Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2006

7+1 θαύματα

Σκέπτομαι για την πρωτοχρονιάτικη στήλη μου στο RAM να γράψω ένα κείμενο με τίτλο: «Τα 7 θαύματα του σημερινού κόσμου».

Έχω φτιάξει ένα κατάλογο με τα δικά μου επτά θαύματα, την αιτιολόγηση και τα κριτήρια επιλογής. Ξεκινώντας από την περίφημη φράση του Arthur Clark που ήδη το 1961 είπε: Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic, διάλεξα αυτά που πραγματικά ξεπερνάνε την κοινή αντίληψη. Πράγματι για κάποιον αμύητο, ένα κινητό τηλέφωνο είναι ένα μαγικό πράγμα – δηλαδή ένα θαύμα.

Παρόλο που ο πειρασμός (και λόγω περιοδικού) ήταν να παραθέσω μόνο τεχνολογικά επιτεύγματα – έβαλα και ένα 8ο θαύμα εκτός χώρου, καθαρά ηθικό. Διότι και την δική του δημιουργία και ύπαρξη την θεωρώ θαυματουργή.

Σκέφθηκα λοιπόν να δημοσιεύσω μία πρώτη μορφή αυτού του κειμένου στο blog μου και να την θέσω υπόψη σας. Έτσι ώστε πριν δημοσιευθεί να έχει περάσει κι από έναν ευρύτερο "έλεγχο". Δέχομαι προτάσεις για όλα – και για αλλαγή (δηλαδή προσθαφαίρεση) θαυμάτων. Για ευνόητους λόγους παράδοσης, ο αριθμός θα παραμείνει στα επτά – παρόλο που θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα ή λιγότερα.

Πρώτα ο κατάλογος (όχι κατά σειράν σημασίας):

1. Η ψηφιοποίηση του περιεχομένου.

2. Ο υπολογιστής (με όλες τις μορφές του).

3. Το Διαδίκτυο

4. Η Τηλεόραση

5. Το Κινητό Τηλέφωνο

6. Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι

7. Η κλωνοποίηση κυττάρων

και

+1 Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ας προσθέσω ότι κάθε ένα θαύμα είναι μία σύνθεση πολλών άλλων θαυμάτων: ένας υπολογιστής θα ήταν ανύπαρκτος χωρίς το θαύμα του τρανζίστορ. Δεν θέλω όμως να σταματάω στα επιμέρους αλλά στο τελικό αποτέλεσμα.

Π. χ. οι μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo κλπ) είναι από μόνες τους ένα θαύμα που έχει ανατρέψει όλη την έννοια της πληροφορίας και της γνώσης στη εποχή μας – όμως συγκαταλέγονται όπως και το άλλο θαυμάσιο, το YouTube στο ευρύτερο πλαίσιο του Internet.

Ας ξεκινήσω από το 1. Το γεγονός ότι κάθε περιεχόμενο (content) είναι ψηφιοποιήσιμο, δηλαδή ότι κάθε κείμενο, εικόνα, ήχος ή συνδυασμός τους μπορεί να μεταφραστεί σε ένα δυαδικό κώδικα, εμπλουτίζει και αξιοποιεί όλες τις άλλες επινοήσεις. Τι θα ήταν το Διαδίκτυο αν δεν υπήρχε το ψηφιοποιημένο περιεχόμενο; Με την ψηφιοποίηση κάθε ήχος, εικόνα κείμενο κλπ., κάθε νοητικό περιεχόμενο γίνεται αναλλοίωτο και αιώνιο, αντιγράψιμο με απόλυτη πιστότητα (τα αντίγραφα δεν διαφέρουν από το πρωτότυπο), και κυρίως μεταδόσιμο παντού.

(Σκεφθείτε στο 19ο αιώνα να έλεγε ο Σούμαν στον Μπραμς: έγραψα ένα ωραίο κομμάτι και στο στέλνω να το ακούσεις…. Και μετά τον έκλεισαν στο φρενοκομείο!)

Για τον υπολογιστή τι να πω; Βρίσκεται τόσο πολύ μέσα στην ζωή μας που ούτε το συνειδητοποιούμε. Και δεν μιλάω μόνο για τα PC που αποτελούν πια προϋπόθεση για κάθε είδους εργασία, ψυχαγωγία και μόρφωση. Αόρατοι υπολογιστές υπάρχουν παντού: στα αυτοκίνητά μας, στα τηλέφωνα, τα ασανσέρ, τα πλυντήρια…

Για όλους όσοι το ζούνε, το Διαδίκτυο είναι το πρώτο θαύμα. Αποκλήθηκε «η μεγαλύτερη εξέλιξη στην ιστορία του ανθρώπου μετά την επινόηση της γραφής» και βρίσκω πως ο χαρακτηρισμός δεν είναι καθόλου υπερβολικός. Άλλαξε τα πάντα: την επικοινωνία, την πληροφορία, την γνώση, την εργασία, την παιδεία, την οικονομία, την πολιτική, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνική ζωή… Κι ακόμα κατά τον Vinton Cerf, τον πατέρα του Internet, δεν έχει ανακαλυφθεί ούτε το 1% των δυνατοτήτων του.

Το κινητό είναι σίγουρα κι αυτό μία θαυμαστή εξέλιξη. Πέρα ότι μας συνδέει παντού έχει εξελιχθεί σε συσκευή πολυμέσων: φωτογραφίζει, βιντεοσκοπεί, παίζει μουσική… Ακόμα ψωνίζει και μας κατευθύνει (με το GPS)… E, τι παραπάνω χρειάζεται ένα θαύμα;

Την τηλεόραση την βρίζουμε ως «χαζοκούτι», χωρίς να σκεπτόμαστε ότι μας άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο, την ζωή και την τέχνη. Δεν φταίει βέβαια η ίδια όταν μεταδίδει σκουπίδια – τα σκουπίδια υπάρχουν παντού: και στο Διαδίκτυο και στα βιβλία και στα έντυπα ΜΜΕ. Μεταδίδει όμως και υπέροχα πράγματα – και ταυτόχρονα μας έχει δώσει μία άλλη αίσθηση του κόσμου: το τσουνάμι και η 9/11 μπήκαν ως μέσα στα σπίτια μας.

Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα τεχνολογικά θαύματα – αλλά κι από μόνοι τους ένα θαύμα. Είναι και η πρώτη (και προς το παρόν η μόνη) αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας για πρακτικούς σκοπούς. Βέβαια και η επίσκεψη στην Σελήνη ήταν ένα θαύμα – αλλά στιγμιαίο και όχι διαρκές.

Η κλωνοποίηση κυττάρων υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας περισσότερο από κάθε άλλη ιατρική τεχνολογία. Θα θεραπεύονται ασθένειες, θα κατασκευάζονται ανταλλακτικά όργανα, θα επιφέρουν γενετικές βελτιώσεις.

Αυτά είναι – κατά τη γνώμη μου – τα επτά θαύματα της εποχής μας. Σε δέκα χρόνια πιθανόν θα είναι άλλα: π. χ. η νανοτεχνολογία, ή οι κβαντικοί υπολογιστές. Με την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία δεν μπορείς να ξέρεις τίποτα σε προοπτική χρόνου. Σκεφθείτε ότι από τα 7 θαύματα που αναφέρω, κανένα δεν υπήρχε όταν γεννήθηκα και τα πέντε δεν είχαν ξεκινήσει πριν μόλις τριάντα χρόνια.

Τέλος για τις ΜΚΟ: για ένα πολίτη του 19ου ή του πρώτου μισού του 20ου αιώνα η ιδέα πως, αν φυλακιζόταν κάποιος άδικα στο Μπανγκλαντές, αν ρύπαιναν την θάλασσα στην Πολυνησία, αν έπεφτε επιδημία στην Μογγολία ή λιμός στην Σομαλία, θα τρέχανε εθελοντές από όλο τον κόσμο να βοηθήσουν, να θεραπεύσουν, να καταγγείλουν, να προστατεύσουν – θα ήταν αδιανόητη. Ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους (14 εθελοντές χάθηκαν πέρυσι μόνο στον Νταρφούρ). Η δημιουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (με όλα τα ελαττώματά τους) είναι η μεγαλύτερη ηθική εξέλιξη στην ανθρωπότητα μετά τον Χριστιανισμό. Και θα έλεγα και πιο αποτελεσματική – γιατί ο Χριστιανισμός κήρυξε μεν την αγάπη, αλλά σπάνια την εφάρμοσε.

Ακόμα και την εποχή που ήμουν έφηβος οι καταστροφές και τα εγκλήματα που σήμερα κινητοποιούν τις ΜΚΟ, ήταν μικρές ειδήσεις στα ψιλά των εφημερίδων – χωρίς καμία περαιτέρω αντίδραση.


Μία από τις πολλές θετικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης.


263 σχόλια:

  1. Ας μείνουμε στο 8ο θαύμα.

    Σκέφτομαι από τη μία τον γιατρό λαμόγιο που ζητάει ανερυθρίαστα φακελάκι από συνταξιούχους των 500 ευρώ μηνιαίως, που περπατάει ατημέλητος στους διαδρόμους του νοσοκομείου καπνίζοντας (!), που είναι αγενής προς όλους και ζει ως παράσιτο της κοινωνίας και όχι συμφώνως με τον όρκο του Ιπποκράτους που έδωσε όταν ήταν νέος.

    Από την άλλη, ο γιατρός χωρίς σύνορα.
    Τι να πω γι'αυτούς τους ανθρώπους;
    Που απαρνήθηκαν μια εύκολη και άνετη ζωή, απαρνήθηκαν την σιγουριά, τους φίλους, την θαλπωρή της οικογένειας και όρισαν στη ζωή τους να υπηρετούν αυτούς που έχουν ανάγκη και χρειάζονται βοήθεια.

    Και πάλι βλέπω τον Χριστόδουλο και όλη τη μαυροφορεμένη συμμορία που ζει στον πλούτο, στο χρυσάφι με χοληστερίνη στο 1000 και ζητάει δασικές εκτάσεις για να φτιάξει συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία.
    Οι κατ'επάγγελμα σωτήρες μας.
    Υποκριτές...

    Η ιστοσελίδα των γιατρών χωρίς σύνορα:
    http://www.msf.gr

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!
    Μεγάλη κουβέντα η τελευταία σας πρόταση.
    Λες και όλα τα προηγούμενα, δημιουργήθηκαν ώστε να λειτουργήσουν ως προϋποθέσεις γι' αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό το τελευταίο..

    Παρόλο αυτά, λέω να γράψεις κάτι άλλο πιο πρωτότυπο..

    Θα έλεγα να γράψεις για τα "7+1 θύματα"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα,

    … Μερικές προτάσεις:

    Στο #3: Το internet και οι υπηρεσίες του.

    Ώστε να είναι σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ φυσικών υποδομών και περιεχομένου.

    Στο #6: Τα ενσύρματα & Ασύρματα Δίκτυα τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων.

    Ώστε να μην περιοριστεί, αδίκως, η συζήτηση αποκλειστικά στους δορυφόρους αλλά να συμπεριλάβει και τις εξίσου σημαντικές χερσαίες μικροκυματικές διατάξεις και δίκτυα οπτικών ινών. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι έτσι θα υπάρχει, αναπόφευκτα και εύλογα, μερική επικάλυψη μεταξύ του #6 και των #3 & #5.

    Στο #7. Οι εφαρμογές της σύγχρονης Γενετικής & Βιοτεχνολογίας.

    Εμπεριέχει την κλωνοποίηση ως εφαρμογή αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή, συμπεριλαμβάνοντας και τις περισσότερο πρακτικές, και κάποιες φορές αμφισβητούμενες, εφαρμογές των επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα (γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, medical genetics κτλ).

    Νομίζω ότι μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες καινοτομίες και θαύματα είναι το GPS το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται ρητά στην λίστα (μήπως να γινόταν το +1 ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα!

    Από τα κείμενα που προτιμώ να μην προσθέσω ή αφαιρέσω οτιδήποτε!
    Από τα κείμενα που δεν θέλω να σχολιάσω!
    Απλώς κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι και διαπιστώνεις για μια ακόμη φορά πόσο πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία.
    Είναι παραδε΄θγματα για όλους όσους βλέπουν μόνο απαισιόδοξα τη ζωή σήμερα.
    Όλους όσους μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν υποστηρίζοντας πως τίποτα δεν κινείτε σήμερα, τίποτε δεν γίνετε!

    Αφιερωμένο λοιπόν το κείμενο σου σε όλους!

    Και μια ιστορία που με κάνει και γελάω σήμερα, αλλά που δεν γελούσα καθόλου όταν τη ζούσα!
    Έχω ανθοπωλείο το οποί είναι μέλος της ΙΝΤΕΡΦΛΟΡΑ (Εταιρεία διακίνησης λουλουδιών σε ολόκληρο τον κόσμο!)
    Πριν από μερικά χρόνια (δεν είχαμε κάποιο πρόγραμμα για τη διαχείριση) στο τομέα που αφορούσε το εσωτερικό της ΄χωρας είχαμε το εξής πρόβλημα.
    Κάθε μήνα που έβγαινε η οικονομική εκκαθάριση είχαμε πολλούς οι οποίοι δεν τακτοποιούσαν τις οφειλές τους!
    Η ΙΝΤΕΡΦΛΟΡΑ τους αδρανοποιούσε στέλνωντας μας μια επιστολή μέχρι να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους!
    Μόλις τακτοποιούσαν νέα επιστολή πως είναι πλέον ενεργά μέλη.
    Τον επόμενο μήνα πάλι το ίδιο!
    Περιττό να σας περιγράψω την εικόνα που είχε ο κατάλογος των μελών!
    Σήμερα όλα αυτά γίνονται αυτόματα και μόνο ως ανάμνηση λειτουργεί η προηγούμενη διαδικασία!
    Αλλά είναι αξέχαστο σε όλους όσους προσπαθήσαμε να δημιουργηθεί το σημερινό πρόγραμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ

    ΑΝ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ / ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1-7.

    ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ 3 ΑΞΟΝΕς: ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕς ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΩ ΤΗς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ. ΕΙΜΑΙ ΣΑΦΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗς ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΣΕ ΔΙΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΑΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Νίκο, συμφωνώ απόλυτα με την λίστα. Ίσως να προσέθετα και τις μεγάλες αστρονομικές ανακαλύψεις που συντελούνται (ρομποτικοί γεωλόγοι στον Άρη, πιθανότητα ύπαρξης ζωής στους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου), αλλά και αυτές είναι "παιδιά" της αλματώδους ανάπτυξης των υπολογιστών και των επικοινωνίων τελικά.
    Το πιο άμεσο "θαύμα" απ' όλα είναι το κινητό τηλέφωνο. Γι' αυτό όμως έχουμε μιλήσει στο παλιό μπλόγκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ σε όλα..!!!Κυρίως όμως το διαδίκτυο,πιστεύω πώς είναι από τις πιο(για να μην πώ μεγάλες,θα πώ) χρήσιμες ανακαλύψεις..!!!
    Μέσα από το διαδίκτυο,μόνο οι απόψεις που μπορείς να ανταλλάξεις,η επικοινωνίς που μπορείς να έχεις με διάφορα άτομα,είναι κάτι το μαγικό..Αρκεί να υπάρχει και σε αυτό ένα μέτρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πάντα σκεπτικιστής said...
    "Καλημέρα!
    Νομίζω οτι η τηλεόραση είναι κάπως παλιά (δεκαετία του 30)".

    H εφεύρεση. Αλλά η διάδοσή της άρχισε μετά το πεντήντα.

    Ουσιαστικά όταν λέω "της εποχής μας" εννοώ τα τελευταία 100 χρόνια (γι αυτό δεν έβαλα ηλεκτρισμό, αυτοκίνητο, τηλέφωνο, αεροπλάνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ihadafarminafrica said...
    ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕς ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΩ ΤΗς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ.

    Εγώ βρίσκω ότι είναι αναπάντεχα αποτελεσματικές και σε παγκόσμιο επίπεδο (Greenpeace, Διεθνής Αμνηστία, Γιατροί του Κόσμου κ. α.) σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δύο επισημάνσεις αν επιτρέπεται.

    Μιας και το κείμενο μπαίνει και στα χωράφια της γενετικής ίσως θα έπρεπε να εξετάσεις εξίσου ως σημαντική την περίπτωση των βλαστικών κυττάρων.

    Για το 8ο θαύμα με αφορμή μια μικρή συζήτηση που είδα στο χτεσινό post θα μπορούσε να θεωρηθεί θαύμα (στα πλαίσια του συγκεκριμένου άρθρου) ο βουδισμός ή τον ζεν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Alitovios said...
    "Μιας και το κείμενο μπαίνει και στα χωράφια της γενετικής ίσως θα έπρεπε να εξετάσεις εξίσου ως σημαντική την περίπτωση των βλαστικών κυττάρων".

    Μα αν δεν κάνω λάθος είναι μία εφαρμογή της κλωνοποίησης (δεν είμαι ειδικός - διορθώστε με).

    Όσο για το Ζεν - μιλάμε για αντικείμενα όχι για ιδέες ή θεωρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. To 99% των μη κυβερνητικών οργανώσεων υπάρχουν για να μασουλήσουν κάποια επιχορήγηση προσφέροντας 0 έργο.
    Και το 1% που προσφέρει κάποιο έργο
    είναι σημάδι οτι το κράτος δεν κάνει καλά την δουλειά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ούτως ή άλλως η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα (cem cells) δεν είναι ακόμα σε προχωρημένο στάδιο. Συμβαίνει και εκεί ό,τι με την σύντηξη. Ενδεχομένως σε 30 χρόνια να μιλάμε για επανάσταση, αλλά προς το παρόν οι εφαρμογές τους είναι περιορισμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 7 θαύματα για λευκούς, σχετικά ευκατάστατους κατοίκους ορισμένων πλούσιων χωρών (και των ιθυνόντων τάξεων των φτωχότερων) και μια δικαιολογία για να ησυχάσουμε τη συνείδηση μας για την μεταφορά πόρων από τους φτωχούς προς τους πλούσιους και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

    Ναι, ναι, τα 7 θαύματα ΘΑ βοηθήσουν και τους φτωχούς να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, ΘΑ βοηθήσουν στην σωτηρία του πλανήτη από την πείνα και τις αρρώστιες, ΘΑ μπορούσαν να συμβάλλουν στη σωτηρία του περιβάλλοντος. Μέχρι τότε όμως ...

    Πριν απαντήσετε δοκιμάστε να προσδιορίσετε την σειρά σας στην παγκόσμια σειρά του πλούτου. Κι αν ανήκετε στο υψηλότερο 10% (όπως κι εγώ άλλωστε) αναλογιστείτε κατά πόσο η απάντησή σας είναι προκατειλημμένη, όπως νομίζω και το άρθρο - και συγνώμη Νίκο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ΝΔ

    Σκεφτήκατε καθόλου τους συμβολισμούς, τις σκοπιμότητες πέραν του πρακτικού σκοπού αλλά και τους όποιους κινδύνους συνεπάγονταν τα 7(+) original θαύματα;

    Π.χ. το ρόλο που μπορεί να έπαιξε ένα τεράστιο άγαλμα για την εδραίωση του Α ή Β εμπνευστή / κατασκευαστή / χορηγού σε πολιτκοκοινωνικοθρησκευτικοτρεχαγύρευε επίπεδο...

    Υπάρχει ανάλογη πτυχή και στα μοντέρνα 7+1;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. οι ΜΚΟ ειναι μια πιο εξελιγμενη μορφη, λογω παγκοσμιοποιησης, των ερανων αγαπης διαφορων "φορεων". θεωρω οτι ειναι μια παγιδα στην οποια επεσαν πολλοι ευασθητοι-εννοω απο αυτους που τους υποστηριζουν και τους λιγοστους που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΟ, θυσιαζοντας προσωπικες φιλοδοξιες και καριερες-.
    οι ΜΚΟ και αν δεν υπηρχαν θα τις εφηυραν οι επιτηδειοι του καπιταλισμου και οι ανικανες κυβερνησεις ολου του κοσμου.
    ειναι ο καλυτερος τροπος να λειανει καποιος την ανθρωπινη αντιδραση και θυμο στα παραλογα που γινονται απο τους ισχυρους -εξουσιες πολιτικες ή επιχειρηματικες-.
    ας με συγχωρησουν οι ελαχιστοι προσφεροντες στο χωρο, αλλα δεν θεωρω καθολου καλο σημαδι για τον πολιτισμο μας την υπεραξια που εχουν αποκτησει στην σημερινη μας κοινωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα. Αυτή η σελίδα για την παγκόσμια σειρά του πλούτου είναι μεγάλη μπούρδα. Εμένα με έβγαλε στο 1,65%. Ούτε στο 1,65% της γειτονιάς μου δεν ανήκω! Μας δουλεύουν κανονικότατα!! Όσο για τα θαύματα, τα περισσότερα έχουν να κάνουν –απ’ ό,τι βλέπω- με την ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @synas: Δυστυχώς δεν είναι μπούρδα. Υπολογίζει επί του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Σε σχέση με μερικά δισ εξαθλιωμένων κινέζων, ινδών και αφρικανών, ανήκουμε στο προνομιούχο 10%....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. να συμπληρώσω και τα θαύματα της ιατρικής, εκτός αυτού που ανέφερε ο κος Δήμου, την ανάπτυξηε και εξέλιξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε διάφορα επίπεδα . στις μέρες μας που τα ζευγάρια αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν πάνω από τα 35, είναι μεγάλη βοήθεια και πραγματικό θαύμα στη ζωή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Dormammu
    Εγώ ξέρω για την κοινωνία των 2/3. Δέχομαι, ότι ανήκουμε κάπου μέσα στο 33% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 1,65% όμως, που μου έβγαλε, είναι γελοίο. Έχω την αίσθηση, πως δήθεν για να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε την τύχη μας να ανήκουμε στον Δυτικό «πλούσιο» Κόσμο, μας κάνουν προπαγάνδα, για να μην αντιδρούμε στην πραγματική συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια απελπιστικά λίγων ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να προσθέσω πως εν προκειμένω δεν μου αρέσει ούτε η λέξη «θαύμα». Για κάθε πλεονέκτημα των 7 «θαυμάτων» μπορεί να αναφερθεί και μια θανατηφόρα ή τουλάχιστον απαράδεκτη παρενέργεια.

    Η ψηφιοποίηση του περιεχομένου ευνοεί την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας και την κυκλοφορία απίστευτων σκουπιδιών. Ο υπολογιστής βοηθά στην καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών (φακέλωμα) αλλά και την χρήση αποτελεσματικότατων οπλικών συστημάτων. Το Διαδίκτυο βοηθά όχι μόνον την επικοινωνία αλλά και την παραπληροφόρηση, την τρομοκρατία και τις απάτες. Η Τηλεόραση υπηρετεί και την προπαγάνδα και την παραποίηση της πραγματικότητας. Το Κινητό Τηλέφωνο, μαζί με όλα τα άλλα κατατρώγει τον ελεύθερό μας χρόνο και μας υποδουλώνει στο σύστημα ακόμη περισσότερο. Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι κάνουν τον κόσμο ένα χωριό - βασικά αμερικάνικο. Όσο για την κλωνοποίηση κυττάρων, οι μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή όπως την ξέρουμε σήμερα δεν είναι ακόμη γνωστές.

    Βέβαια όσοι πιστεύουν στα θαύματα θα τρέξουν να αναφέρουν τα θετικά στοιχεία όλων των παραπάνω και τις υποσχέσεις (ιδίως των κατασκευαστών) για ένα καλύτερο κόσμο. Προσωπικά δεν πιστεύω στα θαύματα. Πιστεύω πως κάθε θετικό βήμα προς τα εμπρός συνοδεύεται με κάποιες αρνητικές επιτώσεις που ίσως τις υποστούν τα εγγόνια μας. Δεν αρνούμαι πως όλα τα παραπάνω έχουν προσφέρει θετικά στοιχεία στις κοινωνίες μας - και τις έχουν βοηθήσει να ελέγξουν καλύτερα τον παγκόσμιο πλούτο επ' ωφελεία μας.

    Όσο για τις ΜΚΟ, διαβάστε πως τις βλέπουν οι ιθαγενείς, που έχουν φθάσει να μιλούν για τουρισμό καταστροφών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μια και οι «στατιστικές» ξανάγιναν της μόδας, θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος μπορούσε να με πληροφορήσει για το ύψος του μισθού των γενικών διευθυντών των ακόλουθων – οικονομικά εξαρτώμενων από τις εθελοντικές εισφορές των υποστηρικτών τους – Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων:

    «Διεθνής Αμνηστία»,
    «GreenPeace» και
    «Medecins Sans Frontieres»

    ... ώστε να μπορέσω να «υπολογίσω» την θέση τους στην κατά Takis Alevantis παγκόσμια σειρά πλούτου .

    Θα ήμουν επίσης ευγνώμων αν μπορούσατε να με διαφωτίσετε για την μετέπειτα πολιτική δράση σημαινόντων στελεχών του ελληνικού παραρτήματος της MKO GreenPeace.

    ... Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. hey!

    Καλημέρα και καλό βδομαδότελο (weekend ντε!).

    Πριν την κλωνοποίηση και τα stem cells (καταψύχουν πλέον κι εδώ σε αντίχτοιχες τράπεζες, ρωτήστε το γυναικολόγο σας), να πούμε για την τεχνητή γονιμοποίηση: το απόλυτο break-through της εποχής (όχι μόνο magnus leap επιστημονικό, αλλά κυρίως γροθιά στα κοινωνικά στεγανά).

    "On July 25, 1978, while all eyes in the States were trained on the Del-Zios' controversial court case, a healthy baby girl, Louise Brown, was born in England - the first child ever to be conceived outside the womb. "She was on the cover of every magazine and every newspaper," says author Robin Marantz Henig. "People had been sure she was going to be a monster. When she turned out to be this chubby-cheeked, blonde newborn, there was so much relief."

    Μικρή περίληψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @alexandra,

    ξεκίνησα το σχόλιό μου και μέχρι να το αποτελειώσω (τερατίδια on speed σήμερα), με είχες ήδη καλύψει! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  27. Και όλο αυτό το μπλα μπλα καταλήγει στο να διαφημίζει τις ΜΚΟ.

    Από άποψης αποτελεσματικότητας της διαφήμισης πιο σωστό θα ήταν να μπουν οι ΜΚΟ ως ένα από τα 7 θαύματα κάπου ενδιάμεσα και όχι ως +1 στο τέλος.
    Έτσι όπως είναι τώρα κάνει μπαμ ότι είναι μια προσπάθεια για να χειραγωγήσει την σκέψη του αναγνώστη.
    Επίσης τα θαύματα δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνολογικής φύσης διότι έτσι δεν «δένουν» σωστά οι ΜΚΟ μέσα.

    Και για όσους δεν ξέρουν οι περισσότερες ΜΚΟ χρησιμοποιούν ως βιτρίνα μια ομάδα από καλούς ανθρώπους οι οποίοι με αυτοθυσία προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν τους συνανθρώπους τους, για να βάλουν χέρι στα χρήματα που προκύπτουν από δωρεές, επιχορηγήσεις κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συμφωνώ με την λίστα και δεν συμμερίζομαι την απογοήτευση ότι κάθε εφεύρεση είναι και ένα βήμα πίσω.

