Κυριακή, Ιανουαρίου 24, 2016

Ένας χρόνος Αριστερά

Από τις ηρωικές εποχές των "αγανακτισμένων". Πρωταγωνιστής ο ΣΥΡΙΖΑ

Άλλο θέμα – ένα από τα δικά σας – είχα σκοπό να αναρτήσω σήμερα, αλλά υπάρχει και η επικαιρότητα. Και μάλιστα επετειακή. Συμπληρώνεται αύριο ένας χρόνος που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις (πρώτες του) εκλογές.

Αυτός ο χρόνος είχε τα πάντα. Από βράχια (σε αυτά που παραλίγο να πέσουμε) μέχρι capital controls. Από πρώτη (και δεύτερη) φορά Αριστερά, μέχρι ανάποδο δημοψήφισμα. Από Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου, μέχρι Τσίπρα και Λαφαζάνη.

Τις πολιτικές αναλύσεις θα τις κάνουν οι ειδικοί. Ήδη οι εφημερίδες είναι γεμάτες σχετικά άρθρα. Σημειώνω το εξαίρετο κείμενο ενός αυθεντικού αριστερού, του Γιώργου Βότση, στην Καθημερινή της Κυριακής.

Εμείς εδώ δεν χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε πολιτικές αναλύσεις. Αλλά βιώσαμε πολλά πράγματα μέσα σε αυτή την τρελή χρονιά – και ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να καταγράψει ο καθένας τα σημαντικότερα από αυτά που έζησε. Τι σας άφησε ο αυτός ο χρόνος ; Τι σας εντυπωσίασε; Τι σας άρεσε; Τι σας ενόχλησε περισσότερο;


Συζητάμε!

132 σχόλια:

  1. Από τις σημαντικότερες στιγμές του 2015, ήταν για μένα το άκρως διχαστικό δημοψήφισμα. Τι να πρωτοθυμηθώ; το κείμενο του ψηφοδελτίου; το γεγονός ότι πρώτα τέθηκε το "Όχι" και μετά το "ναι" ; Ο απόλυτος διχασμός του κόσμου; το γεγονός ότι όλους Ο πολιτικός κόσμος ( εκτός ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ) τοποθετήθηκε υπέρ του ΝΑΙ και ο ελληνικός λαός τους γύρισε επιδεικτικά την πλάτη; το πώς το 62% του "Όχι" έγινε σε λίγα λεπτά ...100% "ΝΑΙ" ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Nikos Dimou
    2016-01-24T12:48:00+02:00

    > Τι σας ενόχλησε περισσότερο;

    Ο θρίαμβος της ψευτιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Nikos Dimou
    2016-01-24T12:48:00+02:00

    > Τι σας εντυπωσίασε; Τι σας άρεσε;

    Που όλοι οι ηλικιωμένοι έμαθαν χειρισμό ATM. Ένα μπράβο στο ΣυΡιζΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. > Τι σας ενόχλησε περισσότερο;

    Η απέραντη υποκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι με ενόχλησε περισσότερο;

    Το ότι κατάντησα να μισώ τη χώρα μου, να πιστεύω πως πλέον ό,τι κι αν πάθει, δε θα μάθει. Γιατί πάντα θα βρίσκει έναν αόρατο ή ορατό φταίχτη. Όχι βέβαια αυτόν στο καθρέφτη, αυτός έχει δίκιο και υψώνει το χέρι με τη γροθιά του σφιγμένη--στη κατεύθυνση που θα του υποδείξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πολιτικό ψέμα δεν το πληρώνουν ποτέ αυτοί που το λένε. Το πληρώνουν, δυστυχώς, αυτοί που το πιστεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αντιστροφή της πραγματικότητας με τρόπο άγαρμπο, χωρίς τύψεις, χαρακτηριστικό του αμοραλισμού και αριβισμού που διέπει τον ΣΥΡΙΑ και τις συνιστώσες του. Η αναισθησία με την οποία ενταφιαστηκε "το θρυλικό αντιμνημονιακό μέτωπο" (=τροχοπέδη για οποιαδήποτε λύση), ο τρόπος με τον οποίο ανασύρεται καθε τόσο -ΥΠΟΥΛΑ!!!- η ρητορική του. Ο σιχαμερός ρεβανσισμός και κεκαλυμένη ιδιοτέλεια κάτω απο ιδεολογικά πέπλα τύπου Ιάσωνος Σχινά. Η υστερική ψευτοαριστερά (μισό παλιό ΠΑΣΟΚ, πλάϊ πλάϊ με τους "Καμμένους").
    Το ψεύδος...το ψεύδος ... το ψευδος!!![πίσω από τα λόγια και τις καμερες]. Η χωρίς αισχύνη ατέρμονη & παιγνιώδης Βαρουφάκεια "διαπραγματευση" -αλλα και των υποδέλοιπων προηγουμένων- που μας οδηγεί εδώ και έξη χρόνια στην χωρίς ελπίδα πορεία... Όλο και πιό βαθιά στο σκοταδι... Η εξορία, η απομπομπή, η φυγάδευση, του καλύτερου υλικού της ελληνικης κοινωνιας "εις την ξένην. Κι εδώ: συνταξιούχοι, άνεργοι, γεροντοι, ανασφάλιστοι, μοιρολογίστρες, άγριες φωνες και εξαθλίωση στο ΚΥνοβουλιο, στα διαζώματα των αγανακτισμένων της πλατείας Συνταγματος, στους δρόμους με τα τρακτερ και τα χυμένα γαλατα, στα κοινωνικά σισίτια και ιατρεία...
    Κατά τα άλλα ... Ευρωπαϊκή πορεία ανταξία ενός ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε καθεστώς Νικαραγουα-Γουατεμάλα και εξισωτικής σοβιετίας.

    Ζητείται ελπίς μα που να τη βρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η "Αυγή" κυκλοφορεί σήμερα με τον υπέρτιτλο: "Ένας χρόνος Αριστερά" και από κάτω τον τίτλο: "Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός". Προφανώς εννοεί άλλος κόσμος από αυτόν που ζήσαμε ένα χρόνο με την Αριστερά. Συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΥΓ.
    "Εδω και τωρα βαθιά Δημοκρατία" γράφουν τα δυο πάνω στη φωτο- και "Δεν πουλάμε..."

    Το περίεγο είναι -δεν ξερω αν το προσέξατε- ότι και οι (πρόθυμοι να ερμηνευσουν) ψυχίατροι και "οι φυλλάδες" έπαψαν αναφέρονται σε αυτοκτονίες Ελλήνων απελπισμένων κατα τον τελευταίο χρόνο.

    Ίσως τα αεροπανώ -και ο κοπανιστός τους αέρας- έχουν κάποια αντικαταθλιπτικη δράση που παραμένει ακόμα και μετά την οδυνηρή διάψευση των διακηρυγμάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι είναι η κατάθλιψη, κύριε Τσίγκα;

      Διαγραφή
    2. Κατάθλιψη είναι να σε λένε Anonymous και να ρωτάς τι είναι κατάθλιψη, τι μη κατάθλιψη και τι τ΄ ανάμεσό τους...

      Διαγραφή
    3. Να τα μάθετε και να μας τα πείτε. Καθαρά και ξάστερα. Οι μη ανώνυμοι. Εσείς.

      Διαγραφή
    4. "Τι είναι η κατάθλιψη, κύριε Τσίγκα;"AnonymousSun Jan 24, 03:54:00 PM

      Δανείζομαι από το εξαιρετικό βιβλίο του Ζ. Μινουά "η Ιστορία της Κατάθλιψης" προσπαθώντας να σας απαντήσω.
      [...] taedium vitae ή αχθος της ζωής, αηδία για τη ζωή, μελαγχολία, θλίψη, ακηδία, κατάθλιψη, απόγνωση, απαισιοδοξία, μηδενισμός πλήξη, ναυτία, αποστροφή. Ενοείται ότι ο έννοιες διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο δεν παύουν να έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη δυσφορία του να είσαι άνθρωπος [..].

      Διαγραφή
    5. Ωραία. Ένα μωρό γεννιέται. Πότε αρχίζει να παθαίνει κατάθλιψη;

      Διαγραφή
    6. Κοίτα να δεις...
      Ο ΣΥΡΙΖΑ πχ ως κυβέρνηση είναι ενός έτους ...
      Ο εγκέφαλος/νευρικό σύστημα του ανθρωπου "ωριμάζει " πληρως μετά το 3ο έτος της ηλικίας...
      Τώρα λοιπόν απλώς στο τρυφερό μωρουδάκι -κόμμα που κυβερνά αρχίζουν και "εγγράφονται" οι πρώτες καθοριστικές ίσως τραυματικες εμπειρίες (συμβαίνουν αδελφοκτονίες, αποχωρισμοί, σκληρες ματαιώσεις, εναντίωση της σκληρής πραγματικότητας στον κόσμο των ιδεών-ιδεοληψιών κλπ).
      Τα αποτελέσματα αυτού λιαν προσεχώς.
      Δεν ξερω αν θα εξελιχθουν σε κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια-αποδιοργανωση-αυτισμό τα πράγματα ή σε παράνοια (="τινάζουμε το Κούγκι στον αέρα!").

      Διαγραφή
    7. Σωστά. Οι άνθρωποι σε ανάγκη δεν βρίσκονται οπουδήποτε. Ένας άνθρωπος, για να υπάρχει, πρέπει να πάρει έγκριση από τα συμφέροντα και την τρελάρα σας. Και τι θα κάνουμε με τους επιστήμονες της επιστήμης, που τους μιλάς σοβαρά, και εκείνοι πολιτικολογούν; Καλά σας κάνει ο Δήμου και σας ενημερώνει για τις "φυσικές αντιδράσεις". Έτσι ηθικές προσωπικότητες είσαστε. Αυτά σας αξίζουν.:>

      Διαγραφή
    8. Αν "οι άνθρωποι σε ανάγκη" -πάντα κατά τη γνώμη σας- καταθλίβονται και υποχρεωτικά αυτοκονούν, τότε στην πολιορκία του Λένινγκραντ δεν θα πρεπε κανείς να μείνει ζωντανός. Κι όμως οι άνθρωποι εκεί αντιστάθηκαν για 900 τόσες μέρες και θέλησαν να ζήσουν.
      Και δεν μπορώ επίσης να δεχτώ ότι στην Ελλαδα προέκυψε επιδημία αυτοκτονιών που επέφεραν τα μνημόνια κι επομένως γίνομαι ..."ηθικός" ευλογώντας τον παραδαλό ΣΥΡΙΖΑ ή υποστηρίζοντας τον κουραστικό λαϊκισμό του.

      Είναι περιοσσότερο από σαφές ότι η ύπουλη διγλωσσία αυτου του μορφώματος και ο ιδεολογικός αχταρμάς που το διέπει θα οδηγήσει σε μεγαλη δυστυχία τον τόπο. Όμως δεν θα υποστηρίξω ποτέ ότι η πάνδημη εξαθλίωση που θα προκύψει θα φέρει αυτοκτονίες που θα χρεώνονται στην ανόητη και ανερματιστη πολιτική του...


      Διαγραφή
    9. «Αν σας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, µπορεί να µη στενοχωρηθείτε; Ο άνθρωπος έχει συναισθήµατα, διεργασίες, έχει µηχανισµούς άµυνας. Προς Θεού! Το γεγονός ότι κάποιος χάνει τη δουλειά του και δεν έχει ερείσµατα, βρίσκεται σε απελπισία και δίνει ένα σάλτο και πηδάει, το θεωρώ κανονικό. Αν έχει κατάθλιψη; Οχι, αυτές είναι κουβέντες των ψυχιάτρων. Εδώ στην Ελλάδα πάντως ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν έχουµε πολλές αυτοκτονίες είναι ότι υπάρχει ακόµη δοµή οικογενειακή, υποστήριξη από την οικογένεια».
      [Μνήμη Θαν. Τζαβάρα 1939-2016]

      Διαγραφή
  10. Μα οι αυτοκτονίες ήταν κι αυτές προπαγανδιστικό τρικ. Συνήθως αναφέρονταν ως "χιλιάδες" - χωρίς προσδιορισμό, αλλά η κυρία Κωνσταντοπούλου μία φορά μίλησε για δέκα χιλιάδες. Εντωμεταξύ στις επίσημες στατιστικές κυμαίνονταν γύρω στις τετρακόσιες με μία τάση αύξησης γύρω στο 5%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βέβαια. Υπήρξαν και ..."οι νεκροί της ΕΡΤ"
      [δεν ξεχνώ το δάκρυ της Ραχήλ]

      Διαγραφή
    2. Για όσους φαίνονται πολλοί οι τετρακόσιοι να πληροφορήσω ότι τόσες περίπου ήταν οι αυτοκτονίες και στα προ μνημονίου χρόνια - και ότι εξακολουθούμε να έχουμε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
    3. Ουδείς ποτέ αυτοκτονεί λόγω της φονικής επιφοράς των τραπεζιτών και των πολιτικών πρακτόρων τους. Οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι. Γι' αυτό προτιμούν την αγχόνη και τον ακάλυπτο. Δεν ξέρουν την βουλητική μελέτη της νευροφυσιολογίας. Είναι τιποτένιοι.

