Κυριακή, Φεβρουαρίου 18, 2007

Απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις



Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΤ3 ο Στέλιος Ράμφος επανέλαβε μία φράση που συνοψίζει – για μένα – την νεοελληνική κατάσταση.

«Είμαστε», είπε, «ένα έθνος που έχει απαντήσεις, χωρίς να θέτει ερωτήσεις».

Τίποτα δεν εκφράζει καλύτερα την στατικότητα και την απονέκρωση της κοινωνίας μας. Για τα περισσότερα θέματα έχουμε ήδη καταλήξει στις απαντήσεις και θεωρούμε τις ερωτήσεις από ύποπτες μέχρι υπονομευτικές.

Πάρτε το πρόβλημα της παιδείας. Όσοι αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις δεν προτείνουν κάτι καινούργιο η διαφορετικό – παρά μόνο τις ίδιες τις παλιές απαντήσεις. Κι ας έχουν αποτύχει παταγωδώς. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν τολμά να θίξει σοβαρά θέματα όπως τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Και εκεί ισχύουν οι παλιές απαντήσεις.

Οι κοινωνίες, όπως και οι επιστήμες, προχωρούν και προοδεύουν με τις ερωτήσεις. Με την απορία και την αμφισβήτηση. Αν δεν υπήρχαν αυτές, θα ήμασταν ακόμα στον Μεσαίωνα, θα είχαμε δουλοπάροικους και αλχημιστές.

Τι συμβαίνει και φοβόμαστε τις ερωτήσεις; Γιατί οι πολιτικοί μας, ακόμα και οι πιο «προοδευτικοί», είναι συντηρητικοί; Πως έγινε η Αριστερά μας εθνικιστική και αντιδραστική; Είδατε τι έπαθε ο Γιώργος Παπανδρέου: από την συμμετοχική δημοκρατία και το άνοιγμα στις φιλελεύθερες ιδέες, τώρα έκανε πίσω ακόμα και στο άρθρο 16 (με εύσχημο τρόπο...). Και δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Καραμανλή να υπογράφει για τις ταυτότητες.

Είμαστε μία κλειστή κοινωνία. Πολύ πριν από τον Ράμφο, μας έχει περιγράψει ο Popper. Γαντζωνόμαστε από το υπάρχον, σαν το παιδί από την φούστα της μάνας του.

Δεκαετίες τώρα παραμένουμε, φοβικοί και καχύποπτοι. Η ρίζα αυτής της ανασφάλειας είναι η προβληματική μας ταυτότητα. Ανάμεσα στο ένδοξο αρχαίο υπερεγώ μας και στο φτηνό καθημερινό id, ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό βερνίκι και την Βαλκανική ευτέλεια, προσπαθούμε να βρούμε τον εαυτό μας. Η νεοελληνική σύγχυση, όπως την ονόμασα από χρόνια, μας κάνει αντιφατικούς και ανασφαλείς. Κι έτσι φοβόμαστε ότι θα μας σβήσει κάθε αεράκι που φυσάει.

Την αλλαγή και την καινοτομία τις βλέπουμε σαν επικείμενη καταστροφή. Και μόνο η λέξη μεταρρύθμιση μας φέρνει αλλεργία. Την ορθολογική οργάνωση την φοβόμαστε, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Η χώρα δεν παράγει, ούτε εξάγει. Απλώς εισάγει. (Αν δεν ήταν ο τουρισμός και η ναυτιλία...). Ενώ η καθημερινότητα γίνεται εφιάλτης.

Έτσι, στην εποχή του Διαδικτύου πρέπει να πας από τις δύο το πρωί, να διανυκτερεύσεις στο αστυνομικό τμήμα ή στο αυτοκίνητό σου, για να βγάλεις ταυτότητα. Συνήθως με την τρίτη απόπειρα...

Σε αυτές (και εκατοντάδες άλλες) περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι αναφωνούμε κάθε τόσο: τέρμα! Δεν πάει άλλο! Αλλά μόλις ακούσουμε πως θα γίνουν μετατάξεις στους εργαζόμενους στο Δημόσιο (π. χ. για να πάψουν οι μισοί αστυνομικοί να είναι ορντινάντσες μεγαλόσχημων) κατεβαίνουμε στους δρόμους με πανό.

Θα μου πείτε: έχουν δίκιο να δυσπιστούν, μια οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις, μετατάξεις, αναδιοργανώσεις, συνήθως καταλήγουν στην προώθηση ημετέρων και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ναι, αλλά με την δικαιολογία αυτή δεν θα αλλάξει ποτέ, τίποτα! Οι πολιτικοί τρέμουν το πολιτικό κόστος, οι συντεχνίες την απώλεια των προνομίων τους, οι πολίτες το διαφορετικό, το καινούργιο και το άγνωστο. Ακόμα και τους υπολογιστές – αυτά τα μηχανήματα του Σατανά…

Στο βάθος του ορίζοντα που αντικρίζει ο κάθε νεοέλληνας πλανώνται φάσματα και φαντάσματα: η παγκοσμιοποίηση, ο νεοφιλελευθερισμός, οι προαιώνιοι εχθροί μας, τα ξένα κέντρα (που μέρα νύχτα απεργάζονται τον όλεθρό μας), οι πολυεθνικές, η ΣΙΑ, η ΜΙΤ, η ΜΟΣΑΝΤ και άλλες μυστικές υπηρεσίες, οι Επτά Σοφοί της Σιών, οι Επτά Νάνοι και δεν ξέρω τι άλλο αποτρόπαιο. Οραματίζεται κανείς κάτι καλό, κάτι θετικό, κάτι χρήσιμο; Εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ για ευχάριστες προοπτικές.

Έτσι βγαίνουμε πάντα οι πιο απαισιόδοξοι στις έρευνες της Eurostat. Φυσικό – αφού κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ακυρώσουμε το μέλλον. Είναι η αυτοεκπληρούμενη προφητεία – self fulfilling prophecy.

504 σχόλια:

  1. κ. Δήμου, Καλημέρα
    Ίσως θα ήταν σκόπιμο να μάθουμε από πρώτο χέρι αν αυτή η φοβία της αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης είναι υπαρκτή. Ένα δημοψήφισμα σε θέματα που μπλοκάρουν την εξέλιξη θα έδιχνε τις προθέσεις μας επί της ουσίας. Καλό παράδειγμα θα ήταν να αποφασήσει ο έλληνας πολίτης για το αν θέλει ή όχι και ιδιωτικά πανεπιστήμια δίπλα στα δημόσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Stavros P (isisdoros) + george

    Το πρόβλημα είναι πως οι Έλληνες πολίτες δεν ξέρουν τι θέλουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα κυρίως πράγμα: πως βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση και αντιφάσκουν με τον εαυτό τους. Κατά 55% είναι υπέρ των μη-κρατικών αλλά θέλουν και "δωρεάν" παιδεία. Με τοςυ μετανάστες η πλειοψηφία λέει πως οφελούν την χώρα και επίσης θέλει να τους διώξει...

    Σταύρο σύμφωνοι "Σε αυτό το κομμάτι του πλανήτη (όπως και στα υπόλοιπα) υπάρχουν άνθρωποι αισιόδοξοι καθώς και απαισιόδοξοι, δημιουργικοί αλλά και τεμπέληδες, γλεντζέδες και "μουτζούφληδες".

    -------------

    Σίγουρα κανείς δεν είπε πως όλοι οι Έλληνες είναι ίδιοι. Αλλά σε σύγκριση με άλλους λαούς βγαίνουν, στις ίδιες έρευνες, βασικές διαφορές. Π. χ. η ανασφάλεια, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η σύγχιση... 'Οταν αυτοί οι δείκτες παρουσιάζουν υπερδιπλάσια νούμερα από τον μέσο όρο των ευρωπαίων - έ, κάτι σημαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!
    Για μένα το χειρότερο, ή ένα από τα χειρότερα της ελληνικής πραγματικότητας, είναι ότι εννοούμε να αγνοούμε πόσο αυταρχική και παραδοσιακή είναι η ελληνική κοινωνία και τα ήθη. Δεν έχουμε συναίσθηση ποιοί είμαστε, γιατί δεν έοχυμε συναίσθηση των παραπάνω, μεταξύ άλλων, όπως και της διαφθοράς σε πολλούς τομείς. Η ελλάδα είναι ακόμη σαν ανεξάρτητες φυλές πολέμαρχων, τρόπον τινα, που δεν εμπιστεύονται π.χ. το θετό δίκαιο, ιδίως στην αδιάλειπτη και μακρόχρονη εφαρμογή του, αλλά προτιμούν το εθιμικό, το "λόγο" και διάφορα άλλα κατάλοιπα της αποικιοκρατικής εποχής και πρώτης μετα-αποικιοκρατικής εποχής/κυριαρχίας.
    Στη δουλειά μου έχω έρθει άπειρες φορές αντιμέτωπη με τη λογοκρισία -ή την προσπάθεια για κάτι τέτοιο- και τη διαφθορά. Και κάποτε σε κάποιο πρότζεκτ, βασική ερώτηση των συμμετεχόντων ήταν αν και πώς θα όριζαν την "ελληνικότητα" και πώς νόμιζαν ότι είχε καθορίσει την πορεία τους και την πορεία του επαγγέλματός τους,πόσο τους εμπόδιζε κλπ. η σύνδεση του τομέα τους και ο ορισμός του με βάση την αναζήτηση της "ελληνικότητας". Είχαν ενδιαφέρον οι αντιδράσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ - ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ:

    ΑΚΙΣ
    Καλημερα σας
    Ενδιαφερουσες αποψεις.
    Εζησα πολλα χρονια σε Ευρωπαικη χωρα και μου πηρε αρκετο καιρο να προσαρμοστω στην Ελληνικη νοοτροπια.

    Αν κανεις επισκεφθει ενα Δημοτικο σχολειο,Γυμνασιο,κλπ σε μια οποιαδηποτε χωρα της Ευρωπης θα συνειδητοποιησει μια μεγαλη διαφορα.
    Την αξια και την βαρυτητα που δινουν οι Ευρωπαικες χωρες στον ρολο της Παιδειας.
    Στην υλικοτεχνικη υποδομη,στην οργανωση των μαθηματων,στην επιλογη των εκπαιδευτικων,στον σεβασμο μεταξυ μαθητων και εκπαιδευτικων....
    Εμενα σε μια πολη 40000 κατοικων και το σχολικο συγκροτημα Γυμνασιο-Λυκειο διεθετε εκτος απο συγχρονες αιθουσες με προτζεκτορες και...
    Κλειστο γυμναστηριο μπασκετ-χαντμπολ με ξυλινο δαπεδο και εξεδρα 1000 ατομων,κλειστο κολυμβητηριο με 50ρα πισινα,γηπεδο ποδοσφαιρου με χλοοταπητα και ταρταν για αθληματα στιβου,ενα ακομα γηπεδο ποδοσφαιρου,δυο μεγαλα αμφιθεατρα 300 θεσεων,ειδικο υποστεγο κλειστο(σκεπασμενο)μηκους 100 μετρων για να παρκαρουν οι μαθητες τα ποδηλατα τους σε ειδικες θεσεις,2 τεραστιες βιβλιοθηκες,ειδικες αιθουσες για πειραματα φυσικης και χημειας κλπ.
    Ολα αυτα σε ενα συνηθισμενο γερμανικο ΔΗΜΟΣΙΟ σχολειο το 1979!!
    Τα συμπερασματα δικα σας,δεν εχω να προσθεσω τιποτα παραπανω.

    Απλα μεχρι να σοβαρευτουμε γιατι ακομα παιζουμε,μην περιμενετε καμμια απολυτως αλλαγη σε τιποτα.
    ΟΛΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2ο Χαμένο σχόλιο από
    Kolassas

    παναγιώτης δημητράς said:..... Εκεί η διαφθορά και η ακινησία ήταν χειρότερες αλλά κάποτε οι διαφωνούντες ξεσηκώθηκαν, πολλοί δικαστές τίμησαν το λειτούργημά τους και η χώρα ταρακουνήθηκε γερά...
    Ενώ εμείς οι μαγκες οι Ελληνάρες,μεταξύ αυτών και οι bloggers,ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!ΜΠΛΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ χρηστοσ βαρδακασ ("Στην Ελλάδα το λεγόμενο "Πανεπιστημιακό άσυλο" προστατεύει στους Πανεπιστημιακούς χώρους την ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών υλών. Απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Μόνον η α-νόητη και αυτοκαταστρεφόμενη Ελληνική κοινωνία το διατηρεί.")

    Ασφαλώς και απαγορεύει (και διά σωματικής βίας αν χρειαστεί) την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Επιτρέπει μόνον τον ανηλεή προπαγανδισμό των ιδεών που είναι αρεστές στις μειοψηφίες που ελέγχουν και καταδυναστεύουν διά του πανεπιστημιακού ασύλου και του νόμου/πλαισίου το πανεπιστήμιο (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό).

    Στις δημοκρατίες ελεύθερη έκφραση ιδεών υπάρχει εξ ορισμού. Ποιος με εμποδίζει να εκφράσω τις ιδέες μου στην Ελλάδα σήμερα; (Προσοχή, ΑΛΛΟ να τις εκφράσω και ΑΛΛΟ να τις επιβάλω με το ζόρι). Από την άλλη μεριά, τα απολυταρχικά καθεστώτα κανένα άσυλο δεν τα σταμάτησε ποτέ από το να εμποδίσουν την ελεύθερη έκφραση ιδεών, στον βαθμό που επιθυμούν. Άρα το λεγόμενο άσυλο είναι ψευδεπίγραφο.

    Είναι όμως η μία όψη του νομίσματος μόνον, η διακίνηση ναρκωτικών, εκρηκτικών κτλ, υπό την σκέπη του ψευδεπίγραφου πανεπιστημιακού ασύλου και του ολέθριου νόμου/πλαισίου για την παιδεία (ίσως του πιο καταστροφικού έργου του ΠΑΣΟΚ).

    Άλλη (και μεγάλη, μέγιστη) είναι συνεισφορά του, η υπηρεσία του που δεν διανοούνται να στερηθούν μερικοί στην Ελλάδα: Νόμος/πλαίσιο και άσυλο εξασφαλίζουν την επαχθή υποδούλωση των ελληνικών πανεπιστημίων σε δυναμικές μειοψηφίες φοιτητοπατέρων, που υπό κομματική καθοδήγηση διαμορφώνουν τις συνθήκες για την ασφαλή εκκόλαψη του ΑΥΓΟΥ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ, του εσμού των επαγγελματιών συνδικαλιστών που με τις αναχρονιστικές τους απόψεις (προπαγανδιζόμενες και διαχεόμενες δυστυχώς σε μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού) και τις αξιώσεις τους για προστασίες συντεχνιών θα φρενάρουν την Ελλάδα για τα επόμενα 50 χρόνια.

