Κυριακή, Ιουλίου 01, 2007

Θυμάστε την Αμάρυνθο;

Ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή
Στέφανου Μάνου
προς την Υπουργό Παιδείας



«Μετά την προβολή των βίντεο με τις βαρβαρότητες αστυνομικών εις βάρος κρατουμένων κινήθηκαν –όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε– διαδικασίες πειθαρχικής και ποινικής δίωξης των υπευθύνων. Έτσι ενδεχομένως να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που αναμίχθηκαν στις αθλιότητες.

Ωστόσο πριν από έξι μήνες συγκλόνισε τη χώρα η περίπτωση του βιασμού στην Αμάρυνθο μιας βουλγάρας αριστούχου μαθήτριας από τέσσερις μαθητές και η βιντεοσκόπηση του βιασμού από άλλη μαθήτρια. Ουδείς μέχρι σήμερα τιμωρήθηκε, πλην του θύματος και της οικογένειάς της που αναγκάστηκε να αλλάξει τόπο διαμονής. Όλη η αντιμετώπιση από τον σύλλογο καθηγητών και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ούτε οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής, αλλά και της ίδιας της υπουργού Παιδείας, τίποτε δεν στάθηκε ικανό όχι για μια δίκαιη αντιμετώπιση της υπόθεσης αλλά για μια σταγόνα ευαισθησίας των «παιδαγωγών» μπροστά στο αποκρουστικό πρόσωπο του ρατσισμού εναντίον μιας κοπέλας μετανάστριας. Όλη αυτή η κατακραυγή και πίεση είχε απλώς ως αποτέλεσμα να αλλάξει μια σκανδαλώδης πρώτη απόφαση των «παιδαγωγών» (που εξομοίωνε το θύμα με τους βιαστές) και να αντικατασταθεί με μια δεύτερη σκανδαλωδέστερη (που καταργούσε τις ποινές της πρώτης απόφασης (και για τους βιαστές!).

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Ενόψει των επικείμενων κρίσεων για τους προϊσταμένους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα παραμείνουν στις θέσεις τους και κατά το σχολικό έτος 2007-2008 ο διευθυντής του εν λόγω σχολείου και ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας;

2. Πιστεύει γενικότερα ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία μπορεί να στηριχθεί σε καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας; και αν όχι γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί ποινές σε όσους εκπαιδευτικούς έχουν επιδείξει ασυγχώρητη ολιγωρία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους;

3. Συνειδητοποιεί ότι οι Υπουργοί κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από τις δηλώσεις τους (ακόμη και όταν είναι εξαιρετικές όπως ήταν στην περίπτωση του βιασμού της ατυχούς και αριστούχου νεαρής Βουλγάρας);»



Εγώ τι να συμπληρώσω; Όταν διάβασα την ερώτηση μου πέσανε τα μούτρα. Ντράπηκα που κι εγώ, όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι συμπατριώτες μου, ξεχάσαμε τόσο γρήγορα την Αμάρυνθο.Αγκάθι στην σάρκα μας έπρεπε να είναι!


Αν οι αστυνομικοί πρέπει να τιμωρηθούν για την βία στους μετανάστες, πόσο περισσότερο πρέπει να τιμωρηθούν οι "παιδαγωγοί" που ουσιαστικά κάλυψαν ένα τόσο επαίσχυντο περιστατικό;

258 σχόλια:

  1. Μπραβο για το θεμα...αλλα δεν πιστευω να περιμενεις απαντησεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλό μήνα!

    Νομίζω πως σήμερα είναι η πρώτη μου φορά που "παίρνω την παρθενιά" των σχολίων του blog.....

    Σχετικά με το θέμα μας τώρα.....

    Μπορεί να ακούγεται (και όντως είναι) τραγικό και λυπηρό ότι "ξεχάσαμε" την Αμάρυνθο. Όπως "ξεχάσαμε" και την υπόθεση του 'Αλεξ στη Βέροια. Ή όπως "ξεχάσαμε" την ιστορία του εν ψυχρώ φόνου του Αλβανού νεαρού από "Ελληνάρα" Κρητικό..... Ή όπως "ξεχάσαμε" πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις του πρόσφατου μας παρελθόντος.....

    Θεωρώ όμως πως, τελικά, δεν "ξεχάσαμε" ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

    Υπενθυμίζω απλά τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών σχετικά με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία των Ελλήνων!!

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ. ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς, αγαπητέ κε Δήμου, οτιδήποτε δεν μας αγγίζει σε πρώτο βαθμό εξοστρακίζεται στη λήθη. Όπως ξεχάσαμε το περιστατικό στην Αμάρυνθο, σε λίγο καιρό θα έχουμε ξεχάσει και το περιστατικό στο τμήμα Ομονοίας.

    Οτιδήποτε σερβίρεται ως επικαιρότητα έχει αυτήν την τύχη και μαζί με εσάς δηλώνω κι εγώ ένοχος χωρίς ελαφρυντικά στο αδίκημα της αμνησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, καλά όλα αυτά, αλλά τι συνιστά "βιασμό"; (Κατά το τι είναι "δάσος", τι είναι "αποθεματικό", "δημοκρατία" κλπ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Reactor69 said...
    Ναι, καλά όλα αυτά, αλλά τι συνιστά "βιασμό";

    -----------------------

    Ωπ! να η πρώτη εκλογίκευση και αποφυγή του θέματος. (Η επόμενη είναι ότι "τα ήθελε κι αυτή").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Reactor69 said...

    Ναι, καλά όλα αυτά, αλλά τι συνιστά "βιασμό";

    ====

    ο "βιασμος" ειναι το ιδιιο πράγμα με τον βιασμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ότι δεν παίζει η τηλεόραση δεν υφίσταται. Αυτή είναι η σημερινή κουλτούρα μας. Με το που σταμάτησε η προβολή του θέματος μέσω της tv σταμάτησε και το ενδιαφέρον. Όπως σε τόσα άλλα θέματα (Υπόθεση χρηματιστηρίου , Άλεξ ,ζαρτινιέρα και άλλα πολλά...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα...

    Ισως να μην "πουλάει" η καταδίκη των "παιδαγωγών" όσο η καταδίκη των αστυνομικών...

    Εξ άλλου κάποιος από αυτούς που "εξαναγκάστηκαν" να βιάσουν, ήταν γυιός καθηγητού (η καθηγήτριας)... Εγκριτα μέλη της τοπικής κοινωνίας!

    Σαν δεν ντρέπεσθε υποκριτές, μίζεροι, ανθρωπάκια, ανάξιοι και ανίκανοι, μικροί και λίγοι, μόνο στην αυτοικανοποίηση και στα ψέμματα μεγάλοι!

    Καθηγητές!!!

    Αυτή η ιστορία, όπως και η άλλη της Βέροιας, με κάνει να ντρέπομαι.

    Καλά τα λέει ο Μάνος, αλλά φωνή βοόντος εν τη ερήμω... Ως συνήθως.

    Θυμίσω το κινηματογραφικό έργο "Accused" με την Τζόντι Φόστερ. Η ιστορία της Αμαρύνθου ήταν πολύ χειρότερη και παραμένει ατιμώρητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ειναι φανερό οτι ολοι οι υπευθυνοι συμφωνουν κατω απο το τραπεζι οτι η κοπελα προκαλεσε τον βιασμο της και οτι ειναι "φθηνη"

    αλλιως θα ειχαμε δει παραδειγματικες τιμωριες, ακομη κι αν δεν φταινε οι καθηγητες κατευθειαν

    στην Γερμανια, πως θα αντιμετωπιζοταν αραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @reactor69

    Βιασμός (εκτός εισαγωγικών) είναι όταν σου λένε όχι κι εσύ το εκλαμβάνεις ως ναι.

    Όταν εκμεταλεύεσαι την αδυναμία του άλλου να πει όχι.

    Όταν επιβάλεις τη θέληση σου στον πιο αδύναμο είτε εκμεταλευόμενος τη φυσική σου δύναμη είτε την κοινωνική.

    Τέλος, όταν βάζεις σε εισαγωγικά τον πόνο του άλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. munch's scream said...
    ειναι φανερό οτι ολοι οι υπευθυνοι συμφωνουν κατω απο το τραπεζι οτι η κοπελα προκαλεσε τον βιασμο της και οτι ειναι "φθηνη"

    -------------------------

    Ελπίζω αυτά να τα γράφετε ειρωνικά.

    Αλλιώς ντρέπομαι για λογαριασμό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΝΔ
    μην εξάπτεστε , είναι γνωστή η ηθική των νταήδων που γ@μ@νε και δέρνουν ότι τους ''προκαλεί''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
    ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ
    ΣΤΑ ΜΜΕ...


    Πέρα απο το γεγονός καθαυτό, με συγκλόνισε η εικόνα του διευθυντή του σχολείου να βγαίνει απο την καγκελόπορτα την πρώτη νύχτα με ..τα χέρια ψηλά ( !!!!! ) σάν να έλεγε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν απέξω «..παραδίνομαι!».

    Μ’ αυτή τη χειρονομία του, ξεφτίλισε ουσιαστικά όλη την εκπαίδευση.

    Θέλοντας εμφανώς να περάσει το ύπουλο μήνυμα πως τάχα οι δημοσιογράφοι φταίνε που μεγαλοποιούν το γεγονός και θέλουν σάν καννίβαλοι «να τον φάνε», έδωσε σε όλα τα παιδιά της χώρας το «μάθημα» ότι οι καθηγητές ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ..

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ, ΝΑ ΛΕΕΙ «ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΙ, ΦΑΤΕ ΜΕ !» Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΤΑ ΜΜΕ !!!!!!!!!!!

    Θεωρώ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ το ατόπημα αυτό, κι’ ας είναι μιά δευτερεύουσα λεπτομέρεια στο σοβαρό αυτό θέμα. Δείχνει ΤΟ ΗΘΟΣ ( ..ανύπαρκτο..) αυτού του ανθρώπου.. Ένας «διευθυντής» που ΦΟΒΑΤΑΙ, που τρέμει τη θεσούλα και τα λεφτουδάκια του, και βασίζεται σε ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ για να σταθεί στα πόδια του, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για αυτό το λειτούργημα.

    Άν αισθάνεται πως έχει δίκιο, έπρεπε να βγεί χαμογελαστός, και ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ να αντιμετωπίσει τα μικρόφωνα. Όπως κάνουν οι μορφωμένοι άνθρωποι.

    Όχι να τρέμει σάν την κότα, εκλιπαρώντας «έλεος!»...

    Λυπάμαι την Αμάρυνθο, περισσότερο επειδή η μόρφωση των παιδιών της είναι σε ΤΕΤΟΙΑ ΧΕΡΙΑ, και λιγότερο για τη ντροπή του βιασμού της μαθήτριας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Εξ άλλου κάποιος από αυτούς που "εξαναγκάστηκαν" να βιάσουν, ήταν γυιός καθηγητού (η καθηγήτριας)... Εγκριτα μέλη της τοπικής κοινωνίας!"

    Μ' όλο το σεβασμό... Έγκριτα; Μέλη; Κοινωνίας; τι μ...ς είναι αυτές; Είναι στη φυλακή οι βιαστές και η συναυτουργός του εν λόγω εγκλήματος; Εφαρμόζεται ο νόμος, ή κάθονται όλοι οι losers και συζητάνε; Άκου "καθηγητές"... τι σκατά είναι πάλι αυτοί οι ψωριάρηδες; Τι μαντάμ σουσού νοοτροπίες είναι αυτές να μιλάμε για "έγκριτους", "υπεύθυνους κι αρμόδιους" από τη στιγμή που στη χώρα του Μ/ Αλεξάνδου (εδώ γελάνε), δεν πέρασε ακόμα ένας εισαγγελέας να τους χώσει μέσα για τα καλά, έως τουλάχιστον τη δίκη (και 10 χρονάκια ακόμα μετά από τη δίκη);

    Από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται ο νόμος, τι κάθεστε και κάνετε ακόμα σ' αυτή τη χώρα; Α, είναι τα τοπία... όμορφα τοπία, δε λέω... αλλά για σκεφτείτε:

    ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΩΡΑΙΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ, ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΘΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ, ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ;

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. munch's scream said...

    Οπως φαίνεται από τα συμφραζόμενα τα λέει ειρωνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μου φαίνεται πως δεν έγινε αντιληπτό το ύφος των λεγόμενών μου!

    Τόνισα πως στην Ελλάδα, όπως μέχρι τώρα χαρακτηρίζαμε αυτόνομα εαυτόν(είμαι ό,τι δηλώσω), με το ίδιο επίρρημα χαρακτηρίζουμε, πλέον, και οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας.

    Είναι βουλγάρα, "τα ήθελε κι αυτή", "τις ξέρουμε" κτλ.

    Εχουμε ένα τίτλο ιδιοκτησίας που εκδόθηκε κατά την επταετία από το μοναστήρι του Αγίου Ριαλεστέϊτιου, άρα αυτό το οικόπεδο στην κορυφή της Πεντέλης δεν είναι δάική έκταση.

    Ανήκουμε σ' εκείνους που τους "βολεύει"(κάπου!) ο δικομματισμός, άρα έχουμε δημοκρατία...

    Καλωσήρθατε στη χώρα του θυμικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φαντασθείτε αυτοί οι "καθηγητές" και αυτοί οι "παιδαγωγοί" να διδάσκουν Ελληνική Ιστορία και Ελληνικό πολιτισμό!

    Οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση...

    Οποία υποκρισία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. reactor69
    Ναι αλλά στο θέμα βιασμός δεν χωράνε συζητήσεις. Η απλή καταγγελία φτάνει.

    Και μάλιστα όταν προέρχεται από μία άριστη και σκληρά εργαζόμενη μαθήτρια!

    Αν ήταν "φτηνή" θα έβγαζε πολύ περισσότερα ως πόρνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα


    Δε νομίζω πως μπορεί κάποιος να έχει ξεχάσει ούτε την Αμάρυνθο ούτε την Βέροια(δύο από τα πιο συγκλονιστικά και πρωτόγνωρα γεγονότα που βίωσε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα). Αλλά και τί μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε από εμάς;

    Δυστυχώς και στις δύο περιπτώσεις οι ντόπιοι συμπεριφέρθηκαν όπως τους έμαθε η πολιτική ελίτ των τελευταίων ετών: κάναν την "πάπια", κρύψαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, επέδειξαν αισχρή αδιαφορία.

    Στη σημερινή κοινωνία των βολεμένων, κανείς δεν έχει το κουράγιο να πάει με το θύμα, με την πλευρά του αδύναμου -η εύκολη και μόνιμη "λύση" είναι η αδιαφορία.

    Η ανθρωπιά και το φιλότιμο, κυρίαρχα στοιχεία κάποτε της φυλής, έχουν πάει έναν πολύ μακρυνό περίπατο... -και δε βλέπω να επιστρέφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ειρωνικα και πικρόχολα βεβαιως

    αν ηταν ελληνιδα η κοπελα, βιασμενη απο αλβανους μεταναστες ,τι θα ειχε συμβει, οχι πειτε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νομίζω ότι κανείς από εμάς δεν μπορεί να γίνει ούτε εισαγγελέας ούτε συνήγορος υπεράσπισης κανενός. Είναι γνωστό ότι πολλές φορές τα φαινόμενα μπορεί και να απατούν, άρα όντας όλοι μας απλοί "θεατές" (μακρόθεν) ενός γεγονότος δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη για το τι έγινε.
    Πέρα από αυτό όμως, επιβεβλημένο σίγουρα είναι οι αρμόδιοι φορείς μιας ευνομούμενης πολιτείας να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και να αποδοθούν στο έπακρον οι ευθύνες όπου αντιστοιχούν αλλά όχι "επί δικαίων και αδίκων".
    Το θέμα και το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν πείθει κανένα ότι λειτουργεί η δικαιοσύνη, όχι μόνο με τη στενή (νομική) της έννοια αλλά και με την ευρεία, την ευρυτάτη θα έλεγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο/Η Lefteris είπε...

    ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΩΡΑΙΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ, ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΘΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ, ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ;

    ---------------------------------
    Πατριδογνωσία κάνουμε? Αυτός ο ιδιότυπος αυτορατσισμός με εξοργίζει.

    Όποιος ζει στην Ελλάδα για τα ωραία τοπία και τον καλό καιρό μπορεί να μετακομίσει στην Τουρκία που έχει επίσης καλό καιρό και ωραία τοπία. Θα κοιτάξω ταξιδιωτικούς οδηγούς και θα σας προτείνω μερικούς ακόμα προορισμούς.

    Εγώ προσωπικά, μένω Ελλάδα γιατί μου αρέσουν οι άνθρωποι. Μπορεί να σας εκπλήσσει Lefteri αλλά στο σύνολο τους οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν βιάζουν συμμαθήτριες τους, ούτε βασανίζουν αλλοδαπούς. Φυσικά και έχουμε προβλήματα, όμως ειλικρινά δείξτε μου μια χώρα που δεν έχει τα ίδια ή αντίστοιχα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εκτός του βιασμού τίθεται και ένα ζήτημα που αφόρα την ποιότητα ,το ύφος και ήθος των εκπαιδευτικών. Αρκούν μόνο κάποιες εξετάσεις για να κριθεί κάποιος ικανός να διδάξει; Η μήπως χρειάζεται να θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης που να περιλαμβάνει και άλλους ''ελέγχους'' πέραν των γνώσεων των υποψηφίων εκπαδευτικών;
    Από την άλλη όμως ποιός θα είναι αυτός που θα τους ελέγχει; Αυτός πως θα αξιολογείται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. s_pablo said...
    ...στο σύνολο τους οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν βιάζουν συμμαθήτριες τους, ούτε βασανίζουν αλλοδαπούς. Φυσικά και έχουμε προβλήματα, όμως ειλικρινά δείξτε μου μια χώρα που δεν έχει τα ίδια ή αντίστοιχα προβλήματα.

    -------------------------

    To πρόβλημα δεν είναι τι κάνουν μερικοί, αλλά το ότι παραμένουν ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ! Και εκεί μπορώ να σας δείξω πολλές χώρες που ΔΕΝ έχουν το ίδιο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γάτε,

    "Και μάλιστα όταν προέρχεται από μία άριστη και σκληρά εργαζόμενη μαθήτρια!"

    Άθελά σας υποπίπτετε στο ίδιο ατόπημα. Χαρακτηρίζετε το αδίκημα βάσει του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του θύματος. Οπως, λοιπόν, εσείς προσεγγίζετε το θέμα με θετική προδιάθεση, έτσι και κάποιοι, και είναι πολλοί αυτοί, το προσέγγισαν αρνητικά προκατειλλημένοι.

    "Ναι αλλά στο θέμα βιασμός δεν χωράνε συζητήσεις. Η απλή καταγγελία φτάνει."

    Η καταγγελία φτάνει μέχρι τον εισαγγελέα, δηλαδή τη δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα νομίζω πως, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση, και με την τροπή που πήρε, ο νόμος λειτούργησε "δυνατά κι ελληνικά". Πόσο φώναξε ο Αυτιάς, πόσο χτυπήθηκε ο Παπαδάκης, πόσο ύψωσε τον τόνο της φωνής του ο Χατζηνικολάου και τα σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Νίκο Δήμου

    Δεν ζω σε άλλες χώρες, δεν μπορώ να ξέρω πραγματικά τι συμβαίνει εκεί.

    Υποψιάζομαι ότι αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί στην Γερμανία ή σε κάποια άλλη από τις χώρες που θαυμάζουμε τόσο ανέξοδα, δεν θα το μάθαινα ποτέ (δεν συνιστά διεθνή είδηση), οπότε... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Lefteris said...
    "Εξ άλλου κάποιος από αυτούς που "εξαναγκάστηκαν" να βιάσουν, ήταν γυιός καθηγητού (η καθηγήτριας)... Εγκριτα μέλη της τοπικής κοινωνίας!"

    Μ' όλο το σεβασμό... Έγκριτα; Μέλη; Κοινωνίας; τι μ...ς είναι αυτές; Είναι στη φυλακή οι βιαστές και η συναυτουργός του εν λόγω εγκλήματος;
    ---------

    Λευτέρη,

    Ειρωνικός και χλευαστικός ήταν ο λόγος μου. Είναι το μόνο που ταιριάζει σε αυτούς τους "παιδαγωγούς", διότι το ότι παριστάνουν αυτοί τους παιδαγωγούς, συνιστά ειρωνία και χλεύη για την κοινωνία.

    Αν δεν είναι προφανές σημαίνει ότι δεν εκφράστηκα όπως θα ήθελα.

    Να βλέπουμε όμως κα τα συμφραζόμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες? Ποιός θα παιδευσει τους παιδευτές μας? Μήπως εμείς οι ιδιοι? (Προς αποφυγη παρεξηγήσεων δεν ομιλώ περι αυτοδικιας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν ο βουλευτής Στέφανος Μάνος δεν ήταν ανεξάρτητος θα μπορούσε να κάνει τέτοια ερώτηση;
    Αν ήταν κυβερνητικός θα του το απαγόρευαν , αν ήταν αντιπολιτευτικός θα ρωτούσε τον αρχηγό του που θα έκρινε με βάση το κέρδος στο μάζεμα ψήφων.
    Πως θα ήταν η βουλή άραγε αν υπήρχαν 300 ανεξάρτητοι βουλευτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η ερώτηση είναι πολύ επίκαιρη, λόγω της πρόσφατης "ανακάλυψης" του γεγονότος πως πολλοί αστυνομικοί δείχνουν ολιγωρία στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    Στο Βήμα της Κυριακής (24/6/2007) αναφέρεται: "Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο πολλοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν από τον αρχηγό του Σώματος κ. Αν. Δημοσχάκη να δώσει λύση και «με τους αστυνομικούς που μένουν στον τόπο καταγωγής τους, καλλιεργούν τα χωράφια τους, έχουν αιγοπρόβατα, συμμετέχουν σε κατασκευαστικές εταιρείες, ανοίγουν καταστήματα και έχουν την Αστυνομία για πάρεργο...».

    Και η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται από πολλούς εκπαιδευτικούς ως πάρεργο. Ίσως η αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα να είναι η λύση σε αυτά τα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μπορείς κάποιος να μας θυμίσει το δυνατό αντικειμενικά τι ακριβώς έγινε?
    Από το βίντεο προέκυπτε χωρίς αμφιβολίες ότι πράγματι ήταν βιασμός?
    Η κοπέλα έκανε την καταγγελία πριν ή μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "Λευτέρη,

    Ειρωνικός και χλευαστικός ήταν ο λόγος μου. "


    Εγώ το ξέρω ρε μεγάλε, με παρεξήγησες και συγγνώμη. Το πρόβλημα είναι όμως ότι έχεις και δίκιο... αν είναι δυνατόν ρε παιδιά... βιάζεται άνθρωπος μπροστά σε κάμερα και κάθονται και κοιτάνε όλοι...


    ==============================

    "Μπορεί να σας εκπλήσσει Lefteri αλλά στο σύνολο τους οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν βιάζουν συμμαθήτριες τους

    Κι άμα συμβεί, κάθονται όλοι και κάνουν μπανιστήρι.


    oύτε βασανίζουν αλλοδαπούς."

    Το να αποκαλεί ο ένας βαλκάνιος τον άλλο "αλλοδαπό" είναι κάτι που μόνο κακό θα κάνει στις business... δεν το λέω με κακία, απλά λέω ότι είναι κακή συνήθεια. Οι Βούλγαροι κι οι Αλβανοί είχαν κακή τύχη στο παρελθόν, αυτό είναι όλο.

    Εδώ στις ΗΠΑ συμβαίνουν χειρότερα. Αλλά άμα η κάμερα πιάσει κάποιον, η σύλληψή του γίνεται αμέσως και μερικές φορές και σόου (διότι όντως θα συλληφθεί) και οι ποινές πέφτουν καταιγίδα.
    Δείτε και τη φυλάκιση της Paris Hilton επειδή... οδηγούσε μεθυσμένη...

    Δεν παίζουνε εδώ με τέτοια πράγματα, ειδικά με το νόμο.
    Στην Ελλάδα... σα να μου φαίνεται ότι θα κατέβω να βιάσω καμιά διάσημη ηθοποιό στη μέση του δρόμου (διαλέξτε μου καμιά "κουλτουρέ") και μετά να λέω ότι ήταν Βουλγαρικής καταγωγής για να μην με αγγίζει κανείς. (Γεια σου ρε Χίτλερ... εσύ τουλάχιστον ήσουν ειλικρινής).

    =================================

    "Αν ήταν "φτηνή" θα έβγαζε πολύ περισσότερα ως πόρνη. "

    Αν ήταν φτηνή θα έκανε παρέα πολιτικούς, "αρμόδιους" και "παράγοντες" (τι μαλακία έκφραση κι αυτή για μια τουριστική χώρα με πληθυσμό πόλης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ο Titmus τα ειπε οπως πρεπει νομιζω.
    Ας μην γινουμε Ευαγγελατοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ο/Η Lefteris είπε...

    Εδώ στις ΗΠΑ συμβαίνουν χειρότερα. Αλλά άμα η κάμερα πιάσει κάποιον, η σύλληψή του γίνεται αμέσως και μερικές φορές και σόου (διότι όντως θα συλληφθεί) και οι ποινές πέφτουν καταιγίδα.
    Δείτε και τη φυλάκιση της Paris Hilton επειδή... οδηγούσε μεθυσμένη...

    ---------------------------------

    Δεν είχα πρόθεση να το συνεχίσω, αλλά με προκαλείτε.

    Κάποτε υπήρχε ένας κύριος ονόματι Rodney King. Προφανώς έχετε ξεχάσει την περίπτωση, οπότε σας υπενθυμίζω ότι 4 αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν αγρίως, αργότερα εμφανίστηκε βίντεο με τον ξυλοδαρμό και τελικά οι δικαστές ήταν Έλληνες γιατί οι αστυνομικοί απαλλάχθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Et in Arcadia ego said...
    Ο Titmus τα ειπε οπως πρεπει νομιζω.
    Ας μην γινουμε Ευαγγελατοι.

    --------------------------------

    Kαι για να μην γίνουμε Ευαγγελάτοι πρέπει να γίνουμε αδιάφοροι;

    Έχετε ακούσει τίποτα για κοινωνία πολιτών;

    Reactor69
    και οι εισαγγελείς και οι δικαστές λαμβάνουν υπόψη τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα κάθε εμπλεκομένου.

    Το κακό είναι πως αυτή η υπόθεση ΔΕΝ έφτασε στο εισαγγελέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ηλεκτρολόγε,

    "Πως θα ήταν η βουλή άραγε αν υπήρχαν 300 ανεξάρτητοι βουλευτές;"

    Οχι τέτοιες ερωτήσεις πρωί πρωί, θα κάψουμε καμιά "μητρική"!

    Πιο εύκολα θα σου απαντήσει ένας έλληνας στο ερώτημα "Τι βρίσκεται πέρα από το γνωστό σύμπαν και μέσα σε τι είναι όλο αυτό"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα και καλό μήνα. Καλό καλοκαίρι.

    Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον ρατσισμό στην χώρα μας.
    Υπάρχει όμως παντού και μόνο τα μεγέθη αλλάζουν.
    Νομίζω όμως πως είμαστε από τους πρώτους στην ανεκτικότητα και ατιμωρησία τέτοιων φρικτών γεγονότων, με την συνδρομή φυσικά και της επίσημης πολιτείας.
    Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι, λέει η σοφή κουβέντα.
    Λυπάμαι και το ομολογώ, πως πολλές φορές πιάνω τον ίδιο μου τον εαυτό ρατσιστή.
    Πιστεύω πως πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα. Ισως στις νέες γεννιές που πρόκειται να αναλάβουν τα ηνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα σας,
    Απλά να προσθέσω ότι δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί ασυνείδητοι βολεψάκηδες. Στην 6χρονη πορεία μου στη δημόσια εκπαίδευση, έχω γνωρίσει μπόλικους συναδέλφους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τσαγανό.
    Το θέμα της εφαρμογής των νόμων και της ατιμωρησίας είναι βεβαίως η καυτή πατάτα της ελληνικής πραγματικότητας, εδώ και αιώνες. Δεν ξέρω τι έχει αλλάξει από τότε που ο Ροΐδης υποδείκνυε τον πιο Απαραίτητο Νόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γάτε,

    "Το κακό είναι πως αυτή η υπόθεση ΔΕΝ έφτασε στο εισαγγελέα."

