Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2016

Γιατί δεν υπογράφω για νεκρά Αρχαία

Διατηρήστε τα Αρχαία Ελληνικά ως υποχρεωτικό μάθημα
97
32.097 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις 50.000

Γιατί είναι σημαντικό;

Σας καλούμε να υπογράψετε για τη διατήρηση των Αρχαίων Ελληνικών ως υποχρεωτικού μαθήματος στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση.[We need you to sign for maintaining Ancient Greek as a compulsory subject in Greek Education].Η ελληνική γλώσσα, αρχαία και νέα, είναι ενιαία. Η επαφή με κείμενα όλων των περιόδων της ελληνικής γλώσσας βοηθάει τους μαθητές να παρακολουθήσουν την εξέλιξή της, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να αποκτήσουν καλύτερη πρόσληψη του σύγχρονου κόσμου.
______________________________________________________________________________


Θα έχετε ίσως λάβει αυτή την έκκληση των ελλήνων φιλολόγων, μέσω της γνωστής AVAAZ.ORG για την συλλογή υπογραφών και την αποστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας.

Εγώ αρνήθηκα να υπογράψω.

Όχι γιατί δεν αγαπώ τα αρχαία ελληνικά. Αντίθετα, τα λατρεύω - και για αυτό αρνήθηκα.

Η καταλυτική εμπειρία μου σχετικά με τα αρχαία έγινε αφού τέλειωσα το σχολείο και γράφτηκα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου - φιλοσοφική. Εκεί διαπίστωσα πως οι Γερμανοί συμφοιτητές μου, απόφοιτοι κλασικού λυκείου, γνώριζαν τόσο καλά τα αρχαία ελληνικά που μπορούσαν να τα γράφουν ελεύθερα (μου έστελναν γράμματα!) και να τα μιλάνε. Μερικοί - οι καλύτεροι - ήταν σε θέση να συνθέτουν ποιήματα σε αρχαίο μέτρο.

Ως Έλληνας, έγινα ρεζίλι. Πρώτα στα προφορικά δεν τους καταλάβαινα (μιλούσαν με την σωστή προφορά - που εμείς την λέμε Ερασμιακή). Αλλά και τα ραβασάκια που μου έστελναν με δυσκολία τα αποκρυπτογραφούσα (δεν είχα και λεξικό). Και αναγκάστηκα, εγώ απόφοιτος κλασικού τμήματος, που είχα πάρει 20 στο Κολέγιο, να ξαναμάθω Αρχαία - αλλιώς δεν μπορούσα να σταθώ μέσα στην φιλοσοφική. Διότι και οι καθηγητές μου πέταγαν ένα χωρίο Πλάτωνα στο κεφάλι - και θεωρούσαν φυσικό, εγώ, ως Έλληνας, να καταλάβω τι έλεγε και να απαντήσω.

Έτσι κατενόησα πως αυτά που μαθαίναμε στο σχολείο στην Ελλάδα, δεν ήταν αρχαία. Οι άλλοι Ευρωπαίοι (το έζησα και με Γάλλους και με Βρετανούς) μάθαιναν τα αρχαία σαν ζωντανή γλώσσα. Εμείς, επτά χρόνια, κάθε μέρα μάθημα αρχαίων και ξέραμε μόνο συντακτικό, γραμματική και πολύ απλά κείμενα. Με τόσες ώρες στο πρόγραμμα, οποιαδήποτε άλλη γλώσσα θα την μιλούσαμε φαρσί. 

Επειδή λοιπόν δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε - γι αυτό και δεν υπέγραψα. Προτιμώ να γίνεται διδασκαλία από μεταφράσεις βασικών έργων (το είχαμε και τότε αυτό - ήταν πρωτοποριακό) παρά να μαθαίνουμε μία νεκρή γλώσσα ΩΣ ΝΕΚΡΗ! 

Τώρα, αν άλλαζε το σύστημα και ζωντάνευαν τα Αρχαία, ευχαρίστως να συνυπογράψω.

Υ. Γ. Να κλείσω με μία κακία: μου εξήγησε ένας λυκειάρχης γιατί επιμένουν στα αρχαία: "Έχουμε υπερβολικά πολλούς φιλολόγους και πρέπει να τους βολέψουμε"...

135 σχόλια:

  1. Δεν είναι κακία, αλλά πραγματικότητα.

    Το αίτημα είναι συντεχνιακό.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το ζήτημα της προφοράς - κατά παρέκβασιν:


    Προς το τέλος τού 19ου αι. ο γλωσσολόγος Γεώργιος Χατζιδάκις εισήγαγε πρώτος τα διδάγματα της συγκριτικής γλωσσολογίας σχετικά με την προφορά. Εντούτοις, μολονότι είναι παραδεκτό ότι η ερασμική προφορά πλησιάζει περισσότερο την αποκατεστημένη αρχαία, δεν υπήρξε ποτέ εισήγηση για υιοθέτησή της από τους Έλληνες λογίους και φοιτητές. Οι λόγοι είναι τρεις:

    Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι ο σπουδαστής τής Ελληνικής θα προφέρει διαφορετικά λέξεις και γραφήματα που συναντώνται αναλλοίωτα από την κλασική εποχή μέχρι σήμερα. Οι λέξεις άνθρωπος, οδός, θάλασσα, καιρός και άλλες, καθώς και τα γραφήματα που περιέχουν, δεν είναι λογικό να προφέρονται διαφορετικά όταν συναντώνται σε αρχαίο, ελληνιστικό, μεσαιωνικό ή νεοελληνικό κείμενο.
    Η υστεροβυζαντινή / νεοελληνική προφορά έχει τουλάχιστον χιλιετή ιστορία και, αν παραλείψουμε την τελευταία τροπή (ιωτακισμός τού -υ- [ü]), ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους και διαθέτει, ως εκ τούτου, μακρά παράδοση και χρήση. Οι αντιγραφείς των αρχαίων κειμένων τον Μεσαίωνα δεν προέφεραν διαφορετικά τα κείμενα που φρόντισαν να διασωθούν ώς τις ημέρες μας.
    Η υιοθέτηση της ερασμικής προφοράς από τους ευρωπαίους λογίους ταίριαζε περισσότερο στα συστήματα των δικών τους γλωσσών και εξυπηρέτησε πρακτικά στην εκμάθηση και γραφή τής Αρχαίας Ελληνικής.
    Ο Ιωάννης Σταματάκος, επί πολλά χρόνια καθηγητής τής Αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας, συνόψισε ως εξής το ζήτημα:[21]

    Θὰ ἦτο ἑπομένως μωρία ἐκ μέρους μας νὰ δημιουργήσωμεν ἡμεῖς μεγάλας δυσκολίας παραδεχόμενοι τὴν Ἐρασμιακὴν προφοράν, καθ' ἣν στιγμὴν ἀπὸ τῆς ἀρχαιότητος ἤδη εἶχεν ἀρχίσει ἡ ἐξέλιξις τῆς προφορᾶς πρὸς τὴν σημερινὴν πραγματικότητα. Διότι διὰ τοὺς ξένους ἡ Ἐρασμιακὴ προφορὰ δὲν ἀποτελεῖ ἐπανάστασιν, ἢ μᾶλλον ἀνατροπήν, ὑπαρχούσης καταστάσεως. Ἀντιθέτως εἴς τινα σημεῖα συμφωνεῖ πρὸς τὴν προφορὰν τῆς Ἐθνικῆς των γλώσσης, ἐν ᾧ δι' ἡμᾶς τοὺς σημερινοὺς Ἕλληνας τὸ πρᾶγμα εἶναι διάφορον: ἡμεῖς προφέρομεν κατὰ ἕνα τρόπον τοὺς φθόγγους καὶ τὰς λέξεις τῆς Νέας Ἑλληνικῆς, θὰ ἦτο δὲ πολὺ δύσκολον νὰ συνηθίσωμεν νὰ προφέρωμεν κατὰ διάφορον τρόπον τοὺς ἰδίους φθόγγους (καὶ σχεδὸν τὰς ἰδίας λέξεις), ὅταν εἰδοποιήσωμεν τὸν ἑαυτόν μας ὅτι πρόκειται νὰ ἀναγνώσωμεν ἀρχαῖον κείμενον, δηλ. κατὰ παραγγελίαν, οὐ μόνον δὲ δύσκολον ἀλλὰ καὶ ἄσκοπον, καὶ ἑπομένως ἀνόητον.
    Επομένως, μολονότι είναι σκόπιμο να παρέχονται στοιχεία τής αρχαίας προφοράς σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στις οποίες υπάρχει επαφή με το αρχαίο κείμενο, δεν είναι εφικτό ούτε λογικό να ζητηθεί η χρήση της (ή της προσεγγίζουσας ερασμικής προφοράς) από τον Έλληνα σπουδαστή ή λόγιο.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάλι εδώ και χρόνια αναρωτιέμαι γιατί να διδάσκονται Γερμανικά στο Ελληνικό σχολείο. Στο δημοτικό τα παιδιά μπορούν ως δεύτερη ξένη γλώσσα να επιλέξουν είτε Γαλλικά ή Γερμανικά.
    Το να είναι 1η ξένη γλώσσα τα Αγγλικά το καταλαβαίνω και συμφωνώ (όλος ο κόσμος τα μιλάει).
    Να είναι στη 2η ξένη γλώσσα τα Γαλλικά μπορώ να το δεχτώ (σχεδόν όλος ο κόσμος τα μιλάει, είναι στις επίσημες γλώσσες πολλών χωρών, κ.α.).
    Τα Γερμανικά όμως γιατί;
    Εξάλλου μόνο 2 κράτη χρησιμοποιούν τη γλώσσα αυτή.

    (αν κάποιος γνωρίζει αν υπάρχει κάποιο ψήφισμα για την κατάργηση τους ας μας ενημερώσει και ευχαριστώ εκ των προτέρων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα αφού είναι προαιρετικά, τι σας πειράζει να υπάρχουν σαν επιλογή; Γερμανοί, Αυστριακοί και Γερμανοελβετοί είναι πάνω από 100 εκατομμύρια - περισσότεροι από τους Γάλλους. Και είναι μία από τις μεγαλύτερες κουλτούρες...

      Διαγραφή
    2. «περισσότεροι από τους Γάλλους.»? Μα Γαλλικά εκτός της Γαλλίας και του Καναδά μιλάει ολόκληρη η Αφρική και είναι επίσημη γλώσσα. Άρα για διεθνής συνεργασίες η Γαλλική είναι επωφελέστερη της Γερμανικής. Σε απόλυτα νούμερα, άλλες πηγές λένε ότι οι Γαλλόφωνοι είναι περισσότεροι από τους Γερμανόφωνους, άλλες το αντίστροφο.

      Γενικά δεν συμφωνώ στο να έχεις κάτι στο πρόγραμμα του σχολείου, ακόμα και ως προαιρετικό, αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα. Αντί των Γερμανικών θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερο Αρχαία Ελληνικά, ή Κινέζικα, ή Αραβικά, ή Ισπανικά.

      Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με διάφορες μακροπρόθεσμες προβλέψεις ο ρόλος της Γερμανίας θα εξασθενήσει πολύ σε μία δεκαετία, οπότε δεν θα έχει όφελος από επαγγελματικής απόψεως.

      Διαγραφή
    3. Η μάθηση των Γερμανικών δεν έχει να κάνει με πόσοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν σαν μητρική γλώσσα, αν ήταν αυτό το κριτήριο θα έπρεπε να μαθαίναμε Ισπανικά..., αλλά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η πλέον ισχυρή χώρα της Ευρώπης.

      Διαγραφή
    4. Αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα, οπότε για τα παιδιά που τώρα είναι στο Δημοτικό μάλλον δεν θα χρειαστούν και πολύ.

      Διαγραφή
    5. Ο Γιάννης έχει δίκιο. Είναι η οικονομική δύναμη της χώρας που καθιστά σημαντική την εκμάθηση της. Ακόμα και στις τέχνες, είναι το κέντρο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Ξέρω πολλούς που μαθαίνουν μετά τα 30 Γερμανικά, γιατί τους είναι απαραίτητα στις δουλειές τους. Το αν θα αλλάξει αυτό, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς.

      Διαγραφή
  4. Την δεκαετία τού '60 κάτι μαθαίναμε από αρχαία.Κι όταν λέω κάτι εννοώ ότι τουλάχιστον την Αττική διάλεκτο τού Ξενοφώντα,για παράδειγμα,ξέρουμε να την διαβάζουμε σχεδον ανέτως μέχρι και σήμερα!Οι φιλόλογοι όμως εκείνης τής εποχής ήξεραν αρχαία.Σήμερα βγαίνουν φιλόλογοι που ξέρουν; Ελάχιστοι! Η ιδεοληψία τής αριστεράς (από την οποίαν προέρχομαι και πλέον μετά σύριζα σιχάθηκα)μισεί τα αρχαία και την αρχαία Ελλάδα γενικώς,γιατί τα ταυτίζει με την ακροδεξιά.Τόσο μυαλό διαθετουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αδυνατώ να καταλάβω την σκοπιμότητα και την χρησιμότητα του να διδάσκεται μια νεκρή απο αιώνες γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση του Κακριδή σε αυτό το ερώτημα πριν πολλά χρόνια: http://www.greek-language.gr/greekLang/files/document/kakridis_1.pdf

      Αντιγράφω τους λόγους που αναφέρει:

      Πρώτα απ" όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια. Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο της δόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφής ανεπανόρθωτης-νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές· δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές· αλλάξαμε θρησκεία· στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας· και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα-φυσικά εξελιγμένη-, με τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο σε πολλά χαραχτήρα και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια. Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, αν αγνοεί την ιστορία του, γιατί άγνοια της ιστορίας θα πει άγνοια του ίδιου του ίδιου του εαυτού του. Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από τα μυκηναϊκά χρόνια ως σήμερα.

      Ο δεύτερος λόγος που μας επιβάλλει να γνωρίσουμε την αρχαία πνευματική Ελλάδα είναι ότι είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι. Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον αρχαίο Ελληνικό, με συνδετικό κρίκο τον ρωμαϊκό. Με τους άλλους Ευρωπαίους μας δένει βέβαια και ο Χριστιανισμός, όσο και να μας χωρίζουν ορισμένα δόγματα. Μα και ο Χριστιανισμός έπρεπε να δουλευτεί πρώτα με την Ελληνική σκέψη, για να μπορέσει ν" απλώσει έπειτα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ρίζα του πολιτισμού των Ευρωπαίων όλων είναι ο αρχαίος ελληνικός στοχασμός και η τέχνη, γι" αυτό δεν μπορεί να τα αγνοεί κανείς, αν θέλει να αισθάνεται πως πνευματικά ανήκει στην Ευρώπη.

      Μα ο κυριότερος λόγος που δεν επιτρέπεται οι νέοι μας ν' αγνοούν την αρχαίαν Ελλάδα είναι άλλος: στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου ανακαλύφτηκε ο άνθρωπος ως αξία αυτόνομη, ο άνθρωπος που θέλει να κρατιέται ελεύθερος από κάθε λογής σκλαβιά, και υλική και πνευματική. Μέσα στους λαούς που περιβάλλουν τον ελληνικό χώρο στα παλιά εκείνα χρόνια υπάρχουν πολλοί με μεγάλο πολιτισμό, πάνω απ' όλους οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες. Οι λαοί όμως αυτοί ούτε γνωρίζουν ούτε θέλουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Το απολυταρχικό τους σύστημα επιβάλλει στα άτομα να σκύβουν αδιαμαρτύρητα το κεφάλι μπροστά στο βασιλέα και στους θρησκευτικούς αρχηγούς. Η ελεύθερη πράξη και η ελεύθερη σκέψη είναι άγνωστα στον εξωελληνικό κόσμο. Και οι Έλληνες; Πρώτοι αυτοί, σπρωγμένοι από μια δύναμη που βγαίνει από μέσα τους και μόνο, την δεσποτεία θα την μεταλλάξουν σε δημοκρατία, και από την άβουλη, ανεύθυνη μάζα του λαού θα πλάσουν μια κοινωνία από πολίτες ελεύθερους, που καθένας τους να νιώθει τον εαυτό του υπεύθυνο και για τη δική του και για των άλλων την προκοπή. Ο στοχασμός είναι κ' αυτός ελεύθερος για τα πιο τολμηρά πετάματα του νου και της φαντασίας. Ο Έλληνας είναι ο πρώτος, που ενώ ξέρει πως δεν μπορεί ατιμώρητα να ξεπεράσει τα σύνορα του ανθρώπου και να γίνει θεός, όμως κατέχεται από μια βαθιά αισιοδοξία για τις ανθρώπινες ικανότητες και είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο, που τον πιστεύει ικανό να περάσει τις ατέλειές του και να γίνει αυτό που πρέπει να είναι - ο τέλειος άνθρωπος.

