Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2006

Ο Βομβιστής των Ναών

Αν εσείς έρχεστε από τα μαγαζιά, όπου κάνατε τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια σας, εγώ έρχομαι από άλλη χώρα. Όπου δεν υπάρχουν μαγαζιά, μήτε δώρα.

Αν εσείς ετοιμάζεστε να υμνήσετε την Γέννηση του Θεανθρώπου, εγώ έρχομαι από άλλο τόπο. Όπου τίποτα δεν τεκμηριώνει την ύπαρξη Θεού, ούτε Ανθρώπου.

Γιατί ποιος Θεός (Πανάγαθος, Παντοδύναμος) αφήνει αθώα βρέφη να πεθαίνουν μέσα σε μέγα μαρτύριο; (Και ποιος άνθρωπος, αν είναι Άνθρωπος;)

Πανάγαθος - Παντοδύναμος. Το παλαιό δίλημμα μπροστά στον πόνο των αθώων. Αν μπορεί (να σταματήσει τον πόνο) και δεν θέλει, δεν είναι Πανάγαθος. Αν θέλει και δεν μπορεί, δεν είναι Παντοδύναμος.

Κι ας μην έρθει τώρα ο γλυκερός θεολόγος να εξηγήσει: “ο Θεός μας δοκιμάζει” γιατί υβρίζει τον Ύψιστο. Τι τον θέλει - βασανιστή;

Από εδώ - από τον Πόνο, την Φθορά, τον Θάνατο - ξεκινάνε όλες οι θρησκείες, τα Φιλοσοφικά συστήματα, οι ιδεολογίες. Από εδώ η ιδέα του Θεού και η άρνησή της.

Αν αρνηθείς την ύπαρξή του δεν έχεις πια πρόβλημα να τον δικαιολογήσεις. Ένα τυχαίο σύμπαν μπορεί να είναι απάνθρωπο. Αλλά ένα τυχαίο σύμπαν δεν μπορεί να έχει τόσο υψηλό επίπεδο οργάνωσης όσο το δικό μας. Ο εγκέφαλός μας συμπτωματικό άθροισμα κυττάρων; Ο νόμος των πιθανοτήτων έχει αντίρρηση!

Προτιμώ την ιδέα πως υπήρχε Γενικό Πρόγραμμα - που κάπου ξεστράτισε. Μπήκαν στο Σύστημα παράσιτα, θόρυβοι - απρόβλεπτα στοιχεία. Χωρίς πρόγραμμα αποδοχής τους. Ο Πόνος κι ο Θάνατος, κενά του συστήματος;

- Μα είναι κουβέντες αυτές Χριστουγεννιάτικα; Άσε μας άνθρωπέ μου να φάμε μια γαλοπούλα!

Έτσι. Με τη λήθη. Με τη λήθη και το παραμύθι ζούμε όλοι. Τρώμε τη γαλοπούλα και ξεχνάμε. Αυτούς που δεν τρωνε. Που πεινάνε. Που πονάνε. Που πεθαίνουν. Την ίδια στιγμή. Την ίδια ώρα. Όχι μόνο στην Αφρική. Δίπλα - δυο σπίτια πιο κάτω. Ενώ γλεντάμε. Πίνουμε. Ευτυχώς. (Θα’ ρθει η σειρά μας!) Λήθη. Και παραμύθι: Ο Παράδεισος. Ουρί και πιλάφια. Αιώνια ζωή. Νησιά των Μακάρων. Μύθοι. Λήθη και μύθοι.

Πολλοί αγωνίστηκαν να καλύψουν τα κενά στο Πρόγραμμα. Ο πιο ειλικρινής (και πιο σκληρός) ο Βούδας. Ο πιο πονετικός (και γλυκύτερος) ο Ιησούς.

Έχετε σκεφθεί τι έντονη διαμαρτυρία αποτελεί το κήρυγμα του Χριστού εναντίον της τάξης του κόσμου; Σε ένα κόσμο τέλειο, όπου το Πρόγραμμα θα λειτουργούσε θαυμαστά, τι ανάγκη θα είχαμε για την αγάπη, για την συμπόνια, για την αδελφοσύνη; Η διδασκαλία του Χριστού έχει μόνο τότε νόημα, αν προϋποθέσει κανείς την ατέλεια, την αποτυχία του κόσμου.

Μη σας μπερδεύουν τα θεολογικά και μεταφυσικά, τα νεοπλατωνικά και δογματικά - που άλλωστε προστέθηκαν πολύ αργότερα. Η ουσία αυτού του κηρύγματος είναι: άμυνα σε έναν απάνθρωπο κόσμο.

Αγκαλιαστείτε, κρατηθείτε κοντά-κοντά, να αντέξουμε τον πόνο την δυστυχία και τον θάνατο. Γιατί ο κόσμος όχι μόνο δεν είναι τέλειος, παρά ξεχειλίζει από οδύνη.

Και τι έγινε; Εκκλησίες και ιεραρχίες δεσποτάδες και επίσκοποι, δόγματα και μύθοι, υποσχέσεις και εμπόριο, χρυσοποίκιλτα άμφια και θεολογική μεταφυσική. Κι η αγάπη; Που να χωρέσει σ’ όλα αυτά η αγάπη! Όταν η θρησκεία γίνεται εξουσία – τι δουλειά έχει η αγάπη; Η αγάπη είναι εναντίον της εξουσίας, μια και η εξουσία είναι ένα από τα δεινά που πλήττουν τον άνθρωπο.

Ένα επαναστατικό κήρυγμα έγινε κατεστημένο δόγμα. Μία διαμαρτυρία για την αδικία της Πλάσης έγινε δικαιολόγηση της τάξης του κόσμου. Α – το Πρόγραμμα είναι πιο ραφινάτο από ότι νομίζετε. Εκδικείται τους αμφισβητίες και τους εξουδετερώνει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Αν λοιπόν εσείς γιορτάζετε Χριστούγεννα με τη λήθη και το παραμύθι - εγώ προτιμώ να μνημονεύσω τη γέννηση του πραγματικού Χριστού, που πάλεψε να ξεπεράσει την αδικία του κόσμου και την σκληρότητα της μοίρας. Που αντιτάχθηκε στους ισχυρούς και πολέμησε τις ιεραρχίες. Που δεν μίλησε για γαλοπούλες (ούτε για δώρα) αλλά για αγάπη. Την πιο επαναστατική ιδέα στον κόσμο.

Αν ζούσε σήμερα, σίγουρα θα γύριζε κάπου στα Εξάρχεια. (Με το μακρύ μαλλί και τα γένια, θα ταίριαζε πολύ.) Θα είχε βέβαια φάκελο στην Ασφάλεια. Κανένα κόμμα δεν θα τον ανεχόταν στις τάξεις του, λιγότερο από όλα, τα θεοσεβούμενα. Θα ήταν ειρηνιστής, οικολόγος και περιθωριακός.

Θα απεχθανόταν παπάδες και στρατιωτικούς (τις δύο πιο άχρηστες – και επικίνδυνες – επαγγελματικές τάξεις). Θα κήρυττε την αγάπη σε ώτα μη ακουόντων. Τα βράδια, με μία κιθάρα, θα τραγουδούσε τον πόνο των ανθρώπων. Θα έτρεχε στην Αιθιοπία – και όπου αλλού – να καλύψει τα κενά του Προγράμματος.

Κι όταν άκουγε τον καυγά για την εκκλησιαστική περιουσία, ίσως έβαζε καμιά βόμβα σε (άδεια) εκκλησία...(Χριστούγεννα 1985. El Greco: Ο Ιησούς διώχνει τους εμπόρους από τον Ναό)

234 σχόλια:

 1. 1) Περισσότερα από ογδόντα ευαγγέλια εξετάστηκαν προκειμένου
  να συμπεριληφθούν στην Καινή Διαθήκη, όμως πολύ λίγα επιλέχθηκαν
  τελικά: Του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη.

  2) Όταν ο Ιησούς γεννήθηκε η Ρώμη κατείχε την Παλαιστίνη. Οι εβραίοι μισούσαν
  τους εισβολείς και ένας ηγέτης θα έβαζε την Αυτοκρατορία σε μεγάλο κίνδυνο.
  Ένας ηγέτης που θα ξεσήκωνε τον λαό εναντίον των Ρωμαίων. Η επιτροπή που
  επέλεξε τα 4 ευαγγέλια ξέχασε να απαλείψει κάποιες αναφορές οι οποίες είναι
  πάρα πολύ ισχυρές στα «κομμένα» ευαγγέλια.

  Τα παρακάτω δύο χωρία υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Καινή Διαθήκη
  και η επίσημη εκκλησία τα κρύβει όσο μπορεί ή τα αναλύει αλληγορικά. Ορίστε:

  «Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην.
  Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν» (Μη νομίζετε ότι έχω έλθει
  για να φέρω την ειρήνη στον κόσμο.
  Δεν ήλθα για να φέρω την ειρήνη, αλλά μαχαίρι) [Ματθ.10:34].


  «…ο μη έχων, πωλήσει το ιμάτιον αυτού και αγοράσει μάχαιραν»
  (αυτός που δεν έχει μαχαίρι, ας πουλήσει τα υπάρχοντά του για να αγοράσει μαχαίρι)
  [κατά Λουκά 22:36].

  Κάποιοι λένε ότι ο Ιησούς είχε συστήσει επαναστατική ομάδα εναντίον
  των Ρωμαίων. Στηρίζονται στα παραπάνω χωρία και επίσης στα παρακάτω:

  Α) Η σύλληψη του Ιησού έγινε από μια ολόκληρη ρωμαϊκή λεγεώνα,
  δηλαδή 600 άνδρες μαζί με τους αξιωματούχους
  («Η ουν σπείρα και ο χιλίαρχος και οι υπηρέται των Ιουδαίων συνέλαβον τον Ιησούν
  και έδησαν αυτόν» Κατά Ιωάννην 18:12).

  Γιατί χρειάστηκαν τόσοι πολλοί άνδρες για να συλλάβουν
  12 [;]άοπλους [;] ανθρώπους;

  Β) Ο Πέτρος τραβάει το σπαθί του και κόβει το αυτί ενός υπηρέτη με
  το όνομα Μάλχος και ο Ιησούς τον επικρίνει.
  Γιατί είχε σπαθί ο Πέτρος;

  Γ) Γιατί οι Ρωμαίοι και ο Πόντιος Πιλάτος δίνουν εντολή να συλληφθεί ο Ιησούς;
  Επειδή έλεγε ότι είναι Υιός Θεού; Τι τους ένοιαζε τους ρωμαίους αυτό;
  Τι είχαν να φοβηθούν από έναν άκακο πνευματικό ηγέτη;

  Πολλά τα ερωτηματικά.
  Πολλές επίσης οι ερμηνείες...
  Γιατί η επικρατούσα με περισσή βία (βλ.εικονομαχία) άποψη να ονομάζεται ιστορία;

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστά τα γραφόμενα σου Γάτε μου.
  Χρειάζεται προσπάθεια απ' όλους μας.
  Πιστεύω πως πολλοί είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε αλλά μας τρώει η βαρεμάρα της σωστής κίνησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο δρόμος της ελεύθερης σκέψης και ο δρόμος της πίστης. Το ένα καταργεί το άλλο, όπως ο πόνος ενός και μόνο ανθρώπου καταργεί την ύπαρξη του πανάγαθου.

  Έχω την αίσθηση ότι το θέμα δεν είναι τόσο να ανακαλύψουμε την αλήθεια, άλλα το κατά πόσο μπορούμε να την αντέξουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Nikos Dimou said:
  Κι όταν άκουγε τον καυγά για την εκκλησιαστική περιουσία, ίσως έβαζε καμιά βόμβα σε (άδεια) εκκλησία...
  Αυτό τα λέει όλα.

  Ακούσατε την διαφήμιση της εκκλησιαστικής Αλληλεγγύης? Ζητάνε από το κόσμο χρήματα για να κτίσουν κάποιο οίκημα για ΑΜΕ. Λες και δεν έχουν χρήματα ή δεν έχουν χώρους για να το κτίσουν. Τόσο χρήμα ούτε ο Σκρούτζ δεν το φύλαγε τόσο καλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητε μου Κυριε Δημου.Αν και συμφωνω με ολλα οσα γραφετε δεν μπορω παρα να σας ευχυθω Καλα Χριστουγεννα.
  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αφήνω το θέμα του Θεού (που τελικά είτε υπάρχει είτε όχι, δεν ασχολείται με μας - άρα είναι σαν να μην υπάρχει) και πιάνω το πρόσωπο του Ιησού.

  Τον οποίο διαχωρίζω τελείως από την θρησκεία που ίδρυσε ο Παύλος.

  Για μένα η διδασκαλία του Ιησού αρχίζει και τελειώνει στα Ευαγγέλια. (Αφαιρώντας όσο γίνεται τις πολλές μεταγενέστερες προσθήκες).

  Και φυσικά δεν τίθεται θέμα θεϊκής υπόστασης του Ιησού - αντίθετα πιστεύω πως η διδασκαλία του γίνεται πιο σημαντική προερχόμενη από έναν άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που εξανίσταται με την οδύνη και την αδικία της ζωής και προσφέρει ως αντίδοτο την αγάπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Προτιμώ την ιδέα πως υπήρχε Γενικό Πρόγραμμα - που κάπου ξεστράτισε. Μπήκαν στο Σύστημα παράσιτα, θόρυβοι - απρόβλεπτα στοιχεία. Χωρίς πρόγραμμα αποδοχής τους. Ο Πόνος κι ο Θάνατος, κενά του συστήματος;"

  Ο πόνος και ο θάνατος, μέρος του συστήματος.

  Αν υπήρχε πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι τα κενά δείχνουν οτι το πρόγραμμα ξεστράτισε. Ο άνθρωπος ίσως να ξεστράτισε η να ξεστρατίσει στο μέλλον.

  Μας έχει περάσει η ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι μια δοκιμή της φύσης στην εξέλιξη και τίποτα άλλο;

  Eχουμε κανένα συμβόλαιο με τον θεό -αν υπάρχει- ότι το είδος μας θα είναι αιώνιο;

  Αυτό κηρύσσουν οι θρησκείες, η ιστορία της εξέλιξης όμως, μας λέει άλλα!

  Ηδονή και οδύνη δυό σχεδόν ομόηχες λέξεις! Ενας απλός αναγραμματισμός.

  Ζωή και θάνατος. Τόσο απαραίτητοι ο ένας για τον άλλο!

  Χρόνια Πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Doctor said: Γιατί χρειάστηκαν τόσοι πολλοί άνδρες για να συλλάβουν
  12 [;]άοπλους [;] ανθρώπους;

  Αν θυμάμαι καλά κάτι που είχα διαβάσει προ πολλών ετών, οι Ζηλωτές είχαν θεωρήσει τον Ιησού κατά κάποιο τρόπο "αρχηγό" τους και περίμεναν κάποια κίνηση.
  Τώρα εκείνο που δεν ξέρω είναι αν όντως γίνονταν κάποιες μυστικές συναντήσεις ή ο Ιησούς είχε αποστασιοποιηθεί στην πορεία απο τους ζηλωτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το τι ήταν τελικά ο Ιησούς δεν νομίζω ότι θα το μάθουμε ποτέ. Εξάλλου αυτός δεν άφησε πίσω του γραπτό έργο.
  Για εμένα είναι πιο σημαντικό να αναζητήσουμε τον Ιησού του σήμερα.

  Μπορεί να υπάρχει ένας από αυτούς στην ίδια γειτονιά με την δική μας και να μην το ξέρουμε.

  Μπορεί να ταξιδεύει κάποιος άλλος αυτή την στιγμή για Αιθιοπία ή αλλού όσο εμείς ετοιμάζουμε το γεύμα για να τιμήσουμε αυτόν που έζησε πριν από 2000 χρόνια.

  Μπορεί κι εμείς οι ίδιοι να κρύβουμε έναν μικρό Ιησού μέσα μας και να το αποδεικνύουμε αυτό κάθε φορά που κάνουμε έναν συνάνθρωπό μας να νιώσει όμορφα. Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος θαύματα για να το καταφέρει αυτό.

  Πώς θα ήταν ο κόσμος αυτός εάν ο κάθε άνθρωπος θα έκανε έναν ακόμα να νιώθει όμορφα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν υπάρχει τιποτα πιο εκνευριστικό από αυτο που κατάντησαν να ειναι τα Χρσιστούγεννα.
  Μια γιορτή επίδειξης.
  Διότι η κατανάλωση στην οποία καταλήγουε, γινεται για επίδειξη, όχι διότι χρειαζόμαστε αυτα τα αντικειμενα.

  Και γιατί θέλουμε την επίδειξη;
  Διότι είμαστε ανασφαλείς.


  Για τον Χριστο, πράγματι η διδασκαλία επαναστατική. Πανεξυπνος άνθρωπος. Καλος άνθρωπος. Γενναίος.
  Και καθόλου ανασφαλής.

  Η προσωποποίηση της γοητείας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ...Και όποιος πιστεύει ότι ο Ιησούς, μόνος και οπλισμένος μόνο με ένα φραγγέλιο, μπόρεσε να διώξει τους πανικόβλητους εμπόρους από τον Ναό, (βλ. πίνακα), ας κάνει μια επαλήθευση: Να πάει στην Βαρβάκειο με ένα μαστίγιο, να διώξει τους εμπόρους για οποιοδήποτε λόγο, έστω επειδή ανεβάζουν τις τιμές. Μετά να μας ειδοποιήσει να του πάμε λουλούδια στο ΚΑΤ!
  Και αν δεν θέλει να πάει στην Βαρβάκειο, ας πάει σε ένα πανηγύρι, αυτά που γίνονται στα προαύλια των εκκλησιών.
  Ας μας προειδοποιήσει όμως για να μην χάσουμε το θέαμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για αυτό που φανταζόμαστε ότι πρεσβεύει το πρόσωπο του Ιησού και όχι για τον πραγματικό Ιησού, αφού οι ιστορικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα καν αν υπήρξε (πόσο μάλλον αν είναι αληθή αυτά που του καταλογίζονται ότι είπε -κανένας σύγχρονος του Ιησού ιστορικός δεν του κάνει έστω και μία αναφορά).

  Με την παραπάνω λοιπόν παραδοχή, συμφωνώ πως ο λόγος του ήταν το λιγότερο εντυπωσιακός. Σε εποχές που γενοκτονίες ολόκληρων λαών περνούσαν απαρατήρητες αυτός μιλούσε για αγάπη, ανεκτικότητα και συμπόνια. Σίγουρα πολύ μπροστά από την εποχή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δεν με ενδιαφέρει το ιστορικό πρόσωπο Ιησούς - αν υπήρξε και πως. Και για το Βούδα μόνο μύθους ξέρουμε. Με ενδιαφέρει το πρόσωπο όπως διαμορφώνεται από την διδασκαλία του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Τέλειο κείμενο.
  Όσο γι αυτούς που λένε πως αποκλείεται να μην υπάρχει 'θεός και όλα αυτά τα θαυμαστά να δημιουργήθηκαν τυχαία', η αντερώτηση είναι 'Θαυμαστά συ σύγκριση με τι?'.
  ε:'Ο άνθρωπος, τα ζώα, τα φυτά που το καθένα έχει το δικό του μηχανισμό αναπαραγωγής και άμυνας κτλ. είναι δυνατόν να δημιουργήθηκε τυχαία? '
  α: Μα σήμερα βλέπουμε μόνο τα τέλεια όντα αφού τα υπόλοιπα που είχαν ατέλειες δεν κατάφεραν να επιζήσουν στους αιώνες και εξαφανίστηκαν.

  'Οι πιθανότητες είναι μηδαμινές' α:'Μα και η γη που έχει ζωή, μπροστά σε όλο το σύμπαν ίσος είναι λιγότερο και από μηδαμινή'

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. "Ακούσατε την διαφήμιση της εκκλησιαστικής Αλληλεγγύης? Ζητάνε από το κόσμο χρήματα για να κτίσουν κάποιο οίκημα για ΑΜΕ. Λες και δεν έχουν χρήματα ή δεν έχουν χώρους"


  -Θα πρόσθετα:

  ...τη στιγμή μάλιστα που, προκλητικότατα και εν μέσω λαϊκής απαίτησης για δικαιότερη κατανομή του δημόσιου χρήματος, η κυβέρνηση της δεξιάς, ένα ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ πράγματα που έκανε, ήταν να ΕΞΑΙΡΕΣΕΙ τις Μητροπόλεις από τη φορολογία...

  Ξεφτίλίκια πράγματα

  Τον τελευταίο χριστιανικό έρανο περί ανέγερσης του ιερού ναού μας κ.λπ. κ.λπ., που μου χτύπησε την πόρτα, τον έδιωξα ευγενικά... χωρίς την παραμικρή τύψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δεν θα γράψω πολλά γιατί είμαι πραγματικά βολεμένος μέσα στη λήθη μου και θα ήθελα αυτό το ολιγοήμερο παραμύθι να το ζήσω όσο χαλαρά γίνεται.

  Μια ερώτηση μόνο θα κάνω...

  Ποιος είναι ο λόγος που σας κάνει να πιστεύεται οτι ο κόσμος μας δεν είναι ισορροπημένος;

  Πόσο σίγουροι μπορεί να είστε οτι υπάρχει περίπτωση ο κόσμος ο οποίος ζούμε να μπορεί ανεχτεί την παντελή έλλειψη του κακού;

  Αν γίνονταν ο κόσμος έτσι όπως λέτε είστε σίγουροι οτι 1ον θα ήταν καλύτερος και 2ον ισορροπημένος;

  Αλήθεια πως γίνεται να ξέρετε τόσο καλά τι θα ήταν καλύτερο για έναν ολόκληρο κόσμο; Πως μπορέσατε και τα σκεφτήκατε όλες τις παραμέτρους; Με τι ανθρώπινες δυνατότητες; Πόσο σίγουρος είστε οτι είστε ικανός να βρείτε τα κενά του Μεγάλου Προγράμματος;

  Καλό είναι το να προσπαθούμε για την πρόοδο.. αλλα σαν επιχειρήματα προς απόδειξη της μη ύπαρξης του Θεού δεν είναι λογικά κατα τη γνώμη μου.

  Εύχομαι απο καρδίας καλές γιορτές σε όλους.

  p.s. Οι άνθρωποι τους οποίους λυπόμαστε έχουν λόγο να είναι δυσαρεστημένοι αυτές τις μέρες. Εμείς οι υπόλοιποι όχι. Μου φαίνεται μεγάλη αχαριστία και υποκρισία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μια ωραιότατη Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Ο πρωην παικτης των Dallas Cowboys Everson Walls δωριζει το ενα του νεφρο σε συμπαίκτη του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πρέπει να έχει φύγει πολύς κόσμος ταξιδάκια τις γιορτές. Μόνο 17 σχόλια σ ένα τέτοιο θέμα, μου κάνει εντύπωση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Χμ, ξέρετε να γράφετε ΝΔ. Αναρωτιέμαι αν π.χ. το ποστ αυτό το γράψατε με την μία.

  Και καλά πήγαινε μέχρι εκεί που αρχίσατε να περιγράφετε τον Χριστό. Όπως θα τον θέλατε ο ίδιος, φυσικά. Πολύ ενδιαφέρον. Λίγο ακόμη και θα ήταν κανένας κουκουλοφόρος.

  Και όσο για την εκδίωξη των εμπόρων από τον ναό με το μαστίγιο, εμένα μου φαίνεται ως το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προβάλλεται. Ως αντίφαση, ως πράξη βίας αντίθετη με το φιλειρηνικό προφίλ, με το κύρηγμα της αγάπης και του διαλόγου. Προφανώς ήταν φονταμενταλιστής και όχι άθεος. Ισως και αντικαπιταλιστής.

  Αλήθεια πιστεύετε ότι τζάμπα πληρώνουμε τον Ελληνικό στρατό με το 4% του ΑΕΠ; Ή μιλάει ο Χριστός στα λεγόμενά σας, και όχι εσείς ο ίδιος - και άρα για τα περί "άχρηστου επαγγέλματος", δεν ευθύνεστε;

  Ή μήπως ο Χριστός σήμερα θα τους έριχνε μολότωφ; Λόγω του ότι δηλώνει κατά του άχρηστου στρατιωτικού επαγγέλματος δηλαδή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Χριστούγεννα...
  Γιορτή της υπερ-καταναλωτικής συνείδησης,που επιτάσσει αλόγιστες και άχρηστες πολλές φορές αγορές...
  Αυτό είναι, τελικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @Mantalena Parianos said...

  ''...τη στιγμή μάλιστα που, προκλητικότατα και εν μέσω λαϊκής απαίτησης για δικαιότερη κατανομή του δημόσιου χρήματος, η κυβέρνηση της δεξιάς, ένα ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ πράγματα που έκανε, ήταν να ΕΞΑΙΡΕΣΕΙ τις Μητροπόλεις από τη φορολογία...''

  TO KAKO EIXE ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Η ΔΕΞΙΑ ΑΠΛΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕ. ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΑΞΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ/ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 2004.

  ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλά Χριστούγεννα να έχετε κ.Δήμου.

  Οι θεολόγοι γενικά υποτιμούν την ανθρώπινη νοημοσύνη...

  Εάν υπάρχει θεός (κι εγώ προσωπικά δέχομαι ότι ο άνθρωπος δεν είναι το τέρμα...) τότε πιο πιθανή είναι η εκδοχή μερικών Γνωστικών... είναι "φυλακισμένος" από το "σκοτεινό" στοιχείο και δεν μπορεί ν'αντιδράσει.
  Αυτό είναι μια υπόθεση βέβαια και πάλι θεολογικής φύσης.
  Δεν αποδεικνύεται - ο αποδεχόμενος αυτή την άποψη "πείθεται εσωτερικά"

  Παραδόξως, με αυτή τη σκέψη των Γνωστικών συμφωνεί ο Ιωάννης της Αποκαλύψεως:
  "ότι είληφας την δύναμίν σου την μεγάλην" λέει κάπου.
  "Είληφας", δηλαδή, την έλαβε, - για κάποιο λόγο δεν την είχε ή την είχε απωλέσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. @mtryfo

  Ναι έτσι ακριβώς έχει γίνει...


  to ena kai to mhden said...

  "Αν δεν απαντήσετε και πάλι,το score θα γράψει Χριστιανοί-ΑθεοΙουδαίοι 1-0.

  Αγαπητέ φίλε δεν παίζουμε σε αγώνα.
  Μου θυμήζεις απο το προηγούμενο topic του blog το:

  "Εμείς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την επέτειο της γέννησης ενός Θεού σε θνητή μορφή – ενώ άλλοι απεργάζονται τον θάνατό του και την απάλειψη όλων των θεών.

  Οι άθεοι επιτίθενται!"

  Μην αμύνεσαι και μην επιτίθεσαι.

  Μια διευκρίνηση:

  Διαβάζωντας το προηγούμενο post μου, βλέπω (πέρα απο τα λάθη΄ είμαι ακόμη στη δουλειά και δεν το ξαναελέγχω) οτι μπορεί εύκολα να διαβαστεί με επιθετική χροιά. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

  Γενικά θα ήθελα να πω το εξής που αναφέρεται και στο προηγούμενο topic του Blog.

  Έχω την άποψη οτι η Θρησκεία και η Πίστη δεν μπορούν να προσεγγιστούν με βάση τη λογική.

  1ον γιατί και οι δύο μεριές μπορούν να βρουν λογικά επιχειρήματα για να υποστιρίξουν την άποψή τους, χωρίς όμως να μπορούμε να φτάσουμε σε ασφαλές αποτέλεσμα. Αυτό γιατί κατα πάσα περίπτωση είναι άκυρα λόγω του οτι αναφέρονται σε πράγματα για τα οποία δεν έχουμε επίγνωση σαν όντα περιορισμένης αντίλειψης (σχετικά με την απειρότητα του σύμπαντος) και που μπορούμε να καταλάβουμε και να κρίνουμε κάτι που επαληθεύεται πειραματικά. Τίποτα δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά και να το αποδείξουμε.

  2ον γιατί η Θρησκεία και η Πίστη είναι κάτι που κάποιος το νοιώθει μέσα του. Τότε, αν δεν είναι προκατελλημένος αρνητικά, μπορεί να δεί οτι ο κόσμος μας ανεξαρτήτως το πως φαίνεται είναι απόλυτα λογικός και ισορροπημένος. Και κυρίως αν έχει τι διάθεση να το δεί, τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

  Πάντα φιλικά και με τις καλύτερες ευχές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ΚΕ ΔΗΜΟΥ

  ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΟΣΤ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΧΤΟ.


  Jesus!

  This young stud with the lean body hot tan masculine face and those beautiful eyes is scorching hot and strong in every way!  ΥΓ:

  ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΩ ΑΚΟΜΑ. ΘΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗς VODKA. AN KANEIΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΝΑΝ ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΟΛΟΤΩΦ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.

  :-)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. «Σωστός» σκέφτηκα απλώς να γράψω αρχικά. Και το εννοώ ακόμα. Για τη συζήτηση, όμως, σκέφτομαι ότι εδώ ελλοχεύει μια άλλου είδους μυθοποίηση για τον Ιησού. Π.χ.:

  - στα Ευαγγέλια λέει κι άλλα για τον εαυτό του, όπως το ότι είναι όντως ο Μεσσίας (στον Καϊάφα) ή το ότι δεν ήλθε για να φέρει ειρήνη στον κόσμο αλλά να βάλει μάχαιρα μεταξύ πατέρα και γιου και γυναικός και άνδρα.

  - υπάρχουν μαρτυρίες ότι τον καιρό του Ιησού υπήρχε ένας σκληρός, φανατικός διδάσκαλος, τον οποίο δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν οι ιστορικοί. Μια πιθανότητα είναι να είναι ο ίδιος ο Ιησούς (η πράξη να διώξει από το ναό τους εμπόρους, δείχνει πως πρωτίστως ζητούσε επιστροφή στην παράδοση, κάποια αρχική «αγνή» κατάσταση του ιουδαϊσμού). Ξέρουμε επίσης ότι κάθε άλλο παρά ζητούσε ν’ αλλάξει ο ιουδαϊσμός («δεν θ’ αλλάξει ούτε μια τελεία στο Νόμο»). Στα ίδια κείμενα, μαζί με τον ‘συντηρητικό’ αναφέρεται κι ένας ‘ψεύτης’. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο Παύλος.

  - ενυπάρχει, κάπου, ένας ανταγωνισμός ‘προφητών’ – για παράδειγμα, διάβασα πρόσφατα πως ο Ιησούς δεν επισκέπτεται τον Ιωάννη στη φυλακή, παρότι ο τελευταίος τον περιμένει. Δεν είναι πράξη αγάπης...

  - κυριότερο, είναι η ιστορικότητα του Ιησού. Είναι πιο πιθανό να μην έχει υπάρξει. Πάει να πει, μιλάμε για ένα πρόσωπο όπως μας παραδόθηκε από τις Γραφές, παίρνουμε επιλεκτικά τα θετικά του και ζωγραφίζουμε ένα σύγχρονο, εξίσου υποθετικό πορτραίτο. Και κυρίως: μιλάμε γι’ αυτόν επειδή αναφέρεται σαν ιδρυτής μιας συγκεκριμένης παγκόσμιας θρησκείας. Έτσι ανασκευάζουμε όμως αποκλειστικά το χριστιανισμό, όχι γενικά την έννοια της θρησκείας (λίγοι θα έβρισκαν, για παράδειγμα, να πουν εξίσου ‘καλά’ πράγματα για τον «αληθινό» Μωάμεθ...).

