Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2006

Λογοκρισία και Φασισμός

Κατέβασα προσωρινά το σημερινό Post (θα ξανανέβει αρχότερα) γιατί θέλω να δώσω τον λόγο σε ένα σημαντικό άνθρωπο που υπέστη λογοκρισία. Ο Διονύσης Γουσσέτης γράφει κάθε Σάββατο στην "Αυγή". Αυτό το Σάββατο το κείμενό του κόπηκε με μία γελοία δικαιολογία*.

Το ίδιο θέμα έθιξε εχθές ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην Καθημερινή της Κυριακής. Αν θέλετε να διαβάσετε το δικό του κείμενο (που δεν κόπηκε) κάντε κλικ εδώ.Διονύσης Γουσσέτης:

Από ποιον κινδυνεύει το δικαίωμα στο άσυλο;

Έγραφα σε ανύποπτο χρόνο (13/5/2006) ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί στο αντίθετό του. Κάποτε προστάτευε την ελευθερία έκφρασης, ενώ σήμερα χρησιμεύει για το φίμωμα της ελεύθερης έκφρασης από κάθε λογής δεξιά ή αριστερά καλόπαιδα. Δεν προστατεύει τη συλλογική έκφραση και διεκδίκηση. Προστατεύει τη συλλογική αυθαιρεσία, τον συλλογικό τραμπουκισμό και συλλογικές δράσεις που παραβαίνουν τον ποινικό κώδικα. Το παρακάτω παράδειγμα είναι διαφωτιστικό:

Στις 20 του μηνός συνεκλήθη η Σύγκλητος του υπό κατάληψη Οικονομικού Πανεπιστημίου, κατ’ απαίτηση των φοιτητών -καταληψιών. Θέμα: Οι εξετάσεις σε σχέση με τις καταλήψεις.

Η Σύγκλητος βρέθηκε μπροστά σε δυο προτάσεις. Των φοιτητών -καταληψιών που ζήταγαν να γίνουν δυο εξεταστικές περίοδοι τον Σεπτέμβριο και πολλών καθηγητών --ανάμεσά τους ο επίκουρος Βασίλης Βασσάλος- που θεώρησαν ότι αυτό απάδει σε ακαδημαϊκές εξετάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για διάβασμα των φοιτητών, ούτε για αξιοπρεπή διόρθωση των γραπτών. Πρότειναν να γίνει η εξεταστική περίοδος «Ιουνίου» τον Ιούλιο. Ήταν τότε που οι καταληψίες δήλωσαν το ανατριχιαστικό: ότι κανένας συγκλητικός δε θα φύγει αν δεν πάρουν τη «σωστή» απόφαση.

Μπροστά στην ιταμή απειλή, η Σύγκλητος αποφάσισε αναβολή του θέματος. Οι καταληψίες όμως επανέλαβαν ότι σε κανένα δε θα επιτραπεί να φύγει, αν δεν ληφθεί η απόφαση της αρεσκείας τους. Ακολούθησε νέα -αναγκαστική- συζήτηση και ψηφοφορία, με φανερή και αιτιολογημένη ψήφο. Η πρόταση «Ιουλίου» έλαβε 4 ψήφους, ενώ η «σωστή» όλες σχεδόν τις υπόλοιπες (20~25). Από εκείνους που την υπερψήφισαν όμως, ελάχιστοι καθηγητές την υποστήριξαν. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι την υπερψηφίζουν βρισκόμενοι σε καθεστώς ομηρίας.

Ωστόσο, το πιο ανατριχιαστικό συνέβη μερικές μέρες αργότερα. Ο Βασίλης Βασσάλος βρήκε το γραφείο του κατεστραμμένο: Σκισμένα βιβλία, σπασμένα παντζούρια, σπασμένος ο υπολογιστής του και ο σκληρός δίσκος -με δουλειά πολλών ετών- να λείπει. Στον τοίχο υπήρχε ένα σύνθημα: «Καμιά ειρήνη με τους καθηγητές». Και ένα άλλο, που φαίνεται στη φωτογραφία: «Φασίστα Βασσάλο θα σε κρεμάσουν οι φοιτητές».

Πιο ανατριχιαστική είναι η συνέχεια. Η «Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης» ανακοίνωσε ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εκφράζει το σύνολο της Επιτροπής και συνεπώς ποτέ δεν πάρθηκε από αυτήν σχετική απόφαση». Συνεπώς, κατ’ αντιδιαστολή, ο τραμπουκισμός εκφράζει τμήμα της Επιτροπής! Και βέβαια, δεν περίμενε κανείς να υπάρχουν επίσημες αποφάσεις για τραμπουκισμούς.

Ωστόσο, αφού οι καταληψίες αρνούνται ανάμειξη στον τραμπουκισμό, ποιος τον έκανε; Λογικό είναι να κληθεί η Σήμανση να διαγνώσει. Αυτό όμως συνιστά, κατά τους καταληψίες ...παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το φορτώνουν, χωρίς αποδείξεις, στον κ. Βασσάλο και ζητούν την ...αποπομπή του από το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, του φορτώνουν αναλγησίες όπως ...κλείδωμα των φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας!

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο καθηγητής Θάνος Σκούρας παραιτήθηκε από μέλος της Συγκλήτου και από Πρόεδρος του Τμήματός του. Εδώ που καταντήσαμε, πρόκειται για πράξη γενναιότητας: κινδυνεύει να υποστεί όσα και ο συνάδελφός του. Ιδού ένα απόσπασμα από το κείμενο της παραίτησής του:

«Ο λόγος παραίτησής μου είναι, όπως λέχθηκε στην Σύγκλητο, ο ηθικός ξεπεσμός του οργάνου που συντελέσθηκε στην συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου... Είναι η πρώτη φορά που η Σύγκλητος εξαναγκάζεται σε απόφαση καθ’ υπαγόρευση ομάδας φοιτητών που την έχουν θέσει σε ομηρία. Η απροκάλυπτη απειλή βίας και οι φασιστικές μέθοδοι τρομοκρατίας είναι το φυσικό απότοκο των καταλήψεων και του τρόπου που λειτουργεί σήμερα ο θεσμός του ασύλου. Σ’ αυτές τις συνθήκες, ο εξευτελισμός της Συγκλήτου είναι το φυσικό επακόλουθο μιας συνεδρίασης που ορίζεται κατ’ απαίτηση των καταληψιών και ενώ το πανεπιστήμιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη.

Είναι τραγικό να αποτελεί προαπαιτούμενο της συμμετοχής στην Σύγκλητο η τόλμη των μελών να διακινδυνεύσουν την σωματική τους ακεραιότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι όμως επίσης απογοητευτικό το προαπαιτούμενο αυτό να σπανίζει τόσο, ώστε η Σύγκλητος να υποκύπτει (έστω και μετά τέσσερις ώρες) στη θέληση των βιαστών της. Είναι, τέλος, θλιβερό και πικρή ειρωνεία για την διαστροφική μετάλλαξη ενός σημαντικού θεσμού, ότι οι βιαστές της ελεύθερης διαμόρφωσης γνώμης μέσα στη Σύγκλητο δρουν υπό την σκέπη του ασύλου -του θεσμού που θεσπίστηκε ακριβώς για την προάσπιση της ελεύθερης από πολιτικούς πειθαναγκασμούς σκέψης και έκφρασης στο πανεπιστημιακό χώρο».


Ποιος θα αποζημιώσει το Βασίλη Βασσάλο και τους φοιτητές του, που έχασαν τις εργασίες τους; Ποιος θα παραπέμψει τους δράστες στη δικαιοσύνη; Κανείς. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι κτηνωδίες δεν είναι εξαίρεση. Οι παροικούντες τα ελληνικά πανεπιστήμια τις γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Μας είναι οικείες. Είμαστε λοιπόν κι εμείς ένοχοι, αφού μέχρι σήμερα δε μιλήσαμε. Στο όνομα ποιας προοδευτικότητας άραγε;

Δ. Γουσσέτης


* Η γελοία δικαιολογία της Αυγής για την μη δημοσίευση: Να πάρουν την απόψη και της "άλλης πλευράς". Η παρωδία της δημοκρατίας. Ξέρετε: Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους...
Ν. Δ.

294 σχόλια:

 1. Εδώ και καιρό σκεπτόμουν να γράψω ένα ποστ για τον εξ αριστερών φασισμό. Δεν χρειάζεται πλέον -- το κείμενο αυτό τα αποδεικνύει όλα με τον καλύτερο τρόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δυστυχώς, δεν είναι η μόνη περίπτωση. Το άσυλο έχει μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αρένα. Η ισχυρότερη (όχι απαραιτήτως αριθμητικά) ομάδα επιβάλλει το δίκιο της συνήθως με τη ράβδο (βλ. εορτασμό Πολυτεχνείου πριν και μετά το 1997).
  Αυτές οι ενέργειες, όμως, δυσφημίζουν τόσο πολύ την έννοια του ασύλου, που ουδείς θα διαμαρτυρηθεί όταν τελικά καταργηθεί δια νόμου ή, χειρότερα, καταλυθεί στην πράξη και μια ωραία πρωία η Αστυνομία θα δέρνει κόσμο μεσα στα Πανεπιστήμια και ο κόσμος απέξω θα χειροκροτεί.
  Όσον αφορά τη λογοκρισία, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, πραγματικά η Αυγή είναι το τελευταίο έντυπο που περιμενα να κάνει τέτοια κίνηση. Πίστευα ότι τέτοια φαινόμενα είναι χαρακτηριστικά του "καθεστωτικού" Τύπου.
  Πάντως είναι αστείο να νομίζει κάποιος ότι, στην εποχή του Internet, μπορεί πράγματι να λογοκρίνει με τέτοιες αστείες μεθόδους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια, οι πιο φασίστες ήταν οι Κνίτες.

  Αργότερα επικράτησε ο φασισμός του χαβαλέ: ανακηρύχθηκε σημαία η απολιτική καλοπέραση, με προφάσεις διαφορετικές κάθε φορά.
  (9 στους 10 καταληψίες δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν καταλάβει ή δεν συμφωνούν με τους λόγους της κατάληψης!)

  Νομίζω ότι αυτή η τάση κορυφώνεται στις μέρες μας. Άλλωστε η πληθώρα των αιτημάτων τους αποτελεί ένδειξη ότι στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει τίποτα.

  Περί Αυγής: η ελευθερία του Λόγου δεν υπήρξε ποτέ αγαθό για τους Αριστερούς, ούτε καν για τους λιγότερο δογματικούς.

  Ο αριστεροφασισμός δε είναι Απόλυτος, μη διανοηθεί κανείς να αναφέρει αντίθετη άποψη, τον έφαγαν ζωντανό...

  Μας χρειάζεται φιλελεύθερη τρομοκρατική οργάνωση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό που με φοβίζει πιο πολύ είναι η λαϊκή αναλγησία που μπορεί να ακολουθήσει τέτοιου είδους ενέργειες.Την επόμενη φορά που τα τανκς θα μπούν στο πανεπιστήμιο δεν ξέρω ποιός θα αντιδράσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να προσθέσω πως και η δικαιολογία της "Αυγής" είναι έωλη.

  Στις 2/10/2005 ένας συνδικαλιστής πανεπιστημιακός έγραψε ένα άρθρο στην Αυγή που επιτιθετο κατά άλλων πανεπιστημιακών, κάποιοι με θεσμική σχέση με Αυγη και Συν όπως ο Γιώργος Τσιάκαλος. Η άλλη άποψη ήρθε με κατιγαισμό απαντήσεων μόλις στις 16/10.

  Για την ιστορία το αρχικό άρθρο:
  http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=400699&-w=&-V=hpress_int&-P

  δείτε (αντ)απαντήσεις σε: http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-V=hpress_int&-F=8=16/10/2005&-S=sort_page&-P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και μια άλλη πρόσφατη λογοκρισία, από το άλλο άκρο:

  Καταγγελία

  Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου με θέμα «Μνήμες των Εμφυλίων Πολέμων. Τόποι και Εργαλεία», το οποίο διοργανώνει το Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την -δυστυχώς όχι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων- απόπειρα φίμωσης και λογοκρισίας από ακραίους κύκλους.

  Πιο συγκεκριμένα καταδικάζουμε:

  α) τις παλινωδίες των Δημοτικών Αρχών του Δήμου Καστοριάς, που ενώ είχαν ρητά δεσμευθεί να στηρίξουν υλικά και ηθικά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, την τελευταία στιγμή υπαναχώρησαν εξαιτίας πιέσεων διάφορων ακραίων κύκλων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσω του τοπικού τύπου της Καστοριάς.

  β) την αναίτια και -κατά συνέπεια- παράνομη πράξη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Τσάμης» στην Καστοριά να ακυρώσει την κράτηση 30 δωματίων για την εξυπηρέτηση των συνέδρων, χωρίς να έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές, με αποτέλεσμα το συνέδριο να κινδυνεύει με ματαίωση.

  Ως επιστήμονες ερευνητές και ταυτόχρονα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα ανεχθούμε καμία απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας, δικαιώματος κατοχυρωμένου όχι μόνο από συνταγματική και νομική άποψη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα και στη συνείδηση κάθε πολίτη με δημοκρατικές αρχές και ευαισθησίες. Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε βαθιά ότι η κοινωνία της Καστοριάς διακρίνεται από τις προαναφερθείσες αρετές, εκφράζουμε τη λύπη μας που οι Δημοτικές Αρχές και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας την εκθέτουν στο πανελλήνιο με τη στάση τους.

  Έχοντας την πεποίθηση ότι παρόμοια περιστατικά α) δεν ταιριάζουν σε μια κοινωνία που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των ιδεωδών της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και β) δεν πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τη διεξαγωγή και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου (ελπίζουμε αυτά να είναι τα τελευταία κρούσματα γενικότερα), δηλώνουμε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά στην Κορησσό χάρη στην ηθική και υλική στήριξη του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων κ. Α. Κιοσσέ και ότι θα συνεχίσουμε απερίσπαστοι να ασκούμε τα -αυτονόητα- κατοχυρωμένα μας δικαιώματα της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας και της ελεύθερης έκφρασης.

  Θεσσαλονίκη 25/6/2006

  Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή

  Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
  Τασούλα Βερβενιώτη, Δρ. Ιστορικός - Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο,
  Ευτυχία Βουτυρά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  Βασίλης Δαλκαβούκης, Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  Νίκος Μαραντζίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
  Κωνσταντίνα Μπάδα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τι είναι αυτό πάλι δάσκαλε;

  Relaxed summer mood;

  Τι να σχολιάσουμε εδώ πέρα; Το κόψιμο του κειμένου η ξανά μανά τα ελληνικά πανεπιστήμια;

  Τι ακριβώς μας εκπλήσσει σε όλα αυτά;

  Ποιό είναι το καινοφανές;

  Οι εφημερίδες είναι επιχειρήσεις και δημοσιεύουν ότι γουστάρουν.

  Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι..in a relaxed summer mood και τζερτζελές να γίνεται.Μεγάλη ευθύνη για το κατάντημά τους φέρουν και πάρα πολλοί απο τους κυρίους καθηγητές.
  Ιπτάμενοι καθηγητές, καθηγητές τρωκτικά, καθηγητές που δεν πατάνε ποτέ κλπ.

  Το ελληνικό πανεπιστήμιο βιώνει και αυτό την απαξίωση που βιώνουν οι δικαστικοί,οι γιατροί,οι παπάδες,οι πολιτικοί,οι δημοσιογράφοι κλπ κλπ.

  Μη μου το mood τάραττε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Νομίζω ότι είναι καιρός να επινοήσουμε την αριστερά της αριστεράς, γιατί η κατεστημένη αριστερά πάσχει - όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με κάθε κατεστημένο.
  Κι όταν η ανανεωτική αριστερά κάνει τέτοιες κουτσουκέλες, βράσε όρυζα...

  κρίμα

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το άρθρο ήταν τόσο ρεαλιστικό που έπρεπε να κοπεί! Μπράβο που το αναρτήσατε. Το άσυλο στην ασυδωσία είναι άλλη μία ελληνική πατέντα. Το κακό είναι ότι έχουμε μόνο τέτοιου είδους πατέντες.
  Τι να λέμε τώρα...;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δηλαδή ο κ. Γουσέτης τόσο καιρό στην Αυγή έγραφε ελεύθερα? Ξαφνικά λογοκρίθηκε? Θα έπρεπε αυτό να διευκρινισθεί. Χρόνια διαβάζω εφημερίδες. Τις ειδήσεις που μπορώ να ελέγξω (και καμιά φορά είναι σημαντικές) δεν τις αναγνωρίζω. Ο τύπος είναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. Δεν έχω αντίρρηση με το παράπονο του κομμένου. Και φυσικά η λογοκρισία είναι μίασμα. Ομως αυτό που αποκαλούμε ως ελευθερία του λόγου τι σχέση έχει με την ελευθερία του λόγου???
  Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ευθύνη γι αυτό?
  Αν υπάρχει ευαισθησία στο περιεχόμενο των εφημερίδων ή στο περιεχόμενου που απουσιάζει θα πρέπει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ να θρηνούμε. ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Αλλιώς καλιεργούμε ψευδαισθήσεις. Και ξέρετε... ψευδαισθήσεις καλλιεργούμε οι γνωρίζοντες. Προπαγάνδα διαδίδει ο τύπος. Τα τηλέφωνα παρακολουθούνται... Στο Δρομοκαϊτειο τελικώς ποιοί κάθονται?
  Κρίμα για τον κ. Γουσέτη. Αλλά υποθέτω δεν αρθρογφάφησε πρώτη φορά.
  Στο Πανεπιστήμιο τέλος αυτά είναι πολύ πολύ συνηθισμένα. Στη Νομική προ εβδομάδων οι καθηγητές φυγαδεύθηκαν από τα μπαλκόνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αμέτοχοι των ευθυνών τους.
  Εμείς το εμφυσύσαμε το νέφος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κάθε ολοκληρωτική σκέψη γενά φασισμό. Αυτός που είναι πεπεισμένος ότι μόνο αυτός έχει δίκαιο και όλοι οι άλλοι άδικο είναι "λογικό" να φτάσει σε ακραίες πράξεις όταν διαπιστώνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κλασικό παράδειγμα η ιερά εξέταση της καθολικής εκλησίας σε αντιδιαστολή με τα κυρήγματα αγάπης του Ιησού. Φαντάζεστε να με κρίνει ο δικός μας ο harry και να περιμένω δίκαια κρίση έχοντας το ψευδώνυμο "Αρχαίος"!!!
  Στα δικά μας τώρα. Τα Πανεπιστήμια έχουν απο καιρό μετατραπεί σε άντρα αυθαιρεσίας μειονοτήτων. Κλασικοί "επαναστάτες αριστεριστές" καταλαμβάνουν χώρους των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ (Πάραδειγμα στο Μετσόβειο και το ΑΤΕΙ Πειραιά) τελείως αυθαίρετα και τις χρησιμοποιούν κατα το δοκούν. Το απλούστερο είναι να βάψουν όλους τους εξωτερικούς τοίχους κόκκκινους και να γράψουν ορισμένα συνθήματα. Ακολουθεί η κατάλληψη κάθε ελεύθερου χώρου στον τοίχο απο αμφίσες και συνθήματα αρχικά απο συνδικαλιστικές παρατάξεις και ακολουθεί κάθε πικραμμένος "αγωνιστής". Φυσικά κανένας δεν σκέπτεται να κατεβάσει κάποια απο αυτές τις αμφίσες ακόμα και αν αυτά που αναφέρουν έχουν προ πολλού περάσει γιατί είναι "αντιδημοκρατικό". Το αποτέλεσμα είναι ένας απίστευτος συνδυασμός απο κουρελόχαρτα που κρέμονται και κολλούνται σε κάθε απίθανη θέση. Απο κοντά και ορισμένοι επιχειρηματίες που έχουν καταλάβει τι γίνεται και χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις τους (συνήθως σεμινάρια). Πάντως οι τελευταίες είναι και οι μόνες αμφίσες που μπορείς να σκίσεις χωρίς να χαρακτηριστής "φασίστας".
  Αν γίνουν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια την καλύτερη διαφήμησή τους θα αναλάβουν οι φοιτητές των Δημόσιων Πανεπιστημίων φροντίζοντας να μην γίνονται μαθήματα και να διαμορφώνουν ένα κατάλληλο περιβάλλον "λετσαρίας" στα δημόσια. Η κόρη μου απέρριψε κάθε σκέψη να σπουδάσει στο Πάντειο μόλις τους πήγαν απο το σχολείο της επίσκεψη για το δούν!!!. Ευτυχώς που δεν έχει δεί και όλες τις άλλες σχολές.
  Να συμπληρώσω ότι η η μεγάλη άνοδος των ιδιωτικών σχολείων έγινε όταν υπήρχαν οι καταλήψεις των δημόσιων σχολείων πριν 4 χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θα υπάρξουν πάρα πολλά σχόλια πάνω στο σημερινό post. Όλοι (πάνω-κάτω) θα συμφωνήσουμε ότι μας πνίγει η μπόχα, ότι αισθανόμαστε αηδία για αυτό που συμβαίνει στα πανεπιστήμια, ότι ανατριχιάζουμε με τη ναζιστικού τύπου λογοκρίσια της Αυγής.

  Τι κάνουμε όμως για όλα αυτά;

  Πώς ορθώνουμε το ανάστημα της σκεπτόμενης μειοψηφίας μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Eleni63 said...
  Δηλαδή ο κ. Γουσέτης τόσο καιρό στην Αυγή έγραφε ελεύθερα? Ξαφνικά λογοκρίθηκε?
  Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ευθύνη γι αυτό?"

  Ο Δ. Γ. δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος - είναι πανεπιστημιακός (ΕΜΠ) και Στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας. Συνεργάζεται με την Αυγή.

  Φυσικά φταίνε και οι δημοσιογράφοι (γι άλλους λόγους) αλλά αυτό δεν ισχύει σε αυτή τη περίπτωση.


  Yosemite Sam said...
  Τι είναι αυτό πάλι δάσκαλε;
  Relaxed summer mood;

  Καλή η χαλαρότητα αλλά μερικές φορές πρέπει να ξεπερνιέται! Εγώ τρόμαξα με αυτή την υπόθεση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτή την τρομοκρατία και τραμπουκισμό την έζησα και εγώ, όπως και τόσοι άλλοι, ως φοιτητής του Αριστοτελείου. Ανοίγει η πόρτα του αμφιθεάτρου, ομάδα φοιτητών ορμά και "Θέλουμε την αίθουσα να κάνουμε συνέλευση" ή όποια άλλη δικαιολογία για να διακοπεί το μάθημα. Τότε πίστευα ότι αυτό είναι "μαγκιά", "ουφ, γλυτώσαμε το μάθημα, πάμε για καφέ"...και μαζευόμασταν γύρω από τα τραπεζάκια των διαφόρων ομάδων που όλη μέρα έβαφαν πανό και έγραφαν κατεβατά κειμένων σε μεγάλες πινακίδες που κανείς ποτέ δεν διάβαζε και νομίζαμε ότι αυτό είναι το πανεπιστήμιο...και αν ποτέ κανείς καθηγητής παραπονιόταν για τις άπειρες αφίσες που κάλυπταν κάθε επιφάνεια του φουαγιέ της Φιλοσοφικής, από του πουθενά μαζεύονταν 3-4 ντουλάπες, που ποτέ δεν χαμογελούσαν, μόνο πετούσαν κάτι δολοφονικές ματιές, και λέγανε ότι είναι της ΕΦΕΕ και περικύκλωναν τον καθηγητή, βρισιές, απειλές, κλπ...

  Ένας καθηγητής αρχαιολογίας και νυν βουλευτής του ΚΚΕ, συνήθιζε να λέει: "Όταν μπαίνεις σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο, το πρώτο που σου έρχεται να κάνεις είναι να πας στη βιβλιοθήκη να διαβάσεις. Όταν μπαίνεις σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, το πρώτο που σου έρχεται να κάνεις είναι πας στο κυλικείο για καφέ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που διαβάζουν Αυγή...?

  Άκουσον άκουσον......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Οι όροι δεξιά-αριστέρα προφανώς δεν αρκούν για να καθορίσουν τις πολιτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου. Πιο σωστό θα ήταν να χρησιμοποιούμε το σύστημα της πολιτικής πυξίδας το οποίο χρησιμοποιεί δύο άξονες, έναν οικονομικό και έναν κοινωνικό.
  Επεξήγηση και test στο site: http://politicalcompass.jpagel.net/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εγώ τρόμαξα με αυτή την υπόθεση.

  Κι όμως!

  Μερικές φορές τρομάζουμε εκεί που πρέπει να ελπίζουμε.

  Τέτοια ακραία φαινόμενα μάλλον αποτελούν ένδειξη ότι κάτι καινούργιο επίκειται.

  Ισως να πρόκειται απλά για τις οδύνες αυτού του νέου που κυοφορείται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δεν έχει πάτο επιτέλους αυτό το βαρέλι;

  Τι διάολο πρέπει να γίνει για να βγουν μαζί οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εξουσίας και να ανακοινώσουν τα πέντε-έξι μέτρα που ξέρουν όλοι αλλά κανένας δεν τολμάει να πάρει λόγω του "πολιτικού κόστους"; Τόσο χρήμα έχει τέλος πάντων η κυβέρνηση που μπροστά στο "κόστος" προτιμάνε όλοι να καταστρέψουν τη χώρα;

  Αντέχετε αυτό το αρρωστημένο κλίμα της Ελλάδας; Εγώ εδώ και πέντε χρόνια ξυπνάω με ένα κόμπο στο λαιμό, και δεν έχω και κανένα σοβαρό προσωπικό, οικογενειακό ή επαγγελματικό πρόβλημα.

  Απορίες ενός αγράμματου (ένα πτυχίο από το ΑΠΘ έχω...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα της παιδείας, αλλά και γενικά της κοινωνίας μας (όσων αφορά την πολιτική), περιγράφεται ολοκληρωμένα με το παράδειγμα που είχε πει κάποτε ο Ν.Δ. με αυτόν που κουβαλάει τη σχεδία μια ζωή στον ωμό επειδή κάποτε τον έσωσε από το φουσκωμένο ποτάμι.

  Η αριστερά -πάνω κάτω- μας έσωσε από τη χούντα. Σήμερα σε τι χρειάζεται –και ειδικά τόσο αμετακίνητη;

  Το πανεπιστημιακό άσυλο θεοποιήθηκε μετά την εισβολή του τανκ. Σήμερα ποιους εξυπηρετεί εκτός από τους γνωστούς άγνωστους που θέλουν να κάψουν και να καταστρέψουν, και τους φοιτητές που θέλουν να πιουν κάνα τσιγάρο;

  Οι φοιτητικές εκλογές γιατί έχουν χρώμα και παράταξη;

  Οι φοιτητές γιατί πιστεύουν ότι είναι αντάξιοι των προγόνων τους με το να μην κάνουν βήμα μπροστά; Που είναι οι καινούριες ιδέες; Πόσα χρόνια ακόμα ο καινούριος, μοντέρνος, δικός σας γύψος;

  Θυμάμαι σε ένα ντοκιμαντέρ τον Ανδρουλάκη να λέει ότι δεν τους ένοιαζε τόσο να σπουδάσουν, όσο να κατέβουν στην Αθήνα για να ρίξουν τη χούντα. Σήμερα οι φοιτητές, που έχουν το ίδιο "επαναστατικό" και "αγωνιστικό" ύφος όταν μιλάνε για κεκτημένα και άλλα τέτοια, ενάντια σε τι αγωνίζονται; Τι το τόσο τέλειο έχει το σημερινό σύστημα και δεν θέλουν να αλλάξει σε τίποτα;

  Ποια ελευθερία και ποια δημοκρατία προασπίζουν με πράξεις σαν αυτές στο γραφείο του καθηγητή που διαφώνησε;

  Κεκτημένα με αγώνες και αίμα προγόνων… Φίλε τίποτα δεν είναι κεκτημένο. Τα πάντα είναι προσωρινά παραχωρημένα. Άμα δεν μπορείς να τα υποστηρίξεις και να τα προστατέψεις από βανδαλισμούς –σκεπτόμενος, καλόβουλα, ότι δεν ευθύνεσαι εσύ, κάτι το οποίο χωράει συζήτηση- δεν δικαιούσαι να τα έχεις. Τα χάνεις, πως το λένε.

  Σόρυ για τις σκόρπιες και, πιθανών, χωρίς ειρμό σκέψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Αναρωτιέμαι, το post αφορούσε τη λογοκρισία ή την έκπτωση του πανεπιστημιακού ασύλου; Μου φαίνεται ότι ο οικοδεσπότης πολύ "πονηρά" (ως γάτος άλλωστε) χρησιμοποίησε το πρώτο ως αφορμή για να αναδείξει το δεύτερο.

  Εν πάση περιπτώσει, τόσο η λογοκρισία όσο κι ο ξεπεσμός του ασύλου δεν είναι αυτόχρημα συνώνυμα του φασισμού - αυτό είναι μεγάλη αυθαιρεσία - όσο αξιοκατάκριτα αν είναι και τα δύο. Θα μπορούσα να σας παρουσιάσω, κατ' αναλογίαν, πάμπολα κατ' εξοχήν φασιστικά φαινόμενα που σε πολλούς θα φαίνονταν απλώς ως ασκήσεις ελευθερίας.

  Είναι πολύ εύκολο αλλά και απλοϊκό συνάμα να χαρακτηρίζουμε ως "φασιστικό" κάθε τι με το οποίο διαφωνούμε ριζικά. Εδώ, τόσο οι "αριστερίζοντες" καταληψίες όσο κι ο οικοδεσπότης, υποπίπτουν στο ίδιο ολίσθημα.

  (Αλλά να ταυτίζονται οι καταληψίες με το Χίτλερ κι οι καθηγητές με τους Εβραίους, αυτό πια... Ευτυχώς που υπάρχει και mod αλλιώς πάλι θα γεμίζαμε σχόλια για το ...Ολοκαύτωμα!!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. (sugxwreiste mou ta greeklish, briskomai sti douleia kai den exoume greek fonts)

  Dustuxws osa eginan sto Oikonomiko Panepistimio de me ekplissoun. Eixa dei to "idio ergo" prin peripou 8-10 xronia sto EMP. Kapoios kathigitis eixe tolmisei na mpei sto grafeio tou gia na doulepsei se kairo katalipsis, oi katalipsies kapoia stigmi ton piran eidisi kai ton kleidwsan mesa sto grafeio. Meta apo polles wres kai me parembasi tou prutani an thumamai kala (Ksanthopoulos), ton afisane na fugei. H "timwria" gia tous upeuthunous itane mia apli epipliksi (se apla ellinika: tipota). Par'ola auta, zitisan na ginei geniki suneuleusi, opou apaitisan kai petuxan o prutanis na parei pisw tin epipliksi kai na zitisei kai suggnwmi.

