Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2016

Η Α Ν Ι Α Τ Η Σ Δ Α Ν Ι Α Σ


Κινέζικη κατάρα: «να ζήσεις σε ενδιαφέροντες χρόνους!»

Καθότι τα Κινέζικά μου είναι ανύπαρκτα, μεταφράζω από τα Αγγλικά: “May you live in interesting times!”

Κατάρα; 
Ναι, έτσι την εμφανίζουν οι ειδικοί σινολόγοι. 


Ξεκινάει από μία αρχαία παροιμία: «Καλύτερα να είσαι σκύλος σε ειρηνικούς χρόνους παρά άνθρωπος σε ταραγμένους». 

Κάποιοι Άγγλοι πανεπιστημιακοί και διπλωμάτες την εξέλιξαν και την ονόμασαν «η κινέζικη κατάρα».

Και επεξηγούν ότι για τον Κινέζο της κλασικής εποχής, το ύψιστο αγαθό ήταν η αταραξία, η γαλήνη, η ηρεμία. (Κάτι σαν την «αλυπία» των δικών μας Στωικών). Και οι «ενδιαφέροντες καιροί» σημαίνουν αλλαγές, ταραχές, αναστάτωση.

Ε, λοιπόν, μας έχουν καταραστεί για τα καλά. Πιο ταραγμένη εποχή από την σημερινή στην Ελλάδα, μόνον στους πολέμους θα μπορούσαμε να βρούμε.

Η αβεβαιότητα πάει σύννεφο. Κανείς δεν ξέρει ποιος νέος φόρος του ξημερώνει, ποια νέα περικοπή του έρχεται, ποια νέα μεταρρύθμιση θα τον απορρυθμίσει.

Πού να βασιστεί; Η καταφυγή του απλού πολίτη, η δικαιοσύνη («Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο!» είπε ο φτωχός αγρότης στον Φρειδερίκο τον Μέγα) έχει αλωθεί εκ των ένδον.

Οι τρεις εξουσίες έχουν γίνει μία: οι ίδιοι διοικούν, νομοθετούν και δικάζουν.

Ο μόνος τρόπος να μη χάσεις την δουλειά σου είναι να είσαι ήδη άνεργος. Ξέρω ανθρώπους που σταδιοδρομούσαν σε μεγάλες, επιτυχημένες επιχειρήσεις (ελληνικές και ξένες) οι οποίες ξαφνικά αποφάσισαν να κλείσουν. Είτε οριστικά, (οικονομική ασφυξία) είτε για να μεταφερθούν αλλού.

Άσχετα από τους λόγους – οι άνθρωποι πήραν μία αποζημίωση (όχι όλοι!) και βρέθηκαν στο δρόμο.

Τι κάνει ένα μεγαλοστέλεχος όταν μείνει άνεργο στα 50 του; “Too old to rock ‘n roll – too young to die”, όπως έλεγαν και οι Jethro Tull.

Αυτοί οι νεόπτωχοι είναι μεγάλη μαυρίλα: παιδιά που σπουδάζουν, σπίτια με ΕΝΦΙΑ, υποχρεώσεις, καμιά φορά και ένα δάνειο από καλές εποχές.

Ιδού οι ενδιαφέροντες καιροί! Καθόλου βαρεμάρα, μεγάλη ταραχή. 

Κι ένα σόου υπερπαραγωγή – blockbuster. Πού αλλού έχει δωρεάν παράσταση κάθε μέρα με σταρ σαν τον Πολλάκη, τον Κατρούγκαλο, την Θεανώ και Σία – και απέναντι τον Άδωνι, τον Κεγκέρογλου και τον Λεβέντη;


Και εσύ να νοσταλγείς 
την ανίατη
ανία
της Δανίας…



Φωτογραφίες από την Δανία του 2006

139 σχόλια:

  1. O Άδωνις αποτελεί ειδική περίπτωση.

    Αν εστιάσει κανείς στις τοποθετήσεις του - παραβλέποντας ύφος και χροιά φωνής - δεν νομίζω ότι μπορεί να διαφωνήσει με την ορθότητα των αναλύσεων του - τουλάχιστον για θέματα οικονομίας, συμμαζέματος κράτους κτλ. Ο δε κοινοβουλευτικός του βίος απέδειξε αφενός ότι δεν διστάζει να χάσει την καρέκλα του προκειμένου να υποστηρίξει τις ιδέες του και αφετέρου ότι παράγει έργο στον όποιο τομέα του ανατεθεί.

    Είναι δε ο μόνος εν ενεργεία πολιτικός που έχει υποστεί συστηματικό πογκρόμ από τους πολιτικούς του αντιπάλους εξαιτίας της ιδεολογικής του θέσης και μόνον (πολλαπλοί εμπρησμοί βιβλιοπωλείων του, προπηλακισμοί, απειλές, προσωπικές επιθέσεις από τον τύπο κτλ κτλ).

    Καμία σχέση με τον θίασο των υπολοίπων που αναφερθήκατε λοιπόν.

    Ο Άδωνις αδικείται πολιτικά τόσο από την δημόσια εικόνα του και τα φυσικά του χαρακτηριστικά όσο και από το οικογενειακό λάιφσταιλ που κατά καιρούς υιοθέτησε (του βίου και πολιτεία της συζύγου του συμπεριλαμβανομένου - παρόλαυτα "αγαπάμε Μουνουλίδου!").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ επί της ουσίας - αλλά ένας έξυπνος άνθρωπος μπορεί να αλλάξει το στιλ του. Μερικά μαθήματα ορθοφωνίας μπορούν να κατεβάσουν τον τόνο και να απαλείψουν την οξύτητα της φωνής του, ο ίδιος μπορεί να μάθει να μιλάει πιο αργά και να παίρνει ανάσες. Ένας άνθρωπος που τσιρίζει υστερικά δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ηγέτης.

      Διαγραφή
    2. Καλά... η τεχνολογία δεν μπορεί να κανει κατι στο προκείμενο;
      Να τσιρίζει ο Άδωνις και μεις να ακουμε βελούδο να μας χαϊδευει τα αυτιά... Σαν να μας διαβαζει ο Επειρίκος ας πούμε...
      Κι όταν χρειάζεται παλι το μηχάνημα να τον αλλάζει τον τσιριχτό τονο και νά ακουμε έναν τενόρο σε δραματική άρια... Να καθηλώνονται όλοι.

      Και καποιο άλλο πάλι μηχανηματάκι να μετατρέπει τις αμέτρητες πολιτικές κολοτούμπες & καραμπόλες του εν λογω κυρίου σε χαριτωμένα πηδηματάκια απο παρτερι σε παρτέρι στο πάρκο της Ελληνοφρένειας...

      Διαγραφή
    3. κ. Δημου οκ... αν ο κ.Γεωργιαδης αρχισε να δειχνει στο μυαλο σας ως πιθανος ηγετης και το μονο που ενοχλει ειναι το στυλ και η χροια της φωνης του, θα πρεπει να μην ξαναπατησω εδω. Σας παρακολουθω απο την εποχη του RAM. Συγνωμη αλλα πιο χαμηλα δεν μπορω να κατεβω.

      Διαγραφή
    4. Ηγέτης; Για μένα; Ούτε γι αστείο! Προσπάθησα μόνο να του δώσω συμβουλές ώστε να μην υπονομεύει αυτά που λέει με τον τρόπο που τα λέει...

      Διαγραφή
  2. Από νέος ακόμη, ήθελα να ζω σε μία από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης (με πρώτη προτίμηση την αγαπημένη Γερμανία και ιδιαίτερα τη Βαυαρία), πρώτα για την ομορφιά και την καθαριότητά τους, αλλά και γι' αυτή την ηρεμία, τη γαλήνη και τη νοοτροπία που υπάρχει εκεί...
    Μεγάλωσα, αλλά δεν παραιτούμαι! Ελπίζω...

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ήθελα. Τώρα είναι αργά. Αν υπάρχει μετεμψύχωση ίσως στην επόμενη ζωή μου να είμαι μυρμήγκι στη Δανία...

      Διαγραφή
    2. K.Δήμου, καλημέρα! :) Είναι απίστευτο τι σύμπτωση, τι τηλεπάθεια είναι αυτή! :D Δεν έχω μόνο λίγες μέρες που βρίσκομαι στη Δανία και στην πανέμορφη πόλη του ΄Ωρχους, όπου ήρθα να κάνω την πρακτική μου στο πανεπιστήμιο της πόλης, και με το που ξαναμπαίνω στο blog σας μετά από μέρες, βλέπω άρθρο για τη Δανία! :D

      Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας κ.Δήμου, καλύτερα... μυρμήγκι στη Δανία, παρά λιοντάρι στην Ελλάδα! Διότι θέλω να σας πω ότι είναι η 2η φορά που έρχομαι εδώ, και μόνο τυχαίο δεν είναι! Θα το ξαναπώ: Πολιτισμικό σοκ! Με την αντίστροφη σημασία του όρου, εάν καταλαβαίνετε τι εννοώ!

      Αν ποτέ θελήσετε να την επισκεπτείτε πάντως, να ξέρετε, μένω σε ευρύχωρο δωμάτιο, και θα μπορούσα να σας φιλοξενήσω για λίγες μέρες! :D Επίσης, μίλησα για εσάς σε έναν Έλληνα που μένει στην Κοπεγχάγη 30 χρόνια, και όταν τον συνάντησα από κοντά τις προάλλες, συζητήσαμε πολλά για την ταλαίπωρη χώρα μας και κάναμε τις συγκρίσεις με τη Δανία! Θα χαιρόταν πολύ να σας γνωρίσει κι αυτός! :)

      Διαγραφή
  3. Το ίδιο "κουσούρι" έχει και η αλήθεια. Είναι μόνο μια άρα επαναλαμβάνεται μονότονα, ενώ το ψέμα αλλάζει διαρκώς ......glam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίσως να μην έχει διαφορά να παίζω λοταρίες ή είμαι αγχωμένος στα 500π.Χ. ή στα 100π.Χ ή στα 100μ.Χ. ή σήμερα. Ίσως να με έχουν αναστατώσει με τρόπο που να σκοτώνει την υγεία μου ριζικά, άμεσα, ολοκληρωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. ΑΓΑΠΗΤΑ ΤΡΟΛΙΑ!

    Μη χάνετε το χρόνο σας γράφοντας ασυνάρτητα "σουρρεαλιστικά" σχόλια. Δεν θα τα διαβάσει κανείς. Ξαφνικά σήμερα το πρωί έχω πνιγεί. 16 σχόλια ήρθαν μαζί πριν 10 λεπτά - μόνο δύο (και με μεγάλη επιείκια) μπόρεσα να δημοσιεύσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυριε Δημου, χανετε σιγα σιγα την εμπνευση σας. Η το ταλεντο σας. Η απλως γερασατε. Τα κειμενα της τελευταιας περιοδου δεν ειναι ισαξια των παλιοτερων σας. Ισως θα επρεπε να σταματησετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν περιμενω βεβαια να δημοσιευσετε το σχολιο μου αλλα πραγματικα σκεφθειτε το. Είναι κριμα να τελειωσετε την καριερα σας ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συμφωνώ και με τους δυό σας. (Αν είστε δύο). Είμαι αυστηρός κριτής των κειμένων μου και "σκίζω" αρκετά. Το κείμενο για την Ανία στη Δανία είναι καλό. Υποψιάζομαι όμως ότι σας ενόχλησε η πολιτική του τοποθέτηση. Σε αυτήν αποδίδω και την ξαφνική επέλαση από τα τρόλια για την οποία έγραψα πριν...

      Διαγραφή
  8. Ω, Νίκο γιατί πας να μας τρελλάνεις...
    Τί μαρτυριο να μας δείχνεις Κοπενχάγη και να μας μιλας για την απερίγραπτη [και ισοβίως αθεράπευτη] Ελλάδα...
    Παραδεισος και Κόλαση...

    Το αντιπαρέρχομαι
    Κοιταζοντας την παραθαλάσσια μικρή γοργόνα του παραμυθιου του Αντερσεν θα θυμηθώ τους στίχους του W. B. Yeats
    "Πολιτική":

    Πώς γίνεται
    -με αυτό το κορίτσι να στέκεται εκεί-
    εγώ να δώσω προσοχή
    στη ρώσικη, ιταλική
    κι ισπανική πολιτική;
    Mα νά εδώ ένας πολυτάξιδος που ξέρει
    για όσα μας μιλά,
    και να κι ένας πολιτικός
    που σκέπτεται σωστά,
    κι ίσως λένε αληθεια για τον κίνδυνο,
    για του πολέμου τα σκυλιά.
    Μα άχ! να ήμουν πάλι νιός,
    και να την είχα αγκαλιά!