  Μάλλον, η σκέψη μου πάει σε όσους ‘προφήτες’ έχουν υπάρξει και παρέμειναν άγνωστοι. Πιθανόν να είχαν εξίσου θετικά κηρύγματα, ίσως και πιο επαναστατικά, και πέθαναν στη αφάνεια. Αυτοί θα ήταν (κάποτε) στα Εξάρχεια. Σημερα θα ήταν λεγεωνάριοι με πολιτικά.

  Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο λαμβάνει υπόψη με πολύ όμορφο τρόπο τους ανθρώπους που θέλουν, έχουν ανάγκη να πιστέψουν, τους πονεμένους (και που τα βιβλία στο προηγούμενο post φαινόταν να αγνοούν). Λέει (φωνάζει) σε πεινασμένους και χορτάτους πιστούς, να στραφούν στον «πραγματικό» Ιησού. Έστω, δηλαδή, αυτόν των Γραφών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Κυκλοφορούσε πρίν αποκαιρό ένα ανάκδοτο σχετικάμε την ηθαγένεια του Χριστού.
  Το ανέκδοτο τελείωνε
  Γιατί ο Χριστός ο ηταν Έλληνας;
  - Έμεινε μέχρι τα 30 με του γονείς του
  - Πίστευε ότι η μητέρα του ήταν παρθένος

  Αφιερωμένο στο μηδέν και το άπειρο και σε όσους πιστεύουν στην περίφημη παρθενία της θεοτόκου. Αλήθεια τι θα πείραζε αν δεν ήταν παρθένος θα είχε λιγότερη αξία ο Χριστός;
  Ο doctor έχει δίκαιο για να διώξεις εμπόρους θέλει καλή αργάνωση και γιουρούσι άγριο, με το φραγγέλιο άντε να διώξεις το πολύ πρόβατα.
  Θα ήθελα να μας εξηγήσει ο μηδέν κ.λπ το απόσπασμα που παράθεσε ο doctor [Ματθ. 10:4].
  Με τη μητρόπολη τι θα γίνει τελικά; τόσα χρόνια και δεν μπορούν να την επισκευάσουν; Αυτά τα φρικτά στην όψη σίδερα που τη περιβάλλουν προσβάλουν κάθε έννοια αισθητικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Γιατί ο Χριστός διώχνει το εμπόριο από τον Ναό;
  Γιατί πουλάνε τις ιδέες του έναντι πινακίου φακής,

  στό τζάμπα, όπως λεέι σε προηγούμενο θέμα του ο νΔ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Γιατί ο Χριστός έδιωξε το εμπόριο από τον Ναό;
  Γιατί πουλούσε μόνο φετίχ και είδωλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ¨"Προτείνω, οι προλετάριοι του πνεύματος (η πιο καταπατημένη τάξη στην Ελλάδα) να σηκώσουν κεφάλι. Δεν έχουν να χάσουν άλλο από τις αλυσίδες τους." λέει ο ν.Δήμου 14/12 στο "τζάμπα"
  Εγώ την προτείνω γιά τα λόγια του Χριστού στην εικόνα του El Greco

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. @Αρχαίος said...
  Ο doctor έχει δίκαιο για να διώξεις εμπόρους θέλει καλή αργάνωση και γιουρούσι άγριο, με το φραγγέλιο άντε να διώξεις το πολύ πρόβατα.

  Αρχαίε,

  Δες πάλι ποιός ανέφερε το παράδειγμα τών εμπόρων...

  Είπαμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ...

  Μακάριοι οι ταπεινοί και οι πράοι αλλά να μην το παρακάνουμε!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. "Έτσι. Με τη λήθη. Με τη λήθη και το παραμύθι ζούμε όλοι. Τρώμε τη γαλοπούλα και ξεχνάμε. Αυτούς που δεν τρωνε. Που πεινάνε. Που πονάνε. Που πεθαίνουν. Την ίδια στιγμή. Την ίδια ώρα. Όχι μόνο στην Αφρική. Δίπλα - δυο σπίτια πιο κάτω. Ενώ γλεντάμε. Πίνουμε. Ευτυχώς. (Θα’ ρθει η σειρά μας!) Λήθη. Και παραμύθι: Ο Παράδεισος. Ουρί και πιλάφια. Αιώνια ζωή. Νησιά των Μακάρων. Μύθοι. Λήθη και μύθοι".

  Συγγνώμη, μπήκα μάλλον σε λάθος μπλογκ.

  Έψαχνα να μπω σε ένα που πιστεύεται γενικά ότι ο κόσμος μας έχει κατά πολύ βελτιωθεί από τα παλιά τα χρόνια που ο κόσμος ήταν κάπως έτσι.

  (Συγγνώμη για το σχόλιο, αλλά το χιούμορ είναι πιο σεβαστή άποψη για τη ζωή ακόμα και από τον ίδιο το σεβασμό).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Ναυαγός said...
  "Συγγνώμη, μπήκα μάλλον σε λάθος μπλογκ.
  Έψαχνα να μπω σε ένα που πιστεύεται γενικά ότι ο κόσμος μας έχει κατά πολύ βελτιωθεί από τα παλιά τα χρόνια που ο κόσμος ήταν κάπως έτσι.
  (Συγγνώμη για το σχόλιο, αλλά το χιούμορ είναι πιο σεβαστή άποψη για τη ζωή ακόμα και από τον ίδιο το σεβασμό)."

  ------------------------------

  Nα κάνετε χιούμορ αλλά να διαβάζετε και σωστά.
  Το κείμενο έχει γραφτεί (το λέει στο τέλος) πριν 21 χρόνια. Από τότε ο κόσμος έχει βελτιωθεί. Π. χ. οι φτωχοί στον κόσμο έχουν μειωθεί στο μισό.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετοί για να δικαιολογούν ένα τέτοιο κείμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. ena kai to miden: Βλέπω ότι επιθυμείτε διακαώς να κοντραριστείτε και δεν διστάζετε να ποδοσφαιροποιήσετε την συζήτηση.
  Δεν θα σας ακολουθήσω, βάλτε όσα goals θέλετε, άλλωστε μόνος σας παίζετε.
  Δεν πρόκειται να βρούμε άκρη διότι εσείς ασπάζεστε ένα δόγμα, μια σταθερά, έναν πυλώνα που για μένα είναι ανύπαρκτα και απαράδεκτα.

  Επίσης βλέπω ότι στηρίζεστε στην Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας που μόνο το όνομά της με απωθεί.
  Είναι σα να συμβουλεύεστε τον Ριζοσπάστη για να μάθετε την ιστορία του εμφυλίου...

  Πιστεύετε σε προφητείες, σε περιπάτους επί του ύδατος, σε νεκραναστάσεις, σε άμωμες συλλήψεις, σε judgement day και άρα δεν υπάρχει βάση για συζήτηση.

  Σέβομαι την πίστη σας, μην προσπαθείτε όμως να αντιπαραθέσετε τα "εξ Αποκαλύψεως" πιστεύω σας με ορθολογιστικά επιχειρήματα, είναι αφελές και οξύμωρο.

  Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα.

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. αρχαίος said...
  Ο doctor έχει δίκαιο για να διώξεις εμπόρους θέλει καλή αργάνωση και γιουρούσι άγριο, με το φραγγέλιο άντε να διώξεις το πολύ πρόβατα.

  ---------------------------------

  Δεν ξέρουμε ούτε πόσοι ήταν οι έμποροι ούτε ποιοί και πόσοι συνόδευαν τον Χριστό...

  Navigator said...
  Μια ερώτηση μόνο θα κάνω...
  Ποιος είναι ο λόγος που σας κάνει να πιστεύεται οτι ο κόσμος μας δεν είναι ισορροπημένος;

  Πόσο σίγουροι μπορεί να είστε οτι υπάρχει περίπτωση ο κόσμος ο οποίος ζούμε να μπορεί ανεχτεί την παντελή έλλειψη του κακού;

  -----------------------------

  Μα λέτε να χρειάζεται δυνάμεις για να ανεχτεί το καλό;

  Λέτε να υπάρξει πρόβλημα αν δεν πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά κάθε μέρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Heyyyy!

  Καλησπέρα!

  Μελομακουραμπιέδες overdose already?

  (Voice of Judas:)

  Every time I look at you
  I don't understand
  Why you let the things you did
  Get so out of hand

  You'd have managed better
  If you'd had it planned
  Now why'd you choose such a backward time
  And such a strange land?

  If you'd come today
  You could have reached the whole nation
  Israel in 4 BC had no mass communication

  Don't you get me wrong
  Don't you get me wrong
  Don't you get me wrong, now...

  Only want to know
  Only want to know
  Only want to know, now...

  Jesus Christ
  Jesus Christ
  Who are you?
  What have you sacrificed?...

  Jesus Christ
  Superstar
  Do you think you're what they say you are?...

  Tell me what you think
  About your friends at the top
  Now who d'you think besides yourself
  Was the pick of the crop?

  Buddah was he where it's at?
  Is he where you are?
  Could Muhammmed move a mountain
  Or was that just PR?

  Did you mean to die like that?
  Was that a mistake or
  Did you know your messy death
  Would be a record breaker?

  Don't you get me wrong now
  Don't you get me wrong...

  Jesus Christ
  Jesus Christ
  Who are you?
  What have you sacrificed?...

  Jesus Christ
  Superstar
  Do you think you're what they say you are?...


  "Jesus Christ Superstar" lyrics, 1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Nikos Dimou said...
  "Nα κάνετε χιούμορ αλλά να διαβάζετε και σωστά.
  Το κείμενο έχει γραφτεί (το λέει στο τέλος) πριν 21 χρόνια. Από τότε ο κόσμος έχει βελτιωθεί. Π. χ. οι φτωχοί στον κόσμο έχουν μειωθεί στο μισό".

  ------------------------
  δεκτόν! :-))

  ------------------------

  Όμως! Φαντάζεστε να υπήρχε σήμερα όντως ο Χριστός; Φαντάζεστε να είχε επιχειρήσει την είσοδο του σε αυτό το μπλογκ;

  Ότι και να έλεγε, θα είχε να αντιμετωπίσει την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι περισσότεροι προς ξένα σχόλια. Τη δυσπιστία των υπολοίπων.

  Θα έπρεπε να ανεχθεί τα κεφαλαία του ihadafarminafrica, τα σεντόνια του mickey, την επίθεση του οικοδεσπότη αν απευθυνόταν λίγο παραπάνω στην καρδιά από ότι θα έπρεπε.

  Θα άκουγε τα εξ' αμάξης από τον Andy άν αντιδρούσε @νδ. Αφήστε που θα τον κάθιζε και στην δερμάτινη καρέκλα ο Zontas.

  Θα τα παιρνε με την Πανάσχημη, αλλά θα χαλάρωνε λιγάκι από την Aphrodite. Σίγουρα θα την απολάμβανε την παρέα, όπως και πολλούς σχολιαστές, αλλά τα δικά του σχόλια μάλλον άπατα θα πήγαιναν.

  Κι όταν πια θα αντιμετώπιζε το χιούμορ του Ναυαγού (το ποιο;) δεν υπάρχει περίπτωση, θα αναφωνούσε:

  Ε, δεν υπάρχει Θεός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Είναι αστείο...

  Στην κούρσα του 21ου, που είναι αναμφισβήτητα ένα speed-of-light 100-άρι μετ'εμποδίων, the times are the best sprinters ever.

  Οι καιροί λοιπόν έχουν αφήσει πίσω τον χριστιανισμό, να τρώει τη σκόνη τους - όση βγάζει το high-tech ταρτάν δλδ.

  Το πρόβλημα είναι όμως ότι η ανθρωπότητα κινείται στον χωροχρόνο με προσδόκιμο μαραθώνιου. Oπότε με wow! sprinters νέας κοπής σε show-off, και πίσω ξεπερασμένους δρομείς, κουραμπιέδες απ'τη σκόνη (με ματάκια απορίας!), δεν θα πάμε πολύ μακριά...

  Η ζωή ως γνωστόν είναι έξω από το στάδιο. Το να το βομβίσεις και να κάνεις τον κόσμο να βγει παραέξω είναι μια καλή αρχή...

  Ποιός αντέχει όμως πια μαραθώνιο, combo με σκυταλοδρομία (πάσα τα γονίδια), χωρίς αναβολικά του νου τουλάχιστον?!

  (είπε η μικρόνους - και το pc την μούτζωσε εοαρταστικά, μέσα σε βροχή από γκυ να ξεπηδούν απ'την οθόνη...)
  :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Πολλές φορές το καλό δεν αντέχεται.
  Πολύ επικίνδυνο να εμπιστευτώ το δικό μου καλό στη βούληση άλλου.
  Ετσι, η εφαρμογή στην πράξη του να κάνουμε κάτι καλό σε κάποιον συναντά κάποτε δυσκολίες..

  Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις μας θυμίζει ο Κονφούκιος.
  Το καλό λοιπόν, με πολύ προσοχή και με γνώση πως περπατάμε σε κάρβουνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Καλησπέρα σε όλους σας

  Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της σκέψης του κ.Δήμου.!!!

  Όμως κ.Δήμου, θα ήθελα να σας ρωτήσω τούτο μόνον: ποιος σχεδίασε το Γενικό Πρόγραμμα? Δεν είμαστε προϊόντα του τυχαίου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. gerasimos74 said...
  "θα ήθελα να σας ρωτήσω τούτο μόνον: ποιος σχεδίασε το Γενικό Πρόγραμμα? Δεν είμαστε προϊόντα του τυχαίου?"

  Τότε που έγραφα ακόμα αναρωτιόμουν για την εκδοχή κάποιου (απρόσωπου) προγράμματος -τώρα κλίνω προς την εκδοχή του τυχαίου...

  Αλλά και τότε και τώρα ως σκεπτικός μιλάω μόνο για εκδοχές και υποθέσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. gerasimos74 said...
  ποιος σχεδίασε το Γενικό Πρόγραμμα? Δεν είμαστε προϊόντα του τυχαίου?
  Σαβ Δεκ 23, 10:30:43 μμ

  *****************

  Είμαστε μια ανακατανομή του τίποτα:

  Σύγχρονη Κοσμογονία ή η κατάρρευση του υπαρκτού σκοταδισμού

  από τον Δ. Β. Νανόπουλο

  Έδρα Θεωρητικής Φυσικής, Ακαδημία Αθηνών
  Mitchell / Heep ΄Εδρα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών & Διακεκριμένος
  Καθηγητής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Texas A & M , USA

  Πρόσφατες κοσμολογικές παρατηρήσεις παρέχουν αδιαμφισβήτητες ενδείξεις για μία δραματική αλλαγή, μία μετατόπιση παραδείγματος ( paradigm shift ) στις απόψεις μας για το Σύμπαν, πρωτοφανή στην ιστορία της Ανθρωπότητας. Τα νέα κοσμολογικά δεδομένα από τον W ilkinson M icrowave A nisotropy P roject ( WMAP ) δορυφόρο της NASA , όπως παρουσιάστηκαν τον Φεβρουάριο του 2003, υποδεικνύουν σαφέστατα ότι ζούμε σε ένα αεί – διαστελλόμενο, επίπεδο, (άρα) ολικής ενέργειας μηδέν , Σύμπαν.
  Ένα Σύμπαν που επιταχύνεται από κάποια μορφή Σκοτεινής Ενέργειας, που συνιστά 73% της Συμπαντικής Ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο 23% συνίσταται από Σκοτεινή Ύλη και μόνο 4% αποτελείται από την γνωστή μας ατομική ύλη, από την οποία είναι φτιαγμένος ο Ήλιος, οι πλανήτες και εμείς.

  Αυτή η εικόνα του Σύμπαντος είναι σε πλήρη συμφωνία με το Κοσμολογικό Πληθωριστικό Μοντέλο που προτείνει ότι ολόκληρο το Σύμπαν είναι αποτέλεσμα μιας τυχαίας κβαντικής διακύμανσης 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

  Επίσης, προτείνει μία συνεπή εξέλιξη του Σύμπαντος από την εμφάνισή του έως σήμερα, εξηγώντας επιτυχώς όλες τις δομές του Σύμπαντος, μεγάλες και μικρές, στηριζόμενο στους Φυσικούς νόμους της Κβαντικής Φυσικής και της βαρύτητας. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται!

  Ολόκληρο το Σύμπαν, και εμείς μαζί σαν εμπεριεχόμενα στοιχεία του, είναι προϊόν τυχαίων κβαντικών διαδικασιών που κατορθώνουν δυναμικά να επιζήσουν, να εξελιχθούν και να αυτο-αναπαραχθούν.
  Δεν πρέπει να μας ξεφύγει το γεγονός ότι ζούμε σε ένα Σύμπαν, μηδενικής ολικής ενέργειας. Ευτυχώς όμως μιλάμε για ένα δυναμικό μηδέν, με την έννοια ότι το άθροισμα της ενέργειας διαστολής (κινητική) άρα θετική ενέργεια και της βαρυτικής ενέργειας (ελκτική) άρα αρνητική είναι συνεχώς μηδέν, ενώ κάθε κομμάτι ξεχωριστά είναι μη μηδενικό.

  Εν τέλει είμαστε μία ανακατανομή του τίποτα!

  Αυτή η αξιοθαύμαστη αλλαγή στις απόψεις μας για το Σύμπαν, στηριγμένη στην επιστημονική παρατήρηση και σε αναπαραγωγίσιμα πειραματικά δεδομένα, είναι πολύ πιο μεγάλη ακόμη και από την Αρισταρχο-Κοπερνίκια επανάσταση ( Revolution ) που μας πέρασε από το γεωκεντρικό στο ηλιοκεντρικό σύστημα.
  Όχι μόνο δεν είμαστε (σ)το κέντρο του Σύμπαντος αλλά δεν είμαστε καν φτιαγμένοι από το κύριο υλικό που είναι φτιαγμένο ολόκληρο το Σύμπαν.

  Είναι αν θέλετε το τελικό στάδιο της Αρισταρχο-Κοπερνίκιας Επανάστασης, αλλά συνάμα και η αυγή της νέας Αναγέννησης στηριγμένης ατόφια στην επιστημονική γνώση.

  Όλα αυτά τα εν εξελίξει ευρισκόμενα δραματικά επιστημονικά γεγονότα συνδυασμένα με την Δαρβίνια αρχή της εξέλιξης μέσα από Φυσική επιλογή και τις τελευταίες επαναστατικές εξελίξεις της Νευροεπιστήμης όπου μας λέει ξεκάθαρα ότι ο εγκέφαλος είναι η μηχανή του νου, δεν μπορούν παρά να αλλάξουν ριζικά την συνείδησή μας περί κόσμου. Ηθικές, φιλοσοφικές και ελπίζω πολιτικές απόψεις δεν μπορεί παρά να επηρεασθούν από αυτά τα μηνύματα της Μοντέρνας Επιστημονικής γνώσης.

  Δεν πρέπει βέβαια να περιμένουμε ότι πεποιθήσεις χιλιάδων ετών, βασισμένες στον φόβο και την άγνοια, θα ενδώσουν εύκολα ή ακαριαία, αλλά πρέπει να πολεμήσουμε για την αλήθεια και να αποφύγουμε τον Στρουθοκαμηλισμό.

  Όπως είπε ο μεγάλος Γερμανός μαθηματικός David Hilbert “ Wir m u ssen wissen und wir werden wissen ” (πρέπει να μάθουμε και θα μάθουμε), και τολμώ να πω ότι τώρα μάθαμε. Το τυχαίο, κομψό αλλά και συναρπαστικό Σύμπαν είναι εδώ.

  Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ρομαντικά και εξωπραγματικά αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Έτσι κλείνοντας θα ήθελα να σας θυμίσω μερικούς στίχους ενός μεγάλου τροβαδούρου της γενιάς μου, του John Lennon , από το “ Imagine ”, “ You may think I am a dreamer , but I hope I am not the only one …”

  Πηγή: http://www.skepdic.gr/Articles/nanopoulosCosmogony.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. ΝΔ said:
  "Μα λέτε να χρειάζεται δυνάμεις για να ανεχτεί το καλό;

  Λέτε να υπάρξει πρόβλημα αν δεν πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά κάθε μέρα;"

  Εδώ αγαπητέ ΝΔ, νομίζω ότι μάλλον απευθύνεστε στο συναίσθημα.

  Καλό για ποιόν, για τον άνθρωπο σαν κέντρο της φύσεως, όπως διδάσκουν οι θρησκείες, η για τον άνθρωπο σαν μέρος της φύσεως και την φύση την ίδια;

  Ο υπερπληθυσμός και η εξάντληση των πόρων μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη ενός είδους...

  Ισχύουν για τον άνθρωπο, οι ίδιοι φυσικοί κανόνες που ισχύουν για όλα τα πλάσματα στην γη.

  Η τεχνολογία κάνει ό,τι μπορεί. Εκεί που δεν αρκεί η τεχνολογία, έρχεται η οικονομία της φύσης. In its way.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. @ναυαγέ,

  καλά, στο προηγούμενο έγραψες, εδώ ζωγράφισες! ΛΟΛ!

  Ξέχασες τον zoros, να του ρίχνει το προβολέα στη μούρη, τον doctor, να του κάνει cross-examination, τον yannis h, να τον πιάνει με το μαλακό (και μετά με το άγριο!), τον harry να του ζητάει cv, τον Λευτέρη να του μιλάει για γκόμενες, τον Λιόλιο να είναι με τους απινιδωτές, και τις γυναικάρες του μπλογκ να του κανουνε αέρα... Ασε, μην το επεκτείνω άλλο στους φίλους μας, θα φάμε ξύλο!
  :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Καημένε Ιωσήφ, καημένε "πατέρα" σε έχουν ξεχάσει όλοι. Η εικόνα σου δεν υπάρχει σε καμία εκκλησία , στο όνομά σου δεν αναφέρεται καμία προσευχή.
  Ποιός άλλωστε θέλει να θυμάται έναν κερατά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Ζεί σήμερα,
  έχει μακριά μαλλιά και μούσια,
  είναι όμορφος - πολύ,
  σιχαίνεται τους παπάδες και όλα τα άσχημα που με πρόσχημα τα λόγια του γίνονται - ο ίδιος άλλωστε είναι νέος πολύ και θυμωμένος, συνήθως - όπως θάπρεπε στην ηλικία αυτή,
  αγαπάει όμως τους πρίγκιπες Μίσκιν του κόσμου αυτού,
  πιστεύει πως τελικώς ,
  "η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"
  και τώρα είναι στα ορφανοτροφεία και διώχνει τις "χριστιανές" που ελεούν τα παιδιά.
  Μετά θα πάει να ταίσει τα αδέσποτα.
  Καλό σας βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. o "αρχαιος" ειπε κατι πολυ ομορφο:

  "Αρχαίος said...
  Αλήθεια τι θα πείραζε αν δεν ήταν παρθένος θα είχε λιγότερη αξία ο Χριστός;


  Aπαντηση: συμφωνα με την "πατερικη παραδοση" αυτη η γυναικα που φερνει παιδι στον κοσμο χωρις να εχει νυμφευθει, οριζεται ως αμαρτωλη και πορνη... (ακομη κι αν εχει μεινε εγγυος απο βιασμο - δεν εχει δικαιωμα να "ριξει" το παιδι)

  μιλαμε για πολιτισμενες αντιληψεις, εντελως βουτηγμενες στην εννοια του ανθρωπισμου και της συγχωρεσης (ειρωνευομαι)

  επισης, το οτι πεταξε εξω τους εμπορους ΤΟΤΕ απο το ναο ο Ιησους, δεν βαζει καθολου σε σκεψεις τους σημερινους φαρισαιους και εμπορους (παπαδες και φιλοπτωχο ταμειο) ??

  το οτι μια στολη (ιερο αμφιο, αντε) κοστιζει απο 500 ευρω (το απλουστερο) εως 20.000 ευρω (για αρχιμανδριτη) ΔΕΝ βαζει σε σκεψη κανενα χριστιανο?!

  το οτι ενας ναος κοστιζει πανω απο 50.000 ευρω (και δεν φορολογειται...) ενω η Ελλαδα εχει τις χειροτερες φυλακες του κοσμου και σχεδον ανυπαρκτο ταμειο κοινωνικης αρωγης δεν προβληματιζει κανεναν μεγα ιεραρχη?

  αρχιζω να πιστευω οτι οι πιστοι και οι αρχηγοι τους ειναι ειτε εκ γενετης προβληματικοι ή κατι παθανε στην πορεια...

  γιατι δεν εξηγειται διαφορετικα αυτη η υποκρισια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. yannis said...
  Καημένε Ιωσήφ, καημένε "πατέρα" σε έχουν ξεχάσει όλοι. Η εικόνα σου δεν υπάρχει σε καμία εκκλησία , στο όνομά σου δεν αναφέρεται καμία προσευχή.
  Ποιός άλλωστε θέλει να θυμάται έναν κερατά;

  Σαβ Δεκ 23, 11:21:24 μμ

  ******

  ΦΟ-ΒΕ-ΡΟ!!!

  Να'σαι καλά, πολύ εύστοχο!

  Mickey αναμένω και εγώ να απαντήσεις για την προφητεία (ούτε σε εκπομπή του Χαρδαβέλα να ήμασταν).

  Αφροδίτη, εγώ θα τον πήγαινα στον Στάβλο στο Θησείο για μπύρες...

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. @ doctor
  Πόσο χαίρομαι όταν σε διαβάζω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Ποιό Θησείο δόκτωρ, δεν θα προλάβαινες... Βγάλε τη γκλαμουριά της ροκ-όπερας και με τόσο αίμα σαν σφαχτάρι, ούτε στο αμάξι σου δεν θα τον έβαζες...

  Το πιο πιθανό σενάριο...

  Και για τον Ιωσήφ... η απόλυτη ειρωνία, ο αμέσως πιο γνωστός επόμενος, με το επώνυμο Στάλιν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Ενα πολυ γλυκό φιλαράκι, από την εποχή των Αθηνών, είχε γράψει ένα ποίημα (που δυστυχώς δεν το θυμάμαι καλά) για το Χριστό που την τελευταία στιγμή δειλιασε και ζήτησε από το ληστή Βαραββά ν΄ αλλάξουνε θέσεις και ονόματα, με αντίτιμο τον Παράδεισο. ΈΤσι κι έγινε.

  Όμως, ο Προαιώνιος θυμωσε και καταδίκασε το Υιό Του να περιφέρεται ες αεί ανάμεσα σε δυστυχισμένους ανθρώπους, που είναι θνητοί και γνωρίζουν μόνο πόνο. Με αυτόν τον τρόπο τιμωρείται ο θεάνθρωπος, για την εγωιστική του αντίδραση: ήθελε να γλιτώσει το δικό Του πόνο και αμέλησε για τη δυστυχία των ανθρώπων.

  Πάντως, επί αιώνες δέχεται το μαρτύριο της εξορίας σχεδόν αδιμαρτύρητα.

  Συμβαίνει όμως κάποτε, να απελπίζεται κι Εκείνος και να ενώνει τη φωνή του με τόσους και τόσους απελπισμένους θνητούς ουρλιάζοντας:

  "Ηλί ηλί λαμά σαβαχθανί!!!"  Με αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Αντί να τρώτε τα νύχια σας για το αν τελικά θα πάτε στην κόλαση μπορείτε να κλείσετε τραπέζι απο τώρα.Εχει και dvd δωρο.

  Διαβάζοντας το βιβλίο του dawkins έμαθα μία λεπτομέρεια που μου είχε διαφύγει.Σύμφωνα με το κατα θωμά ευαγγέλιο ο χριστός όταν ήταν μπόμπιρας ήταν πολύ σκανδαλιάρης και μεταμόρφωνε σε..κατσίκες τα άλλα παιδιά στη γειτονιά για να σπάει πλάκα.Πολύ cool μιλάμε ο jesus.Γράφει ο dawkins:
  The gospels that didn't make it were omitted by those ecclesiastics perhaps because they included stories that were even more embarrassingly implausible than those in the four canonical
  ones. The Gospel of Thomas, for example, has numerous anecdotes about the child Jesus abusing his magical powers in the manner of a mischievous fairy, impishly transforming his playmates into goats,
  or turning mud into sparrows, or giving his father a hand with the carpentry by miraculously lengthening a piece of wood.


  Μου άρεσε επίσης το παρακάτω που το παραθέτω ασχολίαστο:

  Religion has actually convinced people that there's an invisible man - living in the sky - who watches everything you do, every minute of every day. And the invisible man has a special list of ten things he does not want you to do. And if you do any of these ten things, he has a special place, full of fire and smoke and burning and torture and anguish, where he will send you to live and suffer and burn and choke and scream and cry forever and ever 'til the end of time . . . But He loves you!

  Καλά χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. @to ena kai to mhden
  Μια που αναφέρεις τις προφητείες θα ήθελα να μου εξηγήσεις το ακόλουθο:

  Ο Θεός όντας παντοδύναμος μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον. Συνεπώς, έστελνε τους προφήτες στον εκλεκτό λαό του, τους Εβραίους, για να του ανακοινώσουν την έλευση του Χριστού (με όλες τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες που μας αναφέρεις), και παράλληλα ως παντοδύναμος γνώριζε εκ των προτέρων, ότι όταν τελικά έρθει ο Χριστός στη γη δεν θα τον πιστέψουν και θα τον σταυρώσουν... Επίσης 2000 χρόνια μετά δεν έχει στείλει κάποιο μήνυμα στον εκλεκτό λαό του να τον ενημερώσει ότι τελικά ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας που περιμένουν!!!

  Χμ.... απολύτως λογικό ε??? Και μην μου πεις ότι έχουμε διαφορετική λογική από το Θεό, δεδομένου ότι είμαστε «κατ εικόνα καθ ομοίωση», right?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Allmylife,

  Καταπληκτικό avatar!

  Την γατούλα εννοούσα...

  Και η εικόνα του σύγχρονου Ιησού, πολύ αληθινή.

  Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Πανάσχημη Hat gesagt…
  ΅"Για τον Χριστο, πράγματι η διδασκαλία επαναστατική. Πανεξυπνος άνθρωπος. Καλος άνθρωπος. Γενναίος.
  Και καθόλου ανασφαλής.

  Η προσωποποίηση της γοητείας."


  Πανασχημη μην τυχων και βρεθεις στα Εξαρχεια και γελαστεις...απο τυπο με μακρυ μαλλι και γενια ανενταχτο,ειρηνιστη,οικολογο και περιθωριακο...το νου σου....το πιο πιθανο να ειναι πρεζακι η ακομα χειροτερα ασφαλιτης.  ΥΓ.Ο Χριστος ηξερε γραφη και αναγνωση?Εσεις οι τοσο κατατοπισμενοι για την ζωη του προφανως να το γνωριζετε!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Καλημέρα!

  Να τα πούμε;

  Καλήν ημέραν άρχοντες
  κι αν είναι ορισμός σας
  Χριστού την θείαν (;) γέννηση
  να πω στο αρχοντικό σας

  Χριστός γεννάται σήμερον
  στης Βηθλεέμ την πόλη
  Οι Παλαιστίνιοι μάχονται
  αναμεσά τους όλοι

  Χαμάς χαμός και χαλασμός
  Φατάχ και φασαρίες
  Ενώ οι Ισραηλινοί
  κάνουνε τις κυρίες

  Οι Μάγοι δεν εκόμισαν
  Λίβανο και λιβάνι
  διότι ο φτωχός ο Λίβανος
  ψήνεται στο τηγάνι

  Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι
  το "Δοξα εν Υψίστοις"
  κι εμείς απλώς ψωνίζουμε
  ως να μας έβγει η πίστις!

