Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2016

Ευρώπη - συνέχεια χωρίς τέλος

Τα Προπύλαια του ελληνολάτρη Λουδοβίκου (πατέρα του Όθωνα)

Το προηγούμενο θέμα («Το πείραμα του Όθωνα») αποδείχθηκε το πιο δημοφιλές της νέας περιόδου του μπλογκ. Τράβηξε (μέχρι τώρα) 7,200 αναγνώστες, που άφησαν πολλά σχόλια από τα οποία δημοσιεύθηκαν 147. Που σημαίνει πως μας καίει.

Αλλά μέσα στα πολλά σχόλια, χάθηκε η ουσία. Μπήκαν πολλά παράπλευρα θέματα, απλωθήκαμε και (εγώ τουλάχιστον) ένιωσα την ανάγκη να ξανασκεφθώ το θέμα από την αρχή.

Το θέμα είναι βέβαια η σχέση μας με την υπόλοιπη Ευρώπη και γενικότερα τη Δύση.

Ο αντιδυτικισμός στην Ελλάδα έχει ημερομηνία έναρξης. Τον Ιούλιο του 1054 ο Πάπας της Ρώμης και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης αναθεμάτισαν ο ένας τον άλλο. Από τότε οι αιρετικοί «Παπιστές», όπως αποκαλούσαν οι δικοί μας τους καθολικούς, εξομοιώθηκαν με τον Σατανά (όπως μπορούμε να διαβάσουμε σε πολλά επίσημα κιτάπια της εποχής).

Εμάς αυτό μπορεί να μας φαίνεται υπερβολικό – αλλά δεν έχουμε ιδέα τι ρόλο έπαιζε η θρησκεία για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Αποκορύφωμά του ήταν η γνωστή φράση: «κρειττότερόν ἐστιν εἰδέναι ἐν μέσῃ τῇ πόλει φακιόλιον βασιλεῦον Τούρκων ἢ καλύπτραν λατινικήν». Το να προτιμάς να κατακτήσουν την Πόλη οι Τούρκοι παρά να την «σώσουν» οι Δυτικοί, τα λέει όλα.

Έπαιξαν ρόλο και άλλα. Εκείνη η άθλια Τέταρτη Σταυροφορία του 1204 που αντί να ελευθερώσει την Ιερουσαλήμ κατέλαβε και διαγούμισε την Κωνσταντινούπολη. Μετά είχαμε την Φραγκοκρατία στα νησιά και την Πελοπόννησο…

Πολύ αργότερα ήρθαν μερικές θετικές στιγμές για τη σχέση μας με τη Δύση. Η κοινή γνώμη της μας συμπαραστάθηκε στην επανάσταση (όπου πολλοί φιλέλληνες βοήθησαν, δίνοντας και τη ζωή τους για την Ελλάδα)  και το Ναβαρίνο επισφράγισε την Ελευθερία μας.

Ήρθε όμως η Βαυαροκρατία, για την οποία μιλήσαμε στο προηγούμενο ποστ – και η σχέση έγινε πάλι αρνητική.

Στον εικοστό αιώνα, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, μία άλλη μεγάλη ιδεολογική δύναμη, το ΚΚΕ (και γενικότερα η Αριστερά) καλλιέργησε τον αντιδυτικισμό για πολιτικούς λόγους. Η Δύση ήταν η πατρίδα του ιμπεριαλισμού και  του καπιταλισμού. Οι Αμερικάνοι («φονιάδες των λαών») είχαν στηρίξει την Χούντα. Έτσι μέχρι το 2010 είμασταν ο πιο αντιαμερικανικός λαός στον κόσμο. (Μετά πρώτευσαν οι Γερμανοί…).

Την γνωστή φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Ανήκομεν είς την Δύσιν» αμφισβητούν σήμερα περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες.

Όμως εδώ υπάρχουν παραλλαγές. Άλλοι δεν θέλουν την ΕΕ. Άλλοι μόνο το Ευρώ. Άλλοι  το ΝΑΤΟ. 

Άλλοι σκέπτονται διάφορες μορφές συνύπαρξης – και άλλοι καμία.

Εντωμεταξύ η Ευρώπη αλλάζει. Το προσφυγικό απειλεί. Το Brexit ήρθε σαν σοκ. Ακούγονται διάφορες φωνές, αρνητικές, διαλυτικές, διαχωριστικές.

Θέλουμε την Ευρώπη; Ποια Ευρώπη; Πόση Ευρώπη – περισσότερη ή λιγότερη; Ας αφήσουμε τα ιστορικά κι ας δούμε το παρόν και το άμεσο μέλλον. Πού ανήκουμε; Πρέπει να ανήκουμε κάπου;

Και το κυριότερο: αυτή η νέα μεταλλασσόμενη Ευρώπη, θα εξακολουθεί να μας θέλει;


Παράκληση: τα σχόλιά σας, όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτά τα θέματα. 

106 σχόλια:

  1. ** Nikos Dimou - 18 September, 2016 18:24 **

    "Κύριε Παπαδόπουλε το "Ελληνικό Βυζάντιο" είναι επινόηση του Παπαρρηγόπουλου. Το εντελώς πολυεθνικό αυτό κράτος ονομαζόταν Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ο αυτοκράτορας Βασιλεύς των Ρωμαίων (εξ ού και οι Ρωμιοί). Κανένας αυτοκράτορας δεν ήταν από την κυρίως Ελλάδα. Ο Ιουστινιανός ήταν Ιλλυριός (αλβανός) και δεν ήξετε λέξη ελληνικά. Η Ελληνική γλώσσα επεκράτησε μετά τον 8ο αιώνα - αλλά αυτό δεν ήταν ένδειξη εθνικότητας (ας αφήσουμε που δεν υπήρχαν ακόμα έθνη). Ήταν η Κοινή - όπως στην Δύση τα Λατινικά - χωρίς να είναι όλοι Ρωμαίοι.

    Κάποτε αντί για μυθολογία πρέπει να μάθουμε ιστορία."

    ** Nikos Dimou - September 21, 2016 **

    ... "Ο αντιδυτικισμός στην Ελλάδα έχει ημερομηνία έναρξης. Τον Ιούλιο του 1054 ο Πάπας της Ρώμης και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης αναθεμάτισαν ο ένας τον άλλο. Από τότε οι αιρετικοί «Παπιστές», όπως αποκαλούσαν οι δικοί μας τους καθολικούς, εξομοιώθηκαν με τον Σατανά (όπως μπορούμε να διαβάσουμε σε πολλά επίσημα κιτάπια της εποχής).

    Εμάς αυτό μπορεί να μας φαίνεται υπερβολικό – αλλά δεν έχουμε ιδέα τι ρόλο έπαιζε η θρησκεία για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Αποκορύφωμά του ήταν η γνωστή φράση: «κρειττότερόν ἐστιν εἰδέναι ἐν μέσῃ τῇ πόλει φακιόλιον βασιλεῦον Τούρκων ἢ καλύπτραν λατινικήν». Το να προτιμάς να κατακτήσουν την Πόλη οι Τούρκοι παρά να την «σώσουν» οι Δυτικοί, τα λέει όλα." ...

    Τράτζικ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού ακούγεται ο λόγος "θα σας διώξουμε από το ευρώ"; Στην τηλεόραση; Με το μαχαίρι.

      Διαγραφή
  3. ΕΙΜΑΣΤΕ Ευρωπη, ακομα και οι ``αντι-Ευρωπαιοι`` στην πραγματικοτητα με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ μορφη της σημερινης Ευρωπης τα εχουν. Αρα, εμφατικα ΜΕΣΑ στην Ευρωπη, αλλιωτικα θα πρεπει να ειμαστε μεσα σε κατι ``αλλο``, και ολοι ξερουμε οτι αυτο το αλλο απλα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (για το μονοι, περηφανοι και αναδελφοι δεν το συζητω καν, ειναι ``συζητηση`` χαμηλου επιπεδου χιουμορ -και IQ-) . Τι μορφη Ευρωπης; Δεν ξερω πως να το εκφρασω, οποτε θα δοκιμασω κατι αφελες: Μια Ευρωπη που να μοιαζει με την Δανια. Δημοκρατικη, κοινωνιας πολιτων, ορθολογιστικη, προνοιας για τους πραγματικα αδυναμους (αλλα οχι για τους τεμπεληδες), οικονομικα ελευθερης, ευρηματικης, παραγωγικης, με υψηλη αισθητικη, μορφωμενης, αξιοκρατικης, υπερηφανα πατριωτικης (με την καλη, μη εθνικιστικης εννοιας του ορου), ανοικτης στο νέο και τις ιδεες. Τετοια Ευρωπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Όχι μόνο η Δανία... Η πρώτη που δεν το δέχθηκε ήταν η Μεγάλη Βρετανία.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Τι σημαίνει "είμαστε Ευρώπη"; Εγώ είμαι Ευρώπη; Μέχρι πότε θα με εικονίζετε σαν ένα ανεξήγητο τίποτα κύριε Παξιμάδα;

      Διαγραφή
    5. Δεν ειναι ασημαντη λεπτομερεια (και for the record, η αποψη μου ειναι οτι κακως μπηκαμε στο Ευρω, οχι γιατι ειναι εγγενως κακο αλλα γιατι απλουστατα δεν ειχαμε τις προυποθεσεις). Αλλα μια χωρα σαν την Δανια, και μεσα στο Ευρω, παλι Δανια οπως την περιεγραψα πιο πανω θα ηταν κατα την γνωμη μου. Κακως μας φταει το σαμαρι δηλαδη, απλα ηταν πολυ απαιτητικο και βαρυ για τα μετρα μας...Εμεις (οι δημοκρατικα εκλεγμενες κυβερνησεις μας, εστω, που ομως για ολο τον κοσμο ειναι, εμεις!) το φορεσαμε...

