "Λαϊκισμός" μπορεί να είναι οποιαδήποτε ιδέα, άποψη η στάση που (θα μπορούσε να) έχει κάποια απήχηση στο λαό και δεν αρέσει σε αυτόν που χρησιμοποιεί τον όρο.

    Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

    Το πρώτο είναι η ίδια η ανάρτηση του Νίκου Δήμου: Ανδρέας Παπανδρέου – Τσίπρας – Trump; Όλοι στο ίδιο τσουβάλι (της δυσφήμησης).

    Δεύτερο παράδειγμα είναι μια πρόσφατη συζήτηση κάτω από την προηγούμενη ανάρτηση (αρχίζει εδώ):

    Ο Νίκος Δήμου εξυμνεί τον Γάλλο πολιτικό, εκατομμυριούχο και πρώην τραπεζίτη Emmanuel Macron. Μια σύντομη έρευνα στη Wikipedia μού επιβεβαίωσε ότι αυτός ο τύπος είναι τόσο επικίνδυνος ως πολιτικός όσο περίμενα από την πρώτη στιγμή που είδα το εγκώμιο του κ. Δήμου. Στις κριτικές παρατηρήσεις μου για τον Macron αντέδρασε ο επισκέπτης "Ein Steppenwolf" αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση του Macron και των όσων εκπροσωπεί. Και κλείνει την (νεο)φιλελεύθερη απολογία του, απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη με την εξής αξιοσημείωτη παρατήρηση [έντονη γραφή δική μου]:

    "Νίκο, η συζήτηση δεν είναι για τον Macron, είναι για το λαϊκισμό, που δαιμονοποιεί τις τράπεζες και την επιτυχία, που βλέπει την οικονομία ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είναι για τον Trump, που, όπως γράφτηκε στη σχετική ανάρτηση, θεωρεί το εμπόριο παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος."

    Λαϊκισμός παντού και σε όλα, λοιπόν. Ό,τι και να λες, άσχετα με τι επειχειρηματολογία το κάνεις, άσχετα με το ποιος είναι το ακτικείμενο των λόγων σου και ποια είναι η ιδεολογική τους βάση – αν τα λεγόμενά σου δεν είναι συμβατά με τις ιδέες και τα συμφέροντα των οπαδών του κυρίαρχου συστήματος, αυτοί τους κολλούν τη ρετσινιά του "λαϊκισμού".

    Ο Trump από τη μία και οι κριτικοί του "λαϊκισμού" από την άλλη. Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι άξια εμπιστοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τραπεζίτης" στο κείμενό σας ακούγεται σαν "εγκληματίας"...

      Διαγραφή
    2. Βιεννέζε,

      θα συμφωνούσα μαζί σου ότι ενίοτε γίνεται πληθωριστική χρήση του όρου 'λαικιστής' από φιλελεύθερους, όπως γινόταν και γίνεται και πληθωριστική χρήση του όρου 'φασίστας' και 'νεοφιλελεύθερος' από τους Αριστερούς.

      Εγώ πάντως θεωρώ λαικιστή όποιον πολιτικό ψαρεύει τις ψήφους του κόσμου χρησιμοποιώντας ασύστολα, συνειδητά και συστηματικά μισοαλήθειες και ψέματα για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες και ανέξοδες λύσεις για τα προβλήματά του. Και όποιον παράλληλα λοιδωρεί και συκοφαντεί εξίσου ασύστολα και άδικα τους αντιπάλους του, χαρακτηρίζοντάς τους ψεύτες, κλέφτες, ανίκανους και προδότες, δημιουργώντας στον λαό (τον οποίον κολακεύει συνεχώς) την εντύπωση ότι μόνο και μόνο εάν απομακρύνει τους προδότες, τότε ο ίδιος θα ανασάνει και θα ξαναγίνει περήφανος. Και όταν του ζητήσεις να σου διευκρινίσει τα ίδια του τα σχέδια, καταφεύγει σε αόριστες και νεφελώδεις γενικούρες.

      Κατά τη γνώμη μου τα παραπάνω ταιριάζουν γάντι σε τύπους σαν τον Τραμπ, τον Τσίπρα, τον Γκρίλο, τον Μπερλουσκόνι και τον Αντρέα του 1981 (αλήθεια, τον τελευταίο τον έζησες άραγε?).
      ΔΕΝ ταιριάζουν ούτε στη Χίλαρυ, ούτε στη Μέρκελ, ούτε στην Μέι, ούτε στον Corbin, ούτε στον Montebourg, ούτε στον Gysi, ακόμα και ούτε στον Πούτιν, ούτε στους Κινέζους πρόεδρους, δηλαδή σε οποιονδήποτε πολιτικό που ξέρει στοιχειωδώς να ζυγίζει τα λόγια του.

      Διαγραφή
    3. Δημαγωγία θα έλεγα - με την ευρεία έννοια - ΟΧΙ λαϊκισμός.

      Απατηλή φαινομενική προσαρμογή δηλαδή της εξωτερικής συμπεριφοράς στην εικαζόμενη βούληση του κοινού - με ή χωρίς χειραγώγηση των επιθυμιών του - με σκοπό τον προσπορισμό ίδιων άμεσων ή έμμεσων "πολιτικού" χαρακτήρα οφελημάτων.

      Έχετε αναρωτηθεί πώς θα συμπεριφερόταν ένας δημαγωγός εισηγητής σε ένα επιστημονικό συμπόσιο ή ένας κόλακας καθηγητής σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο? Σίγουρα όχι με τον χονδροειδώς ψευδή τρόπο ενός Τσίπρα, ΒΕΒΑΙΑ ΟΜΩΣ με τα ίδια αισχρά ταπεινά ελατήρια ...

      Ο βαθμός δημαγωγίας λοιπόν ΔΕΝ καθορίζεται κύρια από τα μέσα που μετέρχεται κάποιος για να πετύχει τον δημαγωγικό σκοπό του, καθορίζεται κύρια από τον βαθμό απατηλής προσωπικής ιδιοτελούς σύγκλισης με τις εικαζόμενες επιθυμίες του εκάστοτε κοινού ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΜΕΣΩΝ.

      Επιπρόσθετα ο βαθμός δημαγωγίας προσδιορίζεται από την ποιοτική σύνθεση του κοινού και την συγκυρία. πχ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΟΣ που απευθυνόμενος σε ένα κοινό αποτελούμενο πλειοψηφικά από αντίθετης άποψης τραμπούκους μπορεί να αποτελέσει μνημείο πολιτικής ακεραιότητας, ΕΑΝ εκφωνηθεί ενώπιον φίλα προσκύμενου ακροατηρίου μπορεί να αποτελέσει δημαγωγικό εργαλείο του αισχίστου είδους.

      Τέλος η συνθετότητα της δράσης και η εκλέπτυνση της ΔΕΝ συνιστούν τεκμήριο αλήθειας και σοβαρότητας.

      Μουσικό παράδειγμα: Αν ακούσετε ορχήστρα να "κουρδίζει" επιδεικτικά ενώπιον ακροατηρίου πριν την επίσημη έναρξη (με την εξαίρεση της εκπαίδευσης του κοινού στην αρχετυπική και πλέον αναχρονιστική μεθοδολογία κουρδίσματος - Όμποε στην Α4/μεσαίο ΛΑ, πρώτο βιολί κτλ) τότε να είστε βέβαιος ότι πρόκειται για θίασο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΑΓΩΓΩΝ και όχι για αγνούς μουσικούς που παίζουν - όπως ο κάθε σοβαρός μουσικός - πρώτα απ όλα για τον εαυτό τους ...

      Διαγραφή
  33. Αγαπητέ κ. Δήμου

    Ο τίτλος σας δίνει την εντύπωση πως οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν παναγίες, ή τουλάχιστον δεν ήταν εφιάλτες.
    Κατηγορείτε τον Trump ως λαϊκιστή. Δημαγωγό θα τον ονόμαζα εγώ. Γιατί όμως χειρότερος από τους προηγούμενους;
    Ξεχάσαμε το Γκουαντάναμο; Τον πόλεμο στο Ιράκ που χωρίς συστηματική παραπληροφόρηση δεν θα είχε το έρεισμα στους αμερικανούς πολίτες. Σε ποιον έσκασε η Lehman brothers? Αυτά για τον κ. Μπους.
    Για την κ. Κλίντον μάθαμε από διαρροές του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου, πως ανάμεσα στις λιποθυμικές της τάσεις, δεχόταν δωρεές στο ίδρυμά της που, όπως φαίνεται, ήταν λαδώματα για να μπορούν οι δωρητές να συναντήσουν μια πολιτικά ισχυρή γυναίκα και όχι μια φιλάνθρωπο. Επίσης θεωρείται υπεύθυνη για την κατάσταση στην Λιβύη, που είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Τέλος έλαβε το χρίσμα του κόμματος της με λαθροχειρία, και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το πόσο διεφθαρμένη είναι, προσέλαβε την πρόεδρο του DNC, που ήταν υπεύθυνη για την απάτη, μερικές ώρες αφότου παραιτήθηκε.
    Ο κ. Obama, μου είναι πολύ συμπαθής. Δεν φορτώθηκε με κανένα σκάνδαλο και προσπάθησε να πετύχει όσα είχε υποσχεθεί. Όμως απέτυχε να δώσει ελπίδα σε πολύ κόσμο που έχασε την εργασία του 8 χρόνια μετά την εκλογή του. Επίσης φθάρηκε πάρα πολύ με τον πόλεμο στη Συρία, τον οποίο έχασε.
    «Μα ο Trump είναι εθνικιστής, ρατσιστής και συμπεριφέρεται άσχημα στις γυναίκες.»
    Δηλαδή ο κ Clinton, συμπεριφέρεται καλύτερα στις γυναίκες; Επίσης τα εθνικιστικά κινήματα βρίθουν στην Ευρώπη, ο Trump δεν είναι μόνος του. Σε αυτά θα προσέθετα την σημερινή Γερμανική ηγεσία, που είναι εξαιρετικά απολυταρχική.
    Εν ολίγης περιμένω τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι καλύτερος από τον κ. Μπους, χειρότερο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής από τον Obama και λιγότερο διεφθαρμένο από την κ. Κλίντον. Πάντως όχι εφιάλτη. Οι εφιάλτες έχουν την έδρα του ανατολικά μας.
    Αλήθεια, τι σας φοβίζει τόσο πολύ. Τι φοβάστε ότι θα κάνει; Τον Γ ΠΠ? Για αυτόν θα πόνταρα στην κ. Κλίντον. Συμφωνώ με την άποψη του κ. Μαραγκόπουλου για το τι πρέπει να περιμένουμε από τον Trump.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη αλλά το κείμενό σας είναι λίγο ανακατεμένο. Κανείς δεν έχασε την εργασία του επί Ομπάμα - φεύγοντας άφησε το ποσοστό ανεργίας στο 4% - το χαμηλότερο των τελυταίων 10 ετών. Ούτε έχασε τον πόλεμο στη Συρία - μάλιστα τον κατηγορούν διότι δεν επενέβη.
      Επίσης δεν βλέπω την σημερινή Γερμανική ηγεσία ως απολυταρχική. Μην παρασύρεστε από την δαιμονοποίηση που επιχειρεί η ελληνική προπαγάνδα.

      Διαγραφή
    2. Κατ’αρχάς εγώ συγνώμη. Θα προσπαθήσω στο μέλλον να είμαι πιο ξεκάθαρος.

      Κύριε Δήμου έχετε δίκιο, ο Obama μείωσε την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα, όμως τα επίπεδα της ημιαπασχόλησης είναι ιστορικά υψηλά. Η ανοδική τους τάση φυσικά έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 70. Δεν φταίει για αυτό ο Obama. Όμως, όταν εργαζόμουν στην Αμερική συχνά ένιωθα τον φθόνο στα βλέμματα Αμερικανών, και όχι μόνο, όταν μάθαιναν πως ήμουν μετανάστης (με πρόδιδε η προφορά μου) πλήρης απασχόλησης ενώ αυτοί, ντόπιοι, με μερική απασχόληση. Πιστέψτε με στο θέμα της εργασίας, ο Obama προσπάθησε πολύ αλλά τελικά δεν τα κατάφερε όσο θα έπρεπε.

      Επίσης δεν έκανε χερσαίες επιχειρήσεις ούτε επέβαλλε ζώνες απαγορεύσεις πτήσεων στην Συρία, για αυτό κατηγορείται. Επενέβη όμως στηρίζοντας Κούρδους και οργανώσεις που έχουν σχέσεις με την Al Qaeda. Είναι έμμεση επέμβαση, αλλά επέμβαση.

      Τέλος, Η Γερμανία έχει πρωτοστατήσει υπέρ της λιτότητας στην Ευρώπη. διαβάστε λχ την πρόσφατη δήλωση του κ. Sigmar Gabriel. Το αν το έχει καταφέρει συναινετικά ή εκβιαστικά είναι μεγάλη συζήτηση.
      Φιλικά.

      Διαγραφή
  34. 2-3 γενικότερα σχόλια περί «παγκοσμιοποίησης» και προστατευτισμού.

    Οι κινέζοι και οι συνοδοιπόροι τους, αυτή την στιγμή έχουν σε κάθε σχεδόν τομέα έρευνας και παραγωγής αυτοσυντηρούμενη - ενδογενή τεχνολογικά - ανάπτυξη (δεν εξετάζω το εμπορικό μέρος).

    Ελαχιστότατοι είναι οι παραγωγικοί τομείς (πχ οπτικά και μεταλλοτεχνία ακριβείας) που ο κινέζικος δράκος εξακολουθεί να υστερεί σε τεχνογνωσία και παραγωγικό δυναμικό, αφού δυτικές εταιρίες και πανεπιστήμια εδώ και 10ετίες εκπαίδευσαν το κινεζικό επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό σε επίπεδα αριστείας. Την ίδια στιγμή το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα έχει σωρεύσει, διαχρονικά, δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων και κρατικών δυτικών χρεογράφων στα σεντούκια, που πλέον επενδύονται στρατηγικά μέσω κεντρικού κρατικού προγραμματισμού της παραγωγής σε τεχνολογίες «αιχμής».

