Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2016

Αντίο Ευρώπη?



Γεννήθηκα σε μία χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης, σε μία εποχή όπου κυριαρχούσαν φανατικές ιδεολογίες, δικτατορίες, με αντιπαλότητες που σύντομα ξέσπασαν σε μία τεράστια πολεμική σύρραξη. Μεγάλωσα μέσα στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, έζησα την Κατοχή και τον Εμφύλιο, αργότερα τον Ψυχρό Πόλεμο και το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ζούσα σε μία χώρα που πότε ένιωθε Ευρώπη και πότε όχι, εγώ αισθανόμουν από την αρχή Ευρωπαίος. Οι γλώσσες που έμαθα από μικρός, τα βιβλία που διάβαζα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια όπου φοίτησα, οι χώρες όπου έζησα – όλα αυτά με βοήθησαν να αποκτήσω μία ξεκάθαρα ευρωπαϊκή ταυτότητα. Έλεγα πως είμαι Ευρωπαίος από την Ελλάδα – όπως ένας Κρητικός είναι Έλληνας από την Κρήτη.

Με τα χρόνια η Ευρώπη ενώθηκε σε μία μεγάλη, ενιαία οντότητα. Έγινε στην αρχή μία Κοινή Αγορά, μετά μία Ένωση. Έπεσαν τα τείχη και τα παραπετάσματα. Κάπου στο γύρισμα του αιώνα αισθάνθηκα ότι ένα όνειρο πολλών είχε εκπληρωθεί. Η Ευρώπη που την χώριζαν αιώνες πολέμων αλλά την ένωναν αιώνες κοινού πολιτισμού, είχε ολοκληρωθεί. Μία χώρα: οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είχε ανατείλει!

Αλλά τα μικρόβια, οι ιοί του εθνικισμού, του λαϊκισμού, του ρατσισμού, της φοβίας του Άλλου, δεν είχαν πραγματικά εξουδετερωθεί. Πολλοί άρχισαν να κοιτάνε προς τα πίσω. Εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ανέβηκαν. Εντελώς παράλογες ιδεολογίες και φοβίες κυριάρχησαν. Και τώρα η Μεγάλη Βρετανία, πατρίδα της σύγχρονης δημοκρατίας και της φιλελεύθερης σκέψης αποφάσισε – εντελώς ανορθολογικά και αυτοκαταστροφικά – να αποχωρήσει.

Όλοι θα βγούμε χαμένοι από αυτή την απόφαση. Που οφείλεται στην ψήφο της περιφέρειας, των χαμηλότερων κοινωνικό-οικονομικών και μορφωτικών στρωμάτων που εξακολουθούν να τρέφουν αναμνήσεις αυτοκρατορίας. Οι αντιευρωπαϊκές τάσεις θα ενισχυθούν σε όλα τα κράτη. Η Ευρωπαϊκή ιδέα θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, που μπορεί και να είναι μοιραίο.

Χαίρομαι που μάλλον δεν θα δω τις τελικές συνέπειες. Η διαδικασία θα κρατήσει πολλά χρόνια. (Ακόμα και οι ηγέτες του Brexit δήλωσαν πως δεν σκέπτονται να ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 πριν από ενάμιση χρόνο – και μετά θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία). Αλλά ήδη οι ακροδεξιοί παντού τρίβουν τα χέρια τους και ροκανίζουν τα θεμέλια της Ευρώπης σαν τους καλικάντζαρους.


Ένα όραμα - το μόνο σημαντικό που μας άφησε ο 20ος αιώνας - θόλωσε…

165 σχόλια:

  1. Σήμερα κατάλαβα καλύτερα ότι νιώθω πατρίδα μου την Ευρώπη.

    Γιατί μίκρυνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μελοδραματικός είστε κ. Δήμου! Η Εύρωπη με αυτή την μορφή που έχει ας μην υπάρχει καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα μία κακή Ενωμένη Ευρώπη παρά ένα μάτσο κράτη που υπονομεύουν το ένα το άλλο, που ανταγωνίζονται και συγκρούονται και στο τέλος (όπως γινόταν επι αιώνες) πολεμάνε και αλληλοσφάζονται. Προτιμώ μία μέτρια Ευρώπη από μία νέα Μέση Ανατολή!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ στο "Προτιμώ μία μέτρια Ευρώπη από μία νέα Μέση Ανατολή!"
      Το ερώτημα όμως είναι: Είναι η σημερινή Ευρώπη μέτρια ή μήπως είναι κακή και χειροτερεύει όσο πάει; Και ποιος άραγε την οδηγεί; Και ποιος στην Ευρώπη εμπιστεύεται αυτούς τους οδηγούς;

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγα χρόνια πριν παλεύαμε για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Τραγικό αποτέλεσμα, πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το ζόρι αυτή η "ενωμένη" Ευρώπη δεν θα μπορούσε να κρατήσει κανέναν. Οι μακροχρόνιες συνεπείς αυτής της ψήφου θα αποβούν εις βάρος της Βρετανίας (και λιγότερο εις βάρος των...απομείνουν αν αυτή κρατηθεί "ενωμένη").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κε Δήμου, η άποψή σας είναι σεβαστή και καταγράφεται. Αλλά θέλω να τονίσω ένα θέμα στο κείμενό σας που πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να περάσει αβρόχοις ποσίν. Στο κείμενό σας χρησιμοποιείτε μια βολική παθητική φωνή για να περιγράψετε το φαινόμενο αυτό. Παραθέτω αποσπάσματα:
    "Εντελώς παράλογες ιδεολογίες και φοβίες κυριάρχησαν"
    "...Οι αντιευρωπαϊκές τάσεις θα ενισχυθούν σε όλα τα κράτη."
    ..."Η Ευρωπαϊκή ιδέα θα υποστεί μεγάλο πλήγμα."
    "Ένα όραμα - το μόνο σημαντικό που μας άφησε ο 20ος αιώνας - θόλωσε…"
    Καλλιεργείται και καλλιεργείτε μια εντύπωση ότι όλα αυτά τα θέματα συνέβησαν περίπου αυτόματα. Είναι όμως έτσι; Μήπως η Ευρώπη που φτιάχτηκε (άλλη μια βολική παθητική φωνή!) δεν είναι η Ευρώπη που θέλαμε οι περισσότεροι αλλά διαμορφώθηκε στα μέτρα και στα σταθμά των αυστηρών και αριθμολάγνων Γερμανών και των δορυφόρων τους; Βέβαια, μπορεί να πει κανείς ότι αυτές οι απόψεις μου μπορεί να προέρχονται από την μη ευνοϊκή διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. Αλλά όμως ποιο ζήτημα των περιφερειακών κρατών της Ευρώπης διευθετήθηκε σωστά; Μήπως το ισπανικό ή το πορτογαλικό πρόβλημα; Ή μήπως το ιρλανδικό; Αποδεικνύεται ότι το μόνο ζήτημα που διευθετήθηκε οριστικά και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τον λαό του (που για μένα είναι και το σημαντικότερο) είναι το ισλανδικό ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΤΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ οι Γερμανοί. Αν μπορεί να αναγνωριστεί κάτι θετικό από τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου από την διαχείριση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος από την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι οι γερμανοί αναγκάστηκαν ν' επενδυθούν κάθε είδους προσωπείο και επίφαση συλλογικών οργάνων αποφάσεων των Βρυξελλών για να περάσουν τα θέλω τους. Ανεξάρτητα από την ορθότητα των απόψεών τους για το ελληνικό θέμα (που αμφισβητείται και αυτή), οι συνειρμοί που αναγεννιούνται σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι ανατριχιαστικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση: "...οι γερμανοί αναγκάστηκαν ν' απεκδυθούν" και όχι "να επενδυθούν" στην τέταρτη πριν από το τέλος γραμμή.

      Διαγραφή
    2. Τα γράφετε όλα αυτά επειδή δεν έχετε μελετήσει ούτε ζήσει την Ευρωπαϊκή ιστορία. Η σημερινή Ευρώπη, με όλα τα ελαττώματα που αναφέρετε, είναι χιλιόμετρα μπροστά από ότι ήταν στους περασμένους αιώνες. Σας παραπέμπω στην απάντησή μου στο δεύτερο σχόλιο.

      Διαγραφή
    3. Για το "χιλιόμετρα" θα συμφωνήσω για το "μπροστά" θα μου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Εννοείται βέβαια ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την σημερινή Ευρώπη με αυτή των περασμένων αιώνων. Αλλά, αυτό που με τρομάζει περισσότερο στο σημερινό στάτους κβο είναι η πλήρης (ή σχεδόν πλήρης) παράκαμψη των δημοκρατικών αξιών και διαδικασιών. Απλά παραθέτω το εξής: Το Eurogroup (ή ευρωομάδα επί το ελληνικότερο) που διαφεντεύει τα οικονομικά της Ευρώπης (και δι' αυτών τις τύχες μας) είναι ΑΤΥΠΟ συμβούλιο που δεν κρατά πρακτικά και δεν λογοδοτεί σε κανένα!
      Είναι δε χαρακτηριστική η άποψη του γερμανού υπουργού κου Σόιμπλε ότι δεν είναι δυνατό οι πολιτικές να αλλάζουν με τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων!
      Θα ήθελα λοιπόν να αναλογιστούμε πόσο μακριά είναι όλα αυτά από το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το οραματίστηκαν Ο Κολ ή ο Μιτεράν ή ακόμα ακόμα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από τους δικούς μας οραματιστές πολιτικούς. Η πορεία που έχει πάρει η σημερινή Ευρώπη δεν είναι καν στην κατηγορία "μέτρια". Οδεύει ολοτοχώς στην κατηγορία "κάκιστη" και ίσως η μόνη περίπτωση να σωθεί η ιδέα είναι μια επανεκκίνηση.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ ότι η Ε.Ε. έχει ελλείψεις και προβλήματα - αλλά η λύση δεν είναι να την διαλύσουμε φεύγοντας ο ένας μετά τον άλλο. Η λύση είναι να την βελτιώσουμε.

      Όμως, δυστυχώς, οι περισσότεροι αντίπαλοι της Ε.Ε. δεν θέλουν να την βοηθήσουν - αλλά να την συντρίψουν. Από τον Φάρατζ μέχρι την Λεπεν και τον Ορμπάν δείχνουν πραγματικό μίσος για την ενωμένη Ευρώπη.

      (Πες μου ποιους εχθρούς έχεις να σου πω ποιός είσαι...).

      Αν επικρατήσουν αυτοί η δημοκρατία που σας φαίνεται σήμερα ελλειπής, θα γίνει ανύπαρκτη!

      Διαγραφή
    5. Να μπαίνει αέρας24 Ιουνίου, 2016 12:57

      Η λύση στο πρόβλημα της ζωής είναι η διάλυση της Ευρωζώνης και η διάλυση επίσης της ΕΕ. Δεν σχετίζονται με τίποτα απαραίτητο της ζωής. Η μεταγραφή της ζωής δε γίνεται τώρα και κάτι εκατομμύρια χρόνια χωρίς ΕΕ και ευρώ.

      Διαγραφή
    6. Ναι, γίνονται με σφαγές και γενοκτονίες, με πολέμους και ολοκαυτώματα - αυτά θέλετε να συνεχιστούν για την "μεταγραφή της ζωής;"

      Διαγραφή
    7. Να μπαίνει αέρας24 Ιουνίου, 2016 13:31

      Η μεταγραφή της ανέμελης ζωής γίνεται ειρηνικά. Τα ευρά και οι ΕΕ σημαίνουν από την αρχή πολεμική αναστάτωση. Όποιος θέλει πόλεμο για να εννοήσει μια και έξω ότι η γενοκτονία στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί, θα τον έχει τον πόλεμο. Και τι ωραία που θα εκτοπιστεί και θα πνιγεί στα γαλανά νερά της θάλασσας μας...

      Διαγραφή
  7. Στα πεύκα και στα έλατα24 Ιουνίου, 2016 12:50

    Σε πια εποχή δεν κυριαρχούν φανατικές και πολεμικές προπαγάνδες; Απλώς σήμερα πια βρέθηκα με το κέρμα του ευρώ στην τσέπη και με το χαρτονόμισμα του ευρώ στον στηθόδεσμο μου και είμαι κατακτημένη από τες οικονομικάς μεθόδους και δεν καλογνωρίζω τον οχτρό της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βλέπω τα φύλλα στα κλαδιά να πέφτουν μαραμένα24 Ιουνίου, 2016 12:53

    Να πάω να ξέρω κάτι γλώσσες μιλητά και γραπτά δεν ανήκει σαν προοπτική ζωής σε κάποιαν ήπειρο ή στον ανύπαρχτον πολιτισμόν ηπείρου. Ο αληθινός πολιτισμός της Ευρώπης είναι η Ιερά Εξέτασις και ο δολοφόνος Καρλομάγνος ο μπεκρής βόθρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kallista arkei dia emas24 Ιουνίου, 2016 13:07

    Αν θέλω να έχω μια σχέση με έναν π.χ. Βέλγον υδραυλικόν... ό,τι θα μας ενώσει ποτέ δεν θα είναι η Ευρώπη και οι πολιτιστικές ταυτότητες. Αυτά ανοησίες είναι και μωρίες και πολυπλοκότητες φαιδρές και παράλογες, που χωρίζουν. Θα μας ενώσει η ανάγκη μας να συζητήσουμε τι είναι η ζωή που μας έλαχε και πώς θα απαλλαγούμε από τα λογής εμπόδια-παγιδάκια που φυτρώνουν σαν ζιζάνια και αγκυλώνουν την παραμικρή κίνηση της ζωής προς την υγεία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η κόρη του περιπτερά24 Ιουνίου, 2016 13:13

    Η ενάντιωση της ζωής στην αυτοκρατορία, που είναι η ΕΕ και η ΟΝΕ της, δεν είναι εθνικισμός. Ο ναζιστής Φύρερ της ΧΑ και ο ναζιστής ΓΓ του ΚΚΕ και τα συνόμοια καρακόλια υπηρεσίας της efsyn μάχονται υπέρ του ευρώ. Ας μην μπερδεύουμε τον πατριωτισμό (και την ανάγκη να έχουμε γη για να σταθούμε όρθιοι πατώντας τη γη μας και πατώντας και τα ζιζάνια της ελληνικής γης επίσης) με τον ναζισμό και την προπαγάνδα των ναζιστών κατακτητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΛΑΨΩ24 Ιουνίου, 2016 13:21

    Αυτό που είναι βύθισμα σε καθαρό φόβο είναι να μην αποφασίζω εγώ για την οικονομία της χώρας μου αλλά να νομίζω ότι μπορώ να βρεθώ στη ζωή μου με αξιώσεις ενηλικίωσης και αξιοπρέπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ο γιος του Αρχισυντάκτου24 Ιουνίου, 2016 13:25

    Τα χαμηλότερα μορφωτικά στρώματα τρέφουν αξιώσεις αυτοκρατορίας; Εδώ ο ατάλαντος Αντώνης Σαμαράκης καλεσμένος σε ένα πορνο-σόυ της ΕΡΤ είπε ότι τους πολέμους τούς συλλαμβάνουν και τους σχεδιάζουν και τους πετυχαίνουν οι μορφωμένοι. Αυτοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Nikos Dimou
    2016-06-24T09:37:00+03:00

    > Η Ευρώπη που την χώριζαν αιώνες πολέμων αλλά την ένωναν αιώνες κοινού πολιτισμού, είχε ολοκληρωθεί. Μία χώρα: οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είχε ανατείλει!

