Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2016

Μία πρώτη κακή εντύπωση!



Αυτό το τερατουργημα, ονόματι Gasteig, βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο μου. Δεν το είχα δει στις τελευταίες μου επισκέψεις , αν και χτίστηκε το 1985.

Πρόκειται για ένα εξαμβλωμα ανατολικού γερμανικού τύπου, αν και η DDR ενώθηκε με την Δυτική Γερμανία το 1990. Είναι τεράστιο, θέλεις μισή ώρα να κάνεις το γύρο του και στεγάζει την Φιλαρμονική του Μονάχου και την δημοτική βιβλιοθήκη.

Πολιτιστικό κέντρο. Κάτι σαν το Μέγαρο Μουσικής σε χρώμα κουράδας .

27 σχόλια:

  1. Με πολυβολείο του Εμβέρ Χότζα μοιάζει.
    [Στο πιο μεγάλο του και ακλόνητο...]

    Νώντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα τερατώδη αυτοκίνητα πιο τραγικά και από το πιο κακοχυμένο κτίριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να ' χει και καλό καιρό στο Μόναχο! Μακάρι για να βοηθήσει στις βόλτες.
    Οι κοπέλες με τα ποδήλατα σταμάτησαν στο φανάρι;

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. -„πετυχημένα" και τα δύο επίθετα για τα αυτοκίνητα (!)
    -χωρίς να είμαι εκεί, ναι στο φανάρι (των ποδηλάτων) σταμάτησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμίζει αρκετά το Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει κανένας λόγος που δεν καταλαβαίνω και έγινε πάνω στην παραλία;

      Διαγραφή
    2. Για να βομβαρδιστεί εύκολα από τον ελευθερωτή νατοϊκό στόλο και να τελειώνουμε μιαν ώρα γοργότερον με την παλιά Ελλάδα.

      Διαγραφή
    3. "Yannis H #

      Τί σημαίνει αυτό;
      Kαι η όπερα του Σίδνεϋ είναι κι αυτή χτισμενη πάνω στην παραλία.

      Διαγραφή
    4. Κι ή κοσκινού τον άντρα της... με την όπερα του Σύδνεη

      Διαγραφή
    5. Δεν ασχολουμαι με ...άλευρα Νίκο.
      Eννοείται πως δε συσχέτιζα φήμη, μεγεθος, ιστορία των δυό οργανισμών [ο ένα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος]
      Αλλά τ η θ έ σ η. Παράξενο μου φαίνεται να σχολιάζεται αρνητικά η ύπαρξη όπερας δίπλα στη θάλασσα...

      Διαγραφή
    6. Πολλά μεγαλόπνοα έργα σχεδιάζονταν και χτίστηκαν στις ‘καλές μέρες’ στη Θεσσαλονίκη: το Μέγαρο Μουσικής, το νέο Δημαρχείο, η φαραωνική υποθαλάσσια λεωφόρος, η πρόσχωση του αεροδρομίου, παράλληλα το λεγόμενο νέο δυτικό αεροδρόμιο (να προσγειώνεται ενάμισι αεροπλάνο στο ανατολικό και ενάμισι στο δυτικό). Εδώ πλακάκια άλλαζαν στην Βασ. Όλγας και μιλούσαν για ‘καλλιμάρμαρο πεζοδρόμιο’.

      Όλα αυτά, βέβαια, από το απίστευτο δίδυμο Παπαγεωργόπουλου - Ψωμιάδη. Έμεναν άδεια και ρημαγμένα αρχοντικά και αριστουργηματικά συγκροτήματα: η ΥΦΑΝΕΤ, το ΑΛΛΑΤΙΝΙ, τα στρατόπεδα με τις φυλακές στον Βαρδάρη, ακόμα και το κτίριο του Γ’ Σώματος Στρατού στο κέντρο της πόλης. Όχι, έπρεπε να χτιστούν καινούρια κτίρια και από την αρχή και σε χώρους που δεν ήταν χτισμένοι. Θυμάμαι που ο χώρος για το νέο Δημαρχείο (που μοιάζει με κτίσμα …λέγκο από τετράχρονο) κλείστηκε με λαμαρίνες στις 14 Αυγούστου ώστε να κόψουν τα δέντρα. Στο κέντρο της πόλης που έχει το λιγότερο πράσινο σε ολόκληρη την Ελλάδα! Παρέμεινε κλειστό για ένα χρόνο – το θέμα ήταν να μην θυμώσει κανείς για τα δέντρα.

      Τώρα για το Μέγαρο, δεν ξέρω για το Σίδνεϊ, αλλά μια παραθαλάσσια πόλη ανοίγει στο μέτωπο της θάλασσας, επενδύει σε αυτό – δεν το κλείνει. Ποιος ο λόγος να χτίζεις παραθαλάσσια μέγαρα όταν δεν έχεις έστω μια μικρή μαρίνα; Έναν κυματοθραύστη; Το Μέγαρο είναι ασορτί με τις αυθαίρετες λαμαρινοκατασκευές που λειτουργούν σαν ουζερί και τις αυθαίρετες πολυτελείς καφετέριες, όπου οι πολιτικοί έκαναν μάλιστα τις δεξιώσεις τους. Και σήμερα με την κρίση μένουν κουφάρια. Πάνω στην παραλία.


