Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2016

Το «θέλω» και το «μπορώ»


Μία παρέα τρωγοπίνει κάτω από μεγάλα δέντρα. Χαμόγελα και χειρονομίες χαράς.
Ένας μόνο δεν συμμετέχει. Κοιτάει αλλού, μακριά. Πέρα και πίσω από τον φωτογράφο. Σε ένα μέλλον που ξέρει ότι θα έρθει, γιατί αυτός το θέλησε.

Το μέλλον αυτό είναι είκοσι χρόνια μακριά. Βρισκόμαστε στο 1935, πριν την δικτατορία του Μεταξά. Είναι μακριά, αλλά για τον άνθρωπο αυτόν, ήδη συγκεκριμένο παρόν.

Το βλέμμα του έχει μία αυστηρότητα και αποφασιστικότητα που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Είναι η έκφραση του «θέλω». Αλλά (και εκεί η μεγάλη δύναμη) και η έκφραση του «μπορώ».

Χιλιάδες «θέλω» εμφανίζονται κάθε μέρα σε πρόσωπα – και πάνε χαμένα. Όμως τα «μπορώ» είναι σπάνια. Τόσο σπάνια, που ολόκληρες χώρες χειμάζονται από την απουσία τους.

Το «θέλω» είναι η πρόθεση του καθενός. Το «μπορώ» είναι η παρουσία του ηγέτη.

Μπορεί να έχει κανείς όσες αντιρρήσεις θέλει για τον βίο και την πολιτεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ακόμα όμως και οι φανατικοί αρνητές του, δύσκολα θα του αμφισβητήσουν την ιδιότητα του ηγέτη.

Ηγέτης ίσως με ψεγάδια, ελαττώματα, αδυναμίες; Ηγέτης με σφάλματα; Ναι, αλλά ηγέτης.
Μία μονοκόμματη παρουσία – σαν από γρανίτη.

Και εργασιομανής: από όποιο υπουργείο πέρασε έβγαλε έργο. Άλλαξε την μορφή της Αθήνας, έδιωξε την ιμπεριαλιστική Πάουερ ξηλώνοντας τις γραμμές των τραμ, και στο Δημοσίων Έργων πραγματοποίησε σε δύο χρόνια τα σχέδια δεκαετιών.

Τον κατηγόρησαν για την αντιπαροχή. Αλλά δεν έχω ακούσει για κανένα άλλο εναλλακτικό σχέδιο στέγασης των εκατοντάδων χιλιάδων που συνέρρεαν τότε στην Αθήνα.

Το αντίθετο του λαϊκιστή. Δεν χάιδεψε ποτέ αυτιά. Ή κυβερνούσε – ή έφευγε. Η απόδραση στο Παρίσι δεν ήταν λιποταξία – ήταν συνέπεια. Προς τον εαυτό του. Ξαφνικά βρέθηκε ανάμεσα σε δύο παντοδύναμους αντίπαλους που συνασπίστηκαν εναντίον του. Το Παλάτι και την Ένωση Κέντρου στην απογείωσή της.

Ήξερε πως αυτή η «παρά φύσιν» συμμαχία δεν θα κρατούσε πολύ – όπως και έγινε. Αποστασία – δικτατορία. Αυτός, στο Παρίσι, μελετούσε τα βιβλία που δεν είχε προλάβει να διαβάσει στα νιάτα του. Επέστρεψε σοφότερος, πιο ανεκτικός – αλλά πάντα ηγέτης.

Γνώρισα από κοντά τον Καραμανλή μετά την Μεταπολίτευση. Υπήρξα μέλος της ετερόκλιτης παρέας με την οποία συνέτρωγε τα μεσημέρια της Κυριακής είτε στην Βαρυμπόμπη είτε στην Γλυφάδα. Ήδη και η επιλογή των συνδαιτυμόνων ήταν ένα δείγμα της ψυχοσύνθεσης του. Σχεδόν πάντα παρόντες ο Τάκης Χορν και ο Μάνος Χατζιδάκις. Κατά καιρούς ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Μινωτής, ο Πάνος Λουκάκος και άλλοι.

Στα γεύματα ο Καραμανλής έτρωγε λίγο και μιλούσε ακόμα λιγότερο. Αντίθετα, όταν βρισκόμασταν μόνοι (στην Πολιτεία, την Κέρκυρα κάθε Πάσχα και στο Προεδρικό) μιλούσε ακατάπαυστα. Το αντικείμενο του λόγου του ήταν αναδρομές στην πολιτική του ιστορία με την αγωνία της εξήγησης και της δικαίωσης. Τα τελευταία χρόνια συνέβαινε να επαναλαμβάνεται συχνά.

Ήταν σίγουρα νάρκισσος. Σε κάποια επέτειο της γιορτής μου με πήρε τηλέφωνο να μου πει ότι έχει ένα δώρο για μένα και να ανέβω στην Πολιτεία. Άφησα τη δουλειά μου αμέσως και έσπευσα. Το δώρο ήταν μία καδραρισμένη και υπογεγραμμένη φωτογραφία του. (Δεν την κράτησα).

Ανάμεσα στα πράγματα που με έκαναν να τον εκτιμήσω ιδιαίτερα ήταν η αμέριστη υποστήριξη που έδωσε στον Μάνο Χατζιδάκι τον καιρό που διοικούσε το Τρίτο Πρόγραμμα. Σχεδόν όλη του η κυβέρνηση ήταν αντίθετη, ο αρμόδιος υπουργός Προεδρίας Αθανάσιος Τσαλδάρης (για τους φίλους: «Νανάς») συνεχώς έπαιρνε τηλέφωνα διαβιβάζοντας παρατηρήσεις, και εισέπραττε από τον Μάνο ειρωνικές απαντήσεις. Αν δεν είχε τις πλάτες του Μεγάλου, θα είχε απολυθεί πάραυτα.

Ο πείσμων Σερραίος με την βαριά προφορά.

Όχι ο Καραμανλής δεν ήταν χαρισματικός. Τίποτα από τα παιχνίδια που έστηνε ο Ανδρέας με το πλήθος. Αυτός ο Μακεδόνας, δεν ήταν Αθηναίος – ήταν Σπαρτιάτης. Δωρική φύση. Λακωνικός, κλειστός, φειδωλός.

Ένας σκληρός, μονοκόμματος άνθρωπος, που είχε αίσθηση και συνείδηση της αποστολής του. Δεν τον είδα ποτέ να χαλαρώνει, να ξεχνιέται, να παίζει.

Δεν κάνω εδώ αποτίμηση του έργου του. Ξέρω ότι πολλοί αμφισβητούν την πολιτική  του – ελάχιστοι όμως την συμπαγή παρουσία του.

Σχολιάζω απλώς μία φωτογραφία – και ένα βλέμμα που είχε κλειδώσει επάνω σε πενήντα χρόνια μέλλον.

Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο ήταν ηγέτης. Πλήρους και αποκλειστικής απασχολήσεως. Αυστηρός με όλους, αλλά περισσότερο με τον εαυτό του.


Μακάρι να μας τύχαινε άλλος ένας…

______________________________________________________
Y. Γ. Δημοσιεύεται στα σημερινά "ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου" στην σελίδα όπου κάποιος "επώνυμος" σχολιάζει μία φωτογραφία και την οποία επιμελείται ο Θανάσας Νιάρχος.

107 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Ο Καραμανλής ήθελε να κάνει την Ελλάδα πραγματικό ΔΥΤΙΚΟ κράτος, σε μια εποχή, που για να είσαι εντάξει, έπρεπε να είσαι αριστερός, "προοδευτικός", να θαυμάζεις τον Τσαουσέσκου! Οι Έλληνες όμως ήθελαν (και μάλλον ακόμη θέλουν) να μείνουν Βαλκάνιοι.

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μόνος μετά από αυτόν που συμμετείχε σε εκλογές χωρίς να λαϊκίσει ήταν ο Κώστας Καραμανλής στις εκλογές του 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, αλλά προηγουμένως είχε καταστρέψει τη χώρα...

      Διαγραφή
    2. Kύριε Δήμου μην το πιάνεται έτσι το ζήτημα διότι άνετα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθνικός προδότης, για την Κύπρο, ως καταστροφέας των πόλεων και της υπαίθρου με την άθλια ανοικοδόμηση που δεν σεβάστηκε απολύτως τίποτα, την αστυφιλία και την καθυστέρηση της χώρας που οδήγησε στη χούντα και ως πωλητής ανθρώπων. Εύκολα βρίσκει κανείς έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Η χώρα πληρώνει στο σήμερα τις επιλογές του Σημίτη με τις οποίες βέβαια συμφωνούσε η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή

      Διαγραφή
    3. Αυτά κύριε Παπαδόπουλε είναι σκέτες συκοφαντίες. Αλλά έτσι είμαστε. Και τον Αριστείδη τον Δίκαιο εξορίσανε οι αρχαίοι και και στον Ελευθερίο Βενιζέλο ρίξαμε εμείς το Ανάθεμα.