    Αλίμονο απέχουμε ακόμα πολύ από την «ολοκλήρωση» και τις «ΕΠΕ», κι αυτό λόγω πολιτιστικής ανομοιογένειας. Ο Milton Friedman είχε εξηγήσει το πρόβλημα ήδη το 1997 (The Euro: Monetary Unity To Political Disunity?), προβλέποντας την αποτυχία του ευρώ. Οι ΗΠΑ είναι σε ικανό βαθμό πολιτιστικά ομοιογενείς. Έτσι αν υπάρξει ύφεση και ανεργία σε μια πολιτεία, το εργατικό δυναμικό μπορεί εύκολα να μεταναστεύσει σε μιαν άλλη με οικονομία σε άνοδο και δουλειές, όπου μιλούν την ίδια γλώσσα, τρώνε το ίδιο φαΐ, βλέπουν τα ίδια σίριαλ και ταινίες, φανατίζονται με τις ίδιες ομάδες μπέιζμπολ και μπάσκετ κτλ. Παρά τις τοπικές διαφορές, η αφομοίωση είναι εύκολη υπόθεση.

    Στις ΕΠΕ όμως; Πόσο εύκολη είναι η ένταξη ενός Βέλγου στην Ιταλία, ενός Ισπανού στη Λιθουανία, ενός Τσέχου στη Γαλλία;

    Θα έπρεπε η ΕΕ να επιβάλει μια κοινή δεύτερη γλώσσα ήδη από την πρώτη Δημοτικού. (Ρομαντική πρόταση: τα Τσιγγάνικα, η πραγματικά πανευρωπαϊκή γλώσσα. Φυσικά θα προτιμηθούν τ' Αγγλικά). Θα χρειαζόταν και μια κοινή λαϊκή κουλτούρα, δηλαδή μια κοινή βάση σε φαΐ, σίριαλ, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου κτλ., ώστε ο Βέλγος στην Ιταλία να μπορεί να κουβεντιάσει με τους ντόπιους στην κοινή γλώσσα για το κοινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τρώγοντας το κοινό φαΐ. (Μπας και με βάρεσε η ζέστη; Έλα όμως που στις ΗΠΑ αυτή είναι η καθημερινή πραγματικότητα, που τις κρατά Ηνωμένες).

    Άλλωστε κι εσύ Νίκο νιώθεις Ευρωπαίος λόγω παιδείας, όχι γεωγραφίας:

    > Οι γλώσσες που έμαθα από μικρός, τα βιβλία που διάβαζα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια όπου φοίτησα, οι χώρες όπου έζησα

    ΕΠΕ υπήρξαν στο παρελθόν, τουλάχιστον μέσα στα μεσαιωνικά μοναστήρια, όπου μιλούσαν την ίδια γλώσσα (Λατινικά), είχαν κοινή παιδεία, κοινό δόγμα, κοινά ιδανικά, κοινό τρόπο ζωής κτλ. Έτσι ο Ιταλός μοναχός στο γερμανικό μοναστήρι ένιωθε στο σπίτι του. Αυτές τις προϋποθέσεις εμείς σήμερα δεν τις έχουμε (ακόμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα όσα γράφεις. Αλλά κι ο έλληνας "πιατάς" του 1900 κι ο Μεξικάνος σήμερα, δύσκολα προσαρμόστηκαν στις ΗΠΑ - η δεύτερη γενιά έδεσε...

      Διαγραφή
    2. Η δεύτερη γενιά έδεσε; Εμένα ο πρώτος ξάδερφος μου ήρθε στην Ελλάδα και μου γύρισε την πλάτη όταν έβγαλε τα λεφτά του από την τσέπη του ----- για να μην του τα φάω καθώς θα τα μετρήσει!!! Οι παλιόγυφτοι, οι πειναλέοι ελληνοαμερικάνοι, οι υποκριτές. Και ο πατέρας του -ο κηδεμόνας της δεύτερης γενιάς!- μου αγόρασε μόνο τρεις γύρους! Ούτε έναν περισσότερο. Και πεινούσα συνεχώς εκείνη τη νύχτα!

      Διαγραφή
    3. Έδεσε με τους ντόπιους, όχι με σένα...

      Διαγραφή
    4. @Nikos Dimou
      2016-06-24 11:49:10+00:00

      > Αλλά κι ο έλληνας "πιατάς" του 1900 κι ο Μεξικάνος σήμερα, δύσκολα προσαρμόστηκαν στις ΗΠΑ — η δεύτερη γενιά έδεσε…

      Χμ, τελείως διαφορετική κατάσταση.

      1. Ο Έλληνας μετανάστευε απ' το χωριό του σε μια χώρα μεταναστών μεν, ομοιογενή δε, μ' έντονη κοινωνική κινητικότητα, που επέτρεπε κι ενθάρρυνε την αφομοίωση και την προκοπή. George Friedman, The Geopolitics of the United States, Part 2:

      Settler societies have relatively malleable identities, which are considerably more open to redefinition and extension to new groups than their Old World counterparts. In most nation-states, the dominant ethnicity must choose to accept someone as one of the group, with birth in the state itself not necessarily serving as sufficient basis for inclusion. France is an excellent case in point, where North Africans who have been living in the Paris region for generations still are not considered fully "French." Settler societies approach the problem from the opposite direction. Identity is chosen rather than granted, so someone who relocates to a settler state and declares himself a national is for the most part allowed to do so. Consequently, settler states are able to integrate far larger immigrant populations more quickly than more established nationalities.

      Όμως στις ΕΠΕ μπαίνεις χωρίς να το κουνήσεις από το χωριό σου. Δε μεταναστεύεις, να γίνεις μειονότητα σε μια ξένη κοινωνία όπου κερδίζεις αν και μόνο αν αφομοιωθείς. Τι κίνητρο έχουν τότε τα Γρεβενά για να συγκλίνουν με τη φιλανδική Vaasa; Τι κίνητρο έχει η Vaasa;

      2. Λόγω γειτνίασης με το Μεξικό, ο Μεξικάνος συχνά δεν προσαρμόζεται. George Friedman, The Next Decade:

      Mexican immigration is fundamentally different from immigration from distant countries such as China and Poland. In those cases, people are breaking their tie with a homeland that is thousands of miles away. Some degree of assimilation is inevitable, because the alternatives are isolation or a life within a culturally segregated community. (Ειδικά τότε που δεν υπήρχαν Διαδίκτυα, Skype κτλ.).

      Not only is Mexico adjacent to the United States, but in many cases the land the migrants are moving into is land that once belonged to Mexico. When Mexicans move northward, they are not necessarily breaking ties with their homeland. Indeed, within the borderland, which can extend hundreds of miles into both countries, the movement north can require minimal cultural adjustment. When Mexicans move to distant cities, they react as traditional immigrants have done and assimilate. Within the borderland, they have the option of retaining their language and their national identity, distinct from whatever legal identity they adopt. This state of affairs can create serious tension between the legal border and the cultural border.

      Διαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τι έχει να χάσει η Βρετανία θα το δούμε σχετικά σύντομα. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως έχει να χάσει περισσότερα από την Ευρώπη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Να μαθαινουμε Γυφτικα ...
      Ολα τα φρουτα στο μπλογκ Δημου..

      Διαγραφή
  15. Κυριε Δημου αυτο ειναι ισως ενα απο τα πιο ρηχα σχολια σας ever!

    Αν οι Φαρατζ, Λεπεν, Ορμπαν και σια ελκυουν ολο και περισσοτερο,
    εαν ο ευρωσκεπτικισμος φουντωνει σε ολη την Ευρωπη ε τοτε διαολε μαλλον κατι ειναι σαπιο στο Βασιλειο των Βρυξελλων.

    στις Βρυξελλες




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι είναι πολύ σάπιο στον Φάρατζ. Δήλωσε πως αν φύγει η Αγγλία κάθε μέρα 350.000.000 λίρες θα γύρναγαν πίσω για να ενισχύουν το σύστημα υγείας. Μετα το δημοψήφισμα παραδέχθηκε πως "έκανε λάθος".

      Διαγραφή
  16. Τα δημοψηφίσματα εν μέσω κρίσεων, είναι η χαρά των λαϊκιστών και των άκρων. Μεγάλο λάθος του Κάμερον το να αποφασίσει να κάνει δημοψήφισμα. Ο Χίτλερ με δημοψήφισμα απέκτησε δικτατορικές εξουσίες. Εμείς από δημοψήφισμα προκαλέσαμε την Μικρασιατική καταστροφή. Δεν σχολιάζω το περυσινό καραγκιοζιλίκι. Βγήκαν οι αντιευρωπαίοι του περσινού ΟΧΙ και επιχαίρουν. Χωρίς την Ευρώπη και την Αγγλία θα ήμαστε ακόμα Οθωμανική αυτοκρατορία. Διαβάστε λίγο... Αν δυσκολευόσαστε να διαβάσετε Ευρωπαϊκή ιστορία, διαβάστε τουλάχιστον Ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Οθωμανική αυτοκρατορία θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία παρά από σήμερα που έχουμε τα μνημόνια και τον επικατάρατο ευρωπαϊκό διαφωτισμό.

      Διαγραφή
    2. Να'το πάλι. Τα μνημόνια! Το φάρμακο φταίει, όχι η αρρώστια. Η θεραπεία φταίει και όχι ο ασθενής που δεν την εφαρμόζει...

      Διαγραφή
    3. "Να'το πάλι. Τα μνημόνια! Το φάρμακο φταίει, όχι η αρρώστια. Η θεραπεία φταίει και όχι ο ασθενής που δεν την εφαρμόζει..."

      Υπάρχουν και φάρμακα/θεραπείες που χειροτερεύουν την κατάσταση του ασθενούς ή τον σκοτώνουν μάλιστα. Αλλά αυτό το αγνοεί πεισματικά ο Νίκος Δήμου.

      Να, λοιπόν, γιατί είμαι και τόσο δύσπιστος όσον αφορά μια Ευρώπη που την υπερασπίζεται λ.χ. ένας ΝΔ. Σίγουρα δεν με συνδέει τίποτα με εθνικιστές και δεξιούς που υποστηρίζουν την αποχώρηση από την ΕΕ (σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται). Από την άλλη πλευρά, όμως, τι με συνδέει με φιλευρωπαίους σαν τον ΝΔ και τον τρόπο σκέψης τους (για να αποφύγω την άσεμνη λέξη "ιδεολογία"); Και τι με συνδέει με όλους τους κύκλους (βιομηχανία, κεφάλαιο κ.λπ.) που επίσης ήλπιζαν τόσο πολύ στην παραμόνη της Βρετανίας στην ΕΕ;

      Δίλημμα λοιπόν. Δεν νιώθω άνετα ούτε με τους μεν ούτε με τους δε.

      Διαγραφή
    4. Daf... Έχουν ξανακουστεί αυτά. Κάλλιον έχω ειδέναι Τουρκικόν φακιόλιον εν μέσει τη Πόλει παρά Τιάραν Παπικήν. Ή... Κάλλιον Τούρκικο σπαθί παρά φράγκικο ψωμί. Η συνέχεια γνωστή... Μάθαμε το σπαθί μάθαμε και το παλούκι. Αν δεν ερχόταν οι Φράγκοι στο Ναυαρίνο στον Μοριά και την Ρούμελη θα κατοικούσαν τώρα Αιγύπτιοι και όχι Έλληνες, οι οποίοι θα είχαν μεταφερθεί στην Αίγυπτο και εξαλειφθεί.

      Διαγραφή
  17. Ανεμοσκορπισμένη Μάγχη - μάννα μου. Άτυχη Ευρώπη - αλησμόνητη. Τώρα στο ηνωμένο βασίλειο του θανάτου σου μόνον οι δαίμονες του Μίλτου Σαχτούρη:

    ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΟ

    Δαίμονες και Δαιμόνισσες
    δαιμονίζονται στην ακτή
    χαριεντίζονται μεταξύ τους
    ετοιμάζουν τα νέα δαιμονάκια
    που θα βασιλέψουν
    σ' αυτή τη γη
    που είναι πια δική τους

    Μακριά στον ορίζοντα
    σε μια κόκκινη θάλασσα
    μέσα σε ψεύτικους καπνούς
    βυθίζεται ένα καράβι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Αγγλία θυμίζει τους Σπαρτιάτες, που αρνήθηκαν να συνασπιστούν με τους άλλους Έλληνες υπό τον Μέγα Αλέξανδρο. Άκουσε κανείς για την Σπάρτη μετά; Έλληνες πλην Λακεδσιμονίων... Οι Άγγλοι ψήφισαν πλην λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν είναι ρηχό. Γράψετε γιατί είναι ρήχο να δείτε και εσείς τι δύσκολη αντιπαράθεση με κάποιον που ξέρει τι λέει. Δηλαδή με κάποιον (με τις αντιτορπιλικές σκέψεις του) που μισεί το δόγμα αλλά το μεταχειρίζεται σαν πνευστό όργανο και το εξαϋλώνει. Μην αποδίδετε στην ανόητη ρηχότητα το θαύμα του νέου ελληνισμού. Εκτός αν κάνετε πλάκα. Άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευτυχως που υπαρχουν τα αρθρα Δημου ,
    για να βλεπουμε την αστοχια της μπουρζουαδικης σκεψης,
    να δωσει ηγεσια στις μαζες...

    Και πως να δωσουν ηγεσια οταν ειναι ελιτιστες
    & μισουν ουσιαστικα το ...ποπολο...

    Ελα ομως που οι λάοι ομως εχουν λαικη σοφια...

    Βλεπουν οτι αυτη η Ενωση ειναι μια παραφυσιν κατασταση..
    Δεν θελουν κοινο νομισμα ,κοινη Βουλη ,κοινο Δικαστηριο...
    Ο καθενας τα δικα του...

    Γιατι να ενωθουμε..?
    Για να απαγορευουν την Θαν Πoινη στη Τουρκια,
    την οποια γουσταρει το... 80% των καρντασηδων.?