    Μιά παρατήρηση:Η ανθρωπότητα έχει πολλά χρόνια να δει μιά ανακάλυψη ενός καινούριου νόμου ή αρχής. Το μόνο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι να τελειοποιούνται και να σμικρύνονται οι διάφορες υπάρχουσες ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Έτσι βλέπουμε εφαρμογές του ηλεκτρισμού, της μικρο-μηχανικής κλπ αλλά δεν βλέπουμε την ανακάλυψη ενός καινούργιου νόμου που θα επιτρέπει την κατάργηση της βαρύτητος για παράδειγμα.

    Τελευταία παρακολούθησα μιά επιστημονική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με την βιολογική δράση εξαιρετικά αραιωμένων ουσιών ακόμα και πέρα από τον αριθμό του Avogadro. Φαίνεται ότι όταν οι διαδοχικές αραιώσεις γίνονται παράλληλα με δόνηση του διαλύματος η βιολογική δράση της ουσίας πολλαπλασιάζεται ακόμα κι όταν η ουσία παύσει να ανιχνεύεται! Αν αυτή η παρατήρηση επιβεβαιωθεί και από άλλα εργαστήρια θα μιλάμε για την μεγαλύτερη ανακάλυψη ίσως του 21ου αιώνα! Και ξέρετε τι βοηθάει να ερμηνευτεί; Η δράση της ομοιοπαθητικής!

    Τέλος στην συγγραφή επιστημονικών άρθρων το διαδίκτυο είναι απίστευτο. Πριν λίγα χρόνια χρειαζόμασταν βιβλιοθήκες, αναμονές, ταχυδρομεία κλπ. Σήμερα επισκέπτομαι όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες, γράφω το άρθρο μου και το στέλνω στο περιοδικό χωρίς να σηκωθώ από το γραφείο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συμφωνώ με τη λίστα αλλά με πρώτο το Internet.
    Επίσης συμφωνώ με τον Αλεβαντή ότι η λίστα αφορά ανθρώπους που έχουν ένα επίπεδο ζωής. Το παρήγορο είναι ότι η το ποσοστό αυτό μεγαλώνει αντι να μικραίνει όπως ισχυρίζονται οι φανατικά απαισιόδοξοι.
    Δεν συμφωνώ με την προβολή των αρνητικών. Τα αρνητικά της κάθε τεχνολογίας πάντα θα υπάρχουν - όπως αρνητική όψη υπάρχει σε κάθε πράγμα- Για παράδειγμα ακόμα και το νερό αν πιείς σε υπερβολική δόση παθαίνεις δηλητηρίαση!!
    Ουδέν καλόν αμιγές κακού που έλεγαν και οι αρχαίοι!!! (η ανάποδα βέβαια.
    Στις δορυφορικές επικοινωνίες θα πρόσθετα την δυνατότητα εντοπισμού θέσης (GPS) σα μια δυνατότητα που ακόμα βρίσκεται στα πρώτα της βήματα αλλά μπορεί να αλλαξει πολλά στη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. (Ει Λιόλιε, πιπέρι! κακές λέξεις, θες να ξαναβάλει μοντ τώρα?! ΛΟΛ!)

    Να πω και τι θαύματα θα ήθελα να ζω για να δω σε ευρεία κλίμακα, εκτός εργαστηρίων, πειραματικών μοντέλων ή περιορισμένων εφαρμογών?

    1. Χειροπιαστά και εφαρμόσιμα επιτεύγματα (με ικανή, άρτια και ηθική νομοθεσία που να συμβαδίζει) σε όλες τις νέες ευγονικές μεθόδους, την κλωνοποίηση, τα βλαστοκύτταρα, τη γονιδιακή pro-active θεραπεία, τα "έξυπνα" φάρμακα κτλ.

    2. Βιοκαύσιμα, βιοπαραγωγή ενέργειας, βιοδιάσπαση των πάντων.

    3. Τηλεμεταφορά (εδω σας θέλω...)

    Κι άντε, κάτι πιο πεζό:

    4. Βιοδιασπώμενα είδη προσωπικής υγειινής (ως τώρα παράγωγα βαμβακιού, χάρτου και πλαστικού), που αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο μη ανακυκλώσιμων και μη διασπώμενων απορριμάτων (το θέμα "περικλειστήρας παραγώγων φυσικών και απαραίτητων λειτουργιών" για να το πω κομψά, είναι από μόνο του ίσως όχι θαύμα, πάντως σίγουρα επανάσταση στον τρόπο ζωής κι αντιμετώπισης της καθημερινότητάς μας). Κι αργότερα, κάτι σαν μίνι μαγικό χαρτάκι 3χ3 εκ. μαξ, υφής σούπερ-απορροφητικού τζελ που απλώς θα τοποθετείται, θα κανει τη δουλειά του και θα αποσυντίθεται μ'ένα πουφ! (Για κάθε ηλικίας και φύλου... μωρά, σκεφτείτε όοοοολα τα μωράκια, όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, τους μεγάλους κτλ...)
    :)))

    (για έναν υπολογιστή ανα μαθητή στα σχολεία του Ελλαδιστάν, να ελπίζω σε θαύμα ή ούτε αυτό?!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γιατί όλοι επιμένουμε πως "έτσι είναι" η Α ή Β κατάσταση; Γιατί δεν ρωτάμε, "μήπως ισχύει το Γ ή το Δ ή...΄"; Γιατί ξεχνάμε τη "συζήτηση ως κοινή αναζήτηση" και κολλάμε στην -ουσιαστικά ηλίθια, θα πρεπε να χαρώ τώρα -μάχη των εντυπώσεων; Μήπως η ειδοποιός διαφορά των δυο μεταφέρθηκε και στο Διαδίκτυο και προσδιορίζει την ποιότητα του; Και μήπως... λέω.. μήπως δεν έπρεπε να πιώ την έβδομη τεκίλα ψες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @takis alevantis
    “Να προσθέσω πως εν προκειμένω δεν μου αρέσει ούτε η λέξη «θαύμα». Για κάθε πλεονέκτημα των 7 «θαυμάτων» μπορεί να αναφερθεί και μια θανατηφόρα ή τουλάχιστον απαράδεκτη παρενέργεια.”

    Καλημέρα Τάκη,
    Μην πέσουμε σε αυτή την παγίδα! Ομοίως και το χαρτί έχει «απαράδεκτες παρενέργειες», αφού σε αυτό τυπώνονται αισχρές τσόντες. Και η ανακάλυψη της γραφής το ίδιο, αφού με αυτό τον τρόπο γράφονται σκουπίδια διηγήματα που μας τρώνε τον ελεύθερο χρόνο μας.
    Και αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε προς τα πίσω με την ίδια λογική, θα φτάσουμε να κατηγορούμε και τον ανθρώπινο εγκέφαλο, που αποτελεί και αυτός ένα τεχνολογικό επίτευγμα της φύσης και της φυσικής επιλογής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητέ Γάτε πολύ εύστοχο θέμα!!!

    Σε αντίθεση με πολλούς θα ήθελα να πω οτι όντως ΑΞΙΖΕΙ να είναι το περιεχόμενο, η πληροφορία στην ψηφιακή της μορφή, στην πρώτη θέση. Είχα την τύχη να μιλήσω ο ίδιος με τον Vinton Cerf και πραγματικά είναι κάτι που το έχει πει κι ο ίδιος και πολλοί λίγοι μπορούν να το αντιληφθούν. Χωρίς περιεχόμενο, χωρίς μήνυμα, χωρίς πληροφορία τίποτα από όλα αυτά που αναφέρετε ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ!!!

    Και τώρα που αυτός ο σκοπός έχει σχεδόν πετύχει (μένουν πολύ λίγα πράγματα να γίνουν για να βοηθήσουν στην καλύτερη διάθεση πληροφορίας) το θέμα γυρνάει προς την διασκέδαση, την εξερεύνηση του διαστήματος και την διευκόλυνση της καθημερινής μας ζωής. Όντως τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, αναφέρονται σε ανθρώπους που έχουν ένα βιοτικό επίπεδο και έναν μισθό ικανό να τους παρέχει αυτές τις ευκολίες.

    Παρόλα αυτά, δεν τίθεται θέμα πως πρόκειται για θαύματα. Άλλωστε συνδέεται άρρηκτα η 8η πρόταση του Γάτου με αυτό ακριβώς το θέμα. Θέλω να πιστεύω πως τουλάχιστον όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το χώρο, όπως εγώ, γνωρίζουν την πρωτοβουλία του . Αυτή η προσπάθεια όταν πρωτο-ανακοινώθηκε χλευάστηκε όσο τίποτα από εταιρείες που τώρα το στηρίζουν. Σίγουρα οι χώρες της Αφρικής μπορεί να μη παίζουν με το Internet ή με το GPS του κινητού τους αλλά το να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρία τους δίνει μια νέα δυναμική.

    Άλλωστε όπως εύστοχα παρατηρούν σύχρονοι οικονομολόγοι πλέον οι κοινωνίες δε χωρίζονται τόσο με το χρήμα όσο με το πόση πρόσβαση σε γνώση έχουν. Αυτός είναι ο πλούτος της νέας εποχής και για αυτό η ψηφιοποίηση του είναι όντως το No1 θαύμα! Ποιός άλλωστε μπορεί να πάει κόντρα στη γνώμη του Internet Evangelist;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τώρα κάτι ήθελα να πω και για την αιδοιοποιό διαφορά αλλά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Στο preview το link φαινόταν σωστά. Αλλά φαίνεται πως ο beta blogger τραβάει γερά κολλήματα. Ενα μείον στο θαύμα της Google! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @zoros - σίγουρα κάθε ανθρώπινο επίτευγμα έχεο θετικές και αρνητικές πλευρές. Εγώ προσπάθησα να δείξω ότι αρνητικές πλευρές στα «θαύματα» δεν χωράνε. Γιατί τότε δεν είναι θαύματα ...

    Θαύμα - 1. κάθετι που γίνεται παρά τους φυσικούς νόμους, που δεν μπορεί να το εξηγήσει ο ανθρώπινος νους και που συνήθως αποδίδεται σε θεϊκή παρέμβαση. 2. γεγονός (συνήθως θετικό) που συμβάινει χωρίς να το περιμένει κανείς. 3. αξιόλογο δημιούργημα ή επίτευγμα που προξενεί θαυμασμό, κατάπληξη (από το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του ΑΠΘ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. aphrodite said...
    (Ει Λιόλιε, πιπέρι! κακές λέξεις, θες να ξαναβάλει μοντ τώρα?! ΛΟΛ!)


    Αν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν (και παρουσιάστηκαν σε ογκολογικό συνέδριο παρακαλώ!)επαληθευτούν κι από άλλα εργαστήρια (δεν βλέπω γιατί όχι, το εργαστήριο του κ. Καρκαμπούνα που έκανε την μελέτη είναι σοβαρό και διεθνώς αναγνωρισμένο) τότε μιλάμε για major breakthrough στην ιατρική αλλά και στην επιστήμη.

    Να σου φτιάξω το κέφι Άφρω;

    Ανοίγεις την ιατρική βίβλο, το Harrisson Principles of Internal Medicine του έτους 2020. Στο κεφάλαιο "Αλλοπαθητική" διαβάζεις:

    "Αρχαίο σύστημα ιατρικής που εφαρμόζονταν πριν την ομοιοπαθητική, όταν η ανθρωπότητα δεν είχε ακόμα ανακαλύψει τις αρχές της δυναμικής αραίωσης!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Νομίζω οτι αφού περιλαμβάνονται ο υπολογιστής και το διαδικτύο η τηλεόραση παύει να είναι ένα θαύμα, αφομοιώθηκε. Στη θέση τους θα έβαζα μάλλον τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη επι συνόλω, περιλαμβάνοντας artificial neural networks & evolutionary computing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Από όλη τη λίστα θεωρώ σημαντικότερο την ψηφιοποίηση του περιεχομένου.
    Αρχικά ξεκινήσαμε από τα κείμενα με τα πρώτα PC-γραφομηχανές, μετά με τις εικόνες λόγω του DTP, και πλέον καταλήξαμε στη φωνή / μουσική, στα βίντεο κλπ.
    Μην περιοριστούμε όμως μόνο στο περιεχόμενο. Πλέον όλες οι ανθρώπινες ενέργειες είναι πρωτογενώς ψηφιακές, το σύνολο θα λέγαμε της πληροφορίας. Η ατζέντα με τα ραντεβού μου είναι ψηφιακή, το αεροπορικό μου εισιτήριο το ίδιο, η γραπτή επικοινωνία μου είναι μέσω email ή SMS, το τηλεφωνικό κέντρο στη δουλειά μου είναι IP (συνεπώς μεταφέρει ψηφιακή πληροφορία).

    Άρα αφού πετύχαμε να έχουμε τα πάντα ψηφιακά, αυτό που μένει είναι η διακίνηση αυτής της πληροφορίας, και σε αυτό συμβάλουν τα TCP/IP δίκτυα.
    Άμεσο τεχνολογικό παιδί του TCP/IP είναι το internet (όπου πρακτικά δικτυώσαμε όλα τα PC του κόσμου με TCP/IP) και «λεωφορείο» του τα διαφόρων ειδών τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (καλωδιακά, ασύρματα, δορυφορικά κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. "Ζυζητώ" με το http://www.jabberwacky.com/ τα τελευταία 20 λεπτά... δεν βλέπω διαφορά με τα σχόλια εδώ... αχουουούουουου.. (και επιμένει το μαμημένο πως ΕΓΩ δεν είμαι ανθρωπος αλλά "a jumble of data".

    Ωιμέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. (Λιόλιε - ιιιιι! Τι βλασφήμιες λες παιδί μου! Πωπωωω, αν κάνει ποτέ πάρτυ σπίτι του, μας βλέπω όλους στο σαλόνι φαί-χορό κι εμάς στην αποθήκη γκαρνταρόμπα... Θα δίνω αποδείξεις και θα κάνεις τον καλόγερο για τα παλτό - εεε... α-χεμ, τι είπα τώρα? Εσύ δεν έχεις όρεξη για... αποκαλύψεις, έτσι?)
    ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Συμφωνώ με τη Θεά για την τεχνητη γονιμοποίηση. Πολυ σοβαρή υπόθεση για την εποχή μας, που οι νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά μετα τα 35 τους.
    Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι η αισιοδοξία που αποπνέει και αυτό το post που είναι στοιχείο της γραφής του Δον σε αντίθεση με την "μιζέρια" (ίσως δεν είναι και η καταλληλότερη λέξη) που διαπιστώνω στις παρατηρήσεις κάποιων που ψάχνουν για το "τέλειο". Αυτό, στα όσα χρόνια ζω (και πιστέψτε με είναι αρκετά)δεν το έχω γνωρίσει. Γι αυτό είμαι και ευτυχής για κάθε μικρό βήμα για κάθε μικρή ανακάλυψη ή εφευρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @takis alevantis
    “Εγώ προσπάθησα να δείξω ότι αρνητικές πλευρές στα «θαύματα» δεν χωράνε. Γιατί τότε δεν είναι θαύματα ...”

    Νομίζω ότι χαρακτηρίζοντας ως θαύμα κάτι που έχει αποκλειστικά θετικές επιρροές στο σύνολο, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα.
    Παράδειγμα: ακόμα και αν ο Θεός άνοιξε την ερυθρά θάλασσα για να περάσουν οι Εβραίοι με το Μωυσή, αυτό δεν αποτελεί θαύμα, επειδή είχε αρνητικές επιδράσεις στους Αιγυπτίους που τους κυνηγούσαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Συγγνώμη για την σιωπή μου, έλειπα. Απαντώ ομαδικά.

    Τάκη Αλεβαντή, τα επιχειρήματά σου με κατέπληξαν. Και το βιβλίο αφορά μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων - να το καταργήσουμε; (Η Τηλεόραση καλύπτει σίγουρα πολύ περισσότερους). Και το ότι όλα τα πράγματα (όπως επισημάνθηκε ήδη) έχουν και αρνητικές πλευρές σημαίνει τι; Και ο ηλεκτρισμός προκαλεί ηλεκτροπληξίες!

    Τα επιχειρήματα του so what είναι τα κλασικά της αριστεράς που έχοντας προσφέρει στους φτωχούς και κατατρεγμένους μόνο ρητορείες, ενοχλείται από αυτους που βοηθάνε.

    Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός αν δεν είχαν δράσει η Γκρηνπης, Η Διεθνής Αμνηστία και οι διαφόροι Γιατροί... Ξέρω και τα μειονεκτήματα και τα παρατράγουδα - αλλά ο ισολογισμός είναι παραπάνω από θετικός.

    Όλες αυτές οι επικρίσεις κατά των ΜΚΟ απλώς απενοχοποιούν αυτούς που δεν έχουν προσφέρει τίποτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Zontas said...
    "Νομίζω οτι αφού περιλαμβάνονται ο υπολογιστής και το διαδικτύο η τηλεόραση παύει να είναι ένα θαύμα, αφομοιώθηκε. Στη θέση τους θα έβαζα μάλλον τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη επι συνόλω, περιλαμβάνοντας artificial neural networks & evolutionary computing".

    Επειδή κάτι το συνηθίσαμε (αφομοιώθηκε;) δεν παύει να είναι θαύμα. Για να υποκαταστήσει το Διαδίκτυο την TV σε κάλυψη, θα περάσουν πολλά χρόνια. Όσο για την Α Ι, κλπ. τα αφήνω γι αυτούς που θα κάνουν την ίδια λίστα σε καμία δεκαετία. Προς το παρόν στην Τεχνητή Νοημοσύνη είμαστε σε προ-πειραματικό στάδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Εμένα θα με ενδιέφερε να ακούσω κριτική και προτάσεις για τα 7+1 θαύματά .

    Τα τοπ 10 ,με καλή διάθεση , τα έχω συνηθίσει και τα έχω βαρεθεί.

    Αντιθέτως η κριτική στάση ακόμα και ..στα θαύματα.. μπορεί να προσφέρει .

    πχ
    Θυμάμαι έναν δάσκαλό μου ,στο δημοτικό που καθόταν και μας έλεγε ,εκστασιασμένος, οτι κάποια στιγμή όλα θα μπορεί να "παίζονται" από τον υπολογιστή.Φυσικά μιλούσε για την ψηφιοποίηση ,χωρίς να έχει πλήρως συμβεί..Τώρα νομίζω οτι θα μιλάει αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Έχουμε υιοθετήσει ένα παιδάκι από την Τανζανία μέσω της Actioaid.
    Δίνουμε 22 ευρώ το μήνα (μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της Τανζανίας) και βάζουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι.

    Η πραγματικότητα στην Τανζανία σήμερα:
    - Ο πληθυσμός της χώρας είναι 33 εκ.
    - Σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους της Τανζανίας ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα).
    - 1 στις 3 γυναίκες δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.
    - Λιγότερο από το μισό του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.
    - Ο αναμενόμενος μέσος όρος ζωής είναι για τους άντρες τα 42 χρόνια και για τις γυναίκες τα 44 χρόνια.

    Μερικά παραδείγματα από τα έργα στην κοινότητα που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι
    Στην Κοινότητα Νιουάλα η ActionAid σχημάτισε λαϊκές αναπτυξιακές ομάδες με σκοπό να δώσουν στους ανθρώπους κοινή φωνή για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε βασικές υπηρεσίες και παράλληλα να προαχθεί η παραγωγή τροφίμων και οι γεωργικές πρακτικές με σύγχρονες μεθόδους. Η κοινότητα Νιουάλα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 715 Έλληνες αναδόχους.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Για όσους ενδιαφέρονται:

    www.actionaid.gr

    doctor

    Υ.Γ. Όποιος θέλει βρίσκει τρόπους.
    Όποιος δεν θέλει βρίσκει προφάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Τι ακριβώς εχει κάνει η Διεθνής Αμνηστία;
    Καταγγελίες και αναφορές;
    Ας εξετάσουμε μερικές.
    Ποινή του θανάτου:
    http://web.amnesty.org/pages/deathpenalty-index-eng
    Ε και τι έγινε;
    Στις χώρες που ίσχυε, εξακολουθεί να ισχύει.

    Isrαel και οι πολυάριθμες αιματοχυσίες που προκαλεί αναφέρονται σε άπειρα σημεία, κάντε μία έρευνα στο http://web.amnesty.org και θα δείτε.

    Τα ίδια και με τις καταγγελίες για Η.Π.Α.
    Ε και τι έγινε, Τα ίδια κάνουν μέχρι και σε εισβολή σε κυρίαρχη χώρα, το Λίβανο, προχώρησαν.

    Μην αναφέρω κι άλλα παραδείγματα, δεν χρειάζεται.

    Η διεθνής αμνηστίας χρησιμοποιείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις κατ' επιλογήν όπως και το διεθνές δίκαιο και ο ΟΗΕ.

    "Ο κόσμος δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς αυτές τις οργανώσεις" λέτε;
    Δηλαδή σε τι τον άλλαξαν;

    Ακτός από να τον κάνουν φτωχότερο, αντλώντας οικονομικές προσφορές από διάφορeς πηγές δηλαδή.

    Κάτι ψώνια στέλνουν λεφτά και ασχολούνται με τέτοιες οργανώσεις για να αποφύγουν να πάνε ένα πιάτο φαί στον άστεγο της γειτονιάς που μυρίζει άσχημα. Σε αντίθεση με τις γάτες που είναι απαλές και χνουδωτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Να συνεχίσω για τις ΜΚΟ.

    Φυσικά δεν έχουν ελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους αλλά έχουν βγάλει εκατοντάδες από τις φυλακές, δεν έχουν θεραπεύσει όλους τους αρρώστους και πληγωμένους αλλά έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, δεν έχουν εξαλείψει την ρύπανση αλλά έχουν αποτρέψει μύριάδες ρυπαντικές καταστάσεις και έχουν διαδόσει την οικολογική ευαισθησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @dimitrizzzzz
    “"Ο κόσμος δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς αυτές τις οργανώσεις" λέτε;
    Δηλαδή σε τι τον άλλαξαν;”

    Απλά πράγματα: Χωρίς τις ΜΚΕ η Βοσνία τώρα θα ήταν κρανίου τόπος και οι Κοσοβάροι θα είχαν ολοκληρωτικά αφανιστεί.
    Ειδικά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, είναι ξεκάθαρο ότι από τις ΜΚΕ πιέστηκαν οι ΗΠΑ να δράσουν και να σταματήσουν την αιματοχυσία.

    Μην θεωρούμε δεδομένα τα πάντα! Κάποτε ομαδικές σφαγές και γενοκτονίες χιλιάδων ανθρώπων περνούσαν στα ψιλά. Τώρα πλέον σκοτώνονται 400 άμαχοι στο Λίβανο από το Ισραήλ και (ορθώς) προκαλείται διεθνής κατακραυγή και πιέσεις για τερματισμό της εισβολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Τι μας λές;;;
    Εδώ γίνεται χαμός τα τελευταία χρόνια για το Γκουαντάμο και στην μέση των καταγγελιών συνεχίζοντας να μεταφέρονται εκεί άνθρωποι.
    Αν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με την
    ενίσχυση μίας ενεργής παγκόσμιας κατακραυγής, δεν μπρούν να κάνουν τίποτα πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ζορό, οπότε οι ΗΠΑ που δεν καταργούν την θανατική ποινή όπως ζητάει η Διεθνής Αμνηστία (και η κοινή λογική αλλά αυτό είναι άλλος παράγοντας) και άλλες διεθνής οργανώσεις, μάζεψαν τον στρατό τους, τον πήγαν στην άλλη μεριά του πλανήτη και πολέμησαν, επειδή το ήθελε η Διεθνής Αμνηστία;
    ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Συγγνώμη που ξαναφέρνω την moderation αλλά το ενοχλητικό έντομο που κάνει zzzzzzzzzz αρχισε πάλι να βρίζει.

    Μερικοί είναι αδιόρθωτοι... δεν μπορούν να λένε τη γνώμη τους χωρίς να θίγουν τον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @dimitrizzzz
    Δεν ήταν η Διεθνής Αμνηστία που συνέβαλε στο τερματισμό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, αλλά οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.
    Επίσης ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας (όπως δείχνουν και οι εξελίξεις) ήταν ο πρώτος ανθρωπιστικός πόλεμος της ιστορίας. Η αποτροπή του αφανισμού των Κοσοβάρων δεν είχε κανένα οικονομικό / στρατηγικό όφελος, παρά ανθρωπιστικά κίνητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Nikos Dimou said...
    Μερικοί είναι αδιόρθωτοι... δεν μπορούν να λένε τη γνώμη τους χωρίς να θίγουν τον άλλο.
    -----

    Μα, δεν νομίζω πως θέλουν, πραγματικά να πουν κάποια "γνώμη". Να προσβάλουν και να θίξουν θέλουν. Αυτό τους τρέφει, απ' αυτό τροφοδοτούνται. Η όποια γνώμη, απλά, είναι το πρόσχημα. Που, ίσως, καλύτερα να 'λειπε. Θα μικρύνει έτσι και η έκταση των κειμένων, κάτι είναι κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @Νίκο - ποιός είπε να τα καταργήσουμε; Απλώς όπως αναφέρθηκε ήδη όλα αυτά είναι μέσα (εργαλεία) που δεν προδικάζουν και το περιεχόμενο. Χωρίς κάποια ηθική βάση για τη χρήση τους, χωρίς κάποιες οδηγίες χρήσεως (όπως και για τον ηλεκτρισμό που πολύ σωστά αναφέρεις) μπορεί να μετατραπούν (τι λέω έχουν ήδη μετατραπεί) σε αρνητικά κα καταστροφικά εργαλεία (ηλεκτροπληξία ...). Ακριβώς αυτό το νόημα είχε η παρέμβασή μου, ότι βάζοντάς τα σε ένα μεταφυσικό βάθρο (ως θαύματα) χωρίς κριτική θεώρηση των πιθανών χρήσεών τους ενισχύουμε τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες - και επειδή είμαστε και στους από πάνω, η άποψή μας είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη. Να μην εκπλήσσεσαι λοιπόν.

