Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017

Fake facts and myths


Αγία Λαυρα. Απόσπασμα από  τον περίφημο πίνακα του Βρυζάκη. Και ο Γύζης ζωγράφησε το "Κρυφό Σχολειό".

Πέρασε και η 25η Μαρτίου. Μία επέτειος όπου γιορτάζουμε δύο μη-γεγονότα. Την μη-σύλληψη ενός (θε)ανθρώπου και την μη προκήρυξη μίας επανάστασης.

Περί της μη σύλληψης δεν έχω πολλά να πω. Δεν ανήκω στους πιστούς. Σύμφωνα με αυτούς, ο Άγγελος έφερε τον Κρίνο, η Παρθένος μύρισε τον Κρίνο και κατέστη έγκυος, παραμένουσα όμως Παρθένος. Μάλιστα παρέμεινε Παρθένος και αφού γέννησε. Μεταφυσικά πράγματα, που εμείς ούτε να τα συλλάβουμε μπορούμε.

Περί της μη προκήρυξης όμως ξέρουμε πολλά. Τίποτα δεν έγινε στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου του 1821. Κανείς δεν ήταν εκεί. Η επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει στη Μάνη και αλλού. Ο Παλαιών Πατρών ήταν στις Παλαιές Πάτρες ή και αλλού. Το Λάβαρο της Επανάστασης φτιάχτηκε πενήντα χρόνια μετά.

Έγραψε ο Κωστής Παλαμάς: «Το ’21: Έχουμε ως τώρα την ιστορία του; Φοβάμαι πως όχι. Την μυθολογία του; Φοβάμαι πως ναι».

Fake facts και μύθοι, εδώ και 2000 ή 200 χρόνια. Αλλά με αυτά ζούμε και πορευόμαστε. Αυτά μαθαίνουμε στα σχολεία και τα πιστεύουμε. Ιστορία, θρησκεία, όλο το παρελθόν της ανθρωπότητας, σύμπλεγμα μύθων. Όσο για τους Έλληνες, τζάμπα μας αποκαλούν τους εφευρέτες της μυθολογίας;

Όμως αυτές οι μυθολογίες δεν είναι αθώες. Αποβλέπουν σε σκοπιμότητες. Πάνε να μας πουλήσουν κάτι. Π. χ. ο συνδυασμός Ευαγγελισμού και Επανάστασης  βόλευε πολύ την εκκλησία που είχε καταπολεμήσει με λύσσα όλες τις ιδέες περί ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Να αγαπάμε τον Σουλτάνο μας έλεγε, που μας φροντίζει σαν πατέρας μας. Πρώτα αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο και μετά το ξεκίνημα της Επανάστασης με τον Υψηλάντη. Και ύστερα, βλέποντας πως έχασε το παιχνίδι, άρχισε να εφευρίσκει κι άλλους μύθους, όπως το «Κρυφό Σχολειό».

Μυθολάγνοι είμαστε οι Έλληνες. Έρχεται όμως η εποχή που ακόμα και οι πιο ανθεκτικοί μύθοι ξεφουσκώνουν. Πόσοι μύθοι της Αριστεράς έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια; Και τοπικά και παγκόσμια. Ξεκίνησαν με την πτώση του Τείχους, για όλη την υφήλιο. Για την Ελλάδα άρχισαν με το «σκίσιμο του Μνημονίου» και συνεχίζουν. Σχεδόν κάθε μέρα γκρεμίζεται κάποιος…

Πόση αλήθεια αντέχουμε; Εδώ και δύο αιώνες μας κυβερνούνε με μύθους. Κι όταν κάποιος καταπέσει, εφευρίσκουμε έναν άλλο (π.χ. μία παγκόσμια συνωμοσία) για να τον στηρίξουμε. 80% των Ελλήνων πιστεύουν ότι μας κυβερνούνε μυστικές οργανώσεις! 

Η χώρα του Σώρρα. Πού άλλου θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει;

Ακόμα, ο ορθολογισμός απέχει πολύ.