    Για να απειλουν με διωξιμο Ουγγαρια,
    & Πολωνια αν επαναφερουν την Θαν Ποινη με δημοψηφισμα..?

    Για να κυβερνουν γελοια υποκειμενα του τιποτα σαν τον Γιουνκερ,
    που τον διαισθανομαι για κρυφο ομοφυλοφιλο..?

    Ουσιαστικα οι σοσιαλιστες ,μαζι με παρακμιες Δεξιους,
    δηθεν φιλελευθερους αλλα ουσιαστικα ελιτιστες τυπου Δημου,
    εφτιαξαν ενα τερας & πηγαν να το φορεσουν στους λαους...

    Πηγαν να φτιαξουν εναν Φρανκεσταην ,
    με χερι Γερμανου ,
    ποδι Φραγκου ,
    καρδια Ιταλου ,
    πιπι Γραικου
    κ.ο.κ...

    Αυτο το φρικαλεο τερας πρεπει να θανατωθει...

    Η ΕΕ να ξαναγινει ΕΟΚ..'

    Κοινοτητα κρατων...

    Ο καθενας το μαγαζι του...

    Με ελευθερη διακινηση χρηματων ,εμποριου ,τουριστων ,μεταναστων..

    Απο κει & περα ομως ,το καθε κρατος ,
    με τη ταυτοτητα του & τα κουμαντα του..

    Ευτυχως που τελικα γιαλαντζη " φιλελευθεροι"
    (ουσιαστικα ελιτιστες της.." πεφωτισμενης δεσποτειας ")
    σαν τον Δημου ειναι το πολυ 5% πανευρωπαικα...

    Αντε ,παμε για αλλα

    Ας συνεχισουμε με ανεξαρτησια Σκωτιας & Β Ιρλανδιας ,
    Μετα Καταλωνια & στο βαθος ..Φρεξιτ..

    THE PARTY IS OVER..

    England has left the building..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Anonymous
      2016-06-24 13:14:08+00:00

      > πιπι Γραικου

      Μέχρι να φτάσω σ' αυτήν εδώ τη γραμμή, ήταν αδύνατο να φανταστώ σε ποιον ανήκε το σχόλιο.

      Διαγραφή
  21. Για μένα ο ηθικός αυτουργός αυτής της εξέλιξης είναι η Γερμανία.

    Εγώ προσωπικά οραματίζομαι μια ενωμένη Ευρώπη χωρίς όμως τη Γερμανία. Η σχέση Γερμανίας – Λοιπής Ευρώπης θα έπρεπε να διέπεται από διαφορετικούς κανόνες (λαμβάνοντας υπόψη το ότι έχει κάνει τα τελευταία 120 χρόνια στην Ευρώπη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Τώρα θα χρειαστούμε κι ένα έγγραφο του Όθωνα για να ενισχύσουμε τον αντι-γερμανισμό μας...

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς (για όλη την Ευρώπη) το πείραμα της ελεύθερης Γερμανίας απέτυχε (για άλλη μια φορά)

      Διαγραφή
    5. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με "ελεύθερη";

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  22. Τελικά την έκαναν την έκπληξη. Το βέβαιο είναι ότι η Βρετανία θα χάσει. Οι τρεις (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) συναντιούνται σε λίγο για να προσμετρήσουν (και να επιμερίσουν συμπληρώνω) τις εμπορικές ζημίες από την επιστροφή των δασμών που μοιραία κάποια στιγμή θα έρθει. Κάνει λάθος η Βρετανία αν περνιέται για Αμερική ή Ρωσία ή Κίνα. Με ένα σίτυ και δυο γραφεία στοιχημάτων στην τσάινα τάουν δεν κάνεις οικονομία. Εντάξει υπερβάλλω αλλά θέλω να δείξω ένα σημείο εδώ.

    Για μένα θα έπρεπε να μείνει μέσα και να το παλέψει από μέσα έχοντας έτσι πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες όχλησης. Τώρα έδωσε το δικαίωμα στο Γερμανό και στον Γάλλο και ίσως στον Ιταλό να αποφασίζει για την Αγγλία χωρίς την Αγγλία.

    Τη βλακεία την έκανε ο Κάμερον που πριν τέσσερα χρόνια για να κάνει τίτλους εφημερίδων υποσχέθηκε δημοψήφισμα και είχε κάνει έξαλλο το φόρειν όφις που το είχε πει από τότε. Μοιραίο πρόσωπο.

    Τέλος πάντων τώρα έγινε. Τώρα ας αρχίσουν μερικοί να μετράνε συνέπειες. Ας καταλάβουν ότι δεν είμαστε στο 1750 ούτε είναι βασίλισσα η Βικτωρία. Η Ελισάβετ η θλιβερή γραία είναι και τους πήρε στο λαιμό της γιορτάζοντας τα 90ά της γενέθλια όχι τον Απρίλιο όπως έπρεπε αλλά ειδικά φέτος δυο βδομάδες πριν το δημοψήφισμα με εθνικιστικές φιέστες με άλογα και σημαίες για να συγκινήσει. Κι έκανε κι εκείνη την ψευτομήνυση στην εφημερίδα Sun για να φανεί ότι υποστηρίζει το Brexit. Τα κατάφερε η γραία και τους πήρε στον τάφο.

    Αν τώρα οι Γερμανοί χαλαρώσουν λίγο τη λιτότητα, αν δείξουν μεγαλοθυμία και μεγαλείο ψυχής έχουν δική τους την Ευρώπη για πολλά πολλά χρόνια. Αν φερθούν σαν εξηνταβελόνηδες θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά οι Εγγλέζοι δεν κάνουν επιλύσεις πανελλαδικών θεμάτων μετά δεδομένων εκφωνήσεως και ανυποστάτων θεωρημάτων και αεροστάτων.

      Διαγραφή
  23. Που βρίσκεται η απάτη; Στο ότι παρουσιάζουν την σημερινή pax germana ως ευρωπαϊκό όραμα. Λοιπόν και δεν υπάρχει κανένα όραμα, για αυτό και είναι μισητό το ευρωιερατείο στους λαούς της Ευρώπης-που είναι ο Τάκης Μίχας να μας μιλήσει για τον αγαπητό στους λαούς "σφαγέα" Μέγα Αλέξανδρο- και η Ευρώπη πεθαίνει οικονομικά και πληθυσμιακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
      2016-06-24 14:06:56+00:00

      > παρουσιάζουν την σημερινή pax germana ως ευρωπαϊκό όραμα.

      Μα τι κακό έχει η «αδελφική ειρήνη»;

      Διαγραφή
    2. Τον ευφημισμό, αυτό που έλεγε σκωπτικά ο Σαίξπηρ σε ένα θεατρικό του έργο, βγήκε ο ψαράς μαζί με το σκουλήκι, συνεργαζόμενοι, για ψάρεμα

      Διαγραφή
    3. Λύκε άλλο pax germana και άλλο pax Germaniae...

      Διαγραφή
  24. Αν ο λαός του UK, τρία χρόνια πριν από την τρωική εκστρατεία, αποφασίζει αποχώρηση από την ΕΕ και ο πρωθυπουργός παραιτείται και η απόφαση του λαού γίνεται σεβαστή στην οικουμένη και δεν αμφισβητείται, τότε στο UK υπάρχει δημοκρατία. Αν ο λαός της Ελλάδος αποφασίζει αποχώρηση από το ευρώ -γιατί εμείς καμία συμφωνία και αποχώρηση από την Ευρωζώνη και το ΕΕ ψηφίσαμε δημοψήφισμα μας- τότε στην Ελλάδα μάλλον δεν λειτουργεί η δημοκρατία, δυστυχώς. Ο Γιάννης Κάτρης είναι πατέρας της Αερόπης, γυναίκας του Πάνου Καμένου, μητέρας επομένως του Μενέλαου. Ευαέι ευαέι τε πνεύματι χρησάμενος και θαλάσση λείη λείη λείη λείη και ξελείη. Εμείς έχουμε νομικούς που μας προτείνουν ένα καινούργιο σύνταγμα, καλύτερο, αλλά στα θεμελιώδη της δημοκρατίας μας, μας παραμερίζουν και αποφασίζουν αυτοί για όλους τους πιθανούς και απίθανους δημοκρατικούς λογαριασμούς μας. Ο ευρωστρατός επευφημεί, ο Πάκης βγάζει έναν συμβιβαστικό λόγο, όπου δηλώνει το μίσος του για τον εμφύλιο πόλεμο: αφρήτωρ, αθέμιστος, ανέστιος εστίν εκείνος, ος πολέμου έραται επιδημίου οκρυόεντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δυστυχως οι πλειοψηφια οσων ψηφισαν BREXIT, δεν το εκαναν απο αντίδραση στις ελλειψεις και τα στραβα της ΕΕ, αλλα παρασυρομενοι απο τους λαικισμους των REMAIN. Τελευταια κυκλοφορουσε ξανα η φραση 'bloody foreigners' αναμεσα στους πιο χαμηλου κοινωνικο/οικονομικου επιπεδου ψηφοφορους - στην Αγγλια που οσοι αγαπησαμε, την αγαπησαμε και για την ανεκτικοτητα της στο διαφορετικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φοβερά ψέμματα - όπως εκείνη η αφίσα που έδειχνε την γέφυρα Ρίου-Αντιρίου κάτω από μία λακούβα αγγλικού δρόμου - ισχυριζόμενη ότι οι Άγγλοι πληρώνουν για πολυτελή έργα στην Ελλάδα και δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν τους δρόμους τους!

      Διαγραφή
    2. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στη δευτερη σειρα στο σχολιο μου, φυσικα και εν ουσα οσους ηταν υπερ του LEAVE και οχι REMAIN, οπως απο βιασυνη εγραψα!

      Διαγραφή
  26. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αποχώρηση θα γίνει πραγματικότητα. Δύο χρόνια απαιτούνται και μόνο για τη διαδικασία που θα οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα. Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν σε αυτό το διάστημα. Πιο πιθανό σενάριο μού φαίνεται ένα καινούργιο δημοψήφισμα όπου οι Βρετανοί θα έχουν την ευκαιρία να "διορθώσουν" το χτεσινό τους "λάθος".

    Υποψιάζομαι ότι τελικά το "Leave" των 51,9% στη Βρετανία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχει την ίδια μοίρα με το "Όχι" των 61,3% στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο (στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον τελευταίο καιρό αρχίζω να συμφωνώ με τον Viennezos - και ψάχνομαι...

      Διαγραφή
    2. "Τον τελευταίο καιρό αρχίζω να συμφωνώ με τον Viennezos"

      Με τη διαφορά ότι εσείς πιθανότατα θα προτιμούσατε μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων (π.χ. καινούργιο δημοψήφισμα) - εγώ όμως όχι (στάση η οποία σίγουρα δεν οφείλεται σε συμπάθεια εκ μέρους μου προς εθνικιστές, ρατσιστές κ.λπ. όπως έχω διευκρινίσει και σε άλλο σχόλιο πιο πάνω.)

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ στην πρόβλεψη ότι για κάποιο λόγο η απόσχιση δεν θα γίνει. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την (όποια) κυβέρνηση.

      Διαγραφή
    4. Ειναι φανερη η περιφρονηση σας προς τη Δημοκρατια
      & την εκφρασμενη θεληση των λαων..

      Καθηστε να δειτε τι θα γινει τωρα...
      Σκωτια ανεξαρτητη,
      Β. Ιρλανδια ενωση με Νοτια.
      Καταλωνια ανεξαρτητη..

      Και σπασιμο του τσαμπουκα των Βρυξελλων...
      Θαν Ποινη σε Ουγγαρια Πολωνια...
      Ξεψαρωμα των Τουρκων Ενωση με ΤΔΒΚ..

      Και στην.. " Hellass" ..?

      Τιποτας ..

      Δεν θ' αλλαξει τιποτας...

      Διαγραφή
    5. #Υποψιάζομαι ότι τελικά το "Leave" των 51,9% στη Βρετανία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχει την ίδια μοίρα με το "Όχι" των 61,3% στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο (στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015)#.

      Τελικά ο Τσίπρας ..."άλλαξε" την Ευρώπη!

      Διαγραφή
    6. Αρχίζουν κιόλας οι προσπάθειες για "διόρθωση" της απόφασης - πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμενα:

      "Petition urging second EU referendum reaches 1m signatures"
      (άρθρο στην εφημερίδα "The Guardian")

      Κάποιοι σέβονται τη δημοκρατία μόνο εφόσον φέρνει τα επιθυμητά από αυτούς αποτελέσματα ...

      Διαγραφή
    7. @ Viennezos Σε αυτό το σχόλιο θα συμφωνήσω μ'εσάς.

      Διαγραφή
  27. Οι περισσότεροι νομίζω πως συμφωνούν στο ότι αυτή η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει.
    Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι αν οι Βρετανοί χτες ψηφιζαν Remain?

    Σήμερα θα ήθελα να ήμουν Βρετανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εδώ οι εκλογές δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, άλλα λένε και τα ακριβώς αντίθετα κάνουν μετά, και αυτό το πράγμα ξεδιάντροπα συνεχίζουν να το αποκαλούν δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν ζούσε ο Τσώρτσιλ που ξέρεις; Ίσως αύριο να εισέβαλε στη Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτος που μου φαινεται πως εχει σιγουρη την αποχωρηση ειναι ο διασημος πρωθυπουργος μας (βορειοι και νοτιοι, νεοφιλελευθερες πολιτικες κλπ. Λες και δεν καταλαβε τιποτε!). Η ΕΕ συνεπαγομενα θα σκληρυνει τη σταση της δηλ. εισαι μαζι μας 'η οχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ vaggman το βόρειοι και νότιοι δεν ειναι δημιούργημα του πρωθυπουργού μας αλλα η πραγματικότητα. Αλλο γερμανία, δανία, σουηδία και άλλο ελλάδα, ιταλία, πορτογαλία χωρις να σημαινει οτι αυτο ειναι κακό. Μια χαρά είμαστε οι Έλληνες και ολοι οι υπόλοιποι. Να κρατησει ο καθενας τα χαρακτηριστικά του ειναι το ζητούμενο και όχι να γινουν οι λαοι της ευρωπης ενας αχρωμος άοσμος φοροδοτικος πολτός ! perdiris

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν θέλω να κρατήσω άγνωστα μου χαρακτηριστικά. Μήπως αφού τα αγνοώ δεν είναι και αληθινά, σκέπτομαι.

