Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2015

Εμείς και οι ξένοι


Στον χάρτη βλέπετε την Ελλάδα, όπως ήταν όταν ελευθερώθηκε, το 1830. Δυστυχώς, δεν απελευθερώθηκε από μόνη της. Η επανάσταση είχε σβήσει, ο Ιμπραήμ κυριαρχούσε παντού και αν δεν επενέβαιναν οι Μεγάλες Δυνάμεις στο Ναβαρίνο…

Έτσι η ιστορία της νεότερης Ελλάδας αρχίζει με μία ξένη παρέμβαση. (Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως η πρώτη «ανθρωπιστική επέμβαση» στην ιστορία, μια και η επιχείρηση δεν είχε κατακτητικό, αλλά απελευθερωτικό στόχο). 

Μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πενταπλασίασε την έκτασή της (είναι το μόνο κράτος της περιοχής που μεγάλωσε). Άλλα εδάφη της χαρίστηκαν (όπως τα Ιόνια νησιά, η Θεσσαλία, η Άρτα και τελευταία τα Δωδεκάνησα) άλλα τα κατέκτησε πολεμώντας στους Βαλκανικούς – και στον πρώτο Παγκόσμιο, έχοντας κάνει τις σωστές συμμαχίες. Όταν άλλαξε συμμαχίες (όπως το 1920-22) έχασε.

Γιατί είναι φυσικό, ένα μικρό κράτος να χρειάζεται την βοήθεια και την στήριξη των μεγάλων. Αυτό το ήξερε καλύτερα από όλους ο Ελευθέριος Βενιζέλος που έλεγε: «δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, υπάρχουν εθνικά συμφέροντα». Ταυτιζόμενος με τα συμφέροντα των δυνατών, επωφελείται και ο αδύναμος.

Η εδαφική επέκταση της Ελλάδας δεν θα ήταν δυνατή αν δεν είχε την υποστήριξη ή έστω την ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων. Αυτή είναι η θετική πλευρά της σχέσης μας με αυτούς.

Η αρνητική βρίσκεται στις παρεμβάσεις των ξένων στα εσωτερικά μας θέματα. Από την γελοία ιστορία του Πατσίφικου, μέχρι την Χούντα. Την οποία ονομάζουμε «ξενοκίνητη», αν και ήταν ακραιφνώς ελληνική σύλληψη και εκτέλεση. (Οι Αμερικάνοι αιφνιδιάστηκαν – άλλη Χούντα σχεδίαζαν αυτοί). Βέβαια, αφού έγινε, την προσεταιρίστηκαν. 

Και φτάνουμε τώρα στην σημερινή μας Κρίση. Πόσο φταίνε οι ξένοι γι αυτή; Σε τι έφταιξαν; Συζητάμε! 

(Υ. Γ. Άλλαξα template για να εμφανίζονται όλα τα σχόλια - και τα αρχεία).



82 σχόλια:

  1. Οι ξένοι είναι αυτό που είναι και αυτό που μπορούν προς τούς άλλους,όσον τούς παίρνει.Το πρόβλημα είναι σε εμάς.Αυτό είναι ξεκάθαρο και όποιος δεν το καταλαβαίνει,θα συμβάλλει στην παρούσα χαβουζοειδή κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σχέση μας με τους ξένους είναι όπως η σχέση μεταξύ ερωτευμένων που αποφασίζουν να παντρευτούν - η γυναίκα γιατί πιστεύει ότι θα μπορέσει να αλλάξει τον άνδρας και ο άνδρας γιατί πιστεύει πως η γυναίκα δεν θα αλλάξει ποτέ.

    Η σχέση μας με τους ξένους και εν προκειμένω με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίχτηκε στην αντίληψη ότι η Ελλάδα διοικείται από ένα συντεταγμένο σύγχρονο κράτος και από πολιτικές ελίτ που συμπεριφέρονται περίπου όπως και οι ομόλογες ευρωπαϊκές - δηλαδή προς το συμφέρον της (χρήζουσαε εκσυγχρονισμού) χώρας. Από την πλευρά μας θεωρήσαμε και εξακολουθούμε να θεωρούμε (όπως από τον 19ο αιώνα) ότι πρόκειται για κουτόφραγκους που θα τους ξεγελούμε συνεχώς με στόχο να τους παίρνουμε λεφτά.

    Κάποτε όμως το όνειρο τελείωσε ... Ο μεν γαμπρός θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ενώ η νύφη έσφιξε τα λουριά και απαιτεί πιστή τήρηση του συμφώνου συμβίωσης ...

    Φιλικά,
    Takis (aka Panagiotis)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο φταίξιμο των ξένων για τη σημερινή κρίση είναι που μας δάνειζαν αβέρτα! Ν.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας δούμε για λίγο τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της νεώτερης Ελλάδος και νομίζω καταδεικνύεται η επιρροή των ξένων στα Ελληνικά πράγματα.
    Επανάσταση 1821: Η επανάσταση ουσιαστικά είχε καταπνιγεί από τον Ιμπραήμ και τον Κιουταχή μετά δύο πολύ σκληρούς εμφύλιους πολέμους με κύριο αντικείμενο την κατανομή του πλιάτσικου και της εξουσίας. Οι τρείς μεγάλες δυνάμεις μας απελευθέρωσαν με την Ναυμαχία του Ναβαρίνου και την απόβαση στρατευμάτων στην Πελοπόννησο. Προηγουμένως η Μεγάλη Βρεττανία, μας είχε ουσιαστικά αναγνωρίσει πολιτικά δίδοντάς μας δάνειο για την διεξαγωγή του αγώνα. (Η μοναδική χώρα)
    Στο επόμενες δεκαετίες μας χαρίστηκε η Θεσσαλία και η Επτάνησος.
    Πόλεμος 1897. Παρ’ όλην την πανωλεθρία, οι Μεγάλες δυνάμεις δεν άφησαν τους Τούρκους να προελάσουν μέχρι την Αθήνα και δεν χάσαμε σπιθαμή εδάφους.
    Βαλκανικοί πόλεμοι. Το 1912, η Αυστρία, σύμμαχος της Γερμανίας, είχε κοινά σύνορα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην περιοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτανε μέχρι την Αραβία και το Ιράκ. Δηλαδή οι κεντρικές δυνάμεις είχαν άνετη πρόσβαση στις περιοχές των πετρελαίων. Με τους Βαλκανικούς πολέμους, η Σερβία το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα επεκτάθηκαν εις βάρος της Τουρκίας και ο δρόμος έκλεισε. Αν ο Βενιζέλος δεν είχε δεί την ευκαιρία, ο δρόμος θα έκλεινε με επέκταση άλλων Βαλκανικών χωρών και η Ελλάδα θα έμενε στην Μελούνα.
    Μετά την θηλιά αυτή για τις κεντρικές δυνάμεις, ο Α’ΠΠ άρχισε από τα Βαλκάνια όταν η Αυστρία κήρυξε τον πόλεμο στην Σερβία. Τα γεγονότα του Α’ΠΠ είναι γνωστά, όπως και ο διχασμός και η Μικρασιατική καταστροφή, όταν ο σοφός λαός επανέφερε τον Γερμανόφιλο βασιλιά.
    Στον Β’ΠΠ ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ αλλά προηγουμένως είχε πει το ΝΑΙ στην Αγγλία πράττοντας σοφά για την χώρα. Ο Ελληνικός στρατός πολέμησε ηρωικά στην Αλβανία αλλά το Ιταλικό ναυτικό με τα θωρηκτά του, που θα μπορούσε να έρθει στο Φάληρο δεν συμμετείχε διότι δεν του το επέτρεψε ο Αγγλικός στόλος. Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου έγινε η επίθεση των Άγγλων στον Τάραντα και η ναυμαχία του Ματαπά. (Ταίναρο) Αποτέλεσμα της τελευταίας: 3 Αγγλοι αεροπόροι νεκροί και 3.000 Ιταλοί από τα βυθισθέντα πλοία. Επειδή ήμαστε στο στρατόπεδο των νικητών μας παρεχωρήθησαν τα Δωδεκάνησα.
    Εδώ βάζω μια προσωρινή τελεία διότι ήδη έχω γράψει πολλά. Η Ιστορία βεβαίως δεν σταματάει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Αθάνατο ελληνικό καφενείο…
    --------------------------------------------------

    Νομίζω ότι ο πολύς ο κόσμος δεν έχει όρεξη να διαβάσει ή και να σκεφτεί. Ανθρώπινο είναι. Προτιμά τα εύπεπτα σενάρια συνομωσίας αντί να στοχαστεί πώς οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές κι εκείνες με τη σειρά τους τις ενδοελλαδικές, στην περίπτωσή μας. Η ιστορική του παιδεία εξαντλείται σε όσα άκουσε από τους δασκάλους του Δημοτικού και ό,τι αντέγραψε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Αρέσκεται να φαντάζεται την Επανάσταση ως μονομαχία στο Ελ Πάσο…

    Η Γαλλική Επανάσταση, για παράδειγμα, και ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός "παρήγαγαν" σε μεγάλο βαθμό την ελληνική επανάσταση αλλά και τη «διχόνοια": η σύγκρουση ανάμεσα στους Ευρωπαίους συντηρητικούς και στα νεωτερικά εθνικά και φιλελεύθερα κινήματα, αποκτά το αντικαθρέφτισμά της και στη σχέση Φιλικών και Κοτσαμπάσηδων, εξ ου και ο τότε "ελληνικός εμφύλιος".

    Μετά θα έχουμε τους βασιλικούς και τους συνταγματικούς, διάσταση που φαίνεται να απηχεί την αντίστοιχη διένεξη που μαίνεται στην Ευρώπη, μεταξύ μοναρχικών και ριζοσπαστών. Μάλιστα, από εδώ και πέρα, ως ένα βαθμό, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μάρκ Μαζάουερ, η Ελλάδα πρωτοπορεί: η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 "προεξαγγέλλει" τις μεγάλες εξεγέρσεις του 1848 που θα συνταράξουν ολόκληρη την Ευρώπη και εξαιτίας των θα εκδιωχθεί ο άλλοτε κραταιός και "νυν" υπέργηρος Μέττερχνιχ – ήταν το τελευταίο προπύργειο του «παλαιού καθεστώτος».

    Αυτό πάντως οφείλεται και στο ότι το ελληνικό κράτος είναι από τα πρώτα νεωτερικά κράτη τής Ευρώπης (που προέκυψε μέσω ενθογένεσης) - με εξαίρεση τη συνταγματική Ελβετία που προέκυψε το 1815, με πρωτοβουλίες και θεσμούς που επινόησε ο... Καποδίστριας, τον οποίο ακόμη και σήμερα τιμούν οι Ελβετοί.

    Η μετέπειτα σύγκρουση Βενιζελικών και Βασιλικών, αποτελεί την ελληνική εκδοχή στις ευρωπαϊκές συγκρούσεις ανάμεσα σε κοινωνίες που μάλλον τείνουν προς το φιλελευθερισμό και τη δημοκρατία και σε άλλες που επιλέγουν ευθέως τον αυταρχισμό. Πανομοιότυπα αντανακλάται στην Ελλάδα και ο Ψυχρός Πόλεμος τον οποίο θα εγκαινιάσει η Ελλάδα από το… 1943 και θα του δώσει και να καταλάβει κατά την περίοδο 46-49 αλλά και μετά ως το 1974, με… παράπλευρη απώλεια την Κύπρο.

    Να μην τα πολυλογούμε, οι οικονομικές θεομηνίες που πλήττουν τον κόσμο και την Ευρώπη μουλιάζουν και τα ελληνικά πράγματα προκαλώντας εντάσεις βαλκανικού τύπου ή και παρενέργειες που συναντάμε συνήθως σε χώρες του περιφερειακού καπιταλισμού, όπως θα έλεγε και ο Μουζέλης, έχοντας κατά νου την Ισπανία, την Πορτογαλία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Εν τέλει, για περί των κακών ξένων και των καλών και αγαθών Ελληνων, φταίνε και οι κοινωνικές επιστήμες είναι που κάπως παρεξηγημένες, με την έννοια ότι ευνοούν την πολυφωνία. Άλλο όμως αυτό κι άλλο οι αμπελοφιλοσοφίες και συνομωσιολογίες του αθάνατου ελληνικού καφενείου.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το συμφέρον, εθνικό ή όχι, υπάρχει ο στοίχος από τον Κεμάλ:

    «νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
    με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»

    Το "πάντα" μπορεί να είναι κάποιες εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια.

