Κυριακή, Ιουλίου 10, 2016

Η επανάσταση στην τσέπη


Χάζευα κάτι παλιές φωτογραφίες και βρήκα αυτή εδώ με τα ζαρζαβατικά. Μου άρεσε πολύ η ποιότητα της απεικόνισης και έκανα κλικ στην εικόνα για να δω τις προδιαγραφές της. (Τι επανάσταση κι αυτή για μας που δεκαετίες τραβούσαμε ανώνυμο φιλμ…).

Ήμουν σίγουρος πως την είχα τραβήξει με μία από τις μεγάλες Nikon DSLR – την D80 ή  D90, ίσως και με την τελευταία D5300.

Έπεσα από τα σύννεφα όταν διαπίστωσα ότι είχε τραβηχτεί το 2008 με ένα κινητό Nokia Ν79. Δεν θυμόμουνα καν ότι είχε περάσει από τα χέρια μου τέτοιο κινητό που (όπως διαπίστωσα στο Google) δεν ήταν ούτε «έξυπνο» ούτε μεγάλο – ένα candy bar κλασικό μοντέλο ήταν όπως φαίνεται στην φωτογραφία.


Στον ίδιο φάκελο βρήκα άλλες δύο δικές του φωτογραφίες – και αυτές εξαιρετικές. Με μόνον πέντε megapixel αισθητήρα έβαζε τα γυαλιά σε όλες τις σημερινές 16άρες και 20άρες. Άλλη όμως δεν βρέθηκε πουθενά.

Διάβασα προχθές μία έρευνα – το ένα τρίτο των ανθρώπων θεωρούσε το κινητό του πιο πολύτιμο από τους φίλους του, ή κι από τους γονείς του. Όπου και να βρεθείς, στο αεροδρόμιο, τη στάση, το διάλλειμα του θεάτρου, οι εννέα στους δέκα κοιτάνε τις οθόνες των κινητών τους. Φυσικό είναι διότι πάντα κάποιος χρειάζεται μία πληροφορία, μία είδηση, μία επαφή.

Στις 20.9.2012 είχα γράψει στη LiFO μία «Ωδή σε ένα πιστό σύντροφο». 

Θωρήθηκε υπερβολική. Διαφωνώντας, την έβαλα και σε ένα βιβλίο μου.

Θεωρώ πως το κινητό τηλέφωνο είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα της ιστορίας. Η σύγκλιση όλων των επιστημών μέσα στην τσέπη μας. Πως ήδη άλλαξε – και συνεχίζει να αλλάζει την ζωή μας όσο κανένα άλλο επίτευγμα.

Και πως, ήδη, στην πρώτη του νεότητα, έβγαζε τέλειες 
φωτογραφίες…

78 σχόλια:

  1. H "Ωδή σε ένα πιστό σύντροφο" βρίσκεται ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να αποφύγουμε προκαταβολικά τις κραυγές περί αποξένωσης κτλ ας το χαρακτηρίσουμε πιστό υπηρέτη της Αλυπίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γιατί αποξένωση; Επικοινωνία είναι. Με φωνή, μουσική, εικόνα, κείμενο - τα πάντα!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Νίκο! Ως γνώστης της τεχνολογίας μπορείς να εξηγήσεις γιατί το απλό 5αρι μοντέλο βάζει τα γυαλιά στις σημερινές 20αρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίζει ρόλο το μεγεθος του αισθητήρα, και η ποιότητα του φακού. Οι ειδικοί πάντα έλεγαν: μη βασίζεστε στα megapixel! Δυστυχώς έγιναν διαφημιστικό επιχείρημα. Υπάρχουν ακόμα σπουδαίες κάμερες που δουλεύουν με 10 και 12 MP. H Nokia είχε ανέκαθεν μία συνεγασία με την Zeiss (Pure View) που την κληρονόμησε η Microsoft μαζί με την Lumia - γι αυτο και ακόμα τώρα το καλύτερο στοιχείο στα κινητά της είναι η φωτογραφική μηχανή.

      Διαγραφή
  4. Δεν είχα ποτέ μου κινητό με φωτογραφική μηχανή. Πιο πολύ μου λείπει ένας καθρέφτης σε κάθε ένα δωμάτιο εδώ πέρα. Αν έβλεπα σε καθρέφτη το πρόσωπο μου δέκα φορές την ημέρα δε θα έχανα ποτέ τις ζωτικές δυνάμεις μου και δε θα θυμόμουνα ποτέ παραστάσεις άσχημες της περασμένης ζωής μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα του ανθρώπου, αφού σε αυτό συγκλίνουν όλες μαζί οι τεχνολογίες αιχμής. Υπολογιστές, τηλεφωνία, ιντερνέτ, τηλεόραση, φωτογραφία, ψηφιακός ήχος και εικόνα".
    + ανομολόγητοι τεχνητοί δορυφόροι συγκλίνουν, που αν "πέσουν" θα βυθιστούμε στο ηλεκτρονικό σκοτάδι και θα σταματήσουν οι πόλεμοι. Ευχόμαστε ισχυρές ηλιακές καταιγίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Φυσικό είναι διότι πάντα κάποιος χρειάζεται μία πληροφορία, μία είδηση, μία επαφή."

    φυσικό μπορεί να είναι, επιθυμητό είναι; δηλαδή δεν μπορεί να περιμένει κάποιος μια ώρα, να κάτσει κάτω και να βρεί την πληροφορία, πρέπει να το κάνει εδώ και τώρα; η αποθέωση του instant gratification


    ΥΓ αυτό που σώζει τις φωτογραφίες είναι το απλό θέμα τους (και όταν η σύνθεση είναι καλή, η κάμερα είναι δευτερεύουσας σημασίας) αλλά αν βγάζατε ακριβώς τις ίδιες φωτογραφίες με σημερινό smartphone η διαφορά θα ήταν τεράστια (απο άποψη ευκρίνειας, χρωματικής πιστότητας και δυναμικού εύρους - πχ στην πρώτη τα κουνουπίδια είναι καμένα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρήκαμε πάλι την γκρίνια "instant gratification"! Κακό είναι αυτό; Αντί να περιμένεις μία ώρα για να πας σπίτι - να αξιοποιήσεις το νεκρό χρόνο και να μάθεις κάτι. Αλλά βέβαια - τα καλά κόποις κτώνται!
      Τα κουνουπίδια είνα λίγο καμένα - μποορύσα να τα φτιάξω αλλά προτίμησα να μην επέμβω καθόλου. Όμως η υφή στα φύλλα και τον ανθό στο μπρόκολο είναι εξαίρετη.

      Διαγραφή
  7. Εάν θελήσει να το δημοσιεύσει ο οικοδεσπότης....

    ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΓΑΤΑΚΙ
    Το βρήκαμε σήμερα το πρωί μπλεγμένο σε θάμνους. Είναι ολόλευκο, με λαμπερά γαλάζια μάτια, πεντακάθαρο (Έκανε μπανάκι χωρίς πολλές διαμαρτυρίες). Είναι ολοφάνερα πολύ καλός χαρακτήρας, αφού είναι εξαιρετικά τρυφερό, πολύ ήσυχο, λατρεύει την συντροφιά και είναι μάλλον κουφό. Μπορεί να ζήσει αποκλειστικά μέσα σε σπίτι.

    Έχουμε ήδη τρεις γάτες και δυστυχώς δεν μπορούμε να το κρατήσουμε. Δύο από τις γάτες μας είναι ‘με ειδικές ανάγκες’ (τρίποδη, περιορισμένη όραση). Οπότε, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι (και) τέτοιες γάτες είναι εξαιρετική συντροφιά.

    Εάν κάποιος/α το θέλει, ας επικοινωνήσει εδώ (Flicker mail) ή στο Facebook: www.facebook.com/yannis.hat

    Φωτογραφίες του γατιού εδώ: www.flickr.com/photos/yannis_h/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι δυνατόν να μην δημοσιεύσει ο οικοδεσπότης κάτι για γατάκι;

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Νίκο!