      Διαγραφή
  31. Μια νέα Δουνκέρκη. Οι Άγγλοι αντί να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς, αντί lead προτίμησαν το leave, για να σώσουν το νησί τους. Και τώρα δεν υπάρχει Τσώρτσιλ. Όμως... Και εγώ πιστεύω και ελπίζω ότι η απόσχιση δεν θα γίνει. Ο Τσίπρας ίδρυσε σχολή! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δεν καταλαβαίνω τον Κλεάνθη Γρίβα:
    "Το αδιαφανές δίκτυο των συμφερόντων που υποστήριζαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., έκανε το λάθος να οργανώσει μια τρομολάγνα εκστρατεία κατατρομοκράτησης των πολιτικών προβάλλοντας στον ορίζοντα έναν οικονομικό αρμαγεδώνα. Αλλά, οι πολίτες αποφάνθηκαν με μη-οικονομικά κριτήρια (εθνική κυριαρχία, άσκηση δημοκρατικού ελέγχου στο νομοθετικό σώμα που αποφασίζει για την ζωή τους, άρνηση υποταγής στο τέρας της αντιδημοκρατικής γραφειοκρατίας που αποφασίζει ερήμην των πολιτών, δεν εκλέγεται και δεν λογοδοτεί σε κανέναν εκτός από τα πραγματικά αφεντικά της που καλύπτονται πίσω από την απειρία των lobbies που παρασιτοβιούν στις Βρυξέλλες, κ.α.)"
    τι σημαίνει μη-οικονομικά κρετήρια; Τα κρετήρια ήταν οικονομικάααα, πολύ save κρετήρια. Θέλουν να ελέγχουν την οικονομία της χώρας τους. Δημοκρατία.
    Και ο Καζανάκης: "Ο Κάμερον, ο οποίος παραιτήθηκε και είδε το πολιτικό άστρο του να σβήνει με τον πιο άδοξο τρόπο, προσπάθησε να εξαγοράσει τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων υπέρ του Brexit με το νόμο της 1η Απριλίου φέτος με βάση τον οποίο θεσπίστηκε ελάχιστο ωρομίσθιο για όλους τους εργαζόμενους άνω των 25 περίπου τα 10 ευρώ. Οι εργαζόμενοι όμως το εξέλαβαν διαφορετικά. Όσο έχουμε εθνική κυβέρνηση μπορούμε να την πιέζουμε για να αποσπούμε κάτι, αν οι αποφάσεις παίρνονται σε υπερεθνικό επίπεδο τι δυνατότητες πίεσης έχουμε; Κι έτσι η εργατική τάξη της Βρετανίας ψήφισε συντριπτικά υπέρ του Brexit, υπέρ του έθνους κράτους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο του Κλεάνθη Γρίβα είναι γεμάτο αλήθειες

      Διαγραφή
    2. Το άρθρο του Κ. Γρίβα είναι παραγεμισμένο με "ανιχνεύσεις". Στις Ανιχνεύσεις της εθνοπροδοτικής ΕΡΤ3, οι πανεπιστημιακοί συζητούν μεταξύ τους το ποδήλατο του Einstein. Η Μεγάλη Εξέταση γίνεται εκεί (τροχός, ακτίνες, λάστιχο, αέρας)...όπως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς -ω! σόρρυ! ο Κωνσταντίνος Τσάκωνας ήθελα να πω... έκανε την Μεγάλη Απόφραξη. Και το αποτέλεσμα είναι τα θαύματα (έχω magic actions for youtube και κανένα βίντεο δεν ανοίγει αν δεν πατήσω). Να ακούω τώρα τον Μεταλληνό να μου λέει ότι ο γερμανικός Θεός του Μεταλληνού επιταχύνει τους νόμους της φύσης και της φυσικής. Κι αμέσως θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει: κι άμα έχεις και ζοχάδες σε εμποδίζει η Φυσική.

      Διαγραφή
    3. Ο Κ. Γρίβας σας, κύριε Παπαδόπουλε: "Ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκτελώντας το καθήκον που του επίτασσε ο νόμος και η θέση του (σπάνιο πράγμα στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας), έκανε άριστα που επόπτευσε στην επεξεργασία ενός Σχεδίου Β για την περίπτωση που πραγματοποιούνταν αυτή η απειλή και μ’ αυτό τον τρόπο, κάλυψε ένα διαχρονικό κενό σχεδιασμού για το οποίο είναι υπόλογα -πολιτικά και ποινικά- όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και οι Υπουργοί Οικονομικών από τις 1/1/2002 (που παραδώσαμε την κυριαρχία επί του νομίσματός μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Συνεπώς, ο Γιάννης Βαρουφάκης θα έπρεπε ΝΑ ΕΠΑΙΝΕΙΤΑΙ επειδή επεξεργάστηκε (πολύ σωστά) ένα Σχέδιο Β για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής της «έξωσης» της Ελλάδας από το Ευρώ, και ΝΑ ΕΓΚΑΛΕΙΤΑΙ εάν δεν το είχε κάνει". Ο κ. Γρίβας μας λέει ότι δεν πρέπει να μάθουμε ποτέ ποιο ήταν το εναλλακτικό σχέδιο του Βαρουφάκη. Ούτε πρέπει να μπορούμε να σκεφτούμε αν ήταν καλό για την πατρίδα μας, ή καταστροφικό. Επειδή η Αριστερά του γραφειοκράτη ψυχίατρου, άμοιρου στην ανθρωπιά φυσικά, ικανή μόνο να στελεχώνει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τα κόμματα και την δολοφονική κρατική μηχανή, σέβεται τους εργοδότες της, που είναι εργοδότες και του Βαρουφάκη. Πώς αναπαράγεται η καταπίεση; Ένας γραφειοκράτης ψυχίατρος, με αιχρές ιδέες περί του πνεύματος, με γραφειοκρατική γνώση της επιστήμης και τελείως χρησιμοθηρική κατανόηση της επιστημονικής γνώσης και του φαινομένου της ζωής, βρίσκει τον εαυτό του με ανώμαλες φαντασιώσεις γύρω στις πράξεις του αποτυχημένου υπαλλήλου του μεγαλοεπενδυτή.

      Διαγραφή
    4. Όχι δα, ο Γρίβας, που επειδή είναι κατά του ολοκληρωτισμού έχει γράψει αρνητικά ακόμα και για τον Λένιν σε εποχές που και οι δεξιοί τον είχαν σε διαφορετική θέση από τον Στάλιν, λέει τα αυτονόητα, και δύο, και τρία και εκατό εναλλακτικά σχέδια πρέπει να έχει μια χώρα, αν φυσικά αυτή διαθέτει ηγεσία που ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα συμφέροντα του τόπου και δεν εκπροσωπεί συμφέροντα ομάδων εκποιώντας την χώρα όπως γίνεται εδώ. Και φυσικά και για μένα αυτοί που παρέδωσαν την νομισματική πολιτική της Ελλάδος στην κοιλάδα του Ρήνου είναι εθνοπροδότες, ότι και να λένε.

      Διαγραφή
    5. Δε με νοιάζει εμένα ο Γρίβας ως προς το τίποτα. Με νοιάζει εμένα ο Γρίβας ως προς εμένα. Δηλαδή: αν ο Γρίβας εμφανίζεται και μου λέει ότι ο Βαρουφάκης είχε άλλο σχέδιο από το παράλληλο ξεφτιλισμένο νόμισμα, ο Γρίβας μου λέει ψέματα για τη ζωή μου. Άρα ο Γρίβας τείνει προς τον Μένγκελε και εμένα με θέλει για πειραματόζωο. Εγώ όμως θα τσακίσω τον ναζισμό.

      Διαγραφή
    6. Ο Γρίβας δεν δικαιώνει τον Βαρουφάκη και ούτε είναι υπέρ του παράλληλου ξεφτιλισμένου νομίσματος, τα αυτονόητα λέει, ότι μια χώρα πρέπει να έχει και plan a, και plan b και plan c και εκατό εναλλακτικά σχέδια, αντί αυτού στην Ελλάδα αρχίζει να ποινικοποιείται κάθε άλλος δρόμος πέρα από αυτόν που ακολουθείται τώρα. Εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι b αλλά ούτε plan a δεν είχε

      Διαγραφή
    7. Γίναμε ξαφνικά χώρα και αποκτήσαμε αξιοπρέπεια ως πολίτες, ενώ μέχρι το 15 ήμασταν προτεκτοράτο. Μόλις μας κυβέρνησε ο Τσίπρας γίναμε αμέσως "χώρα" και βγήκαμε από την φυλακή του ευρώ και την ξενική κατοχή. Ντρέπομαι μόνο να διαβάσω αυτά τα ντροπιαστικά που μου λέγετε. Ξέρω το τραγούδι της Πλάτωνος "μια άσκηση φυσικής άλυτη". Το τραγούδι της μουσικού συγγενεύει αυθεντικά με την επίλυση της άσκησης. Φυσάει έναν άνεμο γαλήνης και δροσίζει το υδροχλωρικό οξύ της γυάλινης φιάλης. Η λογική σας και του Γρίβα η φαντασίωση, πινακίδες με τιμές χαμπεργκερ, κρεμασμένες στην είσοδο του λαβύρινθου, δεν συγγενεύουν με την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Εσείς κουτσομπολεύετε με σύστημα και πρόγραμμα και εξευτελίζετε έως και τις λειτουργίες των κυττάρων του εγκεφάλου σας. Και διαμαρτύρεστε σαν διαπιστώνετε ότι δεν μπορείτε να φονεύσετε τη ζωή μόνο με τη σκέψη...

      Διαγραφή
  33. Χαίρε Ελληναρά μου!
    Κάποτε για όλα τα δεινά έφταιγαν οι Αμερικάνοι (φονιάδες των λαών), τώρα βρήκες τον καινούριο σου εχθρό: τη Γερμανία!

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δεσποινίς Μέρκελ που μου προτείνει να σκεφτώ την πρόταση που μου λέει και είναι " Να μην θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη που έχει η Ευρώπη" ποιον απειλεί κύριε Χ.Ρ.; Τους εξωγήινους;

      Διαγραφή
    2. Ως απειλή "διαβάσατε" κύριε Cameleer τη φράση της κυρίας (το δεσποινίς σίγουρα δεν ήταν λάθος σας) Μέρκελ; Πραγματικά με αφήσατε άφωνο!

      Χ. Ρ.

      Διαγραφή
    3. Προσπερνώντας προσφωνήσεις αστυνομικής συνειδηποίησης καθολικώς λέμε απλώς ότι η εξουσία μάχεται το φαινόμενο της ζωής και επιθυμεί και μηχανεύεται τον αφανισμό της ζωής από τα γήινα πατήματα των άστρων. Απόδειξη η φτηνιάρα δήλωση της πρόστυχης δεσποινίς Μέρκελ. Λέει και το ποίημα του Σαχτούρη:

      Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΟΚΟΡΑΣ
      Γέλασε ο μαύρος κόκορας
      όταν του είπαν
      πως θα τον σφάξουν
      όταν όμως ήρθε η ώρα
      η κακή του ώρα
      έκλαψε ο μαύρος κόκορας
      έκλαψε ο μαύρος κόκορας.

      Διαγραφή
  34. Απορώ γιατί ο Σόρος δεν απολύει αυτό τον αποτυχημένο λούστρο, τον Βαρουφάκη, που δηλώνει (για να το ακούσει ο Σόρος να ξέρει ότι μάχεται ο λούστρος): "Το Brexit δεν θα θωρακίσει ούτε Βρετανία ούτε Ε.Ε."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μου κανει εντυπωση που κανεις δεν θετει το θεμα αυτο στις πραγματικες του διαστασεις. Οτι δηλαδη προκειται για μια ακομα αναμετρηση αυτων που εχουν την ικανοτητα να οριζουν την ζωη τους με αυτους που δεν εχουν τετοια ικανοτητα και αναγκαστικα πρεπει να βρουν εξωτερικους εχθρους και αιτιες. Δυστυχως η Ελλαδα ειναι γεματη τετοιους της δευτερης κατηγοριας και αυτη ειναι η μεγαλυτερη αιτια που η κριση συνεχιζεται και δεν θα επιλυθει Στην Αγγλια αν και το ποσοστο ειναι μικροτερο εξακολουθει να ειναι η πλειοψηφια. Το ιδιο και στην Αμερικη. Και δυστυχως οι καινουριες οικονομιες θα αυξανουν τους ανθρωπους στην κατηγορια αυτη, με τα γνωστα αποτελεσματα τελικα.
    Λογικη δεν υπαρχει οταν μιλαμε για τετοιο κοσμο. Για παραδειγμα, σε ενα σαιτ που γραφουν Αγγλοι συνταξιουχοι που ζουν μονιμα στην Ελλαδα η πλειοψηφια ηθελε το οχι στη Ευρωπη. Στη Κορνουαλη σημερα που ψηφισε συντριπτικα το οχι ο δημος εκανε εκκληση στην Ευρωπη να μην σταματησει τη χρηματοδοτηση διαφορων εργων. Ο κουρεας που με κουρευει στην πολη που ζω, και που εχει πελατεια κυριως ξενους, μας ελεγε προχτες οτι δεν εχει προβλημα με τους ξενους γενικα αλλα θα ψηφισει οχι επειδη οι ξενοι (με τους οποιους δεν εχει προβλημα) ειναι πολλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σε αντίθεση με όσους μιλάν για το τέλος της Ευρώπης, εγώ θα σε αυτό το δημοψήφισμα είδα την πραγματική γενέθλια πράξη της Ευρώπης. Η διαφορά με όλους τους άλλους βρίσκεται στο τι εννοούμε Ευρώπη.
    Έχουμε μάθει να μιλάμε για εθνικά κράτη λες και αυτό ήταν πάντα ο τρόπος οργάνωσης των ανθρώπων, παρ΄ όλο που είναι μια πρόσφατη μορφή. Σε αντίθεση με το κράτος που βασίζεται στην διάκριση με βάση τη γλώσσα, το έδαφος δηλαδή σύνορα, η Ευρώπη δεν είναι απλά ένα μεγαλύτερο κράτος, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων που αποφασίζουν να ρίξουν τα σύνορα και να βρουν μια κοινή αγορά, τόσο οικονομική όσο και ιδεών.
    Σε αυτό το δημοψήφισμα αναμετρήθηκε ο εθνικός τρόπος οργάνωσης, που μετρά κάποιες εκατοντάδες χρόνια, με το νέο τρόπο οργάνωσης αυτού των ανοιχτών συνόρων και της συνεργασίας. Και το εντυπωσιακό είναι ότι το νέο αυτό μόρφωμα πήρε το 48% των ψήφων και μάλιστα το ψήφο των νέων, των μορφωμένων, των πλούσιων, όλων αυτών που δεν φοβούνται τα ρίσκα και τις ευκαιρίες ενός κόσμου ελεύθερου.
    Θα έλεγε κανείς ότι οι φοβισμένοι, οι ηλικιωμένοι νίκησαν αλλά αυτό είναι μια ανάγνωση. Μια άλλη ανάγνωση είναι ότι όλοι αυτοί θα προσπαθήσουν να υψώσουν ξανά τα σύνορα, για να κρατήσουν τους νέους, το χρήμα, τη γνώση αλλά δεν θα τα καταφέρουν γιατί τα σύνορα και η απομόνωση φέρνουν φτώχια και αν τελικά καταφέρουν να στήσουν την παγίδα που οραματίζονται απλά θα εγκλωβιστούν μέσα. Φτωχοί αγρότες, που οραματίζονται μια παλαιά αυτοκρατορία, που προσπαθούν να προστατευτούν από ένα κόσμο που επικοινωνεί, εργάζεται αναπτύσσετε.
    Καληνύχτα Αγγλία (όχι ποια μεγάλη Βρετανία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρουσα η θετική σας άποψη που βλέπει το μισοάδειο ποτήρι μισογεμάτο. Ίσως βιαστήκαμε να θεωρήσουμε πως ξεπεράστηκαν γρήγορα όλες οι παλιές αρνητικές ιδέες. (Σε αυτό βοήθησε αρχικά η μνήμη του μεγάλου πολέμου). Ναι, έτσι ιδωμένο το 48% είναι σημαντικό.