    Για την κρίση δεν φταίνε, προφανώς, οι λαοί της Ευρώπης, ούτε ο λαός της Ελλάδας, φταίει η διαφορετική οπτική γωνία που ο κάθε ένας ξεχωριστά, Έλληνας ή ξένος, ανιχνεύει και ερμηνεύει το συμφέρον του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ερώτηση είναι: κατά πόσο φταίνε οι ξένοι για τη σημερινή κρίση. Δεν είναι όμως ξεκάθαρα τοποθετημένη.

    1. Αναφέρεστε στη χρεωκοπία του 2010, άρα στο κατά πόσο φταίνε οι ξένοι για το ότι οδηγηθήκαμε εκεί ;

    2. Αναφέρεστε στην αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει 5 χρόνια τώρα, άρα στις αποτυχημένες συνταγές που συμφωνήσαμε με τους δανειστές;

    Προφανώς υπάρχει συσχέτιση των δύο ερωτημάτων αλλά νομίζω πως είναι εντελώς διαφορετικά ερωτημάτα, οδηγούν σε διαφορετικές συζητήσεις και καταλήγουν σε μάλλον όχι κοινά συμπεράσματα.

    Σε κάθε περίπτωση δε νομίζω πως μπορεί κανείς να κατηγορήσει στα σοβαρά τους ξένους για τα βασικά αίτια της κρίσης εκτός ίσως από το δευτερεύον σημείο πως το πρώτο Μνημόνιο έπρεπε να συνοδευτεί από ένα ισχυρό κούρεμα χρέους, κάτι το οποίο τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και εμείς θέλαμε να αποφύγουμε, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.


    υ.γ. Αν η ερώτηση αναφέρεται στην κακοδαιμονία των Ελλήνων στο να διαφεντεύσουν τα του οίκου τους με επιτυχή τρόπο, στο τρένο της Αναγέννησης που χάσαμε, στη νοοτροπία των νεο-Ελλήνων όπως την περιέγραψε πρώτος ο Ροϊδης, στην αυθαίρετη σχέση που μας επέβαλαν με την κλασική Αρχαία Ελλάδα, στη διαρκή παρουσία και επιροή των Μ. Δυνάμεων, κλπ κλπ τότε η κουβέντα πάει αλλού και δεν πιστεύω πως απαντάται το ερώτημα στην ουσία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Δήμου συζήτηση με προληπτική λογοκρισία στα σχόλια δεν μπορεί να υπάρξει, όταν γράφεις κάτι και περιμένεις ώρες να δεις αν θα εγκριθεί η δημοσίευση. Δικό σας βέβαια το blog δικές σας και οι αποφάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ακοινώνητε ευτυχώς υπάρχουν σήμερα τα έξυπνα κινητά και κανείς δεν περιμένει ώρες για να δει την δημοσίευση του σχολίου του. Συνήθως δημοσιεύονται αμέσως - το δικό σας παράπεσε κάπου μέσα στις καταγγελίες που έκανα για την λογοκλοπή του κειμένου μου και έτσι άργησε λίγο. Μπορείτε όμως να δείτε σε κάθε σχόλιο πότε εστάλη και πότε δημοσιεύθηκε. Η "προληπτική λογοκρισία" που αναφέρετε αφορά μόνο τα υβριστικά ή χυδαία κείμενα - ΠΟΤΕ τις απόψεις του σχολιαστή. Και λειτουργεί αποτρεπετικά - μέχρι τώρα δεν έχω κόψει κανένα.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Δήμου στο προηγούμενο post με ρώτησε κάτι ο λύκος της στέπας αλλά η απάντηση δεν δημοσιεύθηκε, κάπου παράπεσε, δεν την είδατε, η αλήθεια είναι ότι ο blogger σαν πλατφόρμα έχει ξεπεραστεί, καλύτερα να το στήνατε όλο αυτό στο facebook που είναι σαφώς ανώτερο περιβάλλον σε δυνατότητες, ο blogger πριν 10 χρονια ήταν επανάσταση, σήμερα είναι απαρχαιωμένος.

      Διαγραφή
    3. Τα σχόλια έρχονται στο email μου - αλλά και στον blogger (moderation). Μέχρι στιγμής δεν μου έχει συμβεί να χαθεί κάποιο. Δεν ξέρω αν είναι απαρχαιωμένο αυτό το λογισμικό (η Google έχει κάνει πολλές αλλαγές και βελτιώσεις) αλλά όταν ένα blog έχει ιστορία δέκα ετών πρέπει να τηρεί κάποια συνέχεια.

      Διαγραφή
  9. Είναι τόσο ανακουφιστικό για πάρα πολλούς , να πιστεύουν ότι οι "ξένοι" ( Άγγλοι, Αμερικανοί τώρα Γερμανοί) ασχολούνται συνέχεια με το πως θα μας εξοντώσουν! Τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για ότι μας συμβαίνει. Είμαστε μικροί αλλά σπουδαίοι γι αυτό και θέλουν να μας μειώσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά σε όλους και καλή επιτυχία για το blog! Είχα ένα πρόβλημα ανάρτησης των σχολίων μου αλλά διορθώθηκε, περισσότερα αργότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να απαντήσω στον CsLaKoNaS που έθεσε δύο ερωτήματα:

    1. Αναφέρεστε στη χρεωκοπία του 2010, άρα στο κατά πόσο φταίνε οι ξένοι για το ότι οδηγηθήκαμε εκεί ;

    2. Αναφέρεστε στην αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει 5 χρόνια τώρα, άρα στις αποτυχημένες συνταγές που συμφωνήσαμε με τους δανειστές;

    Αναφέρομαι και στα δύο - παρόλο που πράγματι αποτελούν χωριστά θέματα. Και μπορώ να δώσω δύο πρόχειρες απαντήσεις δικές μου, για να προχωρήσουμε την συζήτηση:

    Έχω ήδη διατυπώσει τη θέση ότι οι ξένοι ευθύνονται γιατί ενώ είχαν τα περισσότερα στοιχεία για την ελληνικά οικονομία (έστω και μερικά παραποιημένα) έπρεπε ήδη να έχουν επέμβει νωρίτερα (ίσως το 2004-5) όχι με ευχολόγια και επιστολές (τέτοια υπήρξαν) αλλά με παρεμβάσεις της ΕΚΤ για το θέμα του δανεισμού και την διόγκωση του δημόσιου τομέα.

    Όσο για τα πρώτα μνημόνια οι ξένοι έπρεπε να ασχοληθούν περισσότερο με δύο πράγματα. Πρώτα την αιτιολόγησή τους και τις εξηγήσεις στο κοινό (γιατί τα μέτρα ήταν απαραίτητα) και δεύτερον με την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Δυστυχώς θεώρησαν αυτονόητο πως οι Έλληνες πολιτικοί θα έκαναν αυτές τις δύο δουλειές - που δεν τις έκαναν. Βέβαια η κύρια ευθύνη βαρύνει τους Έλληνες πολιτικούς και ιδιαίτερα τον Σαμαρά που ξεκίνησε να κάνει αντίσταση και θεμελίωσε την "αντιμνημονιακή" στάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πραγματικά πρέπει να προσάψουμε κάτι στους Ευρωπαίους αυτό είναι ότι δέχθηκαν την Ελλάδα στην ζώνη του Ευρώ. Η ένταξη έγινε βάσει πολιτικής απόφασης: Πρώτον γιατί το ήθελε (για πολλούς λόγους) διακαώς η κυβέρνηση Σημίτη, δεύτερον γιατί, αν θυμάστε, το πρόβλημα ήταν πως αν η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια, τότε ούτε η Ιταλία τα πληρούσε. Συνεπώς δεν έπρεπε ούτε η Ιταλία να ενταχθεί σε πρώτη φάση. Σε αυτήν την περίπτωση όμως το όλο εγχείρημα της οικονομικής ένωσης δε μπορούσε να προχωρήσει.

      Διαγραφή
    2. Σωστά - η ένταξη στο ευρώ είναι μία αμφισβητούμενη απόφαση. Από εκεί άρχισαν όλα. Διότι με τόσο σκληρό νόμισμα (και αδύναμη οικονομία) χρειαζόταν πολλή δεξιότητα στην οικονομική πολιτική. Πράγμα που δυστυχώς δεν υπήρξε.

      Διαγραφή
    3. Πώπω είχα γράψει μεγάλη απάντηση αλλά χάθηκε σχεδόν όλη, μάλλον φταίω εγώ.

      Απαντούσα παραπάνω πως και οι δύο απαντήσεις που δίνετε, προϋποθέτουν μία ευθεία παρέμβαση των ξένων στα δημοσιονομικά και στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Παρέμβαση που παρακάμπτει απροκάλυπτα την εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου. Ούτε οι ΗΠΑ στην περίπτωση της Καλιφόρνιας ή του Ντιτρόιτ δεν είχαν αποπειραθεί να παρέμβουν με τέτοιο τρόπο στις πολιτειακές κυβερνήσεις, επιλέγοντας μάλιστα να τις αφήσουν να χρεωκοπήσουν.

      Οι Ευρωπαίοι είχαν βασική προτεραιότητα, πρώτον να διαφυλαχθούν από τη μετάδοση της κρίσης στις δικές τους οικονομίες, δεύτερον να πείσουν τη δική τους κοινή γνώμη στο γιατί έπρεπε να πληρώσουν για το ελληνικό bail out (μια και δυο και τρεις φορές). Ας θυμηθούμε πως χώρες όπως η Μάλτα εγγυόνται μέρος του Ελληνικού χρέους, μίας χώρας δλδ με ψηλότερους μισθούς και συντάξεις...

      Διαγραφή
    4. Η χώρα και εκτός ευρώ θα είχε χρεοκοπήσει. Απλά νωρίτερα, με την έναρξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και κατά την άποψή μου με μεγαλύτερες συνέπειες για την χώρα (άτακτη χρεοκοπεία χωρίς καμία υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους).

      Επίσης εκτός ζώνης ευρώ δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ποτέ την ανάπτυξη της δεκαετίας 1998-2008 που σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε από την νομισματική σταθερότητα μετά από δεκαετίες, τα χαμηλά επιτόκια και τον χαμηλό πληθωρισμό.

      Προφανώς υπάρχουν δομικά προβλήματα στην ζώνη του Ευρώ και προφανώς δεν είμασταν έτοιμοι (πολιτικά και οικονομικά) να ενταχθούμε αλλά παρόλα αυτά, πιστέυω ότι ήταν σωστή απόφαση.

      Διαγραφή
    5. Κατ' αρχάς ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ (πάνω από όλα) σε όλη την παρέα!

      @Nikos Dimou. Σκληρό νόμισμα σε αδύναμη οικονομία δεν είναι απαραίτητα κακό. Η Νότια Ντακότα και η Νέα Υόρκη είναι πολιτείες με διαφορετικές οικονομίες αλλά με κοινό νόμισμα. Συνεπώς είναι το είδος και η δομή της (πολιτικής) ένωσης δύο οικονομιών που δε συνθλίβει τη μία οικονομία έναντι της άλλης. Τα δομικά προβλήματα του ευρώ και της ΕΕ έναντι του κοινού νομίσματος ήταν γνωστά από την αρχή και έχουν επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Η ευθύνη των ευρωπαίων εδώ είναι μεγάλη γιατί ενώ έβλεπαν τις στρεβλώσεις αυτές δεν δημιούργησαν ευρωπαικούς μηχανισμούς στήριξης παρά προτίμησαν το 2010 όταν έφτασε στο αμήν η κατάσταση να ζητήσουν την παρέμβαση του ΔΝΤ ο οποίος είναι ο μόνος μηχανισμός με την τεχνογνωσία να αντιμετοπίσει τέτοιες κρίσεις.

      @Harry Αυτο το επιχείρημα το ακούω αλλά δεν το πιστεύω. Η πρώτη δεκαετία του ευρώ κατέστρεψε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με τη διόγκωση του χρέους και την ανάπτυξη του ΑΕΠ βάσει κατανάλωσης (υπηρεσίες και σούπερ μάρκετ). Ώντας στη δραχμή του 2000 η χώρα θα είχε διατηρήσει συναλλαγματικά αποθέματα να για να μπορεί να ελέγξει χρηματοπιστωτικές κρίσεις, δε θα μπορούσε να δανειστεί σε τέτοια μεγέθη λόγω της αδύναμης δραχμής ενώ θα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος με αποτέλεσμα μία πιο ήπια (κοινωνικά τουλάχιστον) προσαρμογή από αυτήν της εσωτερικής υποτίμησης.