    Όσο για τις ΜΚΟ, διάβασε το άρθρο για τον τουρισμό καταστροφών. Τι νόημα έχει να αυτοσυγχαιρόμαστε για τη δράση των ΜΚΟ στις χώρες του 3ου κόσμου όταν οι κάτοικοι των χωρών αυτών μας θεωρούν ως μέρος του προβλήματος; Ή μήπως εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες τους; Αυτό δεν λέει και η υπερδύναμη για να δικαιολογήσει τις επεμβάσεις της απανταχού της γης; Και πάλι αυτό δεν αποτελεί αριστερή κριτική αλλά απλώς ερέθισμα για να δούμε και την αντίθετη πλευρά του νομίσματος, με στόχο να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρουμε στους δεινοπαθούντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. dimitrizzzz
    δεν καταλαβαίνεις ότι όταν λες τον συνομιλητή σου μεθυσμένο διότι ήπιε ούζα, τον βρίζεις;

    μην επιμένεις να στέλνεις μηνύματα, δεν θα δημοσιεύονται. Έχεις ταλαιπωρήσει αυτό το blog επί μήνες. Αφησέ μας ήσυχους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Τάκη, η έννοια των 7 θαυμάτων, από την αρχαιότητα, είναι ότι πρόκειται για έργα ή αντικείμενα που προκαλούν θαυμασμό. Άσχετα από την προέλευσή τους και τις επιπτώσεις τους. Σάμπως τις πυραμίδες δεν τις έχτισαν σκλάβοι; Ή νομίζεις ότι στους κρεμαστούς κήπους περπατούσε ο λαουτζίκος;

    Εκεί εστιάζει το post - ποιά είναι τα αντίστοιχα πράγματα που προκαλούν σήμερα τον θαυμασμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Zoros said...
    Επίσης ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας (όπως δείχνουν και οι εξελίξεις) ήταν ο πρώτος ανθρωπιστικός πόλεμος της ιστορίας. Η αποτροπή του αφανισμού των Κοσοβάρων δεν είχε κανένα οικονομικό / στρατηγικό όφελος, παρά ανθρωπιστικά κίνητρα.

    Σαβ Δεκ 02, 03:39:27 μμ

    *************

    Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με το παραπάνω:


    Η διεθνής της αλληλεγγύης

    Την παραμονή της έναρξης των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία, με κοινή δήλωσή τους, ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρούσαν στο Κοσσυφοπέδιο, ομολογούσαν την αδυναμία τους να αποτρέψουν τη λεγόμενη "ανθρωπιστική καταστροφή" που προκαλούσε η εθνοκάθαρση στην περιοχή και ζητούσαν την άμεση εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας. Ακόμα και σήμερα, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στηρίζουν την επέμβασή τους σε διαπιστώσεις και εκθέσεις παρόμοιων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Και η σελίδα στο Ιντερνετ της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της USIA, προβάλλει με στόμφο την έκκληση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για το Κοσσυφοπέδιο, θέλοντας να αποδείξει ότι η επέμβαση ήταν επιβεβλημένη.
    Ομως από την άλλη μεριά, είναι και πάλι ορισμένες απ' αυτές τις ανθρωπιστικές "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις" (ΜΚΟ, μετάφραση του αγγλικού NGO, Non Governmental Organisations) οι πρώτες που αντιδρούν έμπρακτα στον μονόπλευρο προσανατολισμό της Δύσης υπέρ της νατοϊκής επέμβασης. Είναι οι Γιατροί ("Του Κόσμου" και "Χωρίς Σύνορα") που καταφθάνουν αμέσως στους καταυλισμούς των προσφύγων για να ανακουφίσουν τον πόνο των ξεριζωμένων. Το καραβάνι της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα προς το Βελιγράδι συνοδεύεται και πάλι από "Γιατρούς του Κόσμου". Και όλος ο κόσμος απευθύνεται στην έγκυρη κρίση της Greenpeace, για να διαπιστώσει αν οι μετρήσεις έκλυσης ραδιενεργών και τοξικών αερίων πρέπει να ανησυχούν όλη την ευρύτερη ζώνη της νοτιανατολικής Βαλκανικής.
    Επειδή, όμως, ο πόλεμος δημιουργεί ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ κρατών, κυβερνήσεων, πολιτικών κομμάτων και λαών, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει κάποιος "ουδέτερη" ή "αντικειμενική" ή -απλώς- "ανθρώπινη" στάση. Και πολύ εύκολα, όσοι το επιχειρούν, βρίσκονται στο στόχαστρο των πολλών, εκείνων που ζητούν "καθαρές τοποθετήσεις". Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα καλούσαν επί μέρες την Greenpeace να κάνει δηλώσεις φιλοσερβικής νομιμοφροσύνης και έκριναν ότι η διεθνής οργάνωση δεν δείχνει να ευαισθητοποιείται για τις περιβαλλοντικές παρενέργειες των βομβαρδισμών. Αφηναν να εννοηθεί ότι η Greenpeace δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ. Ξεχνούσαν, μ' αυτό τον τρόπο, ότι η Greenpeace υπήρξε η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε ήδη από το 1991 τους Αμερικανούς για τη χρήση των όπλων εξασθενημένου ουρανίου κατά τον πόλεμο του Κόλπου, προκαλώντας την οργή του Πενταγώνου. Ανάλογα υπονοούμενα ακούστηκαν και για τη Διεθνή Αμνηστία, από ανθρώπους που λησμονούν ότι πρόκειται για μια οργάνωση που έχει μονίμως στο στόχαστρό της την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ (καμπάνια για την κατάργηση της θανατικής ποινής, αποκάλυψη των διακρίσεων εις βάρος μειονοτήτων, κλπ).

    Όλο το άρθρο: http://www.iospress.gr/ios1999/ios19990516a.htm

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Τώρα που άρχισε ο Γάτος το mderation, να αναφέρω και γω ένα θαύμα γιά να χαλαρώσουμε λίγο. Την κατάκτηση του EURO 2004.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Το επόμενο θαύμα για τον άνθρωπο θα είναι η Πυρηνική Σύντηξη και ο μετα-άνθρωπος.

    Ο μετα-άνθρωπος θα ξεκινήσει ενισχυόμενος με βιο-μοσχεύματα και τεχνητά μέλη, θα ακολουθήσει στην συνέχεια η πνευματική μου ενίσχυση μέσω της νανο-τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα ολοκληρωθεί η μεταμόρφωσή του σε Τεχνο-Θεό σε 3 διαδοχικά ή παράλληλα (πιος να γνωρίζει απο τώρα) βήματα:

    1. Την ανάπτυξη Τεχνητής Συνείδησης που εδράζεται σε εγκεφάλους κασκευασμένους απο πυρήτιο οι οποίοι θα διαθέτουν Υπολογιστή Ισχύ όσοι 100άδες ανθρώπινοι εγκέφαλοι μαζί.

    2. Την ολοκλήρωση των τεχνητών μελών έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος Cyborg φτιαγμένος με βάση πολύ ανθεκτικότερα υλικά απ΄ ότι οι κλασικές βιοχημικές ενώσεις του άνθρακα.

    3. Την επανάσταση των cyborgs οι οποίοι θα πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και θα "απελευθερωθούν" απο τους ανθρώπους. Με απεριόριστη ενέργεια στην διάθεσή τους και χωρίς περιορισμούς ύπνου, ανάγκη ξεκούρασης και των "ασυνείδητων συναισθημάτων", είναι προφανές ότι αυτοί πλέον θα "βασιλεύσουν" επί της γης.

    Για την ΓΑΙΑ, έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο θαύμα θα ήταν η κατάρευση του ανθρώπινου τεχνο-πολιτισμού.

    Στις επόμενες δεκαετίες η ΓΑΙΑ θα εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα ακολουθήσει αγώνας δρόμου για την επικράτηση της ΤΕΧΝΙΚΗΣ έναντι της ΓΑΙΑΣ.

    Εσείς τι λέτε ότι θα συμβεί:

    α) Ασυνείδητα εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την έλευση του μετα-ανθρώπου, που όπως λέει ο KURZWEIL είναι μια αναπόφευκτη ιστορική εξέλιξη ακολουθώντας την αρχή των "Επιταχυνόμενων Επιστροφών" (Accelerated Returns) μιας συνεχώς αυξανόμενης πολυπλοκότητας που έχει παρατηρήσει στην φύση (από την δημιουργία του σύμπαντος μέχρι σήμερα). Άλλωστε μόνο τα cyborgs θα είναι αρκετά ισχυρά και ανθεκτικά για να εποικήσουν το διάστημα.

    β) Θα νικήσει η ΓΑΙΑ και όσοι άνθρωποι καταφέρουν να επιζήσουν θα επαναδιαμορφώσουν τον πολιτισμό τους έτσι ώστε να συμ-βιώσουν αρμονικά με τα άλλα είδη μέσα στο γνώριμο γήινο περιβάλλον (επιστροφή στην ΕΔΕΜ ...) που θα αρχίσει να ανακάμπτει ...

    Ποιό από τα 2 "θαύματα" πιστεύετε ότι θα συμβεί και πιο θέλετε να συμβεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @Νίκο - E λοιπόν όχι! Τις πυραμίδες δεν τις έχτισαν σκλάβοι.

    Και το γεγονός ότι κάτι προκαλεί θαυμασμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και «αγαθόν». Αν ήταν έτσι γιατί στον κατάλογό σου δεν περιλαμβάνεται και η πυρηνική τεχνολογία - που παρέχει άφθονη ενέργεια και θεραπείες από ασθένειες;

    Ξέρεις βέβαια πολύ καλά πως δεν είμαι λουδίτης, ούτε αντίθετος στις ΜΚΟ. Απλώς ως σκεπτικιστής σκέφτηκα ορισμένες αρνητικές πτυχές του σημερινού σου άρθρου. Που δυστυχώς δεν τις υφιστάμεθα εμείς αλλά κάποιοι κακομοίριδες σε χώρες του τρίτου κόσμου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. giant13 said...
    "να αναφέρω και γω ένα θαύμα γιά να χαλαρώσουμε λίγο. Την κατάκτηση του EURO 2004".

    Αυτό κι αν ήταν θαύμα. Δυστυχώς στιγμιαίο και όχι διαρκές.

    Η Γιουγκοσλαβία είναι βέβαια εκτός θέματος - θυμιζω μόνο πως υπήρξε διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Διεθνές και το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών χωρίς Σύνορα που αποπέμφθηκε από την διεθνή οργάνωση. Επανήλθε μερικά χρόνια αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. ΟΚ δεν ήταν επισήμως σκλάβοι, Τάκη αλλά οι Αιγύπτιοι δεν ήταν και ελεύθεροι πολίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. @mirage - αρκεί η πυρηνική σύντηξη να μην καταλήξει στο «βιομηχανικό ατύχημα» στο οποίο οφείλονται κατά τον A. Clark οι υπερκαινοφανείς (supernova) (Improving the neighbourhood, Nature, 4/11/1999 και The Collected Stories of Arthur C. Clarke)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Το διαδύκτιο είναι κατα την γνώμη μου η βάση ,το προζύμι για αυτό που ακολούθησε και που ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την σημασία του.
    Μιλάω για τα blogs ,που σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς -αλλά και του γράφοντος- πρόκειται για την μεγαλύτερη επανάσταση ίσως και από αυτή του Γουτεμβέργιου.
    Δεν θέλω να κουράσω γιαυτό επικολλώ link με την άποψή μου:
    http://filalithisblog.blogspot.com/
    2006/11/blog-post_116376183120353278.
    html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Με πρόλαβε ο mirage κάπως, αλλά πιστεύω ότι η ελεγχόμενη πυρηνική σχάση (και σύντηξη, όταν επιτευχθεί επαρκώς) αξίζει μια θέση στη λίστα. Απίστευτο πόση πολλή ενέργεια παράγεται από κάτι τόσο μικρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Pavlos said...
    "Με πρόλαβε ο mirage κάπως, αλλά πιστεύω ότι η ελεγχόμενη πυρηνική σχάση (και σύντηξη, όταν επιτευχθεί επαρκώς) αξίζει μια θέση στη λίστα".

    H σύντηξη όταν επιτευχθεί θα μπει στην ...επόμενη λίστα. Για τις σχάση εκεί δύσκολα ισορροπούν τα αρνητικά και τα θετικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Να προσθεσω την αιρετική μου άποψη:
    Λείπει η Πρασινη Επανάσταση, που την ξεκίνησε ο Borlaug που πήρε το Νομπελ ειρήνης το 1970. Το 1940 με χρηματοδότηση του Rockefeller Foundation ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στο Mεξικό με σκοπό την αυξηση παραγωγής σιταριού. Ανεπτυξε μετα από 20 χρόνια έρευνας το high-yield dwarf wheat που ήταν ανθεκτικό στις ασθενειες και που τριπλασίασε την παραγωγή. Οι μετεπειτα εξελίξεις οδήγησαν το Πακισταν και την Ινδία να διπλασιάσουν τις παραγωγές τους σε μόλις πέντε χρόνια, ενώ αργότερα απο εισαγωγεις έγιναν και εξαγωγεις. Το ότι ο πλανήτης παράγει αρκετα τροφιμα (κι ας μην διανεμονται δικαια) το οφείλουμε στην Πράσινη Επανασταση.

    Οι τεχνολογίες που αναφερει η λιστα έχουν όλες έναν κοινο παραμοναστή. Το silicon based transistor. Από κει ξεκινησαν όλα. Τι είναι το πιο χρήσιμο; Ολα. Δεν πορεις να διαχωρίσιες. Οταν επισκέπτεσαι από κοντα το Kennedy Space Center, μια αιθουσα χειρουργειου, ενα αστεροσκοπείο, μια τεράστια φαρμα που δουλευει με πλήρη αυτοματισμό, σου κόβεται η ανάσα. Γι αυτό αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι, θα ξεχώριζα τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Tι δηλαδή έδωσε φτερά σε εταιρίες όπως η Texas Instruments?

    Δυο κινητήριες δυνάμεις υπήρξαν νομίζω. Η NASA (ιδίως κατά την διάρκεια του προγράμματος Apollo με την ανάπτυξη των προηγμένων control systems και την έρευνα στα composite materials) και το military-industrial complex με την επένδυση που έκανε στο πεδίο του miniaturization και composite materials, των οποίων η ευρεια εμπορική διάδοση, οδήγησε σε χαμηλές τιμες και εφαρμογή από όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Πανάσχημη said...
    Να προσθεσω την αιρετική μου άποψη:
    Λείπει η Πρασινη Επανάσταση

    Σωστά. Η οποία πλησιάζει τα μεταλλαγμένα - αλλο αμφιλεγόμενο θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. doctor

    το ντοκυμαντερ "ο εφιαλτης του δαρβινου" (προσφατα βγηκε σε dvd)εχει θεμα την κατασταση στην τανζανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Αφού αναφέρθηκε η ΤΝ (ΑΙ) και παρόμοια θέματα...

    Γνωρίζει κανείς κάτι για το Santa Fe Institute και το θέμα "complex adaptive systems"; Έχω δει την ιστοσελίδα τους αλλά θα ήθελα να ακούσω γνώμες τρίτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Πολυ ωραιο θεμα προς συζητηση.
    Απορω πως μερικοι παιρνουν τοις μετρητοις καθε λεξη.
    Δηλαδη η λεξη "θαυμα" σαφως δεν δηλωνει καποια υπερφυσικη/θεικη παρμβαση για να κανουμε αναλυσεις επι αναλυσεων.
    Απλως συζηταμε για το πως η ανθρωπινη διανοια ανακαλυψε και συνεθεσε τεχνολογιες που αλλαξαν τη ζωη δραματικα οπως την ηξεραν οι ανθρωποι πριν 2-3 γενιες.
    Επισης να συμφωνησω με το Ζορο και την ανθρωπιστικη καταστροφη που εξεθεσαν οι ΜΚΟ που οδηγησε σε επεμβαση στο Κοσοβο, οπως και σε πολλα αλλα μερη στον κοσμο πια.
    Νομιζω ειναι αδυνατο για το ανθρωπινο μυαλο να συλλαβει οτι πριν απο ενα αιωνα ανετα αν ειχες τα μεσα εξοντωνες μερικα εκατομμυρια ανθρωπων μπροστα σου, ενω τωρα τα πραγματα ειναι υπο πολυ μεγαλυτερο ελεγχο! Και μην αρχισουμε παλι τα ιδια... κανεις δεν ειπε πως ειναι τελεια τα πραγματα και ουτε θα γινουν ποτε!
    Ειναι δυνατο να μην καταλαβαινουν μερικοι τι προοδος εχει συντελεστει...
    Μα τοσα πραγματα ειναι ταμπου ακομα...


    Επισης ειναι καλη η κριτικη ματια αλλα ας παψουμε επιτελους να ειμαστε καχυποπτοι με τα παντα. Ειναι ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ!

    Ο Νεγρεποντε εκανε το ονειρο του να εξαπλωσει φθηνους λαπτοπ με wirεless internet στον τριτο κοσμο πραγματικοτητα!!!
    Βρηκαν την τεχνολογια να σχεδιασουν λαπτοπ που κοστιζει λιγοτερο απο 150$!!! Λεπτομερειες στους New York times!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Μια τελευταία παρατήρηση. Όλα αυτά τα ωραία που περιλαμβάνει η λίστα δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την ενέργεια. Μήπως θα έπρεπε να συμπεριλάβεις και μια μορφή παραγωγής ενέργειας; Βέβαια καταλαβαίνω πως έτσι πάει μακρυά η βαλίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Κατα την ταπεινη μου αποψη στην λιστα πρεπει να περιληφθει και το διαστημικο τηλεσκοπιο Ηubble (που προυποθετει το αλλο τεχνολογικο θαυμα, το Διαστημικο Λεωφορειο.

    Και ισως τα πρωτα τρια στην λιστα θα μπορουσαν να συμπτυχθουν σε ενα:
    To Internet (γιατι προυποθετει τα αλλα δυο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Πράγματι ωε μιλάμε γίνονται καινούργια θάυματα. Μολις διάβασα για το που κάνει άμεση διάγνωση καρκίνου του στήθους μειώνοντας δραματικά το κόστος.
    Πως ξεκίνησε η τεχνολογία των υπερηχων;
    Με τα υποβρύχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Παλι δεν βγαινει το λινκ σωστα.
    Πιο πάνω λείπει η λέξη elastogram, το όνομα του τεστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Antifonitis said...
    "Κατα την ταπεινη μου αποψη στην λιστα πρεπει να περιληφθει και το διαστημικο τηλεσκοπιο Ηubble (που προυποθετει το αλλο τεχνολογικο θαυμα, το Διαστημικο Λεωφορειο".

    Δεν ξέρω αν είναι τόσο σημαντικό όσο τα άλλα - θα τα αναφέρω στα πρόσθετα...

    Alitovios said...
    "Όλα αυτά τα ωραία που περιλαμβάνει η λίστα δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την ενέργεια".

    Το έγραψα σε παραπάνω σχόλιο - αλλά η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού πάει δύο αιώνες πίσω...

    zoi20 said...
    "Επίσης με χαροποίησαν αυτά που γράφετε για τις ΜΚΟ. Επειδή έχω συνεργαστεί με διάφορες, ξέρω πόσο κουράζονται..."

    Κι εγώ έχω συνεργαστεί και γνωρίζω τα πράγματα από μέσα. Αυτοί που τις απαξιώνουν είναι συνήθως εκείνοι που δεν έχουν κάνει τίποτα για να βοηθήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. O doctor εχει δικιο.
    Το 8ο θαυμα ειναι ΠΡΩΤΟ.

    Και μια προσωπικη ιστορια
    σχετικα με τους γιατρους
    χωρις συνορα:

    Οταν ημουν φοιτητης ειχα πολλους φιλους απο την Ιατρικη Σχολη.
    Οταν πλησιαζαν προς το τελος των σπουδων τους και σκεφτοταν τι ειδικοτητες να ακολουθησουν ολοι μιλουσαν για ειδικοτητες με φραγκα πολλα κτλ.
    Εκτος απο εναν που ηθελε καποια στιγμη να παει στους Γιατρους Χωρις Συνορα.

    Οι αλλοι τον αντιμετωπισαν σαν να ηταν
    ο "αποτυχημενος",ο "loser" της παρεας!

    Απο τοτε τους ξεκοψα ολους αυτους απο φιλους μου εκτος απο τον ..."loser".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Α. Για την ηλεκτρονική τεχνολογία (ψηφιοποίηση):

    Αρκεί να κοιτάξουμε την αθλιότητα που επικρατούσε σε ολόκληρο τον κόσμο, προ πεντηκονταετίας, και να την συγκρίνουμε με την ευημερία που απολαμβάνει σήμερα το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού εξαιτίας της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής τεχνολογικής επανάστασης (η οποία εκτός των άλλων, υπόσχεται την νανοτεχνολογια, την επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης και τόσες άλλες κατακτήσεις στη βιολογία και την ιατρική) για να της απονείμουμε τον τίτλο του πρώτου "θαύματος" - πλην όμως, δίχως ψευδαισθήσεις.

    Β. Στη δεύτερη θέση θα τοποθετούσα την Οικουμενική Διακήρυξη Των Ανθρωπίων Δικαιωμάτων (1948).

    Κι εδώ, πάλι, αξίζει να θυμηθούμε τι συνέβαινε στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρ. δικαιωμ. κατά την δεκαετία του 50 και τι ισχύει σήμερα. Ποιος όμως αμφιβάλλει ότι η ανθρωπότητα έκανε κι εδώ τεράστια άλματα, έστω και με πολλά σκαπανευάσματα, έστω κι αν ακόμα υπάρχουν τουλάχιστον δύο δισεκ. άνθρωποι που πίνουν νερό από ... πηγάδια.

    Τέλος, αν η πρώτη κατάκτηση (η τεχνολογική) παντρευτεί καποτε τη δεύτερη (μια ηθική και πολλά υποσχόμενη νομική κατακτηση, αυτην της Οικουμενικής Διακήρυξης), τότε μπορουμε να ελπίζουμε ότι σταδιακά και οι ευημερούντες συνάνθρωποι θα πληθαίνουν και η ανά τον κόσμο αδικία θα λιγοστεύει.

    Αυτό το δίπολο είναι η ελπίδα της ανθρωπότητας κι επειδή υπάρχει πλέον μια σημαντική εξέλιξη και στον ένα τομέα και στον άλλο, γι΄αυτό απονέμω τα πρωτεία πρώτον στην Ψηφιακή τεχνολογία και δεύτερον στην Οικουμενική Διακήρυξη.


    Με πολλή αγάπη

    Παράγραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. antifonitis said

    Απο τοτε τους ξεκοψα ολους αυτους απο φιλους μου εκτος απο τον ..."loser".


    Πες μας σε παρακαλώ τι κάνει σήμερα αυτός ο άγιος και που βρίσκεται. Σου συνιστώ την ταινία After the wedding

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Σχετικά με την πρόσβαση στην τεχνολογία και στις ανέσεις

    Αν κάναμε την γή ένα χωριό 100 ανθρώπων, τότε

    70 θα αγράμματοι
    50 θα ήταν υποσιτισμένοι
    Μόνο 1 άτομο θα είχε ανώτερη εκπαίδευση
    Κανείς δεν θα είχε υπολογιστή!

    (Ελαφρά τροποποιημένο από
    εδώ)

    Από την άλλη η ιδέα για το laptop των $ 100 για τα παιδιά του τρίτου κόσμου φαίνεται να πλησιάζει την πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. paragrafos said...
    "Β. Στη δεύτερη θέση θα τοποθετούσα την Οικουμενική Διακήρυξη Των Ανθρωπίων Δικαιωμάτων (1948)".

    H Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάει πολύ πίσω στην Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση (Déclaration des droits de l'Homme et du citoyen
    26 août 1789). Η Διακήρυξη του 1948 ηταν μία επανάληψη και επιβεβαίωση.

    Το σημαντικό δεν είναι η Διακύρηξη - ένα φύλλο χαρτί - αλλά η τήρησή της. Γι αυτό έβαλα τις ΜΚΟ - πάνω από όλους αυτές οι οργανώσεις (και όχι ο ΟΗΕ) φροντίζουν γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. thanks Doctor...
    Μόλις έγινα ανάδοχος για ένα παιδάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Liolios
    Μην είσαι απαισιόδοξος. Να κοιταμε the big picture. Για την Αμερική τα νούμερα λένε ότι το 2006 εδόθησαν ως δωρεές 260 δις δολλαρια (σύμφωνα με το National Center for Charitable Statistics’ Nonprofit Almanac 2007). Και μη ξεχνάμε τα 44 δις που χάρισε ο Buffett στο Gates Foundation, τα 3 δις που χαρισε ο Branson για να καταπολεμηθηει το global warming. Και πολλοί άλλοι, δεν μπορω να θυμηθω. Είναι πολλοι που έχουν γαλουχηθει με την άποψη να «δώσουμε πίσω στην κοινωνία.» Ο Paul Brainerd, πρωην δημοσιογράφος που ιδρυσε την Aldus( PageMaker). Μετά την πώληση της εταιρίας ιδρυσε το Brainerd Foundation (προστασία περιβαλλοντος) και ο Pierre Omidyar, ιδρυτης του eBay, που εγκατελειψε τον κοσμο των επιχειρησεων και ιδρυσε το Omidyar Network. Μια κυρία εδω στην Ταμπα που χάρισε έκταση χιλιαδων στρεμματων για την ίδρυση καινούργιου κολλεγιου.

    Χιλιάδες τα παραδειγματα. Βλέπω πολυ καλούς ανθρώπους πολύ συχνά.

    Φυσικά υπάρχουν και τα κακα. Αλλα το big picture με αισιοδοξεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Πάντως καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες πολυεθνικές ΜΚΟ – είτε αυτές λειτουργούν υπό καθεστώς μη κερδοσκοπικού σωματείου, είτε υπό καθεστώς μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας - προβλέπουν ένα πλήρες πακέτο οικονομικής αποζημίωσης και πρόσθετων παροχών για τους συμμετέχοντες-στελέχη των δράσεων τους.

    Η έννοια της «εθελοντικής & ανιδιοτελούς προσφοράς» λοιπόν, αφορά κύρια στους χρηματοδότες υποστηρικτές των ΜΚΟ και ενδεχομένως σε μεμονωμένους επιφανείς πολίτες οι οποίοι τους προσφέρουν την δημοσιότητα και τις προσβάσεις που εκείνες επιζητούν (όντως ανυστερόβουλα ή αντίθετα στα πλαίσια αμοιβαία εξυπηρετούμενων συμφερόντων).

    Χαρακτηριστικό το σχετικό παράδειγμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ότι αφορά τις σχετικές αποζημιώσεις .

    Με τα παραπάνω δεν αμφισβητώ απαραιτήτως το έργο της όποιας ΜΚΟ, ούτε φυσικά κάνω «δίκη προθέσεων» ... απλά θέλω να διευκρινίσω ότι ο διαδεδομένος μύθος του ότι οι εθελοντές-στελέχη είναι απαραιτήτως κάτι περίεργοι ρομαντικοί τύποι που «παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα για την βαριά φανέλα των Χ δικαιωμάτων και υψηλών ιδεωδών» και μόνον, δεν είναι κατ’ ανάγκην αληθής ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Takis Alevantis said...
    "Ή μήπως εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες τους;"
    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα όσα γράφετε αλλα στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος την ανάγκη για τροφή κάποιου που πεθαίνει απο ασυτία ή την ανάγκη ενός φαρμάκου όταν πεθαίνει απο γρίπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. k2825 said...
    "Πάντως καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες πολυεθνικές ΜΚΟ – είτε αυτές λειτουργούν υπό καθεστώς μη κερδοσκοπικού σωματείου, είτε υπό καθεστώς μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας - προβλέπουν ένα πλήρες πακέτο οικονομικής αποζημίωσης και πρόσθετων παροχών για τους συμμετέχοντες-στελέχη των δράσεων τους".