      Διαγραφή
    2. @ Elias Σήμερα σκέφτομαι την απογοήτευση που θα ένιωσε αυτό το 48% με το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
    3. Elias "ελεύθερος κόσμος" με ρίσκα δηλαδή κινδύνους τι στο καλό ελεύθερος κόσμος θα ήταν αυτός ο ελεύθερος κόσμος. Μην είναι λίμνη που 'χει εργαζόμενους υπό τη στάθμη του νερού αλιγάτορες και πράσινους δηλητηριώδεις δράκους του Comodo;

      Διαγραφή
  37. Ας θυμηθούμε και την Jo Kox που πέθανε τόσο άδικα. "We have far more in common than which divides us"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την σκέφθηκα αρκετές φορές σήμερα... φαίνεται πως ήταν πολύ ωραίος άνθρωπος...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  38. Άσχημο πράγμα να διαπιστώνεις παραλογισμό και άρνηση της πραγματικότητας από όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Διαβαζω τα σχολια & καταλαβαινω οτι
    οι Γραικοι ζουν στο δικο τους κοσμο...

    Εχουν πολυ βαθεια πορωση
    με τη ψυχολογια του παρασιτου,
    που απομυζα τους Μεγαλους ...

    Εχουν & τη καταλληλη δικαιολογια ..
    Εκεινοι εφτιαξαν τον πολιτισμο
    & οι ξενοι.. τους χρωστανε...

    Ετσι δεν μπορουν να καταλαβουν οτι
    οι Αγγλοι εφυγαν απο την Ενωση...
    ακριβως για να μην χανουν τα λεφτα τους
    σε γυφτοεθνη σαν των Γραικων.. .

    Η κολληγια του μεγαλου με τον μικρου,
    του δυνατου με τον αδυναμο,
    του πλουσιου με τον φτωχο,
    παντα ωφελει τον μικροτερο...

    Ο πλουσιος συνολικα χανει.
    Ο φτωχος συνολικα κερδιζει.

    Το κρατος Γκρης ειναι το πιο κερδισμενο
    στην ιστορια της ΕΟΚ/ ΕΕ...

    Μονο που οι Γκρεκουλοι ειναι ανεπροκοποι,
    πιανουν χρυσαφι & το κανουν χωμα.

    Ετσι εκαναν λιμπα & τα 175 δις χρεους ...
    Καλα εκαναν λοιπον & τη κοπανησαν οι Αγγλοι...

    Μακαρι να ακολουθησουν & αλλοι νοικοκυραιοι ,
    που βαρεθηκαν να πληρωνουν 50% φορο
    για να ταιζουν .. Μπαρουφακηδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην θεωρείτε την Αγγλία τόσο ισχυρή οικονομία. Μόνο στις υπηρεσίες εξέχει (και γι όσο καιρό το Σίτυ μείνει στην θέση του και δεν μετακομίσουν οι περισσότεροι στην Φραγκφούρτη. Δεν παράγει πολλά και τα περισσότερα είναι ξένα προϊόντα (π.χ. Μίνι για την BMW και Juke για την Nissan). Τα διάσημα σήματά της έχουν ξεπουληθεί (Ρολς και Μπεντλεϋ στους Γερμανούς, Λαντ Ρόβερ και Τζάγκιουαρ στους Ινδούς). Είναι γίγας με πήλινα πόδια...

      Διαγραφή
    2. Η Αγγλια κοντραρει με Φραγκια
      για τις θεσεις #5 & #6
      των ισχυροτερων οικονομιων.. στο κοσμο...

      Διαγραφή
  40. προϊστορία25 Ιουνίου, 2016 07:17

    Ό,τι και αν κάνουν στο μεγάλο νησί, η Ελλάδα πρέπει να δράσει ελεύθερα και να διοργανώσει το δικό της δημοψήφισμα, που θα φέρνει σαν ερωτήματα την απόρριψη της ραδιερνεργής ΕΕ και του καρκινογόνου ευρώ στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Έχουμε ακαδημαϊκούς, έχουμε ομότιμους καθηγητές, που αναπλέουν το Νείλο, διασχίζουν την Αφρική με το κλείσιμο βλεφάρων των ματιών τους και θα ψηφίσουν θετικά για να γίνει επί τέλους η διάλυση της παραλυμένης Ευρώπης, για το καλό της πατρίδας μας και της ζωής. Ο γεράσμιος Γιούνκερ, ο οποίος είναι και λαμπρός ομηριστής, αλλά ομηριστής εναερίτης, θα φονευθεί ύπουλα από τη μαμά πολική αρκούδα και θα κατασπαραχθεί από ένα μικρό πολικό αρκουδάκι που θα παρακολουθεί στο παγόβουνο-σπίτι ξαπλωμένο, αραχτό, ευδιάθετο την κοινωνική δραστηριότητα του μάχιμου στρουμφοχωριού και θα πίνει το μολυσματικό αίμα του σάπιου κουφαριού με λευκό καλαμάκι από παγωμένη σοκολάτα και κόκκινες παράλληλες γραμμούλες από σιρόπι βύσσινου φωτός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Πολύ καλό άρθρο του Νίκου Ζαχαριάδη στο Protagon CLICK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Life-style ναζισμός και το άρθρο και το Protagon.

      Διαγραφή
    2. Αυτός ο κύριος Ζαχαριάδης θα μπορούσε να είναι δίδυμος αδελφός του Νίκου Δήμου. Με τη διαφορά ότι τον διακρίνει και μια αντιπαθητική έπαρση στον τρόπο γραφής του (που κατά κανόνα ευτυχώς δεν χαρακτηρίζει τον ΝΔ).

      Και οι δύο είναι ένθερμοι οπαδοί του δόγματος ΤΙΝΑ ("There is no Alternative"). Βρίσκουμε στο άρθρο και όλο το λεξιλόγιο εκείνων που θέλουν να μας πείσουν ότι το υπάρχον σύστημα είναι α) καλό και β) αναπόφευκτο:

      - Οι μεν "παραμυθιάζονται ελεύθερα" [εννοείται: οι αφελείς, οι κουτοί], οι δε "προσπαθούν να αντιπαραθέσουν την πραγματικότητα και τα (σ.σ.: ενίοτε δυσάρεστα) στοιχεία" [εννοείται: οι ρεαλιστές, οι σοφοί - και ανάμεσά τους βέβαια και ο ίδιος ο κύριος Ζαχαριάδης].

      - Δεν λείπει και η λέξη-κλειδί όλων αυτών που θεωρούν κουτούς εκείνους που πιστεύουν σε εναλλακτικές λύσεις ή που κυνηγούν οράματα: "ενηλικίωση". Το λένε οι γονείς και οι δάσκαλοι στα ατίθασα παιδιά, το λένε οι ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές στους "νευρωτικούς" ασθενείς τους και το λένε κάθε είδους πολιτικοί και δημοσιογράφοι στο λαό ώστε να πάψει (ο λαός) να ασχολείται με "ανώριμες" ιδέες που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο το κυρίαρχο σύστημα.

      - Διαβάζουμε στο άρθρο και το μήνυμα του ορθολογιστή όπως το ξέρουμε από τον ΝΔ:

      "Και στην πίστη (ή στα «έχω την αίσθηση»…) δεν μπορείς να αντιπαραθέσεις επιχειρήματα. Ή αριθμούς. Ή εμπειρία. Είσαι αδύναμος απέναντί τους. Μόνο η πραγματικότητα μπορεί να τα αντιμετωπίσει."

      Όχι πως είναι τελείως λαθεμένη αυτή η σκέψη. Μόνο που οι "υπερ-ορθολογιστές" σαν τον Δήμου και τον Ζαχαριάδη την εφαρμόζουν στα πάντα, λ.χ. και σε πολιτικά, κοινωνικά κ.λπ. ζητήματα. Με τη λογική αυτών των "υπερ-ορθολογιστών" ποτέ δεν θα υπήρχαν επαναστάσεις.

      - Α, ναι, ακολουθεί στο άρθρο και η συνηθισμένη απαξίωση εκείνων που τολμούν να μιλήσουν για επαναστάσεις ή για άλλες ριζικές αλλάγες ή που απλώς στενοχωριούνται με τις συνθήκες που επικρατούν:

      "στον σύγχρονο κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ζουν από τον καναπέ τους σαν φανταστικοί ήρωες. Φαντάζονται τους εαυτούς τους επαναστάτες ή μοναχικούς ποιητές, επειδή κάνουν ένα επαναστατικό ή ποιητικό status update στο facebook ή στο twitter"

      Μπορεί να έχουν και αυτοί κάποια ελαττώματα. Κι όμως είναι χίλιες φορές καλύτεροι (και πιο χρήσιμοι για μια κοινωνία) από εξυπνάκηδες δημοσιογράφους τύπου Ζαχαριάδη.

      Πιο πάνω κάποιος Anonymous χαρακτηρίζει το εν λόγο άρθρο στο Protagon "Life-style ναζισμός". Μπορεί να είναι υπερβολικός χαρακτηρισμός, αλλά σίγουρα έχει μια δόση αλήθειας.

      Διαβάζοντας το άρθρο του Ζαχαριάδη και ετοιμάζοντας αυτό το σχόλιο μού ήρθαν στο νου για άλλη μια φορά οι θαυμάσιοι στίχοι του μεγάλου Αντώνη Ανδρικάκη (σε μελοποίηση και ερμηνεία του Αντώνη Βαρδή):

      "Βαρέθηκα να κρίνω τα φαινόμενα,
      να είμαι μόνο για παραλειπόμενα,
      προβλέψεις ισχυρών να δικαιώνω,
      να βλέπω των ονείρων μου το φόνο.

      Με ρίξαν στου αιώνα τα απόβλητα
      και έχασα τα λίγα τα απόλυτα.
      Σ’ αυτό που λεν αυτοί πολιτισμό
      εγώ βαράω το συναγερμό..."


      (απόσπασμα από το τραγούδι "Βαρέθηκα", 1990)

      Διαγραφή
  42. Εντύπωση μου προκάλεσε η Μεγ. Θλίψη του Ομπάμα για το γεγονός της απόσχισης της Μεγ. Βρεττανίας ('Θέλει η ... να κρυφτεί και δεν την αφήνει η χαρά της"), οι υποδείξεις του δημοκρατικού ηγέτη Ερντοάν (σπολάτη!)προς τους ξενοφοβικούς/ισλαμοφοβικούς Ευρωπαίους. Και φυσικά η [ΠΑΝΤΟΤΕ!] μαρξιστική ανάλυση του ...[ΠΑΝΤΟΤΕ] αναρχικού Κλεάνθη Γρίβα (που χάθηκε αυτή η ψυχή;).
    Η βεβιασμένη -αλλά που θα 'χει την ουρά της πίσω πίσω σαν την αχλάδα, δεν μπορειειεί!- τοποθέτηση του Αλεξίου Τσίπρα για τον "Μέγα Υπνοβατη" [αχ! που είσαι Χέρμαν Μπροχ να θαυμάσεις τον γυιό της Ευρώπης που τους έχει βουτήξει από τους γιακιάδες και τους βαζει στη θέση τους όλους αυτούς τους κοιμισμένους].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θλίψη ήταν ειλικρινής. Οι ΗΠΑ πάντα ήθελαν την Ευρώπη ενωμένη για πολλούς λόγους - ένας λέγεται Πούτιν κι αυτός ούτε καν αποπειράθηκε να κρύψει την χαρά του...

      Διαγραφή
  43. Έχετε αποτρελαθεί τελείως, αυτό είναι ολοφάνερο σε όλους όσους δεν ιδεολογικοποιούν τα στενά προσωπικά τους συμφέροντα ή δεν κατέχονται από ιδεοληψία. '

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κάτσε και περίμενε. Όταν χτυπήσεις με αμάξι οι μελανιές από το σοκ τις πρώτες ώρες δεν πονάνε. Την μεθεπόμενη όμως, όταν κρυώσουν, πονάς και σκούζεις σαν γουρούνι.

    Καμία χώρα δεν πρόκειται να κουνήσει βλέφαρο για τα επόμενα έξι επτά χρόνια. Όλοι θα περιμένουν να δουν το πειραματόζωο τι θα πάθει μετά την έξοδο. Θα το μελετάν και θα το μετράν. Αναπνοές, καρδιά, χοληστερίνη. Θα πήξουμε σε βρετανικές μετρήσεις τα επόμενα χρόνια.

    Το μεγαλύτερο σοκ φαίνεται να το πάθαν οι Financial Times. Η αρθρογραφία τους είναι ακόμη με όρους ευρωσκεπτικιστή. Ρε φίλε, τέρμα, τέλος, δεν είσαι πλέον ευρωσκεπτικιστής. Δηλαδή η Αργεντινή ή η Παπούα νέα Γουινέα είναι ευρωσκεπτικιστές; Κάτι δεν καταλαβαίνω εδώ. Τους έχει μείνει στοκ από παλιά αξόδευτα άρθρα;

    Αναφορικά με την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει δεύτερο δ/ψ ή ότι τάχα η έξοδος δεν θα γίνει και θα τραβάει αιώνια. Οι δηλώσεις Γιούγκερ, Σόιμπλε, Μέρκελ, Ολάντ και λοιπών, δύσκολα παίρνονται πίσω. Out is Out και το είπαν πενήντα φορές. Βγαίνει ο Κάμερον και λέει να αρχίσουμε Οκτώβριο και λέει ο Γιούγκερ ποιο Οκτώβριο ρε φίλε μες το καλοκαίρι πρέπει να έχουμε τελειώσει τα πάντα όλα. Σοκ οι βρετανοί. Αν μπλοφάριζαν (με έναν βρετανικά ακατανόητο τρόπο) σίγουρα η μπλόφα δεν τους βγήκε.