    σε μετάφραση φυσικά ...Νίκου Δήμου στο εξαιρετικό μικρό αφιέρωμα στον Υeats του 1993 απο το ΜΙΕΤ [όπου συναριθμούνται και αποδόσεις από Γ. Σεφερη, Γ. Π. Σαββίδη, "Μελισάνθης" κλπ κλπ σημαντικών].

    * Ελπίζω ο "εκτιμητής" του έργου του Νικου Δήμου [βλ. Αριστοτελίδης] να μην παραλείψει και να σταθεί στις μεταφράσεις του σε ποιήματα ξένων ποιητών.
    Λιγοστες αλλά καλές. [Αν μαζεψουμε αυτα που συμπεριλαμβανονται στον τομο αυτόν, , την Τεταρτη των Τεφρων του Τ. Έλιοτ, και τα ήδη τυπωμενα παλαιότερα "Ξενα ποιήματα" έχουμε ενα βιβλιο ακόμα...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κύριος Τσίγκας εκτός του κολαστηρίου της υπό κατοχίν πατρίδας και εκτός ανεργίας και εκτός οφειλών (ληξιπροσθεμιακών και μη ληξηπροθέσμων). Έτσι όπως καίει στα χείλια ο καφές μου θέλω να καείς που πήρες τις χαρές μου...

      Διαγραφή
    2. Με ποιήματα σαν και του Yeats δεν είναι να απορεί κανείς που ο Τσόρτσιλ έλαβε νόμπελ και τον έχουν και παράδειγμα βαθυτέρας γνώσεως της γλώσσης του.

      Διαγραφή
    3. "Την καλησπέρα μου στην ιδεολογία σας"

      [τρέχα γύρευε ποιός το είπε.. Κάποιος από το Ναύπλιο. Ποιητής].

      Διαγραφή
    4. Λέγει δύο:

      "καλημέρα σας· η διαφάνεια των φρούτων"

      και

      "τα χρεμετίσματα μου στην κυρία μητέρα σας".

      Διαγραφή
  9. Οιμεταφρασεις σε Yeats & Eliot συμπεριλαμβανονται στα "Ξένα ποιήματα".


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ανία της Δανίας vs η τρέλα της Ελλάδας

    Αυτό το "στην Ελλάδα δεν προλαβαίνει να βαρεθεί κανείς" άλλες εποχές μπορεί και να με έκανε να χαμογελάω. Τώρα αν το ακούσω μόνο θυμό θα μου βγάλει. Χίλιες φορές Δανία, Νορβηγία, Ελβετία και ας πέθαινα από ανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαστε στο σωστό μέρος - και εκείνοι που είναι μέσα και εκείνοι που είναι έξω.
    Στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή.
    Και πληρώνουμε τα τέλη.
    Για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

    Υ.Γ:
    Και έχουμε ΟΛΟΙ την ευθύνη.

    "The Devil's Advocate"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια μικρη πληροφορια για την Δανια. Ειναι τοσο δυνατο το κοινωνικο κρατος που η εννοια της αποταμιευσης για τα γεραματα δεν υπαρχει σχεδον καθολου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια πραγματικά επουσιώδης επισήμανση:

      Την περίοδο της μεσορανούσας στην Ελλάδα οικονομικής κρίσης, το 2013, η πραγματικά ζηλευτή Δανία επιφύλασσε στους εξαίσιους πολίτες της ένα αναμφισβήτητα ανεκτίμητο δώρο - απολύτως αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της ανίας τους - που εύχομαι από καρδιάς στους σχολιαστές να τύχουν της τιμής να λάβουν ως διακριτική υπενθύμιση του μεγαλείου των σκανδιναβικών παραδόσεων στο τομέα:

      Υπερδιπλάσια ποσοστά αυτοκτονιών συγκριτικά με την άθλια και ελεεινή Ελλάδα

      Διαγραφή
    2. Παραδοξως είναι η πρωτη φορα εδω και καιρο που θα διαφωνισω μαζι σας ψευδονυμε. Οχι για το γεγονος αλλα την παρουσιαση του.

      Αν κανουμε λοιπον μια συγκριση των νεκρων των τροχαιων στην Ελλαδα με αριθμητικα αλλα και ποιοτικα χαρακτηριστικα (ηλικια, φυλο κτλ) με τους αντιστοιχους θανατους αυτοκτονιων της Σκανδιναβιας σας βεβαιω οτι και σεις θα πειτε "προτιμω τις αυτοκτονιες".

      Να θυμισω οτι εκει ψηλα οι θανατοι τροχαιου ειναι απειροελαχιστοι ενω οι αυτοκτονιες στην Ελλαδα δεν ηταν ποτε απειροελαχιστες αλλα μαλλον στο ενα τριτο ή το μισο των βορειων.

      Μα ακομη και αν επιμενετε τουλαχιστον η αυτοκτονια είναι μια επιλογη προσωπικη. Ο ελληναρας οδηγος, ο απο τα μπουζουκια μεθυσμενος που θα πεσει πρωι πρωι πανω στην 5μελη οικογενεια του αντιθετου ρευματος δεν τους ρωτησε.

      Διαγραφή
    3. Πιστέψτε με, είμαι ο τελευταίος, ίσως, που θα υποστήριζε άνευ όρων το Ελλαδικό κωλοχανείο και τις ορδές των κακομαθημένων ή/και ανεγκεφάλων συμπατριωτών μου.

      Παραθέτω τα στατιστικά στοιχεία αυτοκτονιών ως συγκριτικό δείκτη κοινωνικής παθογένειας και μόνον - χωρίς να υποτιμώ την εξαιρετικά περιορισμένη συμβολή τους στην συνολική δημογραφία θανάτων, όπως ορθά επισημαίνετε.

      Εν ολίγοις, τάσσομαι κατά της μεροληπτικής δαιμονοποίησης των Ελλαδίτικων κουσουριών, της συλλήβδην υποτίμησης των όποιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της "Ελληνικής ιδιαιτερότητας" και της χωρίς μέτρο εξιδανίκευσης της επικρατούσας κατάστασης σε χώρες του εξωτερικού.

      Διαγραφή
  14. Ήμασταν μια χαρά, μέχρι το καλοκαίρι
    -----------------------------------------

    Όταν ξέσπασε εδώ, το 2013, η κρίση και μας... κουρέψανε, σκεφτήκαμε να φύγουμε για το εξωτερικό (είχαμε μία καλή πρόταση στις ΗΠΑ), αλλά φοβήθηκα, επειδή ο ένας δεν θα είχε κανονική δουλειά, αλλά τουλάχιστον η εργασία του άλλου θα εξασφάλιζε και στο παιδί την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, οπότε μάς συνέφερε...

    Είπαμε να μην πάρουμε βιαστικές αποφάσεις. Και δυστυχώς μείναμε. Και όλα έδειχναν ότι η απόφασή μας ήτανε σωστή, ώσπου το καλοκαίρι που μας πέρασε η Μέιγιο μάς ανακοίνωσε ότι ΔΕΝ θα ξαναδώσει στη μητέρα το βασικό φάρμακο του παιδιού, το οποίο πλήρωνε μεν η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το παραλάμβανε εκεί η Αντιγόνη, δεδομένου ότι απαγορεύεται η εξαγωγή του.

    Στο εξής, μας είπαν, αν δεν φέρνετε και το παιδί μαζί σας, δεν έχει φάρμακο (το όνομα αυτού ONFI).

    Και παει η... ανία μας...

    Εκεί που νομίζαμε ότι όλα ήτανε σε μια κάποια τάξη, τώρα δεν κοιμόμαστε πια τη νύχτα, καθώς ένα ταξίδι πλέον στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά δύσκολο, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή η Αντιγόνη δεν μπορεί πλέον (έχει δυσκολίες στους καρπούς) να διαχειριστεί ένα ολόκληρο ταξίδι με το μωρό μας που είναι έγινε δεκατεσσάρων ετών!!!

    Το αποκορύφωμα: η αμερικάνικη πρεσβεία δεν δίνει βίζα σε καμία από τις φροντίστριες του παιδιού και οικιακές βοηθούς που έχουμε, ώστε να τις πάρουμε μαζί μας για να βοηθήσουνε εκεί την κατάσταση.

    Αυτά μας ανάγκασαν να επιχειρήσουμε την αντικατάσταση του φαρμάκου, με σταδιακή μείωσή του και υποκατάστασή του με άλλο παρεμφερές. Και αυτό απέτυχε, γιατί αυξήθηκαν οι αφαιρέσεις, είχαμε και μία μικρή κρίση, και επαναφέραμε το φάρμακο στα ίδια και ισορρόπησε πάλι το παιδί.

    Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Κάποιος όμως πρέπει να τους θυμίσει ότι αν έχουνε την υγεία τους και εκείνοι και τα παιδιά τους, και κάνουν υπομονή, αργά ή γρήγορα ο τροχός θα γυρίσει.

    Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά μου, αν έχεις την υγειά σου, έχεις ένα. Αν έχεις και λεφτά, έχεις ένα μηδενικό, δέκα. Αν έχεις και σπίτι, έχεις άλλον ένα μηδενικό, 100. Αν έχεις και καλό αυτοκίνητο, έχεις ακόμη ένα μηδενικό, δηλαδή 1000 και πάει λέγοντας. Αν όμως δεν έχεις υγεία, έχεις μόνο μηδενικά.

    Υγεία, λοιπόν, και κανείς δεν πάει χαμένος.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόση αλήθεια...
      και πόσο αφοπλιστική !
      Θα χαράξει Κώστα.
      μετα τιμης και αγάπης

      ΥΓ. Στην πραγματικότητα στη Δ α ν ί α ζούμε (με ανία & δανεικά)

      Διαγραφή
    2. @"the devil's advocate"

      Αυτό που εσύ εισπράττεις σαν "βάρος" σε όσα αναφέρει ο kapa skeptikos, εγώ το αναγνωρίζω σαν αγωνία της καθημερινότητας όταν μεγαλώνεις ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Και καλά κάνει, κατά τη γνώμη μου, που μας το υπενθυμίζει μερικές φορές.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. #Το ότι ¨το μωρό είναι έγινε δεκατεσσάρων ετών" σημαίνει απλά ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ποια μωρό, μπορεί και να διαβάζει -και να μπαίνει στο ίντερνετ..#

      Τί λες βρε προβοκάτορα ...
      Τί γράφεις εκεί πέρα ανθρωπέ μου;
      Έχεις ακουστά περι "φωτο ευαίσθητης" επιληψίας;

      Διαγραφή
    5. Στις "αντανακλαστικες μορφες επιληψίας" μπορεί να ενεργοποιηθεί κρίση και μονο από το κουνημα ενός φύλλου που τροποποιεί τον φωτισμό...
      [Ρωτήστε τον Κ γιατί πηγαίνει την κόρη του βόλτα έξω το σουρουπο να σας πει].

      Η μορφή της επιληψίας της κόρης του "Κ" -αλλα δεν ειναι φυσικά αυτό το θεμα μας- δεν της επιτρέπει να διαβαζει στον υπολογιστή. Δεν ξερω αν ποτε θα διαβασει αυτά που γαρφει ο πατερας της.

      Κι υστερα αφου το θέλετε ας μιλησουμε για ..."πολιτική ορθότητα". Ο καθενας εδω μεσα γραφει αυτά που τον δονουν, τον καίνε, τον θυμώνουν , τον "τρεχουν" στη ζωή. Πολλοι συζητάνε ακαδημαϊκά[με υψηλό πείπεδο που το ζηλέυω...]. Καποιοι τρολλαρουν συστηματικά. . Καποιοι φιλοσοφούν μετ' ευτελείας ή και μαλακίας... [και δεν εξαιρω τον εαυτό μου]
      Ποιός θα αφαιρέσει το δικαίωμα από τον Κ να λέει τον πόνο του όποτε κάνει κέφι; Οταν μαλιστα με τέτοια δύναμη και αψογο -πολλες φορες συγκλονιθστικά ποιητικό!- τροπο τα λεέι;
      Και σκεφτηκε αραγε ποτε κανείς σας αν όλα όσα λεει είναι πρηγοριά και στηριξη ΜΕΓΙΣΤΗ σε όσους αλλου τραβανε το λουκι μιας χρόνιας και ανίατης [εν προκειμένω ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑΣ ] νοσου χαραγμένης στην τυχη του παιδιού τους...
      Έλεος με την μικροψυχία και την πολυμάθεια /HMIΜΑΘΕΙΑ του ζαβου internet...

