Κυριακή, Ιουλίου 17, 2016

Οστρακισμός

Χαρτί δεν υπήρχε, πάπυροι πανάκριβοι
έγραφαν σε θραυσματα αγγείων
Μία καινοτομία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, που – περιέργως – δεν μεταφέρθηκε στις διάδοχες δημοκρατικές μορφές πολιτεύματος. Ο περισσότερος κόσμος την ξέρει από το ανέκδοτο με τον Αριστείδη τον Δίκαιο, που αναφέρει ο Πλούταρχος. Επίσης ο περισσότερος κόσμος την αποκαλεί λανθασμένα: «εξοστρακισμό». Αλλά αυτή ήταν η συνέπεια: η εξορία μέσω οστρακισμού. Γι αυτό και οι ξένοι την αποκαλούν σωστά: ostracism.

Το τι ήταν το ξέρετε. Αντιγράφω την Wiki:  Ο οστρακισμός γινόταν ως εξής: μία φορά κάθε χρόνο, στην έκτη πρυτανεία, μαζεύονταν όλοι οι Αθηναίοι πολίτες στην Εκκλησία του Δήμου και προσπαθούσαν όλοι μαζί να αποφασίσουν γιατί και αν θα έπρεπε να κάνουν οστρακισμό, τη χρονιά εκείνη. Εάν οι Αθηναίοι έκριναν πως δεν υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο τότε δεν γινόταν οστρακισμός. Εάν όμως έκριναν πως έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο, τότε έφραζαν την Αγορά και δημιουργούσαν, στην όγδοη πρυτανεία, έτσι έναν περίβολο, που τον διαιρούσαν σε δέκα τμήματα, με κοινή είσοδο. Σε αυτά εισερχόταν κάθε πολίτης, ανάλογα με τη φυλή που ανήκε και άφηνε ένα Όστρακο (θραύσμα πήλινου αγγείου), όπου είχε γράψει το όνομα του πολίτη του οποίου την εξορία επιθυμούσε. Για να εξοριστεί κάποιος έπρεπε το όνομά του να βρεθεί σε περισσότερα από 6.000 όστρακα. Ο πολίτης που καταδικαζόταν είχε διορία δέκα ημερών για να τακτοποιήσει τις προσωπικές του υποθέσεις. Αρχικά, η εξορία διαρκούσε δέκα χρόνια αλλά αργότερα μειώθηκε σε πέντε.

Από την έκτη ως την όγδοη πρυτανεία μεσολαβούσαν δύο μήνες – κι έτσι ο πολίτης είχε καιρό να σκεφθεί αν και ποιον θα ήθελε να διώξει από την πόλη. Ας σημειώσουμε πως ο οστρακισθείς δεν έχανε την περιουσία του, ούτε τα πολιτικά του δικαιώματα, ούτε υφίστατο κάποια άλλη ποινή.

Δεν είναι παράδοξο; Η εκλογική δύναμη των πολιτών δεν αποφάσιζε μόνο για το ποιος θα αποκτούσε πολιτικό αξίωμα – αλλά και για το ποιος δεν θα μπορούσε να το αποκτήσει – ούτε καν να επηρεάσει τις εκλογές.

Είχε και άλλα παράδοξα η Αθηναϊκή Δημοκρατία (π.χ. τα αξιώματα που μοιράζονταν με κλήρο: απόδειξη για την ισότητα των πολιτών – αλλά και διαδοχική εκπαίδευση πολλών στην διαχείριση του κράτους). Αλλά ο οστρακισμός μου φαίνεται εκπληκτική επινόηση. Αντί να δολοφονήσεις ή να φυλακίσεις έναν βλαβερό ή επικίνδυνο για την Δημοκρατία άνθρωπο – τον έστελνες δέκα χρόνια εξορία (όπου, συνήθως, περνούσε και καλά: σε κάτι αυλές τυράννων, ή Μεγάλων Βασιλέων…).

Τι θα λέγατε για την επαναφορά του; Και ποιόν θα εξοστρακίζατε σήμερα; 

70 σχόλια:

  1. Καλημέρα - καλημέρα.
    Δεν πρόλαβα να γράψω ότι δεν διαβάζω εδώ κάτι χρήσιμο και νάσου ο οστρακισμός!
    Όποτε μαθαίνω πλέον και χρήσιμα πράγματα και όχι άχρηστες διασταυρωμένες (αλλά βαρετές) πληροφορίες.
    Βγάζω και κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.
    Τα οποία δύναμαι να μοιραστώ μαζί σας.
    Μαθαίνω ας πουμε ότι "Χαρτί δεν υπήρχε, πάπυροι πανάκριβοι έγραφαν σε θραύσματα αγγείων"

    Συμπέρασμα Πρώτο:

    Δεν έγραφαν - χάρασσαν (βλέπε φωτό)

    Άρα, θα μπορούσε αβίαστα να συμπεράνει κανείς - ειδικός δεν είμαι- ότι: γι' αυτό όλα τα γράμματα της εποχής εκείνης στις επιγραφές έχουν γωνίες σε στιλ "Μ" "Σ" "Ε" (ακόμα και το "Ο" ή το "Θ" έχουν γωνίες…) και δεν είναι στρογγυλεμένα όπως σήμερα . Έχεις δοκιμάσει ποτέ να χαράξεις το Ο ή το Θ; Δοκίμασε και θα καταλάβεις τι εννοώ…
    (Και μία απορία: γιατί δεν μας τα μάθαιναν έτσι στο σχολείο;)

    Συμπέρασμα Δεύτερο:

    Οι πάπυροι ακριβοί, το χάραγμα παν- δύσκολο
    Άρα, για να γραφεί κάτι θα πρέπει να αξίζει πραγματικά τον κόπο - το ακριβώς αντίθετο δηλαδή με σήμερα, ποτέ δεν ήταν ποιο εύκολο να γράψει κάποιος κάτι και να το διαβάσουν πολλοί, πατάς απλά μερικά πλήκτρα, κάνεις και μερικά "κλικ" και η σκέψη σου μεταφέρεται στα πέρατα του κόσμου -αξίζει δεν αξίζει- ποιος ασχολείται. Το δε οικονομικό κόστος ανύπαρκτο.
    Στο μέλλον με την φωνητική γραφή προβλέπω ότι το πράγμα θα χειροτερεύσει. Σκεφτείτε λόγο χάρη να έπρεπε να χαράξω το παραπάνω κείμενο…. Από 200 λέξεις θα το είχα κάνει 20!
    Ποιόν βοηθά όμως αυτό;
    Αυτόν που γράφει - όχι, αυτόν που διαβάζει - χειρότερα…
    Επομένως να ένα κίνητρο τότε να σκέπτεσαι πολύ και να μιλάς (γράφεις) λίγο.
    "το λακονιζειν εστι φιλοσοφιν" δεν ήταν απλά μια φιλοσοφική στάση και μια άποψη ζωής ήταν πρωτίστως ανάγκη!


    ΥΓ
    Έγραψα τόσα πολλά αλλά για το ερώτημα - την ταμπακιέρα που λέμε- τίποτα, αλλά είπαμε τζάμπα είναι ο… ηλεκτρονικός" πάπυρος" στις μέρες μας!

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε προέκταση τον παραπάνω σκέψεων:
      Το προτέρημα της Λακωνικότητας
      Αφού οι αρχαίοι Έλληνες αναγκάζονταν να γράφουν Λακωνικά με τον καιρό θα τους γινόταν συνήθεια και θα περνούσε και στην καθημερινή ομιλία τους (εξαίρεση οι γυναίκες και τυπάκια σαν το D. - γι αυτό ίσως και να θεωρούντο κατώτερα όντα…)
      Και αφού τα πρότυπα τους μιλούσαν έτσι ο λαός απλά ακολουθούσε μιμούμενος …πολύ σκέψη, λίγη και συμπυκνωμένη ομιλία και γραφή (βοηθούσε και η δοτική σε αυτό…) σήμερα τα ακριβώς αντίθετα.
      Όσο για τα ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη;
      Το χάραγμα και η γραφή στον πανάκριβο πάπυρο δεν συγχωρεί, οπότε υποθέτω ότι είχαν και κίνητρο για να μαθαίνουν να γράφουν σωστά -στις μέρες μας, ποιος ασχολείται; grekenglish…!"
      ---
      Βέβαια από την άλλη ότι κερδίζει κανείς με την λακωνικότητα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι χάνει σε αυθορμητισμό - άρα και σε συναίσθημα (ειδικά εάν δεν έχεις εκπαιδεύσει τον εαυτό σου να μιλά - σκέπτεται λακωνικά).
      Αλλά για αυτό δεν υπάρχει η ποίηση;

      D.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως φαίνεται πως δεν είσαι πολιτικός... Το σύνδρομο στέρησης της εξουσίας είναι άγριο βασανιστήριο!