    Γι' αυτό και η λυσσαλέα αντίδραση. Πρόκειται για μάχη υπέρ βωμών και εστιών, αγώνα ζωής ή θανάτου. Για φανταστείτε να απαλαγούν τα πανεπιστήμια από τα παράσιτα, να ενταχθούν στην παραγωγική μηχανή, να παράγουν προϊόν (και μαζί τους και η ελληνική κοινωνία) και να πάψουμε αιφνιδίως μία μέρα να έχουμε ανάγκη από τους συνδικάλες για να μας προστατέψουν από την...παγκοσμιοποίηση και όσα άλλα δεινά θα εξακολουθήσει να συσσωρεύει επί των κεφαλών μας μία ανθρωπότητα που επιμένει να κοιτάζει μπροστά (επαληθεύοντας την αυτοεκπληρούμενη προφητεία τους);

    Imagine...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατ'αρχάς να τονίσω οτι αναφερόμενος στους Έλληνες εννοώ το πληθυσμό των ανθρώπων που κατοικεί εντός των συνόρων της λεγόμενης Ελληνικής επικράτειας ανεξαρτήτου καταγωγής.Επίσης δεν αναφέρομαι στους πληθυσμούς "Ελληνικής καταγωγής" που ζουν εκτός συνόρων.Ο πληθυσμός αυτός λοιπόν ακολουθεί ένα ρυθμό ανάπτυξης συμβατό με το γεωπολιτικό του περιβάλλον.Απέχει αρκετά από τον ορθολογισμό των βορειοδυτικοευρωπαίων και πλησιάζει τη νοοτροπία των νοτιοευρωπαίων καθώς και των εξ'ανατολάς γειτόνων του.Επίσης να τονίσω οτι η νοοτροπία αυτή σιγά-σιγά αλλάζει πλησιάζοντας πιό πολύ στο δυτικό τρόπο ζωής και σκέψεις.Σαφώς υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να δανυθεί αλλά δεν νομίζω οτι τον έχουν μόνο οι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν θα σου πουν ότι δεν μπορείς να ζήσεις

    θα σου πουν όμως πως δεν έχεις δύναμη πως δεν μπορείς πως "πρέπει εσύ να"

    οι άνθρωποι πιστεύουν εύκολα και έτσι τους εξαπατούν

    οι άνθρωποι επίσης μιλούν επειδή έχουν πρακτικούς σκοπούς, μιλούν για να καταλήξουν σε ανθρώπινα συμπεράσματα και να τα εφαρμόσουν στη ζωή για να ευτυχήσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Stavros P (isisdoros) + george + Nikos Dimou

    Οι δημοσκοπήσεις (αλλά και τα δημοψηφίσματα) είναι όπως ο καιρός. Σήμερα αίθριος, αύριο νεφελώδης κτλ. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι μπορούν να τύχουν "δημιουργικής" χρήσης. Μάλλον ανεμοδούρας γίνεσαι όταν τις λαμβάνεις σοβαρά υπόψη σου.

    Για τις κοινωνιομετρικές μελέτες τύπου "αισιόδοξοι, απαισιόδοξοι, ευτυχείς κοκ" θα έλεγα ότι είναι πράγματι ενδεικτικές "κοινωνικών ρευμάτων" (τάσεων), ωστόσο δεν βλέπω να μας δίνουν τους λόγους της τάσης που αναλύουν (το γιατί, το που οφείλεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Λένιν είπε ότι...όχι πως...αλλά να...μετά τις δύο:

    Ό φόβος μπροστά στην τυφλή δύναμη του κεφαλαίου, που είναι τυφλή γιατί δεν μπορεί να προβλεφτεί από τις μάζες του λαού, που στο κάθε βήμα της ζωής του προλετάριου και του μικρονοικοκύρη η δύναμη αυτή απειλεί να του φέρει και του φέρνει την "ξαφνική", την "αναπάντεχη", την "τυχαία" καταστροφή, τον όλεθρο, τη μετατροπή του σε ζητιάνο, σε πόρνη, το θάνατο από την πείνα, να η ρίζα της σύγχρονης θρησκείας που πριν απ' όλα και πάνω απ' όλα πρέπει να έχει υπόψη του ο υλιστής, αν δεν θέλει να παραμείνει υλιστής του νηπιαγωγείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το είπε και ο Μαμαγκάκης πως ξέρει να φτιάχνει σουξέ και μίλησε σωστά

    όλη η συλλογή της παλιάς πόλης που ακούσαμε το λέει

    θεέ! το φως αυτό χρειάζεται...

    επίσης πρέπει να πούμε στο Γεράσιμο πως εκείνα που μας εισηγείται, να πράξουμε και τα ρέστα, τα έχουμε διαπράξει

    και πως σφάλμα είναι να πιστεύουμε ότι αν αυτό τότε το άλλο

    συμπαντική μονομέρεια τύπου 2 και δεν υπάρχει εμβόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγγνώμη πάλι με τα προβλήματα σύνδεσηπου έχω χάνονται σχόλια.

    Εσωσα ένα από την ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    @univers,

    Και γιατί να ξεβολευτούν όλοι αυτοί - να παράγουμε λέει από την Παιδεία... παιδεμένα μυαλά και παραγωγικά χέρια? Καλέ τι λέτε?! Και πώς θα γεμίζουν μέρα-νύχτα οι καφετέριες στις Πλατείες - μιλάμε για τίγκα μαγαζιά από τις 9 το πρωί, ΤΙΓΚΑ! Περνούσα πάλι και δεν πίστευα στα μάτια μου, τόσα νέα παιδιά, αραλίκι, κινητό και φραπεδιά - και δεν είναι αργία ή να πεις κάποιες μέρες ή λόγω καταληψεων, μιλάμε για ΟΛΗ ΜΕΡΑ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

    Είμαι σίγουρη πως οι δημοτικές βιβλιοθήκες (άχαχα!!!) πιάνουν σκώρους και οι θέσεις εθελοντικής κοινωνικής εργασίας (ξανάχαχα!)επίσης...

    Και άσυλο... Μα ποιός πιστεύει επιτέλους ότι είμαστε τόσο ευγενείς που να μας συγκρατεί ένας τέτοιος ιδεατός φραγμός?! Να μου πει ο Ζαμπούνης "μην μπαίνεις χωρίς πατάκια μέσα, έχω κάνει παρκέ, μερσί", να το καταλάβω, είναι στο όλο concept του να συναναστρέφεσαι μαζί του. Αλλά στα Πανεπιστήμια με όλο το μπάχαλο, να καιγόμαστε κυριολεκτικά και να τα κουκουλώνουμε, "μη χαλάτε το παρκέ" μου φαίνεται η φάση...

    Γάτε κατάλαβα, πλήρης απαξίωση για την σκυτάλη, not even for the mere fun of it, κι έτσι τουλάχιστον απαντήσαμε στο ερώτημα γιατί δεν σου προτείνουν ποτέ τέτοια παιχνίδια! ΛΟΛ!
    :)))

    Καλημερασπέρα σε όλους, καλή προσγείωση στα καθημερινά εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με τα χάλια σύνδεσης που έχω μόνο για παιχνίδια είμαι αφροδίτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σχόλιο που μάλλον χάθηκε...

    @ stavros p isisdoros ("Για το άσυλο πιστεύω ότι το θέμα πρέπει να λυθεί πρώτα από αυτούς που κυρίως αφορά δηλαδή από τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς.")

    Διαφωνώ ριζικά. Το λεγόμενο άσυλο ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ πανεπιστημιακούς και φοιτητές. Αφορά την ελληνική φορολογούμενη κοινωνία που έχει πληρώσει και περιμένει από τα πανεπιστήμια συγκεκριμένη απόδοση και έργο. Αυτό, δα, μας έλειπε, να αφήσουμε την απόφαση περί ασύλου στους φοιτητές (δηλ. στις δυναμικές τραμπουκικές κομματικές μειοψηφίες που τους ελέγχουν) και στους πανεπιστημιακούς (που προωθούνται στις βαθμίδες της ιεραρχίας μόνον με την έγκριση των φοιτητοπατέρων).

    Όχι, χίλιες φορές όχι. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ. Η βουλή αποφασίζει πλειοψηφικά και όχι οι παρασιτικές συντεχνιακές μειοψηφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τόσο μηδενισμό ούτε οι χαοτικοί αναρχικοί δεν έχουν. Τόσο άχρηστοι αυτοί οι νέοι. Μα τόσο άχρηστοι. Ενώ οι ενήλικες και οι μεσήλικες κοιμούνται με αγκαλιά τον Έκο και τον Σαραμάνγκου. Ενώ στα διάφορα πανηγύρια ενώνουν τις φωνές τους για να τραγουδήσουν χατζιδάκι. Ενώ οι νέοι. Αυτοί οι νέοι. Μα πώς βγήκαν έτσι. Τι παρθενογένεση συνέβει κι αυτοί την βγάζουν στις καφετέριες. Άχρηστα τομάρια αυτοί νέοι. Τόσο μίσος για τους νέους σε αυτό τον τόπο. Πολύ μίσος. Ακόμη και από αυτούς που δεν είναι και δα τόσο μεγάλοι.

    Αν υπάρχει κάτι που μου προκαλεί απέχθεια σε αυτή τη χώρα, είναι η μιζέρια. Γιατί κυρίως αυτή μας τρώει και δεν βλέπουμε τίποτα θετικό. Όχι ότι ζούμε σε παράδεισο. Φυσικά και δεν ζούμε. Όμως τονίζοντας μόνο τα αρνητικά καταντάς μίζερος. Όπως τονίζοντας μόνο τα θετικά αεροβατείς.

    Νεολαία που πρωτοπορεί υπάρχει. Νεολαία που δημιουργεί καινούρια πράγματα υπάρχει. Ανοίξτε τα μάτια σας και ενισχύστε την. Αλλιώς μόνο τα κακά πρότυπα ενισχύετε , όταν μιλάτε μόνο για αυτά. Και νεολαία με ιδέες υπάρχει και σε αυτούς που αντιδρούν για την κατάργηση του ασύλου και σε αυτούς που υποστηρίζουν την κατάργησή του. Όμως πάλι πέφτουμε στην εύκολη λύση της ταμπέλας. Από εδώ οι καλοί κι από εκεί οι κακοί. Έχω ξαναπεί και στο blog του antvol ότι πολλοί από αυτούς που αντιδρούν στον νέο νόμο πλαίσιο δεν είναι ότι υπερασπίζονται την υπάρχουσα κατάσταση. Θέλουν κάτι διαφορετικό. Και δεν τους εκφράζει ούτε αυτό που υπάρχει αλλά ούτε αυτό θέλουν να περάσουν. Ρώτησε κανείς τους φοιτητές πως θέλουν να είναι οι σπουδές τους; Όχι μέσα από στημένες έρευνες. Έγινε καμία σοβαρή έρευνα ή συζήτηση; Όχι! Απλά δημιουργούμε συνθήκες πόλωσης και ισοπέδωσης ,και ξεμπερδεύουμε εύκολα. Αριστεροί και δεξιοί ισάξια υπεύθυνοι κι ας μην αναλαμβάνει κανείς ευθύνη. Ευθυνοφοβία.

    Τα παραπάνω δεν απευθύνονται στον Γάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Την Παρασκευή 2/2, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Αρμός, ο Ράμφος, ο Ανδρουλάκης, ο Παμπούκης και ο Βερέμης, συζήτησαν για το άρθρο 16 και τον εκτελεστικό νόμο που ετοιμάζεται.

    Μίας και το αρχικό post μνημονεύει το Στέλιο Ράμφο αλλά και την παιδεία μπορεί να σας ενδιαφέρει μία πρόχειρη ηχογράφηση της παραπάνω εκδήλωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σας.
    ΝΔ welcome back !!!!!
    Το photoblog θα μου λείψει, η αλήθεια όμως είναι ότι μάλλον προτιμούμε τον ΝΔ που θέτει καυτά θέματα προς συζήτηση. Κρίμα που μου είναι αδύνατον να διαβάζω όλα τα σχόλια.

    Άποψη για το θέμα?
    Μας 'βλέπω' ως ένα λαό εσωστρεφή και κομπλεξικό. Μας φταίνε πάντα οι άλλοι και ποτέ εμείς. Είμαστε υπεράνω. Είμαστε οι καταπληκτικότεροι όλων (άλλωστε 'εμείς' τους δώσαμε τα φώτα μας πριν 2,5 χιλιάδες χρόνια). Είχαμε μία πανέμορφη Αθήνα και την μετατρέψαμε σε τσιμέντο στο πι και φι. Είμαστε η χώρα που επισήμως παρανομούμε χτίζοντας διαμερίσματα με ημιυπαίθριους. Θέλουμε (και σωστά ίσως) τα Ελγίνεια, αλλά έχουμε το ΦΙΞ μισογκρεμισμένο στην καρδιά της Αθήνας εδώ και 10 χρόνια. Θα πάμε να δούμε το Nixon in China στο Μέγαρο, και βγαίνοντας θα πέσουμε σε δεκάδες λιμουζίνες πάνω στο πεζοδρόμιο. Χάνουμε λεφτά από τα Ολυμπιακά Ακίνητα με το δευτερόλεπτο. Τι προάλλες διάβαζα διαφήμιση για holiday house σε ξένο site και ανέφερε ότι έχει απαραίτητη υποδομή για να πετάς στην λεκάνη τα χαρτιά (ναι, ούτε αυτό το λύσαμε ακόμη).

    Σοβαρά όμως τώρα. Τί συζητάμε ? Όταν μία χώρα δεν έχει διακομματικό (βλέπε εθνικό - αλλά πραγματικά εθνικό, όχι μαλακίες) πρόγραμμα 50ετίας για την Παιδεία (γενικότερα και όχι μόνο για την εκπαίδευση) και για την εξωτερική πολιτική, τότε για ποιό πράγμα ακριβώς συζητάμε. Αυτά τα δύο, για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα, τα absolutely minimum prerequisites για να υπάρχει ένα κράτος με μέλλον. Όλα τα άλλα είναι απλά παρελκόμενα.

    Για διασκέδαση ? Ναι σε αυτό σίγουρα οι παρκαδόροι της Ιεράς Οδού έχουν πρόγραμα 100ετίας....

    Αν σταματήσει η συζήτηση εδώ, τότε, λυπάμαι, αλλά έχουμε γίνει κι εμείς απλά γκρινιάριδες. Απλά ίσως θεωρούμε ότι γκρινιάζουμε για σοβαρά / σημαντικά θέματα ενώ οι 'άλλοι' γκρινιάζουν για βλακείες. Το αποτέλεσμα, ένα και το αυτό. Σε 13 χρόνια που ο γιός μου θα πάει πανεπιστήμιο, θα συζητάμε ακόμη για το άσυλο, και οι σχολές θα ρυπαίνονται ακόμη με κομματικές αφίσες.

    Το ερώτημα είναι. Τί κάνουμε ? Πρακτικά. Ως σκεπτόμενοι πολίτες. Δεν αρκούν οι ωραίες αναλύσεις εδώ. Και δεν μιλάω σαφώς για επανάσταση. Αλλά, κάτι πρέπει να κάνουμε. Ας οργανώσουμε εθελοντικές ομάδες να βγούμε στις γειτονιές να ενημερώσουμε. Να μαζέψουμε υπογραφές για να αλλάξουμε πράγματα. Να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι κάθε φορά που θα αντιμετωπίζουμε κάτι κακό, θα κάνουμε επίσημο παράπονο.