      Διαγραφή
    6. ΠΡΟΣ "the devil's advocate"

      και συγγνωμην -αναδρομικώς- για το "προβοκατορα" μπερδευτηκα απο την αναφορά σας στους Le Provocateur & Ντίτα πιό πανω...

      Διαγραφή
    7. Ενα σχόλιο στο διαδίκτυο...

      chinkillaΠριν από 4 χρόνια
      I have photosensitive epilepsy and almost the same symptoms as her. I've had it since I was about 5, I'm now 22. If she is watching tv in the dark, that is one of the things that triggers me. Also driving through areas with lots of trees and the sun coming through like a strobe light.[...]

      Διαγραφή
    8. Πάντα οξύθυμος και παρορμητικός ο Κος Νώντας.
      Διαβάζετε πάντα τόσο βιαστικά;
      Κρίμα, χάνετε την ουσία….

      Ποιος μίλησε για απαγόρευση;
      Έτσι θα γίνει διάλογος;
      Για μια άλλη ματιά στα πράγματα από άλλη οπτική γωνία μίλησα.
      Θανατηφόρα ήταν και η πανούκλα - κάποτε, αλλάζουν αυτά.
      Υπάρχει και η φωνητική ανάγνωση, η υποβοηθούμενη τεχνική νοημοσύνη και ποίος ξέρει τι άλλο μελλοντικά.

      ΥΓ
      Με τόσους πολυμαθείς εδώ μέσα ε, να υπάρχει και κανένας ημιμαθής, δεν χάλασε και ο κόσμος…
      ΥΓ2
      Μαθήματα μεγαλοψυχίας δεν δεχόμαστε πριν τις 12.00 Α.Μ.

      "the devil's advocate"

      Διαγραφή
    9. @Νώντας Τσίγκας

      Για να τελειώνουμε:

      Πολύ βαριές κατηγορίες μου απευθύνετε - δεν με πιάνουν.
      Μην κατηγορείτε ότι δεν καταλαβαίνετε.
      Η ανάγκη υπαγορεύει σε όλους να γράφουμε.
      Αλλά η θετική σκέψη πάντα βοηθά.

      Από κει και πέρα εγώ δεν θέλω εγώ να κάνω χαρακτηρολογία πρόσωπων, ούτε να μετράω τις γνώσεις τους και τις επιστήμες τους.

      Εάν το να με λοιδορείτε προσωπικά σας κάνει να αισθάνεστε ωραία κάντε το.

      Εάν πάλι το συμπέρασμα σας είναι ότι είμαι ένα ευτελές τρολ, ένας μαλάκας όπως λέτε, είναι μεν δικαίωμα σας, αλλά πρόκειται για χαμηλής ποιότητας σκέψη - λείπει το δικό μου "δέρκεσθαι"- που λέγανε και οι αρχαίοι - εάν το λέω καλά ο ζαβός ημιμαθής.

      Τέλος δεν δίνω σε κανένα να μου αφαιρέσει, το δικαίωμα της αγαθής προαιρέσεως - ειδικά σε αυτόκλητους υπερασπιστές των πάντων.

      "the devil's advocate"

      Διαγραφή
    10. http://www.dravetfoundation.org/dravet-syndrome/medical-information

      Διαγραφή
    11. ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜE LOIPON!

      [...] Ο καθενας εδω μεσα γραφει αυτά που τον δονουν, τον καίνε, τον θυμώνουν , τον "τρεχουν" στη ζωή. Πολλοι συζητάνε ακαδημαϊκά [με υψηλό επίπεδο που το ζηλέυω...]. Κάποιοι τρολλαρουν συστηματικά. . Καποιοι φιλοσοφούν μετ' ευτελείας ή και μαλακίας... [και δεν εξαιρω τον εαυτό μου]"

      Γιατί νομίζετε ότι αυτό σας θίγει προσωπικά;

      YΓ. Σας προτείνω να διαβασετε το αμέσως παραπάνω link


      Διαγραφή
  15. Έχουν και μπόλικες σημαίες, σημαίες παντού, και κάτι Ρεπούσηδες και Λιάκους τους έχουν για κλωτσιές, για να μην πω τίποτα χειρότερο, όχι να τους κάνουν και πάμπλουτους από πάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λ. πληθαίνει στην οργή του όταν νιώσει ότι τον παραμερίζουν ή ότι το έργον του θεωρούν δεύτερης κατηγόριας. Ο Π. παραβίασε, χρησιμοποιώντας μέσα όχι τόσον εθνικά και δανείστηκε την θέση του αρχιγραμματέως στο Ιερό Πανεπιστήμιο. Εσείς οι εθνικιστές, ακροδεξιοί και μπολσεβίκοι, είσαστε σίγουροι ότι δεν έχετε αδικήσει τους λιάκους; Και, αργότερα, αργότερα, δεν ήρθαν και δύο κότερα...αλλά τα αυγά από την Σκομπία ο Λ. τα γέννησε. Από που γεννάει ο λιάκος, Παπαδόπουλε;

      Διαγραφή
    2. Φίλτατε αυτό που δεν σας λένε είναι ότι με τα μέτρα και τα σταθμά των πεφωτισμένων της τσέπης και της κονόμας σαν την Ρεπούση κρινόμενη, η Ευρώπη μπορεί να θεωρηθεί κάργα εθνικιστική

      Διαγραφή
    3. Κύριε Παπαδόπουλε έχετε αποδείξεις για "την κονόμα της Ρεπούση" ή απλώς συκοφαντείτε;

      Αν δεν έχετε θα παρακαλούσα να σβήσετε μόνος σας το σχόλιό σας.

      Διαγραφή
    4. Πάμπλουτη είναι η κυρία, τρελά λεφτά έβγαλε στο εξωτερικό, επίσημα στοιχεία και δημοσιεύσεις

      Διαγραφή
    5. Λεφτά παράνομα; Γιατί εκεί παραπέμπει η λέξη "κονόμα".

      Απίθανος ο φθόνος που νιώθουμε για ανθρώπους που ούτε γνωρίζουμε ούτε τους έχουμε διαβάσει...

      Διαγραφή
    6. Λεφτά δίκαια; Τί παράγει η κυρία; Tα πόθεν έσχες και οι εξαγωγή χρήματος υπάρχουν ως δημοσιεύματα και στις σοβαρές εφημερίδες σαν την Καθημερινή. Μην τα μπερδεύουμε κύριε Δήμου, δεν φθονώ τους δημιουργικούς, εργατικούς, παραγωγικούς, ευφυείς πλούσιους, απεχθάνομαι τα εθνομηδενιστικά παράσιτα του ευρωσταλινισμού όλων των αποχρώσεων που τα περουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει εδώ δεν θα μπορούσαν να τα έχουν αποκτήσει πουθενά αλλού βγάζοντας μόνο μίσος για τον τόπο και τους ανθρώπους του, θα τους παίρναν με τις πέτρες και στην Δανία, και στην Γερμανία, και στην Ελβετία

      Διαγραφή
    7. Μπορούμε να μαντεύουμε τι γράφουν και να μαντεύουμε επίσης τα σημεία που μπορούν αυτοί, οι άνθρωποι, να ξεδιπλώσουν την επιχείρηση να μας ξεγελάσουν και να μας κάνουν εκείνο που είναι κακό. Η κυρία Ρεπούση, π.χ., αν δηλώνει ποτέ ότι νιώθει Ευρωπαία, μαντεύουμε ότι μισεί θανάσιμα την ζωή. Και ο κύριος Γιανναράς, αν λένε ότι είναι ποιητής, μαντεύουμε ότι εκείνοι που ισχυρίζονται αυτό, αλλά και ο ίδιος ο ποιητής, μισούν θανάσιμα την ποίηση.

      Διαγραφή
    8. Αν θεωρείτε την Μαρία Ρεπούση "εθνομηδενιστικόν παράσιτο του ευρωσταλινισμού" είναι απόλυτα σίγουρο πως δεν την έχετε διαβάσει - και άρα η γνώμη σας είναι αυθαίρετη, άκυρη και άδικη.

      Διαγραφή
    9. Ο Ευρωσταλινισμός για μένα δεν αφορά μόνο αυτούς που βγαίνουν από την αριστερά, τί έκανε ο Στάλιν; Έριξε το σύνθημα "σοσιαλισμός σε μια χώρα" που ίσχυε εκ των πραγμάτων έτσι και αλλιώς και κάτω από αυτό το σύνθημα δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι νομενκλατούρες που καλοπερνούσαν αγωνιζόμενοι δήθεν για την έλευση του κομμουνισμού, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει σήμερα με τον ευρωπαϊσμό, τον ευρωσταλινισμό.
      Ναι η συγκεκριμένη με τη δημόσια παρουσία που έχει είναι εθνομηδενίστρια, κάτω από τις τωρινές συνθήκες παράδοσης της χώρας δεν έχει νόημα η μετριοπάθεια στους χαρακτηρισμούς

      Διαγραφή
  16. προσπαθείς…


    Αχ αυτοί οι άλλοι…
    πάντα φτέν' οι άλλοι
    Ε λοιπόν, να και κάτι καινούριο:
    Φταίμε εμείς!

    Ναι, ναι, ναι
    Και εσύ και εσύ και εσύ!
    Φταίμε εμείς!

    Εμείς μονάχα φταίμε
    γιατί dεν πείσαμε
    και δεν πείσαμε, γιατί δεν αγαπήσαμε

    μα πώς να καταφέρεις να αγαπήσεις κάτι
    που σου θυμίζει τόσο τον (κακό) σου εαυτό
    αυτόν που με τόση προσπάθεια,
    με τόσο κόπο έχεις αποβάλει;

    Και ακόμα προσπαθείς…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. MIA ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

    Το παρόν ποστ έπιασε ένα περίεργο ρεκόρ: στο πρώτο εικοσιτετράωρο συγκέντρωσε τους περισσότερους επισκέπτες αλλά και τα λιγότερα σχόλια από όλα τα μέχρι σήμερα ποστ. Σημαίνει αυτό πως οι αναγνώστες του συμφωνούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχέτως τώρα αν ο Μπορ κατάκλεψε τις πρωτοποριακές ιδέες του γέροντος Καραθεοδωράκη μας. Δεν πειράζει. Η αναπνοή στην Δανία, εφόσον η χώρα αυτή δεν βρίσκεται στην κατοχή της ΕΕ, επιτυγχάνεται εύκολα. Στη δανία οι θετικές προοπτικές ζωής ευνοούνται.

      Διαγραφή
    2. Την παλαβή θεωρία ότι ο Αϊνστάιν είχε κλέψει τη θεωρία της Σχετικότητας από τον Καραθεοδωρή την έχουμε ακούσει λίγο πολύ όλοι. Αυτή με τον Μπορ πρώτη φορά την ακούω. Μήπως να αποδώσουμε στον Καραθεοδωρή όλα τα επιτεύγματα του 20στου αιώνα σε Μαθηματικά και Φυσική να τελειώνουμε?

      Διαγραφή
    3. Μα δεν ξέρετε ότι πίσω από κάθε μεγάλo επίτευγμα υπάρχει ένας Έλληνας! Εδώ βγάλαμε Έλληνα και τον Κολόμβο και τον Καλομέρη (Buonaparte)...

      Διαγραφή
    4. Καραθοδωρής does not. It is Γέροντας Καραθεοδωράκης. Πληροφορίες στο Πηδάλιο.

      Διαγραφή
    5. Σχετικά με την παρατήρηση...μάλλον απατάσθαι...το θέμα είναι γεροντογκρινιάρικο με λίγη δόση μεμψιμοιρίας. Αποπνέει γεροντίλα, όπως και η χώρα μας. Γι' αυτό πολλοί σας διαβάζουν αλλά λίγοι μπαίνουν στο κόπο να εκφέρουν γνώμη.