  Στο σπίτι αυτό που ήρθαμε
  πέτρες να μην ραγίσουν
  και όλοι οι μπλόγκερς του σπιτιού
  χίλια χρόνια να ζήσουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Axuro said...
  Πολύ αποκρουστικό τελικά το "χιούμορ" σας, κ. Δήμου...
  Κυρ Δεκ 24, 12:58:02 πμ

  ******

  Δεν είναι χιούμορ, είναι μια διαπίστωση με την οποία συμφωνώ.
  Ο αγρότης παράγει βαμβάκι, ο εργάτης παράγει προϊόντα, ο τραγουδιστής παρέχει διασκέδαση και αναψυχή, ο συγγραφέας ανάταση και ευχαρίστηση στον αναγνώστη, ο Ροναλντίνιο θέαμα.

  Ενώ οι παπάδες πουλάνε μέλουσα ζωή και οι στρατιωτικοί πόλεμο, άχρηστα και τα δύο σε αυτή τη ζωή, άχρηστοι και αυτοί ως εκφραστές του τίποτα...

  Τουλάχιστον κάποιοι φυλακισμένοι κάνουν ψωμί ή δουλεύουν στις αγροτικές φυλακές, ακόμη και αυτοί είναι πιο χρήσιμοι.

  Τελικά οι εκκλησίες θα έπρεπε να είχαν την επιγραφή Coffee shop α λα Amsterdam μιας και πουλάνε παραισθησιογόνα και όπιο στον λαό.

  Ντουμάνια έχουν έτσι κι αλλιώς, κάποιες γιαγιάδες την ακούνε στερεοφωνικά με το θυμίαμα...

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Φίλε/η ena kai to mhden δεν ξέρω αν είστε από Αθήνα, απλά σας πληροφορώ ότι ο Στάβλος είναι Rock Club στο Θησείο.
  Μην κάνετε συνειρμούς.

  Και επειδή νομίζετε ότι μας ... κατατροπώσατε με την προφητεία σας (Ησ.7,14) (που'σαι Ησαϊα να μου δώσεις τους αριθμούς του τζόκερ που έχει και τρελό τζακ ποτ!!!), άρχισα να "τα παίρνω" με την έπαρσή σας και θα σας απαντήσω:

  Η προφητεία λέει για Εμμανουήλ και όχι για Ιησού και αν έχετε διαβάσει την Π.Διαθήκη θα δείτε ότι η προφητεία του Ησαϊα δεν αφορά τον Ιησού όπως φαντάζονται οι χριστιανοί, αλλά εκπληρώνεται στο επόμενο κεφάλαιο (8ο):

  "Και είπε Κύριος προς με: λάβε σεαυτώ τόμον καινού μεγάλου και γράψον εις αυτόν γραφίδι ανθρώπου, του οξέως προνομήν ποιήσαι σκύλων, πάρεστι γαρ. Και μάρτυράς μου ποίησον πιστούς ανθρώπους, τον Ουρίαν και Ζαχαρίαν υιόν Βαραχίου. Και προσήλθον προς την προφήτιν, και εν γαστρί ΕΛΑΒΕ και ΕΤΕΚΕΝ υιόν.
  Και είπε Κύριός μοι: κάλεσον το όνομα αυτού Ταχέως σκύλευσον, οξέως προνόμευσον διότι πριν ή γνώναι το παιδίον καλείν πατέρα ή μητέρα, λήψεται δύναμην Δαμασκού και τα σκύλα Σαμαρείας έναντι βασιλέως Ασσυρίων.

  Για διάβασε την Ομάδα Δογματικής Έρευνας και απάντησε...

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Έσφαξε λέει ο Ηρώδης ... 14.000 νήπια μπας και του κάτσει το τζόκερ:

  Αυτό σε απλά μαθηματικά και κοινή λογική σημαίνει:

  14.000 νήπια αντιστοιχούν σε πληθυσμού 1.500.000.
  Για να το δυσκολέψουμε, οι γραφές μιλάνε για αγόρια (χ2 ο πληθυσμός λοιπόν, αφού πες ότι το 50% ήταν κορίτσια, άρα τα νήπια γίνονται 28.000) και δη πρωτότοκα.
  Έστω ότι το 30% ήταν πρωτότοκα, πράγμα αδύνατο, αλλά έστω.
  Αν τα 28.000 δηλαδή είναι το 30% των βρέφων κάτα των 2 ετών, τότε έχουμε 93.000 βρέφη κάτω των 2 ετών, συνολικά.
  Αυτά αντιστοιχούν σε πληθυσμού της τάξης των 10.000.000 κατοίκων.
  Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι το έτος μηδέν, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 300.000.000.
  Αν αναλογιστούμε ότι ολόκληρη η Αφρική είχε πληθυσμό 39.000.000, ο αριθμός 14.000 πρωτότοκα αγόρια, είναι άκρως εξωφρενικός.

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Καλημέρα!

  Τρομερά τα κάλαντα!

  Και του χρόνου!

  Το σχόλιο που θα ακολουθήσει είχα σκοπό να το γράψω όταν το προηγούμενο μπλογκ κλείσει το 1ο χρόνο, αλλά το παρόν ποστ μου δίνει την ευκαιρία!

  Σχετικά με το ποστ αντί σχολίου μια παραπομπή http://stachtes.stratosfountoulis.com/keimena.htm#Katsar

  Αυτό όμως που θέλω να γράψω είναι άλλο!
  Έχουν κατηγορήσει αρκετές φορές τον οικοδεσπότη οτι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τη φιλοσοφία και διάφορα άλλα τέτοια!
  Καθόταν λοιπόν μια μέρα στον καναπέ του παρέα με τον don και σκεφτόταν πως να απαντήσει σε όλους αυτούς!
  Αποφάσισε λοιπόν να ανοίξει ένα μπλογκ.
  Θα έλεγε σε όλους τάχα μου τάχα μου οτι το κάνει έτσι απλά για να γράφει τις σκέψεις του και να επικοινωνεί με το κοινό του.
  Θα έδινε έτσι και την ευκαιρία σε όσους τον κατηγορούν να πουν πως το κάνει για διαφημιστικού λόγους!
  Μαζεψε λοιπόν αυτό το μπλογκ πολύ κόσμο!
  Και μόλις τα ποντίκια πιάστηκαν στη φάκα άρχισε ο βομβαρδισμός.
  Όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα τέθηκαν σε αυτό το μπλογκ που θα ήταν για να περνάει την ώρα του(...)
  Κράτος, βια, σεξ, θρησκείες, εκκλησίες ,ρατσισμός, τέχνη, ανθρώπινες σχέσεις, εθνικοί επέτειοι, Κύπρος,παιχνίδια, τεχνολογία και τεχνοφοβία και χίλια δυο άλλα έπεφταν καθημερινά και η κουβέντα άναβε για τα καλά.
  Φωνές, τσακωμοί, γκρίνιες, αποχωρήσεις, φλερτ, αγάπες, συμφωνίες, διαφωνίες ανέβαζαν το θερμόμετρο στα ύψη.
  Σκεφτείτε πόσοι τόνοι καφέ, αναψυκτικών και ουίσκι πρέπει να έχουν καταναλωθεί για να βγει αυτό το αποτέλεσμα.
  Και ο Δήμου?
  Ε ο Δήμου είχε αποφασίσει να απαντήσει στους επικριτές του και το έκανε μια και για πάντα.
  Κάθεται σε καθημερινή βάση και συζητά οχι μόνο με ανθρώπους που συμφωνεί και διαφωνεί σε ανθρώπινα πλαίσια, αλλά μπήκε στη διαδικασία και κουβέντιασε και με εμπαθείς και με ρατσιστές και με προκλητικούς και με ρατσιστές και όσο μπορεί κανείς να ανεχθεί τέτοιους ανθρώπους τους άντεξε.
  Προσωπικά δεν είχα πολλές φορές την ευκαιρία να κουβεντιάζω έστω και διαδικτυακά με ανθρώπους του διαμετρήματος του ΝΔ.
  Το σημερινό όμως δεν το γράφω μόνο για εκείνον.
  Το γράφω και για εσάς.
  Γνώρισα χάρη στο ΝΔ ανθρώπους με σπάνία καλλιέργεια, ήθος, ευπρέπεια, διαφώνησα, συμφώνησα...φιλοσόφησα.
  Και αυτό είναι το ζήτημα.
  Η φιλοσοφία έρχεται κατά τη γνώμη μου μετά από έντονη άσκηση και συνεχή προσπάθεια.
  Και μέσα έδω η άσκηση και η προσπάθεια υπήρξε συνεχής!

  Ίσως ο οικοδεσπότης να μην συμφωνεί με αυτά που γράφω, αλλά είναι σκέψεις και συναισθήματα που βγαίνουν εντελώς αυθόρμητα.

  Εύχομαι λοιπόν σε όλους μας να είμαστε γεροί και δυνατοί και να συνεχίσουμε ΝΔ επιτρέποντος να τα λέμε.....
  Χρόνια Καλά! Χρόνια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Καλημέρα και χρόνια σας πολλά κύριε Δήμου!

  Χρόνια αναγνώστης και "κριτής" σας, μόλις μερικά λεπτά μέλος της κοινωνίας του blogspot!
  Παρακαλουθώ το blog σας εδώ και αρκετό καιρό, ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να γίνω μέλος για να συμμετάσχω. Σήμερα όμως το πρωί διαβάζοντας ένα σχόλιό σας, πραγματικά ένοιωσα να με εκφράζει τόσο βαθιά που δεν μπόρεσα παρά να υποκύψω στον... πειρασμό! (όχι τον... τελευταίο ελπίζω!)

  Nikos Dimou said...

  "...Τον οποίο διαχωρίζω τελείως από την θρησκεία που ίδρυσε ο Παύλος..."

  "...Και φυσικά δεν τίθεται θέμα θεϊκής υπόστασης του Ιησού - αντίθετα πιστεύω πως η διδασκαλία του γίνεται πιο σημαντική προερχόμενη από έναν άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που εξανίσταται με την οδύνη και την αδικία της ζωής και προσφέρει ως αντίδοτο την αγάπη..."

  Αν και όπως προανέφερα σας διαβάζω χρόνια, ποτέ δεν βρήκα φράση σας που να συμφωνώ τόσο πολύ! Τελικά τόσο τραγικό είναι να πιστεύουμε ότι η Χριστός ήταν "απλά και μόνο" ένας φωτισμένος άνθρωπος; Ένας άντρας με τις αδυναμίες και τις επιθυμίες που έχουμε όλοι μας.
  Τη χριστιανική θρησκεία όπως την γνωρίζουμε την "οφείλουμε" σε κάποιον που δεν γνώρισε ποτέ από κοντά τη ζωή και το έργο του Ιησού: τον Απόστολο Παύλο. Κάποιον που ταπεινή μου άποψη είναι ότι την έφερε σε μέτρα που ήθελα προκειμένου να εξυπηρετήσει δικά του πιστεύω και φιλοδοξίες.
  Ελπίζω να είναι λίγοι οι μετέχοντες εδώ που να μην έχουν διαβάσει τον "Τελευταίο Πειρασμό" του Νίκου Καζαντζάκη. Για μένα είναι το απόλυτο δοκίμιο σχετικά με την πραγματική ζωή του Χριστού ή αν θέλετε, η προσέγγιση που με καλύπτει περισσότερο από αυτές που ακούω συστηματικά από παιδί.

  Να είστε πάντα καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Όσοι δεν γνωρίζουν τι είναι η θρησκευτική κατάνυξη και δεν έχουν νιώσει ποτέ τους δέος για αυτό που οι μυστικιστικοί όλων των θρησκειών ονομάζουν θεία, καλύτερα να σιωπούν. Η να ασχοληθούν με πιο χρήσιμα θέματα όπως πχ αν έγινε το μπιγκ μπαμ, πότε έγινε και να υπήρχε ο χρόνος πριν από αυτό. Διαφορετικά καταντά γελοίο να παίρνετε αποσπάσματα από τα ευαγγέλια και να λέτε ότι μας αρέσει η ομιλία επί του όρους, και ακόμα εδώ παίρνουμε μόνον την μισή φράση, και ειδικά το πιο ασήμαντο κομμάτι της. Αν και εγώ βλέπω μία αντίφαση, καθότι από την μια λέτε ότι ο Ιησούς δεν υπήρξε ποτέ, ή ότι έχουν διαστρευλώσει τα λόγια του και πιστεύετε ότι μπορείτε να ξεχωρίσετε τα αυθεντικά λόγια του από τις μεταγενέστερες προσθήκες και διαστρεβλώσεις (κατά άλλους βελτιώσεις). «Μακάριοι οι (κτλ) διότι αυτοί θα εισέλθουν στο βασίλειο του ουρανού», λέει ο Χριστός και εσείς κολλάτε στο «μακάριοι» αγνοώντας το «βασίλειο του ουρανού». Η ηθική δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε να την μπερδεύετε με την συμπόνια που υπάρχει στα ζώα. Παίρνετε κάποιες σούτρες από τον βουδισμό και εγκωμιάζετε το πρώτο μέρος, αγνοώντας τελείως το δεύτερο και πιο σημαντικό μέρος που αναφέρει ότι όλες αυτές οι ηθικές διδαχές δεν είναι αυτοσκοπός αλλά έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, ο οποίος είναι να βελτιώσει το κάρμα και να αποφέρει συγχώρεση προηγούμενων αμαρτιών που έγιναν σε προηγούμενες ζωές (ΰ ρόδα της ζωής). Η θρησκευτική κατάνυξη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και είναι απάνθρωπο να προσπαθήσετε να του την αφαιρέσετε. Ο μυστικισμός είναι στα γονίδια μας ακριβός όπως ο έρωτας, το μίσος, η ποίηση και μουσική κτλ. άνθρωποι που δεν το έχουν νιώσει αυτό, έστω στην μορφή της χλιαρής εκδοχής μίας θρησκευτικής κατάνυξης, είναι άνθρωποι ευνουχισμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Πάντως αν ο Χριστός ήταν περιθωριακός, δεν θα είχε επιτυχία. Προφανώς εφόσον ο σκοπός του ήταν να διδάξει την αγάπη τότε θα έπρεπε να επιδιώκει να πλησιάσει τον κόσμο, να είναι μέσα στον κόσμο για να μπορεί να μιλήσει στην καρδιά του ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του. Από την στιγμή που θα γινόταν περιθωριακός, τότε θα είχε πλήρως αποτύχει.

  Οσο για την περίπτωση του ναού, εγώ θα περίμενα οι ευαγγελιστές να προσέθεταν μετά ένα χωρίο στο οποίο ο Χριστός θα ζητούσε συγνώμη από τους εμπόρους για την συμπεριφορά του και θα τους εξηγουσε... την άποψή του. Αλλά από που και ως που ο "υιός του θεού" μπορεί να ζητά συγνώμη; Δεν θα ήταν πολιτικά ορθό στην συγκεκριμένη εποχή. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι την δουλειά τους κάνανε όπως τους επιτρεπόταν. Διάβασα κάπου (σε ιστορικό μυθιστόρημα και γιαυτό δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά) ότι στην χριστιανική ευρώπη ήταν συνηθισμένη τακτική αυτή της χρήσης τμήματος των καθεδρικών ως "αγορές" (με ενοίκιο) για την συγκέντρωση πόρων από ναούς και μοναστήρια - με την ευκαιρία γιορτών και πανηγυριών.

  Και δεν θα με εξέπλησε κάτι τέτοιο καθόσον δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί η οποιοανδήποτε "μεταφυσική αναζήτηση" να σταθεί για πολύ αν αγνοεί ολότελα την πρακτική πλευρά των πραγμάτων. Οι θρησκείες απόκτησαν μεγάλη δύναμη (στις περιόδους που την απόκτησαν) γιατί ήταν σαφές ότι συνδέονταν με τα πρακτικά ζητούμενα των κοινωνιών και όλοι όσοι επωφελούνταν (τουλάχιστον) το ήξεραν και "κρυφίως" το μνημόνευαν αδιάκοπα μέσα στις προσευχές τους. Και αυτό αποτελεί το υγιές κομάτι των θρησκειών. Οταν η πρακτική πλευρά εξαφανίζεται ή διαστρέφεται, τότε έχουμε τον πραγματικό φονταμενταλισμό που είναι επικίνδυνος γιατί προσπαθεί να βιάσει μια πραγματικότητα με την οποία δεν μπορεί να συνδεθεί διαφορετικά.

  Η επιμονή σε αυτό το επεισόδιο με την πράξη βίας του Χριστού προς τους εμπόρους, έχει ενδιαφέρον με πόση ένταση μνημονεύεται. Οι διαπαιδαγωγητές μας επέμεναν σ'αυτό. "Ναι ο Χριστός είναι αγάπη αλλά μέχρις ενός ορίου. Μετά θα γίνει εκτός εαυτού". Και έτσι "μέσα από την αγάπη" προέβαλαν την πραγματικότητα της τιμωρίας για τους "απείθαρχους".

  Βέβαια αν το κείμενο έχει γραφτεί πριν 21 χρόνια (δεν πρόσεξα την ημερομηνία), δικαιολογούνται αυτές οι ευκολίες περί "αναρχοαυτόνομων". Ηταν απολύτως συνηθισμένες τότε. Και γω τα ίδια πίστευα... αλλά ήμουν 20 χρονών και προσπαθούσα να ανεξαρτητοποιηθώ αν... και είχα σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της χρηματοδότησης.

  ΄Ηταν πρόσφατη και η δικτατορία.

  Πάντως ΝΔ, όπως μας λένε για τις μεταχρονολογημένες "βελτιώσεις" στα ευαγγέλια, θα έπρεπε να κάνετε και σεις μερικές σε τέτοια κείμενα. Για να μην μεταφέρετε σε λάθος χρόνο την ανοησία μια άλλης εποχής στην οποία είμαστε φυσικά... συμμέτοχοι. Εκτός κι αν την εικόνα του αναρχοαυτόνομου Χριστού εξακολουθεί να είναι το "όραμά" σας - αλλά τώρα δεν σας αφήνω και πολλά περιθώρια επιλογής. Κανονικά θα έπρεπε να σας ψαρέψω πάνω σε αυτό.

  Προσωπικά, και από μικρό, η ζωή του Χριστού δεν μου έλεγε και πολλά πράγματα. Περίπου την βαριόμουν (που να το ήξερε ο δάσκαλος). Αντίθετα προτιμούσα ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη. Και θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο πλούσια σε συμβολισμούς σχετικά με την "περιπλάνηση του ανθρώπινου γένους" - εμένα με ενθουσιάζει απείρως περισσότερο.

  Σήμερα θα προτιμούσα την εικόνα του Σωκράτη - ο οποίος πολέμησε για την πόλη του και ήταν αρκετά σοφός για να μην αγνοεί την πραγματικότητα γύρο του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Κάλησπερώ Σε Αφέντη μου...Χρονια Πολλά!!!

  πολλα φιλια και μελομακαρονα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Periclis said...
  Πάντως ΝΔ, όπως μας λένε για τις μεταχρονολογημένες "βελτιώσεις" στα ευαγγέλια, θα έπρεπε να κάνετε και σεις μερικές σε τέτοια κείμενα.

  Θίγετε ένα πρόβλημα που απασχολεί κάθε συγγραφέα. Ένα κείμενο αντοπροσωπεύει μία στιγμή, μία εποχή, μία κατάσταση. Αν το αλλάξεις είναι σαν να το νοθεύεις. Άλλοι διορθώνουν συνεχώς τα παλιά τους (ο Ελύτης είχε σχεδόν ξαναγράψει τους "Προσανατολισμούς") κι άλλοι δεν τα θίγουν.

  Πάντως δεν συμφωνώ - ένας κήρυκας της αγάπης θα ήταν και σήμερα περιθωριακός. Ίσως όχι με την μορφή του χίππυ. Τον φαντάζεστε στα τηλεοπτικά παράθυρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Για καλή αρχή, ξεκινήστε με τον Meister Eckhart, ώστε να αποκτήσετε μία πρώτη (και καλή) εικόνα περί το τι είναι η θρησκεία και τι ρόλο παίζει στην ανθρώπινη φύση και εξέλιξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. cyberdust said...

  "Η θρησκευτική κατάνυξη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και είναι απάνθρωπο να προσπαθήσετε να του την αφαιρέσετε. Ο μυστικισμός είναι στα γονίδια μας"

  Γιατι λες "θρησκευτικη κατανυξη" (εκκλησιαστικη ορολογια) και δεν λες απλα πνευματικοτητα?

  Πολυ σωστα λες οτι η πνευματικοτητα ειναι μεσα στα γονιδια μας. Ο εγκεφαλος μας εξελιχθηκε μια βαθμιδα περισσοτερο απ'οτι στον χιπαντζη.

  Για να γινω πιο κατανοητη, εχουμε εναν εξελιγμενο εγκεφαλο, οχι εναν διαφορετικο εγκεφαλο απο τα ζωα. Ο εγκεφαλος μας ειναι ΟΛΟΙΔΙΟΣ με αυτον των ζωων, με τη διαφορα οτι διαθετει εξελιγμενα χαρακτηριστικα. Ο παλιος εγκεφαλος, που βρισκεται μεσα στον καινουργιο (εχουμε δηλαδη εξελικτικα στρωματα εγκεφαλου) ειναι υπευθυνος για την αυτοματη αναπνοη, ρυθμιση θερμοκρασιας του σωματος, διατροφικο κορεσμο, φυγη μπροστα στο κινδυνο (τρεξιμο). Αυτον τον απλοικο εγκεφαλο τον μοιραζομαστε με ολα τα ζωα της πλασης, ακομη και με τα χαμηλοτερα οπως οι σαυρες και οι βατραχοι. Σε εμας ετυχε αυτος ο βασικος εγκεφαλος να αναπτυχθει σε τετοιο βαθμο, που να εχουμε πνευματικες αναζητησεις, οχι μονο αναπαραγωγικες και διατροφικες αναζητησεις.

  Ο απλος νους που εχουμε εμεις και τα ζωα βρισκεται στο εσωτερικο μερος του ανθρωπινου εγκεφαλου, στις εξωτερικες "στοιβαδες" αναπτυχθηκε ο εξελιγμενος εγκεφαλος. Επανω στον τελευταιο αποκλειστικα εντοπισαν οι επιστημονες τα κεντρα σκεψης, διανοησης, αισθηματος. Αυτο δεν σημαινει οτι ο απλος εσωτερικος εγκεφαλος ειναι για πεταμα, αντιθετως η συνυπαρξη αυτων των εγκεφαλικων στρωματος δαρβινικης εξελιξης ειναι που κανει τον ανθρωπο μερος την πλασης και ταυτοχρονα ανωτερο απο αυτην. (βιολογικα)

  Ενα ατομο που δεν εχει πνευματικη αναταση ή οπως λες "θρησκευτικη κατανυξη", ειναι οπως επισημανες "ευνουχισμενος", απο εγκεφαλικα κυτταρα ευνουχισμενος! (γιαυτο τους αναισθητους τους λεμε "γαιδαρους" και "ζωα")) Τα ζωα δεν εχουν πνευματικες αναζητησεις, τους λειπει ο επιπλεον εγκεφαλος που διαθετουμε εμεις.

  υγ:Λες "θρησκευτικη κατανυξη", τι ειναι λοιπον "θρησκεια"?(wiki)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Καλημέρα και χρόνια πολλά!

  Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα και όλοι οι άγγελοι να γυρνάνε γύρω από τις ζωές σας!

  @ΝΔ
  Πολύ ωραία κάλαντα!!! Ευχαριστούμε πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. ΚΕ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΧΟΥΖΟΥΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

  ΑΝΑΧΩΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ.

  ''ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΩΣ ΣΕΑΥΤΟΝ'' μου έλεγαν οι γονείς απ' όταν ήμουν νιάνιαρο.

  Ε ...λοιπόν τους άκουσα κατά γράμμα ΚΑΙ Μ' ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ ΤΩΡΑ.

  :-)))


  ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΙΑΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗΣ ΕΔΩ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο Grigori Perelman

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. Δεν θα θεωρούσα τον Χριστό, περιθωριακό. Η περιθωριοποίησή του θα ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητάς του να μιλήσει με τον κόσμο, να επικοινωνήσει, και άρα θα είχε αποτύχει. Ομως γνωρίζουμε ότι δεν απέτυχε. Αλλο αν ενοχλούσε κάποιους "υψηλά υστάμενους".

  Στη δε σημερινή εποχή, κάποιος που θα είχε απήχηση στον κόσμο, μια και δεν θα μπορούσαν να τον συλλάβουν για τις ιδέες του, θα ήταν μάλλον πολιτικός και θα ζητούσε την ψήφο του λαού. Τώρα αν θα έβγαινε στα παράθυρα δεν ξέρω. Αλλά θα είχε το μερίδιό του σε τηλεοπτικό χρόνο, οπωσδήποτε.

  Μήπως θα ίδρυε το νέο κόμμα που όλοι αναρωτιούνται ποιό θα μπορούσε να είναι - ως απάντηση στον δικομματισμό κτλ, κτλ; Και φυσικά θα έπρεπε να έχει ένα λίγο πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα από αυτό των ευαγγελίων. Θα χρειαζόταν μια κατά τι μεγαλύτερη παραγωγικότητα από μέρους του και μια πιο σύνθετη αντίληψη των προβλημάτων.

  Στην αντίθετη περίπτωση, δεν ξέρω αν θα ήταν περιθωριακός. Θα ήταν, όμως, σίγουρα, αποτυχημένος ως προς τους στόχους του και η αγάπη του δεν θα είχε ποτε πραγματωθεί, δεν θα είχε βρει ποτέ ανταπόκριση.

  Θα ήταν σαν τον ερωτευμένο άνδρα που το αντικείμενο του έρωτά του ποτέ δεν του έδωσε σημασία. Ομως δεν ήταν αυτό ο Χριστός, έτσι δεν είναι; Η ανθρωπότητα ανταποκρίθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. Kαλημέρα/καλησπέραααα!

  ΦΟ-ΒΕ-ΡΑ κάλαντα!!!! ΛΟΛ!!!

  Σκέφτομαι να τα τραγουδάω από δω και πέρα σε όποια παιδάκια έρχονται στην πόρτα να μας τα πούνε - να μην βγάζουν νότα και να παρακολουθούν εμβρόντητα, μετά να τα τρατάρω και να τα χαρτζηλικώνω κανονικά, αλλά έτσι, για να μου φεύγει το ντέρτι!

  Μέσα έχουμε παράσταση -σόι, μουσικές, φωτάκια, re-cap της χρονιάς, το πάτωμα δεν φαίνεται μες τον ορυμαγδό, όλα τα παιδάκια σφουγγαρίζουν με τη γλώσσα το σύμπαν, οι γονείς κάνουν πως δεν τα ξέρουν, έχω και τα έξω της τελευταίας στιγμής, φαί μετά και ευλαβικό πασάλειμμά του στους τοίχους, ωσαννά, τόση ευτυχία όταν θα μαζεύω, πώς να την αντέξω ένας απλός άνθρωπος... Δεν έχω και καμμιά γάτα να εξαφανιστεί στην τουαλέττα, να μη νοιώθω ότι μόνο εγώ τα έχω παίξει!

  Α ρε αχάριστη - ά ρε γκρινιάρα, ε?!

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον καθένα ξεχωριστά και σε όλους μαζί, να έχετε πολύ ζεστά Χριστούγεννα και να ευτυχήσετε, να βάλετε και στις τσέπες!

  Και μόνο που σας γνώρισα εδώ μέσα ήταν μεγάλη υπόθεση για μένα!

  ND, YOU ROCK MY WORLD!!!

  :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. Periclis said...
  Δεν θα θεωρούσα τον Χριστό, περιθωριακό. Η περιθωριοποίησή του θα ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητάς του να μιλήσει με τον κόσμο, να επικοινωνήσει, και άρα θα είχε αποτύχει. Ομως γνωρίζουμε ότι δεν απέτυχε.
  ------------------------------

  Ποιος σας είπε ότι δεν απέτυχε; Μέχρι που εμφανίστηκε ο Σαύλος (ή Παύλος) οι οπαδοί του ήταν τρεις κι ο κούκος. Μία, ανάμεσα σε δεκάδες σέχτες, που οι ιστορικοί της εποχής ούτε την αναφέρουν. (Η αναφορά στον Ιώσηπο είναι μεταγενέστερη προσθήκη). Διαβάστε στις Πράξεις των Αποστόλων τι καυγά έκανε ο Παύλος με τον αδελφό του Ιησού και τους "ορίτζιναλ" της σέχτας για να διεθνοποιήσει το κίνημα.

  Πέραν αυτού εγώ μιλούσα για σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. aphrodite said...
  ND, YOU ROCK MY WORLD!!!

  -------------------------------

  all of you rock MY world! Πριν ένα χρόνο δεν γνώριζα κανένα σας... μου φαίνεται αδιανόητο πως έζησα τόσα χρόνια χωρίς εσάς.

  Ευχαριστώ που πρόσεξες τα κάλαντα. Εμένα μου άρεσαν και σκόπευα να τα βγάλω σε CD αλλά δεν είδα απήχηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. Τα τριγωνάκια μας όλοι....


  Καλή σας σύνδεση άρχοντες
  στο νετ πάντα είναι μέρα
  με κάποιου μπλογκ τη γέννηση
  βρεθήκαμε εδώ πέρα

  Κοντά ένας χρόνος σήμερον
  που ο Νου Δου ενυμφεύθη
  την πλάνα την μπλογκόσφαιρα
  ή αυτή τον υπανδρεύθη;

  Εμπήκε η Άφρο η ξανθιά
  ο Ζόρρο ο μασκοφόρος
  ο Άντυ που έχει νέα μικρά,
  η Έργκο η λινκολόγος

  Εμπήκε ο Χάρυ με τους Ελ
  ο Χάινζ με θεωρίες
  ο Ντόκτορ ίδιος με τον Αλ
  κι άλλες πολλές κυρίες

  Μπήκε και η Παράγραφος
  με νάζι επελαύνει
  Μίκυ μετρά-ξαναμετρά
  Γκιερέρο παρελαύνει

  Υπάρχουνε κι άλλοι πολλοί
  σ' αυτή την ιστορία
  αλλά τι νικ! δεν κάνουνε
  για ομοιοκαταληξία

  Πλήθος χρηστών συνδέουσι
  εν μέσω αλλοφρόνων
  άλλων παλαιών και μη χρηστών
  κυτία παραπόνων

  Βου-βου-βου-ντοτ, ντόνκατ, μπλογκ-σποτ
  το λες μόνο αν είσαι λιώμα
  στο τέλος βάλτε κι ένα κομ
  στο Άλφα είναι ακόμα

  Και του χρόνου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. Xρόνια Καλά Νίκο Δήμου, ευχαριστούμε για αυτή την "φάτνη" που μας προσφέρετε και αγαλιάζει η καρδούλα μας. Να είστε γερός και ακούραστος για πολλάααααα χρόνια.

  Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους εσάς που με τα σχόλιά σας πλουτίζετε τη ζωή μας με γνώσεις, συντροφιά, φιλία και γιατί όχι αγάπη. Θερμά ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. O ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ (ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ) ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ ΠΟΣΤ - ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ:

  πάντα σκεπτικιστής said...
  Συγκλονιστικό κείμενο, απο τα πιο δυνατά του οικοδεσπότη, δεν το ειχα υπ΄όψιν μου.
  Aν το γράφτηκε πρίν 21 χρόνια, είναι απορίας άξιον πως δεν προκλήθηκαν ισχυρές αντιδράσεις! Δεν είναι λίγο να μιλάς για Ιησού- βομβιστή έστω και σε άδειους ναούς! Αλήθεια, δεν αντέδρασε κανείς; (O τότε Δημητριάδος Χουντόδουλος;)

  @doctor
  δε συμφωνώ μαζί σου οταν λες στον ενα και το μηδεν οτι σεβεσαι τα πιστεύω του κλπ.Δεν κατάλβα γιατί θα πρέπει να σεβόμαστε την μπουρδολογία και την ανοησία.Η πίστη του καθενός είναι απλά ανεκτή .Δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να σεβαστώ την πίστη που υπαγορεύει οτι ο κόσμος δημιουργήθηκε πρίν 7.7οο χρόνια, οτι η μητέρα τεκνοποίησε με τον κρίνο, οτι κάποιος περπάτησε στο νερό... αρκετά πια με αυτή την υποκρισία (αφου απο μέσα μας γελάμε μαζί τους, πώς να ισχυριζόμαστε οτι τους σεβόμαστε κι όλας; δεν καταντά γελοίο;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. to ena kai to mhden said...
  "Τι μήνυμα;Και πάλι δε θα πιστέψουν."

  Και τότε γιατί τους έστελνε όλους αυτούς τους προφήτες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. πάντα σκεπτικιστής said...
  "Aν γράφτηκε πρίν 21 χρόνια, είναι απορίας άξιον πως δεν προκλήθηκαν ισχυρές αντιδράσεις! Δεν είναι λίγο να μιλάς για Ιησού- βομβιστή έστω και σε άδειους ναούς! Αλήθεια, δεν αντέδρασε κανείς; (O τότε Δημητριάδος Χουντόδουλος;)"

  ------------------------

  Δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής της εποχή που ήταν το κυρίαρχο μέσο - και όπου η στήλη μου, στο κεντρικό σαλόνι, διαβαζόταν πολύ.
  Προφανώς με τέτοια και άλλα προετοίμασα την αποπομπή μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. Εδω και τωρα/ ας προτεινουμε αξιες και οχι δοξασιες και ας τις εφαρμοσουμε εμπρακτως

  και οι αξιες πρεπει να διασφαλισθουν αμυντικως και αν χρειασθει ενοπλως...

  Η σταυρωση του Χριστου ηταν επομενο για εναν ακρως επικινδυνο επαναστατη χωρις αποτελεσματικη οργανωση στο κινημα και χωρις security ( εδω ο διαβολικος Σταλιν τα πηγε πολυ καλυτερα...

  Διαφωνω >
  και οι παπαδες και οι στρατιωτικοι χρειαζονται /αλλα βεβαια σε οποιον τους χρειαζεται ...και ας μην τους απαξιουμε

  και ευτυχως Νικο που ο ανθρωπος ειναι θνητος/ σκεψου
  ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. sokianos said...
  και ευτυχως Νικο που ο ανθρωπος ειναι θνητος/ σκεψου
  ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ...

  -------------------------------

  Πολύ θα την ήθελα αυτή τη δυστυχία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. Καλά Χριστούγεννα, κε Δήμου, και σε όλη την ομήγυρη! Να είστε πάντα καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. nikos dimou said...

  "Μα λέτε να χρειάζεται δυνάμεις για να ανεχτεί το καλό;

  Λέτε να υπάρξει πρόβλημα αν δεν πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά κάθε μέρα;"

  Ναι, τέτοια αίσθηση έχω...

  Δεν παύει όμως να είναι μια αίσθηση.

  Ποιος άραγε μπορεί να ξέρει τι θα γίνει παίρνοντας σε υπολογισμό μερικές χιλιάδες παραμέτρους;

  Και πάλι, παρά την περιορισμένη ικανότητά μας μπορούμε να δούμε ότι ένας τέλειος κόσμος (0 θνησιμότητα, 0 αρρώστια και πόνος, ατελείωτοι πόροι, καμία ανάγκη για λεφτά κλπ κλπ...) δεν θα ήταν καθόλου λειτουργικός.

  Σαν όνειρο και τραγούδι κάτι λέει...

  Αν γινόταν όμως δεν θα υπήρχαν μετά ούτε όνειρα ούτε τραγούδια.

  Σαν μη τέλεια όντα που είμαστε πως θα ζούσαμε σε ένα τέλειο κόσμο; (χώρια το πρόβλημα του πως θα χωρούσαμε)

  Και αν γινόμασταν και εμείς τέλειοι για ποιον λόγο θα ζούσαμε πλέον;

  Season greetings to everyone :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. Καλά Χριστούγεννα!

  Αναλωνόμαστε σε υπερθεματισμούς για την προσωπικότητα του Ιησού παραβλέποντας το βασικό εδώ μέσα: Δεν υπάρχει αντίλογος.

  Το blog θυμίζει κομματική συγκέντρωση όπου τα μέλη χειροκροτούν τον γενικό γραμματέα επί ώρες.

  Ο χριστιανισμός (και η ορθοδοξία ειδικότερα) έχει ανυψώσει την γυναίκα, προήγε τις επιστήμες και την τέχνη και έχει δώσει νόημα σε πολλές ζωές. Έχει δημιουργήσει προσωπικότητες που αν και απέκρυπταν από γνήσια ταπεινοφροσύνη τα έργα τους, λάμπουν στους αιώνες. Η έμπνευση των ανθρώπων αυτών κατά την μαρτυρία τους είναι ο γλυκύτατος Ιησούς. Και ο περίλαμπρος ουμανισμός είναι φυσική του συνέχεια απογυμνωμένη από την μεταφυσική προοπτική.

  Παιδιά, είναι απλό: Φωνάζουμε, εγειρόμεθα, φτάνουμε στο να βρίζουμε σκαιώς μιά θρησκεία αιώνων επειδή κατά βάθος δεν μας αρέσουν αυτά που πρεσβεύει.

  Δεν μας αρέσει ο ασκητισμός, η αγνότητα, η αυτοθυσία, η πίστη και η πιστότητα, η ταπεινοφροσύνη, εν ολίγοις η κένωση του εαυτού.

  Όλα τα άλλα είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις"

  Sorry if truth hurts

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. Antonios Liolios said...
  Δεν μας αρέσει ο ασκητισμός, η αγνότητα, η αυτοθυσία, η πίστη και η πιστότητα, η ταπεινοφροσύνη, εν ολίγοις η κένωση του εαυτού.

  -------------------------------

  Εμάς μας αρέσουν. Στον Χριστόδουλο και τους ομοίους του δεν αρέσουν. (Πότε θυσιάστηκε; Πότε ταπεινώθηκε; πότε ασκήτεψε;)

  Δεν έχεις καταλάβει καλά Αντώνη - εδώ υπερασπιζόμαστε τον Χριστό απέναντι σε όλους που τον εξευτελίζουν και τον παρμόρφωσαν!

  Σε αυτούς να απευθύνεις την κριτική σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. to ena kai to mhden said...
  Αν είσαι βέβαιος πως είναι ανύπαρκτος δώσε μας τις αποδείξεις,αν πάλι δεν είσαι δεν έχει νόημα να περιγελάς τα παραπάνω.

  ---------------------------

  Επαναλαμβάνω πως κανείς δεν μπορεί να αποδείξει την μη ύπαρξη ενός πράγματος. (Λογικά αδύνατον). Μόνο η ύπαρξη αποδεικνύεται.

  Η μπαλα στο δικό σου γήπεδο.

  Επιπλέον εγώ δεν περιγελάω τίποτα και κανένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. συγχαρητήρια… το κείμενο, και ιδικά οι τρεις τελευταίες παράγραφοι, είναι σαν πίνακας προσωπικών μου σκέψεων πολλή όμορφα διατυπωμένες…


  καλά χριστούγεννα στους ‘πιστεύω’ χριστιανούς
  … καλές διακοπές στους υπόλοιπους ζωντανούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. Nikos Dimou said

  Δεν έχεις καταλάβει καλά Αντώνη - εδώ υπερασπιζόμαστε τον Χριστό απέναντι σε όλους που τον εξευτελίζουν και τον παρμόρφωσαν!  Το ξέρω....το ξέρω και ντρέπομαι...

  Επιστρέψτε μου να πω κ. Δήμου ότι στον περιορισμένο βαθμό που σας γνωρίζω εσάς σας θεωρώ περισσότερο οπαδό του Χριστού και του κηρύγματός του από πολλούς "χριστιανούς" που γνώρισα και γνωρίζω...Το μεγαλύτερο σας προσόν η απόλυτη ειλικρίνεια σας με τον εαυτό σας και τους άλλους...

  Αντιδρώ σε ορισμένους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που διάβασα στο σημερινό post. Ο χριστιανισμός έχει αναθρέψει αγίους, απίστευτες προωσπικότητες, υπερβατικούς συνανθρώπους. Δίπλα στους αισχρούς που τον καπηλεύονται, ζουν ακόμα και σήμερα άξιοι μαθητές Του. Αυτοί δεν συνηθίζουν να προβάλλονται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. Χρονια πολλά σε όλους σας.
  Ελπίζω μια μερα να βρουν όλοι την εσωτερική γαλήνη και σεβασμό που έχουν βρει αρκετοι. Μεσω οποιασδήποτε οδού.
  Κι ας την ονομασουν όπως θέλουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. Δεν κατάλβα γιατί θα πρέπει να σεβόμαστε την μπουρδολογία και την ανοησία.

  Τώρα θα φταίει ο κύριος άμα σε μεταμορφώσει σε κατσικούλα;

  Οχι τίποτε άλλο αλλά μέρες πούναι άντε να βρεί..κλαρί η Κα δήμου για να μη μείνεις νηστικός χριστουγεννιάτικα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. Αντιδρώ σε ορισμένους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς

  Δικαίωμά σου αντώνη να αντιδράς (λεκτικά) και δικαίωμά μας να..κράζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. Yosemite Sam said...
  Οχι τίποτε άλλο αλλά μέρες πούναι άντε να βρεί..κλαρί η Κα δήμου για να μη μείνεις νηστικός χριστουγεννιάτικα..

  -------------------------

  Δεν κατάλαβα γιατί η γυναίκα μου θα πρέπει να ταΐζει άλλους...

  εγώ δεν είπα τίποτα για μπουρδολογία και ανοησία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. Οπου επεμβαίνει η κακή πλευρά της ανθρώπινης φύσης γίνονται σημεία και τέρατα, κυρίως τα τέρατα.

  Ας ξυπνήσουμε για μία στιγμή μετά από 500 χρόνια, όταν η επιστήμη ανακαλύψει επιτέλους και τα πνευματικά, που σήμερα ο κάθε ένας έχει και από μία θεωρία κ γνώμη για την κάθε τους εκδήλωση, και ας τα ανάγουμε στη σημερινή εποχή που το κάθε τι μπορεί να αναχθεί από παράδεισο έως την πιο απεχθή πράξη. Και ξαναλέμε πως θα είναι τα πράγματα τότε. (οκ, πολύ αισιόδοξος εδώ! :) )

  Θα σου πω π.χ. για τον μεταφυσικό οικοδεσπότη (don) που εμφανίστηκε σε όνειρο, αλλά θα στο αλλάξω τόσο προς ίδιον συμφέρον που ακόμα η άγνοια η ίδια θα είναι με σήμερα.
  Μέσα στο σπίτι μου έχουν γίνει 2 αδιαμφισβήτητα θαύματα, Οι γιατροί ανεφώνησαν. Ποιός θα μου εξηγήσει τον επιστημονικό τρόπο που έγιναν;
  Και πολλές συμπτώσεις τις οποίες και δεν πιστεύω ως τέτοιες.

  Δεν πιστεύω στην ηθική των ανθρώπων.
  Πάνε χρόνια τώρα.

  Ισως για όσα απίστευτα λέγονται για τη θρησκεία (άμωμος σύλληψη, βάδισμα στο νερό και άλλα παρόμοια) να σκεφτούμε μήπως, εφόσον αυτά γράφτηκαν για συγκεκριμένους λόγους, για συγκεκριμένους ανθρώπους εκείνη την εποχή, ΖΗΤΑΓΑΝΕ την υπερβολή για να πιστέψουν. Λέγανε μέχρι ένα πρόσφατο κάποτε πχ. "Ηλεκτρονικός εγκέφαλος"! ή για συσκευή: "Μέχρι ...καφέ ψήνει"!
  Μετά όμως, λανθασμένα μείνανε. Σαν το ανέκδοτο με τη σκοπιά στο παγκάκι για όσους το γνωρίζουν.

  Και αν αυτά τα 500 χρόνια μπροστά ήταν 2006 χρόνια πίσω;..

  Σκέψεις - προβληματισμοί λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. Χρόνια Πολλά σ' όλους μας.
  Παραθέτω ένα κομμάτι από το σημερινό ένθετο του Βήματος, το περιοδικό ΒΗΜΑgazino.
  Λέει ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς με αφορμή την επίσκεψη του στο Αγιο Όρος τον Νοέμβριο: " Ο Θεός που πιστεύω εγώ έχει έναν εχθρό, την οργανωμένη θεησκεία. Τους θρησκευτικούς 'ηγέτες' που επικαλούνται το όνομά Του γιά να οργανώσουν τα μεγαλύτερα ιστορικά εγκλήματα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. Αν ο Ιησούς ζούσε σήμερα θα ήταν παπαδοπαίδι και μετέπειτα θεολόγος, αλλά όχι ιερέας, ένας μεταρρυθμιστής που θα κήρυττε το Ευαγγέλιο με το δικό του τρόπο. Θα έπαιρνε με το μέρος του μια μικρή ομάδα πιστών και θα υπερασπιζόταν όλους τους αποκλεισμένους και "αμαρτωλούς".
  Θα τα έβαζε με τους παπάδες, αλλά θα καταδίκαζε και τους πάσης φύσεως ζηλωτές που ενδιαφέρονται μόνο για το εδώ και τώρα. Και τους ναούς θα τους σεβόταν υπερβολικά, ώστε να μην τους βάζει βόμβες.


  Μια και θίγεται γενικότερα το ζήτημα του θρησκευτικού φαινομένου, πιστεύω ότι είναι αρκετά πιο σοβαρό απ' όσο το φαντάζεται (και το διακωμωδεί) ο Dawkins. Σαν εξελικτικός βιολόγος που είναι, θα περίμενε κανείς περισσότερο βάθος στην επιστημονική του ανάλυση και σαφέστερες ερμηνείες για την προέλευσή του, όπως είναι αυτή:

  Human brain naturally inclined towards the supernatural

  ...
  "I want to challenge recent claims by Richard Dawkins among others, that supernaturalism is primarily attributable to religions spreading beliefs among the gullible minds of the young. Rather religions may simply capitalise on a natural bias to assume the existence of supernatural forces."


  Όπως του γράφει και ο ομοϊδεάτης του, Steven Rose:
  "Richard’s view about belief is too simplistic, and so hostile that as a committed secularist myself I am uneasy about it. We need to recognise that our own science also depends on certain assumptions about the way the world is – assumptions that he and I of course share."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. Αν λες πως δεν πιστεύεις στην ηθική των ανθρώπων εννοώντας πως δεν εκτιμάς τους χαρακτήρες άρα δεν υπολογίζεις τις προσωπικότητες τους, ομολογείς ότι δεν θέλεις να δεις τους ανθρώπους και ότι δεν θέλεις να υπάρχουν στον ορίζοντα σου. Έχεις λοιπόν απωλέσει το αίσθημα της ασφάλειας μαζί με την πραγματικότητα. Είσαι πτώμα και σαπίζεις εκεί πέρα μόνος. Τι δικαιολογία θα βρεις. Ότι δεν σε καταλάβαμε και σε παρεξηγήσαμε; Αν πεις κάτι τέτοιο, θα σου πούμε κι εμείς ότι υποτίθεται ότι είμαστε στις εκφράσεις μας ακριβείς με ένα σκοπό προς τ' άστρα για να κατατοπίσουμε. Θα αρνηθείς και αυτό απλώς για να συνεχίσεις τον παραλογισμό. Κι αν η ζωή σου θέλει βλήματα τελειώσανε τα θύματα και πάλι απ' την αρχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. @quantum...
  "Αν λες πως δεν πιστεύεις στην ηθική των ανθρώπων εννοώντας πως δεν εκτιμάς τους χαρακτήρες άρα δεν υπολογίζεις τις προσωπικότητες τους"

  ooops! Νάτες οι αυθαιρεσίες! :)

  Σε ευχαριστώ για το ζωντανό(?) παράδειγμα της ηθικής που δεν εμπιστεύομαι πλέον.

  Φανταστείτε να ήταν και παπάς παιδιά!
  Χρειάζεται άλλη διευκρίνηση το άρθρο μου;

  Χαρούμενα Χριστούγεννα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. Επειδή τα παιδιά ρωτάνε πάντα λογικά πράγματα και μιλάνε αλήθειες , παραθέτω ενδεικτικά μερικά αποσπάσματα από γράμματα παιδιών στον μικρό Ιησού γραμμένα από μαθητές του δημοτικού στην γειτονική Ιταλία από την Corriere Della Sera" . Είναι χαρακτηριστικό σε πολλές περιπτώσεις πως χαράσεται η "πίστη" από μικρή ηλικία (Σχετικό post Mickey στο προηγούμενο θέμα)

  - Αγαπητέ μικρέ Ιησού όλοι οι συμμαθητές μου γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη αλλά εγώ δεν τον εμπιστεύομαι αυτόν. Προτιμώ καλύτερα εσένα. (Σάρα)

  - Αγαπητέ Ιησού, είσαι πράγματι αόρατος ή είναι απλώς κόλπο; (Τζοβάνι)

  - Αγαπητέ Ιησού ο πάτερ Μάριο είναι πράγματι φίλος σου ή απλά γνωρίζεστε από τη δουλειά; (Αντόνιο)

  _ Αγαπητέ Ιησού, πώς και δεν δημιούργησες καινούρια ζώα τελευταία; Ακόμα έχουμε τα συνηθισμένα. (Λάουρα)

  - Αγαπητέ Ιησού θα ντυθώ διάβολος στο καρναβάλι. Μήπως έχεις καμία ένσταση; (Μικέλα)

  - Αγαπητέ Ιησού, μάθαμε ότι ο Θωμάς Έντισον ανακάλυψε το "φώς" αλλά στο μάθημα των θρησκευτικών μας είπαν ότι ήσουν εσύ. Νομίζω ότι ο Έντισον σου έκλεψε την ιδέα. (Ντάρια)

  - Αγαπητέ Ιησού σ'ευχαριστώ για τον μικρό μου αδερφό (τη γέννησή του) αλλά για να είμαι ειλικρινής είχα προσευχηθεί για ένα σκυλάκι. (Τζιανλούκα)

  - Αγαπητέ Ιησού αντί να αφήνεις τους ανθρώπους να πεθαίνουν και να δημιουργείς συνεχώς καινούριους γιατί δεν κρατάς αυτούς που έχεις ήδη; (Μαρτσέλλο)

  - Αγαπητέ Ιησού εάν δεν είχες αφήσει τους δεινόσαυρους να εξαφανιστούν, δε θα είχαμε καθόλου χώρο σήμερα. Έκανες το σωστό (Μαουρίτσιο)

  - Αγαπητέ Ιησού, ίσως ο Κάϊν και Άβελ δεν μαλώναν τόσο πολύ εάν ο καθένας είχε το δικό του δωμάτιο. Δουλεύει με εμένα και τον αδερφό μου. (Λορέντζο)

  -Αγαπητέ Ιησού μην αγοράζεις δώρα από το κατάστημα κάτω από το σπίτι μας . Η μαμά μου λέει ότι είναι κλέφτες. Στο σούπερ μάρκετ είναι αρκετά καλύτερα. (Λουτσία)

  -Αγαπητέ Ιησού , θέλω να ξέρεις ότι μου αρέσει πολύ όπως έφτιαξες την φιλενάδα μου Σιμονέττα. (Ματτέο)


  Σκέφτηκα ότι τα παραπάνω θα δώσουν διαφορετικό χρώμα στην κουβέντα.

  Υγεία σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. Χρόνια Πολλά σε όλους

  Νίκο εφέτος ήρθαν να σου πούνε τα κάλαντα;.
  Στη γειτονία μας έγινε χαμός απο τις 8 το πρωί μέχρι το μεσημέρι είχαμε παρέλαση!!!
  και του χρόνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε όλους σας, να τις περάσετε όπως ελπίζετε ο καθένας και η καθε μια σας και στον οικοδεσπότη μας
  ευχαριστούμε για τα κάλαντα και για την φιλοξενία όλο αυτό τον καιρό, νά στε καλά και συνεχίστε να μας τσιγκλάτε με θέματα καθε τόσο, μπας και ξυπνήσουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. Αρχαίος said...
  Νίκο εφέτος ήρθαν να σου πούνε τα κάλαντα;.

  ---------------

  Μόνο ένα ζευγαράκι - και φάλτσο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. Η μοναξιά ανέχεται τα πάντα. Ακόμη και την ασημαντότητα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. @Αννούλα
  Έτσι ακριβώς είναι, εγώ προσπάθησα μόνον να το περιορίσω σε μία συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά το θέμα. Αν και αναρωτιέμαι κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό γιατί την πρώτη φορά που άκουσα την Μυθωδία δεν μπόρεσα παρά να αναφωνώ συνεχώς «Υπάρχει θεός και του όνομά αυτού είναι Βαγγέλης!»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. Αν λες ότι η ανθρώπινη φύση διαθέτει και κακή πλεύρα ωσάν να αναφέρεσαι σε κάτι επαρκώς επεξηγημένο και κατανοητό, τότε είσαι Χριστιανός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. Αγαπητέ μικρέ Ιησού όλοι οι συμμαθητές μου γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη αλλά εγώ δεν τον εμπιστεύομαι αυτόν. Προτιμώ καλύτερα εσένα. (Σάρα)

  Σωστή η Σάρα!

  ΕΤ-1, τώρα, παίζουν το "Χριστουγεννιάτικο ορατόριο" του J.S.Bach. Μαγεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. cyberdust said...
  Όσοι δεν γνωρίζουν τι είναι η θρησκευτική κατάνυξη και δεν έχουν νιώσει ποτέ τους δέος για αυτό που οι μυστικιστικοί όλων των θρησκειών ονομάζουν θεία, καλύτερα να σιωπούν.

  -------

  Όσοι δηλαδή δεν έχουν περιέλθει σε έκσταση κατά την διάρκεια κάποιας θρησκευτικής τελετής δεν έχουν δικαίωμα να απορρίπτουν ως ανύπαρκτο το μη υπάρχον!

  Η απαίτησή σας αγαπητέ cyberdust στον μεσαίωνα είχε ικανοποιηθεί για πολλούς αιώνες και για όσους δεν σιωπούσαν υπήρχε η Ιερά Εξέταση.
  Ίσως ζείτε σε λάθος αιώνα, δε μπορώ να κάνω γι'αυτό όμως.
  Υπομονή μέχρι να εφευρεθεί η μηχανή του χρόνου...

  *****
  ManBlogg ευχαριστώ για τον εύθυμο τόνο που δώσατε.

  ****
  miltos, συμφωνώ. Αυτά πιστεύουν οι χριστιανοί κατά βάθος, άσχετα αν λένε άλλα προς τα έξω.

  ****

  Antonios Liolios said...
  Ο χριστιανισμός (και η ορθοδοξία ειδικότερα) έχει ανυψώσει την γυναίκα, προήγε τις επιστήμες και την τέχνη...

  -----

  Αγαπητέ Αντώνη τα πιστεύετε αυτά που γράφετε;
  Δεν ξέρετε τι γινόταν για πολλούς αιώνες στον μεσαίωνα;
  Για την δαιμονοποίηση της γυναίκας;
  Για την φίμωση της επιστήμης;
  Για το ότι η ορθόδοξη εκκλησία πολεμά ακόμη τον Διαφωτισμό και αρνείται την χειροτονία των γυναικών τις οποίες θεωρεί κατώτερες των αντρών;
  Σας προτείνω να διαβάσετε την κρυφή ζωή των αστών του Νίκου Δήμου:
  http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp?cat_parent=2&time_id=78&cat_id=2

  *******
  Φίλε "Πάντα σκεπτικιστής" σέβομαι την αντίθετη άποψη όσο διάτρητη και αν είναι, αρκεί ο φέρων αυτή την άποψη να μην προσπαθεί να μου την επιβάλλει και μάλιστα αναπόδεικτα, αξιωματικά και δογματικά.
  Δεν αφαιρώ τον λόγο από κανέναν, δεν έχω τέτοιο δικαίωμα, ενώ ο κ.cyberdust θέλει να σιωπήσουμε διότι δεν την ακούσαμε από το λιβάνι στην εκκλησία και δεν είδαμε τον Χριστό ως whirling dervish...

  ******

  Yannis H, στην ίδια στροφή στο ποίημα με Χάρυ και Χάινζ;
  Νιώθω ήδη Carlito: "Here comes the pain motherf.....!".

  *******

  aphrodite said...
  Kαλημέρα/καλησπέραααα!

  ΦΟ-ΒΕ-ΡΑ κάλαντα!!!! ΛΟΛ!!!

  -----

  Άφρο σήμερα δύο τσιγγάνοι μου λένε:

  - Να τα πούμε;
  - Πείτε τα, τους λέω.

  Και τι λένε οι αθεόφοβοι;
  Τo "Χριστούγεννα ευτυχισμένα δεν γίνονται χωρίς εσένα" της Βανδή!!!

  Του χρόνου με βλέπω ν'ακούω με νταούλι και ζουρνά το "Last Christmas" από τους gupsy kings του Ζεφυρίου!!!

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. α) Στον αιγυπτιακό τάφο του Paheri που χρονολογείται το 1.500 π.Χ.
  υπάρχει μια αναπαράσταση της μετατροπής του νερού σε κρασί από τον Φαραώ.

  β) Ο πολλαπλασιασμός των άρτων και των ιχθύων είχε γίνει από
  το θεό Σομπκ, όπως καταγράφεται στα «Κείμενα των πυραμίδων».
  Αυτός ο κροκοδειλοκέφαλος θεός, περπάτησε στην επιφάνεια της λίμνης Φαγιούν.

  γ) Ο Όσιρις αναστήθηκε από τον κόσμο των νεκρών την τρίτη ημέρα
  μετά τον θάνατό του.

  Κάτι μου θυμίζουν τα παραπάνω αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί...

  Μου θυμίζει το "Τα πτυχία copies κτώνται"...

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. to ena kai to mhden said...
  "@zoros εύκολα ερωτήματα θέτεις,γιατί;Ικανότερος από μένα είσαι μπορείς να αναζητήσεις εύκολα την απάντηση που ζητάς."

  Δεν σε προβληματίζει που δεν μπορείς να δώσεις απαντήσεις και στα πιο απλά ερωτήματα και σκαρφίζεσαι παιδιαρώδεις απαντήσεις του στυλ «πες εσύ πρώτος»?
  Δεν κλονίζεται καθόλου η πίστη σου από τον ανορθολογισμό που μαστίζει όλο το οικοδόμημα της θρησκείας σου?

  Μου αρέσει που προκαλούσες τον Mickey για λεπτομέρειες σχετικά με τις προφητείες και ποτέ δεν σε προβλημάτισε η παντελής έλλειψη λογικής στην υπόθεση των προφητών, όπως την περιγράφω στο σχόλιό μου των Κυρ Δεκ 24, 01:12:35 πμ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. NΔ said:
  "Η ουσία αυτού του κηρύγματος είναι: άμυνα σε έναν απάνθρωπο κόσμο.

  Αγκαλιαστείτε, κρατηθείτε κοντά-κοντά, να αντέξουμε τον πόνο την δυστυχία και τον θάνατο. Γιατί ο κόσμος όχι μόνο δεν είναι τέλειος, παρά ξεχειλίζει από οδύνη...."


  Όσες κι αν είναι οι ενστάσεις για την πορεία του κόσμου, για την αδικία, τον πόνο, η πορεία της ανθρωπότητας διαχρονικά είναι προς το καλύτερο.

  Όσο κι αν οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων μεγαλώνουν και η μικρή κλειστή κοινωνία
  χάνεται, μια παγκόσμια κοινωνία γεννιέται .Μέσα από τις μεγάλες αποστάσεις μια νέα κοινωνική συνοχή φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά .Οι επικοινωνίες γίνονται πιο εύκολες, τα μηνύματα ,ο πόνος, η συμπόνια τρέχουν πιο εύκολα.

  Ίσως η άμυνα στον απάνθρωπο κόσμο να διαχέεται γρηγορότερα σήμερα, αρκεί να υπάρχουν μυαλά ψυχωμένα που θα απευθύνονται σε μυαλά και όχι σε ένστικτα.

  Αλυσιδωτή αντίδραση με όπλο την αγκαλιά!

  Τα κάλαντα της οργής και της οδύνης,
  του άλλου κόσμου,
  του αμυνόμενου
  του εύθραυστου,
  μα και του διάφανου
  του γήινου,
  αλλά και του αυριανού,
  τα κάλαντα του Νίκου Δήμου,
  του δικού μας,
  του παγκόσμιου δήμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. Μιλώ φίλε quantumcorral για την ηθική του να πράττουμε σύμφωνα με το ΣΩΣΤΟ συμφέρον μας. Διότι παίρνω σαν δεδομένο πως ΟΛΟΙ προς το συμφέρον μας προσβλέπουμε.
  Και εκεί είναι τα προβλήματα και το σφάλμα είτε των θρησκειών είτε εκείνων που τις υπηρετούν.
  Και όταν μιλάμε για ανθρώπους, τίποτα δεν μπορεί να μπει σε καλούπι και να αποτελέσει σαφές όριο μεταξύ του σωστού/λάθους. Αυτό περίπου εννοούσα στο 1ο σχόλιο εδώ.
  Η ταινία pay it forward (Kevin spacy) ίσως βοηθήσει.

  Ενας συνάδελφος π.χ. κάνει κάτι για να με υπονομεύσει προς ίδιον όφελος με συνέπεια χρηματικές απολαβές.
  Λάθος συμφέρον αλλά δυστυχώς κοινά αποδεκτό. Ανήθικο λοιπόν.

  Ο Ν.Δ. πάλι, που θεωρώ από τα πλέον ελεύθερα και ηθικά άτομα αποφάσισε να παραιτηθεί 10 φορές, και εκείνος από συμφέρον!
  Το σωστό συμφέρον όμως. Εκείνο που θα του χάριζε την προσωπική του ελευθερία και την εσωτερική του αρμονία. Ηθικό λοιπόν εδώ.
  Με συνέπεια το καλό όλων μας τελικά :)
  Τι βλάκας, θα αναφωνούσε ο 'υπαλληλάκος'..

  Ολα λοιπόν είναι κλίμακες αξιών που διαθέτουμε να πορευτούμε και του κάθε ενός ξέχωρα είναι η μεγαλύτερη...

  Και το δικό μου το συμφέρον και όσων γράφουμε εδώ το βάζω σαν ..άσκηση! :)

  Αυτό το 'αγαπάτε αλλήλους' γμτ παίρνει βλέπετε πολλές προσωπικές ερμηνείες.. Σε αγαπάω και θα κάνω για εσένα (έως και θα επιβάλλω) το καλύτερο ...ΓΙΑ ΜΕΝΑ!!!

  Ας κλείσω με κάτι που μπορεί να είναι και αλληγορικό.

