Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2006

Τρισυπόστατο ΜίσοςΠως με πονάει το μακελειό στη Μέση Ανατολή! Ιδιαίτερα επειδή δεν μιλάω μόνο για αφηρημένες στατιστικές θυμάτων. Έχω γνωστούς και φίλους σε όλους τους χώρους που εμπλέκονται. Μου λένε ο καθένας τον πόνο του και τελικά δεν μπορώ να μην σκεφθώ ότι όλοι έχουν κάποιο δίκιο. Μόνο που δεν χωράνε τόσα πολλά δίκια σε τόσο μικρό τόπο.

Είναι ο χώρος από όπου κατάγονται όλες οι μεγάλες θρησκείες – και, ενώ θα έπρεπε να είναι τόπος αγάπης, είναι το Παγκόσμιο Κέντρο του Μίσους. Εδώ φιλονικούν και συμπλέκονται μεταξύ τους όλες οι πίστεις (όλες μονοθεϊστικές, με την ίδια, εξελικτικά, ιδέα του Θεού).

Αλλά και οι οπαδοί της κάθε θρησκείας συγκρούονται με τους ομόθρησκους. Μουσουλμάνοι με Μουσουλμάνους (π. χ. Σιίτες με Σουνίτες, Παλαιστίνιοι εναντίον Αράβων), Εβραίοι με Εβραίους (Ορθόδοξοι εναντίον Εκσυγχρονιστών) και το χειρότερο: Χριστιανοί με Χριστιανούς!

Στον ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης, στον Πανάγιο Τάφο, έξη διαφορετικά «χριστιανικά» δόγματα διαγκωνίζονται και αντιμάχονται το ένα το άλλο. Λες και ο Ιησούς, αντί για «αγαπάτε αλλήλους», κήρυξε την έριδα και την διαμάχη.

Αντί να υπάρχει μία εκκλησία που να στεγάζει τον Πανάγιο Τάφο – υπάρχουν έξη, χωριστές. Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Αρμένιοι, Σύριοι, Κόπτες και Αβησσυνοί, έχουν από ένα δικό τους παρεκκλήσιο. (Οι Διαμαρτυρόμενοι δεν διεκδίκησαν μέρος αυτού του χώρου. Τον όρισαν παρακάτω). Αν κάποιος περάσει τα «σύνορα» από το ένα δόγμα στο άλλο, γίνονται παρατηρήσεις και συχνά καυγάδες. Συμβαίνει ακόμα και οι μοναχοί να έρχονται στα χέρια...

Αν υπάρχει ένα επιχείρημα για την αποτυχία των θρησκειών, αυτό λέγεται Ιερουσαλήμ.

Και τώρα αυτή η απίστευτη τραγωδία!

Την λεω απίστευτη, όχι διότι δεν υπήρξαν χειρότερες σε θύματα και καταστροφές, αλλά γιατί η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη που δεν μπορεί κανείς να την συλλάβει εύκολα.

Ο περισσότερος κόσμος (ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα) εκτονώνεται απλοποιώντας τα πράγματα. (Βοηθάνε πολύ και τα ΜΜΕ μας). Έτσι καταδικάζουμε το «βάρβαρο Ισραήλ» (και τον πάτρωνά του, τις ΗΠΑ) και ησυχάζουμε ότι κάναμε το καθήκον μας.

Έχω όμως γνωστούς Λιβανέζους που εύχονται να νικήσει το ...Ισραήλ για να απαλλαγούν από την ιρανικού τύπου δικτατορία της Χεζμπολά. Διαβάζω τον μεγάλο συγγραφέα και συνεπή ειρηνιστή Άμος Οζ, που πρώτη φορά υποστηρίζει στρατιωτικές επιχειρήσεις της πατρίδας του. Βλέπω τους περισσότερους ευρωπαίους διανοούμενους, να τον στηρίζουν.

Ξέρω ότι με ομόφωνο ψήφισμα (1559 – Σεπτέμβριος 2004) του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε αποφασιστεί πως όταν το Ισραήλ αποχωρήσει από τον Νότιο Λίβανο και η Χεζμπολά θα αφοπλιστεί. Το Ισραήλ αποτραβήχτηκε από τον Λίβανο. Η Χεζμπολά όχι μόνο δεν αφοπλίστηκε, αλλά πολλαπλασίασε το οπλοστάσιό της, προσθέτοντας και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που κάθε μέρα σκοτώνουν Εβραίους αμάχους. Αλλά γι αυτούς δεν διαβάζουμε τίποτα – 2700 πύραυλοι έχουν πέσει σε Εβραϊκές περιοχές με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σημερινός πόλεμος ξεκίνησε από αναίτια επίθεση σε Ισραηλινό φυλάκιο, που κατέληξε σε επτά νεκρούς και δύο αιχμαλώτους.

Με όλα αυτά δεν θέλω να δικαιολογήσω το Ισραήλ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ασπρόμαυρα όσο νομίζουμε. Υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Δεν είναι εύκολο να ζεις σε ένα κράτος του οποίου αμφισβητείται ακόμα και η νομιμότητα της ύπαρξης. Τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολά ορκίζονται να το εξαφανίσουν από τον χάρτη.

Σκεφθείτε μία ανάλογη κατάσταση στην Ελλάδα: Επιθέσεις αυτοκτονίας από φανατικούς Σκοπιανούς και πύραυλοι Τουρκικοί να πέφτουν στον Πειραιά (όπως στην Χάιφα). Και η Τουρκική κυβέρνηση να λέει πως φταίνε οι Γκρίζοι Λύκοι (που όμως κατέχουν υπουργεία).Ξέρω τα επιχειρήματα: η Ελλάδα δεν είναι «αυθαίρετο» κράτος που ιδρύθηκε σε ξένα εδάφη (να ένα επιχείρημα που δεν μας συμφέρει – εμάς τους κληρονόμους Αρχαίων). Όμως, καλώς η κακώς (κακώς αν προτιμάτε) το Ισραήλ υπάρχει. Είναι μία πραγματικότητα. Δεν μπορεί να εξαερωθεί, ούτε να μεταφερθεί στην Αλάσκα, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του Ιράν. Οι φονταμενταλιστές δεν βοηθάνε ούτε την δική τους πλευρά. Όποιος επιμένει να είναι απόλυτος, χάνει το δίκιο του.

Το δράμα είναι οι τύχες των αμάχων. Που γίνεται ακόμα χειρότερο όταν συνειδητοποιήσει κανείς πως συχνά οι ισλαμιστές τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Εποικίζουν τα στρατηγεία τους και τις αποθήκες πολεμικού υλικού με οικογένειες και παιδάκια – όπως στέλνουν παιδιά να τιναχτούν στον αέρα για το καλό της πίστης τους.

Και οι Ισραηλινοί; Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από ένα στριμωγμένο άγριο ζώο. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν και να απαλλαγούν από αυτόν τον κίνδυνο στα σύνορά τους, κάνουν υπερβολές και προκαλούν εκατόμβες. (Ματαιοπονώ. Για την Ελλάδα, και μόνο το γεγονός ότι τους στηρίζουν οι ΗΠΑ αρκεί. Αν πολεμούσαν εναντίον Αμερικανών, θα μιλούσαμε για ηρωικούς μαχητές...)

Όμως η ουσία παραμένει αλλού. Επάνω στην πλάτη αθώων παίζονται πάλι φρικτά παιχνίδια – γεωπολιτικά, θρησκευτικά, κυριαρχικά. Αλλά ο πόνος δεν έχει ταυτότητα, ούτε θρήσκευμα ούτε εθνικότητα.

Τα βράδια που ξενυχτάω, ελπίζοντας να φανεί ο χαμένος σύντροφός μου, σκέπτομαι τη μαύρη μοίρα αυτών των άτυχων – και οι νύχτες γίνονται πιο σκοτεινές.


Οι φωτογραφίες είναι από επίσκεψη του 2000. Επάνω το Τέμενος στον Βράχο - από όπου ανελήφθη ο Μωάμεθ για να δει τον Αλλάχ, στην μέση η εκκλησία του Πανάγιου Τάφου και κάτω το "Τείχος των Δακρύων" μοναδικό απομεινάρι από τον ναό του Σολομώντα. Τρεις ιδρυτικοί τόποι μέσα σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο!

356 σχόλια:

 1. Φιλος Λιβανεζος μου ειπε το εξης : Let's hope we'll get rid of Hezbolah this time.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Διάβασα άπειρα άρθρα σε εφημερίδες, διαδίκτυο κλπ.

  Ελάχιστα δεν ξεκινούν και δεν εξαντλούνται στους αφορισμούς εναντίον του Ισραήλ.

  Η μεγαλύτερη πίκρα ήρθε από τα blog, όπου ήλπιζα ν' ακούσω και μια πιο ψύχραιμη άποψη.

  Δυστυχώς, η πλειοψηφία των bloggers αναπαράγει τα γνωστά κλισέ.

  Συμφωνώ απόλυτα με τον ΝΔ, ο πόλεμος αυτός είναι πιο παράλογος απ' τους παράλογους.

  Ούτε το Ισραήλ ξέρει γιατί επιτέθηκε. Έχω ακούσει δεκάδες εκδοχές για τους λόγους (θα γραφτούν και στα σχόλια άλλες δεκάδες), η πληθώρα των οποίων μάλλον επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο.

  Μάλλον πρόκειται για παβλωφική αντίδραση τύπου "βία στη βία".

  Οι φανατικοί και των δύο πλευρών ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ χαίρομαι που διαβάζω μια τόσο ισορροπημένη ανάλυση της κατάστασης, κάτι που πραγματικά λείπει από τα ελληνικά ΜΜΕ.

  Η ειρωνεία της υπόθεσης: ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν προέρχεται από το στρατό. Φταίει η απειρία του; Η μήπως ακριβώς για αυτόν τον λόγο προσπαθεί να δείξει πως έχει δύναμη κάνοντας έναν πόλεμο από τον οποιο δε μπορεί να βγει κανεις κερδισμένος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νομίζω ότι και εσείς κάνετε κάποιες απλοποιήσεις:

  Σαφώς υπάρχει τρομοκρατία. Αλλά, υπάρχει μια αιτιακή αλυσίδα.

  Η Χεζμπολά υπήρξε αιτιατό, πολύ πριν γίνει αίτιο. Η φαντασίωση της γης Χαναάν, νομίζω ότι είναι το αρχικό αίτιο. Αν το Ισραήλ βάλει κάτω την ιδέα της συνύπαρξης, αν σταματήσει να κουβαλάει εποίκους, αν σταματήσει να κάνει ομήρους τους Παλαιστίνιους μέσα στην ίδια την Παλαιστίνη, τότε υπάρχει ελπίδα.

  Κι όσο για επιχειρήματα που ακούγονται, περί δημοκρατίας από τη μια και φανατικής θρησκοληψίας από την άλλη, σημειώνω ότι ο Ράμπιν δεν πέθανε από ...αμυγδαλές.

  Αν λοιπόν τώρα η Χεζμπολά ανάγεται σε αίτιο, και το Ισραήλ αντιδρά έτσι, αρχίζει να αναδύεται νέο αιτιατό, κι έχει όνομα:

  Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

  Και θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα μ' αυτούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Nikos Dimou said……
  Όμως η ουσία παραμένει αλλού. Επάνω στην πλάτη αθώων παίζονται πάλι φρικτά παιχνίδια – γεωπολιτικά, θρησκευτικά, κυριαρχικά. Αλλά ο πόνος δεν έχει ταυτότητα, ούτε θρήσκευμα ούτε εθνικότητα……..

  Αυτή είναι η φράση-κλειδί και καταλύτης………Δυστυχώς……..

  Καλημέρα κύριε Δήμου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα.
  Αναρωτιέμαι πως μπορούν άνθρωποι και πέρνουν θέση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα χωρίς να έχουν κάποιο ουσιαστικό συμφέρον.
  Πως λες δηλαδή είμαι με τον ένα ή με τον αλλον σε ένα τόσο παράδοξο πόλεμο.
  Είναι αλήθεια κανείς με την Χεζμπολαχ?
  Είναι κανείς με τους Μουτζαχεντίν?
  Υποστηρίζει κανείς αυτά που φανατικοί υποστηρίζουν?
  Και αν αύριο αρχίζουν να μας σκοτώνουν για το τρόπο ζωής μας θα έχουν δίκιο?
  Επειδή έχουμε τηλεόραση ή επειδή οι γυναίκες ψηφίζουν?
  Ξέρετε είναι σίγουρο πως καταδικάζουμε όλοι το Ισραήλ και τις επιθέσεις.
  Αλλά μέχρι εκεί.
  Είναι άραγε τρόπος να υποστηρίζεις την Ειρήνη δίνοντας δίκιο σε ανθρώπους που επιθυμούν την εξαφάνιση μιας χώρας από τον χάρτη?
  Εξοργίζομαι τις τελευταίες μέρες γιατί ακούω πράγματα που δεν έχουν καμμία λογική.
  Είναι προτιμότερο σε αυτές τις στιγμές που ο πόνος ξεππερνά τα ανθρώπινα όρια να σιγείς.
  Κόσμος πηγαινοέρχεται στα ΜΜΕ και υποστηρίζει απίστευτα πράγματα.
  Άκουσα τις τελευταίες μέρες ανθρώπους να μακαρίζουν το Χίτλερ και να λυπούνται που δεν κατάφερε να τους εξαφανίσει όλους!
  Ποιούς? Τους Εβραίους έτσι γενικόλογα και αόριστα!
  Άκουσα ανθρώπους να υποστηρίζουν πως η Ελληνική πλευρά πρέπει να υποστηρίξει την Χεζμπολαχ για να έχουμε εμείς ήσυχο το κεφάλι μας.
  Να κλείσουμε τα σύνορα γιατί δεν αντέχουμε άλλους πρόσφυγες.

  Δεν ξέρω σαν μονάδα αν έχω την δύναμη να αποτρέψω οτιδήποτε από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο κόσμο. Νομίζω πως δεν έχω.

  Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραδειγματίζομαι από τους ανθρώπους που συγχωρούν.
  Από τη μάνα της Ισραηλινής κοπέλας που αγκαλιάζεται με την μάνα του Παλαιστίνιου καμικάζι και ζητούν να σταματήσει αυτό που γίνεται.
  Να διδάσκω στο παιδί μου την Ειρήνη. Και πως για αυτή θα πρέπει να υποχωρεί και όχι να πολεμά!
  Θα πρέπει να κάνει δύο βήματα πίσω για να πάει ένα βήμα μπροστά.

  Για να δημιουργήσω τον άνθρωπο εμπόδιο στα σχέδια και τα πιστεύω αυτών που μπολιάζουν το μίσος στο μυαλό των ανθρώπων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλημέρα! (τι καλημέρα δηλαδή...)

  Το είπα και το ξαναλέω: Η απόλυτη παράνοια στο πρόσωπο μιας Λιβανέζας μάνας, που ούρλιαζε "Πρέπει να σώσω τα παιδιά μου, να τα προστατεύσω!" και είπα ωχ την έρμη μάνα, Θεούλη μου τι τραβάνε, συγκινήθηκα, θύμωσα, ντράπηκα... Από τον καναπέ βεβαίως, από την ασφάλεια του σπιτιού μου και τα παιδιά μου να ρουθουνίζουν στον ύπνο τους...

  Και συνέχισε μετά: "... γιατί πρέπει να μεγαλώσουν, να τα φτάσω να πάνε στρατό, να σκοτώσουν τους Ισραηλινούς..."

  Αγρίμι είπατε? Από όλες τις πλευρές... The beast with bloodshot eyes!

  Κι όταν ζεις έτσι, πώς να μην συνεχίσεις (με περηφάνεια κιόλας!) το δρόμο του μίσους...

  Δεν ξέρω, στον πλανήτη του 2006, αυτή είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΡΕΛΛΑ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΗΘΙΚΟ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΚΟ!!!

  Καλημέρα ε?...
  :-<

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. (... ωραία, να δούμε, θα το κλείσουμε αυτή τη φορά το μπλογκ?...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Έχω την εντύπωση ότι οι θρησκείες φτιάχτηκαν όχι για να ενώνουν αλλά για να χωρίζουν τους ανθρώπους και για να δίνουν άλλοθι για κάθε είδους ωμότητα και αγριότητα. Δείτε τις συζητήσεις στην τηλεόραση μεταξύ οπαδών διαφορετικών θρησκειών. Όλοι έχουν ένα ύφος αγαθότητας αλλά όταν τους θίξουν τα πιστεύω τους μόνο που δεν κατασπαράζουν τους έχοντες αντίθετη γνώμη. Κατά τη γνώμη μου η θρησκεία είναι ο απόλυτος σκοταδισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. (...α, και μη μου πει κανείς πως κατηγορώ μόνο τη Λιβανέζα μάνα, έτσι? Το αγρίμι βρίσκεται σε όλα τα χαρακώματα, ακριβώς γιατί είναι ο φυσικός του τόπος αναπαραγωγής...)

  (... τι έλεγα κανείς να μην σηκώσει όπλο ποτέ? ναι, να υπερασπίζεσαι το σπίτι σου όταν σου κάνουν επίθεση, νόμιμο, αλλά αν ούτε αυτοί έχουν όπλα, πώς θα σου επιτεθούν? Θα βρουν τρόπο θα μου πεις, παίζονται πολλά... Ατομικές σφαλιάρες ίσως...)

  (...μύλος...)

  (.... λέω να κανω διάλειμμα, μη φουντώσω με τη ζέστη, συμπαθάτε με, ε?...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. καλημέρα.

  Η μία πλευρά έχει ορκιστεί να εξαφανίσει από προσώπου γης την άλλη. Η άλλη πλευρά θεωρεί την πρώτη ως υποδεέστερη και την αναγκάζει να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Άντε να βρεις άκρη μετά.

  Εκτίμηση για το μέλλον:
  1) Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να έχουν οι Ισραηλινοί κάποια θεαματικά αποτελέσματα μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων. Ακούγονται πολλά για βόμβες κατά καταφυγίων κλπ.
  2) Οι ρουκέτες θα συνεχίσουν να πέφτουν επί δικαίων και αδίκων (μέχρι να τελειώσουν? οι ρουκέτες).
  3) Ο Λίβανος θα κάνει καμιά 20ετία να ξαναχτιστεί.
  4) Σε λίγο καιρό θα έχουμε βρει άλλο hotspot θέμα για να κουβεντιάζουμε.

  Είδατε τώρα με το Λίβανο πώς ξεχάστηκε και η Λωρίδα της Γάζας, η Βαγδάτη, Η υπο-Σαχάρια Αφρική, η Βόρειος Κορέα.

  Καλημέρα σε όλους.

  Ι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΕΛΕΟΣ Θεε μου....
  μεσα απ την καρδια μου

  συμφωνω με ολους σας και με τον κ. Δημου, τα λογια μου θα ειναι επαναλειψη και υπερβολη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. k. Dimou kalispera
  katarxin sygnomi gia ta greeklish alla apo to grafeio mou sto londino einai i moni lisi.
  Sygxartiria gia to poly kalo kai tolmiro post. Einai oi proti fora pou apo ellina akouo kati logiko kai ousiastiko gia tin katastasi stin mesi anatoli xoris na einai empotismeno me misos gia tous evraious.
  Einai tragika ayta pou diavazo stis ellinikes efimerides aytes tis meres kai epivevaionoun poso ratsistes eimaste pragmatika.
  O ratsismos ayto vrisketai pantou kai eimai sigouros oti proerxetai apo tin panteli elipsi pragmatikis gnosis tis istorias kai ton pragmatikon gegonoton.
  Vlepo ena politiko komma pou oi oikogeneia mou edose tin zoi tis gi ayto (kke) na antidra me afantasto kai dogmatiko tropo . Apo pote eginan oi palestinioi adelfia mas alla den exoume kanena provlima na ypiretoume ston evro kai na eimaste etoimoi na skotosoume opiondipote tourko mas valoun mprosta mas
  Diavasa se megali efimerida akoma kai oti ola ayta ginontai gia to petrelaio. ????? einai dynaton tetoia parapliroforisi.
  dystyxos den vlepo kanena na einai antithetos se xores opos i aigyptos i syria , i saoudiki aravia klp pou oxi mono den exoun voithisei ta adelfia tous tous omothriskous tous palestinious alla tous apagorevoun na mpoun kai na zisoun i na ergastoun stis xores aytes. kata ta alla to israil einai o kakos tis perioxis alla plironei gia olo to infrastructure ton palestinion . o monos pragmatikos tous simmaxos
  den thelo na synexiso parapano giati xero oti ta greeklish kourazoun.

  opos eipe i Golda Meir o polemos that stamatisei mono otan oi palestinioi (kai mporoume na allaxoume edo to onoma me opoion allo fundamtalisti) agapisoun ta paidia tous perissotero apo oti misoun tous evraious.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. heinz said...
  "Η φαντασίωση της γης Χαναάν, νομίζω ότι είναι το αρχικό αίτιο".

  Δεν νομίζω πως η φαντασίωση αυτή συγκινεί πια τους Ισραηλινούς... Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να αναγνωριστούν σαν κράτος και να ζήσουν ειρηνικά.

  Σήμερα οι αδιάλλακτοι δεν είναι από αυτή την πλευρά.

  Το Ισραήλ είχε κάνει βήματα στο θέμα των εποίκων και της Γάζας - όταν ξεκίνησαν επιθέσεις Χαμάς και Χεζμπολα (πιθανόν με εντολή του Ιράν...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η Γκόλντα Μέιρ υποστήριζε δημοσίως ότι η Παλαιστίνη δεν υπήρξε ποτέ. Η εξουσία της της επέτρεπε να εκφράσει κάτι που ξεπερνάει οποιαδήποτε λογική, ηθική, ιστορική μνήμη.
  Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη επίδειξη της δύναμης του μίσους.
  Είμαστε υποχρεωμένοι να παρατηρούμε παθητικά, πόσο τίποτα δεν αλλάζει, όταν η ζωή, προτού ακόμα να γεννηθεί, είναι βουτηγμένη στο δηλητήριο. Επιβεβλημένη αγνοια, φόβος, απληστία.

  Ποιό είναι το αντίδοτο, θα μου πείς...
  Δεν ξέρω. Αυτό είναι ερώτημα ζωής και θανάτου. Κι οι απαντήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σίγουρα φυλακές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. i golda meir exefrase kati to opoio ypostirizoun oloi oi evraioi giati einai meros tis istoria tous kai kyrios tis 8riskeytikis tous sinidisis pou vasizetai stis Grafes. den yparxei pouthena stin vivlo i palestini sa xora. den exei na kanei tipota me to misos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Καλημέρα σε όλους.

  Was Israel nicht darf

  Der Krieg im Libanon dauert schon zu lange, um noch legitim zu sein

  von Martin Klingst

  Η έγκυρη γερμανική εφημερίδα DIE ZEIT έχει ως κύριο θέμα της, τι άλλο, από τη σύρραξη στο Λίβανο, και υποστηρίζει, ότι ήρθε η ώρα της επέμβασης της διεθνούς κοινότητας και της διάνοιξης διαύλων για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

  Όμως αυτό οδηγεί το Ισραήλ στην εκεχειρία-ήττα και δίνει τη δυνατότητα στους φανατικούς μουσουλμάνους να επανακάμψουν.

  Είναι λύση ή μετάθεση του προβλήματος; Και τι γίνεται με τους αμάχους που αγκομαχούν καθημερινά και υποφέρουν;

  Το δικό μου πικρό συμπέρασμα είναι ότι αφού οι εμπλεκόμενοι(σ.σ. σε καμία περίπτωση δεν ισομοιράζονται οι ευθύνες) δε μπορούν(μπόρεσαν) να κάνουν υπερβάσεις και επέλεξαν (εάν είχαν τη δυνατότητα επιλογής ή μάλλον την είχαν πριν αρκετά χρόνια) αυτό το δρόμο, η καταστροφή ήταν ήδη προγραμματισμένη. Το έργο, οι πρωταγωνιστές και το, τα σενάρια πάνω κάτω γνωστά, τώρα επιβεβαιωμένοι όλοι μας απορρούμε...

  Πόσο ειλικρινής είναι η λύπη μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. KAΛΗΜΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ DΟΝ.

  ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ:

  1) ΕΙΡΗΝΙΣΤΗΣ Ο ΑΜΟΣ ΟΖ; ΔΕΝ ΤΟΝ πΙΣΤΕΨΑ πΟΤΕ. Ο ΤΡΟπΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟπΟΙΟ ΔΙΑΤΥπΩΝΕΙ ΤΑ ΕπΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΚΑπΟΙΟΥ πΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ πΕΙ ΤΑ πΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ. ΣΑΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ πΟΥ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΟπΑΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΖΗΓΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜπΙΖΝΕΣ ΤΟΥ.

  2)Η ΧΕΖΜπΟΛΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ πΥΡΑΥΛΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ; ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΑΛΛΑ πΟΥ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ; ΑπΟ ΤΟ 1989 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑπΙΕΙ ΤΟ ΧΑπΑΚΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΕΓΝΟ. ΚΑΙ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟ 1989 ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕπΙΘΕΣΗ ΤΗΣ 11ης ΣΕπΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑπΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ. ΤΟΤΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ Η πΤΩΣΗ ΤΗς ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΥπΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣπΟΡΑ ΤΗς πΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗς ΣΤΟΝ πΛΑΝΗΤΗ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΥπΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣπΟΡΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑς ( ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ )ΚΡΥΦΕΣ πΩΛΗΣΕΙΣ ΟπΛΩΝ.

  3) ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Υ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑπΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ πΑΤΕΡΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ πΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑπΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ πΛΕΥΡΑ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΤΕΚΛΑΡΕ ΕπΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ. ΑΡΑ ΜΗπΩς ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΘΕΟΙ; ΔΕΝ ΥπΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΘΕΙΣΜΟΣ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ.

  4) ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑς ΤΩΡΑ: ΝΑ ΔΩ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ πΩς ΘΑ ΤΟ ΦΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑς πΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ πΑΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΥΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΙΜΑ πΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑπΕΙΡΟ ΙΔΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑπΕ ΤΟΥ ΕπΑΝΩ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜπΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ πΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΑπΟ ΤΙΣ 22 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑπΤΥΓΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΕΣ. Η ΚΑπΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑπΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΟ πΡΑΓΜΑ. πΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ πΑΡΕΙ ΧΑΜπΑΡΙ ΑΚΟΜΑ; ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Nikos Dimou said...


  "heinz said...
  "Η φαντασίωση της γης Χαναάν, νομίζω ότι είναι το αρχικό αίτιο".

  Δεν νομίζω πως η φαντασίωση αυτή συγκινεί πια τους Ισραηλινούς... Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να αναγνωριστούν σαν κράτος και να ζήσουν ειρηνικά."


  ναι είναι ολοφάνερο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Hai...Idont know your language.but Ienjoyed photos .Nice blog

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. είναι άτυχη πολύ των άτυχων η μοίρα. εντελώς πετρωμένη στην αγάπη και σαβανωμένη του έρωτα το ανοξείδωτο φάος. θα πεθάνουν μεταξύ των ατύχων όμως και άτομα των μειονοτήτων που ίσως να έπαιζαν ρόλο μετά την ειρήνευση. ένας ομοφυλόφιλος ισραηλίτης θα μπορούσε να ιδρύσει εκ νέου το μουσουλμανισμό πάνω στις υγιείς αμερικανικές βάσεις της Σούδας, ενώ ένας απόστρατος σουνίτης θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει playstation σε γιγαντιαία συνταγματική οθόνη. οι υπόλοιποι πεθαίνουμε από τερηδόνα και λεπτοδείκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καλημέρα και από εμένα...
  ΝΔ wrote:
  Έχω όμως γνωστούς Λιβανέζους που εύχονται να νικήσει το ...Ισραήλ για να απαλλαγούν από την ιρανικού τύπου δικτατορία της Χεζμπολά.