      Αθανάσιος

      Διαγραφή
    6. τα σύνορα που έχετε στα μυαλά σας, πότε θα τα περάσετε; Σαφέστατα και όλοι οι Ιωνες δεν ήταν μεγάλοι Ελληνες ούτε όλοι οι μεγάλοι Ελληνες ήταν Ιωνες...τι εννοείτε με τη λέξη ανάπτυξη ; Ποιος λαός είναι ανεπτυγμένος; και ποιος υπανάπτυκτος...και σε ποιο τομέα; τον οικονομικό; τον πνευματικό; με ποια κριτήρια ; η Ελλάδα έχει τα παιδιά με το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ευρώπη, άρα τρώμε πολύ, άρα είμαστε ανεπτυγμένοι...Ιωνας σε αιολική γη

      ε ρε κάτι μαλάκες ανεπτυγμένοι

      Διαγραφή
  18. Ο Χρήστος Γιανναράς λέει κάτι που πολλοί θα το έχουν διαπιστώσει και από δικές τους εμπειρίες, για καθημερινούς ανθρώπους μέχρι και τον μέσο όρο αυτές οι χώρες είναι κατάλληλες για να ζήσουν για όλη τους τη ζωή, αυτοί που είναι πάνω από τον μέσο όρο, μετά από 3 χρόνια, αφού συνηθίσουν, πλήττουν από ανία και γυρεύουν τη χώρα όπου καθημερινά έρχεσαι αντιμέτωπος με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, το νόημα της πορείας σου και τον θάνατο που στην Ελλάδα τον συναντάς παντού, από τα μνημεία μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες, και ακονίζει τον νου και πλουτίζει την ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός και μόνο ότι το λέει ο Γιανναράς θα ήταν αρκετό για να το απορρίψω - αλλά ας εξηγήσω γιατί. Ένας πνευματικός άνθρωπος ζει μέσα του "τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής". Δεν χρειάζεται να του τα θυμίζουν οι ...δημόσιες υπηρεσίες. Επειδή ακριβώς βιώνει όλη την προβληματική της ύπαρξης καθημερινά στη συνείδησή του, προτιμάει ένα περιβάλλον ήσυχο και σωστό ώστε να μη υφίσταται και την δική του ταραχή.

      Αυτό που γράφει ο Γιανναράς ταιριάζει σε κενούς Έλληνες που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς νταβαντούρι και ...σκυλάδικο.

      Διαγραφή
    2. O Γιανναράς δεν μιλάει για τον εαυτό του, και δεν είναι επιστήμονας για να αφήσει τον ποιητικό, αφαιρετικό λόγο εκτός.
      Τώρα για το "σκυλάδικο" έχω να πω ότι ο φιλελληνισμός σας είναι τρύπιος από παντού και ότι σκυλάδικα χειρότερης μάλιστα ποιότητας ακούει όλη η Ευρώπη, μουσικά σκουπίδια

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα: όταν λέω πνευματικός άνθρωπος εννοώ και τον επιστήμονα και τον δημιουργό και κάθε ευαίσθητο άνθρωπο. Ο οποίος δεν χρειάζεται την ελληνική κακοφωνία για να νιώσει "τα μεγάλα προβήματα της ζωής".

      Όσο για το τι μουσική ακούνε στην Ευρώπη - μάλλον δεν έχετε ιδέαν!

      Διαγραφή
    5. Για να μην τον παραποιώ τον άνθρωπο ας δει όποιος θέλει το σχετικό video στο youtube, Συναντήσεις Με Συγγραφείς. Ο πνευματικός άνθρωπος και ο κάθε ευαίσθητος είναι πάνω από τον μέσο όρο. Για τους άλλους κατανάλωση, καμιά πνευματική ανησυχία και ύστερα ο τάφος. Για την ελληνική κακοφωνία πάντως κατηγορεί αυτούς που εσείς επαινείται, όλους, και όχι μόνο τον Κώστα Καραμανλή.
      Οι μουσικές-σκουπίδια που μας έρχονται από έξω δεν είναι και από την Ευρώπη; Τα ειδικά ακροατήρια υπάρχουν και εδώ.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορώ με το θάρρος σας να καταθέτετε τέτοια συμπεράσματα, σε πολλά έχετε δίκαιο αν και υπάρχει η αστυνομία της σκέψης που εσκεμμένως μπερδεύει συμπεράσματα και κρίσεις με πράξεις αδικίας και εκμετάλλευσης, παραβλέπετε βέβαια την συμπεριφορά των λαών στις δυστυχίες, ο Προτεστάντης απαξιώνει πλήρως τη ζωή και τα καταστρέφει όλα, ο Έλληνας πάλι όχι, και το πόσο εξαρτημένη ή ανεξάρτητη είναι μια χώρα, μια φυλή, μια περιοχή. Αν γυρίσουμε πίσω αυτοί που θεωρούνται σήμερα υπανάπτυκτοι ήταν αναπτυγμένοι και οι σημερινοί αναπτυγμένοι υπανάπτυκτοι και δεν εννοώ τους Έλληνες ή αν δούμε τις οικονομίες ανά τους αιώνες δεν κυριαρχούσαν πάντα αυτοί που κυριαρχούν σήμερα, παρεμπιπτόντως η εκτόξευση της Κίνας στην πρώτη θέση της οικονομίας αποτελεί μια αποκατάσταση της ιστορίας μετά την δυτική παρένθεση. Για τους Ίωνες θα ήθελα να πείτε τη γνώμη σας αδιαφορτώντας για την αστυνομία της σκέψης

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Θυμήθηκα όταν ήμουν 20 ετών που έγραφα πάνω στα βιβλία μου τη λέξη Ίωνες για αυτούς τους λόγους που αναφέρετε, τελικά έχουν και άλλοι παρόμοιες παλαβομάρες με το συμπάθιο. Θα αυθαιρετήσω και θα πω ότι οι Ίωνες είναι ένα κράμα Αλπικής ψυχραιμίας, στωικότητας και ευφυίας με Μεσογειακή αποφασιστικότητα και χάρη. Οι Σλάβοι είναι και οι Σέρβοι, και οι Βούλγαροι, και οι Πολωνοί και οι Ρώσοι, καμιά σχέση μεταξύ τους και φυσιογνωμικά και ως χαρακτήρες.

      Διαγραφή
  20. Εχω 2 βδομαδες στην Αγγλια και αν ολα πανε καλα το παμε για τριετια. Ισως γι αυτο στις τελευταιες αναρτησεις απείχα. Εχω ομως μια σχετικη προσφατη εμπειρια να παραθεσω.

    Συναντω προ ημερων Ελληνιδα που ηρθε εδω για διδακτορικο απο την Ελλαδα. Οπως την "ζυγισα" δεν εχει βγει ποτέ ουτε εκτος Αθηνων αλλα ευγενεστατη και καλοσυνατη. Οταν εμαθε οτι εκανα ενα χρονο Στοκχολμη, ενα Β.Καρολινα και 4 μηνες Βελγιο με ρωτησε που ειναι καλυτερα. Της απαντω:

    "Το κεντρο του καπιταλισμου εχει αρκετες ανισσοτητες αλλα εχει και πληθος ευκαιριων και αυτο το μειγμα δυναμισμου και πατριωτισμου τουλαχιστον για τους λευκους της μεσης ταξης. Το κεντρο της σοσιαλδημοκρατιας εχει απιστευτες υποδομες και εντυπωσιακο ειναι το πνευμα τηρησης νομων και κανονων αν και ως ανθρωποι ειναι λιγο βαρετοι. Η Ελλαδα δεν ειναι κακη λογω καπιταλισμου ή κουμουνισμου. Είναι αποτυχημενη εφ ολης της υλης σε ολα τα συστηματα με ευθυνη ΚΑΙ του απλου διεφθαρμενου κοσμου ο οποιος το καλυπτει οπως-οπως με μια δηθεν λαϊκιστικη εκδοχη φιλοτιμου κατι σαν...το γαλλοφωνο Βελγιο. Εκει οι αντρες παντα αφηνουν τις κυριες να περασουν πρωτες και ο οδηγος λεωφορειου κανει τα στραβα ματια στον φοιτητη χωρις εισιτηριο. Αλλα ολοι εχουν νευρα, απεριποιητες πολεις και εχουν πηξει στις απεργιες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύψυχη φιλοσοφική απάντηση. Μπράβο. Ο καπιταλισμός ποιος γεωμετρικός τόπος είναι. Έχει εξίσωση; Αφού έχει κέντρο...

      Διαγραφή
  21. Παγκοσμιοποίηση:

    Να πείτε στην παγκοσμιοποίηση, ότι dεν την θέλουμε-
    να αφήσει τα λεφτά της και να φύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παρακολουθώντας συνεντεύξεις και παρακολουθώντας σχόλια προκύπτει η νίντα. Η νίντα για ένα στίχο του καθ. Γιανναρά και η νίντα για ένα ολόκληρο ποίημα του Ήβου Δελφού. Εκ της ικανοποιήσεως της νίντας προκύπτει το να γελάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κύριε Δήμου. Δεν είναι τόσο ταραγμένη η σημερινή εποχή. Πράγματι η πορεία μας δεν είναι καλή το ίδιο όμως ισχύει και για ολόκληρη την Ευρώπη, και όχι μόνο. Επίσης υπερβολικό και το «οι τρεις εξουσίες έχουν γίνει μία». Άλλο το να υπάρχουν παρεμβάσεις, και άλλο αυτό που γράψατε.

    Μπορεί κανείς να ονειρεύεται την ηρεμία της βόρειας Ευρώπης (όπως και εγώ καμιά φορά έχοντας ζήσει και εκεί – όσο πάει όμως την ονειρεύομαι όλο και πιο λίγο), όμως αυτό το κάνει και γιατί τη συγκρίνει με την .. περιπέτεια που ζούμε εδώ (στα νοτιοανατολικά). Αν είχε γεννηθεί στη βόρεια Ευρώπη ίσως να μην σκεφτόταν έτσι (αντίθετα μπορεί να ασφυκτιούσε από τους κανόνες και να μην «πάλευε» την ανία).

    Τέλος να πω ότι «τίποτα σε αυτό το σύμπαν δεν είναι δωρεάν». Δεν είναι δωρεάν το καλό κλίμα, ούτε και η εξ’ αυτού εκπορευόμενη συναισθηματικότητά μας. Έχουν το τίμημά τους. Όμως κάθε επιλογή (ακόμα και οι βόρειες) έχει το τίμημά της.

    Οπότε, και αναφορικά με τις προσωπικές επιλογές, όλα καταλήγουν στο «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα».


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μνημόνια και τα δάνεια και οι πληρωμές είναι παράνομα. Αντισυνταγματικά. Είναι σωστό ότι οι εξουσίες ενώθηκαν και υποτάχτηκαν στην ΕΕ και στις αγορές.

      Διαγραφή
    2. Η άποψη ότι "αυτά ισχύουν για ολόκληρη την Ευρώπη" είναι σκέτη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα από αυτά που μας ταλαιπωρούν εδώ δεν υφίσταται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

      Όσο για το θέμα της δικαιοσύνης, περιμένετε πως θα λήξει η ιστορία του ΣΤΕ (όπου ήδη επενέβη ο Τσίπρας, προδικάζοντας την απόφαση) και θα τα ξαναπούμε.

      Διαγραφή
    3. Η απάντησή σας αδικεί το σχόλιο μου. Το ότι δεν είναι τόσο ταραχώδης το λέω σε σύγκριση με άλλες χώρες που είναι δίπλα μας, ή με ό,τι έχει συμβεί στην Ευρώπη στο παρελθόν. Η πορεία της Ευρώπης έγραψα ότι δεν είναι καλή (εκτός αν εσείς θεωρείτε ότι η Ευρώπη είναι σε καλή περίοδο). Δεν κάνω προπαγάνδα για κανέναν, πόσο μάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο απεχθάνομαι.

      Η μελλοντική απόφαση του ΣΤΕ θα είναι ΜΙΑ περίπτωση, δεν θα είναι όλες οι περιπτώσεις. Άλλο το να έχεις παρεμβάσεις στο 5% των υποθέσεων, άλλο στο 51%, άλλο στο 80%, άλλο στο 100%. Το να γράφουμε ωσάν να μην υπάρχουν νούμερα, νομίζω ότι καλλιεργεί μόνο τον μανιχαϊσμό και δεν βοηθάει καθόλου το διάλογο.

      Τι να κάνετε όμως και εσείς; Είστε (και) Έλληνας, οπότε η υπερβολή μάλλον σας χαρακτηρίζει. :)

      Μηδέν άγαν το λοιπόν!

      Διαγραφή
    4. Όταν διατυπώνει κανείς μία κρίση - πρέπει να δίνει και το μέτρο σύγκρισης. Μιλάμε για την Ευρώπη - όχι για "τις χώρες δίπλα μας", σε σύγκριση με την Ελλάδα και επιμένω πως η απόσταση στα πάντα (οικονομία, παιδεία, κοινωνία) είναι πολύ μεγάλη.

