Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016

Επιστημονική φαντασία



Πάμε δέκα χρόνια πίσω. Στην Ελλάδα, που είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, στις Καγιέν και τις αστακομακαρονάδες.  Που οργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς αγώνες. Στην Ελλάδα της ευημερίας, των μεγάλων συντάξεων, των πολλών επιδομάτων και επιδοτήσεων και των αθρόων προσλήψεων.

Ένας συγγραφέας εκδίδει ένα σκοτεινό, δυστοπικό μυθιστόρημα που άρχισε να το γράφει μετά τους Ολυμπιακούς. Περιγράφει μία μελλοντική Ελλάδα χρεοκοπημένη, με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους που ζει από την βοήθεια - και κάτω από την εποπτεία - των ξένων. Που την κυβερνάει μία ουσιαστικά κομμουνιστική κυβέρνηση με την συνεργασία ενός …ακροδεξιού κόμματος. Που τρίτο κόμμα είναι το μόνο καθαρά ναζιστικό κόμμα στην Ευρώπη. Και όπου οι μισοί Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, ενώ οι άλλοι μισοί πληρώνουν τους βαρύτερους φόρους στην Ευρώπη.

Η κριτική υποδέχεται το βιβλίο με ειρωνικά χαμόγελα. Είπαμε επιστημονική φαντασία, αλλά όχι και έτσι! Πρέπει να είναι τουλάχιστον πειστική. Δεν είναι δυνατόν η ανανεωτική Αριστερά του 3% να υπερδεκαπλασιάσει τα ποσοστά της και να συμμαχήσει με ακροδεξιούς! Κακό όνειρο είδε ο συγγραφέας.

Σκέφθηκα αυτό το σενάριο ενώ παρακολουθούσα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (συγγνώμη – του ΣΥΡΙΖΑ – παρασύρθηκα από την πλειοψηφία των Πασόκων). Και σκεπτόμουνα ότι αυτό που ζούμε τώρα, είναι μία απίθανη επιστημονική φαντασία. Αν μας την περιέγραφε κάποιος, πριν δέκα χρόνια, θα τον αντιμετωπίζαμε με ειρωνεία και λύπη.

Πώς μπλέξαμε έτσι; Με μία κυβέρνηση αρχομανών που κάνουν όλες τις δυνατές  κωλοτούμπες, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία – την οποία έχω την φρικτή υποψία πως δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ. Με μία κυβέρνηση ερασιτεχνών η οποία πειραματίζεται επάνω στο πετσί μας – και ούτε καν μαθαίνει από τα πειράματα.


Πώς πάει η ιστορία παρακάτω; Δυστυχώς ο φανταστικός συγγραφέας και το φανταστικό του βιβλίο δεν προσφέρουν καμία ιδέα διεξόδου. Πού θα βρισκόμαστε άραγε (ή, μάλλον, πού θα βρίσκεστε εσείς) σε άλλα δέκα χρόνια από σήμερα;

90 σχόλια:

  1. Στην μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου τα μελη της κυβερνησης αλληλοχαιρετιουνται με το κιτς , παλιομοδίτικο έως αηδιαστικό "Σύντροφε"...
    Που στα γραφεία των υπουργων κρέμονται πορτρετα του αδικοχαμένου Αρη Βελουχιώτη...
    Που στις εναρκτήριες ομιλίες συνεδρίων χρησιμοποιούνται τσιτατα του ...Φιντέλ ή Αραβικες λαϊκές παροιμίες ["οι σκύλοι ουρλιάζουν το καραβανι προχωρά" /χέστε μας ρε παιδιά. Νισάφι...]...
    Οπου η "ξεΐγκλωτη παρεα" [έτσι την έχει πει καποιος] πινει σε πλαστικο ποτήρι χύμα κρασί και γυρω απο το πιάνο άδει ανταρτικα "στου Μαξίμου"...

    δεν μπορω να ελπίζω πως επιστημονικη ή άλλη φαντασία θα προβλεψει επόμενη δεκαετία.

    Αλλα το σεναριο της ιστορίας δεν τό γραψε "ο κανένας".
    Ο πολυτάλαντος συγγραφεύς του είναι η μεταπολιτευτική ρεμουλα, ο αμοραλισμός των κυβερνώντων και η πλήρης αναισθησία καθ' άπασαν την επικράτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και είστε ευφυέστατος ανήκετε σε μια ελίτ, οικονομική, καλλιτεχνική, πολιτική, πνευματική, που έχει συμπλέγματα απέναντι στον Ελληνισμό διότι αποδείχτηκε χειρότερη συγκρινόμενη με τα ιστορικά ονόματα που Ελληνισμού τα οποία με τόση ευκολία κατέκρινε, για αυτό έχετε πάρει και διαζύγιο από την πραγματικότητα, εγχώρια και ευρωπαϊκή, στην ουσία κρύβεστε, και έτσι θα πάει η κατάσταση μέχρι να γίνει κάτι μεταξύ Ουκρανίας και Συρίας η Ελλάδα, διότι αυτό θα συμβεί τα επόμενα χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεώργιε Παπαδόπουλε. Στον κήπο με τις λεμονιές οι ανθρώπινες διαρρήξεις αγκυλώνουν τα λεμόνια.

      Διαγραφή
    2. Λέτε να επιτεθεί η Ουκρανία στην Ελλάδα και η Συρία στην Ουκρανία;

      Διαγραφή
    3. Κρύβομαι; Με μπλογκ, βιβλία, Facebook και αρθρογραφία - το μόνο που δεν έχω κάνει είναι να βάλω πανό με την φάτσα μου στην Πλατεία Συντάγματος!

      Θα συμφωνήσω μαζί σας (εν μέρει) πως η Ελληνική ελίτ απέτυχε. Και απόδειξη της αποτυχίας της είναι ότι έφτασαν να μας κυβερνάνε οι Τσιπρο-Καμμένοι. Τα άλλα περί των "ιστορικών ονομάτων του Ελληνισμού" ανήκουν στην προσωπική σας μυθολογία.

      Διαγραφή
    4. Στο πληθυντικό κύριε Δήμου, όχι εσείς προσωπικά. Οι Τσιπρο-Καμμένοι κυβερνάν με τη στήριξη των άλλων, όπου χρειάστηκε πήραν την ψήφο τους, για να μην ξεχνιόμαστε, το ότι βλάπτουν την Ελληνική κοινωνία και το έθνος δεν σημαίνει ότι δεν υλοποιούν αυτά που επιθυμούν οι "ελίτ" των Αθηνών.
      Στην προσωπική μου μυθολογία πάντως δεν ανήκει το ιστορικό γεγονός ότι μέχρι και πριν ένα αιώνα τα Ελληνικά ήταν η γλώσσα του εμπορίου στην Βαλκανική, κάτι σαν τα Αγγλικά, σήμερα, 100 χρόνια μετά, για να επιβιώσει κανείς, εντός Ελλάδας, μόνο τα Ελληνικά δεν του χρειάζονται. Όλο το αθηνοκεντρικό σύστημα πάει να βγάλει τον Ελληνισμό σκάρτη γκόμενα για να απομακρύνει από πάνω του τις ευθύνες. Όταν θα καλούν τις μεγάλες δυνάμεις να επέμβουν για να σταματήσουν τους Τούρκους ελάτε να ξαναμιλήσουμε για το αν ήταν Έλληνες οι αυτοκράτορες της Κωνσταντινούπολης ή Αρμένιοι

      Διαγραφή
    5. Ω κύριε Παπαδόπουλε μπορώ να κάνω αυτό που πρέπει για την πατρίδα μου και χωρίς εσάς. Ορθοδοξίες, βυζάντια, εβραίοι, η ιστορία του εμπορίου, ψευτοελληνικά. Όλα τα ψέματα και τα πιο ψεύτικα. Δεν εφάπτονται στην προοπτική της ζωής μου και δεν εξαρτάται σε αυτά. Ούτε με πολυσκοτίζει εμένα τι θα οργανώσει η παπαδοπουλική συμμορία να μου μοστράρει σαν σκέψη. Μπορώ να αποφασίσω σωστά και χωρίς βαρετή ψυχανάλυση και μίμηση κλαυθμού.

      Διαγραφή
    6. Λέει ότι η ΕΕ διαλύει το ελληνικό κράτος. Αναμενόμενο. Αφού είναι αυτοκρατορία η ΕΕ και μόνο σαν επαρχία νοείται γι' αυτήν η Ελλάδα. Το ξέρουμε και θα το σταματήσουμε. Το πολύ το γάρι γάρι ξεγεννάει παραφροσύνη.

      Διαγραφή
    7. To εμπόριο, η παραγωγή, το χρήμα φίλτατε Anonymous είναι το παν στη ζωή.
      Δεύτερε Anonymous η Γερμανική ΕΕ δεν βλέπει σαν επαρχία την Ελλάδα, καλά θα ήταν να την έβλεπε σαν επαρχία

      Διαγραφή
    8. Και εγώ σου λέω ότι αν ήξερα όλες τις αθυροστομίες του Καββαδία που λέγεται ότι προλόγιζαν την Βάρδια, θα σου τις έγραφα εδώ για να σε χαρακτηρίσω.

      Διαγραφή
    9. Γιατί τόσο επιθετικός; Οι αθυροστομίες του Κόλια είναι όλες μέσα στην Βάρδια.

      Διαγραφή
    10. Το internet είναι το τέταρτο βιβλίο των Υπνοβατών του Μπροχ

      Διαγραφή
  3. Διαβάζοντας το σημερινό άρθρο μου ήρθε στο μυαλό το αξιολογότατο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Θανάση Βέμπου "Η Επέτειος", που γράφτηκε πριν 25 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πρώτοι στην κατανάλωση ουίσκυ, κατά κεφαλήν στον κόσμο. Το είχα ακούσει να το λέει το 2007, ένας Σκωτσέζος εξαγωγέας. Το ουίσκυ εγώ το δοκίμασα μετά τα 22. Μέχρι τότε πίναμε βερμούτ στα πάρτυ.
    Αυτή η φριχτή υποψία ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την εξουσία μοιάζει ο χειρότερος εφιάλτης. Διότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εξουσία αλλά το θέμα είναι πως και με τι κόστος για την χώρα. Και οι Συνταγματάρχες εγκατέλειψαν την εξουσία, αλλά με την μισή Κύπρο χαμένη και την Ελλάδα να αιμορραγεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Ασχημη προσγειωση μετά τον Ντύλαν, βέβαια ο συγγραφέας του βιβλίου θα μπορούσε να κερδίσει το νόμπελ λογοτεχνίας της χρονιάς εκείνης (2026).