      Οπότε, δεν ξέρω για το Σίδνεϊ. Ξέρω όμως ότι στην Αφρική υπάρχει ο όρος ‘Λευκοί Ελέφαντες’. Έτσι ονομάζουν τα τεράστια και πανάκριβα κτίρια, όπως συνεδριακά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, που είναι στη μέση του πουθενά, άχρηστα και εγκαταλελειμμένα. Χτίστηκαν απλά για να χτιστούν. Δεν λέω ότι το Μέγαρο είναι άχρηστο – αλλά είναι πολύ πιο κοντά στην έννοια του Λευκού Ελέφαντα από ότι στην Όπερα του Σίδνεϊ.

      Διαγραφή
    7. Yiannis H,

      Ελπιζω να μην θεωρείς ότι υπερασπίζομαι τους Παπ- και του Κουβελαίους, Ψωμιαδηδες κλπ δραστήριους στην καταστροφή που πέτυχαν.
      Δεν μιλουσα για τα όργια εδω. Έχουν ΦΥΣΙΚΑ! συμβει ανοσιουργήματα . Το ίδιο το χουντικό μπαζωμα της παραλίας ώστε να παραδοθούν σε κατεδαφιση τα ωραία σπιτια της Βασ. Όλγας, να χτιστεί το ξεκάρφωτο Μακεδονία Παλλάς του ΤΑΠΟΤΕ [νυν σχεδόν ιδιοκτησία Σαββίδη] τα κολοσιαία διασκεδαστήρια για τις τελετες των συνδικαραλαίων και κομματικών, τα ταβερνεία , το σιχαμερό δημαρχείο του Παπαγεωργόπουλου, η καταστροφή της μονης Λαζαριστών κλπ.
      Ή να θυμηθω και τα ωραία σπιτια εκ των οποίων δυο δωρήθηκαν στον ρωσσο Ομογενή ΜΑΣ [βίλα Ζαρντινιδη,το πλήρως αναπαλαιωμένο κτίριο ΝΑΤΟ ή Ερυθρου Σταυρού στην Β. Όλγας].
      Επιμενω εκει που είναι το Μεγαρο μουσικής δεν μου φαίνεται κακό. Αρκεί να ...δουλεύει.

      ΥΓ1. Φυσικά το πισω από το Μέγαρο νεότευκτο συνεδριακό κέντρο και κεντρο συναυλιών που χτίστηκε είναι απαίσιο ογκωδες άχρηστο και προσβλητικό...
      Λευκός Ελέφαντας όπως λες
      Αλλα τί να ψάχνουμε στη χωρα της εργολαβίας και της αρπαχτής;
      ΥΓ 2. Επαθα ψυχική παρακρουση στη Λισσαβώνα πριν χρόνια όταν αντίκρυσα δίπλα στο Μοναστηρι των Ιερωνυμιτών [όπου και οι ταφοι Καμόενς, Βασκο Ντα Γκάμα και Πεσσόα] ένα ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ πολιτιστικό κέντρο με λεφτα της ΕΕ. Ενα αταίριαστο άσχημο και προσβλητικό για την πόλη συγκρότημα επενδυμενο με μάρμαρα. Δεν υπηρχε προτου δεκα χρόνια που είχα ξαναπάει. Γίνονται κι αλλού παπαριές.

      Οπότε δεν διαφωνούμε και πολύ...

      Διαγραφή
    8. Όχι δεν διαφωνούμε. Καθόλου μάλιστα.

      Θα προτιμούσα προσωπικά το Μέγαρο αλλού - το συνεδριακό δίπλα του ήταν σχεδόν αναμενόμενο, όπως αναμενόμενο είναι να μας προκύψει και κανένα ξενοδοχείο, κανένα καζίνο, κανένας πολυχώρος, κανένα κέντρο διασκέδασης.Bye bye παραλία τότε, μέχρι το Καραμπουρνάκι.

      Για την ιστορία, το κτίριο του ΝΑΤΟ ανήκε σε πατέρα φίλης. Ο τζόγος...

      Διαγραφή
    9. ΥΓ. Μίλησες για Σαββίδη. Και με το που απάντησα ...έπεσα πάνω του. Δεν θα το πιστέψεις!!!!

      http://www.seleo.gr/athlitika/218812-o-ivan-savvidis-kai-i-oikogeneia-tou-se-toixografia-ekklisias-foto#.V9j0yvmLTiw

      Διαγραφή
    10. Α, δεν ταχεις δει απο καιρό τωρα
      [πριν τον λαμπρό γαμο στο Καραμπουρνάκι...ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΝΗΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ].
      Κατα το συνηθειο λοιπόν των βυζαντινών κτητόρων των ναών όλο το σόί στη αγιογραφία μέσα. Απορώ πώς και δεν ντύθηκαν γουνες ή να φαίνονται τίποτα καδένες.
      Στη Νέα Σαντα του Κιλκίς περικαλώ.
      Τα παιδιά μου ακόμα γελάνε.

