Τρίτη, Οκτωβρίου 18, 2016

Η Επανάσταση που δεν κάναμε

Η πρωτεύουσα Tallinn, σαν παραμύθι

Πριν από τέσσερα χρόνια άρχισα να γράφω ένα βιβλίο κατά παραγγελία του εκδότη μου (πρώτη φορά!). Θα ενσωματωνόταν σε μία σειρά  με τον γενικό τίτλο «Μιλώντας με…». Το δικό μου: «Μιλώντας με ένα αγανακτισμένο νέο για τις επαναστάσεις».

Θα περίμενε κανείς δυναμικές ρήξεις και εξεγέρσεις. Όμως η θέση του βιβλίου ήταν πολύ ειρηνική. Θεωρούσε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν μία μόνο επανάσταση: την τεχνολογική. Χωρίς συγκρούσεις και μολότοφ, θα κατόρθωνε να βγει από την κρίση.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε, πούλησε αρκετά – αλλά, ως συνήθως, δεν γράφτηκε λέξη γι αυτό.

Τις τελευταίες μέρες έμαθα ότι (χωρίς βέβαια να έχει διαβάσει το βιβλίο μου) μια άλλη χώρα είχε υλοποιήσει τις ιδέες μου. Με αποτέλεσμα σε δέκα χρόνια να διπλασιάσει το εθνικό της εισόδημα και να την φθονούν ακόμα και οι ΗΠΑ.

Η χώρα αυτή είναι η Εσθονία. Από πάμπτωχος δορυφόρος της ΕΣΣΔ έγινε παγκόσμιος πρωτοπόρος στην πληροφορική. Προχθές διάβασα στην «Καθημερινή της Κυριακής» ένα άρθρο του γνωστού σύμβουλου επιχειρήσεων Ανδρέα Δρυμιώτη και σας μεταφέρω μερικά αποσπάσματα:

«Δεν μπορείς να δωροδοκήσεις έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή». Η «ατάκα» αυτή είναι η αγαπημένη φράση του απερχόμενου Προέδρου της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, ο οποίος συμπληρώνει δέκα χρόνια (2 θητείες) στην Προεδρία της χώρας. Με αυτό το αξίωμα, έχουν ουσιαστικά καταργήσει την προσωπική επαφή του πολίτη με τους δημοσίους υπαλλήλους και κατά συνέπεια τη δυνατότητα «συναλλαγής». Κατά τη διάρκεια της 10-ετούς θητείας του, υπήρξε ραγδαία εξάπλωση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Έτσι, η Εσθονία πέτυχε τη σχεδόν απόλυτη ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη. Μόνο σε τρεις περιπτώσεις απαιτείται η φυσική παρουσία: Για να παντρευτείς, για να πάρεις διαζύγιο και στην αγοραπωλησία ακίνητης περιουσίας. Όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες γίνονται από το σπίτι ή τη δουλειά μέσω internet.

Θα σας δώσω μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για να δείτε πώς μια μικρή χώρα (μόλις 1,3 εκατ. κατοίκους), χωρίς φυσικούς πόρους, έγινε ΤΟ υπόδειγμα στην ψηφιακή εποχή. Στον χώρο ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών) δραστηριοποιούνται 3.193 εταιρείες οι οποίες απασχολούν 48.970 υπαλλήλους, δηλαδή το 9,3% της απασχόλησης. Ο συνολικός τζίρος των εταιρειών είναι 3,689 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ και στο 14,2% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στον χώρο των ΤΠΕ εξάγονται σε 123 χώρες! Αυτές όλες οι εταιρείες είναι η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το κράτος σχεδιάζει και ο ιδιωτικός τομέας υλοποιεί (outsourcing the development). Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί και τις εφαρμογές (outsourcing the operations).

Το skype γεννήθηκε στην Εσθονία
Μια νέα υπηρεσία παρέχεται σε ξένους υπηκόους που έχουν δραστηριότητα στην Εσθονία. Η υπηρεσία ονομάζεται e-Residency και ουσιαστικά επιτρέπει σε ξένους υπηκόους να κάνουν τις περισσότερες δουλειές τους από τον τόπο διαμονής τους χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν στην Εσθονία. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα στο 2015 έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του e-Resident περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 150 Ελληνες. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης στο ίδιο διάστημα γεννήθηκαν 14.000 παιδιά και πέθαναν 17.000 άνθρωποι. Ομως, ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2025! Προσέξετε τη σημασία του e-Residency. Ουσιαστικά όταν και αν επιτύχουν τον στόχο τους, θα έχουν αυξήσει τον πληθυσμό της χώρας τους κατά 870%, έστω και αν όλοι αυτοί δεν θα κατοικούν στην Εσθονία!

Η καθολική χρήση της ψηφιακής υπογραφής έχει εξοικονομήσει στο κράτος το 2% του ΑΕΠ! Δηλαδή, έναν ΕΝΦΙΑ και κάτι ρέστα!

Δύο παραδείγματα από την καθημερινότητά μας, για να δείτε πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Δίπλωμα Οδήγησης. Το δίπλωμα οδήγησης εκδίδεται από το κράτος. Κατά συνέπεια το κράτος γνωρίζει πότε λήγει ένα δίπλωμα. Τρεις μήνες πριν από τη λήξη του διπλώματος, ο Εσθονός ειδοποιείται μέσω e-mail (όλοι οι Εσθονοί που έχουν ταυτότητα έχουν και ένα e-mail με τον μοναδικό αριθμό της ταυτότητάς τους· η ταυτότητα είναι υποχρεωτική για όσους συμπληρώνουν το 15ο έτος και προαιρετική για τους λοιπούς), ότι το δίπλωμά του λήγει την τάδε ημερομηνία και αν θέλει να ανανεωθεί πρέπει να κάνει τις συνηθισμένες ενέργειες, μεταξύ των οποίων και η βεβαίωση από γιατρό. Πάει στον γιατρό, τον εξετάζει και ο γιατρός ενημερώνει ηλεκτρονικά την υπηρεσία για τη δυνατότητα του πολίτη να οδηγεί. Δεν τυπώνεται κανένα χαρτί. Οταν λοιπόν ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις, όλες ηλεκτρονικά, ακόμα και η πληρωμή του αντιτίμου, τότε εκδίδεται το δίπλωμα και αποστέλλεται στον πολίτη στο σπίτι του. Δεν τυπώθηκε κανένα χαρτί και ο πολίτης δεν πήγε σε καμία κρατική υπηρεσία.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Ο πολίτης επισκέπτεται τον γιατρό.
Η άλλη πλευρά: Ο Άρβο Περτ, πιο επιτυχημένος
συνθέτης κλασικής μουσικής των χρόνων μας
Μετά την εξέταση και εφ’ όσον απαιτείται συνταγή, ο γιατρός με μοναδικό στοιχείο την ηλεκτρονική ταυτότητα του ασθενούς, συντάσσει στον υπολογιστή τη συνταγή, χωρίς να τυπωθεί κανένα χαρτί. Ο ασθενής μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε φαρμακείο της Εσθονίας και με την ταυτότητά του θα πάρει τα φάρμακά του χωρίς να τυπωθεί και πάλι κανένα χαρτί. Συγκρίνετέ το με τη δική μας «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ένας ηγέτης μιας δυτικής χώρας δήλωσε: «I should have called the Estonians when we were setting our health care website». Τα λόγια αυτά αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα όταν προέρχονται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barak Obama! Το δυστύχημα με την Ελλάδα είναι ότι είχαμε διμερή συμφωνία (για τέσσερα χρόνια) για να μας βοηθήσουν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά εμείς, σαν ο εξυπνότερος λαός του κόσμου, την απεμπολήσαμε, όπως έχουμε κάνει και για πολλά άλλα. Είμαστε λοιπόν άξιοι της μοίρας μας.

Ξέρετε ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της μοναδικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης; Η φορολογία είναι ένα flat rate 20%, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων! Είναι τόσο μεγάλη η άγνοιά μας, ώστε ένας Έλληνας πολιτικός αποφάνθηκε, τον Μάρτιο του 2013, στην τηλεόραση ότι: «Ευτυχώς, δεν έχουμε γίνει ακόμα Εσθονία. Η Εσθονία είναι πολύ πιο πίσω από εμάς»! Δεν ήξερε; Τουλάχιστον ας ρώταγε.


Και με πιάνει μία αγανάκτηση: γιατί, γιατί, γιατί να είμαστε τόσο απελπιστικά στείροι;

127 σχόλια:

  1. Κύριε Δήμου σας μιλάω όντας ως e-resident και κάτοχος σε λίγες εβδομάδες εταιρείας πληροφορικής με έδρα την Εσθονία. Οι άνθρωποι είναι αρκετά μπροστά, έχουν οραματιστεί με κάποιο τρόπο το μέλλον των κρατών. Τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να δούμε σε χώρες σαν την δική μας. Διαμονή στην Ελλάδα και έδρα στην Εσθονία λοιπόν μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική στην χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Εσθονία έχει νόμισμα το ευρώ. Θα καταστραφεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτά τα μυαλά προκόψαμε εμείς...

      Διαγραφή
    2. Αφαιρέστε τη κουκουλοφορία του Anonymous αν θέλετε να έχετε διάλογο κύριε... διαφορετικά είστε αφάνταστα απεχθής...

      Διαγραφή
    3. Κουκούλα φέρουν οι αγράμματοι οικονομολόγοι που αγνοούν το άλφα και το βήτα της οικονομικής θεωρίας και απλώς ανεμίζουν τον μισανθρωπισμό και τους ασύλληπτους φανατισμούς τους. [...]

      Διαγραφή
  3. αλλά με την ενεργή συμμετοχή του Προέδρου Ilves, αλλά και του Πρωθυπουργού της χώρας, Taavi Roivas
    Δηλαδή τον Εσθονό ανθρωΠάκη Παυλόπουλο και τον αντίστοιχου καταλήψία...

    Πάει στον γιατρό, τον εξετάζει και ο γιατρός, όπως και στην Ελλάδα αλλά επειδή δεν είμαστε τσιγγούνηδες σαν λαός δίνουμε μία μικρή οικονομική βοήθεια στον γιατρό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να αποφασίσουμε να βάλουμε linux mint στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και να μην πληρώνουμε άδειες στην Microsoft. Την ίδια νύχτα θα αποβιβαστούν οι αμερικάνοι πεζοναύτες και θα μας πυροβολούν και θα μας σφάζουν στους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολόκληρες χώρες έχουν περάσει στο Linux και δεν φάνηκε κανείς πεζοναύτης... Ίσα ίσα που αν πατήσεις F1 ερχεται το Αμερικανικό ιππικό και κυνηγάει τους ινδιάνους και τα bugs

      Διαγραφή
    2. Η Τουρκία αν θυμάμαι καλά, έχει Linux

      Διαγραφή
    3. Και η Γερμανία σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων.

      Διαγραφή
  5. Γιατί, γιατί, γιατί;
    Γιατί είμαστε έξυπνοι, μάγκες, λεβέντες, καραμπουζουκλήδες και...καραγκιόζηδες!

