Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016

Το 1984 του Παππά


Στο «1984» του Orwell οι τηλεοράσεις παρακολουθούσαν τους ανθρώπους. Κάτι πολύ εύκολο σήμερα: με μία μικρή ευρυγώνια νάνο-κάμερα ενσωματωμένη μέσα σε κάθε οθόνη. (Γίνεται ήδη για όσους συμμετέχουν σαν δείγμα στις μετρήσεις θεαματικότητας).

Στην εποχή του Παππά και των παπατζήδων (εννοώ τους ακόλουθους και συνεργάτες του) η τηλεόραση δεν παρακολουθεί (ακόμα – πολύ θα το ήθελαν...) αλλά κατευθύνεται. Όχι δυστυχώς εντελώς – αλλά η κρατική ΕΡΤ δείχνει το μέλλον και τους στόχους της κυβέρνησης.

Και αυτό το show της αδειοδότησης, ακριβώς τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί. Διότι όλη αυτή η περίτεχνη, περιπεπλεγμένη (και απολύτως περιττή) σκηνοθεσία, μόνον σε ένα αποβλέπει: να δείξει δήθεν με πόση αμεροληψία και εντιμότητα το κράτος αναδιαρθρώνει το τοπίο των ΜΜΕ. 

Τραγικό λάθος των προπαγανδιστών: όλη αυτή η διαδικασία πείθει ακριβώς για το αντίθετο.

Φυσικά και χρειαζόταν αναδιάρθρωση και τακτοποίηση ο χώρος αυτός. Αλλά η σκηνοθεσία Big Brother με σφραγισμένα κτήρια, χημικές τουαλέτες και ράντζα εκστρατείας, μονάχα ζημιά κάνει!

Και οι μόνον 4 άδειες είναι ανέκδοτο. Στην εποχή της web TV (έχουν ακούσει για το Netflix;) και της ψηφιακής μετάδοσης, οι σταθμοί τεχνολογικά μπορεί να είναι 44 ή και 444.

Όσο για το περίφημο επιχείρημα ότι η (σημερινή – γιατί αλλάζει!) διαφημιστική πίτα καλύπτει μόνο 4 σταθμούς – είναι και αυτό ευτράπελο. Η διαφήμιση δεν μοιράζεται ισομερώς. Αν ένας σταθμός έχει μεγαλύτερη θεαματικότητα, μπορεί να αποσπάσει το 60% των σημερινών διακοσίων εκατομμυρίων και να αφήσει μόνο το 40% για τους υπόλοιπους τρεις. (Έκλεισαν!).

Η μήπως θα επέμβει και εκεί το κράτος, κατανέμοντας «δίκαια» τη διαφημιστική δαπάνη;


Γελοία πράγματα. Και θλιβερά.

__________________________________________________

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 2.9.16

Έπεσα μέσα στις προβλέψεις μου κατά 75% (ή τρία τέταρτα). Ήμουν σίγουρος ότι θα έπαιρνε ο Μαρινάκης (είναι ο τύπος που δεν δέχεται ήττες), ο Καλογρίτσας (ο «δικός μας άνθρωπος») και ο Αλαφούζος (για άλλοθι και ξεκάρφωμα). Για την τέταρτη θέση πότε έβλεπα τον Σαββίδη και πότε τον Κοντομηνά (λόγω Λαζόπουλου). Είχα υποτιμήσει τον Όμιλο Κυριακού.

Ο Παππάς πρέπει να είναι ευτυχής. Μάζεψε ένα κάρο λεφτά (σχεδόν 250 εκατομμύρια), έκανε το μεγάλο σόου, έχει δύο δικούς του μέσα να σιγοντάρουν την ΕΡΤ, έναν ουδέτερο και έναν αντίπαλο για ισορροπία και επίδειξη αντικειμενικότητας.

Τώρα τι ποιότητα τηλεόρασης μπορεί να περιμένει κανείς από τύπους σαν τον Μαρινάκη και τον Καλογρίτσα, δεν μπορώ να φανταστώ. Ευτυχώς υπάρχουν τόσες εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να μην δω ποτέ τα κανάλια τους…


Ας ελπίσουμε ότι τα νέα κανάλια θα απορροφήσουν το προσωπικό αυτών που κλείνουν, ώστε να έχουμε την δυνατόν μικρότερη ανεργία.

100 σχόλια:

  1. Έχουν κάποια σχέση τα χρέη των καναλιών με τον σκοπό του διαγωνισμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα χρέη των καναλιών αφορούν τα ίδια και τις τράπεζες - δεν είναι δουλειά του κράτους. Από ότι πάντως ξέρω, μόνο το MEGΑ ήταν υπερχρεωμένο.

      Διαγραφή
    2. https://www.youtube.com/watch?v=mk3mJlpJdSU

      Διαγραφή
    3. Η Ζωή δεν ξέρει τι σημαίνει αξιοπρέπεια. Νομίζει ότι γεννήθηκε για να καμαρώνει που έχει την ευκαιρία να εκμεταλλεύεται την δυστυχία (το παράλληλο νόμισμα που της αρέσει σήμερα ώστε να γραφτεί το όνομα της στην Ιστορία όπως όλα τα άλλα τίποτα τα εγγεγραμμένα) για να αναδεικνύεται στα αξιώματα. Είναι και τιποτένιο το θέαμα της. Δεν θα το δω.

      Διαγραφή

  2. Εννοούν μάλλον 4 πάροχους, σαν τον ΟΤΕ ΤV, με πολλά κανάλια. Ο Παππάς και φυσιογνωμικά παραπέμπει σε μαφιόζο της Νάπολι περισσότερο παρά σε αριστερό. Και αυτή η στοχοποίηση του MEGA ειδικά είναι αχαρακτήριστη, από το 1989 δεν υπήρχε άλλο κανάλι σαν το MEGA με τόσα πολλά καλά σήριαλ δίνοντας δουλειά σε ένα σωρό κόσμο,σε αντίθεση με τον ΣΚΑΙ με τα φθηνιάρικα του εξωτερικού που συνεχώς προβάλλει και τα ντοκυμαντέρ του αίματος από τη ζούγκλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικο αρθρο και απο τον Σταθη τσαγκαρουσιανο.
    Έτσι, μια κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι τα κανάλια είναι τέσσερα. Και αύριο μια άλλη (ή η ίδια) αποφασίζει ότι οι εφημερίδες είναι πέντε― και τα σάιτς έξι! Είναι απλώς αντιδημοκρατικό.
    http://www.lifo.gr/articles/opinions/112274

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όχι μόνο στα μέσα -- Περιμένω τώρα και μιαν έκθεση βιωσιμότητας για το πόσα ταξί θα πρέπει να έχει μία πόλη για να είναι οικονομικά βιώσιμα, και πόσες καφετέριες. Και γιατί όχι και πόσες ποδοσφαιρικές ομάδες?

      Διαγραφή
    2. Α πα πα! Ποτέ δεν θα πειράξουν τα ταξί. Εθνολαϊκιστές και ταρίφες πάνε αγκαλιά!

      Διαγραφή
    3. Εθνολαϊκιστές αυτοί που ξεπουλάν τη χώρα για να μην "βγούμε" εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας; Aυτοκριτική θα κάνει κανείς ή οι είμαστε πιο δογματικοί και από τους παπάδες;

      Διαγραφή
    4. Αυτοκριτική θέλετε να κάνουν επειδή δεν συμφωνούν μαζί σας;

      Διαγραφή
    5. Όχι, επειδή εσκεμμένως απουσιάζει η κοινή λογική από το λόγο τους, έτσι θεωρούνται εθνολαϊκιστές και Μπολσεβίκοι αυτοί που ξεπουλάν την χώρα ενώ δήθεν ο Ελληνικός λαός, που ενώ δέχθηκε να φτωχοποιηθεί αγρίως χωρίς πολλές αντιδράσεις, αρνείται τις τρέχα-γύρευε μεταρρυθμίσεις.