      Διαγραφή
    2. Μα το πρόβλημα είναι πως με την σημερινή κατάσταση κανένας από τους λόγους που επικαλείται ο Κακριδής δεν εκπληρώνεται!

      Διαγραφή
    3. Άρα είστε θιασώτης του «Πονάει κεφάλι; Κόψε κεφάλι». Λογικόν!

      Διαγραφή
    4. "Μα το πρόβλημα είναι πως με την σημερινή κατάσταση κανένας από τους λόγους που επικαλείται ο Κακριδής δεν εκπληρώνεται!"

      Ο Κακριδής είναι μεν υπέρ της αρχαιογνωσίας, όχι όμως υπέρ της διδασκαλίας της αρχαίας γλώσσας στο γυμνάσιο:

      " Επαναστατικό  είναι  το  νέο  εκπαιδευτικό  σύστημα  από  πολλές 
      πλευρές. Η πιο  επαναστατική από  όλες τις  καινοτομίες  του  είναι  ίσως  η 
      απόφαση,  στο  τριτάξιο  Γυμνάσιο  οι  αρχαίοι  Έλληνες  κλασικοί  να 
      διδάσκονται  από  μετάφραση,  και  μόνο  στην  τελευταία  τάξη  να  δίνεται 
      μια  γενική  εισαγωγή  στους  νόμους  του  αρχαίου  αττικού  λόγου."

      Και συμφωνώ μαζί του. Αν ήταν στο χέρι μου, θα πρότεινα ένα μάθημα με ανθολόγιο κειμένων από διάφορα στάδια της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, με τη μετάφρασή τους, αντικριστά στο βιβλίο. Η σχέση του μαθητή με τα κείμενα θα ήταν απλώς σχέση ακουστικής και οπτικής γνωριμίας, χωρίς αναλύσεις γραμματικού ή συντακτικού τύπου, με έμφαση στην ετυμολογία.

      Διαγραφή
  6. κ. Δήμου,
    συμφωνώ (για άλλη μια φορά) απόλυτα μαζί σας!
    Το άρθρο σας λέει τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. (Ακόμη και η "κακία").

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και για τα Θρησκευτικά το ίδιο ισχύει: Υπάρχουν πάρα πολλοί "θεολόγοι" και πρέπει να βολευτούν. Έμπαιναν στη Θεολογική Σχολή, επειδή την είχαν τσεκάρει στο μηχανογραφικό δελτίο... Γνώρισα πολλούς άθεους που μπήκαν και πήραν πτυχίο και παρέμειναν άθεοι! Αλλά κάτι πρέπει να διδάσκουν, αφού διορίστηκαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς κύριε Frang είστε εκπαιδευτικός; Από πότε; Από τη στιγμή που διαβάσατε Βήμα και Δοξιάδη;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή CHLORINE ένα στα τρία σχόλιά σας περνάει, ή ένα στα τέσσερα. Έβαλα αυτό ως το πιο ανώδυνο. Κρίμα γιατί υπάρχουν και μερικά χαριτωμένα πράγματα - ώσπου μετά μου πετάτε μία λέξη ή ένα όνομα που με αναγκάζει να το κοψω. Κρίμα στον κόπο σας...

      Διαγραφή
  8. Σίγουρα έχουν πολύ ενδιαφέρον οι λόγοι που επικαλείται ο Κακριδής.
    Επίσης να αναφέρω ότι εμείς που διδαχτήκαμε δεν μπορούμε να κρίνουμε αντικειμενικά. Δηλαδή δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι όφελος έχουμε (εκτός αυτού που καταλαβαίνουμε συνειδητά) και τι δυσκολίες θα είχαμε αν δεν είχαμε διδαχτεί. Εγώ πάντως χαίρομαι που διδάχτηκα, αν και δεν μου άρεσαν, αν και είμαι και ακολούθησα τις θετικές επιστήμες. Συνάμα να αναφέρω ότι χρειάζεται να καταφεύγω στα αρχαία ακόμα και όταν χρειάζεται να εξηγήσω μια λέξη σε παιδί 1ης Δημοτικού (προχθές χρειάστηκε να εξηγήσω γιατί μια κρέμα λέγεται ενυδατική).

    Αναρωτιέμαι και προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του υπουργείου (συνήθως το αντίθετο από αυτό που ακούς από τα υπγεια της νυν κυβέρνησης είναι το ορθό), δηλαδή μήπως θα έπρεπε να διδάσκονται λίγο από το Δημοτικό. Αυτό θα βοηθούσε σίγουρα και την εκμάθηση της νέας Ελληνικής γλώσσας (και των ξένων γλωσσών – εξάλλου πόσες κοινές ρίζες υπάρχουν).

    Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό να έχει γίνει (δεν ξέρω αν έχει γίνει) μια μακροχρόνια εκπαιδευτική συγκριτική έρευνα μεθόδων διδασκαλίας τους, ώστε να μπορούμε να πάρουμε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναρωτιέμαι γιατί να διδάσκεται πχ η Χημεία, η Φυσική, τα Μαθηματικά (πέραν των βασικών αριθμητικών πράξεων) στα σχολεία ...

    Ας μην το κρύβουμε άλλωστε: τα φυσικοχημικά και μαθηματικά διδάγματα των σχολικών μας χρόνων πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων - συμποσούμενων σε λίγες δεκάδες σελίδων - αποδεικνύονται παντελώς άχρηστα στην ενήλικη ζωή των περισσότερων από εμάς.

    Ας τα καταργήσουμε λοιπόν από μαθήματα γενικής παιδείας και ας τα περιορίσουμε στα κατάλληλα σπέσιαλ ιντερεστ γκρουπ, όπως τους αρμόζει ...

    Νεκροί εγκέφαλοι - όσοι και γλώσσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φυσικοχημικά και μαθηματικά διδάγματα σας είναι άχρηστα γιατί είσαστε χρήσιμοι εσείς. Και πώς οι χρήσιμοι θα κατανοήσουν σε τι τους χρησιμεύει μια κατάκτηση της ζωής. Ο θρήνος για τον Παντελίδη σάς ταιριάζει καλύτερα. Καθένας επικρίνει ότι του αξίζει.

      Διαγραφή
    2. Ο Παντέλος της καρδιάς μας ... Τι να πίστευε άραγε για την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία? Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα συμφωνούσε με την κατάργηση της - όπως και αυτής σειράς άλλων "αχρήστων" μαθημάτων ... διόλου τυχαία η εικαζόμενη σύμπτωση με τις απόψεις πολλών σχολιογράφων ... δεν νομίζετε?

      Διαγραφή
  10. Μάλιστα...λύσαμε το θέμα των νεοελληνικών και είπαμε τι άλλο έχουμε τώρα να κάνουμε.; δεν λύνουμε και το θέμα των αρχαίων Ελληνικών...αρκετά μας τυράννησε...Μ' αρέσει που τα λύνουμε όλα εδώ στη χώρα μας τα τελευταία 2 χρόνια.

    Μακάρι να μαθαίναμε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Θα είμσασταν τόσο πλούσιοι. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο δια θαλάσσης. Ομολογώ πως τα αρχαία Ελληνικά δεν με βοήθησαν πουθενά. Αντίθετα, τα Αγγλικά μου έδωσαν την ευκαιρία να εργαστώ. έχω μια ερώτηση γιατί κάποιοι ξένοι να θέλουν να μάθουν (να σπουδάσουν) μια νεκρή γλώσσα ; μήπως να τους ρωτούσαμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η νέα ελληνική γλώσσα διαμορφώνεται από εκείνον που την χρησιμοποιεί για να εκφράσει την υγεία του. Παραλίγο την Παρασκευή να δώσω 30 ευρώ και να αγοράσω Σαχτούρη. Είδα και τις Ασκήσεις ελευθερίας, Τυπωθήτω, άλλα 30 ευρώ. Δεν ήξερα τι να κάνω. Αγόρασα Πρίκα και μύτες για το μηχανικό μολύβι. Πολλές μύτες. Γόμες. Πολλές γόμες. Αλλά ήταν ωραία. Έστω και βιαστικά διάβαζα Γλώσσα που διαβαζόταν.

      Διαγραφή
  11. "Η ελληνική γλώσσα, αρχαία και νέα, είναι ενιαία." Αυτό το απόσπασμα σας καλύπτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από την 5η Δημοτικού μέχρι και την Γ΄ Γυμνασίου η μάνα μου με πιλάτευε με εκατοντάδες ρήματα:

    εὔχοµαι ηὐχόµην εὔξοµαι ηὐξάµην ηὖγµαι ηὔγµην
    ζηλόω-ῶ ἐζήλουν ζηλώσω ἐζήλωσα ἐζήλωκα ἐζηλώκειν
    ζηµιόω-ῶ ἐζηµίουν ζηµιώσω ἐζηµίωσα ἐζηµίωκα ἐζηµιώκειν
    ζηµιοῦµαι ἐζηµιούµην ζηµιώσοµαι (ἐζηµιωσάµην) ἐζηµίωµαι ἐζηµιώµην

    Με ξυπνούσε στις τρεις τα χαράματα για επανάληψη. "Πες το πάλι" και ξανά και ξανά και πάλι και δώσ΄ του, γράψε κι εκείνη την εγκλιτική αντικατάσταση και την άλλη τη χρονική, και τα ανώμαλα παραθετικά με τους διπλούς τύπους και τα ει - μι ρήματα και τα συνηρημένα, ανάθεμά τα, ξανά... Μέρες και μέρες, ώρες και ώρες ατελείωτες!!! Αυτό δεν ήταν μελέτη αλλά σισύφειο μαρτύριο.

    Άξιζε τον κόπο τόσο βάσανο; Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν αντίς για Αρχαία τότε μάθαινα ξένες γλώσσες, χωρίς υπερβολή θα ήξερα ακόμη δύο, τουλάχιστον, αφού, ως γνωστόν, στις ξένες γλώσσες, αποκτάς γερές βάσεις, έχεις, τέλος πάντων, μεγάλο πλεονέκτημα, αν τις μιλάς και τις μελετάς από τα μικράτα σου.

    Δεν άξιζε τον κόπο. Και ούτε αξίζει. Αυτή η νεοελληνική αρχαιόλαγνη επιδειμανία δεν κομίζει αρχαιμάθεια. Είναι μία στείρα παπαγαλία, απολύτως τυπολατρική που στερείται ακόμη και της παραμικρής ουσίας.

    Είχε δίκαιο ο αείμνηστος Κριαράς όταν εισηγήθηκε να διδάσκονται ως ξένη γλώσσα τα αρχαία ελληνικά.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΥΓ. Κι εγώ προτείνω να διδάσκονται τα Αγγλικά ως υποχρεωτική γλώσσα και να θεωρούνται ισότιμα της μητρικής. Δεν βλέπετε τις Σκανδιναβικές χώρες που εφαρμόζουν αυτό το μέτρο, πόσο πολύ έχουν ωφεληθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν μια ταλαιπωρία τα αρχαία ελληνικά για όλους μας.
      Ο διδάσκον καθηγητής δεν μπορούσε να μας περάσει τη αξία τους, επέμενε στο αρχαίο κείμενο με την γραμματική του και χάναμε την ουσία, τη σκέψη των προγόνων μας.
      Τους διαβάζω τώρα (μετάφραση) και τους εκτιμώ είτε στο θέατρο είτε σε βιβλίο.

      Να είσαι καλά Ν.Δ.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Κάπα..
      ηρεμείστε…
      https://youtu.be/-17ql7XZsQs

      Διαγραφή
    3. Αυτό είχε προτείνει η Διαμαντοπούλου - να διδάσκονται τα Αγγλικά ως υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα - και της την είχαν πέσει όλοι οι ελληναράδες μέχρι που το πήρε πίσω...

      Διαγραφή
  13. Τέλειωσαν τα ψέμματα!
    Εγώ μετά την επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα σήμερα αρχίζω να μαθαίνω ΕΝΤΑΤΙΚΑ ...Τ σ ά μ ι κ ο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προσωπικά δεν έκανα Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο ο λόγος είναι απλός πήγα σε ένα Ευρωπαϊκό σχολείο, τα σχολεία για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Ελληνική κυβέρνηση πίεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε οι μαθητές του Ελληνικού τμήματος, έχει τμήματα με όλες όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης, να παρακολουθούμε 2 ώρες την εβδομάδα αρχαία, όχι σε όλες τις τάξεις δεν θυμάμαι σε ποιες... το μάθημα ηταν παιδική χαρά μιας και ο βαθμός του δεν μετρούσε άρα δεν τα έμαθα καθόλου, αντιθέτως υπήρχε επιλογή σαν μάθημα. Ο μόνος λόγος που δέχομαι να υπάρχει αυτό το μάθημα είναι γιατί ίσως βοηθάει τους μαθητές να μάθουν καλύτερα τα Νέα Ελληνικά. Σίγουρα ένας από τους λόγους είναι για να δικαιολογείται η ύπαρξη τόσο πολλών φιλολόγων αλλά και γιατί σύμφωνα με τον κυρίαρχο εθνικό μύθων των Ελλήνων είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόσπασμα από το
      http://www.kathimerini.gr/862522/opinion/epikairothta/politikh/giati-xreiazontai-ta-arxaia-ellhnika


      Το πιο αστείο βέβαια είναι ότι όλοι αυτοί οι «προοδευτικοί», οι οποίοι προσπαθούν να αποψιλώσουν την Ευρώπη από την πολιτισμική της ταυτότητα, ως μη πολιτικώς ορθή, γκρινιάζουν πως το μόνο που έχει απομείνει είναι το ευρώ.

      Διαγραφή
  15. Κύριε Δήμου δεν προσπαθω να σας γλειψω αλλα συμφωνω 100% με το κειμενο σας. Η αληθεια μάλιστα ειναι πως φοβομουν οτι θα ησασταν με "τους αλλους". Και η κακια στο τελος ειναι αληθινη. Τι να τα κανω τα αρχαια οταν δεν ξερω ουτε Ιστορια! Η φιλολογος στο γυμνασιο μετα απο 10-20 αδικαιολογητα ή ελαφρως δικαιολογημενα κενα μας εκανε απο την αρχαια ιστορια μεχρι τον Πελοποννησιακο! Ουτε Αλεξανδρος, ουτε επιγονοι, ουτε Ρωμαιοι...τιποτα! Τιποτα!

    Και αυτο που με λερώνει: θα εχετε δει πολλοι οτι δεν βαζω τονους και κομματα και επισης κανω και πολλα λαθη συντακτικου και ορθογραφιας (γραμματικη ευτυχως κατεχω).
    Εγω που λετε, ημουν σημαιοφορος λυκειου, γιος δασκαλων και εχω και 1-2 πτυχια πολυτεχνειου ελληνικου και αμερικανικου. Αλλα ποτε δεν εμαθα σωστα τη γλωσσα μου. Στα αγγλικα ειμαι καλυτερος.

    Και ομως, ειμαι λατρης και των αρχαιων και των βυζαντινων και της καθαρευουσας και του πολυτονικου. Αλλα δεν εμαθα. Με ταραξαν και με μπερδεψαν. Ευτυχως απο μονος μου διαβασα ιστορια γιατι αν περιμενα απο της ελληνικη β βαθμια....αστα να πανε! Αστα να πανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχουμε 160.000 δασκάλους και καθηγητές - σε αναλογία με τον πληθυσμό μας, τους περισσότερους στον κόσμο. Αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα των δημοσίων υπαλλήλων, περίπου το ένα τέταρτο. Οι πιο πολλοί από αυτούς είναι φιλόλογοι. Άρα τα αρχαία είναι απαραίτητα - γι αυτούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για χημικούς, μαθηματικούς, φυσικούς κτλ κτλ κτλ.

      Τα όσα διδάσκονται στα σχολεία είναι απαραίτητα για "αυτούς" καθώς και τους παπαρολόγους πανεπιστημιακούς καθηγητάδες της 3βάθμιας εκπαίδευσης που ακόμα και σε θετικής/τεχνικής/εφαρμοσμένης κατεύθυνσης σχολές δικαιολογούν τις θέσεις και τους μισθούς τους ασχολούμενοι με αντικείμενα που ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία - με οποιοδήποτε μετρήσιμο αποτέλεσμα.

      ΟΜΩΣ

      Δεν τίθεται ποτέ ζήτημα περιορισμού των θετικής κατεύθυνσης "θεωρητικών και αχρήστων" μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ... όλες οι προσπάθειες "εκσυγχρονισμού" στοχοποιούν μονίμως το δίπτυχο αρχαία ελληνικά - θρησκευτικά.