      Όσο για την δικαιοσύνη υπάρχουν ήδη αρκετές αποφάσεις που παρεκκλίνουν - το ΣΤΕ θα είναι το κερασάκι της τούρτας.

      Ας περιμένουμε.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Είδατε κύριε Πυθαγόρα - τον εκλεγμένο Ντογιάκο τον καθαίρεσαν. Το πογκρόμ στην δικαιοσύνη συνεχίζεται...

      Διαγραφή
  24. Σχόλιο-προειδοποίηση για αναγνώστες και σχολιαστές:

    Ο ΝΔ είναι δηλωμένα εθνομηδενιστής και άθεος. Δηλαδή με λογική αναγκαιότητα απορρίπτει ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ και ΚΑΘΟΛΙΚΑ τις έννοιες του έθνους και του θεού (ΑΡΑ και το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ τους) ως ψευδείς και άρα μη έγκυρες.

    Συνεπώς οι κρίσεις που εκφράζει περί ζητημάτων που αφορούν οποιοδήποτε θέμα συναφές με τις έννοιες του έθνους και του θεού (και άρα ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ των παραγώγων τους εννοιών - ώς προκείμενες τους) έχουν την ίδια ακριβώς εγκυρότητα με αυτή των απόψεων πχ του Δικτάτορα Στυλιανού Παττακού περί οργάνωσης και λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Κ2825

      Ευχαριστώ που τόσο φανατικά ασχολείστε μαζί μου. Επειδή ομως αναφέρεστε στις ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ απόψεις - θα μου επιτρέψετε να τις εκφέρω εγώ.

      Και πρώτα να τονίσω πως δεν ισχύει ότι απορρίπτω ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ και ΚΑΘΟΛΙΚΑ, ο,τιδήποτε. Διότι αν το έκανα αυτό θα ήμουν δογματικός - ενώ είμαι το αντίθετο: σκεπτικιστής.

      ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ: Δεν ξέρω ακριβώς τι σημαίνει ο όρος. Δεν υπάρχει ούτε στο πρόσφατο λεξικό της Ακαδημίας. Αν εννοείτε κάποιον που δεν δέχεται ότι υπάρχουν έθνη - δεν είμαι έγώ. Τα έθνη υπάρχουν και συγκροτούνται από ανθρώπους που ανήκουν σε αυτά. Αν όμως εννοείτε ότι τα έθνη υπάρχουν σαν μεταφυσικές ιδέες, πάνω και πέρα από τους ανθρώπους - εκεί θα διαφωνήσω. Τα έθνη, όπως λέει και ο Benedikt Anderson είναι φαντασιακές κοινότητες, προβολές των ανθρώπινων ιδεών.

      ΑΘΕΟΣ επίσης δεν είμαι - αυτό θα ήταν επίσης δογματικό. Σημαίνει ότι είμαι βέβαιος πως δεν υπάρχει Θεος. Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει και τίποτα δεν μπορώ να πω περί αυτού.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Η οντολογική εγκυρότητα σαν νόημα δεν απευθύνεται σε ζωντανό οργανισμό. Η ανάγκη να ξεγράψετε την ηλιθιότητα και να αρχίσετε να σκέπτεστε λογικά δεν παραγράφεται.

      Διαγραφή
    4. "Ου με πείσεις καν με πείσης", λοιπόν ... αν και ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις σας ...

      Ενδεικτικά:

      1. Μετά από χρόνια μελέτες, σπουδές, διαβάσματα, συζητήσεις, συνέδρια, διαφωνίες και συμφωνίες - πρέπει να εξομολογηθώ την αμαρτία μου:

      Δεν έχω καταλάβει (και συνεπώς ούτε αποδεχθεί) τι θα πει «έθνος» και «εθνικό».


      2. Αυτό το κείμενο γράφεται από έναν άνθρωπο που δεν πιστεύει σε θεούς και υπερκόσμιες δυνάμεις – τουλάχιστον όπως τις παρουσιάζουν οι μέχρι σήμερα θρησκείες.

      Που θεωρεί ότι οι θεοί (και οι θρησκείες) είναι δημιουργήματα του ανθρώπου, ο οποίος τα έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει τα δεινά της ζωής και κυρίως τον θάνατο.


      Όπως προείπα: Οι συμβουλές ενός άνδρα ομοφυλόφιλου περί γυναικείου οργασμού μου ακούγονται τόσο παράταιρες όσο και οι κρίσεις ενός χορτοφάγου για σπλινάντερα και φιλετάκια γάλακτος ψημένα στη σχάρα ...

      Διαγραφή

    5. Αν και αυτό το νήμα της συζήτησης αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο, και άρα δεν έχει μεγάλη αξία ως θέμα, εντούτοις να πω ότι και εγώ κύριε Δήμου, χάριν του διαλόγου, ότι έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι πάντα βλέπετε το ίδιο πράγμα. Σαν να μην βλέπετε το συνολικό ή το συγκριτικό. Μη με παρεξηγείτε, αλλά θα σας χαρακτήριζα μεροληπτικό (ή επιλεκτικά σκεπτικιστή αν προτιμάτε). Όμως να ξέρετε ότι οι απόψεις σας (που έχουν ενδιαφέρουσες συνδέσεις λόγω της ευρυμάθειάς σας) πιάνουν μόνο μικρό ποσοστό της πραγματικότητας (της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής) όπως την έχω βιώσει εγώ.

      Μην σπεύσετε να απαντήσετε με το «όποιος αγαπά παιδεύει». Αυτό το επιχείρημα δεν στέκει. Το «παιδεύει» βγαίνει από το «παιδεία» όχι από την έκφραση «μη με παιδεύεις». Μπορεί η παιδεία να μην είναι μια αμιγώς ευφρόσυνη διαδικασία, όμως ποτέ δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) μια αμιγώς σκληρή ή αρνητική διότι τότε δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα (το μόνο που καταφέρνει είναι να φτιάξει σκληρούς ανθρώπους - και να εκτονωθεί ο δάσκαλος).

      Έχω την αίσθηση ότι αδικείτε τον εαυτό σας όλα αυτά τα χρόνια (δεκαετίες) με το να παραμένετε μεροληπτικός Μια ουδέτερη στάση θα ήταν πιο γόνιμη.

      Διαγραφή
    6. Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω πού μεροληπτώ. Εγώ θεωρώ ότι είμαι ανοιχτός για τα πάντα... Κι όταν ισχυρίζομαι κάτι, ποτέ δεν είναι δογματικό. Τι να πω - τόσα χρόνια κάνω λάθος;

      Διαγραφή
    7. "Σχόλιο-προειδοποίηση για αναγνώστες και σχολιαστές:

      Ο ΝΔ είναι δηλωμένα εθνομηδενιστής και άθεος..."

      -

      Συμφωνώ και επαυξάνω: προτείνω να καεί στην πυρά!

      Εάν φυσικά το επιτρέψει η εκκλησία….
      Η εκκλησία... Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, βεβαίως - βεβαίως!

      "the devil's advocate"

      Διαγραφή
  25. Ζω στα 1000000 π.Χ. Σκέπτομαι: "η δυστυχία του να είμαι Έλληνας". Γελάω με το απροσδόκητο και μελλοντικό της παράλογης αυτής σκέψης. Διότι ούτε εννοώ ούτε γνωρίζω ούτε ενδιαφέρομαι να γνωρίσω τι σημαίνουν, "δυστυχία", "να είμαι" και "Έλληνας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και ας έρθουμε λοιπόν στην εξίσου άθεη και εθνομηδενίστρια κα Ρεπούση - απλά σταχυολογώντας ενδεικτικές αντιφάσεις της.

    Η κα Ρεπούση, μετά ΔΗΜΑΡ αλλά και κατά μόνας, θεωρεί λίγο-πολύ θεσμικό πρότυπο κοσμικού κράτους την σύγχρονη Γαλλία. Laïcité και ξερό ψωμί λοιπόν ... Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία και ομπρώς να ξεδοντιάσουμε το αντιδραστικό παπαδαριό και να το εξωπετάξουμε από την Ελλαδική επικράτεια. Παρεμπιπτόντως δε, η κα Ρεπούση είναι και αντιμιλιτέρ γκόμενα. Δεν γουστάρει ρε φίλε μιλιταριστικές φιέστες την ημέρα της εθνικής μας εορτής. Οι παρελάσεις και τα τοιαύτα είναι εξόχως αναχρονιστικά και κατά βάση passé - προσβάλουν την αισθητική της. Άσε που όπως θα έλεγε και ο ΝΔ η 25η Μαρτίου δεν είναι παρά ένα ακόμα μύθευμα των εθνικιστών.

    Έλα όμως που στην La Fête Nationale της κοσμικής Γαλλίας-Πρότυπο όχι μόνον διεξάγεται η μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση της Ευρώπης αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ως Commandant en Chef επιθεωρεί εποχούμενος και περιστοιχισμένος από έφιππο απόσπασμα της Garde Républicaine τα παρατεταγμένα στρατιωτικά τμήματα ... Έλα που απόσπασμα επιδείξεων της προεδρικής φρουράς εκτελεί επί μακρόν επίδειξη οπλασκήσεων ακριβείας, προ της επίσημης ενάρξεως της παρέλασης και ενώπιον του Γάλλου προέδρου και των υψηλών προσκεκλημένων του προς τέρψη των οφθαλμών τους ... Και όλα αυτά προτού χιλιάδες ένοπλοι και μηχανοκίνητα ξεχυθούν στην λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων - υπό την σκέπη της Tricolore να σχηματίζεται από τα ακροβατικά σμήνη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας - σε απευθείας πανεθνική τηλεοπτική κάλυψη φυσικά ...

    Εξόχως ενδιαφέρον είναι επίσης και το εξής ... Στην στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας Της Βαστίλης παρελαύνουν μαθητές του εμβληματικότερου - μαζί με την École Νationale d'Αdministration - κέντρου αριστείας της Γαλλίας: Της École Polytechnique ... Που παρόλο που δεν είναι στρατιωτική ακαδημία πλέον, υπάγεται απευθείας στο Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας της Γαλλίας ...

    Οι "ρεπούσηδες" λοιπόν δεν έχουν πρόβλημα με την Χ ή Ψ σκοταδιστική Ελλαδική ιδιαιτερότητα που επιδιώκουν καλοπροαίρετα να αναδείξουν και μεμονωμένα να ανατάξουν ... έχουν πρόβλημα με την ίδια την ιστορικά προσδιορισμένη ελληνική ιδιοπροσωπία και αυτή ακριβώς - προσκολλημένοι στις ιδεοληπτικές εμμονές τους - επιδιώκουν συγκαλυμμένα και συστηματικά να αποδομήσουν υπό το πρόσχημα ενός - απροσδιόριστης έκβασης - κοινωνικού δήθεν εκσυγχρονισμού ... και γι'αυτό ακριβώς είναι πνευματικά ανέντιμοι και εθνικά επικίνδυνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια απαραίτητη συμπλήρωση τόσο για λόγους πληρότητας όσο και καλύτερης αντίληψης του τρόπου που λειτουργούν τα σοβαρά κράτη ... Οι πλέον πρόσφατοι εθνικοί εορτασμοί και στρατιωτική παρέλαση από το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας στην ολότητα τους διαθέσιμα εδώ:

      "Défilé du 14 juillet 2016 : L'intégrale"

      Προσέξτε την θεματολογία της φετινής παρέλασης όπως διατυπώνεται στην σχετική περιγραφή "Une jeunesse engagée au service de la Patrie" ... και αντιδιαστείλτε με το σανό που μας πουλάνε περί των δήθεν διαδραματιζωμένων στην "προηγμένη Εσπερία" οι κατά τα λοιπά "αμερόληπτοι" εγχώριοι εκσυγχρονιστές ...

      Και κάτι τελευταίο: To εμβληματικό ρητό της École Polytechnique στην οποία αναφέρθηκα νωρίτερα είναι το εξής:

      "Pour la Patrie, les Sciences et la Gloire"

      Φαντάζεται κανείς τις αντιδράσεις των "ρεπούσηδων" εάν κάποιο ελληνικό ΑΕΙ τολμούσε να λαξεύσει σήμερα - ή απλά διατηρούσε προϋπάρχων - κάτι αντίστοιχο στην προμετωπίδα του?