    Θα είστε και εσείς εδώ κ. Δήμου, για μας δεν ξέρω, που έχουμε κάψει το μυαλό μας.

    Θα υπάρχει ενωμένη ευρώπη σε 10 χρόνια? Αν ναι, δεν βλέπω τι θα μπορούσε να αλλάξει την Ελλάδα των τελευταίων 8 ετών. Το 2009 λέγαμε όποιος αντέξει το '010 κοκ. Ελπίζω να κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χθες το βράδυ, κοντά στα μεσάνυχτα, διάβασα για την τροπολογία Παππά.

    Πέντε μέρες η διορία για να πέσει ‘μαύρο’ στα κανάλια χωρίς άδεια.

    Ένιωσα **κυριολεκτικά** τάση για εμετό. Ό,τι και με το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ – και ακόμα χειρότερα.

    Η εναλλακτική σε μια ανελεύθερη κίνηση (κλείσιμο κρατικού σταθμού, που προβλέπεται από το Σύνταγμα) είναι ένα κόμμα που κλείνει βίαια ιδιωτικούς.

    Θα μου πείτε, η ΕΡΤ ήταν κομματόσκυλα και ρεμπεσκέδες και τα ιδιωτικά λειτουργούσαν χρόνια χωρίς άδεια.

    Θα συμφωνήσω. Δεν υπάρχει καλός και κακός στην ιστορία. Υπάρχουν μόνο άσχημοι.

    Και οι πιο άσχημοι είμαστε εμείς που τους ανεβάσαμε, όλους αυτούς, στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι μία σύγχρονη χώρα που θα την ζηλεύουν όλοι.
    Οι "αυταπάτες" τέλος. Η αυτομαστίγωση τέλος.
    Παντού και πάντα έτσι γίνεται.
    Ειρήνη και ομόνοια, ευημερία και πρόοδος και συνεχής ανάπτυξη.
    Αλλά μέχρι τότε, θα υπάρξουν μερικές αναταράξεις ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχαμε γράψει κάποτε στο Λύκειο μία έκθεση ιδεών με θέμα: "Πώς φαντάζομαι τον εαυτό μου σε είκοσι χρόνια από σήμερα". Ιδέες άφθονες. Όνειρα ακόμη περισσότερα. Αισιοδοξία υπερχειλίζουσα. Σήμερα,που καλούμαστε από τον οικοδεσπότη μας να ξαναγράψουμε την έκθεση (και με βραχύτερο χρονικό ορίζοντα), θα παρέδιδα λευκή κόλλα. Όπως λέει και ο κυρ-Αλέξανδρος: "Αλλ' ολίγω ύστερον εβυθίσθη εις βαθύν ρεμβασμόν ή μάλλον εις είδος διανοητικής νάρκης. Εβάδιζε χωρίς να βλέπη τα περί αυτόν, και μάλιστα χωρίς να θέλη να τα ίδη."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Sommerfeld βελτίωσε την θεωρία του Bohr με την παραδοχή ότι τα ηλεκτρόνια δεν κινούνται μόνο σε κυκλικές τροχιές, αλλά και σε ελλειπτικές και εκτός από τις στιβάδες έχουμε και τις υποστιβάδες. Οι υποστιβάδες φοράνε το άρωμα τους και τους συμβολισμούς s (2e max), p (6e max), d (10e max), f (14e max). Διαφορετικές Ελλάδες καταλαβαίνουμε οι απλοί άνθρωποι και διαφορετικές Ελλάδες καταλαβαίνουν οι μανδαρίνοι. Όλοι οι μανδαρίνοι. Γιατί οι μανδαρίνοι δεν τρέχουν να εργαστούν στη Νέα Υόρκη; Αφού είναι οι πιο αγγλομαθείς και οι πλέον καλύτεροι από όλους μας. Τι τους εμποδίζει να διαπρέψουν και να φωτίσουν με τα οικονομικά τους το στερέωμα της Αμερικής ή να χτίσουν γέφυρες. Αλλά στην Αμερική ακόμη και οι τηλεπαρουσιαστές διαθέτουν κάποιο ταλέντο. Τραγουδάνε, μιλάνε, χορεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατι σκουζετε ετσι αγαπητοι; Δεν διαβασατε φρεσκο Μουζελη;
    Αλλα για να σοβαρολογησουμε, μου ειχε πει καποτε ενας καθηγητης. Δεν κανω πια πλανα απο τοτε που καταλαβα οτι αν οποιαδηποτε στιγμη της ζωης μου κοιταξω μια πενταετια πισω, ποτε αυτα που σχεδιαζα δεν βγηκαν ετσι. Παντα απροβλεπτοι παραγοντες μεσολαβησαν και διαμορφωσαν την πορεια. Και εδω ειναι οντως που φοβαται κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν από λίγες ώρες,dear plorius,πληροφορήθηκα τα του φρέσκου Μουζέλη.Φαίνεται πως εκτός από τα ορφανά του Άκη, ο Αλέξης πλέον συλλέγει και παιδιά από τις σημίτειες βρεφοδόχους...

      Διαγραφή
  11. Το θέαμα στον Τύπο. Α! εκεί με παίζει εκεί...εκεί λέει εκείνο...εγώ σκέπτομαι αυτό...ακατάλληλο για έναν λογικό άνθρωπο. Χρήσιμο όμως σε κάποιον π.χ. φιλόσοφο, που γνωρίζει αυτά τα κόλπα. Και ποιος δεν εκνευρίζεται να διαπιστώνει ξανά και ξανά την δυσκολία να παρατηρεί το θέαμα ή να διαβάσει την περιγραφή της κατάστασης. Και έχουμε και εκείνους που όταν κακολογηθεί ο Τσίπρας αχ τι γλυκά που ονειρεύονται μιαν Ε.Ε. χωρίς... λαϊκισμό. Να μας κατασπαράξουν. Οι αγριότητες του πνευματικού περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καμια πρόβλεψη δεν είναι δυνατή και κανένα σενάριο δεν μπορεί να γραφτεί για αυτό που θα είναι η ελληνική πραγματικότητα μετα από 10 χρόνια.

    Δυστυχώς οι παίκτες στο άθλιο και τραγικό παιχνίδι που παίζεται στην Ελλάδα , με την συμμετοχή και των ελλήνων πολιτικών και των ξένων , είναι πολλοί , και αρκετοί απ’αυτούς τελείως άγνωστοι στους περισσότερους από μας
    Το τέλος και οι νικητές του παιχνιδιού απρόβλεπτοι….
    Σίγουροι χαμένοι οι μέσο-μεσαίοι και ΜΗ διαπλεκόμενοι πολίτες .
    Πολλοί όμως θα βγουν στο τέλος κερδισμένοι και θα αποτελέσουν , όπως και το 81 την ΝΕΑ ΤΑΞΗ. Αυτό είναι βέβαιο.
    Η τράπουλα θα ανακατευθεί και θα ξαναμοιραστεί.

    Δεν πιστεύω πως υπάρχει τίποτα να κάνουμε, πέρα του να περιμένουμε στωικά τις εξελίξεις ....με ένα καλό βιβλίο για παρηγοριά και μερικές.....γάτες για συντροφια.

    (Λόγια ενός άσχετου με τα οικονομικά και την διεθνή πολιτική ανθρώπου…)

    Καλό Σαββατοκύριακο Νίκο , είναι λιακάδα έξω...( Ήταν τουλάχιστον , όταν έγραφα το κείμενο )


    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε δέκα χρόνια θα ζω και πάλι. Ελπίζω περισσότερο μοναχικά και καλύτερα από σήμερα που σκέπτομαι αν βγω στον δρόμο να περπατήσω να τους απαντήσω ειλικρινά στα λεγόμενα. Είναι και κουραστικοί έτσι που θέλουν να ειρωνευτούν και δεν ενδιαφέρομαι. Το πιο ωραίο πράγμα που μου έτυχε μία λάμπα led GU10, 7W στο εξωγήινο φωτιστικό μου. Πάνω στον φωτισμένο χώρο θα ήθελα μυρμηγκάκια. Γαλάζια, κίτρινα και ροζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε καμιά περίπτωση επιστημονική φαντασία. Σ' αυτή τη χώρα μόνο ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ φαντασία (θα μπορούσαμε να την πούμε) θα μας συνέβαινε!
    Με τις υγείες μας!

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο "Σοφός Λαός" έχει μεγάλη ευθύνη για τις επιλογές του. Πέρα από τις ευθύνες της πολιτικής εξουσίας, η οποία σε μια δημοκρατική χώρα βεβαίως εκλέγεται, με διαφορετικές εξουσίες μετά το 2004 ίσως είχαμε αποφύγει τα χειρότερα. Μετά το 2004 επιλέξαμε τους 2 χειρότερους-η γνώμη μου είναι- πρωθυπουργούς της νεώτερης Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το πράγμα είναι ο Παρθενώνας; Είναι ένας χώρος που δεν θα πατάω. Γιατί, είδα χωράφια, πέτρες, και δειλινά με καύτρες τσιγάρων σαν φωτάκια και αεράκι. Νομίζω επίσης ότι θα με βοηθούσε γενικώς να δω τον Παρθενώνα κατεδαφιζόμενο. Και να στέλνουν στο μέλλον τις επιστολές της διαμαρτυρίας οι άνδρες δικαστές και του ελληνικού πνεύματος και να τις έχω για πατάκι γυάλινου ποτηριού. Και ο H.S.Δηλιγιάννης ο μπασίστας να μου στείλει επιστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νομίζω ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο τρανταχτές. Δηλαδή είχαμε και στο παρελθόν κυβερνήσεις που αριστερίζαν, μέχρι τροτσκιστής δεν δήλωνε ο Αντρέας; Αλλά στην πράξη ακολουθούσαν κάτι άλλο που δε θύμιζε ούτε αριστερά ούτε σοσιαλισμό. Η δεξιά πάντα είχε ένα ακροδεξιό κομμάτι(σίγουρα χωρίς τη βία της ΧΑ). Και όλα μα όλα τα κόμματα είχαν στην πλειοψηφία τους αρχομανείς, που έκαναν χίλιες κωλοτούμπες. Η μόνη διαφορά ήταν τα ευρωπαϊκά λεφτά που ήρθαν και πέρασαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραία φωτογραφία. Τραβηγμένη από την Αθηνάς να υποθέσω.