      Το πρόβλημα τόσο το δικό σας όσο και των ομοίων σας με τα αρχαία ελληνικά είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ και ΜΟΝΟΝ.

      Και αυτά τα γράφει κάποιος για τον οποίον όροι όπως "στοχαστικές ανελίξεις" και "μαρκοβιανές αλυσίδες" γίνονται αρκούντως κατανοητοί χωρίς να γκουγκλαριστούν...

      Διαγραφή
    2. Εσείς κ2825 ρίχνετε δύο ζάρια. Η σειρά δεν παίζει ρόλο. Εσείς κ2825 θα γράψετε τα ενδεχόμενα:
      Α: Το άθροισμα των ενδείξεων είναι μικρότερο του 3.
      Β: Στα δύο ζάρια η ίδια ένδειξη.

      Όποιος καταλαβαίνει markov chains χτυπάει εύκολα και τα εισαγωγικά. Είναι εφαρμογή από το βιβλίο της 4ης δέσμης, του Χρήστου Σιωζόπουλου και υπάρχει ποιηματάκι-χαιρετισμός στον Νίκο Παπάζογλου και στον Τάκη Σιμώτα:

      ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

      Τα ορνιθοσκαλίσματα που γράφω με μολύβι
      τα κανονίζω μια χαρά μ' ένα καλό σβηστήρι.

      Διαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. Ένας από τους παλιούς μύθους περί ανωτερότητας της Ελληνικής. Καμία σχέση!

      Διαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας ελβετικός σουγιάς ακονίζεται καλύτερα στην πέτρα με το σάλιο. Το θετικό της ψευτο-μεταρρύθμισης Αρσένη ήταν η μείωση της ύλης και δύσκολα κομμάτια που αφαιρέθηκαν. Αυτοί μεταρρυθμίζουν για να νέμονται μαζί με τους νταήδες κολλητούς τις δαπάνες από τον προϋπολογισμό. Ο Στέφανος δε θα το έκανε ποτέ αυτό! Και ο Στέφανος, αν ήταν υπουργός παιδείας, τα ίδια θα έκανε. Όμως θα ομολογούσαμε αληθινές μεταρρυθμίσεις -και θαύμα- γιατί θα ήμασταν αρκούντως λεχρίτες ώστε να τις παραδεχθούμε ως τέτοιες, αφού θα μας τις παρουσίαζαν ως τέτοιες στο Αρχονταρίκι. Αντισηπτικός μητροπολίτης. Μαγιό από μέσα και προπαγάνδα απόξω. Τι του λείπει του ψωριάρη μαϊντανού; Η αγάπη. Μπυροξέρασμα ο μεταρρυθμιστής Σαββόπουλος στον Σαμάνο. Επειδή λοιπόν το εκπαιδευτικό σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στο σχολείο, βγείτε μια βόλτα στην παραλία, εμπάτε μια βόλτα στη θάλασσα, προστατέψετε τα παιδιά σας από τις δολοφονικές νεοφιλελεύθερες συλλήψεις σας και την χυδαία υποκρισία σας, ή ξανά γεννηθείτε και ηρεμήστε από την αρχή. Θυσιάσετε μόνο την επιμονή σας στην ηλιθιότητα σας σαν αποζητάτε θυσίες. Το τι θα νιώσει ένας άνθρωπος ποτέ δε θα του το προσδιορίσει το αιώνιο στημένο εκπαιδευτικό σύστημα και τα πλοκάμια. Μελίνα: "οι Έλληνες δεν ξέρουν να περπατήσουν". Να είσαι ο Τσιτσάνης να ακούσεις την ανόητη και να πιαστείς: μήπως όταν περπατάω κουνιέμαι σαν κορίτσι; Κόκκινος Πάνος στον Μητσοτάκη: "η συγκατοίκηση σας με την εξουσία". Μητσοτάκης: "Η συγκατοίκηση μας με την εξουσία; τι λόγια είναι αυτά!". Ο βαρύς νταλκάς της γενικής πολιτικής απεργίας έρχεται. Συνεπεία της βιολογικής δημοκρατίας, της απλοϊκής ζωής.

      Διαγραφή
    2. @Δε Με Λένε Αρτέμη

      Συμφωνώ απόλυτα

      Διαγραφή
  19. "Τρωάδες" [σήμερα απο τη Βουλή σε ελεύθερη μετάφραση- όλοι αυτοί έχουν διδαχθεί Αρχαία Ελληνικά στο σχολειό και έχουν μετέλθει της Ελληνικής Παιδείας...]

    "Χ. Καφαντάρη: Οι φορείς δεν είναι απόφαση του προέδρου αλλά συναπόφαση των πολιτικών δυνάμεων. Η δική σας πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία
    Ηλ. Παναγιώταρος: Γιατί εμείς τι είμαστε; Στο πηγάδι κατουρήσαμε;
    Χ. Καφαντάρη: Να διαγραφούν από τα πρακτικά
    Ηλ. Παναγιώρατος: Η 3η πολιτική δύναμη δεν έχει λόγο; Πού το λέει αυτό στον Κανονισμό ότι αποφασίζει το Σώμα με ψηφοφορία;
    Γ. Λαγός: Και θα κάνει ό,τι γουστάρει η πλειοψηφούσα παράταξη; Δεν σας συμφέρει ο κανονισμός αυτά που γράφει; Τώρα τον διαβάζετε άρα δεν τον ξέρετε. Εχετε ξεφτιλιστεί! Διασύρεστε.
    Γ. Λαγός: Βούλωσέ το ρε καραγκιόζη, βλάχο, βλακάκο επειδή μου το είπες εσύ θα κάτσω κάτω;
    Κ. Μπάρκας: Ντροπή σας φασίστες
    Ε. Καρακώστας: Αϊ γαμ.. σου ρε!"



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι να πω..Τ' αρχαία τα μισούσα...Ακριβώς επειδή διδάσκονταν ως μια ωσεί νεκρή γλώσσα. Να παραθέσω την δική μου εμπειρία: Είμαι γιατρός, και ένα διάστημα εργάστηκα στο Βέλγιο. Ως γνωστόν, περίπου οι μισές λέξεις της ιατρικής ορολογίας (ίσως και περισσότερες) είναι ελληνικές. Εκεί λοιπόν γνώρισα συναδέλφους οι οποίοι είχαν διδαχθεί αρχαία ελληνικά ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ της εισαγωγής τους στην ιατρική σχολή του Βελγίου. Τότε κατάλαβα ότι τ' αρχαία ελληνικά που είχα διδαχθεί επί 6 συναπτά έτη ήταν μια αγγαρεία και επαγγελματική αποκατάσταση ενός φιλολόγου. Οπότε συμφωνώ απόλυτα με τον οικοδεσπότη. Δεν μπορείτε κύριοι να διδάξετε αρχαία ελληνικά. Ειστε αγκυλωμένοι σε δοτικές του μέσου, ανώμαλα ρήματα και τετελεσμένους μέλλοντες. Και το κυριότερο: Δεν μπορείτε να διδάξετε αρχαία ελληνικά κάνοντάς τα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Αλλά φιλε Νίκο Δήμου, όπως σου έχω πει πολλές φορές, νομίζω ότι σπαταλάς τον χρόνο σου. Αυτό ένοιωσα όταν είδα τα βιβλία των παιδιών μου (φυσική, χημεία, μαθηματικά κλπ) και είδα οτι δεν είχε αλλάξει ΤΙΠΟΤΕ στον ΤΡΟΠΟ διδασκαλίας. Το συμπέρασμα; Φύγετε έξω ελληνόπαιδες για να μάθετε κλασική παιδεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βιβλία μας στα Μαθηματικά στο Γυμνάσιο και στα Μαθηματικά -πλην Γεωμετρίας- στο Λύκειο τα καλύτερα παγκοσμίως. Σχολικά καλά στην Φυσική και στην Χημεία δεν έχουμε. Αφού έχουμε ΠΚ και ΠΕΚ. Διατίθενται βοηθήματα. Τα συλλέγουμε. Στα βοηθήματα υπάρχουν όσα πρέπει να μάθουμε και να λύνουμε πολλές φορές. Μελέτη για εξετάσεις; Αυτό είναι: πολλές φορές τα ίδια. Αν δε λύσουμε πολλές φορές τα ίδια και τα ίδια, δεν θα τα μάθουμε. Διαβάζοντας το βιβλίο δεν διαπιστώνουμε τον τρόπο διδασκαλίας του ψυχανώμαλου καθηγηταρά στο σχολείο. Τα σχολικά βιβλία των Μαθηματικών στο Γυμνάσιο υπάρχουν στο δίκτυο. Είναι γλυκά πριονίσματα.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Λιόλιο (δυστυχως) συμφωνούμε. Με 1-2 δεκαετιες διαφορα διαπίστωσα αυτα ακριβως που περιγράφετε. Οσο για τα μαθηματικα που αναφερει ο Ανωνυμος οι αποψεις ειναι πολλες.

      Π.χ. ο μαθηματικος μου στο λυκειο μας ελεγε το 2006 οτι εκεινος τα μαθηματικα μου τα διδαχτηκε στο πανεπιστημιο και οτι οσο περνανε τα χρονια η υλη των βαρεων μαθηματων (γλωσσα, αρχαια, φυσικη, μαθηματικα, χημεια, βιολογια) κατεβαινει μια βαθμιδα.

      Πραγματι στην 6η δημοτικου σημερα κανουν αυτα που εγω εκανα στην 1η γυμνασιου. Ο λογος κατα τον καθηγητη μου ειναι η αναγκη να υπαρχουν φροντηστηρια. Αφου δεν διοριζονται οι καθηγητες κανουμε δυσκολο το εκπαιδευτικο εργο και ο μαθητης χρειαζεται βοηθεια εξωσχολικη.

      Εδω παραθετω και την εκπληξη του Βουλγαρου συμφοιτητη μου οταν του ειπα οτι εμεις καναμε ολοκληρωματα οχι στο πανεπιστημιο αλλα στην 3η λυκειου.

      Διαγραφή
    3. Ό,τι γίνεται στην Α' Γυμνασίου με τα μαθηματικά είναι, που, αυτά που πρέπει να διδάξουν, τα παραπέμπουν στην επόμενη τάξη. Και όποιο μικρό παιδάκι δεν λύσει τις πρέπουσες ασκήσεις, παραπέμπεται στη μοναξιά και στην φρίκη. Γι' αυτό, όποιο παιδάκι δεν έχει βοήθεια εκτός σχολείου, χάνει το παιγνίδι με τα μαθηματικά. Οι εξισώσεις στην Ε' και στην ΣΤ' Δημοτικού, αλλά και τα προβλήματα στα Μαθηματικά όλων των σκαλοπατιών του Δημοτικού πάλι, αποτελούν έμπρακτο εκπαιδευτικό εξευτελισμό της παιδικής ηλικίας. Αυτά υπάρχουν εκεί για να μπορούν οι συνταγματολόγοι μας, οι δημοσιογράφοι μας, οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί μας, αργότερα, να νιώθουν κάτοχοι και γνώστες όλων των επιστημών, σε σημείο να εξευτελίζουν όλη τη ζωή συνολικά σιγουρεμένοι αυτοκρατορικά ότι δεν υπάρχει δροσερός κόσμος πέρα από τους φανφαρόνικους, αυταρχικούς, μηδαμινούς εαυτούς τους.

      Διαγραφή
  21. μαυρος σκυλος07 Ιουνίου, 2016 02:48

    Ετσι και σημερα τα αρχαι διδασκονται οπως τα λετε, γραμματικη και συντακτικο μεχρι τελικης πτωσεως. Καμια αγαπη για τη γνωση, μονο παπαγαλια. Ολη η ελληνικη παιδεια χωλαινει βασικα απο που να το ξεκινησεις για αναλυση και που να τελειωσει. Πρεπει να γινει μια σοβαραη αναπροσαρμογη στην Υλη δημοτικου-πανεπιστημιου και να διδονται (εαν δεν γινεται ηδη) δωρεαν λαπτοπ σε ολους τους μαθητες. Μετα ας μαθουν αρχαια διαβαζοντας ξενοφων που ειναι ευπεπτος και λατινικα απο την ποιηση του Κατουλου (νομιζω οτι τα παιδια θα σπανε φοβερη πλακα και θα μαθουν κιολας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βγαίνω από το διαστημόπλοιο του Ζαχαριάδη (αν ήταν του Ζαχαριάδη) και βαδίζω στις μύτες για το σχολείο να δώσω το μηχανογραφικό. Ο εθνικόφρονας διευθυντής: "Γιατί ήρθες την τελευταία μέρα; Ήσουν άρρωστος; Περίοδο είχες;". Τον συγχώρησα επί τόπου γιατί ήταν κολλητός της μπάρμπα μου του Παναή από την Καμόρα. Δύο χρόνια μετά το Λύκειο μου λέει ένας συμμαθητής: "ο καθηγητής μας με είπε χθες ότι εσύ ήθελες βαθμούς αλλά εκείνος αποφάσισε να σε έχει στο 15άρι". Ο μεν ένας, ο μεγάλος, με νόμισε χαζό να με βάλει στο ιδιαίτερο να του τα δώσω, ο δε άλλος με ήθελε για ρούφηγμα στις σκάλες να του τα δώσω. Διαβάζω το σχόλιο του Λαγόπουλου (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μητσιά). Σκέπτομαι: πήγες Αμερική και δεν έμεινες να βρεις δουλειά και ένα χαρέμι τρελο-αμερικάνες (με πολύ μεγάλα μάτια) να τακτοποιηθείς. Τι κάνεις στην ύπαρξη, βρε παιδί μου, βόλτες με τα αεροπλάνα; Τραγουδάς στο γάμο του τρελο-Σαμαρά; Βρε παιδί μου αμάν στην καρδιά βάλε πατίνια και δυο ρουλεμάν. Το εκπαιδευτικό σύστημα επιβαρύνει την ελληνική ζωή και τα ελληνόπουλα ξεχνούν έως και τα βασικά της ζωής άμα μπλεχτούν στους προβληματισμούς της προπαγάνδας. Διαβάζουν το ΝΔ και αντί να δουν τη μαστορική της γλώσσας, παραδέχονται σαν μέσο βασανισμού τους την προσφερόμενη πολυπλόκαμη αμφισβήτηση (που παραδέχεται όποιο πιθανό δόκανο γουστάρεις να πιαστείς) γίνονται κουδούνια και βαρούν ολοψύχως τις κουδουνιστρίες εκθέσεις αηδίας:
    Μπαλωματής δεν ήμουνα, μήτε και πολιτζμάνος
    Κωδωνοκρούστης θα 'πρεπε, ντε και καλά ρουφιάνος
    Να βαρώ τα σήμαντρα διά τους ευσεβείς
    Παίρνοντας κι επίδομα ως κουδουνιστής
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στην σημερινή "Καθημερινή" δημοσιεύονται 6 άρθρα ειδικών για το θέμα: Αν, πόσο και πώς πρέπει να διδάσκονται τα αρχαία. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις αλλά και στείρες εθνικιστικές προσεγγίσεις.

    Γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι με τις σημερινές συνθήκες (ποιότητα διδασκόντων, χρόνος, μέσα) αρχαία δεν διδάσκονται (εκεί συμφωνούν και οι υπέρ και και οι κατά - βγαζοντας μετά διαφορετικά συμπεράσματα).

    Εμένα μου άρεσε η πρόταση της Αγγελικής Σακελλαρίου (καθηγήτρια στο Παν. Μακεδονίας) "στην Γ΄Γυμνασίου μία ώρα από τα φιλολογικά μαθήματα να αφιερώνεται στην σύνδεση της αρχαίας με τη νέα ελληνική και να δίνονται στοιχεία της ιστορίας της γλώσσας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο μάθημα "διδάσκεται", "με τις σημερινές συνθήκες (ποιότητα διδασκόντων, χρόνος, μέσα)"?

      Γιατί δεν προτείνεται η κατάργηση όλων εκείνων των μαθημάτων που "δεν διδάσκονται" (επαρκώς) παρά μόνον των αρχαίων ελληνικών?

      Διαγραφή
    2. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να συμπεριληφθεί στην περίπτωση αυτήν η κατάργηση του βλακώδους παπαγαλιστικού μα και ακαταλαβίστικου μαθήματος που φέρεται με τα αρτικόλεξα ΑΟΔΕ [Αρχες Διοίκησης & Οργανωσης Επιχειρήσεων]. Πληρης αποτυχία, αστοχία ολκής, μακρά βάσανος.
      Ποιός ο λόγος να υπάρχει αυτό το μάθημα;

      Διαγραφή
    3. Ο λόγος των ΑΟΔΕ είναι ότι διευκολύνει. Αν οι γιατροί μιλούν για τις ανάγκες της ζωής σαν τηλεπαρουσιαστές στην υποδοχή καλεσμένου, οι τραπεζίτες να μιλήσουν για την ζωή σαν γιατροί.