    Αλλιώς μόνο μία λύση υπάρχει - η αποχώρηση από την Ελλάδα.

    Ευχαριστώ και συγνώμη για την φλυαρία. Είχα καιρό να συμμετάσχω και τα είπα μαζεμένα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. The influence of the immediate environment influences the individual's character. Someone here mentioned about a German high school and all the nice facilities it had. Can you imagine how a young person would develop if he had access to a proper teaching environment? He'd learn to study properly, learn, experiment, engage in fun activities, and have respect for the value of the institution (and the facility itself). These lessons a person would take with him after graduation.

    Επειδη τα παιδια ειναι ..παιδια, ανωριμα και χωρις εμπειριες, πρεπει εμεις οι μεγαλυτεροι να τους δινουμε μαθηματα συμπεριφορας. Να τους φτιαχνουμε σχολεια ωραια και συγχρονα με καλλους καθηγητες, αλλα να τους υποχρεωνουμε να τα σεβονται. Θα επρεπε και οι πιο ωριμοι, οι μεγαλυτεροι να δειχνουμε στα παιδια μας τον πολιτισμο και την ευγενεια στην καθημερινοτητα της ζωης.... Sorry, ξεχασα, ουτε οι μεγαλοι εχουν την απαιτουμενη παιδεια.. Γιατι λοιπον να περιμενουμε απο τους μικρους να συμπεριφερονται με σεβασμο και να εχουν την ικανοτητα να εκτιμουν τα αγαθα που μπορει να προσφερει μια δημοκρατικη αλλα και σοβαρη πολιτεια.

    I wonder, with all those "students" lounging all day at the cafeterias, who's serving them? I mean, students in Greece can't work, right?.... [I think this is a case for needing immigrants to do this job, no?]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αν μπορω να συμπληρωσω κατι... Αρκετοι εδω εθεσαν το ερωτημα γιατι το συζηταμε και εμεις δεν μπορουμε να λυσουμε το προβλημα. Το επιχειρημα ειναι το ιδιο σε πολλες αλλες περιπτωσεις.

    Η συζητηση μεταξυ ωριμων και σεκπτομενων ανθρωπων ειναι αναγκαια. Το οτι "δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα" δεν στεκει, γιατι ολοι μπορουμε να κανουμε κατι. Το λιγοτερο ειναι να μην μενουμε σιωπηλοι. Να διαμυνησουμε τις καλες ιδεες και να πεισουμε κι'αλλους να σκεφτουνε και να κανουν το ιδιο.

    Ο καθε ανθρωπος μπορει να μην πεταξει το σκουπιδι (η τα αποτσιγαρα!) στο εδαφος, να μην φτυνει, να ενημερωνεται για τα σημαντικα θεματα που αφορουν τον ιδιο και την χωρα του. Και να απαιτει οι ηγετες του να κανουν το ιδιο. Και να τους τιμωρει οταν πρεπει. Και να προωθει εκεινους που εχουν καλλες ιδεες.

    Unfortunately, in a democratic country, collectively we get what we deserve. Ναι, ειναι θεμα παιδειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. με εντελώς χριστιανική σκέψη ζουν αδιάφορες ζωές οι νεοέλληνες αν και το παλεύουν να μην υποδουλωθούν

    υπάρχει ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ναι είναι γεγονός ότι οι Έλληνες ξέρουν να διασκεδάζουν και να ψυχαγωγούνται(κυρίως) καλύτερα και περισσότερο από τους άλλους.

    Άλλωστε και ο θεός Διόνυσος ήταν γνήσιος Έλληνας από τα Φάρσαλα, εκεί που φτιάχνουν το χαλβά...

    Γεγονός αποτελεί επίσης ότι στη δεκαετία του 60 που οι ¨Έλληνες γλεντοκοπούσαν με Καζαντζίδη και αθάνατο Ελληνικό κινηματόγραφο οι χώροι που τραγουδούσαν οι περιβόητοι Beatles ήταν πιο άδειοι κι από το ένδοξο Καυτατζόγρειο.

    Ας μην αναφέρω τις κηδείες που τις έσερναν δυό άλογα κι ένα τσούρμο καρναβαλιστών σε αντίθεση με την eleanor rigby που δεν πάτησε ούτε κατσαρίδα!

    @ Zoros, paragrafos, doctor

    Respect!

    harry θεέ πάρε την ΠΑΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν! Είμαστε ανώριμοι σαν πολίτες. Δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Univers said...
    Διαφωνώ ριζικά. Το λεγόμενο άσυλο ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ πανεπιστημιακούς και φοιτητές. Αφορά την ελληνική φορολογούμενη κοινωνία που έχει πληρώσει και περιμένει από τα πανεπιστήμια συγκεκριμένη απόδοση και έργο.

    Δεν πρέπει να μας διαφεύφει το γεγονός οτι τα πανεπιστήμια είναι επίσης επιφορτισμένα και με ένα άλλο έργο.Τη μύηση του πολίτη στο δημοκρατικό πολίτευμα.Το να καταργηθεί εκ των έξω το άσυλο είναι προφανής καταπάτηση αυτού του δικαιώματος.Εαν δε λειτουργεί σωστά, η κοινότητα μπορεί να το κρίνει και να το διορθώσει ή ακόμα και να το καταργήσει.Εάν θελήσει εξωτερική βοήθεια πάλι, αυτή η ίδια θα πρέπει να τη ζητήσει.Είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα για να το βλέπουμε μόνο μέσα από τα μάτια του φορολογούμενου πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα σε όλους!

    Επέστρεψα σήμερα, βρήκα ένα ενδιαφέρον ποστ και πάρα πολλά σχόλια, τα περισσότερα ενδιαφέροντα, κι έναν αέρα αμφισβήτησης και συλλογικής κριτικής και αυτοκριτικής.

    Νομίζω ότι λείπουν δύο πράγματα από τη χώρα μας: παιδεία και προοπτική.

    Για την παιδεία, πιστεύω ότι το πρόβλημα ξεκινά από πολύ νωρίς, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο, όπου τα παιδιά δεν μαθαίνουν να σκέπτονται και αριστεύουν παπαγαλίζοντας. Επιπλέον, μόλις αρχίσει η κλάψα της "λεξιπενίας" (λες και μας μάραναν οι "λέξεις", όταν δεν υπάρχει σκέψη), αυξάνονται οι ώρες των αρχαίων ελληνικών εις βάρος των μαθηματικών. Όσα παιδιά γλυτώσουν, βασικά γλυτώνουν χάρη σε ορισμένους καλούς δασκάλους (αν βρεθούν τέτοιοι στο σχολείο τους) ή/και χάρη στις οικογένειές τους (αν οι οικογένειές τους ξέρουν και μπορούν να βοηθήσουν). Τα παιδιά που γλυτώνουν, πάνε καλά και στις σπουδές (στην Ελλάδα ή αλλού). Στη βάση αυτή, η περίφημη αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν μου λέει και πολλά πράγματα, συμμερίζομαι μάλιστα την παρατήρηση Blade Runner ότι, χωρίς αξιολόγηση, απλώς κινδυνεύουμε να έχουμε μερικά παραπάνω IEK που θα χαρακτηρίζονται "Πανεπιστήμια".

    Ως προς την προοπτική, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει επαρκής προοπτική. Προοπτική σημαίνει ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και ανάδειξης. Τέτοιες ευκαιρίες δεν υπάρχουν για όλους σ' αυτή τη χώρα. Η αγορά είναι μικρή και λίγο-πολύ κορεσμένη και, σε μερικούς τομείς, πρακτικά ανύπαρκτη. Όσα παιδιά γλυτώσουν και πάρουν καλή μόρφωση (στην Ελλάδα ή αλλού), είτε φεύγουν και δεν γυρίζουν ή, αν γυρίσουν, είτε αντιμετωπίζονται με μιζέρια ("γύρισε επειδή δεν κατόρθωσε να σταθεί έξω") είτε καλούνται να χειριστούν ανορθόλογες καταστάσεις (σωστά τις περιέγραψε ο Mickey, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα). Όσα παιδιά δεν γλυτώσουν, προσπαθούν όπως-όπως να "χωθούν" κάπου, συχνά ασχολούνται με πράγματα εντελώς άσχετα με το υποτιθέμενο αντικείμενο των σπουδών τους, είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων που δεν τους αφορούν και τρέμουν κάθε μεταρρύθμιση που ενδέχεται να πλησιάσει τον δικό τους τομέα.

    Φοβάμαι ότι δεν έχω γενικότερες απαντήσεις για το τι θα έπρεπε να γίνει, η μόνη απάντηση που έχω είναι ότι, όσοι είμαστε εδώ, οφείλουμε απλώς να εργαζόμαστε ευσυνείδητα, καθένας εκεί που είναι, με την ελπίδα ότι οι πράξεις λένε περισσότερα από τα λόγια και καμιά φορά επηρεάζουν θετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα σε όλους!

    434 σχόλια, σε εορταστικό τριήμερο, & χωρίς να είναι κοινώς γνωστή η αλλαγή της φυσιογνωμίας του blog, είναι ένα ρεκόρ.

    Μερικά από τα σχόλια ήταν εξαίρετα (κ.Δημητράς, Doctor, Paragrafos), όμως δεν έλλειψε η (συναισθηματική) υπερβολή στην έκφραση, σε πολλά άλλα (Το σωστό να λέγεται, Mickey, Univers).

    Φαντάζομαι τι έχει να γίνει, όταν θα μπούμε επίσημα σε προεκλογική περίοδο!!

    Thanks mister Dimou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αν έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν, τότε έχουμε αξιολογήσει την ανθρώπινη ιδιότητα με κριτήριο την ποιότητα των πράξεων των διορισμένων από εμάς διαχειριστών. Συγχαρητήρια για την ποιότητα της διανόησης σου, dr jekyll.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. cortlinux...

    Δεν έχεις άδικο. Ώρες ώρες νιώθω και εγώ ότι δεν υπάρχει ενδιάμεσος τρίτος (tertium non datur). Η οξύτητα της αντιπαράθεσης στη χώρα μας παίρνει τη μορφή συμπληγάδων.

    Αλλά δεν είναι λόγος αυτός για να μας καταβάλλει. Επιπλέον, δημόσιοι χώροι όπως το μπλογκ του ν.δ., η ελληνική μπλογκόσφαιρα γενικότερα, παρέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρημάτων και έκφρασης.


    athanasia said..

    "..να εργαζόμαστε ευσυνείδητα, καθένας εκεί που είναι, με την ελπίδα ότι οι πράξεις λένε περισσότερα από τα λόγια και καμιά φορά επηρεάζουν θετικά."

    -----
    Συμφωνώ με ολόκληρο το σημείωμα 100% !

    Yeap, οι συζητήσεις ικανοποιούν πολλές φορές τη ρητορική μας ανάγκη - και μόνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα!

    Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ της κατάργησης του ασύλου. Το άσυλο δεν υπάρχει ούτε για να εξυπηρετεί αυτούς που προκαλούν τα επεισόδια ούτε για να εμποδίζει την αστυνομία να κάνει το δικό της ... έργο. Αλλος είναι ο σκοπός του, και θα έπρεπε αυτό να είναι απολύτως διασαφηνισμένο στη συνείδηση όλων.

    Θα με ενδιέφερε ειλικρινά (το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας αυτό), αν κάποιος μπορούσε να δικαιολογήσει την απάντηση "το άσυλο πρέπει να καταργηθεί" με επιχειρήματα λογικά (όχι λογικοφανή) και σοβαρά (όχι έωλα). Και για να θέσω και μία ερώτηση: Θα σταματήσουν να μπαίνουν στο Πολυτεχνείο αυτοί που προκαλούν τα επεισόδια αν αρθεί το άσυλο, ή απλώς θα εξακολουθήσουν να καταφεύγουν εκεί (απλώς λιγότεροι σε αριθμό), με την αστυνομία να τους ακολουθεί, για να καίγεται κατόπιν το Πολυτεχνείο, απλώς με μεγαλύτερη άνεση, με αμφότερες τις πλευρές εντός των τειχών του;

    Kαι αν ακόμη ισχύει αυτό, ότι θα πάψουν να μπαίνουν στο Πολυτεχνείο, θα έχει έτσι αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αστικής βίας ή απλώς θα έχει μετατοπιστεί, με αντάλλαγμα το άσυλο, και νέα θύματα τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και αυτοκινήτων σε άλλους δρόμους της Αθήνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. blade runner said...
    Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ της κατάργησης του ασύλου.

    -------------------------

    Το επιχείρημα είναι απλό. Σε κανένα σοβαρό ΑΕΙ της Δύσης δεν υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν υπάρχει καν η έννοια.

    Να παραφράσω τον Μπρεχτ; Αλίμονο στις χώρες που τα ΑΕΙ τους χρειάζονται άσυλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μετά απο 442 σχόλια, ας γράψω και γώ κάτι πολύ απλοικό.
    Κόλλησε η μαστίχα αρκετών εδώ μέσα και φοβούνται τα ΙΕΚ που 2-3 απ αυτά σίγουρα θα γίνουν καλύτερα από μερικά πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας. Δεν μας λέει τίποτα η 400 και βάλε θέση του ΕΜΠ παγκοσμίως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Δον

    Και για να σου πω και τη δική μου γνώμη, έστω και καθυστερημένα, προσωπικά, Νίκο, προτιμώ το photo blog!

    Νομίζω πως έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα στα υπέροχα post του nikosdimou, αλλά και στην πρώτη φάση του doncat.

    Ο λόγος που δεν έγραφα συγκεκριμένα εγώ, είναι γιατί ένιωθα πως δεν είχα και τίποτε να προσθέσω, που να μην έχω ήδη πει στο παρελθόν. Αλλά και πάλι καθημερινή επισκέπτρια ήμουν, απλώς σχολίαζα σπάνια.

    Αν το κριτήριο είναι ο αριθμός των σχολίων, οκ, το photo blog δεν ήταν τόσο πετυχημένο όσο το doncat. Υπάρχουν όμως στη μπλογκόσφαιρα εξαιρετικά blog με ελάχιστα σχόλια, αλλά αληθινά ποιήματα. Και απ' ό,τι ξέρω, και το photo blog σούπερ πήγαινε από επισκεψιμότητα! Δεν νομίζω λοιπόν ότι η μείωση του αριθμού των σχολίων δεν σημαίνει ότι η παρέα σου εδώ στο διαδίκτυο προτιμά τέτοιου είδους post, αλλά ότι απλώς σε αυτά έχει ένα επιπλέον κίνητρο να "τα πει".

    Και αν εξαιρεθούν θέματα άμεσης επικαιρότητας, έχω την εντύπωση πως στα θέματα που προκαλούν τις κόντρες και τις εντάσεις, πάνω-κάτω ανακυκλώνονται παραφρασμένες οι ίδιες και οι ίδιες απόψεις, συμπεριλαμβανομενων και των δικών μου, μια και δεν υπάρχουν και πολλά θέματα για τα οποία να μην έχεις ήδη γράψει στο παρελθόν!