      Διαγραφή
  11. Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δεν είναι η ιδεολογία της Αριστεράς και η πολιτική που προσπάθησαν εν πάσει περιπτώσει να εφαρμόσουν αλλά το ηθικό υπόβαθρο των ίδιων των προσώπων που βρίσκονται στην εξουσία.

    Αξίζει να αναλογιστεί κανείς ποιοί είναι όλοι αυτοί που μας κυβερνούν εδώ και ένα χρόνο. Ποια είναι η διαδρομή τους - πολιτική μα κυρίως προσωπική!

    Ποιος είναι π.χ. ο Βούτσης; Το γνωρίζετε τον κύριο τρίτο άρχοντα του Κράτους; Γνωρίζετε τι γιο έχει βγάλει;

    Διότι αν έχουμε μία ουσιαστική κοινωνική συμβολή-παρακαταθήκη σε τούτη τη ζήση αυτή είναι η οικογένεια και οι απόγονοί μας. Από αυτό, πρωτίστως, κρινόμαστε.

    Το αυτό για το κύριο Δραγασάκη. Γνωρίζετε το ποιόν της κόρης του; Αν ναι, τότε δε θα έπρεπε να σας εκπλήσει η συνέντευξή του στην ΕΡΤ το Καλοκαίρι του 2016 με την οποία μας είπε πως η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ήταν μία μπλόφα. Μας είπε δηλαδή πως πήγαμε σαν γκαγκστερ στην Ευρώπη απαιτώντας τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων με τους δικούς μας όρους. Φυσικά, μόνον ένας άνθρωπος με την ηθική και την αξιοπρέπεια του Δραγασάκη (να έχει διαλυμένη οικογένεια αλλά να συνεχίζει να παίζει τη μούρη του στη δημόσια ζωή) θα αναλάμβανε να υπηρετήσει ένα ρόλο γκάγκστερ στο όνομα του Ελληνικού λαού.

    Αφήστε λοιπόν την ιδεολογία (που είναι ούτως ή άλλως απάνθρωπη στη δομή της και διεθνώς εγκαταλελειμένη). Πιαστε έναν έναν τους βουλευτές και τους πολιτευτές του ΣυΡιζΑ για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. > Τι σας ενόχλησε περισσότερο;

    1) η διαστροφική αντίληψη ότι όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ήρθε ο τσίπρας και κατέστρεψε τη χώρα

    2) η τυφλή πίστη ότι οι ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για το καλό της χώρας, κι ας έχουν τις πιο παράλογες απαιτήσεις

    3) η απόλυτη πεποίθηση ότι για τα πάντα φταίνε οι κακοί έλληνες που παρκάρουν και καπνίζουν όπου να'ναι και δεν εφαρμόζουν τις ορθολογικές απαιτήσεις των καλών δανειστών

    αν και υπάρχουν αλήθειες στα παραπάνω, με ενοχλεί η εμμονοληπτική προσκόλληση σε τέτοιου είδους πεποιθήσεις απο ανθρώπους που έχουν κριτική σκέψη και θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο πλήρης εκχυδαϊσμός των πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα επισημάνω τις αλλαγές στην καθημερινότητα. Ολοι ζούμε τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές μέσα από πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων, όμως τα περισσότερα από αυτά που τελικά μας αφορούν συμβαίνουν σε πολύ μικρότερη κλίμακα δίπλα μας. Μικρή σημασία έχουν οι μακροοικονομικές αναλύσεις τη βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο από το μνημόνιο (χρόνια μπροστά) γι αυτόν που παρασύρθηκε σε ένα κοκκινο φανάρι ή περιμένει ώρες για ένα ανούσιο χαρτί σε μια υπηρεσία.

    Ο σεβασμός του ΚΟΚ, το βάψιμο των διαβάσεων και των πινακίδων (κυρίως των STOP), η θέσπιση ενός πιο βολικού ωραρίου μιας βιβλιοθήκης, η κατάργηση ενός ανούσιου δικαιολογητικού στο Δήμο είναι θέματα που δεν θα έπρεπε να έχουν πολιτική χροιά. Νιώθω όμως ότι χαμένοι όπως είμαστε στον κυκεώνα των ειδήσεων, αγνοούμε αυτά που με μικρές παρεμβάσεις θα είχαν πολύ μεγαλύτερη αξία. Τα φαινομενικά μικρά ζητήματα είναι που μπορούν να εκπαιδεύσουν τον πολίτη στα δημόσια θέματα, ώστε να αντιμετωπίσει και τα μεγαλύτερα όταν έρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρώτα από όλα δεν μας κυβερνάει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το alter ego του οι ΑνΕλ.

    Με εντυππωσιάζει ακόμα η δημοφιλία του μικρού Αλέξη παρόλο που έχει αποδειχτεί ότι είναι ο χειρότερος Πρωθυπουργος που γνώρισε χώρα της Ε.Ε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με ενόχλησε περισσότερο το ότι επιβεβαιώθηκε γιά ακόμα μία φορά η ανωριμότητα των όποιων ψηφοφόρων πού αρέσκονται στα παραμύθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όταν άνθρωποι άξιοι σαν τον Τσουκαλά, τον Λιάκο και το φίλο μου το Β. ταυτίζονται παθιασμένα με τον Τσίπρα, τότε κάτι δεν πάει καλά.

    Ο Τσουκαλάς, βέβαια, ξύπνησε την τελευταία στιγμή και με άρθρο του (μετά το δημοψήφισμα) παρακάλεσε τον Τσίπρα να μην γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη.

    Αντίθετα ο Λιάκος, με ένα άρθρο του "μαχητικό" τα έβαλε με τους... συνωμότες των ΜΜΕ...

    Όσο για το φίλο μου το Β., πρώτη φορά στη ζωή μου τον είδα τόσο Φανατισμένο!

    Αυτή ήταν η μεγάλη μου απογοήτευση: η απώλεια της στοιχειώδους λογικής και ψυχραιμίας από ανθρώπους που κάποτε ήταν παραδείγματα προς μίμηση και κατάντησαν απολογητές των τριπρο-φλαμπουρο-καμένων.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα με προβληματίζει αυτή η εμμονή ορισμένων - φοβάμαι πως είναι μάλλον προϊόν απελπισίας.

      Διαγραφή
    2. Αυτό θα έπρεπε να είναι θέμα για συζήτηση! Πώς στην ευχή συμβαίνει ακόμη και στοχαστικοί άνθρωποι να ενδίδουν στη μισαλλοδοξία, το φανατισμό και στην απολογητική βία!!! Είναι να τρελαίνεσαι! Ακόμη και τον Ψυχογιό περάσανε γενεές δεκατέσσερις με στόχο το βιβλίο του για τη Πολιτική Βία στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  18. Η επιμονή μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας να αρνείται να αποδεχθεί και να εξηγήσει την πραγματικότητα δια της λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το κάνει αυτό που λες, Unknown; Μήπως πολλοί και σοβαροί λόγοι εναντίον της συντρέχουν;

      Διαγραφή
  19. Εμμέσως όλοι πάθαμε ζημιές. Και χρήματα χάσαμε και οι περιουσίες μας απαξιώθηκαν και δικούς μας ανθρώπους είδαμε και βλέπουμε να καταστρέφονται και απελπισμένοι είμαστε. Αλλά δεν πήραμε τον εύκολο δρόμο τού να συνταχθούμε με τους μεν ή του δε μνηστήρες της εξουσίας και να στηρίξουμε τις ψευτιές των εμπορευομένων ελπίδας προς άγραν εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαστε λοιπόν δυσκολόδρομοι. Δυσκολοδρομίτες. Το λέει και ο Καρυωτάκης:

      Οἱ ὑπάλληλοι ὅλοι λιώνουν καὶ τελειώνουν
      σὰν στῆλες δυὸ δυὸ μὲς στὰ γραφεῖα.
      (Ἠλεκτρολόγοι θά ῾ναι ἡ Πολιτεία
      κι ὁ Θάνατος, ποὺ τοὺς ἀνανεώνουν.)

      Κάθονται στὶς καρέκλες, μουτζουρώνουν
      ἀθῷα λευκὰ χαρτιά, χωρὶς αἰτία.
      «Σὺν τῇ παρούσῃ ἀλληλογραφίᾳ
      ἔχομεν τὴν τιμήν» διαβεβαιώνουν.

      Καὶ μονάχα ἡ τιμὴ τοὺς ἀπομένει,
      ὅταν ἀνηφορίζουμε τοὺς δρόμους,
      τὸ βράδυ στὸ ὀχτώ, σὰν κορντισμένοι

      Παίρνουν κάστανα, σκέπτονται τοὺς νόμους,
      σκέπτονται τὸ συνάλλαγμα, τοὺς ὤμους
      σηκώνοντας οἱ ὑπάλληλοι οἱ καημένοι.

      Διαγραφή
  20. @poplar
    Ποιος είπε ότι όλα πήγαιναν καλά πριν μας κυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας; Αν δεν κάνω λάθος μόνο ο κύριος Σαμαράς μπορεί να το είπε, το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος είναι η απόλυτη καταστροφή, ανίδεος, απαίδευτος, δογματικός. Το μόνο που κάνει είναι διορίζει συνέχεια συγγενείς και φίλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη - μιλάτε για τον Σαμαρά ή για τον Τσίπρα; Μέχρι το "ανίδεος και απαίδευτος" πίστευα το πρώτο - αλλά οι διορισμοί μάλλον παραπέμπουν στον δεύτερο.

      Διαγραφή
  21. Πολύ μονόπλευρα είναι τα σχόλια. Εμείς δεν είμαστε αντιπροσωπευτικοί - ή έτσι σκέπτεται η πλειοψηφία; Αναρωτιέμαι αν θα βρεθεί εδώ κάποιος να υπερασπιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Γενικά όποτε ακούσω γνώμη θετική δεν αποτελείται από επιχειρήματα παρά μόνο από δικαιολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=ghS6Ai2Lqo0&sns=fb

      ΙΔΟΥ: χορταστικός ..."αντίλογος" απο Τσίπρα-Καμμένο κλπ.

      Διαγραφή
  22. Με ενοχλησε περισσοτερο η 'καθεστωτική' νοοτροπια. Δεν το περιμενα να πω την αληθεια. Αριστερα , εκσυγχρονισμος και κρατος εξακολουθουν να ειναι ζητουμενα για την ημεδαπη αριστερα. Με ενοχλησε κι η αντιπολιτευση (η ευρωπαικη κατα τα αλλα) αυτον τον ενα χρονο. Κι εκει παρατηρησα στασιμοτητα, ελλειψη τολμης, ελλειψη στοιχειωδους διαλογου. Να σωσουμε το χωραφακι μας ηταν ο καθε χωρος...Και να'μαστε ετοιμοι να σας 'σωσουμε' οταν φθαρουν οι Συριζανελ με προγραμμα που ουδείς καταλαβε η ειδε ποτε.Αυτα τα μελαγχολικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 'Ενας χρόνος λαικής αντίστασης ενάντια στη γερμανική λαιλαπα και στο ξεπούλημα των πετρελαιων του αιγαίου, ιονίου και αμβρακικου κόλπου. 'Ενας χρόνος αντίστασης ενάντιον της μείωσης συντάξεων και μισθών δημοσίου και ΝΠΙΔ. 'Ενας ακόμα χρόνος τιμωρίας των ελευθέρων επαγγελματιών που άρμεξαν 40 χρόνια τώρα την αγελάδα που λέγεται Ελλάδα. 'Ενας χρόνος που οι ουρανοί μας είναι ελεύθεροι από ψεκαστικά. Ένας χρόνος πριν αρχίσει η ανακούφιση, δηλ. η αύξηση συντάξεων και μισθών του δημοοσίου μαζί με μείωση της ανεργίας με τις προσλήψεις στο δημόσιο.

    civil (υπάλληλος ΝΠΙΔ με κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα 15ετίας, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του που δύσκολα θα μπορέσει να τα βολέψει στο ίδιο ΝΠΙΔ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συγγνώμη, το κυριότερο. 'Ενας χρόνος αφότου η δεύτερη γυαλιστερότερη ελληνική καράφλα στην Ιστορία (μετά από εκείνη του Τέλλη Σαββάλας (?)θάμπωσε την ανθρωπότητα αντανακλώντας το ιερό φως των Ελ

    civil (σαλταρισμένος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τι να πρωτογράψεις και για ποιόν!
    Με αυτό το τσίρκο που μας κυβερνά, θα μπορούσαμε να είχαμε προσποριστεί άφθονο γέλιο, αν δεν ήμαστε πολίτες αυτής της Χώρας. Δυστυχώς η ζημιά που έκαναν και κάνουν είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε παρά μόνο να κλάψουμε. Ο χαρακτηρισμός Μπανανία για μια χώρα με τέτοιο υπουργικό συμβούλιο, φαντάζει άκρως κολακευτικός. Από ότι γράφουν οι εφημερίδες μέχρι και πραξικόπημα δοκίμασαν να κάνουν αλλά έχουν τέτοια παρωδία οργάνωσης και πανσπερμία ιδεολογημάτων, που δεν το κατάφεραν. Τελικά φοβήθηκαν τις συνέπειες ευτυχώς.
    Σαν σήμερα το 1965 πέθανε ο Ουίνστων Τσώρτσιλλ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Το 1944 μας έσωσε. Θυμάμαι τους χαρακτηρισμούς του Κύρκου, λίγο πριν πεθάνει, για την αξία αυτών που θα μας κυβερνούσαν τότε αν κέρδιζε η αριστερά . Αυτοί εδώ είναι ανάλογης αξίας αν όχι χειρότερης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είσαστε πολίτες αυτής της χώρας. Πρεζάκια στην ιδεολογία πάσης υποταγής είσαστε.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  26. Αναρωτιέμαι χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να αντιληφθεί κανείς ότι η χωρα είναι προτεκτοράτο και δεν έχει σημασία αν η μαριονέτα λέγεται τσιπρας, σαμαρας η γαπ;

    Ο Βαρουφάκης είπε στον παπαχελά ότι ο υπουργός οικονομικών δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου στη γραμματεία εσόδων διότι υπάγεται απευθείας στους δανειστές, πόσο πιο απλά να το πει, η βουλή είναι ένας θίασος με μαριονέτες που παριστάνουν ότι κυβερνούν, ας φέρουμε μόνιμα τον τόμσεν και τη βερκουλέσκου να τελειώνει το παραμύθι, να μην πληρώνουμε και βουλευτές τζάμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελούμε υπό κατοχή. Συνερχόμαστε σιγά σιγά και θα τους χουγιάξουμε. Θα κάνουμε πατρίδα επιτέλους αυτή τη χώρα. Ας λένε.

