Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2016

Η μόνη ιστορία που μας χρειάζεται


Αν ήμουν Υπουργός Παιδείας θα συμπλήρωνα την Ελληνική Ιστορία των Νεοτέρων Χρόνων με το βιβλίο που διαβάζω αυτή τη στιγμή. Θα το έκανα υποχρεωτικό και για τις απολυτήριες εξετάσεις.

Αντί για μάχες και νίκες, επιτυχημένες εκστρατείες, θριάμβους και καταστροφές – αυτό που θα ζητούσα από τους μαθητές θα ήταν να μελετήσουν και ει δυνατόν να απομνημονεύσουν τα βασικά διδάγματα αυτού του βιβλίου.

Το έχει γράψει ο πρύτανης των ιστορικών μας Γιώργος Δερτιλής και μόνον ο τίτλος του αρκεί για να καταλάβετε την επιλογή μου:

ΕΠΤΑ ΠΟΛΕΜΟΙ
ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΕΜΦΥΛΙΟΙ
ΕΠΤΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ
1821 – 2016

Ναι, αυτά είναι τα σημαντικά γεγονότα της Νεοελληνικής Ιστορίας – όχι οι μάχες, οι ημερομηνίες και οι ηγέτες.

Και αν καταλάβουμε γιατί επί δύο αιώνες σερνόμαστε από χρεωκοπία σε εμφύλιο κι από εμφύλιο σε χρεωκοπία – ίσως μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο βρισκόμαστε και σήμερα – χωμένοι ως τον λαιμό.

Ο φαύλος κύκλος έχει τα εξής στάδια: εθνικισμός  (άρα) υψηλές στρατιωτικές δαπάνες (υπερδιπλάσιες και των πλουσιότερων λαών π. χ. 6,2% του ΑΕΠ από 80-89 έναντι 2,9 της ΕΕ) αλλά χαμηλά έσοδα (ο λαϊκισμός διογκώνει το κράτος και εμποδίζει την σωστή φορολόγηση του πολίτη-πελάτη) άρα καταφυγή σε εξωτερικό δανεισμό – αλλά αδυναμία πληρωμής τοκοχρεολυσίων (λόγω – είπαμε – χαμηλών εσόδων) – άρα χρεωκοπία – επιβολή  διεθνούς ελέγχου (μνημόνιο) κλπ. κλπ. επί επτά φορές (μέχρι τώρα…).

Αυτή είναι η ιστορία μας – κι όχι τα δοξασμένα που μας μαθαίνουν στο σχολείο!

Προσθέστε και ότι οι στρατιωτικές δαπάνες (λόγω πατριωτικού απορρήτου) είναι ο παράδεισος των μιζαδόρων – αλλά και τα δάνεια ο παράδεισος των μεσαζόντων (από τα 70.000.000 χρυσά φράγκα του δανείου της Ανεξαρτησίας - 1824-25 - μόνο τα 13 έφτασαν στην Ελλάδα!).

Θα ήθελα όλοι οι Έλληνες (ξεκινώντας από τους μαθητές) να μελετήσουν και να απομνημονεύσουν τον πίνακα που ακολουθεί:



Ξέρω: θα μου πείτε πως είναι σχηματικός και αφαιρετικός και αδικεί πολλούς. Αλλά μέσα στο βιβλίο υπάρχουν πολλά στοιχεία και ακόμα περισσότερα στη μεγάλη «Ιστορία του Ελληνικού Κράτους» σε 1150 σελίδες, του ίδιου συγγραφέα.

Και μην ξανακούσω αγανάκτηση για τα σημερινά μας «Μνημόνια»! Μνημόνια είχαμε στην Ελλάδα σε όλα μας τα χρόνια ως κράτος («Διεθνή Έλεγχο» τα ονομάζαμε) και πηγαίναμε γυρεύοντας, πριν τελειώσει το ένα, να δημιουργήσουμε καινούργιο…

Όπως τώρα: μετά το τρίτο φλερτάρουμε ήδη με το τέταρτο.

Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει την σημασία που έπαιξε η παρουσία του στρατού στην ιστορία μας. Ο στρατός – ο πιο αδιαφανής θεσμός στην Ελλάδα, πιο ταμπού ακόμα κι από την Εκκλησία. Χρήσιμος όμως για μίζες και θεαματικές παρελάσεις.

Στο βιβλίο εμπεριέχεται μία αποκαλυπτική  άποψη (1869) του Gladstone (πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας) για την Ελλάδα: «Εφόσον η εγγύηση των τριών Δυνάμεων την προστατεύει από τυχόν επίθεση, οφείλει να μην έχει στρατό και στόλο αλλά απλώς και μόνο αστυνομία. Αν δεν μπορεί να ορθοποδήσει υιοθετώντας αυτή την αρχή, δεν θα ορθοποδήσει ποτέ».


Αλλά πού να ακούσουν τέτοια συμβουλή οι στρατόκαυλοι της Ελλάδας. (Αχ, ευτυχισμένη Κόστα Ρίκα, που δεν έχεις στρατό, αλλά μόνο αστυνομία…). Εμείς συντηρούμε στρατόπεδο ακόμα και στην Λακωνία, χίλια χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Και τα τετρακόσια εκατομμύρια που πρέπει (βάσει μνημονίου) να επιστρέψει ο κ. Καμμένος, παραμένουν ακόμα στον προϋπολογισμό του στρατού. (Τσακωνόμαστε όμως για τα 255 από τις άδειες του κ. Παππά…).

169 σχόλια:

  1. Το βιβλίο μπορεί να είναι καλό, όμως "τα κουκιά δεν βγαίνουν" ...

    Ο λόγος απλός: Εάν ρίξει κανείς μια ματιά τόσο στην πορεία του δημοσίου χρέους όσο και στην δομή του από το 1974 μέχρι το 2009 θα διαπιστώσει ότι η συνεισφορά σε αυτό των αμυντικών δαπανών είναι εξαιρετικά περιορισμένη ...

    Homework: Αναζητήστε το γράφημα των αμυντικών δαπανών (εξοπλιστικές δαπάνες + λειτουργικά αμυντικά έξοδα + μισθοί/συντάξεις στρατιωτικών) της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ και συγκρίνετέ το με το ποσοστιαίο βάσει ΑΕΠ γράφημα του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την ίδια περίοδο.

    Θα διαπιστώσετε ότι το δημόσιο έλλειμμα βρίσκεται, συχνά, σε υπερπολλαπλάσιο επίπεδο εκείνου των αμυντικών δαπανών.

    Και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ να συνυπολογίσει κανείς την απόδοση των αμυντικών δαπανών και την επίπτωση τους στον οικονομικό κύκλο (πχ μισθοδοτική/συνταξιοδοτική δαπάνη στρατιωτικών -> αύξηση εγχώριας κατανάλωσης -> αύξηση κρατικών φορολογικών εσόδων, συναλλαγματοφόρες εξαγωγές αμυντικού υλικού κτλ κτλ).

    Με άλλα λόγια στην υποθετική μη ρεαλιστική περίπτωση μηδενισμού των στρατιωτικών δαπανών ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΟΝΤΑΣ την ευνοϊκή επίδρασή τους στον οικονομικό κύκλο ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΖΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ως χώρα ...

    Τέλος να σημειώσω - χωρίς να μπορώ να υπεισέλθω σε ειδικές λεπτομέρειες - ότι ο τομέας της Άμυνας είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές υψηλής τεχνολογίας όπου η Ελλάδα διέθετε και διαθέτει εξαιρετικά ανταγωνιστικό δυναμικό διεθνούς εμβέλειας τόσο κατά το μέρος του R&D όσο και της παραγωγής ΠΑΡΑ τις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να απαντήσω παρά με τα επιχειρήματα του βιβλίου - δεν είμαι ειδικός:

      Το ποσοστό των στρατιωτικών δαπανών το 1990-1999 ήταν σε μας 4,2%. Ειδικά το 1998 και 99 ήταν 4,8 και το 2000 4,9%. Τον ίδιο χρόνο ο μέσος όρος του ΝΑΤΟ (με ΗΠΑ, εμάς και Τουρκία) ήταν 2,2. Μιλάμε για τεράστια ποσά!

      Στις σελ. 53-54 ο Δερτιλής αναπτύσσει το γιατί "η ελληνική οικονομία δεν μπόρεσε ποτέ να αναπτύξει μεγάλη πολεμική βιομηχανία". Δεν έχω προσωπική άποψη - δεν ξέρω το θέμα.

      Διαγραφή
    2. Αυτά που λέτε δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Μπορεί εσείς να γράφατε στους 4Τ τόσα χρόνια όμως εγώ όταν από μικρός διαβάζω το έτερο περιοδικό των τεχνικών εκδόσεων την "Πτήση".


      Πρώτα από όλα θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της χρησιμότητας του στρατού. Νομίζω ότι η ομιλία του απόστρατου πια Ολλανδου στρατηγού Peter Han Uhm, στο Ted Talks είναι άκρως διαφωτιστική. Peter van Uhm: Why I chose a gun Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του και καταδεικνύει τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε μια σύγχρονη κοινωνία.

      Πάμε όμως στα εξοπλιστικά. Αυτά που λέτε αυτή την στιγμή περί εξοπλισμών είναι πραγματικά λάθος με μόνη εξαίρεση το θέμα για τις μίζες. Οι αμυντικές δαπάνες μιας χώρας καθορίζονται εξολοκλήρου από τους εξωτερικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει .
      Και δυστηχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή όχι μονάχα των Βαλκανίων, αλλά ολόκληρης της Ανατολικής μεσογείου.

      Από κει και πέρα συγκρίνετε τις αμυντικές δαπάνες τις Ελλάδας με αυτές της... Κόστα Ρικά.


      1) Τα προβλήματα με την Τουρκία είναι συνεχόμενα. Μάλιστα αυτή την στιγμή ο Τουρκικός αναθεωρητισμός έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του με την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λαζάνης. Αυτά σε αυτή την εποχή που ζούμε δεν προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση.

      Τα προβλήματα με την Τουρκία είναι διαρκή και συνεχόμενα. Υπάρχου περίοδοι έντασης, περίοδοι ακραίας επιθετικότητας και περίοδοι κρίσης. Οι περίοδοι ηρεμίας έχουν σταματήσει να υπάρχουν μετά την εισβολή στην Κύπρο. Από τότε μέχρι τώρα οι σχέσεις μας με την Τουρκία απλώς χειροτερεύουν.

      Το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν επίσης η συνεχής αμφισβήτηση των Θαλασσίων συνόρων του Αιγαίου, η συνεχείς παραβιάσεις, εγείρονται θέματα δυτικής Θράκης και μουσουλμανικής μειονότητας. Μέχρι και το γαιδουρονήσι έχουν φτάσει να αμφισβητούν οι Τούρκοι. Για όσους δεν πείθονται ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα το μεγαλύτερο επιχείρημα που μπορώ να αντιπαραθέσω είναι το γνωστό casus beli εάν αυξήσουμε τα θαλάσσια σύνορα μας στα 12 μίλια.

      Δεν υπάρχει άλλη χώρα αυτή την στιγμή στον κόσμο που να βρίσκεται υπό την διαρκεί απειλή πολέμου εάν ασκήσει το νόμιμο διεθνές δικαίωμα, της αύξησης της υφαλοκρηπίδας.

      2) Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με FYROM. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται μονάχα στο θέμα του ονόματος. Εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το σύνταγμα της FYROM το οποίο έχει εξαιρετικά αλυτρωτικές τάσεις και επιβουλές απέναντι στην Ελλάδα.

      3) Υπάρχουν θέματα και με την Αλβανία. Και μπορεί να υπάρχουν Αλβανοί που να έχουν αφομοιωθεί πλήρως στην Ελληνική κοινωνία, όμως υπάρχουν και εδώ αλυτρωτικά προβλήματα από πλευράς Αλβανίας. Μιλάω βεβαίως για το θέμα της Νοτίου Ηπείρου ή της Τσαμουρίας όπως λένε οι Αλβανοί. Για το συγκεκριμένο έχει ανακινηθεί ως θέμα και μάλιστα τώρα τελευταία.

      Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Αλβανικός αλυτρωτισμός σε Σερβία και FYROM τότε δεν μπορούμε να εφυσηχάσουμε επι του θέματος. Μάλιστα υπήρξαν πρίν απο μερικά χρόνια αναφορές για την δημιουργία UCC - απελευθερωτικού στρατου Τσαμουρίας - τα οποία βεβαίως δεν ξέρω κατα πόσο ευσταθούν.

      4)Οι υποχρεώσεις που προέρχονται από την συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει προϋπόθεση ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα ξοδεύουν συγκεκριμένο ποσοστό (2%) του ΑΕΠ για την άμυνα τους. Ελλάδα, ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία και Εσθονία είναι χώρες που τιμούν αυτές τους τις υποχρεώσεις. Δεύτερο γράφημα στην δεύτερη σελίδα του Defence Expenditures of NATO Countries (2009 - 2016)

      Διαγραφή
    3. 5) Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την μέση ανατολή είναι εξαιρετικά ρευστή. Υπάρχουν δυνητικές απειλές που μπορούν να δημιουργηθούν για την Χώρα εάν δεν υπάρχει σωστή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Είναι πολύ μεγάλα τα κοιτάσματα Φυσικού αερίου και τα χρήματα για την χώρα μας και την οικονομία της πάρα πολλά για να τα αφήσουμε ανεκμετάλλευτα.

      Ακριβώς επειδή παραμελήσαμε την άμυνα μας δεν μπορούμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια και ανακηρύξουμε ΑΟΖ, εκμεταλλευόμενοι τον ΕΘΝΙΚΟ μας πλούτο. Θα μπορούσε και αυτό να είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων της χώρας.

      Πάμε τώρα στο θέμα της Αμυντικής Βιομηχανίας και της χρησιμότητας της.

      Ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει μια οικονομία στο παρόν περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας τα οποία προσφέρει.

      Ιστορικά όλες οι καινοτόμες τεχνολογίες προέρχονται από την αμυντική βιομηχανία. Από το ABS των αυτοκινήτων, τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές (δείτε το Immitation game για τον Alan Turing τον εφευρέτη των Ηλ. Υπολογιστών), τα αεροσκάφη Jet, την πυρηνική ενέργεια, τις τηλεοράσεις, τα GPS και πολλά, πολλά άλλα (σχεδόν όλα) αποτελούν τεχνολογίες που πρώτα από όλα αναπτύχθηκαν στην αμυντική βιομηχανία.

      Όσο για το τον για ποιον λόγο δεν αποκτήσαμε αμυντική βιομηχανία η απάντηση είναι απλή. Θεωρούσαμε πάντοτε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι χρήσιμες και παραγωγικές. Κάτι που είναι εξαιρετικά λάθος. Έτσι τις αντιμετωπίζαμε αποσπασματικά και χωρίς ουσιαστικό μακροχρόνιο σχεδιασμό που είναι απαραίτητος για τέτοιου είδους προγράμματα. Αώο την άλλη συνδυάζαμε την αμυντικές δαπάνες με την εξωτερική πολιτική προσπαθώντας να εξαγοράσουμε την εύνοια του κράτους από το οποίο αγοράζαμε εξοπλισμό. Αυτό έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα για την εγχώρια βιομηχανία αφου δεν μπορούσε να εξασφαλίσει καν τα συμβόλαια για να καλύψει τις ανάγκες των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

      Θα αναφερθώ στο θέμα των μιζών Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όταν κάποιος δεν ασχολείται με τα αμυντικά έξοδα και με τα εξοπλιστικά τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτά θα γίνουν αδιαφανή και πεδίο συμφερόντων και ανταλλαγής μαύρου χρήματος.

      Ο εξοπλιστικός τομέας δεν είναι και τόσο σκοτεινός όσο λέτε. Αρκεί να διαβάζατε το αδελφό περιοδικό των 4Τ (στους οποίους γράφατε) την "Πτήση". Ο ειδικός αμυντικός τύπος ασχολείται εκτενέστατα με τα εξοπλιστικά και τα σκάνδαλα που συνέβησαν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους της λειτουργίας του άλλωστε, το να προλαμβάνει σκάνδαλα διαφθοράς μέσω της πληροφόρησης.

      Από την άλλη όμως μπορεί να μην θέλατε να ασχοληθείτε με το θέμα γιατί απλούστατα για την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων σαν και εσάς (είτε πρόκειται για αριστερούς ή για νεοφιλελεύθερους - για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) , τα αμυντικά ζητήματα αποτελούν ταμπού. Και εκεί βασίστηκε η διαφθορά και μετέτρεψε τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι.

      Αυτά τα λίγα από εμένα... Για την ώρα.

      Διαγραφή
    4. Αν αυτά είναι τα λίγα... σκεφθείτε το πριν να στείλετε τα πολλά. Τα σχόλια έχουν όριο λέξεων - για να μη γίνονται διατριβές.

      Μην με ταυτίζετε με απόψεις που δεν διατύπωσα εγώ. "Αυτά που λέτε..." να είναι αυτά που πράγματι λέω και όχι οι απόψεις του ιστορικού που παρουσιάζω...

      Διαγραφή
    5. Ποιο R&D; Τις στημένες δοκιμές των σούπερ-ντούπερ αντισταθμιστικών Λιακουνάκου και σία; Όπου συνεννοούνταν από πριν τι θα «υποκλέψουν» και το παρουσίαζαν σε χαϊβάνια ή/και μιλημένους καραβανάδες σαν στέιτ-οβ-δι-αρτ επιτεύγματα;

      Διαγραφή
    6. @Georgios Maragkopoulos
      Τα προβλήματα με την Τουρκία είναι συνεχόμενα. Καιρός να σταματήσουμε να θεωρούμε τη Τουρκία τον μπαμπούλα, όχι μόνο γιατί ποτέ της δεν μας έχει επιτεθεί πρώτη αλλά και γιατί ο Σουλτάνος δεν είναι βλάκας για να επιτεθεί σε μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιθέτως και αυτό ξεπερνάει την Ελλάδα είναι αίσχος η συμφωνία που έχουμε κάνει, εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Τουρκία για τους πρόσφυγές μιας και όποτε θελήσουν περισσότερα χρήματα θα μας εκβιάζουν λέγοντας: πόσα δισεκατομμύρια ευρώ μου δίνετε για να μην σας στείλω Χ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Τη τελευταία φορά που πλησιάσαμε στον πόλεμο, η κρίση για τα Ιμια, επενέβησαν οι ΗΠΑ και μας σταμάτησαν, και τις 2 πλευρές.
      Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με FYROM, πλέον η χώρα αυτή έχει αλλάξει το Σύνταγμα της και δεν περιέχει αλυτρωτικές αναφορές. Και παρόλο που ζούμε μία βαρβάτη οικονομική κρίση δεν έχει λόγο να μας επιτεθεί, πρέπει να σημειώσω ότι το σε μεγάλο βαθμό δευτερεύων θέμα της ονομασίας της το χάσαμε επειδή χηφίζουμε εθνικιστές πολιτικούς, πως έφτιαξε όνομα αρχικά ο κύριος Σαμαράς;
      5) Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την μέση ανατολή είναι εξαιρετικά ρευστή. Όπως πάντα, και σε μεγάλο βαθμό μας ξεπερνάει μιας και ίσως μόνο οι ΗΠΑ έχουν αρκετά ισχυρό σταρτό για να επιβάλλουν την ειρήνη, αντιθέτως αν οι Ευρωπαίοι είμασταν έξυπνοι θα είχαμε ένα κοινό Ευρωπαϊκό στρατό που θα ήταν αρκετά ισχυρός.
      Πάμε τώρα στο θέμα της Αμυντικής Βιομηχανίας και της χρησιμότητας της.
      Ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει μια οικονομία στο παρόν περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας τα οποία προσφέρει.
      Συμφωνώ απόλυτα όπως και ότι πολλές τεχνολογικές καινοτομίες έγιναν εν καιρό πολέμου, βλέπε το ραντάρ, αλλά διαφωνώ στη συνέχεια μιας και όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι ο παράδεισος της μίζας και ότι δυστυχώς οι περισσότερες αμυντικές βιομηχανίες της Ελλάδας είναι κρατικές άρα τις χρησιμοποιούν οι πολιτικοί για πελατειακούς σκοπούς! Σε γενικότερο πλαίσιο έχει αποδειχτεί ότι οι δαπάνες στην άμυνα για ανάπτυξη τεχνολογίας κοστίζουν περισσότερο από ότι σε άλλους κλάδους, μερικά παραδείγματα: Apple, Microsoft, Google, Amazon, καμία από αυτές δεν έχει σχέση με τον αμυντικό τομέα!
      Τέλος μιας και αναφέρετε συνέχεια τους 4Τ και τη Πτήση, γνωρίζετε ότι ο Κώστας Καββαθάς είναι εθνικιστής;

      Διαγραφή
    7. Όσα χρόνια διαβάζω "Π" δεν έχω δεί κάτι το εθνικιστικό. Υπάρχουν άλλα έντυπα που είναι πράγματι εθνικιστικά. Ο εκδότης της "Π" δεν είναι ο Κώστας Καβαθάς πιά αλλα Ο Φαίδων Καραϊωσηφιδης ενώ διευθυντής σύνταξης είναι ο Θοδωρής Ψυρρής.

      Δεν γνωρίζω την πολιτική τους ταυτότητα και δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Αυτο που με ενδιαφέρει απο το περιοδικό είναι μια σωστή ενημέρωση πάνω στα αμυντικά θέματα, την εξωτερική πολιτκή, τις εξελίξεις στην αεροπορική, αμυντική και διαστημική τεχνολογία, όπως επίσης και ενιότε την αστρονομία.