      Διαγραφή
    4. Όσον αφορά τον Κώστα Καραμανλή: ο μόνος λόγος που έγινε πρόεδρος τη ΝΔ είναι επειδή έτυχε να είναι ανηψιός του κανονικού, όσον αφορά τις εκλογές του 2009: άφησε τη καυτή πατάτα στοον επόμενο ενώ είχε κάνει εκλογές 2 χρόνια πριν με μοναδικό λόγο την άσχημη κατάσταση της οικονομίας μας και το βασικότερο μέτρο που πήρε έκανε Υπουργό τον ανθρωΠάκη Παυλόπουλο που διόρησε 850.000 ανθρώπους στο Δημόσιο!

      Διαγραφή
    5. Ποιο από όλα είναι ψέμα; Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη αποκτούσε υποδομές και αναπτυσσόταν ισορρηπημένα εδώ οι άνθρωποι καταλήγαν ή στην Αθήνα ή στην Γερμανία. 1970 πλησίαζε και στα χωρία δεν υπήρχε ρεύμα, τηλέφωνο-μέχρι την δεκαετία του 80 μόνο τα μαγαζιά διέθεταν- και οικιακό νερό. Mην βάζετε μαζί τον Αριστείδη τον Δίκαιο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο που πήρε έναν μείζονα Ελληνισμό και τον οδήγησε ως πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη. Ξέρετε, όλοι σας, γιατί δεν υπάρχουν πλέον μεγάλοι ηγέτες; Διότι όλοι όλοι πήραν μπόι εξαντλώντας τις δυνάμεις του Ελληνισμού, πλέον ξεμείναμε από δυνάμεις

      Διαγραφή
    6. Συγγνωμη, αλλα για να υπαρξει ρευμα, επρεπε πρωτα να γινει η λιγνιτοπαραγωγη σε Κοζανη και Πτολεμαιδα. Και αυτες, αν δεν κανω λαθος, επι της πρωτης Οκταετιας του εγιναν

      Διαγραφή
    7. Δηλαδή η Αθήνα δεν είχε ρεύμα; Kαι τί κάναν στις άλλες χώρες της μεταπολεμικής Ευρώπης; Τους οδηγούσαν όλους στην πρωτεύουσα για να έχουν ρεύμα και δουλειά;

      Διαγραφή
    8. Συγνώμη αλλά θα διαφωνήσω απόλυτα: Ποιές άλλες χώρες της Ευρώπης? Οι υπερδυνάμεις των 60 και 80 εκατομμυρίων κατοίκων οι περισσότερες με αποικίες και τεράστιο πλούτο? Συγκρίνετε την "ψωροκώσταινα" με τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης? Και κατακρίνετε τον Καραμανλή γιατί δεν εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο Λονδίνο και στο Παρίσι? "όταν οι άλλες χώρες αναπτύσσονταν ισορροπημένα"? Σε άλλο κόσμο ζείτε?
      Όσο μεγάλο μίσος και αν έχετε για τον Καραμανλή, το "αριστερούτσικο" μυαλό σας δεν σας αφήνει να δείτε την πραγματικότητα. Τα οράματά του από το 1940 τα πήρατε χαμπάρι οι "αριστεροί" γύρω στο 90 (μερικοί όχι ακόμα). Τον έκρινε η Ιστορία, και αυτές οι μικρόψυχες κριτικές είναι πια για γέλεια, τώρα που αποδείχθηκαν σωστά όλα σχεδόν όσα έκανε....

      Διαγραφή
    9. Mην λέτε ότι να είναι έχοντας τοποθετήσει εκ των προτέρων κάποιον ιδεολογικά, από Καραμανλική οικογένεια κατάγομαι, έχετε δει καμιά χώρα όχι μόνο του αναπτυγμένου αλλά και του αναπτυσσόμενου, να έχει τον μισό πληθυσμό στην πρωτεύουσα του κράτους; Και μάλιστα χωρίς metro μέχρι προσφάτως όταν η Τυφλίδα έχει από την δεκαετία του 1950. Έχετε μαζευθεί οι μισοί στην Αθήνα και δεν ξέρετε τι σημαίνει ομαλή και αποκεντρωμένη λειτουργία κράτους. Λέει ο κύριος Δήμου ότι γαντζωνόμαστε στο παρελθόν αλλά δεν βλέπει ότι το ίδιο συμβαίνει και με το ευρωπαϊκό όραμα του Καραμανλή, γαντζωνόμαστε σε αυτό όταν γύρω μας η Ευρώπη καταρρέει και η χώρα πρέπει να πάρει αποφάσεις τώρα αλλά δεν θα τις πάρει διότι ο μεταπρατικός χαρακτήρας του κέντρου αφήνει εσκεμμένως τον χρόνο να περάσει για να έρθουμε προ τετελεσμένων γεγονότων και να εφαρμστούν λύσεις που θα έρθουν από έξω, βέβαια, άμα δεν αισθάνεσαι ότι διοικείς κράτος τότε είσαι έτοιμος να αποδεχθείς τα πάντα για την χώρα σου στην οποία ζεις ως πλούσιος τουρίστας, αν αισθάνεσαι ότι εδώ δεν υπάρχει έθνος με ιστορία τότε λές βολικά ας καούν όλοι και όλα για το χατήρι της Ευρώπης

      Διαγραφή
    10. Έχετε μαζευθεί οι μισοί στην Αθήνα και δεν ξέρετε τι σημαίνει ομαλή και αποκεντρωμένη λειτουργία κράτους, μαζί σου αλλά με όρους, να μετακομίσουν τα Υουργεία που στεγάζονται στην Αττική στην επαρχεία για να γνωρίσουν και αυτοί την απόλαυση των απεργιών και το κλείσμο των δρόμων! Όσον αφορά τον υδροκεφαλισμό της Ελλάδας είναι μεγάλη συζήτηση αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα όσες προσπάθειες αποκέντρωσης έγιναν είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκεντρωθεί μόνο η διαφθορά και όπως όλοι μας γνωρίζουμε πολύ σχυνά αν όχι πάντα η αποκεντρωμένη διαφθορά είναι πολύ χειρότερη!

      Διαγραφή
    11. Tίποτα δεν πρόκειται να γίνει, ο Ελληνισμός βρίσκεται μέσα σε μια ιστορική διαδικασία θανάτου, εγώ είμαι πεπεισμένος για αυτό, και αν ελπίζω σε ανατροπή η ελπίδα τούτη είναι σαν αυτήν για την μετά θάνατο ζωή, όπου ελπίζεις και εύχεσαι να υπάρχει αλλά βαθιά μέσα σου γνωρίζεις ότι όλα τελειώνουν εδώ

      Διαγραφή
  3. Ίσως χαλάρωνε τη στιγμές που έπαιζε γκολφ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά πολλά από αυτά που γράφετε, αλλά εγώ πάλι απορώ με εκείνη τη φυγή στο Παρίσι: μου φαίνεται πως ήταν πολύ περήφανος για να καταδεχτεί να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

    Υ.Γ.: Χρόνια σας πολλά και ευτυχισμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό κείμενο.
    Και όπως πάντα οι σκέψεις ξεφυτρώνουν μόνες τους.
    Την πρώτη μόλις το διάβασα την προσπέρασα ως ανούσια.
    Η δεύτερη που κρατώ , συνήθης για μένα :
    Mπορείς να κρίνεις με ασφάλεια έναν άνθρωπο χωρίς να τον έχεις ζήσει απο κοντά;
    Οι παλιοί γύρω μου το έλεγαν χωρίς "να τον έχεις πράξει"; Πόσο κοντά πλησιάζει κανείς τους ηγέτες; Φανερώνονται στους πολλούς ;

    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ κ. Δήμου, νομίζω ότι έχει περάσει η εποχή των μεγάλων ηγετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παντως ειμαι 34 και οσο μεγαλωνω μετακομιζω απο μια ανεφαρμοστη αριστερα σε ηγετες οπως ο καραμανλης. Μαλλον θα συμφωνησω ομως και με τον βασιλη ραφαηλιδη στο οτι ξεχωριζει τον καραμανλη πριν το παρισι και μετα απο αυτο. Μετα ξαφνικα αγαπησε τους αριστερους ενω πριν σχεδον ανεκτηκε το διωγμο τους ασχετα αν δεν "ανηκω" πια αριστερα αλλα στη φιλελευθερη σκεψη.Μακαρι να μην ηταν και τοσο συντηρητικος σαν πολιτικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς ο Καραμανλής ωρίμασε στο Παρίσι - αλλά και πριν είχε χαλαρώσει τα αντι-κομμουνιστικά μέτρα. Οι κυβερνήσεις που φυλάκισαν και εκτέλεσαν αριστερούς ανήκαν (αλίμονο) στο Κέντρο.

