Τρίτη, Αυγούστου 28, 2007

Γιατί δεν θα πάω στο Σύνταγμα

(την Τετάρτη 29 Αυγούστου, συγκέντρωση των bloggers στην Πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πλατείες ελληνικών πόλεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές).



• Γιατί όσοι σκέφτηκαν την «συγκέντρωση των bloggers» πρέπει να ζουν στις αρχές του περασμένου αιώνα… Τότε που ο Λένιν κατέβαζε τις μάζες στις πλατείες και τις ξεσήκωνε. (Αυτά συνεχίζει σήμερα το ΠΑΜΕ). Δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι διαμαρτυρίας και δράσης.

• Γιατί οι bloggers δεν είναι μαζικό κίνημα. Ουσιαστικά δεν υφίστανται σαν ενιαία οντότητα: «οι bloggers». Υπάρχουν ΑΤΟΜΑ. (Κι αυτό είναι το μεγαλείο τους). Άτομα με ισχυρές προσωπικότητες και ξεχωριστά προφίλ. Είναι οι αναρχικοί του Διαδικτύου. Δεν πορεύονται με ντουντούκες, πανό και σύνταξη ανά τριάδες. Ό,τι μαζική εκδήλωση κι αν προγραμματίσουν, θα προσκρούσει σε αυτό το γεγονός και θα αποτύχει.

• Η δράση των bloggers είναι τα blogs τους. Με αυτά μπορούν να επηρεάσουν (και επηρεάζουν) πολύ περισσότερο κόσμο από ότι με μία διαδήλωση. Ήδη blogs σε όλη τη γη ασχολούνται με το θέμα.

• Διάβασα σε ομαδικό email: «αν μαζευτούμε αρκετοί, θα μας γράψουν οι εφημερίδες και θα μας πάρει και η τηλεόραση». Σκεφθείτε: οι άνθρωποι που κυριαρχούν στο Διαδίκτυο, το πιο ουσιαστικό μέσο επικοινωνίας, να ζητιανεύουν δημοσιότητα από τα κανάλια…

• Αν αρχίσουμε τις διαδηλώσεις, τις εκδηλώσεις και τα πάρτι – κινδυνεύουμε να χάσουμε την ελευθερία της ανωνυμίας μας και (πιθανόν) να γίνουμε γραφικοί.

• Έχουμε στα χέρια μας τα ισχυρότερα όπλα – ας μην τα εγκαταλείπουμε για σφεντόνες… Με αυτά τα όπλα ήδη αλλού παραιτήθηκαν υπουργοί, έκλεισαν πολυεθνικές, κερδήθηκαν εκλογές. Χωρίς ούτε μία διαδήλωση.

• Μία «διαδήλωση bloggers» είναι αντίφασις εν εαυτή.

414 σχόλια:

  1. Συμφωνώ για την αντίφαση.

    ...αλλά θα πάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευκαιρία και για κανένα υποψήφιο να πάει να μαζέψει ψήφους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω πως θάπρεπε να πάτε. Τα blogs στην περίπτωση αυτή απλά είναι το μέσον κινητοποίησης.

    Κανείς δεν αρνείται την δύναμη της τηλεόρασης αλλά επειδή είναι πολύ περισσότερο ελεγχόμενη δεν θα περίμενε κανείς τέτοια πρωτοβουλία από τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους.

    Οι bloggers μπορεί να μην αποτελούν μιά ιδιαίτερη καητγορία ανθρώπων αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους και για καλό σκοπό.

    Αν ήμουν Αθήνα θα πήγαινα, σας κάνω έκκληση να το ξανασκεφτείτε και σεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας κύριε Νίκο

    Γύρισα προχθές από διακοπές και βρήκα την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πανικός... Είχα χαθεί στον κόσμο μου (Μαδρίτη-Ανδαλουσία) και δεν είχα ούτε κινητό ούτε τίποτα.

    Ορισμένοι έχουν μπερδευτεί και θεωρούν τον τίτλο ''Blogger'' ιδιότητα.Είναι είτε χόμπι , είτε δουλειά , είτε κάτι άλλο αλλά όχι ιδιότητα. Σε λίγο θα δημιουργήσουν και σύλλογο , να το δείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως προς την διαμαρτυρία, ως σκοπό, ίσως έχετε δίκιο.

    Ας ενεργοποιηθούμε, ως παρέα, με πιο εποικοδομητικούς τρόπους που μας αφορούν και ως κατοίκους αυτοής της χώρας.

    Ας βοηθήσουμε ένα δασάκι να μας δώσει αύριο λίγο οξυγόνο

    Αυτό κι αν συνιστά αναρχική ενέργεια πλέον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα πάω αύριο στην Αριστοτέλους και θα είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά θα πάω σαν άτομο και όχι σαν μπλόγκερ, όπως θα πήγαινα κι αν δεν είχαν εφευρεθεί ποτέ τα μπλογκς. Είναι μια τωρινή αντίδραση. Αύριο δεν ξέρω. Και χρήματα θα καταθέσω που είναι και αυτά προσωρινή λύση για τις σχεδόν μόνιμες πληγές που έχουμε υποστεί όλοι μας και πράγματα θα στείλω με όποιον τρόπο μπορώ. Αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι αυτό που γράφετε:
    "Έχουμε στα χέρια μας τα ισχυρότερα όπλα – ας μην τα εγκαταλείπουμε για σφεντόνες… Με αυτά τα όπλα ήδη αλλού παραιτήθηκαν υπουργοί, έκλεισαν πολυεθνικές, κερδήθηκαν εκλογές. Χωρίς ούτε μία διαδήλωση."
    Δυστυχώς τούτο δεν συνέβη μέχρι τώρα στην Ελλάδα κι ας είναι το φιλότιμο λέξη ελληνική. Δεν θα γίνει φυσικά ούτε με μια διαδήλωση. ΑΛλά είτε μέσω μπλογκ είτε με τη φυσική μου παρουσία θέλω να δείξω την αποδοκιμασία μου για την απουσία οποιασδήποτε περιβαλλοντικής πολιτικής από το πρόγραμμα οποιουδήποτε κόμματος στην Ελλάδα που κατεβαίνει με αξιώσεις για κάποια έδρα στη Βουλή. Και δε μιλώ για γενικόλογες δεσμεύσεις, αλλά για συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες προτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και κάτι που δεν έβαλα στο ποστ:

    Τι πιθανότητες έχει να μαζέψει πάνω από 1000 ανθρώπους...

    και τι είναι χίλιοι άνθρωποι στην Πλατεία Συντάγματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα αυτό ακριβώς είναι που με κινητοποίησε να συμμετέχω και εγώ σε ένα blog κύριε Δήμου και λοιποί σχολιαστές, η δυνατότητα ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου σκέπτεσθαι και η συμπόρευση ή η αντιπαράθεση με άλλους σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι η μαζικοποίηση ή η ανάγκη της τοποθέτησης κάτω από μία ομπρέλλα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ανήκω σε κανένα κόμμα.

    Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι η μαζική (γραφική;) συγκέντρωση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Κρίμα - αυτή τη φορά δεν έχει δουλειά για τους πλανόδιους πωλητές - αλήθεια, πως και δεν βγήκαν ακόμη μπλουζάκια "I am a blogger"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Δήμου,

    Θεωρώ ότι το θέτετε σε λάθος βάση. Δεν είναι διαμαρτυρία bloggers, είναι διαμαρτυρία πολιτών που ίσως ξεκινά και διαδίδεται μέσω του Internet. Όσοι μας διαβάζουν, είναι θεωρείτε όλοι bloggers; Σας διαβάζω από την αρχή της ανασχόλισής σας με το blogging και νωρίτερα από το nikosdimou.gr, ωστόσο μόλις πρόσγατα άρχισα κι εγώ να γράφω.

    Στην πρώτη συγκέντρωση, ο κόσμος ήταν αρκετά περισσότερος από τα 1000 άτομα που αναφέρετε. Μετά την σχετική προβολή, ευελπιστώ ότι θα είναι αύριο πολύ περισσότεροι.

    Και φυσικά, σε τίποτα αυτή μας η ενέργεια δεν μας εμποδίζει να συνεχίζουμε να τα ψάλουμε μέσω των blogs.

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. doratsirka said...
    Δυστυχώς τούτο δεν συνέβη μέχρι τώρα στην Ελλάδα κι ας είναι το φιλότιμο λέξη ελληνική.

    --------------------------------

    Μα αυτοί που παραιτήθηκαν, δεν το έκαναν από φιλότιμο! Αναγκάστηκαν λόγω αποκαλύψεων.

    Ακόμα στην Ελλάδα τα blogs είναι στο ξεκίνημα. Όμως ήδη εδώ, το δικό μας, έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο σε διάφορες εξελίξεις, έχει στηρίξει δμοσιογράφους που ΔΕΝ απολύθηκαν, έχει βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θεωρώ ότι αυτή η συγκέντρωση δεν είναι μια συγκέντρωση bloggers αλλά συγκέντρωση σκεπτόμενων ανθρώπων, είτε συμμετέχουν σε blog είτε όχι.

    Τώρα τι ακριβώς αποτέλεσμα θα έχει επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου. Βέβαια, κι εγώ ανάρτησα στο δικό μου blog την αναγγελία της διαδήλωσης, αλλά υποψιάζομαι ότι ακόμα κι αν έχει επιτυχία (από άποψη προσέλευσης κόσμου) θα πάει όπως και όλες οι άλλες διαδηλώσεις. Στα αζήτητα δηλαδή.

    Ένα ενδιαφέρον που μπορεί να προκύψει από αυτήν την κινητοποίηση είναι το μετά. Αν, δηλαδή, 10 άνθρωποι (ή και 20, 50, 100, 1000) συναντηθούν σε αυτήν την συγκέντρωση και αποφασίσουν να οργανωθούν σε ομάδες που εθελοντικά θα κάνουν κάτι πρακτικό για το περιβάλλον, τότε έχουμε κέρδος πραγματικό.

    Αν από την άλλη, μαζευτούμε, μουντζώσουμε τη Βουλή και μετά γυρίσουμε σπίτια μας ευχαριστημένοι για την ακτιβιστική μας δράση, βράστε στάρι να κάνουμε κόλυβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Ορισμένοι έχουν μπερδευτεί και θεωρούν τον τίτλο ''Blogger'' ιδιότητα.Είναι είτε χόμπι , είτε δουλειά , είτε κάτι άλλο αλλά όχι ιδιότητα. Σε λίγο θα δημιουργήσουν και σύλλογο , να το δείτε..."

    Στην Ελλάδα; Βεβαίως! Μετά θα ψηφίζουν νομοσχέδια για τα blog και θα φωνάζουν κάθε φορά που κάποιος παραβιάζει το καταστατικό.
    Τα ίδια ακριβώς με τους Ελληνικούς συλλόγους στις ΗΠΑ (γι' αυτό και έχουν εγγεγραμμένους μόνο 4% των Ελλήνων εδώ -- μας τα' χουνε πρήξει με τα καταστατικά).
    Είπαμε, οι Έλληνες έχουν μανία με τις νομοθεσίες, ειδικά τις πλέον περιοριστικές (τις οποίες εφαρμόζουν όσο μπορούν) και τις ανεφάρμοστες (οι οποίες είναι και οι πιο χρήσιμες). Επίσης, έχουν μανία με τους ηγέτες και το κράτος. Η Ελληνική κοινωνία, καθόλου παράξενο, βρίσκεται ακόμα στη φάση του καβαλάρη ηγέτη που θα καθοδηγήσει τους μυρίους σαν νέος Μωυσής ή κάτι τέτοιο... γι' αυτό και δεν ακούω από νέους Έλληνες "θα κάνω μια επιχείρηση", ή "θα πετύχω μόνος μου στην έρευνα έστω κι αν χρειαστεί θυσία και σκληρή δουλειά". Αντιθέτως, λένε "θέλω ένα στιβαρό και σταθερό και περιοριστικό και αιώνιο σύστημα να μου πει τι θα σπουδάσω και μετά να με "πάρει" κάποιος να δουλέψω για την εταιρία του αιωνίως".
    Α, να μην ξεχνάμε και το σύλλογο. Διότι, όταν οι άνθρωποι δεν έχουν και πολλές ευκαιρίες και δικαιώματα σε ατομικές ελευθερίες, ανοιχτούς ορίζοντες που απαιτούν ανοικτό πνεύμα και υπευθυνότητα και δυνατότητες προσωπικής ανάπτυξης χωρίς να ακούνε τι θα πει ο γείτονας, τότε το ρίχνουν στα ομαδικά πράγματα: σύλλογοι, ομοσπονδίες, σωματεία... όλα τα AMYNTIKA μέτρα για να προστατευτούν από το (αναξιόπιστο και ελλειπές) κράτος το οποίο οι ίδιοι επέλεξαν μ' αυτή τη μορφή!!!!!!!!!!!!!

    Κι άμα δεν βγουν στο δρόμο (που δεν κάνει τίποτα), θα εξακολουθούν να ψάχνουν για λύσεις που δεν απαιτούν τη δική τους ενεργή συμμετοχή, παρά μόνο σε ρόλο εντολέα ("να φτάξουμε ένα σύλλογο για να σας πω κι εγώ τι θα κάνετε").

    Αυτά τα βλέπω κι εδώ σε μετανάστες πρώτης γενιάς, ειδικά από χώρες της μέσης ανατολής και των βαλκανίων. Το περίφημο "ανήκουμε στη δύση" είναι όχι μόνο ψέμα αλλά κι επικίνδυνη ψευδαίσθηση. Ανήκουμε εκεί που βρισκόμαστε, κάπου στη μέση. Και μ' αυτά που έχουμε, είναι καλό να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Αυτό όμως δεν πρόκειται να επιτευχθεί με νέους ανθρώπους που λένε "θα φορέσω τώρα γραβάτα για να πάω στο σύλλογο να μιλήσουμε για τις φωτιές... σιγά μη γίνω εγώ πυροσβέστης και σιγά μη λερώσω τα νύχια μου... εγώ γεννήθηκα επιστήμονας κλειδωμένος σε εργαστήριο με σταθερό μισθό και διαμέρισμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντα αναρωτιόμουν τι τελικά είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει προς μία κατεύθυνση τον κόσμο, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Ατομική, συλλογική δράση ή συνδυασμός αυτών των δύο;
    Τελικά νομίζω ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μορφή αυτή συλλογικότητας, δηλαδή ανθρώπων που θα ενώσουν τη φωνή τους με τη μέγιστη δυνατή ειλικρίνεια, πέρα από κομματικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες(όπως είναι το συνήθως συμβαίνον), έχει κάτι να δώσει τελικά. Και ας λάβουμε υπ'όψιν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με αγελαίες μάζες, αλλά με προσωπικότητες που έχουν γνώμη και άποψη.
    Θαρρώ πως είναι πολύ ελιτίστικο να αποκλείουμε κάθε μορφή συλλογικής διαμαρτυρίας υπό το κράτος του φόβου ότι θα χαθεί η ατομικότητά μας.
    Οι αναρχικοί(διαδικτυακοί και μη) πρέπει να ξέρουν να ενώνονται -όσο το δυνατόν αυθόρμητα γίνεται- όποτε αυτό επιβάλλουν οι συγκυρίες και να δείχνουν τη δυναμική τους απέναντι σε παντοειδείς αγέλες και βολεμένους φιλοτομαριστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ασφαλώς κάθε ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να συμμετάσχει σε όποια συγκέντρωση επιθυμεί η ψυχή του και επιβάλλει η συνείδηση του.
    Το θέμα είναι τι θα βγει απο αυτή τη συγκεντρωση.Εγώ να δεχτώ οτι όχι 1000 αλλα 2000 άνθρωποι θα μαζευτούν στο Σύνταγμα. Το δια ταύτα πιο είναι? Πέραν της ικανοποίησης της συνείδησης μας θα βγει τίποτα? Θα αλλάξει τίποτα και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου? Και αν δείξουν τα κανάλια και δυο πλάνα τι έγινε?

    Ο ενεργός πολίτης νομίζω αλλοιώς πρέπει να δείξει τη συμπαράσταση του στους πληγέντες και την αποδοκιμασία του προς τους κυβερνώντες και όχι με συνάξεις σε πλατείες.

    Οπως προείπα, σεβαστή η επιθυμία κάθε ενός να πάει. Το ερώτημα είναι αν θα αλλάξει κάτι μετά απά αυτή τη συγκέντρωση.
    Αν κατέβαιναν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι το θέμα αλλάζει, αλλά τώρα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν πηγαίνω σε τέτοια Happenings. Πέρα από κραυγές και αυτοικανοποίηση είναι ανούσια.

    Το χειρότερο είναι πως γίνονται στο κέντρο της Αθήνας, οπότε συμβάλλουν στο μπάχαλο της πόλης. Πόσοι περισσότεροι τόνοι CO2 θα παραχθούν αυρίο από τη συμφόρηση που θα προκαλέσει η συγκέντρωση; Χάνουμε το δάσος για το δέντρο.

    Όσοι νοιάζονται για το περιβάλλον να βοηθήσουν το doctor στον καθαρισμό του άλσους Γαλατσίου. Απλό.

    Υ.Γ. Είχα πάει κάποτε σε μία αντίστοιχη διαδήλωση για το κοπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. Είμαστε 3 χωρίς κούκους και φυσικά το κοπηλατοδρόμιο έγινε στο πάρκο και πλέον είναι άδειο και ριμάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ας εξηγηθώ καλύτερα: δεν είμαι εναντίον του ακτιβισμού - κάθε άλλο. Και το Δίκτυο είναι το καλύτερο μέσο γι αυτόν - όπως έχουν δείξει τα πράγματα. Είμαι εναντίον των αρχαίων μέσων διαμαρτυρίας και πίεσης. Στις χίλιες τόσες διαδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, μία ακόμα δεν αλλάζει τίποτα. Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη φαντασία και να αξιοποιήσουμε τα νέα μέσα. Πώς στις ΗΠΑ κάνουν προεκλογικές εκστρατείες μέσω YouTube;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με ενοχλεί που τα Blogs έγιναν μόδα.

    Η Καθημερινή κάθε εβδομάδα πλέον έχει μία σελίδα και τα εκθειάζει. Κόψτε κάτι, απλοί άνθρωποι είμαστε που γράφουμε τον "πόνο" μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μα κε Δήμου δεν θα πάνε μόνο blogers στη συγκέντρωση!

    Τα blogs είναι το μέσο, μέσα από το οποίο αυτή η συγκέντρωση γίνεται γνωστή.

    Δεν μιλάμε για "κίνημα blogers", μιλάμε για κνημα πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο/Η Nikos Dimou είπε...

    Πώς στις ΗΠΑ κάνουν προεκλογικές εκστρατείες μέσω YouTube;

    --------------------------------

    Ο ΣΚΑΙ θα κάνει youtube debate. Ευκαιρία συμμετοχής για όλους μας.

    Ένα θέμα όμως είναι τι μπορούμε να κάνουμε διαδικτυακώς ως διαμαρτυρία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μόλις πήρα την δεύτερη πρόσκληση για την συγκέντρωση μέσω SMS.

    Δεν έχει σημασία το μέσον, σημασία έχει η συμμετοχή. Μην κολλάμε σε διαδικασίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όμως ήδη εδώ, το δικό μας, έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο σε διάφορες εξελίξεις, έχει στηρίξει δμοσιογράφους που ΔΕΝ απολύθηκαν, έχει βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις...


    Γιατί λοιπόν να λείπει από την συγκέντρωση; Ξανασκεφτείτε το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συμφωνώ με αυτά που γράφεις ΚΑΙ δεν θα πάω.

    Η πένα τσακίζει πιο πολλά κόκκαλα παρά η φωνή βοώντος εν τη ερήμω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιατί θα κατέβω στην πλατεία Αριστοτέλους αύριο το απόγευμα στις 7: γιατί δεν πρόκειται για 'διαδήλωση bloggers' αλλά για μια αυθόρμητη και αυτόματη πρώτη αντίδραση σε όση φρίκη ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι σε αυτή τη χώρα που καταστράφηκε και συνεχώς αφανίζεται ως περιβάλλον. Είναι η αντίδραση όσων πολιτών έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν για λίγο στην άκρη την ιδιώτευσή τους και να βροντοφωνάξουν την αντίθεσή τους στην προχειρότητα, την τιποτολογία, την υποκρισία, την συμφεροντοκρατία, το παραμύθιασμα. Σίγουρα μπορεί κανείς να βρει χίλιους λόγους για να ΜΗΝ αντιδρά και να μένει στον καναπέ του, απ' όπου να ασκεί πολύ ενδιαφέρουσα θεωρητικά κοινωνιολογική κριτική σε τέτοιες ενέργειες. Είναι απλά θέμα επιλογής το αν θα μείνει στον καναπέ του να περιμένει να δει στην τηλεόραση όπως πάντα αν έγινε τελικά κάποια διαμαρτυρία ή θα αποφασίσει να βγει από το σπίτι του και να δράσει ως σκεπτόμενος άνθρωπος και όχι ως ιδιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Kύριε Δήμου μου φέρατε στο νου τον «ψύλλο στον ελέφαντα», δεν παύει όμως να είναι ένας ψύλος πάνω στον ελέφαντα, πολλά θα ήθελα να ήταν αλλιώς, αλλά τι είναι 1000 ή πόσοι είναι οι bloggers σε τούτο το τόπο...
    Bολευτήκαμε πολύ στους καναπέδες μας,
    και πάλι ανώνυμα θα βλέπουμε ο ένας τα μούτρα του άλλου...
    και τούτο το μέσο με φαντασία ή χωρίς απέχει μακράν των άλλων χωρών...
    με κουβάδες θα παλεύουμε για πολύ ακόμα ...
    γιατί ακόμα κατσαπλιάδες έχουμε απέναντι μας... κι εμείς σφεντόνες να σκοτώνουμε τη φύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ξεκίνησα να γράφω πριν το τελευταίο σας σχόλιο (28 Αug 08:06 PM), το οποίο μάλλον απαντάει το προβληματισμό μου, που παραθέτω παρακάτω.

    Προσωπικά η προηγούμενη διαδήλωση για τις φωτιές μου έδωσε την εντύπωση ότι υπάρχουν και άλλοι σαν και εμένα, όπως και να έχει αλλιώς φαντάζουν τα κείμενα στην οθόνη και αλλιώς οι άνθρωποι (ναι στη τηλεόραση ήταν). Έστω και αν η εντύπωση είναι εσφαλμένη. Πάμε για το σχόλιο:

    Θέτετε ένα θέμα πολύ σημαντικό: την ικανότητα ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων να ομαδοποιηθούν, άρα και να εκπροσωπευτούν.

    Από τη μία μεριά φαντάζει αδιανόητο, κάτι σαν μια αγέλη από γάτες (herding cats): η ίδια νοημοσύνη και ανεξαρτησία τους, τους αποτρέπει κάτι τέτοιο.

    Από την άλλη, νομίζετε ότι οι ελεύθερα σκεπτόμενοι, οι ορθολογιστές, οι ανεξάρτητοι, καθίστανται ανίκανοι για οποιαδήποτε κοινή ενέργεια; Με άλλα λόγια είναι αδύνατη η δημιουργία μιας ανομοιογενούς ομάδας τα μέλη της οποίας παραμένουν δεμένα ως ομάδα ακριβώς γιατί αναγνωρίζουν τη δύναμη της διαφορετικότητας του καθενός;

    Ή μήπως η μόνη προοπτική για κάποιον που δε θέλει να επιλέξει ανάμεσα σε μερικά κόματα για αντιπροσώπευση (όση ελευθερία έχει ένας σκύλος του οποίου το αφεντικό αφήνει να επιλέξει λουρί) είναι να επηρεάσει με ατομικά μέσα (προτείνετε το blogging) κάποιο φορέα εξουσίας;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βλέπω δώσατε ήδη - πως το λένε οι κνίτες - α ναι το θυμήθηκα: γραμμή.

    Κι οι άλλοι, οι άλλοι της αυλής σας θα σας ακολουθήσουν. Λυπάμαι αλλά οι Bloggers είναι ένα τίποτα. Η "κοινωνία των πολιτών" που μας πολυδιαφημίζουν είναι μια αρλούμπα.

    Όλα αυτά που επικαλείστε είναι η κατάπτωση της όποιας δημοκρατίας θα μπορούσαμε να έχουμε αν ο κόσμος ασχολιόταν με αυτό που οι αρχαίοι ονομάζαν ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ενεργό συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων.

    Είναι στιγμές που νομίζω ότι μας δίνουν αυτά τα "ψήγματα" ελευθερίας για να μας απομακρύνουν από εκεί που μετράει περισσότερο: από τη ΒΟΥΛΗ κι από τον έλεγχο του νομοθετικού έργου των 300.

    Αλλά εσείς, έτσι όπως έχετε καταντήσει, πιο φανατικός από τους φανατικούς, καθοδηγείτε - αλλό ένα γνωστό ρήμα - και τους υπόλοιπους.

    Ο καθένας κάνει ότι γουστάρει κύριε Νίκο Δήμο. Αλλά τα Blogs δεν έχουν σημασία. Είναι η ψυχή του καθένα που μετράει.

    Και κάτι ακόμη για να το ξέρετε. Κανένα blog δεν μπορεί να αντικαταστήσει κανένα κόμμα στη δημοκρατία, όπως τελευταία προσπαθούν να μας περάσουν. Άλλωστε όπως κι ο ίδιος έχετε διαπίστωσει υπάρχει ατέλειωτη χαζομάρα στο internet. Όμως λίγος σεβασμός στη όποια δημοκρατία έχει απομείνει δε βλάπτει...

    Αν το βρίσκετε προσβλητικό αυτό το Post σας ζητώ συγνώμη γιατί σας ενόχλησα... Και δεν είναι για δημοσίευση, οπότε μπορείτε να το σβήσετε.

    Επίσης ένα ακόμη σχόλιο για τη γενική αρλούμπα των ημερών. Στα blogs διάβασα, όχι ότι άντεξα πολύ, ότι πιο ασυνάρτητο για τις πυρκαγιές, με μια κύρια επωδό: ότι για τις φωτιές φταίει το κράτος. Ποιο ανόητη αντίληψη δε θα μπορούσα να φανταστώ. Γιατί το κράτος είμαστε εμείς οι ίδιοι, κι όχι κάτι γενικό κι αόριστο. Εμείς επιτρέπουμε να υπάρχουν χωματερές, εμείς έχουμε τη νοοτροπία του "έλα μωρέ πως κάνεις έτσι" και μπαμ η φωτιά να κάψουμε τα χόρτα, ενώ για το χαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων δεν μπορώ να περιγράψω το γενιτσαρισμό που μας κατέχει. Κι έτσι ούτε 1 εκατομύριο δασοπυροσβέστες δε μας φτάνουν για να πολεμήσουμε την ανείπωτη - άλλη μια λέξη των ημερών - βλακεία των Ελλήνων.

    Για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μέσα στη πυρολογία των ημερών έχουμε εκλογές με αρκετά σημαντικά θέματα όπως το ασφαλιστικό, στο οποίο δε θα δώσουμε την προσοχή μας. Μετά θα φταίει το κράτος για ότι γίνει; Αν δεν υπάρχουν φράγκα για συντάξεις θα φταίει το κράτος; Κι εμείς που ήμασταν;

    Τέλος πάντων σας κούρασα και ίσως δεν έπρεπε.

    Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, εδώ βαλθήκαμε να ξηλώσουμε στανικά την ιστορία μας, στα δάση μας θα σταματούσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. zabameos
    τι σχέση έχει η διαδήλωση με την ομαδοποίηση ή την συνεργασία για ένα κοινό σκοπό;

    Ούτε το blogging είναι εντελώς ατομικό. Εδώ, σε αυτό το blog, έχει δημιουργηθεί μία άτυπη αλλά πολύ δεμένη ομάδα από περίπου 200 μόνιμους σχολιαστές και άλλους 500 τακτικούς. Αν βάλουμε και τους περιστασιακούς και τους μη σχολιάζοντες επισκέπτες (σχολιάζει 1 στους στους 10) μιλάμε για μία ομάδα πολλών χιλιάδων ανθρώπων η οποία θα μπορούσε να αναλάβει κάποια κοινή δράση χωρίς να "διαδηλώνει" στις πλατείες.

    Δεν είναι η ουσία που με απωθεί αλλά η μορφή. Την βρίσκω παρωχημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Στην αρχή doncat διάβασα ¨Γιατι θα παω...¨και παραξενεύτηκα.Ηρέμησα όταν ξανακοίταξα τον τίτλο και είδα το ΔΕΝ.
    Φίλοι,ούτε κι εγώ θα πάω στο σύνταγμα.Είμαι και νιώθω αναρχικός (με την καλή έννοια...)και ο ρόλος του στρατιώτη που εκτελεί εντολές,δεν μου ταιριάζει¨.Άλλωστε τη δουλειά αυτή (των συγκεντρώσεων) την έχουν αναλάβει και την φέρνουν σε πέρας καλύτερα τα κόμματα.
    Αφήστε λοιπόν σε κείνους που τους πάνε αυτού του είδους οι εκδηλώσεις και μεις ας περιοριστούμε στο δικό μας ρόλο,που είναι η περιπλάνηση στη μλογκόσφαιρα και η έκφραση γνώμης και άποψης στα διάφορα ζητήματα,επίκαιρα ή μη.
    Στο κάτω-κάτω,πέρα από το να μας πουν γραφικούς,δεν βλέπω να έχει και κάποιο αποτέλεσμα η όλη ιστορία με τον τρόπο που γίνεται αυτή η συγκέντρωση (μαύρα ρούχα,σιωπή...).
    Τέλος,πιό χρήσιμο βρίσκω την εξεύρεση επιχειρημάτων(μέσα από σχόλια)για το χτύπημα του δικομματισμού,απο μια σιωπηλή διαμαρτυρία.Αν βάλουμε ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση,δεν θα χρειάζονται στο μέλλον τέτοιες διαμαρτυρίες.Για άλλου είδους κινητοποιήσεις,το συζητάμε...αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. cocfonix
    Ουδέποτε έχω "καθοδηγήσει" κάποιον. Θα το θεωρούσα μειωτικό και γι αυτόν και για μένα. Εκφράζω μόνο τη γνώμη μου - κι όπως βλέπετε, ήδη οι περισσότεροι διαφωνούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. τα κινήματα πολιτών μπορούν κάλιστα να ασχοληθούν με περισσότερο σημαντικά θέματα από μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας. ο φίλος reactor69 ήδη πρότεινε μία πολύ καλύτερη και χρησιμότερη κινητοποίηση.
    σε συζήτηση που είχα, μία φίλη τόνισε κάτι πολύ σωστό που δεν είχα καν υπολογίσει: ως γνωστόν σε κάθε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελοχεύει ο κίνδυνος εμφανίσεως ταραχοποιών στοιχείων. ξατά συνέπεια είναι δεδομένη και η κινητοποίηση δυνάμεων αστυνομίας. δεν θα ήταν προτιμότερο αυτές οι δυνάμεις να ασχολούνται με περιπολίες στα δάση ή κάτι άλλο εξίσου σημαντικό τις ώρες αυτές;


    υγ: έχω αναρτήσει στο προσωπικό μου μπλογκ την ανακοίνωση της συγκέντρωσης. ενημέρωσα και με mail όλους μου τους φίλους. πράξεις αντίθετες σε αυτό που θα πράξω εγώ; απλώς θεώρησα ότι καλό είναι να ενημερωθούν όλοι και να αποφασίσουν πώς θα πράξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. " Ο/Η Nikos Dimou είπε...
    Και κάτι που δεν έβαλα στο ποστ:
    Τι πιθανότητες έχει να μαζέψει πάνω από 1000 ανθρώπους...
    και τι είναι χίλιοι άνθρωποι στην Πλατεία Συντάγματος;"

    Η απορία σας έχει ήδη απαντηθεί.Απλά δείτε τις ανταποκρίσεις απο την προηγούμενη συγκέντρωση.
    Απορία: αν με τρεις-τέσσερις τέτοιες συγκεντρώσεις πέσει ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση θα μας χαλάσει επειδή αυτό έγινε με "απαρχαιωμένα μέσα" ενώ θα μπορούσαμε να τον/την ρίξουμε online;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η αντίληψη ότι ένας blogger μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από έναν μη blogger είναι το ίδιο ανεδαφική με την αντίληψη των εγγραμμάτων πριν από διακόσια χρόνια ότι ένας που γνωρίζει γραφή ξεχωρίζει εξ ορισμού από έναν αγράμματο. Όπως ένας εγγράμματος μπορεί να ήταν, να είναι και να συνεχίσει να είναι ηλίθιος, απατεώνας ή κάθαρμα, το ίδιο και ένας blogger μπορεί να είναι ατομιστής, αυτιστικός ή τυφλωμένος οπαδός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Spi_Der said...
    Απλά δείτε τις ανταποκρίσεις απο την προηγούμενη συγκέντρωση.