      Διαγραφή
  3. Οστρακισμός. Δηλαδή να είναι η Δημοκρατία proactive κι όχι reactive. Κι έτσι να ξεπεράσει το πρόβλημα της χρονικής υστέρησης που περιέγραψε ο Heinz στο προηγούμενο post σας και σας βρήκε σύμφωνο. Και ανασύρατε τον οστρακισμό που σαφώς είναι παράδειγμα proactive δράσης.

    Τον οστρακισμό, θεσμό ενός πολιτεύματος, της Αθηναϊκής δήθεν δημοκρατίας που την μειοψηφία πάντα την αφάνιζε και ενίοτε την σφαγίαζε με προγραφές πόρτα πόρτα. Που δημοκρατία ήταν μόνο στο όνομα αφού στην πράξη επρόκειτο για μερικές ανορίωτες κωλοπαρέες που αλώνιζαν με λαοπλάνους. Που κάθε ψηφοφορία ήταν ένα διχαστικό δημοψήφισμα γι’ αυτό και κράτησε μόνο είκοσι πέντε χρόνια. Τα άλλα είκοσι πέντε κρατιόταν επειδή η Αθήνα τράβαγε κόσμο λόγω εμπορίου. Κι όταν τελείωσε κι αυτό, πάπαλα.

    Όχι κ. Δήμου. Δημοκρατία σημαίνει συνθετική άποψη. Σημαίνει σεβασμός στην μειοψηφία. Κάτι που έλειπε εντελώς από την αρχαία Αθήνα.

    Το πόσο προβληματικό ήταν εκείνο το πολίτευμα φαίνεται στο δημοψήφισμα του Brexit. Ήρθε 48-52. Ωραία. Ο αρχαίος ελληνικός απλοϊκός νους λέει: το 52 είναι παραπάνω από 48. Άρα να βγούμε απ’ την Ευρώπη. Και αυτό το πρόβλημα έχουν τώρα οι Άγγλοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Διότι υπάρχει το τεράστιο 48. Και επειδή σήμερα είμαστε πλέον πιο έξυπνοι από τους αρχαίους Έλληνες πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα σχέσης Αγγλίας - Ε.Ε. που να απεικονίζει το 52, το 48 και την αποχή, ΑΚΡΙΒΩΣ. Και πάλι θα είναι ελλιπής η όποια φόρμουλα διότι το δημοψήφισμα, δηλαδή το στυλ της αρχαίας Αθήνας, εκφράζει πάντα την ΣΤΙΓΜΗ. Είναι φωτογραφική αποτύπωση. Η φωτογραφία όμως φθείρεται και παλιώνει ενώ ο κόσμος προχωράει.

    Το κοινοβούλιο είναι σαφώς βελτίωση του αρχαίου Αθηναϊκού πολιτεύματος. Γιατί ναι μεν η πλειοψηφία νομοθετεί αλλά η μειοψηφία ούτε σφαγιάζεται ούτε φιμώνεται. Και οι Άγγλοι, εφευρέτες του Κοινοβουλίου την πάτησαν σαν αγράμματοι εφαρμόζοντας ‘πολιτειακή τεχνολογία’ προγενέστερη της δικής τους.

    Και για να μην πείτε ότι υπεκφεύγω. Ναι ο Μέρντοχ πρωτοστάτησε στο Brexit και μία λύση θα μπορούσε να ήταν ο οστρακισμός όταν αποκτούσε το ένα Μέσο μετά το άλλο. Αυτό λύνεται πολύ απλά με έναν αντιμονοπωλιακό νόμο: θα έχεις ένα και μόνο ένα Μέσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα είχα δυσκολία να επιλέξω μεταξύ των λαϊκιστών πολιτικών που μας κυβερνούν αυτή τη στιγμή. Δεκάδες στην λίστα.

    Το θέμα είναι ότι ως "εργαλείο" ο οστρακισμός, δεν θα οδηγούσε σήμερα στην αποπομπή όλων όσων δεν χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων; Ο κόσμος θα έδιωχνε όλους όσους προσπαθήσαν να "σπάσουν αυγά" για να αλλάξει κάτι στην χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το θέμα δεν είναι ποιόν θα [εξω]στράκιζα εγώ ή εσείς, αλλά ποιόν θα διάλεγε το Ελληνικό εκλογικό σώμα. Και μετά το περυσινό δημοψήφισμα έχει κλονιστεί αρκετά η εμπιστοσύνη μας στην κρίση της Ελληνικής κοινής γνώμης (για να το θέσω ΠΟΛΥ ευγενικά).

    Θα έπαιζε ρόλο ο αριθμός ψήφων που θα έμπαινε ως πλαφόν: προφανώς δε θα ήταν μόνο 6000 φήφοι, αλλά και 60.000 να το κάναμε, δεν θα έμενε ούτε ένας απο τους σημερινούς πολιτικούς μας που να μην εξοριστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι αλλά μπορούμε να ψηφίσουμε αυτόν που δεν θέλουμε άλλο εδώ μέσα!
      (κατεβαίνω υποψήφιος - θα με ψηφίσετε;)

      D.

      Διαγραφή
  6. Θα ΕΞ-"οστράκιζα" όλους του οπαδούς του ελεεινού σκοτεινού και ερεβώδους εθίμου...
    [Άσε που βαριέμαι να σκαλιζω κεραμίδια].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τόσο αρνητικός Νώντα; Σκέψου να είχες εξοστρακίσει τον Κώστα Καραμανλή. Θα είχαμε γλιτώσει την Κρίση!

      Διαγραφή
    2. Ωχ! τί μου τον θύμισες αυτόνα;
      "Χεστέα η κατάσταση"
      [κατά όπως θα 'λεγε και ο Μεγας Νικ Καρούζος στη "Μορμολύκη" του].

      Διαγραφή
  7. «εξοστρακισμός» ή όχι;

    Θα πρέπει ή όχι να εκδοθούν -κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης- οι τούρκοι κρατούμενοι;
    Και εάν ναι… και οι αρχές μας οι αξίες μας, μας αυτές πάνε στράφι;

    Εδώ σας θέλω…

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια συνθήκη της Γενεύης; Εδώ δεν είναι πόλεμος, ούτε καν επανάσταση εναντίον δικτατορικού καθεστώτος. Μπορεί ο Ερντοάν να φέρεται αυταρχικά αλλά είναι δημοκρατικά εκλεγμένος. Οι πραξικοπηματίες δεν προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.

      Διαγραφή
    2. Γράφει ο Νίκος Δήμου:

      "Ποια συνθήκη της Γενεύης; [...] Οι πραξικοπηματίες δεν προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες."

      Ο Anonymous μάλλον αναφέρεται στη "Σύμβαση για το καθεστώς των προσφύγων". (Και στα γερμανικά τη λέμε - ανεπίσημα νομίζω - "Genfer Flüchtlingskonvention".) Η εφαρμογή της δεν προϋποθέτει τη φυγή από χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. (Βλ. λ.χ. Wikipedia (ελληνικά) )

      Κατά τα άλλα, όμως, συμφωνώ πλήρως μαζί σας, κύριε Δήμου (ναι - και αυτό συμβαίνει καμιά φορά):

      "Εδώ δεν είναι πόλεμος, ούτε καν επανάσταση εναντίον δικτατορικού καθεστώτος. Μπορεί ο Ερντοάν να φέρεται αυταρχικά αλλά είναι δημοκρατικά εκλεγμένος."

      Πολύ σωστά!

      Απίστευτα είναι τα σχετικά σχόλια αναγνωστών σε αυστριακές (αλλά απ’ ό,τι είδα και σε γερμανικές) εφημερίδες: Σχεδόν όλοι επιδοκίμασαν (πρώτα) το πραξικόπημα και λυπούνται (τώρα) για την αποτυχία του.