      Διαγραφή
    6. Συμφωνώ κύρις Παξιμαδα και το έχω γράψει πριν πολλά χρόνια: η προσχώρηση στην ευρωζώνη ήταν λάθος. Δεν είμασταν έτοιμοι για ένα σκληρό νόμισμα, όπως το ευρώ. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών επιτοκίων του ευρώ, βουλιάξαμε στα δάνεια!

      Διαγραφή
    7. Τόσο αθώα: το ευρώ απλώς ήταν ένα σκληρό νόμισμα και απλώς εγώ έκανα ένα λάθος και τώρα το πληρώνω. Πρόκειται για συνωμοτική θεωρία. Για το οργανωμένο κακό ευθύνεται ο αγράμματος και ο τιποτένιος, εγώ. Αλλά οποιοδήποτε μπορεί να έχει χίλιους τρόπους άμυνας για να σκέπτεται και να ισχυρίζεται ό,τι θέλει και να φωτίζει την αλήθεια σε μακρινό τουνελ, μυστικά, με περασμένους ήχους τρένου, ή να έχει βρει τον τρόπο να αμφισβητεί ριζικά, την ουσία, όχι πυροτεχνήματα, και εγώ απλώς να μην συνειδητοποιώ τα μεγάλα ουσιαστικά και καταστροφικά που λειτουργούν και που αναδεικνύει ο πλανευτής λόγος του. Αλλά, να τώρα, η Ελλάδα είχε τόσες χρεοκοπίες. Γιατί ποτέ κανένας λόγιος εμένα στην Ελλάδα δεν μου είπε: πρόσεξε...πρόσεξε...την σημερινή γαλήνη σου αύριο θα την ρημάξουν; Σε χίλια χρόνια μέσα από τα βιβλία θα εννοήσω αυτό που θα έπρεπε να ήταν πρώτη πρώτη πληροφορία;

      Διαγραφή
    8. Ειδικα για την Τσεχια, κατ' αρχην δεν ειχαν τις προυποθεσεις κι αυτοι (αλλιως πιθανως θα εμπαιναν αμεσως καθως ειναι αμεσα συνδεδεμενοι και εξαρτωμενοι απο την Γερμανια), δευτερον δεν ειχαν πολιτικους προθυμους (ή ικανους να κανουν την ``δημιουργικη`` λογιστικη του κου Καραββιτη (επι Σημιτη) που μας εβαλε λαθρα μεσα), ειχαν ενα φανατικο ευρωσκεπτικιστη Προεδρο που ηταν Φαρατζ πριν τον Φαρατζ (Κλαους), αλλα επι πλεον, κι οσο περνουσε ο καιρος, τοσο και πιο ευρωσκεπτικιστες γινοταν (για τελειως διαφορετικους ομως λογους απο το οικονομικο) οπως κι ολα τα κρατη της πρωην ανατολικης ευρωπης, που κατα βαθος μπηκαν βεβιασμενα και με το ``ζορι`` σχεδον στην ΕΕ (και παντως πριν της ωρας τους κατα την γνωμη μου)για καθαρα πολιτικους λογους. Στην δευτερη παραγραφο σας περι των αδιαμφισβητων...πλεονεκτηματων της Τσεχιας, συμφωνω και επαυξανω, χαλαλι τους! ; )

      Διαγραφή
    9. Δεν ξερω αν ειστε Ευρωπη κυριε ``κρυομόλυνα πραβού δρυμώσεις`` δεν σας ξερω για να μπορω να σας περιγραψω. Ποσο μαλλον απο ``μεχρι ποτε``... Η αποψη μου ειναι οτι η Ελλαδα και οι Ελληνες ειναι Ευρωπη και Ευρωπαιοι σε γενικες γραμμες. Ιδιοσυγκρατικη Ευρωπη, με πολυ δρομο μπροστα της, αλλα Ευρωπη, πραγμα που γινεται ολοκαθαρο κατα την γνωμη μου οταν ταξιδεψεις αρκετα στην μη-Ευρωπη... Υπαρχουν βεβαια κι αλλοι Ελληνες που δεν νοιωθουν ετσι, υποθετω κι εσεις. Κατα την γνωμη μου ανηκετε στην μειοψηφια, που ειναι βεβαια καθ' ολα σεβαστο (κι αυτο ειναι Ευρωπη!)

      Διαγραφή
  4. Το 1204, το σχίσμα του 1054, η Φραγκοκρατία, όλα αυτά είναι ενδομεσογειακές συγκρούσεις, δεν έχουν σχέση με την δύση. Ακόμα και η Αναγέννηση είναι κάτι που κυρίως αφορά τον Μεσογειακό χώρο, την Ιταλία. Το θέτουμε σε λάθος βάση όλο το ζήτημα, δύση είναι η Γαλλία, δύση είναι και η Αμερική με την Αγγλία, είναι ένα και το αυτό πολιτισμικά αυτές οι χώρες; Aσφαλώς και όχι.
    Δεν είναι όλη η Ευρώπη δύση, ανήκουμε στην Ευρώπη, όχι στη δύση, και αυτό δεν αμφισβητείται από τον λαό αλλά από τους ίδιους τους κυβερνώντες που μετατρέπουν με ταχύτατους ρυθμούς τη χώρα σε Μέση ανατολή.
    Αντιαμερικάνοι δεν ήμασταν, βόλευε όμως ο αντιαμερικανισμός της αριστεράς το υπόλοιπους που κυβερνούσαν για να αποδίδονται στον εξωτερικό παράγοντα ευθύνες που βάραιναν τους ίδιους, με παρόμοιο τρόπο βολεύει σήμερα ο αντιγερμανισμός που δεν νομίζω όμως να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ότι είναι σε άλλες χώρες, μέχρι προσφάτως υπήρχε αλληλοεκτίμηση ανεξάρτητα από τα αίσχη του πολέμου και φυσικά η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύση κύριε Παπαδόπουλε για δέκα αιώνες ήταν οι αλλόθησκοι. Όσο για τον Αντιαμερικανισμό μέχρι το 2000 ήταν στο 85-87% στις έρευνες της Eurostat. Μόνο το Πακιστάν μας περνούσε διεθνώς.

      Διαγραφή
    2. Αυτά τα θεωρώ σοφιστείες, επιτέθηκε κανείς σε Αμερικάνο πολίτη; Ότι ερχόταν από την Αμερική, ποιοτικό, επιστημονικό ή μη, γινόταν αποδεκτό, ταινίες, μουσικές , μόδες, οτιδήποτε.
      Δύση ήταν οι Λατίνοι, σήμερα όταν λέμε δύση εννοούμε τους Ιταλούς; Aσφαλώς και όχι

      Διαγραφή
    3. κ. Παπαδόπουλε, το σχίσμα έγινε όταν στη καθολική εκκλησία έκαναν κουμάντο οι Γερμανοί και στην ορθόδοξη οι Έλληνες. Δε τη λες και ενδομεσογειακή τη σύγκρουση.

      Αθανάσιος

      Διαγραφή
    4. Να θυμίσω τη συγνώμη του Κλίντον στη βουλή για την ανάμιξη των ΗΠΑ στη χούντα.
      Μάλλον νεότερος ο κ. Γ. Π. Θυμάμαι τη δεκαετία του ’70 το κάψιμο αμερικάνικων αυτοκινήτων στην Αθήνα (έβαζαν ταμπέλες «δεν είναι αμερικάνικο» οι ‘Έλληνες ιδιοκτήτες για να τα γλυτώσουν). Θυμάμαι τις πορείες για το Πολυτεχνείο τη δεκαετία του ’80 με νεκρούς (οι πορείες καταλήγουν στην αμερικάνικη πρεσβεία). Για επιθέσεις σε Αμερικανούς, η ιστορία της 17Ν είναι γνωστή.
      Το 1985, σε μπαράκι στις Σπέτσες βρέθηκα μπροστά σε επίθεση ντόπιων σε Αμερικανούς πεζοναύτες που απλά έπιναν το ποτό τους. Οι ντόπιοι νόμισαν ότι θα έκαναν πλάκα μαζί τους, οι πεζοναύτες ήταν 4. Σαν σε ταινία του Χόλυγουντ, οι πεζοναύτες στήθηκαν πλάτη με πλάτη, κάποιος κλείδωσε την πόρτα για να μην ξεφύγουν οι Αμερικάνοι, με αποτέλεσμα να φεύγουν οι ντόπιοι από τα παράθυρα πετώντας. Ανάλογα περιστατικά ήταν γνωστά στη Γλυφάδα, Ν. Μάκρη κ.λπ. όπου υπήρχαν βάσεις.
      ‘Όσο για το πια Ευρώπη είναι δύση, εξαιρούνται τα Βαλκάνια (ιστορικά, όχι γεωγραφικά) στα οποία δυστυχώς ανήκουμε.