      Διαγραφή
  27. Αν έχετε δίκιο, το ερώτημα είναι γιατί η χώρα έγινε προτεκτοράτο; Κι άλλες χώρες είναι μικρές και χωρίς μεγάλους πόρους - αλλά παραμένουν κύριες της τύχης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Δημου σας το ξαναέγραψα χώρα που δεν έχει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία της κεντρικής της τράπεζας, είναι εξ ορισμού προτεκτοράτο.

      Ούτε εν τω Κεντρικω Καταστηματι, ούτε εν τοις Υποκαταστημασιν αυτής, δικαιούται Αντιπρόσωπος του Δημοσίου να ερευνά τα βιβλία της Τραπέζης.

      Αυτά τα γράφει το καταστατικό της τράπεζας ελλάδος, κράτος εν κράτει μέσα στην Ελλάδα, το κράτος δεν επιτρέπεται να ασκεί έλεγχο στην κεντρική του τραπεζα, κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τον ελέφαντα στο σαλόνι, δουλευόμαστε μεταξύ μας.

      Διαγραφή
    2. Τα έχετε ξαναγράψει αυτά - όπως και το ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει στους ...Ρότσιλντ. (Οι οποίοι έχουν πάψει από χρόνια να είναι τραπεζίτες και έγιναν σύμβουλοι επιχειρήσεων). Μετά την ένταξη στο ευρώ η ΤΤΕ έπαψε να έχει τη νομισματική πολιτική και ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στης οποίας το δίκτυο ανήκει.

      Διαγραφή
    3. Διοτι περαν προιοντος, εχουν ψηφοφορους που καταλαβαινουν το καλο της χωρας τους, πολιτικους-managers και πλανα δεκαετιων. Εμεις δεν εχουμε τιποτε απο τα τεσσερα.

      Διαγραφή
    4. Οι οποίοι έχουν πάψει από χρόνια να είναι τραπεζίτες και έγιναν σύμβουλοι επιχειρήσεων

      Μήπως μπορείτε να μας δώσετε και τις αποδείξεις ότι δεν είναι πλέον τραπεζίτες;

      Το περίεργο είναι ότι μέλη της οικογένειας δίνουν συνεντεύξεις και επιμένουν ότι η οικογένεια διαθέτει τράπεζες, εμφανιζόμενοι ως δυναστεία γερμανοεβραίων τραπεζιτών.

      Η βαρόνη σαρλοτ ντε ροτσιλντ μάλιστα σε συνεντευξη της σε ελληνική εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι ως σοπράνο δίνει λέει και συναυλίες για τους πελάτες της τράπεζας.

      Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές δίνω ορισμένα ρεσιτάλ για πελάτες της τράπεζας.Τα αδέλφια μου,πάλι,ή τα ξαδέλφια μου που ασχολούνται με την τράπεζα, συχνά βρίσκονται σε επαφή με κυβερνήσεις κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προσπαθούν να βρουν λύσεις.Διατηρούμε χαμηλό προφίλ και η δουλειά προχωρεί».

      Να υποθέσουμε ότι απο μεγαλομανία ισχυρίζεται η βαρόνη ότι η οικογένεια διαθέτει τράπεζες οι οποίες μάλιστα βρίσκονται σε επαφή με κυβερνήσεις κράτων.

      Οπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Κούρκουλος, όχι άλλο κάρβουνο.

      http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=382786

      Διαγραφή
    5. Τι να πω. Η Βαρόνη ως στοιχείο. Πολύ σημαντικές αποδείξεις... Άραγε τα ξέρει αυτά ο Ντράγκι που ελέγχει όλες τις κεντρικές τράπεζες;

      Διαγραφή
    6. Εσείς ισχυριστήκατε ότι οι ρότσιλντ έχουν αποσυρθεί απο τον τραπεζικό τομέα. Απόδειξη δεν προσκομίσατε αλλά δεν σας αρέσει η βαρόνη. Κάποιος ξέχασε να την ενημερώσει την καημένη ότι δεν έχουν πλέον τράπεζες.

      Μήπως μπορείτε να μου λύσετε μία άλλη απορία; Επανειλημμένα έλληνες βουλευτές έχουν ζητήσει να κατατεθεί το μετοχολόγιο της τράπεζας της ελλάδος, και ο εκάστοτε διοικητής της αρνείται να το εμφανίσει, δεν απαντάει καν.

      Έχετε κάποια εξήγηση για αυτό;

      Διαγραφή
    7. Δεν το λέω εγώ το λένε οι ίδιοι οι Ρότσιλντ. Δείτε εδώ: https://www.rothschild.com/

      Διαγραφή
    8. Εντάξει αφού το δηλώνουν οι ίδιοι έτσι θα είναι. Για να χρησιμοποιήσω τη φρασεολογία σας "οι ρότσιλντ ως στοιχείο". Πολύ σημαντικές αποδείξεις.

      Το πρόβλημα όμως παραμένει, η τράπεζα ελλάδος δεν ανήκει στο κράτος, είναι ιδιωτική εταιρία.

      Γιατί ο διοικητής της, αρνείται να ενημερώσει τους έλληνες βουλευτές ποιος έχει την πλειοψηφία των μετοχών της τράπεζας;

      Τι θέλει να κρύψει;

      Εξ όνυχος τον Λέοντα λεγαν οι παλιοί, εδώ δεν έχουμε απλό νυχάκι όλη την πατούσα έχουμε. Και να μαζέψουν και τη βαρόνη γιατί είναι μαρτυριάρα.

      Διαγραφή
    9. @Nikos Dimou
      2016-01-24 19:23:05+00:00

      > Δεν το λέω εγώ το λένε οι ίδιοι οι Ρότσιλντ. Δείτε εδώ.

      Δεν έχουν αποσυρθεί τελείως: Merchant banking, Banking. Μάλλον όμως έχουν ρίξει το βάρος των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων σ' άλλους τομείς. Τους έβλαψε φαίνεται που αντί να επεκταθούν εγκαίρως στο Νέο Κόσμο, παρέμειναν αγκιστρωμένοι στον Παλαιό.

      Διαγραφή
    10. Λύκε με "μάλλον" και με "φαίνεται" δεν πορεύονται οι ορθολογιστές.

      Φαντάσου τώρα να μάθαινες ότι και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα (ιδιωτική και αυτή), όπως και η federal reserve (επίσης ιδιωτική), έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη.

      Ναι αυτόν που έχει αποσυρθεί απο τον τραπεζικό τομέα..

      Διαγραφή
    11. Έτσι λοιπόν βαθμιαία φτάσαμε στους "7 σοφούς της Σιών" που κυβερνούν τον κόσμο. Ένας από αυτούς θα είναι και ο (Εβραίος φυσικά) τραπεζίτης στον οποίον ανήκουν όλες οι κεντρικές τράπεζες της υφηλίου...

      Διαγραφή
    12. Αυτά με τους 7 σοφούς είναι δικές σας προσθήκες, λόγω ανεπαρκούς επιχειρηματολογίας.

      Σας ρώτησα πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

      Πρώτον πως νοείται το κράτος να μην έχει κάνενα δικαίωμα ελέγχου στην κεντρική του τράπεζα.

      Δεύτερον αφού το κρατος δεν έχει δικαίωμα ελέγχου, ποιός ελέγχει την τράπεζα.

      Τριτον γιατί ο εκάστοτε διοικητής της κράταει ως επτασφράγιστο μυστικό τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας.

      Κε Δήμου σε γηπεδική διάλεκτο αυτό με τους 7 σοφούς λέγεται πετάω τη μπάλα στην εξέδρα.

      Διαγραφή
    13. Ε καλά, τώρα αποκορυφώθηκε η παράνοια.

      Ξεκινήσατε με το ερώτημα σε ποιόν ανήκει η ΤΤΕ.

      Προαφανώς ανήκει στους μετόχους της. Ένας από αυτούς είμαι και εγώ και ξέρω και πολλούς άλλους.Οι μετοχές της πωλούνται και αγοράζονται στο χρηματιστήριο.

      Δηλώσατε ότι κρατιέται κρυφό το μετοχολόγιο. Αυτό συμβαίνει σε κάθε ανώνυμη εταιρία (γι αυτό και "Ανώνυμη").

      Από κει και πέρα διατυπώσατε την άποψη ότι αυτό είναι ύποπτο και ότι στην πραγματικότητα η ΤΤΕ ανήκει στους Ρότσιλντ.

      Όταν έγραψα ότι πλέον ανήκει στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ελέγχεται από αυτήν - μας είπατε ότι και η ΕΚΤ αλλα και η FED ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη "αυτόν που έχει αποσυρθεί" δηλαδή τον Ρότσιλντ.

      Δεν νομίζω πως τέτοιες απόψεις είναι άξιες άλλων σχολίων.

      Διαγραφή
    14. Κύριε Δήμου, δεν πιστεύω στους 7 σοφούς, αλλά η αντιμετώπιση σας προς τον ακοινωνητο δεν είναι αντάξια ενός ορθολογιστη. Οι αγαπημένοι σας Γερμανοί επιβάλλουν διά νόμου την δημοσίευση των μεγαλομετόχων (γερμανική βικι, λήμμα Publizitätspflicht) προβλέποντας μάλιστα βαρύτατες ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται (αποκλεισμός απο το Χρηματιστήριο εντός 20 ημερών). Ουτε ο ακοινωνητος ουτε εγω μπορουμε να βρούμε οπουδήποτε μια δημοσιευμένη λίστα μεγαλομετόχων της ΤΤΕ. Αν μπορείτε να βρείτε εσείς μία, παρακαλώ να μας την δείξετε. Εκτός αν θελουμε να πιστεύουμε οτι η ΤΤΕ δεν έχει μεγαλομετόχους, οποτε ναι, οι 7 Σοφοι και ο Αη Βασίλης οντως υπάρχουν.

      Διαγραφή
    15. Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση. Ο "Ακοινώνητος" κατέληξε στο συμπέρασμα πως και η ΤΤΕ και η ΕΚΤ και η FED ανήκουν στους Ρότσιλντ!

      Το αν νόμιμα η παράνομα ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης δεν κοινοποιεί το μετοχολόγιο του είναι κάτι που δεν το γνωρίζω - δεν έχω τις ειδικές γνώσεις. Το συμπέρασμα όμως που εξάγεται από αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανήκουν σε ένα ιδιώτη είναι παράλογο.

      Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω.

      Διαγραφή
    16. Τα λεφτά και οι φλυαρίες
      -------------------------

      Αυτές οι θεωρίες περί τραπεζιτών κλπ αρμόζουν στους ιδεολόγους του απομονωτισμού που μέχρι πρότινος είχαν ως πρότυπα την Κούβα και το Ιράν (που μετάνιωσαν και ξύπνησαν) και την σταθερά... εθνικά υπερήφανη Βόρειο Κορέα που συνεχίζει πιστή στα ιδανικά του λαφαζάνη.

      Μα δεν καταλαβαίνετε, ρε παιδιά, ότι δεν έχουμε λεφτά; Και ότι αν δεν έχεις λεφτά, θα πρέπει να ζητήσεις δανεικά; Κι ότι αν δεν έχεις μυαλό και πάρεις τα δανεικά και τα φας, θα σε σκατοψυχάνε τα παιδιά σου και τα δισεγγονά σου; Τόσο δύσκολο είναι;

      Και όταν φας τα δανεικά και βγεις ξανά στον πηγαιμό για... νέα δανεικά, δεν θα σου ξαναδώσει κανείς, επειδή είσαι αναξιόπιστος, κι αν επιμείνεις, θα σου ζητήσει εγγυήσεις και δεσμεύσεις;

      Αυτά συμβαίνουν εδώ και αιώνες στον αληθινό κόσμο. Ετσι δουλεύει η οικονομία, με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Και σ΄όποιον αρέσει!

      Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια. Εμείς τι έχουμε; Ούτε καν... αυτά που νομίζουμε.