      Διαγραφή
    3. "Anonymous" ο D.;

      Χμμμ...

      D.

      Διαγραφή
  8. Λυκουρέζος:

    ...Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη...."

    http://www.kathimerini.gr/867823/article/epikairothta/ellada/lykoyrezos-gia-toys-8-poy-zhtoyn-asylo-epivalletai-h-thrhsh-kanonwn-ths-ellhnikhs-poinikhs-dikonomias

    ---

    Υ.Γ.
    Ήταν κύριε Νίκο, ήταν...
    το κλειδί εδώ είναι ο παράγοντας χρόνος.
    ...
    Τώρα οι διαμάχες αυτές (οι βιαιότητες,ο στατιστικός νόμος σε ισχύ κ.α. ) έχουν όλα τα χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου...


    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία να δικαστεί καποιος με την αυστηρότητα/σκληρότητα ενός νόμου που φηφίζεται μετα την τέλεση του αδικήματος και θα ορίζει θανατικη ποινη για απόπειρα πραξικοπήματος.
      Νομικος δεν είμαι αλλά κι ουτε βεβαια ο Ερντοάνης διαπνέεται απο δημοκρατικά ιδεώδη.
      Τα κουμπουρια στις ζωνες των "απλων πολιτων"[γκριζόλυκων/ταγμάτυων εφόδου/πολιτοφυλακής/καθεστωτικών τραμπουκων] που καλεσε ο μουεζίνης απο το μιναρέ και βγήκαν αυθορμήτως για να τσακίσουν τα κεφάλια ή να κόψουν τα λαιμουδάκια των αμούστακων συλληφθέντων παιδιών [τους] που διατάχθηκαν να κανουν αυτή τη μαλακία μαρτυρεί ότι έχουν να δουν πολλα ακόμα τα ματάκια μας.
      -δηλαδή στους αιχμαλώτους πολέμου τί κανουν οι τουρκαλάδες μπορώ να μάθω;-
      Η Ελλάς πάντως θα τους δώσει πίσω "αυθωρεί και παραχρήμα"...
      Κανένας δεν κουνιέται στο Σουλτάνο εκτός κι αν πρόκειται να του κάνει κάποιο τσαλιμάκι χορού της κοιλιάς. Μόνο τότε...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω πως η διεθνής κοινότης θα πιέσει αρκετά για να μην συμβεί αυτό που περιγράφεις. Πάντως οι πραξικοπηματίες πληρώνουν ακριβά τον ερασιτεχνισμό ή την αφέλειά τους. Ακόμα και ο Παπαδόπουλος με τον Πατακό το είχαν σχεδιάσει καλύτερα!

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Η ανθρωπότητα θα ήταν πλουσιότερη ή φτωχότερη εάν ο - πανθομολογουμένως ιδιοφυής - Φον Μπράουν ΔΕΝ εντασσόταν στον πρόγραμμα ανάπτυξης ειδικών όπλων των SS και εάν ΔΕΝ εξέλισσε το πυραυλικό πρόγραμμα των ΗΠΑ?

      H δεδομένη έτσι κι αλλιώς καταναγκαστική εργασία των σκλάβων του Ράιχ θα οδηγούσε σε θανάτους είτε αυτοί δούλευαν σε εργοστάσια κατασκευής πυρομαχικών είτε υπό των Φον Μπράουν στην κατασκευή των V-2 ... το επιστημονικό και πολιτισμικό ισοζύγιο υπήρξε θετικό λοιπόν - δεδομένων των ιστορικών συνθηκών της περιόδου.

      Για την ιστορία οι Αμερικανοί απλά τον ανέχτηκαν ελλείψει εναλλακτικής χρησιμοποιώντας τον σαν σανίδα σωτηρίας τόσο για την εξέλιξη των πρώτων στρατιωτικών βαλλιστικών πυραύλων τους όσο και μετά την παταγώδη αποτυχία του προγράμματος Vanguard και τον πανολεθρίαμβο που υπέστησαν με τις διαστημικές πρωτιές των Ρώσων (Sputnik-1 κτλ).

      Διαγραφή
    6. Δημοψήφισμα!
      Αν δεν μπορεί ο Τσίπρας να πάρει μιαν απόφαση το τι θα κάνει -σχετικά με τους τούρκους, γιατί δεν κάνει πάλι ένα δημοψήφισμα;
      Είναι ποιο βολικό…
      -
      (όπως και το να μην παίρνει ουσιαστικά θέση κανείς σας εδώ -ειδικά "οι επώνυμοι"!)
      Ξαναρωτώ:
      ΝΑΙ ή ΟΧΙ; (εδώ ίσως δεν χωρούν)
      ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
      Εγώ λέω να…

      Υ.Γ.
      Κατά τα άλλα… ωραίος καιρός καλοκαιρινός

      D.

      Διαγραφή
    7. Σκονάκι:

      Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
      που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
      να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
      έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

      πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
      Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
      όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
      εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

      Κ.Π. Καβάφης

      -
      ΝΑΙ ή ΟΧΙ λοιπόν...ιδού η απορία!
      ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
      -

      ΥΓ

      Μας κάνει κάτι μέρες πάντως....μούρλια!

      D.



      Διαγραφή
    8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    9. Ο Β' παγκόσμιος πόλεμος υπήρξεν ευεργετικός κυρίως για τα λογικά κυκλώματα. Πολύ σωστώς τονούται - αν μπορούμε να ξέρουμε. Πάνω στα λογικά κυκλώματα στηρίχθηκαν άλλα πράγματα δυό: οι λογικές πύλες και οι μαρκοβιανές αλυσίδες. Συνδυαζόμενες οι αλυσίδες οι μαρκοβιανές (που έχουν εκλεκτική γραμμική πυκνότητα) καθαρίζουν μερικώς την οργανογράμμωση της μαγνητόσφαιρας. Που τόσο σπουδαίο έργον επιτελεί στον πόλεμο κατά της διαστημικής πειρατείας. Μια επιφόρτιση μαγνητικού πεδίου φυσικά δεν οργανογραμμώνεται.

      Διαγραφή
    10. @D.
      Ο σύζηγος ρωτάει
      —Γυναίκα, με απατάς; Ναί ή ού;
      —Ού, ού ού ούού..

      Διαγραφή
    11. @ Anonymous18 July, 2016 15:12

      Ξέρετε κάτι που θα πρέπει να μάθω κι εγώ...;
      (πάντως προνόησα,το σπίτι είναι...ψηλότάβανο!)

      D.

      Διαγραφή
    12. Το "ψηλοτάβανο"…όλα τα λεφτά..!

      Διαγραφή
    13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  9. Στο προυγούμενο μπλογκ σας είχατε ανεβάσει ένα ποστ με θέμα το To παρα-γκάλοπ, http://doncat.blogspot.gr/2007/09/to.html, αυτό το θέμα είναι δύσκολο με την έννοια ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εξοστράκιζα σχεδόν όλους τους Βουλευτές και τους περισσότερους περιφερειάρχες με πρώτη και "καλύτερη" την κυρία Δούρου :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είμαι σφόδρα υπέρ οστρακισμού.

    Από τα δικά μας καμάρια θα επέλεγα:
    Κυριάκος και Ντόρα Μητσοτάκη, Χατζηνικολάου, Λαζόπουλος, Τρέμη, Πρετεντέρης, Γιώργος Παπανδρέου και τέκνα (και εγγόνια) αυτών, Τσίπρας, Σημίτης

    Επειδή όμως είμαστε στην ΕΕ απαιτείται και ευρωπαϊκό όστρακο.
    Για εκείνο: Μέρκελ, Σόιμπλε, Γιούνκερ, Ντράγκι, Σούλτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πυαθγόρα ...Η μισή Ελλαδα πρέπει να παρει το κεραμιδάκι της και να πάει στο καλό...
      Για την Ευρώπη άστα !΄Εκεί υπάρχουν μαγικά ΚΟΛΠΑ:
      -Φεύγει ο Καγκελαριος Σρέντερ και γίνεται Πρόεδρος της Gazprom [στο λαιμό να του κάτσουν όσα τρώει]..
      -Φεύγει Ο Ροφός- Μπαρόζο και συνεχίζει με 15 χιλ. για τρία χρόναι ως γραφειοκρατης της ΕΕ να λαμβανει απο Βρυξελλες συν τον ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ μισθό απο την Goldman Sachs [το καθήκι!].
      -Φευγει ο ΓΑΠ και γίνεται περιφερόμενο τσίρκο στα πανεπιστήμια του κόσμου επί μισθώ...