    Ωραίο νοητικό πείραμα με τον συγγραφέα στα 2006.

    *

    Λύστε πρώτα το πρόβλημα των αδικιών. Με χολιασμένους ανθρώπους δεν θα κάνετε τίποτε. Θα σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια ψηφίζοντας πασοκ από εκδίκηση.

    Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει μια χώρα. Δεν εννοώ τους επιστήμονες. Εννοώ τους πάντες. Όλοι και όλες είναι χρήσιμοι. Κάθε ηλικία, κάθε χρώμα, κάθε υπόβαθρο. Δουλειά των οικονομολόγων είναι να βρίσκουν δουλειά σε αυτούς τους πάντες.

    Δυστυχώς οι δικοί σας οικονομολόγοι είναι υψιπετείς και δεν τα καταδέχονται αυτά. Προτιμούν καθαρές υψηλές έννοιες: ΑΕΠ, ανάπτυξη, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όταν ο Μάνος ρώτησε τον δάσκαλο δίπλα για το μπρόκολο, ο δάσκαλος μειδίασε και όταν τον ξαναρώτησε ήρθε σε αμηχανία. Μάλλον δεν είχε δει ποτέ του μπρόκολο παρά μόνο γομολάστιχες και μολύβια. Πόσο περισσότερο πραγματικούς ανέργους και άνεργες. Αν έχει δει μόνο μολύβια και στυλούς ας ασχοληθεί με εμπόριο γραφικής ύλης.

    Και είναι τόσο κρίμα διότι ο Πισσαρίδης είναι Κύπριος και θα δώσει τα φώτα του, σε εσάς τουλάχιστον, τζάμπα. Φτιάξτε μια εθνική βάση δεδομένων βιογραφικών. Είναι αντίστοιχης σημασίας με μια εθνική βάση δεδομένων υδρογονανθράκων, πετρωμάτων, δασών, μετάλλων.

    Οι άνθρωποι αλλάζουν ακόμη και τα βουνά. Κανένα βουνό δεν άλλαξε ποτέ κάποιον άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ που προσέξατε την φωτογραφία. Πράγματι είναι τραβηγμένη από την Αιόλου με μεγάλο τηλεφακό και μου αρέσει γιατί ο Παρθενώνας αιωρείται τόσο κοντά και τόσο μακριά από την σύγχρονη Ελλάδα. Λουσμένος σε ένα άλλο φως.

      Αχ, ο Στέφανος Μανος! Σχεδόν σαράντα χρόνια συνεργάστηκα μαζί του - και θαύμαζα πάντα πως είχε ρεαλιστικές λύσεις για τα περισσότερα προβλήματα. Αλλά του κόλλησαν την ρετσινιά του "ανάλγητου νεοφιλελεύθερου" (που ουδέποτε υπήρξε) και έμεινε στο ράφι. Αν είχε κυβερνήσει ο Μάνος θα είμασταν τώρα μία άλλη χώρα. (Αλλά για να εκλεγεί, έπρεπε να είχαμε γίνει πρώτα άλλη χώρα...).

      Διαγραφή
  19. τι έλεγα τώρα εσύ ο τελευταίος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αλλά δύο κοινά των νεοφιλελεύθερων με τους Σταλινιστές, πρώτο αρνούνται όλοι τους, χωρίς καμιά εξαίρεση, αυτό που είναι, οι πρώτοι λένε ότι είναι φιλελεύθεροι και οι δεύτεροι κομμουνιστές, και δεύτερο τους φταίνε πάντα οι αντικειμενικές συνθήκες, ο λαός και η νοοτροπία του, γενικώς οι άλλοι, οι ίδιοι είναι πάντα οι πεφωτισμένοι, οι ινστρούχτορες, οι αλάθητοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε είναι απολύτως σαφές ότι δεν έχετε ΙΔΕΑΝ τι εστί νεο-φιλελευθερισμός. Αναμασάτε και εσείς την λέξη- μπαμπούλα που έχει εφεύρει η Αριστερά για να αφορίσει τον Σατανά της Δεξιάς. Και το φαιδρό είναι πως ο νεοφιλελευθερισμός είναι ακριβώς το αντίθετο από τον κρατισμό - το σύστημα που εφάρμοσε η Δεξιά στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Όχι κύριε Δήμου δεν αναμασώ απολύτως τίποτα, ο κοινωνίες , όχι οι δεξιοί ή οι αριστεροί, τους Μάνους και τους ευρωσταλινιστές τους απεχθάνονται εξίσου, για αυτό και όταν κατεβαίνουν με δικά τους κόμματα καταποντίζονται ενώ μάλιστα έχουν προβολή, παίρνουν καίριες θέσεις όταν επικολλούνται πάνω στα εν πολλοίς κατ ευφημισμό λαϊκά και σοσιαλιστικά κόμματα τα οποία αποσπούν με άλλη φρασεολογία την ψήφο των "χρήσιμων ηλιθίων". Θέλετε ή μη ο λαός θέλει ένα κράτος που να του παρέχει ασφάλεια και ένα βιοτικό επίπεδο που δεν θα πέφτει κάτω από ένα σημείο και από την άλλη να μπορεί να είναι ελεύθερος να δημιουργήσει, δεν επιθυμεί ούτε κυνηγημένο ζώο να αισθάνεται-νεοφιλελευθερισμός- ούτε και να είναι απλά σύγχρονος δουλοπάροικος με σπίτι-υπαρκτός σοσιαλισμός-.

      Διαγραφή

    3. Παράλληλοι μονόλογοι:

      Πρώτον: έχετε (όπως και το 99% των Ελλήνων) λάθος εικόνα για τον νεο-φιλελευθερισμό. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, διότι:

      Δεύτερον: ΟΥΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΤΕ Ο ΜΑΝΟΣ - ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Όπως κι εγώ άλλωστε. Πρόκειται για σκέτη ρετσινιά. (Μόνον ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος πέρασε από μία ΝΦ φάση την οποία ξεπέρασε).

      Κάπου πρέπει να υπάρχει το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος των φιλελεύθερων ή "Ταύρων". Είναι το πιο λεπτομερές και επεξεργασμένο στην ελληνική πολιτική ιστορία. Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι η βασική του μέριμνα είναι η ευημερία και η διευκολυνση του πολίτη. Η απαλλαγή του από την γραφειοκρατία. Η παροχή περισσότερων και καλύτερων επιλογών για την παιδεία, την κατάρτιση, την εργασία. Χωρισμός κράτους εκκλησίας. Κατάργηση του στρατού με την σημερινή μορφή και δημιουργία μόνο επιτελικών και επιστημονικών υπηρεσιών. Η παροχή επίσης περισσότερων και βελτιωμένων υπηρεσιών στην υγεία, την πρόνοια την ασφάλιση. Είναι ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικό.

      Μόνο που κανείς δεν το διάβασε. Κόλλησαν επάνω μία ετικέτα: ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕ και ξαναψήφισαν τη μούχλα.

      Διαγραφή
    4. Φυσικά και γίνονται παράλληλοι μονόλογοι, οι νεοφιλελεύθεροι είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην αγνότερη, φανατικοί θρησκόληπτοι. Όλοι παγκοσμίως κάνουν λάθος όταν αναφέρονται στους neoliberals ή liberals εννοώντας μια συγκεκριμένη άσκηση πολιτικής; Όλοι παρανοούν; Παρερμηνεύουν; Δεν καταλαβαίνουν; Είναι χαζοί; Δεν θέλουν το καλό τους; Παντού αντιμετωπίζονται ως εχθροί της κοινωνίας ανεξάρτητα από το τί οι ίδιοι επαγγέλλονται ή τον τρόπο που αυτοπροσδιορίζονται. Ο κόσμος την εποχή του Μάνου ξαναψήφισε τον Σημίτη, η μούχλα που λέτε,-μετά πήγε και ο ίδιος στο ΠΑΣΟΚ- και τα άλλα κόμματα ανθρωπιστικό πρόγραμμα προβάλαν, δεν έλεγαν θα σας καταστρέψουμε ή θα σας κάνουμε τη ζωή δυσκολότερη με την γραφειοκρατία. Την κατάργηση ή την αλλαγή με επιτελικούς, του στρατού μόνο άσχετοι ή εθνοπροδότες την προτείνουν, στην πράξη φυσικά αυτό έγινε με μια Ελλάδα που πεθαίνει πληθυσμιακά, ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους είναι ο μεγάλος κράχτης, που αφορά δύο πράγματα, την μη πληρωμή των παπάδων από το κράτος και την εξοβελισμό της παρουσίας της εκκλησίας από κάθε δημόσια επίσημη λειτουργία, το δεύτερο οδηγεί σε όλεθρο αλλά δεν έχει σημασία να πει κανείς κάτι περισσότερο όταν ο σκοπός είναι να μας μιλάνε για την Ευρώπη και να μας μετατρέπουν την ίδια στιγμή κοινωνικώς σε Λατινική Αμερική και εθνικώς σε Ουκρανία και Συρία

      Διαγραφή
    5. Τώρα περάσαμε σε διάλογο κωφών.