    Ο άπληστος δυτικός καπιταλισμός για μία ακόμα φορά πούλησε σκοινί και σαπούνι στον δήμιο του αντιλαμβανόμενος πολύ αργά, ότι τα τερτίπια του τεχνολογικού και οικολογικού προστατευτισμού σε συνδυασμό με τα τεχνάσματα του στοιχηματικού παρασιτικού καπιταλισμού των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της μεσολάβησης ΔΕΝ επαρκούν για να προσδώσουν μακροχρόνια ευστάθεια στο σύστημα. Η δύση καταρρέει εκ των έσω, παρηκμασμένη (πολιτισμικά, βιολογικά, οικονομικά) λόγω των επιλογών της – η άνοδος ανθρώπων όπως ο Τραμπ δεν αποτελεί παρά σύμπτωμα αυτής της κατάρρευσης.

    Τέλος σημειώνω ότι μια από τις αγριότερες και πλέον αποτελεσματικές μορφές φιλοδυτικού εμπορικού προστατευτισμού (επιπροσθέτως των δασμών, ποσοστώσεων, εμμέσων κρατικών χορηγήσεων κτλ) που σπάνια αναφέρεται ως τέτοια είναι η πράσινη ατζέντα (απόπειρα προστατευτισμού βιομηχανικών κλάδων με νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού υπό το πρόσχημα της μη τήρησης περιβαλλοντικών προϋποθέσεων) όπως και η περιοριστική νομοθεσία σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών παραγωγής, διάθεσης και λειτουργίας προϊόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. http://www.jasonlanier.com/blog/inauguration-day-chaos-protesters-block-trump-supporters-from-entering-the-inauguration-for-donald-trump

    Όχι μόνο CNN... ΕΝΑ γατάκι στο πεζούλι εκεί τριγύρω άραγε τι θα έλεγε;
    Να βλέπει CNN δύσκολο το βλέπω!

    Το κόστος αργεί να πληρωθεί πάντα (αυτό συμβαίνει και εδώ στην Ελλάδα) και του Ομπάμα είναι πραγματικά μεγάλος ο λογαριασμός κόπηκε χρήμα δίχως αύριο πρόσκαιρα, τη πληρωμή ανέλαβαν Σαουδική Αραβία και Κίνα για διαφορετικούς λόγους η καθεμία τους, αργότερα όταν θα χτυπήσει την Αμερικάνικη οικονομία το τσουνάμι των δολαρίων κάποια δικαιολογία θα βρεθεί όπως πάντα για τους large πολιτικούς αυτού του κόσμου, οικονομολόγος δεν είμαι απλά κάτι τέτοιο αφουγκράζομαι σαν πραγματικότητα.
    Ας δούμε το νέο πρόεδρο να πραγματοποιεί επιτέλους μερικές υποσχέσεις έτσι για να έχουμε και μια γραφή και μετά κάνουμε συγκρίσεις όσες θέλουμε.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ας αναρτήσω κι εγώ μια εντελώς προσωπική αίσθηση που μου δημιουργεί ο Τραμπ. Στην ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ "Η νεκρή ζώνη", ο Μάρτιν Σιν υποδύεται το φιλόδοξο(και κάπως αλλοπρόσαλλο) γερουσιαστή Γκρεγκ Στίλσον, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος των Η.Π.Α.

    Σας συνιστώ να (ξανά)δείτε το φιλμ, διότι οι ομοιότητες είναι εκπληκτικές. Μπορεί να κάνω και λάθος, μα κάθε φορά που βλέπω και ακούω τον Τραμπ(ιδίως μετά από εκείνες τις στρατιωτικές χαιρετούρες του προς τους πεζοναύτες, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, και τα μισαλλόδοξα κηρύγματά του),νιώθω πως έχω μπροστά μου τον Στίλσον.

    Η ταινία είναι ένα μικρό διαμάντι.Αξίζει, ακόμη και χωρίς παραλληλισμούς με τον Τραμπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το ολο σκηνικο εχει πλακα . Εκ Γραικων πηγαζει τα φαυλα .. Μαζευονται ανωνυμα ανθρωπακια του τιποτα ,χωρις φραγκο, χωρις περιουσια , που δεν τα ψηφισε ουτε η θεια τους ,που δεν εκαναν τιποτα στη ζωη τους & κριτικαρουν τον γκομενιαρη ΓΙΓΑΝΤΑ Τραμπ,των 4 δις ,των παλατιων ,των πλοιων ,του αεροπλανου των $100 εκατ .. Βεβαια , ο καθενας διαλεγει τα ινδαλματα του...Αλλοι με τον αραπη , αλλοι με τον αρχοντα... To each his own..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωλ Όστερ: "Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ό,τι πιο φρικτό έχω δει".
      Και δεν είναι καν "Γραικός".
      Αλλά σίγουρα δεν θα ξέρει ο Τραμπ (ούτε εσύ ξαίρεις) ποιός είναι ο Πωλ Όστερ.

      Μα αν πήγαινε με τα λεφτά, τα 4 δις του γκομενιάρη σου είναι ψίχουλα μπροστά στα 85 του Μπιλ Γκαίητς. Μακάρι να είχε εκλεγεί αυτός.

      Διαγραφή
    2. @Anonymous 23 January, 2017 11:56

      Μην λησμονείτε το εξής: Mιλάμε για την ψωροκώσταινα ... την χώρα που στο συλλογικό ασυνείδητο μεγάλου μέρους του πληθυσμού έχει εγγραφεί ώς εμβληματική παιδική φιγούρα ο ... Καραγκιόζης ... όταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού την ίδια θέση κατέχουν ο Σούπερμαν, o Μπάτμαν και ο Κάπτεν Αμέρικα ...

      Το γεγονός ότι ορδές πουθενάδων, σύσσωμο το απανταχού αδελφάτο, το παγκόσμιο μιντιακό κατεστημένο και οι θολοκουλτουριαρέοι φιλελέδες παπαρολόγοι συνεπικουρούμενοι από τις αριστεράντζες κατ επάγγελμα προοδευτικούς στρέφονται en masse κατά Τράμπ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ λιγότερο ΦΑΙΔΡΌ ΠΡΟΣΩΠΟ σε επίπεδο ρητορικής και δημόσιας παρουσίας (ασχέτως του κατά πόσο αυτή είναι πλασματική αποτελώντας απλά ένα επικοινωνιακό εργαλείο στα χέρια του) όπως και, δυνητικά, έναν επικίνδυνο καουμπόι ...

      Θα δείξει, ας έχουμε υπομονή ...

      Διαγραφή
  38. Αν ο Τραμπ λογαριάζει ότι η Ελλάδα, για να επιβιώσει, πρέπει να φεύγει από το ευρώ, τότε έχει ξεπληρώσει το μισό από το χρέος του προς τη ζωή μου. Ομπάμα στο συγκεκριμένο θέμα στάθηκε ανίδεος, φτηνός, γλοιώδης, ευτελής. Σαν τον τελευταίο ρεζίλη πολιτικάντη, μου ζήτησε θυσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Να πω κάτι εδώ όπου θα με ενδιέφερε η άποψη από όποιον έχει ασχοληθεί:

    Ο Λαϊκισιμός έχει αρνητική χροιά στο βαθμό που σχετίζεται με τη Δημαγωγία. Οι Έλληνες μάλλον δεν ξεχωρίζουμε αυτές τις δύο λέξεις. Δεν ισχύει το ίδιο με τους Αμερικάνους.

    Η μετάφραση στα Αγγλικά είναι populism, μία καθόλου αρνητική λέξη σε ό,τι αφορά το δημόσιο πολιτικό λόγο εδώ. Λαϊκισμός εδώ ορίζεται το αντίθετο του Ελιτισμού και της Ολιγαρχίας. Ο λαϊκιστής πολιτικός είναι αυτός ο οποίος προσανατολίζεται σε πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των απλών πολιτών και όχι τις συντεχνίες. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν διαβάσετε τον Τραμπ ή τους συν αυτώ πολιτικούς να αυτοαποκαλούνται ποπουλιστές.

    Υπήρξε ποτέ κάποιο λαϊκιστικό αλλά μη-δημαγωγικό κίνημα; Ο Δημαγωγός είναι Λαϊκιστής...Ο Λαϊκιστής είναι Δημαγωγός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει ακόμα βασικότερες έννοιες CsLaKoNaS ... Ο μέσος Έλληνας πιστεύει ότι το ελληνικό κράτος είναι, πολιτειακά, Democracy και όχι Republic.

      Για μένα και μόνον η συστηματική επίκληση της έννοιας ΛΑΟΣ και των παραγώγων της, σε πολιτικό πλαίσιο, αποτελεί αμάχητο τεκμήριο των δημαγωγικών προθέσεων του ομιλούντος. Γι αυτό ακριβώς προσωπικά χρησιμοποιώ το, ορθότερο πιστεύω και σίγουρα λιγότερο ιδεολογικά φορτισμένο, "πληθυσμός" αντί του "λαός".

      Ερώτηση προς τον οικοδεσπότη καθότι είναι πιθανότατα ο μόνος που είναι σε θέση να μας διαφωτίσει σχετικά:

      Αλήθεια πώς θα αποδίδατε στα ελληνικά, μονολεκτικά, το Republic σε αντιδιαστολή με το Democracy ... τα ελληνικά μου φτάνουν μόνον μέχρι το περιφραστικό "κατά νόμο δημοκρατική πολιτεία" αλλά δεν το βρίσκω χρηστικό ...

      Διαγραφή
    2. Στα ελληνικά δεν υπάρχει γλωσσική διάκριση ανάμεσα στις δύο έννοιες. Και οι δύο αποδίδονται με την λέξη "δημοκρατία". Εφόσον πάντως η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες δημοκρατίες, έχει γραπτό σύνταγμα που προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων θεωρείται democratic republic ή republic σκέτο.

      Όσο για τον λαϊκισμό στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες) ταυτίζεται με τον "πελατειασμό" (clientelism) οπου ο πολίτης είναι ο πελάτης του πολιτικού και ανταλάσσει την ψήφο του με παροχές.

      Διαγραφή
    3. Μόνο στην Β. Κορέα δεν ανταλλάσσεται η ψήφος με τις παροχές.

      Διαγραφή
    4. Άποψή μου είναι πως ο λαϊκιστής πολιτικός είναι αυτός ο οποίος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερώντων και των αδυναμιών του Λαού. Δημαγωγός είναι το είδος λαϊκιστή που κολακεύει το Λαό συμφιλιώνοντάς τον με τις αδυναμίες του ώστε να τον χειραγωγήσει προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.

      Συμφωνώ με τον κύριο Δήμου σχετικά με το Republic/Democracy. Στην Ελλάδα νομίζω η διάκριση έχει περισσότερο πολιτικό νόημα: Republican/Democratic Values (Συντηριτικές/Προοδευτικές Αρχές).

      Να διαχωρίσουμε βέβαια τον όρο People's Republic που μεταφράζεται ως Λαοκρατία.

      Διαγραφή
    5. Και για να το ξεφτιλίσουμε τελείως, μάλλον ούτε η λέξη Δημαγωγός είχε αρχικά αρνητική έννοια. Η έννοια άρχισε να αποκτά αυτή την αρνητική χροιά της, αμέσως μετά την εποχή του Περικλή, κλικ εδώ.

      Διαγραφή
    6. Και τελικά ο Trump τι είναι, δημαγωγός ή λαϊκιστής. Με βάση τους παραπάνω ορισμούς μάλλον το δεύτερο. Εγω θα έλεγα πως είναι δημαγωγός. Θα δείξει όμως.

      Διαγραφή
  40. Με κάθε σεβασμό: μήπως διυλίζωμεν τον κώνωπα τώρα...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου. "Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις."

      Διαγραφή
    2. Φαινομενικά ίσως, πραγματικά όχι. Δεν πρόκειται περί σχολαστικισμού πιστεύω. Οι λέξεις είναι το λογισμικό του εγκεφάλου. Λάθος λέξεις - εσφαλμένα αποτελέσματα.

      Έτσι:

      Σε ένα democracy δύο (2) λύκοι και ένα (1) πρόβατο μπορούν να αποφασίσουν δημοκρατικά και κατά πλειοψηφία το τι θα φάνε το βράδυ.

      Αντίθετα σε ένα republic όχι, αφού και οι τρεις (3) έχουν αυτοδεσμευτεί στην τήρηση της αρχής: "συζήτηση κομμένη - βράδυ, δεν τρώμε πρόβατα ΕΙΠΑΜΕ" ...

      Διαγραφή
    3. Οκ τότε. Αν το θυμάμαι καλά από τα μαθήματά μου, τον όρο "Res Publica" τον είχαν εισαγάγει οι Ρωμαίοι σε αντιδιαστολή προς την ενός ανδρός αρχή που είχαν στο αρχαίο τους, μοναρχικό πολίτευμα. Η γενική της έννοια είναι κάτι σαν "η κοινή μας υπόθεση". Κάτι σαν Cosa Nostra δηλαδή. Απουσία ακριβούς ελληνικού αντιστοίχου, ας πάρουμε το Ποντιακό: "Τεμέτερον".

      Διαγραφή
    4. @Κ2825: Το παράδειγμά σας υποθέτει ότι στη Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν αρχές (λ.χ. δεν τρώμε πρόβατα για δείπνο). Μακράν απέχει από την πραγματικότητα. Η δημοκρατία αναδεικνύει αρχές και αξίες.

      Μάλιστα το έχετε εντελώς λάθος. Στη Δημοκρατία κυβερνά και νομοθετεί η πλειοψηφία ακούγοντας τη φωνή της μειοψηφίας. Ακριβώς ο μη αφανισμός της μειοψηφίας είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας. Γι' αυτό είχα γράψει παλαιότερα εδώ ότι η Αθήνα δεν είχε Δημοκρατία.

      Διαγραφή
    5. Τα βιβλία ερμηνεύουν ανάποδα τις έννοιες αυτές από ότι εσείς.

      Διαγραφή
    6. Δηλαδή τι λένε τα βιβλία; Ότι στη Δημοκρατία οι πλειοψηφίες αφανίζουν τις μειοψηφίες; Ότι οι Δημοκρατίες δεν έχουν αρχές και αξίες;

      Διαγραφή
    7. Μιλάμε για την διαφορά μεταξύ Democracy και Republic. Σχετικά επαναλαμβάνω ότι έγραψα παραπάνω:
      Στα ελληνικά δεν υπάρχει γλωσσική διάκριση ανάμεσα στις δύο έννοιες. Και οι δύο αποδίδονται με την λέξη "δημοκρατία". Εφόσον πάντως η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες δημοκρατίες, έχει γραπτό σύνταγμα που προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων θεωρείται democratic republic ή republic σκέτο.

      Αυτά τουλάχιστον λένε τα δικά μου συγγράμματα.

