Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2010

Η εποχή της βλακείας



Η σύγχρονη οικονομική κρίση έχει γεννήσει πολλά πράγματα: χρέη, κερδοσκόπους, μέτρα, φόρους, κλπ. Όμως, κατά τη γνώμη μου, υπήρξε πιο παραγωγική στο πεδίο της ηλιθιότητας. Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα ακούσει ή διαβάσει περισσότερες συσσωρευμένες βλακείες.

Η πιο συχνή, που επαναλαμβάνεται καθημερινά με δεκάδες τρόπους, είναι η σχετική με τις τράπεζες. «Να πληρώσουν οι τράπεζες» γράφουν οι πιο μετριοπαθείς, «να κλείσουν οι τράπεζες!» οι πιο φανατικοί. Στο Facebook ξεκίνησε μία ομάδα με τίτλο: «Αντί να χρεοκοπήσουμε εμείς, να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες».

Αλλά, βρε παιδιά, αν χρεοκοπήσουν οι τράπεζες ποιος θα χάσει τα λεφτά του; Οι τραπεζίτες; Ελάχιστα (και αν). Οι καταθέτες θα τα χάσουν, δηλαδή εμείς.

Σύμφωνοι, οι τράπεζες εκμεταλλεύονται, κερδοσκοπούν και πληρώνουν μεγάλα μπόνους στα χρυσά αγόρια τους. Γι αυτό πρέπει και να τις ελέγχουμε. Αλλά όχι να τις κλείσουμε, αφού διαχειρίζονται τα δικά μας χρήματα!

Αναρωτιέμαι συχνά αν αυτοί που φωνάζουν: «Να κλείσουν οι τράπεζες!», φυλάνε τις οικονομίες τους μέσα σε κιούπια ή σε στρώματα.

Εκτός κι αν είναι αυτοί που χρωστάνε στις τράπεζες και ελπίζουν να γλυτώσουν την πληρωμή...