      Μακάρι να βρεθεί κάποιος. Με τέσσερις γάτες θα υπάρχει θέμα..

      Διαγραφή
  8. Yannis Η, χάζεψα μερικές φωτό απο το λινκ που παρεθεσες : αν εισαι επαγγελαματίας φωτογράφος, πάει καλα. Αν οχι, παίρνω τη βαριοπούλα και παω να ξηγηθω στις φωτογραφικες μηχανες μου. (κινητό δεν εχω να σπασω).

    καλή εκβαση ευχομαι να΄χει η υιοθεσία του γατιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Jakos,

      Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Λοιπόν, ανάδοχος για το γατάκι δεν βρέθηκε. Και επίσης, πέρασε ήδη το διάστημα που θα μπορούσαμε να το δώσουμε χωρίς να το έχουμε αγαπήσει υπερβολικά. Πάει να πει: είναι το νέο μέλος του σπιτιού. Για την ακρίβεια ενός ελαφρότερου σπιτιού, καθώς επειδή είναι κουφό δεν καταλαβαίνει τις ζημιές που προκαλεί. Έχει ήδη σπάσει κάμποσα πράγματα.

      Σε κάθε περίπτωση: δεν έχω δει πιο χαδιάρικο γατάκι! :) :)

      Για τα φωτογραφικά τώρα: είμαι ενθουσιώδης ερασιτέχνης. Και δεν χρειάζεται να πετάξεις καμιά κάμερα – οι καλές φωτογραφίες έρχονται με μια σχετικά καλή μηχανή (π.χ. με 300 ευρώ κάποια μεταχειρισμένη), σίγουρα ένα φακό με καλό διάφραγμα (δεν χρειάζεται να είναι ακριβός, π.χ. ο 50άρης με διάφραγμα 1,8 που χρησιμοποίησα στις φωτό του γατιού κοστίζει 95 ευρώ), χρειάζεται πολύ διάβασμα σε αρκετά επίπεδα (για τη φωτογραφία, τον εξοπλισμό, το Photoshop – όλα τα θεωρώ αλληλένδετα). Και το κυριότερο… πολλές εξορμήσεις, επαφή εάν είναι δυνατόν με άτομα που έχουν το ίδιο ψώνιο και πολλές φωτογραφίες και πειραματισμοί! Όχι να βγάζεις τυφλά 1000 φωτογραφίες του ίδιου θέματος (στατιστικά κάποια θα πετύχει) αλλά πολλά θέματα και ρυθμίσεις.

      Και με αυτό, απαντώ, ως ένα βαθμό, και στο βασικό θέμα του ποστ. Σίγουρα τα κινητά βγάζουν εξαιρετικές φωτογραφίες – αλλά για κινητά. Δεν μπορούν (ακόμα) να συναγωνιστούν ένα φακό με μεγάλο διάφραγμα, ένα καλό τηλεφακό, δεν μπορείς να τραβήξεις raw, να βγάλεις με τρίποδο και μεγάλη έκθεση, κτλ.

      Έχω τέλος την εντύπωση πως ‘κλέβουν’ τις εντυπώσεις και οι φωτογραφίες τους φαίνονται καλύτερες από ότι είναι, χάρη στον υπερβολικό κορεσμό των χρωμάτων και το υψηλό contrast.

      Διαγραφή
  9. Σήμερα, ποιο λειτουργικό προτείνετε - προτιμάτε ;
    Μου θυμισε το παλιό σας blog για τεχνολογία κ γκάτζετ αυτό που γραψατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι το Android 6.0 Marshmallow είναι το πληρέστερο λογισμικό σήμερα. Να δούμε αν η Apple παρουσιάσει κάτι καλύτερο σε IOS.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ. Με την τελευταία έκδοση το Android ξεπέρασε το iOS. Το δε Marshmallow φορεμένο σε Note 5 ή ακόμη και σε Note 4 (root ή μη) είναι ό,τι πιο κορυφαίο έχει αυτή τη στιγμή η κινητή τηλεφωνία. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είναι στο Note 7 σε μερικές εβδομάδες.

      Διαγραφή
  10. Μην ξεχνάμε, μεταξύ άλλων, την φανταστική δυνατότητα του κινητού να σου βρίσκει πληροφορίες σχετικά με ένα μουσικό κομάτι που ακούς και που δεν ξέρεις τίποτε γι' αυτό,ενώ θα ήθελες να μάθεις τα πάντα! Η εφαρμογή Shazam κάνει αληθινά θαύματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε mainstream και „κλασσικα“ (αλλά οχι ολα) κομματια ισως, σε πιο „περιεργα“ το βρισκω μέτριο ως αχρηστο.

      Διαγραφή
  11. Κύριε Δήμου, όχι πως θεωρώ τα όσα γράφετε στην πιο πάνω ανάρτηση (ή σε άλλα παρόμοια κείμενα) λαθεμένα ή άστοχα στο σύνολό τους. Αλλά έτσι όπως μας τα παρουσιάζετε – δηλαδή ως ακραίο, υπερβολικό εγκώμιο για την τεχνολογική πρόοδο, χωρίς οποιαδήποτε κριτική σκέψη, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στις αρνητικές πλευρές και τα προβλήματα που είναι συνδεδεμένα με τα αγαπημένα τεχνολογικά παιχνίδια σας – έτσι τα γραφόμενά σας παίρνουν έναν χρακτήρα παράλογο και ανάξιο ενός διανοούμενου.

    Μερικά παραδείγματα:

    - "Διάβασα προχθές μία έρευνα – το ένα τρίτο των ανθρώπων θεωρούσε το κινητό του πιο πολύτιμο από τους φίλους του, ή κι από τους γονείς του."

    Και αυτό δεν σας βάζει σε σκέψεις; Τουλάχιστον δεν τις διατυπώνετε στην ανάρτηση.

    - Αντίθετα, συνεχίζετε ως εξής:

    "Όπου και να βρεθείς [...] οι εννέα στους δέκα κοιτάνε τις οθόνες των κινητών τους. Φυσικό είναι διότι πάντα κάποιος χρειάζεται μία πληροφορία, μία είδηση, μία επαφή."

    Τη "χρειάζεται" πραγματικά (και ακριβώς αυτή τη στιγμή); Και όντως πρόκειται πάντα για πληροφορία, είδηση ή (ουσιαστική) επαφή; Ή μήπως συνχά απλώς για ανώφελη ασχολία με μοναδικό σκοπό να σκοτώσει κάποιος την ώρα του; Εντάξει, θεμιτό είναι και αυτό, αλλά ας μην το (παρ)ερμηνεύσουμε ως πολιτιστικό επίτευγμα.

    - Η "Ωδή για έναν πιστό σύντροφο" διαβάζεται σαν να είχε γραφτεί για έναν πραγματικό σύντροφο (δίποδο ή τετράποδο). Δε λέω, η τεχνολογία πολλές φορές είναι χρήσιμη και διευκολύνει ή και πλουτίζει τη ζωή μας. Αλλά αυτή η "ανιμιστική" προσέγγιση – ένα άψυχο τεχνικό αντικείμενο αντιμετωίζεται σαν να ήταν ένα έμβιο ον – είναι (όπως είπα) παράλογη.

    - Και τότε η τελευταία φράση της Ωδής:

    "Τιμή και δόξα, λέω, στους χιλιάδες επιστήμονες και τεχνικούς που μας έφεραν εδώ!

    Βέβαια: Τιμή και δόξα στους επιστήμονες και τεχνικούς. Αντίθετα, εκείνους που γίνονται θύμα εκμετάλλευσης στον τρίτο κόσμο (κυρίως) προκειμένου να μπορεί να απολαύσει ο Νίκος Δήμου τον αγαπημένο του ηλεκτρονικό σύντροφο, αυτούς δεν τους συμπεριλαμβάνει στον ύμνο του. Δεν τους αναφέρει καν (και πολύ λιγότερο ασχολείται με τα μαρτύριά τους ...)