      Διαγραφή
    4. #Ο λόγος των ΑΟΔΕ είναι ότι διευκολύνει#.

      Kάτι σαν κλύσμα να υποθέσω...

      Διαγραφή
  24. Αδυνατούμε να διαβάσουμε Αρχαία Ελληνική Γλώσσα γιατί υπάρχουν οι ηλίθιοι τόνοι. Μπερδευόμαστε. Ένας αντιεξουσιαστής γραμματικός, ο φιλόσοφος Ράμφος, και μία κρατικοδίαιτη σποδός του λαϊκού κινήματος, η βουλευτίνα Κανέλλη, αγαπούν την πολυπλοκότητα που εμάς θολώνει και εξαγριώνει. Απορούμε. Πώς είναι δυνατό, τα στοιβαρά άκρα, στο πρόβλημα της παρεχόμενης κρατικής εκπαίδευσης, να έχουν συμφιλιωθεί σε σύγκλιση και ταύτιση. Τι είδους καλοσύνη να μας ετοιμάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συνήθως μιλάνε με σιγουριά, και έχουν και έτοιμες λύσεις, άτομα που δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο. Άτομα που συνήθως (ή πάντα) κάνουν το εξής άλμα: από διαπιστώσεις (που καμιά φορά πάσχουν και αυτές) πετάγονται σε έναν στερεοτυπικό αρνητισμό με βάθος ρηχότερο από αυτόν ενός μέσου καφενείου.

    Εξηγούμαι.
    Η αξιολόγηση αποφοίτων 2θμιας PISA έδειξε μεγάλα προβλήματα στην κατανόηση κειμένου, μαθηματικών κ.α. (χονδρικά 1 στους 3 καταλαβαίνει τα βασικά σημεία ενός κειμένου!). Δεν έπεται ότι πρέπει να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίες τους. Ούτε το αντίθετο. Αντίθετα πρέπει να αναλύσουμε το γιατί.

    Αν δεν διδάσκονται αποτελεσματικά τα αρχαία ή τα μαθηματικά, ένα πρόβλημα είναι ο εκπαιδευτικός λαϊκισμός που επικράτησε στη χώρα αυτή από το 80 και μετά. Ένα εξαιρετικό άρθρο (για την πρωτοβάθμια αν και αφορά γενικά προβλήματα) είναι αυτό του Ε. Δημόπουλου. http://www.protagon.gr/epikairotita/ellada/i-paidagwgiki-sto-dimotiko-sxoleio-36286000000

    Ουδείς μπορεί να με πείσει (εκτός αν έχει στοιχεία) ότι η διδασκαλία των Αρχαίων είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική από αυτήν των Μαθηματικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, χωρίς δασκάλα σε ιδιαίτερο πώς να μαθαίνω. Και γιατί να πάω εγώ στην παραδοχή ότι στο σχολείο μου έμαθα κάτι άλλο από του Κραουνάκη τον ορισμό για την τραγωδία, εφόσον δεν έγινε.

      Διαγραφή
  26. "Μερικοί - οι καλύτεροι - ήταν σε θέση να συνθέτουν ποιήματα σε αρχαίο μέτρο."

    Ύπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είπα ότι ήταν ΚΑΛΑ ποιήματα - αλλά τουλάχιστον το μέτρο ήταν σωστό: ίαμβοι, ανάπαιστοι, τροχαϊκοί, δάκτυλοι...

      Διαγραφή
  27. Εξαιρετικό το άρθρο του κ. Δημόπουλου από τον Anonymous 7 June, 2016, 12:09. Θίγει το πρόβλημα της έλλειψης ορίων που ξεκινά απ' το σχολείο και συνεχίζεται. Είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που σας ταλανίζουν και θα λυθούν σε περίπου 250 χρόνια (τόσο πήρε σε άλλους, εσείς δεν είστε κάτι ιδιαίτερο για να πάρει λιγότερο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εν λόγω κείμενο "αντιγράφει" κείμενο του Σταύρου Ζουμπουλάκη που δημοσιεύτηκε το 2000 στην Καθημερινή (Τους μαθητές δεν τους αγαπάμε, τους διδάσκουμε).
      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    2. Όχι τους μαθητές. Τα αθώα θύματα που δεν σας καλοξέρουν και δε σας υποψιάζονται. Για να έχετε μαθητές στη ζωή αυτή σταθήκατε ανίκανοι. Και εσείς και όλα τα ζουμπουλάκια.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Δήμου πρέπει να κάνετε καλύτερο έλεγχο στα σχόλια, ειδικα σε αυτά που εμπεριέχουν προσωπικές επιθέσεις όπως του Anonymous07 June, 2016 20:32. Δεν είναι το πρώτο στο οποίο επιτρέπετε δημοσίευση.

      Διαγραφή
    4. Έχετε δίκιο - αλλά δεν κατάλαβα την προσωπική επίθεση. Σε δεύτερη ανάγνωση, ζητώ συγγνώμη. Στα εκατοντάδες σχόλια πάντα θα σου ξεφύγει και ένα. Ιδιαίτερα όταν έρχονται μεμονωμένα και δεν τα βλέπεις μαζί με τα προηγηθέντα.

      Διαγραφή
  28. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να με επιβαρύνει όσο γίνεται λιγότερο. Που σημαίνει: να μην με απασχολεί περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα, να μην με βαθμολογεί, αλλά να με ελέγχει ακριβώς σε όσες ανοησίες μου φανερώνει, με δύο εξεταστήρια, ένα μετά την γέννηση του Χριστού και ένα μετά την σταύρωση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία ανθρωπότητα σπαραζούμενη. Μέχρι να μπορέσουμε να τελειώσουμε με τα εγκλήματα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αξιοπρεπώς την μετάδοση απαραίτητης γνώσης από γενιά σε γενιά. Θα μας απασχολούν οι ΠΚ με τα πτυχία τους (το πι) και την απορία: ποιος έχει πιο ωραίο δέκατο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Ευτυχώς που υπάρχει και το κάπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το μαθημα των Αρχαιων πραγματι ηταν βαρετο - οχι περισσοτερο απο αλλα μαθηματα ομως. Ο τροπος διδασκαλιας νομιζω κανει ενα μαθημα να ειναι ενδιαφερον ή οχι και σ'αυτο μεγαλο ρολο παιζει ο δασκαλος. Ακομα θυμαμαι φιλολογοι οπως ο Γεωργουσοπουλος, ο Λιγναδης, η Μαραγκουδακη καταφερναν να μας κανουν να ενδιαφερθουμε τουλαχιστον για οση ωρα κρατουσε το μαθημα. Μαλλον δεν μου χρησιμευσαν αργοτερα οι λιγες γνωσεις των Αρχαιων αλλα πιθανον σε αυτα να χρωσταω το ενδιαφερον μου για την ετυμολογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Για το θέμα του ποστ δεν τοποθετούμαι διότι δεν θεωρώ την διδασκαλία ή μη των αρχαίων ελληνικών δίλημμα. Τα αρχαία ελληνικά είναι μια ξεγραμμένη από αιώνες γλώσσα. Η εκμάθηση της μοιάζει με ένα χαριτωμένο παζλ παρά με σοβαρό σχολικό αντικείμενο.
    Η γλώσσα μου είναι ο κόσμος μου. Μαθαίνοντας αρχαία ποιους ζωντανούς ανθρώπους θα περιλαμβάνει αυτός ο κόσμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όμως μαθαίνοντας (σωστά) Αρχαία, θα γνωρίσεις πολλούς "ζωντανούς" ανθρώπους - πιο ενδιαφέροντες από τους γύρω σου.

      Ας διευκρινήσω γι άλλη μία φορά ότι δεν είμαι ενάντιος στην εκμάθηση των Αρχαίων - αλλά στον τρόπο της (μη) εκμάθησης.

      Διαγραφή
    2. #Ας διευκρινήσω γι άλλη μία φορά ότι δεν είμαι ενάντιος στην εκμάθηση των Αρχαίων - αλλά στον τρόπο της (μη) εκμάθησης.#

      Βέβαια, καθόλου ρεαλιστικό σαν όραμα [η κανονική εκμάθηση] με την συγκεκριμένη ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Μα γιατί το λέτε αυτό? Πληθώρα ελληνόφωνων θεωρεί ότι ο βέλτιστος τρόπος εκμάθησης των αρχαίων ελληνικών είναι να τα διδαχθεί κανείς σε μια ξένη γλώσσα ...

      πχ Να μάθει ότι η "μίμησις" στον αριστοτέλειο ορισμό της τραγωδίας αγγλιστί αποδίδεται ως "imitation" και ότι η "κάθαρσις" σημαίνει "cleansing" ...

      Ανεγκέφαλοι, μεγαλομανείς ή απλά άσχετοι? Αναπάντητα ερωτήματα ...

      Διαγραφή
    5. Αν θέλω να μάθω κάτι μάλλον θα αποφασίσω μόνη μου και αρνούμαι να ρωτήσω το κράτος, τον ιδιώτη, τους μαρκοβιανούς μηχανικούς, αν επιτρέπουν ή αν στέργουν.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  31. Το σχολείο δεν πρόκειται ποτέ τίποτα να διδάξει. Οι δάσκαλοι είναι χαμηλής ηθικής στάθμης άνθρωποι. Ο αυταρχισμός τους ούτε μπορεί να μεταμορφωθεί σε γνώση ούτε ποτέ θα γίνει ανεκτός από έναν ελεύθερο άνθρωπο και που σκέπτεται. Και αν τα παιδιά υποστηρίζουν γονείς τίμιοι, που τα αγαπούν, δεν τα ψευτίζουν και τα βοηθούν, τότε εντελώς φυσικά όλο το χυδαίο διδακτικό προσωπικό φαίνεται όπως είναι: ένας κουβάς με σκουπίδια και ζουμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερβολικό - και συκοφαντικό σχόλιο. Υπάρχουν βέβαια και μερικοί δάσκαλοι χαμηλής ηθικής σταθμης, όπως σε όλα τα επαγγέλματα - αλλά το πρόβλημα δεν είναι η ηθική αλλά η μορφωτική τους στάθμη.

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα αυτό το γεύεται και το καταπίνει ένα κακοποιημένο παιδάκι που θα εξερευνήσει κολυμπώντας.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμοι των 09.23 και 11.24, καταλαβαίνω ότι είστε κακοποιημένα παιδάκια (λυπάμαι για αυτό) που μεγαλώνοντας γίνατε εκπαιδευτικοί (και για αυτό λυπάμαι).
      Μου το επιβεβαιώνουν τα σχόλιά σας που πράγματι, είναι όπως ακριβώς τα αυτοαποκαλείτε: ένας κουβάς με σκουπίδια και ζουμιά.

      'Ενας ανώνυμος που του αρέσει να κακοποιεί ενήλικους εκπαιδευτικούς.

      Διαγραφή
    4. @Nikos Dimou08 June, 2016 10:49
      Ναι, είναι υπερβολικό το σχόλιο, αλλά πολλοί εκπαιδευτικοί σας είναι όπως τα λέει. Επιπλέον το πρόβλημα είναι η ηθική. Ο δάσκαλος δεν είναι μάστορας στην οικοδομή που αρκεί να ξέρει να χτίζει και από κει και πέρα το χάος. Είναι όπως το λέει το άρθρο του Δημόπουλου ο 'σημαντικός άλλος'. Και αν ο 'σημαντικός άλλος' δεν περνάει ούτε την πρώτη ψυχιατρική εκτίμηση τότε υπάρχει πρόβλημα. Ένας δάσκαλος θα κακοποιήσει από 20 έως 50 παιδιά. Είναι τεράστια ζημιά.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. @Erebia Phegea
      Σωστά. Πλέον μόνο αυτού του είδους κακοποίηση υπάρχει στη σχέση παιδιών με δασκάλους.
      (το άρθρο του Δημόπουλου πιάνει το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή τα σχολεία).

      Διαγραφή
  32. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το πλήρες κείμενο της νέας πρότασης για ένα καινοτόμο σύνταγμα της Ελλάδας που συζητούσαμε στο περασμένο post αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 'Εχω το ίδιο ψώνιο με την/τον αγαπητή(ο) Ντίτα σχετικά με την ετυμολογία των λέξεων. Την χρησιμοποιώ και στα αγγλικά, μάλιστα με τον τρόπο αυτό κάνω του 'Αγγλους να μην αχολούνται με τα αγγλικά μου που δεν είναι native. Σε συζήτηση τελευταία, χρησιμοποίησα τις λέξεις charismatic και pragmatic, τους ανάγκασα να με κοιτάνε λες και "άκουσαν" ufo!.
    Διαβάζοντας για τις επερχόμενες αλλαγές στην παιδεία από τον Φίλη (αλλαγές στα διαλείμματα κλπ αηδίες), καταλαβαίνω ότι η συζήτηση θα είχε νόημα μόνο αν έμπαινε ένα σχέδιο στην παιδεία με διάρκεια εφαρμογής ας πούμε 6 χρόνια τουλάχιστον, εγγυημένα από όλα τα κόματα. Οπότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την γνώση των αρχαίων από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ίσως, σε σύνδεση όμως με την νεοελληνική όπως έχει προαναφερθεί και όχι για την αποστήθιση ανώμαλων ρημάτων, ήτοι τα τιθημι, ίστημι, δίδωμι κλπ.
    Σε συνδυασμό με όλα τα μαθήματα, ιστορία, ξένες γλώσσες, πατριδογνωσία, οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικών (αν δεν καταργηθούν) κλπ.
    Ως τότε, κάθε υπουργός ο οποίος υπάρχει για 6-12 μήνες θητεία θα αμολάει αυτό με το οποίο δεν βάφεις αυγά, μόνο και μόνο για να ακουστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο σχολείο έμαθα την ωραία λέξη βραγιά. Την ημέρα εκείνη, σκοτεινός ουρανός, βροχή, φούσκωμα της μπάλας από το φυσερό του σπουργιτιού μου. Τετράδιο, της unicef, με διαστήπλοιο το ένα, στο εξώφυλλο, με ζωγραφιστή βουνοπλαγιά το άλλο. Ας μην έχω τη ζωή μου για σκουπίδι, σκέφτηκα. Εγώ θα γελάω, σκέφτηκα. Εγώ θα φάω ένα αμαρέτι, σκέφτηκα. Ξετυλίγοντας λοιπόν οτιδήποτε, ήμουνα υπό την ανερυθρίαστη μοναξιά της μανταρινιάς μου και σύγκρινα μερμύγκια με πετρούλες. Ένα ιδρωμένο μυρμηγκάκι παραμένη άγνωστο - πες ο Μέγας Αλέξανδρος. Η πετρούλα φράζει την έξοδο, την μπούκα και την πόρτα - πες το όλο το φωτισμένο θύρωμα της σπηλιάς του Κύκλωπα του κοπρίτη. Βγάζει το σπουργιτάκι του, ο Κύκλωπας, ακούει τους ήχους των νερών του, προσανατολίζεται, βλέπει ένα αμμώδες σκάμμα πάνω στον πολυτελή καθρέφτη του (ο αξιοθαύμαστος). Η βροχή στις μανταρινιές θα πέσει ανέκαθεν πλαγίως. Θα απέχει από τις μανταρινιές π/3 και π/6. Χλωρό το φύλλο της μανταρινιάς και τα μυρμήγκια πελαγώνουν, ψάχνουν να βρουν την όσφρηση -χαμένη- γι' αυτό φεύγουν από τη, ανεβαίνουν στις μανταρινιές, βγάζουν τα αθλητικά καπέλα, χαιρετάνε. Τι άλλο να εκβιάσω την ύλη να μου δώσει.