    Ομολογώ πως δεν το γνώριζα.
    Το αυτεπάγγελτο, τελικά, πότε ισχύει και πότε εφαρμόζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Από το να μη γίνουμε «Ευαγγελάτοι» μέχρι το να μη γίνουμε αδιάφοροι υπάρχει κάποια απόσταση. Δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα. Ναι στην κοινωνία πολιτών όχι όμως στην όποια εξαγωγή συμπερασμάτων γιατί αυτό θυμίζει κάπως αυτοδικία. Ο ρόλος μιας «κοινωνίας πολιτών» είναι να ξυπνήσει ή, τέλος πάντων, ενεργοποιήσει τη δικαιοσύνη και σε καμία περίπτωση να την υποκαταστήσει ούτε να τη συμπληρώσει. Κανείς μας δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη στην Αμάρυνθο σίγουρα κάτι συνέβη όμως. Ας πιέσει η «κοινωνία πολιτών» προς την κατεύθυνση της εξιχνίασης την υπόθεσης, κάτι καθόλου εύκολο ειδικά όταν μιλάμε για κλειστές κοινωνίες. Πάντως ό,τι και αν γίνει, πιστεύω ότι στη χειρότερη περίπτωση καλύτερα να μην απονεμηθεί καμία δικαιοσύνη παρά να απονεμηθεί λάθος δικαιοσύνη.
    Τέλος, αν πράγματι η υπόθεση δεν έφθασε μέχρι τον εισαγγελέα, είναι μέγα λάθος και ντροπή, εκεί όντως μυρίζει συγκάλυψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @zoros:

    Από όσο θυμάμαι (γιατί δεν είχα παρακολουθήσει τηλεόραση), συμμαθητής που άρεσε στην κοπέλα της είπε να πάνε μαζί στις τουαλέτες (οι οποίες έχουν απόσταση από το σχολείο, το οποίο τελούσε όμως έτσι κι αλλιώς υπό κατάληψη). Εκεί ήταν άλλοι 3 φίλοι του. Όλοι μαζί νομίζω την βίασαν, την εξανάγκασαν να τους κάνει στοματικό σεξ, κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα, κάποιες συμμαθήτριες (η μία μάλιστα αδελφή ενός από όλους) παρακολουθούσαν το συμβάν στις τουαλέτες, γελώντας και τραβώντας βίντεο.

    Το θέμα δεν ξέρω πώς πήρε δημοσιότητα, νομίζω έκανε καταγγελία η κοπέλα με τη μητέρα της. Στη συνέχεια, το συμβούλιο καθηγητών έδωσε πενθήμερη αποβολή στους μαθητές αλλά και στη μαθήτρια, με το σκεπτικό ότι "δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης και δεν μπορούσαν να πάρουν θέση". Αυτές που τραβούσαν βίντεο δεν έπαθαν τίποτε.

    Αν και τα παρακάτω δεν αποδεικνύουν τίποτε, η κοπέλα ήταν άριστη μαθήτρια και δούλευε part-time σε εστιατόριο, ο ένας από τους 4 ήταν γιος αστυνομικού, ενώ είχαν εμφανιστεί μαρτυρίες ότι οι τύποι αυτοί είχαν προσπαθήσει να στριμώξουν και άλλες. Τέλος, η Αμάρυνθος είναι το χωριό που είχε βγάλει εκείνη την απόφαση ότι δεν θέλουν μετανάστες, κάπου στα 1995.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλό μεσημέρι και καλό μήνα,

    Εμένα η απορία μου είναι γιατί υπάρχει νομοθετικό σώμα και γιατί γίνονται καινούριοι νόμοι. Αφού δεν έχει σκοπό να τους τηρήσει κανείς. 'Ολοι ψάχνουν για παράθυρα και για γνωστούς.
    Νομίζω το πρόβλημα είναι στη μη εφαρμογή των νόμων.
    Στην Ελλάδα δυστυχώς αυτό που μετράει είναι το ποιος είσαι. ΄Αμα είσαι "κάποιος" την γλυτώνεις.
    Τώρα αυτό το "κάποιος" συκώνει πολύ συζήτηση, το ξέρω. Αλλά έτσι είναι. Κάποιος μπορεί να είναι αυτή την εποχή και ο Βας Βας Παρασκευάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ο/Η Luke Skywalker είπε...
    Καλημέρα
    Αλλά και τί μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε από εμάς;
    ----------------------
    Δυστυχώς φίλε μου έχεις πέσει και εσύ στην παγίδα του δεν βαριέσαι αδελφέ, η διασημότερη πρόταση στην Ελλάδα μετά το πέφτω από τα σύννεφα, εάν ήξερα να κάνω link θα έβαζα ν’ακούγεται το τραγούδι του Κ.Χατζή που λέει “ τσιγάρο πρέφα και καφέ και δεν βαριέσαι αδερφέ”
    Το ποιο ωραίο όμως απ’όλα είναι ότι όλοι αυτοί που βγαίνουν στην TV να μιλήσουν για τους αλλοδαπούς πάντοτε ξεκινούν την κουβέντα τους με την πρόταση “καταρχάς θέλω να δηλώσω ότι δεν είμαι ρατσιστής”
    Είμαι περίεργός να δω εάν θα βγει τίποτα από αυτό το post
    “Τσιγάρο πρέφα και καφέ και δεν βαριέσαι αδερφέ” !!!!!
    Καλό μήνα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Kαλημέρα καλό μήνα

    ...και καλή λευτεριά αδέλφια!


    Τέτοια περιστατικά σου υπενθυμίζουν ότι ο σουλτάνος είναι ακόμα εδώ.

    Ειδικά για τους κατοίκους που αποτελούν τον πληθυσμό της Εύβοιας στην πλειοψηφία του καλό θα είναι να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο harrygreco.

    Aπό εκεί και μετά, επειδή το ημερολόγιο δείχνει 200+ μπορούμε να βγάλλουμε και ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση, αλλά πιστέψτε με, οι κάτοικοι και οι φορείς της Αμαρύνθου όχι μόνο τα έχουν γραμμένα ξέρετε που, μα δεν τα αντιλαμβάνονται καν.

    Είναι το ίδιο ακριβώς με τον αστυνομικό που το μόνο που βρήκε να δηλώσει για τον ξυλοδαρμό των μεταναστών στην Ομόνοια ήταν πως έκανε πλάκα. Αυτό το μουλωχτό τρανσεξουαλικό γομάρι λοιπόν δεν θα πάρει χαμπάρι ό,τι ποινή και αν του δώσουν. Θα την θεωρεί πάντα άδικη στο προσωπικό του σύμπαν γιατί δεν θα αναγνωρίζει το ηθικό υπόστρωμα της ποινής ως απονομή δικαιοσύνης. Όλοι οι εγκληματολόγοι τα γνωρίζουν αυτά.

    Το ζήτημα λοιπόν που ανακύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το κατά πόσον η πολιτεία είναι διατεθιμένη ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΡΚΉς να δείχνει την εξουσία της και να την εφαρμόζει με όλο το θεσμικά κατοχυρωμένο τυπικό της σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Εδώ έχει νόημα η παρέμβαση Μάνου.

    Ποιός όμως περιμένει να τον ακούσει σε μια κυβέρνηση που ο ίδιος ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης για την απώλεια του δάσους της Πάρνηθας προχτές δήλωσε σα να απευθύνεται σε ηλιθίους: - ''ΜΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΥΚΝΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ''!!!.

    Δεν σας μοιάζει με το: ''ΤΑ ΗΘΕΛΕ ΚΙ ΑΥΤΗς Ο ΚΩΛΟς'';

    Άσε δε, που όταν τον έκαναν ρόμπα το γύρισε αμέσως με δηλώσεις του τύπου: - Σιγά καλέ την άμαξα. Μια πλάκα έκανα.

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Xero oti to sxolio einai asxeto kai isos den bei alla eida tin katastrofi tis Parnithas kai paroti meno sto exoteriko ta teleutaia xronia den mporo akoma na sineltho...polles mnimes alla kai lipi gia autous pou menoun stin Athina kai gia tin zoi pou tha exoun sto mellon ekei...prepei na diorganothei ena silalitirio sto kentro me xiliades athinaious enentia se auto to xali...mono se sigentroseis kai sinaulies paei o kosmos ..o kosmos prepei pia mazika na diamartirithei kai na dixei tin orgi tou alla kai na euaisthitopiithei..aisxos pia..mallon tha kats exoteriko gia panta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @s_pablo:

    Η Αμερική δεν είναι ο επί γης παράδεισος. Αλλά δεν είναι και το σκορποχώρι που λέγεται Ελλάς...

    Αυτό που εκεί είναι η εξαίρεση εδώ είναι ο κανόνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Συμπληρωματικά, για να γίνει περισσότερο κατανοητή η στάση των καθηγητών, αντιγράφω από εδώ:

    "Σημειώνεται ότι ο φυσικός του λυκείου Αμαρύνθου έστειλε στην εφημερίδα "Τα Νέα" μία απίστευτη επιστολή-δικαιολογία της ψήφου του , στην οποία αναφέρει ότι πρότεινε την ποινή για τη μαθήτρια, γιατί ενώ είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να φύγει και να αποφευχθεί η ασελγής πράξη, αυτή δεν το έκανε."

    και από εδώ:

    "Η μητέρα του κοριτσιού επιχείρησε να συναντήσει τους καθηγητές της κόρης της, την ημέρα που συνεδρίαζαν στο σχολείο, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως ανέφερε στα Νέα, ήθελε να συζητήσει μαζί τους για το εάν μπορεί η κόρη της να επιστρέψει στο σχολείο, αλλά κανένας δεν θέλησε να τη συναντήσει."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ν.Δ. πανω που μας εχει φαει η καταθλιψη για την Παρνηθα μας θυμιζεις τωρα και συ κατι πραγματα !!! Σε λιγο θα μας πεις και για τις απαγωγες των Πακιστανων. Μια ζωη μιζερια σε αυτη τη χωρα.
    Οταν ξανακουσω για τους αναρχικους που καψαν την Αθηνα θα παθω το πρωτο μου εγκεφαλικο .
    Sommerdepression-wenn alle fröhlich der Sonne frönen, kanns einem ganz schön mies gehen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Et in Arcadia ego said...

    "αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει
    καλύτερα να μη μας πει κανένα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε με από την φωτιά στην Πάρνηθα είναι πως τελικά μόνο οι αναρχικοί βάζουν τις σωστές φωτιές.

    ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗς ΑΘΗΝΑς!!!

    ΑΚΟΎς ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ;

    :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλημέρα ,καλό μήνα ,ωραίο το doncat cafe (επιτρέπεται και το κάπνισμα!).
    Όλα αυτά να τα θυμηθείτε όταν έρθει η ώρα...
    Α ,κύριε Νίκο , ένα γαλάζιο freddo παρακαλώ ,με πράσινο αφρόγαλο και κόκκινο καλαμάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Συγγνώμη για το συκώνει ήθελα να γράψω σηκώνει. Ο δαίμων του βλογκογραφείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ο kolassasb είπε(για μένα):

    "Δυστυχώς φίλε μου έχεις πέσει και εσύ στην παγίδα του δεν βαριέσαι αδελφέ, η διασημότερη πρόταση στην Ελλάδα μετά το πέφτω από τα σύννεφα...".


    Αν αυτό κατάλαβες, λυπάμαι πολύ. Είπα αυτό που είπα: δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξει μια ολόκληρη νοοτροπία που έχει φωλιάσει στα μυαλά μιας κοινωνίας βολεμένων. Οι άνθρωποι μιμούνται τα πρότυπα της κοινωνίας της εποχής: τους πολιτικούς της συμφοράς που βγαίνουν στα παράθυρα να κάνουν το παιχνίδι των ΜΜΕ(αφού συμπέρασμα -ούτε καν νόημα- δε βγαίνει ποτέ), την Πάνια και άλλους φαιδρούς, ακολουθούν το γενικότερο επίπεδο "αξιών" της(ελάχιστοι πάνε κόντρα στο ρεύμα γιατί αυτό μόνο -πολύ- κόστος έχει). Το "δε βαριέσαι" είναι δική σας ερμηνεία -και είναι τόσο αυθαίρετη όσο και προσβλητική για κάποιον που δεν συμβιβάστηκε ποτέ με το χάλι της σημερινής Ελλάδας(με τρομακτικό προσωπικό κόστος).

    Ούτε με ξέρεις αγαπητέ ούτε είπα εγώ "δε βαριέσαι". Αν ήμουν από τους "ωχαδερφιστές", δεν θα βρισκόμουν εδώ να σχολιάζω, στο μπλογκ ενός ανθρώπου που μια ζωή δίνει μάχες. Γιατί εγώ κύριε όταν σχολιάζω, το κάνω επειδή -και όταν- έχω κάτι να συνεισφέρω. Όχι για να περάσω την ώρα μου.

    Άκους εκεί "δε βαριέσαι" -δε θα έλεγα ποτέ "δε βαριέσαι" για οποιοδήποτε θέμα. Πόσω μάλλον για ζητήματα τέτοιας σοβαρότητας που με ενοχλούν και με αγγίζουν αφάνταστα(έχω δακρύσει για τον Άλεξ -μου θύμισε τον εαυτό μου και την αντιμετώπιση που κι εγώ έτυχα κάποτε).

    Αν μου βρεις τρόπο να στείλω σπίτι τους τους καθηγητάδες της Αμαρύνθου, αν μου πεις πού βρίσκεται ο Άλεξ να το πω στη μητέρα του, αν μου δείξεις πως εγώ θα βρω τους ενόχους της Βέροιας, όταν οι αρμόδιοι(μόνο κατ' όνομα)περί άλλων τυρβάζουν, τότε να παραδεχθώ πως έσφαλα.

    Μέχρι τότε, να μάθεις να διαβάζεις καλύτερα τα σχόλια μου πριν βιαστείς να σχολιάσεις ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. καλημέρα

    Αχ ντον, πάλι μας έβαλες απέναντι στον καθρέφτη μας. Τι να πούμε...μόνο ντροπή?

    Οπως λέει και ο Giant13 (γειά σου βρε γίγαντα) θέλει πολύ κουράγιο για να ξεριζώσουμε τον μικρό ρατσιστή που κρύβουμε πολλοί απο μας βαθειά μέσα μας...και που βεβαίως ποτέ δεν το παραδεχόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΝΔ

    Σε σχέση με την ερώτηση στη Βουλή, νομίζω ότι υπάρχει μια σύγχυση ως προς τα μελλούμενα:

    Ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας στην Ευβοια, ο διευθυντής του σχολείου, οι καθηγητές κλπ ΘΑ ΕΙΝΑΙ στη θέση τους τον Οκτώβριο.

    Ο κ. Στέφανος Μάνος ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...

    Επί του Θέματος, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι καμια ελίτ (αριθμητικά, κοινωνικά, οικονομικά κλπ). Εικόνα και ομοίωση της κοινωνίας μας είναι. Μην τους περιμένουμε αγγέλους (και παρακαλώ αφήστε τα περί λειτουργήματος, αποστολής κλπ, πάνε πολλά χρόνια που γράφαμε εκθέσεις για τις πανελλαδικές...).

    Η Ελλάδα είναι επί της ουσίας χώρα ρατσιστών. Γιατί ο αριθμός των μεταναστών είναι μεγάλος, άρα δεν είναι θεωρητικό το θέμα (ως γνωστόν ουδείς Ελλην είναι ρατσιστής στις προφορικές δηλώσεις) και επειδή σε τέτοια θέματα η συμπεριφορά της κοινωνίας, το φαίνεσθαι, δεν εξαρτάται από τους 80 (στους 100) σιωπηλούς ή αδιάφορους (έστω), αλλά από τους 18 ακραίους και προκλητικούς, η εικόνα είναι δυστυχώς εύγλωττη... Σίγουρα δε, οι 2 που φωνάζουν υπέρ των δικαιωμάτων κλπ είναι απλά το άλλοθι, που ισοπεδώνει ο οδοστρωτήρας της πραγματικότητας σε Αμάρυνθο, Βέροια και χιλιάδες άλλες τέτοιες περιπτώσεις, όχι τόσο πιασάρικες ίσως...



    @ lefteris said:
    ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΩΡΑΙΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ, ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΘΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ, ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ;

    Τώρα ειδικά, με την Πάρνηθα καμμένη, και ωραία τοπία έχουμε και καλόν καιρό θα μας κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ο/Η Luke Skywalker είπε... ΑΟ/Η Luke Skywalker είπε... ν μου βρεις τρόπο να στείλω σπίτι τους τους καθηγητάδες της Αμαρύνθου, αν μου πεις πού βρίσκεται ο Άλεξ να το πω στη μητέρα του, αν μου δείξεις πως εγώ θα βρω τους ενόχους της Βέροιας, όταν οι αρμόδιοι(μόνο κατ' όνομα)περί άλλων τυρβάζουν, τότε να παραδεχθώ πως έσφαλα.

    Αγαπητέ πρέπει να ξέρεις ότι γράφοντας εδώ την γνώμη μου , που μπορεί να είναι και λάθος δεν έχω διάθεση να προσβάλω κανένα, αυτό που έχω όμως να πω είναι ότι από τα παραπάνω που γράφεις πάλι περιμένεις από τους άλλους την λύση και ό μεγάλος Χατζηδάκης έχει πει “εάν απλώς κάθεσαι και παρατηρείς το θηρίο τότε είσαι με το θηρίο”

    Νικόδημε διαβάζοντας τον πιτσιρίκο βρήκα ένα αποσπάσιμα που νομίζω πως ταιριάζει και στην περίπτωση της Αμαρύνθου αλλά και σε κάθε παρόμοια περίπτωση.
    Ελπίζω ο πιτσιρίκος να μην μου κάνει μήνυση επειδή δεν πήρα την άδεια του

    “Προσωπικά, έχω για την υπόθεση της Αμαλίας την ίδια αίσθηση που σου δημιουργείται όταν βλέπεις στο δρόμο ένα πληγωμένο ζώο ή πουλί. Είσαι μόνος σου εκεί – δεν υπάρχει κανένας άλλος. Κάνεις να φύγεις αλλά ξέρεις πως αν φύγεις είναι καταδικασμένο. Μπορεί να είσαι κουρασμένος, να έχεις δουλειές, να μην θέλεις ευθύνες αλλά ξέρεις πως, αν το εγκαταλείψεις, θα πεθάνει. Το ζήτημα είναι τι κάνεις τότε – φεύγεις ή γυρνάς;

    Οι πολιτικοί δεν είναι υπεύθυνοι για όλα – κι εμείς είμαστε εξίσου υπεύθυνοι. Όταν οι πολιτικοί βλέπουν τους πολίτες να νοιάζονται, νοιάζονται κι αυτοί. Όταν οι πολίτες είναι χαβαλέδες, τι να κάνουν κι οι πολιτικοί;”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Μετά την Πάρνηθα, άρπαξε και το Doncat...

    Αμάν με τις παρεξηγήσεις. Μέχρι να γνωρίσετε το χαρακτήρα και το ύφος της γραφής του άλλου, μην βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα από ένα σχόλιο. Ιδίως αν δεν το έχετε διαβάσει καλά.

    Σας το τονίζω διότι το έχω κάνει επανειλλημένως αυτό το λάθος.

    Chill, εδώ δεν είναι ελληνικό "κοινοβούλιο"!

    Γάτε, γρατζούνα και λίγο!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κυριε Δήμου, καλό μήνα σας ευχομαι. Νομίζω ότι ακριβώς αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία των ιθυνόντων που είναι σαρξ εκ της σαρκός μας, όσο κι αν παριστάνουμε τους διαφορετικούς. Πόσα τέτοια περιστατικά κατα τη διάρκεια της ζωής μας περνούν απαρατήρητα, σκεπάζουν ανθρώπους ταπεινωμένους ή αναδεικνύουν την αναλγησία απο οποιαδήποτε πλευρά κι αν προέρχεται. Το καταπτυστο περιστατικό στην Αμάρυνθο έγινε βορα, ας μην το ξεχνάμε , της τηλεοπτικής λαγνείας. Κι όπως πολλά όλα, στη συνεχεια χάθηκε στην τεράστια χοάνη της ατομικής και συλλογικής καθημερινότητας.
    Μια άποψη είναι, Κυριε Δήμου
    Ρίτσα Μασουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @kolassasb:

    Το αν τα περιμένω από τους άλλους, το δείχνει καθημερινότητά μου και η στάση μου απέναντι στα πράγματα.

    Όταν οι γονείς μου βγάζουν σήμερα εκατομύρια, εγώ επέλεξα να παλεύω για 3 και 60, σε μια άλλη πόλη, προκειμένου να μην ακούω τις μπαρούφες τους. Όταν ένας συνάνθρωπός μου έχει την ανάγκη μου, σπεύδω να του παράσχω αίμα(κι ας μην τον ξέρω -παράλληλα, είμαι εθελοντής αιμοδότης). Όταν όλοι παρακολουθούν την Πάνια για να έχουν θέμα συζήτησης στην παρέα τους την επομένη, εγώ αλλάζω κανάλι.

    Κάνε κι εσύ τα ίδια, και έλα μετά να μου ασκήσεις κριτική.

    Αν ήμουν Θεός, θα έκανα κι άλλα. Αλλά έχω και τα δικά μου προβλήματα -αδιανόητα για βολεμένους που κάνουν κριτική κάθε Κυριακή, εκ του ασφαλούς.

    Προτείνω να με αφήσεις στην ηρεμία μου και να συμβάλεις στο θέμα με ουσιαστικές προτάσεις, αν μπορείς. Αλλιώς πάνε καμιά βολτά.

    Δε θα ξανασχοληθώ μαζί σου. Ο Δήμου ξέρει ποιός είμαι και τί πρεσβεύω όπως και άλλοι εδώ -δεν περιμένει κανείς τις δικές σου αυθαίρετες ερμηνείες για να με μάθει. Που στο κάτω-κάτω δεν αφορούν καν το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Οταν συνεβη αυτο το γεγονος, θυμαμαι πως σκεφτομουν ποσο θα θελα να ημουν αορατη μεσα στα σπιτια των θυτων..

    Θα θελα να βλεπα συμπεριφορες, κουβεντες, συνωμοσιες, σιωπες και παυσεις..

    Θα θελα να μπορουσα να δω , οχι την επιφανεια, αυτο που στο τελος θα γινοταν - κι εγινε- δηλ. ας το μειωσουμε σαν γεγονος η ακομα και να επιτεθουμε στο θυμα για να βγουμε εμεις απο πανω, αλλα τι στα κομματια εγινε μεσα στις ψυχες τους.. Αν αφησε ιχνη, ενοχες και ντροπη.. αν μεσα απ αυτο εγιναν καλυτεροι ανθρωποι..

    Ο,τι γινεται δεν ξεγινεται..Ισως ομως ειναι το εναυσμα για εξελιξη ... αλλοιως οσο κι αν τιμωρηθουν η δεν τιμωρηθουν, δεν θα χουν καταλαβει τ ι π ο τ α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. proinos said...
    Ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας στην Ευβοια, ο διευθυντής του σχολείου, οι καθηγητές κλπ ΘΑ ΕΙΝΑΙ στη θέση τους τον Οκτώβριο.

    Ο κ. Στέφανος Μάνος ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...

    -------------------------

    Αυτό είναι ΤΟ σχόλιο της ημέρας.

    Τα είπες όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ο Στέφανος Μάνος έκανε κι αυτός τα λάθη του -αμφισβήτησε έναν νεοεκλεγέντα αρχηγό, ο οποιός σε ένα κόμμα γεμάτο έριδες και διχόνοια, όφειλε με κάθε τρόπο ισχυροποιήσει τη θέση του(καθότι νέος, άπειρος και δίχως σημαντικά ερείσματα και άρα θεωρούμενος "λίγος" από πολλούς, ακόμα και στην δική του παράταξη)και να στείλει ένα δυνατό -σκληρό είναι η αλήθεια- μήνυμα ενότητας.

    Μετά ο κ. Μάνος έκανε κι άλλο λάθος, πολύ χειρότερο: πήγε στους "απέναντι", εκεί που μέχρι τότε έφτυνε.

    Τα ίδια έκανε και κάποιος Βούγιας. Και τους δύο τους έφαγε η μαρμάγκα. Όπως και τον Ανδριανόπουλο. Επέδειξαν έναν απίστευτο καιροσκοπισμό, ασυγχώρητο.

    Και κάψανε το πολιτικό τους μέλλον. Μόνοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Καλό μήνα σε όλους και στείλτε μας και λίγο ήλιο στη Γερμανία (15`C).

    Επί του θέματος,

    Αίσχος, Αίσχος, Αίσχος,

    όμως αυτός είναι δυστυχώς ο πολιτικός μας πολιτισμός,

    παρανομία, διαφθορά και κουκούλωμα.

    Το πιο άγριο όμως που κυριολεκτικά πονά και ματώνει είναι η πλήρης αναισθησία και αναλγησία των πολλών και η ανημπόρια απέναντι στο δράμα του άλλου.

    Γιατί;
    Διότι:
    "Τα λόγια είναι βερεσέ, τα έργα όμως κοστίζουν."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Είχα συμμετάσχει σε μια συζήτηση στο e-rooster's για το θέμα, τότε που το περιστατικό ήταν φρέσκο.
    Ποτέ δεν το εξέλαβα ως δείγμα, κυρίως, ρατσιστικής συμπεριφοράς.
    Πιστεύω, όπως και άλλοι σ' εκείνη τη συζήτηση, ότι κύρια αιτία για το περιστατικό υπήρξε ο φθόνος των πολλών-της ομάδας, του όχλου- για το άτομο που ξεχωρίζει, που διακρίνεται. Όταν το άτομο αυτό είναι ξένο, δεν είναι "δικό μας" κι επιπλέον αρνείται να ενταχθεί όταν και όπως θέλουμε εμείς, θα το εντάξουμε με το ζόρι, "τσακίζοντας" το. Ο φθόνος θ αυπηρχε κι αν το άτομο που ξεχωρίζει προερχόταν από την τοπική κοινωνία, όμως ίσως εκδηλωνόταν με άλλα μέσα-αποκλεισμός, κουτσομπολιό, απομόνωση. Ίσως πάλι να είχαμε βέβαια και το ιδιο αποτέλεσμα-πόσα γίνονται χωρίς να καταγγέλονται. Όταν, βέβαια, το άτομο είναι "ξένο", χωρίς καθόλου ερείσματα στην τοπική κοινωνία και χωρίς σύστημα υποστήριξης-για να είχε η κοπέλα κανέναν δυνατό αδερφό και καμιά δεκαρία μεγαλύτερα ξαδέρφια, να δούμε αν θα τολμούσαν- τότε ο ανώριμος όχλος το νιώθει ακόμη πιο αδύναμο και ενεργεί σαν όχλος, ήτοι καλυπτόμενο το κάθε άτομο πισω από τα άλλα, καταλήγοντας πιο εύκολα σε τέτοιες ακρότητες. Πιστεύω ότι λίγο είχε να κάνει με το γεγονός ότι ήταν βουλγάρα, ακόμη κι αν ήταν μια φτωχή κοπέλα από άλλο μέρος, εσωτερική μετανάστρια, με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία ίδια, πιθανότατα θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα.
    Δεν θέλω να πω ότι δεν έχουμε καθόλου πρόβλημα ρατσισμού σ' αυτή τη χώρα, όμως πιστεύω ότι οι καθαρά ρατσιστικές συμπεριφορές είναι περιορισμένες και σίγουρα δεν μπορούμε να αποδώσουμε το συγκεκριμένο περιστατικό μόνο ή κυρίως σε ρατσιστικά κίνητρα.

