Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2007

Απολείπειν ο Θεός...

Τον πόνεσα!

Από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στον θρόνο, ήμουν σκληρός επικριτής του. Τον θεωρούσα επικίνδυνο για την πολιτική μας ζωή, έτσι που είχε εντελώς απεμπολήσει την πνευματική του αποστολή, την χριστιανική του ταπεινότητα και είχε αναδειχθεί σε ηγετική μορφή της ελληνικής ακροδεξιάς.

Και ξαφνικά…

Συνταράχτηκα. Πώς θα αντιμετωπίσει αυτός, ο άκρατος νάρκισσος, ο λαμπερός σταρ των καναλιών, μία τέτοια δοκιμασία;

Απολείπειν ο Θεός Χριστόδουλον…

Θα θυμηθεί την διδασκαλία που γνώριζε και διέδιδε – αλλά σπάνια ακολούθησε; Θα επιστρέψει στις βασικές αξίες της «επί του όρους ομιλίας»;

- μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών έστιν η βασιλεία των ουρανών
- μακάριοι οι πενθούντες, ότι αυτοί παρακληθήσονται
- μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην
- μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, ότι αυτοί χορτασθήσονται
- μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται
- μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται…

Και ίσως αναλογιστεί αυτά που είπε σε μία ομιλία του (Ζάππειο, 20-12-2001): «Η επί του όρους ομιλία μας διδάσκει ότι δεν μπορείς να μιλάς, παρά μόνον σκυμμένος. Αν δεν είσαι σκυμμένος όλος επάνω στο πρόβλημα του άλλου, ο λόγος σου είναι κούφιος, είναι “χαλκός ηχών και κύμβαλον αλαλάζον”».

Τώρα η λιμουζίνα Phaeton και τα Four Season’s είναι μακριά, πολύ μακριά. Τα χειροκροτήματα στις εκκλησίες (που δεν είχαν ξανακούσει τέτοιον ήχο) απόηχος χλωμός.

Τώρα η γυμνή αλήθεια.

Την έχω ζήσει κι εγώ, όταν ντυμένος μόνο με κάτι σαν σάβανο, μπαίνεις και βγαίνεις στα χειρουργεία.

Από καρδιάς σου εύχομαι, Αρχιεπίσκοπε, καλή δύναμη.

231 σχόλια:

  1. Αντικρουόμενα συναισθήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "μη κρίνεται ίνα μη κριθήτε".
    Για τους χριστιανούς!

    "αγαπάτε αλλήλους".
    Για όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε εγώ συμπαθώ τον Αρχιεπίσκοπο. Ούτε αυτά που πρεσβεύει, ούτε τον τρόπο που το κάνει. Και είπα πριν από κανά δυο μέρες ακούγοντας στις ειδήσεις για την νοσηλεία του "Να πεθάνει...". Τώρα βλέποντας την κατάληξη κάπως ένιωσα. Όχι για το αν θα πεθάνει ή όχι, αλλά για τον τρόπο μου. Για το σθένος με το οποίο εκφράστηκα. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει, είτε το είχα πει, είτε όχι. Ανυσηχώ για το μετά. Της εκκλησίας και όλων μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω οτι ένα τόσο ναρκιστικό άτομο είναι σε θέση να βγει σοφότερο από την περιπέτεια του. Την υπέρτατη αλήθεια την κατέχει ούτως ή άλλος, είχε πεί οτι τον είχε ξεχωρίσει ο Θεός να δεν κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «εγώ δε αποτρέχω την οδόν καθα και παντες οι επί της γης» Ιησους Ναυή 23:14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νίκο Δήμου

    Γι αάλλη μια φορά διδάσκεις ήθος και αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hector said...
    "μη κρίνεται ίνα μη κριθήτε"

    ------------------------------

    Διαφωνώ!

    Αν πάψουμε να κρίνουμε, χαθήκαμε. Μόνο η κριτική σκέψη μας ελευθερώνει.

    Και το να κριθούμε κι εμείς, φυσικό επακόλουθο. Κανείς δεν ειναι υπεράνω κριτικής.

    Αυτά τα "μην κρίνετε" είναι ύποπτα και ελαφρώς σκοταδιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή έχω ζήσει τέτοιες καταστάσεις σε δικούς μου ανθρώπους, το μόνο που μετράει για μένα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι, αν δεν υπάρχει ελπίδα, τουλάχιστον να μην ταλαιπωρείται ο άρρωστος.

    Και το μόνο που εύχομαι για τον καθένα μας -και πάντως για τον εαυτό μου- είναι να μην ξεχνάμε πόσο ευπρόσβλητοι είμαστε. Όχι τόσο για να "προσέχουμε", όσο για να μην νομίζουμε ότι έχουμε πάντα τον έλεγχο.

    Κι αν έρθει ο κεραυνός και περάσει ή, τέλος, πάντων, ζήσουμε μ' αυτόν, επειδή αυτό διαβάζω αυτή την εποχή:

    "...

    Now Ariel, I am that I am, your late and lonely master,
    Who knows now what magic is -
    the power to enchant
    That comes from disillusion.
    What the books can teach one
    Is that most desires end up in stinking ponds,
    But we have only to learn to sit still and give no orders,
    ..."

    [Prospero to Ariel, The Sea and The Mirror, W.H. Auden]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οντως αντικρουόμενα συναισθήματα, όπως γράφει και ο reactor...
    Δεν θέλω να σχολιάσω, περιμένω να βγει απ το νοσοκομείο και ν ακούσω τι θα πει. Τότε θα μπορώ να μιλήσω, τώρα ότι κι αν πω, δεν θα είναι "καθαρό", θα έχει πολλές στρογγυλάδες λόγω της κατάστασής του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «μη κρίνετε κατ'όψιν αλλά την δικαίαν κρίσιν κρίνατε» Ιωαν. 7:14

    «Αγαπητοί, μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του θεού εστί ...» Α' Ιωαν. 4:1

    Το εδάφιο «μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε» εννοεί μην κατακρίνετε. Αμέσως μετά αναφέρεται «εν ω γαρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε και εν ω μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν. τι δε βλέπεις το κάρφος το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου την δε εν τω σω οφθαλμώ δοκόν ου κατανοείς; ή πως ερείς τω αδελφώ σου άφες εκβάλω το κάρφος από του οφθαλμού σου και ιδού η δοκός εν τω οφθαλμώ σου· υποκριτά έκβαλε πρώτον την δοκόν εκ του οφθαρμού σου και τότε διαβλέψεις εκβάλειν το κάρφος εκ του οφθαλμού του αδελφού σου». Φυσικά η έκφραση «υποκριτά» προϋποθέτει την εξάσκηση κρίσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νδ, νομίζω ότι ο tassos georgakopoulos το συνόψισε θαυμάσια. Να προσθέσω μόνο πως η περιγραφή της γυμνότητας του ανθρώπου πριν το χειρουργείο είναι συγκλονιστική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπροστά στη Ζωή, το Θάνατο, την Υγεία και την Ασθένεια, είμαστε όλοι ίσοι.

    Οπότε αν μη τι άλλο σαν τρωτοί, πεπερασμένοι θνητοί, ευχόμαστε "Περαστικά και σιδερένιος!" στον τρωτό, πεπερασμένο θνητό.

    Τα άλλα είναι για όταν μιλάμε με τις άλλες μας ιδιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eυχές για ό,τι καλύτερο συνοδεύουν τη δοκιμασία κάθε ανθρώπου.
    Οι απόψεις και οι γνώμες ενός εκάστου εξ ημών, παραμένουν μεν, δεν τυφλώνουν δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Περαστικα του , αλλα αν δεν ειναι περαστικα του τοτε ειναι περαστικα μας ... μεχρι να ερθει ο Ανθιμος .

    Ελπιζω τουλαχιστον να μην υποφερει , πριν το Ιπτάμενο μακαρονοτέρας τον παρει με τα πλοκαμια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τάκης Αλεβαντής είπε:
    Το εδάφιο «μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε» εννοεί μην κατακρίνετε.