      Διαγραφή
  34. [...] Σιγά σιγά γίνονται γνωστές οι αλλαγές που οραματίζεται ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για τα σχολεία και οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι. Καταργούνται οι βαθμοί και αντικαθίστανται με χαρακτηρισμούς ως εξής: Από 1-8 θα χαρακτηρίζεται «γαμάτος είσαι, αλλά διάβασε και λίγο ρε ρεμάλι» Από 9-12 ο χαρακτηρισμός είναι «ο τέλειος δημόσιος υπάλληλος, μπράβο!» Από 13-15 θα λαμβάνει «φαίνεσαι κομμένος από τα διάβασμα» Από 16-18 ο βαθμός είναι «δε θα βρεις γκόμενα ποτέ» Από 19-20 ο μαθητής θα χαρακτηρίζεται «η αριστεία είναι ρετσινιά, αποβάλλεσαι»

    [...] μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών γιατί δεν πολυμιλιούνται τώρα τελευταία και αυξάνονται οι ώρες των διαλειμάτων σε 50 λεπτά ενώ η ώρα διδασκαλίας μειώνεται αντιστοίχως στα 10 λεπτά γιατί τα παιδιά τώρα τελευταία φαίνονται πολύ κουρασμένα. Επίσης σε κάθε τάξη θα υπάρχει μασούζ και φυσιοθεραπευτής για τις κράμπες, πράγμα που θα δημιουργήσει αυτομάτως 200.000 νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

    αυτα μεταξύ άλλων ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Erebia Phegea08 June, 2016 19:02
    Αν είστε εκπαιδευτικός, τότε είστε εντελώς απροετοίμαστη. Από ανθρώπους κάτω των 20 ετών τι ακριβώς περιμένετε; Ψυχική ωριμότητα; Πολιτισμό; Σεβασμό κανόνων; Τήρηση ορίων; Μα στο σπίτι και στο σχολείο τα μαθαίνουν αυτά. Γι’ αυτό και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι ένα από τα αδύνατα (με την έννοια του impossible όχι του weak) επαγγέλματα. Γι’ αυτό και πάντα ήταν είναι και θα είναι κακοπληρωμένο. Κανείς σοβαρός δεν πιστεύει στην γενική παιδεία που προσφέρει το σχολείο πέρα από το μπάσιμο στα κυκλώματα που προσφέρουν τα ακριβά ιδιωτικά. Δεν απαξιώνω τις γενικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

    Ποιος πραγματικά θέλει να αφιερώσει το χρόνο του για να κερδίσουν άλλοι και μάλιστα σε μια ηλικία που δεν θα ακούσει ποτέ ένα ευχαριστώ; (Κάπου πάει το μυαλό αλλά δεν είναι ο κατάλληλος χώρος). Γι’ αυτό και σε πιο προχωρημένες κοινωνίες δάσκαλος γίνεται αυτός που δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Κανείς δεν θέλει να αφιερώνει κόπο σε άτομα που λόγω ηλικίας είναι αχάριστοι αγνώμονες και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την ουσία από την επιφάνεια (χωρίς να φταίνε βέβαια).

    Το ‘πρόβλημα’ της παιδείας γενικού σκοπού είναι ψευδοπρόβλημα διότι είναι κυκλικό. Οι κοινωνίες όταν ήθελαν το έλυναν πάντα με τις παιδείες ειδικού σκοπού, λ.χ. Σπάρτη η οποία προσέφερε μεν παιδεία αλλά με συγκεκριμένο σκοπό.

    Επειδή οι σημερινές ελεύθερες κοινωνίες (και η δική σας) δεν έχουν κατεύθυνση, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η μία και η αυτή σχολική τάξη άλλοτε μοιάζει με Ακαδημία Πλάτωνος και άλλοτε με Ψυχιατρείο.

    Εξαίρεση ίσως οι Σκανδιναβικές χώρες που έχουν άλλο σύστημα και φυσικά γλώσσα που βοηθάει στην γρήγορη ψυχική ωρίμανση αντίθετα από τη δική σας την ελλαδίτικη γλώσσα που γεμίζει τον άνθρωπο μπούρδες από πολύ νωρίς και τον καθιστά ευεπίφορο στην δουλικότητα. Δεν προχωρώ γιατί ανοίγω θέμα το οποίο δεν είστε ώριμοι να κατανοήσετε. Απλώς σας θυμίζω ότι ιστορικά η γλώσσα σας καλλιεργήθηκε ομιλούμενη από δουλοπάροικους ακόμη κι αν πάρουμε την εκδοχή ότι ο μακρινός της πρόγονος είναι η Κοινή Ελληνική της Αλεξάνδρειας υποκείμενης στη Ρώμη. Οι επικυρίαρχοί σας (γενικοί εισαγωγείς ας πούμε;) ακόμη και σήμερα στα σπίτια τους (όσα είναι στη χώρα σας) δεν μιλάν ελλαδίτικα αλλά κυρίως αγγλικά και γαλλικά. Φτηνό και κωμικό μιμητισμό αυτού θα έχετε δει. (Και για να προλάβω ανοησίες, η γλώσσα του βυζαντινού σέκρετου έχει χαθεί και επιβίωσε μόνο η γλώσσα του δουλοπάροικου από το βυζαντινό θέμα και το βιλαέτι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Γι’ αυτό και πάντα ήταν είναι και θα είναι κακοπληρωμένο." Τουλάχιστον στην Κύπρο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι από τους πιο καλοπληρωμένους, με εξαιρετικά ευνοϊκά ωράρια και γι'αυτό επιλέγουν το επάγγελμα οι περισσότεροι. Και να είσαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των δασκάλων αυτών μπορεί να ήταν και άτομα που δεν μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε άλλο (όπως είπες), αλλά πέρασαν στην σχολή (χαμηλες βάσεις για Ελλάδα) και είναι σήμερα πασάδες, αφού από ένα σημείο και μετά ήταν απλώς νούμερα στον κατάλογο για διορισμό, όχι πρόσωπα και έπιασαν την καλή. ��

      Διαγραφή
  37. Σίγουρα δεν μπορύμε να παραπονεθούμε για ανία. Τα τρία τελευταία σχόλια (και πολλά από τα προηγηθέντα) μας δείχνουν εντελώς διαφορετικές όψεις της πραγματικότητας - σαν να μιλάνε για άλλα σύμπαντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ελέχθησαν πολλά για τους εκπαιδευτικούς, κυρίως όμως για τους δασκάλους και τους καθηγητές - αφήνουμε προσώρας την τριτοβάθμια. Και μου δόθηκε η εντύπωση ότι οι περισσότεροι από τους σχολιαστές δεν είναι εκπαιδευτικοί - οι σκέψεις τους όμως παραμένουν εύστοχες.

    Εκείνο όμως που έχει αγνοηθεί είναι ο ιδεότυπος του "αποτελεσματικού δασκάλου ή καθηγητή".

    Διδάσκω από φοιτητής στη Δευτεροβάθμια, δηλαδή εδώ και 28 χρόνια και από εικοσαετίας και στην Τριτοβάθμια (η Δευτεροβάθμια με έζησε και με ζει πλουσιοπάροχα - η τριτοβάθμια απλως ικανοποιεί τις μωροφιλοδοξίες μου). Η Αντιγόνη είναι επίσης δασκάλα από το 1993 και κατά γενικήν ομολογία "αποτελεσματική δασκάλα" (το πιστοποιούν τα αποτελέσματα των μαθητών της και η αγάπη που της έχουνε μαθητές και γονείς). Εκείνη στον δημόσιο τομέα και εγώ στον ιδιωτικό. (Η διατριβή της είναι στο ζήτημα του "αποτελεσματικού διευθυντή". Η δική μου διατριβή είναι στο ζήτημα της "Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας".)

    Επί δεκαετίες συζητάμε τα όσα βλέπουμε και βιώνουμε εκείνη στα Δημοτικά κι εγώ στα Λύκεια και στο πανεπιστήμιο.

    Δεν θα σας κουράσω πολύ. Απλώς να πω ότι η πείρα της Αντιγόνης και η δική μου, αλλά και πολλών αξιόλογων φίλων και συναδέλφων, μας δίνουν την εντύπωση ότι η δημιουργική διδασκαλία είναι αποτέλεσμα δεξιοτεχνίας, ακεραιότητας, αγάπης, αυτογνωσίας και αφοσίωσης στην αποστολή σου. Όλα μαζί κουβάρι, αξεδιάλυτα μεταξύ τους. Αν έχεις αυτά τα εφόδια και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, πλουτίζεις, αν είσαι στο δημόσιο, χάνεσαι μεν, ωστόσο σε μακαρίζουν παιδιά και παιδάκια και αυτήν την ηθική ικανοποίηση ουδείς μπορεί να την αγνοήσει.

    Εμείς, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της κόρης μας, Μαρίας-Φωτεινής, ακόμη κι όταν το παιδί δεν ξέραμε πότε κι αν θα βγει ζωντανό από την εντατική, παίρναμε δύναμη εργαζόμενοι και ερχόμενοι σε επαφή με τους μαθητές μας, δίνοντάς τους τη μέθοδο για να χτίσουν το δικό τους κόσμο - παρά τις εσωτερικές μας αγωνίες. Δίνοντας στα παιδιά αυτό το κάτι που οφείλαμε να προσφέρουμε (με το αζημίωτο), εκείνα μας αντάμειβαν με δύναμη, θάρρος και εγκαρτέρηση.

    Εικάζω ότι η διδασκαλία , ίσως περισσότερο από κάθε άλλο επάγγελμα, είναι «ρόλος». Είτε είσαι γεννημένος γι΄ αυτόν και πέρα πηγαίνεις στην τιμή και στην πεποίθησή σου, ή δεν του κάνεις και μονίμως γκρινιάζεις και σου φταίνε οι πάντες και τα πάντα, μαζί και τα παιδάκια.

    Σε μια από τις διαλέξεις που δώσαμε στο πανεπιστήμιο Κύπρου (Θέμα: Κατ΄ οίκον Εκπαίδευση στα παιδιά με αναπηρίες – η Αντιγόνη είναι πολύ αγαπητή, όπου κι αν πάμε τα αμφιθέατρα γεμίζουν) ερωτηθήκαμε αν έχουμε να δώσουμε και μία συμβουλή στους φοιτητές της Αγωγής.

    Δυστυχώς… το λόγο πήρε πρώτη η Αντιγόνη λέγοντας κάτι αμερικάνικο «Αν δεν μπορεί ο μαθητής να μάθει όπως τον διδάσκεις, τότε κοίτα να διδαχθείς εσύ πώς μπορεί να μάθει». Κι εγώ τι να πω τώρα; Θυμήθηκα τις νέες μεθόδους που θέλουν το δάσκαλο να είναι «διεκπεραιωτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας» (αυτό δηλαδή που έλεγε ο Ζουμπουλάκης, ότι τους μαθητές δεν τους αγαπάμε, τους διδάσκουμε) και αντέλεξα ότι δεν αρκεί η γνώση και η δεξιότητα.

    Πάνω και πρώτα απ΄ όλα ο δάσκαλος πρέπει να έχει αγάπη μέσα μου (για τη αποστολή του και τους μαθητές του), αυτός είναι ο ύψιστος έπαινος και η αρετή του δασκάλου.

    Συγγνώμη για το φλύαρο δασκαλίστικο ύφος - επαγγελματική παραμόρφωση γαρ…

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Επειδή έτυχε να έχω την ίδια εμπειρία με τον κ. Νίκο Δήμου, όταν σπούδαζα στη Γαλλία και είχα ντραπεί διότι κι εγώ είμαι απόφοιτος ελληνικλης φιλοσοφικής σχολής και με πατέρα φιλόλογο, που έδινε ιδιαίτερο βάρος στην λεγόμενη κλασική παιδεία, συμφωνώ με τις απόψεις, αλλά διαφωνώ με το πράττειν. Δεν θεωρώ πως κάτι που δεν λειτουργεί το καταργείς, αλλά το αναμορφώνεις, τι σημαίνει νεκρή γλώσσα; Έχει μεγάλη σημασία το πως την προσεγγίζουμε και το τι θέλουμε να διδάξουμε, να μείνουμε μόνο στη γραμματική και την σύνταξη ή άντε και την ορθογραφία; Είχα την τύχη να διδάξω αρχαία σε γαλλικό λύκειο και η αυτονομία που είχα από το λεγόμενο αναλυτικό μου είχε λύσει τα χέρια, οι μαθητές είναι παντού οι ίδιοι, έτοιμοι να μάθουν ακόμα κι οι πιο αδιάφοροι. Θεωρώ πως οι ενήλικοι έχουμε απομακρυνθεί από την εφηβική ψυχή, έχουμε μπει στην λήθη. Επειδή ρέπω προς τον μη ορθολογισμό, θαρρώ θα διαφωνήσει ο κ. Δήμου. Εν κατακλείδι θεωρώ εντελώς άτσαλη όλη την πρωτοβουλία του κ. Υπουργού με την μείωση κατά 1 ώρα των Αρχαίων ελληνικών, αλλά και την συζήτηση που προέκυψε, που μάλλον είναι αποπροσανατολιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κε Δήμου, συμφωνώ κατ’ αρχήν πλήρως με το κείμενό σας. Παρόλ'αυτά έχω επιφυλάξεις ως προς την αντιμετώπιση. Άραγε είναι καλύτερα, (μην υπογράφοντας να στηρίζεις), να καταργηθούν τα αρχαία ελληνικά, (με την σημερινή τους ατελή μορφή), εντελώς από το σχολείο και να προσδοκάς μια επαναφορά τους στο μέλλον σε αρτιότερη μορφή, ή μήπως είναι καλύτερα να παραμείνουν, έστω ελλιπή, και να προωθήσουμε μια σταδιακή μετάρρυθμισή τους προς σωστότερη κατεύθυνση? Θυμάμαι ένα παλιό κείμενό σας όπου υποστηρίζετε (σε άλλο πλαίσιο) ότι η μεταρρύθμιση είναι προτιμότερη της επανάστασης. Δεν ισχύει το ίδιο και εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αν θυμάμαι καλά, η τελευταία και πιο ριζοσπαστική γλωσσική μεταρρύθμιση, στην οποία διαφωνούσα και διαφωνώ, έγινε περίπου τον 1979, επί Ράλλη υπουργού παιδείας. Ήταν το κλίμα της εποχής διαφορετικό. Υποτίθεται πιο προοδευτικό. Ομολογώ ότι το ο "φυγάς" κλίνεται κατά το "ψωμάς" το θεωρώ γλωσσικό εξάμβλωμα, αυτό και πλήθος άλλων. Στην εποχή που ήμουν στο Γυμνάσιο, είχαμε την γραμματική του Τζάρτζανου, για τα Αρχαία Ελληνικά. Την έμαθα με την αυστηρότητα και το φιλότιμο μια καθηγήτριας στην Β' Γυμνασίου. Ονομαζόταν Ελένη Μουρλούκου. Την μνημονεύω γιατί νομίζω πως της χρωστώ πολλά. Την είχα φιλόλογο μόνο ένα χρόνο, στην 2α Γυμνασίου. Α' δίμηνο Αρχαία 8, τελευταίο δίμηνο Αρχαία 16. (Το οποίο ήταν σχεδόν άριστα τότε) Έκτοτε πήγαινα στις εξετάσεις χωρίς να ξαναδιαβάσω Αρχαία Γραμματική. Την είχα μάθει άπαξ δια παντός. Για την γλώσσα, αν σκεφτεί κανείς πως υπήρχαν περίοδοι που ήμαστε 80-105 μαθητές σε ένα τμήμα (τώρα το 20 θεωρείται πολύ) το αποτέλεσμα της μάθησης των Αρχαίων Ελληνικών, και κατ’ επέκταση, των νέων Ελληνικών, νομίζω πως ήταν ικανοποιητικό. Ξεκινούσαμε στην Α' Γυμνασίου Αρχαία με Ζούκη και προχωρώντας κάναμε Λυσία, Θουκιδίδη, Ξενοφώντα, Δημοσθένους Φιλιππικούς κλπ. Κάναμε και 5 σελίδες Όμηρο κάποτε, νομίζω Γ' γυμνασίου. Όλα από το αρχαίο κείμενο, με γλωσσικές και ιστορικές ή ακόμα και φιλοσοφικές αναλύσεις. Το σχολείο μου ήταν Χέϋδεν και Αχαρνών. Το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων, με γυμνασιάρχη τον Πάνο Πάτρα, στις πρώτες τάξεις.
    Εγιναν μεταρρυθμίσεις επί μεταρρυθμίσεων έκτοτε. Το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί; Αν μας ικανοποιεί είναι επιτυχημένες. Αν όχι, είναι όχι μόνο πεταμένα λεφτά αλλά και μορφωτική οπισθοδρόμηση. Προσωπικά δεν με ικανοποιεί.
    Έχω ξαναγράψει εδώ με άλλη ευκαιρία, ότι οι Εβραίοι, όταν ίδρυσαν το νέο κράτος τους, προβληματίστηκαν για το ποια γλώσσα θα επιλέξουν ως επίσημη. Στο νέο κράτος, υπήρχε πανσπερμία γλωσσών επειδή οι κάτοικοι προήρχοντο από πολλές χώρες. Πολλοί δεν ήξεραν καθόλου Εβραϊκά και άλλοι μιλούσαν διάφορες διαλέκτους. Εδώ στην Ελλάδα, πριν το ολοκαύτωμα, άλλη γλώσσα μιλούσαν οι Εβραίοι των Ιωαννίνων και άλλη, οι της Θεσσαλονίκης. Σκέφτηκαν να δούν λοιπόν, ποια γλώσσα μιλούσε η πλειοψηφία για να την καθιερώσουν ως επίσημη. Διαπίστωσαν όμως ότι η πιο κοινή γλώσσα ήταν τα Γερμανικά! Μετά το ολοκαύτωμα, η καθιέρωση της Γερμανικής ήταν βέβαια αδιανόητο και αποφάσισαν να καθιερώσουν και να μάθουν την Αρχαία Εβραϊκή. Ανέστησαν λοιπόν και μιλούν μια τέως νεκρή γλώσσα. Φυσικά δεν έχω τις γνώσεις για να ξέρω ποια Αρχαία Εβραϊκή ανέστησαν και πόσο Αρχαία είναι.
    Για να μην υποτιμούμε οτιδήποτε δικό μας, κάτι ανάλογο πετύχαμε ίσως και εδώ, με την προσπάθεια και τις παραινέσεις φωτισμένων δασκάλων, όπως του Κοραή αλλά και αρκετών άλλων, για να φτάσουμε από την «Βαβυλωνία» του Βυζάντιου στο σημερινό αποτέλεσμα.
    Τελευταίο: Επί Τουρκοκρατίας, οι Έλληνες είχαν τα καλύτερα σχολεία, διασκορπισμένα στα Βαλκάνια, την Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό πρέπει να θυμόμαστε και να διδάσκουμε και όχι ψευδοϊστορία, όπως το κρυφό σκολειό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μονοτονικό καταστρέφει την οπτική εικόνα της γλώσσας από καλαισθητικήν άποψη.