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν μπορούμε να λέμε ότι οι τόσοι πια μεγαλοαστοί πρωθυπουργοί της Ελλάδας θα έπρεπε να πιάσουν την κομουνιστική τεχνολογία να καταπολεμήσουν την γραφειοκρατία. Αυτοί, όταν είδαν υπολογιστή πρώτη φορά, δεν εσκέπτοντο ποτέ τίποτε άλλο από το ατομικό και οικογενειακό συμφέρον τους - που είχαν. Εδώ είναι και οι ευθύνες του λαϊκού λαού που παραδέχεται και αναγνωρίζει ως δική του λευκή επιταγή -που έδωσε- την κερδοσκοπική ευφυΐα της λούμπεν μεγαλοαστικής τάξεως.

      Τώρα έκαμες και πάλιν εκλογάς,
      με κυβέρνησες όπως τις προτιμάς
      κι απ τον ιδρώτα μας που πάντοτε μασάς
      και μας έκλεξες δικούς σου γάιδαρους εμάς.

      Σαν δεν περάσει το καλό θα μπει η ρουφιανά σου,
      είναι γνωστή η φάρα σου, γνωστή κι η αφεντιά σου,
      μα θε να γίνουν σύγνεφο εσύ και τα δικά σου...

      Διαγραφή
  6. Να γραφτούμε συνδρομητές στην Ελλάδα. Να παραδώσουμε τα σπίτια μας στους χρυσαυγίτες να τα κάνουν φυλακές για πρόσφυγες και να τις διοικούν και να πραγματώσουν επιτέλους τα πεπρωμένα της φυλής τους. Αλλά αν δεν έχεις εταιρία και δεν είσαι δα και κάτοχος -το απόλυτο μηδέν- νιώθεις σοβαρούς λόγους να σηκωθείς και να κάνεις σοβαρές ρυθμίσεις ευθέως και όχι τα ελληνοεσθονικά χάδια στην απληστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λογω Σαμαρα, και η Ελλαδα εχει δωρεαν ιντερνετ παντου, απλα δεν το ξερετε ακομα. Αρκει να το πιστεψετε και η φυση θα συνομωτησει να συνδεθειτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις λάθος το δωρεάν Wi-Fi σε όλη την επικράτεια έμεινε στα λόγια, αγνοώ αν ο λόγος είναι ότι δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει...

      Διαγραφή
  8. Ένα πολύ βασικό θέμα που μου είχε πεί ένας καθηγητής μου που δίδασκε οικονομικά: Όταν ένα γραφειοκρατικό σύστημα είναι καλό τότε όταν ψηφιοποιηθεί γίνεται δέκα φορές καλύτερο και πιο αποδοτικό.

    Όταν ένα γραφειοκρατικό σύστημα είναι ανεπαρκές τότε όταν ψηφιοποιηθεί μπορει να γίνει δέκα φορές χειρότερο.

    Πρώτα χρειάζεται χαρτογραφηση του όποιου γραφειοκρατικού συστήματος, απλοποίηση του και έπειτα να γίνει ηλεκτρονικο με ότι μπορεί να προστεθεί σε αυτό. Πρεπει επίσης να διασφαλίζεται και η ασφάλεια των δεδομένων.

    Χωρίς αυτά δεν πα να τα κάνουν όλα ηλεκτρονικα. Τιποτα δεν θα αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θα ξέρουμε σαν γραφειοκρατικό σύστημα; Τι είναι αυτό. Και ποιες διαδικασίες δεν είναι γραφειοκρατικές; Δεν υπάρχουν διαδικασίες στη φύση να μην είναι γραφειοκρατικές.

      Διαγραφή
    2. Μα ποιος είπε ότι η γραφειοκρατία δεν χρειάζεται; Υπάρχει όμως η γραφειοκρατία που είναι θετικη και προσθέτει αξία και η γραφειοκρατία που απλώς επιβαρύνει.

      Πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε την πρώτη και να ξεφορτωθούμε την δεύτερη. Και μόλις γίνει αυτό βελτιστοποιούμε και εξορθολογίζουμε το σύστημα και μετα το ψηφοποιούμε.

      Αλλά για να γίνουν όλα αυτά (που κάθε άλλο παρά απλά είναι) πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς νομοθεσία διέπει το Ελληνικό κράτος. Η επιτροπή της βουλής που ασχολοόυνταν με αυτό κόλλησε κάπου στο 1845 νομίζω.

      Διαγραφή
    3. Η λέξη "γραφειοκρατία" είναι όρος αρνητικός. Ορισμός από το λεξικό της Ακαδημίας: "κατάσταση που επικρατεί κυρίως στις δημόσιες υπηρεσίες η οποία χαρακτηρίζεται από σχολαστικές και περιττές διατυπώσεις, καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων, συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στους υψηλά ιστάμενους και ελάχιστες πρωτοβουλίες στους ιεραρχικά κατώτερους, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών".

      Άρα δεν υπάρχει "θετική γραφειοκρατία". Εσείς εννοείτε την σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη - αλλά αυτή προϋποθέτει την κατάργηση κάθε γραφειοκρατίας.

      Διαγραφή
    4. Aγαπητέ Georgios στην σχολή κάποτε κάναμε εισαγωγή στα πληροφοριακά συστήματα διοίκησης στην παραγωγή (ΕΜΠ). Λοιπόν τότε ο καθηγητής μας είχε πει πολλά ωραία που μου έχουν μείνει, και ένα είναι το εξής: Όταν θες να βάλεις ένα μεγάλο έργο πληροφορικής σε μια εταιρεία, πρώτα πρέπει να πας να δεις πως δουλεύει αυτή η εταιρεία, για να το προσαρμόσεις στις διαδικασίες της. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να κάνεις ταυτόχρονα και ανάλυση επιχειρηματικών διεργασιών, και βελτιστοποίηση (βλέπεις πως δουλεύεις, πως θα έπρεπε να δουλεύεις, και σχεδιάζεις τις απαιτούμενες παρεμβάσεις).
      Ε, όταν όλα είναι άστα να πάνε, δεν κάνεις την ανάλυση, σχεδιάζεις κατευθείαν της διεργασίες που θες, τις περνάς στο λογισμικό και τους ανακοινώνεις ότι πλέον δουλεύουμε ΕΤΣΙ.
      Πολλοί θα γκρινιάξουν αλλά αν υπάρχει δέσμευση της διοίκησης σε αυτό, όλοι θα συμμορφωθούν!

      Διαγραφή
    5. Κύριε Δήμου και κύριε Ανώνυμε:

      Είμαι μηχανικός παραγωγής και διοίκησης απο πανεπιστήμιο της Βρετανίας με εξειδικευση στην λίτη παραγωγή και στην ολική ποιότητα. Αποφόιτησα το 2004. Είμαι επίσης Auditor σε συστήματα ISO 9001, 14001, 22000. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζω και εργάζομαι στην Γερμανία.

      Αυτό που λέει ο κύριος ανώνυμος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάνε χαμένα ένα σωρο λεφτα. Αρχίζει με τον κύκλο του Deming (PDCA - Plan, Do, Check, Act) και μετα τον πετά απο το παράθυρο. Ακριβώς έτσι γίνονται τα πράγματα αυτη την στιγμή και απλούστατα είναι πλήρως αναποτελεσματικά. Εάν ακούσω το ξανά το επιχείρημα "εδω είναι Ελλάδα δεν γίνονται τέτοια πράγματα" απλά θα πώ ότι ακριβώς αυτή η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης μας έφερε εδώ πέρα.

      Εάν γίνεται βελτιστοποίση συστήματος στην Αίγυπτο σίγουρα γίνεται και την Ελλάδα. Και να μην ξεχάσω. Η ΕΑΒ δουλέυει λίτή παραγωγή εδω και τουλάχιστο 15 χρόνια. Και για αυτό τον λόγο συνεχίζει να δουλευεί και μάλιστα βγάζοντας κέρδος. Και για αυτό τον λόγο κάνει ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 150 ατόμων λόγω αναμενόμενου αυξημένου όγκου εργασίας. Με άλλα λόγια η Lockheed Martin και η Dassault που έχει συνεργασία την εμπιστεύονται. Υπάρχουν λοιπόν ποαραδείγματα και στην Ελλάδα βελτιστοποιήσης παραγωγής. Και θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα εάν δεν υπήρχε η νοοτροπία "αυτά δεν γίνονται έτσι εδώ"

      Και για να μην πολύλογούμε. Πρώτα γίνεται βελτιστοποίηση του συστήματος ώς έχει και έπειτα το κάνουμε ακόμη καλύτερο με την προσθήκη ΙΤ. Ή εστω γίνεται βελτιστοποίση και προσθήκη συστήματος ΙΤ παράληλα με την βελτιστοποίηση. Σημασία έχει η ροή και όχι το συστημα ΙΤ.

      Υπάρχουν εξαιρετικά πολλά παραδείγματα λογισμικού που εκαταστάθηκαν και ή απαξιωθηκαν είτε υπολειτουργησαν λόγω του ότι δεν έγινε σωστός σχεδιασμός.

      Η διοίκηση είναι η αρχή όλων. Και σε περίπτωση που δνε το έχετε καταλάβει το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η προβληματική χωρίς σχεδιοασμό δίοικηση και το ότι ο κάθε άσχετος και τυχάρπαστος έκανε ότι ήθελε.

      Αλλά για να φτάσουμε να έχουμε νια σωστή κρατική διοίκηση πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τους κανόνες του κράτους. Με άλλα λόγια πρέπει να ξέρουμε τι νομοθεσία ισχύει και όπου χρειάζεται να την απλοποιήσουμε και να την επικαιροποιήσουμε.

      Διαγραφή
    6. Ετσι οπως τα λες ειναι, αλλα το "αυτά δεν γίνονται έτσι εδώ" εχει μεγάλο βάθος, σχεδον μεταφυσικό πιά, η Ελλάδα αντιστέκεται με ολες τις δυνάμεις της στην εξέλιξη, σαν το μικρο Γαλατικο χωριο που ειναι το μόνο σε όλη την αυτοκρατορία

      Διαγραφή
  9. Μπράβο στην Εσθονία, που όμως έχει χρυσό χορηγό το ΝΑΤΟ και την Microsoft.

    Κατά τα άλλα η σύγκριση δύο ανόμοιων από κάθε άποψη κρατών ατυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς έχουμε χρυσούς χορηγούς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που μας έχουν δώσει το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας....

      Διαγραφή
    2. Σιγά το ατυχής ρε μεγάλε!
      Θέλει πολύ μυαλό το να ενοποιήσεις κάποια πληροφοριακά συστήματα και να ρολλάρουν τα πράγματα μόνα τους ώστε να μην σε στέλνουν από την μια υπηρεσία στην άλλη!!!
      Τι πιο απλό για την υπηρεσία που σου ζητάει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, να μπορούσε να την ανακτήσει online με σύνδεση στο taxis και στο IKA, και να μην πρέπει να πας να στηθείς στην ουρά για να στην δώσουν.

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς αγαπητέ δεν είναι θέμα μυαλού. Είναι θέμα νοοτροπίας. Πολύ απλά όπως αναγράφεται και στο άρθρο "Δεν μπορείς να δωροδωκήσεις έναν υπολογιστή".