    Επίσης η ηλικιακή κατανομή των ψηφοφόρων δείχνει πολλά. Τους το είπε ο Ομπάμα, θα μπείτε στην ουρά για επανείσοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αγαπημένη στην Ποταμιά25 Ιουνίου, 2016 11:18

    Αν βάλω το αντηλιακό μου να πάω να κάνω ειδήσεις θα μάθω ότι "δύο κόμματα πανηγυρίζουν για το brexit". Το ένα, η πατριωτικότατη ΧΑ, που ζητάει δημοψήφισμα για grexit. Το άλλο κόμμα, το σεξουαλικό ΚΚΕ, αλλά που δεν αιτάει ένα δημοψήφισμα για grexit (γιατί θα πρέπει να εφαρμόσει την δημοκρατικώς παρμένη απόφαση και δεν πολυθέλει δημοκρατικές δημοκρατίες και ελεύθερους ανθρώπους αλήθεια το ΚΚΕ). Και ενώ η ζωική κατάσταση των ηγετίσκων των ναζιστικών μορφωμάτων, ΚΚΕ και ΧΑ, είναι οικτρή (ο Κουτσούμπας ξανά τσάκωσε την Παπαρήγα στην ακρόαση του τραγουδιού, με τα πιο χυδαία λόγια, που της έκανε ο Πανούσης και που δεν είναι καταλληλότερα ("Τας νύκτας αν ερχόμουν μαζί σου, μας έβρισκε η ανατολή· ήταν γλυκιά και ωραία η μορφή σου· αχ! ανάσταση το φιλί, το φιλί") για να ακουστούν στην ευρωπαϊκή ΕΡΤ), ελπίζουν από εμένα αυτοί, οι ηγετίσκοι, οι πράκτορες των κερδοσκόπων, να νιώθω άσχημα εγώ και να φοβάμαι που θα γίνω αθέλητα μου και χρυσαυγίτισσα και κουκουεδίστρια αν ζω, μόνο που αναπνέω και δίχως να θέλω ναν τους ξέρω και να σχετίζομαι με τις εξουσιαστικές τάσεις των, αυτών. Foes. Αλλά δεν θα γίνω διότι thou δεν είμαι hast και δεν κάνω εγώ έτσι που είναι και κάνουν αυτοί hadst. Και ο Κουτσούμπας κάνει mayst. Πόσες φορές ο Χαρίλαος δεν τον έψαξε που έκανε και του έδωσε την εντολή να το κάνει στον χώρο του μόνο για να σέβεται τα γραφεία. Ο Μιχαλολιάκος δεν κάνει spites. Είναι και ευγενής και ρομαντικός. Να, θα σφάζει τα τρία ελληνικά τέταρτα και δεν θα ακούει τα πρόστυχα του Πανούση για την Παπαρήγα, αλλά θα ψιθυρίζει στην ταϋλανδέζικη φέτα κάτι σεξπιροσόνετα ακατανόητα και χαζά: "What hast thou then more than thou hadst before? ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Έχουμε μπερδέψει το Brexit με τα δικά μας και μιλάμε για λιτότητα και Σόυμπλε. Καμία σχέση δεν έχουν αυτά με τους λόγους που έκαναν τους Άγγλους να φύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Κυριε Δημου εγω "χαρηκα" για το BREXIT. Ή μαλλον χαμογελασα πικρα. Μετα απο ενα χρονο περιηγησης στη Σκανδιναβια, το Βελγιο και ενα ακομα χρονο στις ΗΠΑ διαπιστωσα αυτα που γραφεται στις τελευταιες παραγραφους.

    Οι Ευρωπαιοι πολιτες μισουν τους Αλλους πιο πολυ απ οτι αγαπουν τα κερδη σε τεχνολογικο, διπλωματικο και οικονομικο επιπεδο. Καμια σχεση με τις πολιτειες της Αμερικης. Και επειδη ειμαι οπαδος του "αν δε παθεις δε θα μαθεις" πιστευω οτι ειναι διδακτικο για ολους αυτο που συνεβει.

    Μα ειναι δυνατον, το πρωτο που εχει να πει ενας Γαλλος μετα την καταστροφη να ειναι οτι "τωρα η γαλλικη γλωσσα θα γινει η κυριαρχη" ? Είναι δυνατον ο μεσος Βουλγαρος και Ρουμανος να τριβουν τα χερια τους με την ελληνικη καταρρευση γιατι ονειρευονται εποχες 1912? Είναι δυνατον ο Βαρουφακης του "αξιοπρεπους ΟΧΙ" τωρα να ειναι υπερ του BREMAIN?

    Η Ενωμενη Ευρωπη δεν πεθανε. Ουτε γεννηθηκε ομως. Ειναι ακομα στον αμνιακο σακο και που και που κλοτσαει λιγακι. Θλιβομαι γιατι οπως ειπατε θα προλαβεται την αρχη των προβληματων αλλα μαλλον οχι και την διορθωση τους (κατ' εμε μετα απο 20 χρονια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Είναι δυνατον ο Βαρουφακης του "αξιοπρεπους ΟΧΙ" τωρα να ειναι υπερ του BREMAIN?"

      Μπορεί ο Βαρουφάκης να υποστήριξε ένα "αξιοπρεπές ΟΧΙ" (όσον αφορά το αντικείμενο του δημοψηφίσματους της 5ης Ιουλίου 2015), αλλά (απ’ ό,τι ξέρω) ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και πολύ περισσότερο στην ΕΕ. Οπότε νομίζω πως δεν είναι αντίφαση να είναι και υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

      Περισσότερες πληροφορίες σίγουρα θα βρεί κανείς στο μπλογκ του: yanisvaroufakis.eu
      (Μόνο που βαρίεμαι να διαβάζω κείμενα στα αγγλικά ... ;-) )

      Διαγραφή
    2. Στα πολλά χρόνια που ακούω και διαβάζω Βαρουφάκη έχω πια πάψει να μετράω τις αντιφάσεις του. Μου φαίνεται ότι κατά καιρούς έχει υποστηρίξει τα πάντα - και τα αντίθετά τους...

      Διαγραφή
  48. Πολύ σωστά κ. Δήμου! Γιατί όλοι αυτοί που χαίρονται για το "μήνυμα" που πήρε το Βερολίνο για τη λιτότητα ή ξεχνάνε ή πολύ χειρότερα δεν ξέρουν καν ότι η Μ. Βρετανία δεν έχει Ευρώ ούτε λιτότητα.

    Χ. Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα η "Εφημερίδα των Συντακτών" έχει ως υπέρτιτλο του Brexit:

      ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΊΑ!
      (διπλα διπλα Κάμερον με Σόυμπλε).

      Η Αγγλία έχει ανεργία 5% και λιτότητα μηδεν - διότι δεν είναι στην Ευρωζώνη (άρα τι δουλειά έχει ο Σόυμπλε;).

      Τρικυμία εν κρανίω!

      Διαγραφή
    2. Στην άκρη άκρη του μυαλού τους [όσο τους έχει απομείνει] το GREXIT [με όποιο κόστος...]ως απειλή ως ευχή ως νευρωσική φυγή του κάθε βεβαιωμένα ανίκανου να πράξει!

      Διαγραφή
    3. Στον υπαίθριο χώρο που υποστηρίζουν τον Τσίπρα και τους φασίστες συνεργάτες του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ξέμειναν από πονηρές τακτοποιήσεις των λέξεων και προσφέρουν στην διαρκώς αβοήθητη ζωή το θέαμα χύμα. Αρκεί το θέαμα για να ενεργοποιεί την δυστυχία. Ποιος διάβασε ποτέ την efsyn; Μόνο την σελίδα του Κοροβέση αποθηκεύουμε στους σελιδοδείκτες, αλλά όχι πάντα.

      Διαγραφή
    4. Ο εκλογομάγειρας ανθέλληνας πρωθυπουργός είπε πάλι ότι ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρώπης έρχεται από τα δεξιά. Η ελληνική ζωή που θα σαρώσει όλους τους συνεχιστές της ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας και τους ευεργετημένους της σημερινής ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας του Χίτλερ, αριστερούς και δεξιούς και ακροδεξιούς και κουκουέδες, από που έρχεται, εξουσιαστικό γελοίο μπαίγνιον της προδοσίας; Τι εξευτελισμός για τη ζωή που είσαι!

      Διαγραφή
  49. Η αλήθεια είναι μπροστά μας, η Γερμανία θέλει να καθυποτάξει οικονομικά όλη την Ευρώπη για να σταθεί ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τους άλλους μεγάλους λαούς της Ευρώπης και θα επιταχύνει την ήδη φθίνουσα πορεία της Ευρώπης, με το να βγάζει ο καθένας λειψούς όλους τους λαούς ή με το να δείχνει μια παντελώς παιδιάστικη αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν καταφέρνει τίποτα άλλο παρά να στρουθοκαμηλίζει. Η Γερμανία κίνησε για την ανατολή, για να συναντήσει οικονομικά τον υπόλοιπο κόσμο και εδώ μας ζαλίζουν τα αυτιά με ευρωπαϊκά φαντασιοκοπήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον βλέπετε την Γερμανία και στον ύπνο σας...

      Διαγραφή
    2. Δεν νομίζω, ούτε δαιμονοποιώ, ούτε και θεοποιώ κανέναν, για τα χάλια της Ελλάδος ευθύνεται η έλλειψη εθνικού κέντρου, η Αθήνα των 5 εκατομμυρίων σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια μόνο ως μαύρη τρύπα του Ελληνισμού μπορεί να χαρακτηριστεί, εκεί βρίσκεται το πρόβλημα της Ελλάδος. Εδώ μιλάμε για το τι γίνεται παγκοσμίως και όχι για την Ελλάδα. Δείτε καλύτερα τον εαυτό σας που νομίζετε ότι οι Ρώσοι είναι κόκκινοι καλικάντζαροι με πράσινη ουρά

      Διαγραφή
    3. με τους Ρώσους δεν έχω πρόβλημα - για τον Πούτιν μιλάω εγώ...

      Διαγραφή
    4. με τους Ρώσους δεν έχω πρόβλημα - για τον Πούτιν μιλάω εγώ...

      Διαγραφή
    5. Ο Πούτιν με τον ρεαλισμό του και την πρακτικότητά του εκφράζει τον μέσο Ρώσο, από εδώ και τα μεγάλα ποσοστά αποδοχής του μετά από 16 συναπτά χρόνια ως πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας. Και βέβαια καλό είναι να μην μπερδεύουμε τα εσωτερικά της Ρωσίας με τον διεθνή ρόλο που έχει πάντα ως εξισορροπητική δύναμη

      Διαγραφή
    6. Ναι και δημοκρατικότατα εξαφανίζει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή - είτε με δολοφονία είτε με πολυετή φυλάκιση. Έτσι λέγμα και για τα "εσωτερικά" του Χίτλερ, μέχρι που τον λουστήκαμε.

      Διαγραφή
  50. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα;
    Ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα.
    Του χωρισμού μας έφτασε η ώρα,
    μπορεί και για τους δυο να ’ναι καλύτερα.
    Ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα.

    Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα;
    Κι αν περιμένουμε τι θα κερδίσουμε;
    Αφού η γκρίνια ξέσπασε σαν μπόρα,
    στο δρόμο αυτόν κι οι δυο θα δυστυχήσουμε.
    Κι αν περιμένουμε τι θα κερδίσουμε;

    Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα;
    Αφού δε γίνεται μαζί να ζήσουμε
    κι αφού μας πήρε πια η κατηφόρα,
    καλύτερα από τώρα να χωρίσουμε.
    Αφού δε γίνεται μαζί να ζήσουμε

    Τραγούδι του Τσιτσανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ με το brexit. Διότι ούτε το σιριαλ Αναστασία είδα (ούτε επίκρινα ποτέ μου την αγράμματη μαργαρίτα δια τον "σειριακόν εραστή") ούτε μπήκα σε ιστιοπλοϊκό ούτε είμαι κάποια που δεν ψάχνω τις ρίζες των προβλημάτων ούτε τίποτα από τα επιτυχημένα. Ξέρω την παροιμία με την πέτρα και τον τρελό, τους γνωστικούς και την θάλασσα, αλλά με την έννοια ότι αποφασίζουν να μην βουτήξουν για να σηκώσουν την πέτρα. Ήταν ο Σιούφας πρόεδρος της Βουλής; Ηγετικό αδιέξοδο, ισχυρίζονται μετά. Ζούσα τότε; Είχα γεννηθεί παλιότερα. Αλλά ούτε ξέρω τι να σκεφτώ για τον Σιούφα-πρόεδρο-της-Βουλής. Το αναψυκτήριο του βουλευτή πέρασε από πάνω πάνω μου σαν ίσκιος σιδερένιου πουλιού. Να φάω φωτιές! Γιατί δεν κάνουμε καμιά φωτιά να μείνει νηστικός ο ευρωπαίος Φίλης; Δεν ξέρω τι πρέπει να σκεφτώ. Δεν είμαι για τα μεγάλα μεγαλεία. Και ποιο τυρί τρώγεται σκέτο; Τι σημαίνει μεταξύ τυριού και αχλαδιού; Θα σταματήσουμε να πίνουμε νερό και να καπνίζουμε κατά τη διάρκεια του φαγιού και θα φάμε αχλάδια και τυριά; Θα διακόψουμε στη μέση του φαγητού το νερό και το κάπνισμα και θα βγάλουμε την φέτα από τη σαλάτα για να τη φάμε μαζί με το αχλάδι; Δεν μπορώ να κάνω άλλο brexit γιατί θα χάσω το μυαλό μου, θα γίνω θύμα του δράκου της εποχής 1976 (ωραία εποχή! με αεράκι το ανάλαφρο βάδισμα του εγκληματίου και δημοκρατικοί βιασμοί!). Και γιατί να έχω μόνο flv και να μην έχω και και MPC; Και γιατί να μην έχω shark codecs και να μένω στα άλλα που κολλάνε; Είμαι αδιάστατος πολύ· σε ένα brexit εγώ δε μένω. Επιθυμώ και grecit. Να τελειώνω με την αρμένικη βίζιτα του Σιούφα στον Οφιούχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Από σήμερα ένα νέο ευρωπαϊκό κράτος βρίσκεται στα σκαριά.
    Θα λέγεται ...ΛΟΝΔΙΝΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τώρα τι σημαίνει πολιτισμός απλής θεωρητικής ενατένισης και ορθολογικός πολιτισμός. Όμως μπορώ να ξέρω τι νιώθω. Και αυτό που νιώθω είναι ότι σε όποια σκέψη λέγεται πολιτισμός αντιστοιχεί και μία σκέψη που λέει: το κέικ με τα αναμμένα κεράκια σαν μεγάλο κομμάτι, για το στόμα μου δεν αξίζει ούτε δάγκωμα.