    Όποιος ξέρει γερμανικά και θέλει να μάθει για διαμετρικά αντίθετες απόψεις από εκείνες του ΝΔ, ας διαβάσει (ή ας ακούσει) τον Γερμανό κοινωνιολόγο και κοινωνικό ψυχολόγο Harald Welzer (εντάξει, υπερβολικός και ακραίος είναι ίσως και αυτός – αλλά οι θέσεις του ΝΔ χρειάζονται γερό αντιστάθμισμα). Να μια συνέντευξη με τον Welzer:
    Welzer Interview (γερμανικά)

    Μια αναλογία "25% Δήμου : 75% Welzer" ίσως θα οδηγούσε σε κάποιους λογικούς και ρεαλιστικούς συλλογισμούς για τα εν λόγω ζητήματα. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η τεχνοφοβία, η αντιτεχνολογία και ο τεχνο-σκεπτικισμός είναι τόσο διαδεδομένα στη χώρα μας, ώστε δεν χρειάζεται να υποστηρίξω την altera pars. Ήμουν σίγουρος πως θα το έκαναν οι σχολιαστές. Και άργησαν...

    Για το θέμα αυτό έχω γράψει και δύο βιβλία: "Ψηφιακή Ζωή" και "Μιλώντας με έναν αγανακτισμένο νέο για την (τεχνολογική) επανάσταση".

    Άλλωστε η ενασχόλησή μου με την τεχνολογία είναι ένας από τους λόγους που απορρίπτομαι ως διανοούμενος. Πού ακούστηκε κάποιος να θεωρεί ένα τεχνολογικό μαραφέτι πνευματικό δημιούργημα, εφάμιλλο ενός έργου τέχνης;

    Περισσότερα σε επόμενο σχόλιο (ή ίσως και ποστ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στα mp3 έχουμε τον αριθμό του θηρίου αλλά στις φωτογραφίες δεν μπορούμε να βρούμε τον αριθμό του θηρίου. Να τις εκτυπώσουμε και να τις σκανάρουμε ανάποδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εσείς θεωρείτε διαφήμιση την άποψη ότι "η διαφήμιση λέει ψέμματα" - τότε πρέπει να σας δει γιατρός. Βλέπετε ότι και τότε που εργαζόμουν στην διαφήμιση τηρούσα αποστάσεις από αυτή. Και θεωρείτε ότι τώρα, 33 χρόνια μετά την αποχώρησή μου, εξακολουθώ να ασκώ το επάγγελμα! Στο οποίο μπηκα από ανάγκη - όπως πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

      Είμαι συγγραφέας 63 χρόνια (το 1953 βγήκε το πρώτο μου βιβλίο) και διαφημιστής υπήρξα μόνο 18. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας...

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως μας αρκεί που δεν ήταν και δεν είναι κολλητός και παρατρεχάμενος της εξουσίας.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Ολα αυτά που γράφετε στο τέλος είναι σκέτη αντι-δημική προπαγάνδα. Ποτέ δεν έγραψα ότι η διαφήμιση είναι "καλή", ούτε ο Σημίτης τέλειος, ούτε βέβαια η Γερμανία Αγία. Για κάθε πράγμα έχω απόψεις με φώτα και σκιές - αλλά εσείς τις παραμορφώνετε. Π. χ. αυτό που προσπαθούσα να κάνω στο άρθρο της "Ευθύνης" περί διαφήμισης είναι να διορθώσω τις λανθασμένες αντιλήψεις για την διαφήμιση - και να δείξω τα πραγματικά της αρνητικά σημεία (όπως στο απόσπασμα που παραθέσατε). Αλλά εσείς σκέφτεστε με την μέθοδο του Προκρούστη: τα κόβετε όλα στα μέτρα σας.

      Διαγραφή
    5. Ο δικτατορικός καπιταλισμός δεν είναι γερμανικός. Οι Γερμανοί δεν ήταν ρατσιστές. Αναγκάστηκαν από τους εξουσιαστές της πατρίδας τους Γερμανίας τον καιρό εκείνο και να εξευτελίσουν τη ζωή και να σκοτωθούν στον πόλεμο...

      Διαγραφή
    6. Να συμπληρώσω ότι το κείμενο στο οποίο αναφέρεται ο Dick Magnum (πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό "Ευθύνη", Ιούνιος 1978) δημοσιεύτηκε επίσης στο (εξαντλημένο) βιβλίο του Νίκου Δήμου "Κι εσείς διαφημιστής Γιόχαν Σεμπάστιαν;" (σελίδες 69-88). Πρόκειται για την απομαγνητοφώνηση μιας ομιλίας και έχει (ως κείμενο) τον τίτλο "Κατευθυνόμενη πληροφόρηση".

      Και τουλάχιστον στην πρώτη κιόλας παράγραφο ο ΝΔ ξεκαθαρίζει τα πράγματα:

      "Ίσως η ονομασία αυτή [«Κατευθυνόμενη πληροφόρηση»] να είναι ευφημιστική (για να μην πω διαφημιστική) γιατί θα μπορούσε να της δώσει κανείς πολύ χειρότερα ονόματα: παραπλανητική ή πληρωμένη ή ψεύτικη πληροφόρηση."

      Είναι, λοιπόν, ο ίδιος ο Νίκος Δήμου, ο οποίος στο πιο πάνω απόσπασμα κάνει μνεία για το ότι ο όρος ενδεχομένως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "διαφημιστική (ονομασία)"!

      Λίγο-πολύ ακριβώς το ίδιο παρατήρησε πιο πάνω o Dick Magnum γράφοντας (πάντα για το εν λόγω κείμενο):

      "[...] ο ίδιος [ο ΝΔ] γνωρίζει πολύ καλά τη συγκεκριμένη τεχνική, τα μυστικά της οποίας εξάλλου μας έχει αποκαλύψει στο παρελθόν διαφημίζοντας τη διαφήμιση (στο περιοδικό Ευθύνη)".

      Η απάντηση του ΝΔ:

      "Αν εσείς θεωρείτε διαφήμιση την άποψη ότι «η διαφήμιση λέει ψέμματα» - τότε πρέπει να σας δει γιατρός."

      Μα ο Dick Magnum μιλάει για το κείμενό σας (την ομιλία) ως σύνολο. Και εσείς ο ίδιος, κύριε Δήμου, παραδεχτήκατε ότι η "Κατευθυνόμενη πληροφόρηση" (ο τίτλος και το θέμα της ομιλίας) δεν αποκλείεται να θεωρείται "διαφημιστική ονομασία". Διαφημιστικό χαρακτήρα λοιπόν μπορεί να έχει κάλλιστα και αυτό που έχετε να πείτε σχετικά (στην ομιλία).

      Στην ουσία δεν έχουν βέβαια ιδιαίτερη σημασία τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Είναι, όμως, ένα ωραίο παράδειγμα για το πώς εσείς, κύριε Δήμου, καμιά φορά διαστρεβλώνετε τα πράγματα με έναν τρόπο (εκ πρώτης όψεως απολύτως πειστικό πολλές φορές) ώστε να είναι συμβατά (τα πράγματα) με την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας - δηλαδή την εικόνα ενός ανθρώπου που σκέφτεται και επιχειρηματολογεί πάντα αυστηρώς λογικά και ορθολογικά, με αποτέλεσμα αντίθετες απόψεις ή αντιρρήσεις τρίτων να θεωρούνται πλάνες.

      Διαγραφή
    7. Θα πρεπει τουλάχιστον να έχετε την εντιμότητα να δεχθείτε, ότι για έναν επαγγελματία της διαφήμισης το να αναλύσει την διαδικασία της με αντικειμενικό τρόπο, αναφέροντας και τις αρνητικές πλευρές - δεν είναι σύνηθες. Φυσικά δεν θα ήταν δυνατό να προχωρήσω σε μία καταδίκη του επαγγέλματος που μου έδινε ψωμί - αλλά θυμάμαι ότι και τότε είχε προκαλέσει αντιδράσεις στον διαφημιστικό κόσμο.