      Μου έτυχε λόγω δυσάρεστων γεγονότων να αναγκαστώ να αντιμετωπίσω αυτές τις διαδικασίες σε δύο περιπτώσεις που σας παραθέτω:

      1. Μετά τον θάνατο του πατέρα μου (έφυγε περιμένοντας την πολυπόθητη σύνταξη, αλλά έχοντας την κατάρα να είναι δικαιούχος σύνταξης απο ιδιωτική ενασχόληση), εν έτει 2013, δήλωσα κανονικά τον θάνατό του στο ταμείο στο οποίο άνηκε και έλαβα τα προβλεπόμενα έξοδα κηδείας. Εν έτει 2015, έλαβα απο την εφορία σημείωμα για οφειλές του πατρός μου κατά την περίοδο 2013-2015 προσαυξημένες κατά 100%!!!

      Εδώ οφείλω να σημειώσω οτι αφ' ενός ο πατέρας μου δεν είχε την οποιαδήποτε οφειλή, και αφ' ετέρου ουδέποτε μου κοινοποιήθηκε κάποια οφειλή απο την εφορία.

      2. Κάποια στιγμή αποφάσισα οτι χρειάζονταν κάποιες επισκευές στο πατρικό μου σπίτι, μεταξύ των οποίων και ένα σοβάτισμα των μπαλκονιών, καθώς η φθορά του χρόνου είχε κάνει αισθητή την παρουσία της.

      Αποφασίζοντας λοιπόν να είμαι σύννομος, ανακάλυψα με φρίκη οτι μεταξύ όλων των δικαιολογιτικών που απαιτούσε το τμήμα πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων (71 συνολικά!!!) και ενώ είχα ήδη καταθέσει σκαρίφημα απο πολιτικό μηχανικό, φωτογραφία της οικίας, κτλ κτλ, έπρεπε να κάνω και αίτηση στην διεύθυνση τροχαίας Αθηνών (!!!), διότι "ο κόσμος θα αναγκαζόταν να περνάει απο το δρόμο" (για ενάμησι μέτρο εργασιών) όπως είπε η αρμόδια υπάλληλος. Η οποία ίδια υπάλληλος (και αφού αναγκάστηκα να πάρω άδεια απο την εργασία μου) μου έλεγε αυτοπροσώπως πως ο φάκελός μου δεν έχει παραληφθεί. Για καλή μου τύχη, εκείνη την ώρα μπήκε στο γραφείο η συνάδελφός της που άκουσε την συνομιλία μας και (ευτυχώς που δεν έχω κοινό επώνυμο) την διέκοψε για να μας πληροφορήσει πως ο εν λόγω φάκελος ήταν στην στοίβα χαρτιών που είχε μπροστά της η κυρία που "σκιζόταν" πως ο φάκελος δεν έχει παραδωθεί.

      Εν κατακλείδι, στην πρώτη περίπτωση προτίμησα να πληρώσω το πρόστιμο, όσο άδικο κι αν ήταν, παρά να "δώσω ένα χαρτζιλίκι" στον πρόθυμο γείτονα-εφοριακό.
      Στην δεύτερη, όντας αηδιασμένος απ' τις παράλογες απαιτήσεις και εκτιμώντας πως ο χρόνος μου αξίζει περισσότερο, πλήρωσα € 500 σε έναν πολιτικό μηχανικό, ώστε να μην χρειαστεί να ξανααντικρίσω τις ξυνισμένες μούρες των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ παράλληλα ορκίστηκα πως απο εδώ και μπρος, και μέχρι να δω πραγματική προσπάθεια αλλαγών απο την πολιτεία, θα λειτουργώ και εγώ σαν υπάνθρωπος. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΩ.

      Διαγραφή
  10. Όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε αυτή τη φράση σχετικά με την ιστοσελίδα του περίφημου ObamaCare, αστιευόταν πάνω στο σκάνδαλο της εποχής πως ιστοσελίδα αυτή είχε κοστίσει στους φορολογούμενους 200 εκατ. δολλάρια και δε λειτουργούσε για ένα 6μηνο. Σημειωτέον ότι κανείς δεν λογοδότησε γι εκείνη τη ζημιά. Τυχαίο; Κρατικά χρήματα ήταν...ωχ αδερφέ!

    Σε άλλα νέα (και για να σας τσατίσω ακόμα περισσότερο για το ότι λιβανίζετε ακόμα τον Ομπάμα) θα σας παραπέμψω στα νέα ασφάλιστρα της μεταρρύθμισης της Υγείας στις ΗΠΑ. Στην Καλιφόρνια έχουν αναφερθεί αυξήσεις μέχρι 57%. Μα τι ωραίο που είναι το Κράτος! Αριστούργημα!

    Πως συνδέεται η απόπειρα ρύθμισης της αγοράς υγείας με το κείμενο; Οτι αξία της Τεχνολογικής Επανάστασης οφείλεται στην απορρύθμιση! Στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Τόσο δύσκολο πια να το πούμε μήπως και μας κυνηγίσουνε οι λοβοτομημένοι της αριστεράς κ της προόδου;

    Το ότι κανείς δε μπορεί να δωροδοκήσει ένα Η/Υ είναι γιατί απλώς κανείς δε μπορεί να κλειδώσει έναν Η/Υ ούτε να βάλει οπλισμένους φρουρούς γύρω από έναν Η/Υ.

    Η βασική αρχή του κόσμου της ηλεκτρονικής πληροφορίας και η αξία, της συνοψίζεται στο εξής απλό: Ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει!

    Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα ταυτόχρονα: Κανείς δε μπορεί να περιορίσει τη ροή της ηλεκτρονικής πληροφορίας αλλά και κανείς δε μπορεί να την ελέγξει. Αυτή η ιδιότητα είναι ακριβώς η ιδιότητα της (πραγματικά) ελεύθερης αγοράς.

    Και γιατί αυτό είναι καλό; Παράδειγμα: Η εφαρμογή uber. Πριν το uber, η άδεια ταξί στη Νέα Υόρκη άξιζε ένα εκατ. δολλάρια. Ποιος είχε ενα εκατ. για να αγοράσει ένα ταξί ; Μόνο τα ολιγοπώλια τα οποία προσελάμβαναν υπαλλήλους, τους έδιναν ένα κομμάτι ψωμί ενώ έλεγχαν και τα κόμιστρα. Η τεχνολογία με το uber ουσιαστικά μηδένισε την άδεια. Έσπασε τον κρατικό προστατευτισμό και τα ολιγοπώλια. Έριξε τις τιμές για τους επιβάτες αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αποδοχές των οδηγών.

    Εν ολίγοις, η τεχνολογία απορρυθμίζει. Είναι δύναμη ελευθερίας και όχι υποταγής. Δεν επιβάλει τίποτα με τη βία. Αυτή και μόνον αυτή είναι η αξία της τεχνολογικής επανάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hear! Hear! Hear! (που φωνάζουν και στο Αγγλικό Κοινοβούλιο).

      Διαγραφή
    2. Αυτό ακριβώς. ΑΥΤΟ. Ευχαριστώ, φίλε CsLaKoNaS που είπες όσα προσπαθώ κι εγώ να πω σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή μου αλλά ελάχιστοι ακούν.

      Διαγραφή
  11. Κατάταξη σε σειρά καινοτομίας: (Flipboard)

    Ισραήλ
    Φινλανδία (+Εσθονία)
    ΗΠΑ
    Γερμανία
    Σουηδία
    Ολλανδία
    Ιαπωνία
    Σιγκαπούρη
    Δανία
    Ταϊβάν
    Νορβηγία
    Ηνωμένο Βασίλειο
    Αυστρία
    Βέλγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς σίγουρα είμαστε τελευταίοι. Όταν ο ένας υπουργός κάνει κόπυ πάστε και ο άλλος νομίζει ότι μπορεί κανείς να περιορίσει την διάδοση της πληροφορίας (με τις 4 άδειες), όταν μ' άλλα λόγια είναι όλοι τους τεχνοφοβικοί, θα παραμείνουμε για πάντα τελευταίοι στη λίστα.

      Διαγραφή
  12. Κύριε Δήμου: έτσι ακριβώς. Η τεχνολογική επανάσταση είναι η μόνη χρήσιμη και επιτεύξιμη επανάσταση στην οποία αξίζει να ελπίζουμε. Μάλιστα το πιο σημαντικό που θα προσέθετα σε ένα πιθανό νέο Σύνταγμα θα ήταν αυτό: κάθε επαφή με το δημόσιο ή την τοπική αυτοδιοίκηση να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Αλλιώς να μην θεωρείται έγκυρη η συναλλαγή. Μόνο οι εκλογές είναι μάλλον επικίνδυνο να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, κάνοντας βέβαια την υπόθεση ότι χρειαζόμαστε να έχουμε εκλογές (η πραγματικότητα δεν συνηγορεί σε αυτό).

    Αν συνέβαινε ποτέ μια τέτοια επανάσταση εδώ, τότε όχι μόνο θα εξοικονομούσαμε πολλούς πόρους, όχι μόνο θα γλυτώναμε ταλαιπωρία, όχι μόνο θα υπήρχε μικρότερη διαφθορά (μικρότερη, όχι μηδενική), αλλά και θα δημιουργούνταν και πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης.

    Για να το πετύχουμε χρειάζεται βούληση και όραμα. Αναφορικά με το δεύτερο: το ηλεκτρονικό πρέπει εξαρχής να αντικαταστήσει το μη ηλεκτρονικό. Αλλιώς, το ηλεκτρονικό προσθέσει επιπλέον βήματα (όπως συχνά βλέπουμε να συμβαίνει), οπότε τότε το μπάχαλο γίνεται απλά e-μπάχαλο. Πάντως γίνονται και εδώ βήματα. Το ζήτημα είναι εάν θα μπορούσαμε σε αυτό το θέμα να κάνουμε … άλμα, τόσο μεγάλο που να ξεπερνούσαμε ακόμα και την Εσθονία. Και εδώ νομίζω ότι χρειάζεται ηγέτης, αλλιώς δεν θα συμβεί διότι δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο για να συμβεί. Στις βόρειες χώρες, από παλιά, και λόγου του .. παλιόκαιρου, είχαν και έχουν το κίνητρο να κάνουν τα πάντα από το σπίτι τους (αυτό το κίνητρο δεν υπάρχει εδώ).

    Στην Ευρώπη πλέον το θέμα δεν είναι η παροχή τέτοιων υπηρεσιών (που είναι δεδομένο), αλλά η βελτίωση και η προσαρμογής τους μέσω της συν-διαμόρφωσης τους με τους πολίτες (όπως φαίνεται για από τις κατευθύνσεις της έρευνας που χρηματοδοτείται
    http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/co-creation-04-2017.html).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Οταν λοιπόν ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις, όλες ηλεκτρονικά, ακόμα και η πληρωμή του αντιτίμου, τότε εκδίδεται το δίπλωμα και αποστέλλεται στον πολίτη στο σπίτι του. Δεν τυπώθηκε κανένα χαρτί και ο πολίτης δεν πήγε σε καμία κρατική υπηρεσία".