      Διαγραφή
    8. Απευθυνόμουν σε προηγούμενο σχολιαστή που υπονόησε ότι σε μια “δημοκρατία” δύο λύκοι ψηφίζουν να φαν ένα πρόβατο. Αυτό μου φάνηκε ως προβολή μια δήθεν θεμελιώδους αδυναμίας μιας Δημοκρατίας. Και απάντησα τα σχετικά.

      Τώρα σ’ αυτό που λέτε εσείς. Το πολίτευμά σας είναι αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ξέρετε πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο στο πολύ περίπου ήταν και η Ρώμη με τη σύγκλητο (πριν την πρώτη τριανδρία εννοείται). Αυτού του (ρωμαϊκού) πολιτεύματος τροποποιήσεις έχουμε ανά τον κόσμο σήμερα. Αυτό λέγεται αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Νομίζω το λέει κάπου και το Σύνταγμά σας. Που κολλάτε; Επειδή δεν υπάρχει στα ελληνικά το “ρεπούμπλικο”;

      Δημοκρατία σκέτο υποτίθεται ότι είχε η Αθήνα αλλά εκεί έχουμε τις γνωστές αντιρρήσεις με γυναίκες-δούλους και τρομοκράτηση μειοψηφιών.

      Γενικά τώρα, το πρόβλημα του πολιτεύματος το έλυσε ο Αριστοτέλης α) με την ταξινόμηση και που έκανε και β) έτσι απαντώντας στην ερώτηση ποιο είναι το καλύτερο πολίτευμα: Για ποιο λαό, για ποια εποχή, για πόσο χρόνο, για ποια περίσταση κλπ. Ήθελε δηλαδή να πει ότι υπάρχει καλύτερο πολίτευμα αλλά αυτό εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους και οπωσδήποτε η τήρηση των μεταβατικών διατάξεων δείχνει τις προθέσεις του κυβερνώντος.

      Διαγραφή
  41. ... και όσο για τη διάκριση μεταξύ δημαγωγού και λαικιστή, θα πρότεινα ένα κάπως πραγματιστικό κριτήριο. Λαικιστής είναι όποιος προσπαθεί να υφαρπάξει την στήριξη του λαού κολακεύοντάς τον. Δημαγωγός είναι όποιος τα καταφέρνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Democracy & Republic

    https://www.youtube.com/watch?v=KFXuGIpsdE0

    Ίσως κάποιοι χαρακτηρίσουν απλοϊκό το βίντεο αλλά ok!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Nikos Dimou22 January, 2017 13:16
    Αυτή η ερώτηση είναι η καρδιά του προβλήματος. Πήγα στην Γερμανία δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Χίτλερ. Γνώρισα πολλούς Γερμανούς (δεν έκανα παρέα με Έλληνες) όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων. (Έζησα εκεί έξη χρόνια). Συνεχώς αναρωτιόμουν: μα πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι (ευγενικοί, πολιτισμένοι, συμπαθείς) να είχαν αρχηγό τους τον Χίτλερ και να είχαν μεταμορφωθεί σε Ες-Ες, φανατικούς Ναζί και να οργάνωσαν το Ολοκαύτωμα;

    Και δεν είναι αλήθεια (μόνο ρατσισμός) το ότι φταίνε ειδικά τα Γερμανικά γονίδια. Η ιστορία δείχνει ότι οι περισσότεροι λαοί, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούν να διαπράξουν φρικτά εγκλήματα και να ακολουθήσουν τυφλά ψυχοπαθείς αρχηγούς...

    .....

    ...αυτό το "δεν είναι αλήθεια - μόνο ρατσισμός" μαχαιριά ήτανε... εγώ είμαι νεότερος, και εξ αρχής εργάζομαι (22 έτη) σε γερμανό εργοδότη και το έτερον ήμισυ Γερμανίς (κατά το ήμισυ) είναι και ασπάζομαι τα όλα καλά των ανθρώπων αυτού του του λαού...
    Από την άλλη ... γιατί "μου λεν τα σκώτια μου" ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια εμμονή με το να είναι οι κυρίαρχοι του κόσμου; με πιθανώς ολέθριες - πάλι και πάλι συνέπειες - ; Από την άλλη μπορεί να σφάλλω. Εσείς άλλωστε έχετε πει ότι οι Έλληνες κινούνται με το θυμικό. Μπορεί. Αλλά έως τώρα... και πλήσιάζω τα Πενήντα, τα σκώτια μου δε με έχουνε προδώσει....
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο άρχοντας του σκότους

    Ο άρχοντας του σκότους είναι πανούργος, δεν έχει ηθικούς φραγμούς, ξέρει να επιβιώνει να πολεμά και να νικά πατώντας επί πτωμάτων. Όλα είναι θέμα επιβίωσης και τελικού αποτελέσματος.
    Ο Άρχοντας του σκότους δίνει μάχες κάθε μέρα με τις δυνάμεις του καλού.

    Αχ αυτό το καλό, πόσο υπερτιμημένο είναι - για αυτό το λένε και χαζό.
    Και ποιος θέλει να έχει πολλά - πολλά με χαζούς; Ακόμα και οι ίδιοι με έξυπνους θέλουν να κάνουν παρέα. Αν να μπορούσαν να ήταν κι οι ίδιοι έξυπνοι να υπηρετούν τον Άρχοντα του σκότους.

    Να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.
    Ν έχουν ανώτερη ιδεολογία - ανεγγύητη - εξ ορισμού.
    Να μπορούν να λοιδορούν, να βρίζουν όποιον θέλουν όποτε θέλουν με όποιον χυδαίο χαρακτηρισμό θέλουν.
    Να κάνουν κριτική - ποτέ αυτοκριτική.
    Και να έχουν πάντα δίκιο.

    Δεν ξέρω γιατί οι οπαδοί του Άρχοντα έχουν τόσο πάθος και τόσο μίσος.
    Ίσως να φταίει η ζέστη που κάνει εκεί κάτω, που κάνει την κάρδια να χτυπά δυνατά με χίλιους παλμούς.
    Ίσως πάλι να τους ερεθίζει το χρώμα από την φωτιά που καίει αδιάκοπά στα καζάνια και είναι κόκκινο - ή το αίμα ανά τους αιώνες τόσον αθώων ψυχών - κι αυτό κόκκινο.

    Η ίσως πάλι να φταίει μια μακρινή συγγένεια που έχουν με τον μινώταυρο και όταν δουν κόκκινο πανί να ανεμίσει εξορμούν- με τυφλό μίσος.
    Μέσα από τους δαιδαλώδεις λαβυρίνθους του μυαλού τους…

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Και τώρα την προσοχή σας παρακαλώ γιατί θα ήθελα μία τοποθέτηση από όλους όσοι ενδιαφέρονται. Το ζητώ αυτό γιατί πραγματικά μπορεί εγώ να είμαι υπερβολικός ή λάθος στο παρακάτω ζήτημα:

    Διαβάζουμε τίτλο της Huffington Post :

    Donald Trump Signs Anti-Abortion Executive Order Surrounded By Men

    Η μετάφραση: Ο Ντ. Τραμπ υπογράφει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Κατά των Αμβλώσεων περιτριγυρισμένος από άνδρες.

    Τι πραγματικά συνέβη;

    Ο Πρόεδρος Τραμπ επάνεφερε μία ρύθμιση που είχε καταργήσει ο Πρόεδρος Ομπάμα σχετικά με ΜΗ επιδότηση από πλευράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ΜΚΟ που προωθούν την πολιτική των αμβλώσεων και τον οικογενειακό προγραμματίσμό.

    Μία ρύθμιση που είχε επαναφέρει ο Πρόεδρος Μπους (τζούνιορ), που είχε καταργήσει ο Πρόεδρος Κλίντον, που είχε διατηρήσει ο Πρόεδρος Μπους (σίνιορ), που είχε καθιερώσει ο Πρόεδρος Ρήγκαν.

    Το ΠΝΠ δεν αφορά λοιπόν κατάργηση των αμβλώσεων. Αυτό ΔΕΝ ανατρέπεται όπως έχουμε πει παραπάνω (όποια πλειοψηφία και αν σχηματιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο). Το ΠΝΠ αφορά παύση χρηματοδότησης κάποιων ΜΚΟ και είναι μια ρουτίνα που συμβαίνει κατά την εναλλαγή της εξουσίας στο Λευκό Οίκο.

    Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει και να ζητήσει οικογενειακό προγραμματισμό, οπουδήποτε στις ΗΠΑ, ΑΠΟ ΤΟ 1973 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ.

    Το παραπάνω είναι ένα μόνο μικρό δείγμα από τον καταιγισμό ειρωνικών ή/και παραποιημένων ειδήσεων που ζούμε τις τελευταίες μέρες στα ειδησεογραφικά sites και τα ΜΜΕ.

    Ερώτηση:

    Υπάρχει τέτοιο προηγούμενο; Είμαι ο μόνος που εξοργίζεται όταν βλέπω θεωρητικά σοβαρά μέσα (όπως το HuffPost) να με αντιμετωπίζουν σαν ηλίθιο και να με κοροϊδεύουν στα μούτρα μου;

    Το καταλαβαίνω πως το δημοσιογραφικό κατεστημένο να έχει λυσσάξει. Μέχρι ενός σημείου όμως. Οι εκλογές τελείωσαν! Σε τι αποσκοπεί όλο αυτό;

    Ήθελα να ξερα, πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τόσο κόσμο; Υπάρχει κόσμος που πιστεύει αυτά τα σκουπίδια;

    Δεν αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση με αυτές τις τακτικές να αποδομηθεί ο Πρόεδρος Τραμπ ;

    Σοβαρά τώρα μπορεί όλο αυτό να το βλέπω λάθος και θελω τη γνώμη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα πιο πάνω ότι με την εκλογή Τραμπ λήγουν ορισμένα πάρτυ. Είναι τα πάρτυ που έλεγα. Αυτό ήταν ένα μικρό ΜΚΟ παρτάκι.

      Διαγραφή
    2. Ναι κάπως έτσι γίνεται. Παραπληροφόρηση σε βαθμό που να αναρωτιέσαι γιατί; Δεν καταλαβαίνουν πως έτσι τον ηρωοποιούν;

      Διαγραφή
  46. Τον πόλεμο με τα μήντια τον άρχισε ο Τραμπ. Η πρωτη του επισήμη δήλωση όταν επισκέφθηκε τον CIA ηταν ότι οι δημοσιογράφοι είναι οι πιο διεφθαρμένοι άνθρωποι. Το Γραφείο Τύπου βγάζει ψευδείς ανακοινώσεις ότι οι θεατές της ορκωμοσίας ήταν περισσότεροι από του ΟΜΠάμα (όλοι είδαμε τις φωτογραφίες) και περισσότεροι από τους διαδηλωτές της επόμενης ήμερας. (Ούτε οι μισοί). Αρχίζει την σταδιοδρομία του με υπερβολές και ψέμμματα. Σε σημείο όλες οι σοβαρές εφημείδες (N.Y.Times, Washington Post) να απορούν. Όσο για τις αμβλώσεις έκανε μία συμβολική κίνηση - όσο τον έπαιρνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. 1. Δεν υπάρχει άνθρωπος που κορόιδεψαν τόσο πολύ τα ΜΜΕ από το 2011 όπου ξεκίνησε σοβάρα να προετοιμάζει την πορεία του. Μπορώ να αραδιάσω ένα σωρό από λινκς στο Youtube το τι του έχουνε σύρει όλοι κι όλοι.

      Ένα ατελείωτο τείχος ΜΜΕ το οποίο έβριζε όχι μόνο τον Τραμπ αλλά και όποιον τον υποστήριζε. Δε θα επανέλθω στην ευθύνες της περιόδου Ομπάμα και την κατάσταση την οποία έφερε τη χώρα ώστε να έρθει τελικά ένας τύπος σαν τον Τραμπ. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και το βάρος που αυτές φέρουν. Το θέμα είναι ότι οι εκλογές έγιναν.

      Όμως κύριε Δήμου, κατά λάθος μάλλον, δεν απαντήσατε.

      Είναι δεν ειναι συμβολική η κίνηση (που δεν ειναι), γιατί λένε ψέμματα ; Ο τίτλος του κειμένου αντικρούει το κείμενο.

      Σε τι αποσκοπούν όλα αυτά;

      Είστε πιο ειδικός στα ΜΜΕ και θα ήθελα να μου πειτε αν υπάρχει εμπειρία προηγούμενη από τα δικά μας ΜΜΕ όταν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον, να το κάνουν με τόσο χυδαίο, απροκάλυπτο και τελικά αναποτελεσματικό τρόπο.

      Διότι σε κάθε περίπτωση είναι τελείως ηλίθιο όλο αυτό.

      Βγήκε ο Τραμπ να ισχυριστεί ότι τόσο περισσότερο κόσμο από του Ομπάμα; Ασ τονε να γίνει ρεζίλι ρε φίλε. Γιατί πρέπει να κοντράρει το ψέμα με άλλα ψέμματα; Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι ενδυναμώνουν τη θέση του; Πραγματικά τα έχω χαμμένα από όλο αυτό το χάλι που βιώνουμε...

      Φοβούμαι μην αρχίσουμε εδώ να ζούμε σκηνικά αναλογα της περιόδου του αντιμνημονίου, την περίοδο '10 - '14.

      Διαγραφή
    2. Δεν θα είμαι αντικειμενικός. Πάσχω από αντι-τραμπική αλλεργία οπότε... το μόνο που θα σκεφθώ (αυθόρμητα) είναι "και λίγα του λέγανε... κρίμα που δεν πείσανε τον κόσμο...". Πάντως σε τέτοιους τύπους η επίθεση του Τύπου κάνει καλό. Τους δυναμώνει.

      Διαγραφή
    3. Λάκωνα, πού είναι το ψέμα στον τίτλο? Είναι executive order? Είναι. Στρέφεται, έστω και εμμέσως, κατά των αμβλώσεων? Στρέφεται. Την υπογράφει περιτριγυρισμένος από άντρες? Δεν έχω δει την φωτογραφία, αλλά υποθέτω ότι έτσι είναι.

      Αν τώρα στο κείμενο δεν περιγράφεται το σωστό context για το γεγονός , τότε να συμφωνήσω μαζί σου. Μιλάμε για τίτλο πέντε λέξεων, όχι για διδακτορική διατριβή.