  Ξανακατεβαίνει λοιπόν ο Χριστός στη γή και μετά τα ..δέοντα νάτον πάλι στο σταυρό.. (Οχι, θα αλλάζαμε!)
  Φωνάζει τους μαθητές και τους λέει: -2χ=ψ^2 !!
  Κοιτάζονται οι μαθητές που δεν καταλαβαίνουν και τους λέει μετά.
  ΑΝΟΗΤΟΙ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ!
  Είναι μία ...ΠΑΡΑΒΟΛΗ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. Nikos Dimou said...
  "all of you rock MY world! Πριν ένα χρόνο δεν γνώριζα κανένα σας... μου φαίνεται αδιανόητο πως έζησα τόσα χρόνια χωρίς εσάς".

  Κάτι τέτοια λέτε και μας βγάζετε ξινή σ'εμάς τους απ'έξω τη διάθεση να αστειευτούμε με την παρέα σας.

  Αν έτσι νιώθετε για τους μπλογκο - φίλους σας, πραγματικά ζηλεύω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 111. Αν έρθουν κοντά και αγκαλιαστούν, τότε θα σκεφτούν μαζί άρα θα ασφαλιστούν στην κοινή πραγματικότητα. Αυτό δεν επιθυμούν οι θρησκείες. Κι αν θέλουμε να τις κρίνουμε, πρώτα θα τις δούμε από ανθρώπινη άποψη: λένε τίποτε που να επαληθεύεται στην πραγματικότητα; Είναι απαραίτητο; Πρέπει; Εδώ ζούμε τον απολύτως χριστιανικό εκβιασμό να να αποδίδουμε νόημα στο ψυχικό κενό.

  Η αλήθεια είναι πως ο χριστιανισμός είναι κενός. Ούτε αγάπη ούτε ανθρωπιά. Για προπαγάνδα πρόκειται και για απόσταγμα ανόθευτης βλακείας. Και όσο συζητάς, τόσο περισσότερο σε μπερδεύουν και σε οδηγούν πνευματικά στο άτοπο που δεν απέχει από το βιολογικό θάνατο.

  Μας λένε επίσης πως δεν ξέρουμε, πως δεν έχει αξία η γνώμη μας. Πρόκειται για ύβρη. Στην ελληνική κοινωνία βεβαίως υπάρχει διάχυτο το πρόβλημα της αξιολόγησης και της ταξινόμησης των ανθρώπων...κι αυτό δεν συνδέεται με καμία θρησκεία. Είναι σοβαρή ψυχική διαταραχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 112. Ναυαγός said...
  "...και μας βγάζετε ξινή σ'εμάς τους απ'έξω τη διάθεση να αστειευτούμε με την παρέα σας..."
  ----------------------

  Γιατί βγάζετε τον εαυτό σας απέξω; Από την στιγμή που συμμετέχετε είστε κι εσείς μέλος της παρέας.

  Απέξω (ίσως) είναι αυτοί που διαβάζουν χωρίς να σχολιάζουν - το 90% των επισκεπτών. Αν και πολλοί συστηματικοί αναγνώστες μου έχουν εξομολογηθεί ότι νιώθουν να ανήκουν στο blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 113. Γεια σας κ. Δήμου και υπόλοιποι blogoσυνδαιτυμόνες και χρόνια σας καλά ...και πολλά αν θέλετε.
  Να σας πω την αμαρτία μου εμένα μου αρέσει όλο αυτό το πανηγύρι των Χριστουγέννων με τα φώτα και τα τραγούδια.
  Βέβαια όσο για την ύπαρξη Θεού, νομίζω το έχω ξαναπεί και δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι. 'Οπως τα παιδιά θέλουν να πιστεύουν ότι τα δώρα τα φέρνει ο 'Αγιος Βασίλης έτσι και εμείς οι μεγάλοι μην αντέχοντας τη μοναξιά μας στο σύμπαν εφηύραμε τον Θεό. ΄Ολοι θέλουμε το παραμυθάκι μας για να αντέξουμε τη ματαιότητα της στιγμιαίας μας ύπαρξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 114. Αγαπημένε ΝικόΔημε,

  Χρόνια Πολλά και σε σας και στους αγαπημένους σας και στους επισκέπτες σας και σε όλον τον κόσμο υγεία και χαρά!

  Με απέραντη αγάπη - Α.

  ΥΓ. Ιστορίες χριστουγεννιάτικων εθίμων από όλο τον κόσμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 115. @Nikos Dimou said...

  ..all of you rock MY world! Πριν ένα χρόνο δεν γνώριζα κανένα σας... μου φαίνεται αδιανόητο πως έζησα τόσα χρόνια χωρίς εσάς.

  Ευχαριστώ που πρόσεξες τα κάλαντα. Εμένα μου άρεσαν και σκόπευα να τα βγάλω σε CD αλλά δεν είδα απήχηση.
  ........

  Εσείς δεν μας ξέρατε, εμείς όμως σας ξέραμε, και αυτό βοήθησε!

  Τα κάλαντα σας, πολύ ωραία και τα πρώτα που "μου είπαν" σήμερα!

  Δεν γράφω, όπως και άλλοι νομίζω, όταν πιστεύουμε ότι οι απόψεις μας η τα αισθήματά μας, έχουν καλυφθεί από "προλαλήσαντες".

  Ευχαριστώ και τον Yannis H, για τα δικά του πολύ ωραία κάλαντα.

  Χρόνια μας Πολλά σύντροφοι (με την καλή έννοια). Εύχομαι να είμαστε καλά και μαζί και του χρόνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 116. Καλησπέρα σε όλους.

  [...]Αν μπορεί (να σταματήσει τον πόνο) και δεν θέλει, δεν είναι Πανάγαθος. Αν θέλει και δεν μπορεί, δεν είναι Παντοδύναμος[...]
  -Πόσες φορές, αλήθεια, δεν έχουμε αναρωτηθεί γι' αυτό;

  [...]Έτσι. Με τη λήθη. Με τη λήθη και το παραμύθι ζούμε όλοι. Τρώμε τη γαλοπούλα και ξεχνάμε. Αυτούς που δεν τρωνε. Που πεινάνε. Που πονάνε. Που πεθαίνουν. Την ίδια στιγμή. Την ίδια ώρα. Όχι μόνο στην Αφρική. Δίπλα - δυο σπίτια πιο κάτω. Ενώ γλεντάμε. Πίνουμε. Ευτυχώς. (Θα’ ρθει η σειρά μας!) Λήθη. Και παραμύθι: Ο Παράδεισος. Ουρί και πιλάφια. Αιώνια ζωή. Νησιά των Μακάρων. Μύθοι. Λήθη και μύθοι[...]
  -Μπροστά στα μάτια μας και το μόνο που κάποιοι βρίσκουν να πουν: "ω κατάντια", "ω κοίτα!", "ω φύγε γρήγορα, στρίψε, γκάζωσε, εξαφανίσου!"... Είναι κολλητικό, ε; Η δυστυχία των ανθρώπων είναι αρρώστεια, κατάντια. Κολλάει...
  -Γελάω λίγο και θυμάμαι: "Ως άνθρωπος μην πεις ποτέ τί αύριο θα γίνει, ούτε κι αν κάποιον βλέποντας τώρα να ευτυχεί, ποιά ειν' η ευτυχία του και πόσο διαρκεί. Γιατί, σαν το φτερούγισμα που ίχνη δεν αφήνει μιας μύγας μακροφτέρουγης που φτερουγάει γοργή, έρχεται αναπάντεχα της Μοίρας η Αλλαγή".
  {"Ο θρήνος"/Σιμωνίδης σε πρόσφατη, υπέροχη μελοποίηση του Γιάννη Γλέζου).

  Προσωπικά, πιστεύω στον Χριστό και στην ύπαρξή του ως πρόσωπο ιστορικό. Επιπλέον, πιστεύω ότι βαθιά πίστευε τον Λόγο που κήρυττε, ένιωθε και έδινε αγάπη, αντιπάλευε με πίστη και υπομονή την αδικία, εναντιώθηκε στην ισχυρή και αδάμαστη εξουσία... Και πλήρωσε γι αυτή του την ειλικρινή Αγάπη και βαθύτατο αίσθημα Δικαιοσύνης. Και αυτό εμένα μου αρκεί για να τον μνημονεύω και να τον υπερασπίζομαι...

  Χρόνια Πολλά σε όλους!

  Ξένια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 117. Αγαπητοί φίλοι για σας και πάλι

  Yosemite

  Φίλε μου σε καμιά περίπτωση δεν θάθελα να περιοριστεί το κράξιμο. Έχοντας κάνει αρκετά χρόνια εκπαιδευτής σε διάφορα θέματα έμαθα πως τον σεβασμό τον κατακτάς, δεν τον επιβάλλεις και ότι από το κράξιμο πάντα μαθαίνεις και γίνεσαι καλύτερος!

  Doctor

  Τα στραβά της θρησκείας τα γνωρίζω φίλε μου, τα γνωρίζω και με ενοχλούν όσο και σένα.

  Αλλά πιστεύω ότι ο χριστιανισμός είχε συνολικά ευεργετική επίδραση σε μιά εποχή που ζωντανοί άνθρωποι θυσιάζονταν στο Κολοσσαίο και η δουλεία ήταν θεμιτή. Ας τα δούμε όλα από την σωστή προοπτική. Και ναι μεν οι καρδινάλιοι ευλογούσαν τους δουλεμπόρους αλλά οι πρωτεργάτες της απελευθέρωσης είχαν χριστιανικές αρχές και υπόστρωμα.

  Ας μην μπερδεύουμε την οργανωμένη θρησκεία με τον Χριστό

  Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 118. Greetings to everybody from shiny Tuscany.

  Here is my favourite song for Jesus (remember afro?)

  Jesus was way cool
  by King Missile.


  Jesus was way cool.
  Everybody liked Jesus.
  Everybody wanted to hang out with him.

  Anything he wanted to do, he did. He turned water into wine.
  And if he wanted to
  he could have turned wheat into marijuana.
  Or sugar into cocaine.
  Or vitamin pills into amphetamines.

  He walked on the water.
  And swam on the land.
  He would tell these stories.
  And people would listen.

  He was really cool.

  If you were blind or lame
  you just went to Jesus.
  And he would put his hands on you. And you would be healed.

  That's so cool.

  He could've played guitar better than Hendrix.
  He could've told the future.
  He could've baked the most delicious cake in the world.
  He could've scored more goals than Wayne Gretzky.
  He could've danced better than Barishnikov.

  Jesus could have been funnier than any comedian you can think of.

  Jesus was way cool.

  He told people to eat his body and drink his blood.
  That's so cool.

  Jesus was so cool.
  But then some people got jealous of how cool he was.
  So they killed him.

  But then he rose from the dead.
  He rose from the dead, danced around.

  Then went up to heaven.
  I mean, that's so cool.

  Jesus was way cool.

  No wonder there are so many Christians...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 119. Παρ΄όλα αυτά...
  ------------------

  Για την κορούλα μας, τον αγαπημένο μου, τον πεθερό μου κι εμενα, αυτή η μέρα και η αυριανή και όλες οι μέρες και νύχτες που έχουν ως επίκεντρο το οικογενειακό τραπέζι, είναι απαγορευμενες.

  Το παιδί έχει συγκεκριμένα γεύματα την ημέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τρώει εναλλάξ πότε ένα ρόφημα/σκεύμασμα και πότε λίγα (δέκα ή είκοσι γραμμάρια) λαχανικά και αλλα τόσα κοτόπουλο ή ψάρι. Τίποτε άλλο - τα εξηγώ αυτά στο άλλο μπλογκ που έχω για την επιληψία.

  Ως εκ τούτου, κρύβουμε από το παιδί την πραγματική ζωή των άλλων ανθρώπων, των υγιών, που τρέφονται φυσιολογικά: δεν ξέρει ότι ο κόσμος τρώει ό,τι του κετεβαίνει και άφοβα. Νομίζει ότι όλα τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, τρώνε πολυ συγκεκριμένα πράγματα και αυστηρά ελεγμένες μικροποσότητες.

  Για να μην την φέρνουνε σε δύσκολη θέση, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε και πώς θα εξελιχθεί η θεραπεία της, η ζωή μας κυλάει έτσι: δεν τρώμε ποτέ και τίποτε μπροστά στο παιδί. Κι όταν είναι ξύπνιο, κρυβομαστε για να φάμε κάτι, είτε μεσημεριανό είναι αυτό είτε βραδυνό.

  Συμπαραστεκόμαστε με τον τρόπο μας στην σπαρτιατική, αλλά Σωτήρια δίαιτα, που όμως δεν έχει ούτε κυριακές ούτε σκόλες ούτε γιορτάδες.

  Από την άποψη αυτή, όλες οι μέρες για την κορούλα μας και για μας είναι ίδιες. Δυστυχώς...

  Αυτή είναι η ουσιαστική δυσκολία της Κετογενικής Δίαιτας - ειδικά για πολυμελείς οικογένειες. Εμείς, ένα παιδάκι έχουμε και τρέχουμε και το περιορίζουμε. Αν μια οικογένεια έχει περισσότερα, τι κάνει; πώς τα καταφέρνει; ή μήπως δεν τα καταφέρνει;

  Κάπως έτσι εγκαταλείπεται η Δίαιτα και μαζί της επιστρέφουν και τα δεινά για τα παιδιά με φαρμακοανθεκτική επιληψία. Λέγεται, μάλιστα, πως όταν "πιάσει" η Κετογενική Δίαιτα και διακοπεί αναίτια και απρογραμμάτιστα, τότε η επιληψία επανέρχεται με θανάσιμες διαθέσεις. (Ξέρουμε μια περίπτωση)

  Θα μου πείτε, τώρα, σχόλιο είναι αυτό, Χριστουγεννιάτικα; Πράγματι, δεν είναι σχόλιο Χριστουγεννιάτικο.

  Είναι ομως τα δικά μας Χριστουγεννα... Ενας λόγος, δηλαδή, παραπάνω, να γλεντήσετε εσείς και για μας, να τα χαρείτε δυο φορές!

  Και του χρόνου με υγεία και ευτυχία!


  Σας φιλώ όλους σας

  Με πολλή αγαπη και άπειρες ευχές

  Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 120. paragrafos said...
  Θα μου πείτε, τώρα, σχόλιο είναι αυτό, Χριστουγεννιάτικα; Πράγματι, δεν είναι σχόλιο Χριστουγεννιάτικο.
  Κυρ Δεκ 24, 09:40:14 μμ

  ------------

  Είναι το πιο ρεαλιστικό σχόλιο και μην απολογείσαι, σε αγαπάμε όλοι εδώ.
  Μας έχεις για ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν παραμυθάκια, εξωραϊσμούς, υπεραπλουστεύσεις και παραισθησιογόνες εκδοχές της (όντως σκληρής) πραγματικότητας;

  Πείτε στο μικρό σας ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι (του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου) αυτές τις μέρες τρώνε σαν τα ζώα και όλο το βράδυ πίνου σόδες οι κακόμοιροι...

  Εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μικρούλι σας, θαυμάζω την δύναμη ψυχής που έχεις, μια δύναμη που πηγάζει από τον εαυτό σου και αυτό είναι η μαγκιά που έχεις μέσα σου.
  Αν δεν είχες θα είχες ματώσει τα γόνατά σου από προσευχές και ικεσίες σε κάτι ανύπαρκτο.
  Ενώ τώρα, με δύναμη την γνώση και την συνεχή μελέτη βοηθάς το παιδί σου αποτελεσματικά.

  Με απέραντη εκτίμηση και αγάπη,

  Δημήτρης

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 121. Λάμπουν τα Χριστούγεννα στον καθρέφτη
  μπάλες ασημένιες και χιόνι πέφτει
  για να ‘ρθει ο χρόνος να γίνει
  άγραφο χαρτί

  Κάτω στην αυλή βρέχει καθρεφτάκια
  γόμες και κιθάρες και μολυβάκια
  για να εμπνευστεί ο χιονάνθρωπος
  της γειτονιάς
  τα στιχάκια της χρονιάς

  Κι επί έναν χρόνο γιορτινό
  στο γλυκό βουνό
  με των μάγων το άστρο θα ανεβαίνω
  χρόνια παιδικά και συντρόφους του έργου
  ό,τι άλλο πλάι μου να ‘ναι ξένο

  Μια κορφή χρυσή κι αγκαλιά μου εσύ
  κόψε τους μαλάκες κι έλα δώσ’ μου
  πάλι το φιλί στην Ανατολή
  και στην άκρη του καινούργιου κόσμου

  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με τα λογια του μεγαλου Διονυση Σαββοπουλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 122. Απ' ότι φαίνεται κύριε Δήμου είστε ένας άθεος Χριστιανός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 123. Περίεργα αντανακλαστικά έχουμε στο συνάφι μας. Πέρασα μια καταπληκτική μέρα σε ένα εμπορικό κέντρο. Διάβασα σε ένα παγκάκι το καινούργιο βιβλίο του Τατσόπουλου, αγόρασα το καταπληκτικό ‘Στοχάζεται η Λογοτεχνία;’ του Στάθη Γουργούρη και το ξεφύλλιζα στο TGI, τρώγοντας κι ακούγοντας τους φίλους μου να μιλάνε, μίλησα μαζί τους για υπερβάσεις και πράξεις νοήματος, αγοράσαμε μουσική, χαβαλεδιάσαμε, σαχλαμαρίσαμε γυρίσαμε σπίτι να πιούμε καφέδες, ανάψαμε τα λαμπάκια μας, μιλήσαμε για όσα και όσους λείπουν στον καθένα. Μπήκα να ρίξω μια ματιά στο μπλογκ, να αφήσω ίσως μερικές ευχές και, έπεσα πάνω σε μια αράδα στο σχόλιο του Lucifer που ήταν σαν χαστούκι, ‘ο ομοϊδεάτης του’ λέει ο ‘Steven Rose’, ομοιδεάτης του Dawkins !…σαν να χαρακτηρίζεις δηλαδή τον Wittgenstein ομοιδεάτη του Ζουράρι. Δεν μπορώ να το αφησω να περάσει έτσι στα ψιλά, όσες ιδεολογικές ιδιοτροπίες κι αν έχει ο Steven Rose, απ’ ότι κι αν δεν μπορεί να απαλλαγεί ιδεολογικά, δεν είναι κοκκινοσκουφίτσα, είναι Επιστήμονας, με το ε όπως το έγραψα κεφαλαίο. Κι όταν ακόμη μπέρδεψε την ιδεολογία του με την επιστήμη του το έκανε ομολογώντας και προειδοποιώντας πως ίσως οι ιδιοτροπίες του δεν του επιτρεπουν να δει πέρα από τη μύτη του και προς Θεού δεν το πούλησε για επιστήμη. Μας πούλησε για επιστήμη μόρια που εντόπισε μαζί με τη Radmilla Mileusnic ως πιθανούς ενισχυτές γνωσιακών λειτουργιών, πιθανές θεραπείες για το AD κλπ.

  Επειδή είναι ήδη Χριστούγεννα όμως να ευχηθώ σε όλους μας να ‘το πιάσουμε το υπονοούμενο’ στο ποστ του οικοδεσπότη. Και να θυμόμαστε ότι τα θαύματα συμβαίνουν, θα πάω τώρα μια βόλτα από της Α. (paragrafos), για να το ξαναθυμηθώ κι εγώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 124. Alitovios said...
  Απ' ότι φαίνεται κύριε Δήμου είστε ένας άθεος Χριστιανός.

  -------------------------------

  Έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ για τον εαυτό μου την ίδια ακριβώς έκφραση.

  Ευχαριστώ όλους για τις ευχές και τις ανταποδίδω με αγάπη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 125. doctor said...
  cyberdust said...
  Όσοι δηλαδή δεν έχουν περιέλθει σε έκσταση κατά την διάρκεια κάποιας θρησκευτικής τελετής δεν έχουν δικαίωμα να απορρίπτουν ως ανύπαρκτο το μη υπάρχον!
  doctor
  Κυρ Δεκ 24, 06:50:19 μμ

  Ποιος είναι αυτός που θα μπορέσει να αποφασίσει τι είναι υπαρκτό και τι ανύπαρκτο? Δεν ξέρετε τι είναι η θρησκευτική κατάνυξη, τι πρεσβεύει η θρησκεία και εν τούτοις επιμένετε να ήσαστε παμμέγιστοι κριτές για τα συναισθήματα των άλλων.

  Τα χαικού μιλούν από μόνα τους. Πρωί-πρωί στην βόλτα της αυγής βλέπεις τα ρόδα να λούζονται με δροσοσταλίτσες, κοντοστέκεσαι και ένα δέος σε πιάνει. Νιώθεις τον θεό να στέκεται ακριβός δίπλα σου, νιώθεις την παρουσία του να σε κατακυριεύει και δεν σου μένει τίποτες άλλο να κάνεις παρά να τον ευχαριστείς. Και έτσι πράττεις. Και αυτός σου το ανταποδίδει εις το μέγιστον. Εκείνη την στιγμή ξεχνάς τα πάντα. Μία απέραντη γαλήνη σε κυριεύει, μία ηρεμία και ευχαριστείς τον θεό που σε έκανε να νιώσεις αυτή την στιγμή.

  Έχει καμιά σημασία αν αυτός ο θεός είναι υπαρκτός, ή είναι της φαντασίας του περιπατητή? Εγώ απαντώ και λέω, όχι ουδεμία σημασία. Καμία σημασία δεν έχει αυτά που αναφέρεις για τις γυναίκες και αν ο κόσμος υποφέρει από αλληλοεξοντώσεις στο Σουδάν ή την Μπιάφρια. Για τον περιπατητή ο θεός ήταν παρών και στέκονταν ακριβός δίπλα του, ένοιωθε την ανάσα του να φυσά στο σβέρκο του. Για σένα μπορεί να ήταν η ψύχρα της αυγής, για αυτόν όχι. Και αυτός ο θεός έπλασε τα πάντα στην εν τέλεια, αυτές οι σταλίτσες της αυγής του το επιβεβαίωσαν στο έπακρο. Αυτό το τριαντάφυλλο του μίλησε και του το είπε, και κανενός δεν πέφτει λόγος να γίνει ο κριτής και να αποφανθεί ότι τα ρόδα δεν έχουν μιλιά και ως εκ τούτου δεν ψιθυρίζουν σε κανενός του αυτί. Αυτός ο θεός τον έκανε να δει ότι το νερό είναι κάτι παραπάνω από Ο2Η. Ότι είναι ζωντανό και έχει ζωή ευλογημένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 126. Δυαδικότητα

  Eνας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.


  Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
  Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.
  Καθ.: Είναι καλός ο Θεός;
  Φοιτ.: Φυσικά.
  Καθ.: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
  Φοιτ.: Ναι
  Καθ.: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους.Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
  Φοιτ.: ...
  Καθ.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε μικρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
  Φοιτ.: Ναι.
  Καθ.: Είναι καλός ο διάβολος;
  Φοιτ.: Όχι.
  Καθ.: Ποιος δημιούργησε τον διάβολο;
  Φοιτ.: Ο...Θεός...
  Καθ.: Σωστά. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ' αυτόν τον κόσμο;
  Φοιτ.: Ναι.
  Καθ.: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;
  Φοιτ.: Ναι.
  Καθ.: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;
  Φοιτ.: ...
  Καθ.: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ' αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;
  Φοιτ.: Μάλιστα.
  Καθ.: Λοιπόν, ποιός τα δημιούργησε;
  Φοιτ.: ...
  Καθ.: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;
  Φοιτ.: Όχι, κύριε.
  Καθ.: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό σου; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό;
  Φοιτ.: ...Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.
  Καθ.: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;
  Φοιτ.: Ναι.
  Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;
  Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.
  Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.
  Φοιτ: Καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;
  Καθ.: Ναι.
  Φοιτ.: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;
  Καθ.: Ναι.
  Φοιτ.: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.

  Στην αίθουσα επικρατεί σιγή...
  Φοιτ.: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;
  Καθ.: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;
  Φοιτ.: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως... Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.
  Καθ.: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ;
  Φοιτ.: Κύριε, ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική.
  Καθ.: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;
  Φοιτ.: Καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου, καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;
  Καθ.: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.
  Φοιτ.: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;
  Καθ.: ...
  Φοιτ.: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκετε την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;
  Καθ.: ...
  Φοιτ.: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
  Καθ.: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.
  Φοιτ.: Αυτό είναι, κύριε... Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.

  Υπάρχει θεός;

  Υπάρχει κάτι που είναι από μια αρχή. Ο Θεός δεν υπάρχει. ΕΙΝΑΙ.

  Μπορούμε να γνωρίσουμε το Θεό;
  Στα ζητήματα του Θεού η μεγάλη γνώση είναι να ομολογείς την άγνοιά σου...


  .....
  κρίμα κ. Ν.Δ και είχα συμπαθήσει το blog και το πρόσωπο σας…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 127. Καλησπέρα κι από μένα στους ελάχιστους εναπομείναντες, τέτοια νύχτα…(πως έλεγε το παλιό δημοτικό τραγούδι τούτες οι μέρες το ‘χουνε τούτες οι εβδομάδες…:).

  Για το ιστορικό πρόσωπο του Χριστού έχουν γραφτεί πολλά και ορισμένοι αμφισβητούν ακόμα κι αν υπήρξε, πάντως με βάση τα γραφόμενα των ευαγγελίων, μερικές φορές, προκύπτει ένα πρόσωπο πολύ «ανθρώπινο».

  Θα σας θυμίσω κι εγώ δυο αποσπάσματα, από τα πιο χαρακτηριστικά:

  Α. Από το Κατά Ματθαίον ΚΑ΄ – 18, 19:

  «Πρωίας δε επανάγων εις την πόλιν επείνασε. και ιδών συκήν μίαν επί της οδού ήλθεν έπ’ αυτήν, και ουδέν εύρεν εν αυτή ει μη φύλλα μόνον, και λέγει αυτή. μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα. και εξηράνθη παραχρήμα η συκή.»

  (Πρόχειρη μετάφραση: Ένα πρωί, όπως επέστρεφε (ο Χριστός) στην πόλη πείνασε και βλέπει δίπλα από τον δρόμο μια συκιά. Την πλησιάζει και διαπιστώνει πως δεν είχε κανένα σύκο παρά μόνο φύλλα. Και (θυμωμένος;) της λέει: «ποτέ σου να μην ξανακαρπίσεις» και κατ’ ευθείαν η συκιά ξεράθηκε!).


  Β. Πάλι από το Κατά Ματθαίον ΚΣΤ΄ 6 – 11 η ακόλουθη ιστορία, η οποία επαναλαμβάνεται σχεδόν κατά λέξη και στο κατά Μάρκον ΙΔ΄ 3 – 7:

  Του δε Ιησού γενομένου εν Βηθανία εν οικία Σίμωνος του λεπρού, προσήλθεν αυτώ γυνή αλάβαστρον μύρου έχουσα βαρυτίμου, και κατέχεεν επί την κεφαλήν αυτού ανακειμένου. ιδόντες δε οι μαθηταί αυτού ηγανάκτησαν λέγοντες. εις τι η απώλεια αύτη; ηδύνατο γαρ τούτο το μύρον πραθήναι πολλού και δοθήναι τοις πτωχοίς. γνούς δε ο Ιησούς είπεν αυτοίς. τι κόπους παρέχετε τη γυναικί; έργον γαρ καλόν ειργάσατο εις εμέ. τους πτωχούς γαρ πάντοτε έχετε μεθ’ εαυτών, εμέ δε ου πάντοτε έχετε.

  (Πρόχειρη μετάφραση: Ήταν ο Χριστός στο σπίτι του Σίμωνα στη Βηθανία, όταν τον πλησίασε μια γυναίκα με ένα μπουκάλι άρωμα πανάκριβο και τον έλουσε. Όταν το είδαν αυτό οι μαθητές του έγιναν έξαλλοι και είπαν «γιατί τέτοιες σπατάλες; Θα μπορούσαμε να το πουλήσουμε και αυτά που θα πάρουμε να τα δώσουμε στους φτωχούς». Τους άκουσε δε ο Χριστός και τους λέει: «(Βρε κακομοίρηδες) Τι κάθεστε και λέτε και κακολογείτε τη γυναίκα που μου έκανε τέτοιο καλό! (Στο κάτω κάτω), πάντα θα βρίσκετε φτωχούς να ελεείτε ενώ εμένα πόσο καιρό θα μ’ έχετε ακόμα μαζί σας;!!!).


  Μ’ αυτή τη δεύτερη ιστορία την τόσο ανθρώπινη, να ευχηθώ και γω, με τη σειρά μου Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά σε όλους σας και στον οικοδεσπότη ιδιαίτερα - και με τα δικά του λόγια:

  …και όλοι οι μπλόγκερς του σπιτιού
  χίλια χρόνια να ζήσουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 128. Αν ομολογήσεις την άγνοια σου στην επαφή με το έλλογο να δεις τι ωραία που θα προσαρμοστείς στη ζωή. Σιγά μην είναι μεγάλη γνώση η άρνηση της καθαρής λογικής. Από το ένα δόγμα στο άλλο και από το κακό στο χειρότερο. Αμήν και γένοιτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 129. Σκεπτικιστής είπε

  “Ο χριστιανισμός έχει αναθρέψει αγίους, απίστευτες προσωπικότητες, υπερβατικούς συνανθρώπους. “
  Προφανώς εννοείτε και τον Αγιο Κωνσταντίνο και το θεάρεστο έργο του της σφαγής χιλιάδων ανθρώπων που του πρόσφερε μια θέση Αγίου…


  Αγαπητέ φίλε, γνωριστήκαμε προσωπικά, εξαιρετικά έξυπνο και ευαίσθητο παιδί μου φάνηκες, τι λες, τον "Μέγα" Κωνσταντίνο εννοώ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 130. @πάντα σκεπτικιστής
  Προσυπογράφω το σχόλιο των Δευ Δεκ 25, 12:14:36 πμ.

  @tomkarachris
  Το σχόλιο σου στις Δευ Δεκ 25, 01:20:49 πμ είναι γεμάτο λογικά άλματα και σοφιστείες. Αν σου το αποδείξω, είσαι έτοιμος να ξεπεράσεις το δόγμα σου και να αναθεωρήσεις την πίστη σου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 131. Χρόνια πολλά και καλά σε πιστούς και μη!

  Έκανα ένα ιδιότυπο "ρεβεγιόν" φέτος και δεν έχω δυνάμεις για να διαβάσω όλα τα σχόλια. Αν μπορέσω, θα τα δω αύριο.

  Πάντως το ποστ μου θυμίζει πολύ έντονα μια συζήτηση που είχαμε ανοίξει τον Απρίλιο εδώ. Αντί να γράψω κάτι νέο, θα αντιγράψω κάποια πράγματα από εκεί στα δυο επόμενά μου σχόλια.

  Σας εύχομαι καλές γιορτές και ό,τι επιθυμείτε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 132. Όσες φορές κάποιος διαχωρίζει τον Ιησού από τη χριστιανική θρησκεία (ακόμα και από κάποιες ευαγγελικές ρήσεις), έχω εκφράσει από την αρχή τις επιφυλάξεις μου και ως απορία και ως διαφωνία. Και εξηγούμαι:

  Γνωρίζουμε τα "χαρακτηριστικά" του Ιησού μέσα από τα "επίσημα" ιερά κείμενα, καθώς και από άλλα. Επίσημα ή μη πάντως, όλα είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας ή και προελεύσεως ακόμα. Μέσα από αυτά δε φαίνεται μόνο το κήρυγμα της αγάπης, αλλά και αρκετά αρνητικά χαρακτηριστικά (π.χ. ο διάλογος με τη Σαμαρείτιδα, "ο μη ων μετ' εμού" και πολλές ακόμα αναφορές που έκαναν άλλοι σχολιαστές).