      Σας εξήγησα ότι αυτά που θέλει ο Μάνος δεν είναι νεοφιλελεύθερα. Εξακολουθείτε να γράφετε για ΝΦ.

      Αυτό που ήθελε ο Μάνος και όσοι τον ακολουθούσαμε ήταν ο εξορθολογισμός της χώρας. (Π. χ. ο στρατός μας είναι δεκαετίες πίσω. Εθνοπροδότες είναι αυτοί που δεν τον εκσυγχρονίζουν).

      Για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας φέρω το παράδειγμα μίας μικρής χώρας που σήμερα την ζηλεύουν και οι ΗΠΑ. Της Εσθονίας που μέσα σε δέκα χρόνια οικοδόμησε μία νέα κοινωνία. Διαβάστε αυτό το άρθρο από την χθεσινή Καθημερινή (Προτείνω να το διαβάσουν ΟΛΟΙ): ΕΔΩ και θα καταλάβετε τι εννοώ.

      Διαγραφή
    6. Μα αυτό σας λέω, ότι και τα άλλα κόμματα τα ίδια επαγγέλλονταν και επαγγέλλονται, εκσυγχρονισμός , εξορθολογισμός, λιγότερη γραφειοκρατία κτλ, από το 1989 οι ίδιες διακηρύξεις από όλους, δεν τα υλοποιούν διότι δεν θέλουν. Οι Μανό-Τζίμεροι πατώνουν όταν κατεβαίνουν αυτόνομοι διότι είναι οι Συριζαίοι, του 3%, της δεξιάς, μόνο μίσος και κατάκριση για την Ελληνική κοινωνία, είτε τους πει κάποιος νεοφιλελεύθερους, φιλελεύθερους, αριστερούς ή δεξιούς η ουσία δεν αλλάζει, η σχέση τους με τον τόπο είναι εχθρική και προβληματική και την εικόνα με ανθρώπους αυτού του ύφους και της σχέσης τους με τον τόπο που ζουν την συναντάς σε όλες τις χώρες σε διάφορες παραλλαγές, και παντού φυσικά είναι κατακριτέοι.
      Η Ελλάδα δεν συγκρίνεται με την Εσθονία και την κάθε Εσθονία κοινωνικώς και οικονομικώς, την αναφέρουν την Εσθονία διότι για εκεί μας παν και χωρίς μάλιστα να υπάρξει ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός που έτσι και και αλλιώς πάντα ο εκσυγχρονισμός είναι πρόφαση, απόδειξη για αυτό ότι φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους Έλληνες ανενόχλητα αλλά όταν είναι να αλλάξουν κάτι που θα κάνει τη ζωή του πολίτη πιο εύκολη και που μάλιστα δεν κοστίζει και την οποία αλλαγή την επιθυμεί και ο ίδιος ο πολίτης το γυρνάνε στο άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

      Διαγραφή
    7. Θαυμάζω το πείσμα σας, κ. Παπαδόπουλε. Γιτί η Εσθονία δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα; Από πιο χαμηλά ξεκίνησε ως δορυφόρος Σοβιετικός. Κι όχι μόνο δεν φτωχοποιείται - αλλά ανεβαίνει ραγδαία.

      Θα μας απασχολήσει αυτό το θέμα στο επόμενο ποστ.

      Διαγραφή
    8. Διότι δεν συγκρίνονται ιστορικά, παραγωγικά, γεωγραφικά, κοινωνικά, όπως και το δει κανείς, δύο παρατηρήσεις, αν το ζητούμενο είναι να γίνει δορυφόρος της Γερμανίας η Ελλάδα όπως είναι αυτές οι χώρες μπορώ να πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, και δεύτερη, η ζωή σε αυτές τις χώρες είναι άθλια ακόμα και σήμερα για τους μικρομεσαίους, ρεζιλίκια πράγματα είναι και να το συζητάμε

      Διαγραφή
    9. Όποιος θέλει να διαβάσει το καταστατικό των ταύρων μπορεί να το κάνει εκεί: http://www.bulls.gr/downloadables/Hist-Katastatiko.pdf, όσον αφορά την Εσθονία τις χώρες της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ και τις πρώην Κομμουνιστικές είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που δεν ζήσαμε σε τέτοιο καθεστώς και παραδέχομαι όσο τίποτε άλλο όσες προοδεύουν, που είναι οι περισσότερες :)

      Διαγραφή
    10. Ποιος σας είπε κύριε Παπαδόπουλε πως η ζωή σε αυτές τις χώρες είναι άθλια; Πριν 10 χρόνια το κατά κεφαλήν εισόδημά τους ήταν το μισό της Ελλάδας - σήμερα μας έχουν περάσει. Το ένα τρίτο των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχιας - ενώ αυτοί ευημερούν όπως μου λένε φίλοι που εργάζονται εκεί.

      Διαγραφή
    11. @Nikos Dimou

      Ακόμα και εσείς αποτινάσετε τη "ρετσινιά" του νεοφιλελευθερισμού; Δεν το περίμενα αυτό.

      Πρέπει τελικά να έκανε πολύ κακό ο Νεοφιλελευθερισμός όπου εφαρμόστηκε. Οι κάτοικοι αυτών των χωρών πρέπει να έγιναν φτωχότεροι και λιγότερο ελεύθεροι. Έχει κανείς να μου δώσει ένα παράδειγμα χώρας που δεινοπάθησε από αυτές τις μεταρρυθμίσεις;

      Διαγραφή
    12. Αυτό κύριε Δήμου πάντα το υπονοώ ή το εκφράζω με διάφορους τρόπους, ασχολείστε πολύ με την βιτρίνα, εγώ μιλάω για τον μέσο άνθρωπο, τί δουλειά κάνουν οι φίλοι σας; Σε Εσθονική επιχείρηση δουλεύουν;

      Διαγραφή
    13. Δεν αποτινάσσω την (κατασκευασμένη απο αριστερούς) "ρετσινιά" απλώς διευκρινίζω πως αυτό που προωθήσαμε ο Στέφανος Μάνος κι εγώ δεν ήταν νεοφιλελευθερισμός. Κατά τα άλλα πιστεύω ότι ο ΝΦ θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμος στην Ελλάδα σαν αντίδοτο στον κρατισμό. Μόνο που δεν τον εκπροσωπεί κανείς...

      Διαγραφή
    14. @ Παπαδόπουλος: οι φίλοι μου δουλεύουν σε πολυεθνική και βρίσκονται πολύ συχνά στις Βαλτικές δημοκρατίες - ιδιαίτερα στο Ταλίν.

      Διαγραφή
    15. Ναι κύριε Δήμου, το ήξερα, όχι ότι είναι μεμπτό, άλλωστε μια ζωή συγκρίνεται η βιτρίνα των άλλων χωρών με τον μέσο όρο βιοτικού επιπέδου της Ελλάδος.
      Όσο για τον κρατισμό, μην στεναχωριέστε, όπου να είναι μας τελειώνει και το κράτος, περνάμε στην εποχή της Πόλης-κράτος που παζαρεύει τις περιφέρειες ως να είναι διεκδικήσιμες περιοχές.
      Δεν υπάρχει καμιά ρετσινιά από την αριστερά, και αυτή για αυτόν δουλεύει, για μια οικονομία δηλαδή που δεν λογαριάζει τον λαό, αν ήταν θέμα ρετσινιάς της αριστεράς τότε δεν θα υπήρχε αυτή η παγκόσμια κοινωνική αναστάτωση

      Διαγραφή
  21. Θα κάνω δύο σχόλια σχετικά με το κείμενο σας: η ανανεωτική Αριστερά του 3% είχε αξιόλογα στελέχη και όσον αφορά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, είναι το συνέδριο του λαϊκιστικού ΠΑΣΟΚ και η ζωή είναι πολύ άδικη μιας και ο Τζοχατζόπουλος είναι στην μπουζού και ο Γιάννοπουλος έχει πεθάνει...

    @Dion.M. Ανέφερες το ουίσκυ αλλά είμαι "ανθέλληνας" άρα δεν πίνω το εθνικό ποτό ούτε καπνίζω πούρα :P

    Η συνέχεια του βιβλίου μπορεί να περιγράφει τη βιβλική καταστροφή που θα γνωρίσουμε μιας και το grexit είναι θέμα χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η ύβρη του Τσίπρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι τέκνο των ανικάνων κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, που ενθάρρυναν τον αμοραλισμό, βάσισαν την εκλογική τους δύναμη στο δημοσιοϋπαλληλικό τέρας, κατέστρεψαν με την υψηλή φορολογία την παραγωγή. Ο ολίγιστος Σαμαράς, που μόνο όταν ως Κάλιμπαν είδε το φρικτό του πρόσωπο στο καθρέφτη, προσπάθησε κάτι να κάνει, δεν κατάφερε παρά να αφιονίσει το τέρας του λαϊκισμού. Και το όνομα αυτής της τερατογέννησης : Τσίπρας. Ο άνθρωπος που απέδειξε ότι η δημοκρατία έχει αδιέξοδα.
    Κάποιοι το είχαν δει, ένας απ΄ αυτούς ο θαυμαστής του Ντύλαν (που φυσικά είσεπραξε τη χλεύη για το κωλοέλληνες)
    Ποιόν θυμίζουν άραγε αυτοί οι στίχοι?
    Ντέφια, νταούλια, κρόταλα αχολογούν στο βάθος.
    Ανηφορίζουνε πομπές και μπαίνει ο μέγας τράγος,
    ο πρωταγωνιστής, μ’ ένα πριόνι.
    Φοράει τενεκεδένιο στέμμα κι ένα ζευγάρι παρωπίδες.
    Ραντίζει μ’ αίμα τις πέτρινες κερκίδες,
    κάνοντας το τοπίο να μεγαλώνει….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όσοι έχουμε περάσει τα πρώτα *-άντα, ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβαινε στο όχι και τόσο μακρινό 1996 (χίντ: Ήταν η χρονιά των "Ιμίων" και της πρωθυπουργοποίησης Σημίτη) και ας αναλογιστούμε ποιά από τα τότε συμβαίνοντα θα μπορούσαν, έστω και αμυδρά, να προοιωνίσουν το "λετ δι πάρτι μπιγκίν" του επερχόμενου 2006 και - δέκα χρόνια αργότερα, το 2016 - την κατάντια του σημερινού "δι πάρτι ιζ όβερ".