      Δεν σου λέω ότι τα Μέσα είναι καλά και άγια. Αλλά κατά τη γνώμη μου έχουν κάθε δικαίωμα να δυσπιστούν απέναντι του Τραμπ, με δεδομένο το παρελθόν του και τα χονδροειδή ψέματα, μισοψέματα και ανακρίβειες που χρησιμοποίησε για να αναρριχηθεί.

      Ο ΝΔ έχει απόλυτο δίκιο. Αυτός ο άνθρωπος εισαγάγει στην Αμερική όλα τα τριτοκοσμικά τερτίπια που ξέραμε στο Ελλαδιστάν εδώ και χρόνια. Εδώ αρχίζουν τώρα να μετράνε και στην Αμερική τον κόσμο στις πλατείες για να δούνε ποιός τις γέμισε καλύτερα, όπως κάνανε καλή ώρα Αντρέας και Μητσοτάκης δεκαετία του '80 με εκείνες τις αλήστου μνήμης μαζικές συγκεντρώσεις. Αλήθεια, ποιός καλύτερος ορισμός για έναν λαικιστή πολιτικό από αυτόν που ξεκινάει καβγά γύρω από το αν γέμισε περισσότερο μια πλατεία από τους αντιπάλους του?

      Διαγραφή
    4. Είναι executive order?
      Είναι.
      Στρέφεται, έστω και εμμέσως, κατά των αμβλώσεων?
      Στρέφεται.
      Την υπογράφει περιτριγυρισμένος από άντρες?
      Ναι (αυτό το λέω εγώ που την είδα).

      Ο τίτλος αυτολεξεί δεν είναι ψέμα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε.

      Κοιτάξτε λιγάκι αυτό:

      Τα ΜΜΕ είναι ένα μάτσο τύποι που ασχολούνται μόνο με σκάνδαλα και πληρώνονται από αφεντικά.

      Πάμε:

      Είναι τα ΜΜΕ ένα μάτσο τύποι;
      Είναι.
      Ασχολούνται μόνο με τις υποθέσεις των άλλων;
      Ναι.
      Είναι μεγάλη επιτυχία όταν αποκαλύπτουν σκάνδαλα;
      Ναι.
      Πληρώνονται από κάποιον εργοδότη;
      Ναι.

      Μην παριστάνετε λοιπόν τον αφελή. Ακούστε: Ο ΝΔ είναι ένας αξιολογότατος άνθρωπος που -σπάνια περίπτωση για την χώρα σας- είναι καλοπροαίρετος και προσπαθεί να λέει την αλήθεια στο πνεύμα της. Είναι ευκαιρία αυτό το βήμα που μας δίνει να το χρησιμοποιούμε μιλώντας με το πνεύμα των πραγμάτων, με ειλικρινείς διαθέσεις και κατανόηση. Το επικροτεί και το καταλαβαίνει αυτό. Σπάνια περίπτωση. Πείτε πρώτα την αλήθεια στο εαυτό σας και μετά γράψτε εδώ στο πνεύμα της αληθείας. Αλλιώς δεν αξίζει, μπορείτε να γράψετε σε ένα φόρουμ που οι συζητήσεις είτε καταλήγουν σε νομικισμούς είτε σε βρισιές είτε στο Χίτλερ.

      Διαγραφή
    5. UBS ειλικρινά δεν κατάλαβα τι εννοείς, ίσως γιατί ζω και εργάζομαι εδώ αντί να παίρνω την αφ'υψηλού πόζα πως εγώ είμαι "από αλλού".

      H γνώμη μου, λοιπόν, σε απλά ελληνικά, όπως συνηθίζουμε να τα χρησιμοποιούμε εδώ "στη χώρα μου": όποιος στην υπόθεση Τραμπ vs media, το πρόβλημά του είναι τα media, αντί να χτυπάει τον γάιδαρο, χτυπάει το σαμάρι.

      PS: για τα "alternative facts" έχει να μας ψελλίσει κανείς καμία δικαιολογία?

      Διαγραφή
    6. @sgvv

      Όχι δεν στρέφεται κατά των αμβλώσεων. Είναι μια ΠΝΠ που παύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση (μιας ελλειματικής κυβέρνησης) σε εγχώριες και διεθνείς ΜΚΟ που κάνουν καμπάνια υπερ των αμβλώσεων. Είναι κατά τη γνώμη μου πολύ λογικό αυτό. Να εχεις μια κυβέρνηση να αυξάνει το χρέος εις βάρος το χρέος της για να προωθεί την πολιτική των αμβλώσεων σε τρίτες χώρες ; που το λογικό;

      ----

      Ό,τι έχει κάνει μέχρι στιγμής, το είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

      Δεν υπάρχει καμία λογική στο να προσπαθείς να αποδομήσεις με ψέματα ένα πρόσωπο με τόσο κατευθυνόμενα ψέμματα. Πετυχαίνεις ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε αυτό;

      Είναι όπως όταν λέγανε πως ο Τσίπρας δεν πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ από το ιδιώκτιτο σπίτι του το οποίο το άρπαξε από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας...

      ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ:


      Με EXECUTIVE ORDER o Πρόεδρος Ομπάμα το είχε ανακυρήξει την 20 Ιανουαρίου 2009 ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ:

      ¨~National Day of Renewal and Reconciliation~

      Είναι συνήθης πρακτική για κάθε πρόεδρο να δίνει ένα νόημα σε αυτή τη μέρα με Executive Order.

      Οι ανακυρήξεις αυτές δεν είναι επέτειοι ούτε γιορτάζονται φυσικά κάθε χρόνο. Είναι γιορτή της συγκεκριμένης και μόνο ημέρας η οποία μάλιστα επέρασε. Ο Μπους είχε με ΠΝΠ κυρήξει πολλές εθνικές ημέρες, π.χ. για τα θύματα 11/9 ή για το θάνατο του Ρηγκαν...

      Συμπέρασμα: ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!

      Παρομοίαση του Τραμπ με Χιτλερ ή Κιμ Γιονγκ Ουν ειναι ανιστόρητη, προσβλητική για την μακροβιότερη Δημοκρατία του κόσμου και κυρίως: μόνο θετική για τον ίδιο.

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ Λάκωνα,

      Ας κάνουμε δεκτό το επιχείρημά σου ότι είναι εντός της πεπατημένης να ανακηρύσσει ο Πρόεδρος την ημέρα της εκλογής του ως ημέρας εθνικοφροσύνης. Αυτό το επιχείρημα άλλωστε δεν το χρησιμοποίησα.

      Για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου όμως, θα μου επιτρέψεις να μη συμμερίζομαι την άποψή σου. ΕΙΝΑΙ μέτρο κατά των αμβλώσεων και ακριβώς γι᾽αυτό επέλεξε και ο Τραμπ να το υπογράψει από την πρώτη μέρα για να κλείσει το μάτι στους συντηρητικούς. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Είναι εάν συνιστά διαστρέβλωση από τα ΜΜΕ η παρουσίασή του με το συγκεκριμένο τρόπο. Κατά τη γνώμη μου ΟΧΙ, αν και παραδέχομαι ότι η προσθήκη "surrounded by men" αποτελεί σαφή αιχμή. Αλλά αιχμές τέτοιου είδους είναι κατά τη γνώμη μου απόλυτα θεμιτές δεοντολογικά και εμπίπτουν στην ελευθερία του λόγου.

      Επίσης δέχομαι ότι είναι ορθό σαν επιχείρημα να πει κανείς ότι ῾όσο τον χτυπάνε τα μήντια῾, τόσο θα δυναμώνει. Μπορεί να ισχύει αυτό, αλλά εμένα προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει, και ποσώς με ενδιαφέρουν τα οποιαδήποτε συμπλεγματικά ρεφλέξ που μπορούν να προκαλούν στον καθένα οι δημοσιογράφοι, οι τραγουδιστές ή οι ηθοποιοί.

      The media have to call it as they see it. Και αυτή είναι μια φράση του Νίξον, by the way, ο οποίος είχε τραβήξει τα μύρια όσα από τον τύπο. Και στο κάτω κάτω της γραφής, πλουραλισμό έχουμε. Σε όποιον δεν αρέσει το CNN, ας βάλει να βλέπει Fox.

      Όσο για το Χόλυγουντ και την showbiz, εγώ την έχω για να ακούω τραγούδια και να βλέπω έργα, όχι για να μου περνάει γραμμή και δεν καταλαβαίνω γιατί ο οποιοσδήποτε θα πρέπει να ενοχλείται, ή να ασχολείται καν με το ποιά πολιτική άποψη έχει η Μέρυλ Στρηπ, η Μαντόνα, ο Μπρους Γουίλις ή ο Κλιντ Ιστγουντ. Εκτός κι αν έχει το σαράκι να είναι κι αυτός διάσημος και τον κεντρίζει το κόμπλεξ του όταν οι πραγματικοί διάσημοι λένε τη γνώμη τους κι ακούγονται.

      Διαγραφή
    8. @Sgvv

      Το διάταγμα δεν είναι μέτρο κατά των αμβλώσεων, με την έννοια ότι δεν περιορίζει τις αμβλώσεις, ούτε κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση κανενός στις υπηρεσίες οικογενειακού προγρμματισμού. Ούτε φυσικά ειναι το πρώτο βήμα για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

      Πρόκειται για ενα πολύ παλιό διάταγμα που γίνεται μπαλάκι σε κάθε εναλλαγή εξουσίας στο Λευκό Οίκο, από την εποχή του Ρήγκαν. Πρόκειται για ζήτημα ρουτίνας.

      Η φιλοσοφία ανάγεται στο ότι δεν είναι ηθικό η ομοπσπονδιακή κυβέρνηση, με χρήματα φορολογουμένων (μέρος των οποίων διαφωνεί ριζικά με τις αμβλώσεις για τους σωστούς ή λάθος λόγους) να προάγει πολιτικές υπέρ των αμβλώσεων.

      Τέλος όσο κακό έχει κάνει η εγχώρια σοου μπιζ στην πολιτική χειραγώγηση του κόσμου (θυμάστε συναυλίες για την ΕΡΤ ; Τη Χαρούλα με τα Κόκκινα Γάντια; Τον Κραουνάκη να χυδαιολογεί εναντίων του Αδωνι;), άλλο τόσο κακό κάνει το Χολυγουντ εδώ. Η τάση των ηθοποιων να μπλέκουν με την πολιτική (προφανώς δικαίωμά τους) είναι τελικά παντού ένα αναπόφευκτο κακό....μια μάστιγμα!

      Διαγραφή
    9. Αγαπητε
      Το παιζετε αυθεντια σε πολλα θεματα αλλα να ξερετε οτι ειναι πολλοι αλλοι που ξερουν επισης πολλα και εχουν και μια μεγαλη εμπειρια απο Αμερικη. Τελος παντων ειναι κουραστικο να προσπαθει κανεις να αντικρουει τις πληροφοριες/αναλυσεις σας και σιγουρα life is too short. Παραδειγματος χαριν ας δουμε το παρακατω για το θεμα που αναπτυξατε εδω. Να ειστε καλα.
      http://www.vox.com/policy-and-politics/2017/1/26/14384260/global-gag-rule-trump-abortion-womens-health-global-health-world

      Διαγραφή
    10. @plorius

      Κανείς δε σας ζήτησε να αντικρούσετε τις πληροφορίες/αναλύσεις μου. Αν θέλετε όμως να το πράξετε καλό είναι να αποφεύγετε σχήματα τύπου "το παίζετε αυθεντία [...] ειναι πολλοί άλλοι που ξέρουν επίσης πολλά". Διότι έτσι όχι μόνο δε λέτε τίποτα. Επίσης δεν πάμε στην 5η Δημοτικού, (νομίζω!).

      Τέλος, ούτε το link που αναφέρετε είναι σχετικό με το θέμα μας και τη θέση που διατύπωσα.

      Διαγραφή
  47. Γενικά η κατάσταση Τραμπ θυμίζει πολύ Τσίπρα. Οι μεγάλες υποσχέσεις, η δαιμονοποίηση των ΜΜΕ, οι βιαστικές εντυπωσιακές κινήσεις (η πανηγυρική αποχώρησή του από την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού, μάλλον θα ωφελήσει την Κίνα...). Ο Πρίμπους παίζει τον ρόλο του Παππά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφει ο Ν.Δ.:

      "Γενικά η κατάσταση Τραμπ θυμίζει πολύ Τσίπρα. [...] η δαιμονοποίηση των ΜΜΕ [...]"

      Περίεργο: Xτες το βράδυ παρακολουθώντας τις ειδήσεις σε διάφορα (γερμανικά) τηλεοπτικά κανάλια – δηλαδή πριν διαβάσω ακόμα αυτό το σχόλιο του Ν.Δ. – σε εμένα μου δημιουργήθηκε η λίγο-πολύ αντίθετη εντύπωση. ;-)

      Τα ΜΜΕ προσπαθούν με κάθε μέσο να υποβαθμίσουν τον Τραμπ, έτσι όπως το έχουν κάνει μέχρι το καλοκαίρι του 2015 με την Ελλάδα, την κυβέρνηση Τσίπρα και ειδικά με τον Βαρουφάκη. Είναι τόσο φανερές οι ομοιότητες.

      Το παράδοξο (με την πρώτη ματιά) είναι ότι οι δύο στόχοι των ΜΜΕ έχουν μια ιδεολογικά τελείως διαφορετική τοποθέτηση. Τους ενώνει όμως ένα πράγμα: "Ενοχλούν" (ο καθένας με τον τρόπο του) την κυρίαρχη τάξη των πραγμάτων. Με αυτή την έννοια και οι δύο στόχοι είναι/ήταν "αντι-συστημικοί".

      Στην περίπτωση του Βαρουφάκη και της "αρχικής" ελληνικής κυβέρνησης (δηλαδή μέχρι τη συνθηκολόγηση του Τσίπρα μπροστά στην πίεση των δανειστών) αυτό ήταν ολοφάνερο.

      Όσο για τον Τραμπ, το διασκεδαστικό είναι ότι οι "συστημικοί" καταπολεμούν κάποιον που ο ίδιος είναι αναπόσπαστο μέρος του δικού τους (και δυστυχώς δικού μας) συστήματος: Ποιο είναι το (οικονομικό, πολιτικό, μιντιακό και κοινωνικό) πλαίσιο στο οποίο ο Τραμπ κατάφερε να πλουτίσει, να γίνει "επιτυχημένος επιχειρηματίας" πρώτα, και τελικά ακόμα και πολιτικός ηγέτης; Ποιοι είναι εκείνοι οι δισεκατομμυριούχοι που πρόκειται να γίνουν μέλη της κυβέρνησής του; Μήπως Αρειανοί είναι; Μήπως από άλλον πλανήτη ήρθαν αυτοί και ο Τραμπ; Όχι βέβαια. Τους γέννησε ακριβώς εκείνο το σύστημα που το εξυμνούν διαρκώς λίγο-πολύ όλοι οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ και αρκετά μεμονωμένα άτομα με κάθε είδους "φιλελεύθερη" στάση (βλ. τον οικοδεσπότη).