    --------------------------------

    Δεν χρειάζομαι τις ανταποκρίσεις (που πάντα φουσκώνουν τα νούμερα για εντυπωσιασμό). Έχω ιδίαν αντίληψη...

    (Με κανονικές συνθήκες μία μη εργάσιμη βραδυά, η Πλ. Συντάγματος έχει ήδη καμία πεντακοσαριά άτομα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κύριε Δήμου,
    Έχετε ηγηθεί διαφημιστικής εταιρείας.
    Έχετε κάνει εκπομπές στην τηλεόραση.
    Είστε μια προσωπικότητα της Ελληνικής διανόησης.
    Έχετε εκφράσει σαφή δυσαρέσκεια για την παρούσα κατάσταση.
    Δεν νομίζετε ότι πρέπει να αντιδράσουμε;
    Και αν πρέπει να αντιδράσουμε κατά τη γνώμη σας, γιατί δεν παίρνετε κάποια πρωτοβουλία;
    Προτείνετε κάτι τέλος πάντων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν θα πάω.

    Δεν έχω καμιά αντίθεση αρχής με τον ακτιβισμό (και των συγκεντρώσεων), αλλά στις συγκεκριμένες συνθήκες πιό πολύ μου μοιάζει με συναισθηματικό ξέσπασμα χωρίς συγκεκριμένες θέσεις (πέραν των αυτονοήτων).

    Και, κυρίως, χωρίς δράση μόλις τελειώσει η διαδήλωση.

    Τί δράση? Ο doctor έριξε ήδη μια συγκεκριμένη ιδέα. Το άλσος του Βεϊκου ή όποιο άλλο δασάκι προτιμά καθένας, μαζί με την παρέα του. Με όλο το θάρρος, μην πέσει υπερπροσπάθεια στη μια φορά, υπάρχει κίνδυνος να μην επαναληφθεί. Σταθερότητα, έρχεται και χειμώνας, δροσίζει. Για τη χαρά και την πίκρα που δίνει το δάσος.

    Ό,τι αγαπήσουμε φροντίζουμε. Και, αν κάτι μας νοιάζει πραγματικά (ήτοι μόνιμα και όχι περιστασιακά), υπάρχει ελπίδα να το καταλάβουν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Συμφωνώ και γω με τον Γάτο.
    Δεν κατεβαίνω στην Αριστοτέλους.
    Να διαμαρτυρηθώ εναντίον της κυβέρνησης;
    Εναντίον κυβέρνhσης και αντιπολίτευσης μαζί;
    Εναντίον των ανεγκέφαλων που οξυγονοκολούν στο ύπαιθρο με 40 βαθμούς και αέρηδες;
    Εναντίον του κτήνους που πετά την γόπα απ το παράθυρο της κούρσας του;
    Εναντίον των άσχετων που πήραν την επιτήρηση και κατάσβεση των δασικών πυρκαιών από τους εξ αντικειμένου εδικούς, τους δασικούς και την έδωσαν στο πυροσβεστικό σώμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Σε κάποιο blog σήμερα διάβασα "χίλιοι που πενθούν, δεν αξίζουν όσο αξίζει ένας εθελοντής".

    Επειδή όμως είμαι λίγο διχασμένη προσωπικότητα (άλλο ο άγγελος και άλλο ο εξάγγελος), παρότι συμφωνώ με το post...

    ...θα πάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ωωωωωωωωωωωωωχχχχ

    Από πού ν'αρχίσω τώρα.....

    Και πού να το τελειώσω.....

    Λοιπόν,

    θα γίνω δυσάρεστη.

    Δεν είναι "Κίνημα Bloggers", όπως το προηγούμενο δεν ήταν "Κίνημα Κατόχων Κινητών Τηλεφώνων που Στέλνουν SMS ή/και είναι (και) Διαδικτυακοί Περιηγητές, σε συνδυασμό με Bloggers που Eχουν και Kινητά συν Μέλη της WWF ή/και της Greenpeace που μπορεί ή και όχι να έχουν σχέση με τους Προηγούμενους".

    Είναι ο μόνος τρόπος να φανεί εμπράκτως ότι "Enough is enough!" και ο κόσμος δεν είναι απλώς νούμερα καταχωρημένα κάπου, μια ανώνυμη "πλέμπα" ανάμεσα στην οποία κυκλοφορούν οι πανέξυπνοι, ούτε ψήφοι που εμφανίζονται μόνο στα εκλογικά κέντρα.

    Το Youtube είναι πολυτέλεια για τον μέσο Ελληνα που δεν έχει καν υπολογιστή, τι μου λέτε να γίνει και debate τώρα...

    Συμμετοχή χρειάζεται, ότι τόσοι που μπόρεσαν να εμφανιστούν συν άλλοι τόσοι που δεν τα κατάφεραν αλλά υποστηρίζουν την κίνηση, είναι έξαλλοι με το τι παίζεται στις πλάτες όλων μας και προσβλέπουν σε καλύτερο μέλλον.

    Κάτι χειροπιαστό για όσα μυαλά ποντάρουν στο ότι η αδράνεια του Ελληνα δεν θα ταράξει τα νερά και θα αποδείξει ακόμη μια φορά πόσο ασθενή μνήμη έχει για τα πάντα περί πολιτικής.

    Δε χρειάζονται αρχηγοί, κόμματα οργανώσεις από πίσω. Απλοί πολίτες που θα βγουν από το καβούκι τους αντί να τους ρουφήξει για άλλη μία φορά ο καναπές τους.

    Και μην ακούω περί ανωνυμίας Νίκο, έλεος.

    Δεν έχει υπογράψει κανείς συμβόλαιο Ομερτά στην μπλογκόσφαιρα, ήδη φωνές διαφόρων bloggers ακούγονται στον αέρα για να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα (Ν.Δήμου, nefelikas κτλ στον ΣΚΑΙ πριν λίγο).

    Ο στόχος του να ευαισθητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, να ξεκουνηθεί και να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, είναι πάνω και πέρα από τον καθένα μας.

    Κι όσοι δεν έρθουν αλλά κάνουν κάτι όπως να βοηθήσουν στην κίνηση του doctor, θεάρεστο.

    Γάτε, σέβομαι την άποψή σου, αλλά θα ευχόμουν να μην αποκαρδιώσεις την κίνηση, όπως αποκάρδιωσες το θέμα με την Αμαλία μέσω του μπλογκ σου (με λινκ εκείνη την ημέρα στον Πιτσιρίκο, που ουσιαστικά ακύρωνε την όποια πρόθεση, κι ας είχες δώσει καλόπιστα δημοσιότητα πριν).

    Τουλάχιστον κράτα τα όποια θετικά και συμβούλεψέ μας πάνω σε αυτά.

    Σε χρειαζόμαστε στο πλάι μας κι ας μην έρθεις.

    Αυτά, καιρός να την κάνω, έχουμε αγώνα αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Να προσθέσω πως έχω αρκετές αμφιβολίες για το αυθόρμητο αυτών των "συγκεντρώσεων-διαμαρτυριών" από τη στιγμή που τα blogs γράφονται από άτομα και ΙΣΩΣ μερικά από αυτά να φοράνε μεγάλα κομματικά καπέλα. Κι όποιος ξέρει, κατάλαβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. -Το σχόλιό σας θα είναι απολύτως ακριβές σε καμιά δεκαριά χρόνια (ποιο είπαμε ότι είναι το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν ίντερνετ;) Μέχρι τότε καλά είναι και τα κλασικά μέσα.

    -Η παρατήρηση για το εάν θα μαζευτούν πάνω από 1000 άτομα λογικώς αντιφάσκει με το ποστ. Απορρίπτετε κατ' αρχήν τη συγκέντρωση ως μέσο διαμαρτυρίας ή αμφιβάλλετε για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης; (Εσείς είστε ο φιλόσοφος, όχι εμείς!)

    -Υπολογίζω ότι σε 40 χρόνια εμπειρίας θα συμφωνώ μαζί σας. Προς το παρόν επιτρέπω στον εαυτό μου κάποια ψήγματα θυμού-ρομαντισμού που μου έχουν απομείνει.-

    γεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Giannis123 said...
    γιατί δεν παίρνετε κάποια πρωτοβουλία;

    ---------------------------------

    Συγγνώμη αλλά τι νομίζετε πως κάνω εδώ;

    Από την Παρασκευή τα blog μου έχουν δεχθεί 18000 επισκέψεις.
    (Λέτε να πάνε πιο πολλοί στο Σύνταγμα;)

    Αν δεν είναι δράση ένα blog με τέτοια επισκεψιμότητα - τι παραπάνω μπορεί να κάνει ένας άνδρας 72 ετών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. νομίζω ότι το θέτετε σε λάθος βάση...

    καταρχήν δεν θα είναι μόνο στο σύνταγμα, θα είναι σε κάθε κεντρική πλατεία μιας πόλης...

    δεύτερον. όπως προείπε κάποιος δεν απευθύνεται μόνο σε blogger. ήδη αρκετός κόσμος που δεν ασχολείται με το διαδίκτυο θα κατεβεί.

    νομίζω ότι αποτελεί μια μορφή αντίδρασης αλλά φυσικά όχι τη μόνη.
    πιο βασική είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. σε αυτό βοηθούν ενέργειες όπως του γιατρού που όμως αν μείνουν μόνο στο σήμερα ή στην επόμενη βδομάδα θα είναι κι αυτές σαν πυροτέχνημα...

    μήπως με το αρνούμαστε την όποια ενέργεια αντίδρασης (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεχόμαστε οτιδήποτε) στο τέλος μένουμε άπρακτοι; γιατί μόνο με το μαύρισμα (της ψήφου) δεν αλλάζει η όλη κατάσταση...

    υγ μα μου βάλατε τον σύντροφο φάτσα-κάρτα και μετά μου λέτε να μην κατεβώ; τώρα με πορόσατε :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Το "σύστημα" έχει εξελιχθεί και έχει όπλα τα ΜΜΕ και χίλιους άλλους δυο τρόπους. Καθημερινά πολλά από τα έξυπνα κεφάλια του πλανήτη με μέθοδο προσπαθούν να εξελίξουν αυτούς τους τρόπους.

    Η αντίδραση μας παραμένει μια πορεία στο δρόμο; Τόσο πολύ έχουμε εξελιχθεί; Τα ίδια πάλι; Πόση δύναμη έχει αυτό; Επιτέλους πολλά έξυπνα μυαλά έχουν τη δική τους έξυπνη φωνή μέσω του διαδικτύου και δεν θα χρειαστεί να που συνθήματα.

    Αυτό είναι μια εξέλιξη, έχει λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Φοβάμαι πως η παρεξήγηση συνεχίζεται.

    Δεν είμαι εναντίον του ακτιβισμού είμαι εναντίον των διαδηλώσεων.

    Ας πάμε σε άλλο παράδειγμα: τι έχουν αποφέρει όλες οι διαδηλώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης εκτός από ένα νεκρό στην Γένοβα και μερικά σπασμένα κεφάλια;

    Δεν θα ήταν σοφότερο αντί να πλακώνονται με τα ΜΑΤ να μελετήσουν τρόπους ώστε να ξεπεραστούν οι αντίξοες επιπτώσεις και να προωθηθούν οι θετικές;

    Έστω ότι πετυχαίνει αύριο η διαδήλωση - ποιο θα είναι το συγκεκριμένο όφελος; Θα τρομάξουν οι πολιτικοί;

    Δεν θα ήταν καλύτερο να νοικιάσουμε ένα μικρό πουλμαν και δύο φορτηγά με προμήθειες και να παμε να τα μοιράσουμε στα καμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ένα δάσος 100.000 στρέματα. Το μοιράζεις σε 20.000 κατοίκους (5 στρέματα ο καθένας. Ο καθένας έχει το σπίτι του και μεγάλο αυλή γεμάτη δέντρα και πράσινο. Η πόλη έχει 2 πυροσβεστικά οχήματα. Η πιθανότητα φωτιάς σε ένα τέτοιο σενάριο είναι αμελητέα ή και μηδαμινή. Συμβαίνει στις ΗΠΑ σε πολλές περιοχές.

    Δηλαδή, θυσιάζουμε 20% του δάσους για δρόμους και κτίρια και εξασφαλίζουμε το υπόλοιπο 80%. Γενικά, είναι καλύτερο να έχεις 80% του δάσους, παρά καθόλου.
    (Διότι ο καθένας προσέχει την ιδιωτική του περιουσία, ενώ την κρατική περιουσία, την έχουν χεσμένοι όλοι, με πρώτους και καλύτερους τους επαναστατημένους φοιτητές στα πανεπιστήμια).

    Αυτό, να συνδυαστεί με αντιπυρικές ζώνες σε δύσβατους λόφους και βουνά. Καλύτερα να αποψιλωθούν κάποιες εκτάσεις στα βουνά και να καλυφθούν με κάτι άλλο, παρά να καεί ολόκληρο το δάσος.

    Ξεχάστε τις κρατικές μαλακίες που ξέρατε (δεν δουλεύει τίποτα: ούτε το ασφαλιστικό, ούτε η αστυνομία, ούτε η πυροπροστασία, ούτε τα δάνεια, ούτε η παιδεία, ούτε σοσιαλισμός, ούτε καπιταλισμός, ούτε τίποτα) κι αρχίστε να σκέφτεστε με βάση το γεγονός ότι ο καθένας προστατεύει τη δική του περιουσία και το κράτος είναι συντονιστής και διαιτητής, όχι "προστάτης και θεός". Αν είναι δυνατόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. nikos dimou said:¨
    "τι παραπάνω μπορεί να κάνει ένας άνδρας 72 ετών;"

    ---------------------------

    ΕΒΓΑ ΕΞΩ ΑΡΓΗΓΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κύριε Δήμου,
    όποτε θέλετε γίνεστε ένας "ανήμπορος" άνδρας 72 ετών και άλλοτε ένας μαινόμενος ταύρος που απειλεί με μηνύσεις κ.λ.π.
    Την πρωτοβουλία που θέλω να δώ από σας είναι μια σειρά ενεργειών που θα έχει ευδιάκριτο στόχο (σκεφτείτε την καλύτερη διαφήμιση που κάνατε, ή το δεν ξεχνώ), θα αφυπνίσει όχι τους ίδιους πάνω κάτω 2000 ανθρώπους που βολοδέρνουμε στα μπλοκ του Don, αλλά μια ευρύτερη μάζα πολιτών που δεν κάθονται μπροστά σε ένα PC.
    Μην αδικείτε τον εαυτό σας.
    Εγώ διαφωνώ σε πάρα πολλά πράγματα μαζί σας αλλά θα ήμουν πρόθυμος να συμμετέχω σε κάποια πρωτοβουλία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Συμφωνώ απολύτως με την θέση σας, ΝΔ.

    Κρατώ επίσης την επισήμανση ότι "οι bloggers" είναι άτομα, πρόσωπα θα έλεγα εγώ, και όχι κίνημα. Ο καθείς έχει διαφορετικές αποψεις για τα προβλήματα και τα blogs είναι χώρος ζυμώσεως.

    Ένας επιλέον λόγος για μένα: Το καπέλωμα (αφήνω στην άκρη την λανθάνουσα επιθυμία μερικών για τα 10 λεπτά δημοσιότητας) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δεν νομίζω ότι πρόκειται περί παρεξηγήσεως. Απλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: αυτός που κατεβαίνει σε διαδηλώσεις και αυτός που δεν κατεβαίνει. Είμαι 37 ετών και ποτέ μα ποτέ δεν συμμετείχα σε οποιαδήποτε διαδήλωση ή διαμαρτυρία. Σήμερα όμως και για πρώτη φορά στη ζωή μου σκέφτηκα ότι αύριο θα πάω. Άρα ίσως ανήκω σε ένα τρίτο είδος ανθρώπου: αυτού που ποτέ δεν συμμετείχε σε διαδηλώσεις μέχρι που έφτασε 37 ετών και μετά από 64 νεκρούς και 1.839.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη από την περασμένη Παρασκευή σκέφτηκε: φτάνει πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. "Έστω ότι πετυχαίνει αύριο η διαδήλωση - ποιο θα είναι το συγκεκριμένο όφελος; Θα τρομάξουν οι πολιτικοί;"

    Ναι αμέ, θα χεστούν απάνω τους... :-) :-)
    Κι ακόμα και να τρομάξουν, τι θα κάνουν; Μπας και θα φύγουν από τα γραφεία τους κάθε καλοκαίρι και θα στήσουν σκοπιές με πυροσβεστήρες σε όλους τους λόφους της Ελλάδας;
    ===========================

    "Δεν θα ήταν καλύτερο να νοικιάσουμε ένα μικρό πουλμαν και δύο φορτηγά με προμήθειες και να παμε να τα μοιράσουμε στα καμένα;"

    Α, όχι. Μην τη χαλάς στους αριστερούς και τεμπέληδες δεξιούς. Αυτοί προτιμούν να ξοδέψουν 30 ώρες από τη ζωή τους για να οργανώσουν και πραγματοποιήσουν μια καταστροφική διαδήλωση στο κέντρο του μπουρδέλου (Αθήνα) και άλλες 30 ώρες να συζητάνε πολιτικές αρλούμπες σε μια χώρα με πληθυσμό πόλης για τα σημερινά δεδομένα, παρά να ξοδέψουν 10 ώρες να πάνε με πούλμαν στην εξοχή να γνωρίσουν και κάναν άνθρωπο και να βοηθήσουν και λίγο.

    Δεν είδες και πώς υπερασπίζονται τα δημόσια πανετπιστήμια από τα ιδιωτικά; Πάνε και καίνε τα δημόσια!
    Πανέξυπνη νεολαία... κι εγώ νόμιζα ότι οι τηλεορασόπληκτοι αμερικανοί είναι χαζοί... στην Ελλάδα, ούτε καν χαζοί. Σχιζοφρενείς.
    Αλλά ας τους να συνεχίζουν έτσι. Όταν κατέβω θα τους κάνω ότι θέλω, ανταγωνισμός μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Στην προηγούμενη πορεία με αφορμή την πυρκαγιά της Πάρνηθας κατέβηκα. Δε γνώρισα ούτε έναν blogger. Δεν συνεννοήθηκα με κανέναν. Δεν το είδα σαν πάρτυ, ευκαιρία να γνωρίσω κόσμο, αλλά ως διαμαρτυρία. Δεν ξέρω τι αποτελέσματα είχε, αν είχε, αλλά εγώ ένιωσα πως δεν συνέχισα απλά να κάθομαι στον καναπέ μου. Τη διαμαρτυρία την αυριανή δεν την έμαθα καν μέσω των blogs, αλλά μέσω μιας φίλης μου που δεν έχει καμία σχέση. Και πάλι δεν είμαι σίγουρη για τα αποτελέσματα, και γενικά τι μπορεί να αποφέρουν τέτοιου είδους διαμαρτυρίες. Το μόνο που εύχομαι, είναι να μην ξεσπάμε εκεί την οργή μας και μετά την αφήνουμε να καταλαγιάζει. Πρέπει να υπάρχει και συνέχεια... Δεν το βλέπω καν σαν κίνημα των bloggers, δεν ξέρω αν υφίσταται κάτι τέτοιο. Πιστεύω πως όσοι αποκαλούνται έτσι, απλά προσπαθούν να μπουν σε μια ομάδα, να ανήκουν κάπου.

    Αλλά και μόνο που θα ενώσω τη φωνή μου με κάποιες χιλιάδες (ίσως) ακόμα φωνές, μου δίνει δύναμη κι ελπίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @ND,

    "Δεν θα ήταν καλύτερο να νοικιάσουμε ένα μικρό πουλμαν και δύο φορτηγά με προμήθειες και να παμε να τα μοιράσουμε στα καμένα;


    Μα αυτό κάνει ήδη το μπλογκ Αναδάσωση.

    Δείτε το τελευταίο ποστ με το πού απαευθυνόμαστε για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, συν τα τρία προηγούμενα, και θα δείτε μέχρι προσπάθειες ιδιωτών (π.χ. Highsiding στο ποστ "Eκκλήσεις για βοήθεια"), που διαθέτουν και φορτηγό για την ιστορία αυτή.

    Να φτάσει απτή βοήθεια από τη μία, και να δουλέψουμε "το φρόνημα" που λέγαμε και σε προηγούμενο ποστ ταυτόχρονα!

    Τώρα όντως σας αφήνω!

    C U there!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Συμφωνώ απόλυτα με τον ΝΔ. Κι όχι μόνο για τις συγκεντρώσεις των bloggers (σε λίγο, όπως πάμε, θα δούμε και σωματείο, με εισφορές, περιοδικό, εκλογές κλπ) αλλά για τις περισσότερες από τις συγκεντρώσεις.

    Ειδικά στην Αθήνα, πόλη που, για τους λόγους που όλοι ξέρουμε και βιώνουμε, είναι προβληματική στην κίνηση, ακόμη και το καλοκαίρι.

    Έτσι, κάθε συγκέντρωση, μοιραία κι έστω κι αν μαζευτούν 100 άτομα, προκαλεί κλείσιμο δρόμων, απίστευτο μποτιλιάρισμα, μεγάλη ενόχληση στους συμπολίτες μας και τέτοια αναταραχή που, τελικά, μάλλον δυσφημεί τον σκοπό της παρά τον διαφημίζει.

    Έχοντας ζήσει άπειρες συγκεντρώσεις, πιστεύω πως το μέσο αυτό, εκτός κι αν η συμμετοχή ξεπεράσει μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων (πχ Ισπανία, μετά τη βομβιστική επίθεση της Αλ Κάιντα κλπ), έχει, πια, τελειώσει.

    Αντίθετα, η μεγάλη πρόκληση των καιρών είναι η αναζήτηση άλλων, πιο έξυπνων και πιο "φιλικών στον πολίτη" μέσων διαμαρτυρίας.

    Και, στον τομέα αυτό, η κοινότητα των bloggers, με τα τόσα μυαλά που διαθέτει, και με την τεχνολογία στο πλευρό της, καλείται να βρει λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. λεφτέρης

    και μετά από όλα αυτά:
    -χαρ χαρ χαρ γέλασε από μέσα του ο μαύρος πητ! τους την είπα πάλι!

    δεν μπορούν να καταλάβουν ότι είμαι ο πιο έξυπνος στο ελλάδα και στο αμέρικα... χαρ χαρ χαρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Κακοφωνίξ (όνομα και πράμα) γιατί μιλάτε έτσι για το κόμμα που είναι τρίτο στη βουλή; Αυτή είναι η δημοκρατία σας; Μωρέ (ανόητε) δεν μπορείς να καταλάβεις έναν άνθρωπο που μισεί τους φασισμούς, βρίζει τους ελεεινούς στην πλειοψηφία τους πολιτικούς και αγαπάει τους (με τα ελαττώματά τους, όπως τις γάτες και τα σκυλιά ) αναρχικούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ο/Η anacapcom είπε...

    Θαρρώ πως είναι πολύ ελιτίστικο να αποκλείουμε κάθε μορφή συλλογικής διαμαρτυρίας υπό το κράτος του φόβου ότι θα χαθεί η ατομικότητά μας.

    ---------------------


    Συμφωνώ.

    Ατομικότητα και συλλογική δράση συνυπάρχουν - με την λογική του Adam Smith μάλιστα - στο πλαίσιο του Internet και των blogs.

    - Η εξελικτική "ευφυία" της wikipedia προέρχεται από την ατομική συμπεριφορά. Όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά συλλογικό!

    - Το πώς δουλεύει το google όταν αναζητούμε κάτι είναι το καλύτερο παράδειγμα του πως μια εντελώς ατομική συμπεριφορά την ίδια στιγμή είναι και μια 'ασυνείδητη' συνεργασία.

    Για να μη μιλήσουμε

    (α) για τους εκατομμύρια ανθρώπους που συνεισφέρουν υπολογιστική ισχύ για να ψάξουν εξωγήινους (SETI@home) ή

    (β) για τους Φιλιππινέζους που 'ρίξαν τον Estrada από την κυβέρνηση το 2001 με μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν μέσω sms.

    http://tikanoumetora.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Lefteris,

    Η Ελλάδα (αν είναι σωστή η αριθμητική μου) έχει έκταση 110,000 τετρ. χιλιόμετρα, δηλ, 110 εκατομμύρια στρέματα. Έχει επίσης 11 εκ. κατοίκους. Μικρή (ακόμη μικρότερη πλέον) έκτασή της καλύπτεται με δάσος. Πού θα βρεθούν τα 5 στρέμματα για κάθε Έλληνα; Και ποιο κράτος θα σταματήσει όλους αυτούς να επεκτείνουν την κάλυψη στην έκταση που τους αντιστοιχεί; Το δικό μας;

    Μην ξεχνάς ότι εδώ οι μισοί μένουν στην Αθήνα και το 1/4 στα υπόλοιπα αστικά κέντρα. Η όποια οικονομική δραστηριότητα εδράζεται εκεί. Τα εξοχικά εδώ είναι για μόστρα, ικανοποίηση παραληρημάτων μεγαλείου και το πολύ-πολύ για 15 ημέρες το χρόνο (πασχαλινά τσιμπούσια κάτω από τον έλατο, που ανοίγει και την όρεξη - ή lifestyle στη διάσημη Αράχωβα).

    Οπότε και πάλι έρημα θα είναι τα δάση και απροστάτευτα 340 ημέρες το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΥΓ-

    @univers,

    "Ένας επιλέον λόγος για μένα: Το καπέλωμα (αφήνω στην άκρη την λανθάνουσα επιθυμία μερικών για τα 10 λεπτά δημοσιότητας) . "

    Πιστεύεις πως θα βγει κάποιος blogger να πει δημόσια:

    "ΕΓΩ το ξεκίνησα, το κανονικό μου όνομα είναι Γεώργιος Στραβγουλοπουλος, δοξάστε με!"

    και να καρπωθεί την κίνηση (και είναι κίνηση, όχι κίνημα, μην τα μπλέκουμε!!!) με χειραψίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μια Θέση σε Υπουργείο ας πούμε?

    Εδώ δεν έγινε την προηγούμενη φορά με την κίνηση "Για την Αμαλία", δεν γίνεται με την επόμενή της φάση, την κίνηση "Για την Υγεία", θα γίνει τώρα, που συμμετέχουν όχι δια της οθόνης, αλλά με την live παρουσία τους τόσοι ετερόκλητοι άνθρωποι-bloggers?

    Συν-πλην οι άνθρωποι στην μπλογκόσφαιρα είναι "γνωστοί", κι αν ακόμη δεν τους ξέρουμε εμείς, τους ξέρουν (ακόμη και προσωπικά) κάποιοι άλλοι. Οπότε το να γίνεις "ρόμπα" προσωποποιώντας κάτι τόσο γενικό και για το καλό όλης της χώρας, είναι μεγάλο τίμημα για τα 15 σου λεπτά στο γυαλί.

    Συγνώμη για το αυστηρό μου ύφος, απλώς πιάστηκα από το σχόλιό σου για να απαντήσω προκαταβολικά και σε όσους σκέφτονται να το πουν, περί bloggers. Τώρα αν άλλοι που δεν τους γνωρίζουμε έχουν τέτοια πρόθεση, εκεί δεν μπορεί να χρεωθεί τίποτε στους bloggers, είναι δικό τους θέμα.

    ΑΑΥΤΑΑΑΑΑΑΑΑ, τι λέτε, να πηγαίνω ρε παιδιά και πνιγόμαστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Γιατί ΘΑ πάω στο Σύνταγμα

    -Γιατί όσοι σκέφτηκαν την «συγκέντρωση των bloggers» προσπαθούν να κινητοποιήσουν όλους όσους αγανακτούν με το γεγονός πως η χώρα δεν απέχει όσο θα έπρεπε από την εποχή του Λένιν.

    -Γιατί οι bloggers είναι πλάσματα δύο διαστάσεων. Δύο παράλληλων διαστάσεων. Η μορφή τους δεν είναι μόνο ψηφιακή, και είναι καιρός να το αποδείξουμε για να την ισχυροποιήσουμε και στην άλλη διάσταση. Δεν θα χάσουμε, εκτός κι αν το επιλέξουμε. Μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα κίνημα, πυρήνες και μονάδες. Εν προκειμένω, αναρχικοί που κατά βάθος θέλουμε να γίνουμε πολίτες και ψάχνουμε για κράτος. Μπορούμε σήμερα να διαφωνούμε για κάτι και αύριο να γινόμαστε μια φωνή για κάτι άλλο ΧΩΡΙΣ υποκρισίες.

    -Γιατί τα blogs για είναι το μέσο για την επαφή, την επικοινωνία. Σκοπός τους είναι η δράση, όχι ο περιορισμός αυτής με πρόσχημα την διατήρηση τους ως ένα μονοδιάστατο ελιτίστικο εργαλείο.

    -Γιατί η ανωνυμία μας δεν χάνεται παρά μόνο αν το αποφασίσουμε εμείς προς ίδιον όφελος. Το ίδιο ισχύει και για το κύρος και την αξιοπιστία μας. Το ίδιο που ισχύει και στην έτερη πραγματικότητα.

    Είμαστε πιο ευέλικτοι από κάθε άλλη φωνή σε αυτή τη χώρα. Ας την υψώσουμε συμμετέχοντας ακόμα πιο ενεργά στο παιχνίδι που λέγεται Δημοκρατία.

    Ξέρω πως δεν θα αντιστραφεί η φορά της Γης, αλλά ΠΑΝΤΑ αλλάζει κάτι.

    Ξέρω πως δεν θα μπορέσω να το δω αύριο, αλλά είναι στη φύση μου και δεν μπορώ παρά να τείνω προς την αλλαγή με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

    Ξέρω, όμως, πως αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας ως κίνητρο το συλλογικό συμφέρον χωρίς να ελλοχεύει το ατομικό. Του Λένιν ή οιουδήποτε άλλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ο/Η Nikos Dimou είπε...

    Δεν θα ήταν καλύτερο να νοικιάσουμε ένα μικρό πουλμαν και δύο φορτηγά με προμήθειες και να παμε να τα μοιράσουμε στα καμένα;
    ---------------------------------

    1000000 Φορές καλύτερα, ή να παμε να φυτεψουμε ή να καθαρίσουμε ενα δασσίλιο στη μνημη των νεκρών ή κατι τέλος πάντων χρηστικό, εποικοδομητικό.

