Σάββατο, Απριλίου 10, 2010

Η Μαρίνα των ΒράχωνΚι εγώ είχα κάνει παλιότερα το λάθος, μέχρι που κάποιος μου επεσήμανε το χρονολογικά ασύμβατο. Όμως σήμερα στα «Νέα» διαβάζω κριτική που αφορά το βιογραφικό βιβλίο του Δημήτρη Νικορέτζου για τον Ελύτη. Εκεί αναφέρονται και οι γυναίκες που τον ενέπνευσαν. Ως ηρωίδα του ερωτικού και αισθησιακού ποιήματος «Η Μαρίνα των Βράχων», ο Νικορέτζος στην σελ. 98 του βιβλίου του, κατονομάζει την Μαρίνα Καραγάτση.

Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς γράφτηκε το ποίημα, αλλά πάντως πριν το 1940 όπου δημοσιεύτηκε στην συλλογή «Προσανατολισμοί». Η Μαρίνα Καραγάτση (που πρόπερσι μας έδωσε ένα αριστουργηματικό πεζογράφημα – «Το Ευχαριστημένο») γεννήθηκε το 1936. Όταν δημοσιεύθηκε το ποίημα ήταν 4 ετών.

Πράγματι η Μαρίνα Καραγάτση συνδέθηκε με τον Οδυσσέα Ελύτη, αλλά πολύ αργότερα. Στις φωτογραφίες που παραθέτω (τις τράβηξε ο Ανδρέας Εμπειρίκος), απεικονίζονται στην Άνδρο το 1955. (Η Μαρίνα, 19 ετών). Την ίδια χρονολογία αναφέρει και ο Ελύτης σε σημείωμα του που βρίσκεται στο αρχείο του, στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Άλλη λοιπόν πρέπει να ήταν η «Μαρίνα των Βράχων». Σίγουρα ο Ελύτης είχε αδυναμία στα νέα κορίτσια – αλλά όχι και σε βρέφη…