      Διαγραφή
    6. Διαφωνώ ριζικά μαζί σας - αλλά είμαστε εκτός θέματος. Ίσως πρέπει να κάνω ένα ποστ που να αφορά αυτό το περίφημο "ξεπούλημα" που επικαλείστε...

      Διαγραφή
    7. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του γενικού ξεπουλήματος εντάσσεται και αυτό το επεισόδιο με τα κανάλια. Βέβαια σε εισαγωγικά το ξεπούλημα, κύριε Δήμου χορτάσαμε από αλχημείες του λόγου, σε λίγο θα θεωρείται θεωρία συνωμοσίας το ότι κάποτε ζούσαν οι Έλληνες στην Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη. Να γράψετε τί; Hλίθιοι είναι οι περισσότεροι σε αυτόν τον τόπο; Δεν βλέπουν ότι το Ελληνικό κράτος εξαερώνεται;

      Διαγραφή
    8. Δεν θέλει ιδιαίτερη σκέψη το ποιος υποθήκευσε το υποθηκευμένο.

      Διαγραφή
    9. Κύριε Παπαδόπουλε, διαφωνώ ριζικά μαζί σας μιας και οι ΣΥΡΙΖΝΑΕΛΟΠ δεν ξεπουλάνε την Ελλάδα στους ξένους αλλά στους εταίρους μας της Ε.Ε. κάτι με το οποίο συμφωνώ για 2 λόγους: πρώτα από όλα είμαι πεποισμένος Ευρωπαϊστής και δεύτερον δεν θα μπορούν να διορίζουν τους δικούς τους αβέρτα κουβέρτα όπως κάνουν από τότε που μας κυβερνάνε.

      Διαγραφή
    10. Συμφωνώ με τον ΙωάννηΚ - και επαυξάνω. Έχουμε ανάγκη από κεφάλαια, επενδυτές και ικανούς διαχεριστές. Όλα αυτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Άρα προσφεύγουμε σε διεθνείς ομίλους που τα διαθέτουν. Και όχι μόνο ευρωπαίους. Δείτε πως πρόκοψε ο ΟΛΠ με τους Κινέζους και ο ΟΤΕ με τους Γερμανούς.

      Αυτή η ιδέα του "ξεπουλήματος" είναι ψευτοπατριωτισμός. Προτιμάμε να κρατάμε υπερηφάνως δικά μας τα ατού της χώρας και να παραμένουν αναξιοποίητα, ή να τα δώσουμε σε ξένους που θα τα αξιοποιήσουν; Σκεφθείτε το Ελληνικό. Τι το κάναμε εμείς; Σκουπιδότοπο!

      Έχουμε ανάγκη από θέσεις εργασίας, παραγωγή πλούτου, εξαγωγές. Θα μου πείτε ότι θα κερδίσουν οι ξένοι - μαζί με αυτούς όμως θα κερδίσει και ο τόπος!

      Διαγραφή
    11. ΝΔ γράψατε: Τι το κάναμε εμείς; Σκουπιδότοπο! Διαφωνώ, πριν μας κυβενρήσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ αυθαίρετα φύτευαν φυτά στη συνέχεια το έκαναν hotspot :)

      Διαγραφή
    12. Oρθός λόγος έχει πάει εδώ και καιρό για περίπατο, χώρια που ο καθένας αφήνει εκτός ότι δεν τον βολεύει, ας πω αυτά τα λίγα αν και διαπιστώνω ότι ο δογματισμός δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των παπάδων, αυτήν την στιγμή δεν δημιουργούνται παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, παραχωρούνται τα κλειδιά της οικονομίας σε ξένα κράτη, δηλαδή ούτε καν για ιδιωτικοποιήσεις δεν πρέπει να μιλάμε, έχουμε λοιπόν διεφθαρμένους στις κυβερνήσεις και σε νευραλγικά σημεία του κρατικού μηχανισμού που αντί να ανασυντάξουν τη χώρα την διεθνοποιούν προς όφελος ξένων χωρών και εγχώριων μεγαλοαπατεώνων, αυτό δεν γίνεται πουθενά αλλού.
      Οι ψευτοπατριώτες τύπου Κρανιδιώτη, Γεωργιάδη, Σαμαρά μια χαρά συμπορεύονται με τους ψευτοευρωπαϊστές του νεοφιλελευθερισμού και της αριστεράς. Όλους βέβαια, όσο και αν καθυστερεί τη διαδικασία με την παρουσία της η χρυσή αυγή, τους περιμένει πλήρη δημόσια απαξίωση

      Διαγραφή
  4. Συγγνώμη. Όπως σημειώνει ο Λύκος είναι 200 εκατομμύρια και όχι δις. Όταν επιστρέψω σπίτι θα το διορθώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το γελοίο αυτό σόου αποτελεί την κορύφωση του κομπλεξισμού τους. Ηδονίζονται με το να ταπεινώνουν την κεφαλαιοκρατία διά της γραφειοκρατείας και της τυπολατρίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικα και θα παρέβει το Κράτος και θα κατανείμει "δίκαια" τη διαφημιστική δαπάνη. Μέχρι σήμερα αυτό δεν κάνει; Άλλωστε γιατί κάνει διαφημίσεις η ΕΥΔΑΠ και επιβιώνουν εφημερίδες που δεν πουλάνε πάνω από 500 φύλλα την ημέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Παππάς προσπαθεί να γίνει ένας μικρός δικτατορίσκος. Να ελέγχει την ενημέρωση προς όφελος της κυβέρνησης του "τσούρμου της αριστεράς" (κατά Βαρουφάκη). Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα καταφέρει κάτι τέτοιο σε ένα κράτος της Ε.Ε. το 2016. (Πολύ θα 'θελε να 'ναι 1917!). Αλλά πάλι σ' αυτή τη χώρα ποτέ δεν ξέρεις...

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προφανώς πρόκειται για προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ που κινείται εντός των αναμενομένων για μια φασίζουσα αυταρχική αριστερή κυβέρνηση πλαισίων. Προφανώς και δεν υπάρχει η οποιαδήποτε τεχνική ή οικονομική τεκμηρίωση που να στηρίζει τον ισχυρισμό περί τεσσάρων ειδησιογραφικού χαρακτήρα καναλιών.

    ΟΜΩΣ:

    Που κατέληξαν οι τόσες δεκαετίες αναρχούμενου μπάτε-σκύλοι-αλέστε ραδιοτηλεοπτικού τοπίου? Πως διαχειρίστηκαν οι μεγαλόσχημοι καναλάρχες και το στελεχιακό τους δυναμικό την ελευθερία και τους οικονομικούς πόρους που απλόχερα τους προσφέρθηκαν? ... Τα ξέκωλα τσουλιά της πρωινής ζώνης και τα κοσμικά ρεπορτάζ από μύκονο και αράχωβα αποτελούν ενδεικτικές εκφάνσεις του απέραντου τηλεοπτικού χαμαιτυπείου.

    Λοιπόν ... Ένα μέρος του εαυτού μου επικροτεί χαιρέκακα το σχέδιο των παπατζήδων καθώς αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μαζική φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του προσωπικού των τηλεοπτικών θιάσων ενώ θα εξορθολογήσει την αγορά εγχώριων ερωτικών υπηρεσιών τοποθετώντας πληθώρα από τις γαμεύσιμες θηλυκές τηλεπερσόνες-μαϊντανούς στην φυσική τους θέση ...