    Ζούμε με την μακάρια ψευδαίσθηση μιας αδιατάρακτης - σχεδόν γραμμικής - ιστορικής εξέλιξης, προσλαμβάνοντας έτσι κάθε επιδείνωση της - που μας ξεβολεύει - σαν κάτι μεταξύ οριστικής προσωπικής απώλειας και συντέλειας του κόσμου.

    Τα σημερινά "προβλήματα" και η σημερινή "κρίση" (πολιτική - πολιτισμική - οικονομική) δεν αποτελούν παρά παρωνυχίδες σε σχέση με όσα βίωσαν προηγούμενες γενιές.

    Υπήρξαν άνθρωποι που την 1η Σεπτέμβρη του '22 διέθεταν Επαύλεις με 10 υπηρέτες έκαστη και ιδιωτικό θεωρείο στην Όπερα Της Σμύρνης και που ένα μήνα μετά περίμεναν - ξεριζωμένοι για πάντα από τις εστίες τους και μισολιπόθυμοι από την πείνα - στην ουρά του συσσιτίου με μόνον πλέον περιουσιακό τους στοιχείο τα ρούχα που φορούσαν.

    Η "Εγκληματική Οργάνωση Τσίπρα" και οι τυχοδιωκτικές κωλοτούμπες της δεν είναι, δυστυχώς, ότι χειρότερο πέρασε από το Ελλαδικό πολιτικό στερέωμα και τα όσα ζούμε, ως πολίτες, δεν είναι παρά πταίσματα συγκρινόμενα με τα όσα συνέβησαν σε άλλες ιστορικές περιόδους ...

    ... Απλώς η τρυφηλότητα και ο έκκλητος βίος των τελευταίων δεκαετιών μας οδήγησε στο να ξεχάσουμε το προφανές: Πραγματική οικονομική εξαθλίωση υπάρχει όταν το κατώτατο "μεροκάματο" μετριέται πλέον ΟΧΙ σε Ευρώ ... αλλά σε Θερμίδες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως γραμμική να μην είναι η εξέλιξη της Ιστορίας. Ίσως να πρόκειται περί τίποτε συνημίτονο και να έχει κοίλη αυξητικότητα στο (0, π/2), κυρτή αυξητικότητα στο (π/2, π), κοίλη μειωτικότητα στο (π, 3π/2) και κοίλη μειωτικότητα στο (3π/2, 2π).

      Διαγραφή

  24. Η Ελλάδα του… χθες σε… 10 χρόνια
    ---------------------------------

    Στις αρχές του ΄80 συγκατοικούσα με τον Βήτα στα Πατήσια, μεταξύ Καυταντζόγλου και Σαρανταπόρου, ανάμεσα στη στάση του Αγίου Ελευθερίου και την Πατησίων. Δεν ήμασταν πάμφτωχοι, απόδειξη ότι χαιρόμασταν όλα τα γειτονικά θερινά σινεμά (Αελλώ και σία), τα παγωτά της Χαράς στο Τέρμα Πατησίων, μια φορά το μήνα την ταβέρνα του Γιώργου (λίγο πιο έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια) και κάμποσα βιβλία, άλλα ο ένας κι άλλα ο άλλος, οπότε τα αναγνώσματά μας αλληλο-εμπλουτίζονταν. Από ρούχα και παπούτσια, τα βασικά, δεν βαριέσαι. Στο κάτω- κατω, οι μανάδες μας, ως δημόσιοι υπάλληλοι, με ένα σωρό παιδιά, ζοριζόντουσαν μεν, τα κατάφερναν όμως, παρά το γεγονός ότι οι πατεράδες μας ήταν χαμένα κορμιά...

    Η αρρωστημένη εμμονή με το διάβασμα μάς εξασφάλισε πρόσβαση σε ψιλο-υποτροφίες, οπότε ήμουν σε θέση να αγοράζω καθημερινά τα ΝΕΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ και τις Κυριακές την Καθημερινή και το ΒΗΜΑ, να τρώω κρουασάν στο Ντόλτσε, να βγαίνω με καμιά συντροφιά χωρίς να φοβάμαι ότι δεν θα μου φτάσουνε να πληρώσω το μερίδιό μου. Και φυσικά, ανακάλυψα την... τοπική αγορά: μια βιοτεχνία με παντελόνια στο άλλο στενό, μία με σακάκια στην παραπάνω γειτονιά, ένα με δερμάτινα στο Παγκράτι, νέες γεύσεις στην Πλατεία Λαμπρινής, παπούτσια... σεμπάγκο από το... Κολωνάκι, μια φορά το μήνα και στο ΙΝΤΕΑΛ ή στη Γλυφάδα και από βιβλία, με το τσουβάλι, γιατί έκανα μαθήματα στης βιβλιοπώλισσας τα παιδιά, κοντά στην Κολιάτσου (τότε συμπλήρωσα όλη μου τη συλλογή με τα έργα του Νίκου Δήμου).

    Ήθελα να επισκευάσω το αυτοσχέδιο γραφείο μου και ένα πρωί πήγα στο "σιδηροπωλείο", το επί της Πατησίων, έξω από την προτελευταία στάση του τρόλεϊ, στον Ανδρούτσο. Είχε ένα τρίχορδο μπουζούκι πίσω από το ταμείο και το κοιτούσα επίμονα, το κατάλαβε, πήγα σπίτι κι έφερα το τετράχορδο, τα κουρδίσαμε και... Εκείνος με το τρίχορδο κι εγώ με του... Χιώτη... Έβγαλε και κάτι τυράκια κι σαλάμια και ψωμί μπαγιάτικο για το ούζο, πρωί πρωί, Ήλθε κι ο γιος του. Παίξε, μου λέει, την εισαγωγή από τα λίγα ψίχουλα αγάπης... και τα κατάφερα.

    Ε, ρε και πιάνει ο υιός το μπουζούκι... Μετά έμαθα ότι ήταν πρώτο μπουζούκι στο μπουλούκι της Μαίρης Λίντας - έπρεπε να το καταλάβω, γιατί είχε μια χοντρή χρυσή καδένα στο λαιμό και δάχτυλα χιώτικα. (Τότε συνειδητοποίησα ότι η μουσική δεν με πάει όσο θα ήθελα, δε φτουράω, και το έριξα στα... γράμματα).

    Απέναντι ήταν ένα φωτοτυπάδικο με δυο αδέλφια. Η μηχανή τους ήταν συμπαγής και παλαιολιθική. Αλλά την προσέχανε. Κάθε φορά που πήγαινα για φωτοτυπίες, έβλεπα στη βιτρίνα του περισσότερα ηλεκτρονικά από πριν. Προκομμένα παιδιά. "Σε θυμάμαι εκείνο το πρωί με τον Ανδρούτσο, που μεθύσατε. Περιμέναμε έξω από το μαγαζί του ουρά, και μας χτυπούσε ο ήλιος, αλλά δε φεύγαμε. Μα τι μπουζούκι είναι αυτό που παίζεις!" - "Δεν ήμουν εγώ, αλλά ο γιός του, εγώ απλώς σιγοντάριζα, του λέω. Εκείνος επέμεινε.

    συνεχίζεται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ... η συνέχεια...

    Ένα βράδυ ήλθε η Αϊσέ από απέναντι. Δεν έχω ξαναδεί πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο!!! Τουρκάλα. Ήταν η κόρη του πρεσβευτή που δολοφονήθηκε από Κούρδους στο Παρίσι στις αρχές του Ογδόντα. Τα είχε φτιάξει με ένα δικό μας, εκλεκτό παιδί. Είχανε γνωριστεί στην Ανώτατη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Διπλωματίας της Γαλλίας. Εκεί παντρευτήκανε και είχανε δύο κοριτσάκια, την Αλεξις και τη Στέφανυ, κοσμοποτίτικα όνόματα είχανε. Μένανε σε ένα ανακαινισμένο, δίπλα από το διατηρητέο του γιατρού το Κορρέ, που τον είχανε πάρει οι Αντάρτες όμηρο και τον καθάρισε ο Ορέστης με μια σφαίρα στο λαιμό, λίγη ώρα μετά την ηθοποιό. Ήλθε λοιπόν η Αισε, μα τι απλός άνθρωπος, τι ζεστός, τι φινέτσα, και μας κάλεσε για το αποχαιρετιστήριο πάρτυ - επί τέλους ο άντρας της είχε διορισθεί Γραμματέας στην Ελληνική πρεσβεία του... Ιράν... Όταν τελείωσε το πάρτι, μας είπε και σπάσαμε τα ποτήρια του κρασιού μέσα στο... τζάκι. Άλλο σόι έθιμο και τούτο...

    Κυλούσε, λοιπόν η οικονομία στα φτωχοπατήσια, αν και πιο πίσω από εμάς υπήρξε χαμοζωή που έπιανε ως τα... Λιόσια και βουτούσε στη... Βάθης. Από εκεί ερχόντουσαν τα περισσότερα εξαρτημένα παιδιά. Από εκεί και οι κλεψιές, έτσι είναι η φτώχεια, όταν μπαίνει από την πόρτα, η ευτυχία φεύγει από το παράθυρο.

    Είχαμε ξεκινήσει ως φοιτητές, σχεδόν της πείνας και είχαμε εξελιχθεί σε κάτι άλλο και μαζί μ΄ εμάς που μεγαλώναμε και ψιλοπροκόβαμε, προχωρούσε και η οικονομία στα πέριξ. Όλοι από λίγο: η περιπτερού, το Παπαθάνάσης ο τυροπιτάς, ο Γιαννίκος ο μινιμαρκετ με μονιμο πελάτη τον Γιατνζόγλου -τότε ήτανε προπονητής στο Σπόρτιγκ, εκεί κοντά, δηλαδή.