      Διαγραφή
    5. Την συγγγνώμη του Κλίντον την είχαν αποσιωπήσει τα κανάλια. Έκαναν τα κανάλια την εποχή εκείνη αυτό που σήμερα λέγεται "στα οποία δυστυχώς ανήκουμε". Το χύμα δηλαδή και το ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.

      Διαγραφή
    6. Πω πω πού την θυμήθηκες την 17Ν - τις δολοφονίες και τις προκηρύξεις. Πόσο γρήγορα ξεχάστηκαν αυτοί που θέλανε να αλλάξουν την Ελλάδα!

      Διαγραφή
    7. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πάμπολλα και όπου υπάρχουν στρατόπεδα με Έλληνες φαντάρους, ο καθένας μπορεί να θυμηθεί κάποιο περιστατικό από τη θητεία του.
      Οι πορείες ήταν οργανωμένες από την βολική αριστερά, οι δε εγκληματικές πράξεις από την εγκληματική αριστερά η οποία βέβαια εκτελούσε και Έλληνες, τα περισσότερα θύματά της Έλληνες ήταν. Ειρήσθω εν παρόδω ο Κλίντον αμφιβάλλω πολύ αν ήξερε ακριβώς για ποιο πράγμα ζητούσε συγνώμη, έτσι του είπαν να κάνει, έτσι και έκανε. Δεν απειλήθηκε η ζωή Αμερικάνου πολίτη στην Ελλάδα από τους Έλληνες μόνο και μόνο επειδή ήταν Αμερικάνος, ούτε προπηλακίστηκε άμα τη εμφανίσει του.
      Διαχρονικά όλες οι χώρες της οικουμένης κάναν εμπόριο μεταξύ τους, το ίδιο γίνεται και σήμερα, χρυσές μπίζνες κάνει με την ανατολή η Γερμανία, κανείς δεν κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι βγάζουν την χώρα τους εκτός Ευρώπης εξαιτίας αυτού του γεγονότος, στην Ελλάδα μας μιλάνε οι ψευτοευρωπαϊστές για την Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μετατρέπεται από τους ίδιους σε προγεφύρωμα της Γερμανίας προς την ανατολή και της Ρωσίας και Κίνας προς την Ευρώπη.

      Διαγραφή
  5. Ακριβώς. Πλατειάσαμε γιατί πολλοί δυστυχώς αντί να μιλούν επί του θέματος προτιμούν να κάνουν επίδειξη αποσπασματικών και επιλεκτικών γνώσεων εις βάρους του χρόνου και της υπομονής των υπολοίπων. Η γνώμη μου είναι ότι "έξω" από την Ευρώπη, δηλαδή έξω από τους θεσμούς της και τους κανόνες της, δεν υπάρχει τίποτα καλό για εμάς. "Τρίτους δρόμους" και splendid isolation αναζήτησαν πολλοί, αλλά δεν οδηγούν πουθενά. Παρόλα τα σκαμπανεβάσματα που περνάει, το βιοτικό, πνευματικό και πολιτισμικό επίπεδό της Δυτικής Ευρώπης είναι κατά πολύ ανώτερο και πιο ανθρώπινο από αυτό οποιουδήποτε άλλου πολιτισμικού κύκλου που μας περιβάλλει. Όποιος έχει ζήσει έξω και τα έχει δει αυτά και τα έχει εκτιμήσει δίχως κόμπλεξ, με καταλαβαίνει. Αν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό το μοντέλο, ας αφήσει τους αφορισμούς και τις αρχαιολογίες περί κακιάς Δύσης/αποικιοκρατίας/Ινδιάνων/ναζί και να μας εξηγήσει ποιά ΑΚΡΙΒΩΣ εναλλακτική προτείνει. Κοινότητες Αμπελακίων? Πλατωνικές Πολιτείες? Αθωνίτικες σκήτες? Αναρχοαυτόνομες κολλεκτίβες? Ας μας πει. Συγκεκριμένα όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοι είναι οι κανόνες της Ευρώπης. Αποκαλύπτονται λογικώς;

      Διαγραφή
    2. Αδικος κοπος φιλτατε, κανεις δεν θα σας πει, ολοι ξερουν ``ποιος`` φταει, κανεις ΠΩΣ θα το διορθωσει (περαν των δογματικων, που παντα ``ξερουν``). Η φραση σας ``"έξω" από την Ευρώπη, δηλαδή έξω από τους θεσμούς της και τους κανόνες της, δεν υπάρχει τίποτα καλό για εμάς`` ειναι το κυριο φιλοευρωπαικο ορθολογιστικο επιχειρημα και δεν εχω ακομη ακουσει μια πειστικη εναλλακτικη προοπτικη. Δυστυχως δεν ειμαστε Ελβετια ουτε Νορβηγια...

      Διαγραφή
    3. @ sgvv
      συγνώμη, μήπως κάνω λάθος...
      Η Ελβετία ανήκει στην Ε.Ε. ?

      Taliban

      Διαγραφή
    4. Ουτε η Ελβετια ουτε η Νορβηγια ανηκουν στην ΕΕ φυσικα. Αλλα εχουν τα φοντα να ειναι εξω, να αποτελουν δηλαδη μια ``εναλλακτικη`` ας πουμε προταση (εχοντας βεβαια καλου-κακου εξασφαλισει την συμμετοχη τους σε ΟΛΑ τα καλα της ΕΕ, ακριβως γιατι εχουν τις προυποθεσεις και ακριβως γιατι δεν τους συμφερει να ειναι ``περηφανοι αναδελφοι``). Αλλα εμεις δεν ειμαστε, ουτε θα γινουμε Ελβετια ή Νορβηγια για να ειμαστε ικανοι για τετοιο arrangement...

      Διαγραφή
  6. Η Ευρώπη ,προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις,έχει, κατα τη γνώμη μου, μόνο μια επιλογή: την ουσιαστικότερη ενοποίηση της. Κατά πόσο η μεταλλασσόμενη Ευρώπη θα συνεχίσει να μας θέλει εξαρτάται από εμάς, δηλαδή συνδέεται με το προηγούμενο ερώτημα: Θέλουμε εμείς αυτή την Ευρώπη;
    Για να μη μακρηγορήσω θα αναφερθώ στη σύγχρονη εποχή.
    Έχω τη γνώμη ότι από τότε που μπήκαμε στην Ευρωπαική Ένωση (ΕΟΚ) ως την αρχή της οικονομικής κρίσης επικρατούσε στην Ελλάδα μια συμπάθεια προς την Ευρώπη, χωρίς όμως να καταλαβαίνουμε ακριβώς τι σημαίνει Ευρώπη. Λίγο η αίσθηση ότι αναβαθμιστήκαμε από Βαλκάνιοι σε κάτι πιο "κυριλέ", λίγο το ευρωπαικό χρήμα που έρεε άφθονο σε έργα υποδομής και σε επιδοτήσεις βρίσκονταν στον πυρήνα του ψεύτο-φιλοευρωπαισμού μας. Τελικά όμως ήρθε το σοκ του κλεισίματος της ευρω-κάνουλας, γεγονός που φυσικά συνδέθηκε με τις συνήθεις συνωμοσιολογίες που λατρεύουμε . Και προφανώς έτσι αντιστράφηκαν οι κοινωνικοί συσχετισμοί, υπέρ της αντιευρωπαικής (αντιδυτικής) τάσης.Σιγά σιγά επέρχεται η συνειδητοποίηση ότι εκτός από οφέλη υπάρχουν και υποχρεώσεις σε αυτό το κλαμπ, κανόνες που οφείλουμε να τηρήσουμε για να παραμείνουμε μέλη ( και που τηρούν λίγο πολύ ήδη οι υπόλοιποι). Χωνεύεται σιγά σιγά ότι Ευρώπη σημαίνει ξεβόλεμα και αλλαγή νοοτροπίας. Θέλουμε όμως; Το μέλλον θα δείξει πιο δρόμο θα διαλέξουμε , με το ζόρι πάντως παντρειά δε γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποιες σύγχρονες προκλήσεις θα ανταποκριθεί η Ευρώπη. Στις εξωγήινες;

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω με την εκτιμηση σας, αυτο πανω-κατω συνεβει...