    ... Στην low budget βίζιτα και στο PR των κωλόμπαρων της τιμημένης ελληνικής επαρχίας. Πρός μεγάλη χαρά όλων εμάς που μας βγάζουν γούστα οι (έστω πρώην) rich & famous του τηλεοπτικού γυαλιού, φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Δήμου συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.
    Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

    Επ’ αφορμής της αναφοράς στο 1984 επιτρέψτε να προσθέσω ότι στη θέση της τηλεόρασης του Όργουελ μπορούμε να βάλουμε το σημερινό ΗΥ και τα έξυπνα κινητά (ό,τι κάνουμε καταγράφεται). Για αυτό και σε λίγο θα θελήσουν να βάλουν και εκεί χέρι.
    Τέλος, όπως και στο 1984 έτσι και τώρα, δεν (θα) ξέρεις ποιόν να εμπιστευτείς. Ακόμα και εσείς μπορεί να είστε … παπατζής .. με αποστολή τον εντοπισμό των .. αντιφρονούντων (στο ρόλο του O’Brien ή του κυρίου Charrington). :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι πληροροφορίες έχουν για εμένα ασήμαντο. Μπορώ να σκέπτομαι και να κάνω τα αντίθετα και να τους διαψεύδω και να τους αδειάζω σταθερά. Πιότερο επικίνδυνη συμμετοχή μου σε κουίζ: 10 + 0Χ10 + 10. Με ρωτάνε αν ξέρω ποια πράξη προηγείται: ο πολλαπλασιασμός ή πρόσθεση. Με καλεί στο τηλέφωνο Ξυνής (Όμιλος ομιλητών) να μου πουλήσει γνώση. Τον βρίζω. Νεοφιλελεύθεροι πλασιέδες έρχονται στο /home. Μας λένε: υπάρχουν ασκήσεις που δεν λύνετε στο φροντιστήριο. Ε, να τις λύσουμε, λέμε. Όχι, δεν γίνεται αυτό και πρέπει να αγοράσετε. Η πόρτα μας.

      Διαγραφή
  10. Έχω ανάμικτες οπτικές για το θέμα των αδειών.

    Θεωρώ σωστό το κράτος να ελέγχει πόση είναι η διαφημιστική πίτα (τουλάχιστον ακόμα). Αυτό συνέβαινε π.χ. στη Φινλανδία, όπου το κράτος έδωσε μια ιδιωτική άδεια τη δεκαετία του 1990 συν μια ακόμα για τοπικά μέσα. Μετέπειτα έδωσε ακόμα μια πανεθνική. Κανένας δεν θα διανοούνταν να ανοίξει με το ‘έτσι θέλω’ ένα σταθμό. (Πόσο μάλλον ένας δήμαρχος – λέγε με Κούβελα!)

    Παράλληλα όμως:
    (1) τα δύο κρατικά κανάλια δεν είχαν διαφημίσεις – ζούσα μόνο από τις συνδρομές. (2) Το τρίτο κρατικό εθνικό κανάλι είχε διαφημίσεις αλλά ήταν μετοχοποιημένο.
    (3) Οι συνδρομές ήταν ανά κάτοικο και όχι ανά σύνδεση (π.χ. στην Ελλάδα έχω σπίτι, μαγαζί και εξοχικό, πληρώνω τρεις φορές συνδρομή).

    Και φυσικά, ήδη από τη δεκαετία του 1960, το κράτος είχε συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή από ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες για να δείξουν πως μπορεί να απαγκιστρωθεί η κρατική τηλεόραση από τη εκάστοτε εξουσία. (Όπως είχε πει κάποτε ο οικοδεσπότης, η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μη χρειάζεται να ανακαλύψει πώς να λύσει τα προβλήματά της. Καθότι κάποιες δεκαετίες πίσω από τα υπόλοιπα δυτικά κράτη, μπορεί να κοιτάξει σε αυτά και να δει τις λύσεις που ανακάλυψαν αυτά.)

    Πέραν αυτών, το σκηνικό που στήθηκε για τις άδειες είναι επιεικώς τραγικό και γραφικότατο. Σόου για ιθαγενείς – σαν να μοιράζουν καθρεφτάκια, αλλά για την καταπολέμησης της διαφθοράς. Μα δεν ντρέπονται;

    Και επίσης, η ΕΡΤ (που για ένα, μικρό διάστημα, κατά την πρώτη περίοδο αυτοδιαχείρισής της είχε επιδείξει ένα υψηλότατο επίπεδο ποιότητας και αντικειμενικότητας) χάθηκε ξανά μέσα στην κομματοκρατία. Είτε ΚΟΚΚΙΝΟ ακούς είτε ΕΡΤ, ένα και το αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχουμε οπτικές για το θέμα αδειών σίγουρα δεν έχουμε οπτικές για ολικές ανακλάσεις και τα παρόμοια αναγκαία. Πανόπτες και τυφλοί συρρικνώνουμε τα ηλιοβόρα δάση.

      Διαγραφή
  11. Αχάριστοι και αγνώμονες συν-σχολιαστές, γιατί δεν αναγνωρίζετε τις προσπάθειες του Μεγάλου μας Τιμονιέρη; Η αόκνως κοπιάζουσα κυβέρνησή μας μεριμνά για τη βελτίωση της καθημερινότητας: τέρμα πλέον το κουραστικό ζάπινγκ, τέλος η φθορά των πλήκτρων του τηλεχειριστηρίου (βαρβαριστί:κομπιούτερ), άφθονος ελεύθερος χρόνος για μελέτη των κλασικών του μαρξισμού και για άλλες ψυχωφελείς δραστηριότητες. Δεν θα περνάμε ατελείωτες μεταμεσονύχτιες ώρες παρακολουθώντας ανούσια τηλεμάρκετινγκ, θα πέφτουμε νωρίς στο κρεβάτι(αμέσως μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου), οπότε έτσι θα επιλυθεί και το δημογραφικό ζήτημα. Αύριο -μεθαύριο ένα ινστιτούτο θα καθορίσει τον αριθμό των τσιγάρων που οφείλουμε να καταναλώνουμε ημερησίως, τους εκδοτικούς οίκους που αντέχει η ελληνική αγορά, τους οίκους ανοχής ανά περιφέρεια και χίλια -δυο άλλα θέματα της ζωής μας. Οι δυνάμεις της αντίδρασης και οι οπορτουνιστικές φράξιες δεν κατανοούν πως όλα αυτά είναι μικρά, προσεκτικά βήματα προς την οικοδόμηση μιας αταξικής κοινωνίας, όπου θα συμβιώνουν αρμονικά (τηρουμένων των αναλογιών) ο εκάστοτε ψεκασμένος απόγονος του Μανιαδάκη με εκείνον του Λαβρέντι Μπέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι κουμουνιστές ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν το «λαϊκό συμφέρον», ως όχημα για να συγκεντρώσουν εξουσία για το κόμμα. Η δημιουργία εξαρτημένων από το κράτος «λαικών μαζών», δηλαδή συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων, ανέργων που φυσικά μοιραία ελλείψει ανταγωνιστικής κουλτούρας, δεν μπορούν να αποδώσουν και να δημιουργήσουν και η επικείμενη φτωχοποίηση τους, μόνο όταν περιβάλλεται από ένα ηθολογικό μανδύα μπορεί να γίνει ανεκτή. «Μπορεί εμείς να μην έχουμε τα υλικά αγαθά των διεφθαρμένων δυτικών, αλλά είμαστε ηθικότεροι από αυτούς». Και για να το πετύχουν αυτό έχουν ανάγκη τον απόλυτο έλεγχο της πληροφορίας. Θέλουν να σηκώσουν σύνορα που θα μα αποκόψουν από τον υπόλοιπο κόσμο, και μόνο μέσα από μια ατέρμονη αριστερή ηθικολογία μπορεί να γίνει αυτό ανεκτό.
    Θα έλεγε κάποιος : να τους σταματήσουμε, να μην αφήσουμε τη δημοκρατία να πεθάνει. Αλλά εγώ δεν συμφωνώ με αυτό.
    Ακόμα και τα ποιο σκληρά κουμουνιστικά καθεστώτα δεν κατάφεραν να ελέγξουν την πληροφορία. Ειδικά στην εποχή του ίντερνετ κάτι τέτοιο είναι αν μη τι άλλο γελοίο. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να τους αφήσουμε να προσπαθήσουν. Να πληρώσει ο Μαρινάκης 17 εκατομμύρια που λένε ότι έδωσε, να προσπαθήσει ο Παπάς να μας πείσει ότι μόνο τέσσερα κανάλια μπορούν να εκπέμψουν κλπ. Να αφήσουμε να ξεδιπλωθεί η ιδεολογία τους ώστε να φανεί το μάταιο των ιδεοληψιών τους. Να ξεριζωθεί μια για πάντα από τον Έλληνα η νοοτροπία του κρατισμού, την μεμψιμοιρίας, της τεμπελιάς.
    Φυσικά θα υπάρξει κάποια καταστροφή, αλλά όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος όλα είναι μια σειρά καταστροφών και συνθέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ηράκλειτος βέβαια έδωσε μία καλή πολύ καλή προσέγγιση (τύπου τής αποκαλυπτικής κατανόησης) του κυττάρων και των σειριακών όλων. Κατάγομαι από την Έφεσο της δεινοσαυροκρατίας.