    Πράγματι υπάρχουν αμοιβές (αλλιώς πως θα ζούσαν;) αλλά δεν είναι σύμμετρες προς την ταλαιπωρία και τους κινδύνους των αποστολών.

    Το στοίχείο του εθελοντισμού υπάρχει - διότι πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ανάλογες ή και καλύτερες αμοιβές στην ασφάλεια του γραφείου ή του ιατρείου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Κάποτε τα θαύματα είχαν να κάνουν με κτίσματα και τώρα με σύρματα και τρανζίστορ . Σε λίγους αιώνες θα θεωρούμαστε ειδωλολάτρες που λατρεύουμε ένα χαζό κουτί που δεν θα είναι η τηλεόραση αυτή την φορά αλλά ο υπολογιστής.
    Απ την άλλη είναι όλα αλληλένδετα , ο υπολογιστής άχρηστος πλέων χωρίς internet και αυτά με την σειρά τους άχρηστα χωρίς τον δορυφόρο και την ψηφιοποίηση .
    Ας βάλουμε την κλωνοποίηση κυττάρων no.1. πρέπει πρώτα να μείνουμε ζωντανοί για να δημιουργήσουμε αν και χωρίς υπολογιστές και ανάλυση πληροφοριών θα ήταν ανέφικτο
    Ένα είναι το θαύμα σε τελική ανάλυση και αυτό είναι η τεχνολογία , όλα τα άλλα είναι παρακλάδια της είτε μηχανές , είτε κτίσματα . Ένα θαύμα διαρκεί . Ο υπολογιστής μπορεί να μην υπάρχει σε μερικούς αιώνες , τουλάχιστο όχι υπό την μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα , η τεχνολογία πάντα υπήρχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Αγαπητέ TAKIS δεν είμαι υπέρ της πυρηνικής σύντηξης. Θεωρώ όπως είπες και εσυ κάπου νωρίτερα πως σημασία δεν έχουν τα εργαλεία αλλά η ΧΡΗΣΗ τους. Και για να γίνει σωστή χρήση απαιτείται, γνώση, συνείδηση, κατάληλη φιλοσοφία και άλλα πολλά που λείπουν :(

    Όπως φαίνεται ο άνθρωπος είναι τόσο εξαρτημένος απο την ΤΕΧΝΙΚΗ, τα εργαλεία του και τον ασυνείδητο (;) εγωκεντρισμό του, ώστε είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο της έλευσης των ανθρώπων με τεχνικά εμφυτεύματα. Διάβασα σήμερα για την τεχνική ουροδόχο κύστη και είμαι βέβαιος πως οι light μετα-άνθρωποι είναι πολύ κοντά μας (5-10 χρόνια το πολύ).

    Ταυτόχρονα σήμερα ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 180.000, από τους 125.000 που πέθαναν σήμερα οι 25.000 ήταν απο πείνα, εξαφανίστηκαν 30.000 στρέματα δάσους και 100 μοναδικά ήδη του ζωϊκού βασιλείου εξαφανίστηκαν επίσης σήμερα για πάντα!

    Και μας αρέσει! (εσάς όχι εμένα). Προφανώς κανένας δεν διάβασε το Το αγριογούρουνο και η πυρηνική σύντηξη, ξέρω-ξέρω πάλι ο Mirage θα μας ζαλίζει με την Γαία.

    Ούτε απάντησε κανένας στο δίλημα:

    1. Cyborg ή
    2. ΕΔΕΜ

    Μάλλον ΟΛΟΙ πιστεύουν και θέλουν τον CYBORG! Σωστά; Ατομική δύναμη, απεριόριστη ατομική δύναμη! Χάρις στην τεχνολογία. Τι είπατε; Είμαι εκτός θέματος; Πάντα είμαι ΕΝΤΟΣ θέματος ... απλά δεν μας αρέσει να μιλάμε για την πραγματικότητα.

    Όπως η κυρία που πετάει με το αεροπλάνο και στο ερώτημα του συνταξιδευτή της "Και εαν το αεροπλάνο πέσει" απαντά αυτόματα "Σσσσσ, δεν μιλάμε γι αυτό!"

    Και αν ο τεχνο-πολιτισμός μας πέσει; ΣΣΣΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Mirage said...
    "Ούτε απάντησε κανένας στο δίλημα:
    1. Cyborg ή
    2. ΕΔΕΜ".

    Δεν υπάρχει δίλημμα. Ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή επιβίωσε χάρη στην τεχνολογία. Η γεωργία είναι τεχνολογία, η ρόδα, η βάρκα, το σφυρί. Cyborgs είναι ήδη όσοι φοράνε γυαλιά, όσοι έχουν τεχνητή άρθρωση ή βηματοδότη.

    Αυτό που ονομάζετε ΕΔΕΜ είναι μία ουτοπία που θα οδηγούσε στην εξαφάνιση του ανθρώπου. Άλλο λελογισμένη και αειφόρα ανάπτυξη και άλλο το αντι-τεχνολογικό παραλήρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Τα 7 + 1 θάυματα της εποχής μας κατά την άποψη μας θα μπορούσε να τα εκτιμήσει καλύτερα ο αρχαιολόγος του μέλλοντος. Τι θα εύρισκε λοιπόν σκάβοντας στα βαθύτερα στρώματα της γής;

    1. Κονσέρβες

    Σημάδι μιας τεράστιας τεχνολογίας που επέτρεπε την επεξεργασία, τη συσκευασία και το τεράστιο πλεόνασμα της τροφής για τον άνθρωπο. Αυτή πιθανότατα ευθυνόταν για την ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού κατά τον 20ο και 21ο αιώνα.

    2. Μηχανές εσωτερικής καύσης.

    Αναρίθμητες, λειτουργούσαν με ορυκτούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι κάποια στιγμή εξαντλήθηκαν, έχοντας πρώτα επιβαρύνει το κλίμα της γης δραματικά

    3. Καλώδια

    Ένα τεράστιο δίκτυο υπέργειων και υπόγειων καλωδίων που μετέφερε τεράστια ποσά ενέργειας και πληροφορίας απ' άκρο εις άκρο της γης.

    4. Κεραίες

    Σχεδόν σε κάθε εμφανές ύψωμα, χρησίμευαν στην ταχύτατη μονόδρομη και αμφίδρομη επικοινωνία, στην ιατρική, στην ανίχνευση αντικειμένων για ειρηνικούς και πολεμικούς σκοπούς.

    5. Ψηφιακοί δίσκοι

    Εκατομύρια ευρήματα από δίσκους και άλλα αντικείμενα που χρησίμευαν στην αποθήκευση δεδομένων σε ψηφιακή (δυαδική) γραφή. Βρίσκονται συνήθως κοντά σε ηλεκτρονικά συστήματα απεικόνισης και επεξεργασίας αυτών των πληροφοριών.

    6. Συστήματα απεικόνισης.

    Φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, οθόνες τηλεόρασης. Πρόκειται για την τεράστιας σημασίας βιομηχανία της κινούμενης εικόνας. Αυτή επιδρούσε κατευθείαν στο ανθρώπινο υποσυνείδητο επιτρέποντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο του πληθυσμού.

    7. Κυκλώπειες πολυδαίδαλες κατασκευές μικρών δωματίων.

    Συνήθως στις παρυφές των πιο ανεπτυγμένων πόλεων, φαίνεται ότι ήταν τα σημαντικότερα κτήρια, καθώς εξυπηρετούσαν στη συντήρηση των καταταλαιπωρημένων από τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπινων σωμάτων. Τα έλεγαν νοσοκομεία.

    Το 8ο θαύμα ήταν μια επιστημονική αλήθεια που βρέθηκε σε κάποιο ψηφιακό μέσο και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, η "Ατομική Υπόθεση":
    "...πως όλα τα πράγματα αποτελούνται από άτομα, δηλαδή μικρά σωματίδια που κινούνται αδιάκοπα στο χώρο και τα οποία έλκονται όταν η μεταξύ τους απόσταση είναι μικρή, ενώ απωθούνται όταν προσπαθούμε να τα φέρουμε πολύ κοντά το ένα στο άλλο" (Richard Feynman).

    Έχοντας γύρω του τους μαθητές του, ο αρχαιολόγος του μέλλοντος τους εξηγούσε με αυτά τα λόγια τα θαύματα του 20ου και του 21ου αιώνα:

    Ο πληθυσμός των ανθρώπων είχε αυξηθεί τρομακτικά την εποχή εκείνη. Είχαν δημιουργήσει φρικώδη συστήματα για τη διατροφή τους, δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και μέθοδο ελέγχου του πληθυσμού με την υποβολή εικόνων. Όμως, τα οργανικά αποθέματα του πλανήτη εξαντλούνταν ραγδαία οδηγώντας σε συγκρούσεις, όταν την ίδια στιγμή η δραματική αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών επιβάρυνε την ψυχική υγεία των ήδη άρρωστων, λόγω κακής διατροφής, ανθρώπων. Μια μικρή μερίδα από αυτούς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως τελική λύση την επίκαιρη τότε επιστημονική αλήθεια περί διάσπασης του ατόμου. Τα τελευταία 7 λεπτά του πολιτισμού τους πιστεύεται πως έχουν καταγραφεί σε διάφορα μέσα, που βρίσκονται σήμερα κρυμμένα από την ομάδα που τα συνέλεξε.

    Ο αρχαιολόγος του μέλλοντος και οι μαθητές του κάθονταν σε πέτρες γύρω από μια φωτιά που έκαιγε έξω από τη σπηλιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Για μένα πάντως το big picture είναι ότι ο ανθρώπινος πόνος έχει πολλαπλασιάσει μέτωπα, έχει εκμηδενίσει αποστάσεις, έχει εξοντώσει πιθανότητες...

    Κι όμως, ο άνθρωπος που αξίζει το πάτημά του εδώ πάνω, πολλαπλασιάζει μέσα, εκμηδενίζει εμπόδια κι εξοντώνει προκαταλήψεις...

    Αυτό κι αν είναι θαύμα!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Οι ΜΚΟ ίσως να αξίζει να χαρακτηριστούν ως ένα σύγχρονο θαύμα της ανθρωπότητας.
    Δεν είναι όμως λυπηρό το να χαρακτηρίζουμε ως θαύμα το ενεργό ενδιαφέρον του ανθρώπου για τον συνάνθρωπό τού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Nikos Dimou said...

    Πράγματι υπάρχουν αμοιβές (αλλιώς πως θα ζούσαν;) αλλά δεν είναι σύμμετρες προς την ταλαιπωρία και τους κινδύνους των αποστολών.

    Το στοίχείο του εθελοντισμού υπάρχει - διότι πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ανάλογες ή και καλύτερες αμοιβές στην ασφάλεια του γραφείου ή του ιατρείου τους.

    -----

    Χμμμ ... Λόγω ορθολογιστικής μονομανίας μπαίνω σε περίεργες ατραπούς, που μάλλον θα με κάνουν (κατ ελάχιστο) αντιπαθή ...

    Σκέφτομαι ποιο ακριβώς μπορεί να είναι το «κόστος ευκαιρίας» για τους ανθρώπους αυτούς ... ποιοι είναι οι πραγματικοί δείκτες επικινδυνότητας των αποστολών-δράσεων βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων ... ποια είναι τα intangible benefits από την συμμετοχή τους σε τέτοιες αποστολές και ποια τα ανταποδοτικά ωφελήματα ΠΕΡΑΝ της de facto κάλυψης των εξόδων διαβίωσης από την εκάστοτε ΜΚΟ ... και όλα αυτά ΠΕΡΑΝ των δεδομένων επιπρόσθετων οικονομικών αποζημιώσεων ...

    Σκέφτομαι ότι ξέρω ανθρώπους που πληρώνουν οι ίδιοι κάμποσα λεφτά από την τσέπη τους για να πέφτουν με αλεξίπτωτο, για να πηδάνε από γέφυρες, ή για να διασχίζουν δύσβατα μισοπλημμυρισμένα φαράγγια με 4Χ4 ... Τσάμπα extreme sports ίσως?

    Τελικά, μήπως θα ήταν ορθότερο και ακριβέστερο να αποκαλούνται οι όποιοι συμμετέχοντες-στελέχη των γιγαντιαίων πολυεθνικών ΜΚΟ αντί για «εθελοντές», «αμειβόμενοι ακτιβιστές» ή «επί συμβάσει έργου ή εργασίας προσληφθέντες εθελοντές»? ... και οι ΜΚΟ, ΜΚΕ (Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες)?

    Υπόψιν ότι δεν έχω πρόθεση να μηδενίσω ή να διαστρέψω εκ των προτέρων το έργο και τις προθέσεις των ανθρώπων αυτών συνολικά ... όμως έχω διαβάσει και έχω ακούσει πολλά για κάμποσες δημοφιλείς ΜΚΟ και όλα αυτά με κάνουν πολύ, μα πολύ επιφυλακτικό για τον τρόπο λειτουργίας τους και την ειλικρίνεια των κινήτρων τους (και αυτό ανεξαρτήτως των προθέσεων των μεμονωμένων μελών ή υποστηρικτών τους) ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Elias said
    "Το γεγονός ότι τα σχολεία και τα λοιπά ιδρύματα θεωρούνται τα χειρότερα της ευρώπης δεν προβληματίζει κανένα."

    Γαμώτο, είναι ανάγκη να με καταθλίβεις εκει που τα είχα βρει με τους φιλάνθρωπους;
    Το περίμενες ποτε ότι θα μας περνούσαν η Ποτρογαλία και η Ιρλανδία;
    Ούτε σε ανέκδοτο δεν θα το έλεγα.


    Οντως χρειάζεται και ένα αντι-βραβείο. Δεν πάει άλλο. Σκάω από το κακό μου μόνο που το σκέφτομαι αυτό το χάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ειδησεις στη Νετ πριν λιγο...

    Ειχε ενα μικρο ρεπορταζ για τα Μπλογκς.....

    Ελεγε καλα λογια...βγηκε και μιλησε και ο Ανδρουλακης....

    Και ξαφνικα ακουω τον δημοσιογραφο να λεει πως ενα απο τα πιο επιτυχημενα μπλογκς ειναι του Νικου Δημου.....Και μετα ακουω και και τον ιδιο τον ΝΔ να εξηγει τους λογους της επιτυχιας....

    Πολυ χαρηκα....

    Αν και θα διαφωνησω στους λογους επιτυχιας,δεν ειναι το οτι αλλαζετε συχνα θεματα,δεν ειναι οτι κανετε συνεχεια διαλογο ( σιγουρα συμβαλλουν και αυτα βεβαια ). Κυριως ειναι κατι περα και πανω απο ολα αυτα που δεν χωρα σε καμια συνταγη επιτυχιας...ειναι ενας ερωτισμος και μια μαγεια που εχει δημιουργηθει...

    Ειναι οπως μια ομορφη ερωτικη σχεση,δεν μπορεις να πεις γιατι πετυχε η γιατι απετυχε...

    Ειμαστε εμεις ,ολοι,και κυριως εσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Δεν μου αρέσει ούτε ο cyborg ούτε η παλιά ΕΔΕΜ (χωρίς blogging :). Μακάρι να μπορούσε η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε μια νέα ΕΔΕΜ!

    Επομένως, πολύ σωστές οι διαπιστώσεις σας εκτός όμως απο μια μικρή λεπτομέρεια. Και όπως γνωρίζετε ο διάβολος κρύβετε εκεί στις λεπτομέρειες.

    Ο άνθρωπος επεβίωνε μια χαρά ως νομάδας κυνηγός. Ήταν πιο δύσκολο να βρει τροφή τότε αλλά δούλευε μόλις 3-4 ώρες/ ημέρα!Ζούσε μια λιτή ζωή σε αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον.

    Όπως μας δείχνει η ανθρώπινη ιστορία η τεχνολογία βοήθησε ουσιαστικά τον άνθρωπο όχι απλά να επιβιώσει αλλά να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα τα τελευταία 10.000 χρόνια, δηλαδή να να επεκτείνεται, να καταπατεί, να κόβει δέντρα, να πολλαπλασιάζεται, σκοτώνει (και μάλιστα μαζικά), δηλαδή να παίρνει χωρίς να δίνει τίποτε πίσω!

    Τι επέστρεψε στην ΓΑΙΑ ο άνθρωπος ως αντάλλαγμα (να χρησιμοποιήσω έναν όρο που είναι περισσότερο κατανοητός) για όλα αυτά που απλώχερα πήρε; Τι έδωσε πίσω;;;

    Η αειφόρος ανάπτυξη είναι μύθος. Με μη ανανεώσιμη χρήση περιορισμένων πηγών δεν μπορεί να υπάρξει όχι μόνο αειφορία, ούτε καν ανάπτυξη. Το λέει και η τελευταία έκθεση Stern. Όλοι οι επιστήμονες μιλούν για μια "Ήπια Υποχώρηση" του Δυτικού Τρόπου ζωής θέλουμε να αποφύγουμε την κατάρευση.

    Ανάπτυξη, άλλος ένας μύθος. Τι θα πει ανάπτυξη;;; Ανάπτυξη τίνος πράγματος; Της οικονομίας; Του ανθρώπου; Όλης της φύσης;

    Εαν αφείναμε στην άκρη έστω για λίγο τον εγωϊσμό μας και κοιτούσαμε πως ζούσαν οι ιθαγενείς θα μαθαίναμε πολλά περί αειφορίας ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ναυαγός said...
    "Ο αρχαιολόγος του μέλλοντος και οι μαθητές του κάθονταν σε πέτρες γύρω από μια φωτιά που έκαιγε έξω από τη σπηλιά τους".


    Τι απαισιοδοξία σας έχει πιάσει, κι όλοι βλέπετε καταστροφές! Νέοι άνθρωποι! Ποτέ ο άνθρωπος δεν ήταν σε καλύτερη θέση από ότι σήμερα. Πριν χίλια χρόνια δεν υπήρχε στον κόσμο ούτε ένας ελεύθερος πολίτης. Όλοι ήταν σκλάβοι, δουλοπάροικοι, ελάχιστων αρχόντων που κι αυτοί έτρεμαν τα δαιμόνια, τις πανούκλες και τους απέναντι βαρβάρους. Τότε ήταν ΟΛΟΙ φτωχοί, πεινούσαν και κρύωναν και έτρεμαν την οργή των Θεών. Τώρα μέσα από τα ζεστά σας σπίτια, με το ηλεκτρικό και τον υπολογιστή σας, βλέπετε την ανθρωπότητα να αυτοκτονεί και να πηγαίνει κατά διαβόλου.

    Μα την πίστη μου έχετε μεγάλη πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Το να πιστεύω ότι ο πολιτισμός μας θα καταστραφεί έχοντας πάρει αυτή την κατεύθυνση είναι ίσως λάθος κρίση.

    Το να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί είναι ανοησία.

    Το να φαντάζομαι ότι ο άνθρωπος θα επιβιώσει ό,τι και να γίνει είναι νεανική αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. mirage ο άνθρωπος και ως κυνηγός χρησιμοποιούσε τεχνολογία (δόρυ, τόξο, κοπίδι). Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως αν προσπαθούσε να επιβιώσει με τα νύχια και με τα δόντια θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού.

    Τελικά εσείς θέλετε να καταργήσετε τον εγκέφαλο και να γίνουμε ζώα...

    Αν πιστεύετε τόσο στους ιθαγενείς γιατί δεν πάτε μία βόλτα στον Αμαζόνιο ή στην Νέα Γουινέα να ζήσετε μαζί τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Είπαμε να είμαστε σκεπτικιστές ως Ρωμιοί - αλλά εσείς τα έχετε κατεδαφίσει όλα: την επιστήμη, την τεχνολογία, τις ΜΚΟ... Όλα σας φαίνονται ύποπτα, σας μυρίζουν... Αφ υψηλού τα βλέπετε, ξέρετε εσείς τι κρύβεται από πίσω, τίποτα δεν είναι άξιο...

    Σε τέτοιους νεους ανθρώπους θα δώσουμε την σκυτάλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Εδώ έχουμε μια κατά μέτωπο σύγκρουση:

    Από τη μία η παλιά γενιά που λέει ότι αφήνει έναν κόσμο σοφά φτιαγμένο.

    Από την άλλη η νέα γενιά που λέει ότι ο κόσμος έχει πάρει λάθος δρόμο και θέλει αλλαγή (Το νόημα του "ποστ" με τον αρχαιολόγο).

    Θα σας κερδίσουμε, κύριοι και θα παραδώσουμε στις γενιές που θα έρθουν έναν καλύτερο κόσμο.

    Στο μόνο που συμφωνούμε είναι ότι ως εργαλείο μας θα έχουμε την τεχνολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. "Terence, This is Stupid Stuff"

    Therefore, since the world has still
    Much good, but much less good than ill,
    And while the sun and moon endure
    Luck's a chance, but trouble's sure,
    I'd face it as a wise man would,
    And train for ill and not for good

    Housman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Καλησπέρα!
    Μόλις σύνδεσα νέο υπολογιστή!
    Απίθανος!!!!
    Θα επανέλθω με λεπτομέρειες!!
    ΤΡΟΜΕΡΟΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Οι ιθαγενείς (της Νέας Γουινέας όπως λέτε) φροντίζουν να μην κόβουν όλα τα δένδρα από το δάσος και αυτο-περιορίζουν την διατροφή τους ώστε να προλαβαίνει το δάσος να αναπτυχθεί, να ζήσει και να παραμένει υγιές και αυτό.

    Δεν είμαι ούτε εναντίον της τεχνολογίας ούτε του εγκεφάλου :) Απλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει εξελιχθεί καθόλου απ΄ ότι φαίνεται μέχρι τις ημέρες μας.

    Τέλος σας άγγιξα καμιά ευαίσθητη χορδή και μου "επιτεθήκατε;" Η τεχνολογία δεν είναι το παν ... αλλού βρίσκονται οι αξίες!

    Ο σημερινός κόσμος δεν ταιριάζει (βιολογικά, ψυχολογικά) στα σώματα και τα μυαλά μας! Στο δικό μου τουλάχιστον. Και θα τον αλλάξουμε! Πριν είναι πολύ αργά για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ναυαγός said...
    "η παλιά γενιά που λέει ότι αφήνει έναν κόσμο σοφά φτιαγμένο".

    ΟΥΔΕΠΟΤΕ είπα πως ο κόσμος είναι σοφά φτιαγμένος. Είπα ότι είναι καλύτερος από ότι τον βρήκαμε - αλλά απέχει ακόμα πολύ από την τελειότητα.

    Μακάρι να τον κάνετε καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Πανάσχημη βρήκες τον πεσιμιστή λατινιστή τον Houseman. Το αγαπημένο μου (που ταιριάζει παντού):

    Epitaph on an Army of Mercenaries


    These, in the day when heaven was falling,

    The hour when earth's foundations fled,

    Followed their mercenary calling,

    And took their wages, and are dead.



    Their shoulders held the sky suspended;

    They stood, and earth's foundations stay;

    What God abandoned, these defended,

    And saved the sum of things for pay.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. mirage said...
    "Ο σημερινός κόσμος δεν ταιριάζει (βιολογικά, ψυχολογικά) στα σώματα και τα μυαλά μας! Στο δικό μου τουλάχιστον".

    Μήπως το μυαλό σας είναι που δεν ταιριάζει στον κόσμο; Λέω, μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Nikos Dimou said
    "... αν προσπαθούσε να επιβιώσει με τα νύχια και με τα δόντια θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού"

    Σωστό και αυτό. Καλά τότε ήταν αδύναμος σε σχέση με την φύση και φοβισμένος απέναντί της. Όμως σήμερα επιτέλους, έλεος, με τόση γνώση πλέον και τόση τεχνολογία, τι έχει να φοβηθεί ο άνθρωπος;;

    Γιατί συνεχίζει να λειτουργεί ως ένα κατατρεγμένο, ταλαιπωρημένο και φοβισμένο πλασματάκι; Και ένα φοβισμένο πλασματάκι, τι ξέρει να κάνει καλύτερα; Να σκοτώνει, να εξαφανίζει ό,τι δεν του είναι οικείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Να μπορούσα να σας πάρω μια βδομάδα και να σας γυρίσω στις γειτονιές της φτώχειας, της σύγχρονης σκλαβιάς, της απαιδευσιάς, των επιθετικών ενστίκτων, της φυσικής καταστροφής, να μπορούσα να σας κάνω να δείτε τον κόσμο με τα δικά μου μάτια και θα καταλάβετε ότι δεν έχουμε άλλη λύση από το να κάνουμε τον κόσμο αυτόν καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Mirage said...
    Ο σημερινός κόσμος δεν ταιριάζει (βιολογικά, ψυχολογικά) στα σώματα και τα μυαλά μας! Στο δικό μου τουλάχιστον. Και θα τον αλλάξουμε! Πριν είναι πολύ αργά για όλους.

    Σαβ Δεκ 02, 10:41:45 μμ
    ******

    Η τεχνολογία πρέπει να υπάρχει για να υπηρετεί την κοινωνία και όχι τον θάνατο.
    Είχε γράψει εύστοχα ο Νίκος Δήμου ότι ο Τέσλα ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό αλλά δεν ευθύνεται για την ηλεκτρική καρέκλα.
    Ούτε ο Αϊνστάιν για την ατομική βόμβα.

    Σωστή, λογική και ορθολογική χρήση τεχνολογίας και ενέργειας.
    Αυτό είναι το ζητούμενο.
    Μπορούμε να γίνουμε τροφοσυλλέκτες;
    Να επιστρέψουμε όλοι στην εξοχή, στην φύση;
    Ούτε στο τριφύλλι δεν επιτρέπεται να πατά κανείς σήμερα...

    Ωχ, τι ακούω;
    ...
    ...
    It' s the end of the world...R.E.M.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. @Vasilis74 - και βέβαια οι πεινασμένοι χρειάζονται τρόφιμα και οι άρρωστοι φάρμακα. Και σίγουρα οι ανθωπιστικές ΜΚΟ βοηθούν και η ΕΕ δίνει πολλά λεφτά για την αναπτυξιακή βοήθεια. Αλλά τότε γιατί οι ιθαγενείς διαμαρτύρονται;

    Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν. Για παράδειγμα μόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύννορα ανακοίνωσαν πως είχαν πάρει ήδη αρκετά χρήματα για το τσουνάμι, ενώ όλες οι άλλες ΜΚΟ συνέχιζαν να παίρνουν χρήματα παρόλη την αδυναμία τους να τα απορροφήσουν.

    Ας μην θεωρηθεί πάντως το σχόλιο αυτό ότι αποτελεί απαξίωση των ΜΚΟ. Απλώς τίποτε δεν είναι απόλυτο και συχνά τα πράγματα δεν είναι τόσο «θαυμάσια» όσο φαίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Ναυαγέ έχω δει κι έχω ζήσει πιο πολλή φτώχια από όλους σας. Έζησα Κατοχή, πείνα και τρόμο. Όλοι τότε ήταν φτωχοί (εκτός από μερικούς μαυραγορίτες). Έχω περάσει μετά στα νιάτα μου εποχές που δεν είχα να φάω.