    Αρα; Γράφε ό,τι θέλεις, με όποιον τρόπο το επιθυμείς, και ας μην έχει φόρμα, ούτε εξίσου υψηλό αριθμό σχολίων κάθε φορά! Αλλοι θα διαβάζουν, άλλοι θα σχολιάζουν, άλλοι θα τσακώνονται, άλλοι θα γνωρίζονται με αφορμή το blog, πάντως το σημαντικό είναι πρώτα απ' όλα να εκφράζεσαι εσύ, που είσαι ο οικοδεσπότης. Το έργο ανήκει στον κόσμο από τη στιγμή που φεύγει από τα χέρια του δημιουργού του, ποτέ πριν!

    Αρα, κάνε εσύ ό,τι λέει η καρδούλα σου, και ας ακολουθεί όποιος γουστάρει.

    Πολλά φιλιά και αγκαλιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Blade ευχαριστώ. Όπως έγραψα και στον Τάκη Βασιλόπουλο δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω το photo blogging. Αλλά είπα να κάνω και το χατήρι των πολλών που ήθελαν διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τα πανεπιστήμια μας δυστυχώς νοσούν και το άσυλο είναι μονάχα σύμπτωμα.

    Θυμάμαι πρόσφατη συνάντηση με συνάδελφο στο αμφιθέατρο της Ιατρικής του ΑΠΘ, 20 χρόνια μετά την αποφοίτηση μας.

    Δεν είχε αλλάξει τίποτα. Το ίδιο χάλι με τις αφίσσες, τα ίδια αιτήματα, η ίδια αίσθηση ματαιότητας...

    Θυμάμαι ότι ο βαθμός δεν είχε καμιά σημασία, το μόνο που έκαιγε ήταν να περαστεί το μάθημα έστω με 5άρι.

    Θυμάμαι που ξεκινήσαμε 200 και αποφοιτήσαμε 800.

    Θυμάμαι το χάλι του προγράμματος εκπαίδευσης κυρίως λόγω του υπερπλεονάζοντος φοιτητικού πληθωρισμού.

    Θα έρθει κάποτε η βελτίωση στην Ελλάδα, μετά από 10, 20 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται να εφευρίσκουμε συνεχώς κωλύματα στη λύση προβλημάτων που αλλού δεν υφίστανται καν. Και ας αφήσουμε την Ευρώπη. Στην Κωνσταντινούπολη -Χάρρυ, διάβαζε Ιστανμπούλ- είπα να μπώ σε ένα πανεπιστήμιο για να κόψω δρόμο διασχίζοντας το προαύλιό του. Ο φρουρός μου ζήτησε ταυτότητα, τον κοίταξα με ηλίθιο χαμόγελο και με απομάκρυνε ευγενικά. Απλό δεν είναι;
    Και οι Τούρκοι έχουν πιό πρόσφατη την Χούντα.


    Αγαπητέ Νίκο γιατί κρατάς την καταραμένη moderation και δεν φλιτάρεις απλώς τα έντομα κατά περίσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Νικος Δήμου είπε

    Αλλά είπα να κάνω και το χατήρι των πολλών που ήθελαν διάλογο.


    Ακριβώς. Κάντε εσείς οι ρομαντικοί μιά sensual γωνιά με γατούλες και λουλουδάκια να τα λέτε με τις ώρες και αφήστε μας εμάς τους πεζούς ν' ανακυκλωνόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. χ"ταραμάς είπε

    Αγαπητέ Νίκο γιατί κρατάς την καταραμένη moderation και δεν φλιτάρεις απλώς τα έντομα κατά περίσταση;



    Αμήν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γιατί δεν είναι μόνο το έντομο που εννοείτε - είναι και άλλα παράσιτα και θα έπρεπε να κάθομαι με την τρόμπα του φλιτ στο χέρι. Το μπλογκ θα είχε τώρα 500 σχόλια και το 10% θα ήταν ρύποι...

    Είμαι και στην Greenpeace...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Νίκο, γνωστό και δεκτό αυτό. Και είναι κρίμα που ο σεβασμός στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν είναι αυτονόητος και στην Ελλάδα, ώστε να μην χρειάζεται το άσυλο. Και σαφώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι αντίστοιχες με αυτές που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της 7ετίας, ώστε να έχει την ίδια σημασία τώρα, με αυτή που είχε κατά τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η έννοιά του.

    Αλλά και ο ίδιος ο Αντώναρος λέει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του ασύλου, αυτός που του είχε αποδοθεί κατά τη θέσπισή του, "να προστατεύει, δηλαδή, τη διακίνηση των ιδεών και την επικοινωνία της ακαδημαϊκής κοινότητας", όχι να καταργηθεί. Ο όρος "κατάργηση" που ακούγεται από πολλούς δεν μπορώ να καταλάβω πως προέκυψε, και εξού και το ερώτημα.

    Αλλο να αλλάξει ο νόμος και να μπορεί μόνος ο Πρύτανης και να μην απαιτείται, όπως ισχύει τώρα, "Ειδική Επιτροπή της Συγκλήτου που απαρτίζεται από τον Πρύτανη, ένα μέλος ΔΕΠ και ένα φοιτητή" (άντε να τους μαζέψεις στη δύσκολη ώρα!) να άρει το άσυλο, και άλλο να καταργηθεί πλήρως.

    Αυτό εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Blade

    Ακριβώς μία παρόμοια ευελιξία προβλέπει ο νέος νόμος (και κυρίως καταργεί την ομοφωνία) και όλοι έχουν πέσει να φάνε την Γιαννάκου (μπλιάχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Και το λέω αυτό, γιατί έχω την εντύπωση πως πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή της Αριστεράς, αλλά, και κυρίως σε αυτούς αναφέρομαι, το σύνολο σχεδόν των δημοσιογράφων στην ελληνικη τηλεόραση, λαϊκίζουν ασύστολα, μιλώντας ακριβώς για κατάργηση και όχι για άρση κατά περίπτωση. Οι μεν αντιπολιτευόμενοι για να παρουσιάσουν την κυβέρνηση ως φασιστική και ανάλγητη, τα δε media για να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων.

    Να μιλήσουμε για κατάργηση, όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην κοινωνίας μας τόσο, ώστε η κατάργηση του ασύλου να μην σημαίνει αυτό που έχει ίσως στο μυαλό του ο Βύρων Πολύδωρας, αλλά αυτό που έχει στο μυαλό του ο Μπρεχτ. Μου φαίνεται πολύ πρώιμο όμως να θέλουμε να προσομοιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, με αυτή που επικρατεί λόγου χάριν στη Σκανδιναυία. Δεν χρειάζεται να γίνει όλο αυτό σε διαδοχικά βήματα;

    Κυρίως γιατί το πρόβλημα με τη βία μεταξύ των γνωστών-αγνώστων και της αστυνομίας, που έχει πυροδοτήσει και όλη αυτή την κουβέντα, δεν πρόκειται να λυθεί έτσι, φοβάμαι. Απλώς, θα καίγονται στο εξής και περισσότεροι δρόμοι, πέραν της Στουρνάρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Νίκο, εννοείται πως θα πέσουν να την φάνε, για την Ελλάδα μιλάμε, σιγά μην γινόταν μια τέτοια κουβέντα σε πραγματικό κλίμα διαλόγου, και διάθεσης να βρεθεί λύση.

    Με το μπλιαχ θα συμφωνήσω κι εγώ όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μετά χαράς ανακοινώνω στην εκλεκτή ομήγυρη ότι κατάφερα να στήσω νέο ασύρματο δίκτυο πρόσβασης στο Διαδίκτυο και ελπίζω να μην έχω πάλι τα ίδια προβλήματα που ταλαιπώρησαν κι εσάς τις τελευταίες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @x-taramas

    νομίζω πως είναι διαφορετικό πράγμα να πάψουν τα κόμματα να κονταροχτυπιούνται πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα, μόνο και μόνο για να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων, και όχι επί της ουσίας, έχοντας ως άλλοθι δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες, τις οποίες και αναθεωρούν κατά περίπτωση, και άλλο να έχουμε φρουρούς στα Πανεπιστήμια. Και μια και ανέφερε ο Νίκος τον Μπρεχτ, δεν πιστεύω πως ούτε εκείνος θα είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του.

    Το ιδανικό θα ήταν να μην χρειάζονταν φρουροί. Αλίμονο. Αλλά μια και δεν είναι αυτή η περίπτωσή μας, ας βρεθεί μια λύση ουσίας, μέχρι

    φίλε αντώνη, θυμάμαι και κάτι photo post που μόνο για λουλούδια και γάτους δεν ήταν! Αν και είμαι σίγουρη πως κάνεις χιούμορ...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΝΔ said:
    Γιατί δεν είναι μόνο το έντομο που εννοείτε - είναι και άλλα παράσιτα και θα έπρεπε να κάθομαι με την τρόμπα του φλιτ στο χέρι.

    Mα και τώρα αυτό δεν γίνεται; Δεν κάθεσαι με την τρόμπα του moderation στο χέρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αλήθεια, αγαπητή Blade αν υποθέσουμε ότι καταργείται το άσυλο και η αστυνομία έχει ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο τι πιστεύεις ότι θα συμβεί;

    Ότι θα μπαίνει και θα παρεμβαίνει καθημερινά στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών του πανεπιστημίου;

    Ποιό είναι για σένα το worst case scenario;

    Παρακαλώ να μην παρεξηγήσεις το ύφος μου, ειλικρινώς ρωτάω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Blade said

    φίλε αντώνη, θυμάμαι και κάτι photo post που μόνο για λουλούδια και γάτους δεν ήταν! Αν και είμαι σίγουρη πως κάνεις χιούμορ...


    Φυσικά και κάνω χιούμορ. Αν σε γνωρίσει κανείς από κοντά όπως είχα και γω την τύχη στην μπλογκοσύναξη δεν μπορεί παρά να εκτιμά εσένα και τις ιδέες σου. Μα πότε θα γίνει επιτέλους κι άλλη μπλογκοσύναξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ stavros p isisdoros ("Δεν πρέπει να μας διαφεύφει το γεγονός οτι τα πανεπιστήμια είναι επίσης επιφορτισμένα και με ένα άλλο έργο.Τη μύηση του πολίτη στο δημοκρατικό πολίτευμα.Το να καταργηθεί εκ των έξω το άσυλο είναι προφανής καταπάτηση αυτού του δικαιώματος.Εαν δε λειτουργεί σωστά, η κοινότητα μπορεί να το κρίνει και να το διορθώσει ή ακόμα και να το καταργήσει.Εάν θελήσει εξωτερική βοήθεια πάλι, αυτή η ίδια θα πρέπει να τη ζητήσει.")

    Η μύηση αγαπητέ μου έχει προηγηθεί. Οι Έλληνες ψηφίζουν στα 18. Όσο για την...ολοκλήρωση, το βάθεμα και το πλάτεμα της δημοκρατίας και άλλα παρόμοια, αυτά βλέπουμε κάθε μέρα πώς συντελούνται στους χώρους των Πανεπιστημίων...

    Τα Πανεπιστήμια ουδεμία σχέση έχουν με το έργο που θέλετε να τους επιφορτίσετε (κατά την γνώμη μου πάντα). Και πάντως, αν θέλουν να οργανώσουν φροντιστήριο δημοκρατίας (μάλλον...λαοκρατίας, για να θυμηθούμε παλιά κούφια συνθήματα) και επαναστατική γυμναστική, όσο μου περνάει από το χέρι δεν θα γίνεται με δικά μου έξοδα.

    Αν θέλει το Πανεπιστήμιο πλήρη αυτοδιοίκηση, να βρει και τους πόρους για την λειτουργία του. Ειδάλλως θα υπόκειται στον έλεγχο του φορολογούμενου πολίτη.

    Από ποιους άραγε περιμένετε να διορθώσουν ή να καταργήσουν τα κακώς κείμενα; Από τους προσκυνημένους καθηγητές - φοιτητοκόλακες, που προωθήθηκαν ελέω του φοιτητοσυνδικαλισμού; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της αυτοδιοίκησης επί 25 χρόνια τώρα; Ένα Πανεπιστήμιο - Καρνάβαλος...

    Υπάρχει ένα μόνον κοινοβούλιο στην Ελλάδα και εκεί λειτουργεί η δημοκρατία. Τα λοιπά είναι εκ του (πολύ) πονηρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ...γιατί αυτή τη δημοκρατία διδάσκουν σήμερα τα πανεπιστήμια, σε ανώτατο επίπεδο και επί ένα χρόνο τώρα: Το πώς μια θρασύτατη δυναμική μειοψηφία με το στανιό επιβάλλει την θέλησή της στην σιωπηρή και αδύναμη - αθωράκιστη πλειοψηφία, πώς τα "συντονιστικά των καταλήψεων" ποδηγετούμενα από κομματικά γραφεία οδηγούν το κουφάρι της παιδείας σε πλήρη αποσύνθεση, πώς να χτίζονται πόρτες και παράθυρα και να πετιούνται έξω ή να εγκλωβίζονται κάποιοι που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς τον παραμικρό φόβο τιμωρίας.

    Πρόκειται για "μάθημα δημοκρατίας" αναμφίβολα πολύ χρήσιμο για το μέλλον του φοιτητή ως Έλληνα πολίτη, αφού τέτοια φαινόμενα είναι το κυρίαρχο παράδειγμα σε κάθε τομέα της νεοελληνικής πραγματικότητας.

    Έτσι θαν μάθει και πώς αργότερα να ταλαιπωρεί με εκβιαστικά κατεβάσματα διακοπτών από την επαγγελματική του σέκτα όλο το κοινωνικό σύνολο, προκειμένου να εξασφαλίσει προνόμια που άλλοι ούτε τα ονειρεύονται (αλλά που τα πληρώνουν από την τσέπη τους για να τα απολαμβάνει αυτός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. φίλε Αντώνη,

    δεν λέω ότι είναι σίγουρο πως η Αστυνομία θα δείχνει υπερβάλοντα ζήλο στην άσκηση των καθηκόντων της, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από την κεφαλή της και την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μέχρι μεμονωμένους αστυνομικούς.

    Αλλά δεν είναι καλύτερα να έχει την ευθύνη για το πότε αυτή θα μπει μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης, και όχι ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ή οι κάτω από αυτόν;

    Ο Πρύτανης μπορεί να κρατήσει, νομίζω, τις ισορροπίες πολυ αποτελεσματικότερα απο τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, μια και αυτός είναι σε διαρκή και ζωντανή διαλεκτική επαφή με τους φοιτητές και τους λοιπούς καθηγητές. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ή ο Υπουργός, από την άλλη πάλι, όχι.

    Δεν υποστηρίζω κανένα σενάριο καταστροφολογίας, ειλικρινά. Απλώς, δεν μου αρέσει η ιδέα να αλωνίζει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, αν δεν υπάρχει σοβαρή αιτία άμεσα σχετιζόμενη με παραβατική δράση (που κι εκεί φυσικά υπάρχουν διαβαθμίσεις). Ολοι γνωρίζουμε ή θυμόμαστε τι σημαίνει να είσαι 20 και κάτι χρονών. Μια σπίθα αρκεί για να φουντώσει φωτιά. Ε, καλύτερα να είναι πυροσβέστης ο Πρύτανης, παρά τα ΜΑΤ, αυτό εννοώ. Και δεν μιλάω μόνο για το αντάρτικο πόλεων, αλλά γενικότερα για το τι μπορεί να συμβαίνει μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο.