    Σίγουρα είναι εγκληματική η ανεπάρκεια των δασκάλων που δεν μπόρεσαν να καλλιεργήσουν την ομόνοια και την αφομοίωση, σίγουρα και των γονιών που δεν καταλάβαιναν το που οδογούνται τα παιδιά τους ή αδιαφόρησαν.
    Όσον αφορά το θέμα της τιμωρίας, εισαγγελέας εγώ δεν θα γίνω.
    Μου φαίνεται όμως πρωτοφανές το ότι δεν επενέβη εισαγγελέας, εφόσον ευσταθεί φυσικά. Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε μαι ευνομούμενη πολιτεία; Δεν έκανε μήνυση-καταγγελία η μητέρα και το φερόμενο ως θύμα; Κι αν όχι, τι γίνεται με το αυτεπάγγελτο;
    Επίσης, θεωρώ αυτονόητο ότι έπρεπε να υπάρξουν κυρώσεις τουλάχιστον για τον διευθυντή του σχολείου που "επέτρεψε" να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό στο σχολικό χώρο. Η ευθύνη του είναι ή θα έπρεπε να είναι τόσο υπαρκτή όσο κι η ευθύνη ενός υπουργου ή διευθυντή υπηρεσίας για οτιδήποτε συμβαίνει στον τομέα του. Ίσως όμως, πάλι, τυπικά να πρέπει να προηγηθεί το πόρισμα ενός εισαγγελέα για τα πραγματικά περιστατικά, προκειμένου να επιρριφθούν τέτοιες διοικητικές κυρώσεις. Ένας νομικός ίσως θα μας φώτιζε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Luke Skywalker
    το θέμα μας δεν είναι ο Στέφανος Μάνος.

    Ωστόσο είναι αστείο να τον συγκρινετε με κάποιον του οποίου το μοναδικό επίτευγμα είναι ότι γεννήθηκε ανηψιός.

    Αυτά που καταλογίζετε ως λάθη στον Στέφανο Μάνο είναι απλώς η προσπάθειά του να παραμείνει ο εαυτός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Maria Velliou said...
    Όταν, βέβαια, το άτομο είναι "ξένο"

    --------------------------------

    Μα ακριβώς αυτός είναι ο ρατσισμός! Όταν ο άλλος προσλαμβάνεται ως ξένος. Είτε είναι αλλοδαπός είτε από άλλη περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Κοίτα να δεις φίλε μου που βρέθηκα, μόνος ανάμεσα σε τόσους, να υπερασπίζομαι τη χώρα μου, χωρίς μάλιστα να είμαι δα και κανένας πατριώτης της προκοπής.

    Τέλος πάντων, αυτό που ήθελα να καταδείξω είναι ότι η ιστορία της αθλιότητας δεν έχει χρώμα, φυλή, έθνος και γεωγραφικές καταβολές. Οι Εβραίοι που δεινοπάθησαν από τους Ναζί κάνουν τα ίδια στους Άραβες. Αντίστοιχα παραδείγματα μπορείς να βρεις παντού.

    Είναι αστείο να αποδίδεις σε εθνικά χαρακτηριστικά το βόλεμα ή μη των κρατούντων. Για την ακρίβεια είναι το ίδιο αστείο με την δια του DNA απόδειξη της ανωτερότητας μας από τους Ελληναράδες.

    Είμαι σίγουρος ότι αν το ψάξω θα βρω διάφορα αντίστοιχα παραδείγματα (μου έρχεται τώρα στο μυαλό πρόχειρα το σκάνδαλο της Enron) και σε άλλες χώρες.

    Ας είναι όμως, ξεφύγαμε από το θέμα και δεν θέλω να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας του οικοδεσπότη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. s_pablo
    μα γιατί μιλάτε για "την χώρα μας"; Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη. Εδώ καυτηριάζουμε την συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων και την μη εφαρμογή των νόμων.

    Αυτό το τελευταίο επιτρέπει κάποια γενίκευση, επειδή μας συμβαίνει πολύ συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Εγώ δεν θα πω τίποτα. Μίλησαν πριν από μένα οι Pink Floyd.

    We don't need no education
    We dont need no thought control
    No dark sarcasm in the classroom
    Teachers leave them kids alone
    Hey! Teachers! Leave them kids alone!
    All in all it's just another brick in the wall.
    All in all you're just another brick in the wall.

    Και απορώ για πόσο καιρό ακόμα θα επιτρέπουμε σε μερικά "τούβλα", που πολύ φοβάμαι πως δεν αποτελούν αμελητέα μειοψηφία αναμεσά μας, να εναποθέτουν τούβλα και να υψώνουν τείχη μισούς και βάρβαρου εθνικισμού; Και φοβάμαι οτι κάποια στιγμή όλοι μας έχουμε γίνει "τούβλα" χωρίς να το καταλάβουμε, χωρίς να το θέλουμε, γιατί είναι τα "τούβλα" που μας μόρφωσαν και που σε τούβλα μας παραμόρφωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Οι Ελληνες φθονούμε τους πάντες και τα πάντα. Τον αδελφό μας, τον γείτονά μας, τον συνάδελφό μας, όποιον τέλος πάντων προκόβει. Την σήμερον ημέραν ο φθόνος μας έχει εύκολο θύμα: τον άλλο, τον ξένο, ταν αριστούχο Αλβανό που "τολμά" να σηκώσει την σημαία, την αριστούχο της Αμαρύνθου, τον Αλεξ κοκ. Φαινόμενα ντροπής από την μία, τόσο αναπόσπαστα τμήμα του DNA μας από την άλλη.

    Ιστορικά υπήρξαμε λαός ιδιάιτερα φθονερός. Γι' αυτό και πλάσαμε τους θεούς μας κατ' εικόνα και ομοίωση. Είναι ένας από τους λόγους - ο κυριότερος- που στην αρχαιότητα ήμασταν διαλυμένοι σε 160 κράτη, για να υπάρχουν 160 κυβερνήσεις. Και τον Μ. Αλέξανδρο, αυτόν που μας ένωσε σε παγκόσμια υπερδύναμη, αρνηθήκαμε να τον ονομάσουμε Μέγα, αφήσαμε άλλους λαούς να το κάνουν αυτοί πρώτοι.

    Story of our lives.

    (Ασφαλώς πρέπει να πληρώσουν οι υπαίτιοι, αλλά I wouldn't hold my breath too long).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Κε Δήμου

    Μιλάω για τη χώρα μας διότι κάθε φορά που δημιουργείται ένα παρόμοιο θέμα με το σημερινό αρχίζει το ανάθεμα, όπως αυτό του Λευτέρη. Σε αυτήν την αντιμετώπιση απαντώ και όχι στο θέμα του ποστ για το οποίο έχω ήδη δώσει το σχόλιο μου.

    Πάντως, ακριβώς αυτό που λέτε εσείς λέω κι εγώ. Δεν μπορεί να με αντιπροσωπεύει ούτε ένας ανόητος μπάτσος, ούτε μερικά απαίδευτα 16χρονα.

    Δυστυχώς όμως, με αντιπροσωπεύει, και δεν μπορώ να κάνω κάτι γι'αυτό, η αγράμματη κομπανία που ονομάζεται κυβέρνηση. Μιλάω και για τη σημερινή, και για την προηγούμενη και λυπάμαι που το λέω και για τις επόμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ε δεν νομιζω πως θα καταστραφει η Ελλαδα επειδη ο ΣΜ δεν θα ειναι στην Βουλη. Αλλωστε περι του εαυτου του οποιος καλος ας ζητησει απο τον Γιωργο Καρατζαφερη βιντεο με τον ΣΜ να πηγαινει στα εγκαινεια του Tele City το 1990.
    Mονος του ο Μανος καηκε. Εμ οταν πας εκει που σε καταριοντουσαν τι περιμενεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Για το αλλο επιτευγμα του ετερου ανθυποψηφιου για την πρωθυπουργια του οτι γεννηθηκε γιος και τον ψηφισατε εχετε να μας πειτε τιποτα. Μην ξυνετε πληγες ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Είναι πολλά τα θλιβερά αυτής της ιστορίας…

    Τι είδους «αγωγή» δίνουν οι ελληνο-γονείς στα βλαστάρια τους, ώστε να θεωρείται απόλυτα φυσική η ερωτική συνεύρεση στις τουαλέτες του σχολείου τους, του χώρου που αποτελεί εστία μάθησης, κοινωνικοποίησης, συλλογικότητας κλπ. και μάλιστα όταν αυτό τελεί υπό κατάληψη;;;
    Η κατάληψη περιέχει συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία υπερασπίζονται με την παρουσία και με τη φωνή διαμαρτυρίας που υψώνουν οι μαθητές, δεν είναι η ευκαιρία της ζωής τους για τέτοιες παρεκτροπές…

    Έπειτα, δεν είδα κανένα να εξανίσταται με το θέμα της βιντεοσκόπησης της πράξης αυτής, η οποία θα΄πρεπε να θεωρείται ιερή και κυρίως αυστηρά προσωπική και όχι θέαμα, επίδειξη και κυρίως διαστροφή, ειδικά όταν απαθανατίζεται από συγγενικά πρόσωπα!!!

    Ο βιασμός σωματικός και ψυχικός είναι αποτρόπαιη πράξη και δεν μετρά τόσο η ταυτότητα του θύματος.
    Πιστεύω πως στη θέση της αλλοδαπής κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται και ημεδαπή μαθήτρια.
    Τι αγωγή – επανέρχομαι σ΄αυτό – παρέχεται στους νέους μας, ώστε να σέβονται το συνάνθρωπο ανεξαρτήτως προέλευσης και ταυτότητας, να εκτιμούν και να σέβονται τη ζωή γενικώς, το περιβάλλον, τη φύση, τα ζώα;
    Μήπως βιασμός ενάντια στη φύση δεν είναι και οι πυρκαγιές, που θα τις ξεχάσουμε κι αυτές όπως και τόσα άλλα, με την εμφάνιση κάποιου άλλου «πιασάρικου» γεγονότος;;;
    Το πρόβλημα είναι γενικότερο και έγκειται στην έλλειψη αξιών, στην πλήρη ισοπέδωση, στον εφησυχασμό της άπλας του καναπέ, στο ότι η ανατροφή των σύγχρονων παιδιών αφίεται στον «αυτόματο πιλότο», που τις περισσότερες φορές είναι το χαζοκούτι, στο ό,τι οι γονείς «τρέχουν» ολημερίς να τους εξασφαλίσουν πολυτελή αγαθά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Βλεπετε κυριε Δημου, υπαρχει μια προκατάληψη για το Μάνο, παρ ότι κατά καιρούς εχει πει πολύ σωστές κουβέντες και εξακολουθεί να λέει.Ο ελληνας ομως στη σκέψη του νεοφιλευθερισμού - ετσι κι αλλιως εχει αλλα πολιτικά μπολιασματα - βγαζει σπυριά και επιτρέπει στον εαυτό του να κρύβεται από τον ήλιο. Οχι δεν ειναι ο κ. Μάνος ο ήλιος, αλλά η διαφορετική, κάθε φορά, αλήθεια των πραγμάτων.
    Ρίτσα Μασουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Σίγουρα υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού, κύριε Δήμου, όπως ο ρατσισμός απέναντι στους αδύναμους, τους άρρωστους, τους κοινωνικά "κατώτερους", τους καθ' οιονδήποτε τρόπο "διαφορετικούς". Απλά επειδή, αναφερόμενοι σε ρατσισμό όσον αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό, εστιάζουμε κυρίως στο γεγονός της διαφορετικής εθνικής καταγωγής του φερομένου ως θύματος, θέλησα να τονίσω ότι αυτό δεν ήταν κατά τη γνώμη μου το κύριο αίτιο, αλλά ο φθόνος για το άτομο που ξεχωρίζει, σε συνάρτηση με τα αδύναμα σημεία του ατόμου (έλλειψη υποστήριξης). Ισως με έχει επηρεάσει η γενικότερη εμπειρία μου και οι προβληματισμοί μου γύρω από το θέμα της σχολικής βίας (bullying), ως μητέρα παιδιών των οποίων το σχολείο επί χρόνια ερευνά το φαινόμενο κι ευαισθητοποιεί τους γονείς με κείμενα, φυλλάδια, διαλέξεις, σεμινάρια κ.α.
    Το φαινόμενο του bullying είναι σύνθετο, υπαρκτό και όπου δεν φαίνεται με γυμνό μάτι ή δεν αναμένεται και μόνο συγκυριακά μπορεί να έχει ως αιτία του ΚΑΙ τον εθνοτικό ρατσισμό.
    Τέλος, ως προς το συγκεκριμένο περιστατικό, εκφράζω και πάλι την απορία μου πως είναι δυνατόν να μην έχει επέμβει εισαγγελέας. Είναι βέβαιο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. nandia masoura
    Μα ο Μάνος δεν είναι καν νεοφιλελεύθερος!

    martingale
    δεν ψήφισα τον Γ.Π. ψήφισα τον Μάνο, τον Ανδριανόπουλο και τον Ανδρουλάκη που πήρε τότε μαζί του. Είχα ελπίσει ότι θα χτίσουν ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Από τότε που τους έβαλε στην γωνία - πήρα (και δημόσια) τις αποστάσεις μου.
    Διαβάστε και εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. @ΝΔ:

    Πρώτα απ' όλα ΔΕΝ τον συνέκρινα -τον κ.Μάνο, του οποίου το όνομα όχι απλώς αναφέρθηκε αλλά πάνω του στηρίζεται ολόκληρο το σημερινό πόστ, ενώ εμμέσως πλάσαρεται και ως "η μόνη αληθινή φωνή στη χώρα"- με κανέναν! Ντροπή να βγάζετε τα συμπεράσματα που σας βολεύουν! Εγώ αναφέρθηκα στο πώς βρέθηκε εκτός πολιτικής και μίλησα με ΓΕΓΟΝΟΤΑ...

    Δεύτερον, με αυτό που είπες, που είναι για μένα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, δηλαδή

    "...Ωστόσο είναι αστείο να τον συγκρινετε με κάποιον του οποίου το μοναδικό επίτευγμα είναι ότι γεννήθηκε ανηψιός"

    δείχνεις κι εσύ έναν ιδιότυπο ρατσισμό: όποιος γεννήθηκε ευννοημένος από την μοίρα να ανήκει σε πολιτική οικογένεια, είναι εξ ορισμού ΣΚΑΡΤΟΣ!!!.

    Ωραία και πολύ δημοκρατική αντίληψη αυτή...

    Τα υπόλοιπα είναι μια δική σας θεωρία με την οποία φυσικά και δεν συμφωνώ -αν ήθελε να είναι ο εαυτός του τί δουλειά είχε στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ, κόμματα πολυσυλλεκτικά που βρίθουν συμβιβασμών; Και γιατί παράτησε στη μέση τους Ταύρους; Βλέπετε, ούτε ως ο εαυτός του δεν είχε το κουράγιο να προχωρήσει.

    Το πρόβλημα του κ.Μάνου και κλείνω με αυτό το σχόλιο μια και καλή, δεν είναι ό,τι δεν μπορεί να εκφρασθεί ή ό,τι δεν τον αφήνουν. Είναι πως θεωρεί όλους τους άλλους μαλ@@@ς και τον εαυτό του αυθεντία...

    Και αυτό λέγεται -στην καλύτερη περίπτωση- "ΞΙΠΑΣΙΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Στις ΗΠΑ μπορείς να περιμένεις οτιδήποτε, γιατί δεν περιμένεις και πολλά... εδώ ήρθαμε για "ουδέτερη μεταχείριση και καλά λεφτά". Επίσης, ήρθαμε γιατί η πίτα είναι μεγάλη και οι περισσότεροι ντόπιοι τεμπέληδες κι ανόητοι. Έτσι δεν έχουμε ανταγωνισμό.

    Στην Ελλάδα όμως, περιμένεις τουλάχιστον φιλότιμο... ανθρωπιά... φιλοξενία. Όταν ακούς να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα και να αδιαφορούν (στην πράξη), όλοι, τότε η απογοήτευση είναι μεγάλη, γίνεται φόβος ("ποιοι είμαστε τελικά;") και ο φόβος με τη σειρά του γίνεται οργή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. @luke skywalker

    Δεν θα εμφανιστω ως αυτόκλητος υπερασπιστής του κου Δήμου, δεν νομίζω ότι το χρειάζεται άλλωστε, αλλά στο θέμα του "ανηψιού" συμφωνώ απολύτως μαζί του.

    Δυστυχώς ο κύριος αυτός, εμφανίστηκε στην πολιτική με μοναδικό του επίτευγμα το όνομα του. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά πρέπει να είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός της χώρας που δεν έχει εργαστεί ποτέ, αλλά δεν είχε πριν την πρωθυπουργία του και οποιαδήποτε διοικητική εμπειρία.

    Δεν νομίζω ότι είναι ρατσισμός να απαιτείς ο πρωθυπουργός της χώρας να έχει κάνει και κάτι στη ζωή του πριν αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα προς το μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Με βλέπω να αποκτώ ρόλο ξυπνητηρίου και αυτό το μήνα.
    Συγγνώμη για το off topic αλλά περιμένουμε να διαβάσουμε το άρθρο σας από το Ram Ιουνίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. @lefteris

    Από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται ο νόμος, τι κάθεστε και κάνετε ακόμα σ' αυτή τη χώρα; Α, είναι τα τοπία... όμορφα τοπία, δε λέω... αλλά για σκεφτείτε:

    ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΩΡΑΙΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ, ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΘΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ, ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ;
    ------------

    Θλιβερή και πέρα για πέρα αληθινή διαπίστωση. Δυό προσθήκες στους λόγους που ανέφερες: Οικογένεια (π.χ. μεγάλοι σε ηλικία γονείς) και κουλτούρα φαγητού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Αγαπητέ Luke Skywalker,
    δεν χρειάζεται τόση εμπάθεια. Τη γνώμη μας λέμε εδώ. 'Άλλοτε συμφωνούμε, άλλοτε διαφωνούμε. Και από τη διαφωνία κάποια στιγμή μπορεί να προκύψει κάτι καλό.
    Ας μην μετατρέπουμε την πολιτισμένη συζήτηση σε παράθυρο του δελτίου των 8 χωρίς εικόνα.
    Συγγνώμη κιόλας που παρεμβαίνω απλώς δεν μου αρέσει όταν χαλάει το κλίμα. Μπορούμε να διαφωνούμε και χωρίς πικρόχολες επιθέσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Εντυπωσιάζομαι με την αφέλεια και την δυαδική αντίληψη περί πραγματικότητας και ζωής ορισμένων bloggers...

    Από την άλλη απορώ πως ο οικοδεσπότης δεν βαρέθηκε να ξύνει πληγές, ή ως αλογόμυγα να τσιμπάει άλογα πια εθισμένα στην όχληση όχι μόνο ασημάντων μυγών αλλά και βουκέντρων.

    Όσο αφορά τον ΣΜ, επειδή τον ψηφίσατε μιά φορά δεν είναι απαραίτητο να τον υπερασπίζεστε αενάως. Όλοι κάναμε λάθη, δεν πρέπει οι ενοχές να μας παρασέρνουν σε υπερβολές.

    Όσο άλλαξε κάτι μετά τον θόρυβο που προκάλεσε ο πόνος και θάνατος της άτυχης Αμαλίας, άλλο τόσο θ' αλλάξει κάτι μετά την ερώτηση του ανεξαρτήτου πλην όμως φέρελπι ΣΜ.

    Προτείνω να ξαναγυρίσουμε στο blog με τις καλοκαιρινές διακοπές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ο/Η Lefteris είπε.

    Στην Ελλάδα όμως, περιμένεις τουλάχιστον φιλότιμο... ανθρωπιά... φιλοξενία.............

    Μήπως επειδή περιμένεις όλα αυτά γίνονται και αυτά για τα οποία συζητάμε αυτή τη στιγμή? Μήπως για παράδειγμα το φιλότιμο θα έπρεπε να αντικατασταθεί με την ορθώς εννοούμενη κοινωνική ευθύνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Τασσος είπε

    Μήπως για παράδειγμα το φιλότιμο θα έπρεπε να αντικατασταθεί με την ορθώς εννοούμενη κοινωνική ευθύνη?


    Έτερον εκάτερον. Το χέρι του πλησίον δεν συγκρίνεται με το ψυχρό μεταλλικό χέρι της πρόνοιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. dimg said...
    περιμένουμε να διαβάσουμε το άρθρο σας από το Ram Ιουνίου!

    ---------------------

    Το άρθρο ανέβηκε - έχει ιστορική αξία διότι είναι το στερνό.

    Περί αυτού θα υπάρξει ειδικό ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Άσχετο: οι φωτογραφίες από πού είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Για μένα, δεν υπάρχει πολιτικός που να είναι σήμερα καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το Στέφανο Μάνο. Στο ότι δεν είναι μπορεί να ευθύνεται και ο ίδιος, αλλά κυρίως ευθύνεται το πολιτικό σύστημα που επιβραβεύει τους γλείφτες και εξοστρακίζει τις ανεξάρτητες φωνές και ο ελληνικός λαός που δεν έχει την κρίση και την ωριμότητα να ξεχωρίσει τους άξιους και ειλικρινείς πολιτικούς από τους φαύλους δημαγωγούς. Διαβάζω αυτές τις μέρες το βιβλίο του Αντώνη Βγόντζα στο οποίο χρησιμοποιεί για τον Μάνο τη φράση «ωμή εντιμότητα». Ίσως θα έπρεπε να ήταν λιγότερο «ωμός». Αλλά τι λαός είναι αυτός που από τη μιά καταγγέλλει τους πολιτικούς ως ψεύτες και από την άλλη όταν έχει την ευκαιρία να διαλέξει μεταξύ ενός έντιμου και ενός ψεύτη, διαλέγει τον ψεύτη;

    Αλήθεια, γιατί δεν ανασυστήνονται οι Φιλελεύθεροι; Τι νόημα έχει να κατεβαίνει φιλελεύθερο κόμμα χωρίς τη συμμετοχή των φυσικών ηγετών του φιλελεύθερου χώρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Η πρώτη φωτό είναι μία από τις καλλιτεχνικές αγελάδες που είχαν γεμίσει πρόπερσι την Αθήνα: μου θύμισε την μακαριότητα και την χοντροπετσιά των υπευθύνων (ας αφήσουμε που μοιάζει κι όλας). Η άλλη από το παράθυρο της γκαλερί Ζουμπουλάκη - υπήρχε μία έκθεση - δεν θυμάμαι ποιανού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. @ Luke Skywalker
    Άσχετο με το θέμα αλλά θα το γράψω
    Σε παρακαλώ θα ήθελα με κάθε ειλικρίνεια να μου απαντήσεις, εάν δεν λεγόταν Κ.Καραμανλής θα εκλεγόταν αρχηγός της Ν.Δ;;;;;;;
    Σου ζητώ συγνώμη αλλά βγάζεις μια επιθετικότητα που δεν ταιριάζει με το παρόν Blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. s_pablo και λοιποί σχολιαστές:

    Χάνεται το δάσος και βλέπετε το δέντρο! ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΟΣΤ!

    ΕΛΕΟΣ...

    Δέχθηκα απρόκλητες -3- επιθέσεις και θεώρησα θεμιτό να απαντήσω και νομίζω το έκανα σε κόσμιο επίπεδο.

    Είπατε:

    "Δεν νομίζω ότι είναι ρατσισμός να απαιτείς ο πρωθυπουργός της χώρας να έχει κάνει και κάτι στη ζωή του πριν αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα προς το μέλλον.."

    ΑΥΤΟ, φυσικά και δεν είναι ρατσισμός. Αλλά δεν ειπώθηκε έτσι και λυπάμαι που δεν το προσέξατε.

    Από κει και μετά, είναι πάντως υποκρισία να το λέτε αυτό: κανείς δεν απαίτησε ποτέ κάτι τέτοιο, παρά μόνο σε καφενειακού τύπου συζητήσεις.

    Σήμερα και οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί, προέρχονται από "τζάκια", δεν έχουν εργαστεί ποτέ και ωστόσο ψηφίζονται από το 90% των ψηφοφόρων.

    Δε βλέπω λοιπόν να ενοχλείτε κανείς...

    (και πάντως εγώ δεν τους θεωρώ σκάρτους επειδή γεννήθηκαν "επώνυμοι" -κεί είναι ο ρατσισμός. Για άλλους λόγους, ίσως κι εγώ να θεωρώ κάποιους από αυτούς "λίγους". Τί φταίει ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου που λέγεται έτσι; Τί φταίει ο μαύρος για το χρώμα του δέρματός του; Με εννοείτε;;;)

    Δεν θα επανέλθω. Κυρία zizygataki, καμία εμπάθεια. Τον ΝΔ τον αγαπώ όσο λίγοι. Γι' αυτό και του μιλάω ΞΕΚΑΘΑΡΑ, δίχως προσποιήσεις. Σε εκείνους που τα βάζουν μαζί μου όμως χωρίς να τους έχω πειράξει, μιλώ όπως μου μιλούνε και μάλλον καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. ΝΔ είπε

    Το άρθρο ανέβηκε - έχει ιστορική αξία διότι είναι το στερνό.

    Περί αυτού θα υπάρξει ειδικό ποστ.



    Ωχωχωχ! Παραίτηση ή απόλυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Θα πρότεινα από το να κακοποιούμε συνεχώς την λέξη "ρατσισμός" εδώ μέσα να χρησιμοποιούμε εναλλακτικές που εξάλλου μας εκφράζουν καλύτερα όπως

    προκατάληψη

    επιπολαιότητα


    Είπαμε δεν είμαστε ρατσιστές δεν χρειάζεται να το φωνάζουμε κι απ' τα μπαλκόνια κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Σε ένα σχολείο ειδικής αγωγής κάναμε βιωματικά εργαστήρια (ας πούμε ομάδες συμβουλευτικής) με τους εφήβους του συστεγαζόμενου σχολείου και 2-3 παιδιά από το δικό μας, για να προωθήσουμε τη συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ τους, να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν το διαφορετικό, να αρθούν οι προκαταλήψεις και να ξεπεράσουν το φόβο του αγνώστου.

    Τα περισσότερα παιδιά του άλλου σχολείου είναι από φτωχές οικογένειες, ζουν σε μέτριες έως κακές συνθήκες διαβίωσης και είναι ως επί το πλείστον Αλβανοί και Aθίγγανοι (Γεωργιανοί, Κινέζοι κι Έλληνες οι υπόλοιποι).

    Η ομάδα πήγαινε πολύ καλά κι όπως ήταν αναμενόμενο θα συνέχιζε και για την επόμενη σχολική χρονιά. Ωστόσο ο διευθυντής (πρόθυμος και συνεργάσιμος, αν και "λίγος") αρνήθηκε, γιατί είχε ενστάσεις και παράπονα από κάποιους καθηγητές. "Τώρα έχουν κι οι Αλβανοί γνώμη και μιλάνε", έλεγαν...


    Antvol, Athanasia, Andy, Kάπα, (πόσο λείπει η Παράγραφος από τέτοια ποστ), Traum, ΙΣ, (ξεχνώ κάποιους, λυπάμαι) σχολιάστε por favor! Πάλι θα θρηνούμε ποστ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. @nikos dimou: ευχαριστώ.

    kolassasB είπε...

    εάν δεν λεγόταν Κ.Καραμανλής θα εκλεγόταν αρχηγός της Ν.Δ;;;;;;;

    Θυμάμαι τη διαφήμιση μιας απ' τις πρώτες του ομιλίες: "Θα μιλήσει ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ". Παλιομοδίτικο ύφος, εσκεμμένη παραπομπή στη δεκαετία του πενήντα και το θείο του ομιλητή.

    Luke Skywalker είπε...

    Τί φταίει ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου που λέγεται έτσι; Τί φταίει ο μαύρος για το χρώμα του δέρματός του;

    Τίποτα. Άλλο όμως είπαν: ότι το μόνο επίτευγμα του Κώστα είναι η συγγένειά του με τον Κωνσταντίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Δεν θυμούνται οι διεθνιστές μικροαστοί που παρακολουθούν θεάματα με πυξ λαξ και φιλαρμονικώς συμφωνημένες κομπανίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Πράγματι! Σε κάποιον πολιτικό (με άσπρα μαλλιά και χωρίστρα) μοιάζει η αγελάδα!

    Και αναρωτιόμουν... Ποιόν μου θυμίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Σε ποιον θα πρέπει άραγες να επιστραφεί αυτή η υποκριτική μικροαστική ψυχοσύνθεση που φανερώνεται κατά τις ηρωικές τηλεοπτικές εξόδους των αδιάφορων στας ψυχάς γεγονότων. Στο Στέφανο Εμμανουήλ ναι, τον εραστή της ωραίας Ελένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Την ιστορία της Αμαρύνθου δεν την είχα ξεχάσει. Μαζί με την υπόθεση του Άλεξ άλλαξαν την εικόνα που είχα για τη χώρα μου (που στον τομέα του ρατσισμού ήταν πάντοτε κακή).

    Το μόνο που είχα ξεχάσει είναι εκείνη η ατάκα του φυσικού ("πρότεινε την ποινή για τη μαθήτρια, γιατί ενώ είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να φύγει και να αποφευχθεί η ασελγής πράξη, αυτή δεν το έκανε."). Σήμερα μου ξανανέβηκε το αίμα στο κεφάλι.