      Σταματώ εδώ γιατί βγήκα εκτός θέματος :)

      Διαγραφή
  12. Οι ξένοι φταίνε
    Γιατί αλλιώς ξεκίνησε η ΕΕ και αλλού πάει. Σκοπός της οικονομικής ένωσης ήταν η πολιτική ενοποίηση κάτι που δεν έγινε. Παραβιάστικε ο βασικός κανόνας κάθε χρηματοδότησης που είναι εξασφάλιση εγγυήσεων πριν την εκταμίευση, αλλά εδώ έγινε το αντίθετο. Η προοπτική της ενοποίησης θεωρήθηκε επαρκής εγγύηση.

    Παράλληλα φυσικά φταίμε και εμείς γιατί δεν αδράξαμε την ευκαιρία να γίνουμε Ευρώπη,προτιμήσαμε να παραμήνουμε βαλκάνιοι αρχοντοχωριάτες και τώρα που φτωχήναμε απλά χωριάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στο ερώτημα του τίτλου «Εμείς και οι ξένοι» είναι αδύνατον ν' απαντήσει κανείς εκτός των πλαισίων μιας διδακτορικής διατριβής.

    Στο ερώτημα της τελευταίας παραγράφου («Και φτάνουμε τώρα στην σημερινή μας Κρίση. Πόσο φταίνε οι ξένοι γι αυτή; Σε τι έφταιξαν;») δε βλέπω πώς μπορεί ν' απαντήσει κανείς χωρίς να έχει εσωτερική πληροφόρηση. Αλλιώς πώς θα ξέρουμε αν δεν ήξεραν ή ήξεραν, αλλά δεν έλεγαν. Και τι σκέφτονταν: ότι είναι αδύνατον να συμβεί, ότι δε γίνεται οι έλληνες πολιτικοί να μην κάνουν κάτι, αντί να παίζουν το πλεϊστέισιον, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν; Αν δεν τα γνωρίζει κανείς αυτά, είναι υποχρεωμένος να υποθέτει και να μαντεύει. Έτσι όμως δεν αποδίδονται σωστά ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. #Στο ερώτημα του τίτλου «Εμείς και οι ξένοι» είναι αδύνατον ν' απαντήσει κανείς εκτός των πλαισίων μιας διδακτορικής διατριβής#

      Συμφωνώ απολύτως. Αλλά νομιζω αν ο κύριος Βαρουφακης συνεχίσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο -και αν αυτό συνεχίσει να υφίσταται- θα έχει να υποστηρίξει πολλά παρόμοια διδακτορικά...
      Τότε ίσως λάβουμε καλύτερη πληροφόρηση για τα συμβάντα και τις αιτίες τους.


      #να μην κάνουν κάτι, αντί να παίζουν το πλεϊστέισιον#

      θυμάμαι το φοβερό τελευταίο καλοκαίρι της θητείας του που ο "βραχύς", κατά Χ. Γιανναρά, Κωστάκης (τον οποίον διεδέχθη ο βραδύς Γιωργάκης), απαλλαξε απο τη φορολογία τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα...
      Τότε λοιπον, πακέτα 50χίλιαρα και 100χίλιαρα κατά κατά χιλιάδες ταξίδεψαν προς τα ταμεία των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας μέσα σε δυό μήνες...
      Κανένας δεν το θυμάται πια βεβαια το θλιβερό γεγονός.
      Αποτελεί ένα καλό δείγμα αεροβασίας πολιτικής και ενδεχομένως πλανώμενης υπογείως σκοπιμότητας ("Θεός φυλάξοι" τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα!).
      Χαίρομαι επί πολλά χρόνια την ψυχρή σου ματιά (νηφάλια και σκεπτική) Ein Steppenwolf. Καλή σου χρονιά!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τις ευχές, επίσης! (Ωραίος ο «Βραχύς κι ο Βραδύς»).

      Διαγραφή
  14. Κατά την άποψή μου, η συζήτηση για τα αίτια της πρόσφατης κρίσης, εντάσσεται στη τάση της κοινωνιάς μας στον καταλογισμό ευθυνών σε τρίτους (στους "ξένους", στο "σύστημα" ή σε "παγκόσμιες συνομωσίες"), που συνήθως αποτελεί το άλλοθι για δικές μας πράξεις ή παραλήψεις.

    Το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, με τα θετικά και τα αρνητικά είναι γνωστό. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακολουθούμε εν πληρει συγχύσει και αδρανεία την κηδεία μας αγαπητέ μου. Δεν το κατάλαβες;
      Που και που σκάει μύτη και καμια μοιρογίστρα με κατάρες (που κατά κανόνα αφορούν τους ξένους, του δυνάστες μας και τους τοκογλύφους).

      Διαγραφή
  15. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΤΑΝ ΓΡΆΦΕΤΕ ΣΧΌΛΙΟ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΝΤΑΤΕ - ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όποιος ζει σε αυτήν την χώρα, ξέρει την αναξιοκρατία, την κομματική αυθαιρεσία, τις πελατειακές σχέσεις και τον αναποτελεσματικό και δαπανηρό δημόσιο τομέα. Ξέρει επίσης ότι ήμαστε πρώτοι σε όλους τους αρνητικούς δείκτες στην Ευρωζώνη. Ξέρει όπως ανέφερε πολύ σωστά ένας σχολιαστής, ότι η τυρόπιτα από 100 δραχμές πήγε την επόμενη μέρα 1 Ευρώ, δηλαδή η τιμή της υπερτριπλασιάστηκε. Δουλειά του Σόρος ήταν και αυτή; Ξέρει την ανομία που επικρατεί και επιβραβεύεται. Ότι ούτε την απαγόρευση του καπνίσματος δεν μπορούμε να επιβάλουμε, ούτε καν την λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Βεβαίως ηχούν γλυκά στα αυτιά μας αυτοί που μας λένε ότι φταίει ο ένας και ο άλλος -ποτέ εμείς οι εκλεκτοί- και όλοι μας επιβουλεύονται (γιατί άραγε;) αναπτύσσοντας θεωρίες συνομωσίας. Γι' αυτό-επειδή προτιμάμε το γλυκό ψέμα από την πικρή αλήθεια- εκλέγουμε αυτούς που θα πούν το μεγαλύτερο ψέμα, η κατάσταση διαιωνίζεται και βαίνει επιδεινούμενη. Να σας εξομολογηθώ κάτι; Προσωπικά έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Σόιμπλε παρά στους δικούς μας "βραχείς" και "βραδείς" και Μπαρουφάκηδες που έχουν κατά καιρούς κυβερνήσει αυτό τον τόπο. Όπως δήλωσε πρόσφατα, δεν είναι βολικός αλλά είναι τουλάχιστον τίμιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε την απαγόρευση του καπνίσματος δεν μπορούμε να επιβάλουμε.
      Δουλειά του Σόρος ήταν και αυτή;


      (Έκανα λίγη κοπτο(ρ)ραπτική στο παράθεμα, χωρίς, ελπίζω, ν' αλλοιώσω το νόημα).

      Πράγματι, αυτό είναι ένα άριστο επιχείρημα, όπως και το γνωστό του Νίκου Δήμου: «ένας λαός που δεν µπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια του είναι για πέταµα!».

      Διαγραφή
  17. Λαμβάνω ημέιλ με σχόλιο του Dion. M. που αρχίσει ως εξής:
    Απαντώ στον εαυτό μου για να συμπληρώσω και να κλείσω. Προσπάθησα με ξερά γεγονότα, να καταδείξω τηλεγραφικά σχεδόν, την επίδραση των ξένων στην ανεξαρτησία της Ελλάδος και την επέκτασή της μέχρι και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.
    Όμως μάταια το ψάχνω στην παρούσα ιστοσελίδα για ν' απαντήσω. Να το έσβησε ο ίδιος ο Dion. M.; Ή μήπως κάτι δεν πάει καλά με τα σχόλια; Εσείς οι άλλοι το βλέπετε το σχόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης δε βρήκα ένα άλλο σχόλιο που άρχιζε με:
      ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ!
      Να σβήστηκε εμπρόθετα;

      Διαγραφή
    2. Ναι - μου κλέψαν ένα κείμενο. Είπα να το ανακοινώσω και στο blog αλλά άλλαξα γνώμη και το απέσυρα. Το θέμα έληξε με συγγνώμες για την "παράλειψη"...

      Διαγραφή
    3. Όχι. Δεν το έσβυσα εγώ. Και εγώ το ψάχνω...

      Διαγραφή
    4. Το χαμένο σχόλιο μου ήταν απάντηση (ως συνέχεια) στο δικό μου σχόλιο 30/12... 3.53 PM.

      Διαγραφή
  18. Πως γίνεται να φταίνε οι ξένοι για τα χάλια μας? Στο ότι δεν μας χαρίζουν χρήματα για να τα σπαταλά το πολιτικό σύστημα σε ρουσφέτια?
    Ίσως το μόνο που τους καταλογίζω ειναι ότι υποχωρούν στις "ηρωικές διαπραγματεύσεις" των πολιτικών μας και αλλοιώνουν το αρχικό μείγμα του μνημονίου.
    Η ευθύνη ειναι δική μας και δυστυχώς η πλειοψηφία του κόσμου ακόμα δεν το έχει καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επιδιώξαμε να μπούμε στο ευρώ (και ότι άλλο συνεπαγόταν αυτό) και όλοι νομίσαμε οτι ήταν η αρχή της νέας χρυσής εποχής. Το μόνο που κάναμε ήταν να εξαργυρώσουμε το μέλλον μας. Νομίσαμε οτι τα ευρώ θα ρέουν για πάντα. Οι ξένοι φταίνε μόνο στο ότι μας άνοιξαν την πόρτα (ενώ δεν έπρεπε, σε ανήλικους). Εδώ έχει πρόβλημα η Ιταλία και δεν θα είχαμε εμείς που πήγαμε γυμνοί στα αγγούρια! Και όσο για την πιπίλα των πολιτικών είναι πλέον προφανές οτι ο κυρίαρχος λαός επιλέγει να ανεβάσει όποιον θέλει. Αυτό σκεφτόμουν τις προάλλες: ποιός να φανταζόταν πριν 25 χρόνια οτι ο Λεβέντης θα ήταν ρυθμιστής της πολιτικής ζωής της Ελλάδας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απαντήσεις
    1. Επίσης Καλή Χρονιά με υγεία και τύχη. Χρειαζόμαστε και την καλή τύχη πράγματι.

      Διαγραφή
  21. Ο κ. Δήμου θέτει πολύ σωστά το ζήτημα των σχέσεων εξάρτησης της χώρας μας από τους ξένους στην ιστορική του βάση. Δεν πρέπει πάντως να παραγνωρίζουμε μία σημαντική παράμετρο: τόσο η εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων, με την επέμβαση στο Ναβαρίνο, όσο και η ενσωμάτωση εδαφών στην ελληνική επικράτεια (όπως η Θεσσαλία και η Άρτα με το Συνέδριο του Βερολίνου, το διάστημα 1878-81) αποτέλεσαν σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας. Δυστυχώς, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα για τη σύγκλισή μας με τους δείκτες των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών. Η προβληματική νοοτροπία, τα φαινόμενα διαφθοράς, οι θεσμικές ανεπάρκειες και η απροθυμία εφαρμογής θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στην κρατική διοίκηση αποτέλεσαν αναμφίβολα βασικούς παράγοντες για το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.
    Εύστοχη, λοιπόν, η (αυτο)κριτική πολλών σχολιαστών του blog για το πώς οδηγηθήκαμε στη σύναψη των μνημονίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα παραβλέψουμε ή θα αποκαθάρουμε τις σοβαρές ευθύνες των ευρωπαίων εταίρων μας για την τιμωρητική επιβολή μιας εμμονικής και άγονης πολιτικής ακραίας λιτότητας. Η κριτική του κ. Δήμου στις ολιγωρίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας (σε προηγούμενο σχόλιό του) ήταν μια αναπάντεχη και ευχάριστη έκπληξη, καθ' ότι συμβάλλει στο σχηματισμό μιας πιο ευρείας και περιεκτικής εικόνας της κατάστασης.
    Αναφέρω συνοπτικά τα ακόλουθα σημεία:
    - Η κρίση εισήχθη στην Ευρώπη από τις Η.Π.Α., οι οποίες όμως σύντομα την ξεπέρασαν και επανήλθαν σε αναπτυξιακή τροχιά, χάρη στην επιτυχημένη οικονομική πολιτική που ακολούθησαν. Στην Ευρώπη δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, εξαιτίας της δυσκαμψίας και των ιδεοληψιών της αναποτελεσματικής ευρωπαϊκής (γερμανικής) ηγεσίας.
    - Παρά τη σφοδρή και τεκμηριωμένη κριτική που ασκήθηκε από διαπρεπείς οικονομολόγους για την ατελέσφορη συνταγή χορήγησης υπέρογκων δανείων σε μια χρεοκοπημένη χώρα (προτιμώ την εκδοχή με "ο"), μόλις πρόσφατα άρχισε να εκφράζεται επίσημα παραδοχή για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χωρίς να θέλω να αποσείσω τις ελληνικές ευθύνες ή να ακυρώσω την αναγκαιότητα προώθησης δομικών μεταρρυθμίσεων, δεν μπορώ να μην θέσω το παρακάτω ερώτημα: ποιο είναι το ηθικό έρεισμα της Γερμανίας στην πεισματική επιμονή της για αποπληρωμή του συνόλου του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που η ίδια ευεργητήθηκε όσο καμία άλλη χώρα από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δικού της χρέους στη συμφωνία του Λονδίνου το 1953, μετά το όνειδος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου;
    - Η κρισιμότητα των καταστάσεων δεν αποτελεί δικαιολογία για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου (ασχέτως των πεπραγμένων του) και την "ενθρόνιση" ενός μη εκλεγμένου τεχνοκράτη στη θέση του πρωθυπουργού. Δημοκρατική εκτροπή αποτελεί επίσης η εμπλοκή ευρωπαίων αξιωματούχων ή στελεχών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, με την ανοιχτή υποστήριξη ή την υπονόμευση υποψηφίων σε προεκλογικές περιόδους, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την υποκατάσταση κυβερνήσεων από μη αιρετούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν λογοδοτούν στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή στο μοναδικό γνήσια δημοκρατικό ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο.
    - Η νεοφιλελεύθερη οικονομική θεωρία απορρίπτει μετά βδελυγμίας την κρατική ανάμιξη στη διευθέτηση κρίσεων, κάτι που δεν αποτέλεσε πρόσκομμα ωστόσο στην περίπτωση της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών με δημόσιο χρήμα. Το φαινόμενο των "περιστρεφόμενων θυρών", της ανακύκλωσης δηλαδή προσώπων που κατέχουν πολιτικά αξιώματα σε επιχειρηματικές και τραπεζικές θέσεις μετά την "αποστράτευσή" τους, εγείρει ερωτηματικά για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Λάζαρος Μελίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anonymous
      Thu Dec 31, 11:57:00 PM