  Einai polu eukolo na katigorisoume ton tote prutani tou EMP i tous kathigites tou Oikon. Panepistimiou gia deilia. H alitheia omws einai pws apeileitai i swmatiki tous akeraiotita. Einai episis polu eukolo na katigoroume to sunolo ton kathigitwn pws ftaine gia tin katantia twn ellinikwn panepistimiwn. O kathenas omws prepei na analabei tis euthunes tou. Mia apo tis omades pou dustuxws den to kanei, einai kai oi foitites. Oi aploi foitites, pou den exoun kamia sxesi me tis kommatikes paratakseis, kai pou ntrepontai gia osa ginontai stis sxoles tous (arketoi dustuxws einai aplws adiaforoi i thewroun pws eks orismou oi foitites prepei na antistekontai stis apofaseis tis opoias kubernisis, xwris na tis krinoune...). To ligotero pou mporoun na kanoune autoi oi foitites einai toulaxiston na pigainoun stis genikes suneleuseis kai na psifizoun kata tis katalipsis. An fusika pisteuoun oti den prepei na ginei katalipsi. Proswpiki mou gnwmi omws einai, pws teleutaia for pou egine katalipsi gia sobaro logo, itan to Noembrio tou 1973. An kapoios pisteuei pws kleinontas (kai katastrefontas) to panepistimio, to boithaei na beltiwthei, as mou to apodeiksei me gegonota (exoume polla xronia istorias katalipsewn, alla kamia beltiwsi).

  Kai fusika uparxei i euthuni tou kratous. Giati i astunomia den tolmaei estw na anakrinei ta meli tis suntonistikis epitropis katalipsis tou Oikonomikou Panepistimiou gia na brethei poios summeteixe stous bandalismous? Einai bebaia politiki apofasi. Kai an i kubernisi tolmisei na parei auti tin apofasi, tha ksesikwthoun oi "agwnistes" gia na uperaspisoun to asulo. Anarwtiemai omws egw: den einai ola ta meli tis suntonistikis epitropis ithikoi autourgoi gia autin tin praksi? Den prepei kapoia stigmi na analaboun tis euthunes tous? De mporei kapoios na tous kanei estw minusi? Einai fasismos auto? Diladi to na katastrefoun to grafeio enos anthrwpou pou de sumfwnei mazi tous ti einai? Tous kathigites pou theloun na kanoun swsta ti douleia tous poios tha tous prostatepsei???

  Teleutaia (afelis) erwtisi: giati tin eidisi gia to bandalismo den ti diabasame se kamia alli efimerida? Toulaxiston stis eidiseis pou exoune stin prwti selida sta websites tous egw den tin eida pouthena, se antithesi me tis baseis twn sxolwn, tin akatallilotita tis upourgou paideias kai tis biaiotites tis astunomias.

  (zitw suggnwmi kai an perasa to orio leksewn)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Φαίνεται πως έρχονται "νέα αφεντικά, δεξιά κι α ρ ι σ τ ε ρ ά "...

  Στη δική μου περίπτωση, την πρώτη ώρα παρακολούθησης του Ά Έτους (!)τον Οκτώβρη του 1975, όπου είχαμε συνωστισθεί- ''πρωτάκια'' γάρ,- όλο αδημονία έξω απ την αίθουσα ''Οικονομίδου''-απ τη Σίνα- για το πρώτο μας μάθημα, μιά ...'ομάδα τάξεως' συνδικαλιστών φοιτητών απέτρεπε την είσοδο, -σχεδόν την απαγόρευε-, φωνάζοντας για :

  "_Αποχή απ' το μάθημα του φασίστα καθηγητή Παυλόπουλου ! " ("Οικονομική θεωρία", Νομικό τμήμα).Έτσι αρχίσαμε να βιώνουμε την μεταπολίτευση...

  Όσο για την "Αυγή" και τα λοιπά ''κομματικά στελέχη'', ''οργανώσεις'' κτλ. γιατί δεν τα διαλύουν, κατεβαίνοντας στη βάση ;

  Πιό πρόσφατο : Ήρθα για συμπαράσταση στην πορεία που έγινε την προπερασμένη Πέμπτη (απ' τα Προπύλαια στο Σύνταγμα) μερικών χιλιάδων φοιτητών, καθηγητών και ελάχιστων επαγγελματιών για το Νόμο της Μαριέττας Γιαννάκου (με κάλεσμα συμπαράστασης της Γ.Σ.Ε.Ε./στάση εργασίας και 24ωρη της ΑΔΕΔΥ).΄
  Μέσ' στο λιοπύρι χάρηκα την αψηφισιά, τη δ ρ ο σ ι ά της νεολαίας ( υπό 38-40 βαθμούς Κελσίου).Όπου τα τσιμέντα έλυωναν κι ο ιδρώτας έτρεχε έστω και χωρίς να κάνεις την παραμικρή κίνηση. Όταν εν τέλει ξεκινήσαμε - πρίν τις δύο η ωρα - , στη διασταύρωση Σταδίου και Βουκουρεστίου, μιά ομάδα πιτσιρικάδων φοιτητών, με κόκκινα και μαύρα μαντήλια στο λαιμό και σημαιούλες σε ... ξύλινα χοντροκομμένα κοντάρια -παριστάναν τους αναρχικούς του ...Ντουρρούτι και της Μοντσένυ φαίνεται-, σήκωναν κι έδειχναν το μεσαίο δάχτυλο στα ΜΑΤ που περίμεναν στην άκρη της γωνίας, ως είκοσι-εικοσπέντε μέτρα απόσταση, απ την πορεία (οι διαδηλωτές -για μένα- ήταν - δεν ήταν 2000) .

  Οι ...θαρραλέοι αυτοί, καμμιά εικοσαριά, - ανάκατα με δεσποινίδες ...επαναστάτριες που διαπνέονταν ίσως κι αυτές απ' τον 'αέρα' της Έμμας Γκόλντμαν, ι - , με τα φουλαράκια, ήταν χωμενοι στην υπόλοιπη πορεία, μπρός απ' τα ΤΕΙ Κτηνιατρικής και το πανώ των 'Τεχνικών συντήρησης ΤΕΙ' μπροστά μας. Από κεί, με ανθρώπινη ασπίδα για προστασία, θ ρ α σ ύ δ ε ι λ α , έκαναν επαναστατικούς ...δακτυλισμούς και εκτονωτική ορθοφωνία, με την περίεργη ανοχή των αφελών ''μπλόκ''της διαδήλωσης, που προηγούνταν κι έπονταν. Άν εξαιτίας των ανεύθυνων αυτών τα ΜΑΤ επετίθεντο μετά στους ανύποπτους ή άπειρους μακρύτερα στην πορεία , θα είχαμε θύματα.

  Φυσικά οι ...υ π ε ρ ε π α ν α σ τ ά τ ε ς τούτοι, με τίποτα δεν θα περιλαμβάνονταν στους πιθανούς συλληφθέντες, ή δαρμένους : έχουν το αίσθημα αυτοσυντήρησης βλέπετε, και τα ματάκια τους βλέπουν τα πάντα : αφού α υ τ ο ί τα προκαλούν, κι όχι ο άσχετος νεαρός, ο πορευόμενος 'μισό' ή 'ένα πλήθος' μακρύτερα.

  Όταν ο Κολοκοτρώνης κι οι Πλαπούτας, Σταματελόπουλος, Λόντος, Μαυρομιχαλαίοι κι άλλοι πολλοί, σήκωναν μπαιράκι, π ρ ο σ τ ά τ ε υ α ν ταυτόχρονα τον άμαχο πληθυσμό : στο Βαλτέτσι, στα Βέρβαινα και Δολιανά.
  Ε π ρ ο μ ά χ ο υ ν των οικογενειών των, του πληθυσμού και των αφημένων στο έλεος των δυνάμεων της Σουλτανικής Τάξεως άοπλων κι αδυνάτων.

  Δέν γινόταν όμως το ίδιο με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ή τον ΕΔΕΣ, ενάμισυ αιώνα αργότερα. Τό επαναστατικό και τακτικό πρόβλημα έγινε τραγικά δυσεπίλυτο .Η βαρβαρότητα εξελίχθηκε.

  Όσο για τον ...Τίτο (1943) , εκεί ήταν που η αντάρτικη "αυτοθυσία των συμπαρασυρομένων πλήν ...αόπλων αμάχων πληθυσμών (!)ε π ι β λ ή θ η κ ε απέξω κι εν αγνοία τους, ως αιματηρό ''δόγμα ελευθερίας'' :
  όταν ο βασιλικός καθεστωτικός συντ/ρχης Ντράγκα Μιχαήλοβιτς -(δεξιοί αντάρτες / "Τσέτνικς"),- επέστησε, καταταραγμένος μετά τις μαζικές εκτελέσεις του Κραγκιούγεβατς _{Σεπτέμβρης του 1941, 2700 εκτελεσθέντες}_, την προσοχή των κομμουνιστών στο ότι οι ανταρτικές ενέδρες και σφαγές ολιγάριθμων κατοχικών φρουρών είχαν σαν αποτέλεσμα εκατόμβες των αμάχων Γιουγκοσλάβων απ' τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Τίτο απάντησε μ' ενα φοβερό :

  ''- Άν οι Σέρβοι πατριώτες δεν μπορούν, έχουμε ένα σωρό Κινέζους συντρόφους ...! "
  Αυτά για τους Αναρχικούς σταλινικούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Vrennus said...
  "Είναι πολύ εύκολο αλλά και απλοϊκό συνάμα να χαρακτηρίζουμε ως "φασιστικό" κάθε τι με το οποίο διαφωνούμε ριζικά. Εδώ, τόσο οι "αριστερίζοντες" καταληψίες όσο κι ο οικοδεσπότης, υποπίπτουν στο ίδιο ολίσθημα".


  Ώστε έτσι λοιπόν;
  Το να κρατάς ομήρους με απειλή σωματικής βίας τους καθηγητές μέχρι να πάρουν την "σωστή" απόφαση - ΔΕΝ είναι φασισμός; (Για σας προφανώς είναι δημοκρατία).

  Ενώ το να δημοσιεύεις ένα λογοκριμένο κείμενο είναι φασισμός.

  Με βοηθάτε να καταλάβω πως σκέφτονται οι φασίστες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Τά πάντα υπό κριτικό έλεγχο.΄Κάποια στιγμή του μεσοπολέμου στην Ευρώπη ένας αριστερός, ακούοντας για τις δίκες της Μόσχας, τα στρατόπεδα κτλ, έλεγε :

  "- Δέν μπορώ με τίποτα να πιστέψω αυτά που κάνει η αριστερά στην Σοβιετική΄Ένωση ..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Όλη η κοινωνία ζει και δρα κάτω απ' μια συνεχόμενη ψυχολογική απειλή βίας. Και "βία" είναι πολλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ασφαλως & ο " αρχαιος " θα εχει δικαιη κριση απο καθε δικαιο ατομο.Ελπιζω ο ΝΔ να συνδραμει τον ΔΓ στη δημιουργια του δικου του σαητ ή & μπλογκ, που επρεπε να υπαρχει εδω & πολυ καιρο... Τα ξενα χερια ειναι μαχαιρια,ο δε λυκος εχει χοντρο σβερκο γιατι κανει τις δουλειες του μονος του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Καλά σου λέει ο Ν. Δήμου, vrennus, χαμένα τα έχεις;
  Διάβασα την είδηση σε άλλο Μ.Μ.Ε. και δυστυχώς δεν θυμάμαι σε ποιό. Και λέω "δυστυχώς", διότι μετά από τη λογοκρισία που ασκήθηκε και την πρωτοφανή κάλυψη που λαμβάνουν οι φοιτητές από μερίδα των Μ.Μ.Ε., έχει σημασία πια ποιός αποκαλύπτει αυτά τα θέματα. Ίσως ήταν ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δεν είμαι σπίτι για να το ψάξω.
  ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Μπράβο στους δύο καθηγητές για το θάρρος τους...Πολύ μοναχικός ο αγώνας τους γι αυτό και αξίζει διπλά συγχαρητήρια...Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική μαφία φοιτητοπατέρων ,που όμοια της μόνο ο Ελίας Καζάν στο "Λιμάνι της Αγωνίας" έχει περιγράψει...Επί του πρακτέου βέβαια, η λογική του τσαμπουκά των καταληψιών και των πανεπιστημιακών-συνοδοιπόρων τους έχει επικρατήσει πλήρως...Και δεν βλέπω και κανέναν ικανό, να τα βάλει μαζί τους...Εν τω μεταξύ τα ελληνικά πανεπιστήμια θα συνεχίζουν να βουλιάζουν μέσα στη διεθνή ανυποληψία τους...Καληνύχτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. (άντε πάλι μου ξέφυγε και πατήθηκε το login)
  ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ στην ΑΥΓΗ, ΝΤΡΟΠΗ όμως και στη Σύγκλητο του Οικονομικού πανεπιστημίου, τα μέλη της οποίας έπρεπε αμέσως μετά την έωλη αυτή διατεταγμένη συνέλευση να καταγγείλουν σύσσωμοι τους φοιτητές που τους τρομοκράτησαν, ομού μετά του συντονιστικού, ώστε για μια φορά επιτέλους τα παλιόπαιδα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους. Επίσης, ιδανικό θα ήταν αν παραιτούντο όλα τα μέλη της Συγκλήτου, για να μη πω και όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του πανεπιστημίου. Σας φαίνεται ακραίο; Καθόλου ακραίο δεν είναι, ή μάλλον μόνο μια τέτοια ακραία αντίδραση θα συνιστούσε κατάλληλη αντιμετώπιση της συμπεριφοράς των φοιτητών. Αλλιώς το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι οι καθηγητές τους φοβούνται και ανέχονται τις συμπεριφορές τους. Κι αυτό τους αποθρασσύνει.
  Αν θέλουν να γίνουν ώριμοι πολίτες οι φοιτητές, άξιοι να αποφασίζουν, να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους.
  Διότι αν μια οποιαδήποτε ομάδα εφήβων καταστρέψει το γραφείο κάποιου ή το αυτοκίνητο του, είναι γνωστό ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη, αντίθετα θα σημαδευτεί για μια ζωή από αυτή την πράξη της.
  Αλλά δυστυχώς, επειδή περισσεύει η δειλία κι ο ωχαδερφισμός και στους μεγαλύτερους, εν προκειμένω στους διδάσκοντες που αφήνουν το συνάδελφο ακάλυπτο κι ανέχονται τους τραμπουκισμούς, γι' αυτό κι οι νέοι φέρονται έτσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Από τότε που τη διάβασα αυτή την είδηση, δεν λέει να μου φύγει από το μυαλό...Μήπως να κάναμε κάτι για να δείξουμε σε αυτούς τους καθηγητές πως δεν είναι μόνοι τους, πως δεν έχει επικρατήσει πλήρως ο τραμπουκισμός???Μια συλλογή υπογραφών,κάτι τέλος πάντων ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. cobden
  Εδώ θα φανεί η δύναμη των blogs και ήδη φαίνεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Προσπαθώντας να καταλάβω πως ακριβώς λειτουργούν τα πολιτικά συστήματα στον κόσμο κατέληξα οτι δεν είναι ευθεία (αριστερά, δεξια, κέντρο) αλλά κύκλος.
  Όταν λοιπόν σχηματίσουμε σε κύκλο την ευθεία που λέγαμε θα δούμε οτι η ακροδεξιά συνορεύει με την ακροαριστερά!
  Είναι ώρα να καταλάβουμε οτι δεν είναι οι ταμπέλες αυτές που κάνουν κάποιον δημοκράτη ή φασίστα!
  Η Αυγή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Δεν είναι δυνατόν διάφορα φασιστότεκνα που διατυμπανίζουν αριστερές καταβολές να προσβάλουν έτσι τόσο το κύρος της εφημερίδας όσο και την νοημοσύνη μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Καλυτερα που...ο αλλος Νιονιος εφυγε απο το λαθροβιο εντυπο των 3χιλ. φυλλων. Go web ( κατα το : Go West ).Η προταση " μιση ωρα στον χ*τλερ,μιση ωρα στους Εβραιους " ειναι ενα μεγαλο φιλοσοφικο ζητημα...Μπορω να βρω επιχειρηματα & υπερ & κατα. Αξιζει ενα ποστ,οπως & η βλακωδης μπουνταλαδικη σταση των Ισραηλινων απεναντι στους πολ. εγκληματιες ("τρομοκρατες") Παλαιστινιους,που δινει τροφη σε καθε αντισημιτη ,αλλα απο φθινοπωρο. Το καλοκαιρι δεν σηκωνει κουλτουρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Στην αρχαιότητα άσυλο ήταν ένας χώρος ιερός που ανήκε στον θεό. Εκείνος που πατούσε στο χώμα του ασύλου είχε το δικαίωμα να αποφύγει την εφαρμογή των νόμων του ανθρώπων στο πρόσωπό του.
  Νομίζω ότι αυτές οι ουδέτερες ζώνες σε πραγματικό και σε θεωρητικό επίπεδο, αυτές έστω οι «τρύπες» του συστήματος, είναι απαραίτητες.
  Τόσο οι ελευθερίες όσο και η κατάργησή τους έχουν συνέπειες. Και στο κάτω-κάτω δεν μπορεί ολόκληρη η φοιτητική κοινότητα να χαρακτηρίζεται από τις πράξεις κάποιων.
  Προσωπικά δεν θα μου άρεσε, στο όνομα της ασφάλειας, να έχει κάποιος κλειδιά από το σπίτι μου, από τα συρτάρια μου, πρόσβαση στον υπολογιστή μου. Εξάλλου ποιός με εξασφαλίζει από εκείνον που έχει αναλάβει την ασφάλειά μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Συμφωνώ με φίλες/ους προλαλήσαντες.

  Δε μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει «κλικ» στον ίδιο φοιτητή, ο οποίος από χύμα-στο-κύμα νοοτροπία σαν κι αυτές που λέμε τώρα, εάν τυχόν μπει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ξαφνικά αλλάζει, γίνεται.. αρνί που ξαφνικά τον ενδιαφέρουν τα ιδεώδη περί μάθησης, παιδείας, καλλιέργειας κτλ κτλ κτλ. Ο ίδιος άνθρωπος. Με μερικούς μήνες διαφορά.

  Οπως επίσης πώς τόσα και τόσα σπουδάια μυαλά/παιδιά δεν κάνουν τίποτε και απλώς ζουν σαν σκιές για μερικά χρόνια εκέι μέσα, παίρνουν το πτυχίο τους & τέρμα - δεν είναι και δικό τους χωράφι?!?! Τις όποιες καλές ή κακές εξελίξεις δεν τις λούζονται κι αυτοί?!?!?!

  Ασυλο – ποιό άσυλο? Το άσυλο δε σημαίνει με κυνηγάς τραμπούκε (μεγάλη λέξη, χωράει πολλούς), αλλά εδώ μέσα δεν μπορείς να μπεις? Οπότε εγώ ξαποσταίνω & κοιτάζω να εκμεταλλευτώ τον χρόνο μου όσο είμαι εδώ για να βελτιώσω τη θέση μου για τώρα & μελλοντικά, για μένα και τους άλλους, με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο – και σίγουρα ΧΩΡΙΣ να συμπεριφέρομαι σαν τραμπούκος του χειρίστου είδους... Με ωριμότητα και ψυχραιμία. Ο,τι οι απ’έξω που με κατατρέχουν, ΑΚΡΙΒΩΣ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

  Πούν’το?!?!?!

  Απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας ανθρώπων? Κάψιμο των εργασιών & των πινάκων και της στέγης ολόκληρης? Σπάσιμο γραφείων, υπολογιστών, διάλυση βιβλιοθηκών? Και βγαίνουμε και παραόξω, και σπάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας για επιδόρπιο?

  ΜΑΤ.

  Μέχρι νεωτέρας.

  Δε με νοιάζει πώς, δε με νοιάζει τι, αν δεν καταστείλουμε, μέχρι we kick ass. We kick ass bad.

  Και μετά όλα τ’άλλα.

  Οταν φτάνει η κατάσταση στο απροχώρητο, πρώτα προστατεύουμε (ανθρώπους, πνευματικό μόχθο, εγκαταστάσεις & υλικό) και μετά λύνουμε (συζητάμε, αναλύουμε, αποφασίζουμε). Φτιάχνουμε και μηχανισμούς προστασίας (μεγάλη κουβέντα) χρησιμοποιώντας τη γνώση από τέτοιες άθλιες εμπειρίες.

  Και για να προστατευτούν αυτοί που αν δεν τις φάνε τώρα, θα τις φάνε αργότερα (στο πολλαπλάσιο), νέο στυλ βραδυφλεγών μηνύσεων, να τους κηνυγάνε μια ζωή – να πας να πιάσεις δουλειά και να εκκρεμούν 10 μηνύσεις από τότε που σαν φοιτητής έσπαγες γραφεία. (Κι αντίστροφα εννοείται, έκλεισες τον δρόμο στην πρόοδο και χαντάκωσες φοιτητές? Βοηθός Ιχθυοκαλλιέργειας στην Πίνδο δυσμενή, αλλά μου φαίνεται απίθανο καθηγητές να κρατήσουν ομήρους φοιτητές!)...

  (ε ρε ένας guerrero που σας χρειάζεται...)

  Πού ζω? Στη χώρα της σοκοφρέττας μάλλον....

  Εκεί όμως ζουν κι αυτοί που τα κάνουν απλώς γιατί Μπορούν.

  Ασύλληπτο!

  Απλώς έχοντας ζήσει φοιτητές και πόσο μπορούν να προσφέρουν, μου φαίνεται αδιανόητη τέτοια κατάντια. Και φταίμε όλοι, από την οικογένεια μέχρι τα μήντια και φυσικά όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ανεξαρτήτως παράταξης? Μάλλον εξ’αιτίας της κάθε παράταξης – την οποία κι αποτελούμε όλοι μας, ε?

  (Αριστερά- ο καλός φοιτητής, που πονάει το πανεπιστήμιο, είναι κατ’ανάγκην ο αριστερός? Ο δεξιός δλδ τι κανει, θα τα μπηστήξει κάτω να πάει σε κολλέγιο άρα δε μας αφορά?)

  Αυγούλα, πληζ δλδ, ψαλίδι τώρα? Το 2006? Πού ξημερώνει η μέρα σου? Το εργοστάσιο έκλεισε καρντιά μου, έμεινες με ανταλλακτικά χωρίς αμάξια, κοίτα να τα κάνεις κάτι άλλο (αμπαζούρ πχ) ή φτιάξε εκ νέου αμάξια, εδώ, για τις τοπικές ανάγκες. Οχι, δεν θα τα βάψω... μπλε, αλλά η κατάσταση είναι τραγικά γελοία...

  (χμ, και γελοιωδώς τραγική, κι αυτό παίζει...)

  Φούντωσα!

  (500!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Όπως όλα τα φασιστικά καθεστώτα έτσι και το δικό μας αυτοχαρακτηρίζεται και ως δημοκρατικό. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: ζούμε σε ένα καθεστώς ανομίας, επιμελώς καλλιεργημένης απ΄ αυτούς που ξέρουν να την εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος, τους λύκους οι οποίοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται. Και η παιδεία και άλλοι τομείς του κράτος μας αποσυντίθενται ραγδαία ενώ η κουβέντα γίνεται για το πάπλωμα. Διαφωνούμε για απίθανα πράγματα και αναλωνόμαστε σε αυτά τη στιγμή που από τα πανεπιστήμια τα παιδιά βγαίνουν αμαθή, με ένα πτυχίο που αναγνωρίζεται μόνο από το δημόσιο, τον έτερο καρκίνο αυτού του κράτους. Στο όνομα της πολυφωνίας ουρλιάζουμε με απώτερο σκοπό να μην εισακουστούν οι άλλοι.
  Απ΄ την άλλη σε άλλα κράτη κάποιοι δουλεύουν σοβαρά και συντονισμένα. Σε άλλα κράτη οι νόμοι λειτουργούν για το κοινό καλό και αυτά τα κράτη τελικά προοδεύουν. Στο προηγούμενο άρθρο έγινε θέμα για την θεωρία της εξέλιξης, ας ελπίσουμε ότι η θεωρία αυτή είναι λάθος γιατί αν είναι σωστή δεν έχουμε καμία ελπίδα.

  (υποσημείωση Ο Καποδίστριας όταν ανέλαβε το διαλυμένο αυτό μόρφωμα που ακόμα δεν είχε ονομαστεί Ελλάδα που είχε 95% αναλφαβητισμό, θεώρησε σαν βασική προτεραιότητα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι σκοταδιστές αντίπαλοι του, αγράμματοι και αυτοί ,που τελικά επικράτησαν αφού τον σκότωσαν, υπερθεμάτιζαν και ζήταγαν πανεπιστήμια και ακαδημίες και παρίσταναν τους προστάτες της επιστήμης. Το ίδιο γίνεται και τώρα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Αν και τα ξέρουμε, τα βλέπουμε και τα διαβάζουμε καθημερινά, το συγκεκριμμένο ζήτημα με συγκλόνισε!

  Το θέμα είναι πολύ απλό. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και υφίσταται τον χειρότερο φασισμό. Τον φασισμό των τραμπούκων του πεζοδρομίου.

  Αυτοί που εκλέγονται για να κυβερνούν – με ελάχιστες εξαιρέσεις-ασχολούνται μόνο με τα ανώδυνα και ό,τι τους ενδιαφέρει άμεσα και «προσωπικά». Ισως το ενδιαφέρον τους να φθάνει και μέχρι το κόμμα κάποιες φορές. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο γι' αυτούς!

  Πέρα βρέχει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Αγαπητή kerasia το άσυλο μπορεί να ανήκει στο θεό, αλλά εδώ στη γη που βρίσκεται κάποιος άνθρωπος είναι υπεύθυνος για αυτό. Αν αυτός(οι) ο άνθρωπος αποδειχθεί ανίκανος πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος. Και το άσυλο στα χέρια των φοιτητών μας έχει κοστίσει πολλά δίνοντάς μας τίποτα. Με αυτή τη λογική δεν μπορούν να το κρατάνε. Το ότι μπορεί μετά να είναι χειρότερα δεν είναι δικαιολογία για να διαιωνίζεται μία άσχημη κατάσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. 1) Το να πάει κανείς στην Ελλάδα να κάνει επιχειρήσεις ή παιδεία, είναι σαν να αγοράσει ένας επαγγελματίας φωτογράφος μια μηχανή Barbie Photo για να κάνει τη δουλειά του...
  Η Ελλάδα είναι καλή χώρα για διακοπές, παραλία και τα ρέστα. Και πολλοί κάτοικοι είναι πνευματώδεις, με εξαιρετικό χιούμορ, φιλοξενία, φιλότιμο, κλπ.

  2) Οι ομάδες αυτές των φοιτητών των Αθηνών (ειδικά των Αθηνών) και οι καθηγητές που τους υποκινούν, είναι καλοί για να με ακολουθούν με το σταχτοδοχείο όταν κάνω διάλειμα από τη δουλειά στην αυλή μου. Για τίποτα άλλο δεν κάνουν. Δεν είναι χρήσιμοι. Είναι άχρηστοι.

  3) Ο Χίτλερ βρήκε αρκετούς υποστηρικτές από όλους τους πολιτικούς χώρους στην Ευρώπη (και από τους Γερμανούς μετανάστες στις ΗΠΑ), πριν βέβαια επιτεθεί σ' όλο τον κόσμο.

  4) Δεν νομίζω ότι όλα αυτά αποτελούν πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα Ελληνικά πανεπιστήμια, λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης, είναι ασήμαντα. Το τμήμα αυτό της Ελλάδας (φοιτητές - καθηγητές), έχει την ίδια παγκόσμια εμβέλεια που έχουν οι εργάτες συλλογής μπανάνας στη Τζαμάικα. Όχι, λάθος, αυτοί οι εργάτες συλλογής μπανάνας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία από όλο το φοιτητικό σώμα της Ελλάδας. (λόγω του ότι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και σοβαρότατοι φοιτητές στην Ελλάδα, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά).

  Το θέμα του όλου φόρουμ είναι μάλλον αχρείαστο και τονίζει το προφανές, κάτι που γνωρίζαμε όλοι: ότι το λεγόμενο "φοιτητικό" κίνημα δεν είναι παρά μια αστεία επανάληψη της νεολαίας του χίτλερ (αστεία, γιατί οι ναζί ήταν σοβαρότατοι, κατακτήσανε την Ευρώπη όλη, μέχρι που την απελευθερώσανε τα Αμερικανάκια... ενώ οι φοιτητές δεν μπορούν να κατακτήσουν ούτε σοβαρή γκόμενα, είναι αστεία κι ασήμαντα ανθρωπάκια -- they give hitler a bad name... κάτι σαν τους skinheads εδώ πέρα που μόλις τους φωνάξεις λίγο κρύβονται στο υπόγειο, ή μετά την 9/11, μόλις βλέπουν Άραβα, κρύβονται όπου βρουν).

  Λευτέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Το άσυλο

  Το άσυλο είναι κάτι που μόνο οι μη εργαζόμενοι στην Ελλάδα δικαιούνται. Οι σκληρά εργαζόμενοι και φιλότιμοι άνθρωποι, δεν δικαιούνται άσυλο και μάλιστα τους κυνηγάνε όλοι (εφορίες, αστυνομίες κλπ) κάθε φορά που χρωστάνε 1 ευρώ...

  Το κακό είναι ότι οι σκληρά εργαζόμενοι και φιλότιμοι, δεν είναι βίαιοι και παλιάνθρωποι, οπότε δεν πρόκειται ποτέ να πιάσουν τις καραμπίνες και να σκοτώσουν (ναι, να σκοτώσουν) τους νέους αγάδες και ναζί που τους καταπιέζουν σήμερα (συνδικάτα, φασίστες φοιτητές της αριστεράς, άσυλα κλπ). Οπότε, δεν πρόκειται να δούμε απελευθερωτική επανάσταση στην Ελλάδα.

  Γι' αυτό μερικές φορές τον γουστάρω τον Φιντέλ Κάστρο. Είναι και μάγκας, είναι και δίκαιος. Ξεροκέφαλος και μοβόρος, αλλά δίκαιος. Είδατε ποτέ να γίνει "φοιτητική κατάληψη" στην Κούβα; Θα τους εκτελούσε επί τόπου στο δρόμο. Όχι σαν τους δικούς μας, τις "ψυχούλες" δικτάτορες που ρίξανε μια καγκελόπορτα στο πολυτεχνείο και το πήρανε και στα σοβαρά... εδώ ρε παιδιά τα ΜΑΤ και ΜΕΑ της σοσιαλιστικής Ελλάδας έχουν δείρει χιλιάδες περισσότερους απ' ότι έδειρε οποιαδήποτε χούντα κι οποιοσδήποτε βασιλιάς στην Ελλάδα...

  Για σκεφτείτε το λίγο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. "Εδώ και καιρό σκεπτόμουν να γράψω ένα ποστ για τον εξ αριστερών φασισμό."