      Φαίνεται όμως ότι η μοίρα μου είναι να γίνομαι σάκκος του μποξ - ό,τι κι αν κάνω...

      Διαγραφή
    8. "Θα πρεπει τουλάχιστον να έχετε την εντιμότητα να δεχθείτε, ότι για έναν επαγγελματία της διαφήμισης το να αναλύσει την διαδικασία της με αντικειμενικό τρόπο, αναφέροντας και τις αρνητικές πλευρές - δεν είναι σύνηθες."

      Βεβαίως το δέχομαι. Αλλά το θέμα ήταν αλλού: Το "διαφημίζοντας τη διαφήμιση" το απορρίπτετε (ως μη λογικό σε συνδυασμό με κριτική στη διαφήμιση) όταν το λέει ένας τρίτος (o Dick Magnum), ενώ (έμμεσα) το αναφέρατε εσείς ο ίδιος (ως ενδεχόμενη στάση εκείνου που χρησιμοποιεί και μιλά για τον όρο "κατευθυνόμενη πληροφόρηση").

      Διαγραφή
    9. Κύριε Δήμου, μόλις τώρα συνειδητοποίησα τη (διπλή μάλιστα) διαστρέβλωση των πραγμάτων εκ μέρους σας σχετικά με το εξής:

      Ο Dick Magnum γράφει (αναφερόμενος σε εσάς):

      "Αυτό που βλέπω εγώ είναι μια εκ των υστέρων δικαίωση των όποιων προσωπικών επιλογών σας: η διαφήμιση καλή, ο καπιταλισμός καλός, ο Σημίτης καλός, η Αγία Γερμανία καλύτερη όλων."

      Η απάντησή σας ήταν:

      "Ολα αυτά που γράφετε στο τέλος είναι σκέτη αντι-δημική προπαγάνδα. Ποτέ δεν έγραψα ότι η διαφήμιση είναι «καλή», ούτε ο Σημίτης τέλειος, ούτε βέβαια η Γερμανία Αγία."

      Διαστρέβλωση πρώτη (η πιο ανώδυνη): "ο Σημίτης καλός" γράφει ο Dick Magnum. Εσείς το μεταμορφώνετε σε "τέλειος". Εντάξει, δεν έχει και τόση σημασία και ίσως πρόκειται μόνο για αβλεψία.

      Σοβαρή, όμως, η δεύτερη διαστρέβλωση (ή μάλλον άρνηση των ίδιων των πρόσφατων εκδηλώσεών σας):

      Μόλις πριν από λίγο, στις 31 Μαΐου 2016 γράψατε σε ένα σχόλιο, εδώ στο μπλογκ, το εξής σχετικά με τον Σημίτη:

      "Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα με τον Σημίτη. Έχει φανατικούς θαυμαστές και κατήγορους - άσχετα με την πολιτική τους τοποθέτηση. Πιστεύω πως υπήρξε ένα ξένο σώμα στην ελληνική πολιτική σκηνή: θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός σε κάποιο δυτικοευρωπαϊκό κράτος. Εδώ ενόχλησε ο τρόπος του, οι χαμηλοί τόνοι, η έλλειψη λαϊκισμού. Τον έλεγαν: ο λογιστής με το μπλοκάκι.

      Κι εγώ πάντως πιστεύω πως ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της τελευταίας 20ετίας."

      (βλ. εδώ)

      Μήπως αυτό δεν ανταποκρίνεται 100% σε όσα λέει ο Dick Magnum σχετικά με το πώς βλέπετε τον Σημίτη, δηλαδή "ο Σημίτης καλός";

      Άλλη μια φορά το καθαυτό θέμα ("Πώς κρίνει ο ΝΔ τον Σημίτη;") μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντικό. Ο τρόπος, όμως, που το αντιμετωπίσατε μας δείχνει πάλι την ασυνέπεια η οποία δυστυχώς διακρίνει την επιχειρηματολογία σας, όταν θέλετε να αποκρούσετε κριτική.

      Διαγραφή
    10. Αυτό που με ενοχλεί είναι οι μονοσήμαντες κατηγοριοποιήσεις. "Ο καλύτερος πρωθυπουργός της τελευταίας 20ετίας" δεν σημαίνει και πολλά πράγματα αν σκεφθεί κανένας ποιοί ήταν οι άλλοι... Ο μονόφθαλμος δεν είναι ανοιχτομάτης - κι ας βασιλεύει στους τυφλούς. Έχω κάνει οξύτατη κριτική στον Σημίτη για την ατολμία του, ιδιαίτερα στην δεύτερη θητεία του όταν προέκυψε το ασφαλιστικό. (Γι αυτό άλλαξα το καλός σε τέλειος).

      Στην προσπάθειά σας να με βγάλετε αντιφάσκοντα έχετε καταφύγει στο άσπρο-μαύρο. Όμως η πραγματικότητα είναι γκρίζα.

      Με έχει κουράσει αυτή η συζήτηση. Είναι και εκτός θέματος. Δεν θα επανέλθω.

      Διαγραφή
  15. Τένις. Για να βρω ποιος είναι τεχνοφοβικός και να τον καταγγείλω, αυτόν ή εμένα να καταγγείλω, πρέπει να βρω γιατί δημιουργήσαμε την τεχνολογία. Μήπως για να αναγνωρίσουμε και να παρατηρήσουμε το γεγονός της ζωής; Μήπως για να στομώσουμε την βαρβαρότητα του Στουρνάρα και των μποντς; Μήπως για να ξυπνήσουμε τρυφερά στον κόσμο της ζωής και να καταπιούμε δύο ή τρεις δροσερές νεροσταγόνες; Δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ποιητικό αγαπητέ ανώνυμε - αλλά για να απαντήσω στην ερώτησή σου μια και καλή: Δημιουργήσαμε την τεχνολογία για να επιβιώσουμε σαν είδος. Είναι η δαρβινική μας μετάλλαξη. Άλλα όντα εξέλιξαν γρηγορότερα πόδια ή καλύτερα μάτια. Εμείς δημιουργήσαμε την τεχνολογία: από την γεωργία και τον τροχό μέχρι το αεροπλάνο και την μαγνητική τομογραφία.

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια: "Δημιουργήσαμε την τεχνολογία για να επιβιώσουμε σαν είδος".- Πρέπει να μην σκέπτομαι αυτό: "Είναι η δαρβινική μας μετάλλαξη".- Ο Δαρβίνος απλώς λέει σε εμένα ότι ο οργανισμός αλληλεπιδρά με τον φυσικό κόσμο, αφού εμπεριέχεται σε αυτόν. Άρα τι μπορεί να σημαίνει "δαρβινική μετάλλαξη"; Χωρίς επιστήμονα με όνομα Δαρβίνος θα απουσίαζε η ζωή; Δεν έχει νόημα σε εμένα. Η τεχνολογία δεν βρίσκεται εκτός φυσικού κόσμου ούτε από τα κύτταρα μου ποτέ μπαίνει θέμα σύγκρισης της τεχνολογίας με τον οργανισμό που την ανακάλυψε και την μεταχειρίζεται. Η τεχνολογία μου είναι φυσική και φυσιολογική όσο είναι και το σώμα μου. Και το σώμα μου εκφράζει την τεχνολογία της ζωής. Φυσικά για "όντα" δεν μπορώ να ξέρω. Σε όποιο είδος και αν ανήκει ένας ζωντανός οργανισμός, όποιες αισθήσεις και αν έχει ή δεν έχει αναπτυγμένες, ξέρω ότι είναι τέλεια προικισμένος από τη ζωή για ζήσει καλά μέσα στο περιβάλλον της Γης που τον γέννησε.

      Διαγραφή
  16. Αγαπητοί φίλοι,
    Ένα παράδειγμα. Παλιά για μια μιρή περιήγηση σε μια άλλη πόλη που δεν γνωρίζαμε θα ' χαμε στις αποσκευές μας 2-3 βιβλία, πολλά cd, cd player , χαρτες, πληροφορίες για την πόλη σε έντυπη μορφή κ.α. Τώρα έχουμε ένα έξυπνο τηλέφωνο που έχει ακόμα περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στη μεσαία φωτογραφία, το σχοινί είναι περασμένο σε δέστρα; σε μάνταλο; τι βρίσκεται πίσω; Μου θύμισε τα κίτρινα προσωπάκια smile!