      Διαγραφή
    8. Δεν καταλαβαίνω πως κάποιος σκεπτόμενος πέφτει σε τέτοια παγίδα με το ΑΕΠ. Ένα έξοδο δεν πάει σε ποσοστό με τα έσοδα για να κριθεί υπέρογκο *όταν είναι αναγκαίο*.

      Έτσι για παράδειγμα, έχω ΑΕΠ 500€ και ξοδεύω 50€. Άρα 10% του «ΑΕΠ» ξοδεύεω.

      Ο άλλος έχει ΑΕΠ 50.000€ και ξοδεύει 2.500€, άρα ξοδεύει το 5% του ΑΕΠ. Άρα αυτός με έξοδα του ΑΕΠ 10% ξοδεύει τα τεράστια ποσά! (έτσι γραφει το κείμενο, είναι δυνατόν να συγκρίνουμε στρατιωτικά έξοδα σε ποσοστά;)

      «το ποσοστό των στρατιωτικών δαπανών το 1990-1999 ήταν σε μας 4,2%. Ειδικά το 1998 και 99 ήταν 4,8 και το 2000 4,9%. Τον ίδιο χρόνο ο μέσος όρος του ΝΑΤΟ (με ΗΠΑ, εμάς και Τουρκία) ήταν 2,2. Μιλάμε για τεράστια ποσά!»

      Να το γράψω και αλλιώς. 500€ ο βασικός μου μισθός, αγοράζω βιβλία 50€ τον μήνα (10%). Άλλος με 2.000€ αγοράζει βιβλία με 100€ τον μήνα (5%), άρα ξοδεύει τα μισά για βιβλία και θα μάθει τα μισά. :p

      Διαγραφή
    9. Η οδηγία του ΝΑΤΟ πάει αναλογικά με τον πλυθυσμο. Έτσι οι πιο ευπορες χώρες αφιερώ νουν περισοτερα κονδύλια για την άμυνα. Ο εξοπλισμος που δεν χρειάζονται πάει σε άλλες χωρε του ΝΑΤΟ.

      Το θεμα με τα γραφήματα είναι ξεκάθαρο: Ελάχιστοι στην συμμαχία ξοδεύουν όσα τους αναλογούν, και η Ελλάδα είναι ανάμεσα τους.

      Διαγραφή
  2. Ελα ομως που με ολα αυτα ο μεσος Ελληνας ζει πιο πλουσια απο τον μεσο Γερμανο, κανει με λιγοτερο εισοδημα μεγαλυτερη περιουσια απο τον μεσο Αγγλο (μεχρι προτινος) και εχει προσβαση στο νοσοκομειακο συστημα υγειας πιο γρηγορα απο τους πιο πολλους Ευρωπαιους. Ποιο ειναι το κινητρο για να αλλαξουμε κατι οταν μ αυτα και μ αυτα καπως εμφανιζεται ο απο μηχανης θεος και συνεχιζουμε κανονικα; Δεν το λεω οτι ειναι μαγκια, αλλα εξηγει ισως οτι τιποτα δεν αλλαζει ουσιαστικα εδω. Ο φοβος βεβαια ειναι οτι αν καποτε μας δοθει η τελευταια ευκαιρια (που δεν θα το ξερουμε εξ αρχης οτι ειναι η τελευταια) κι εμεις συνεχισουμε κανονικα η καταστροφη θα ειναι πολυ χειροτερη απο ολες τις αλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που γράφετε δεν αφορούν το παρόν - με το ένα τρίτο των Ελληνων κάτω από το όριο της φτώχιας. Είναι σχεδόν ύβρις να μιλάτε για το δημόσιο νοσοκομειακό σύστημα που έχει εντελώς καταρρεύσει (47 χρειρουργεία κλειστά, ενάμιση χρονος λίστα αναμονής!). Μήπως ζειτε σε άλλη χώρα;

      Διαγραφή
    2. Μπα κ. Δήμου, δεν ζει σε άλλη χώρα. Είναι και ο συγκεκριμένος κύριος προϊόν ενός εκπαιδευτικούς συστήματος, όπως η πλειοψηφία των νεοελλήνων άλλωστε, που εστιάζει στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι. Γιατί αυτό βολεύει να περνάμε καλά. Και ξέρετε και κάτι ακόμη; Αισθάνομαι κι εγώ πολύ άσχημα γιατί ως εκπαιδευτικός έχω συντελέσει σε αυτήν την κατάσταση !

      Διαγραφή
    3. Plorius έζησα πολλά χρόνια στην Αγγλία και σε διαβεβαιώνω ότι ζούσανε καλύτερα από μας. Τα σπίτια, τα πάρκα, τα πεζοδρόμια, το ότι μπορείς να κάνεις το επάγγελμα που επέλεξες αφού πρώτα έχεις σπουδάσει αυτό που σου αρέσει, πρόσβαση παντού των ΑΜΕΑ και ένα αρκετά καλό σύστημα υγείας. Αυτά και πολλά άλλα είναι για μένα επίπεδο ζωής, όχι τι να δουλεύεις σα σκυλί για να πάρεις τρία τέσσερα σπίτια και τώρα να παραπονιέσαι για τον ΕΝΦΙΑ.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητοι δεν θελω να μαλωσω μαζι σας, η γνωμη που εκφραζω ομως ειναι απο αυτα που βλεπω και οχι απο αυτα που διαβαζω στις εφημεριδες. Η δε γνωμη μου για ευρωπαικες χωρες ειναι επισης γιατι εχω ζησει εκει απο αρκετα ως πολλα χρονια. Μακαρι να βγω ψευτης, αλλα η πραγματικη φτωχοποιηση της χωρας (τοτε που θα ειναι πραγματι το ποσοστο που αναφερθηκε κατω απο το οριο φτωχειας) δεν εχει ξεκινησει ακομη. Αληθεια σας το λεω.

      Διαγραφή
    5. @Plorius
      Ακόμα και αν ίσχυαν αυτά που γράφετε ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ο πλούτος που παράχθηκε από τους εταίρους μας, όσον αφορά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα τύχης, αν σε αναλάβει καλός και ευσηνείδητος γιατρός είσαι τυχερός αλλιώς... Φυσικά δεν αναφέρομαι στη τωρινή κατάσταση που με αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τον Πολακη πας στα Δημόσια νοσοκομεία μόνο για να οσυ βάλουν αμμωνία μετά από τσίμπιμα τσούχτρας, προφανώς υπερβάλλω αλλά η κατάταση έγινε πολύ χειρότερη.

      Διαγραφή
    6. Θα συμγωνήσω με Plorious σε αυτο που υπονοεί και για το οποίο άδικα δέχεται κριτική. Ίσως είναι κάπως κυνικό να λες οτι ζούμε καλά ενω κάποιοι υποφέρουν αλλα δυστυχώς η ολική κατάρευση που είναι μια αυξημένη πιθανότητα, δεν θα έχει καμία σχέση με το σήμερα. Η μόνη λύση που βλέπω είναι αυστηρή τακτοποίηση των δημοσίων εξόδων, αυστηρότατη τήρηση των νόμων (χμ.. απο ποιους?) και επιστροφή της λογικής στη χώρα.

      Διαγραφή
    7. Προσυπογράφω και εγώ τις δύο αυτές απόψεις (plorious & str.papous.)

      Mακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά…

      Διαγραφή
  3. To δημόσιο χρέος κατά την τελευταία 30ετία αυξήθηκε εκθετικά κυρίως λόγω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, δευτερευόντως λόγω της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό λόγω όλων των υπολοίπων παραγόντων (αμυντικές δαπάνες, δαπάνες υγείας, κόστος ολυμπιακών αγώνων κλπ). Υπάρχουν ακριβή στοιχεία στο τελευταίο βιβλίο του Γιαννίτση για αυτό.
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ο Δερτιλής γράφει ιστορία δύο αιώνων - όταν π. χ. ο Δηλιγιάννης ανεβάζει τις δαπάνες στο 9,2% και μας οδηγεί στην ντροπή του 1897.

      Και σε μία χώρα χρεοκοπημένη και υπερχρεωμένη ένα 2% του ΑΕΠ είναι σημαντικό ποσοστό!

      Διαγραφή
    2. Μήπως όμως έτσι μπορέσαμε να πολεμήσουμε στους βαλκανικούς πολεμους; Αν δεν είχαμε στρατο, κατά τη συμβουλή του Γλαδστωνα, η πόλη μου η Θεσσαλονίκη σε ποια χώρα θα ανήκε σημερα;

      Διαγραφή
  4. Ασφαλώς το βιβλίο είναι εκπληκτικό, όμως σήμερα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.

    https://jakubmarian.com/military-expenditures-per-capita-and-as-of-gdp-in-europe/

    Βλέπουμε, στους πίνακες που παραπέμπω, τις δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς σε σχέση με το ΑΕΠ εκάστης χώρας και το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα.

    Είναι γενικό το κακό. Αλλά εμείς και οι γείτονες της Ρωσίας το παρακάνουμε.

    Προφανώς εμείς δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία κι εκείνοι δεν εμπιστεύονται τη Ρωσία.

    Ο Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Βέλγοι, οι Ιταλοί και τόσοι άλλοι, γιατί δεν καταργούν τα όπλα, αφού και για εκείνους είναι βάρος (οκ, οι Ιταλοί εξάγουν).

    Μετά τιμής,
    Κάπα


    Άλλες παραπομπές:

    https://jakubmarian.com/military-expenditures-per-capita-and-as-of-gdp-in-europe/

    http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/dapanes.asp

    http://www.antirrisies.gr/node/638





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγάλο μέρος του οποίου επίσης καταλαμβάνουν στρατιωτικοί βγαίνοντας στην σύνταξη από τα 45 ακόμη και σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε όμως και τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, με ένα ιδιαίτερα ζωηρό γείτονα (και τους άλλους να μην είναι και τα καλύτερα παιδιά). Εμείς τα παιδιά της μεταπολίτευσης είμαστε οι πρώτες γενιές δίχως πόλεμο. Αν με κάποιο κράτος πρέπει να συγκριθούμε δεν είναι με τα κράτη της Ευρώπης, αλλά περισσότερο με το Ισραήλ, που προσπαθεί να διατηρήσει μια συγκεκριμένη οντότητα, περιστοιχισμένο από γείτονες που θέλουν να το κατασπαράξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η δικαιολογία του "ζωηρού γείτονα" η "προαιώνιου εχθρού" την οποία κραδαίνουν οι πολεμοκάπηλοι κι από τις δύο πλευρές τους Αιγαίου είναι - όσον αφορά σε μας - ανακριβής. Όπως μου έλεγε ένας Τούρκος ιστορικός: "μετά το '21 η Τουρκία δεν έχει ποτέ επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας - ενώ η Ελλάδα πάνω από πέντε φορές". (Θεωρούσε βέβαια και το πραξικόπημα στην Κύπρο με επικεφαλής τον Τουρκοφάγο Σαμψών ως επιθετική πράξη της Ελλάδας στην οποία αντέδρασε η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη και για να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους).

      Διαγραφή
    2. Η επίθεση στην Κύπρο?
      Τα Ίμια?
      Οι τωρινές δηλώσεις του Εντρογάν, που μόνο φιλειρηνικές δεν είναι?

      Δεν υπάρχουν προαιώνιοι εχθροί, απλά λαοί με διαφορετικά συμφέροντα.

      Διαγραφή
    3. Και στην Κύπρο και στα Ίμια εμείς προκαλέσαμε πρώτοι. Καλό είναι να ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη κι όχι να διακινούμε ό,τι μας συμφέρει.

      Διαγραφή
    4. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αύριο καταργούσε το στρατό της, θα ήταν ασφαλής με δεδομένο ότι η ηγεσία της γείτονος φλερτάρει με το δεσποτισμό και την παράνοια και ίσως επιδιώξει να εξάγει την ένταση; Είμαι χρόνια αντίθετος στο στρατό, συμφωνούσα μαζί σας και έλεγα πως δε χρειάζεται να έχουμε. Κι όμως ενόψει της παρούσας συγκυρία: Θα ήταν καλή ιδέα αύριο το πρωί να διαλυθεί ο ελληνικός στρατός;

      Διαγραφή
    5. Συγγνώμη αλλά ποιος πρότεινε τέτοιο πράγμα; Ούτε ο συγγραφέας του βιβλίου, ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος σχολιαστής. Το θέμα είναι να δούμε αν ο συσχετισμός υπερβολικών αμυντικών δαπανών με τα δάνεια και την έλλειψη εσόδων οδήγησε στην χρεοκοπία.

      Διαγραφή
    6. α. με συγχωρείτε, μάλλον σχολίασα με κεκτημένη ταχύτητα!

      Διαγραφή
    7. @Elias
      Πρώτα από όλα ευτυχώς δεν είμαστε στη θέση του Ισραήλ, κανένας ηγέτης χώρας δεν λέει συνέχεια ότι έχει σκοπό να μας εξαφανίσει. Δεύτερων το Ισραήλ έχει ένα πάρα πολύ αξιόμαχο στρατό, ίσως τον καλύτερο στον κόσμο, και υπηρετούν και οι γυναίκες, άρα αν, ΑΝ, υποθέσουμε ότι πρέπει να έχουμε θητεία μακάρι να ήταν σαν του Ισραήλ, προσωπικά υπηρέτησα στο Πεζικό, ευτυχώς μόνο 6 μήνες, βολές έκανα μόνο στη βασική εκπαίδευση, δεν έκανα ούτε μία φορά πεδίο μάχης, αντιθέτως περέλασα μπροστά στην αυτού εξοχότης, όπως αποκάλεσε τον τότε Προεδρο της Δημοκρατίας ο Συνταγματάρχης που διοικούσε το άγημα μας για τα 50 χρόνια που ενώθηκαν τα Δωδεκάνησα με την Ελλάδα, το περισσότερο χρόνο στον στρατό τον πέρασα με το να μας μαθαίνουν να είναι συμπληρωμένη η τελευταία τριάδα, έτσι κερδίζεις τους πολέμους;

      Διαγραφή
    8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  7. Κανείς δεν αμφισβητεί το διαχρονικό εξοπλιστικό πάρτι της διαπλοκής και της ρεμούλας οικοδεσπότα.

    Όμως οι αριθμοί λένε, όπως σωστά επισημάνθηκε παραπάνω, ότι η Ελλάδα του "σήμερα" φάλιρε μεταπολιτευτικά μπίγκ τάιμ (αφού τότε πήρε οριστικά και αμετάκλητα την κάτω βόλτα - ειδικά δε μετά το '81) διότι το κράτος δανειζόταν όχι για να αγοράζει "κανόνια" ... αλλά για να ταΐζει κηφήνες μισθωτούς, επιτήδειους ελευθεροεπαγγελματίες και παρασιτούντες συνταξιούχους (αμέσως του δημοσίου και εμμέσως του ιδιωτικού τομέα).

    Δεν μπαίνω καν σε θέματα συγκρισιμότητας αμυντικών δαπανών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών διότι πολύ απλά δεν έχει νόημα ...

    Βλέπετε, ΑΝ το έκανα θα έπρεπε να συγκρίνω τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας με χώρες που - όπως είναι γνωστό - έχουν βρεθεί στο ... κατώφλι του πολέμου κατ επανάληψη την τελευταία 30ετία περιβαλλόμενες από ορκισμένους εχθρούς ... όπως στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Τσεχίας ή της Ειρηνόφιλης και Ειρηνοποιού Σουηδίας (της οποίας, παρεμπιπτόντως, η αμυντική βιομηχανία είναι από τις σημαντικότερες παγκοσμίως ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για πολλοστη φορα συνυπογραφω κ.Δημου συμπληρωνοντας οτι πρεπει να επεκταθουμε και στη μεσαιωνικη και αρχαια ιστορια με την ιδια οπτικη.Οχι απο εθνομηδενισμο αλλα απο ρεαλιστικο πατριωτισμο.

    Οι γνωσεις μας για την αρχαιοτητα ειναι για γελια (μονο βασιλιαδες,στρατηγους και ποιητες, ενω για επιστημονες και καθημερινη ζωη τιποτα) και για το μεσαιωνα ειναι για κλαματα (οποιον ρωτω για το βυζαντιο μου λεει οτι ηταν ενα κρατος παπαδων και τιποτα παραπανω).

    Ποιος ξερει να μας πει πως ζουσαν, τι πιστευαν για τα καθημερινα πρακτικα θεματα και ποια ηταν επι της ουσιας η κουζινα και η μοδα της εποχης? Και το κυριοτερο ΓΙΑΤΙ ολα τα παραπανω ηταν οπως ηταν? Το χειροτερο οτι πουθενα δεν ειδα να τονιζονται τα λαθη των Ελληνων σε στιγμες κρισης. Παντα φταινε οι Ρωμαιοι, οι Σταυροφοροι και οι Τουρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κυρίως μια πιο αντικειμενική εξιστόρηση. Στα ελληνικά σχολικά βιβλία οι Έλληνες δεν κάνουν ποτέ βάρβαρες πράξεις. Η όταν τις κάνουν θεωρούνται φυσιολογικές. Μια ραδιοφωνική εκπομπή μου θύμισε εχθές ίσως την πιο αποτρόπαια βαρβαρότητα της ιστορίας: όταν ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος (τι επίθετο!) έδωσε εντολή να τυφλώσουν με πυρωμένο σίδερο 15.000 Βούλγαρους αιχμαλώτους. Το είχα διδαχθεί στο σχολείο, αλλά μου παρουσιάστηκε ασχολίαστο, σαν φυσιολογικό: αφού ήταν Βούλγαροι!

      Διαγραφή
    2. Ο Βασίλειος Β΄ αντιμετώπισε τους αιχμαλώτους Βούλγαρους ως στασιαστές κατά του κράτους, και τότε η ποινή για κάτι τέτοιο ήταν η τύφλωση. Δεν τον δικαιολογώ τον μακαρίτη, αλλά να βλέπουμε κάθε γεγονός μέσα στα ιστορικά του συμφραζόμενα και να το κρίνουμε με βάση τα [εντελώς βάρβαρα, για τα δικά μας κριτήρια] ήθη της εποχής. Και όταν μιλάμε για αποτρόπαιες βαρβαρότητες της ιστορίας, ας βλέπουμε και τις πολύ πιο αποτρόπαιες βαρβαρότητες του περασμένου μόλις αιώνα, πχ Γκέτο Βαρσοβίας, Νταχάου, Μένγκελε, Δρέσδη, ατομικές βόμβες, Γολoντομόρ, σταλινισμό, Πολ Ποτ, και άλλες παρόμοιες, μπροστά στις οποίες η [αναμφισβήτητα αποτρόπαια] βαρβαρότητα του Βουλγαροκτόνου φαντάζει μάλλον σαν παιδική σκανταλιά...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε - τα επιχειρήματά σου ανήκουν στην κατηγορία "κι εσείς βασανίζετε τους μαυρους". Το γεγονός ότι έγιναν κι αλλού θηριωδίες δεν αλλάζει τίποτα. Το επιχείρημα για στασιαστές μπάζει - ήταν ο στρατός του Τσάρου Σαμουήλ.

      Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για μια τέτοια ανήκουστη βαρβαρότητα - από ότι ξέρω, μοναδική στο είδος της στην ιστορία.

      Διαγραφή
    4. 1. Το επιχείρημά μου απλώς αμφισβητεί τη δική σας ιεράρχηση των αποτρόπαιων βαρβαροτήτων της ιστορίας. Θεωρώ ότι υποτιμάτε πολύ πιο αποτρόπαιες [και ποσοτικά και ποιοτικά] βαρβαρότητες όπως αυτές που παρέθεσα ως παραδείγματα. Επίσης στην απάντησή σας μου γράφετε ότι "Το γεγονός ότι έγιναν κι αλλού θηριωδίες δεν αλλάζε τίποτα". Αυτό καταλάβατε εσείς; Ότι κάνω κάποιου είδους συμψηφισμό; Ή ότι δεν θεωρώ αποτρόπαια βαρβαρότητα την τύφλωση έστω και ενός ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον 15.000 αιχμαλώτων;
      2. Οι Βυζαντινοί είχαν καταλύσει το βουλγαρικό κράτος μετά τις νικηφόρες εκστρατείες του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή. Ο Σαμουήλ στα μάτια τους ήταν στασιαστής κατά της αυτοκρατορίας. Αν θεωρείτε ότι το περί στασιαστών επιχείρημά μου "μπάζει", διαβάστε λίγο πιο προσεκτικά τη βυζαντινή ιστορία του δεύτερου μισού του 10ου αιώνα, με έμφαση στη χρονολογία 971.

      Διαγραφή
  9. Είμαστε κολλημένοι στον εθνικισμό από τη γέννηση του κράτους και η παιδεία δεν βλέπω να αλλάζει διότι δεν αλλάζει η πολιτική, όποιο κόμμα έρθει στην εξουσία θα συνεχίσει την ίδια καταστροφικη πολιτική, δεν βλέπω να υπάρχουν πραγματικοί μεταρρυθμιστές και αν υπάρχουν θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο ρωμιος είναι ότι όταν προσπαθεί να μην πληρώνει φόρους ή να πληρώνει λιογοτερο φόρους από όσα βγάζουν πρέπει να καταλάβει ότι το κράτος θα έχει λιγότερα έσοδα και θα φορολογησουν αλλά πράγματα ή θα πάρουν εξωτερικό δάνειο. Τα λεφτά δεν έρχονται εξ ουρανού, όταν πληρώνεις λιγότερο φόρους προφανώς τα λεφτά που εσύ δεν πληρώνεις θα βγουν από κάποια άλλη τσέπη. Αυτό ακόμα και σήμερα δεν το καταλαβαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνετε λάθος, ούτε εγώ, ούτε ο συγγραφέας του βιβλίου "προτείνουμε κάτι" ("σαν το Ισραήλ" ή άλλο). Το βιβλίο είναι μία ανάλυση της Ιστορίας μας όπως δεν την ξέρουμε - και δεν αποτελεί πολιτική πρόταση. Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο αναγνώστης. Προτείνω να το διαβάσετε.