      Πώς εξηγείται λοιπόν – ειδικά στην Ευρώπη – αυτή η ξαφνική απόρριψη ενός πέρα για πέρα "δικού τους"; Η απάντηση είναι τόσο απλή: επειδή η πολιτική του Τραμπ (έτσι όπως την ανακοινώνει) θα μπορούσε να βλάψει τα ευρωπαϊκά οικονομικά (και – μέσω απόσυρσης από το ΝΑΤΟ – στρατιωτικά) συμφέροντα.

      Να είστε σίγουροι: Όλες οι επιφυλάξεις, όλη η κριτική, όλες οι επιθέσεις των ΜΜΕ θα εξαφανιστούν αμέσως, σε περίπτωση που θα προκύψει μια απρόσκοπτη, "ομαλή" συνεργασία ΗΠΑ – Ευρώπης στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Περασμένα – ξεχασμένα.

      Όσοι ξέρουν γερμανικά, ας διαβάσουν ένα άρθρο στο tagesschau.de (ιστοσελίδα της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης ARD): Ήδη τον Νοέμβριο γερμανοί επιχειρηματίες άρχισαν να πανηγυρίζουν με τις ανακοινώσεις του Trump. Eφόσον τις πραγματοποιήσει, αυτοί υπολογίζουν σε χρυσές δουλειές!
      (άρθρο: http://www.tagesschau.de/wirtschaft/trump-wirtschaft-101.html)

      Σε περίπτωση που αυτό θα συμβεί πραγματικά, να δείτε πόσο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα και πόσο φιλικά θα αντιμετωπίσει στο εξής η Ευρώπη το πρώην "κακό παιδί" Trump.

      Διαγραφή
    2. Βιεννέζε, καλημέρα.

      Εάν συμβεί αυτό που λές, δεν βλέπω σε τι θα ήταν κακό ή επιλήψιμο να αλλάξει και η στάση απέναντι στον Τραμπ. Όπως είπε κάποτε και ένας σοφός άνθρωπος, με την οικονομική θεωρία του οποίου φαντάζομαι ότι θα συμφωνείς: "When facts change, I change my mind. What do YOU do, Sir?".

      (Το αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι στην ιδεολογία σου οι λέξεις "ΜΜΕ", "φιλελεύθερος" και "συμφέροντα" είναι εκ γενετής στιγματισμένες, οπότε κάθε ευθυγράμμιση οποιουδήποτε με αυτές θεωρείται εξ ορισμού αρνητική και κατακριτέα.)

      Διαγραφή
    3. @ sgvv:

      Μάλλον δεν καταφέρα να μεταδώσω την ουσία (την οποία θεωρούσα ολοφάνερη):

      Νομίζετε λοιπόν ότι άλλα κριτήρια για την αξιολόγηση ενός πολιτικού (και των πράξεών του) από τα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα δεν υπάρχουν; Αν είναι ικανοποιητικός σε αυτούς τους τομείς δεν υπάρχει πια λόγος για κριτική;

      Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δικαιολογηθεί η συνεργασία και η έλλειψη κριτικής απέναντι σε οποιονδήποτε δικτάτορα και σε οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς. Και όντως αυτό είναι η καθημερινή πράξη: Κίνα, Σαουδική-Αραβία, παλιότερα Saddam Hussein στο Ιράκ ή ο Σάχης στο Ιράν και πολλά άλλα παραδείγματα. Ανθρώπινα δικαιώματα; Συνθήκες ζωής για τον ντόπιο πληθυσμό και τους ντόπιους εργαζόμενους; Όλα αυτά δεν έχουν σημασία από τη στιγμή που η οικονομική και στρατηγική συνεργασία είναι χρήσιμη και δουλεύει ...

      Και στην περίπτωση του Trump:
      Μήπως δεν θα είναι πια "λαϊκιστής" και εθνικιστής σε περίπτωση που συνεργαστεί "αρμονικά" με την Ευρώπη; Το προγραμματισμένο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για το οποίο τόσο αγανακτούν οι Ευρωπαίοι (ενώ ταυτόχρονα τοποθετούν οι ίδιοι φράχτες!), η στάση του Trump απέναντι σε γυναίκες και μειονότητες, τα (υποτιθέμενα) ψέματά του και τόσα άλλα που του προσάπτουν (εν μέρει σίγουρα δικαιολογημένα) – για όλα αυτά ισχύουν:

      "Εάν συμβεί αυτό που λές, δεν βλέπω σε τι θα ήταν κακό ή επιλήψιμο να αλλάξει και η στάση απέναντι στον Τραμπ."

      ή

      "When facts change, I change my mind."

      Ναι, ποια facts όμως; Όλα που αρχικά ήταν στο στόχαστρο της κριτικής μας; Ή μόνο εκείνα που αφορούν τη δική μας καλοπέραση;

      Ή παρερμηνεύσατε λοιπόν τα γραφόμενά μου ή όντως ταυτίζεστε με την κυνική στάση που περιέγραψα. Ελπίζω πως η αιτία για το σχόλιό σας είναι το πρώτο.

      Διαγραφή
  48. Κήρυξε εφεξής την ημέρα που ορκίστηκε Πρόεδρος ..."Εθνική Ημέρα Πατριωτικής Αφοσίωσης"!

    Πολύ σωστά, ο Guardian τον παρομοιάζει με τον ηγέτη της Β. Κορέας.
    https://www.theguardian.com/us-news/2017/jan/24/trump-national-day-of-patriotic-devotion-echoes-north-korea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι. Περιττεύουν οι βαθυστόχαστες αναλύσεις. Ένας ΚΙΜ της Δύσης είναι - τέλεια παρομοίωση.

      Διαγραφή
    2. Είδατε λοιπόν κύριε Δήμου τι συμβαίνει όταν δεν είμαστε αντικειμενικοί;

      Αν θέλουμε να απαλαχθούμε από ένα πρόβλημα πρέπει να ειμαστε αντικειμενικοί (όχι ουδέτεροι) αλλά αντικειμενικοί.

      Διαγραφή
    3. Δεν πάω τον Τραμπ με τίποτα. Παραδέχομαι λοιπόν ότι δεν είμαι αντικειμενικός - και αυτό είναι δικαίωμά μου από την στιγμή που το παραδέχομαι. (Δικαίωμα γούστου).

      Από την άλλη πλευρά όμως είναι και θέμα πληροφόρησης. Εσείς έχετε περισσότερες πληροφορίες και έτσι μπορείτε να ισορροπήσετε μερικά πράγματα.

      Αυτό είναι καλό για το μπλογκ - ακόμα και για μας του μη-αντικειμενικούς. Διότι αν η απαρέσκεια αλλοιώνει τα γεγονότα τότε το παράπτωμα είναι σοβαρό. Αυτό προσπαθώ να το αποφύγω. Facts are sacred.

      Διαγραφή
    4. Ωραία γιατί βρήκα και τo archived copy.

      Η 8ετία Ομπάμα μας διδάσκει πώς μπορεί ένας Πρόεδρος να είναι όσο αλλαζονικός θέλει, αρκεί να το κάνει με στυλ.

      (δε θα αιτιολογήσω το παραπάνω συμπέρασμα, ειναι εκτός θέματος.)

      Πάντως, δεν έκανα τίποτα διαφορετικό από το να ψάξω στο Ιντερνετ όπως μπορείτε και εσείς και όπως όλοι.

      Η αλήθεια ειναι όμως πως μας έχουν πρήξει τα συκώτια. Πρώτη μέρα στο Λευκό Οίκο και η είδηση από το Times ήταν πως ο Πρόεδρος Τραμπ αφαίρεσε την προτομή του Μαρτιν Λούθερ Κινγκ και έβαλε στη θέση της την προτομή του Τσώρτσιλ. Είδηση που διαψεύστηκε σε 3 ώρες, έχοντας πρώτα γίνει viral.

      Και ερωτώ; Αυτή ήταν η εναλλακτική της Χιλαρυ; Μια τετραετία που να μας ξαναλιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για το πόσο φανταστικοί είναι οι Δημοκρατικοί; Διότι αυτό εκάμανε χρόνια τώρα.

      Είναι εξωφρενική η υστερία που έχει πιάσει τα ΜΜΕ. Μη μιλήσω για τα τρολς των δημοκρατικών στα social media. Επαναλαμβάνω, φοβάμαι ένα τοξικό κλίμα ανάλογο της εποχής του Αντιμνημονίου στην Ελλαδα.

      Αλλά καλά όλα αυτά, τα ελληνικά ΜΜΕ τι τα έχει πιάσει και ασχολούνται τόσο πολύ με τον Τραμπ και τον Ομπάμα;;; Αρκεί να ανοίξετε το iefimerida.

      υ.γ. Μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο, ο προσωπάρχης Πρίμπους ειναι η μόνη ελπίδα της Ελλάδας! Θα είναι ο νέος Καποδίστριας;

      Διαγραφή
  49. ΥΓ για μια φωτογραφία - έργο τέχνης.

    Διαβάστε... http://forward.com/culture/356537/why-times-trump-cover-is-a-subversive-work-of-political-art/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Τι βλέπω εδώ. Ο YannisH φέρνει ένα άρθρο της Guardian. Ο CsLakonas το ακυρώνει φέρνοντας το ανάλογο για τον Obama για το οποίο δεν μιλά κανείς.

    Τι θα έπρεπε να γίνει. Να βγει ο YannisH και να πει: για δες, με κορόιδεψε η Guardian. Και ο Obama το έκανε αλλά τότε δεν είχε πει τίποτε, το διάταγμα είναι κάτι που συνηθίζεται, χμμμ μήπως εδώ τρέχει κάτι;

    Έτσι θα γινόταν ανάμεσα σε λογικούς ανθρώπους. Βασικά, έτσι γίνεται ανάμεσα σε λογικούς ανθρώπους εδώ που ζω.

    Τι έγινε στ’ αλήθεια. Τίποτε. Μένει ο CsLakonas να μοιάζει με γραφικό φανατικό υπερασπιστή του Τράμπ, χωρίς να είναι κιόλας. Κάθε επιχείρημα που ακυρώνεται δεν μετρά αρνητικά γι’ αυτούς που το πρότειναν αλλά ακολουθείται από ένα νέο σαν να μην συνέβη τίποτε.

    Αυτοί είναι οι ελλαδίτες.

    Μόνος κάπως έντιμος ο ΝΔ. Ξεκαθάρισε ότι δεν γουστάρει, κρύφτηκε κάπως δειλά είναι η αλήθεια πίσω από την αισθητική (το φύλλο συκής της υποκειμενικότητας) και τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κάπως έντιμος;"

      Αυτό θυμίζει το "ολίγον έγκυος".

      Ευχαριστώ πάντως. Πάλι καλά...

      Διαγραφή
    2. Έγραψα το σχόλιο το πρωί, μπήκα το μεσημέρι (είδα μόνο μια απάντηση από τον ΝΔ) και το απόγευμα άργησα να μπω και ...έχασα την εντιμότητά μου :)

      Ενδιαφέρουσα η αντιπαραβολή με τον Ομπάμα. Αναρωτιόμουν γιατί δεν ανέφερε τίποτα για την ημέρα που ανακήρυξε ο Τραμπ το συνήθως πανέτοιμο για τέτοια θέματα CNN και το πιο αντικειμενικό (αλλά επίσης αντι-Τραμπικό, αντι-λαϊκιστικό) BBC.

      Δεν έχω πρόβλημα να δεχτώ ότι κάποια media κήρυξαν πόλεμο στον Τραμπ. Αλλά είναι πασιφανές πως ο Τραμπ έχει επίσης κηρύξει πόλεμο σε όσα media δεν τον γλείφουν. Τώρα, δεν θα πω ποιανού ο… πόλεμος είναι μεγαλύτερος.

      Σκόρπια και ελάχιστα: ο Τραμπ είχε –αποδεδειγμένα – λιγότερο κόσμο στην ορκωμοσία του από το 2009 (πρώτη ορκωμοσία Ομπάμα). Κάθεται και ασχολείται τις δυο πρώτες μέρες της θητείας του με το τι είπαν τα media. «Όχι είχα περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη προεδρική ορκωμοσία, τελεία και παύλα, με αδικείτε συνέχεια, κέρδισα την λαϊκή ψήφο, η CIA με υπονομεύει, ποτέ δεν κατηγόρησα την CIA, προσφέρω εναλλακτικά γεγονότα».

      Και με τα συνεχή tweet ‘απευθύνεται κατευθείαν στον λαό του’ λένε οι δικοί του. Ναι, αλλά χωρίς αντίλογο και έλεγχο γεγονότων, μπορείς να τουιτάρεις ‘πετάει ο γάιδαρος’ ως εναλλακτικό γεγονός. (Τέτοια είναι τα τουίτ του.) Και θεωρεί τον εαυτό του ‘Ερνστ Χέμινγουεϊ του τουίτερ’. Είναι να πάρεις τέτοιον άνθρωπο στα σοβαρά;

      Πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο γεγονότων. Δεν είναι θέμα γούστου, ούτε είναι θέμα των Δημοκρατικών ή των αριστερών. Είναι θέμα δημοκρατίας. Έλεγχος γεγονότων.

      We suffer a traumpatic event.

      Διαγραφή
    3. Να ξεκαθαρίσουμε ενα δύο πράγματα.

      Στις ΗΠΑ τα media (όπως και τα Πανεπιστήμια) είναι προπύργιο των Δημοκρατικών.

      Με εξαίρεση το Fox News όλοι οι δημοσιογράφοι ειναι από Δημοκρατικοί εως και Κομμουνιστές. Καλώς κακώς έτσι είναι τα πράγματα διαχρονικά εδώ. Αντίστοιχη αντιπάθεια έκαναν και στον Bush και στον Ρήγκαν, ενώ λιβάνιζαν Κλίντον και δε χρειάζεται να σας πω τι έκαναν στον Ομπάμα, θα γίνω χυδαίος...