      ΥΓ. Μόνο ο ...κλαψιάρης ο Τόνυ Μπλερ θα παει φυλακή
      [καλά το είχε προβλεψει ο μακαρίτης και "αρχιδοσφίχτης" Χάρολντ Πίντερ για να θυμηθώ και τον Ομηρο-μεταφραστή Μαρωνίτη] "Τη διεύθυνση του εγκληματία την ξέρετε: Ντάουνιγκ Στρητ 10-Λονδίνο!" στην ομιλία του για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ίδιο...

      Διαγραφή
  11. Μπράβο μνήμη! Δεν το θυμόμουν καθόλου και πήγα να το δω. Εκείνες ήταν εποχές: 380 σχόλια - και τι σχόλια! Ναι, ήταν σχετικό με το σημερινό περί οστρακισμού. Και το ενδιαφέρον ήταν πως οι ίδιοι πολιτικοί μάζευαν τα άριστα και τις μούντζες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμείς θα θέλαμε να... εξοριστεί από την Αθήνα (για όσο θέλει) ο Νίκος Δήμου και να υποχρεωθεί (αν θέλει) να ζήσει στην Κύπρο!

    Οπότε θα τον φέρναμε σπίτι μας (με τους όρους του και για όσο μας αντέξει) ώστε να μείνει μαζί μας με όσους φίλους αγαπάει και φυσικά με όλες του τις γάτες, τις χιλιάδες των βιβλίων του και την απέραντη αγάπη του!


    Με αγάπη και ευγνωμοσύνη,
    Αντιγόνη και Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το ξαναπείτε γιατί ...θα έρθω!

      Διαγραφή
    2. Να το ξαναπούμε και να έλθεις! Αλλά πρώτα να μας στείλεις τους όρους σου! Πώς θέλεις να ζεις; Για να είσαι άνετα!
      Αλλιώς, αν ζήσεις τη ρουτίνα μας, μπορεί να τρομάξεις και να μη θες να μας ξαναδείς! (βγήκε και ομοιοκαταληξία)

      Διαγραφή
  13. Έ όχι και δεν εκτελούσαν οι δημοκρατικοί Αθηναίοι. Ας θυμηθούμε τον Σωκράτη, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο από τους συμπολίτες του. Ας θυμηθούμε για ποιο λόγο μερικά χρόνια νωρίτερα ο Αλκιβιάδης παράτησε το αθηναϊκό στράτευμα στη Σικελία και προτίμησε τους Πέρσες, όταν έμαθε ότι κατηγορείται για την ιεροσυλία των Ερμών κεφαλών.

    Πιστεύετε ειλικρινά πως πολιτικοί που διαχειρίζονται σήμερα την εξουσία θα δέχονταν να ισχύσει ένα τέτοιο μέτρο, όπως είναι αυτό της εξορίας; Εδώ φυγαδεύουμε στο εξωτερικό επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε σωρεία κακουργηματικών πράξεων, για να μη δικαστούν... Τα πολιτικά πρόσωπα που ψηφίζουνε νόμους - για την αυτοπροστασία τους - ποιος θα τα αγγίξει; Η «τυφλή» και «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη;

    Για να θυμηθώ και τον αξεπέραστο τον Βάρναλη από την “Αληθινή απολογία του Σωκράτη” : Οι άνθρωποι χωριζόμαστε σε εκείνους που διατάζουν και σε εκείνους που κάνουν θελήματα˙ σε εκείνους που κάθονται και σε εκείνους που μοχτάνε˙ σε εκείνους που βλέπουν και σε εκείνους που φοράνε κλάπες στα μάτια: σε χορτάτους και σε κορόιδα.

    Εικάζω ότι οι περισσότεροι πολιτικοί ανήκουν στην πρώτη κατηγορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Βάρναλης λίγο καλύτερος από τον Χριστιανόπουλο. Ψάχνω νόημα ζωής στον Χριστιανόπουλο και βρίσκω παραληρήματα. Ψάχνω στον Βάρναλη και βρίσκω μισο-παραληρήματα. Ούτε καν ανταποκρίσεις από την κόλαση της ζωής.

      Διαγραφή
    2. "Ούτε καν ανταποκρίσεις από την κόλαση ..."

      Εεεπ με φώναξε κανείς;

      D.

      Διαγραφή
    3. Εσείς, D., πώς τον νιώθετε τον Χριστιανόπουλο; Δηλαδή: τι σημαίνει μετέχω στο δημόσιο λόγο; Θέλω να τους παρακινώ να με βραβεύουν για τα αμφίβολα που παρουσιάζω -ακριβώς για να δηλώσω όμοιος τους κλείνοντας το μάτι και γι' αυτό να με θαυμάσουν και να με βραβεύσουν- αλλά αρνούμαι τις επιδιώξεις μου; Ο Ντίνος εναντιώνεται στon δημόσιο λόγο που είναι προπαγάνδα ολάκερος; Ο Καβάφης στον Λαπαθιώτη: "και εγώ είμαι ελεύθερος...παρά το γεγονός ότι μας κυβερνούν ξένοι". Ο Ντίνος δεν είδε την αποικιοκρατία;

      Διαγραφή
    4. Ο Χ. Θα κριθεί για το εάν έγραφε καλά ποιήματα ή όχι, για τίποτα άλλο - όσο για το νόημα της ζωής: το θέμα είναι να οδηγάς Πόρσε και να έχεις πιτσιρίκες. Τάχουμε πει αυτά!

      D.

      Διαγραφή
  14. Δεν πιστεύω βέβαια στον οστρακισμό. (Γιατί το πρόβλημα για 'μένα δεν είναι ο κακός πολιτικός αλλά ο κακός ψηφοφόρος. Ο πολιτικός κατεβαίνει για να εκλεγεί, αλλιώς ποιο το νόημα... Κι επομένως δίνει αυτό που θέλει ο ψηφοφόρος. Αν είχαμε ψηφοφόρους που θέλουν την αλήθεια κι όχι τα πιο κραυγαλέα κι εξωφρενικά ψέμματα, τότε θα είχαμε και καλύτερους... ή, για την ακρίβεια, τους αντίστοιχους πολιτικούς.)

    Νομίζω πως αν ήταν να εξοστρακίζουμε κάποιον αυτός θα΄πρεπε να'ναι ο ψηφοφόρος που κοιτά μόνο το προσωπικό του, βραχυπρόθεσμο συμφέρον και όχι ο πολιτικός. Επικίνδυνοι ψηφοφόροι υπάρχουν, όχι πολιτικοί.

    Ωστόσο είμαι πολύ υπέρ του να κληρώνονται οι βουλευτές αντί του να εκλέγονται. Η νομοθετική εξουσία πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική του λαού (μια μινιατούρα, ένα δείγμα). Αυτό εξασφαλίζεται μόνο με κλήρωση --θα μας ερχόταν ένα χαρτί στο σπίτι που θα μας καλούσε για το επόμενο χ διάστημα να υπηρετήσουμε ως βουλευτές, όπως η στρατιωτική θητεία ή οι ένορκοι ή οι εφορευτικές επιτροπές (εξάλλου είναι υποχρέωση η συμμετοχή αν θες δημοκρατία). Πολλοί μου απαντάνε "καλά και η γιαγιά μου μπορεί να γίνει βουλευτής;" Δεν ξέρω τι έχουν όλοι με τις γιαγιάδες τους όμως αν θεωρείς κάποιον ικανό να εκλέγει είναι παράδοξο να τον θεωρείς ανίκανο να εκλέγεται! Και επίσης, καμιά γιαγιά και κανένας παππούς δεν πτώχευσαν το σπιτικό τους --οι πολιτικοί μας πτώχευσαν και την χώρα και τα κόμματά τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κι όχι μόνο...), κι ας είναι το προφίλ του μέσου Έλληνα πολιτικού γιατρός, δικηγόρος, πανεπιστημιακός, οικονομολόγος. (Άσε δε που ο εκφυλισμός του θεσμού είναι να τραβολογάς την κακομοίρα την γιαγία με το μπαστούνι στο εκλογικό κέντρο έχοντας φτιάξει το ψηφοδέλτιο για εκείνη από πριν.)