      Διαγραφή
  11. http://mignatiou.com/2016/06/ti-tha-ekana-an-imoun-proedros-gia-kathe-neo-nomo-tha-prepi-na-katargounte-dio/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχετε κολλήσει όλοι στο στρατό και τις αμυντικές δαπάνες. Για το πιο σημαντικό θέμα του εμφύλιου που κατατρύχει τους Έλληνες από παλιά, δεν διάβασα σχόλιο. Κι όμως κι αυτή τη στιγμή διανύουμε μία μετα-εμφυλιακή εποχή που η σημερινή μας κυβέρνηση προσπαθεί να την αναζωογονήσει και να την αναστήσει. Αν πετύχει, ο επόμενος ιστορικός θα γράψει για τον πέμπτο εμφύλιο - που φοβάμαι ότι θα είναι ο τελευταίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί τα γυρεύεις- "έκαστος ακούει τη ιδία διαλέκτω"

      λέει ο Νικος Παναγιωτόπουλος στο "Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια βιβλιο Δεύτερο"...

      Τζάμπα να πάει τόση ...προεκλογικη αφισοκόλληση σε όλα τα Υπουργεία με την φατσα του καπετάν Άρη....
      Και "το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς" ...το γινάτι "του ηττημένου" πού τα βάζεις;

      Τότε έφταιγαν οι Άγγλοι τώρα οι ...γερμανοτσολιάδες των δανείων!
      Η μοίρα μας...

      Διαγραφή
    2. Προσδιοριστική της ελληνικής παράδοσης από την προκλασική ήδη περίοδο είναι η ανάδειξη και η δράση του "προσώπου". Τίποτα το ανώνυμο, τίποτα το απρόσωπο, τίποτα το διαδικαστικό δεν χώρεσε ποτέ στον Ελληνικό κόσμο. Η εγωτική διάσταση του προσώπου - το εκρηκτικά παρορμητικό "Ξέρεις ποιός είμαι 'γω ρε" - είναι το στημόνι πάνω στο οποίο υφάνθηκαν οι εμφύλιες διενέξεις της Ράτσας μας κατά την γνώμη μου.

      Είναι χαρακτηριστικό δε το εξής: Στην ελληνική αρχαιότητα σπάνια υπάρχουν σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα "αγνώστου πατρός" ... εν αντιθέσει με οπουδήποτε αλλού ... Κατ αντιδιαστολή στην "ούνα φάτσα ούνα ράτσα" γειτονική Ιταλία αγνοείται η ταυτότητα του αρχιτέκτονα του εμβληματικού "Κολοσσαίου", όταν εμείς συνεχίζουμε να βρίσκουμε αιώνες μετά, πρόχειρα χαραγμένα, τα ονόματα ακόμα και των ταπεινότερων λιθοξόων-τεχνητών στις εσωτερικές επιφάνειες των σπονδύλων του Παρθενώνα ...

      Διαγραφή
  13. Αν ήμουν ...Ελβετός, Βέλγος, Πορτογάλος,Δανός ή Ολλανδός, Σουηδός ή Νορνηγός στην συνοριογραμμή μου,και δεν είχα αυτήν την απίστευτη μετα το 1821 μετατόπιση των συνόρων μου [κι "η μπίλια δεν έχει κάτσει" ακόμα] αν αντί να παράγω φάβα,ρίγανη βιολογική, ελαιόλαδο πρώτης τάξης που το πουλώ χύμα με τον τόνο, αν αξιοποιούσα τα λεφτά [πακτωλό!!!] που πήρα από την ΟΝΕ,αν τα χρήματα του χρηματστηρίου δεν έπεφταν στην μαυρη τρυπα του σύμπαντος, αν υποχρέωνα την τοπικη αυτοδιοίκηση να ήταν αυτοδιοίκηση και στα οικονομικά ζητήματα και όχι μονο στην παραγωγή ...αργόσχολων μισθωτών, συνταξιοώχων και ..παθητικών ισολογισμων χωρίς τιμωρία, αν ήμουν -τουλαχιστον!!!- Γερμανός ή ιταλός στην βιομηχανική πραγωγή,αν αφηνα να γινει ΣΟΒΑΡΟ ιδιωτικό πανεπιστήμιο ώστε να μη μου φευγουν τα λεφτά όξω και για να υποχρεωσω το Δημοσιο Πανεπιστήμιο να γίνει καλύτερο, αν έβαζα όριο στους εξοπλισμους και δεν μου τους επέβαλαν οι δημοσιογραφικές φήμες και οι "τεχνητές κρίσεις"...αν εν γένει ήμουν η γιαγιά μου ... και φορούσα καρούλια...
    θα ήμουν κα μια χώρα χωρίς χρέος... Ή τουλάχιστον μη χρεοκοπημένη...
    Και δεν θα μετέτρεπα τις παρελάσεις μου σε ατραξιόν για το φιλοθεάμον κοινό και σε γύρο του θανάτου σε πανηγύρι...
    [τί γρήγορα που ξέχασαν οι κοκκορόμυαλοι διοργαωτές αυτων των ωραίων κόλπων πάνω απο την πόλη της Σαλονίκης στην προχτεσινη παρέλαση , το "Απάτσι" που κόντεψε να πέσει στα κεφαλια των λουομένων στην Ν. Πέραμο τις προάλλες κατά τη διάρκεια κανονικής άσκησης περικαλώ...]

    Αλλα με προκαλείς να το διαβάσω Νίκο [και] αυτό το βιβλίο. Γιά να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την μαύρη τρύπα ποιου σύμπαντος όμως. Γιατί, όποιος νομίζει ότι έχει ένα σερνάμενο βιολογικό προηγούμενο δύο αιώνων, πιότερο παραλογίζεται και ούτε σύμπαν βλέπει ούτε καν εστιάζει την μονόφθαλμη όραση στη μύτη.

      Διαγραφή
  14. Η κόρη μου πάει στ’ δημοτικού, ξεκίνησαν την ιστορία ανάποδα, τους πρώτους δύο μήνες κάλυψαν βαλκανικούς, μικρασιατική πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο. Τώρα γυρίζουν στην επανάσταση του 21. Πρόκειται τουλάχιστον για πρόοδο, δεν ξέρω αν είναι πρωτοβουλία της δασκάλας ή οδηγία από το Υ. Παιδείας. Η γενιά της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως (δική μου) δεν θυμάμαι να κάναμε κάτι παραπάνω από βαλκανικούς. Πέρυσι που έκανε βυζαντινή, τη ρώτησα αν οι αυτοκράτορες ήταν Έλληνες (πχ Ιουστινιανός), ήξερε να απαντήσει, εγώ έμαθα μεγάλος ότι η πλειοψηφία δεν ήταν (και όμως ήμουν καλός μαθητής). Ίσως κάτι αλλάζει ή έπεσε σε καλή δασκάλα, ο Κάπα ίσως ξέρει καλύτερα. Φίλη φιλόλογος, μου είπε ότι στην ιστορία του ‘21 δίνει ιδιαίτερη σημασία στον εμφύλιο του ’23 και υπάρχει αναφορά στο γυμνάσιο. Από κει και πέρα, ότι κάνει κάθε γονιός μόνος του, εδώ στο αγγλονήσι τα ντοκιμαντέρ για την ιστορία στην τιβι παίζουν συνέχει και κυρίως τα βράδια. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι γιορτάζονται σε έκταση. Τα μουσεία γεμάτα πάντα από σχολεία.
    Όσοι προασπίζονται τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται για τον ελληνικό στρατό, ας αναλογιστούν αν είναι ανάλογα με την αποτελεσματικότητά του, ας αναλογιστούν τι θα γίνει σε περίπτωση «επεισοδίου» με Τούρκους (πιο σοβαρού από τα ‘Ιμια, τους νεκρούς των οποίων ουδείς θέλει να θυμάται). Όλοι έχουμε συγγενείς ή φίλους που απασχολούνται στα στρατά, ας τους ρωτήσουν ή ας τους παρατηρήσουν. Δικοί μου συγγενείς αξιωματικοί στην αεροπορία έχουν να πιάσουν όπλο 30 χρόνια και μιλάμε για 50άρηδες. Η παλλαική άμυνα, νόμος του κράτους, τι γίνεται άραγε? Την θυμάται κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν πρόκειται για διαφήμιση, αλλά αν θέλετε «φρέσκο» βιβλίο στη βυζαντινή ιστορία,
    https://www.amazon.com/History-Byzantine-Empire-I-B-Tauris-Histories/dp/1780761945
    του Δ. Σταθακόπουλου, Λέκτορας Βυζαντινών Σπουδών στο King College του Λονδίνου (ρίψασπις και αυτός αλλά για την Ελλάδα δεν ήταν καλός).
    Περισσότερα
    http://www.kcl.ac.uk/artshums/depts/history/people/staff/Academic/stathakopoulosd/index.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλουμε εμείς βιβλία. Θέλουμε να σκεπτόμαστε. Και για να σκεπτόμαστε απαραίτητο να κάνουμε το λεγόμενο Με Τον Εαυτό Μου Έχω Γίνει Ένα Και Δεν Είμαι πιόνι Κανενός και άρα συνεπώς το Έδωσα Τα Πάντα Και Τα Ξαναδίνω Και Γι' Αυτό Μπορώ Να μ' Αγαπώ.

      Διαγραφή

  16. Νίκο, δεν είναι να απορεί κανείς για τους εμφυλίους στην Ελλάδα.

    Με πολλή θλίψη, φέρνω στο νου αντιδράσεις παλαιών φίλων και αλλοτινών συμφοιτητών οι οποίοι στήριξαν το Σύριζα και τον Τσίπρα (τώρα τον εγκαταλείπουν)...

    Με πάρα πολλή θλίψη, κυρίως από τον τρόπο που αντιδρούσαν στα επιχειρήματά μου: φωνές, ουρλιαχτά και άλλα για τα οποία ντρέπομαι να μιλήσω... προτιμώ να τα ξεχάσω.

    Ντρεπόμουν να τους πω ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά ανθρώπων εκλεπτυσμένων προς ένα φίλο που τους αγαπά και του σέβεται. Η Αντιγόνη έπαθε την πλάκα της. Δεν μου είπε τίποτε, αλλά την είδα μια δυο φορές που με κοιτούσε με... οίκτο και ήταν σα να μου έλεγε, αυτοί είναι οι φίλοι σου οι σπουδαγμένοι για τους οποίους κάποτε ήσουνα περήφανος;

    Είχαν τόσο μίσος στο βλέμμα (όταν του έλεγα πως ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και ο Λαζόπουλος ένα λυρικό έκτρωμα) που τρόμαξα και σκέφτηκα πως αν είχαμε εμφύλιο, μπορεί εμε΄να να μου την χάριζαν, αλλά εσένα και αρκετούς άλλους θα σας είχανε στείλει στην γκιλοτίνα...

    Εξ ου και το κείμενο που είχα γράψει:

    http://parakeimena.blogspot.com.cy/2015/07/blog-post_28.html


    Με άλλα λόγια, η πολιτική μας κουλτούρα είναι για κλάματα.

    Από την άλλη σκέφτομαι πως ίσως η γελοιότητα του εμφυλιο-θήρα Σύριζα μπουκώσει την κοινωνία με τα ξερατά τού λαϊκισμού γενικώς, και ίσως τότε αυτή βαρεθεί να εντυπωσιάζεται από το ανίκανο κακέκτυπο του Αντρέα και το συρφετό του.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το μωρό του Θεού είναι σοφότερο των ανθρώπων και το ασθενές του Θεού είναι ισχυρότερο των ανθρώπων...

      Διαγραφή

  17. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

    Υπάρχει πολύ μίσος στην Ελλάδα. Ντύνεται διάφορες μορφές - φθόνο, ζήλεια, αντιπαλότητα, ιδεολογική σύγκρουση, διαφωνία, ανταγωνισμός.

    Πάντα μου έκανε εντύπωση πώς, μέσα στην έξαρση της Επανάστασης του '21, βρέθηκαν αγωνιστές που άρχισαν να πολεμάνε ο ένας τον άλλο. Τόσο άγρια που τελικά σκότωσαν την ίδια την επανάσταση. Αν δεν είχαν αποφασίσει οι Μεγάλες Δυνάμεις αλλιώς, θα είχαμε μείνει υπόδουλοι στον Σουλτάνο και τον Ιμπραήμ.

    Και το μίσος Βενιζελικών και Βασιλοφρόνων που στοίχισε χιλιάδες ζωές. Και οι πρωτοφανείς αγριότητες από κάθε πλευρά στον τελευταίο εμφύλιο...

    Ποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος έζησε τέσσερις εμφύλιους σε 130 χρόνια; Και τι λέει αυτό για μας, τον χαρακτήρα μας, τον πολιτικό πολιτισμό μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Είναι και αυτή η ροπή μας προς το φανατισμό που χειροτερεύει τα πράγματα.

      Ποιος μπορεί να παραβλέψει τα βασανιστήρια που υπέστη ο εκλεπτυσμένος Κωστής Παπαγιώργης από τους συντρόφους του και τη Σεκιουριτά της Ρουμανίας - έφτυσε αίμα μέχρι να πεθάνει μισότρελος, διαβάζεις και κλαις...

      Και κάποια στιγμή, πεφτει το μάτι μου στη μαρτυρία της Ελλης Αλεξίου, της γυναίκας του Μπελογιάννη που λέει: όταν ο Νίκος ήταν στο βουνό (στην Πελοπόννησο) αρραβωνιάστηκε με μία κοπέλα και σχεδιάζαν να παντρευτούν. Κάποια στιγμή τον κάλεσαν στη Ρουμελη (αν θυμάμαι καλά) και όταν γύρισε, βρίσκει την αρραβωνιαστικιά του να τη βασανίζει με τα ίδια του τα χέρα ο Κωστής Παπαγιώργης!

      - Μα αφού ήξερες ότι ήτανε γυναίκα μου, γιατί του έκανες αυτό; Το ρώτησε.
      - Ε, έγινε και τελείωσε, του είπε.

      Τελικά η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη σε κακό χάλι κι ούτε που ξαναρώτησε για τον Μπελογιάννη (ο οποίος, λέω εγώ, έβαλε το κόμμα πάνω από τον Άνθρωπο, αφου ανέχτηκε μια τέτοια κακουργία και ποιος τη διέπραξε, ο σοφός Κωστής Παπαγιώργης (ο πιο καλλιεργημένος από όλους τους Έλληνες κομμουνιστές - αλλά υπάρχει και... θεία δίκη: όσα της έκανε, θα τα εισπράξει με τόκο από τους φίλους του...

      Αλλά και ο Μπελογιάννης τον οποίο τον κόμμα ουσιαστικά έστειλε στο ικρίωμα και γι΄ αυτό δεν το συγχωρεί η Αλεξίου, αλλά κι αυτός δεν ήταν παρών στη σφαγή των ταγματασφαλιτών και των αμάχων στο Μελιγαλά;

      Χρόνια τώρα βλέπω και διαβάζω φίλος και γνωστούς να υπερασπίζονται φονιάδες δεξιούς και αριστερούς.

      Κανείς δεν έριξε ένα τόσο δα μικρό δάκρυ για τα θύματα, δεξιά και αριστερά. Κανείς. Διαβάζεις τη δίτομη ιστορία του Μαργαρίτη και τον βλέπει που υποφέρει για όσα τραβάνε οι αριστεροί αντάρτες. Για τις δολοφονίες τους όμως, τις οποίες βέβαια παραδέχεται, δεν ρίχνει ούτε ένα μικρό δάκρυ...

      Νίκο Μπελογιάννη και Κωστή Παπαγιώργη, Μάχαιραν έδωκας μάχαιραν θα λάβεις...

      Κι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος τα ίδια δεν έκανε σε δύο Έλληνες ομογενείς που ήλθανε εθελοντές από τη Γαλλία με ένα σωρό χρήματα για τον αγώνα; Τους συνέλαβε τάχα για... πράκτορες, τους υπέβαλε σε φριχτά βασανιστήρια με τον Γκουρα, τους παλούκωσαν και τους πήρανε τα λεφτά (μαρτυρία του Μακρυγιάννη).

      Αλλά μετά, τα ίδια δεν έπαθε και ο Δυσσέας από τον... Γκούρα; Τούχωσε το σπαθί στα σωθικά και φόγγηκε ο Δυσσέας σαν κρυάρι... Και ο Γκούρας, όσα λεφτά είχε τα έχωσε (στα προπύλαια, λέει ο Μακρυγιάννης) για να τα βρει μετά αλλά κατά την πολιορκία της Ακρόπολης, όπου ήτανε αρχηγός και κρυμμένος με την οικογένειά του σε μαντρόσπιτο οχυρωμένο, ήλθε οβίδα της εποχής και τον έστειλε στον άλλο κόσμο οικογενειακώς.

      Το τι τραβήξανε ο κομμουνιστές αντάρτες του Ζαχαριάδη από τους άλλους, δεν περιγράφεται! Όπως έλεγαν οι ίδιοι, μπροστά σ΄ εκείνα τα μαρτύρια, το Μαρκονήσι και η Ακροναυπλία ήτανε παράδεισος!

      Διαβάζοντας λοιπόν μαρτυρίες από τους εμφυλίους μας, σε πιάνει απελπισία. Ιδίως όταν βλέπεις σε φωτογραφίες της εποχής, συμμορίες εθνικιστών πρώην ταγματαλητών, στη μετά Βάριζα εποχή, να ποζάρουν έχοντας ένα σορό κεφάλια ανταρτών στα πόδια τους!!!

      Ε, ναι, ο σοφός Δερτιλής έχει δίκιο. Η Ιστορία δεν μας έχει διδάξει τίποτε.


      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    2. Πόσος χρόνος απαιτείται για να διδαχθείτε και να εκαιδευτείτε να μην διχάζετε τους Έλληνες με την άθλια Ευρώπη σας;

      Διαγραφή
    3. Συγώμη αυτή πρόταση υπάρχει στο βιβλίο ή είναι δικιά σου; Αν ισχύει το δεύτερο θέλεις να μας εξηγήσεις για ποιους λόγους κατηγορείς την Ευρώπη;

      Διαγραφή
    4. Κωστής Παπαγιώργης η Κώστας Καραγιώργης; Ο πρώτος ήταν συγγραφέας ο οποίος πέθανε πρόσφατα. Ο δεύτερος στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος βασανίστηκε από τους ομοϊδεάτες του και πέθανε στην φυλακή στο Βουκουρέστι.

      Διαγραφή
    5. Dion.M.,
      Συμφωνώ απολύτως!
      Ευγνώμων,
      Κώστας

      Διαγραφή
    6. Κι η Έλλη είναι η Παπά, όχι η Αλεξίου. Σχετίζεται πάντως κι αυτή με τη λογοτεχνία – μέσω της αδελφής της, της Διδώς Σωτηρίου.

      Διαγραφή
  18. θα αρχίσω με μία ερώτηση: όσοι πιστεύουν ότι στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε στρατιωτική θητεία να μου πουν τον λόγο με σοβαρά επιχειρήματα όπως και για ποιο λόγο δεν υπηρετούν οι γυναίκες.

    Ο λόγος ύπαρξης της θητείας στην Ελλάδα είναι απλός: να έχουν οι καραβανάδες κόσμο να δίνουν εντολές και να ενισχύει το κράτος την οικονομία της επρχείας, δηλαδή τις καφετέριες και μερικά ξενοδοχεία.

    Είναι αίσχος σε μία χρεοκοπήμένη χώρα να ξοδεύουμε τόσα χρήματα σε αυτό τον τομέα, αν ο Καμμένο της βρίσκει με το να κόβει βόλτες με τα πολεμικά αεροπλάνα ας κρατήσουμε 2-3 ειδικά για αυτό το σκοπό, κάποιος πρέπει να του θυμίσει κάθε φορά που φοράει στρατιωτική στολή ότι όχι μόνο είναι ασέβεια, ειδικά όταν φοράει των ειδικών δυνάμεων αλλά πάνω από όλα παραποίηση αρχής!