    Λεπτομέρεια αλλά, εκδίδεται το δίπλωμα (άρα τυπώνεται) ή όχι; Αν όχι, τι αποστέλλεται στο σπίτι του οδηγού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δει τι πακέτο από χαρτιά: αιτήσεις, γνωματεύσεις γιατρών, πιστοποιητικά και παράβολα τραπεζών, κουβαλάει μαζί του ένα ελληνικό δίπλωμα; Το καρτελάκι του διπλώματος σας πείραξε;

      Διαγραφή
    2. Όχι, δεν με πείραξε. Απλώς για να ακριβολογούμε, το παρατήρησα. Ίσως, θα ήταν σκόπιμο να περνιούνται όλα (δίπλωμα, ταυτότητα, πιστωτική-χρεωστική κάρτα κ.λπ.) σε μία κάρτα, όπως νομίζω γίνεται στη Σουηδία. Αλλά αν το προτείνει κάποιος εδώ, θα πέσουν από άκρα δεξιά έως άκρα αριστερά - ο καθένας από τη δική του "σκοπιά"- όλοι να τον φάνε!

      Διαγραφή
    3. Ζω και εργάζομαι στα ΗΑΕ. Όταν έχεις αυτοκίνητο εδώ πρέπει κάθε έτος να πληρώνεις κάτι σαν τέλη κυκλοφορίας.
      Πας λοιπόν με την άδεια αυτοκινήτου (μέγεθος και σχήμα πιστωτικής κάρτας) στο αστυνομικό τμήμα, την βάζεις σε ένα μηχάνημα, αυτό ελέγχει online εάν το αυτοκίνητο έχει περάσει ΚΤΕΟ, είναι ασφαλισμένο, δεν έχει πρόστιμα και δεν χρωστάει διόδια (τα οποία είναι απλά κάτι κάμερες που καταγράφουν την πινακίδα και μετά στέλνουν τον λογαριασμό στο e-mail σου) και τότε ανανεώνει την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αφού του βάλεις και την πιστωτική σου από την οποία θα τραβήξει περίπου 25€.

      Συνολική διάρκεια διαδικασίας: 15 δευτερόλεπτα.

      Διαγραφή
  14. http://www.tradingeconomics.com/estonia/gdp-per-capita-ppp

    http://www.tradingeconomics.com/greece/gdp-per-capita-ppp

    Είναι προφανές σε τι αναφέρεται κάθε link. Τα στοιχεία είναι από την Παγκόσμια Τράπεζα (ξέρω, τι να μας πουν κι αυτοί...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. <<…γιατί να είμαστε τόσο απελπιστικά στείροι;>>

    ρητορικό το ερώτημα η πραγματικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν ξέρουμε τι να σκεπτόμαστε και πώς. Όμως προσεγγιστικά μπορούμε να φτάσουμε στο σωστό. Είμαστε και απογοητευμένοι και με θάρρος σκοτωμένο όπως πάντα και σήμερα. Είναι πολύ δύσκολη η αντίδραση στην απειλή που φέρνει αφανισμό. Μοιάζουμε με τα όντα που κινούνται στο επίπεδο ενώ αυτός που θα τα πατήσει σέρνει τα μεγάλα του βήματα στις τρεις διαστάσεις.

      Διαγραφή
  16. Στην Εσθονία το πρώτο εθνικό δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων
    Με τη βοήθεια της πολυεθνικής ABB

    http://www.naftemporiki.gr/story/614786/stin-esthonia-to-proto-ethniko-diktuo-fortisis-ilektrokiniton

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Δήμου, πάρτε το χαμπάρι, εμείς δεν θα καταντήσουμε Εσθονία ούτε τα πανεπιστήμιά μας θα γίνουν σαν τα ξένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι καλοί άνθρωποι. Δεν έχουν νομισματική κρατική πολιτική, έχουν παραδόσει τα κλειδιά της χώρας τους, τα σπίτια τους, αλλά εκδίδουν τις άδειες οδήγησης που τους αρέσουν. Θα τυπώσουν και αυτοφωτογραφίες και θα χαμογελάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για τα χάλια της εσθονικής οικονομία, δεν πιο κάτω.

    Καμία ανάπτυξη, καμία προκοπή, καμία προοπτική. Σκέτη παρακμή.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To άρθρο είναι πέντε χρόνια πίαω (παρόλο που αναφέρει το 8% ως ποσοστό ανάπτυξης το 2010). Καλό θα είναι να συμβουλεύεστε την Αγγλόφωνη Βικι γιατί η ελληνική είναι συχνά μη ενημερωμένη. Είδατε άλλωστε πριν από λίγο τα νουμερα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Ανώνυμε,
      Εάν είχατε διαβάσει το κείμενο στο οποίο παραπέμπετε, τότε θα βγάζατε το συμπέρασμα ότι και ανάπτυξη υπάρχει και προοπτική και πρόοδος!!!
      Ή δεν τον διαβάσατε ή μάς κάνετε πλάκα!
      Με εκτίμηση,
      Κάπα

      Διαγραφή
  20. Εσθονία;

    Ούτε στον ύπνο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα!
    Πραγματικά εντυπωσιακό... Άραγε πως ξεκίνησε αυτή η σπουδαία δουλειά; Όχι βέβαια για να μας μπαίνουν ιδέες!!Εδώ δεν μπρούμε καν "ν αντιγράψουμε"...
    Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το τι μπορεί να γίνει.Εδώ κι ότι γίνεται , γίνεται μ ένα απίστευτα μίζερο τρόπο.
    Και δυστυχώς δεν είναι θέμα μόνο των πολιτικών. Πίσω απο την τραγική κατάσταση του e-syntagografisis βρίσκονται πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι αυτή η δουλειά τους.Η δημιουργία ενός λογισμικού για δημόσιο φορέα. Το ίδιο οι πλατφόρμες όλων των ταμείων. Στο ταμείο που ανήκω μόνο τις εισφορές μου μπορώ να δω άμεσα!! Όλα τ άλλα ανύπαρκτα.Έχετε ποτέ περάσει Ε9 στο taxis net ? Σαν τιμωρία μοιάζει.(Κατά τ άλλα νομίζω είναι η καλύτερη δημόσια εφαρμογή .τυχαίο;).Όμως σ όλα αυτά δουλεύουν άνθρωποι απο πίσω.Και πληρώνονται γι αυτό.Δεν έχουν μεράκι να το κάνουν καλά ? ότι κάνουν .όχι παραπάνω. Τι στο καλό η οδηγία είναι " Αυτό το λογισμικό είναι για το κράτος κάντε το σα να ναι του προηγούμενο αιώνα;" Απορία το χω...
    Λία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί που αναλαμβάνουν να φτιάχνουν ιστοσελίδες μας, που είναι φίλοι των πρωθυπουργών, ζουν τον εσθονικό μύθο τους στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  22. Η πιο σημαντικη προυποθεση για να λειτουργησουν αυτα ειναι οι πολιτες να εχουν ενα σημαντικο επιπεδο εμπιστοσυνης προς το κρατος και αντιστροφα. Εκει που καθε ρυθμιση σηματοδοτει κατ ευθειαν εναν αγωνα δρομου για να βρεθει ο τροπος να καταστρατηγηθει δυσκολα μπορει να το δει κανεις. Δεν ειναι τυχαιο οτι ολες οι προσπαθειες (και ηταν πολλες) απετυχαν εξ αρχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πιο σημαντικη προυποθεση για να λειτουργησουν αυτα ειναι να μην υπάρχουν Καρανίκες.

      Διαγραφή
  23. Πρόσφατα επισκέφθηκα τις Βαλτικές χώρες και εντυπωσιάστηκα.Με βιοτικό επίπεδο πληθυσμού μάλλον κατώτερο του ελληνικού,έχουν μια πολύ καλή δημόσια οργάνωση και ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας τουλάχιστον ευπρέπειας,κατά την εκτίμηση μου και αυτοπεποίθησης όσον αφορά στον πληθυσμό.Αναφέρω ορισμένες διαπιστώσεις μου που αποτελούν εν μέρει και απορίες(αφορούν ιδίως στη Λετονία).Ούτε ένα στραπατσαρισμένο ή άπλυτο αυτοκίνητο στην κυκλοφορία.Ούτε ένας μεθυσμένος στους δρόμους Κυριακή βράδυ,σε μια χώρα με αδιαμφισβήτητα υψηλό αλκοολισμό. Καμμιά έκφανση περιθωριακότητας στο ντύσιμο ή στη συμπεριφορά (οι λίγοι φωνασκούντες στους δρόμους ήταν συνήθως βορειοευρωπαίοι τουρίστες).Έντονος αντισοβιετισμός -αντιρωσισμός. Μεγάλη μείωση της ρωσικής μειονότητας τα τελευταία χρόνια,εμφανείς οι διακρίσεις εις βάρος των Ρώσων (υπάρχει εξάλλου και φιλοναζιστικό παρελθόν).Όπως μας είπε ο ξεναγός με εξαίρεση την καθολική ΛΙθουανία,η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού δηλώνουν άθρησκοι.Ακόμα και η Κόκα -Κόλα αγοράζεται με ηλεκτρονικά.Σίγουρα αυστηρά αστυνομευόμενα κράτη.όμως μου φάνηκε ότι υπήρχε ευρύτατη συγκατάθεση σε αυτό.Πολλές φορές μου πέρασε από το νου,όχι χωρίς κάποια ανατριχίλα η διατύπωση:"΄ένας γενναίος νέος κόσμος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το χρέος της Εσθονίας, μετά την ένταξη της στην Ευρωζώνη το 2011, αυξάνεται. Από 5.9% το 2011 στο 9.5% το 2012. Παρατηρώντας τα δεδομένα καταλαβαίνουμε ότι η Εσθονία αποτελεί ιδιαίτερη αριθμητική περίπτωση. Δηλαδή αν το 2016 το χρέος της είναι 11,2%, το 2017 το χρέος της θα είναι 2,11%. 11,2% το 2018 και 2,11% το 2019. Αν η Εσθονική οικονομία βρει τους ρυθμούς της, θα επιτευχθεί ίσως κάποια αρμονία εναλλαγής στα οικονομικά μεγέθη της κεντρικής κυβέρνησης. 11,2% το 2020, 2,11% το 2021. Το ευρώ με χρεώνει με τόκους και εξασφαλίζει την εκμετάλλευση μου μέχρι τετάρτης γενειάδας. Γιατί εγώ για να έχω ευρώ φορολογούμαι. Αντί να μεταναστεύσουμε, κάλλιο να μη διώξουμε το ευρώ. Γιατί να χάσουμε το εύρωστο μέλλον;. Αλλά αν διώξουμε το ευρώ., θα κρατήσουμε αυτούς που μας το έφεραν; Τα λεπτά μας έχουν αξία. Γιατί το κράτος μας να έχει νομισματική πολιτική και να μην πιστεύουμε ότι ο Στέφανος Μάνος θα τα έκανε όλα καλά αν κυβερνούσε; Χάσαμε μία μεγάλη ευκαιρία. Με τον Στέφανο όμως δεν θα είχαμε το ευρώ. Άλλος πατριώτης. Ο Στέφανος δε θα το έκανε ποτέ αυτό. Και τα λευκά σίδερα της στέγης στο LGAV θα ήταν γαλάζια. Οι μοκέτες πεντακάθαρες. Οι Εσθονοί λερώνουν τις μοκέτες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ίσως οι Εσθονοί να έχουν δημοκρατία δική τους. Ίσως να έχουν αποφασίσει να μην δανείζονται από τις αγορές. Ίσως ακόμη ακόμη και ο μικρός πληθυσμός τους να βοηθάει στη λογική σκέψη και στις λογικές αποφάσεις. Η ωραία Ισλανδία επίσης. Ίσως κάποιος αρθρογράφος εφημερίδος να αλλοιώνει ή αποκρύπτει την αντικειμενική πραγματικότητα στην Εσθονία και το γίγνεσθαι και να την αντιστρέφει για να μας ξεγελάει και ανάλογα με τις αδυναμίες της νόησης μας να πιανόμαστε στις παγίδες του. Ο δικτάτορας-βασανιστής Ιωαννίδης είπε στην γυναίκα δημοσιογράφο: σε φοβάμαι - φοβάμαι τις όμορφες γυναίκες. Ο καθαρός έναστρος νυχτερινός ελληνικός ουρανός αποκαλύπτει την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  26. ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (Καθημερινή):

    Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα εργάζονται και ευημερούν 50.000 μάντεις, αστρολόγοι, μέντιουμ, χαρτορίχτρες, καφετζούδες, μάγοι και παρόμοιοι απατεώνες. Οι οποίοι χρεώνουν από 50 μέχρι 5000 € την επίσκεψη.