      Και καθότανε ο Βαρουφάκης και βασάνιζε τους ομολόγους του με θεωρίες. Ρε, έχεις λεφτά; Πες ό,τι θες. Δεν έχεις; Κάτσε και σκάσε και πες κι ευχαριστώ που σε ελεήσανε και δεν σε αφήσανε να γίνεις Αλβανία πριν την ώρα σου. Γιατί έτσι όπως πάνε, είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε Αλβανία με τόνο!

      Μετά τιμής,
      Κάπα

      Διαγραφή
    17. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι αποδέχεστε ως φυσιολογικό να ανήκει σε ιδιώτες η τράπεζα ελλάδος και να μην ξέρουμε και ποιοι είναι.

      Δεν σας απασχολεί καθόλου το πως μπορεί μια ανώνυμη εταιρία με το 92% των μετόχων αγνώστου πατρότητας να χαράσσει την νομισματική πολιτική, να κατέχει και να διαχειρίζεται το χρηματικό πλούτο της χώρας, και επιπλέον να ασκεί την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και να ενεργεί ως ταμίας και εντολοδόχος του Ελληνικού Δημοσίου.

      Πώς είναι δυνατόν η αμφίεση ως κρατικού φορέα, ενός κατεξοχήν ιδιωτικού οργανισμού, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε ιδιωτικά κεφάλαια καλυμμένα με τον μανδύα της μυστικότητας, να φροντίζει για το δημόσιο συμφέρον;

      Εάν το συμφέρον των μετόχων είναι άλλο απο το συμφέρον του δημοσίου ποιου το συμφέρον θα προασπίσει η τράπεζα το συμφέρον του δημοσίου;

      Σε ότι δε αφορά την παράνοια θα έλεγα να κρατήσετε μικρό καλάθι.

      Διαγραφή
    18. Προσποιειστε οτι η ΤΤΕ είναι μια τυχαία ιδ. εταιρεία. Κατι σαν τα Λιντλ π.χ. Αν θελετε να αφήνετε την νομισματικη πολιτικη του κρατους σας σε εναν αγνωστο (το αν αυτος λεγεται ροτσιλντ η καραμητρος ειναι αφιαφορο) τότε είστε αξιοι της τυχης σας. Και τιποτα δεν εμποδιζει τον - οποιο - ροτσιλντ να δηλωνει "μη τραπεζιτης" και ταυτοχρονα να ελεγχει σαν μεγαλομετοχος τις 10 μεγαλυτερες ευρωπαϊκες τραπεζες.
      Κακες μεν οι θεωριες συνωμοσιας αλλά και το αυτοπαραμυθιασμα δεν παει πισω.

      Διαγραφή
    19. @ακοινώνητος
      2016-01-25 04:20:55+00:00

      > Λύκε με "μάλλον" και με "φαίνεται" δεν πορεύονται οι ορθολογιστές.

      Αλλά;

      Διαγραφή
  28. Το οτι ο Ιταλος Αλαφουζος,απο το Ιταλονησι " Σαντορινη " χρησιμοποιει εναν αναρχοκομμουνιστη ,τον αρβανιτη Μποτση,
    δειχνει την ιδεολογικη φτωχεια της " Δεξιας "...

    Δεν θα σταθω στον " 1 χρονο Αριστερα " ,αλλα στη μεγαλυτερη εικονα...

    Στην Ψ/ κωσταινα ,οπως & σε ολη τη Γρια Ηπειρο,
    εχει πεσει εδω & 10ετιες η Σιδερενια Κουρτινα του σοσιαλισμου.
    Παιδεια ,Υγεια ,ασφαλιση ,η μιση οικονομια
    & μαλιστα το καλυτερο μισο ,το " φιλετο " ,
    ανηκει στο " κρατος " / Δημοσιο.

    Δηλ στα χερια των σοσιαλιστων &
    του...Υπουργειου Αντιπολιτευσης ,
    των .." Δεξιων " κομματων...

    Στην ΕΕ δεν υπαρχει " Δεξια ",
    δεν υπαρχει καπιταλιστικο κομμα .
    Υπαρχουν..." δεξιοι σοσιαλιστες ".

    Οταν .. κουραζονται να ανεβαζουν τους φορους οι αριστεροι,
    τοτε ...αναλαμβανουν οι... " Δεξιοι " να τους ανεβασουν...

    Οι σοσιαλες στη Γερμανια πηγαν το ΦΠΑ απο 14% στο 16%...
    Μετα ανελαβε.. το Πραμα ( the Thing..) & το πηγε.. στο 18%.

    Τωρα ,με καποιο προσχημα (ισως τους προσφυγες) θα το πανε στο 20%.

    Η Ψ/ κωσταινα γινεται πλεoν μια μικρoγραφια & καρικατουρα της ΕΕ.
    Ολα τα κομματα ειναι σοσιαλιστικα.

    Με την ιδιαιτερoτητα οτι εδω ,ολα ειναι & μυθολογικα φασιστικα,
    στην κοσμοθεωρiα του ελληνισμου...

    Οτι ειναι αρχαιοι Ελληνες,,ανωτερη ρατσα
    &
    ολοι οι αλλοι λαοι ειναι κατωτεροι & ζωα...

    Γι αυτο & πιστευουν στο σλογκαν...
    " Δεν χρωστουν οι... " Ελληνες " στους ξενους ,
    οι ξενοι χρωστουν στους .. " Ελληνες "..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μονόπλευρα τα σχόλια; Μα μονόπλευρη είναι η πραγματικότητα. Μονόχρωμη μάλλον. Μαύρη.

    Εγώ είμαι αριστερός. Θέλω να υπάρχει ένα σοβαρό αριστερό κόμμα στην Ελλάδα και ένα σοβαρό φιλελεύθερο. (Το έχω αναφέρει, αναλυτικά, και σε άλλο μου σχόλιο. Επίσης, γι αυτό θεωρώ ότι η ήττα της Αριστεράς θα έπρεπε να είναι δράμα για τον καθένα, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.)

    Και δυστυχώς, με τον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερά στην Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, μια τουλάχιστον δεκαετία και κάθε κύρος, κάθε αίσθηση ελπίδας. Απαξιώθηκε το μισό του πολιτικού συστήματος – και αυτό το μέρος που ποτέ δεν είχε κυβερνήσει. (Κάποιοι θα πουν ότι η Αριστερά κυβερνούσε στην Ελλάδα ανέκαθεν σαν ιδεολογία. Θα απαντήσω ότι το ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστές του ήταν τόσο αριστερά όσο φιλελεύθερη ήταν η ΝΔ.)

    Σαν αριστερός, αυτό λοιπόν είναι το μεγαλύτερο δράμα του τελευταίου χρόνου. Η απαξίωση της Αριστεράς. Οι υποτιθέμενοι εναλλακτικοί των μέχρι τώρα λαμογιών, αποδείχτηκαν μικρότεροι των περιστάσεων, ερασιτέχνες, ανίδεοι και πιο λαϊκιστές από τους προηγούμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν είσαι και αριστερός...μας πρέπει ευρώ ή εθνικό νόμισμα;...μας πρέπει διαγραφή του χρέους ή εξυπηρέτηση; Τι πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε. Όχι αερολογίες.

      Διαγραφή
    2. @Yannis H
      2016-01-24 17:16:16+00:00

      > (Κάποιοι θα πουν ότι η Αριστερά κυβερνούσε στην Ελλάδα ανέκαθεν σαν ιδεολογία. Θα απαντήσω ότι το ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστές του ήταν τόσο αριστερά όσο φιλελεύθερη ήταν η ΝΔ.)

      Μιλάμε για ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Δεν ξέρω αν το ΠαΣοΚ κι οι συνδικαλιστές ήταν αριστεροί, αλλά το ΚΚΕ κι ο ΣυΡιζΑ είναι. (Αν ούτε κι αυτοί είναι, ποιος είναι;).

      Διαγραφή
    3. Anonymous, κοντόφθαλμα διλήμματα. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι αριστερός ή δεξιός για να μην θέλει να αυτοκτονήσει. Το να πάμε έτσι απλά σε εθνικό νόμισμα θα ισοδυναμούσε με βουτιά από τον εκατοστό όροφο χωρίς αλεξίπτωτο. Το να πούμε απλά ‘δεν πληρώνω’ θα ισοδυναμούσε με αποπομπή από τα δυτικό κόσμο. Το ευρωπαϊκό σύστημα χρειάζεται ανασυγκρότηση – αλλά είναι καλύτερο να είμαστε μέσα σε αυτό, ακόμα και εάν καταρρεύσει, την στιγμή που θα καταρρεύσει, παρά μόνοι στο πέλαγο με βάρκα ένα (αριστερό ή δεξιό) άδειο πουκάμισο που θα το λέμε ‘εθνική περηφάνια’.

      Stepenwolf, προσέχω να χρησιμοποιώ το επίθετο ‘σοβαρό’ ή ‘σωστό’ πριν την φράση ‘αριστερό κόμμα. Η σταλινικική αριστερά του ΚΚΕ και η παλαβή του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς δεν είναι ούτε σοβαροί ούτε σωστοί.

      Όπως οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ ανήκουν, με τον γενικό όρο, στη ‘δεξιά’. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, ζητώ ένα ‘σοβαρό δεξιό κόμμα’ στο πολιτικό μας σύστημα

      Με ρωτάς ποιοι είναι λοιπόν αριστεροί τέλος πάντων στην Ελλάδα. Με την δική μου έννοια, είναι απλό: κανένας. Ούτε και δεξιοί.

      Διαγραφή
  30. http://www.kathimerini.gr/846877/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-dhmhtrh-xantzopoyloy-240116 - δε θα μπορουσα να περιγραψω καλυτερα τι με ενοχλησε τον εναν χρονο ΣΥΡΙΖΑ(ΝΕΛ).
    Τι με εντυπωσιασε (ασχημα φυσικα): το τι ρεμαλια πασας αποχρωσης ειχε & εχει αυτος ο τοπος κι εκαναν - και κανουν- τα χιλια μυρια πισω απο την πλατη μας και τι -καθε τυπου- ασυλιας χαιρουν... Πραγματικα ενας λαος απυθμενα διεφθαρμενος και μια εξουσια ακομη χειροτερη, που εχουν καταργησει προσχηματα, εχουν φτασει στο απροχωρητο κι ομως συνεχιζουν ακαθεκτοι!
    Ενα μονο μου εμεινε ως θετικο, οτι καποιοι -λιγοι αλλα απο την καρδια τους- κι εδω και στην "πρωτη γραμμη", εστρεξαν στους "πνιγμενους", να σωσουν οποιον σωζεται, no ifs or buts, και αλλοι τοσοι να δωσουν ο,τι υλικη βοηθεια μπορουσαν.
    Ειναι η χρονια που πλεον καταργηθηκε καθε δικαιολογια "δεν ηξερα". Κι αυτο που λενε οτι αν για το Παρισι κρατησαμε ενος λεπτου σιγη, για τη Συρια (και ολες τις βομβαρδιζομενες μεχρις εσχατων χωρες, οπου και απ'οποιον), θα πρεπει να βγαλουμε τον παγκοσμιο σκασμο για τα επομενα 30 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αναμενόμενο, αλλά πολύ ενοχλητικό, το να νομίσει ο Βαρουφάκης, ότι χαζέψαμε τελείως και θα φέρουμε IOU, για να βοηθήσουμε, με τον μέχρι θανάτου εξευτελισμό μας, τις κερδοσκοπίες του αφεντικού του, του Σόρος. Για όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη φορά, απλώς για να διώξουν τον Σαμαρά, και κατάλαβαν τον ρόλο του Γιάνη, έτσι πρέπει να είναι, λογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τι να πρωτοπώ, όταν ρωτάτε τί μας ενόχλησε την τελευταία χρονιά, της "πρωτη φορά αριστερά " κυβέρνησης. Μα η ολη εικόνα της χώρας μας. Ξεκινώντας από τους γελοίους, στην πλειοψηφία τους, ανθρώπους που μας κυβερνούν, και εννοώ όχι μόνο την χαμηλή τους ποιότητα αλλά και την ...ηχητική και όπτική παρουσία τους. Ορισμένοι ξεχωρίζουν, πόσοι όμως?
    Η εικόνα της παρακμής είναι παντού διάχυτη, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία , όπου ο ασθενής πρέπει να φέρνει μαζί του κουβέρτες και φάρμακα ( το έζησα προσωπικά ), πράγμα που δεν γινόταν στον ίδιο βαθμό προηγουμένως, προχωρώντας στην παιδεία ,'οπου ό'τι δεν κάνουν οι συλλογοι γονέων απλώς δεν γίνεται(Μακάρι ο Αντώνης ο Λιάκος να καταφέρει να περάσει κάποες από τις ιδέες του) και φθάνοντας στην τραγική εικόνα των κλειστών επιχειρήσεων που δίνουν στις πόλεις όψη βομβαρδισμένου τοπείου.
    Δεν λέω ότι για όλα φταίει το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελείωσε ωτόσο ότι είχαν αρχίσει να καταστρέφουν οι προηγούμενοι.
    Τι ελπίζω από την νέα χρονιά (αν ελπίζω κάτι) ? Να υπάρξει μια συννενόηση ανάμεσα στους λογικούς πολιτικούς αυτής της χώρας και να πάψουν οι βουλευτες να υπολογίζουν μόνο το ατομικό (προσωπικό και πολιτικό )συμφέρον τους . Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει μέλλον για κανέναν μας . Οσοι δεν μπορέσουμε να φύγουμε στο εξωτερικό θα μείνουμε εδώ για να παρακολουθήσουμε το ...ηρωικό τέλος της πατρίδας μας .
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Για μένα το σημαντικότερο γεγονός ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η δυναμική του ΟΧΙ με εξέπληξε, κατάλαβα ότι η Ελληνική κοινωνία είναι πλέον ριζοστικοποιημένη. Ο σκληρός λαικισμός που ανατράφηκε από τον Ανδρέα, ανδρώθηκε με τον Κώστα, προτιμά πλέον την καταστροφή από την αποδοχή της πραγματικότητας : ότι δηλαδή το greek dream, η διασφάλιση μιας αιώνιας αργομισθίας είναι μια ουτοπία. 60 - 40 μετρηθήκαμε.