  Έχουν γραφτεί πολλά για μεταγενέστερες ερμηνείες, μεταβολές και προσθήκες στα κείμενα αυτά, αλλά (και πιστεύω ότι θα συμφωνείτε όλοι) πως είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΙΘΑΝΟ να είναι "αυθεντικά" ΜΟΝΟ τα λόγια και τα έργα εκείνα που "ταιριάζουν" με τις σύγχρονες ανθρωπιστικές αξίες και τις καλές προθέσεις του καθενός και ΟΛΑ τα υπόλοιπα ("σκληρά" λόγια, θαύματα, σωτηριολογική προσέγγιση, ομολογία θείας φύσης και αποστολής κλπ) να συνιστούν "αλλοιώσεις". Φυσικά, μπορεί να κάνω και λάθος.

  Ίσως κάποιοι έχουν κατασκευάσει έναν Ιησού στα μέτρα τους, κρατώντας τα "θετικά" και παραβλέποντας τα "αρνητικά" σημεία (για την "επίσημη" εκκλησία αυτό ακριβώς συνιστά αίρεση). Μπορεί να τον βλέπουν απλά ως "δάσκαλο" ή ακόμα και όντως ως "θεό". Σε κάθε περίπτωση προβληματίζομαι για το τι ακριβώς πιστεύουν. Προσωπικά κρίνω ένα πρόσωπο (ιστορικό ή μυθικό), λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα του, (ακόμα κι αν αυτή αποτελεί "λογοτεχνικό" δημιούργημα για τα μυθικά πρόσωπα).

  Άραγε όσοι βλέπουν στον ΑΝΘΡΩΠΟ γλυκύ Ιησού τον "δάσκαλο της αγάπης", θεωρούν ότι όλα τα αρνητικά στοιχεία του (π.χ. απόλυτη στάση, διακρίσεις, μεγαλομανία) είναι ξένα με αυτόν ή απλώς κάποιες "αδυναμίες" του, τις οποίες και αποδέχονται; Και πού αλλού στηρίζουν τη θετική εικόνα που έχουν για αυτόν, αν μη τι άλλο στα ΙΔΙΑ κείμενα που αναφέρουν και τα "στραβά";

  Προσωπικά, πιστεύω πως μια λογική, κριτική και ισορροπημένη τοποθέτηση απέναντι στον ΑΝΘΡΩΠΟ Ιησού έχει να μας προσφέρει πολύ περισσότερα από τη θεοποίηση ή έστω την απολυτοποίησή του (είτε πρόκειται για ιστορικό είτε για μυθικό πρόσωπο - δεν έχει και τόση σημασία). Άλλωστε τις συνέπειες της "θεοποίησης" του Ιησού τις φάγαμε στη μάπα (και συγγνώμη για την πεζή έκφραση) πολλούς αιώνες τώρα. Δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτα στα χιλιογραμμένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 133. Παρακάμπτοντας τη διδασκαλία της Εκκλησίας (είναι δικαίωμα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου), εφόσον θεωρήσουμε τον Ιησού απλά ως άνθρωπο (έστω και πολύ σπουδαίο), θα ήθελα να δούμε γιατί Ο ΙΔΙΟΣ ομολογούσε τη θεία φύση και αποστολή του, όπως αναφέρεται σε πολλά σχετικά χωρία - δεν τα παραθέτω, ανοίξτε και καμιά Καινή Διαθήκη, μέρες που είναι ;)

  1. Μπορούμε να υποθέσουμε πως όλα αυτά δεν ειπώθηκαν ποτέ από εκείνον (αν και μου φαίνεται μάλλον απίθανο για ΟΛΑ) ή αλλοιώθηκαν σκόπιμα από τους ζηλωτές "οπαδούς" του, πάνω στη φούρια τους να εξαπλώσουν την πίστη τους.

  2. Αν κάποια από αυτά (ή και όλα) τα λόγια ήταν όντως δικά του, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι έπασχε από εκείνο που πολλοί ψυχίατροι ονομάζουν Σύνδρομο του Μεσσία (Messiah Syndrome, φυσικά από τον ίδιο πήρε την ονομασία του), ή όπως αλλιώς το γνωρίζουμε και "ηπιότερα" με τη φράση "καλά, εσύ θα σώσεις τον κόσμο;" - μέσα στα ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια εκείνης της εποχής βεβαίως. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε την αμελητέα απόσταση (έως και συνύπαρξη) μεταξύ του μεγαλοφυή και του σχιζοφρενή. Σε αυτά τα πλαίσια ανέφερα και τη "μεγαλομανία" του.

  Έχω πάντως την υποψία ότι αρκετοί από μας έχουμε περάσει από αυτό το "στάδιο", ειδικά στην εφηβεία μας - ενδεχομένως κάποιοι να βρίσκονται ακόμα σε αυτό! Δεν είναι κατ' ανάγκη "κακό", καθώς μπορεί να έχει θετικές συνέπειες και να φέρει σημαντικές εξελίξεις στο κοινωνικό σύνολο.

  Δυστυχώς, πολλά φρικιαστικά εγκλήματα έχουν συντελεστεί λόγω της μεγαλομανίας κάποιων. Τουλάχιστον, σε αντίθεση με άλλους γνωστούς μεγαλομανείς, ο Ιησούς ΔΕΝ ζούσε όταν κάποιοι "οπαδοί" του ασέλγησαν πάνω σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας τους κατοπινούς αιώνες, θεωρώντας πως έτσι "τιμούν" αυτά ακριβώς τα λόγια του. Στο κάτω κάτω της γραφής (της "Αγίας" μάλιστα) ο ίδιος φαίνεται να είπε "όστις θέλει".

  3. Όντως υπήρχε κάτι το "ανώτερο" μέσα του, που θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί και ως "υπερφυσικό" και "θεϊκό" στα μάτια των ignorant ανθρώπων της εποχής του. Δε μιλάω τόσο για τα "ταχυδακτυλουργικά" θαύματα (έχουν διατυπωθεί θεωρίες και θεωρίες για επισκέψεις του στην Ινδία και αλλού και τη μύησή του σε διάφορα "μαγικά" - προσωπικά δεν τις ασπάζομαι), όσο για τα πραγματικά ρηξικέλευθα και ανατρεπτικά κηρύγματά του (για πολλούς είναι ο τέλειος "αναρχικός" και έφερε την πιο μεγάλη "επανάσταση"). Δε μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να είναι αυτό (όχι, δεν πιστεύω πως πρόκειται για επίσκεψη εξωγήινου, όπως λένε κάποιοι). Ίσως κάποια ιδιομορφία του εγκεφάλου του, κάποιες σπάνιες μεταλλάξεις κ.α. Θέτω πιο πολύ αυτό το ενδεχόμενο επειδή δε μπορώ να το αποκλείσω. Μπορούμε και να το παραλείψουμε τελείως.

  4. Το ενδεχόμενο να ήταν ΟΝΤΩΣ ο Θεός-Υιός δε με απασχολεί. Έχουν χυθεί άπειροι τόνοι μελάνης για αυτό και δεν έχω να προσθέσω τίποτα στα όποια επιχειρήματα ή σοφιστείες έχουν επιστρατευτεί για την υποστήριξη ή απόκρουσή του. Άλλωστε το έθεσα από την αρχή.

  Εν κατακλείδι, πιστεύω πως θα παραμείνει "σημείον αντιλεγόμενον" (Λουκ. Β΄ 34), ακόμα και όταν η ίδια η θρησκεία που φέρει το όνομά του σβήσει κάποτε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 134. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, με υγεία πάνω από όλα και ειρήνη τω πνεύματιο μας στη ρευστή και γεμάτη ανασφάλειες εποχή που ζούμε.

  Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο αλλά και όλη τη φύση γενικότερ είναι όντως win-win λύση, διότι η κακία και το μίσος μεταξύ άλλων αυξάνουν και τις τοξίνες στον οργανισμό και κατά συνέπεια είναι ανθυγιεινές. Η αγαπή προάγει και την υγεία του αγαπώντος. Είτε όδηγεί σε παράδεισο "μετά" είτε όχι.

  Οι επιστήμες, ο ορθολογισμός και
  η φιλοσοφία δεν "κερδίζουν" με την προσπάθεια απαξίωσης των θρησκειών ή των εκκλησιών ("συγκριτική διαφήμιση"). Αλλά με την απόδειξη της δικής τους αξίας και δεν είναι απαραίτητο να έρχονται σε αντίθεση ή διαπάλη με τις θρησκείες. Χάνουν, δεν κερδίζουν τίποτα ουσιαστικό με αυτή την τακτική.

  Επιτρέψτε μου επίσης να έχω διαφορετική άποψη για το αν ο Χ. ζούσε πριν 21 χρόνια ή σήμερα θα "σύχναζε" στα Εξάρχεια (!!!). Εκτός αν η σύγκριση και η οπτική γωνία περιορίζεται στη σύγκριση 2 συγκεκριμένων γνωστών Πλατειών της Αθήνας (υπάρχουν στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο και η Κυψέλη, και τα Πατήσια, και η Νέα Φιλαδέλφεια, και οι Αμπελόκηποι, και το Μετς, και η Παγκράτι και ο Βύρωνας, και η Πλάκα και ο Νέος Κόσμος και η Πλατεία Ν. Σμύρνης, και η Πλατεία Αγάμων-Αμερικής, και η Κολιάτσου, και της Αγίας Παρασκευής. Δεν είναι οι επιλογές μόνον Κολωνάκι και Εξάρχεια!!!

  Υπάρχουν και η Σαμπλόν, και το Τομ-Τομ Κλάμπ, και η Ταίμς Σκουέρ, και τέλος και το Hyde Park Corner, που ρποσφέρεαι και για δωρεάν ομιλίες-τσατ!

  Ειρήνη ημίν και υμίν! Αμήν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 135. Δεν μας αρέσει ο ασκητισμός, η αγνότητα, η αυτοθυσία, η πίστη και η πιστότητα, η ταπεινοφροσύνη, εν ολίγοις η κένωση του εαυτού.

  Αντώνη επειδή την έχουμε ξανακάνει αυτή την κουβέντα και συνεχώς επικαλείσαι την αγιότητα των μοναχών και του ασκητισμού θέλω να ρωτήσω το εξής:

  Κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να αποσυρθούν σε μοναστήρια και να δοξάζουν νυχθημερόν το θεό τους.Δικαιωμά τους αλλά δεν βλέπω γιατί είναι άξιοι θαυμασμού.

  Ολοι αυτοί προσεύχονται νύχτα μέρα για τη σωτηρία τους.Εσύ αυτό μπορεί να το θεωρείς άξιο θαυμασμού αλλά με τη δική μου οπτική δεν διαφέρουν σε τίποτε απο αυτούς που τρεχουν αλλόφρονες να αδειάσουν τα σουπερ μάρκετ στην πρώτη ελληνοτουρκική κρίση.

  Με άλλα λόγια προσεύχονται συνεχώς στον κύριο να τους λυπηθεί και να τους σώσει και αυτό ονομάζεται φιλοτομαρισμός και μόνο άξιο θαυμασμού δεν είναι.

  Αν ήμουν θεός θα τους έστελνα να σιγοβράζουν στο πιο βαθύ καζάνι.:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 136. Καλημένα σε όλους και (πάλι) χρόνια πολλά!

  (Αν αθροίσουμε τα χρόναι πολλά που έχουν εκτοξευθεί σε αυτό το blog θα πιάσουμε μία αιωνιότητα).

  Ευχές σε Χρήστους, Χριστίνες, Μανώληδες (αύριο), κλπ!

  Demosthenes, welcome back!
  Long time no see.

  Mickey απο τη στιγμή που θεωρείς τον Ιησού απλό θνητό, μπορείς να πάρεις από την διαδασκαλία του ό,τι θέλεις και να το ανασυνθέσεις - όπως κάνουμε και με ένα φιλόσοφο. Μόνον αν τον δεις σαν Θεό είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς όλο το πακέτο - και μάλιστα με απόλυτη ισχύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 137. Στο κάτω κάτω της γραφής (της "Αγίας" μάλιστα) ο ίδιος φαίνεται να είπε "όστις θέλει".

  mickey αυτό το όστις θέλει είναι ακόμη μία προσπάθεια των παπάδων να βαφτίσουν το κρέας ψάρι.

  Προσπαθούν με αυτή τη φράση να εμφανίσουν τον χριστιανισμό ως αποδεχόμενο την διαφορετικότητα.Εχουν βλέπεις αλλάξει οι εποχές και δεν μπορούν να τον επιβάλλουν με το μαστίγιο όπως στο παρελθόν.

  Φράση όμως με τέτοιο νόημα δεν υφίσταται.Στην πλήρη της έκδοση όπως ξέρεις είναι:

  όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι

  Με άλλα λόγια το νόημα της φράσης δεν είναι όποιος γουστάρει ας έρθει αλλά:

  Οποιος θέλει να έρθει να ξέρει ότι θα κουβαλήσει σταυρό.

  Ο κύριος όχι μόνο δεν αφήνει περιθώριο να μην πας αλλά διευκρίνιζει σαφέστατα (στο κατα λουκά):

  Πλην τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ' αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 138. Φίλε/η to ena kai to mhden κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια για να παρακολουθήσω την σκέψη σας αλλά εις μάτην.
  Το συναισθηματικό έχει υπερισχύσει πλήρως στο λογικό σας.
  Το έντονο θρησκευτικό σας συναίσθημα δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για στοιχειώδη λογική συνομιλία.

  Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα.
  Να πιστεύετε όπως και όσο θέλετε, απλά μην προσπαθείτε να εκλογικεύσετε κάτι εξ ορισμού παράλογο.
  Εκεί είναι το λάθος σας.

  Μου έκανε εντύπωση που προσπεράσατε τεχνηέντως (και απαντήσατε αφελώς) τις επιβεβαιωμένες ιστορικά αλλά και αρχαιολογικά προγενέστερες των εβραϊκών παραδόσεις των αρχαίων αιγυπτίων.
  Αν μελετήσετε την ιστορία του χριστιανισμού και του μωαμεθανισμού θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα παζλ από αντιγραφές προηγουμένων θρησκειών και προ πάντων ότι ο Θεός που πιστεύετε είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα.
  Σκεφτείτε μόνο ότι την θεϊκή φύση του Ιησού την αποφάσισε ένας αυτοκράτωρ και μία οικουμενική σύνοδος.
  Σα να ψηφίζει νόμο η Νέα Δημοκρατία και λέει ότι η Αγία Τριάδα γίνεται εφεξής ...Αγία Τετράδα (με την προσθήκη του Βύρωνος Πολύδωρα!!!).


  φιλικά
  doctor

  Υ.Γ. Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει,απλά σας ενημερώνω ότι έχω πτυχίο Θεολογίας και -πιστέψτε με- έχω περάσει ατέλειωτα χρόνια ψάχνοντας και ερευνώντας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 139. Dear ND,

  Χρόνια Πολλά σε όλους και εσάς προσωπικά και ευχαριστώ ειλικρινά για το ειλικρινές επανακαλοσώρισμα.

  Όμως δεν γύρισα. Απλώς πέρασα να πω ένα γειά σε εσάς και σε όλους/ες.

  Η μη συμμετοχή μου πλέον δεν προέρχεται από σνομπάρισμα υμών ή των άλλων συμμετεχόντων. Απλά κουράστηκα να εξηγώ σε μερικούς ότι δεν είμαι φασίστας ή εθνικιστής επειδή δεν απαξιώνω την Αρχαία Ελληνική Γραματεία και την αξία της για την μετά-ΟΝΕ Ελληνική οικονομία κτλ.

  "Βαρέθηκα" λοιπόν αλλά και αποφάσισα ότι η "εξάρτηση' από κάτι, όσο καλό και να είναι (δλδ από το μπλογκ) δεν είναι κάτι "καλό". Σε φάση απεξάρτησης από το μπλογκ είμαι λοιπόν ακόμη και απλώς πέρασα για ένα ειλικρινές "γειά" και "Χρόνια Πολλά
  προς εσάς και τους συμμετέχοντες.

  "Long time no see". "Never see" για την ακρίβεια. Δεν έχουμε ποτέ "ειδωθεί". Και αυτό είναι το θέμα. "Βαρέθηκα" τις "απρόσωπες" (κυριολεκτικά) (no see, no hear, only read and write) "τηλε-σχέσεις" και "τηλε-συζητήσεις" και ΜΜΕ (προ πολλού) και βεβεβε (τα τελευταία χρόνια) Μόνον που όταν βαριέμαι μία "σχέση", δεν αλλάζω μετά εύκολα γνώμη.

  "Επιστρέφω" πάντως το 2007 στην εκτός βεβεβε "κοινωνία" και στο (διοικητικό) "κέντρο" της ΕΕυρώπης. Εκεί από όπου σε λίγες ώρες οδήγησης είσαι Παρίσι, Λονδίνο, Χάγη, ¨Αμστερνταμ, κτλ. Ελάτε να πιούμε καφέ εσείς ή όποιος/α άλλος/η συμμετέχων/ουσα στη Πλατεία Σαμπλόν. Φέρνει λίγο από Πλατεία Φιλ. Εταιρείας, αλλά, ευτυχώς, δεν είναι.

  Καλό 2007. See you all in Brussels.
  Για μία ουσιαστικότερη και πιό φιλοσοφημένη ΕΕυρώπη σε έναν καλύτερο και πιό σοφό κόσμο/πλανήτη. Με κολώνες αλλά χωρίς Κολωνάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 140. Μια παρατήρηση:

  σε δύο η τρία σχόλια χθες αναφέρθηκε ο Ιωσήφ ως΄"κερατάς".

  Είναι χοντρό αστείο και δίκαια προκάλεσε διαμαρτυρίες της "άλλης πλευράς".

  Συμφωνώ να γίνεται σκληρή και ανελέητη κριτική - αλλά όχι αστεία που προσβάλλουν την πίστη του άλλου.

  Το θέμα δεν είναι να σεβόμαστε τις ιδέες (που μπορεί και να είναι "μπουρδολογίες και ανοησίες" όπως έγραψε ο πάντα σκεπτικιστής) αλλά να σεβόμαστε τον Άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 141. Και κάτι προσωπικοό:

  Αν όλος ο κόσμος σήμερα γιορτάζει μία γέννηση, η γυναίκα μου κι εγώ μνημονεύουμε ένα θάνατο. Ανήμερα Χριστούγεννα, πριν τρία χρόνια, πέθανε ο πιο αγαπημένος μας άνθρωπος, η αδελφή της. Μία νέα, πεντάμορφη και χαρισματική γυναίκα.

  Επειδή αυτό το blog παραμένει και προσωπικό ημερολόγιο, αναφέρομαι σε αυτή τη σημαντική για μένα στιγμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 142. Demosthenes, παντού υπάρχει Internet... θα ήταν ωραίο αν έστελνες "ανταποκρίσεις" από τα διοικητικά κέντρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 143. ΥΓ. Όσο για τον ασκητισμό, δεν χρειάζεται κανείς να πάει σε μοναστήρι σήμερα για να τον κάνει practice στην μετά-ΟΝΕ βίρτουαλ (αλλά όχι ρήαλ) Ελληνική (φερόμενη ως) "Οικονομία" και "Αγορά Εργασίας". Μετά τα καταναλωτικά και μεγαλοεργικά φεστίβιτιζ της ανάπτυξης ελέω Κοινοτικών Πόρων και όχι πραγματικής οικονομίας, ο έμπρακτος ασκητισμός και η απόλαυση των δωρέαν/τζάμπα αγαθών που προσφέρει η Ελλάδα (ήλιος, θάλασσα, κλίμα για φιλοσόφηση, κα συναφή "άυλα", είναι η μόνη λύση για πάρα πολλούς Έλληνες και γενικότερα κατοικούντες/διαμένοντες εν Ελλάδι για την ισορρόπηση μηνιαίων και ετήσιων εσόδων και δαπανών άνευ ουσιαστικής ανταγωνιστικότητας και πραγματικής ανάπτυξης. Αυτά. Χρόνια πολλά σε όλους, ασκητικά και με φιλοσοφία (ήτοι φιλία της Σοφίας, αχ βρε Σοφία τι μας έκανες).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 144. Καλημέρα , Χρόνια Πολλά

  Πόντικα και γω πίστευα πως σε κάποιο ρεβεγιόν θα ξενυχτούσες, σαν πόντικας μας ξεγέλασες και ανέβασες σχόλιο στις 4.19.

  Απόσπασμα απ το σχόλιο :
  "Δε μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε να είναι αυτό (όχι, δεν πιστεύω πως πρόκειται για επίσκεψη εξωγήινου, όπως λένε κάποιοι). Ίσως κάποια ιδιομορφία του εγκεφάλου του, κάποιες σπάνιες μεταλλάξεις κ.α. Θέτω πιο πολύ αυτό το ενδεχόμενο επειδή δε μπορώ να το αποκλείσω. Μπορούμε και να το παραλείψουμε τελείως."

  Αυτό ακριβώς βασανίζει πιστεύω εκκατομύρια πιστών Του σε ολόκληρη την ανθρωπότητα αν εξαιρέσουμε τους φανατικούς και έχοντες παρωπίδες. Γιά όσους δεν ισχύει το γνωστό "Πίστευε και μη ερεύνα", και αυτοί δεν είναι μόνο αποκλειστικά απλοικοί και χαμηλής ή μέσης μόρφωσης άνθρωποι, αλλά πολλοι απ' αυτούς μεγάλοι και έγκριτοι επιστήμονες πυρηνικοί, αστροφυσικοί, μαθηματικοί κλπ, πιστεύουν με τον δικό τους ελύθερο τρόπο πιστεύω στην ύπαρξη του, και όχι στα στενά πλαίσια της Εκκλησίας και γενικότερα του Χριστιανισμού στο όνομα του οποίου εγιναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας. Και συνεχίζουν να γίνονται με άλλη μορφή ακόμη και σήμερα όπως πιστεύω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 145. Μία νέα, πεντάμορφη και χαρισματική γυναίκα

  Την θυμάμαι απο το σχετικό post.

  Εύχομαι να ζήσετε πολλά χρόνια να διατηρείτε την γλυκιά της ανάμνηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 146. Αφιερωμένο σε όλους σας με αγαπη - το τραγουδαω κιολας αλλα δε μ ακουτε, (οχι μονος μου - εχω βαλει κασεττα) :

  And Jesus was a sailor
  When he walked upon the water
  And he spent a long time watching
  From his lonely wooden tower
  And when he knew for certain
  Only drowning men could see him
  He said "All men will be sailors then
  Until the sea shall free them"
  But he himself was broken
  Long before the sky would open
  Forsaken, almost human
  He sank beneath your wisdom like a stone
  And you want to travel with him
  And you want to travel blind
  And you think maybe you'll trust him
  For he's touched your perfect body with his mind.

  Ίσως ότι ομορφοτερο εχω ακουσει για τον Ιησου απο Κοεν Λεοναρντ - Σουζαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 147. Ευχές για Χρόνια Καλά να φέρουν τα σημερινά Χριστούγεννα στους ζωντανούς και σύντομα Ανάσταση στους αγαπημένους που μας λείψαν.

  Όπως προείπε ο Ιησούς Χριστός οι αμαρτίες ανθρώπων και δαιμόνων, η κυριαρχία της Ύλης, το "φίδι" που μανιασμένα πολέμησε το Θείο, θα συντριβεί η κεφαλή δια παντώς ενώπιον Του.
  Η εκπλήρωση της Θείας Υπόσχεσης για αιώνια ελευθερία απ' τα δεσμά της αμαρτίας.


  Σημ:
  Χαμογέλασες και πρόσφερες βοήθεια στον συνάνθρωπό σου σήμερα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 148. πολλοι απ' αυτούς μεγάλοι και έγκριτοι επιστήμονες πυρηνικοί, αστροφυσικοί, μαθηματικοί κλπ, πιστεύουν με τον δικό τους ελύθερο τρόπο πιστεύω στην ύπαρξη του

  Αγαπητέ φίλε στην εποχή που διανύουμε πρέπει να ψάχνεις με το κυάλι για να ανακαλύψεις σοβαρούς επιστήμονες που να δηλώνουν ότι πιστεύουν στο χριστό.

  Αυτό είναι άλλωστε και ένα απο τα σοβαρότερα προβλήματα των σύγχρονων απολογητών της θρησκείας οι οποίοι φρόντιζαν να σε αποστομώνουν με φράσεις του τύπου "ο πασκαλ που ήταν πιστός ήταν βλάκας και εσύ είσαι ο έξυπνος;"

  Οπως λέει και ο dawkins ξύνουν τον πάτο του βαρελιού μπας και ανακαλύψουν κάποιον νομπελίστα που να δηλώνει χριστιανός:

  The efforts of apologists to find genuinely distinguished modern scientists who are religious have an air of desperation, generating the unmistakably hollow sound of bottoms of barrels being
  scraped.The only website I could find that claimed to list 'Nobel Prize-winning Scientific Christians' came up with six, out of a total of several hundred scientific Nobelists. Of these six, it turned out
  that four were not Nobel Prize-winners at all; and at least one, to my certain knowledge, is a non-believer who attends church for purely social reasons.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 149. Καλημέρα σε όλους, και πάλι καλά Χριστούγεννα (δεν χορταίνω να το λέω) να μας έχει ο θεός καλά να συν-μπλογκάρουμε για πάντα, και να μας κρατάει τον αρχι-μπλόγκερ γερό!

  Μια απόρία: Το επίπεδο μετά την συνεχή moderation έχει ανέβει πάρα πολύ, οι κουβέντες έχουν γίνει απολαυστικές.

  Πόσα σχόλια κόβετε τώρα κ. Δήμου; Ή όσο υπάρχει moderation τα trolls απομακρύνονται και καιροφυλακτούν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 150. Καλημέρα σε όλους!

  @yosemite sam
  “Κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να αποσυρθούν σε μοναστήρια και να δοξάζουν νυχθημερόν το θεό τους.Δικαιωμά τους αλλά δεν βλέπω γιατί είναι άξιοι θαυμασμού.”

  Συμφωνώ! Ποιον πρέπει να θεωρούμε άξιο θαυμασμού, τον καλόγερο που άραξε στη πιο όμορφη χερσόνησο της Ελλάδας (Άγιο Όρος) και πρακτικά δεν συμμετέχει στα εγκόσμια ή αυτόν που δουλεύει για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα?


  @to ena kai to mhden
  Δεν έχω λάβει ακόμα καμία απάντηση για το παράδοξο των προφητών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 151. Antonios Liolios said...
  Πόσα σχόλια κόβετε τώρα κ. Δήμου; Ή όσο υπάρχει moderation τα trolls απομακρύνονται και καιροφυλακτούν;

  -------------------

  Ελάχιστα - ούτε 1 στα 100. Ο αλήστου μνήμης "σαλτάρω" άρχισε να γράφει με ένα ID τόσο χυδαίο που κι αν ακόμα
  το κείμενο ήταν άψογο, κοβόταν λόγω ID. Το κατάλαβε και το άλλαξε.

  Σαφώς η Moderation έχει ανεβάσει το επίπεδο του blog. Τις δικές μου αντοχές έχει κατεβάσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 152. @tomkarachris
  Αναπροσαρμόζω το διάλογο καθηγητή/φοιτητή που μας έστειλες στις Δευ Δεκ 25, 01:20:49 πμ. Με bold είναι οι παρεμβάσεις μου:

  Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
  Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.
  Καθ.: Είναι καλός ο Θεός;
  Φοιτ.: Φυσικά.
  Καθ.: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
  Φοιτ.: Ναι
  Καθ.: Τότε, γιατί στέλνει στη ζωή τα παιδάκια στην Αφρική, όταν ως παντοδύναμος γνωρίζει εξαρχής ότι θα πεθάνουν με φριχτούς πόνους από την πείνα και ως πανάγαθος δεν θέλει να βασανίζονται αθώες ψυχές που δεν έχει προλάβει να τις κρίνει? Γιατί δεν τους στέλνει Μάνα, όπως έκανε παλιότερα στον εκλεκτό λαό του?
  Φοιτ.: ...
  Καθ.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε μικρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
  Φοιτ.: Ναι.
  Καθ.: Είναι καλός ο διάβολος;
  Φοιτ.: Όχι.
  Καθ.: Ποιος δημιούργησε τον διάβολο;
  Φοιτ.: Ο...Θεός...
  Καθ.: Σωστά. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ' αυτόν τον κόσμο;
  Φοιτ.: Ναι.
  Καθ.: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;
  Φοιτ.: Ναι.
  Καθ.: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;
  Φοιτ.: ...
  Καθ.: Άρα τι είναι ένας Παντοδύναμος που δεν σταματάει το κακό, ενώ φυσικά μπορεί?
  Φοιτ.: Δεν ξέρω τι είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι Πανάγαθος!
  Καθ.: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ' αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;
  Φοιτ.: Μάλιστα.
  Καθ.: Λοιπόν, ποιός τα δημιούργησε;
  Φοιτ.: ...
  Καθ.: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Επίσης, η επιστήμη λέει ότι πέρα από τις αισθήσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αισθητήρια τεχνητά όργανα (όπως τηλεσκόπια, μικροσκόπια, φασματογράφους), αλλά και πειραματικές διατάξεις που στηρίζονται σε φυσικούς νόμους για να αντιληφθούμε τον κόσμο μας. Για πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό ή είσαι σε θέση να αποδείξεις με κάποιο επιστημονικό τρόπο την ύπαρξή του;
  Φοιτ.: Όχι, κύριε.
  Καθ.: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό σου; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό ή έχεις παρατηρήσει κάτι στο σύμπαν που να δικαιολογεί την ύπαρξη του θεού;
  Φοιτ.: ...Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.
  Καθ.: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;
  Φοιτ.: Ναι.
  Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;
  Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.
  Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.
  Φοιτ: Καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;
  Καθ.: Ναι.
  Φοιτ.: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;
  Καθ.: Εμπειρικά ναι, αλλά επιστημονικά δεν υπάρχει κρύο, υπάρχει απλά έλλειψη θερμότητας.
  Φοιτ.: Συμφωνούμε, κύριε, δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.
  Καθ.: Πράγματι έτσι όπως τα λες είναι, με μία διόρθωση που μάλλον δείχνει ότι δεν έχεις μελετήσει καλά τις επιστήμες: Δεν γίνεται να «να “χτυπήσουμε” -458 βαθμούς Κελσίου, αλλά μέχρι -273 που είναι το απόλυτο μηδέν (ή 0 βαθμοί Κέλβιν). Αυτό που θα σου πω είναι: «Ε, και?»

