Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2021

Το ψηφιακό θαύμα

Μέσα σε είκοσι τέσσερεις ώρες 60.000 υπερήλικες, άνω των 85 ετών, βρέθηκαν με κλεισμένο ραντεβού για το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Παρακαλώ αναγνώστη ξαναδιάβασε αυτή τη φράση.

Και δεν το έκλεισαν ούτε περιμένοντας ουρά σε κάποιο γκισέ, ούτε τηλεφωνώντας δεκαπέντε φορές, μήπως σηκώσει κανείς το τηλέφωνο.

Οι περισσότεροι δεν βγήκαν καν από το σπίτι τους. Το ραντεβού ήρθε από μόνο του στο κινητό τους τηλέφωνο. Χωρίς να το έχουν ζητήσει, χωρίς να δηλώσουν την ηλικία τους, χωρίς να κάνουν αίτηση.

Αν παρακολουθούσε κάποιος αμύητος – θα φώναζε: «Θαύμα!»

Διότι μερικές ώρες πριν πάω για ύπνο, το κινητό μου τηλέφωνο έκανε ένα μικρό ήχο (που δηλώνει την άφιξη SMS) και όταν κοίταξα την οθόνη έγραφε «Το ραντεβού με κωδικό ΧΧΧ επιβεβαιώθηκε. Εμβολιασμός στις 21/1/21 ώρα 13.30 στο εμβολιαστικό κέντρο ΓΝΑ ΤΑΔΕ».

Αυτό το μήνυμα, ήρθε χωρίς να το ζητήσω, τρεις ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας EMVOLIO GOV.

Και λίγο μετά η ίδια οθόνη κατέγραψε και την επαναληπτική δεύτερη δόση στις 11 Φεβρουαρίου. Μαζί έστειλε και ένα γράφημα QR σαν αυτό που παρουσιάζουμε στα αεροδρόμια για να σκαναριστεί αμέσως, χωρίς να χρειάζεται καταγραφή.

Και θα μου πει κάποιος: εσύ είσαι γνωστός, μένεις στην Αθήνα, θα έχεις και κάποιο μέσον.

Δεν έχω κανένα.

Άλλωστε και η μητέρα μιας φίλης μας, 92 ετών, που μένει στην Νεάπολη Λασιθίου, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, πήρε το ίδιο μήνυμα την ίδια ώρα.

Τώρα θα εμφανιστεί σίγουρα κάποιος αντιπολιτευόμενος και θα ισχυριστεί ότι κάνω προπαγάνδα για την κυβέρνηση.

Μακάρι η κυβέρνηση να έκανε πάντα τέτοια επιτεύγματα – που να επιτρέπουν την προπαγάνδα!

Απλώς η κυβέρνηση αθόρυβα αλλά σταθερά εισάγει την ψηφιακή τεχνολογία στον δημόσιο τομέα. Το θαύμα των 60.000 μηνυμάτων βασίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι παραλήπτες ήταν γραμμένοι στην «άυλη» συνταγογράφηση. (Άλλο θαύμα και τούτο: ο γιατρός στο ιατρείο του γράφει μία συνταγή και ο ασθενής πάει στο φαρμακείο και απλώς επιδεικνύει το κινητό του για να παραλάβει το φάρμακο).

Όχι δεν έχουμε γίνει ακόμα Εσθονία. Αλλά λίγη προσπάθεια ακόμα, κύριε Πιερρακάκη, και θα γίνουμε. Και σε κείνη την πολύπαθη χώρα που χρόνια στέναζε κάτω από την Ρώσικη κατοχή, το θαύμα έγινε σε λίγα χρόνια και τώρα προσπαθούν να την μιμηθούν χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν ο εμβολιασμός συνεχίσει με τον τρόπο που άρχισε, θα είναι ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο.

Διότι πρόκειται για μία πολύπλοκη και πολυσύνθετη διαδικασία που γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη από την φύση του φαρμάκου.

Και μόνο το γεγονός ότι πρέπει να φυλάσσεται σε ειδικά ψυγεία, σε κατάψυξη μείον εβδομήντα βαθμών Κελσίου και να αποψύχεται βαθμιαία λίγη ώρα πριν χρησιμοποιηθεί, δυσκολεύει πολύ την διαδικασία.

Άλλωστε από ότι διαβάζω στον ξένο Τύπο σε αρκετές χώρες έχουν δημιουργηθεί προβλήματα – ενώ για την δική μας (χτυπάω ξύλο) δεν έχω ακόμα ακούσει κάτι αρνητικό.

Και να πει κανείς πως δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι και εφημερίδες της αντιπολίτευσης που περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη…

Εγώ, που τριάντα χρόνια τώρα αγωνίζομαι για την ψηφιοποίηση των πάντων, βλέπω σε αυτή την υπόθεση όχι μόνο μία βασική ελπίδα για την σωτηρία μας από την πανδημία (που σημαίνει και την αναβίωση της οικονομίας και της κοινωνικής μας ζωής) αλλά σαν ξεκίνημα για μία αναγέννηση της Ελλάδας. Για σκεφθείτε την προέκταση αυτών των επιτευγμάτων σε χώρους όπως η δημόσια διοίκηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, και η δικαιοσύνη!

Μια άλλη χώρα θα αναδυθεί!

Βάστα γερά Πιερρακάκη!