    Για το ότι το θέμα ξεχάστηκε από τους πολλούς δεν εκπλήσσομαι. Ο ελληνικός τύπος στηρίζεται στον εντυπωσιασμό, ίσως είναι και η ιδιοσυγκρασία της πλειοψηφίας τέτοια -από το χαμό στο τίποτε.

    Αυτό που με εξοργίζει είναι το ότι δεν έγινε τίποτε από αυτούς που είναι δουλειά τους να το κάνουν. Γιατί; Γιατί πιστεύουν ότι, "μεταξύ μας, η μαθήτρια τα'θελε", ή γιατί οι γονείς πέντε μαθητών μαζί με τρεις-τέσσερις καθηγητές σε ένα χωριό μπορούν να λύνουν και να δένουν;

    Ο Μάνος μου είναι συμπαθής, αλλά ακόμη κι αν δεν μου ήταν, θα τον παραδεχόμουν για την πράξη του. Πολύ πιθανό να μην γίνει τίποτα (δεν ξέρει κανείς όμως), αλλά τουλάχιστον ας μην περάσει έτσι. Η κοπέλα είναι ζωντανή, και είναι πολύ μικρή. Αυτά που της συνέβησαν είναι πολύ βαριά, δεν χρειάζεται να νιώσει ότι δεν νοιάζεται κανείς.

    Τέλος, το συγκεκριμένο θέμα (εξαιρετικό ποστ ΝΔ) είναι πολύ σοβαρότερο από επιφανειακές συζητήσεις περί πολιτικών. Συγνώμη κιόλας, αλλά αυτό το πάθος να έδειχναν οι περισσότεροι για την υπόθεση της Αμαρύνθου, και ο Μάνος δεν θα χρειαζόταν να κάνει καμία ερώτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. @kollasasb:

    Όταν από το πρώτο μου κιόλας σχόλιο, καυτηριάζω την αδιαφορία των υπευθύνων σε Αμάρυνθο και Βέροια(για να θυμηθούμε και το θέμα του ποστ),κι εσείς βγαίνεται αμέσως μετά και λέτε πως τάχα λέω "δε βαριέσαι", ε ναι, εκνευρίζομαι.

    Εσείς δεν θα εκνευριζόσασταν;

    Μήπως κάτι άλλο σας ενοχλεί; Μπας δεν διαβάζετε τα σχόλια μου και μου επιτίθεστε επειδή π.χ. δεν σας αρέσει το ΑΒΑΤΑΡ μου; Το λέω αυτό γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγαίνουν τα αντίθετα συμπεράσματα από όσα λέω. Και διότι και τον ΝΔ του έχουν επιτεθεί κατά καιρούς για κάποια βιβλία που 'γραψε, τα οποία ωστόσο ουδέποτε διάβασαν όσοι τον κατέκριναν...

    Συνεχίστε πάντως να διαστρεβλώνετε όσα λέω, αν τόσο σας "γεμίζει" -και απορώ που δεν βρέθηκε κάποιος, ένας, να με υποστηρίξει.

    Δηλαδή αν είχα πράγματι πει:

    "ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΤΕ. ΠΑΝΤΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ.ΤΑ ΗΘΕΛΕ Η ΒΡΩΜΟΒΟΥΛΓΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ! "

    τί χειρότερο θα μου είχατε καταλογίσει;(και με το δίκιο σας τότε)

    Να προσθέσω και κάτι τελευταίο που αμέλησα στο προηγούμενο σχόλιο: γιατί να θεωρείται μειονέκτημα το ό,τι έτυχε να γεννηθείς επώνυμος/διάσημος/μαύρος;;; Αυτά είναι τα κριτήρια μας; Δεν θα έπρεπε να είναι η ποιότητα του χαρακτήρα και η αποτελεσματικότητά του ανδρός, εφόσον μιλάμε για πολιτικούς;

    Λυπάμαι για την τροπή της κουβέντας. Πολύ λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Αγκάθι στο μάτι μας πρέπει να γίνει η Αμάρυνθος και κατά το πρόταγμα του ελληνικού Ευαγγελίου. Να δεχθούμε δηλαδή ότι δεν ευθύνεται ο τηλεοπτικός πολιτισμός των πολιτών γι΄αυτή την έκθεση μας στο φημολογούμενο ακραίο στο ηδονοβλεπτικώς και ανοργασμικώς μεγεθυμένο και στο φασιστικό ανύπαρκτο. Να πούμε ότι εμείς φταίμε και να αισχυνθούμε και μετά να πάμε να βγάλουμε από το αγκάθι τα μάτια μας και να τα πετάξουμε στις χωματερές. Να σώσουμε την κοινωνία του Διαδικτύου και τους πολίτες αυτής και να τους αποδώσουμε το δικαίωμα να παρακολουθούν ολομόναχοι τις πολύ σημαντικές ειδήσεις από κει και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  104. διαφωνω με την αποψη οτι ψηφιζω ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ γιατι ειναι ο ΣΜ,ΑΑ κλπ. Γιατι το πρασινο στην καλπη κανει τον Κουλουρη υπουργο και το γαλαζιο τον Γιακουματο. Με την ιδια λογικη το 2000 θα επρεπε να ψηφισατε ΝΔ γιατι κει πηγε ο Μανος. Δικη σας βεβαια η εκτιμηση και εχετε καθε δικαιωμα να την υποστηριζετε.
    Τεσπα η υποθεση ελληνικος φιλελευθερισμος ειναι πολυ πονεμενη και την εζησα στο πετσι μου ως μαθητης οταν αντιμετωπιζα την χλευη σε συζητησεις. Αυτους τους οποιους υπερασπιζομασταν εγιναν τσοντες στο κομμα του κρατικισμου και του αμοραλισμου. Ας εμεναν ανεξαρτητοι. Και στο κατω κατω αυτοι αποδειχθηκαν οι μεγαλυτεροι δυσφημιστες του φιλελευθερισμου. ΤΑ 50αρικα στην βενζινη, οι βολτες στου Καρατζαφερη τα καναλια, οι δικαιολογιες του Μανου οτι δεν παει στην ΝΔ γιατι επιστρεφει ο Σαμαρας ενω χρονια ανετα συγκατοικουσε μαζι του και με τον Καρατζαφερη, οι Ταυροι που εγιναν το συμπληρωμα του ΚΚΕ εσωτερικου. Και τωρα η ΦΙΣ που δεν προσκαλει κομματα στο ιδρυτικο της συνεδριο αλλα μια απιθανη εκπροσωπο των γκει, μει, σει, το Ουρανιο Τοξο και την ΟΑΚΚΕ!
    Με ΟΑΚΚΕ, Ουρανιο Τοξο και λοιπους απιθανους στοιχιζονται οι δηθεν οπαδοι της Θατσερ. Ευτυχως που η Βαρωνη δεν ειναι εδω για να βλεπει. Γιατι τα κοκκαλα του Χαγιεκ τριζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. [άσχετο με το κυρίως θεμα, για όσους αναρωτήθηκαν-η αγελάδα από την cowparade απεικονίζει τον κοσμηματοπώλη Καίσαρη. αν και η φάτσα (και κυρίως το στυλ) πράγματι θυμίζουν πολλούς πολιτικούς]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Αγαπητέ Luke,

    Κατ'αρχάς, θεωρώ ότι το σχόλιο περί προσωπικής επίθεσης δεν με αφορά, οπότε το προσπερνώ.

    Δεύτερον, κανένα δάσος δεν χάνεται. Το θέμα του ποστ, και κάθε ποστ, είμαστε εμείς που συνδιαλεγόμαστε. Δεν έχω παραστεί σε καμία σοβαρή συζήτηση που να μην παρέκλινε του θέματος της, οπότε όλα βαίνουν καλώς.

    Τέλος, φυσικά και ο μαύρος δεν φταίει για το χρώμα του, αλλά αν το χρησιμοποιήσει για να πετύχει κάποιον απώτερο στόχο του, τότε πρέπει να κριθεί γι'αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. "Ωστόσο πριν από έξι μήνες συγκλόνισε τη χώρα η περίπτωση του βιασμού στην Αμάρυνθο μιας βουλγάρας αριστούχου μαθήτριας από τέσσερις μαθητές και η βιντεοσκόπηση του βιασμού από άλλη μαθήτρια."

    Προς το παρών θα πώ μόνο ότι ο βιασμός της βουλγάρας αριστούχου δεν διαφέρει σε τίποτε από τον βιασμό της κοπελίτσας που επίσης βίασαν "μάγκες" σε σχολική εκδρομή στο δωμάτιο όπου μπενόβγαιναν διάφοροι μεταξύ των οποίων και καθηγητής - τρομάρα του - μετά την ολοκλήρωση της πράξης.
    Δεν είδα την ίδια ευαισθησία από τον κ. Μάνο.
    Αλλά το βουλγάρας αριστούχου είναι πιό πιασάρικο! έτσι κ. Βουλευτά;
    Η ερώτηση μου φένεται μούφα.
    Λαϊκισμός στη καλύτερη περίπτωση.
    Κι εσύ ΝΔ δεν είδα να το επισημαίνεις!
    Ρε φίλε κάνε κάτι μ' αυτό το ΝΔ.
    Ο πυρσός ανάμεσα λείπει.

    Επι της ουσίας θα επανέλθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Διάβασα πρώτα το ποστ κι έπειτα είπα να διαβάσω και τα σχόλια, να μην είμαι πολύ εκτός. Και, ω του θαύματος, το θέμα του ρατσισμού και του βιασμού, μετατράπηκε σε δημοσκόπηση:
    -Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;
    Τραγωδία... Τελικά είμαστε οι μόνοι που πιστεύουν ότι "τα πάντα είναι πολιτικά". Πολιτικός κι ο βιασμός στην Αμάρυνθο, που μάρανε ένα κοριτσάκι, πολιτική κι η ευθύνη των πυρκαγιών, πολιτική κι ευθύνη για τον καύσωνα, πολιτική κι ευθύνη για τον ΠΑΟΚ που δεν έχει μεγάλο επενδυτή για πρόεδρο.
    Να δεις ποιος ήταν αυτός που είχε γράψει κάποτε ότι για τον Έλληνα πάντα ευθύνεται ο ξένος παράγοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Επανέρχομαι, τώρα, στο θέμα, επειδή το προηγούμενο βγήκε περισσότερο ως αγανάκτηση, παρά ως σχόλιο:
    Ναι, ξεχάστηκε η υπόθεση της Αμάρυνθος, όπως ξεχάστηκε κι ο Αλβανός που θα σήκωνε τη σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου -και τελικά τη... σήκωσε.
    Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βομβαρδίζονται από εκατοντάδες πληροφορίες την ημέρα. Πέφτουν, έτσι, στην παγίδα του ποια είναι η είδηση που πρέπει να αναδείξουν. Ορίζουν, από μόνα τους, το εμπορικό και το μη-εμπορικό (αυτό με το μη-κάτι μόνον Ελληνικά δεν είναι, τέλος πάντων) και προσφέρουν πέντε ειδήσεις την ημέρα (για να προλάβουν να σχολιάσουν οι υποτιθέμενοι σχολιαστές).
    Η Αμάρυνθος ήταν καλή, όσο έδινε βιντεάκια και τροφή για σχολιασμό. Τώρα που γίνεται (ναι, κι ας μην το πιστεύουν μερικοί) εισαγγελική έρευνα και η υπόθεση παραμένει κρυφή (ελπίζω όχι για να κουκουλωθεί, αλλά επειδή έχουμε να κάνουμε με ανήλικους) δεν πουλάει, άρα δε χωράει στο ωριαίο δελτίο παραθύρων.
    Εδώ δε χώρεσε η δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής (ναι, αυτουνού που, για κάποιους σχολιαστές του ποστ έγινε πρωθυπουργός λόγω ονόματος -ξεγελάστηκαν, δηλαδή, καμία κατοσταριά χιλιάδες Έλληνες, όπως πολύ πιθανό να ξεγελαστούν άλλοι τόσοι τον Μάρτιο και ψηφίσουν... Παπανδρέου. Βρε δε σοβαρευόμαστε λέω ΄γω, και πρώτη η αφεντιά μου, που το έφερε στο πολιτικό;) θα χώραγε η Αμάρυνθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Αυτό με τους πολιτικούς έχει παραγίνει. Μας γλείφουν μέχρι να βγουν και μετά στις καμπάνες τους.
    Υπάρχει λύση.
    Να τους στείλουμε και τους 300 σπίτια τους.
    Ψηφίστε ότι κόμμα θέλετε αλλά για βουλευτές μόνο ανθρώπους που δεν διατέλεσαν ποτέ βουλευτές.
    Έτσι θα στείλουμε ισχυρότατο μήνυμα σε όλο το πολιτικό σύστημα.
    Θα έχουμε μια βουλή με 295 περίπου νέα πρόσωπα. Θα ταρακουνηθούν. Θα αλλάξουν το βιολί.
    Δεν το άλλαξαν; Την άλλη τετραετία το ίδιο. Στο τέλος θα συμμορφωθούν.
    Για σκεφτείτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ασχετη ερώτηση αλλά είναι για τους ειδικούς. Ενα γατάκι σχεδον νεογέννητο βρέθηκε στο κήπο μου. Νιαουρίζει συνεχώς και προσπαθώ να του δώσω γάλα με σύριγγα μήπως ηρεμήσει. Τι άλλο πρέπει να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Αυτοί εδώ οι ρατσιστές νεοέλληνες όταν εκδηλώνονται αποφασίζουν πρώτα να δηλώσουν το δόγμα ότι ο έλληνας δεν είναι ρατσιστής και να πουν μετά ότι είναι εκ φύσεως κατώτεροι οι αλλοπαδοί. Συμβαίνει όμως αυτοί να επαναλαμβάνουν τη γραμμή που τους δίνει η τηλεόραση. Είναι δηλαδή βουτηγμένοι βαθύτατα μέσα στην ανυπαρξία. Δεδομένο που τους φέρνει στην επιφάνεια σαν ένα κοινωνικό φαινόμενο. Και πρέπει να συζητήσεις τη φήμη ότι ήταν άνθρωποι και κάπου χάθηκαν. Να δικάσεις επαγγελματικές ιδιότητες με ηθικά κριτήρια και υποθέσεις. Δηλαδή: κοινωνία. Κάνε το εργάτη αλλά να ξέρεις ότι για την τηλεπαρουσιάστρια ψυχή σου δεν έχει προτιμηθεί και ποτέ δεν θα προτιμηθεί η λυτρωτική έστω λύση της ασέλγειας της κρυφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Στις περιπτώσεις βιασμού είναι σύνηθες να ρίχνεται το φταίξιμο στο θύμα. Άλλοτε γιατί "ήταν ντυμένη προκλητικά" ή "ήταν εύκολη" ή "δεν ήταν από καλό σπίτι" (οπότε ήταν για όλους γενικώς), άλλοτε "γιατί έτσι κι αλλιώς είχε βγεί μαζί του" ή "γιατί τα ήθελε και μετά δήθεν άλλαξε γνώμη" (επομένως, αν είπε ναι στην αρχή για το Α, τότε είπε ναι για όλα, ως το Ω, και χωρίς καμιά πιθανότητα να άλλαξε καν γνώμη). Τα θύματα συχνά εξευτελίζονται σ’ όλη τη διαδικασία κι αυτός είναι κι ο λόγος που σε πολλές περιπτώσεις η ποινική διαδικασία είτε δεν αρχίζει καθόλου είτε δεν ολοκληρώνεται. Αυτά είναι γνωστά και με στενοχωρούν και με θυμώνουν αλλά δεν με εκπλήσσουν.

    Αυτό λοιπόν που κυρίως με στενοχώρησε σ’ αυτή την ιστορία ήταν η στάση των καθηγητών. Στα δικά μου μάτια, απλώς προσπάθησαν να διασώσουν την "τιμή" των οικογενειών των αγοριών της "παρέας" (για να είναι αρεστοί στην περίφημη "τοπική κοινωνία"). Το κορίτσι δεν μέτρησε γιατί ήταν ξένη, όχι "δικιά τους". Επιπλέον, μου φαίνεται ότι μάλλον θεώρησαν αυτονόητο ότι, αν το κορίτσι ακολούθησε τον ένα νεαρό στην τουαλέτα, τότε προφανώς θα έπαιρνε και τους φίλους του και μάλιστα με βιντεοσκόπηση για να διασκεδάσουν και οι υπόλοιποι, μη αυτόπτες ή αυτήκοοι ρέκτες...

    Ο μετανάστης - και η γυναίκα. Η ιστορία της Αμαρύνθου είναι για μένα consolidated version για τον "άλλο", τον "ξένο". Μακάρι το κορίτσι να μην κουβαλά σ’ όλη του τη ζωή αυτό το στιγματισμό κι αυτή την απόρριψη…

    Ζήτησε άραγε κανείς από τους καθηγητές του συγκεκριμένου σχολείου να μετατεθεί, να μην είναι πια εκεί, από ντροπή για τη στάση του σχολείου ή από ντροπή για τον εαυτό του που δεν κατάφερε να κάνει αυτό που έπρεπε;

    Υ.Γ. Μπράβο στον Μάνο που το θύμισε και που έχει πάρει πολλές φορές θέση σε ανάλογα ζητήματα. Στα οποία ζητήματα, λυπάμαι που το λέω, οι νεοέλληνες προτιμάμε να σφυρίζουμε αμέριμνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Επειδή πολύ κουβέντα πέφτει για τους φιλελεύθερους και μιλάμε για λογαριασμό τους, ιδού, οι άνθρωποι έχουν δικτυακό λόγο εδώ.

    Απόλαυσα το εξής κείμενο:

    "Συνειδητοποιώντας το λάθος που κάνουμε όλοι μας ως πολίτες, το να περιμένουμε δηλαδή τη λύση από τα υπάρχοντα κόμματα, ήρθαμε κοντά εμείς, μια ομάδα πολιτών που αποφασίσαμε ν' αναλάβουμε τις ευθύνες που έχουμε μέσα στην κοινωνία"

    Χμμμ κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι σε μια κοινωνία που όλα πουλήθηκαν μόνο αν πουληθείς και συ έχεις ελπίδες να ακουστείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. stravosgialos
    δοκίμασε να του βάλεις ένα ρολόι που κάνει τικ-τακ γιατί θα νομίζει ότι είναι η καρδιά της μανούλας του και βάλτου και κάτι χνουδωτό για να του θυμίζει το τρίχωμα της. Νομίζω θα σταματήσει να νιαουρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Επίσης, εκκωφαντική -και ντροπιαστική- είναι και η σιωπή των γυναικών στην Βουλή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. @diastimata:@
    Γιατί με ενδιαφέρει εμένα αυτό που συζητάνε τα ΜΜΕ και το συμπέρασμα τους;

    Λες να συμβαίνει αυτό το πράγμα σε μένα επειδή είμαι μόνος και έρημος και τόσο αδύναμο με βρίσκουν και καταφέρνουν να με προβληματίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. STILL ON THEIR TRAIL είπε...

    Επίσης, εκκωφαντική -και ντροπιαστική- είναι και η σιωπή των γυναικών στην Βουλή....

    Πολύ καλή παρατήρηση. Φαίνεται συμμερίζονται κι αυτές γνωστή άποψη ("τα 'θελε κι αυτή").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Αγαπητέ Luke, κατ' αρχάς ηρεμήστε!
    (I feel a disturbance in the Force!)

    Εχω την εντύπωση πως οι κομματικές σας προτιμήσεις -δεν λέω πολιτικές διότι ουδεμία σχέση έχουν τα ελληνικά κόμματα με την κυρία (ίσως με τη μικρή της αδερφή!)- σας φέρνουν αντιμέτωπο με τη συνείδησή σας. Αυτός, ίσως, είναι και ο λόγος που εδώ και τόσες ώρες δίνετε την εντύπωση μαινόμενης τίγρης που στριμώχτηκε μόνη της στη γωνία!
    Διορθώστε με αν κάνω λάθος στο μέτρημα και μην εξάπτεστε, ταβλάκι παίζουμε!

    Σχετικά με τα όσα είπε ο Κolassas.b:
    "Δυστυχώς φίλε μου έχεις πέσει και εσύ στην παγίδα του δεν βαριέσαι αδελφέ, η διασημότερη πρόταση στην Ελλάδα μετά το πέφτω από τα σύννεφα, εάν ήξερα να κάνω link θα έβαζα ν’ακούγεται το τραγούδι του Κ.Χατζή που λέει “ τσιγάρο πρέφα και καφέ και δεν βαριέσαι αδερφέ”"

    Το μόνο του λάθος, κατά τη γνώμη μου, ήταν πως αναφέρθηκε σε εσάς προσωπικά για να περιγράψει μια κατά τα άλλα υπαρκτή κατάσταση.

    Είπατε: "Αλλά και τί μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε από εμάς;"

    Για αρχή να ΜΗΝ κάνει τα ίδια και να μην αδιαφορήσει, αλλά να ψάξει να βρει τους πραγματικούς λόγους πίσω από το φαινόμενο ή το γεγονός και να τους επικοινωνήσει τόσο στους άλλους, όσο και στον εαυτό του.
    Κυρίως, όμως, να μην περιμένει αλλαγή "εδώ και τώρα". Δεν λειτουργούν όλοι οι άνθρωποι στους ίδιους ρυθμούς και στην ίδια συχνότητα. Αλίμονο!

    "...γιατί να θεωρείται μειονέκτημα το ό,τι έτυχε να γεννηθείς επώνυμος/διάσημος/μαύρος;;; Αυτά είναι τα κριτήρια μας;"

    Αγαπητέ μου κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας και -ελπίζω πως- το ξέρετε!
    Δεν θεωρεί κανείς μας μειονεκτήματα τα παραπάνω, όπως λανθασμένα θεωρήσατε ορθό να διατυπώσετε ως συμπέρασμα, μόνο και μόνο επειδή δεν τα θεωρούμε πλεονεκτήματα.
    Δεν είμαστε της σχολής, "πέθανε ο βασιλιάς, ζήτω ο γιός του!".

    "Δεν θα έπρεπε να είναι η ποιότητα του χαρακτήρα και η αποτελεσματικότητά του ανδρός, εφόσον μιλάμε για πολιτικούς;"

    Ακριβώς για αυτόν το λόγο ειπώθηκε ορθά:

    "...το μόνο επίτευγμα του Κώστα είναι η συγγένειά του με τον Κωνσταντίνο. "

    Διότι δεν έχει συνεισφέρει τίποτα παραπάνω από το γέμισμα της καρέκλας του(ικανοποιητικά βεβαίως!) κατά την τριετή του σταδιοδρομία ως πρωθυπουργός της χώρας, πιστός μόνο στα κελεύσματα των image makers!
    Εξαφανίζεται στις στραβές, όχι μόνο για να μην συνδεθεί το πρόσωπό του με τα σκάνδαλα και τα λοιπά προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο, αλλά και για να τα υποβαθμίσει.
    Παλιές, έως αρχαίες, τακτικές, δεν περιμέναμε τα ελληνικά κόμματα να μας τις μάθουν!

    Ο μοναδικός λόγος που ανήλθε στην "αρχηγία" του κόμματός του, και ύστερα στην εξουσία είναι το ονοματεπώνυμο που φέρει και η πολιτική πορεία του μπάρμπα του στην Ελλαδάρα μας, ενώ ο μόνος λόγος που παραμένει στα ηνία αυτής της χώρας είναι επειδή ο Γιωργάκης, το άλλο καμάρι του πατρός του και των ψηφοφόρων του, δεν είναι επαρκώς "πολιτικός" με την ντόπια νεοελληνική σημασία. Και το χειρότερο, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ο ανόητος(χειρότερος του ηλιθίου) παρότι, ευτυχώς για τους εγκεφάλους μας, δεν του βγαίνει.

    Και όμως, νομίζω πως θα είμαι αρκούντως αντικειμενικός ισχυριζόμενος πως αν κρατούσε την αρχική γραμμή μέχρι τέλους, μακριά από τους "παλιούς" του Πασοκ και τις "κακές" παρέες, θα ισχυροποιούσε τόσο την εικόνα του ως έλληνα "πολιτικού", ενώ θα είχε και περισσότερο χρόνο για να βάλει τις ιδέες του προέδρου της σοσιαλιστικής διεθνούς -και όχι του αρχηγού της αξ.αντιπολίτευσης- σε σωστές βάσεις και σταθερή πορεία με προγραμματισμό και συνέπεια.

    Προφανώς δεν είχε τα απαιτούμενα αρχίδια και κατάντησε υποχείριο του "σκληρού πυρήνα" του κόμματός του, ανίκανος να γίνει ο σωστός, ο πρόστυχος έλλην "πολιτικός", παρά τη μπουρδολογία επί ξεκάθαρων θεμάτων, τις καουμπόικες διαγραφές σοβαρών στελεχών(Παπαντωνίου, ΟΧΙ Κουλούρης) και τον ξύλινο λόγο, που δεν είναι καν μασίφ αλλά ροκανίδια.

    Η εναλλαγή τους, ωστόσο, σταθερή. Πρασινομπλέ "πολιτικών" και υπολοίπων, αναρμόδιων επί παντός επιστητού, δημοσίων "υπαλλήλων".
    Το ένα χέρι κλέβει απ' τ' άλλο, και τα δυο η μοίρα μας!

    Πως το είπε και ο Leonidas;
    THIS IS SPARTA!
    Δημοκρατία ομοίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. ...και, φυσικά, το "Κλέψε αλλά μη σε πιάσουν" έγινε "Κι αν σε πιάσουν, δεν είσαι κι ο μόνος!"

    Που κατάντησε η Σπάρτη, να φυλάνε Θερμοπύλες οι υπομείωνες, οι μη μετέχοντες στα γυμνάσια των νεολαιών...

    Μόνη μου ελπίδα, πλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω στο θάνατο μου πριν τους κάνουμε κι αυτούς κωλοχανείο! Μελλούμενο αναπόφευκτο σαν τη βαρύτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Θυμάστε την Αμάρυνθο;
    Θυμάστε την ζαρντινιέρα;
    Θυμάστε το Α.Τ. Ομονοίας;
    Θυμάστε την καμμένη Πεντέλη του '98;
    Θυμάστε το μεθυσμένο αστυνομικό που άφησε ένα παιδί ανάπηρο;
    Θυμάστε τον Άλεξ;
    Θυμάστε τον Αλβανό που μαχαιρώθηκε στη Ζάκυνθο;
    Θυμάστε τον αστυνομικό που πυροβόλησε πισώπλατα και σκότωσε τον αθίγγανο που δεν σταμάτησε στο μπλόκο;
    Θυμάστε τα «κυκλώματα» στη δικαιοσύνη;
    Θυμάστε τον εργολάβο που υποχρέωνε τους εργάτες να εργάζονται με +40°C;
    Θυμάστε τις περιφραγμένες παραλίες;
    Θυμάστε την Αμαλία Καλυβίνου;

    Ο βιαστής της μαθήτριας, ο αστυνομικός που κακοποιεί συλληφθέντες, ο οικοπεδοφάγος που καταπατά τα καμμένα δάση. Είμαστε κοινωνία μιθριδατική, σε αποσύνθεση. Τίποτε απ' αυτά δεν μας
    αγγίζει παρά μόνον ως θέαμα. Κι αυτό, ίσα - ίσα για να αποενοχοποιεί τα δικά μας ανάλογα φερσίματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. zizugataki

    αυτό με το ρολόι με συγκίνησε. Δεν κάνω πλάκα. Άραγε να πιάνει και με τα δικά μας μωρά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Αν μας αγγίξουν και τα ζήσουμε εκείνα που δεν περιέχονται στη δική μας καθημερινότητά τότε θα τρελαθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Ο/Η Giannis123 είπε...

    Ψηφίστε ότι κόμμα θέλετε αλλά για βουλευτές μόνο ανθρώπους που δεν διατέλεσαν ποτέ βουλευτές.