    Αγαπητέ Τάκη Αλεβαντή σε ευχαριστώ!
    Είσαι γρήγορος.

    Αγαπητέ κύριε Δήμου.
    Το εδάφιο αναφέρεται σε σχέση με τη χριστιανική θεώρηση συμπεριφοράς, και φυσικά όχι ως γενική οδηγία σκέψης. comprendo?

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. comprendo αλλά εγώ αναφέρθηκα στην καθημερινή χρήση του - που έχει ξεφύγει από το βιβλικό νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από τη μιά περίμενα το ποστ αυτό, απ'την άλλη δεν είμαι βέβαιος στο κατά πόσο η περιπέτεια της υγείας ενός ανθρώπου , μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης ή αφορμή για σκέψεις και αναλύσεις της μετέπειτα συμπεριφοράς του κτλ κτλ.

    Το ποστ, ενώ αποπνέει ανθρωπιά, μου άφησε και μια σκληράδα του στυλ "τώρα στα σκούρα να δούμε αν θα μετανοήσεις, αν θα φανείς επιτέλους συνεπής σε αυτά που κύρηττες και που δεν ακολουθούσες". Μάλλον εγώ τα βλέπω λάθος τα πράγματα και ασφαλώς δεν παραδίδω μαθήματα ευαισθησίας σε κανέναν.

    Ειλικρινά είμαι μπερδεμένος, τη δεδομένη στιγμή ίσως να προτιμούσα ένα απλό "Αρχιεπίσκοπε, καλή δύναμη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτός ο προκαθήμενος άνθρωπος αν συμβεί να επιβιώσει ως χειρότερος θα εμφανιστεί. Παράδειγμα που θεμελιώνει και επιβεβαιώνει τον ιερό κανόνα ο Απόστολος Παύλος στη μεταλλαγή σε χριστιανό γραφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και γιατί να μην κατακρίνουμε, όταν θεωρούμε ότι κάποια συμπεριφορά το αξίζει; Κι εφόσον κι εγώ και όποιος άλλος είμαστε ανοικτοί στην κρίση, ανάλογα με τα λεγόμενα και τα έργα μας;

    Εγώ πιστεύω ότι τέτοια αποφθέγματα αποτελούν οδηγίες προς το λαό για να αποφεύγει να κρίνει τους "υψηλά" ιστάμενους - ανεξάρτητα από την περίπτωση του Χριστόδουλου, τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Pensierix said...
    ...ή αφορμή για σκέψεις και αναλύσεις της μετέπειτα συμπεριφοράς του κτλ κτλ.

    ------------------------------

    Της μετέπειτα, όχι - της προηγούμενης, σίγουρα. Έχετε δίκιο πως υπάρχει κριτική αυτής της συμπεριφοράς - η οποία δεν διαφέρει από τα όσα μέχρι σήμερα έγραφα. Μόνο που τώρα τα βλέπουμε με άλλο μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με την Εκκλησία δεν ασχολούμαι, δεν με αφορά. Θυμάμαι, ωστόσο, πολλά χρόνια πριν, κάπου γύρω στο 1988 μια συζήτηση στην τηλεόραση ανάμεσα στον τότε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αντώνη Τρίτση και δύο Μητροπολίτες για το περιβόητο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τον άλλο Μητροπολίτη δεν τον θυμάμαι καν. Ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος όμως, ο νυν Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δηλαδή, με είχε εντυπωσιάσει. Αιχμηρός, πνευματώδης, με γρήγορη αντίληψη, με ελεγχόμενη ειρωνεία, είχε φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ένα από τα πιο "ισχυρά χαρτιά" της τότε κυβέρνησης.
    Ξαναάκουσα γι΄ αυτόν όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος. Στην αρχή παρακολούθησα από περιέργεια και μόνο τις κινήσεις του. Οταν είδα τη ροπή του προς την γραφικότητα έπαψα να ασχολούμαι. Ενοιωσα μόνο λύπη που έχασε την ευκαιρία να διοχετεύσει το τεράστιο πνεύμα του προς την σωστή για τον ίδιο, την εκκλησία (του) και τους πιστούς (του) κατεύθυνση.
    Εννοείται ότι ανθρώπινα και μόνο του στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για ανάρρωση, γιατί κι εγώ ήμουν ανάμεσα σ΄ αυτούς που ταράχτηκαν από την ασθένειά του.
    Δεν γνωρίζω πώς θα ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία αν είναι περαστική (όπως όλοι φαντάζομαι ότι εύχονται). Ελπίζω να αντλήσει δύναμη από την πίστη του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Και ως προς τον τίτλο του κειμένου, θα έλεγα ότι δεν "απολείπει" κανένας θεός κανέναν... ο αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε μια ηλικία που δεν είναι απίθανο να πάθει τη μία ή την άλλη αρρώστια, δεν αποκλείεται καθόλου να γίνει καλά και, τελικά, στατιστικά είναι γνωστό πόσοι περίπου θα ασθενήσουν κατ' έτος, στο ήπαρ, στα νεφρά, στους πνεύμονες κτλ.

    Άρα τίποτα καινούργιο: απλά σήμερα ο ένας, αύριο ο άλλος, την άλλη φορά ο τρίτος, κάποτε ο Ν.Δ. και μια άλλη φορά εγώ... κανένας δεν είναι εξασφαλισμένος για τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Με κάθε πάσαν χυσίαν θα πρέπει να αποφευχθεί ο αρχιεπισκοπικός χαμός. Μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα συναισθήματα της αντιφάσεως μεν τα οποία τα λόγια και οι πράξεις Του σε εμάς κατά το τηλεοπτικό του παρελθόν εγέννησαν. Είναι όμως κάτι το σημαντικότερον. Αν χαθεί, παντού θα επικυριαρχήσει η αναρχία και το μίσος. Κοινός τόπος είναι σήμερα η αστάθεια και της δημοκρατίας μας (όπου με ένα κυνοβούλιο με πέντε κόμματα περιέχων τινάζεται στο νερό) και η αστάθεια του τηλεοπτικού τοπίου (οπού ένας έγκριτος, έγκυρος και χριστιανός δημοσιογράφος εμετανάστευσε από τον Άλφα εις την Πρέβεζαν την θλιβερότερη τηλεοπτική επαρχία της Κολομβίας). Η στοιβαρή Του παρουσία συγκρατούσε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Παπαθεμελή εκτός του Κυνοβουλίου και οι λόγοι Του της αγάπης τον μεγαλοδημοσιογράφο στη ζωή υπομένοντας τη χλεύη της εξορίας. Πως θα συγκρατηθούν και θα στηριχθούν οι ευαίσθητοι χριστιανοί αν χαθεί ο Πατέρας. Πού θα εξεύρουνε υπαρξιακό θινκ τανκ και βακτηρία. Στους αστρολόγους και στα μέντιουμ; Χριστέ, ντρέπομαι τόσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο τίτλος αναφέρεται στο γνωστό ποίημα του Καβάφη - που περιγράφει την απώλεια μίας κατάστασης (της Αλεξάνδρειας). Ο Θεός δεν είναι ο χριστιανικός (μάλλον ο Απόλλων).


    Απολείπειν ο θεός Αντώνιον

    Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ', ακουσθεί
    αόρατος θίασος να περνά
    με μουσικές εξαίσιες, με φωνές --
    την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
    που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
    που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανοφέλετα θρηνήσεις.
    Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
    αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.

    Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πείς πως ήταν
    ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου·
    μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
    Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
    σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
    πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
    κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ' όχι
    με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
    ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,
    τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,
    κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θυμήθηκα ένα απόσπασμα από ποίημα κάποιου ποιητή:

    "μην τους αφήνεις τώρα σε χλωρό κλαρί τους λένε έναστρους
    μα είναι προβατίνες"

    νομίζω πως έτσι το έγραψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα, ή να πω καλημέρα;
    Σκεφτόμουν το ίδιο αυτές τις μέρες. Πόσο προσγειωμένοι πρέπει να είμαστε και να θυμόμαστε τη θνητότητά μας όταν νομίζουμε ότι έχουμε εξουσία και δύναμη.
    Και τέλος πάντων έλεος με αυτήν την επίκληση του θεού. Αν υπήρχε δεν θα ασχολούνταν με όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και με όλα τα προβλήματα; Και αυτός διακρίσεις θα έκανε; Τι πανάγαθος θα ήταν; Και εκεί μέσον πια; Όσο για την κατάσταση του κ. Χριστόδουλου, ας σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι περνούν τα ίδια και χειρότερα και κανείς δεν ασχολείται μαζί του και οι γιατροί δεν είναι τόσο ευαίσθητοι όταν τους μεταχειρίζονται. Θυμηθείτε την Αμαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν δεν κανω λαθος ΝΔ, αναφερεται στον Διονυσο και οχι στον Απολλωνα (αν θυμαμαι τις σημειωσεις του Σαββιδη σωστα).
    [απιστευτη συγκυρια η αναφορα του συγκεκριμενου ποιηματος σημερα, χωρις περαιτερω επεξηγησεις, ευχαριστω απο καρδιας]

    Περαστικα και καλη δυναμη στον Αρχιεπισκοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η ΕΞΑΣΚΗΣΗ
    ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ..


    @Takis Alevantis, που έγραψε :
    «..Φυσικά η έκφραση «υποκριτά» προϋποθέτει την εξάσκηση κρίσεως.»

    και @ΝΔ, που έγραψε :
    «..Αυτά τα "μην κρίνετε" είναι ύποπτα και ελαφρώς σκοταδιστικά.»

    -------

    Υποκλίνομαι μπροστά στο πνεύμα του κ.Τάκη, που τόνισε αυτή την εντυπωσιακή λεπτομέρεια!
    Και θέλω να σχολιάσω, γιατι μου αρέσουν οι έξυπνες παρατηρήσεις που αρχικά σαστίζουν όποιον τις διαβάζει: ο κ.Τάκης, μας δείχνει έναν Χριστό που λέει στους άλλους να μήν κρίνουν την ίδια στιγμή που ο ίδιος ...κρίνει! Σε ερμηνεύω σωστά, κ.Τάκη;

    Μ’ άλλα λόγια, θά ‘λεγε κανείς «..δάσκαλε που δίδασκες, και νόμο δέν εκράτεις..»!

    Έχω λοιπόν, 2 απαντήσεις σ’ αυτό:

    -- η πρώτη, η απλή, είναι πως τα λόγια του Χριστού δέν είναι κριτική εναντίον προσώπου, αλλα μιά γενική ηθική αρχή. Επομένως η κουβέντα του δέν είναι «κρίση» με τη σημασία της κατάκρισης, αλλα «φιλοσοφία». Το «υποκριτά» δέν λέγεται σε έναν συγκεκριμμένο άνθρωπο, αλλα σε ένα αφηρημένο πρότυπο μιάς συμπεριφοράς.

    -- η δεύτερη, η δική μου, μπορεί και να ΜΗ ΣΤΕΚΕΙ Θεολογικά, αλλα μου αρέσει και σας τη γράφω εδώ, χωρίς να σας την προτείνω: ο ΝΔ έχει δίκιο, ο Χριστός δέν απαγορεύει την κρίση ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ, αλλα την επιτρέπει μόνο με μία προϋπόθεση: ότι έχεις βγάλει ήδη τη «δοκό» απο τον δικό σου εαυτό.. Έχεις δεί τα δικά σου στραβά, και τότε μόνο μπορείς να καταλάβεις σωστά τα στραβά του άλλου. Άν ήδη έχεις βγάλει το δικό σου δοκάρι, ξέρεις την «χειρουργική τέχνη» που χρειάζεται για να βγάλεις και το καρφί του διπλανού. Τον κρίνεις – ίσως και να τον πονάς.. – όχι για να τον ισοπεδώσεις, αλλα για να τον γιατρέψεις.

    -----

    Εύχομαι κι’ εγώ να επιστρέψει πιό δυνατός απο την περιπέτειά του ο Αρχιεπίσκοπος, ο καλύτερος που είχαμε ποτέ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κακή στιγμή για την επίκριση (έστω και συνοδευόμενη από τις ευχές για ανάρρωση) και κακός τίτλος, κ. Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Λοιπόν φίλοι

    Σας γράφω ενώ η γυναίκα μου και τα παιδια μου εχουν κοιμηθεί μετα από μια δύσκολη μερα γιατι κηδέψαμε ενα πολυ αγαπημενο μας προσωπο. Και μια συμπτωση είχε ακριβως την πάθηση του Χριστόδουλου. Για την ακρίβεια αδενοκαρκίνωμα στομαχου με πολλαπλές μεταστασεις στο συκώτι. Πέθανε μέσα σε ενα μηνα. Και επειδη τετοιες στιγμές σκέφτεσαι ανάμεσα σε άλλα και παρα πολλά απο αυτα που γραφει ο ΝΔ στο ποστ του θα ηθελα απλά να προσθέσω με την άδεια του οικοδεσποτη στο κομματι

    μακάριοι οι πτωχοί.... τον Θεόν όψονται.....

    και το "πλούσιοι" επτώχευσαν και επεινασαν οι δε "εκζητουντες" τον κυριο ουκ ελλατωθησωντε παντως αγαθου.

    Τα πνευματικα αγαθα (η αναζητηση του κυριου) ειναι τα μονα που μπορουν να συμπληρωσουν με επαρκεια την αναγκαια υλική μας υπόσταση. Να πλαισιώσουν με νοημα την υπαρξη των παιδιων μας (φυσικων και πνευματικων) ακομα και αυτη την απόκτηση υλικων αγαθων. Τοτε η ζωη δεν ειναι αδεια (ουκ ελλατωθησωντε.....)

    Πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων.......

    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πολύ δύσκολα θα επινοηθεί σκληρότερο σύστημα κατάκρισης από τον χριστιανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  32. Οταν εκανα μαθημα στο ανοιχτο πανεπιστημιο ειχα για φοιτητη εναν φωρτηγατζη. Τον ρωτησα μια μερα πως και θελησε να ερθει στο ανοιχτο. Η απαντηση του:

    Οταν ταξιδευα με το φορτηγό καθομουνα τα βραδια εκει που σταματουσα για να κοιμηθω και κοιταγα τα αστερια. Κια ελεγα γιατι ρε γμτ το... να μη ξερω κατι παραπανω για αυτα. Γιατι να μη ξερω γιατι ειμαι εδω γιατι ζω και γιατι θα πεθανω.

    Περιττο να σας πω οτι ήταν ο καλυτερος φοιτητης της χρονιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν πιστεύω στο θεό. Ο Χριστός όμως είπε πολλά σωστά πράγματα, από φιλοσοφικής απόψεως. Και αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τους ηγέτες της εκκλησίας, ρωμαϊκής και ορθόδοξης, όπως βόλευε τον καθένα. Το σημαντικότερο που είπε ο Χριστός είναι το "αγαπάτε αλλήλους" όπως σχολίασε και κάποιος πιο πάνω. Αν όλοι το ακολουθούσαμε έστω και λίγο ο κόσμος μας θα ήταν σίγουρα καλύτερος. Η εξουσία είναι κακός σύμβουλος και ακόμα και αν ο αρχιεπίσκοπος είναι ο καλύτερος που είχαμε ποτέ, με τι κριτήρια δεν ξέρω, έχει ξεφύγει εδώ και καιρό μεθυσμένος από την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ο κύριος Γεωργακόπουλος ομιλεί σαν να ζει στο Μεσαίωνα. Μας λέγει ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τον Κύριο, θεωρώντας μας σαν αδέσποτα και σαν δουλικούς υπηρέτες. Όμως εμείς διαφωνούμε και λέμε ότι η αναζήτηση του Κυρίου δεν έχει να κάνει με το πνεύμα ότι και το ιερατείο και ο Χριστιανισμός πολύ απέχουν από οτιδήποτε τι το πνευματικό. Παραδέχεται επίσης σαν αναγκαία και όχι ως υπαρκτή την υλική μας υπόσταση...παράξενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εμείς μάθαμε ότι τα πανεπιστήμια χρησιμεύουν σε τίποτα και μόνος σκοπός των η επιβολή του σκοταδισμού με τους τιποτένιους απόφοιτους που δίδουν νόημα στην έννοια κοινωνία. Τώρα μαθαίνουμε ότι ο φορτηγατζής μαθητής του Κυρίου έγινε και φοιτητής και γνώστης. Και σκεφτόμαστε αυτό που λένε ανοιχτή κοινωνία που μάλλον δεν κατορθώνεται αν δεν περάσεις από κάποιο πανεπιστήμιο τύπου ανοιχτό όπως τα κηρύγματα με τα μεγάφωνα στις αυλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. πυθια