  Με ποιο τρόπο μπορεί να νικήσει το Ισραήλ δεν έχω καταλάβει; Και οι φίλοι μου οι Λιβανέζοι το ίδιο λένε για τη Hesbollah εδώ και 5 χρόνια που έχω τη τύχη να τους γνωρίζω... Ωστόσο σήμερα το μόνο που θέλουν είναι να σταματήσει ο πόλεμος έξω από το σπίτι τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Αυτά που γράφω παρακάτω τα δημοσίευσα και σε άλλα μπλογκς, αλλά επειδή σίγουρα ταιριάζουν καλύτερα στο μητρικό μπλογκ, τα ξαναπαρουσιάζω, έστω κι αν γίνομαι κουραστικός.
  *************

  O καφενειακός ή δημόσιος διάλογος (;) που γίνεται στην ελληνική γλώσσα και αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολέμου, είναι εξ ορισμού μάταιος. Διεξάγεται μονόπλευρα και μονολιθικά, σε πολύ στενά ιδεολογικά και ελληνοκεντρικά πλαίσια, και αποκλείει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απόψεις των άμεσα εμπλεκόμενων, όπως και τρίτων ουδέτερων παρατηρητών από άλλες χώρες. Όταν σπάνια φιλοξενούνται στο διάλογο μας τρίτοι, η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια μεροληπτικά, πάντα με γνώμονα την προβολή θέσεων που παραδοσιακά βρίσκουν σύμφωνη και κολακεύουν την ομοιογενή και ομοιόμορφη και επιλεκτικά ευσυγκίνητη ελληνική κοινή γνώμη. Ο σκοπός των έντονων και συναισθηματικά φορτισμένων αντιπαραθέσεων, που βλέπουμε και διαβάζουμε στα κανάλια και στις εφημερίδες, δεν είναι η υπεράσπιση του δικαίου ( υπάρχει φυσικό δίκαιο στην εξωτερική πολιτική άραγε;) της μια ή της άλλη πλευράς –οι περισσότεροι άλλωστε, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, συντασσόμαστε πάγια εναντία στους ισραηλινούς και τους Αμερικάνους- αλλά η ανάγκη των διαπληκτιζόμενων μερών, δημοσιογράφων, αναλυτών, διανοουμένων, άσχετων τηλεμαϊντανών, ειδικών αντιαμερικανολόγων με PhD στο Harvard ή στον Περισσό κτλ, να διαφημίσουν τους εαυτούς τους , να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους και να κερδίσουν τις εντυπώσεις με την ορθότητα (;) των απόψεων τους και τον πλούτο των γνώσεών τους, επιδεικνύοντας με στόμφο τις δήθεν ουμανιστικές ευαισθησίες τους, μα πάνω από όλα την ξέχειλη οργή τους (νηφάλιος στην Ελλάδα = χαμένος από χέρι), η οποία, όμως, «είναι μονομερής και υποκριτική και η ύπαρξη θυμάτων προβάλλεται ή υποβαθμίζεται προκειμένου να στηρίζει προκαταλήψεις για τους θύτες» (Μπίστης).


  Με το «Μπίστης» που ανέφερα μάλλον έχασα το οποιοδήποτε δίκιο που μπορεί και να είχα, ε;

  Και εγώ θα τον πήγαινα περισσότερο αν δεν εξευτέλιζε τον εαυτό του τόσο πολύ σε χαζοεκπομπές και χαζοκάναλα…

  Με αυτά που λέω, εύκολα κάποιος γραικαλβανός (αισθητή η απουσιά του harry από τέτοιες συζητήσεις) θα μπορούσε να μου προσάψει την «κατηγορία» του αμερικανοεβραιόφιλου. Εμένα πάντως ο charmingjustcharming, διέγραψε όλα τα σχόλια μου και με κήρυξε ανεπιθύμητο στο μπλογκ του. Έχει καιρό βέβαια, δεν το έκανε πρόσφατα με τις εξελιξεις…


  Νομίζω δεν έχει πολύ νόημα να συζητάμε διεθνή θέματα με τους όμοιους μας. Εκτός και αν θέλουμε να εκτονωθούμε, όπως κάνουμε και με τα ποδοσφαιρικά. Είτε πάμε στην Τούμπα και την καίμε, είτε πάμε Β. Κωνσταντίνου (σωστά το λέω;) και εξασκούμε τα μπράτσα μας, ρίχνοντας τον τρουμαν μπρούμυτα στο έδαφος.

  Αυτές τις μέρες με εκφράζει πιότερο ο!!! Πιτσιρίκος (Και το καινούριο του ποστ ωραίο είναι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. κ.Δήμου
  έχω την εντύπωση ότι η νηφάλια προσέγγισή σας στο ζήτημα, στερείται "ιστορικότητας" και γνώσης των σύγχρονων δεδομένων.
  (βλ. διαχρονικά, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ & την πολιτική των τελευταίων ισραηλινών κυβερνήσεων).
  Ασπάζομαι πλήρως την ουσία (όπως εσεις την προσδιορίζεται, στην προτελευταία παράγραφο) του post σας & σας μεταφέρω τις ευχές μου για τη γρήγορη επιστροφή του άτακτου συντρόφου σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Καλές οι διαπιστώσεις

  Αλλά να μη ξεχνούμε την πραγματική αιτία των πολέμων που δεν είναι άλλη από τα συντήρηση και επαύξηση των συμφερόντων, οικονομικών και άλλων, των γερακιών και το πάθος τους για παντοκρατορία.

  Και η καημένη η ειρήνη αποδεικνύεται και πάλι
  " ασύμφορη ".

  Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αν
  κουνούσαν το μικρό τους δακτυλάκι, αν εφάρμοζαν κάποια προγράμματα με στόχο την καθιέρωση της Ειρήνης στον πλανήτη, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

  Αντί αυτού προάγουν την τρομοκρατία. Τη δική τους και των άλλων.

  Το ίδιο μήπως δεν ισχύει και με το περιβάλλον που καταστρέφεται.

  Ποιοί δεν υπογράφουν τις συνθήκες προστασίας του και γιατί ?

  Και στο τέλος -τέλος, αφού ούτε ένα σκοτωμένο, πεινασμένο, ακρωτηριασμένο, απορημένο, αθώο παιδί δεν καταφέρνει να συγκινήσει τις ψυχές αυτών που μπορούν να μιλήσουν και δεν το κάνουν, τότε που βρίσκεται η σωτηρία ?

  Μήπως στον Ο.Η.Ε. που συνήθως σωπαίνει ή μιλά όταν είναι αργά ?

  Μήπως στην Ευρώπη των ανενεργών και αναποτελεσματικών
  ( έτσι δυστυχώς αποδεικνύεται ) αρχών της ?

  Μήπως στον καθένα από μας που δεν ευκαιρούμε ?

  Πού ?

  Μήπως στους Λαούς,

  Ίσως

  Υπάρχει και αυτή η εκδοχή,

  Πρέπει να βλέπουμε την εικόνα, έξω από αυτή,
  για να την βλέπουμε ολόκληρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Kostas Trent & Πάντα Σκεπτικιστής - στείλατε σχόλια πολύ μεγαλύτερα από το όριο των 300 λέξεων (ακόμα και το έκτακτο των 500!).

  Παρακαλώ να είστε πιο συνοπτικοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. ενπλω said...
  κ.Δήμου
  "έχω την εντύπωση ότι η νηφάλια προσέγγισή σας στο ζήτημα, στερείται "ιστορικότητας" και γνώσης των σύγχρονων δεδομένων.
  (βλ. διαχρονικά, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ & την πολιτική των τελευταίων ισραηλινών κυβερνήσεων)".

  Η "ιστορικότητα" είναι μία παγίδα για την επίλυση σημερινών προβλημάτων. Το θέμα είναι να κρίνει κανείς με τα σημερινά δεδομένα κι όχι με το τι είχε γίνει προ 5.000, 50 ή 5 ετών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ikd said...
  ''Καλημέρα.
  Η μία πλευρά έχει ορκιστεί να εξαφανίσει από προσώπου γης την άλλη. Η άλλη πλευρά θεωρεί την πρώτη ως υποδεέστερη και την αναγκάζει να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης."

  Άν μου επιτρέψετε να καταλάβω κι άλλο απ' το χώρο σας, νομίζω, τώρα που διάβασα και τους άλλους συνομιλητές, πως και πρίν γίνει η απαγωγή του Εβραίου στρατιώτη, οι εβραικές δυνάμεις Κ α τ ο χ ή ς, είχαν σκοτώσει ως 100 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους.
  Αποψή μου πως η Χετζμπολά, έχοντας ρίζες μέσα στην Παλαιστινιακή κοινωνία, δεν 'ποδηγετείται' τόσο από εξωπαλαιστινιακές δυνάμεις -Ιράν, Συρία- ,

  όσο π ν ί γ ε τ α ι απ' την κατασκευή του Ισραηλινού τείχους,
  - απ' την καταστροφή της υποδομής στη Γάζα απ' τα εβραικά στρατεύματα & την καταστροφή με μπουλντόζες σπιτιών 'ύποπτων' για εθνική παλαιστινιακη αντίσταση,
  - απ τους εξευτελιστικούς και ατιμωτικούς σε βάρος των αμάχων Παλαιστινίων
  ελέγχους στα Εβραικά Μ π λ ό κ α (αντίστοιχα των Χιτλερικών δυνάμεων κατοχής εδώ),
  - από απροειδοποίητο συχνό κλείσιμο των συνόρων στη Γάζα και σε πολλά άλλα 'κατεχόμενα', ώστε οι δύστυχοι Παλαιστίνιοι-νιες εργαζόμενες να χάνουν τις δουλειές και τα μεροκάματά τους στην άλλη πλευρά, τα παιδιά τα σχολικά μαθήματα, ώστε με την εξαθλίωσή τους συχνά οι εργοδότισσες Ισραηλινές εταιρίες να βρίσκουν ακόμα πιο φτηνή 'πρώτη ύλη'...
  Για το Τείχος μήπως είπε κανείς τίποτα παρακαλώ ;

  Γιά μένα τόσο η 'Χαμάς', - ως γνήσια εκπροσώπηση της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων (που η δήθεν 'δημοκρατική' Δύση κατά αχαρακτήριστο τρόπο δ ε ν ( ! ) αναγνωρίζει, παρά τις γνησιότατες Παλαιστ. εκλογές), όσο και η 'Χετζμπολλά', φτάνοντας στο ''μή παρέκει'' , διεξάγουν ξεκάθαρο αντικατοχικό αγώνα κατά των Ισραηλινών δυνάμεων Κατοχής, ανάλογο προς τον του ΕΑΜ, του ΕΔΕΣ (1941-1944) κτλ στην κατοχική Ελλάδα.
  Στόν αγώνα αυτόν, οι πάμφτωχοι, εξόριστοι, υπό αβέβαιη προθεσμία ζωής, γκεττοποιημένοι (όπως σχεδόν οι θύτες τους Εβραίοι στο γκέττο της Βαρσοβίας, τί τραγική επανάληψη του 1944 !)- είλωτες Παλαιστίνιοι, με τη μπότα στο λαιμό τους, δικαιούνται να μεταχειριστούν ό λ α τα μέσα.
  Πώς είναι δυνατό να διασώσεις αξίες ;
  Πώς μπορείς να τηρήσεις σαν Παλαιστίνιος, την προστατευόμενη από Διεθνείς συνθήκες ζωή των αιχμαλώτων, ή την καταδίκη της συλλογικής ευθύνης του Ισραηλινού λαού, ή τις Διεθνείς συνθήκες προστασίας του αμάχου πληθυσμού , όταν το απόλυτα κυρίαρχο Ισραήλ με την συντριπτική του υπεροπλία, παραβίαζε επί ..χρόνια ;

  Ποιός θυμάται πιά την Ι ν τ ι φ ά ν τ α ;
  Τή θυσία εκατοντάδων βλαστών της Παλαιστίνης απ' τους εξοπλισμένουσ σαν αστακούς, απαθείς διάδοχους του Σιμάνα, του Ραντόμσκι και του Φέλμυ ;
  Όταν χρειάστηκε η θυσία της Ιντιφάντα μάλιστα για ν' αναγνωριστεί στοιχειώδες Παλαιστινιακό κράτος ;
  Όταν οι ρώσοι παρτιζάνοι ανιμετώπιζαν τα γερμανικά θηρία ήταν στα έσχατα.
  Ακριβώς σαν άνθρωποι κι όχι σαν δικαιοκρίτες θ ε ο ί , με τη μπόττα των ξανθών θηρίων στο στήθος, δεν είχαν πολυτέλειες περί ''ίσης μεταχείρισης '' με τους χιτλερικούς μαζικούς δημίους τους.

  Όσοι μιλούν, όπως οι γραββατοφορεμένοι δυτικοί διανοούμενοι μέσ' στα αίρ κοντίσιον τους και με τα δροσερά κρασιά τους, για φανατισμό της Χετζμπολλά,
  -άς ρωτήσουν αυτούς που τους έμεινε σπίθα ζωής στη σκόνη.
  -Άς ρωτήσουν αυτούς, που τους απόμεινε για να διασωθεί, η τελευταία σπίθα αξιοπρέπειας κάτω απ' τις στρατιωτικές μπουλντόζες και τις ρουκέττες των ''Απάτσι''...
  -Άς ρωτήσουν αυτούς που σα σύγχρονοι Αθίγγανοι είναι εξόριστοι, είναι ανεκτοί ως φιλοξενούμενοι, ως υπόδουλοι, στην ίδια τη γή τους.
  Άν δεν καταντά δυτική εξαχρείωση η ''ίση απόσταση''...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Καλησπέρα,

  Χαίρομαι που διαβάζω μια ανάλυση που ξεφεύγει από τα στερεότυπα τα οποία έχουμε μάθει εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια να μασάμε και να αναμασάμε: ιστορίες με άσπρα πρόβατα και μαύρους λύκους.

  Το δυσάρεστο είναι ότι όλα τα ΜΜΕ μας σερβίρουν πάνω κάτω τα ίδια
  στερεότυπα α. γιατί έχουμε μάθει τόσο πολύ στο κουτόχορτο που οι περισσότεροι δεν θέλουμε πια τίποτε άλλο β. το κουτόχορτο εκτός από ευχάριστη γεύση χωνεύεται και εύκολα... σε αντίθεση με αναλύσεις όπως η δική σας και πολλών από τους σχολιαστές γ. γιατί ποτέ κανείς από τα ΜΜΕ δεν βγήκε να μας θυμίσει τι έλεγαν πριν από μερικά χρόνια και το τι πραγματικά συνέβαινε στον κόσμο (π.χ. καλοί Σέρβοι και Μιλόσεβιτς, αλλά αυτοί οι ομαδικοί τάφοι μουσουλμάνων που ανακαλύφθηκαν μετά τι είναι;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Έχετε δίκηο κε Δήμου. Ζητώ συγγνώμη.

  Συνοπτικα η άποψή μου είναι πως οι Παλαιστίνιοι,
  εξοβελισμένοι απ' τη γή τους, βλέποντας αδικαιολόγητα τους σχεδόν τσιγγάνικους καταυλισμούς τους να διαλύονται,
  ανέστιοι,
  με κομμένο το νερό,
  με απαγόρευση δια των εξευτελιστικών ''Μπλόκων'', να πάνε έγκαιρα στις δουλειές τους, με τα παιδιά να σπρώχνονται πισω απ τις ισραηλινές δυνάμεις Κ α τ ο χ ή ς, ώστε να μήν πάνε στα μαθήματά τους στο σχολείο, αναγκασμένοι με την Ι Ν Τ Ι Φ Α Ν Τ Α, να θυσιάσουν τη νεολαία τους για να τους επιτρεψει ο βάρβαρος Ισραηλινός κατακτητής, σκιώδη κυβέρνηση και βουλή,
  κοντολογής με τη μπότα των δυνάμεων κατοχής πάνω στο λαιμό και στο στήθος τους,
  απέναντι στις εβραικές τεθωρακισμένες ακρίδες δεν έχουν άλλο μέσο παρά την απελπισία. Δέν μπορούν να δούν μέσ' απ το χώμα που γίνονται τα σπίτια τους, τις Διεθνείς περί αιχμαλώτων συμβάσεις.
  Δέν μπορούν να διακρίνουν μέσ' απ το αίμα και το ρόγχο τους τις Διεθνείς συμβάσεις περί σεβασμού των αμάχων του αντιπάλου.
  Δέν μπορούν να έχουν την δυτική πολυτέλεια για τήρηση των νόμων κι εθίμων του πολέμου που οι εβραικές Δυνάμεις Κατοχής επί χρόνια παρεβίαζαν άλλωστε, πρώτες αυτές.
  Ώστε να καταντά ή ''ίση μεταχειριση''που συνιστά αφ υψηλού η βολεμένη Δύση, καθαρή υποκρισία.
  Όταν αυτοί βιάζουν τις ανθρώπινες αρχές, είναι πολύ δύσκολο να βρείς άλλο μέσο σωτηρίας παρά την β ί α στη β ί α. Καμμιά ...χριστιανική δήθεν αρετή δεν ωφελεί όποιον είναι πατημένος απ' τη μπόττα του δημίου πάνω στην υποδοχή της γκιλοττίνας.

  Δέν πρόκειται - ταπεινή μου γνώμη - κάν για ''αίμα στο αίμα''. Δέν έχουμε φτάσει κάν, - από μέρους του εξεγερθέντα - , στο επίπεδο του "οφθαλμόν αντί οφθαλμού".

  Οι Παλαιστίνιοι θεωρώ, πως πράττουν, ό,τι και το ΕΑΜ, ο ΕΔΕΣ, ο Τίτο, η πολωνική Κράσνα Αρμίγια 1944) οι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσσοι Παρτιζάνοι, απέναντι σε αδίστακτους και πάνοπλους στρατούς Κατοχής :
  μοιραία αδίστακτον αγώνα ν' α ν α π ν ε ύ σ ο υ ν πρώτα-πρώτα, να παραμείνουν καταρχήν ζ ω ν τ α ν ο ί. Μετά έπέται το Δίκαιο του Πολέμου κι οι αρχές της '''ίσης αποστάσεως''' της παχυδέρμου κας Κοντολίζας και Μπακογιάννη.

  Κι αυτό οι θύτες των Παλαιστινίων το ξέρουν. Ξέρουν πολύ καλά την θ ε μ ε λ ι ώ δ η τους αιματηρή ευθύνη, σαν Σπαρτιατική εν μέσω ειλώτων και δούλων τερατώδης κοινωνία :

  όποιος σπέρνει ανέμους,
  θερίζει θύελλες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Κύριε Δήμου,

  ειμαι απο αυτούς που γράφουν μόνο όταν έχουν πραγματικά κάτι να πούν.
  Επιπλέον , oυδέποτε στο παρελθόν έχω ξεπεράσει τις 250 λέξεις.

  Θεωρώ τη μη δημοσίευση του σχολίου μου ως πράξη καθαρής και σκόπιμης λογοκρισίας απο μέρους σας. 628 λέξεις είναι πάρα πολύ λίγες όταν πρόκειται για 432 νεκρούς 3οοο τραυματίες και 800.000 πρόσφυγες.
  Στο κάτω κάτω έχετε ανεχτεί σεντόνια επι σεντονίων για ζητήματα της πλάκας!

  Αν πραγματικά θέλετε να ακούγονται όλες οιαπόψεις, ακόμα και οι πλέον επικριτικές εναντίον σας συμβάλοντας έτσι στον πλουραλισμό της ιστοσελίδας σας, νομίζω οτι οφείλετε να δημοσιεύσετε την επιστολή μου.

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. "Η "ιστορικότητα" είναι μία παγίδα για την επίλυση σημερινών προβλημάτων. Το θέμα είναι να κρίνει κανείς με τα σημερινά δεδομένα κι όχι με το τι είχε γίνει προ 5.000, 50 ή 5 ετών... "

  Για αυτό ο ΟΗΕ αποφάσισε το 1948 να ιρυθεί το κράτος του Ισραήλ, εκεί που το τοποθετούσε...η Βίβλος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Αλήθειες: Το Ισραήλ είναι το μόνο και το πιο παλιό ρατσιστικό κράτος του κόσμου με θεσμοθετημένο επίσημα τον ρατσισμό μέσω της Παλαιάς Διαθήκης στην οποία αναφέρεται ότι είναι ο περιούσιος λαός.
  Είναι ίσως το πιο στρατιωτικοποιημένο κράτος του κόσμου με την στρατιωτική εκπαίδευση να συνεχίζεται δια βίου σε όλους τους πολίτες - έχοντας άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή και στην νοοτροπία των ισραηλινών.
  Είναι από τα πιο θεοκρατικά κράτη του κόσμου - βλέπε και τις μονάδες που πολεμούν οι οποίες συνοδεύονται από ραββίνους για να προσεύχονται πριν τις επιχειρήσεις.
  Οι αποφάσεις του ΟΗΕ που έχουν βγεί για τους Παλαιστίνιους είναι εντελώς αγνοημένες από το Ισραήλ και τώρα θυμήθηκε την απόφαση για την Χεζμπολά;
  Οι απαγωγές ισραηλινών στρατιωτών ήταν στρατιωτική ενέργεια και το Ισραήλ απάντησε σκοτώνοντας αμάχους και κυανόκρανους.
  Το Ισραήλ χωρίς την οικονομική κυρίως αλλά και στρατιωτική υποστήριξη από την αμερικάνικη ακροδεξιά που κυβερνάει τώρα δεν θα είχε καταφέρει τίποτα!
  Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα λέγοντας ότι όλες οι πλευρές έχουν άδικο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. @kostas trent
  Δημοσίευσα και το δεύτερο σχόλιό σας (550 λέξεις - το πρώτο ήταν 860!) κατ' εξαίρεση γιατί ήθελα να ακουστούν οι απόψεις σας. Με προλάβατε με το τρίτο.

  Ως προς την ουσία έχω να πω ότι προσωπικά ΔΕΝ τηρώ πολιτική ίσων αποστάσεων.
  Πιστεύω, όπως κι εσείς πως το Ισραήλ έχει μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης. Ωστόσο οι αποστάσεις είναι θέμα ηθικό ή νομικό (κι εγώ δεν είμαι ούτε κριτής ούτε δικαστήριο, ούτε ιστορικός του μέλλοντος).

  Το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι να αποφανθούμε ποιος φταίει και πόσο - αλλά 1. να σταματήσει η σφαγή 2. να ξεπεραστεί η αδιαλλαξία, ώστε να υπάρξει χώρος για μία μελλοντική ειρηνική συνύπαρξη.

  Δυστυχώς στο χώρο παίζονται παιχνίδια τρίτων που δυσκολεύουν κάθε λύση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Επανέρχομαι με 500 λέξεις ακριβώς:
  Μόνο θλιψη προκαλεί το σημερινό post.Διάβαζα και δεν πίστευα στα μάτια μου, δεν μπορώ να πιστέψω οτι ο δικός μας Ν.Δήμου έχει διαπράξει τέτοια απρέπεια απέναντι σε 377 νεκρούς, πολλές χιλιάδες τραυματίες -πολλοί απο αυτούς παιδιά- και 800.000 άστεγοι.

  Λέτε χωρίς ίχνος ντροπής:
  "Έχω όμως γνωστούς Λιβανέζους που εύχονται να νικήσει το ...Ισραήλ για να απαλλαγούν από την ιρανικού τύπου δικτατορία της Χεζμπολά"
  αγνοώντας το ΠΟΤΕ και ΠΩΣ δημιουργήθηκε η Χεζμπολά καθώς και ποιός έριχνε και ρίχνει νερό στο μύλο του φανατισμού τηςΟύτε λέξη για τη φανατική και εκδικητική θρησκευτική δεξιά που κυβερνά σήμερα το Ισραήλ καιτο οδηγεί στην καταστροφή. Για σας, υπάρχουν μόνο οι"μουλάδες" του Ιράν. Μήπως πρόκειται για τον νεο-ελληνικόμ αντιαμερικανισμό- που τοσο συχνά και σωστά στηλιτεύετε- απο την ανάποδη;
  Μήπως μεροληπτείτε απροκάλυπτα, όταν θυμάστε μόνο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που συμφέρουν το Ισραήλ, ενώ αυτά που το ίδιο έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τα ξεχνάτε;

  Λέτε:
  "Με όλα αυτά δεν θέλω να δικαιολογήσω το Ισραήλ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ασπρόμαυρα όσο νομίζουμε"

  Με το πρώτο δείνχετε οτι έχετε χιούμορ...με το δεύτερο, οτι μας αντιμετωπίζετε (και πάλι;) σαν αγράμματους ιθαγενείς (που δεν μπορούν να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα των γεγονότων, που η δική σας διάνοια προφανώς μπορεί...)

  Προσπαθείτε, εντέχνως είναι η αλήθεια, να προσπεράσετε την ουσία του ζητήματος της απαράδεκτης και πέραν πάσης λογικής υποστήριξης της-αποδεδειγμένα για όλους πλήν υμών- σημερινής εγκληματικής ηγεσίας των ΗΠΑ, αναφερόμενος στον ελληνικό επαρχιακού τύπου αντιαμερικανισμό. Εδώ έχει βουίξει όλος ο κόσμος (ακόμα και εντός ΗΠΑ και απο σοβαρότατους ακαδημαικούς, πρώην υπουργούς, δημοσιογράφους)για την αλητοπαρέα του Μπούς και των λοιπών νεοσυντηρητικών (Πέρλ, Γούλφοβιτς, Τσέινι, Ράμσφελντ)οι οποίοι έχουν καταργήσει ουσιαστικά τον ΟΗΕ και συμπεριφέρονται σαν βασιλικότεροι του βασιλέως στο θέμα του Ισραήλ.
  Ενός Ισραήλ που έχει καταργήσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα των παλαιστηνίων, που τους έχει καταδικάσει σε αργό θάνατο, στέλνοντας άρματα μάχης εναντίον παιδιών στη Γάζα και τη Ραμάλα.
  Αλήθεια, τώρα με τα γεγονότα του Λιβάνου ποιός θυμάται τους παλαιστηνίους και τα εγκληματα που γίνονται ΤΩΡΑ εναντίον τους, τώρα που η προσοχή όλων είναι στραμένη αλλού;

  Κύριε Δήμου, αν δε γνώριζα την πορεία σας, την υγειή σχέση σας με το χρήμα καιτο ανεξάρτητο πνεύμα σας, θα έλεγα οτι τοποθετείστε έτσι απο ιδιοτέλεια.Θα έλεγα οτι είστε ένας πληρωμένος κονδυλοφόρος του Ισραήλ, ούτε η ίδια η Ισραηλινή κυβέρνηση δε θα υπερασπιζόταν τον εαυτό της τόσο καλά όσο εσείς με το σημερινό κατάπτυστο δημοσίευμα.

  Επιτέλους κύριε Δήμου, τι έχετε πάθει;
  Πώς πέσατε σε αυτή τη παγίδα;
  Πώς δεν μπορείτε να δείτε τα αυτονόητα;
  Δεν σας αναγνωρίζω πια.
  Πού είναι ο ο αμερόληπτος, ο δίκαιος, ο αντικειμενικός, ο νουνεχής Ν.Δήμου που θυμάμαι απο την εφηβεία μου;
  Που σκεφτόταν δυό και τρείς φορές πρίν δημοσιέυσει κάτι;

  Η σημερινή σας τοποθέτηση είναι 100% απαράδεκτη
  Όσο μκι αν δηλώνετε οτι δεν θέλετε να δικαιολογήσετε το Ισραή, ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΤΕ.

  Ο Ν. Δημου να εφευρίσκει ψήγματα διακιολογιών για σφαγές παιδιών και αθώων αμάχων!
  Ο Ν. Δήμου να ταυτίζεται με τους νεοσυντηριτικούς υπηρέτες της πιο ακραίας και φανατικής κυβέρνησης του Ισραήλ!

  Ντρέπομαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. πάντα σκεπτικιστής said...
  "Η "ιστορικότητα" είναι μία παγίδα για την επίλυση σημερινών προβλημάτων. Το θέμα είναι να κρίνει κανείς με τα σημερινά δεδομένα κι όχι με το τι είχε γίνει προ 5.000, 50 ή 5 ετών... "

  Για αυτό ο ΟΗΕ αποφάσισε το 1948 να ιρυθεί το κράτος του Ισραήλ, εκεί που το τοποθετούσε...η Βίβλος;"

  Να λοιπόν που κι εσείς γυρίζετε πίσω στο 1948!