    Υ.Γ. Η τεχνολογία "σχεδόν τσέπης" μπήκε κάπως αργά στη ζωή μου και έχω το άγχος του ανθρώπου που θέλει να μάθει όλο και περισσότερα αλλά νιώθει ότι δεν μπορεί.
    Σήμερα κάπως ανέβηκε το ηθικό μου όταν η "γιαγιά" στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κύθνο με βοήθησε με το "ρούτε" για να πιάσω σήμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να θυμάμαι Ντίτα τι φωτογράφησα πριν οκτώ χρόνια - εδώ δεν θυμόμουν καν ότι υπήρχαν αυτές οι φωτογραφίες! Κάποιο εξάρτημα της βάρκας θα πρέπει να είναι.

      Καλές διακοπές στην όμορφη Κύθνο - και το router να σε συνδέει με όλους μας.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τις ευχές - επέστρεψα κιόλας! Ήταν mini διακοπές τριημέρου με αφορμη εναν γάμο.
      Πρέπει να ομολογήσω οτι οι παραλίες της Κύθνου ειναι πολύ καλύτερες από αυτές της Σύρου. Το μέλι εξαιρετικό αλλά την συριανή στραπατσάδα κανείς δεν την μπορει να την φτάσει!

      Διαγραφή
    3. Βρήκα κι'εγώ τη μέρα να σας ρωτάω για το εξάρτημα της βάρκας! ( μετά τα πιο πάνω σχόλια που τώρα τα διάβασα)
      Απλώς όταν βλέπω μια φωτογραφία, την μελετάω κιόλας.

      Διαγραφή
  18. Τόση αντίδραση για ένα κείμενο που λέει ότι τα κινητά είναι ωραία πράγματα.
    Να θυμίσω ότι ο Δήμου ανήκει σε μια γενιά όπου η επικοινωνία συνίστατο στο να περπατήσεις μέχρι το σπίτι του άλλου και να χτυπήσεις την πόρτα. Αλλιώς δεν γινόταν. Όπως στην Αθήνα του Περικλή. Αντιλαμβάνεστε ότι στην εποχή του υπήρχαν ακόμη δοχεία μελάνης;

    Ο Δήμου κάλλιστα θα μπορούσε να έχει συντριβεί από τις τεχνολογικές αλλαγές. Όχι μόνο δεν συνετρίβη αλλά έχοντας πλήρη συναίσθηση των αλλαγών των καιρών την τεχνολογία την αγκάλιασε και εν μέρει την κατάλαβε. Σίγουρα όμως την χρησιμοποίησε και συνεχίζει.

    Και αντί να επιβραβεύουμε έναν άνθρωπο που είναι μάλλον ο μόνος της γενιάς του που κοιτάει τράπεζες με κινητό και δεν στήνεται στις ουρές για ‘ενημέρωση βιβλιαρίου’, πρέπει να τον φορτώσουμε με ενοχές γιατί δεν σκέφτεται 24/7/365 τα μαρτύρια των κινέζων της Foxconn που αυτοκτονούν. Τα οποία οφείλονται εν μέρει στην Apple και στις άλλες εταιρίες που δίνουν έργο στην Foxconn. Και οι αριστεροί μας λένε ότι είμαστε αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος φορτώνοντάς μας με την ευθύνη να μπούμε στο ΔΣ της Apple και να τους κάνουμε ντα. Όταν όμως μπαίνουν στον τομογράφο οι ίδιοι όλα μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "πρέπει να τον φορτώσουμε με ενοχές γιατί δεν σκέφτεται 24/7/365 τα μαρτύρια των κινέζων της Foxconn που αυτοκτονούν."

      Μα ποιος μιλάει για 24/7/365; Ας το έκανε έστω σε ένα κείμενο. Πόσα κείμενα του οικοδεσπότη εξυμνούν τα τεχνολογικά επιτεύγματα; Αμέτρητα. Για τους εργάτες της Foxconn υπάρχει ένα μικρό σχόλιο (ως απάντηση σε κάποιο δικό μου, αν θυμάμαι καλά) - και εκεί ωραιοποιεί την κατάσταση με έναν τελείως απαράδεκτο τρόπο.

      Διαγραφή
    2. ‘Ας το έκανε έστω σε ένα κείμενο.’
      Μα γιατί πρέπει ειδικά ο Δήμου να γράψει γι’ αυτό το θέμα; Μήπως έχει την σφραγίδα της πιστοποίησης; Μήπως αν δεν γράψει ο Δήμου για τους εργάτες της Foxconn αυτοί θα πάψουν να είναι θύματα; Ε λοιπόν όχι. Σας πληροφορώ ότι οι εργάτες της Foxconn είναι θύματα του κομουνιστικού καπιταλισμού της Κίνας ανεξαρτήτως του τι (δεν) λέει ο Δήμου.

      Διαγραφή
  19. Ολη αυτή η συζήτηση μου θυμίζει κάποιους φίλους, που όταν τους μιλάω για το kindle - ιδίως για τις διακοπές - μου αντιπαραθέτουν την μυρωδιά του χαρτιού. Μα δεν την έχω μυρίσει ποτέ σε καινούριο βιβλίο, και στα παλιά είναι μάλλον δυσάρεστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε μελάνι έχει την ευωδιά του και,συγχωρήστε μου τον φετιχιστικό τόνο,πολλές φορές διακόπτω την ανάγνωση,για να πάρω μία απολαυστική οσφρητική τζούρα ...

      Διαγραφή
  20. Πόσο δίκιο είχε ο Μαρινέτι,όταν υμνούσε την πρόοδο της τεχνολογίας στο φουτουριστικό του μανιφέστο.Όταν το πρωτοδιάβασα,σκέφτηκα πως πρόκειται περί μοντερνιστικής ανοησίας,αλλά τώρα μου φαίνεται πως πρέπει να παραλλάξουμε τον Ανδρέα Εμπειρίκο:"Ω συσκευή μου,που τραγουδάς και πλέχεις!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Διαφωνώ καθέτως!

    (πράγμα που δεν είναι απαραίτητα κακό για όλους τους άλλους, αν αναλογιστεί κανείς τα γούστα μου.)

    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μερικοί απο σας την …πατήσατε..

    Βάλατε στο στόμα σας το dick magnum του Σαλτάρτω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το ενδιαφέρον σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι όταν σχεδίαζαμε την μετάβαση στα δίκτυα 3ης γενιάς γυρω στα τελη της δεκαετιας του 90 μια συνιθησμενη ερώτηση στα επιστημονικά συνέδρια από πολλούς συναδέλφους ήταν σε τι θα ήταν χρήσιμες συνδέσεις 2MB/sec. Αυτός ήταν ο στόχος των δικτύων 3ης γενιάς. Το 'αστείο 'ήταν ότι δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε γιατί και εμείς δεν ξέραμε. απλώς το φάσμα συχνωτητων διαθέσιμο τότε το έκανε δυνατό και προφανώς η πρόκληση τεχνολογικά ήταν μεγάλη. Ένας μηχανικός τηλεπικοινωνιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πάντως,ο κ.Δήμου, δέν την "πάτησε", (απ τον Σαλτάρω) του είπε να πάει να τον δεί ο γιατρός..
    οι υπόλοιποι…άνοιξαν ντισκάσιον,επι τών ειπόντων..

    Χα,χα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι φωτογραφικές μηχανές των κινητών έχουν εδώ και χρόνια πάψει να αποτελούν τεχνολογική καινοτομία.