      Διαγραφή
  7. Πάρα πολύ ωραίο το θέμα σας και πολύ ενδιαφέροντα τα γραφόμενά σας. Το Σχίσμα υπήρξε ως αποτέλεσμα της κόντρας κοσμοθεωριών. 2 για την ακρίβεια. Αυτές οι δύο κοσμοθεωρίες βρέθηκαν για γεωπολιτικούς λόγους στο ίδιο καζάνι (Χριστιανισμός) για κάποιους αιώνες. Ο Ελληνικός τρόπος ζωής και ο Γερμανικός, ο ένας ώριμος και ο άλλος άγουρος ακόμα, τόσο χρονικά όσο και πνευματικά. Η συγχώρεση η μορφή της μητέρας προστάτιδας (οικογένεια) η δεύτερη ευκαιρία στα σφάλματα (αμαρτίες) συγκρούστικαν και ακόμα συγκρούονται με τον γερμανικό σωστό τρόπο ζωής, τον οργανωμένο, τον τυπικό ευθύ και μονότονο - χωρίς συγχώρεση και πίστη στη δεύτερη ευκαιρια. Επείδη όμως πιστεύω πως η συμπεριφορά του ανθρώπου μέσα στη κοινωνία ( και το ίδιο του το είναι) επηρεάζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το κλίμα και την γεωγραφική θέση της τοποθεσίας όπου γεννιέται και διαβιεί, έτσι το ζεστό και υγρό από τη θάλασσα τοπίο του Έλληνα διαμορφώνει το χαρακτήρα του το ίδιο και το κρύο επίπεδο και υγρό από τα ποτάμια τοπίο του Γερμανού. Πάρτε παράδειγμα τώρα και τη φυσική, όταν βράσουμε το νερό τα μόρια του αρχίζουν να κοινούνται άναρχα και προς πάσα κατεύθυνση αντίθετα με το να κρυώσουμε το νερο επιτυγχάνουμε να σταθεροποιήσουμε τα μόρια και να τα θέσουμε σε μια σταθερή θέση (πάγος). Όταν θα παγώσει η μεσόγειος η θα γίνει η γερμανία κρήτη τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για επιβολή του ενός στον άλλο. Μέχρι τότε θα παρακολουθούμε απλώς στη γραμμή; της ιστορίας να εφαρμόζόνται οι νόμοι της θερμοδυναμικής.

    όπου Γερμανία βορειο ευρωπαίος
    όπου Έλληνας Μεσόγειος ευρωπαίος

    Αθανάσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδυνατώ να καταλάβω τι είναι η Ευρώπη και τι σχέσεις θα αποφασίσω να έχω με αυτό που σε εμένα είναι το τίποτα. Ο μεθύστακας Γιουνκέρ και το ευρώ που λαχταρά να με ρίξει στο νερό του Αιγαίου να πνιγώ; Είναι η Ευρώπη ειρηνοφόρα λύση; Είναι πολεμική μηχανή; Με ποιο πράγμα πρέπει να εξοικειωθώ. Θα σπουδάσω κοντά στους μεγάλους διδασκάλους; Θα μου μάθουν, ο δικηγόρος Λυκουρέζος και ο καμένος εκδότης, τις κωνικές τομές και τους νόμους του Κέπλερου; θα μου διδάξουν αντλία καλίου-νατρίου; Τι είναι το μάθημα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ευρώπη είναι ήπειρος. Όποιος θέλει να ενοποιήσει την Ευρώπη ματαιοπονεί. Όποιος όμως εννοεί σαν ενοποίηση της Ευρώπης, να συγκλίνουν τα φυλλώματα πάνω από τα ευρωπαϊκά ηφαίστεια και να αγκαλιαστούν αδελφικά ή την διατήρηση της ΕΕ, είναι κρετίνος. Η παράδοσις των κρετίνων είναι μακρά. Οι γραφειοκράτες που αποφασίζουν ή γλείφουν ένα μεστό ή έκγονο ή γεραρό ή βαθύβλυστο κοκαλάκι συζητούν και συζητώντας ωραιοποιούν την δυστυχία και δίνουν διάφορα ονόματα στις φονικές ηλιθιότητες τους: κοινή αγορά, ενοποίηση και ολοκλήρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλέπετε όμως ότι αυτήν τη στιγμή η κυρίαρχη ιδεολογία εδώ είναι ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ την Ευρώπη. Όχι βέβαια ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να το επιδιώξουμε. Αλλά ο λόγος για τον οποίον το θέλουμε είναι να "ξεβολευτούν" αυτοί, οι ως επί το πλείστον επιτυχημένοι, και όχι εμείς. Έτσι λοιπόν περιβάλλαμε την ιδιοτέλειά μας με έναν δήθεν φιλολαικό, αριστερό και κοινωνικό μανδύα. Και την επιτυχία των άλλων την διαβάλλουμε, αποδίδοντάς την σε προπατορικά αμαρτήματα περασμένων αιώνων και δεκαετιών, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο καρπός του καθημερινού μόχθου τους, της συνέπειάς τους και της τιμιότητάς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η πατρίδα μου θα αποφασίσει να μην αναγνωρίσει το χρέος. Επίσης, να φτιάξει ένα καινούργιο δημοκρατικό σύνταγμα και να επανιδρύσει το κράτος. Να πάρει τις τράπεζες από τους απατεώνες τραπεζίτες. Να διαγράψει τα ιδιωτικά χρέη - όσα δεν προέρχονται από θαλασσοδάνεια. Να διαπραγματευτεί με την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ το βρακί του Τραμπ όπως πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτά, σώβρακα, ΚΚΕ και Ναβαρίνα. Ποια μούμια Καραμανλής, ποια μούμια Αριστερά, ποια σταυροφορία. Ποια ελευθερία μας. Η ελευθερία μου είναι διαρκής κατάσταση, του παρόντος. Θα κάνω ιστορικές αναδρομές γιατί; Για να κρύψω τα πραγματικά δεδομένα; Και τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι εμένα η πατρίδα μου, όταν ελευθερωθεί από τους εγχώριους δωσίλογους, θα αποφασίσει και οι εγχώριοι δωσίλογοι της Αμερικής θα μαζεύονται σιγά σιγά. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Δεν ζούμε για να αποβλακωνόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη αλλά πού ζείτε; Οι ελληνικές τράπεζες δεν ανήκουν πια στους "απατεώνες τραπεζίτες" αλλά μετα την ανακεφαλαίωση στα ευρωπαϊκά ταμεία. Πολεμάτε με ανεμόμυλους...

      Διαγραφή
    2. Εγώ αυτούς ξέρω, αυτούς θα πολεμήσω.

      Διαγραφή
  12. Σχόλια όπως του κ. Πετρίδη και του sgvv αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα που σαπίζει παραδομένη πότε στο ναζισμό της ΕΕ σήμερα και πότε στην τηλεόραση-μάνα του 1995 π.χ. Φιλισμός κι ανεμελιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε αντε λοιπον στ'αρματα. Τι καθεσαι?

      Διαγραφή
    2. Θα κάνω αυτό που πονεί και σφάζει την νοοτροπία σου: ειρηνικά. Δεν θα σου προσφέρω ποτέ την ευκαιρία να με κακοποιήσεις ή να με βασανίσεις ή να με δολοφονήσεις.

      Διαγραφή
  13. Οι δικές μου απαντήσεις στα ερωτήματά σας:

    Ερώτηση: Θέλουμε την Ευρώπη;
    Απάντηση: Βεβαίως (δεν υπήρξε ποτέ τίποτε πιο μεγάλο και πιο πολιτισμένο από όσο η Ευρώπη)

    Ερώτηση: Ποια Ευρώπη;
    Απάντηση: Αυτή που οραματίστηκαν οι θεμελιωτές της. Προσωπικά θα προτιμούσα η Γερμανία να έχει μειωμένα δικαιώματα (κάτι που δικαιολογείται από τα αιματοκυλίσματα που προκάλεσε, από την μιζέρια που προκαλεί σήμερα, και από την ασυμβατότητα της ψυχοσύνθεσής της με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους – ένεκα της έννοιας του «τιμωρού Θεού» με την οποία μεγαλώνουν).

    Ερώτηση: Πόση Ευρώπη – περισσότερη ή λιγότερη;
    Απάντηση: Σε κάποια θέματα περισσότερη (π.χ. στο προσφυγομεταναστευτικό, στην ανεργία), σε άλλα λιγότερη (π.χ. να υπάρχει δυνατότητα να μπουν δασμοί για να μπορεί να επιβιώσει η παραγωγική δομή μας χώρας ή μιας περιοχής).

    Ερώτηση: Πού ανήκουμε;
    Απάντηση: Ήμασταν και θα είμαστε σταυροδρόμι. Δεν χρειάζεται να διαλέξουμε μία επιλογή (θα ήταν χαζό εξάλλου). Κάθε άνδρας/γυναίκα έχει και γυναικείες/ανδρικές ορμόνες. Σε κάθε περίπτωση, το σταυροδρόμι είναι ευνοϊκή θέση.

    Ερώτηση: Πρέπει να ανήκουμε κάπου;
    Απάντηση: Ναι στην Δύση και στην Ανατολή, με ποσόστωση που θα αλλάζει ανάλογα με τα συμφέροντά μας.

    Ερώτηση: Η νέα μεταλλασσόμενη Ευρώπη, θα εξακολουθεί να μας θέλει;
    Απάντηση: Από τη στιγμή που είμαστε σχετικώς μικρή χώρα για την ΕΕ, και σύνορο, άρα αδύναμη, πάντα θα μας θέλουν (είμαστε εύκολα θύματα εκβιασμών, δωροδοκιών, κλπ). Το ερώτημα είναι πόσο θα μας σέβονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μισούμε τη Δύση, αλλά ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να απολαμβάνουμε όλα τα καλά της.
    Μισούσαμε τις ΗΠΑ, αλλά μιμούμασταν και μιμούμαστε τα "αμερικανάκια".
    Μισούμε τους Γερμανούς, αλλά ονειρευόμαστε BMW, MERCEDES, PORSCHE (θυμηθείτε τα ΚΑΓΙΕΝ που αγοράστηκαν την "εποχή της αστακομακαρονάδας").
    Καλά το τραγούδησε ο Πανούσης στο "Έλληνας, Νεοέλληνας":
    "...θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος
    μ' αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος"!