    Φίλε, εξαιρετική ιδέα. Ομολογώ ότι δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό. Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι καρπούς θα αποδώσει, αλλά δεν μπορεί κάτι θα αλλάξει. Δεν μπορεί θα το πιάσουν το μήνυμα αν έχουν έστω και λίγη ευφυΐα. Έτσι για την ιστορία πάντως στις προηγούμενες εκλογές, που λόγο ηλικίας ήταν και οι πρώτες μου, ψήφισα βουλευτή που “κατέβαινε” για πρώτη του φορά. Δεν το έκανα συνειδητά. Στις εκλογές που έρχονται θα το ξανά κάνω αυτή τη φορά συνειδητά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Έριξα μια γρήγορη ματιά στα σχόλια-θα τα διαβάσω όλα σιγά σιγά όπως πάντα άλλωστε-και έχω να μοιραστώ μια ιστορία μαζί σας. Πήγα με την κοπέλα μου, η οποία είναι από την Αλβανία, στην Α! ΔΟΥ Πατρών για να πάρουμε ένα χαρτί για τον ΟΑΕΔ. Δεν θα μιλήσω για την ανοργανωσιά και για το πόσες φορές χρειάστηκε να ανεβοκατεβούμε σκάλες, και όλα αυτά για μια υπεύθυνη δήλωση. Βρισκόμασταν ένα βήμα πριν το τέλος όταν η κοπέλα μου, που βρισκόταν δυο θέσεις μπροστά μου στην ουρά, ζήτησε με έντονο αλλά εηγενικό ύφος κάποια διευκρύνηση. Η κυρία που την εξυπηέτησε μόλις η κοπέλα μου βγήκε από το γραφείο άρχισε να κάνει κάποια σχόλια, και μάλιστα απευθυνόμενη σε τρίτους, για τους Αλβανούς κλπ κλπ. Κάποια άλλη κοπελα βγαίνοντας ενημέρωσε την κοπέλα μου που με περίμενε και εκείνη γύρισε για να ζητήσει το λόγω από την εν λόγω κυρία για να εισπράξει και άλλα σχόλια από κάποιους άλλους άσχετους με το σκηνικό, που βρίσκονταν στο γραφείο. Πιστέψτε με δεν έχω ξανανιώσει τόσο άσχημα. Αυτή η "κυρία" με ποιο δικαίωμα εκφράζει τέτοιες απόψεις δημόσια? Κατακριτέος ο ρατσισμός, ακόμα και ιδιωτικά, πόσο μάλλον δημόσια και από μια θέση κάποιας ισχύος? Δυστυχώς αυτοί είμαστε. Δώσαμε τόσα φώτα στην ανθρωπότητα που μείναμε στο σκοτάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Μπορεί η συγκεκριμένη ερώτηση του κ Μάνου να μην έχει αντικείμενο.
    Όταν λαμβάνεις σαν δεδομένο την τιμωρία των αστυνομικών ήδη η συνεχεία είναι στον αέρα.
    Το ότι τεθήκαν σε διαθεσιμότητα δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα.
    Μπορεί όταν το θέμα ξεχαστεί να τιμωρηθεί το ένα παιδάκι που δική του πρωτοβουλία χτυπούσε το δεύτερο.
    Όσο για το μπάτσο απλώς προσπαθούσε να τους χωρίσει….
    Έτσι θα γυρίσει στο Σώμα λευκός, δικαιωμένος και με λίγο παραπάνω τσαμπουκά για τους επόμενους…

    Όσο για την ατιμωρησία σε αυτό που λέμε Δημόσιο σιγά μη ανακαλύψαμε τώρα την Αμερική.

    Την Αμάρυνθο φυσικά και την έχουμε ξεχάσει.
    Εδώ κοντεύουμε να ξεχάσουμε το όνομα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. @ zizugataki


    Μόλις πλακώθηκα με το διπλανό διαμέρισμα απαιτώντας μου να διώξω το γατί μου (!)που βρέθηκε στο κήπο. Ευτυχώς κάποιος ευγενικός γείτονας το πήρε στο διαμέρισμα του.
    Πράγματι συκινητικό το ρολόι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Διαβασα τα σχολια και πραγματικα δε ξερω αν αυτομαστιγωνομαστε μονο για χαρη του πονου.

    «Σιχαινομαι τον εαυτο μου, αρα υπαρχω…».

    Βλεπω ανθρωπους που στα βασικα και τα στοιχειωδη συμφωνουν, να αναλωνονται σε διαφωνιες του στυλ «ποιος εχει μεγαλυτερο μεριδιο στην εξουσια: ο γιος, ο ανιψιος ή ο κουμπαρος;»


    Λες κι η ζωη μου, η ασφαλεια μου σε χωρους σχολικους, το δασος που μ’αφηνει ν’αναπνεω ειναι στα χερια του ιπποτη Κωστακη ή Γιωργακη.

    Παρακολουθω τα post και τα σχολια εδω και λιγους μηνες και οι περισσοτεροι μου φαινονται (ακομα και μεσα στη μουρλια τους καμια φορα) πιο αξιοι απο αυτους που βλεπω στα δελτια ειδησεων.

    Κι ομως κυκλοφορουμε ευνουχισμενοι κι αναρωτιομαστε τι παει στραβα…

    Μηπως αυτο ειναι το προβλημα μας τελικα;
    μηπως νιωθουμε τοσο απ’εξω, τοσο ανενεργοι και μονοι σε πραγματα που μας αφορουν, που μας ενοχλουν, που μας μειωνουν οσο δε παιρνει αλλο, που μαλωνουμε για την Κικη και τη Κοκο, αλλα απο αποσταση, σαν να’ναι το ultimate reality;

    Εγω πρωτη, δε το συζητω, αλλα καμια ιδεα κανεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. antonis liolios
    (παρενθετικά)
    εμένα δεν με έχει απολύσει κανείς.

    martingale
    ούτε εγώ συμφώνησα με τις παριπλανήσεις του Μάνου - αλλά αν δεν τις έκανε θα είχε εξαφανιστεί τελείως - και δεν θα μπορύσε να κάνει ούτε αυτή την ερώτηση...

    kolasmenos
    εννοείτε πιασάρικη για τους ψηφοφόρους της Βουλγαρίας; Γιατί για τους έλληνες μόνο πιασάρικη δεν είναι η τοποθέτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. "Η κυρία που την εξυπηέτησε μόλις η κοπέλα μου βγήκε από το γραφείο άρχισε να κάνει κάποια σχόλια, και μάλιστα απευθυνόμενη σε τρίτους, για τους Αλβανούς κλπ κλπ."

    Μάλιστα. Κι εσύ έκανες αυτό ακριβώς που ήθελε ο υβριστής: ντράπηκες!
    Αντί να γυρίσεις να της πείς "σιγά μωρή Άρεια γκιαούρ, άντε μην το πώ του Κρητικάκη να σου στείλει κάνα ρολόι και καμιά εγγραφή σε health club να σε φτιάξουνε λίγο που μοιάζεις με χεσμένο άλογο".

    Ή αυτό που λέω εγώ εδώ "when was the last time you had good sex?". Δουλεύει στον "πυρήνα".

    Για ρίχτα έτσι καμιά δυο φορές να δεις... αντί να τους κάνεις το χατήρι να θίγεσαι κιόλας... από ποιους, στο κάτω κάτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Ο/Η viewokto είπε...

    Λες κι η ζωη μου, η ασφαλεια μου σε χωρους σχολικους, το δασος που μ’αφηνει ν’αναπνεω ειναι στα χερια του ιπποτη Κωστακη ή Γιωργακη.

    -------------------------
    Και όμως είναι. Φαντάσου μια διαφορετική πολιτεία, όπου οι πολιτικοί θα ανέρχονταν στις πολιτκές ηγεσίες με αξιοκρατικά κριτήρια, άρα θα ήταν όντως ικανοί να κυβερνήσουν και δεν θα είχαν και την ανάγκη των "αυλικών" τους για να διατηρηθούν στην εξουσία.

    Σε μια τέτοια ιδανική περίπτωση, η φωτιά στην Πάρνηθα θα είχε σβηστεί μέσα σε λίγες ώρες, γιατί ο κρατικός μηχανισμός θα ηταν προετοιμασμένος. Επίσης τα κρούσματα βίας στα σχολεία θα ήταν ελάχιστα, γιατί ο άξιος υπουργός θα ειχε φροντίσει να δίνονται οι σωστές κατευθύνσεις στα παιδιά.

    Τα πάντα είναι πολιτική και όσο πιο απολιτικ γίνεται η κοινωνία τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα.

    -------------------------

    Όσο για τον κο Μάνο, επειδή πολύ αναφέρθηκε, επιτρέψτε μου να έχω την πεποίθηση, θα μπορούσα να πω και γνώση, ότι δεν είναι και τόσο έντιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. @ oloi oi kairoi me dernoune

    Σε ενδιαφέρει. Όταν δίνεις τηλεθεάσεις του 20% στο ένα κανάλι και του 18% στο άλλο και του 12% στο τρίτο κι όταν οι εφημερίδες διαβάζονται, πλέον, από μερικούς μερακλήδες και τους συνταξιούχους στο καφενείο, σε ενδιαφέρει. Εσύ (κι εγώ, φυσικά) βλέπουμε τις πέντε με επτά ειδήσεις που μας δίνουν τα ιδιωτικά κανάλια. Εσύ (κι εγώ, φυσικά) τους δίνουμε τις τηλεθεάσεις κι αναγκάζουμε και του ς άλλους της κρατικής τηλεόρασης, να τους ακολουθήσουν.
    Ούτε μόνος, ούτε έρημος, ούτε αδύναμος. Έχεις το μέσον μέσα στο σπίτι σου(κι εγώ, φυσικά), σε μία γωνία και το προτιμάς. Προτιμάς την τηλεόραση από τη δυσκολία του διαβάσματος ή της βόλτας ως το περίπτερο για να αγοράσεις ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Μιας & αναφερθηκε η ΦΙΣ,εψαξα λιγο την υποθεση & τη βρηκα γελοια.Σοβαρα ατομα & οργανωσεις πρεπει να απομακρυνθουν απο εκει.
    Η " Αμαρυνθος",οπως & τα περισσοτερα χωρια της " Ευβοιας " ειναι αρβανιτοχωρι. Οι " Ευβοεις " ειναι κυριως Αλβανοι 600 ετων & νεωτεροι, με τη βουλα της επισημης "ιστοριας" & ολιγοι Μ/Ασιατες.
    Για να κανω συνηγορο διαβολου,γενικα στη Γραικοχωρα υπαρχει ατιμωρησια. Ο 1 φονος παει 16 χρονια,οι 2+ πανε 22.Ολες οι ποινες παιρνουν εκπτωση απο 50-80%. Ο Αιμιλιος,αν παει φυλακη,θα κατσει κανα 2 χρονια. Μετα υπαρχει αναστολη εκτισης,ανηκουστη ( οπως λεω την ανηκεστο ) βλαβη κ.ο.κ.
    Καθεστως-φουσκα. Ο θυμος του κοσμου κραταει 9 μερες. Του Γκρεκου τα 9μερα...
    Για τον βιασμο,ευθυνη εχουν μονο οι αυτουργοι,οι οποιοι σαν ανηλικοι,λογω φιλοεγκληματικοτητας του καθεστωτος,οπως & ολων της Ευρωπης,θα εχουν αστειες ποινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. ΣΟΥΗΔΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ

    ...και μετά μιλάνε για "ρατσισμό" άλλων εθνικοτήτων... και κατηγορούν οι Έλληνες άλλους για "ρατσισμό" και χρησιμοποιούν και τη λέξη συχνότατα (μαζί με τη λέξη "φασισμός" πολλές φορές), χωρίς να βλέπουν ότι η σημερινή αντιμετώπιση των μεταναστών από τους Έλληνες σήμερα, είναι ρατσιστική αλλά και φασιστική (κάτι περί DNA καθαρότητας και άλλα γελοία ακούνε τ' αυτιά μου τελευταία από Ελλάδα -- μια χώρα της οποίας ο "λαός", όπως και οι Αμερικάνοι, αποτελείται από λογής λογής ομάδες με διαφορετικές κουλτούρες, στις οποίες επιβλήθηκε με το πέρασμα των χρόνων μια κοινή θρησκεία και γλώσσα).

    Από τη μια σιγοτραγουδάνε το Imagine του John Lennon (imagine there's no countries) κι από την άλλη βρίζουν και κακοποιούν όποιους προέρχονται από ΦΤΩΧΕΣ χώρες (διότι εάν έρθει κανείς από Γερμανία ή "Σουηδία" του κάνουμε τεμενάδες - χαρακτηριστικό της οσφυοκαμψίας που έχει παραμείνει από την τουρκοκρατία).

    Εάν λοιπόν κάποιος βιάσει μια Γερμανίδα ή Σουηδέζα, τότε θα τον σταυρώσουμε, διότι τόλμησε να αγγίξει την "ανώτερη" φυλή (χάιλ! χάιλ!). Εάν βιάσει Ρουμάνα ή Βουλγάρα, τότε "τα ήθελε κι αυτή".

    Το βλέπω κι εδώ στα χαντοκάκια (ελληνοαμερικάνοι): αντιμετωπίζουν με μέγιστο σεβασμό και "ντροπαλή" συμπεριφορά τους πλούσιους, ενώ χλευάζουν τους φτωχούς. Και στην Ελλάδα, παίρνει ο άλλος τα 600 του ευρώ το μήνα για να υποθάλπτει και ρατσισμό κατά των "κατώτερων φυλών". Αν είναι δυνατόν!

    Τέτοιο χάλι...

    Διότι, ένας Σουηδός που βγάζει 1000 δολάρια το μήνα (καθαρά, μετά την εφορία) και τριγυρνάει με την κιθάρα στα πεζοδρόμια ζητιανεύοντας το εισητήριο της επιιστροφής (και τα μπάσταρδά του στη Σουηδία κατεβάζουν ναρκωτικά με το κιλό), είναι ανώτερο ον από ένα Βούλγαρο που σκοτώνεται στη δουλειά και βγάζει 2000 δολάρια το μήνα και στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο να γίνουν αριστούχοι.

    Μην ξανακούσω κριτική για τους Αμερικάνους... ούτε καν γι' αυτούς στην Αλαμπάμα ή και στο Ντιτρόιτ...

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Συμφωνώ με τον kolasmenos ότι δε βιάζονται δυστυχώς στα σχολεία μας μόνο αλλοδαπές αριστούχες μαθήτριες, αλλά το φαινόμενο είναι αρκετά τακτικό και αφορά και ελληνίδες και μη αριστούχες, που δεν σημαίνει γι' αυτό το λόγο ότι έχουν λιγότερο δικαίωμα στην υπεράσπιση και προστασία.
    Όποιος το αγνοεί, είναι μακριά νυχτωμένος ως προς το τι συμβαίνει στα σχολεία μας κι ως προς την αγριότητα των εφήβων.
    Ο Μάνος, όμως, έκανε άριστα που επανέφερε το περιστατικό, διότι εφόσον αυτό δημοσιοποιήθηκε, πρέπει να χρησιμεύσει για παραδειγματισμό κατ' αρχήν και για βαθύ προβληματισμό του Υπουργείου, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και όλων μας, ως προς το πως μεγαλώνουμε και πως θα έπρεπε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

    Να αποτολμήσω μια ερμηνεία για τη στάση των καθηγητών να αποβάλουν και τη μαθήτρια, μια στάση που τόσο επικρίθηκε: το συμβούλιο των καθηγητών αισθάνθηκε αναρμόδιο να αποφανθεί για το ποινικό μέρος της υπόθεσης, για το αν δηλαδή υπήρξε βιασμός, αφήνοντας την απόφαση αυτή στον αρμοδιότερο εισαγγελέα. Τιμώρησε, λοιπόν, για την πράξη της ερωτικής συνεύρεσης σε χώρο του σχολείου, δίνοντας πέντε μέρες αποβολή στους "επιτιθέμενους" αρσενικούς και μια ημέρα στη μαθήτρια η οποία οικειοθελώς και με στόχο την ερωτική συνεύρεση-με τον ένα νεαρό προφανώς, αυτόν που της άρεσε-πήγε στις τουαλέτες.
    Ακούγεται ανάλγητο υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν ξέρω καν αν ευσταθεί, δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε πως το συμβούλιο των καθηγητών μπορεί να μην έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες, είναι όμως επιφορτισμένο να διεξάγει έρευνα για τα πραγματικά περιστατικά και να αποφαίνεται για το ποιός ευθύνεται μέσα στη σχολική κοινότητα. Ένας πιο αρμόδιος περί τα εκπαιδευτικά θα μπορούσε να μας διαφωτίσει καλύτερα.

    Αν ευσταθούν όσα ακούσαμε , η κοπέλα φέρεται να υπέκυψε στις προτάσεις ενός νεαρού που της άρεσε και τον ακολούθησε στις τουαλέτες. Εκεί ο "μάγκας" της είχε στήσει παγίδα, για να την εξευτελίσει κατά το χειρότερο για μια κοπέλα τρόπο με τους φίλους του και να την τραυματίσει ανεπανόρθωτα.
    'Ατυχο το κορίτσι αυτό, για πολλούς λόγους, καθώς η μεροκαματιάρισα μάνα, η οποία καμάρωνε για τις επιδόσεις του παιδιού της, δεν είχε χρόνο προφανώς ή και τη γνώση να τη δασκαλέψει ότι δεν ακολουθούμε, σ΄αυτη την ευαίσθητη ηλικία, έναν άντρα αν δεν είμαστε βέβαιοι για τις προθέσεις του κι αν δεν έχει αναπτυχθεί κλίμα εμπιστοσύνης.
    Όπου φτωχός κι η μοίρα του, που λέει και το ρητό.
    Συχωρέστε με γι' αυτά, απλά σκέφτομαι, σα μάνα, πως πρέπει να μεγαλώνουμε τ' αγόρια και τα κορίτσια μας.
    Κι ίσως εν μέρει έχω άδικο, με την έννοια ότι αν οι "μάγκες" είχαν αποφασίσει να τη βλάψουν, θα το κατάφερναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
    Η ψυχή μου, πάντως, σα μάνα, πονάει και γι αυτά τα παιδιά και για όλα τα τέτοια παιδιά, που είναι επίσης θύματα μιας κοινωνίας, μιας ανεπαρκούς εκπαίδευσης και της αδιαφορίας, αν όχι τίποτε χειρότερο, των γονιών τους. Διότι μ' αυτόν τον τρόπο γίνονται κουτσουρεμένοι άντρες, από αυτούς που διαιωνίζουν το άθλιο επίπεδο σχέσεων αρσενικού-θηλυκού αλλά και την αθλιότητα της κοινωνίας μας γενικότερα. Κι ούτε μπορώ να φαντστώ το στίγμα που θα κουβαλάν, ιδίως μετά τη δημοσιοποιήση του γεγονότος, η οποία ενίοτε συμβάλλει στην αφύπνιση, όσα από τα παιδιά έχουν μια στάλα ευαισθησίας. Ένα στίγμα που αν δεν τα καταθλίβει, θα τα οδηγήσει να φέρονται άθλια και στην υπόλοιπη ζωή τους. Κι αυτο θα πρέπει αν προβληματίσει τοςυ παιδαγωγούς τους αλλά και όλους μας.
    Όσο για το θέμα του ρατσισμού, έχω να πω διάφορα. Ναι, είμαστε ρατσιστές όπου μας παίρνει, είμαστε όμως καλύτεροι από άλλους. Τους δεχτήκαμε, δεν τους πετάξαμε στη θάλασσα όπως κάποιοι γείτονες, ούτε τους γκετοποιήσαμε σε προάστεια όπως οι γάλλοι. Μετά από δεκαπέντε χρόνια, σε μια χώρα που δεν είχε καμιά παράδοση στην ένταξη μεταναστών και καμιά υποδομή, αριστεύουν στα σχολεία μας, έχουν μεροκάματα πλέον συνήθως ίδια με τα δικά μας, αγοράζουν σπίτια, κάποιοι έχουν γίνει επιχειρηματίες και προοσλαμβάνουν έλληνες. Τους βαφτίσαμε, τους βάλαμε στα σπίτια μας, τους παντρευόμαστε, τους κάνουμε παρέα. Αλήθεια, πόσοι πρώην γκασταρμπάιτερ στη Γερμανία έχουν γίνει επιχειρηματίες;
    Όσο για τη δημόσια διοίκηση που τους ταλαιπωρεί, το χάλι της είναι γνωστό και όσον αφορά τους έλληνες. Όποιος έχει λίγη δυσκολία να συνεννοηθεί, κι οι μετανάστες έχουν λόγω γλώσσας, τον έφαγε η μαρμάγκα. Οι μετανάστες βέβαια, που νομίζουν ότι ήρθαν στον παράδεισο, νομίζουν ότι ταλαιπωρούνται μονο αυτοί και δε συνειδητοποιούν το χάλι μας.
    (η χώρα όπου τα ματ έδειραν συνταξιούχους, μη ξεχνιόμαστε!)

    Θέλετε και μια αντιρατσιστική άσκηση;
    Πριν από λίγες βδομάδες, εκτοπίστηκαν από οικόπεδο όπου είχαν καταλύσει στο Βοτανικό περίπου χίλιοι τσιγγάνοι, αλβανικής ή άλλης βαλκανικής καταγωγής, χωρίς στον ήλιο μοίρα και χωρίς μέριμνα για το που θα πάνε. Έμεναν εκεί πεντε χρόνια.
    Όποιος πιστεύει ότι αυτοί οι αλβανοί τσιγγάνοι μετανάστες είναι λιγότερο άνθρωποι από τους "κανονικούς" αλβανούς μετανάστες κι έχουν λιγότερο δικαίωμα στη ζωή και στη συμμετοχή στην κοινωνία μας, να σηκώσει το χέρι.
    Όποιος προτίθεται να διερευνήσει το θέμα και να ενώσει τη φωνή του για την υπεράσπιση των ανθρώπων αυτών, για την ένταξη τους και την απόκτηση δικαιωμάτων τουλάχιστον ίσων με τους έλληνες τσιγγάνους, ας κινηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Στ.Μάνος..Όλη αυτή η κατακραυγή και πίεση είχε απλώς ως αποτέλεσμα να αλλάξει μια σκανδαλώδης πρώτη απόφαση των «παιδαγωγών» (που εξομοίωνε το θύμα με τους βιαστές) και να αντικατασταθεί με μια δεύτερη σκανδαλωδέστερη (που καταργούσε τις ποινές της πρώτης απόφασης (και για τους βιαστές!).

    Καταλάβατε τι έγινε;
    Η παρέμβαση του Υπουργείου,για την νομιμότητα εννοείται,οδήγησε το σύλλογο των καθηγητών μετά την ισοπέδωση, στο βούρκο, με την ατιμωρησία,(δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό).Στρουθοκαμηλισμός,
    υποκρισία,λαϊκισμός...
    αρχοντοπουτανοβλαχισμός...

    Στο σύλλογο των καθηγητών ενός σχολείου,το κλίμα διαμορφώνει κάποιος ισχυρός πόλος-πυρήνας,όχι κατ'ανάγκη εξουσιαστικός.
    Υπάρχουν νόμοι και κανόνες για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο,αλλά πότε και πώς εφαρμόζονται;
    Όλοι ξέρουμε π.χ. ότι όποιος μαθητής θέλει ή και "δημοκρατικά" πολλοί, μπορούν να καταλάβουν το σχολείο! Κλειστό έτσι για χαβαλέ.
    Σε κατάληψη είχαμε τα γεγονότα της Αμαρύνθου.
    Η μικροκοινωνία του συλλόγου έχει τα χαρακτηριστικά της όλης κοινωνίας με τις δυσκολίες όμως και την άγνοια πολλές φορές χειρισμού λεπτών υποθέσεων,ευαίσθητων,εξειδικευμένων,
    και πρωτόγνωρων ίσως,με τους γονείς σπάνια να βοηθούν, αν δεν αντιδρούν κιόλας στην ενημέρωση του σχολείου για τυχόν προβλήματα των παιδιών τους. Η πίεση που συνήθως ασκούν είναι σε βαθμοθηρία , σε απαλλαγή ευθυνών,σε λιγότερη προσπάθεια.

    Το σχολείο έχει ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη του και από τη πολιτεία και από την κοινωνία,στο λύκειο δε και από τα μέλη του,μαθητές και καθηγητές.
    Όποιος έχει μεράκι,φιλότιμο,υπευθυνότητα,όνειρα προσπαθεί. Αξιολόγηση υπάρχει μόνο στους μαθητές,καθηγητές,δάσκαλοι,
    διευθυντές δεν αξιολογούνται,ούτε και το εκπαιδευτικό έργο,στόχοι-πορεία-αποτελέσματα.

    Σ'αυτή την πραγματικότητα ο διευθυντής παίζει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των κανόνων-νόμων και στην έστω ομαλή λειτουργία του σχολείου.
    Μπορεί να διαχειρίζεται απλά την καθημερινότητα,αλλά μπορεί και πρέπει να πάρει το τιμόνι στα χέρια του,να οδηγήσει το σκάφος ,στο καλύτερο,να εμπνεύσει όραμα.

    Άρα ο διευθυντής του σχολείου της Αμαρύνθου θα έπρεπε να είχε ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ και γιατί έχει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο του ή από μαθητές του(εδώ και τα δύο)και γιατί έπρεπε να δείξει δρόμο,ύψος,ήθος,ακεραιότητα και στους μαθητές του και στην τοπική κοινωνία.
    Ή έστω κάποιος από την Δ/νση Δ/βάθμιας Εκπ/σης.Για υπουργό δεν μιλάμε,μην το κάνουμε και Ιαπωνία.
    Λειτούργησε όμως το ελληνικότατον,"άσε θα περάσει"

    Στ.Μάνος..Πιστεύει η Υπουργός γενικότερα ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία μπορεί να στηριχθεί σε καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας;

    Κατ'αρχήν ποια μεταρρύθμιση;
    Όλο με τις εξετάσεις ασχολούνται.Κάθε υπουργός και της ίδιας κυβέρνησης κάνει αλλαγές στον προηγούμενο.
    Δεν υπάρχει σχεδιασμός σε βάθος χρόνου και σε σταθερά πλαίσια-στόχους. Οι μεγάλοι οραματιστές στην παιδεία δεν αξιοποιούνται,οι κλίκες επικρατούν,η "κοινωνία" απλώς φωνάζει γιατί οι κανόνες δεν εφαρμόζονται για τους "άλλους"!

    Οι μαθητές,οι νέοι πνίγονται αλλά δεν έχουν διέξοδο,μαθαίνουν τη ζωή των μεγάλων στο πιο άνετο,πιο χαβαλέ,"για όλα φταίει το κράτος"

    Τιμωρία σε κάθε παρανομία και ανάληψη ευθύνης από όλους σε όλη την ιεραρχία,χωρίς διακρίσεις.

    Τα όρια να είναι όσο γίνεται σαφή,και η παρέμβαση του Στ. Μάνου ή του ΝΔ μπορεί να βοηθήσει στην αφύπνιση, αν όχι υπευθύνων υπηρεσιών,τουλάχιστον συνειδήσεων.

    Το σχολείο πάντως θέλει την αγκαλιά της κοινωνίας,όχι την απάθεια ή την εμπάθεια.

    Συγνώμη για το πολύ.
    Πνίγομαι κι εγώ στο καμίνι του σχολείου.
    Η ασφυξία είναι χαοτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Μήπως όμως και η κοινότητα των Ελλήνων bloggers το ξέχασε πολύ γρήγορα το θέμα "Αμάρυνθος"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Για την ευθύνη του διευθυντή εννοείται πως αναφέρομαι στην ερωτική πράξη ,έστω και με ένα αγόρι,έστω και σε κατάληψη.

    Πόσο μάλλον αν υπήρξε ομαδική ή ακόμη χειρότερα βιασμός και μάλιστα ασθενούς κοινωνικά ατόμου.

    Η ευθύνη του δ/ντη και του συλλόγου και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αρχίζει με την πρόληψη, την προσέγγιση των μαθητών, την καθοδήγηση και μετάδοση πνεύματος υπευθυνότητας και αλληλεγγύης μεταξύ όλων ειδικά τις μέρες των καταλήψεων.Δεν περιμένεις ευήκοον ους,αλλά πάντα ελπίζεις. Τα παιδιά λίγο ακούν, αλλά αρκετά προσλαμβάνουν.

    Εννοείται πως η ποινή στα αγόρια έπρεπε να είναι,όχι η 5ήμερη αποβολή, αλλά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος (σε άλλο σχολείο) ακόμη και σε άλλη πόλη.
    Κάποια ποινή και στα κορίτσια που τραβούσαν με το κινητό.
    Ποινή και στην άριστη μαθήτρια,αν είχε εμπλακεί με τη θέληση της,αθώα όμως αν είχε βιαστεί.
    Μείωση της διαγωγής κατά περίπτωση.