      ΠΑΟΚ, πατρίς, Ποντιακός ελληνισμός [=εξωτερικη πολιτική με την Τουρκία] , άντε κανα τηλεοπτικό κανάλι όπου ναναι. Και .... Νά' τος να' τος ο Πρωθυπουργός... [εστω και αν γρυ απο ελληνικά . Ντίπ κατα ντίπ γρυ λλλέμμμμε!]

      ΥΓ. καλό είναι να αναρρωτηθεί κανείς:¨"Τί επενδύσεις έχει κανει όλα αυτά το χρόνια εν Ελλάδι ο εν λόγω;"

      Διαγραφή
    11. "Για την ιστορία, το κτίριο του ΝΑΤΟ ανήκε σε πατέρα φίλης. Ο τζόγος..."

      Ανακαινιστηκε πληρως με έξοδα του Οργ. πολιτιστικης πρωτευουσας Θεσσαλονίκης [νομιζω υπάρχει ακόμα δεν διαλύθηκε για να μη γίνει έλεγχος] και στεγαστηκε εκεί το αρχηγείο της ρεμουλας.
      Τωρα υποτίθεται τοχει ο Σαββίδης όπου θα στεγασει το επιτελείο του επιχειρείν [του]...
      Εχουν ποερασει τρια χρόνια από την απόκτηση. Αραχνιάζει.

      Διαγραφή
    12. Παραγωγικές επενδύσεις μην περιμένετε από κανέναν, εξαγορές κάνουν.
      Το ότι δεν ξέρει Ελληνικά οφείλεται στο ότι στην Σοβιετική ένωση ανοικοδομούσαν την Ρωσία και δεν οικοδομούσαν τον κομμουνισμό. Από εκεί και πέρα όφειλε να μάθει Ελληνικά μιας και έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας και φυσικά ως συμπεριφορά παραπέμπει περισσότερο στους χωρίς μέτρο και αισθητική Ρώσους παρά στους παλιούς μετρημένους Πόντιους.
      Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος είναι παντελώς ανύπαρκτη.

      Διαγραφή
    13. Συμφωνώ απολύτως.
      Το μαγαζί ξεπουλάει-κι από τη ζημία κέρδος δεν βγαίνει.

      Διαγραφή
    14. "[νομιζω υπάρχει ακόμα δεν διαλύθηκε για να μη γίνει έλεγχος]"

      Όπου μπλέκει ο κουμπάρος του Μπένυ ο Πέτρος....

      Διαγραφή
  6. Η ποδηλάτισσα... Το πιό σοβαρό αξιοθέατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ... εμένα πάντως που παρακολούθησα άπειρες θαυμάσιες εκδηλώσεις και έφαγα ώρες διαβάζοντας στη δημοτική βιβλιοθήκη εκεί μέσα, μόνο ωραίες αναμνήσεις μου ξυπνάτε. Τι να θυμηθώ, από ολονύχτια παράσταση Σέξπηρ μέχρι συναυλία Λου Ρηντ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάποιος πτερωτός ιατρός θα 'ναι δήμαρχος στο μόναχο. Κι αν δεν υπηρέτησε στο Μόναχο, σίγουρα θα υπηρετήσει. Μπορώ να σκέπτομαι ότι αυτοί:
    1818–1836: Franz Paul von Mittermayr
    1836–1837: Josef von Teng
    1838–1854: Jakob Bauer
    1854–1870: Kaspar von Steinsdorf
    1870–1887: Alois von Erhardt
    1888–1893: Johannes von Widenmayer
    1893–1919: Wilhelm Georg von Borscht

    ήταν πτερωτοί ιατροί, με ευδιάκριτο πτέρωμα, μ' απλώς οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν επίγνωση του θεραπευτικού πτερώματος των σωμάτων τους. Θα μπορούσαν και βασιλείς να γίνουν. Σίγουρα είχαν τα προσόντα. Μήπως οι δήμαρχοι, οι αληθινοί, οι καθαροί και κορυφαίοι και ακραιφνείς δήμαρχοι, οι πιο δήμαρχοι από όλους τους δημάρχους, οι πιο υπέροχοι δήμαρχοι, σε όλες τις εποχές, οι πιο θυσιαζόμενοι στο καλό της πατρίδας δήμαρχοι, τελικά στερούνται του δικαιώματος τους και δεν ανέρχονται πάνω στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα και μήπως ανάγκη τέλος πάντων να δούμε το θέμα ζοφερότερα, και όχι μόνον ανθοστολισμούς. Πόσοι από αυτούς, τους καθιστικούς δημάρχους, από την γυφτοπαλαμικήν έποψιν, θα πέθαναν με το δάκρυ στο μάτι ωχρό ότι ενώ άξιζαν δεν ανέβηκαν στα υψηλότερα ποτέ πατωματάκια. Μην κλαίτε, σύντροφοι ιατροί και σύντροφοι πτερωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκεί στη Γερμανία ο λαός πήρε την απόφαση να μην εγκατασταθεί ο μισός πληθυσμός της χώρας στην πρωτεύουσα και δεν έχει παρατημένη ύπαιθρο και άθλιες πόλεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.