    Μαλλον δεν καταλαβατε το σχολιο μου. Αντιπαρερχομαι τα περι μεσαιωνα (ζω σε αλλο χρονο) και χριστιανισμου (μια και δεν πιστευω στο θεο). Καλο θα ειναι να μπορεσετε να δειτε τι προσπαθω να πω πισω απο τις λέξεις κειμένων που ασχετα με τις δικές μου πεποιθησεις ομιλούν για πανανθρωπινες αναγκες.
    οσο για το αναγκαιο σας συνιστω να διαβασετε το ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
    των ζακομπ Μονο (νομπελ βιολογιας)

    Και οι δυο (ο ενας ειναι και αλλος ηταν γιατι πεθανε) αθεοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Οσο για το δευτερο σχολιο σας εχετε πολύ οργη και βλεπετε τα πραγματα στρεβλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κύριε Δήμου, ένα μικρό post από μένα πριν λίγες ημέρες για το οποίο σχεδόν πετροβολήθηκα. Πέρα για πέρα αληθινές ευχές όπως για οποιονδήποτε συνάνθρωπο αλλά και ένα σχόλιο το όποιο από την μέρα που θυμάμαι τον Κο Παρασκευαΐδη τριγυρνάει στο μυαλό μου. Παρακαλώ όποιοι έχετε το χρόνο διαβάστε το. Είναι έτσι κι αλλιώς το δικό μου σχόλιο για τούτο εδώ το post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συγνώμη. Ξέχασα το link

    http://catcher-in-the-ray.blogspot.com/2007/06/blog-post_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Είσαστε ένας κακός δάσκαλος κύριε Γεωργακόπουλε. Και ως κοπέλες εμείς έχουμε υποφέρει από διδασκάλους συμβουλάτορες της κακής διδαχής που με το δάχτυλο μας έδειχναν το καλό δια να ξεχαστούμε και να ιδούν στο ντεκολτέ μας μέσα τις δήθεν πανανθρώπινες μα ηδονοβλεπτικές των τις αναγκαιότητες. Εγώ στο ημερολόγιο του καύσωνα εδιάβασα ότι ο κόσμος μιλάει για να αποκαλύψει και όχι για να συγκαλύψει το νόημα. Ίσως όμως στην εποχή όπου εσείς ζείτε να μην είναι και τόσο ζεστά τα καλοκαίρια και να μη μαλακώνει κάτω από τα πόδια σας η μαύρη άσφαλτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Nikos Dimou είπε...
    comprendo......
    ......................
    Κακώς! Διότι παρακάτω λέει:

    "εν ω γαρ κριματι κρινετε κριθησεσθε, και εν ω μετρω μετρειτε μετρηθησεται υμιν".

    Ο μόνος που φοβάται να "μετρηθεί" είναι ο υποκριτής και ο άδικος. Η κριτική θέλει αρετή. Και πιο κάτω:

    "Μη δωτε το αγιον τοις κυσιν, μηδε βαλητε τους μαργαριτας υμων εμπροσθεν των χοιρων, μηποτε καταπατησουσιν αυτους εν τοις ποσιν αυτων και στραφεντες ρηξωσιν υμας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Το λυπηρό με την περίπτωση του Χριστόδουλου πάντως, είναι ότι ένας άνθρωπος που έχει επικαλεστεί πολλές φορές το Θεό ως κριτή επί δικαίων και αδίκων, αυτή τη φορά δοκιμάζει ο ίδιος την κρίση του.

    Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση του Χριστόδουλου, όχι γιατί πάσχει από μια αρρώστια, αλλά γιατί για πρώτη φορά στη ζωή του πρέπει να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Και σε αυτή τη μάχη ο οπλισμός του είναι ανεπαρκής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ούτε τον πόνεσα ούτε συνταράχτηκα. Τον βλέπω σαν ακόμη ένα αυτόκλητο σωτήρα μας σαν τόσους άλλους. Ούτε μίσος ούτε καν έχθρα έχω νιώσει γι'αυτόν. Γι'αυτό και τα συναισθήματά μου είναι ουδέτερα.
    Ούτε με πολυενδιαφέρει πως θα αντιμετωπίσει τον κεραυνό που τον χτύπησε και αν θα αλλάξει η συμπεριφορά του αν επιβιώσει (από ψυχολογικής και λογοτεχνικής πλευράς ίσως το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον).
    Ετσι λοιπόν ένα απλό και αδιάφορο "περαστικά" μου είναι αρκετό.

    Πάντως θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον τον αγώνα των υποψηφίων για την εξουσία. Θα βγάλει πολύ γέλιο. Προβλέπω Ανθιμο, δλδ από το κακό στο χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. πυθια

    Τελείτε εν τρικυμια!!
    Δεν καταλαβαινω που μιλαω για συγκαλυψη νοηματος και δεν βλεπω τι σας εδειξα με το δαχτυλο. Πιστευω δε οτι οντως εχετε υποφερει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Εκείνος που αρνείται να μετρηθεί και να συγκριθεί είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Δεν μετριέται και δεν συγκρίνεται όχι επειδή φοβάται αλλά επειδή η μέτρηση και η σύγκριση αυτή δηλαδή η υποχρεωτική χριστιανική αυτοκριτική έχει πάντοτε πολύ κακό σκοπό και βλαπτικό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αγαπημένε s_pablo θα τολμούσα να σκεφθώ και να σου ειπώ και τολμώ όπως βλέπεις ότι καμία κρίση θεού δεν δοκιμάζει ο πνευματιστικός μας πατέρας. Τώρα δοκιμάζει την πραγματικότητα. Στους νοσοκομειακούς χώρους των ασθενειών να μπορούν οι χαμένοι στο χώρο των κακοηθέστατων ιδεών να συνέλθουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αγαπητή marinax, φυσικά και ο πνευματικός σας πατέρας δεν δοκιμάζει την κρίση του Θεού. Το πνεύμα μου ήταν τελείως διαφορετικό.

    Θέλω να πιστεύω ότι το δικαίωμα στην ειρωνεία δεν το έχει κατοχυρώσει ο κος Χριστόδουλος.

    Ελπίζω να μη μπούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Θα είναι ασέβεια προς τον οικοδεσπότη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. "Επί του θέματος της σύγχρονης ειδωλολατρίας ... Το δεύτερο είδωλο του ανθρώπου είναι η ΛΟΓΙΚΗ ...
    Η κατάσταση εξελίχθηκε ραγδαία προς αυτή την κατεύθυνση τόσο με τη Διαμαρτύρηση, όσο και κυρίως με το Διαφωτισμό.
    Η λογική κατέστη είδωλο και αντικείμενο απόλυτης υποταγής του ανθρώπου, ο οποίος έχοντας προηγουμένως θεοποιήσει τον εαυτό του δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η δυνατότητα της γνώσης και της λογικής του δεν έχει όρια, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κάτι που είναι ανεξήγητο γι’ αυτόν και τα αξιώματα που θέτει και που στηρίζονται στη λογική του, είναι αδιάσειστα, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου"


    Αρχ. Χριστόδουλος
    -----------
    Τώρα βέβαια απευθύνεται στην ιατρική επιστήμη (η οποία στηρίζεται στη λογική και στην έρευνα) για να θεραπευτεί και όχι στη θρησκεία (στα φάρμακα και όχι στον αγιασμό) αλλά τέλοσπάντων.

