Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2017

Για ένα ψέμαΉταν ήρωας ο Νίκος Μπελογιάννης;

Ναι – αναμφισβήτητα. Αλλά όχι για τους λόγους που επικαλείται η παραδοσιακή Αριστερά (ΚΚΕ) και η «λάιτ» Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν ήρωας διότι πέθανε με το κεφάλι ψηλά, γνωρίζοντας την ματαιότητα της θυσίας του.

Αποχαιρέτισε την σύντροφό του, Έλλη Παππά, με τις φοβερές λέξεις: «πεθαίνω για ένα ψέμα».  (Το κατέθεσε η ίδια μιλώντας στη δημοσιογράφο Ρούλα Γεωργακοπούλου).

Τι κάνει ένας άντρας, που τον περιμένει το εκτελεστικό απόσπασμα, όταν διαπιστώσει ότι το ίδιο του το κόμμα τον πρόδωσε; Ότι ο Ζαχαριάδης έβγαλε χαφιέ τον Πλουμπίδη για να τον κάψει; Ότι είναι θύμα ενδοκομματικής ίντριγκας; Ότι πολλά από αυτά που πίστεψε και κήρυξε ήταν, τελικά, κίβδηλα.

Τι κάνει αν καταλάβει όλη την σκηνοθεσία; Υπογράφει δήλωση μετανοίας; «Αποκηρύσσει τον κομμουνισμόν και τας παραφυάδας αυτού» όπως έγραφαν τότε οι «δηλωσίες»;

Όχι βέβαια. Συνεπής με τον εαυτό του, προχωράει προς τον θάνατο. Για ένα ψέμα.

Γι αυτό είναι ήρωας ο Μπελογιάννης.


Υ. Γ. Τώρα το πώς το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Στάλιν και τον Ζαχαριάδη ενώ ταυτόχρονα δοξάζει και τα θύματά τους, αυτό μόνον οι πιστοί του Περισσού μπορούν να το κατανοήσουν.

Υ. Γ. 2. Σήμερα, 1.4.17, τα ΝΕΑ αναδημοσιεύουν την συνέντευξη της Έλλης Παππά στη Ρούλα Γεωργακοπούλου (1992). Δεν θυμόμουν καλά την τελευταία φράση του Ν. Μπελογιάννη. Δεν είπε "για ένα ψέμα" αλλά "για ένα λάθος". Το νόημα δεν απέχει πολύ.