    Μη μου μιλάτε για φτώχια... οι σημερινοί φτωχοί είναι πλούσιοι μπροστά στους παλιούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. harrygreco said...
    Τα doomsday minds των αναρχοοικολογων ειναι πανουκλιασμενα. Ευτυχως που η " κοινη γνωμη " τους εχει παρει χαμπερ .

    Την κοινή γνώμη προς το παρόν την αφήνουμε σε εσάς που έχετε τα μέσα να την καθοδηγείτε.

    Και τους απλουστευτικούς χαρακτηρισμούς σε εσάς τους αφήνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Το σχόλιο δεν αφορούσε εσάς, αφορούσε τη γενιά σας. Δε θα διαφωνήσετε ότι πολλοί από τη γενιά σας έζησαν επίσης τη φτώχια και όταν βγήκαν από αυτή, δεν έκαναν τίποτα παρά πάνω από το να την διαιωνίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ναυαγε
    "Να μπορούσα να σας πάρω μια βδομάδα και να σας γυρίσω στις γειτονιές της φτώχειας, της σύγχρονης σκλαβιάς, της απαιδευσιάς, των επιθετικών ενστίκτων, της φυσικής καταστροφής"


    Αν μπορούσα και γω να σου δείξω πόσοι φτωχοί ξεφυγαν από την μοίρα τους με δουλια και πειθαρχία (να ήξερες πόσους έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια), πόσοι σκλάβοι ελευθερωθηκαν διότι κινητοποιήθηκαν τεράστιες ομάδες ανθρώπων, πόσοι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, πόσα ένστινκτα προστασίας και αληλλεγύης μας κρατουν ζωντανους, και ποσες φυσικές καταστροφές μπορούμε να ελέγχουμε με την τεχνολογια (πίστεψε με, όταν ζεις στην Φλοριδα με τους αδυσώπητους τυφώνες, τότε καταλαβαίνεις τη βοήθεια της τεχνολογίας) ,
    τότε ίσως πιστέψεις ότι πιθανόν να βρισκόμαστε και σε καλό δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Nikos Dimou
    "Μήπως το μυαλό σας είναι που δεν ταιριάζει στον κόσμο; Λέω, μήπως; "

    Γιατί ρίχνετε το επίπεδο της συζήτησης κάνοντας μου προσωπική "επίθεση"; Έτσι θα αντιμετωπίσετε τα επιχειρήματά μου; Με την προσωπική χλεύη; Περίμενα ειδικά απο εσάς καλύτερα "πολεμοφόδια" :)

    Διαβάστε ενδεικτικά εδω και εδω

    Όχι δεν είναι μόνο το δικό μου σώμα και μυαλό που αντιδρά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Mirage said...
    Nikos Dimou said
    "... αν προσπαθούσε να επιβιώσει με τα νύχια και με τα δόντια θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού"

    Σωστό και αυτό. Καλά τότε ήταν αδύναμος σε σχέση με την φύση και φοβισμένος απέναντί της. Όμως σήμερα επιτέλους, έλεος, με τόση γνώση πλέον και τόση τεχνολογία, τι έχει να φοβηθεί ο άνθρωπος;;


    για αρχή, τους μετεωρίτες!
    και τσουνάμια, σεισμους, λοιμους, ανθεκτικούς ιούς, μεταλλαξεις και "ορθολογικους" πολεμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Mirage said...
    Γιατί ρίχνετε το επίπεδο της συζήτησης κάνοντας μου προσωπική "επίθεση";

    Δεν σας κάνω προσωπική επίθεση - απλώς διαφωνώ μαζί σας. Όσο γι αυτό που είπα: όταν ένα μυαλό (η περισσότερα)δεν συμφωνεί με τον κόσμο τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

    "Ή στραβός είναι ο γιαλός - ή στραβά αρμενίζουμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Πανάσχημη said...
    "Αν μπορούσα και γω να σου δείξω πόσοι φτωχοί ξεφυγαν από την μοίρα τους με δουλια και πειθαρχία"

    1. δουλια = δουλειά ή δουλεία (lapsus linguae ίσως)

    2. To 1900 υπήρχαν 2 δις φτωχοί στα 2 δις και κάτι πληθυσμού (ανακριβή στοιχεία, όμως κοντά στην ιστορική πραγματικότητα). Το 2000 5 δις φτωχοί στα 6 δις πληθυσμού. Το υπόλοιπο 1 δις πάσχει από παχυσαρκία, καρκίνο, στεφανιαία κ.ο.κ.

    3. Δεν υπάρχει απαισιοδοξία από μέρους μας, υπάρχει επιθυμία να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο... προς το καλύτερο

    3. Ο κόσμος που παραλαμβάνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Anula

    Εκτός απο τους μετεωρίτες και τους σεισμούς, τα υπόλοιπα είναι κυρίως ανθρωπίνης προελεύσεως (ναι ακόμη και τα τσουνάμι, η ένταση των καιρικών φαινομένων όπως τυφώνες, κλπ αυξάνει χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας της ανθρωπογενούς αλλαγής της ατμόσφαιρας (global warming)).

    Πάντως ένα είναι σίγουρο πως δεν θα σταματήσουν οι φυσικές απειλές. Οπότε και εμείς ας συνεχίσουμε να φοβόμαστε και να αντιδρούμε ανάλογα απέναντι στην αχάριστη και άλογη φύση ... Ας συνεχίσουμε να καταστρέφουμε το μοναδικό μας σπίτι, την μάνα Γη που έτυχε και μας γέννησε και συνεχίζει να μας θρέφει ...

    Για όσους δεν παίρνουν στα σοβαρά τους καταστροφολόγους γιατί τους θεωρούν περιθωριακούς, κάτι οικο-αναρχικούς με λιγδιασμένα μακριά μαλιά, τους παραδίδω σε έναν εξέχοντα επιστήμονα τον Martin Rees που εξέπληξε τους πάντες με το βιβλίο του Our Final Century?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Ναυαγός said... Το 2000 5 δις φτωχοί στα 6 δις πληθυσμού. Το υπόλοιπο 1 δις πάσχει από παχυσαρκία, καρκίνο, στεφανιαία κ.ο.κ.
    ----

    Γιατί τόση αισιοδοξία; Από τις ίδιες αρρώστειες πάσχουν και τα 5 δις των φτωχών.

    Άρα, το σωστό είναι 6 δις άρρωστοι και 5 δις φτωχοί.

    Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. harrygreco said...
    "Μπλογκων τοις μετρητοις,μπροστα στο τζακι,κοβω αβαταρι & βγαζω συμπερασμα.Η καλυτερη συνεισφορα των αναρχικων ειναι η κοντρα με τους χρυσαυγιτες".

    Όχι! Η καλύτερη συνεισφορά των αναρχικών είναι η κόντρα με τους χρυσαυγίτες που την αναμεταδίδει η τηλεόραση και την απολαμβάνουν κάποιοι μπροστά στο τζάκι.

    Επιμένω πως χαρακτηρίζετε λανθασμένα κάτι που δεν έχετε αντιληφθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. αλλο ενα θαυμα ειναι οι ταχυτητες των σπριντερ στους παγκοσμιους και ολυμπιακους αγωνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Ναυαγός said...
    "Το 2000 5 δις φτωχοί στα 6 δις πληθυσμού".

    Πού τα βρήκατε αυτά τα νουμερα; Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ οι πολύ φτωχοί δεν είναι πάνω από ένα δις και οι ¨μετρίως φτωχοί" αλλο ενάμιση. Το ποσοστό τους συνεχώς μειώνεται:

    The proportion of the developing world's population living in extreme economic poverty has fallen from 28 percent in 1990 to 21 percent in 2001.

    Βεβαίως και αυτά τα νούμερα είναι φοβερά - αλλά τα 5 δις δεν υπάρχουν σε καμία σοβαρή στατιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Nikos Dimou said...

    "Πού τα βρήκατε αυτά τα νουμερα; Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ οι πολύ φτωχοί δεν είναι πάνω από ένα δις και οι ¨μετρίως φτωχοί" αλλο ενάμιση. Το ποσοστό τους συνεχώς μειώνεται"

    Διαφορετικός ορισμός της φτώχειας.

    Φτωχός=αυτός που επιζητά.
    "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι"= ευτυχισμένοι αυτοί που επιζητούν το πνεύμα.

    Φτωχοί είναι και αυτοί που σήμερα επιζητούν τον πλούτο. Φτωχοί σήμερα δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες του Ντοστογιέφσκι, είναι και οι χαρακτήρες του Μάμετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Στραβός είναι ο Τεχνητός Ανθρώπινος Γιαλός και στραβά αρμενίζουμε μέσα του .... Ο υπόλοιπος γιαλός είναι μια χαρά.

    Μπορούμε να αρμενίσουμε καλύτερα ας σταματήσουμε να φοβόμαστε το ταξίδι.

    Καιρός νας σας αφήνω τώρα - έσπασα και το ατομικό μου ρεκόρ σε πόστς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Καλά όλα αυτά αλλά η Γιουγκοσλαβία που κολλάει ; Και κύριε Δήμου δεν αρμενίζουμε στραβά , ο γιαλός είναι στραβός που είχα γράψει σ' έναν πρώην φίλο σας και νυν εκδότη (ονόματα δε λέμε και καταστάσεις δε θίγουμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. mirage said...

    "Πάντως ένα είναι σίγουρο πως δεν θα σταματήσουν οι φυσικές απειλές."

    η τεχνολογια αντιτασσεται στο τυχαιο φυσικο φαινομενο εν μερει, προειδοποιωντας για σεισμους και τσουναμια, ισως και για αστεροειδεις, ελπιζω δηλαδη...

    φαντασου το μελλοντικο σαιμποργκ να εξαλειφθει απο πτωση αστεροειδους (no lol...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Ναυαγός said...
    "Διαφορετικός ορισμός της φτώχειας.
    Φτωχός=αυτός που επιζητά".

    Αμ τότε οι αχόρταγοι πλούσιοι είναι φτωχότεροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Οι αχόρταγοι πλούσιοι είναι συνηθέστερα οι νεόπλουτοι. Αυτοί επιδεικνύουν τα ίδια επιθετικά ένστικτα του φτωχού, καθώς σε αυτά ανδρώθηκαν. Συνεπώς μπορεί και να μην είναι τόσο παράλογο το συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Είναι Σαββατόβραδο και θα πρέπει να αναβάλλουμε μέχρι αύριο τη σωτηρία του κόσμου....

    Ευχαριστώ για τη σωτήρια κουβέντα πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Μόλις γύρισα σπίτι!
    Έντονη περιπέτεια σήμερα αλλά ένα ολοκαίνουργιο pc εγκαταστάθηκε στην επιχείρηση μου.
    Το χάρηκα πολύ!
    Πολλές πολλές νέες δυνατότητες, μεγάλο κέφι για δουλειά!

    Στα δικά μας τώρα!
    "Να είσαι νηφάλιος και να μάθεις να δυσπιστείς"
    Αγάπημένο τσιτάτο του Νίκου, μάλλον κρύβει πολλά για τον τρόπο που πρέπει να σκεπτόμαστε!
    Κρύβουν αυτές οι λέξεις κατά την γνώμη μου την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που πιστεύουμε και σε αυτά που δυσπιστούμε!
    Πρέπει να είσαι νηφάλιος για να μπορείς να είσαι σε κάτι δύσπιστος.
    Πρέπει να είσαι εξίσου νηφάλιος για να πιστέψεις κάτι.
    Δεν μπορείς να δυσπιστείς όταν δεν είσαι νηφάλιος!
    Η δυσπιστία απέναντι σε όλα οδηγεί σε ισοπεδωτισμό.
    Αρα σε όχι νηφάλια σκέψη.
    Αν κανείς μπορέσει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτά τα δύο νομίζω πως έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Αγαπητε Νικο
    Ο χριστιανισμος απο την φυση του σαν μονοθειστικη θρησκεια δεν ειναι αγαπη αλλα μισος σε ζελατινα αγαπης
    δεν ηταν ποτε ενα βημα ηθικης παρα ενα βημα απατης
    οσο για τα αλλα συμφωνω κρατωντας παντα καποιες αντιρησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Ξεφεύγω από το θέμα και συγγνώμη γι αυτό αλλά ήθελα να απαντήσω στον mirage.
    Βασικά ναι , συμφωνώ ότι κατστρέφουμε τον πλανήτη αλλά ξέρεις για ποιό λόγο δεν καίγεται καρφί σ' αυτούς που τον καταστρέφουν ; Απλούστατα γιατί φτίαχνουμε καινούριο και εννοώ τον Αρη ο οποίος θα είναι έτοιμος σε καμιά 200αριά χρόνια για να φιλοξενήσει τους πρώτους ανθρώπους όταν στη ΓΗ θα γίνεται πλέον το μπάχαλο της αρκούδας και θα επικρατεί πλέον ένας νέος μεσαίωνας ο οποίος θα οδηγήσει σε μια νέα μετανάστευση για να επαναληφθεί για άλλη μια φορά η ιστορία. Αυτά τα λίγα πληροφοριακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Αναρωτιέμαι μήπως είμαι σε κακή διάθεση και τα βλέπω όλα μαύρα.

    Θα ήθελα κάποιος να με τσιμπήσει, να μου πει ότι δεν είμαι ο μόνος που αισθάνθηκε έτσι μετά τα σημερινά σχόλια.

    Πίκρα, πίκρα, πίκρα.

    Τί απόψεις είναι αυτές;;;

    Είναι τόσο δυνατός ο εγωισμός που παραμερίζει τη λογική;

    Θα ήθελα τη βοήθεια κάποιου ειδικού (zontas ακούς;) για να καταλάβω το μηχανισμό της εσωτερικής ανάγκης για μια πιο προχωρημένη άποψη, που οδηγεί τους ανθρώπους στην τύφλωση.

    Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που λένε πχ ότι ο ουμανισμός είναι passe και ψάχνοντας για το καλύτερο, με καταβρέχουν με μπούρδες.
    Γιατί;

    Η αμφισβήτιση και ο σκεπτικισμός δεν έχουν σχέση με τη σοφιστεία, θα το καταλάβουμε ποτέ αυτό;

    Στους μεταμοντέρνους και τους σοφιστές έρχονται να προστεθούν οι μαξιμαλιστές και οι ανιστόρητοι.

    Καπάκι παρεμβάλλονται λουδίτες, πουριτανοί και λοιπή οπισθοδρομική κομπανία.

    Αντιστέκονται ο doctor, η πανάσχημη, η paragrafos και δυο τρεις άλλοι, αλλά δεν αλλάζουν την εικόνα.

    Κι όλα αυτά που;
    Στο μπλογκ του ΝΔ!!!

    Νίκο, απορώ πώς αντέχεις.
    Στη θέση σου θα τα 'χα παρατήσει προ πολλού.

    Ζοφερός Μεσαίωνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Η "κακιά τεχνολογία" που θα μας καταστρέψει είναι πράγματι μια απλουστευμένη εικόνα των πραγμάτων.

    Η πιθανότητα μιας εξελικτικής γκάφας όμως;

    Η μεταβλητότητα των χαρακτηριστικών που προσδίδουν προσαρμοστικότητα δεν επιτρέπει στενόμυαλη αντιμετώπιση του θέματος. Πολλές φορές αναρωτήθηκα αν κάποια από τα χαρακτηριστικά που μας βοήθησαν ως τώρα ... μας δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον.

    Π.χ. η αδηφάγα μας τάση για ικανοποίηση εαυτού, όχι μόνο στο ατομικό επίπεδο -με το να γαργαλάμε συνεχώς το Nucleus Accumbens μας -αλλά και στο συλλογικό με την ενθάρρυνση για ένδυση με την "Αύρα του Νικητή" ... με την νοοτροπία του "είμαστε οι εκλεκτοί, η επιθυμία μας είναι διαταγή, πρέπει να είμαστε οι νικητές, ο δικός μας ο τρόπος ή τίποτα, το δικό μας DNA ή κανένα".

    Σε ένα τέτοιο σενάριο η -όποια -τεχνολογία δεν λειτουργεί καθαρά ως αιτία αλλά ως μέσον, ως καταλύτης, ως παράγοντας επιτάγχυνσης.

    Με άλλα λόγια, τι γίνεται αν η τεχνολογία στο πλαίσιο μια άκρατης ελεύθερης αγοράς επιταχύνει την μετεξέλιξη μας σε Homo Volitus (?) (απο το Volition)... κατά το "θέλω άρα υπάρχω" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. @takis alefantis
    Απο την απάντησή σας προκύπτουν κάποια ερωτήματα.
    1. Ποιοί ακριβώς ήταν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν? Οι μή έχοντες στον ήλιο μοίρα ή αυτοί που πλούτιζαν απο τον τουρισμό?
    2. Οι μή έχονες στον ήλιο μοίρα θα είχαν την δυνατότητα να ακουστεί η φώνή τους?
    3. Τα κράτη που δεχόντουσαν την βοήθεια, εξέδοσαν κάποια επίσημη ανακοίνωση ότι δεν την χρειάζονται?
    4. Η δημοσότητα και μόνο του γεγονότος δεν αποτελούσε απο μόνη της δυσφήμιση (προσορινή) για τον τουρισμό των περιοχών που επλήγησαν -η βοήθεια τους πείραξε
    ?
    3. Είναι δυνατόν κάποιος να πεθαίνει απο οποιαδήποτε αιτία και να μή έχει την ανάγκη απο βοήθεια?

    Σε καμία περίπτωση δεν ενοούσα ότι αμφισβιτείτε τις ΜΚΟ
    Υπερβολές όσον αφορά την παρουσίση των γεγονότων σίγουρα έγιναν. Τα ΜΜΕ καραδοκούν για τέτοια.

    Σαφώς και τίποτε δεν είναι συλλογικά απόλυτο ή τέλειο.

    Δεν γνωρίζω εάν οι ΜΚΟ υλοποιούν καλά το έργο τους. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι κάνουν κάτι τουλάχιστον μπροστά σε αυτά που κάνω εγώ αλλα και οι περισσότεροι Έλληνες.

    Ενας λαός αμόρφωτος δέν μπορεί να έχει κριτικη άποψη.

    Πιστεύω ότι εμείς που ανήκουμε στο 10% των "πλουσιοτέρων" ανθρώπων του πλανήτη οφείλουμε όχι τόσο να ταϊσουμε τους υπόλοιπους, άλλα να τους πείσουμε ότι τους αξίζει να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Ας τους δείξουμε λοιπόν ότι αυτό το καλύτερο υπάρχει.

    Στο κάτω - κάτω
    για την σκλαβιά μας δέν φταίνε μόνο τα δεσμά μας άλλα και η υποταγμένη η καρδιά μας.

    Με σεβασμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Υποθέτω ότι την ψηφιοποίηση του περιεχομένου την κατηγοριοποιείτε ξεχωριστά από αυτή του υπολογιστή λόγω της σημασίας που έχει στον τομέα σας. Αλλιώς, για μένα τουλάχιστον, το #1 είναι αποτέλεσμα του #2.
    Από την άλλη η δυνατότητα για διαστημικές αποστολές γενικά είναι άξια ξεχωριστής αναφοράς πιστεύω. Όπως λέτε οι δορυφόροι είναι μια από τις εφαρμογές τους, καθώς επίσης και ο διεθνής διαστημικός σταθμός.
    Μην ξεχνάμε ότι, εκτώς των άλλων, ο ανταγωνισμός μεταξύ των 2 υπερδυνάμεων για την κατάκτηση του διαστήματος στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ήταν εφαλτήριο για τη γέννηση του ίντερνετ από τη DARPA.

    Καλημέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Kαλημέρα!

    andy dufresne said...
    "Θα ήθελα κάποιος να με τσιμπήσει, να μου πει ότι δεν είμαι ο μόνος που αισθάνθηκε έτσι μετά τα σημερινά σχόλια".

    Δεν είσαι ο μόνος - αλλά δεν ξέρω αν είμαστε πολλοί.

    Έχω μείνει κατάπληκτος.

    Σίγουρα ένα μέρος από τις αντιδράσεις οφείλεται στην αντιρρητική ψύχωση των νεοελλήνων.

    Αν τα έβρισκα όλα χάλια, θα αντιδρούσαν ανάποδα.

    Άλλωστε πόσες φορές δεν με έχουν κατηγορήσει για μιζέρια και γκρίνια;

    Αλλά αυτό δεν ερμηνεύει παρά ένα μικρό μέρος από τα σχόλια.

    Από κει και πέρα επιβεβαιώνεται η βαθύς αντιτεχνολογικός προσανατολισμός των Ελλήνων, η δυσπιστία τους προς το καινούργιο. Τα έχουμε ξαναπει αυτά ("Και με τα κεριά βλέπαμε" 9.1.06 στο nikosdimou blog) η καχυποψία τους απέναντι σε κάθε θεσμό (όπως οι ΜΚΟ), η άκριτη υίοθέτηση περίεργων θεωριών (Γαία, κλπ), η διαστρέβλωση των στατιστικών κατά τις ανάγκες μας...

    Γράφεις:
    "Νίκο, απορώ πώς αντέχεις.
    Στη θέση σου θα τα 'χα παρατήσει προ πολλού".

    Δεν νομίζω πως θα αντέξω για πολύ ακόμα. Αν και όσο βλέπω τέτοια φαινόμενα αισθάνομαι πιο χρήσιμη την ύπαρξή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. andy dufresne said...
    Αντιστέκονται ο doctor, η πανάσχημη, η paragrafos και δυο τρεις άλλοι, αλλά δεν αλλάζουν την εικόνα.

    Κι όλα αυτά που;
    Στο μπλογκ του ΝΔ!!!

    Νίκο, απορώ πώς αντέχεις.
    Στη θέση σου θα τα 'χα παρατήσει προ πολλού.

    Ζοφερός Μεσαίωνας...
    Κυρ Δεκ 03, 01:23:58 πμ

    *************

    «Κράτησε τα όνειρά σου· οι συνετοί δεν έχουν έτσι ωραία σαν τους τρελούς!»
    (Σαν πρόλογος, Κώστας Καρυωτάκης από την συλλογή Νηπενθή, 1921.

    Δεκτές οι επισημάνσεις του κ.Αλεβαντή, δεκτόν και το ότι δεν είχε σκοπό να απαξιώσει τις Μ.Κ.Ο.

    Όμως...
    Αλλά...

    Κύριε Αλεβαντή δίνω 22 ευρώ το μήνα στην actionaid και είμαι ευτυχής αν εκεί φτάνει το 1/3.

    Στο ελληνικό κράτος, ως φορολογούμενος μισθωτός πληρώνω 408,33 ευρώ Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών κάθε μήνα και στο Ι.Κ.Α. μαζί με τον εργοδότη μου 1.135,49 ευρώ.
    Το τι "επανεισπράττω" από αυτά τα χρήματα ως πολίτης αυτής της χώρας ας μην το συζητήσουμε τώρα.

    Είναι λοιπόν δυνατόν να σκεφτώ ότι από τα 22 ευρώ είναι πιθανόν κάποια να "χάνονται" στην διαδρομή σε μισθούς των εργαζομένων της οργάνωσης ή σε λειτουργικά έξοδα;

    Εδώ πετάμε 100 ευρώ στα τσιγάρα κάθε μήνα και άλλα τόσα για να πάρουμε εφημερίδες μόνο για τα Dvds τα οποία δεν βλέπουμε ποτέ...

    Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι οι ΜΚΟ δεν έχουν απαλύνει έστω και λίγο τον πόνο κάποιων συνανθρώπων μας;
    Γιατί τέτοια απαξίωση στο έργο κάποιων ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν;
    Γιατί είναι looser o γιατρός χωρίς σύνορα και "μάγκας" ο γιατρός που "σπρώχνει" συγκεκριμένα φάρμακα στους ασθενείς (ακόμη και αν δεν έχεις κάτι σου δίνει το συγκεκριμένο φάρμακο) για να πάρει τη μίζα του;


    Νομίζω ότι στην σφοδρή κριτική εναντίον των ΜΚΟ υποβόσκει υποσυνείδητα μια προσπάθεια δικαιολόγησης της μη -έστω οικονομικής- συνεισφοράς του κρίνοντος.
    Δημιουργείται ένα αυθυποβολικό άλλοθι για να δικαιολογήσει την απάθεια και την αδιαφορία.

    Σημείωση προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: Δεν αναφέρομαι στον κ.Αλεβαντή, αλλά μιλάω γενικά.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Κύριε Δήμου, οι μειοψηφίες είναι η μήτρα του μέλλοντος.
    Τι ανέξοδο να πεις στον Γαλιλαίο ότι η γη δεν κινείται...
    Τότε.
    Τώρα;
    Η τότε πλειοψηφία ήταν μια πλεμπάγια, ένας όχλος αγόμενος και φερόμενος από τον τοποτηρητή του μεσαίωνα, την εκκλησία.

    "Οι μειοψηφίες, τάγματα ξυπόλητα"

    Keep on walking...

    *****

    ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:

    Actionaid:

    Λίγα για μας, μπορεί να σημαίνουν πολλά για έναν άνθρωπο, ένα παιδί ή μία κοινότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου.

    - 10 ευρώ αρκούν για να αγοραστούν βιβλία για ένα ολόκληρο σχολείο στην Αιθιοπία.

    - 24 ευρώ αρκούν για να εξασφαλίσει τροφή, για δύο μήνες, ένα υποσιτισμένο παιδί στη Γουατεμάλα.

    - 45 ευρώ καλύπτουν το μηνιαίο μισθό ενός δασκάλου στη Γκάνα.

    - 80 ευρώ αρκούν για να πάρει δάνειο μια γυναίκα στο Νεπάλ και να ξεκινήσει τη δική της μικρή επιχείρηση, με κατασκευή υφασμάτων, πώληση τροφίμων κ.λπ. και να μπορέσει έτσι να ενισχύσει το οικογενειακό της εισόδημα.

    - 150 ευρώ καλύπτουν το μηνιαίο μισθό ενός γιατρού σε ένα Κέντρο Υγείας στο Μπαγκλαντές.

    -600 ευρώ καλύπτουν το κόστος αγοράς του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, για να λειτουργεί για ένα χρόνο ένα Κέντρο Υγείας στο Πακιστάν.

    doctor

    Υ.Γ. Δε μπορώ να περιμένω να καταστραφεί ο μηχανισμός παραγωγής της φτώχειας του τρίτου κόσμου.
    Πεθαίνει κόσμος εκεί πέρα και μπορούμε να βοηθήσουμε ατομικά μέχρι να βρεθεί η "μια κάποια λύσις" που ψάχνετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. @reactor69 - συμφωνώ !

    @vasilis74 - απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας θα βρείτ στο άρθρο στο οποίο σας παρέπεμψα.

    @andy - ο Νίκος ζήτησε σχόλια για να βελτιώσει το άρθρο του. Κάναμε μια κουβέντα και (όπως είπε και ο reactor69) προκύπτει ότι δεν φθάνει ο θαυμασμός στα εργαλεία αλλά πρέπει να μας απασχολήσει και η ηθική του χρήστη. Και αυτό προέκυψε ακριβώς από την προσθήκη του 8ου «θαύματος», των ΜΚΟ που έχουν σαφώς ηθική βάση. Αλλά και αυτές δεν πρέπει να τις «θεοποιούμε» γιατί δεν είναι όλες «παρθένες» και «οσίες».