      Διαγραφή
    2. @Anonymous Συμφωνώ. Όταν γράφω με το χέρι χρησιμοποιώ το πολυτονικό - οι λέξεις χωρίς πνεύματα μού φαίνονται γυμνές, χωρίς προσωπικότητα.

      Διαγραφή
    3. Εκεί διαφωνώ ριζικά. Ποτέ δεν χώνεψα τα πνεύματα. 'Αλλωστε δεν υπήρχαν στην αρχαία γραφή - ούτε τόνοι. Τα βάλανε μετά οι αλεξανδρινοί γραμματικοί για να υποκαταστήσουν τους ήχους που χάθηκαν.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Ένας ζωντανός οργανισμός δεν έχει γλωσσική ανεπάρκεια. Γλωσσική ανεπάρκεια έχετε οι που υποδουλώνετε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο και βρίσκετε στην αμηχανία και στη δυσκολία να γνωρίσετε τις πράξεις σας. Το λέει το τραγουδάκι: Είσαι θύμα του νόμου και της τάξης δεν ξέρεις καν το λόγο για να με υποτάξεις.

      Διαγραφή
    6. @Nikos Dimou Τα πνεύματα στα νέα ελληνικά μού υπενθύμιζαν αυτή την εξέλιξη από τα αρχαία, γι'αυτο και δεν τα έβρισκα περιττά. Οσο για τους τόνους, αν καταργηθούν φαντάζεστε τι 'μαργαριτάρια' θα ακούμε σε λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται συχνά;

      Διαγραφή
    7. Δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης των τόνων - χρειάζονται...

      Διαγραφή
    8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    9. Σε αυτό το θέμα συμφωνώ με τον Νίκο Δήμου. Μαθαίνοντας τα (νέα) ελληνικά ως ξένη γλώσσα, ποτέ δεν κατάλαβα τι νόημα έχει το πολυτονικό σύστημα (είτε στην εκμάθηση είτε στη χρήση της γλώσσας).

      Αλλά έχει ενδιαφέρον ότι ακόμα και σε ένα τόσο ξεκάθαρο (κατά τη γνώμη μου) ζήτημα υπάρχουν αντίθετες απόψεις οι οποίες φαίνεται να βασίζονται σε επιστημονικά επιχειρήματα:

      Διαβάζοντας αυτή τη στιγμή την ελληνική μετάφραση του βιβλίου "The Psychoanalytic Movement" του Ernest Gellner (μια ριζική και πολύ καλή κριτική στην ψυχανάλυση) έπεσα πάνω στο όνομα του Ιωάννη Τσέγκου. Είναι ψυχίατρος και διευθυντής της σειράς "Σύγχρονη Ψυχοθεραπεία" στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε το εν λόγω βιβλίο τού Gellner ("Το Ψυχαναλυτικό Κίνημα", εκδ. Αρμός, 2015).

      Το βιβλίο είναι τυπωμένο στο πολυτονικό ... Στη συνέχεια βρήκα το εξής βίντεο όπου ο Τσέγκος εξηγεί γιατί είναι υπέρμαχος του πολυτονικού συστήματος: Ιωάννης Τσέγκος (βίντεο)

      Και το ίδρυμα του Τσέγκου έχει πραγματοποιήσει μάλιστα μια έρευνα της οποίας
      "τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών-ιστορικής ορθογραφίας ωριμάζουν ταχύτερα: οι οπτικές λειτουργίες, καθώς και οι γνωστικές, όπως η Αντίληψη και η Μνήμη. Δηλαδή διαπιστώθηκε θετική επίδραση στις οπτικοαντιληπτικές ικανότητες και λειτουργίες των παιδιών, από 6 έως 9 ετών, τις οποίες η εκμάθηση αυτή αναπτύσσει με επιταχυνόμενο ρυθμό."

      (Το σχετικό βιβλίο [που δεν το γνωρίζω] λέγεται "Η εκδίκηση των τόνων - Η επίδραση των «Αρχαίων Ελληνικών» και του «Μονοτονικού» στην ψυχοεκπαιδευτική εξέλιξη του παιδιού".)

      Όχι ότι αυτό θα με κάνει να αλλάξω τη γνώμη μου ως προς το πολυτονικό. Αλλά δεν θα περίμενα ότι υπάρχουν σε αυτό το θέμα τόσο τεκμηριωμένες προφανώς αντίθετες γνώμες.

      Διαγραφή
    10. Ο Τσέγκος είναι ιδιότυπη περίπτωση - και η έρευνά του απαξιώθηκε από τον κριτικό και επιστημονικό έλεγχο. Ουδείς πλέον ασχολείται με αυτή - εκτός από μερικούς φανατικούς του πολυτονικού, που έχουν φτάσει να μου θυμίζουν τους παληοημερολογίτες...

      Διαγραφή
    11. Μίλησα με τον Τσέγκο παλιότερα, την εποχή της δραχμής, σε κάποιαν εκπομπή που είχα στο Channel 5. Ηρωικές αναμήσεις! Από εμένα ξεκίνησε. Εγώ πέθανα. Αυτός συνεχίζει. Η τρελάρα του ψυχάκια με την μόστρα στην τηλεόραση δεν παύει, και ας έχουμε κρίση και δυστυχία. Και ο δάσκαλος Νατσιός, ενώ είναι τελείως αγράμματος, επιμένει να με διαφωτίσει. Και εγώ θα μάθω τα πάντα γύρω από την ψυχανάλυση. Να δείξω κινηματική χωρίς αναφορά σε δυνάμεις στο παιδί (που δεν είχα με την πρώτη μου γυναίκα) όχι. Ενώ αν πω: δες! ο Λακάν πιασμένος αγκαζέ με τον Απόστολο Δοξιάδη πηγαίνουν να συναντήσουν τον Ράμφο στο ζωολογικό κήπο! - πολύ σπουδαία προσφορά θα κάμω στη ζωή. Και στον Ράμφο, Vienneze, με το καλό.

      Διαγραφή
  42. Τα καλύτερα σχόλια έρχονται την τρίτη μέρα. Συμφωνώ και με τους τρεις σχολιαστές (trif, gnik nus + Dion M) ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τα αρχαία (άλλωστε δήλωσα από την αρχή ότι τα λατρεύω) αλλά πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο να τα φέρουμε πιο κοντά στους μαθητές. Το σημερινό μάθημα των αρχαίων μάλλον απωθεί παρά προσελκύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχα σκοπό να ξανασχολιάσω, εξάλλου τη γνώμη μου για το θέμα της ανάρτησης την είπα λακωνικά παραπάνω και την αντιγράφω: «Αν ήταν στο χέρι μου, θα πρότεινα ένα μάθημα με ανθολόγιο κειμένων από διάφορα στάδια της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, με τη μετάφρασή τους, αντικριστά στο βιβλίο. Η σχέση του μαθητή με τα κείμενα θα ήταν απλώς σχέση ακουστικής και οπτικής γνωριμίας, χωρίς αναλύσεις γραμματικού ή συντακτικού τύπου, με έμφαση στην ετυμολογία.»
      Ξαναμπαίνω στο διάλογο για να θίξω ένα ζήτημα που δεν άπτεται του θέματος των αρχαίων ελληνικών αλλά της παιδαγωγικής, και τούτο επειδή με "ερέθισε" η εξής διατύπωση τού Dion M.: "Την έμαθα (τη γραμματική) με την αυστηρότητα και το φιλότιμο μια καθηγήτριας στην Β' Γυμνασίου". Ο ίδιος σχολιαστής έχει την εμπειρία τμημάτων με 80-105 μαθητές. Άρωμα, λοιπόν, μιας άάάάάλλης εποχής! Όταν ο δάσκαλος μπορούσε να διδάξει 100 μαθητές, με αυστηρότητα... Από τη στιγμή που έγινε η σύγχυση μεταξύ αυστηρότητας και αυταρχισμού, η παιδεία κατρακύλησε. Όλα όσα αναφέρει ο Κάπα παραπάνω είναι ασφαλώς απαραίτητα εφόδια για το έργο του εκπαιδευτικού: αγάπη, αφοσίωση, δεξιοτεχνία κλπ. – ποιος θα τα αμφισβητούσε. Ωστόσο, όλα αυτά –μόνον αυτά-θα αρκούσαν μόνο μπροστά σ’ ένα ιδανικό ακροατήριο, πρόθυμο να μάθει. Ας μην κοροϊδευόμαστε! Δεν τρελαίνονται όλοι για τη μάθηση (δεν είναι όλοι «έτοιμοι να μάθουν ακόμα κι οι πιο αδιάφοροι», trif! ). Και, βεβαίως, ο καλός δάσκαλος καλείται να τους εμπνεύσει την όρεξη – ωστόσο, δεν είναι όλοι ευεπίφοροι στην έμπνευση. Στο σημείο τομής χρειάζεται και κάποια αυστηρότητα. Η αυστηρότητα είναι εντελώς εξοστρακισμένη από τη σύγχρονη παιδαγωγική. Στο δημοτικό, τα παιδάκια φέρνουν παιχνίδια στην τάξη. Στην δευτεροβάθμια, τα κινητά τους. Και η λέξη «απαγορεύεται» απαγορεύεται (όπως ονειρευόταν ο μακαρίτης Φιντανίδης). Από την άλλη πλευρά, η απαξίωση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί από την κοινωνία και τα ΜΜΕ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κύρος των δασκάλων: ο μαθητής δεν βλέπει τον δάσκαλο με τον σεβασμό που τον έβλεπε ο Dion M. Και, γι’αυτό, δεν ευθύνεται ο δάσκαλος αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οι εκπαιδευτικοί που γνωρίζω δεν υστερούν σε τίποτε, ούτε σε γνώσεις ούτε σε ήθος ούτε σε αγάπη για τη δουλειά τους, από τους δασκάλους και τους καθηγητές της δικής μου εποχής, της εποχής τού Dion M. Μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλύτεροι. Όμως, μιλάμε για μια άάάάλλη εποχή…
      Κατά τη γνώμη μου, εκτός από την ποιότητα των εκπαιδευτικών (που ειρήσθω εν παρόδω, πρέπει να αξιολογούνται –δεν ξέρω πώς, μα την αλήθεια, αλλά πρέπει!) και εκτός από την ποιότητα των βιβλίων και τον καθορισμό της διδακτέας ύλης, οφείλουμε να σκεφθούμε και το ζήτημα της παιδαγωγικής. Η οποία, ενώ φαινομενικά προωθεί τη συλλογικότητα (δουλειά με ομάδες), κατά βάθος προωθεί έναν απεριόριστο ατομικισμό. Είναι μεγάλο θέμα, αδύνατον να σχολιασθεί περισσότερο εδώ. (Και, φυσικά, δεν εξαντλείται στο ζήτημα της αυστηρότητας που ανέφερα παραπάνω.)
      Και μια σημείωση για τη σημερινή μας γλώσσα. Πολύ τα απλοποιείτε τα πράγματα, αγαπητέ Dion M. Για να φθάσουμε στη σημερινή μας γλώσσα μεσολάβησε το γλωσσικό ζήτημα, μέχρι και αίμα χύθηκε. Ο Βυζάντιος γράφει όλη την εισαγωγή στη «Βαβυλωνία», καθώς και τις σκηνικές υποδείξεις, στην καθαρεύουσα, αυτήν υποστηρίζει επί της ουσίας όταν αποδεικνύει με τα έργο του ότι με τις διαλέκτους οι Έλληνες δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Προσπάθησαν οι λόγιοι να νεκραναστήσουν την αρχαία, δεν τα κατάφεραν, ήρθε και ο Ψυχάαρης με τις ακρότητές του, και αγάλι αγάλι φτάσαμε στη σημερινή μας γλώσσα.

      Διαγραφή
    2. Συμπλήρωμα:

      Μόνο τώρα είδα το σημαντικό σχόλιο της EFFIE σχετικά με τον Κακριδή. Διευκρινίζει δηλαδή:

      "Ο Κακριδής είναι μεν υπέρ της αρχαιογνωσίας, όχι όμως υπέρ της διδασκαλίας της αρχαίας γλώσσας στο γυμνάσιο:

      «[...] Η πιο επαναστατική από όλες τις καινοτομίες του είναι ίσως η
      απόφαση, στο τριτάξιο Γυμνάσιο οι αρχαίοι Έλληνες κλασικοί να
      διδάσκονται από μετάφραση, και μόνο στην τελευταία τάξη να δίνεται
      μια γενική εισαγωγή στους νόμους του αρχαίου αττικού λόγου.»


      Αυτή είναι βέβαια μια τελείως διαφορετική (και πολύ καλύτερη, νομίζω) προσέγγιση.

      Συμφωνώ και με τα συμπεράσματα της ίδιας της EFFIE:

      "Αν ήταν στο χέρι μου, θα πρότεινα ένα μάθημα με ανθολόγιο κειμένων από διάφορα στάδια της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, με τη μετάφρασή τους, αντικριστά στο βιβλίο. Η σχέση του μαθητή με τα κείμενα θα ήταν απλώς σχέση ακουστικής και οπτικής γνωριμίας, χωρίς αναλύσεις γραμματικού ή συντακτικού τύπου, με έμφαση στην ετυμολογία."

      Δηλαδή ένα είδος σύντομης παρουσίασης της αρχαίας γλώσσας, αλλά χωρίς οπαιδήποτε ταλαιπωρία με την γραμματική, σύνταξη, μορφολογία της κ.λπ.

      Διαγραφή
  43. Υποστηρίζω μια πιο νηφάλια αντιμετώπιση του θέματος.

    Άλλο η διατήρηση κάποιων πολιτιστικών επιτευγμάτων (και η ενασχόληση μαζί τους εκ μέρους των εκάστοτε ενδιαφερομένων) και άλλο το υποχρεωτικό μάθημά τους στα σχολεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανένας να ξεφύγει από αυτό.

    Νομίζω ότι μια νηφάλια (ορθολογική!) αντιμετώπιση οδηγεί ακριβώς σε εκείνο το συμπέρασμα που διατυπώνει πιο πάνω ο Nikos Lioliopoulos:

    "Αδυνατώ να καταλάβω την σκοπιμότητα και την χρησιμότητα του να διδάσκεται μια νεκρή απο αιώνες γλώσσα."

    Σε αυτό κάποιος απάντησε με τρία επιχειρήματα του Κακριδή (βλ. αναλυτικά εδω), τα οποία, όμως, δεν τα βρίσκω πειστικά.

    Το πρώτο επιχείρημα έχει καθαρά φυλετικό/εθνικιστικό χαρακτήρα. Ο Κακριδής τελειώνει ως εξής:

    "Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από τα μυκηναϊκά χρόνια ως σήμερα."

    Την εύστοχη (κατά τη γνώμη μου) απάντηση τη δίνει ο Νίκος Δήμου στην "Απολογία ενός ανθέλληνα", σελ. 116:

    "Εθνικιστικοί Μύθοι: Ο μύθος της συνέχειας της φυλής (αντλούμε κύρος από κάποιους που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια, με τους οποίους έχουμε ελάχιστη - ή και καμία - βιολογική σχέση)."