      > μόλις πρόσφατα άρχισε να εκφράζεται επίσημα παραδοχή για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

      Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο διότι το κόστος αποπληρωμής του είναι μόλις 3,1% του ΑΕΠ, ενώ το 2001 ήταν 6,4% του ΑΕΠ (λεπτομέρειες σε παλιότερο σχόλιο).

      Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι πρέπει να εξοφλήσουμε το υφιστάμενο χρέος, αλλά ότι θέλουμε να κάνουμε νέο χρέος (συνθηματικά: «επεκτατική πολιτική»). Δυσκολευόμαστε όμως να βρούμε κορόιδα να μας ξαναδανείσουν: οι αγορές, που τώρα ποια γνωρίζουν το ρίσκο, μας δανείζουν μόνο με υψηλά επιτόκια, ενώ η Τρόικα δε δέχεται να χρηματοδοτήσει νέα ελλείμματα με τα λεφτά των φορολογουμένων της ΕΕ και του Τρίτου Κόσμου.

      > Δημοκρατική εκτροπή αποτελεί επίσης η εμπλοκή ευρωπαίων αξιωματούχων ή στελεχών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, με την ανοιχτή υποστήριξη ή την υπονόμευση υποψηφίων σε προεκλογικές περιόδους,

      Εννοείται ότι ο ξένος Τύπος έγραφε δυσάρεστες αλήθειες για ορισμένους υποψηφίους; Τα ίδια γράφανε κι εναντίον του Μπερλουσκόνι, τα ίδια γράφουν κι εναντίον του Ντόναλτ Τραμπ. Είναι μήπως αυτό «επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ»;

      > Η νεοφιλελεύθερη οικονομική θεωρία απορρίπτει μετά βδελυγμίας την κρατική ανάμιξη στη διευθέτηση κρίσεων, κάτι που δεν αποτέλεσε πρόσκομμα ωστόσο στην περίπτωση της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών με δημόσιο χρήμα.

      1. Ποτέ στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία απαιτεί π.χ. δραστική μείωση των φόρων και συρρίκνωση του κράτους.

      2. Οι συκοφαντημένες τράπεζες είναι απαραίτητες για την οικονομία. Βλέπετε τι ζημιά έχει πάθει η οικονομία με τα capital controls και τη μη παροχή νέων δανείων. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν η τράπεζες αφήνονταν να χρεοκοπήσουν. Και ο κόσμος θα έχανε τις αποταμιεύσεις του, και οι επιχειρήσεις θα έμεναν από ρευστότητα και θα πήγαιναν κατά διαόλου.

      Διαγραφή
    2. - "Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο".

      Δεν θέλω να αμφισβητήσω τις οικονομικές σας εκτιμήσεις αλλά το Δ.Ν.Τ. έχει εκφράσει διαμετρικά αντίθετη άποψη. Στην έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (από 15/7/2015) μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο. [...] Το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει πλέον βιώσιμο μέσω μέτρων ελάφρυνσης που ξεπερνούν κατά πολύ το τι ήταν έως τώρα πρόθυμη να σκεφτεί η Ευρώπη." (http://www.kathimerini.gr/823661/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-ek8esh-toy-dnt-gia-th-viwsimothta--toy-ellhnikoy-xreoys).

      - "Εννοείται ότι ο ξένος Τύπος έγραφε δυσάρεστες αλήθειες για ορισμένους υποψηφίους;"

      Είναι η δουλειά του τύπου να διατυπώνει ελεύθερα την κριτική του (αν και έχω την αίσθηση ότι η δημοσιογραφική κάλυψη της πολιτικής επικαιρότητας του περασμένου καλοκαιριού από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης ξεπέρασε κάποια όρια δεοντολογίας και άγγιξε τη στράτευση). Εγώ όμως δεν αναφέρθηκα στους εκπροσώπους του τύπου αλλά στην "εμπλοκή ευρωπαίων αξιωματούχων ή στελεχών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας". Παραδείγματα τέτοιας ανάμιξης αποτελούν οι επισκέψεις στήριξης ηγετών ευρωπαϊκών κρατών σε υποψηφίους της αρεσκείας τους, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογικών αναμετρήσεων, ή το να τάσσονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και κομμάτων (κάτι που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες και στις πορτογαλικές εκλογές).

      - "Ποτέ στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε νεοφιλελεύθερη πολιτική".

      Πάντως η επιδίωξη μείωσης του εργατικού κόστους μέσω της ελαστικοποίησης και αποδιάρθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων (και δεν αναφέρομαι στις παράλογες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις) είναι μέτρο νεοφιλελεύθερης κοπής. Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ακόμη περιμένουμε την εφαρμογή του φόρου Τόμπιν (έχει εξαγγελθεί εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον).

      - "Οι συκοφαντημένες τράπεζες είναι απαραίτητες για την οικονομία".

      Καμία αντίρρηση. Όταν όμως οι τράπεζες διασώζονται με δημόσιο χρήμα, είναι λογικό το κράτος να μπορεί στη συνέχεια να έχει κάποιο λόγο στη διαχείριση των χρημάτων που διέθεσε (π.χ. αν κρίνει ότι η δανειακή τροφοδοσία των επιχειρήσεων είναι ανεπαρκής ή αναιμική).

      Λάζαρος Μ.

      Διαγραφή
    3. Anonymous
      Fri Jan 01, 11:08:00 AM

      > το Δ.Ν.Τ. έχει εκφράσει διαμετρικά αντίθετη άποψη. Στην έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (από 15/7/2015) μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο"

      Αν δεν απατώμαι, η θέση του ΔΝΤ ήταν: το χρέος είχε γίνει βιώσιμο, αλλά οι Τριπροκαμμένοι εκτροχίασαν την οικονομία κι έκλεισαν τις τράπεζες· αν μείνουν τα πράγματα έτσι, τότε το χρέος παύει να είναι βιώσιμο.

      > Εγώ όμως δεν αναφέρθηκα στους εκπροσώπους του τύπου αλλά στην "εμπλοκή ευρωπαίων αξιωματούχων ή στελεχών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας". Παραδείγματα τέτοιας ανάμιξης αποτελούν οι επισκέψεις στήριξης ηγετών ευρωπαϊκών κρατών σε υποψηφίους της αρεσκείας τους, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογικών αναμετρήσεων, ή το να τάσσονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και κομμάτων

      Δυστυχώς δε θυμάμαι ονόματα (θα θέλατε να μας θυμήσετε μερικά), αλλά έχω την αίσθηση ότι παρόμοιες «παρεμβάσεις» γίνονται στις εκλογές πολλών χωρών, των κραταιών ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων. Δεν καταλαβαίνω γιατί να θεωρούνται «παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλης χώρας».

      > Πάντως η επιδίωξη μείωσης του εργατικού κόστους μέσω της ελαστικοποίησης και αποδιάρθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων είναι μέτρο νεοφιλελεύθερης κοπής.

      Ενδεχομένως, αλλά με περισσότερους φόρους και περισσότερο κράτος είναι αδύνατον να γίνεται λόγος για νεοφιλελεύθερη πολιτική.

      > Όταν όμως οι τράπεζες διασώζονται με δημόσιο χρήμα, είναι λογικό το κράτος να μπορεί στη συνέχεια να έχει κάποιο λόγο στη διαχείριση των χρημάτων που διέθεσε

      Κακό πράγμα ο κρατικός παρεμβατισμός στην Ελλάδα, ειδικά στις τράπεζες. Στην πράξη σημαίνει π.χ. €250 εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα σε ΠαΣοΚ και ΝΔ.

      Διαγραφή
  22. - Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100 δισ. δολάρια Ελλήνων αναπαύονται ασφαλή σε φορολογικούς παραδείσους διεθνώς, χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Πώς δικαιολογείται η ανοχή στα ανήθικα τραπεζικά καθεστώτα της Ελβετίας (η οποία έχει τη μερίδα του λέοντος), του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν; Αν (με έναν λογικό φορολογικό συντελεστή) μπορούσαν να εισπραχθούν για παράδειγμα 30 από τα παραπάνω δισ., τα μέτρα που λαμβάνονται θα ήταν σαφώς λιγότερο επώδυνα.
    - Το ότι ο Schäuble δεν είναι βολικός είναι αναντίρρητο. Πάντως η υπόθαλψη του Μ. Χριστοφοράκου δεν αποτελεί τεκμήριο εντιμότητας και ακεραιότητας. Συμφωνώ απολύτως με την κριτική στα εγχώρια φαινόμενα διαφθοράς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρουσιάζουμε όλες τις υπόλοιπες χώρες ως φάρους νομιμότητας. Στην προηγούμενη ανάρτηση του blog, ένας αναγνώστης εκθείασε την Ιταλία και τη Σιγκαπούρη για τους νόμους τους στο πέταμα αποτσίγαρων ή το φτύσιμο της τσίχλας. Μακάρι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Να μην ξεχνάμε όμως ότι στην Ιταλία ζει και βασιλεύει η Μαφία, η πιο βαθιά ριζωμένη και καλά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση της Ευρώπης και ότι η Σιγκαπούρη (παρ' ότι ξεφεύγει από τη γεωγραφική οριοθέτηση της συζήτησής μας) αποτελεί έναν από τους κυριότερους φορολογικούς παραδείσους διεθνώς. Τα αναφέρω αυτά ενδεικτικά, επειδή διαβάζω συχνά μηδενιστικές τοποθετήσεις που παρουσιάζουν την Ελλάδα ως τη μοναδική εστία παραβατικότητας σε μια όαση ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης.
    (Με συγχωρείτε για το σχοινοτενές σχόλιο).

    Λάζαρος Μελίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anonymous
      Thu Dec 31, 11:58:00 PM

      Καλή Χρονιά σε όλους!

      > Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100 δισ. δολάρια Ελλήνων αναπαύονται ασφαλή σε φορολογικούς παραδείσους διεθνώς

      Άλλο πράγμα είναι οι φορολογικοί παράδεισοι (που θα έπρεπε να λέγονται «φορολογικά καταφύγια» — άλλο haven, άλλο heaven): τα κέρδη των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους σε τέτοια μέρη υπόκεινται σ' ελάχιστη φορολογία. Άλλο πράγμα οι καταθέσεις, άλλο τα κέρδη.

      > Αν (με έναν λογικό φορολογικό συντελεστή) μπορούσαν να εισπραχθούν για παράδειγμα 30 από τα παραπάνω δισ.,

      Και ποιος σας είπε ότι αυτά τα χρήματα δεν είχαν ήδη φορολογηθεί όταν αποκτήθηκαν; Γιατί πρέπει να ξαναφορολογηθούν;

      > τα μέτρα που λαμβάνονται θα ήταν σαφώς λιγότερο επώδυνα.