    Η αλήθεια είναι ότι διαπιστώνω μετα μεγάλης μου λύπης ότι το μόνο που μας έχει μείνει απο τους αρχαίους προγόνους είναι οι δημαγωγία!!

    Ολοι ξέρουμε πολύ καλά να γκιρνιάζουμε, να κρίνουμε να επικρίνουμε, μεταξύ φραπέ και κανενός κοψιδιού. Κάποτε θα πρέπει όμως να μάθουμε ότι ενεργός πολίτης και συνειδητός δεν είναι ο κρίνων και ο ξερόλας και ο επι παντός επιστητού. Είναι αυτός που είναι συνεπής με τις αρχές του (λόγια και πράξεις) είναι εκείνος που προσφέρει έργο και που έχει αίσθηση καθήκοντος.

    Αυτά για να γκρινιάξω και γω με τη σειρά μου και να πω ότι με βρίσκει και μένα αντίθετη η ιστορία της 'διαμαρτυρίας" διότι δεν βλέπω τη χρησιμότητα και ιδιως την αποτελεσματικότητά της.
    [αναπνοή]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ΝΔ said:

    "Έστω ότι πετυχαίνει αύριο η διαδήλωση - ποιο θα είναι το συγκεκριμένο όφελος; Θα τρομάξουν οι πολιτικοί;"

    Είμαστε 20 μέρες πριν τις εκλογές. Σίγουρα θα τρομάξουν (αν είναι σωστή η αίσθησή μου ότι η συγκέντρωση θα έχει διαφορά της τάξης του ενός μηδενικού τουλάχιστον από την πρόβλεψή σας) και πιθανόν να επηρεάσει θετικά τις προγραμματικές τους θέσεις ως προς το περιβάλλον.

    Δεν θα πήγαινα στη συγκέντρωση καθότι σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τη λογική του post. Πριν λίγο όμως παρακολούθησα την κ. Μπακογιάννη στον Alpha να ισχυρίζεται με τη γνωστή έπαρση και σιγουριά, βέβαια χωρίς κανένα επιχείρημα, απόδειξη ή ένδειξη, ότι τις φωτιές ναι μεν δεν τις βάζει η διεθνής τρομοκρατία, ή κάποιος ξένος παράγοντας, αλλά εμπρηστές είναι αυτοί στα Εξάρχεια που θέλουν να αποδομήσουν το κράτος!!!

    Οπότε ανεξαρτήτως blogoχώρου...θα πάω.

    ΝΔ said:

    "Δεν θα ήταν καλύτερο να νοικιάσουμε ένα μικρό πουλμαν και δύο φορτηγά με προμήθειες και να παμε να τα μοιράσουμε στα καμένα;"

    Στις διαταγές σας (ή όποιου άλλου οριστεί) και όποτε θέλετε και μπορείτε.
    Καλύτερα τη μέρα των εκλογών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Τα πράγματα είναι τραγικά. Μια κινητοποίηση το μόνο που θα προσφέρει είναι ηρεμήσει λίγο τις τύψεις κάποιων που θα πουν μετά πως τουλάχιστον αγωνίστηκαν. Το θέμα είναι πως σε 15 μέρες οι περισσότεροι από όσους θα διαδηλώσουν θα πάνε να ψηφίσουν αυτούς που μας κατάντησαν έτσι. Τα ίδια και τα ίδια...

    Αναδάσωση και βοήθεια στους παθόντες. Καλύτερα θα ήταν να μάζευαν λεφτά ή τρόφιμα ή ό,τι άλλο έχουν ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι. (είμαι στο εξωτερικό και δε μπορώ να έχω πλήρη εικόνα...)
    Ο lefteris και ο φίλος reactor τα είπανε μια χαρά...

    Φιλικά,
    ένας παλιός της παρέας...

    P.S. Ελπίζω αγαπητέ Δον να μη κάνετε και φέτος πάλι post με θέμα τις εκλογές. Είναι ανώφελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. lefteris said:

    Ένα δάσος 100.000 στρέματα. Το μοιράζεις σε 20.000 κατοίκους (5 στρέματα ο καθένας. Ο καθένας έχει το σπίτι του και μεγάλο αυλή γεμάτη δέντρα και πράσινο. Η πόλη έχει 2 πυροσβεστικά οχήματα. Η πιθανότητα φωτιάς σε ένα τέτοιο σενάριο είναι αμελητέα ή και μηδαμινή. Συμβαίνει στις ΗΠΑ σε πολλές περιοχές.

    -----------

    Άλλο δάσος, ως ενιαίος ιστός, και άλλο εκτεταμένοι κήποι με δέντρα. Ειδικά στην Ελλάδα, φαντάζομαι ένα τέτοιο "δάσος" που περιγράφεις με τα ραδιόφωνα στη διαπασών, κορναρίσματα αυτοκινήτων, ψησταριές στις αυλές, σκουπιδαριό γύρω από τις υψηλές περιφράξεις του κάθε νοικοκύρη, ό,τι πρέπει για τα ζώα και τα πετούμενα του "δάσους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Αν μου υπόσχονταν ότι θα γινόταν χοντρός τσαμπουκάς θα κατέβαινα.

    Έτσι ξενέρωτα όμως (μαύρα συνολάκια και ούτε κουβέντα για ντού), προτιμώ βραδινό μπάφο (Καλαμών κατά προτίμηση), συνοδεία YouTube για αυθεντικά ελληνική διασκέδαση και ουσιαστική ενημέρωση περί των επίκαιρων πολιτικών τεκταινομένων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Είναι δύσκολο για μερικούς να συνειδητοποιήσουμε ότι το μπλογκ, του ΝΔ, μεταξύ άλλων, αγωνίζεται, επί ενάμιση χρόνο και, κατά του εθνικισμού, της απάθειας και του ανορθολογισμού και υπέρ του φιλελεύθερου, ανθρωπιστικού ορθολογισμού.

    Αυτός ο αγώνας είναι κατεξοχήν πολιτικός και χτυπάει το κακό του κρυπτομεταφυσικού, ανατολίτικου ωχαδερφισμού μας, απευθείας στη ρίζα του. Είναι ο αγώνας που απευθύνεται σε όλους μας, μπολιάζει συνείδησεις, επηρεάζει κάθε σκεπτόμενο πολιτη και συνεγείρει, τελικά, τις λεπτές πνευματικές χορδές κάθε τίμιου σκεπτικιστή, ο οποίος εδώ μέσα δεν αισθάνεται απέραντη μοναξιά.

    Αυτός είναι ο άθλος ενός μαχητικού, 72χρονου φιλοσοφημένου πολιτη και πνευματικού ανθρώπου (του ΝΔ), του οποιου η παρουσία δεν έχει να προσφέρει τίποτε απολυτως, σε μια απρόσωπη, ανοργάνωτη/αυθόρμητη συνάντηση/διαδήλωση, αγνώστων και περίεργων περαστικών, και μάλιστα παραμονές εκλογών.

    Εδώ μέσα είναι το στάδιο όπου μας καλεί να συναθληθούμε στον πολιτισμένο διάλογο για μια κοινωνία ανοικτή και νεωτερική, δηλαδή σύγχρονη, δίκαιη και ανθρωπιστική.

    Με σεβασμό

    Κάπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Kirie Dimou, simfwnw apolita mazi sas.Opws eixa grapsei se proigoumeno sxolio prin merikes meres, eimai fanatika KATA twn diadilwsewn. Tote eixa prospathisei na dikaiologisw tin apopsi mou epistratevontas to xioumor mou. Twra omws thelw na to thesw wma: Eimai enantion twn diadilwsewn giati pistevw oti den prosferoun tipota epi tis ousias. Theloume na kanoume kati? Posoi apo emas eimaste "mastoroi"? Na mazeftoume oloi, na pame na voithisoume na ksanaxtistoun na spitia kai oi zwes aftwn twn anthrwpwn. An den pianei to xeri mas, den mporei olo kai kapoio allo talento tha xoume. As to xrisimopoiousoume gia na voithisoume tous sinanthrwpous mas pou mas exoun anagki aftin tin wra. Xwris fwnes, xwris fwta, xwris tv...athoriva kai apotelesmatika. Kapoioi exoun idi proteinei kati antistoixo(doctor, kai alloi).

    I omorfia aftou tou mesou (=blog) einai oti eimaste tosoi polloi, toso diaforetikoi kai eimaste oloi mas parontes gia tous dikous tous logous o kathenas. Gia afto tha thela na pw se osous exoun epileksei na diamartirithoun me diaforetiko tropo apo ton diko mou, oti kai egw mazi tous eimai: fwnazw me ton tropo mou, me tin apousia mou!

    Sxetika me to "kinima twn bloggers": therw too much na milame gia kinima. Den mporw na milisw gia kanenan para mono gia ton eafto mou: Arxisa na grafw sto blog gia na epikoinwnnw me tous filous mou otan metakomisa apo tin Afstria sto Velgio epeidi logw fortou ergasias den prolavaina na apantisw sta email tous! E, den eimai i Passionaria!Exw apopsi, ti lew, me kapoious simfwnw, me kapoious diafwnw alla ws ekei...Den tha allaksw ton kosmo. Mporw na allaksw mono ton eafto mou kai ton tropo pou antilamvanomai ton kosmo gurw mou. Den exw idea an afto einai arketo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ο/Η Lefteris είπε...
    Ένα δάσος 100.000 στρέματα. Το μοιράζεις σε 20.000 κατοίκους (5 στρέματα ο καθένας. Ο καθένας έχει το σπίτι του και μεγάλο αυλή γεμάτη δέντρα και πράσινο. Η πόλη έχει 2 πυροσβεστικά οχήματα. Η πιθανότητα φωτιάς σε ένα τέτοιο σενάριο είναι αμελητέα ή και μηδαμινή. Συμβαίνει στις ΗΠΑ ...
    ---

    Το ίδιο σενάριο, στην Greece:

    Ένα δάσος 100.000 στρέματα. Το μοιράζεις σε 20.000 κατοίκους (5 στρέματα ο καθένας. Οι τοπικοί εργολάβοι αναλαμβάνουν δράση. Στα 5 στρέμματα, με ποσοστό κάλυψης, ας πούμε 0,2, ανεγείρουν θηριώδεις τριώροφες και τετραώροφες οικοδομές, με τη μέθοδο των αμπάζωτων υπογείων (που δεν προσμετρώνται στο συντελεστή και, βέβαια, αλλάζουν χρήση). Με διάφορα άλλα κόλπα η κάλυψη του οικοπέδου φτάνει το 90% (το υπόλοιπο πισίνα, με παράνομη γεώτρηση). Σε πολλά οικόπεδα γίνεται συνένωση και ανεγείρεται σειρά από "μεζονέτες", με το σύστημα της κάθετης ιδιοκτησίας. Σε λίγα χρόνια η οικιστική πυκνότητα της περιοχής πλησιάζει εκείνη του City στο Λονδίνο. Παράλληλα, τα πάρκα και οι κοινόχρηστοι χώροι σιγά σιγά καταπατούνται, ή χρησιμοποιούνται για την ανέγερση σχολείων, εκκλησίας, γηπέδων μπάσκετ κλπ του νέου οικισμού. Κάποιοι κάτοικοι που διαμαρτύρονται στις αρχές βρίσκουν τα αυτοκίνητά τους πυρπολημένα και τον τηλεφωνητή τους γεμάτο απειλές. Την ίδια στιγμή, οι θέσεις στις τοπικές εξουσίες (πολεοδομία κλπ) χρυσοπληρώνονται στην μαύρη αγορά της "αξιοκρατίας".

    Τέλος, ο νέος δήμαρχος αγοράζει όχι δύο, αλλά δέκα πυροσβεστικά. Όχι με προμήθεια, αλλά (λόγω του επείγοντος) με απ' ευθείας ανάθεση (στον κουνιάδο της ανιψιάς της γυναίκας του κολλητού του). Προχωρεί και σε προσλήψεις: δεκάδες μόνιμοι (που κάθονται και παίζουν στοίχημα πίνοντας φραπέ) και εκατοντάδες εποχικοί (που, μέρα νύχτα πιέζουν να μονιμοποιηθούν, για να κάθονται κι αυτοί).

    Ξεσπάει η πυρκαγιά (πιθανότητα, πάνω από 99%). Τα πυροσβεστικά δεν δουλεύουν, οι προμηθευτές ξέχασαν να τα εφοδιάσουν με κάποια ασήμαντα εξαρτήματα (πχ μάνικες). Όσο δάσος είχε απομείνει χάνεται. Μαζί του και κάποιες αυθαίρετες βίλες.

    Ανάστατοι οι κάτοικοι ωρύονται και καταριούνται, στα κανάλια, την έλλειψη κράτους. Ο υπουργός υπόσχεται αποζημιώσεις. Την ίδια στιγμή, αποχαρακτηρίζει και τα ελάχιστα τμήματα που είχαν μείνει άχτιστα. Παραχωρεί ένα τμήμα στην τοπική μητρόπολη (που το διεκδικούσε από το 500 π.Χ.) και τα υπόλοιπα στην ανοικοδόμηση...

    [It's the Greek Circle of Life
    And it moves us all
    Through despair and craziness].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Υ.Γ. …αλλά, λάθος δεν είσαι μωρός, είσαι πονηρός.
    Περιμένεις προσωπικά οφέλη μωρέ από τους πολιτικούς που θα ψηφίσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Γιατι ΘΑ ΠΑΩ στο Σύνταγμα:

    Γιατί όπως και στην περίπτωση της διαδήλωσης κατά του πολέμου στο Ιράκ, προτιμώ να είμαι παρών και όχι απών. Το οτι δεν θα αλλάξει κάτι είναι το πιθανότερο. Αλλά ούτε το μπλόγκ σου έχει αυτή τη δυνατότητα. Άν την είχε -και με τα νούμερα που πιάνεις- σίγουρα θα είχε φανεί έστω κι ένα ελάχιστο αποτέλεσμα.
    Πές καλύτερα οτι δεν θες να δούνε τον Δήμου να διαδηλώνει μαζί με τους αφελείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Aphrodite είπε...
    @ND,

    "Δεν θα ήταν καλύτερο να νοικιάσουμε ένα μικρό πουλμαν και δύο φορτηγά με προμήθειες και να παμε να τα μοιράσουμε στα καμένα;


    Μα αυτό κάνει ήδη το μπλογκ Αναδάσωση.

    ----------------------------------

    Η μόνη οργάνωση που έχει την υποδομή για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ο Ερυθρός Σταυρός. Όσοι θέλουν να κάνουν κάτι ας απευθυνθούν εκεί.

    Σκεφτείτε μόνο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια για το τσουνάμι που διοχετεύτηκε μέσω της εκκλησίας δεν έφτασε ποτέ κι αυτό γιατί οι άνθρωποι δεν ξέρουν πως να το κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Αλήθεια

    το "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!"

    που θα βροντοφωνάξετε

    σε ποιούς θα απευθύνεται;

    Στους πολιτικούς;
    στον κρατικό μηχανισμό;
    στους ΟΤΑ;
    σε σας τους ίδιους;

    Δεν νομίζετε πως είναι αφελές αυτό το "φτάνει πια";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Διαδηλώσεις,ντουντουκες,πρωτοβουλειες,συλλογικοτητες και κυανα πεη.
    Αλλοθι για να δειξουμε ποσο ακτιβιστες ειμαστε και να χτυπησουμε κανα καλο γκομενακι.
    Θα ντυθω στα μαυρα και θα βρω και αλλους 200 μαλακες επισης στα μαυρα σαν να ειμαστε
    α)στη συναυλια των sisters of mercy
    β)σε συγκεντρωση της οργανωσης white pride
    γ)σε κηδεια
    και οοοοολοι θα αφυπνιστουν.
    Ρε δε μας παρατατε...
    Εχω τρομερη αλλεργια σε αυτη τη βλακωδη αφελεια των συγκεντρωσεων διαμαρτυριας,των τηλεμαραθωνιων(θυμαμε τοτε με το τσουναμι που ειχαν μαζευετει ολοι οι ηλιθιοι ελληνες μη χεσω celebrities και τελικα ο ζωνταντος μαραθωνιος καταληξε σε κουβεντα του καφενε με αστειακια) των συναυλιων save africa,fight poverty και αλλες παπαριες του Bono με μαιντανο τον Mandela οπου οι συνειδητοποιημενοι stars καταφθαναν με ιδιωτικα jet εχωντας απαιτησεις για καμαρινια με τζακουζι, evian νερο σε θερμοκρασια 4,2 βαθμων κελσιου,εξωτικα φρουτα και μεταξωτα κωλοχαρτα για να καταπολεμησουν τη φτωχεια!!!!!
    Η τα ναρκωτικα σνιφαρωντας κοκα στα παρασκηνια.
    Αν μη τι αλλο θα ειναι μια πρωτης ταξεως ευκαιρια να βρεθουν τα παιδια τα φιλαρακια τα καλα και να παιξουν πολεμο...
    Οι αντιεξουσιαστες και τα ΜΑΤ ντε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. εγώ που δεν είμαι μπλόγκερ, αλλά απλός και ελεύθερος πολίτης που θέλει να δείξει πως νοιάζεται για το κοινό περιβάλλον και ελπίζει να ενώσει με φυσικό (όχι ηλεκτρονικό) τρόπο τη φωνή του με χιλιάδες άλλους, μπορώ να πάω;
    Μπορώ, όπως έκανα στις 8 Ιουλίου μαζί με περίπου 7.459 άλλους και πολύ το φχαριστήθηκα που σηκώθηκα από την πολυθρόνα μου και βράχνιασα φωνάζοντας την έννοια μου για το περιβάλλον;
    διατελώ μεθ' υπολήψεως
    falco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. δεν συμφωνω με την αντιθεση αλλα δεν θα παω!!!!
    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Γάτε,

    Σε όλα όσα αναφέρατε. Ιδίως στους τελευταίους.

    Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που θα πάω, για να το συνειδητοποιήσω καλύτερα.

    Δεν έχω προσδοκίες, απλά θα δώσω το παρόν για να νιώσω καλά. Αν αυτό θα βοηθήσει ή όχι δεν με απασχολεί.

    Δεν θα πυρπολήσω κανένα δάσος για να νιώσω καλά στην πισίνα μεζονέτας μου...

    Η Virginia είπε:

    "-Υπολογίζω ότι σε 40 χρόνια εμπειρίας θα συμφωνώ μαζί σας. Προς το παρόν επιτρέπω στον εαυτό μου κάποια ψήγματα θυμού-ρομαντισμού που μου έχουν απομείνει.-"

    Κάπως έτσι δεν κινείται ο κόσμος;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Δεν πάω στο Σύνταγμα γιατί κι εγώ θεωρώ ότι οι διαδηλώσεις είναι ξεπερασμένος τρόπος διαμαρτυρίας που σήμερα δεν έχει να προσφέρει τίποτε ουσιαστικό. Ίσως μια πορεία γύρω από καφενεία/καφετέριες να ήταν πιο αποτελεσματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. θα πάω στην διαδήλωση.
    Χρόνια έχω να πάω, όχι για να "καλύψω" δημοσιογραφικά το γεγονός, αλλά για να δώσω ως μονάδα ένα συμβολικό παρόν.
    Να καταγραφεί αριθμητικά και οπτικά, έστω με τον παλιό "λενινιστικό" τρόπο η διαμαρτυρία. Η καταγγελία πως εκκρεμεί η απόδοση προσωπικών ευθυνών. Πολιτικών και ποινικών.

    Ναι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θα τους ενοχλήσει τους υπεύθυνους η παρουσία, η φυσική παρουσία όσων γίνεται περισσότερων πολιτών που θα τους υπενθυμίζουν πως γνωρίζουν τους υπεύθυνους. Και επιθυμούν διακαώς την τιμωρία τους, ενω δεν είναι διατεθειμένοι να καταπιούν τις βλακώδεις και σπασμωδικές κατασκευές αποφυγής πολιτικού κόστους περί "ασύμμετρης απειλής".

    Θα πάω γιατί δεν με νοιάζει ποιός τη διοργανώνει τη διαδήλωση, αρκεί που δεν έχει μαέστρο.

    Θα πάω, χωρίς να περιμένω πως κάτι θα γίνει, αλλά η επιτυχία της διαμαρτυρίας ανανεώνει το αίτημα ΚΑΤΙ να γίνει.

    Θα πάω γιτί με έχει πλακ'ωσει σαν σάβανο η οργή και η θλίψη.

    Και φυσικά θα συνεχίσω να πιέζω όσο μπορώ για κάθε ζήτημα που πιστεύω πως με προσβάλει ως πολίτη μέσα και απο το blog.
    Έχετε δίκιο για τη δυναμική του η οποία (ειδικά για την Ελλάδα) έρχεται απο το μέλλον.

    Δεν μου αρκεί. Το παρόν και την υπογραφή μου θα τα δώσω όπου χρειαστεί ελπίζοντας να πληρώσουν κάποτε οι χοντρόπετσοι πολιτικάντηδες το κόστος που προκάλεσαν.
    έστω και με επιμερισμό:
    Αρκούν τα ισόβια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @s_pablo,

    "Η μόνη οργάνωση που έχει την υποδομή για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ο Ερυθρός Σταυρός. Όσοι θέλουν να κάνουν κάτι ας απευθυνθούν εκεί."

    Μάλλον δεν διαβάστηκε το υπόλοιπο του σχολίου μου: "Δείτε το τελευταίο ποστ (στο μπλογκ Αναδάσωση δλδ) με το πού απευθυνόμαστε για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, συν τα τρία προηγούμενα...".

    Ερυθρός Σταυρός φυσικά για όποιον θέλει, αλλά υπάρχουν κι άλλα που μπορεί να κάνει κανείς. Ας μπει όποιος ενδιαφέρεται, θα καταλάβει και θα συνεννοηθεί μια χαρά.

    When there is a will, there is a way.

    Ακόμη κι αν πρέπει να σπάσουμε το κεφάλι μας να τον βρούμε και να ξεβολέψουμε τους πισινούς μας από τον καναπέ!
    ;)

    (κατάλαβα, εδώ θα την βγάλω απόψε... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Σκεφτόμουν τις προάλλες πως είναι οι πρώτες εκλογές με τόσα πολλά blog εν δράσει... Τα περισσότερα με αρκετά πιο φρέσκες απόψεις και λόγο από τα έντυπα.

    Για να δούμε τι απήχηση θα έχουν και κατά πόσο θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση του αποτελέσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Αν οι συγκεντρώσεις είχαν ενα εισιτήριο, ας πούμε 50 ευρώ, μαζευόταν καμμιά 100,000 ατομα, ητοι 5 εκατ ευρώ και πριν το χειμώνα παίρναμε 200 mobile homes, θα έβγαζα το καπέλλο στην πρωτοβουλία. Αλλοιώς δεν είναι τίποτα άλλο απο ένα άλλοθι της απάθειας μας.

    Εμείς εδώ στη Νεα Υόρκη στο Ελληνικό κοινωφελές ραδιόφωνο COSMOS FM του οποίου τυγχάνω εθελοντής σχεδιαζουμε μία ιστοσελίδα για να αναρτήσουμε τις ανακοινώσεις όλλων των ομογενειακών οργανώσεων που θα πάρουν πρωτοβουλίες αρωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Θα πήγαινα αν :

    Ήξερα ότι δεν θα αφήσει κανείς σκουπίδια στο χώρο . Όχι να μαζευτούν μετά , να μην αφήσει κανείς από πριν.

    Αν ήξερα ότι δεν θα εμποδιστούν όσοι βρεθούν εκεί για άλλη αιτία.

    Αν ήξερα και συμφωνούσα με τα συνθήματα που θα ακουστούν (αν ακουστούν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Διαφωνώ μαζί σας σε όλα, αλλά δεν πάω για δικούς μου λόγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Guerrero,

    "Αλλοθι για να δειξουμε ποσο ακτιβιστες ειμαστε και να χτυπησουμε κανα καλο γκομενακι."

    Και επαναλαμβάνω: Κάπως έτσι δεν κινείται ο κόσμος;! Οσο υπάρχουμε, ελπίζουμε...

    Δεν καταλαβαίνω τι σας έχει πιάσει αυτές τις μέρες και τα βλέπετε όλα ασπρόμαυρα και "ή τώρα ή ποτέ".

    Ούτε τον κεραυνό καβαλήσαμε σε μια μέρα, κι όμως αυτή τη στιγμή με αυτόν επικοινωνούμε.

    Τώρα αν ο στρατόγκαυλος φίλος έχει κάνα spare long range highly accurate rifle με ηλεκτρονική διόπτρα ή μας καβαντζώσει, έστω, ο Λευτέρης με κάνα Μ24, η παρουσία μας θα είναι πιο βροντερή και hi-tech!

    Να φυτεύσουμε και κάτι βρε αδερφέ!

    Υ.Γ: Μη μου πει κανείς πως κάπου ανάμεσα στη "γράνα" τους "Συβαρίτες" και τον "Στρατηγό Ανεμο" δεν σας ήρθε να του "περάσετε" και τίποτα άλλο από το μυαλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. @ Aphrodite

    Ο καθένας έχει τις δικές του ερμηνείες για τα αίτια της καταστροφής. Συμπτύσσω μέτωπο με άλλους όταν συμφωνώ μαζί τους όχι στην αγανάκτηση, αλλά στα αίτια της καταστροφής και στις προτεινόμενες λύσεις. Το "φτάνει πια" είναι τυφλή αγανάκτηση που ανοίγει το δρόμο για μεθεόρτιες ερμηνείες: "Ο λαός είπε φτάνει πια! Κτλ. κτλ, κτλ". Αλλά και αν ανήκα σε μια ομογενή ως προς τα παραπάνω ομάδα και ήθελα να πιέσω δεν θα έπιανα την σφεντόνα, που λέει και ο ΝΔ.

    Όσο για το fakellaki.blogspot.com, ο ίδιος ο τίτλος άθελά του καπέλλωσε την υπόθεση. Τα πραγματικά αίτια της τραγικής κατάληξης του θέματος υγείας της Αμαλίας ουδεμία (κατά την γνώμη μου) σχέση είχαν με την συνήθεια παράνομης αμοιβής κάποιων ΕΣΥτών. Με φακελάκι ή χωρίς, τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια. Κατά σύμπτωση, και εκεί είχε πολλά "φτάνει πια". Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Γιατι δεν θα παω στη συγκεντρωση:

    1/Δεν ειμαι ο τυπος των συγκεντρωσεων-Η πιο «αγνη» μου εμπειρια ηταν μια μαθητικη οπου ουτε την ομαδικοτητα εισεπραξα, ουτε το παθος.
    Δεν υπαρχει χειροτερο απο το να νιωθεις παρατηρητης σε συμμετοχικα αθληματα.


    2/Παντα «παιζει» ενα καπελωμα--οσο κι αν στεναχωρησω την Αφροδιτη, που και με πολλα απ’οσα λεει συμφωνω και παντα απολαμβανω οσα γραφει.
    Παντα ενα κομμα θα βρεθει να πει «κοιταξτε ποσο καλα τα καταφερα!»


    3/Πιστευω οτι σε φασεις οπως αυτη οι συγκεντρωσεις λειτουργουν πιο πολυ «ως εκτονωση ατμου απο μια κατσαρολα που βραζει» παρα ως δημιουργικο αποτελεσμα. Αν σκεφτουμε και λιγο «δόλια» καλυτερα να μην ξερουν ποσοι ειμαστε, ουτε ποιοι ειναι οι αυθορμητοι τροποι δρασης μας. Τον φοβο μας να’χουν (λεω «μας» αν θεωρουμαι blogger χωρις blog).


    4/Η οργη, η αγανακτηση κι η απογνωση μου με δυσκολια τιθασευονται στα κοσμια πλαισια της λεκτικης επικοινωνιας.
    Οταν βρισκομαι σε μια χωρα οπου ο Ρουσοπουλος λεει χτες οτι το κρατος θα σταθει «μανα και πατερας» στους πληγεντες (γυρισαμε στην εποχη του «Πατερουλη») και η Μπακογιαννη σημερα οτι η ιεροτερη στιγμη ενος βουλευτη ειναι οταν διεκδικει την ψηφο απο τον λαο (Οχι οταν πια την εχει λαβει και καλειται να την τιμησει, τοτε πεφτει για υπνο απο τον αοκνο αγωνα--δεν σχολιαζω οτι παρα να τα κανουμε ολα «ιερα» θα’ταν καλυτερο να τα κανουμε «υπευθυνα») και χωρις να βλεπω και κανενα ξημερωμα απο την αλλη πλευρα, οταν λοιπον συμβαινουν ολα αυτα σκεφτομαι σοβαρα την μεταναστευση.
    Δεν το λεω τυχαια. Μπορω να κανω τη δουλεια μου απο οπουδηποτε χαρη στο διαδικτυο και τους κουριερ και σκεφτομαι σοβαρα την Ισπανια (μεσογειακη χωρα κι αυτη...)

    Αν καποιος με πει «κιοτή» που το σκεφτομαι σοβαρα του απαντω
    α/ αυτη η χωρα δεν μου προσφερε τιποτα που μη το διεκδικησω με κοπο και συνηθως απογοητευση για το τελικο αποτελεσμα
    β/ειμαι!


    5/Η ταυτοτητα μου ειναι σε κακα χαλια και δε ελκομαι απο «αναγνωρισεις στοιχειων» που ζητουνται σε σημεια οπως Πανορμου, Θησειο, πλατεια Γλυφαδας (σημερα) λες και ο εμπρηστης θα κυκλοφορει με το στουπι στο χερι.
    Δεν σχολιαζω οτι οσους σταματησαν ηταν Αλβανοι, τσιγγανοι κλπ.



    Τελος…
    Nikos Dimou είπε...
    Αν δεν είναι δράση ένα blog με τέτοια επισκεψιμότητα - τι παραπάνω μπορεί να κάνει ένας άνδρας 72 ετών;

    Κανετε πολλα αλλα απο τον συγκεκριμενο αντρα παντα περιμενει κανεις περισσοτερα.
    Οχι οτι το χρωστατε πουθενα…

    Συγνωμη για το σεντονι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Να πάμε και ας είμαστε λίγοι. Και θα χαρούμε να σας δούμε κ. Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Υ.Γ.:

    Συγνώμη για την ελληνικούρα. Συμπηγνύω και όχι συμπτύσσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. "Κάπως έτσι δεν κινείται ο κόσμος;.. "
    μα ακριβως επειδη ετσι κινουνταν (και κινειται) ο κοσμος, ανακυκλωνοντας τις κοινωνιες και, βεβαια, τα προβληματα τους, ειναι λιγο naive να επικαλουμαστε τον οραματισμο μας και την ελπιδα μας οτι "φτανει πια-ηρθε η ωρα για αλλαγη", για τη συμμετοχη σε μια τετοιου ειδους κινηση. Οι διαδηλωσεις και οι "μαζες" ηταν παντα μεσο πιεσης προς την εκαστοτε "κεφαλη" (οποια μορφη κι αν ειχε αυτη, οποια εξουσια κι αν ασκουσε), η οποια τελικα επεφτε μετα απο καιρο σαν το σαπιο φρουτο, οχι βεβαια λογω των φωνων, αλλα λογω της σαπιλας της.
    Βρισκομαστε, νομιζω, σε μια καμπη που δεν εχουμε να περιμενουμε την αλλαγη της "εξουσιας", οχι γιατι δεν ειναι αρκετα "σαπια" (*με την εννοια που το ανεφερα παραπανω, δεν κανω πολιτικο/λαικιστικο σχολιο για την τωρινη κυβερνηση εδω) αλλα γιατι απλα δεν ειναι αυτη η πηγη του τελματος στο οποιο βρισκομαστε, οποτε η αλλαγη δεν θα ερθει "ανωθεν". Αυτη θα (πρεπει να) ερθει απο μεσα (-και αυτο δεν ειναι ελπιδα, ειναι διαπιστωση).