    Στο ποστ αναφέρεται ένα στρατόπεδο στη Λακωνία είναι το ΚΕΕΜ όπου εκαιδεύονται οι οδηγοί του στρατου ξηράς αν και εξαμηνίτης με έστειλαν για εκπαίδευση, ειδικότητα οδηγός διαβιβαστής, απίστευτο κολωχανείο! Κάθε 2 εβδομάδες μας έδιναν το ΣΚ ρεπό όλοι μας μπορούμε να φανταστούμε που κατέληγαν τα έξοδα της σίτισης μας... Οι μελλοντικοί οδηγοί πήγαμε για εξέταση ματιών, αυτονόητο... Ο γιατρός κατάλαβε ότι είχα ένα πρόβλημα στο μάτι μου και μου λέει θα σε στείλω στη Τρίπολη όπου υπάρχει νοσοκομείο, πήγα και ο γιατρός συνταγματάρχης, με ρωτάει: έχεις τεμπέλικο μάτι; Δεν ήξερα τι ήταν αυτό και του απαντάω κοιτάξτε γενικά είμαι τεμπέλης για το μάτι δεν γνωρίζω, με ξαναεξετάζει και μου λέει: έχεις τεμπέλικο μάτι Ι3 φύγε, έμεινα σέκος. Πάντως δεν ήμουνα ο μόνος που έπασχα από αυτή την ασθένεια... Τηλεφώνησα στους γονείς μου οι οποίο φυσικά αγχώθηκαν και πήγαν σε ένα οφθαλμίατρο, πραγματικό, και τους είπα ότι πράγματι ισχύει ατύχησα μιας και θεραπεύεται μόνο σε παιδική ηλικεία. Το πρώτο ΣΚ που πήγα στην Αθήνα επισκευτηκα ένα άλλο πραγματικό οφθαλμίατρο και μου βρήκε 2 βαθμούς μυωπίας. Πόσους στρατιώτες θα έχει "σακατέψει";

    Τέλος μιας και το ποστ αναφέρεται στον "σατανά" των μνημονίων, προβλεπουν ότι πρέπει να μειώσουμε στο μισό τις σταρτιωτικές μας δαπάνες, να δω τον Καμμένο να το κάνει και τι άλλο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όσον αφορά το μίσος, ένα από τα επιτεύγματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δυστυχώς πολύ συχνά το παθαίνω και εγώ :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επειδή νυχτωθήκαμε στην μικρή, μεθυσμένη, γυμνή παραλία στο μέτρημα - μετράμε τα πικρά μας βότσαλα- και νιώθουμε ότι θα αναγκαστούμε να διώξουμε την ΕΕ και την frontex -σε άλλη Γη, σε άλλο αστέρι- δεν μπορούμε να μην έχουμε στρατό και εθνική άμυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν ξερω αν το αναφερε ηδη ο ΝΔ, αλλα ο Δερτιλης γραφει οτι αυτο θα ειναι και το τελευταιο του βιβλιο. Ελπιζω να αλλαξει γνωμη. Αξια αναφορας και η εξηγηση του, κατα το τελος του βιβλιου, γιατι δεν πιστευει να εισακουστουν οσα γραφει απο κανεναν πολιτικο. Οι περισσοτεροι, λεει, δεν διαβαζουν. Απο τους λιγους που διαβαζουν, ελαχιστοι καταλαβαινουν τι διαβαζουν. Οσοι καταλαβαινουν, παραειναι τεμπεληδες να αλλλαξουν οτιδηποτε και οι υπολοιποι θεωρουν τους ψηφοφορους κοροιδα που χαφτουν καθε λαικιστικη παρολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ακομα: θεωρω τραγικη την αγνοια του λαου μας για την πρωιμη ιστορια του Ελληνικου Κρατους, δηλαδη μεταξυ 1832 και 1912. Την πλεον καθοριστικη δηλαδη για τη διαμορφωση της πολιτικης μας κουλτουρας σημερα. Ειναι οξυμωρο να γνωριζουμε περισσοτερα για τον Αλκιβιαδη απο οτι, ας πουμε, για τον Τρικουπη. Ειναι χαρακτηριστικο για την χρηση που κανουμε της ιστοριας μας. Η ιστορι λειτουργει για μας ως διαφυγη απο την πραγματικοτητα, οχι ως εργαλειο για την κατανοηση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μόνον η πραγματικότητα ελβετικό κουστούμι: 47:12.

      Διαγραφή
  23. Το θετικο είναι ότι ή νεότερη γενιά τα πιο πολλά απο αυτά τουλάχιστον τα έχει διδαχτεί. Εγώ πχ που είμαι στα 32 έχω διδαχτεί στο βιβλίο Ιστοριας τριτης λυκειου τους δύο εμφυλιους του 21, τον αποτυχημένο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 με την επακόλουθη πτωχευση, τον εθνικό διχασμό και την πτώχευση λόγω μικρασιατικής εκστρατείας. Ποσο τρελό μου είχε φανεί ότι κοψανε τα χαρτονομίσματα στην μέση για να κανουν υποτίμηση! Βέβαια μιλαμε για βιβλίο γραμμένο το 81 ήδη ανατυπωμενο 20 φορές όταν το διδαχτηκα και που έκανε μόνο μία απλή αναφορά στον τελευταίο εμφύλιο . Ασφαλως κυριαρχούσαν οι καλές στιγμές της συγχρονης ιστοριας μας. Και για την Κυπρο παρουσίαση του θεματος μόνο από τη σκοπιά του θύματος. Τέλος σχεδόν τα πάντα από την ευρωπαϊκή ιστορία ηταν εκτος ύλης , όπως σε κάθε ταξη αλλωστε.Έχω την υποψία ότι διδάσκεται ακόμα το ίδιο βιβλίο, ελπίζω να κάνω λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με ρωτάει ένας αναγνώστης σχετικά με τους απελευθερωτικούς πολέμους με την Τουρκία: Μπορεί η ανακατάληψη να θεωρηθεί επίθεση;

    Απαντώ:

    Ανακατάληψη την λέμε εμείς, κοιτώντας πολλούς αιώνες πίσω. Για τους ανθρώπους που ζούνε εκεί δεκάδες γενιές, είτε ξέρουν είτε όχι την ιστορία, είναι κατάληψη. Πόσους αιώνες πίσω πάνε τα δικαιώματα; Ο Μουσολίνι έκανε ανακατάληψη επιτιθέμενος σε μία παλιά επί 400 χρόνια Ρωμαϊκή επαρχία;

    Όταν οι Έλληνες κατέλαβαν την Θεσσαλονίκη το 1912, μόνο το 11% των κατοίκων της ήταν Ελληνόφωνοι. Οι περισσότεροι (55%) ήταν Εβραίοι, οι άλλοι Σλάβοι, Τούρκοι, Ιταλοί. Εμείς μιλάμε για "απελευθέρωση" της Θεσσαλονίκης. Απελευθερώσαμε το 11%. Οι υπόλοιποι;

    Βλέπετε τα πράγματα δεν είναι απλά...

    Ξαναρωτάει:

    Μπορω να ρωτησω σε μαθηματικο επιπεδο ποτε ειναι απελευθερωση και ποτε καταληψη με την δικη σας αποψη;

    Απαντώ:

    Δεν νομίζω ότι υπάρχει μαθηματική εξίσωση. Για τους μεν θα είναι πάντα απελευθέρωση και για τους δε κατάληψη. Τώρα ένας τρίτος ξένος ιστορικός μπορεί να θέσει κάποιο μέτρο αιώνων. Αλλά δεν είμαι τρίτος και ξένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση – και να ένα πολύ εύστοχο (κατά τη γνώμη μου) συμπληρωματικό σχόλιο του οικοδεσπότη. Γράφει (μεταξύ άλλων):

      "Ανακατάληψη την λέμε εμείς, κοιτώντας πολλούς αιώνες πίσω. Για τους ανθρώπους που ζούνε εκεί δεκάδες γενιές, είτε ξέρουν είτε όχι την ιστορία, είναι κατάληψη. Πόσους αιώνες πίσω πάνε τα δικαιώματα;"

      Εδώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, κύριε Δήμου. Τέτοια σχόλια τα θεωρώ όντως εξαιρετικά πολύτιμα. Διατυπώνουν θέσεις που συνήθως δεν τις ακούει ή διαβάζει κανείς από άλλους (ιστορικούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς κ.λπ.).

      Και το σχόλιο μού θυμίζει και ένα δεύτερο σπάνιο και παρόμοιο παράδειγμα (παρόμοιο κατά τη γνώμη μου - δεν ξέρω αν και ο οικοδεσπότης το βλέπει έτσι).

      Το έχει γράψει ο Νίκος Μουζέλης (καθηγητής στο London School of Economics) στο "Βήμα" στις 26.1.2003:

      "Στη ρίζα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης βρίσκεται η αρπαγή τη δεκαετία του '40 παλαιστινιακών εδαφών με την τελείως γελοία και απαράδεκτη δικαιολογία πως αυτά τα εδάφη ανήκαν στους εβραίους δύο χιλιάδες χρόνια πριν!"

      Όπως είπα: Δεν ξερώ αν ο Νίκος Δήμου συμφωνεί. Αλλά για μένα το βασικό ζήτημα είναι το ίδιο (άσχετα από τις διαφορές ως προς το χρονικό διάστημα που πέρασε και ως προς τη συνέχεια της παρουσίας του εκάστοτε λαού στην εκάστοτε περιοχή).

      Από αυτή την άποψη δεν κατάλαβα ποτέ ούτε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ ούτε λ.χ. τη "Μεγάλη Ιδέα" των Ελλήνων (με όλες τις ολέθριες συνέπειές της).

      Αλλά την πιο νηφάλια και πιο λογική εξήγηση για τέτοιου είδους γεγονότα και εξελίξεις την έδωσε μάλλον ο WAIDH στο δικό του σχόλιο:

      "Το μόνο «αντικειμενικό» κριτήριο είναι η μακροπρόθεσμη επιτυχία που θεμελιώνει το δίκαιο του ισχυρότερου στα κατειλημμένα εδάφη και στους αντίστοιχους πληθυσμούς."

      Προφανώς έτσι εξηγείται πως λίγο-πολύ όλοι μας το θεωρούμε σήμερα αυτονόητο πως λ.χ. η Θεσσαλονίκη είναι μια ελληνική πόλη (με την έννοια ότι ανήκει στην ελληνική επικράτεια) ή πως - αντίστροφα - π.χ. οι πόλεις Izmir και (πολύ περισσότερο) Istanbul (εξακολουθούν να) είναι τουρκικές (έστω κι αν οι Έλληνες επιμένουν στις ελληνικές ονομασίες "Σμύρνη" και "Κωνστατινούπολη" ;-) ).

      Δηλαδή μια κατάσταση η οποία στη γερμανόφωνη νομική ορολογία αποκαλείται "die normative Kraft des Faktischen" ("η κανονιστική δύναμη του πραγματικού").

      Διαγραφή
  25. Ναι προφανώς να μάθουμε από τα λάθη μας και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε.
    Όμως νομίζω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε όμως μόνο τα αρνητικά μας (τι θα έκαναν άραγε οι Γερμανοί αν καταλάβαιναν τι έκαναν τον 20ο αιώνα, και δυστυχώς τι συνεχίζουν να κάνουν τώρα;).

    BTW, είμαστε και οι 2η καλύτεροι πελάτες τους στα όπλα.

    Πάντως να μου το θυμηθείτε: Σε καμιά δεκαριά χρόνια νομίζω ότι θα αποτελεί κοινό τόπο ότι η διαφθορά της Γερμανίας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη διαφθορά του Ελληνικού κράτους.
    Πέραν αυτού, για την υπόλοιπη κακοτυχία μας φταίει ο συναισθηματισμός μας που εκδηλώνεται λανθασμένα με τη αγορά σοσιαλιστικο-αριστερών μπαρουφών, ενώ η χώρα μας θα έπρεπε να ήταν παράδειγμα φιλελευθερισμού (μας ταιριάζει απόλυτα – είναι εξάλλου το οικονομικό σύστημα που είναι πιο κοντά στην αναρχία – σε αυτό δηλαδή που κατά βάθος θα επιθυμούσαμε όλοι, ή έστω σε αυτό που μας βγαίνει αβίαστα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πότε είναι συναισθηματικός ένας ζωντανός οργανισμός, Λεωνίδα Πυθαγόρα;

      Διαγραφή
    2. Μου δίνεις παραδείγματα για τη διαφθορά της Γερμανίας, προφανώς και υπάρχει βλέπε Siemens αλλά συγκριτικά με την Ελληνική είναι ερασιτέχνες, οι πλέον διεφθαρμένες χώρες της Ένωσης είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

      Διαγραφή
    3. Κύριε ΙωάννηΚ. Δεν υπάρχει σύγκριση. Η Ελληνική διαφθορά δεν είναι τίποτα μπροστά στη Γερμανική (η δική μας είναι ψιλικατζίδικη, η άλλη είναι μεγάλη και επαγγελματική). Από το εμπόριο όπλων του κόμματος του Σόιμπλε, στη νόθευση ψηφοφοριών ώστε να βγαίνει το Golf αυτοκίνητο της χρονιάς, στην απίστευτη απατεωνιά με τους ρύπους των VW, … (υπόψη ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αντιστοιχεί – αν δεν κάνω λάθος πάνε χρόνια που κοίταζα σχετικά στοιχεία – κοντά στο 40% της οικονομίας της Γερμανίας). Να μην πούμε τίποτα για τη γερμανική τράπεζα (σιωπή).
      Στη χώρα μας θυμόμαστε ακόμα τα της Siemens (1 εκατ. είχε μοιράσει σε ελληνικά κόμματα;) όμως ή ίδια ιστορία δυστυχώς συμβαίνει από τον Όθωνα έως σήμερα, από τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους έως σήμερα.

      Διαγραφή
    4. Το να μιλάμε εμείς για Γερμανική διαφθορά θυμίζει την παροιμία: "Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα".

      Η Γερμανική διαφθορά δεν υπάρχει μέσα στην Γερμανία - αλλά σε τριτοκοσμικές χώρες (Νιγηρία, Ελλάδα) όπου χωρίς να λαδώσεις δεν παίρνεις δουλειές. Ενώ στην Ελλάδα ειναι ενδημική (σε όλα τα επίπεδα) μέσα στην Γερμανία είναι αδιανόητη.

      Επίσης άλλο η απάτη (π. χ. περίπτωση ρύπων VW) και αλλο η διαφθορά.

      Όσο για το "αυτοκίνητο της χρονιάς" από το 1964 η Φολκσβάγκεν έχει πάρει μόνο 4 διακρίσεις ενώ η Φίατ 9! και η Ρενώ 6. Δείτε τον πίνακα ΕΔΩ

      Βλέπετε πως δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις;

      Διαγραφή
    5. Με κάλυψε απόλυτα ο οικοδοσπέτης, όσον αφορά τη Siemens ή αλλιώς μίζενς :) έχει σαν πολιτική σε όποια χώρα δραστηροποιείται να δημιουργεί κέντρα ερευνών, υπάρχουν 2 εξαιρέσεις: η Νιγηρία και η Ελλάδα...

      Διαγραφή
  26. Το "κόψιμο" του χαρτονομίσματος σε δυο κομμάτια δεν ήταν υποτίμηση, αλλά μία μορφή αναγκαστικού εσωτερικού δανείου: το 1/2 των χαρτονομισμάτων ανταλλάχθηκε με ομολογίες του ελληνικού δημοσίου. Το εφάρμοσε ο Πρωτοπαπαδάκης το 1922 και το επανέλαβε ο Θεόδωρος Πάγκαλος(ο δικτάτωρ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την διόρθωση. Τρομερή εφευρετικότητα ,όπως και να χει

      Διαγραφή
  27. Βρίσκω την “φαύλη σπείρα” ακριβέστατη.
    Ο Δερτιλής περιέγραψε τα γεγονότα, ο Ράμφος τον ψυχισμό που εξωθεί τα γεγονότα.

    Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι πολιτικοί σας τα καταλαβαίνουν αυτά. Το σίγουρο είναι ότι κυβερνούν χωρίς να τα λαμβάνουν υπόψη.

    Μένω στο “δεν θα ορθοποδήσει ποτέ”. Όπως φαίνεται είχε δίκιο.

    Νούμερα της χώρας σας [Β σημαίνει δις] (2014, τώρα είναι χειρότερα):
    Εξαγωγές: $33.2Β
    Εισαγωγές: $60.8Β
    Ισοζύγιο: -$27.6Β
    Που εξάγετε: Τουρκία $4.16Β, Ιταλία $3.08Β, Γερμανία $2.27Β, Βουλγαρία $1.67Β, Κύπρος $1.62Β.

    Συμπέρασμα: Λίγα λόγια για τους Τούρκους, είναι αυτοί που απορροφούν τα προϊόντα σας (13% του ΑΕΠ). Δεν λέω ότι όταν οι Τούρκοι λένε jump εσείς να jump, αλλά. . .

    Από που εισάγετε: Γερμανία 10%, Ρωσία 9.3%, Ιταλία 7.8%, Ιράκ, 7.8%, Κίνα 5.6% Καζακστάν 4.6%, Ισπανία 3.5% κλπ. Και έπειτα σου λέει το ευρώ δεν ευνοεί τις εξαγωγικές οικονομίες (λέγε με Γερμανία).

    Συμφωνώ και για το ρόλο των Ε.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφετε ένα ενδιαφέρον σχόλιο και το γαρνίρετε με προσωπικές αιχμές.

      "ο ΝΔ τείνει κατά το συνήθειό του να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση όταν αυτή δεν κινείται προς την κατεύθυνση που επιθυμεί"

      "Αν εξάλλου διδασκόταν στα νιάνιαρα και η ευρωπαϊκή ιστορία με τρόπο πραγματικά αντικειμενικό και απροκατάληπτο, και όχι με την εξωραϊσμένη μορφή που επιθυμεί ο ΝΔ και οι ομοϊδεάτες του"

      Πολύ θα ήθελα να με πληροφορήσετε ποια είναι "η κατεύθυνση που επιθυμώ" (δεν την ξέρω) και ποιοί είναι οι "ομοϊδεάτες" μου (80 χρόνια τώρα δεν έχω βρει κανένα).

      Εγώ νόμιζα (και έδινα μαχες) ότι αγωνιζόμουνα ακριβώς για να ΜΗΝ διδάσκεται η ιστορία με εξωραϊσμένη μορφή - κι εσείς με κατηγορείτε για το αντίθετο!

      Ομολογώ ότι δεν σας καταλαβαίνω...

      Διαγραφή
    2. Η καταπίεση που διδάσκει Ιστορία στα θεϊκά νιάναρα δεν μεταφέρει καμία γνώση από τις προγενέστερους στους επόμενους. Μεταφέρει ψέμα, άρα ηλιθιότητα και ασχήμια. Τα αφύσικα, τα παράλογα και τα εξοντωτικά. Το αποτέλεσμα είναι μέλη της ανθρωπότητας αποβλακωμένα σε περιόδους σχετικής ειρήνευσης (ηγέτες στην Αμέρικα, ηγέτες στην Βόρεια Κορέα) και θύματα στα πεδία της μάχης σε περιόδους διεξαγωγής του πολέμου. Υπάρχουν και οι ανώμαλοι που αναβιβάζουν την Ιστορία σε επιστήμη, επειδή άλλη επιστήμη δεν ξέρουν, εκτός από την επιστήμη του μίσους. Τα αποτελέσματα της διδαχής της Ιστορίας. Όλα τους ψεύτικα, όλα σάπια.

      Διαγραφή
    3. 1) Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος WAIDH, καλώς να διδάσκεται το κρυφό σχολειό, γιατί είναι ένας εύχρηστος μύθος έτσι ώστε να δημιουργείται φρόνημα στους μαθητές? Εγώ προσωπικά θα έλεγα πάντως όχι...
      2) Απορία: η λέξη 'ανιστόρητος', υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα εκτός από την ελληνική? Από όσα ξέρω, όχι. (κάτι σαν τον 'σχωρεμένο' θα είναι...) Η λέξη αυτή αντανακλά όμως κατά τη γνώμη μου πολύ καλά το πνεύμα ιδιοτέλειας με το οποίο αντιμετωπίζουμε και με το οποίο χρησιμοποιούμε την ιστορία μας -- την βλέπουμε απλά σαν ένα ρόπαλο να το κραδαίνουμε απέναντι σε όποιον άλλο λαό μας γίνεται ενοχλητικός (ως επί το πλείστον για εσωτερική κατανάλωση). Γι' αυτό και την Κύπρο την θυμόμαστε μόνο όταν μας την πέφτουνε οι Τούρκοι (ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα έχει πλήρη άγνοια για την Κύπρο ως ιστορία και ως κοινωνία). Και τις γερμανικές αποζημιώσεις μόνο όταν μας την πέφτουνε οι Γερμανοί για το χρέος, ενώ για την ιστορία της κατοχής και της αντίστασης έχουμε μηδέν ενδιαφέρον και μαύρα μεσάνυχτα.

      Διαγραφή
    4. Το κρυφό σχολειό δεν είναι καθόλου ακίνδυνο. Μαζί με την Αγία Λαύρα είναι κομμάτι της εκκλησιαστικής προπαγάνδας που επιχειρεί να καλύψει την λυσσαλέα αρχική αντίδραση της εκκλησίας στην επελευθέρωση των Ελλήνων. Αρχίζοντας με τον αφορισμό του Ρήγα Φεραίου και του Υψηλάντη και όλης της επανάστασης...

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  29. Υπερβολές!

    Λεκτικές ακροβασίες, υπερβολές και λογικά άλματα.

    Εξηγούμαι:

    Όλα τα κράτη στηρίζονται λίγο - πολύ στους Εθνικούς τους μύθους και έτσι να επιβιώνουν ως κράτη, τι το τόσο διαφορετικό κάνει η Ελλάδα;

    Να δεχτούμε ότι ο στρατός είναι αχρείαστος (γενικά ως θεσμός) και να στηριχτούμε στην άποψη κάποιου πρωθυπουργού ξένης χώρας του 1829 ή επειδή το κάνει σήμερα μία και μόνο χώρα (Κόστα Ρίκα) με εντελώς διαφορετικές συνθήκες, συμμάχους ή και αντιπάλους;

    Και οι υπόλοιπες χώρες μικρές και μεγάλες -ακόμα και η Κύπρος…- που δεν το έκαναν (συμπεριλαμβανομένης και την χώρας του τότε πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας) τι ήταν, ανόητες;

    Μείωση και εξορθολογισμός ΚΑΙ των υπέρογκων δαπανών στο στρατό, περισσότερη διαφάνεια εξόδων (στο μέτρο πάντα του δυνατού) και δημιουργία ισχυρών στρατηγικών συμμάχων είναι αυτό που χρειάζεται ΚΑΙ ΕΔΩ - όπως σε οποιοδήποτε άλλο τομέα που υστερούμε ως χώρα.

    Δεν είναι "πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι".

    Να υπενθυμίσω πάντως τέλος ότι αντίστοιχη θέση σε θέματα οικονομίας είναι η επίσημη ΠΤΩΧΕΥΣΗ!