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι ο Πανουσης κι ο Σαββοπουλος κι ο Ρασουλης ειπαν αληθειες που δεν θα ακουσεις ποτε απο Ελληνα πολιτικο γιατι εχει...πολιτικο κοστος. Ισως επρεπε να εχουμε πρωθυπουργο-τραγουδιστη/τραγουδοποιο να μας τα λεει εμμετρα.. (να ``μας πει κι ενα τραγουδι`` που ελεγαν καποτε : )

      Διαγραφή
  15. Στο "ανήκειν" απαντάτε: "ναι στην Δυση και την Ανατολή με ποσόστωση..."

    Για την Δύση ξέρουμε τι και πού είναι. Η Ανατολή όμως; Δεν υπάρχει ούτε σαν πολιτική ενότητα (δεν φαντάζομαι να εννοείτε την Τουρκία... τα άλλα κράτη είναι ρημαγμένα) ούτε καν σαν ιδεολογική τοποθέτηση.

    Κι αυτό το "σταυροδρόμι" που αναφέρατε προηγουμένως σαν επικίνδυνο μου μοιάζει. Μπορεί να θεωρηθεί πως δεν είσαι ούτε εδώ ούτε εκεί.

    Χαίρομαι πάντως που σε αυτή τη δεύτερη ανάρτηση οι περισσότερες απαντήσεις είναι σαφείς και συγκροτημένες. Γίνεται σωστός διάλογος - κι αυτός είναι ο σκοπός του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι είναι Ανατολή; (με κάπως λυρικό ήφος)

      Δικαίωμα να συμπαθείς τους Παλαιστινίους.

      Δικαίωμα να δείχνεις χαρούμενος και χαλαρός.

      Δικαίωμα να μην είσαι υποχρεωμένος να καρφώνεις το γείτονα σου όταν τον βλέπεις και κάνει κάτι παράνομο.

      Δικαίωμα στο να συγχωρείς.

      (και όλα αυτά ως φυσική ανταπόδοση – ή απλά αντίδραση - της γενναιοδωρίας του καλού καιρού που έχουμε στα μέρη μας)

      Διαγραφή
  16. Ευρωπη σημαινει κυριως κοινωνικη συνειδηση, οπου κοινωνικη δεν αναφερεται στον στενο οικογενειακο κυκλο. Αυτο δεν το εχουμε, δεν το ειχαμε ποτε και κατα βασιν ουτε το πιστευουμε. Υπαρχει πολυ νεαντερταλ στο DNA μας και αυτο δεν αλλαζει ευκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή όμως υπάρχει αυτό στο DNA, δηλαδή το μεγάλο ΕΓΩ, προέκυψε σε αυτόν τον τόπο η έννοια του πολίτη και η δημοκρατία (που είναι θεμελιακά για την Ευρώπη - αλλιώς δεν ορίζεται καν). Ο Κορνήλιος Καστοριάδης το περιγράφει πολύ ωραία.

      Διαγραφή
    2. Ο Καστοριάδης γράφει για τους αρχαίους Έλληνες - όχι τους νέους.

      Διαγραφή
    3. Δεν περίμενα ποτέ ότι η συζήτηση για την Ευρώπη θα φτάσει στο DNA. Έμεινα με την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν DNA και τέτοια, όταν μιλάμε για το θαύμα της ζωής: την Ευρώπη. Εκεί μόνον υπάρχουν λογικοί άνθρωποι που διαρρέονται από πνεύμα και φιλοσοφία και ποτέ οξυγονωμένα αίματα, τα οποία ο ευρωπαϊκός πολιτισμός αμφισβητεί και δικαίως και δικαίωση εύχομαι.

      Διαγραφή
    4. Μα το ΕΓΩ παραμένει το ίδιο. Ακόμα και το πολιτικό προσωπικό συμπεριφέρεται όπως τότε (διαβάστε τους Ιππείς του Αριστοφάνη).

      Διαγραφή
  17. Θα θέλαμε κάποτε να μας εξηγήσετε γιατί όταν λέτε την λέξη Ευρώπη νομίζετε πια ότι θαμπώνετε τη ζωή με δέσμη φωτός πολλών συχνοτήτων· ότι στα συντρίμμια της καρδιάς κάτι τέλος πάντων καταλάμπει τιμημένο, αληθινό, ζωολογικό και ζωτικό. Γιατί αρχίζω να υποψιάζομαι ότι σε όλους τους καιρούς επικρατούν στον δημόσιο λόγο οι εντυπωσιαζόμενοι που ο εντυπωσιασμός τους έχει αντικείμενο την ευέξαπτη ηλιθιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εναλλακτική λύση δεν έχουν. Είναι απλώς γραφειοκράτες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και άτομα μεγάλης υποκρισίας που κανένας λογικός και τίμιος άνθρωπος δεν θέλει μαζί τους δεύτερη λέξη να ανταλλάξει. Είναι όπως η σύλληψη να παρουσιάσει ο Σταρόβας εκπομπή μαγειρικής. Γι' αυτό ένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να φτάσει το επίπεδο του μαχητικού μίσους τους. Πρέπει κάποιος να είναι διευθυντής προγράμματος σε κανάλι, για να καταφέρει να δει γλαυκό μέσα στις καρδιές τους τις μαύρες. Καρυωτάκης:

      Ανδρείκελα

      Σα να μην ήρθαμε ποτέ σ’ αυτή τη γη,
      σα να μένουμε ακόμη στην ανυπαρξία.
      Σκοτάδι γύρω δίχως μια μαρμαρυγή.
      Άνθρωποι στων άλλων μόνο τη φαντασία. 6

      Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό ανδρείκελα,
      στης Μοίρας τα δυο τυφλά χέρια, χορεύουμε,
      δεχόμαστε τον εμπαιγμό,
      άτονα κοιτώντας, παθητικά, τ’ αστέρια. 12

      Μακρινή χώρα είναι για μας κάθε χαρά,
      η ελπίδα κι η νεότης έννοια αφηρημένη.
      Άλλος δεν ξέρει ότι βρισκόμαστε,
      παρά όποιος πατάει επάνω μας καθώς διαβαίνει. 18

      Πέρασαν τόσα χρόνια, πέρασε ο καιρός.
      Ω! κι αν δεν ήταν η βαθιά λύπη στο σώμα,
      ω! κι αν δεν ήταν στην ψυχή ο πραγματικός πόνος μας,
      για να λέει ότι υπάρχουμε ακόμα… 24

      Διαγραφή
    2. Θα αντιστρέψω την ερώτηση: Η Ευρώπη τι κέρδισε από την είσοδό μας στην ΕΟΚ (ΕΕ); Προσθέσαμε κάτι σημαντικό στο Ευρωπαϊκό μωσαϊκό; Έχω την υποψία ότι από την δική τους πλευρά μάλλον χασούρα θα διαπιστώσουν...

      Διαγραφή
    3. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προστατέψουν τους λαούς τους από την ευχάριστη αποκάλυψη των αληθειών περί το ελληνικό χρέος και τους λαούς και τις ανάγκες των λαϊκών λαών και τις αλήθειες για την ωραία ΕΕ, που τους είπαν. Όπως τους προστατεύουν από τους συνέπειες των πολέμων που έχουν εξαπολύσει. Είδαμε στο Βέλγιο και στην Γαλλία στοργές και προστατευτικότητες πάρα πολλές. Όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι του πνευματικού και ηθικού επιπέδου Αλέξης. Είναι οι καλύτεροι.

      Διαγραφή
    4. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι σχέσεις του Ελληνικού κράτους με την ΕΕ αλλά το ότι η ΕΕ βρίσκεται μπροστά στο δικό της 1989 διοικούμενη από ένα μάτσο ανθρώπων που στρουθοκαμηλίζουν

      Διαγραφή
    5. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν λιντσάρουν την Ελλάδα, και θα το πάνε μέχρι το τέρμα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, ο μεταπρατισμός του Βερεμή είναι η μόνη εξωτερική πολιτική των νεοελληνικών πολιτικών κομμάτων, ας σκεφθεί κανείς ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο "υπερεθνικιστής" που θα έπαιρνε πίσω την Πόλη, σήμερα δεν λέει κουβέντα για την εξαφάνιση του έθνους.

      Διαγραφή
    6. Εγω θα κάνω μια ερώτηση προς εσας κ. Δήμου εδώ. Γιατί ξεχωρίζετε τους Έλληνες απο όλους τους Άλλους Ευρωπαίους;

      Γιατί κάνετε τον Διαχωρισμό "εμείς" και "αυτοί";
      Μήπως κύριε Δήμου γίνεστε ρατσιστής Εναντίον των Ελληνών κάνοντας αυτό τον διαχωρισμό;

      Απο την άλλη δεν σασ καταλαβαίνω τι εννοείτε με την λέξη "χασούρα". Εννοείτε σε χρήματα; Γιατι εάν εννοείτε αυτό θα σας υπένθυμήσω ότι κουρεμα χρέους δεν έχει γίνει. Με άλλα λόγια δεν έχει χαριστεί τίποτα απολύτως στην Ελλάδα. Αντιθέτως προσπαθούμε να πληρώσουμε όλα όσα χρωστάμε που είναι και η ουσία των μνημονίων.