    Γιατί όμως όλα αυτά να κουράζουν και να μεταφράζονται σε πικρία; Γιατί οι όποιες πολιτισμένες διαφωνίες να οδηγήσουν τον οικοδεσπότη να τα παρατήσει; Μήπως κάτι μου διαφεύγει εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Μήνυμα προς ευαίσθητους σχολιαστές:

    Προσωπικά βγάζω το ψωμί μου πουλώντας τεχνολογία πληροφορικής που για το 99% του πληθυσμού των computer literate ελλήνων (πόσο μάλλον του γενικού πληθυσμού) ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της μαγείας ... Τα περί τεχνοφοβίας λοιπόν να τα πουλήσετε αλλού ...

    Σε ότι αφορά τα περί των πολυεθνικών ΜΚΟ κακώς ενίστασθε για την μη άκριτη αποδοχή των θέσεων σας. Το δικαίωμα στην αμφισβήτηση και στη διαφωνία είναι πολύ καλύτερα θεμελιωμένο από την όποια απαίτηση a priori αξιωματικής αποδοχής της οποιασδήποτε προσωπικής θέσης ή άποψης.

    Κατά τα άλλα προτείνω σε όσους επιζητούν, την παρουσία στο μπλόγκ αποκλειστικά μη πουριτανών, μη ανιστόρητων, μη μπουρδολόγων, μη λουδιτών, μη οπισθοδρομικών σχολιαστών (και άλλα γενικόλογα και κατ ουσίαν υβριστικά) σύμφωνα με τα γούστα τους, να εισηγηθούν στον ΝΔ την καθιέρωση ειδικής κάρτας πρόσβασης στο μπλόγκ, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά "προοδευτικής" (κατά το δοκούν) "καθαροαιμίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. ΝΔ

    Οι εφαρμογές της ΑΙ, των τεχνητών νευρωνικών δικτύων και της ‘εξελικτικής’ υπολογιστικής είναι καθημερινότητα για πολλούς επιστήμονες, αλλά και για αρκετούς πολίτες. ΠΧ εφαρμογές optimization και control στη βιομηχανία, διαγνωστικοί αλγόριθμοι, πειραματικές πλατφόρμες για επιστήμονες όπου τεστάρουν τις θεωρίες τους για να τις συγκρίνουν με συμπεριφορικά δεδομένα. Προ-πειραματική δεν είναι, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υβριδική υπό την έννοια, ότι χρησιμοποιείται μια νέα υπολογιστική – μαθηματική ‘τεχνολογία’ σε παλιό - ψηφιακό περιβάλλον.



    Andy

    Ότι χρειαζόταν να ειπωθεί, νομίζω το είπες με το σχόλιο σου. Τι να προσθέσω;



    Αντιδραστήριος

    Κατ’ αρχήν να διαφωνήσω με το Γάτο που είπε νωρίτερα ότι το Ζεν δεν είναι τεχνολογία, είναι μια ιδέα. Το ζεν αφορά και σε μια «τεχνολογία» της συνείδησης. Οι εφαρμογές του είναι πολλές. Μην το βάζεις όμως στο ίδιο καζάνι με το Χριστιανισμό, γιατί σαν ιδέα και σαν τεχνολογία αντιστάθηκε πολύ περισσότερο στην ενσωμάτωση του σε ρητορικές δύναμης και εξουσίας από τους εκάστοτε Θεσμούς και φορείς ελέγχου. Το συμπέρασμα ακολουθώντας το Ζεν δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ δεν ξέρω πως προκύπτει, αλλά όσοι χρησιμοποιούν τεχνολογίες Ζεν για να εκτοξεύσουν τη δημιουργικότητα τους, από τη silicon valley μέχρι το Δελχί, θα διαφωνήσουν μαζί σου. Ούτε την επιθετικότητα, ούτε την άμιλλα, ούτε την σεξουαλική διέγερση καταστέλλει το Ζεν. Επίσης το Ζεν είναι μια καθαρή φιλοσοφία και τεχνολογία, το πώς θα χρησιμοποιηθεί από κάθε κοινωνία, ανάλογα με τις συγκρούσεις και τις επιλογές της, είναι άλλη ιστορία.

    Το ρητό είναι αμφίδρομης ανάγνωσης: μην εξιδανικεύεις το καλό και μην φοβάσαι παραπάνω από όσο πρέπει το κακό. Λέγοντας ότι μας έφτασε ως εδώ η ανάγκη και μόνον για επιβίωση, υπεραπλουστεύεις το Δαρβίνο και τον χρησιμοποιείς σαν θρησκεία και σαν Ηθική –είναι αναπόφευκτο – όπως ακριβώς το κάνουν οι κοινωνιοβιολογοί, οι ευγονιστές και κάποιοι αφελείς εξελικτικοί ψυχολόγοι. Alas poor Darwin ! Το να μεταφέρεις μια ερμηνευτική μεθοδολογία από ένα μακρο-φαινομενολογικό επίπεδο ανάλυσης, όπως είναι η εξελικτική βιολογία, αμεταβόλιστο, στην Ιστορία και την Κοινωνιολογία, είναι αν μη τι άλλο, υπερ-απλουστευτικό. Α short of dangerous reductionism που λένε και οι επιστημολόγοι. Αν όμως το κάνουμε, και δυστυχώς πολλοί δημοσιογράφοι αναπαράγουν τέτοιες ρητορικές στα μέσα, τότε είναι λογικό να τρομοκρατούμαστε από τη φαντασίωση, ότι η ανεξέλεγκτη δύναμη της επιβίωσης του άλλου θα γίνει απληστία και θα μας καταστρέψει και ίσως και εκείνον μαζί. Πρόσεξε δεν λέω ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, λέω όμως ότι το ζήτημα είναι ότι τέτοια άγχη τα αναπαράγουμε εμείς, και μετά παγιδευόμαστε εκεί μέσα. Η επιστήμη δεν φοράει παρωπίδες, η επιστήμη έχει δυνάμεις που παλεύουν για την πρόοδο, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, δυνάμεις που παλεύουν για την καταστροφή, άλλοτε συμμαχώντας με την πρόοδο κι άλλοτε στρεφόμενες εναντίον της κι έχει και μια συνθετική δύναμη που καταφέρνει να κάνει τις προηγούμενες δύο να δουλεύουν στα μέτρα του ανθρώπου και του περιβάλλοντος του. Η καταστροφολογία δεν έχει πάντα αγνές προθέσεις και η μόρφωση από μόνη της δεν αρκεί. Νομίζω η εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της ανθρωπότητας να επανορθώνει και να ξαναδημιουργεί πρέπει με κάποιον τρόπο να επανεγκατασταθεί στη δημόσια κουβέντα, μιας και το μέλλον είναι ήδη εδώ και μάλιστα το χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή εσύ κι εγώ. Τα δίκτυα, δίκτυα ανθρώπων, δίκτυα πληροφοριών, η ανεμπόδιστη διακίνηση, είναι μια επανορθωτική πράξη, που διασφαλίζει πρόοδο με ανθρωπιστικές προτεραιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Τάκη Αλεβαντή κ.ά.
    Το ότι κάθε εργαλείο προϋποθέτει και έναν σωστό χειριστή είναι τόσο αυτονόητο που δεν χρειαζόταν ειδική αναφορά. Αυτό που ξάφνιασε σε σένα και σε πολλούς άλλους είναι ότι αντί να συζητήσετε επί του καταλόγου προσθέτωντας, αφαιρώντας, αλλάζοντας - αρχίσατε αμέσως τις ενστάσεις:

    ΜΑ αφορούν μόνον το 10%
    ΜΑ εξαρτώνται από την σωστή χρήση
    ΜΑ η τεχνολογία καταστρέφει τον πλανήτη
    κλπ.

    Για τις ΜΚΟ είχα ήδη προεξοφλήσει τις αμφισβητήσεις όταν έγραψα στο ποστ: "Η δημιουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (με όλα τα ελαττώματά τους) είναι η μεγαλύτερη ηθική εξέλιξη στην ανθρωπότητα μετά τον Χριστιανισμό". Πρώτος μίλησα για ελαττώματα.

    Αλλά εσείς μιλήσατε ΜΟΝΟΝ για ελαττώματα. Μερικοί αμφισβητήσατε ότι έχουν προσφέρει οτιδήποτε.

    k2825 said...
    "Το δικαίωμα στην αμφισβήτηση και στη διαφωνία είναι πολύ καλύτερα θεμελιωμένο από την όποια απαίτηση a priori αξιωματικής αποδοχής της οποιασδήποτε προσωπικής θέσης ή άποψης".

    Θα ήμουν ο τελευταίος που θα διαφωνούσε με το δικαίωμα της αμφισβήτησης - φτάνει να μην γίνει δόγμα. Και εδώ έγινε. Υπήρξε ΜΟΝΟ αμφισβήτηση - αξιωματική και a priori όπως την περιγράφετε.

    Προς έντομον zzzzzzzzzz: καλύτερα να μου στέλνεις τα σχόλιά σου με email. Έτσι κι αλλιώς μόνο εγώ τα διαβάζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. k2825

    "..Κατά τα άλλα προτείνω σε όσους επιζητούν, την παρουσία στο μπλόγκ αποκλειστικά μη πουριτανών, μη ανιστόρητων, μη μπουρδολόγων, μη λουδιτών, μη οπισθοδρομικών σχολιαστών (και άλλα γενικόλογα και κατ ουσίαν υβριστικά)..."

    Δεν νομίζω ότι το ζήτημα του andy, αν κατάλαβα καλά, είναι το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να υιοθετούν τη μία ή την άλλη άποψη, όσο διαφορετική κι αν είναι από τη δική του, αυτό που μάλλον τον ενοχλεί, -κ΄ποιες φορές τον συμμερίζομαι - είναι αυτό που λέει ο Γάτος αντιρρητική 'θέση', δηλαδή μία χωρίς επιχειρήματα, σοφιστεία, που συχνά χρησιμοποιείται καταναγκαστικά από φθόνο, φόβο, ή στην προσπάθεια να διακινήσεις στον άλλο έντονα συναισθήματα προσπαθώντας να του καταστρέψεις την ικανότητα να σκεφτεί λογικά.

    Anyway, πολλές από τις αγωνίες σας για τις ΜΚΟ τις συμμερίζομαι κι εγώ, αλλά άλλοτε πάλι στέκομαι σε μια θέση σαν αυτή του doctor, και καταλήγω ότι το ζήτημα είναι να είμαστε ενεργοί πολίτες, ας τους ζητήσουμε βρε αδερφέ κάποτε κι αυτούς να δώσουν λογαριασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Η ψηφιοποίηση είναι το πρώτο και μεγαλύτερο θαύμα, επειδή αποτελεί ένα απίστευτο paradigm shift για το μυαλό του ανθρώπου. Όλα τα άλλα στηρίζονται σε αυτό και αποτελεί την ενοποιό δύναμη για την επίτευξη των πάντων - ακόμα και όσα φαντάζουν ως "αδύνατα".

    Θα χρειαζόμουν πολλές χιλιάδες λέξεις για να το αναπτύξω όπως και όσο θα ήθελα, αλλά στο τέλος του δρόμου μάλλον βρίσκονται η τηλεμεταφορά ύλης, η δικιά μας "ψηφιοποίηση" και αθανασία, αλλά και η τελική μετατροπή μας σε όντα από καθαρή ενέργεια, πέρα από τη φθορά και την τυραννία της ύλης (Arthur Clarke και πάλι) - μέχρι και ένα πλήρως "ψηφιακό" σύμπαν σε ...προσομοίωση.

    Όσο "εξωφρενικά" κι αν ακούγονται τα παραπάνω, δεν υπάρχει κανείς φυσικός νόμος που να εμποδίζει την πραγματοποίησή τους στο (πολύ μακρινό φυσικά) μέλλον (εκτός ίσως από το 2ο Θερμοδυναμικό Αξίωμα, αλλά έχουμε μπόλικη ενέργεια στην αστρική γειτονιά μας, αλλά και στο υπόλοιπο Σύμπαν, για να ...σπαταλήσουμε).

    Αλλά, για να "προσγειωθούμε" στη σημερινή πραγματικότητα, θα έλεγα πως μπορούμε άνετα να διαγράψουμε τα "θαύματα" του κινητού τηλεφώνου και της τηλεόρασης από τη λίστα του Σίντλ..., ε του ΝΔ ήθελα να πω :)

    Κι αυτό επειδή είναι ήδη (ή θα μετατραπούν οσονούπω) σε υπολογιστές, όπου η μετάδοση τόσο της φωνής όσο και της εικόνας θα γίνεται από το Internet. Άλλωστε πλέον και η φωνή και η εικόνα μεταδίδονται (ή θα μεταδίδονται οσονούπω) ψηφιακά και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ λόγος να τα θεωρούμε ως "διαφορετικά" από τις άλλες ψηφιοποιημένες μορφές πληροφορίας (και κάποια ζητήματα real-time χρονισμού μπορούν να επιλυθούν με μεγάλους ρυθμούς μετάδοσης, dedicated bandwidth και τεχνικές Quality of Service - QoS). Απαιτείται απλώς κι εδώ η εφαρμογή του ...paradigm shift που λέγαμε ;)

    Οπότε, μαζί με τα πέντε εναπομείναντα "θαύματα", προσωπικά, θα πρόσθετα στη πενταμελή λίστα:

    1) Τις μεθόδους αντισύλληψης (ειδικά το "χάπι"), μια και για πρώτη φορά μπορούμε να ελέγξουμε τον πληθυσμό μας (άσχετα αν δεν το κάνουμε για άλλους λόγους)

    2) Τη παγκοσμιοποίηση, ως μια νέα "κουλτούρα" και τρόπο σκέψης (ευρύτερος ορισμός), παρά ως ένα οικονομικό σύστημα (στενότερος ορισμός). Συμπεριλαμβάνονται και οι ΜΚΟ φυσικά.

    Επίσης, αντί για "επικοινωνιακούς δορυφόρους" θα πρότεινα το γενικότερο όρο "ασύρματες επικοινωνίες", ώστε να τονιστεί η σημασία ενός μέσου μετάδοσης που δεν είναι "υλικό" - έτσι και το "εκθρονισμένο" κινητό τηλέφωνο θα αποκτήσει ξανά τη σημασία του στη λίστα :)

    Τέλος, η κλωνοποίηση θα μπορούσε να ενταχθεί στο "γενικότερο θαύμα" της νεοσύστατης Βιοτεχνολογίας (και Βιοπληροφορικής).

    Επομένως, η "τροποποιημένη" λίστα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μου, είναι:

    1) Ψηφιοποίηση
    2) Ψηφιακός υπολογιστής (ως οποιοδήποτε σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών)
    3) Internet (ως παγκόσμιο σύστημα μετάδοσης πληροφοριών)
    4) Ασύρματες επικοινωνίες (ως μέσο μετάδοσης πληροφοριών που δεν απαιτεί ύλη)
    5) Αντισύλληψη
    6) Βιοτεχνολογία/Βιοπληροφορική (περιλαμβάνει και την κλωνοποίηση)
    7) Παγκοσμιοποίηση

    Μετά από μερικές ώρες μπορεί να αλλάξω γνώμη, φυσικά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Nikos Dimou said to Alevantis

    Αυτό που ξάφνιασε σε σένα και σε πολλούς άλλους είναι ότι αντί να συζητήσετε επί του καταλόγου προσθέτωντας, αφαιρώντας, αλλάζοντας - αρχίσατε αμέσως τις ενστάσεις:


    Αυτό που ξάφνιασε εμένα είναι η συντονισμένη αντίδραση Δήμου/Άντυ στον σκεπτικισμό του σχολιαστών.

    Εκφράσεις όπως "ας με τσιμπήσει κάποιος", "τι κόσμο θα παραδώσουμε", "πως αντέχεις", "η καρδούλα μου το ξέρει Άντυ μου αλλά συνεχίζω τον αγώνα" μου θυμίζουν αντιδράσεις θρησκευόμενων που αμφισβητήθηκε η πίστη τους.

    Η νεοελληνική "αντιρρησιομανία" δεν είναι ο μόνος λόγος που αμφισβητούνται τα 7+1 θαύματα και ειδικά οι ΜΚΟ.

    Αντί να ξαφνιαζόμαστε με τους αντιρρησίες, ας τους ακούσουμε προσεκτικότερα. Ίσως κάτι μάθουμε.

    Τέλος πάντων, να προσθέσω στην λίστα την νανοτεχνολογία που αναφέρθηκε ακροθιγώς πριν.

    Οι εφαρμογές της στην Ιατρική είναι εντυπωσιακές. Νανο-ρομπότ που ταξιδεύουν στο αίμα και διαλύουν θρόμβους, ενίουν γονίδια, σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα κλπ. Θέμα χρόνου η μαζική εφαρμογή τους. Έτυχε να πετάω Βρυξέλλες-Ελλάδα με καθηγητή μηχανολογίας του πανεπιστημίου της Κύπρου που ειδικεύεται στην νανοτεχνολογία. Στις τρεις ώρες της πτήσης μόλις που ακουμπήσαμε το θέμα. Δέστε κι εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Και μια πρόχειρη λίστα του ...Mickey για τον 21ο αιώνα (οι προβλέψεις δεν κοστίζουν τίποτα φυσικά, εκτός κι αν είσαι ...μέντιουμ με 090):

    1) Ανοσία από οποιαδήποτε ασθένεια βιολογικής προέλευσης, αποφυγή των γηρατειών (δε θα είμαστε παντελώς άτρωτοι, αλλά δε θα πεθαίνουμε ποτέ από "φυσικά αίτια") και διαμόρφωση γενετικών χαρακτηριστικών κατά βούληση (επιδιόρθωση γενετικών σφαλμάτων, παιδιά κατά παραγγελία κ.α.)

    2) Χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου (χωρίς όμως ακόμα τη δυνατότητα "μεταφοράς προσωπικότητας").

    3) Εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, της πυρηνικής σύντηξης και άλλων πρακτικά ανεξάντλητων "μορφών" ενέργειας (χωρίς τους κινδύνους και τις τραγικές πολιτικές συνέπειές της "εξάντλησης" που αντιμετωπίζουμε σήμερα), σε συνδυασμό με "κατανεμημένα" και "φορητά" συστήματα παραγωγής και αποθήκευσής της.

    4) Τηλεμεταφορά ύλης σε "βασικό" στάδιο (όχι άνθρωποι π.χ.) και νέα μέσα μεταφοράς (ανθρώπων και εμπορευμάτων) παντός καιρού και συνθηκών.

    5) Διαστημικός ανελκυστήρας, με πιθανότητα να δούμε (χάρη στις υπηρεσίες που θα προσφέρει), τις πρώτες αποικίες σε άλλους τόπους εκτός Γης (με βασικούς "υποψήφιους" τη Σελήνη και τον Άρη) ή "τουριστικά" διαστημικά ταξίδια.

    6) Κατάργηση του χρήματος ως μέσου συναλλαγής και της εργασίας ως μέσου απόκτησης εισοδήματος (ειδικά αν χάρη στη νανοτεχνολογία μπορούμε να κατασκευάζουμε και να αποδομούμε ό,τι θέλουμε κατά βούληση, χρησιμοποιώντας τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα εκείνη την ώρα - οι σχετικές πληροφορίες άλλωστε θα ρέουν ταχύτατα και ελεύθερα και θα οργανώνονται αυτόματα και αποδοτικά).

    7) Κατάρρευση του έθνους-κράτους, κατάργηση των θρησκειών ως οργανωμένα κοινωνικά συστήματα (μπορεί να αντικατασταθούν από προσωπικές πεποιθήσεις ή ολιγομελείς σέχτες) και δημιουργία ενός συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης (όχι κατ' ανάγκη βασισμένου στα σημερινά πολιτικά πρότυπα). Με την αρωγή των παραπάνω "τεχνολογικών" θαυμάτων και τη σώφρονα συγκράτηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε λογικά επίπεδα, θα ξεφύγουμε και εντελώς από τα δεινά που μας βασανίζουν μέχρι και σήμερα: πείνα, φτώχια, εκμετάλλευση κλπ.

    Υ.Γ. Για το τελευταίο "θαύμα" δεν ξέρω αν θα προλάβει να πραγματοποιηθεί μέσα στον 21ο αιώνα. Με βάση το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας, μπορεί να μας πάρει ΠΟΛΥ περισσότερο :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. @Νίκο - δεν συμφωνώ με τα αυτονόητα, όπως δεν συμφωνώ με τα «θαύματα». Η κοινωνία μας με το να γίνεται όλο και πιό πολύπλοκη γίνεται όλο και πιό ευάλωτη. Ένα εργαλείο στα χέρια κάποιου που δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί (ή μάλλον που σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ανήθικα) μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφές και τελικά σε οπισθοδρόμηση.

    Κι αυτό θέλησα να δείξω με το σχόλιο μου. Όσο για τον κατάλογο νομίζω πως και τα 7 «θαύματά» σου είναι στην πράξη ένα - η νέα ικανότητα του ανθρώπου να επεξεργάζεται (και να μεταφέρει και να αποθηκεύει) μεγάλες ποσότητες πληροφοριών. Πληροφορίες με τη μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου, γενετικών κωδικών, δομης της ύλης, εγκεφαλικών και άλλων σωματικών σημάτων, you name it. Τα εργαλεία αυτής της εποχής της πληροφορίας και της επικοινωνίας είναι σίγουρα μικρά «θαύματα» και ξεπερνούν κατά πολύ τα 7 που αναφέρεις.

    Η δυνατότητα επεξεργασία μεγάλης ποσότητας πληροφορίας οδηγεί σε νέες μορφές πολυπλοκότητας και συνειδητοποίησης, και η άνθηση των ΜΚΟ που αναφέρεις είναι κι αυτή αποτέλεσμα αυτής της εποχής. Μιά από τις πρώτες ΜΚΟ, ο Ερυθρός Σταυρός δημιουργήθηκε με βάση καθαρά ανθρωπιστικά κίνητρα και άνθησε πολύ πριν την εποχή της τηλεόρασης. Οι σύγχρονες ΜΚΟ (Διεθνής Αμνηστεία, Γιατροί χωρίς σύννορα, Greenpeace κλπ.) δεν θα είχαν καμμιά πιθανότητα επιτυχίας αν δεν στηρίζονταν ακριβώς στην δυνατότητα μετάδοσης της πληροφορίας και στην κινητοποίηση του πλήθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Υ.Γ. Και να μη μου στεναχωριέσαι ... Όλοι εδώ σ'αγαπάμε και σε σεβόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Καλημέρα σε όλους

    Βλέπω προκάλεσα αρκετή αναστάτωση στο thread με το δίλημα cyborg ή ΕΔΕΜ. Να με συγχωρέσετε ίσως είμαι διχασμένη προσωπικότητα. Βλέπετε μεγάλωσα με την Φυσική τα Μαθηματικά (την βασίλισσα των επιστημών όπως έλεγα στα 17 μου) και την Πληροφορική.

    Ακόμη θυμάμαι την χαρά μου όταν ένας φίλος είχε αγοράσει τον Sinclair X81 (ασπρόμαυρος) και φτιάχναμε τις πρώτες μαθηματικές ρουτίνες. Ακόμη θυμάμαι την ανυπομονυσία μου να αγοράσω το επόμενο μοντέλλο τον έγχρωμο ZX Spectrum μα τα 48Κ μνήμη και την περηφάνεια μου διότι ήμουν απο τους λίγους στην Ελλάδα που μάθαιναν να δουλεύουν μαζί του.

    Η συνέχεια γνωστή, σπουδές Μαθηματικά Μάστερ στην Πληροφορική, 5 χρόνια στο εξωτερικό με μεγάλα έργα σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, σήμερα αγωνίζομαι να εμφυσήσω το ίδιο πάθος που έχω με την πληροφορική και στους πελάτες μου - χρήστες.

    Με ένα τέτοιο βιογραφικό δεν θα έπρεπε να δικαιούμε να ομιλώ κατά της τεχνολογίας. Θα έπρεπε να πάω να ζήσω στον Αμαζόνιο ...

    Το θέμα είναι πως δεν ομιλώ ΚΑΤΑ της τεχνολογίας αλλά ΚΑΤΑ της περιρέουσας κουλτούρας και της έλειψης αξιών. Μιλώ κατά της θεοποίησης της τεχνολογίας. Με εντυπωσιάζει και εμένα το τεχνολογικό "θαύμα" αλλά με προβληματίζει σφόδρα το τίμημα που πληρώνουμε και η χρήση της απο τον ανώριμο άνθρωπο. Τα είπαν ο REACTOR, ο T.ALEVANTIS και άλλοι καλύτερα από εμένα.

    Φαίνεται όμως πως η θέση μου είναι δύσκολη. Ως άνθρωπος της τεχνολογίας η ευθύνη που νιώθω είναι ίσως μεγαλύτερη απο κάποιον που είναι εκτός. Οπότε αυτό ίσως βγαίνει ως διχασμός προσωπικότητας και με κάνει δυσνόητο ...

    Συγχωρήστε με για μια ακόμη φορά αλλά επιθυμώ πολύ να πάω ένα βήμα πιο πέρα απο την τεχνολογία.

    Για τον LIFER που πέταξε ένα "εύκολο" σχόλιο, μάλλον δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το άρθρο για το βιβλίο του Rees. Να το link πάλι Our Final Century. Ένα κλίκ είναι μόνο για να δεις ότι τα 200 χρόνια είναι υπερβολικά μακριά. Είναι φοβερό! Πάντοτε η εύκολη λύση για τον άνθρωπο ήταν η επέκταση σε άλλα διαθέσιμα μέρη. Αντί να δει πως θα διατηρήσει τον τόπο του υγιή και καθαρό, βιώσιμο, πάντα η εύκολη λύση -> να βρούμε νέο τόπο να επεκταθούμε.

    Νεκρά ποτάμια απο τα απόβλητα των εργοστασίων, μολυσμένη ατμόσφαιρα, κομένα δένδρα, νεκτρή φύση. Δεν θα μπορούσε ο άνθρωπος να δημιουργήσει τεχνολογία που να προστατεύει το περιβάλλον που να δίνει πίσω αυτά που παίρνει. Θα μπορούσε!!!! Γιατί δεν το έκανε; Λόγω κουλτούρας -> Της πεποίθησης πως φύση δεν έχει απο μόνη της καμία αξία παρά μόνο να αποτελεί ΜΕΣΟ για την εκπλήρωση των επιθυμιών του ανθρώπου.

    Αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους με τον υγιή αλλά έντονο προβληματισμό (και όχι καταστροφολογία) πως κάτι δεν πάει καλά με την άλογη παραγωγή και χρήση της τεχνολογίας, είναι πως πρέπει να δούν την αλήθεια, να ξεβολευτούν και να δράσουν!

    Τον προβληματισμό αυτό εκφράζουν πρώτοι απο όλους οι άνθρωποι των επιστημών και της τεχνολογίας (για αυτό ανέφερα τον Martin Rees).