      Έχω την εντύπωση ότι τα μέτρα δεν είναι εφάπαξ. Όταν λέμε «μέτρα €5 δις», εννοούμε εξοικονόμηση €5 δις το χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστή παρατήρηση του Λύκου. Η μεταφορά χρημάτων ειδκά μέσα στην Ε.Ε. είναι απόλυτα νόμιμη. Η λαϊκίστικη ρητορική προσπαθεί να εμφανίσει όλους τους κατόχους λογαριασμών εξωτερικού λαμόγια και φοροφυγάδες. Οι πρώτες προτάσεις των Ελληνικών αρχών ήταν να ...κατασχεθούν όλα τα χρήματα Ελλήνων σε ξένους λογαριασμούς - διότι για να είναι στο εξωτερικό ή ήταν ύποπτης προέλευσης μαύρα, είτε προϊόντα φοροδιαφυγής.

      Διαγραφή
  23. Περί παρεμβάσεων

    Πράγματι από το 2010 οι ξένοι παρεμβαίνουν συχνά στην Ελλάδα. Αλλά:

    1. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και τους χρωστάει. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να προστατύσουν τα κεφάλαιά τους.

    2. Η Ελλάδα - όπως κάθε κράτος της Ε.Ε. έχει παραχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, έχει υπογράψει συμβάσεις και κανονισμούς η τήρηση των οποίων ελέγχεται από τις ευρωπαϊκές αρχές. Ειδικά η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη της δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις.

    3. Μέρος της παρέμβασης είναι τα περίφημα Μνημόνια που περιέχουν κυρίως μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Από αυτές σχεδόν καμία δεν έχει εφαρμοστεί - γι αυτό και επαναλαμβάνονται ξανά στο επόμενο Μνημόνιο. Αν είχαν εφαρμοστεί, όπως έγινε στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, οι παρεμβάσεις θα ήταν πολύ λιγότερες.

    Την κυβέρνηση ΓΑΠ δεν την έρριξαν οι ξένοι. Αυτοκτόνησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιλαμβάνεστε βεβαίως Κε Δήμου ότι εάν το καταπίστευμα Σώρρα είναι υπαρκτό, όλη η επιχειρηματολογία σας περί των ξένων που προσπαθούν να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους πάει περίπατο.

      Κανονικά όποιος θέλει να προστατεύσει τα κεφάλαιά του είναι ο πρώτος που θα φώναζε στη διαπασών, να ελεγχθεί η πρόταση Σώρρα για να γλυτώσει τα λεφτά του.

      Ομως και οι δανειστές και οι κυβερνήσεις παλεύουν μετά μανίας να θάψουν το θέμα.

      Δημοσιογράφοι απολύονται μόλις τολμήσουν να βγάλουν το Σώρρα στον αέρα, καναλάρχες απειλούνται με αφαίρεση της αδείας τους εάν προβάλλουν την υπόθεση, φαινομενικά άσχετοι τύποι ξιφουλκούν κατά του απατεώνα Σώρρα κλπ.

      Αρα;

      Αρα οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για τα λεφτά τους, κάτι άλλο θέλουν και το χρέος είναι μόνο ο μηχανισμός για να πετύχουν αυτό το άλλο.

      Διαγραφή
    2. Αυτή η υποθεση Σώρρα είναι πάντως περίεργη.

      ΑΝ υπήρχε άνθρωπος με οικονομική επιφάνεια 600 δις δολλαρίων θα ήταν σε όλες τις λίστες των Κροίσων. Εδώ ο Λάτσης, με μόνον 9.1 δις είναι στην θέση 51 της παγκόσμιας λίστας Forbes ενώ τον Σώρρα στο εξωτερικό δεν τον γνωρίζει κανείς... Πού βρήκε τόσο χρήμα; Και η μυθολογία που ξετυλίγει (Χάζαροι κ. ά) είναι αν μη τι άλλο εξωπραγματική...

      Διαγραφή
    3. Τη λίστα forbes δεν την συντάσσει κάποιος δημόσιος φορέας, ούτε είναι υποχρεωτική η συμμετοχή, εμφανίζονται εκεί μόνο όσοι το επιθυμούν για λόγους αυτοπροβολής, δεν έχει τους πιο πλούσιους αλλά όσους από τους πλούσιους θέλουν να κάνουν μόστρα. Και κυρίως έχει όσους από τους πλούσιους μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους. Έχει κάποιους που διαθέτουν δις, απουσιάζουν παντελώς οι διαθέτοντες τρις και τετράκις, οι οποίοι εάν εμφανιστούν θα πρέπει να εξηγήσουν και που τα βρήκαν.

      Στα περί εξωπραγματικού θα πω ότι έχουμε εθιστεί να ορίζουμε ως πραγματικό αυτό που ονομάζουμε κυρίαρχη άποψη.

      Θα σας θυμίσω πριν όχι πολλά χρόνια, το εξωπραγματικό ήταν ότι η γη είναι στρογγυλή και περιστρέφεται.

      Διαγραφή
  24. Βαρετό το ερώτημα πόσο φταίνε οι ξένοι. Υπάρχουν πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα για τους αναγνώστες σας Κε Δήμου. Να σας προτείνω μερικά:

    Αληθεύει ότι απο τον Σεπτέμβρη του 12 υπάρχουν κατατεθειμένα σε τράπεζα του Καναδά 600 δις δολάρια για την εξαγορά του ελληνικού χρέους αλλά καμία κυβέρνηση δεν τολμάει να τα ακουμπήσει;

    Αληθεύει ότι η τράπεζα Ελλάδος είναι μία ιδιωτική εταιρία του εβραίου τραπεζίτη ρότσιλντ;

    Αληθεύει ότι στα ταμεία της παγκόσμιας τράπεζας η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες τρισεκατομμύρια που ο ισολογισμός τους υπογράφεται κάθε χρόνο απο τον πρόεδρο της δημοκρατίας, αλλά την πτώχευσαν για 300 δις;

    Αληθεύει ότι ο ίδιος που έχει στην ιδιοκτησία του την τράπεζα ελλάδος έχει επίσης στην ιδιοκτησία του την ευρωπαική κεντρική τράπεζα αλλά και τους οίκους αξιολόγησης και χρεοκοπεί όποιον γουστάρει ότι ώρα γουστάρει μετατρέποντας τα ομολογά του σε σκουπίδια;

    Αληθεύει ότι το Λουξεμβούργο έχει 3 εκατομμύρια ευρώ χρέος ανά κάτοικο αλλά τα ομόλογά του παραμένουν 3Α ενώ η Ελλάδα που είχε 37.000 ευρώ χρέος ανα κάτοικο στην αρχή της κρίσης, έπρεπε να χρεοκοπήσει;

    Και για να μην μείνουμε μόνο στα οικονομικα να σας προτείνω και ιστορικά θέματα:

    Εχει βάση ο ισχυρισμός ότι οι αμερικανοί δεν πήγαν ποτέ στο φεγγάρι;

    Τελικά τι ζόρι τράβαγαν οι γερμανοί με τους εβραίους και αποφάσισαν να τους εξοντώσουν, ήταν απλα εμμονικός ο χίτλερ με τους εβραίους (και γιατί ειδικά με τους εβραίους;) η μήπως συνέβαινε κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταφέρατε να συμπτύξετε σε ένα σχόλιο όλους τους μύθους που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια.

      Αυτό που έχει ενδιαφέρον δεν είναι οι μύθοι καθεαυτοί - αλλά το πως βρίσκονται άνθρωποι που τους αποδέχονται και τους πιστεύουν. Αφού αποδείχθηκε και επίσημα η μηχανή με τα 600 δισεκατομμύρια του Σώρρα, βρίσκονται άνθρωποι που τον υποδέχονται σαν σωτήρα.
      Μπορείτε να μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

      Διαγραφή
    2. το λινκ στο οποίο παραπέμπετε Κε Δήμου δεν λειτουργεί.

      Διαγραφή
    3. Ολόκληρο: http://www.iefimerida.gr/tag/%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%8E%CF%81%CF%81%CE%B1%CF%82
      ΛΙΝΚ: εδώ

      Διαγραφή
    4. Κε δήμου επικαλείσθε το site του κου Ράπτη που επικαλείται την εφημερίδα έθνος του κου Μπόμπολα, το οποίο έθνος έχει ένα ρεπορτάζ του τύπου "κάποιοι είπαν ότι τα ομόλογα είναι ψεύτικα", χωρίς να δημοσιεύει το έθνος κάνενα επίσημο έγγραφο.

      Ο Σώρρας δικάστηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων το καλοκαίρι του 13 και το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα ομόλογα είναι γνήσια και τα 600 δις είναι υπαρκτά. Ολόκληρη η δικαστική απόφαση εδώ:

      http://www.endcyprusdebt.com/wp-content/uploads/2014/06/%CE%91%CF%80.-%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-28-6-2013-600%CE%94%CE%99%CE%A3.pdf

      Δείτε τι γράφει στην σελίδα 16 του δικογράφου:

      αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων(600.000.000.000) Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι (6) διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας , εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων(100.000.000.000) τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

      Συγκεκριμένα, τούτος προτίθεται να χορηγήσει το ανώτερο χρηματικό ποσό στο ελληνικό κράτος, υπό τη μορφή δανείου, με διάρκεια αποπληρωμής εκατό (100) ετών και με επιτόκιο 0,5%. Οι όροι δε, που έθεσε για την εκταμίευση του ποσού ήταν η διεξαγωγή λογιστικού ελέγχου από επιτροπή διεθνών πραγματογνωμόνων, υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος του δημοσίου χρέους και η διεξαγωγή έρευνας και η απόδοση ευθυνών σε όσους είχαν στη διαχείρισή τους δημόσιο χρήμα.

      Διαγραφή
    5. Αν έχετε δίκιο (μακάρι) τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ο Τσίπρας να πάρει τηλέφωνο τον Σώρρα και καθαρίσαμε!

      Διαγραφή
    6. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ο σώρρας θέλει λογιστικό έλεγχο του χρέους και κυρίως έλεγχο όσων διαχειρίστηκαν δημόσιες θέσεις τα τελευταία 30 χρόνια, γιατί νομίζετε τον έχουν αποκλείσει απο παντού; Το καθεστώς προτιμάει να τελειώσει τη χώρα απο το να τελειώσει το ίδιο..

      Διαγραφή
    7. Γιατι εστιάσαμε όμως στο Σώρρα, θέλω τη γνώμη σας και για άλλους "μύθους", ας πούμε το τι ζόρι τράβαγαν οι γερμανοί με τους εβραίους έχετε άποψη για το θέμα; Εχετε και γερμανική παιδεία θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσουμε τη γνώμη σας.

      Διαγραφή
    8. Ένας παλιός κανόνας στα μπλογκ λέει πως όλα τα ποστ, άμα περάσουν τα πενήντα σχόλια καταλήγουν στο ολοκαύτωμα. Θα ήθελα να μην ξεφύγουμε από το θέμα μας...

      Διαγραφή
    9. Δεν νομίζω να ξεφεύγουμε, όλα αυτά με το θέμα μας σχετίζονται, άλλωστε οι εβραίοι τραπεζίτες είναι που μας έχουν βάλει τα 2 πόδια σε ένα παπούτσι, οι λεγόμενες αγορές δικό τους μαγαζί είναι.