    Το γεγονός ότι ο Τσίπρας την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά αποφάσισε να μην απασφαλίσει, και ουσιαστικά να συστρατευτεί με το 40% είναι δευτερεύον: το 60% είναι εδώ και περιμένει τον επόμενο λαικιστή για να ακολουθήσει. Το 60% θα δυναμιτίσει την όποια προσπάθεια επίλυσης του ασφαλιστικού, και πιστεύω ότι τελικά θα γίνει αυτό το οποίο βαθιά μέσα του θέλει : μια άτακτη χρεοκοπία. Ελπίζω να διαψευσθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς (για όλους μας) θα συμφωνήσω μαζί σας.

      Διαγραφή
    2. Είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος. Θεωρώ το 40% συνειδητοποιημένο, το οποίο ψήφισε ΝΑΙ έχοντας υποστεί ζημίες και έχοντας κάνει θυσίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το 60% του ΟΧΙ είναι ένα σύμφυρμα από ακραία και αντίθετα κόμματα, ψεκασμένους, ΣΥΡΙΖΑ, και κάποιους άλλους, οι οποίοι πιστεύουν άκριτα ότι το ΟΧΙ είναι ηρωικό κάθε φορά και εξασφαλίζει την "αξιοπρέπεια" και την ανεξαρτησία ενώ κρύβει κινδύνους που εγκυμονούν το αντίθετο. Πιστεύω δηλαδή ότι στο 40% μπορεί να επενδύσει κανείς ενώ στο 60% πολύ δυσκολότερα. Και να μην ξεχνάμε πόσο διφορούμενες και παραπλανητικές ήταν οι ερωτήσεις του δημοψηφίσματος.

      Διαγραφή
    3. Το 40% ποιο συνειδητοποιημένο?
      Αν θυμάμαι από τα συλλαλητήρια αυτό του "ΟΧΙ" είχε περισσότερο πάθος, περισσότερο κόσμο και μάλιστα νέους.

      Πλέον η κοινωνία μας έχει περιχαρακωθεί. Όσοι έχουν κάποιες καλές δουλειές συνήθως κάνουν παρέα με ανθρώπους που τους μοιάζουν και αδυνατούν να κατανοήσουν τι γίνεται έξω από το κύκλο τους. Βασικά τρέμουν μην χάσουν τα κεκτημένα. Όμως όσο η οικονομία καταρρέει τόσο πληθαίνουν οι άνεργοι, οι οργισμένοι αυτοί που είναι έτοιμη να υποστηρίξουν την ποιο τρελή λύση, να ακολουθήσουν τον τυχοδιώκτη που θα τάξει τα περισσότερα.

      Ο Τσίπρας ήταν οι ποιο ξεδιάντροπος, απέτυχε, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλοι .

      Αυτή τη στιγμή του μπλοκ του ΝΑΙ ηγείται ο Μητσοτάκης. Πιθανότατα να ενισχυθεί πρόσκαιρα η θέση του από την επικείμενη κατάρρευση του Τσίπρα. Αυτό είναι μεν αναγκαία συνθήκη αλλά όχι και ικανή για να βγούμε από αυτό το σπιράλ κατάρρευσης. Το βασικό είναι να καταφέρει να προσφέρει σε όλους αυτούς τους απελπισμένους μια προοπτική. Αν περιοριστεί στον καταγγελτικό λόγο, οι νίκη του θα είναι προσωρινή, το "ΟΧΙ", παντοδύναμο τρεφόμενο από την τυφλή απελπισία και οργή θα καταπιεί τα πάντα.

      Διαγραφή
    4. Συνειδητοποιημένο εννοώ ότι έχουν υποστεί θυσίες αλλά παρά την μείωση των εισοδημάτων τους και την αξία των όποιων περιουσιών τους έχουν καταλάβει πως η λύση είναι μέσα στην Ευρώπη και το Ευρώ, και ότι την κρίση δεν την έφερε η τρόϊκα αλλά αντιθέτως. Τα κενά και τα προβλήματα της Ελλ. κοινωνίας είχαν γίνει αντιληπτά σε πολλούς και τα ετόνιζαν πριν από την κρίση. Το πάθος των οπαδών του ΟΧΙ δεν μου λέει τίποτα. Δείχνει συναίσθημα και απερισκεψία. Αυτοί που ζητωκραυγάζουν με πάθος είναι οι ίδιοι που θα φωνάζουν άρον άρον σταύρωσον... Στο ΟΧΙ υπάρχουν ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Χ.Α. ΣΥΡΙΖΑ, Λαφαζάνηδες, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί. Αυτοί είναι πιο δύσκολο να συνεννοηθούν από ότι το 40%, που τουλάχιστον ξέρει τι προτεραιότητα έχει, ανεξαρτήτως κόμματος που ψηφίζει.Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος φυσικά. Απλώς εκφράζω την σπουδαιότητα ενός χαρακτηριστικού παράγοντα. Τον Μητσοτάκη τον ψήφισαν πολλοί μη παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ. Αντιθέτως τα λούμπεν στοιχεία της ΝΔ πήγαν προς ΑΝΕΛ και ΧΑ (και προς το ΟΧΙ).

      Διαγραφή
    5. Τι είναι το συναίσθημα, Dion.M.;

      Διαγραφή
    6. Θα το περιγράψω αφαιρετικά. Είναι αυτό το οποίο πρέπει να έπεται της λογικής. "Πρέπει πρώτα με δύναμη να συλλάβει ο νους, κι έπειτα η καρδιά θερμά να αισθανθεί ό,τι ο νους εσυνέλαβε" Αν γίνει το αντίθετο, όπως έχει γίνει πολλές φορές που επεκράτησε η παρόρμηση και ο παραλογισμός, τότε ο νούς θα προσπαθεί απλώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εκ των υστέρων. Εδώ στην Ελλάδα, μας έχει παρασύρει το συναίσθημα αρκετές φορές.

      Διαγραφή
    7. Ειναι το 40% συνειδητοποιημενο;
      ΟΧΙ δεν ειναι.Κατα ενα μερος απλα αντιλαμβανεται τα συμφεροντα του
      στην παραμονη στην ΕΖ.Μεσοαστικα &μεγαλοστικα στρωματα με περιουσιες
      ,καταθεσεις και πλουτο παραγομενο απο ευρωπαικα κονδυλια. Η εγχωρια δεξαμενη σκεψης
      ,το μεταρρυθμιστικο-ευρωπαικο μετωπο (ΜΕΜ) Ιδεολογικα στηριζει την θεση του
      στην αντιληψη οτι μονο μεσα απο την ΕΖ θα κατορθωσει η χωρα να αποκτησει
      τα χαρακτηριστικα μιας συγχρονης Ε.χωρας αλλα προκειμενου να το πετυχει
      πρεπει να αποδεχτει το μνημονιο που επιβαλλουν οι δανειστες.

      Ειναι δυστυχεις και αντιφατικοι οι εμμονικοι με αυτη την αντιληψη στο βαθμο
      που εθεταν&θετουν σαν 1η προτεραιοτητα την τηρηση των μνημονιακων ορων.
      Και ειναι δυστυχεις επειδη -αν και ορθολογιστες- εινα υποχρεωμενοι να καταφευγουν
      σε οικονομιες αναλυσεις που παραβιαζουν στοιχειωδες θεωρητικες αλλα και εμπειρικες
      γνωσεις ακομα και απο αντιθετα μεταξυ τους οικον.ρευματα. Αλλα και οι ανθρωπολογικου
      τυπου,ομφαλοσκοπικες ερμηνειες τους εστω και αν ανταπακρινονται στην αληθεια δν προσφερουν κατι στην κατανοηση και τη διεξοδο απο την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ φαση της κρισης με ρεαλιστικους ορους και μεσοπροθεσμο οριζοντα.
      Μενουν δλδ μετεωρες σαν συμπαθητικες εκθεσεις ιδεων που επεβεβαιωνουν σαν αυτοεκπληρουμενες προφητειες το αντικειμενο τους-τον κακο μας εαυτο- αλλα η προτασεις τους ειναι περιπου ταυτολογιες. Η κριση ηρθε δλδ γιατι ειμαστε αυτοι(διεφθερμενοι,αδιαφοροι...ρουσφετολογοι κτλ), αρα για να φυγει πρεπει να γινουμε οι 'αλλοι'.

      Αυτο που δεν κατανοειτε ειναι οτι η κοινωνικη ριζικη μεταμορφωση ενος λαου
      1. Δεν ειναι δυνατο να συμβει σε χρονο παραλληλο με την ταχεια εξελιξη της
      κρισης αλλα εχει ιστορικο χρονικο οριζοντα
      2. Οι μεταρρυθμισεις (περαν οτι δεν ειναι ολες πολιτικα ουδετερες) δεν αφομοιωνονται
      υπο καθεστως πιεσης,απειλης, αμεσης και εμμεσης, φοβου και επιβολης παραλληλα με οικονομικη
      και κοινωνικη υποβαθμιση με ταχεις ρυθμους.Δεν γινεται να πραγματοποιηθουν
      απο πανω και απο ΕΞΩ -εξω απο μας- υπο διεθνη ελεγχο απο μη-δημοκρατικα ελεγχομενους
      θεσμους.
      Σας προκαλω να μου πειτε ενα ιστορικο προηγουμενο χωρων με δυτικες
      αξιες που εμπεδωθηκαν ως εξωτερικη-επιβολη σε παρομοιο καθεστως οικονομικης
      ασφυξιας. Η ταχεια οικονομικη υποβαθμιση-συγκρινομενη μονο με την Αμερικανικη του 1929
      ενετεινε τον κοινωνικο κατακερματισμο και τις κοινωνικες συγκρουσεις,την πολιτικη ασταθεια και απονομιμοποιηση, το φασισμο.Ολα αυτα λειτουργουν ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑ στο καθοδικο οικον κυκλο. Ρωτω:
      Aυτα δεν ηταν αναμενομενα απο τους 'στοχαστες'
      του ΜΕΜ οταν προσπαθουσαν με νυχια και με δοντια να υπερασπιστουν την τηρηση τωνορων του μνημονιου 1 & 2;

      Διαγραφή
    8. συνεχεια....
      Οι αποψεις οτι την κριση την εφερε το μνημονιο ή αντιστροφα απομονωμενες
      ειναι ανοητες απλοποιησεις-μισες αληθειες που συνθετουν ενα μεγαλο ψεμμα
      ,αποτελεσμα ιδεολογικων προκαταληψεων που ματαιοπονουν να αποδειχτουν
      ορθολογικες. Η αληθεια ειναι:

      1. Οτι η κριση ηρθε στα της παγκοσμιας ΧΠ κρισης του 2008 ως κριση
      εμπιστοσυνης των αγορων σε χωρες με υψηλου βαθμου υποχρεωσεις (δλδ χρεη
      ιδιωτικα και δημοσια)
      2. Η Ελλαδα οντως ηταν ο πιο αδυναμος κρικος της ΕΖ -εδω ειναι η ευθυνη
      μας- με ενα τραγικο συνδυασμο, Δ.χρεους,Δ.ελλειματος κ ΙσοζΤρεχουσων Συναλλαγων
      που ειναι απορεια ιδιωτικου εξωτερικου δανεισμου)
      3. Η επιλυση της κρισης ηταν ενα εκρηκτικο μειγμα αορθολογικων οικονομικα
      μετρων λογω πολιτικων&οικοιν. σκοπιμοτητων με τιμωρητικη διασταση και
      ελληνικης πολιτικης ανικανοτητας να διαμορφωσει ενα εναλλακτικο -εστω πιο ηπιο
      προγραμμα διασωσης. Εν κατακλειδι στο φαυλο κυκλο κρισης:
      Ενα προβληματικο θεσμικα-πολιτικα-κοινωνικα εγχωριο συστημα φορτωθηκε με ενα
      ανορθολογικο στους διακηρυγμενους στοχους του οικονομικο προγραμμα επιδεινωνοντας
      καθε πτυχη του συστηματος που επιχγρει να μεταρρυθμισει

      ΥΓ Παρακολουθω στενα τις οικονομικη εξελιξη απο το 2008 απο διαφορετικες πηγες
      ,μπορω να επιχειρηματολογησω και με στοιχεια για οσα λεω, Οι διαπιστωσεις
      του ανωνυμου &ακοινωνητου περι ιδιοκτησιας της Ελληνικης ΚΤ αν και εν μερει
      αληθεις ως προς το ιδιοκτησιακο , καθολα ασχετες με την ουσια του προβληματος.
      Το ιδιο κα για τις συνωμοσιολογιες περι Ροτσαιλντ, ειναι για οσους δν κατανοουν
      τιποτα απο το ρολο των κεντρικων τραπεζων και του χρηματος.Οχι δν ειναι
      αθωωες και αμοιρες οι τελευταιες φυσικα των κρισεων, αλλα δν εχει να κανει
      με μυστικα σχεδια και συνωμοσιες.Αλλωστε αν υπαρχει βαση σε αυτα εδν ειναι εντος των ΚΤ

      Διαγραφή
    9. Η σοβαρή πλευρά της "άλλης άποψης"...