    Ε, εκεί την τρώμε την Εσθονία! Ας αφήσουμε που την νικήσαμε και στο ποδόσφαιρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε Δήμου μπορείτε να επισυνάψετε το link με το ρεπορταζ της καθημερινής.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. http://www.kathimerini.gr/879837/article/epikairothta/ellada/an8ei-h-viomhxania-ths-manteias

      Διαγραφή
  27. Ολόκληρο το άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη διαθέσιμο ΕΔΩ.

    Μερικά επί της τεχνολογικής ουσίας σχόλια - για λόγους αντιστάθμισης, μακριά από το μαρκετινίστικο και διοικητικό μέρος του πράγματος - αφού τυχαίνει να είμαι "της δουλειάς".

    Τεχνικά και τεχνολογικά τίποτα απ´οσα συμβαίνουν στην Εσθονία δεν αποτελεί κάποιου είδους πρωτοτυπία. Κάθε τι που αναφέρεται ως καινοτόμο στο άρθρο έχει πραγματοποιηθεί - τεχνικά - εδώ και δεκαετίες σε επιμέρους τομείς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα - ακόμα και στην Ελλάδα.

    Ειδικά δε η περίπτωση του ψευδεπίγραφου e-residency δεν είναι παρά μια απλούστατη διαδικασία ψηφιακής υπογραφής - και μάλιστα προηγούμενης γενιάς. Καμία απολύτως σχέση με αυτό που το όνομα της διαδικασίας υπαινίσσεται, "ηλεκτρονική διαμονή".

    Τεχνικά δε - η ψευδεπίγραφη και παραπειστική - "ηλεκτρονική διαμονή" είναι ανάλογη των όσων προβλέπονται στα καθ' ημάς από την Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου , μη προσφέροντας κανενός είδους εκτενέστερες προσβάσεις σε υπηρεσίες από ότι το δικό μας TAXISnet. Απαιτεί δε την ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του αιτούμενου σε κάποια δημόσια υπηρεσία του Εσθονικού Κράτους (ΚΕΠ, πρεσβεία κτλ), άπαξ, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενεργοποίησης κατά την φάση της παραλαβής της κάρτας ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το εγχώριο Ελλαδικό ανάλογο του.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός αιτήσεων έκδοσης του ψευδεπίγραφου e-residency ανέρχεται στις μόλις ~14000 συνολικά με το ~15% των αιτουμένων να δηλώνουν ότι το έκαναν για ... πλάκα.

    Και κάτι ακόμα, περί εμμονής σε χαρτένια πιστοποιητικά ... Ρίξτε μια ματιά στους χάρτες της Ελλάδας και της Εσθονίας και αναρωτηθείτε το εξής:

    Πόσο συγκρίσιμη είναι η απολύτως αξιόπιστη 100% επικοινωνιακή κάλυψη με ψηφιακά δίκτυα δεδομένων του Ελλαδικού χώρου (εκτεταμένο νησιωτικό σύμπλεγμα και μεγάλοι ορεινοί όγκοι) σε σχέση με την Εσθονία (σχεδόν αποκλειστικά χερσαίο συνεχές ανάγλυφο με μέση υψομετρική διακύμανη 50 μέτρων)?

    Συνεπώς η λιγούρικη προβολή από τα δυτικά, κυρίως, μέσα του "Εσθονικού Θαύματος" και η παρεπόμενη ακατάσχετη παπαρολογία των ορδών ασχέτων αγαπούληδων θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί ΕΚΤΟΣ τεχνολογικού πεδίου ... Στην γεωπολιτική συγκυρία και τις σχέσεις Εσθονίας-Ρωσίας για παράδειγμα ... Ή στην μόνιμη τάση αναπαραγωγής από τους πιθηκίζοντες εγχώριους "εκσυγχρονιστές" της οποιασδήποτε πιασάρικης ΜΑΛΑΚΙΑΣ γράφει στα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών, κυρίως, ΜΜΕ (και, πρός αποφυγή παραξηγήσεων, ΔΕΝ αναφέρομαι στον οικοδεσπότη) ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου θυμίζει μέρες 4Τ. Από τη μία ο Δήμου από την άλλη ο Ζουράρις. Τελικά καταλάβαμε ποιος ήταν ο σοβαρός και ποιος ο... λιγότερο σοβαρός.

      Διαγραφή
  28. Αυτό το άρθρο μου φέρνει κατάθλιψη....

    Τόσο τραγικά αληθινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. και γιατι τοτε ο φτωχος δορυφορος της ΕΣΣΔ πριν 25 χρονια ειχε πανω απο 1.6 εκατ. κατοικους...και τωρα εχει 1.3 εκατ.????!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διότι είχε πολλούς Ρώσους αποίκους - και ακόμα έχει αρκετούς από τους οποίους προσπαθεί να απαλλαγεί. Η ΕΣΣΔ έκανε πολλές ομαδικές μετακινήσεις πληθυσμών (κάτι ξέρουν και οι δικοί μας Πόντιοι) για να αλλοιώσει την σύνθεση των κατοίκων μιας περιοχής.

      Διαγραφή
    2. Απόδειξη ότι πρέπει να μιλάμε για σοβιετική ρωσια, εδώ οι εβραίοι άλλαζαν τα επίθετα τους για να μην έχουν πρόβλημα, φοβερή σοσιαλιστική κοινωνία..

      Διαγραφή
  30. Αγαπητό πνεύμα αντιλογίας Κ2825.

    Κακώς επαναστατείτε και διαμαρτύρεστε. Κανείς (ούτε ο Δρυμιώτης, ούτε εγώ) είπαμε πως τα εφαρμοζόμανα από την Εσθονία είναι πρωτοφανή και καινοτόμα. Πρωτοφανής όμως και καινοτόμος είναι η εφαρμογή τους σε μεγάλη έκταση και η ψηφιοποίηση των πάντων. Άλλωστε για την τεχνολογική επανάσταση δεν χρειάζεται η εφεύρεση νέων τεχνολογιών - αρκεί η εφαρμογή των υπαρχουσών. Αυτό ήταν και το νόημα του βιβλίου μου που αναφέρω στην αρχή. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για αγορά εξοπλισμου (που σαπίζει σε υπογεια) και προγραμμάτων που παλιώνουν αχρησιμοποίητα.

    Όσο για τα γεωγραφικά στοιχεία να αναφέρω πως η Εσθονία έχει 2200 νησιά - σχεδόν όσα και εμείς... Βουνά σαφώς όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας διαβεβαιώ ότι το πληροφοριακό μπάχαλο του Ελλαδικού Γκουβέρνου δείχνει πολλαπλάσια τρομακτικό αν το δει κανείς "από τα μέσα" - και όχι με αποκλειστική υπαιτιότητα του κράτους αλλά και επιτήδειων ή/και ανικάνων ιδιωτών διαπλεκομένων ...

      Πάντως, αυτό που θα πρέπει να προηγηθεί της εισαγωγής της τεχνολογίας - και σπανίως θίγεται - είναι η επί χάρτου ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ βελτιστοποίηση των οργανωτικών και διοικητικών διαδικασιών και η ΔΕΣΜΕΥΣΗ στην μη ανεξέλεγκτη μεταβολή τους ... και αυτό το τεράστιο έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί πολύ πριν καταπιαστούν με το θέμα οι αναλυτές συστημάτων και οι λοιποί κομπιουτεράδες (μηχανικοί, προγραμματιστές κτλ).

      Το σχόλιο για το νησιωτικό σύμπλεγμα και τα βουνά περιλαμβάνει την παράμετρο της πληθυσμιακής κατανομής - το θεώρησα αυτονόητο και για αυτό δεν το ανέφερα.

      Διαγραφή
    2. Όπως είπε και ένας κινέζος αρχαίος σοφός 'It's the implementation stupid". Ζούμε σε εποχές που δεν υπάρχουν αυθεντίες και ανακαλύψεις τύπου τροχού αλλά μόνο συλλογική δουλειά και καλή εφαρμογή όσων δημοσιεύονται και δημιουργούνται σε κάθε πεδίο. Να θυμίσω ότι τα σχολεία είναι γεμάτα από πιστοποιημένους καθηγητές που δεν γνωρίζουν ούτε καν να σκανάρουν και εκτυπώνουν μόνο τυχαία. Σε πολλά σχολεία υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, εξωτικά πράγματα, παραμένουν στα ντουλάπια γιατί και καλά δεν έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους, στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται ούτε να μάθουν να τον ανοίγουν. Για την ψηφιακή σύνδεση της Ελλάδας, ο Σαμαράς μίλησε, ας ρώταγε πριν την πετάξει. Ας θυμηθούμε και τον χοντρούλη κ.κ που χάρισε από ένα λαπτοπ σε παιδιά του γυμνασίου και μετά χρεωκόπησε τον τόπο για τα καλά.
      Επίσης να αναφέρω (υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας), το βράδυ που τελείωσαν οι ολυμπιακοί της Αθήνας, οι εθελοντές και μισθωτοί έφευγαν από τα κέντρα με ότι μπορούσαν να σηκώσουν υπό μάλης. Σε ερώτηση τί κάνετε εκεί, απάντησαν ότι ούτως ή άλλως θα πηγαίναν χαμένα και μάλλον δίκιο είχαν.

      Διαγραφή
    3. Υψιπετούμενοι ευρωπαίοι που δεν έμαθαν τίποτε ποτέ από το ελληνικό δημόσιο σχολείο και που καλώς γνωρίζουν ότι ουδείς επόμενος δεν πρόκειται ποτέ τίποτα να μάθει από το ελληνικό δημόσιο σχολείο λένε ότι το πρόβλημα είναι οι διαδραστικοί πίδακες. Με αυτή τη νοοτροπία -υπόκρισις- θα αποφασίσουν και τα σημερινώς απαιτητικά και τα σημαντικότερα που μας καίνε.