    Και επομενως το να διαδηλωσουμε εναντια στο απραξια μας (τελικα) μου φαινεται λιγο απροσφορο και ανεδαφικο. Και, κυριως αναποτελεσματικο: με την εννοια οτι προτεραιοτητα σε αυτη τη φαση της επαγρυπνησης που -αναγκαστικα, λογω της εντασης των γεγονοτων- βρισκομαστε, θα πρεπει να ειναι να μετουσιωσουμε αυτη τη συνειδητοποιηση της ανεπαρκειας ΜΑΣ και της καταστροφικης νοοτροπιας ΜΑΣ σε συστηματικη αναδιαρθρωση εκ των εσω και οχι απλα να ξεθυμανουμε ως συνηθως (οπως δηλαδη γυριζει ο κοσμος ως τωρα -αντιδρωντας στους "αλλους") με μια διαδηλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Καλησπέρα
    σχετικά με τη συγκέντρωση και όσα διάβασα, θα γράψω την άποψή μου για τα ΠΡΟΦΑΝΗ:

    -Είναι προφανές ότι αποτελεί δικαίωμα του καθενός να εκδηλώνει τις απόψεις του με όποιο τρόπο επιθυμεί.

    -Είναι προφανές ότι είναι λίγο ρομαντική και αγαθή(-θιάρικη) η άποψη πως αυτή θα είναι μία διαμαρτυρία που θα ...αλλάξει τον κόσμο!

    -Είναι προφανές πως η ανάγκη κάποιων ανθρώπων για συλλογικότητα και lifestyle, κυριαρχεί στη σκέψη και δράση τους.

    -Είναι προφανές ότι το BLOGGING δεν είναι κάποια "ανώτερη" δραστηριότητα ούτε ιδιότητα, αλλά κάτι σαν TALKING with other people, READING a newspaper, EXCHANGING opinions in a conversation, WRITING a Web Log...
    Παρόλα αυτά λόγω της αντίληψης για τον κόσμο πολλών Ελλήνων, το blogging αποτελεί το εναλλακτικό lifestyle που έχουν ανάγκη.

    -Προφανές πως η συμμετοχή σε διαδηλώσεις, για ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων (όχι όλων), αποτελεί εκτόνωση πρόσκαιρων συναισθημάτων, ώστε να γυρίσουν απρόσκοπτοι στα ίδια. (όπως αν τα σπάσουμε στο ξενυχτάδικο το Σαββατόβραδο, μπορούμε να γυρίσουμε στη δυσάρεστη ρουτίνα μας τη Δευτέρα)

    -Προφανές πως ο Ν.Δήμου εκφράζει την άποψή του, σαν πρεσβύτερος, "ορμηνεύοντας" τους νεότερους να μην διοχετεύουν την ενέργειά τους σε άσκοπες ενέργειες, αλλά να "διαβάζουν ανάμεσα από τις γραμμές" και να μην αποτελούν ΜΑΖΑ, αλλά να είναι ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ άνθρωποι και δημιουργικές ξεχωριστές οντότητες, που θα βρουν νέους αποτελεσματικότερους τρόπους δράσης.

    -Είναι προφανές πως από ένα σύνολο είναι λογικό να προκύψουν αναδυόμενες συμπεριφορές, αντίθετα μία τεχνητά επιβαλλόμενη συμπεριφορά ΔΕΝ δημιουργεί κάποιο σύνολο.

    -Επίσης νομίζω πως είναι προφανές ότι ο κόσμος ΔΕΝ άλλαξε ΠΟΤΕ με ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ αλλά ΟΥΤΕ και με ΦΟΒΕΡΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. reactor69,
    προφανώς υπερβάλεις, παρασυρόμενος απο την υστερία της μάζας.
    Ψυχραιμία...
    Προσωπικά δεν παρασύρομαι, αφελή.
    θα φέρω όπλα ψυχολογικού πολέμου να εξαπολύσω στους δολοφόνους :
    -Τον Πολύδωρα ντυμένο (αρβανίτη) τσολιά. (όπλο μαζικής καταστροφής)
    -Τον καραμαν-αλή ντυμένο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. (Ξέρω δεν γίνεται, αλλά μην του το πείτε).
    -Τον Ρουσό-πουλο ντυμένο Ρουσό-πούλο. (Εκεί οι οχτροί κλάνουν).
    -Τον Παπ-ανδρέ-ου ντυμένο πολιτικό (καπνογόνο).
    Τον καρα-τζαφέρη ντυμένο πρωθυπουργό. (Τώρα τρομάξατε ε;)
    Ο παπαθεμέλιος λίθος δεν θα έρθει, τον πιάνει το ωράριο. (το κακό είναι πως υπήρξε ωάριο που τον έπιασε αλλά δεν φταίει η φύση, τι να πεί η μαμά-Χίτλερ).
    Παπας με ρίγα και Αλ(β)αβάνος θα έρθουν όπως πάντα στο πάρτι απρόσκλητοι...
    Βρε θα πάω και θα έχω μαζί μου και δυο ντομάτες, έτσι κι αλλιώς φέτος δεν τρώγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ μ' αυτή τη λογική των συγκεντρώσεων.
    Πρόκειται για ανορθόλογες παρορμητικές ενέργειες, χωρίς ενιαίο χαρακτήρα (θα μαζέψει από συνωμοσιολόγους έως οικολόγους, αντιπάλους της κυβέρνησης και φυσικά καλοπροαίρετους, όλους μαζί σ' ένα τσουβάλι.Για ποιό πράγμα θα διαμαρτυρηθούν αυτοί οι άνθρωποι; Προς ποιόν;).
    Επίσης, πρόκειται για ενέργειες εκτονωτικού χαρακτήρα (πήγαμε, άρα κάναμε το καθήκον μας, διαμαρτυρηθήκαμε, αντί να κάτσουμε να σκεφτούμε τρόπους να σταματήσει το κακό, ποιόν μπορούμε ο καθένας να επηρεάσει, πως μπορεί ο καθένας να συμβάλει).
    Επιπροσθέτως, είναι και αναποτελεσματικές (είδατε να γίνει τίποτα μετά από τη συγκέντρωση της Πάρνηθας;).
    Τέλος, είναι κι ανόητες(δηλαδή, όσοιδεν πάνε για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν ενοχλούνται από τις φωτιές;Δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι;)

    ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '70, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Οι μόνοι που αξίζουν τον σεβασμό μας είναι οι εθελοντές που συμμετέχουν σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ακτών κλπ, ιδίως όσοι το κάνουν σε ανύποπτο χρόνο και όχι τις πρώτες μέρες μετά απο κάθε καταστροφή, όταν ο "ηρωισμός" και η ευαισθησία για το περιβάλλον είναι trendy. (Περιττό να συμπληρώσω ότι χαρακτηρίζονται ως "μαλάκες" από τους υπολοίπους). Απειροελάχιστο το ποσοστό τους, αλλά υπάρχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. @θεά παρεξηγιάρα

    Το σχόλιο σας ήταν αφορμή για το δικό μου. Άλλωστε στο blog Αναδάσωση δίνουν τα τηλέφωνα του ΕΕΣ.

    Πάντως είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι όταν κάνουμε μια δωρεά δεν θα πάει ούτε σε στομάχια επιτηδείων, ούτε στα αζήτητα των αποθηκών.

    ---------------------------------

    @viewokto

    Το "ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε" δεν πάει στους bloggers ως σύνθημα ε? Βρίσκω πάντως τη "δολιότητα" σας εξόχως επαναστατική.

    (Όχι ότι φαντάζομαι ορδές bloggers να εφορμούν με δρεπάνια και πληκτρολόγια και τους κρατούντες τρομοκρατημένους να αναρωτιούνται: "Μα ήταν τόσοι πολλοί?", αλλά ως φαντασίωση παίζει.)

    Πάντως, επειδή μετά από τις εικόνες που κι εσείς αναφέρατε σκέφτομαι όλο και περισσότερο τη μετανάστευση, η Ισπανία δεν μου ακούγεται καθόλου άσχημα.

    Ίσως να κάνουμε και παροικία! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Θα πήγαινα αν ήμουν Ελλάδα...

    ...επειδή "κάποιοι" θα έβλεπαν ένα παραπάνω πρόσωπο στην τηλεόραση.

    Στα μαύρα.

    Και μπορεί, λέω μπορεί, οι "κάποιοι" να σκεφτόντουσαν ότι ορισμένοι τύποι και τύπισσες μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα - όχι γιατί τους μάζεψε ένα γελοίο κόμμα ή μια γελοία οργάνωση αλλά - επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να τους πούνε μαλάκες κατάμουτρα. Διότι αυτοί οι "κάποιοι" δεν τολμάνε να ξεμυτίσουν.

    Δείχνουν όμως, οι μαυροντυμένοι, στους "κάποιους" τη γνώμη τους και την απέχθεια τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Δεν θα περίμενα κάτι παραπάνω από αυτή τη συγκέντρωση. Αλλά αυτό θα μου φτανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ο Lefteris είπε...
    Ένα δάσος 100.000 στρέματα. Το μοιράζεις σε 20.000 κατοίκους (5 στρέματα ο καθένας. Ο καθένας έχει το σπίτι του και μεγάλο αυλή γεμάτη δέντρα και πράσινο.... Καλύτερα να αποψιλωθούν κάποιες εκτάσεις στα βουνά και να καλυφθούν με κάτι άλλο, παρά να καεί ολόκληρο το δάσος.

    Αγαπητέ Λευτέρη, αυτό που λες είναι έγκλημα. Δάσος δεν είναι μερικά δένδρα μόνο. Είναι ολόκληρο οικοσύστημα και αυτό που προτείνεις είναι βιασμός. και δυστυχώς δεν είσαι ο μόνος που δεν ξέρει και προτείνει παρόμοια εγκληματικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Έχω ένα ειλικρινές ερώτημα για όσους δεν θα πάνε (απόλυτα σεβαστή η γνώμη τους) επειδή θεωρούν την κίνηση ως περιττή και αντιπροτείνουν άλλες πολύ πιο - είναι η αλήθεια - αποτελεσματικές κινήσεις.

    Από αυτά που προτείνετε, έχετε αρχίσει να οργανώνετε κάτι ή σκοπεύετε να συμμετάσχετε σε κάποια άλλη αποτελεσματικότερη κίνηση; Γιατί αν θεωρείς κάτι αναποτελεσματικό, αλλά δεν κάνεις κάτι αποτελεσματικο, τότε μπάζει η βάρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. ΝΔ είπε...

    Δεν θα ήταν καλύτερο να νοικιάσουμε ένα μικρό πουλμαν και δύο φορτηγά με προμήθειες και να παμε να τα μοιράσουμε στα καμένα;

    και τι είναι χίλιοι άνθρωποι στην Πλατεία Συντάγματος;

    --------------------------------
    εεε???
    Μα καλά πόσο υποφέρετε από τη συνείδησής σας?(λόγω της έλλειψης πρακτικής δραστηριοποίησης) μόνο φρού φρού και αρώματα...

    Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε με μια βόλτα στην πλατεία?
    Ήμουνα εκεί την προηγούμενη φορά με την Πάρνηθα. Τι καταφέραμε?
    Κανά δυο πρωτοσέλιδα. Εεε και, άλλαξε τίποτα?
    Δεν το νομίζω. Ειδικά με όσα ακολούθησαν...

    Υπάρχουν άλλοι τρόποι πιο έξυπνοι και πιο αποδοτικοί.
    Ακτιβιστές είμαστε. Αλλιώς ποιος ο λόγος να ασχολούμαστε τόσο καιρό?

    Υ.Γ. Πάνε να αγοράσουν ψήφους με κρατικά χρήματα, "παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία". ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Αξιότιμη Μαρία δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί για επιλογές που γίνονται κατ' αρχήν με ευαισθησία και κυρίως για ευγενή σκοπό.
    Διαμαρτυρία είναι, μόνο ένοχοι οφείλουν να νοιώθουν άσχημα, οι υπόλοιποι δεν έχουμε λόγο να εναντιωνόμαστε με ένταση.
    Στο ζήτημα της συμμετοχής σε μια διαδήλωση που δεν διοργανώνει κάποιος φορέας (η λέξη με όλο το πλήθος των σημειολογικών αναγωγών) καθείς μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί.
    Δεν παραπέμπει πάραυτα σε σύγκρουση της σχολής των Λογικών με τους πιστούς της σχολής των Ρομαντικών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. σημερα γυρισα απο διακοπες..

    Οχι δεν ημουν στην πελοποννησο, ουτε στην ευβοια..

    Δεν θελω να παω σε καμμια πορεια ..δεν θελω να φωναξω ποσο ανικανοι ειναι, δεν θελω να πω πως λυπαμαι, δεν θελω να πω ποσο θυμωμενη ειμαι με ολους (και μ εμενα που νοιωθω αδυναμη και μου επαναλαμβανω το τσιτατο εχεις αυτους που σου αξιζουν ), αυτο που θελω ειναι να παψω να τους βλεπω στην τηλεοραση τους μεν που προσπαθουν να σωσουν αυτα που δεν σωζονται και τους δε που ξαφνικα εγιναν οι αριστοι και οι τιμητες των παντων..

    Αυτο που επισης θελω ειναι να μπορουσα να τους βουταγα απο το γιακα (ο λ ο υ ς ) και να τους εξαφανιζα..

    ΥΓ. Πω πω...οι διακοπες δεν μου εκαναν καλο..μες στα νευρα γυρισα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. EΥΕΛΙΞΙΑ

    ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟς

    Το μυστικό της καλής υγείας ενός δραστήριου όντος.

    Ο ΣΩΣΤΟς ΑΝΑΡΧΙΚΟς ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.

    Το ίδιο και ο πραγματικός φιλελεύθερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Καλά ρε παιδιά, μην φωνάζετε, σε μια συγκέντρωση θα πάμε δεν θα μπούμε στο Ιράκ.

    Δεν είπε κανείς ότι θα εμφανιστεί ως εκ θαύματος η ιδανική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τους νόμους και θα μας αλλάξει νοοτροπία.

    Ούτε πως θα πάψουμε να bloggaρουμε και θα το ρίξουμε στις πορείες.

    Τελικά δίνετε την εντύπωση πως είστε ΕΣΕΙΣ που έχετε υψηλές προσδοκίες από την αυριανή συγκέντρωση, όχι εμείς που θα πάμε!

    Ελεος! Να καίγεται η χώρα και εμείς να το χτενίζουμε φιλοσοφώντας γύρω από ένα θέμα που μόνο φλέγον δεν είναι σαν ανάλγητοι γραφειοκράτες.

    Και καλά, η συγκέντρωση δεν θεωρείτε πως είναι παραγωγική, στον καθαρισμό του λόφου στη Βεΐκου πόσοι από εσάς θα έρθετε να βοηθήσετε;

    Μήπως ΚΑΙ αυτό είναι "αναποτελεσματικό", "ανούσιο" και "ανώφελο"; Μήπως θα μας πείτε και μαλάκες εκτός από ανόητους ή ηλίθιους;

    Κι αν σας "χαλάει" το γεγονός πως ξεκίνησε από τον Doctor που είναι blogger, πηγαίντε και καθαρίστε κάπου αλλού, ή αφήστε μας να αντιδράσουμε όπως γουστάρουμε.
    Στην ουσία, όλα αντιδράσεις είναι.

    Καλό βράδυ.

    Υ.Γ: Βladewalker, κι εγώ ντομάτες θα φέρω, πάνε με τα μαύρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. "Αγαπητέ Λευτέρη, αυτό που λες είναι έγκλημα. Δάσος δεν είναι μερικά δένδρα μόνο."

    Ρε συ φίλε, δεν σου μίλησα για το δάσος του Αμαζονίου ή για τίποτα τεράστια δάση εδώ κι εκεί που όντως αποτελούν οικοσυστήματα (στο κάτω κάτω, ποιος θα ήθελε να ζήσει μέσα σε λογής έντομα κλπ; σε μεγάλο δάσος, δεν πάει να ζήσει κανείς... σε ένα δάσος όμως που έχει ας πούμε εμβαδόν 10χ10 χιλιόμετρα - εκατό τ.χ. μπορούν άνετα να απαπτυχθούν τακτοποιημένοι οικισμοί).
    Μιλάω για δάση μικρού μεγέθους τα οποία δεν κάνει να καούνε, γιατί ομορφαίνουνε, αλλά δεν είναι τόσο τεράστια (έχει τέτοια η Ελλάδα) που να αποτελούν "οικοσυστήματα". Ε, η πρότασή μου, μπορεί να σώσει το 70% τουλάχιστον αυτών;

    Στις ΗΠΑ, ακόμα και στα κοντινά στην πόλη προάστεια όπως εδώ που ζω, έχουμε αδέσποτες χήνες, κουνέλια, ελάφια. Ζούνε σε αρμονία με το περιβάλλον και δεν τα κυνηγάει κανείς. Κι εμείς μέσα στο δικό τους "οικοσύστημα" ζούμε κι αυτά τα ζώα στο δικό μας οικοσύστημα είναι.

    Άκου "έγκλημα"... η Πάρνηθα "οικοσύστημα" ήτανε;

    Μάλλον μια καλή ιδέα είναι να αυτοκτονήσουν όλοι οι Έλληνες, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν τα οικοσυστήματα της χώρας τους και να πάνε με καθαρή συνείδηση.

    Από τη μια οι Έλληνες λένε ότι είναι οικολόγοι (σκατά οικολόγοι είναι, σαν τους μαλάκες τους Νεοϋορκέζους που άμα δούνε ένα κουνούπι ψεκάζουν όλη τη γειτονιά με χημικά, πληρώνουν 10 χιλιάρικα το μήνα νοίκι για τσιμέντο, κι άμα έρθεις από την επαρχία σε λένε χωριάτη...) κι από την άλλη υποστηρίζουν τα τέρατα των Αθηνών, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για την επαρχία που μπορεί να στηρίξει τα δάση εάν οικιστούν σωστά...

    Κι ο άνθρωπος μέρος του οικοσυστήματος είναι. Άμα έχουν δικαίωμα τα ελάφια να ζήσουν στο δάσος, έτσι έχουν κι οι άνθρωποι. Μην αρχίσουμε τώρα να κλαίμε που χάνονται πάπιες και δεν μας πειράζει όταν χάνονται άνθρωποι με τα σπίτια τους σε φωτιές... που προέρχονται από ΑΦΥΛΑΚΤΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.

    Αλλά ξέχασα... οι Έλληνες ΔΕΝ είναι μέρος του οικοσυστήματος της γης. Προέρχονται από το Σείριο... έ ρε μαλακίες οι "οικολόγοι". Και ψάχνονται μετά γιατί χάνουν τις μάχες...

    Ακόμα ρε φίλε και οι χειρότεροι χωριάτες στην Οκλαχόμα, όχι μόνο ζούνε σε αρμονία μέσα στη φύση (όπου ο άνθρωπος είναι μειοψηφία, γιατί μιλάμε για δέκα σπίτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο), αλλά την προσέχουν και την ομορφαίνουν κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Δεν έχετε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και έτσι δεν πρόκειται να επιτύχετε τίποτα (συνιστώ τη συνεργασία με πάπιες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Ο/Η rosie είπε..
    ...........(και μ εμενα που νοιωθω αδυναμη και μου επαναλαμβανω το τσιτατο εχεις αυτους που σου αξιζουν )...................

    Μάλλον αυτοί έχουν αυτούς που τους αξίζουν και μετά από κάθε εκλογική παράσταση σύσσωμος ο θίασος χειροκροτεί από την σκηνή το κοινό που μαλλιοτραβιέται κρατώντας πολύχρωμα σημαιάκια.Χειροκροτεί γιατί δυστυχώς η παράσταση δεν παίζεται στη σκηνή αλλά στην πλατεία και είναι τόσο καλοπαιγμένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους κάποιοι θα πάνε να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα,
    αλλά δεν σκοπεύω να είμαι ανάμεσά τους. Οχι επειδή θέλω ή δεν θέλω να υπακούσω σε κάποιες εντολές ή να τηρήσω μία γραμμή, αλλά γιατί προσωπικά αισθάνομαι πως αν το έκανα θα υπήρχε μια ανακολουθία λόγων και έργων.

    Αν πήγαινα στο Σύνταγμα, ουσιαστικά θα διαδήλωνα ενάντια στον εαυτό μου. Γιατί είμαι εγώ μαζί με
    πολλούς ακόμα οι υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν σ΄ αυτόν τον τόπο εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Με την ανοχή μας και με την αδιαφορία μας.

    Επειδή αδιαφορώ πρώτα εγώ για το φυσικό περιβάλλον, επειδή ενώ μπορώ να βάλω στους ειδικούς κάδους τα προϊόντα που προσφέρονται για ανακύκλωση, όταν βαριέμαι τα πετάω
    στους κοινούς κάδους, επειδή δεν κάνω συνετή χρήση των προϊόντων και των συσκευών που καταστρέφουν το όζον, επειδή, επειδή, ένα σωρό επειδή. Και επιπρόσθετα, επειδή
    συνήθισα στη μετριότητα, στα λάθη και τις παραλείψεις, ουδέποτε
    επιδίωξα μια καλύτερη ζωή, απαιτώντας από το κράτος καλύτερες υπηρεσίες και ενίοτε με τη συμπεριφορά μου μπορεί και να πριμοδότησα τις αυθαιρεσίες του.

    Εναντίον ποιανού να πάω να διαδηλώσω; Αυτοί που εκλέγονται δεν είναι οι "εκλεκτοί" μου;
    Δεν είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας την οποία επέλεξα να έχω; Αυτή μέσα στην οποία επέλεξα να ζω; Δεν είμαι εγώ (και οι γονείς μου και οι παπούδες μου) που επιτρέπουν εδώ
    και χρόνια σε 3 οικογένειες να διαφεντεύουν το μέλλον αυτού του τόπου; Λες και δεν υπάρχουν άλλοι ικανοί, λες και η Ελλάδα είναι επιχείρηση που ο πατέρας την παραδίδει στο γιο. Δεν είμαι λοιπόν εγώ που έχω απαρνηθεί το δικαίωμα που μου δίνει η ψήφος μου να αλλάξω την κατάσταση;

    Πιστεύω λοιπόν πως ήρθε ο καιρός να δράσω. Κι αυτό δεν γίνεται με μια σιωπηλή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα. Που σε τελική ανάλυση θα
    δημιουργήσει προβλήματα σε
    κάποιους άλλους ταλαίπωρους που δουλεύουν στο κέντρο. Δουλεύω κι εγώ στο κέντρο και υφίσταμαι χρόνια ολόκληρα τις συνέπειες της ...θεωρίας που θέλει την επιτυχία
    κάθε διαμαρτυρίας να μετριέται με το μέγεθος της ταλαιπωρίας των
    συμπολιτών.

    Θεωρώ πως μόνο με δύο τρόπους μπορεί να αναληφθεί πραγματική δράση.
    α)Με το να βελτιωθώ προσωπικά ως άνθρωπος, σεβόμενη περισσότερο το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο και
    β)με το να χρησιμοποιήσω σωστά την δύναμη της ψήφου.

    Και θα την χρησιμοποιήσω σωστά μόνο αν καταφέρω να βοηθήσω στο
    γκρέμισμα του δικομματισμού και της
    αλαζονείας που απορρέει από αυτόν
    στα τόσα χρόνια της εξουσίας του.

    Επαναλαμβάνω πως έτσι νιώθω εγώ.
    Οσοι νιώθουν πως θα βοηθήσουν περισσότερο πηγαίνοντας στο Σύνταγμα, καλά θα κάνουν να πάνε.

    ΥΓ. Το θέμα με τους bloggers νομίζω ότι έχει ξεφύγει λιγάκι. Το κέφι μας κάνουμε, αν καταφέρνουμε μέσα από αυτό να βγουν και κάποια θετικά πράγματα, να πάρουμε και να δώσουμε μέσα από έναν επικοικοδομητικό διάλογο ακόμα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. doncat
    Δεν θα πάω γιατι αυτό που κάνω τώρα,το νοιώθω πιο ουσιαστικό.
    Δεν χρειάζομαιεπιχειρήματα ουτε άλλοθι.
    Είμαι πιο χρήσιμος και ενεργός πολίτης οταν ΥΠΑΡΧΩ.
    Και ΤΩΡΑ υπάρχω,αυτό ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. REACTOR69 + APHRODITE et al

    ...αν και με το dress code( όλοι στα μαύρα) αλλά και την μουγκαμάρα ( βουβή διαμαρτυρία) νομίζω ότι θα είμαστε σαν χαροκαμένες από την Μάνη.

    Τα μοιρολόγια έστω και σε πνιχτό συγκοπτόμενο ύφος θα επιτρέπονται άραγες;

    Θα σκάσω τόσην ώρα χωρίς να μιλάω!

    υγ:

    ΕΜΈΝΑ ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ Η ΒΑΣΙΚΉ ΜΟΥ ΑΝΤΊΡΡΗΣΗ Για ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΉ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΑ.

    Αλλά δεν χαλιέμαι και αυτό γιατί συμφωνώ με τον mscmkr ΑΠΟΛΥΤΑ. Ένας αριθμός. Μια κουκίδα. ΣΑΝ ΈΝΑ ΦΥΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Κρίμα που μας απαξιώνετε έτσι εύκολα και ειδικά εσείς κ. Δήμου που είστε άνθρωπος με ανοιχτό πνευματικό ορίζοντα. Γιατί πρέπει η εκδήλωση στο Σύνταγμα και κάθε άλλη μορφή δράσης να είναι αλληλοαποκλειόμενες ; Δηλαδή αποκλείετε όποιος πάει στο Σύνταγμα να οργανώσει και αποστολή βοήθειας στους συμπατριώτες μας ή να πάει να καθαρίσει ένα δασάκι; Προσωπικά δεν έχω πάει ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ σε διαδήλωση αλλά αποφάσισα να πάω για πρώτη φορά σε αυτή, γιατί είναι άσχετη με κόμματα και όσο και να θέλει κάποιος κομματικός φορέας δεν μπορεί να την καπελώσει. Επειδή νιώθω όπως ακριβώς λέτε ως ο «αναρχικός» του Internet εγώ ο ταπεινός ανένταχτος πολίτης αφήνω το εγώ και προχωρώ στο εμείς όπως ίσως θα έλεγε και ο ανένταχτος και «αγράμματος» Στρατηγός Μακρυγιάννης. Πάνω από όλα όμως είναι ένα χρέος που νιώθω ότι έχω προς τα παιδιά μου να πάω στην συγκέντρωση, ίσως κάποιος άλλος φίλος ή φίλη που είναι και γονιός θα με καταλαβαίνει. Δεν περιμένω φυσικά να αλλάξω την άποψη σας όποιος θέλει να έρθει καλώς να έρθει αλλιώς πάλι δικαίωμα του να απέχει, όπως και με την ψήφο είναι το ίδιο πράγμα. Ένα τελευταίο θα σας πω πριν σας καληνυχτίσω:

    Αλίμονο αν πιστεύετε ότι έχουμε την αφέλεια να νομίζουμε ότι μια συγκέντρωση θα αλλάξει τον κόσμο.

    Αλλά είναι μια καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. @s_pablo,

    (ουπς, είναι η ένταση των ημερών, η φόρτιση, γι'αυτό...)

    "Πάντως είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι όταν κάνουμε μια δωρεά δεν θα πάει ούτε σε στομάχια επιτηδείων, ούτε στα αζήτητα των αποθηκών."

    Εδώ είναι η πολύυυυ λεπτή γραμμή που προσπαθούμε όλοι, ατομικά ή με κάποιους φίλους ή εντασσόμενοι σε κάτι πιο οργανωμένο, να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα του τι γίνεται κι αυτό θέλει συνεργασία.

    Το άλλο εξτρήμ θα ήταν να τα πηγαίναμε μόνοι μας παρέες-παρέες, αλλά τότε θα γινόταν τρομερό μπάχαλο και ίσως να μην καλύπταμε τις πιο "άμεσες" πληγές...

    Είναι η γραμμή ανάμεσα στο "εγώ αποφασίζω πότε, πόσο και πώς θα βοηθήσω και κάνω κουμάντο οπότε δεν τ'ακούω κιόλας από κανέναν", και του "ακούω κάποιους που είναι μέσα (ή έστω, πιο μέσα) στα πράγματα και προσπαθώ απλώς να είμαι χρήσιμος".

    Η γραμμή ανάμεσα στο "δίνω όποια βοήθεια γουστάρω" και το "δίνω βοήθεια ό,τι χρειάζεται ο άλλος"....

    Και μπορεί κάποιος εκεί έξω, μες τ'αποκαίδια, να χρειάζεται σίγουρα περισσότερο απ'όλα να του γυρίσεις το χρόνο πίσω, αλλά τουλάχιστον το να φωνάξεις στ'αυτιά του "κέντρου" εσύ αντί γι'αυτόν, να τους "πιάσεις απ'το πέτο" που ειπώθηκε πριν, μια που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων εκείνος να το κάνει, είναι κι αυτό κάτι...

    Παροχές στο κάτω-κάτω, λίγες, αρκετές, τώρα, αύριο, θα πάρουν λέει. Να μην αισθάνονται όμως ότι έχουν και τον κόσμο με το μέρος τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Αγαπητή Gatti,

    Είστε όαση ειλικρίνειας και κατανόησης.

    Οσο για τους ανθρώπους που θα κυκλοφορούν αύριο στο κέντρο, αφ' ενός δεν θα είναι η πρώτη φορά και αφ' ετέρου έχουν φάει στη μούρη πορείες για πολύ πιο ασήμαντα θέματα.

    Πέραν αυτού, θα είναι και λίγοι αυτοί που θα πρέπει να κινηθούν αναγκαστικά εκεί διότι η συγκέντρωση γίνεται Τετάρτη απόγευμα.

    Κατά τα άλλα, όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης. Ο κόκορας να είναι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Γράφετε κε Δήμου ότι:
    "Διάβασα σε blog: «αν μαζευτούμε αρκετοί θα μας γράψουν οι εφημερίδες και θα μας πάρει και η τηλεόραση»."

    Σε ποιο blog γράφονται αυτά? Μας δίνετε ενα link? Εβαλα στο google αυτή την φράση αλλά δεν μου έβγαλε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Λευτέρη

    Η Πάρνηθα ΗΤΑΝ οικοσύστημα. Δυστυχώς το επίσημο site του Εθνικού Δρυμού έχει κλείσει μετά την πυρκαγιά για να το τσεκάρεις κι εσύ.

    Για να καταλάβεις όμως, μια μικρή πληροφορία που είχα συγκρατήσει για το δικό μου blog.

    Η χλωρίδα της Πάρνηθας αποτελείτο από 1.100 είδη και υποείδη φυτών (εκ των οποίων τα 92 υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα). Όλες οι σκανδιναβικές χώρες μαζί δεν έχουν τόσα.

    Κατά τ' άλλα όλες οι περιοχές της ανατολικής αττικής λειτουργούν υπό το καθεστώς που λες εσύ. Σε 4 στρέμματα περίπου χτίζεις μια βιλίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Δεν με ενδιαφέρει να δω τον κ. Δήμου στο Σύνταγμα. Δεν είναι αυτό που μου λείπει από'κείνον.

    Κατ'ουσίαν, δεν μου λείπει τίποτα από αυτόν.