  Αλλά φοβήθηκες, ε;
  Γιατί βέβαια στην Ελλάδα, ο φόβος και ο τρόμος έχει καταντήσει η αριστερά. Άμα βγάλω αφίσα και φωνάζω "κάτω η δεξιά", δεν τρέχει τίποτα, θα μαζέψω κι οπαδούς (ίσως και καμιά απελπισμένη γκόμενα). Άμα βγάλω αφίσα και πω "κάτω η αριστερά", θα με σκοτώσουνε οι δημοκρατικοί φοιτητές. Έτσι δεν είναι;

  Γι' αυτό σας λέω. Άμα ήμουνα Ελλάδα και είχα λεφτά, θα είχα αποσυρθεί σε κάνα ωραίο νησί (Κέρκυρα ας πούμε), και θα την περνούσα ζωή και κότα με τις παραλίες, το εξαιρετικό τοπίο κλπ. Κάθε χώρα έχει το σκοπό της, η Ελλάδα είναι σαν μια πανέμορφη γυναίκα χωρίς μυαλό (υπάρχουν γυναίκες όμορφες και με μυαλό, και κυριαρχούν... αλλά οι όμορφες χωρίς μυαλό, έχουν κι αυτές τη χρησιμότητά τους, ειδικά όταν δεν ανοίγουν το στοματάκι τους).

  Περάστε καλά. Χαρείτε τον ωραίο καιρό, τις παραλίες, τα απίστευτα τοπία, την ιστορία (έστω κι αν πολλές αρχαίες ιστορίες έχουν white trash σενάριο... άκου σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μάνα του... από το Άρκανσα ήτανε το παιδί;), έχουν ενδιαφέρον μεγάλο και είναι entertaining και παιδαγωγικές ταυτόχρονα. Κι έχει η Ελλάδα και κάτι τύπους που λένε ωραία πράματα... είναι χώρος για "ελαφρά κι ευχάριστη διαβίωση". Νο. 1 στον κόσμο. Αλλά μόλις πιάνουν κι ασχολούνται σήμερα με κάτι θέματα όπως η παιδεία, οι επιχειρήσεις, επιστημονική πρόοδος κλπ... ρε παιδιά, αφήστε τα αυτά γι' αυτούς που είναι ικανοί...

  Ο καθένας με τον τομέα του κι ο Λουμίδης στους καφέδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. cobden said...
  Μπράβο στους δύο καθηγητές για το θάρρος τους...Πολύ μοναχικός ο αγώνας τους γι αυτό και αξίζει διπλά συγχαρητήρια..


  Che fece .... il gran rifiuto

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Elpizw to simerino blog na einai to "tipping point", i stagona pou tha ksexeilisei to potiri, kai kati na ginei (i mipws: kati na kanoume?). Elpizw toulaxiston mesa stis epomenes meres na dw tin eidisi tou bandalismou se prwtoselida efimeridwn. Einai pleon gnwsto oti toulaxiston i Eleutherotupia parakolouthei to blog. As apodeiksei loipon oti einai Eleutherotupia. Kai elpizw na akolouthisoun ki alloi.

  Sxetika me to an oi prakseis mias mikris omadas xaraktirizoun ti foititiki koinotita: NAI! An auto den aresei sti foititiki koinotita, as analabei tis euthunes tis, as apomonwsei kai as timwrisei auti tin omada.
  Kapote prepei oloi na analaboume tis euthunes mas. Einai kati pou stin Ellada dustuxws de mathainoume pote. Panta kapoios allos ftaiei...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Λες
  "Δε μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει «κλικ» στον ίδιο φοιτητή, ο οποίος από χύμα-στο-κύμα νοοτροπία σαν κι αυτές που λέμε τώρα, εάν τυχόν μπει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ξαφνικά αλλάζει, γίνεται.. αρνί που ξαφνικά τον ενδιαφέρουν τα ιδεώδη περί μάθησης, παιδείας, καλλιέργειας κτλ κτλ κτλ. Ο ίδιος άνθρωπος. Με μερικούς μήνες διαφορά."  Να σου απαντήσω, μια κι έχω δει πολλούς φοιτητές από άλλες χώρες εδώ στις ΗΠΑ:

  Οι περισσότεροι φοιτητές από χώρες με "παιδάκια της μαμάς" (όπως η Ελλάδα), ΔΕΝ έχουν δική τους προσωπικότητα: αντιγράφουν και μιμούνται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Εάν το όλο περιβάλλον είναι σοβαρό, γίνονται κι αυτοί σοβαροί (για να "ταιριάζουν" με τους υπόλοιπους). Εάν το περιβάλλον είναι κάτι σαν τη νομική αθηνών, τότε, θέλοντας να ανήκουν στην "ομάδα", πετάνε πέτρες.

  Στ' αλήθεια απορείς, γιατί δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι η εμβέλεια του εγκεφάλου αυτών των φοιτητάκων που ακολουθούν, σαν groupies της Μαντόνα, τους αριστερούς ή δεξιούς "αρχηγούς", είναι περίπου ίση με την εμβέλεια του εγκεφάλου ενός χάμστερ: τους βάζεις έναν τροχό στο κλουβάκι τους και μπαίνουν μέσα και γυρνάνε γύρω γύρω...

  Ότι θες τους κάνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Πολύ απόλυτο σας βρίσκω κ. Δήμου.

  «Να πάρουν την άποψη και της "άλλης πλευράς".» γελοία δικαιολογία;

  Εγώ θα το έλεγα διασταύρωση στοιχείων.

  «Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους...», το να συγκρίνεται τους φοιτητές με τους ναζί σας φαίνεται λογικό; Έχετε ακούσει την "άλλη πλευρά" κ.Δήμου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Χαίρομαι που βλέπω αρκετούς από σας να θυμώνουν. Συμφωνώ με τον αρθρογράφο: φταίνε όσοι σιωπούσαν κι όσοι συνεχίζουν να σιωπούν. Αλλά φταίνε και όσοι δεν κάνουν τίποτα ακόμα κι αν αγανακτούν.

  Στο ΕΜΠ τουλάχιστον, ο τραμπουκισμός είναι καθημερινότητα. Αν διαφωνείς -γιατί αν συμφωνείς όλα είναι εντάξει κι απλώς όταν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν γυρίζεις για λίγο το βλέμμα σου και σφυρίζεις αδιάφορα.

  Εκ των έσω, το μεγαλύτερο τμήμα του φοιτητικού σώματος -που δε ταυτίζεται, ούτε εκπροσωπείται από αυτούς και τις πρακτικές τους- μοιάζει μάλλον νωθρό και αποστασιοποιημένο (όσο δε το αγγίζει άμεσα) ώστε να καταφέρει να αντιδράσει.
  Απλώς «καταδικάζει» όταν μαθαίνει, αλλά τότε είτε είναι αργά, είτε απλώς είναι αδιάφορο. Λίγοι αρκούν για να διαμορφώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, ελάχιστοι τα αποτελέσματα των συνελεύσεων. Κι έτσι πολύ εύκολα αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται ή και διογκώνεται.

  Τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της ενασχόλησής μου έχω δει να συμβαίνουν πάρα πολλά. Με πρόφαση δήθεν «αγώνες» κι αιτία μάλλον σύνδρομα -με τα πιο ήπια εξ’ αυτών να ‘ναι τα μεταπολιτευτικά διδάσκουν την «αμεσοδημοκρατία»... Στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου, του «Πανεπιστημιακού Ασύλου» για το οποίο δήθεν κόπτονται έχουνε στείλει παιδιά στο νοσοκομείο -κι όχι από τους συνηθισμένους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια κομματο-σκυλοκαβγάδες. Έχουν έρθει με καθηγητές στα χέρια, έχουν κάψει, χτίσει, γκρεμίσει, κλειδώσει, βάψει, καταστρέψει πράγματα που ανήκουν σε «προδότες» που τολμάνε να μην «είναι μαζί τους». Σε όσους τολμούν να μη «συμμορφώνονται» με αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου (οι οποίες για κάποιο λόγο δικαιούνται να αφορούν οτιδήποτε και να δεσμεύουν τον οποιονδήποτε σε απόλυτο βαθμό...)

  Η σκυτάλη όμως περνάει σε όλους εντός και εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι καιρός να αντιδράσουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. "Το θέμα είναι πολύ απλό. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και υφίσταται τον χειρότερο φασισμό. Τον φασισμό των τραμπούκων του πεζοδρομίου."


  Και βέβαια αρνείστε ακόμα να παραδεχτείτε αυτό που λέω, ότι η Ελλάδα είναι καλή για ελαφρό χαβαλέ κι ελαφρή καλοπέραση μόνο (εκτός Αθηνών βέβαια, γιατί εντός Αθηνών ούτε γι' αυτό δεν κάνει).

  Και το καταλαβαίνω, γιατί κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί το αστειότατο του ίδιου του σπιτιού του. Η φυσική άμυνα του εγκεφάλου, μας απαγορεύει να δούμε τέτοιες φοβερές πραγματικότητες. Αντίθετα, προτιμούμε να ονειρευόμαστε σημαίες της ενωμένης ευρώπης, ταρατατζούμ και άλλους εορτασμούς, παρελάσεις και σημαιάκια κλπ, και να φανταζόμαστε ότι τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι σοβαρά ιδρύματα και τα ξένα (στα οποία στηρίζονται οι περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις κι εφαρμογές), δεν είναι παρά εμπορικές επιχειρήσεις.

  Το να πάει κανείς σε ένα απ' αυτά τα πανεπιστήμια στα οποία γίνονται οι διαδηλώσεις κλπ, δεν έχει διαφορά από το να πάει σε μια οποιαδήποτε μπαρ-καφετέρια.

  Εξαιρούνται βέβαια πιο σοβαρά ιδρύματα, των οποίων η εκπαίδευση όντως δίνει τη δυνατότητα σε νέους να μεταβούν στο εξωτερικό και να προκόψουν. Οι υπόλοιποι, παραμένουν "χάμστερ", μπαίνουν στο Ελληνικό δημόσιο κλπ.
  Αυτές τις "χάμστερ" πραγματικότητες τις έχω δει και στις ΗΠΑ. Η διαφορά είναι ότι όταν κάποιος είναι σχετικά ασήμαντος εδώ, το ξέρει (και τρέχει στους ψυχολόγους). Στην Ελλάδα νομίζει ότι είναι θεός.
  Έβγαλε η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. «Your comment has been saved and will be visible after blog owner approval.» Αυτό τι είναι; Εν δυνάμει λογοκρισία μήπως;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Οσο η "άλλη πλευρά" παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια ή κουνάει το κεφάλι μπροστά στην οθόνη του pc, ο προπηλακισμός των δύο καθηγητών είναι μόνο η αρχή. Αυτή η χώρα, παραδομένη εδώ και χρόνια στο ψευτοαριστερό ιδεολογικό τσαμπουκά (και όχι μόνο, όπως φαίνεται) είναι καταδικασμένη να σέρνεται. Συμπαράσταση στους καθηγητές με κάθε δυνατό τρόπο. Κάποιο email τους?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Άσχημα νέα για όλους εμάς σύντροφοι... Αλλού βρισκόμαστε με τις πράξεις μας κι αλλού νομίζουμε πως ανήκουμε χάρη σε κάποια χαριτωμένα λογάκια και φιλοσοφημένα κλισέ. Ρίξτε μια ματιά στις πράξεις των φοιτητών και κάντε τις αναγωγές.

  - Η απαίτηση ‘πάρε τη σωστή απόφαση Σύγκλητε’ δεν είναι αντάξια με τη συγκυβέρνηση συνδικάτων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, Τράπεζες και άλλες ΔΕΚΟ;
  - Η κατάληψη των ΑΕΙ και το σπάσιμο του γραφείου του καθηγητή δεν είναι αντάξια του ‘κατεβάζω τους διακόπτες’ της ΔΕΗ και του ‘κλείνω την Εθνική’ των αγροτών;
  - «Πέρασα» δεν λέει ο φοιτητής και «διορίστηκα» ο δημόσιος υπάλληλος; «Και τώρα θα κάααθομαι» δεν λένε και οι δυο; Ποιός θα τους χαλάσει τη βολή τους; Το κεκτημένο τους;
  - Και φυσικά, στις πλάτες των γονιών οι φοιτητές, των φορολογουμένων οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  - Εννιακόσιες όλες κι όλες σελίδες (30 σελίδες σημειώσεις επί 30 μαθήματα) σε κάνουν επιστήμονα. Όπως ένα κολοβό ωράριο σ’ ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο σε κάνουν εργαζόμενο.
  - Κι από την άλλη, η γνώση που προσφέρει το κράτος τα ΑΕΙ, μόνο αντάξια της παραγωγικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες είναι.

  Αυτό το κράτος ανήκει στους κολίγες του με την πιο αναρχική έννοια. Ας να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Άσχημα νέα για όλους εμάς σύντροφοι... Αλλού βρισκόμαστε με τις πράξεις μας κι αλλού νομίζουμε πως ανήκουμε χάρη σε κάποια χαριτωμένα λογάκια και φιλοσοφημένα κλισέ. Ρίξτε μια ματιά στις πράξεις των φοιτητών και κάντε τις αναγωγές.

  - Η απαίτηση ‘πάρε τη σωστή απόφαση Σύγκλητε’ δεν είναι αντάξια με τη συγκυβέρνηση συνδικάτων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, Τράπεζες και άλλες ΔΕΚΟ;
  - Η κατάληψη των ΑΕΙ και το σπάσιμο του γραφείου του καθηγητή δεν είναι αντάξια του ‘κατεβάζω τους διακόπτες’ της ΔΕΗ και του ‘κλείνω την Εθνική’ των αγροτών;
  - «Πέρασα» δεν λέει ο φοιτητής και «διορίστηκα» ο δημόσιος υπάλληλος; «Και τώρα θα κάααθομαι» δεν λένε και οι δυο; Ποιός θα τους χαλάσει τη βολή τους; Το κεκτημένο τους;
  - Και φυσικά, στις πλάτες των γονιών οι φοιτητές, των φορολογουμένων οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  - Εννιακόσιες όλες κι όλες σελίδες (30 σελίδες σημειώσεις επί 30 μαθήματα) σε κάνουν επιστήμονα. Όπως ένα κολοβό ωράριο σ’ ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο σε κάνουν εργαζόμενο.
  - Κι από την άλλη, η γνώση που προσφέρει το κράτος τα ΑΕΙ, μόνο αντάξια της παραγωγικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες είναι.

  Αυτό το κράτος ανήκει στους κολίγες του με την πιο αναρχική έννοια. Ας να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Η κατάσταση είναι τραγική, μιας και τέτοιου τύπου γεγονότα συμβαίνουν συχνά (όποιος έχει επαφή με τον πανεπιστημιακό χώρο το επιβεβαιώνει). Η βία που ασκείται απ' όλες τις πλευρές δίνει μία νέα διάσταση στη φράση "διάλογος με επιχειρήματα" και τελικά επιβιώνει μόνο ο φόβος και η ασυδοσία.
  Όμως, δεν ευθύνεται μόνο η οργανωμένη μειοψηφία η οποία εκμεταλλεύεται την αποχή/αδιαφορία/αηδία των υπολοίπων και αποκτά τον έλεγχο. Συνυπεύθυνοι είμαστε και όλοι εμείς (φοιτητές, καθηγητές, φορολογούμενοι πολίτες) που ανεχόμαστε τέτοιες ενέργειες αντί να απαιτήσουμε και να υποστηρίξουμε μία προσπάθεια αλλαγής.
  Οι δυνατότητες ενημέρωσης και άμεσης επικοινωνίας είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ. Το ότι τα συμβάντα αυτά «διαρρέουν», ο κόσμος ενημερώνεται γι’ αυτά, αντιδρά, συζητά και ψάχνει με κάνει να ελπίζω.

  Μιχάλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. "Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους..."

  Μα πότε έδωσε κανείς το λόγο στους Εβραίους...;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Προς ΝΔ: όποτε πατάω refresh, μου λέει ότι θα ξαναστείλει τα δεδομένα - ελπίζω να μην στέλνω σειρά από κενά σχόλια. Ένα έστειλα, ελπίζω να έφτασε (αυτό δεν είναι προς δημοσίευση, απλά σε περίπτωση που φαίνεται σαν να κάνω πλάκα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. ΝΔ said:
  ...ΔΕΝ είναι φασισμός; (Για σας προφανώς είναι δημοκρατία).

  Δυστυχώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο οικοδεσπότης - και μάλλον πολλοί άλλοι - θα θεωρούσε τον φασισμό ως το ακριβώς αντίθετο της δημοκρατίας, και το αντίστροφο. Mea culpa.

  Λοιπόν, ο φασισμός είναι - κατά τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων - εκτροπή της δημοκρατίας (της αστικής δημοκρατίας πιο συγκεκριμένα) και όχι το αντίθετό της. Γι' αυτό και δε σπεύδω να χαρακτηρίσω "φασιστική" κάθε εκδήλωση βίας - άσχετα αν την επικρίνω.

  Επίσης, βεβαίως και δεν θεωρώ φασιστικό να δημοσιεύει κάποιος ένα λογοκριμένο κείμενο, τι σας έπιασε ΝΔ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. «Your comment has been saved and will be visible after blog owner approval.» Αυτό τι είναι; Εν δυνάμει λογοκρισία μήπως;

  Ναι, είναι και είναι απόλυτα επιτρεπτή, διότι το blog είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ χώρος και όχι δημόσιος. Στην Ελλάδα πρέπει κάποτε να καταλάβετε ότι όταν κάποιος αγοράζει ένα αυτοκίνητο, δεν σημαίνει ότι έχουν και όλοι οι γείτονές του το δικαίωμα να το παίρνουν και να το οδηγούν. Το αυτοκίνητο, το σπίτι, είναι ιδωτικοί χώροι. Το ίδιο ισχύει και για ιδιωτικά blogs.

  Δώσε θάρρος στο χωριάτη...

  Το πανεπιστήμιο από την άλλη, είναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ χώρος. Γκε-γκε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. ggl said...
  Πολύ απόλυτο σας βρίσκω κ. Δήμου.

  «Να πάρουν την άποψη και της "άλλης πλευράς".» γελοία δικαιολογία;

  Εγώ θα το έλεγα διασταύρωση στοιχείων.

  «Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους...», το να συγκρίνεται τους φοιτητές με τους ναζί σας φαίνεται λογικό; Έχετε ακούσει την "άλλη πλευρά" κ.Δήμου;


  Οποιδήποτε πλευρά προσπαθεί να περάσει τις απόψεις της με την βία, χάνει το (όποιο) δίκιο της.
  Δεν χρειάζεται καν να την ακούσω - η στάση της μου αρκεί.

  Όσο για την comment moderation που σχολιάζετε παρακάτω είναι για να προστατεύει το blog και τους σχολιαστές από τους υβριστές και τους χυδαίους - από τους οποίους έχει πολύ υποφέρει παλιότερα.
  Δημοσιεύονται τα πάντα και οι διαφωνίες όπως η δική σας - αρκεί να βασίζονται στο επιχείρημα και να μην βρίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Vrennus said...
  Δυστυχώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο οικοδεσπότης - και μάλλον πολλοί άλλοι - θα θεωρούσε τον φασισμό ως το ακριβώς αντίθετο της δημοκρατίας, και το αντίστροφο. Mea culpa.

  Λοιπόν, ο φασισμός είναι - κατά τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων - εκτροπή της δημοκρατίας (της αστικής δημοκρατίας πιο συγκεκριμένα) και όχι το αντίθετό της.
  Επίσης, βεβαίως και δεν θεωρώ φασιστικό να δημοσιεύει κάποιος ένα λογοκριμένο κείμενο, τι σας έπιασε ΝΔ;


  Με συγχωρείτε αλλά την ίδια ακριβώς τακτική (ομηρεία και βία) εφάρμοζαν οι Ναζί στους διαφωνούντες μέχρι να "συμφωνήσουν".

  ΑΝ οι ναζί δεν ήταν φασίστες - τότε ποιοι;

  Όσο για την δημοσίευση του κειμένου, εσείς είπατε ότι είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι καταληψίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Αυτό δεν είναι πια "Αυγή" αλλά "Χρυσή Αυγή" από τ' αριστερά. Κρίμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. "Λοιπόν, ο φασισμός είναι - κατά τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων - εκτροπή της δημοκρατίας (της αστικής δημοκρατίας πιο συγκεκριμένα) και όχι το αντίθετό της. Γι' αυτό και δε σπεύδω να χαρακτηρίσω "φασιστική" κάθε εκδήλωση βίας - άσχετα αν την επικρίνω."


  Ας πούμε ότι έχω ένα μαγαζάκι κοντά στο κέντρο της Αθήνας και πιάνουν 3 κουκουλοφόροι και 3 αστυνομικοί και μου επιτίθενται (τρώω δηλαδή τις αδέσποτες). Εκείνη την ώρα, στο μαγαζί βρίσκεται και το παιδί μου που ήρθε να μ' επισκεφτεί.
  Οπότε, βγάζω το ούζι και τους καθαρίζω και τους 6.
  Για πες μου (πείτε μου όλοι), αυτό είναι:
  α) φασισμός
  β) νόμιμη αυτοάμυνα για την προστασία μου και την προστασία του παιδιού μου
  γ) τραμπουκισμός


  (Προσωπικά, το θεωρώ την πρώτη πράξη προς πραγματική δημοκρατία στην Ελλάδα -- την αντίδραση των πραγματικά εργαζομένων κατά των φασιστικών βδελών που ρουφάνε το αίμα των Ελλήνων εργαζομένων και καταστρέφουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία τους).

  Ζήτω η νέα Γαλλική και Αμερικανική επανάσταση κατά των αριστερών και δεξιών φασισταριών. Πιάστε τις κουμπούρες, όπως τις πιάσανε κι οι πρόγονοί μας που μας απελευθερώσανε από τους Τούρκους και σκοτώστε τους νέους Τούρκους και νέους ναζί. Αλήτες κι άχρηστοι είναι και θα είναι όλη τους τη ζωή. Τώρα σας καταστρέφουν ότι πληρώνετε με φόρους, αύριο θα σας κάτσουν στο σβέρκο σαν "τραμπούκοι του δημοσίου", θα σας κόβουν το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, την πρόσβαση σε νοσοκομεία (και τα ίδια τα νοσοκομεία) και θα καταστρέφουν την εκπαίδευση των παιδιών σας που την πληρώνετε ήδη χρυσάφι.

  Επανάσταση! Των εργαζομένων κατά των κομματικών τραμπούκων και άλλων που ρουφάνε το αίμα του λαού (παναγία μου, σαν το Φιντέλ Κάστρο γίνομαι όσο περνάν τα χρόνια...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Αλλά και οι καθηγητές... (με την εξαίρεση λίγων) είναι ανάλογοι των διοικήσεων δημοσίων οργανισμών. Δημόσιες σχέσεις και κομματικές ταυτότητες τους έβαλαν όλους εκεί που είναι – όχι η επιχειρηματική δεινότητα και η καινοτομία, όχι η έρευνα και η διδασκαλία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Να πιάσουν και οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες να μπουν στο πανεπιστήμιο και να ταμπουρωθούν (ή μήπως δεν έχουν το δικαίωμα;).

  Α ρε πιτσιρίκια είστε όλοι... κλειστόμυαλοι μέχρι αηδίας. Αναγνωρίζετε το δικαίωμα ασύλου στους φοιτητές, αλλά όχι σε οποιονδήποτε άλλο. Και μετά μιλάτε για ίσα δικαιώματα... χα χα... τι κάθομαι και γράφω ο μαλάκας εδώ μέσα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Λυπάμαι κ. Δήμου, αλλά πρόκειται για μια διασταύρωση ρεπορτάζ. Τίποτα περισσότερο απ' αυτό που ζητάμε για κάθε δήλωση κάθε «παράγοντα» έτσι; Ησασταν μάλλον άτυχος εδώ (δεν μπορεί τα πάντα σας να είναι εύστοχα ε;). Κατά τ' άλλα βεβαίως, μαζί σας, αλλά σιγά τ' αυγά. Μην τρομάζετε καλέ μου, γιατί μας τρομάζετε: δεν είστε έξω από τη ζωή σήμερα ε;

  ΥΓ: «Λογοκρίθηκε από την Αυγή»: πολύ σουρεαλιστικόν! Μήπως έτσι τον διαβάσουν, τελικώς, περισσότεροι;
  ΥΓ2: Μήπως ήμουν πολύ επιθετικός; Συγνώμη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. poly sovara pragmata said...
  Λυπάμαι κ. Δήμου, αλλά πρόκειται για μια διασταύρωση ρεπορτάζ. Τίποτα περισσότερο απ' αυτό που ζητάμε για κάθε δήλωση κάθε «παράγοντα» έτσι;

  "Ζητάμε;" Ελπίζω η άποψή σας να μην εκπροσωπεί την "Αυγή" διότι χειροτερεύετε ακόμα την θέση σας.

  Ώστε ο από χρόνια τακτικός σας συνεργάτης Διονύσης Γουσσέτης είναι "παράγων" και "διασταυρώνετε την δήλωσή" του; Δήλωση το επώνυμο άρθρο (και δηλωσίας ο Γουσσέτης...)

  Αντί να ζητήσετε συγγνώμη από τον ίδιο και τους αναγνώστες σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Λευτέρη Κρητικάκη συμφωνώ με τα περισσότερα σχόλιά σου - αλλά άφησε χώρο και για τους άλλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Εδώ πέρα βέβαια, έστω και για τα "μάτια του κόσμου", όταν ο πρώτος μαύρος φοιτητής πήγε να φοιτήσει στο Άρκανσας (γνωστή ρατσιστική πολιτεία με κατοίκους που δουλεύουν συνήθως στις επιχειρήσεις μεταναστών... :-) :-)
  η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε στρατό! για να εξασφαλίσει τη φοίτηση των μαύρων φοιτητών.

  Αυτή η "για τα μάτια του κόσμου" κίνηση όμως, έδειξε στον κόσμο ότι η κυβέρνηση εδώ δεν παίζει και δεν κολάει μπρίκια. Όσο είναι νομοταγής, ούτε που καταλαβαίνεις την παρουσία της κυβέρνησης (σου στέλνουν ένα λογαριασμό κάθε χρόνο για τους φόρους και δεν τους ξανακούς). Εάν σε πιάσουν να παραβαίνεις νόμους, θα σε κυνηγήσουν έστω κι αν χρειαστούν να στείλουν το Σβαρτσκοπφ με τα στρατά του εναντίον σου... και καλά κάνουν.

  Καμία αντίρρηση δεν θα είχα εάν η κυβέρνηση στην Ελλάδα έστελνε το στρατό, τους πέταγε όλους έξω από τα πανεπιστήμια και έκανε μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις αποδεδειγμένων καταστροφέων. Οι υπόλοιποι Έλληνες θα ένιωθαν για πρώτη φορά στη ζωή τους (και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας), ότι η δημόσια περιουσία προστατεύεται και υπάρχει σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.

  Επί τη ευκαιρία, είναι κανείς εδώ στο φόρουμ σκληρά εργαζόμενος ιδιώτης και φορολογούμενος, ή είναι μόνο εγώ και οι υπόλοιποι ζουν με λεφτά άλλων και φιλοσοφούν εκ του ασφαλούς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Οταν ο Χασάπης εθιγε τον Τσιάκαλο γιατι η καλή Αυγή δεν περίμενε μια κυριακή να βάλει και τις δύο απόψεις;

  Αντε για να μη θυμηθώ πότε δεν έβαλε καν επιστολή που έδινε την άλλη άποψη -και μιλάω από προσωπική εμπειρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Δίκιο έχεις Νίκο, με καίει το θέμα και παραληρώ... γιατί καταπιέζονται οι ανώνυμοι πολίτες (και οι φιλότιμοι φοιτητές) απ' όλα αυτά και φλέγομαι ολόκληρος.

  Λευτέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. Andy said: “Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια, οι πιο φασίστες ήταν οι Κνίτες.”


  Ας ξαναθυμηθούμε την ιστοριά στο ΑΠΘ με τη >Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού (και εδώ)

  Μίλησε τελικά στη Θεσσαλονίκη για το τέλος του κομμουνισμού ο Γάλλος ιστορικός και συγγραφέας Στεφάν Κουρτουά. Όχι όμως στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά σε αίθουσα ξενοδοχείου. Καθώς «εκδιώχθηκε», όπως και ένα ολόκληρο συνέδριο, από μέλη της KNE που αντέδρασαν...

  *************************************

  Κρατόντας τον «Οδηγητή»
  Διάβηκες από μπρος μου
  Λουσμένη αρώματα Κοττύ
  Στη μπόχα του υποκόσμου

  Κανένας δεν αγόραζε
  δε δίναν σημασία
  ήρθα και σε έπιασα αγκαζέ
  και σούπα: Έλα Τασία

  Κνίτισα αρχοντοκνίτισα
  Παλιοημερολογήτισα
  να γίνουμε ένα εγώ και συ
  δόγμα και ανανέωση

  Πάμε σ’ένα κρυφό κουτούκι
  Να φάμε πίτσα ή πεϊνιρλί
  Να μου κάνεις λούκι-λούκι
  Να σου δείξω ένα λιλί.

  Θα κάνεις σού, θα κάνω μού
  Και ότι άλλο θες ακόμα
  Κι απά στην ώρα του χαμού
  Θα σου φωνάξω: «Ένα ειν΄το Κόμμα»

  *************************
  «Λέσα για Λέσα
  Κνίτες ο Βαλέσα
  Ήρθε και σας γάμησε
  Στη Βαρσοβία μέσα»
  (Φιλοσοφική, Ιπποκράτους)


  Από τα 80’s ως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην Ευρώπη και δη στην Πολωνία. Για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είμαι σίγουρος…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. ΒΙΩΝΟΝΤΑς ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ πΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑπΟ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ πΩ: ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ πΡΑΓΜΑΤΑ - ΜπΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ. ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΥ.

  ΣΙΓΟΥΡΑ πΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ πΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ πΡΑΓΜΑΤΑ.

  ΤΟ ΜΟΝΟ πΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ πΡΟΒΑΛΟΥΜΕ πΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

  ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ: ΤΑ πΑΝΕπΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ πΙΟ ΑπΟΤΥΧΗΜΕΝΟ πΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΥΑΛΑ.

  ΣΕ ΜπΑΝΑΝΙΕΣ ΟπΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑπΛΩΣ πΑΙΡΝΟΥΝ ΓΛΑΦΥΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΧΟΛΙΟ (ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ) ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ. ΠΑΡΕΠΕΜΨΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΕ ΣΑΣ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. Χρησιμοποιώ μια φράση-κλισέ απο τα φοιτητικά μου χρόνια (και) στα αμφιθέατρα: "Καλύφτηκα" (έτσι το έλεγαν- σωστό ή λάθος- στη αργκό της εποχής των κομματικών νεολαιών).

  Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο εκτός απο μια απλή απορία: Ποιός θα αντιμετωπίσει και με ποιά μέσα (νόμιμα και δημοκρατικά) τις "μειοψηφίες" πάσης μορφής, καταγωγής και ιδεολογίας που στο μικρόκοσμο που δραστηριοποιούνται (π.χ Πανεπιστήμιο) μεταβάλλονται σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς βίας και τρομοκρατίας δίχως "ιερό και όσιο";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. Κι εγώ νομίζω πώς μόνο με εξέγερση μπορεί να διορθωθούν τα πράγματα. Αλλά εξέγερση σημαίνει οργάνωση. Αν, φερ' ειπείν, μπορούσαμε να μπλοκάρουμε τις εφορίες για δυο μήνες (είναι περίπου ισάριθμες με τις σχολές που κατέλαβαν οι καταληψίες), τότε πιθανώς κάτι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κι εμείς που πληρώνουμε τα έξοδα για την όλη θεατρική παράσταση.
  Αν είμασταν σωστά οργανωμένοι, θα μπλοκάραμε και τα ΙΚΑ (το τμήμα εσόδω, φυσικά) και τα μηχανογραφικά τμήματα των τραπεζών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. Αγαπητοί bloggers μην χτυπιέστε με αριστερούς ,δεξιούς, δεξιόστροφους, αριστερόστροφους κλπκλπ , φασισμός είναι τρόπος σκέψης και τίποτα άλλο.
  Ο άνθρωπος που αγαπά και σέβεται την ελευθερία του άλλου ποτέ δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να του την στερήσει.
  Τώρα γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί οι γονείς , πολιτεία και καθηγητές μεγάλωσαν τους νέους με την αρχή της ήσσονος προσπάθειας.
  Για να μείνεις στο γυμνάσιο – λύκειο πρέπει να έχεις βαθμούς κάτω του μηδενός, εάν δε κάποιος καθηγητής τολμήσει να αφήσει πάνω από ένα (1) γίνεται στόχος, μην νομίζετε και οι καθηγητές όμηροι είναι των 15μελων.
  Για να μπεις δε στα ΤΕΙ και σε αρκετές Πανεπιστημιακές σχολές αρκεί να έχεις μέσο όρο 5, στα ΤΕΙ τρομάρα τους κάνανε και καταλήψεις και γίνανε πανεπιστήμια, δηλαδή εάν γράψεις 5αρια σε όλα περνάς, τώρα η Γιαννακου το άλλαξε αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις το απέσυρε.
  Το όλοι μέσα στα πανεπιστήμια ήταν ένα ωραίο κόλπο του ΠΑΣΟΚ για να μην έχει ανεργία στους νέους από 19 – 25 ετών και οι γονείς να καμαρώνουν που έχουν παιδί φοιτητή, σοβαρά είχα φίλους που τα παιδιά τους ήταν φοιτητές με γραπτά των 5 και καμάρωναν.
  Άρα αγαπητοί μου φίλοι πως μπορεί ένας νέος αγράμματος να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, άρα εντάσσεται σε διάφορες πολιτικές οργανώσεις και κινήματα που θα του κάνουν άνετη την απόκτηση του χαρτιού, γιατί πτυχίο δεν είναι, χαρτί το οποίο αποκτιέται με αντιγραφές στις περισσότερες περιπτώσεις.
  Τι να πούμε για τις περίφημες μεταφορές ή για τους καθηγητές που παρουσιάζονται κάθε έξι μήνες, μιλάω δε από πείρα και τα δύο παιδιά έχουν Πανεπιστημιακό πτυχίο.
  Ο δε γιος μου σαν μεταπτυχιακός έκανε και έξι μήνες σε πανεπιστήμιο του Βελγίου ,πήγα και το ταξιδάκι μου επ’ευκαιρία, η νύχτα με την μέρα.
  Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής, πως μπορούν οι φοιτητές να καμαρώνουν ότι είναι πρωτοπόροι όταν κάνουν μαθήματα σε αχούρια, αχούρια τα οποία τα έχουν κάνει αυτοί .Αυτά τα λίγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. ihadafarminafrica said...
  ΒΙΩΝΟΝΤΑς ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ πΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑπΟ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ πΩ: ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ.

  Η είδηση έχει επιβεβαιωθεί από 3 καθηγητές (οι δύο παραιτήθηκαν από την Σύγκλητο). Επιπλέον δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες (λόγω καλής ανάλυσης δεν μπόρεσα να τις ανεβάσω) από το ρημαγμένο γραφείο και τον θρυμματισμένο υπολογιστή.

  Λέτε να τα έσπασε ο ίδιος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. "ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ: ΤΑ πΑΝΕπΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ πΙΟ ΑπΟΤΥΧΗΜΕΝΟ πΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΥΑΛΑ."

  Κι επικροτώ. Άμα ο Bill Gates ή ο άλλος της Apple (ο Steven Jobs) είχαν παραμείνει στα πανεπιστήμια ποου φοιτούσαν, θα ήταν απλώς υπάλληλοι κάπου...

  Χωρίς να θέλω να γενικεύω (υπάρχουν και πολλά άτομα εντός πανεπιστημίων με σχετικά ζωντανούς και δημιουργικούς εγκεφάλους και ανακαλύπτουν κι εφαρμόζουν τεχνολογίες, σχεδόν μόνο στις ΗΠΑ όμως), τα πανεπιστήμια, λόγω του "κλειστού" τους περιβάλλοντος, αποτελούν κλουβιά βολεμένων, σε γενικές γραμμές. Στην Ελλάδα, είναι "άσυλα" (ανιάτων).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. Η ενέργεια αυτή είναι πέραν πάσης συζητήσεως απαράδεκτη και καμμία δικαιολογία δεν μπορεί να αρθρωθεί σχετικά με αυτό. Και αποτελεί λόγο άρσης του ασύλου.

  Εδώ όμως, πρέπει να επισημάνω ότι:

  1. Το ακαδημαϊκό άσυλο αφορά αποκλειστικά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στον ακαδημαϊκό χώρο - αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
  2. Οι προτάσεις της Μαριέτας, είναι για τα τούμπανα και προσβάλλουν και το άσυλο όπως ορίστηκε στο (1).

  Συγκεκριμένα, το κατάπτυστο κείμενό της, λέει:

  ...το Επιστημονικό Συμβούλιο του Σ.Α.Π.Ε. συντάσσει μετά από προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. εθνικό κατάλογο πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, τον οποίο υποβάλλει προς έγκριση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. (άρθρο 14, παρ.1)

  Σαν το εθνικό Συνταγολόγιο δηλαδή.

  Λέει:

  Επιλεγόμενο μάθημα (υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής) που σε ένα εξάμηνο έχει δηλωθεί και παρακολουθείται από λιγότερους από δέκα φοιτήτριες ή φοιτητές δεν διδάσκεται κατά το εξάμηνο αυτό.
  Άρθρο 15, παρ. 3β.

  Δηλαδή άμα ένα μάθημα είναι δύσκολο, ή δεν "πουλάει στην πιάτσα", το καταργούμε.

  Λέει:

  Ανεξάρτητα από τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο επιτρέπεται με αιτιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, μετά από εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα, η αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου, στο οποίο έχουν διορισθεί ήδη υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ, μόνο εφόσον το νέο γνωστικό αντικείμενο δεν είναι περισσότερο εξειδικευμένο από το ήδη κατεχόμενο
  Άρθρο 19, παρ.1γ.

  Δηλαδή 40 χρόνια φούρναρης, ακόμα κι αν τα φουρνάρικα εν τω μεταξύ κλείσουν (ποιός κρίνει το "περισσότερο εξειδικευμένο";).

  ----------------

  Αυτά (κι άλλα πολλά) αποτελούν ωμή προσβολή κάθε έννοιας ακαδημαϊκής ελευθερίας κι επιστημονικότητας, και οδηγούν σε ακύρωση κάθε έννοιας Πανεπιστημίου - και στον ουσιαστικό εκφασισμό του.
  Αλλά δεν βλέπω να συγκινούμαστε και να οργιζόμαστε αντίστοιχα.

  Γιατί;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. Χάνονται σχόλια επί σχολίων... Διάλογος πολύ περιορισμένος (άλλο τσατ, άλλο διάλογος.) Κι ακόμα να καταλάβω με το μοντερέισον γιατί δημοσιεύτηκε (τι προσφέρει στη συζήτηση) το δικό μου σχόλιο της Δευ Ιουλ 03, 06:18:23 μμ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. "Η είδηση έχει επιβεβαιωθεί από 3 καθηγητές (οι δύο παραιτήθηκαν από την Σύγκλητο). Επιπλέον δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες (λόγω καλής ανάλυσης δεν μπόρεσα να τις ανεβάσω) από το ρημαγμένο γραφείο και τον θρυμματισμένο υπολογιστή."

  Δηλαδή, ευτυχώς που κυβερνάνε οι Αμερικάνοι τον κόσμο. Φανταστείτε να τον κυβερνούσαν οι "προοδευτικοί" Έλληνες.
  (είδαμε άλλωστε τ' αποτελέσματα της διακυβέρνησης των προοδευτικών κομμουνιστών στην ανατολική Ευρώπη και Ασία).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. "1. Το ακαδημαϊκό άσυλο αφορά αποκλειστικά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στον ακαδημαϊκό χώρο - αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο."


  Οι οποίες "ιδέες" (ΠΟΙΕΣ ιδέες ρε; έχει εκφραστεί καμιά ιδέα από τους χαβαλέδες των μπαρ σ' αυτό το άσυλο), πρέπει να προέρχονται ΜΟΝΟ από φοιτητές. Κανείς άλλος (ειδικά άμα δεν είναι αριστερός), δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το "άσυλο" για να εκφράσει τις ιδέες του. Περνάς τις πανελλήνιες, γράφεσαι και σε μια κομματική ομάδα της αριστεράς και ξαφνικά αποκτάς περισσότερα δικαιώματα απ' οποιονδήποτε άλλο πολίτη της Ελλάδας).

  Χα χα... να μου κρατάς το σταχτοδοχείο να σου δίνω 40 δολάρια την ώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. Yannis H said...
  Προς ΝΔ: όποτε πατάω refresh, μου λέει ότι θα ξαναστείλει τα δεδομένα

  Yannis H said...
  Χάνονται σχόλια επί σχολίων... Διάλογος πολύ περιορισμένος (άλλο τσατ, άλλο διάλογος.) Κι ακόμα να καταλάβω με το μοντερέισον γιατί δημοσιεύτηκε (τι προσφέρει στη συζήτηση) το δικό μου σχόλιο της Δευ Ιουλ 03, 06:18:23 μμ

  Διότι αγαπητέ Γιάννη ήρθε 6 φορές (!) και δημοσίευσα την μία για να φανεί ότι κάτι ήρθε. Τα σχόλια δεν χάνονται, έρχονται και σε 2 διευθύνσεις αλληλογραφίας μου. Αλλά μην κάνετε refresh - τα ξαναστέλνει. Μία φορά αρκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. Προφανώς ενέργειες όπως αυτές που περιγράφονται στο άρθρο είναι καταδικαστέες. Συμφωνώ με πολλούς που κατέδειξαν ως κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση τον μεγάλο όγκο των φοιτητών που δεν ενδιαφέρονται. Η δημοκρατία προϋποθέτει συμμετοχή και μάλιστα συνειδητή. Αλλιώς καταλήγει σε θλιβερές στρεβλώσεις της. Ή αλλιώς...έχουμε τη δημοκρατία που μας αξίζει.

  Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω την ευκολία με την οποία ο συγγραφέας του άρθρου καταδυκνύει ως βασική αιτία του συμβάντος το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Για να ξεκαθαριστούν μερικά πράγματα θα παραθέσω την αρχή από ένα άρθρο του κ. Μανωλεδάκη για το θέμα. Δεν ανεβάζω το πλήρες κείμενο γιατί θα περάσω το όριο λέξεων. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει εδώ.

  ΤΟ «πρόβλημα του πανεπιστημιακού ασύλου» δεν έχει τη διάσταση που επιχειρείται να δοθεί με την παραπληροφόρηση του κοινού. Σήμερα επιτρέπεται η είσοδος της δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα (δηλαδή κακουργήματα ή και πλημμελήματα) κατά της ζωής. Αυτόφωρα κακουργήματα είναι: Η εισαγωγή, διακίνηση, διάθεση ναρκωτικών ουσιών στους πανεπιστημιακούς χώρους (άρθρο 5 Ν. 1729/1987), η κατασκευή, διακίνηση, απόκρυψη, μεταφορά εκρηκτικών υλών, καθώς και η πρόκληση εκρήξεως (άρθρο 270 και 272 ΠΚ), ο εμπρησμός αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο {αρ. 264 ΠΚ), η ανθρωποκτονία και η απόπειρα της (αρ. 299 ΠΚ), ο βιασμός και η απόπειρα του (αρ. 336 ΠΚ) η μαστροπεία (αρ. 349 ΠΚ) και η σωματεμπορία (αρ. 351 ΠΚ), η σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη (αρ. 310 παρ. 3 ΠΚ) κ.ά.
  ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ κατά της ζωής είναι η έκθεση κάποιου σε κίνδυνο (αρ. 306 ΠΚ), η παράλειψη να σώσεις άλλον αν και μπορούσες να το κάνεις χωρίς κίνδυνο της ζωής ή της υγείας σου (αρ. 307 ΠΚ), η άμβλωση μη τη συναινέσει της εγκύου (αρ. 304 παρ. 2), η διαφήμιση μέσων αμβλώσεως (αρ. 305 ΠΚ).
  ΓΙΑ όλα αυτά μπορεί να μπει η Αστυνομία στους χώρους των ΑΕΙ χωρίς οιαδήποτε άδεια. Κι όμως, δεν το έχει κάνει, προφασιζόμενη την ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου. Αλλά το απλό ερώτημα είναι: Στους χώρους γύρω από τα γήπεδα ή στα Εξάρχεια στην Αθήνα ή σε άλλους δημόσιους χώρους που γίνονται σοβαρά εγκλήματα από χούλιγκανς ή κουκουλοφόρους, μήπως υπάρχει άσυλο, όταν δεν επεμβαίνει η Αστυνομία; Η εγκληματικότητα εντός πανεπιστημίου είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη εκτός του πανεπιστημίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. "Αυτά ... και οδηγούν σε ακύρωση κάθε έννοιας Πανεπιστημίου - και στον ουσιαστικό εκφασισμό του.
  Αλλά δεν βλέπω να συγκινούμαστε και να οργιζόμαστε αντίστοιχα."


  Και γιατί να συγκινούμαστε για πράγματα που δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα, όπως το ελληνικό πανεπιστήμιο; Το οποίο είναι πηγή προβλημάτων και όχι λύσεων (το πανεπιστήμιο πρέπει να προσφέρει λύσεις σε μία χώρα, όχι συνεχή προβλήματα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. odysseas said:
  " To ligotero pou mporoun na kanoune autoi oi foitites einai toulaxiston na pigainoun stis genikes suneleuseis kai na psifizoun kata tis katalipsis"

  Δυστυχώς είναι λίγο πιο σύνθετο.
  Στις συνελεύσεις κατεβαίνουν προς ψηφοφορία "πλαίσια" από παρατάξεις ή ομάδες. Δεν μπορείς να ψηφίσεις "κατά της κατάληψης" πρέπει να ψηφίσεις "το πλαίσιο της ΔΑΠ" με το οποίο δε συμφωνείς συνολικά. Δυστυχώς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. Από επώνυμο φίλο που θέλει να μείνει ανώνυμος έλαβα το εξής email:

  «Νομίζω ότι το σημερινό θέμα είναι ακόμα μια πτυχή της απαξίωσης της αξιοκρατίας και της εκθείασης του "δημοκρατικού σοσιαλιστικού μοντέλου" στην ελλάδα ή γραικία όπως την αποκαλεί συμπαθής εριστικός commentator.

  Τα πράγματα είναι απλά. Τα πανεπιστήμια μας είναι για τα μπάζα (μερικές φορές και κυριολεκτικά!).

  Ας δούμε ενδεικτικά και γιατί:

  1. Υπεπληθώρα φοιτητών και σχολών. Γιατί; Επειδή ο γραικός πρέπει να βάλει το "βραχιολάκι" στο χέρι του πριν γίνει υδραυλικός. Επειδή ο γραικός περιφρονεί τον υδραυλικό και μετά τον μισεί που βγάζει περισσότερα από αυτόν. Επειδή οι πολιτικοί θέλουν να επανεκλεγούν και δεν αστειεύονται με τέτοια σοβαρά θέματα. Επειδή οι ξενοδόχοι και σουβλατζήδες του Άνω Κουτσουλοχωρίου έχουν αναδουλιές και η τοπική ανώτατη σχολή «Φιλοσοφίας των περιπρωκτικών τίλων» βοηθάει στην φοροδιαφυγή τους.

  2. Τεμπελιά και αδιαφορία. Φραπές και χαβαλές και λούφα. Γιατί; Επειδή

  a. Οι καθηγητές είναι (σε άλλοτε άλλο ποσοστό) αδιάφοροι γλυφοκώληδες που η ανάσα τους ζέχνει ούρου από τις κατουρημένες ποδιές που ασπάστηκαν εν τη ανελίξει τους. Για να λένε στο χωριό τους ότι γίναν καθηγητές στην πόλη (στην αθωότερη των περιστάσεων)

  b. Επειδή ο γραικός είναι τεμπέλης του κερατά

  c. Επειδή ο γραικός πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος στο κόσμο και χωρίς προσπάθεια θα υπερσκελίσει τους κουτόγραγκους εν τέλει

  d. Επειδή αυτοί που αξίζουν να βρίσκονται στην συγκεκριμμένη σχολή που επιλέξαν και αγαπούν αποτελούν μειοψηφία έναντι των από παραθύρου εισφρυσάντων. Τυγχάνω να είμαι μηχανολόγος μηχανικός. Εξ’ ΑΠΘ προερχόμενος. Μετά αιμοβόρων εξετάσεων εισελθών. Και τώρα βλέπω στην φτωχομάνα Σαλονίκη μηχανικούς του πρωκτού αποφοιτήσαντες από την ίδια σχολή στην οποία εμφανίστηκαν στο 2ο-3ο έτος λόγω μεταγραφής (καρκίνος γαρ η αιτία!). Μερικοί είναι παλιοί συμμαθητές μου απ’ το γυμνάσιο, μερικοί γιοί του καθηγητή, μαθητές του 10-12, τελείως ακατάλληλοι και αδιάφοροι για την δουλειά. Ποιοί λέτε να πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εντατικοποίηση; Εγώ;

  e. Επειδή ο γραικός δεν μπορεί να δεχθεί πως αυτός που κόπιασε περισσότερο θα αμειφθεί και περισσότερο και πως η επένδυση σε χρόνο σπουδών ή τεχνικής εξάσκησης λογικό είναι να έχει οικονομικο-κοινωνικο αντίκτυπο όπως γίνεται στην τρισκατάρατη Εσπερία και στις ακόμη πιο τρισκατάρατες ΗΠΑ

  f. Επειδή ο γραικός πιστεύει ότι όλοι (του κράτους συμπεριλαμβανομένου) του χρωστάν. Κυρίως του χρωστά το Δημόσιο

  Εν ολίγοις: Έχουμε μιά κοινωνία και ένα «πανεπιστήμιο» που μας αξίζει. Εμάς τους «απόγονους» του Σωκράτη! Φίλοι γραικοί, ένα κακέκτυπο ανθρώπου είμαστε: Ρατσιστές, τεμπέληδες, σκοταδιστές. Το λαμπερό μας πνεύμα είναι ένας μύθος. Μόλις βρεθούμε έξω κατεβάζουμε το κεφάλι και πειθήνια ακολουθούμε τα αφεντικά με την ουρά στα πόδια και τότε ώ της εκπλήξεως διαπρέπουμε! Φυσικά δεν φτάνουμε στην κορυφή αλλά φταίνε οι Εβραίοι για αυτό. Οι λίγοι που φτάσαν είναι Μασόνοι φυσικά.

  Και ούτε στην μιζέρια μας πρωτοτυπούμε. Δεστε τους γείτονες από ανατολή και πέρα να δείτε πόσο μοιάζουμε με αυτό που φτύνουμε.

  Τώρα πλέον μετά τα τελευταία επεισόδια μπήκε πια και στο παιχνίδι και ο περίφημος τσαμπουκάς μας να’ ουμε. Δεν γουστάρουμε ρε!

  Να την χαιρόμαστε την γραικία μας φίλοι. Μην απορούμε πως μας προέκυψε, εικόνα μας στον καθρέφτη είναι. Σωτηρία δεν έχει. Έτσι κι αλλιώς όσοι έτυχε να γεννηθούν στην γραικία και καταλάβαν ότι είναι άνθρωποι βρίσκονται έξω ή τρων τα συκώτια τους όπως ο Δήμου εντός.

  Τι έλεγε ο Καζαντζάκης; «Μόνο Εβραίους και Ρούσους νοιώθω αδελφούς». Άλλος μασόνος κι αυτός, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. Άρα καλά κατάλαβα ότι κάτι είχε ο υπολογιστής! (Είχε διακοπεί η σύνδεση τη στιγμή που έστελνα το σχόλιο και με τα παράξενα μηνύματα που ελάμβανα όταν ξανασυνδέθηκα, κάτι με παραξένεψε).

  Και refresh κάνω για να δω αν υπάρχουν καινούρια μηνύματα στο μπλογκ. Υπάρχει άλλος τρόπος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. Σορρυ Λευτέρη από εδώ και πέρα κόβεσαι. Έχεις μονοπωλήσει το blog. (Ήδη σου έκοψα δύο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. netgull said...
  Σήμερα επιτρέπεται η είσοδος της δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα (δηλαδή κακουργήματα ή και πλημμελήματα).

  Η βία που ασκείται στην Συνέλευση εμπίπτει αναμφίβολα στα όσα περιγράφει ο κ. Μανωλεδάκης - αλλά ποιος τολμά να καλέσει τους μπάτσους (οι οποίοι δεν θα έρθουν...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. Καταρχήν με συγχωρείτε για την ανορθογραφία μου στα –ετε στο προηγούμενο σχόλιο.

  Στην ουσία τώρα. Η βία είναι ποικιλόμορφη. Πιστεύω πως και τα μέλη της συγκλήτου πήγαν να ασκήσουν βία, καθώς δεν είναι παιδαγωγικό το να δίνει κανείς εξετάσεις τον Ιούλη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, χωρίς μάλιστα να έχει παραδοθεί η ύλη (τουλάχιστον στη σχολή που δουλεύω δεν έχει παραδοθεί). Η διπλή εξεταστική δε με έβλαψε ποτέ σαν φοιτητή, αντίθετα την εύρισκα σαν ευκαιρία να δώσω ένα μάθημα δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν αυτό χρειαζόταν. Βάσει αυτών θα αποτολμήσω να χαρακτηρίσω τη στάση ορισμένων μελών της συγκλήτου εκδικητική.

  Και εφόσον,
  «Οποιαδήποτε πλευρά προσπαθεί να περάσει τις απόψεις της με την βία, χάνει το (όποιο) δίκιο της. Δεν χρειάζεται καν να την ακούσω - η στάση της μου αρκεί.»
  τότε την άποψη των «θιγμένων-εκδικητικών» μελών της συγκλήτου γιατί την ακούτε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. Δε μπορώ να το χωνέψω. Πραγματικά μου φαίνοντα θρασύτατα, ανήθικα, ασύλληπτα όλ’ αυτά.

  Σκεφτείτε να πήγαινε το πρωί για μάθημα ο καθηγητής Δήμου (λέμε τώρα ντε...) και να γυρνούσε με ανοιχτό κεφάλι, ή, πιστεύω ακόμη χειρότερα για όλους μας, με καμμένο τον υπολογιστή του...

  Κι όχι, κανείς δε με πείθει ότι όποιοι φοιτητές τα κανουν αυτά είναι αυτο-ορμώμενοι. Αλλά παντα υπάρχει και το ΟΧΙ ως επιλογή, δεν χρειάζεται να μπουν στην αντίστοιχη κρεατομηχανή που "προσπαθούν" να πατάξουν, ακόμη και με την προοπτική της καρέκλας αργότερα. Δε μπορεί...

  Την αλυσίδα Zara την ξέρουμε όλοι? Ε, είναι πολύ ενδιαφέρον ν'ακολουθήσετε κάποια παρέα που έχει βγει για ψώνια πχ στην Ερμού. Στα αμέσως προηγούμενα καταστήματα, κύριοι/κυρίες, ευγενικά, βγάζουν από τις κρεμάστρες το ρούχο, το κοιτάζουν, το επιστρέφουν ή προχωρούν στο δοκιμαστήριο. Πολιτισμένα.

  Στο Zara, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ανθρωποι, μπαίνουν σε ένα κατάστημα-αρένα, με τα ρούχα ήδη πεταμένα ολόγυρα και παιγμένες πωλήτριες να προσπαθούν να λειτουργήσουν σε κατάσταση πανικού, κι αρχίζουν κι εκείνοι να βουτάν ρούχα από παντού, να τα πετάνε επίσης παντού, και στα δοκιμαστήρια σπρωξίδια, αγριάδες, πλήρης ασέβεια στο ρούχο το οποίο θα το αγοράσει κάποιος άλλος τέλος πάντων...

  Και ΟΙ ΙΔΙΟΙ άνθρωποι, στο ακριβώς επόμενο μαγαζί, πάλι κύριοι/κυρίες...

  Φταίει το μαγαζί? Οι ίδιοι? Συνδυασμός?...

  Κι είναι ένα σκέτο μαγαζί, όχι ΤΟ ίδρυμα!

  @yannis h,

  Ετσι είναι δυστυχώς, καθηγητές με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου (με εξαιρέσεις) και φοιτητές με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου (περνάω εξετάσεις, μαθήματα, πτυχίο, δουλειά, βόλεμα/φράγκα. Να μείνει κάτι ανάμεσα στ'αυτιά μη αναγκαία προϋπόθεση. ΟΚ, με εξαιρέσεις επίσης).

  @lefteris,

  Ελπίζω να είμαστε on the same page για τα ΜΑΤ: άλλο πανεπιστήμιο, άλλο κράτος, άλλο αστυνομούμενο κράτος. Δεν χωράν ΜΑΤ στην Παιδεία. Δεν θα έπρεπε δλδ. Αλλά όταν απειλούνται τόσα, κάποιος πρέπει να μαζέψει τα λουριά. Κι όσο απλώς they get away with murder, αυτό το πράγμα θα αποθρασσύνεται όλο και περισσότερο.

  Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει πολύυυ πριν, να μην καταλήξουμε εδώ, και με τα πρώτα σημάδια να διορθώνουμε προς το πιο σπουδαίο, το πιο μεγάλο, το πιο κοντά στο ιδανικό. Είναι ντροπή να φτάνουμε σε ακρότητες. Αλλά είναι μεγαλύτερη ντροπή να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε το στοιχειώδες, την σωματική ακεραιότητα, σε χώρο πνευματικής ανύψωσης/ πρακτικής εφαρμογής.

  Και φυσικά το:

  «... ότι η δημόσια περιουσία προστατεύεται και υπάρχει σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.» 07:12:12 μμ

  (Μην απαντάς, δε χρειάζεται, ήσουν εξαιρετικά σαφής!)

  @heinz,

  Φούντωσέ με κι άλλο!

  @γεώργιε,

  Ωραίο αυτό με τις εφορίες & το ΙΚΑ!!!

  @Κύριε «ανώνυμε» επώνυμε φίλε του κ.Δήμου,

  Συμφωνούμε κι επαυξάνουμε! Τι κάνουμε όμως, το δια ταύτα, πείτε μας δυό πράγματα σας παρακαλούμε, το χρειαζόμαστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. Πριν 2 χρόνια ήμουν παρών στην εξής σκηνή σε ελληνικό Πανεπιστήμιο:

  Αποφασίζεται κατάληψη αργά το απόγευμα και ένας από τους φοιτητοπατέρες εισβάλλει στο γραφείο καθηγητή και του λέει "Σε 2 λεπτά να έχεις φύγει...". Ο καθηγητής διαμαρτυρήθηκε για την αγένεια, δήλωσε ότι θα φύγει αφότου μαζέψει όλα του τα πράγματα και ζήτησε από τον φοιτητή να βγει από το γραφείο του.

  Η ανυπακοή του καθηγητή τιμωρήθηκε. Την επόμενη μέρα ο λασπομηχανισμός των καταληψιών είχε γεμίσει αφίσες το τμήμα κατηγορώντας τον για ξυλοδαρμό φοιτητή (!!). Τον δυσφήμησαν στους φοιτητές, τον έσυραν σε συνελεύσεις, πήγαν να τον βγάλουν τρελό. Φυσικά δεν είχαν καμία απόδειξη, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Η τρομοκρατία και ο φασισμός ανθούν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, δυστυχώς από 23χρονα παιδιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. Θλιβερή, απέραντα θλιβερή κατάσταση.

  Δίπλα στο πολύ καλό κείμενο που αισχρά κόπηκε από την Αυγή (τι κρίμα...) υπάρχει και ένα ακόμα, κατά τη γνώμη μου εξαίρετο, που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή Καθημερινή. Αυτό του κου Βερέμη.

  Το δικό μου σχετικό post στο blog μου, έχει τίτλο "Ο Φασισμός του Χαβαλέ". Κάνω ασφαλώς ένα δεσμό στον τόπο του κου Δήμου, για το άρθρο του κου Γουσσέτη και, εκφράζω κάποιες σκέψεις-με το άρθρο του κου Βερέμη.

  Παρά τη ζέστη και τη θερινή ραστώνη, θαρρώ πως το ζήτημα είναι οντολογικής για τον τόπο μας σημασίας και θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε. Έστω και το ελάχιστο, της έκφρασης κάποιων απόψεων.

  ο Φασισμός του Χαβαλέ δεν ξέρω αν μπορεί να ηττηθεί, δεν είμαι διόλου αισιόδοξος, αλλά , τουλάχιστον, ας νιώσει πως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι ίσως που νιώθουν αποτροπιασμό για τα τεκταινόμενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. AΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!

  ggl said...
  "Στην ουσία τώρα. Η βία είναι ποικιλόμορφη. Πιστεύω πως και τα μέλη της συγκλήτου πήγαν να ασκήσουν βία..."

  ΤΙ;

  Έδειραν κανένα; Φυλάκισαν κανένα;. ΟΧΙ: Ασκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους, ψηφίζοντας δημοκρατικά. ΚΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΒΙΑ!

  Νέο σύνθημα: "Βία στη Βία της Συγκλήτου".

  Ακούς εκεί να αποφασίζουν οι καθηγητές για τις εξετάσεις...

  Τα έχω χαμένα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. Ώστε ο από χρόνια τακτικός σας συνεργάτης Διονύσης Γουσσέτης είναι "παράγων" και "διασταυρώνετε την δήλωσή" του; Δήλωση το επώνυμο άρθρο (και δηλωσίας ο Γουσσέτης...)