      Διαγραφή
  8. Δεν συμφωνώ, έχουμε χορτάσει από ηγέτες. Ο Ανδρέας ήταν ηγέτης, ηγέτης ήταν και ο Τσίπρας (λίγο σουρεάλ, αλλά έτσι νομίζει) , φυσικά αμφότερα αποτυχημένοι. Νομίζω αυτό που χρειάζεται είναι η επανάσταση των μικρών πραγμάτων, η κοινή λογική. Να μεταφερθεί η διαχείριση από το υδροκεφαλικό κράτος, που χρειάζεται ένα λαμπρό ηγέτη, στους πολλούς. Όλοι να κρίνονται και να αμείβονται ανάλογα της προσφοράς τους, αλλά να κρίνονται από την αγορά (δηλαδή την κοινωνία) και όχι από το λαμπρό ηγέτη. Πρέπει γυρίσουν πίσω μορφωμένοι που μας φύγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ!

      Και ο Ανδρέας και ο Τσίπρας ήταν (είναι) ΔΗΜΑΓΩΓΟΙ. Και ποτέ κανένας δημαγωγός δεν έγινε πραγματικός ηγέτης. Κυβέρνησαν με ψέμματα και απάτες (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ - το ίδιο συνδικάτο - φεύγουν οι βάσεις του θανάτου, ο Ανδρέας - θα καταργήσω το μνημόνιο με ένα άρθρο κλπ ο άλλος...). Ο Καραμανλής δεν έταξε τίποτα - έπραξε μόνο.

      Διαγραφή
    2. Ο Ανδρέας αν και λαϊκιστής και με κομματικό στρατό, όπως και ο Καραμανλής πριν από αυτόν, ήξερε να κυβερνάει, να διαπραγματεύεται, γνώριζε ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας, μην το συγκρίνουμε με έναν άσχετο και αμόρφωτο τσόγλανο σαν τον Τσίπρα

      Διαγραφή
    3. Διαφωνώ για τον Ανδρέα, πράγματι ήταν λαϊκιστής και μάλλον ο πρώτος στην μοντέρνα ιστορία της Ελλάδας αλλά έκανε και ουσιαστικά πράγματα: κατάργησε το κράτος της Δεξιάς, και έδωσε ευκαιρίες στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα να ανέβουν κοινωνικά, απαξιώ να σχολιάσω τον Αλέξη Τσίπρα ας μάθει πρώτα σε ποιο πέλαγος βρίσκεται το νησί Λέσβος και ότι είναι το ίδιο με τη Μυτιλήνη και μετά βλέπουμε.

      Προφανώς δεν σχολιάζω περισσότερο ότι μας κάνει Βενεζουέλα και δεν έχουμε υδατάνθρακες που θα έλεγε ο Καμμένος ή πάνω από όλα ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Δημοκρατία μας!!!

      Διαγραφή
  9. "...Μακάρι να μας τύχαινε άλλος ένας..."

    Δυστυχώς διαπιστώνουμε οτι εδώ και 50 χρόνια δεν κάναμε και μεγάλη πρόοδο ως πολίτες και άρα χρειαζόμαστε ξανά κάποιον στιβαρό πολιτικό ηγέτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ήμασταν πραγματικά τυχεροί που έιχαμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να τραβήξει αυτή την χωρα μπροστά. Ο κάθε άνθρωπος είναι παιδί του καιρου του. Έτσι και ο Καραμανλής ήταν παιδί εκείνης της κοινωνίας και της εποχής.

    Κατα την ταπεινή μου άποψη όσα λέτε για τα επιτευγματα του είναι λίγα. Πολύ λίγα.

    Καταρχάς επανέφερε την δημοκρατία στην Ελλάδα. Όχι βασιλευομένη αλλά προεδρευομένη. Κατάφερε να δώσει τέρμα στην διαμάχη μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, που τόσο μας στοιχησε και κατάφερε να οδήγησει την χώρα στην εθνική συμφιλίωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Μελίνα τον θαύμαζε τόσο πολύ, και ο κόσμος της αριστεράς τον σεβόταν.

    Δεν προσπάθησε ποτε να λαϊκίσει και να χαλιναγωγήσει ώστε να φέρει τα αποτελέσματα υπέρ του. Άφηνε την δημοκρατία να λειτουργήσει. Απο την αυτοεξορία του στο Παρίσι γνώριζε πολύ καλά ότι η δημοκρατία είναι βίωμα ωρίμανσης του κάθε λαου.

    Μέσα απο τις προσωπικές σχέσεις που είχε (βαθιά φιλία με τον Giscard D'estaing) κατάφερε και έκανε την Ελλάδα μελος της (τότε) ΕΟΚ (σήμερα ΕΕ).

    Έργα, υποδομές, παραγωγή. Τα πάντα. Ο Καραμανλής είταν ένας άνθρωπος που προήλθε απο την Ελληνική κοινωνία, απο φτωχή οικογένεια, και νοιαζόταν πραγματικά για την Ελληνικη κοινωνία. Ήταν ένας ηγέτης απο τα σπλάχνα της χώρας και όχι εμφυτευμένος απο αλλού, για αυτό και πέτυχε.

    Το κόμμα που ίδρυσε ήταν συντηρητικό όσνα αφορα το οικονομικό σκέλος αλλά προοδευτικό όσον αφορά το κοινωνικό. Για αυτό και η ΝΔ είχε πολλά λαικά ερείσματα αλλά μπορούσε συμπεριλάμβανε και ανθρώπους της μη κομμουνιστικής αριστεράς και φιλελευθερους.

    Είμαι σίγουρος πως εάν έβλεπε την κατάσταση που είναι η ΝΔ σήμερα θα τους αποκλήρωνε. Βλεπετε ο Καραμανλής προήλθε απο φτωχή οικογένεια και στην πολιτική του πορεία πάλεψε εναντίων των γόνων για να μπορέσει να φτάσει εκεί που έφτασε. Το ότι έφυγε απο την ΕΡΕ για να φτίαξει την ΝΔ είναι απόδειξη αυτού που λέω. Τι νομίζετε ότι θα έκανε έαν έβλε την ΝΔ σήμερα με τόσούς πολλούς γόνους βουλετές; Τι θα έλεγε αν θα έβλεπε την ΝΔ να έχει γίνει ΕΡΕ;

    Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελληνική κοινωνία είναι ένα άνθρωπο, παιδί των καιρών μας, μέσα απο τα σπλάχνα της, που να έχει όραμα, να νοιάζεται για αυτή και μόνο για το συμφέρον της ώστε να την ανορθώσει ξανά. Μονάχα και μόνο έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε ξανά ένα σύγχρονο κρατος και μια σύγχρονη κοινωνία.

    Νομίζω ότι έαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζούσε αυτό θα επέλεγε και αυτός.

    Γ. Μαραγκόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε απόλυτο δίκαιο όσον αφορά τη πρόταση: Μέσα απο τις προσωπικές σχέσεις που είχε (βαθιά φιλία με τον Giscard D'estaing) κατάφερε και έκανε την Ελλάδα μελος της (τότε) ΕΟΚ (σήμερα ΕΕ). πόσο μάλλον τότε σύσσωμη η Ελλάδα φώναζε ΕΚΑ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο!

      Το ότι έφυγε απο την ΕΡΕ για να φτίαξει την ΝΔ είναι απόδειξη αυτού που λέω. Τι νομίζετε ότι θα έκανε έαν έβλε την ΝΔ σήμερα με τόσούς πολλούς γόνους βουλετές;
      Με πρώτο και "καλύτερο" τον ανηψιό του...

      Διαγραφή
    2. Στην ΕΡΕ απόκληροι πρεζάκηδες φευγάτοι σκάρτες φιγούρες χαρακίρι στις γωνιές κι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφεγγε πανσέληνος γεμάτη μιαν αυταπάτη μέσα σε όλες τις βρωμιές. Ψευτο-υφηγητή.