      Επιπλέιν αυτό που κάνετε αυτή την στιγμή είναι να θέτετε την Ευρώπη υπο αυτηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια. Δεν ήταν αυτό το αρχικό όραμα της Ευρώπης. Άλλο ήταν. Αντίθετα όταν η απληστία και η πλεονεξία αντικατέστησαν αυτό το πρώτο το ιδρυτικό όραμα της Ευρώπως αύτο που έγινε είναι να υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς που τόσο μισείτε.

      Μαλλον αυτά που διακυρήσετε έρχονται σε αντίθεση με αυτά που θέλετε. Η απληστία δεν συναινεί με την Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών που ορματίσθηκαν οι Ιδρυτές της, ούτε στο να υπάρχει ειρήνη.

      Συνεχίστε λοιπόν να δικυρέιτετε πρώτα απο όλα χρηματοικονομικά κριτήρια. Να είστε σίγουρος ότι αυτά χρησιμοποιούν πρώτα απο όλα οι ακροδεξιοί (και οι κρυπτο ακροδεξιοί) της Βόρειας Ευρώπης ώς κριτήρια για να αποδείξουν την ανωτερότητα τους.

      Γ. Μαραγκόπουλος

      Διαγραφή
    7. Λέτε όποιος ξεχωρίζει τους Ολλανδούς απο τους Ιταλούς να είναι ρατσιστής; Μιλάμε για ένα λαό και λέμε το όνομά του για να τον ξεχωρίζουμε από τους άλλους. Ρατσιστής είναι αυτός που κάνει διακρίσεις (ανώτερος κλπ).

      Κούρεμα ήδη έγινε - το ένιωσα στο πετσί μου. Είχα επενδύσει τις οικονομίες μου σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και έχασα το 70%. Και σίγουρα θα γίνει και άλλο - το Ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς κούρεμα.

      Φαιδρό: Εγώ θέτω την Ευρώπη κατω από χρηματοοικονομικά κριτήρια ή αυτοί που δανείζονται και διαπραγματεύονται; Εγώ χρεωκόπησα την Ελλάδα - έτσι που να ψάχνουμε όλοι για λεφτά;

      Κάπου έχετε πάλι μπερδέψει τα πράγματα.

      Διαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή η παρομοίωση με τον γάμο, αλλά εγώ τον βλέπω αλλιώς. Η οικογένεια της νύφης είχε από την αρχή την πρόθεση να "αξιοποιήσει" την περιουσία του γαμπρού. Τι αγροτικές επιδοτήσεις, τι μεσογειακά προγράμματα, τι ΕΣΠΑ, τι χαμηλότοκα δάνεια. Κάποτε όμως ξέφυγαν τα μεγέθη... Εντωμεταξύ και η σχέση του ζεύγαριού πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Αταίριαστοι από την αρχή, αποδείχθηκε πως δεν μιλούσαν καν την ίδια γλώσσα - άλλα έλεγε ο ένας, άλλα καταλάβαινε ο άλλος. Άραγε τελικά θα αποφύγουν το διαζύγιο;

      Διαγραφή
  20. Τάκης Παππάς, 1999, εβροεκλογές, 11': η Ευρώπη δεν είναι όνειρο...είναι μία πολύ μεγάλη απάτη...την οποία αυτή τη στιγμή τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί τοποτηρητές αυτών των μεγάλων συμφερόντων θέλουν να την εμφανίσουν σαν ειδυλλιακή...ενώ δεν είναι ειδυλλιακή...η Ευρώπη καταργεί κάθε ιδέα δικαιοσύνης...και λέει ότι το υψηλότερο αγαθό, η ανθρώπινη ζωή, μπορεί να περιφρονηθεί χάριν του κέρδους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  21. ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕ ΝΕΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

    Ο too big for its cage22 September, 2016 01:50 έγραψε:
    "Για να καταλάβω κι εγώ δηλαδή, τι ακριβώς κερδίσαμε από την είσοδό μας στην ευρωπαϊκή ένωση;"

    Κι εγώ στην απάντησή μου αντέστρεψα το ερώτημα: "Η Ευρώπη τι κέρδισε από την είσοδό μας στην ΕΟΚ (ΕΕ); Προσθέσαμε κάτι σημαντικό στο Ευρωπαϊκό μωσαϊκό;"

    Επειδή με το σύστημα των ερωτο-απαντήσεων, χάνονται οι νέες προσθήκες μέσα στο πλήθος, επαναλαμβάνω εδώ στο τέλος τα δύο ερωτήματα και τα ρίχνω στο διάλογο.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ευρώπη από την είσοδο μας στην ΕΕ που είναι Ευρώπη και δεν είναι Ευρώπη και που είναι ευρωζώνη και δεν είναι ευρωζώνη δεν θα μπορούσε ποτέ τίποτα να κερδίσει γιατί η Ευρώπη που είναι ΕΕ και δεν είναι ΕΕ και είναι ευρωζώνη και δεν είναι ευρωζώνη δεν είναι ούτε άνθρωπος ούτε πατρίδα. Είναι ένα υπερκρατικό γραφείο δολοφονιών όλων των λαών που συναποτελούν την Ευρώπη μη-Ευρώπη που είναι ΕΕ και είναι και δεν είναι ευρωζώνη.

      Διαγραφή
    2. Να λοιπόν που δεν υπάρχει απλώς αμφισβήτηση για την Ευρώπη - υπάρχει ΜΙΣΟΣ! "Γραφείο δολοφονιών των λαών" (κάτι μου θυμίζει αυτό) "απάτη... που καταργεί κάθε ιδέα διακιοσύνης". Πώς θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα;

      Διαγραφή
    3. Φυσικα. Για παρα πολλους υπηρχε και υπαρχει ιδεολογικη δογματικη αντιθεση (εως μισος) που φυσικα δεν γεφυρωνεται (ακομα και οταν τα πακετα Ντελορ ερχοταν -και οι κυβερνησεις μας τα εκαναν...παροχες προς ψηφοφορους αντι για επενδυσεις-. Εδω ηταν παντα η αριστερα εως ακρα αριστερα (αλλο αν οι τωρινη κυβερνηση κανει την αναγκη ``φιλοτιμια``), στη Ευρωπη ειναι η δεξια εως ακρα δεξια. Ειναι παντως ενδιαφερον πως τα δυο πολιτικα ακρα συμφωνουν σε ενα: οχι στην Ευρωπη. Ειναι ευγλωττο νομιζω...

      Διαγραφή
    4. Σε αυτά τα συμπληρωματικά ερωτήματα που θέτετε η αυθόρμητη απάντηση είναι 'τίποτα'. Ωστόσο με μια δεύτερη σκέψη, μήπως έχουμε συνεισφέρει αλλά το αγνοούμε; Μια σημαντική αιτία του ευρωσκεπτικισμού είναι το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς των Βρυξελλών και τους ευρωπαικούς λαούς. Ϊσως όλα αυτά τα χρόνια Έλληνες που συμμετείχαν σε διάφορα ευρωπαικά όργανα να συνεισέφεραν σημαντικά στη διαμόρφωση σημαντικών σημερινών κοινών ευρωπαικών πολιτικών. Αν δε γίνει πιο άμεση η σχέση των πολιτών με τα ευρωπαικά όργανα (πχ εκλογές και σε άλλους θεσμούς πλην του ευρωκοινοβουλίου, καταπολέμηση ευρωπαικής γραφεικορατίας, περισσότερη ενημέρωση μέσω ΜΜΕ), η απαξίωση και η ισοπέδωση απέναντι στην Ευρώπη θα αυξάνεται, ίσως και δικαιολογημένα.

      Διαγραφή
    5. Τι κέρδισε η Ευρώπη από την είσοδο της Ελλάδας;

      Θα αναφέρω μόνο δύο. Το πρώτο είναι ο βασικό λόγος. Αναφέρω τον δεύτερο απλά επειδή τυγχάνει να γνωρίζω τι γίνεται εκεί.

      1) Το πρώτο και πιο καθοριστικό είναι η διεύρυνση της free trade zone με την αγορά της Ελλάδας (δηλαδή να πωλούνται εδώ προϊόντα χωρίς δασμούς). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η free trade zone οδήγησε στην αποβιομηχάνιση όλου του Ευρωπαϊκού νότου το οποίο ήταν αναμενόμενο από την αρχή της ΕΟΚ (crystal clear σε όλους εκείνη την εποχή), αλλά έλεγαν ότι θα το αντιμετώπιζαν αργότερα (όμως δεν το έκαναν – τουλάχιστον όχι αποτελεσματικά).

      2) Στον επιστημονικό τομέα, από τα τόσα Ευρωπαϊκά έργα στα οποία συμμετέχουν Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι με μετρήσιμα στοιχεία είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης, η είσοδος της Ελλάδας ενδυνάμωσε την ευρωπαϊκή ερευνητική δραστηριότητα κάτι που οδηγεί σε καλύτερα και πιο ανταγωνιστικά διεθνώς προϊόντα (επειδή όμως τα προϊόντα δεν τα φτιάχνουμε εμείς στην Ελλάδα αλλά επιχειρήσεις στο εξωτερικό - εξάλλου πρέπει να είναι βλαξ κάποιος για να το κάνει στην Ελλάδα αφού εδώ έχουμε μεγαλύτερο επιτόκιο δανεισμού από τις τράπεζες και μεγαλύτερη φορολόγηση επιχειρήσεων - δεν είναι εμφανές αυτό το όφελος, είναι όμως υπαρκτό).