  Αντί να ζητήσετε συγγνώμη από τον ίδιο και τους αναγνώστες σας...
  ==============
  Αλλο έλεγα κ. Δήμου (είστε όντως σε άτυχη μέρα). Πρώτον δεν είμαι η «Αυγή», δεν έχω καμιά σχέση, (το «ζητάμε» αναφέρεται σε όλους μας, έτσι δεν είναι; Εσείς δε ζητάτε;). Δεύτερον ας ζητάμε και από τα δεδομένα όσα απαιτούμε από τα υποκειμενικά, δε χάλασε ο κόσμος. Τρίτον, ε με συγχωρείτε αλλά αν αρχίζετε βάζοντας τίτλο «λογοκρισία και φασισμός» για ένα τέτοιο θέμα, με τέτοιες προεκτάσεις, με την πείρα σας και το μυαλό σας θα έπρεπε όντως να καταλάβετε ότι είστε σε άσχημη μέρα και να μη γράψετε (ουπς! ασκώ λογοκρισία τώρα;).
  Και για να μην ξεχνιόμαστε: επί της ουσίας πολλά δίκια, αλλά να μην τα χάνουμε ένεκα εκνευρισμού, ε;
  Εμένα δεν είναι συνεργάτης μου ο κ. Γουσέτης, εσάς μήπως είναι φίλος σας; Μπορώ να καταλάβω τότε τον εκνευρισμό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. @ggl
  Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να γίνει διπλή εξεταστική? Δηλαδή αν κάτι δεν το ξέρουμε θα το μάθουμε καλύτερα? (δυστυχώς η απάντηση είναι "Ναι", γιατί στην Ελλάδα πολλά μαθήματα περνιούνται με 3-ήμερο διάβασμα).

  Και για να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, δεν καταλαβαίνω γιατί να μη χαθεί το εξάμηνο. Αφού όπως σωστά λες, η ύλη δεν έχει διδαχθεί. Θα καλυφθούν τόσες χαμένες βδομάδες σε 1-2? Θα μου πεις "μα γιατί να χαθεί το εξάμηνο?"
  Γιατί όπως είπα και πριν, πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας. Θέλουμε να κάνουμε "αγώνα" κλείνοντας τη σχολή? Δικαίωμά μας (το συζητάμε αυτό, αλλά ας πούμε πως είναι δικαίωμά μας). Δεν πρέπει όμως να πληρώουμε κάποιο τίμημα γι'αυτό? Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη θέλουμε? Και για αυτούς που ήταν κατά των καταλήψεων: ας ψήφιζαν κατά κι ας πείθανε και τους φίλους τους να κάνουνε το ίδιο. Αλλά μάλλον οτυς βόλευαν οι καταλήψεις γιατί είχε καλό καιρό για φραππέ στην παραλία. (Θυμάμαι πολλούς συμφοιτητές μου υπερ των καταλήψεων τις βδομάδες πριν τα χριστούγεννα, ξέροντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί το εξάμηνο...)

  Δυστυχώς κανένας Έλληνας καθηγητής δε θα τολμήσει να πει πως χάθηκε το εξάμηνο γιατί την επομένη μπορεί να βρει το αυτοκίνητό του καμμένο ή το γραφείου του γυαλιά-καρφιά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. Οι καθηγητές είναι αδιάφοροι γλυφοκώληδες που η ανάσα τους ζέχνει ούρου από τις κατουρημένες ποδιές που ασπάστηκαν εν τη ανελίξει τους.

  Πω πω βρωμόστομα ο επώνυμος φίλος!

  Καλά αφεντικό έχεις τέτοιους επώνυμους φίλους και μας τους κρύβεις;

  Εκφράζοντας θέλω να πιστεύω τα αισθήματα της πλειοψηφίας, απευθύνω επείγουσα έκκληση στον επώνυμο φίλο να φτιάξει nickname και να μπουκάρει στη νικοδήμειο αρένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. poly sovara pragmata said...
  Και για να μην ξεχνιόμαστε: επί της ουσίας πολλά δίκια, αλλά να μην τα χάνουμε ένεκα εκνευρισμού, ε;
  Εμένα δεν είναι συνεργάτης μου ο κ. Γουσέτης, εσάς μήπως είναι φίλος σας; Μπορώ να καταλάβω τότε τον εκνευρισμό..."

  Περιέργως το θέμα έχει εκνευρίσει και το 99% των σχολιαστών (που πρώτη φορά ακούνε για τον Γουσέτη) και το 99% των μπλόγκερς (έχει βουίξει η Μπλογκόσφαιρα). Είστε εντελώς μόνος κύριε Πολυ Σοβαρά και μάλλον εσείς δεν είστε σε καλή μέρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. Υψηλοφρονα & ελπιδοφορα τα σημερινα σχολια,η δε Βελιου εχει κλασσικη σκεψη καλοπροαιρετης αστης κυριας. Δεν ηξερα οτι ο Καζαντζακης ηταν σημιτοφιλος,σπανιο για...Γκρέκο. Προτεινω οι βρισιες να γραφονται με στιγματα,π.χ μ*λακας,γ@μισε κ.ο.κ. Το σχολιο Jason...Ποντιοφερνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου. Και μετά από 50 χρόνια τα ίδια θα λένε. Και πριν 50 χρόνια τα ίδια λέγανε.

  Άλλα νέα; Βαρέθηκα ρε Νίκο αδιέξοδα θέματα που πίσω τους βρίσκεται η αρπαχτή. Γιατί δε λέμε τα πράγματα με το όνομά τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. Έχοντας καθίσει πίσω [αλλά πια και μπροστά] από τα φοιτητικά έδρανα, επιτρέψτε μου να διασπάσω την εντυπωσιακή ομοφωνία που φαίνεται grosso modo να επικρατεί στο blog σας αναφορικά όχι μόνο με την -προφανώς καταδικαστέα- υπόθεση Γουσέτη, αλλά και για τις συγκλίνουσες ερμηνείες για την κατάσταση στα ελληνικά Α.Ε.Ι.

  Συμμερίζομαι όσο ελάχιστοι την αγωνία, την πίκρα αλλά και την οργή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που βάλλονται πανταχόθεν.
  Αυτη τη φορά από την -μάλλον- οργανωμένη φοιτητική (;) βιαιότητα σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.
  Όμως...
  Χλευαστικές αναφορές του τύπου "μισή ώρα στους Εβραίους αι μισή ώρα στον Χίτλερ", με ξενίζουν όταν προερχονται από εσάς κ. Δήμου...
  Ίσως, πάλι, και να έχω εσφαλμένη εικόνα για τη νηφαλιότητα που θεωρούσα πως σας χαρακτηρίζει.

  Εν πάση περιπτώσει, αναρωτιέμαι αν διαπιστώσατε πως -όπως ορθά επισημαίνει ο vrennus- ότι το ποστ αυτό λειτούργησε ως δούρειος ίππος για την ανάδειξη του διαμφισβητούμενου για τους περισσότερους-μα βαθιά συμβολικό για κάποιους ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου.
  Τίποτα το μεμπτό ασφαλώς ως εδώ.
  Το ότι όμως το δικτυακό σας μετερίζι χρησιμοποιείται για να κατακλυστούμε από χαρακτηρισμούς με συγκεκριμένη στοχοθεσία: για τη φασιστική Αριστερά-περίπου _συλλήβδην_, για τα "φασιστότεκνα" και το λαθρόβιο φύλλο, .. ε, αυτό νομίζω πως 'κάτι' σημαίνει..
  "Βρήκαμε παπά, να θάψουμε πεντέξι;"

  Μην βιαστείτε να με αδικήσετε.
  Δεν είμαι καν τακτικός αναγνώστης της Αυγής-καταγγέλω καθε μορφής λογοκρισία, απ' όπου κι αν προέρχεται.
  Θα χρέωνα δε στη διεύθυνση της συγκεκριμένης εφημερίδας ηλιθιότητα παρα λογοκριτική διάθεση-αλλά αυτό είναι η δική μου προσωπική εντύπωση που πηγάζει από άλλες εμπειρίες..
  Έχω την αίσθηση όμως ότι άλλο είναι εδώ το 'πρόβλημα' μας.
  Αυτό που τόσο γλαφυρά σπεύδει να τονίσει η πλειοψηφία των συνομιλητών: οι τεμπέληδες φοιτητές, το άθλιο επίπεδο σπουδών για το οποίο χρεώνονται οι ίδιοι-κουβέντα για την κυβερνητική ταμπακέρα..
  Και βέβαια τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου!-όσο για τα μέλη ΔΕΠ, όταν δεν πρόκειται για τον άτυχο Βασαλο αλλά για οργανωμένες διεκδικήσεις, έχουμε να ακούσουμε πολλά-όσα ήδη δηλ 'καλά' γνωριζουμε: για τους "αγράμματους, τεμπέληδες πανεπιστημιακούς" με τα ανερμάτιστα οικονομικά αιτήματα, τις παχυλές απολαβές κλπ, κλπ..
  Ας είναι..
  Για το θέμα του ασύλου επί της ουσίας προσυπογράφω τη θέση του heinz-προτείνω μόνο να πάψουμε να είμαστε τόσο υποκριτικοί και κατατι στοχαστικότεροι όταν θίγουμε τόσο σύνθετα προβλήματα.
  Όλοι μας..
  Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. Απλά θλίβομαι - για πολλά :(

  Ίσως επανέλθω αργότερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. @suigenerisav
  το σχόλιό σας αποδεικνύει άλλη μία ασθένεια της ελληνικής σκέψης: το "ναι μεν έχετε δίκιο αλλά το κείμενό σας λειτουργεί ως δούρειος ίππος" (άρα δεν έχετε).

  Με την συνομοσιολογία του "δούρειου ίππου" εξαφανίζεται και η ελάχιστη δυνατότητα κριτικής. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτα διότι κάπου δίνουμε άλλοθι... κλπ. κλπ.

  Και δεν σας περνάει από το νού ότι μπορούμε να διαφωνούμε ΚΑΙ με την κρατική πολιτική ΚΑΙ με την βία των φοιτητών ΚΑΙ με την λογοκρισία της "Αυγής";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. Επειδή οι πολιτικοί θέλουν να επανεκλεγούν και δεν αστειεύονται με τέτοια σοβαρά θέματα. Επειδή οι ξενοδόχοι και σουβλατζήδες του Άνω Κουτσουλοχωρίου έχουν αναδουλιές και η τοπική ανώτατη σχολή «Φιλοσοφίας των περιπρωκτικών τίλων» βοηθάει στην φοροδιαφυγή τους.


  Νομίζω ότι κάποτε πρέπει να γίνει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος για το εκλογικό σύστημα της χώρας(τον έχω κουράσει τον Heinz, but I insist!) Η γνώμη μου είναι πως όσο συντηρείται το παρόν εκλογικό σύστημα με το σταυρό, τόσο θα αυξάνεται και ο φόβος του πολιτικού κόστους, η κατάρα του πολιτικού μας συστήματος. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες επιθυμούν αλλαγές σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Και όμως, κάθε φορά που αυτές οι αλλαγές πάνε να πάρουνε σάρκα και οστά δια της νομοθετικής οδού, ένα αόρατο (όχι και τόσο) χαλινάρι τις τραβάει με δύναμη προς τα πίσω και τις τσακίζει (βλ. παιδεία, ασφαλιστικό, κτλ.). Και αυτό γίνεται εσαεί!

  Αν οι πολιτικοί ήταν απαλλαγμένοι από το άγχος της επανεκλογής τους, θεωρώ ότι κάποια αρνητικά φαινόμενα, για τα οποία εδώ μέσα τόοοσες φορές έχουμε συζητήσει, όπως ο λαϊκισμός, ο νεποτισμός, η αναξιοκρατία, η ακινησία και η «μονιμότητα» του πολιτικού συστήματος, η αρνητική επιρροή της εκκλησίας (άγχος μεγάλο έχουν οι πολιτικοί να εξασφαλίσουν μια φωτογραφία πλάι-πλάι στον οικείο μητροπολίτη και αν σταθούν τυχεροί και έχουν φωτο με τον αρχιεπισκοπίξ, τοτε… χαράς ευαγέλια!), η βία στα γήπεδα, ο κρατισμός σε συνδυασμό με την έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας, η διαφθορά (το μεν νόμιμο κέρδος είναι μεμπτό, το δε μαύρο… «αφού όλοι κλέβουν, γιατί όχι και εγώ;») και πάρα πολλά αλλά.

  Το παράδειγμα της Aphrodite με το Zara, μου έφερε στο μυαλό της ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες aka αχούρια. Γιατί στην Ελλάδα υπάλληλοι και πελάτες καπνίζουν στις υπηρεσίες ενώ στο εξωτερικό όχι; Γιατί οι φοιτητές προκαλούν στο ελληνικό πανεπιστήμιο ασχήμιες που έξω δε θα μπορούσαν καν να διανοηθούν; Μάλλον η περίσσια επαναστατικότητα θα φταίει – “εμείς δεν είμαστε φλούφληδες σαν τους άλλους!”

  Συμφωνώ με τον επώνυμο-ανώνυμο που λέει: Το λαμπερό μας πνεύμα είναι ένας μύθος. Μόλις βρεθούμε έξω κατεβάζουμε το κεφάλι και πειθήνια ακολουθούμε τα αφεντικά με την ουρά στα πόδια και τότε ώ της εκπλήξεως διαπρέπουμε!

  Η πλειοψηφία δέχεται ότι και ο εωσφόρος χρειάζεται τον Κούγια του. Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι σήμερα, να υποστηρίξει στο ελληνικό πανεπιστήμιο κάποιος τις θέσεις του Προέδρου Μπους. Ο Αντιαμερικανισμός εδώ είναι αυτονόητος, αλλά αν υποθέσουμε ότι έστω και ένας ΄Ελληνας έχει διαφορετική άποψη; Ως γνωστόν, οι ομοεθνείς μας στο εξωτερικό δε συμμερίζονται απόλυτα τις δικές μας ιδεοληψίες, οι οποίες γεννήθηκαν, γιγαντώθηκαν και ρίζωσαν κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αυτοί έχουν άλλα βιώματα και πολιτικές παραστάσεις (το γραικαλβανικό κιτς, όμως, δεν το έχουν αποβάλει ακόμη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.
  Το άσυλο είναι ο κατεξοχήν θεσμός της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Θέλει αρετή και τόλμη όμως, αλλιώς θα το χάσουμε.
  Αρετή, είναι να θεωρούμε την ελευθερία όλων ιερή, αν οι καταληψίες είχαν αρετή δε θα εκβίαζαν αποφάσεις.
  Αρετή, είναι να συνεδριάζει η επιτροπή ασύλου ΣΥΝΕΧΩΣ, ή να μπορεί να συνεδριάσει εντός πενταλέπτου, και να αναλαμβάνει τις ευθύνες προάσπισης του ασύλου που της αναλογούν.
  Αρετή είναι η επιτροπή κατάληψης του Οικονομικού Πανεπιστημίου να εκδιώξει τους τραμπούκους και να τους καταδικάσει χωρις μισόλογα.
  Αρετή και τόλμη, είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ και το οικονομικού πανεπιστημίου να έχουν ομάδες περιφρούρησεις ΣΥΝΕΧΩΣ, που να εμποδίζουν τους γνωστούς αγνώστους να καταστρέφουν τα κτίρια.
  Αρετή και τόλμη είναι οι καθηγητές να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς και να τους καταγγέλουν δημόσια, ΟΛΟΙ, όχι ένας και δύο.
  Με λίγα λόγια, έχουμε έλλειμα αρετής και τόλμης γι΄αυτό συζητιέται ΤΩΡΑ η κατάργηση του ασύλου, κάτι αδιανόητο στα χρόνια της φοιτητικής μου ζωής.

  Η Αυγή, και αρκετοί που έγραψαν εδώ, νομίζω ότι έπεσαν στην παγίδα των 'πλαισίων' που λέει η Serafina. Το ότι καταδικάζω τον τραμπουκισμό μιας επιτροπής κατάληψης δε σημαίνει ότι συμφωνώ με τη Μαριέττα και τον Πολύδωρα.
  Το σχέδιο νόμου είναι ένα ανουσιούργημα και όποιος το διαβάσει σοβαρά μπορεί να το δει, αλλά στη δημόσια συζήτηση κρύβεται πίσω από ηθικολογικές ρητορίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. . Στον τοίχο υπήρχε ένα σύνθημα: «Καμιά ειρήνη με τους καθηγητές». Και ένα άλλο, που φαίνεται στη φωτογραφία: «Φασίστα Βασσάλο θα σε κρεμάσουν οι φοιτητές».

  αυτό το απόσπασμα τα λέει όλα.  και να κοπούν τα παραμύθια ότι δεν εκφράζουν το σύνολο της Επιτροπης γιατί είναι άγρια ψέμματα.
  τέτοιοι και χειρότεροι είναι.

  Λοιπόν, σχετικά με το φαινόμενο της διάλυσης των Ελληνικών πανεπιστημίων τεράστια ευθύνη φέρουμε οι φοιτητές ως μονάδες αλλά και ως ολότητα.

  αφού δε μπορούμε να προστατέψουμε το πανεπιστήμιο μας είμαστε ανίκανοι. απλά πράγματα.

  @ ggl

  &

  @ poly sovara pragmata


  ΕΛΕΟΣ! stop shit-bombing!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. Σεβαστέ κύριε Δήμου, αλλά και (ελπίζω) εν δυνάμει φίλε Νίκο, έχετε δικαίωμα να διαφωνείτε ΚΑΙ με την κρατική πολιτική ΚΑΙ με την (υπαρκτή) βία των φοιτητών ΚΑΙ με την λογοκρισία της «Αυγής». Όπως, επίσης άλλωστε, έχετε και το δικαίωμα να μετατρέπετε αυτό το μπλογκ σε όχλο φανατικών. Κατά του (υπαρκτού) φασισμού, βεβαίως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. Πολιτικα σωστος ο ορος τρωικο αλογο. Η καταργηση του σταυρου ειναι ουσιαστικα καταργηση της θελησης του λαου,αντιθετα πρεπει να καταργηθουν οι τσατσοι που δεν τους εχει ψηφισει κανεις ("βουλ. επικρατειας") & οι εξωκοινοβουλευτικοι υπουργοι. Το διδαγμα απο τα συμβαντα ειναι οτι ο τραμπουκισμος περναει & νικαει. Νικουν οι κακοι,επειδη οι καλοι ειναι αδυναμοι. Το φαινομενο Γουσετη τωρα,Τριαριδη αλλα & Δημου παλιοτερα πρεπει να προβληματισει το καθε πολιτικο προσωπο,ωστε να αποκτησει δυναμη & να μην εξαρταται απο τα γουστα εκδοτη ή κομματος.Προφανως θα σκεφτηκαν στην Αυγη α λα Ψυχ*αρη,δεν θα γινει η εφημεριδα μαγαζι του Γουσετη.He who has the gold,makes the rules,οπως ειπε & ο (εβραιος) μεγαλοεργολαβος Λεφρακ. Και το ιντερνετ ειναι the poor man's golden medium.He who has the blog,changes the rules...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. Χρειαζεται υπενθυμιση,οχι αναφορα σε επωνυμα οπως κ*υγιας,μπορει να προκυψει νομικο μπερδεμα με αγωγες κ.ο.κ. Ελπιζω ο Δημου,ουτως ή αλλως να απαλλαγει απο περιουσια στ' ονομα του. Καλλιο προλαμβανειν παρα μπλεκειν λογω μπλογκειν...Με το *,λες για ολους & κανεις δεν μπορει να σε πειραξει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. badlydawnbox said:Η γνώμη μου είναι πως όσο συντηρείται το παρόν εκλογικό σύστημα με το σταυρό......
  Μα αγαπητέ αυτό που θέλει πρώτα την εξουσια μετά μανίας είναι το κόμμα,εάν νομίζεις ότι τον Κωστάκη και τον Γιωργάκη τους ενδιαφέρει ποιους βουλευτές θα έχουν από κάτω τους είσαι γελασμένος,πολιτική χαράσει ο πρωθυπουργος με το επιτελίο του και κανείς άλλος!!!
  Προς ΝΔ,τα μάθατε σε μια πόλη της Ισπανίας,νομιζω στην Valencia, έγινε δυστύχημα στο μετρο με 30 νεκρους,το δυστύχημα έγινε στον σταθμό ΙΗΣΟΥΣ και σε λίγες μέρες πάει ο Παπας,μήπως είναι κανένα σημάδι αυτό!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. kapsokalyvas said...
  "Όπως, επίσης άλλωστε, έχετε και το δικαίωμα να μετατρέπετε αυτό το μπλογκ σε όχλο φανατικών".

  "Όχλος φανατικών;". Βαριά κουβέντα φίλε Μάριε. Και άδικη. Μόνον όχλο δεν αποτελούν οι σχολιαστές ενός blog - εκτός αν χάσαμε το νόημα των λέξεων. Και φανατικών, γιατί; Επειδή συμφωνούν οι περισσότεροι; Μήπως έχουν δίκιο; Επειδή αγανακτούν; Μήπως πάλι έχουν δίκιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 111. και μια απορία,
  γιατί "συνεκλήθη η Σύγκλητος του υπό κατάληψη Οικονομικού Πανεπιστημίου, κατ’ απαίτηση των φοιτητών -καταληψιών"
  με ποια λογική; δεν είναι παράτυπο;
  από πιο πριν φαίνεται να στράβωσε το πράγμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 112. Κύριε harry reloaded, με συγχωρείτε αλλά τι το κακό έχει η "κλασσική σκέψη καλοπροαίρετης αστής κυρίας";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 113. Nikos Dimou said...
  Και φανατικών, γιατί; Επειδή συμφωνούν οι περισσότεροι; Μήπως έχουν δίκιο; Επειδή αγανακτούν; Μήπως πάλι έχουν δίκιο;


  Άμα πιστεύετε πως η αγανάκτηση απέναντι σε μία σάπιλα δεκαετιών είναι φανατισμός τότε

  σας διακατέχει βαθιά θολούρα κε. Kapsokalyva....

  να το κοιτάξετε.. μην το αφήσετε έτσι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 114. Υ.Γ. "...καλοπροαίρετης αστής κυρίας..." μ' αρέσει αυτό, θα το κρατήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 115. kapsokalyvas: επαναλαμβάνεις το ολίσθημα της σύγχρονης (;) Αριστεράς κι εσύ. Αφ'ενός επειδή ιδεολογικά έχεις μείνει πίσω, χρησιμοποιείς βαριές και αστήριχτες εκφράσεις ('όχλος φανατικών'). Αλλά φοβάμαι πως όταν θα σου τελειώσουν οι λέξεις ή θα τις έχεις φθείρει θα βρεθείς σε αδιέξοδο.

  Αφ'ετέρου μάλλον κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 116. Φίλε Νίκο Δήμου,
  το «όχλος» είναι μεταφορά. Και ναι, πάρα πολλά σχόλια τα διάβαζα με αυτήν ακριβώς την αίσθηση να κυριαρχεί μέσα μου. Αλλά, ας δεχθούμε πως εγώ είμαι «υπερευαίσθητος» στους όχλους και στους φανατισμούς... Πάει καλά...
  Η συμφωνία των περισσοτέρων, κατ’ εμέ, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα! Το αναμφισβήτητο δίκιο τους είναι το 50% της υπόθεσης. Και μόνον.
  Όσο για την αγανάκτηση, ναι είναι πολύτιμη κάποιες φορές (ας προβληματιστούμε, όμως, εάν εδώ πρόκειται για μια από αυτές...). Αλλά τότε θα πρέπει να αναλογισθούμε δυο φορές και την βάνδαλη οργή των νεαρών με τις κουκούλες. Δεν υπάρχουν, πιστεύω, αποδεκτές και μη αποδεκτές οργές. Υπάρχουν, ελπίζω, νοήμονα όντα που παλεύουν με το «ερπετικό υπόστρωμα» του νεοεγκεφάλου τους.
  Τέλος, αν θέλετε, ας χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη λέξη για την «αγανάκτηση». Η έκφραση «αγανακτισμένοι πολίτες», σε κάποιους παλαιότερους, λέει πολλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 117. Υ.Γ.2: Αν μετά από δύο πτυχία ελληνικών Α.Ε.Ι., ένα θεωρητικό κι ένα καλλιτεχνικό, ένα μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης σε βρετανικό Α.Ε.Ι., πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεκαπεντάχρονη συνεργασία με έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς για σχεδιασμό πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, έλεγχο κι αξιολόγηση, οκτάχρονη συνολικά θητεία στα Δ.Σ. ενώσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων και διάφορα άλλα, κατέληξα να έχω "κλασσική σκέψη καλοπροαίρετης αστής κυρίας", σημαίνει ότι αυτών των κυριών η σκέψη βρίσκεται πολύ ψηλά, σε σχέση με το ζήτημα που μας απασχολεί. Καλά θα κάνατε λοιπόν να τους δίνατε περισσότερη προσοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 118. Καλησπέρα!

  Μήπως αν τους βάζαμε ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές να παρέχουν υπορχρεωτική εργασία καθαρισμού & συντήρησης του χώρου συν ανανέωσεις, ματαφράσεις, επανεκδόσεις κτλ όλων των συγγραμάτων & βιβλίων -χωρίς καμμία εξαίρεση, που να είσαι ο γυιός του Τζον Πάππας- να μας έβγαινε σε καλό;

  Οσο σπέρνεις χωράφι που είναι κολλεγιά και στα παίρνει όλα ο τσιφλικάς, να κι αν βγάλει σοδειά, να κι αν δεν βγάλει!

  Αμα είναι δικό σου όμως, στρώνεσαι στη δουλειά και το πονάς, χύνεις ιδρώτα μέχρι ν'αποδώσει καρπούς - και είναι τόσο γλυκό ό,τι φύτεψες μόνος σου...

  Και μαύρο φίδι τον έφαγε όποιον κοντοχωριανό πάει να στο πειράξει!

  Συμφωνώ να πέσουν μερικές γρήγορες, μπας και συγκρατηθούν πλέον οι ανεγκέφαλοι... Δεν πάει άλλο!

  Χάνουμε πολύ χρόνο και φεύγει το καλό φοιτητο-δυναμικό έξω. Και θα παραμείνει έξω. Το κακίζετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 119. Κύριε suigenerisav, νομίζω ότι κι εσείς αποτελείτε κλασσικό παράδειγμα του πόσο μπορεί να εξωκείλει κι η πιο καλοπροαίρετη σκέψη. Να σας θυμίσω ότι όχλος ονομάζεται η ομάδα ανθρώπων που υιοθετεί κοινή άποψη άσκεφτα, επειδή την υιοθετούν όλοι και προβαίνει εξ αυτής σε πράξεις στις οποίες δεν θα τολμούσε να προβεί ο καθένας μόνος του διότι θα φοβόντουσαν τις συνέπειες, τις οποίες ως όχλος δεν θα υποστούν ή θα μοιραστούν. Καμία σχέση με τους γράφοντες σ' αυτό το φόρουμ που διατηρούν την ψυχραιμία τους, την ατομικότητα τους, ενίοτε και την επωνυμία τους και ούτε προβαίνουν ούτε παροτρύνουν σε πράξεις. μήπως ο ορισμός του όχλου σας θυμίζει κάποια άλλη ομάδα πολιτών που μας απασχολεί σ' αυτή τη συζήτηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 120. Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά αποτελούν μία ακόμα χρόνια παθολογία της παρανοϊκής νεοελληνικής πραγματικότητας, που δεν λέει να διορθωθεί. Ως πανεπιστημιακός και ο ίδιος θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση μου στον συνάδελφο Βασίλη Βασσάλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 121. kapsokalyvas said...
  "Τέλος, αν θέλετε, ας χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη λέξη για την «αγανάκτηση». Η έκφραση «αγανακτισμένοι πολίτες», σε κάποιους παλαιότερους, λέει πολλά..."

  Είναι η τρίτη φορά που μας βρίζετε συλλογικά Μάριε (δεν θα σας πω φίλο, τώρα). Μας ονομάσατε όχλο, μας είπατε φανατικούς και τώρα μας παρομοιάζετε με τους κλασικούς "αγανακτισμένους πολίτες". Κι όλα αυτά επειδή επικρίναμε μία πράξη βίας και μία πράξη λογοκρισίας.

  Κρίμα. Παρόλη την ευαισθησία και το ταλέντο σας, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τα κατάλοιπα του αριστερού ολοκληρωτισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 122. Maria Velliou said...
  Κύριε suigenerisav...

  η πολύ σωστή κριτική σας (και ανάλυση της έννοιας όχλος) απευθυνόταν στον kapsokalyvas - αυτός την χρησιμοποίησε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 123. Ας συνθεσουμε τις αποψεις μας ...καλοπροαιρετα,χωρις ακροτητες περι...καταναγκαστικης εργασιας,να ξαναφερουμε μια καλη ατμοσφαιρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 124. Καλό βράδυ σε όλους. Κρίμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 125. Το περιστατικό που αναφέρετε είναι ανατριχιαστικό. Κι ακόμη πιο ανατριχιαστικό είναι το κενό σιωπής που ακολουθεί, ειδικά από όλους εκείνους που θα έπρεπε να μιλήσουν, να καταγγείλουν, να εξεγερθούν, να συμπαρασταθούν σε όσους χλευάζονται, απειλούνται και διώκονται. Πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, εφημερίδες, κανάλια, διαμορφωτές γνώμης, πολιτικά κόμματα, νεολαίες.
  Αυτό είναι που με φοβίζει, με απελπίζει και με θλίβει. Η συνωμοσία της σιωπής, που καταλήγει συνενοχή. Όταν όμως χτυπά η καμπάνα, είναι γνωστό πλέον για ποιον χτυπά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 126. @ggl:
  "Στην ουσία τώρα. Η βία είναι ποικιλόμορφη. Πιστεύω πως και τα μέλη της συγκλήτου πήγαν να ασκήσουν βία, καθώς δεν είναι παιδαγωγικό το να δίνει κανείς εξετάσεις τον Ιούλη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών,...

  Αχ, καλέ σκάσαμε!

  ...χωρίς μάλιστα να έχει παραδοθεί η ύλη"

  Η ύλη μπορεί να μην έχει παραδοθεί, αλλά το πνεύμα σίγουρα...

  @Heinz:
  Χρήσιμα τα αποσπάσματα που αναφέρεις. Χωρίς να τα έχω διαβάσει είχα κι εγώ την εντύπωση (που τώρα ενισχύεται) ότι πρόκειται για ένα συντηρητικό, ανούσιο ψευτονοικοκύρεμα. Και με άθικτο τον κυρίαρχο συγκεντρωτισμό όπως φαίνεται. Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, την εξουσία ουδείς (και ουδεμία). Η χολέρα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι ο συγκεντρωτισμός, πάνω απ'όλα.