      Διαγραφή
    10. Ακοινώτητε,
      Για ρίξε μια ματιά στο google, ψάξε για Obama's signature (δεν είναι απόρρητη). Εδώ είναι η πιο καθαρή της εκδοχή: https://en.wikipedia.org/wiki/File:BarackObamaSignature.jpg
      Ορίστε κι απ' το περιοδικό του μεγαλύτερου κρατικου μουσείου της Αμερικής:
      http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/president-obamas-autopen-when-is-an-autograph-not-an-autograph-574822/?no-ist

      Σύγκρινέ την με την υπογραφή στα χαρτιά των "παγκοσμίων λογαριασμών" που μοιράζετε. Πες μου μετά για τα άθλια αγγλικά του ίδιου "εγγράφου", όπως και γιατί οι ψεύτικες υπογραφές των Ελλήνων αξιωματούχων (στα αγγλικά υπογράφουν;)
      Παράξενο επίσης που σχεδόν όλες οι υπογραφές
      http://alfeiospotamos.blogspot.com/2014/02/blog-post_2073.html
      έχουν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα και κλίση. Σαν να τις έχει γράψει το ίδιο χέρι.
      Όταν αποκαλυφθεί το παραμύθι (η δικαστική "απόφαση" εκδόθηκε χωρίς να είναι παρούσα η άλλη πλευρά, αφού δεν ήταν μήνυση - και τα χαρτιά που κατατέθηκαν ήταν βεβαιώσεις υπογραφών από τον Καναδά - άσε που τον κο Παπαδάκη δεν τον έχετε ξαναδεί σχεδόν από τότε), θα χάσετε άλλα πέντε χρόνια απ' τη ζωή σας για το "πως την πατήσαμε έτσι". Ο κος Ray C Dam συνελλήφθη για την ίδια απάτη. Όσο για τον "τραπεζίτη" του Σώρρα, είναι ο μόνος Καναδός πολίτης που έχει καταδικαστεί δύο φορές στην ίδια δίκη για το ίδιο αδίκημα (προσβολή δικαστηρίου). Ιδού τα χαμπέρια του - είχε δικαστεί και καταδικάστηκε για απάτη
      http://www.lawtimesnews.com/201210012084/headline-news/court-punishes-man-twice-for-same-contempt-order

      Διαγραφή
    11. Μέχρι και στα "Ελληνικά Hoaxes" ("φάρσες") τα καταφέρατε και μπήκατε - όπου αποδεικνύει με στοιχεία ότι και η υπογραφή του Παπούλια ψεύτικη είναι.
      http://ellinikahoaxes.gr/2015/08/03/353tris/
      (σχεδόν στη μέση της σελίδας έχει την πραγματική υπογραφή).

      Δεν θα αναφερόμουν στην αστειότητα του θέματος καθόλου - κάνω κατάχρηση της σελίδας του κ. Δήμου, ΑΛΛΑ τόσοι έχουν πέσει θύματα της απάτης που έπρεπε.
      Ο πρώην μικρο-επαγγελματία από την Πάτρα, που μπήκε ως επισκέπτης (λόγω της κωμωδίας Λαμπράκη, αλλά και των γνωριμιών του στην ομογένεια) στους χώρους που επισκέπτονται και οι δημοσιογράφοι στον ΟΗΕ, για να σάς αποδείξει ότι βρέθηκε με συναλλαγματικές που εκδόθηκαν από έναν πρώην δικηγόρο (Wozny) και δεν έχουν αντίκρυσμα (καταχωρούνται όμως ως υπαρκτά έγγραφα ακόμα και χωρίς αντικρυσμα στο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ μητρώο συναλλαγματικών της Πολιτείας) και τα παρουσιάζουν ως... ομόλογα (οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν έντυπα ομόλογα τέτοιας αξίας).
      Τα λεγόμενα "καταπιστέυματα" ήταν μια απάτη στις Φιλιππίνες, ο Ray C Dam μπήκε φυλακη, οι άλλοι καταζητούνται. ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ Φιλιππινέζοι πίστεψαν το παραμύθι σε σχέση με τους Έλληνες που το πιστεύουν.
      Τέλος από μένα. Κρίμα που εξαπατούνται τόσοι συμπολίτες σας.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμε το τι λες εσύ η εγώ δεν έχει σημασία.

      Αυτό που έχει σημασία είναι να πάρει επίσημα θέση η πολιτεία μέσω του υπουργείου οικονομικών. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

      Μέχρι στιγμής η μόνη θέση από τους κρατικούς θεσμούς είναι η δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει την γνησιότητα των ομολόγων.

      Διαγραφή
    13. Δεν θα αναφερόμουν στην αστειότητα του θέματος καθόλου - κάνω κατάχρηση της σελίδας του κ. Δήμου, ΑΛΛΑ τόσοι έχουν πέσει θύματα της απάτης που έπρεπε.

      Ένα άλλο περίεργο αυτής της υπόθεσης είναι ότι όπου γραφτεί κάτι για τα ομόλογα Σώρρα, εμφανίζονται αμέσως κάποιοι οι οποίοι επιθυμούν μετά μανίας να μας διασώσουν από την πλάνη Σώρρα.

      Εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς τι ζόρι τραβάνε, και αφιερώνουν το χρόνο τους να ασχολούνται επίμονα να μας σώσουν απο το Σώρρα.

      Διαγραφή
    14. Επειδή η υπόθεση Σώρρα τράβηξε υπερβολικά - υπάρχουν και άλλα σχετικά σχόλια σε διάφορα μερη του μπλογκ - δηλώνω ότι δεν θα δημοσιεύσω άλλη αναφορά σε αυτό το θέμα, που ουσιαστικά έχει εξαντληθει, μια και τα καινούργια σχόλια δεν προσθέτουν κάτι νέο.

      Διαγραφή
  25. Μη, μην το πεις, οι παλιοί μου φίλοι...
    ------------------------------------------------------

    Θα προσπαθήσω να είμαι όσο περισσότερο… υποκειμενικός γίνεται.

    1. Ο Τ., ο Δ. και ο Φ., παλιοί συμφοιτητές και προκομμένοι ακαδημαϊκώς (ο πρώτος, αν και πολυπτυχιούχος, τελικά προσχώρησε στην... ιατρική, ο δεύτερος κόλλησε στα εργασιακά και τις "κοινωνικές πολιτικές" και ο τρίτος διαπρέπει στις διεθνείς σχέσεις) παρέμειναν προσκολλημένοι στα πάσης φύσεως αριστερά "αφηγήματα", είτε για τον εμφύλιο πρόκειται είτε για την κρίση χρέους των χωρών της Ευρώπης είτε και για τα θύματα της Μαρφίν.

    Πιστεύουν ακράδαντα ότι, παρά το γεγονός ότι και οι δικοί μας πολιτικοί έχουν μέγα μερίδιο ευθύνης, ωστόσο βασικός υπαίτιος είναι η επικρατούσα φιλελεύθερη αντίληψη που επιβάλλει τη λιτότητα, προκαλώντας ασφυξία στις περιφερειακές οικονομίες, σαν κι αυτές τής Ελλάδας και της Κύπρου.

    2. Από την άλλη, οι εν λόγω παλαιοί συμφοιτητές, ισχυρίζονται ότι η αφεντιά μου, αν και παλαιόθεν θιασώτης του Συνασπισμού, εγκατέλειψε τα νεανικά μας οράματα. Έγινε πλέον "σκληρός" με τους ανθρώπους. Κατάντησε φερέφωνο του βδελυρού φιλελευθερισμού και παπαγαλάκι του διεθνούς ιμπεριαλισμού, απολογητής της νεο-ιμπεριαλιστικής Γερμανίας, μερκελιστής και σοϊμπλεϊκός. Δεν εννοεί να καταλάβει ότι η Ελλάδα έπεσε θύμα μια καλοστημένης γερμανικής πλεκτάνης, που είχε ως στρατηγικό της στόχο την γερμανική επικυριαρχία επί της ευρωπαϊκής οικονομίας, αρχικά και επί της ευρωπαϊκής πολιτικής, απώτερα.

    3. Εκεί που συμφωνούμε είναι στις ευθύνες των τραπεζών. Ότι δηλαδή κακώς η Τράπεζα της Ελλάδα και οι εγχώριες τράπεζες δεν προστάτευσαν τους πολίτες, καθιερώνοντας αυστηρούς ελέγχους για την φερεγγυότητα. Συμφωνούμε επίσης ότι και οι ξένες τράπεζες όφειλαν να μη δανείζουν την αναξιόχρεη Ελλάδα.

    4. Η Αριστερά, των φίλων μου, όμως πρεσβεύει ότι οι ξένες τράπεζες, εσκεμμένα, αμέλησαν τους ελέγχους και αποδέχτηκαν τα παραποιημένα στοιχεία, γιατί στόχος τους ήταν, μακροπρόθεσμα να θέσουν την Ελλάδα υπό την οικονομική και πολιτική ηγεμονία των Γερμανών και Γάλλων, ώστε, αργότερα να αγοράσουν κοψοχρονιά τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας.

    Εδώ πια η αριστερή φαντασία οργιάζει. Τραπεζίτες, πολιτικοί, αξιωματούχοι της ΕΕ και η… ντόπια ολιγαρχία, τάχα μου συνωμότησαν για να γίνουν όλα όσα συνέβησαν, ώστε να κατόπιν να επωφεληθούν παντοιοτρόπως.

    5. Η Αριστερά των φίλων μου, ακόμη διατείνεται ότι για το παρατεινόμενο κακό της Ελλάδας, αποκλειστικώς υπεύθυνη είναι η Γερμανία η οποία επέβαλε τη ΛΙΤΟΤΗΤΑ, δηλαδή τις περικοπές των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα κλπ.

    συνεχίζεται πιο κατω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 6. Εδώ όμως, οι φίλοι κάνουνε πως δεν βλέπουν. Γιατί άλλο περιεχόμενο έχει η λιτότητα σε μια βιομηχανικά ανεπτυγμένη οικονομία και άλλη σε μια παρασιτική οικονομία όπως η ελληνική.

    Στις ανεπτυγμένες χώρες, λένε ότι με τη λιτότητα, εξυγιαίνονται τα δημόσια οικονομικά και έτσι το ενδιαφερόμενο κράτος μπορεί να δανείζεται με άκρως συμφέροντα επιτόκια. Αυτά τα δάνεια μπορεί να τα μετατρέπει σε έρευνα, καινοτομία και παραγωγικότητα, οπότε επέρχεται η ανάπτυξη.

    Αντίθετα, σε μια παρασιτική οικονομία, όπως αυτή της Ελλάδα, όπου σχεδόν δεν παράγεται τίποτε, σε μια, δηλαδή οικονομία κατεξοχήν καταναλωτική/εισαγωγική, η μόνη ανάπτυξη που μπορεί να υπάρχει είναι αυτή των… δανείων και της σπατάλης. Δηλαδή οι πολίτες δανείζονται για να καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα, οι εμπορικές επιχειρήσεις επίσης δανείζονται για να εισαγάγουν ακόμη περισσότερα που θα τα πασάρουν στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν φόρους (αν πληρώνουν) για όσα κέρδισαν από τα... δάνεια κοκ.

    Με άλλα λόγια, στις παρασιτικές οικονομίες, ανάπτυξη σημαίνει… δανεισμός: το κράτος έχει ελλείμματα και δανείζεται να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, οι πάντες στην ιδιωτική οικονομία δανείζονται για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, ώσπου ο υπέρογκος δανεισμός καθιστά τους πάντες αφερέγγυους, κλείνει η κάνουλα και ψοφάνε όλοι…

    7. Η Ελλάδα χρειάζεται χτίσιμο από την αρχή – κι εδώ χρειάζονται οι ξένοι. Να μαζευτούν τεχνοκράτες και να αναρωτηθούν: τι στο διάολο μπορεί να παραγάγει ετούτος ο τόπος; α) Μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες (τουρισμός, ναυτιλία κλπ) και γεωκτηνοτροφικά προϊόντα. β) Να διαλυθεί όλη η Ανώτατη και Ανωτέρα Εκπαίδευση και να ξαναστηθεί εκ του μηδενός, με στόχο, πρωτίστως, να εξυπηρετήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, όπου αυτή έχει δυνητικά συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή ανταγωνιστικό. γ) Τα σχολεία να προσαρμοστούν προς αυτήν την κατεύθυνση: δηλαδή να προσφέρουν ειδικές γνώσεις, πρακτικές και εφαρμόσιμος, βάσει του προσανατολισμού των ΑΕΙ, όπως τον περιέγραψα νωρίτερα.

    Ένα παράδειγμα: τι χρειάζονται τα πανεπιστήμια στην πάνω και στην κάτω κωλοπετινίτσα; Τι χρειάζονται οι ατελείωτες οικονομικές σχολές οι οποίες ως γνωστόν δεν προσφέρουν στοιχειώδη πρακτική οικονομική συγκρότηση; Τι χρειάζονται ένα σωρό σχολές Ιστορίας, Φιλολογίας, Κοινωνικών Επιστημών κοκ; Τι χρειάζονται τόσοι Θεολόγοι; Τι χρειάζονται τόσες σχολές Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης, αφού όλες των παράγουν φούμαρα και ανέργους;

    8. Κι ερχόμαστε στο Κράτος και στους υπερτροφικούς του ανορθόλογους διοικητικούς του μηχανισμούς, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου ευθύνονται όχι μόνο για την κατάρρευση της οικονομίας αλλά για την ελπίζω όχι οριστική καταβαράθρωση των προοπτικών ανάνηψης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αφού το ελληνικό κράτος είναι ένας οργανισμός σε αφασία. Γι΄ αυτό δεν υπηρετεί την κοινωνία και την οικονομία αλλά τον εαυτό του, οπότε πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί σύμφωνα με την καπιταλιστική/αστική λογική που λέει, υπάρχω για χάρη των πολιτών και όχι για χάρη του εαυτού μου.