      Διαγραφή
  13. Χωρίς να παραβλέπω το γελοίο της διαδικασίας, θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου με μερικές ερωτήσεις:

    Ο περιορισμός του αριθμού των αδειών είναι σίγουρα (και πάντα) λάθος;

    Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα έχει καμία επίπτωση στην άποψή σας;

    Εάν το τηλεοπτικό τοπίο σε δύο χρόνια από σήμερα είναι διαφορετικό, υπάρχει περίπτωση να είναι καλύτερο και πως ορίζει κάποιος το καλύτερο;

    Η Νέα Δημοκρατία, με το να σαμποτάρει τον διαγωνισμό και να δηλώνει πως όταν γίνει κυβέρνηση θα δώσει άδεια τηλεοπτικού σταθμού σε όποιον θέλει (άκουσα με τα αυτιά μου τον Φορτσάκη) ποιόν βοηθάει;

    Και τέλος, αν συμφωνούμε ότι ο κατήφορος της τηλεόρασης δεν έχει σταματημό τα τελευταία χρόνια, υπάρχει καμία λύση;


    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να απαντήσω κατ' αρχήν εγώ:

      Ναι, θεωρώ τον περιορισμό λάθος - ιδιαίτερα όταν είναι τόσο στενός. Αν έλεγαν 8 ή καλύτερα από 6 μεχρι 10, ανάλογα με τις προτάσεις, θα το δεχόμουν. Είναι ιδιωτικά κανάλια. Το κράτος οφείλει να τα ελέγχει (οικονομικά, ποιοτικά) αλλά όχι να τα καθορίζει.

      Φυσικά θα έχει (προβλέπω: αρνητική...)

      Το καλύτερο ορίζεται από την προλυφωνία, την εγκυρότητα της ενημέρωσης και την ποιότητα του περιεχομένου. Μακάρι να είναι!

      Η Νέα Δημοκρατία έχει έτσι κι αλλιώς μεγάλη ευθύνη για το σημερινό χάλι - και απλώς κάνει αντιπολίτευση...

      Δυστυχώς το χάλι της τηλεόρασης ανταποκρίνεται στο χάλι της κοινωνίας την οποία εκφράζει και καθρεφτίζει. Είχε πει ο Χιού Γκρην του BBC οταν είχε έρθει να μας συμβουλέψει: "Για να αποκτήσετε BBC πρέπει να γίνετε Άγγλοι".

      Διαγραφή
    2. Ας μην κανουμε το λαθος να αναζητούμε λογική, συνέπεια και σκεπτικό σε όσα γίνονται σχετικά με τις άδειες. Κατά τη γνώμη μου, ο σκοπός της όλης επιχείρησης είναι ακριβώς η αρχέγονη αυτή εικόνα που μεταδίδεται: "οι καναλάρχες" που προσέρχονται επαίτες και όμηροι στη γιούρτα του Αλέξη Χαν να πληρώσουν όσα λύτρα τους ζητήσει για να σώσουν το τομάρι τους. Έτσι ώστε να δημιουργηθεί σημείο αναφοράς για τους προεκλογικούς αγώνες που έρχονται, για το πώς στρίμωξε ο Αλέξης την διαπλοκή. Όπως και σε όλα τα άλλα, μάξιμουμ θέαμα, μηδέν ουσία...

      Διαγραφή
  14. Ας αποχαιρετήσουμε τον Αύγουστο με Τίτο Πατρίκιο.Τα λόγια του είναι μία βαλβίδα εκτόνωσης στη ζέουσα χύτρα του Doncat:"Εκεί που ξανασκέφτεσαι αν γίνεται οι άνθρωποι / να σμίξουν/ όχι μόνο την ώρα μιας επικείμενης καταστροφής / αλλά και μέσα στη βολή των ήσυχων ημερών τους[...] αν γίνεται να συμπορευτείς με τους παντοτινούς χορτάτους/ που τώρα κόπτονται για εκείνους που πεινούν / εκεί που αναλογίζεσαι αν μπορείς ακόμα ν'απευθύνεσαι/ σε όσους απορρίπτουν πριν καν ακούσουνε τα λόγια σου/ να μην σιωπάς μπροστά σ'αυτούς που δεν θέλουνε να ξέρουν / πως όλοι μαζί βαδίζουμε προς τον θάνατο [...]/ εκεί που σταματάς τα πάντα ενώ τρέχουνε οι προθεσμίες/ εκεί που λες όλα αυτά είναι αστεία μπρος στο κυνήγι του ψωμιού/ κι έπειτα βλέπεις ότι χωρίς τις λέξεις τίποτα δεν αποκτά υπόσταση...[...]Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση. [...]Εκεί απάνω η ποίηση βρίσκει τον καθένα μας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην Ελλάδα προσπαθούν να μας πείσουν, πράγμα που δεν είναι δύσκολο μιας και ο καθένας θα έχει σίγουρα γύρω του ανθρώπους που δεν συμπαθεί ή θα βλέπει άλλους που δεν τιμωρούνται, ότι ο λαός επιβάλλει το ήθος του στην πολιτεία και όχι το αντίστροφο, αυτό τους αποφέρει πολλαπλό όφελος ,δεν ξοδευόντουσαν τα πρέποντα χρήματα για υποδομές και ανάπτυξη, οι δημοσιογράφοι επιδίδονταν και επιδίδονται ακόμα σε ηθικολογίες, δηλαδή τα κακώς κείμενα της πολιτείας τα φόρτωναν στον λαό ως προφήτες της Παλαιάς διαθήκης.
    Σε καμιά ξένη χώρα οι δημοσιογράφοι και οι δημοσιολογούντες δεν τρώνε τις σάρκες της πατρίδας τους,και όποιος το επιχειρεί τον τρώει το μαύρο σκοτάδι, αυτά μόνο εδώ γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν προσπαθούν να πείσουν ή να μας κάνουν. Η ερώτηση παραμένει: θα νιώσουμε άσχημα την επόμενη ακριβώς στιγμή ζωής; Αν εμείς κάνουμε έτσι κανένας δεν ευθύνεται. Μου φαίνεται κύριε Παπαδόπουλε ότι θα γράψετε Πολιτεία και Μοναξιά Β' και θα 'ναι χειρότερη από την Α'.

      Διαγραφή
    2. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος καλειδοσκόπιο. Όταν λέει ότι η πατρίδα του είναι υποθηκευμένη δεν μπορείς να του λες "της Παλαιάς Διαθήκης" Παπαδόπουλε. Μιλάει για το παρόν της ζωής και εσύ μιλάς για το τίποτα. Νομίζω ότι ακόμη και αν πει αυτά που εσύ θέλεις να ακούσεις, πάλι θα τον ξεπουλήσεις με τον χειρότερο τρόπο...