    Δυστυχώς πρέπει να φύγω!

    Καλό βράδυ σε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Blade, αυτά που λες είναι πολύ ωραία, αλλά η λέξη "ουσία" που χρησιμοποιείς έχει νόημα όταν μιλάμε για έλλογα όντα, όχι για πολιτικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @ blade
    O διάλογος στην ελλάδα τις πιο πολλές φορές είναι προσχηματικός για όλους σχεδόν τους διαλεγόμενους
    άρα, έστω και με μονόλογο
    έστω και παρορμητικά ή εν θερμώ κάτι μπορεί να βγει καλύτερο από την ακινησία.

    Δεν είναι και λίγες οι φορές που οι εντεταλμένοι για διάλογο (τοπικοί άρχοντες,συνδικαλιστές,πολιτικοί,
    φορείς κ.λ.π.)βρίσκουν αφορμή την αιφνίδια πρωτοβουλία ή την δήθεν
    αδιάλλακτη στάση για να μη χρεωθούν το κόστος μιας λύσης (λαϊκισμός; καιροσκοπισμός;)

    Όσο για το άσυλο…..
    Ιδρύματα..
    Καταλήψεις…κ μαθητικές έ;
    Εντατικοποίηση..

    Κάποια θεραπεία θα χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλησπέρα!
    Καλά ο Άντυ με τέτοια κοσμοσυρροή πως και δεν μπήκε στην πρίζα να σχολιάσει?
    Ή μήπως μπήκε με άλλο νικ?

    .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Nikos Dimou said...
    Μετά χαράς ανακοινώνω στην εκλεκτή ομήγυρη ότι κατάφερα να στήσω νέο ασύρματο δίκτυο πρόσβασης στο Διαδίκτυο και ελπίζω να μην έχω πάλι τα ίδια προβλήματα που ταλαιπώρησαν κι εσάς τις τελευταίες μέρες.

    Τρι Φεβ 20, 07:26:00 μμ

    -----------------

    Να ρωτήσω κάτι;
    Εγώ τόσα χρόνια στο διαδίκτυο δεν είχα ποτέ πρόβλημα με καμία σύνδεση.

    Εσύ βρε γάτε τι έχεις πάθει;
    Όλο προβλήματα με τις συνδέσεις;

    Μήπως έχει βάλει στην ιστορία την Δεξιάν του ο Χριστόδουλος και σου κάνει κόλπα;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ολοι αυτοί που έχουν φαγωθεί να καταργήσουν το άσυλο καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν.

    Αν πάθουμε τέτοια νίλα και ξαφνικά εγκλωβιστούν οι ιδέες και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερες,την κάτσαμε τη βάρκα.

    Αγαπητοί φίλοι το άσυλο όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστεί.

    Σε πρώτη φάση προτείνω το θεσμό του δημοτικού ασύλου.Σύμφωνα με αυτόν οι αστυνομικές δυνάμεις θα εξοβελιστούν στα όρια των δήμων σε ειδικές νεκρές ζώνες ώστε να μην εμποδίζουν με την παρουσία τους την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών εντός των δημοτικών διαμερισμάτων.Σε περίπτωση ανάγκης θα εισέρχονται μόνο μετά απο απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με την σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 75% των δημοτών.

    Εντός των δήμων οι ιδέες θα κυκλοφορούν ελεύθερες χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς οποιασδήποτε μορφής και κυρίως χωρίς να κινδυνεύουν να λακίσουν απο απροσδόκητες εμφανίσεις αστυνομικών οργάνων.

    Σε δεύτερη φάση και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες θα πρέπει να προχωρήσουμε στο θεσμό του πανελλαδικού ασύλου.Στήν περίπτωση αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας θα περιπολούν στα εξωτερικά σύνορα της χώρας και σε περίπτωση ανάγκης θα τις καλεί ο λαός με δημοφήφισμα.

    Σε αυτό το δεύτερο προχωρημένο στάδιο εκτός απο το προφανές όφελος της διάσωσης των ιδεών σε πανελλαδική κλίμακα, μπορούμε να ελπίζουμε και σε άλλα οφέλη.Είναι εύλογο ότι κόσμος και ντουνιάς απο όλα τα μέρη της γής θα προσέρχεται να παρατηρήσει το ελληνικό θαύμα.Φυσικά όλοι αυτοί οι βλάκες θα πληρώνουν τσουχτερό εισιτήριο και έτσι θα λύσουμε και το οικονομικό μας πρόβλημα.

    Αντε πάλι σας έσωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αφού οι πολιτικοί αποτυγχάνουν και τις προσωπικότητες τις τρώει μαύρο φίδι, λέω -τώρα- ότι η παγκοσμιοποίηση είναι η μεγαλυτερη μας ελπίδα. Μέχρι να έλθουν οι βάρβαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Το οτι ένας θεσμός δεν λειτουργεί σωστά δε συμμένει οτι πρέπει και να καταργηθεί.Και η αστυνομία δε δουλεύει σωστά αλλά δε βλέπω να προτείνουμε τη κατάργησή της.Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με την ίδια τη δημοκρατία, πέρνει πολύ βελτίωση αλλά όχι κατάργηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ζητώ συγνώμη για την άγνοιά μου αλλά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πρακτικά τι είναι ακαδημαικό άσυλο ? Άσυλο σημάινει ότι αν τρείς φοιτητές απειλούν μία φοιτήτρια σεξουαλικά σε μία έρημη αίθουσα και αυτή πάρει τηλέφωνο την αστυνομία , η αστυνομία πρέπει να ζητήσει συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου η της συγκλήτου η τηε επιτροπής ασύλου για να επέμβει?. Γιατί αν είναι έτσι μέχρι να γίνει αυτό η κοπέλλα θα έχει βιαστεί πολλάκις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Μεγάλος φιλόσοφος, νομοθέτις, ζωγράφος, εικαστικός δωσίλογος, ποιητής - και ποιητής οπωσδήποτε ο Σόλωνας. Η φοιτήτρια βιάστηκε σε μία στιγμή κρίσιμη, τότε που θα γινόταν γλώσσα διεθνής η νέα νεοελληνική, που θα την χρησιμοποιούσε η μάικροσοφτ για να μας τιμήσει που βαφτιστήκαμε ορθόδοξοι χριστιανοί και αμφισβητήσαμε μετά το ύπουλο το δόγμα. Ο Σόλωνας, η φοιτήτρια, η τηλεθέαση, η γραμμή ναι. Αφού παίρνεις γραμμή από την τηλεόραση πως θα σκεφτείς. Αυτός που είναι καλύτερος ο άλλος αυτός είναι ο προβληματικός; Το να μην σκέφτεσαι δηλαδή συμβαίνει σε άλλον πλανήτη, στους εξωγήινους; Και ποτέ δεν ξέρεις αν εννοούν όσα λένε, αν κυριολεκτούν, και απορείς: μα η σάτιρα ως μόνιμη πνευματική κατάσταση; Δεν είμαι όμως σάτιρα, αφού δεν αφήνει χώρο κενό, υπάρχει θέση με γαλόνια που δεσπόζει. Ο Σόλωνας δεσπότης, η φοιτήτρια, η αστυνομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Yosemite Sam said...
    Αγαπητοί φίλοι το άσυλο όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστεί.

    -------------------------------

    Αν ήταν να δώσω βραβείο καλύτερου σχολίου - θα το κέρδιζε αυτό το σχόλιο.

    Ζωγράφισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ερώτηση:

    Όποτε έχω βρεθεί ή πέσει πάνω σε πορεία υπήρχε πάντοτε και αστυνομική περιφρούριση..στις επαιτείους του Πολυτεχνείου γίνονται (από τότε που τις θυμάμαι) επεισόδια ανάμεσα σε "διαδηλωτές" και αστυνομικούς.
    Έστω ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τους πρώτους. Αν απαλλασσόμασταν από τους δεύτερους θα εξακολουθούσαν να γίνονται επεισόδια;

    Σοβαρά...

    Νομίζω ότι η ερώτηση ταιριάζει και στην κουβέντα περί ασύλου που άνοιχτηκε προ ολίγου/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Zoros δεν πρόκειται για απλή σύνδεση - οι χώροι είναι περίεργοι και οι απαιτήσεις επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Να θέσω ένα ερώτημα;

    Ως θιασώτης της εξωτερικής πολιτικής της συμμάχου χώρας των ΗΠΑ νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω δημόσια τη συμπάθεια μου προς το πρόσωπο του προέδρου Μπους και με μια σειρά εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Ρεπουμπλικανικού να ενημερώσω μαζί με τους συνεργάτες μου τον Ελληνικό λαό για την ανάγκη πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας και της προώθησης των δημοκρατικών και φιλελεύθερων αρχών του Αμερικανικού έθνους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

    Επειδή ο Ελληνικός νόμος και ο διεθνείς συνθήκες δεν προστατεύουνε επαρκώς την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών θα ήθελα να γνωρίζω αν η ενημερωτική μας εκστρατεία θα μπορούσε να ξεκινήσει με την εγγύηση του ασύλου εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Όποιος γνωρίζει που μπορώ να απευθυνθώ για να εξασφαλίσω χώρους για διαλέξεις και events θερμά τον παρακαλώ να μου υποδείξει.

    Στα πλαίσια του ενημερωτικού μας αγώνα εντάσσεται και η στρατολόγηση φοιτητών εθελοντών για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Πρόεδρος Μπους κρίνει απαραίτητη την ενίσχυση του συμμαχικού στρατού με ένα τάγμα –αρχικά- Ελλήνων στο Ιρακ γιατί όπως είπε και ο Μέγας Τσέρτσιλ «οι Έλληνες είναι καλοί στον πόλεμο». Στην Κορέα άλλωστε τους γ… τα μπρίκια τους Κινέζους.

    Για συμβολικούς λόγους η πρώτη εκδήλωση μας θα ήθελα να γίνει στο ΕΜΠ.

    Απ’ ότι μου είπε ο Βενιζέλος μετά από τέτοιου είδος εκδηλώσεις ακολουθούν ξέφρενα ολονύκτια πάρτι από τα οποία κανένας δε θέλει να φύγει. Το ίδιο γίνεται, λέει, και στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. πολλές φορές. κάτι που δεν λένε ή δεν γνωρίζουν κάποιοι, τα επεισόδια ξεκινούν από τα κάλα κι ακούνητα ΜΑΤ. ήμουν εκεί όταν τα ΜΑΤ επιτεθήκαν σε μπλοκ που απλά προχωρούσαν και "άνδρες" τους είχαν στριμώξει σε μια γωνία και χτυπούσαν κοπελιές ενώ ταυτόχρονα τους έλεγαν ερωτόλογα του τύπου" Μωρή πουτάνα θα ξανακατεβείς σε πορεία;". Αλλά αυτά όπως και να το κάνουμε είναι αναχρονιστικά να τα επισημαίνεις. Μια και προοδευτικό είναι να δέχεσαι αβίαστα κάθε προσπάθεια της καλή μας αστυνομίας να μας ελέγξει. Προτείνω να επανέλθει ο νόμος περί τετιμποϊσμού. Ήταν καλός νόμος αλλά οι κακοί και αναχρονιστικοί αριστεροί τον καταργήσαν. Γιατί γενικά ότι αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία αυτοί οι αριστεροί το έκαναν.

    Και βέβαια είναι μεγάλο ψέμα ότι ομάδα κουκουλοφόρων κατέβηκε από κλούβα των ΜΑΤ και άρχισε τα επεισόδια σε πορεία που έγινε τελευταία. Γιατί φυσικά η καλή μας αστυνομία την δημοκρατία θέλει να προστατέψει. Άλλωστε σε αυτόν τον αγώνα επιστρατεύει ακόμη και... ζαρντινιέρες. Αυτό θα πει πρόοδος. Αυτό θα πει τεχνολογία κυρίες και κύριοι. Η ένδοξη ΕΛΑΣ καταφέρνει ακόμη και τα άψυχα υλικά να έχουν κρίσει και να κτυπούν ταραξίες.

    Πραγματικά δεν μπορώ να κρύψω τον απέραντο θαυμασμό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. cortilinux ούτε καλά ούτε ακούνητα είναι τα ΜΑΤ - το ξέρουμε.

    Αλλά αυτή η μαρτυρία ότι βγήκαν οι κουκουλοφόροι συντεταγμένοι από αστυνομική κλούβα είναι απίθανη. Ακόμα και οι πιο ηλίθιοι μπάτσοι δεν θα εμφανίζονταν έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Οι φοιτητές σήμερα εγγράφονται με βάση τις επιδόσεις τους στις απαράδεκτες εξετάσεις καταστροφής της εφηβικής τους ψυχοσύνθεσης.

    Αύριο ίσως να εγγράφονται με βάση την επιθυμία τους να σπουδάσουν το ένα ή το άλλο.

    Και με μία μοναδική προϋπόθεση. Να αποκυρρήξουν με ποινή διαγραφής, κάθε μορφή βίας και κομματικής ομαδοποίησης (δε μιλάμε για άλλου είδους ομαδοποιήσεις) εντός του Πανεπιστημίου. Μπορούν άνετα να πολιτεύονται εκτός αυτού του χώρου, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.

    Μιλάμε για αναρχικά Πανεπιστήμια και όχι για Πανεπιστήμια με αναρχικούς (έτσι νομίζουν τουλάχιστο).

    Τα Πανεπιστήμια οφείλουν να είναι πειραματικές μικροκοινωνίες, βασισμένες σε δημοκρατικές (με κλήρωση) διαδικασίες αρχαιρεσιών. Όχι μικρογραφίες της κακής μας κοινωνίας.

    Σε αυτό το πλαίσιο το άσυλο αχρηστεύεται ως όρος και παίρνει άλλο νόημα.