    Θέλω μόνο να διαβάζω κείμενά του - όπως το Και με τα κεριά βλέπαμε (09.Ιαν.’06), Γέννηση ή Θανατος (21.Δεκ.’06), Ο Βομβιστής των Ναών (23.Δεκ.’06), Ο νόμος πλαίσιο (21.Φεβ.’07), Φιλελεύθερη αποτυχία; (26.Φεβ.’07), Πώς αλλάζει ο κόσμος; Μεταρρύθμιση, ή Επανάσταση; (28.Φεβ.’07), Μειονότητα; (14.Μαρ.’07), Θεοδωράκης, όπισθεν ολοταχώς (18.Μαρ.’07), Ειρήνη υμίν! (25.Μαρ.’07), Είναι ο Σαρκοζύ φασίστας? (07.Μαι.’07), Δίνετε στα φανάρια? (04.Ιουν.’07), Ποιος κυβερνάει τον κόσμο? (07.Ιουλ.’07), Ενός λεπτού μαζί (13.Ιουλ.’07), Καημένη Ελλάδα (24.Αυγ.’07), Επανίδρυση ή κατάρρευση? (27.Αυγ.’07).

    Θέλω να ακούω την φωνή του, όπως σήμερα στον skai, θέλω να παρακολουθώ τα σχόλιά του, όπως αυτά που γράφει στην Καθημερινή.

    Αυτά θέλω, για να μαθαίνω όσα δεν ξέρω και να θυμάμαι όσα ξεχνώ.

    Και κατόπιν, έτοιμος να ξαμολιέμαι για να μεταδώσω το μήνυμα...

    [Νομίζω μόνο ότι θα σας πήγαινε πολύ ο ρόλος του σχολιαστή στην τηλεόραση του SKAI στην σημερινή του μορφή!!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Αξιότιμε Αλέκο,

    κι όμως, έχω κάθε δικαίωμα να χαρακτηρίζω ελεύθερα μια ενέργεια στην οποία με καλούν να συμμετάσχω.
    Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι χαρακτηρίζω ομοίως όσους επιλέγουν να συμμετάσχουν. Ο καθένας μπορεί να παρασυρθεί σε μια ανόητη ενέργεια για χίλιους λόγους: ρομαντισμό, άγνοια, απειρία, υπεραισιοδοξία κ.α.
    Επίσης, έχω κάθε δικαίωμα να κρίνω αρνητικά μια ενέργεια κι ας έχει ευγενή σκοπό-αν και θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλω αν ο σκοπός όλων των συμμετεχόντων είναι ευγενής, δέχομαι πάντως ότι των περισσοτέρων είναι.
    Όμως, συμβαίνει να γίνονται και εγκλήματα βασισμένα σε ευγενή σκοπό. Πόσο μάλλον, λάθη.

    Επίσης, δεν κατάλαβα αυτό το "μόνο οι ένοχοι έχουν λόγο να αντιδρούν". Υπονοείτε ότι με βαρύνει κάποιο είδος ενοχής για το θέμα;
    Αντιδρώ γιατί το θεωρώ πράγματι λάθος.(πριν μπω και δω το post, είχα μόλις λάβει το mail με την πρόσκληση).
    Γιατί σας εκπλήσσει τόσο το ότι το θεωρώ μέγα λάθος και ως εκ τούτου αντιδρώ;

    Τέλος, η τελευταία σας φράση δεν καταλαβαίνω πως προκύπτει από το κείμενο μου, αλλά ναι, τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι έτσι καταλήγει να είναι ως προς την ενέργεια αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Λυπάμαι που ο δοncat δεν θα είναι εκεί. Έτσι, θα χάσω και την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά ένα άνθρωπο που θαυμάζω.

    Σέβομαι τις απόψεις όσων ανθρώπων έχουν επιφυλάξεις. Τα blogs όμως στα οποία αναφέρεται ο doncat (αυτά που οδήγησαν σε παραιτήσεις υπουργών) ανήκουν σε μία μεγάλη παράδοση δημόσιας διαμαρτυρίας. Είναι οι κληρονόμοι των επιφυλλίδων που έγραφαν οι επαναστάτες του 18ου αιώνα - όπως ο Thomas Paine ή ο Αββάς Σεγιές. Σήμερα, αν αυτοί ζούσαν, θα έστελναν e-mail, θα είχαν blogs και θα μοίραζαν e-books (self-publishing, κατά την αργκό). Ας μην πετάξουμε την παράδοση αυτή - γιατί τον σπόρο της ξεπήδησε και το διαδίκτυο (δείτε, π.χ., το βιβλίο του Fred Turner, From Counterculture to Cyberculture). Θα πετάξουμε τον σπόρο, επειδή γίναμε δενδρύλλιο; Είναι σαν να θέλουμε να καταλάβουμε τους πίνακες του Picasso, αγνοώντας την ισπανική ιστορία και τον ιβηρικό λαικό πολιτισμό.

    Υπάρχει όμως ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θα πάω: επειδή το διαδίκτυο είναι, από κάποια άποψη, σαν το δάσος. Είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, που χρειάζεται όλες τις φωνές του για να λειτουργήσει. Είναι, επίσης, ένας παγκόσμιος δημόσιος χώρος. Είναι, ο χώρος του quod omnes tangit (αυτού που αγγίζει όλους), όπως άκριβώς το κλίμα και το περιβάλλον. Ακριβώς όπως "σας αγγίζει" και σας αφορά άμεσα το γεγονός ότι η Yahoo παρέδωσε προχθές δύο Κινέζους ακτιβιστές στις Κινέζικες αρχές, σας αγγίζει σας αφορά το τι θα απογίνουν τα ελληνικά δάση και οι υγρότοποι, και σε ποιον θα καταλήξουν. Στην Yahoo και την Κινεζική κυβέρνηση, σε κάποιον συνεταιρισμό, ή σε κάποιον άλλον;
    (Εδώ, ο κ. Παυλόπουλος θέλει να πιστέψουμε ότι η παράδοση δασικών εκτάσεων σε ιδιωτικότατους συνεταιρισμούς είναι "δημόσιο συμφέρον").

    Άλλωστε, όλες οι μεγάλες συγκρούσεις, που σπαράσσουν την Ελλάδα σήμερα (και όλο τον πλανήτη) αφορούν στον δημόσιο χώρο - και σε ερωτήματα όπως σε ποιον ανήκει το δάσος, ο αέρας, η θάλασσα ή η πλατεία και ο δημόσιος λόγος. Ο δημόσιος χώρος είναι το πλαίσιο της ελευθερίας - κατά την Arendt, το μόνο μέρος που μπορούμε να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι. Γιατί να τους παραδώσουμε αμαχητί ένα κομμάτι του χώρου αυτού;

    Τι θα πεί κύριοι (και κυρίες) ότι δεν θα βγεί τίποτα; Πως το ξέρουμε; Ξέραμε τον Μάιο (π.χ.) ότι τρεις μήνες μετά θα αντιμετωπίζαμε τις προκλήσεις αυτές; Ξεχάσαμε ότι στο Σηάτλ, στην Γένοβα (και σήμερα στο Μπαγκλαντές) το blogging
    και η πολιτική διαμαρτυρία συμβάδισαν; Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό - οι άνθρωποι ανοίγουν blogs και κάνουν πορείες για τον ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ: για να αποκτήσουν δημόσια φωνή, και να πάρουν πίσω τον δημόσιο χώρο.

    Τέλος, ας μην γελιόμαστε.Εγώ προσωπικά δεν απεχθάνομαι το κράτος - γιατί, αντίθετα από τους αντίζηλούς του, την φυλή, τον "λαό", το "κίνημα", το κόμμα ή το εκκλησίασμα, έχει κανόνες και θεσμοθετημένες, ανοιχτές διαδικασίες. Όμως, εδώ έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να διασφαλίσει το δικαίωμα στην ζωή, ή σε ένα υγιές περιβάλλον. Δεν μπορεί να διαφυλάξει τις βασικές υπηρεσίες του οικοσυστήματος (ecosystem services) - όπως το νερό, το μικροκλίμα, την προστασία από την απερήμωση και την διάβρωση, την βιοποικιλότητα, τον καθαρό αέρα, την δημόσια υγεία -, που υποστηρίζουν την επιβίωση (με την πιο ωμή σημασία του όρου) όλων μας. Για να καλύψει την γύμνια του, στοχοποιεί μειονότητες, και σπάει taboo δεκαετιών (όπως η αναφορά σε "κατάσταση ποιλιορκίας", κατά την χθεσινή "Ε"). Στ' αλήθεια πιστεύετε ότι θα εγγυηθεί και την ελευθερία στην έκφραση, στην πληροφόρηση και στην παιδεία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Καλησπέρα. Διάβσα όλα τα σχόλια κι έχω να κάνω κι εγώ τις παρατηρήσεις μου.

    Είμαι μόλις 25 και έχω πάει σε ελάχιστες πορείες, 2 ή 3, κι αυτές κατά τύχη. Δεν πιστεύω ότι βγαίνει κάτι. Δεν θέλω να αναφέρω παραδείγματα και να οδηγήσω αλλού την κουβέντα. Πιστεύω πως αν κάποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί για κάτι χρειάζεται πλέον κάποιον άλλο πιο δημιουργικό τρόπο. Τις πορείες απλά τις γράφουν όλοι, ξέρετε που.

    Όσον αφορά τους bloggers. Από την μικρή μου εμπειρία στο διαδίκτυο βλέπω ότι το μόνο κοινό που έχουν τα blogs είναι ότι φέρνουν σε επαφή τον κόσμο. Τίποτα άλλο. Ούτε η θεματολογία, ούτε η ηλικία, ούτε η κοινωνική τάξη. Οι bloggers δεν αποτελούν μια ομάδα, δεν είναι συνδικάτο, ή σύλλογος. Και φυσικά δεν έχουν κοινό μυαλό και δεν λειτουργούν σαν σύνολο. Το ότι πολλοί bloggers έγραψαν κείμενα, ανακοινώσεις, ποιήματα και γενικά ασχολήθηκαν με την καταστροφή που συνέβη δεν τους δίνει κάποιο κοινό γνώρισμα. Όλοι συγκλονίστηκαν, είτε έχουν, είτε όχι blog.

    Δεν ξέρω ποιος έβαλε τις φωτιές. Και όπως είπα και στο προηγούμενο ποστ, δεν με νοιάζει. Φταίμε όλοι. Και όταν εγώ προσωπικά κατηγορώ το κράτος, κατηγορώ και εμένα σαν ψηφοφόρο, αλλά κατηγορώ και τους μηχανισμούς που δεν λειτούργησαν όταν έπρεπε. Το ελληνικό κράτος είναι σαν ένα σκυλί που γαβγίζει όλο το χρόνο, νύχτα, μέρα και όταν έρθει ο κλέφτης κάθεται στη γωνιά του και ησυχάζει. Κι εμείς οι αφέντες του(τρομάρα μας)το καλοπιάνουμε όλο το χρόνο, αλλά το πρωί που ξυπνάμε και μας έχουν γδύσει οι κλέφτες αρχίζουμε και του φωνάζουμε. Γιατί? Δεν είναι λίγο σχιζοφρενικό?

    Δεν ξέρω ποιος οργάνωσε αυτή την πρωτοβουλία. Δεν με πολυνοιάζει. Δεν θέλω να με καπελώσουν και να πούνε μετά ότι "να εγώ το έκανα, τι ωραία που τα κατάφερα, τι πολύ κόσμο που μάζεψα".

    Θα πάω όμως. Έτσι, από περιέργεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Καλησπέρα/καλημέρα...

    Για τη συγκέντρωση αύριο, να πω κατ'αρχήν ότι δεν αποτελεί συγκέντρωση των bloggers, μπορεί να ξεκίνησε από ορισμένους bloggers, αλλά έχει πάρει διαστάσεις, αφού έχει πάει κυριολεκτικά παντού, μέσω sms μηνυμάτων και e-mail.

    Δεύτερον, στην προηγούμενη συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα, συνολικά εθεάθησαν περίπου 5.000 Αθηναίοι... Λίγοι δηλαδή! Αν και η καταστροφή του δρυμού στην Πάρνηθα δεν είναι ήσσονος σημασίας (το αντίθετο μάλιστα), η τωρινή συγκυρία είναι 100 φορές πιο δραματική, τουλάχιστον κρίνοντας το ζήτημα από τη σκοπιά των πολλών.

    Προσωπικά, θα μου προξενήσει ευχάριστη έκπληξη, κι ενώ επισήμως δεν έχουν ανακατευτεί τα κόμματα και οι νεολαίες, η αυριανή συγκέντρωση να προσελκύσει πολύ περισσότερους από αυτήν που έγινε για την Πάρνηθα...

    Προσωπικά, δεν θα πάω, κυρίως γιατί πιστεύω πως είναι νωρίς για συγκεντρώσεις, αλλά ιδανικό timing για δράσεις στοχευμένες. Οπως, συγκέντρωση και παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που την χρειάζονται, εθελοντική δουλειά είτε εδώ είτε όπου αλλού στην Ελλάδα χρειάζεται και μπορεί ο καθένας κλπ. Προτιμώ σε αυτή τη φάση, που ακόμη καπνίζουν τα ήδη καμένα χωριά και εξακολουθούν να καίγονται κάποια άλλα, ο κόσμος που ούτε κουράγιο να μετρήσει τις πληγές του δεν έχει, να νιώσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη εμπράκτως, στο πετσί του δηλαδή.

    Σε ό,τι αφορά τώρα, τη μελλοντική μας δράση, είτε σε επίπεδο προστασίας του τόπου μας από αντίστοιχες μελλοντικές τραγωδίες, είτε σε επίπεδο ανοιχτής κόντρας με το σύστημα που τις προκαλεί και τις ενθαρρύνει ή τις συντηρεί, εκεί ναι, χωράνε πολλά. Γιατί δεν είναι μόνο οι περίπου 70 ζωές που χάθηκαν, τα εκατομμύρια στρέμματα και τα εκατομμύρια ζώα που κάηκαν,είναι κυρίως αυτό που έρχεται, η τεράστια οικολογική καταστροφή, η ερήμωση δεκάδων χωριών που μάλλον θα εξαφανιστούν εντελώς από το χάρτη, οι συνέπειες γενικότερα στην ποιότητα ζωής όλων μας. Είναι το όνειρο για μια όμορφη ζωή, που μας το βίασαν συστηματικά επί χρόνια και τώρα καταφέρνουν να μας το στερήσουν διαπαντός... Για όλα αυτά, που έρχονται και που ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει επακριβώς, χωράνε να γίνουν πολλά.

    Και πορείες, ευφάνταστες όμως, με στόχο και μήνυμα, και όχι διάσπαρτες συγκεντρώσεις αμήχανων ανθρώπων που τελικά καταλήγουν να κουβεντιάζουν μεταξύ τους για παπαριές, όπως έγινε σε αυτήν για την Πάρνηθα...

    Θέλει φαντασία, και αποτελεσματικότητα η δράση, πλέον. Για να τους προλάβουμε στη γωνία, όλους τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς τύπους, που μιλάνε ακόμη την ξύλινη γλώσσα τους, γιατί και η αντίδραση που έρχεται από κάτω, ξύλινη είναι!

    Η τελευταία διαφήμιση της Greenpeace, για παράδειγμα, με το βλοσυρό πιτσιρικά που σε κοιτάει κατάματα και με απειλητικό ύφος σε προειδοποιεί να κάνεις άκρη και να μην του στερήσεις το μέλλον που του ανήκει, είναι κατ'εμένα ένας πολύ δυνατός τρόπος να περάσεις το μήνυμα. Γιατί έχει στόχο και το μήνυμα αυτό είναι φρέσκο και δυνατό, εκφράζει επακριβώς την εποχή μας, χωρίς περιστροφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Δεν έχω αντίρρηση με τις πορείες, αν και σπάνια πηγαίνω. Και εν αντιθέσει με τον Νίκο (αυτό είναι το μόνο σημείο στο οποίο διαφωνώ με τίς θέσεις σου Γάτε), εγώ εξακολουθώ να πιστεύω στις πορείες, αρκεί να συμμετέχουν Γερμανοί ή Γάλλοι... Εχετε δει τι συμβαίνει όταν κατεβαίνουν οι νέοι της Γερμανίας στο δρόμο; Τα συνθήματα και η στάση τους, τα μηνύματα και η συμπεριφορά τους καμία σχέση δεν έχουν με την, ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, μιζερούλικη και αυστηρά κομματική λογική των αντίστοιχων που γίνονται εδώ... Για το ΠΑΜΕ και τα λοιπά, ούτε σχόλιο δεν θέλω να κάνω... Μπορεί μια πορεία να μην είναι παρωχημένη, να μην θυμίζει σύναξη ταγαριών όπως στην Ελλάδα, αρκεί να έχει στόχο και έρεισμα. Και όσοι κατεβαίνουν για να γίνουν μέρος της, να ξέρουν πολύ καλά γιατί βρίσκονται εκεί και τι πρεσβεύουν... Πράγματα δηλαδή εντελώς αντίθετα, θα μου πείτε, με την ψυχολογία της μάζας που πρυτανεύει στις μαζικές διαδηλώσεις ή, για να το κάνω και πιο συγκεκριμένο, με την ψυχολογία του μέσου έλληνα... Ετσι όμως, θα είχε ένα νόημα μια πορεία.
    Δεν νομίζω πως είναι παρωχημένος τρόπος διαμαρτυρίας, αυτός καθ'αυτός, έλλειψη φαντασίας και παλμού υπάρχει. Κι αυτά τα συνθήματα... Ελεος! Τι κοινοτοπία μαζεμένη. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι σε αυτό που θα γίνει αύριο, αλλά στις πορείες που γίνονται στην Ελλάδα, γενικά.

    Προσωπικά, παραμένω θετική και ανοιχτή σε κάθε πρόταση που έχει στόχο και αποτέλεσμα. Οι καιροί είναι κάτι παραπάνω από χαλεποί, οι ώρες που ζούμε δύσκολες, και το μέλλον φαντάζει τόσο μα τόσο άσχημο αυτή τη στιγμή... Γι'αυτό το λόγο, βαρέθηκα τα λόγια και τους συμβολισμούς. Προτιμώ αυτό που κάνω να έχει αποτέλεσμα και άμεση θετική επιρροή έστω και σε έναν μόνο άνθρωπο, σε ένα μόνο πλάσμα δίπλα μου.

    Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω σε κανέναν να μην κατέβει αύριο στο Σύνταγμα. Μακάρι να μαζευτεί πολύς κόσμος. Για αρκετούς, αυτό αύριο θα είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που θα νιώσουν πως κάνουν κάτι άλλο εκτός από το να χαζεύουν τις εξελίξεις στην τηλεόραση! Για αρκετούς άλλους δε, όπως για πολλούς από τους bloggers που ξέρω από εδώ μέσα, πιστεύω πως θα είναι κάτι πολύ ουσιαστικότερο, αλλά μέσα στο χάος μάλλον θα χαθεί αυτή η ουσία...

    Και το θέτω κι εγώ αυτό ως προβληματισμό, μια και όντως η δύναμη, εγώ δεν θα πω αυστηρά των bloggers αλλά του internet και των νέων μέσων, είναι τέτοια, που μπορεί όντως να προκαλέσει αλλαγές και να κινήσει τα πράγματα! Ας δούμε το πως μόνο. Γιατί μάλλον είναι το αποτελεσματικότερο μέσο που διαθέτουμε για αγώνα, αφού είναι αυτό που ταιριάζει στην εποχή μας.

    Και τέλος, ναι, για όσους το αμφισβητούν, σε τούτο εδώ το blog τουλάχιστον, γίνεται μια προσπάθεια από τη γέννησή του ακόμη, για ουσιαστική αισθητική, παιδεία και ευθύνη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της ζωής. Ενα σχολείο, συνεπές, με σεβασμό. Τουλάχιστον εγώ έτσι το εισπράττω. Αυτό από μόνο του είναι σημαντική αντίσταση κατά του συστήματος που επικρατεί στην Ελλάδα, γιατί είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσει κανείς συνείδηση απαλλαγμένη από τα συνήθη εμπόδια της κουλτούρας μας...

    Αν αρκετές από τις απόψεις του οικοδεσπότη αλλά και πολλών από όσους σοβαρούς και μεστούς σχολιαστές το επισκέπτονται, τις υιοθετούσαν συνειδητά περισσότεροι Ελληνες, τότε μπορεί να κατεβαίναμε στους δρόμους όλοι μαζί, διατηρώντας την ανωνυμία μας, σε μια πορεία όντως διαφορετική από τις άλλες, σε μια σύναξη που θα είχε άλλο νόημα. Σε αυτήν την πορεία θα ήθελα να συμμετέχω.

    Ελπίζω η αυριανή να μην απέχει έτη φωτός από τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Mάλλον ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης??

    Το blog είναι ένα δυνατό μέσο αλλά μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
    Πρέπει να δούμε πιο πρακτικά τα πράγματα,μην βλέπουμε το δάσος και χάνουμε το δέντρο(τραγική ειρωνεία).

    Αφού έχουμε μαζευτεί τόσοι άνθρωποι με κοινές ευαισθησίες μπορούμε να οργανωθούμε πιο αποτελεσματικά και πιο απλά από το να πηγαίνουμε σε πορείες.
    Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες όπως να καθαρίζουμε τα δάση από τα σκουπίδια και τα Χόρτα,να συμμετέχουμε σε αναδασώσεις ,ακομά και σκάβουμε αντιπυρικές ζώνες προστασίας :P.Θα είναι και ευκαιρεία να ξεφεύγουμε και λίγο από την πόλη.Γέροι και νέοι μπορούν να βοηθήσουν αρκεί να υπάρχει θέληση.
    Aυτές τις πρωτοβουλίες έχουμε ανάγκη.Οι πορείες είναι για πολιτικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. "Όμως, εδώ έχουμε ένα κράτος που δεν μπορεί να διασφαλίσει το δικαίωμα στην ζωή, ή σε ένα υγιές περιβάλλον."

    Τώρα μάλιστα. Διότι ως γνωστόν, όλοι οι ευαίσθητοι και πλέον έξυπνοι εργάζονται για το κράτος... και αμοίβονται αναλόγως... το κράτος δεν είναι παρά μια υποχρεωτική και υποχρεωτικά συντηρούμενη και κακοδιαχειριζόμενη, αναποτελεσματική εταιρία.

    Ούτε ψηφίζουμε ποιοι θα δουλέψουν εκεί μέσα, ούτε ψηφίζουμε πόσα χρήματα θα πληρώσουμε σε φόρους, τίποτα, τίποτα, τίποτα. Ο Έλληνας πολίτης δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ έλεγχο επί του κράτους. Δεν υπάρχει δημοκρατία στην πράξη σε καμία χώρα όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση κάτι μικροκρατίδια στην Ελβετία και τις τοπικές κοινότητες στις ΗΠΑ και κάπου αλλού που μπορεί να μου διαφεύγει.

    Μην περιμένετε ταχεία προκοπή με το Κράτος στη μέση.

    ============================

    "Λευτέρη

    Η Πάρνηθα ΗΤΑΝ οικοσύστημα."


    Πήγαινε στο Google Earth και βάλε το με μέγιστη ανάλυση, και τράβα στο Lake Forest, Illinois. Αυτό που θα δεις αρχικά, είναι το κέντρο της πόλης. Σύρε το ποντίκι δεξιά κι αριστερά για να κινηθείς ανατολικά και δυτικά. Δυστυχώς οι φωτογραφίες είναι από το χειμώνα και δεν μπορείς να δεις και πολύ πράσινο, αλλά φαντάσου το. Δες πόσο μακριά είναι το ένα σπίτι από το άλλο. Μπορείς κάλιστα να δεις, να διαπιστώσεις, ότι η κάλυψη πρασίνου σ' αυτό το προάστειο του σικάγου είναι περίπου 80% του εδάφους με την εξαίρεση του (μικρού) κέντρου της πόλης.

    Εκεί το βράδυ θα κάθεσαι στην αυλή και θα δεις ελάφια και ότι ζώο θες. Σχεδόν ότι υπήρχε τότε, υπάρχει και σήμερα. Οι άνθρωποι συμβιώνουν μ' αυτά, είναι μέρος του οικοσυστήματος και το σέβονται και το κρατάνε καθαρότατο.

    Οι καλύτεροι φύλακες δασικών εκτάσεων είναι οι ίδιοι οι νόμιμοι και μόνιμοι κάτοικοί τους. Όχι εξοχικά, αλλά μόνιμες κατοικίες. Έτσι, οι τυχόν φωτιές θα σβήνονται αμέσως και δεν θα επεκτείνονται, άσε που σε ήδη δομημένο σύστημα δεν υπάρχει λόγος εμπρησμού.

    Από την άλλη μεριά, τα αφύλακτα και "παρθένα" οικοσυστήματα θα καίγονται συνεχώς.

    Διαλέξτε τι θέλετε: Το 80% (με κατοικίες), ή το 0% (το αφύλακτο, μετά την πυρκαγιά).

    ==========================

    Α, και να μην το ξεχάσω. Η περιοχή της Βόρειας Ντακότα και Μοντάνας, είχαν χαρακτηριστεί προστατευμένες από την Αμερικανική κυβέρνηση και τα δικαστήρια. Αλλάξανε γραμμή για να βγάλουν πετρέλαιο, αλλά χάνουν τη μία δίκη μετά την άλλη, γιατί οι ντόπιοι προστατεύουν την περιοχή τους και τα ράντζα τους και κερδίζουν τις δίκες κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Έτσι, η περιοχή είναι ακόμα οικολογικός παράδεισος και μάλιστα τεραστών διαστάσεων.
    Από την άλλη όμως, μόλις περάσεις τα σύνορα προς το βορά σ' αυτές τις περιοχές, βλέπεις τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Καναδά να έχει ρημάξει τελείως το τοπίο με πετρελαιοπηγές που καίνε μέρα νύχτα...

    Γι' αυτό μιλάει ο genghis για σεβασμό των πολλών (ή και του κράτους), προς τον ένα. Πώς μπορούν οι αγρότες και καουμπόηδες να κερδίζουν τις δίκες (χωρίς να πληρώνουν δεκάρα) κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ οι Καναδέζοι δεν τολμούν να σηκώσουν κεφάλι κατά του κράτους τους. Ο genghis μιλάει για διαχωρισμό εξουσιών και διασπορά τους... στην Ελλάδα αυτά μόνο θεωρητικά υπάρχουν, και σε κάποιο βαθμό μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αλλά πείτε μου: μπορώ εγώ, ως απλός πολίτης στην Ελλάδα, να απευθυνθώ στο Συμβούλιο Επικρατείας ή και στον Άρειο Πάγο και να κυρήξω μια καμμένη έκταση ως προστατευμένη; Μπορεί να το κάνει αυτό ΕΝΑΣ άνθρωπος στην Ελλάδα; Στις ΗΠΑ, μπορεί. Γι' αυτό και οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ είναι άχρηστες... στην Ελλάδα δε, λειτουργούν ως πλασέμπο (placebo) από άλλες εποχές... κάτι όπως η κοτόσουπα για το κρύωμα (δεν θεραπεύει τίποτα, αλλά είναι καλή παρηγοριά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Ούτε εγώ πιστεύω (και δεν θα κατεβώ) αυτή τη διαδήλωση. Ήδη θεώρησα ατυχή την παρουσία μου στην προηγούμενη. Οπού πηγαίνουμε σαν μπουλούκι υπηρετώντας το γνωστό φαινόμενο της μαζικής ψυχολογίας. Οι μισοί ήταν σαν χαμένοι. Ηρθαν να σεκοντάρουν μια διαμαρτυρία χωρίς προτάσεις, χωρίς ρίσκα, χωρίς ουσιαστική αγωνία. Ηρθαμε να το κάνουμε κι αυτό, να το δούμε κι αυτό (να δούμε και πέντε φίλους μας άμα λάχει). Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Στις εκατοντάδες συγκεντρώσεις ετησίως πόσες έχουν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Πόσες έχουν ευαισθητοποιήσει την πολιτεία.
    Είναι ακριβώς αυτό που λέει ο Νίκος: Έλλειψη πρωτοτυπίας! Το παλιό κουράζει. Το παλιό πηγαίνει με το παλιό. Παλαιά Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, τι ανατροπή μπορούν τα σύμβολα και οι ιδεολογίες όταν δεν είναι καρπός ιδίου πονήματος των οπαδών τους?

    Θα σας πω μια μικρή (ίσως ακουστεί άσχετη, αλλά δεν είναι) σημερινή ιστορία. Εξ ου και τέτοια ώρα μπροστά στον υπολογιστή.
    Έχω αναφέρει ότι το σπίτι μου βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού. Καθημερινές περιπολίες έξω απ το σπίτι, μια συνεχής εγρήγορση. Προ ολίγου πετάχτηκα απ το κρεβάτι (άλλωστε λαγοκοιμόμαστε αυτές τις μέρες, και φυσικά ακούμε τα πάντα…) από κάτι ομιλίες και μια αναταραχή. Βγαίνω βλέπω περιπολικά. Μια μηχανή πατημένη ακριβώς μπροστά στο αυτοκίνητο μου και τη γειτόνισσα να δείχνει προς την κατηφόρα δύο άτομα που έτρεχαν να διαφύγουν. Σηκωνόμαστε όλοι στο πόδι. Φακούς, κινητά και με τα αυτοκίνητα περικυκλώνουμε το κοντινό δασάκι όπου κάποιος τους είδε να διαφεύγουν. Βγαίνω κι εγώ και σιωπηλά άρχισα να αφουγκράζομαι τριγύρω. Επειδή οι αστυνομικοί γενικά κάνουν θόρυβο σκέφτηκα ότι αν πάω από την άλλη πλευρά και παρακολουθώ ίσως δω κάτι γιατί προς την ήσυχη πλευρά προσπαθεί κανείς να διαφύγει. Δυο τρεις φορές που διασταυρώθηκα με αστυνομικούς, συνεννοηθήκαμε να μην τρομάξει ο ένας τον άλλο. Κομάντος δηλαδή. Τελικά τους πιάσανε. Ήταν κλεφτρόνια όχι εμπρηστές. Δυστυχώς! Γιατί το αναφέρω. Πρώτον για να το μοιραστώ με την αγαπημένη και ιδιαίτερη αυτή κοινότητα όπου αισθάνεσαι ότι μία ακόμη είδηση δεν αθροίζεται, δεν ενισχύει το κουτσομπολίστικο συναισθηματισμό και άλλες «ομαδικού» τύπου αντιδράσεις. Γινόμαστε μια σιωπηλή- ηχηρή ομάδα όπου οι πληροφορίες επιτελούν τον πρωτογενή τους σκοπό που είναι ένας καλύτερος συντονισμός για την εξεύρεση λύσεων κι όχι ένα αναμάσημα και ανασκάλεμα γνωστών συμπεριφορών εντυπωσιασμού ή εκτόνωσης. Μετά τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Συμφωνώ με πολλά από τη τοποθέτηση.

    ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΩ στο ΣΥNTΑΓMΑ.

    Oτιδήποτε είναι έξω από τον ασφυκτικό έλεγχο NΔ και ΠΑΣOK που έχει μία βάση δημοκρατικότητας και ελευθερίας θα το στηρίξω.