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ στο ότι σήμερα που στην Ελλάδα δεν λογαριάζουν ούτε στο ελάχιστο το τι θέλει ο κόσμος, ότι ναι δεν προσπαθούν να πείσουν κανέναν, έχουν την εξουσία να κάνουν ότι θέλουν ανενόχλητοι, και παράλληλα παίζουν θέατρο ισχυριζόμενοι ότι είναι αριστεροί, πατριώτες, δεξιοί, ότι θέλει ο καθένας, μην χαθεί και η αίσθηση της κανονικότητας στο δημόσιο βίο και προκύψουν δυσάρεστες καταστάσεις για τους ίδιους, έτσι ο Παππάς με την μαφιόζικη την φάτσα και τις μαφιόζικες συναλλαγές συνεντευξιάζεται έχοντας δίπλα του τις φωτογραφίες του Μπερλίνγκουερ και του Μπελογιάννη, ο άλλος παραχωρεί τα αεροδρόμια με "πόνο ψυχής" και ο Μητσοτάκης μας μιλάει για την Ευρώπη διότι δεν έχουν κανένα σχέδιο, τουλάχιστον καλό, για την Ελλάδα

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Αυτό με τους Βελουχιώτηδες , του Μπερλιγκουερ και τους Μπελογιαννηδες στους τοίχους των υπουργικών γραφείων των ΕΜΜΟΝΙΚΩΝ και ΙΔΕΟΛΠΗΠΤΙΚΩΝ τύπων [Σπιρτζης, Πολάκης, Παπάς κλπ] αρχίζει να γίνεται χοντρό.
      [ Δεν είδα καμια φορα στα γραφεία των "δεξιών " υπουργών τον καπετάν-Ζέρβα , τον Γρίβα -Διγενή ή τον στρατηγό Τσακαλώτο...].

      Διαγραφή
    6. Δηλαδή τί πρέπει να γίνει άλλο σε αυτόν τον τόπο; Κατάληψη στα χειμερινά ανάκτορα; Αντάρτικο στο βουνό όπως στα 1946; Υπάρχει κοινή λογική; Τί στο καλό υπάρχει μέσα στην κρίση σας; Όταν λες το α προεκλογικά και μετεκλογικά αποδεικνύεσαι απατεώνας εφαρμόζοντας τα αντίθετα και δεν μπορεί κανείς να σε αποπέμψει από τη θέση σου, όταν δημιουργούν ένα δίπολο σκύλλας και χάρυβδης, όταν οι μισοί πλέον δεν ψηφίζουν για διάφορους λόγους, όταν το όχι του δημοψηφίσματος γίνεται ναι, όταν το ένα, όταν το άλλο.. ε τί άλλο να κάνει ο λαός;

      Διαγραφή
    7. Γίνεται, άμα είσαι κάτι μεταξύ Όσβαλντ Σπένγκλερ και Παίσιου

      Διαγραφή
    8. Γνωρίζω έλληνες που θα μου πουν πρόσωπο με πρόσωπο ότι η μικρή Ελλάδα πρέπει να μετέχει στην ΕΕ; Γνωρίζω πολύ καλά. Δηλαδή: τους εγνώρισα κατά την πορεία της ζωής μου. Ξέρω τι κρύβουν. Τα τηλεκοντρόλια τους. Ξέρω ότι θα μου καταφέρουν την καθολική επίκριση. Τους προσπερνώ από τις λευκές λωρίδες της ζωής μου μέχρι τους μυστηριώδεις θάμνους.

      Διαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε ντε!
      Μόνο για δύο λόγους:

      1. Για να ασκήσει πίεση (προέκταση του lobbying) για οιοδήποτε στόχο - άσχετο με την ίδια την τηλεόραση.

      2. Για να κάνει πολιτική προπαγάνδα.

      Ως σκέτη business η TV δεν λέει. Η διαφήμιση είναι λίγη - και μειώνεται - και το κόστος είναι μεγάλο.

      Διαγραφή
    2. Για τη δύναμη του μέσου. Για τον ίδιο λόγο που επενδύουν σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Είναι τυχαίο ότι τρεις από τους υποψήφιους καναλάρχες είναι πρόεδροι ΠΑΕ;

      Χ. Ρ.

      Διαγραφή
  17. Όλη η ανάρτηση είναι αληθινή και ωραία. Μπορώ μόνο να θέλω να τερματίσω την προπαγάνδα και τις άλλες πράξεις. Τους "κεντρικούς παρουσιαστές" σαν γεγονότα. Αδυνατώ να είμαι ανέμελη και να κινούμαι ελεύθερα στο χώρο μου όπως χαίρονται τη ζωή οι διάφοροι κυβερνήτες. Εγώ πονάω. Οι βολεμένοι κρατικοδίαιτοι δωσίλογοι γλεντούν. Βαριέμαι να βρω σύνδεσμο αλλά άκουσα σε εκπομπή τον περιοδεύοντα βουλευτή εποχής Σούρλα (σε εκπομπή με Λαφαζάνη καπνιστή) να λέει στα 1995 για τα προεκλογικά: "έχω γραμμένη την τεχνολογία στα παλιά μου τα παπούτσια". Σα να μην υποψιάζεται ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την επιστήμη για να με συντρίβει ψυχολογικά και άλλως πώς τώρα που ζω. Τι Κριαρά να διαβάσω τι παλιές εκπομπές να δω, η ίδια αλλοπρόσαλλη και κούφια βαρβαρότητα σαν σίδερο οικοδομής μέσα στο μάτι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λίγο άσχετο (μόνο λίγο). Μια τέλεια διαφήμιση:

    https://www.facebook.com/HumbleDigitalAgency/photos/a.1655574854717311.1073741838.1628168480791282/1788225474785581/?type=3&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάνε οι παλιές καλές μέρες στα τέλη '80 αρχές '90, τότε που τα περίφημα κανάλια "ψησταριές ο λεωνίδας" και "εξατμίσεις ο θεόφιλος" ξενυχτούσαν την αθήνα με υπερπαραγωγές.
    'Εχει ενδιαφέρον να μας πει κάποιος ποιος θα πληρώσει τα χρέη των σταθμών που θα κλείσουν (εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) και ποιος θα αναχρηματοδοτήσει τα χρέη αυτων που θα πάρουν άδεια (εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και πάλι). Υποψιάζομται αυτός που θα χρηματοδοτήσει και τη σωτηρία του μαρινόπουλου, ο ιδιώτης και σε τελική οι τράπεζες, δηλ. ο έλληνας φορολογούμενος.
    Στην ελλάδα αν θέλεις να κάνεις κουμάντο, αγοράζεις ομάδα, κανάλι/εφημερίδα και δηλώνεις εφοπλιστής - έμπορος πετρελαιοειδών ή εργολάβος (όσοι δήλωσαν τραπεζικοί/χρηματοοικονομικά μπήκαν φυλακή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος -πολύ σέξυ- λέει ότι Τύπος και Δημοκρατία δεν κάνουν καλή παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Σπίρτζης έχει κουμπαρότητες με τον γιο Καλογρίτσα. Πρέπει ή να παραιτηθεί ή να διοριστεί αμέσως υπουργός εθνικής άμυνας και με το δικαίωμα του να τεθεί επικεφαλής της πορείας στο επόμενο γκέι-πράιντ. Αλλά στην συναισθηματική ΕΕ δεν διδάσκονται τιμιότητες, ευαισθησίες, ευθιξίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλά εσύ δεν μας έλεγες παλια ότι θαυμάζες τον τσιπρα; παλι λαθος;

    Α ξεχασα τωρα εμπιστευεσαι τον κουλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω σε ποιον απευθύνεσαι, αλλά εγώ ουδέποτε δήλωσα ότι θαυμάζω τον ένα ή τον άλλο.

      Διαγραφή
  23. Η επιλογή του τίτλου του ποστ είναι πολύ εύστοχη μιας και με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ μερικοί Έλληνες είναι περισσότερο ίσοι από τους άλλους, γνωρίζω ότι αυτό το γράφει ο Οργουελ στη φάρμα των ζώων αλλά είναι ο ίδιος συγγραφέας.