    Θα τολμήσουμε επιτέλους σαν κοινωνία να σκεφτούμε ρηξικέλευθα;
    (Σαν μπλόγκερς τα καταφέρνουμε μια χαρά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Blade
    μια ερώτηση: Οι καταλήψεις δεν καταπατούν βάναυσα το άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Θείε γάτε σέλω δεύτελο μπλουζάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Περί ασύλου συμβολή :
    Ζω απο κοντά ήδη απο τη δεκαετία του 80 ως ρεπόρτερ, κάθε λογής πορεία και κατάληψη. Σχετικά με το άσυλο, χρόνια τώρα έχω την ίδια απορία : Γιατί δε νομοθετεί με ξεκάθαρο τρόπο η πολιτεία ΤΙ είναι άσυλο και ΤΙ δεν είναι. Πότε ισχύει και πότε όχι. Δεν χρειάζεται ως εργαλεία παρά μόνο την κοινή εμπειρία και την "απλή λογική" :

    "Το πανεπιστημιακό άσυλο εφαρμόζεται, χωρίς καμμία εξαίρεση ή δικαίωμα οποιασδήποτε εξωπανεπιστημιακής αρχής να παρέμβει εντός των ορίων του, σε οποιασδήποτε μορφής και περιεχομένου ενέργεια δράση η πρωτοβουλία που εκδηλώνεται εντός του πανεπιστημιακού χώρου, απο φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μπορούν με πρόσκληση των φοιτητικών οργάνων και των πολιτικών οργανώσεων τους, και με δική τους ευθύνη, να παρεβρίσκονται και να συμμετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα και πρόσωπα, ομάδες οι οργανώσεις εκτός πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
    Καμμία αρχή η φορέας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει με οποιονδήποτε τρόπο, το περιεχόμενο οποιασδήποτε δράσης αναπτύσεται ελέυθερα εντός των χώρων εφαρμογής του ασύλου.
    Οποιαδήποτε ενέργεια, δράση ή πρωτοβουλία αναπτύσεται με τρόπο που ξεκάθαρα παραβιάζει τους ισχύοντες νόμους, αντιμετωπίζονται όπως οι νόμοι προβλέπουν.
    Σε κάθε περίπτωση σύλληψης υπόπτου για τέλεση εγκληματικής πράξης εντός χώρων του ασύλου έχουν δικαίωμα παρουσίας εκπρόσωποι των φοιτητών και των καθηγητών.
    Η παραπομπή σε δίκη γίνεται με ισχυρή τεκμηρίωση, και με γνωμοδότηση νομικών της επιλογής των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να αποκλειστεί ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ περίπτωση καταχρηστικής παραβίασης του ασύλου."

    Κάπως έτσι, απλουστευτικά, αλλά ελπίζω, όχι απλοϊκά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. 1) Την ελεύθερη διακίνηση ιδέων καταπατά η οξεία ζωντοβολίαση.

    2) Ανααααχχ, αναχ αχ αχ αχ...

    3) Σκέψου γλυκό μου. Με ποιον τρόπο οι καταλήψεις καταπατούν την διακίνηση ιδεών; Γιατί χορεύει η μπανάνα με τ' αχλάδι; Ουπς το τελευταίο λογικό ακούγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. μια καλη αναλυση της ελληνικης πραγματικοτητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Έγινε από στέλεχος του Συνασπισμού από ότι θυμάμαι. Δεν είναι δικιά μου δήλωση.

    Όσο για τα "φρικιά" που μεταμορφώνονται σε ασφαλίτες αυτό το έχω δει με τα μάτια μου και πιστέψτε με ακόμη δεν ξέρω πως γλύτωσα το ξύλο και φυσικά την κλούβα. Και γενικά στην περιοχή των εξαρχείων κυκλοφορούν πολλά "φρικιά" τέτοιου τύπου. Όταν βιώνω ,το λοιπόν, τέτοιες καταστάσεις η εμμονή με την κατάργηση του ασύλου, μου φαίνεται το λιγότερο ύποπτη.

    Επειδή κάποιοι θα βιαστούν να πουν... Φυσικά και δεν είμαι υπέρ της οχλοκρατίας κι ούτε υπερασπίζομαι να καίγονται μαγαζιά κτλ. Όμως αντί να μας ανησυχεί το τι γεννά την τόση βία (γιατί υπάρχει πολύ βία στην ελληνική κοινωνία και απλά καλύπτεται) εμείς απαντάμε με αστυνομοκρατία. Κατά τη γνώμη μου αυτό διορθώνει την κατάσταση όσο διορθώνουν τα μπαλώματα τσιμέντου την εθνική οδό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @αλέκος μάρκελλος

    Πολύ σωστές οι διακρίσεις - αλλά φαίνεται πως στο θέμα απουσιάζει τελείως η ψύχραιμη σκέψη και η κοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Yosemite Sam said:
    "Θείε γάτε σέλω δεύτελο μπλουζάκι."

    Τρι Φεβ 20, 11:29:00 μμ


    Μην ανησυχείς. Με το ...ρεσιτάλ που έχεις δώσει, προβλέπω όλοι μας να σου χαρίζουμε τα δικά μας!

    Πραγματικά εκτός ...συναγωνισμού ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Μια από τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, τουλάχιστον της μεταπολιτευτικής περιόδου, είναι η κοινώς αποδεκτή χρήση όρων, οι οποίοι έχουν, ή αποκτούν με τον καιρό, την εντελώς αντίθετη σημασία απ' ό,τι η λέξη δηλώνει.

    Σταχυολογώ τρία παραδείγματα από την υπέροχη αυτή νεοελληνική newspeak (αχ καημένε Όργουελ, τι ωραίο βιβλίο θα είχες γράψει αν περίμενες μερικά χρόνια):

    -Πεζόδρομος: Στη θεωρία δρόμος κυκλοφορίας ΜΟΝΟ πεζών. Στην newspeak δρόμος για να απλώνουν, ανενόχλητοι, τα τραπέζια τους, ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες. Στα κενά που μένουν, οι έμποροι απλώνουν τις πραμάτειες τους και, όποιος θέλει, παρκάρει αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Δρόμος, τέλος, στον οποίον η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται κανονικά κι οι πεζοί πρέπει να προσέχουν δυο φορές σε σχέση με τους κανονικούς δρόμους (με παρεμφερή σημασία και η λέξη "πεζοδρόμιο").

    -Βουλευτική περίοδος: Στη θεωρία, χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, κατά το οποίο κυβερνά το κόμμα που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

    Στην newspeak, χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, εντός του οποίου κάθε στιγμή η Κυβέρνηση μπορεί να προκηρύξει εκλογές επικαλούμενη, ψευδώς, "εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας" (με την πρόθυμη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας), αρκεί να πιθανολογήσει ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να τις κερδίσει. Αλλά κι όσο δεν τις προκηρύσσει, να κατηγορείται από την εκάστοτε αντιπολίτευση ότι "δεν τολμά".

    -Πανεπιστημιακό άσυλο: Στη θεωρία, Θεσμός που διαπλάστηκε με βάση την πικρή ιστορική εμπειρία και που αποσκοπεί στο να προστατεύσει τους φοιτητές από την αυθαίρετη αστυνομική βία και καταστολή.

    Στην newspeak, θεσμός που εξαιρεί τμήμα της χώρας από την ισχύ των ποινικών νόμων της Πολιτείας. Συνέπεια, η ατιμώρητη διάπραξη κάθε είδους εγκλημάτων από οποιονδήποτε επιθυμεί, είτε είναι φοιτητής είτε όχι, όπως καταστροφή δημόσιας περιουσίας κλπ.

    Αντίστοιχος, αν και πολύ ισχυρότερος, θεσμός, με την ετεροδικία για τα κτίρια των πρεσβειών κλπ στο διεθνές δίκαιο και με τους ελεύθερους τελωνειακούς χώρους στο φορολογικό.

    Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά άλλα παραδείγματα, αλλά δεν χρειάζεται, όλοι τα γνωρίζουμε. Και, το κυριότερο, πληρώνουμε τις συνέπειές τους. Χωρίς, δυστυχώς, να φαίνεται ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. ναυαγός said:
    "Θα τολμήσουμε επιτέλους σαν κοινωνία να σκεφτούμε ρηξικέλευθα;
    (Σαν μπλόγκερς τα καταφέρνουμε μια χαρά)."


    Συγγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω το νόημα του παραπάνω. Δηλαδή εμείς δεν αποτελούμε τμήμα της ...κοινωνίας;

    Ή το γεγονός πως εκφραζόμαστε με ένα πιο "φρέσκο" και "ασυνήθιστο" μέσο, αντί να ωρυόμαστε μέσα από τηλεπαράθυρα δελτίων ειδήσεων ή να χτυπάμε τα τραπέζια σε "εκπομπές διαλόγου" (ο ...θεός να τις κάνει) μας καθιστά ...περιθωριακούς;

    Εδώ και ένα χρόνο έχω γράψει αρκετές φορές πως η ελληνική μπλογκόσφαιρα αποτελεί ενδεχομένως ό,τι πιο προοδευτικό έχει να επιδείξει η νεοελληνική κοινωνία σήμερα. Παρότι συχνά ταλανίζεται από τη συνήθη παθογένεια της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας (είπαμε, δε ζούμε ...αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο) και αρκετές φορές εκφυλίζεται σε χώρο προσωπικών προστριβών και "κατινίστικων" αντιπαραθέσεων, εν τούτοις επιδεικνύει μια ασύλληπτη δυναμική και έναν θησαυρό ιδεών και τροφής για γόνιμο διάλογο και προβληματισμό (σκουπίδια υπάρχουν βεβαίως - όπως θα υπάρχουν πάντα και παντού, σε όλους τους "χώρους").

    Και φυσικά αποτελεί έναν ζωντανό χώρο "ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών", χωρίς να έχει την ανάγκη από κανενός είδους ...άσυλο ;)

    Η σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα, με την πληροφορία που ρέει ελεύθερα, πέρα από τους περιορισμούς της ύλης και τα εγγενή προβλήματα της συγκέντρωσης και συναναστροφής μεγάλου πλήθους ανθρώπων σε περιορισμένους χώρους ή της μετακίνησης φυσικών προσώπων και αγαθών, σε συνδυασμό με τις πρωτοποριακές (και μέχρι πρότινος αδιανόητες) δυνατότητες έκφρασης που μας δίνει, καθιστούν τις παραδοσιακές μορφές διαλόγου και ελεύθερης έκφρασης μάλλον ...παρωχημένες (ή έστω κατάλληλες μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις).

    Κι εμείς ακόμα και σήμερα μιλάμε για το ...άσυλο ανιάτων και τους "ιερούς χώρους" των πανεπιστημίων με την ελεύθερη διακίνηση ...ιδεών (μάλλον η πρέζα, η βία και η κάθε λογής παρανομία διακινούνται πολύ πιο ...ελεύθερα εκεί μέσα). Ήθελα να ξέρω, αν σκόπευα να εκθέσω κάποιες από τις γνωστές απόψεις μου σε ένα αμφιθέατρο του ΕΜΠ, τι υποδοχή θα μου επεφύλασσαν οι γνωστοί "θεματοφύλακες" της ...ελεύθερης έκφρασης - μου θυμίζουν το ρηθέν του Ford "πάρτε ό,τι χρώμα αυτοκίνητο θέλετε, αρκεί να είναι ...μαύρο" ;)

    Όταν στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον οι περισσότεροι άνθρωποι θα σπουδάζουν όποιο αντικείμενο επιθυμούν σε διάφορους βαθμούς εξειδίκευσης, με τους ρυθμούς και το εκπαιδευτικό υλικό που κρίνουν οι ίδιοι ως καταλληλότερο για εκείνους και θα ενδιαφέρονται να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους στην πράξη, επιλύοντας προβλήματα και ικανοποιώντας πραγματικές ανάγκες (ακόμα και εκείνη της "ακαπέλωτης" επιστημονικής περιέργειας και έρευνας φυσικά), αντί να κάνουν επίδειξη ξερών (και συχνά άχρηστων) εγκυκλοπαιδικών γνώσεων και ...βαρυσήμαντων πτυχίων σε περγαμηνές, τότε ΙΣΩΣ να προβληματιστούμε για το ανέκδοτο που ονομάζεται "εθνική παιδεία".

    Φυσικά τότε θα είναι ΠΟΛΥ αργά - θα έχουμε ήδη μετατραπεί στα περιώνυμα "γκαρσόνια της Ευρώπης" - η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει μάλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. All blog but φερνουνε
    zero κομμεντάρια
    μπλογκαρει ο Δημου
    & πιάν' 500άρια

    Καπεταν Νικολα Δημου
    σαν την αλεπου τση ερημου
    κρυβεσαι το παιζεις ντιβα
    & μαζευεις σχόλια στίβα

    (ή στοίβα,δεν θυμαμαι ορθωγραφήα...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Τι κερδίζω αν κάνω "τυφλή" πεντακοσάρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Παναγιώτης Δημητράς said (Δευ Φεβ 19, 08:26:00 μμ):
    @Μιχάλη
    "Αν έχεις επαφή με τα μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια θα ξέρεις πως ισχύει το "publish or perish" για την αξιολόγηση."


    Φυσικά και το γνωρίζω (αν και μόνο με δύο έχω κάποια σχετική ...επαφή) και ο ίδιος έγραψα για "επιχειρηματική" και όχι "επιστημονική" προσφορά των Gates και Jobs.

    Αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να κρίνουμε τις δημοσιεύσεις αυστηρά "ποσοτικά" ή να θεωρήσουμε πως έχουν όλες την ίδια "βαρύτητα" (έχω διαβάσει π.χ. αρκετά papers στο δικό μου τομέα που κάθε άλλο παρά με ...εντυπωσίασαν με το "originality" τους - συνήθως "παπαγάλιζαν" αναφορές).

    Επίσης, θαρρώ πως δεν έχουν όλοι οι καθηγητές του κόσμου τις ίδιες ευκαιρίες να "φιγουράρουν" σε ένα διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Χώρια που ορισμένοι ίσως προτιμούν να κάνουν άλλα πράγματα στον διαθέσιμο χρόνο τους, όπως π.χ. καλύτερη "επίβλεψη" των φοιτητών τους και γενικότερα μετατόπιση του βάρους στο εκπαιδευτικό τους έργο παρά στην δημόσια εικόνα και "επιβίωσή" τους σε ένα ανταγωνιστικό καθεστώς τύπου "publish or perish". Φυσικά, τα "ονομαστά" πανεπιστήμια δεν έχουν τέτοιες "πολυτέλειες"...

    (ο Chris έθεσε επίσης κάποια σχετικά ζητήματα για περαιτέρω προβληματισμό)

    Πάντως, θεώρησα πως ο Τάκης Αλεβαντής μίλησε για συνολική προσφορά και όχι απλώς "ακαδημαϊκή", ενώ άρπαξα την ευκαιρία να γράψω και για όσα βλέπω να συμβαίνουν στον δικό μου τομέα και άλλους με τις ραγδαίες εξελίξεις που τους χαρακτηρίζουν, πηγαίνοντας πιο πέρα από το σχόλιό σας.

    Ίσως να το αναλύσω σε κάποιο επόμενο σχόλιό μου.


    Υ.Γ. Θα μου άρεσε να σας βλέπω συχνά στο blog, μια και στο δικό σας δε γράφετε άρθρα - ενώ έχω πάψει εδώ και χρόνια να διαβάζω έντυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Άκρα του τάφου σιωπή
    στο blog μας βασιλεύει.

    Για πεντακόσια πήγαινα,
    τα ...τρία θε να πάρω.

    Πού πήγε ο μπλογκοκράτορας,
    πού να 'ναι ο μοδερέτος;

    Μη στο κρεβάτι επλάγιασε
    σε λάγνα αγκάλη μέσα;

    Μη και την Άφρο ζύγωσε
    να τον ...ξομολογήσει;

    Σαρανταπέντε σχόλια
    με εξήντα λίνκια απάνω.

    Τετρακοσάρα έκαμα,
    αλλά και τρία τριάρια.

    Ασπρόμαυρε αφέντη μου,
    άνοιξε την αυλή σου.

    Να κάνει ο βρωμοπόντικας
    και την ...πεντακοσάρα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Αυτό το φαινόμενο δεν τόχω ματαδεί, να γράφει ο Δήμου δυό γραμμές και νάρχονται τα σχόλια κρουνηδόν.