    Μακάρι να γίνει καλά για να του τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. aphrodite said:
    "Μπροστά στη Ζωή, το Θάνατο, την Υγεία και την Ασθένεια, είμαστε όλοι ίσοι."

    ---------------------------

    Όχι όμως και στην θεραπεία!!
    Και εκεί, η διαφορά είναι καθοριστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ρε ελεεινοι κρατηστε ενα επιπεδο οπως ο ΝΔ κι αφηστε τους Παρασκευαιδηδες και τις αλλες παπαριες. Πριν ενα μηνα ψαχνομουν για καρκινο και εγω λοιπον εκει να δειτε την γλυκα και πως αναθεωρειτε τα παντα. Πατησα σε εκκλησια μετα απο 10 χρονια τοτε που πηγαινα με το σχολειο και εκανα κοπανες. Αφηστε τον ανθρωπο να αγιασει.
    Dimitrizzzzzzzzz εχετε γινει ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αναρωτιέμαι άν θά έρθει στίς ΗΠΑ γιά θεραπεία.
    Έχω γυρίσει πολλά νοσοκομεία τών ΗΠΑ καί έχω δεί πολλούς «Χριοστόδουλους» από διάφορες «καλές» χώρες νά έρχονται στήν καπιταλιστική αυτοκρατορία τού κακού, τής απληστίας και τού κέρδους γιά θεραπείες.

    Κατά τά άλλα τού εύχομαι ειλικρινά περαστικά.
    Από μία άποψη, θεωρώ τούς Χριστόδουλους μάλλον θετικό στοιχείο στήν ποικιλία του ανθρωπίνου πνεύματος. Εκεί πού ερχόμαστε σέ διαμάχη είναι όταν προσπαθούν νά μού επιβάλλουν τίς ιδέες τους μέ νομοθεσία καί κεντρικούς σχεδιασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Νομίζω ότι δεν θέλω να ξεπεράσω τις ορθολογιστικές και υλιστικές μου αγκυλώσεις με το να ευχηθώ κάτι στο μεγαλύτερο dealer οπίου στην Ελλάδα . Η κατάσταση του όμως μου γεννάει ευσεβείς πόθους . Να έχει καλούς γιατρούς, να έχει πολλά λεφτά για ξόδεμα, γερό ανοσοποιητικό σύστημα. και θέληση για ζωή. Ότι χρειάζεται γενικότερα ένας άνθρωπος για να κρατηθεί ζωντανός σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας όπως ο καρκίνος .Με προβληματίζει όμως γιατί παίζει να θέλει να πάει και στο παράδεισο…που πρέπει να πεθάνει για να πάει εκεί. Τελικά βρήκα τι θα του ευχηθώ! να έχει καλό ταξιδιωτικό πράκτορα που να καταφέρει και να τον στείλει στο παράδεισο και να μείνει και στη ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Δεν πρόκειται για πόλεμο ιδεών Genghis. Όταν πολεμάνε την ψυχή μου έχουν στόχο να εξοντώσουν το σώμα μου. Τότε αποχωρώ και δεν κάθομαι να ακούσω ανοησίες. Έτσι αποχωρώ από τους ιερούς ναούς, τα κατηχητικά, την τηλεόραση, τα βιβλία του Ανδριανόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αν είχε καλούς γιατρούς, πολλά λεφτά για ξόδεμα, γερό ανοσοποιητικό σύστημα και θέληση για ζωή, αγαπημένε shylock, τότε θα ήταν εκπομπή της Άννας Δρούζα ο άνθρωπος, εκεί που είναι όλα εύκολα. Εδώ μιλάμε για αρχιεπίσκοπο με ευθύνες και για άνθρωπο που στη ζωή έχει περάσει από Fe και φωτιές - και συνήθως αυτούς τους ήρωες η ζωή αλύπητα τους χτυπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Kαλημέρα!

    Πάμε για το νέο "Ημερολόγιο του Καύσωνα".

    Τη νύχτα και ιδίως τι πρωινές ώρες ήρθαν πολλά σχόλια από τρολς (που μπορεί να ήταν και ένα). Διάφορες διασκευές τραγουδιών και άλλα φαιδρά.
    Ευτυχώς που υπάρχει moderation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Γιατί άραγε ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία για τις αρρώστιες του; (Πράγμα που ως γνωστόν δεν κάνουν τα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα).

    Έχω ακούσει δύο εκδοχές:

    α) ότι ήταν πράξη γενναιότητας και υπευθυνότητας.

    β) ότι ήταν πράξη ναρκισσισμου και λαϊκισμού - για να τον λυπηθούν για τη μοίρα του και να τον θαυμάσουν για το κουράγιο του. Κάποιος μου έγραψε: "και στην αρρώστια του θέλει κοινό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλημερα

    Γιατί άραγε ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή ....

    Το ερώτημα για μένα ειναι αναπαντητο. Το β μοιαζει λογικό. Αλλά αν σκέφτηκε κάτι από το ποστ και αποφασισε να φερθεί όπως το α βλέποντας το τελος?

    Οι άνθρωποι πολλές φορες μας εκπλήσουν. Αλλοτε δυσάρεστα και άλλοτε ευχαριστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Έχω ακούσει δύο εκδοχές:

    α) ότι ήταν πράξη γενναιότητας και υπευθυνότητας.

    β) ότι ήταν πράξη ναρκισσισμου και λαϊκισμού - για να τον λυπηθούν για τη μοίρα του και να τον θαυμάσουν για το κουράγιο του. Κάποιος μου έγραψε: "και στην αρρώστια του θέλει κοινό".


    γ) και μια conspiracy theory που άκουσα : δεν έχει απολύτως τίποτα και μετά από λίγους μήνες θα εμφανιστεί μια χαρά και όλοι θα μιλάνε για το απόλυτο θαύμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Καλημέρα σε όλους!
    Εμένα με ενοχλεί που ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει ειδική μεταχείριση (το καλύτερο νοσοκομείο, τους καλύτερους γιατρούς) με συνέπεια οι πιθανότητες επιβίωσης του να είναι μεγαλύτερες από άλλους συμπολίτες μας με το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα υγείας. Πόσους από αυτούς θα τους επισκεφθεί ο υπουργός υγείας και πόσοι απ' αυτούς θα βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να μπορούν να ελπίζουν και μόνο μήπως δεν τους ακουμπήσει ο θάνατος; Δείξτε μου ένα γιατρό που θα ζητήσει φακελάκι από τον Αρχιεπίσκοπο (που τα έχει κιόλας) και θα σας δείξω ένα στυγνό επαγγελματία αλλά τουλάχιστον όχι υποκριτή. Γιατί όσοι θα κουράρουν τον Αρχιεπίσκοπο μάλλον για κάποιον άλλο θα ζήτηγαν την "αρωγή" του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσος Ελλάδος Χριστόδουλον:
    sic transit gloria mundi.