    Κάνατε ένα μικρό λάθος η ΕΡΤ δεν είναι κρατική αλλά δημόσια :)

    Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ είχαν στη μπούκα του κανονιού το MEGA, το οποίο είναι το καλύτερο Ελληνικό κανάλι, πολύ πριν μας κυβερνήσουν μιας και τα στελέχη τους το μποϋκοτάρανε, ο λόγος που κλείνει έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, άρα έμμεσα πέτυχαν τον σκοπό τους μιας και αυτοί είναι οι βασικότεροι υπεύθυνοι για τη τραγικότατη κατάσταση της οικονομίας μας...

    Στην εποχή της web TV (έχουν ακούσει για το Netflix;) και της ψηφιακής μετάδοσης, οι σταθμοί τεχνολογικά μπορεί να είναι 44 ή και 444. όλοι μας γνωρίζουν ότι ο αριθμός 4 για τα κανάλια είναι αυθαίρετος παρόλο που η διαφημιστική έχει πέσει πάρα πολύ πόσο μάλλον που το κράτος έχει και αυτό 4 κανάλια, δεν γνωρίζω τι είναι χειρότερο: ο περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης, άλλωστε ποτέ τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ δεν έκρυψαν την απέχθεια τους στη Δημοκρατία ή ότι χρησιμοποιούν τα κανάλια για να φτιάξουν τα δικά τους τζάκια, δεν εναφέρομαι μόνο στον Καλογρίτσα αλλά περισσότερο στον Μαρινάκη και στον Ρώσο Σαββίδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σύντομα που θα ανατρέψουμε το δωσιλογικό καθεστώς θα αποφασίσουμε -3- τι θα κάνουμε με την οικονομία μας ακριβώς. Θα κάνουμε πολλά δημοψηφίσματα. Η δημόσια περιουσία θα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη της. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε στους αδιάφορους και άλλους να αποφασίσουν -2- για λογαριασμό μας. Το άλλο πράγμα απλώς δεν υπάρχει στο νου μας. Δεν είναι σημαντικό και δεν είναι κάτι που προκύπτει φυσιολογικά όταν εμείς, οι ζωντανοί, αποφασίζουμε -1- να αμυνθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Ώστε ήταν ναζιστές οι έλληνες που ζούσαν ειρηνικά και περίμεναν καρτερικά την συμφορά. Και είναι ναζιστές όσοι σήμερα ζουν και νιώθουν ότι κάτι δεν γίνεται καλά με την υγεία τους και την υγεία της ανθρωπότητας. Αλλά να τώρα: πώς προκύπτει ο δικός μου χρυσαυγιτισμούλης. Διατίθεται εξήγα λογικιά;

      Διαγραφή
  25. Άκουγα σήμερα το βράδυ τον δημοσιογράφο και αρχισυνδικαλιστή της ΕΡΤ3 Τριανταφυλλίδη σε πανελ της κρατικης τηλεόρασης σχετικό με το θέμα...
    Θεέ μου ανυπόφορος! Εμετός!
    "Η τηλεόραση είναι κοινωνικό αγαθό" -και ανήκει στο κράτος μόνο που δεν είπε.
    Ας δούμε λοιπόν πως θα τα βγάλουν πέρα στο εξής με τους Μαρινάκηδες και τους Σαββίδηδες οι [όχι και τόσο ντε...] άφθαρτοι του ΣΥΡΙΖΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παλιότερα το φλέγον ερώτημα ήταν "Μα που κατουράνε τέλος πάντων οι περιπτεράδες;"
    Τωρα πιό πολύ με καίει το
    "Που κατουράνε οι εσώκλειστοι Λιαρέλης Καλογρίτσας , Μαρινάκης και λοιποί..."
    Φοβούμαι πως τους έχουν περάσει καθετήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  28. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! Περιμένοντας την απόφαση (φαντάζομαι πως σήμερα θα βγεί - δεν θα αντέξουν άλλο οι έγκλειστοι) για να την σχολιάσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κάτσε μην έχουν έρθει ήδη στα χέρια κι αρχίζουν και βγαίνουν από κει μέσα με μαυρισμένα μάτια και μώλωπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους! Επιτέλους ήρθε η μέρα που θα πάω διακοπές και όλα τα νέα θα τα μαθαίνω από το blog.
    Ειδικά για τον οικοδεσπότη μας θα βρώ την αυθεντική συνταγή μαιντανοσαλάτας και όποιος ενδιαφέρεται για συριανή κάπαρη, ας το δηλώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Ντίτα, σε ζηλεύω! Φέτος δεν θα πάω στη Σύρα (έτσι την έλεγε η μητέρα μου) αλλά στην δεύτερη πατρίδα μου το Μόναχο.

      Κάνε μία βόλτα στην Ντελαγκράτσια και χαιρέτισε μου τον προγονικό πύργο...

      Διαγραφή
    2. Μα, τον Πύργο να μην χαιρετήσω, από παιδί τον θυμάμαι! Ξέρω κάθε γωνιά του κήπου του γιατί παίζαμε με τις μικρές Κουλούρη που ήταν φίλες μου.

      Κι'εγώ Σύρα την λέω, επειδή έτσι την έλεγε και η μητέρα μου.

      Διαγραφή
    3. Εγώ κ. Δήμου, ζηλεύω εσάς που θα πάτε στο αγαπημένο μου Μόναχο!!! Ζηλεύω αφάνταστα!!!
      Να πάτε με το καλό και να φάτε κι ένα βούρστ στην υγειά μας! Ελπίζω μετά σε ένα ποστ πλούσιο σε φωτογραφίες και νέα, ακόμη και για τη Μπάγερν!

      Χ. Ρ.

      Διαγραφή
    4. Εζησα εκεί έξη υπέροχα χρόνια. Το ξέρω καλύτερα από την Αθήνα. Το επισκέπτομαι συχνά - εκεί άλλωστε είναι και ο Γερμανός εκδότης μου. Παρόλο που με κουράζουν πια τα ταξίδια, είπα να κάνω μία εξαίρεση - κι ελπίζω να πάει καλά.

      Διαγραφή
  31. Μπα, έχουν ήδη τελειώσει και το τραβάνε για να αυξήσουν το suspense. Να φανεί και πιο δύσκολο και σπουδαίο. Ίσως να περιμένουν και τα βραδινά Δελτία Ειδήσεων για μεγαλύτερη θεαματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κάποιοι σκοτεινοί τύποι και ένας εκπρόσωπος των Ρώσικων συμφερόντων που εμφανίζεται στα δημόσια πράγματα χωρίς να έχει ακόμα επιχειρήσει να μάθει να μιλάει Ελληνικά-αυτά μόνο εδώ, πουθενά αλλού-θα πάρουν τη θέση των παλιών "νταβατζήδων", ποιος θυμάται τον βασικό μέτοχο και την δυναμική παρέμβαση της ΕΕ προς όφελος των "νταβατζήδων"; Έτσι είναι, όταν καταφεύγεις συνεχώς στον εξωτερικό παράγοντα θα έρθει η στιγμή που δεν θα σε χρειάζεται πλέον και θα σε βγάλει από τη μέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Θα προσχωρήσει στο στρατόπεδο της αδιάφορης ηλιθιότητας ως προς το μέλλον της Ελλάδας ο ιατροδικαστής μιλώντας που αναμιγνύει τον θάνατο με το κύρος της κρατικής εξουσίας και καλούμενος στην απόκριση του κι ανταποκρινόμενος σκελετώδη εξήγηση του τηλεοπτικού θεάματος αν μου μιλήσει γι' αυτό που πρέπει σήμερα να κάνουμε για την πατρίδα μας; Σπανίως το τηλεοπτικό θέαμα βγάζει γέλιο. Όπως εδώ που αποδεικνύεται "φιλοσοφικά" ότι μόνον οι μελλοθάνατοι σοβαρά μπορούν -και μόνον αυτοί- να εννοούν σαν ζωτική δύναμη τις εμφανίσεις γυαλιά. Οι πόνοι τους είναι αφόρητοι...με κόβουν σαν στιλέτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  34. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

    Έπεσα μέσα στις προβλέψεις μου κατά 75% (ή τρία τέταρτα). Ήμουν σίγουρος ότι θα έπαιρνε ο Μαρινάκης (είναι ο τύπος που δεν δέχεται ήττες), ο Καλογρίτσας (ο «δικός μας άνθρωπος») και ο Αλαφούζος (για άλλοθι και ξεκάρφωμα). Για την τέταρτη θέση πότε έβλεπα τον Σαββίδη και πότε τον Κοντομηνά (λόγω Λαζόπουλου). Είχα υποτιμήσει τον Όμιλο Κυριακού.