      Διαγραφή
    3. Περισσότερο κι από τον Ζισκάρ τον βοήθησε ο Χέλμουτ Σμιτ.

      Διαγραφή
    4. Ο Κ.Καραμανλής υπήρξε ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ των ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ στην Ελλάδα και ο αφέτης της τελικής φάσης ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ της χώρας... το σημειώνω απλώς για να μην ξεχάσουμε και όσα ξέρουμε ...

      Διαγραφή
  11. Εκπληκτικό πορτρέτο μιας προσωπικότητας που θα μείνει στην Ιστορία ως ο τελευταίος άξιος ηγέτης της χώρας.

    Θυμάμαι το ρεαλιστικό αφορισμό του "ανήκομεν εις τη Δύση" τον οποίο ο αρχιλαϊκιστής Αντρέας αντέκρουε με τη λαϊκιστική ατάκα, "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" (που την είχε κλέψει από τον Κεμάλ Ατατούρκ - "Η Τουρκία ανήκει στου Τούρκους").

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυσκολη περιπτωση. Φανταζομαι οτι ο ιδιος θα ηθελε να κριθει με ορους διαχρονικους προσπερνωντας τους τωρινους αλλα και τον Ανδρεα. Σιγουρα λιγοτερο ευφυης απο τον Βενιζελο υποθετω αλλα μαλλον πιο ενωτικος σε τελικη αναλυση. Φανταζομαι επισης οτι γνωριζοντας το κοστος των μεταρρυθμισεων για ενα κρατος οπως το Ελληνικο και εχοντας αποφασισει να μην φερει επωδυνα μετρα, προσπαθησε με την περιεργη οικονομικη του πολιτικη να προστατευσει ενα μοντελο οικονομιας καταδικασμενο να πεθανει. Αυτον το επιθανατιο ρογχο ζουμε σημερα. Αν ηταν περισσοτερο ευφυης και λιγοτερο πονοψυχος επρεπε να προστατευσει το μεγαλο του εργο (Ελλαδα-Ευρωπη) βαζοντας καλυτερα θεμελια. Αν τελικα η Ευρωπη μας χωρισει, τι θα εχει μεινει απο το εργο του;
    Παρεπιπτοντως, γιατι οι χιλιαδες Ελληνες συγγραφεις δεν γραφουν βιβλια για τους ανθρωπους αυτους; Θα επρεπε να υπηρχαν ηδη 20 βιογραφιες υψηλου επιπεδου γι αυτον και τον Βενιζελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχουν γραφτεί βιογραφίες - αλλά ούτε ιστορικά είναι επαρκώς τεκμηριωμένες, ούτε συγγραφικά είναι αξιόλογες. Τελικά και εκεί πάσχουμε από την υποκουλτούρα μας. Γράφουμε ή αγιογραφίες ή λίβελλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Εμένα θα μ’ αδικήσει η ιστορία, γιατί δεν έκανα ούτε επαναστάσεις ούτε πολέμους".
    Κ. Καραμανλής [ο Ιος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μεγάλος άνθρωπος και ανέσπερος Έλληνας... και το κεράκι μου ακόμη δεν το θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Χριστός και η Παναγία ...
      Αυτό είναι από τον Ν.Κ. σε αλλον αφιερωμένο και όχι για τον Καραμανλή... Σε καμιά περιπτωση!
      [ Λαθροχειρία μειζων η αναφορά. Σχεδόν ιεροσυλία ]

      Διαγραφή
  16. Κυριε Δημου άριστα τα όσα λέτε για τον Κωνσταντινο Καραμανλή αλλά δυστυχώς ψηλά γράμματα για το πόπολο. Σας έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς μέσω του διαδικτύου στις διαλέξεις που δώσατε στο Ιδρυμα Θεοχαράκη για την ποίηση την λογοτεχνία τα ταξίδια και την ζωή σας γενικότερα. Έχοντας εμπιστοσύνη στο γούστο και το κριτήριο σας γενικότερα και έχοντας διαβάσει μαγεμένος το τελευταιο διάστημα το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο του Λώρενς Νταρελ από τις εκδόσεις Μεταιχμιο και νιωθωντας μαγεμένος από την γραφή του Νταρελ και την ΠΟΙΗΤΙΚΗ της πρόζας του θα ήθελα να ρωτήσω ποιο άλλο έργο του ίδιου ή ΑΛΛΟΥ συγγραφέα θα μπορούσε να μοιαζει ή να πλησιάζει στην ποιότητα την ποιητική γλώσσα του πεζού λόγου του Νταρελ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ντάρελ δεν έγραψε τίποτα που να πλησιάζει το Κουαρτέτο. Από κει και πέρα υπάρχει ωκεανός από καλά βιβλία - τι να πρωτοσυστήσει κανείς; Για μένα ο πιο ουσιαστικός στον 20ο αιώνα ήταν ο Τόμας Μαν (Μαγικό Βουνό, Δόκτωρ Φάουστους). Αν έχετε ανάσα και σας αρέσουν οι ενδοσκοπήσεις δοκιμάστε τον Προυστ. Μια καλή επιλογή που τώρα τον ξαναθυμήθηκαν πολλοί είναι ο Γιόζεφ Ροτ. Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει Μαρκές η Γιόσα... Ο κατάλογος είναι μακρύς.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα σας κύριε Δήμου.

    Παραπάνω, σε σχόλιο σας, λέτε ότι στην Ελλάδα, γράφουμε αγιογραφίες ή λίβελλους. Ή στα ουράνια ή στο πάτο. . . Φανατισμός δηλαδή και παροπίδες. Έχετε δίκιο. . . Γενιές μεγάλωσαν έτσι, ταϊσμενες στο μαύρο/άσπρο. . . Θεωρείτε όμως, ότι στο κείμενο σας - καθόλου γραμμένο με φανατισμό ή διάθεση αυλοκόλακα - είστε αντικειμενικός; Ή επικεντρώνεστε στο ότι ο Κ.Κ. ήταν απλά ένας αποφασιστικός, τεχνοκράτης πολιτικός που σκεφτόταν και έπραττε ό,τι πίστευε ο ίδιος - χωρίς να υπολογίζει πολλά πολλά- για το καλό του τόπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιος που γράφει μία άποψη χωρίς συμφέρον ή υστεροβουλία προφανώς πιστεύει πως είναι αντικειμενικός. Αλλά μην ρωτάτε τον ίδιο - αυτό θα το κρίνουν οι άλλοι.

      Η τελευταία σας φράση δεν βγάζει νόημα: προφανώς έκανε ότι πίστευε ο ίδιος. Αλλά γιατί να μην υπολογίζει για το καλό του τόπου; Έχετε κάποια ένδειξη ότι είχε άλλους σκοπούς;

      Διαγραφή
  18. Να που η ψυχή μου βρίσκει χώμα να βλαστήσω...με των πουλιών τις ιστορίες να αρμενίσω...στου γαλαξία το κορμί να κρατηθώ...ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ένα τέχνασμα να μην παραιτηθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα αξύριστος κλωτσάω τενεκέδια10 Οκτωβρίου, 2016 06:13

      Παραιτήθηκα: καφέ του ανωτέρου μου αρνήθηκα κι απόρριψα των αφεντικών τα ανήθικα.

      Διαγραφή
    2. Εσείς, που ανέμυαλα δηλώνετε την παραίτηση σας, δεν ξέρετε ότι πρέπει να μπορούν σας κουμαντάρουν τα αφεντικά, είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε. Το λέει ο Γιάννης Μπέζος: Αριστερά για εμένα είναι να μπορείς να μιλάς με ευγένεια στον υφιστάμενό σου - για όποιον καταλαβαίνει τι εννοώ.

      Διαγραφή
  19. Κε Δήμου δε μπορώ να καταλάβω πώς συμφωνούμε σε τόσο πολλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Περί ένταξης στην ΕΟΚ ... Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προτού συμβεί αυτό, είχε γίνει εκείνο που αναφέρει ο ευπατρίδης Ι.Ζίγδης εδώ ...