    Στην εκτελεστική και την δικαστική εξουσία θέλουμε βέβαια τους καλύτερους κι εκεί πρέπει να επιλέγονται κι όχι να κληρώνονται.

    Μα έχει ο μέσος Έλληνας τις γνώσεις; Δεν χρειάζεται να έχω τις γνώσεις για να κυβερνήσω το σπιτικό μου ή τη χώρα μου. Οι τεχνοκράτες θα μου δώσουν όλα τα δεδομένα κι εγώ θ' αποφασίσω βάσει αυτών αλλά και άλλων παραγόντων (π.χ. το συναίσθημα, την ηθική, τον ανθρωπισμό, μια μακροχρόνια στρατηγική που ξεπερνά τα διαθέσιμα δεδομένα, την διπλωματία κλπ). Και όπως κάνουμε λάθη στην προσωπική μας ζωή και χτυπάμε το κεφάλι μας, έτσι κι ένας λαός δικαιούται να κάνει λάθη. Το θέμα είναι πόσο μαθαίνουμε απ' αυτά. (Καταλυτικός παράγοντας για όλα όσα γράφω, εκ των ων ουκ άνευ, είναι η παιδεία βέβαια.)

    Εγείρονται βέβαια πολλά ζητήματα με τα παραπάνω αλλά σε γενικές γραμμές αυτή είναι η σκέψη μου... συνοψίζεται στα εξής δύο: α. δεν μεταθέτω στους άλλους τις ευθύνες (δεν ψηφίζω πολιτικούς για να'χω κάποιον να βρίζω μετά απ' τον καναπέ μου) και β. συμμετέχουμε και δεν περιμένουμε απ' τους άλλους να κάνουν τα πράγματα για 'μας.
    Σας κούρασα ε; Σόρυ
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απλά και ξεκάθαρα:τους αγράμματους δασκάλους και καθηγητές που σταδιοδρόμησαν εις βάρος των παιδικών και εφηβικών ψυχών μας(με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις).-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο εξοστρακισμος ως τιμωρια. Ητοι ηταν τιμωρια να φυγει ο πολιτικος απο την χωρα του και να ζησει χωρις τη διαχειριση της εξουσιας. Τοτε. Σημερα νομιζω αλλαξε και η χωρα αρα θα θελα κι αλλη" τιμωρια".Σ εναν πολιτικο που εχει δουλεια , σπιτι αυτοκινητο και βεβαια περιουσια και μετρητα . Να ζει στην ιδια χωρα πηγαινοντας με μεσα μαζικης μεταφορας στη δουλεια με ενα μισθο 700 ευρω (!! Και πολυ λεω) , με ενοικιο , φορους κλπ και γενικα χωρις πλεονεκτηματα. Οχι ιδιωτικα σχολεια . Οχι ιδιωτικες κλινικες . Α! Και να μπει και στη σειρα του εοπυυ να παρει τα ακριβα φαρμακα .Να δουμε τι θα μπορουσε να κανει για να πει τη ζωη του αξιοπρεπη. Οχι ονειρεμενη. Αξιοπρεπη. Χρειαζεται ισως να υπενθυμιζουμε στους πολιτικους ποια ειναι τα βασικα ζητουμενα για μια ευνομουμενη πολιτεια.
    Καλημερα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς το ήτοι στο σχολείο δεν το μάθαμε. Τι είναι; Ήτοι και ώσπερ ή όσπερ αγνώριστα μας είναι. Όμως τα ακούμε από τους δημοσιογράφους. Κάτι τουτονί και κάτι λύω που είχουνε παράδοση να τα κλίνουν και να τα γράφουν να παίρνουν εικοσάρια δεν θα μας τα είπαν ποτέ ευθέως. Είναι οι αρχές των οριστικών και των ευκτικών αυτά;

      Διαγραφή
  17. Είναι ενδιαφέρουσα ιδέα ο οστρακισμός.

    Βέβαια, προϋποθέτει ωριμότητα εκ μέρους των πολιτών (όπως και η ψήφος). Το παλιό παράδοξο που αναφέρει ο Σωκράτης, να ακούμε την γνώμη των ειδημόνων, είναι το άλυτο πρόβλημα της δημοκρατίας. Και φυσικά, το βλέπουμε στις μέρες μας να γιγαντώνεται. Πολίτες ψηφοφόροι είναι αυτοί που αποφάσισαν το Brexit, που επιλέγουν τον Τραμπ, τη Λεπέν, που στηρίζουν τον Ερντογάν βασανίζοντας και ξεφτιλίζοντας κληρωτούς στρατιώτες.

    Οδεύουμε προς μια περίοδο όπου το παλιό παράδοξο της δημοκρατίας θα μας ταλαιπωρήσει περισσότερο από ότι στις παλιές, καλές, ήρεμες ημέρες.

    Προσωπικά, αν θα οστράκιζα μέλη της πολιτικής μας σκηνής, θα εξαιρούσα κάποιους, τους πλέον καλούς (από όλες τις ιδεολογίες), ώστε να μπορεί να λειτουργεί η δημοκρατία και αύριο.

    Αύριο πάντως οστρακίζομαι εγώ - για τον Νότο. Λίγα τα μέρη εκεί όπου το κινητό έχει σήμα. Οπότε, λέω ‘εις το επανιδείν’ με μια παράφραση από τον Σταυρό του Νότου:

    «Κι αφού κανένα δεν μισώ στον κόσμο να οστρακίσω
    Φοβάμαι μη καμιά φορά οστρακίσω τον εαυτό μου…»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να βγω από ένα πέτρινο νταμάρι όχι στην εποχή της Αρχαίας Αθήνας αλλά κανένα εκατομμύριο χρόνια πριν και να φωνάξω στα χαμηλά φίδια τους θάμνους, στα ελάφια, στα θολωμένα ρηχά αμμώδη και ρηχά των ποταμών, στην τελευταία σταγόνα που πέφτει από το φύλλο να φωνάξω, αλλά τι να πω. Να στέκομαι σε ένα κλαδί του δέντρου κι όταν σπάσει να πέσω μέσα στα άχυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  19. Ο εν λόγω θεσμός απέβλεπε στο να προστατεύσει τη δημοκρατία από δημοφιλή άτομα και γενικότερα από άτομα που συγκέντρωναν πολλή ισχύ και ως εκ τούτου αντιμετωπίζονταν ως δυνάμει τύραννοι.

    Στις μέρες μας δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για την Ελλάδα. Η δράκα του Τσίπρα δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη για την Ελλάδα απ΄ ό,τι αποδείχτηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣόκ. Το ότι επιδιώκει να επέμβει στο δικαστικό σώμα, στα ραδιοτηλεοπτικά κλπ, είναι απολύτως... φυσικό. Και οι άλλοι τα ίδια έκαναν και χειρότερα. Απλώς δεν τολμούσαν να πράξουν όσα σχεδιάζει και πράττει ο Τσίπρας ο οποίος και αντίπαλο δεν έχει και αντίσταση δεν συναντάει. (Να μου το θυμηθείτε: θα εξελιχθεί σε... Πούτιν της Ελλάδας.)

    Αν πρέπει να εξοριστεί κάτι, για να λειτουργήσουν σωστά οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Ελλάδα, αυτό είναι η ανώριμη πολιτική κουλτούρα της. Κάτι που δεν συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Κύπρο, όπου, έστω στο παρά πέντε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και το κομμουνιστογενές ΑΚΕΛ, στήριξαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη "διαπραγμάτευση" και τη συνομολόγηση δανειακής σύμβασης την οποία οι πάντες υπηρέτησαν πιστά.

    Με άλλα λόγια, οι Κύπριοι πολιτικοί του σήμερα, φάνηκε ότι πονάνε τον τόπο τους και δεν αφέθηκαν στη δίνη των λαϊκισμών, για την ώρα, τουλάχιστον.