      Διαγραφή
    2. Η κυρία Γαλλία είναι ο ποταμός Ιορδάνης. Είναι η αγάπη δίχως μίσος. Τι άλλο καλύτερο αν συλλογιστούμε την αγαπητική πραότητα μίας κυρίας στα χάρτινα μπουζούκια του Ιορδάνη και την ατάραχη καύση της καλοσύνης της κυρίας αυτής, μαζί με άλλες χορεύτριες, όταν λικνιζόμενες ανοίγουν το ουράνιο στερέωμα να ρίξουν λίγο αλάτι μέσα στα καπνοτσούκαλα των χορευτικών μηχανισμών διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής ειρήνης. Ο χάρτινος Εμπειρίκος για την κυρία Γαλλία:

      Χαριτωμένη κόρη που καταφθάνεις πνευστιώσα
      Στα σκυροστρώματα των σιδηροτροχιών
      Την ώρα που ξεκινούν τα τραίνα
      Για χώρες της Ανατολής
      Για χώρες της Ασίας
      Γλυκειά κοπέλα να λουσθής στον Ιορδάνη
      Σε φως που εκπορεύεται από ινδάλματα
      Μέσα στα νάματα των βαπτιστών
      Κάτω από ιριδίζοντα ουράνια τόξα.

      Πρόσεχε όμως
      Μη ξεπεράσεις τα συρματοπλέγματα
      Που σε χωρίζουν απ' τις πληγές των Φαραώ
      Πολλά συμβαίνουν πέραν της διαχωριστικής αυτής γραμμής
      Υπάρχουν Ναβουχοδονοσορες
      Υπάρχουν σοφισταί και Δον Κιχώται
      Υπάρχουν τέλματα
      Υπάρχουν σκορπιοί και δράκαινες
      Πρόσεχε πρόσεχε λοιπόν
      Τον Ιορδάνη ποταμόν κάνε τον ποταμό σου
      Κι αν κάποτε με θάνατο σε φοβερίσουν
      Φώναξε ω κόρη στους δημίους σου
      Ότι πάντα στον ίσκιο των μαρτυρικών θανάτων
      Ροδίζει χαρμόσυνα για τους πιστούς νέα ζωή
      Και γνώριζε γνώριζε ω κόρη
      Ότι ποτέ δεν πέφτουν κατακέφαλα τα ινδάλματα
      Στη γέενα των «πεπρωμένων».

      Χαριτωμένη κόρη
      Οι βαπτισταί σε περιμένουν πώς και πώς
      Έχε λοιπόν πεποίθησιν στον Ίμερον και πίστευε
      Στην φλεγομένη αλλά μη καιομένη βάτο σου
      Στην βάτο την ερωτική
      Και πίστευε στον ίμερο των βαπτιστών ω κόρη
      Σε αυτά και μόνον πίστευε.

      Διαγραφή
  27. Όταν ήμασταν στο δημοτικό η Ευρώπη είχε καμιά 200 εκατομμύρια παραπάνω πληθυσμό σε σχέση με την Αφρική, σήμερα, 30 χρόνια μετά, η Αφρική έχει 1,2 δις κατοίκους, διπλάσιο σχεδόν πληθυσμό σε σχέση με την Ευρώπη, τα ίδια και χειρότερα αν συγκρίνουμε την Ευρώπη και με την Ασία, και αυτός ο κόσμος έρχεται και απειλεί να κάνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες μπαχαλοκοινωνίες. Η Δανία καλά βρίσκεται εκεί ψηλά, και αυτή, όπως και οι υπόλοιπες χώρες θα λάβουν τα μέτρα τους και τα κηρύγματα περί ανοχής και μπλα-μπλα θα τα γράψουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους, η Ελλάδα όμως σε όλα τα σενάρια κινδυνεύει με αφανισμό, η Ε.Ε την εξασθενεί και η Τουρκία την απειλεί. Και όλα αυτά έχοντας πρωθυπουργούς και πολιτικό σύστημα από την κυρίως Ελλάδα, σε αντίθεση με τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, εσκεμμένως το λέω αυτό για να παραπέμψω σε παλιότερη διαφωνία και να γίνουν και οι σχετικές συγκρίσεις. Ο ευρωπαϊσμός στην Ελλάδα είναι στην ουσία εθνομηδενισμός, αφανίζουν τη χώρα με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας όταν ξεπουλάν μέχρι και στο Αζερμπαϊτζαν, εγώ δεν το δέχομαι να χαθεί η Ελλάδα στην δική μου γενιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΕ μισεί την ζωή. Αν η ΕΕ έχει υποπτευθεί ότι στην Αφρική προσφέρεται σάρκα για κατανάλωση (κάψιμο, δηλητηρίαση, σφαγή) σίγουρα μάλλον η ΕΕ και στην Αφρική αντιπροσωπεύεται και δολοφονεί.

      Διαγραφή
    2. τη μισω οσο τιποτε αλλο, και τελικα οσοι την αμφισβητουσαν τωρα δικαιωνονται, ελεος, ο διαβολος ο ιδιος ειναι

      Διαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μα τι έχετε παθει όλοι με τη Γαλλία; Παρελάσεις από εδώ - πανεπιστήμια από εκεί! Είναι το πιο συντηρητικό και καθυστερημένο από τα μεγάλα κράτη, τεχνολογία παράσιτη - τόσα χρόνια αρνιόντουσαν το Ιντερνετ λόγω του miniTel! Σκέψη σαν μόδα: τώρα φοριέται Σαρτρ, μετά Μπαρτ, Φουκό, Ντερριντά, μόδες που δεν αφήνουν πίσω τους τίποτα... Κακό υπόδειγμα η Γαλλία, μας έστειλε τον Βέλτσο, τον Τσουκαλά, τον Μπαλτά - και άλλους φωστήρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τον Δανέζη Μάνο έστειλε η Γαλλία... να μας λέει ότι θα πηδήξουμε στην Τηλεοπτική Γενική Σχετικότητα και θα παραλείψουμε τους ενδιάμεσους αεροδιαδρόμους και άρα, με την παράκαμψη και την παράλειψη, θα συμπεράνουμε τις χρειαζούμενες σκέψεις μας και δεν θα κάνουμε holding ποτέ ξανά και δεν θα χρειαστούμε επιπλέον καύσιμα - λύνεται και το ενεργειακό.

      Διαγραφή
    2. Να αγιάσει το στόμα σας άλλη μια φορά κ. Δήμου!!
      Επιτέλους να πει κάποιος ότι "ο βασιλιά είναι γυμνός" για τη Γαλλία των φιλοσόφων τύπου Σαρτρ, που κυριάρχησαν και στην ελληνική κουλτούρα (ελέω αριστεράς) τα τελευταία 40 χρόνια!

      Χ. Ρ.

      Διαγραφή
    3. Ο Σαρτρ δεν ήταν κακός φιλόσοφος - αν και μιμήθηκε τον Χάιντεγκερ. Ήταν όμως άθλιος πολιτικός που κατάντησε στο τέλος ...Μαοϊστής...

      Διαγραφή
    4. Μα για το τέλος το έγραψα. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

      Χ. Ρ.

      Διαγραφή
    5. Δεν διαφωνω μαζι σας, αλλα πρεπει να παραδεχτουμε και οτι ηθελε κοτσια, την δεκαετια του 60 στη Γαλλια να ταχθει κανεις υπερ των Αλγερινων, οπως το εκανε ο Σαρτρ. Και οσο για τη μιμηση του Χαιντεγκερ, εχει γραψει η Sara Bakewell ενα πολυ ενδιαφερον βιβλιο τωρα τελευταια, At the existentialist cafe λεγεται, με πολυ ενδιαφεροντα βιογραφικα στοιχεια. Μομιζω αξιζει να το διαβασετε αν δεν το εχετε ηδη κανει

      Διαγραφή
  30. Στην αρχή η συμπεριφορά της Γερμανίας δικαιολογήθηκε εξαιτίας του ότι η Μέρκελ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολική κομμουνιστική Γερμανία, η Ανατολική Ευρώπη ούτως ή άλλως δεν είναι ποτέ η Ευρώπη που θαυμάζεται, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία αποτελούν την κατακριτέα ομάδα του Βίσεγκραντ, τα Βαλκάνια απορρίπτονται εκ των προτέρων, η Αμερική είναι άλλος κόσμος, η Αγγλία δεν θεωρείται Ευρώπη,, η Γαλλία είναι συντηρητική, η Αυστρία θα έχει ακροδεξιά κυβέρνηση, στην Γερμανία το αυγό έσπασε και μεγάλωσε γρήγορα κτλ, συντομεύοντας θα πω ότι το παραμύθι του ο κυρ-Γιώργης δυσκολεύεται να εκπαιδευθεί λόγω της Ορθοδοξίας και των "οθωμανικών κατάλοιπων" τελειώνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τι είναι η γερμανική συμπεριφορά, κύριε Παπαδόπουλε. Είναι οργκανέλα εις το κύτταρον; Και, τέλος πάντων, εφόσον εσείς γνωρίζετε καλά πάρα πολύ καλά τους χειρισμούς της γερμανικής συμπεριφοράς, γιατί δεν την ρυθμίζετε, αλάνθαστα και με την ακρίβεια, κατά τις επιθυμίες σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μια χαρά άνθρωποι είναι οι Γερμανοί, με πολλούς μοιάζουμε κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τι μοιάζετε με τους Γερμανούς. Μπορώ να μάθω;

      Διαγραφή
    2. Έγινε η σχετική νύξη σε ένα σχόλιο για τους Ίωνες, δεν τα πιάνετε τα υπονοούμενα

      Διαγραφή
    3. Άρα δεν πρέπει να μπορώ να μάθω οτιδήποτε στον κόσμο που βρέθηκα και τονέ κυβερνούν ένα καράβι παπιδόπουλοι.

      Διαγραφή
  33. Φυσικά θα προτιμούσα την Δανία! Στην Ελλάδα το πάθος και ο συναισθηματισμός μας έχει οδηγήσει τόσες φορές σε αιματηρές και καταστροφικές ατραπούς. Έχω δει σε ντοκυμανταιρ την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στην Δανία. Δεν σχολιάζω, απλώς συγκρίνω με την Ελληνική πράγματι ηρωική πολεμική προσπάθεια και απώλειες. Το τραγικό όμως είναι το τελικό αποτέλεσμα. Που οδηγήθηκε η Ελλάδα μέχρι το 1948 και πού η Δανία. Ποιός ήταν ο φόρος αίματος για τις δυό χώρες συγκριτικά. Ποια τα κέρδη και ποιες οι ζημίες. Από την άλλη πλευρά θυμάμαι τον Όρσον Ουέλλες (Χάρρυ Λάιμ) στον "Τρίτο Άνθρωπο": Στην εποχή των Βοργία στην Ιταλία, με τις δολοφονίες και τις ραδιουργίες, τι πρόοδος έγινε. Τι γλύπτες, τι ζωγράφοι! Αντιστοίχως στην ευτυχισμένη Ελβετία, μετά τόσους αιώνες ειρήνης και ευημερίας ποιες ανακαλύψεις έγιναν; The cuckoo's clock! Κούκου -κούκου κορόιδευε ο Όρσον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοινί και σαπούνι το ράδιο στη διαπασών και δύο πόδια με αντίντας να αιωρούνται...

      Διαγραφή
  34. "Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε…."
    Καβαφης
    -
    Σήμερα έκανα μία σκέψη και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.
    Το παρόν ποστ (Ανία - Δανία) θύμισε λίγο "Δήμου" από τα παλιά, προφανώς ο συγγραφέας του είχε έμπνευση.
    Η αιτία είναι (κατά την γνώμη μου) γιατί μίλησε για πράγματα, που πραγματικά τον καίνε.
    Πίσω από την τελευταία φράση :
    "Και εσύ να νοσταλγείς την ανίατη ανία της Δανίας…"
    Κρύβεται ίσως όλη η προσωπική του πίκρα για την λαθεμένη επιλογή του (κατά τον ίδιο) να παραμείνει στην Ελλάδα.
    Όλοι κάνουμε όμως λάθη - προσωπικά έχω κάνει τόσα πράγματα "λάθος" που θα μπορούσε να είναι όλη η πορεία της ζωή μου "ένα λάθος".
    Παρόλα αυτά για κάποια από αυτά - τα μεγαλύτερα- δεν μετανιώνω.
    Παρότι παραδέχομαι ότι ήταν λάθος, κάτι μέσα μου δεν με κάνει να αισθάνομαι άσχημα, κάτι μέσα μου με κάνει να νοιώθω καλά.
    Όχι από πείσμα ή "ξεροκεφαλιά" απλά νιώθω ότι παρότι "λάθος", για εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή και με τα τότε δεδομένα που είχα εγώ έκανα το "σωστό".