    Ο Παππάς πρέπει να είναι ευτυχής. Μάζεψε ένα κάρο λεφτά (σχεδόν 250 εκατομμύρια), έκανε το μεγάλο σόου, έχει δύο δικούς του μέσα να σιγοντάρουν την ΕΡΤ, έναν ουδέτερο και έναν αντίπαλο για ισορροπία και επίδειξη αντικειμενικότητας.

    Τώρα τι ποιότητα τηλεόρασης μπορεί να περιμένει κανείς από τύπους σαν τον Μαρινάκη και τον Καλογρίτσα, δεν μπορώ να φανταστώ. Ευτυχώς υπάρχουν τόσες εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να μην δω ποτέ τα κανάλια τους…

    Ας ελπίσουμε πως τα νέα κανάλια θα απορροφήσουν το προσωπικό αυτών που κλείνουν - ώστε να υπάρξει η δυνατόν μικρότερη ανεργία.

    Δικά σας συμπεράσματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε φτωχοί και αμόρφωτοι μέσα στην πατρίδα μας και αφού δεν ξέρουμε τα οικονομικά της φιλοσοφικής και τα οικονομικά της νομικης τι να πούμε.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς όπως τα λέτε στον επίλογο! Ακριβώς!

      Χ. Ρ.

      Διαγραφή
  35. Σε ό,τι αφορά τους νεοεισερχόμενους, μόνο αηδία από τον κυνισμό των κρατούντων μας, η οποία όμως δεν αποτελεί πλέον έκπληξη.
    Μεγαλύτερη εντύπωση μου προκάλεσε η ζαμανφού στάση Βαρδινογιάννη και τα λίγα λεφτά που πρόσφερε. Είναι σαν να αποδεσμεύεται, ως όμιλος και ως επιχειρηματικό μέγεθος, ένα-ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που στην Ελλάδα κατεξοχήν τα παίρνεις για influence-peddling. Σα να μην τα χρειάζεται πλέον ο Βαρδινογιάννης όλα αυτά τα trappings... Πρώτα-πρώτα τον Παναθηναικό, μετά το Μέγκα και τώρα τον Σταρ (ο οποίος, όμως, κάλλιστα μπορεί να συνεχίσει ως θεματικό κανάλι, παίρνοντας μαζί του και μεγάλο μέρος του διαφημιστικά σημαντικού ακροατηρίου των 16-35 χρόνων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Επιτυχημένο. Μοιάζει πολύ στην θεότρελη νεκρώσιμη ακολουθία. Πάντως αν υφίσταντο ιδιωτικά κανάλια στα 1955 θα τα είχε στην ιδιοκτησία του το οικογένεια Καραμανλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. 250 εκατ. με 200 διαφημιστική πίτα! Θα τα γλιτώσουν από φόρους (αποσβέσεις); Θα αυξηθεί η πίτα σε βάρος τελικά των καταναλωτών; Θα οργιάσει η διαπλοκή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς τα χρήματα των αδειών δεν θα βγούνε από την λειτουργία των καναλιών. Μπορεί η κυβέρνηση να υπερηφανεύεται ότι κέρδισε 250 εκατομμύρια αλλά στην πράξη πέτυχε δύο αρνητικά πράγματα:

      1. Κατέβασε το επίπεδο της Ελληνικής Τηλεόρασης. Αναγκαστικά θα πρέπει τα νέα κανάλια να βγάλουν το πιο φτηνό πρόγραμμα για να πατσίσουν τις προκαταβολές και τις δαπάνες για τον εξοπλισμό. Η τηλεόραση είναι ακριβό μέσο.

      2. Ενισχύει τη διαπλοκή - επειδή ακόμα και με το πιο φτηνό πρόγραμμα δεν θα βγαίνουν, ουσιαστικά τους εξωθεί σε αυτή. Αλλιώς θα χρεωκοπήσουν γρήγορα.

      Διαγραφή
  38. Η εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου με έναν τύπο σαν τον Μαρινάκη μοιάζει με σουρεαλιστικό σκίτσο του Αρκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο μάγος της φυλής02 Σεπτεμβρίου, 2016 11:19

      Όποιος ψειριάρης φλέγεται να αποδώσει την υγεία στο θέαμα το υγιαίνει και δίχως Μαρινάκι.

      Διαγραφή
  39. Επτά ημέρες πολιτικός μηχανικός. Την ενάτη ξεκουράζομαι. Και αναπολώ των ημερών της ευρωπαϊκής αληθείας λεμονιές, προβλέψεις, ξόρκια:
    Κωνσταντίνος Γείτονας: "Οι έλληνες αγνοούν. Η ύπαρξη του ευρώ εξασφάλιση για το οικογενειακό εισόδημα".
    Με τους διαπλεκόμενους καναλάρχες του ηγέτη του Κωνσταντίνου Γείτονα, Τσίπρα, θα αλλάξει ριζικά ο προσανατολισμός της αλήθειας έτους 2008. Δε θα διορίσουν ξανά πονηρούς και χαζούς (αλά Γείτονα) να λένε ότι ο φόνος της ζωής είναι η από δημοσιογράφους της ζωής εξυγίανση τηλεοπτικού τοπίου...
    Ούτε ότι για να με δεχθούν στις συζητήσεις πολιτισμού τους και ζωής πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα νιώθω άσχημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Επιτυχία του Τσίπρα σίγουρα τα 246μύρια. Να λοιπόν ο τρόπος να πληρωθούν τα ΕΝΦΙΑ του Χαμόγελου του Παιδιού και του Ασύλου Ανιάτων γαι να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει το κράτος.

    'Εχοντας σχέση με τον χώρο των κατασκευών, γνωρίζουμε από πριν με ποιο περίπου ποσοστό έκπτωσης σε προσφορά έργου μία εταιρεία "δεν μπαίνει μέσα". 'Οταν η έκπτωση είναι μεγάλη, γνωρίζουμε ότι παίρνει το έργο η εταιρεία για να καθυστερήσει τα δάνειά της αυξάνοντας το ανεκτέλεστο ή θα τα βγάλει από αλλού (αλλαγές αντικειμένου, μελετών κλπ) ανάλογα με τις "γνωριμίες" της. Εδώ εκτός από τις διαφημίσεις (250μύρια στο σύνολο) πρέπει να πληρωθούν μισθοί, λειτουργικά, δάνεια, αποσβέσεις κλπ. Βγαίνουν? Αν όχι, κάτι άλλο θα κάνουν για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω (τουλάχιστον, δε μιλάω για κέρδος).