    Η μεγαλύτερη όμως στιγμή μας ήταν η γνωριμία μας με το Λάκη τον Παπά. "Κατάλαβες τι παίζω" με ρωτάει ένα βράδυ. Ναι, του λέω, τα "Παιδιά της Σαμαρίνας"! (Είχε διασκευάσει όλα τα Ηπειρώτικα που ήξερε - όντας παργινός - σαν τους Ελληνικούς χορούς του Καλομοίρη. Και μετά γνωρίσαμε και το Γιάννη Αργύρη στις Εσπερίδες και το Ζωγράφο. Φευγάτοι οι περισσότεροι...

    Κάποια στιγμή αγόρασα και ένα μεταχειρισμένο 80άρι Άουντι, ενώ είχαμε συμφωνήσει 700 χιλιάδες, όταν μου φέρανε τα γραμμάτια ήταν ένα εκατομμύριο -τοκογλυφία, δηλαδή. Δεν πίστευα στα μάτια μου, αλλά ντράπηκα να κάνω πίσω επειδή ο έμπορος ήτανε γαμπρός του Ανδρούτου... Γνώρισα και λέρες... Αλλά το μάρκετ δούλευε κι ας έτρεχε ο πληθωρισμός με 25%.

    Αυτή ή Ελλάδα όταν ξεκίνησα και αυτή ελπίζω να είναι η Ελλάδα σε δέκα χρόνια.

    Σιγά-σιγά όλοι θα συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να αρχίσουνε τα πάντα από το μηδέν. Και θα αρχίσουν, αφού μας πετάξουν έξω από το ευρώ, με αντάλλαγμα τη διαγραφή του χρέους, την οποία θα κληθουν να υπογράψουν συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

    Τα περί ανταγωνιστικότητας είναι κουβέντες. Η ψωροκώσταινα θα συνεχίσει να ζει, γιατί ποτέ δεν πεθαίνει, αφού, όπως είπε και ο Τρικουπης, ακόμη και ο χρεοκόπος ζει... Κανείς δεν πάει χαμένος!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ να βρω την ποιότητα στην Ελλάδα που αναπολείς, και βλέπω ότι συνέχεια αναφέρεις ονόματα, ονόματα ανθρώπων που γνώρισες. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα της παρακμής έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που συχνάζουν μόνο στο γυαλί. Αυτοί πέρνουν τις αποφάσεις, αυτοί αυξάνουν τους φόρους για να τους μοιράσουν όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα.

      Όταν η εξουσία περάσει από αυτούς, που μας κλέβουν το κόπο μας, σε μας που παράγουμε. Όταν πρωταγωνιστής πάψει να είναι ο συνδικαλιστής που μιλά για τα κεκτημένα (από εμένα κεκτημένα φυσικά), και γίνει ξανά ο βιοτέχνης, ο έμπορος, αυτός που πασχίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα καλύτερο μέλλον τότε θα αρχίσει να αναστρέφεται η πορεία προς την κόλαση.

      Τώρα το τι νόμισμα θα έχουμε δεν έχει τόσο σημασία, όσο το ποιος το παράγει αυτό το νόμισμα.

      Διαγραφή
    2. Να μας πετάξουν έξω από το ευρώ (ποιοι; αυτοί που το συμφέρον τους είναι να μας κρατήσουν;) και όλοι να συνειδητοποιήσουν (ποιοι; αυτοί που μόλις θολώσαμε τις ζωές τους με τα ψέματα μας; οι οξωπεταγμένοι;) και να μας διαγράψουν το χρέος (ποιοι; οι δανειστές θα διαγράψουν ένα χρέος;). Close the other tabs. Τι θα συνειδητοποιήσω; Ότι πρέπει να λειτουργείς εσύ, αμαρτωλέ, να λες ότι αναπνοή με το δελτίο και πολύ μου πέφτει; Και πότε σε όρισα εγώ να με διαφεντεύεις; Και ποιαν υποχρέωση έχεις εσύ να μου κάνεις το καθολικό φαύλωμα και την κατάπαυση της αξιοπρέπειας και του νου μου; Επειδή εσύ βιώνεις την φαυλότητα σαν λάμψη του πνεύματος δεπαναπεί που θα με διαχειριστείς εσύ εμένα. Εσύ, ένας άχρηστος, βγαλμένος από την ελληνική φασιστικότατη πανεπιστημιακότητα.

      Διαγραφή
    3. Ηγουμένη ...κουλάρισε!
      Εσένα απο το μοναστήρι δεν σε κουνά κανείς!
      [φαντάζομαι το Ευγενία είναι ..."κατ' ευφημισμόν"...ε;;]

      Διαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. You used to ride on the chrome horse with your diplomat
      Who carried on his shoulder a Siamese cat
      Ain't it hard when you discover that
      He really wasn't where it's at
      After he took from you everything he could steal.

      Ακόμα και τη γάτα τη Σιαμ είχε προβλέψει. Αυτό σημαίνει "Επιστημονική φαντασία", βλέπεις πριν δουν οι άλλοι!!

      Διαγραφή
    2. Η φαντασία που στηρίζεται σε μιαν επιστήμη, την σημερινή επιστήμη, που λογικώς πάσχει, νοσούσα και νοσηρή φαντασία είναι, η φαντασία αυτή. Υπάρχει αληθινή επιστήμη και επιστήμη σύγχρονη, που διορθώνει τα σφάλματα της παλαιάς, παρωχημένης επιστήμης, ξεπερασμένης από την σύγχρονη επιστημονική αλήθεια επιστήμης, και που δεν υποτάσσεται στα πελώρια λάθη του παρελθόντος και στις δόλιες επιταγές των σφαλμάτων αυτών, διότι η επιστήμη αυτή, ηρωική και άδολη επιστήμη, σαν το ανεμιζόμενο νυχτικό της κοριτσίστικης νύχτας παρατηρεί και αναλύει τους αστέρες και το φως των άστρων.

      Διαγραφή
  27. clotho lachesis atropos16 October, 2016 17:51 & kapa-skeptikos16 October, 2016 21:50
    Τι ωραία, ελπιδοφόρα μηνύματα και τα δύο!
    Χρειάζονται κι άλλες τέτοιες φωνές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πώς πάει η ιστορία παρακάτω;


    Δεν ξέρω αν θα με ωφελήσει το να αφιερώσω χρόνο σε αυτό το ερώτημα.

    Μπορώ να γράψω μόνο τη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό: Ίσως είναι ωφέλιμο αν τούτη τη ζωή, τη μικρή ή μεγάλη, την πεπερασμένη όμως σίγουρα, να την βιώνουμε (όσοι μπορούμε) ως μια συναρπαστική περιπέτεια που μας προσφέρει απόλαυση και συγκινήσεις. Τόσες και σε τόση ένταση που να μην μας ενδιαφέρει πολύ το πως θα είναι σε δέκα χρόνια. Η αξία (και η ασφάλεια) του τώρα και της αποστασιοποίησης.

    (θα μπορούσα να πω και το πιο «λογοτεχνικό»: The answer is blowin' in the wind)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πουθενά πάνω στην Γη δεν υπάρχει ασφάλεια. Μας έχουν στο τρέξιμο μετεωρίτες, κομήτες, σεισμοί και ηφαίστεια, ο Ήλιος, πανικοί, θλίψεις και αβεβαιότητες, η θηριώδης γυναίκα του Heisenberg στο Musselburgh με την πέτρινη πεταλούδα - πηδάμε το παράθυρο μισόγυμνες, σπάμε τα πόδια, θα μας ποδοπατήσει. Από τι ακριβώς θα αποστασιοποιηθείτε εσείς;

      Διαγραφή
    2. Με το «ασφάλεια» εννοούσα «ψυχολογική ασφάλεια».

      Διότι όπως σωστά λέτε η ζωή έχει κομήτες και ψευδαίσθηση αν κάποιος πιστεύει το αντίθετο.

      Για αυτό έχει αξία η απόλαυση του παρόντος, και προσφέρει (τουλάχιστον σε εμένα) «ψυχολογική ασφάλεια» όταν στην έλευση κάποιου κομήτη, αποστασιοποιούμαι λίγο. Αντί δηλαδή να ερμηνεύω την κατάσταση μου ως πολύ προσωπική (και δυσβάσταχτη ή και ανέλπιδη), να την ερμηνεύω ωσάν να είμαι παίχτης μιας παρτίδας τάβλι. Η κατάσταση της παρτίδας και η εξέλιξή της εξαρτάται από το ζάρι και τις ικανότητες των παιχτών. Με αυτήν την οπτική, ακόμα και αν στο πλακωτό σου έχουν πιάσει την παραμάνα, λες: να δω τι πρέπει να κάνω (ή τι θα έκανε ένας καλός παίχτης) ώστε να μην μου πιάσει και τη μάνα και να δω μήπως καταφέρω να πιάσω την παραμάνα ή και τη μάνα του αντιπάλου. Και στην τελική λες: όλο αυτό είναι μια παρτίδα τάβλι, so what?