      Διαγραφή
  54. Υπερ-δραματοποιείτε ένα δημοψήφισμα και μία πιθανή αποχώρηση μίας περιοχής από κάποιους κανονισμούς, κάτι που θα μπορούσε να γίνει και χωρίς δημοψήφισμα (μέσω διαπραγματεύσεων) και δεν θα το είχατε πάρει χαμπάρι.
    Εάν δεν ήταν ποτέ το ΗΒ μέρος της ΕΕ, θα είχατε πρόβλημα; Έτσι να το δείτε. Κατά πάσα πιθανότητα το μόνο "φοβερό" που θα συμβεί θα υπάρχει μόνο στα ΜΜΕ, τα οποία δημιουργούν τους δικούς τους παράλληλους κόσμους σήμερα. Στον πραγματικό κόσμο δεν θα δείτε σχεδόν καμία διαφορά απ' όσα συμβαίνουν ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που αναφέρετε ήδη έχει γίνει από πέρυσι με αποτέλεσμα η Αγγλία να έχει αποκτήσει ειδική σχέση με την Ε.Ε., η Αγγλία έχει το δικαίωμα να μην ακολουθεί τους κανονισμούς της Ε.Ε. όπου αυτή κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της

      Διαγραφή
  55. Ένα φίλος μου στο facebook μου έστειλε αυτήν την ανάλυση για to Brexit Νίκο, δεν ξέρω αν είναι δική του ή την διάβασε κάπου:
    "Οι νέοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Το 75% του κόσμου κάτω των 24 ετών, συγκεκριμένα. Τεράστιο ποσοστό. Σημαντικά μεγαλύτερο από το 61% των άνω των 65 που στήριξαν το Brexit. Τα πράγματα είναι απλά. Οι νέοι θέλουν την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία μέλη της ΕΕ, να συνεχίσουν δηλαδή στο ίδιο μοτίβο, στο ίδιο περιβάλλον όπως έμαθαν, όπως μεγάλωσαν. Οι ηλικιωμένοι όχι.

    Κι εδώ είναι το παράδοξο, το οποίο κανείς πολιτικός δεν δείχνει να καταλαβαίνει, ενώ αρκετοί αναλυτές έχουν επανειλημμένα τονίσει. Ο κόσμος όπως τον ξέραμε έχει αλλάξει. Πρόκειται για έναν γερασμένο κόσμο, για έναν μεγάλο ηλικιακά πληθυσμό, για έναν πληθυσμό που όλο και περισσότερο θα αποτελείται από 70άρηδες παρά από 30άρηδες. Είναι πολλοί οι λόγοι γι αυτό (υπογεννητικότητα, αύξηση προσδόκιμου ζωής κλπ), αλλά δεν είναι της παρούσης. Σημασία έχει ότι αποφασίζουν κάποιοι για ένα μέλλον το οποίο μάλλον δεν θα προλάβουν να ζήσουν. Αποφασίζουν για τις τύχες των παιδιών τους και των εγγονιών τους άνθρωποι που σε 5-10-15 χρόνια δεν θα είναι στη ζωή. Πολύ απλά γιατί είναι περισσότεροι."

    Νομίζω αξίζει προσοχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτά είναι παραμύθια, θεωρίες συνωμοσίες που λέει και ο κύριος Δήμου, και μιλάμε για μια χώρα που δεν έχει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας ή της Γερμανίας

      Διαγραφή
  56. Πάντως τέτοιο γρήγορο θάψιμο μακαρίτη πρώτη φορά είδα.

    Έφτασαν στο σημείο οι Ευρωπαίοι να πούνε σήμερα στον Κάμερον να μην στείλει ούτε καν formal letter για ενεργοποίηση άρθρου 50. Εύθυμες χήρες σαν την Βλαχοπούλου με το ξώπλατο που έκλαιγε τον Άγγλο μακαρίτη. Δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους, home alone. Φυσικά ούτε λόγος για αμφισβήτηση αποτελέσματος δ/ψ, α όλα κι όλα η δημοκρατία μίλησε και η γνώμη του λαού σεβαστή κλπ κλπ μην τυχόν και το μετανιώσουν οι άλλοι. Διότι έτσι πρόλαβαν τη μη δεσμευτικότητα του αποτελέσματος. Η οποία είναι ο ροζ ελέφαντας που δεν βλέπει κανένας. Γι’ αυτό και οι δηλώσεις όλων χτες από τα άγρια χαράματα.

    Ιδού τώρα η ΤΙΝΑ των Άγγλων. Τα επόμενα χρόνια θα συρθούν στα γόνατα για μια συμφωνία με τα μισά προνόμια απ’ ότι είχαν τώρα. Ειδάλλως θα πρέπει να σέρνονται για ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε κράτος χώρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Μάλλον είμαι ειδική κατηγορία με την έννοια ότι ο πατέρας μου δούλευε στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελείωσα το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών 1, άρα είμαι Ευρωπαϊστής από κούνια :)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πετυχημένη εξ' ορισμού μιας και ιδρύθηκε για 2 λόγους: πρώτον να μην ξαναπολεμήσουμε οι χώρες μέλη μεταξύ μας και το έχει πετύχει απόλυτα, αν μη τι άλλο ποιος Γάλλος ή Γερμανός πριν από τον Β' ΠΠ θα πίστευε ότι ένας Υπουργός του εκπροσωπεί την άλλη χώρα; Ο δεύτερος είναι για να μην ξαναγνωρίσουμε τη φρίκη του Ναζισμού και δυστυχώς σε αυτό το θέμα η Ελλάδα είναι η εξαίρεση μιας και οι νεοναζί είναι τρίτο κόμμα και χαλαρα :(

    Κακά τα ψέματα δυστυχώς η Ε.Ε. έχει αρκετά προβλήματα με το βασικότερο ότι είναι πάνω από όλα οικονομική Ένωση και αυτή όχι ολοκληρωμένη μιας και και δεν υπάρχει κοινή οικονομική πολιτική...

    Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο στη περίπτωση της ΜΒ είναι ότι ήδη πριν από το δημοψήφισμα είχε εξαιρεθεί από κοινές πολιτικές, δεν αναφέρομαι στην ΟΝΕ ή στη Ζώνη Σένγκεν αλλά στο γεγονός ότι το Σίτι του Λονδίνου είχε προνόνομια καθώς και ότι όσοι πολίτες άλλων χωρών της Ένωσης μεταναστεύουν εκεί έχουν λιγότερες κοινωνικές παροχές. Όπως είναι αναμενόμενο οι ευρωσκεπτικιστές πανηγυρίζουν, με πρώτη και "καλύτερη" την Λεπέν. Δυστυχώς όπως και στο δημοψήφισμα του 2015 οι χαμένοι βασίστηκαν στις αρνητικές επιπτώσεις του αποτελέσματος, πάντως ο Κάμερον δεν είναι Τσίπρας για να κάνει κολωτούμπα... και οι νικητές ψηφίστηκαν από όσους θα χάσουν από το αρνητικό αποτέλεσμα δηλαδή τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα...

    Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι που έχουν ζήσει τη φρίκη του Β' ΠΠ είτε είναι ηλικιωμένοι είτε έχουν πεθάνει. Φυσικά σε μεγάλο βαθμό είναι δουλειά και των σχολείων να διαδάξουν στις νέες γενιές τι εστί Β' ΠΠ.

    Τέλος στην Ελλάδα το Όχι το ψήφισαν οι νέοι ενώ στη ΜΒ οι ηλικιωμένοι με ότι αυτό σημαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. έχουμε πόλεμο27 Ιουνίου, 2016 04:49

    Λένε: "Στο σημείο αυτό πρέπει να χαιρετίσουμε τη νίκη του Βρετανικού λαού . Γιατί χθες στη Βρετανία- καμιά φορά συμβαίνει και αυτό- πήραν εκδίκηση επί τέλους και τα όνειρα: Πήραν εκδίκηση οι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρακωρύχοι της Θάτσερ που πετάχθηκαν στο δρόμο σαν σκουπίδια, οι λιμενεργάτες του Λίβερπουλ , τα εκατομμύρια ανέργων στις αποβιομηχανοποιημένες περιοχές της Βρετανίας , για να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης". Λένε: Ελλάδα χωρίς ευρώ = Ελλάδα χωρίς ανεργία. Εντάξει. Ξέρουμε τι λένε και ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε για την ζωήν. Καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να διοργανώσουμε την οικονομία μας για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες μιας καλής ζωής για τους Έλληνες. Α! όσοι επιμένουν στην ΕΕ προσπαθούν να ορίσουν την συνάρτηση χ = 3. Α! το κακό σχολείο συνεχίζεται μέσα στην κοινωνία συνεχώς. Α! εντάξει, είναι και βαρετά τα εκβιαστικά επιχειρήματα τα υπέρ ΕΕ που είναι υπέρ ευρώ βέβαια στην πραγματικότητα και είναι η ακρόαση τους σαν να βλέπω ριάλιτι. Αυτοί εκφράζουν την Ελλάδα-προτεκτοράτο, που πέθανε και σάπισε στα χρυσαυγίτικα χέρια τους. Αποκρουστικό θέαμα. Αντίο Ευρώπη! Οι παλιοί μου φίλοι για πάντα φύγαν κουνώντας μαντιλάκι καλαματιανό. Οι παλιοί μου φίλοι δεν ήταν τίποτε άξια λόγου άτομα. Μικρογραφίες του ευρωβουλευτή Γραμματικάκη μόνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου θυμίζω πως η Αγγλία έχει 5% ανεργία. Να δούμε πόση θα έχει σε τρία χρόνα...

      Διαγραφή
    2. Αν ορίζουν την πατρίδα τους με δικές τους αποφάσεις, θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας τους εύκολα και απλά.

      Διαγραφή
    3. Ναι, βεβαίως, η ανεργία είναι ζήτημα αποφάσεων. Με έναν νόμο λύνεται. Όπως και η αποφυγή σύγκρουσης με μετεωρίτη λύνεται με νομοθεσία. Νομοθετείς και ο μετεωρίτης αλλάζει πορεία. Διότι κανείς μετεωρίτης δεν θέλει να είναι παράνομος.
      Και ως γνωστό η Ε.Ε. εμποδίζει με τις πολιτικές της την μείωση της ανεργίας. Οι ηγέτες της θέλουν όσο τον δυνατόν υψηλότερη ανεργία. Δεν θέλουν να εργάζεται κανείς. Θέλουν ησυχία στους δρόμους. Σσσσσσστ! Διότι όταν πέσει ο παράνομος μετεωρίτης θέλουν να είναι όλοι στα σπίτια τους. Διότι οι μετεωρίτες πέφτουν πάντα σε χώρους εργασίας.
      Συμφωνώ λοιπόν! Με έναν νόμο και ένα άρθρο λύνονται όλα!

      Διαγραφή
    4. Ναι, βεβαίως, η ανεργία είναι ζήτημα των αποφάσεων. Η ανεργία λύνεται με ένα νόμο. Καταλύεται επίσης νομοθετικώς -βολεύει καθαρεύουσα- η σύγκρουση της Γης με κάποιον μετεωρίτη. Νομοθετείς -αργά και γρήγορα και πιο γρήγορα, δυνατά- και αλλάζεις την μετεωριτική πορείαν. Α! Κανένας μετεωρίτης πλέον δεν παρανομεί. Κακή η κατοχή, αλλά η απελευθέρωση χειρότερη. Και ως γνωστόν είναι οι πολιτικές της ΕΕ που παρεμποδίζουν την ανεργίας μείωση. Ευρωπαίοι ηγέτες αγαπούν την υψηλότερη ανεργία και επιδιώκουν μεταβολές ονομασίας λεωφόρων προς το ησυχαστικότερο και επίδομα ανεργίας καθολικό. Σσσσσσστ! Στο πέσιμο του μετεωρίτου -παρανόμου- το οικογενειακό περιβάλλον θεραπεύει. Διότι οι μετεωρίτες πάντα πέφτουν στους χώρους εργασίας. Συμφωνώ λοιπόν! Ένα άρθρο, σε ένα νόμο, πασών των προβλημάτων επίλυσις. Λέων, τράγος κ' υδροχόος κι όλα τα ζωδιακά. Ήρθε κι ένας Εσκιμώος κι ήταν μια χαρά.

      Τη φάτσα μου την έδειξαν στον κινηματογράφο
      Με πέτυχαν σε γύρισμα σαν έβγαιν' απ' τον τάφο
      Την φρικτή μου αναγούλα παραμέρισα
      Τον κοινωνικό μπαμπούλα τον καθαίρεσα
      Και δε φοβάμαι μήτ' ανθρώπους μήτε Χάρο
      Και τους θεούς σας μες τις φούχτες μου κρατώ.
      Συμβόλαιο δεν έχω πια με τη ζωή ετούτη
      Περαστικά σας ρε παιδιά
      Για 'σας το μπαλαμούτι
      Οι αέρηδες με πάνε και με φέρνουνε
      Και οι θώρακες σας σπάνε και με ξέρουνε
      Και δε μ' αγγίζει μαύρου δυόσμου η ματαιότη
      Γιατί το ψέμα σας το ξέρω εγώ καλά
      .

      Το πιο εμπορικό από όλα. Ποιος έγραψε καλύτερο.

      Διαγραφή
  59. Οι αριστεροί πολύ βολικά ερμηνεύουν την ψήφο του brexit ως ενάντια στα μονοπώλια και τις τράπεζες. Ξεχνάνε ότι κατά δήλωση των ίδιων των ψηφοφόρων το κίνητρο είναι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Και τέτοια επεισόδια σημειώνονται ήδη.
    Κλασικός αδίστακτος αριστερίζων τρόπος σκέψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεώργιος Τσολάκογλου27 Ιουνίου, 2016 14:41

      Ερμηνεύουμε την ψήφο στο δημοψήφισμα για το grexit ως ψήφο κατά των δανειστών και των ναζιστών. Ο Γιουνκερ ηθικός και νόμιμος: "Ο υιός Γιούνκερ ακολούθησε κατά πόδας την καριέρα του πατέρα του. Κομματάρχης των χριστιανοδημοκρατών από πολύ νεαρή ηλικία με πτυχίο σκοπιμότητας στη δικηγορία και για πολλά χρόνια πρωθυπουργός ίσως στο πιο διεφθαρμένο κράτος της Ευρώπης, το Λουξεμβούργο. Βουτηγμένος στα σκάνδαλα ως το λαιμό. Ένα από τα πιο πρόσφατα και τα πιο μεγάλα είναι η εμπλοκή του στη βιομηχανία εξασφάλισης φορολογικής ασυλίας για πάνω από 340 πολυεθνικές στο Λουξεμβούργο. Προφανώς με το αζημίωτο. Πρόκειται για το γνωστό σκάνδαλο των LuxLeaks. Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση το 2014 άνω των 30.000 απόρρητων εγγράφων". Ο Γιούνκερ που κάνει αυτά δεν είναι ξενόφοβος και ρατσιστής δηλαδή, αλλά είναι η εγγλέζα υπάλληλος στο γραφείο ταξιδιών, λαχταριστή, που σκύβει για να εκτυπώσει το εισιτήριο. Τα κορίτσια είναι ναζίστριες και ο Γιουνκερ ειλικρινής και τίμιος άνθρωπος να τον εμπιστευτείς για να σε βοηθήσει να ζήσεις!