  Στην αίθουσα επικρατεί σιγή...
  Φοιτ.: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;
  Καθ.: Εμπειρικά ναι, αλλά επιστημονικά δεν υπάρχει σκοτάδι παρά μόνο έλλειψη φωτός, πλην μιας περίπτωσης: των μαύρων τρυπών, όπου υπάρχει το φως αλλά δεν μπορεί να διαφύγει και το αποτέλεσμα είναι και πάλι «σκοτάδι».
  Φοιτ.: Συμφωνούμε, κύριε καθηγητά, αν και αυτό με τις μαύρες τρύπες δεν το γνώριζα... . Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως... Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.
  Καθ.: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ;
  Φοιτ.: Κύριε, ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική.
  Καθ.: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί (και θα απαντώ με παρενθέσεις στις σκέψεις σου);
  Φοιτ.: Καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος (αυτό δεν το είπα πουθενά, προφανώς ο θάνατος είναι η έλλειψη ζωής, αν και μάλλον εσύ ως πιστός έχεις την ανάγκη τέτοιου ορισμού για να δικαιολογήσεις τον παράδεισο και την κόλαση), ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός (μα εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει καθόλου θεός! Το καλός θεός / κακός θεός ή θεός/διάβολος το πήρα από τις γραφές για να κάνουμε κουβέντα για την πίστη σου, που να συμβαδίζει με τις παραδοχές σου για τα εγκόσμια! ). Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί (Δεν είναι απαραίτητο αυτό που λες: τις μαύρες τρύπες που ανέφερα παραπάνω τις αποδέχτηκα πριν τις μετρήσω από τις φυσικές παρενέργειες στα γύρω σώματα. Αλλά ναι, θα μπορούσα να σου πω ότι αν κάτι δεν μπορώ να το μετρήσω ή καλύτερα να το οριοθετήσω, τότε δεν επηρεάζει σε τίποτα τη ζωή μου και άρα δεν χρειάζεται να το πιστεύω –πόσο μάλλον να το προσκυνώ). Κύριε, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη (Φυσικά και μπορεί να την εξηγήσει, αλλά δεν έχει καταφέρει να την εξερευνήσει πλήρως: η σκέψη είναι ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου που προκαλούνται από τους νευρώνες. Και για αυτό έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε τεχνητά μέλη για ακρωτηριασμένους τα οποία κάνουν βασικές κινήσεις με τη σκέψη του ασθενή. Φυσικά έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να καταλάβουμε ακριβώς τους μηχανισμούς της σκέψης, αλλά υπάρχει κάτι πιο όμορφο από αυτό? Από την ανακάλυψη δηλαδή του κόσμου μας?). Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα αυτήν την ενέργεια (Μα φυσικά καταλαβαίνουμε αυτή την ενέργεια και για αυτό λειτουργεί η τηλεόρασή σου!!! Το ότι δεν την βλέπουμε με τα μάτια μας, οφείλεται στον περιορισμό των αισθήσεών μας –άλλη μια απόδειξη ότι δεν σχεδιαστήκαμε, αλλά εξελιχθήκαμε-, αλλά όπως σου είπα και πριν, πλέον δεν περιοριζόμαστε στις αισθήσεις μας, αλλά έχουμε ως βοηθούς μας τα επιστημονικά όργανα, όπου σαφώς και «βλέπουν» την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια!). Το να βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της. (Πράγματι συμφωνούμε, αλλά για άλλη μια φορά θα σου πω «Ε, και? Τι σχέση έχει αυτό με την κουβέντα μας?». Τώρα πείτε μου, καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;
  Καθ.: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, όχι ότι εξελίχθηκαν από μία μαϊμού, αλλά ότι είχαμε κοινό πρόγονο με τη μαϊμού, ένα πιθηκοειδές.
  Φοιτ.: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;
  Καθ.: Αν και σε πολλά ζωικά είδη παρατηρείται η εξέλιξη έστω έμμεσα, θα μπω στο πνεύμα της ερώτησης σου και θα σου απαντήσω ότι όχι, δεν έχω παρατηρήσει με τα μάτια μου την εξέλιξη, όπως άλλωστε δεν έχω παρατηρήσει με τα μάτια μου το χτίσιμο του Παρθενώνα και των πυραμίδων.
  Φοιτ.: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκετε την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;
  Καθ.: Σωστά, με κόλλησες στον τοίχο με αυτό το ατράνταχτο επιχείρημα παιδί μου!!! Το ίδιο κήρυκας είναι και ο ιστορικός που δεν έχει δει να χτίζονται οι πυραμίδες και όμως τις διδάσκει! Και φυσικά και ο φυσικός που δεν έχει δει να δημιουργείται η βαρύτητα ή ο χωροχρόνος και όμως τα διδάσκει! Καταρρέει ο κόσμος της επιστήμης με αυτό το επιχείρημα παιδί μου... Πόσοι τσαρλατάνοι αποκαλύπτονται: Νεύτωνας, Δαρβίνος, Αϊνστάιν...
  Φοιτ.: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
  Καθ.: Με έναν απλό μαγνητικό τομογράφο μπορείς να δεις τον εγκέφαλό μου σε πλήρη λειτουργία (και χωρίς να με βλάψεις)! Και φυσικά, αν με σκοτώσεις και μου ανοίξεις το κεφάλι τι φαντάζεσαι ότι θα βρεις? Μάλλον τον εγκέφαλό μου! Άλλο ένα εκπληκτικό επιχείρημα...
  Φοιτ.: Αυτό είναι, κύριε... Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.
  Καθ.: Πρώτα θα πρέπει να διδαχτείς την επαγωγική σκέψη και μετά να βγάζεις στοιχειώδη συμπεράσματα! Αν από όλα τα παραπάνω καταλήγεις στο αυθαίρετο «Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.», λυπάμαι αλλά δεν είσαι σε θέση να σκέφτεσαι ούτε στοιχειωδώς και χρησιμοποιείς σοφιστικό λόγο «αλλά Πυθία». Τι αλήθεια σημαίνει η παραπάνω σου φράση? Εγώ που είμαι άθεος και δεν έχω το σύνδεσμο της πίστης, πως μένω ζωντανός? ΕΛΕΟΣ!

  Υπάρχει θεός;

  Υπάρχει κάτι που είναι από μια αρχή. Ο Θεός δεν υπάρχει. ΕΙΝΑΙ.
  Μπορούμε να γνωρίσουμε το Θεό;
  Στα ζητήματα του Θεού η μεγάλη γνώση είναι να ομολογείς την άγνοιά σου...

  Zoros: Και η Πυθία ανάλογους χρησμούς έδινε! Λόγια μαγικά χωρίς κανένα νόημα.

  Θα ήθελα αν πρέπει να επικαλεστείς αυτό το κείμενο ξανά, να το κάνεις με τις δικές μου παρεμβάσεις. Δεν νομίζεις ότι είναι πιο δίκαιο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 153. Ο κ.κ. Δήμου έχει πολύ επιλεκτική μνήμη. Στην κατά σαλτάρω "είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα" εποίησε την νήσσαν. Τώρα ενοχλείται με ψιττακίσματα τύπου "κερατάς". Πλάνητας, αιώνιος πλάνητας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 154. Ν. Δ. Χρόνια Πολλά

  Χρόνια Πολλά και σε όλους

  τους συνε-βλογ-ημένους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 155. Yosemite:

  Χαιρετώ την επανεμφάνισή σου και τα (όπως πάντα) εύστοχα σχόλιά σου. Όντως γνωρίζω τη συνέχεια του "όστις θέλει".

  Το άλλο χωρίο (Λουκ. ΙΘ΄ 27) που παρέθεσες, είναι ρήση του κυρίου στη γνωστή παραβολή με τους δυο δούλους (τον καλό και τον πονηρό). Κάποιος θεολόγος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως ο Χριστός δεν το είπε για τον εαυτό του - αν και ο ίδιος θεολόγος θα σας έλεγε μετά βεβαιότητας πως ο κύριος της παραβολής είναι ο ίδιος ο Χριστός ;)

  Η πλάκα είναι πως λίγο πιο πάνω, ο Λουκάς γράφει:

  "Αλλά υμίν λέγω τοις ακούουσιν˙ αγαπάτε τους εχθρούς υμών, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς" (Λουκ. Η΄ 27)

  Γι' αυτό λέω πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για καλό και γλυκύ Ιησού, χωρίς να πετάξουμε τη μισή Καινή Διαθήκη απέξω. Πάντως υπάρχουν πολύ χειρότερες "αντιφάσεις" στα "ιερά κείμενα" (και πού να δείτε τι συμβαίνει με τους ...Άγιους Πατέρες). Όπως έγραψα στο προηγούμενο post, μπορώ να στείλω μια συλλογή από 666 χωρία που καταδεικνύουν πως όλο το οικοδόμημα της Χριστιανικής Πίστης καταρρέει πιο εύκολα κι από έναν πύργο τραπουλόχαρτα, αν εκτεθεί σε στοιχειώδη λογική κριτική ανάλυση.

  Περισσότερο αρμόδιος να σας το αναλύσει είναι μάλλον ο δικός μας ...Doctor Θεολογίας(!). Ελπίζω τα χρόνια των σπουδών του να μην πήγαν εντελώς χαμένα και να τα αξιοποιήσει δεόντως σε αυτό το blog και αλλού. Πάντως ο "σεφτές" του είναι χαρακτηριστικός των ...προθέσεών του (BTW, πολλούς σεφτέδες κάνει τελευταία και θαρρώ πως εποφθαλμιά τη δόξα μου - θα τον "κατασφάξω έμπροσθέν μου" αν το παρακάνει :)))

  Ο ίδιος ο Richard Dawkins πάντως, στο "The God Delusion" αναφέρει πολλά από όσα είπαμε τις τελευταίες μέρες (ακόμα και την "προφητεία" με την "παρθένο" - μάλλον σε εκείνον πρέπει να αναζητήσει απαντήσεις "το ένα και το μηδέν") σε μια πολύ δυνατή και συνάμα εξαιρετικά διασκεδαστική treatise της Θρησκείας στις πρώτες σελίδες του βιβλίου (βλ. σχετικό σχόλιό μου στο προηγούμενο post - μάλλον θα ξεκινήσω μαζί του κάποιες online συζητήσεις με το νέο έτος ;)).

  Τέλος, με αφορμή την επανεμφάνιση γνωστού σχολιαστή με γνωστές "εμμονές", που είχε δημιουργήσει hate blog για τον Νίκο Δήμου, την Αφροδίτη, εμένα και αρκετούς ακόμα (παίζοντάς το "καλός" σε άλλους ή και στους ίδιους, όποτε το έκρινε απαραίτητο), έχω να πω πως ο οικοδεσπότης μας, μάλλον εφαρμόζει την "καλή πλευρά" του Ιησού με ...περισσό ζήλο :))

  Είδατε τι κάνει το ...Πνεύμα των Χριστουγέννων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 156. Nikos Dimou said...
  Ποιος σας είπε ότι δεν απέτυχε; Μέχρι που εμφανίστηκε ο Σαύλος (ή Παύλος) οι οπαδοί του ήταν τρεις κι ο κούκος. Μία, ανάμεσα σε δεκάδες σέχτες, που οι ιστορικοί της εποχής ούτε την αναφέρουν. (Η αναφορά στον Ιώσηπο είναι μεταγενέστερη προσθήκη). Διαβάστε στις Πράξεις των Αποστόλων τι καυγά έκανε ο Παύλος με τον αδελφό του Ιησού και τους "ορίτζιναλ" της σέχτας για να διεθνοποιήσει το κίνημα.

  Πέραν αυτού εγώ μιλούσα για σήμερα.


  Ώστε αποτυχημένος ε; Αυτήν την εκδοχή δεν την είχα σκεφθεί μέχρι σήμερα! Αυτά είναι ζητήματα ιστορικής έρευνας και έτσι δεν μπορούν να μας απασχολήσουν σοβαρά εδώ. Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί ο Παύλος να κάνει τόση φασαρία να διαδώσει κάτι που ήδη ήταν αποτυχημένο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ λογική απορία. Που το πίστεψε μόνο «ένας» (και ο κούκος) αλλά το διέδωσε σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο; Μήπως θα έπρεπε να σεβαστούμε τις κλίμακες και την «εντοπιότητα» των τότε κοινωνιών;

  Εμένα, κυρίως, με ενδιαφέρει η νοοτροπία να φανταζόμαστε τον Χριστό, «αν ζούσε στο σήμερα», ως ένα περιθωριακό και άρα αποτυχημένο κοινωνικά άνθρωπο. Γιατί άραγε; Μιλάμε για έναν κόσμο όπου το «να αγαπήσω και να αγαπηθώ» είναι σχεδόν ιδεολογία. Φαντάζομαι όταν βλέπουμε τον Χριστό ως τον διδάσκαλο της αγάπης, δεν τον φανταζόμαστε ταυτόχρονα και ως ηλίθιο, έτσι δεν είναι; Προφανώς δεν θα ήταν κάποιος που έπαιρνε φόρα και κοπανούσε τυφλά σε ένα τοίχο περιμένοντας αυτός να πέσει από αγάπη και ο ίδιος να μείνει αλώβητος. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν ξέρω αν θα κατέληγε στο περιθώριο αλλά σίγουρα θα κατέληγε στο νοσοκομείο και στα βαριά ναρκωτικά!

  Δηλαδή κάποιος που έχει αντιληφθεί το μήνυμα της αγάπης δεν είναι σε θέση να έχει μια δουλειά, να βρει γυναίκα, να ανοίξει σπίτι και να κάνει παιδιά; Τουλάχιστον; Τόσο δύσκολο θα του ήταν να λειτουργεί απλά έστω ως ένας υπεύθυνος άνθρωπος; Άκου λέει, να αγαπάς τους ανθρώπους, να τους συγχωρείς, να τους καταλαβαίνεις και το μόνο που σου αξίζει να είναι το περιθώριο γιατί η κοινωνία (ούτε καν οι τρεις και ο κούκος) δεν σε καταλαβαίνουν!

  Αυτό μου θυμίζει μια πραγματική περίπτωση. Τον τραγουδοποιό Νϊκολα Ασιμο, ο οποίος θα μπορούσε να ήταν τόσο επιτυχημένος όσο ο Σαββόπουλος τουλάχιστον, αλλά προτίμησε να μείνει στο περιθώριο και να αυτοκτονήσει. Η κοινωνία «δεν τον καταλάβαινε και τον απέρριπτε». Ακούω συχνά ένα τραγουδάκι του, σε εκτέλεση Παπακωνσταντίνου, τον «Μαύρο γάτο». Ξεχειλίζει από τέτοια άδολη τρυφερότητα, από τόσο απέραντη παιδική ευαισθησία που πάντα με κερδίζει. Αλλά ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος στον «απροσάρμοστο άνθρωπο». Και με κερδίζει γιατί κάπου όλοι αισθανόμαστε ότι είμαστε λίγο-πολύ «απροσάρμοστοι». Γιατί φοβόμαστε μην απορριφθούμε.

  Αλλά όχι, αν έπρεπε να φαντασθώ τον Χριστό δεν θα τον φανταζόμουνα σαν τον Ασιμο. Δηλαδή ως έναν άνθρωπο που αρνιέται να ενηλικιωθεί. Μπορεί να δίδασκε την Αγάπη και την συγχώρεση ως στάση ζωής αλλά όχι και την ανωριμότητα. Έτσι δεν τον δέχομαι «καταδικασμένο στο περιθώριο» αλλά ως κάποιον που θα ήταν μέσα στην κοινωνία και μέσα στα πράγματα – έστω και μόνο για την αγάπη των ανθρώπων. Έστω και ως... μητέρα Τερέζα! Ή ως έναν από τους «γιατρούς χωρίς σύνορα», ας πούμε. Αλλά ποτέ στο περιθώριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 157. Πολυ θα ηθελα να δω τον Ιησου στα εξαρχεια να παιζει την κιθαρα του στην μεση της πλατειας και ολοι να τον κοιτανε με μισο ματι... Πολυ θα το ηθελα.

  Κι αν θελουν καποιοι να λεγονται χριστιανοι σφαζοντας, καταπιεζοντας και εκφοβιζοντας του συνανθρωπους τους, ας αναρωτηθουν τι γνωμη θα ειχε γι'αυτους ο πραγματικος Ιησους αν ηταν εδω γυρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 158. username γράφεις τι γράφεις, αλλά χωρίς profile ????
  Τόσο πολύ ανωνυμία; γιατί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 159. doncat said...
  "Μπήκαν στο Σύστημα παράσιτα, θόρυβοι - απρόβλεπτα στοιχεία. Χωρίς πρόγραμμα αποδοχής τους. Ο Πόνος κι ο Θάνατος, κενά του συστήματος;"

  πολύ σωστά! Το Σύστημα ήταν τέλειο..
  Η Αχίλλειος Πτέρνα (άν μπορεί να την οναμάσει έτσι κανείς) όμως υπήρχε στο στοιχείο της Ελευθερίας.
  Έτσι λοιπόν μπορούσε "όποιος" ήθελε να εναντιωθεί στην Τελειότητα και Αρμονία του Συστήματος.
  Όπερ και εγένετο...
  (πολύ παραστατικά περιγράφει την "εωσφορική πτώση" ο Tolkien στο πρωτο κεφάλαιο του βιβλίου "The Silmarillion" -Ainulindale)
  Και έτσι προέκυψε η ανάγκη Δημιουργίας ενός "κοινού χώρου" για επί ίσοις όροις αγώνα (μην ξεχνάμε τον παράγοντα της ελευθερίας) από τη μία η πνευματική δύναμη της "εντροπίας" (είναι άραγε τυχαίο ότι στην φυσική συμβολίζεται με το S;) παλεύει με όλες τις δυνάμεις εναντίον της Οργάνωσης και Αρμονίας του Συστήματος.
  Ποιό είναι το κοινό πεδίο αγώνα;
  Μα ο Άνθρωπος.
  Ποιά Δύναμη θα επικρατήσει στον κόσμο μας;
  Εξαρτάται με ποιά θα "συμμαχήσει" ο Άνθρωπος με τις ίδιες του τις πράξεις...

  Καλά Χριστούγεννα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 160. Και ο πάντα επίκαιρος πάπας μας προτρέπει να λατρεύουμε τον θεό και όχι την τεχνολογία.

  Ένας πιο περιεκτικός οδηγός άλλων φυλάρχων εδώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 161. periclis said...
  ...να φανταζόμαστε τον Χριστό, «αν ζούσε στο σήμερα», ως ένα περιθωριακό και άρα αποτυχημένο κοινωνικά άνθρωπο....

  --------------------

  Περιθεριακός δεν σημαίνει κοινωνικά αποτυχημένος. Σημαίνει ότι δεν ακολουθεί το κυρίαρχο ρεύμα (mainstream). Κι ο Νικόλας Άσιμος (καλή του η ώρα!) περιθωριακός ήτανε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 162. Πρόταση για δώρο:

  Μέρες που είναι και ενόψει του νέου έτους που όλοι μας κάνουμε πάνω κάτω έναν απολογισμό και ξαναλογαριάζουμε τα πράγματα από την αρχή, θα πρότεινα να κάνετε στους φίλους σας δώρο αυτό
  (επίσης φίλτατε mickey ένα donation στο Mind & Life Institute, θα πιάσει περισσότερο τόπο από το Dawkins Foundation, καθώς αυτοί χρηματοδοτούν και καμμιά πενηνταριά σοβαρούς επιστήμονες και έτσι θα έχουμε τουλάχιστον την ευκαιρία να διαβάσουμε και τίποτις της προκοπής τα επόμενα χρόνια :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 163. Λόγω του πνεύματος των Χριστουγέννων η αποφυγή κακόβουλων προσωπικών επιθέσεων από λίγους και καλούς παλιούς φίλους είναι αναγκαία για την πνευματική τους αναβάθμιση.

  Όποιος έχει την καλή θέληση και κάποια μικρή ικανότητα να ψάξει στο Google θα βρεί στα ελληνικά τις ακόλουθες απαντήσεις στις ερωτήσεις των φίλων μας δογματικών άθεων:

  1) Διέταξε ο Χριστός τη σφαγή των εχθρών Του;


  2) Ειπώθηκαν από Επιστήμονες σχετικά με τον Σχεδιασμό του Σύμπαντος

  3) Ο άναρχος Θεός και ο χωροχρόνος

  Ο Richard Dawkins δεν είναι κανένας νομπελίστας ούτε καν πρώην διδάκτορας Θεολογίας αλλά ένας δογματικός άθεος ζωολόγος που προσπαθεί να κάνει μια πιο επιτυχημένη καριέρα αυτοπροβάλλοντας τα βιβλία του με ασύστολες επιθέσεις στα ΜΜΕ εναντίον βασικά του Χριστιανισμού.
  Ένας ζηλωτής που αντιγράφει τους ζηλωτές της Ιεράς Εξέτασης με μοντέρνες μεθόδους καταδίκης.

  Υ.Γ.
  Οι -458 βαθμοί του απολύτου μηδενός δεν είναι βαθμοί Κελσίου αλλά Φαρενάιτ.

  Οι μαύρες τρύπες έχουν "εξηγηθεί επιστημονικά" όσο έχει "εξηγηθεί" η λειτουργία της σκέψης και της αναπαραγωγής. Δηλαδή παραμένουν κατά μεγάλο βαθμό ανεξήγητες.
  Οι θεωρίες για τις μαύρες τρύπες αλλάζουν τόσο συχνά όσο οι ποντικοί αλλάζουν φιλία με γάτες.

  Zorro you lost us with added confusion in the dialogue between the theist student and the atheist professor.
  Confucius said something about the economy of speech but accused him that copied a famous Laconian lawmaker.
  A copyright violation?
  No!
  Not single tribe or mere mortal has absolute rights in God inspired wisdom.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 164. @Ζontas
  Α, ναι και ο Varela Βουδιστής ήτανε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 165. Είμαστε μεις οι τυχεροί μύστες, αγωνιστές!

  (επεφτε γερο χειροκροτημα απο κατω και ο Ασιμος συνεχιζε..)

  ...τρίχες κατσαρές! χέστες!! κοπροψωλοαντεροσκόποι..υπολογιστές!


  επισης,

  " θεωρώ τη χειρότερη αρρώστεια τα τραγούδια που αναπαράγουν την εργατίστικη συνείδηση, που ειναι και κινητήρια δύναμη όλου του καταπιεστικού συστήματος"

  απαιχτος!!!! thank you pericli

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 166. Καλά Χριστούγεννα σε όλους από μια πολύ βροχερή Φλοριδα.

  Χρονια πολλά σε σας κυριε Δημου και να ζήσετε πολλά χρονια να θυμαστε το αγαπημενο σας προσωπο.
  Περυσι στις γιορτές πεθανε μια πολύ καλή μου φιλη από καρκινο, και φετος τα βλέπουμε τα πραγματα κάπως διαφορετικά.
  Ασε που μας λειπει....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 167. Και πριν παω για μαγειρεμα, προταση για τις γιορτές.
  Εχθες είδα ενα αριστουργημα στον κινηματογραφο, το "In pursuit of happyness" (γραφεται με y σκοπιμα), με τον Will Smith, και συγκινηθηκα αφανταστα. Ειναι η αληθινή ιστορια του Κρις Γκάρντεν που πέρασε όχι από το μηδεν για να επιβιώσει αλλά από το μειον δεν ξερω τι. Και θυμόταν πάντα τα λογια της μητερας του, ότι πρέπει να στηριχτει στον εαυτο του, και μονο στον εαυτο του, διοτι το ιππικο δεν θα΄ρθει.
  Να το δειτε. Υπέροχο έργο. Προβλέπω να προταθει για αρκετά Οσκαρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 168. Επειδή "το ένα και το μηδέν" (οι ...Θεοί της Πληροφορικής τον μάραναν και τους έκανε ...nickname) επιμένει, ξαναγράφω το "επίμαχο" σχόλιό μου επί λέξει (με copy-paste) από το προηγούμενο post και τον προ(σ)καλώ να βρει την απάντηση, που είναι εμφανώς εκεί μέσα:

  Δυστυχώς τη διακοσάρα μου την έφαγε το "ena kai to mhden" με τις ...προφητείες του. Τις έχω ακούσει και διαβάσει τόσες εκατοντάδες φορές (είχα παίξει και σε σκετς στο κατηχητικό, λέγοντας αυτά ακριβώς τα λόγια) που τις έχω μάθει απέξω (και φυσικά απαξιώ να "απαντήσω"). Είναι να μην τα βάζει μετά κανείς με τη ...Θρησκεία; :)))

  Για να είμαστε λοιπόν στο πνεύμα των ημερών, ας αναφέρω κι εγώ μία που είναι αιτία πολλών δεινών:

  "δια τούτο δώσει Κύριος αυτός υμίν σημείον· ιδού η παρθένος εν γαστρί έξει, και τέξεται υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Εμμανουήλ"
  (Ησαΐας Ζ΄ 14).

  Όπως φαίνεται και από τους στίχους:

  "βασιλείς της γης και πάντες λαοί, άρχοντες και πάντες κριταί γης· νεανίσκοι και παρθένοι, πρεσβύτεροι μετά νεωτέρων· αινεσάτωσαν το όνομα Κυρίου, ότι υψώθη το όνομα αυτού μόνου· η εξομολόγησις αυτού επί γης και ουρανού."
  (Ψαλμός ΡΜΗ΄ 11-13)

  η λέξη "παρθένος" σημαίνει "νεαρή γυναίκα" (το ...θηλυκό του "νεανίσκου").

  Και η Μαρία ήταν απλά μια ...νεαρή γυναίκα που γέννησε τον ...Εμμανουήλ. Εμείς (οι άντρες) το κάναμε "γυναίκα που δεν έχει κάνει σεξ", σκαρφιστήκαμε και την ιστορία με τον κρίνο, ρίξαμε και τον όρο "αειπάρθενος" (μήπως μπορεί να σημαίνει "αγέραστη" BTW;) και είχαμε έναν βολικό τρόπο για να κρατάμε τις γυναίκες "εσώκλειστες" και "υποτακτικές" (μαζί με τα "ραψίματα" και πολλά άλλα "θεάρεστα") μέχρι πολύ πρόσφατα.

  (ΟΚ, ίσως τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι, αλλά είναι δυνατόν τη διακοσάρα να μου τη φάει ο ...Μιχαίας; Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου! - τουλάχιστον είναι κι αυτός ..."Mickey" :)))

  Για ...περισσότερα, σας παραπέμπω στο εξαιρετικό blog του Cyrusgeo και ειδικά στα κείμενα που γράφει ο φίλος και "συνεργάτης" του "Π", όπως αυτό και αυτό (ψάξτε το κι άλλο - αξίζει).  Όπως έχω ξαναγράψει και παλιότερα, χειρότερος και από έναν φανατικό πιστό είναι κάποιος με παντελή έλλειψη χιούμορ ;)

  Και μια γενικότερη διαπίστωση:

  Δε νομίζω πως μπορεί κανείς να κάνει σοβαρό διάλογο με την "Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας". Και μόνο ο όρος "δογματική έρευνα" είναι absurdity πρώτου μεγέθους. Είτε σημαίνει πως η έρευνα είναι "δογματική" (δηλαδή εκ των προτέρων αμετακίνητη - οπότε ΜΠΙΠ έρευνα είναι) είτε πως ερευνά τα "δόγματα", τα οποία ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ισχύουν και κανείς δε μπορεί να τα ανατρέψει (οπότε απλά "προσαρμόζει" τα αποτελέσματα της ώστε να "συμμορφώνονται" με αυτά - και πάλι ΜΠΙΠ έρευνα είναι).

  Ας πάρουν παράδειγμα από τον π. Αρσένιο Μέσκο που προσπάθησε να "θίξει" απλώς το "δόγμα" του "προπατορικού αμαρτήματος", ερευνώντας με θάρρος και επιστημονική αιτιολόγηση την αντίθεση μεταξύ της "δογματικής" διδασκαλίας και της παρατηρούμενης πραγματικότητας στο βιβλίο του "ο Πλανήτης της Θεολογίας" και μετά ...συζητάμε (εκεί που έσκασα στα γέλια με την "Ομάδα" είναι η προσπάθειά τους να παραδώσουν "μαθήματα παλαιοντολογίας" και να μας πείσουν πως η περιγραφή της Γένεσης συμφωνεί με τις κρατούσες επιστημονικές θεωρίες και παραδοχές - προφανώς το γεγονός πως κατά τη Γένεση δημιουργούνται ΠΡΩΤΑ τα φυτά και ΜΕΤΑ τα αστέρια δεν αποτελεί ανοησία, αλλά ούτε καν "αντικείμενο έρευνας" ;))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 169. Συνιστώ ανεπιφύλακτα την παραπομπή του σωστού σχετικά με τη σφαγή των εχθρών του χριστού.Εχει πολύ γέλιο.

  Για όσους βαριούνται κάνω μία μικρή σύνοψη:

  Ο σατανάς θέλει να κάνει πόλεμο αλλά ο χριστός δεν τον αφήνει.Ομως τελικά με τα πολλά ο χριστός θα τον αφήσει και ο σατανάς θα την κάτσει τη βάρκα και οι οπαδοί του θα σφαγιαστούν ενώ ο χριστός σαν τον..ξέρξη ένα πράμα θα κάθεται στο θρόνο του και θα παίρνει μάτι το σφαγιασμό και θα ευφραίνεται.

  Νάσαι καλά γελάσαμε και σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 170. Το NBC ανέβασε καταπληκτικες φωτογραφιες πριν από λιγο από το διαστημα, τις ειδησεις και τον αθλητισμό με θαυμασια μουσικη υπόκρουση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 171. Και επειδή κάποιοι συνεχίζουν να προκαλούν, χωρίς να αναλογίζονται τις ...συνέπειες (πού πας ρε Καραμήτρο), ας ρίξουν μια ματιά εδώ και έπειτα να έρθουν να μας κάνουν κήρυγμα για τον Πανάγαθο και Πάνσοφο Τριαδικό Θεό της Αγάπης.

  Δεν ήθελα να προκαλέσω χρονιάρες μέρες, αλλά μερικοί πάνε ...γυρεύοντας ;)

  Αντί να δώσω συνέχεια, θα κλείσω με κάτι άλλο (προσδοκώντας και μια "τυφλή" διακοσάρα) και ελπίζω τα προβλήματα όρασης που διαπίστωσα τη νύχτα του Πάσχα (και με ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα) να μην οφείλονται σε "θεία τιμωρία" λόγω της ...ασέβειάς μου ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 172. - Ξέρεις κάτι; Ολόκληρο το Σύμπαν είναι αποτέλεσμα μιας τυχαίας κβαντικής διακύμανσης 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Το είπε ο Process ID #724832 χθες στην τιμητική απονομή του.

  - Σιγά τα λάχανα. Αφού όλοι γνωρίζουμε πόσο εμπαθής και προκατειλημμένος είναι ο Process ID #724832. Εγώ είμαι βέβαιος πως κάποιος μας έφτιαξε. Δε μπορεί όλο το Σύμπαν να έγινε από τύχη. Ακόμα κι αν δεχτούμε τις εξωφρενικές θεωρίες του Process ID #189290 για τα "Παράλληλα Σύμπαντα".

  - Σόρρυ παίδες, αλλά έχω την αίσθηση πως ζούμε σε μια προσομοίωση και κάποιος παίζει μαζί μας. Διαφορετικά θα πρέπει να εκλάβουμε την έκρηξη του Supernova NGC5623 ως θαύμα. Εξερράγη πολύ πριν την ώρα του και κανείς επιστήμονας δεν είναι σε θέση να το εξηγήσει.

  - Όχι, ρε συ Process ID #567261. Απλά ο Process ID #097267 είχε ξεχάσει δυο όρους στις εξισώσεις του για τη Θεωρία της Σχετικότητας. Ο Δόκτωρ Process ID #479241 το αναφέρει ρητά: η Επιστήμη μπορεί να εξηγήσει ΚΑΙ αυτό το φαινόμενο, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε μεταφυσικές αρλούμπες. Απαιτεί βεβαίως "δύστροπα" μαθηματικά, αλλά οι πιθανότητες να οφείλεται σε φυσική διαδικασία είναι πολύ μεγάλες.