    Θα είναι λίγος κόσμος ίσως. Δεν θα είναι τόσο "πολιτικός" ή έτσι "πολιτικός" όπως θα τον ήθελα, αλλά είναι ελεύθερος, αγανακτισμένος, ενεργός, και πρόθυμος. Kαι κάποιους από αυτούς θα τους συναντήσω για να τους πω πως είμαστε έτοιμοι κάπου να πάμε, έξω από τα μαντριά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου. Το ανέφερα επίσης και για έναν ακόμα λόγο. Όταν βγήκαμε εκεί έξω και «ψάχναμε» είδα τις «νοικοκυρές» στα σπιτάκια να με ρωτούν τι θέλω εκεί μόνη μου και να γυρίσω πίσω. Δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι επικίνδυνο. Να συνεισφέρω ήθελα. Και βάζοντας τη λογική κάτω και χωρίς να περιμένω τι θα μου πουν να κάνω (κανείς δεν ξέρει τι να σου πει να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις) έκανα αυτό ακριβώς που θεώρησα απλά λογικό. Και δεν πάει ποτέ χαμένη μια λογική κίνηση (ιδίως όταν δεν έχει στόχο τον εντυπωσιασμό). Και τότε είναι που συνεισφέρεις πολύ περισσότερο και καταλαγιάζουν τυχόν συναισθηματικές φορτίσεις.
    Μια μαζική πορεία (αν είναι δλδ τέτοια μια καθημερινή) τι θα επιφέρει? Αυτός ο χρόνος κι αυτή η έγνοια θα μπορούσαν να διατεθούν για απλές (λογικές) κινήσεις. Ο πυρήνας υπάρχει. Κάποια στιγμή αυτές οι μικρές πρωτοβουλίες θα συναντηθούν (σαν τους παραπόταμους της Νέδας). Υπομονή χρειάζεται. Αρκεί να βρίσκεται κανείς σε πορεία. Και ότι «προλάβει» να δει καρπό των προσπαθειών του. Δεν είναι εκεί το θέμα. Δεν είναι η αναγνώριση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι γιατί τίθεται το θέμα, ως μια αντιπαράθεση μεταξύ διαδικτυακής και "πραγματικής" δράσης.

    Δηλαδή αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνδιαστούν;

    Έστω ότι μέσα από τα blog σας μερικοί παρεμβένετε ενεργά και αποτελεσματικά, ασκείτε επιρροή και επίδραση. Γιατί αυτό πρέπει να αποκλείει άλλες μορφές δράσης δεν το καταλαβαίνω!

    Το περί "ξεπερασμένων μέσων" κατά την άποψή μου είναι έωλο ως επιχείρημα. Το γεγονός ότι νέα μέσα μας δίνουν νέες δυνατότητες έκφρασης και δράσης δεν μπορώ να καταλάβω πως απαξιώνει αυτόματα παλαιότερες, πιο "παραδοσιακές" μορφές.

    Δεν μπορούμε, και δεν είναι πιο αποτελεσματικό, να χρησιμοποιήσουμε όποια μέσα μας είναι διαθέσιμα;

    Εν τέλει το αποτέλεσμα (εάν υπάρξει -δεν είμαι σίγουρος- αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε) δεν είναι που πρέπει να μας ενδιαφέρει;

    Τα υπόλοιπα τα βρίσκω ως δικαιολογίες και εκλογικεύσεις των προσωπικών αποφάσεών και επιλογών μας. Οι οποίες είναι θεμιτές.

    Γιατί προσπαθούμε όμως να "θεωρητικοποιήσουμε" (αποτυχημένα και άστοχα για μένα) τις επιλογές μας;

    Για το εάν θα υπάρχει αποτέλεσμα της προσπάθειας, δεν ξέρω. Πάντως από εδώ μακριά, διαβάζοντας sites βλέπω πως τουλάχιστον υπάρχει προβολή. Κι αυτό είναι μια αρχή.

    Όσοι δε φοβάστε μην πληγεί η μοναδικότητά σας μέσα από την συλλογική δράση, μπορείτε να συνεχίσετε να ιδιοτεύεται. Δεν είναι κακό...

    Αλλά απλά υιοθετείτε μια στάση, κάνετε μια επιλογή. Γιατί προσπαθείτε να απαξιώσετε τις επιλογές των άλλων;

    Εν τέλει το αποτέλεσμα των επιλογών του καθενός, θα φανεί με τον καιρό...

    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Μόλις τώρα άκουσα από το Γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν στο σόου του Τζέι Λένο ότι "I think that the worst nightmare of every politician is YouTube". Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία του Ίντερνετ στις εκλογές.
    Υποστηρίζεται έτσι η ιδέα του Δήμου κι από το Γερουσιαστή.

    Εδώ το έχουν πάρει χαμπάρι... στην Ελλάδα, τι κατεβαίνετε στους δρόμους, εφ' όσον ούτως ή άλλως
    α) η ψήφος είναι που έχει σημασία
    β) στους δρόμους ΔΕΝ έχετε τα μέσα για να δείξετε κάτι (ούτε έντυπα, ούτε ηλεκτρονικά)

    Η τηλεόραση έχει μεγαλύτερη δύναμη και δεν είναι στο δρόμο. Είναι στο σπίτι του καθενός... διότι τη δύναμη την έχεις όταν μπαίνεις στο σπίτι του άλλου, όταν μπαίνεις στο περιβάλλον στο οποίο οι άμυνές του είναι εξασθενημένες και είναι χαλαρωμένος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Συμφωνώ μαζί σας κύριε Δήμου.

    Κι αν ήταν να δώσω τον χρόνο μου, θα προτιμούσα να φυτέψω ένα δέντρο ή να καθαρίσω ένα άλλο απ΄τα ξερά του...
    Ή να παρακολουθήσω το γκρέμισμα μιας βίλας της Πεντέλης (ονειρεύομαι ξύπνια).
    Ή να περιφρουρήσω όποιο δέντρο έχει απομείνει...
    Ή ακόμα να παίξω ξύλο με κάποιον που με την ευκαιρία έβαλε μπρος το αλυσοπρίονο και κόβει τα πεύκα απ΄τον κήπο του "για λόγους προστασίας" του σπιτιού του. (Υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι).

    Και ένα ερώτημα: τώρα που κάποιοι μυρίστηκαν λεφτά (και είναι πολλά) θα τα αφήσουν στους πλιγέντες ή θα τα μασουλήσουν άλλοι; Απ΄ότι ακούω ήδη άνοιξε η όρεξη σε νομάρχες και δημάρχους. Αυτοί είμαστε.

    Μας βαρέθηκα. Δεν αλλάζουμε με τίποτα οπότε απλά παίρνουμε ότι μας αξίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Από τότε που ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά, αυτή θα είναι η πρώτη διαδήλωση κατά της φωτιάς στην ανθρώπινη ιστορία.

    Εάν ζούσα στην Ελλάδα και κρατούσα ημερολόγιο γι' αυτά που συμβαίνουν, δεν θα με πίστευε κανείς από τις μελλοντικές γενιές... θα νομίζανε ότι έγραφα ζωηρότατη επιστημονική φαντασία.

    Αφροδίτη... υπάρχει και ο όρος misplaced blame. Τσατιζόμαστε για τους λάθος λόγους, κατά των λάθος ατόμων, με λάθος τρόπους, σε λάθος χρονικές στιγμές, με λάθος μέσα.

    Καλά πάμε. Μου φαίνεται ότι ανακαλύπτουμε στην Ελλάδα ένα νέο είδος διανόησης που δεν το έχουν πιάσει ακόμα οι άλλοι. Στο κάτω κάτω, φτιάξαμε τη δημοκρατία, έτσι δεν είναι; Όταν έγινε αυτό, όλοι οι άλλοι μας λέγανε παράξενους, διότι δεν ξέρανε. Ε, και τώρα, η Ελλάδα φτιάχνει μια νέα διανόηση που θα επικρατήσει σε 2000 χρόνια.

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Καλημέρα!

    Κύριε Δήμου,δεν πρόλαβα να διαβάσω τα σχόλια των υπολοίπων - θα το κάνω σε λίγο.
    Όμως συμφωνώ απόλυτα με αυτό που υποστηρίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Kαλημέρα!

    Το σχόλιο Gatti 1:24 με εκφράζει απόλυτα.

    Philos έκανα λάθος - δεν ήταν σε blog ήταν σε ομαδικό email. Θα το διορθώσω.

    Κανείς δεν απάντησε στο σχόλιό μου των 10:52...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. O dress code της πορείας είναι υποχρεωτικός? Μπορώ να βάλω κανένα άλλο χρωματάκι ή θα χαρακτηριστώ ανεπιθύμητος? Μήπως είναι όπως τα θεματικά πάρτυ του Κωστέτσου και των ομοίων του, όπου αν δεν συμμορφωθείς με τους κανόνες τρως πόρτα?

    ΥΓ: Αλήθεια, για ποιό λόγο θα έπρεπε να έχω στη γκαρταρόμπα μου μαύρα καλοκαιρινά ρούχα? Δε νομίζω ότι χωρούν στο ελληνικό καλοκαίρι. Βέβαια αν παχύνω ίσως αναθεωρήσω, μιας και είναι γνωστό ότι το μαύρο συνολάκι ... αδυνατίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Ναι το φτάνει πια είναι αφελές αλλα πως μπορεί κανείς να αντιδράσει στο παρακάτω,
    Διαλύω την κρατική μηχανή τα κάνω όλα μπάχαλο δεν παίρνω κανένα μέτρο προστασίας σου καίω το σπίτι και σου ζητάω στην ουσία να με ξαναψηφίσεις για να σε πληρώσω να το ξαναφτιάξεις!!!!!!ποιός είπε οτι φτάσαμε στον πάτο ? μήπως το βαρέλι δεν εχει πάτο?? ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Ο/Η Nikos Dimou είπε...
    Kαλημέρα!

    Το σχόλιο Gatti 1:24 με εκφράζει απόλυτα.

    Philos έκανα λάθος - δεν ήταν σε blog ήταν σε ομαδικό email. Θα το διορθώσω.

    Κανείς δεν απάντησε στο σχόλιό μου των 10:52...

    Wed Aug 29, 08:35:00 AM


    (Το δικό μου σπορ είναι να γίνομε αντιπαθής. Θα απαντήσω.)

    Η διαμαρτυρία να στρέφετε εναντίον του εαυτούλη τους.
    Εναντίον της νοοτροπίας που κυριαρχεί στην ελληνική ψυχή.

    Είδη υπάρχουν τα πρώτα κρούσματα. Ακούω στην τηλεόραση τους αγρότες να κλαίγονται για την ζημιά που πάθανε και ο πλειστηριασμός με αηδιάζει. Μετρούν τις ζημιές τους και μιλούν για εκατομμύρια Ευρώ, ο ένας έχασε 2 εκατομμύρια, ο άλλος τρία, και ένας ήταν ο πιο φτωχός από όλους που έχασε μόνον ένα εκατομμύριο Ευρώ.
    Έως εχτές κλαιγόντουσαν για την φτώχια τους και την μιζέρια που ζούνε, σήμερα είναι εκατομμυριούχοι που κολυμπούσαν στα Ευρώ, αλλά φευ, τους κάηκαν.

    Τελικά τι ισχύει. Οι έλληνες αγρότες είναι πάμπλουτοι, ή πάμφτωχοι? Η κουτοπονηριά είναι φως φανάρι. Ζητούν αποζημίωση για τρία εκατομμύρια, μπας και πάρουν ένα. Αθάνατη ελληνική ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. @NΔ:

    Μπορεί να απευθύνεται σε όλους όσους αναφέρατε!

    Ακόμα και αν δεν είναι αποτελεσματική, δεν είναι ιδανική, ίσως δεν είναι και τόσο νηφάλεια ως επιλογή δράσης μια διαδήλωση, πιστεύω πως το κείμενό σας ήταν υπερβολικά επικριτικό και αρνητικό.

    Αν και όντως θα ήταν καλό να είναι αντίδραση όχι μόνο κριτική αλλά και αυτοκριτική. Γιατί όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι, ο καθένας με το μερίδιο που του αναλογεί, σ' αυτά που συμβαίνουν.

    Οι ευθύνες μας είναι συλλογικές, ως κοινωνία. Αλλά αυτό δεν αναιρεί υποχρεωτικά την ανάγκη μιας αντίδρασης.

    Αρκεί αυτή να είναι απαρχή μιας δημιουργικής αλλάγης στάσης και όχι απλά ένας αφορισμός και μια φοβική αντίδραση.

    Από 'κει και πέρα, ναι, ίσως πρέπει και να διαδηλώσουμε -μια φορά- ενάντια στον εαυτό μας. Ίσως να μπορέσουμε να "ξυπνήσουμε" έτσι.

    Αλλά αν νομίζουμε ότι είναι ανακόλουθο, το ίδιο ανακόλουθη δεν είναι η κριτική που γίνεται μέσα από τα κείμενα και τα σχόλια εδώ;

    Και τότε δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι; Αυτό γιατί δε μας εμποδίζει να κάνουμε κριτική, οσάν όλα αυτά να αφορούν κάποιους τρίτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. και εγώ θα είμαι εκεί...

    φυσικά ντυμένος στα μαύρα d & g (το d & g στο μανίκι σε μέγεθος πινακίδας κυκλοφορίας), θα καβαλήσω την (παρανόμως εισαχθείσα) cayenne μου που κάθεται στο γκαράζ της βίλλας μου στην πεντέλη (πρωτόκολλο κατεδάφισης 35/2001, ας είναι καλά η "άκρη") και αφού διανύσω την διαδρομή μέχρι την συγκέντρωση με το χέρι εκτός παραθύρου και υπό τους ήχους τσιφτετελοπόπ (θα έχω εκτοξεύσει και 5-6 γόπες στον δρόμο μέχρι να φτάσω) θα πράξω το καθήκον μου - τι σκ* μπλόγκερ είμαι?

    (ελπίζω να χτυπήσω κανένα καλό γκομενάκι, έχω κλείσει πρώτο τραπέζι θώδη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. @nikos dimou:

    Ας απαντήσω εγώ στο αυτονόητο:

    To "φτάνει πια" μάλλον πρέπει πρώτα να το απευθύνουμε σε μας τους ίδιους...

    Και μια πρόταση:ας μαζέψουν όλα τα σκουπίδια από την πλατεία όσοι μαζευτούν εκεί.Γιατί ένα παγωτάκι,ένα σουβλάκι,μια μπίρα θα τα κατεβάσουν για τη λιγούρα...
    Τα περιμένουμε όλα από τους άλλους.
    Κανείς δε μας εμποδίζει να πάρουμε τα βουνά και τις παραλίες και να καθαρίσουμε τα σκουπίδια,μόνοι ή με παρέα.Δε χρειάζονται οι συγκεντρώσεις - μόνο πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Οπότε και πάλι έρημα θα είναι τα δάση και απροστάτευτα 340 ημέρες το χρόνο.

    Η μόνη προστασία που χρειάζεται το Δάσος είναι να ΜΗΝ κατοικείται απο ανθρώπους ... στην περίπτωση των ενοελλήνων με τις κακές τους συνήθειες καλό είναι ουτε καν να το επισκέπτονται. LEFTERIS όλα αυτά που γράφεις και συμβαίνουν αλλού δεν μπορούν να εφαρμοσθούν ΑΜΕΣΑ στην Ελλάδα. Υποθέτω επίσης πως συμβαίνουν ΜΟΝΟ σε μερικά μέρη της ΗΠΑ, θα υπάρχουν πολιτείες ή πόλεις σε πολύ χειρότερη κατάσταση απο την Ελλάδα.

    Οι έλληνες πρέπει ΠΡΩΤΑ να ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΜΕ στην Οικολογική συνείδηση. Σε αυτό βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο ακόμη. Για την δική μας περίπτωση απαιτείται ο Τοπολογικός Ορισμός του Δάσους

    ΟΣΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ παρακαλώ πολύ ΟΧΙ ΑΦΙΣΕΣ, ΟΧΙ ΠΛΑΚΑΤ, ΟΧΙ ΦΥΛΛΑΔΙΑ, ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

    Αυτό να διαδώσετε!

    Εαν υπάρξει έστω και δείγμα απο τα παραπάνω με 2.000.000 στρέμματα δάσους καμένα αυτό το καλοκαίρι την επομένη της Εθνικής Οικολογικής Καταστροφής όπου υποτίθεται κατεβαίνουμε για να δείξουμε την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ Ευαισθησία

    Τότε ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Φτάνει π ια στην υποκρισία των «μικρών επαναστάσεων» και της γκρίνιας του όχλου, που εκτονώνουν ανώφελα την συσωρευμένη δυσαρέσκεια. Μια δυσαρέσκεια που αν εκφραστεί σωστά και διοχετευθεί μελετημένα, μπορεί να κάνει πράγματα και θαύματα, να φέρει τον κόσμο τούμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. @lefteris

    Λευτερη, αν εχω καταλαβει καλα εχεις ζησει Ελλαδα και τωρα εργαζεσαι Αμερικη. Αυτα που προτεινεις πιθανο να ειναι ωραια και να εφαρμοζονται στην Αμερικη αλλα πρεπει να λαβεις υποψιν σου και την ελληνικη κοινωνια με ολες τις αγκυλωσεις και τα προτερηματα της, εν ολιγοι με ολες τις διαφορες της σε σχεση με την αμερικανικη.
    Εγω προτιμω να δω το ποτηρι μισογεματο, μπορει να μην ειμαστε ακομα σε καποιο επιπεδο επιθυμητο οσο αναφορα την αναπτυξη ή οποιες αλλες ποιοτητες σκεφτεις, αλλα βλεπω πως υπαρχει μια σταθερη πορεια προς κατι καλυτερο (ισως ειμαι λιγο αφελης).
    Αργα αλλα σταδιακα η νεα γεννια απαγκιστρωνεται απο τις παρωχημενες ιδεες της παλιοτερης.

    Σχετικα με την συγκεντρωση των bloggers, βασικα πιστευω πως αδικειται αν περασει ετσι. Ειναι μια συγκεντρωση ανθρωπων που δειχνουν την αγανακτηση τους.

    Σαφως και υπαρχουν και αλλα που μπορουν να γινουν, πρακτικα θεματα οπως βοηθεια στους πληγεντες, ενεργο συμμετοχη σε καθαρισμους δασων κλπ κλπ. Αλλα και οι συγκεντρωσεις παιζουν το ρολο τους. Ισως οχι τοσο εκφοβισμου καποιων αρμοδιων αλλα εχουν και καποια χροια συσπειρωσης, βλεπεις διπλα σου συνανθρωπους που πιστευουν τα ιδια με σενα, παλευετε μαζι, ξερεις κ.ΝΔ ειναι σημαντικο να νιωθεις τον αλλο διπλα σου. Προσωπικα πιστευω πως και αυτη η δραση χρειαζεται, αρκει να μη μεινουμε μονο σε αυτη. Δηλαδη να μην εκφυλιστει η συγκεντρωση σε απλο τυπικο καθηκον ισα ισα για να καλμαρουμε τη συνειδηση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Ασχετο μεν με το θέμα του post αλλα σχετικό με το "δούλεμα" που πέφτει αυτές τις μέρες.

    Προχθές παρουσιάστηκε η δημοσκόπηση της ALCO όπου η ΝΔ προηγείται 0,8% του ΠΑΣΟΚ.
    Χθές παρουσιάστηκε η δημοσκόπηση της MRB όπου η ΝΔ προηγείται κατά 2% του ΠΑΣΟΚ.

    Είναι σύμπτωση ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με την ALCO και η MRB με τη ΝΔ?

    Είναι πολιτικά ηθικό εταιρείες που έχουν δεσμούς με πολιτικά κόμματα να εμφανίζουν δημοσίως δημοσκοπήσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Kαλημέρα.

    Η καλύτερη ιδέα που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες, είναι ο καθαρισμός του Άλσους Βεϊκου. Προτάθηκε και οργανώνεται από τον doctor, στο http://galatsi.blogspot.com.

    Καιρός για λιγότερα λόγια και κραυγές, και λίγη δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Το να συνηθιζει ο λαος και ιδιαιτερα οι νεοι να κατεβαινουν στο δρομο και να διαδηλωνουν την οργη τους εναντια σε τετοιου ειδους εξουσιες εκτος απο θεμιτο ειναι και απαραιτητο γιατι οσο κι αν βρισκουμε νεες μορφες αντιδρασης οι τελικες μαχες επαναστασεις και ανατροπες καθεστωτων θα γινοντε παντα στο πεζοδρομιο.Παντα θα συγκινουν τους λαους του κοσμου.Παντα θα τρομαζουν.Παντα θα φερνουν αποτελεσματα.
    Με σεβασμο στην ηλικια σας (μια και την αναφερατε ο ιδιος) απο εναν νεοτερο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. maria veliou,

    προφανώς δεν σας αφορά η αναφορά στους ενόχους, απλά επεσήμανα πως αν κάποιοι θα νοιώσουν άσχημα απο μια μαζική διαμαρτυρία με τέτοιους σκοπούς είναι (τουλάχιστον) οι -πραγματικοί- ένοχοι.
    Σε καμμία περίπτωση δεν αμφισβήτησα το δικαίωμά σας στην κριτική ή την έκφραση γνώμης, προς Θεού σε αυτό το πεδίο έχω δώσει τις μάχες μου.
    Απλά θεώρησα πως δεν υπάρχει λόγος αυτή η διαμαρτυρία να αντιμετωπίζεται με ένταση και απαξιωτικούς όρους, έστω για χάρη των πολλών που θα δώσουν αυθόρμητα το παρόν. Η πιθανότητα να υπάρχουν ΚΑΙ σκοπιμότητες και απόπειρες "καπελώματος" δεν μου διαφεύγει, ούτε όμως αρκεί για να με κρατήσει σπίτι μου.
    Το προηγούμενο σχόλιο μου μόνο εν μέρει αφορούσε το δικό σου.
    Προσωπικά, με ενοχλεί η εκ του ασφαλούς κριτική σε κουτοπόνηρους αγρότες που κάηκαν και τώρα θέλουν λεφτά, η βεβαιότητα άλλων πως οι διαδηλωτές πάνε να πιουν καμμια μπύρα ή να χτυπήσουν γκόμενα και άλλα τέτοια.
    Πιστεύω πως η κοσμιότητα της κριτικής, και η ποιοτική παράθεση απόψεων είναι οφειλόμενα σε όσους σκοπεύουν να δώσουν το παρόν, με μοναδικό κίνητρο την αυθόρμητη ανάγκη τους για διαμαρτυρία. Με αυτόν τον τρόπο; Και με αυτόν.
    Όπως προείπα θα πάω, εκτός απο προσωπική επιθυμια, γιατί θέλει (και θέλει αληθινά) αυθόρμητα να πάει το παιδί.
    Έχω δεί διαδηλώσεις να παράγουν αποτελέσματα, η σύγχρονη ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα. Και χιλιάδες άλλες να γίνονται απο σκοπιμότητα ή για εκτόνωση. Δεν με αντιπροσωπεύει καμμία "μαζικότητα", πάντα ήμουν επιφυλακτικός.
    Προτιμώ να πιστεύω πως όσοι συμμετάσχουν θα αποτελέσουν ένα σύνολο πολιτών, όπου ο καθένας προσθέτει τον εαυτό του διατηρώντας τη μοναδικότητα του.
    Σε καμμία περίπτωση αυτά που λέω δεν περιορίζονται ή αφορούν προσωπικά εσάς.
    Εξ' αφορμής...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966, στο οποίο συμμετέχουν ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, αλλά και ο μεγαλομέτοχος της ομάδας κ. Κούγιας προσωπικά, εκπροσωπώντας την φτωχότερη και πλέον ταλαιπωρημένη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ήπειρο,εκφράζουν την οδύνη τους για τα όσα συνέβησαν στην Πελοπόννησο, ζητούν από το δήμαρχο Ζαχάρως κ. Πανταζή Χρονόπουλο να διοργανώσει ένα τουρνουά στη μνήμη των θυμάτων με τίτλο Καϊάφας 2007.

    Στο τουρνουά αυτό καλούμε να συμμετάσχουν μαζί με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και είμαστε βέβαιοι ότι θα το αποδεχτούν τις 3 μεγάλες ΠΑΕ της Πελοποννήσου, τον Αστέρας Τρίπολης, την Καλαμάτα, την Παναχαϊκή. Προτείνουμε να διεξαχθεί στο Εθνικό Στάδιο Ζαχάρως, την Παρασκευή 31-8-2007, το Σάββατο 1-9-2007 και την Κυριακή 2-9-2007, σαν ελάχιστη ένδειξη τιμής στην μνήμη των νεκρών από τις πυρκαγιές.

    Το τουρνουά αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, έτσι ώστε να αποτελεί ετήσιο μνημόσυνο, αλλά και ισόβια ηθική και οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων, καθώς μέρος των εσόδων του να διατεθούν για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων. Δεσμευόμαστε να διαθέτουμε την ποδοσφαιρική μας ομάδα γι’ αυτόν τον σκοπό.

    Το ποδόσφαιρο είναι το τελευταίο λαϊκό μαζικό κίνημα και ανεξαρτήτως της εμπορευματοποίησής του, πρέπει να είναι κοντά στους φτωχούς και ταλαιπωρημένους ανθρώπους

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ


    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. Ο ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ






    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. γιατί μερικές φορές ο κούγιας προσπαθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. παρεπιπτοντως, κατι που δεν εχει γινει εβραιος γνωστο.

    Ενα κομματι εκτασης απο τα καμμενα της Παρνηθας παραχωρειται στο Καζινο (για να αποκαλυπτονται σιγα σιγα ποιες ειναι οι ασυμμετρες απειλες).

    ΦΕΚ Δ 337/25.07.2007

    http://www.et.gr/search_publication?issue_id%3Alist=4&fek_number_max=337&fek_number_min=337&fek_year%3Aint=2007&form.submitted=True

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Lefteris said...
    Ένα δάσος 100.000 στρέματα. Το μοιράζεις σε 20.000 κατοίκους (5 στρέματα ο καθένας. Ο καθένας έχει το σπίτι του και μεγάλο αυλή γεμάτη δέντρα και πράσινο.



    Μα Λευτέρη άν γίνει αυτό θά οικοπεδοποιηθεί τό 6% της Ελληνικής επιφάνειας καί θά μείνει μόνο τό υπόλοιπο πενιχρό 94%. Προτιμάμε νά μένουμε σέ πολυκατοικίες ώστε νά μένει 97% ακάλυπτο. Τί τώρα, θά πάμε από τό 97% στό μίζερο 94% ίσα ίσα γιά νάχουμε μονοκατοικίες σέ 1 στρέμμα ό καθένας μας? =))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Συμφωνώ απολύτως κύριε Δήμου! Δεν θα πάω στην Αριστοτέλους! Αν και γενικά είμαι υπέρ των κινητοποιήσεων, και άλλων παραδοσιακών τρόπων έκφρασης της αντίθεσης, δεν θέλω αυτή η διαμαρτυρία να μοιάζει με τις άλλες!!!

    Χάθηκαν άνθρωποι! Χάθηκαν ζώα (πολλά περισσότερα από τους ανθρώπους) υπομένωντας βουβά το μαρτύριο της καταστροφής του σπιτιού τους! Χάθηκε ένα σημαντικό τμήμα της κληρονομιάς μας! ΟΧΙ δεν θέλω να μοιάζει αυτή η διαμαρτυρία με τις άλλες.

    Έχετε δίκιο κύριε Δήμου, νομίζω ότι ήρθε η ώρα για ισχυροποίηση της προσωπικότητας του καθενός σ' αυτόν τον τόπο! Και τις συνειδητοποίησης ότι οι πολλές ατομικότητες μαζί συγκροτούν ένα σύνολο πολύ πιο ικανό από την απέραντη διαμαρτυρόμενη μάζα!

    ΟΧΙ, δεν θέλω και αυτή η διαμαρτυρία να καταλήξει σε καφέ στην παραλία...(μ' αρέσει ο καφές στην παραλία, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. To Φτάνει Πια όσοι νομίζουν πως απευθύνεται μόνο στους ... άλλους, δηλαδή στο Κράτος, κλπ., πλανώνται πλάνην οικτράν.

    Αυτός είναι και ο λόγος που εγώ δεν θα πάω στο Σύνταγμα, γιατί, όπως έγραψα και σε άλλο δικό σου post, πριν από λίγες μέρες, για "τους σταθερούς", και το οποιο αποδείχθηκε τόσο τραγικά επίκαιρο, νιώθω ένοχη απέναντι στη Φύση, γιατί μπορεί να κάνω κι εγώ τις μικρές μου προσπάθειες, αλλά εφόσον είμαι άνθρωπος και πολίτης μιας χώρας με τέτοιες πολιτικές σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον γενικότερα, είμαι συνένοχη.

    Θυμάμαι τώρα την σχεδόν αντιπαράθεση που είχα με φίλο blogger, περι του σεβασμού στη ζωή, και αν αυτό είναι ανθρώπινη κατάκτηση ή όχι, και σε ποιο βαθμό, και νιώθω την ειρωνεία των λέξεων βαθιά μέσα μου.

    Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμώ να κάνω κάτι συγκεκριμένο, απτό και με αποτέλεσμα, για να δώσω κάτι πίσω, να προσφέρω, αντί απλώς να κατηγορήσω. Ειδικά αυτή η πορεία είναι νομίζω εντελώς μάταιη και χωρίς στόχο. Γιατί όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι.

    Για μένα είναι μεγάλης σημασίας αυτές οι εκλογές. Και περιμένω να δω πως θα αντιδράσει σε αυτές ο κόσμος.Θα ψηφίσει τα δύο μεγάλα κόμματα ή θα τους τιμωρήσει για αυτό το αίσχος; Eίναι αυτή μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν θέλουμε πλέον να είμαστε συνένοχοι σε αυτή την τραγική φαιδρότητα... Ακούγεται πομπώδες αυτό, αλλά έτσι είναι.

    Περιμένω να δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. @genghis

    τα νουμερα αυτα πως βγαινουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Από όσους θα πάνε περιμένω αμερόληπτο ρεπορτάζ - που ενδιαφέρει και τους εκτός Ελλάδος συν-bloggers (οι οποίοι είναι σημαντικό ποσοστό του συνόλου...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Μεγαλύτερη δύναμη από το λόγο τη γραφή και την ψήφο υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Καλημέρα σε όλους.
    Διάβασα στα γρήγορα τα περισσότερα από τα σχόλια σας.

    Στη ζωή μου έχω πάει σε 2-3 πορείες και αυτές την εποχή που ήμουν φοιτητής.
    Την πορεία ως μέσο διαμαρτυρίας δεν την υποστηρίζω, όπως και τις καταλήψεις αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Πιστεύω ότι αυτά που έχουν πετύχει διαδηλωτές είναι πολύ λίγα (ή τίποτα) αναλογικά με το μέγεθος και τον παλμό κάθε πορείας.
    Από αυτές επίσης λείπει παντελώς η εξέλιξη μέσα στο χρόνο και η φαντασία.

    Τελευταίο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι μαζικότατες κινητοποήσεις των φοιτητών τον περασμένο χρόνο. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα?

    Προτιμώ να ενεργώ ως πολίτης διαφορετικά.
    Είμαι από ένα μικρό χωριό της Κεφαλονιάς που με δυσκολία πιάνουμε τηλεοπτικούς σταθμούς και στο ίντερνετ μπαίνουμε με μόντεμ.

    Εδώ και αρκετά χρόνια στην αρχή του καλοκαιριού καθαρίζονται οι δρόμοι, τα μονοπάτια και τα χωράφια από τα ξερά χόρτα, έχουν φυτευτεί εκατοντάδες πεύκα σε όλες τις καμμένες περιοχές (ναι, καήκαμε και εδώ μερικα χρόνια πριν) και οι κατοίκοι συμμετέχουν στην πυροπροστασία του χωριού κάνοντας βάρδιες από το βράδυ μέχρι την άλλη μέρα το πρωί.