  Ανεβάζω στο blog μου σύνδεση προς το άρθρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 127. Κύριε Δήημου, συγγνώμη, πράγματι μπερδεύτηκα, ο suigenerisav αναφέρεται σε "δούρειο ίππο".Άστοχο επίσης, διότι ο δούρειος ίππος χρησιμεύει για την κρυφή και δόλια μεταφορά εχθρικών, φθοροποιών και καταστρεπτικών στοιχείων. καμία σ΄χεησ, όαλ εδώ γίνονται στα φανερά. Χρησιμοποιούμε τα blogs για να διοχετεύουμε απόψεις που λέγαμε ο καθένας σε ένα μικρό κύκλο φίλων και να τις μοιραζόμαστε επιτέλους με πολλούς, χωρίς να υφιστάμεθα τη λογοκρισία των συμβατικών Μ.Μ.Ε..
  Διαφωνούμε σε πολλά ίσως, συμφωνούμε ομως σε ξεκάθαρα θέματα όπως αυτό που τέθηκε σήμερα. Που δεν χωρά "ναι μεν αλλά", διότι γίνεται συνένοχος. "Ναι μεν αλλά" στη βιαιοπραγία και την απειλή κατά ζωής; Διότι γι' αυτό μιλάμε.
  Όσο για τις απόψεις του heinz για το νομοσχέδιο, αντίθετα μ' εκείνον βρίσκω τα άρθρα που παραθέτει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θέλω να αναλώσω άλλο χώρο γι' αυτό εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 128. Αυτό με το οποίο τρόμαξα εγώ αγαπητέ κ. ΝΔ, είναι ότι την είδηση δεν την είδα σε κάποιο μεγάλο κανάλι, ούτε την διάβασα στα γνωστά πόρταλ, ούτε την άκουσα στα γνωστά "ενημερωτικά" ραδιόφωνα. Κι ως επαγγελματία του είδους, αυτό με τρομάζει πρώτα. Κι έπειτα, τα υπόλοιπα -φυσικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 129. diastimata said...
  "Αυτό με το οποίο τρόμαξα εγώ αγαπητέ κ. ΝΔ, είναι ότι την είδηση δεν την είδα σε κάποιο μεγάλο κανάλι, ούτε την διάβασα στα γνωστά πόρταλ, ούτε την άκουσα στα γνωστά "ενημερωτικά" ραδιόφωνα".

  Από αυτή την άποψη πρέπει να πούμε πως η (συνήθως συντηρητική) Καθημερινή και ο Αντώνης Καρκαγιάννης έσωσαν την τιμή του Ελληνικού Τύπου. Αλλά να είναι η Καθημερινή πιο "ανοιχτή" από την Αυγή; Να η απογοήτευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 130. Με την ευκαιρία επικοινώνησε μαζί μου με email στέλεχος της Αυγής που μου έγραψε:

  "Δεν θα ήταν λογικότερο να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση της ΑΥΓΗΣ πριν παρουσιάσετε τη "δική" μας θέση για το κείμενο
  του Δ. Γουσέτη; Και κυρίως πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα
  και χαρακτηρισμούς;"

  (Φαντάζομαι πως εννοούσε την δική σας θέση).

  Απάντησα πως το blog μου είναι ανοιχτό για όλους και θα δημοσιεύσει την άποψη της Αυγής (χωρίς λογοκρισία).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 131. Δεν έχει χρώμα η λογοκρισία... ξαναγυρνάμε με ταχύτητα φωτός προς τα πίσω.

  Δεν κρίνω κανέναν. Αλλά, φοβάμαι μήπως γίνουν όλα πολύ χειρότερα από τώρα (και στο θέμα του κειμένου και στο θέμα του ασύλου).

  (Ειλικρινά λυπάμαι που 'κόπηκε' αυτό το ειλικρινές κείμενο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 132. Ωραια, ν'ακούσουμε και την Αυγή...

  Λοξή σκέψη: Ελληνοτουρκικά, ολοκαύτωμα, για να δούμε αν μ'αυτό θα χτυπήσουμε 3-άδα...
  (μου λείπει ο -αλέ σήμερα...)

  Κύριε Δήμου γερά!

  Τα αυτονόητα τα βλέπουμε όλοι. Στο τι μπορεί να γίνει επιτέλους κολλάμε. Στο ποιός θα κανει κάτι κολλάμε. Ακόμη και στο ποιός θα πει σε αυτόν που θα πει ποιός θα κάνει κάτι κολλάμε!

  Ημαρτον!
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 133. Το να απομονώνει κανείς φράσεις και μετά να τις διαστρέφει είναι μια καλή τακτική κ. Δήμου. Ειδικά όταν το συνδυάσει με αλαλαγμούς φέρνει καταπληκτικά αποτελέσματα.

  Ως άνθρωπος που κάνει μάθημα σε φοιτητές σας εξέθεσα γιατί η απόφαση που πήγε να λάβει η σύγκλητος ήταν αντιπαιδαγωγική και μου έμοιαζε να φέρει τη σφραγίδα της εκδίκησης, αλλά αυτό μάλλον σας είναι αδιάφορο. Το σημαντικό είναι οι εντυπώσεις και όχι η ουσία. Γιατί αν θέλει να δει κανείς την ουσία αντιμετωπίζει ένα θέμα σφαιρικά και όχι προκατειλημμένα. Αυτό θα σήμαινε κ.Δήμου να μάθετε και τα κίνητρα της άλλης πλευράς, το οποία επιδεικτικά τονίσατε πως σας είναι αδιάφορα.

  Με βρίσκει σύμφωνο η άποψη σου Οδυσσέα για την ανάληψη ευθυνών εκ μέρους των φοιτητών. Μια τέτοια ανάληψη ευθυνών θα ήταν μια καλή αρχή για όλη την κοινωνία μας. Θα ήταν μια πολύ επαναστατική αρχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 134. Από το μεσημέρι που διάβασα την είδηση αναρωτιέμαι αν αυτό το post θα καταφέρει να αλλάξει κάτι.
  Μήπως απλώς χάνουμε την ώρα μας συζητώντας μεταξύ μας?

  Θα ήθελα να ρωτήσω όσους εργάζονται στο χώρο των ΜΜΕ: δεν αξίζει το θέμα αυτό δημοσιότητας? Τόσο σημαντικό δηλαδή είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που κρύβουμε το τι γίνεται μέσα στις καταλήψεις?
  Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η υποστήριξη της κοινής γνώμης στους "αγώνες" των φοιτητών αν ήξερε το σι συμβαίνει εκεί μέσα. Άραγε οι ίδιοι οι φοιτητές τα ξέρουν αυτά?
  Δεν υπάρχει καμία ντροπή πλέον?

  ΥΓ: Γνωρίζω για τα "πλαίσια" των παρατάξεων. Αλλά κάποιες φορές πρέπει να επιλέξουμε το μικρότερο κακό. Η ευθύνη για τις επιλογές δική μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 135. Ελπίζω η απάντηση της Αυγής (αν έρθει) να φτάσει σύντομα. Σε λίγο θα πάω για ύπνο και τα σχόλια που θα έρθουν μετά, θα δημοσιευθούν αύριο το πρωί.

  Ενδιαφέρουσα σκεψη: σήμερα επισκέφθηκαν αυτό το blog σχεδόν 2000 άτομα - πολύ περισσότεροι αναγνώστες από τον μέσο όρο της Αυγής. Αν προσθέσουμε και τα άλλα blogs στα οποία έπαιξε το θέμα, ο αριθμός πολλαπλασιάζεται.

  Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 136. To sign out for tonight,εχω την εντυπωση οτι ο Καρκα. (της..συνηθους εθνικ καταγωγης) ειναι απο τους ελαχιστους που τολμουν να ψελλισουν τα περι εθνολογικου αυτοπροσδιορισμου για το ονομα Μακ. Πραγματικα ,στην GR υπαρχει μεσαιωνας,αλλα οσα φερνει η ωρα,δεν φερνει ο χρονος. Της παρηγοριας. Και στη Σοβ. Ενωση,το καθεστως ακμαζε για 30 χρονια. Μετα,μεσα σε 10 διαλυθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 137. ggl said...
  Αυτό θα σήμαινε κ.Δήμου να μάθετε και τα κίνητρα της άλλης πλευράς, το οποία επιδεικτικά τονίσατε πως σας είναι αδιάφορα.

  Από την στιγμή που εκφράζονται με την βία μου έγιναν αδιάφορα. Αυτο-ακυρώθηκαν.

  Καληνύχτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 138. ΝΔ said...
  Με συγχωρείτε αλλά την ίδια ακριβώς τακτική (ομηρεία και βία) εφάρμοζαν οι Ναζί στους διαφωνούντες μέχρι να "συμφωνήσουν".

  Κι όχι μόνον οι Ναζί - και ΔΕΝ αναφέρομαι ΜΟΝΟΝ στις χώρες του "(αν)ύπαρκτου σοσιαλισμού". Η ομηρεία κι η βία δεν είναι αποκλειστικότητα των φασιστικών καθεστώτων, είναι κοινότατος τόπος.

  Όσο για την δημοσίευση του κειμένου, εσείς είπατε ότι είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι καταληψίες.

  ??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 139. Είναι πραγματικά λυπηρά τα όσα συμβαίνουν στα ιδρύματά μας (ιδρύματα όνομα και πράγμα). Αλλά η ελευθερία του λόγου έχει από καιρό καταπνιγεί. Και έχουμε ευθύνη όλοι μας. Και ο κ.Γουσέτης και ο κ. Βασσάλος και πολλοί άλλοι. Οταν οι φατρίες των καθηγητών για να προωθήσουν τους "δικούς" τους σε θέσεις ΔΕΠ, εκμηδενίζουν και προσβάλλουν βάναυσα τους άλλους υποψηφίους, τι παράδειγμα δίνουν στους φοιτητές; Και οι τίμιοι και ειλικρινείς πως αντιστέκονται στις μαφίες αυτές; Με τη σιωπή τους;
  Τι έγινε με τον μακαρίτη τον Αλεξανδρόπουλο (αν θυμάμαι καλά το όνομά του) στο πανεπιστήμιο της Κρήτης;
  Το δυστύχημα είναι οτι από αυτούς, που θα περιμέναμε κάποιες προτάσεις και κυρίως πράξεις, που θα μας έδειχναν το δρόμο, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε. Η αριστερά χάθηκε κι αυτή μαζί με τους αριστερούς της. Και αυτό έχει συμβεί καιρό πριν. Προς τι λοιπόν η απορία για την συμπεριφορά της "Αυγής"; Μήπως η συμπεριφορά και ο λόγος του ηγέτη του ΣΥΝ κ.Αλαβάνου μας προδιαθέτει για κάτι καλό; Μήπως του πρώην κ.Κωνσταντόπουλου; Παιδιά του Στάλιν είναι και οι δυό τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 140. Δεν αγοράζω την "αυγή" [αγαπημένη μας Γραβούρα, μη μας πνίξεις], όμως την διαβάζω, από το Διαδίκτυο, αρκετά συχνά. Οι άνθρωποί της έχουν ποιότητα. Τότε, προς τι το ατόπημα της σύνταξης;

  Νομίζω ότι ενέδωσε στην πολιτική σκοπιμότητα: σου λέει, αν αφήσουμε να λέγονται αυτά εδώ μέσα, τι θ΄ απογίνουνε οι φοιτητές μας; Θα τους υπερκεράσουν οι... ορθόδοξοι "ριζοσπάστες", κι εκεί που είμαστε τρεις κι ο κούκος, δεν θα μείνει ούτε ο κούκος...

  Πάντως, η ανανεωτική αριστερά, έστω και ως συνοθύλευμα (κουρελού την είχε αποκαλέσει, με... συγκρατημένη κακία, ο Πάγκαλος) μου είναι αρκετά συμπαθής και νομίζω ότι εδώ και δεκαετίες περισώζει, συστηματικά, την τιμή και την υπόληψη ολόκληρης της ελληνικής αριστεράς, διανοούμενης και πολιτευομένης.

  Στην προκειμένη όμως περίπτωση, το σκεπτικό της μυρίζει ναφθαλίνη.

  Με αγάπη

  Παράγραφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 141. Πάντως, το γεγονός ότι οι καταλήψεις, οι φοιτητικές συνελεύσεις, οι πορείες κλπ. βρίθουν ασφαλιτών δεν βλέπω να συγκινεί κανέναν. Δεν είμαι ο μόνος που έχει δει πρωταγωνιστές "δυναμικών κινήσεων" άλλοτε να συναγελάζονται με τα ΜΑΤ σε ανύποπτο χρόνο και άλλοτε να εξέρχονται φορτωμένοι πολεμοφόδια από ...αστυνομικά τμήματα! Αλλά αυτό δεν είναι φασισμός, έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 142. Με PhD απο το Stanford τι στο καλό κάνει σε Ελληνικό πανεπιστήμιο ο Βασσάλος;

  Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 143. Σηκωθηκα για...& θυμηθηκα τα ωραια παλια,με τα σεντονια κλπ...Απο φθινοπωρονι / ξανα σεντονι. Τωρα ομως τα πηρα...ωστε οι αναρχες ανεφοδιαζονταν απο...Α.Τ ? Ναι,οσο οι χουντικοι ηταν πρακτορες της ΣΙΑ. Θυμηθηκα & μια παλια γκομενα Αναστασια. Καλον υπνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 144. Νίκο αγαπημένε,

  Φαντάζεσαι τι μπάχαλο θα είχε επικρατήσει αν δεν είχαμε moderation?

  Αυτά που ήδη έκοψες και δεν είδαμε δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που θα είχαν ξεφυτρώσει λόγω της ανάδρασης που θα προκαλούσε το ελευθεριάζων κλίμα που θα επέβαλε η δικτατορία των γνωστών πλέον μικρονοϊκών που κάποτε πλιατσικολογούσαν εδώ μέσα.

  Είχα μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις σήμερα από επισκέπτες που εκτιμούσα εδώ μέσα... Κρίμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 145. ggl, από που κι ως που κρίνεις αντιπαιδαγωγικό ένα μέτρο με το οποίο απλά δεν συμφωνείς; Από πότε και γιατί η άποψη σου είναι πιο έγκυρη από των συναδέλφων σου που ήταν αρμόδιοι να αποφασίσουν; Κι από πότε μια απόφαση αρμοδίων με την οποία διαφωνούμε δικαιολογεί τη χρήση βίας;
  Από την πλευρά μου σου εύχομαι να μη βρεθείς ποτέ στη θέση των συναδέλφων σου, να μη δεις ποτέ το γραφείο σου διαλυμενο, τις εργασίες σου σκισμένες, το αυτοκίνητο σου σπασμένο και συνθήματα απειλητικά κατά της ζωής σου στους τοίχους, μόνο και μόνο επειδή, δίκαια ή άδικα, σωστά ή λάθος, μια απόφαση σου δυσαρέστησε φοιτητές. Διότι αυτές οι πρακτικές όταν αρχίζουν δεν σταματούν.
  Εκτός αν είσαι από αυτούς που φροντίζουν να μη δυσαρεστούν ποτέ φοιτητές. Οπότε πάω πάσο, αλλά τότε είσαι ακατάλληλος για ακαδημαϊκός δάσκαλος.
  Vrennus κάνεις λάθος. Ο μεγαλύτερος πόνος είναι για τα χτυπημένα από τα ματ παιδιά που είδαμε στην άσφαλτο. Ακόμη και το e-rooster που τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά των καταλήψεων, αντέδρασε λυσσαλέα σ' αυτό το φαινόμενο. Από πότε όμως η βία δικαιολογεί τη βία; Τόσες δεκαετίες καταλήψεων και άλλων "αγωνιστικών" κινητοποιήσεων, είδες εσύ να περιορίζουν την καταστολή; Αντίθετα. Δεν το καταλαβαίνεις ότι οι πρακτικές των φοιτητών δίνουν έδαφος σ΄αυτούς τους ανθρώπους, λειτουργούν σαν κερκόπορτα;
  Επιλέον, μια ουσιαστική αντίδραση στην κρατική καταστολή απαιτεί τη συνένωση όλων των υγειών κοινωνικών δυνάμεων, όχι το διχασμό τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 146. Aυριο Τριτη συνεδριαζει το Δ.Σ του τμηματος της Ιατρικης.....

  Δυο οι κυριοτερες προτάσεις.Αυτη των φοιτητων και αυτη που προτεινει ο προεδρος της Ιατρικης.

  Ακουγονται φημες πως τα αριστερα σχηματα αν δεν παρθει η αποφαση που θέλουν θα μπουν μέσα και θα διαλύσουν τη συνελευση.....

  Η ιστορια οπως καταλαβαινετε επαναλαμβάνετε.....

  Μου φαινεται θα πάω κρυφα με καμια κάμερα......ποιος ξέρει,μπορει να πουλησω σε ικανοποιητικη τιμη το βιντεακι ( μπορει να πεσει ξυλο ..... )


  Περα απο την πλάκα τραμπουκισμος υπάρχει πολλες φορες απο τους << αθωους >> φοιτητες......

  Τραμπουκισμος υπάρχει,και κυριως συνυπάρχει με φανατισμο....

  Και θα πω και κάτι άλλο.....Σχετικα με τα Μ.Α.Τ.Σιγουρα υπάρχουν λάθη και απο τις 2 μεριες.
  Υπάρχουν φοιτητες που οταν βλέπουν αστυνομικο αφινιάζουν ή αλλιως σεληνιαζονται και οράνε κατραπάνω του με καδρόνια
  Βεβαια υπάρχουν και οι κακοι αστυνομικοι,όπως βλέπουμε σε διαφορες φωτο ( ένας φοιτητης κάτω και απο πάνω 15 να χτυπάνε στο κεφάλι )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 147. Σωστά τα όσα αναφέρονται στο ποστ για τον τρόπο που κάποιοι χρησιμοποιούν σήμερα το άσυλο στα πανεπιστήμια. Μόνο δυο λόγια από μένα. Αυτοί που τα προκαλούν όλα αυτά δεν αποτελούν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών. Όπως καταδεικνύουν κάθε χρόνο οι φοιτητικές εκλογές η μεγάλη μάζα των φοιτητών αδιαφορεί ή για να το πω καλύτερα δεν ανήκει κάπου πολιτικά και ιδεολογικά. Αυτό αφήνει την δυνατότητα και μεταβάλει μια μειοψηφία ατόμων σε πλειοψηφία και τους δίνη την εξουσία να ενεργούν κατά το δοκούν. Για παράδειγμα στο τμήμα μου η κατάληψη αποφασίστηκε από αριστεριστές σε συνέλευση παρευρισκομένων 250 φοιτητών από το σύνολο των 800 περίπου του τμήματος. Η δε πλειοψηφία της πρότασης για κατάληψη προήλθε από μόλις 12 ψήφους διαφορά σε σχέση με την πρόταση για μη κατάληψη επί των 250 παρόντων. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι πάρθηκε δημοκρατικά και πάνω στην αρχή της πλειοψηφίας η απόφαση για κατάληψη. Βέβαια οι καταληψίες επικαλούνται την δημοκρατική νομιμότητα της κατάληψης τους. Όμως οι υπόλοιποι 550 φοιτητές που ήταν; Νομίζω ότι η μόνη ορθή λύση είναι να ενεργοποιηθεί η μεγάλη μάζα των φοιτητών ώστε αυτοί οι κατά γενική ομολογία φασιστο-αριστεροδεξιοί να τεθούν στο περιθώριο και να αποδυναμωθούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να καταδικάζουμε στο σύνολο της την σπουδάζουσα νεολαία ότι εγκρίνει και συμφωνεί με τέτοιου είδους ενέργειες βίας που αναφέρονται στο άρθρο.

  @ΝΔ Δεν διάβασα, λόγο έλλειψης χρόνου, τα σχόλια αλλά δεν νομίζω να προτείνεις την κατάργηση του ασύλου; Προσωπικά διαφωνώ σε μια τέτοια προοπτική. Αφενός γιατί δεν αποτελεί λύση η λογική του « πονάει κεφάλι , κόψε κεφάλι» και αφετέρου γιατί τα ηρωικά ΜΑΤ του Υπουργού κυρίου Πολύδωρα δέρνουν φοιτητές (και όχι μόνο) στο δρόμο , δεν χρειάζεται να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν και μέσα στα πανεπιστήμια.

  Σαφώς κατακριτέα η βία και οι βανδαλισμοί φοιτητών σε βάρος καθηγητών μα το ίδιο κατακριτέα η βία των καθηγητών, πάνω στους φοιτητές. Βία που λόγο της φύσης της δεν γίνετε εύκολα αντιληπτή. Νομίζω ότι το πρόβλημα των πανεπιστήμιων είναι η διακοπή της αμοιβαίας και φιλικής επικοινωνίας ανάμεσα στης δυο αυτές πλευρές, των φοιτητών και των καθηγητών. Διακοπή συνεννόησης που κρατάει πολλά χρόνια και που έχει επιβληθεί κατά περίεργο τρόπο από μειοψηφίες ακραίων απόψεων και πρακτικών, που ενδημούν και στις δυο πλευρές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 148. 3'10 ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ. πΕΦΤΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΥπΝΟ. ΣΚΛΗΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΜΟΥΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑς ΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ;

  ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΒΛΕπΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ / ΤΙΣ ΦΥΤΡΕΣ πΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ.

  ΑΣ ΤΑ ΕΚΑΜΝΑΝ ΑΛΛΙΩΣ!!!

  ΤΩΡΑ ΑΣ ΤΑ ΜΥΡΙΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ. Γιατί ξυνίζει τα μούτρα της η κοινωνία;

  ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΥΔΕΝ ΣΟΒΑΡΟ πολιτικό ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ πΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΜΗΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣ; ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΨΙΛΟΦΑΝΤΑΣΙΩΘΕΙ. ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΔΕΝ ΒΛΑπΤΕΙ. ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΑπΟΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΗΔΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ!!! both ways!!!

  το διπλανό μαξιλάρι άδειο. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ; Όχι. ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΔΙπΛΑ ΣΟΥ ΛΑΘΟΣ ΑΤΟΜΟ.

  ΤΟ πΑΝΕπΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΙπΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 149. Βλέπω ότι αναφέρθηκε ο Στέλλιος Αλεξανδρόπουλος από κάποιον που δεν θυμόταν το όνομά του.
  Στέλλιο τον έλεγαν... Στέλλιο... Και κάπως αλλιώς, που δεν είναι της ώρας. Καλή του ώρα.
  (Και, κύριε Δήμου, είναι κρίμα επειδή, επί της ουσίας, δεν διαφωνούμε... Περισσότερη νηφαλιότητα περιμένω από εσάς.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 150. Επειδή αρκετοί αναρωτιούνται γιατί η συγκεκριμένη είδηση δεν παρουσιάστηκε σε κάποιο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, απλώς να αναφέρω ότι έτυχε να την δω σε δύο συνεχόμενα κεντρικά δελτία του ALPHA (μάλιστα στο δεύτερο υπήρχε και συνέντευξη από τον καθηγητή που του ρήμαξαν το γραφείο). Νομίζω όμως ότι γενικά πέρασε στα "ψιλά"

  Τώρα, πολλά μπορεί να πει κανείς για αυτή την κατάσταση, αλλά θα δώσω το στίγμα των «μαζικών» και «αγωνιστικών» κινητοποιήσεων σε ένα συγκεκριμένο ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου με ένα μόνο άσμα-σύνθημα που νομίζω θα εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο τους καταληψίες:

  "Νάχαν οι σχολές αμπάααρες να κλειδαμπαρώωωνουουν…."

  Πιο συγκεκριμένα: οι φοιτητές που υποτίθεται «μάχονται» για την πρόοδο και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που διασφαλίζεται από το πανεπιστημιακό άσυλο είχαν, μετά από «απόφαση» της «μαζικής» μάζωξής τους, κλειδαμπαρώσει όλο το Πανεπιστήμιο εξασφαλίζοντας την ελεύθερη διακίνηση … των δικών τους ιδεών. Σε ελάχιστους «επετράπη» η είσοδος σε γραφεία και φυσικά μόνο με συνοδεία καταληψιών! Νομίζω ότι πρόκειται για τον ορισμό της κατάλυσης του «ασύλου».

  Στο συγκεκριμένο ΑΕΙ αποφάσισαν και επέβαλαν την κατάληψη 300 από τους >10000 φοιτητές του. Σημειώνεται ότι οι καταληψίες τελικά δεν ήταν περισσότεροι από 5 – 6 (ναι… για όλο το Πανεπιστήμιο, μιλάμε για πραγματική μαζικότητα και φραπεδομαχητικότητα).

  Δυστυχώς και οι άλλες πλευρές δεν είναι καλύτερες: άτολμη, άχρωμη προτεινόμενη «μεταρρύθμιση» από το Υπουργείο (που μόνο μεταρρύθμιση δεν είναι – απλώς μπαλώματα που θα ξηλωθούν γρήγορα), στην πλειονότητα αποστασιοποιημένοι και σε ένα ποσοστό βολεμένοι με την απαράδεκτη κατάσταση της κατάληψης φοιτητές και μέλη ΔΕΠ και τέλος ευτυχισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι που κάνανε πάνω από ένα μήνα δωρεάν διακοπές.

  Ά ρε κυρ-Μπάμπη, μόνο εσύ στο κυλικείο έμεινες να κλαίς, αλλά υποπτεύομαι για άλλο λόγο…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 151. Με την ευκαιρία του άρθρου μου δημιουργήθηκε η εξής λογική πιστεύω απορία. Ποιά είναι η πρακτική ουσία και ένοια τη σημερινή εποχή της ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου; Ύστερα από μερικά κλικ βρήκα ένα σχετικό ενδιαφέρον άρθρο που είχε γραφτεί πριν 10ετίας από τον κ. Μανιτάκη Αντώνη καθηγητή νομικής εδώ

  Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν και εφόσον θεωρήσουμε κατά το δυνατόν ακριβή την αναφορά των γεγονότων όπως περιγράφονται από τον κ. Διονύση Γουσσέτη, είναι δύσκολο να μη συμφωνήσει κάποιος με το συμπέρασμα που παραθέτει ό συγγραφέας του στην αρχή. Ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου και ό,τι αυτός συμβολίζει παραβιάζεται για μιά ακόμη φορά από έναν από τους φύλακές του τους φοιτητές (και "φοιτητές"). Είναι ντροπή για μιά δημοκρατική κοινωνία να είναι αδύναμη να επιβάλλει μια στοιχειώδη τάξη και να μην μπορεί να προστατεύσει έναν από τους θεσμούς που κάποτε τη στήριξαν να εξελιχθεί. Τα αποτελέσματα της συνολικής αδιαφορίας τα πληρώνουν όλοι και το τίμημα τη σημερινή εποχή στο διεθνή ανταγωνισμό και συγκυρίες είναι ανεκτίμητο.
  Λύσεις και προτάσεις νομίζω υπάρχουν πολλές αλλά το πρόβλημα στη βάση του κατά τη γνώμη μου είναι η απαράδεκτη ωμή και άμμεση ανάμιξη στον ακαδημαϊκό χώρο των πολιτικών κομμάτων. Με τον τρόπο που λειτουργούν οι πολιτικές νεολαίες όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα παραγωγικό στον βασικό ρόλο του πανεπιστημίου ως χώρος γνώσης και εκπαίδευσης, αλλά αποτελούν από τους βασικούς λόγους για τον οποίο τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και το επίπεδο σπουδών που προσφέρουν είναι στην καλύτερη περίπτωση απελπιστικά μέτριο τουλάχιστον όσον αφορά τις προσωπικές μου εμπειρίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 152. Καλημέρα

  παρόλο που έμεινα άγρυπνος την μισή νύχτα (κακούργα - αλλά χρήσιμη - moderation!) δεν ήρθε η απάντηση της Αυγής. Ίσως δημοσιευθεί στην εφημερίδα. Θα την ψάξω.

  Καπσοκαλύβα - έσύ ήρξασο χειρών αδίκων. Νηφαλιότητα από μένα όταν με χαρακτηρίζεις οχλοκράτη, φανατικό, κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 153. Καλημέρα σε όλους!
  Διάβασα με προσοχή όλο το διάλογο που προέκυψε από χτες το απόγευμα καθώς χτες δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω!
  Έχω μερικές απορίες και θα ήθελα να τις εκφράσω εδώ. Δεν περιμένω απάντηση. Μακάρι να προβληματίσουν.
  Κατηγορήθηκε ο Δήμου και οι υπόλοιποι που έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα. Αλήθεια τι θα έπρεπε να γίνει για να ασχοληθούμε περισσότερο?
  Μάλλον για τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι πιο σοβαρό θέμα οι νικητές των ριάλιτι. Δεν άκουσα κανέναν από αυτούς που κατηγόρησαν τον Δήμου και εμάς για όχλο (απίστευτο) να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στα μέσα. Μάλλον τους ικανοποιεί αφού μας θεωρεί όχλο.
  Ασχοληθήκαμε όλοι όλες αυτές τις μέρες με τον ξυλοδαρμό των φοιτητών από τα ΜΑΤ και καλώς κάναμε κατά την γνώμη μου. Τα δημοκρατικά μας κριτήρια όμως σταματούν εκεί?
  Οι απειλές κατά της ζωής του καθηγητή δεν ανησυχούν κανένα?
  Οι βανδαλισμοί και οι τραμπουκισμοί είναι μέρος της "δημοκρατικής συμπεριφοράς" των φοιτητών?
  Αναρωτιέμαι τις αντιδράσεις αν μια δεξιά εφημερίδα λογόκρινε την άποψη ενός αριστερού συνεργάτη της.
  Τότε ασφαλώς θα μιλούσαμε για φασισμό και λογοκρισία. Τώρα απλώς έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένο περιστατικό που θα πρέπει να το διασταυρώσουμε και πρέπει να έχουμε και την άλλη άποψη. (βέβαια μην αγριέψουν τα παιδιά και μας τα σπάσουν).
  Προτείνω στην Αυγή όταν θα πάρει και την "άλλη άποψη" και τις δημοσιεύσει μαζί να μετρήσει και τις λέξεις και αν ο κύριος Γουσσέτης έχει γράψει παραπάνω λέξεις να τις κόψετε για να υπάρχει ισορροπία και μην εκνευριστούν και τα παιδιά!

  Ο όχλος είναι αναστατωμένος. Οι "δημοκράτες" το γύρισαν στο φασισμό!
  Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς "δημοκράτες"?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 154. Vrennus said...
  ΝΔ said...
  Όσο για την δημοσίευση του κειμένου, εσείς είπατε ότι είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι καταληψίες.

  ??????