  - Δεν ξέρω, Process ID #654728. Χτες οι πιστοί της γειτονιάς μου μού έκαναν χοντρή καζούρα και όλοι κατέληγαν στο ίδιο: "Στα 'λεγα εγώ". Φοβάμαι πως δεν έχουμε απαντήσεις για όλα τα ζητήματα και ίσως να μη μπορέσουμε ποτέ να δώσουμε σε κάποια από αυτά.

  - Κοίτα, Process ID #567261. Δε μπορούμε να καταφεύγουμε σε έναν "Θεό των κενών". Δεν έχουν όλες οι υποθέσεις τον ίδιο βαθμό "βεβαιότητας". Είναι πολύ πιο πιθανό να είμαστε προϊόντα μιας "τυχαίας διαδικασίας" παρά ενός "ευφυούς σχεδιασμού". Μισό λεπτό να τελειώσω τη φραπεδιά μου και...

  . . .

  Στην οθόνη αναβόσβησε για 2 δευτερόλεπτα το μήνυμα:

  "Saving current simulation state. Please wait..."

  Ο πιτσιρικάς έσβησε το PC του. Ένα ακόμα God & Universe Simulation τον είχε κρατήσει ξάγρυπνο και έπρεπε τώρα να ετοιμαστεί για το σχολείο. Έκανε save το παιχνίδι του στο σημείο που είχε αρχίσει να ζωηρεύει η φιλοσοφική συζήτηση των A.I. entities, που τόσο ρεαλιστικά είχε κατασκευάσει η Dream Games (απορούσε τι καλύτερο θα μπορούσαν να σκαρφιστούν οι προγραμματιστές της τον επόμενο χρόνο).

  Δεν πειράζει όμως. Μετά το σχολείο, θα ξεκινούσε ξανά η συζήτηση από το σημείο που την είχε αφήσει (αν και ο ίδιος θα ήταν σαφώς πολύ πιο κουρασμένος). Πλάκα θα είχε μετά τον Θεό να συζητούσαν για την ύπαρξη του ...χρόνου :))

  Μόνο που θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο την επόμενη φορά με την έκρηξη του Supernova έτσι στα ξαφνικά. Με τα cheats που κυκλοφορούσαν στο δίκτυο μπορούσες να κάνεις πολλά "κόλπα", αλλά κάποια από αυτά μπέρδευαν τις A.I. και τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τον κόσμο τους, οπότε έπρεπε να κάνεις restart, αν ήθελες να αποφύγεις το τελικό Πυρηνικό Ολοκαύτωμα από την επακόλουθη επικράτηση των Φονταμενταλιστών. Ένας φίλος του μάλιστα είχε καταφέρει να ανατρέψει το Δεύτερο Θερμοδυναμικό Αξίωμα με μια πολύ cool χακεριά και είχε οδηγήσει τις A.I. σε ομαδική παράκρουση - νόμιζαν πως το Σύμπαν είχε αρχίσει να συστέλλεται!

  Ήταν όντως ενδιαφέρουσες οι αντιδράσεις των A.I. στο παιχνίδι του. Ούτε καν υποψιάζονταν την "πραγματική" πραγματικότητα. Τουλάχιστον στο κόσμο του δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να είναι απλώς ένα ακόμα επίπεδο προσομοίωσης σε μια αέναη αλυσίδα (το singularity που πονοκεφάλιαζε τους δικούς του επιστήμονες και φιλοσόφους).

  Όλα αυτά πάντως θα τον βοηθούσαν στις μετέπειτα σπουδές του στη Φιλοσοφία. Στην "πραγματική" πραγματικότητα ο κλάδος άνθιζε και ήταν πολύ "πρακτικός" - χώρια που απασχολούσε σε μόνιμη βάση το 72% της παγκόσμιας διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύος.

  Αλλά το μόνο που πραγματικά τον ενδιέφερε για σήμερα ήταν να ξεμπερδέψει με την τελευταία μέρα του σχολείου (πριν τις πολυπόθητες διακοπές) και την καθιερωμένη γιορτή που θα γινόταν προς τιμήν της Γέννησης του Μεγάλου Επιστήμονα - αν και πολλοί αμφισβητούσαν το έργο του ή ακόμα και την ίδια την ιστορικότητά του...

  Χρόνια Πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 173. -Ποιός προκαλεί την Οδύνη;
  -Ο Συνάνθρωπος...
  -Μα καλά, δεν ήταν κάποτε παιδί και αυτός;
  -Ναι, αλλά ξέχασε...
  -Και γιατί δεν τον βγάζουμε από την μέση;
  -Γιατί είναι ισχυρότερος...
  -Εμείς δεν είμαστε οι πολλοί;
  -Ναι, αλλά διαφωνούμε στον τρόπο αντιμετώπισης...
  -Κατάλαβα. Διαίρει και βασίλευε...  Αγάπη,ανεκτικότητα,συμπόνοια,...
  Πρακτικά υποτέλεια!
  Η πιο επαναστατική ιδέα στον κόσμο, δηλώνει υποταγή, ταπείνωση στον διπλανό.


  "Αν μπορεί και δεν θέλει, δεν είναι Πανάγαθος. Άν θέλει και δεν μπορεί, δεν είναι Παντοδύναμος."
  Ζούμε στην Γη και όχι στον Παράδεισο.
  Πρέπει και εμείς να φροντίζουμε τον εαυτό μας και όχι να περιμένουμε και να ζητιανεύουμε τα θέλω μας από κάποιον άλλον.


  Από την στιγμή που υιοθετούμε ιδέες και προσαρμόζουμε συμπεριφορές, δυνητικά είμαστε όλοι μας σύγχρονοι μικροί ¨Χριστοί¨.
  Όμως οι υποστηρικτές και οι αντιγραφείς ιδεών, μπορούν να είναι μόνο οπαδοί και όχι ηγέτες.

  Ο σύγχρονος ¨Ιησούς¨ θα ήταν αυτός που θα έφερνε μια καινούρια Σκέψη,
  γαι να μας βγάλει από το αδιέξοδο της διαδρομής και του τελικού προορισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 174. Καλησπέρα από το χώρο του χριστουγεννιάτικου καταλύματος , με laptop. Κλέβω λίγες στιγμές γιατί γύριζε στο μυαλό μου το θέμα.

  Τελικά κατάλαβα ότι το πρόβλημά μου ήταν μια σύγκρουση που ακόμα δεν έχω λύσει μέσα μου.

  Από τη μια, τον καιρό που γράφτηκε το κείμενο υπήρχε ένας ισχυρός αντικρατισμός, που εκφραζόταν (στην καλύτερη περίπτωση) με συμπάθεια προς τους αντεξουσιαστές. Και ο Μάνος Χατζιδάκης έγραψε ένα κείμενο ‘παιδιά του Μαΐου είμαι μαζί σας’. Αναπόφευκτα όμως, αυτή η συμπάθεια εκφραζόταν και σαν υποστήριξη προς τους τρομοκράτες - τον καιρό που γράφτηκε το κείμενο του ΝΔ, πριν 21 χρόνια, η 17Ν είχε σχεδόν καθολική αποδοχή στην Ελλάδα (δεν το κρύβω, και από εμένα). Ευτυχώς ωριμάσαμε - και στις μέρες, μας, οι ‘γνωστοί-άγνωστοι’ (του Πολυτεχνείου, των γηπέδων, των διαδηλώσεων) κάθε άλλο παρά συμπαθείς μου είναι.

  Από την άλλη όμως, νιώθω βαθιά μέσα μου εκείνη τη φράση του Σαββόπουλου: «ένα κράτος που θριαμβεύει με μια ατέλειωτη στριγκλιά / διαφυγή καμιά». Νιώθω αντεξουσιαστής και συμφωνώ ότι κάποιες στιγμές μια εντελώς παράνομη πράξη, μια πράξη βίας (αντι-βίας θα την ονόμαζα) είναι ίσως η καλύτερη, ή η μόνη διέξοδος. Δεν το κάνω, ούτε συμφωνώ με αυτόν που το κάνει γιατί είμαι πολύ καχύποπτος για τα αληθινά του ερείσματα - αλλά ως πότε θα γυρνάς το μάγουλο ή θα αγνοείς έναν ανάλγητο θεσμικό κομματικό μαλάκα;

  Αυτή η σύγκρουση παραμένει ανεπίλυτη μέσα μου. Και ο Χριστός που βάζει βόμβα σε άδειο, φυσικά, ναό, την εξέφρασε απόλυτα. Και εκεί που συμφωνώ, και εκεί που διαφωνώ.

  Καλά Χριστούγεννα, με ειρήνη, θέμα που έχουμε. Και με τέτοια, σημαντικά ερωτήματα που μας κρατάνε σε προσωπική και κοινωνική εγρήγορση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 175. Το σωστό να λέγεται said...
  Όποιος έχει την καλή θέληση και κάποια μικρή ικανότητα να ψάξει στο Google θα βρεί στα ελληνικά τις ακόλουθες απαντήσεις στις ερωτήσεις των φίλων μας δογματικών άθεων:
  ****

  "Δογματικοί άθεοι" !!!

  Τι άλλο θ'ακούσω σήμερα.
  Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει το ανύπαρκτο!!!
  Πως υπάρχει κάτι από την στιγμή που δεν είναι ορατό από καμία αίσθηση;
  Ναι, ξέρω βλέπεις τις δροσοσταλίδες και συμπεραίνεις την ύπαρξη του Θεού (πόιιιν!!!).

  Σωστέ ήρθες τυχαία ή καραδοκούσες;
  Όσο για την ομάδα δογματικής έρευνας που παραθέτεις, με κάλυψε ο Mickey.
  Όπως προείπα, είναι σα να παραθέτω τα πρακτικά του Κ.Κ.Ε. για να ρίξω φως στον εμφύλιο.

  Επαναλαμβάνεις και εσύ το ίδιο λάθος: Πας να αποδείξεις την ύπαρξη του Θεού με την Λογική.
  Σα να πας με καλάμι ψαρέματος για κυνήγι στο Αγρίνιο.

  Δεν καταλαβαίνετε ότι είναι αφελές αυτό που κάνετε;
  Λογικό διάλογο με ζητούμενο την ύπαρξη του Θεού;
  Ωιμέ...

  Ένα κήρυγμα αγάπης το κάνανε Δόγμα και αιτία τόσων πολέμων.
  Μεγαλύτεροι υποκριτές από τους χριστιανούς δεν πρόκειται να υπάρξουν.

  Σκοτώστε τα παιδιά σας να πάνε στον Παράδεισο.
  Γιατί δεν το κάνετε;
  Γιατί τα αφήνετε να μεγαλώσουν και να αμαρτήσουν;

  Μην παίρνετε φάρμακα όταν αρρωσταίνετε, δεν θέλετε να πάτε μια ώρα πιο νωρίς στον Κύριο;
  Γιατί ζητάτε φάρμακα και θεραπείες για να παρατείνετε αυτή την σύντομη ζωή σας;
  Γιατί θέλετε να παρατείνετε μια ζωή που την βιάζετε καθημερινά τιμωρώντας το σώμα σας;

  Θέλετε να ζήσετε όπως όλοι μας διότι αγαπητοί υποκριτές η ζωή είναι εδώ, εδώ ο Παράδεισος, η Κόλαση εδώ, εδώ τα πάντα.

  Ξέρετε και εσείς ότι η μέλλουσα ζωή είναι μια παρηγοριά μπροστά στην θλίψη του θανάτου.


  Ξέρω ότι αν ερχόταν σήμερα ο Χριστός θα τον σκοτώναν πάλι οι γραμματείς και φαρισαίοι που οικειοποιήθηκαν ένα κήρυγμα αγάπης και το έκαναν δόγμα και ιδεολόγημα.

  Μου τη δίνει που το παίζετε και ελληναράδες, εσείς που επί αιώνες σκοτώνατε τους έλληνες εθνικούς, δηώσατε τους ναούς τους, απαγορεύσατε την πίστη τους για να τους επιβάλετε αυτή την ιουδαϊκή αίρεση...

  Ακόμη και τον Παρθενώνα εκκλησία τον εκάματε ωρέ!
  Ούτε ο Χίτλερ, ούτε οι Οθωμανοί ωρέ δεν έφτασαν στα χάλια σας.
  Απαγορεύσατε τους Ολυμπιακούς Αγώνες κανάγιες.
  Ρημάξατε χώρες, σκοτώσατε, κάψατε πόλεις και χωριά, κάψατε ανθρώπους ζωντανούς, βιάσατε, για του Χριστού την πίστη την Αγία ανάθεμά σας!

  ΑΝ υπήρχε ωρέ στον ουρανό θα σας έκαιγε ζωντανούς...

  doctor

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 176. Στα νοσοκομεία (παίδων) που γυρνούσαμε επί τρία χρόνια, γνωριστήκαμε με αρκετούς γονείς - οι περισσότεροι ήταν σε πολυ πιο άσχημη κατάσταση από εμάς.

  Τώρα που επεξεργάζομαι εκείνες τις μνήμες, κάπω πιο ψύχραιμα, θυμάμαι ότι συχνά οι θεοσεβούμενοι γονείς είχαν μια πιο "θετική" (αισιόδοξη) στάση απέναντι στα δεινά τους.

  Παρηγοριόντουσαν (έστω) με αφελείς σκέψεις και σενάρια που προσωπικά είτε με εξόργιζαν ("αφού είναι από το θεό, ξέρεις Εκείνος") είτε με άφηναν έπληκτη με την απλόικότητά τους ("ήθελε ο θεός έναν άγγελο και διάλεξε το παιδί μας").

  Οι θεοσεβούμενοι πιστοί, ομολογουμένως, έβρισκαν εύκολα την ψυχραιμία και την στωικότητα που απαιτείται αν θέλεις ως γονιός να μην καταρρεύσεις ή να μη διαλύσεις το γάμο σου ή να μην αφήσεις τα άλλα παιδιά σου στο έλεος των συγγενών και στον οίκτο των γειτόνων.

  Εκεί, ο μικρός Χριστούλης, συχνά έκανε μεγάλα θαύματα.

  Υπήρχαν βέβαια και οι παρενέργειες: ορισμένοι από εκείνους τους δύστυχους γονείς δόθηκαν ψυχή τε και σώματι στην μνημη τού παιδιού τους: χρύσωσαν τους τάφους τους και έφτιαξαν εκκλησίες ολόκληρες στη μνημη τους... Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ...

  Ο αγαπημένος μου είναι λιγάκι άγαρμπος και διαφώνησε με δυο φίλους μας: τους είπε πως χάναμε το παιδί μας δεν φτιάχαμε εκκλησία ("δεν το χάσατε όμως", αποκρίθηκαν οι καημένοι) αλλά ένα κέντρο πρώτων βοηθειών αποκλειστικά για παιδιά με επιληψία...

  Μας κόψανε την καλημέρα εδώ και πέντε μήνες τουλάχιστον.

  Σήμερα όμως, μας τηλεφώνησαν για ευχές και είπαμε να βρεθουμε ξανά...

  Να που ο Χριστούλης έκανε κι άλλο ένα θαύμα σήμερα - έστω μικρό.  Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία σε ολους σας!!!

  Με απέραντη αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 177. Ορίστε η θρησκεία της αγάπης:

  "ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ να διδάσκεται οποιοδήποτε μάθημα από αυτούς που νοσούν από τη μανία των ΑΝΟΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ώστε να μην συμβαίνει, με το πρόσχημα ότι διδάσκουν τους δυστυχισμένους παρακολουθούν τα μαθήματά τους, στην πραγματικότητα να διαφθείρουν την ψυχή αυτών τους οποίους δήθεν μορφώνουν.
  Δεν θα δέχονται μισθό από το κράτος.
  Δεν τους παρέχεται ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΟΓΟΥ ("παρρησία"), είτε από την Αγία Γραφή είτε από ανθρώπινους νόμους, ώστε να ζητήσουν οποιαδήποτε ασυλία.

  Ιουστ.Κωδ.Ι,ΙΙ,νόμος 10.

  Πηγή: Οι τελευταίοι εθνικοί του Pierre Chuvin (εκδόσεις Θύραθεν), καθηγητή κλασσικής ελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Paris X Nanterre.

  Στα γραφόμενα του καθηγητή η περιβόητη ανώνυμη Ομάδα Δογματικής Έρευνας απαντά με ασύστολη συρραφή της ιστορίας καθιστώντας εαυτήν τον dirty harry και την Opus Dei της ορθόδοξης εκκλησίας.
  Λέει ότι οι διωγμοί των εθνικών είναι ... ανύπαρκτοι!.
  Η βλακεία είναι απέραντη τελικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 178. Doctor said:
  "Σκοτώστε τα παιδιά σας να πάνε στον Παράδεισο.
  Γιατί δεν το κάνετε;
  Γιατί τα αφήνετε να μεγαλώσουν και να αμαρτήσουν;"


  Μα ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι "δικαιολογούνται" για τα "άλλα" παιδιά (και μεγάλους) που σκοτώνουν οι ίδιοι ή ο ...Θεός τους (όχι μόνο έμμεσα, αλλά και ΑΜΕΣΑ). Για περισσότερα, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ (credits go to Yosemite) και εδώ (άνοιξα το θέμα χριστουγεννιάτικα και ...όποιος αντέξει).

  Κατά τα άλλα, βλέπω πως ξεκίνησες "διάλογο" με τον "σωστό να λέγεται" - καλά, δεν ήξερες, δε ρώταγες;

  Σου εύχομαι καλή δύναμη και ο ...Θεός βοηθός :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 179. "Τι άλλο θ'ακούσω σήμερα.
  Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει το ανύπαρκτο!!!
  Πως υπάρχει κάτι από την στιγμή που δεν είναι ορατό από καμία αίσθηση;
  Ναι, ξέρω βλέπεις τις δροσοσταλίδες και συμπεραίνεις την ύπαρξη του ΧΡΟΝΟΥ (πόιιιν!!!)
  Δεν καταλαβαίνετε ότι είναι αφελές αυτό που κάνετε;
  Λογικό διάλογο με ζητούμενο την ύπαρξη του ΧΡΟΝΟΥ;
  Ωιμέ..
  Θέλετε να ζήσετε όπως όλοι μας διότι αγαπητοί υποκριτές η ζωή είναι εδώ, εδώ ο Παράδεισος, η Κόλαση εδώ, εδώ τα πάντα.
  Αφιερωμενο στον Ντοκτορ.

  Να σαι καλα Ντοκτορ γελασα και σημερα!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 180. Μickey ζωγράφισες με το διήγημα Ε. Φ. αλλά έχασες την διακοσάρα!

  Yannis h ερμήνευσες πολύ σωστά την ατμόσφαιρα της εποχής που γραφτηκε το κείμενο - συμφωνώ και με τους δύο εαυτούς σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 181. Προς ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ
  Επειδή δεν έχω το ταλέντο να εκφράζω σωστά τη σκέψη μου στο γραπτό λόγο, προσυπογράφω το σχόλιο
  του DOCTOR τας 24/12 ωρα 10.5Ο
  Να είστε όλοι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 182. ΚΑΛΑ ...ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ !


  Doctor, …τί είναι αυτά που κάνεις!
  Μας βρίζεις, Χριστουγεννιάτικα;;;

  Cool down man…

  Don’t worry! Be happy!
  Have a nice holliday!
  Mh halas ti zaharenia sou…

  Θά ‘χεις κι’ άλλες πολλές ευκαιρίες «να μας τα σούρεις!», άλλη μέρα!

  Να μας ζήσουν οι Αρχαίοι, και όποιοι άλλοι θεωρείς πως «πειράξαμε»!

  Ηρέμησε, δέν προσφέρεται η μέρα για πιστολίδι και ξεκαθάρισμα λογαριασμών! Κάτσε πιές κανα ουισκάκι, πές κανένα Χρόνια πολλά σε κανέναν Χρήστο, κι’ άστο...

  -------

  Εδώ, ο ΝΔ δέχτηκε πίσω τον «σωστό», που τόσα του είχε ‘σούρει’...
  Αυτό με κάνει να χαίρομαι ιδιαίτερα, και καλωσορίζω κι’ εγώ τον ΣΩΣΤΟ ‘σωστό’....

  Εύχομαι το καλύτερο για όλους σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 183. Αστεία λόγια χριστουγεννιάτικα. Μόλις ακούσετε λόγια της αντίθετης άποψης, την απάντηση έχετε στο τσεπάκι: «είσαστε δογματικοί!» Και όλες αυτές οι λέξεις από αυτούς που έχουν το δόγμα στο μεδούλι τους και δεν λένε να ξεκολλήσουν από το μέγα κόλλημα τους. Θρηνούν την αρχαία Ελλάδα (οι Ελληναράδες!) ότι ο Χριστιανισμός (Ιουδαϊκή αίρεση!) την αποτελείωσε και εκτοξεύουν κατηγορίες προς την άλλη πλευρά ότι είναι Ελληναράδες με ευκολίες απίστευτου κάλου. Παραλογισμός στο έπακρο. Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για την παρακμή που είχε παραπέσει η κατά τα άλλα ένδοξη αρχαία Ελλάς, εγώ βαριέμαι τη σήμερον ημέρα, είναι και αυτές οι άγιες νύχτες που δεν μου το επιτρέπουν…….) Σας αφήνω να θρηνείτε τον χαμένο παράδεισο του παγανισμού σας μέσα στην άγνοια του δογματισμού που σας δέρνει. Θα μπορούσα να γράψω κάτι για τις προτάσεις του Πλάτωνα (κάτι περί απαγορεύσεως των ποιητάδων, μουσικών, γλήπτωνγλυπτών κτλ) αλλά και πάλι βαριέμαι.
  Είναι και ανώφελος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 184. πάντα σκεπτικιστης ηδη απαντησα!!!!το τελευταιο μνμ Νο432

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 185. Kato Patissia said...

  Ηρέμησε, δέν προσφέρεται η μέρα για πιστολίδι και ξεκαθάρισμα λογαριασμών! Κάτσε πιές κανα ουισκάκι, πές κανένα Χρόνια πολλά σε κανέναν Χρήστο, κι’ άστο...

  Δευ Δεκ 25, 08:42:09 μμ

  ------------

  Δεν πίνω ουίσκυ.
  Πίνω οίνο (όχι κρασί), τσίπουρο και από τα απ'έξω έχω έρωτα με το Jägermeister.

  Τρολλ, γελάτε συχνά;
  Τι ωραία!
  Να το καθιερώσουμε τότε.

  Τι σχέση έχει ο χρόνος με τον αυθύπαρκτο (κατά τους χριστιανούς) Θεό;
  Ο Θεός είναι το Υπέρτατο Ον κατά τους χριστιανούς.
  Άρα, το να ξέρετε εσείς ότι υπάρχει σημαίνει ότι υπεισέρχεσθε στην ουσία Του και άρα είστε πλησίον ή εντός της φύσης Του αφού γνωρίζετε τα της ουσίας Του.
  Οπότε συμβαίνουν δύο τινά:
  Ή ο Θεός δεν είναι και τίποτα σπουδαίο αφού ακόμη και ο Τρολλ τον αντιλαμβάνεται, ή ο Τρολλ πιστεύει κάτι επειδή απλά του είπαν ότι υπάρχει!

  Ενώ ο χρόνος δεν νοείται ως οντότητα, οπότε ο παραλληλισμός που κάνατε είναι άστοχος και αφελής.

  Πως μπορεί να νοηθεί ο άπειρος Θεός στη σχέση του με το δημιούργημά του, τον κόσμο, χωρίς να γίνει ο ίδιος πραγματικότητα, δηλαδή πως είναι δυνατό να ταυτιστούν αυτά τα δύο που έχουν διαφορετική προέλευση;

  Και μην ξεχνάτε ότι ο ορθολογισμός είναι αντίθετος προς όλες τις μορφές αγνωστικισμού, αποκρυφισμού, παραδοσιοκρατίας και γενικά στο σύστημά του δεν υπάρχει χώρος για τη μεταφυσική.
  Το διαδίκτυο που και εσείς απολαμβάνετε είναι απόρροια του Διαφωτισμού.
  Αν δεν είχε επικρατήσει ο Διαφωτισμός θα διαβάζατε σήμερα υπό το φως της καντήλας για τον Παχώμιο...

  doctor

  Δεν πειράζει, μια άλλη φορά.
  Συνεχίστε να γελάτε και συγγνώμη για την διακοπή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 186. Χρόνια πολλά Δονκατ και λοιπά καλά παιδιά, Καλά Χριστούγενιάτικα Ηλιούγεννα και Αθεούγενα
  :))))


  (apo Gazi Kaplani)Το NBC λογόκρινε
  αυτό το Χμας-βιντεο του


  Justin Timberlake

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 187. ευτραφής said...
  Προς ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ
  (...) προσυπογράφω το σχόλιο
  του DOCTOR τας 24/12 ωρα 10.5Ο
  Να είστε όλοι καλά.

  Δευ Δεκ 25, 08:38:50 μμ
  ---------------------------
  Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε
  Χρόνια πολλά και σε σας και στους αγαπημένους σας, με υγεία, χαρά και ευτυχία!

  Με αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 188. Δεν μου έρχεται να πω τα χρόνια πολλά μου, και υπάρχει λόγος για αυτό. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω και ταυτοχρόνως να προσπαθήσετε και εσείς να μου εξηγήσετε τις απορίες που έχω. Πως είναι δυνατόν να αρνείται κανείς την θρησκεία, την ψυχή, το μεταφυσικό και ότι συνεπάγεται σε αυτές τις κατηγορίες και ταυτοχρόνως να δέχεστε ευχές και επίσης να τις δίνει σε άλλους? Δεν νομίζετε ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια μεταξύ λόγων, πεποιθήσεων και πράξεων? Οι ευχή «Χρόνια Πολλά» δεν στερείτε νοήματος, και ακόμα λιγότερο να λέτε «Καλά Χριστούγεννα», «Καλή Νέα Χρονιά». Οι ευχές πιάνουν τόπο μόνον αν τις πιστεύετε, διαφορετικά καταντά μία γελοία παρωδία που είναι για κλάματα. Να τις πιστεύει αυτός που τις δίνει, αλλά και αυτός που τις δέχεται. Ευχές δεν είναι κούφια λόγια, αλλά πολύ σημαντικά ξόρκια. Το εαυτό σας κοροϊδεύετε όταν κάθεστε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μοιράζετε λόγια κενού περιεχομένου και ανούσιες βαρετές λέξεις σε ονομαστικές εορτές που ούτε εσείς ξέρετε τι σημαίνουν. Εκτός αν κοροϊδεύετε τον κόσμο με όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι που κάνετε. Κατηγορείτε τους άλλους ότι έχουν κάνει τα Χριστούγεννα ένα μεγάλο φαγοπότι, και ταυτοχρόνως κλαίτε που εσείς δεν μπορείτε να μπεκροπίνετε επειδή έχετε κάποια εμπόδια που το δυσχεραίνει αυτό. Σας είπε κανείς ποτέ ότι τα Χριστούγεννα είναι γιορτή πνευματική και όχι φαγοπότι? Έτσι το νιώθουν οι Χριστιανοί, και τα φαινόμενα απαιτούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 189. Cyberdust
  κλείνετε την ημέρα των Χριστουγέννων με ένα μήνυμα γεμάτο χολή και κακία - νόμιζα πως οι Χριστιανοί έχουν αγάπη για όλους...

  Τα ¨Χρόνια Πολλά" είναι ευχή μακροημέρευσης - δεν έχουν σχέση με καμία θρησκεία. Τα Καλές Γιορτές ή Καλά Χριστούγεννα εύχονται να περάσεις καλά αυτή την περίοδο όπου εθιμικά οι περισσότεροι γιορτάζουν.

  Εγώ πάντως εύχομαι και σε σας και σε όλους, πιστούς και άπιστους, να περνάτε καλά, υγιείς και ευτυχισμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 190. Εν καταλάβατε, επειδή δεν θέλετε να καταλάβετε. Οι ευχές έχουν να κάνουν με θρησκείες, και μόνον με θρησκείες. Εξήγησα πως δουλεύουν. Τα συμπεράσματα κράτα για τον εαυτό σου.

  Δεν είναι κακία, κακία είνια η διαστρεύλωση που κάνεισ στα λόγια μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 191. Φαντασιας ερωτηση

  Αν ειχαμε την δυνατοτητα να φερουμε ...απο το διαστημα εναν νεο θεο η μια θεα
  *ναι, γυναικα, γιατι οχι*
  πως θα θελαμε να ειναι
  η
  πως να μην ειναι
  ποιος θα ηθελε μια απο τα ιδια
  ποιος δεν θα ηθελε κανεναν η καμια θεικη υπαρξη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 192. Και τα έθιμα σε τελική ανάλυση, με θρησκεία έχουν να κάνουν. Περισσότερη συνέπεια δεν βλάπτει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 193. Ορθολογική λογοκρισία? Άντε γεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 194. cyberdust said...
  Και τα έθιμα σε τελική ανάλυση, με θρησκεία έχουν να κάνουν. Περισσότερη συνέπεια δεν βλάπτει.

  ------------------------

  Ναι αλλά με ποιά θρησκεία; Τα Χριστούγεννα είναι απόσταγμα δέκα προγενέστερων θρησκευτικών εορτών. Ήδη ο Μάριος μας ευχήθηκε "ευτυχισμένο χειμερινό ηλιοστάσιο" μία φυσιολατρική ευχή. Η πρωτοχρονιά ΔΕΝ είναι θρησκευτική γιορτή ούτε ευχή...

  cyberdust said...
  Ορθολογική λογοκρισία? Άντε γεια

  ------------------------------

  Τώρα το να μιλάτε σείς για λογοκρισία που έχετε μονοπωλήσει το μπλογκ και δεν σας έχει κοπεί ούτε κόμμα, είναι απαράδεκτο. Παρακαλώ να ανακαλέσετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 195. "...και δεν σας έχει κοπεί ούτε κόμμα..."

  "...το μπλογκ είστε εσείς..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 196. cyberdust said...
  Και τα έθιμα σε τελική ανάλυση, με θρησκεία έχουν να κάνουν. Περισσότερη συνέπεια δεν βλάπτει.

  The Agnostic Christmas.
  by Robert G. Ingersoll
  The Journal, New York, December 25, 1892.
  **** ****

  AGAIN we celebrate the victory of Light over Darkness, of the God of day over the hosts of night. Again Samson is victorious over Delilah, and Hercules triumphs once more over Omphale. In the embrace of Isis, Osiris rises from the dead, and the scowling Typhon is defeated once more. Again Apollo, with unerring aim, with his arrow from the quiver of light, destroys the serpent of shadow. This is the festival of Thor, of Baldur and of Prometheus. Again Buddha by a miracle escapes from the tyrant of Madura, Zoroaster foils the King, Bacchus laughs at the rage of Cadmus, and Chrishna eludes the tyrant.

  This is the festival of the sun-god, and as such let its observance be universal.

  This is the great day of the first religion, the mother of all religions -- the worship of the sun.

  Sun worship is not only the first, but the most natural and most reasonable of all. And not only the most natural and the most reasonable, but by far the most poetic, the most beautiful.

  The sun is the god of benefits, of growth, of life, of warmth, of happiness, of joy. The sun is the all-seeing, the all-pitying, the all-loving.

  This bright God knew no hatred, no malice, never sought for revenge.

  All evil qualities were in the breast of the God of darkness, of shadow, of night. And so I say again, this is the festival of Light. This is the anniversary of the triumph of the Sun over the hosts of Darkness.

  Let us all hope for the triumph of Light -- of Right and Reason -- for the victory of Fact over Falsehood, of Science over Superstition.

  And so hoping, let us celebrate the venerable festival of the Sun. --

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.