  Όσο για την αναλογία σας ότι πρέπει να δημοσιεύσω σχόλιο 655 λέξεων λόγω του ότι αφορά 432 νεκρούς... Τι μακάβριο μέτρο είνα αυτό; Τότε για τα θύματα του Πολ Ποτ θα επιτρέπονταν 3,5 εκατομμύρια λέξεις;

  Υπάρχουν κανόνες σε αυτό το blog - καλό είναι να τους σεβαστείτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. @παντα σκεπτικιστής

  ευτυχώς που περικόψατε το περίφημο σχόλιό σας έτσι που δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε για λογοκρισία και οι αναγνώστες του μπλογκ μπορούν να δουν με πόση επάρκεια, σαφήνεια και νηφαλιότητα διατυπώνετε τα επιχειρήματά σας.

  Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω διάλογο με εκφράσεις όπως "για την αλητοπαρέα του Μπούς και των λοιπών νεοσυντηρητικών". Αυτά κάνουν για τηλεοπτικά πραράθυρα και ντουντούκες διαδηλώσεων. Είστε σε λάθος τόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Τα περί γης Χαναάν, είναι ασφαλώς μια υπόθεση που κάνω. Η πλήρης υπόθεσή μου είναι η εξής:

  Ισραηλινοί:
  Όλες οι "φυλές του Ισραήλ".
  Συνεκτικός ιστός (νόημα - ταυτότητα): Η αφήγηση ("γη Χαναάν").
  Κατά βάση: Μάλλον σημίτες.

  Άραβες- Ισλάμ:
  Κατά βάση: Μάλλον σημίτες και άριοι (οι Πέρσες δεν είναι σημίτες βέβαια).
  Συνεκτικός ιστός (νόημα - ταυτότητα): Η αφήγηση ("οι σταυροφόροι", "το κακό").

  Γιατί με νοιάζει:

  Γιατί νομίζω ότι αν δεν μπει ο ένας στη θέση του άλλου, δε βλέπω λύση. Κι αυτό δεν σημαίνει μια "λογική" προσέγγιση, αλλά να δεις τον κόσμο με τα μάτια του Ισραηλινού και του Άραβα. Μόνο έτσι νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. @ alkinio

  i golda meir exefrase kati to opoio ypostirizoun oloi oi evraioi giati einai meros tis istoria tous kai kyrios tis 8riskeytikis tous sinidisis pou vasizetai stis Grafes. den yparxei pouthena stin vivlo i palestini sa xora. den exei na kanei tipota me to misos.

  Στισ Γραφές απ'ο,τι ξέρω παραλείπονται και άλλες χώρες και λαοί....ΗΠΑ πχ...πάμε να τους φάμε κι αυτούς για να είμαστε σωστοί και by the book?

  Οι Ισραιλινοί χρησιμοποιούν και βόμβες φωσφόρου.....(παράνομες από το διεθνές δίκαιο)

  Η Ευρώπη είναι κι αυτή συμμέτοχη άμεσα και έμμεσα.

  Κάποιοι θεωρούν ως αντίφαση το ότι ενδεχωμένως τα "Αριστερά" και Αριστερά κόμματα θα ήταν με το Ισραήλ αν πολεμούσε κόντρα στις ΗΠΑ....μα προφανώς τότε θα ήταν η αδύναμη πλευρά χωρίς τα μέσα να υπερασπιστεί με "διπλωματία" τα συμφέροντά της.....που είναι λοιπόν η αντίφαση?
  Κανείς δε λέει πως οι Παλαιστίνιοι είναι "άγγελοι" εκ των πραγμάτων όμως δεν μπορούν να είναι όπως το έθεσαν ήδη και άλλοι.
  Το επιχείρημα με τους Τούρκους είναι κατά την άποψη μου σοφιστία....και μόνο για τις εντυπώσεις (επίσης το έχει διατυπώσει ήδη ο Ανδριανόπουλος....)
  Ο Μαύρος Γάτος έχει μια πο΄λύ εύστοχη παράθεση του λόγου των Αθηναίων στους πολίτες της Μήλου κατά τις "διπλωματικές" διαβουλεύσεις για την "εθελούσια" προσχώρηση της Μήλου στην Αθηναϊκή "Συμμαχία" (βλέπε Ηγεμονία). Δυστυχώς δεν ξέρω να το βάλω ως link αν κάποιος ξέρει ας το κάνει.
  Πάντως όντως δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο παρά μόνο νεκροί που δε φταίνε. Οι φαντάροι αιχμάλωτοι είναι φαντάροι....όχι καμμένα από τις βόμβες φωσφόρου παιδιά που κοιμόντουσαν στο σπίτι τους......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. catmans said...

  "Αλήθειες: Το Ισραήλ είναι το μόνο και το πιο παλιό ρατσιστικό κράτος του κόσμου με θεσμοθετημένο επίσημα τον ρατσισμό μέσω της Παλαιάς Διαθήκης στην οποία αναφέρεται ότι είναι ο περιούσιος λαός."

  Αλήθειες επίσης: η Παλαιά Διαθήκη είναι ιερό βιβλίο και για τις υπόλοιπες δυο εβραϊκές θρησκείες, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.

  Go figure, που θάλεγε κι παρέα των συμμάχων μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Με εξοργίζει το γεγονός ότι όποιος πάει να πει τη γνώμη του που διαφέρει από την κυρίαρχη (υβρεολόγιο εναντίον των Εβραίων) πρέπει να αναφέρει ότι καταδικάζει την επιθετικότητα του Ισραήλ. Κάτι σαν δήλωση νομιμοφροσύνης.

  Το κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε από ανθρώπους διωγμένους από τα σπίτια τους, κυνηγημένους και πρόσφυγες. Κανένας έμπορος, επιστήμονας ή καλλιτέχνης δεν νομίζω να ήθελε να αφήσει την πατρίδα του, όπου η οικογένειά του ζούσε για αιώνες, και να πάει στην κόλαση. Γιατί κόλαση ήταν και είναι εκεί κάτω. Τα περί αυθαίρετου κράτους λοιπόν δεν ισχύουν. Το κράτος αυτό δημιουργήθηκε από ιστορική αναγκαιότητα.

  Η ονομασία Παλαιστίνιος, όπως χρησιμοποιείται (μόνο για τους Άραβες Παλαιστίνιους) μου φαίνεται λίγο ύποπτη. Σαν να εννοεί ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να ζήσουν στην Παλαιστίνη.

  Γύρνα πίσω ρε Δον, κουρέλι μας τον έκανες τον άνθρωπο καλοκαιριάτικα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Επανερχόμενος χάρη στο Βlog σας και στη φωνή των ευαίσθητων συνομιλητών, (οχι για να διπλασιάσω σοφιστικά τα λεγόμενά μου, αλλ' αυθόρμητα, προτείνοντας λύση, βρέ αδερφέ!) , θά επιθυμούσα να πώ πως,
  μετά την αιματηρή Ιντιφάντα και την αμείωτη ε κ τ ο τ ε σύγκρουση των δύο κρατών, Παλαιστινιακού κι Ισραηλινού,
  η λύση μάλλον θα κατέτεινε πλέον, προς μιά Ο μ ο σ π ο ν δ ί α μ' ενιαίο ΠαλαιστινιοΙσραηλινό κράτος
  μιάς κυριαρχίας,
  ενός Κοινοβουλίου,
  μεικτού εγγυητικού των νόμων Κρατικού καταναγκασμού-Κυβέρνησης,
  κατά το Ελβετικό, ή Βελγικό περίπου πρότυπο.

  Η λύση αυτή προτείνεται ("Ελευθεροτυπία") λ.χ. απ' τον αριστερό διανοούμενο Τάκη Φωτόπουλο, την αντιΣυστημική Αριστερά, Ευρωπαίους και Παλαιστίνιους διανοούμενους κι ακόμα κι από φωτισμένους Εβραίους προοδευτικούς ή διεθνιστές, αγωνιζόμενους μέσα στο ίδιο τό Ισραήλ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. alkinio said...

  "den yparxei pouthena stin vivlo i palestini sa xora."

  Πως δεν υπάρχει; Filistin. Οι Φιλισταίοι. Οι Παλαιστίνιοι.
  Άσε που ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας είναι ο Σαμψών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Σε καιρούς παράλογους, οι λογικές φωνές πάντα θα δέχονται επίθεση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. @ nikos dimou

  @παντα σκεπτικιστής

  "Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω διάλογο με εκφράσεις όπως "για την αλητοπαρέα του Μπούς και των λοιπών νεοσυντηρητικών". Αυτά κάνουν για τηλεοπτικά πραράθυρα και ντουντούκες διαδηλώσεων. Είστε σε λάθος τόπο."

  Παρά Ταύτα αποφεύγετε να απαντήσετε στις θέσεις του οι οποίες ναι μεν δεν είναι 100% υποστηριζόμενες από επιχειρήματα αλλά:

  Α) Υπάρχει όριο λέξεων
  Β) Προφανώς ήταν και ταραγμένος όταν τα έγραφε αλλά είμαι σίγουρος πως έχει μέσα του την απαραίτητη στήριξη με επιχειρήματα και δεν έχετε παρά να του τη ζητήσετε εκεί που κρίνετε πως είναι ανεπαρκής.

  Με λίγα λόγια δε νομίζω πως είναι απορριπτέα εντελώς αυτά που γράφει κάποιος επειδή ενδεχομένως δεν τα έγραψε όντας 100% ψύχραιμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. heinz said...
  "Γιατί νομίζω ότι αν δεν μπει ο ένας στη θέση του άλλου, δε βλέπω λύση. Κι αυτό δεν σημαίνει μια "λογική" προσέγγιση, αλλά να δεις τον κόσμο με τα μάτια του Ισραηλινού και του Άραβα. Μόνο έτσι νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση".

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ! Τι άλλο είπε ο Καντ με την κατηγορική προσταγή; Ο ανθρωπισμός του ορθολογισμού βασίζεται ακριβώς σε αυτή τη σκέψη - από την οποία εκπορεύονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Μαθήματα ευπρέπειας δεν δέχομαι απο κανένα.

  Αν το πρόβλημά σας είναι να αναφερόαστε με ευγένεια σε ανθρώπους που αποφασίζουν και διατάζουν ανθρωποσφαγές εντάξει, να ξέρετε όμως οτι κρίνεστε για ότι γράφετε.
  Η λέξη αλητοπαρέα είναι πολύ πολύ επιεικής...

  Τους κανόνες που (εσείς) μονομερώς ανακοινώσατε, του θυμάστε μόνο όταν σας συμφέρει.
  Ουδέποτε στο παρελθόν είχα ξεπεράσει τις 250 λέξεις, και οι δημοσιεύσεις μου είναι μετρημένες στα δάκτυλα των δύο χεριών.
  Προς τι λοιπόν τόση τυπολατρεία;

  Δεν επικαλέστηκα ότι δικαιούμαι "628 λέξεις για 432 νεκρούς" όπως τόσο πρόχειρα υπονοείτε, αλλά οτι αποφάσισα να ξεπεράσω το όριο των 500 επειδή πρόκειται για εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και θα χαθούν ακόμα.

  Οσο για τη σαφήνεια και τη νηφαλιότητά μου, και αυτή θα κριθεί απο τους επισκέπτες.
  Όπως επίσης και η αμεροληψία σας η αντικειμενικότητά σας .

  Άλλωστε, δαβάζοντας κανείς το κείμενο σας, το μόνο συμπέρασμα που ΔΕΝ βγάζει είναι αυτό που λέτε στο σχόλιο Πεμπ.27 Ιουλ 3:01:56:
  "Πιστεύω, όπως κι εσείς πως το Ισραήλ έχει μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης"

  Αλήθεια, ας ψηφίσουμε :

  Πόσοι απο αυτούς που διάβασαν το σημερινό σας κείμενο, συμπέραναν οτι "το Ισραήλ έχει μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Αγαπητέ Νίκο,
  διαβάζοντας το post σου και τα comments αναρωτήθηκα για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια γιατί εμείς που ζούμε στο εξωτερικό βλέπουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά από τον τρόπο που τα βλέπουν στην Ελλάδα. Μήπως φταίει κάτι που βάζουν οι καπιταλιστές στο νερό μας; Μήπως κάθε βράδυ διάφορα λόμπι, διάφορα για να μη παρεξηγηθούμε από τους ‘προοδευτικούς political correct’, μου κάνουν υπνοθεραπεία για το πως να σκέφτομαι ή μήπως γιατί η ενημέρωση μου δεν προέρχεται αποκλειστικά από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης;

  Το καλό είναι ότι ΝΑΙ πολλοί Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί που ζουν εδώ μαζί μας θα συμφωνούσαν απεριόριστα με το post σου. Και για όσους απορούν είναι πολλοί αυτοί που θα εύχονταν να νικήσει το Ισραήλ, αλλά θα πρέπει να ζητήσω ειλικρινά συγνώμη γιατί δυστυχώς και αυτοί οι δύσμοιροι πίνουν το ίδιο αμερικανομολισμένο νερό που πίνω κι εγώ!!!

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. it is said...
  "Με λίγα λόγια δε νομίζω πως είναι απορριπτέα εντελώς αυτά που γράφει κάποιος επειδή ενδεχομένως δεν τα έγραψε όντας 100% ψύχραιμος".

  Ο διάλογος με κάποιον που βρίζει, δεν έχει νόημα. Όπως επίσης με κάποιον που είναι απόλυτος. Δεν υπάρχει καμία διαμάχη στον κόσμο όπου η μια πλευρά έχει 100% δίκιο.

  Θα υπενθυμίσω μία αγαπημένη μου φράση: "Σε καιρούς διχογνωμίας το καθήκον του διανοούμενου είναι να υποστηρίζει την άποψη των αντίθετων".

  Πολύ εύκολο να βρίσω και εγώ του Μπους και να εισπράξω χειροκρότημα. Το θέμα είναι να καταλάβει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει, και γιατί συμβαίνει.

  Όσο για την ιστορία των Μηλίων - ποιος θα το έλεγε στον Θουκυδίδη πως θα γινότανε κι αυτός αντι- αμερικανός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Έγραψες ΝΔ:
  Όποιος επιμένει να είναι απόλυτος, χάνει το δίκιο του.

  Απο όλην αυτή την συνεχιζόμενη αιματοβαμμένη ιστορία, κρατώ το παραπάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Το Ισραήλ είναι το πλέον επικίνδυνο, ρατσιστικό, θεοκρατικό, μιλιταριστικό κράτος Απαρτχάιντ σήμερα...

  Όσο και να θέλουμε να κριτικάρουμε τις ενέργειες ακραίων στοιχείων εντός της (ουσιαστικά) κοινωνικής οργάνωσης που λέγεται Χεζμπολά, ας μην χάνουμε παρακαλώ το context...όπως σε κάθε εθνοκάθαρση, η σύγκριση των απωλειών θυτών (Ισραηλινών) - θυμάτων (Λιβανέζων) είναι συντριπτική...τουλάχιστον ένας νεκρός Ισραηλινός (συνήθως στρατιώτης) για κάθε ΔΕΚΑ νεκρούς Λιβανέζους (συνήθως αμάχους)...

  Ότι και να λένε τα ΜΜΕ, το Ισραήλ ΔΕΝ είναι δημοκρατία, ΔΕΝ είναι κοσμικό κράτος Δυτικού τύπου, ΔΕΝ είναι κράτος ίσων ευκαιρειών για όλους του τους πολίτες...

  Μόνο ένα ευρείας κλίμακας μποϋκοτάζ των προϊόντων και πάσης φύσεως υπηρεσιών που το ρατσιστικό-θεοκρατικό Ισραήλ προσφέρει είναι δυνατό να το συνετίσει, ώστε να πάψει να αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Δεν ξερω τι θα γινει με αυτην την καινουρια ιστορια στο Λιβανο και μαλλον δεν με ενδιαφερει (οπως και σχεδον ολους μας ).Θα κρατησω ομως κατι απο αυτη την ιστορια , και αυτο θα ειναι η εικονα απο τα κοριτσακια που εγραφαν "Με αγαπη απο το Ισραηλ" πανω στα βληματα των 155mm . Για μενα θα ειναι η εικονα του 2006 οτι αλλο και αν γινει φετος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. πάντα σκεπτικιστής said...
  "Πόσοι απο αυτούς που διάβασαν το σημερινό σας κείμενο, συμπέραναν οτι "το Ισραήλ έχει μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης";

  Δυστυχώς δεν διαβάζετε η δεν καταλαβαίνετε τα σχόλια. Πριν λίγο έγραψα πάλι ότι το πρόβλημα δεν είναι να δικάσουμε και να καταδικάσουμε - δεν είμαστε δικαστήριο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

  Εσείς έχετε κολλήσει στον καταγγελτικό λόγο (που εύκολα γίνεται υβριστικός). Αυτή είναι η αρρώστεια της ελληνικής συζήτησης που στοιχειώνει τα τηλεοπτικά παράθυρα.

  Εμένα με ενδιαφέρουν άλλα πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Ν.Δ. said: Έχω όμως γνωστούς Λιβανέζους που εύχονται να νικήσει το ...Ισραήλ για να απαλλαγούν από την ιρανικού τύπου δικτατορία της Χεζμπολά.

  Ας υποθέσουμε λοιπόν πως το 1970 στην Ελλάδα της δικτατορίας κάποιος φανατικός Χουντικός αξιωματκός έκανε "ντου" σε τουρκικό φυλάκιο και σκότωνε πέντε έξι Τούρκους στρατιώτες. Αρχίζανε μετά οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των Τούρκων και ισοπεδώνανε την μισή Ελλάδα και σκοτώνανε αμάχους. Θα υπήρχε κανείς που θα έλεγε "ας ελπίσουμε να νικήσει η Τουρκία για να γλυτώσουμε από τον Παπαδόπουλο και τους υπόλοιπους χουντικούς"?????

  Συνήθως συμφωνώ μαζί σας κύριε Δήμου, αλλά για πολλά σημεία αυτού του κειμένου είμαι πολύ επιφυλακτικός. Όσο για τον Άμος Όζ μέσα από τα βιβλία του είδα με άλλη ματιά τους εβραίους και κατανόησα προβλήματά τους πολύ καλύτερα (μου άνοιξε τα μάτια) αλλά αν υποστηρίζει αυτό το αιματοκύλισμα για οποιονδήποτε λόγο, τι να πω ... λυπάμαι και καλύτερα να μην γράψω την γνώμη μου από σεβασμό στον οικοδεσπότη του blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Να μαντέψω;
  Πάλι καλά που βάλατε moderation!

  O Don γύρισε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Κάποτε ήταν οι Ελληνικές πόλεις "υπερδυνάμεις".

  -- Με τα σημερινά δεδομένα, "χωριά"
  ===================================

  Μετά ήταν τα Ευρωπαϊκά κράτη "υπερδυνάμεις".

  -- Με τα σημερινά δεδομένα, απλώς χώρες.

  ===================================

  Αυτοί εκεί κάτω, όλοι τους, ζουν ακόμα 2.000 χρόνια πίσω και νομίζουν ότι τα χωραφάκια τους είναι το κέντρο του κόσμου.

  Μου φαίνεται ότι χρειάζεται το εξής:
  Να μπουνε μέσα Αμερικάνοι και Ρώσοι, να μοιραστούνε την περιοχή και να χωρίσουνε την Ιερουσαλήμ στα δύο μ' ένα μαντρότοιχο στη μέση. Στο ανατολικό μέρος οι Ρώσοι θα τους ταϊζουνε φασόλια, και στο δυτικό μέρος οι Αμερικάνοι θα τους παίζουνε ταινίες με τη Μαντόνα και reality shows. Σαν τελικό χτύπημα, κάθε χρόνο οι αποφάσεις για όλα τα θέματά τους θα λαμβάνονται από Ελληνική τριτοκαμμτική επιτροπή. Η επίσημη μαγειρική θα είναι η Αγγλική και πρωθυπουργός θα είναι ο Ζιζού.
  Μετά από 30 χρόνια να φύγουν όλοι, και να δούμε μετά άμα ξανατσακωθούνε...

  Λευτέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Et in Arcadia ego said...
  Θα κρατησω ομως κατι απο αυτη την ιστορια , και αυτο θα ειναι η εικονα απο τα κοριτσακια που εγραφαν "Με αγαπη απο το Ισραηλ" πανω στα βληματα των 155mm . Για μενα θα ειναι η εικονα του 2006 οτι αλλο και αν γινει φετος.

  Μη την κρατήσετε - η εικόνα ήταν στημένη. Πόλεμος προπαγάνδας. (Η σας φαίνεται φυσικό να κυκλοφορούν κοριτσάκια σε αποθήκες πυρομαχικών;).

  Απολλύων said...
  Ότι και να λένε τα ΜΜΕ, το Ισραήλ ΔΕΝ είναι δημοκρατία, ΔΕΝ είναι κοσμικό κράτος Δυτικού τύπου, ΔΕΝ είναι κράτος ίσων ευκαιρειών για όλους του τους πολίτες...

  Αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ γράφονται άρθρα και γίνονται διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου. Αυτό σε κανένα κράτος της περιοχής δεν θα μπορούσε να γίνει...

  Για τις ίσες ευκαιρίες, συμφωνώ - οι Αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες έχουν λιγότερες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Βλέπω επίσης ότι χρησιμοποιείτε όλοι σας "ιστορικές αναφορές βασισμένες σε... φυλετικά κριτήρια" (δηλαδή, ουτοπίες), τις οποίες ουτοπίες αναλύετε ακόμα και με Καντ.
  Σαν το μακαρίτη τον πατέρα μου, που μια φορά μαγείρευε κουκιά κι αντί να βάλει αλάτι, έπιασε το λάθος βάζο κι έβαλε ζάχαρη. Και μετά, προσπάθησε να αναιρέσει τη ζάχαρη βάζοντας περισσότερο αλάτι. It didn't work.

  Δεν μπορείτε να ξεκινάτε από "ιστορικά" στοιχεία. Δεν μπορεί κανείς να λέει "ο προπάπους μου κατούρησε εδώ, άρα το χωράφι μου ανήκει". Με την ίδια λογική, η Ελλάδα θα έπρεπε να διεκδικήσει όλη τη γη που είχε κατακτήσει ο Μ. Αλέξανδρος (και οι Ιταλοί όλη την Ευρώπη και β. Αφρική).

  "Εσείς έχετε κολλήσει στον καταγγελτικό λόγο..."

  Βεβαίως. Δεν το είχα πει κι εγώ πιο πριν; Οι Έλληνες σήμερα το παίζουν Κριτές. Εισαγγελείς. Διότι αυτό πουλάει. Παλιά παίζαμε ξύλο, τώρα που δεν μπορούμε, παίζουμε "ξύλο" με τις λέξεις. Μας λείπει η αδρεναλίνη διότι είμαστε χοντροί κι αηδιαστικοί και ψάχνουμε την εκτόνωση όχι μέσω σωματικής άσκησης, αλλά μέσω φραστικών επιθέσεων. Κι εδώ στο Αμέρικα αυτά τα σόου πουλάνε πολλοί στις κατηγορίες των χοντρών ή και βαρετών.

  Λευτέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. ioannisk said...
  "Να μαντέψω;
  Πάλι καλά που βάλατε moderation!"

  Μπα - δεν έχω κόψει τίποτα - ένα μόνο λόγω μήκους και αυτό ξανάρθε μικρότερο.

  "O Don γύρισε;"

  Αν γύριζε θα είχαμε προωτοσέλιδο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. "(Η σας φαίνεται φυσικό να κυκλοφορούν κοριτσάκια σε αποθήκες πυρομαχικών;)."

  Ναι, αμέ, κι εγώ όταν ήμουν στο στρατό (ΤΘ), είχαμε συνέλευση κορασίδων κάθε πρωί στις αποθήκες βλημάτων.

  (τελικά, είναι απίστευτο το τι μπορεί να πιστέψει κανείς άμα το βάψεις με λίγο "εντπωσιασμό")

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Στο http://liberty05.com/
  θα βρειτε ενα εκτενεστατο ιστορικο του εμφυλιου στο Λιβανο 1975-1990,2005 με αφθονα φωτογραφικα ντοκουμεντα και αντικειμενικα σχολια.

  (Οι περισοτερες φωτογραφιες δεν ειναι ευχαριστες.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. tsatilas
  Οι ενδιαφερόμενοι ισχυρίζονται πως το καθεστώς της Χεζμπολά είναι πολύ πιο καταπιεστικό από αυτό της δικής μας Χούντας...

  :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. πΑΝΤΑ Ο πΟΛΥ ΣΚΕπΤΙΚΙΣΜΟΣ ΒΛΑπΤΕΙ.

  ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΜπΕΙΡΙΑ ΜΙΑΣ πΟΛΥ ΚΑΛΗς ΦΙΛΗΣ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑπΟ ΕΝΑ πΡΟΣΦΑΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ. ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΚΑπΟΙΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΝΕΟΙ ( ΚΑΤΩ ΑπΟ 30 ) ΤΗΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΑΔΗΜΟΝΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥπΗΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ πΕΡΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟπΟΣ ΝΑ ΛΗΞΕΙ Η ΚΑΤΑπΙΕΣΗ ΑπΟ ΤΟ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

  ΛΥπΗΡΟ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΣ...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Nikos Dimou said...

  Αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ γράφονται άρθρα και γίνονται διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου. Αυτό σε κανένα κράτος της περιοχής δεν θα μπορούσε να γίνει...


  Δεν καταλάβατε, αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ γράφονται άρθρα και γίνονται διαδήλωσεις εναντίον της ΤΑΚΤΙΚΗΣ που χρησιμοποιείται στον παρόντα πόλεμο. Ελάχιστοι διαφωνούν με την γενικότερη στρατηγική, η οποία θέλει το Ισραήλ πανίσχυρη πυρηνική δύναμη (με τις πλάτες της Δύσης, δυστυχώς) και τους Άραβες γείτονές του έρμαιους της άγνοιάς τους (κανείς δεν είναι αθωός στην περιοχή) και της ρατσιστικής πολιτικής του Σιωνιστικού κράτους.

  Και για να μην νομίσετε πως γράφω από το μυαλό μου, παραθέτω απο τους New York Times:

  "In Israel, there is a debate over the army’s tactics and performance, but that has centered mostly on the effectiveness of the air war and the slow speed of ground operations.

  A government minister, Eitan Cabel, a former paratrooper, caused a stir on Sunday when he expressed disappointment in the performance and speed of the army. “I admit I had hoped for better from the army,” he said, arguing that it was illusory to try “completely to eliminate Hezbollah as an armed force in Lebanon.”"

  http://www.nytimes.com/2006/07/26/world/middleeast/26strategy.html?ref=middleeast


  Και μην μιλήσει κανείς περί ολοκαυτωμάτων κλπ., επειδή αν 60 χρόνια μετά την (με το στανιό) ίδρυση του αποκιακού κράτους σου δεν έχεις ακόμα καταφέρει να κάνεις ειρήνη με τους γείτονές σου, κάπου φταις και ο ίδιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. @ Ν.Δημου

  Δεν θέλετε να καταλάβετε ούτε τα αυτονόητα. Οποιαδήποτε ΄χωρα στον κόσμο αν τολμούσε να κάνει αυτά που κάνει τώρα το Ισραήλ, θα είχε καταδικαστεί απο τον ΟΗΕ και θα είχε να αντιμετώπίσει και δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενδεχομένως.Εδώ σκοτώνουν 4 άνδρες του ΟΗΕ και δεν βγαίνει ούτε μια καταδικαστική απόφαση!

  Αγνοείτε οτι το Ισραήλ έχει 200 πυρηνικές κεφαλές καιοτι δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, αλλά φωνάζετε για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτισμού απο πυρηνικά του Ιράν

  Αγνοείτε οτι χρησιμοποιούν τις απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου, απαγορευμένες απο τη συνθήκη της Γενεύης την οποία ΔΕΝ εχει υπογράψει το Ισραήλ.

  Κατα τα άλλα, σας ενδιαφέρου άλλα πράγματα...

  Υ.Γ.
  Δεν υπήρξα υβριστικός απέναντί σας.Καταγγελτικός σε πολύ αυστηρό τόνο ναι, υβριστικός όχι.
  Δεν είναι στο χαρακτήρα μου ο καταγγελτικός λόγος, απεχθάνομαι το ύφος των τηλεοπτικών παραθύρων αλλά σήμερα πραγματικά έβραζα βλέποντας καμένα παιδιά απο βόμβες φωσφόρου απο τη μια, και απο την άλλη να διαβάζω:
  "Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σημερινός πόλεμος ξεκίνησε από αναίτια επίθεση σε Ισραηλινό φυλάκιο, που κατέληξε σε επτά νεκρούς και δύο αιχμαλώτους.
  Με όλα αυτά δεν θέλω να δικαιολογήσω το Ισραήλ."