    ΥΓ1.Εάν οι εκτιμήσεις αυτές γίνουν δεκτές αλλά πέσουν έξω και ακολούθως γίνουμε "Τουρκία, Βουλγαρία ή Σκόπια" θα περνάνε καλύτερα οι Έλληνες;

    ΥΓ2:Για όσους θέλουν να δουν τα τραγικά μας λάθη ΚΑΙ στις αμυντικές μας δαπάνες ΚΑΙ στον τρόπο δανεισμού, δεν έχουν να διαβάσουν την Ελληνική Ιστορία της επαναστάσεως με την ματιά ενός ξένου (Γ. Φίνλευ)

    ΥΓ3: Σχετικά με τα βιβλία στο σχολείο: Από άποψη ψυχολογίας τα παιδιά χρειάζονται την αυταπάτη των απλουστεύσεων, του διαχωρισμού (καλού - κακού / άσπρο - μαύρο) των μύθων και εν τέλει την ίδια αυταπάτη της ασφάλειας - οι μεγάλοι πάλι όχι (σε τέτοιο βαθμό).

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τα παιδιά χρειάζονται την αυταπάτη απλουστεύσεων; Τι απλουστεύεται.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς όμως, εμείς την αυταπάτη των απλουστεύσεων κτλ τη διατηρούμε ως τα βαθιά μας τα γεράματα. Μεταχειριζόμαστε την ιστορία με τον δικολαβισμό, την εμπάθεια και την κουτοπονηριά επαρχιώτη δικηγόρου και την καταχραζόμαστε για να τοποθετούμε τον εαυτό μας στο βάθρο κι όλους τους άλλους στο βάραθρο... και είναι κρίμα, γιατί τόσο υπέροχα αντιφατική και πολύπλευρη ιστορία λίγοι μόνο λαοί έχουνε...

      Διαγραφή
    3. Σχετικά με το τρίτο υστερόγραφο τα σχολικά βιβλία ιστορίας έχουν ένα στόχο να δημιουργήσουν μέλη του έθνους στο οποίο ζουν τα παιδιά, αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει ένα γενίτσαρο στον 21ο αιώνα μπορεί να φέρει ένα τουρκάκι να σπουδάσει σε ένα Ελληνικό σχολείο, για το αντίθετο δεν εκφέρω άποψη μιας και δεν το γνωρίζω.
      Όσον αφορά τη πρώτη πρόταση: Όλα τα κράτη στηρίζονται λίγο - πολύ στους Εθνικούς τους μύθους και έτσι επιβιώνουν ως κράτος-έθνος. Υπάρχουν 2 κατηγορίες εθνών τα πολιτισμικά και τα civic δεν γνωρίζω τον όρο στα Ελληνικά, τα πρώτα βασίζονται σχεδόν εξ' ολοκλήρου σε εθνικούς μύθους ενώ τα δεύτερα δημιουργήθηκαν μετά το κράτος, στη πρώτη περίπτωση το κατ' εξοχήν παράδειγμα πρέπει να είναι η Ελλάδα μιας και όταν ήρθαν οι Ρομαντικοί στο τέλος του 18ου αιώνα πίστευαν ότι οι τότε κάτοικοι του γεωγραφικού χώρου που ήταν η Αρχαία Ελλάδα ήταν απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων δηλαδή άνθρωποι του πνεύματος κλπ, φυσικά δεν ήταν όλοι οι Αρχαίοι Έλληνες, ενώ ήταν βοσκοί, κανένα πρόβλημα με αυτό το επάγγελμα. Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία το κλασικό παράδειγμα είναι η Γαλλία που είναι παιδί της Γαλλικής επνάστασης, πάντως και οι Γάλλοι έχουν εθνικούς μύθους όπως ότι είναι η χώρα της κουλτούρας κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Αν σε ενδιαφέρει μία ενδεικτική βιβλιογραφία είναι αυτή: https://www.amazon.com/Imagined-Communities-Reflections-Origin-Nationalism/dp/1784786756 καθώς και https://www.amazon.com/Nations-Nationalism-since-1780-Programme/dp/1107604621

      Τέλος σαν πεποισμένος Ευρωπαϊστής θέλω να δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Έθνος αλλά μάλλον δεν θα συμβεί σύντομα ίσα-ίσα υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί :(

      Διαγραφή
    4. @Ανώνυμε, γράφετε:

      "Λεκτικές ακροβασίες, υπερβολές και λογικά άλματα".

      Σε ποιόν απευθύνεστε; Ποιον χαρακτηρίζετε;

      Ούτε ο Γ. Δερτιλής στο βιβλίο του ούτε ο οικοδεσπότης στο ποστ του συνηγόρησαν υπέρ της κατάργησης του στρατού. Σκιαμαχείτε!

      Διαγραφή
  30. Πολύ σωστά ο Νίκος Δήμου μιλά για την ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ. Δε μας αρέσει να το συζητάμε γιατί μας βολεύει να φταίνε πάντα οι άλλοι. Και έχει επίσης δίκιο για την εμφυλιοπολεμική ρητορεία της κυβέρνησης, που υποδαυλίζει τα πάθη.

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί λέμε εμφυλιοπολεμική ρητορεία της κυβέρνησης. Είναι μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Γίνεται να γίνει εμφυλιοπολενική μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση; Όχι, βέβαια. Ως να μην είσαστε τίποτα ευρωπαίοι της προκοπής, κύριε Ρ. Μάλλον μισέλληνες. Τόση Ευρώπη καταλαβαίνετε; Η προοπτική μας είναι ευρωπαϊκή, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Διαβάζετε και ιστορίες και δεν ξέρετε την αλήθεια: μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση είναι η πιο δημοκρατική κυβέρνηση του κόσμου!

      Διαγραφή
  31. Ο μακαρίτης Φίλιππος Ηλιού είχε (καίτοι αριστερός) καυτηριάσει την ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - αυτήν που κάνουμε όλοι οι Έλληνες συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Για τον τελευταίο (ελπίζω) εμφύλιο, είναι εξαιρετικές οι μελέτες, οι εργασίες και τα βιβλία των Στάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη.

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Άποψη μου ήταν από την αρχή (και σαφώς συνεχίζει να είναι) ότι άρθρο έτσι όπως είναι δοσμένο, είναι γραμμένο με τρόπο προκλητικό και διφορούμενο - φυσικά και διαβάζοντας το, κάποιος πιο προσεκτικά, σχηματίζει μια άλλη πιθανόν εντύπωση!

    π.χ.
    ["Ο στρατός – ο πιο αδιαφανής θεσμός στην Ελλάδα….
    …πού να ακούσουν τέτοια συμβουλή οι στρατόκαυλοι της Ελλάδας. (Αχ, ευτυχισμένη Κόστα Ρίκα, που δεν έχεις στρατό, αλλά μόνο αστυνομία…).]

    Επομένως:
    Ο κάθε βιαστικός αναγνώστης ή ακόμα και αυτός που δεν κατέχει καλά την έννοια της μεταφοράς, μπορεί κάλλιστα να υποθέσει ότι ο συντάκτης κυριολεκτεί, εξ ού και οι τόσες αντιδράσεις…

    ΥΓ:
    Πιστεύω επίσης ότι δεν αυτό έγινε τυχαία, χωρίς να αποκλείω και το αντίθετο. Τα κίνητρα πάντως αγνοούνται.
    ΥΓ2
    Έχω μπροστά μου (6.30 μ.μ. ) δύο σχόλια ανοιγμένα σε διαφορετικές ώρες με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο…. αλλά με άλλον αποστολέα(Nikos Dimou 31 October, 2016 16:09, Anonymous31 October, 2016 17:33)
    τελικά σε ποιόν απαντάω;

    ΥΓ2@ sgvv: Συμφωνώ γενικά, αλλά σχετικά με το "εμείς…" (σε ποιους απευθύνεται;)

    @ Γιατί τα παιδιά χρειάζονται την αυταπάτη απλουστεύσεων; Τι απλουστεύεται.

    Γιατί δεν είναι σε θέση δεν μπορούν να διαχειριστούν ή και να επεξεργαστούν ακόμα την ωμή αλήθεια.

    Κλασικό παράδειγμα είναι για την διαφορετική αντίληψη και την διαχείριση είναι λ.χ. ο θάνατος ή εάν υπάρχει ή όχι Αγιος Βασίλης και νεράιδες - ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού παρουσιάζετε (στην καλύτερη των περιπτώσεων) μία ωραιοποιημένη εκδοχή της.

    Ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όποιον και να απαντήσετε, αφού το κείμενο είναι το ίδιο - η απάντηση θα ισχύει.

      Πρόκειται βέβαια περί παραδρομής - το πρώτο σχόλιο σβήστηκε κατά λάθος και αντικαταστάθηκε.

      Την απάντηση πάντως την χρωστάτε σε όλους...

      Διαγραφή
    2. Η απαντήσεις που πιστεύω ότι όφειλα -καθώς και οι εξηγήσεις για να τις στηρίξω - εμπεριέχονται και αυτές στα δύο πρώτα μηνύματα μου.
      Ουσιαστικό αντίλογο όμως δεν διάβασα για να σχολιάσω περαιτέρω.

      Αλλά ας γράψω και αυτό:

      Δεν θεωρώ κακό ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας να καταφεύγει καμιά φορά και σε λεκτικές υπερβολές, προκειμένου να κάνει μία αντίθετα με την κοινώς εδραιωμένη άποψη, ευρύτερα γνωστή, ειδικά όταν πρόκειται να αποτελέσει αυτό αφορμή και έναυσμα για προβληματισμό και περεταίρω διάλογο προς την σωστή κατ' εμέ κατεύθυνση.

      Το να γίνετε όμως αυτό, στο όνομα του ορθολογισμού, είναι οπωσδήποτε φάουλ!

      Από εκεί και πέρα απόψεις είναι αυτές… οι αναγνώστες κρίνουν.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Από την απλούστευση της Ιστορίας στον Άγιο Βασιλάκη. Τι να πεις και τι να πεις. Απλουστεύεται η ωμή αλήθεια. Ποια είναι η ωμή αλήθεια του κενού. Η Ιστορία ή ο άγιος Βασίλειος; Μηχανές που περπατάνε την ωμή αλήθεια.

      Διαγραφή
  34. Κύριε Δήμου τώρα με την εισροή μουσουλμάνων μεταναστών υπάρχει φόβος να αλλοιωθεί ο πληθυσμός και φυσικά έχει βάλει το χεράκι της οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πως μπορεί να αποτραπεί η μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. déjà vu ... αηδία καταντήσαμε ...

    Ξαναγράφω για πολλοστή φορά: Σκοπός του οικοδεσπότη - όταν καταπιάνεται με τέτοια ζητήματα - δεν είναι η αναζήτηση της αλήθειας αλλά το να προπαγανδίσει τις εθνομηδενιστικές του απόψεις, επαναβεβαιώνοντας τις εμμονές του.

    Το κατά πόσο η "επίσημη" ιστοριογραφία αποτελεί κρατικά ελεγχόμενο εργαλείο συγκρότησης εθνικής ταυτότητας και άσκησης πολιτικής ή αμερόληπτη επιστημονική απόπειρα απάντησης στο αίτημα αναζήτησης της αλήθειας του παρελθόντος είναι ζήτημα προβληματισμού για όλες τις δυτικές χώρες.

    Googlαρετε την φράση "πώς διδάσκεται η ιστορία" - σε όποια γλώσσα γνωρίζετε - και ο γκούγκλης θα σας επιστρέψει χιλιάδες άρθρα - συχνά δημοσιευμένα σε έγκυρες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας - που πραγματεύονται τα ίδια ακριβώς ζητήματα με αυτά που εδώ συζητούμε.

    Δεν υπάρχει καμία απολύτως "ελληνική ιδιαιτερότητα" λοιπόν. Η επίσημη κρατική ιστοριογραφία και η σχολική αντανάκλαση της είναι μια ιστορία σκοπιμότητας παντού στον κόσμο - και έτσι πρέπει να είναι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συγκρότησης μιας στέρεας αίσθησης "ανήκειν", ενίοτε δε μέσω της υπερβολής και της ψευδολογίας.

    Η ορθολογική αμφισβήτηση και ο προσωπικός προβληματισμός θα έρθουν "μετά". πχ Πόσο πρέπων και παραγωγικό είναι να τεθεί από τα σχολικά βιβλία το ερώτημα:

    "Το να θέσω δυνητικά σε κίνδυνο την ζωή δεκάδων συμπατριωτών μου -εξαιτίας πιθανών αντιποίνων - κατεβάζοντας την σημαία των κατοχικών δυνάμεων από την Ακρόπολη στην Γερμανοκρατούμενη Αθήνα της άνοιξης του '41, αποτελεί αντιλαϊκή και άρα προδοτική πράξη ιδιοτελούς προσωπικού εγωισμού?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι ο "εθνομηδενισμός"! Να επαναλάβω κι εγώ ότι είμαι πατριώτης ένθερμος αλλά όχι εθνικιστής. Αγαπώ την πατρίδα μου, χωρίς ιδεολογίες, φανατισμούς και διακρίσεις. Είναι ή γωνιά μου στο σύμπαν. Οι εθνικιστές απλώς μισούν τις πατρίδες των άλλων.

      Διαγραφή
    2. Εξακολουθείτε να προπαγανδίζετε οικοδεσπότα - ξεδιάντροπα μάλιστα αν το κάνετε συνειδητά - προσπαθώντας να προκαλέσετε εννοιολογική σύγχυση στους αναγνώστες σας.

      Οι εθνικιστές - ώς πρόσωπα - μπορεί να μισούν ή μπορεί να μην μισούν άλλους λαούς, να είναι περισσότερο ή λιγότερο φανατικοί από τους διεθνιστές, περισσότερο ή λιγότερο βίαιοι από τους συγκρουσιακούς αντιεξουσιαστές ... και ούτω καθεξής - ο εθνικισμός όπως οι περισσότερες μεγάλες ιδεολογίες είναι πολυδιασπασμένος.

      Αυτό που σίγουρα κάνουν οι εθνικιστές πάντως είναι να πιστεύουν - πέρα από την έννοια της πατρίδας - στην έννοια του "έθνους" και της "φυλής" ως προσδιοριστικούς παράγοντες της ταυτότητας τους κάτι που δεν κάνουν, κατ ανάγκην, οι πατριώτες.

      Η μήτρα του φασισμού είναι το ευκολάκι της ανάρτησης ταμπελών στον απέναντι - συνήθως μάλιστα ερήμην του. Αν έχω υποπέσει σε αυτό το αμάρτημα ζητώ συγγνώμη - παρόλα αυτά είναι μια καλή ευκαιρία σε μια από τις επόμενες αναρτήσεις σας να μας εξηγήσετε τι ακριβώς πιστεύετε για έννοιες όπως, έθνος - πατρίδα - φυλή κτλ κτλ διότι από τα γνωστά - σε μένα τουλάχιστον - κείμενά σας διακρίνω ένα καλειδοσκόπιο απόψεων συχνά ανακόλουθων και πολλάκις αντιφατικών.

      Διαγραφή
    3. "Αν έχω υποπέσει σε αυτό το αμάρτημα ζητώ συγγνώμη."

      Προσωπικά πιστεύω ότι τόσο εσείς, όσο και ο "άλλος" έχετε υποπέσει σε ένα και μόνο παράπτωμα, ένα θανάσιμο -για πολλούς- αμάρτημα:

      Αυτό του πάθους!


      Διαγραφή
  36. Προβληματίστηκα αν έπρεπε να δημοσιεύσω το σχόλιό σας. Εκφράσεις όπως "προπαγανδίζετε... ξεδιάντροπα" είναι υβριστικές ad hominem. Αν τις είχατε απευθύνει σε άλλον, δεν θα τις είχα δημοσιεύσει. Αλλά ο οικοδεσπότης έχει μεγάλη προϊστορία ως σάκκος του μποξ.

    Με κατηγορείτε ότι προκαλώ σύγχιση. Αλλά επί 40+ χρόνια γράφω και λέω τα ίδια πράγματα - σε σημείο να γίνουμαι μονότονος. Διαχωρίζω τον πατριωτισμό (αγάπη του συγκεκριμένου τόπου μας) από τον εθνικισμό (προσήλωση στην ΙΔΕΑ του του τόπου μας, αφηρημένη, ανώτερη, υπεριστορική, σχεδόν μεταφυσική). Στο δοκιμιό μου "Απολογία ένός ανθέλληνα" το 1996 έγραφα:

    Το αν αγαπάω την Ελλάδα δεν θα το πω εδώ, τώρα - το γράφω (και το απεικονίζω στις φωτογραφίες μου) εδώ και σαράντα χρόνια. (Μάρτυς μου «Το Φως των Ελλήνων» και το «Δεν ξεχνώ»). Αγάπη όμως για μένα δεν είναι η άκριτη δοξολόγηση, η προσήλωση σε μύθους και οράματα, η εθνοκαπηλία και πατριδοκαπηλία. «Όποιος αγαπάει παιδεύει» λεει σωστά ο λαός μας - και η σωστή αγάπη φαίνεται με το πόσο μας καινε τα στραβά και τα ανάποδα του τόπου μας.

    Τόσο με τρωει η Ελλάδα που της έχω αφιερώσει επτά ολόκληρα βιβλία και αμέτρητα άλλα κείμενα. Στο "Ημερολόγιο του Καύσωνα" γράφω: «Αυτή η χώρα με έχει σακατέψει. Πως λέμε: Σεισμόπληκτος, πλημμυρόπληκτος. Εγώ – Ελλαδόπληκτος. Η Ελλάδα – με την ομορφιά και τον παραλογισμό της – έχει περάσει από πάνω μου σαν τραίνο».

    Όπως έχω γράψει και αλλού, η εικόνα που έχω για την πατρίδα δεν είναι ιδέα, αλλά αίσθηση - μία θαλπωρή του οικείου. Δεν θεωρώ τη χώρα μου ούτε καλύτερη ούτε σημαντικότερη από τις άλλες, την αγαπώ επειδή είναι η γωνιά μου μέσα στην οικουμένη - όπως αγαπώ την γειτονιά μου. Αλλά όπως δεν θα σκεπτόμουν ποτέ να μετατρέψω την γειτονιά μου σε ιδεολόγημα και να σκοτώσω γι αυτήν, έτσι δεν θεωρώ λογικό να μετατρέπουμε την πατρίδα σε έθνος – και να θυσιάζονται άνθρωποι για «ένα πουκάμισο αδειανό…»

    Αυτά έγραφα πριν 20 χρόνια. Ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ.

    Εγώ βρίσκω τις απόψεις μου πεντακάθαρες και συνεκτικές. Αν εσείς τις βρίσκετε ανακόλουθες και αντιφατικές, λυπάμαι. Δεν έχω καλύτερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αλλά όπως δεν θα σκεπτόμουν ποτέ να μετατρέψω την γειτονιά μου σε ιδεολόγημα και να σκοτώσω γι αυτήν, έτσι δεν θεωρώ λογικό να μετατρέπουμε την πατρίδα σε έθνος."

      -
      Σπίτι μου - γειτονιά μου - πατρίδα μου.

      Ένα είναι το κοινό σημείο: το "μου"

      Τα θεωρούμε δικά μας - και είναι.

      Δεχόμαστε φιλόξενα καλεσμένους, αλλά αλίμονο σε εκείνον τον απρόσκλητο επισκέπτη (ή τον κλέφτη) που θα προσπαθήσει να τα παραβιάσει,να τα οικειοποιηθεί.

      Διαβάζοντας το σχόλιο σας μου ήρθε στο μυαλό αυτόματος και ένα παλιό αγαπημένο τραγούδι:

      https://www.youtube.com/watch?v=Ri4PDOF_KxM

      Δεν ξέρω εάν έχει οποιαδήποτε σχέση...




      Διαγραφή
  37. Πολλά από αυτά που λέει ο Νίκος Δήμου είναι σοφιστείες, στη Θεσσαλονίκη μέχρι και το 1821 υπερτερούσαν πληθυσμιακά οι Έλληνες, με την επανάσταση άρχισαν τις σφαγές οι Οθωμανοί εναντίον των Ελλήνων και αλλάξαν οι αναλογίες. Μια ερώτηση. Στην Θεσσαλονίκη του 1912 μόνο 1 στους 10 μιλούσε ή ήξερε Ελληνικά; Και ποιος είχε επιρροή στα χωριά; Ποιος είχε βάθος;
    To άλλο με τους Έλληνες που επιτέθηκαν πέντε φορές μόνο ως κακό ανέκδοτο μπορεί να το εκλάβει κανείς, επίσης και το ότι δήθεν φταίμε και εμείς και αυτοί, δηλαδή ο εθνικισμός που υπάρχει και στις δύο χώρες,στοχεύει μόνο στο ψηλώσει τους Σημίτιδες της Ελλάδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Το ποστ αναφέρεται σε μια επιθυμία του ΝΔ. Να διδάσκεται με λεπτομέρεια η ιστορία των τελευταίων 150 ετών.
    Αλήθεια τι εμβέλεια είχε η ιστορική γνώση του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη; Ο Κακριδής μας πληροφορεί για τη γνώση τους περί των αρχαίων: σχεδόν μηδέν. Αλλά ήξεραν πάρα πολύ καλά την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων, δηλαδή από το 1700 και μετά. Και ήξεραν όλοι τα ίδια πράγματα, είχαν συμφωνήσει σε αυτά.
    Εσείς; Βλέπετε όλοι τα ίδια γεγονότα από το 1897 και μετά; Εγώ πάω στοίχημα ότι αν διδαχθεί με λεπτομέρεια αυτή η ιστορία θα γίνουν σκοτωμοί. Δηλαδή όταν θα φτάσει η δασκάλα να πει για την πηγάδα του Μελιγαλά, ή για την διά εφημερίδων αλληλογραφία του Παπανδρέου με τον Βασιλιά το 1965, ή για το περιεχόμενο της ομιλίας του Βελουχιώτη στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων . . . δεν ξέρω αλλά έχω την αίσθηση ότι θα γίνει εμφύλιος.
    Τη μνήμη σας την πειράζει κάτι εκεί κάτω. Ίσως η σκόνη από τα κωνοφόρα ή τη Σαχάρα. Όταν είστε εκεί αδυνατείτε να θυμηθείτε λεπτομέρειες και αντικαθιστάτε ολόκληρα γεγονότα με το απλοϊκό TRUE/FALSE ή GOOD/BAD. Μα αυτό είναι χαρακτηριστικό οργανισμών με ολίγους νευρώνες, λ.χ. αμοιβάδες ή ακόμη ακόμη και διμεταλλικών διακοπτών: πάνω από 23; Τσάκ άναψε, κάτω από 23; Τσάκ σβήσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ο εθνικιστής και ο χουλιγκάνος

    Ο Εθνικιστής (που λέει ότι αγαπάει την πατρίδα του, αλλά στην ουσία μισεί τους αλλοεθνείς) δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει (συνταγματικός) πατριωτισμός, καθώς ο τελευταίος είναι παράγωγο του ανθρωπιστικού ορθολογισμού στον πολιτικό προβληματισμό.