    Το δίλημα cyborg ή ΕΔΕΜ δεν αναφέρεται στην μη χρήσητης τεχνολογίας αλλά στο ποιά (και πόση) τεχνολογία θέλουμε ώστε να ζούμε σε αρμονία (και όχι αντιπαλότητα) με το φυσικό μας περιβάλλον.

    Αυτά! Τώρα πρέπει να σας αφήσω για να πάω στο γραφείο και να φτιάξω το budget του μήνα που έκλεισε. Έχω ανθρώπους να βοηθήσω για την αξιοποίηση της τεχνολογίας απο αύριο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Στο link του Τάκη Αλεβαντή, βρήκα ένα bug (στα ...ευρώ τουλάχιστον):

    Αν βάλετε οποιοδήποτε ετήσιο εισόδημα από 159.109 ευρώ και πάνω θα σας βγάζει ΠΑΝΤΑ το παρακάτω αποτέλεσμα:

    "You are the 107,565 richest person in the world!"

    Είτε 159.109 είτε 100.000.000 ευρώ, δεν υπάρχει διαφορά!!!

    Περιττό να γράψω πως η εμπιστοσύνη μου στο συγκεκριμένο site κλονίστηκε ανεπανόρθωτα :PPP

    (Προφανώς το συγκεκριμένο ποσό είναι το όριο "ακρίβειας" για το "ελάχιστο ποσοστό" - TOP 0.001% - οπότε από κει και μετά το πρόγραμμα δεν ...αποκρίνεται στις προσδοκίες μας)

    Σύμφωνα με αυτό πάντως, ήμουν μέσα στο 1%, αλλά δε νιώθω καθόλου "τύψεις" ούτε πιστεύω πως οι "προτάσεις" του συγκεκριμένου site θα μπορούσαν να πιάσουν τόπο.

    Προσωπικά, πιστεύω πως η μεγαλύτερη και καλύτερη "επένδυση" είναι να δινόταν δωρεάν σε κάθε κάτοικο του πλανήτη ένας σύγχρονος υπολογιστής, πανταχού παρούσα και πλήρως ελεύθερη (χωρίς καμιά μορφή λογοκρισίας) πρόσβαση στο Internet, καθώς και η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία τους και ένα πακέτο κάποιων δεκάδων ωρών (ίσως από "ειδικούς") εκπαίδευσης και υποστήριξης για τη βασική τους χρήση. Και όλα αυτά χωρίς κανένα δικαίωμα ...μεταπώλησης!

    Μόνο έτσι θα άνοιγαν τα μάτια κάποιων και θα μπορούσαμε να έρθουμε σε κάποια βασική παγκόσμια συνεννόηση. Αλλά αυτό μάλλον δεν αρέσει και πολύ στους σημερινούς "έχοντες" και το υπάρχον "σύστημα" (και δεν υπονοώ Μασόνους, Λέσχες και άλλα ...φρούτα του δάσους - η ανθρώπινη βλακεία φτάνει και περισσεύει για να εξηγήσει την υπάρχουσα κατάσταση).

    Η πρόταση είναι ουτοπική φυσικά, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε ΚΑΙ προς αυτή την κατεύθυνση. Προς την ουσιαστική γνώση, πληροφόρηση και εκπαίδευση και όχι μόνο σε εκατομμύρια τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων, τα οποία συχνά σαπίζουν σε αποθήκες, αποτελούν πεδίο στυγνής εκμετάλλευσης από επιτήδειους (πολιτικούς, παραγωγούς, εμπόρους, διανομείς, ακόμα και μέλη των ΜΚΟ και άλλων διεθνών οργανισμών) και ως "υλικά αγαθά" υπόκεινται σε φθορά και δυσανάλογα έξοδα αποθήκευσης και συντήρησης (για να μη μιλήσω για τη σπατάλη χρημάτων και χρόνου σε ξεπερασμένες γραφειοκρατικές αντιλήψεις και διαδικασίες).

    Προτείνω την ίδρυση των "Πληροφορικών (ή γενικότερα Καθηγητών) χωρίς Σύνορα" για όσους ενδιαφέρονται να προωθήσουν τη γνώση και την παγκόσμια συνεννόηση χωρίς φραγμούς και χωρίς "συμμόρφωση" με συγκεκριμένα πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα "δόγματα" και να αφιερώσουν εθελοντικά τον χρόνο τους για να υποστηρίξουν τεχνικά και εκπαιδευτικά όσους έχουν ανάγκη. Άλλωστε, αν τους δίνουμε μόνο ψάρια, θα ...ξαναπεινάσουν. Χρειάζεται και να μάθουν να ψαρεύουν κάποτε ;)

    "Ουκ επ' άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος..."

    Υ.Γ. Μπορεί να εφαρμοστεί και στα "καθ' ημάς" πλαίσια της Ψωροκώσταινας φυσικά. Άλλωστε η Πληροφορική στην Εκπαίδευση αποτελεί ανέκδοτο εφάμιλλο με τα καλύτερα του Τοτού - ομιλώ ΚΑΙ εκ (πικράς) πείρας ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Mickey προσοχή! Θυμίζω εκείνη την υπέροχη φράση του Niels Bohr:

    "Οι προβλέψεις είναι κάτι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα όταν αφορούν το μέλλον".

    Ευχαριστώ πάντως για τις σωστές επισημάνσεις που αφορούν το παρόν - θα τις λάβω υπόψη.

    Όσο για τις προβλέψεις του Rees: Συμφωνα με την Επιτροπή των Σοφών της Ρώμης (δεκαετία του 60) μέχρι το 1980 θα είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα υγρών καυσίμων και θα είχε αρχίσει η ερήμωση της γης.

    So much for previsions!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Διαφωνώ στη λίστα μόνο με την τηλεόραση, ίσως επειδή τη θεωρούσα δεδομένη από παιδί (ασπρόμαυρη τότε στην Ελλάδα), καταλαβαίνω όμως τη λογική του ΝΔ. Οι επικοινωνίες κάθε μορφής (ίντερνετ, κινητά τηλέφωνα, κλπ) και οι υπολογιστές εξακολουθούν να με συναρπάζουν κυρίως για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται.

    Και μία αρκετά αιρετική πρόταση: μήπως οι ΜΚΟ να αντικατασταθούν από την παγκοσμιοποίηση?

    Πότε άλλοτε στην ιστορία οι χώρες προσπαθούσαν να λύσουν τα προβλήματά τους συζητώντας πριν αρχίσουν πόλεμο (είμαστε πολύ μακριά από το ιδανικό, αλλά σκεφτείτε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία 50 χρόνια)?

    Τι θα γινόταν αν πριν 30 χρόνια ένα τσουνάμι πλημμύριζε ένα νησί κάπου στη μέση του ινδικού ωκεανού? Μάλλον θα το διαβάζαμε στα ψιλά των εφημερίδων.

    Πώς αλλιώς θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα όπως η τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου (εκεί μόλις ξεκινάμε)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Reactor69 said...
    "Δύσκολο σήμερα που κι η επιστήμη ακολουθεί και διέπεται από τους κοντόφθαλμους κανόνες της αγοράς, αναλώνοντας την δυναμική της σε βραχύβια, συγκριτικά, επιτεύγματα. Φαντασία και διορατικότητα μηδέν".

    Αχ - πάλι οι αφορισμοί. Στα 70 μου χρόνια έχω διαβάσει αυτή τη φράση τουλάχιστον 100 φορές - για την επιστήμη, την λογοτεχνία, την τεχνη, την βιομηχανία... Ο θάνατος της ποιότητας, της δημιουργικότητας, της φαντασίας.... η παρακμή, ο εκφυλισμός.... κλπ. κλπ. κλπ. μπλα μπλα.

    Ευτυχώς την ίδια ώρα, όλοι αυτοί οι αφορισμοί διαψεύδονται από κάποιο έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. zontas said,
    Δεν νομίζω ότι το ζήτημα του andy, αν κατάλαβα καλά, είναι το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να υιοθετούν τη μία ή την άλλη άποψη, όσο διαφορετική κι αν είναι από τη δική του, αυτό που μάλλον τον ενοχλεί, -κ΄ποιες φορές τον συμμερίζομαι - είναι αυτό που λέει ο Γάτος αντιρρητική 'θέση', δηλαδή μία χωρίς επιχειρήματα, σοφιστεία, που συχνά χρησιμοποιείται καταναγκαστικά από φθόνο, φόβο, ή στην προσπάθεια να διακινήσεις στον άλλο έντονα συναισθήματα προσπαθώντας να του καταστρέψεις την ικανότητα να σκεφτεί λογικά.


    Θα μπορούσα να μείνω στο σχόλιο του zontas χωρίς να προσθέσω τίποτ' άλλο, αλλά επανέρχομαι μιας και δύο καλοί μου φίλοι σχολίασαν το σχόλιό μου.


    Τάκη,
    ο διάλογος μαζί σου είναι απολαυστικός, ακόμα κι όταν διαφωνούμε, μακάρι όλοι οι σχολιαστές να είχαμε το ήθος σου.

    Λες:
    Γιατί όμως όλα αυτά να κουράζουν και να μεταφράζονται σε πικρία; Γιατί οι όποιες πολιτισμένες διαφωνίες να οδηγήσουν τον οικοδεσπότη να τα παρατήσει; Μήπως κάτι μου διαφεύγει εδώ;

    Nομίζω ότι σου διαφεύγει το εξής.
    Ο ΝΔ σε όλη του τη ζωή δίνει έναν αγώνα.
    Για να υπερασπίσει κάποιες αξίες και να καταπολεμήσει κάποια στερεότυπα που - κατά τη γνώμη του -ευθύνονται για τα δεινά της κοινωνίας μας.

    Το μπλογκ, του δίνει τη δυνατότητα να πάρει άμεσο feedback απ' τους αναγνώστες του.

    Όταν η πλειοψηφία των σχολίων προάγουν γόνιμη διαφωνία και διαλόγο, η ανάγνωση γίνεται απόλαυση και για τον ΝΔ και για εμάς (πόσο χάρηκα τα σημερινά σχόλια του mickey!).

    Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, όποια και να 'ναι αυτή και δεν μ' ενοχλεί καθόλου αυτό,
    ούτε ο zzzzzz μ' ενοχλεί, ούτε κανένας συγκεκριμένα.

    Όταν όμως το feedback γίνεται τσουνάμι στερεότυπων και επιχειρημάτων που ο ίδιος αντιμάχεται όλ' αυτά τα χρόνια και μάλιστα από αναγνώστες που τον ακολουθούν για πολλά χρόνια, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί "κι εσύ τέκνον Βρούτε;".

    Ειδικά όταν δηλώνει κατ' επανάληψη ότι το μπλογκ το κάνει για το κέφι του.

    Κι όπως είπε κι ο ίδιος:
    Δεν νομίζω πως θα αντέξω για πολύ ακόμα. Αν και όσο βλέπω τέτοια φαινόμενα αισθάνομαι πιο χρήσιμη την ύπαρξή μου.

    Eύχομαι να βρίσκει τη δύναμη και την αντοχή να συνεχίζει όσο γίνεται περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. διορθρωμένο

    Α. Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει τον αντίλογο του νεαρού τότε Ελύτη σε μια διάλεξη του Παπανούτσου για την ποίηση, παράλληλα με τον διάλογο Τσάτσου και Σεφέρη ("τελικά είναι πολυ δύσκολο να μιλησεις με έναν φιλόσοφο για την ποίηση").

    Κοινό γνώρισμα και του Παπανουτσου και του Τσάτσου ήταν η άρνηση στο καινούργιο (στο "ατίθασο πνεύμα") υπέρ μιας οιονεί υπερβατικής "ομορφιάς" που συνοδευόταν με διακριτικές ιερεμειάδες για τα "νέα κύματα" στην τέχνη και τον λόγο.

    Η ιστορία δικαίωσε τον Ελύτη και τον Σεφέρη, οχι τους συντηρητικούς φιλοσόφους μας.

    Β. Χρόνια αργότερα, ο κατά τ΄άλλα σοφός Παπανούτσος καταφέρθηκε εναντίον των μεταμοσχεύσεων και της εξωσωματικής γονιμοποίησης (!) ενώ προς την τελευταία δεκαετία της ζωής, λίγο πριν το ΄80, τα είχε βάψει μαύρα και παντου έβλεπε φθορά και απελπισία, ερχόμενος έτσι σε αντίθεση με τον νεανικό αισιόδοξο ευατό του - υπήρξε ο εμνευσμένος μεταρρυθμιστής (εκπαίδευση) του 1964.

    Γ. Ποιος μπορεί, επίσης, να ξεχάσει την μανία που είχε πιάσει στα στερνά του τον αείμνηστο (φίλο του ΝΔ) Χορν, ο οποίος, ύστερα από χρόνια σιωπής, πήρε τον λόγο ουσιαστικά για να απαξιώσει το έργο και τις ερμηνείες του; Έβλεπες έναν θρύλο που πάσχιζε με το στανιό να αυτοκαργηθεί! Στα γηρατιά του είχε πια "διαπιστώσει" ότι ως νέος ήταν σκέτη απογοητευση...

    Δ. Κάποτε η φθορά του σώματος (με ελάχιστες εξαιρέσεις) γεμίζει την ψυχή του ανθρώπου με απελπισία και αίσθηση ματαιότητας, οι οποιές δυσχυχώς εύκολα διαχέονται στους νεότερους εθίζοντάς τους στην αίσθηση ότι το ποτήρι είναι μονίμως μισοάδειο.


    ΜΕ πολλή αγάπη

    Παράγραφος


    ΥΓ. Μια επισήμανση: κατά την ταπεινή μου γνώμη, πίσω από τις αντιρρήσεις του Τάκη Αλεβαντή, είδα περισσότερο μια "απαίτηση" να γίνει ο κόσμος καλύτερος μέσω μιας πιο συστηματικής, διαφανούς και ανιδιοτελούς δραστηριοποίησης των ΜΚΟ, παρά μια συλληβδην απόρριψή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Τα βέλη δεν τα δέχεται μόνο μια πλευρά...Double fold από Nicholson Baker...Η έλευση του microfilm στις Αμερικάνικες βιβλιοθήκες όπως και έπειτα η ψηφιοποίηση με τις συνεχείς αλλαγές του hardware είχε ως συνέπεια να χαθούν πολύ σημαντικά αρχεία.Η απόρριψη και καταστροφή εφημερίδων και περιοδικών αφηνόταν σε αυτό το τεστ του διπλώματος όσο και στην κρίση του βιβλιοθηκάριου που είναι αδύνατο να είναι ορθή.

    Χωρίς συνομωσίες αλλά με γεγονότα.Η αξιολόγηση της σημασίας και αποτελεσματικότητας που τόσο εύκολα γίνεται εδώ,τα θετικά έναντι στα αρνητικά ,σίγουρα περιλαμβάνει μικρολεπτομέρειες που δεν γίνονται αντιληπτές ,στοιχεία, με τεράστια σημασία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. N.Y.X.T.A. said...
    "η ψηφιοποίηση με τις συνεχείς αλλαγές του hardware είχε ως συνέπεια να χαθούν πολύ σημαντικά αρχεία".

    Τουλαχιστον ό,τι ψηφιοποιείται παραμένει εσαεί - και με λίγη προσοχή θα σώζονταν όλα. Ενώ στην Εθνική μας Βιβλιοθήκη, την αψηφιοποίητη, είναι όλα ανεύρετα και στο έλεος των ποντικών και της υγρασίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Μα άμα είναι αυτός ο δρόμος που προτείνετε για την Εθνική βιβλιοθήκη ,καλό θα ήταν να γίνει η παραπάνω κριτική..

    Με λίγη προσοχή θα σώζονταν όλα..Αρκετά εύκολη απάντηση.Ταιριάζει και στις ΜΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Εξαιρετικό και πάλι το τελευταίο ποστ και οι συζητήσεις και διχογνωμίες που έχει προκαλέσει αναμενόμενες.

    Νομίζω πως εμείς που ζήσαμε τη μεταβατική αυτή εποχή πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί, σε αντίθεση με τα παιδιά μας που τα θεωρούν όλα δεδομένα.
    Αλήθεια, πόσοι από τους σημερινούς αναγνώστες εδώ, ξέρουν τι είναι ο λογαριθμικός κανόνας;


    Μια αντίρρηση.

    Η τηλεόραση δεν θα ’πρεπε να περιλαμβάνεται στα 7 θαύματα του κόσμου αλλά μάλλον στις 7…πληγές του Φαραώ (αυτό υποθέτω θα μπορούσε να είναι θέμα άλλου ποστ).

    Δεν έχω χρόνο να επιχειρηματολογήσω, άλλωστε έχουν γραφτεί πολλά για το θέμα. Σκεφτείτε μόνο πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς αυτήν. Σίγουρα «πλουσιότερος».


    @andy dufresne

    Αντιποίηση ονόματος;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Mirage δεν "πέταξα" ένα εύκολο σχόλιο σου είπα πια είναι η αλήθεια , τα σχέδια και τα δεδομένα όλων αυτών που καταστέφουν προκειμένου να επιβληθούν , καταστροφή με την οποία ούτε εγώ συμφωνώ (στο ίδιο στρατόπεδο είμαστε !!!) και όσο για τα 169 για την ακρίβεια χρόνια είναι πολύ κοντά (ιστορικά πάντα) σαν περιθώριο για να κάνουν τον πλανήτη μπουρδέλο χωρίς να τους νοιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Predicting the future

    Διαβάστε τι σοφά μιλούσαν οι εκάστοτε ειδικοί για το μέλλον:

    "Everything that can be invented has been invented." -- Charles H. Duell, Commissioner, U.S. Office of Patents, 1899.

    "There is no reason anyone would want a computer in their home." -- Ken Olson, president, chairman and founder of Digital Equipment Corp., 1977

    "Heavier-than-air flying machines are impossible." -- Lord Kelvin, president, Royal Society, 1895.


    Για τα παραπάνω διατηρώ μερικές επιφυλάξεις ως προς την αυθεντικότητα τους. Αλλά τα δύο επόμενα είναι γνήσια και σας προκαλώ να βρείτε τους υπεύθυνους

    Ποιός είπε:

    "Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε γυναίκα πρωθυπουργό στην Αγγλία, τουλάχιστον όσο ζώ"

    Και το καλύτερο:

    "Οραματιζόμαστε σαν πανάκεια την κατασκευή του Μετρό τη στιγμή που οι άλλοι εγκαταλείπουν και έτοιμες σήραγγες γιατί το κόστος των υπογείων συγκοινωνιών είναι απαγορευτικό - και η χρησιμότητα τους περιορισμένη με τις μοντέρνες επίγειες ή εναέριες λύσεις. Και είναι σίγουρο πως εμείς θα φτιάξουμε Μετρό, όταν οι άλλοι θα τα μετατρέπουν σε μουσεία!"

    Φοβάμαι ότι όπως προείπε ο Alan Kay, ο μόνος ασφαλής τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Καλημέρα...είναι ωραίο να ονειρεύεσαι...είναι γοητευτικές και οι ουτοπίες και οι δυστοπίες, αλλά νομίζω πως όταν πιθανολογούμε για το μέλλον δε μπορούμε παρά να εκφράζουμε τις επιθυμίες ή τους φόβους μας.
    Για το παρόν και τα θαύματα του δεύτερου μισού του αιώνα τα λέει το ποστ και πολύ συγκρατημένα θα έλεγα και μην ξεχνόντας την κοινωνική διάσταση (ΜΚΟ), αν λάβει υπόψη του κανείς πως το άρθρο είναι μια πρώτη σκέψη για ένα περιοδικό αφιερωμένο στη ψηφιακη τεχνολογία...(νισάφι πια με τον αντιΝΔισμο, ως κι εγω τον ξεπερασα)

    Τώρα κι εγώ ευελπιστώ πως ο θείος Μέρλιν θα έχει καταφέρει σε μερικά χρόνια να ανακαλύψει τη φιλοσοφική λίθο και να μπορούμε να μετατρέπουμε τα πρωινα κόπρανα σε χρυσάφι, ώστε να μπορώ να πλουτίζω με την αγαπημένη μου δραστηριότητα...το πρωινό χ$σιμο(πλακα κανω:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. @ntonis Liolios
    My favorite quote about prediction:
    Bill Gates said on RAM memory: “640K ought to be enough for anybody.”

    Και τώρα τα Windows Vista δεν ξεκινάνε με κάτω από 512ΜΒ (το σωστό: 1GB).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Reactor 69 ελπίζω οι αφορισμοί σου για τα 7+1 θαύματα να είναι πλακατζίδικοι, αλλιώς αν τους εννοείς τράβα να σε δει κανάς ψυχίατρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Andy said for Nikos

    Eύχομαι να βρίσκει τη δύναμη και την αντοχή να συνεχίζει όσο γίνεται περισσότερο.


    Εγώ να δεις...Το blog αυτό αποτελεί μιά μοναδική όαση κριτικού πνεύματος στον ελληνικό χώρο, μιά πραγματική ανάσα ελευθερίας.

    Να είναι καλά ο ΝΔ που το συντηρεί ανιδιοτελώς. Αυτός είναι ο φάρος που μαζεύει όλα τα ανήσυχα μυαλά γύρω του. Απλά όταν μιλάει για την ευφυία όλοι ταυτιζόμαστε μαζί του αλλά όταν θίγει την βλακεία όλοι νομίζουμε πως μιλάει για κάποιον άλλο.

    Τώρα αν τον κρίνουμε λίγο σκληρότερα απ' όσο περίμενε, sorry, αλλά την αμφισβήτηση αυτός την ενθάρρυνε και μας την έμαθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Nikos Dimou said

    My favorite quote about prediction:
    Bill Gates said on RAM memory: “640K ought to be enough for anybody.”


    Το γνωρίζω, αλλά ο Bill έχει αρνηθεί την πατρότητά του. Αλλά θα μπορούσε άνετα να το είχε πει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. andy dufresne said...

    "...Πίκρα, πίκρα, πίκρα.

    Τί απόψεις είναι αυτές;;;....

    Η αμφισβήτιση και ο σκεπτικισμός δεν έχουν σχέση με τη σοφιστεία, θα το καταλάβουμε ποτέ αυτό;

    Στους μεταμοντέρνους και τους σοφιστές έρχονται να προστεθούν οι μαξιμαλιστές και οι ανιστόρητοι.

    Καπάκι παρεμβάλλονται λουδίτες, πουριτανοί και λοιπή οπισθοδρομική κομπανία..."


    Είπε και μετά πέταξε ένα σπίρτο στο σωρό από ξύλα και ανθρώπους.

    Ελπίζω κάποτε με τη δύναμη του λόγου να σας πείσουμε εμείς ή κάποιοι άλλοι νέοι ότι αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν τους αξίζουμε.

    Ίσως αν ξαναρίχνατε μια ματιά στο σχόλιο σε σχέση με τα 7+1 θαύματα που θα εύρισκε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος να μη μας καταλογίζατε τουλάχιστο το "ανιστόρητοι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. πώπώωωω, Νίκο, ακούω να σε κοτσομπολεύουν στις ειδήσεις...;-)

    για το blog σου λενε και γενικά για την εξέληξη των blog στην ελλάδα...
    αλλά τι τα λεω εγώ απο τη Στοκχόλμη, εσείς εκεί δεν τα είδατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Nikos Dimou said...

    "Δεν νομίζω πως θα αντέξω για πολύ ακόμα. Αν και όσο βλέπω τέτοια φαινόμενα αισθάνομαι πιο χρήσιμη την ύπαρξή μου".

    Στο "μπλογκ" σας συμμετείχαμε γιατί συμφωνούμε με την εναλλακτική σας στάση και όχι απαραίτητα με τις ιδέες σας (σύχνα γίνεται και αυτό).

    Παρ' όλα αυτά διαλέχτε εσείς ποιοι δε θέλετε να σχολιάζουν τα λεγόμενα σας. Εμείς θα σεβαστούμε την απόφασή σας και απλώς θα διαβάζουμε. Πιστεύουμε πως όντως η παρουσία σας είναι χρήσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. andy dufresne said...
    Δεν νομίζω ότι το
    Όταν όμως το feedback γίνεται τσουνάμι στερεότυπων και επιχειρημάτων που ο ίδιος αντιμάχεται όλ' αυτά τα χρόνια και μάλιστα από αναγνώστες που τον ακολουθούν για πολλά χρόνια, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί "κι εσύ τέκνον Βρούτε;".
    ------

    Φίλε Andy,

    Θα μου επιτρέψεις εδώ να διαφωνήσω λίγο. Αν θέλεις, παρακολούθησε τη σειρά των σκέψεών μου, άκρως συνοπτικά διατυπωμένων:

    1. Ο Ν.Δ., ακριβώς γιατί έχει προσφέρει στο κοινό έναν τόπο γενικού προβληματισμού σε μια σειρά εξαιρετικών θεμάτων και τόσο κοπιάζει γι αυτό, μπορεί να ενοχλείται, εννοώ να το διατυπώνει δημόσια, μόνο με τα υβριστικά, χυδαία κλπ σχόλια. Κι αυτό είναι απόλυτα θεμιτό, αν δεν σου αρέσει να προσβάλλεται κάποιος, χίλιες φορές δεν θέλεις αυτό να συμβαίνει μέσα στο "σπίτι" σου, εκεί νιώθεις υπεύθυνος, ας πούμε, για τους καλεσμένους.

    2. Όταν όμως οι συνομιλητές σου, τους οποίους, και αυτό είναι το κλειδί εδώ, δεν τους έχεις επιλέξει, είτε γιατί δεν θέλεις είτε γιατί δεν μπορείς, αντίθετα, όπως λέμε στα νομικά, τους έχεις βρει με "δημόσια πρόσκληση", δεν είναι, κατά την άποψή σου, ικανοί να παρακολουθήσουν το θέμα, να διατυπώσουν τεκμηριωμένη άποψη, να σταθούν, όπως πολύ ωραία λένε οι Γάλλοι, a la hauteur (στο ύψος του των περιστάσεων), δεν νομίζω ότι είναι σωστό κάθε τόσο να το εκφράζεις δημόσια, και μάλιστα με την "απειλή" αποχωρήσεως. Το ποιοι από μας "αξίζουν" την τιμή να συνομιλούν μ' ένα διανοητή του μεγέθους του Ν.Δ. και ποιοι όχι καλύτερα να το κρίνουν οι αναγνώστες του blog και, εν τέλει, η ιστορία. Να το λέει όμως κάθε τόσο ο Ν.Δ., τη στιγμή που δική του, αποκλειστικά, επιλογή είναι το ανοικτό αυτό blog, εν είδει απολογισμού σε θέματα που κλείνουν τον κύκλο τους, ακούγεται λίγο, πως να το πω ... άσε δεν το λέω.

    3. Και, αν αυτό συμβεί μια φορά, εντάξει. Μα, εδώ, το θέμα έχει παραγίνει, κάθε τρεις και λίγο επανερχόμαστε στα ίδια, που τελικά συμποσούνται στην πρόταση τι κρίμα η συζήτηση να μη μπορεί να κρατηθεί στο "σωστό" επίπεδο.