    Κύριον Χρήστο Παρασκευαϊδη : indulgentia plenaria, quotidiena et perpetua, pro vivis et defunctis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Όντως ο άνθρωπος είναι όπως τον περιγράφεται, η ιστορία του μάλλον δεν θα περιποιεί τιμή στην Ελλαδική Εκκλησία. Οι μέρες τούτες όμως της ανόδου του στον προσωπικό του Γολγοθά δείχνουν άλλον άνθρωπο, τόσο που λέω ρε μπας και έχω κάνει λάθος. Κάτι άλλο ακόμη που εμένα με άφησε άναυδο είναι η μικροψυχία που έδειξαν αρκετοί δεδηλωμένοι αντίπαλοι του bloggers με την ευκαιρία της αρρώστιας του (λέγε με πιτσιρίκο, πρέζα TV, κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Mistirios said...
    Καλημέρα σε όλους!
    Εμένα με ενοχλεί που ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει ειδική μεταχείριση

    ----------------------

    δεν βοηθάει πολύ. Μερικές φορές μάλιστα πλακώνει η νόσος "ενδιαφερονίτις" (οι γιατροί την ξέρουν) και γίνονται τραγικά λάθη ακριβώς εκεί που δεν θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Και δεν βοηθάει πολύ και για εναν λόγο. Ασχετα με το σε ποιο σταδιο βρισκεται η αρρώστια του αυτή την στιγμή το συκωτι δινει μια προγνωση χοντρικά μεχρι 12 μήνες. Ενα καινουργιο πειραματικό φαρμακο που εχει (Θα?) εγκριθεί στην Αμερική μέσα στο καλοκαιρι που ακόμα δεν γνωρίζουμε τι αποτελέσματα θα εχει. Πιθανόν (και μακαρι) να τον βοηθησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ολα εχουν το τιμημα τους. Αναρωτιεμαι αν το τελος που διαλεγουμε για να κανουμε την εξοδο μας, σβηνει ή απαλυνει το βιο και την πολιτεια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Έκανε μεγάλο κακό στην εκκλησία. Την μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο και σε πολιτικό φορέα. Στον άνθρωπο Χριστόδουλο εύχομαι δύναμη και περαστικά. Ωστόσο, το κακό που έκανε δεν θα φύγει, ακόμα κι αν αυτός αποχωρήσει. Ο διάδοχός του, δυστυχώς, θα ακολουθήσει το παράδειγμά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @ΝΔ
    Θέλω να σε συγχαρώ για την προληπτική λογοκρισία που ασκείς. Νομίζω ότι είναι μια υπεύθυνη στάση. Ελπίζω να παραχωρείς αυτό το δικαίωμα και σε άλλους...


    Κι αφού σου αρέσει ο Καβάφης:

    Ουκ έγνως

    Για τες θρησκευτικές μας δοξασίες —
    ο κούφος Ιουλιανός είπεν «Aνέγνων, έγνων,
    κατέγνων». Τάχατες μας εκμηδένισε
    με το «κατέγνων» του, ο γελοιωδέστατος.

    Τέτοιες ξυπνάδες όμως πέρασι δεν έχουνε σ’ εμάς
    τους Χριστιανούς. «Aνέγνως, αλλ’ ουκ έγνως· ει γαρ έγνως,
    ουκ αν κατέγνως» απαντήσαμεν αμέσως.

    (Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ειναι μεγαλη αμαρτια,μαλακια, βλακεια*
    να κρινουμε καποιον.
    Ποτε δεν κρινουμε καποιον,κρινουμε μονο τις πραξεις του!!!

    *ο καθεμας ας διαλεξει ενα απο τα τρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Όσο κι αν τον αντιπαθώ δεν μπορώ να χαρώ για την ασθένεια κανενός ανθρώπου. Έχω σκεφτεί στο παρελθόν ότι ο μόνος τρόπος για να φύγει από το προσκήνιο της πολιτικής ζωής είναι να πεθάνει (όντας ισόβια η θέση του), όπως ήρθαν όμως τα πράγματα πραγματικά τον λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ο/Η zizugataki είπε... Όσο για την κατάσταση του κ. Χριστόδουλου, ας σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι περνούν τα ίδια και χειρότερα και κανείς δεν ασχολείτε μαζί του και οι γιατροί δεν είναι τόσο ευαίσθητοι όταν τους μεταχειρίζονται. Θυμηθείτε την Αμαλία.

    Το παραπάνω σχόλιο κρύβει όλη την αλήθεια.
    Γιατί η ζωή του κ Χριστόδουλου να έχει μεγαλύτερη αξία από την ζωή της Αμαλίας ;
    Γιατί τώρα έχουν κινητοποιηθεί οι πάντες εντός και εκτός Ελλάδος για την σωτηρία του κ Χριστόδουλου;
    Γιατί θεωρούν το κ Χριστόδουλον αναντικατάστατο και δεν θεωρούσαν την Αμαλία αναντικατάστατη ;
    Άλλωστε εάν δεν κάνω λάθος ο κ Χριστόδουλος ανυπομονεί πότε θα κάτσει στα δεξιά του Κυρίου.
    Ασφαλώς όλοι θα έχετε παραβρεθεί σε κηδεία νέου ανθρώπου, τι λένε οι ιερείς ; είναι θέλημα Θεού , άρα γιατί σκίζονται όλοι για να σωθεί o κ Χριστόδουλος άμα είναι θέλημα θεού;
    Όσο για το κενό του Αρχιεπισκοπικού θρόνου να είστε σίγουροι ότι θα βρεθούν πολλοί Χριστόδουλοι να το καλύψουν, το κενό όμως της Αμαλίας δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί.
    Ίσως μερικοί θα πουν για τα παραπάνω ότι είναι λαϊκισμός, δεν με πειράζει.
    Κλείνω με τα λόγια του ΝΔ: Από καρδιάς σου εύχομαι, Αρχιεπίσκοπε, καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. συμφωνώ με τον τρόπο σκέψης σας..
    άλλο το να ειμαστε άνθρωποι και να ευχόμαστε ειλικρινά περαστικά -ανθρώπινα πράγματα- σε ένα συνάνθρωπο, και άλλο το να έχουμε γνώμη και να κρίνουμε τις πράξεις του είτε θετικά, είτε αρνητικά.. ολοι κρίνονται για τις πράξεις τους εξάλλου.. και από την κρίση που κάνουμε για τον άλλον δείχουμε (όλοι το κάνουμε αυτό..) τη γνώμη που έχουμε για αυτόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. ΝΔ said:
    δεν βοηθάει πολύ. Μερικές φορές μάλιστα πλακώνει η νόσος "ενδιαφερονίτις" (οι γιατροί την ξέρουν) και γίνονται τραγικά λάθη ακριβώς εκεί που δεν θέλουν

    Περισσότερα κι απ' κι απο όταν πλακώνει η νόσος "σταρχιδίτις", η οποία πλακώνει και πολύ συχνότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Σωστή η κριτική, αλλά το timing δεν είναι καλό. Κυνικό και μικρόψυχο το post (ιδίως ο τίτλος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. agnostosx said...
    Σωστή η κριτική, αλλά το timing δεν είναι καλό.

    ------------------------------

    Tην κριτική την κάνω 8 χρόνια τώρα - αυτό το ποστ είναι συμπαράσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Cacofonix
    Έχετε καταλάβει πως στο ποίημα που παραθέσατε ο Καβάφης ειρωνεύεται την οίηση των Χριστιανών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. "Ποτε δεν κρινουμε καποιον,κρινουμε μονο τις πραξεις του!!!"

    Tί μπούρδα είναι αυτή; Ο καθένας δεν είναι οι επιλογές του και οι πράξεις του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @ΝΔ

    Είσθε σίγουρος για τον Καβάφη; Δεν θέλω να καταχραστώ περισσότερο το χώρο σας, ίσως και γιατί ο Καβάφης είναι άσχετος με το θέμα σας.

    Αν πάλι νομίζετε ότι είναι σχετικό, με περίσσεια ευχαρίστηση να σας απαντήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Βεβαιότατος - όχι μόνο εγώ - όλοι οι ερμηνευτές του. Ο Καβάφης ήταν βαθύτατα "εθνικός" και "έλλην" - διαβάστε και τον "Μύρη" ή το "Εις τα περίχωρα της Αντιόχειας". Το μόνο του (αντι)χριστιανικό ποίημα βλέπει την θρησκεία αισθητικά.

    Αλλά αυτά είναι θέμα άλλου ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. κούκλοθ Tί μπούρδα είναι αυτή; Ο καθένας δεν είναι οι επιλογές του και οι πράξεις του;
    ----------------------------------
    Δλδ επειδη εγω ειπα μια μπουρδα ειμαι μπουρδολογος και εσυ που ειπες μια βλακεια εισαι κατεσενα βλακας???