    Για τους καταληψίες;
    ποινή;
    σωπάστε καλέ πού ζείτε;
    τα "καταχτημένα" δικαιώματα!

    Για να μην τηλεδικάζουμε αυτονόητο είναι πως πρέπει ο επιμερισμός των ευθυνών να γίνεται σύμφωνα με τα γεγονότα και μετά την απολογία των εμπλεκομένων.
    Ξέρετε ότι η μαθήτρια δεν απολογήθηκε και όμως τιμωρήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση;


    Και τέλος θα έπρεπε ο σύλλογος να είναι αυστηρός, σύμφωνα με τα περιστατικά και τους νόμους,
    και ας ερχόταν μετά η προϊσταμένη αρχή ή οι γονείς ,να προσβάλλουν την απόφαση στα διοικητικά δικαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. για το ρατσισμο

    γεννιομαστε ετσι, ειναι βασικο βιολογικο προτερημα να φοβομαστε το αγνωστο, γιατι εκεινο ειναι παντα ή προσλαμβανεται ως, πιο επικυνδινο απο το γνωστό

    απο εκει και περα, πρεπει οι κοινωνιες να το αναγνωρισουν αυτο, και με το εντονο μεταναστευτικο ρευμα τις τελευταιες δεκαετιες, να λαβουν τα "μετρα τους" με κοινωνικα μετρα, μεσα απο την παιδεια καλυτερα

    στο σχολειο δεν μιλησαμε ποτε για τους μεταναστες, ενω πεντε εξι παιδια στην ταξη μου ηταν βορειοηπειρωτες και αλβανοι, ασε που ειναι θεμα ταμπου, οι παντες το αποφευγουν σαν ο διαολος το λιβανι, ετσι δεν προκειται ποτε να αποφευχθει ενας νεος βιασμος "αλλοδαπης" μαθητριας (που μετεχει της ελληνικης παιδειας και πιθανον στο μελλον να εμπλουτισει τη δικη μας κοινωνια με τις γνωσεις της ,εφοσον ειναι αριστουχα, και οχι τον τοπο καταγωγη της, την βουλγαρια)

    νομιζω στο τομεα αυτο οι αμερικανοι ειναι οι καλυτεροι, πως συγκεκριμενα ζητουσαν αλλοδαπους ως εμπλουτισμο των τεχνων και των επιστημων στην χωρα τους, μετα τον ΠΠ2

    ολα παλι καταληγουν στην παιδεία και το ποσο οργανωμενο ειναι ενα κρατος ωστε να ελεγχει αρνητικα κοινωνικα φαινομενα, οπως τον ρατσισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. vrennous
    συγχαρητήρια

    Η συλλογική αμνησία καθιστά τους πολίτες ευάλωτους και τις εξουσίες πανίσχυρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Ο/Η Lefteris είπε...

    Μην ξανακούσω κριτική για τους Αμερικάνους... ούτε καν γι' αυτούς στην Αλαμπάμα ή και στο Ντιτρόιτ...


    Ο/Η munch's scream είπε...

    νομιζω στο τομεα αυτο οι αμερικανοι ειναι οι καλυτεροι, πως συγκεκριμενα ζητουσαν αλλοδαπους ως εμπλουτισμο των τεχνων και των επιστημων στην χωρα τους, μετα τον ΠΠ2

    --------------------------------

    Ωραία τα λέτε παιδιά αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι Αμερικανοί έφερναν αλλοδαπούς επιστήμονες γιατί δεν μπορούσαν να παράγουν οι ίδιοι. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια χώρα που μέχρι το 1965 σε 17 πολιτείες δεν μπορούσε να μπει σε λεωφορείο λευκών ένας μαύρος.

    Όχι ότι εμείς είμαστε καλύτεροι, που παράγουμε επιστήμονες και τους διώχνουμε πυξ λαξ μήπως και μας χαλάσουν τη ρεμπεσκεδοεικόνα μας.

    Όσο για τους βιασμούς τουριστριών από προηγμένες χώρες, φίλε Λευτέρη, ξέρεις πόσες γίνονται και θάβονται με επαίσχυντο τρόπο? Έχω ακούσει παρέα με αστυνομικό μέσα της να υπερηφανεύεται για ομαδικό βιασμό Ελβετίδας μαθήτριας και τον τρόπο που έθαψαν το θέμα μετά.

    Ο βιαστής και οι συν αυτώ δεν κοιτάνε φυλές, χρώματα και Ε9.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Kαλημέρα και καλή εβδομάδα - χωρίς καύσωνα.

    Πολλές οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αρκετές άσχετες ή πλάγιες (που τεχνηέντως αποφεύγουν) αλλά το θέμα σηκώνει και άλλη συζήτηση.

    Περιμένω τα σχόλια πολλών από μας που έχουν γνώσεις επαρκέστερες για να κρίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. UNREASONABLENESS

    Η συζήτηση που κάνουμε εδώ προϋποθέτει πως το γεγονός ήταν έτσι όπως το παρουσίασαν τα κανάλια, δηλαδή πως όντως μια μαθήτρια βιάστηκε μέσα στο σχολείο. Χωρίς να έχουν καταδικαστεί τα παιδιά που φέρονται ως δράστες, χωρίς να έχει αποδειχτεί η μαρτυρία της κοπέλας, βλέπω ένα σωρό posts που αμφισβητούν μια βασική αρχή, ότι δηλαδή οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχτεί το ανάποδο. Και αυτό, από ανθρώπους που υποστηρίζουν με σθένος τον ορθό λόγο!

    Κατά τη γνώμη μου, εύλογο για έναν ουδέτερο παρατηρητή θα ήταν να ζητήσει διαφάνεια και μόνο. Δηλαδή, επειδή ακριβώς η καταγγελία ήταν σημαντική, και επειδή δεν ακούμε και συχνά στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά, θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια από την πλευρά του υπουργείου. Και αυτό χωρίς να παρασυρόμαστε από τα κανάλια και να παίρνουμε θέση υπέρ κανενός. Μου κάνει εντύπωση το κλίμα που έχει δημιουργηθεί... Με τον τρόπο που καλύφθηκε το θέμα, αριστούχος μαθήτρια, από το εξωτερικό, ομαδικός βιασμός, παιδιά από "καλές" οικογένειες του χωριού, οδηγούμαστε από το συναίσθημά μας να πάρουμε θέση υπέρ της μαθήτριας χωρίς να έχει αποδειχτεί τίποτα.

    Συμπεριφέρθηκαν οι καθηγητές ρατσιστικά; Είναι αρκετή η καταγγελία ενός ανηλίκου για να μας οδηγήσει σε αυτό το συμπέρασμα; Πόσο εύλογο είναι να πιστεύουμε πως η δικαιοσύνη και η αστυνομία συνομωτούν ενάντια σε ένα κορίτσι; Κατά τη γνώμη μου, και κρίνοντας από τον τρόπο που γενικά γράφουν οι posters, τα συγκεκριμένα posts ήταν αναμενόμενα... Άνθρωποι γενικά ευαίσθητοι, ενάντια στον ρατσισμό, υπέρ των αδυνάτων, με καχυποψία απέναντι στο ελληνικό δημόσιο... Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι σωστό να κρίνουμε χωρίς να έχουμε κανένα στοιχείο (ούτε καν τη γνώμη των κατηγορουμένων! μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίς μύθον ακούσης), λαμβάνοντας μόνο υπόψη την τηλεοπτική κάλυψη της υπόθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο, για το θέμα του συγκεκριμένου ποστ έχω πλήρη άγνοια...

    Αλλά:

    Geek alert!
    Μόλις "αναγκαστήκαμε" ν'αγοράσουμε ένα iphone...
    ...Τέλειο!
    Steve Jobs rocks!!!

    Επίσης, φευγω αύριο...(επιτέλους)!
    θα μου λειψετε όλοι πόλύ!
    (Δεν νομίζω να κάνω blogging από Ελλάδα...)


    Faraway so close...εεε, το αντίθετο!

    Να ειστε όλοι καλά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. andreas
    από ότι διαβάζω εδώ, την τηλεοπτική πλευρά δεν την έθιξε κανείς.

    Έγινε μία καταγγελία και ΔΕΝ ακολούθησε ανάκριση, εισαγγελική έρευνα, απόδοση διοικητικών και ποινικών ευθυνών. Παρά τα πράγματα κουκουλώθηκαν και η κοπέλλα έφυγε νύχτα.

    Αυτό είναι που μας απασχολεί και δεν έχει καμία σχέση με τα κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Καλημέρα κι από μένα

    Διασκεδάζω όταν διαβάζω Αθηναίους και άλλους μητροπολιτικούς να κόπτονται για δικαιώματα των μεταναστών κλπ.

    Αγαπητοί πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε αλβανό; Ή τσιγγάνο; Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε μαζί τους, ήπιατε ένα καφέ μαζί τους και είδατε πρώτο χέρι πως ζούνε, τι προβλήματα έχουνε, τι είναι αυτό που τόσο τους βασανίζει;

    Ο αλβανός που σας σέρβιρε τον καφέ στην Μύκονο και του πιάσατε κουβέντα δεν μετράει.

    Όπως και στα post περί ελεημοσύνης, φτώχιας και των συναφών, τα λόγια περισσεύουν.

    Πάντε εντός των ημερών σε ένα καταυλισμό τσιγγάνων - κάπου θα υπάρχει γύρω σας - και δέστε αν μπορείτε τουλάχιστον να βοηθήσετε σε κάτι. Μπορείτε για παράδειγμα να καλύψετε κάποια ανάγκη τους με τα χρήματα της συναυλίας κατά του ρατσιμού. Ή να εμπλακείτε σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα του δήμου σας.

    Αν περάσετε αυτό το τεστ νάστε σίγουροι πως θα γράφετε λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Χρειαζομαστε δικηγορο να μας πει τι ακριβως συνεβη,ποιες ειναι οι κατηγοριες & οι προβλεπομενες ποινες,σε GR & εξωτερικο.
    Ας μη φωναζουμε " ρατσισμος " συνεχεια γιατι ο κοσμος παθαινει Μιθριδατισμο. Και Αλβανος να βιαζε...αρβανιτισσα,παλι η ποινη θα ηταν ελαφρια.
    Τα καθεστωτα σε ΕΕ ειναι γενικα σοφτ & λειτουργουν υπερ των παρανομων,ιδιως αν ειναι ανηλικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Είπε ο Ανδρέας

    Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι σωστό να κρίνουμε χωρίς να έχουμε κανένα στοιχείο (ούτε καν τη γνώμη των κατηγορουμένων! μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίς μύθον ακούσης), λαμβάνοντας μόνο υπόψη την τηλεοπτική κάλυψη της υπόθεσης.


    Επιτέλους, κάποιος είπε το αυτονόητο. Δυστυχώς και μεις εδώ μέσα επαναλαμβάνουμε πιστά την λειτουργία των ΜΜΕ. Με βάση αποσπασματικά και ανακριβή στοιχεία βασιζόμενα τα περισσότερα στα επάρατα ΜΜΕ (!)βγάλαμε αποφάσεις. Το γεγονός ότι σείουμε το φλάμπουρο του αντιρατσιμού δεν μας κάνει περισσότερο δίκαιους.

    Δυστυχώς βιώνουμε την κρίση των θεσμών και την έλλειψη εμπιστοσύνης μας σε αυτούς. Δεν είναι το θέμα γιατί στο συγκεκριμμένο πιασάρικο περιστατικό δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Το θέμα είναι ότι η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου. Αλλά να θυμίσω ότι το κράτος είμαστε εμείς.

    Νίκος είπε επίσης

    Έγινε μία καταγγελία και ΔΕΝ ακολούθησε ανάκριση, εισαγγελική έρευνα, απόδοση διοικητικών και ποινικών ευθυνών. Παρά τα πράγματα κουκουλώθηκαν και η κοπέλλα έφυγε νύχτα.



    Είναι τεκμηριωμένο γεγονός αυτό; Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει δίωξη σε εξέλιξη; Όπως γνωρίζουμε στην ελλάδα η δικαιοσύνη κινείται πολύ αργά. Μου φαίνεται παράξενο η εκτελεστική και δικαστική εξουσία να έχουν κλείσει τελείως το θέμα. Έχει κανείς στοιχεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Αν η κοπελιά πέταγε ακόντιο θα ήταν θύμα...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Κι όσο αφορά τις ΗΠΑ, είναι αστείο αν όχι αφελές να τις δίνουμε παραδείσιες ιδιότητες.

    Έχουν αυστηρή εκτελεστική και δικαστική εξουσία, ένα σημαντικό ποσοστό αμερικανών θα κάνει φυλακή κατά την διάρκεια της ζωής του (όπου εκεί μέσα οι φτωχοί θα έχουν για πρώτη φορά στην ζωή τους πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!) αλλά η κοινωνία τους βοά από την ανισότητα και τον ρατσιμό. Αν ψάξετε τις ιατρικές δημοσιεύσεις θα δείτε ότι αν είσαι μαύρος και παθεις έμφραγμα, η ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψη είναι κατώτερη του λευκού!

    Θυμάμαι την δεκαετία του 90 που ήμουν εκεί σταμάτησαν οι αστυνομικοί σε μπλόκο έλληνα επιστήμονα. Φορούσαν πολιτικά, ήταν βράδυ και ο φτωχός προσπάθησε να ξεφύγει. Τον σκοτώσαν επί τόπου. Στο δικαστήριο αθωώθηκαν. Λίγα χρόνια αργότερα, σκοτώσαν έναν μαύρο μικροπωλητή στο Brooklyn επειδή προσπάθησε να μπει στο σπίτι του παρά τις διαταγές τους να σταματήσει (μάλιστα είχε δεχθεί και έναν απίστευτο αριθμό σφαιρών). Στο δικαστήριο οι αστυνομικοί αθωώθηκαν.

    Γι αυτό σας λέω φίλοι μου δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο. Στην ελλαδίτσα μας με όλα τα στραβά της μπορεί ακόμα ένα κορίτσι να γυρίσει μόνο σπίτι του το βράδυ.

    Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε πολλά αλλά ας μην χάνουμε perspective.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Εξαιρετική η τοποθέτηση, ως συνήθως, του κ. Μάνου.
    Κρίμα που, σύμφωνα με δηλώσεις του, μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

    Μια και "οι Υπουργοί κρίνονται από τις πράξεις τους", γνωρίζει κανείς την απάντηση της κας Υπουργού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Kαλημέρα, καλό μήνα σε όλους.

    Η υπόθεση της Αμαρύνθου είναι μια τραγική, οδυνηρή ιστορία, από αυτές που συμβαίνουν συχνά. Κι όλοι τις ξεχνάμε, και βολευόμαστε στο μικρόκοσμό μας, ώσπου το "κακό" να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα - κάτι που η συλλογική αδιαφορία μας καθιστά μάλλον αναπότεπτο.

    Σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, τώρα, και το όργιο συγκάλυψης που ακολούθησε, κάποιες σκέψεις:

    Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος φταίει και πόσο, ούτε είμαι αρμόδιος να επιμερίσω ευθύνες.

    Υπήρξε όμως καταγγελιά βιασμού, κι αυτό όφειλε να διερευνηθεί.
    Το μείζον θέμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κι αυτό που με σοκάρει πιο πολύ απ' οτιδήποτε άλλο, είναι το μικρόν της ηλικίας των εμπλεκομένων - όπως και στην περίπτωση του Άλεξ. Φοβάμαι πως οδεύουμε προς καταστάσεις κλιμακούμενης αγριότητας.

    Το άλλο μείζον θέμα, είναι νομίζω η συγκάλυψη - κοινή, και με πιο αποτρόπαιο τρόπο εκδηλωμένη, και στην περίπτωση Άλεξ.

    Οι γονείς αυτών των παιδιών, δεν μπορεί παρά να φάνηκαν ελειμματικοί, όσον αφορά το πρότυπο που παρείχαν στα παιδιά τους. Και πλάι με αυτούς το σχολείο, και σε κάποιο βαθμό όλοι όσοι συνιστούν/ούμε αυτό που λέμε αφαιρετικά "κοινωνία".
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γονείς και "παράγοντες" της τοπικής κοινωνίας, αντί να αναλάβουν, έστω και καθυστερημένα, την ευθύνη τους και να αποπειραθούν να θέσουν κάποιου είδους όριο στη συμπεριφορά των παιδιών, -αυτοί και οι καθηγητές του σχολείου- επέλεξαν την βόλική λύση της εκλογίκευσης, γνωστή και κοινότατη: Τα ήθελε, ήταν φτηνή, Βουλγάρα, κτλ.

    Πέραν αυτού, να προσθέσω ότι όλα αυτά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται αφειδώς σε τέτοιες περιπτώσεις, τύπου "τα ήθελε", μου φαίνεται να μπάζουν νερά απ' όλες τις μπάντες.
    Για να μεταχειριστώ ένα υποθετικό παράδειγμα, που δεν ξέρω καθόλου αν έχει σχέση με την εν λόγω υπόθεση:
    Έστω μια γυναίκα που κάποια στιγμή πέφτει θύμα βιασμού. Ακόμα κι αν προκάλεσε τους βιαστές, με ενδεχόμενη προκλητική συμπεριφορά, πιθανότατα χωρίς να μπορεί να διανοηθεί την κατάληξη των πραγμάτων, το έγκλημα έγινε, και η όποια δική της συμβολή σ' αυτό δεν αναιρεί ούτε εξαφανίζει την ευθύνη των άλλων και την εγκληματικότητα της δικής τους πράξης.
    Αν μια κοπέλα έχει προκλητική συμπεριφορά, η ευθύνη που έχει εκείνη είναι ευθύνη απέναντι στον ε α υ τ ό τ η ς: Καλό θα ήταν να γνωρίζει πως συμπεριφορές αυτού του είδους μπορεί να "προσελκύσουν" προβλήματα.
    Αυτή μου η θέση, όμως, δεν αποτελεί μομφή ηθικής τάξεως απέναντί της, σε καμμία περίπτωση.
    Ο βιασμός είναι πάντα βιασμός, ακόμα κι αν η συμπεριφορά του/της βιασθέντος/βιασθείσας προσιδιάζει σ' αυτό που εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος/α είναι "φτηνός".
    Για να το θέσω ωμά:
    Και πόρνη να είναι κάποια, ο βιασμός παραμένει εγκληματικός.

    Αυτά, συγγνώμη για το "σεντόνι", την καλημέρα μου σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Καλημέρα,

    Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα υπάρχει και δεν γίνονται αντιληπτά μερικά πράγματα:

    - Η Δ(δ)ικαιοσύνη λειτουργεί σαν εξάρτημα της εξουσίας (στην Ελλάδα).
    - Η εξουσία, λειτουργεί ελέω Θεού (ανάλογα με τις κατά καιρούς ελληνικές θεότητες).
    - Το κράτος, λειτουργεί με την απόλυτη αυτονομία του, συντηρεί τον εαυτό του και τους μηχανισμούς που το απαρτίζουν.
    - Οι Έλληνες κοιτάνε να την βγάλουν μέσα σ' αυτό το bordel σαν τους κυνηγημένους της Σμύρνης που ορμάγανε σ' όποιο καράβι να 'ταν και πνίγανε τους άλλους στον πανικό τους.

    Μπας και νομίζετε ότι η κοπέλα την πλήρωσε επειδή ήταν Βουλγάρα? Το ίδιο θα συνέβαινε, αν ήταν "αλαφροΐσκιωτη", φτωχή σε περιβάλλον πλουσίων, ρομά ή ό,τι άλλο "άλλο".

    Το μαγαζί βαράει διάλυση: το αφεντικό τρελάθηκε και τα χαρίζει όλα. Ο,τιδήποτε συγκροτεί μια κοινωνία ανθρώπων, στον τόπο τούτο υπόκειται σε επιτάχυνόμενη αποσύνθεση.

    Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Και επειδή πολύ μιλήσαμε για τις ΗΠΑ δέστε εδώ ένα σχετικό θέμα που τις απασχολεί τελευταία.

    Επίσης κι αυτό (αναρρωτιέμαι αν τα διαβάζει κανείς τα links με τα τόσα που πετάμε κάθε μέρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Heinz said

    Το μαγαζί βαράει διάλυση: το αφεντικό τρελάθηκε και τα χαρίζει όλα. Ο,τιδήποτε συγκροτεί μια κοινωνία ανθρώπων, στον τόπο τούτο υπόκειται σε επιτάχυνόμενη αποσύνθεση.



    Ακριβώς. Κάτι σαν χοντρός χαβαλές σε σχολική εκδρομή. Όπου όλα επιτρέπονται αν όχι αναμένονται και η απόλυτη ανευθυνότητα ταυτίζεται με την ελευθερία.

    Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Καλημέρα,
    Με αφορμή το post να επισημάνω πως η "Αμάρυνθος" όπως και πλείστα όσα άλλα θέματα που κατά καιρούς εμφανίζονται καταιγιστικά στην τηλεόραση μετά την αρχική δημοσιοποίηση, ικανοποιούν τις ανάγκες του θεάματος με ενημερωτική επίφαση και στη συνέχεια οι ίδιοι οι "χειριστές¨του μέσου το αποθηκεύουν στο τεράστιο αρχείο λήθης που διατηρούν.
    Σπάνια υπάρχει αξιοπρεπής συνέχεια :
    "Τι να έγινε τελικά στην Αμάρυνθο, πέρασε τόσος καιρός..."
    Μπα:

    Η τηλεόραση είναι (έτσι την χρησιμοποιούμε) ένα pop μέσο, όπου αξία έχει το πρόσκαιρο αρκεί να είναι εντυπωσιακό, όχι η ουσία.
    Τα "γιατί" αντανακλούν σε βαθύτερα αίτια, απο την φύση του μέσου (ταχύτητα-αμεσότητα), μέχρι τα πολιτισμικά-εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται και απο την οποία "τρέφεται". Η σχέση είναι σχέση αλληλεπίδρασης μέσω διαδραστικότητας (τηλεκοντρόλ-AGB).

    Όσα χρόνια εργάζομαι στους κόλπους της έχω γνωρίσει αμέτρητους τυχοδιώκτες, αμόρφωτους, χωρίς κανένα ήθος ή προσωπικές αρχές "συναδέλφους", οι οποίοι καθορίζουν τελικά, με της δική τους "σφραγίδα" το περιεχόμενο, στο ενημερωτικό πεδίο, ώστε δεν διατηρώ καμία αισιοδοξία για "καλύτερες ημέρες".

    Ένα παράδειγμα : Εκτροχιασμός τραίνου έξω απο τη Λάρισα, πριν από χρόνια. Είμαι με τον διευθυντή ειδήσεων του καναλιού στο master control και περιμένουμε με αγωνία την ενημέρωση απο ρεπόρτερ που σπεύδει με ελικόπτερο.
    Ακούγεται η φωνή του απο τον ασύρματο : "Μία νεκρή, τέσσερις ελαφρά τραυματίες".
    Η αντίδραση του διευθυντή, ο οποίος παραμένει γενικός διευθυντής ενημέρωσης μεγάλου καναλιού:
    -Βάρεσε μπουνιά στον τοίχο, σπάζοντας τρία δάκτυλα. Γιατί;

    "Μα είναι δυνατόν ολόκληρο σκατοτραίνο να έχει μόνο μια νεκρή; Τι θα πουλήσω στο δελτίο";

    Δεν ρώτησε αν το θύμα ήταν η μητέρα του....
    Περιορίζομαι λόγω έκτασης στο ρόλο της τηλεόρασης.
    Για την συντεχνιακή νοοτροπία αστυνομικών, εκπαιδευτικών καί όσων άλλων συντεχνιών στην Ελλάδα προτάσσουν την κακώς νοούμενη "συναδελφική αλληλεγγύη" συγκαλύπτοντας και αποσιωπώντας εγκλήματα, μπροστά στο πρόσκαιρο συμφέρον, τι να πώ;
    Είναι "κανόνας" με διαχρονική αξία και απελπιστικά υψηλό βαθμό αποδοχής απο την κοινωνία μας, δυστυχώς.
    Και η τηλεοπτική ροή ειδήσεων, απλά τους διευκολύνει.
    "Μην μιλάτε, θα κάνουμε μια ΕΔΕ για τα μάτια, να "ξεφουσκώσει" το θέμα στα κανάλια και δύο μήνες μετά δεν θα το θυμάται κανένας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. antonios liolios said.....
    Καλημέρα κι από μένα

    Διασκεδάζω όταν διαβάζω Αθηναίους και άλλους μητροπολιτικούς να κόπτονται για δικαιώματα των μεταναστών κλπ.

    Αγαπητοί πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε αλβανό; Ή τσιγγάνο; Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε μαζί τους, ήπιατε ένα καφέ μαζί τους και είδατε πρώτο χέρι πως ζούνε, τι προβλήματα έχουνε, τι είναι αυτό που τόσο τους βασανίζει;

    -----------------------------------

    Σωστή, σωστότατη θέση και τοποθέτηση.

    Να πω και κάτι άλλο? Αλήθεια πόσοι από σας εδώ μέσα, αν ήσασταν γονείς, θα δεχόσαστε να παντρευτεί η αγαπημένη σας κορούλα έναν τσιγγάνο (ή Αλβανό, ή μαύρο, ή.... ή..... ή.....) με τον οποίο σας ανακοίνωσε πως έχει δεσμό?

    Η ίδια ερώτηση απευθύνεται στους γονείς αγοριών οι οποίοι καλούνται να πάρουν θέση στην σκέψη ότι ο κανακάρης τους έχει ερωτευθεί μία μουσουλμάνα, ή μία μαύρη ή.....ή.....ή....

    Σας βάζω τα δύσκολα ε? Μακριά από θεωρήματα και γλυκανάλατες αναλυσούλες εκ του ασφαλούς....

    Ως συνήθως δεν αεροβατώ περιμένοντας κάποια ουσιαστικά σχόλια. Απλά διότι γνωρίζω την πεμπτουσία της νοοτροπίας των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. liolios & svensken
    πολύ ευτελής τοποθέτηση

    α) ελάχιστοι έλληνες (και των πόλεων) είναι αυτοί που δεν έρχονται σε επαφή με μετανάστες. Είτε είναι ο μάστορας στο σπίτι, η Φιλιπινέζα, η Ουκρανή που προσέχει την γιαγιά - όλοι ζούμε κοντά τους.

    β) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ αν έχουν η όχι επαφή. Και οι ερωτήσεις για το αν θα παντρευαν την κόρη τους κλπ. είναι αντίστροφος λαϊκισμός. Σαφώς οι περισσότεροι δεν θα την πάντρευαν. Και λοιπόν; Ακυρώνει αυτό τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ή την λειτουργία των θεσμών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Επιπλέον για antonis liolios
    γράφεις:
    Είναι τεκμηριωμένο γεγονός αυτό; Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει δίωξη σε εξέλιξη; Όπως γνωρίζουμε στην ελλάδα η δικαιοσύνη κινείται πολύ αργά. Μου φαίνεται παράξενο η εκτελεστική και δικαστική εξουσία να έχουν κλείσει τελείως το θέμα. Έχει κανείς στοιχεία;

    -----------------------------

    Συγγνώμη, αλλά στην προσπάθειά σου να αμφισβητήσεις, παραλογίζεσαι. Εκτός αν δεν διάβασες το ποστ και την ερώτηση του Μάνου. Ο οποίος προφανώς και έχει στοιχεία - αλλιώς δεν θα έφερνε το θέμα στην βουλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Nikos Dimou said

    Eλάχιστοι έλληνες (και των πόλεων) είναι αυτοί που δεν έρχονται σε επαφή με μετανάστες. Είτε είναι ο μάστορας στο σπίτι, η Φιλιπινέζα, η Ουκρανή που προσέχει την γιαγιά - όλοι ζούμε κοντά τους.


    Δεν το λέω ειρωνικά αλλά την περίμενα την απάντηση. Η Φιλιπινέζα που υπηρετεί εύπορη κατά τεκμήριο οικογένεια και η καλά ελεγμένη Ουκρανή που προσέχει την γιαγιά δεν αντιπροσωπεύουν τον μετανάστη για τον οποίο υποτίθεται ότι κοπτόμαστε όλοι εδώ μέσα. Μιλάω για το real thing, τον παράνομο μετανάστη που κοιμάται στους δρόμους, αυτόν που δουλεύει ανασφάλιστος σε χειρωνακτικές δουλειές, τον άνεργο, τον φυλακισμένο. Και πέραν των μεταναστών μιλάω για τους τσιγγάνικους καταυλισμούς που αφθονούν στην επαρχία όπου οι άνθρωποι ζουν χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, τα παιδιά τους χωρίς μόρφωση και χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψη.