    Ο εθνικιστής, όντας εγγενώς φανατισμένος, μοιάζει με τον μανιχαϊκό χουλιγκάνο που ουρλιάζει και σπάει και μισεί τους "άλλους", καθώς τους θεωρεί εχθρούς.

    Γι΄ αυτό και πολλές φορές ο διάλογος με τους εθνικιστές και τους χούλιγκανς, αν και έχει ενδιαφέρον, τελικά είτε είναι απλώς... μάταιος είτε απολύτως... μάταιος.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια προσωπική κατάθεση:

      Στο ελλαδικό μέρος των φοιτητικών μου χρόνων υπήρξα αυτόνομος μη συγκρουσιακός ελευθεριακός αντιεξουσιαστής με σημαντική δραστηριότητα στα τότε πράγματα του "χώρου" (μην γελάτε, η ορολογία είναι σημαντική - τόσο σημαντική όσο η απόσταση μεταξύ διανυκτέρευσης στην ασφάλεια και ξυλοφορτώματος από τα ΚΝΑΤ).

      Τις βιαιότερες εκδοχές τυφλότητας και φανατισμού τις συνάντησα σε δρόμους, χώρους δουλειάς και αμφιθέατρα μεταξύ των κάθε είδους αριστεριστών, κομμουνιστών και συγκρουσιακών αντιεξουσιαστών και όχι στον χώρο των εθνικιστών.

      Έτσι άνθρωποι όπως εγώ κατέληξαν να ξυλοφορτώνονται συστηματικά σε πορείες και καταλήψεις πολύ περισσότερο από τις συντεταγμένες αριστερές συσπειρώσεις και τα παληκάρια του ΚΚΕ απ ότι από τους ΜΑΤατζήδες και του εθνικιστές παρακρατικούς ... Αφήστε που τελικά οι ζωώδεις ακαλιέργητοι χρυσαυγίτες είναι πολύ ποιο παρθένοι πνευματικά και άρα ευκολότερο να ανανήψουν απ ότι οι πωρωμένοι δήθεν προοδευτικοί ομόλογοι τους, με τις προκάτ απαντήσεις περί παντός του επιστητού και τα μεσσιανικά οράματα επαναστατικού μεγαλείου.

      Διαγραφή
    2. Δεν έχει σημασία από πού ξεκίνησε ή λέει ότι ξεκίνησε κάποιος, αφού όλοι ξεκινήσαμε από ... βρέφη!

      Σημασία έχει τι λέει τώρα.

      Και τώρα, μονάχα φανατισμένοι γιανναρικοί και οι πέριξ και εκ δεξιών αυτών βάλλουν κατά των αντιφρονούντων με το... βλήμα "εθνομηδενιστής".

      Μετά τιμής,
      Κάπα


      Διαγραφή
    3. Κακώς ταυτίζεται ο όρος εθνομηδενισμός-ιστής με τον Γιανναρά και τους λοιπούς νεορθόδοξους ... Πάντως δεν αποτελεί εξ'ορισμού απαξιωτικό χαρακτηρισμό.

      Αντιδιαστελλόμενος με τον εθνοκεντρισμό είναι απλά μια απόπειρα μονολεκτικής αποτύπωσης της θέσης που θεωρεί ως ένα άνευ ουσιαστικού περιεχομένου τεχνητό ιδεολόγημα την έννοια του έθνους απαξιώνοντας την ή/και χαρακτηρίζοντας την ως επικίνδυνη. Λίγο-πολύ δηλαδή αυτό που ισχυρίζεται και ο ίδιος ο ΝΔ στο κείμενο που παρέπεμψε.

      Διαγραφή
    4. Για το φαινόμενο "έθνος" και το "ελληνικό έθνος"
      ---------------------------------------------------

      Μονάχα οι εθνικιστές βρίζουν όταν κάποιος τους θίξει το... έθνος τους.

      Ο Νίκος υιοθετεί τη θέση του Μπενεντίτ Αντερσον, για τις φαντασιακές κοινότητες. Και είναι δικαίωμά του. Το ίδιο κάνει και ο Αντώνης ο Λιάκος. Εκεί συμφωνούν, στα άλλα τους χωρίζει άβυσσος.

      Υπάρχουν όμως και οι Δερτιλής, Βερέμης, Κωστής Κώστας, Μαυρογορδάτος και Πασχάλης Κιτρομηλίδης και πολλοί άλλοι αξιόλογοι ιστορικοί, και μάλιστα μη μαρξιστές, οι οποίοι δεν συμμερίζονται τη θέση αυτή (προσδίσουν στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες αλλά και στις πολιτισμικές μία αυτονομία).

      Όπως δεν τη συμμερίζονται και πολλοί μαρξιστές της σχολής Σβορώνου (Ασδραχάς, Κρεμμύδάς, Ελεφάντης, Ηλιού κοκ) εκεί το έθνος υλοποιείται μέσω των οικονομικών σχέσεων και κοινωνικών διεργασιών.

      Έχουμε δηλαδή τρεις τουλάχιστον επιστημονικές προσεγγίσεις για το τι είναι "ελληνικό έθνος" σήμερα και δεν πέφτει ξύλο μεταξύ των υποστηρικτών.

      Αντίθετα, οι εθνικιστές (κυρίως της παπαρρηγοπούλειας... συνέχειας) πετροβολούν κάθε άποψη που διαφοροποιείται από τα... εθνικά τους... εικονίσματα.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    5. Η θέση του Μπενεντικτ Άντερσον δεν είνναι ασύμβατη με τις άλλες. Μπορεί ένα έθνος να ξεκινήσει σαν ιδέα, σαν φαντασιακή κοινότητα - και να εμπλουτισθεί όταν φανούν τα αποτελέσματα των υπόλοιπων διεργασιών...

      Διαγραφή
    6. Οι υπόλοιπες διεργασίες: φωτοφωσφορυλίωση και AUG στο ριβόσωμα. Αλλά χρειάζεται άπειρος χρόνος έως την επινόηση της πρωτεϊνοσύνθεσης σαν σύναξη φαντασιακών νουκλεοτιδίων και ποτέ δεν μπορούν βέβαια να περιμένουν οι πρωτοπόροι προπορευόμενοι.

      Διαγραφή
    7. Νίκο, ο Μπ Άντερσον έφτιαξε τις "φαντασιακές κοινότητες" για την... Ανατολική Ασία (όπου δεν υπήρχαν αρχειακές πηγές) και από εκεί τις μετέφερε το θεωρητικό του σχήμα, εντελώς άστοχα, στην... Ελλάδα, εντελώς κουτά, παραγνωρίζοντας το υφιστάμενο αρχειακό υλικό.

      Στον αντίποδα βρίσκεται το "Ελληνικό Έθνος" του Σβορώνου, που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ετών με τη φροντίδα του Νάσου Βαγενά (αν και γράφτηκε το ΄60), οπότε και ξέσπασε η διαμάχη Βαγενά-Λιάκου (με παρεβμάσεις και τον Δεμερτζή και Ασδραχά), η οποία αδίκησε πολυ το Λιάκο, αλλά εκείνος πήρε την... εκδίκησή του, ένα χρόνο μετά, με το παράξενο φιλοσοφικο-ιστορικό έργο Αποκάλυψη, Ιστορία, Ουτοπία (κρατικό βραβείο δοκιμίου - ενώ το έργο του Βαγενά έμεινα στα αζήτητα). Ένα έργο με ενδιαφέρουσα βιβλογραφία, χαοτικό νομίζω, που δίνει όμως την εντύπωση ότι ο Λιάκος το οδήγησε κάπου (δεν είχα την υπομονή να το διαβάσω όλο. Το θαύμασα όμως).

      Τέλος, στο δίλημμα Ελληνισμός ή Ελληνικό Έθνος, ο Λιάκος απορρίπτει τον πολιτισμικό Ελληνισμό και προκρίνει το ελληνικό έθνος, βάσει των διαδικασιών εθνογένεσης, οι οποίες όμως αμφισβητούνται τους πάντες, γιατί ειναι προχειροφτιαγμένες από το Λιάκο, ο οποίος κατηγορείται για θεωρητική χρήση της ιστορίας (όταν οι άλλοι κατηγορούνται για ιδεολογική).

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
  40. "Το να θέσω δυνητικά σε κίνδυνο την ζωή δεκάδων συμπατριωτών μου -εξαιτίας πιθανών αντιποίνων - κατεβάζοντας την σημαία των κατοχικών δυνάμεων από την Ακρόπολη στην Γερμανοκρατούμενη Αθήνα της άνοιξης του '41, αποτελεί αντιλαϊκή και άρα προδοτική πράξη ιδιοτελούς προσωπικού εγωισμού?"

    Αφού δεν απαντάει κανείς σε αυτό, θα το κάνω εγώ. Γιατί μ’ αρέσουν τα συγκεκριμένα.
    Λοιπόν, η απάντηση είναι απλούστατη. Αν το κατέβασμα της σβάστικας ήταν κομμάτι ενός γενικότερου πλάνου αντίστασης τότε καλώς. Όπως όμως φάνηκε ήταν απλώς για να κάνουμε νια νια νια στα μούτρα του κατακτητή με μια φάρσα Σεφερλή. Καλέ που είναι η σημαία σας Ο-Ε-Ο; Αααα το βραβείο θα το πάρουν σήμερα οι μπλε πρόσκοποι, οι πράσινοι έχασαν και θα πλύνουν τα πιάτα.

    Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι γιορτάζετε και τι τιμάτε; Μπορείτε έστω για μια φορά να ανοίξετε το καταραμένο το πλάνο και να δείτε το ευρύτερο σκηνικό; Μπορείτε ας πούμε να κάνετε έναν συσχετισμό ανάμεσα στη στάση της Μέσης Ανατολής (το ξύλο που έφαγε ο Κανελλόπουλος) και στο γεγονός ότι από νικήτρια συμμαχική δύναμη η χώρα σας κατέστη έπαθλο της Αγγλίας; Ξέρετε που την έβγαλαν τον περισσότερο καιρό οι στρατιώτες σας στη Μέση Ανατολή; Ξέρετε ποιοι ήταν οι “συρματάδες”; Τα λέει αυτά κάποιο σχολικό βιβλίο σας; Δεν σας κάνει καμία εντύπωση που στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ποτέ δεν ήρθε επίσημη ξένη στρατιωτική αντιπροσωπεία σε αντίθεση με της 25ης Μαρτίου; Δεν σας κάνει εντύπωση που όλα τα ξένα βιβλία ιστορίας σας αναφέρουν μεν ως συμμαχική δύναμη αλλά κανένα ως μέρος των νικητών; Μήπως συνέβη κάτι στην πορεία και δεν σας το λένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. #κανένα ως μέρος των νικητών;#

      Μα δεν ήμασταν με τους νικητές...
      Ήμασταν μ' αυτους που παραδόθηκαν στην Βαρκιζα και αργότερα και στο Γράμμο. Για τους οποίους -βάζοντας και τον εαυτό του μέσα- ο ίδιος ο Λεωνίδας Κύρκος είπε "καλά που δεν νικήσαμε!!!".

      Υπαρχει και κατι ακόμα πιο ωραίο. Το εξομολογηθηκε πρόσφατα ο Μανωλης Γλέζος...
      Είχαν σκοπο να ανατινάξουν το "Μεγάλη Βρεττανία" όπου θα κατελυε ο Τσώτσιλ όταν έφτασε στην απελευθερωμενη από τα γερμανικά στρατεύματα Ελλάδα
      Τελευταία στιγμη δόθηκε το "αρνητικόν"¨και "την έκαναν" μεσα απο τις σηραγγες και στοές που καιρο ετοίμαζαν και στούμπωχναν πυρομαχικά για να φυτιλιάσουν τη χώρα...
      Κατά τα άλλα οι βρωμο-Εγγλεζοι μας φταίνε...

      Ο ίδιος άνθρωπος {Γλέζος] σε δυό διαφορετικές "ηρωϊκές" ενέργειες...

      Διαγραφή
    2. Ως λαός έχουμε μια αδυναμία στο να "ολοκληρώσουμε" - γι αυτό γιορτάζουμε άλλωστε τις ενάρξεις και όχι τις λήξεις των "εθνικών αγώνων" μας.

      Για να επεκτείνω τον συλλογισμό σας, ποιο κίνητρο ήταν υψηλότερο?

      Αυτό του Γερμανού στρατιωτικού που ήρθε από τον τόπο του στην άλλη άκρη της Ευρώπης για να σκοτωθεί στα ελληνικά βουνά το '41 (χωρίς καμία απολύτως πιεστική προσωπική ανάγκη πέρα του ονειρικού πανγερμανικού οράματος και της δόξας του Ράιχ) ή του έλληνα ομολόγου του που πολεμούσε είτε ως φαντάρος είτε ως αντάρτης για το σπίτι, το μαντρί, τα χωράφια και την οικογένεια του - άρα καταναγκαστικά και από ιδιοτέλεια - συχνά με την πλάτη στον τοίχο μη έχοντας εναλλακτική?

      Οι 3 μεγαλύτεροι σύγχρονοι ελληνικοί μύθοι για μένα είναι 1. η στρατιωτική συνεισφορά του ελληνικού αντάρτικου 2. η αντίσταση στην δικτατορία των συνταγματαρχών και 3. Οι θεωρίες συνωμοσίας περί αποκλειστικής, σχεδόν, υπαιτιότητας του "ξένου παράγοντα" για το χάλι μας.

      Διαγραφή
    3. @Νώντας Τσίγκας. Η μοίρα σας σε σχέση με το μεταπολεμικό καθεστώς σφραγίστηκε με το ΟΧΙ του Μεταξά. Εκείνη ήταν η καθοριστική στιγμή για τη δυτική σας πορεία. Αν ο Μεταξάς έλεγε ΝΑΙ ή ΔΞ/ΔΑ πολύ πιθανό οι σύντροφοι να (αφηνόντουσαν να) νικούσαν. Είναι σαφές ότι είχαν την υπεροπλία και μέχρι το ’47 είχαν ήδη κάνει σκόνη τον εθνικό στρατό. Αλλά το ΟΧΙ εκείνο σας έσωσε. Ομοίως και η Γιουγκοσλαβία με το καθεστώς τραγέλαφο ναι μεν ΚΚ αλλά όχι σχέσεις με Ρωσία. Οι χώρες που συνεργάστηκαν με Γερμανούς είχαν τον πιο βαρύ κομουνισμό, όχι τυχαία.

      Διαγραφή
    4. @ clotho lachesis atropos01 November, 2016 17:47

      Λέτε: "είχαν ήδη κάνει σκόνη τον εθνικό στρατό" μέχρι το ΄47.

      Ούτε καν ο αριστερομανής Μαργαρίτης δεν λέει κάτι τέτοιο. Όσο για τους Καλύβα-Μαραντίδη, ούτε κατά διάνοια.

      Ποια είναι η πηγή σας;

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    5. “Για να επεκτείνω τον συλλογισμό σας, ποιο κίνητρο ήταν υψηλότερο?”

      Ιδεολογικότερο θέλετε να πείτε. Σύμφωνα με τις αξίες του 19ου αιώνα, σαφώς του Γερμανού στρατιωτικού ήταν “ιδεολογικότερο” κίνητρο. Το να προστατεύει κάποιος τη στάνη του δεν προϋποθέτει καμία ιδεολογία ειμή μόνο την αδήριτη ανάγκη. Ο Γερμανός το έκανε από ιδεολογία.

      Διαγραφή
    6. Μέταξας και Γλέζος - Δύο ηρωικές (ή "ηρωικές") αντιδράσεις:
      Δύο προσωπικά "ΟΧΙ" που (θέλοντας και μη) εξέφρασαν έναν ολόκληρο λαό.

      Ο ένας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και μετά δικτάτορας, ο άλλος αναρχοκομουνιστής και μετά αντιστασιακός.

      Ο ένας μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ξεχάστηκε κι ο άλλος πρωταγωνιστής (θετικός ή αρνητικός) μέχρι εσχάτων.

      Τι υπέροχη αντίφαση!


      Διαγραφή

    7. @ clotho lachesis atropos01 November, 2016 20:54

      'Ηλπιζα να με παραπέμπατε στη νεότερη και αρχειακή βιβλιογραφία, κάτι που δεν έγινε.

      Αυτό δεν είναι βιβλιογραφία του εμφυλίου αλλά... αρχαιολογία της βιβλιογραφίας του εμφυλίου.

      Πρώτος ξεσκόνισε τα αρχεία ο Μαργαρίτης. Ο Γρηγοριάδης είχε αποδημήσει από χρόνια.

      Η άποψή του ήταν δημοσιογραφική και όχι ιστορική.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    8. @κάπα: Πάντως ο Γρηγοριάδης στους Κορυσχάδες μετείχε. Ο Καλύβας πάλι, όχι. Το λέω ενδεικτικά.
      Επί πλέον ο Γ. είχε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία λόγω θέσεως. Πριν σκονιστούν. Μα τι κάθομαι και λέω τώρα.

      Διαγραφή
    9. @ clotho lachesis atropos01 November, 2016 22:21

      Ενώ μιλήσατε και αναφερόμαστε στο 1947, εσείς παραπέμπετε στο... Μάη του 1944, στις Κορυσχάδες (συμμετοχή Γρηγοριάδη στο Εθνικό Συμβούλιο του ΕΑΜ - μετά τη Βάρκιζα φεύγει από το αντάρτικο). Καμία σχέση, δηλαδή. (Στη συνέχεια, μονάχα ως γλαφυρός ανταποκριτής θα κάνει καριέρα.)

      Οι 16 τόμοι των Αρχείων το Στρατού για τον Εμφύλιο, δημοσιεύτηκαν το 1999 και εκεί βασίστηκε ο αριστερόφρων Μαργαρίτης, εκεί και στο προ δεκαετιών έργο του εθνικόφρονα (και προπαγανδιστή) Δημ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος λόγω του αντικομμουνισμού του είχε μερική πρόσβαση σε αποσπασματικά αρχεία προ δεκαετιών.

      Στα αρχεία του Στρατού δεν είχε απολύτως καμία πρόσβαση ο Γρηγοριάδης, λόγω της αριστεροσύνης του. Γι΄ αυτό λέω ότι το έργο του ανήκει στην... αρχαιολόγία της βιβλιογραφίας του εμφυλίου. Είναι εντελώς ξεπερασμένο. Μονάχα οι μαρτυρίες του αξίζουν - έρευνα δεν έχει κάνει, επειδή αυτό δεν ήταν εφικτό, μέχρι το 1980, όπως εξήγησαν.

      Φαίνεται απουσιάζετε χρόνια στο εξωτερικό. Η βιβλιογραφία βάσει των αρχειακών πηγών, μετά το 2000 έχει κυριολεκτικά απογειωθεί.

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    10. Ό,τι και αν είναι το έθνος. Τι θα κάνετε με αυτό;

      Διαγραφή
  41. Mα κύριε Δήμου τη λέξη σοφιστείες την χρησιμοποιείτε και εσείς για τους άλλους. Είστε ευφυέστατος, έχετε του κόσμου τις γνώσεις κα δεν ξέρετε ότι η Θεσσαλονίκη ιστορικά είναι μια Ελληνική πόλη; Το ξέρετε. Aυτό λένε και τα μνημεία της, τα τείχη, οι εκκλησιές αυτοί που τα φτιάξαν για να συνεννοηθούν την Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούσαν, επειδή δηλαδή διώξαν οι Ισπανοί τους Εβραίους και πιο μετά σφάζαν οι Οθωμανοί τους Έλληνες γίνεται από το πουθενά Εβραϊκή πόλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Παπαδόπουλε διαβάστε το βιβλίο του Μαζάουερ "Θεσσαλονίκη πόλη των φαντασμάτων" και θα δείτε πόσο ελληνική πόλη ήταν...