    Το μέλλον στην ρεαλιστική φωτογραφία και βιντεοσκόπηση (πλην μερακλίδικων κομψοτεχνημάτων όπως πχ αυτά του Yiannis https://www.flickr.com/photos/yannis_h/albums ) βρίσκεται "αλλού" από πλευράς εξοπλισμού και προσέγγισης:

    http://www.dji.com/product/phantom-4
    http://www.samsung.com/global/galaxy/gear-360/

    Σε μια 10ετία το τρισδιάστατο πανοραμικό 8k video θα βάλει την οριστική ταφόπλακα σε περιηγητικά ταξίδια, δηθενιές και λοιπές τρέντυ εξυπνάδες.

    Με μια κάμερα των 500 ευρώ θα μπορεί κανείς να τραβήξει (και με ένα σετ VR γυαλιών των 100 ευρώ να δει) περιεχόμενο που κατά το οπτικό του μέρος θα προσομοιάζει κατά πολύ στην εμπειρία του να "ήταν όντως εκεί".

    To youtube εδώ και καιρό δίνει την σχετική δυνατότητα - σε εμβρυακό ακόμα στάδιο βέβαια σε σχέση με τα επερχόμενα όπως εδώ https://www.youtube.com/watch?v=NdZ02-Qenso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Αν εσείς θεωρείτε διαφήμιση την άποψη ότι "η διαφήμιση λέει ψέμματα" - τότε πρέπει να σας δει γιατρός."

    -------------------------------------------------------------------
    Αν εσείς θεωρείτε επανάσταση την παρωχημένη πλέον άποψη ότι "η τεχνολογία μας φέρνει ποιο κοντά" - τότε πρέπει να κλειστείτε σε γηροκομείο.
    -
    Και τα δύο χτυπήματα είναι κάτω από την μέση, μπορούμε και καλύτερα!

    (βρε που κατάντησα, από υπερασπιστής του Νίκου του Δήμου, υβριστής Ήρων, υπερόπτης και το χειρώτερο...υπερασπιστής των "απόψεών" Σαρλτάρο, πείτε μου γιατρέ, είμαι καλά;)

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ήρων;" Μήπως εννοείτε "Είρων"; Τι σας φταίει ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς που ήταν μηχανικός και εφευρέτης;

      Όσο για την "παρωχημένη πλέον άποψη ότι "η τεχνολογία μας φέρνει ποιο κοντά" (εννοείτε πιο) είναι εξίσου παρωχημένη όσο και η απόψη ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο.

      Διότι - ήδη από τον τηλέγραφο και το τηλέφωνο η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά... κι αφήστε τους τεχνοφοβικούς να λένε...

      Διαγραφή
    2. Η χρήση (η μάλλον η κατάχρηση…) της τεχνολογίας στις μέρες μας, έχει αυξήσει τις εικονικές επαφές εις βάρος των πραγματικών επαφών - την εικονική ζωή εις βάρος της πραγματικής ζωής. Δεν φταίει βέβαια η ίδια η τεχνολογία γι' αυτό αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η κατάχρηση που κάνει ο άνθρωπός.
      Άποψη μου είναι πως η εικονική πραγματικότητα δεν είναι πραγματικότητα. Κάθε αντίθετη άποψη σεβαστή.

      Υ.Γ.
      Εννοούσα "Είρων" , "πιο" : εσείς μήπως εννοείτε ότι εάν καταδείξουμε με εμφατικό και ειρωνικό τρόπο τα ορθογραφικά λάθη κάποιου, θα μειώσουμε και το κύρος των απόψεών του;

      Υ.Γ.2
      Σε όποιον αρέσει αυτό το μήνυμα να κάνει like! :)

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ D. η εικονική πραγματικότητα οδηγεί στην πραγματική πραγματικότητα όπως ένα τηλεφώνημα οδηγεί σε ένα ραντεβού...
      (ή ένα ραβασάκι παλιότερα...)
      :)

      Διαγραφή
    4. Η εικονική πραγματικότητα οδηγεί και στην αποχαύνωση όμως εάν δεν γίνει λελογισμένη χρήση…

      Παράδειγμα:

      Νεαρά απορροφημένη συνεχώς σε ένα smartphone. Νεαρός προσπαθεί (ματαίως) να της αποσπάσει την προσοχή για να την φλερτάρει, αυτή απορροφημένη δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται:
      Στο τέλος ο νεαρός λέει απηυδισμένος:
      "Δηλαδή κοπέλα μου, για να σου μιλήσω, πρέπει να μπω στο facebook;"

      ----------------------------------------------------------
      Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ!
      ----------------------------------------------------------

      Άσχετα από τα παραπάνω:

      α) πραγματική πραγματικότητα - πλεονασμός ή όχι;

      β1) Δεν θυμάμαι άλλη φορά να χρησιμοποιήσατε εικονομήνυμα.. (emoticon). Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτά; - να ένα ωραίο επόμενο θέμα-
      Τα θεωρείτε ευκολία, υποδηλώνουν: φτωχό λεξιλόγιο, αδυναμία έκφρασης γραπτού λόγου ή έναν καινούριο τρόπο να πει κανείς κάτι, εύκολα, γρήγορα και κατανοητά με σαφή τρόπο, ομορφαίνουν ή ασχημαίνουν ένα γραπτό κείμενο;
      ---
      γ) Προφανώς οι συγγραφείς στο γραπτό λόγο "το έχουν καλύτερα", εξ ου και το νοσταλγικό(;) -εικονικό έστω- χαμόγελο, στο ραβασάκι… ;)

      Με αγάπη
      D.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Πώς καταλαβαίνετε, dick magnum, ότι ένας άνθρωπος είναι "διαταραγμένος"; Θεσμοθετήσατε κατηγορίες που κάμνετε κατάταξη; Π.χ. homo diatragmenous και homo diatataragmenous diataragmenous;

      Διαγραφή
  27. Άψογοι!

    https://www.youtube.com/watch?v=lfnXVtRGTr4
    https://www.youtube.com/watch?v=0V20ULSUVBg
    https://www.youtube.com/watch?v=GQUtcbQHtXE
    https://www.youtube.com/watch?v=OstBwpFVMVQ

    (ποιητικός λόγος...δεν περιγράφω άλλο...)

    Καλό καλοκαίρι !!!