    9. Εν κατακλείδι, δεν φταίνε οι ξένοι ούτε για ό,τι συνέβη ούτε για ό,τι συμβαίνει και επίκειται. Φταίνε οι αποτυχημένοι παλαιοκομματικοί νεοδημοκρατο-πασόκοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα και οι άχρηστοι συριζανελαίοι που την πυρπολούν, αφού σχεδόν όλοι τους, για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμοι να πουλήσουν ακόμη και τη μάνα τους, λαϊκίζοντας, ψευδολογώντας και τάζοντας στους πεινασμένους λαγούς με πετραχήλια.

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kapa-skeptikos
      Fri Jan 01, 12:54:00 PM

      > β) Να διαλυθεί όλη η Ανώτατη και Ανωτέρα Εκπαίδευση και να ξαναστηθεί εκ του μηδενός, με στόχο, πρωτίστως, να εξυπηρετήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας
      γ) Τα σχολεία να προσφέρουν ειδικές γνώσεις, πρακτικές και εφαρμόσιμος,


      Αυτό μου θυμίζει την άποψη του μακαρίτη Γεράσιμου Κακλαμάνη για τ' αρχαία ελληνικά:

      Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα εἶναι γλῶσσα βασιλική, πολυτελείας. Δὲν εἶναι ἁπλῶς μέσο ἐπικοινωνίας, ἀλλά, λόγῳ τοῦ πολιτισμοῦ πού ἐξέφρασε — πού ἀποτελεῖ κληρονομιὰ ὅλης της ἀνθρωπότητας σήμερα — καὶ τῆς ἐπεξεργασίας της στὴ φιλοσοφία, τὴν ἐπιστήμη, τὴν ποίηση καὶ σὲ κάθε περιοχὴ τοῦ ἐπιστητοῦ, εἶναι ἡ ἴδια μόρφωση καὶ ἐπιστημονικὸς αὐτοσκοπός. Εἶναι δηλαδὴ μία γλῶσσα γιὰ ἀνεπτυγμένες κοινωνίες. Εἶναι μία γλῶσσο ἀνώτερης μόρφωσης, ὅπως ἦταν τὰ Γαλλικὰ κάποτε. Τὰ ὁποῖα βέβαια δὲν τὰ μάθαιναν οἱ χαμάληδες, γιὰ νὰ συνεννοοῦνται μὲ τοὺς ξένους στὶς φορτοεκφορτώσεις, ἀλλὰ οἱ «ἀνώτερες τάξεις» — αὐτὲς πού εἶχαν λεφτὰ (καὶ τὸ χρόνο συνεπῶς) νὰ τὰ μάθουν.

      Τὸ νὰ ἐπαναφέρουμε λοιπὸν μὲ μία διαταγὴ τὰ Ἀρχαῖα, σημαίνει πὼς κάνουμε ἀπὸ τὴ μία στιγμὴ στὴν ἄλλη τὴν ἑλληνικὴ κοινωνία, κοινωνία τῆς ἀφθονίας καὶ τοῦ πολλοῦ ἐλεύθερου χρόνου. Εἶναι σὰν νὰ δίνουμε μία Ρὸλς Ρόις σ’ ἕναν μισθοσυντήρητο τῶν 30.000 δρχ. πού δὲν ἔχει οὔτε δίπλωμα ὁδηγοῦ. Ἂν ἡ διδασκαλία τῶν Ἀρχαίων ἀπέτυχε καὶ θ' ἀποτυγχάνει, εἶναι ἀκριβῶς γιατί ἡ δομὴ τῆς γλώσσας μας δὲν συμβάδισε ἁπλούστατα ποτὲ μὲ τὶς κοινωνικὲς συνθῆκες τοῦ νεωτέρου κράτους. Ἡ κοινωνία μας δὲν μπορεῖ νὰ βγάλει τίποτ' ἄλλο ἀπὸ ὑδραυλικούς, μηχανικοὺς αὐτοκινήτων, «μαστόρους» πάσης φύσεως καὶ ὑπαλλήλους. Ἔχουν αὐτοὶ κοινωνικὲς προϋποθέσεις νὰ μάθουν Ἀρχαῖα;

      Οἱ ἄνθρωποι χρειάζονται γρήγορες σπουδὲς γιὰ νὰ ζήσουν ἐνῷ οἱ ἀνώτερες μορφώσεις (καὶ τὰ Ἀρχαῖα εἶναι ἡ ἀνωτάτη) θέλουν χρόνο.

      Ἐδῶ μέ τ’ ἀρχαῖα, τὰ λατινικά, γαλλικὰ καὶ μουσική, δὲν κατάφεραν νὰ προσφέρουν τὰ γενικὰ πλαίσια παιδείας στις κοινωνίες τους οἱ Ἀμερικανοί, οἱ Γερμανοί, οἱ Γάλλοι, οἱ Ρῶσοι, καὶ ὁποιαδήποτε ἄλλη ἀνεπτυγμένη κοινωνία. Θὰ τὰ καταφέρουμε ἐμεῖς μ' ἕνα διάταγμα στὴ δική μας κοινωνία τοῦ ἀρότρου;


      > τι χρειάζονται τα πανεπιστήμια στην πάνω και στην κάτω κωλοπετινίτσα;

      Μα για να υποχρεώνεται ο φοιτητής της μεγαλούπολης να ρίχνει χρήμα στην οικονομία της επαρχίας, πληρώνοντας νοίκι, ενώ διαθέτει σπίτι στην γενέτειρά του, και στηρίζοντας με το χρήμα του την τοπική «ανάπτυξη», δηλαδή σουβλατζίδικα, καφετέριες, μπαρ και πιτσαρίες που αλλιώς θα έκλειναν, ή μάλλον δεν θα είχαν ανοίξει.

      > Τι χρειάζονται ένα σωρό σχολές Ιστορίας, Φιλολογίας, Κοινωνικών Επιστημών κοκ;

      Κι όμως, θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει διεθνές κέντρο κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών, αν καλούσαμε τα καλύτερα ξένα πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας, όπως έχει οραματιστεί ο Στέφανος Μάνος. Στον τομέα αυτό το να διαθέτεις Παρθενώνα και Πνύκα είναι απόλυτο πλεονέκτημα!

      > Τι χρειάζονται οι ατελείωτες οικονομικές σχολές; Τι χρειάζονται τόσοι Θεολόγοι; Τι χρειάζονται τόσες σχολές Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης;

      Εκεί δεν χρειάζεται παρέμβαση από το κράτος και τους ξένους τεχνοκράτες. Αρκεί να χαθεί η ελπίδα διορισμού στο Δημόσιο κι η ζήτηση γι' αυτές τις σχολές θα πατώσει.

      Διαγραφή
  27. - Ein Steppenwolf: "Κακό πράγμα ο κρατικός παρεμβατισμός στην Ελλάδα".

    Συμφωνώ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει οι τράπεζες να υποχρεωθούν να επιστρέψουν μακροπρόθεσμα τα χρήματα που έλαβαν. Ιδιωτικά κέρδη και μετακύλιση των ζημιών στους πολίτες (άρα διάσωση με "επάρατη" κρατική παρέμβαση) δεν συνδυάζονται.

    - Nikos Dimou, Ακοινώνητος: "Καταφέρατε να συμπτύξετε σε ένα σχόλιο όλους τους μύθους που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια".

    Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ασπάζεται τέτοιες ανόητες γραφικότητες. Πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι όμως έχουν ασκήσει τεκμηριωμένη κριτική στις παραλείψεις και τα σφάλματα των ευρωπαϊκών θεσμών στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Δεν νομίζω ότι "στα ταμεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες τρισεκατομμύρια αλλά την πτώχευσαν για 300 δις". Εντούτοις δεν μπορώ και να απορρίψω ελαφρά τη καρδία ως δείγμα λαϊκίστικης ρητορικής το δημοσίευμα της 'Καθημερινής' για το πόρισμα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Χάλε, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία κέρδισε 100 δισ. από την ελληνική κρίση (http://www.kathimerini.gr/826813/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/h-germania-kerdise-100-dis--apo-thn-ellhnikh-krish). Αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση ήταν προσχεδιασμένη και μεθοδευμένη από τη Γερμανία αλλά είναι ένα σοβαρό επιχείρημα που καταρρίπτει τις (εξίσου ανόητες και γραφικές με τις αναφερθείσες θεωρίες συνωμοσίας) ιδέες ότι οι άσωτοι Έλληνες εκμεταλλεύονται και επιβαρύνουν τους ευρωπαίους φορολογούμενους.

    - Ein Steppenwolf: "Και ποιος σας είπε ότι αυτά τα χρήματα δεν είχαν ήδη φορολογηθεί όταν αποκτήθηκαν; Γιατί πρέπει να ξαναφορολογηθούν;"

    Αντιγράφω αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο 'Βήμα', στις 29/12/2015: "Καθώς, όπως λέγεται, 'όσο πιο πολλά λεφτά έχεις τόσο πιο εύκολο είναι να τα κρύψεις για να αποφύγεις φόρους' δεν είναι να απορεί κανείς πώς οι πλούσιοι αυτού του κόσμου έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 10 τρισ. δολαρίων. Αν τα κεφάλαια αυτά φορολογούνταν π.χ. με τον μέσο συντελεστή που ισχύει στις χώρες του ΟΟΣΑ, τότε περί τα 3 τρισ. δολάρια ετησίως θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομία. [...] Η Ελβετία καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 25% των συνολικών κρυμμένων κεφαλαίων. Στην Ελβετία εκτιμάται ότι βρήκε καταφύγιο και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό".
    Το άρθρο αναφέρεται σε "κρυμμένα" κεφάλαια (άρα προστατευμένα από τις φορολογικές αρχές) τα οποία "αν φορολογούνταν" θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία. Πώς λοιπόν η ηθική Ευρώπη ανέχεται τέτοιους θυλάκους διαφθοράς στο εσωτερικό της; Η πριμοδότηση της επιχειρηματικότητας και των εφοπλιστικών κεφαλαίων ισοδυναμεί με ασυδοσία των ισχυρών και εξαίρεση της συμμετοχής τους στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους; (http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=765424 - περιττό να αναφέρω ότι ούτε το 'Βήμα' φημίζεται για τη λαϊκίστικη ρητορική του).

    - kapa-skeptikos: "Εκεί που συμφωνούμε είναι στις ευθύνες των τραπεζών. Ότι δηλαδή κακώς η Τράπεζα της Ελλάδας και οι εγχώριες τράπεζες δεν προστάτευσαν τους πολίτες, καθιερώνοντας αυστηρούς ελέγχους για την φερεγγυότητα. Συμφωνούμε επίσης ότι και οι ξένες τράπεζες όφειλαν να μη δανείζουν την αναξιόχρεη Ελλάδα".

    Ωραία, οι πολίτες πλήρωσαν το μερίδιο της ευθύνης τους και με το παραπάνω. Οι τράπεζες;

    - kapa-skeptikos: "Τι χρειάζονται ένα σωρό σχολές Ιστορίας, Φιλολογίας, Κοινωνικών Επιστημών κοκ;"

    Αντικείμενα σπουδών όπως οι Καλές Τέχνες ή η Φιλοσοφία είναι κατεξοχήν μη "παραγωγικά". Είναι απαραίτητα όμως για την καλλιέργεια της αισθητικής και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Αλίμονο αν σχεδιάσουμε τον ακαδημαϊκό χάρτη λαμβάνοντας αποκλειστικά υπόψη την παραγωγικότητα και τις ανάγκες της αγοράς.

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anonymous (Λάζαρος Μ.)
      2016-01-01 15:46:00+00:00

      > σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει οι τράπεζες να υποχρεωθούν να επιστρέψουν μακροπρόθεσμα τα χρήματα που έλαβαν. Ιδιωτικά κέρδη και μετακύλιση των ζημιών στους πολίτες (άρα διάσωση με "επάρατη" κρατική παρέμβαση) δεν συνδυάζονται.

      Ποια κέρδη, όταν οι τράπεζες φαλιρίζουν;

      > Αντιγράφω αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο 'Βήμα', στις 29/12/2015:

      Ο αρθρογράφος τελεί εν συγχύσει — και μπερδεύει και τους αναγνώστες.