    Η σκέψη μου λοιπόν είναι η εξής:

    "Δεν μετανιώνουμε ποτέ πραγματικά για ένα λάθος, όταν αυτό γίνεται για όλους τους σωστούς λόγους."

    "the devil's advocate"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ δικηγόρε - αλλά διαφωνώ. Και οι πιο σωστοί (τότε) λόγοι ωχριούν μπροστά στο αμετάκλητο. Όταν κλείνεις τα 81 και ξέρεις - να, αυτό ήταν, τελειώνει όπου νάναι... Άγριο πράγμα.

      Κι όμως γράφοντας για τη Δανία, δεν σκεπτόμουν τον εαυτό μου - αλλά τη χώρα μου. Πόσο τυρρανιέται, πόσο υποφέρει - ενώ άλλοι (π. χ. οι Δανοί) ζούνε μέσα σε σιγουριά και ασφάλεια.

      Όπως έγραψα πριν 20 χρόνια στην "Απολογία ενός Ανθέλληνα":

      "...υπάρχουν πολλοί που διατείνονται πως δεν αγαπώ την πατρίδα μου - ότι θα ήθελα να ζω αλλού (π.χ. στην Δυτική Ευρώπη) και γι αυτό όλα εδώ μου φταινε.

      Πραγματικά θα ήθελα να ζω αλλού. Όμως θα επιθυμούσα αυτό το αλλού, να είναι εδώ".

      Εκεί κυρίως απέτυχα.

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν θέλω να ζω στη δυτική Ευρώπη και να είναι η πόλη μου κυκλωμένη από πυρηνικά εργοστάσια.

      Διαγραφή
    3. Προτιμάτε να ζειτε στην Πτολεμαΐδα και να αναπνέετε λιγνίτη ή στην Αθήνα με την πιο τοξική ατμοσφαιρα στην Ευρώπη - από τα σωματίδια των πετρελαιοκίνητων.

      Στην Δανία πάντως είναι πρωταθλητές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όσο για την πυρηνική έχει αποδειχθεί πρώτη στην καθαρότητα!

      Διαγραφή
    4. Ένα θα σκάσει και η μόλυνση της Αθήνας και της Πτολεμαΐδας θα μοιάζει καθαρός αέρας στον παράδεισο.

      Διαγραφή
    5. Μα "το αμετάκλητο" γίνεται ακόμα τρομακτικότερο, όταν έχεις ζήσει μια τέλεια ζωή - νοιώθεις ότι στερείσαι ακόμα περισσότερα καλά.

      Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που νιώθουν ότι δεν έζησαν επαρκώς. Αυτό το "αλλού" ανήκει στην χώρα του φανταστικού, εκεί θα θέλατε να είστε, ορθολογιστής άνθρωπος;
      -
      Θα σας πω μια ιστορία:

      Κάποτε ο παππούς μου προβληματίστηκε σοβαρά εάν θα έπρεπε να παντρευτεί ή όχι.
      Είχε λοιπόν ένα θειο ο οποίος ήταν παππάς και πήγε να τον συμβουλευτεί.
      Ο Παππάς - άτυπος ψυχολόγος της εποχής- του είπε:

      "Άκουσε να σου πω παιδί μου και να παντρευτείς θα το μετανιώσεις και να μην παντρευτείς, πάλι θα το μετανιώσεις!
      Κάμε λοιπόν αυτό που κάνουν όλοι και μην το ψάχνεις παραπέρα."

      -

      Τελικά παντρεύτηκε αν και σε σχετικά μεγάλη ηλικία - για τα δεδομένα της εποχής.
      Από αυτήν του την απόφαση, (μετά από μια γενιά) προέκυψα… εγώ!
      Δεν το λες και άσχημα…

      Από την άλλη βέβαια πιθανόν πολλοί αναγνώστες που με διαβάζουν τώρα (2-3) να εύχονταν να είχε παραμείνει εργένης…
      Όπως το δει λοιπόν κανείς!

      "the devil's advocate"

      Διαγραφή
    6. Bάλαμε και την απάτη των ΑΠΕ στη συζήτηση, είναι αυτές που φουσκώσαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυξάνοντας το κόστος ζωής των νοικοκυριών και τα έξοδα των επιχειρήσεων χωρίς να αντικαθιστούν απολύτως τίποτα. Πλήρωνε φουκαρά Έλληνα, στην υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν γιατί δεν πάει άλλο

      Διαγραφή
    7. Σχετικά με ΑΠΕ:

      Παράγουν καθαρή ενέργεια.
      Υπερτιμημένα;

      Υπερτιμημένα (πολύ) - πλην όμως εάν δεν παρήγαγαν η χώρα μας θα πλήρωνε πρόστιμο από πέρυσι λόγο "εμπορίας αγοράς ρύπων" - ενώ τώρα "πουλάει" τα (επιπλέον) διαθέσιμα της "καθαρής ενέργειας" στας Ευρώπας.

      Επομένως είναι λίγο σύνθετο το θέμα, αν και επί τις ουσίας έχετε δίκιο.
      Οι τιμές που δόθηκαν ήταν πολύ υψηλές.

      Ο επιχειρηματίας πάλι πήρε το ρίσκο να επενδύσει σε μια εντελώς αναξιόπιστη χώρα και σε μία "άγουρη" τεχνολογία.

      Γιατί δεν λέτε και κάτι για την ΕΡΤ ή τους παχυλούς μισθούς - συντάξεις τις ΔΕΗ που είναι πολύ ποιο απλό; (και αυτά με την ΔΕΗ ή την εφορία χρεώνονται…)

      Προσωπικά θα προτιμούσα -εάν ήταν να διαλέξω το χειρότερο- κάτι που ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ως χώρα και κάνουμε και εξαγωγές, παρά κάποιους δημόσιους κηφήνες.

      Αλλά πάλι γούστα είναι αυτά…

      "the devil's advocate"

      Διαγραφή
    8. δεν υπάρχει διάολε το τέλειο...Δανία καθαρή με νομοταγείς πολίτες οργανωμένη χώρα κλπ...Ελλάδα το ακριβώς αντίθετο...έχουμε δύο κοινά τους γκλυξμπουργκ και το Ευρωπαικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, επίσης οι άντρες κατουράνε όρθιοι και οι γυναίκες το έχουν οριζόντιο- τέλος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις δύο χώρες στη μεν Δανία το κάνουν ήδη εμείς απλά λέμε ότι θα το κάνουμε οι μεν Δανοί βάζουν ανεμογεννήτριες στο κατεγκατ οι δε Έλληνες φυτεύουν φωτοβολταικά σε χωράφια, εκεί που θα μπορούσαν να έχουν πορτοκάλια ή ροδάκινα...

      Διαγραφή
    9. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυξήθηκαν δραματικά από τις ΑΠΕ, δεν βγαίνει η επένδυση και όσο δεν βγαίνει τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός. Και τί επένδυση ε; Mε δανεικό, ρευστό χρήμα από τις τράπεζες το οποίο ξεπληρώνεται με αέρα διότι οι ΑΠΕ δεν αντικαθιστούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές πηγές στο δίκτυο. Η πράσινη ανάπτυξη του Παπανδρέου, η Δανία του νότου και άλλα φαιδρά. Χώρια οι διακοπές στο ρέυμα που έχουν γίνει κανόνας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να καταστραφούν πάμπολλες συσκευές. Ξαναπλήρωνε κορόιδο Έλληνα και αν μπορείς πήγαινε στην ανύπαρκτη δικαιοσύνη να βρεις το δίκαιό σου. Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και χαζούς τραγουδούσε στα 1988 ο Μηλιώκας, εδώ είμαστε.

      Διαγραφή
    10. Το τέλειο οπωσδήποτε δεν υπάρχει. Το τέλειο ζει.

      Διαγραφή
    11. Η πυρηνική ενέργεια παράγει εκπορευτικά της ραδιενέργειας σκουπίδια που έχουν μεγάλους χρόνους ημιζωής και μολύνουν τους θεοκύλιστους ωκεανούς και τον χθόνιο υπόκοσμο. Δεν μπορεί λοιπόν ποτέ η πυρηνική ενέργεια να γίνει καθαρή και ανόλεθρη για την βιόσφαιρα.

      Διαγραφή
  35. Όταν έμενα στη Βόρεια Ευρώπη, (στην προ-internet εποχή) έλαβα από την Ελλάδα μια εφημερίδα. Ήταν η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Την έβαλα δίπλα-δίπλα με μια ντόπια εθνική εφημερίδα της ίδιας ημέρας.

    Η πρώτη σελίδα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στο πάνω μέρος έγραφε για κάποιο μεγάλο σκάνδαλο, στο πλάι για κάποιο μικρότερο και στο κάτω μέρος (δεν υπήρχε χώρος) υπήρχε μια φωτογραφία περιπολικού. Κάποιοι είχαν πετάξει χειροβομβίδα στους αστυνομικούς και αυτοί το πέρασαν για πασχαλινό πυροτέχνημα. Κατάλαβαν τι συνέβη μόνο όταν επέστρεψαν στο τμήμα. Αυτά σε ένα μόνο πρωτοσέλιδο μιας ελληνικής ημέρας.

    Η βορειοευρωπαϊκή εφημερίδα είχε στην πρώτη σελίδα μόνο μια τεράστια φωτογραφία: μια κοπέλα να κόβει χαμογελαστή φράουλες. Τίτλος (τεράστιος): ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΙΟΦΡΑΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ!

    Για χρόνια θεωρούσα τη σύγκριση ενδεικτική των δύο χωρών – αλλά την ανέφερα και με μια κρυφή υπερηφάνεια: πόσο χαοτική (με όλα τα καλά) ήταν η Ελλάδα, πόσο ανιαρή (με όλα τα άσχημα) ήταν ο Βορράς.

    Ήρθε η ζωή και με έκανε να αναθεωρήσω.

    Όχι, δεν επιθυμώ την απόλυτη και απέραντη ανία του Βορρά. Αλλά θα ήθελα λίγη κανονικότητα. Όχι το απόλυτο και απέραντο χάος της Ελλάδος. Αυτό δεν έχει πλέον θετικά στοιχεία – αποτελεί εθνική τροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άν εξακολουθείτε να έχετε κονέ με Δανούς, παρακαλώ, ρωτήστε τους το εξής:

      Δεν μου λε ρε πατριώτη, πώς γίνεται σε κάθε διεθνή έρευνα βιοτικού επιπέδου και ποιότητας ζωής η Δανία να βρίσκεται μονίμως στο τόπ 5 ... την ίδια στιγμή που με βάση τα επίσημα στοιχεία διεθνούς αξιολόγησης γνωστικής επάρκειας των 15χρονων μαθητών σας βρίσκεται μονίμως κάτω από την 20 θέση στην σχετική κατάταξη - με πτωτική τάση μάλιστα ... παίρνοντας τα τριχωτά παπάρια ακόμα και της πάμπτωχης Πολωνίας (30+ θέση με το ζόρι στους δείκτες ποιότητας ζωής)!?


      List of countries by Human Development Index


      Programme for International Student Assessment

      Σημείωση: Αν σας απαντήσουν κάτι του τύπου "Τι να κλάσουνε ρε τα γατάκια οι πολωνοί ... Τα στατιστικά κατά κεφαλήν κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων της χώρας μου τα 'χεις δεί? ... Τότε μάλλον ο τυπάς είναι "δικός μας" ... οπότε για το καλό σας, απλά απομακρυνθείτε ...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Δεν διαφωνώ με τις παρατηρήσεις σας - άλλωστε απέχω πολύ από το να γίνω απολογητής του άθλιου Ελλαδικού Εκπαιδευτικού Συστήματος. Προσωπικά θα τόνιζα περισσότερο το στοιχείο της ευθύνης του κάθε μεμονωμένου προσώπου (δασκάλου, μαθητή κλπ) για την Ελλαδίτικη Εκπαιδευτική κατάντια.

      Αυτό που είναι άξιο αναφοράς κατά την ερμηνεία τέτοιων στοιχείων είναι ο βαθμός που το οικονομικό περιβάλλον και γενικότερα το βιοτικό επίπεδο μια δεδομένης χώρας επιδρά στην αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού της - γι αυτό και επισήμανα τις δυσμενέστατες για την Δανία σχετικές αποκλίσεις.

      Έτσι κι αλλιώς πάντως, το μέλλον ανήκει στην άπω ανατολή, κατά την ταπεινή μου γνώμη ...