      Διαγραφή
  22. Λέει ο άνθρωπος Τι είναι το ευρώ. Εγώ δεν μπορώ να τον αμφισβητήσω, επειδή δεν έχω την φιλοσοφική παιδεία. Φαντάζομαι όμως ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι για να ζήσουμε δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι είναι το ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσάμπα ο κόπος, οι ειρηνικοί μουτζαχεντίν του ευρωπαϊσμού είναι σαν τους Σταλινιστές του ΚΚΕ

      Διαγραφή
    2. Μιλάτε με παραβολές κι εγώ, τουλαχιστον, δεν σας καταλαβαίνω...

      Διαγραφή
  23. Καλά η κριτική - καλά ο σκεπτικισμός - ακόμα και η απαξίωση. Αλλά ΜΙΣΟΣ; Δεν μπορώ να φανταστώ τι είναι αυτό που έκανε η Ευρώπη για να προκαλέσει τόσο μίσος.

    Και αυτοί που μισούν την Ευρώπη, πού ανήκουν; Πού μπορούν να ενταχθούν; Μήπως στον I.S.I.S.; Αλλά εκεί υπάρχει θρησκευτικός φανατισμός. Εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερό. Ο Homo Sapiens Sapiens χρησιμοποιεί ένα νόμισμα που παράγει χρέος και συζητάει αν μπορεί να φανταστεί ή δεν μπορεί να φανταστεί τι του έκανε η ...Ευρώπη. Και για να μας θυμίζει την ημέρα της μαρμότας και τους γκοστμπάστερς και τον φλας γκορντον και τον εξολοθρευτή κάνει και ένα πέρασμα από την κινηματογραφική αίθουσα των θρησκειών. Γι' αυτό θα δω 1999 - Mickey's Once Upon A Christmas.

      Διαγραφή
  24. Δεν υπάρχει μίσος για την Ευρώπη, μάλλον δεν θέλετε να δείτε ότι οι μουλάδες και οι αγιατολάχ της ΕΕ οδηγούν την Ευρώπη στο γκρεμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Παπαδόπουλε, αρχίζω να υποψιάζομαι ότι έχετε προβλήματα ανάγνωσης. "Μίσος" γράφουν οι σχολιαστές - δεν υπάρχει μίσος, λέτε εσείς. 90% αντιαμερικανισμό βγάζει η Eurostat - δεν υπάρχει λέτε εσείς. Όλα τα αποφασίζετε βάσει προσωπικών σας αποφάσεων.

      Διαγραφή
    2. Βλέπετε με το μικροσκόπιο το μυρμήγκι και το βγάζετε ότι είναι ελέφαντας, όλα αυτά αποτελούν σταγόνα μέσα στον μεγάλο ωκεανό της πραγματικότητας. Δηλαδή τί ρωτάει η Eurostat; Μισείς τους Αμερικάνους πολίτες; Kαι απαντάει ο Έλληνας πολίτης ναι τους μισώ και όπου τους βλέπω τους γιουχάρω φωνάζοντας θάνατος στους άπιστους; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

      Διαγραφή
    3. Κύριε Παπαδόπουλε για να μαθαίνετε: στις τακτικές αυτές έρευνες δίνεται στο κοινό μία καρτέλα με εθνικότητες και ερωτάται: ποιον από αυτούς τους λαούς συμπαθείτε περισσότερο και ποιον λιγότερο. Μέχρι το 2005 οι Έλληνες συμπαθούσαν περισσότερο τους ...Γερμανούς (78%) και λιγότερο τους Αμερικανούς (11%).

      Διαγραφή
  25. Κάθε κράτος έχει κάποιες εγγενείς αντιφάσεις που πρέπει να διαχειριστεί. Η Μεγάλη Βρετανία έχει να διαχειριστεί το τέλος της Αυτοκρατορίας, η Γερμανία τον Β’ Π.Π. – και σε κάποια άλλα, οι εγγενείς αντιφάσεις έχουν να κάνουν με το ζήτημα της ταυτότητας: Ανατολή ή Δύση;

    Ίσως θεωρούμε τους εαυτούς μας άτυχους: γιατί να μας τύχει τέτοια αντίφαση... Για να δούμε όμως την Τουρκία: βίαια εκκοσμικευμένη και δυτικοποιημένη επί Ατατούρκ, βιώνει το ίδιο δίλλημα με εμάς – αλλά πολύ πιο βαθιά και έντονα.

    Όπου υπάρχει έλλειμμα συλλογικότητας (παίρνεις τις παραδοσιακές δομές που ενώνουν μια κοινωνία και τις αντικαθιστάς με αυτό που θα ήθελες να την ενώνει) άλλες, παραδοσιακές δομές κάνουν την εμφάνισή τους. Απορρίφθηκε από τον κεμαλισμό η μουσουλμανική θρησκεία στην Τουρκία σαν ενωτική δύναμη – τη θέση της πήρε εθνικισμός και θεσμικά ο στρατός.

    Αναιρέθηκε η βαλκανική φυσιογνωμία και η (υγιώς) ιδιαίτερη ταυτότητα των Ρωμιών – και τη θέση τους πήρε ο εθνικισμός και μια άρρωστη αίσθηση ιδιαιτερότητας. Με όσα αναφέρει ο ΝΔ στη ‘Δυστυχία’.

    Θεωρώ ότι σαφώς ‘ανήκουμε εις τη Δύση’. Είτε το θέλουμε είτε όχι. Αλλά όχι με τον τρόπο που ανήκει, π.χ., ένας Γάλλος – εμείς ανήκουμε εις τη Δύση αλλά ακουμπάμε και την Ανατολή. Έστω με την πλάτη μας, καθώς κοιτάζουμε δυτικά. Έστω με το χέρι μας, καθώς τσιμπολογάμε κανένα μεζέ. Έστω ακουστικά, καθώς σιγοτραγουδάμε τα τραγούδια μας. Ανήκουμε εις τη Δύση, αλλά δεν το έχουμε λύσει ακόμα εντελώς μέσα μας…

    (Μακάρι να ήταν δυνατότερη μια άλλη, ενδιάμεση ταυτότητα – η μεσογειακή. Η λεγόμενη ‘μεσογειακή μουσική’ το 1960 κάτι ανέδειξε. Εάν κάποιος δει την επιτυχία των σύγχρονων ελληνικών τραγουδιών στο Ισραήλ, ή εάν ακούσει εβραϊκά τραγούδια, θα καταλάβει πόσο κοντά είμαστε μουσικά. Με το Ισραήλ μας ενώνει το ανήκειν στη Δύση – αλλά και η Μεσόγειος. Η άλλη μητρόπολη της μεσογειακής κουλτούρας, η Αλεξάνδρεια, χάθηκε πια.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θεσατε πολυ ευγλωττα. Οπως εγραψα κι εγω πιο πανω, ειμαστε Ευρωπαιοι αλλα καπως...ιδιοσυγκρατικοι ; ), πραγμα που βρισκω οτι μας κανει πιο πλουσιους, οχι πιο φτωχους. Αλλα πρεπει να λυσουμε πολλα θεματα και να προλαβουμε καθυστερησεις αιωνων...

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω να έγινε κατανοητό ότι δεν μίλησα για "ιδιαίτερη ιδιαιτερότητα" των Ελλήνων (α-λα Χριστόδουλου).

      Κάθε λαός είναι ιδιαίτερος χωρίς συγκριτικά. Εμείς έχουμε λυμένα θέματα που άλλοι λαοί δεν έχουν - και το αντίστροφο. Η δική μας, όμως, ιδιαιτερότητα, έχει γίνει πλέον δυσλειτουργική.

      Διαγραφή
    3. Αν θέλουμε να προλάβουμε τις καθυστερήσεις των αιώνων μάλλον θα μελετήσουμε ειδική σχετικότητα και θα ρυθμίσουμε τα ευρωπαϊκά, πρωτοποριακά ρολόγια και θα τα συγχρονίσουμε με το Αμάλγαμα του Κάτι. Επιτέλους πρέπει να το πούμε: η ΕΕ επιβεβαιώνει την Ειδική Σχετικότητα. Ο Μπαρόζο που δουλεύει στην τράπεζα, τι κάνει; Πειραματίζεται με τα ρολόγια μέσα σε ένα άνετο, υγιές, εκπαιδευτικό, πειραματιστικό περιβάλλον περιπετειώδες. Η γυναίκα του τον περιμένει με το χτυπημένο αυγό και την άγρια ζάχαρη από τη Σαχαλίνη, όταν τελειώσει τα πειράματα του. Φάε, μωράκι μου, φάε. Ω! σε αγαπώ, Αμάλγαμα του Κάτι μου, της λέει αυτός, την αγκαλιάζει.

      Διαγραφή
    4. Πρεπει να γινετε ποιητης...Ή σουρεαλλλιστης λογοτεχνης (αν δεν ειστε ηδη...)