    Σημειώνω ότι ο Καραμανλής παρέμεινε στην Γαλλία μεταξύ 1963 και 1974 - περίοδο που τον εκπολίτισε σημαντικά. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου αναφέρει ανεκδοτολογικά ότι όταν χρόνια αργότερα είχε επισημάνει σκωπτικά στον Καραμανλή "Κε Πρόεδρο, εάν είχατε ζήσει νωρίτερα στο Παρίσι μεγάλο μέρος της Αθήνας θα εσώζετο" (υπονοώντας την περίοδο της πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά αναρχούμενης "πολυκατοικίας της αντιπαροχής") ... Ο Καραμανλής του αποκρίθηκε αφοπλιστικά: "Κάνε με σοφό να σε κάνω πλούσιο" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ι. Ζίγδης τα τελευταία του χρόνια έρρεπε προς την ...μυθολογία. Αυτά που λέει δεν τεκμηριώνονται πουθενά. Γιατί οι ισχυροί του μικρού πυρήνα της Ένωσης να θέλουν την Έλλάδα; Εδώ ιδρώσαμε να μπούμε στους 20 όχι στους 5!

      Διαγραφή
    2. Στούς 10 μπήκαμε, πριν από Ισπανία και Πορτογαλία.

      Διαγραφή
  21. ...Ήταν ένας ηγέτης απο τα σπλάχνα της χώρας και όχι εμφυτευμένος απο αλλού

    Μήπως ήταν "εμφυτευμένος" από το παλάτι; (λέγεται ότι ήταν επιλογή της ίδιας της Φρειδερίκης).

    Το μόνο που θα μπορούσε να ειπωθεί με ασφάλεια για τον Κων/νο Καραμανλή είναι πως ήταν ο καλύτερος πολιτικός του καιρού του. Οι άλλοι ήταν όλοι χειρότεροι (στους τυφλούς ο μονόφθαλμος...).

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολλά μπορεί να μάθει κανείς και για την προσωπικότητα του Καραμανλή από το βιβλίο του Τάκη Λαμπρία "Καραμανλής ο Φίλος" εκδ. Ποταμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όσοι πάντως έχετε βαρεθεί τις αγιογραφίες του Εθνάρχη (συμπεριλαμβανομένων κειμένων όπως αυτό του οικοδεσπότη) και αναζητάτε μια εμφατικά μεροληπτική "αντικαραμανλική" προσέγγιση - σαββατόβραδο είναι, αν μείνετε μέσα: Ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ...

    Προφανέστατα αμφότερα ελέγχονται για την εμπαθή και εν πολλοίς ανερμάτιστη προσέγγιση που επιχειρούν, πλην όμως σίγουρα δίνουν αφορμή για σκέψη και αντιρροπούν την αγιοποίηση που συστηματικά, από κάθε σχεδόν πλευρά, επιχειρήθηκε και συνεχίζει να επιχειρείται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψε ο Θ. Νιάρχος προλογίζοντας το κείμενό μου: "Ο αμερόληπτος τρόπος με τον οποίον ...θυμάται τον εθνάρχη από τις Σέρρες επιβεβαιώνει την διορατικότητα του τελευταίου ως προς τις φιλικές του επιλογές."

      Εσείς διαβάσατε το κείμενό μου ως "αγιογραφία". Ο ίδιος θα ήταν βαθύτατα προσβεβλημένος αν το διάβαζε. Επισημαίνω πως μόνο για την βούλησή του υπήρξα θετικός...

      Διαγραφή
    2. Κυρίως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο επικριτικός λόγος του ποιητή Καρούζου προς τον Εθνάρχη μας, όταν ο τελευταίος παρουσιάστηκε σε μιαν ερωτική συνέλευση μεταμφιεσμένων υποδυόμενος τον λαϊκό στιχουργό Κώστα Βίρβο.

      Διαγραφή
    3. Οικοδεσπότα, "διαβάζω" το κείμενο σας με τον τρόπο που μου επιβάλει η γραφή σας.

      Η δράση του Κ.Καραμανλή ελέγχεται ιστορικά - με άδηλη την στιγμή αυτή έκβαση - για την ανάμιξη του σε ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ & ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ.

      Την ίδια στιγμή Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ αξιολογική κρίση για αυτόν τον άνθρωπο - όπως προκύπτει από το κείμενο σας - συνοψίζεται επί της ουσίας στο εξής:

      "Ηγέτης ίσως με ψεγάδια, ελαττώματα, αδυναμίες; Ηγέτης με σφάλματα; Ναι, αλλά ηγέτης".

      Το τι άποψη λοιπόν θα είχε ο μακαρίτης για το άρθρο σας, ή το τι γνώμη έχει ο οποιοσδήποτε "προλογίζων" παρέλκει, αφού - κατά τα φαινόμενα - η "αμεροληψία" και δήθεν "ορθολογισμός" σας εξαντλούνται στις τοποθετήσεις σας περί σκοταδιστικού χριστιανισμού, ανυπάρκτου έθνους, φονιάδων στρατηλατών και λοιπών παρόμοιων - ζητημάτων δηλαδή "κείμενων μακράν" της επικράτειας των κατά καιρούς ομοτράπεζών σας ...

      Διαγραφή
    4. Στο 1:35:00 η απόλυτη πρόβλεψη από τον Κολλάτο

      Διαγραφή
    5. Σήμερα (9.10.16) στην "Καθημερινή" ο διαπρεπής ιστορικός μας Γιώργος Μαυρογορδάτος μιλώντας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο λέει: "Έχει πεποίθηση στον εαυτό του. Για να έχεις πολιτικό θάρρος, πρέπει να έχεις πεποίθηση στον εαυτό σου. Εκείνοι που έχουν πεποίθηση ξεχωρίζουν στην νεότερη ιστορία: Ο Τρικούπης, ο Μαυροκορδάτος, ο Καραμανλής".

      Εσείς Κ2885, έχετε κολλησει σε συκοφαντίες και θεωρίες συνωμοσίας.

      Διαγραφή
  24. "Μακάρι να μας τύχαινε άλλος ένας…"

    Από που και ως που μία Φιλελεύθερη προσωπικότητα αναζητεί πεφωτισμένους ηγέτες και καθοδηγητές για να του χαράξουν το Μέλλον και τον τρόπο ζωής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αν οι ηγέτες ήταν φιλελεύθεροι;

      Διαγραφή
    2. "Μα αν οι ηγέτες ήταν φιλελεύθεροι;"

      Μα αν ο Βασιλιάς ήταν καλός;

      Οι φαντασιώσεις για καλούς Βασιλιάδες, πεφωτισμένους ηγέτες και supreme leaders δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν. Ιδιώς σε εποχές που εμπεδώνεται η άποψη ότι οι Άνθρωποι μόνο σαν πρόβατα μπορούν να επιβιώσουν.

      Αντίστοιχο κείμενο για τον Καραμανλή μπορεί να γραφτεί και για τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και αν διαφωνείτε. Ο Καραμανλής είχε φίλο το Μάνο, ο Ανδρέας είχε τη Ριτα τη Σακελαρίου. Εκφράζει κανείς από όλους εμάς το αντικειμενικό μέτρο ποιοτητας;

      Όσο κι αν αναπολούμε την εποχή των ηγετών (και των δεινοσαύρων) εγώ χαίρομαι που μπορούμε (όταν θέλουμε) να κάνουμε χωρίς αυτούς.

      Οι Ηγέτες όμως και οι ιδέα τους, απλά συμφιλιώνουν τις μάζες με τη δομική τους αδυναμία. Αυτή που μας κάνει να μη θέλουμε να ζούμε υπό το βάρος των πράξεων και των ευθυνών μας.

      Ακόμα και το χάλι αυτό στο οποίο βρισκόμαστε είναι πιο ελπιδοφόρο από την αμεριμνησία της ύπαρξης του Ηγέτη. Διότι ακόμα μέσα από τον πόνο και τη δυστυχία ίσως κάποτε να βρούμε το βηματισμό μας.

      Τι το Φιλελεύθερο λοιπόν στην προσμονή του Φιλελεύθερου Ιππότη;

      Τίποτα!

      Διαγραφή
    3. Θέλετε να πείτε - για να πάρω δύο αντίθετα παραδείγματα - πως το New Deal του Ρούζβελτ δεν βοήθησε τις ΗΠΑ κι ότι η Θάτσερ δεν ξύπνησε την Αγγλία από την συνδικαλιστική της κατατονία;

      Δεν είμαι οπαδός των χαρισματικών ηγετών - αλλά το να προτιμάω το χάλι και το χάος, από κάποιον συγκροτημένο διαχειριστή ή μάνατζερ της χώρας το βρίσκω υπερβολική παραδοξολογία.