  Ε, οχι δα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Στο http://liberty05.com/
  θα βρειτε μια αντικειμενικη εξιστοριση του εμφυλιου του Λιβανου 1975-1990, 2005 με αφθονο φωτογραφικο υλικο.

  Οι περισσοτερες εικονες ειναι δυσαρεστες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Μία θεία μου, που ασχολείται με επιχειρήσεις, "υιοθέτησε" (βάφτισε), προ τριών ετών, ένα μικρό παιδάκι μιας μάλλον φτωχής(με τα δικά μας μέτρα) οικογενείας λιβανέζων χριστιανών (καθολικών).

  Πέρυσι τους φιλογένησε (οικογενειακώς) ένα μήνα εδώ στη Λευκωσία κι έτσι τους γνώρισα κι εγώ. Χρυσοί άνθρωποι.

  Προ τριών μηνών, η Μ. γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και λέγαμε να τους φιλοξενήσουμε πάλι φέτος (η θεία μου, δηλαδή - εγώ απλώς βοηθάω, αν και όταν μπορώ) άλλο έναν μήνα κι αν μπορούσαμε να βαφτίσουμε κι αυτό το παιδάκι.

  Επειδή όμως είχα προγραμματίσει να παω, την πρώτη βδομάδα τού Αυγούστου, στη Δανία (σε συνέδριο για την Επιληψία), είπαμε να μας επισκεφτούν μετά τις 10 Αυγούστου...

  Όταν άρχισε το κακό, αμέσως η θεία άρχισε να τους ψάχνει και να αγωνίζεται να βρει τρόπο να τους φέρει εδώ. Μάταια...

  Ακομα τους ψάχνουμε... Μάλλον θα είναι ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους (με ένα παιδάκι τεσσάρων ετών και ένα μωράκι τριών μηνών...)

  (Τι θα φάνε αυτοί οι άνθρωποι, πού θα βρουνε νερό, τουαλέτες, που θα κοιμηθούν, που θα πλυθεί το μωρό, με τι θα το αλλάξουν, που θα βρουν γάλα να το ταισου μέσα σε κείνον τον χαμό...Συγγνώμη για τα αφελή ερωτήματα... όμως τέτοιες απλές ανάγκες είχαμε κι εμείς το 74 και πιστέψτε με, ήταν βουνό!)

  Τα κινητά, ως γνωστόν δουλεύουν με... φορτισμένες μπαταρίες οι οποίες όμως (εκεί) έχουν αδειάσει. (Αντε να βρεις μπρίζα στο δρομο ή στην εξοχή...) Αν συνεχιστεί το κακό, θα πέσει άγρια,μαύρη αγορά: σε λίγο μια φορτισμένη μπαταρία θα κοστίζει όσο ένα... αυτοκίνητο.

  Το ίδιο και οι θέσεις για ένα εισιτήριο, άνευ επιστροφής, προς Κύπρο ή Πειραια...

  Εννοείται πως αυτές οι θέσεις είναι για ξένους υπηκόους... ευρωπαίους, ασιάτες και αμερικάνους: δείχνουν το διαβατήριο και μπαίνουν. (Εξαιρούνται οι ντόπιοι με τα μέσα). Οι "άλλοι" ντόπιοι θα μείνουν εκεί να πεινάσουν, να διψάσουν, να αρρωστήσουν να τιμωθηθούν για να... βάλουν μυαλό...

  Περί αυτού πρόκειται: περί συλλογικής τιμωρίας και μαζικών αντιποίνων.

  Λες και ο κοσμάκης μπορεί να τα βάλει με τη Χεσμοπλά και να της πει φύγετε...

  (όχι δέκα αλλά) Χίλιοι οφθαλμοί αντί οφθαλμού...  Με θλιψη

  Παράγραφος


  ΥΓ. Μην πυροβολάτε τον πιανίστα! Δεν είναι έγκλημα την ώρα της συμφοράς να παραμένει κάποιος ψύχραιμος - εγώ πάντως δεν είμαι καθόλου. Τι να πει κι εκείνος ο κοσμάκης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. Κατά τα άλλα, όλες οι θρησκείες (και μάλιστα στον τόπο που γεννήθηκαν) προωθούν την ειρήνη και την αδελφοσύνη...

  Δεν με νοιάζει ποιος έχει δίκιο -αν και θα ήθελα κάποια στιγμή να καταλάβω, πολύ μετά το τέλος όμως, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τώρα- θέλω να σταματήσουν να χαραμίζουν τις ζωές τους. Καλά δεν μπορεί να κάνει κανένας τίποτα τόσα χρόνια;

  Τέλος πάντων πόσους συμφέρει αυτός ο πόλεμος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. Αγαπητέ ΝΔ,

  Δυο πράγματα δε μου άρεσαν στο post:
  (1) Aυτό το "...κάθε μέρα σκοτώνουν Εβραίους αμάχους. Αλλά γι αυτούς δεν διαβάζουμε τίποτα...", γιατί ενέχει μέγάλη δόση υπερβολής. Δεν θρηνούν θύματα κάθε μέρα οι Ισραηλινοί, αλλά και όποτε θρηνούν το διαβάζουμε.
  (2) Η επίκληση της "ανάλογης κατάστασης στην Ελλάδα". Γράφω στο blog μου (για να ευλογήσω και τα γένια μου) σε τι ολισθηρά μονοπάτια μπορεί να μας οδηγήσει μια τέτοια αναλογία.

  Τέλος, σχετικά με το "Η "ιστορικότητα" είναι μία παγίδα για την επίλυση σημερινών προβλημάτων" (σιγά που θα το άφηνα έτσι:-)) επτρέψτε μου την άποψη - και θα μείνω εκεί - ότι ακριβώς η γνώση της ιστορίας της περιοχής είναι που επιτρέπει σε σας να κατανοείτε πόσο περίπλοκα είναι τα προβλήματα στην περιοχή ενώ ο παραμερισμός της αποτελεί εγγύηση για την αποτυχία οποιουδήποτε ειρηνευτικού σχεδίου.

  Ο γάτος θα επιστρέψει, θα δείτε, εκτός πια κι αν ο ίδιος, για κάποιο περίεργο γατίσιο λόγο, δεν το θέλει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. http://blogs.guardian.co.uk/news/archives/2006/07/20/lies_damn_lies_and_war_pictures.html#more

  απο την Guardian ... για τα κοριτσακια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. Η επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο (έστω από την Χεζμπολά) είναι τρομοκρατική επίθεση?
  Μπορεί οι μουλάδες της Χεζμπολά να είναι ότι είναι (τρομοκράτες) αλλά επίθεση σε στρατιωτικό στόχο από κάποιους που μάχονται για την πατρίδα τους (έστω και αν σκοπός τους είναι η δημιουργία ισλαμικής δικτατορίας) δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική επίθεση αλλά νόμιμη πράξη αντίστασης. Άλλο επίθεση σε λεοφωρείο με αμάχους και άλλο επίθεση σε στρατιωτικό στόχο.
  Εκτός και αν η επίθεση δεν ήταν σε στρατιωτικό αλλά πολιτικό στόχο, οπότε και πέρνω το σχόλιο πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. πάντα σκεπτικιστής said...
  "αλλά σήμερα πραγματικά έβραζα βλέποντας καμένα παιδιά απο βόμβες φωσφόρου".

  Πρέπει να αλλάξετε Nick. Όχι μόνο δεν είστε "παντα σκεπτικιστής" - δεν είστε καθόλου.

  Υιοθετείτε άκριτα κάθε προπαγανδιστικό τέχνασμα.

  Δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία έγκυρη πηγή ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου. Το ίδιο το διαψεύδει κατηγορηματικά. Η μόνη πληροφοία είναι από Λιβανέζους γιατρους που έκριναν ότι ορισμένα εγκαύματα "θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από βόμβες φωσφόρου". (BBC). H εικασία τους έγινε για σας γεγονός.

  Μη βράζετε τόσο εύκολα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. nikos dimou said...
  Πριν λίγο έγραψα πάλι ότι το πρόβλημα δεν είναι να δικάσουμε και να καταδικάσουμε - δεν είμαστε δικαστήριο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

  Μάλλον δεν θέλετε να καταλάβετε τι συμβαίνει...
  Εφόσον η κυβέρνηση του Ισραήλ και οι πολίτες του (εφόσον αυτοί την εκλέγουν δημοκρατικά) δεν αλλάξουν τα πιστεύω τους που ταυτίζουν -και στο συνταγμά τους- το κράτος τους με την θρησκεία του εβραϊσμού, δηλαδή αναφέρουν ότι είναι ο καλύτερος λαός του κόσμου και όλοι οι άλλοι λαοί είναι κατώτεροι, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει από το Ισραήλ. Γιατί απλά δεν χωράει ορθολογισμός και συζήτηση όταν η μια πλευρά στηρίζει τις απόψεις τις σε θρησκευτικά δόγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. Κύριε Δήμου διαβάζοντας το σημερινό σας post αναρωτιέμαι ποια είναι συνολικά η γνώμη σας για το παλαιστινιακό ζήτημα. Αναγνωρίζετε ότι οι παλαιστίνιοι διεξάγουν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στο στρατό κατοχής του Ισραήλ; Αν ναι, τότε το δίκιο δεν είναι αναγκαστικά με το μέρος τους, έστω και αν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι πολλές φορές κατακριτέες (π.χ. επιθέσεις αυτοκτονίας σε αμάχους).

  Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να εστιάζουμε στα σημερινά γεγονότα αγνοώντας το παλαιστινιακό ζήτημα που βρίσκεται στην καρδία του προβλήματος της μέσης ανατολής. Μόνο όταν το Ισραήλ διαλύσει τους παράνομους οικισμούς του και αποσύρει τα στρατεύματα του από την Δυτική Όχθη θα μπορεί να ισχυρίζεται με πειστικότητα ότι έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. Πάντα σκεπτικιστής... said:

  Κύριε Δήμου ..... Θα έλεγα οτι είστε ένας πληρωμένος κονδυλοφόρος του Ισραήλ, ούτε η ίδια η Ισραηλινή κυβέρνηση δε θα υπερασπιζόταν τον εαυτό της τόσο καλά όσο εσείς με το σημερινό κατάπτυστο δημοσίευμα.

  *****************

  Αυτό ήταν το ανέκδοτο της ημέρας.

  O Δήμου .... πληρωμένος κονδυλοφόρος!!!

  doctor

  Y.Γ. Ο Stavros Katsaris (Πεμ Ιουλ 27, 11:53:21 πμ) με κάλυψε. Συμφωνώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. ExBerliner said...
  "Η επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο (έστω από την Χεζμπολά) είναι τρομοκρατική επίθεση?"

  Δεν ισχυρίστηκα πουθενά κάτι τέτοιο. Στρατιωτική επίθεση ήταν και στρατιωτικά αντίποινα έφερε.
  Βέβαια οι Χεζμπολά δεν είναι "καποιοι που μάχονται για την πατρίδα τους" (ποιά;).

  Οι Παλαιστίνιοι πράγματι μάχονται για την πατρίδα τους - συμφωνώ με τον Jaded man - και τους αξίζει να την αποκτήσουν. Αλλά για μένα ο μόνος τρόπος είναι μία ειρηνική συνύπαρξη με το Ισραήλ - που σημαίνει κατ αρχήν να το αναγνωρίσουν.

  catmans said...
  "αν δεν αλλάξουν τα πιστεύω τους που ταυτίζουν -και στο συνταγμά τους- το κράτος τους με την θρησκεία του εβραϊσμού, δηλαδή αναφέρουν ότι είναι ο καλύτερος λαός του κόσμου και όλοι οι άλλοι λαοί είναι κατώτεροι"

  Πραγματικά - το λένε στο σύνταγμά τους; Μήπως διαβάσατε κατά λάθος τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. Σφάζονται για αιώνες.

  Κάποια στιγμή ο ισχυρότερος λέει, ΟΚ, θα κάνω ένα βήμα πίσω, θα φύγω από τη Γάζα.

  Γενναία και δύσκολη απόφαση με μεγάλη εσωτερική αντίδραση, όχι μόνο από τους Ισραηλινούς στρατιώτες (θυμάστε τις σκηνές κατά την αποχώρηση;), αλλά και από χιλιάδες πολίτες.

  Οι εθνικιστές του Ισραήλ φωνάζουν ότι είναι λάθος η αποχώρηση από τη Γάζα, διότι η Χεζμπολά δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις και περιμένουν στη γωνία.

  Πράγματι, η Χεζμπολά δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει και όντως δεν σταματά.

  Οι εθνικιστές στο Ισραήλ πιέζουν και κάποια στιγμή (μέχρι κι ο αποδεδειγμένα ειρηνιστής Αμος Οζ δεν άντεξε), με την αφορμή των επτά νεκρών και των δύο αγνοούμενων, ξεκινάει το μακελειό.

  Άρα, η Χεζμπολά έχει ευθύνη.
  Δεν μιλάω για το παρελθόν, όποιος ασχολείται με αυτό, ανατροφοδοτεί το μίσος, μιλάω για το ΤΩΡΑ.

  Και η Χαμάς ορκιζόταν τζιχάντ, αλλά ως κυβέρνηση έδειξε αρχικά κάποιες μετριοπαθείς τάσεις, χαραμάδα φωτός σε σπίτι χτισμένο από νάρκες.

  Στο επιχείρημα δεν απαλλάσσεται ο κλέφτης που δείχνει καλή διαγωγή, η απάντηση είναι ότι δεν είναι κλέφτης – και οι δύο έχουν δίκιο και οι δύο έχουν άδικο.

  Δεν παύει όμως το Ισραήλ να έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης (μαζί με τις ΗΠΑ, λόγω πολέμου στο Ιράκ).

  To λάθος των Ισραηλινών (dimitrakis μη φτάνουμε στο άλλο άκρο...) είναι ότι επειδή είναι πιο ισχυροί και πιο ορθολογιστές, θα έπρεπε να καταλάβουν ότι με τις βόμβες ΔΕΝ πρόκειται να κερδίσουν τίποτα, τουναντίον, αυτές τις μέρες θεριεύει το μίσος και "εξασφαλίζονται" συμβόλαια θανάτου για αρκετά ακόμη χρόνια και από τις δύο πλευρές.

  Κι έτσι δικαιώνονται όσοι μιλάνε για συμφέροντα...

  Όμως, το θέμα του post κατά τη γνώμη μου είναι άλλο.

  Αν από όλη αυτήν την ιστορία, βλέπουμε ΜΟΝΟ την ευθύνη του Ισραήλ τότε

  (α) οι Ισραηλινοί θα πρέπει να μετακομίσουν στην Αλάσκα, όπως πολύ σοβαρά πρότεινε ο Νασράλα ή

  (β) Τα δάκρυά μας είναι υποκριτικά και ΔΕΝ βοηθάμε στην επίλυση.


  Για να βρεθεί λύση πρέπει να ακούσουμε ΚΑΙ τις δύο πλευρές.
  Ο μόνος δρόμος για την ειρήνη είναι να μεγαλώσουν οι ψύχραιμες φωνές που κατανοούν και την απέναντι πλευρά.

  Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνός λαϊκισμός.

  @paragrafos είπες,
  ΥΓ. Μην πυροβολάτε τον πιανίστα! Δεν είναι έγκλημα την ώρα της συμφοράς να παραμένει κάποιος ψύχραιμος

  Όχι απλώς δεν είναι έγκλημα, καθήκον είναι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. ...................


  Kαι πού καταλήγουμε;;;
  οτι χρειαζομαστε
  μια Νέα Μέση Ανατολή
  (οπως ειπε η Κοντολιζα)
  με περισσότερη
  νηφαλιότητα,λιγοτερη θρησκευτική
  μισαλλοδοξία, και αποδοχη
  της Πολυπολιτισμικης Κοινωνιας.....

  Αυτο μπορει να το κανει ο Μπους
  ο Νασράλα και ο Εχούντ Ολμερτ ;;..

  Χρειαζομαστε καποιο Ατομο-Ηγετη κοινης αποδοχης...που
  να μπορει να επικοινωνει
  με ολες τις πλευρες...

  Μια Rock Επανασταση μεσα στην
  Ερημο του Μισους...


  Μονο αν αναστησουν ενα άλλο Οικουμενικο Αλεξανδρο

  :)..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. Υπάρχουν και ακτινογραφίες (παλιές) από θύματα (παιδάκια) βομβιστών Παλεστηνίων. Μερικά από τα θύματα δεν έχουν εξωτερικά τραύματα. Τα εντόσθιά τους έχουν γίνει "γιαούρτι" από το ωστικό κύμα της έκρηξης. Οι υπόλοιποι, φάγανε καρφιά τα οποία οι αυτοκτονούντες βάζουν στις βόμβες...

  Το να φανατίζεται κανείς στην Ελλάδα μ' αυτά που συμβαίνουν εκεί κάτω (κι απ' τις δύο πλευρές), δεν έχει διαφορά από το να φανατίζεται για τον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Ότι δουν στην τηλεόραση, κατευθύνει απόλυτα τα συναισθήματά τους.

  Όποιοι έχουν υπηρετήσει στο χώρο των media, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα media στοχεύουν στο συναίσθημα για να πουλήσουν, όχι στη λογική.

  Το ίδιο κάνουν κι εδώ στα μαθήματα για μεθυσμένους οδηγούς: δείχνουν τραυματισμένους και σκοτωμένους.

  Τώρα βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, δείχνουν θύματα κι απ' τις δύο πλευρές, ή μόνο από τη μία; Ένα παιδάκι 1ης δημοτικού θα αναρωτιόταν "εάν το Ισραήλ παίρνει όπλα από τους Αμερικάνους, η Χεζπολάχ από που τα παίρνει;... μόνοι τους τα φτιάχνουνε;".
  Ας είχαν λοιπόν και οι τηλεθεατές το ίδιο μυαλό με το παιδί της 1ης δημοτικού...
  =================================

  "Η ονομασία Παλαιστίνιος, όπως χρησιμοποιείται (μόνο για τους Άραβες Παλαιστίνιους) μου φαίνεται λίγο ύποπτη. Σαν να εννοεί ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να ζήσουν στην Παλαιστίνη."

  Βεβαίως. Όπως είναι γνωστό, στην Κρήτη έχουν δικαίωμα να ζούνε μόνο όσοι έχουν επώνυμο που τελειώνει σε "άκης" και με βάση DNA test, κατάγονται από το Μίνωα και τα ξαδέρφια του...

  Ε ρε γελειότητες... γι' αυτό εκεί κάτω στη μέση ανατολή θα ζούνε ακόμα στο μεσαίωνα για αιώνες... κι ούτε το Ίντερνετ κι όλ' αυτά θα τους βοηθήσουν και καθόλου... γιατί, άμα δώσεις τηλεόραση στο χωριάτη, δεν είναι παρά "χωριάτης με τηλεόραση". Έχετε υπερεκτιμήσει την τεχνολογία, σε σχέση με πανίσχυρες κουλτούρες όπως η οικογένεια, η θρησκεία, το περιβάλλον, και η ξεροκεφαλιά. Και τα μικρά χωράφια... και οι μεγάλες εντυπώσεις και δηλώσεις. Εδώ στο Οκλαχόμα λένε "big hat, no cattle".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. Nikos Dimou said...
  [...] Δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία έγκυρη πηγή ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου.

  Τέσσερις παρατηρητές του Ο.Η.Ε. που θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Πάντως είναι πολύ πιθανόν το Ισραήλ να χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου. Αυτές χρησιμοποιούνται επίσης και για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού, το Ισραήλ, λοιπόν, θα μπορούσε απ' αυτό το παραθυράκι να ξεφύγει την απαγόρευση των εμπρηστικών όπλων. Επίσης, δεν είδα να αρνήθηκε ότι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς - τις χρησιμοποιούν κατά κόρον και οι Αμερικανοί, όπως και τις βόμβες φωσφόρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. ...και για να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου:

  Η Χεζμπολά ρίχνει ρουκέτες εντελώς στα τυφλά, κι όποιον πάρει ο Χάρος (έχει πάρει και Άραβες εκτός από Εβραίους)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. vrennus
  για τις βόμβες διασποράς υπάρχουν πληροφορίες - ανεπιβεβαίωτες.

  Η ανακοίνωση του Κράτους του Ισραήλ δηλώνει ότι "δεν χρησιμοποιεί απαγορευμένα όπλα".

  Αλλά όλη αυτή η συζήτηση είναι μάταιη και υποκριτική - σαν να υπήρχαν καλές και κακές βόμβες.

  Όλες σκοτώνουν - αναθεμά τις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. @Ν.Δημου

  Δεκτή η παρατήρηση για τις βόμβες φωσφόρου:Δε μένει παρα να περιμένουμε λιγες μέρες, αργά ή γρήγορα θα φανεί η αλήθεια.
  Γεγονός πάντως είναι οτι το Ισραήλ ΔΕΝ εχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενέβης- το είπε χτές ένας διεθνολόγος , καθηγητής Πανεπιστημίου (μου διαφεύγει το όνομά του) στην εκπομπή του Παντελή Σαββίδη "Ανιχνεύσεις"
  στην ΕΤ3.

  Επίσης το Ισραήλ κατέχει μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων, οι ειδικοί τον τοποθετούν στα 200 (Μαν. Αστρεινίδης, Διεθνολόγος ερευνητής του ΕΚΕΟ www.armscontrol.info)
  Mήπως και αυτό είναι "προπαγανδιστικό τέχνασμα";

  @doctor
  Δεν καταβατε καλά αγαπητέ.
  Λέω το ακριβώς αντίθετο απο αυτό που καταλάβατε.Λέω :

  "Κύριε Δήμου, αν δε γνώριζα την πορεία σας, την υγειή σχέση σας με το χρήμα καιτο ανεξάρτητο πνεύμα σας, θα έλεγα οτι τοποθετείστε έτσι απο ιδιοτέλεια.Θα έλεγα οτι είστε ένας πληρωμένος κονδυλοφόρος του Ισραήλ, ούτε η ίδια η Ισραηλινή κυβέρνηση..."

  Επειδή όμως γνωρίζω την πορεία του και την υγιή σχέση του με το χρήμα, ΔΕΝ λέω οτι τοποθετείται απο ιδιοτέλεια , ή οτι είναι ένας πληρωμένος κονδυλοφόρος κλπ.

  Νομίζω οτι είμαι σαφής.
  Ήθελα απλά να πω, οτι κάποιος που θα διαβάσει το κείμενο αυτό και δεν γνωρίζει ποιός είναι ο Δήμου κ(πχ το γεγονός οτι εγκατέλειψε μια πετυχημένη καριέρα στη διαφήμιση για να αφιερωθεί στο γράψιμο... εξ ου και η υγιής σχέση με το χρήμα που αναφέρω) θα μπορούσε, είδικά στην Ελλάδα που εύκολα βγαίνουν συμπεράσματα, να υποθέσει αυτά που αναφέρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. @ ΝΔ


  Για τα κοριτσάκια της φωτογραφίας μην είστε σίγουρος. Διαβάστε άρθρο της Guardian που λέει την ιστορία της φωτογραφίας. (σχετικό λινκ υπάρχει στο μπλογκ του Μαύρου Γάτου και πάλι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. nikos dimou said:
  Θα υπενθυμίσω μία αγαπημένη μου φράση: "Σε καιρούς διχογνωμίας το καθήκον του διανοούμενου είναι να υποστηρίζει την άποψη των αντίθετων".

  Υποψιάζομαι ότι δεν είναι και τόσο ευχάριστος ο ρόλος σας. Γιατί φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου συμφωνείτε με την πλειοψηφία, αλλά το "καθήκον" σας δεσμεύει.

  Νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένα σας posts προκαλούν αψιμαχίες.

  Προσωπικά πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το πνευματικό επίπεδο του καθενός, είναι δικαίωμα του να εκφράζει την άποψή του, η οποία δεν πρέπει να καθορίζεται από την κοινή γνώμη. Διαφορετικά είναι σαν να ανοίγετε ένα μέτωπο απέναντι στους αναγνώστες σας, χωρίς κάποιο λόγο. Λίγο μάταιο και ματαιόδοξο μου φαίνεται αυτό.

  Σας έχω αναφέρει και στο παρελθόν για παράδειγμα ότι οι αντεθνικές εμμονές σας μου φαίνονται εξίσου ατέρμονες με τις εθνικιστικές (που επικρίνετε σωστά κατά τα άλλα). Νομίζω λοιπόν ότι οι πιο πολλοί αναγνώστες διαφωνούν μαζί σας γιατί ακολουθούν το ίδιο "καθήκον" με εσάς.

  Point taken, αλλά και η κόντρα (=αναγνώστες) στην κόντρα (=nikos dimou) καταντάει κουραστική.

  Έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε με το μυαλό μας (και εννοώ και σε αυτό το blog) από το να ανακυκλώνουμε τις ίδιες διαφωνίες με διαφορετικό πρόσχημα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. Μεταφερω καποιες σκεψεις ενος Ινδου διδασκαλου(παρόλο που ο ιδιος δεν σταματησε να δηλωνει οτι δεν ειχε καμια εθνικοτητα).

  ".....Γιατι τι εχουμε κανει μεχρι τωρα? Οι ανθρωποι στους οποιους εχουμε βασιστει, οι θρησκειες, οι εκκλησιες, η εκπαιδευση, μας εχουν οδηγησει σ'αυτο το φριχτο χαος. Δεν εχουμε ελευθερωθει απο τη θλιψη, δεν εχουμε ελευθρωθει απο την κτηνωδια μας, απο την ασχημια μας, απο την ματαιοδοξια μας.......
  ...εχουμε διαιρεσει τον κοσμο σε κομμουνιστες, σοσιαλιστες, ιμπεριαλιστες και σε καθολικους, προτεσταντες, ινδουιστες, βουδιστες και σε εθνικοτητες και σε γλωσσικες διαφορες, ολο αυτο ειναι ενα κομματιασμα. Γιατι ο νους κομματιασε τη ζωη ?...........
  ...πιστευω οτι η αληθεια ειναι μια χωρα χωρις κανενα μονοπατι προς αυτην, και δεν μπορει να πλησιαστει μεσα απο κανενα δρομο, καμια θρησκεια, καμια οργανωση....."
  Τζιντου Κρισναμουρτι
  "Το ξυπνημα της νοημοσυνης"

  Κυριε Δημου σας ευχαριστω για το αρθρο σας. Ειναι μια οαση μεσα στην τρελλα των καιρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. Τρομοκρατία και συλλογική ευθύνη.
  Αυτό που δεν μ' αρέσει με το Ισραήλ (και εξοργίζομαι που η "διεθνής" κοινότητα το περνάει με χαλαρές δηλώσεις που το καταδικάζουν) δεν είναι οι πόλεμοι του Ισραήλ με τους γείτονές του. Αυτοί με εξοργίσουν σε όποιο σημείο του πλανήτη και όποιους γίνονται.
  Είναι η λογική της συλλογικής ευθύνης που συχνά έμμεσα ή άμμεσα επικαλείται το Ισραήλ για να δικαιολογήσει επιθέσεις του σε κατοικημένες περιοχές των παλαιστινίων: Κατοικούσαν στη γειτονιά σας οι βομβιστές αυτοκτονίας; Πάρτε 2 βόμβες στο κεφάλι να βάλετε μυαλό.
  Και κάτι άλλο. Πόσο σωστό είναι να αποκαλούμε τους πολίτες του Ισραήλ εβραίους και όχι ισραηλίτες; Άλλο ο πολίτης του Ισραήλ και άλλο εβραίος (που μπορεί να είναι πολίτης της Ελλάδας, της Γερμανίας, της....). Δεν εννοώ βέβαια ότι όλοι οι πολίτες του Ισραήλ ευθύνονται για τις πράξεις της ηγεσίας του (θα έπεφτα σε αντίφαση), αλλά σημειολογικά τουλάχιστον τοποθετεί τους εβραίους εκτός Ισραήλ σε μειονεκτική θέση γιατί υπονοεί ότι περισσότερο τους ενδιαφέρουν τα συμφέρονται του Ισραήλ και όχι της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. Σημερα δημοσιευεται στο Ποντικι από London Reviews of Books
  Δυο Αμερικανοι Καθηγητες John Mearsheimer Stephen Walt
  αμφισβητουν την συμμαχια ΗΠΑ-Ισραηλ
  Θεωρωντας την επιζημια για τα αμερικανικα συμφεροντα στη Μεση Ανατολη

  Y.Γ Παντως τα Χεζμπολά είναι σκληρα καρύδια…..συμφωνα με το αρχικο σχεδιασμο…επρεπε να τους ειχαν κανει τη λιτανεία μεχρι το Λιτάνι ποταμο…
  αλλα αντιστεκονται …..οι στρατιωτες του Ισραηλ απ'οτι βλεπω είναι αμουστακα παιδια
  μονο τεχνολογια εχουν….για να αντιμετωπισουν εμπειρους ανταρτες…
  .
  (Που σαι Guerrero να μας εξηγησεις;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. franki said...
  "Point taken, αλλά και η κόντρα (=αναγνώστες) στην κόντρα (=nikos dimou) καταντάει κουραστική.

  Έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε με το μυαλό μας (και εννοώ και σε αυτό το blog)".

  Μπορεί να είναι κουραστικό (και για μένα) αλλά μοιάζει να είναι χρήσιμο (για να μην πω απαραίτητο).
  Άλλωστε έχουμε κάνει και πολλά άλλα πράγματα σε αυτό το blog...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. ΝΔ said:

  Το θέμα είναι να κρίνει κανείς με τα σημερινά δεδομένα κι όχι με το τι είχε γίνει προ 5.000, 50 ή 5 ετών...

  Για τα 5000 χρόνια συμφωνώ απόλυτα.Για τα 5 επιφυλάσσομαι...

  "Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να αναγνωριστούν σαν κράτος και να ζήσουν ειρηνικά."

  Μόνο που δεν κυβερνάει η συντριπτική πλειοψηφία...

  Η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ είχε όλα τα συστατικά που θα εξασφάλιζαν ένα διαρκές έγκλημα.Πολλοί απο τους εποίκους ήταν Αμερικάνοι και Καναδοί σιωνιστές που δεν είχαν γνωρίσει τη φρίκη του ολοκαυτώματος.Κι όταν λέμε έποικος εννοούμε: "Το σπίτι σου δεν σου ανήκει πλέον,είναι δικό μου,έτσι αποφασίστηκε οπότε go to hell!"

  Και τι σημαίνει να δούμε τα πράγματα με το βλέμμα του άλλου;Ποιανού άλλου; Των Ναζί; του Στάλιν; της Χεζμπολλά; των Ταλιμπάν;
  Δεν νομίζω οτι η αλήθεια βρίσκεται "κάπου στη μέση".Είναι φορές βρίσκεται πολύ περισσότερο προς τη μία άκρη

  "Κρίνετε για να κριθείτε" είχε πεί ο Μ. Αναγνωστάκης και πιστεύω είχε απόλυτο δίκιο...

  Υ.Γ.1 Για το τί τροφοδοτεί το μίσος των παλαιστινίων μπορεί κανείς να δεί στο βιβλίο του Ουίλιαμ Ντάλριμπλ "Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου"

  Υ.Γ.2 Ο deepak gopi είναι δύναμη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, θα πραγματοποιήσει η «Πρωτοβουλία Γυναικών για τη συμπαράσταση στις γυναίκες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου».

  Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το βράδυ και οι συμμετέχουσες θα είναι - προαιρετικά - ντυμένες στα μαύρα και θα κρατούν αναμμένα κεριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. Το μεσανατολικό είναι δύσκολο πρόβλημα. Δεν ξέρεις από που να αρχίσεις. Φταίνε οι εβραίοι που κουβαλήθηκαν με το έτσι θέλω εκεί το 1946; Φταίνε οι άραβες που τους αρνούνται το δικαίωμα κράτους;

  Μετράει το τώρα. Και για τώρα βλέπω ότι οι ισραηλινοί τα βρήκαν σκούρα. Θα επικρατήσουν αλλά δεν είναι περίπατος στο πάρκο.

  Πάντως ένα πράγμα που βρίσκω στραβό στους εβραίους είναι η ολοκληρωτική τους άρνηση να συγχρωτιστούν πολιτιστικά με τον οποιοδήποτε άλλο λαό. Δεν νομίζω ότι την σήμερον μπορούν να έχουν τέτοια πολυτέλεια. Όσο την κρατούν θα γίνονται αντιπαθείς και θα διώκονται. Άσε που τέτοια άρνηση μου βγάζει άλλες σκέψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. NΔ said:
  Για τις ίσες ευκαιρίες, συμφωνώ - οι Αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες έχουν λιγότερες.

  Να μην ξεχνάμε οτι οι "Αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες" κατοικούσαν ανέκαθεν στον τόπο που τώρα έχουν λιγότερες (έως καθόλου)ευκαιρίες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. Προσωπικά, δεν είμαι με κανέναν.

  Δεν με αφορά ό,τι γίνεται εκεί πέρα. Ούτως ή άλλως, δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Θρησκείες, πολιτική, αμορφωσιά, έριδες και αντιπάθειες δεκαετιών(ή μήπως αιώνων;), νοοτροπίες μικρού χωριού("δεν ανήκετε εδώ εσείς, οι πρωτευουσιάνοι! Να φύγετε!", σα να λένε όλοι στους Εβραίους), άνθρωποι από άλλους πλανήτες(Ανατολή εναντίον Δύσης, σε μικρογραφία)να μισούνται, επειδή αρνούνται να καθίσουν ΗΡΕΜΑ και να ΜΙΛΗΣΟΥΝ! Να καταλάβει ο ένας τον άλλο. Έπειτα, τρομοκρατικές οργανώσεις που παριστάνουν τις νόμιμες κυβερνήσεις(είναι! -τι πιο παράλογο;;;)και κάποιοι που μπήκαν στο μάτι ένος ολόκληρου κόσμου(Αραβικού), στο όνομα της θρησκείας και ενός πολύ μακρινού παρελθόντος. Με την ίδια λογική, να πάμε κι εμείς στην Ινδία! Πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος από κει ένα φεγγάρι...

  Αν υπήρχε λογική, αν δεν υπήρχαν "πλάτες" μεγάλων (υπερ)δυνάμεων, ποτέ δεν θα επετράπετο στο Ισραήλ να γίνει εκεί που έγινε. Θα τους έστελναν στην Β.Αφρική και θα τους έδιναν ένα ( πολύ μεγάλο και καλοτετραγωνισμένο)κομμάτι, όπως είναι άλλωστε πετσοκομμένη ολόκαιρη. Αλλά όχι. "Έπρεπε" να γίνουν αντιπαθείς, άλλη μια φορά!

  Δεν ξέρω να έχουν δίκιο.

  Όπως κι αν έχει, δεν παίρνω θέση. Ίσως, όσο φταίνε οι μεν, να φταίνε και οι δε. Κι αν κάποιοι φταίνε παραπάνω, δεν το ξέρω, ούτε και θέλω να το μάθω. Κανείς ποτέ δε θα μάθει ΟΛΗ την αλήθεια. Άρα, οι φανατισμοί υπέρ του ενός ή του άλλου, έχουν άλλα ελατήρια και όχι το Δίκαιο.

  Κυρίως όμως, αρνούμαι να βλέπω τις ειδήσεις πάνω από 5' λεπτά. Μαθαίνω τα βασικά, την ουσία(αν υπάρχει κι αυτή) και αλλάζω κανάλι. Ή την κλείνω.

  Δεν θα ανεβάσω εγώ τα νούμερα του Χ"Νικολάου, με το να συμμετέχω στις συζήτησεις καφενείου αλά ΤV, ούτε θα πορωθώ υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς(στα ελληνικά ΜΜΕ, μόνο υπέρ της μίας, όπως σωστά λέτε ΝΔ).

  Ούτε θα επιτρέψω στον εαυτό μου να γίνει μανιακός τηλεθεατής ενός ΥΠΑΡΚΤΟΥ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ μακελειού, λες και πρόκειται για μια ακόμη καθημερινή, βραζιλιάνικη σαπουνόπερα, που κινείται στη σφαίρα της φαντασίας. Αρνούμαι να γίνω συμμέτοχος στα ελληνικά τηλεοπτικά παραθυρο-παραληρήματα.

  ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΕΙ
  ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
  ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ
  ΠΟΝΟΣ ΠΟΛΥΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΟΣΩΝ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ

  Δεν είναι λοιπόν ταινία. Είναι η χειρότερη εκδοχή της ζωής. Και συμβαίνει όλες τις ώρες της ημέρας -όχι μόνο 8 με 9 το βράδυ...

  (δείτε ένα καλό DVD - χέστε τους παρουσιαστές-"σταρ" της πυρκαγιάς και την ενημέρωση τύπου "Αθλητική Ηχώ" που μας προσφέρουν)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. x-taramas said...
  Να μην ξεχνάμε οτι οι "Αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες" κατοικούσαν ανέκαθεν στον τόπο που τώρα έχουν λιγότερες (έως καθόλου)ευκαιρίες..."

  Σε σχέση με τους Παλαιστίνιους είναι βασιλιάδες - άσε που στις δημοσκοπήσεις βγαίνουν "γεράκια". Μυστήρια πράγματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. "...κατοικούσαν ανέκαθεν στον τόπο που τώρα έχουν λιγότερες..."

  Όποιος ασχολείται με σύνδεση "καταγωγής" με τα "δικαιώματα", όχι μόνο έχει IQ μύγας, αλλά και είναι άξιος της όποιας κατάστασής του, της κατάστασης της χώρας του, κλπ. Λες και πρέπει να ψάξουμε το γενεαλογικό δέντρο όλων των Ελλήνων (μέχρι και την προ-ανθρώπινη περίοδο, και πριν από τους δεινοσαύρους, μη μας φύγει κάνα κύτταρο), για να δούμε εάν έχουν το δικαίωμα να κατοικούν στην Ελλάδα...

  =============================
  ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Υ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑπΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ πΑΤΕΡΑ.

  Βλέπω ότι ο Δρα. Μέγκελε ζει και βασιλεύει... "χρωμοσώματα"... τώρα μάλιστα. Δε μου λέτε, να το πω Αγγλικά... are those guys down there good for anything useful, or are they just a bunch of morons?

  Θέλετε θεραπεία στο μεσανατολικό; Να σταματήσουν τα κανάλια και οι εφημερίδες να μεταδίδουν οτιδήποτε από κει κάτω. Παύση βοήθειας, παύση όπλων, παύση καναλιών, παύση δημοσιότητας. Άκου "χρωμοσώματα..." χάιλ Χίτλερ, ε; σε λίγο θα μετράνε και τη διάμετρο των κεφαλιών εκεί, για να δούνε ποιοι είναι κατάλληλοι να υπηρετούν το Μεγάλο Αδελφό στα δημόσιά τους και τις εθνικές τους αηδίες... σιγά τα έθνη. Οι άριες φυλές... ένα μάτσο άχρηστοι και βδέλες, που πρώτα καταστρέφουν τα σπίτια τους και μετά ζητάνε "ανθρωπιστική βοήθεια". Αλλά από λεξιλόγιο, πλούσιο: για την έκτενή ανάλυση της κάθε βλακείας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. Καλησπέρα σε όλους!

  Γράφω παρόμοια πράγματα με το post σε σχόλιά μου (μέχρι και παράδειγμα με "Σκοπιανούς" είχα γράψει) εδώ και μέρες στο blog του Μαύρου Γάτου, ο οποίος έχει καταπιαστεί εδώ και καιρό με το θέμα, αλλά και στου Heinz, που το αντιμετώπισε πιο ψύχραιμα και συνετά (από όσα ξέρω ως τώρα τουλάχιστον).

  Μετά τις υπεραπλουστεύσεις, τα κηρύγματα μίσους, τις "συλλογικές ευθύνες", τις προκαταλήψεις, τις (μάλλον σκόπιμες) λογικές ακροβασίες, "αναλογίες" και "παραλληλισμούς" και την αντιμετώπισή μου με άσχετους χαρακτηρισμούς και ...ποδοσφαιρικού τύπου "οπαδοποιήσεις" (εμείς και οι άλλοι, συλλήβδην καλοί και κακοί, σωστοί και λάθος, "ξεκάθαρες" θέσεις κλπ), αποφάσισα χθες να απέχω από περαιτέρω σχολιασμό για το ζήτημα. Γενικά, πάντως, έχω απογοητευθεί από τη μπλογκόσφαιρα σε ότι αφορά την πραγμάτευση τέτοιων θεμάτων.

  Αν πάντως έκανα κι εγώ post, τα ίδια περίπου θα έγραφα, αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να ξανακούσω τα ίδια κλισέ ως απαντήσεις-αντιδράσεις ή να εμπλακώ σε (ο θεός να τους κάνει) "διαλόγους" φανατικών και εθελοτυφλούντων.

  Χαίρομαι πολύ που έγραψες αυτό το post και απλά προσυπογράφω!

  (χωρίς περαιτέρω σχόλια - ούτε κι έχω διαβάσει τα προηγούμενα εδώ μέσα)

  Ας κάνει ότι μπορεί ο καθένας μας για να πολεμήσει το ΜΙΣΟΣ και όχι τον εκάστοτε "αντίπαλο". Με τις ευχές και (ιδίως) τις "αντιπαλότητες" δε λύνονται τα προβλήματα. Αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται και ψύχραιμες φωνές - σαν του οικοδεσπότη.

  Καλή συνέχεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. απο την Guardian ... για τα κοριτσακια.
  το λίνκ εδώ

  το συνοδευτικό κείμενο γράφει μεταξύ άλλων
  "Goldman says that the children were from Kiryat Shmona, which is right on the border with Lebanon and had been hit by Hizbullah rockets. The AP photographer who took the photograph does not want to speak publicly about it, but Goldman is given an account by a reporter who was there.
  ... "

  μπορείτε αν θέλετε να δείτε το γεγονός με συμπάθεια, όπως ο αρθρογράφος.
  πάντως στημένη δεν είναι η φωτογραφία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. Κύριε Δήμου,

  Θα ήθελα μιάν απάντηση από τον φιλόσοφο, τον διανοούμενο-συγγραφέα των λιτών κειμένων που διάβαζα, νέος, παλιά, στα πιό κάτω ερωτήματα :

  1.- ‘Εχουν κανένα νόημα όλες αυτές οι αναλύσεις πάνω στο Μεσανατολικό ( αναλύσεις όταν γίνονται βέβαια από καλοπροαίρετους σχολιαστές όπως εσείς , και όχι από κατευθυνόμενους από το συμφέρον τους αναλυτές,που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ? )

  2.- Εχουν κανένα νόημα όλες αυτές οι αναλύσεις πάνω στο Μεσανατολικό , όταν το ζητούμενο, από καταβολής κόσμου είναι, όπως έχει βάλει ο Lewis Carroll τον Humpty – Dumpty να λέει : “ The question is which to be master-that’s all” ?

  3.- Τέλος, αν ο στόχος μας είναι να αποδώσουμε στον Καίσαρα την ιδιοκτησία του, είναι ποτέ δυνατόν κύριε Δήμου να έχει, υπό οιεσδήποτε περιστάσεις , δίκαιο ο ισχυρότερος, όταν ασκεί το δικαιο του αυτό με τέτοιο βάναυσο τρόπο στον κατά πολύ ασθενέστερό του ?
  Είχαν δίκαιο οι Αθηναίοι όταν ξεκλήριζαν τις αποικίες τους που είχαν ( έστω αδίκως) επαναστατήσει ?

  Είχαν δίκαιο οι κάθε φύσεως ιεραπόστολοι που εξολόθρευαν τους ιθαγενείς προκειμένου να μυήσουν τους υπόλοιπους στα αγαθά του κάθε είδους –ισμού ?

  Το δίκαιο του ισχυροτέρου όταν ασκείται και επιβάλλεται κατά τον τρόπο αυτόν, δεν τον καθιστά έτι ισχυρότερον, η ανέλιξη αυτή δεν είναι γενεσιουργός και άλλων «δικαίων», διευρυμένων, η άσκηση των οποίων οδηγεί σε περαιτέρω ισχυροποίηση του ήδη ισχυρού ( πάντα σε βάρος κάποιου αδύναμου), και ούτω καθεξής, μέχρις ότου συντελεσθεί η ύβρις και επέλθει η κάθαρση ?

  Τελειώνοντας κύριε Δήμου θα ήθελα να σας απαντήσω στην εμμέσως διατυπωθείσα απορία σας σχετικά με το γιατί οι Ελληνες είναι κατά των Εβραίων και των Αμερικάνων.

  Δεν είναι, όπως νομίζεται, η επιβολή της Χούντας. Είναι, το πιστεύω αυτό βαθιά, η μεγαλωσύνη των Ελλήνων που δεν μπορεί να χωνέψει αυτήν την ωμή επιβολή της βίας των ισχυρών πάνω σε ασθενέστερους , όσο «δίκαιο» και εάν έχουν οι πρώτοι και όσο «αδικο» και να έχουν οι δεύτεροι, και γιά τον πρόσθετο λόγο ότι οι Ελληνες έχουμε καταλάβει ότι το «δίκαιο» και το «αδικο» δεν το ορίζει κάποια αυθύπαρκτη, ανεξάρτητη οντότητα, αλλά τα ορίζουν οι έχοντες τα προς τούτο μέσα ( τη απροκάλυπτη δύναμη ή την παρασκηνιακώς δρώσα ‘πλύση εγκεφάλου»)

  Με εκτίμηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. Δύο γρήγορες παρατηρήσεις:

  1. Είναι εσφαλμένο αυτό που λέγεται ότι το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει την συνθήκη της Γενεύης. Στην περίπτωση αυτή άλλωστε, κανείς δεν θα το κατηγορούσε ότι την "παραβιάζει". Πρόσφατα, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε απο κοινού το Ισραήλ και την Χεζμπολάχ για παραβίαση των άρθρων που απαγορεύουν την συλλογική τιμωρία και τρομοκράτηση πληθυσμών, την απαγωγή ομήρων, και την εκτεταμένη καταστροφή που δεν δικαιολογείται στρατιωτικά.(Η σύλληψη των στρατιωτών έγινε σε ισραηλινό, μη κατεχόμενο έδαφος). Επίσης, η συνθήκη της Γενεύης απαγορεύει σε στρατιώτες να "υποκρίνονται ότι είναι άμαχοι" - την χρήση των αμάχων ως ασπίδα, με δύο λόγια. Η επίκληση, πάντως, της συνθήκης της Γενεύης κατά του Ισραήλ είναι πολύ έξυπνη τακτική, από νομική άποψη: αυτό συμβαίνει γιατί η συνθήκη καταρχήν δεσμεύει μόνο ΚΡΑΤΗ.

  2. Ζητάμε όλοι εκεχειρία. Καμμία αντίρρηση. Ποιος θα την διαπραγματευθεί, και ποιος θα την επιβάλλει; Ο ΟΗΕ; Μα ο ΟΗΕ έχει ζητήσει τον αφοπλισμό της Χεζμπολλάχ - και μιλάει μόνο με κράτη.Ο Λίβανος; Μα ο Λίβανος, ως κράτος, είναι παθητικός παρατηρητής. Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα κράτος ορίζεται σαν η οντότητα που έχει το "μονοπώλιο" της βίας σε μία περιοχή. Δείτε τι λέει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός (link στο τέλος):

  Q: If you were to call on the army now to stop Hezbollah from attacking Israel, to stop Israel therefore attacking Lebanon. Would that divide the army along sectarian lines? Would the Shiites in the army go with Hezbollah?

  LAHOUD: In the first place, I wouldn't give such an order. ... Hezbollah is part of the government.

  Q: Would you call upon the Lebanese army to join the fight if Israel invades on a land invasion in large numbers across the border?

  LAHOUD: Of course, the army is going to defend its land...

  Λοιπόν, με ποιον μιλάει κανείς; Ο άνθρωπος αυτός είναι αρκετά δυνατός να πολεμήσει το Ισραήλ - αλλά όχι αρκετά δυνατός για να διατάξει την Χεζμπολλάχ...Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά κράτη που "σκοτώνονται" να διαπραγματευθούν με ένοπλες οργανώσεις (το Ισραήλ πάντως το έχει κάνει στο παρελθόν, όπως επίσης και η Ισπανία-ΕΤΑ και Αγγλία-ΙΡΑ). Αλήθεια, γιατί ποτέ κανείς δεν πρότεινε "διαπραγματεύσεις" με την 17Ν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. [διορθωμένο το σχόλιό μου Πεμ Ιουλ 27, 07:27:13 μμ]

  "Nikos Dimou said...
  Et in Arcadia ego said...
  ...η εικονα απο τα κοριτσακια που εγραφαν "Με αγαπη απο το Ισραηλ" πανω στα βληματα των 155mm ...

  Μη την κρατήσετε - η εικόνα ήταν στημένη. Πόλεμος προπαγάνδας. "

  πώς το ξέρετε ότι είναι στημένη;
  τη φωτογραφία την έδωσαν το AP και AFP και τη δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel, εγώ εκεί την είδα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. Όταν λέω στημένη εννοώ σκηνοθετημένη.

  Είναι προφανές ότι κάποιος (από ότι λένε ο φωτογράφος) έβαλε τα παιδάκια να γράψουν.

  Εκτός αν θεωρείτε ότι τα παιδάκια βρέθηκαν τυχαία σε αποθήκη πυρομαχικών, είχαν τυχαία μαζί τους μαρκαδόρους και είχαν μόνα τους την έμπνευση να γράψουν στους πυραύλους...

  Ασκήστε την λογική σας!

  Πάντως ο φωτογράφος έβγαλε πολλά λεφτά από την σκηνή (το ζητούμενο...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. "Nikos Dimou said...
  Όταν λέω στημένη εννοώ σκηνοθετημένη.

  Είναι προφανές ότι κάποιος (από ότι λένε ο φωτογράφος) έβαλε τα παιδάκια να γράψουν.

  Εκτός αν θεωρείτε ότι τα παιδάκια βρέθηκαν τυχαία σε αποθήκη πυρομαχικών, είχαν τυχαία μαζί τους μαρκαδόρους και είχαν μόνα τους την έμπνευση να γράψουν στους πυραύλους..."
  Ενώ θεωρείτε πιο λογικό να πήρε τα παιδάκια ο φωτογράφος του AP και να τα πήγε στην αποθήκη -- με άδεια φαντάζομαι του Ισραηλινού στρατού;-- για να σκηνοθετήσει τις φωτογραφίες.

  Διαβάστε το λινκ που έδωσα. Περιγράφει ακριβώς τι έγινε από μάρτυρες που είναι φιλικοί προς τους Ισραηλινούς, όχι προπαγανδιστές της χεζμπολάχ. Και όχι, αυτό που έγινε δεν είναι ότι σκηνοθέτησε ο φωτογράφος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ

  "Nikos Dimou said...
  Ασκήστε την λογική σας!"
  Επίσης. Καθώς και τις δεξιότητες έρευνας που σίγουρα διαθέτετε. Δεν αποδέχτηκα αμέσως τη φωτογραφία, έψαξα πολύ για να βεβαιωθώ ότι είναι γνήσια πριν την αποδεχτώ. Ξέρω κατά λέξη τι γράφει το σύνθημα που φαίνεται. Περισσεύουν λοιπόν σε μένα οι προτροπές σας, η έρευνα πηγών είναι η δουλειά μου.


  "Nikos Dimou said...
  Πάντως ο φωτογράφος έβγαλε πολλά λεφτά από την σκηνή (το ζητούμενο...)."
  Ας αφήσουμε τις δίκες προθέσεων τέτοιες ώρες, ειδικά για φωτογράφους/δημοσιογράφους που δουλεύουν στην εμπόλεμη ζώνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. Συμφωνώ απόλυτα με το post του Ν.Δ.

  Αν βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση αυτού που κατηγορούμε –εν προκειμένω του Ισραήλ-τότε οι απόψεις μας ίσως γίνουν πιο μετριοπαθείς. Αν «Αλβανοτσάμηδες» μας έριχναν ρουκέτες με συνέπεια τον θάνατο αμάχων και απήγαγαν και δύο στρατιώτες μας, επειδή, όπως ισχυρίζονται τους διώξαμε από τον τόπο τους, εμείς τι θα κάναμε;

  Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την πολιτική και την αντίδραση των Ισραηλινών-αντίθετα- αλλά χρειαζόμαστε πιο κριτική θεώρηση και όχι τόσο συναισθηματική και προκατειλημμένη.

  Για τα Ελληνικά ΜΜΕ να εκφράσω για άλλη μια φορά την αποδοκιμασία μου για την πολύ χαμηλή ποιότητα, και προκατειλημμένη ενημέρωση. (Των κρατικών συμπεριλαμβανομένων).

  Επειδή γίνεται λόγος για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, θυμάται κανείς καμία συγκέντρωση για τα θύματα των ερυθρών Χμέρ και του Πολ Ποτ; Ηταν άμαχοι και εκατομμύρια, εκτελούντο μάλιστα εν ψυχρώ. Θυμάται κανείς καμμία συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή συμπαράστασης εδώ στην Ελλάδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. Lefteris Kritikakis said...

  Όποιος ασχολείται με σύνδεση "καταγωγής" με τα "δικαιώματα", όχι μόνο έχει IQ μύγας, αλλά και είναι άξιος της όποιας κατάστασής του, της κατάστασης της χώρας του, κλπ.

  Βλέπω ότι ο Δρα. Μέγκελε ζει και βασιλεύει... "χρωμοσώματα"... τώρα μάλιστα.


  Αγαπητέ δεν ξέρω τι σας ταίζουν εκει πέρα στην Αριζόνα ή όπου τέλως πάντων βρίσκεστε, αλλά γιατί τόσο μίσος προς τα αυτονόητα;

  Από ότι καταλαβαίνω, είστε από αυτούς τους μονδέρνους οι οποίοι θεωρούν τα περί φυλής και βιολογικής συνέχειας, ρατσιστικά απομεινάρια ευγονικών Αρύων. Ακούστε λοιπόν:

  Γιατί πήγαν στην Βρεταννική Παλαιστίνη οι Εβραίοι μετά τον 2ο Π.Π.; Μήπως για το ιδιαίτερο κλίμα και τον πλούτο της περιοχής; Μα είναι το μόνο μέρος της Μέσης Ανατολής όπου, όπως οι ίδιοι ευφυώς ομολογούν, δεν έχει καν πετρέλαιο!!

  Γιατί οι Αβορίγινοι και οι Μαορί, Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας αντίστοιχα, διεκδικούν δικαιώματα και αποζημιώσεις από τους Ευρωπαίους εποίκους;

  Γιατί οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής έχουν δικούς τους καταυλισμούς όπου ισχύουν ένα σωρό απαγορεύσεις (κατά του κυνηγιού, της υλοτομίας κλπ.) για τους μη-Ινδιάνους; Πως δικαιολογούν τις αξιώσεις τους αυτές οι Ινδιάνοι;

  Γιατί άραγε Κινέζοι φίλοι μου υπερηφανεύονται για το εκάστοτε επώνυμό τους, το οποίο μοιράζονται με αυτοκράτορες της Κίνας που μπορεί να έζησαν πριν 2 000 χρόνια;


  Εν ολίγοις, γιατί ζητήματα ΦΥΛΗΣ, ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, και ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ είναι τόσο σημαντικά για τόσο πολλούς ανθρώπους; Μήπως επειδή απηχούν την αλήθεια;

  Και για να συνδέσω τα παραπάνω με το σημερινό blog, ποιά φυλή άραγε είναι αυτή η οποία πεισματικά προσπαθεί να μας πείσει οτι όλα αυτά περί καταγωγής κλπ. είναι παρωχημένες και επικίνδυνες απόψεις, τη στιγμή που μέλη της φυλής αυτής οδύρονται όταν οι "συν-θρησκευόμενοί" τους παντρεύονται εκτός της φυλής;

  Εκεί στην Αριζόνα, και ευρύτερα στις ΗΠΑ, που είστε, μαθαίνω πως ζουν πολλοί από αυτήν τη φυλή--αν και τα ακριβή στατιστικά περιβάλονται, εννοείται, με μυστικοπάθεια). Δεν πιστεύω να είστε ένας από αυτούς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. και πιο αναλυτικά το ιστορικό της επίμαχης φωτογραφίας εδώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. Humpty Dumpty οι αναλύσεις έχουν πάντα νόημα - αποτέλεσμα (άμεσο) δεν έχουν...