    Αντίθετα στην Ελλάδα, ο Τσίπρας και όταν ήταν στην Αντιπολιτευση και μετά που ανέβηκε στην κυβέρνηση (όπως και οι άλλοι τους οποίους διαδέχτηκε) φαίνεται πως δεν έχει άλλη έγνοια από το να μείνει στην εξουσία πάση θυσία. Δεν νοιάζεται ο άνθρωπος για το τι θα απογίνει η χώρα του, αλλά για το τι θα απογίνει η καριέρα του, τη εξουσία του, οι ημετέροί του.

    Αν λοιπόν πρέπει να προτείνω κάτι για εξορία, είναι αυτή η καταστροφική πολιτική κουλτούρα που επινοεί αντιθέσεις, αντί να προβαίνει σε συνθέσεις και που μεγαλοποιεί διαφωνίες, την ώρα που η συναίνεση είναι το λιγότερο που απαιτείται ώστε να αποφύγει η Ελλάδα το ενδεχόμενο να καταστεί ο απόπατος της Ευρώπης.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς. Η ζωή είναι λαϊκισμός. Τα μουλάρια που κάνουν supersampling την φονική ηλιθιότητα στις αναπνοές και στις συνειδήσεις και τα 'χουν χαμένα μέσα στη ζωή είναι δημοκράτες, έχουν "τόπο". Ω ρε και θα μας έρθει μια εξυπνάδα από το πουθενά να μας πει ότι εμείς οι πολεμοχαρείς λεγόμαστε διαρκείς ειρηνοποιοί του χρόνου σας. Καθένα μουλάρι και μια μοναδική προσπάθεια να βρει το δρόμο του στο κενό και να τον ακολουθήσει. Βρεθούν τα μουλάρια στη Μεγάλη Σύναξη Φωνής και θα πουν τους πόνους τους και στο μεγάλο βιβλίο της λογικής ο ψεύτικος πόνος θα γραφεί με γράμματα χρυσά. Καθένα μουλάρι και μία επινόηση ανώτερης νόησης που δεν χαρίζεται στους τυφλούς του μουλαρίσιου ορισμού. Για δες που ο πεθαμένος κέρδισεν οριστική γνώση της ζωής. Για δες που φοβάται να ζήσει και να μάθει για τη ζωή. Για δες που εξουσιάζει και δολοφονεί με την εξουσία του ευρώ αλλά υποκρίνεται τον απλούστατο γραφιά με τις μανσέτες...

      Διαγραφή
  20. Συμπτωματικα διαβαζα αυτο πριν μερικες μερες
    http://www.the-tls.co.uk/articles/public/power-to-the-people-2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συλλάβατε επ' αυτοφώρω. Το άρθρο της Mary Beard (είμαι συνδρομητής του TLS εδώ και δεκαετίες) μου έδωσε την ιδέα. Σκέφθηκα να μην παραπέμψω σε αυτό αλλά στην Βικι που είναι πιο προσιτή... Ο κόσμος είναι μικρός!

      Διαγραφή
    2. Εγω μπηκα απο εδω, ενα εξισου χρησιμο σαιτ
      http://www.aldaily.com/

      Διαγραφή
  21. Ιστορίες…
    (για αγρίους)

    Amstrad 6128

    Η οθόνη πράσινη - το τραπέζι στρογγυλό ξύλινο - από ξύλο πραγματικό!
    Γρρρ γρρρρ - κοίτα αν γράψεις αυτό, κάνει εκείνο, αλήθεια σου λέω.
    Ωωω!
    Γρρρ γρρρρ γρρρρρρρρ γρ γρρρρρρρρρρρρρρρ…
    -Κόλλησε -
    -Είναι γιατί έκανε ένα γρ πριν από το γρρρρρρρρρρρρρρρ και όχι τρία γρ γρ γρ όπως την προηγούμενη φόρα..
    -Ααααααα!
    -Άλλη φορά να μετράμε τα γρ… να μην περιμένουμε τζάμπα.
    -Να βάλω πάλι τη δισκέτα…
    Carnov και football manager - ξενύχτια.
    Λες να χαλάσουνε τα μάτια;
    Ευτυχώς που έχει πράσινο χρώμα - σε ξεκουράζει…
    -Άμα αντιγράψεις αυτό από το περιοδικό - φτιάχνεις ΔΙΚΟ ΣΟΥ πρόγραμμα:
    Έναν τηλεφωνικό κατάλογο!
    Κοίτα πώς αναβοσβήνει η πράσινη τελίτσα, σαν να σου κλείνει συνωμοτικά το μάτι.

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Atari ST

    Έγχρωμη οθόνη…
    Να πάρω το "Pixel" - ωραία τα γράφει ο Τσουρινάκης είναι Αντβενσουράς, (πλάκα έχει και ο σκιτσογράφος στην τελευταία σελίδα - μόνο που δεν σκιτσάρει καλά... αλλά από περιοδικό με υπολογιστές τι περιμένεις...κανας ατάλαντος θα'ναι - Αρακάς, Αρκάς κάτι τέτοιο... )
    Να πάρω το RAM - γράφει και κάποιος Νίκος Δήμου, είναι κομπιουτεράς- ξέρει τα πάντα για τους κομπιούτερ και αγοράζει όλα τα καινούρια γκάντζετ, θα πρέπει να είναι πλούσιος… ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΣ… αλλά το "παίζει" ένας από εμάς… γράφει ωραία, αλλά γράφει κοινοτυπίες… και γκρινιάζει και πολύ, όλα του φταίνε… μόνο όταν αγοράσει κάτι νέο ενθουσιάζεται και χαίρεται, αλλά μετά από λίγο, πάλι γρίνια.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. PC 486 ή Pentium I
    Τελικά Pentium I - ας πάει και το… εκατομμύριο!
    Αυτό είναι σοβαρό μηχάνημα… έχει και CD -για αντιγραφές!
    Σήμερα πούλησα 60 CD - μηνιάτικο σε μια μέρα.
    Ας είναι καλά οι πλέξτορες - γράφουν με ταχύτητα 4Χ -και δεν τα καίνε κιόλας!
    χχχχχχχχχχχχρρρρρ πιιιιου χρρρρρ ντζζζζζ χρρρρρρρρρρρρρρρ
    Ιντερνέτ και icq
    κοίτα έκανε sιte ΚΑΙ η Εθνική Τράπεζα να το βάλω στα "Αγαπημένα".
    Στέλνω CD και επαρχία…
    Πιάνω επιτέλους "σοβαρή" δουλειά - πανικός….
    400 CD στα σκουπίδια - μια περιουσία στον κάδο απορριμμάτων.
    Τώρα πια όλοι με φωνάζουν "Κύριο."
    -Καλημέρα Κύριε D.!
    -Καλημέρα.
    -Γεια σας Κύριε D.
    -Στο καλό…
    Μισθός τρείς και εξήντα, αλλά " Κύριος" και αντιγραφές πάει - δεν πάει, εδώ πάμε για καριέρα!
    --

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μετά ξαφνικά προκύπτει "υποδιευθυντής" και "γενικός υπεύθυνος" - μεγαλύτερος πανικός.
    Για όσους δεν ξέρουν και ξεκινούν τώρα καριέρα: υποδιευθυντής είναι η θέση που βγάζεις την δουλειά την δική σου, μέρος της δουλειάς του Διευθυντή και σχεδόν όλων των κατωτέρων σου.
    Και "γενικός υπεύθυνος" είναι ότι για ότι καλό γίνεται, υπεύθυνος είναι ο… διευθυντής και για ότι κακό, μάντεψε ποιος…
    Σωστά!
    Ο υποδιευθυντής!
    Το μόνο καλό που βλέπω είναι ότι εκτός από τις πιτσιρίκες, μπορείς να έχεις άμα θες και ποιο σοβαρές γκόμενες.
    Μέχρι και συνοικέσιο σου κάνουν!
    (Φαντάσου τώρα, τον D. και παραδίπλα την ατυχή κοπέλα που βγήκε ανυποψίαστη με τον πολλά υποσχόμενο γενικό(!) - μην μειδιάζεις τώρα, αφενός σε βλέπω και αφετέρου δεν είναι και πρέπων …. εγώ δηλαδή γιατί κρατήθηκα ;)
    Ρουτίνα.
    Αλλά έχω υπομονή γαϊδουρινή - όλα τα τρολ έχουν και περιμένουν υπομονετικά την κατάλληλη ευκαιρία, την κατάλληλη στιγμή για να τους δοθεί η αφορμή που γυρεύουν: για μένα αυτό ήταν, όταν μια (επιτέλους) μια μέρα άκουσα το πολυπόθητο:
    "Εδώ θα πεθάνεις εσύ."
    Την άλλη μέρα…
    "Κύριε διευθυντά παραιτούμαι!"
    Ευτυχώς… πάλι καλά!