      Ερώτημα: Η πολιτική τύπου ΣΥΡΙΖΑ μας βγάζει απο την καθοδικη περιδίνηση; Η συνεισφορά του υπήρξε θετική;
      Ο Bαρουφακηw κινήθηκε έχοντας εμπεδώσει αυτήν την συναντίληψη με τον "Νίκο";

      Διαγραφή
    10. @Νικος
      2016-01-26 12:02:51+00:00

      > αν και ορθολογιστες εινα υποχρεωμενοι να καταφευγουν
      > σε οικονομιες αναλυσεις που παραβιαζουν στοιχειωδες θεωρητικες αλλα και εμπειρικες
      > γνωσεις ακομα και απο αντιθετα μεταξυ τους οικον.ρευματα.

      Ποιες είναι αυτές οι «στοιχειώδεις θεωρητικές κι εμπειρικές γνώσεις» που βϊάζονται βάναυσα;

      > Αυτο που δεν κατανοειτε ειναι οτι η κοινωνικη ριζικη μεταμορφωση ενος λαου
      > 1. Δεν ειναι δυνατο να συμβει σε χρονο παραλληλο με την ταχεια εξελιξη της
      > κρισης αλλα εχει ιστορικο χρονικο οριζοντα

      Μα την ίδια άποψη που λέτε ότι «δεν κατανοεί», την έχει υποστηρίξει ο Νίκος Δήμου στην τηλεόραση!

      Δημοσιογράφος Ελένη Καλογεροπούλου: Κύριε Δήμου, έχω την αίσθηση ότι το κόμμα σας απευθύνεται στους πολίτες του 2040, του 2050, όταν η χώρα θα 'χει βγει απ' τα μνημόνια.
      Νίκος Δήμου: Ακριβώς, ακριβώς σ' αυτούς απευθυνόμαστε.

      > 2. Οι μεταρρυθμισεις (περαν οτι δεν ειναι ολες πολιτικα ουδετερες) δεν αφομοιωνονται
      > υπο καθεστως πιεσης,απειλης, αμεσης και εμμεσης, φοβου και επιβολης παραλληλα με οικονομικη
      > και κοινωνικη υποβαθμιση με ταχεις ρυθμους.Δεν γινεται να πραγματοποιηθουν
      > απο πανω και απο ΕΞΩ -εξω απο μας- υπο διεθνη ελεγχο απο μη-δημοκρατικα ελεγχομενους
      > θεσμους.
      > Σας προκαλω να μου πειτε ενα ιστορικο προηγουμενο χωρων με δυτικες
      > αξιες που εμπεδωθηκαν ως εξωτερικη-επιβολη σε παρομοιο καθεστως οικονομικης
      > ασφυξιας.

      Η Δυτική Γερμανία αμέσως μετά τον 2ο ΠΠ. (Όπως κι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα κι η Ταϊβάν, που όμως ίσως μου πείτε ότι δεν είναι «δυτικές»).

      Διαγραφή
    11. @Νώντας Τσίγκας
      Οχι δεν βοηθησε,ειναι προφανες. Ο ΣΕΡΖ περα απο τις ψευτικες προσδοκιες που καλλιεργησε
      προσπαθωντας να μην δυσαρεστησει κανενα (προγραμμα ΔΕΘ) ,ηταν στρατηγικα λαθος στο διπτυχο
      'καταργουμε μνημονιο αλλα μενουμε ευρω" Η υλοποιηση αυτης της δεσμευσης ως διαπραγματευτικη
      τακτικη ηταν μια μετεωρη σταση αναμεσα στη συγκρουση μεχρι τελος κα την συνθηκολογηση
      εφοσον δεν εννουσε/μπορουσε/φοβοταν την εξοδο απο ΕΖ.Προφανες ειναι και το οικονομικο
      κοστος λογω της τακτικης.
      Συμφωνουσα με τον Βαρουφακη και συμφωνω στην αναλυση της κρισης και μεχρι το 2012 στη
      συγκρουσιακη διαπραγμετευση ως μεσο πιεσης.Απο κει και μετα λογω δρασεων Ντραγκι
      (προγραμμα ΟΜΤ) ηταν φανερο οτι η ΕΖ αρχιζε να θωρακιζεται σοβαρα στο ενδεχομενο εξοδου μας
      Αλλωστε ειχε προηγηθει το καταστροφικο ΠΣΙ.Διαφωνουσα λοιπον οπως και πληστοι αλλοι με τη δυνατοτητα
      εκβιαστικης αποσπασης μιας επιθυμητης λυσης.

      Διαγραφή
    12. @Ein Steppenwolf

      Οι στοιχειωδεις γνωσεις αφορουν στους ,αρχικα, στοχους του 1ου μνημονιου
      στο
      1.βαθμο σκληρης δ/ν προσαρμογης απομειωσης ενος τεραστιου πρωτογενους ελλειματος 10%
      με
      2 παραλληλη εσωτερικη υποτιμηση (μειωση εισοδηματων Ι.Τομεα)
      και τον βαθμο υφεσης και συνακολουθης ανεργιας που θα εφερνε
      Να θυμισω τους λαθος πολλαπλασιαστες και την σκοπιμοτητα υιοθετησης τους.
      (Εχει γινει αποδεκτο απο παραγοντες του ΔΝΤ )
      αυτο ηταν κομβικο ωστε το Δ.χρεος να εμφανιζεται βιωσιμο μετα και απο μια
      σειρα παραδοχες τραβηγμενες απο τα μαλλια.

      Αυτο ηταν κομβικο. Δλδ ο βαθμος υφεσης ως αποτελεσμα του βαθμου προσαρμογης
      Οι συνεπειες ηταν πολλαπλες σε ανεργια.καταστροφη παραγωγικου κεφαλαιου -υποδομων
      , και αλυσιδωτα η ΜΗ εξυπηρετηση του Ι.χρεος νοικοκυριων-επιχειρησεων με
      συνεπεια πτωχευσεις τραπεζων και αναληψη ζημιων απο το κρατος==> νεο χρεος.
      Εχουν ειπωθει-εξηγηθει χιλιαδες φορες απο Ελληνες και περισσοτερους ξενους
      διεθνους κυρους οικονομολογους-αναλυτες.

      Δεν εχεις ακουσει τι σημαινει αποπληθωρισμος και βιαιη αποχλομευση και τι
      τραγικες συνεπειες εχει; Οι οικονομολογοι γνωριζουν οτι στη διαρκεια ενος
      τετοιου κυκλου ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ δν γινονται .Κυριοτερος λογος η αβεβαιοτητα για την
      τελικη καταληξη διαρκως απομειουμενων αξιων
      Παραλληλα και το χρεος/ΑΕΠ αυξανεται διαρκως σε ενα αεανο φαυλο κυκλο.


      Προφανως αστειειευσαι οταν αναφερεις Γερμανια,Ιαπωνια κτλ. Μιλαμε για μετα τον πολεμο
      οπου μετα την καταστροφη και την επικρατηση των Κευνσιανων πολιτικων υψηλων
      δημοσιων επενδυσεων ο ανοδικος κυκλος ηταν το φυσιολογικο.
      Και βεβαια μιλαμε για τα σχεδια Μαρσαλ αμερικανικης εμπνευσης ανακυκλωσης
      πλεονασματων τους παραλληλα με την συμφωνια bretton woods.
      Ταυτοχρονα υπηρξε στοχευμενη πολιτικη σκοπιμοτητα αναπτυξης της Γερμανιας
      ως βιομηχανικη χωρα σαν αναχωμα στην Σοβιετικη Δυναμη. Το ιδιο για την Ιαπωνια
      απεμαντι σε ΚΙνα. Η Αμερικανικη ηγεμονια ειχε 'σοφα' εκπονηθει για να ειναι
      και πολιτικα αλλα και οικονομικα σταθεροποιητικη και βιωσιμη.

      Η Γερμανικη ηγεμονια ειναι απλα μυωπικη-διχαστικη και καιροσκοπικη.

      ΥΓ. Αλλη φορα μην ζητησεις να εξηγησω τοσο γνωστα πραγματα. Αν θες διαβασε βασικα
      πραγματα και μακροοικονομικα και κανε ουσιαστικες παρατηρησεις-συσχετισμους και συγκρισεις

      Διαγραφή
    13. @Νικος
      2016-01-26 18:03:34+00:00

      > Εχουν ειπωθει-εξηγηθει χιλιαδες φορες απο Ελληνες και περισσοτερους ξενους
      > διεθνους κυρους οικονομολογους-αναλυτες.
      > Αλλη φορα μην ζητησεις να εξηγησω τοσο γνωστα πραγματα. Αν θες διαβασε βασικα
      > πραγματα και μακροοικονομικα


      Δεν ζήτησα να μου εξηγήσετε «τόσο γνωστά πράγματα», αλλά να διευκρινίσετε τι εννοούσατε, δηλαδή ποιες ήταν οι «στοιχειώδεις γνώσεις» που αγνοούσαν οι σχεδιαστές των Μνημονίων. Αφού έχουν «εξηγηθεί χιλιάδες φορές», μπορούσατε απλώς να παραπέμψετε σ' ένα άρθρο στο Διαδίκτυο, για να καταλαβαίνουν οι αναγνώστες σας τι εννοείτε και να ξέρουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν μαζί σας.

      > Οι στοιχειωδεις γνωσεις αφορουν στους ,αρχικα, στοχους του 1ου μνημονιου
      > στο
      > 1.βαθμο σκληρης δ/ν προσαρμογης απομειωσης ενος τεραστιου πρωτογενους ελλειματος 10%
      > με
      > 2 παραλληλη εσωτερικη υποτιμηση (μειωση εισοδηματων Ι.Τομεα)
      > και τον βαθμο υφεσης και συνακολουθης ανεργιας που θα εφερνε

      Το Μνημόνιο είχε θέσει ως στόχο τη σταδιακή εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος.

      Η εναλλακτική θα ήταν η απότομη εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος €24 δις, που φυσικά θα ήταν απείρως χειρότερη.

      Το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να μειωθεί με:

      1. μείωση των κρατικών δαπανών,
      2. καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,
      3. αύξηση των φόρων.

      Το πρώτο μέτρο μπορεί ν' αφορά

      1α. μείωση των κρατικών επενδύσεων,
      1β. μείωση της κρατικής κατανάλωσης.

      Η απόφαση του πώς θα μειωνόταν το έλλειμμα δυστυχώς αφέθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες διάλεξαν τη φοροκαταιγίδα και τη μείωση των κρατικών επενδύσεων, δηλαδή τα μέτρα που φέρνουν τη χειρότερη ύφεση, αντί να διαλέξουν τη μείωση των κρατικών δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Γι' αυτό δε φταίει ούτε η Τρόικα, ούτε οι «δυστυχείς, εμμονικοί και αντιφατικοί, αν και ορθολογιστές» οπαδοί της μεταρρύθμισης, αλλά η ελληνική κυβέρνηση.

      > Να θυμισω τους λαθος πολλαπλασιαστες

      Διορθώθηκαν με το δεύτερο Μνημόνιο.

      > Δεν εχεις ακουσει τι σημαινει αποπληθωρισμος και βιαιη αποχλομευση και τι
      > τραγικες συνεπειες εχει; Οι οικονομολογοι γνωριζουν οτι στη διαρκεια ενος
      > τετοιου κυκλου ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ δν γινονται .Κυριοτερος λογος η αβεβαιοτητα για την
      > τελικη καταληξη διαρκως απομειουμενων αξιων

      Αυτά ήταν γνωστά και στην Τρόικα, η οποία ζητούσε μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, λιγότερη γραφειοκρατεία για την ίδρυση νέας επιχείρησης και ταχύτερη κι αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης. Δε φταίει εκείνη που σχεδόν τίποτα απ' αυτά δεν έγινε.

      > Προφανως αστειειευσαι οταν αναφερεις Γερμανια,Ιαπωνια κτλ. Μιλαμε για μετα τον πολεμο
      > οπου μετα την καταστροφη και την επικρατηση των Κευνσιανων πολιτικων υψηλων
      > δημοσιων επενδυσεων ο ανοδικος κυκλος ηταν το φυσιολογικο.
      > Και βεβαια μιλαμε για τα σχεδια Μαρσαλ αμερικανικης εμπνευσης
      > Ταυτοχρονα υπηρξε στοχευμενη πολιτικη σκοπιμοτητα αναπτυξης της Γερμανιας
      > ως βιομηχανικη χωρα σαν αναχωμα στην Σοβιετικη Δυναμη.