      1. Μιλά για «κεφάλαια $10 τρις κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους». Μάλλον εννοεί: κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, που —χάρη στη χρήση φορολογικών παραδείσων— φορολογήθηκαν ελάχιστα, και στη συνέχεια κατατέθηκαν στην Ελβετία. Εκτός κι αν εννοεί ότι κεφάλαια $10 τρις επενδύονται σε φορολογικούς παραδείσους. Μα τότε δεν μπορείς να φορολογήσεις τα κεφάλαια· πρέπει να φορολογήσεις τα κέρδη, που μπορεί να είναι πολύ μικρότερα από τα κεφάλαια!

      2. Μετά μας λέει ότι υπάρχουν αρκετοί δισεκατομμυριούχοι κι εκατομμυριούχοι Έλληνες. Και λοιπόν; Να τους δημεύσουμε μέρος της περιουσίαας τους απλώς επειδή είναι πλούσιοι; Να υποθέσουμε ότι για να είναι πλούσιοι, δε μπορεί, από κάπου θα τα βούτηξαν;

      Διαγραφή
    2. Anonymous (Λάζαρος Μ.)
      2016-01-01 15:46:00+00:00

      > Αντιγράφω αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο 'Βήμα', στις 29/12/2015

      Και μην ξεχνάμε το φιάσκο της «Λίστας Λαγκάρντ» — που θ' απέδιδε δισεκατομμύρια, κι ακόμα τα περιμένουμε…

      Διαγραφή
  28. Δύο τελικές σκέψεις για να δώσω, αν μου επιτρέπεται, τροφή στο ΝΔ για νέα ανάρτηση.

    Παρά τη διαφορετική οπτική που έχει ο καθένας μας για το ρόλο των ξένων δε μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε πως :

    α. Η προσάρτηση της χώρας στο σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού άρματος έχει αποτρέψει σοβαρές πολιτικές ανωμαλίες ή πραξικοποίματα ή ακόμα χειρότερα αναζωπύρωση εμφυλιακών καταστάσεων, με ό,τι αυτό θα σήμαινε γεωπολιτικά στην περιοχή. Το Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο έπαψε να υφίσταται από το Καλοκαίρι με μία εκκωφαντική σιωπή. Οι ριζοσπαστικές αντι-μνημονιακές δυνάμεις έμειναν εκτός Βουλής.

    β. Η παλινόρθωση της Μεταπολίτευσης είναι εδώ ! Η αντι-μεταρρύθμιση είναι εδώ! Συμβαίνει τώρα που μιλάμε. Όλες οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έχουν χάσει. Ο φιλελευθερισμός ηττήθηκε ξεκάθαρα. Ο κόσμος δεν θέλει μεταρρυθμίσεις. Το κλαδικό πασοκ επανακάμπτει.

    Αν κάτι πίστευα όλα αυτά τα χρόνια είναι πως εν πάσει περιπτώσει η Μεταπολίτευση και η νοοτροπία της ξεριζώνονται. Όμως όχι. Οι χειρότεροι εκπρόσωποί της έχουν πιάσει τα πόστα και στήνουν από την αρχή το σοσιαλισμό τους.

    Γιατί ; Τι συμβαίνει με το Φιλελευθερισμό στην Ελλάδα; Γιατί δεν μπορεί να στεριώσει σε όποια μορφή και αν εμφανίζεται; Από τους Ταύρους του Μάνου μέχρι τη Φιλελεύθερη Συμμαχία και τη Δημιουργία Ξανά ο Έλληνας έχει δείξει πως απλά ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ αυτές τις ιδέες; Γιατί άνθρωποι σοβαροί όπως ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, ο Αλέκος ο Παπαδόπουλος, ο Χατζηδάκης ή όπως εσείς, έχετε αποτύχει διαχρονικά να περάσετε αυτές τις ιδέες στο ευρύ κοινό; Γιατί ένας φιλελεύθερος σήμερα να έχει καταντήσει να επιλέγει μεταξύ του Κυριάκου και του Άδωνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  29. Αγαπητέ Λάζαρε Μ.,

    Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της αισθητικής στα ελληνικά πανεπιστήμια, μονάχα ως ανέκδοτο μπορεί να ιδωθεί.

    Έχετε επισκεφθεί τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών, της φιλοσοφική κοκ και λάβατε γνώση για την... αισθητική των φοιτητών τους και την... κριτική τους σκέψη;

    Όταν λέω να επανασχεδιαστεί η ελληνική ανώτατη παιδεία, δεν γενικεύω. Μιλάω ειδικά για την Ελλαδα και όχι γενικώς για την κατάργηση των ανθρωπιστικων σπουδών και των κοινωνικών επιστημών στον κόσμο ή και για την αξία τους γενικότερα.

    Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις άθλιες υπηρεσίες που παρέχουν τα εν λόγω ελληνικά ιδρύματα και σχολές στην ελληνική κοινωνία, τα οποία πρέπει να διαλυθούν άπαντα εν μία νύχτα και να ξαναστηθούν κατά το πρότυπο και των δυτικών χωρών σε συνάρτηση με τους διαθέσιμους πόρους των χώρας και τις προτεραιότητές των πολιτών και της οικονομίας.

    Αλλά και οι θετικές επιστήμες έχουνε τα μαύρα τους τα χάλια.

    Οι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής στο Ισραήλ δεν μελετούν ούτε.. .εξ αποστάσεως, ούτε παίρνουν πτυχίο μόνο με γραπτές... εξετάσεις ή και αντιγραφές. Παράλληλα με τη θεωρητική τους συγκρότηση, απασχολούνται μέρα νύχτα μέσα και στα χωράφια, στην έρευνα, στη σπορά, στη συγκομιδή, στην πώληση των αγροτικών προϊόντων και στη διαχείρισή των. Μονάχα το 3% των εδαφών του Ισραηλ είναι καλλιεργήσιμο και παράγουν, αναλογικά, απείρως περισσότερα και ποιοτικότερα αγρ. προϊόντα από τα της Ελλάδας όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησιάζουν το 46% των εδαφών της!

    Τίποτε δεν λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα, με εξαίρεση τις Νομικές και τις Ιατρικές Σχολές, και αυτές κυρίως λόγω του ότι οι φοιτητές των είναι από μόνοι τους σταθερή αξία και γι΄ αυτό έχουμε μεγάλη ζήτηση στο... εξωτερικό!!!

    Μετά τιμής,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kapa-skeptikos
      2016-01-01 19:09:43+00:00

      > Τίποτε δεν λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα, με εξαίρεση τις Νομικές και τις Ιατρικές Σχολές

      Είχα διαβάσει παλιά στον Τύπο για μια τρύπα στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Αθηνών, απ' όπου περνούσες την άγραφη κόλλα σου, κι απ' όπου την ξανάπαιρνες μετά από κάμποσην ώρα, με τα θέματα λυμένα. Η ποιότητα των απαντήσεων ήταν ανάλογη του ποσού που είχες πληρώσει. Άλλοι φοιτητές φωτοτυπούσαν ολόκληρα συγγράμματα σε σμίκρυνση ή αγόραζαν μικροβιβλία απ' τους προηγούμενους φοιτητές.

      Διαγραφή
  30. Ας μου επιτραπεί ένα γενικότερο (εισαγωγικό) σχόλιο για την επαναλειτουργία του DONCAT (αν και πρώιμο).

    Είναι εκπληκτική η εκκίνησή του, με κριτήρια τη σοβαρότητα, την εμβρίθεια, την ευπρέπεια και την κατάρτιση των σχολιαστών του.

    Δέκα χρόνια μετά, δεν ξέρω τι έγινε στην Ελλάδα, πάντως η ωριμότητα που αποπνέει εδώ μέσα, τώρα, το DONCAT, συνιστά μία ισχυρή νότα αισιοδοξίας, ότι αυτός ο τόπος, τελικά, δεν θα πάει χαμένος, ότι το ελληνικό κράτος δεν εξελιχθεί σε ένα "αποτυχημένο κράτος" και πως υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα, η οποία, αν και περιθωριακή , ωστόσο διαθέτει ποιότητα και στοχαστική ισχύ που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, δηλαδή το "άλμα" στην ιστορία, όπως θα έλεγε και ο παππούς Κάρλ.

    Με αισιοδοξία,
    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η συζήτηση με απορρόφησε και παρέλειψα να ευχηθώ καλή χρονιά, με χαρά, υγεία και πνευματική ανησυχία σε όλους τους καλούς θαμώνες του blog. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον κ. Δήμου για την απόφασή του να "αναστήσει" την παλαιότερη μορφή του blog. (ως τώρα μπορούσε κανείς μόνο να το επισκεπτεί και να περιηγηθεί σε αυτό, σαν ένα ψηφιακό μουσείο).

    Λάζαρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. καλορίζικος ο Don και καλή χρονιά.
    Οι 'ξένοι' έκαναν αυτό που τους συνέφερε. Mας έδωσαν έτσι μια ευκαιρία να αποκτήσουμε κράτος, χώρα και αυτονομία, με την προύπόθεση ότι θα διαχειριζόμασταν σωστά τις δανειοδοτήσεις τους και τον εξευρωπαίσμό μας. Δεν κάναμε τίποτα για να ενσωματωθούμε με τη Δύση. Δεν πήραν την επένδυσή τους πίσω. Όλα είναι επένδυση. Δεν είναι φιλευσπλαχνία, ούτε ρομαντική αντίληψη νεοκλασσικής αναβίωσης. Η κακή διαχείριση ήταν δική μας επιλογή. Η επιλογή να μην ενσωματωθούμε με την 'κακή' Δύση έχει τις ανάλογες παρενέργειες, που θα αντιμετωπίσουμε σύντομα, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Δε θέλει πολλή φιλοσοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. χαιρετίζω κι εγώ τον DON!
    παντα οι ξένοι έφταιγαν ,αλλά ο Θεός είναι Ελληνας και πάλι θα μας σώσει! Απλή καμένη λογική που μας οδηγεί με βεβαιότητα στον γκρεμό.
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. "Η επιλογή να μην ενσωματωθούμε με την 'κακή' Δύση έχει τις ανάλογες παρενέργειες, που θα αντιμετωπίσουμε σύντομα, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Δε θέλει πολλή φιλοσοφία" Συμφωνώ δυστυχώς. Νομίζω πως το Ορθόδοξο δόγμα έχει παίξει βασικό ρόλο στις αντιστάσεις εναντίον της Δύσης. Αν ήμαστε Καθολικοί ή προτεστάντες θα είχαμε ενσωματωθε.ι. Κατά την γνώμη μου επίσης η ροπή προς την αριστερή νοοτροπία που έχει η Ελληνική κοινωνία οφείλεται, όσο παράξενο και να ακούγεται, κατά μέγα μέρος στην ορθοδοξία. Κοινός παράγων ο αντιδυτικισμός. Πως το έλεγαν αυτό το 1453 στον μάρτυρα τον Κων/νο Παλαιολόγο; "Κάλλιον Τούρκικο σπαθί παρά Φράγκικο ψωμί". Ακόμα βυσσοδομούν εναντίον της Δύσεως πολλοί κληρικοί, υποτίθεται μορφωμένοι. Το Ι.Κ. δίπλα μας, δεν τους απασχολεί. «Κάλλιον» και αυτό φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Nikos Dimou
    2015-12-30T10:28:00+02:00

    > Μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πενταπλασίασε την έκτασή της).

    Στη Wikipedia βρίσκω τα εξής στοιχεία:

    Έκταση
    47.000 (1830)
    174.000 (1920)
    131.000 (1973)


    131 / 47 = 2,8.
    174 / 47 = 3,7.

    Αν τα νούμερα είναι σωστά, τότε η Ελλάδα μεγάλωσε πολύ, αλλά δεν πενταπλασιάστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Λύκε για την διόρθωση. Το πενταπλασιάστηκε το πήρα από ένα παλιό άρθρο του Γιάννη Μαρίνου. Άρα το σωστό είναι "τριπλασιάστηκε". Που πάλι είναι εντυπωσιακό - δεδομένου ότι κανένα από τα γειτονικά της κράτη δεν μεγάλωσε.

      Διαγραφή
  36. Μάλλον μοιάζουμε με κακομαθημένα παιδιά, που ενώ θέλουν να συμμετέχουν στο "παιχνίδι" με τους άλλους, εντούτοις, αρνούνται πεισματικά να "προπονηθούν" ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αγώνα. glam.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Για όλα τα δεινά, τις εθνικές καταστροφές και τα προβλήματά μας υπαίτιος είναι ο Άλλος. Για το 1922 φταίνε οι Γάλλοι, για το 1946-49 φταίνε οι Άγγλοι, για το 1974 φταίνε οι Αμερικανοί και τώρα φταίνε οι Γερμανοί. Εμείς δεν φταίμε ποτέ.
    “Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιείστε τα μάτια σας για να δείτε που πάτε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε”. Ζ. Σαρτρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.