      Αυτό όμως που συμβαίνει με τον Τραμπ ειναι άνευ προηγουμένου. Όχι μόνο έχουν σκυλιάσει που δε βγήκε ο υποψήφιος τις επιλογής τους αλλά επειδή ο Τραμπ ειναι τελείως χύμα δε ντρέπεται να τους τσαμπουκαλεύεται στα ίσια. Ενας από τους λόγους είναι πως ξέρει τα media από μέσα και ξέρει πως λειτουργούν. Έτσι μέχρι στιγμής τα media χάνουν κατά κράτος. Και όσο χάνουν, σκυλιάζουν ακόμα περισσότερο.

      Είχε ο Τραμπ λιγότερο κόσμο στην ορκομωσία του; Ναι. Η περιοχή του DC (Washington, MD, Northern Virginia) είναι ΜΟΝΟ δημοκρατικοί. Δεν υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι! Επίσης έβρεχε πάρα πολύ εκείνη τη μέρα. Λογικό είναι να είχε λιγότερο κόσμο. Παρ' όλα αυτά, η τηλεθέαση πήγε πάρα πολύ καλά reutres. Γιατί έγινε όλος αυτός ο σαματάς, δε θα μάθουμε ποτέ. Αλλά δεν έχει και νόημα.

      Διαγραφή
    4. Δεν έχω αντίρρηση να ξεκαθαρίσουμε και ένα και δύο και περισσότερα πράγματα. Τα περισσότερα mainstream media στις ΗΠΑ είναι δημοκρατικά. Παράλληλα, υπήρχε πάντα μεγάλος αριθμός τοπικών media με ακατέργαστες απόψεις που απευθύνονται σε ένα κοινό με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Την περασμένη δεκαετία όμως, ήρθε το Tea Party. Οι ακραία συντηρητικοί πολιτικοί του αντικατέστησαν τους μετριόφρονες Ρεπουμπλικάνους. Έφτασαν στο σημείο (κοιτάξτε το, δεν μπορώ να ψάχνω link) να κλείσουν, κυριολεκτικά την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, για ένα μήνα περίπου επειδή απαιτούσαν να περάσει το δικό τους. Μέχρι πρότινος η κομματική αντιπαράθεση είχε όρια. Αυτά χάθηκαν με την κυριαρχία του Tea Party.

      Ακολούθησε η άρνηση διορισμού Ανώτατων Δικαστών. Επίσης μια πρωτιά.

      Τα τελευταία χρόνια το Fox News βρήκε έτοιμο ένα κοινό που αρεσκόταν πλέον σε τέτοιου είδους ακραίες πολιτικές κινήσεις. Το εξέφρασε, το κολάκευσε, του έδωσε την αίσθηση ότι αποκτά φωνή. Τα περιθωριακά media είδαν ότι αυτά που εξέφραζαν, χρόνια τώρα, μπήκαν στην πολιτική ατζέντα. Και άρχισαν έναν μεταξύ τους πόλεμο για την πιο ριζοσπαστική και ακραία οπτική. Πόλεμο για ολοένα και πιο ριζοσπαστικοποιημένο ακροατήριο. Νομίζεις ότι μόνο οι τζιχαντιστές ριζοσπαστικοποιούν άτομα μέσω διαδικτύου; Είναι ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός!

      Στον δημοκρατικό αντίποδα: στα χρόνια του Πανεπιστημίου, μιλούσαμε για το μεγάλο μειονέκτημα της δημοσιογραφίας: την αναπαραγωγή της ‘Θεσμικής Φωνής’ (Institutional Voice). Πάει να πει, πολλά media αναπαρήγαγαν σχετικά άκριτα – ή με μειωμένο έλεγχο – την φωνή των θεσμών (Πρόεδρος, Πρωθυπουργός, ανακοινώσεις υπουργείων, κτλ.). Ο Τύπος – η Τέταρτη Εξουσία – θα έπρεπε να ήταν το ‘μαντρόσκυλο της δημοκρατίας’. Δεν λειτουργούσε όμως πάντα έτσι. Χρειαζόταν περισσότερο κριτική άποψη.

      Τότε ήρθε το Internet και οι περισσότεροι ήμασταν χαρούμενοι: ήταν ένα μέσο που δεν ανήκε σε κανένα, οποιοσδήποτε μπορούσε να γίνει εκδότης του εαυτού του, πρόσφερε απόλυτη ελευθερία λόγου και έκφρασης, κοκ. Ένας οργασμός δημοκρατίας και αλληλοεπίδρασης. Που να φανταζόμασταν ότι η δυνατότητα να γίνει ο καθένας εκδότης του εαυτού του, θα κατέληγε σε σκίαση και απόκρυψη της πραγματικότητας! Που να σκεφτόμασταν ότι θα προέκυπταν τα fake news σαν κεντρικό πρόβλημα που θα έκρινε εκλογές! Που να σκεφτόμασταν ότι οι αλγόριθμοι των social media, που κατευθύνουν τον χρήστη σε άρθρα που συμφωνούν και επιβραβεύουν με τις απόψεις του, θα επέφεραν τέτοια μονομέρεια στον πληθυσμό. Που να φανταζόμασταν ότι τα παραδοσιακά media, με όλα τα μειονεκτήματά τους, είχαν ένα μηχανισμό ελέγχου γεγονότων που θα μας έλειπε. Που να φανταζόμασταν ότι ο κατακερματισμός της πραγματικότητας θα δημιουργούσε ξένους μεταξύ τους κόσμους. Και που να φανταζόμασταν, ότι ένας άνθρωπος στο υψηλότερο αξίωμα στον δυτικό κόσμο, θα χρησιμοποιούσε ένα μέσο σαν το twitter για να υπερκεράσει τα παραδοσιακά media και να απευθυνθεί στον κόσμο, ελεύθερος από οποιοδήποτε έλεγχο όσων λέει. Λες: «Είχε ο Τραμπ λιγότερο κόσμο στην ορκομωσία του; Ναι. (…) Γιατί έγινε όλος αυτός ο σαματάς, δε θα μάθουμε ποτέ.» Μα πως δεν θα μάθουμε; Το ξέρουμε – έγινε γιατί ο ίδιος το έκανε θέμα. Στο twitter. Αντέστρεψε την πραγματικότητα και οι υπάλληλοί του το παρουσίασαν σαν ‘εναλλακτικά γεγονότα’. Ποιος θα το πίστευε, μόλις 17 χρόνια μετά που αναρωτιόμασταν πως θα μειωθεί η Θεσμική Φωνή, πως θα ήμασταν σε ένα σημείο όπου θα μας έλειπε. Γιατί όσο η Θεσμική Φωνή ήταν η κυρίαρχη, υπόκειτο σε κανόνες που γνώριζε ότι δεν μπορούσε να σπάσει. Υπήρχε ο έλεγχος των γεγονότων – όλοι το ήξεραν. Δεν ήταν δυνατό να έχεις δύο φωτογραφίες που δείχνουν Α και να βγαίνει θεσμική ανακοίνωση που δηλώνει –Α. Και η (ψευδέστατη) επίσημη δήλωση να παρουσιάζεται σαν …’εναλλακτικό γεγονός’.

      Ξύνω μόλις την επιφάνεια. Ήδη είναι πολύ μεγάλο κείμενο για να διαβαστεί.

      Διαγραφή
    5. @Yannis Η

      Από την τοποθέτησή σας φαίνεται πως μάλλον δε ζείτε στις ΗΠΑ. Έχετε μια εικόνα των πραγμάτων που εγώ που ζω εδώ, δεν την έχω. Ως εκ τούτου για μενα δε βγάζει πολύ νόημα το παραπάνω σχόλιό σας.

      Διαγραφή
  52. Για δες που μου κόλλησε κι εμένα: Μόλις τώρα βλέπω είδηση:

    "Eθνικός Κήρυξ: Το βίντεο της Μελάνια από την ορκωμοσία που έγινε viral - Ειδικοί μιλούν για κακοποιημένη γυναίκα".

    Πατάω στο λινκ και βγαίνει 404. Αλλά ο τίτλος είναι εκεί.

    Δηλαδή: Κάποιοι "ειδικοί" είδαν ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων. Και αποφάνθηκαν ότι ο Τραμπ δέρνει τη γυναίκα του! Ε ρε γέλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Το έργο (το όνειρο κατ' άλλους)που θα παρακολουθήσουμε από δω και πέρα είναι απολαυστικό! Μόνο που η τιμή του εισιτηρίου θα είναι λίγο τσιμπημένη - και δεν έχει μπει ακόμα ο ΦΠΑ...

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Η συζήτηση επί του θέματος προσδιορίστηκε από τον οικοδεσπότη ως αναγόμενη σε "δικαίωμα γούστου".

    Συνεπώς η οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση έχει την ίδια σκοπιμότητα όσο και η επιχειρηματολογία περί "ανωτερότητας" ή μη πχ του "πράσινου" έναντι του "κόκκινου" χρώματος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Προς clotho lachesis atropos. Το video στο οποιο αναφερεστε ειναι μια στιγμη οπου η Μελανια χαμογελα πισω απο τον Τραμπ και εκεινος γυριζει της ψιθυριζει κατι και εκεινη μετα φαινεται φοβισμενη. Βεβαια το βιντεο προβαλεται ΑΝΑΠΟΔΑ διοτι στην πραγματικοτητα εγινε το αντιστροφο (ηταν σοβαρη και μολις μιλισαν χαμογελασε ισως ψευτικα αλλα δε μου πεφτει λογος). Και εγινε και αυτο viral.

    Το οτι θα κατεληγα "στην ιδια ομαδα" με σας αλλα και τον κυριο Viennezos ειλικρινα δεν το περιμενα! Χαχαχαχα! Ας ειναι....αφου λοιπον μας αποκαλουν απολογητες του Τραμπ ας τους δωσουμε και μεις ενα ονομα: "αρνητες της Χιλαρι".

    Εγω παντως φιλοι αρνητες συνεχιζω να σας εκτιμω οπως και παλια με μια συμβουλη. Οι Αμερικανοι μολις γευτηκαν τα αδιεξοδα του δικομματισμου που σε μας εφεραν τον Τσιπρα. Ευχομαι και σε αυτους αλλα και σε μας να βρουμε επιτελους το θαρρος να ψηφιζουμε αυτο που πιστευουμε και οχι το 'λιγοτερο κακο' γιατι θα οδευουμε παντα σε τετοιες αδιεξοδες συζητησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΠΕΡΙ ΓΟΥΣΤΟΥ

    Αφου ακόμα δεν άρχισαν οι πράξεις, δεν έπεσαν οι αποφάσεις, δεν έχουμε πεπραγμένα, είναι φυσικό να βρισκόμαστε στην περιοχή του ...γούστου. Μου αρέσει - δεν μου αρέσει.

    Ε. λοιπόν εμένα ο Τραμπ δεν μου αρέσει. Ούτε σαν άτομο, ούτε σαν σκέψη ούτε το πρόγραμμά του. Αυτά γνωρίζω ως τώρα και με αυτά τον κρίνω. Από εδώ και πέρα θα περιμένω τις πράξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Ναι αλλά Ομπάμα μπορεί να κριθεί για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της θητείας του.

      2. Έχετε απόλυτο δίκιο για την αντιπάθεια στον Τραμπ. Δεν το βοηθάει και η φάτσα του όμως ρε παιδί μου. Έχει τέτοιο ψεύτικο βλέμμα που και Καλημέρα να σου πει πρέπει να κοιτάξεις το ρολόι σου... Δε νομίζω ότι φταίει τόσο πολύ ο ίδιος γι αυτό (αν και τα σολάριουμ θα μπορούσαν να ήταν λιγότερα). Τέτοια αδικημένη φάτσα είχε και ο Μπους ο Τζούνιορ. Αλήθεια τους λυπάμαι και τους δύο σε αυτό.

      3. Ο Ομπάμα από την άλλη είναι επικοινωνιακό φαινόμενο. Θα γραφούν διατριβές επάνω του. Κατάφερε να ξεπεράσει κατά πολύ Κλίντον και Ρήγκαν, νομίζω δε και Κέννεντυ...

      Διαγραφή
  57. Πιο πολύ θέλω από τον Τραμπ να συνεχίσει τους πολέμους του Ομπάμα. Που κάνει πόλεμο η Αμερική; Εκεί να συνεχιστεί ο πόλεμος. Να μη μείνει ούτε ουρακίλη άκαφτη. Για να μην υστερήσει ο Τραμπ στην αμερικανιά και στην υποκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Λοιπον θελω να ομολογησω δημοσια οτι εσφαλα. Ο περι ου ο λογος ειναι οντως η προσωποποιηση της αβροτητας, της ευγενειας, του ιπποτισμου και καθε καλου με το οποιο μπορει να προικιστει ενας ανθρωπος. Θελω ακομα να ομολογησω οτι αυτα τα ατιμα τα μηντια τον εχουν πραγματι αδικησει τοσο πολυ, αυτον εναν αγγελο. Κοιταξτε εδω τι σκαρφιστηκαν τωρα να κανουν-δεν ξερω τι διαστημικες τεχνολογιες ανακαλυψαν (απο Σωρα;) για να φτιαξουν αυτη την εικονικη πραγματικοτητα. Ολο δικο σας.
    https://www.youtube.com/watch?v=LMUvniJvL7w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @ΝΔ, παρακαλώ μην κόβετε σχόλια του Harry (διαμαρτυρήθηκε πιο πάνω). Άλλωστε τώρα έχει τα μέσα. Ο Τράμπ έχει αρβανίτικο αίμα καθότι η γιαγιά του τραβούσε από Ύδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Εδώ ο Απόστολος Γλέτσος είπε ότι Έχω θετική επιφύλαξη για τον Τραμπ - Ξέρει την πιάτσα. Και είναι καλά. Γιατί ο δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής μου, δεν έγραψε π.χ. Έχω θετική επιφύλαξη για τον Τραμπ, ξέρει την πιάτσα. Εξέλιξη προς το καλύτερο της γλώσσας, δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Μεγάλος ντόρος για τον τραμπ τελικά. Ένταξει περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει στην προεδρία μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Δεν λέω ότι τον συμπαθω αλλά να μην προτρεχουμε. Ουτε οι προηγούμενοι από αυτόν ήταν καλύτεροι, ο Μπους αιματοκυλησε το Ιρακ και το Αφγανισταν θέλοντας να επιβάλλει δημοκρατία με το έτσι θέλω, ο Ομπαμα αιματοκυλησε τη Μέση ανατολή με τη λεγόμενη αραβική άνοιξη και ή κλιντον στήριξε την αιματοκυληση στη Λιβυη. Πόσο καλύτερο έκαναν τον κοσμο όσο ήταν στη διακυβέρνηση; Ας δούμε πρώτα τι θα κάνει, να δούμε θα είναι το ίδιο σαν τους προκατόχους του; Αν να τα κάνει χειρότερα όπως οι προηγούμενοι τότε να τον κριτικάρουν και με το δίκιο τους να τα όσα θα του λένε. Μέχρι τώρα τα όσα λέει κάποια συνάδουν και κάποια άλλα πολλά όχι. Δεν άκουσα όμως ποτέ το κριτικαρισμα στους προηγούμενους οι οποιοι για τα λάθη τους. Μην τα βλέπετε μονόπλευρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ο Ομπάμα αιματοκύλισε την Μέση Ανατολή;" Μα ως τώρα κατηγορούσαν τον Ομπάμα ότι δεν έστειλε στρατό στην Μέση Ανατολή, ότι δεν έκανε παρεμβάσεις. Μην συκοφαντείτε τον πιο ειρηνικό πρόεδρο των ΗΠΑ στα τελευταία είκοσι χρόνια!