      Δεν αστειεύομαι. Ζητήσατε παραδείγματα «κοινωνικής ριζικής μεταμόρφωσης ενός λαού» που επιβλήθηκαν «έξωθεν» υπό «καθεστώς οικονομικής ασφυξίας» και τα πήρατε. Προφανώς οι Αμερικανοί κάποιο σκοπό θα 'χαν για να επιβάλουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις και κάποιο σχέδιο θα εκπόνησαν κι ακολούθησαν προκειμένου για να τα καταφέρουν στο δύσκολο εγχείρημά τους. Δεν πήγαν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

      > κανε ουσιαστικες παρατηρησεις-συσχετισμους και συγκρισεις

      Ελπίζω να μη σας απογοήτευσα πάλι.

      Διαγραφή
    14. @Ein Steppenwolf
      1.Με απογοητευσες πληρως -ξεκινωντας απο το τελος- και δν ειμαισιγουρος οτι μιλας σοβαρα.Δν ηξερα οτι Γερμανια,Ιαπωνια ειχαν μνημονιο με περιοριστικους δ/ν στοχους και διεθνη οικονομικο ελεγχο μετα τον
      πολεμο.Ειναι μυθιστορημα αυτο;
      http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27721&subid=2&pubid=112389372


      2.Εισαι παραπληροφορημενος. Δεν αφεθηκε καθολου στις ελληνικες κυβερνησεις το προγραμμα.

      http://mignatiou.com/2015/12/ekthesi-apokalipsi-tou-dnt-lathi-ke-paralipsis-sto-elliniko-programma/

      Καθε δ/ν περιοριστικη πολιτικη οδηγει σε υφεση ειτε γινει
      με μειωσεις δαπανων, ειτε αυξηση φορων ή συνδυασμο.Το καλυτερο μειγμα
      δν ειναι ευκολα προσδιορισιμο Ομως ση διαρκεια ουτως εις αλλως ενος καθοδικου κυκλου οι πολλαπλασιαστες Δ.Δαπανων ειναι μεγαλυτεροι δλδ εχουν χειροτερο αποτελεσμα στην υφεση. Ειδικα για την ελληνικη περιπτωση φανηκε οτι:

      σχολιο του kkalev2 http://www.capital.gr/forum/thread/5158258?page=7&messageId=5158775
      και το λινκ https://www.eurobank.gr/Uploads/Reports/ECONOMY%20AND%20MARKETSfiscal%20multipliers.pdf

      3. Υπεθυνος για το χειρισμο της κρισης. Αν διαβαζες αρθρα του wolfgang munchau,
      Martin Wolf σε FT ,προοδευτικων Κρουγκμαν,Στιγκλιτς κτλ..
      Ενα προσφατο απο αλλον αρθοργραφο
      http://www.independent.co.uk/voices/who-is-responsible-for-the-eurozone-crisis-the-simple-answer-germany-

      a6771536.html
      http://moslereconomics.com/2012/04/20/people-who-reject-free-lunches-are-fools-liquidity-trap-part-ii/



      Η μελετη Γερμανικου ινστιτουτου (διαβασε το conclusion και τα διαγραμματα)με
      υποθεση εργασιας το 2010να μην ΠΑΙΡΝΑΜΕ περιοριστικα μετρα δινει σαν αποτελεσμα τον ιδιο σχεδον λογο ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ(αριθμητικα μεγαλυτερα και τα δυο, αλλα η αναλογια εχει σημασια ως προς τη βιωσιμοτητα) ,χωρις ομως ανεργια,πεινα,αποεπενδυση,ασταθεια...

      http://www.boeckler.de/pdf/p_imk_pb_1_2015.pdf

      Οι ουδετερες μεταρρυθμισεις (γραφειοκρατια,δικαιοσυνη) αλλα
      και το ανοιγμα επαγγελματων δεν αποδιδουν βραχυ-μεσοπροθεσμα και
      σιγουρα οχι ορατα οταν το υπολοιπο μειγμα ειναι δραστικων δ/ν περιορισμων
      Δεν αρκουν να εξισορροπησουν το ΣΚΟΠΙΜΟ καθεστως εσωτ.υποτιμησης.
      Ειναι η νφ/λ συνταγη με στοχο (που και σε αυτο απετυχε) την υποτιμηση
      εργασιας,αξιων,περιουσιων ωστε να γινουν ελκυστικες οι επενδυσεις
      Αυξηση ανταγωνιστικοτητας λεγεται,απετυχε

      https://twitter.com/albertjohn/status/570127879067054080

      Διαγραφή
  34. Αλέξης Τσίπρας: "Συγκρουσθήκαμε, ορθώσαμε ανάστημα, γράψαμε ιστορία!" Έτσι απάντησε στην ερώτηση για αυτή τη χρονιά. Έχουμε λοιπόν και την επίσημη άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ο τελευταίος χρόνος ήταν ο πιο διασκεδαστικός της ζωής μου.

    Η χαρά του Δημήτρη Χατζόπουλου, του Βουλαρίνου, του Κασιμάτη (πόσο μου λείπει Το Ίδρυμα…).

    Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω και δημοσίως τους κ.κ. Αλεξέι, Αγορίνο, Νίκο Παππά-ξημερώνει-μια-υπέροχη-μέρα, Νίκο Φίλη-φέρε-άλλη-μια-μακαρονάδα, θεία Θεανώ- τα-γεμιστά-χωρίς κιμά; και όλα τα υπόλοιπα μέλη του ωραιότερου θιάσου που έχει παρουσιάσει ποτέ το ελληνικό θέατρο, για τις αξέχαστες στιγμές που μας προσέφεραν.

    Ομολογώ ότι στις αρχές του προηγούμενου χρόνου οι προσδοκίες μου για υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία και καλή κωμωδία (σπανίζει στις μέρες μας) ήταν μεγάλες, αλλά η πραγματικότητα ξεπέρασε και τα πιο αισιόδοξα όνειρά μου.

    Στις απογοητεύσεις της χρονιάς να αναφέρω τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως κορυφαίος διασκεδαστής του πόπολου, βέβαια για να είμαστε δίκαιοι κανένας μεγάλος κωμικός δεν κατάφερε να μας κάνει να γελάμε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του (εξαιρέσεις ο Bill Murray κι ο Γιάνης).

    Ο τελευταίος χρόνος μας χάρισε επίσης μοναδικές εμπειρίες τις οποίες θα διηγούμαστε στα παιδιά μας. Η γενιά μου (σαρανταβάλε αν είσαι του μισογεμάτου, πενηνταβγάλε αν είσαι σαν κι εμένα) ήταν αδικημένη από δυνατές εμπειρίες ζωής, πολέμους, κατοχές, δικτατορίες, αυτές που οι παππούδες απολαμβάνουν να διηγούνται στα εγγόνια τους δίπλα στο τζάκι (τα οποία δεν δίνουν διάρα). Μόνο με τα capital controls θα βγάλω 5-10 βράδια με τα ’γγόνια μου.

    Ελπίζω ο ελληνικός λαός να μας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουμε ακόμα καλύτερες παραστάσεις, σκέφτομαι μια ηρωική έξοδο απ’ το ευρώ, να κηρύξουμε πόλεμο στον κομμουνιστικοκαπιταλισμό, να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις στους νεοφιλελεύθερους του πλανήτη Άρη (είδε κανείς το Martian; Δείτε το).

    Ο τελευταίος χρόνος μου χάρισε και την Courtney Barnett.



    Καλώς σας βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστούμε andy
      (εκ μέρους όσων αγνοούσαν την Barnett)

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιο του Andy ήταν απολαυστικό, σαν παλιά ελληνική κωμωδία (από τις καλές του Σακελλάριου ή του Τσιφόρου). Τέτοιο έργο θυμίζει η κυβέρνηση - όμως, αλίμονο, το εισητήριο που πληρώνουμε είναι πολύ ακριβό.

      Είχα ακούσει μια δύο φορές την Courtney Barnett και δεν με είχε πείσει. Την ξανάκουσα τώρα (μια και σέβομαι απεριόριστα το γούστο του Andy) και την βρήκα ακόμα πιο λίγη. Τέτοια εσώστρεφα τραγούδια υπαρξιακής ακηδίας υπάρχουν πολύ καλύτερα στα γερμανικά πριν τον Α΄Παγκόσμιο και στα γαλλικά μετά τον Β'. Με την διαφορά πως εκτός από τους δυνατότερους στίχους (Μπρεχτ, Βέντεκιντ, Κέστνερ - Πρεβέρ, Αραγκόν, Μπαρμπαρά) έχουν και αξιόλογη μουσική. Η υπαρξιακή γκρίνια της Μπάρνετ είναι εκνευριστικά μονότονη και μουσικά αφελής.

      Απλώς είναι διαφορετική και έγινε μόδα...

      Διαγραφή
  36. Πραγματικά, θαυμαστή πολιτική πολυφωνία επικρατεί στο blog. Με μουσικούς όρους, θυμίζει 'Θέμα και Παραλλαγές' (το θέμα το παρουσιάζει ο κ. Δήμου), σε εκτέλεση της ορχήστρας 'χορεία ομονοούντων'.
    Έχει ενδιαφέρον ότι το περασμένο καλοκαίρι όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί σχολιαστές στο Internet και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξόρκιζαν τον Τσίπρα να συνθηκολογήσει και να υπογράψει πάση θυσία οτιδήποτε του ζητηθεί, καλωσορίζοντας μάλιστα τη στροφή του στον ρεαλισμό. Φυσικά τώρα που έχει έρθει η ώρα της εφαρμογής όσων συνομολογήθηκαν, η στρατηγική τους μετασχηματίστηκε σε ανηλεή πόλεμο φθοράς. Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη βέβαια ήδη προβάλλει προσκόμματα στο θέμα της συγκρότησης του Ε.Σ.Ρ. (που θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο θέμα των αδειοδοτήσεων) και το σημερινό 'Βήμα' (με θαυμαστό timing) προβάλλει πανηγυρικά δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεταστροφή των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος.
    Μια που κάνουμε απολογισμό της χρονιάς, αν μη τι άλλο αυτή η κυβέρνηση αξίζει τουλάχιστον ένα μπράβο για το σθένος που επέδειξε στην προώθηση και ψήφιση της επέκτασης του συμφώνου ελεύθεσης συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια (κάτι που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησε), κόντρα στα αντανακλαστικά μεγάλου μέρους μιας συντηρητικής, θεοκρατικής κοινωνίας.

    Ο φιλοκυβερνητικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που αναφέρατε το Σύμφωνο - είναι πράγματικά ένα επίτευγμα και είναι λάθος ότι δεν είχε αναφερθεί. Θα χαιρόμουν ακόμα περισσότερο αν η κυβέρνηση προχωρούσε περισσότερο στον χωρισμό Κράτους και εκκλησίας (που αποτελεί προεκλογική της δέσμευση) ή τουλάχιστον στην υλοποίηση της αποτέφρωσης των νεκρών.

      Διαγραφή
    2. "θαυμαστή πολιτική πολυφωνία "
      εγώ θεωρώ πιθανότερο ότι η πλειοψηφία των γραφόντων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και η απογοήτευση φαντάζομαι ουδόλλως έχει να κάνει με "κομματικούς". Και ναι όλοι του έλεγαν να υπογράψει συμφωνία όμως ήταν πεπεισμένοι ή τουλάχιστον το έλεγαν ελπίζοντας πως είχε ήδη βρει μέρος των περίφημων ισοδυνάμων και σε κάθε περίπτωση πως θα πήγαινε στις διαπραγματεύσεις γνωρίζοντας καλά και όχι απροετοίμαστος τελείως .
      καλημέρα!

      Διαγραφή
    3. Του ελεγαν να υπογραψει συμφωνια γιατι χωρις αυτην θα ηταν χειροτερα. Η συμφωνια ειναι χειροτερη απο τι θα μπορουσε να ειναι λογω διαπραγματευσης ΣΥΡΙΖΑ.Γι αυτο και το Χαρβαρντ τους εδωσε βραβειο.Αλλα ασε τι ελεγαν οι αλλοι να υπογραψει, τα ψεματα που ελεγε ο Τσιπρας σε μεγεθος και αριθμο ειναι τεραστια.Δεν εχουν προηγουμενο. Εξαπατησε με τον χειροτερο τροπο τον κοσμο..και τον διχασε με τις βλακειες του.

      Διαγραφή
    4. ...και σιγα το σθενος και την τολμη για το Σύμφωνο. Ουτε μυτη δεν ανοιξε.Η μιση αντιπολιτευση το ψηφησε και ο κοσμος το δεχτηκε.Βλακεια των προηγουμενων που δεν το ειχαν περασει. Ηταν ευκολο.Βεβαια ο Συριζα σαν αντιπολιτευση(η αντιπολιτευση του σε ολα οχι) πολυ πιθανο να μην ειχε ψηφησει ουτε αυτο.Αντικυβερνητικος.

      Διαγραφή
  37. Θα πω αυτό που με στενοχώρησε περισσότερο τη χρονιά που πέρασε:
    ήταν οι σκιές που πέσανε πάνω σε όμορφες μέχρι τότε σχέσεις, όταν εμφανίστηκε μπροστά μας το διχαστικό δημοψήφισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς η φανατίλα δηλητηρίασε φιλίες δεκαετιών.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω απολυτα..δεν ηταν ακριβως εθνικος διχασμος εννοειται, αλλα βγηκαν στην επιφανεια πλευρες ανθρωπων που οι γυρω τους δεν ηξεραν ποτε..