    ΥΓ1
    Να συνεχίσω να παίρνω που και που το RAM -είναι ποιο σοβαρό…

    ΥΓ2
    Το ήξερα ότι δεν θα μου έβγαινε σε καλό όλη αυτή η ιστορία -έπρεπε να μείνω στις αντιγραφές…

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για τις διαδρομές του στα καπηλειά μεταμφιέζεται. Στους δρόμους οι ψίθυροι μόλις ακούονται: ο πρόεδρας Αναστασιάδης...ο πρόεδρας Αναστασιάδης...ντύθηκε παλιάτσος...τρέχει στα καπηλειά να μάθει γνώμες υπηκόων. Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν φέρει την ενδυμασία και τα χρώματα παλιάτσου. Σαν μαδημένο φτερό ινδιάνου μοιάζει στο μονοχρωματικό φως ο ασώματος. Πλησιάζει τον θαμώνα. Τον ρωτάει: καλά; Ο θαμών του καπηλείου: πολύ καλά...ευτυχώς το μνημόνιο για την μαρτυρικήν μεγαλόνησσον...έπραξες σκεπτικά. Ο πρόεδρας πλησιάζει. Δε μου λέει το ρωτηματικό των γκομενών καλά. Μόνο ακούω: "Για να φύγουν τα βελάκια από μια διανυσματική σχέση πρέπει πάντα αυτή η σχέση να εφαρμόζεται σε προσανατολισμένο σύστημα αξόνων χ, y. Οπόταν γράφουμε τα μέτρα των προβολών των διανυσμάτων χωρίς βελάκια, και με τα πρόσημα του προσανατολισμού τους, σε σχέση με τον άξονα που προβάλλονται". Εγώ, από τα πέντε δάχτυλα, του δείχνω το καλύτερο. Παίρνει το δάχτυλο μου ανάμεσα στα δόντια του, δαγκώνει απαλά, το έλκει μέχρι μέσα, το λάρυγγα. Το δάχτυλο βυθίζεται. Ο πρόεδρος πνίγεται. Τίποτα. Ένας παλιάτσος πέθανε. Τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ

    Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
    Ένας χαμένος άνθρωπος
    πέρασε στα φώτα του κεντρικού δρόμου
    σκυφτός
    ακέραιος –
    των άστρων.
    Κ’ ενώ μοιράζουν τρόμο οι νυχτερινές επιγραφές
    μ’ αυτά τα χρώματα τα νευρικά σε μιαν ατμόσφαιρα
    που ανεβάζει το θόρυβο σε κίτρινα
    μωβ κόκκινα μόρια σκόνης –
    το χέρι που δεν το είδαμε ποτέ
    ένα σκοτεινό χέρι
    άρπαζε τις φωνές γύρω και τις έπνιγε
    στο πέρασμα του ανθρώπου
    κι όλοι ζητούσαν έλεος απ’ τον σπαραγμένο.
    Τότε ανάμεσα ουρανού και γης
    ο άγγελος στης πόλεως τα φώτα
    πως δε θα υπάρχει ο χρόνος μέσ’ στο Κράτος Εκεινού
    λέει δυνατά
    με τις φτερούγες ανοιχτές ώς πέρα
    κρατιέται στα ηλεκτροφόρα σύρματα με τα χέρια
    σπιθίζει ένα πράσινο θανάτου απ’ το βραχυκύκλωμα
    όμως δεν καίγεται ο άγγελος
    κάρβουνο δε γίνεται και δεν πέφτει
    ακούγεται σαν βεγγαλικό το βραχυκύκλωμα
    ο άγγελος δεν πέφτει.
    Κι ο άνθρωπος πέρασε στ’ όνειρο μου
    στο λάκκο της νύχτας
    εγώ ο ίδιος
    έτρεμα
    σφίγγοντας τη συνείδηση
    (κ’ ήτανε τα σπλάχνα μου μονάχα)
    όταν ακούστηκε η ουράνια φωνή
    που έλεγε μέσ’ στη χρωματιστή ύλη:
    Κουρελιάζεται ο θεός
    τον γκρεμίζει ο Αυθέντης
    μας κοροϊδεύουν
    ο άνθρωπος πέρασε αβοήθητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κατακόρυφο ελατήριο (κ= 100 N/m) στηρίζεται στο έδαφος. Στην διεύθυνση του ελατηρίου, από ύψος h (1,2m), αφήνουμε να πέσει ελεύθερα μια μπάλα από άνθη μάζας m (1kg). g = 10 m/s². Ζητούνται: Μέγιστη συσπείρωση ελατηρίου. Μέγιστη ταχύτητα του άνθους. Έλα, dick magnum, εσύ που ξέρεις ότι ο πόλεμος ευεργέτησε την Φυσική και έμαθες το ολοκληρωμένο κύκλωμα φροντίδι της οβίδας, να πεις με λόγια μηχανική της πρώτης τάξης του Λυκείου. Γιατί, αν ο πόλεμος ανάπτυξε το τσιπάκι, οπωσδήποτε θα δίδαξε στους γνώστες των κυκλωμάτων και την ηρεμία και την ανάγκη για την ελάχιστη ασήμαντη μηχανική - δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ορθολογισμός και οι μελετητές της Δυστυχίας του να είσαι Έλλην ισχυρίζονται ότι τα σώματα ΔΕΝ πέφτουν ελεύθερα μέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης.

      Διαγραφή
  28. Ζητώ συγνώμη για το σχόλιο, είναι άσχετο με τον οστρακισμό.

    Ο τουρκικός στρατός ηττήθηκε από το YouTube.

    Βλέπω τον ευτελισμό των τούρκων στρατιωτικών μπροστά στις κάμερες. Πραγματικά δεν ξέρω αν ο Ερντογάν έχει επίγνωση του τι κάνει στη χώρα του. Κάνω το σχόλιο γιατί πιστεύω ότι τα γεγονότα είναι και ιστορικών διαστάσεων αλλά και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

    Για να σταθεί ένας στρατός χρειάζεται πολλά πράγματα. Ένα όμως ξεχωρίζει. Πρέπει να πείσεις τον στρατιώτη ότι υπηρετεί έναν ένδοξο στρατό. Ποιος άνθρωπος θα υπηρετήσει έναν στρατό που οι διοικητές του ξεφτελίστηκαν σε τέτοιο βαθμό από μπάτσους και κομματάρχες;

    Ο Ερντογάν αφανίζει αυτή τη στιγμή το στρατό του. Θα υπακούσει η ιεραρχία σε νέες εντολές; Κι αν του καπνίσει του κομματάρχη ότι η εντολή ήταν παράνομη; Δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό το μέγεθος της σύγχυσης.

    Για να το σώσει, πρέπει όταν τελειώσει όλο αυτό να καταγάγει περηφανείς στρατιωτικές νίκες και έτσι να φτιάξει το νέο μυθολογικό υλικό αφού το παλιό κονιορτοποιήθηκε στο YouTube.