    Δεύτερο επιχείρημα του Κακριδή:

    "Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον αρχαίο Ελληνικό, με συνδετικό κρίκο τον ρωμαϊκό. [...] Η ρίζα του πολιτισμού των Ευρωπαίων όλων είναι ο αρχαίος ελληνικός στοχασμός και η τέχνη, γι’ αυτό δεν μπορεί να τα αγνοεί κανείς, αν θέλει να αισθάνεται πως πνευματικά ανήκει στην Ευρώπη."

    Ας μην αμφισβητήσουμε τους ισχυρισμούς του Κακριδή και ας υποθέσουμε πως έχει δίκιο. Μα προς τι η ανάγκη της εκμάθησης της νεκρής πια γλωσσάς; Για να έχεις πρόσβαση στον "αρχαίο ελληνικό στοχασμό" αρκούν οι μεταφράσεις σχετικών αρχαίων κειμένων. (Και όσον αφορά την απόλαυση της αρχαίας τέχνης, κεντρικό ρόλο έτσι κι αλλιώς παίζουν τα μάτια.)

    Τρίτο επιχείρημα του Κακριδή (και "ο κυριότερος λόγος που δεν επιτρέπεται οι νέοι μας να αγνοούν την αρχαίαν Ελλάδα" όπως γράφει):

    "Στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου ανακαλύφτηκε ο άνθρωπος ως αξία αυτόνομη, ο άνθρωπος που θέλει να κρατιέται ελεύθερος από κάθε λογής σκλαβιά, και υλική και πνευματική. [...]"

    Ωραία. Και γι’ αυτό επιβάλλεται πάνω από 2000 χρόνια αργότερα η υποχρεωτική εκμάθηση της τότε γλώσσας;

    Ο Νίκος Δήμου γράφει πιο πάνω:

    "Μα το πρόβλημα είναι πως με την σημερινή κατάσταση κανένας από τους λόγους που επικαλείται ο Κακριδής δεν εκπληρώνεται!"

    Εγώ νομίζω ότι η βασική αντίρρηση είναι άλλη: ότι οι λόγοι που αναφέρει ο Κακριδής δεν υφίστανται καν (όπως προσπάθησα να δείξω).

    Και το πρόβλημα με τη θέση του Νίκου Δήμου είναι ότι (και) αυτός δεν αναφέρει ούτε έναν (πρόσθετο) λόγο γιατί τα αρχαία ελληνικά θα έπρεπε να διατηρηθούν (ή να καθιερωθούν σε καινούργια μορφή) ως υποχρεωτικό μάθημα. Το να τα αγαπάει (να τα λατρεύει), όπως τονίζει, δεν είναι επαρκές για να επιβληθεί η ενασχόληση με το αντικείμενο της αγάπης του ως καθήκον για όλους.

    Όταν ο ΝΔ γράφει:

    "Συμφωνώ και με τους τρεις σχολιαστές (trif, gnik nus + Dion M) ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τα αρχαία [...]"

    προφανώς δεν εννοεί τη διατήρηση των αρχαίων ελληνικών σε μορφή προαιρετικού μαθήματος (ανάλογα με τον σχολικό τύπο) – έτσι όπως γίνεται λ.χ. στην Αυστρία με τα λατινικά. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα ήταν επιθυμητό. (Και έτσι κι αλλιώς μάλλον κανένας Έλληνας δεν θα τολμούσε να εκφράσει σχετικές αμφιβολίες.) Για την αναγκαστική ενασχόληση, όμως, με μια νεκρή γλώσσα μέχρι στιγμής δεν έχω διαβάσει κανένα πειστικό επιχείρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί "εύστοχη απάντηση"; Δεν είναι απάντηση. Σύνδεση και σχέση βιολογική έχω με όλο το φαινόμενο της ζωής και με όλες τις εκδηλώσεις του, σημερινές, αυριανές και χθεσινές. Και ποιοι είμαστε εμείς "που αντλούμε κύρος"; Οι κρατικοί υπάλληλοι και οι λαθρέμποροι Έλληνες εφοπλιστές, η φυλή της εξουσίας, ναι. Τελικά οι εξουσιαστές μισούν τη ζωή στη Γη συνολικά. Έχουν επιχείρημα: θυμήσου τότε που ήσουν πιο υπάκουη! Βρίσκουν εύστοχη την απάντηση γιατί ποτέ δεν σκέπτονται ό,τι διαβάζουν και δεν απασχολούνται περισσότερο από όσο τους χρειάζεται για να αποβλακωθούν. Με οποιαδήποτε αφορμή "εκπαιδεύονται". Ο νους σας, Vienneze, ζει σε μονάδα εντατικής υπνοθεραπείας.

      Διαγραφή
  44. Με τις τελευταίες απόψεις του Kapa-skeptikos, του Viennezos και της EFFIE νομίζω ότι καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα: ότι θέλουμε να επωφεληθούμε από τον πλούτο και την ποιότητα του αρχαίου κόσμου - αλλά όχι με την υποχρεωτικα΄στείρα μορφή του σημερινού μαθήματος.

    Ήδη στις αρχές της δεκαετίας τυ 50 στο Κολλέγιο διδασκόμασταν παράλληλα με τη αρχαία γλώσσα (που δεν έμαθε κανείς) και το μάθημα "αρχαία εκ μεταφράσεων". Με καλούς καθηγητές-ερμηνευτές δεν ήταν μόνο επωφελές αλλά και δημοφιλές.

    Υπενθυμίζω και την πρόταση της Αγγελικής Σακελλαρίου (καθηγήτρια στο Παν. Μακεδονίας) "στην Γ΄Γυμνασίου μία ώρα από τα φιλολογικά μαθήματα να αφιερώνεται στην σύνδεση της αρχαίας με τη νέα ελληνική και να δίνονται στοιχεία της ιστορίας της γλώσσας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δασκάλες και όρθιες σκέπτονται. Έχω όλας τας αποδείξεις. Και αν μειώσουμε την ύλη, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, σε ένα κακό, απάνθρωπο σχολείο που ο σκοπός της λειτουργίας του είναι να μη μας παρουσιάζει τίποτα άλλο από τις ποιότητες του τηλεοπτικού κουτσομπολιού. Παπανούτσος το 1964, Μπαμπινιώτης στα 1992, Λιάκος σήμερα, Μπιλ Κόσμπι αύριο. Εγώ είχα πάει στην τέταρτη τάξη δημοτικού και ο δάσκαλος ήρθε από πάνω μου και μου φώναζε "να φέρεις τα χαρτιά της μετανάστευσης σου από το άλλο σχολείο στο σχολείο μας". Εκνευρισμένος άνθρωπος. Ομοφυλόφιλος 1000%. Ήταν όμως και ομοφοβικός. Όπως Βαλλιανάτος και Αλιβιζάτος. Ήρθε και μία δασκάλα που ήταν μάλλον ένα φιαλίδιο κανονικό και μιλιά λαγνική δεν έβγαζε, ούτε στο μάθημα ούτε στο αμφότερο διάλειμμα. Ήταν αμφοτέρως σιωπηλή γιατί μάλλον έκανε κάααατι σκέψεις. Κόλλησα σκέψη καγώ άρα συλλογούμαι την αστροφυσική κατωφέρεια της, πώς να είναι διαμορφωμένη και πώς μπορώ να την αντιληφθώ με κύλισμα αφής, και αν ωραία φαίνεται η μελανή οπή του γαλαξίου της. Είναι κάποιες στιγμές που το Σύμπαν ξεκουρδίζεται, κοιμάται -sleep function που λέμε οι ψυκτικοί- και μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε χρώματα, βάθη, εμφάνιση, συντελεστή τριβής, και να ξέρουμε, στροβιλισμούς και στρέψεις. Τηρώντας όλους τους κανόνες της τυπικής ευγένειας και τακτικό αρχείο αποδείξεων κρατώντας, που έλεγε ο Κώστας Ρηγόπουλος.

      Διαγραφή
    2. Ιδού και η άλλη όψη των πραγματων - α λα "σαλτάρω". Μετά από τόση σοβαρή συζήτηση και ένα διάλειμμα...

      Διαγραφή
  46. Όλη αυτή η συζήτηση μου θυμίζει μια άλλη πιο δική μου επιστημονικά.«Το τέλος των κτιρίων».
    Για μένα , άνθρωπο των αριθμών εκ του φυσικού , ότι αφορά μια άλλη καθημερινότητα του παρελθόντος όταν υπάρχει μέσα στην δική μας οπωσδήποτε την ωφελεί.
    Μ ένα αθόρυβο τρόπο σπανίως ορατό κι αν δε σου διδάσκει πάντως σου υπενθυμίζει.
    Ή δείχνει μια άλλη οπτική.
    Είναι σαν ένα αρχαιολογικό τόπο ή μνημείο γύρω σου.
    Μπορεί να μην έχεις πάει αλλά είναι πάντα εκεί .
    Πρέπει να είναι .Γι όποιον θελήσει.

    Ο τρόπος προσέγγισης βέβαια άλλη μεγάλη κουβέντα.
    Και επι τη ευκαιρία EFFIE ωραίες σκέψεις.

    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Εμένα οι φίλοι μου που ήταν του 19 και δέκατα δεν είναι τίποτε αξιόλογο από σκέψη ούτε ποτέ διάβασαν ποτέ και μου είπαν κάτι καλό που να είναι καλό και ούτε αξιοθαύμαστες σκέψεις μου λένε και ούτε ξέρουν ένα ποίημα ποτέ του Καρυωτάκη και ούτε Καρυωτάκη καν από Θεοδωράκη άκουσαν και μόνο ξέρουν συγγραφείς πολλούς που τους διαβάζουν όμως αλλά δική τους σκέψη μη και μη και μυστικέ μου Απρίλη μη έχοντες απαγορεύουν όταν και όσο σκέπτομαι και επικρίνουν και λέει απορώ γιατί κάνουμε παρέες αφού εσύ όταν σου μιλάω σκέπτεσαι και δεν είναι άλλο από άτομο του χρήματος, αυτός, αυτοί, κυπριακής καταγωγής, γεννημένος στην Κόρινθο, και είναι και της συμπόνοιας πλήρεις με συμβουλές ανυπαρξίας και σκέπτονται πάρα πολύ σοβαρά με ποιον θα μιλήσουν στο f/b και γιατί και υπολογίζουν και το νιώθω όταν το κάνουν αυτό. Γι' αυτό και εγώ δεν καταλαβαίνω τι θα μου προσφέρει ένας Αισχύλος. Να μάθω ένα κιλό Αισχύλο για να πάω να γίνω τέτοιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ

    Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ

    Η τεχνητή κι απερίγραπτη ραδιοτηλεοπτική δημοτική, που σερβίρουν ευκολογράφοι διάφοροι της «πεφωτισμένης» πιάτσας, φέρνει κάθε τόσο στη μνήμη μας τον ανεκδιήγητον εκείνο Ψυχάρη και τα γλωσσοπαρανοϊκά χρόνια του «πολεμικού δημοτικισμού» με όλα του τα κακόγουστα φανερώματα. Το τι αστείος άνθρωπος ήτανε, στ’ αλήθεια, ο Ψυχάρης αποδείχνεται και μονάχα στην ακόλουθη λεπτομέρεια -την ξεσηκώνουμε, για να γελάσει ο πάσα πικραμένος, από μια «μοβόρικη» φιλολογική μελέτη που ’χε γράψει κάποτε για τον Κωστή Παλαμά (μονοτονικού, βέβαια, συστήματος ορθογραφίας...):

    «Ο Θεός ξαίρει τι δε χρωστώ στη Γαλλία, στη γαλλική μου την αναθροφή, στα γαλλικά τα γράμματα, στο λύκειο, στο πανεπιστήμιο, στους φίλους μου, μ’ ένα λόγο στο γαλλικό τον ουμανισμό. Και το προκήρυξα κάμποσες φορές. Ωστόσο σε κανένα, κανένα μου βιβλίο δε θα βρη κανείς γραμμή γραμμίτσα, λέξη λεξούλα όπου να μηριστής μίμηση του γαλλικού».

    Και σ’ ένα επόμενο σημείο:

    «Πάντα μου το ’λεγα και το ξαναέλεγα του Παλαμά που θα το θυμάται, πως τα χρηστά του τα ποιήματα είναι τα λίγα του τα αιστηματικά. Και να διήτε πώς το δημόσιο φρονεί σαν και μένα...».

    Υπογραμμίσαμε τη λέξη, ή έστω «λεξούλα», δημόσιο, που μέσα στο κείμενο του Ψυχάρη σημαίνει το κοινό, την κοινή γνώμη, κατά μίμηση του γαλλικού public, αλλά που ελληνικά πάει να πει κράτος, η αφηρημένη έννοια της Πολιτείας, το Δημόσιο. Μ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, τα «αιστηματικά» ποιήματα του Παλαμά ήτανε κείνα που τ’ αξιολογούσε για καλύτερα το Δημόσιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Συζητηση με σχολικο συμβουλο,φιλολογο για γενικά για παιδεία και πόσο δεν προάγεται η καινοτομία:
    Γιατί δεν μαθαινουν να εκφράζονται προφορικά και γραπτά στα αρχαία,να μεταφραζουν αντιστροφα,από τη νεα ελληνική στην αρχαία κι επιτέλους να μιλανε και στα αρχαία;Εδω μια ξενη γλωσσα για να τη μαθεις πρέπει να τη μιλήσεις και να προσπαθήσεις να εκφραστεις γραπτά σε αυτή.
    Απάντηση της σχολικης φιλολοφου: Τα αρχαια είναι νεκρη γλωσσα...
    Μην απορειτε λοιπόν κ.Δήμου πως οι συμφοιτητες ξέρανε καλύτερα αρχαία από εσάς.
    Δεν θέλουνε να διδάξουν και να μάθουν την αρχαία ελληνική κι αυτή ειναι η άνωθεν γραμμή πλεύσης. Δεν μπορω να πιστέψω ότι οι δικοί μας ειναι τόσο ηλιθιοι και οι γερμανοί κάνουν το αυτονόητο.Ζωντανεύουν μια γλώσσα για να τη μάθουν...ενω στην αποικία θα ξεχασουν τη μητροπολίτικη γλωσσα , πως το πε ο Καβαφης στο ποιημα του;το ξεχασα κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Η μανία με τα αρχαία ελληνικά (και ποια αρχαία ελληνικά; συνήθως εννοούμε μόνο την αττική διάλεκτο κάποια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου) οφείλεται και μπορεί να δικαιολογηθεί (κατά την γνώμη μου) μόνο στην αίγλη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και στα κείμενα που γράφτηκαν σε εκείνην την γλώσσα.
    Ακούω συχνά το επιχείρημα πως η μελέτη των αρχαίων ελληνικών σε βοηθάει να μιλάς καλύτερα τα σημερινά ελληνικά. Δεν το πιστεύω αυτό, πρόκειται για διαφορετικές γλώσσες με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά -καλύτερα να επενδύσει κάποιος τον χρόνο του να μάθει την ζωντανή μας γλώσσα, πιο πολύ θα τον βοηθήσει. Όσον αφορά τον γραπτό λόγο, εκεί ίσως η μελέτη των αρχαίων ελληνικών θα βοηθήσει κάποιον, μιας και η ορθογραφία μας ανταποκρίνεται στην προφορική έκφραση εκείνης της γλώσσας (όπως συμβαίνει πχ και με τα αγγλικά, σε μικρότερο βαθμό). Από την άλλη βέβαια και την ορθογραφία της αρχαιοελληνικής παπαγαλία την μαθαίνουμε, μόνο φανατικοί προσπαθούν να μιλήσουν τις αρχαίες διαλέκτους με την αρχική τους προφορά. Αυτά είναι ζητήματα της γλωσσολογίας και κανονικά οι γλωσσολόγοι θα έπρεπε να ήταν αυτοί που θα ενημέρωναν την δημόσια συζήτηση (εγώ δεν είμαι).
    Τέλος πάντων, όλες οι γλωσσικές παραδόσεις του κόσμου έχουν και προγενέστερες μορφές, οι οποίες σπάνια διδάσκονται στο σχολείο σαν γενική παιδεία (μια άλλη εξαίρεση: τα λατινικά στην ιταλία, και πάλι νομίζω σε μικρότερο βαθμό από εμάς). Επίσης, νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως καλύτερα να διαβάσεις τον Διάλογο των Μηλίων από μετάφραση και να πάρεις κάποια πράγματα, παρά από το πρωτότυπο και να ξοδέψεις το 90% του χρόνου σου σε συντακτική ανάλυση. Μακάρι να υπήρχε ο χρόνος να κάνουμε και τα δύο, αλλά εγώ βάζω προτεραιότητα στο πρώτο.
    Τέλος, ότι και να κάνουμε η γλώσσα (υπενθυμίζω: άλλο γλώσσα όλο γραπτός λόγος) εξελίσσεται από μέρα σε μέρα, απρόβλεπτα, περίπλοκα και αυθόρμητα. Δεν γίνεται ούτε "χειρότερη", ούτε "καλύτερη", ούτε η αλλαγή της θα κάνει τους ανθρώπους πιο έξυπνους ή πιο χαζούς. Ας μην προσπαθούμε να την περιορίζουμε σε νεκρά καλούπια, άλλωστε δεν θα τα καταφέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εμένα μου λένε "περνάνε τέτοια κρίση οι πνευματικές αξίες". Εγώ μπορώ κάλλιστα να σκέπτομαι και μόνο μιλώντας τη νέα ελληνική γλώσσα. Αν όμως οι πνευματικές αξίες του περνάνε κρίση, ίσως να θελήσουν να με ονομάσουν και να με έχουν σαν κρίση των πνευματικών αξιών τους (η αρχαία γλώσσα) και να με μεταχειριστούν και να με βασανίσουν για τους δικούς τους σκοπούς. Που ποιοι ίσως είναι. Μα, το να επικρίνουν την ζωή σαν κρίση. Οπωσδήποτε, αυτοί που είναι έτσι, σε οποιαδήποτε γλώσσα αποκαλύπτονται. Καμία γλώσσα δεν τους δέχεται περισσότερο από όσο δέχεται την αγράμματη ζωή και καμία γλώσσα δεν τους ανέχεται. Τι να μου διδάξουν στη ζωή; Στο σχολείο έχουμε κάτι ζωντανούς οργανισμούς που συνευρίσκονται και όχι απλώς παιδείες, εκπαιδεύσεις. Τι να μου φανερώσουν για τη ζωή (αν είμαι νεαρή ζωή). Τίποτα. Τι να μου πουν οι ηλίθιοι. Την φασιστική εντύπωση τους για την γλώσσα; Ω τι ωραία που θα ήταν να διδάσκεται ολόκληρος Σεφέρης στα σχολεία, μάθημα. Πόσο θα γελούσαμε με τους φασίστες (ο φασισμός, η πνευματική αξία τους!) που θα μας μιλούσαν λαμβάνοντας γραμμή από το ζωολογικό μηδέν του Σεφέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Με δογματάκια και αφοριστική ψυχανάλυση ο Σαραμάγκου

    «Αυτό είναι ένα από τα σημερινά προβλήματα. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτό που μετρά είναι η ημέρα που βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος. Είμαστε πλασμένοι από το παρελθόν. Το προσωπικό και το συλλογικό παρελθόν. Γι' αυτό δεν πρέπει να λησμονούμε τίποτε...».