      Διαγραφή
  38. Η σχέση επισκεπτών προς σχόλια πρέπει να είναι μοναδική: πάνω από το 10% των επισκεπτών σχολιάζουν. Που σημαίνει δραστήριοι και ενεργητικοί αναγνώστες - όχι παθητικοί αποδέκτες μηνυμάτων. Αυτό είναι το σωστό ιντερνετ - η αμφίδρομη επικοινωνία που δεν υπάρχει σε άλλο Μέσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Διαβάζω για τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη λες και πρόκειται για κάτι νέο. Γιατί άραγε βγήκε τόσες φορές ο Τσίπρας? Πως θα αλλάξει ένα κόμμα ο ΚΜ αν δεν αλλάξει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του?
    Σε τι διαφέρει η ΝΔ σήμερα από αυτή του Σαμαρά ή του Καραμανλή? Που είναι οι διαφορετικοί αδέκαστοι πολιτικοί που θα αναλάβουν τις θέσεις? Για να βγει ο ΚΜ θα πρέπει να υποσχεθεί ότι και ο Τσίπρας, να εξυπηρετήσει τις ομάδες/συντεχνίες εκείνες που θα τον βγάλουν. Και σε καμμία περίπτωση να μην πειράξει τα κεκτημένα συνταξιούχων και κρατικών υπαλλήλων. Ξεχάσαμε Μπαλτάκους, κουμπάρους και ένα σωρό σκάνδαλα. Μόνο μία συγκυβέρνηση που θα αλλάξει τα πάντα από πάνω προς τα κάτω θα κάνει κάτι σε αυτό τον τόπο. Αλλιώς, βρες ένα κόμμα να σε στηρίξει φουκαρά ονειροπόλε.

    civil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς οι συγκυβερνήσεις, όποτε υπήρξαν, αποδείχθηκαν πιο αναποτελεσματικές από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Υπάρχει εσωτερική αντιπαλότητα που δεν επιτρέπει να γίνει κάτι σωστό.

      Διαγραφή
  40. σ'αυτήν την πράγματι τρελλή χρονιά, έμεινα άφωνος από τις απαντήσεις του κ.Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, σχετικά με το περιστατικό νεποτισμού του.
    ίσως γιατί φωτίζουν αποκαλυπτικά την ποιότητα του ωραιότερου & εξυπνότερου λαού επί της γης (ή έστω τμήματος αυτού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ας είναι μέρος μιας απάντησης που θα μπορούσε κανείς να δώσει στον [ανώνυμο] "τιμητή" της ηθικής πολλών εξ ημών [ που είπε λιγάκι πιο πάνω: #Καλά σας κάνει ο Δήμου και σας ενημερώνει για τις "φυσικές αντιδράσεις". Έτσι ηθικές προσωπικότητες είσαστε. Αυτά σας αξίζουν#].

      Kαι ο ...Ιάσων άραγε μας αξίζει τέτοιοι που είμαστε αγαπητέ;

      Διαγραφή
  41. @ακοινώνητος
    Πληροφοριακά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσοδων είναι ανεξάρτητη Αρχή και ο Γενικός Γραμματέας της έχει θτηεία για 5 χρόνια και δεν μπορεί να απολυθεί από καμία κυβέρνηση. οι λόγοι είναι αυτονόητοι: να μην τον διορίζει άρα και να ελέγχει αυτή τη τόσο σημαντική θέση καμία κυβέρνηση! Δεν έχει νόημα να σχολιάσω το υπόλοιπο σχόλιο σου...

    @Yannis H και @Ein Steppenwolf
    Από που και ως που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ είναι Αριστεροί; Ψήφισαν κάποια σχετική ΠΝΠ; Έχει νόημα να αναφέρω το αυθαίρετο 23% στην παιδεία όταν πολλά σχολεία δεν έχουν καθηγητές και ο μικρός Αλέξης στέλνει το παιδί του στο Hill;

    Για να πω και του μικρού Αλέξη το δίκαιο στον ένα χρόνο που μας κυβέρνησε ψήφισε 2 προοδευτικές ΠΝΠ αυτή για την υθαγένεια και για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομώφυλα ζευγάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέρος της αληθινής αλήθειας του, για την τράπεζα της Ελλάδας. Τους άλλους, που απαγγέλετε διάφορα, σας ακούμε όπως θα βλέπαμε ριάλιτι. Ποιος ποτέ εμπιστεύεται τον ειδικό τηλεθεατή (MD) να του αποκαλύψει νόημα; Ουδείς.

      Διαγραφή
    2. @ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)
      2016-01-25 15:34:41+00:00

      > Από που και ως που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΠ είναι Αριστεροί;

      Ο ΣυΡιζΑ είναι αριστερός, δηλαδή αριστερής ιδεολογίας.

      (Οι ΣυΡιζΑνΕλ είναι αριστεροδεξιοί).

      Διαγραφή
  42. Ένα τραγούδι για τους οπαδούς του Γιάνη με ένα ν Βαρουφάκη: https://video-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xpa1/v/t42.1790-2/12561823_551445121688235_1908451897_n.mp4?efg=eyJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6InN2ZV9zZCJ9&oh=31570d9be2630b880abd43317f5af469&oe=569D6B15 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)
      2016-01-25 15:36:15+00:00

      > Ένα τραγούδι για τους οπαδούς του Γιάνη με ένα ν Βαρουφάκη:

      Μήνυμα λάθος: "URL signature expired."

      Διαγραφή
    2. Δοκίμασε εδώ: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10206743017708558&id=1068095397&refid=52&__tn__=*s

      Οι ΣυΡιζΑνΕλ είναι εθνολαϊκιστές!

      Διαγραφή
    3. @ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)
      2016-01-25 17:29:21+00:00

      > Δοκίμασε εδώ:

      Μου ζητά να μπω στο Facebook, στο οποίο όμως δεν είμαι γραμμένος.

      > Οι ΣυΡιζΑνΕλ είναι εθνολαϊκιστές!

      Καμία αντίρρηση. Υπάρχει σοβαρή Αριστερά, υπάρχει και παλαβή.

      Διαγραφή
    4. Για το πρώτο δεν μπορώ να κάνω κάτι αυτονόητο :)

      Όχι παλαβή ψεκασμένη, μην ξεχνάς το κόμμα του "μπαμπά" Πάνου!!!

      Το σημαντικότερο: ποια είναι η σοβαρή Αριστερά στην Ελλάδα;

      Διαγραφή
    5. @ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)
      2016-01-25 18:23:34+00:00

      > ποια είναι η σοβαρή Αριστερά στην Ελλάδα;

      Συγκροτημένη δυστυχώς δεν υπάρχει — μόνο μονάδες.

      Διαγραφή
  43. Η ηλίθια λέξη extrapolation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Και αν ο πληθυσμός αυτής της χώρας δε θέλει να χαρακτηρίζεται ως πολίτης?
    Και αν έχει συνηθίσει στη κακομοιριά?
    Και αν δε θέλει την ελευθερία του εμπορίου,των τεχνών και της λογικής αλλά τη σκλαβιά του λαϊκισμού και του ωχαδερφισμού?
    Και αν αισθάνεται άνετα και βολικά με αυτό που έχει καταντήσει?
    Και αν του ακούγονται όλο και πιο θετικά οι θεωρίες συνομωσίας?
    Και αν όσοι ήθελαν να κάνουν κάτι στη ζωή τους έφυγαν απο τη χώρα και όσοι μείναμε πίσω είμαστε μια μικρή μειοψηφία ανάμεσα σε κουτσαβάκια?
    Είναι απλό κυρίες και κύριοι. Ο,ΤΙ και να συμβεί σε αυτή τη χώρα, το αξίζει και με το παραπάνω.
    ps. Νομίζω πως είμαστε σαν χώρα υποδοχής πιο φιλικοί απέναντι στο τεράστιο μεταναστευτικό κύμα σε σχέση με άλλους λαούς, όχι γιατί είμαστε ανθρωπιστές, αλλά απλά γιατί δε νιώθουμε πως έχουμε να διαφυλάξουμε κάτι. Τα ιερά και τα όσια έχουν από καιρό ξεχαστεί, χρήμα δε βγαίνει πια, ας πάει και το παλιάμπελο... Μας βολεύει να πούμε "ελάτε να δείτε και εσείς πόσο άσχημα τα περνάμε εδώ" Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, αυτή είναι και η κακοτυχία της. Για να δουλεψει οποιαδήποτε ψυχανάλυση πρέπει ο αναλυόμενος να μην σύρεται με το ζόρι στον αναλυτή. Go figure

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ωραια...
    Επεσε η πρωτη 100αρα.
    Παμε & για τη 500αρα...
    Θα συμβει & η 1000αρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρυ μην είσαι πλεονέκτης. Τα 110 είναι θαύμα. Μην ξεχνάς ότι οι πεντακοσάρες έκλεισαν τα σχόλια στο παλιό doncat. Γιατί μπορεί εσύ να τα χαίρεσαι, αλλά εγώ πρέπει να τα διαβάζω και να τα φιλτράρω...

      Διαγραφή
    2. Η πλεονεξια ειναι αρετη...

      Εσυ εισαι εκεινος που πρεπει να χαιρεται τα πολλα σχολια...

      Διαγραφή
  46. Ολωσδιόλου να μην χαρακτηρίζεται καλύτερα. Ένας άνθρωπος, επειδή η επιβίωση του σώματος του δεν ταυτίζεται με την υγεία της νόησης του, επειδή δηλαδή μπορεί να συνηθίσει και στα τοξικά και στα φυσιολογικά και χρήσιμα, δύναται πολλά κινδυνώδη να ανέχεται και να αντέχει. Αυτό το ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι και το στρέφουν εναντίον των απονήρευτων. Δες, για παράδειγμα, τη σκότεινη αντίφαση στο τηλαυγές σχόλιο σου. Από τη μία μεριά ζητάς να φύγουμε από την κακομοιριά, δηλαδή από την κατάθλιψη, και από την άλλη μεριά ζητάς την ελευθερία του εμπορίου. Το εμπόριο όμως μόνο άνθρωπος δεν είναι. Δεν ελευθερώνεται. Δεν γίνεται να νιώσει καλά και να ευχαριστηθεί τη ζωή. Με τα ζωντανά ή με τα άβια; Με τη ζωή, που ξοδεύεται μέσα στην υγεία της, ή με την αποταμίευση της λύπης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτο που μεινε απο το 2015 ειναι το ερωτημα.... ποιον φοβαμαι πιο πολυ, αυτον που ξερει να "τρωει", η αυτον που "πειναει" κ θελει να "φαει"???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Τι με ενοχλησε περισσοτερο;

    Η ευκολια με την οποια η Πρωτη φορα Αριστερα συνεπραξε με τους ΑΝΕΛ προκειμενου να κυβερνησει.

    Και απο χτες, το θρασος που ειχε η Πρωτη φορα Αριστερα να διοργανωσει γιορτη για αυτον τον πρωτο χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αυτό που με ενόχλησε είναι ότι εκλέχθηκε (δις) ακόμα μία κυβέρνηση χωρίς όραμα, χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο. Η πολιτική του "βλέποντας και κάνοντας" είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Έτσι λοιπόν κλείνει η επέτειος μιάς "νίκης" που μας έκανε να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, να γνωρίσουμε πρόσωπα απίθανα - όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (δεν την τιμήσατε αρκετά στα σχόλια) να ελπίσουμε και να φοβηθούμε όσο λίγες φορές στη ζωή μας. Μια χρονιά που σίγουρα θα καταγραφεί με λεπτομέρειες από τους μελλοντικούς ιστορικούς.

    Θα πάμε τώρα σε νέο θέμα - αλλά τα σχόλια θα συνεχίσουν να έρχονται και για αυτό, με αργότερο ρυθμό - όπως έρχονται για όλα τα ποστ. Γι αυτό και μία βόλτα στα παρελθόντα δεν βλάπτει.

    Υ. Γ. Οι σχολιαστές, ανώνυμοι και ψευδώνυμοι, που στέλνουν σχόλια τα οποία ξέρουν ότι αποκλείεται να δημοσιευθούν (λόγω συνήθως χυδαιότητος) γιατί κάνουν τον κόπο να τα γράψουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @doncat
    Μιας και είμαι εθελοντής το Ποταμιού μπορώ να κριτικάρω την κλινική περίπτωση που είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Ρωτάω γιατί και εμείς την ψηφίσαμε για ΠτΒ ^&$^&$%^&

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ο ‘περιούσιος λαός’ απέδειξε τρεις φορές σε ένα χρόνο πως είναι άξιος της τύχης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @Dennis Pramas
    Τέσσερις Αν βάλεις και τις ευρωεκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Η βουλεύτρια Βαγενά, με τις δηλώσεις της, δείχνει ότι δεν σκέπτεται λογικά, ανθρώπινα, ότι δεν αγαπάει την πατρίδα και τη ζωή. Η κυρία Γερασιμίδου μέμφεται τον αγαπητικό του ΣΥΡΙΖΑ Λάκη, ότι ο Λάκης δεν σέβεται το ΚΚΕ, που μου λέει ότι η νομισματική πολιτική είναι επουσιώδης. Και αναρωτιέμαι, πέφτοντας από την ευθύτατη απανθρωπιά της βουλεύτριας στον φαύλο δοσιλογισμό της κυρίας Γερασιμίδου, γιατί ζω και μου φέρνουν το ναζισμό μπροστά στα μάτια μου και μέσα στα σύνορα της πατρίδας μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.