      Διαγραφή
  26. Για μερικούς Ευρώπη ακόμα θα σημαίνει μόρφωση, καλά πανεπιστήμια, καλύτερο επίπεδο ζωής, δυνατότητα να εργαστείς και να αξιοποιήσεις τις γνώσεις σου. Λέω "ακόμα" γιατί δεν γνωρίζω αν θα συνεχίσει να είναι έτσι, το εύχομαι πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "Είμαστε Ευρωπαίοι." Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την αρχή του αυτοπροσδιορισμού σημαίνει πως νιώθουμε Ευρωπαίοι. Αληθεύει αυτό; Προσωπικά αμφιβάλλω. Μπορεί μερικοι Έλληνες να νιώθουν Ευρωπαίοι, να έχουν δηλαδή αποκτήσει μια ευρωπαϊκή συνείδηση και ταυτότητα, αλλά είναι μία ελάχιστη μειονότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς μόνο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου τελευταίως ακούσαμε να μιλάει και να λέει ότι έχει ευρωπαϊκή παιδεία. Όμως η Ζωή αγαπάει το διπλό νόμισμα και τα συμφέροντα του Σόρος και νιώθουμε τώρα τι πράγμα ηθικό είναι η ευρωπαϊκή παιδεία.

      Διαγραφή
    2. Δυσκολο να το προσδιορισεις πραγματι. Αν γινοταν ενα δημοψηφισμα ομως με αυτο το ερωτημα, ``ειμαστε Ευρωπαιοι;``, οι ``νοιωθετε Ευρωπαιοι;``, πιστευω οτι η πλειοψηφια θα απαντουσε ναι. Αλλο αν δεν ξερει (ή δεν μπορει να προσδιορισει) γιατι... Και μετα θα πηγαινε για φραπεδιά φυσικα ;)

      Διαγραφή
    3. Φυσικά. Τους κολακεύει να αυτοαποκαλούνται Ευρωπαίοι. Αν πειςσε κάποιον Έλληνα ότι δεν είναι Ευρωπαίος, θίγεται. Και μετά πετάει τα σκουπίδια από το παράθυρο.

      Διαγραφή
    4. Ο μεν θέλει να στήσει δημοψήφισματα για να ρωτήσει ανοησίες κια να βρει αφορμή για να επιβάλλει περισσότερη καταπίεση. Ο δε νομίζει ότι μπορεί να λέει στους άλλους τι είναι και τι δεν είναι αυτοί οι άλλοι και έτσι να τους προσδιορίζει και να τους βουρλίζει χωρίς ποτέ να τους ρωτήσει τι έχεις, τι σε πόνεσε.

      Διαγραφή
  28. Αστειότητες που τις εκφράζουν αρκετοί εδώ στην Ελλάδα, και μόνο εδώ, "ευρωπαϊκή συνείδηση και ταυτότητα", πραγματικά εκτός πραγματικότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το κακό με την παπαρολογία είναι ότι συντρίβεται στην πρώτη της επαφή με την πραγματικότητα.

    Βάσει τον στοιχείων του Ευρωβαρόμετρου στο ερώτημα "Νιώθεται πολίτες της ευρωπαϊκής ένωσης?" απαντά θετικά ποσοστό Ελλήνων σταθερά μεγαλύτερο του 40% καθ όλη την διάρκεια των ετών της κρίσης 2010-2016.

    Αυτά τα ποσοστά - δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και του περιρρέοντως λαϊκιστικού αντιευρωπαϊσμού - είναι πραγματικά αξιοσημείωτα, αν όχι αξιοθαύμαστα, ιδωμένα υπό το πρίσμα του βαθμού αποδοχής της "ευρωπαϊκής ιδέας" από τον ντόπιο πληθυσμό.

    Για όποιους δεν αρκούνται στην αυτιστική ανακύκλωση των εμμονών τους και στην αυτάρεσκη επαναβεβαίωση αβάσιμων ιδεοληψιών, τα επίσημα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου βρίσκονται δημοσιευμένα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που διαψεύδομαι - πραγματικά παρήγορο!

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρομε μαρκοβιανές αλυσίδες και δεν μπορούμε να διαβάσομε ευρωπαϊκούς αριθμούς. Η παιδεία δεν έχει πιάσει πάνω μας. Ε, είναι τώρα το αντίθετο στας επιστήμας αι λαϊκισμοί.

      Διαγραφή
    3. Κάποτε είχαμε την κομμουνιστική συνείδηση-που ευνοούσε φυσικά τους Ρώσους, χώρες σε ρόλο τσουβαλιού αναχώματος- σήμερα έχουμε την ευρωπαϊκή συνείδηση-που εξυπηρετεί αποκλειστικά τους Γερμανους-, κοινή μοίρα των φτιαχτών ιδεολογημάτων η κατάρρευση

      Διαγραφή
    4. Επιτέλους κάποιος που βρίσκει και στοιχεία!
      (και δεν αρέσκεται στις ιδεοληψίες όπως οι περισσότεροι – αν όχι όλοι)

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Μα είναι ξεκάθαρο, από αυτά που γράφεις, ότι έχεις ανασφάλεια λόγω του μεγέθους σου.

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  30. Ότι ωραίο έγινε στην νεότερη Ελλάδα έγινε από ανθρώπους που ήρθαν από έξω, έλληνες ή φιλέλληνες. Οι ντόπιοι έλληνες που δεν έχουν διεθνή πρότυπα και εμπειρίες παραμένουν ραγιάδες, κουτοπόνηροι, μικρόψυχοι, καχύποπτοι, στα όρια της σχιζοφρένειας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει «ζούμε σε ένα απέραντο φρενοκομείο» και δεν είχε άδικο. Ο νεοέλληνας, αν δεν φοβάται ή αν δεν πρόκειται να κονομήσει, δεν υπολογίζει κανέναν. Η Ευρώπη ήταν καλή όσο μας έδινε δανεικά και ζούσαμε σαν πλούσιοι. Τώρα μας τα δίνουν με το σταγονόμετρο, καρότο μαζί με μαστίγιο, ελπίζοντας να μας κάνουν κάποτε ανθρώπους. Χαρά στην υπομονή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναζιστικές θεραπείες στο πρόβλημα της κατάθλιψης και της εκμετάλλευσης, Sakis, σκέπτεσαι. Ίσως επειδή μπορείς τώρα εσύ και καλά τα προβλήματα να κατανοείς. Θα έρχεσαι από έξω.

      Διαγραφή
  31. Εγώ γεννιέμαι στο μαιευτήριο στην Γερμανία. Έρχεται ο μπαμπάς μου με το υδάτινο λάστιχο και μου χαρίζει να πιω την κοκα κολα από το λάστιχο αυτό. Πού είναι η Ευρώπη; Εγώ γεννιέμαι στο μαιευτήριο στην Υεμένη. Έρχεται ο μπαμπάς με το υδάτινο λάστιχο και μου προσφέρει να πιω το καθαρό νεράκι από το υδάτινο αυτό λάστιχο. Πού είναι η Ευρώπη; Τι είναι η Ευρώπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Στο σημείο 6:45 το λάβαρο της ΕΕ φεύγει, φεύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τώρα που ζω...και ίσως να ήταν ανάγκη να μου το πουν από νωρίς...πρέπει απλώς...και σε συνθήκες σήμερα πολύ δύσκολες...επειδή έχω ανάγκη απλώς να διατηρήσω την υγεία μου...όσο μπορώ και επιτρέπεται...και το ερώτημα για την δυστυχία του να είμαι έλληνας είναι επουσιώδες. Είναι όμως επουσιώδες; Ίσως να καταδείχνει εμπόδια και κακοτοπιές...της κατάστασης της ανθρωπότητας...και τις δικιές μου φυσικά...που μου στερούν τις απαραίτητες πληροφορίες που θα έπρεπε οι προηγούμενοι να μου δώσουν πρώτες και όχι να μου κρύβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Περισσότερο ψέμα ότι κάποιοι ανάμεσα μας, Έλληνες, αλλά δεδηλωμένοι Ευρωπαίοι, θα μας δείξουν τον δρόμο και θα μας δείξουν την καθαρή λογική της ζωής, την απαλλαγμένη από τα καταθλιπτικά βάρη και τους πόνους, τον οικονομικό πόλεμο και την δίψα. Από αυτούς, εκείνοι που ευτυχούν να μη συναλλάσσονται με το κράτος ή δεν διαμορφώνουν την καταπίεση με νόμους και ερμηνείες νόμων, απέχουν πολύ από την απλούστατη και από τους αγράμματους, απλοϊκούς ανθρώπους, χαρούμενη διαπίστωση του γεγονότου της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. «Οι νέες γενιές, ειδικά στην Ελλάδα, μεγαλώνουν σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «η ήπειρος της ανεργίας των νέων» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γραμματικάκης στη συνεδρίαση που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από δική του πρωτοβουλία.
    Δεν είναι φοβερό; Μας κοροϊδεύουν. Ότι θα μας απαλλάξουν από την ραδιενέργεια της Ε.Ε. και το φονικό ευρώ με συνεδριάσεις κουραστικής πρωτοβουλίας. Ότι φταίει μη σύνδεση αεϊοσύνης με εργασίας αγοράμ που η Ευρωζώνη διαλύει τη ζωή σε όξος αγορών. Αποδείχνων ότι οι γραφειοκράτες της ΕΣΣΔ δεν ήταν οι πιο φαύλοι ανάμεσα στους παρόμοιους όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.