  Σας υπενθυμίζω τι γράψατε:
  "Εδώ, τόσο οι "αριστερίζοντες" καταληψίες όσο κι ο οικοδεσπότης, υποπίπτουν στο ίδιο ολίσθημα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 155. Νίκος Δήμου said:Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας...
  Αγαπητέ κ Δήμου φοβάμαι ότι η παραπάνω έκφραση είναι λάθος.
  Το "..μας." νομίζω ότι μας ομαδοποιεί και μάλιστα με επικεφαλής εσάς, πράγμα το οποίο δεν ήθελαν όσοι γράφουν στον Don
  Αν και είμαι καινούργιος στα blogs,ακόμα δεν έχω βγάλει τα νάιλον από τα καθίσματα, πιστεύω ότι τα άτομα που γράφουν στoν Don είναι άτομα ελεύθερα και δεν τους αρέσει να ομαδοποιούνται , γιαυτό άλλοτε συμφωνούν και άλλοτε διαφωνούν και ποτέ δεν μπαίνουν στην ουρά κανενός.
  Νομίζω ότι η σωστή έκφραση θα ήταν «…την δύναμη των BLOGS.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 156. Nομίζω πως η μόνη –βραχυπρόθεσμη- λύση θα ήταν να χαθεί το εξάμηνο σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες από το νόμο βδομάδες μαθημάτων. Έτσι θα τιμωρηθούν και αρκετοί που δεν ευθύνονται, αλλά από του χρόνου θέλω να δω πόσες καταλήψεις θα γίνουν.
  Καλή σας μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 157. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η λογοκρισία και ο φασισμός εν προκειμένω αφορούν την παιδεία και τα πανεπιστήμια, απ' όπου θα έπρεπε να λείπουν. Αν μιλούσαμε για την εκκλησία, για κάποια καθετοποιημένη πολυεθνική, ακόμη και για κάποιο κόμμα ή άλλον «οιωνεί σταλινικό» οργανισμό το πράγμα δεν θα μας ξένιζε τόσο. Αλλά να μετέρχονται τέτοιες μεθόδους νέα παιδιά, μέλλοντες επιστήμονες και να τις ανέχονται oι καθηγητές τους που θάπρεπε να τους δείξουν με το παράδειγμα τους τι σημαίνει δημοκρατία (αυτοί που ασφαλώς είναι της γενιάς του Πολυτεχνείου) - αυτό είναι λυπηρό, εξοργιστικό και απογοητευτικό μαζί.

  Και να αποδεικνύεται Σούρουπο ή και σκότος ψηλαφητό η Αυγή είναι ακόμη πιό τραγικό. Εαν το φως το εν συ είναι σκότος, το σκότος πόσο; αναφέρουν οι Γραφές. Αν και εδώ μάλλον θα έβαζα εκείνο το υπέροχο του Σαβόπουλου - Κωλοέλληνες ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 158. Καλημέρα σε όλους... λόγω πτώσης του δικτύου δε μπόρεσα να διαβάσω από χθες αυτό το πολύ ενδιαφέρον post. Κατά τη γνώμη μου η ευθύνη είναι κατ'αρχήν της συγκλήτου... Άκου σύγκλητος υπό καθεστώς κατάληψης... (συγνώμη εάν έχει ήδη ειπωθεί, δε πρόλαβα να διαβάσω όλα τα posts).

  ΝΔ wrote:
  Οποιδήποτε πλευρά προσπαθεί να περάσει τις απόψεις της με την βία, χάνει το (όποιο) δίκιο της.
  Δεν χρειάζεται καν να την ακούσω - η στάση της μου αρκεί.

  Πιστεύω ότι η ψυχολογική βία είναι το ίδιο κακή με τη σωματική... Ψυχολογική βία σαν αυτή που ασκεί ο κάθε κομπλεξικός καθηγητής προς τους φοιτητές... Τον παραπάνω δεν το γνωρίζω, αλλά μήπως πρέπει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 159. kolassas said...
  Νίκος Δήμου said:Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας...
  Αγαπητέ κ Δήμου φοβάμαι ότι η παραπάνω έκφραση είναι λάθος.


  Φοβάμαι πως δεν διαβάζετε σωστά. Ακριβώς πριν από αυτή τη φράση υπήρχε αναφορά σε όλα τα μπλογκς: "Αν προσθέσουμε και τα άλλα blogs στα οποία έπαιξε το θέμα, ο αριθμός πολλαπλασιάζεται".

  Άρα η φράση αφορούσε την δύναμη των μπλογκς γενκώς.

  Μην παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 160. Dormammu said...
  Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που διαβάζουν Αυγή...?

  Άκουσον άκουσον......

  Aς μην απορούμε που μερικοί διαβάζουν επίσης :
  - " Εστία, "
  _ " Στόχο, " (!)
  - " Ορθόδοξο Τύπο, "
  - " Απολλώνειον Φώς, "
  ( με την ούγια, δηλ. με την ...Σβάστικα, φάτσα πόρτα στο εξώφυλλο )
  - " Εργατική Εξουσία/ 4Η Διεθνής, "
  (: τα γραφειοκρατικά υπολείμματα γκρουπούσκουλων του... Τροτσκισμού, που φιλοδοξούν για ένα, επιτυχημένο αυτή τη φορά, καβαλλίκεμα στο σβέρκο των Ελλήνων εργαζομένων )
  - " ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, "
  του συμπαθούς Σοσιαλ. Εργατικού Κόμματος της εργατικής ...Πρωτοπορείας
  ( άλλοι τεταριχευμένοι 'Κόκκινοι συστρατιώτες' των σφαγέων των εργατών και ναυτών της Κρονστάνδης Λένιν-Τρότσκυ )
  - " Ριζοσπάστη, "
  (είμαστε και το καυχώμαστε, οι τελευταίοι γνήσια ...βαλσαμωμένοιεναπομειναντες στην Ευρώπη, υπερασπιστές των Θερμοπυλών του ...Σταλινισμού -Μπρεζνιεφισμού.
  - Γιά τη Βουδαπέστη/1956 ; Γιά το Πόζεν/1953 είπατε ; Δέν ...δεν σας ακούω καλά.Φωνάξτε δυνατότερα παρακαλώ σύντροφε..)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 161. Maria Velliou δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, αντίθετα μάλιστα, η αδυναμία(;) / απροθυμία(;) να περιφρουρηθούν οι "δυναμικές κινητοποιήσεις" από τους κάθε λογής προβοκάτορες με έκανε να τηρώ διακριτικές αποστάσεις. Όλοι όμως στεκόμαστε στη δράση των προβοκατόρων, όχι όμως πχ. με το ΜΑΤατζή που επιδεικνύει τ' απαυτά του.

  ΝΔ, με παρεξηγείτε - ίσως και να φταίει το συνοπτικό των σχολίων. Το ολίσθημα στο οποίο αναφέρθηκα είναι η ευκολία με την οποία χρησιμοποιήσατε το "Φασισμός" στον τίτλο του post (ο κος Γουσσέτης αναφέρεται - ορθά - σε τραμπουκισμούς) όχι στο ότι αναδημοσιεύσατε το άρθρο.

  Επίσης, επιτρέψτε μου να σας επιστήσω την προσοχή στην κατακλείδα του post:
  "Η γελοία δικαιολογία της Αυγής για την μη δημοσίευση: Να πάρουν την απόψη και της "άλλης πλευράς". Η παρωδία της δημοκρατίας."
  Μπορεί να πρόκειται όντως για γελοία πρόφαση, όμως, το να πάρεις την άποψη της "άλλης πλευράς" είναι παρωδία της δημοκρατίας; Κι όπως λέτε παρακάτω, το να δώσεις 10 ώρες στους Εβραίους και 1 ώρα στο Χίτλερ είναι πιο δημοκρατικό από το να τους δώσεις ίσο χρόνο; Όχι, αγαπητέ ΝΔ, θα τους έδινα ίσο χρόνο γιατί αυτό ακριβώς απαιτεί η δημοκρατία (και θ' αφηνα το Χίτλερ γυμνό από επιχειρήματα), οτιδήποτε άλλο είναι φασισμός (είτε από τη μια είτε από της άλλη όχθη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 162. Paragraos said :
  " ..Πάντως, η ανανεωτική αριστερά, έστω και ως συνοθύλευμα (κουρελού την είχε αποκαλέσει, με... συγκρατημένη κακία, ο Πάγκαλος) μου είναι αρκετά συμπαθής και νομίζω ότι εδώ και δεκαετίες περισώζει, συστηματικά, την τιμή και την υπόληψη ολόκληρης της ελληνικής αριστεράς, διανοούμενης και πολιτευομένης.
  Στην προκειμένη όμως περίπτωση, το σκεπτικό της μυρίζει ναφθαλίνη.
  Με αγάπη Παράγραφος "

  Αγαπητή Παράγραφος συμφωνούμε απόλυτα. Ελπίζω κι εγώ ότι η αντι- Σταλινική Αριστερά "διασώζει" .
  (Εχω δουλέψει σχετικά πρόσφατα σ' Αριστερή πολιτική ομάδα και ξέρω, νομίζω, πόσο άχαρο, πόσο μοναχικό, και πόση επιμονή απαιτεί να συνεχίζεις να πληροφορείς τον ημι-αδιάφορο τις πιό πολλές φορές κόσμο της βιοπάλης - ή της οικονομίστικης ευμαρείας - για τα τεκταινόμενα, αλλά με άλλη, Αριστερή σημασιοδότηση...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 163. Blepoume dystyxws pws sto Syn kyriarxei mia tash pou 8elei na ginei xalifhs sth 8esh tou xalifh kai thw opoias oi praktikes den exoun poiotika kamia diafora apo ekeines tou KKE.To pws symperiferetai h en logw omada enanti syntrofwn ths oi opoioi exoun allh aposph kai tomoun na th lene dhmosia to biwsa proswpika ws melos ths N.Syn kaaaapote.

  Exw ma8ei na 3exwrizw sth zwh mou auto me to opoio de symfwnw kai avto pou 8elw na apagorevsw...Kapoioi dystyxws oxi..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 164. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
  Όπως και ο έστω και ένας φοιτητής, που στερείται το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή μόρφωση, ή το ένα μέλος ΔΕΠ που στερείται το δικαίωμα στην διδασκαλία και την έρευνα, έτσι και ο δημοσιογράφος.
  Είναι θύματα βίας. Είμαστε θύματα βίας, όσο και εάν προσπαθούν να μας πείσουν, δια της βίας φυσικά, ότι είναι δημοκράτες, αφού μας έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα είτε να συμφωνήσουμε μαζί τους, είτε να σιωπήσουμε και να βλέπουμε την όποια καταστροφή (φυσική, ψυχική κλπ).
  Το ένστικτο της φυσικής αυτοσυντήρησης με εμποδίζει, όπως και πολλούς άλλους, από το να προσέλθω σε μία Συνέλευση και να πω ότι διαφωνώ με τις καταλήψεις κλπ. Σε αυτό βασίζονται.
  Είμαι δυστυχισμένος. Αισθάνομαι ότι το σύστημα που υποστηρίζουν οι δήθεν "προοδευτικοί" μου έχει καταστρέψει την ζωή )-:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 165. Πολλοί οι συμμετέχοντες-δύσκολο το έργο της -στοιχειώδους- παρακολούθησης ψηγμάτων συγκροτημένης επιχειρηματολογίας που αναδύονται εδώ κι εκεί..

  Πάμε με τη σειρά λοιπόν.
  @
  οικοδεσπότη
  Είναι η πρώτη φορά που σας γράφω-μολονότι σας έχω παρακολουθήσει από μια πρώιμη εφηβική ηλικία [πέρασαν πια δύο και πλεόν δεκαετίες..], lol.
  Κ. Δήμου, λυπάμαι που με απογοητεύετε.

  Μου καταλογίζετε:
  "το σχόλιό σας αποδεικνύει άλλη μία ασθένεια της ελληνικής σκέψης:"
  Σας ευχαριστώ για τη γενίκευση-αλλά τέτοιο 'τσουβάλιασμα' πια.. (:

  Και έσεται η δευτέρα πλάνη, χείρων της πρώτης:
  "το "ναι μεν έχετε δίκιο αλλά το κείμενό σας λειτουργεί ως δούρειος ίππος" (άρα δεν έχετε)."

  Ποθεν συνάγεται κάτι τέτοιο από το σχόλιο μου το φαινόμενο που παρατήρησα;;
  Εννοώ το _"άρα δεν έχετε"_;
  Πως μου καταλογίζετε ένα τέτοιο συμψηφισμό χωρίς να προκύπτει από το κείμενο μου;
  Δίκη προθέσεων ΚΑΙ από εσάς..;;
  Εξακολουθώντας να πιστεύω πως δεν σας λείπει η διανοητική εντιμότητα, θα προσδοκούσα, ΠΑΝΤΩΣ, σε _καλόπιστη_ επαν-ανάγνωση..
  με ότι αυτή συνεπάγεται._

  Προσέτι,
  σημειώνετε:
  "Με την συνομοσιολογία του "δούρειου ίππου" εξαφανίζεται και η ελάχιστη δυνατότητα κριτικής. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτα διότι κάπου δίνουμε άλλοθι... κλπ. κλπ."

  Σοβαρά μιλάτε;
  Μου καταλογίζετε "συνομοσιολογία", επειδή επεσήμανα την καταγεγραμμένη στάση λοιδωρείας περίπου σε μορφή ομοβροντίας προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο [=της Αριστεράς] που πληθωρικά διακινούν πλείστοι όσοι στο μπλογκ σας..;
  κ. Δήμου, μην υποτιμάτε τους συνομιλητές σας-θερμή παράκληση!
  ΔΕΝ σας απέδωσα προθέσεις-περιέγραψα ένα ορατό φαινόμενο με δηκτικότητα.
  Ήμουν ξεκάθαρος στην τοποθέτηση μου όσο και στη διατύπωση που υιοθέτησα-επανερχομαι μήπως λησμονήθηκε..
  Έγραψα:
  "το ποστ αυτό λειτούργησε ως δούρειος ίππος για την ανάδειξη του διαμφισβητούμενου για τους περισσότερους-μα βαθιά συμβολικό για κάποιους ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου."
  Στο λεκτικό σχήμα που τόσο (;) σας ενόχλησε, ας αντικαταστησω το επίμαχο με το 'πολιορκητικός κριός' ή το 'όχημα διείσδυσης'.
  Δεν με ενδιαφέρει μια στείρα αντιπαράθεση.
  Για την ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ έχετε κάτι να μου/μας σχολιάσετε κ. Δήμου;
  Για το αντικείμενο του σχολίου μου δηλαδή ..

  Τέλος,
  "Και δεν σας περνάει από το νού ότι μπορούμε να διαφωνούμε ΚΑΙ με την κρατική πολιτική ΚΑΙ με την βία των φοιτητών ΚΑΙ με την λογοκρισία της "Αυγής"; "
  Θα μπορούσε να μου περάσει από το μυαλό-και να με χαροποιήσει ασφαλώς.
  Τα μάλα.
  Αρκεί να το έβλεπα..
  Εννοώ, να το διάβαζα γενικότερα-δεν το είδα..!
  Είστε τόσο γλαφυρός ΟΤΑΝ επιθυμείτε που με βάζετε αυτή τη φορά σε σκέψεις.. lol
  Αυτή την αποκαλυπτική σας θέση, δεν την αναδεικνύετε-τουλάχιστον όχι όσο θα προσδοκούσαν κάποιοι αναγνώστες του ιστοτόπου σας.. :)

  Last but not least, δεν ξέρω αν 'ακυρώνουν' οι συλλογισμοί μου την 'κριτική', γνωρίζω όμως ότι δεν τοποθετηθήκατε σε όσα _συγκεκριμένα_ έθιξα.
  Ολα αυτά δηλ που σχετίζονται IMHO με τον πυρήνα του 'προβλήματος'..

  Σας ευχαριστώ, βεβαίως, για τη φιλοξενία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 166. @
  'επώνυμο φίλο του οικοδεσπότη'
  [Δευ Ιουλ 03, 08:12:40 μμ]

  Ο τελευταίος απλώς αντιγράφει:
  "Οι καθηγητές είναι αδιάφοροι γλυφοκώληδες που η ανάσα τους ζέχνει ούρου από τις κατουρημένες ποδιές που ασπάστηκαν εν τη ανελίξει τους."
  Κ. Δήμου, μάλλον δεν θα αντέξω τόσο ισχυρά επιχειρήματα-με ξεπερνάνε..
  Και επειδή ως πρόσφατα [όχι πια..] ανήκα στην άνωθεν περιγραφόμενη 'συνομοταξία'-[των καθηγητών], θέλω να πιστεύω ειλικρινά, όχι των "γλειφοκώληδων.., κλπ"
  αναρωτιέμαι πως θα αισθανόταν ο καθείς εδώ μέσα αν του αποδίδαμε με συναφείς όρους την επαγγελματική του ταυτότητα..
  Θέλετε να προσπαθήσουμε; Απλώς, δώστε μου 'τροφή' και στόχο.. ;-)
  Αλήθεια, μίλησε ΚΑΝΕΙΣ για 'φασισμό' εδώ μέσα ..;

  Το ξανάγραψα:
  όταν οι καθηγητές παύουν να είναι συμπαθείς 'Βάσαλοι'-διωκόμενα θύματα των τραμπούκων της 'αριστερής (;) φοιτητο-τσογλαναρίας', περιγράφονται μαζικά [και συλλήβδην] όπως παραπάνω..
  Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ τη στάση πολλών από τους συντελεστές της δημόσιας συζήτησης, υποκριτική.
  Οι καθηγητές είναι καλοί όσο θυματοποιούνται-όταν διεκδικούν απλώς εκβιάζουν 'με συντεχνιακά αιτήματα' το φοιτητικό δυναμικό της χώρας που αγωνιά για το μέλλον του..
  [ως προς αυτό το τελευταίο δε, βλ. και
  http://suigenerisav.blogspot.com/2006/07/blog-post.html ]


  @
  καψερέ kapsokalyvas
  Φοβούμαι πως έχετε δίκιο..
  αλλά ΠΟΙΟΣ ακούει..;
  (:


  @
  harry reloaded
  Δεκτή η επισήμανση


  @
  κα maria velliou
  Καταρχάς, σας ευχαριστώ που μου αποδίδετε "καλοπροαίρετη σκέψη".
  Πόσο θα χαιρόμουν, όμως, αν αντί να συγχέετε τις σκέψεις μου με έτερο συνομιλητή, καθώς επίσης και αν παραβλέψετε για λίγο τα πτυχία και τις σπουδές σας για να αποπειραθείτε να επικεντρώσετε στις εσωτερικές στοιβάδες του συζητούμενου 'προβλήματος'..

  Σε σημερινό μήνυμα σας διαβάζω,
  "Τόσες δεκαετίες καταλήψεων και άλλων "αγωνιστικών" κινητοποιήσεων, είδες εσύ να περιορίζουν την καταστολή; Αντίθετα. Δεν το καταλαβαίνεις ότι οι πρακτικές των φοιτητών δίνουν έδαφος σ΄αυτούς τους ανθρώπους, λειτουργούν σαν κερκόπορτα;
  Επιλέον, μια ουσιαστική αντίδραση στην κρατική καταστολή απαιτεί τη συνένωση όλων των υγειών κοινωνικών δυνάμεων, όχι το διχασμό τους."
  Οπότε..; ρωτώ (για να μη σας βάλω λογια στο στόμα), τι γίνεται με την 'κρατική καταστολή'; την αφήνουμε στο απυρόβλητο ωσότου συνενωθούν οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις; λολ
  Η την καταγγέλλουμε και την συνυπολογίζουμε στο πλαίσιο κοινωνικών συγκρούσεων έχοντας μια σταθερή θέση απέναντι της;  @
  ggl
  προσυπογράφω μέχρι κεραίας την τοποθέτηση σας [Τρι Ιουλ 04, 12:06:33 πμ].


  Διαβάζω ξανά τις απόψεις που παρουσιάζονται gia το θέμα και σημειώνω θετικά το γεγονός ότι οι πιο ισορροπημένες απόψεις που βλέπω-ακόμα και όταν διαφωνώ με πολλές απ' αυτές!, είναι οι θέσεις συνομιλητών που φαίνεται να ανήκουν στο φοιτητικό δυναμικό.
  Ίσως γιατί τελικά η νηφαλιότητα και ο επιμερισμός δεν είναι τόσο 'προνόμιο' της ηλικιακής ωριμότητας όσο νομίζουμε.. :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 167. flying smurf said...
  Ψυχολογική βία σαν αυτή που ασκεί ο κάθε κομπλεξικός καθηγητής προς τους φοιτητές...
  Τρι Ιουλ 04, 10:02:48 πμ

  Αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί με την εισαγωγή της αξιολόγησης την οποία δε θέλουν ούτε οι φοιτητές!!!
  Ή τα πράγματα είναι τόσο καλά ή είναι τόσο χάλια...

  Επιστρέφωντας όμως στο θέμα μας θα ήθελα να συγχαρώ τον ΝΔ για την τρομερή δυναμικότητα με την οποία μάχεται την λογοκρισία! Μαθήματα για νεότερους (αν μη τι άλλο)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 168. Δε ξεκινά από τον Πανεπιστημιακό χώρο το καρκίνωμα της φασιστικής νοοτροπίας, ξεκινά πολύ πριν. Επιτέψτε μου μια προσωπική, διαφωτιστική ελπίζω, ιστορία: Στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών αποτόλμησα να θέσω υποψηφιότητα για το δεκαπενταμελές συμβούλιο ενός Λυκείου της Θεσσαλονίκης. Τραγικά αφελής και αθώος και ρομαντικός, όχι όμως τόσο ώστε να μη συνειδητοποιώ ότι:
  1. στην περίοδο των σχολικών εκλογών οι γκάγκστερ των πολιτικών κομάτων εμφανίζονταν παρανόμως και παράτυπα στο προαύλιο στριφογυρνώντας απειλητικά σαν τα αγριόσκυλα στη φάρμα του Όργουελ.
  2. Λόγω έλλειψης ουσιαστικής παιδείας και επικράτησης του ενστίκτου του κοπαδιού, ακόμη κι όσοι δεν είχαν ταυτόσημη άποψη με τα κοματόσκυλα ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ να στραφούν σε κάτι διαφορετικό( 21 χρόνια μετά μου φαίνεται ακόμη πιο αποκρουστικό: βρωμεροί πολιτικοί μηχανισμοί να λερώνουν και να αποπατούν μέσα στη νεανική μας ψυχή)
  3. Ακόμη κι από τότε διαισθανόμουν ότι αν, κάτι εντελώς απίθανο, η "πειθώ" της απειλητικής παρουσίας τους σε συνδυασμό με τη νάρκωση της νεολαίας-μάζας δεν ήταν αρκετά για να τους εξασφαλίσουν ό,τι αποτέλεσμα γούσταραν στη δημοκρατική διαδικασιά των εκλογών, τόσο χειρότερα για τη δημοκρατία. Καταλάβαινα δηλαδή ότι θα γυρνούσε ο κόσμος ανάποδα αλλά ένας ανένταχτος δε θα εκλέγονταν(Με το κοματόσκυλο της απέναντι όχθης, κανένα πρόβλημα- ΤΟΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΤΟΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΧΙ!)
  Το επιχείρησα τελικά να θέσω υποψηφιότητα, μόνο και μόνο για να εκφράσω δημόσια την αηδία και την αγανάκτησή μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ πως, αμέσως μετά την ομιλία μου, οι μπράβοι με έσυραν καροτσάκι στη γωνία και με ανέκριναν: ποιον εκπροσωπώ, ποιος πολιτικός χώρος με απέστειλλε, ποιο κόμμα κρυβόταν πίσω μου. Μέσα στο φόβο και στην έκπληξή μου επέτρεψα στον εαυτό μου και ένα χαμόγελο θριάμβου: το φασιστικό, κολλημένο μυαλό δεν μπορούσε να καταλάβει ότι κάποιος μπορεί να εκπροσωπούσε μόνο τον εαυτό του, ότι τον απέστελνε η συνείδησή του, ότι κανείς δεν κρυβόταν από πίσω του.
  Καταλάβατε; Τα ζώα - σύμβολα της οργουελλιανής Φάρμας σφραγίζονται αρχετυπικά στην ψυχή μας από πολύ νωρίς: τα αγριόσκυλα, οι χοίροι, τα πρόβατα. Όταν φτάνουμε στην ηλικία της φοιτητικής νεολαίας οι ρόλοι είναι πια διακριτοί.
  Το πλέον τραγικό είναι ότι σαν κοινωνία μάλλον πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε το σάπιο status quo, άλλος για να συνεχίσει να κατακλέβει, άλλος γιατί θέλει να κρατήσει τα ψίχουλα-κεκτημένα, άλλος γιατί φοβάται. Τρομάζει το ότι- και αυτό φαίνεται από τη σιωπή της( με εξαίρεση αυτό το χώρο)- η ελληνική κοινωνία δεν έχει βάλει όριο στο πόσο χαμηλά θα φτάσει στην προσπάθειά της να μην προχωρήσει σε τομές και ανατροπές εξυγίανσης. Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν υπάρχει τέλος στην κατρακύλα και η πλειοψηφία θα δέχεται παρακμιακά την κατάλυση και των δημοκρατικών διαδικασιών (και της λογικής!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 169. Mihalis a dreamer. προσυπογράφω το σχόλιό σας. Σε όλη μου την ζωή με κυνηγούσε η ερώτηση του "που ανήκω" και η αδυναμία των άλλων να συλλάβουν ότι δεν ανήκω παρά μόνο στον ευατό μου.

  Αυτή η σκέψη απαντά και στα σχόλια του vrennus και του suigenerisav. Εδώ καταγγέλονται δύο σαφή και συγκεκριμένα γεγονότα: η φασιστική εκβίαση μίας απόφασης (καιη τραμπουκική συνέχειά της) και η λογοκρισία μίας εφημερίδας σε ένα συνεργάτη δέκα χρόνων.

  Όλα τα ναι μεν αλλά, δούρειος ίππος, τι είπε ο επώνυμος-ανώνυμος, κλπ. είναι υπεκφυγές. Καταδικάζετε ή όχι αυτό που έγινε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 170. Ωχ, γρήγορα edit το προηγούμενο σχόλιό μου γιατί τα γραφόμενά μου θα παρεξηγηθούν! Το ορθόν, λοιπόν:

  Όλοι όμως στεκόμαστε στη δράση των προβοκατόρων, όχι όμως πχ. στο ΜΑΤατζή που επιδεικνύει τ' απαυτά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 171. Και μια ερώτηση για τους φίλους που έχουν επιλεκτική δημοκρατική ευαισθησία: Αν,(υπόθεση εργασίας), εισέλθουν στο χώρο του Πανεπιστημίου ακροδεξιά στοιχεία και επαπειλείται ο ξυλοδαρμός αριστερών αγωνιστών, μειοψηφούντων κατά πολύ αριθμητικά-ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Σεβόμαστε το άσυλο και αφήνουμε τα έκτροπα να λάβουν χώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 172. Παραδόξως πώς, ΝΔ, προσυπογράφω κι εγώ (αλλά από την άλλη πλευρά!) το σχόλιο του Mihalis a dreamer! Επομένως η σκέψη του μάλλον δεν απαντά στα σχόλιά μου - οξύμωρο;

  Και για την ταμπακιέρα:
  Ναι, καταδικάζω τις βιαιότητες στο ΟΠΑ. Όχι, δεν βιάζομαι να χαρακτηρίσω "φασιστική" κάθε μορφή βίας την οποία καταδικάζω.
  Ναι, καταδικάζω τη λογοκρισία. Όχι, δεν βιάζομαι να χαρακτηρίσω λογοκρισία τη μη δημοσίευση ενός άρθρου πριν μάθω το γιατί.
  Φασισμός είναι όταν κοβουμε το "αλλά" από το "ναι μεν", διαφωνείτε;

  Και μια απάντηση στο Mihalis a dreamer: Δεν είναι υπόθεση εργασίας το να εισβάλουν ακροδεξιοί στα πανεπιστήμια. Έχει συμβεί (και μάλιστα πρόσφατα στο Πάντειο) και ουδείς διανοήθηκε να ζητήσει την κατάργηση του ασύλου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 173. Eνα Ευρώ για την "Αυγή"..
  χωρίς βιβλία και σιντί...
  μήπως γράφει για τον Γάτο..
  τον "φασίστα" τον Βασσάλο..

  δεν γράφει τίποτα για Φταίχτη!...

  Φτιάξε blog κυριε Γουσσέτη!!!........


  :-()

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 174. NP said...
  Αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί με την εισαγωγή της αξιολόγησης την οποία δε θέλουν ούτε οι φοιτητές!!!
  Ή τα πράγματα είναι τόσο καλά ή είναι τόσο χάλια...
  Τρι Ιουλ 04, 11:51:06 πμ

  Θα συμπληρώσω, με την εισαγωγή ΣΩΣΤΗΣ αξιολόγησης...
  Στο ότι δεν το θέλουν ούτε οι φοιτητές, δε μπορώ να συμφωνήσω. Απλά, βάζοντας και αυτό μέσα στα αιτήματα, παίρνουν και τους πανεπιστημιακούς μαζί! Λάθος τους πιστεύω, αλλά διάλεξαν να μην έχουν απέναντί τους και αυτούς...
  Δε βλέπω κανέναν να κρίνει πάντως το λάθος, εξαιτίας του οποίου ξεκίνησαν όλα(σύγκλητος σε κατάληψη...). Μόνο σ'εμένα ακούγεται τόσο παράλογο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 175. flying smurf said...
  το λάθος, εξαιτίας του οποίου ξεκίνησαν όλα(σύγκλητος σε κατάληψη...). Μόνο σ'εμένα ακούγεται τόσο παράλογο;

  Τι ακριβώς είναι το παράλογο:
  α) η κατάληψη;
  β) η παράκληση των φοιτητών να γίνει σύγκλητος για το θέμα των εξετάσεων;
  γ) το ότι το δέχθηακν οι καθηγητές;
  δ) ή το ότι άπαξ και δεν έγινε το δικό τους άρχισαν τους εκβιασμούς και τραμπουκισμούς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 176. Απόσπασμα από ενδιαφέρον άρθρο του Δ. Γουσέτη σχετικά με την λογοκρισία με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας Τύπου, στην Αυγή πριν από 6 χρόνια (που να φανταζόταν τότε όταν έγραφε τα παρακάτω):

  "Η στήλη θα ήθελε να προσθέσει στα παραπάνω κάτι που δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις: Την με "λεπτότερο τρόπο" λογοκρισία που ασκείται στις "πολιτισμένες" χώρες. Στις χώρες αυτές, ο καθένας είναι ελεύθερος (ή περίπου) να δημοσιεύει ό,τι θέλει. Μια είδηση όμως, αν αγνοηθεί από τα μεγάλα συγκροτήματα του τύπου και από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα, δεν υπάρχει ως είδηση. Ένα βιβλίο, αν καταχωνιαστεί στο τελευταίο ράφι των μεγάλων βιβλιοπωλείων και δεν του γίνει μιά παρουσίαση είναι σαν να μην εκδόθηκε. Όσο τα μέσα αυτά συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια, τόσο αυτού του είδους η λογοκρισία, λέγεται και αυτολογοκρισία, είναι αποτελεσματικότερη. Στις ΗΠΑ, έχει καθοριστικό αποτέλεσμα, αλλά και στη χώρα μας το είδος δεν είναι άγνωστο. Η στήλη θέλει, λοιπόν, να εξάρει την προσφορά της "Αυγής" στην ελευθερία της έκφρασης και στη δημοσίευση ειδήσεων που, ενώ δεν είναι αποκλειστικές, φιλοξενούνται μόνο στην εφημερίδα μας, δίνοντας μια γεύση για το τί πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο. Από πολλούς και πολλές η "Αυγή" έχει χαρακτηριστεί "εναλλακτική εφημερίδα" και αυτό είναι, πιστεύω, ο λόγος που διατηρεί το κύρος της, παρά τη μικρή κυκλοφορία της. Είναι περίεργο που καμμιά φορά δέχεται βέλη "εξ οικείων", διότι δήθεν δεν κρατά κάποια "γραμμή", υποθετική τις περισσότερες φορές"

  P.S: To πλήρες άρθρο στο link:
  http://www.greekhelsinki.gr/greek/articles/gousetis-6-5-2000.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 177. nikos dimou said: "Τι ακριβώς είναι το παράλογο: ..."
  To ότι συνεκλήθη η σύγκλητος στη σχολή που βρισκόταν υπό κατάληψη.