    Με αυτούς χρειάζεται συγχρωτισμός. Αν τολμάμε φυσικά

    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ αν έχουν η όχι επαφή. Και οι ερωτήσεις για το αν θα παντρευαν την κόρη τους κλπ. είναι αντίστροφος λαϊκισμός.


    Αν θυμάμαι καλά, εσείς δεν θέσατε σε παλιότερα γραπτά σας το ίδιο ερώτημα ως ένδειξη υφέρποντος ρατσισμού; (δεν έχω το link πρόχειρο αλλά με λίγο ψάξιμο είναι εύκολο να βρεθεί)


    Σαφώς οι περισσότεροι δεν θα την πάντρευαν. Και λοιπόν; Ακυρώνει αυτό τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ή την λειτουργία των θεσμών;

    Φυσικά όχι. Αλλά ακυρώνει τις μεγαλοστομίες μας περί αντι-ρατσισμού και τις αφελείς ομολογίες πίστης μας στην ανοχή στην διαφορετικότητα.

    Ακριβώς όπως με τον αντισημιτισμό, ο πιο δραστικός τρόπος να απαλλαγεί κανείς από προκαταλήψεις είναι να ζήσει τον άλλο στην ιδιαιτερότητα του και στην καθημερινότητα του.

    Που ξέρετε; Μπορεί έτσι να ανακαλύψει κανείς ότι τελικά είναι ρατσιστής.

    Χαίρομαι με την εισαγωγή της νέας λέξης καραμέλας "λαικισμός" -και δη αντίστροφος!-.

    Με πολλή αγάπη -για να μην παρεξηγιέμαι -


    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. ΝΔ είπε

    Συγγνώμη, αλλά στην προσπάθειά σου να αμφισβητήσεις, παραλογίζεσαι. Εκτός αν δεν διάβασες το ποστ και την ερώτηση του Μάνου. Ο οποίος προφανώς και έχει στοιχεία - αλλιώς δεν θα έφερνε το θέμα στην βουλή!


    Συγγνώμη δεκτή, δεν αμφισβητώ για την αμφισβήτηση αλλά στην προσπάθειά μου να δω τα γεγονότα όσο περισσότερο ορθολογικά γίνεται, ιδιότητα που μου την διδάξατε εσείς αγαπητέ!

    Προσέχοντας το σχόλιο μου, θα δείτε ότι αναφέρομαι στο ποινικό μέρος της υπόθεσης και στην βραδύτητα της απόδοσης δικαιοσύνης στην χώρα μας.

    Μα γιατί να αντιδικούμε; Το γεγονός είναι όντως ανατριχιαστικό. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο απ το να χτυπάμε πλήκτρα πρωινιάτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Σωστά ελέχθη ότι δεν ξέρουμε ποιά είναι η δικαστική - πειθαρχική πορεία της υπόθεσης. Ωστόσο, χρειάζεται αφύπνιση γιά την οποία φρόντισε ο Στέφανος Μάνος στον οποίον αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτό που γώρίζουμε είναι ότι με πρωτοβουλία γυναικείων οργανώσεων (απίστευτο και όμως αληθινό) οι 2 γυναίκες εργάζονται στην Αθήνα και η κοπέλα φοιτά σε καλό σχολείο. Αυτό που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι τα μέσα, ηλεκτρονικά και έντυπα προέβησαν στο γνωστό κανιβαλικό τους γαϊτανάκι και εξ όσων γνωρίζω δεν επεβλήθη ποινή από το αρμόδιο ΕΣΡ.

    Φωνές σαν του Μάνου είναι ασφαλώς πολύτιμες. Δυστυχώς, αυτές αναγκάζονται να κάνουν τους κομματικούς πλάνητες προκειμένου να ακουστούν. Μήπως ήλθε η ώρα να θεσπιστεί και εδώ κάτι αντίστοιχο με την βουλή των λόρδων, στην οποία με κάποια διαδικασία θα εισέρχονται άνθρωποι με κοινωνικά χρήσιμο λόγο οι οποίοι δεν θα έχουν τον φόβο της τροχοπέδης του πολιτικού κόστους; Θα μπορούσαν εκεί να ενταχθούν και οι απόγονοι τζακιών οι οποίοι ούτως ή άλλως νοθεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα προς όφελός τους με την ισχύ που διαθέτουν;


    s_pablo said...

    " Ωραία τα λέτε παιδιά αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι Αμερικανοί έφερναν αλλοδαπούς επιστήμονες γιατί δεν μπορούσαν να παράγουν οι ίδιοι. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια χώρα που μέχρι το 1965 σε 17 πολιτείες δεν μπορούσε να μπει σε λεωφορείο λευκών ένας μαύρος."


    Η Αμερική είναι αυτή που είναι λόγω της πολυσυλλεκτικότητός της. Δεν αντιλαμβάνομαι που είναι το μεμπτόν στην εισαγωγή επιστημόνων. Ο ισχυρισμός σας περί μη παραγωγής επιστημόνων είναι προφανώς λανθασμένος, η Αμερική διαθέτει τα καλύτερα πανεπιστήμια και παράγει τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων παγκοσμίως. Οσο γιά το segregation, το οποίο ασφαλώς δεν μπορούμε να υπάγουμε σε απλό ρατσισμό, ήταν πολιτικό/ φιλοσοφίκό ιδεολόγημα βαθειά ριζωμένο στην κοινωνία, εξ αιτίας του έγινε έγινε εμφύλιος πόλεμος, και ο Αϊζενχαουερ δεν δίστασε να κατεβάσει τους αλεξιπτωτιστές το 1957 στο Αρκανσο γιά να εφαρμόσει απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Απέχουν αιώνες από εμάς αυτά.


    Antonios Liolios said...

    "[Οι ΗΠΑ] Έχουν αυστηρή εκτελεστική και δικαστική εξουσία, ένα σημαντικό ποσοστό αμερικανών θα κάνει φυλακή κατά την διάρκεια της ζωής του (όπου εκεί μέσα οι φτωχοί θα έχουν για πρώτη φορά στην ζωή τους πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!) αλλά η κοινωνία τους βοά από την ανισότητα και τον ρατσιμό. Αν ψάξετε τις ιατρικές δημοσιεύσεις θα δείτε ότι αν είσαι μαύρος και παθεις έμφραγμα, η ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψη είναι κατώτερη του λευκού!"

    Τα πράγματα είναι λίγο πιό σύνθετα από ότι τα περιγράφετε. Κατά το 2000, τα ποσοστά φυλακισμένων high school dropouts στισ ΗΠΑ (όλων των φυλών) ήταν τριπλάσια σε σύγκριση με αυτά προ 2 δεκαετιών. Μέχρι το μέσον της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, 60% των αφροαμερικανών high school dropouts έχουν διαβεί το κατώφλι των φυλακών. Αυτό δημιουργεί μία συλλογική εμπειρία γιά τους αφροαμερικάνους προφανώς διαφορετική από αυτήν των υπολοίπων φυλών. Τα αίτια είναι πολλαπλά, κυρίως νομικά/πολιτκά (zero tolerance στα ναρκωτικά κλπ).

    Οσον αφορά τον τομέα της υγείας, η Αμερική έχει το θλιβερό ρεκόρ των 50.000.000 ανασφάλιστων (όλων των φυλών). Από τα πρώτα νομοσχέδια που προσπάθησε ο Κλίντον να περάσει (προς τιμήν του) στην πρώτη θητεία του του ήταν αυτό της υγείας γιά όλους και της εισαγωγής των ομοφυλοφίλων στον στρατό. Το πρώτο τορπιλλιστηκε, το δεύτερο πέρασε.



    " Διασκεδάζω όταν διαβάζω Αθηναίους και άλλους μητροπολιτικούς να κόπτονται για δικαιώματα των μεταναστών κλπ...Αν περάσετε αυτό το τεστ νάστε σίγουροι πως θα γράφετε λιγότερο. "

    Προφανώς θεωρείτε ότι διαθέτετε κάποιο ελέω θεού προνόμιο στην ευαισθησία. Δικαίωμά σας.


    Μακρυγόρησα όμως, ευχαριστώ γιά την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Antonios Liolios said...
    Μιλάω για το real thing, τον παράνομο μετανάστη που κοιμάται στους δρόμους...

    ------------------------

    Η Βουλγάρα δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Antonios Liolios said...
    Αν θυμάμαι καλά, εσείς δεν θέσατε σε παλιότερα γραπτά σας το ίδιο ερώτημα ως ένδειξη υφέρποντος ρατσισμού;

    -------------------------------

    Δεν το έθεσα εγώ - ήταν ερώτημα έρευνας που έγινε το 1987, πριν την άφιξη των μεταναστών, και αφορούσε Μουσουλμάνους (έλληνες) έβραίους και Ρομά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Ορίστε και μερικά σχετικά links


    Τσιγγάνοι

    Περί γάμου με αλλοεθνή όπου καταλήγετε:

    — Θα παντρεύατε την κόρη σας με έναν τσιγγάνο; Σίγουρα! (Μόνο που δεν έχετε κόρη).

    (και λίγο παραπάνω)

    Λοιπόν ας αφήσουμε τους φαρισαϊσμούς, ας σταματήσουμε να λέμε: “Ευχαριστώ σοι ότι ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων...”, κι ας αναζητήσουμε βαθύτερα μέσα μας τις ρίζες του ρατσισμού — γιατί υπάρχουν, σε όλους μας. Χρειάζεται συνειδητός και συνεχής αγώνας, έντιμη αυτοανάλυση και παραδοχή των ημαρτημένων, για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτή τη φοβερή κοινωνική μάστιγα. Που δηλητηριάζει όχι μόνο τη ζωή στη Νότιο Αφρική — άλλα και εδώ, σε μας, στην Ελλάδα, κάθε μέρα.

    Δεν βλέπω που διαφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. @ΝΔ:
    "Συγγνώμη, αλλά στην προσπάθειά σου να αμφισβητήσεις, παραλογίζεσαι. Εκτός αν δεν διάβασες το ποστ και την ερώτηση του Μάνου. Ο οποίος προφανώς και έχει στοιχεία - αλλιώς δεν θα έφερνε το θέμα στην βουλή!"

    ----------------

    Ο κ. Μάνος στην ερώτησή του αναφέρεται σε τυχόν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του Διευθυντή του σχολείου και του Προϊσταμένου Β'βάθμιας εκπαίδευσης.
    Άλλο θέμα αυτό, άλλο οι τυχόν ασκηθείσες ποινικές διώξεις (που νομίζω ότι όντως ασκήθηκαν -με μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα αυτό).

    Στο ερώτημα του κ. Μάνου δεν έχω σίγουρη απάντηση, αλλά νομίζω ότι η Υπουργός Παιδείας δεν έχει αρμοδιότητα να λάβει πειθαρχικά μέτρα: υπάρχουν πειθαρχικά συμβούλια αρμόδια για τέτοια θέματα (αν κάποιος συνάδελφος ασχολείται περισσότερο με αυτά τα ζητήματα, ας μας διαφωτίσει...).

    Για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά υποθέτω ότι δεν είναι της ώρας... Πάντως, σε κακουργηματικές πράξεις (όπως ο βιασμός) η ανάκριση συνήθως διαρκεί μήνες και ποτέ δεν γίνεται δημόσια. Αν βέβαια η υπόθεση δεν είχε εξαφανιστεί από τα ΜΜΕ, οι Δαιμόνιοι Ρεπόρτερ θα έβρισκαν τρόπους να μας ενημερώνουν για την πορεία της -κανένα σύστημα δεν είναι απολύτως στεγανό...

    Ομοίως, για τις μεθόδους πειθαρχικού ελέγχου στο σύνολο της Διοίκησης μπορούμε να πούμε άλλα τόσα (π.χ. το κακώς εννοούμενο πνεύμα αλληλεγγύης/συναδελφικότητας που διαπνέει συνήθως τους ελέγχοντες...), αλλά πάλι θα ξεφύγουμε...

    Καλημέρα και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Αγαπητέ delta/Mike

    σας ευχαριστώ για το τεκμηριωμένο σχόλιο σας. Συμφωνώ μαζί σας για την πολυπλοκότητα του θέματος

    Είπατε

    Προφανώς θεωρείτε ότι διαθέτετε κάποιο ελέω θεού προνόμιο στην ευαισθησία. Δικαίωμά σας.


    Θα μου επιτρέψετε να διευκρινήσω ότι δεν αναφερόμουν σε μένα. Αναφέρομαι σε ανθρώπους που τυχαίνει να γνωρίζω (ο ένας μάλιστα δημοσιογράφος ο οποίος μάχεται ενεργά τον ρατσιμό) οι οποίοι αναλώνονται καθημερινά στην εξάλειψη της θλιβερής κατάστασης πολλών ανθρώπων στην ελλάδα. Ο συγκεκριμμένος βρίσκεται συνεχώς μέσα στους τσιγγάνικους καταυλισμούς, προσπαθεί να φέρει δασκάλους και κλιμάκια υγείας επί τόπου, επισκέφτεται και αποφυλακίζει όποτε μπορεί φυλακισμένους και άλλα πολλά.

    Αν θέλετε, την δικιά μου προσωπική αιδώ βγάζω επειδή την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές ο φίλος μου εμβολιάζει γυφτάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. xasodikis
    αν είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις κάτι θα είχε κουνηθεί - οι αστικές και διοικητικές είναι που αργούν. Μάλλον ήταν η αρχική κίνηση και ακολούθησαν άλλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Φυσικά, 'παίζει' ο τετραπέρατος Μάνος να ακολούθησε το σοφό 'ποτέ μην απευθύνεις ερώτηση σε δημόσιο διάλογο της οποίας δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων την απάντηση'. Οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. @Maria Velliou:

    "Τιμώρησε, λοιπόν, για την πράξη της ερωτικής συνεύρεσης σε χώρο του σχολείου, δίνοντας πέντε μέρες αποβολή στους "επιτιθέμενους" αρσενικούς και μια ημέρα στη μαθήτρια η οποία οικειοθελώς και με στόχο την ερωτική συνεύρεση-με τον ένα νεαρό προφανώς, αυτόν που της άρεσε-πήγε στις τουαλέτες."

    Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη, αλλά δεν ξέρω να είχε προκύψει ότι η κοπέλα ακολούθησε το συμμαθητή της με σκοπό την ερωτική συνεύρεση. Δεν ξέρω καν αν τα είχαν. Σε όλα τα σχολεία συνηθίζεται να πηγαίνουν οι μαθητές να κάνουν κανένα τσιγάρο στις τουαλέτες, και τα αντανακλαστικά ενός "φυτού" να φανεί χαλαρός τύπος στα μάτια του μάγκα που της αρέσει είναι έντονα.

    Η μαθήτρια κατάλαβα ότι τιμωρήθηκε επισήμως επειδή ήταν "αφελής" (ανεπισήμως τιμωρήθηκε επειδή αυτή τα προκαλεί τα παιδιά μας, νομίζω). Το αφελής βέβαια είναι σχετικό, όταν μιλάμε για 16χρονη ήσυχη και καλή μαθήτρια, που δεν φαντάστηκε ότι ακολουθώντας συμμαθητή μέρα μεσημέρι στην τουαλέτα του σχολείου της θα βιαστεί ομαδικά από 4 (!), με παρούσες συμμαθήτριες (!), την μία αδελφή του ενός (!), οι οποίες βιντεοσκοπούσαν την πράξη (!) χαχανίζοντας (!).

    Τέλος, οι καθηγητές που τόσο κόπτονταν για τις ερωτικές συνευρέσεις, γιατί δεν έκοβαν καμιά βόλτα εκεί κοντά, κι ας τελούσε το σχολείο υπό κατάληψη; Επίσης, αυτοί, που δίδασκαν εκεί τόσα χρόνια, δεν είχαν καταλάβει τι φυντάνια δίδασκαν; Γιατί δεν είχα ακούσει κανέναν καθηγητή να κόπτεται γι'αυτό το θέμα. Ούτε φυσικά και πίεσε κανείς (εκ του αποτελέσματος κρίνοντας) να πάει η υπόθεση στον εισαγγελέα, καθώς ως καθηγητής ήταν αναρμόδιος να αποφανθεί.

    Το θέμα ήταν να εκδιωχθεί το ξένο σώμα, πρώτα από το σχολείο και μετά από την πόλη. Ε, μα κι εσύ κυρία μου, πού πας, χωρίς πατέρα, μεγάλο αδελφό, λεφτά, χωρίς να είσαι ντόπια, μου θέλεις και σχολείο; Προκαλείς τα αθώα μας παιδιά, που με τις ακλόνητες ηθικές αρχές που τους έχουμε εμφυσήσει, είναι φυσικό να θέλουν να σε εκμεταλλευτούν.

    Αχ, ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος χωρίς το Dogville.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Αν και όχι τόσο σχετικό, εκφράζει το πνεύμα των καιρών.

    Το σκιτσάκι από τον flash.gr σχετικά με τις φωτιές στην Πάρνηθα εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. @ΝΔ:
    "Μάλλον ήταν η αρχική κίνηση και ακολούθησαν άλλες..."

    Άλλες, ποιες; Ψάχνω τις on-line εκδόσεις "Νέων" και "Ελευθεροτυπίας" -από τα ρεπορτάζ προκύπτει σαφώς ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις (βλ. εδώ και εδώ).
    Σας διαβεβαιώ ότι η καθυστέρηση δεν είναι μεγάλη -για να μην πω ότι, σε όρους τρέχουσας δικαστικής πρακτικής, δεν μιλάμε καν για καθυστέρηση...

    Δεν θέλω να ακουστώ κυνικός, αλλά ένα τέτοιο θέμα πόσο καιρό απασχολεί τα πρωτοσέλιδα; Μερικές μέρες, και αν... Όταν φτάσει στο ακροατήριο η υπόθεση, σε τρία-τέσσερα χρόνια, πόσοι θα τη θυμηθούμε;

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι ουσιώδεις παράμετροι του ζητήματος είναι οι εξής δύο: το έλλειμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (κάνω λάθος ή το κεφάλαιο "σεξ" αποτελεί ακόμη ταμπού για τους περισσότερους Έλληνες γονείς;) και τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας (όχι μόνο της τοπικής) όταν έγινε γνωστή η εθνικότητα του θύματος. Από εκεί και πέρα, για την ιδιάζουσα αντιμετώπιση του βιασμού γενικότερα, τόσο από την κοινωνία όσο και από τη Δικαιοσύνη, έχουν γραφτεί βιβλία ολόκληρα -το θέμα δεν εξαντλείται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. /Η Nikos Dimou είπε...
    ...το θέμα σηκώνει και άλλη συζήτηση.

    Περιμένω τα σχόλια πολλών από μας που έχουν γνώσεις επαρκέστερες για να κρίνουν...
    ---

    Το θέμα που θίγει ο Στ. Μάνος στην επερώτησή του έχει διάφορες πτυχές, γι αυτό και δεν χωρεί ενιαία απάντηση. Περιληπτικά:

    Η επερώτηση απευθύνεται ΜΟΝΟ στην Υπουργό Παιδείας (και όχι και στον Υπουργό Δικαιοσύνης). Κι αυτό όχι τυχαία. Ο Μάνος γνωρίζει ότι η δικαστική διερεύνηση του θέματος - του κάθε θέματος - χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο από τη διοικητική, καθώς και ότι σε εκκρεμή ποινική υπόθεση (αν και εφόσον η υπόθεση έχει αχθεί και ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, πράγμα που δεν γνωρίζω) δεν χωρεί, εύκολα, επερώτηση.

    Η διοικητική όμως διερεύνηση του θέματος, το οποίο συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και το Πανελλήνιο, και η τιμωρία των υπευθύνων καθηγητών ή η απαλλαγή τους από κάθε ευθύνη, είναι διαφορετική υπόθεση. Κι εκεί, πράγματι, όπως σωστά επισημαίνει (και αυτή τη φορά) ο Μάνος, η ολιγωρία του Υπουργείου Παδείας προκαλεί, τουλάχιστον, εύλογα ερωτηματικά.

    Στο διοικητικό λοιπόν σκέλος της υπόθεσης επικεντρώνει τα πυρά του - και σωστά - ο Μάνος, κι αυτό ας το προσέξουμε.

    Στο ίδιο θέμα θα χρειαστεί να επαναλάβω τα όσα πολλές φορές έχει χρειαστεί να εκθέσω εδώ: Είναι τέτοιες και τόσο έξυπνα γραμμένες οι σχετικές διατάξεις για την πειθαρχική δίωξη υπαλλήλων, και εφαρμόζονται από τους πειθαρχικά προϊσταμένους και τα πειθαρχικά συμβούλια (που απαρτίζονται από συναδέλφους) με τέτοια μαεστρία, που, οποτεδήποτε υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι δημόσιοι υπάλληλοι, και μάλιστα υψηλόβαθμοι, έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, ιδίως δε τέτοιο που να επισύρει βαριά τιμωρία (πχ απόλυση), είναι σχεδόν σίγουρο ότι κανείς δεν θα τιμωρηθεί.

    Ακόμη χειρότερα, αν κάποιος τιμωρηθεί, θα έχουν υπεισέλθει τέτοια (σκόπιμα) λάθη στη διαδικασία, που η ποινή θα ακυρωθεί (και σωστά) από τα διοικητικά δικαστήρια, στα οποία βέβαια θα προσφύγει ο τιμωρημένος, όπως έχει συνταγματικό δικαίωμα.

    Κι αυτά ισχύουν σε όλη τη χώρα, στις τοπικές κοινωνίες ισχύουν με πολλαπλάσιο συντελεστή. Γιατί, πάλι επαναλαμβάνομαι, ένα Κωσταλέξι είναι όλη η χώρα, και το πλέγμα των διαπροσωπικών-συγγενικών-κομματικών σχέσεων είναι πυκνό τείχος, ικανό να προστατεύσει όσους έχουν την πρόνοια να κρύβονται πίσω του από κάθε επίθεση (της νομιμότητας).

    Για το ποινικό σκέλος δεν θα μιλήσω, καθώς δεν έχω στοιχεία. Θα με εξέπληττε πάντως να υπάρχει καταγγελία για βιασμό ανήλικου και να μην έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία (εκτός κι αν οι κατηγορίες έχουν αποσυρθεί από την παθούσα).

    Κατά τα άλλα, καλή εβδομάδα κι από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. lefteris said 'ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΩΡΑΙΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ, ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΘΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ, ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ;

    Λευτέρης'

    Λευτέρη το μόνο με το οποίο διαφωνώ μαζί σου είναι ότι αναφέρεσαι στην Ελλάδα σα να είναι κάτι αφηρημένο πέρα από τους ίδιους τους ανθρώπους της. ΠΑρότι είμαι αρκετά νέος ώστε να έχω το δικαίωμα να ρίξω τις ευθύνες αλλού, πιστεύω πως εμείς είμαστε η Ελλάδα, εμείς είμαστε αυτά τα χάλια. Εμείς την καταντήσαμε έτσι τη χώρα αυτή

    Είναι πιστεύω ανεύθυνο να λέμε τώρα γιούρια να φύγουμε. Μου θυμίζει μια άλλη ελληνική πρακτική. Πήγα στην πλαζ έχεσα, πέταξα σακούλες και μετά φεύγω γιατί δεν αντέχω τη βρώμα στην παραλία.

    Σε μια παραλία στη ρόδο τις ομπρέλες τις έχει μια γυναίκα από τη βόρεια ευρώπη. Δεν έχει περάσει μια στιγμή που να μην βολοδέρνει πάνω κάτω για να μαζεύει σκουπιδάκια. Ενώ εγώ ας πούμε πετάω τη γόπα μου στην άσφλατο κι αναθεματίζω την άχρηστη ελληνική ράτσα.

    Να μείνουμε εδώ και να βάλουμε σε μια τάξη τα ασυμαζευτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Η μηνυση της οικογενειας του θυματος αναποφεκτα οδηγει την υποθεση στα δικαστηρια..τα οποια ειναι αρμοδια να καταδικασουν η να αθωωσουν με βαση τους Νομους του Κρατους.
    Η μη εμπιστοσυνη στους θεσμους του Κρατους και ο φοβος των πολιτων να συντελεστει ενα ακομα εγκλημα οπου η "ζαρτινιερα " θα μετατραπει σε "προκλητικη ζαρτιερα" τους ριχνει στην παγιδα του τηλεκανιβαλισμου οπου οι τηλεδικαστες(και οχι μονο) παιζουν το παιχνιδι της γατας με το ποντηκι στις πλατες τους !!!!!!

    υγ.Ερωτηση για νομικους.Επιτρεπεται ενας υποδικος να εχει καθημερινη επαφη με μαρτυρες της δικης του????Γιατι αφηνουν τους καθηγητες στην θεση τους να κανουν μαθημα σε υποδικους μαθητες ...απο την στιγμη που και αυτοι εχουν ευθυνη(οχι ποινικη) για τα υποτροπα???

    υγ2.Καλο καλοκαιρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. δεν εχω χρονο να ερευνησω τι εκανε η δικαιοσυνη σε αυτη την υποθεση, ομως αν καταλαβα καλα αλλιως διορθωστε με, η δικαιοσυνη οτι μπορουσε να κανει το εκανε (?) και τωρα ο κ.Μανος και εμεις εδω συζηταμε την τιμωρια της κοινωνιας και του περιβαλλοντοας της βιασθείσας, διοτι αυτοι φερονται να μην εχουν, "αντιδρασει οπως επρεπε"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. για το θέμα μας είμαστε ο πιο ξενοφοβικός και γενικά φοβικός λαός της ευρώπης.

    πανικοβαλόμαστε για το σχετικά πολύ χαμηλό σε ποσοστά έγκλημα και για το πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας ενώ την ίδια στιγμή κάνουμε την αττική άουσβιτς, χωρις ενα δεντράκι.

    Παρότι σπάνια μιλώ για πολιτικά ζητήματα έχω ένα γινάτι και θα το πω

    Ο συνασπισμός είναι η μόνη πολιτική δύναμη -που οσες διαφωνιες κι αν εχω για πολλες από τις κατευθύνσεις του- αγωνίζεται σταθερά για ζητήματα ρατσισμού, περιβάλλοντος -η νεολαια συνασπισμού είναι η μόνη που πήγαινε και εκανε δεντροπφυτευσεις χωρις να το διαφημιζει πουθενα- και ελευθερίας της εκφρασης.

    Παρολαυτα η καχυποψια του κοσμου είναι απίστευτη. Αντιθέτως μας γοητεύει τόσο πολύ ο κάθε κυνικός που βγαίνει και γυαλιζει το ματι του, μιλοντας -αφηρημενα παντα- για ανταγωνισμο, αναπτυξη και δεσμέυσεις. Οι πόρτες έχουν ανοίξει για γραφικούς ανθρώπους, όπως σύμβαινει να ειναι όλα τα φασιστοειδή, ειτε στα αριστερα ειτε στα δεξια.

    Αυτα που ειπα για το συνασπισμο ισχυουνε βεβαια και για τον Γεωργιο Παπανδρεου και για σοβαρούς ανθρώπους και απο τη νεα δημοκρατια. Παροπλίζονται πριν καλα καλα προλαβουν να ανοιξουν το στομα τους, τρομαγμενοι από τους χειροτερους ασφαλιτες που έχει γεννησει αυτη η χωρα. Τους χατζηνικολαου και τους πρετεντερηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τους κ. Χασοδίκη και Antvol για την ουσιαστική συμμετοχή τους στον σημερινό διάλογο και να συγχαρώ γι ακόμα μια φορά τον οικοδεσπότη του οποίου το κύρος και ήθος προσελκύει τέτοιου επιπέδου σχολιαστές στο blog.