      Διαγραφή
    4. Πράγματι για τη Θάτσερ έχετε δίκιο. Όταν η Θάτσερ έσωζε το ΗΒ από το χάος του post-war consensus ο Ανδρέας καταργούσε τα πειραματικά και εξίσωνε άπαντες προς τα κάτω.

      But that was a time and a place.

      Φυσικά, ούτε εμένα μου αρέσει το χάλι και το χάος.

      Εμείς προτιμούμε έναν μάνατζερ, ο άλλος προτιμάει έναν "λοχία να βάλει τάξη".

      Το ερώτημα είναι τι προκαλεί το συστημικό χάος στη χώρα μας. Νομίζω πως το συνόψισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ στην πρόσφατη απίστευτη δήλωσή του.

      Δεν πιστεύω ότι το χάος της εποχής οφείλεται σε διαχειριστικό κενό. Έχουμε διαχρονικά προβληματική νοοτροπία και αυτό δυστυχώς δεν ξέρω πότε και πως μπορεί να αλλάξει.

      Διαγραφή
    5. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η εποχή του Καραμανλή, του Ρούζβελτ, του Γκορμπατσώφ, της Θάτσερ, του Μιτεράν, του Μάο και το Λένιν, ήταν μία εποχή μεγάλων ιδεολογικών συγκρούσεων.

      Μιλάμε για τα χρόνια δύο παγκοσμίων πολέμων, τεράστιων τεχνολογικών αλμάτων και οικονομικών κρίσεων. Όλα αυτά ταυτόχρονα με το ανοιχτό πρόβλημα της βέλτιστης οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης. Μας πήρε πολλά χρόνια να κατασταλάξουμε στις ιδέες και τις λύσεις ώστε τελικά να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι να μετενσαρκώσουν σε πολιτική τις ιδέες.

      Το ιδεολογικό ντιμπέιτ σήμερα έχει τελειώσει. Σε όλο τον κόσμο. ΣΕ ΟΛΟΝ πλην το γαλατικού χωριού που αντιστέκεται ακόμα και πάντα στη Λογική (διαβάστε π.χ. το "γίγαντα της διανόησης" Σ. Σεραφείμ για το πόσο δίκιο είχε τελικά ο Μαρξ :
      http://www.protagon.gr/themata/flashback/44341242611-44341242611
      )

      Σε εποχές που τα ιδεολογικά προβλήματα έχουν κατασταλάξει, εκλείπουν και οι Ηγέτες. Και πολύ καλώς κατά τη γνώμη μου.

      Διαγραφή
    6. Θέλω να σου πω CsLakonas ότι όλες οι εποχές που ζούμε ήν' η εξής μία: η εποχή της ζωής. Εσύ, ο Καραμανλής, ο Ρούζβελτ, η Θάτσερ, ο Μιτεράν, ο Μάο, εν μέρει ο Λένιν, απολαμβάνετε το τζαστ μεσάνυχτο το αζώητο της εποχής αυτής.

      Διαγραφή
  25. Για την προσφορα του Καραμανλη, η φραση του Schmidt τα λεει ολα: "Στην ΕΟΚ δεν βαλαμε την Ελλαδα, βαλαμε τον Καραμανλη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ωραίο κείμενο ΝΔ. Πολύ θα ήθελα να μας γράψετε και για άλλες προσωπικότητες που ζήσατε. Θυμάμαι κάτι παλιότερα κείμενα για τον Ελύτη που τα λάτρεψα. Ζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά και άλλα πολλά υπάρχουν στο ndimou.gr όπου με τον καιρό έχουν μαζευτεί πάνω από 2000 κείμενα και ολόκληρα βιβλία.

      Διαγραφή
  27. Έχοντας πείρα των περισσοτέρων μετά τον Καραμανλή ηγετών, το να κρίνουμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μοιάζει σχεδόν βλασφημία. Πράγματι μακάρι να είχαμε έναν Καραμανλή σήμερα. (Κωνσταντίνο εννοώ όχι Κώστα βεβαίως).
    Αλλά... Χρειάζεται και ο αντίλογος, έστω και διακινδυνεύοντας να είμαστε άδικοι, αυστηροί ή επιφανειακοί.
    1ον. Έχω αμφιβολίες αν η ανάπτυξη μέσω αντιπαροχής και κατασκευών ήταν η καλύτερη λύση. Σίγουρα ήταν η ευκολότερη και ταχύτερη αλλά όχι η καλύτερη μακροπρόθεσμα. Θυμάμαι ότι ο Έρχαρτ και ο Αντενάουερ, όταν είχαν επισκεφθεί την Αθήνα, δεκαετία του 50, είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την επιλογή αυτή. Δεν επιτρέπει ο χώρος να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις, αλλά φανταστείτε οποιαδήποτε μεταπολεμική Ευρωπαϊκή χώρα, να βασίζει την οικονομική της ανόρθωση στην αντιπαροχή, όσο κατεστραμμένη και αν ήταν. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες... Σύμφωνοι αλλά νομίζω το παρακάναμε. Επίσης δεν θεωρώ επιτυχημένη επιλογή ότι ξηλώσαμε τα τραμ για να ευνοήσουμε τα Ι.Χ. μέσα στην πόλη.
    2ον. Η δεξιά παράταξη, νίκησε στον στρατιωτικό τομέα τον εμφύλιο αλλά έχασε στον ιδεολογικό. Η αριστερά νίκησε στην προπαγάνδα και εσχάτως νίκησε και πολιτικά. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα ή μάλλον τα βλέπαμε στα πεζοδρόμια 40 χρόνια τώρα. Τι σχέση έχει ο Καραμανλής; Αν δεν έχει σχέση αυτός που κυβέρνησε δύο οκταετίες, και θεμελίωσε την Δημοκρατία μετά τους Απριλιανούς, τότε ποιος έχει! Βεβαίως έχει την μεγίστη ευθύνη η Χούντα για το κλίμα που δημιουργήθηκε αλλά από το 1974 μέχρι το 1979 πρωθυπουργός ήταν ο Κ.Κ.
    3ον. Η γλωσσική μεταρρύθμιση (κατ' εμέ αποτυχημένη) και το ενιαίο μισθολόγιο καθιερώθηκαν επί Καραμανλή και Ράλλη υπουργού παιδείας αν θυμάμαι καλά. Αυτή την ιστορία του Ανδρεάδη και της Εμπορικής Τράπεζας δεν την κατάλαβα ποτέ. Κρατικοποιούμε τράπεζες για προσωπικές αντιπάθειες; Επίσης, η κρατικοποίηση της Ολυμπιακής πόσο κόστισε στην Ελληνική οικονομία;
    4ον. Το Σύνταγμα του 1974 δεν νομίζω πως ήταν ό,τι καλύτερο για την ανάπτυξη της Χώρας. Ακόμα ταλαιπωρείται η κοινωνία μας. Πολλά τα προβλήματα. Θα χρειαζόταν "σεντόνι" για να τα απαριθμήσω!
    5ον. Το ρουσφέτι και το μπιλιετάκι από το 1974 και μετά, αποκατεστάθησαν κανονικότατα! Φυσικά μετά το 1981 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά.
    Σημειωτέον... Αυτά τα γράφω, συμφωνώντας με το ποστ, σχεδόν 100%. Άλλο το απόλυτο κριτήριο όμως και άλλο το συγκριτικό.
    Το μεγάλο επίτευγμα ήταν η ένταξη στην ΕΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εμείς θαρρούμε ηγεμονίες την ζωήν, τότε εμείς ηγεμονεύουμε με κάθε τρόπον τους ηγεμονευομένους. Εξουσιαστική παράνοια, Dion.m.

      Διαγραφή
  28. Κύριε Δήμου δεν έχω τα χρόνια σας, και δεν έχω βιώσει τους προηγούμενες του Κ.Κ. ηγέτες. Νομίζω πάντως ότι κανείς μεταγενέστερος του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν ήταν καλύτερος ή χρησιμότερος για τον τόπο.