      Διαγραφή
  31. Άσχετο -- η Εσθονία, πόσα ιδιωτικά κανάλια έχει ¨-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Περιμένω λειτουργία ορθολογισμού για να μάθω τι θα σώσω τότε που θα έχω εξορθολογικεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Τι θα γίνει μετά. Πόσα άλλα βάρη θα σηκώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Το αν θα γίνει ποτέ στην Ελλάδα τεχνολογική επανάσταση είναι πιστεύω αρρικτα συνδεδεμένο με τη συνολική εκ βάθρων μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. Αναρωτιομαστε γιατί δεν γίνονται τόσο απλες και χωρίς οικονομικο κόστος παρεμβάσεις για να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατια και να ξεκολλησουμε από τον βούρκο της ύφεσης. Μα είναι απλό. Επειδη η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών θα αφήσει χωρίς αντικείμενο μεγάλο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων , που θα πρέπει να απολυθεί. Το παρόν γραφειοκρατικό και απαρχαιωμένο σύστημα εξυπηρετεί μια χαρά όσες κυβερνήσεις έχουν περάσει από αυτόν τον τόπο , αφού ή βασική τους μέριμνα είναι η διασφάλιση της επανεκλογής τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω πώς θα γίνει η τεχνολογική επανάσταση στην Ελλάδα; Τι πρέπει να κάνω για να αρχίσω την ελληνική τεχνολογική επανάσταση;

      Διαγραφή
  34. Ψέμα (πολλαπλό): "σε αυτό δεν έχει απαντήσει η Ιστορία ακόμα". Ψέματα: "ο λαός αυτός θέλει τις αδιαλλαξίες...τις κάθετες αντιπαραθέσεις...θέλει το εμείς και εσείς". Λοιπόν εγώ δεν έχω κάποια πληροφορία από τον ψεύτη που να μου λέει τι είναι λαός, τι είναι Ιστορία, τι πρέπει να κάνω τώρα που ζω. Και εγώ δεν μπορώ καθόλου να σκέπτομαι όπως έζησε ένας που αντιπαραθέτει τον ζωντανό οργανισμό με την Ιστορία. Αν εγώ πρέπει να σκέπτομαι ίσως ορθολογικά για να κερδίσω την υγεία μου στην επόμενη στιγμή της ζωής μου, είναι των αδυνάτων αδύνατο ο ορθολογισμούλης να μην βάζει στην θέση της και στην αξία της την Ιστορία. Η Ιστορία είναι μία θεωρία που προτείνει έναν τρόπο για να περάσω τη ζωή μου. Αν την συγκρίνουμε με τις θεωρίες της Βιολογίας ίσως, μάλλον βγαίνει σκάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Και με πιάνει μία αγανάκτηση: γιατί, γιατί, γιατί να είμαστε τόσο απελπιστικά στείροι;

    Χριστιανισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλετε να πείτε: Ορθοδοξία.

      Διαγραφή
    2. Η Ορθοδοξία σέβεται και διαδίδει την επιστημονική αλήθεια. Ένας τουλάχιστον μητροπολίτης μας είναι φυσικός και θα μας δείξει στο Θρησκευτικό Φροντιστήριο, στο YouTube, τα μαθηματικά εργαλεία της Γενικής Σχετικότητας. Θα μάθουμε. Παλιότερα η Φυσική ήταν κλειστή και δεν παραδεχόταν την αλήθεια του Θεού. Σήμερα όμως, με την κβαντομηχανική, την τριαδική αρχή του Πλανκ, την λανθανική θεωρία του Es, η Φυσική άνοιξε τα μάτια της και μπορεί πια να συνυπάρξει με τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

      Διαγραφή
    3. Και τι περίεργο: αυτός ο ιεράρχης είναι από τους πιο συντηρητικούς...

      Διαγραφή
    4. Είναι απλώς ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος. Το ίδιο το Άγιο Πνεύμα στις περιστατικές εκδηλώσεις του φανερώνεται κατεξοχήν φιλελεύθερο. Δειλινό πουλί πνέει μέσα στο χαρτοβασίλειο γκρεμίζει σωρούς εγγράφων στα φτερά του απλουστεύοντας τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

      Διαγραφή
    5. Ο Άρβο Περτ τον οποίο στην ανάρτησή σας χαρακτηρίζετε τον πιο επιτυχημένο συνθέτη κλασικής μουσικής των χρόνων μας βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος στις αρχές της δεκαετίας του 1970, κ. Δήμου.

      Διαγραφή
    6. "Κανείς δεν είναι τέλειος" (η τελευταία ατάκα από το some like it hot). Κι ο Μπαχ ήταν προτεστάντης...

      Διαγραφή
  36. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τα λέει όλα σε 1,5 λεπτό.
    https://www.youtube.com/watch?v=PntMnVvnJSI
    Ελπίζω να συγκεντρωθείτε στο περιεχόμενο του βίντεο και να μη χαζέβετε μόνο το ωραίο μωράκι.

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μία χώρα είχε υλοποιήσει τις ιδέες μου; Είσαι πολύ μπροστά... Να ζητήσεις να σου φτιάξουν άγαλμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μία μικρή συμβολή στην όλη συζήτηση:
    Στην Αυστρία, όλα τα τιμολόγια είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ηλεκτρονικά (PDF, certified).
    Σε περίπτωση χαρτιού, πρέπει να υπάρχει QR code που να παραπέμπει στην ηλεκτρονική μορφή του.
    Σε σχέση με το TAXIS που αναφέρθηκε πιό πάνω, το χρησιμοποιώ απο την αρχή και κάθε χρόνο παρατηρώ τις βελτιώσεις ενώ πραγματικά θαυμάζω την προσαρμοστικότητά του στις εκάστοτε κ....ς (συγγνωμη για το λεξιλόγιο αλλα δεν βρίσκω έκφραση πιο αρμόζουσα) των πολιτικών. Νομίζω οτι είναι εξαιρετική εφαρμογή και εκτιμώ ιδιαίτερα την (σχεδον) άμεση απάντηση όποτε έχω επικοινωνήσει μαζί τους.
    Οσον αφορά στους πηχαίους ττλους "Επεσε το TAXIS" κάθε φορά που μερικά εκατομμύρια αποφασίζουν να συνδεθούν ταυτόχρονα την τελευταία στιγμη, ας σκεφτούν αν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την αντίστοιχη υποδομή αντι να χρησιμοποιούν ορθολογικά το συστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ εμείς δεν θέλουμε να πληρώσουμε για να κάνει το κράτος την δουλειά με τους υπαλλήλους του δωρεάν. "Ας σκεφτούν αν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την αντίστοιχη υποδομή αντι να χρησιμοποιούν ορθολογικά το συστημα". Τι σημαίνει αυτό. Πάλι θα καταληστέψετε το Δημόσιο;

      Διαγραφή
    2. Προς το παρόν το Δημόσιο ληστεύει εμάς...

      Διαγραφή
    3. Θα σας αντιμετωπίζει σαν αλλοδαπούς επενδυτές μάλλον. Τι να κάνουμε τώρα. Αν έχετε γεννηθεί σε αυτή την πατρίδα είσαστε οι πιο αρμόδιοι και να διώξετε τους κατακτητές και τις αγορές και να την εξανθρωπίσετε.

      Διαγραφή
    4. Εννοώ οτι η υποδομή ένός συστήματος χτίζεται με βάση την ομαλή χρήση του. Αν για ομαλή χρήση χρειάζονται 10 servers, αντε να βαλουμε 14 για καποια περίοδο έντασης. Αν θέλεις να καλύψεις την περίπτωση ταυτόχρονης χρήσης απο την πλειοψηφία των πιθανών χρηστών χρειάζεσαι 40, εκ των οποίων οι 30 θα είναι άχρηστοι το υπόλοιπο διάστημα. Αυτό είναι το έξτρα κόστος.
      Θα αγόραζες 30 εκχιονιστικά για να καλύψεις την Αττική οδό την μία φορά στα 5 χρόνια που μπορεί να έχει σφοδρή χιονόπτωση;

      Διαγραφή
    5. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά οικοδεσπότα.

      Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δήθεν ιδιωτικής οικονομίας ήταν αμέσως ή εμμέσως κρατικοδίαιτο βασιζόμενο, αποκλειστικά σχεδόν, στην ληστρική υπερκοστολόγηση και την φούσκα της υπερκατανάλωσης... Γι αυτό και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μόλις περιορίστηκε μέρος της δημόσιας σπατάλης που το συντηρούσε.

      Κρατικοδίαιτο, αμέσως λόγω διαπλοκής ("Επενδύσεις" Γενικής Κυβέρνησης & Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα + Μη Μισθοδοτικές Λειτουργικές "Δαπάνες" Δημοσίου Τομέα) και εμμέσως διά της τροφοδότησης της φούσκας ιδιωτικής κατανάλωσης μέσω αφενός της μισθοδοτικής δαπάνης του δημοσίου και αφετέρου της συντήρησης των παράλογα υψηλών - μη ανταποδοτικών - συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών παροχών.

      Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίσει κανείς την κτηνώδη φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα και την τροφοδότηση με πακτωλούς μαύρου χρήματος της "ελεύθερης - μη χέσω - αγοράς".

      ΌΛΟΙ ΦΑΓΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ... ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ... Πλην όμως όχι αναλογικά και δίκαια - είναι η αλήθεια ...

      Μην ξεχνάτε, άλλωστε ότι στις "καλές ημέρες" περισσότερες από τις μισές σελίδες των 4Τροχών καταλάμβαναν διαφημιστικές καταχωρήσεις ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΏΝ ... συχνά δε με την χυδαία επισήμανση - όπως στις περιπτώσεις των διαφημίσεων της Οικογένειας Μανιατόπουλου - "Χωρίς Τεκμήριο" ... Κλείνοντας διακριτικά έτσι το μάτι στους απανταχού αεριτζήδες και φοροκλέπτοντες ...

      Διαγραφή
    6. Μα οι σέρβερ δεν είναι εκχιονιστικά, να κάθονται όταν δεν επικρατούν συνθήκες αιχμής. Η τεχνική λύση διατίθεται, με εικονικές μηχανές σε μια φυσική υποδομή, που έχουν αντίγραφα των σέρβερ από ένα έως τριάντα, ανάλογα την ζήτηση των υπηρεσιών τους. Δεν λέω ότι είναι έτοιμη και στο πιάτο, ή δεν θα πληρώσεις κάποιον ιδιώτη για υπηρεσίες cloud ενδεχομένως, για να βάλεις τις παραπάνω μηχανές. Αλλά μια μελέτη κατά πόσον μπορεί να βελτιώσει τις υπηρεσίες με ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με την προμήθεια-συντήρηση φυσικών μηχανημάτων μπορεί να γίνει. Κι η υλοποίηση στην εντέλεια αποτελεί τεχνική πρόκληση που μια Εσθονία δεν θα κοίταζε με περιφρόνηση...

      Διαγραφή
  40. http://www.smartearningmethods.com/countries-with-highest-suicide-rates/

    Παραταύτα...
    Στις 5 πρώτες χώρες σε ποσοστό αυτοκτονιών η Εσθονία!
    Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις δέκα, οι εννέα είναι χώρες τέως δορυφόροι της ΕΣΣΔ. Κάτι σημαίνει αυτό...