    Ποια πορεία??? Τι μου λέτε?
    Να αναγκάσω αυτόν που γράφει τις ομιλίες στους πολιτικάντηδες να προσθέσει μια παράγραφο παραπάνω για το περιβαλλον? Να μου υποσχεθούν ότι θα φτιάξουν την Ελλάδα που ονειρέύομαι και με την επόμενη καταστροφή να μου πουλάνε παραμύθια με εξωγήινους?

    Οχι, ευχαριστώ!

    Ο καθένας από εμάς σκέπτεται με διαφορετικό τρόπο το οποίο είναι σεβαστό. Άλλοι θα πάνε στις πορείες άλλοι όχι εγω παίρνω την παρέα μου και πάμε να καθαρίσουμε, να φυτεύσουμε δέντρα, να περιφρουρίσουμε τα δάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Antvol said…
    Σε λίγα χρόνια η οικιστική πυκνότητα της περιοχής πλησιάζει εκείνη του City στο Λονδίνο.


    Καί πού θά βρεθούν οί Ελληνες νά τά κατοικίσουν όλα αυτά? Αν τό 10% τής ελληνικής επιφανείας καλυφθεί έτσι θά χρειαστούν 110 εκκατομμύρια Ελληνες γιά νά τά κατοικίσουν.
    Η χαωτική συμπεριφορά αυτή τών Ελλήνων οφείλεται κυρίως στό γεγονός ότι είναι ασφυκτικά συνωστισμένοι εκ σχεδιασμού. Καί τώρα θά πάνε στό Σύνταγμα γιά νά προωθήσουν νόμους ώστε νά είναι ακόμα πιό ασφυκτικά περιορισμένοι.

    The Greek Circle of Life
    Antvol, honestly, what do you think prevents the same thing from happening in America? Are we all that socially conscious?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. ΝΔ,
    είναι μία από τις ελάχιστες φορές που διαφωνώ πλήρως μαζί σας. Συμφωνώ με i döda vinkeln.

    Κατ'αρχάς, η πρωτοβουλία μπορεί να πάρθηκε από bloggers, αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σε διάφορα μέσα. Πολλοί άνθρωποι άσχετοι με τα blog θα πάνε, γιατί δεν υπάρχει λόγος να οργανώνονται διαδηλώσεις για το ίδιο θέμα σε διαφορετικές μέρες. Έτσι δεν νομίζω ότι κάποιος κινδυνεύει να χάσει την ανωνυμία του (αν του είναι σημαντικό αυτό ούτως ή άλλως). Δεν ξέρω πόσο κόσμο θα έχει (υποψιάζομαι όμως αρκετό).

    Έχω πάει σε ελάχιστες διαδηλώσεις στη ζωή μου, αλλά αν ήμουν στην Ελλάδα θα πήγαινα. Ναι, συμφωνώ, πάντοτε μένουμε οι πολλοί στα λόγια στην αρχή και οι λίγοι κάνουμε κάτι στη συνέχεια. Το να πάμε στη διαδήλωση όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ανήκουμε στους πρώτους. Ή μήπως όλες τις φορές που δεν πήγαμε σε διαδηλώσεις κάναμε κάτι στη συνέχεια;

    Μπορεί η διαδήλωση να μην έχει κανένα αποτέλεσμα (αν και πιστεύω ότι κάποιους θα τσούξει, γιατί οι εκλογές είναι κοντά). Αλλά εμένα δεν μου πάει καρδιά να ξεκινήσουν σεμνές, ταπεινές και συντετριμμένες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε καμιά βδομάδα, με υποστήριξη της συνωμοσιολογίας από τον ένα και ψελλίσματα από τον άλλον, χωρίς να έχει υπάρξει έντονη δημόσια αντίδραση.

    Εντέλει, με δεδομένη τη δύναμη που θεωρείτε ότι έχουν τα blog, το ποστ αυτό μου φαίνεται άκαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Περί σφεντόνας:

    Η είδηση είναι η εξής: (αντιγράφω από το in.gr)

    ''Οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες μηνύει τη δημοφιλή δικτυακή πόλη Yahoo! με την κατηγορία της συνέργειας σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πράξεις βασανιστηριών στην Κίνα.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι το γεγονός ότι η Yahoo! μοιράζεται πληροφορίες με την κινεζική κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε συλλήψεις συγγραφέων και αντιφρονούντων.''

    -------------

    Αν δεν είχε σκάσει η μήνυση με αναλογικό τρόπο με την κλασσική διαδικασία δεν θα είχαμε αυτή την είδηση. Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί οι ενάγοντες να χάσουν την δίκη. Μπορέι και να την κερδίσουν. Θα δείξει. Αυτό που μας αφορά εδώ είναι ότι ξεκινά μέσω της μετάδοσης αυτής της είδησης μια συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο που έχει και ορισμένες σοβαρότατες αλλά ταυτόχρονα και καινούργιες παραμέτρους.

    Έχει νόΜιμη βάση ο ισχυρισμός μιας διαδικτυακής εταιρείας για συνεργασία ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙς σε τοπικό επίπεδο; Ή αυτό την αυτοαναιρεί;

    Επίσης: Ποιό δίκαιο είναι ικανό να κρίνει την νόμιμότητα μιας τέτοιας κίνησης; Το αμερικάνικο; Το κινέζικο; Το διεθνές; Μήπως χρειάζεται ένα καινούργιο δίκαιο;

    Όπως και να ' χει, αν η μήνυση δεν είχε σκάσει με αναλογικό τρόπο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Την συνεργασία της ΥΑΗΟΟ με τις κινέζικες αρχές την γνωρίζουμε από καιρό. Με την μήνυση παίρνει μια άλλη ισχύ ο όλος προβληματισμός. Καταγράφεται αν θέλετε διαφορετικά.

    υγ:

    Κι εγώ είχα ενστάσεις και μάλιστα σοβαρότατες με το ζήτημα της κίνησης ''Για την Αμαλία''. Οι ενστάσεις μου αφορούσαν κυρίως στο ξέπλυμα ρομαντισμού από πολλούς επάνω στο κουφάρι της ταλαιπωρημένης κοπέλλας. Παρακολουθούσα το θέμα από μια σχετική απόσταση. Έτσι έιδα πως υπήρχαν όμως και πολλοί (ορισμένους τους γνωρίζω πολύ καλά)που κινητοποιήθηκαν από πραγματικά υγιή αλτρουισμό. Το σημαντικό σε αυτή την κίνηση ήταν ότι έφτασε στα χέρια του υπουργού Υγείας ένα έγγραφο διαμαρτυρίας. Ηλεκτρονικό μεν, αλλά είναι ένα έγγραφο που ήταν μια συμπύκνωση καταγεγραμμένης οργής των πολιτών και όχι ένα ξέσπασμα μπροστά στις κάμερες που χάνεται με το που θα πέσει το επόμενο διαφημιστικό πακέτο. Το τι έκανε ο Υπουργός είναι γνωστό. Αδιαφόρησε. Όμως κάθε ένας που διέθετε έστω και λίγο μυαλό δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. ρε παιδιά έλεος ... τόση γραφειοκρατεία ούτε σε έργο του κάφκα...

    ο ένας: θα πάω στην διαδήλωση αν είναι ακριβώς όπως τα θέλω... γιατί ζεις όπως θες; όλα είναι όπως τα θες; γιατί ζεις τότε;

    και ποιος σας είπε ότι όποιος κατεβαίνει, πάει για λούφα; για να ρίξει γκομενάκι; υποψιάζομαι ότι κρίνετε από τους εαυτούς σας.

    οι άλλοι... και μην πετάξετε σκουπιδάκια κτλ κτλ... σαν θείτσες που δεν έχουν παιδάκια και ψάχνουν για υποκατάστατο μητρότητος... όλο παρατηρήσεις, παρατηρήσεις σε σημείο υπερβολής...

    το "φτάνει πια" απευθύνεται σε όλους. και σε εμάς και σε εκείνους που μας κυβερνούν.


    και στην διαδήλωση θα πάω. και όσες συλλογικότητες γίνουν για το περιβάλλον (κι όχι μόνο) θα προσπαθήσω να συμμετέχω. γιατί το σημαντικό είναι να μάθουμε (γνώμη μου πάντα) να συμμετέχουμε. γιατί φαντάζομαι με την ίδια λογική (του και τι θα κάνω εγώ ) τελικά ούτε στην γειτονιά μας δεν ξέρουμε τι συμβαίνει.

    όμως οι όποιες αλλαγές και τα αποτελέσματά τους (σε τέτοιες καταστάσεις) φαίνονται μακρυπρόθεσμα κι όχι βραχυπρόθεσμα. και είναι μικρές αλλαγές που συντελούν στην πιο μεγάλη και στην πιο ριζική. ας αρχίσουμε από κάπου και ας κάνουμε και λάθη... νομίζω ότι τα λάθη είναι ευπρόσδεκτα.

    το "δεν θα γίνει τίποτα" πολλές φορές για μένα αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτα.

    δεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. butterfly
    δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές δεν χρειάζεται διαδήλωση - υπάρχει άμεσα η ψήφος!


    Υ. Γ. Πάντως δεν μπορείτε να πείτε - έδωσα μεγαλύτερη δημοσιότητα στην διαδήλωση από όλα τα ελληνικά blogs...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Δεν έχουμε πια και στατιστικολόγο (τι έγινε εκείνος ο Broccoli;) να μας βγάζει νούμερα.

    Πάντως από μία πρόχειρη καταμέτρηση των σχολίων υπάρχει περίπου ισοψηφία ανάμεσα σε αυτούς που θα πάνε - και στους μη-.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Nikos Dimou said...


    Υ. Γ. Πάντως δεν μπορείτε να πείτε - έδωσα μεγαλύτερη δημοσιότητα στην διαδήλωση από όλα τα ελληνικά blogs...

    Wed Aug 29, 11:41:00 AM


    -----------------------------

    τΟ έλεγα χτες βράδυ σε ''μυστικό'' τηλ. ΕΝ μέσω του επικοινωνιακού βομβαρδισμού των ημερών ο Δήμου χτυπά επικοινωνιακά. Αύριο θα το μαζέψει σαν τον ''επίλογο '' στα τελευταία δευτερόλεπτα μιας διαφήμισης. Έβγαλλε στην μόστρα τα κουσούρια προκειμένου να επιτύχει την θυμική αντίδραση άρα ''δέσμευση-παγίδευση'' του πιθανού αγοραστή και μετά θα κάνει το αντιγύρισμα εξιδανίκευση. Εξ ου και το σχόλιό μου κεφτές στην αρχή: Συμφωνώ με την αντίφαση ...αλλά θα πάω!

    :-)))


    υγ:

    ΔΕΝ ΘΑ ΦΩΝΑΞΩ ΚΑΝΕΝΑ ''ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ''.

    Είπαμε: ΜΟΥΓΚΑΝΙΑ.

    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Κανονικά ο τίτλος του post έχει συνέχεια: "Γιατί δεν θα πάω στο Σύνταγμα αλλά ξέρω να δίνω συνεντεύξεις στην τηλεόραση για την αυτοπροβολή μου"

    Είσαστε θλιβερός κύριε Δήμου, εσείς και το φθαρμένο καπέλο που πάτε να μας φορέσετε. Και δείχνετε πολύ μικρός όταν προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε την πρωτοφανή κινητοποίηση τόσου κόσμου, που ελάχιστη σημασία έχει αν είναι μπλόγκερ ή όχι. Ιδίως αν ειλικρινά νομίζετε ότι εσείς δώσατε περισσότερη δημοσιότητα στη συγκέντρωση και όχι οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες άλλων μπλογκς, τα εκατοντάδες χιλιάδες SMS και mail που έστειλαν, τα δεκάδες δημοσιεύματα σε εφημερίδες και οι εκτενείς αναφορές στο διαδίκτυο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

    Καθήστε καλύτερα σπίτι σας και πιείτε ένα ζεστό τίλιο - μπορεί και να συνέλθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. nikos_dimou a dit:

    Είμαι εναντίον των αρχαίων μέσων διαμαρτυρίας και πίεσης.
    ----
    Συγγνώμη αλλά τι νομίζετε πως κάνω εδώ;

    Από την Παρασκευή τα blog μου έχουν δεχθεί 18000 επισκέψεις.
    (Λέτε να πάνε πιο πολλοί στο Σύνταγμα;)


    Δεν υπάρχει μέσο διαμαρτυρίας "αρχαίο". Ακόμη και το ξύλο (το πρώτο μέσω διαμαρτυρίας ανάμεσα στις άλλες χρήσεις του) είναι ακόμη επίκαιρο. Δεν σχολιάζω αν είναι σκόπιμη η καταφυγή σ' αυτό, επισημαίνω απλώς ότι είναι επίκαιρο.
    Αλλά ειδικά για τη διαδήλωση ως μέσο διαμαρτυρίας, επισημαίνω και ότι είναι σκόπιμη. Γιατί μερικά πράγματα πρέπει να γίνονται στον πραγματικό κόσμο. Θυμάστε στο Demolition Man, που ο Σταλόνε πήγε να κάνει σεξ με τη Μπούλοκ και αυτή τον σύνδεσε σε 3D εξομοιωτή? Ε, δεν αντικαθίστανται τα πάντα με τις ψηφιακές δράσεις και ευκολίες. Αν δεν μυρίσεις το βιβλίο, αν δεν το χαϊδέψεις, αν δεν χώσεις τα δάχτυλά σου ανάμεσα στις σελίδες του, δεν καταλαβαίνεις άνάγνωση. Ο McLuhan ορθά είχε χαρακτηρίσει τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες extensions of man. Extensions. Η φυσική παρουσία είναι αναντικατάστατη.
    Και βέβαια ένα μπλογκ με επισκεψιμότητα 18χιλ αναγνωστών είναι εξαιρετική δράση. Η διαφορά του όμως με τα 1000 άτομα και τα δυο εξώφυλλα είναι ότι το μπλογκ έχει αποδέκτες αυτούς τους 18χιλ, ενώ η συγκέντρωση έχει αποδέκτες τους 1000 συν όσους τους δουν συν όσους διαβάσουν γι αυτούς στις εφημερίδες συν όσους τους δουν στην τηλεόραση συν τους "δικούς σας" 18χιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Θεωρώ,οτι σε τέτοιες κοινωνικές τραγωδίες, μια υγιής κοινωνία,ενεργών πολιτών,αντιδρά.
    Η απάθεια είναι νοσηρή.Η κοινωνία τότε νοσεί.Ο ομοιόμορφος τρόπος αντίδρασης θα με προβλημάτιζε!
    Νομίζω οτι η συγκέντρωση και διαδήλωση είναι, τουλάχιστον,ένας κοινωνικός αυτοματισμός στόν αντίποδα της ανέπάρκειας που επέδειξε το "κράτος μας;" Ως εκεί.
    Δεν θα ξιφουλκώ για ενεργούς πολίτες που δεν θα συμμετάσχουν και στη δεδομένη στιγμή δηλώνουν ,με το δικό τους τρόπο,την παρουσία τους.
    Ούτε θα μπώ στη διαδικασία της σύγκρισης."Εγώ είμαι καλύτερος".
    Υπάρχει και είναι βροντερό το "παρών" και εκείνων που θα απουσιάσουν.Το δηλώνουν ,ήδη,με την δική τους υπογραφή.Αλλοίμονο,δεν το βλέπετε;
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΙΣΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Δεν θα πάω.
    Γιατί δεν πιστεύω πως θα υπάρχει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Οι συγκεντρώσεις αυτές, εφόσον γίνονται τόσο συχνά πια, έχασαν την αξία τους και τη δύναμή τους πιστεύω.
    Η διαμαρτυρία μας και η αγανάκτησή μας δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους πολιτικούς. Είτε γίνεται στο δρόμο, είτε γίνεται από τον καναπέ είτε με οποιοδήποτε τρόπο. Πλην ενός.
    Της ψήφου.
    Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει. Οπότε μόνο αυτός είναι ο τρόπος μου για να αντιδράσω και να διαμαρτυρηθώ σε όλα αυτά που συμβαίνουν.

    Από κει και πέρα, θα ξοδέψω το χρόνο μου και την ενέργειά μου για να βοηθήσω όσους έχουν ανάγκη.

    Κάθε φορά που οργανώνεται μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μου έρχεται στο νου εκείνη η ταινία του Λαζόπουλου (δε θυμάμαι τον τίτλο) που έκαναν διαδήλωση οι φαλακροί κλείνοντας την εθνική οδό επειδή…ήταν φαλακροί.
    Ίσως κάποτε να είχε την αξία του. Τώρα πια, νομίζω πως είναι κάπως γραφικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Nikos Dimou said...
    που ενδιαφέρει και τους εκτός Ελλάδος συν-bloggers...


    Δέν ξέρω γιά τήν συγκεκριμένη διαδήλωση Κε Δήμου αλλά από μακρυά το 95% των διαδηλώσεων στήν Ελλάδα έχουν αίτημα πού στά δικά μου αυτιά είναι τό:

    «Θέλουμε τό κράτος νά μάς υποχρεώσει νά πληρώσουμε ακόμα περισσότερες κακές κρατικές υπηρεσίες (διότι πιστεύουμε ότι δέν θά είμαστε εμείς οί συγκεκριμένοι πού θά τίς πληρώσουμε αλλά κάποιοι άλλοι).»


    pepe said...
    τα νουμερα αυτα πως βγαινουν?


    Βλέπε προηγούμενο σχόλιο μου στο Doncat, Wed Jul 18, 04:51:00 PM
    Στό θέμα «Ενός λεπτού μαζί» Monday, July 16, 2007

    Δές καί τήν Καλιφόρνια από τό Google Earth

    Η Καλιφόρνια τυχαίνει καί έχει ακριβώς τήν ίδια πυκνότητα πλυθισμού μέ τήν Ελλάδα (83 κάτοικοι / τετ χλμ)
    Και εχει και παρόμοιο κλίμα, δηλαδή αρκετή ξεραίλα. Δές πώς ζούμε σέ 1-2 στρέμματα ο καθένας μέσο όρο καί τί μεγάλη οικολογική καταστροφή έχει γίνει. Η δές τό Illionois καί αυτό περίπου τήν ίδια πυκνότητα κατοίκων μέ τήν Ελλάδα έχει.

    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Αυτό που ίσως έχει νόημα είναι το να μοιραστώ την εμπειρία προσπαθώντας πρώτα από όλα να της δώσω νόημα για εμένα και όχι για εσάς.

    Λέγοντας εμπειρία αναφέρομαι στην ανάγνωση των κειμένων σας σε συνδυασμό με τη δική μου σκέψη και διάθεση.

    Επιχείρημα:
    Οι διαδηλώσεις είναι παρωχημένο μέσο. Θα έπρεπε να μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό.

    Να κάνουμε κάτι καλύτερο σε πια κατεύθυνση ?
    Μα φυσικά στην κατεύθυνση της διαμαρτυρίας, της δράσης ή ακόμη και της αλλαγής του κόσμου που ζούμε!

    Ωραίο, φιλόδοξο, μεγαλεπήβολο. Εγώ, ο διαφορετικός , ο blogger ή ο όπως αλλιώς θες , θα αλλάξω με τη διαφορετικότητα μου τον κόσμο… Στο «Εγώ» όμως και όχι στο «εμείς» , γιατί «Γιατί οι bloggers δεν είναι μαζικό κίνημα. Ουσιαστικά δεν υφίστανται σαν ενιαία οντότητα: «οι bloggers». Υπάρχουν ΑΤΟΜΑ.»

    Bloggers η αλλιώς πεφωτισμένοι.

    "Γιατί, εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου απ τον κόσμο, εμείς, τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο..."

    Αδιέξοδο μου φαίνεται. Αδιέξοδο , μοναχικό και κενό. Όπως φαίνεται να είναι και τα «μαζικά κινήματα», με καπέλο ή χωρίς. Φαίνεται σαν να πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε ένα μοναχικό και αδιέξοδο εγώ και σε ένα αδιέξοδο και μολυσμένο εμείς.

    Μήπως μπορώ όμως να διεκδικήσω ένα διαφορετικό «εμείς» ?
    Μήπως αυτός είναι ο πρώτος στόχος?
    Μήπως για να τον πετύχω δε αρκεί να ενταχθώ σε μια πεφωτισμένη ελίτ, αλλά να αναζητήσω με όλους όσους αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά ένα νέο τρόπο επικοινωνίας?
    Μήπως αρχή μιας τέτοιας επικοινωνίας και αναζήτησης μπορεί να είναι μια πλατεία?
    Μήπως εκεί , προσπαθώντας να δώσω νόημα και συνέχεια στα ερωτηματικά μου, κάνω ένα βήμα μπρος?

    Πολλά τα ερωτηματικά. Δύσκολη η λογική ανάλυση. Θα δράσω λοιπών με γνώμονα την πίστη και αν πιστέψουν και άλλοι μαζί με εμένα, ίσως κάτι αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Κε. Δήμου,
    δεν είμαι ένας οπαδός των διαδηλώσεων. Είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές δεν βγάζουν πουθενά.
    Από την άλλη δεν νομίζω ότι το Διαδίκτυο, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, είναι o καταλληλότερος τρόπος πίεσης για να ζητηθούν αλλαγές.
    Το διαδίκτυο και ο δρόμος δεν είναι either-or. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και τα δύο (και περισσότερα από αυτά) για να προσπαθήσει να ταρακουνήσει συνειδήσεις, για να φωνάξει την θέση του, για να ζητήσει αλλαγές.
    Στην τελική η τηλεόραση - ειδικά στην Ελλάδα - έχει ακόμα την δύναμη να μεγενθύνει και να προβάλλει ένα γεγονός, ένα αίτημα πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο.
    Είμαι υπέρ της διαδήλωσης (είμαι στο εξωτερικό όμως και δεν θα μπορέσω να συμμετέχω) για άλλον έναν λόγο: θα ήθελα να δω επιτέλους στην Ελλάδα μια διαδήλωση όπου ο κόσμος ζητάει αλλαγές. Συνήθως, πάντα, με τα πανό και τις πορείες ζητάει να μην αλλάξει τίποτα και να μην πειραχτούν κεκτημένα.
    Τέλος, καλή η διαδήλωση, αλλά ο καθένας μας πρέπει να δώσει συνέπεια και συνέχεια με αλλαγή στην στάση του, με σαβασμό του γείτονα, του περιβάλλοντος, των κανόνων, των νόμων.
    Μια κοινωνική αλλαγή χρειάζεται να περάσει από διαδηλώσεις, blogs, καφενεία, και οποιοδήποτε άλλο σημείο συνάντησης ανθρώπων.
    Και, επιμένω σε αυτό, χρειάζεται opinion leaders, άτομα τα οποία να οδηγούν το αίτημα και να του δώσουν ορατότητα (στο μυαλό μου έχω τον όρο visibility και δεν ξέρω πως αλλιώς να το μεταφράσω).
    Η αλλαγή θέλει χρόνο, συμμετοχή και συνέπεια πράξεων από όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. nefelikas said...
    Κανονικά ο τίτλος του post έχει συνέχεια: "Γιατί δεν θα πάω στο Σύνταγμα αλλά ξέρω να δίνω συνεντεύξεις στην τηλεόραση για την αυτοπροβολή μου"

    Είσαστε θλιβερός κύριε Δήμου

    ----------------------------------

    Ευχαριστώ για το ευγενικό σας σχόλιο.

    Δυστυχώς, εκτός από αγενής είστε και ψεύτης.

    Εδώ και πολύ καιρό αρνούμαι να εμφανιστώ στην τηλεόραση (την τελευταία εβδομάδα αρνήθηκα 4 προτάσεις).

    Αν με ΕΙΔΑΤΕ στην τηλεόραση χρειάζεστε επειγόντως οφθαλμίατρο ή ψυχίατρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Περί Ατόμων με ισχυρή προσωπικότητα:

    Ισχυρή προσωπικότητα ήταν ο ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ φίλοι μου. Άντε για να μην σας χαλάσω μέρα που είναι και οι Μπακούνιν, Προυντόν. Ο ΛΕΝΙΝ ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου της ΡΩΣΙΑς.

    Είχα γράψει στο προηγούμενο ποστ ότι στο τέλος κάθε εποχής παρατηρείται μια παλινδρόμηση σε αυτό που άφηνε άλυτο η αμέσως προηγούμενη.

    Χτες έγραψα εδώ ότι:

    ''Ο ΣΩΣΤΟς ΑΝΑΡΧΙΚΟς ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.

    Το ίδιο και ο πραγματικός φιλελεύθερος.

    Wed Aug 29, 12:58:00 AM ''

    Σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται παρανοικό. Κι όμως. ΣΤις αρχές του εικοστού αιώνα η ΑΝΑΡΧΟΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και ο ΑΝΑΡΧΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟς πήγαιναν χέρι χέρι.

    Τώρα, έναν αιώνα μετά οι ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΚΡΑΤΕς'' εξαντλούν όλη τους την δημιουργικότητα και την δύναμη της σκέψης τους στο να παρέχουν μια ιδεολογία πρόσχημα για έναν στυγνό καπιταλισμό, ενώ οι ελευθεριοκράτες της αριστεράς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα την διαφορά της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑς από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (γιατί δεν έχουν καταλάβει ακόμα το γεγονός ότι η διαφοροποίηση δεν σημαίνει ανισότητα- στον μυαλό τους κάθε διαφοροποίηση πρέπει να καταστέλεται- βλέπε ομαδοποίηση- βόδι υπουργέ μου σε βοηθάω εδώ μπας και καταλάβεις τις εστί γκρουπούσκουλο εξαρχείων αν και κανονικά θα έπρεπε να το γνωρίζεις , δεν διαφέρει σε τίποτα αυτό το γκετοποιημένο γκρουπούσκουλο από την εγκληματική κρατική συμμορία στην οποία είσαι σύ η νοικοκυρά η υπεύθυνη τάξης του οικοδομήματος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Καταρχάς, θα πάω για μένα. Ούτε για τα κανάλια, ούτε για κανένα κόμμα. Θα πάω γιατί εκφράζει μια συλλογική συμμετοχή, άνθρωποι που μοιράζονται ένα τουλάχιστον κοινό βίωμα - τρόπο σκέψης. Θα πάω γιατί θα συναντηθώ με αρκετούς συνανθρώπους, θα συζητήσουμε επί των θεμάτων, θα λάβουμε πρωτοβουλίες για δράση - κάτι σαν τις Αγορές των αρχαίων. Ούτως ή άλλως, είναι μία αρχή. Θα πάω γιατί τέτοιου είδους μαζικές συγκεντρώσεις αφυπνούν τον κόσμο, τους πολιτικούς, αλλά πάνω απ'όλα εμένα τον ίδιο, γιατί η δύναμη της μάζας τρομάζει. Γι αυτά και άλλα θα πάω. Αλλά δε θα σταματήσω εκεί, αυτό είναι το ζητούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. nefelikas ή κάπως έτσι

    είναι θλιβερό για έναν blogger να αγνοεί τη δύναμη του διαδικτύου και να ζητιανεύει τη δημοσιότητα του δελτίου των 8, η οποία μάλιστα είναι και εξαιρετικά αμφίβολη,΄εν μέσω Γιακουμάτου και Τζουμάκα.
    Και τρελό να επιδιώκετε τέτοιου τύπου δημοσιότητα - να είστε ένας μέσα στο μπούγιο - χωρίς να υπάρχει "κοινή πλατφόρμα", όπως λένε οι αριστεριστές.
    Το ΚΚΕ ας πούμε θα διαδήλωνε κατά των οικονομικών συμφερόντων που επιβουλεύονται τα δάση, η ΝΔ θα διαδήλωνε κατά των "πράσινων που καίει πράσινο, το Κοινωνικό Φόρουμ (προθάλαμος της Κουμουνδούρου) θα υιοθετούσε τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να το ομολογεί, το ΠΑΣΟΚ θα διαδήλωνε κατά των δημοσκοπήσεων.

    ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΙΝΟΣ ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Για όλους όσους θεωρούν την ψήφο πιο αποτελεσματική από τη διαδήλωση: μην ξεχνάτε ότι πίσω από το παραβάν κάποιοι θα σκεφτούν περισσότερο τον κολλητό της κλαδικής που κάτι τους υποσχέθηκε και τα μικροσυμφεροντάκια τους παρά ο,τιδήποτε άλλο. Αλλά ακόμη και όσοι με καθαρή σκέψη και αγνά κίνητρα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, τι επιλογές έχουν; Πολλοί θεωρούν αυτονόητο το να μαυρίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Πολύ λογικό. Και μετά; Μετά έχουν να επιλέξουν μεταξύ της Αλέκας που ακόμη ψάχνει τα ξένα κέντρα και τους ασυνείδητους που διαδίδουν ότι ο Στάλιν είναι νεκρός από το 1953, του Αλέκου που αναμασά τα ίδια και τα ίδια περί δικομματισμού τρώγοντας τα νύχια του, του Καρατζαφέρη που εθεάθη με γάντι του μποξ σε προεκλογικές αφίσες με σύνθημα 'γροθιά στο στομάχι' (πιθανότατα στο στομάχι μας, που πόσα μπορεί να αντέξει πια) και του θρησκόληπτου Παπαθεμελή, που φιλοδοξεί μια ημέρα να αναδειχθεί σε Αγιατολάχ Χομεϊνί της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Ούτε εγώ πρόκειται να πάω στη συγκέντρωση, αλλά οι λόγοι είναι διαφορετικοί. Αν σκεφτώ ότι το 85% αυτών που θα διαδηλώνουν μαζί μου, θα ψηφίσουν σε λίγες μέρες τα δύο κόμματα που παραχωρούν δασικές εκτάσεις σε επιχειρήσεις και μετά την "τυχαία" πυρκαγιά τις εξαιρούν από την αναδάσωση, μου αναβαίνει το αίμα στο κεφάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Οι εκλογές είναι κοντά! Ενισχύστε τα μικρά κόμματα! Μιλήστε στους γνωστούς σας για την ανάγκη να τελειώσουν επιτέλους οι μονοκομματικές κυβερνήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Τα "εμπρός σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους" ανήκουν σε άλλες εποχές. Συμφωνώ με τον κ. Δήμου και τους προλαλήσαντες. Μια δαδήλωση είναι στην καλύτερη περίπτωση γραφική και στη χειρότερη υποκρισία (το καφεδάκι, καφεδάκι). Ας σηκώσουμε τα μανίκια και μεις μια φορά. Οι Γερμανοί δουλεύανε μια μέρα για την πατρίδα (δωρεάν) μετά τον πόλεμο, για να ξαναστήσουν τον τόπο τους. Ζώ ανάμεσα στους "κατάπτυστους" Αμερικανούς. Η εμπειρία μου είναι ότι ο μέσος Αμερικανός πολίτης (αυτός που δε φαίνεται ούτε στα ΜΜΕ, ούτε στους πολιτικούς του) λέει λίγα και σιωπηλά θα σου δώσει ένα χέρι για να σηκωθείς όταν υποφέρεις. Κανένας δε θα σου δώσει τίποτα όταν γκρινιάζεις άεργος στο πάτωμα σαν τρίχρονο που του πήραν το παιχνίδι. Πιστεύω στον μέσο νοικοκύρη Ελληνα-έχουν μείνει λίγοι.

    Αλοίμονο όμως να περιμένεις να γίνεις πατριώτης όταν πια η χώρα σου έχει παραδώσει το πνεύμα.