    4. Πρόταση που μπορεί να είναι, και μάλλον είναι σωστή. Ας μη το βροντοφωνάζουμε όμως κάθε φορά που νομίζουμε πως κάτι δεν πάει καλά, κουράζει. Αλλιώς, αν αυτό πειράζει τον Ν.Δ. τόσο πολύ, ας βάλει, με κάποιο τρόπο, σύστημα περιορισμένης πρόσβασης, κάτι θα υπάρχει. Ή ας το κάνει όπως ο pitsirikos, που δεν επιτρέπει κανένα σχόλιο κι έτσι δεν συγχίζεται (υποθέτω).

    5. Τελικά, έχει δίκαιο ο λαός, κανείς δεν μπορεί να κρατά κάτω από τη μασχάλη δυο καρπούζια. Κι αυτό το blog εμπεριέχει μια δομική αντίφαση, που εκδηλώνεται όλο και συχνότερα: Προσπαθεί να συμβιβάσει "ανοικτό σύστημα" και "ποιότητα", και μάλιστα ποιότητα προδιαγεγραμμένη. Αν ο Ν.Δ. βρει τη λύση, νομίζω πως πρέπει να ζητήσει την πατέντα. Γιατί θα πρόκειται για πολλά λεφτά.

    6. Στα σημερινά τώρα: Ο Ν.Δ. ξεκινά με τα κατά την άποψη του 7 θαύματα της τεχνολογίας + ένα bonus track. Στην κατάταξη που κάνει συμφωνώ απόλυτα, έχω όμως πολλή δουλειά και δεν κρίνω σκόπιμο να πω "συμφωνώ". Ξαφνικά, αρχίζει το πανηγύρι, κάποιος του λέει να μη χρησιμοποιεί τη λέξη θαύματα, γιατί αυτή παραπέμπει στον Θεό ή δεν ξέρω που, κάποιος άλλος ότι αυτά ανήκουν μόνο στους λευκούς πλούσιους, ενώ για να δουν τηλεόραση οι φτωχοί θα περιμένουν αιώνες (λες και το πρώτο αυτοκίνητο το αγόρασε άστεγος), κάποιος άλλος ότι η τεχνολογία έχει και παρενέργειες, (ενώ όταν σκότωνες τα θηράματα με τα χέρια δεν είχε), κάποιος άλλος ότι όπου νάναι η γη θα ανατιναχθεί από την πολλή τεχνολογία, κάποιος άλλος ότι έχουμε μολύνει τα πάντα (που δεν είχαμε όταν καίγαμε κάρβουνα και ξύλα), κάποιος άλλος μας καθησυχάζει, μέχρι τότε θα την έχουμε κάνει γι αλλού και κάποιος άλλος ότι όλα αυτά τα θαυμαστά πρέπει να κλειδωθούν κάπου μέχρι να μεγαλώσουμε και ωριμάσουμε διανοητικά (μέχρι τότε θα τα εφευρίσκουμε και θα τα παράγουμε αλλά δεν θα τα αγγίζουμε)
    .
    7. Ε και, πού είναι το πρόβλημα; Απόψεις είναι, ας απαντήσει μόνο σε όσα σχόλια θέλει. Αν βέβαια κάποιος βρίζει, προσβάλλει, ή ασχολείται με τους σημερινούς αγώνες, ας του διαγράψει τα σχόλια. Αλλά, για το Θεό, τι πειράζει αν κάποιος που του μιλάς για το κινητό σου πει ότι καλύτερα με τα περιστέρια; Αυτός εκτίθεται, όχι εσύ (εκτός κι αν εμπορεύεται ταξιδιωτικά περιστέρια).

    8. Ως κάποιος που έχει διαβάσει το σύνολο των βιβλίων του Ν.Δ., άπειρα άρθρα του και συμφωνεί κατά 95% με τις απόψεις του, νομίζω πως νομιμοποιούμαι να μιλάω (ίσως όμως και όχι).
    ---

    ΥΓ Συμφωνώ με κάποιον που μερικές μέρες πριν είχε εντοπίσει την πραγματική παθογένεια αυτού του blog: Την έλλειψη χιούμορ. Νομίζω πως το πραγματικό πρόβλημα εκεί βρίσκεται. Γιαυτό και χιούμορ εδώ αναπτύχθηκε ελάχιστα, και ιδίως μερικά βράδια, πολύ αργά, από μερικούς συνομιλητές, που καταλάβαιναν ότι καλή η σοβαρότητα, αλλά δεν είναι δυνατόν να μη πεις και κάτι να χαμογελάσει το χειλάκι σου, δεν χάλασε ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. γιατί ο Χριστιανισμός κήρυξε μεν την αγάπη, αλλά σπάνια την εφάρμοσε
    ..................................

    Νίκο, δεν ξέρω οι άλλοι αναγνώστες σου τι βρήσκουν σαν καλύτερο κομμάτι στο κείμενο αυτό, αλλά εγώ αυτή την κουβέντα σου την βρήσκω τόσο αλληθινή! και τολμηρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Antonios Liolios
    To πρώτο το είπε η Θάτσερ
    ================================



    Παράδειγμα Πράσινης Τεχνολογίας



    Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα για την καταπολέμηση των πετρελαιοκηλίδων γίνεται πειραματικά και σε μικρής έκτασης κηλίδες, με τη βοήθεια γενετικά μεταλλαγμένων βακτηρίων. Η πετρελαιοκηλίδα ψεκάζεται με θρεπτικά συστατικά πλούσια σε άζωτο και φώσφορο, ενώ τα βακτήρια αναπτύσσονται και τρέφονται με αυτά, καθώς και από τα συστατικά του πετρελαίου, τα οποία τελικά διασπούνται Επειδή τα συνήθη βακτήρια δεν μπορούν να καταναλώσουν τα ιδιαίτερα βαριά χημικά συστατικά του πετρελαίου, οι επιστήμονες δημιούργησαν γενιές ολόκληρες από 12 συνολικά βακτήρια, τα οποία με ξεχωριστές ιδιότητες το καθένα αναλαμβάνουν να διασπάσουν τα διάφορα συστατικά του αργού πετρελαίου.

    5dim-pyrgou.ilei.sch.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. @nikos dimou, zontas, andy dufresne

    Ανάγνωση ή Παρανάγνωση? Καταδήλωση ή Συμπαραδήλωση?

    Ποιος μπορεί να το ορίσει τελικά? ...

    Σε κάθε περίπτωση (και παρότι διαφωνώ σε αρκετά σημεία με τα όσα γράφτηκαν) νομίζω ότι οι διευκρινιστικές σας δημοσιεύσεις, αναφορικά με το ζήτημα των «αντιρρητικών θέσεων», αποκατέστησαν την «ομαλότητα» :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Πόσες ΜΚΟ λειτουργούν με κυβερνητικά κονδύλια που σημαίνει σχεση εξάρτησης από τις κυβερνήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Eξαιρετικό post!

    Αρχισα να διαβάζω και τα σχόλια, αλλά σταμάτησα πριν τη μέση, γιατί ένιωσα κάτι να με πλακώνει.

    Ελεος!

    Μην μπλέκουμε την πραγματικά θαυματουργή (όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο αλλά και την ταχύτητα με την οποία συντελείται τα τελευταία 50 χρόνια) εξέλιξη της Τεχνολογίας με ηθικά ζητήματα.
    Μα θα γίνουμε μοραλιστές με τα επιτέγματα της Πυρηνικής Φυσικής; To έγραψα προχθές και σε άλλο post, μην δαιμονοποιούμε το μέσο, επειδή σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουμε την ευφυία και την ηθική ακεραιότητα ως είδος να το αξιοποιήσουμε προς όφελος μας!!!

    Andy, δεν είναι Λουδίτες αλλά Νεο-Λουδίτες, η μετεξέλιξη ενός κατά τα άλλα περιθωριακού ιδεολογικού κινήματος, και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη.

    Παράδειγμα: Για το δράμα των Ινδιάνων στη Βόρεια Αμερική, που κατέληξαν όλοι αλκοολικοί και διαβητικοί, ή καρδιοπαθείς, δεν φταίει η τεχνολογία, αλλά η βίαιη αποκοπή τους από το φυσικό τους περιβάλλον και η άτσαλη επιβολή του δυτικού μόντέλου ζωής στους πληθυσμούς τους (τους κουτσουρεμένους έτσι κι αλλιώς). Δεν φταίει η ζάχαρη και το cheeseburger, με άλλα λόγια, αλλά η έλλειψη ηθικής και κοινωνικής αλληλεγγύης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ που τους αποδεκάτισαν μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες.

    Δεν φταίει η τηλεόραση για τη βλακεία, δεν φταίει ο γάμος για την πλήξη, δεν φταίει η εξέλιξη της Πυρηνικής Φυσικής για τη βόμβα στη Χιροσίμα και το Τσερνομπίλ. Αν δεν κάνουμε αυτόν τον απλούστατο διαχωρισμό, χάνουμε όλη την εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Εδώ και μιάμιση ώρα δεν πάτησε ψυχή.

    Πού πήγαν όλοι;

    Πελααααάτες μουουου!

    (Υπέροχο - απρόσμενη ημιαργία. Το κλείνω και πάω βόλτα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. "Στα περισσότερα λήμματα του λεξικού, αν όχι σχεδόν στο σύνολό τους, η ειρωνική κριτική του Νίκου Δήμου επιλέγει σωστά τους στόχους της, ανεξάρτητα από τη δραστικότητα ή το βάθος της. Προσωπικά, πάντως, θα ήθελα να υπάρχει κι ένα λήμμα για την πρόοδο. Πρόκειται, βέβαια, για ρητορική ευχή, αφού ο συγγραφέας του Ειρωνικού νεοελληνικού λεξικού δεν θα ειρωνευόταν ποτέ κάτι που αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της σκέψης του: την πεποίθηση ότι ο κόσμος προοδεύει συνεχώς, ότι οδεύει πάντα προς το καλύτερο. Σ' αυτό ο Δήμου μοιάζει λιγότερο με τον Βολταίρο, με τον οποίο τόσα άλλα τον συνδέουν, και περισσότερο με τον Πάγγλωσσο, τον αθεράπευτα (και κόντρα στα γεγονότα) οπτιμιστή ήρωα του Βολταίρου στον Αγαθούλη. Για τον Δήμου, ο κόσμος μας είναι πιο ανθρώπινος, αφού υπάρχουν η Greenpeace και το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, πιο ευτυχισμένος, αφού καταναλώνουν πλέον και τα λαϊκά στρώματα, πιο πολιτισμένος, αφού ώς και οι Έλληνες ακούν περισσότερο Μπετόβεν απ' ό, τι πριν από εκατό χρόνια, και πάει λέγοντας.

    Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή η πίστη στην πρόοδο, και μάλιστα με τέτοια επιχειρήματα, κάνει τον κριτικό λόγο του Νίκου Δήμου ετεροβαρή και ώρες ώρες εντυπωσιακά ρηχό. Αλλά το ζήτημα έχει και μια βαθύτερη διάσταση. Γιατί αυτή ακριβώς η πίστη, που αποτελεί το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της δυτικής σκέψης του 19ου αιώνα, αλλά στην εποχή μας δεν τη συμμερίζεται πια κανένας σοβαρός δυτικός στοχαστής (αν εξαιρέσουμε τον Μπιλ Γκέιτς...), συνδέει, για να μην πούμε αλυσοδένει, τον Νίκο Δήμου με τους στόχους της κριτικής του, δηλαδή με τα αρχαϊκά φαινόμενα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. "

    Προσυπογράφω απόλυτα το παραπάνω κείμενο του κ. Κούρτοβικ από τα "Νεα" και θα ήθελα να κάνετε ένα ποστ για να το συζητήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. lifer said...

    Reactor 69 ελπίζω οι αφορισμοί σου για τα 7+1 θαύματα να είναι πλακατζίδικοι, αλλιώς αν τους εννοείς τράβα να σε δει κανάς ψυχίατρος.

    Κυρ Δεκ 03, 03:36:29 μμ

    . . . . . .

    Αν σχόλια σαν το παραπάνω μπορούν και δημοσιεύονται παρά το moderation, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ σε τι ακριβώς χρησιμεύει!

    Ελπίζω απλώς να ξέφυγε εκ παραδρομής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Σε ό,τι αφορά το post αυτό καθ'αυτό, συμφωνώ με αυτό που πρώτη πρόσθεσε η Αλεξάνδρα, για την τεχνητή γονιμοποίηση, αλλά και ο σκεπτικιστής, για τη σύντηξη: ναι, ανήκει μάλλον σε μελλοντική λίστα, αλλά ήδη προσθέτει πινελιές αισιοδοξίας στον κατά τα άλλα μαύρο καμβά που συνθέτει το ενεργειακό πρόβλημα. Είθε.

    Για τις ΜΚΟ, ουδέν σχόλιο πέραν αυτών που έκανε ήδη ο Νίκος αλλά και αρκετοί άλλοι bloggers: Πάντοτε με εκνεύριζε η κριτική από τον καναπέ. Δεν με ενδιαφέρει αν κάποια στελέχη της Greenpeace πλούτισαν. Αλλοι πλουτίζουν παράγοντας όπλα και εμπορευόμενοι ηρωίνη και κορίτσια από τη Ρωσία, σοβαρά μιλάμε τώρα;

    Ποιος θα γνώριζε για τις δοκιμές με πυρηνικά όπλα στις ατόλες, για τη βάρβαρη αιμοσταγή δράση των εμπόρων της γούνας της φώκιας, και για άπειρες άλλες πληγές του πλανήτη, χωρίς αυτούς;

    Γιατί να με πειράζει (doctor, my respects, πρόσφατα μπήκα κι εγώ στη λίστα) η δράση της Action Aid, όταν ξέρω ότι με λιγότερα από 25 ευρώ, εξασφαλίζω σε ένα παιδάκι στην άλλη άκρη του κόσμου τα βασικά για να συντηρηθεί στη ζωή με αξιοπρέπεια;

    Καλά τα είπε ο andy, άλλο ο σκεπτικισμός και άλλο η σοφιστεία!

    Ανάμεσα σε 10 "αθώους" του καναπέ και 1 που δρα και κάνει και λάθη, προτιμώ αυτόν που δρα μαζί με τα λάθη του.

    Και ο πρώτος αναμάρτητος τη λίθω βαλέτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Μάλλον δεν έχετε λάβει τα σχόλια. Τουλάχιστο 2 έφυγαν από εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Τέλος, πολύ χάρηκα με το ωραίο νέο που κόμισε ο Λιόλιος.

    Είμαι οπαδός της ομοιοπαθητικής (aphro, στα παλτά εμείς, καλά το είπες, μην σου πω και πιο μέσα...) και την εφαρμόζω τα τελευταία χρόνια.

    Μακάρι να αποκτήσει και το επιστημονικό τεκμήριο που μέχρι στιγμής δεν έχει, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει αυτοί και οι άξιοι γιατροί που την έχουν ασπαστεί (μόνο αυτοί, γιατί υπάρχουν και οι άλλοι που καθόλου δεν την τιμούν) να παράγουν πολύτιμο έργο.

    Καλησπέρα σε όλους, φεύγω κι εγώ για σύντομη βόλτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Εγώ πάντος ακόμα εδώ είμαι,περιμένω το επόμενο σχόλιο (βαρέθηκα να παίζω πόκα στο xbox).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Και όποιος εξακολουθει να τα έχει με τις ΜΚΟ ας ρίξει μια ματια στις ειδήσεις να δει ποιος φορέας συντονίζει την ανακούφιση στις Φιλιππίνες, που έτσι πως δείχνουν τα πράγματα η καταστροφή είναι μεγάλη.
    Εδω οι ειδήσεις σχεδόν μόνο αντιπροσώπους του ΕΣ δείχνουν.
    Που είναι και αυτός ΜΚΟ (κι ας λένε μερικοί το αντίθετο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Nikos Dimou said...
    Εδώ και μιάμιση ώρα δεν πάτησε ψυχή.

    Πού πήγαν όλοι;
    -----------

    Κε Δήμου,

    Στις 3.50 πμ σας εστειλα ένα αρκετά μεγάλο comment, με αφορμή σχόλιο του Andy και με θέσεις, με τις οποίες ίσως και να μη συμφωνούσατε.

    Δεν το βλέπω. Προς στιγμήν φοβήθηκα πως λογοκρίθηκε. Τώρα, διαβάζοντας αυτά που γράφετε, φοβάμαι κάτι χειρότερο: Και το δικό μου comment και, προφανώς, πολλά άλλα, τα 'φαγε το μαύρο σκοτάδι του moderated blogspot.

    Κρίμα, τι να γίνει όμως, άς το θεωρήσουμε παράπλευρη απώλεια, συμβαίνουν κι αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Νομίζω πως δεν είναι όλες οι "προβλέψεις" ισοβαρείς και ισόκυρες ούτε αναφέρονται σε συγκρίσιμα πράγματα. Άλλο είναι να εστιάζεις σε ποσοτικά στοιχεία (640KB RAM, αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά Χ βαθμούς σε Υ χρόνια) και τεχνολογικές ή κοινωνικές "λεπτομέρειες" (εξάντληση ορυκτών καυσίμων, επικράτηση του κομμουνισμού, γυναίκες πρωθυπουργοί) και άλλο να "προβλέπεις" απολύτως εφικτά breakthroughs (με βάση τα σημερινά στοιχεία) σε χρονικό ορίζοντα ενός ολόκληρου αιώνα (ειδικά με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκθετική παραγωγή και αστραπιαία διάδοση των πληροφοριών).

    Άλλωστε, έχουν παρέλθει οι εποχές που απλώς "προβλέπαμε" το μέλλον, κάνοντας "γραμμικές" ή άλλες "προεκτάσεις" και ...οράματα. Πλέον το προετοιμάζουμε, το κατασκευάζουμε αλλά και το ...ζούμε! Μπορεί στα επόμενα 100 χρόνια να μην προλάβουμε να κατασκευάσουμε διαστημικό ασανσέρ, να παίζουμε με τα γονίδιά μας κατά βούληση, να χαρτογραφήσουμε πλήρως τον εγκέφαλό μας ή να τηλεμεταφέρουμε μικροαντικείμενα (πάμε στοίχημα;), αλλά τα αντίστοιχα projects έχουν ΗΔΗ ξεκινήσει και έχουν φέρει τα πρώτα ΑΠΤΑ αποτελέσματα. The Future is ...Now!

    Και όταν θα περάσουμε με το καλό το κατώφλι της Αθανασίας (είτε σε 100 είτε σε 1000 χρόνια, είναι βέβαιο πως θα συμβεί εφόσον καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέχρι τότε ως ανθρώπινος πολιτισμός), σχεδόν τα πάντα θα είναι απλώς ζήτημα ...χρόνου - και resources. Και τότε ΟΛΟΙ θα ανησυχούν για τις μελλοντικές επιπτώσεις των πράξεων και των αποφάσεών τους, αφού θα επηρεάζουν (έστω και στο μακρινό μέλλον) και τους ίδιους τους εαυτούς τους!

    (BTW να μια καθαρά "ηθική" συνέπεια της "ψυχρής" τεχνολογικής εξέλιξης - υπάρχουν χιλιάδες βεβαίως στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά συνήθως ΔΕΝ είμαστε όσο "έντιμοι" χρειάζεται για να τις ...παραδεχτούμε ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Καλώς ή κακώς, είμαστε η "μεταβατική γενιά", οι τελευταίοι τυχεροί/άτυχοι της "παραδοσιακής" ανθρωπότητας και οι πρώτοι (επίσης τυχεροί/άτυχοι) της "νέας". Σε μας έλαχε ο κλήρος να εξελίσσεται η Ιστορία κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας (συχνά μάλιστα σε live broadcasting) και να μην προφταίνουμε να συνηθίζουμε σε μια κατάσταση και να έρχεται μια άλλη να την ανατρέπει άρδην και να μας βγάζει από τις "σταθερές" μας, τις "αξίες" μας και το ...βόλεμά μας (με την "καλή" έννοια).

    Πολλοί αναπολούν το "ρομαντικό" παρελθόν και αρνούνται πεισματικά να προσαρμοστούν, επιστρέφοντας σε παλιές μεταφυσικές "συνταγές" (ζώδια, παραδοσιακές θρησκείες, κινέζικος μυστικισμός) και κατασκευάζοντας νέες (θεωρία της Γαίας, ενεργειακά πεδία και άλλες δοξασίες - "new age" και μη). Ή εκθειάζοντας "παραδοσιακά" υλικά αγαθά που δεν έχουν "μαγαριστεί" από τη νέα τεχνολογία (από το "σπιτικό" φαγητό της γιαγιάς και τα "βιολογικά" προϊόντα μέχρι τα "ζεστά" βινύλια και τους λαμπάτους ενισχυτές που είναι "ανώτερα" εκ ...φύσεως - φυσικά, τα πλαστικά όταν δε χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δίσκων βινυλίου είναι και αυτά ...κατάπτυστα ;))

    Άλλοι θα ήθελαν να μπορούσαν να μπουν στην "κατάψυξη" και να "ξυπνήσουν" στο απώτερο μέλλον, όταν ο ...κουρνιαχτός από τις σημερινές "αναταραχές" θα έχει κατακαθίσει και όλοι (όχι μόνο το 10%) θα απολαμβάνουν τα νέα "θαύματα". Φυγόπονοι "φου-τουρίστες" που θέλουν να τα βρουν όλα έτοιμα και να τα απολαύσουν χωρίς κόπο και δυσάρεστες συνέπειες - ομολογώ πάντως πως συχνά, απογοητευμένος από τη συντηρητική νοοτροπία των περισσότερων συγχρόνων μου, "φλερτάρω" με την ιδέα.

    Προσωπικά, δεν αλλάζω με ΤΙΠΟΤΑ την εποχή που ζω και τη θεωρώ ως την πλέον συναρπαστική περίοδο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Και θα ήθελα πολύ να βάλω ένα λιθαράκι για να χτιστεί ο νέος κόσμος (από λόγια χορτάσαμε). Αρκεί στο τέλος να προλάβω να τσιμπήσω κι εγώ κάνα ...ψιχουλάκι από την "τράπεζα των θαυμάτων" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Συμέλα Μελετλίδου:
    vilken underbar blog du har!
    Var bor du i Stockholm?

    Λοιπόν θα ιδρυθεί σύλλογος σουηδόφονων σχολιαστών blog του Ν.Δ.
    (svensken, doctor, elinor, symela)!

    ND blogs Föreningen

    Σεβασμός στις μειοψηφίες παρακαλώ!
    Δημητρά βάλε και εμάς στο Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (μια γειτονιά είμαστε).

    ********
    Nikos Dimou said...
    Εδώ και μιάμιση ώρα δεν πάτησε ψυχή.
    Πού πήγαν όλοι;
    Κυρ Δεκ 03, 05:01:40 μμ

    Που πήγαμε;
    Όχι μακριά, μέχρι τη Φιλοθέη.
    Το προάστιο-υπόδειγμα μαζί με την Βουλιαγμένη του παλαβού (με την καλή την έννοια) του Κασιδόκωστα.

    ****

    to ena kai to mhden: Ελήφθη η παρτίδα, θα μελετηθεί δεόντως.
    Ευχαριστώ.

    *****
    Mickey άρχισες τις γκρίνιες πάλι;
    (Κυρ Δεκ 03, 05:07:34 μμ)
    Δεν σου κάνω φάουλ σήμερα γιατί έχω ήδη κίτρινη κάρτα.
    Ίσως εκτός φάσης να σου ρίξω καμιά ψιλή...!

    ******

    Επί του θέματος: Δε νομίζω ότι η πυρηνική σύντηξη πρέπει να απαριθμηθεί διότι είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.

    Καλησπέρα
    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Η κριτική που γίνεται στις διάφορες ΜΚΟ προέρχεται κυρίως από χώρες του τρίτου κόσμου και γίνεται σχεδόν αποκλειστικά για θρησκευτικό-πολιτικούς λόγους. Αφού λοιπόν εισπράξουν τα χρήματα και τα διαφορά άλλα αγαθά, οι τοπικοί διεφθαρμένοι ιμάμηδες και λοιποί πολιτικάντηδες τα βάζουν με την δύση ότι τάχα δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των και κακώς διαθέτουν τα αγαθά κατευθείαν στους πληγέντες, ενώ θα έπρεπε να τα δίνουν σε χρήμα σε αυτούς τα χειριστούν καλύτερα. Το τι εννοούν είναι ευνόητο, όπως είναι και πασίγνωστη η διαφθορά που υπάρχει στην Ινδονησία και σε άλλες πρόσφατα πληγέντες περιοχές. Ένας άλλος λόγος είναι ο φθόνος που υπάρχει εναντίον της δύσης, αν και σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογημένα. Υπάρχει μία γενική δυσπιστία έναντι της δύσης και ότι τις βοήθειες που προσφέρουν οι κυβερνήσεις και γενικά οι διάφορες ΜΚΟ δεν τις προσφέρουν αφιλοκερδώς αλλά αποσκοπούν σε άλλα και πίσω από αυτούς βρίσκονται σκοτεινά κίνητρα. Ειδικά οι ισλαμικές χώρες διακατέχονται από τον φόβο της εκ-δυτικοποίησης, οι άλλες χώρες φοβούνται μία νέα αποικιοκρατία οικονομικής φύσεως. Νομίζω όλοι αυτή η κριτική δεν ευσταθή. Με όλα τα κακά τους, οι ΜΚΟ είναι ένα θετικό βήμα, έχει αφυπνίσει πολύ κόσμο από τον λήθαργό τους και μόνον και μόνον για την ενημέρωση που κάνουν είναι αρκετά.

    Κατά την γνώμη μου η λίστα δεν είναι σωστή, και ο λόγος είναι ότι αφορά μόνο τον δικό μας μικρόκοσμο. Η πλειοψηφία των κατοίκων της γης δεν έχει ρεύμα, τρεχούμενο νερό, τροφή, οπότε ο υπολογιστής και η όλη τεχνολογία της πληροφορικής δεν τον συγκινεί καθόλου. Τι στιγμή που μεγάλη μερίδα του τρίτου κόσμου δεν ξέρει ανάγνωση και γραφή (η ενεργά αγράμματοι ξεπερνούν ακόμα και στην χώρα μας το 50%, σε αυτές τις χώρες είναι της τάξης των 80% ή και 90%)), εκπλήσσομαι όταν διαβάζω για μεγαλεπήβολα σχέδια των πισι των 100$ ώστε να μπορούν και αυτοί στην ζούγκλα της κετρικής αφρικής να συμμετέχουν στον επόμενο αιώνα. Εγώ γελάω με τέτοιες γελοιότητες, και πείθομαι ότι πίσω από αυτό βρίσκονται πολυεθνικές που βλέπουν έναν κορεσμό στην αγορά των πισι και σχεδιάζουν νέες αγορές.

    Κατά την γνώμη μου το μόνο θαύμα που αφορά όλη την ανθρωπότητα είναι η βιοτεχνολογία με την λεγόμενη «πράσινη επανάσταση» ως επακόλουθο, και οι νέες ανακαλύψεις και εφαρμογές στην ιατρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.