  Λέτε:
  "Είναι, το πιστεύω αυτό βαθιά, η μεγαλωσύνη των Ελλήνων που δεν μπορεί να χωνέψει αυτήν την ωμή επιβολή της βίας των ισχυρών πάνω σε ασθενέστερους".

  Μαααλιστα. Ας πούμε οι Έλληνες υπερασπίζονται τους Τσετσένους απέναντι στους ισχυρούς Ρώσους; Υπερασπίζονται τους αντιφρονούντες της Κούβας; Και τους δικούς τους ασθενέστερους (π. χ. τους Ρομά) τους υπερασπίζονται και τους βοηθάνε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. Το προβλημα μου με τη φωτογραφια αυτη δεν αφορα αμεσα το μεσανατολικο ,το οποιο "το εχω βαρεθει".Ειναι για μενα ενα σχολιο για μια κοινωνια σε κατασταση πολεμου .Ειναι μια τραγικη φωτογραφια , πιο πολυ και απο τα πτωματα και τα ερειπια.
  Για τους Ισραηλινους το μονο που μπορει να πει κανεις ειναι οτι " man kann sich auch totsiegen ".Leider.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 111. Dion.M. said...

  Αν «Αλβανοτσάμηδες» μας έριχναν ρουκέτες με συνέπεια τον θάνατο αμάχων και απήγαγαν και δύο στρατιώτες μας, επειδή, όπως ισχυρίζονται τους διώξαμε από τον τόπο τους, εμείς τι θα κάναμε;


  Να επαναλάβουμε ότι ο πόλεμος και οι κτηνωδίες εκατέρωθεν που παρακολουθούμε στην Μ. Ανατολή, ΔΕΝ συνεπάγονται απώλεια της λογικής και στα πλαίσια αυτού του blog...

  Ποιά αρρωστημένη φαντασία είναι ποτέ δυνατόν να εξισώσει την κατάσταση Ισραηλινών-Παλαιστινίων (φαντάζομαι σε αυτούς αναφέρεστε) και Ελλήνων-αλβανοφώνων συνεργατών των Ναζί;

  Σε ποιό ακριβώς χωρο-χρονικό σύμπαν μπορούμε να μιλάμε με την ίδια σοβαρότητα για το αίτημα των Παλαιστινίων για ζωή και αξιοπρέπεια, και το αίτημα των αλβανοφώνων συνεργατών των Ναζί για ακόμα-δεν-έχω-καταλάβει-τι-ακριβώς.

  Έλεος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 112. thodoras said...
  Διαβάστε το λινκ που έδωσα. Περιγράφει ακριβώς τι έγινε...

  Το Link το ξέρω από την πρώτη μέρα. ΔΕΝ περιγράφει ακριβώς τι έγινε - περιγράφει τι νομίζει μία δημοσιογράφος οτι έγινε. Ο φωτογράφος σιωπά. Εμπλέκονται διάφοροι (γονείς, δημοσιογράφοι).
  Το μήνυμα της φωτογραφίας ερμνεύεται κατά το δοκούν...και στα μηνύματα του μπλογκ που ακολουθεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 113. Σχετικά με τις φωτογραφίες (κι όχι την φωτογραφία, γιατί έχω δει τουλάχιστον τρεις):

  Τα κορίτσια που γράφουν τα μηνύματα δεν βρίσκονατι σε αποθήκη πυρομαχικών αλλά στο ύπαιθρο. Ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο (;) παρά 'κεί μας υποψιάζει ότι μάλλον εκεί σταθμεύει Ισραηλινή πυροβολαρχία. Κανείς, νομίζω, δεν ισχυρίστηκε ότι τα κορίτσια αυτά έργαψαν τα συνθήματα με δική τους πρωτοβουλία. Όμως αυτό έγινε τουλάχιστον με την ανοχή, και μάλλον με τη συνενοχή, γονιών, στρατιωτικών κλπ. Μαρκαδόρους προφανώς θα προμήθευσε η στρατιωτική επιμελητεία - τους είναι απαραίτητοι.

  Ναι, στήθηκε η φωτογραφία (όπως κι η διάσημη φωτογραφία με τους αμερικανούς σταρτιώτες να στήνουν τη αστερόεσσα στην Ιβοζίμα) αλλά η ουσία παραμένει: αυτά τα κοριτσόπουλα (τα) μεγαλώνουν με το μίσος. Πώς να βρεθεί μετα διέξοδος για ειρηνική συμβίωση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 114. "Εν ολίγοις, γιατί ζητήματα ΦΥΛΗΣ, ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, και ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ είναι τόσο σημαντικά για τόσο πολλούς ανθρώπους; "

  Γιατί αυτά είναι τα μόνα πράγματα που έχουν για να ταϊζουν την "υπερηφάνειά" τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 115. Mάλλον πρέπει να δούμε κι αυτό.

  Eδώ μιλάμε για λαϊκό πανηγύρι, ο ρόλος της θρησκείας στις χειρότερες στιγμές της...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 116. thodoras said...
  και πιο αναλυτικά το ιστορικό της επίμαχης φωτογραφίας εδώ

  Από το νέο link που δίνει ο Θόδωρας (το πιο τεκμηριωμένο μέχρι στιγμής) φαίνεται ότι η φωτογραφία έχει παρερμηνευθεί.

  Τώρα μας προέκυψαν και οι Τσάμηδες-Ναζί... Διαβάστε Μαργαρίτη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 117. "Ας πούμε οι Έλληνες υπερασπίζονται τους Τσετσένους απέναντι στους ισχυρούς Ρώσους; Υπερασπίζονται τους αντιφρονούντες της Κούβας; Και τους δικούς τους ασθενέστερους (π. χ. τους Ρομά) τους υπερασπίζονται και τους βοηθάνε; "

  Όχι, γιατί αυτά δεν τα εγκρίνει η μεγαλοσύνη του Ριζοσπάστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 118. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα!
  Το Ισραήλ είναι ίσως το μοναδικό κράτος που δεν έχει σύνταγμα!
  Επειδή υπάρχει ο εβραϊκός θρησκευτικός νόμος!
  Για του λόγου το αληθές http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/
  Politics/Constitution.html
  Πώς να συνομιλήσεις με βάση τον ορθολογισμό με ένα κράτος που ταυτίζεται με την θρησκεία και έχει σαν υπέρτατο νόμο τα ιερά τους κείμενα;
  Και τα οποία υποστηρίζουν ότι ο εβραϊκός λαός είναι ο εκλεκτός του Θεού;
  Πως θα φανούν διαλακτικοί και συνεργάσιμοι όταν πιστεύουν πως ότι κάνουν είναι ευλογημένο από τον Θεό και αλάθητο;
  Τώρα για τις βόμβες διασποράς βομβιδίων και τις εμπρηστικές έχουν τεράστια διαφορά από τις συμβατικές γιατί προκαλούν σημαντικές παράπλευρες απώλειες εκτός του στόχου τους.
  Επίσης η χρήση τους δείχνει την απόγνωση των ισραηλινών οι οποίοι δεν μπορουν να εντοπίσουν τους Χεζμπολα και ρίχνουν στα τυφλά.
  Το μόνο που θα καταφέρουν στο τέλος είναι να δημιουργήσουν μια νέα γενιά τρομοκρατών και να αποκλείσουν για πάρα πολλά χρόνια την δυνατότητα συμβίωσης τους με τους άραβες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 119. Quiz:
  Αναζητείται η πατρότης του κειμένου που ακολουθεί.

  "... η λωρίδα της Γάζας, που η έκτασή της ηταν τριακόσια εξήντα τετραγωνικά χιλιόμετρα, στριμωγμένη ανάμεσα στα σύνορα της Αιγύπτου, τη θάλασσα και τα συρματοπλέγματα που την χώριζαν από το κράτος του Ισραήλ, θύμιζε, σε πιό έρημη έκδοση το γκέτο της Βαρσοβίας... εννιακόσιες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ζούσαν ο ένας πάνω στον άλλο κάτω από φρικτές συνθήκες, και αναπαράγονταν σαν τα κουνέλια, επιβιώνοντας ως ένα σημείο χάρη στις διεθνείς οργανώσεις. Ηταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων του κόσμου..."

  Hint: δημοσιεύθηκε το 1994.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 120. Lefteris Kritikakis said...

  "Όχι, γιατί αυτά δεν τα εγκρίνει η μεγαλοσύνη του Ριζοσπάστη. "

  Πότε είπαμε ότι φύγατε από την Ελλάδα;
  Δεκέμβρη του '44 αν θυμάμαι καλά;;

  Ας σοβαρευτούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 121. Nikos Dimou said...

  "Ας πούμε οι Έλληνες υπερασπίζονται τους Τσετσένους απέναντι στους ισχυρούς Ρώσους;"

  Ναι. Εγώ. Κι είμαι ο μέσος Έλληνας.

  "Υπερασπίζονται τους αντιφρονούντες της Κούβας;"

  Ναι. Εγώ. Κι είμαι ο μέσος Έλληνας.

  "Και τους δικούς τους ασθενέστερους (π. χ. τους Ρομά) τους υπερασπίζονται και τους βοηθάνε;"

  Ναι. Εγώ. Κι είμαι ο μέσος Έλληνας.

  Και τους Πομάκους και τους Τουρκόφωνους και τους "Μακεδόνες" (σλαβόφωνους) και το αίσχος του άρθρου 19 κλπ. κλπ. κλπ.

  Και είμαι ο μέσος Έλληνας.
  Κι αυτό μαθαίνω και στους γυιούς μου.

  Γι' αυτό, παρακαλώ, μην απαξιώνετε τους Έλληνες, γιατί είμαι Έλληνας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 122. Εκτακτο Δελτίο Ειδήσεων:

  ΗΡΘΕ! ΗΡΘΕ Ο DON!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 123. ααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 124. Αντε και κάτι να γλυκαθεί η ψυχή μας!

  (Πώς είναι; Περπατάει καλά; Διψάει;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 125. Nikos Dimou said...
  "Το μήνυμα της φωτογραφίας ερμνεύεται κατά το δοκούν..."

  Και πάλι με επαγγελματική σχολαστικότητα θα μιλήσω. Υπάρχουν τρία ζητήματα:
  α. η γνησιότητα της φωτογραφίας, που νομίζω ότι πλέον δεν είναι υπό αμφισβήτηση: η φωτογραφία δεν είναι πλαστή.
  β. η αυθεντικότητα της φωτογραφίας, δηλ. αν είναι στημένη ή πραγματικό στιγμιότυπο. και πάλι νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία: η φωτογραφία είναι αυθεντική
  γ. η ερμηνεία της φωτογραφίας:
  --γ1. η φωτογραφία δεν πρέπει να ερμηνεύεται εκτός πλαισίου--χωρίς λεπτομέρειες για το ποιος, που, πότε και σε ποιες συνθήκες.
  --γ2. είναι απαραίτητο να εξετάζουμε τις διαφορετικές ερμηνείες που υπάρχουν.

  Τέλος, υπάρχει η αξιολογική κρίση για τη φωτογραφία, αν έπραξαν καλά ή άσχημα, συγχωρητέα ή ασυγχώρητα οι γονείς και τα παιδιά -- ή ίσως κάποια ενδιάμεση, γκρίζα απόχρωση. Αυτό ξεφεύγει από τα πλαίσια της ιστορικής έρευνας, αλλά προσωπικά θα σεβαστώ οποιαδήποτε γνώμη έχει σχηματιστεί από την αυστηρή έρευνα που έχει εξετάσει προσεκτικά τα α, β, γ.

  Αυτά, γιατί ζούμε σε καιρούς πονηρούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 126. Καλά, αυτή η moderation τώρα, θα μας σπάσει τα νεύρα....

  Αφήστε την για λίγο να μάθουμε πώς, πώς, πώς ήρθε, πώς είναι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 127. Στην Ελλάδα κυριαρχεί το “underdog culture” δηλαδή ταύτιση με τον αδύναμο
  Άσχετα με το τι πρεσβεύει και με το τι πράττει (βλ. Σερβία),
  Φυσικά με αυτόν που ταυτιζόμαστε δεν του ασκούμε ποτέ κριτική για τα ενδεχόμενα λάθη του.

  Το μόνιμα σύμπλεγμα της εσωστρεφούς Ελλάδας είναι ο κούφιος αντιαμερικανισμός
  Αν αύριο το πρωί οι Αμερικάνοι στραφούν υπέρ της Χεσμπολάχ είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία
  Ξεχάσει τα δίκαια των παλαιστινίων κλπ. Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

  Θυμίζω την περίπτωση ΜΑΒΗ. Ελληνες παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν σε αλβανικό φυλάκιο δολοφόνησαν
  1 αλβανό ανθυπολοχαγό και έκλεψαν τον οπλισμό τους. Φυσικά δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο.
  Οι “λεβέντες” αθωώθηκαν………………….

  ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΗΛΘΕ Ο DON !! ΜΠΡΑΒΟΟΟ !!
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!

  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 128. Και τω θεώ δόξα!!!

  μα τον @#$$#@ νούμερο καλοκαιριάτικα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 129. ΥΠΕΡΟΧΑ!! ΥΠΕΡΟΧΑ!!! ΥΠΕΡΟΧΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 130. @catmans:

  "Το Ισραήλ είναι ίσως το μοναδικό κράτος που δεν έχει σύνταγμα! ..."

  Μοναδικό? και η Μ. Βρετανία δεν έχει σύνταγμα.

  το πρόβλημα είναι ότι ο ΟΗΕ και η ΕΕ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα δυστυχώς, ενώ αυτοί που έχουν την δύναμη να παρέμβουν, και από τις δύο πλευρές, είναι υποκριτές και δεν θέλουν να δώσουν λύση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 131. Καλώς ήρθε ο γατούλης!!!Ανέβασε αν γίνεται μια φωτογραφία του να τον δούμε!
  Κατα τα άλλα ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για την κατανόηση των ισραηλινών θέσεων με τίτλο "Israel's Discriminatory Practices Are Rooted in Jewish Religious Law"
  http://www.washington-report.org/
  backissues/0795/9507018.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 132. O don ήρθε επειδή στο αβατάρι έβαλα για γούρι τον Don King. Ζητώ συγγνώμη από την cruella, νόμιζα ότι αυτή τον είχε κλέψει για να τον φάει.

  Καλά θα ήταν να είχαμε για μονάρχη μια γάτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 133. Λοιπόν ο Don φαίνεται γερός. Πεινούσε και ιδίως διψούσε φοβερά. Είναι και τρομαγμένος. Πρέπει να είχε κάπου εγκλωβιστεί - ίσως βοήθησαν και οι νέες αφίσες που κόλλησα σήμερα.

  Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Δεν μπορώ να σχολιάσω άλλο - αλλά εσείς συνεχίστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 134. Εκτακτο Δελτίο Ειδήσεων:

  ΗΡΘΕ! ΗΡΘΕ Ο DON!


  Συγχαρητήρια ειλικρινή και εγκάρδια.

  Φαντάζομαι θα το γιορτάσετε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 135. @catmans:

  "Το Ισραήλ είναι ίσως το μοναδικό κράτος που δεν έχει σύνταγμα! ..."

  Μοναδικό? και η Μ. Βρετανία δεν έχει σύνταγμα.
  *****

  Και η νεα ζηλανδία δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά αυτό δεν τις καθιστά λιγότερο δημοκρατικές χώρες - το αντίθετο ίσως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 136. pagis said...
  @catmans:

  "Το Ισραήλ είναι ίσως το μοναδικό κράτος που δεν έχει σύνταγμα! ..."

  Μοναδικό? και η Μ. Βρετανία δεν έχει σύνταγμα.
  ---------------------------

  Για το Ισραηλινο σύνταγμα δεν ξέρω τίποτε. (Υποθέτωόμως ότι δεν έχει καμία παράδοση - πού τη βρήκε;)

  Σε αντίθεση με το βρετανικό: είναι εθιμικό. Βασίζεται στην αστικοφιλελεύθερη παράδοση που ξεκινάει δυναμικά (αν κι έχει παλαιότερες ρίζες) με την επανάσταση του 1648 αλλά κυρίως με την "αναίμακτη" επανάσταση του 1688 όταν ο βασιλιάς έχασε οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα να έχει στρατό και να επιβάλει φορολογία δίχως τη συγκατάθεση του κοινοβουλιου.

  αυτά περί γραπτού και εθιμικού συντάγματος (εν μέσω αφάνταστης χαράς λόγω Ντον!!!!)

  Με πολλή χαρά και αγάπη

  Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 137. Επέστρεψε ο Ντον!!!

  Γιούπιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!

  Ακόμα κι εμείς οι ...ποντικοί τον λατρεύουμε!

  :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 138. (Sorry gia ta greeklish, megalo provlima)

  O DON THA GYRISEI.

  OK?

  COOL IT loipon, mehri n'akoustei to "meow!" Ypomoni, andras einai, ti volta tou kanei... Isos kai moutrakia, isos kai na tou ti varese... Pandos SIGOURA OXI gia na pethanei, me tetoia syndesi pou exete, tha to eixes piasei ston aera...

  THA GYRISEI, OK?

  PS- molis gyrisei, afou teleiosoun hares & panigyria, rikstou mia
  ston popo apo mena... Ton katergarako, pou se laxtarise etsi!!!

  Δευ Ιουλ 24, 04:00:52 μμ

  *****************

  Χ Α !!!!!

  Επρεπε να σε είχα χρεώσει για την πρόβλεψη...

  Κληρονομικό χάρισμα Γάτε!

  (και τώρα δως του τη φάπα στον ποπό πληζ!)

  :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 139. Έβγαλα και την moderation γιατί έχω άλλη δουλειά, πιο σοβαρή - περιθαλψη και αγάπη στον οικοδεσπότη του blog.

  Catman η φωτογραφία του είναι το avatar μου. Άσε που πριν τρία ποστ υπήρχε και μεγαλη στο ποστ.

  Αντε καληνύχτα. Και μην το κάνετε μπάχαλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 140. λοιπόόόνννν

  Ως γνωστόν όταν λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια.

  Που τόχω το kalasnikov? Μισό, επιστρέφω ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 141. 'Ασε που θα μειωθούν κατά έναν οι ανόητοι αρθρογράφοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 142. Καλώς τα δέχτηκες, Νίκο!!

  Πολύ χάρηκα.

  (επί τέλους κάτι χαρμόσυνο μέσα στην γενική γκριζάδα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 143. DimitrizZzZz said...

  ...ένα κάρο μ*λακίες.

  παρακαλώ μην απαντάτε γιατί τότε θα αποδειχθεί ότι το moderation έχει λόγο ύπαρξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 144. @Γατος αλανιάρης.....

  επανήλθε....
  σε ποια αγκαλια να κρυβόταν
  τόσο καιρό;;...
  @Περιμενω σοβαρη αναλυση απ' τον Guerrero.........

  Γιατί δεν εχουν νικησει....

  Δεν ειναι ο ισχυρότερος
  στρατός του κόσμου;;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 145. Για μια ακόμα φορά ο ιός του πλανήτη γη που ονομάζεται "άνθρωπος" και αυτοπροσδιορίζεται ως "νοήμον ον" αποδυκνείει την ανικανότητα του να σκεπτεί και να κατηγοριοποιήσει τις ανάγκες του και τους στόχους του.

  Ως πιστός της επιστήμης έχω να πω μόνο ότι δεν λυπούμαι ΚΑΝΕΝΑΝ. Από την μια έχουμε πιστούς που περιμένουν ένα θαύμα για να σωθούν από τις βόμβες (αντί να κηνυγήσουν τους ηγέτες τους) και από την άλλη πιστούς παιδάκια 19-20 ετών στρατιώτες θητείας που πηγαίνουν να πολεμήσουν στο μέτωπο ενώ οι στρατηγοί τους "καταστρώνουν" σχέδια σε κλιματιζόμενα δωμάτια πολύ μακρυά από τις μάχες.

  Κάποια στιγμή θα πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού και να μιλήσουμε για την ΕΥΘΥΝΗ της μάζας. Αυτοί οι "ποιμένες" που σκύβουν το κεφάλι σε ηγεσίες θρησκευτικές, πολιτικές, στρατιωτικές κλπ.

  Αλέξανδρος, Καίσαρ, Αννίβας, Ναπολέων, Χίτλερ κλπ όλες αυτές οι διεστραμένες προσωπικότητες χρησιμοποίησαν τον απλό λαό, θυσίασαν τον απλό στρατιώτη στον βωμό μιας "μεγάλης" ιδέας-παραφροσύνης για να ικανοποιήσουν τα δικά τους ζωωδη ένστικτα, "παραμυθιάζοντας" τους με μεγάλα, παχιά ΨΕΜΑΤΑ.

  Η ιστορία μας διδάσκει, μάχες, πολέμους, εκστρατείες, αυτοκρατορίες και άλλα ανούσια "επιτεύγματα" σχιζοφρενων ιών.

  Πόσοι άραγε γνωρίζουν τον Αλέξανδρο και πόσοι τον Ερατοσθένη;
  Μέγας ο Αλέξανδρος, μεταξύ αγνώστων ο Ερατοσθένης, ο Αναξίμανδρος, η Υπατία κλπ.

  Γουστάρουμε ώς όντα την βία, την επίθεση, τις μάχες, το αίμα, τις καταστροφές. Αυτά άλλωστε βλέπουμε στον κινηματογράφο, αυτά διαβάζουμε στην ιστορία, αυτά παρακολουθούμε στο γήπεδο, με αυτά ψυχαγωγούμαστε στον υπολογιστή, αυτά κάνουμε κάθε λίγο και λιγάκι μεταξύ μας.

  Μήπως τελικά κάποια "ανώτερη" δύναμη αποφασίσει να "εξυγειάνει" τον πλανήτη κάποια ημέρα; (SETI)

  Τότε μήπως πάρουμε τον π@@λ@, και εμείς και οι θρησκείες μας και οι ηγέτες μας;

  Μα τι σας λέω καλοκαιριάτικα!

  ΥΓ. Σορρυ για το μέγεθος Νίκο δεν μπόρεσα να αντισταθώ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 146. heinz said....

  Εχεις απόλυτο δίκιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 147. "Το Ισραήλ είναι ίσως το μοναδικό κράτος που δεν έχει σύνταγμα!..."

  Nαι και όχι.

  Δεν έχει ένα ενιαίο κείμενο, με ισχύ υψηλότερη από τους νόμους (ένα αυστηρό, τυπικό σύνταγμα, στην αργκό).Έχει μία σειρά από βασικούς νόμους, οι οποίοι έχουν την ίδια ισχύ με τους υπόλοιπους νόμους. Ορισμένοι από τους νόμους αυτούς, χρειάζονται ενισχυμένες πλειοψηφίες για να αλλάξουν, όπως ο Βασικός Νόμος περί Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Από την άποψη αυτή, μοιάζουν με σύνταγμα, αλλά δεν καταργούν αντίθετες διατάξεις. Απλώς, οι αντίθετες διατάξεις ερμηνεύονται έτσι ώστε να είναι σε αρμονία με τους βασικούς αυτούς νόμους. Η κατάσταση είναι κατά βάση η ίδια με τον αγγλικό Human Rights Act. Yπάρχει Συνταγματικό δικαστήριο, με Αραβο-ισραηλινό μέλος. Το περίεργο είναι οτι αυτό συμβαίνει (μεταξύ άλλων) εξαιτίας της "απλής και άδολης" αναλογικής, που ευνοεί τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων.

  Για το ζήτημα της θρησκείας, έχει βασικά δίκιο ο catmans. Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας ορίζει ξεκάθαρα το Ισραήλ σαν το κράτος των εβραίων. Οι υπόλοιποι έχουν απλώς την προστασία των βασικών νόμων. Ο νόμος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια λέει τα εξής:

  "There shall be no violation of rights under this Basic Law except by a Law fitting the values of the State of Israel, designed for a proper purpose, and to an extent no greater than required or by such a law enacted with explicit authorization therein..."

  Θα ήταν ενδιαφέρον να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό (ιδίως σε σχέση με την δικιά μας "επικρατούσα"). Βασικά, οι Ισραηλινοί Εβραίοι ζουν πάνω σε μία πληθυσμιακή βόμβα. Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, κινδυνεύουν να γίνουν μειονότητα κάποια στιγμή μέσα στον 21ο αιώνα. Αν δοκίμαζαν να προσαρτήσουν τα κατεχόμενα, αυτό απλώς θα γινόταν γρηγορότερα. Εκεί "κολλάει" το συνταγματικό ζήτημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 148. Δεν φανταζεστε ποσο χαιρομαι...

  Γεμιστε τον ΑΓΑΠΗ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 149. Όλα καλά λοιπόν.Άργησε λίγο εδώ που τα λέμε.Δικαιολογημένος.Είναι ο μήνας των διακοπών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 150. Dimou said
  Είναι ο χώρος από όπου κατάγονται όλες οι μεγάλες θρησκείες – και, ενώ θα έπρεπε να είναι τόπος αγάπης, είναι το Παγκόσμιο Κέντρο του Μίσους. Εδώ φιλονικούν και συμπλέκονται μεταξύ τους όλες οι πίστεις (όλες μονοθεϊστικές, με την ίδια, εξελικτικά, ιδέα του Θεού).

  Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο τόπος απ΄ όπου κατάγονται όλες οι μεγάλες θρησκείες αλλά απ΄ όπου κατάγεται η εβραϊκή θρησκεία και οι διάφορες αιρέσεις της όπως ο χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός. Και οι τρεις διατείνονται ότι είναι θρησκείες της αγάπης αλλά όπου και αν ρίζωσαν μόνο καταστροφή και όλεθρο έφεραν. Η βασική τους ιδέα είναι ότι όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίων μας, αυτή είναι η ουσία του μονοθεϊσμού τους. Το ίδιο λέει ο Χριστόδουλος, το ίδιο και οι ραβίνοι το ίδιο και οι μουσουλμάνοι παπάδες, ντυμένοι στα μαύρα τους ράσα σέρνουν κατάρες οι μεν στους δε. Δεκανίκια κάθε ακροδεξιού , κάθε φανατισμένου μισαλλόδοξου ευλογούν ακατάπαυστα τα όπλα που θα σκοτώσουν αθώους. Σφαγές έκαναν οι Χριστιανοί όταν πήραν την εξουσία, με το γιαταγάνι επιβλήθηκε ο μωαμεθανισμός, σφαγές κάνουν τώρα και οι εβραίοι, και όλοι τους λεν πως είναι ο εκλεκτός λαός του θεού. Τρομάρα τους αν ο θεός τους ήταν αγαθός αυτούς πρώτα θα έκαιγε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 151. DimitrizZzZz είσαι θρασύδειλος. Περίμενες να βγεί η moderation για να πεις την γνώμη σου. Τι γνώμη δηλαδή - ύβρεις.

  Την διαφωνία σου μπορούσες να την καταχωρίσεις και χωρίς βρισιές.

  Αλλα δείχνεις ότι δεν είσαι αρκετά ώριμος για να κάνεις διάλογο. Για κάτι όντα σαν και σένα εφευρέθηκε η moderation. Εμένα δεν με ενοχλεί να με βρίζεις (έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν) αλλά δεν σου φταίνε όλοι οι άλλοι να εισπράττουν βοθρολύματα.

  Γι αυτό σε σβήνω και ξαναβάζω moderation.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 152. σχετικά με τις βόμβες φωσφόρου:

  θα συμφωνήσω με τον νίκο δήμου, δεν με ενδιαφέρει τι σόι βόμβες είναι, όλες το ίδιο σκοτώνουν. θα παραβάλω ότι όταν έτρωγα δακρυγόνα στις πορείες δεν με ενδιέφερε αν ήταν ληγμένα αλλά ότι τα έτρωγα(έρηξα κλάμα άλλο πράμα, ούτε η "λάμψη" δεν με είχε συγκινήσει τόσο). φυσικά το παράδειγμα δεν είναι τόσο ταιριαστό.