    Την ξερω την λογικη σου αλλα δεν μπορω να την δεχτω γιατι ειναι λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Καλημέρα!
    Το σχόλιο που ακολουθεί υπάρχει κίνδυνος να χαρακτηριστεί ως γλύψιμο στον οικοδεσπότη.
    Δεν είναι. Περισσότερο προσωπικό βίωμα και κατάθεση παρά οτιδήποτε άλλο!
    Παρακολουθώ τον ΝΔ αρκετά χρόνια.
    Εχω πει αρκετές φορές πως υπήρξε δάσκαλος μου άθελα του.
    Παρατηρούσα πάντοτε τις απόψεις του, την κριτική που έκανε, τις θέσεις του γενικότερα.
    Ένα από τα εκπληκρικά στοιχεία του που ανακάλυψα παρακολουθώντας τον είναι ο σεβασμός του στον αντίπαλο.
    Ο ΝΔ επιτίθετε σε κάποιον όταν είναι ισχυρός!
    Όταν ο αντίπαλος είναι στριμωγμένος στην γωνία ο ΝΔ είναι εξαφανισμένος!
    Δεν τον είδα ποτέ να βγαίνει και να λέει τα λεγα εγώ, τα φώναζα εγώ!
    Ποτέ!
    Έτσι και τώρα που ο αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζει προβλήματα αυτή τη φορά υγείας, ο ΝΔ συμπαραστέκετε και εύχετε.
    Ειλικρινά καθαρά μέσα από την καρδιά του!
    Είναι πραγματικό σχολείο τέτοιες συμπεριφορές!
    Καλημέρα σε όλους!

    Περαστικά στον αρχιεπίσκοπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Κουκλοθ και Troll

    Ειρήνη υμίν!

    περί όνου σκιάς μάχεστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. cacofonix - μην επιμένετε. Αυτό ποίημα που στείλατε δείχνει ακριβώς πως ο Κ. ΔΕΝ ήταν πιστός.

    Ευχαριστως να συνεχίσουμε την συζήτηση εκτός blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Προσυπογραφω καθε λεξη του ποστ....

    Διδασκει αγαπη.

    Παρατηρω τα καναλια....

    Μεγα εθναρχη τον λενε...ξερουν καλα τη δουλεια τους...τον ακρατο λαικισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Καλημέρα!
    Πάντα είχα απορία τι νιώθουν οι φασίστες και οι παπάδες λίγο πριν πεθάνουν... Όσο γιατί ήθελε να έχει κοινό και στην αρρώστια του: "Η μεγαλύτερη απόλαυση είναι το να θαυμάζεται" μας λέει ο Κούντερα, αναφερόμενος σε ασκητές και αγίους... Κάποτε αυτή η πράξη του, θα θεωρείται ως απόδειξη για το μεγαλείο του Αρχιεπίσκοπού μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. ΝΔ said:

    Κουκλοθ και Troll

    Ειρήνη υμίν!

    περί όνου σκιάς μάχεστε...


    Με τέτοια ζέστη, και η σκιά του όνου καλή είναι!
    :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ο/Η Nikos Dimou είπε...
    Κουκλοθ και Troll
    Ειρήνη υμίν!
    περί όνου σκιάς μάχεστε...

    Γιατί αγαπητέ ΝικόΔημε περί όνου σκιάς, ο Κούκλοθ έχει δίκιο , από τι θα κρίνουμε τους ανθρώπους εάν δεν τους κρίνουμε από τα λεγόμενα τους και τις πράξεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. martingale ριχτα τους.
    Αν και δεν είναι όλοι ιεροεξεταστές μερικοί προσπαθούν να αντιγράψουν ένα ακόμη ευρωπαικό φρούτο.
    <--->
    anastasia είπε...
    "Εκείνος που αρνείται να μετρηθεί και να συγκριθεί είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Δεν μετριέται και δεν συγκρίνεται όχι επειδή φοβάται αλλά επειδή η μέτρηση και η σύγκριση αυτή δηλαδή η υποχρεωτική χριστιανική αυτοκριτική έχει πάντοτε πολύ κακό σκοπό και βλαπτικό αποτέλεσμα."

    Κρίμα Αναστασία και στο προηγούμενο post τάβαλα με τους "ραλλίστες" υποστηρίζοντας τους "διανοούμενους" σαν του λόγου σου την ελευθερία αντί για αυτοκίνητο να καβαλάνε το ... ταξάκι.

    Άνθρωπος που αποφεύγει την μέτρηση και την σύγκριση είναι συνήθως άνθρωπος δειλός και αδύναμος να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις αδυναμίες του, να βελτιωθεί.
    Ο πιο δύσκολος αγώνας για Ελευθερία είναι ο προσωπικός, προσπαθώντας να υπερνικήσουμε τα πάθη μας.
    <--->
    giasafox μικρέ μας, (μασκώτ)
    Ναι υπεράνω της λογικής υπάρχει ο Θεός.
    Όποιος βασιζεται μόνο στην λογική ακόμα προσπαθεί να απαντήσει στην ερώτηση αναπόδεικτη μέσω λογικής "Γιατί υπάρχει ο άνθρωπος σ'αυτή την Γη;"
    <--->
    Ο shylock είναι όνομα και πράμα.
    <--->
    Nikos Dimou είπε...
    "Γιατί άραγε ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία για τις αρρώστιες του; (Πράγμα που ως γνωστόν δεν κάνουν τα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα).

    Έχω ακούσει δύο εκδοχές:"

    Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή.
    Να μην θέλει ο κάθε δημοσιογράφος, "μάντης" και "φίλος" να κάνει υποθέσεις και να πλέκει σενάρια για την υγίεια του (θυμάστε τι μυθιστορήματα φτιάξαν οι εχθροί του Αραφάτ;).
    <--->
    Σωστός ο Νέαρχος Γαλανάκης,
    οι Ύαινες εμφανίζονται όταν το λιοντάρι είναι πληγωμένο.
    Θρασυδειλία στο ζενίθ.


    Εύχομαι στον Αρχιεπίσκοπο περαστικά.
    Η κάθε δοκιμασία στην ζωή μας έρχεται για να μας υπενθυμίσει ποιά είναι τα σημαντικά και ποια τα ασήμαντα.
    Ο Θεός δεν απολείπειν κανέναν παρα μόνο αυτούς που απολείπουν την ψυχή τους στον διάβολο.
    Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής τους έχουν την ευκαιρία για πραγματική μετάνοια.
    Δεν είναι θέμα αποφυγής τιμωρίας αλλά αιώνιας σωτηρίας.
    Στο τέλος το θέλημα του Θεού θα γίνει.
    Ο καθένας μας έχει την τελική ευθύνη για τις πράξεις του ενώπιον του Θεού.
    Η ελευθερία έρχεται με ευθύνες και η απόλυτη ελευθερία με αποκλειστικές ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Εγώ λέω πως θα νιώσει ότι όσος καιρός του μένει πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως - και θα βιαστεί, θα 'γκαζώσει'.

    Δεν ξέρω αν είναι απάνθρωπο. Λυπάμαι για τον άνθρωπο - χαίρομαι για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Διάβασα το τόσο γλυκό, τρυφερό κι ανθρώπινο κείμενο που ο ΝΔ αφιερώνει στον Αρχιεπίσκοπο, και προσπάθησα να το κρατήσω στη μνήμη μου, πολύτιμη παρακαταθήκη για την ώρα που, μακάρι να 'ναι μακριά, συμβεί το μοιραίο.

    Γιατί τότε, και θυμηθείτε το, τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί, σε μια γλοιώδη πλειοδοσία παραπληροφόρησης, θ' ανακαλύψουν την τρομερή απώλεια για το Έθνος και τον Ελληνισμό (ο οποίος, περίπου, θα χαθεί, πλησιάζουν κι εκλογές άλλωστε και το θέμα προσφέρεται απολύτως για σπέκουλα).