      Διαγραφή
    2. Παραπάει μια πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες, που ήταν συμβασιλεύουσα για αιώνες, κέντρο Ελληνικών γραμμάτων, να βαφτίζεται Εβραϊκή επειδή για ένα, για ένα αιώνα μέσα στην ιστορία, επικράτησαν πληθυσμιακά οι Εβραίοι λόγω των σφαγών των Ελλήνων από τους Τούρκους. Ειρήσθω εν παρόδω κάναν τίποτα τότε για να τους προστατεύσουν; Μόνο να κλαίγονται ξέρουν, λες και οι άλλοι ζήσαν χωρίς δυστυχίες και καταστροφές

      Διαγραφή
    3. Φαντάζομαι ότι θα έκαναν όσα περίπου έκαναν και οι Έλληνες για να προστατεύσουν τους Εβραίους από τους Γερμανούς στην κατοχή. Και, επιτέλους, σταματήστε να αντιμετωπίζετε την ιστορία οπαδικά. Για να σας καθησυχάσω - όταν αναφέρεται κάποιος στην οθωμανική ή την εβραική παράδοση της Θεσσαλονίκης δεν εννοεί ότι σήμερα θα έπρεπε η Θεσσαλονίκη να ανήκει στο Ισραήλ ή στην Τουρκία. Αλλά το θεωρώ λοβοτομή τις δικής ΜΟΥ ιστορίας να θέλω να αποσιωπήσω και να στιγματίσω τις άλλες καταβολές της πόλης, έστω και αν είναι μεταγενέστερες χρονικά. Όσο για μνημεία και τόπους λατρείας, είχαν και άλλοι στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο εμείς, αλλά φροντίσαμε να τα ξεπατώσουμε όλα μετά την Απελευθέρωση (κάτι χαμάμ αφήσαμε μόνο. Και, όχι κύριε Παπαδόπουλε, δεν κάηκαν στην πυρκαγιά του 17). Δεν σκοπεύω να κάθομαι τώρα να γράφω διατριβές εδώ, σε ένα μπλογκ, για τη Θεσσαλονίκη και τον Μακεδονικό Αγώνα. Αλλά η θεωρία σας ότι η πληθυσμιακή σύνθεση της Θεσσαλονίκης του 1912 οφείλεται στις σφαγές/αντίποινα των Τούρκων το 1821 μου φαίνεται παρατραβηγμένη, για να το πω ευγενικά (ειρήσθω εν παρόδω, τη μεγαλύτερη σφαγή Θεσσαλονικέων ίσως να την χρεώνεται ο (Έλληνας"?) Θεοδόσιος). Και οι αναφορές σας τύπου "ποιός είχε επιρροή" στα γύρω χωριά μου δείχνει ότι δεν έχετε βαθιά γνώση του τι ακριβώς σήμαινε "επιρροή" σε συνθήκες Μακεδονικού Αγώνα και πώς κερδιζότανε, και από εμάς και από τους Βουλγάρους. Και σας μιλώ σαν Θεσσαλονικιός και σαν Ρουμλουκιώτης τώρα (εάν εννοείτε τον δεύτερο όρο). Όσο για τα σχόλιά σας για τους "κλαψιάρηδες Εβραίους", λυπάμαι, δε νομίζω ότι σας αξίζουνε, είναι απλώς επιπέδου Τραμπ.

      Διαγραφή
    4. Και εάν εσείς (όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες μας άλλωστε) την περάσατε την ιστορία για κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο όπου κρατάμε τους τίτλους για το οικόπεδο, δικαίωμά σας. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι όμως για τους οποίους η ιστορία είναι κάτι το διαφορετικό. Αναγνωρίστε μας λοιπόν αυτό το δικαίωμα χωρίς να μας κολλάτε ταμπέλες, "εθνομηδενισμούς" και διάφορα άλλα γραφικά...

      Διαγραφή
    5. Δεν μου λέτε, η ερώτηση σε δεύτερο πρόσωπο για λόγους κατανόησης, στο τέλος της ημέρας αφού πήρατε μέρος στα δρώμενα μιας πολυπολιτισμικής, πολυεθνικής, ερωτικής και μπλα-μπλα πόλης, κάνοντας το ποδήλατό σας, τα πατίνια σας, συμμετέχοντας σε events και σε ένα σωρό άλλα πράγματα αισθανόμενος ότι αποτελείται ψηφίδα μιας καλογυαλισμένης εικόνας-πρόσοψης που θα θέλατε να ξεκουραστείτε; Nα διανυκτερεύσετε, να επιστρέψετε; Στο δρόμο; Σε κάποιο σπίτι που σας φιλοξενεί; Σε ένα μέρος όπου δεν έχετε τους τίτλους ιδιοκτησίας ή στο "οικόπεδό" σας που έχει το όνομά σας για ιδιοκτήτη στο κτηματολόγιο; Δεν αφήνετε τα ψευτορομαντικά της νιότης, και εντέλει για αυτήν την πόλη οι Έλληνες δώσαν αγώνες για να παραμείνει ή να γίνει ελεύθερη, για τίτλους ιδιοκτησίας, από γεννησιμιού της, και αυτό δεν αλλάζει από το ότι σήμερα κατοικείται από πολλά κριάρια νεοελληνικής κοπής.
      Στην κατοχή και οι Έλληνες καταδιωκόμενοι ήταν, όπου μπόρεσαν να βοηθήσουν τους Εβραίους βοήθησαν, το να φύγεις από την Κατερίνη και να κρυφτείς βοηθούμενος στα βουνά ήταν απείρως πιο εύκολο από το να αφήσεις την Θεσσαλονίκη, με τους Γερμανούς μάλιστα εντός πόλης και όχι αναμένοντάς τους, από μεταγενέστερους επικριτές της γραφής και του λόγου που θα θέλαν οι άνθρωποι του παρελθόντος να ήταν όλοι τους γενναίοι και να ρισκάρουν τη ζωή τους ο τόπος έχει αρκετούς, φθάνουν και περισσεύουν και για εξαγωγή.
      Όσον αφορά τα μνημεία, είναι γελοίος όποιος ισχυρίζεται ότι το νεοελληνικό κράτος είναι εθνικιστικό, διότι ένα σωρό μνημεία, προϊστορικής, αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης εποχής, δημιουργήματα Ελλήνων, καταστρέφονται ή αφήνονται στην κακή τους τύχη να ρημάζουν από το κράτος, ακόμα και μέσα στην Θεσσαλονίκη για πολλά σημεία των τειχών δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα συντήρησης, οι δε εκπληκτικής αισθητικής ναοί είναι χαμένοι ανάμεσα σε πολυκατοικίες της συμφοράς χωρίς τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο περιμετρικά, όπως είναι δηλαδή τα μνημεία στην υπόλοιπη Ευρώπη

      Διαγραφή
  42. Λέτε και για τη Siemens, η Αμερική που την τιμώρησε με χρηματικά πρόστιμα είναι μήπως Νιγηρία; Aλλά πέρα από αυτό, από τη μια φτύνεις τη χώρα για τη διαφθορά και από την άλλη επαινείς τους Μητσοτάκηδες που αυτοί είχαν τις συναλλαγές και τις επαφές με τον Χριστοφοράκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Οι ορθολογιστές θέλουν να νιώθω άσχημα σταθερά και να σηκώνω βάρη και σταυρούς που δεν μου ανήκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. κ. Δήμου, έχετε απόλυτο δίκιο να αγανακτείτε και να θυμώνετε.
    Κάποτε σας έγραψα: δυστυχώς για σας φύγατε απ' το Μόναχο, ευτυχώς για μας επιστρέψατε.
    Μην τους αφήνετε να "νικήσουν"...

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Google is your friend. Με εντυπωσίασε και εμένα το σχόλιο του ΝΔ σχετικά με τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης. Βρήκα αυτήν την ανάρτηση

    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.co.uk/2008/10/blog-post_24.html

    η οποία αποτελεί περίληψη του βιβλίου

    http://www.academia.edu/3635395/%CE%97_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7_%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD_%CE%B1%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%BF_1912._%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1_Thessaloniki_before_1912_Economy_and_Society

    με αποτέλεσμα τα νούμερα να είναι τα ίδια και στις δύο αναρτήσεις. Το βιβλίο έχει δημοσιευθεί από εφημερίδα και ο συγγραφέας υπήρξε υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, άρα αργόσχολος, κρατικοδίαιτος με πολύ ελεύθερο χρόνο! Δεν είναι σκοπός μου να κρίνω το επιστημονικό τομέα του έργου, ωστόσο με βάση τις πηγές ο άνθρωπος φαίνεται να ξέρει τι γράφει. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι το 10% ελληνικός πληθυσμός αναφέρεται περί το 1903 και φτάνει το 25% το 12-13. Οι Εβραίοι κυριαρχούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαν ελληνική συνείδηση ή εθνικότητα.
    Τελικά φαίνεται από μία πολύ πρόχειρη έρευνα ότι ο οικοδεσπότης έχει δίκιο (ως προς τα νούμερα) ή βρίσκεται τουλάχιστον από την πλευρά της αλήθειας. Το περίμενα.
    Σχετικά με τις έννοιες πατρίδα, έθνος κλπ. οι φωτογραφίες των 2 κοριτσιών που κρατούν την ελληνική σημαία στην παρέλαση (μουσουλμάνα με τσαντόρ και African European) με συγκίνησαν περισσότερο από τις αντίστοιχες με στενές/κοντές φούστες και κολλητά πουκάμισα. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα βελτιώσουν την υπάρχουσα «ελληνική φυλή» που έχει οδηγήσει τη χώρα στην μεγαλύτερη πτώχευση στην παγκόσμια ιστορία.

    Στην ίδια φυλή (των χρεοκοπημένων) πιστεύω ότι ανήκω και εγώ. Συγγνώμη για αυτό αγαπητέ κ. Γ. Παπαδόπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παιδικά χέρια είναι ακατάλληλα για να περιφέρουν παρελαύνοντας κατόπιν εντολής εθνικά σύμβολα, εθνόσημα και σημαίες. Μπούτια, κώλοι και βυζιά όλα στη φόρα ... βαριεστημένο υφάκι και τσιχλόφουσκα στο στόμα ανάκατα με αφιονισμένο παπαδαριό, πλανόδιους πωλητές και υπερηφάνους γονείς.

      Αν θέλουν σώνει και καλά να διατηρήσουν τις μαθητικές παρελάσεις ας το κάνουν αντικαθιστώντας τουλάχιστον την περιφορά των εθνικών συμβόλων με κάποιο έμβλημα ή σημαία χαρακτηριστική του κάθε σχολείου. Ή ας βρουν κάποιο τρόπο να δείχνει λιγότερο κιτς η όλη παράσταση ...

      Διαγραφή
  46. Επιτρεψτε μου να επαναλαβω τη στηριξη μου στον αρθρογραφο με ενα καυστικο και πονηρο σχολιο:

    Πολλοι εδω μιλησατε για τη χρησιμοτητα του στρατου, της αμυντικης βιομηχανιας. Για πειτε μου ομως...ποσα ξερετε πραγματικα για τη συμβολη των Ελληνων στη τεχνολογια με συγκεκριμενα παραδειγματα και αρχες λειτουργιας? Πόσα για τη συμβολη αυτης στα στρατιωτικα και πολιτιστικα μας επιτευγματα?

    Ειμαι αποφοιτος λυκειου το 2007 και μηχανολογος. Σας προλαβαινω λεγοντας οτι δε ξερετε τιποτα απο τα παραπανω αν μεινατε στην ιστορια του σχολειου. Και ναι θα επρεπε να ξερετε διοτι θα σχολιαζατε αλλιως σημερα. Αντι αυτου μαθατε 5-6 στραβα αρχαια ελληνικα και 2-3 παπαγαλιστί ερμηνιες αρχαιων τραγωδιων/ποιηματων οπως το ενιωσαν και επεβαλαν σε σας οι εκαστοτε φιλολογοι σας. Οπως αλλωστε και στη νεοελληνικη εκθεση.

    Δεν ειναι εθνο-μηδενισμος να δινεις στο στρατο/το εθνος κτλ την πραγματικη του υποσταση. Ουτε πατριωτισμος οταν σημερα βλεπω στο youtube να σχολιαζουν με παροξυσμο μεσηλικες "την λεβεντια των ευελπιδων στην παρελαση" και πως "αυτοι θα σωσουν τη χωρα".

    Υ.Γ. Οσο για τους εμφυλιους που πραγματικα "καιει" ως θεμα...εκει οι πληγες ειναι ανοιχτες ακομα και δε θα τολμησω να εμπλακω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. “Για πειτε μου ομως...ποσα ξερετε πραγματικα για τη συμβολη των Ελληνων στη τεχνολογια με συγκεκριμενα παραδειγματα και αρχες λειτουργιας?”

      Το υπερόπλο του Γκιόλβα το ξέρεις; (όχι, δεν είναι τίτλος τσόντας).

      Διαγραφή
    2. Κύριε/κυρία είτε δεν καταλαβατε το σχολιο μου είτε ως συνηθως "τρολλαρετε". Η συμβολη που αναφερω μπορει να ειναι και αρνητικη μπορει ακομα και μηδενικη κατα περιοδους. Σαφως ομως οι μελετες που εχουν κανει δεκαδες καθηγητες ελληνικων και μη πολυτεχνειων πανω στο θεμα δεν αποτελουν μερος της υλης της σχολικης ιστοριας.

      Και το ποιο ουσιωδες δεν μελετουμε την αναγκη πισω απο την εφευρεση ή την συνολικη επιδραση στην καθημερινοτητα (σχεση εργατικου δυναμικου-μεσων παραγωγης, αντιληψη περι του θειου κτλ) Π.χ. οι αρχαιοι Ινδοι παρα την τιτανια προσφορα τους σε ολους τους τομεις υστερουσαν στη μηχανολογια. Παραλογο ε? Μα τη να την εκαναν...αφου ειχαν ελεφαντες!

      Κριτικη αναλυση της ιστοριας, πολυπρισματικα, αντικειμενικα και οχι παπαγαλια για ημερομηνιες νικηφορων (μονο) μαχων. Αυτα ζηταμε.

      Διαγραφή
    3. Η κριτική ανάλυση της Ιστορίας δυσκολεύει την επιστημονική εξερεύνηση της ζωής.

      Διαγραφή
  47. @Ν.Λ.

    "Δεν ειναι εθνο-μηδενισμος να δινεις στο στρατο/το εθνος κτλ την πραγματικη του υποσταση."

    Μα τι λέτε;

    Α)

    Η πραγματική υπόσταση κατ' εσάς θα πρέπει να είναι: "η εγγύηση των τριών Δυνάμεων (που) την προστατεύει από τυχόν επίθεση, (και συνεπώς) οφείλει να μην έχει στρατό και στόλο αλλά απλώς και μόνο αστυνομία";
    -
    "Ουτε πατριωτισμος οταν σημερα βλεπω στο youtube να σχολιαζουν με παροξυσμο μεσηλικες "την λεβεντια των ευελπιδων στην παρελαση" και πως "αυτοι θα σωσουν τη χωρα"."

    Β)

    Δηλ. αμφιβάλλετε ότι το ακμαίο ηθικό (morale) και ο πατριωτισμός των στρατιωτών -και κατ' επέκταση γενικότερα ενός λαού- είναι ωφέλιμο σε μία οποιασδήποτε μορφής αναμέτρηση και συνεπώς μπορεί να κερδίσει την όποια μάχη ακόμα και υπέρτερων δυνάμεων;

    Ειδικά όταν στις μέρες μας το στοίχημα δεν είναι το ποίος κερδίζει τις μάχες αλλά το πως αντιδρούν οι αναμετρούμενες χώρες όταν βλέπουν να φέρετρα να γυρίζουν πίσω στις πατρίδες τους...(Βλέπε: Βιετνάμ)




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H κατάσταση σας αγαπητέ μου λέγεται "χρονία γκαυβλοστρατίαση" και είναι σοβαρά και ανίατος.
      Προσωπικώς δεν θελω να δω τα παιδιά μου να παρελαύνουν αν κι εγω στα νιατα μου ριγουσα και παρήλαυνα υπερηφάνως ιδίως με το "όλη δόξα όλη χάρη" [η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- σύμφωνα με τον Σκαρίμπα έχει και ..."στραβή μύτη"].
      Τυψη ακόμα το έχω -μαρτυς μου ο Θεός [και ο kapa skeptikos] όταν σαν ΕΛΔΥΚάριος εν ενεργεία και με άσκηση καθε εβδοάδα στα χωράφια της Κύπρου στην κριση του ΄88 παρακινούσα [εμμεσως πλην σαφως] σε συνεντευξή μου τους Κύπριους νά αφήσουν το εμπόριο κι να πιάσουν τα όπλα. Ευτυχώς δεν άκουσαν έναν μαλάκα.

      Κανεναν γκαβλόστρατο δεν θά τον αφησω να μου κλείσει τα παιδιά μου σε φέρετρο λοιπον. Κι αυτόν και τις ιδέες του θα τα χωσω στο χώμα!ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΩΣ το εννοώ.
      Και να διαβάζετε που και που Σκαρίμα κι να μελετάτε-μηνημονεύετε τον Μυριβήλη...
      Θα σας κανει καλό.
      Τον Καμμενο [και τον Τσιπρα] να τους βλέπετε με την στολη παραλλαγή και να γελάτε & "να μην αποκτατε ηθικόν ακμαίον".
      Σας τα λέει αυτά ανθρωπος που χειρίστηκε κάποτε πολυ καλά τα FN, G3 & τα Οπλοβομβιδοβόλα... Αλλα ούτε στιγμη δεν σκέφτηκε πως θα μπορούσε να τα τα στρέψει σε άνθρωπο.

      Διαγραφή
    2. Το κακο αγαπητε μου ειναι οτι οταν γραφω κατι συνηθως εννοω ακριβως αυτο που γραφω αλλα νομιζει ο κοσμος οτι μιλαω μεταφορικα.

      Α) Πραγματικη υποσταση σημαινει να ξερεις ποσο ισχυρος και χρησιμος ειναι ο στρατος, τι εγκληματα εκανε και πότε ειναι καλο να επεμβει. Να ξερεις ποσο σε παίρνει να λες και να πραττεις Π.χ. ειχαν νοημα οι λεονταρισμοι το '96 προς την Τουρκια οταν ειχαν τις ΗΠΑ με το μερος τους? Γιατι πηγαμε κοντρα με το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβια οταν ολοι ηταν απο την αλλη μερια?

      Η προταση Δημου προκλητικη για καποιους αλλα αν τα ειχαμε πραγματικα καλα με τις δυναμεις αυτες δεν θα φανταζε καθολου ουτοπικη. Και πολυ ουσιαστικη την τελευταια 5ετια. Αμφιβαλεται οτι στην παρουσα φαση δεν εχουμε καμια δυνατοτητα εφοδιασμου σε τυχον στρατιωτικο γεγονος?

      Β) 10 ευελπιδες 20 χρονων που επελεξαν το στρατο για οικονομικους λογους χωρις ιχνος πατριωτισμου. Που μπορει να ειναι και βυσματα χαμηλης ικανοτητας και εκπαιδευσης. Σαφως δεν προκειται μονοι τους (χωρις το πραγματικο στρατευμα, την τεχνολογια και τη θεληση) να κανουν οτιδηποτε ΑΠΛΩΣ και μονο επειδη ξερουν να περπατουν στοιχισμενα. Ναι γι αυτους αμφιβαλλω 100%.

      Και στο τελυταιο επισης θα διαφωνισω.Η οικονομικη επιρροη και η παγκοσμια διπλωματικη σκακιερα εχουν οπως παντα κατ εμε τον πρωτο ρολο.

      Διαγραφή
  48. Πάντως η τελευταία χρεωκοπία δεν ήταν αποτέλεσμα εθνικισμού αλλά του αντίθετού του. Σοσιαλιστικό βόλεμα μέχρι παχυσαρκίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Profanos anaferomoun ston Anonumo. I alli anartisi anoikei se alli megali suzutisi. Sugnomi gia ta greeklish alla to PC den exei ellinika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Το παρακάτω κείμενο είναι καθαρά χιουμοριστικό για να πέσουν οι τόνοι και να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα και όποιος νιώθει ότι προσβάλλεται - ξιδάκι…

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Λόγο της συνεχιζόμενης αποχής- απεργίας θα μένουν αναπάντητα αμείλικτα ερωτήματα:

    * Όταν ο κύριός Δήμου πεθάνει (ζωή νάχει ο άνθρωπος…) θα αφήσει ανοιχτά τα σχόλια;

    * Ο σαλτάρο θα συνεχίζει να γράφει;

    * Θα θέλει να σταλούν συλλυπητήρια εν είδει σχολίων ή στεφάνια;

    * Θα υπάρξει τότε και κάποια ανταπάντηση από τον ίδιο; (μπρρρρ…)

    * Άλλος πάει από πολύ χαλβά, άλλος από αρνί - από blog μέχρι τώρα πήγε κανένας;

    * Η ταφόπλακα θα γράφει όντως "Κρίμα στους Έλληνες που δεν σας κατάλαβαν και κρίμα και σε εσάς που δεν καταλάβατε με τι Έλληνες είχατε να κάνετε" ΄;

    * Θα προσπαθήσει να πείσει τον ίδιο το διάβολο με ορθολογικά επιχειρήματα για τα οφέλη της "αποκάλυψης τώρα";

    * Θα δώσει άλλη ερμηνεία για την αποκάλυψη, από αυτήν του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου1 ή απλά θα διεκδικήσει την πατρότητά της;

    * Όταν θα βρεθεί "ενώπιος ενοποιώ με το Μεγάλο θα πάει για πρώτη φορά στην ζωή του "πάσο" λέγοντας: "Ε, που και που λέγαμε και καμιά μ…α να περνά η ώρα;"

    * Θα πουλήσει την ψυχή του στον διάολο - για μια δεύτερη ευκαιρία - τη ζωή στο Μόναχο που δεν έζησε;

    * Θα επιδιώξει να κάνει παρέα με τους ίδιους ανθρώπους ή με άλλους πιο ενδιαφέροντες (π.χ. Μαρξ, Νίτσε, Κοντ, ο Μπερξόν, ο Μπασελάρ, ο Χάιντεγκερ και Σαρτρ κ.α. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα δεν υπάρχει αποχή-απεργία, υπάρχει ανάρρωση. Από αύριο, αν όλα πάνε καλά, επανέρχομαι!