      Και από άλλες στατιστικές (που διασταυρώνονται) τον χαμηλότερο δείκτη αυτοκτονιών στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα. Είναι που η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ (στην αντιπολίτευση τότε) μας έλεγε για χιλιάδες αυτόχειρες κάθε χρόνο...

      Διαγραφή
    2. Η κατάθλιψη εντείνεται νομίζω όταν σκοτεινιάζει. Πρέπει να είναι σοβαρός παράγων οι μεγάλες νύχτες και το σκοτείνιασμα νωρίς.

      Διαγραφή
    3. @ Nikos Dimou:
      "Στις δέκα, οι εννέα είναι χώρες τέως δορυφόροι της ΕΣΣΔ. Κάτι σημαίνει αυτό..."

      Και τι ακριβώς σημαίνει, κατά τη γνώμη σας; Ότι τα υψηλά ποσοστά οφείλονται σε κάποιο καταστρεπτικό κομμουνιστικό γονίδιο που έχει "μολύνει" αυτούς τους λαούς;

      Ή μήπως σημαίνει κάτι άλλο; Δηλαδή πως 25 χρόνια καπιταλισμός όχι μόνο δεν κατάφεραν να κάνουν τους λαούς αυτούς ευτυχισμένους, αλλά είχαν μάλιστα το αντίθετο αποτέλεσμα.

      Η δική σας συνταγή, κύριε Δήμου, είναι βέβαια πολύ απλή:
      Για όλα τα δεινά φταίει το κομμουνιστικό παρελθόν, ενώ τα θετικά φαινόμενα (ή εκείνα που εσείς τα θεωρείτε θετικά τέλος πάντων) οφείλονται στη μετέπειτα καπιταλιστική εξέλιξη μιας χώρας και μιας κοινωνίας.

      ΥΓ:
      Όπως ξέρετε, δεν είχα την πρόθεση να ξαναγράψω στο μπλογκ σας. Αλλά έχω την εντύπωση ότι τα γραφόμενά σας γίνονται όλο και πιο παράξενα και ακραία τον τελευταίο καιρό, οπότε δεν αντέχω να τα αφήσω να περάσουν τελείως αδιαμαρτύρητα.

      Διαγραφή
    4. Καλώς ήρθατε στην παρέα. Μας λείψατε.

      Παρόλα όσα γράφετε δεν έχω "δική μου συνταγή". Είμαι πάντα ανοιχτός σε όλες τις απόψεις.

      Με προβλημάτισε κι εμένα το θέμα. Η δική σας ερμηνεία έχει ερείσματα. Πιθανόν εμείς οι φιλελεύθεροι να υπερεκτιμούμε την αξία της ελευθερίας για την ευτυχία των ανθρώπων.

      Ωστόσο αν ο υψηλός δείκτης αυτοχειρίας οφείλεται στην αλλαγή καθεστώτος, δεν θα έπρεπε να έχει εκδηλωθεί σχετικά σύντομα μετά το σοκ της απώλειας; Είκοσι πέντε χρόνια μετά, είναι μεγάλο διάστημα! Άλλη γενιά.

      Επίσης από ότι ξέρω οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είχαν πάντα υψηλό δείκτη. Οπότε ίσως η κλιματολογική και γεωγραφική ερμηνεία του Dion M. να είναι πιο σωστή. Αυτή καλύπτει και την περίπτωση της Φινλανδίας.

      Ακούω απόψεις.

      Διαγραφή
    5. Δεν θεωρώ οτι υπερεκτιμάτε την αξία της ελευθερίας, αλλά έχοντας λύσει το βιοποριστικό σας πρόβλημα περιορίζετε τον ορισμό της σε συγκεκριμένους τομείς.
      Πόσο ελεύθερος ειναι κάποιος που δεν έχει να φάει ή χρήματα για να ταξιδέψει ή ακόμη, με την απειλή της ανεργίας να εναντιωθεί σε τυχόν καταχρηστικές απαιτήσεις του εργοδότη;
      Δεν γνωρίζω την ηλικιακή κατανομή των αυτοκτονιών αλλά δεν νομίζω οτι οι παλιότερες γενιές σ' αυτές τις χώρες ευημερούν.

      Διαγραφή
    6. Εγώ θυμάμαι παλιά να έχω διαβάσει ότι οι υψηλότεροι δείκτες ήταν σε Αυστρία και Ουγγαρία. Που, αν ισχύει, μας παραπέμπει σε άλλες αιτίες, ιστορικής-πολιτιστικής ίσως φύσεως. Αλλά αν βάλει κανείς και τους Φιλανδούς μέσα, που γλωσσικά αν δεν κάνω λάθος συγγενεύουν με τους Ούγγρους, μας πάει πάλι αλλού. Μύλος. Αλλά και εγώ τείνω να προκρίνω το κλιματολογικό-γεωγραφικό ως τον σημαντικότερο παράγοντα... Για την περίπτωση της Αυστρίας μπορεί να μας διαφωτίσει ο Βιεννέζος. Αλλά κι εγώ στα Täler με ομίχλη και κατάχνια δέκα μήνες το χρόνο, θα έκοβα φλέβες.

      Διαγραφή

    7. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΟΘΩΡΗΤΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ BLOGGER STEPPENWOLF:

      1. Ο πίνακας της Wikipedia διαφέρει σημαντικά απ' τον άλλο που έχει 9 πρώην σοσιαλιστικές χώρες στις 10 πρώτες. Ο πίνακας του WHO για το 2012:

      http://apps.who.int/gho/data/node.main.MHSUICIDE?lang=en

      έχει 8 πρώην σοσιαλιστικές χώρες στις πρώτες 15 και 16 στις πρώτες 31 (αν μέτρησα σωστά). Προτιμώ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την ιστολόγο που δεν πολυνιώθει την ανάγκη να δώσει την πηγή των στοιχείων της. (Ίσως το 9 στις 10 να ισχύει για ορισμένο τμήμα του πληθυσμού, π.χ. για άνδρες αλκοολικούς, περιτετμημένους, με μουστάκι, ηλικίας 37-43 ετών).

      2. Σε χώρες όπου αλλάζουν απότομα οι ρόλοι που καλούνται να παίξουν τ' άτομα (και τέτοιες είναι φυσικά κι οι πρώην σοσιαλιστικές), οι αυτοκτονίες μπορεί να οφείλονται στο ότι οι γονείς δεν μπορούν να γίνουν πρότυπο για τα παιδιά, με αποτέλεσμα τα τελευταία να μην έχουν κάποιον να μιμηθούν.

      Τέτοια είναι η περίπτωση της Γροιλανδίας, που έχει (ή είχε) την παγκόσμια πρωτιά στις αυτοκτονίες, με πάνω από 100 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους· τα παιδιά ξέρουν τι δε θέλουν (να γίνουν ψαράδες), αλλά όχι και τι θέλουν. Και όχι, εδώ τουλάχιστον δεν φταίνε οι ατέλειωτες νύχτες του πολικού Βορρά, διότι τον παλιό καλό καιρό οι αυτοκτονίες ήταν ελάχιστες.

      Διαγραφή
  41. Άσχετο με το θέμα αλλά όχι με κάποια σχόλια. Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου του 1827 έγινε η ναυμαχία του Ναυαρίνου. Αυτή που δημιούργησε το νέο Ελληνικό κράτος και ανέστησε την πεθαμένη επανάσταση. Ακούσατε τίποτα για την επέτειο; Εγώ όχι. Προτιμάμε να γιορτάζουμε κάτι που δεν έγινε ποτέ. Την ύψωση του λαβάρου της Επανάστασης την 25-3-1821, από των Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμπλήρωνα στο σχόλιό μου: Η αρχή της διάλυσης και του τέλους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

      Διαγραφή
    2. Οι ανυψώσεις των λαβάρων είναι όπως οι αυτοκτονίες. Ένας να πεθάνει από το ευρώ έχουμε αμέσως θέμα. Προστατεύουμε τη ζωή από τους τρομοκράτες της. Ένα λάβαρο να υψωθεί το λέμε αμέσως της Αγίας Λαύρας. Δεν αισχρολογούμε.

      Διαγραφή
    3. Ο Θανάσης Παπαρήγας μία φορά έγραφε: "Αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι, πρόσφατα ακόμη, είχε επιστρατευτεί, σαν τεκμηρίωση της σωτηρίας μας από τους ξένους και, συνεπώς, της υποχρέωσής μας να τους υπακούμε εν παντί, ακόμη και... η ναυμαχία του Ναυαρίνου (φυσικά, με πλήρη παραχάραξη των ιστορικών πλαισίων που οριοθετούσαν αυτό το όντως σημαντικότατο ιστορικό περιστατικό), καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται. Δεν είμαστε, ασφαλώς, τόσο προπετείς ώστε να πιστεύουμε ότι όλα εξαρτώνται από μας, αλλά το ερώτημα παραμένει: Οσο εξαρτώνται από μας, θα το αφήσουμε να γίνει;". Και όμως εμείς πάλι σήμερα διαβάζαμε που μας είπατε Dion.M. αυτά με τα Ναβαρίνα. Ποια είναι η διαφωνία και το θέμα σας που έχετε με τα Ναβαρίνα και τους Παπαρήγας; Για να μάθουμε.

      Διαγραφή
  42. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. H επανάσταση που δεν κάναμε, ή καλύτερα το σαμποτάζ που γίνεται συστηματικά εναντίον της χώρας και της παραγωγής της, μετά έρχονται τα κοράκια και οι ιδεοληπτικοί να συνεχίσουν την κριτική, το παιχνίδι είναι καλά στημένο και δεν υπονοώ ή εννοώ κανέναν εξωτερικό παράγοντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν θα εγκαταλείψουμε την χώρα όπως τα κολυμβητικά ποντίκια φεύγουν από το βυθιζόμενο καράβι. Ίσως επειδή είναι αδύνατο να δώσουμε τη ζωή στην ανάθεση για να μας την ζήσουν άλλοι. Τα κοράκια, οι ιδεοληπτικοί, δεν έχουν δύναμη να κάνουν ούτε εκείνα που νομίζουν ότι σθένονται να κάμουνε. Χάλια οι διαφημίσεις Γερμανός με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, μα δεν γίνεται να τις φοβόμαστε. Πρέπει απλώς να αναστήσουμε την πεθαμένη επανάσταση του καιρού εκείνου για να ανοίξουμε την πόρτα στους κατακτητές ναζιστάς. (Αλλιώς δεν μπορεί και ΣτΕ να υπάρχει). Συνέπεια: μείωση πολεμικών απωλειών της πατρίδος.

      Διαγραφή
  44. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

    Μάλλον ξέφυγε η κουβέντα και εδώ βοηθάω και εγώ, αλλά μου κάνει εντύπωση η θέση της Γαλλίας, διπλάσια ποσοστά από το Η.Β. και τριπλάσια από Ελλάδα.
    Δεν βοηθάει ο καιρός, το κρασάκι και το αμόρε. Μάλλον φταίει ο Καμύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Γαλλία νομίζω έχουν και γενικά κατανάλωση ψυχοφαρμάκων πολύ υψηλή. Εnnui και etat d'ame....