      Διαγραφή
    2. Για τον Ομπάμα δεν ανέφερα στρατιωτικές επεμβάσεις, απλώς μίλησα για την αραβική άνοιξη που στήριξε και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Επέμβαση υπάρχουν διαφόρων ειδών και δεν είναι μόνο η στρατιωτική. Δεν το λες και επιτυχία όταν σε σκοτώνουν τον πρέσβη σου. Δεν έχω καμιά πρόθεση να τον συκοφαντήσω αλλά δεν ήταν και αυτό που παρουσίαζαν. Ο Ομπάμα δεν ήταν ο καλύτερος αλλά ούτε και ο χειρότερος. Ίσως να έχετε δίκιο, μπορεί ο σημερινός να είναι πολύ χειρότερος ή να αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων, αλλά για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε. Αυτό λέω.

      Διαγραφή
    3. Πράγματι το δόγμα Ομπάμα προκάλεσε τους λιγότερους θανάτους εδώ και δεκαετίες, άλλωστε δεν ενεπλάκει ενεργά σε κανένα πόλεμο. Έριξε όμως πολλές, πάρα πολλές βόμβες.

      Επίσης δεν είναι αληθές ότι πρόκειται, για ιδιαίτερα αποτελεσματικό Πρόεδρο σε ό,τι αφορά την Παγκόσμια Ειρήνη.
      Obama Doctrine in Numbers

      Μιλάμε φυσικά για πολιτικές που έχουν μόνο μακροπρόθεσμες συνέπειες και ειναι δύσκολο να τις παρατηρήσουμε ακόμα. Πάντως όλο αυτό το μπάχαλο στη Β. Αφρική και Μ. Ανατολή έχει την υπογραφή του.

      Συμπέρασμα για την ώρα: Ενώ η θητεία του είχε τα λιγότερα θύματα, παραδίδει έναν Κόσμο πιο ασταθή από αυτόν που παρέλαβε.

      Διαγραφή
    4. Οικοδεσπότα, περιοριστείτε - θα πρότεινα - στις περί ορέξεως και χρωμάτων τοποθετήσεις σας περί συμπαθούς Ομπάμα και αντιπαθούς Τραμπ ... Οποιοδήποτε γεωπολιτική ή στρατηγική επιθεώρηση και αν διαβάσετε θα δείτε να επικρίνεται σφόδρα η πολιτική Ομπάμα για τα της "αραβικής άνοιξης" ως η απαρχή του ανοίγματος της πόρτας του τρελοκομείου και της πλήρους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

      Ο αδύναμη προεδρία Ομπάμα είναι απολύτως υπεύθυνη γεωπολιτικά για την τερατώδη ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίχθηκε συνεπεία της αραβικής άνοιξης καθώς και για τις πολλαπλές τερατογενεσεις που επακολούθησαν (ISIS κτλ)

      Διαγραφή
    5. Η Αραβική άνοιξη δεν ήταν κακή ιδέα. Σε μερικά κράτη - π.χ. Τυνησία - πέτυχε εξαιρετικά. Ούτε ήταν Αμερικάνικη ιδέα - ξεκίνησε από ντόπια κινήματα. Οι Αμερικάνοι την ενίσχυσαν εκ των υστέρων.

      Ο βασικός λόγος που απέτυχε η Αραβική Άνοιξη ήταν πως οι Άραβες δεν ήταν έτοιμοι γι αυτήν. Εκεί και το λάθος των ΗΠΑ που την στήριξαν.

      Διαγραφή
  62. Ο Τραμπ αρχίζει να τηρεί τις υποσχέσεις του και άρα να δικαιολογεί την κριτική μου. Έδωσε εντολή να κατεβάσουν τις ιστοσελίδες για την κλιματική αλλαγή από τον επίσημο τόπο του Διαδικτύου, να αρχίσει το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και να ξεκινήσουν οι απελάσεις μεταναστών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Πρέπει να προτιμούμε την πραγματική Κόλαση από τον φανταστικό Παράδεισο".

      Σιμόν Βέϊλ

      Διαγραφή
    2. fact checking:

      "Έδωσε εντολή να κατεβάσουν τις ιστοσελίδες για την κλιματική αλλαγή από τον επίσημο τόπο του Διαδικτύου,"

      Ναι. Μαζί κατέβηκαν και οι ιστοσελίδες για τα δικαιώματα της lgbtqrixarjfgoaiosjrjcoqir κοινότητας (κατά την οποία όλοι έχουν δικαιώματα εκτός από τους φορολογούμενους που τα πληρώνουν αυτά τα δικαιώματα - μεγάλο θέμα δε θα το ανοίξουμε τώρα).

      Η ουσία είναι πως σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή (όπως και με το θέμα των αμβλώσεων) είναι λίγα αυτά που μπορεί να γίνουν. Δύσκολα π.χ. οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το Κλίμα. Θέλει αυξημένες πλειοψηφίες.

      "να αρχίσει το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό"

      Ναι. Είναι προεκλογική υπόσχεση.

      "να ξεκινήσουν οι απελάσεις μεταναστών"

      Όχι. Ξεκινούν οι απελάσεις ΛΑΘΡΟμεταναστών οι οποίοι έχουν διαπράξει (και καταδικαστεί) για εγκλήματα στο έδαφος των ΗΠΑ. Ποιος διαφωνεί με αυτό;

      Διαγραφή
    3. Ναι, αλλά και οι απαγορεύσεις εισόδου ατόμων από Μουσουλμανικά κράτη, την Μέση Ανατολή, Συρία κλπ.

      Διαγραφή
    4. Αλήθεια ειναι και αυτό αν και δεν εχουν διευκρινιστεί οι λεπτομέριες.

      Διαγραφή
    5. Επιβεβαιώνω την πληροφορία.

      Υπεγράφει ΠΔ που απαγορεύει την έκδοση βιζας πολιτών από Ιρακ,Ιραν,Συρία,Υεμένη,Σουδάν,Σομαλία.

      Είναι πολύ άσχημη εξέλιξη αυτή. Δουλεύω ερευνητικά με πολλούς Ιρανούς. Είναι τρομοκρατημένοι.

      Διαγραφή
    6. Γράψε και εσύ ένα πρόγραμμα σε java να τους σώσεις.

      Διαγραφή
  63. ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕ-ΡΙ-ΚΑΝΟΙ !!!
    ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕ-ΡΙ-ΚΑΝΟΙ !!!!
    Είσαστε όλοι νεοφιλελεδες προσκυνημένοι!!!!!!

    (Συγγνώμη αλλά ήθελα να δω, πως αισθάνεσαι όταν λες τέτοια πράγματα - η αλήθεια είναι μια ανάταση την ένοιωσα προσωρινά…)

    Αλλά αμέσως μετά σκέφτηκα:
    ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΥ ΒΡΕ ΑΛΕΞΗΗΗΗ…ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΔΏΣΕΙΣ!!!!

    Και έπεσα σε κατάθλιψη!

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ο Τραμπ ειναι ενας γιγαντας ,η ενσαρκωση του Αμερικανικου Ονειρου ,η φωνη της Αμερικης..Λεφτα ,γυναικες ,χλιδη,μεγαλεια.. Οποιος - ιδιαιτερα Γκρεκος - τον κοντραρει ειναι κομπλεξικος , νανος , αφραγκος & εχει κατσει 20+ χρονια με την ιδια γυναικα ... " Γκεγκε " / egege ..? Τοσο απλη ειναι.. η πολιτικη... Μιρεπαφσιμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ο άνθρωπος απλά ζει τον μύθο του. Υπογράφοντας χαρτιά στο γραφείο του πιστεύει (ή ενσυνείδητα εξαπατά το πόπολο) ότι μ᾽ ένα νόμο κι ἐνα άρθρο υλοποιεί "όσα έχει υποσχεθεί".
    Μία πρόβλεψη, την οποία βρίσκω πιθανή, όσο κι αν την απεύχομαι: τα όργανα θα αρχίσουν όταν όσα εξαγγέλει αρχίζουν να προσκρούουν σε προσφυγές, δικαστήρια, νόμους, δικαιώματα ομόσπονδων κρατιδίων, διεθνείς συνθήκες, στην αντίδραση ξένων κρατών είτε απλώς αποδειχθούν αναποτελεσματικά ή μη εφαρμόσιμα. Εκεί είναι που θα αρχίσει το πραγματικό κυνήγι των μαγισσών. Μια και η ιδιοσυγκρασία του ανδρός φαίνεται να τον κάνει ανίκανο για συμβιβασμούς, η σύγκρουσή του με όσους ανακηρύξει εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς του θα είναι ανελέητη και αδυσώπητη. Θα οδηγήσει την Αμερική σε θεσμική κρίση, ίσως χειρότερη κι από τότε με τον Νίξον. Και τότε θα εκπαραθυρωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο σωστό σχόλιο. Προς το παρόν φαίνεται να είναι κυρίαρχος. Το κόμμα του έχει την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, θα διορίσει δικό του δικαστή στο Ανώνατα Δικαστήριο και θα έχει και εκεί πλειοψηφία - ποιος θα τον σταματήσει;

      Κατά πάσα πιθανότητα όταν αρχίσουν να αντιδρούν και οι δικοί του. Για τους ξένους δεν δινει δεκάρα. Μάλλον εκ των ένδον θα υπάρξει η ανατροπή.

      Διαγραφή
    2. Αφού σε κάποια τρομοκρατική επίθεση θα συσπειρωθούν και θα κλαίνε και θα προσεύχονται και θα... ευλογούνται και θα απολοτζάρουνε και θα παρακολουθούνε στο δέος τον θεό-Τραμπ και θα λένε πόσο αντίθετοι ήμασταν αλλά τώρα ενωμένη Αμερική συγχωρεί τα παιδιά της προέχει το τηλεοπτικόν έθνος και θα δούμε αλλά πωλείται συμπαντικός κακομοίρης και να πάω κι εγώ εθελοντής γιατί αν δεν έρθω μπορεί να με ψάχνουνε.

      Διαγραφή
    3. Στον αμερικανό πολίτη ταιριάζει ακριβώς να απολαύσει αυτά (τα) δικαιώματα.

      Διαγραφή
    4. @sgvv

      Μιλάς για τον Πρόεδρο Τραμπ φαντάζομαι, και όχι για τον πρ. Πρόεδρο Ομπάμα...

      Διαγραφή
    5. Για τον Τραμπ μιλαω Λακωνα, αλλα point taken :-)

      Διαγραφή
  66. «Έρωτας είναι/όταν, καθώς ανάμεσα στα σκέλια της,/αναρωτηθείς για κλάσμα δευτερολέπτου μήπως/τότε/πρωτοβγαίνεις στη ζωή και αντικρίζεις το φως!».

    Ταδε έφη ο βουλευτής και ποιητής των αιδοίων, Τάσος Κουράκης.

    ΥΓ: Κυρ Νίκο έτσι όπως πάει αυτός, θα μας φάει την δουλειά!

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα κανει και ζει ελλαδα ετουτος γιατι για Τουρκια δεν τον βλεπω σονι.

      Διαγραφή
  67. ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΤΡΆΜΠ

    Ήδη ελευθερώθηκαν αποκλεισμένοι Μουσουλμάνοι σε αεροδρόμια με απόφαση δικαστηρίου. Καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Facts:

      Ο περιορισμός των αφίξεων από αυτές τις 7 χώρες ξεκίνησε από το 2011 και κλιμακώθηκε το 2015 εως και τις αρχες του 2016. Πρόκειται για αποφάσεις του Κογκρέσου υπογεγραμμένες από τον Πρόεδρο Ομπάμα.

      DHS 2016

      Visa Waiver Program από το οποίο διαβάζουμε:

      Under the Act, travelers in the following categories are no longer eligible to travel or be admitted to the United States under the Visa Waiver Programm (VWP):

      Nationals of VWP countries who have been present in Iraq, Syria, or countries listed under specified designation lists (currently including Iran and Sudan) at any time on or after March 1, 2011 (with limited government/military exceptions).

      Nationals of VWP countries who have been present in Iraq, Syria, Iran, Sudan, at any time on or after March 1, 2011 (with limited government/military exceptions).

      Το διάταγμα του Πρ. Τραμπ βασίζεται στο νομικό πλαίσιο το οποίο προετοιμάστηκε επί θητείας Ομπάμα, ειδικά για αυτές τις 7 χώρες.

      Όταν αυτά τα περνούσε ο Πρ. Ομπάμα ήταν καλός, τώρα που τα ψηφίζει ο Τραμπ ....ειναι δικτάτορας.

      Facts are more important than feelings.

      Διαγραφή
    2. Μα ο Ομπάμα δεν τα πέρασε. Ο Τραμπ τα υπόγραψε. Πάλι ο Ομπάμα φταίει;

      Διαγραφή
    3. @Nikos Dimou

      Ο πρ. Ομπάμα είχε υπογράψει τους παραπάνω νόμους, οι οποίοι αφορούν τον περιορισμό και όχι την απόλυτη απαγόρευση εισόδου πολιτών από αυτές τις 7 χώρες.

      Αυτό που δε μπορούσα να καταλάβω ήταν γιατί μόνο αυτές οι 7 χώρες και όχι π.χ. το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν ή η Σαουδική Αραβία. Η απάντηση ήρθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας το οποίο επί θητεία Ομπάμα είχε περάσει τα παραπάνω διατάγματα περιορισμού εισόδου από αυτές τις χώρες ως οι πλέον ύποπτες για υπόθαλψη τρομοκρατών.