  σχετικά με τον αντιαμερικανισμό και αντισημιτισμό:
  προσωπικά δεν έχω κάτι με τους αμερικανούς και τους ισραηλίτες αλλά με την πολιτική των κυβερνήσεών τους. όσο για τον αντιαμερικανισμός έχουμε καταντήσει τα πιο αντιαμερικανάκια αμερικανάκια.

  σχετικά με τις πορείες:
  πράγματι πάντα είχα απορροία γιατί κράζαμε τους αμερικανούς για ότι και να διαδηλώναμε. (πχ ασφαλιστικό: φονιάδες των λαών αμερικάνοι), από την άλλη ότι κάνει το κκε δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα και τους αριστερούς της ελλάδας . άλλωστε αγαπητοί αν κατεβαίναμε και για τους τσετσένους, καθώς και για τις άλλες ομάδες ανθρώπων που αναφέρατε, θα γκρινιάζατε όλοι ότι κατεβαίνουμε σε πορείες για όλους τους πικραμένους χωρίς να σκεφτόμαστε τη δική σας πικραμένη ταλαιπωρεία (ναι mickey σε εσένα αναγέρομαι). εμμ σας τρώει κι εσάς ο... οργανισμός σας

  τέλος όταν υπάρχει αναταραχεί στην θάλασσα περιμένεις να ηρεμήσει η άμμος και μετά βλέπεις. είναι νωρίς πιστεύω ακόμη για οποιαδήποτε κρίση, αντικειμενική πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 153. @ Υποκείμενο δικαίου

  Σας ευχαριστούμε θερμά!


  Με εκτίμηση και αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 154. Καλως ηρθες Don.
  Ησουν η πιο χαρουμενη ειδηση της ημερας.
  Μας γεμισες με μια γλυκια ανακουφιση. Σε αφηνουμε να απολαυσεις τις αγκαλιες του συντροφου σου. Εχετε να πειτε πολλα εσεις οι δυο. Καληνυχτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 155. Η ίδρυση του Ισραήλ υπήρξε η επιβράβευση του πιο μαύρου και απεχθούς εθνικισμού που εμφανίσθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα. Η συνέχιση της ύπαρξής του αποδεικνύει πως όλες οι "άξιες" που δήθεν υπερασπίζεται ο Δυτικός κόσμος είναι λόγια άδεια από κάθε περιεχόμενο. Ένας καθαρός εμπαιγμός.
  Το Ισραήλ ιδρύθηκε σε ένα μέρος της γης όπου ή εβραϊκή παρουσία, πριν τους σιωνιστικούς επικοισμούς, ήταν περίπου στο 2%. Για 1900 χρόνια στην Παλαιστίνη δεν υπήρχαν ουσιαστικά καθόλου Εβραίοι. Η χώρα κατοικούνταν στην μεγάλη πλειοψηφεία της από Άραβες Παλαιστίνιους.
  Σ αυτό το κομμάτι γης ίδρυσε ο σιωνιστικός εθνικισμός το κράτος του Ισραήλ, υποχρεώνοτας κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Άράβων να ζουν πλέον υπό διαρκή κατοχή μέσα στην ίδια τους την χώρα. Δηλαδή καταπατήθηκε το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση με τον πιο βάρβαρο και ωμό τρόπο. Από τότε φυσικά ο Παλαιστινιακός λαός ασκεί το αυτονόητο δικαίωμα του για αντίσταση και πάλη ενάντια στις εβραϊκές κατοχικές δυνάμεις. Οι Εβραίοι απέναντι σ΄ αυτήν την νόμιμη αντίσταση εκδηλώνουν σήμερα την πιο απεχθή μορφή κρατικής τρομοκρατίας, βομβαρδίζοντας τις υποδομές μιας άλλης χώρας. Αεροδρόμια, γέφυρες, δρόμοι, εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, ΦΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ, αυτοκινητοπομπές αμάχων αποτελούν τους "στρατιωτικούς" στόχους της εβραϊκής κτηνωδίας. Οι άμαχοι εξοντώνονται κατά εκαντοντάδες. Μεταξύ αυτών αμέτρητα παιδιά... Οι πρόσφυγες ήδη φτάνουν στο μισό εκατομμύριο. Και εμείς συζητάμε για "γκρίζες ζώνες" και "μισή αλήθεια"... Πόσο γουρούνια μας έχουν κάνει αλήθεια;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 156. τώρα το είδα κι εγώ καλώς ήρθε ο γατούλης.

  ίσως ήδη οι περισσότεροι να ξερουμε το θέμα του αυριανού post

  δεν συμφωνώ πάντως με την αφροδίτη (όχι ότι θα το κάνει ο δήμου) να του δώσει μία στα οπίσθια. ένας φοβισμένος γάτος είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 157. Lefteris Kritikakis said...
  "Εν ολίγοις, γιατί ζητήματα ΦΥΛΗΣ, ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, και ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ είναι τόσο σημαντικά για τόσο πολλούς ανθρώπους; "

  Γιατί αυτά είναι τα μόνα πράγματα που έχουν για να ταϊζουν την "υπερηφάνειά" τους.

  Πεμ Ιουλ 27, 08:49:17 μμ
  **********

  Αγαπητέ Λευτέρη μου έδωσες πάσα:

  "Ο σοβινισμός είναι η αρρώστια των φτωχών λαών.
  Και επί προσωπικού επιπέδου, των φτωχών εγκεφάλων.
  Όταν σου λείπει κάτι, από φαϊ μέχρι μυαλό, το αντικαθιστάς με θορυβώδη ιδεολογήματα για να μην ακούς το γουργουρητό της κοιλιάς και το σφύριγμα των ρευμάτων του αέρα που κυκλοφορεί στο κλούβιο σου κεφάλι.
  Ο εθνικισμός και η ακραία του μορφή, ο σοβινισμός, είναι καταδικασμένος σε θάνατο, όχι γιατί το θέλουν οι διεθνιστές κομμουνιστές, αλλά γιατί το απαιτεί το διεθνές κεφάλαιο, που είναι αδύνατον να υπάρξει μέσα στα στενά όρια που καθορίζονται από τα σύνορα των εθνικών κρατών".

  Από το "Οι λαοί των Βαλκανίων" του Βασίλη Ραφαηλίδη, κεφάλαιο 4.

  ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

  Γκρεμίστε τις εκκλησίες που μας κρύβουν την ειρήνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 158. "όσο για τον αντιαμερικανισμός έχουμε καταντήσει τα πιο αντιαμερικανάκια αμερικανάκια."

  Αυτό θα με κάνει να απορώ πάντα. Γιατί τα πράγματα που εδώ οι σοβαροί άνθρωποι απορρίπτουν (κάτι "ραπ", φτηνές ταινίες, τα white trash show όπως η "Ροζάν" κλπ), στην Ελλάδα τα κάνανε Ευαγγέλια...
  Τώρα δεν φταίνε οι Έλληνες, αυτό συμβαίνει παντού... κι οι Αμερικάνοι, όταν λένε "Greek food", εννούν ντολμάδες κονσέρβας (στην καλή περίπτωση), ή "κοτόπουλο με πατάτες" (λες κι άλλοι λαοί δεν έχουν ούτε κότες, ούτε πατάτες).
  Δεν ξέρουν οι άνθρωποι... όπως κι οι Έλληνες δεν ξέρουν τίποτα περί Αμερικής.

  Κι όπως κανείς εδώ μέσα δεν ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει εκεί κάτω στη μέση ανατολή... κρίνοντας από:

  α) το εξαιρετικά μικρό μέγεθος των χωρών αυτών (σαν κουτσουλιά στο midwest θα ήταν στο χάρτη...).
  β) το ότι όλες αυτές οι χώρες είναι εξαρτημένες οικονομικά και πολιτικά σε τρομερό βαθμό.
  γ) το ότι αυτές οι χώρες, εάν δεν φιλήσουν κώλο, θα μπορούσαν να γίνουν γιαούρτι από τους δύο γίγαντες (ΗΠΑ και Ρωσία), που θα μπορούσαν να τις ισοπεδώσουν σε λίγες ώρες και μετά να τις μοιραστούν. Κι ότι η πολιτική τους, όλων αυτών, ήταν πάντα υποτελής στους γίγαντες και άλλους τσαμπουκάδες.

  ... είναι τελικά να τους λυπάσαι και να εύχεσαι να σταματήσουν για να μην την πληρώνουν αθώοι άνθρωποι.
  Και να λέμε κι ευτυχώς που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, οπότε ν' αγιάσει ο Καραμανλής... (ο senior)

  Λευτέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 159. Επιτέλους!!!

  Πολύ χάρηκα!!!

  Άρα κε Δήμου κρατάμε το Don και ξεχνάμε το Captain, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 160. @cortlinux,

  Το moderation σας έφαγε το χιούμορ?!?!
  :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 161. Χαιρετώ την επιστροφή του άσωτου γιού, ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ. Άραγε ποιοί ανεμόμυλοι τον κράτησαν τόσες μέρες μακρυά;

  Ζεστό ζεστό το θέμα σαν φρατζολάκια που μόλις έχουν βγεί απο τον φούρνο.
  Συμφωνώ με τον κυρ Νίκο, επι της ουσίας αλλά και του ύφους.

  Να χαρούμε όμως κάτι γαρδέλια που μας κελαηδάνε:
  "είλωτες Παλαιστίνιοι, με τη μπότα στο λαιμό τους, δικαιούνται να μεταχειριστούν ό λ α τα μέσα.
  Πώς είναι δυνατό να διασώσεις αξίες ;"

  Τώρα αν αυτή η ερώτηση γινόταν στον Άγιο Ιώαννη της Αποκάλυψης, τί αραγε θα σου λεγε εκείνος;
  -Καλά τα μάντεψα εγώ, στην Ιερουσαλήμ στην αρχή του τέλους.
  -Ποιός ακούει Κασσάνδρες;
  Με έναν Αρμαγέδδων της φύσης διασώζεται ότι έχει απομείνει απο τις ανθρώπινες αξίες.
  Έτσι κι αλλιώς η ελεύθερη βόυλησή τους τους οδηγεί στο πεπρωμένο τους, να αλληλοσκοτωθούνε με τον πιο βίαιο τρόπο.
  Είναι θέμα χρόνου!
  Όχι δεν είναι αστείο!

  Ποιός ο λόγος για θεικές προειδοποιήσεις σε μίσος, εκρήξεις και τρομοκρατικές αυτοκτονίες, ζωές ατάκτως ερριμένες, παρα η αγάπη του Θεού για τα πλάσματά του που αλληλοσπαράζονται.

  Οι ΕΒραίοι ραββίνοι μπορούν να κατανοήσουν όλα, ακόμα και προφητείες για το μέλλον βγάζουν απο το Ταλμούδ με αποκωδικοποιήσεις, εκτός το τραγικό τέλος τους. Οι μουσουλμάνοι θα πεθάνουν με την κραυγή "Αλλάχ είναι μέγας" στον ιερό τους πόλεμο, και οι Χριστιανοί θα την πληρώσουν κι αυτοί μια που οι Σταυροφόροι δεν έχουν εξελιχθεί σε Δαρβινικές επτάψυχες γάτες.

  Μήπως όλα σ'αυτή την γη πληρώνονται;
  Μια που δεν υπάρχουν αθώες φυλές, ποιός θα κρατήσει το χέρι του Κακού, να προστατεύσει ποιόν αθώο αγγελούδι όταν το αίμα έχει χυθεί άφθονο κι απο τις δυό φυλές;

  Όπως είπε κάποιος αν οι Πλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αγαπούσαν τα παιδιά τους θα υπήρχε ειρήνη στην περιοχή.
  Το Δίκαιο σ'αυτή την περίπτωση είναι μ' αυτόν που θα σταματήσει τον πόλεμο πρώτος.

  -> Πάντα σκεπτιστικιστής...των Αμερικανών και όποιων μας έκαναν το όνειρο της Παγκόσμιας Κυριαρχίας τωβν Σοβιέτ ... κουρέλι.
  Η αλητοπαρέα ευτυχώς ή δυστυχώς βγήκε με την ελεύθερο ψήφο του λαού τους, κάτι που κανένα κομουνιστικό κόμμα στην εξουσία δεν έχει επιτρέψει, ούτε έξω απο το κόμμα, ούτε ακόμα μέσα στο ίδιο το κόμμα.

  "Μόνο ένα ευρείας κλίμακας μποϋκοτάζ των προϊόντων και πάσης φύσεως υπηρεσιών που το ρατσιστικό-θεοκρατικό Ισραήλ προσφέρει είναι δυνατό να το συνετίσει, ώστε να πάψει να αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη."

  Έχουμε καμμιά Ισραηλινή που χορεύει καλά τον χορό της κοιλιάς;
  Μπουκοτάζ στις υπηρεσίες της, αποτελεί κίνδυνο στην παγκόσμια ειρήνη των μη ρατσιστικών, μη θεοκρατικών ζευγαριών.


  Το πιο ωραίο καινούργιο μέχρι τώρα σ'αυτό το ποστ είναι:
  "Όσο για την ιστορία των Μηλίων - ποιος θα το έλεγε στον Θουκυδίδη πως θα γινότανε κι αυτός αντι- αμερικανός..."

  Σε 100 χρόνια ακόμη και τον Μητσοτάκη τον ανιστόρητο θα κάνουν αντι-αμερικάνο, αν δεν γίνει ο ίδιος σε δέκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 162. Η υπερηφάνεια είναι άχρηστο πράγμα και δεν ταιριάζει σε οποιαδήποτε σχέση.

  Στην ουσία, είναι ανύπαρκτο πράγμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 163. @υποκείμενο δικαίου,

  "...except by a Law fitting the values of the State of Israel, designed for a proper purpose, and to an extent no greater than required or by such a law enacted with explicit authorization therein.."

  Πόσο νερό παίρνει αυτό? Please explain for the case in question...

  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 164. Παλληκαράκια της άκρα αριστεράς αν είχατε τόσο θάρρος με τους Αμερικανούς θα μας κάνατε μεγάλη χάρη αν δείχνατε το ένα δέκατο του θάρρους με τους Τούρκους στα νησιά, στην Κύπρο ή όπου αλλού υπάρχει το αληθές συμφέρον.

  -> φρανκι
  οι διαφωνίες είναι φωνές, δείγμα ζωής. Καλό αυτό.
  Οι παραφωνίες είναι παρα-δειγμα μοναδικής ζωής. Ακόμα καλύτερο!

  ->Τουλίτσα
  Να κι ο Τζιντου Κρισναμουρτι που τα λέει σωστά. Μια στιγμή τι έρχεται τοσο μακρυά εδώ και τα λέει; Γιατί δεν τα λέει στην χώρα του που έχει γίνει γης μαδιάμ.
  Κ αυτός οικονομικός μετανάστης;

  -> χ-ταραμας είπε
  "Η συντριπτική πλειοψηφία θέλουν να αναγνωριστούν σαν κράτος και να ζήσουν ειρηνικά.Μόνο που δεν κυβερνάει η συντριπτική πλειοψηφία...Πολλοί απο τους εποίκους ήταν Αμερικάνοι και Καναδοί σιωνιστές που δεν είχαν γνωρίσει τη φρίκη του ολοκαυτώματος..ειναι εποικιστές...που αρπάζουν γη".
  Περισσότεροι είναι οι Ρώσσοι εποικιστές, αλλά δεν έχει σημασία η χώρα προέλευσης. Ζουν στο Ισραήλ και εκεί ψηφίζουν. Η πλειοψηφία αποφασίζει για την ηγεσία του Ισραήλ.

  -> μικυ μάους
  "...αποφάσισα χθες να απέχω από περαιτέρω σχολιασμό για το ζήτημα."

  Τι έγινε και επανήρθες;
  Είδες την μήνη της Αφροδίτης;
  "Το ΜΙΣΟΣ πολεμιέται με τον έρωτα, τον γέλωτα και την καλοπέραση".
  Αριστοφάνης.

  -> humpty-dumpty είπε
  "...γιατί οι Ελληνες είναι κατά των Εβραίων και των Αμερικάνων. Δεν είναι, όπως νομίζεται, η επιβολή της Χούντας. Είναι, το πιστεύω αυτό βαθιά, η μεγαλωσύνη των Ελλήνων που δεν μπορεί να χωνέψει αυτήν την ωμή επιβολή της βίας των ισχυρών πάνω σε ασθενέστερους, όσο «δίκαιο» και εάν έχουν οι πρώτοι και όσο «αδικο» και να έχουν οι δεύτερο...".

  Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία των Τούρκων πάνω σε Έλληνες δεν θα χωνέψουμε την βία άλλων σε άλλους;

  Δημήτρη5Ζ σκεφτόμουν να έκανα τον Ντον ... Ντονέρ με την λαχτάρα που έδωσε στον κυρ Νίκο, αλλά μια κι αυτός γύρισε πίσω μόνο πεινασμένος, αλλά εσύ γύρισες πίσω πεινασμένος για καυγά σου αφιερώνω τον τίτλο του Donner of Moderation.
  Να τον χαίρεστε!
  Είπαμε θα γλυτώσουμε απο το "στείλε και περίμενε", θα πέσει το moderation, και μόλις το σκεφτήκαμε μας επεσες εσύ ο κιμάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 165. πιστεύω ότι το βασικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ακραία εθνίκια και από τις δύο πλευρές. οπότε το δίκιο πάει στο φούντο μια και αυτή τη στιγμή γεννιούνται τρομοκράτες και από τις δύο πλευρές (θεωρώ τρομοκράτη και αυτόν που χρησιμοποιεί τη στρατιωτική στολή του για εφαρμόσει την εξουσία του πάνω σε αμάχους και άοπλους, αλλά και αυτόν που μπαίνει στο σταθμό του μετρό και ανατινάζεται)
  πρέπει να μας προβληματήσει πως ο "πολιτισμός" μας έχει τέτοια "φρούτα"
  , τέτοια αποτελέσματα. γιατί κανένας δεν γεννιέται τρομοκράτης. γίνεται.
  και στην τελική γιατί να διαλέξω ανάμεσα στο λευκό και στο μαύρο. ποιος δικτάκτορας που επιβάλει πλασματικά διλήματα;


  προς αφροδίτη: φυσικά και δεν μου το έφαγε απλώς ίσως δεν έγινε αντιληπτό το δικό μου. ;-p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 166. Time for radio.........

  Middle East Comedy(podcast)

  Eνα ραδιοφωνικο αποσπασμα για το πώς
  Βλεπουν οι αμερικανοι την Μεση Ανατολη…


  Lefteris for you!..

  Listen in
  or


  Dowload it

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 167. 628 λέξεις είναι πάρα πολύ λίγες όταν πρόκειται για 432 νεκρούς 3οοο τραυματίες και 800.000 πρόσφυγες.
  Στο κάτω κάτω έχετε ανεχτεί σεντόνια επι σεντονίων για ζητήματα της πλάκας!


  ******
  H ευαισθησία μας για τα θύματα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις καθιερωμένες μας πεποιθήσεις και ανάλογα με την ιεράρχηση των ειδήσεων και τη βαρύτητα που δίνουν στα γεγονότα τα ΜΜΕ της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του Δυτικού Κόσμου. Ξαφνικά στην κλειστοφοβική Ελλάδα, πάψαμε να ασχολούμαστε με το βρακί της Βίσση, τη σύνταξη του «κοσμάκη» και άλλα φαιδρά, και το ρίξαμε στον πόλεμο των κακών ισραηλινών έναντι των καλών Αράβων που… τόοοσο πολύ τους αγαπάμε. Απόδειξη, εκτός από τους εναγκαλισμούς του Ανδρέα με Άραβες ηγέτες, είναι και τα 6 τζαμιά στην Αθήνα και τα άλλα 7 στη Θεσσαλονίκη, που τους φτιάξαμε για να προσεύχονται.

  Πριν λίγες μέρες στην Ινδονησία, από ένα τσουναμάκι , έχασαν τη ζωή της μέσα σε μια στιγμή 650 άτομα. Πιο πολλά και από τον δεκαπενθήμερο πόλεμο δηλαδή. Σημασία δε δώσαμε… Το ίδιο και για τους φρικιαστικούς πολέμους (εκατόμβες θυμάτων καθημερινά), το ίδιο και για την Τσετσενία. Έκει βέβαια οι αδερφοί μας οι Ρώσοι έχουν δίκιο – αναχαιτίζουν τις προσπάθειες των ισλαμιστών για τη δημιουργία μουσουλμανικού τόξου. Προτείνω, όπως και με τη Βοσνία να στείλουμε εθελοντές να τους βοηθήσουν.

  Αντίθετα, στο πρώτο «θεαματικότερο» τσουνάμι κοκορευόμασταν πόσο φιλεύσπλαχνοι είμαστε. Λέγανε και ξαναλέγανε ότι τα κατά κεφαλήν ποσά που δώρισαν οι Έλληνες ήταν μεγαλύτερα από οποιονδήποτε άλλο λαό (ψέμα!). Η εκκλησιαστική ΜΚΟ Αλληλεγγύη , μάλιστα, έστειλε στις πληγείσες περιοχές αποκριάτικες στολές και στριγγάκια!!!

  Τις τελευταίες μου ελπίδες για τη σωτηρία του πλανήτη τις εναποθέτω στον Superman, ο οποίος, μετά από χρόνια απουσία, επέστρεψε δριμύτερος. Αν δεν τον παρασύρουν τα γκομενιλίκια και Gene Hackman, τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 168. Καλώστονε κι ας άργησε! Τον Δον, εννοώ. Κάντε του ένα σπέσιαλ βραδινό -- κοτόπουλο αλά κρεμ με μανιτάρια και μυρωδικά, ας πούμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 169. προς λευτέρη:
  αγαπητέ ειλικρινά αν με εκνευρίζει κάτι με τους νεοελληναράδες είναι ότι ότι βρίζουν και κατηγορούν τους αμερικανούς το αντιγράφους μέχρι κατσαρίδας ( κάπως αλλιώς λέγεται αλλά μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή). (κοινώς συμφωνώ μαζί σας)
  προηγουμένως ήθελα να πω ότι πολλές φορές παρατηρώ να γενικεύουμε και να μαζικοποιούμε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες χωρίς καμία κριτική ουσιαστική. όπως πχ με τους αμερικανούς που θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνοι για όλα τα κακά του κόσμου, χωρίς να βλέπουμε και τα όσα θετικά προσφέρουν. δεύτερο πχ κάνει κάτι κάποιο λάθος κκε ή ο συν - όλοι οι αριστεροί στην κρεμάλα. τα σπάνε κάτι ανεγκέφαλα στο γήπεδο ταυτίζεται η ομάδα με τους ανεγκέφαλους καθώς και όσοι την υποστηρίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 170. Σας είπα το πρωί:

  "Μπορεί σήμερα...!"

  ..η αλήθεια είναι πως το "μπορεί σήμερα" το σκεφτόμουν κάθε μέρα, κάθε φορά που φόρτωνα τη σελίδα σας!

  Όπως και να 'χει, χαίρομαι που είναι ξανά κοντά σας!

  Καλή ξεκούραση και στους δυό σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 171. Λευτέρη δεν έχεις δίκιο, για τα α,β,γ, αν ήταν πιο έξυπνοι στην ΜΑ και μπορούσαν να οργανωθούν θα μας κόβανε τις κάνουλες εκεί να δεις τι κολοτούμπες θα τους κάναμε.

  Αλλά μας συμφέρει εκεί κάτω να τσακώνονται για να έχουμε εμείς φτηνό πετρέλαιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 172. Το ίδιο και για τους φρικιαστικούς πολέμους (εκατόμβες θυμάτων καθημερινά)...

  Στη Αφρική ήθελα να πω. Μια ματιά και μόνο στις σημερινές (μια τυχαία μέρα) ειδήσεις που προέρχονται από αυτή την ήπειρο,επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 173. Αphrodite, δεν είμαι ειδικός, όπως καταλαβαίνεις, αλλά μου φαίνεται ότι η ρήτρα αυτή εγγυάται τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους.

  Όσον αφορά τις αξίες του κράτους του Ισραήλ, να ένα απόσπασμα από την διακήρυξη της ανεξαρτησίας, που μπορεί να βρεθεί στο Internet:

  "The catastrophe which recently befell the Jewish people - the massacre of millions of Jews in Europe - was another clear demonstration of the urgency of solving the problem of its homelessness by re-establishing in Eretz-Israel the Jewish State, which would open the gates of the homeland wide to every Jew and confer upon the Jewish people the status of a fully privileged member of the community of nations.Survivors of the Nazi holocaust in Europe, as well as Jews from other parts of the world, continued to migrate to Eretz-Israel, undaunted by difficulties, restrictions and dangers, and never ceased to assert their right to a life of dignity, freedom and honest toil in their national homeland.In the Second World War, the Jewish community of this country contributed its full share to the struggle of the freedom- and peace-loving nations against the forces of Nazi wickedness and, by the blood of its soldiers and its war effort, gained the right to be reckoned among the peoples who founded the United Nations.On the 29th November, 1947, the United Nations General Assembly passed a resolution calling for the establishment of a Jewish State in Eretz-Israel; the General Assembly required the inhabitants of Eretz-Israel to take such steps as were necessary on their part for the implementation of that resolution. This recognition by the United Nations of the right of the Jewish people to establish their State is irrevocable. This right is the natural right of the Jewish people to be masters of their own fate, like all other nations, in their own sovereign State..."

  Η τελευταία φράση φαίνεται να είναι το κλειδί. Για να είμαστε δίκαιοι, προσθέτουν λίγο πιο κάτω:

  "The State of Israel .. will foster the development of the country for the benefit of all its inhabitants; it will be based on freedom, justice and peace as envisaged by the prophets of Israel; it will ensure complete equality of social and political rights to all its inhabitants irrespective of religion, race or sex; it will guarantee freedom of religion, conscience, language, education and culture; it will safeguard the Holy Places of all religions; and it will be faithful to the principles of the Charter of the United Nations....We appeal - in the very midst of the onslaught launched against us now for months - to the Arab inhabitants of the State of Israel to preserve peace and participate in the upbuilding of the State on the basis of full and equal citizenship and due representation in all its provisional and permanent institutions..."

  Τότε, βέβαια, ήταν 1948. Πάντως, τα τελευταία χρόνια, πολλοί Ισραηλινοί αρθρογραφούν στον ξένο τύπο υπέρ ενός κοσμικού κράτους. Όπως επίσης και πολλοί Ισραηλινοί ψηφίζουν υπερσυντηρητικά, θρησκευτικά κόμματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 174. Δεν μου αρέσει η λογική των ίσων αποστάσεων σε ένα πόλεμο. Η λογική του «σε ένα πόλεμο, όλοι φταίνε».

  Συμφωνώ ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ γενικότερα είναι αδικαιολόγητα επιθετική. Συμφωνώ επίσης ότι με τον τρόπο που αποφασίστηκε να «γεννηθεί» ως κράτος το 1948, μόνο προβλήματα μπορούσε να δημιουργήσει και πως προκλήθηκε μεγάλη αδικία στους αραβικούς πληθυσμούς που κατοικούσαν στην περιοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, βρήκε πατήματα για να κάνει ό,τι κάνει και δυστυχώς ισχυροποιήθηκε η εθνικιστική πτέρυγα του Ισραήλ που πρέσβευε το δόγμα «μηδέν υποχωρήσεις για τους Άραβες».

  Επίσης, «δεν μου πάει» να δώσω δίκιο σε μαχητές του Αλλάχ. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν καταπιεσμένοι και εξαθλιωμένοι λαοί -έχετε δει πουθενά αλλού ανθρώπους βόμβες? Η πίστη στην απόλυτη αλήθεια μιας θρησκείας είναι ό,τι πιο επικίνδυνο. Μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στον τυφλό παραλογισμό της βίας και της εκδίκησης, αφού τα πάντα έχουν τη θεϊκή δικαιολογία.

  Ναι όντως θεωρώ ότι το Ισραήλ έχει εξαντλήσει τα όρια της επιθετικότητας. Από την άλλη όμως τι μπορείς να συζητήσεις και να διαπραγματευτείς με ανθρώπους που πιστεύουν στον ισλαμικό νόμο και λιθοβολούν μέχρι θανάτου μια γυναίκα επειδή έμεινε έγκυος από βιασμό? Που δικαιολογούν να ξυλοκοπήσεις μέχρι θανάτου τη γυναίκα σου? Που κρεμάνε παιδιά 16 χρονών επειδή είναι ομοφυλόφιλα? Αυτά είναι τα πιστεύω της ιρανοθρεμένης Χεζμπολάχ...

  Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι το πιο δημοκρατικό ισλαμικό κράτος στον κόσμο, είναι η Τουρκία! Δεν μπορεί επίσης να είναι τυχαίο ότι ελάχιστα ισλαμικά κράτη παρέχουν στοιχειώδεις ελευθερίες στους πολίτες τους ή κάνουν προσπάθεια για ισοκατανομή του πλούτου. Και δεν υπάρχει σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη το κακό Ισραήλ για να δικαιολογεί όλα τα κακά της μοίρας τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 175. Εγώ μίλησα μια φορά. Αφήνω να μιλάει ο Κρητικάκης που έχω δηλώσει και στο παρελθόν ένθερμος οπαδός του! Λέγε Κρητικάκη κι εγώ μαζί σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 176. Τώρα που επέστρεψε ο Don μπορώ να γράψω κάτι. Από το όλο σκηνικό πάντως νομίζω οτι έχεις δίκιο Νίκο οτι μάλλον εγκλωβίστηκε. Και για μην επαναληφθεί αυστηρή δίαιτα και άσκηση!

  Το παρακάτω κείμενο υπάρχει και σε άλλο blog αλλά νομίζω οτι ταιριάζει και εδώ.
  --------------------------------

  Αν δεν καταλάβατε, σας ενημερώνω οτι γίνεται πόλεμος. Σε όλους τους πολέμους υπάρχουν θύματα και μεταξύ των αμάχων. Οπότε τα 400, 500, αντε 1000 θύματα δεν είναι δα και μεγάλος αριθμός.

  Κυνικός,ε;

  Σας ενημερώνω επίσης οτι τα καθημερινά θύματα από την πείνα, το AIDS, τα αφροδίσια και τα τροχαία είναι πολύ περισσότερα ημερησίως, πάρα πολύ παρισσότερα. Κι όμως κανένας από όσους σήμερα σκίζουν τα ιμάτιά τους για τα θυματα του Λιβάνου, δεν κάνει κάτι για τα θέματα αυτά. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα σκοτώνονται σε τροχαία περισσότεροι συνάνθρωποί μας από αυτούς που σκοτώθηκαν μέχρι σήμερα στον Λίβανο. Αλλά πέρα βρέχει. Ναι ξέρω. Στα τροχαία δεν εμπλέκονται οι αμερικάνοι και οι Ισραηλινοί, τουλάχιστον άμεσα, οπότε οι αλαλάζοντες πολέμιοί τους δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Και αν ακόμη ασχοληθούν, θα ανακαλύψουν οτι η αιτία των θανάτων από τα τροχαία στην Ελλάδα είναι στο τέλος, τελος ...οι αμερικάνοι! (με την ευκαιρία Ν.Δ. νομίζω οτι θα πρέπει προσεχώς να ανεβάσεις ένα post με θέμα: Τα τροχαία ατυχήματα (;) και η βλακεία των ελλήνων)

  Και για να συνεχίσω ακόμη πιο κυνικά:

  Ευτυχώς που υπάρχουν και οι αμερικάνοι, αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί που επεμβαίνουν στις διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλιώς ο κόσμος θα ήταν ένα τρελλοκομείο. Σε κάθε γωνιά της γης θα γινόταν και ένας πόλεμος. Στην Βοσνία που δεν επενέβησαν από την αρχή, θα το έλυναν λέει οι ευρωπαίοι το ζήτημα, μετά από λίγες βδομάδες τους παρακαλούσαν όλοι να στείλουν στρατό.
  Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχουν και οι αμερικάνοι. Αλλιώς θα είχαμε πάνω από το κεφάλι μας κανένα μουλά (ή τον Χριστόδουλο, το ίδιο κάνει) και δε θα ξέραμε που να κρυφτούμε. Πάνω από όλα βρισκονται ή υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Και οι αμερικάνοι τα υπερασπίζονται αυτά τα δύο και πολύ καλά κάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 177. το’ξερα!! δεν γίνόταν!! ο Ντόν θα γύριζε!!!!

  YESSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!

  για τα άλλα δεν έχω να σχολιάσω κάτι.. δεν ξέρω και πολλά από πολιτικά.. το μόνο που πιστεύω για αυτά είναι πως η άρνηση είναι κακό και πως η διαφορετικότητα είναι καλό..

  καλό βράδυ :)

  γύρισε!!! YESSSSSSSSSS!!!! :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 178. "We look forward to the time when the power to love of will replace the love of power. Then will our world know the blessings of peace."

  William Gladstone

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 179. "Αλλά μας συμφέρει εκεί κάτω να τσακώνονται για να έχουμε εμείς φτηνό πετρέλαιο. "

  Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά κάθε φορά που τσακώνονται, το πετρέλαιο ακριβαίνει (ψυχολογικός παράγοντας στην αγορά).

  Στην πραγματικότητα οι Άραβες έχουν αρχίσει ν' ανησυχούν κιόλας για τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Εδώ πέρα έχουν αρχίσει σοβαρή έρευνα για εναλλακτικές πηγές. Θα το πίστευε κανείς ότι το Τέξας θα ξεπερνούσε σε αιολική ενέργεια την Καλιφόρνια... άσε πια τις τεχνολογίες στ' αυτοκίνητα...

  Αλλά μιλούσα όχι για τις πετρελαιο-χώρες, αλλά για Ισραήλ-Λίβανο, κλπ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 180. "...αν με εκνευρίζει κάτι με τους νεοελληναράδες είναι ότι ότι βρίζουν και κατηγορούν τους αμερικανούς το αντιγράφους μέχρι κατσαρίδας..."

  "...φουσκώνω τα βυζιά μου με ορμόνες... θέλω να ζήσω σαν Αμερικάνος, μ' αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος..."

  (Τζίμης Πανούσης - "Νεοέλληνας")

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 181. Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία των Τούρκων πάνω σε Έλληνες δεν θα χωνέψουμε την βία άλλων σε άλλους;  Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία των Ελλήνων πάνω σε Έλληνες δεν θα χωνέψουμε την βία άλλων σε άλλους;

  Η βία είναι βία, δεν έχει σημασία, νομίζω, από ποιόν προέρχεται.

  Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία του Μεγαλέκου (που σαι harry) πάνω σε Εβραίους (απείρου κάλλους σκηνες)...
  ******
  Χθες σκοτώθηκε ένα 19χρονο Εβραιόπουλο (όλοι οι Εβραίοι ανεξαρτήτου μόνιμης κατοικίας είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στον Ισραηλινό στρατό)γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τα Γιαννενα. Δικό μας παιδί δηλαδή - γείτονας. Θύμα ή θύτης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 182. Ανεκτικότητα είναι η υποψία ότι ο άλλος έχει δίκιο.

  Kurt Tucholsky

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 183. @Ψυχραιμος

  Δεν θα έλεγα κυνισμός οτι είναι αυτά που λες αλλά μάλλον ρεαλισμός.
  Υπόψην ανακοινώθηκε σήμερα και άλλος ομαδικός τάφος στη Σρεμπένιτσα..... http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=727190&lngDtrID=245
  Ο κορνήλιος καστοριάδης έλεγε οτι οι συμπατριώτες του έχουν πάθει
  ομαδική παράκρουση όσον αφορά την υποστήριξη προς τους σέρβους.
  Το αστείο είναι ότι το Νο 1 κράτος στον κόσμο σε δωρεάν οικονομική βοήθεια από τους αμερικάνους για την περίοδο 1945-1965 κοντεύει να ξεπεράσει τα αραβικά κράτη σε αντιαμερικανισμό. Αυτό δεν είναι αστείο ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 184. Και κάποιο θέμα δεοντολογίας

  Ειναι τουλάχιστον ΑΝΕΝΤΙΜΟ μερικοί που οι απόψεις τους φιλοξενούνται σ' αυτό το blog, να θάβουν και να ειρωνεύονται τον οικοδεσπότη μας Νίκο Δήμου στο δικό τους blog.

  ΟΚ κύριε heinz;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 185. Αν υπηρχε ο θεος του πολεμου,ο κακος και τρομερος Αρης θα γελουσε σαρδονια διαβαζωντας τα σχολια σας.
  Καλα οι νεοελληνες φυσικα και ειναι ολοι αραβες τωρα.
  Με βαση την ανοητη,παρωπιδικη,αγραμματη και ανιστορητη λογικη του μεσου ελληνα,ο κοσμος χωριζετε και καλους και κακους.
  Δεν θα σχολιασω ποιος εχει δικιο κ αδικο αλλα την σταση του Ισραηλ σε συγκριση παντα με την σταση την δικη μας σαν κρατος και σαν λαος σε παρομοια περιπτωση.
  Μα τι λεω ο ανοητος,μια απλη κρισουλα οπως τα Ιμια αποκαλυψε το μεγαλειο του Καραγκιοζ μπερντε της -παντα-εθνικη υπερηφανης ελλαδας.
  Πανελ,πολιτικοι να εχουν χεστει πανω τους,ειδικες δυναμεις να αποβιβαζονται σε λαθος βραχονησιδα,στρατηγοι να τα εχουν χασει,ο αποπλους του στολου να καλυπτετε ζωντανα απο τηλεοπτικα συνεργεια κοκ.
  Φανταστειτε να επεφτε και καμμια οβιδα!!!
  Μου αρεσει δε η αμηχανια σας.
  -Μα ειναι δυνατον να συμβαινουν αυτα;
  Καλα ρε αδερφια;Απο ποιο ακριβως πλανητη ηρθατε;
  Ποτε σταματησαν να συμβαινουν;
  Ιστορια εχετε διαβασει ποτε;
  Αθωοι,αμαχοι,αδικο,δικιο.
  Ανουσιες εννοιες.
  Το δικιο παντα το ειχε ο ισχυρος.
  Οχι και μεγαλη εξελιξη απο την ζουγκλα ε;
  Και αφου αυτο δεν αλλαζει και δεν προκειτε να αλλαξει,accept it and live with it.
  Μπορειτε παντα να ονειρευστε την ουτοπια σας,και να διαμαρτυρεστε σε πορειες,διαδυκτιο,γειτονια,καφενεια.Δεν θα σταματησει τον πολεμο,ουτε αυτον ουτε αυτους που θα'ρθουν.
  Περαστικα σας...
  Υ.Γ Ελπιζω οι φιλανθρωποι ελληνες σε τυχον ανθρωπιστικη βοηθεια που θα στειλουν στο Λιβανο,να συμπεριλαβουν και τανγκα,καλτσες χωρις ζευγαρι,γουνες συνθετικες,και οτι παλιατζουρα φυλανε στις ντουλαπες τους.Οπως τοτε με το τσουναμι "ανθρωπιας"(μη χεσω)!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 186. ""We look forward to the time when the power to love of will replace the love of power. Then will our world know the blessings of peace."

  Το πρόβλημα είναι ότι τότε θα μας φάνε τα ζώα... γιατί χωρίς κανένα όπλο, χωρίς ανάγκη για προστασία...

  Όλα ξεκινάνε από μικρές φοβίες και καταντάνε ομαδικές εκστρατείες. Μπορεί ο κόσμος να λέει "ο Μπους δεν έπρεπε να κάνει "προληπτικά" χτυπήματα" (καλά, για το πετρέλαιο είναι, το ξέρουμε, αλλά λέμε τώρα...), αλλά δεν ξέρω κανέναν που να μη βάζει ποντικοπαγίδες στο υπόγειο έστω κι αν δεν έχει δει ποντίκια... εδώ οι Γάλλοι φτάσανε το θέμα μέχρι και στα αθώα μαντηλάκια, κι απαγορέψανε να τα φοράνε... ο άνθρωπος είναι φοβισμένο ζώο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 187. Κακοσχεδιασμένο αγόρι :), πως γίνεται σε ένα μήνυμα να τραβάς τρείς κατάμαυρες "αλήθειες"-μουτζούρες.

  α) "Η βία είναι βία, δεν έχει σημασία, νομίζω, από ποιόν προέρχεται."

  Εγώ πίστευα ότι είχες πει στο παρελθόν ότι η βία άν προέρχεται απο οποιονδήποτε σύμμαχο των Αμερικανών, σαν τους Ισραηλινούς πχ, τότε η βία είναι διπλή, μία απο τον σύμμαχο των Αμερικάνων και άλλη μία απο την Αμερική που "πάντα φταίει σε κάτι" σε τέτοιες περιπτώσεις.

  β) "Εδώ "χωνέψαμε" την ωμή βία του Μεγαλέκου (που σαι harry) πάνω σε Εβραίους (απείρου κάλλους σκηνες)..."

  Τι έκανε ο Μεγαλέκος στους Εβραίους, παρα λίγο να τους κάνει 100% Έλληνες;
  Με Ωμή βία; Όχι βέβαια!

  γ) "όλοι οι Εβραίοι ανεξαρτήτου μόνιμης κατοικίας είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στον Ισραηλινό στρατό".

  Λάθος κάνεις, αν δεν είσαι μόνιμος κάτοικος Ισραήλ, αλλά πολίτης άλλης χώρας δεν υπάρχει υποχρέωση, δεν σου στερούν την Εβραικότητά σου αν δεν πας να πολεμήσεις. Άλλο αν τα Εβραιόπουλα πάνε εθελοντές σε ώρες κρίσης για το έθνος του Ισραήλ, και οι μανάδες τους στέλνουν λέγοντας τους "ταν ή επι τάς".

  Βλέπεις ο Μεγαλέκος περνώντας απο εκεί έκανε τους Εβραίους Έλληνες, και τις Εβραίες Ελληνίδες, δίνοντας τους παραδείγματα γενναιότητας και θυσίας στην πατρίδα, ενώ οι Τούρκοι κάναν τους Έλληνες "Εβραίους" της μετα-Μωυσικής εποχής που προσκυνάνε στον Μολώχ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 188. BadlyDrawnBoy said...


  Χθες σκοτώθηκε ένα 19χρονο Εβραιόπουλο (όλοι οι Εβραίοι ανεξαρτήτου μόνιμης κατοικίας είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στον Ισραηλινό στρατό)γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τα Γιαννενα. Δικό μας παιδί δηλαδή - γείτονας. Θύμα ή θύτης;


  Αφού είναι τόσο "γνωστή" αυτή η επιχειρηματική οικογένεια ρε παλικάρι γιατί δεν μας λες το όνομά της να την μάθουμε και εμείς;

  Όσο για το "δικό μας παιδί", πως εξηγείς το ότι ένας Ελλήνας (κατ'όνομα τουλάχιστον...) πολίτης μάχεται για τον στρατό μιάς ξένης χώρας;

  Εγώ πάντως δεν έχω ακούσει για Έλληνες καθολικούς ή Έλληνες μουσουλμάνους να υπηρετούν στον στρατό του Βατικανού ή της Σαουδικής Αραβίας, αντίστοιχα...Πως το εξηγείς αυτό φίλε μου;

  Και εξήγησέ μας, σε παρακαλώ, τις φαινομενικά τόσο αγαστές σχέσεις σου με αυτούς τους "Έλληνες" επιχειρηματίες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 189. Επιτέλους! Αγχωθήκαμε κάπως.

  Για το μίσος τι να πω;Το όποιο δίκιο του το Ισραήλ πιστεύω το έχασε με το τρόπο που ενήργησε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 190. Είδα ένα τίτλο στην Ελευθεροτυπία:
  "Πιστοποιητικό μη κομμουνιστικού παρελθόντος για τους δημόσιους υπαλλήλους"

  Άλα τις... κι οι Πολωνοί; Τα νέα μέλη της κοινότητας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 191. Μετά από μέρες απουσίας θα γράψω δυο λόγια…

  Το Ισραήλ το μισούσαν και θα το μισούν πολλοί και για πολλούς λόγους. Δεν γνωρίζω πλήρως την κατάσταση στη μέση ανατολή και δεν ξέρω γιατί εκεί υπάρχει τέτοιο μίσος εναντίον του Ισραήλ. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο αυτό το μίσος γιατί αυτό θα έκανε εκατομμύρια αράβων παράφρονες που ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν να μισήσουν το Ισραήλ έτσι για να περνά η ώρα τους. Δεν νομίζω όμως ότι και αυτό ως κράτος κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση αυτή προς το καλύτερο. Μάλλον χειροτερεύει τα πράγματα. Ο εβραϊκός νόμος «οφθαλμός αντί οφθαλμού» είναι ξεπερασμένος στης μέρες μας. Το Ισραήλ τον εφαρμόζει όμως και μάλιστα με ένα τρόπο σκληρό που τον μετατρέπει σε «ζωή αντί οφθαλμού». Σίγουρα δεν βοηθάει στην ευημερία ενός κράτους αυτή η λογική. Σίγουρα δεν προωθεί την ειρήνη.

  Όμως να δούμε και το καθαρά ανθρώπινο μέρος. Σε τελική ανάλυση έχουμε δυο συγκρουόμενους στρατούς που αντιμάχονται. Και στη μέση αθώος κόσμος, άμαχοι , παιδάκια που πεθαίνουν ή το χειρότερο τραυματίζομαι υπερβολικά άσχημα, χωρίς λόγο. Είναι λογικό όταν βάλουν εναντίον σου να πρέπει να διαλέξεις πλευρά. Ίσως κρίνοντας ,έστω και λανθασμένα σχετικά με το ποιος φταίει, ίσως ελπίζοντας ότι αν βοηθήσεις την μια πλευρά θα βοηθήσεις να τελειώσει το κακό , αλλά πάντως σε κάθε περίπτωση μάλλον θα διαλέξεις πλευρά. Άλλοι αθώοι θα πάνε με το Ισραήλ και άλλοι με τη Χεσμολάχ, και ο κύκλος συνεχίζει και επαναλαμβάνεται.

  Και τέλος όσον αφορά το Ισραήλ ας είμαστε σίγουροι πως ένα οποιοδήποτε άλλο κράτος χωρίς τις πλάτες των αμερικανών ( κλισέ ακούγεται το ξέρω αλλά στην περίπτωση μας έτσι είναι) θα αναζητούσε σίγουρα πιο ειρηνικές λύσεις…

  Εγώ είμαι με το μέρος των αμάχων που υπάρχουν και στις δυο όχθες…
  Καληνύχτα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 192. OK, back to normal, να ρωτήσω τώρα ποιό ακριβώς είναι το "δια ταύτα"? (Εμ, obsessions είναι αυτά...)

  Το "θα πάρει λίγες μέρες ακόμη" σενάριο και μετά?...

  ..The Israeli campaign is aimed at "changing the reality on the northern border," Israeli Defense Minister Amir Peretz said Thursday.

  "Hezbollah must not in the future be what it has been in the past," Peretz said. "This may take time and it may take more force. We have both in plenty."

  http://www.cnn.com/2006/WORLD/
  meast/07/27/mideast.main/
  index.html

  Και οι άλλοι φαντάζομαι τα ίδια...

  Κι εμείς από τον καναπέ!

  Αναρωτιέμαι πού είναι η ευθύνη μας σαν πολιτικά ζώα και τι μπουρούχες θα λέμε στον Αγιο Πέτρο όταν με το καλό θα κάνουμε απολογισμό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 193. - Μάλιστα... Καραμήτρος, του Δημητρίου, τι έχεις να δηλώσεις?

  - Βοήθησα!

  - Πώς, αμέ! Ποιόν? Ε? Φώναξες κάποιον από όλους αυτούς να τον πάρεις σπίτι σου μέχρι να δει τι θα κάνει?

  - Ορίστε? Και πού να τον έβρισκα...

  - Να έκανες διάβημα μαζί με άλλους 1000 νοματαίους στα γ... τα Υπουργεία σας!

  - Νναι, αλλά πώς θα τους μάζευα?

  - Στη Shakira πώς μαζευτήκατε? Πώς μαζευόσασταν μωρέ και κάνατε ασκήσεις υψηλής διανόησης με τα πληκτρολόγια? Τόσα επιχειρήματα, τόσες βιβλιογραφίες, τόσα μήντια...ΧΑ! Ειδικά τα μήντια, αντί να πάτε να κάνετε καμμιά ειρηνική κατάληψη σε καμμιά πρεσβεία, να τα μαθαίνατε από μέσα...

  - Μα τι λες τώρα, πώς θα οργανώναμε ολόκληρο-

  - Χα! Δύσκολο είναι κακομοίρη μου νομίζεις.... Μια χαρά η διανόηση, σε θεωρητικό επίπεδο διαμάντια, μας κουφαίνετε ώρες-ώρες με το πόσα άλογα βγάζετε, αλλά αλλάζει ο κόσμος με τη διανόηση?

  - Δεν άλλαζει? Οταν οι μπροστάρηδες...

  - ...φάνε μια βόμβα...

  _ Μα μας δείχνουν την άλλη όψη-

  - ... που κι αυτή τρώει βόμβα...

  - Μα τότε τι μας μένει?...

  - Τι μας μένει ρωτάει! Βρε ανεγκέφαλε, παραγγέλνεις τα βιλιαράκια σου και τις γκατζετιές σου από το ίντερνετ και ξοδεύεις τα κέρατά σου για διασκέδαση, και πού κόλωσες? Να μην μπορείς να ταίσεις μια μικρή οικογένεια απ’αυτούς τους κατατρεγμένους για μερικές μέρες?

  - Μμα μμα.... Εμ, ποιανής πλευράς?

  - ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ?!?!?!

  - Οχι, οκ, οκ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 194. - Τι φοβήθηκες? Τον πανικό τους? Την προσφυγιά τους? Τη βρωμιά τους τόση ταλαιπωρία? Τα μικρόβιά τους? Μη σε μολύνουν με τα θρησκευτικά τους? Μη σου ανοίξουν τα μάτια? Μη σου πετάξουν βόμβες διασποράς? Φωσφώρου? Μήπως ζωθούνε βόμβες και κα-μπουμ? Ε? Για ΜΙΑ οικογένεια όλη κι όλη μιλάμε!

  - Εχμ, να, ξέρεις...

  - Και δε μου λές, γιατί δεν φιλοξενούσες στο καπάκι κι άλλη μία οικογένεια, από την άλλη πλευρά, μαζί, στο ίδιο σπίτι όλοι σας, να δεις και να καταλάβεις και να τους τα βρεις?

  - Μα ΕΓΩ πια θα έλυνα το Μεσανατολικό?!?!?!!!!

  - Οχι, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινάει κανείς. Αυτό το μικρό τουβλάκι σου κλήρωσε, και δεν το έχτισες, ούτε καν το πέταξες, το έκανες αμπαζούρ, ηλίθιε! Ούτε καν μια πορεία δεν έκανες!

  - Μα λύνεται τίποτε με τις πορείες?

  - Γιατί, με τις βόμβες λύνεται? Βρε πάρ’το χαμπάρι έστω κι αργά, όσο μένετε μέσα στη βολή σας, δεν φαίνεστε και παίζουν στην πλάτη σας! Σου λένε, σιγά μην ξεσηκωθούν οι βολεμένοι! Να στο πω απλα, θυμάσαι στον σεισμό του ‘99, πώς μέσα σε μία ώρα η Συγγρού, ταχείας κυκλοφορίας, από Δέλτα-Καλλιρρόης, είχε ΓΕΜΙΣΕΙ αυτοκίνητα με κόσμο πανικόβλητο? Πού ήταν όλοι αυτοί? Για σκέψου τους αυτούς κι άλλους τόσους στους δρόμους γύρω-γύρω, στα βαπόρια και στ’ αεροπλάνα, βάλε τραίνα, σπίτια, μετρό και πεζούς και πες μου, αν είναι μάζα ικανή να κάνει κάποια διαφορά...

  - ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 195. doctor said...

  ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

  Γκρεμίστε τις εκκλησίες που μας κρύβουν την ειρήνη.


  ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΨΑ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ 3 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΤΟ πΡΩΙ. ΤΟ πΑΡΑΘΕTΤΩ ΕΔΩ πΑΛΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟπΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ:

  3) ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Υ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑπΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ πΑΤΕΡΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ πΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑπΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ πΛΕΥΡΑ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΤΕΚΛΑΡΕ ΕπΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ. ΑΡΑ ΜΗπΩς ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΘΕΟΙ; ΔΕΝ ΥπΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΘΕΙΣΜΟΣ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ.


  KAI AπANTΩ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ:

  ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΣΤΟΧΗΣΕΣ ΣΤΗΝ πΕΡΙπΤΩΣΗ ΜΟΥ. πΟΣΟ πΟΛΥ ΔΕΝ ΜπΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ. ΤΟ copy paste ΚΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ πΑΝΤΑ ΛΑΘΟΣ πΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.


  ΚΕ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΔΕΧΤΗΚΑΤΕ ΤΟΝ DON !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 196. - Να σου πω και το άλλο. Πες ότι σε στέλνω πίσω, έτσι όπως είσαι. Για παιχνίδι, να σου εξηγήσω: κάθεσαι στο τραπέζι με τους δύο να τα βρούνε. Μέσα σε πέντε λεπτά έχουν αρχίσει ο ένας να πετάει βόμβες στον άλλον. Μη φοβού, όποιος σκοτώνεται ξαναγυρίζει, μόνο και μόνο για να φανεί το μάταιο του πράγματος. Δεν μπορούν να πλήξουν ο ένας τον άλλον πλέον.
  Στην αρχή, σου σκοτώνει τη μάνα και τον πατέρα, τα παιδιά σου όλα και σου ξεκληρίζει και το σόι. Δίνουν εντολή για βόμβα στο τραπέζι, πέφτει ακριβώς εκεί που θέλουν, με μάξιμουμ αριθμό θυμάτων. Τους επαναφέρω όμως. Ξανά και ξανά και ξανά. Αρα? Μέχρι το βράδυ θα έχουν βαρεθεί. Οταν και η ζωντανή ασπίδα δεν θα μπορεί να εκβιάσει, τι μένει? Εξαέρωση? Ε, εκεί μπαίνεις εσύ. Να τους τα βρεις. Χωρίς να σε καρυδώσουν στην πορεία. Γίνεται? Εχουν επιχειρήματα πάντως. Και οι δύο. Πολλών χρόνων. Και πολλές, πάααρα πολλές αποχρώσεις του γκρίζου. Θα τα κατάφερνες?

  - .... Δε νομίζω...

  - Καλά, όοοολες αυτές τις ώρες που ξόδεψες να πείσεις όλους τους «απ’έξω» , δεν κατανόησες τίποτε που να σε βοηθήσει να τους τα βρείς?

  - ....

  - Δεν έχεις να πεις τίποτε?

  - ... Είναι αργά πια, ε?

  - Για σένα, εντελώς.

  - Θα καώ στην κόλαση, ε?

  - Εντελώς λέμε.

  - Χαράμισα τη δύναμή μου, τη φωνή μου, ε?

  - Τά’παμε....

  - ... Εντάξει, Καληνύχτα Αγιε Πέτρο...

  - Καληνύχτα μπάρμπεκιου... Επόμενοοοος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 197. Μου φαίνεται ότι έχουμε χάσει το δάσος και βλέπουμε μερικά δέντρα...

  Εδώ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως εργαλεία ,που υποτίθεται ότι διασφαλίζουν την παγκόσμια ειρήνη ,όπως ο ΟΗΕ ,το διεθνές δίκαιο κτλπ είναι εντελώς άχρηστα...

  Δηλαδή επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας το δίκαιο του ισχυρού..

  Αυτό είναι που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο και όχι αν οι ισραηλινοί ή οι άραβες είναι περισσότερο αδικημένοι.
  Η σημαντικότερη αιτία του πολέμου είναι προφανής.
  Στο Λίβανο το λαίκο έρεισμα της χεζμπολα είναι μεγαλό και σε λίγο καιρό θα έπαιρνε πλήρως την εξουσία .
  Οπότε τους ισραηλίνους και τους φίλους τους τους Αμερικάνους δε τους βολευεί και ένα τρίτο μέτωπο μέτα την Συρία-Ιραν.

  Οσα για τα σχόλια του Ν.Δήμου έμενα με βρίσκουν αντίθετο!!!!

  Δεν μπορώ να λυπηθώ τον δυνατό με τα εκαντοτάδες αεροπλάνα και την κυνική
  υποστήριξη της υπερδύναμης με τον αδύνατο που πετάει ρούκετες για να αμυνθεί μες στην απόγνωσή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.