      Διαγραφή
  60. Ο αριστερός θα διαστρεβλώσει χίλιες πραγματικότητες αρκεί να μην καταρριφθεί η θεωρία του. Γιατί η αριστερή θεωρία είναι τέλεια και ως τέτοια δεν εξελίσσεται. Έτσι, ο αριστερός είναι ο άνθρωπος του ενός βιβλίου. Γιατί μπορεί να έχει στη βιβλιοθήκη του εκατοντάδες βιβλία αλλά όλα λένε το ίδιο πράγμα. Ο αριστερός αρνείται να εκτεθεί στην αντίθετη άποψη. Μιλά για μια ψευδεπίγραφη διαλεκτική που μοιάζει με μια βάρκα που πάνω της έχει έναν ανεμιστήρα και προσπαθεί να κινηθεί φυσώντας το πανί.
    Στην Αγγλία σημειώνονται ρατσιστικά επεισόδια αβέρτα. Ακούω συνθήματα για ‘βρετανική επιστήμη’ μετά το brexit και μου θυμίζει το ‘άρια επιστήμη’. Η Αγγλία διολισθαίνει σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ο Ελύτης έχει άδικο: "Είναι η βαρβαρότητα. Την βλέπω να ΄ρχεται μεταμφιεσμένη κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για φούρνους του Χίτλερ ίσως αλλά για μεθοδευμένη και οιωνεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωση του...". Η ευρωπαϊκή συμμαχία δεν είναι άνομη. Είναι νόμιμη. Συνταγματική. Η υποδούλωση στους δανειστές δεν είναι προσυμφωνημένη. Εμείς δεν συμφωνήσαμε. Η πολιτική ελίτ της Ελλάς συμφώνησε. Οδυσσέα, να τους δικάσουμε με το ερώτημα της εθνικής προδοσίας και να τους φυλακίσουμε; Τι λες. Τι θα κάνεις με τον αγράμματο Τσίπρα, όταν λες αυτά: "Προσωπικά, αισθάνομαι να καταπιέζομαι από τις εξουσίες. Αν αυτό είναι αναρχισμός, τότε είμαι αναρχικός. Όχι βέβαια με την έννοια να βάζω μπόμπες. Αλλά να μην ανέχομαι με κανένα τρόπο να με διαθέτουν κατά τη βούλησή τους, χωρίς τη συγκατάθεσή μου, οι τρίτοι, οι άσχετοι, οι σωτήρες. Και αυτό είναι ένα αίσθημα που ολοένα και περισσότερο κυριεύει σήμερα μερικές συνειδήσεις" - θα τον κρεμάσεις; Ξέρεις, η Εξουσία, αγαπάει την ποίηση. Την ισχυρίζεται για να φανεί και να περάσει, η ιδία Εξουσία, της ζωής. Δεν μπορείς ποτέ, το τίποτα να μην απαγχονίσεις, Οδυσσέα. Οδυσσέα, δημόσιες σχέσεις μετά θάνατον, με τον αγράμματο Τσίπρα, τι θα προσφέρουν στο ποίημα σου; Πάρε το σχοινί, δέσε το φτιάξε θηλιά, απαγχόνισε τον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Νομίζω κ. Δήμου πως όσο "λεφτά υπήρχαν" στην Ευρώπη, όλοι είμασταν "ενωμένοι". Ωστοσο μόλις τα λεφτά ελαττώθηκαν, οι γκρίνιες άρχισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως ελαττώθηκαν τα λεφτά. Κανένας ευρωπαϊκός δείκτης δεν συμφωνεί. Για μένα το λάθος είναι κάτι που είχα επισημάνει πριν από δεκαετίες: ότι έπρεπε οι Ευρωπαίοι να αποκτήσουν μία κοινή ταυτότητα. Από παιδιά να διδάσκονται ευρωπαΙκή ιστορία - και να νιώσουν ευρωπαίοι. Με την οικονομία μόνο ενότητα δεν υπάρχει...

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς η «ευρωπαϊκή ιστορία» είναι το πρόβλημα (ως πραγματικότητα και ως αφήγηση), εκτός αν μιλάμε φυσικά για χαλκευμένη ad hoc προπαγάνδα.. είπαμε όμως ότι αυτή μας ενοχλεί γενικώς, έτσι δεν είναι; – σε αντίθεση ας πούμε με τις αμερικανικές πολιτείες που ξεκίνησαν χωρίς το βάρος συλλογικών αφηγήσεων και πάλι τον εμφύλιο δεν τον απέφυγαν με το που ζόρισε λίγο η κατάσταση. Όσο για τους περίφημους «δείκτες» – που δεν πλαστογράφησε μόνο η Ελλάδα – αντί της όποιας «εμπεριστατωμένης» οικονομικής κριτικής που μπορούμε πάντα να κάνουμε ευκαιρίας δοθείσης, παραπέμπω στους περίφημους στίχους του Προφήτη: “you don’t need a wheatherman to know which way the wind blows”..

      Διαγραφή
    3. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις την ιστορία είναι να την μάθεις σωστά.

      Διαγραφή
    4. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις την ιστορία είναι να την μάθεις σωστά.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  63. Ο Ευρωσταλινισμός καλά κρατεί στην Ελλάδα, καλά όταν βγει η Ιταλία από την ΟΝΕ θα αποτρελαθείτε τελείως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Πολλοί θεωρούν τα θεμελιώδη προτάγματα της Ευρώπης ως αυτονόητα και περίπου αυτόματα. Έτσι η ειρήνη ας πούμε στην Ευρώπη θωρείται ως μια φυσική κατάσταση σαν να υπήρχε από πάντα. Που; Στην Ευρώπη.

    Το δίλημμα των Άγγλων δεν έχει περιγραφεί με σαφήνεια στους υπόλοιπους μέχρι τώρα. Οι Άγγλοι φυσικά και ήθελαν και θέλουν πρόσβαση στον ΕΟΧ. Βλέπει όμως κανείς και άλλα νούμερα. Οκτακόσιες χιλιάδες Πολωνοί μετανάστευσαν στην Αγγλία. Οι χώρες της Βαλτικής έχουν αδειάσει και πήγαν σχεδόν μονοκούκι Αγγλία. Για να μην μιλήσουμε για τις πρώην αποικίες. Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα. Δεν αξιολογώ, απλώς περιγράφω. Όλοι αυτοί ξαφνικά θέλουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες. Από παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία μέχρι φροντίδα στο σπίτι. Και φυσικά πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Δεν ζω εκεί αλλά προφανώς η Αγγλία έφτασε σε όρια κατάρρευσης. Γι’ αυτό και κατανοώ το χαλαρό Bremain του Κάμερον και των εργατικών.

    Και αρχίζω να υποπτεύομαι πολύ το θόρυβο με τα 3 δις στην Τουρκία και την κατάργηση βίζας ειδικά τώρα μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα. Έτσι οι Ευρωπαίοι έβαλαν βούτυρο στο ψωμί του Τζόνσον. Διότι το πρώτο του επιχείρημα ήταν κοιτάξτε τι έγινε με την Πολωνία, θα πλημμυρίσουμε Τούρκους. Και αυτοί είναι εβδομήντα πέντε εκατομμύρια. Και φυσικά όταν πήρε κεφάλι το Brexit τράβηξαν πίσω και τη βίζα και τα δις. Και τώρα παριστάνουν τις θιγμένες κορασίδες.

    Πήγε ο Κάμερον χτες έτοιμος για κυβίστηση και βγαίνει η Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις και λέει μη αναστρέψιμο το αποτέλεσμα και wishful thinking. Την Παρασκευή πριν προλάβει να λαλήσει ο κόκορας βγήκαν όλοι και εξέφραζαν την λύπη τους χωρίς να περιμένουν τους Άγγλους.

    Μου είναι σαφές ότι οι Άγγλοι για τους Ευρωπαίους ήταν βραχνάς εδώ και χρόνια. Και άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά με προσεκτικό σχεδιασμό από την αναγγελία του δημοψηφίσματος το 2013 και μετά. Ευχαρίστως θα αρπάξουν και τις οικονομικές υπηρεσίες. Και ό,τι άλλο κάτσει.

    Το μέλλον της Ευρώπης; Για τα επόμενα έξι - δέκα χρόνια σιγή και διεργασίες για περαιτέρω πολιτική ολοκλήρωση χωρίς εμπόδια αυτή τη φορά. Περαιτέρω ενίσχυση της ηγεμονίας της Γερμανίας. Περισσότερη εσωτερική μετανάστευση. Έμφαση στο θέμα μιας κοινής δεύτερης γλώσσας για όλους. Κοινά δημοσιονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα πουλί που κάθεται σε ένα δέντρο, ποτέ δε φοβάται το σπάσιμο του κλαδιού...διότι...cla...διότι η εμπιστοσύνη του πουλιού δεν βρίσκεται στο κλαδί, αλλά στα πτερά του! Μιλάμε τώρα περίπτωση πτερών. Και εσείς πτερά δεν έχετε. Διότι δεν είσαστε πουλί.

      Διαγραφή
  65. Συμφωνώ με όσα γράφετε. Στην ΕΕ δούλευα σχεδόν δέκα χρόνια. Τα λάθη πολλά, χάος, γραφειοκρατία, πολλές φορές νομίζω δεν ξέραμε τι ακριβώς κάναμε εκεί. Όμως δεν μπορώ να αγνοήσω πως για πρώτη φορά στην Ευρώπη γνωρίσαμε τόσα χρόνια ειρήνης. Και φοβάμαι ότι η ξενοφοβία που διαλύει σιγά σιγά την Ευρώπη δεν εγγυάται το ίδιο και για το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. 1:10 περίπου: "εάν δεν είμαστε εκεί, στο ραντεβουδάκι (με την ΕΕ), η χώρα-αυτή περιθωριοποιείται· δραματική υποβάθμιση του βιοτικού της επιπέδου και αδύνατος η ανάπτυξη της χώρας-αυτή". Μια ζωή προδότες ίσως, οι Καραμανλήδαι. Αλλά κυρίως πραγματικώς και ζωολογικώς αδιάψευστοι. Ακούω τη γλώσσα του ρατσισμού και νιώθω μετανάστευση από τα κύτταρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. "Οι εργαζόμενοι στην Βρετανία είναι καλύτεροι από τους πολιτικούς τους". Πάρα πολύ ωραία. Θέλουμε να γκρεμίσουμε την ΕΕ. Να ρίξουμε τα κέρματα του ευρώ σε κάποιο ηφαίστειο και να τα κάψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ένας Έλληνας (ακόμα και αν πολιτιστικά νοιώθει "Ευρωπαίος") το να κρίνει τον ορθολογισμό ή όχι των Βρετανών, που νίκησαν τον Ναπολέοντα, τον Τσάρο στην εποχή της ακμής του στην Κριμαία, τον Κάιζερ και τον Χίτλερ, κυβέρνησαν τον πλανήτη για αιώνες, δεν είναι λίγο ύβρις.

    Όταν οι Βρετανοί κυβερνούσαν τον πλανήτη και ξεκίναγαν την βιομηχανική επανάσταση (που ήταν προπομπός της σημερινής τεχνολογίας) εμείς εδώ σκύβαμε το κεφάλι στους αγάδες, πληρώναμε χαράτσια και ανεχόμασταν να μας κλέβουν ότι πολυτιμότερο μπορεί να είχαμε (τα παιδιά μας στο παιδομάζωμα).

    Όταν εμείς σήμερα μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης έχουμε 6πλάσια ανεργία από την Βρετανία και είμαστε χρεοκοπημένοι, μήπως είναι ύβρις να μιλάμε;

    Δεν θα έπρεπε να κοιτάμε τα δικά μας λάθη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. O διάλογος είναι μάταιος,τα συμφέροντα και οι ιδεοληψίες επικρατούν, η καταστροφική ΟΝΕ ταυτίζεται με την ΕΕ και με οτιδήποτε Ευρωπαϊκό ως αξία και τρόπο ζωής- το επιχείρημα των φθηνών δανείων είναι ανάξιο απαντήσεως-, ο υπερπληθυσμός της Ασίας και της Αφρικής με μικρή μέση ηλικία και η μετατόπιση της παραγωγής στα ανατολικά που πνίγουν και πολιορκούν την Ευρώπη καλύπτονται από τον φόβο του Ισλαμισμού για να μην αλλάξει τίποτα στην Ευρώπη, άντε τώρα να καταλάβουν οι νεοφιλελεύθεροι και οι ευρωπαϊστές-ιδεοληπτικοί ότι στην ουσία δεν διαφέρουν από τους Κουτσούμπες και τις Παπαρήγες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκαια κ. Παπαδόπουλε. Ποιος ισλαμισμός όμως. Οι ισχυρισμοι τους όλοι είναι απόπειρες κογιοναρίσματος του σύννεφου. Ονειρεύομαι ένα περίπατο στο Hull.

      Διαγραφή
    2. Koιτάξτε, αυτή η δυναμική η πληθυσμιακή και οικονομική που έχει η Ασία και η Αφρική οδηγεί την δύση να επεμβαίνει και μετά τσουπ οι βόμβες, και εκεί που που ονειρευόσουν στο αεροδρόμιο τον παράδεισο της Ανδαλουσίας καλή της ώρα, βρίσκεσαι με πτήση τσάρτερ κατευθείαν στον επουράνιο παράδεισο

      Διαγραφή
    3. Οργανώνουν την οικονομία δια της μεθόδου του φόνου. Δεν είναι τίποτ' άλλο.

      Διαγραφή
  70. Ειρηνική επανάσταση για ένα νέο Τζον Κατσιματίδη νισυροδήμαρχο: "οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit διότι ανησύχησαν με την εκλογή μουσουλμάνου δημάρχου στο Λονδίνο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. "έρευνα της εταιρείας Markit έδειξε ότι ο βρετανικός μεταποιητικός τομέας αναπτύχθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.