      Επίσης ο πρ. Ομπάμα κατέχει το απόλυτο ρεκόρ απελάσεων

      abc news

      Θυμάται κανένας διαδηλώσεις εναντίον του Ομπάμα όταν περνούσε αυτά τα μέτρα; Εγώ πάντως όχι.

      Η πρ. Τραμπ εξελέγει βασεί ενός προγράμματος το οποίο εφάρμοζει, στα πλαίσια του Συντάγματος. Οι κρατήσεις στα αεροδρόμια ειναι μάλλον αντι-συνταγματικές και θα τελικά καταπέσουν. Γενικά θα ξεκαθαριστεί όλη αυτη η ταλαιπωρία τις επόμενες μέρες.

      Κατά τη γνώμη μου ειναι μια λάθος απόφαση που όμως ενεκρίθει από τους πολίτες.

      Πρόκειται για την προεκλογική δέσμευση του Τραμπ ότι "θα διώξει όλους τους μουσουλμάνους μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση". Προφανώς στα πλαίσια του Συντάγματος περιορίστηκε στο να εκδώσει το προσωρινό αυτό Διάταγμα, εναντίον πολιτών που η προηγούμενη κυβέρνηση τους είχε χαρακτηρίσει ως υπόπτους για τρομοκρατία.

      Μόνο μια ερώτηση: Γιατί ο ένας να θεωρετίται ακραίος ρατσιστής και ο άλλος να μην θεωρείται ;

      Διαγραφή
    4. Είναι θέμα image. O Trump προβάλει τον ευατό του ως εθνικιστή και ρατσιστή. Όταν κάνει κάτι discriminatory φαίνεται περισσότερο. Ο άλλος έχει χτίσει αντίθετη εικόνα.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Λάκωνα,
      κατά τη γνώμη μου, εντελώς διαφορετικό πράγμα το να εξαιρείς πολίτες ορισμένων κρατών από ένα ευνοικό καθεστώς εισόδου, όπως είναι το Visa Waiver Programme, και εντελώς διαφορετικό να τους επιβάλλεις συλλήβδην και καθολική απαγόρευση εισόδου τους στη χώρα.
      Εάν δεν κάνω λάθος, με το να εξαιρείς κάποιον από το VWP, δεν του απαγορεύεις να μπει. Απλώς δεν του επιτρέπεις να μπει χωρίς τους ελέγχους που συνεπάγεται μια κανονική αίτηση και χορήγηση βίζας. Γιατί να πω τον Ομπάμα ακραίο ρατσιστή γι' αυτό?

      Διαγραφή
    8. @sgvv

      Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας Πρόεδρος που με χαρακτηρίζει (με νόμο- όχι με διάταγμα) ύποπτο για τρομοκρατία επειδή και μόνο γεννήθηκα σε μια συγκεκριμένη χώρα είναι λιγότερο εθνικιστής από έναν Πρόεδρο που μου απαγορεύει την είσοδο στη χώρα του. Επαναλαμβάνω: δε με διώχνει - μου απαγορεύει την είσοδο.

      facts:

      1. Η απαγόρευση εισόδου αφορά τις χώρες τις οποίες ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε ως χώρες τρομοκρατών. Επί Ομπάμα (είμαι σχεδόν σίγουρος) το καθεστώς visa για τους Ιρανούς έγινε πολύ πιο αυστηρό. Για να μπορεί να βγάλει ένας Ιρανός visa είναι εφάπαξ. Για να ξαναμπείς στη χώρα πρεπει να ξανακάνεις τα χαρτιά σου από την αρχή (αναμονή ενα μήνα).

      2. Οι ΗΠΑ δεν ειναι η πρώτη φορά που καταφεύγουν σε κλείσιμο των συνόρων. Έχουν κρατήσει έξω κατά καιρούς: Κινέζους, Εβραίους (προσφυγες), Αναρχικούς, Κομμουνιστές, Οροθετικούς....

      πηγή


      -> Πρέπει να σταματήσει τώρα η αντι-τραμπική υστερία. Αυτοί που κρατάνε τον παλμό των διαδηλώσεων δεν ειναι καθόλου διαφορετικοί από τους "Αγανακτισμένους" που όλου γνωρίσαμε εδώ το 2012. Ο πρ. Τραμπ έχει Εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Λάθος πρόγραμα κατά τη γνώμη μου αλλά οι εκλογές τελείωσαν. Και το καλύτερο για το τέλος:

      3. Φαίνεται πως και ο πρ. Ομπάμα (ο ρεκορντμανε στις απελάσεις) είχε, για λόγους ασφαλείας, παγώσει την είσοδο για 6 μήνες σε ιρακινούς πρόσφυγες. abc news:
      "As a result [...] the State Department stopped processing Iraq refugees for six months in 2011, federal officials told ABC News – even for many who had heroically helped U.S. forces as interpreters and intelligence assets.

      Και πολύ καλά έκανε! Γιατί όμως δεν υπήρχαν τότε οι αντιδράσεις που υπάρχουν τώρα; Γιατί δεν χαρακτηρίστικε ο πρ. Ομπάμα σαν εθνικιστής; Όπως είπε ο κ. Δήμου : Είναι θέμα image (και να σε συμπαθούν και οι δημοσιογράφοι θα προσέθετα εγώ).

      Μπορείς πράγματι να είσαι ο πιο τυρανικός κυβερνήτης αλλά να το κάνεις με τέτοιο τρόπο που να σου τα δικαιολογούν όλα.

      Διαγραφή
    9. Λάκωνα, in my book, άλλο να σε χαρακτηρίζω ύποπτο και να σε ξεψαχνίζω αναλόγως πριν σου επιτρέψω την είσοδο στη χώρα και άλλο να λέω "επειδή είσαι ύποπτος, κάτσε απ' έξω και δεν πα να χτυπιέσαι". Στο ζήτημα του φερόμενου παγώματος ιρακινών προσφύγων από τον Ομπάμα που αναφέρεις όμως, έχεις δίκιο. Αν ισχύει έτσι, θα έπρεπε να είχαν υπάρξει αντιδράσεις.

      Ας μην το πολυβασανίζουμε όμως το θέμα. Να συμφωνήσω μαζί σου ότι ενδεχομένως για ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τον Τραμπ να χύνεται περισσότερο μελάνι από ότι χρειάζεται, με εντονότερη ιερή αγανάκτηση από ότι χρειάζεται.

      Παραμένει πάντως υποκειμενική μου άποψη ότι τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο άνθρωπος (το θέμα της απαγόρευσης εισόδου συμπεριλαμβανομένου) δεν μπορούν να υποβαθμιστούν ως business as usual ή ως απλή επέκταση μέτρων που έλαβε ο Ομπάμα. Αλλά εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε.

      Πάντως για να σπάσουμε και λίγο πλάκα, σκέφτομαι ότι με το να ειρωνεύται ο Τραμπ τη Μέριλ Στριπ, μάλλον της χαρίζει άλλο ένα Όσκαρ. Είναι ίσως το ανάποδο εφέ αυτού που έλεγες, ότι με το να κατηγορεί το Χόλιγουντ τον Τραμπ πιο πολύ χάρη του κάνει γιατί συσπειρώνει τους οπαδούς του.

      Διαγραφή
    10. @sgvv

      1. Ξεχνάς ότι είναι προσωρινή φραγή. Στο πλαίσιο της διάκρισης κατά τη γνώμη μου δεν αλλάζει τίποτα.

      2. Ο Τραμπ αναλαμβάνει να εφαρμόσει μία ατζέντα για την οποία ψηφίστικε. Αυτή η ατζέντα βάζει τέλος στις παραδοσιακές μεταναστευτικές ροές στις ΗΠΑ. Είναι ένα διαρκές αίτημα τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών.

      Όταν ο πρόεδρος Clinton μιλούσε για αυτά τα θέματα και την ανάγκη να χτιστεί Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό καταχειροκροτούνταν B. Clinton vs. D. Trump. Όταν τα λέει ο Κλίντον είναι ωραίος. Όταν τα λέει ο Τραμπ ειναι ρατσιστής.

      Επαναλαμβάνομαι, αλλά θέλω να τονίσω πως πρόκειται για πολύ παλιά προβλήματα τα οποία απασχολούν αυτή τη χώρα και τα οποία είναι άγνωστα σε όσους δεν μένουν εδώ. Κάτι φυσιολογικό. Με την Παγκοσμιοποίηση και τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ ο πολίτης του Κόσμου έχει την εντύπωση πως εδώ εξελίσεται ένα ρατσιστικό ολοκαύτωμα. Δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.

      Εν προκειμένω το Διάταγμα του Τραμπ φαίνεται να το υποστηρίζει η πλειοψηφία των Πολιτών εδώ Rasmussen Report .

      Από εκεί και πέρα ο καθένας παίζει το παιχνίδι του. Το Χολύγουντ κάνει ό,τι έκανα εδώ οι καλλιτέχνες μας όταν έκλεισε η ΕΡΤ το 2013. Κεφαλαιοποιούν για τον εαυτό τους την ψυχωτική απόγνωση των και υπερευαίσθητων Δημοκρατικών και λοιπών προβληματικών της Αριστεράς και της Προόδου.

      Εν προκειμένω η διαμάχη της Μεριλ Στριπ με τον πρ. Τραμπ βασίζεται σε ένα ψεύτικο γεγονός κατά το οποιο ο Πρ. Τραμπ (ως υποψήφιος) κορόιδεψε έναν δημοσιογράφο με κινητικά προβλήματα. Το παρόν βίντεο διαψεύδει την κατηγορία αυτή.

      Όσο τα ψέμματα, οι υπερβολές και οι υστερίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ, άλλο τόσο ένα βυτίο τσίπουρο μπορεί να σβήσει μια φωτιά.

      Τέλος να πω ότι η πολιτική Τραμπ με επηρεάζει προσωπικά. Δεν έχω μόνιμη άδεια παραμονής (πράσινη κάρτα) και το μέλλον προμηνύεται αβέβαιο για μένα και τη γυναίκα μου.

      Επίσης θεωρώ καταστροφική την πολιτική των κλειστών συνόρων. Ο απομονωτισμός θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις ΗΠΑ.

      Όμως πάνω από όλα σέβομαι την επιλογή του Αμερικανικού Λαού να διαφεντεύει τον τόπο του με όποιον τρόπο ο ίδιος θέλει.

      Διαγραφή
    11. Νομίζω ότι έχεις μείνει μόνος να υερασπίζεσαι τον Τραμπ. Ακόμα και η δική του υπουργός δικαιοσύνης διαφωνούσε και την έδιωξε!

      Διαγραφή
    12. facts.

      Καθαίρεσε τη γενική εισαγγελέα (attorney general) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία δεν ήταν δικη του. Είναι της προηγούμενης διοίκησης (Ομπάμα) και επρόκειτο να αντικατασταθεί, κατά την τυπική διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η φυσιολογική αντικατάσταση δεν είναι άμεση γιατί η έγκριση όλων των επιτελικών θέσεων απαιτεί την ψήφο της Γερουσίας.

      Ο λόγος που καθαιρέθηκε είναι απολύτως σωστός: παράβαση καθήκοντος.

      __________
      Δεν υπερασπίζομαι τον Τραμπ όσο και αν αυτό δε θέλετε να το πιστέψετε.

      Αναζητώ και υπερασπίζομαι την Αλήθεια, οπως εγώ την αντιλαμβάνομαι. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό σας προβληματίζει τόσο πολύ;

      Ειδικά εσάς που ακούγατε (και ακόμα ακούτε) μια Ζωή, τα μύρια όσια για την επιλογή σας να υπερασπίζεστε τις Αρχές σας (όπως εσείς τις αντιλαμβάνεστε).

      Διαγραφή

    13. Να υπερασπίζεται κανείς τις αρχές του (την αλήθεια, την ελευθερία, την ανθρωπιά) σίγουρα είναι η πιο σωστή τοποθέτηση ενός σκεπτόμενου ανθρώπου.

      Αλλά να υπερασπίζεται κανείς έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις αξίες, που κατατρύχεται από έμμονες ιδέες και θεωρίες συνωμοσίας, που εμπνέεται μόνο από το φουσκωμένο εγώ του και τον άκρατο ναρκισσισμό του - δεν λέει!

      Μήπως μόνο από πνεύμα αντιλογίας; Αλλά και πάλι, ούτε αυτό το αξίζει...

      Διαγραφή
    14. Κύριε Δήμου δεν έχω ούτε την εμπειρία σας ούτε τη μόρφωσή σας. Ίσως να έχετε δίκιο στο ότι πολλές φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

      Ίσως να μην πειράζει να πούμε ψέμματα, να συμμαχίσουμε με τον εχθρό του εχθρού μας (όποιος και αν ειναι αυτός) και γενικά να παίξουμε το ίδιο βρώμικα με τον αντίπαλο, αρκεί να καταφέρουμε να γκρεμίσουμε τον Υπέρτατο Κακό.

      Εγώ δυστυχώς ή ευτυχώς, σε αυτην την περίπτωση, δεν τα βλέπω έτσι τα πράγματα.

      Διαγραφή
  68. Η ελπιδα ειναι τα παιδια που σηκωθηκαν μεσα στη νυχτα να πανε στο παγωμενο JFK να διαδηλωσουν εναντια στην ηλιθιοτητα. Η απογοητευση ειναι τα ανθρωπακια με τα θηριωδη τρακτερ που καθε Γενναρη σαν τα ζωα του Παβλοφ βγαινουνε στον 'αγωνα'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. https://www.youtube.com/watch?v=9OVnqerWUHg

    Σωστός CsLaKoNaS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ντράγκι: Δεν ωφελεί κανέναν η έξοδος από το ευρώ. Για τα οικονομικά προβλήματα χωρών δεν ευθύνεται το νόμισμα αλλά οι πολιτικές των κυβερνήσεών τους. Των περιβαλλοντικών... πολιτικών των κυβερνήσεων τους; Των οικιστικών... πολιτικών των κυβερνήσεων τους; Ισχυρισμός: ότι το νόμισμα δεν είναι εργαλείο της κρατικής, κυβερνητικής (οικονομικής;)... πολιτικής. Λιγάκι καλύτερος ο Τραμπ. Μάλλον δεν θα παρατούσε το ευρώ για το δολάριο. Όμως σίγουρα και αν ήταν ευρωπαίος πολιτικός θα ήταν ευτελής σαν τους ευρωπαίους απατεώνες που ξέρω. Είναι καλό το δολάριο; Ποιες χώρες να έχει καταστρέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.