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τις κάμερες των κινητών τις έκαμαν οι φυσικοί και τις διάδοσαν οι αστεροφυσικοί, οι χημικοί και οι αστεροχημικοί, δια να παρατηρούν τα παρατηρούμενα των ουρανίων ουρανών. Αλλά η παρατήρηση αυτή καλή και επί ματαίω είναι γιατί, αφενός εμείς θέλουμε να στερέψουμε τις αφρικανικές επιδημίες, τις αγοραίες αξίες, τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους, αφετέρου γιατί η Γη θα εξαφανίσει τη ζωή της πολύ καιρό πριν ο Homo ανακαλύψει αχανείς πηγές ενέργειας. Θα φάμε το χώμα του τίγρη. Τώρα είναι η ζωή και όποιος δεν μπορεί σήμερα να μη δολοφονεί - ο Γιουνκερ ο μεθύστακας, ας πω- έρχεται και ο θάνατος του, δεύτερη ευκαιρία δε θα 'χει. Τώρα είναι η φυσική πραγματικότητα. Όχι όταν το πουν τα κέρδη! Όταν το πει το τίποτα! Εμάς έχουν καταδικάσει στην αποβλάκωση. Μας λένε: το ευρώ γνωρίζει τη ζωή. Μας λένε: δεν έχετε οργανισμό - μετέχετε στον νομικό πολιτισμό· η αρχή της αναλογικότητας λέει ότι εμείς δεν πρέπει να μπορούμε να καθορίσουμε την ενεργειακή νοσμισματική μοίρα της ζωής. Μας λένε: θα φανταστείτε τις ερωτικές σχέσεις του πατέρα της διπλονομισματικής Ζωής Κωνσταντοπούλου και θα βιώσετε την γενετήσια Αριστερά, ή θα συλλογιστείτε τις παραδοχές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τα τσιγάρα που δήλωσε ότι δεν στερήθηκε και θα προβληματιστείτε για την μακροζωία του και θα βρείτε τη ζωή σας. Αλλά αυτά δεν εισχωρούν στον κάδο μας. Διότι ο εκάστοτε επίτιμος Αριστερός δεν εμφανίζεται σε πορνοταινία με στενό τζιν πάνω σε πολυθρόνα και ο επίτιμος του Έβερτ καπνίζει όποτε γουστάρει και δε ζητάει όπως ο Κύρκος στο αυτοκίνητο: "αρχηγέ! να καπνίσω ένα τσιγάρο;". Άρα, το συμπέρασμα της λίμνης είναι ό,τι αν εξαιρέσουμε τον στυγερό πανικό της διαφορικής γεωμετρίας που θα μας καταλάμβανε αν χειριζόμασταν φωτογραφική μηχανή, την ευχαρίστηση από τις ανασηκωμένες φωτογραφίες προς την αγαπημένη (ή προς μία σαράντα-φεύγα αισθητικώς χαϊδευόμενη δασκάλα σε ιδρωμένα μεσάνυχτα δαιμόνων, μεγαλόστηθη δυστυχώς), τις στιγμές της ζωής μας που αγαπάμε να θυμόμαστε κρατάμε στην πιο βαθιά μας μνήμη και στην πιο βαθιά του μνήμη το Σύμπαν τις κρατεί - και τι να μας πουν οι συσκευές και η παραμικρή σκέψη τι να μας πει επίσης. Ή θα κάνουμε πάνω στην διαβρωμένη γη ακριβώς το αναγκαίο και σωστό ή θα μας κλάψουν οι ανδρομεδιανές ρέγγες. Οι λευκοί καρχαρίες του διαστήματος θα πηδήξουν έξω από τη θάλασσα του υδρογόνου της χαράς τους και θα μας καταβρέξουν μονοχρωματικό φως. Άγιε Ρουπακιά, κράτησε μακριά μου το manta ray με την κάμερα! Κ' εγώ θα σου δώσω μία πράσινη ξεροψημένη πιπεριά παραγεμισμένη με mnm's. Χείμαρρος είναι η ζωή και δεν συγχρονίζει καταθλιπτικά χρονόμετρα. Γνωρίζω επίσης -το είδα στην εκπαιδευτική τηλεόραση- ότι ο ηθοποιός Φούντας και ο ηθοποιός Κούρκουλος ήταν κουμπάροι και έκαναν βόλτες με τα αυτοκίνητα και δεν συγχωρούσαν τις οδικές παραβάσεις των άλλων οδηγών. Κατέβαιναν και τους έδερναν. Γι' αυτό και προβληματίζομαι: μήπως να μείνω στο ευρώ για πάντα, βρε παιδί μου; Αλλιώς, οι κουμπάροι θα με δείρουν και θα με εικονίσουν παπαράτσηδες και θα ντρέπομαι. Deliver me O Mighty Satan from all past error and delusion, fill me with truth, wisdom and understanding, keep me strong in my faith and service, that I may abide always in Thee with Praise, Honor and Glory be given Thee forever and ever.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. σωστός ο ανώνυμος στις 21:55 (Χάρρυ οι τόνοι στο δέν και το δεί κάνουν μπαμ καθώς και τα κόμματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ένα τεχνολογικό θαύμα ηρεμίας είναι το βιβλίο με τα ποτηράκια. Τα καλοσχηματισμένα ποτηράκια είναι σχεδιασμένα στον υπολογιστή. Σε όλα τα ποτηράκια δείχνονται οι στάθμες. Ένα ποτηράκι περιέχει το φορτίο του Mn που είναι aqua και το aqua υδροξύλιο με το φορτίο του. Μια σειρά από ποτηράκια περιέχουν νιτρικό οξύ, κατακρημνίσεις χαλκού και αργύρου. Περιέχουν επίσης τα lt και τα ΕΛ.ΤΑ., τα χ και τα ψ, τα 20 ml και τα 0,02χ. Στο μέτωπο του Ιουστιανιανού γράψαμε 170χ + 187,5ψ = 54,5 και η άμμος έσβησε τα αυτοκρατορικά κέρατα του. Την προχοΐδα του Ιουστιανιανού την σβήνω με τη γόμα. Σβήνω τα 100m, το 1Ν, τα 5,66ml perhydrol. Αν το βιβλίο ως τεχνολογικό θαύμα εμπεριέχει ποτηράκια, αυτά τα καλά ποτηράκια δεν εμποδίζουν ποτηράκια μεταβλητού όγκου. Ένα ποτηράκι μεταβλητού όγκου περιέχει αδρανές αέριο και 1 mol διοξείδιο του αζώτου και 1,8 mol τετροξειδίου του αζώτου. Ταιριάζει ο γαλάζιος αριθμός 1,8 με το τετροξείδιο του αζώτου. Όσο πιο παλιό το βιβλίο με τα ποτηράκια τόσο καλύτερο. Προκαλεί ευφορία όταν εισπνέεται - εξηγεί περισσότερα και δε με πιάνει να με πνίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Είμαι.. ερωτευμένος.
    το όνομάτης;—Φαντόμ 4..

    https://youtu.be/JJPSSqMQajA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Βρήκα ένα βιβλίο σε μορφή pdf. Modern Algebra. Το κατέβασα, το είδα, το έσβησα. Δεν θέλω και πολύ να φυλλομετρώ τα αγαθά των τίμιων και ιερών ανθρώπων του τίμιου και ιερού ιδρώτα των προσώπων τους. Αν θέλω να το έχω δικό μου αντίτυπον πρέπει να δουλέψω τίμια και ιερά και να το παραγγείλω από την άλλη άκρη του κόσμου να μου 'ρθει. Είναι και ένα άλλο θέμα. Πώς μπορούμε να φυλλομετρήσουμε -δηλαδή να διαβάσουμε, ας μην κοροϊδευόμαστε- εν αντικείμενον, Modern Algebra, όταν δεν είμαστε επιτυχημένες μονάδες της κοινωνίας εξακριβωμένα. Groups ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος. Monoids ο Παύλος Τσίμας. Cayley's theorem ο πρωθυπουργός Πικραμένος. Rings ο Σεφέρης. Subrings ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Στον Μαρκεζίνη τι να δώσω. Εμείς, αν δεν μας κρίνουν να είμαστε της ζωής άτομα, με πιστοποίηση, δεν πρέπει να αποφασίζουμε να κινηθούμε και να δράσουμε. Εντάξει. Ο Σεφέρης δεν μπορεί να απαγορεύσει. Δεν φταίει ο Σεφέρης. Όμως, αν κάποιος συμπολίτης μας, που διαβάζει Σεφέρη και μας το δηλώνει με στίχους, και ξέρει και τις ειδήσεις και μας τις εξηγεί μέσα στο κατάστημα με τα μαγιώ που διατηρεί όταν αγοράζουμε κόκκινο μαγιώ, αν λέω αν έχει τη γνώμη ότι Αι Άλγεβραι δεν καταδέχονται τους πτηνούς πτωχούς ανθρώπους, δεν πρέπει να τον σεβαστούμε και να δεχθούμε την ιερή και τίμια σύσταση του; Η τεχνολογία δεν πρέπει να μερίζεται σε όλους το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η προσευχή επίσης οδηγεί στα φεγγάρια και τα φεγγάρια οδηγούν στην αγαπημένη. Το λέει ο Νίκος Καρούζος στο ποίημα του:

    ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    Με είδες τώρα πια ολόγυμνον
    ώς τα βάθη να επιθυμώ
    στήθη αιχμηρά μ’ αιώνιο κάλεσμα
    πλημμυρισμένα νύχτα και
    μεταμορφωμένα εντός μου σε τυραννία
    σώματα ζοφερά που με κρατούν
    δέσμιο.
    Με είδες ολόκληρο ν’ αγγίζω
    φθαρτό ουρανό μάτια που με σύρουν
    σ’ ένα τυφλό γαλάζιο και γεύομαι
    - θεέ μου μακρινό βασίλειο –.
    Με τα χέρια μου φλογερά στους ιλίγγους
    κόβω τους καρπούς στο εναγκαλισμένο κορμί
    και χτυπά δυνατά η καρδιά μου πάνω στα μύρα του.
    (Δεν έχει διέξοδο μέσα στη φωτιά.
    Ελκύομαι απ’ τα φεγγάρια
    τι δρόμους ανοίγουν για να βρεις αγαπημένη...)
    Θεέ μου αν φτάνει
    μια φωνή μάλλον κατεστραμμένη
    στις μακρινές πηγές εισάκουσε με.
    Τις ώρες νιώθω πια ξεχείλισμα του βίου μου
    φοβάμαι
    κι ο θάνατος
    δεν περιμένει πάντα
    τη νέα ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μπορώ να κοροϊδεύω ένα κινητό τηλέφωνο. Εγώ θα κάνω ό,τι θέλω. Είναι χαζό. Και είναι χαζό επειδή δεν ζει. Ο Τσίπρας δεν ξέρει την διαφορά που έχει ένα κινητό τηλέφωνο από μια πράσινη κάμπια. Θα τον φάει μαύρο τεράστιο φίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ωραία, ας πούμε ότι είναι έτσι: το ότι έχει δίκιο κάποιος δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πει… ειδικά με τρόπο άκομψο και ειδικότερα ως "επώνυμος"... αδικεί τον εαυτό του έτσι και χάνει το όποιο δίκιο μπορεί να έχει, κοινώς παραφέρεται.
    --

    Υ.Γ.
    Πάντως εγώ το καθήκον μου το έκανα!

    (ο Σαλτάρο πλέον μιλάει με ειρμό, ήρεμα, ρεαλιστικά, πολιτισμένα και υπερασπίζεται το "δίκαιο" του Κου Δήμου με ορθολογικά επιχειρήματα!

    Άρα Δικαίως έχω το δικαίομα να θεωρώ τον εαυτό μου πλέον το ποιο διάσημο τρόλ του Βλογκ!
    Αν και έχω την υποψία - για να μην πω την βεβαιότητα- ότι το μεγαλύτερο τρολ εδώ μέσα είναι ο ίδιος ο Κύριος Δήμου… κοινώς μα δουλεύει όλους κανονικά... )

    Με αγάπη
    D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσοχή: ο "σαλτάρω" δεν είναι ένας. Υπάρχει σχολή...

      Διαγραφή
  36. Αξελός, που δηλώνει πως δεν παραδέχεται θεολογική προοπτική: "η σκέψη εισβάλλει στο Σύμπαν σαν καταστροφή". Καταστροφή = ριζική στροφή για λύση (σε ποιο πρόβλημα;) θετική ή αρνητική. "Η σκέψη έκανε το ζώο, άνθρωπο". Δηλαδή: η σκέψη έδωσε στο ζώο την όψη του άνδρα. Βλακείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Είναι αυτό που λέει ο Στέλιος Ράμφος. Ο Αξελός άνοιγε χρόνο. Όμως, σε μία περίπτωση στοχασμού της θέσης του ανθρώπου εντός του Σύμπαντος, έγινε τέλειο άνοιγμα του χρόνου; Έγινε, με άλλα λόγια, προσανατολισμός του άξονος της θέσης;

      Διαγραφή
  37. Έχω χρόνους δέκα το CASIO Sport W-752D-1AV και μου αρέσει πάρα πολύ και με ξετρελαίνει και επιθυμώ να αγοράσω ένα περισσότερο τέτοιο πραγματάκι. Τα κινητά δεν μου αρέσουν. Το μηχανικό μολύβι, το χαρτί και τα μακαδοράκια pilot και uni και ο υπολογιστής μ' αρέσουν περισσότερο. Και άκουσα σε μια διάλεξη την φράση: "αν είχαμε μια mathematica". Και απόρησα: γιατί αποδίδουν οποιοδήποτε γένος και φύλο στο πρόγραμμα mathematica. Να 'ναι κανένας χρησμός της θεάς Δήμητρας, που λέει ο ποιητής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μάλλον το επόμενο κινητό μου https://oneplus.net/gr/3 μπορεί να μην είναι στο επίπεδο των κορυφαίων ακριβότερων όσο αναφορά τη κάμερα αλλά απέχει πραγματικά ελάχιστα - αχ ας είχε κατέβει κάτω από το f/2.0 ενώ η τιμή του είναι πραγματικά ασυναγώνιστη.
    Μεταλλικό και ποιοτική κατασκευή, σχεδόν ακατέργαστο android, κορυφαίος επεξεργαστής, ram στα 6gb, χωρητικότητα 64gb, γήινη οθόνη amoled 1080 για να μη ρουφάει τη μπαταρία, γρήγορη φόρτιση που δεν ζεματάει το κινητό καινοτομία - λογικά δύσκολα μένεις από μπαταρία σπουδαίο χαρακτηριστικό, μπορείς να δουλεύεις ταυτόχρονα δύο κάρτες sim, χειροκίνητες ρυθμίσεις στη κάμερα και raw αρχείο για τους επίμονους, μόνη παραχώρηση σχετικά μεγάλο 5,5 ίντσες για τηλέφωνο αλλά μπρος τα κάλλη και τιμή προσπερνιέται.
    Μόνο μερικά επιπλέον reviews περιμένω για να κλειδώσω την απόφασή μου.

    Και μια κατάταξη κινητών http://www.dxomark.com/Mobiles ως προς τις φωτογραφικές τους ικανότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από επίπεδο κινητών αγνοώ. Αλλά καταλαβαίνω ότι εκεί που μιλάει και της λέει "και κανείς κηπουρός δεν ευτύχησε σε άλλους καιρούς" είναι σφάλμα. Το σωστό είναι: "και κανείς λαγνουργός δεν ευτύχησε σε άλλους μυχούς". Και όχι ευτύχησε, αλλά ευτύχυσε. Για να δένει με "ή κανείς ή κ' οι δυο μαζί". Δεν μπορούμε να γράφουμε έζησα και να βάζουμε ήτα. Είναι ναυαγοσωστικό το ήτα - δε λέω. Αλλά στις κρίσιμες στιγμές τις απομόναχες τις κρύες στιγμές του επιχείλιου Σύμπαντος πρέπει να δηλώσουμε την αλήθεια σαν κατηφορικοί θερινοί δρόμοι σε θαμνώδη μαύρη και κόκκινη εξοχή που έχει λεπιασμένο χώμα και μυρωδιά ανοιχτοκίτρινου θειαφιού παραπλεύρως και μπροστά στα μάτια της. Δεμένο αμπέλι σε νήμα γι' αέρινη περιστροφή. Ρώγες που θα πεταχτούν στην ατμόσφαιρα...

      Διαγραφή
  39. Για το νου μου γνωρίζω ότι είναι τεχνοφοβικός. Δεν μελετώ Βιοχημεία. Και το ότι στη ζωή χαζεύω αντί να την μαθαίνω και κάποτε να σοβαρεύομαι για να αυτοπροστατεύομαι στη ζωή που βρέθηκα και να βρίσκω τις υγιείς ζωτικές δυνάμεις μου στην αλήθεια της βιολογικής πραγματικότητας της ζωής μου, που η έρευνα έχει αποκαλύψει και για τα δικά μου μάτια και για τη δική μου νόηση. Αυτή κατάσταση με σέρνει μέσα στο βασίλειο του πόνου και της αγραμματοσύνης. Δεν καλμάρει ο πόνος μου με βιβιντεντ φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Υστερόγραφο:

    Καθόμουν μόνος σε κήπο και θυμήθηκα ξαφνικά μία αγαπημένη άρια του Χέντελ: Lascia ch'io pianga από την όπερα Rinaldo. Άνοιξα το κινητό, πήγα στο Youtube, ζήτησα το κομμάτι. Μου έβγαλε πάνω από δέκα εκτελέσεις. Διάλεξα μία και την άκουσα, εκεί στον κήπο που βρισκόμουν. Αν αυτό δεν είναι θαύμα... Αχ! Απάνθρωπη τεχνολογία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.