    ισχυρίζεται ότι ξέρει τι νομίζουν οι άνθρωποι. Δεν ξέρει. Κάτι άλλο ίσως να ξέρει. Π.χ. ίσως να ξέρει γιατί οι άνθρωποι νομίζουν ότι πρέπει να νιώθουν άσχημα. Όμως δεν μου λέει αυτό. Γιατί;

    και παρακάτω: "Νομίζω ότι σημαίνει σήμερα αυτό που σήμαινε πάντα. Η ποίηση είναι η πιο βαθιά έκφραση που υπάρχει, όπως και η φιλοσοφία· νομίζω ότι αποτελούν τους δύο δρόμους για να φτάσει κανείς στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Η φιλοσοφία, αυτή η διαρκής και συστηματική έρευνα για την ανθρώπινη ύπαρξη και την κοινωνία, και η ποίηση, αυτό το είδος της κατάδυσης ως τα τρίσβαθα της ανθρώπινης ψυχής ­ κάτι που μόνο η ποίηση μπορεί να κάνει. "

    συνεχίζει την εξερεύνηση της ψυχής. Άλλο ένα ψέμα και μία φονική απάτη: ότι ο Σ. είναι ορισμένος και ικανός να μελετάει συνολικά τα συναισθήματα όλων των ανθρώπων. Δεν παραλείπει και την ύπαρξη.

    Λέει βλακείες. Εντούτοις αν ποτέ διαβάσω Σ. θα ψάχνω να βρω σε ποιο σημείο λέει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να διαπιστώνει ότι νιώθει καλά και ότι αυτός ο άνθρωπος φανερώνει σε κάποιον άλλο άνθρωπο αυτό το συγκεκριμένο που νιώθει. Πολύ αμφιβάλλω αν μπορεί να μου δείξει αυτό που σκέπτομαι και που μόνο αυτό δέχομαι να ακούσω κατ' αρχήν, εκείνος που λέει τι είναι και τι δεν είναι "η ποίηση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ : Διαρκής στόχος το χτύπημα του ορθολογισμού. Οι ναζιστές κρατικοί υπάλληλοι θέλουν να με κατηχήσουν στους μιγαδικούς τους και στην συνάρτηση-ολοκλήρωμα τους. Εγώ θέλω, χωρίς a + bi, να μείνω ένας ανορθολογιστής ταγματασφαλίτης, για να μπορώ να ακούω τον Σοφιανό στο Μέγκα και να τον καλοκαταλαβαίνω μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. "Η εκπαίδευση και η καλλιέργεια από κοινωνικές αρετές μετατρέπονται σε βδελύγματα ενώ αποθεώνονται η αμορφωσιά, η θρησκοληψία και ο σεξισμός ως τα δήθεν αυθεντικά χαρακτηριστικά των λαϊκών ανθρώπων. Έτσι όχι μόνο συγκαλύπτεται το ταξικό ζήτημα αλλά απομακρύνονται ακόμα περισσότερο οι λαϊκές μάζες από εκείνα τα δυνάμει όπλα (εκπαίδευση) που θα τους βοηθούσαν στην πάλη τους για μία πιο δίκαιη κοινωνία."
    Το καλό με την πραγματικότητα είναι ότι είναι βατή, ευκολοπεριδιάβαστη. Δηλαδή: αν πάω να διαβάσω επιτεταρτοξείδια και ρόδινες, της ροδιάς, αντιδράσεις με άλατα, δε θα βρω εκεί ούτε τον αρθρογράφο ούτε τον σχολιαστή του ούτε τις αριστείες ούτε τις εκπαιδεύσεις. Ούτε τις λαϊκές μάζες. Δεν είμαι λαϊκή μάζα. Πώς σας ήρθε αυτό, παιδί μου; Και ενώ πολύ σπανίως θα συναντήσω τον απόφοιτο του Κολεγίου που ίσως να με προσβλήσει που δεν γεννήθηκα με γαλλική νταντά, συναντώ ευκολότερα τον κουρελομικροαστό του λαϊκού κινήματος της μάζης οπού θα με προσβλήσει που δεν ξέρω τη μία γαλλική λέξη που έμαθε και επαναλαμβάνει. Λοιπόν τι να κάνω με τον παρόμοιο ρατσισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σε "προσβλήσει;" Μήπως εννοείς "να σε προσβάλλει;"

      Διαγραφή
    2. Από τη γλώσσα πρέπει να αρχίσει να με εκπαιδεύει. Εκεί υστερεί.

      Διαγραφή
  55. Όσο αυστηρή η επιστολή του επιτρόπου Έτινγκερ άλλο τόσο αγράμματα τα ελληνόπουλα. Οι εξισώσεις κομψές. Η επιστολή αυστηρή. Οι δημοσιογράφοι "έγκυροι και έγκριτοι" - έλεγαν παλιότερα. Σήμερα πια έγινε αναβάθμιση. Η ζωή στην πατρίδα μας πεθαίνει και η επιστολή είναι αυστηρή. Και οι εξισώσεις κομψές. Εμείς, στα ΑΕΙ μας, δεν έχουμε καθηγητές. Έχουμε ευρωγενίτσαρους. Οι εξισώσεις δεν είναι αυστηρές. Είναι κομψές. Και η επιστολή δεν είναι κομψή. Είναι αυστηρή. Αν έχουμε για κομψές τις εξισώσεις, δεν θα πιστεύουμε της αυστηρότητας τις επιστολές; Πατριδοπροδοτικός ορθολογισμός και δανειστική κομψότητα. Ζούμε σε ένα Σύμπαν αυστηρών ευρωναζιστικών επιστολών και κομψών εξισώσεων. Μεγάλη συναδέλφωση της Επιστήμης με την Ευρωζώνη στην Ευρωβουλή! Κασιδιαρισμός ολέ. Ο Κασιδιάρης είναι και αυστηρός (ευρωπαϊκός, ευρωπαϊκός) και κομψός. Αλλά είναι δολοφόνος, θα πουν οι κακές γλώσσες. Πόση Μπήλιω Τσουκαλά είδε; Ελάχιστη. Άρα δεν είναι και πολύ δολοφόνος...και αν είναι...δεν είναι ποιοτικός, ορθολογικός και επιστημονικός δολοφόνος. Εραστιτέχνης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Μαθηματικά της μεταβολής...διαύγαση...ισολογισμοί. Φοβερά πράγματα. Αλλά, στην Ελλάδα, και σε οποιαδήποτε χώρα, αν οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίσουν την ήττα δις και τρις και τετράκις απασχολούμενοι να σου πουλήσουν και να σου ξανά πουλήσουν ειδικώς τα μαθηματικά, "το τέταρτο θέμα των πανελληνίων", τις "συνδυαστικές ασκήσεις" της Χημείας, δεν φεύγουν να πάνε να κρυφτούν στο σκότος που τους γέννησε. Πώς πουλάνε τις συνδυαστικές ασκήσεις της Χημείας: αρκετές οι αντιδράσεις, αρκετές οι πράξεις, και σου αρχίζουν τον δεκάρικο και υποκαθιστούν ότι πρέπει να έχεις πρόχειρο με τον δεκάρικο, θολώνεις, τα χάνεις, και τους πληρώνεις. Και δεν είναι μόνο έτσι στην Ελλάδα. Ξέρω περιπτώσ-εις και από την Γερμανία. Τώρα εδώ έχουμε τον διαφορικό λογισμό. Ο συγγραφέας-ισολογισμός τον διαφορικό λογισμό ονομάζει "μαθηματικά της μεταβολής". Όπως η η ψυχολογία του βάθους και ο παλιβιάρης εξαφανισμένος του Ταϋγέτου που την αποκαλούσε "βαθυψυχολογία". Μια οικειότητα με τα βάθη... όλοι... οι πρωτοπόροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Θα αγοράσω αυτό το λεξικό. Και στην έντυπη και στην ηλεκτρονική έκδοση. Θα μου αρέσει να το διαβάζω και να σκοτώνω την δημοσιογραφική αγραμματοσύνη των μπάτσων, των γουρουνιών, των δολοφόνων αυτοκρατορικής, ευρωενωσίτικης καταγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ο Ριζοσπάστης ψεύδεται: "Τα προβλήματα που δημιουργούνται με την υπουργική απόφαση αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για «αυτόματο κόφτη» τμημάτων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής και καλεί γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν: Κατάργηση των ΦΕΚ 2182 και 1589. 20 μαθητές το πολύ ανά τμήμα και 10 το πολύ για τις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια. Να αρθεί ο «αυτόματος κόφτης» τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και επιλογών. Να μην υπάρξει σχολείο στο οποίο δεν θα λειτουργήσει κάποια ομάδα προσανατολισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δηλώσεις των μαθητών. Καμία συγχώνευση - κατάργηση τμήματος ή σχολείου. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μαζικούς μόνιμους διορισμούς".
    Απλούστατα γιατί οι σημερινοί κουκουέδες ποτέ δεν θα αγαπήσουν αυτή την πατρίδα ώστε να αναλάβουν τις τύχες της χωρίς να κάνουν ναζιστικές πράξεις και στην οικονομία και στην εκπαίδευση. Την τελευταία την εννοούν σαν μαζική προπαγάνδα. Η απόδειξη γι' αυτό είναι η ναζιστική σύλληψη του κκε για το ευρώ: "δεν παίζει ρόλο το νόμισμα". Εκπαιδεύοντας τους Έλληνες στην αδιαφορία για το νόμισμα τους - δηλαδή εξασκώντας την αιώνια προπαγάνδα στα σοβαρά ζητήματα της επιβίωσης, γιατί θα συγκρατηθούν και δεν θα διοργανώσουν ένα στρατοκρατικό σύστημα εκπαίδευσης, αφού ο σεβασμός τους για το σημαίνει ζωή αποδείχνεται μηδενικός. Ποιος τους πιστεύει. Μόνο επειδή δημοσιεύουν στο υπαίθριο ψηφιακό πορνείο του Ριζοσπάστη δεν σημαίνει ότι μιλούν ειλικρινά. Και είναι και αφελείς: νομίζουν ότι με τα ψέματα από το ΜΜΕ του ΚΚΕ θα εξαπατηθώ και θα ελπίσω στα ψέματα τους. Το σημερινό ΚΚΕ στέκεται το ίδιο ανθελληνικά με την ΧΑ στην πατρίδα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μαθαίνω για τον ξυλοδαρμό του φυλακισμένου υπουργού από τον άλλο ποινικό και σκέπτομαι μήπως η παρουσία μου στους κοινωνικούς χώρους στα χρόνια που πήγαινα στο ελληνικό σχολείο δεν ήταν ακριβώς μια σειρά από παρόμοιες ακραίες καταστάσεις που δημιουργούσαν εκπαιδευτικοί και συμμαθητές και που στρέφονταν εναντίον της ζωής μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Δεν είναι καλή ιδέα: "Στους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να αποτελέσουν το συντομότερο δυνατό παρελθόν οι Πανελλαδικές και τη θέση τους να πάρει το ελληνικό Baccalaureate ένα νέο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνεται με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώνουν οι μαθητές στο Λύκειο, το οποίο θα είναι διετές". Δεν είναι της αξιοπρέπειας του ανθρώπου η παροχή βαθμολογικής εξουσίας στους φιλοχρήματος και ποικιλοτρόπως διεφθαρμένους κρατικούς υπαλλήλους-εκπαιδευτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Κριαράς: Ας θυμίσομε και τούτο: ότι ως νομάρχης Κυκλάδων το 1913 ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου είχε απευθυνθεί στους εργάτες των εργοστασίων της Σύρου με εγκύκλιο γραμμένη σε δημοτική γλώσσα, που είναι η πρώτη εγκύκλιος κρατικής αρχής που χρησιμοποιεί τη γλώσσα του λαού. Ο Παπαντωνίου είναι εκείνος που στην Προκήρυξη της Εταιρείας έγραφε ότι "ο τρόπος της διδασκαλίας των αρχαίων κειμένων στην Ελλάδα μας παριστάνει τους αρχαίους Έλληνες σαν ένδοξα πτώματα. Εμείς τους θέλουμε να ζουν σήμερα μεταξύ μας", καταχτημένους δηλ. με το ενδιάμεσο και της δημοτικής γλώσσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Κριαράς:
    Την εποχή αυτή ο Τριανταφυλλίδης εύχεται και προσπαθεί να διαφωτιστούν τα πρόσωπα εκείνα που θα ανέβουν αύριο στο θρόνο. Η Δέλτα του έχει γράψει ότι η πριγκίπισσα Σοφία «έχει πεποίθηση στους δημοτικιστές». Ο Τριανταφυλλίδης εύχεται και συνιστά σε γράμμα του προς τη Δέλτα «να γνωρίσει η αυριανή βασίλισσα σιγά σιγά το δημοτικισμό για να μπει στο νόημα της Ιδέας». Ανάλογη είναι η προσπάθεια του Τρινταφυλλίδη και για το διάδοχο Κωνσταντίνο.
    -
    Τον Κωνσταντίνο τον γνωστό. Ο Μανόοοοοοοοολης. Τριανταφυλλίδης και Μανόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. κερδίζω τώρα τον αβέβαιο τίτλο του ευπατρίδη14 Σεπτεμβρίου, 2016 03:00

    Στο παράλληλο Σύμπαν της γραφειοκρατίας. Σαν τα βιβλία τους: βιογραφικό σημείωμα, ανεξήγητη ανοησία, ασκήσεις, βιογραφικό σημείωμα, ανεξήγητη ανοησία, ασκήσεις. Μιλούν ωσάν να παρίδουν μάθημα και να προσφέρουν γνώσεις ή να βοηθούν έναν (1) άνθρωπο ποτέ, ενώ κάνουν ακριβώς αντίθετα. Αυτοί που εξετάζουν και βαθμολογούν τις ασκήσεις που κανονικά θα έπρεπε να λύνουν για να τις μαθαίνουν τα ελληνόπουλα. Αυτοί οι βόθροι είναι απύθμενοι. Οι πιο απύθμενοι βόθροι είναι αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Στάθης: Ο «Επιτάφιος» είναι το Σύμβολον της Πίστεως της Δημοκρατίας, είναι η δήλωση του λαού ότι μπορεί να χτίζει και είναι αυτός που χτίζει τους Παρθενώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.