      Διαγραφή
    5. Ποιου συστήματος όμως εκπαιδευτικού θα προτιμούσατε λέγοντας δημοσιογραφικά κλισέ "να γίνετε, να γίνετε απολογητής";

      Διαγραφή
  36. Κάτι άσχετο για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα:

    "Η γραμματική του αγράμματου."


    Ρήμα.
    Ρήμα δεν ξέρω τι είναι .
    Ξέρω τι είναι η "ρηματική διακοίνωση" - το άκουσα στην τηλεόραση.

    Υποκείμενο.
    Ξέρω τι είναι: όλοι οι άλλοι εκτός από μένα.
    Τα υποκείμενα: που δεν με αγάπησαν, που μου 'ταξαν, που δεν μου δόθηκαν… κι ας είναι τόσο υποκειμενικό αυτό.

    Αντικείμενο.
    Ξέρω τι είναι: Το σπίτι μου, το αμάξι μου, η ζωή μου.
    Μα αντικείμενο είν' η ζωή;
    Αντικειμενικά αν το δεις, είναι το μόνο που κατέχεις πραγματικά.
    Τα αντικείμενα: Οι πουλημένες ζωές, (ή μήπως τα υποκείμενα;)

    Ουσιαστικό: Το τίποτα.
    Τα ουσιαστικά πράγματα: Τα πράγματα που δεν έχουν χρηματική αξία.

    "the devil's advocate"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Η ζωή ήταν χαζή και γαλανή και μαύρη. Αν μου έλεγαν ότι έχω πατρίδα και ότι πρέπει να αποφασίσω τι θα κάνω με τη ζωή που κλείνει μέσα στα σύνορα της, θα το θυμάμαι μέχρι κάποτε. Ύστερα θα το ξεχάσω σαν το μαρκαδοράκι που γλιστράει μέσα στο καυτό μυαλό μου. Το έθνος τι. Κάτι που διακρίνει τους λαούς με τις πατρίδες και τα σύνορα από τους άλλους λαούς; Κάτι που προειδοποιεί: η οικονομία σου μέχρι εδώ και η δική μου εξ ανάγκης οικονομίας απόφασις ώς εκεί; Θάνατος στον άτρωτο ιμπεριαλισμούλη. Η ζωή είναι χαζή. Αλλά σοφοί οι θηριοδαμαστές που θα την εκπαιδεύουν σε σκοτάδι. Ρευστό δάσος είναι η νύχτα και η ζωή θα κολυμπήσει αγκαλιάζοντας τα δέντρα. Στους χαμηλούς κορμούς των δέντρων που σχηματίζονται οι ξύλινες φωλιές των γαλάζιων μυρμηγκιών θα σκύψουν οι αυτόματες κοπέλες. Ένα ευθύγραμμο μόριο ξεραμένου δέντρου καίγεται από δροσερή φωτιά και πέφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Επί προσωπικού
    ------------------

    1. Έπρεπε να μοντάρω το νέο (δεύτερο) ποδήλατο της Μαρίας-Φωτεινής, χώρια τις επισκευές και τα κουτσοδούλια που χρειάζεται καθημερινά το πρώτο) και κοιτούσα μόνο το τρέχον ποστ και όχι ετούτο, οπότε μου διέφυγαν οι… υποδείξεις του ανωνύμου ελληνίσκου συβμουλάτορα, περί του τι πρέπει να... νιώθω και κυρίως περί τίνος δεν πρέπει να... γράφω.

    2. Προσπάθησε ο Νώντας πιο πριν, που είναι και νευρολόγος, δηλαδή παραπάνω και από ειδικός στην περίπτωσή μας, να του δώσει να καταλάβει, αλλά η προκλητική ημιμάθεια του ανωνύμου ελληνίσκου δε χαμπαριάζει από τίποτε!

    3. Ρε ανώνυμε ελληνίσκε, η Μαρία-Φωτεινή είναι ΑμΕΑ. Δεν ξέρει να διαβάζει, δεν ξέρει να γράφει. Περπατάει, αλλά δεν στέκεται καλά, μιλάει ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά, αλλά με απλές προτάσεις και με τίποτε δεν θα αντιλαμβανόταν τα… υψηλά σου νοήματα. Φυσικά χειρίζεται με εκπληκτικό τρόπο τις ταμπλέτες και τα κινητά, το διαδίκτυο κλπ, έχει μανία με τις διαλέξεις μου στο πανεπιστήμιο και στέκεται μόνο στα κωμικά στοιχεία, στις κινήσεις μου κλπ.

    Δεν πήγε σχολείο (ξεκίνησε, αρρώσταινε και το αφήσαμε - της παρέχεται μία υποτυπώδης κατ΄ οίκος εκπαίδευση) όχι μόνο επειδή πάσχει από βαριά φαρμακοανθεκτική επιληψία, αστάθεια και ψυχοκινητική καθυστέρηση με έντονα στοιχεία αυφτισμού, αλλά και επειδή τα περισσότερα χρόνια της ζωή της τα πέρασε στα νοσοκομεία.

    4. Ρε ανώνυμε ελληνίσκε, η Μαρία-Φωτεινή παίρνει 18 φάρμακα και σκευάσματα και η πιθανότητες να φτάσει στα 16 (τώρα είναι 14) είναι 25%, καθώς αυτό είναι το προσδόκιμο, εγώ θα το έλεγα ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με Σύνδρομο Ντραβέ.

    5. Ρε ανώνυμε ελληνίσκε, που μας δίνεις συμβουλές κρυπτόμενος, γιατί δεν πήγες στο μπλογκ μου να ρίξεις μια ματιά, να πάρεις μία ιδέα. Αλλά τότε τι ανώνυμος ελληνίσκος ημιμαθής θα ήσουνα;

    6. Ρε ανώνυμε ελληνίσκε, που φαντασιώνεσαι το… δικηγόρο που δεν… χαϊδεύει αφτιά, άντε, μάνα μου, να κρυφτείς παραπέρα και να δώσεις τις συμβουλές σου σε χοίρους. Γιατί εμείς τις έχουμε χεσμένες, όπως χεσμένο θα σε είχε κι εσένα η Μαρία-Φωτεινή, αν μπορούσε να καταλάβει τι λες στα ελληνικά, τα οποία, τον τελευταίο καιρό αποστρέφεται μετά βδελυγμίας: μας λέει, "δεν θέλω να μου μιλάνε στα ελληνικά, θέλω στα αγγλικά". Κλαίει όταν κάποιος προσπαθεί να της μιλήσει «στα ελληνικά».

    Και μου λέει η Αντιγόνη, ότι μπούχτισε το παιδί από το ρατσισμό των δικών μας και θυμάται μόνο τους φίλους της στην Αμερική, που της μιλούσαν στα αγγλικά και τους ελάχιστους φίλους αγγλόφωνους που έχει εδώ και τους μιλάνε τη γλώσσα της αγάπης, γιατί έτσι βιώνει τα αγγλικά!

    Τι ειρωνεία! Η μάνα της κι εγώ διδάσκουμε ελληνικά αλλά για τη Μαρία-Φωτεινή τα ελληνικά είναι η γλώσσα του ρατσισμού, η γλώσσα του αποκλεισμού, η γλώσσα που μισεί σε σημείο που να προσπαθεί τώρα να μας επιβάλει κι εμάς, μέσα στο σπίτι, να μιλάμε "στ΄ αγγλικά"! Κι εγώ αντιστεκόμουν.

    Αλλά διαβάζοντας την… ξεραστή ημιμάθεια και επιπολαιότητα του ανώνυμου συμβουλάτορα ελληνίσκου, συνειδητοποιώ ότι το παιδάκι μου έχει δίκιο. Καλώς απαρνήθηκε την ελληνοφωνία του και από εδώ και πέρα, θα καταργήσω κι εγώ τα ελληνικά στο σπίτι.

    Ρε ουστ από εδώ, κρυπτόμενε ελληνίσκε, που θα μας πεις και τι να νιώθουμε και τι να κάνουμε. Ρε , ουστ, είπα!

    Χωρίς εκτίμηση,
    Κώστας Καλλίμαχος

    ΥΓ. Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΞΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ http://parakeimena.blogspot.com.cy/2013/05/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα λυπάμαι που από λάθος μου φιλοξένησα στο μπλογκ μου τις ανοησίες (διατί περί αυτού προκειται) του "δικηγόρου" - αλλά χαίρομαι που έδωσε την αφορμή να γράψεις την καταιγιστική σου απάντηση. Μνημείο λόγου.

      Διαγραφή
  39. @ kapa-skeptikos, Nikos Dimou

    Ο προσωπικός τρόπος έκφρασης, η χρήση της γλώσσας, η ορθογραφία, το περιεχόμενο των κειμένων οπωσδήποτε και δίνουν αρκετές πληροφορίες για τον χαρακτήρα και τη βιοθεωρία των ατόμων που γράφουν.

    Χυδαία, ακατάλληλη γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο χυδαίοι άνθρωποι (που προσπαθούν να μειώσουν τους άλλους).

    Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε άποψη και δικαίωμα να την εκφράσουμε, αρκεί να σεβόμαστε το αντίστοιχο δικαίωμα των άλλων. Το ίδιο ακριβώς κάνετε κι εσείς γράφοντας εδώ την άποψή σας ελεύθερα.

    Ας σκεφτούμε δεύτερη φορά όσα γράφει ή λέει ο εκάστοτε συνομιλητής μας και ας μην τον καταδικάζουμε εξαρχής.

    "the devil's advocate"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. advocatus diaboli διαπράξατε αμάρτημα επιπολαιότητας - επιμένοντας να μιλάτε για ένα πολύ ειδικό θέμα που ελάχιστοι (ακόμα και γιατροί) γνωρίζουν. Για ένα άτομο του δικού σας μορφωτικού επιπέδου, ασυγχώρητο. Προσωπικά δεν σας καταλόγισα κακή πρόθεση αλλά ανοησία.

      Διαγραφή
    2. Σιγά μην ξανακοιτούσα την ορθογραφία για χάρη σου (γράφοντας εν θερμώ).
      Αν κατάλαβες το λάθος σου, ζήτα συγγνώμη και διαγράφω το κείμενο. Αλλιώς, να σου το ξαναστείλω με ιμέιλ, επιμελημένο.

      Διαγραφή
  40. Όταν ήμουνα παιδί, είχα... ερωτευτεί μία γειτονοπούλα. Της έγραψα λοιπόν ένα ζουμερό πολυσέλιδο γράμμα, το οποίο όμως όταν τελείωσε, είχα... ξενερώσει και ερωτικά και δεν της το έστειλα. Μου είχε φύγει η όρεξη.

    Σε άλλη περίπτωση, με είχε εξοργίσει ένας φίλος και του έγραψα μία επιστολή, με αποτέλεσμα να συνέλθω.

    Από τότε έχω αυτή τη συνήθεια. Να γράφω κάτι, όταν αισθάνομαι καλά ή άσχημα.

    Με άλλα λόγια, δεν αισθάνομαι τώρα την παραμικρή πικρία για το δικηγόρο του διαβόλου.

    Προς το βράδυ θα ξαναδώ τι έγραψα πιο ψύχραιμα, κι αν δω ότι τον αδίκησα, θα ζητήσω συγγνώμη.

    Δικηγόρε, δεν σας ξέρω, δεν έχω τίποτε εναντίον σας. Απλώς τσαντίστηκα.

    Τώρα μου πέρασε.

    Καλό σας απόγευμα.

    Με εκτίμηση,
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Πιστεύω ότι τώρα το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δικηγόρε, δεν είναι κακό που δεν ξέρεις τι είναι ρατσισμός και ποιος είναι ρατσιστής.

    Ρώτα, να μάθεις.

    Όχι εδώ, γιατί θα είμαστε εκτός θέματος.

    Στείλε μου ιμέιλ: epilepesy@cytanet.com.cy

    Με εκτίμηση,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μανόλης Αναγνωστάκης:

    «Το να είσαι συνεπής στην Ελβετία είναι κάτι πολύ εύκολο. Συνεπής είν' ο άνθρωπος που είναι τακτικός στα ραντεβού του, τακτικός στις συναλλαγές του, η ζωή του πάει ρολόι.

    Πώς μπορεί να μετρηθεί αυτό που λέμε συνέπεια –απόλυτη συνέπεια, μάλλον– στην Ελλάδα, όταν το πρωί δεν ξέρεις τι θα συμβεί το βράδυ, κι αυτό χρόνια, χρόνια πολλά, απ' όταν γεννήθηκες σχεδόν;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.