    Μου ήρθε στο μυαλό η συνέντευξη του Δ. Κουλουριάνου, του 1ου υπουργού οικονομικών του Α. Παπανδρέου και η συμβουλή του Κ. Καραμανλή σε αυτόν. Το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=4ONchKmNdBM

    Επ’ αφορμής αυτού του συνειρμού, αναρωτιέμαι αν ποτέ αντιληφθούμε ότι τον συναισθηματισμό μας δεν πρέπει να τον εκφράζουμε στις πολιτικές μας επιλογές, αλλά στους γύρω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η έμφαση του ΝΔ στη συμπαγή παρουσία και την ηγετική φυσιογνωμία του Καραμανλή μου θύμισε το παρακάτω βίντεο:

    https://www.youtube.com/watch?v=gwCdLR-Ukss

    Στο βίντεο ακούγονται αρνητικά πράγματα για τον Καραμανλή όπως έλλειψη κουλτούρας, σκάνδαλα κλπ. Ακόμη κι εδώ όμως γίνεται λόγος για "ηγετική φυσιογνωμία, μια συγκλονιστική προσωπικότητα με ένα είδος αυταρχικότητας, μια αυτοπεποίθηση, μια σιγουριά και μια τάση να κυριαρχεί και να ελέγχει το χώρο του".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ναι, ο Ρένος Αποστολίδης υπήρξε πολύ επικριτικός απέναντι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
    Μα να'ταν μόνο σ' αυτόν: εδώ έχει αποκαλέσει "ρομαντικό δικηγοράκο" τον Ελευθέριο Βενιζέλο, "ατάλαντο" και "κότα" τον Νίκο Καζαντζάκη.
    Αξιόλογος ο Ρένος Αποστολίδης και τον σέβομαι, αλλά μερικές φορές ήταν απόλυτος και υπερβολικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι "μερικές φορές" - σχεδόν πάντα. Ήταν ευφυής και ταλαντούχος, αλλά παρορμητικός και ψυχολογικά διαταραγμένος - μέχρι παράνοιας. Τον γνώριζα πολλά χρόνια κι έχω πέσει και εγώ θύμα των εξάρσεών του.

      Διαγραφή
  31. Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε για τον Καραμανλή, αλλά το δημοψήφισμα των κλικ έβγαλε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Στις πρώτες 24 ώρες το ποστ διαβάστηκε από 11.384 επισκέπτες. Νέο ρεκόρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ μεγάλη προσωπικότητα! Σοβαρός, αποφασιστικός, αποτελεσματικός, οξυδερκής, έντιμος με τους αντιπάλους του, καθόλου δημαγωγός, με τεράστιο διεθνες κύρος. Κατόρθωσε να διατηρήσει ένα ηθικό ανάστημα σπάνιο για πολιτικούς. Η θέληση ασφαλώς είναι μεγαλύερο προσόν της εφυίας (Α.Schopenhauer). Στα >55 χρόνια που πρωταγωνίστησε στην πολιτικη αρρένα της χώρας μας ασφαλώς και έκανε λάθη και παραλείψεις... δεν ήταν υπεράνθρωπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ήξερε και ποιοι ήταν οι αντίπαλοι του μέσα στη ζωή...οποιοσδήποτε στο έτσι...τι καλά που θα ήταν...

      Διαγραφή
  33. Καραμανλής, Ανδρέας, Μητσοτάκης, Τεγόπουλος, Λαμπράκης & άλλες ιστορίες της μεταπολίτευσης

    Ιδού λοιπόν μια ωραία συνέντευξη (πολύ σχετική με το σημερινό μας θέμα) του Πάνου Λουκάκου, συγγραφέα του βιβλίου "Η Αθέατη Όψη" στην Athens Voice:

    http://www.athensvoice.gr/politiki/panos-loykakos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ επιπόλαιη κρίση. Αυτά που πέτυχε μετά το 74 κάνεις άλλος δεν θα μπορούσε...

      Διαγραφή
    2. Ίσως να μπορούσε καλύτερα εκείνος που θα ήθελε περισσότερο.

      Διαγραφή
    3. Ναι - και η γιαγιά μου αν είχε ρόδες...

      Διαγραφή
  35. Η Φιλοσοφία κάνει καλή δουλειά: μας βγάζει νοκ άουτ και τον πολιτικό θεά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βλέπετε πόσο εύκολα βγαίνουν οι κρίσεις οι καλές για όπου θέλουμε; Tο ξεπάτωμα του τραμ δικαιολογείται, έπρεπε να αντιμετωπιστεί η ιμπεριαλιστική παρακαλώ, Πάουερ, η ασχήμια των πόλεων, παντού, όχι μόνο στην Αθήνα, δικαιολογείται από την ανάγκη για στέγαση. Και πάμε στο σήμερα, στο πρόσφατο παρελθόν, λένε για τους διορισμούς του Παυλόπουλου επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή αλλά δεν λένε πως θα υπήρχε απασχολησιμότητα σε μια εποχή που δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις λόγω Ασίας και Ανατολικής Ευρώπης και όταν επιπλέον οι εγχώρια παραγωγή μεταφέρεται στα Βαλκάνια εκμεταλλευόμενη το πλαίσιο της ΕΕ.
    Ο Αποστολίδης εξορμούσε όταν τον έπιανε η Διναρική τρέλα του, πάντως όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω σαν τον Ραφαηλίδη δεν ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ερωτήσεις σκόρπιες προς τον οικοδεσπότη (αν δεν βαριέται), χωρίς διάθεση κουτσομπολιού, αλλά υπό την επήρεια πυρετού λόγω εποχιακής λονδρέζικης γρίπης (ελπίζω τουλάχιστον):
    - 11.300+ επισκέπτες μοναδικοί ή συνολικά? (λόγω κατάκλισης στο κρεβάτι είμαι υπεύθυνος για καμμιά δεκαριά επισκέψεις χτες, είδα και όλα τα προτεινόμενα βιντεάκια. Συγγνώμη…….
    - Τι έκανε ο ΚΚ στην κατοχή? Σύμφωνα με τον Μ. Γλέζο, έπαιζε τάβλι στο Σύνταγμα (τουλάχιστον έτσι διάβασα κάπου, μπορεί και να είναι άκυρο).
    - Τι έκανε ο ΚΚ στη Γαλλία? (κάποιοι έκαναν το ΠΑΚ, έστω και σαν βιτρίνα, ακόμα και ο Γιωτόπουλος κάτι έκανε!).
    - Πως βιοπορίστηκε τόσα χρόνια στη Γαλλία ( την ίδια απορία έχω και για όλο το συρφετό που πήγε εκεί, κάποιοι δούλευαν και έκαναν καριέρα, οι υπόλοιποι? ‘Ολοι στη λάτζα?)
    - Η Α. Μεγαπάνου, ανηψιά του Π. Κανελλόπουλου, τον έσπρωξε προς τα επάνω? Συνήθως πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μία γυναίκα, αν όχι ικανή σίγουρα με ονοματεπώνυμο κλπ.)
    - Για την αντιπαροχή, να αναφέρω ότι ιστορικά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τους Βενετσιάνους στις Κυκλάδες (τουλάχιστον το γνωρίζω για την παλιά πόλη της Παροικιάς, ίσως οι νησιώτες να ξέρουν κάτι παραπάνω).

    Ευχαριστώ. Γενημμένος 60 χρόνια μετά τον μακαρίτη, τι θυμάμαι δεν έχει και μεγάλη σημασία, είμαι όμως μεγαλωμένος σε καραμανλική οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτον: Περαστικά!

      Δεύτερον: Επισκέπτες συνολικά (Τώρα είναι πάνω από 15,000)

      Τρίτον: Στην Κατοχή ξέρω ότι συμμετείχε σε μία ομάδα προβληματισμού με τον Ξενοφώντα Ζολώτα και τον Άγγελο Αγγελόπουλος (τότε σοσιαλιστές) τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον Γεώργιο Μαύρο. Πολύ αργά το έσκασε για την Αίγυπτο.

      Περί βιοπορισμού στη Γαλλία διαβάστε εδώ παλιότερα σχόλια.

      Διαγραφή
    2. Μία διευκρίνηση: Η Google analytics μετράει pageviews όχι επισκέπτες. Η δική της διευκρίνηση:

      A pageview is defined as a view of a page on your site that is being tracked by the Analytics tracking code. If a user clicks reload after reaching the page, this is counted as an additional pageview. If a user navigates to a different page and then returns to the original page, a second pageview is recorded as well.

      A unique pageview, as seen in the Content Overview report, aggregates pageviews that are generated by the same user during the same session. A unique pageview represents the number of sessions during which that page was viewed one or more times.

      Διαγραφή
  38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ προβοκάτορα - βλέπω ότι την προβοκάτσια την έχεις κάνει επάγγελμα. Άκου "ύποπτη κατασκοπείας". Μεγάλη κατηγόρια! Ως και τον Αττίλα του φορτώνεις που τον προκάλεσε η χούντα. Δεν ήθελα αρχικά να δημοσιεύσω αυτό το σχόλιο - αλλά χρειάζονται και εκλεκτά δείγματα μικροψυχίας. Κρίμα - σε είχα για κάτι καλύτερο!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Και ξέρετε τελικά ποιά είναι η πλάκα?