    Ελπίζω να μην είναι η χώρα σας το πεδίο της ανάστασης του τουρκικού στρατού. Τα επόμενα χρόνια δεν πρέπει να απαντήσετε σε καμία πρόκληση όσο δυνατή κι αν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παϊδάκια Τσίπρα δε θα δοκιμάσω. Είμαι φάντασμα. Εμένα μου αρέσει το κρέας ωμό. Χθες ήμουνα με δύο απέθαντες σε ένα μπαράκι και προσπαθούσα να τις πιάσω από εδώ, να της πιάσω από εκεί, αλλά τις δάγκωσα και παραδόθηκαν. Παλιές μέθοδοι, αλάνθαστες. Τι κάνει ο Ερντογάν; Σκοτώνει ανθρώπους. Με πολλούς τρόπους φονεύεται ένας οργανισμός. Ανακοπές, ανατροπές ελικοπτέρων, περικοπές συντάξεων, πόλεμο, αγριότητες σε αίθριο καιρό. Η πιο παλιά ιστορία είναι ο φόνος. Όχι επειδή στην τηλεόραση ακούσαμε να μας τραγουδάνε το Γιάννη τον φονιά να νομίζουμε ότι ο φόνος είναι μακριά μας. Και εμείς θα φονεύσουμε. Τώρα που γίνεται αναταραχή και είναι η Τουρκία γυμνή δεμένη χειροπόδαρα, θα διώξουμε την ΕΕ και τον Γιουνκέρ και θα φονεύσουμε μετά από δίκες τους δωσίλογους ταγματαλήτες, αριστερούς και δεξιούς. Ο Τσίπρας σας, clotho lachesis atropos, είναι καλύτερος, ειρηνοποιότερος; Ή μήπως θα τον απολύσετε και νομίζετε ότι θα τον πάρουμε να φτύνει νερό και κοκα κολα με το καλαμάκι στις μυρμηγκοφωλιές; Θα θανατωθεί. Μπαίνει στα κάρβουνα. Γείτονας στον ασβέστη. Και την ψυχή του Ελευθέριου Βενιζέλου θα κάνουμε σουβλάκι και θα ψήσουμε για να προσφέρουμε να φάει όποιο φάντασμα γουστάρει γεύσεις αμιγώς ελληνικές. Εγώ δολοφόνησα τον πατέρα μου. Μου άρεσε που τον έψησα στη γάστρα γιατί όλο μου μιλούσε, μου μιλούσε, και μου έλεγε ανοησίες! Τον έγδαρα και τον μαγείρεψα και τον έριξα στους σκύλους. Και ησύχασα.

      Διαγραφή
    2. Μπα... ποιο internet και YouTube, εδώ είναι όλα τα... λεφτά, στα βιβλία!

      https://www.youtube.com/watch?v=LMdCLLlgFYU

      D.

      Διαγραφή
  29. Θα εξοστράκιζα όλους τους πολίτες της νοοτροπίας "δεν με νοιάζει". Τους έχουμε αναλύσει σε βάθος και στην ανάρτηση με τον Πολάκη, αλλά λόγω πρόσφατου ατυχήματος τους έχω άχτι.
    Δύο μεγάλου κυβισμού μηχανές παρκαρισμένες η μία δίπλα στην άλλη πάνω στο πεζοδρόμιο με το πίσω μέρος να εξέχει στον δρόμο, μια ατζαμής οδηγός που κάνοντας μανούβρες για να παρκάρει τις ρίχνει κάτω και το θύμα (εγώ) που αμέριμνο περπατάει στο πεζοδρόμιο και βλέπει τις μηχανές να έρχονται κατά πάνω του. Ευτυχώς φτηνά τη γλίτωσα: ένα μόνο ράισμα στον αγκώνα και πολλοί μώλωπες.
    Εξοστρακισμός, λοιπόν, στους "δεν με νοιάζει" γιατί εκτός από ανεύθυνα καθήκια (συγγνώμη), είναι και επικίνδυνοι.

    ΥΓ Μέσα στην ατυχία μου, είμαι τυχερή γιατί έχω το δεξί χέρι στο γύψο και εγώ είμαι αριστερόχειρας. Ετσι τουλάχιστον μπορώ και πληκτρολογώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περαστικά, εύχομαι...ο πατέρας μου είναι Αυστραλός...η μητέρα μου από την Θεσσαλονίκη...λαδάκι της ηγουμένης Ευγενίας από ιερό κανδήλι Ραφαήλ, Νικολάου και ειρήνης...οι απελπισμένοι έρωτες είναι για τους ρομαντικούς...με το βασανιστικό λαδάκι καλύτερα...γιατί εγώ πέφτω πάνω στο κρεβατάκι...διπλανά...όχι ανάσκελα...με το περαστικό λαδάκι του Αγίου Ραφαήλ...αχ...τι ωραία!

      Διαγραφή
    2. Ντιτα20 July, 2016 01:57

      Περαστικά και σιδερένια.
      Όταν βγει ο γύψος μερικά αυγουστιάτικα μπάνια πιστεύω ότι θα βοηθήσουν...

      ΥΓ
      Και εγώ αριστεροχειρας

      D.

      D.


      Διαγραφή
    3. @ Anonymous 20 July,2016 09.23
      Ευχαριστώ για το "περαστικά", ήταν και το μόνο που
      κατάλαβα.

      @ Anonymous D.

      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές D.

      Διαγραφή
    4. Ω είναι σκηνική πράξη από scary movie 2. Ο μαύρος απαιτεί από την γκόμενα του να ντυθεί αγόρι αυτή για να τον εκπαγλώσει.

      Διαγραφή
  30. Ποιον μπορούν οι υπό εξοστρακισμό να οστρακίσουν. Μάλλον θα ανακαταλάβουμε την πατρίδα μας συνολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο πιλότος Μιχάλης Πουλικάκος -και ποιος δεν πέταξε μαζί του- (03/07/2010 - 19:05), λέει:
    Ο Ηλίας και Η Ναταλία πάντα στήριζαν ΚΑΘΕ αεροπορική κίνηση, ακόμα και την κακοδιοικούμενη κρατική ΟΑ. Ωστόσο, αν δεν με απατά η μνήμη μου, μετά από προσωπική μου μεσολάβηση και υποχρέωση, τους διατέθηκαν δωρεάν εισιτήρια για το DVD OA 411-412. Οι πρώην εργαζόμενοι της κρατικής ΟΑ, έχουν μερίδιο ευθύνης για το κλείσιμο της Εταιρίας. Καμμία σύγκριση όμως με τους Υπουργούς Μεταφορών και τις Διοικήσεις που εκάστοτε τοποθετούσαν. Απαξίωσαν αριστοτεχνικά την Εταιρία, την υπερχρέωσαν (όπως και όλη την υπόλοιπη χώρα) με ορατά τα σημερινά και αυριανά αποτελέσματα. Οι Τούρκοι δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την Πατρίδα τους, παρά για την τσέπη τους. Πρός τιμήν τους, προσέφεραν εργασία στην αφρόκρεμα των χειριστών της παλιάς ΟΑ, μετά από μία διαδικασία αξιοκρατικώτερη από ότι έχω δεί ποτέ στην Ελλάδα. Κανείς μας δεν φιλοδοξούσε να χρησιμοποιεί το callsign "Turkish..." στον ασύρματο. Να όμως που χρειάστηκε οι Τούρκοι να δώσουν την ευκαιρία σε Ελληνες των οποίων η καριέρα διακόπηκε άδικα και άδοξα να την συνεχίσουν, εξασφαλίζοντας στα παιδιά τους μία αξιοπρεπή ζωή. Αντίθετα, το Ελληνικό Κράτος τους έκανε τους πρώτους Δημοσίους Υπαλλήλους που απολύθηκαν, και μάλιστα χωρίς να πάρουν την νομοθετημένη αποζημείωση απόλυσης. Δικαιολογημένα πολλοί πιστεύουν ότι ΜΟΝΟΝ αν οι εργαζόμενοι κλείσουν την Αττική Οδό επανειλημμένα και απροειδοποίητα θα αναγκάσουν τις Αεροπορικές Εταιρίες να πιέσουν την Κυβέρνηση να τους αποζημειώσει. Οσο για αναστροφή και σωτηρία της χώρας μην την περιμένετε πριν δείτε περιουσίες νύν και πρώην υπουργών, στελεχών κρατικών οργανισμών, ΥΠΑ, εφοριών, πολεοδομιών να δημεύονται και οι ίδιοι να εκτελούνται παραδειγματικά στην Πλατεία Συντάγματος. Θυμάστε τον Αντιδήμαρχο στην Κίνα; Εκεί το κράτος χρέωσε και τα έξοδα τής εκτέλεσής του στην οικογένειά του... Οσο για σένα φίλε flaps one, ο κόσμος δεν έχει αποχαυνωθεί. Απλώς, σαν τις καμήλες, υπομένει και ελπίζει καταναλώνοντας ό,τι αποθέματα απομένουν στους λογαριασμούς του, των γονιών του ή αδερφών και φίλων. Οταν όμως τα παιδιά του αρχίζουν να πεινάνε ή να εξευτελίζονται, να είσαι σίγουρος ότι θα ξυπνήσουν μέσα του τα ένστικτα του '21 και του '40. Και τότε αλλοίμονο σε όποιο προδότη βρεθεί μπροστά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.