      Ευχαρίστως θα πουλούσα την ψυχή μου στον Διάβολο αν υπήρχε ψυχή και Διάβολος. Μη υπάρχοντων αυτών, άκυρη η αγοραπωλησία.

      Στο τάφο μου θα γράφει (τόχω πει από καιρό): "Αντε και γαμηθείτε! Δεν ντρέπεστε να ζείτε ενώ εγώ λιώνω εδώ!"

      Από την παρέα που αναφέρεις οι πιο πολύ είναι βαρετοί. Κανένα χωρατατζή, κανένα Μυνχάουζεν με παραμύθια, Αριστοφάνη με βωμολοχίες... τέτοιους θα διάλεγα...

      Στέφανα και τέτοια ποτέ! Δώστε σε κανέναν άστεγο φαΐ και κουβέρτα...

      Διαγραφή
    2. @ Anonymous & Nikos Dimou

      Επιτελους εσκασε το χειλακι μας - προσωπικα το ειχα αναγκη!

      Καλη αναρρωση στον οικοδεσπότη μας. Δεν εχω χασει καμμια του αναρτηση, τον θαυμαζω για χιλιους δυο λογους!

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  51. 1. Κατά την ερμηνεία του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου που χρησιμοποιεί κείμενα εκκλησιαστικών συγγραφέων, εκτός από τον Αντίχριστο που θα εμφανισθή προς το τέλος του κόσμου και πλησίον της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού, υπάρχουν και πολλοί αντίχριστοι, οι οποίοι ήδη ενεργούν το έργο του Αντιχρίστου και στην εποχή του και σε κάθε εποχή και «είναι πρόδρομοι και προκήρυκες του καθ' αυτό και κυρίως όντως κεκαλουμένου Αντιχρίστου». Όπως προ της ελεύσεως του Χριστού υπήρχαν Προφήτες, έτσι και προ της ελεύσεως του Αντιχρίστου θα εμφανισθούν οι πρόδρομοί του, οι ψευδοπροφήτες.
    Έτσι, κατά ερμηνεία πολλών, αντίχριστοι ονομάζονται «οι δυσσεβείς αιρεσιάρχαι», οι οποίοι κρατούν και υπερασπίζονται «τα του Αντιχρίστου μιαρά δόγματα».
    Πρόκειται για τους Χριστιανούς εκείνους που είχαν μάθει την αποκαλυπτική αλήθεια και την αγγελική πολιτεία, αλλά επειδή ήταν δουλωμένοι στις σαρκικές ηδονές, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν «των ουρανίων αγαθών την μεγαλοπρέπεια και την ωραιότητα του νοητού Κόσμου και την μακαριότητα, και όντως άρρητον αγαλλίασιν του μέλλοντος αιώνος», κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Οπότε επέστρεψαν στην ζωή της αποστασίας «και δεν ηθέλησαν να γένουν ερασταί αληθινοί της καθαράς εν Χριστώ πολιτείας».
    Επομένως, προ της ελεύσεως του Αντιχρίστου εμφανίζονται οι πρόδρομοι του Αντιχρίστου, οι ποικίλης μορφής αιρετικοί, αλλά και οι Χριστιανοί εκείνοι που αντί να ζουν την Πολιτεία του Χριστού, με την καθαρότητα της καρδιάς και την αληθινή πίστη του νοός, ζουν με τα πάθη και τις αδυναμίες, χωρίς εσωτερική προσευχή και αληθινή πίστη στον Θεό.

    Υ.Γ: Το κείμενο αυτό είχε γραφεί ήδη από χθες… δεν θα απαντήσω σε κανένα σχόλιο.

    Π Ε Ρ Α Σ Τ Ι Κ Α !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Φωνές

    Για κάθε μια ζωή που ζούμε
    μέσα μας φωνές κραυγάζουν
    άλλες τρεις ζωές φωνάζουν
    άλλες τρεις ζωές!

    Φωνάζουν και βρυχούνται
    την μοίρα δεν αρνιούνται
    σαν παραμελημένες χείρες
    σαν ανέραστες γεροντοκόρες
    ζουν και αυτές από την ζωή που δεν ζούνε

    Σαν μαύρες παπαρούνες
    εκρηκτικά εκδικούνται
    κι αν αυτές ήταν καλύτερες;
    Και αν ήταν;

    Δε θα το μάθουμε ποτέ
    κι ας ειν' αυτή η δύναμη τους

    αλλά από πότε το καλύτερο
    εμπεριέχει ανυπαρξία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. " Όλα όσα βλέπουμε ή ό, τι φαινόμαστε όνειρο είναι μέσα σε όνειρο. "

    Αν το μεγαλύτερο ποίημα που γράφτηκε ποτέ από τον Ποέ είναι αυτό, τότε δεν μένει να αναζητήσουμε με την λογική και την επιστήμη και το τρίτο όνειρο.

    Με την ελπίδα ότι θα δοθούν επιτέλους απαντήσεις και όχι κι άλλα αναπάντητα ερωτήματα.

    Πάντως το δεύτερο όνειρο φαίνετε να βρέθηκε πρόσφατα - το ονόμασαν σωματίδιο Χιγκς -το σωματίδιο του θεού.

    Κι αν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος που να μπορεί να τα δεχτεί όλα αυτά ως απλούς συνειρμούς ίσως η ελπίδα δεν χάθηκε ακόμα.
    Από την άλλη μπορεί εγώ να κάνω λάθος ή να παραλογίζομαι - ποιο βολικό αυτό στα σίγουρα.

    Αλλά και πάλι ο Φινζκεραλτ λέει: Το να έχεις μέσα σου και τις δύο όψεις ενός πράγματος και παρ’ όλα αυτά να μπορείς να λειτουργείς, αυτό είναι η ιδιοφυΐα.

    Για τρείς όψεις δεν μίλησε κανείς ακόμα.
    Και ποιος είμαι εγώ για να τον αμφισβητήσω - μπορώ κάλλιστα να κάνω λάθος.

    Αλλά πώς να δούμε τον τρίτο κόσμο - το τρίτο όνειρο του Ποέ όταν δεν τολμάμε να κοιτάξουμε κατάματα καν τον δεύτερο, χωρίς να τρομάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Έκανα Λάθος.

    Λ - Σαν σε τσουλήθρα σε ανεβάζει η έπαρση και μετά σε ξερνά, σε πετά χάμου η αλήθεια.

    α - Πιάνεσαι με τα χέρια από της δύο άκρες του και μια σου στροβιλίζει το μυαλό το "έκανες" μια το "δεν έκανες".

    θ - Μια γραμμή στην μέση ο εαυτός σου και όλος ο εσωτερικός σου κόσμος γυρίζει σαν τραμπάλα, όσα ήξερες πάνε ανάποδα αλλά η γραμμή μένει πάντα η ίδια.

    ο - Είσαι τώρα μέσα σε ένα στρόβιλο, νιώθεις μια αναγούλα μια τάση για έμετο και μια αγωνία για το που θα καταλήξεις.

    ς - Kαι περνάς στο σίγμα το λυτρωτικό που σαν ένας δρόμος με στροφή σε πάει και σε εναποθέτει στην αγκαλιά του σωστού - αλλά για στάσου λες αμέσως μετά, γιατί το "ς" να μοιάζει με ανάποδο ερωτηματικό, σε κάποια άλλη μακρινή γλώσσα;

    . - Την τελευταία σκέψη σου αυτή την μικρύνεις τόσο - ίσα που να αχνοφαίνεται ακόμα και από σένα - σαν μια μικρή τελεία.


    Και μετά μου λέτε: πες απλά "έκανα λάθος", τόσο δύσκολο είναι;

    Ίσως το λάθος να πάψει ναναι λάθος όταν για τους πολλούς κάποτε γίνει το σωστό - αλλά μέχρι τότε φρόνιμο είναι, απλά να παραμείνει λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Κάλεσμα

    Στον κήπο της γιαγιάς που τον χτήσαμε
    στην τεράστια σιδερένια αυλόπορτα που γκρεμίσαμε
    στο πηγάδι που μπαζώσαμε
    στο τσαμικο, τον καλαματινο, το ρεμπέτικο
    που δεν χορέψαμε
    Στα ηλιοβασιλέματα του δεν θρηνήσαμε
    στα παιδιά που δεν τους γελάσαμε
    στα κλαμένα μάτια που δεν σκουπίσαμε
    στις καρδιές που δεν αγαπήσαμε
    στα μονοπάτια που δεν περπατήσαμε
    στα αλογα, τα γαιδουράκια του χωριού που δεν καβαλήσαμε
    στα μπουζούκια που δεν καθίσαμε
    στα νυχτολούλουδα που δεν μυρίσαμε
    στα χέρια τα εργατικά που δεν φιλήσαμε
    στις κατουρημένες ποδιές που δεν πλύναμε
    στα ψέματα που δεχτήκαμε
    στις αλήθειες που δεν είπαμε
    στα τρένα που δεν μπήκαμε
    στους πλανήτες που δεν ταξιδέψαμε
    και στην ζωή μας που δεν σαλέψαμε
    ας πούμε τώρα όλοι μαζί ένα:
    Εις μνήμην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Μονόπρακτο

    Σκηνή πρώτη:

    Πάθος, έρωτας, αγάπη, δυσωδία,
    σε πιάνει μια μανία,
    στον κάτω κόσμο.
    Άγιε εραστή των πρωτομάχων
    στον κάτω κόσμο - τον επάνου
    Ένας άγγελος - ρε τι μανία
    Ένας διάολος - και εσύ, φύγε από εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. (σιωπή)
    σκοτάδι
    άδεια η αίθουσα
    βλέπεις ένα πρόσωπο γνωστό - κοιτάς στα χαμένα με απορία.
    -Εδώ… φώναξε δυνατά.
    ΕΔΩ… που έχει τα λουλούδια, υπέροχους κήπους, καταρράχτες, αρωματικά φυτά.
    Εδώ: όλα είναι τέλεια.
    -Που;
    -Εδώ!
    Δεν ακούς; - μην γυρίζεις σαν χαμένος.
    Εδώ.
    -Που;
    -Εδώ, έλα σε περιμένουν όλα τα καλά της γης, του παραδείσου και της κόλασης μαζί.
    -Πού;
    -Εδώ - μαζί να λυτρωθούμε είμαι ο μόνος που σε αγαπώ ακόμα, έλα σε περιμένω - βγες από το μαύρο δωμάτιο.
    -Που;
    -Εκεί που ακούς την φωνή…. προχώρα.
    -Που είναι το εκεί - που θα με βγάλει; Φοβάται…
    Στην τρέλα;
    -Στην τρέλα!
    -Στον παραλογισμό;
    -Στον παραλογισμό!
    -Στην γνώση;
    -Στην γνώση.
    -Στο λογικό;
    -Στο λογικό.
    -Σε ένα ξημέρωμα;
    -Σε ένα ξημέρωμα.
    -Σε ένα ξενύχτι, ένα μεθύσι;
    -Σε όλα!
    -Στον ατομισμό;
    - Ναι!
    -Στην αγάπη;
    - Ναι και στο μίσος!
    -Στην ανιδιοτέλεια, στον πλούτο, στον αλτρουισμό στην επιστήμη ,στην προσφορά ,στην περιουσία, στο μέλλον, στο χιούμορ, στο ρεαλισμό;
    -Παντού!
    Μόνο φύγε απ το μαύρο δωμάτιο, δεν μένει κανείς εκεί, ούτε εσύ (απλά δεν το ξέρεις.)
    -Ένα φως - ηλιαχτίδα - ας πάω… και ότι κάτσι, τι έχω να χάσω;
    Έτσι κι αλλιώς δεν μένει κανείς πια εδώ.
    Ούτε καν εγώ.
    Ούτε καν εγώ (απλά δεν το ξέρω.)
    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Σκηνή δεύτερη:

    Κάτι άλλο;
    -Ναι!
    -Δεν θα πεθάνεις, πριν πεθάνεις.
    Ακούς;
    -Ναι…. σαν εντολή ακούστηκε.
    -Όχι εντολή - επιθυμία.
    -Ζήσε/και άσε τους άλλους να πεθάνουν (ή να ζήσουν).
    -Που να πάω;
    -Χαζέ, χαζούλι, χαζέ, ακόμα δεν κατάλαβες;
    Ακόμα δεν κατάλαβες;
    -Που να πάω;
    -Δεν έχει σημασία το πού, σημασία έχει να πάς.
    Κάνε το πρώτο βήμα…
    -Δύσκολο….
    -Χα,χα,χα χα!
    -Γιατί γελάς είναι δύσκολο - δεν έχεις συναίσθηση της κατάστασης που βρίσκομαι.
    -ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ!
    -Με ειρωνεύεσαι;
    -Θα σου πω εγώ τι είναι δύσκολο, θα με ακούσεις;
    -Ναι, όχι, δεν ξέρω…
    -Καλά θα σου πω ούτως ή άλλως.
    Δύσκολο ήταν στον πατέρα σου όταν έβαζε το πουλί του στην μητέρα σου, για να σε γεννήσει - αυτό ήταν δύσκολο.
    Ήταν δύσκολο να φτάσεις πρώτο σπερματοζωάριο ανάμεσα σε τόσα.
    Ήταν δύσκολο να βγεις από την κοιλιά τις μάνας σου - αυτό και αν ήταν δύσκολο.
    Ήταν δύσκολο να μάθεις γράμματα, να σπουδάσεις να μεγαλώσεις να μείνεις υγιής - και αυτό ήταν δύσκολο.
    Ήταν δύσκολο να περπατήσεις, να πέσεις από ψηλά να ξανασηκωθείς και να ξαναπέσεις - και αυτό ήταν δύσκολο.
    -Ναι, αλλά όλα αυτά δεν ήταν αληθινά δύσκολα - στην πραγματικότητα δεν είχα άλλη επιλογή - το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
    -Ενώ τώρα έχεις;
    -Δεν έχω;
    -Δεν έχεις, σήκω πάμε, προχώρα…
    -Που με πας;
    -Θα σου δείξω μερικά "δύσκολα" βήματα:
    -Το πρώτο βήμα "για την ανθρωπότητα" του Άρμστρονγκ .
    Το πρώτο βήμα του Κολόμβου στην Αμερική.
    -Μα δεν ήξερε ότι ήταν η Αμερική.
    -Ενώ εσύ ξέρεις;
    -….
    -Το πρώτο βήμα, ενός εγχειρισμένου στην μέση - θα τα καταφέρω άραγε;
    -Εντάξει, αρχίζω να πιάνω το νόημα.
    -Σημασία δεν έχει η κατάληξη, σημασία δεν έχει η διαδρομή, σημασία έχει το πρώτο βήμα.
    - Ναι και στο κάτω - κάτω εάν δεν μου αρέσει, στην πορεία ξαναγυρνάω στο δωμάτιο μου.
    -Δεν πάει έτσι.
    -Δεν πάει…;
    -Όχι!
    -Και πως πάει.
    -Να πάρε αυτό το κλειδί.
    -Το πήρα.
    -Βγες από το δωμάτιο.
    -Βγήκα.
    -Κλείδωσε την πόρτα.
    -Κλείδωσα.
    -Πάρε ένα ρόπαλο!
    -Δεν είμαι βίαιος τύπος.
    -Πρέπει - αυτή την φορά πρέπει.
    -Καλά, το πήρα.
    -Ξεκίνα και ρίχνε!
    -Που;
    -Άντε πάλι που… στο δωμάτιο - γκρέμισε το όλο!
    -Όλο; δυσκ…
    -Όλη σου την ενέργεια, όλη σου την δύναμη, την αγάπη ή τον πόνο που ένιωσες, διοχέτευσε την στο γκρέμισμα αυτού του δωματίου.
    Ξεκίνα!
    Μπάς μπουμ κράκ , κουκ ,μπάμ ντον κρατ….
    Άντε γεια τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Σκηνή τρίτη (τελευταία)
    -
    Μετά από κάμποσες μέρες… ( τι σημασία έχει ο χρόνος;)
    -Πως τα πας; Βλέπω τα δάκτυλα φουσκάλες, αλλά έχεις κάνει μπράτσα…
    -Καλά τα πάω, μείναν μόνο κάτι τελευταία κομμάτια…
    -Άστα!
    -Μα…. τώρα που τελειώνω;
    -Άστα να σου θυμίζει και κάτι από το παρελθόν, τώρα που δυνάμωσες μπορείς πραγματικά να βγεις έξω, αλλά βάλε και το ρόπαλο στην τσέπη και κάθε φορά που βλέπεις σκοτεινό δωμάτιο θα ξεκινάς με γκρέμισμα - να πάρε και το κλειδί.
    -Κατάλαβες;
    -Κατάλαβα - πώς να σε ευχαριστήσω;
    -Να τρέξεις μακριά από δω και εάν ποτέ δεις εμένα σε κανένα άλλο σκοτεινό δωμάτιο, να μου γυρίσεις πίσω το ρόπαλο και το κλειδί - το υπόσχεσαι;
    -Το υπόσχομαι….
    -Άντε γεια ! (τρέχει…)
    -Άντε γεια, τώρα τρέχα και μην κοιτάξεις πίσω (τρέχω και γω …)

    THE END.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Αnonymοus με θεατρική έξαρση:

      Stay stick to your evening job.

      Δηλαδή, να οδηγείς το μηχανάκι με προσοχή αλλά σβέλτα ώστε να μην φτάνουν οι πίτσες κρύες.

      Διαγραφή
  60. Η ιστορία συνήθως δεν γράφεται με νοηση και λογική, γράφεται πάνω σε κάποια πίστη, σε κάποια ιδεολογία που αρκετές φορές γίνεται ιδεοληψία. Δεν υπάρχει έθνος που να μην έχει μύθους σχετικά με το ιστορικό παρελθόν του, άλλα έθνη έχουν περισσότερους άλλα έχουν λιγότερους. Οι μύθοι είναι δημιούργημα των εθνών που άλλοτε κάνουν καλό άλλοτε τα καταστρεφουν. Εδώ στη χώρα μας δεν έχουν κάνει καλό παρά μόνο ζημιά. Και φυσικά όσο πιο χαμηλη είναι η ποιότητα ζωής στα κράτη τόσο θα καταπιανονται με μύθους όπως συμβαίνει στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Διαβάζοντας από σελ. 293:
    μέσο αυτί, που αποτελείται από:
    α...
    β...
    γ. τρία ακουστικά οστάρια, που συνδέονται μεταξύ τους και μεταδίδουν τις παλμικές κινήσεις του τυμπανικού υμένα στο εσωτερικό αυτί.
    Είναι: η σφύρα, ο άκμονας, ο αναβολέας...


    θυμόμαστε τους στίχους του Νίκου Καρούζου:

    Τίποτα δεν υπάρχει ανάμεσα
    στη σφύρα του θανάτου και στον άκμονα
    που ειν’ ο απόρρητος ήλιος.


    και

    το νου σου στον αναβολέα· θα φτερουγίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Στο στρατόπεδο της Καλαμάτας έκανα την εκπαίδευσή μου.

    (1) Νυχτερινή άσκηση: τι μάθαμε από τον λοχία; Να κρατούμε το τσιγάρο έτσι ώστε να μη μας βλέπει ο Διοικητής.

    (2) Δυόμισι χιλιάδες στρατιώτες στο στρατόπεδο. Την πρωτοχρονιά μας φύλαγε ένα περιπολικό, διότι οι ντόπιοι έρχονταν και πετούσαν αποκριάτικα δυναμιτάκια στο στρατόπεδο. Ένα περιπολικό να φυλάει δυόμισι χιλιάδες στρατιώτες. Πείτε μου καλύτερο παράδειγμα για το (ανύπαρκτο) ετοιμοπόλεμο του στρατού μας, τις εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες των κληρωτών και την παντελώς δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των καραβανάδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς έχασα μόνο 6 μήνες της ζωής μου για τη θητεία μου, υπηρέτησα στο πεζικό, λογικό μιας και δεν έβλα βύζμα, βολές έκανα μόνο στη βασική εκπαίδευση, στο πεδίο μάχης του κέντρου που παρουσιάστηκα, Ρέθυμνο Κρήτης, τα φυτά είχαν ύψος κοντά στο 1 μέτρο, παρά τρίχα να κάνω και μία πορεία αλλά μιας και θα έπαιρνα μέρος σε μία παρέλαση ο διοικητής του λόχου μου μου είπε ότι δεν είναι ανάγκη να πάω :)

      Αν πολεμούσα θα κατακτούσα χαλαρά μόνος μου την Άγκυρα :P

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ ΙωάννηΚ, κάποτε, στις ενεργές εποχές του blog, έγραψα για τις δικές μου (απίστευτες) εμπειρίες από τον στρατό.

      http://yannish.blogspot.gr/2006/07/blog-post.html

      :)

      Διαγραφή
  63. Γιώργος Δερτιλής: «Η ελληνική παιδεία είναι “κληρονομηθέν χρέος”», άρθρο βασισμένο στο βιβλίο του.

    http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=843556

    Χρήσιμο για όσους δεν σκοπεύουν να διαβάσουν το βιβλίο σύντομα όπως εγώ (για "τεχνικούς" λόγους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα όλο αυτό το ποστ αφορούσε το βιβλίο του Δερτιλή - δεν το διαβάσατε;

      Διαγραφή
    2. Απαραίτητη διόρθωση λοιπόν, συνέντευξη του Γ. Δερτιλή στο Βήμα, "Ο ιστορικός μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο, το παρελθόν και το παρόν της κρίσης, τις προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος και το εκπαιδευτικό μας σύστημα", με αναφορές στο βιβλίο του.

      Τα ποστ σας δεν τα διαβάζω κ. Δήμου, τα μελετάω.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.