    Φοβάμαι ότι η χαμηλή ποιότητα θα είναι το λιγότερο μπροστά σε αυτό που μας περιμένει, ήδη ο Σαββίδης αυτοανακυρήσσεται σε εθνικό ευεργέτη και μεγάλο νικητή του διαγωνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ο Ευρωπαϊσμός αλά ψευτο-γκρέκα είναι κάτι σαν την μαφιόζικη περίοδο του Γιέλτσιν, τώρα πραγματικά θα γίνουμε Βουλγαρία, θα κυβερνάν ανοιχτά ή θα διεκδικούν την διακυβέρνηση μαφιόζοι ενώ φαντασιόπληκτοι δημοσιογράφοι τύπου Βαξεβάνη θα γράφουν για το τέλος της ανομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Θέλει να περάσει από το συν τω χρόνω στο συμποσούμενος, ο ιδιοκτήτης του καναλιού Αρτ. Τι πρέπει να διαβάσει για να βασανιστεί ικανά ώστε να νιώσει τι σημαίνει πόνος. Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής εκτόξευσης μη επανδρωμένου πυραύλου (Falcon 9) της SpaceX στο Κέιπ Κανάβεραλ θα γράψουν τα σημερινά νεκρά μέσα αθρόας τηλεπικοινωνίας. Άρα οι ιδιώτες, είτε πύραυλο πετάνε είτε τους χαρίζουμε την οικονομία για να την οργανώσουν, παραμένουν άχρηστοι και χρειαζούμενο να περιοριστούν σε απλούστερες δραστηριότητες και να αφήσουν τις αποφάσεις στους επιστήμονες. Φυσικά για να αποφασίσουμε ποιοι είναι οι επιστήμονες θα ρωτήσουμε τους φιλοσόφους. Βήμα δεν θα κάνουμε σαν συνιστώσα ζωής αν οι ειδικοί φιλόσοφοι, χρονισταί και άλλοι, δε μας σημαδοτήσουν πράσινα. Χρονοκέφαλος καιρός - δηλώνομαι χρονοφρουρός. Για να ξέρω ότι αν ο Πλάτωνας μιλάει για την ποίηση, η σημερινή ζωή ανήκει στο παρελθόν και το γεγονός, ότι ζει, δεν είναι κάτι σημερινό, άρα στο παρελθόν ετέθησαν θεμέλια και η ζωή μου είναι υποσημείωση στο έργο θεμελίων. Αλλά, αν η ζωή υποσημειώθηκε (σαν δυνατότητα ζωής) παλαιόθεν, τότε εγώ δεν ζω, έχω πεθάνει, άρα να ζήσω σαν σκουπίδι σε χρυσή χωματερή. Από εδώ και ότι η φιλοσοφημένη ζωή μου είναι γι' αυτούς μελέτη θανάτου. Αν δεν είμαι μελέτη του θανάτου μου, πώς θα εκμπέμπει ο συμποσούμενος και ο συν τω χρόνω για να με μελετάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Το σωστό ...να λέγεται:

    http://www.lifo.gr/uploads/image/1055626/6_2.jpg

    :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Για να θυμηθούμε και το προηγούμενο ποστ. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Γράκχος μάς προσέφερε επί τριήμερο θέαμα εντυπωσιακό: οι αλλόπιστοι φαγωνόντουσαν μεταξύ τους, χωρίς να απαιτείται η παρουσία λιονταριών στην αρένα. Τώρα, κραδαίνοντας τη ρομφαία της παταχθείσης διαπλοκής, θα ανηφορίσει στη συμπρωτεύουσα, για να μοιράσει ψιχία άρτου στους υπηκόους του. Ίσως έτσι λησμονήσουν οι καημένοι πως το θησαυροφυλάκιο της αυτοκρατορίας παραμένει άδειο και ότι η κοινωνική της συνοχή έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι υπήκοοι του. Είναι άνθρωποι που πονάνε γιατί ποτέ κανένας πολιτισμός δεν τους αγάπησε αρκετά για να τους βοηθήσει να ζήσουν. Οπωσδήποτε κάποιος που παραδίνεται στο θέαμα δεν αφιερώνει αρκετές στιγμές στην μέριμνα της υγείας του.

      Διαγραφή
  45. Θα χάσουν τα σπίτια τους...δηλαδή: έτσι ή αλλιώς θα βρεθούν στο δρόμο...και αυτό δεν τους πειράζει να γίνει με τον σημερινό πρωθυπουργό...καλύτερα με τον επόμενο (θα ήταν)...αλλά έως που να χάσουν τα σπίτια τους...αντιπολιτεύονται. Εντιμότητες και διαύγειες. Είναι τώρα αυτοί οι ίδιοι που αποφάσιζαν πριν την κρίση και τους είχαμε στα μέσα και στις σκέψεις ταγμένους να μας οδηγήσουν. Θάνατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αλ.Αλαβάνος: «Η διαδικασία για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ήταν σαν να ενορχήστρωνε μια σατανική τελετή κάποιος μαφιόζος»
    "Αντί για την αναζήτηση κάποιων όρων ποιότητας, παιδείας, πολιτισμού, το μόνο που εναγώνια ζητούνταν ήταν το τίμημα".
    "Ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγείται πια από τη λογική «όλα τα αγαθά του λαού τα ξεπουλάμε». Η ίδια λογική που παρέδωσε όλη τη δημόσια περιουσία για εκποίηση σε ένα ταμείο που ελέγχουν οι ξένοι εφαρμόσθηκε άψογα και στο ζωτικό για την πορεία του λαού μας χώρο της ενημέρωσης και του πολιτισμού."
    Ωραίο: "χωρίς φτώχεια χωρίς ανεργία χωρίς χρέος χωρίς ευρώ". Χωρίς ευρώ. Οι λαοί κάποτε διαγράφουν τα χρέη που τους φορτώνουν άραγε ποιοι. Τι να ήταν άραγε ο "ωχαδερφισμός" που μας βάρυναν με αυτόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια ο κύριος Αλαβάνος πούλησε τη βίλα του στο Woluwe-saint-Pierre, η αντίστοιχη Κηφισιά των Βρυξελλών; και απαρνήθηκε τη σύνταξη σε ευώ των Ευρωβουλευτή;;; Είμαι σίγουρος ότι τα έχει κάνει και έχει δώσει τα χρήματα στους άπορους :P

      Διαγραφή
    2. Το πιο εύκολο όταν σκέπτομαι τα χρήματα και τα ακίνητα είναι να χάσω το μυαλό μου. Ο Αλαβάνος λοιπόν έχει καταφέρει κάτι σημαντικό. Να μην σκέπτεται δωσιλογικά. :>

      Διαγραφή
  47. Αρθρο του Κωνσταντίνου Ζούλα:http://thecaller.gr/callers-choice/zoulas-giati-kalogritsas-marinakis-pontarisan-tetoia-posa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Και του Πάσχου Μανδρεβάλη: http://thecaller.gr/callers-choice/mandravelis-gia-adies-stoxos-tsipra-epeteuxthi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Μακάρι να ήταν σημαντικό να ήξερα όλες τις λεπτομέρειες περί τα ΜΜΕ και τις πιο συγκλονιστικές αλήθειες και τα οικονομικά νόμιμα και παράνομα συμφέροντα. Θα ήταν εύκολο να ψάξω και να τις βρω και να τις μάθω και να πετύχω και ένα σχετικό εύρημα και κατόρθωμα αλήθειας. Μα δεν μπορώ να ζήσω έτσι. Ούτε μπορώ να συγκρατώ τα ασήμαντα που απλώς αναπαράγουν νεκροφάνεια.

    Στις τρεις χαράματα Ομόνοια,
    σαν σ' ένα όνειρο θολό,
    γωνιά και στέκεις, ακούς κυνηγητό,
    κάτι σαν τρέχτε, φονικό.
    Γωνιά και στέκεις, κάτι σαν φονικό
    ή γύρνα πίσω, σ' αγαπώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Θέλω να καταργήσω τους χαρούμενους πολεμικούς ανταποκριτές, τον ιδιώτη που προσφέρει εργασία. Απαράδεκτες καταστάσεις. Μέχρι όμως να καταφέρω να ρυθμίσω σωστά τα πράγματα της επιβίωσης, θέλω να τους φορολογήσω και να τους στύψω. Αυτό σημαίνει μια πατρίδα με δημοκρατία, χωρίς Ευρωπαϊκή Κατοχή. Δεν μπορώ λοιπόν ανέμυαλα να λέω τι θα έπρεπε να γίνει και το πως, αφού δεν αποφασίζω για την Ελλάδα. Αποφασίζουν σήμερα οι δωσιλογούντες στους κατακτητές τραπεζίτες και στις αγορές. Τι θα κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.