    Η σωστή ενημέρωση είναι προυπόθεση για την συνειδητοποίηση και την επακόλουθη ορθολογική πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Διοικητικές ευθύνες

    Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο είναι τα παιδιά να έκαναν σεξ στο σχολείο που τελούσε υπό κατάληψη και όταν το βίντεο κυκλοφόρησε σε όλη την Αμάρυνθο η κοπέλα είπε πως ήταν βιασμός. Τι ευθύνες έχουν οι καθηγητές σε αυτό το σενάριο; Ή μήπως είναι τόσο τρομερό παιδιά να κάνουν σεξ σε σχολείο, ώστε πρέπει να τιμωρηθούν οι καθηγητές; Ή μήπως θα έπρεπε να τιμωρήσουν μόνο τους φερόμενους ως δράστες αν και δεν έχει αποδειχτεί η ενοχή τους;

    Το δεύτερο σενάριο είναι η μαθήτρια όντως να βιάστηκε από τους συμμαθητές της. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οι δράστες να καταδικαστούν από το δικαστήριο. Και πάλι όμως, οι καθηγητές τι θα έπρεπε να κάνουνε; Να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους ανήλικους πριν αποδειχτεί η ενοχή τους; Ή μήπως έπρεπε να είχαν ζητήσει από τον εισαγγελέα να σταματήσει την κατάληψη όταν αυτή ξεκίνησε; Δεν είναι παράλογο να ζητάμε από τους καθηγητές να σταματήσουν την κατάληψη ενώ σχεδόν ποτέ καταλήψεις δεν σταματάνε από την αστυνομία;

    Δεν έχω καταλάβει γιατί ακριβώς οι καθηγητές είναι υπόλογοι... Και πολύ περισσότερο δεν έχω καταλάβει γιατί ο κ. Μάνος μιλάει ξεκάθαρα και απερίφραστα για βιασμό, για θύτες και για θύματα... Πού το ξέρει;

    βίντεο

    Και κάτι τελευταίο... Μιας και κάνουμε θεωρίες συνωμοσίας... Το τελευταίο που θυμάμαι από τα κανάλια για την υπόθεση ήταν ότι θα εξεταζόταν το βίντεο... Θα προσπαθούσαν να το ανακαλέσουν από τα κινητά των παιδιών και μάλιστα θα χρησιμοποιούσαν τεχνογνωσία από το εξωτερικό. Και εκεί που περίμενα τα κανάλια να πουν τι έδειξε η ανάκληση του βίντεο, το θέμα έπαψε να παίζει. Βέβαια, μπορεί να είναι σύμπτωση. Άλλωστε η επικαιρότητα τρέχει. Αλλά νομίζω πως εφόσον υπάρχει βίντεο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Αγαπητέ Antvol λέτε

    τα πειθαρχικά συμβούλια (που απαρτίζονται από συναδέλφους)

    Για ποιό λόγο τα πειθαρχικά συμβούλια απαρτίζονται από συναδέλφους; Δεν θάπρεπε οι κρίνοντες να μην σχετίζονται με τον κρινόμενο; Μήπως θα έπρεπε να προεδρεύει κάποιος δικαστικός;


    Θα με εξέπληττε πάντως να υπάρχει καταγγελία για βιασμό ανήλικου και να μην έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία (εκτός κι αν οι κατηγορίες έχουν αποσυρθεί από την παθούσα).

    Είχα την εντύπωση ότι σε περίπτωση βιασμού η διαδικασία δεν ακυρώνεται ακόμα κι αν αποσύρει τις κατηγορίες η παθούσα, δεν είναι έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Φίλτατε lefteris, ναι ίσως έπρεπε να αντιδράσω, δεν λέω έντονα ή όχι, απλά να αντιδράσω. Σκέφτηκα όμως το εξής. Ο ρατσισμός δεν είναι -πιστεύω- κάτι που αλλάζει εύκολα. Για να κάνεις κάποιον να αλλάξει άποψη πρέπει πολλές φορές να περάσεις ώρες μαζί του, για να τον πείσεις για το αυτονόητο, ότι δηλαδή όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Δεν βλέπω πως μια αντίδραση εν θερμώ θα άλλαζε κάτι στην ιστορία που περιέγραψα. Δεν ξέρω κατά πόσον θα μπορούσε αυτή η συμπεριφορά να επιφέρει διοικητικές ποινές σε κάποιον υπάλληλο. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό ας το αναφέρει παρακαλώ. Ίσως αν θίγονταν η τσέπη της εν λόγω κυρίας, ίσως τότε να σκεφτόταν λίγο πριν προβεί σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Όχι πως θα άλλαζε απόψεις. Και αυτό είναι το ανησυχητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. @ antonios liolios

    Σωστά, ο βιασμός διώκεται αυτεπαγγέλτως. Αν όμως, πριν ασκηθεί δίωξη, το φερόμενο ως "θύμα" δηλώσει ότι δεν έγινε τίποτε κλπ, αλλάζει το ζήτημα.

    Κι αν όμως παραμείνει η κατηγορία, μπορεί να μην ασκηθεί ποινική δίωξη, αν το θύμα δηλώσει ότι η δημοσιότητα από τη δίωξη θα έχει ως συνέπεια το σοβαρό ψυχικό τραυματισμό του.

    Επαναλαμβάνω πάντως ότι για την ποινική διερεύνηση του θέματος δεν μπορούμε να πούμε τίποτε χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. 4 σχόλια όσον αφορά το θέμα...

    1ον Η επίσημη πολιτεία ήταν απούσα από το γεγονός καθώς όφειλε:
    -να περιθάλψει το θύμα
    -αυτεπάγγελτα (και χωρίς τη μήνυση κανενός) να ασκήσει διώξεις στους δράστες, συνεργούς και ηθικούς αυτουργούς... (έχουν σαφή ορισμό στον κώδικα της ποινικής δικονομίας και δεν σηκώνουν αμφισβητήσεις)

    Εδώ από την πολιτεία περίσσεψαν τα σχόλια και οι ολολύζοντες... πράξεις? μηδέν (αυτές έχουν κόστος)

    2ον Προφανώς (αν κριθούν ένοχοι) οι "ιθύνοντες" ΔΕΝ θα πρέπει να παραμένουν στις θέσεις τους διότι: κάνουν κακό αφενός ως role models και αφετέρου πρέπει να παραδειγματίζονται οι έτεροι ώστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις να πράττουν κι όχι να κλώθουν... Το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται θεσμικά κι όχι πολιτικά, διότι ο ΔΝΤΗΣ του σχολείου, Β' θμιας και ο εισαγγελίσκος της Εύβοιας μπορεί να είναι κολλητοί των Γιαννάκου, Κωστάκη, Γιωργάκη...


    3ον Μετά την περίθαλψη θυμάτων και τιμωρία των υπευθύνων, η πολιτεία (ιθύνοντες, πολίτες, γονείς) για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα πρέπει να αφυπνιστεί και να αρχίσει έρευνα για να βρει την πραγματική του διάσταση και να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις...


    4ον Ρατσιστές όλοι μας γεννιόμαστε δεν γινόμαστε... (σε αντίθεση με το αγράμματο σποτάκι της TV). Είναι φυσιολογικό άλλωστε το να είναι κανείς "κουμπωμένος" και διστακτικός με το διαφορετικό το άλλο... (Εδώ σε μια παραλία έρχονται άγνωστοι δίπλα μας και μας πιάνει μια ακαθόριστη ανησυχία... τους εξετάζουμε...) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ λοιπόν παιδεία, καλλιέργεια και γνώση για να μπορεί κανείς να ανεχτεί τον διαφορετικό και να μην δυσανασχετεί...
    Ηλίου φαεινότερο, στις φτωζογειτονιές θα δείτε περισσότερη ρατσιστική συμπεριφορά από ότι στα ΒΠ (όχι μόνο λόγω παιδείας, αλλά και ένεκα μη συγχρωτισμού)

    Όλα τα ανωτέρω τα θεωρώ αυτονόητα, και καλό είναι να μην ενημερωνόμαστε μόνο από την ΤιΒι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Nikos Dimou είπε...
    ...το θέμα σηκώνει και άλλη συζήτηση.
    Περιμένω τα σχόλια πολλών από μας που έχουν γνώσεις επαρκέστερες για να κρίνουν...

    Επαρκεστερες ως προς τι;
    Να κρινουν τι;
    Αν ηταν βιασμος ή ψυχολογικος εξαναγκασμος;

    Νομικα δεν ακουμπιεται το θεμα... πολιτικα χωρανε ολα στο τραπεζι...
    Οποτε μαλλον υποθεσεις εργασιας κανουμε...

    Αν δεν μιλησουμε για τη προσωπικη ευθυνη που καθενας μας εχει (οχι στο συγκεκριμενο βιασμο)
    μαλλον καταληγουμε να συμβαλλουμε στη διαπομπευση του θυματος.

    Να εξηγουμαι για να μη παρεξηγουμαι:
    -αν συμφωνουμε οτι δεν ποινικοποιειται η εφηβικη σεξουαλικοτητα (αν το θελω, εστω ρισκαροντας αποβολη, εχω δικαιωμα να παω στις τουαλετες με τον φιλο μου-ασχετα αν για λογους υγιεινης δεν θα το προτεινα σε κανενα..)

    - αν συμφωνουμε οτι μια γυναικα εχει δικαιωμα να αλλαξει γνωμη και να πει «οχι» ακομα κι οταν ο αλλος ειναι με τα παντελονια κατεβασμενα και το προφυλακτικο στο χερι…

    -αν συμφωνουμε οτι η οικογενεια εχει απολυτη ευθυνη να μαθαινει στα βλασταρια της το παραπανω

    -αν συμφωνουμε οτι να βιντεοσκοπεις τετοιες σκηνες, θα’πρεπε να σου δινει εισητηριο για τριετη ψυχαναλυση μετά της οικογενείας και των κατοικιδιων…

    -αν συμφωνουμε οτι ο πολιτικος που κανει αναλογες ερωτησεις στη Βουλη (ο Μανος στη προκειμενη περιπτωση) κανει ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ(εχουμε καταληξει να λεμε μπραβο για τ’αυτονοητα, αφου εχουμε ριξει τον πηχυ στα ταρταρα…)

    -αν συμφωνουμε οτι καθεις περιφερει το σαρκιο του σ’αυτη τη ζωη με ευθυνη για τις εξουσιες και ελευθεριες, που εχει χωρις να χρειαζεται νομοδιδασκαλο για να μη φερθει με αναισθησια σε 16χρονη μαθητρια, να μη παρατησει στο δρομο τον ανθρωπο που χτυπησε βραδι με το αυτοκινητο, να ρισκαρει λιγο τη δουλεια του επιτρεποντας να εκταμιευτουν χρηματα που πολιτες μαζεψαν για αρρωστο παιδι, χωρις να ξερουν οτι επρεπε να τα βαλουν σε λογαριασμο των γονιων (το παιδι πεθανε περιμενοντας…)

    Αν συμφωνουμε σ’ολα αυτα νομιζω οτι παλι το θεμα σηκωνει πολυ συζητηση αλλα απο κει και περα οχι για αυτονοητα ή για οσα ευκολα μπορουμε να καταλογισουμε σε αλλους,(που χ…καν για το τι λεμε) εκτος αν εγω το καταλαβα λαθος οποτε ζητω ταπεινα συγνωμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Ο emfortos είπε: "και δη ατόμου αδύναμου κοινωνικά".

    Προφανώς, αυτός ο οποίος βιάζεται, σε κάτι είναι πιο αδύναμος από το βιαστή. Είτε κοινωνικά, είτε συναισθηματικά, είτε νοητικά, είτε φυσικά/βιολογικά.

    Δε γίνεται απεχθέστερος ο βιασμός αν το "θύμα" είναι ασθενέστερο κοινωνικά.
    Ο βιασμός είναι βιασμός.
    Μη τρελλαθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Είχε ασκηθεί δίωξη και είχε ξεκινήσει ανάκριση (οι κατηγορούμενοι μαθητές είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους):

    Χθες, από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν έξω από το γραφείο της ανακρίτριας Χαλκίδας οι τέσσερις κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος μαθητές, οι τρεις μαθήτριες (η μία είναι αδερφή ενός εκ των τεσσάρων) που κατηγορούνται για συνέργεια και οι γονείς των παιδιών, που κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Επίσης, κατέθεσαν εκ νέου και η 16χρονη και η μητέρα της.

    Οι απολογίες

    Οι κατηγορούμενοι στις μαραθώνιες απολογίες τους επανέλαβαν ότι όλα έγιναν με τη θέληση της 16χρονης και ότι πήγε εναλλάξ και με τους τέσσερις, χωρίς να ασκήσουν πάνω της σωματική ή ψυχολογική βία. Συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι η 16χρονη κατήγγειλε τον βιασμό, όταν συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν βίντεο σε κινητά τηλέφωνα.

    Μετά το πέρας των απολογιών, οι κατηγορούμενοι μαθητές και μαθήτριες οδηγήθηκαν και πάλι στον εισαγγελέα, ενώ η ανακρίτρια παρήγγειλε να εξετάσει τη 16χρονη μαθήτρια, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Αργά το βράδυ, οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και κάθε 15 μέρες θα παρουσιάζονται στην ανακρίτρια.

    Η ζωή στη γραφική κωμόπολη της Αμαρύνθου δεν θα είναι πλέον η ίδια από εδώ και πέρα και η 16χρονη και η μητέρα της αντιλαμβάνονται ότι θα αντιμετωπίσουν την εχθρική στάση μερίδας κατοίκων της και κυρίως από το περιβάλλον των κατηγορούμενων μαθητών.


    (Ελευθεροτυπία 31/10/2006)


    Άγνωστο αν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση και ποια η κατάληξή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Συγγνώμη, δεν είχα προσέξει το σχόλιο του xasodikis (Δευ Ιουλ 02, 12:16:00 μμ) που έδωσε ήδη το λινκ από την "Ελευθεροτυπία" για την άσκηση δίωξης. Αν το κρίνετε σκόπιμο, παραλείψτε το προηγούμενο σχόλιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. viewokto hat gesagt...

    ο πολιτικος που κανει αναλογες ερωτησεις στη Βουλη (ο Μανος στη προκειμενη περιπτωση) κανει ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ(εχουμε καταληξει να λεμε μπραβο για τ’αυτονοητα, αφου εχουμε ριξει τον πηχυ στα ταρταρα…)

    Επικαλείσθε κάποιο φαντασιακό ιδανικό παρελθόν. Ο πήχυς ήταν πάντοτε στα τάρταρα, διότι το 1830 οι προεστοί απλώς μετονομάστηκαν σε βουλευτές. Οι ρεπουμπλικανικοί θεσμοί εισήχθησαν στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που εισάγονται τώρα στο Ιράκ, δηλαδή χωρίς ούτε να τους ξέρει ο κόσμος ούτε και να τους θέλει.

    (Παρεμπιπτόντως, να μην ξεχνάμε ότι ο Στέφανος Μάνος ήταν που είχε κινήσει και το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, με αποτέλεσμα την απαλοιφή του. Αναλυτική περιγραφή των γεγονότων περιέχεται στη "Μάστιγα του θεού".)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Λοιπόν αυτό που έχω να πω είναι ότι σε όποιον δεν αρέσει η κατάσταση αυτή ας σηκωθεί να φύγει. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε (προς το καλύτερο) ΤΙΠΟΤΑ και ΠΟΤΕ. ΒΑΡΕΘΗΚΑ. Οπότε όσο είναι ακόμη καιρός (ζούμε) πάμε αλλού. Οπουδήποτε, θα είναι καλύτερα. Όπως λέει και το λαικό ρητό: Στου κουφού τη πόρτα, πάρτη τη πόρτα και φύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Εχω την εντύπωση ότι πολλοί από εμάς θα είχαν κάποια στιγμή παραβρεθεί σε συζήτηση όπου θα αναφέρθηκε η φράση "...τα ήθελε". Ορισμένοι από εμάς ίσως να γέλασαν, άλλοι ίσως να συμφώνησαν, άλλοι σιώπησαν και άλλοι, πολύ λιγότεροι, "γραφικοί" που "δεν σηκώνουν από χιούμορ" θύμωσαν.

    Δεν το λέω με στόμφο σκληρής φεμινίστριας, αλλά έχω την εντύπωση ότι το θέμα της Αμαρύνθου
    ανέδειξε ποια (πραγματικά) είναι η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον της βουλγάρας γυναίκας.

    Ποιος θα καθόταν να ασχοληθεί με το ζήτημα της νεαρής κοπέλας στα "σοβαρά"; Εγινε ότι "έπρεπε" να γίνει και η υπόθεση πήρε το δρόμο της, όπως και η κοπέλα. Αλλωστε, κρυφά ή φανερά, οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν για την "ηθική" της.

    Ντροπές σαν κι αυτή της Αμαρύνθου θίγουν ανεπανόρθωτα την τιμή και την υπόληψη της ελληνίδας μάνας / νοικοκυράς, που "μεγαλώνει" τους άντρες και τις γυναίκες βιαστές της - όποιας -Αμαρύνθου.

    Και όσον αφορά τα του τύπου. Ολοι είχαμε τη "χαρά" να παρακολουθήσουμε από τους δέκτες μας, αλλά και από πολλά "έγκυρα" φύλλα τις "περιγραφές". Τις ποινές δεν ακούσαμε. Και μάλλον θα αργήσουμε να τις ακούσουμε, καθώς οι ποινές έχουν "κόστος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Ο Αρμπάν Περλάλα είναι ένας ράπερ από την Αλβανία. Ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει μια εγχείρηση στο μάτι του όταν ήταν 13 ετών το 1994. Το 1999 συνελήθφει κατά τη διάρκεια μιας πορείας. Οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν επανειλημμένα και όταν τους παρακάλεσε να μην τον χτυπήσουν στο εγχειρισμένο του μάτι ένας αστυνομικός τον ρώτησε "Σε ποιο μάτι να μην σε χτυπήσω?", για να ακολουθήσει γροθιά στο μάτι του παιδιού. Έμεινε ένα μήνα προφυλακισμένος με την κατηγορία ότι ήταν αρχηγός συμμορίας και έριχνε μολότοφ στα ΜΑΤ. Η ΟΛΜΕ πλήρωσε την εγγύηση των 2 εκατ. δρχ. για να βγει από την φυλακή. Γίνανε πορείες και άλλες κινητοποιήσεις για τον Αρμπάν. Σήμερα ζει στην Σουηδία. Όταν του λένε ότι "Έλληνας είναι ο λαβών ελληνική παιδεία" απαντάει "Έλληνας είναι ο λαβών ολυμπιακά μετάλλια". Ας βγει κάποιος να του πει ότι έχει άδικο.

    Υ.Γ. Ο Αρμπάν διαβάζει την Ιλιάδα από τα εφτά του χρόνια. Πόσα ελληνόπουλα ξέρετε που την έχουν διαβάσει μέχρι τα 18 τους? Εγώ κανένα. Ούτε εγώ την έχω διαβάσει.

    Υ.Γ. 2 Από τον Ταχυδρόμο, πριν από περίπου 2 χρόνια.

    Υ.Γ. 3 Το Word δεν αναγνωρίζει την λέξη Ιλιάδα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Viewokto

    Δεν συμφωνούμε. Τουλάχιστον όχι σε όλα. Κι εξηγούμαι κι εγώ.

    Σαφώς δεν ποινικοποιείται η εφηβική σεξουαλικότητα, αλλά μήπως το πράγμα έχει παραγίνει? Μέσω διαδικτύου και κάποιων διεστραμμένων κυκλοφορούν δεκάδες βίντεο γυρισμένα από κινητά όπου παρακολουθείς τον πραγματικό εξευτελισμό της ερωτικής πράξης. Σε πάρα πολλά από αυτά συμμετέχουν πάιδιά 14-18 ετών που συμπεριφέρονται σαν να μην έγινε και τίποτα. "Κρέας μπαίνει κρέας βγαίνει" δηλαδή και η χαρά του έρωτα πάει περίπατο.

    Η οικογένεια έχει ευθύνη αλλά όχι απόλυτη. Για μένα δεν έχει καν την κύρια ευθύνη. Γιατί πρέπει να βασίζουμε το μέλλον της κοινωνίας μας και των παιδιών μας στις παιδαγωγικές ικανότητες ενός ζευγαριού? Εδώ έχει χρέος η πολιτεία να δημιουργήσει παιδαγωγικό σύστημα με την πλήρη έννοια της έκφρασης. Αν έχεις δει το American History X θα καταλαβαίνεις τι εννοώ.

    Το πρόβλημα που τίθεται στην Αμάρυνθο είναι πολύπλοκο και αυτή η πολυπλοκότητα επιτρέπει στον Ανδρέα π.χ. να το εκλογικεύει με μια νομικίστικη τοποθέτηση και ουσιαστικά να το κλείνει.

    Το ζήτημα δεν είναι νομικό και κακώς εστιάζουμε σε αυτό. Αν δηλαδή η δικαιοσύνη δεν μπορέσει να αποφανθεί, τότε δεν υπήρξε ποτέ το θέμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Για να καταληγουν οι σκεψεις των σχολιαστων καπου,πρεπει να μη μπαινουν θεματα παγιδες που μας εκτροχιαζουν.
    Το ερωτημα περι γαμου με ξενη ειναι απο τους πλεον αισχρους λαικισμους. Υπαρχουν 100 τυποι γυναικων που ο καθενας δεν θα ηθελε να τις παντρευτει.
    Πολλοι Ρωμιοι εχουν απορριψει ή απορριφθηκαν απο 5-6 γυναικες,ιδιου εθνους,θρησκειας,εκκλησιας,καταγωγης,μορφωσης.
    Ειναι κουφο & σαφως υποκριτικο να δηλωνουν οτι θελουν να γεφυρωσουν τοσο μεγαλες διαφορες παντρευομενοι ξενες.,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Ο/Η Antonios Liolios είπε...
    Για ποιό λόγο τα πειθαρχικά συμβούλια απαρτίζονται από συναδέλφους;

    Δυστυχώς όλα τα πειθαρχικά συμβούλια στο δημόσιο και τους δημοσίους οργανισμούς αποτελούνται από συναδέλφους.
    Οι ποινές πάντα είναι από ελαφριές μέχρι γελοίες, μόνο σε βαριές περιπτώσεις υπάρχει η απόλυση, στην περίπτωση της οποίας όμως η ενοχή πρέπει να αποδειχθεί και στα ποινικά δικαστήρια.
    Έχω δει περιπτώσεις με απολύσεις που ο απολυθείς να αθωώνεται από τα δικαστήρια μετά από χρόνια, αυτό το πετυχαίνει μετά από συνεχείς δικαστικές αναβολές και πλήρη αδιαφορία της υπηρεσίας και του πειθαρχικού συμβουλίου από το οποίο είχε τιμωρηθεί και απολυθεί, το οποίο στο μεταξύ θα έχει αλλάξει, να επαναπροσλαμβάνεται να παίρνει όλους τους μισθούς και αυτοί που τον είχαν τιμωρήσει να ντρέπονται να κυκλοφορήσουν.
    Τα πειθαρχικά συμβούλια πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή και να μην έχουν καμία σχέση με το δημόσιο γενικά , ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να καταδικάζεις ένα συνάδελφο σου με τον όποιον μπορεί για χρόνια να είσαι στο ίδιο γραφείο, ξέρετε ότι καλείσαι να απολύσεις έναν συνάδελφο σου που μπορεί να έχει 15 ή 20 ή και 25 χρόνια υπηρεσία με οικογένεια και παιδιά και ότι αυτός ο άνθρωπος θα μείνει στον δρόμο, είναι δε και κάτι άλλο, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να κάνουνε κάποια εργασία στο δημόσιο που έξω στη ελεύθερη αγορά να είναι άνευ αξίας.
    Δυστυχώς το βάρος της απόφασης είναι πολύ μεγάλο, το οποίο κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να σηκώσει , παίζει δε και μεγάλο ρόλο το ότι πειθαρχικό και κατηγορούμενος είναι ούνα φάτσα ούνα ράτσα και το ότι δεν έχει κλέψει εσένα αλλά το κράτος, με το οποίο κράτος ως γνωστών η σχέση μας παραμένει αναλλοίωτη από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
    Κλείνω λέγοντας ότι το 80% των περιπτώσεων εάν ήταν στον ιδιωτικό τομέα η τιμωρία θα ήταν απόλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Ένα σχόλιο για τους βουλευτές. Η σημερινή βουλή έχει νομίζω μεγάλο ποσοστό νέων και ηλικιακά αλλά και επαγγελματικά, αν θεωρήσουμε την πολιτική επάγγελμα, βουλευτών. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Στην τηλεόραση, το πιο μαζικό μέσο μη γελιόμαστε, και το μοναδικό για κάποιους (κακώς αλλά τι να κάνουμε), στην τηλεόραση λοιπόν βλέπουμε και ακούμε τα ίδια πρόσωπα. Σαν να μην έφτανε αυτό βλέπουμε ανθρώπους να αναλαμβάνουν πόστα που ουδεμία σχέση έχουν με τις σπουδές τους ή με το μέχρι πρώτινος επάγγελμά τους. Πάνε να μας πείσουν ακόμα και μετά από σχεδόν 4 χρόνια ότι ο λαός εξέλεξε τον Γιώργάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τον εξέλεξε μεταξύ ποιών δεν μας λένε... Είναι καλό να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική αλλά να έχουν και κάτι να πουν καινούριο. Εγώ τα τελευταία χρόνια δεν βλέπω κάποιον καινούριο να έχει αυτό το "κάτι άλλο". Και επειδή όντως υπάρχουν αξιόλογοι σε όλες τις παρατάξεις θα αλλάξει κάτι όταν όλοι αυτοί τα βάλουν κάτω και πάρουν την απόφαση να κάνουν κάτι καινούριο. Τα πρόσωπα υπάρχουν, η θέληση...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Ein Steppenwolf said…
    Επικαλείσθε κάποιο φαντασιακό ιδανικό παρελθόν… Ο πήχυς ήταν πάντοτε στα τάρταρα...

    Απλα επικαλουμαι το καθολου φαντασιακο αλλα απολυτα ρεαλιστικο παρον ΜΟΥ και τολμω να πω πολλων ακομα…

    Οταν κανω την δουλεια για την οποια πληρωνομαι κανεις δε μου λεει μπραβο γιατι απλα την εκανα και δε μειωνω τον εαυτο μου σ’αυτο το επιπεδο.
    Τα μπραβο ειναι για το παραπανω απο το αναμενομενο στη ποιοτητα ή τη ταχυτητα παραδοσης.


    Δε μιλω για το 1830 (δε με νοιαζει καθολου) αλλα για το 2007!


    Προσωπικα, αν πρεπει να τοποθετηθω επι τουτου, θα ηθελα τον Σ.Μανο στη βουλη ακριβως γιατι δε μετραει το προσωπικο πολιτικο κοστος. Αλλωστε το να’σαι πολιτικος δεν θα’πρεπε να ειναι ισοβιο αξιωμα.

    Αλλα δε μπορω να θεωρησω οτι θα πρεπει να ξεσηκωνω το κοσμο με ζητοκραυγες υπερ του, μαλλον με «γιουχα» κατα των υπολοιπων.

    Αναγνωριζω οτι εχουμε τους κυβερνητες που μας αξιζουν…αλλα αν (λεω αν…) καποια στιγμη αξιζουμε κατι καλυτερο πως θα το καταλαβουμε εμεις και πως θα το καταλαβουν κι αυτοι αν δε το πουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Άσχετο αλλά επίκαιρο. Δείτε αυτό για την Πάρνηθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Χθές συζητώντας με έναν από τους λίγους σοβαρούς και έντιμους πολιτικούς μας (όχι, δεν ήταν ο Μάνος) έμαθα τις ταρίφες που ζητάνε οι σταθμοί της τηλεόρασης για να βγάζουν βουλευτές και υποψήφιους σε εκπομπές. Αν δεν είσαι από τους ευνοούμενους κάποιου συγκροτήματος η εμφάνιση κοστίζει 3-4000 ευρώ σε μεγάλο κανάλι. (Εκτός αν είσαι καραγκιόζης και ανεβάζεις την τηλεθέαση). Στην επαρχία κατ' αποκοπήν τα τοπικά κανάλια ζητάνε 40-50.000 ευρώ για να προβάλουν προεκλογικά κάποιον υποψήφιο. Αυτά εκτός των διαφημίσεων, σε κανονικές εκπομπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  199. @Liolios

    η πλακα αγαπητε ειναι οτι οι αντιρατσιστες και "καλοι" ειναι αυτοι που κατα κυριο λογο μενουν σε κυριλε προαστια οπου ο μεταναστης της γειτονιας ειναι διπλωματης η στελεχος. Δεν εχουν κατεβει κατα Ζεφυρι μερια να δουν την γλυκα. Και δεν ειναι ρατσισμος να μην θελω να παντρεψω το παιδι μου με Τσιγγανο απλα πιστευω στην καθαριοτητα και στο γεγονος οτι το εγγονι μου δεν θα παντρευτει απο τα 12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.