Κυριακή, Ιουνίου 30, 2019

Μία επιστολή και μία απάντηση


Πήρα το εξής ηλεκτρονικό γράμμα από άγνωστό μου επιστολογράφο και το παραθέτω αυτούσιο (με «κόπυ-πάστε» που θα έλεγε ο Πολλάκης):

Αξιότιμε κύριε Δήμου.
Εξεπλάγην με τη δήλωση σας, ότι  στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσετε Ν.Δ. Το ότι είσαστε αηδιασμένος (δεν ξέρω αν σας εκφράζει απόλυτα ο όρος) με τον Σύριζα το καταλάβαμε. Νομίζω (παρά τα 84 χρόνια σας) η μνήμη σας δεν έχει φυράνει καθόλου και το κυριότερο ΔΕΝ την χρησιμοποιείτε επιλεκτικά.  Ξεχάσαμε λοιπόν ποιοι μας ρίξανε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ στα βράχια ,και θα τους ξανά-εμπιστευθούμε το τιμόνι???? Δεν είστε εξοργισμένος με το μαφιόζικο σύστημα (το δημιούργησαν μετά τον πόλεμο οι δεξιοί Παπαγοκαραμανλήδες για να το εξελίξουν και εδραιώσουν οι κεντρώοι παπανδρεουσημίτηδες) που έχει συγκοινωνούντα/διαπλεκόμενα τους Δικαστές+ΜΜΕΔΕΣ+Μεγαλοεργολάβους+Ολιγάρχες. Ειδικά η Κραυγαλέα επιλεκτική στάση των δικαστών αναλόγως ποιόν δικάζουν ΔΕΝ σας έβγαλε από τα ρούχα σας τα τελευταία 40 χρόνια????? Δηλαδή πιστεύετε
 σοβαρά από τα αμέτρητα σκάνδαλα που βρώμισαν όλα αυτά τα χρόνια ΜΟΝΟ οι Τσοχατζόπουλος & Παπαντωνίου εγκλημάτησαν;

Ξέρετε πόσοι συνέλληνες (και εγώ μαζί τους) θα θέλαμε κάποιο ευλογημένο πιστόλι της 17Ν να καθάριζαν κάποια λαδωμένα καθίκια της (ΧΑ ΧΑ ΧΑ ) "τυφλής" δικαιοσύνης. Λυπάμαι κύριε Δήμου ΟΛΑ αυτά - και όχι μόνο - με υποχρεώνουν (αν και δεν με εκφράζει απόλυτα) να ψηφίσω ξανά ΔΑΓΚΩΤΟ ΣΥΡΙΖΑ. Καλή σας νύχτα.

Έστειλα μία σύντομη  απάντηση:

H εικόνα της Ελληνικής πραγματικότητας που παρουσιάσατε στο γράμμα σας θυμίζει εφιάλτη. Κι ενώ σε πολλά έχετε δίκιο - η κατάληξη με απογοήτευσε. Νομίζετε πως με μερικές δολοφονίες θα άλλαζε τίποτα; Όσο για τον Σύριζα, έχει γίνει ίδιος και χειρότερος με αυτά που καταδικάζετε.

Για να αλλάξουν τα πράγματα θα χρειαστούν αιώνες. Όλους αυτούς που μας στέρησε ο Βυζαντινός και Οθωμανικός μεσαίωνας. Να δούμε (εγώ βέβαια δεν θα τα δω) αν θα μας έρθουν ποτέ η Αναγέννηση, η Μεταρρύθμιση, ο Διαφωτισμός και το Κράτος Δικαίου. Από την Ελλάδα λείπουν 800 χρόνια ιστορίας.

Ν. Δ.

Και μετά σκέφθηκα να χρησιμοποιήσω αυτό το γράμμα στο μπλογκ μου σαν δείγμα του πως σκέπτονται μερικοί συμπολίτες μου. Που βλέπουν όλη την ελληνική ιστορία σαν μία ατέλειωτη σειρά από συνωμοσίες και εγκλήματα. Είναι δε περίεργο που ο επιστολογράφος αρχίζει από την Κατοχή και δεν πάει πιο πίσω. Όπου, από τον καιρό της Επανάστασης, θα έβρισκε άφθονο υλικό για «εγκλήματα». Διότι «το μαφιόζικο σύστημα» δεν «το δημιούργησαν μετά τον πόλεμο οι δεξιοί Παπαγοκαραμανλήδες». (Περιέργως οι πιο αθώοι στην ιστορία). Πού να δείτε τι είχαν δημιουργήσει Βούλγαρης και Κωλέττης, Δεληγιώργης και Δεληγιάννης. Αμ οι Βενιζελικοί και οι Βασιλόφρονες; Ξεχάσατε τον (παλαιό) Πάγκαλο, τον Κονδύλη, την Βασιλική Αυλή και τον Μεταξά.

Ανάμεσα στους Έλληνες πολιτικούς υπήρξαν άνθρωποι έντιμοι και ικανοί. Με πολλές δυσκολίες, μέσα σε μία κοινωνία απαίδευτη και διεφθαρμένη από τα ανατολίτικα έθιμα, κατάφεραν να στήσουν ένα κράτος. Άνθρωποι όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κώστας Σημίτης πρόσφεραν πολλά σε αυτό τον τόπο. Το να τους συγκολλούμε όλους μαζί και να ευχόμαστε την εξόντωσή τους, δείχνει απλώς την πολιτική μας υπανάπτυξη. Αλίμονο: δεν υπάρχουν «ευλογημένα πιστόλια»!

Δυστυχώς ανάμεσά τους δεν συγκαταλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας. Είχε την ευκαιρία να αλλάξει πολλά σε αυτή τη χώρα – και άλλαξε μερικά. Αλλά όχι προς το καλύτερο… Το μόνο που αφήνει πίσω του, είναι διχασμός και μίσος. Το οποίο εκφράζεται πολύ εύγλωττα στην επιστολή σας.