  Είναι απολύτως παράτυπο, εκτός από παράλογο. Καμιά διοικητική λειτουργία δεν τελείται στους χώρους των πανεπιστημίων που τελούν υπό κατάληψη.

  Επιπλέον, ήδη από αυτό το σημείο οι καθηγητές φαίνεται ότι άγονται και φέρονται από τους φοιτητές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 178. Μια επιμέρους και όχι για το δια ταύτα γνώμη, μιας και δεν έχω τον χρόνο που φαίνεται να διαθέτουν οι άλλοι bloggers για την παρακολούθηση αυτού του blog, το οποίο έχει εξελιχθεί μάλλον σε real time forum:
  Με εντυπωσιάζει και με τρομάζει η ανιστόρητη ευκολία με την οποία χρησιμοποιούν πάρα πολλοί συνδιαλεγόμενοι τον όρο "φασισμός" και "φασίστας" για να χαρακτηρίσουν μια επιμέρους άποψη ή γνώμη ή έστω και πρακτική. Μου φαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για πολιτική (με την έννοια του πολίτη) και κοινωνική ανωριμότητα και, φευ, στη χειρότερη για εγωιστική, μιασαλλόδοξη, ανελαστική και πιθανότατα συμπλεγματική στάση ζωής, με κριτήριο την αποδοχή του Άλλου και του δικαιώματός του να έχει και να εκφράζει γνώμη, πέρα από ευχολόγια περί πραγματικής δημοκρατίας, ελευθερίας του λόγου κλπ.
  Έκανα τη θητεία μου στα πανεπιστημιακά αφμιθέατρα της αμέσως μεταχουντικής εποχής, τότε που η κατηγορία για φασισμό επίσης κυριαρχούσε είτε στην ιδεολογική ("σοσιαλφασισμός" κλπ.) είτε στην πολιτική αντιπαράθεση (όλοι συλλήβδην οι κατέχοντες πανεπιστημιακό αξιώμα ήταν εν δυνάμει φασίστες), αλλά τουλάχιστον ο χαρακτηρισμός αποδιδόταν ή σε ιδεολογικά σύνολα ή σε συγκεκριμένη συμπεροφορά που εμπεριείχε πραγματική (ή έστω εικαζόμενη) συνεργασία ή ανοχή στη χούντα.
  Δεν ξέρω... Η πραγματική άσκηση στη δημοκρατία, που είναι -συμφωνώ απολύτως με τον οικοδεσπότη αυτού του blog- να παίρνει κάποιος την ευθύνη και το ρίσκο να ανήκει μόνο στον εαυτό του δεν μου φαίνεται ότι έχει σχέση με αυτή την ακραία αυτοπροστατευτική πράξη να ονοματίζειφασισμό κάθε διαφορετικό νοητικό και ηθικό οικοδόμημα . Συγγνώμη για το ασθμαίνον (για να προλάβω) ύφος και καλό απόγευμα σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 179. @
  οικοδεσπότη
  Με καλείτε να 'πάρω θέση'-το έχω ΗΔΗ [προκαταβολικά] πράξει..
  Πρόχειρος ερανισμός-ξεκαθάριζα χθες στο αφετηριακό σχόλιο μου:
  "καταδικαστέα- υπόθεση Γουσέτη", "καταγγέλω καθε μορφής λογοκρισία, απ' όπου κι αν προέρχεται", κλπ, κλπ

  [αν θέλετε, ξαναδιαβάστε λίγο τις απαντήσεις μου-πριν απαντήσετε. Αντιλαμβάνομαι πως είναι δύσκολη η διαχείριση ενός τέτοιου όγκου πληροφορίας που σας κατακλύζει, αλλά όχι κι έτσι.. ;-)]

  Επιπροσθέτως, γράφετε:
  "Εδώ καταγγέλονται δύο σαφή και συγκεκριμένα γεγονότα: η φασιστική εκβίαση μίας απόφασης (καιη τραμπουκική συνέχειά της) και η λογοκρισία μίας εφημερίδας σε ένα συνεργάτη δέκα χρόνων."
  Συγχωρήστε με, αλλά στα περισσότερα από τα 176 δημοσιευμένα σχόλια ως τώρα, 'καταγγέλονται' ΕΠΙΣΗΣ πολύ περισσότερα θέματα από όσα δηλώνει ο -κατα τη γνώμη μου- άστοχος τίτλος του ποστ σας..
  [να μη σας τα θυμίσω-έχω ήδη καταχραστεί το χώρο σας. Τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα!]

  Δεν βλέπω να σας απασχολεί αυτό-αντίθετα, αισθάνομαι, μάλλον το επιδιώκετε-και καλά κάνετε..
  Αλλά, όταν με εγκαλείτε για όσα διέλαθαν της προσοχής σας στην απάντηση μου, επιτρέψτε μου να σας μεμφθώ για τα 'ψευδο-διλήμματα' που -καταχρηστικά- μου θέτετε..
  ;-)

  Τέλος, κλείνετε:
  "Όλα τα ναι μεν αλλά, δούρειος ίππος, τι είπε ο επώνυμος-ανώνυμος, κλπ. είναι υπεκφυγές."
  Απαντώ με -ασυνήθιστη για το στυλ μου- οξύτητα.
  Προσωπικά τις γενικευτικές λασπολογίες ανώνυμων-[και επώνυμων δηλαδή..], τις επιστρέφω αυτούσιες στον παραλήπτη τους.
  Προφανέστατα, δε τις θεωρώ, όπως ήδη υπαινίχτηκα, και πεισματικά (;) κ. Δήμου αγνοείτε, κατεξοχήν έκφανση ενός λόγου με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά.
  Ο 'φασισμός' στην _τρέχουσα γλώσσα_ συνεγκολπώνει με τον πληρέστερο τρόπο τέτοιες λεκτικές συμπεριφορές..
  Καμία υπεκφυγή λοιπόν-στο 'καρφί' όσοι υβριστικότατα και χωρίς επιφυλάξεις διασύρουν -χωρίς το ελαφρυντικό της εν θερμώ δράσης- ομάδες, επαγγελματικές κατηγορίες και συλλήβδην πρόσωπα.
  Είτε είναι 'φίλοι', 'επώνυμοι-ανώνυμοι', και γενικώς [που 'λεγε κάποτε κι ο Δήμος Μούτσης!]


  @
  Vrennus
  [Τρι Ιουλ 04, 01:19:16 μμ]
  Με καλύψατε-πλήρως.
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 180. flying smurf said...
  ... Απλά, βάζοντας και αυτό μέσα στα αιτήματα, παίρνουν και τους πανεπιστημιακούς μαζί!...
  Τρι Ιουλ 04, 02:49:09 μμ

  Αγαπητέ μου οι κινητοποιήσεις που έγιναν ήταν ακριβώς αυτό: Πανεπιστημιακοί και φοιτητές μαζί για να μην αλλάξει τίποτα. Ο ένας βοήθησε τον άλλον για όποιον δεν το κατάλαβε. Και βέβαια δε μπορώ να φανταστώ ότι αυτό ωφέλησε μόνο τους μεν και όχι τους δε (φοιτητές).

  Για τους δε πανεπιστημιακούς να πούμε ότι αν δεν τους αρέσει να παραιτηθούν ομαδικώς; Ή μήπως θα χάσουν όλα αυτά τα προνόμια που έχουν και για τα οποία οι φοιτητές (ή μάλλον αυτοί που κατευθύνουν τους φοιτητές) δεν ασχολούνται καθόλου.
  Ας μη ξεχνάμε ότι στο κάτω-κάτω αυτοί είναι οι μόνιμοι και οι φοιτητές περαστικοί από τα ΑΕΙ.

  Οπωσδήποτε και καταδικάζω οποιαδήποτε μορφή βίας(αυτονόητο) αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι οι φοιτητές και στο συμβάν αυτό (όπως και στα υπόλοιπα) ήταν απλά τα θύματα αφού "κουρδίζονται" πανεύκολα από τους παλιούς (βλ. ΔΕΠ, κόμματα). Όσο για την ψυχολογική βία πολύ δύσκολα αποδεικνύεται όπως πολύ καλά ξέρουν επίσης οι παλιοί.
  Επιπλέον, όποιοι φοιτητές δε θέλουν πραγματικά να άγονται και να φέρονται από μειοψηφίες ας κάνουν κάτι. Πρέπει άλλωστε να μάθουν κάποτε ότι τα καλά κόποις κτώνται. Αλλιώς είναι άξιοι της μοίρας τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 181. Να τι είναι παράλογο (μεταξύ άλλων):

  1. Να αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα της ανώτατης παιδείας οι αιώνιοι φοιτητές (πρέπει να είναι πια μουσειακό είδος) και το πανεπιστημιακό άσυλο.
  2. Να κατακερματίζονται τα περιφεραιακά πανεπιστήμια σε κατά τόπους "σχολές" δίκην πολιτικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
  3. Να παρουσιάζεται ως πανάκεια η "αξιολόγηση" κι οι "μανατζερ" όταν δεν έχει κατοχυρωθεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ κι η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη.
  4. Να θεωρείται ότι θα αναβαθμιστεί η ανώτατη παιδεία με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων λες και στην Ελλάδα θα έλθει το MIT, το LSE ή το Harvard κι όχι κάτι εγγλέζικα franchise του κ*λου.
  5. Να εξαγγέλλεται η κατάργηση του "δωρεάν μοναδικού συγγράμματος" όταν βιβλιοθήκες δεν υφίστανται ούτε καν ως χώροι.
  6. Να δηλώνει η πλειοψηφία των συνελλήνων ότι είναι κατά των καταλήψεων και ταυτόχρονα ότι δεν γνωρίζει τα αιτήματα των καταληψιών και τις θέσεις του υπουργείου.
  7. Το αρμόδιο υπουργείο να είναι "και θρησκευμάτων" αλλά όχι "και πολιτισμού" (τραγικό κατάλοιπο της δικτατορίας που καμμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση δε μερίμνησε να επανορθώσει).
  8. Να μεταχειριζόμαστε συστηματικά με τα ελλάσσονα (τέλος πάντων) ως άλλοθι για ν' αποφύγουμε να καταπιαστούμε με τα μείζονα.

  Αυτά πολλά άλλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 182. Ασχετο αλλα ενδιαφερον ( ΑΑΣ-το λανσαρω,σαν το ΛΟΛ). Καταναλωτικο ALERT. Η Αλφα τραπεζα δεν βαζει καθισματα,ουτε μηχανημα προτεραιοτητας,"λογω πολιτικης ". Υποβαλλει τους μαζοχιστες στο μαρτυριο της ορθοστασιας & του ασκοπου χρονοχασιματος. Κανενας να μην πατησει,γεματος ο τοπος απο αλλες τραπεζες,με καθισματα & ρεζερβε προτεραιοτητα. Επισης,στο Πλαισιο,οι υπαλληλοι απαγορευεται να ειναι καθιστοι,ακομα & μετα απο προτροπη του πελατη. " Εντολη της διευθυνσης ".Πηγα για αγορα & ντραπηκα. Μεσαιωνας. Χρειαζεται μπο-υκοταρισμα,εχει & αλλου πορτοκαλιες. Οι εν. καταναλωτων τι κανουν ? Ουτε κραξιμο ουτε νομικος αγωνας ? Μηπως ειναι λαμογιομαγαζα για ψηφοθηρια ? Φταιει βεβαια & μεγαλο μερος του κοσμου,που ο,τι & να παθουν δεν εκδικουνται. Ξαναπετουν με Ολυμπιακη γιατι..." ανηκει στον λαο ". Αλλα & εγκωμιο στη διαφημιση του Α6,χωρις ζωα & γυναικειο κρεας. Επιτελους τεχνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 183. κύριε Δημητρά,
  δεν δουλεύουν αυτά τα links που δίνετε στο σχόλιο [Δευ Ιουλ 03, 12:55:40 μμ]
  θαθελα πολύ να τα διαβάσω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 184. Καιρός ήταν!

  Βλέπω τους κατ’ επάγγελμα προοδευτικούς να αποκαλύπτονται ως οι χειρότεροι σκοταδιστές.

  Βλέπω ότι τα θύματα έχουν γίνει οι θύτες και οι δήθεν πνευματικοί άνθρωποι φοβισμένα ανθρωπάκια με σκυμμένο το κεφάλι που παρακαλάνε «...πέστε μου τι να ...αποφασίσω, μόνο την καρέκλα μου -ή μάλλον την έδρα μου- θέλω να κρατήσω».

  Βλέπω την «προοδευτική» νεολαία να απειλεί να δέρνει, να βανδαλίζει, να εκβιάζει και να υπερασπίζεται την ακινησία μέσα στον βάλτο.

  Βλέπω την απλή λογική να θυσιάζεται στον βωμό των ιδεολογημάτων.

  Βλέπω τους συμπατριώτες μας να έχουν χωριστεί σε δύο. Σε αυτούς που κοπιάζουν και προσπαθούν να προοδεύσουν και μαζί τους να προοδεύσει ο τόπος, και τους άλλους που αντιδρούν, κλέβουν, απαιτούν, εμποδίζουν, κραυγάζουν, βανδαλίζουν, και δηώνουν.Οι πρώτοι τιμωρούνται διαρκώς και διαρκώς καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα», από ένα αναξιόπιστο, άβουλο και μοιραίο κράτος με συνέπεια κάθε μέρα να μένουν και λιγότεροι. Οι δεύτεροι είναι στο απυρόβλητο, αυξάνονται και πληθύνονται, αποθρασυμμένοι από την ατιμωρησία, αιώνιοι κερδισμένοι, αλαζόνες και δυνάστες της καθημερινότητάς μας.

  Ας αποκαλυφθούν επιτέλους.
  Ας αρχίσουν έστω να αποκαλύπτονται!
  Το πιο ενθαρρυντικό από την ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 185. Eπειδή πολλές φορές κατηγορήθηκα ότι χρησιμοποιώ λανθασμένα τον όρο "φασισμός", δίνω τον δικό μου ορισμό:

  Κάθε αυταρχικό πολιτικό σύστημα (ή συμπεριφορά) που είναι εναντίον του πλουραλισμού των απόψεων και της πολυκομματικής δημοκρατίας, που υποστηρίζει την μονοκομματική εξουσία, εξυμνεί την βία και την δύναμη ως τρόπους δράσης, χρησιμοποιεί την τρομοκρατία και την προπαγάνδα ως τρόπους πειθούς...

  Αν δέχεστε αυτόν το ορισμό θα πρέπει να συμφωνήσετε πως οι μέθοδοι που περιγράφει ο Γουσσέτης στο άρθρο του ήταν φασιστικές.

  @vrennus: εκπληξη! Με τα "παράλογα" του τελευταίου σχολίου σου, συμφωνώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 186. Οι φοιτητές είναι ενήλικοι, έχουν την αξίωση να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι και να αναλαμβάνουν τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, συνεπώς δεν δικαιολογούνται να εκβιάζουν αποφάσεις με χρήση απειλών, να διαλύουν γραφεια, να σπάνε αυτοκίνητα, να εκτοξεύουν απειλές κατά της ζωής, μόνο και μόνο επειδή "κουρδίστηκαν" ή υπέστησαν "ψυχολογική βία" (την πιθανή απλή ψυχολογική πίεση τώρα την ονομάζουμε ψυχολογική βία; Και μετά διυλίζουμε τα σχετικά με τη χρήση του όρου φασισμός;)
  Vrennus αν σε ενοχλεί κι εσένα η διέισδυση προβοκατόρων, μην αρκείσαι στο να απέχεις. Κάτσε και σκέψου γιατί συμβαίνει τόσο συστηματικά και δεν αποκαλύπτεται ποτέ και δεν απομονώνονται ποτέ-όπως γινόταν στο παρελθόν, την εποχή των πραγματικών αγώνων, έστω και εκ των υστέρων ή σποραδικά, κάτι που μπορούν να σου βεβαιώσουν οι μεγαλύτεροι.
  Μήπως γιατί μια μερίδα φοιτητών και νεολαίων στρώνουν το δρόμο γι' αυτούς τους προβοκάτορες, τους αγκαλιάζουν μέσα στους κόλπους τους και υιοθετούν ασμένως τις πρακτικές τους; Και οι υπόλοιποι απλά αδιαφορούν, άρα έμμεσα υποθάλπουν; ή έστω δεν είναι αρκετά αποφασιστικοί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 187. Ο suigenerisav έχει ένα εξαιρετικό post για το θέμα. Μακάρι να μπορούσα να τα έχω εκφράσει εγώ έτσι αυτά που με καίνε.
  ΕΔΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 188. ΝΔ, γιατί (δια)βλέπω ένα μεγάλο υπερατλαντικό κράτος στον ορισμό σας για το φασισμό; Α, ναι, εκεί δεν έχουν μονοκομματικό σύστημα, ή μήπως έχουν;
  (Μεγάλη συζήτηση ανοίγουμε, ε;)

  Προς τι η έκπληξη; Αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι τόσο ότι βρισκόμαστε σε απέναντι όχθες όσο ότι βαδίζουμε σε παράλληλες (κι ίσως όχι ασύμπτωτες) τροχιές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 189. Vrennus said...
  Να τι είναι παράλογο (μεταξύ άλλων):
  1. Να αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα της ανώτατης παιδείας οι αιώνιοι φοιτητές (πρέπει να είναι πια μουσειακό είδος) και το πανεπιστημιακό άσυλο.

  Τελικά είναι πολύ σχετικά τα πράγματα. Π.χ. οι αιώνιοι φοιτητές. Φαινομενικά δεν είναι πρόβλημα υποδομής αλλά είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ουσίας. Εάν κανένας δε μπορεί να σταματήσει κάποιον από το να δοκιμάζει επ' αόριστω να περάσει τα μαθήματα:
  α. μαζεύεται άπειρος αριθμός φοιτητών οπότε αναγκαστικά πρέπει να μπουν εύκολα θέματα για να περάσει κόσμος.
  β. με αντιγραφές και τύχη κάποτε θα περάσει.

  Σε ποιό μέρος στον κόσμο μπορείς να "δίνεις" όσες φορές θέλεις. Άλλη μία ελληνική πατέντα μόνο που κανένας δεν πρόκειται να αντιγράψει.
  Πότε θα σοβαρευτούμε λίγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 190. Οι προβοκατορες,οικοπεδοφαγοι,ασφαλιτες,ΣΙΑ,ΚΥΠ,7 αδελφες,λεσχη Μπιλντεμπεργ,μασονια,εμπρηστες κλπ,ειναι στοιχεια λαικιστικων μυθων.Πολυ απλα ειναι ειτε ασημαντοι ειτε ανυπαρκτοι παραγοντες ( κατι σαν τις...γκομενες των περισσοτερων παντρεμενων...Δεν υπαρχουν!).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 191. doncat said...
  Τι ακριβώς είναι το παράλογο:
  α) η κατάληψη;
  β) η παράκληση των φοιτητών να γίνει σύγκλητος για το θέμα των εξετάσεων;
  γ) το ότι το δέχθηακν οι καθηγητές;
  δ) ή το ότι άπαξ και δεν έγινε το δικό τους άρχισαν τους εκβιασμούς και τραμπουκισμούς;

  Τρι Ιουλ 04, 02:56:14 μμ


  O thodoras απάντησε για εμένα... Στις πιο πολλές σχολές η σύγκλητος έλαβε χώρα όταν άνοιξαν οι σχολές... Τόσο φυσιολογικό μοιάζει σε όλους το ότι δέχτηκαν οι καθηγητές να γίνει η σύγκλητος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 192. np wrote:
  Αγαπητέ μου οι κινητοποιήσεις που έγιναν ήταν ακριβώς αυτό: Πανεπιστημιακοί και φοιτητές μαζί για να μην αλλάξει τίποτα. Ο ένας βοήθησε τον άλλον για όποιον δεν το κατάλαβε. Και βέβαια δε μπορώ να φανταστώ ότι αυτό ωφέλησε μόνο τους μεν και όχι τους δε (φοιτητές).

  Πιστεύω, ότι οι πανεπιστημιακοί δεν βοήθησαν... Απλά δε αντιστάθηκαν στις καταλήψεις (όπως συνήθως γίνονταν στο παρελθόν). Οι φοιτητές φυσικά και κέρδισαν από αυτή τη στάση. Δεν είχαν ΚΑΙ τους καθηγητές απέναντί τους... με αντάλαγμα την αξιολόγηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 193. Ο φασισμός δεν έχει χρώματα, δεν είναι δεξιός ή αριστερός. Είναι ο πολιτισμός των αμόρφωτων. Η μεγαλύτερη ειρωνεία της υπόθεσης είναι να βλέπεις φασιστικές νοοτροπίες σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα. Καλύτερη απόδειξη πως τα πανεπιστήμια στη χώρα μας έχουν αποτύχει στον πυρήνα της ύπαρξης τους, δηλαδή να επιμορφώνουν τους φοιτητές, δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

  Αλλά την ίδια στιγμή πρόκειται για αποτυχία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Αφενός γιατί όλοι οι πολιτικοί έχουν κόμπλεξ για τις αριστερές τους πεποιθήσεις, αφετέρου γιατί αυτά τα φυντάνια είναι εξαιρετικά χρήσιμα στους κομματικούς μηχανισμούς.

  Νομίζω πως ο Πιλάλας μια φορά κι έναν καιρό το είχε πει πολύ εύστοχα. «Τα πανεπιστήμια δημιουργούν ειδικότητες κι όχι προσωπικότητες».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 194. Ομολογώ ότι ζαλίστηκα από την πληθώρα των σχολίων και των απόψεων. Δεν κατάφερα να τα διαβάσω όλα. Νομίζω όμως ότι έβγαλα τα συμπεράσματά μου. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν:
  Α)Έχουν ευθύνη για το κατάντημα της Ανώτατης Παιδείας και τα συμβαίνοντα εκεί, τόσο οι Πρυτανικές Αρχές, όσο και οι καθηγητές για τη σιωπή που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα.
  Β)Επίσης μεγάλη είναι η ευθύνη της λεγόμενης μεγάλης σιωπηλής πλειοψηφίας των φοιτητών, που δεν αντιδρούν σε τέτοιες συμπεριφορές, μη συμμετέχοντες στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους.
  Γ)Το μεγαλύτερο βεβαίως μερίδιο ευθύνης έχει βεβαίως η Πολιτεία, από την περίοδο του αείμνηστου Ανδρέα, που άρχισε η κατάρρευση και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την ατολμία της σημερινής Κυβέρνησης να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, λόγω πολιτικού κόστους. Το δικό μας πολιτικό κόστος δεν μετράει άραγε; Εννοώ το "μαύρισμα" που θα φάνε στις εκλογές από όλους εμάς;
  Δ)Και τέλος, όλοι οι συμφωνούντες με τους καταληψίες ανήκουν στην κοινοβουλευτική και μη Αριστερά, που φάνηκε καθαρά πλέον ότι έχει τις ίδιες απόψεις με την Άκρα Δεξιά. Οι απόψεις των Αριστερών πλέον σε κανουν να τραβάς τα μαλλιά σου με τη λογική τους, όπως όσα είπε εδώ κάποιος ότι η Σύγκλητος άσκησε βία στους φοιτητές. Έχουν χάσει πια κάθε επαφή με τη λογική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 195. Vrennus said...
  ΝΔ, γιατί (δια)βλέπω ένα μεγάλο υπερατλαντικό κράτος στον ορισμό σας για το φασισμό;

  Σε κάθε κράτος μπορούν να υπάρξουν φασιστικές συμπεριφορές - αλλά φασιστικό κράτος είναι εκείνο που πληροί όλα τα κριτήρια. Άρα κακώς διαβλέπετε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 196. Με αφορμή το θέμα του έκτακτου αυτού post και δεδομένης της έντασης στο χώρο της απαιδείας, φάνηκαν τα κλασσικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας και τα άπαρτα άσυλα της ...αριστερα στη στροφή της ...προοοόδου.

  Πάλι το συντηρητικό κατεστημένο εξουσιαστικό ή θεσμοθετημένο, ενεργόν ή απαθές,σκυλεύον ή τρωκτικό,νεανίζον άμα και οργίλον βλέπει το τρένο (μουτζούρης) να περνά και αναφωνεί!!!
  άτιμο κράτος!!

  Πάρτο παααααάλι απ'την αρχή,γύρνα 40 χρόνια πίσω στοχαστή κ'στόχε άρα,Νίκο Δήμου και μίλα για τη δυστυχία να είσαι έλληνας.


  Δες τα δρώμενα πιο σωστά, πιο προοδευτικά, πιο... αριστερά,πάνε σε καμμιά διαδήλωση,πέτα καμμιά μολότωφ,υπόγραψε καμμιά μπροσούρα,βγες κατά της κυβερνητικής(της όποιας)αδιάλλαξίας,πιάσε το σφυγμό του νεολαιίστικου κινήματος,και του λαϊκού τοιούτου!


  Τι διάολο ρε Νίκο δε σε αναγνωρίζω,πως άλλαξες σήμερα φιλοσοφία και σκέψη και μας τα χώνεις κανονικά.

  Ντάξει για τα άλλα κατεστημένα, τα βαρίδια της κοινωνίας, της προόδου,μα να μιλάς για το άσυλο σαν να είναι κατεστημένο;που το είδες αυτό;κάθε πότε έχουμε ααααάσυλο,δεν μας επιτρέπουν οι αυταρχικές δομές του πανεπιστήμιου, η κυβερνητική σύγκλητος,η πουλημένη ΕΦΕΕ,οι εμπόροι των Αθηνών και οι αναρχικοί οι ζήτουλες της μόρφωσης.

  Ντάξει τά'λεγες για τους φασίστες τη συντηρητική νομεκλατούρα,τα γερόντια και τους αστούς,τι θες και ψάχνεις προς τ'αριστερά να δεις τι; λογοκρισία; έλα τώρα τι ρόλο προβοκάτορα παίζεις;

  (το πολιτικό κόστος, η ανακολουθία,η γραμμή του κόμματος,η ταμπέλες; άστα ρε Νίκο μην τη ψάχνεις,
  μην αποπροσανατολίζεις το λαϊκό κίνημα, την εργατιά το φοιτητικό κίνημα)  Πουτάνα Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 197. Αβεσσαλώμ said...
  Ομολογώ ότι ζαλίστηκα από την πληθώρα των σχολίων και των απόψεων.

  Εγώ να δεις!

  Που τα διαβάζω και δύο φορές. Μία στην Moderation (περνάει - κόβεται) και μία στα σχόλια - ιδιαίτερα όταν πρέπει να απαντήσω.

  Άλλη φορά ανώδυνα ποστ για διακοπές και έρωτες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 198. @
  οικοδεσπότη
  Αν υιοθετήσουμε τον ορισμό σας περί φασισμού
  [Τρι Ιουλ 04, 04:29:25 μμ]
  -για τις ανάγκες της κουβέντας- θεωρείτε πως η φοιτητική βιαιότητα [στα _δεδομένα_ ιστορικά της συμφραζόμενα στη μεταπολιτευτική, η και πρωτύτερα, Ελλάδα] είναι συγκρίσιμο μέγεθος με αυτήν των κρατικών δυνάμεων καταστολής [με τα εξίσου γνωστά-και δεδομένα _αποτελέσματα_ της] ;

  Η επειδή το κράτος μετά των μηχανισμών του διαθέτει -σε κοινοβουλευτικά ή μη καθεστώτα- το "μονοπώλιο της βίας" αθωώνεται και εξαιρείται του κανόνα;

  κ. Δήμου, ως διδάσκων σε Α.Ε.Ι. στο παρελθόν έχω εξοργιστεί _απίστευτα_ αντιμετωπίζοντας στην καθημερινότητα μου έκρυθμες καταστάσεις ως αυτές που στηλιτεύουμε στο παρόν ποστ.
  Έχω ιδία αντιληψη για αυτό που περιγράφετε ως 'φασισμό'.
  Και εξαιρετικά έντονα συναισθήματα-που φρόντισα στην επαγγελματική ζωή μου να εκλογικεύσω.
  Είχα, επίσης, συχνότατα την αίσθηση ότι ότι οι ακρότητες, οι οποιες πολλούς εξ ημών για διαφορετικούς λόγους 'βόλευαν' ήσαν προϊόν μιας ελλειμματικής [ή μάλλον στρεβλής] πολιτικής κουλτούρας του φοιτητικού κόσμου.

  Ποιούς εννοώ; Μα την εκάστοτε μεταπολιτευτική κυβέρνηση, το ΥΠΕΠΘ, τα πολιτικά κόμματα, τους προέδρους των Τμημάτων, τις πρυτανείες των Ιδρυμάτων, κάποιους από το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων και γενικώς όσους με οιονδήποτε τρόπο εμπλέκονταν στη 'θεσμισμένη συναλλαγή'.

  ΔΕΝ εξαγνίζω την οργανωμένη -με την σύμπραξη/ανοχή ποιών άραγε ?- 'αλητεία', ούτε την ασύστολη βλακεία των πιο εξτρεμιστικών στοιχείων από τους εξεγερμένους.
  Ισχυρίζομαι, απλώς, πως οι φοιτητές μας θητεύουν σ' αυτά που η κοινωνία τους προσφέρει.
  [να το πω προβοκατόρικα-ναι, είναι εν πολλοίς καθρέφτης της/μας!]
  Ισχυρίζομαι, επίσης, πως επειδή το 'παιχνίδι' από πλευράς πολιτικών ηγεσιών, έχει πια για τα καλά χοντρύνει στην πλάτη τους, και στο βαθμό που κάθονται σε ένα αγώνα που άλλοι έχουν ΚΑΙ το καρπούζι ΚΑΙ το μαχαίρι, ωθούνται στις πιο αντικοινωνικές, αντιδημοκρατικές ή και ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές.
  ΑΥΤΟ θα έπρεπε να μας προβληματίσει βαθυτερα-από την απλή καταγγελία των 'φρικιαστικών' συμβάντων που η καλή μας οθόνη και εσχάτως τα εναλλακτικά μέντια έχουν αναλάβει να γνωστοποιήσουν στην άσπιλο και άμωμο κοινωνία..
  Η τελευταία, αρκείται να στρέφεται σπανίως με συγκατάβαση-κυρίως, όμως, με σφοδρότητα και περισσή IMHO αλαζονεία προς το φοιτητιών 'μέλλον' της..
  Φτάνει όμως αυτό . . . ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.