      Ότι αυτός ο αμόρφωτος μπρουτάλ ωραιοπαθής τύπος, με την καρτουνίστικη άρθρωση, πιθανότατα θα αποδειχθεί, ιστορικά, ότι όντως υπήρξε ένας από τους - συγκριτικά - σημαντικότερους και πλέον αξιόλογους πολιτικούς στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ... και ο μακράν επωφελέστερος για το Έθνος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης - δεδομένων των συνθηκών.

      Τράτζικ, πράγματι ...

      Πάντως, το μέρος εκείνου του εξωραϊσμού και αγιοποίησης της "περίπτωσης καραμανλή" που προσωπικά δεν θα μπορέσω να χωνέψω στον αιώνα τον άπαντα είναι αφενός το παραμύθι περί δήθεν αυτοεξορίας (ως εάν να εξαναγκάστηκε σε φυγή στα ένδοξα παρίσια) και αφετέρου την εξικνούμενη σε ύψη προσωπικής εμπάθειας σοσιαλμανία του (βλ. περίπτωση Στρατή Ανδρεάδη).

      Ο οικοδεσπότης - ως ομοτράπεζος του "εθνάρχη" - θα μπορούσε ενδεχομένως να ρίξει λίγο φως σε αυτές τις πτυχές της προσωπικότητας του Καραμανλή, εάν δεν δεσμεύεται από ηθικούς κανόνες εμπιστευτικότητας.

      Διαγραφή
    4. @Le Provocateur
      Μας δουλεύεις; Το μπλογκ είναι Χουντικό! Μήπως να τιμήσουμε και τη μνήμη του Πατακού;

      Διαγραφή
    5. Μια φωτογραφία σχολίασα- δεν έγραψα βιογραφία!

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Οι πηγές του Προβοκάτορα είναι μυθιστορηματικής αξιοπιστίας - αλλά μετά το σχόλιο του πρώην Ioannisk ελπίζω να κατάλαβε την πράγματική πολιτική τάση του μπλογκ...

      Διαγραφή
    8. Η Λίλη Μακ, ζούσε μέχρι πριν κάποια χρόνια στην Ύδρα. Οι κατηγορίες για κατασκοπία όμως δεν προκύπτουν από πουθενά. (συγνώμη για το άσχετο, αλλά είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα για την οποία έχω διαβάσει ότι μπόρεσα να βρω)

      Διαγραφή
    9. Η Λ. Μακ θα μου είναι ενδιαφέρουσα όσον ο σκοταδιστής κύριος Λαζαρίδης που μου αποκαλύπτει για να μου διδάξει ότι τότε που ζούσα, στα 1946, δεν θα ήξερα ότι δεν πρέπει να κάνω εμφύλιο πόλεμο και ούτε σήμερα έχω την γνώση να μην εμπλακώ σε παρόμοιες άσχημες καταστάσεις άρα καλό να τις πάθω για να τις μάθω και εγώ όπως αυτός. Έγραψε γράμμα στον Τσίπρα με την πρόταση: "μην κάνεις σοσιαλιστικό ματασχηματισμό της κοινωνίας!". Άμα βλέπω καθαρά...σε όλους τους καιρούς βλέπω καθαρά.

      Διαγραφή
  39. @Le Provocateur
    "και γαμώ τις γκόμενες η κοπέλα" Δηλαδή να ψηφίζουμε Μερλουσκόνι; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. τί θύμάμάί άπό τόν Κάράμάνλή: έβλέπά τίβί. άφίχνάτάί έίς έλλήνίκόν κ τόύ βάζόύν μίκρόφώνά στό στόμά νά κάνέί δήλώσέίς κ άύτός λέέί: "ή έλλάςςςςς...............έί...νάί...έ-νά.....άάάάάά-πέέέέέέέέέέράντό ..... φρέ..νό..κό..μέί..ό. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κωνσταντίνος Καραμανλής: ο άνθρωπος που δεν δούλεψε ποτέ. Ο πιο κρατικοδίαιτος Έλληνας. Αργία μήτηρ πάσης κακίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Είναι βασικό (pH = 20) το να προσεγγίζεις τους θεσμούς και τα σύμβολα της εκμετάλλευσης ακομπλεξάριστα. Οταν ένας αθώος δεν έχει κατασταλάξει μέσα του για το τι είναι ο ίδιος, πώς μπορεί να υποδυθεί πειστικά έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Εάν ο ηθοποιός δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του, είναι ποτέ δυνατόν να τα έχει καλά με τον ρόλο του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Χρειαζόμαστε κάποιον ηγέτη οπού και θα μας βασανίζει ποικιλοτρόπως και ταυτοχρόνως θα μας έχει στη ζητιανιά του θαυμασμού των ομμματιών του. Την απόδειξη θα δώσουμε εοε δώσαμε εοε θα δώσουμε στην ανάρτηση που ακολουθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αλλο ενα κουτσουρο για τα (πολιτικα) τζακια αυτης της χωρας. Τι να πει κανεις... Ενα σωρο ευρωπαικες χωρες καταφεραν να δημιουργησουν κανονικα κρατη χωρις ηγετες, με πολιτικους που οταν τελειωνει η θητεια τους επιστρεφουν σπιτι τους και (σχεδον) δεν τους θυμαται ουτε η μανα τους, ενω εμεις καθομαστε και λατρευουμε περιπου σαν θεους, ατομα που για δεκαετιες δεν καταφεραν στοιχειωδως να οργανωσουν αυτο το κρατος. Ο βασικος λογος ειναι γιατι οι επομενοι απο αυτους (γονοι τους κατα κυριο λογο) αποδειχθηκαν χειροτεροι, καταστροφικοι για τη χωρα. Δεν χρειαζομαστε ηγετες κ. Δημου, χρειαζεται να γινουμε κανονικοι ανθρωποι, να αλλαξουμε τροπο σκεψης. Μεχρι τοτε ας μαζευτουμε γυρω απο το τζακι που καιει το κουτσουρο σας και αποχαυνωμενοι ας αναπολυσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όΤαν σταθερά νιώθουμε άσχημα τότε φυσικά δεν μπορούμε όχι να αλλάξομε τρόπο σκέψης μα ούτε να νιώθομε καλά. Η φυσική ερμηνεία του ανώτερου φιλοσοφικού λογισμού χαραμίζεται. Έπεσε έξω. Δεν ειδοποιήθηκε και δεν ήξερε τι να περιμένει. Ήταν εξηρτημένη στα συμβαίνοντα και δεν μπορούσε παρόμοιες προβλέψεις.

      Διαγραφή
  45. Φίλε Νίκο,
    Χαρά στο κουράγιο σου που διαβάζεις τις μ@λ@κίες καθενός. Ζούμε σε ‘ένα απέραντο φρενοκομείο’ που είχε πει κι ο μεγάλος ηγέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Στέλιος Ράμφος: Το μεγαλύτερο κακό που έκανε η δικτατορία στην Χώρα, ήταν η Μεταπολίτευση.
    Και το Κυπριακό, θα πρόσθετα.
    Δεν είναι άσχετη με το ποστ η παρατήρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ για τη Μεταπολίτευση μιας και είναι η καλύτερη περίοδος στην ιστορία της Ελλάδας, είχαμε Δημοκρατία και ανάπτυξη, από τον Γενάρη του 2015 δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για να το θέσω ευγενικά :)

      Διαγραφή
    2. Με τα δανεικά μεθάς δυό φορές. Την μια όταν τα παίρνεις (από χαρά) και την άλλη όταν τα δίνεις. (από λύπη). Τώρα είμαστε στην δεύτερη φάση. Τότε ήμαστε στην πρώτη.
      Αλλά ο Ράμφος εννοεί την επικράτηση της κουμμουνιστικής αριστεράς στον ιδεολογικό τομέα και την υπεροχή της στην προπαγάνδα, η οποία άρχισε από το 1974.

      Διαγραφή
  47. Στην φοιτητριούλα που σ'έχει ερωτευτεί,
    θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή.
    Τσάμπα χαραμίζει θα έρθω να της πώ,
    τον νεανικό της και αγνό ενθουσιασμό.

    Αυτό το τραγούδι γράφτηκε στις αρχές της Μεταπολίτευσης. Δίκιο είχε ο Σαββόπουλος. Και πολύ αργότερα όταν έγραφε τους Κωλοέλληνες, πάλι δίκιο είχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.