      Διαγραφή
  45. Αχ κύριε κύριε Νίκο Δήμου,ποιά Εσθονία βρε παιδί μου? Μικροί εμείς κι αυτοί είναι άλλος, εμείς Βαλκάνια παρα θιν άλος.
    Δυστυχώς τί να ζητήσεις από κάποιον που ενώ δεν ξέρει απο Η/Υ, έχει λογαριασμό στο facebook? Το σχόλιό σας για τις καφετζούδες είναι όλα τα λεφτά που λέμε. Ειλικρινά πιστεύω ότι η ευκαρία μας χάθηκε. Το μας ανταποκρίνεται στον Ελλαδικό χώρο. Κατά τα άλλα η κοινωνία θα προχωρήσει όλο και πιο θρυμματισμένη. Δυστυχώς και αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε νιώθαμε, νιώθουμε και θα νιώθουμε πιο άνετα μέσα στο Βαλκανικό πλαίσιο παρά στο Ευρωπαϊκό. Μας ήταν ευκολότερο να συγκρινόμαστε με τους γείτονές μας σαν έθνος παρά με τα δυτικά κράτη.
    Μία υπενθύμιση: Κανένα κράτος-χώρα που δεν έχει σειρά, δεν προόδευσε. Και κανένας κράτος-χώρα που είχε σειρά δεν έτυχε να μην προοδεύσει.
    ΄Ολοι λίγο πολύ βοήθησαν στη χειραγώγιση προς τη βαλκανοποίηση. Οι διαφημιστές που δείχνουν τριάντα χρόνια τώρα μια γιαγιά να μιλάει βλάχικα και να λέει τί ωραίο που είναι το προϊόν, οι αριστεροί που δε μπορούν ούτε ένα άτακτο παιδί του δημοτικού να βάλουν σε τάξη, αλλά και η δεξιά που έμεινε αναπαυμενη στα σουβλάκια της.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αναρωτιέμαι μήπως εκφράζει λατρευτικό ύμνο προς την γραφειοκρατία η δια της τεχνολογίας απαλοιφή της γραφειοκρατίας σε μια πατρίδα-φάντασμα. Τι θα ένιωθα σαν γραφειοκρατία στους καιρούς που δεν υπήρχαν υπολογιστές; Θα ένιωθα διαφορετικά το ίδιο πράγμα; Ή μήπως θα ένιωθα το ίδιο άσκχημα δίχως και να καλοξέρω γιατί. Δεν εμπόδισα ποτέ εγώ τα υδροπλάνα να τρέξουν στα νερά και να διακομιδίσουν τους κόσμους. Ίσως Aegean ή φτηνιάρα Ryan-Air. Δεν είναι ο ακαδημαϊκός ορισμός της γραφειοκρατίας ανθρωπιστικός. Οικονομίστικος μάλλον και κάρβουνο και θειάφι. Γραφειοκρατία είναι όταν νιώθω άσχημα. Κάποιος σειριακός συνωμότης έχει αποφασίσει ότι θα με αναγκάσει να ψυχολεθράω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Με πολλή χαρά αναγγέλλω στην παρέα των bloggers ότι αυτό το ποστ κατέγραψε ως τώρα 30.700 pageviews (σελιδο-αναγνώσεις) που είναι απόλυτο ρεκόρ. Η Εσθονία (αλλά στην πραγματικότα ή Ελλάδα) έγινε σταρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε φορά που διαβάζω ένα παρόμοιο σχόλιο, νιώθω άσχημα. Δεν το χρειάζεστε, κ. Δήμου, ούτε εσείς ούτε εμείς.

      Διαγραφή
    2. Θεωρώ το blog ένα συλλογικό δημιούργημα και πιστεύω πως η παρέα των μπλόγκερ (έτσι μας βλέπω) ενδιαφέρεται να μαθαίνει για τις επιτυχίες της. Αλλά αν ενοχλεί, θα πάψω να τις αναφέρω. Γιατί σίγουρα δεν τις "χρειάζεται" κανείς. Μόνον οι διαφημίσεις της Google που όμως δεν χρησιμοποιώ.

      Διαγραφή
  48. Μα θα το δει κανείς αναρτημένο και σε sites που θα τα αποκαλούσατε ακροδεξιά, δεν είναι παράξενο, αφού γίνεται το σαμποτάζ μετά πρέπει να κυριαρχήσουν οι γνωστοί μύθοι, οι ρόλοι είναι επιμερισμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Νέα στοιχεία για την αναποτελεσματικότητα του Ελληνικού κράτους: ξοδεύουμε πάνω από ένα τέταρτο (27%) του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος για κοινωνικές δαπάνες: συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και επιδόματα. Είμαστε όγδοοι στον ΟΟΣΑ, πρώτοι στις συντάξεις (17,5% έναντι 10% των Γερμανών). Όμως το αποτέλεσμα, ιδίως στον τομέα της υγείας, είναι θλιβερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Χαρτομαντικό κενό: "Πιθανόν εμείς οι φιλελεύθεροι να υπερεκτιμούμε την αξία της ελευθερίας για την ευτυχία των ανθρώπων". Ανάλογα με τις αδυναμίες μπαζώνεται υπεύθυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Σοκ στην χαρούμενη Πάτρα: «Ο πατέρας μου (Ελευθέριος Αγγελόπουλος) πήδηξε στο κενό για τα χρέη». Άλλη περίπτωση.Τις ημέρες ανάληψης ο γάιδαρος Τσίπρας δεν πήγε στον τόπο της αυτοχειρίας εκείνης που προτίμησε τις χαρούμενες εκείνες ημέρες για να αυτοκτονήσει. Όχι και πράξη μελανής προπαγάνδας η απουσία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Σχετικά με την οικονομία της Εσθονίας:

    http://www.heritage.org/index/country/estonia

    Το ίδρυμα Heritage παρακολουθεί όλες τις οικονομίες του κόσμου και διαμοφρώνει δείκτες Ελευθερίας με βάση τα στάνταρντ της φιλελευθερης ιδεολογίας.

    Η Εσθονία είναι στο νούμερο 9 της παγκόσμιας κατάταξης. Αμέσως χειρότερη της Ιρλανδίας αλλά αμέσως καλύτερη του ΗΒ ενώ 2 θέσεις πιο πάνω απο τις ΗΠΑ (η οποίες πάνε κατα διαολου μετά από 8 χρονια Ομπάμα).

    Η Ελλάδα είναι στο νουμερο 138 (αμέσως χειρότερη από το Μπαγκλαντές αλλά αμέσως καλύτερη από τη Μοζαμβίκη)

    http://www.heritage.org/index/country/greece

    Συγκριση οικονομιών Ελλάδας και Εσθονίας.

    http://www.heritage.org/index/visualize?cnts=estonia|greece&src=country

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Σικέ ο αγώνας, θυμίζει όλο το σκηνικό δολοπλοκίες από έργα του Σαίξπηρ, Έλληνες που είναι φιλέλληνες κατηγορώντας μυθομανώς, αριστεροί που ξεπουλάν τον τόπο για την πάρτυ τους, δεξιοί σαν τον Γεωργιάδη που από την Αγιά σοφιά και το σώπασε Δέσποινα αναβαπτίστηκε μέσα σε μια νύχτα σε φιλελεύθερο που προκαλεί τους Έλληνες χυδαία και ένα σωρό άλλα. Έτσι είναι, δρυός-εκ της Ιωνίας- πεσούσης πας ανήρ τουρίστας ξυλεύεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ίσως αν επιβληθούμε στο Κράτους θα στρέψουμε το Κράτος στα λογικά και τα φυσιολογικά. Εμείς δεν κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να επιτελέσουμε την εθνική κυριαρχία μας. Εδώ εδώ στο γήπεδο αυτό θα κάνουμε την επανάσταση που είναι πλήρως εθνικοαπελευθερωτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Έχουμε μείνει πίσω, αλλά το μόνο καλό με την τεχνολογία είναι ότι είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος καινούριος κόσμος γεμάτος ζωή - αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι δεν έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. τσιπουρομεζεδοκαταστασεις κ τάβλι ...δεν εχετε ιδεα σε ποια χωρα ζείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. „εντάξει“ η Ελλάδα (και σ΄αυτό το θέμα) είναι στα σπάργανα. Εχουμε καμμιά -ουσιαστική- πρόταση;

    Στη Γερμανία, κρατικός φορέας προσφέρει μαθήματα σε ενήλικες, με χαμηλά δίδακτρα. Ανάμεσα στα πλείστα όσα μπορεί κανείς να μάθει, (πολύ μεγάλη η γκάμα) είναι και „γιά υπολογιστές“.

    -Αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε χώρους.
    -Ούτ΄εδώ. Γι΄αυτό σαν αίθουσες διδασκαλίας χρησιμοποιούντα τα σχολεία τις απογευματινές (μέχρι βραδινές) ώρες. Και οι διδάσκοντες δεν είναι μόνο πτυχιούχοι, αλλά φοιτητές, ή απλά γνώστες του αντικειμένου τους (μαγειρική πχ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι πρόταση να ξέρουμε. Ό,τι γράψει ο Τύπος. Τα Αθηναϊκά Νέα και το Αθηναϊκό Βήμα. Έχουμε και ξυρισμένους δικαστές-αρχηγούς στο ΣτΕ. Κομψότατοι.

      Διαγραφή
  58. Όταν στις αρχές του Ποταμιού είχα μιλήσει στην Τηλεόραση (Σκάι) για τέτοιες σχολές που θα μας παρείχαν δωρεάν οι Γερμανοί (είχα υπόσχεση του προέδρου Gauk) έπεσαν όλοι να με λιντσαρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Επικεφαλής θα βαριόταν να επιστρέψει στα θρανία και να πάρει το ενδεικτικό με άριστα.

      Διαγραφή
  59. με ποιά αιτιολογία; (ότι : „δεν θα μας πουν ΑΥΤΟΙ τι θα κάνουμε“ ή ότι ο υπερήφανος κλπ-κλπ δεν δέχεται τζάμπα πράμμα ;)
    άλλο πιό παλαβό δεν μπορώ να φανταστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δικαιολογία ήταν ότι θα ξεπουλούσαμε την ελληνική παιδεία σε ξένα συμφέροντα, κλπ. Και ότι άρα το Ποτάμι ήταν ξενοκίνητο κίνημα...

      Διαγραφή
    2. O STEPPENWOLF έχει καλύτερα αρχεία:

      > Nikos Dimou has left a new comment on the post "Η Επανάσταση που δεν κάναμε":

      > Όταν στις αρχές του Ποταμιού είχα μιλήσει στην Τηλεόραση (Σκάι) για τέτοιες σχολές που θα μας παρείχαν δωρεάν οι Γερμανοί (είχα υπόσχεση του προέδρου Gauk) έπεσαν όλοι να με λιντσαρουν!

      Χωρίς πάντως κανείς τους να φτάσει σ' επαγγελματισμό το Γιώργο τον Τράγκα:

      http://www.athensvoice.gr/politiki/parei-potami-megalo-psema-toy-stayroy-theodoraki

      Διαγραφή
    3. Εμείς δεν ξέρουμε τι σημαίνει η γενικότερη καθημερινή κοινωνική δυσκολία να αγωνίζεσαι να συγκεντρωθείς για να διαβάσεις στην Ελλάδα. Ξέρει η Αγία Βαρβάρα της Αριστείας γκαμώ τον Θεούλη. Τι σκοταδισμός.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.