      Διαγραφή
  29. 7 χρονια στο διαδικτυο,ΠΟΤΕ αλλοτε δεν απολαυσα τοσα ενδιαφεροντα σχολια σε κειμενο!αγαπημενε κε Δημου θα πρεπει να ειστε περηφανος για τους αναγνωστες-σχολιαστες σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Οι ρωμιοι έχουν μεγάλη επιστημονική φαντασία, πιστεύουν στις αστρολογίες, στα ταρω, στους εβραιομασονους, στις θεωρίες συνωμοσίας, στη λέσχη μπιλντεμπεργκ, στους Ρότσιλντ που ελέγχουν τις τράπεζες, στους Ροκφέλερ που ελέγχουν τα πετρέλαια, στον Πούτιν που είναι ο σωτήρας και θα τους δώσει την ισταμπουλ(Κωνσταντινουπολη για τους ρωμιους),στο ότι είναι ο εκλεκτός λαός της γης από το θεό και τους έχουν υποδουλώσει και περιμένουν την ελευθερία εξ ουρανού. Δεν λείπει η φαντασία του ρωμιου,του λείπει ο ορθόλογισμος να αντιλαμβανουν την πραγματικότητα με τη λογική και όχι με τη φαντασία. Μαζί με τις μουσουλμανικές χώρες είμαστε στους πιο ανορθολογικους λαούς του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο μοχθηρός Κωστάκης Κ. αποκλείεται να πιστεύει ότι ο Τσιπιρίπο είναι ένας λαϊκιστής. Θα πιστεύει μάλλον ότι δίχως καρότο και μαστίγιο δεν διοικούνται οι τιποτένιοι υπάνθρωποι και ότι η τακτική πονηριά του Τσιπιρίπο ήταν αλάνθαστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. " Elias16 October, 2016 22:23

    Γράφετε "Προσπαθώ να βρω την ποιότητα στην Ελλάδα που αναπολείς"

    Δεν αναπολώ.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εγώ θα πρότεινα στον εισηγητή του ιστολογίου και ένα post για τη σχέση του με τα μαθηματικά. Η σχέση του με τη λογική είναι αδιαμφισβήτητη ωστόσο σε προηγούμενο post μας ενημέρωσε ότι δεν είναι και η καλύτερη με τα μαθηματικά. Η εισήγησή μου γίνεται στο πλαίσιο του μόνιμου θέματος του ιστολογίου αυτού περί επιστήμης και αλλά και του αιώνιου ερωτήματος για το εάν υπάρχει κάτι τρίτο πέραν της επιστήμης και της τέχνης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ορθολογικά μαθηματικά. Όταν οι κακοποιοί διδάσκουν είτε πράξεις με ενδεχόμενα χωρίς παραδείγματα με συγκεκριμένα σύνολα και διάγραμμα Venn, είτε χ > ημχ, για χ > 0, χωρίς να δείχνουν γραφική παράσταση. Όμως αυτούς δεν τους πιάνει λάστιχο, γιατί έχουν τα συμφωνημένα τους υπονοούμενα και οι αφελείς εξαιρούνται αυτομάτως κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατάει και πού πηγαίνει.

      Διαγραφή
    2. Aγαπητέ Ανώνυμε1 - η σχέση μου με τα μαθηματικά είναι μία σύντομη ιστορία. Ποτέ δεν ήταν καλή - αλλά μετα το σχολείο έγινε ανύπαρκτη. Περιέργως ασχολήθηκα με την Μαθηματική Λογική αλλά από την φιλοσοφική μόνο πλευρά. "Όθεν είμαι απόλυτα ενδεδειγμένος" για να ΜΗΝ κάνω ένα τέτοιο ποστ. Όποιος θέλει ας κάνει μία εισήγηση και θα συζητήσετε μόνοι σας.

      Διαγραφή
    3. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου, ήτοι κατά τα γυμνασιακά και λυκειακά χρόνια, μίσησα τα Μαθηματικά όσο τίποτε άλλο (έτσι πίστευα,ο αδαής!) στη ζωή μου. Ανακάλυψα τη μαγεία της πρακτικής αριθμητικής στα είκοσι έξι μου χρόνια, όταν χρειάστηκε να συμμετάσχω σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. και μελετούσα καθημερινά επί έξι ώρες.Έκτοτε,παρ'όλη τη θεωρητική παιδεία μου, ασχολούμαι μαζί τους με κέφι.Πόσο ψυχωφελής είναι μία ενασχόληση,όταν δεν εξαρτάται από βαθμολογίες και φιλοδοξίες κατάκτησης απουσιολογίου!

      Διαγραφή
    4. όΤαν εμείς νιώθουμε άσχημα να επιτεθούμε στα τρία βιβλία μαθηματικά του Πατάκη για το Γυμνάσιο νιώθουμε άσχημα στην πραγματική ζωή μας και η συζήτηση για το τι είναι ή τι δεν είναι τα μαθηματικά ασχήμια είναι in globo. Αυτά τα βιβλία του Πατάκη είναι τα καλύτερα που έχουν κυκλοφορήσει. Μαζί με ένα βιβλίο χημείας της Α' Λυκείου από το Μεταίχμιο που διαθέτει τίμιες εξηγήσεις και ωραίο σταχτί χρώμα του χειμώνα και της άνοιξης.

      Διαγραφή
  34. @ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ et al.

    Εάν επιμένετε σώνει και καλά στον εντοπισμό των εκλεκτικών ιδεολογικών συγγενειών του Φιλελευθερισμού, τότε πιθανότατα θα πρέπει να τις αναζητήσετε προς την πλευρά της Αναρχίας - με την οποία μοιράζεται πολλά κοινά - και όχι του Σταλινισμού.

    Ο φιλελευθερισμός - άνευ ετέρου προσδιορισμού ή προθεμάτων, στον οποίο και ο ίδιος πιστεύω - είναι εξ ορισμού αντιδημοφιλής τόσο εντός κρατικής και κομματικής γραφειοκρατίας όσο και ευρύτερα στον γενικό πληθυσμό για δύο απλούστατους λόγους:

    1. Θέτει στο επίκεντρο την προσωπική ευθύνη κάθε πολίτη αρνούμενος να υποκύψει στην ευτελή ευκολία της προσφυγής στην δράση του οποιουδήποτε θεσμικού ή εξωθεσμικού παράγοντα στα πλαίσια ενός υπεραπλουστευτικού συνωμοσίολογικού ερμηνευτικού και κανονιστικού σχήματος (φταίει η Ε.Ε. , οι Αμερικάνοι , Οι Εβραίοι - οι "άλλοι" τα κάνανε πουτάνα "εγώ" δεν φταίω, "εσείς" τα κάνατε σκατά "εσείς" να τα καθαρίσετε κτλ κτλ).

    2. Απαιτεί την αυτόνομη λειτουργία ενός επιτελικού χαρακτήρα κράτους που θα διατηρήσει τον έλεγχο ελαχίστων λειτουργιών και θα διακόψει κάθε ειδική σχέση με τα επιχειρηματικά λόμπυ και την διαπλοκή.

    Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα:

    Η συνεπής φιλελεύθερη προσέγγιση στο φαλιμέντο μιας Τράπεζας προβλέπει ένα συνδυασμό καταλογισμού ευθυνών και κατάσχεσης προσωπικών περιουσιακών στοιχείων τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου και των επικεφαλής διοικητικών στελεχών της Τράπεζας που βάρεσε κανόνι όσο και των ελεγκτικών εποπτικών αρχών της ΤτΕ, σε συνδυασμό με απώλεια - κατ'ελάχιστον του συνόλου των τόκων - αλλά και μέρους του ίδιου του κεφαλαίου των καταθετών - εάν απαιτηθεί - αφού κακώς την εμπιστεύτηκαν ... Η έντοκη κατάθεση είναι επένδυση - και επενδύσεις μηδενικού ρίσκου απλά ΔΕΝ υπάρχουν.

    Αυτό που σίγουρα ΔΕΝ προβλέπει λοιπόν είναι όλα εκείνα που γίνονται την στιγμή αυτή τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα εντός Δυτικού Καπιταλιστικού Κόσμου όπου πράγματι δικαιώνεται το τσιτάτο "ιδιωτικοποίηση των κερδών και κρατικοποίηση των ζημιών" των απανταχού αριστερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλό να υπάρχει αντιστοιχία λέξεων με την πραγματικότητα, νεοφιλελευθερισμός είναι αυτό που αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος πολίτης, το να κάνουν αυτοί που έχουν τα οικονομικά μέσα στα χέρια τους ότι θέλουν χωρίς να λογαριάζουν τις αντιδράσεις και τα θέλω της κοινωνίας, και για να κάνουν αυτοί ότι θέλουν θα πρέπει να έχουν την κάλυψη του κράτους-άλλωστε το κράτος τους παραχωρεί τα προνόμια εις βάρος της κοινωνίας-, να παρουσιάζονται όλα ως νομοθετήματα και λειτουργίες μιας υποτίθεται ευνομούμενης πολιτείας που νομοθετεί υπέρ, λέει, του κοινωνικού συμφέροντος ή το ακόμα καλύτερο για αυτούς, να επιβάλλονται τα πάντα ως ντιρεκτίβες από υπερεθνικούς οργανισμούς, ένα είδος επέμβασης Θεού στην οικονομία.
    Καμιά δεν επιχείρηση μπορεί να σταθεί χωρίς κρατική υποστήριξη, και καμιά οικονομία, δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, τα συζητήσαμε άλλη φορά εδώ, θα πεθάνει που θα πεθάνει η Ελλάδα πρέπει σώνει και καλά να πεθάνει με ένα σωρό ψέματα να κυριαρχούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κράτος είναι "διαιτητής" και όχι "παίκτης" στον Φιλελευθερισμό.

      Είναι άλλο θέμα η διαπλοκή και η καθ'υπαγόρευση των επιχειρηματικών λόμπυ δράση του κράτους στο νομοθετικό και εκτελεστικό πεδίο και άλλο η συνεργασία δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στο οικονομικό επίπεδο (πχ πρόγραμμα δημοσίων υποδομών ή εξέλιξη στρατιωτικών προγραμμάτων από ιδιωτικές εταιρίες).

      Τα πάμπολλα παραδείγματα κρατικού καπιταλισμού στα οποία διολισθαίνουν οι δυτικές οικονομίες μέσω των "διασώσεων" Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών και Βιομηχανιών τους είναι ενδεικτικά αυτής της παθογενούς διαπλοκής μεταξύ κράτους και ιδιωτών.

      Αιτία αυτής της κατάστασης είναι αδυναμία των κρατών να ελέγξουν σε διεθνές επίπεδο την δημιουργία της φούσκας του σύγχρονου παρασιτικού χρηματοοικονομικού καπιταλισμού-καζίνο που δεν λειτουργεί πλέον υποστηρικτικά της πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά εναντίον της.