    Μίκυ και όλοι εσείς με την άνεση στο διαδίκτυο, έχετε παράδειγμα άλλου τέτοιου έστω ξενόγλωσσου blog;

    Προσωπικά στις περιηγήσεις μου βρίσκω μόνο blogs των 50-70 σχολίων το πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Σε συνέχεια προηγούμενων σχολίων μου (ξέρω, δε βάζω γλώσσα μέσα μου, αλλά έχω πλέον "ιερό" σκοπό), ας γράψω και αυτό:

    Θαρρώ πως το "κλασικό" μοντέλο αξιολόγησης (και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικότερα) αρχίζει να χάνει την αξία του σε κάποιους τομείς αιχμής, αφού πλέον εκεί τον χορό σέρνουν οι επιχειρήσεις και όχι το "ακαδημαϊκό σύστημα".

    Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Πληροφορική, χάρη σε αυτές "άνθισε" απότομα ο κλάδος και κινήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου για ανάλογες σπουδές - χωρίς αυτές θα ήταν πιθανότατα ακόμα ένα "θεωρητικό" ακαδημαϊκό αντικείμενο μικρού ενδιαφέροντος, με πολύ πιο αργές εξελίξεις (οι περισσότερες ιδέες "γεννήθηκαν" μεν στα πανεπιστήμια, αλλά χωρίς προσωπικούς υπολογιστές και μαζική, pervasive τεχνολογία, θα ήμασταν ακόμα στην εποχή των mainframes με text-based Internet - και αν).

    Και πιστεύω πως θα είχα να μάθω πολύ περισσότερα (πέρα από τα κέρδη) εργαζόμενος (δημιουργικά/παραγωγικά εννοώ και όχι διοικητικά/διαχειριστικά) στη Microsoft, την Oracle ή την Intel από το να κάνω κάποιο διδακτορικό π.χ. που να έχει σχέση με Λειτουργικά Συστήματα, Βάσεις Δεδομένων και Αρχιτεκτονική Υπολογιστών αντίστοιχα.


    Αν και οι εταιρείες που προανέφερα (όπως και πολλές άλλες) "χτενίζουν" το Stanford, το MIT και άλλα "ιερά ονόματα" του ακαδημαϊκού χώρου για να βρουν τα νέα τους "μυαλά", εν τούτοις ποτέ δε θα έχαναν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ένα "κελεπούρι", που μπορεί να μην είχε τόσο εντυπωσιακές σπουδές από πίσω του, αλλά να έκανε "παπάδες" με το hardware και το software (ιδιαίτερα το ...δικό τους).

    Τολμώ να κάνω την πρόβλεψη πως μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια η Microsoft, η Google, η Oracle, η Intel και άλλα ονόματα του χώρου (όπως και εταιρείες άλλων, πιο "φρέσκων" τεχνολογιών αιχμής, όπως βιοπληροφορικής και νανοτεχνολογίας) θα εκπαιδεύουν οι ίδιες κάποιους "φερέλπιδες" νέους και μάλιστα σε πιο μικρές ηλικίες από τους σημερινούς πτυχιούχους (και μεταπτυχιακούς) των πανεπιστημίων.

    (Αν και βεβαίως, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ μπορεί κάποιος να "επιταχύνει" τις βασικές του σπουδές και να ξεκινήσει διδακτορικό ακόμα και στα ...16 του!)

    Άλλωστε, ήδη όλες αυτές οι εταιρείες χρηματοδοτούν μεγάλο ποσοστό της σχετικής ακαδημαϊκής έρευνας, ενώ ουκ ολίγοι ακαδημαϊκοί έχουν μεταπηδήσει στον επιχειρηματικό τομέα, δημιουργώντας δικά τους "μαγαζιά", αρκετά από τα οποία "μοσχοπουλάνε" αργότερα στους ...μεγάλους.

    Στον "νοητό ήλιο" βλέπετε (που λέει κι ο Harry), δεν είναι "ντροπή" ούτε συνιστά "διάκριση" ένας πιτσιρικάς που κόβει το μυαλό του, να "εξελίσσεται" πιο γρήγορα από τους (κάπως πιο ...αργόστροφους) συνομηλίκους του. Αλλά και η σύνδεση των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή έρευνα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη (ακόμα και σε υπερβολικό βαθμό κάποιες φορές).

    Ενώ εμείς στην Ψωροκώσταινα "εξισώνουμε" (ΠΑΝΤΑ προς τα κάτω, φυσικά) τους καλούς μαθητές με τους ...Ολυμπιονίκες (μέχρι και ... ιατρική μπορούν να σπουδάσουν χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις), γκρινιάζουμε για τις (υποτιθέμενες) "ταξικές διακρίσεις" σε βάρος των "παιδιών του λαού" και θεωρούμε τη χρηματοδότηση ακαδημαϊκών προγραμμάτων από επιχειρήσεις ως ...μίασμα!

    Τι ...Iδιωτικά ΑΕΙ και κουραφέξαλα. Εδώ ζούμε ακόμα στον Μεσαίωνα!


    Ελπίζω σύντομα να αλλάξουν όλα αυτά - οι καιροί γαρ ου μενετοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Χαιρετίσματα από Νέα Υόρκη. Να βάλω και γω το πετραδάκι μου, έστω και καθυστερημένα.

    Οι περισσότεροι εδώ μέσα συμφωνούμε: θέλουμε μιά Ελλάδα δημιουργική, αξιοκρατική, ευρωπαϊκή, ευνομούμενη, δίκαιη, με ποιοτική αξιοζήλευτη παιδεία. Δεν θέλουμε τη σημερινή Ελλάδα της τεμπελιάς, του βολέματος, της αναξιοκρατίας, και του ρουσφετιού. Είμαστε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ίσως όχι η πλειοψηφία, αλλά σίγουρα σημαντικό κομμάτι. Αυτό που λείπει είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Ως άτομα, είμαστε αδύναμοι. Όλοι μαζί όμως, γινόμαστε υπολογίσιμοι. Ας φτιάξουμε μιά μη κυβερνητική οργάνωση, π.χ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, με μέλη, εκλογές, προεδρείο, κτλ. έξω από τα υπάρχοντα κόμματα, που θα μπορεί να ασκεί πίεση στην πολιτική ηγεσία, να κάνει «λόμπυ». Μια πραγματική κοινωνία των πολιτών. Ας συντονίσει την όλη προσπάθεια ο οικοδεσπότης του χώρου αυτού, ένας άνθρωπος που όλοι σεβόμαστε και εκτιμάμε. Καλή η συζήτηση παιδιά, αλλά χρειάζεται και ΔΡΑΣΗ.

    Επειδή η ανώτατη παιδεία είναι η «ειδικότητα» μου, παραπέμπω για λεπτομερείες τοποθετήσεις περί ασύλου, αξιοκρατίας, κτλ στις ιστοσελίδες
    http://greekuniversityreform.org
    http://greekuniversityreform.wordpress.com/

    Επίσης παραπέμπω και σε μιά ιστοσελίδα που στοχεύει στη βελτίωση, μέσω αξιολόγησης, του πολιτικού συστήματος:
    http://axiologisibouleytwn.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Καλημέρα...

    Τελικά την 500άρα την έκανα εγώ!

    Ε ας έχω κι εγώ ένα μπόνους για τις συνεχείς βάρδιες!

    (500 με moderation - παγκόσμιο ρεκόρ;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Θέμης Λαζαρίδης said...
    Αυτό που λείπει είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Ως άτομα, είμαστε αδύναμοι. Όλοι μαζί όμως, γινόμαστε υπολογίσιμοι. Ας φτιάξουμε μιά μη κυβερνητική οργάνωση, π.χ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, με μέλη, εκλογές, προεδρείο, κτλ. έξω από τα υπάρχοντα κόμματα, που θα μπορεί να ασκεί πίεση στην πολιτική ηγεσία, να κάνει «λόμπυ». Μια πραγματική κοινωνία των πολιτών.

    ------------------

    Καλώς ήρθατε Θέμη Λαζαρίδη. Σωστές οι θέσεις σας αλλά επιτρέψτε μου να αμφιβάλω για την πρότασή σου. Πολλές τέτοιες οργανώσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια με αρχικό ενθουσιασμό και επιφανή μέλη. Το αποτέλεσμα ήταν μηδαμινό. Κάτι διαλέξεις, συζητήσεις, μερικές εκδόσεις - και μετά σιωπή... Τελευταίο παράδειγμα η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Boss said:

    "Καλημέρα...

    Τελικά την 500άρα την έκανα εγώ!

    Ε ας έχω κι εγώ ένα μπόνους για τις συνεχείς βάρδιες!

    (500 με moderation - παγκόσμιο ρεκόρ;)"



    Έτσι την κάνει κι η ...γάτα μου.

    Καλά ...κρασιά - άλλωστε, γάτος κερνάει, γάτος πίνει ;)

    Εγώ φταίω που σταμάτησα στο ...498 :((

    Αν πάντως σβήσει τα τρία τελευταία που βλέπω (δύο δικά του και ένα ήδη σβησμένο από τον ...author του), τότε ΑΥΤΟ είναι το 500!

    Ζητάω πολλά πρωί πρωί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. @ Mickey ("Ενώ εμείς στην Ψωροκώσταινα "εξισώνουμε" (ΠΑΝΤΑ προς τα κάτω, φυσικά) τους καλούς μαθητές με τους ...Ολυμπιονίκες (μέχρι και ... ιατρική μπορούν να σπουδάσουν χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις), γκρινιάζουμε για τις (υποτιθέμενες) "ταξικές διακρίσεις" σε βάρος των "παιδιών του λαού" και θεωρούμε τη χρηματοδότηση ακαδημαϊκών προγραμμάτων από επιχειρήσεις ως ...μίασμα!")

    Προς ενημέρωσή σου: Όπως όλοι γνωρίζουν, όχι μόνον στην ιατρική αλλά και στο στρατό σταδιοδρομούν οι Ολυμπιονίκες μας. Ως βαθμοφόροι κατ' απονομήν, βέβαια...

    Φαίνεται πως υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Σύμφωνα με δημοσίευμα που δεν έχω στη διάθεσή μου αυτή τη στιγμή (πάνε και κάποια χρόνια) μία από τις πάγιες επιδιώξεις των Ολυμπιονικών είναι και η συσπείρωση και εξασφάλιση ότι ουδέποτε θα τους ζητηθεί (ακόμη και μετά το τέλος της καριέρρας τους ως αθλητές) να παρουσιασθούν έστω και ΜΙΑ ΜΕΡΑ στον στρατό, έστω και για να προσφέρουν σε μόνιμη βάση από μη μάχιμη θέση εντός του στρατεύματος ένα ελάχιστο έργο εις ανταπόδωσιν των ταχυδρομούμενων κατ' οίκον μισθών.

    Ομνύω ενώπιον της ιστοκοινότητας ότι το διάβασα σε εφημερίδα ως σχόλιο και δεν διαψεύσθηκε. Τεκμηριωνόταν νομίζω με έγγραφο-μανιφέστο του συλλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. ... Και βέβαια να θυμίσουμε την σωρεία διατάξεων που επέτρεπε (και επιτρέπει ακόμα;) την φοίτηση στην Ιατρική ατόμων με χρόνιες νόσους (από μεσογειακή αναιμία μέχρι καρκίνους). Σε τι αποσκοπεί αυτή η χαριστική περί της παιδείας αντίληψη;

    Αν είναι γιατί η ελληνική πολιτεία έχει τύψεις για την έλλειψη στήριξης προς αδικοπαθούντες, τότε καλύτερα να προσπαθούσε να οργανωνόταν και να τους προσφέρει αυτό που δικαιούνται, καλύτερη ποιότητα ζωής και διευκολύνσεις στα του βίου τους, και όχι σπουδές απαιτητικές σε αντικείμενο που δεν πρόκειται να εξασκήσουν. Ή μήπως δεν πρόκειται ακριβώς περί αυτού;

    Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αλλά είναι τα σημαινόμενα. Σωρεία φοιτητών χρσιμοποίησαν αυτές τις διατάξεις ως κερκόπορτα για μεταγραφή ή απευθείας είσοδο στην Ιατρική (Αθηνών βέβαια), με δήθεν ανίατες νόσους, οι οποίες (ω! του θαύματος) ιάθηκαν πλήρως, ριζικώς και τελεσιδίκως άμα τη φοιτήσει στο κλεινόν άστυ. Και ύστερα σου λέει ότι δεν έχει καλό κλίμα η Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Καλημέρα

    Η καλύτερη απάντηση στους "φόβους" του κ. Ράμφου είναι αυτό το post του Michalakis: Τι δεν είναι σοσιαλισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Και μια και ο thodoras ανέφερε τον Illich, ας αντιγράψω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το γνωστό του "Deschooling Society" (ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ)

    . . .

    Universal education through schooling is not feasible. It would be no more feasible if it were attempted by means of alternative institutions built on the style of present schools. Neither new attitudes of teachers toward their pupils nor the proliferation of educational hardware or software (in classroom or bedroom), nor finally the attempt to expand the pedagogue's responsibility until it engulfs his pupils' lifetimes will deliver universal education.

    The current search for new educational funnels must be reversed into the search for their institutional inverse: educational webs which heighten the opportunity for each one to transform each moment of his living into one of learning, sharing, and caring.

    We hope to contribute concepts needed by those who conduct such counterfoil research on education--and also to those who seek alternatives to other established service industries.

    . . .

    Δε θα αναφέρω αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί του (άλλωστε για την εκπαίδευση και το μέλλον της έχω προσωπική άποψη - το Internet θα ανατρέψει ούτως ή άλλως τα πάντα), αλλά αξίζει κανείς να το διαβάσει.

    (γράφτηκε και 36 χρόνια πριν, όταν το Internet ήταν απλώς ...ανύπαρκτο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Επειδή τα 500+ σχόλια δεν κατεβαίνουν εύκολα, προτείνω να μεταφέρουμε την συζήτηση στο επόμενο ποστ με θέμα τον νέο νόμο πλαίσιο.

    Mickey - τι γκρινιάζεις - έχεις κάνει εσύ νούμερα μυθικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλημέρα!

    Χαιρετώ και γω τον κ. Λαζαρίδη ο οποίος είναι Associate Professor στο
    Department of Chemistry του City College of New York και τον παρακαλώ αφού διαβάσει όσο μπορεί τα προηγούμενα σχόλια όλων μας να σχολιάσει τα γραφόμενα μας.

    Είναι ο πιο αρμόδιος: Είναι faculty σε γνωστό ίδρυμα της Αμερικής. Αν και τα links που δίνει είναι εξαιρετικά διαφωτιστικά θα παρακαλούσα τον κ. Λαζαρίδη αν έχει την καλοσύνη και τον χρόνο φυσικά να μας πει:

    1. Υπάρχει άσυλο στο City College of New York;

    2. Πως νοιώθει και σκέφτεται σαν έλληνας επιστήμονας του εξωτερικού;

    3. Θα πρότεινε την κατάργηση του ασύλου στα ελληνικά ΑΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Τελείωσε η λογοκρισία γάτε;
    Είχατε κάτι τεχνολογικά πονάκια με την Καθαρή Δευτέρα;
    Βγήκαν οι αμαρτίες του παρελθόντος ηλεκτρονικές ερινύες καθαρά να σας κυνηγούν.