    Το χρόνο που θα δώσετε στη διαδήλωση, δώστε τον να κάνετε τη ζωή του διπλανού σας λίγο πιο ανεκτή. Αλλάζει το κλίμα. Για να μη νομίζετε ότι τα λέω εκ του ασφαλούς, έχω το παρακάτω περιστατικό να παραθέσω:
    Είμαι στην Ελλάδα και χρειάστηκα να βγάλω κάποια πιστοποιητικά για το δημόσιο. Σε μια από αυτές τις εξερευνήσεις μου, έπρεπε να παρουσιαστώ 9.30 σε μια υπηρεσία. Επειδή άργησα από την προηγούμενη υπηρεσία, έφτασα 10.15. Υπήρχαν ήδη τέσσερεις δικαίως ζωχαδιασμένοι Ελληνες πολίτες που περίμεναν, γιατί ο υπεύθυνος δεν είχε καθόλου εμφανιστεί. Με τα πολλά, ήρθε (10.40). Κανονικά, ήμουν το τρίτο ραντεβού. Οταν ήρθε η σειρά μου, την παραχώρησα στους δύο ανθρώπους που είχαν έρθει πριν από μένα και περίμεναν σαν..., παρά το γεγονός ότι τυπικά είχαν ραντεβού μετά από μένα. Σκέφτηκα ότι λίγη δικαιοσύνη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν κι ας με πουν κορόιδο. Ξέρετε τι έγινε;
    Οταν αυτοί οι δύο άνθρωποι κατάλαβαν ότι κάποιος προσπαθούσε αφιλοκερδώς να τους διευκολύνει(!) άρχισαν να προσπαθούν να δούν τι μπορούν να κάνουν για μένα. Ναί, απίθανο και όμως αληθινό, πήρα πληροφορίες που δεν τις ήξερα και τις χρειαζόμουνα, με ευγένεια και χιούμορ. Η μέρα τελείωσε πολύ πιο καλά και φύγαμε όλοι λίγο πιο συμφιλιωμένοι με τους εαυτούς μας.

    Η πράξη κόστισε πολύ λίγο και ήταν πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε διαδήλωση κατά του δημοσίου.

    Leap of faith anyone?

    Το κοροιδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Περί ατόμων και άλλων σεμνών και ταπεινών:

    Όποιος δεν έρθει στην σημερινή μαύρη συγκέντρωση της μουγκανιάς (δεν πρόκειται περί διαδήλωσης - πορείας) είναι ή κάτοικος εξωτερικού ή επειδή η ΤΕΤΑΡΤΗ είναι πανελλαδικώς κηρυγμένη ως η μέρα της παρτούζας έχει κάνει ήδη τα κουμάντα του.

    Εξάλλου υπάρχει πάντα η πιθανότητα του θαύματος ή της μαγικής παρέμβασης. Σκεφτείτε λίγο το ομαδικό όργιο που προκάλεσε ο μάγος ήρωας στο ΆΡΩΜΑ του Πατρικ Ζισκιντ και που μετά δεν το θυμόταν κανείς. Άραγε σε μια τέτοια περίπτωση θα γινόταν καταγραφή από τις κάμερες ή θα αναμετέδιδαν από τα κανάλια γνωστές τετριμένες εικόνες διαμαρτυρίας;

    Κε Δήμου

    Δεν θα σας μεταφέρω τίποτα. Κανένα ανΑλυτικό ρεπορτάζ. Πόσο μάλλον ΑΜΕΡΌΛΗΠΤΟ. Πως μπορεί κάποιος να έιναι αντικειμενικός στην ΧΑΡΑ;

    Ίσως μόνο αν είναι μόνο blogger. Σα να λέμε: Εγώ είμαι κυρία. Γιατί μαρί; Δεν είσαι τίποτα άλλο; Κρίμα.

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Πιστεύω (χωρίς να εκφράζω απόλυτη βεβαιότητα) ότι "κινητοποιήσεις" έχουν νόημα όταν προσφέρουν εθελοντικό έργο. Δεν φαίνεται να έχουν νόημα όταν απλώς προσφέρουν θέμα σε tv και ραδιόφωνα. Το πως αισθάνεται το σύνολο του ελληνικού λαού είναι (φαντάζομαι) δεδομένο.

    Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας ξεχωριστά για να βελτιώσει τον εαυτό του, τον τρόπο που σκέφτεται και δρα (ως κομμάτι του συνόλου). Και αφού το κάνει αυτό και σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, τότε όχι απλώς είναι σε θέση να εκφράσει τις απαιτήσεις του, αλλά και να τις δει και στο πιάτο (ελπίζω). Γιατί, όπως και να το κάνουμε δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.

    Εκτιμώ ότι οι συγκεντρώσεις είτε σιωπηρής είτε φωνακλάδικης διαμαρτυρίας δεν παρακινούν, δεν κινητοποιούν, δεν ευαισθητοποιούν αλλά ούτε και επηρεάζουν (πλέον) πολιτικούς και μάζες. Αντίθετα, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους το πιθανότερο είναι ότι θα πέσουν θύμα εκμετάλλευσης διαφόρων αποχρώσεων (για να μη σας πω και όλων).

    Αλλά είναι και κάτι άλλο. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση, (μου) μοιάζει περισσότερο με άλλοθι παρά με συνεισφορά σε πραγματικά προβλήματα. Ακούγεται άσχημο και απόλυτο, το ξέρω. Τι να πω; Ισως να κρίνω από τον εαυτό μου... Σίγουρα όμως θα αισθανόμουν άσχημα να συμμετέχω σε μια συγκέντρωση, απλώς και μόνον για να λέω ότι "διαμαρτυρήθηκα". Μπορεί να κάνω και λάθος. Κάτι μου λέει όμως ότι στιγμές σαν κι αυτές οι συγκεντρώσεις δεν βοηθούν στην καθαρότητα της σκέψης αλλά και στην ικανότητα ανάλυσης του ατόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Ο κύριος Δήμου, σε πείσμα αρκετών, εξακολουθεί να μιλάει ανθρώπινα και να λέει αυτό που σκέφτεται, άσχετα αν για πολλούς μερικές απόψεις που διατυπώνει θυμίζουν «άνοιγμα» κατά την ορολογία του μποξ, δίνοντας άθελά του την δυνατότητα σε αυτούς να επιχειρούν δεξί ντιρέκτ, αριστερό κροσέ και άμπερκατ.
    Όποτε τολμάει να μιλήσει για την δυναμική του blog, πέφτουν κοράκια να τον φάνε δίνοντας δικές τους ερμηνείες, έκταση και προεκτάσεις. Ψαχουλεύονται να βρουν πότε θα δηλώσει κάτι ευάλωτο για να επιχειρήσουν δομική επίθεση στον τρόπο σκέψης και δράσης του.
    Ένας τις προάλλες τον κατηγόρησε για έλλειψη σεβασμού λέει απέναντι στον νόμο επειδή καμιά φορά υπερβαίνει το όριο ταχύτητας. Με το ίδιο σκεπτικό και ο Καβάφης που στις Αλεξανδρινές του τσάρκες έπινε λουλάδες κόντρα στους νόμους, αποδομούσε το πνευματικό του ανάστημα. Ρε δεν ντρέπεστε λίγο.
    Δυστυχώς αυτός ο κοινωνικός μηχανισμός της νεοΕλληνικής κοινωνίας ως μέσο αντιλόγου, είναι που αναγκάζει τους πολιτικούς να μιλάνε σε ξύλινη γλώσσα και να μελετούν (συνήθως) μέχρι και την τελευταία κουβέντα που θέλουν να πουν, εκφραζόμενοι αποστειρωμένα και λέγοντας στερεότυπα, ευνουχισμένοι από κάθε ουσιαστική δυνατότητα έκφρασης προσωπικής γνώμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Όχι ότι αξίζει περαιτέρω απάντσης το σχόλιο του nefelikas, κύριε Δήμου, αλλά επειδή επανέρχεται το θέμα, ας μου επιτραπεί να πω το εξής:
    γκρινιάζουν πολλοί όταν σιωπούν οι επώνυμοι διανοούμενοι για τα μεγάλα θέματα, όταν όως τολμησουν να εμφανιστούν και να μιλήσουν, τους λοιδωρούν και ενίοτε τους καθυβρίζουν, αν δεν πουν αυτά που εκείνοι έχουν στο μυαλό τους κι αν δεν διαλέξουν τον τρόπο και το μέσο που εκείνοι επιθυμούν για να τα πουν.

    Είναι δικαίωμα σας να επιλέγετε το μέσο δια του οποίου θα εκφραστείτε και δικαίωμα σας να μη σας εκφράζουν άλλα μέσα.
    Δεν είναι καθόλου κακό να εμφανίζεστε στην τηλεόραση για να διαδώσετε τις απόψεις σας, η τηλεόραση παραμένει το μαζικότερο μέσο. Αν εσάς σας ενοχλούν οι όροι της τηλεοπτικής προβολής και γι' αυτό την αποφεύγετε, επίσης είναι δικαίωμα σας.
    Αλλά η σπίλωση όσων τολμούν να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα, ιδιαίτερα όταν έχουν επιρροή, είναι προσφιλές σπορ εκείνων που δεν ανέχονται την ελευθερία των άλλων.
    Εξ ου και η άμεση εκτόξευση της εύκολης κορώνας περίδήθεν "αυτοπροβολής".
    Σας μάθαμε πια!
    Κύριε Δήμου, μακάρι να σας δούμε στην τηλεόραση, όποτε κρίνετε εσείς φυσικά.

    Για τα υπόλοιπα, παραπέμπω στο σχόλιο μου της 12.25 π.μ.

    Επίσης, με την ευκαιρία να συγχαρώ τους doctor, reactor 69 και όσους άλλους συμμετέχουν στην πρωτοβουλία καθαρισμού του άλσους Βεϊκου και άλλες παρόμοιες ενέργειες.
    Αυτός ο ακτιβισμός αξίζει, διότι δείχνει το πα;ράδειγμα του πως πρέπει να οργανωθούμε ως κοινωνία πολιτών.
    Οι υποχρεώσεις και κυρίως η κακή μου φυσική κατάσταση δεν επιτρέπουν να συμμετάσχω.
    Μακάρι όμως να συμμετεχουν όλοι οι λίγο ή πολύ νεώτεροι. Ο κόσμος, η κοινωνία μας, έτσι θα γίνει καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Σε διαδήλωση δεν πήγα ποτέ. Χωρίς να πάσχω από αγοραφοβία. Δεν έβρισκα το λόγο. Και όποτε περνούσα από κοντά το άρωμα που ανέδιδε δεν προκαλούσε ποτέ. Οπως δεν μου άρεσαν οι μαζικές διασκεδάσεις, τα ομαδικά πένθη, οι εκκλησίες,τα παραλιακά πολυάνθρωπα μπαρ.
    Πρέπει όμως άλλο τόσο να σας πω ότι και ο εαυτός μου δεν μου άρεσε. Και δεν μου αρέσει. Η πίστη ότι κάνεις ότι μπορείς στο πλαίσιο που αντέχεις εσύ, ότι έχεις την ευθύνη του κήπου και του σκύλου σου, αλλά ως εκεί, ήταν πάντα κάτι που σκεπτόμουν σαν δειλία.
    Ζήλεψα πολύ τον εθελοντή που κάηκε. Θα ήθελα, σαν γνήσιος πολίτης του αιώνα να πεθάνω για ένα δένδρο! Ομως μέχρι σήμερα, και έχω ζήσει κάμποσα χρόνια, ζω αμυντικά. Μοιράζομαι τη φρίκη του σκύλου μου που μυρίζει τις στάχτες στο δρόμο και κλαίει.
    Αλλά ακόμη λόγο να παρελάσω στο Σύνταγμα δεν μπορώ να βρω. Με μαύρα ή με κόκκινα. Ούτα ταμπέλα να φορέσω και να γαληνέψω βρίσκω.Αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω και τη δύναμη που νομίζει ότι έχει κανείς αν συγγράφει καθημερινά ένα blog. Είτε το επισκέπτονται λίγοί είτε πολλοί είτε κανένας.
    Οι λόγοι που διάβασα σήμερα με λαχτάρα (μήπως και πάω..) δεν με έπεισαν. Με θυμώνει και ο διπολισμός. Θα πάω ή δεν θα πάω.
    Τον Νίκο Δήμου τον καταλαβαίνω και χαίρομαι που δεν ηγείται του κινήματος που πάντως καλλιέργησε αρκούντος ως τέτοιο από τις εφημερίδες στις οποίες έχει πρόσβαση και που απαξιώνει σήμερα.
    Και την Αφροδίτη την καταλαβαίνω με το κέφι της αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να της θυμίσω ότι στην υπόθεση της Αμαλίας κέρασε μεζέ του Ευάγγελου Βενιζέλου και καλλιεργεί ομάδα που προσκαλείται από τον κ. Παπούλια που εμένα πάντως "δεν είναι οικογένειά μου"!
    Τι περιμένει λοιπόν κανείς από τη μαζικότητα? Σε κίνημα στους δρόμους ή σε επισκεψιμότητα στα μπλογκ? Ποιά οντολογική δικαίωση κερδίθηκε με αριθμούς?
    Μήπως τελικά οι δύο πόλοι του διαλόγου λένε το ίδιο σε διαφορετικό σαλόνι καθησμένοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. στο προηγούμενο ποστ είχα αναφέρει "ευτυχώς που δεν είδαμε τραγικά περιστατικά όπως η ενοικίαση ξαπλωστρών παραλάς στη χαλκιδική"; γράψτε λάθος! και ένα λυπάμαι μεγάλο.
    κάποιος έβαλε φωτιά στο σπίτι του που σώθηκε από την πυρκαγιά για να ζητήσει αποζημίωση!
    και ξενοδόχος ζήτησε ενοίκιο από τους πυροπληγέντες.
    και άλλος ενοίκιο για το χωράφι που στήθηκαν σκηνές.
    αυτοί είμαστε; δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Νομίζω πως έχεις κάνει ένα λάθος souflis, κάτι που το κάνουν πολλοί...
    Δεν είναι το 85% των ελλήνων που ψηφίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά το 65%. Το 85% αναφέρεται στο ποσοστό του εκλογικού σώματος χώρς τα άκυρα και τα λευκά.
    Είναι λοιπόν λίγότεροι οι ηλίθιοι έλληνες ;-) Υπάρχει ελπίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Σκίτσο του kroll από τη χτεσινή Le Soir (Βέλγιο).

    Δεν θα πάρω μέρος στη συζήτηση για τις καταστροφές. Ό,τι ήταν να λεχθεί έχει γραφεί εδώ και καιρό - και μάλιστα έχει προταθεί και επίσημα. Ελπίζω μέχρι τέλος του χρόνου να έχω τελειώσει και ένα σχετικό βιβλίο. Το θέμα είναι ότι μετά τις προτάσεις πρέπει να έλθει η ΠΡΑΞΗ. Από άλλες προτάσεις που έχω κάνει διαπιστώνω ότι η υλοποίηση έρχεται μετά από 10-15 χρόνια ... Υπομονή! L'importance maintenant n'est pas dans le message mais dans le massage.

    Όσο για την υλοποίηση, αυτή εξαρτάται από τους υπεύθυνους. Δύο μόνο (πάντα επίκαιρες) συμβουλές μου έρχονται στο νου σχετικά. Η μία από την Παλαιά Διαθήκη (Έξοδος 18,21) προς τον Μωυσή - «έκλεξον εκ παντός του λαού άνδρας αξίους, φοβούμενους τον Θεόν, άνδρας φιλαλήθεις, μισούντας την φιλαργυρίαν, και κατάστησον αυτούς επ'αυτών χιλιάρχους, εκατοντάρχους και δεκάρχους» (το «φοβούμενους τον Θεόν» να διαβαστεί ως «έχοντας ένα σύστημα ηθικών αξιών»)

    Η δεύτερη από τη δική μας παράδοση. «Σωκράτης ερωτηθείς ποία ανομείται πόλις, εν η, έφη, οι άρχοντες μεθ'εταιρείας καθίστανται» (Όταν ρωτήθηκε ο Σωκράτης ποια πόλη διοικείται κακώς, απάντησε «Εκείνη στην οποία οι άρχοντες εγκαθίστανται από φατρίες») (από το βιβλίο του Μ. Πλωρίτη «Έρως ελευθερίας και δημοκρατίας», τόμος Α' σελ. 157).

    Καλή τύχη και σε όσους πάνε στο Σύνταγμα αλλά και σε όσους μείνουν σπίτι και γράψουν στα ιστολόγια. They both contribute to the massage.

    ΥΓ. Στις περίφημες διαλέξεις του ο R. Feynman αναφέρει πως αν η γη κάποτε καταστρεφόταν και μπορούσαμε να περάσουμε στις επόμενες γενιές μια μόνο πληροφορία που θα τους επέτρεπε να ξαναχτίσουν όλη την επιστήμη, αυτός θα επέλεγε την ατομική θεωρία της ύλης. Η πυραμίδα της Πολιτικής Προστασίας που περιέχεται σε ένα από τα παραπάνω κείμενα, δείχνει την πολυπλοκότητα του συστήματος προστασίας των πολιτών από ατυχήματα και καταστροφές - αλλά η εφαρμογή της στον σχεδιασμό αντιμετώπισης κάθε τύπου ατυχήματος ή καταστροφής επιτρέπει την συστηματική υλοποίηση όλων των φάσεων του εγχειρήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της σημερινής διαδήλωσης.
    Γενικά είμαστε διαδηλωσιάκηδες για να χρησιμοποιήσω μια ρύση του αγαπημένουμου ήρωα όλων των εποχών (ποιος Souperman, ποιος Conan και ποιος Corto Malteze, Βύρωνας!)... Για ότι δε μας κάθετε καλά, κάνουμε και μια διαδήλωση και συνερχόμαστε και μετά μπορούμε με ύσηχη τη συνείδηση να συνεχίσουμε κατά το δοκούν. Δηλαδή τι θα ζητήσουμε σήμερα; την αναδάσωση της Ηλείας; τα αντιπλημμηρικά στην πάρνηθα; -αλήθεια ξέρετε πόσο το πληρώνουμε το μέτρο το λάστιχο για τα έργα εκεί πάνω; και κατά πόσο ο λογαριασμός είναι υπερτιμημένος ή όχι...
    Τι θα ζητήσουμε δηλαδή, να σταμματήσει το κάψιμο των δασών εδώ και τώρα;.... Να σηκώσουν το χέρο τους όσοι απο εδω μέσα έχουν ή έχουν φιλοξενηθεί σε, σπίτι σε καταπατημένη περιοχή....ώπα σα πολλά χέρια να βλέπω και δε μαρέσει.... Συμφωνώ με το ND, κανένα νόημα δεν έχει αυτή η διαδηλωση, και το μόνο που θα πετύχει θα είναι να καταπραϋνει την οργή του κόσμου, μια ώρα γρηγορότερα, ώστε απρόσκποτα όλοι μας να προσέλθουμε στις κάλπες, έχουμε ακόμα πολλούς γιούς, πολλές κόρες και πολλά ανήψια να βολέψουμε στο δημόσιο, θα αφήσουμε το γάμο να πάμε για πουρνάρια....
    Πληροφορούμε ότι την ώρα της φωτιάς η παραλία της ζαχάρως ήταν γεμμάτη από τσάμπα μάγκα νεόυς, με υπέροχα μοντέρνα μαλλιά και σαγιονάρα lifestyle... και οι καπνοίξεπρόβαλλαν από πάνω με τη μυρωδιά της καμμένης σάρκας, Πως τόχε πει ο κισιγκερ; αν θες να γονατίσεις του έλληνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Νομίζω πως έχεις κάνει ένα λάθος souflis, κάτι που το κάνουν πολλοί...
    Δεν είναι το 85% των ελλήνων που ψηφίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά το 65%. Το 85% αναφέρεται στο ποσοστό του εκλογικού σώματος χώρς τα άκυρα και τα λευκά.
    Είναι λοιπόν λίγότεροι οι ηλίθιοι έλληνες ;-) Υπάρχει ελπίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Διαβαζω, όχι πρωτη φορά, αν και πρώτη φορά θα σχολιάσω.

    Καταλαβαίνω απολύτως να μην θέλει ένας άνθρωπος να συμμετέχει σε κάτι για τον οποιοδήποτε προσωπικό ή ιδεολογικό λόγο.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η δημόσια τοποθέτηση ενός δημόσιου προσώπου απέναντι σε έναν κατ’εξοχήν θεμιτό τρόπο εκδήλωσης διαφωνίας, αντίθεσης και οργής να θεωρείται ’αθώα’.
    Λυπάμαι που θα το πω αλλά ενώ πραγματικά εκτιμώ την δουλειά σας και την μεγάλη επισκεψιμότητα του μπλογκ σας απέκτησα σοβαρές αμφιβολίες για τις προθέσεις σας.

    Ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει καλύτερο, όπως εσείς έτσι κι εγώ.
    Αλλά δεν το βρίσκω και λογικό να αποτρεπετε ανθρώπους που καθόλου δεν γνωρίζετε το παρελθόν ή την επιπλέον δράση τους υποστηρίζοντας το παρωχημένο του τρόπου τους.

    Άλλωστε στην ηλικία που βρίσκεστε αναρωτιέμαι μήπως τελικά έχετε υπερεκτιμήσει την δύναμη που σας έδωσε το ιντερνετ και διαγράψατε ‘παλιους‘ τρόπους αντίδρασης;

    Το δίκτυο είναι αναμφίβολα πολύ δυνατό αλλά τουλάχιστον ακόμα δεν είναι το μόνο δυνατό.

    Η διάθεση νέων-και μη- ανθρώπων να δηλώσουν φυσική παρουσία, να μάθουν και να κινητοποιηθούν -όσο και όπως μπορούν- ανεξαρτήτως κομματικής ή άλλης υποκίνησης θα έπρεπε να στηρίζεται και να τροφοδοτείται απο ανθρώπους γηραιότερους, πιο έμπειρους και πιο αναγνωρισμένους.

    Δεν βλέπω πουθενά στο κειμενό σας το ‘επιπροσθέτως‘ που θα μου δικαιολογούσε την δήλωσή σας οτι δεν θα πάτε.
    Να κάνουμε ΚΑΙ αυτά που λέτε (και λένε σχολιαστές σας).
    Αλλά να καταδικάζουμε τέτοιες κινήσεις δημοσια, χρησιμοποιώντας την όποια διαδικτυακη μας δύναμη και να αποδυναμώνουμε/αποκαρδιώνουμε συμπολίτες μας μάλλον το βρίσκω ύποπτο.

    Αναφέρεστε στην ανωνυμία... αστείο μου φαίνετε Κε Νικο Δήμου που επωνύμως υπογράφετε στο διαδίκτυο.
    Να το έλεγα εγώ που δεν με ξέρει ούτε η μάνα μου και που δεν έχω καμία διαθεση προβολής προσωπικής (ούτε και καμία ικανότητα θα έλεγα) να το καταλάβω. Αλλά εσείς για ποια ανωνυμία μιλάτε;

    Διαφωνώ κάθετα με την τοποθετησή σας απέναντι στο θέμα ασχετα αν θα πάω ή όχι.

    Οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν το ποσοστό της δυναμής τους (ακόμα και της διαδικτυακής) θα έπρεπε να έχουν και την ικανότητα να την χρησιμοποιούν και πιο προσεκτικά.
    Λίγη σεμνότητα περίμενα να δω και δεν την είδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Κύριε Δήμου, προσυπογράφω.

    Είμαι κατά της συγκέντρωσης στο συγκεκριμένο χρόνο, για λόγους που περιγράφω στο blog μου.

    Στεναχωριέμαι μόνο όταν βλέπω ότι και σε αυτό το θέμα οι απόψεις είναι μαύρο ή άσπρο, ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να σκεφτεί ή να "συζητήσει" μια άλλη άποψη πέραν από τη δική του.

    Ίσως εκεί να βασίζονται και τα κόμματα και να θεριεύουν... Ίσως εκεί να κρύβεται η διχόνοια, τα "χρωματιστά γυαλιά", που αποτελούν την αιτία όλου του κακού, ακόμα και μπροστά στα Εθνικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Αυτού του τύπου οι διαμαρτυρίες είναι για να εφησυχάσουν τη συνειδησή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. @gerasimos

    Aυτοί που έχουν μικροσυμφέροντα και κολλητούς σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα
    θα εξακολουθήσουν να τα ψηφίζουν ακόμα κι αν καεί ολόκληρη η Ελλάδα και όχι απλώς
    ένα τμήμα της.

    Το θέμα της επιλογής των υπόλοιπων κομμάτων τίθεται σε λάθος βάση. Δεν θα τα ψηφίσουμε
    επειδή μας εκφράζουν λίγο, πολύ, απόλυτα ή καθόλου. Σάμπως υπάρχει το ιδανικό κόμμα;
    Εδώ ή αλλού;

    Η ψήφος στα μικρά κόμματα προσφέρει ειδικά φέτος, ειδικά τώρα που οι εκλογές διεξάγονται
    με νωπές τις μνήμες από την καταστροφή, μοναδική ευκαιρία να δείξουμε έμπρακτα την αποδοκιμασία μας
    στον δικομματισμό.

    Πάλι ένας από τους δύο θα κυβερνήσει. Ομως, μικρότερα ποσοστά στον δικομματισμό
    σημαίνουν μικρότερη αλαζονεία από μέρους του. Σημαίνει περισσότερο έλεγχο στην εξουσία
    Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους που
    κατοικούν αυτόν τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Η μικρή Ολλανδέζα said...
    Αναφέρεστε στην ανωνυμία... αστείο μου φαίνετε Κε Νικο Δήμου που επωνύμως υπογράφετε στο διαδίκτυο.

    ----------------------------------

    Mα την δική σας ανωνυμία (και ελευθερία) υπερασπίζομαι - και φυσικά όχι την δική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Παρόλη την αρνητική εντύπωση που μπορεί να διαφάνηκε στην αρχική μου τοποθέτηση, θα είμαι παρόν και παροτρύνω τον καθένα που μπορεί να πάει. Ως προς τον ΝΔ, να πω ότι η ηλικία του παίζει ρόλο. Η γνώμη μου είναι ότι μέγιστη σημασία έχει να τεθεί ο σπόρος, όχι αν φυτρώσει φέτος ή μετά δεκαετιών. Ο κόσμος έτσι αλλάζει. Με ιδέες και οδοφράγματα. Όχι μόνον με ιδέες, τα οδοφράγματα κρίνονται μεγίστης σημασίας. Τα βλόγια είναι ωραία και καλά, αρκεί να είσαστε λίγο μετριόφρονες. Τα περισσότερα αρκούνται σε ανθολογίες ποιημάτων και φωτογραφιών από τις διακοπές τους. Ούτε αυτοί που τα γράφουν δεν τα διαβάζουν. Τα λίγα άξια συνεχώς περιστρέφονται στον μικρόκοσμο τους και αγνοούν πεισματικά πως κινείτε η ζωή μπροστά στα μάτια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τη λογική του δεν συμμετέχω αν δεν έχω εξασφαλίσει την επιτυχία της κίνησης. Χωρίς «λαβείν» δεν έχει «δούναι» δηλαδή. Μου φαίνεται καθαρά ωφελιμιστική και η λογική αυτή. Άσε που μας βυθίζει ακόμα περισσότερο στον καναπέ μας.

    Μα πως θα γίνουν οι 1000 χιλιάδες αν σκεπτόμαστε με αυτό τον τρόπο και προδικάζουμε τα γεγονότα (στην προηγούμενη συγκέντρωση είχαν πάει πάνω από 5000 άτομα);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. @μικρή ολλανδέζα:
    Θα μιλήσω για τον εαυτό μου, πιστεύοντας ότι ίσως σ' ένα μικρό ποσοστό καλύπτω και το Ν.Δ.
    Αντιτιθέμεθα στη διαδήλωση δημόσια, διότι, πρώτον, μας προσκάλεσαν , άρα οφείλεουμε να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν πάμε.
    Αν δε το κάνουμε, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε στη συνέχεια, όταν θα μας ρωτούν κι ίσως αναγκαστούμε να απολογούμαστε γιατί δεν καναμε κάτι στο οποίο δεν πιστεύαμε.

    Επιπροσθέτως, εκφράζουμε τη διαφωνία δημοσια, διότι πραγατικά πιστεύουμε-φοβόμαστε ότι η διαδήλωση λειτουργεί ως μέσο εκτόνωσης για τους πολλούς και αποτρέπει τη νηφάλια σκέψη και τη βαθιά περισυλλογή που θεωρούμε ότι απαιτούν οι περιστάσεις, ώστε πράγματι να βρεθούν μέσα ουσιαστικής προόδου στο πρόβλημα των πυρκαγιών.
    Είθε να μη λειτουργήσει έτσι η συγκεκριμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Copy-paste από άλλο διαδικτυακό τόπο:

    "χτες μιλούσα 1 ωρα στο τηλέφωνο με ενα φιλο από ελλάδα.

    Είναι μελος σε ενα σύλλογο ιδιοκτητών αυτοκινήτων 4χ4. Μιλάμε για ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις. ¨οχι τα γυαλιστερά του κολωνακίου αλλά οχήματα "μάχιμα", εξοπλισμένα με εργάτες, αναπνευστηρες, σχάρες, εργαλεία κλπ. Οι ανθρωποι αυτοί έχουν δραστηριότητα όλο το χρόνο, ακόμα και ασκήσεις διάσωσης κάνουν και ορισμένοι έχουν γνώσεις πρώτων βοηθειών. Πάνε πραγματικά "εκτός δρόμου" εκεί που δε βαζει ο νους του ανθρώπου της πόλης!

    Είναι εγγεγραμένοι στα μητρώα της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας (ή οπως λέγεται...) με δεδηλωμένη πρόθεση να βοηθήσουν σε κατατσασεις αναγκης. Τώρα με τις φωτιες δεν τους ειδοποίησε κανεις, οπότε συγκρότησαν μόνοι τους μια ομάδα με 22(!) οχήματα πλήρως εξοπλισμένα κι έτοιμα να βοηθήσουν σε διαδικασίες όπως απεγκλωβισμό ανθρώπων, μεταφορά υλικού κι εξοπλισμού, μεταφορά τραυματιών και γενικά οτιδηποτε αλλο τους ζητηθεί και ειναι σε θεση να κάνουν.

    Απευθυνθηκαν παντού: σε πυροσβεστική, νομαρχίες, αστυνομία, υπουργειο. Ουδεις ήταν σε θεση να τους αναθεσει κατι συγκεκριμενο. Προφανώς υπάρχει πλήρης ανυπαρξία σχεδίου για την αξιοποίηση τετοιων εθελοντών. Θεώρησαν ασκοπο κι επικινδυνο να πάνε με δική τους πρωτοβουλία κάπου και να βοηθήσουν "οπως μπορούν". Καθησαν σπίτι και ειδαν την καταστροφη από την τηλεόραση...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. gatti θα συμφωνήσω με την τελευταία παράγραφο του σχολίου σου. Ελπίζω μόνο ξημερώνοντας η 17 του Σεπτέμβρη να ξημερώσει πραγματικά μια καινούργια μέρα γι' αυτό τον τόπο.

    Αναφορικά με το σχόλιο της μικρής ολλανδέζας για την αναγνωρισιμότητα του οικοδεσπότη: εννοείται και φάνηκε ότι διαφωνώ κάθετα με το post, αλλά επ ουδενί δεν θα επέβαλα σε κάποιον ούτε θα του ζητούσα την αυτοσιώπηση (ας μου επιτραπεί η λέξη) μόνο και μόνο επειδή είναι 'επώνυμος'. Το κατά πόσον κάποιος είναι γνωστός δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να τοποθετείται όπως αυτός νομίζει πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.