      Και αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Φιλελευθερισμός.

      Όταν για κάθε 1 ευρώ πραγματικού πλούτου παράγονται εικονικά & καταχρηστικά 1000δες άλλα, μέσω των τεραστίων μοχλεύσεων χρηματοοικονομικών εργαλείων που δημιουργήθηκαν αρχικά για διαχείριση κινδύνου (παράγωγα κτλ) - υπό την ανοχή αν όχι με την διευκόλυνση των κρατών και υπό το πρόσχημα μιας στρεβλής και παραποιημένης έννοιας "ελεύθερης αγοράς" - τότε η εκ των έσω κατάρρευση του συστήματος είναι δεδομένη.

      Το πρόβλημα της Ελλάδας πάντως δεν είναι η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς και η συρρίκνωση μέχρι εξαφανίσεως της κρατικής παρέμβασης (παράπλευρες απώλειες αυτού που εσείς αποκαλείτε νεοφιλελευθερισμό) αλλά το ακριβώς αντίθετο ... οπότε χρειαζόμαστε περισσότερο και όχι λιγότερο "Στέφανο Μάνο" ...

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα της Ελλάδος ναι είναι η απορρύθμιση της αγοράς, η συρρίκνωση μέχρι εξαφανίσεως του οικονομικού χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας και όλα αυτά με δράστη το κράτος και την πολιτική μαφιοκρατία, δεν θέλετε να το πείτε νεοφιλελευθερισμό; Mην το λέτε, δεν αλλάζει η πραγματικότητα. To ότι παρεμβαίνει το κράτος μέχρι εκεί που δεν πάει με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις, άλλες να φεύγουν για το εξωτερικό, ομοίως να κλείνουν σπίτια και άνθρωποι να αναζητούν αλλού την τύχη τους δεν είναι κρατισμός αλλά εθνική προδοσία προς όφελος μιας μειοψηφίας και των ξένων χωρών.

      Διαγραφή
    3. Μα δεν θα μπορούσαμε να το πούμε νεο-φιλελευθερισμό διότι αυτός κανει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιγράφετε. "συρρίκνωση μέχρι εξαφανίσεως του οικονομικού χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας και όλα αυτά με δράστη το κράτος και την πολιτική μαφιοκρατία". Αλλά ο ΝΦ συρρικνώνει το κράτος στις λιγότερες και πιο απαραίτητες αρμοδιότητες και δεν εμπλέκεται στον ιδιωτικό τομέα πρά μόνο ως επόπτης

      Διαγραφή
    4. Δεν ξέρω γιατί κολλήσαμε στον νεοφιλελευθερισμό και τον φιλελευθερισμό, ξεχνάω τον κόσμο τον υπόλοιπο , τον καζινοκαπιταλισμό, τον μακαρίτη τον Τσάβες, τα πάντα και εστιάζω στην Ελλάδα του χθες με τα δικά της οικονομικά χαρακτηριστικά, την δραχμή, την ευημερία της και τα προβλήματα της, αντί λοιπόν να πάνε τη χώρα ένα βήμα μπροστά, με αξιοκρατία, άμεση απονομή δικαιοσύνης, ανάπτυξη περιφερειακή και ισομερή, καταστρέψαν σε λίγα χρόνια ότι ήταν έργο δεκαετιών και αιώνων και έρχονται σήμερα και επιχειρηματολογούν σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα με λόγια του χθες. Τί κάθεστε και λέτε συνεχώς για την αριστερά και την προπαγάνδα της; Όλος ο κόσμος στα τέτοια του την έχει γραμμένη και την αριστερά και την δεξιά, βλέπει τις μειοψηφίες που του κάνουν δύσκολη τη ζωή με ότι πολιτικό ένδυμα και αν εμφανίζονται στο δημόσιο βίο. Θυμάμαι τώρα πως προσπαθούσαν να αποδείξουν τις προάλλες ότι η fraport δεν είναι κρατική επιχείρηση, λες και κάνει του κεφαλιού της αδιαφορώντας για την Γερμανική κυβέρνηση, αυτά είναι γελοιότητες. Ας το πουν καθαρά, σας μιλάμε για την Ευρώπη για να τα κάνουμε όλα μπάχαλο

      Διαγραφή
  36. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΜΜΟΝΙΚΟΣ: "Ου με πείσεις - καν με πείσεις".

    Για μία νηφάλια ανάπτυξη περι φιλελευθερισμών ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα αυτό: κάθε άτομο έχει ένα φυσικό δικαίωμα στην ζωή, την ελευθερία και την ατομική ιδιοκτησία. Εμένα ποτέ ο Στέφανος Μάνος, ή το σχολείο που έχτισε και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διαμόρφωσε αυτός, δεν μου είπαν ποτέ τι είναι ο φιλελευθερισμός. Ούτε είναι λογικό να διαβάσω 1. Ο Νέο-φιλελευθερισμός είναι μία καθαρά οικονομική τοποθέτηση 2. Ο Φιλελευθερισμός είναι μία πολιτική φιλοσοφική θεωρία και να μην αναρωτηθώ αν είναι τελείως διαφορετικά πράγματα οικονομική τοποθέτηση και φιλοσοφική θεωρία. Καταλαβαίνω όμως ότι αν αποφασίζουμε ελεύθερα για τις τύχες της πατρίδας μας μπορούμε τότε να γράψουμε μέσα στο Σύνταγμα του κράτους ό,τι χρειάζεται και να τελειώνουμε. Δεν είμαι ιστορική αναδρομή. Θα κάνω τις πράξεις. Σε εμένα η λέξη "επιχειρηματικότητα" σημαίνει μόνον έναν ιδιώτη που αργά ή γρήγορα θα ξαφρίσει το δημόσιο ταμείο. Φοβάμαι ότι η επιχειρηματικότητα δεν παράγει προϊόντα. Παρά μόνον αεριτζήδες δημοσκόπους που αναφέρουν στις δικαστικές αναφορές ότι διαθέτουν "επιστημονικό κύρος".

      Διαγραφή
    2. Πρέπει να το διάβασα στο παρελθόν, θα το ξαναδιαβάσω, μια διευκρίνηση, δεν πιστεύω σε καμιά ιδεολογία, μόνο σε πρακτικές λύσεις της επιστήμης και της θυμοσοφίας προς το καλό όλων

      Διαγραφή
    3. Πώς γίνεται να νιώθω χάλια όταν υπόκειμαι στις "πρατικές λύσεις της επιστήμης". Πώς γίνεται να φτάσω στις λύσεις με τα Βυζάντια, τα εμπόρια, τους Εβραίους, την Ορθοδοξία. Δηλαδή με τα πεθαμένα πράγματα.

      Διαγραφή
  37. Κύριε Δήμου ποια είναι η γνώμη σας για τον τζημερος και για τον γεωργιαδη; Το ρωτάω επειδή τους είδα πρόσφατα σε ομιλία στον Άλιμο και επειδή τους θεωρούν νεοφιλελεύθερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι δύο είναι αρκετά ευφυείς αλλά συχνά μιλάνε πριν να σκεφθούνε. Η παρορμητικότητά τους υπονομεύει την σκέψη τους. Κανείς τους δεν είναι νεοφιλελεύθερος - φιλελεύθεροι είναι και οι δύο.

      Διαγραφή
  38. Καλά σοβαρά τώρα; Επι σαμαρά έγραφες τίποτα παρόμοιο; Γιατί το έργο που ζούμε τώρα είναι απλώς η συνέχεια του σαμαρά που ήταν η συνέχεια του γιωργάκη. Που ήταν η συνέπεια ολόκληρης της προηγούμενης νεοελληνικής νοοτροπίας.

    Αλήθεια το να είσαι ερασιτέχνης είναι κακό; Η λέξη άλλο λέει. Αντιθέτως, το να είσαι επαγγελματίας πολιτικός είναι αδιανόητο! (το αδιανόητο είναι όμως κανόνας)

    Μπορεί λοιπόν να είναι όπως τα λες αλλά θεωρώ οτι τα γράφεις τώρα, μόνο γιά να κάνεις αντιπολίτευση. Εκ του πονηρού. Νόμισα οτι η ατυχής επιλογή σου να πολιτευθείς με τη σοβαρή χρυσή αυγή (ποτάμι) σταμάτησε. Αλλά μάλλον έκανα λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κάνουν ποτέ στείρα αντιπολίτευση οι αναγκαίες σκέψεις του ανθρώπου. Έχουμε μία κομουνιστική κυβέρνηση. Πόσο καλύτεροι στις κομουνιστικές εφαρμογές θα ήταν οι ειδικευμένοι κομουνιστές από τον επάρατο Τσίπρα;

      Διαγραφή
  39. Στην αρχή από το σύγγραμμα της Βιολογίας:
    In a more formal sense, the scientific method refers to the model for research developed by Francis Bacon (1561-1626). This model involves (ινβόλβησις) the following sequence:
    1. identifying the problem
    2. collecting data within (γουιθίνια) the problem area (by observations, measurements, etc)
    3. sifting the data for correlations, meaningful connections, and regularities
    4 formulating a hypothesis (a generalization), which is an educated guess that explains the existing data and suggests further avenues of investigation
    5. testing the hypothesies rigorously by gathering new data
    6. confirming, modifying, or rejecting the hypothesis in light (λούτσε) of the new findings
    . Ετικέτα/ ετικετών κλείσιμο (σφράγισις/σφραγίδα/multiplier).
    Τους πιστεύουμε; Π.χ. η έννοια Francis Bacon εξηγείται στο βιολογικό σάιτ ως:
    Αν κάποιος φοιτητής δεν επιλεγεί στον Τομέα πρώτης προτίμησης, η αίτησή του διαβιβάζεται μέσω του εκπροσώπου (κοινοβουλευτικού;) του Τομέα στον Τομέα δεύτερης προτίμησης και ου τω καθεξώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.