    Άφησε ο γάτος το θέμα της Παιδείας να γίνει φρικασέ τουρλού τουρλού και τώρα πάμε για μεγαλύτερα καζάνια.

    Κι εις ανώτερα οι πύργοι της Πίτσας.

    Δημοκρατίες χωρίς αναρχίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. ζητώ συγγνώμη για την εξαφάνιση αλλά κάτι και τα δικα μου προβλήματα σύνδεσης κατι η εκτακτη επίσκεψη του ΣτΕ για τα ελληνικά κρατητηρια (δεστε http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18770&m=N16&aa=1)
    -σε εμενα έπεσε ο λαχνος να τους ενημερώσω χθες- δεν παρακολουθησα το διαλογο και τωρα παει που να τα δω όλα - μονο αυτο που με αφορα μπορσα να δω

    μερικες μόνο απαντήσεις:

    blog δεν έχω εφτιαξα κατι για να έχω προφιλ

    όμως υπραχει η ιστοσελίδα της οργάνωσης
    http://cm.greekhelsinki.gr
    που νομιζω πως λεει πολλα

    πάντως θα προσπαθησω να είναι πιο ενεργος εδω όταν είμαι στην Αθηνα (αυτο θα αποτελει εξαιρεση τις επομενες δυο εβδομάδες)

    δεν νομιζω πως τιμα το διαλογο ο χαρακτηρισμός ως εξυπναδας του publish or perish

    αυτο λενε στα εμρικάνικα πανεπιστημια - είανι ολοι τους εξυπνακηδες;

    προφανως πως υπαρχουν μερικοι που δεν εμειναν στασιμοι και δεν τους αγνοω αλλα ειναι η εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα

    προφανως και η αξιολογηση με βαση τα αρθρα και όχι τις μονογραφιες ή τη διδακτικη προσφορα είναι καπου άδικη αλλα παντως τα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ αρθρα κρινομενα με βαση οχι την ποσοτητα αλλα την ποιοτητα -των αρθρων και του καθε ειδικου περιοδικου που τα δημοσιευσε που εχει ειδικους αξιολογητες που αποαφσιζουν για τη δημοσιευση- αποτελουν και σωστα μια βασικη παραμετρο προσφορας του επιστημονα

    δεν θα δωσω ονομα αλαλ καποιος συναδελφος μου καποτε εβαζε στα αρθρα του αυτα που δημοσιευε στον Οικονομικο Ταχυδρομο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. επειδη δεν αντεχω να μην το κανω και για να αποζημιωσω για την απουσια μου δημοσιευω σοτ επομενο την επιστολη στον Εισαγγελεα Αρειου Πάγου για να ερευνησει τις σοβαρες καταγγελιες του Συμβουλιου της Ευρωπης για δικαστικους και δικηγορους στην Ελλαδα που εβαλε στο αρχειο λογω αοριστιας

    για να ξερετε γιατι λεω οσα λεω περι δικαστικων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Κύριο Γεώργιο Σανιδά
    Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
    20 Δεκεμβρίου 2006
    [αρ. πρωτ. Εισ. Αρ. Παγ. 5592/21-12-2006 – αρχείο λόγω «αοριστίας καταγγελλομένων»]

    Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

    Όπως ίσως γνωρίζετε, δημοσιοποιήθηκε σήμερα η έκθεση για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης μαζί με τις απαντήσεις των ελληνικών αρχών. Τα κείμενα στα αγγλικά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://www.cpt.coe.int/documents/grc/2006-12-20-eng.htm. Τα κείμενα στα ελληνικά είναι διαθέσιμα στα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Υγείας, αλλά δεν έχουν μέχρι τώρα δημοσιοποιηθεί.

    Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει πως η έκθεση αναφέρεται σε εκτεταμένες μορφές κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων, καθώς και απαράδεκτων συνθηκών κράτησης των κρατουμένων στην Ελλάδα και στην γενική ατιμωρησία των υπευθύνων. Ειδικότερα όμως, η Επιτροπή επισημαίνει δυστυχώς και τη συνευθύνη λειτουργών της δικαιοσύνης (εισαγγελείς, δικαστές, ιατροδικαστές και δικηγόροι) στη μη διερεύνηση ή/και στη μη τιμωρία των υπευθύνων για την κακομεταχείριση. Για διευκόλυνσή σας, παραθέτουμε τις σχετικές παραγράφους 18 και 19 της έκθεσης, όπου γίνεται αναφορά στην άρνηση δικαστικών λειτουργών να ερευνήσουν καταγγελίες κακομεταχείρισης, καθώς και στον αποτρεπτικό ρόλο δικηγόρων να γίνουν καταγγελίες από τα θύματα. Επίσης, σε άλλο σημείο της έκθεσης, στις παραγράφους 52-56 περιγράφεται η καταγραφή από την Επιτροπή και τους εμπειρογνώμονές της καταγγελιών και τραυμάτων κακοποιημένων κρατουμένων στη Βέννα της Θράκης, που ακολουθήθηκε από εξέτασή τους από τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Θράκης, ο οποίος έκανε άλλες διαγνώσεις με εκθέσεις που η Επιτροπή χαρακτήρισε επιφανειακές, αποσπασματικές και αντίθετες με τους κανόνες δεοντολογίας που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ, με, κατά την άποψή μας, προφανή πρόθεση να «απαλλάξει» την πολιτεία από τις ευθύνες της.

    Το ΕΠΣΕ σας παρακαλεί να εξετάσετε την ανάγκη δικαστικής διερεύνησης των καταγγελιών του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκθέτουν διεθνώς το ελληνικό κράτος δικαίου. Το ΕΠΣΕ έχει επίσης πληθώρα στοιχείων από πρόσθετες τεκμηριωμένες καταγγελίες για παράληψη δικαστικών λειτουργών να διατάξουν την αποτελεσματική διερεύνηση καταγγελλόμενης κακομεταχείρισης ή βασανιστηρίων, καθώς και για ανεπάρκεια ιατροδικαστικών εκθέσεων. Τα στοιχεία αυτά είχε θέσει υπόψη της Επιτροπής κατά την αναφερόμενη στην έκθεση ενημέρωσή της από το ΕΠΣΕ, ενώ μερικά από αυτά βρίσκονται σε εκκρεμούσες υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή την Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ. Ευχαρίστως δε θα τα θέσει υπόψη της δικαιοσύνης.

    Με τιμή

    Παναγιώτης Δημητράς
    Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ


    “18. One of the most effective means of preventing ill-treatment by law enforcement officials lies in the diligent examination by the competent authorities of all evidence of such treatment brought before them[3] and, where wrongdoing emerges, the imposition of appropriate disciplinary and/or criminal penalties. This will have a strong deterrent effect. Conversely, if the relevant authorities do not take effective action upon complaints referred to them, those minded to ill-treat persons deprived of their liberty will believe that they can act with impunity. The fact that few formal complaints of ill-treatment are recorded is not necessarily a reliable guide as to the extent of the problem. Once again, several persons interviewed by the delegation stated that their attempts to complain to the prosecutor or judge, before whom they had been brought during or at the end of their custody, had met with no response. Others indicated that they had been discouraged from complaining, including by their own lawyers, on the ground that it would not be in their best interests.

    19. As the CPT has stressed in previous reports, it is axiomatic that prosecutors and judges should take appropriate action when there are indications that ill-treatment by the police may have occurred. In this regard, the CPT recommends once again that whenever criminal suspects brought before a prosecutor or judge allege ill-treatment by law enforcement officials, the prosecutor/judge record the allegations in writing, order immediately a forensic medical examination and take the necessary steps to ensure that the allegations are properly investigated. Such an approach should be followed whether or not the person concerned bears visible external injuries. Further, even in the absence of an express allegation of ill-treatment, the prosecutor/judge should request a forensic medical examination whenever there are other grounds to believe that a person brought before him could have been the victim of ill-treatment. Appropriate steps must also be taken to ensure that persons who may have been victims of ill-treatment by law enforcement officials are not dissuaded from lodging a formal complaint.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Kαλησπέρα σε όλους!

    @αρχαίος

    φίλε μου, ποτέ δεν έγραψα ότι οι καταλήψεις για ψύλλου πήδημα με βρίσκουν σύμφωνη. Αλλά νομίζω ότι είναι υπεραπλουστευτικός ο συγκερασμός των καταλήψεων με την έννοια του ασύλου, έτσι κι αλλιώς.

    Το σχόλιο σου, yosemite samμ ήταν εξαιρετικό δείγμα έξυπνου χιούμορ. Κι εγώ το απήλαυσα. Στο προκείμενο όμως, φίλε μου, δεν νομίζω πως κάποιος που στέκεται με σκεπτικισμό απέναντι στο ενδεχόμενο να καταργηθεί το άσυλο σημαίνει πως αυτόματα εισηγείται κάτι σαν αυτό που περιέγραψες (sorry που το βαραίνω, απλώς έχω μια ευαισθησία στο εν λόγω ζήτημα).

    Cortlinux, κι εγώ που ζω στα Εξάρχεια, και στα 17 μου μπαινόβγαινα και στο Πολυτεχνείο, και συμμετείχα ενεργά στις τότε μαθητικές καταλήψεις, είτε γιατί υπήρχε σοβαρός λόγος, είτε απλώς από νεανική ορμή, αλλά και τώρα που παρακολουθώ τι συμβαίνει στα πέριξ με εξασκημένο, πλέον, μάτι, προσυπογράφω το σχόλιό σου. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας οι ασφαλίτες που κυκλοφορούν ως φρικιά στα Εξάρχεια! Αργά το βράδυ, τους βλέπεις κι έξω από τη ΓΑΔΑ, ή στο τμήμα της Καλλιδρομίου, να κάνουν χαβαλέ με τους ένστολους συναδέλφους τους. Είπαμε, να μην είμαστε συνωμοσιολόγοι, αλλά και για τον Κύπριο που τον χτύπησε ... η ζαρντινιέρα, αν δεν υπήρχε η καταγραφή της κάμερας, τα ίδια θα λέγαμε. Δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω, έχει συμβεί και σε μένα αλλά και σε φίλους, να τους επιτίθενται αναίτια, και ένστολοι και από τους άλλους...

    Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε πάλι τα μαγαζιά της Στουρνάρη καίγονται, και πάλι θα φουντώσει η ίδια κουβέντα περί της ύπαρξης ασύλου ή όχι, λες και αυτό είναι το πρόβλημα! Εγώ ρώτησα ποιος πιστεύει ότι θα λυθεί το πρόβλημα αν αρθεί το άσυλο ολοκληρωτικά, και κανείς δεν απάντησε. Επίσης, γιατί μόνο στο ΕΜΠ; Μόνο εκεί έχει άσυλο; Αλλού γιατί δεν γίνονται επεισόδια; Τέλος, ποιος μπορεί να μας θυμίσει ποια ήταν εκείνη η χρονιά που είχε αποφασιστεί πλήρης απουσία αστυνομικών δυνάμεων γύρω από το Πολυτεχνείο, με αποτέλεσμα να μην ανοίξει ούτε ρουθούνι; 'Η εκείνη την άλλη χρονιά, που είχαν φροντίσει να περιφρουρήσουν αποτελεσματικά το Πολυτεχνείο οι φοιτητές, αλλά και η ίδια η Αστυνομία, στήνοντας τις δυνάμεις της περιμετρικά, από το προηγούμενο βράδυ, πάλι με το ίδιο θετικό αποτέλεσμα;

    "Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει", λένε οι γιαγιάδες.

    Και όπως πολύ σωστά έγραψε και ο cortlinux,

    "Όμως αντί να μας ανησυχεί το τι γεννά την τόση βία (γιατί υπάρχει πολύ βία στην ελληνική κοινωνία και απλά καλύπτεται) εμείς απαντάμε με αστυνομοκρατία. Κατά τη γνώμη μου αυτό διορθώνει την κατάσταση όσο διορθώνουν τα μπαλώματα τσιμέντου την εθνική οδό."

    Οσοι μιλούν για κατάργηση του ασύλου, ουσιαστικά εξυπηρετούν αυτούς τους ίδιους που το καίνε, γιατί αντί να ασχολούνται με τη ρίζα του προβλήματος, κάνουν αυτό που στα αγγλικά λέγεται "beating around the bush"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Πιστέυω ότι, σαν θεσμός, το Πανεπιστημιακό Άσυλο - δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - συνιστά κατάλοιπο των μετεμφυλιακών δεκαετιών της αστυνομοκρατίας και της παντοδυναμίας του χωροφύλακα, αλλά και της δικτατορίας. Δεν έχει λόγο ύπαρξης ως θεσμός, και ήδη λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή νομιμοποιεί τρόπον τινά τα φαινόμενα υπερβολικής χρήσης βίας από την αστυνομία.
    Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την αυτονόμηση των ΑΕΙ, και το άρθρο 16: Είμαι απόφοιτος του Deree με ένα MA και ένα PhD από πολύ καλό πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Στην Ελλάδα όμως θεωρούμαι απόφοιτος λυκείου, εφόσον υπάρχει ένα ΔΟΑΤΑΠ - άλλος περίεργος θεσμός - που με απαξιώνει με αυτόν τον τρόπο. Γιατί να υπάρχει ΔΟΑΤΑΠ και να μην είμαι ελύθερος να αναζητήσω εργασία σε κάποιο ελληνικό ΑΕΙ χωρίς τη μεσολάβησή του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Αγαπητέ κ. Δήμου, παρακολούθησα ένα απόσπασμα από την εκπομπή της κ. Τσουκαλά, την Παρασκευή 23/02/2007, στην οποία συμμετείχατε. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να την παρακολουθήσω ολόκληρη, παρόλο που θα το ήθελα. Από το μικρό όμως χρονικό διάστημα που δέχθηκα την πληροφορία, εντόπισα ακόμη μια φορά το πρόβλημα που παρατηρείται και στα περισσότερα μέσα "ενημέρωσης": Δεν γνωρίζουν (επομένως και δεν μεταδίδουν) τι σημαίνει "έρευνα" και ειδικά "επιστημονική έρευνα" και πως διαχειριζόμαστε τα στοιχεία της. Δεν θέλω να επεκταθώ, νομίζω πως καταλάβατε και θέλω να σας παρακαλέσω να κινηθείτε προς την κατεύθυνση να ενημερώσετε με περισσότερα στοιχεία, αυτούς ή αυτές που πρέπει για το θέμα που θίγω παραπάνω. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Constantine A. Zokos

    Ευχαριστώ για το σχόλιο. Αυτό που λέτε το κάνω - με όσες δυναμεις έχω - τα τελευταία 40 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. είμαι καλός δωσίλογος said...
    Να φύγεις Heinz. Δεν ξέρεις να σκέφτεσαι.


    κρίμα να υπάρχουν τέτοια comments σε ένα τόσο ενδιαφέρον και πολιτισμένο blog...
    Χαρακτηρίζουν μόνο αυτον που τα γράφει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.