    Πολλές φορές, όταν τυχαίνει να βλέπω ισχυρούς, είτε από κοντά είτε στο γυαλί, αναλογίζομαι πώς άραγε θα βίωναν την τελευταία τους στιγμή. Κι αν, ακόμη και στον κολοφώνα της δόξας τους και στη μέγιστη στιγμή του θριάμβου τους , συνειδητοποιούν ότι όλα είναι παροδικά και πρόσκαιρα, "ματαιότης ματαιοτήτων", αν ψιθυρίζουν, στον εαυτό τους (ελλείψει δούλων), τη διάσημη φράση των ρωμαϊκών θριάμβων "Memento mori" κι αν αντιλαμβάνονται ότι, δυστυχώς, το αξίωμά τους μπορεί, ίσως, να τους δώσει τα πάντα, μόνο που, τι κρίμα, δεν μπορεί να τους λυτρώσει από τη θνητή τους φύση.

    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν κάνω τις ίδιες σκέψεις και για μένα, ή για όσους γνωρίζω. Άλλο όμως είναι να χάνεται ένας κοινός θνητός κι άλλο ένας φορέας λαμπρού αξιώματος, και μάλιστα θρησκευτικού.

    Που, όπως κατ' επανάληψη έχω ακούσει σε νεκρώσιμες ακολουθίες, μια ζωή ήταν υποχρεωμένος, από επαγγελματική υποχρέωση, να παρηγορεί τους άλλους να μη θλίβονται για την απώλεια των δικών τους, μιας και, μετά από ένα προσωρινό διάστημα, οι νεκροί "προσμένουν ανάστασιν νεκρών".

    Έχω, τελικά, αντιληφθεί ότι, στο παραπάνω ερώτημα τρεις είναι οι πιθανές κατηγορίες: εκείνοι που, μεθυσμένοι απ' το μεγαλείο τους, φαντασιώνουν ότι αυτοί, ειδικά, δεν θα φθαρούν, εκείνοι που το σκέφτονται, κι αυτό τους γεμίζει πίκρα και τους κάνει να φέρονται χειρότερα στους άλλους, και οι λίγοι εκείνοι, που, από τη δική τους φθορά και την προοπτική του τέλους τους, αντλούν σοφία, γλύκα, μετριοπάθεια και, πάνω απ' όλα, κατανόηση για τις πράξεις και παραλείψεις των άλλων.

    Κλείνω με τη σκέψη μου στον διάλογο Οδυσσέα και Αχιλλέα στον Άδη. Τι κρίμα που δεν μπορώ ούτε νοερά να τον στείλω στον Αρχιεπίσκοπο, είναι τόσο αντιχριστιανικός που θα φανεί ως ύβρις ... Κι έτσι του εύχομαι, απλά κι ειλικρινά, καλή δύναμη σ' ό,τι τον περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Μπροστά στον θάνατο βιώνουμε την απόλυτη δημοκρατία.

    Και όπως πολύ ωραία παρακαλάει η εκκλησία μας

    "Τα τέλη ημών ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά"

    Ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά...

    Ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με κριτική μας στον προκαθήμενο. Ακόμα κι αν ζητάει κοινό στα τελευταία του, γιατί να τον σταυρώνουμε τώρα που βιώνει την ταπεινότητα της ύπαρξης;

    Το νόημα του "μη κρίνετε ίνα μην κριθείτε" είναι η αποφυγή της κατάκρισης.

    Ή όπως έλεγε ο Χριστός "βλεπεις την καρφίδα στο μάτι του αδελφού σου και αγνοείς το δοκάρι στο δικό σου μάτι;"

    Η μεγαλύτερη αρετή στον χριστιανισμό θεωρείται από μερικούς η ταπεινοφροσύνη.

    Και κατ' άλλους ο εγωισμός πεθαίνει δέκα λεπτά μετά τον φυσικό θάνατο του ανθρώπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. kolassasB
    μα λένε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Τελικά η μεγαλύτερη και μεθυστικότερη δύναμη που αναγνωρίζω στον χριστιανισμό είναι η μεταφυσική προοπτική του ύστερα από μιά ζωή γεμάτη αγάπη και θυσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Είναι πραγματικό σχολείο τέτοιες συμπεριφορές!

    Αμ κάτι άλλες συμπεριφορές να δείς τι σχολείο είναι σταύρο μου.

    Παλιότερα ήμουν της ίδιας άποψης.

    Μέχρι που διαπίστωσα ότι όλοι αυτοί οι προσωρινά ανίσχυροι ισχυροί εάν και εφόσον ανακάμψουν γίνονται ίδιοι και χειρότεροι απο πριν.

    Εαν ο χριστόδουλος κατάφερνε να τη σκαπουλάρει νομίζεις ότι θα γινόταν σεμνότερος;

    Το πιθανότερο είναι ότι θα ανακάλυπτε θεϊκό σχέδιο σωτηρίας το οποίο αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε ιερή αποστολή.Πιό φανατικός και πιό μισαλλόδοξος θα έβγαινε απο αυτή την δοκιμασία.

    Ο χίτλερ όταν του βάζανε βόμβες για να τον ανατινάξουν και γλύτωνε στο τσακ, έβγαζε το συμπέρασμα ότι ο θεός είναι μαζί του και τον διασώζει για να συνεχίσει το έργο του.

    Ο χριστόδουλος ως αρχηγός της ακροδεξιάς ταϊζει επι χρόνια τους έλληνες μισαλλοδοξία και αλυτρωτισμό.Εαν ήταν στο χέρι του να αποφασίσει μπορεί να μας είχε βάλει σε περιπέτειες και να κλαίγαμε σήμερα όχι το χριστόδουλο αλλά τις ζωές των παιδιών μας.

    Δεν θα χαρώ να πεθάνει αλλά δεν θα τον κλάψω κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Αναρρωτιέμαι:

    Τι θα κάνατε, τι θα αλλάζατε στην ζωή σας αν σας πληροφορούσαν σήμερα ότι έχετε μονάχα ένα εξάμηνο ζωής μπροστά σας; Το εξάμηνο αυτό θα το ζούσατε με σχετική υγεία και μετά θα έρχόταν ένα αιφνίδιος αλλά ανώδυνος θάνατος.

    Θα συνεχίζατε να πηγαίνετε στην δουλειά σας;

    Θα μιλούσατε με παλιούς αιώνιους εχθρούς;

    Θα κάνατε ένα μεγάλο ταξίδι;

    Θα αναθερμαίνατε τις σχέσεις σας με την εκκλησία;

    Τι θα κάνατε; Τι θα αλλάζατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Antonios Liolios
    Για μένα μία ζωή με αγάπη και θυσία είναι ακόμα πιο σημαντική αν δεν υπάρχει η "μεταφυσική προοπτική" της ανταμοιβής.

    Αυτό που για σένα είναι "η μεγαλύτερη και μεθυστικότερη δύναμη" στον χριστιανισμό - είναι για μένα η αδυναμία του. Ότι πουλάει παραμύθι.

    Γι αυτό ορίζω τον εαυτό μου ως άθεο χριστιανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Έπρεπε να αρρωστήσει ο αρχιεπίσκοπος, για να αναρτήσετε στο ιστολόγιόν σας την "Επί του όρους" ομιλία του Κυρίου; Πάντως, έστω και με αυτήν την μακάβρια αφορμή, είναι θετικό. Και η συμπάθειά που εκφράζετε για την περιπέτεια του αρχιεπισκόπου σας τιμά. Μόνο που θα σας παρακαλούσα, και το λέω αυτό απολύτως σοβαρά, να αφιερώσετε ένα θέμα σας στα 150.000 και πλέον του Ιράκ που πέθαναν και πεθαίνουν από λευχαιμία εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργο φαρμάκων.

    Έρρωσθε, και αναμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Από τα λίγα που έχω καταλάβει μέχρι σήμερα είναι πως μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου είναι να έχει παρεά, συντροφιά, ενδεχομένως «κοινό», στις τελευταίες του στιγμές. Και οι ψυχολόγοι (βλέπε Yalom) το παραδέχονται, αλλά και διάφορες παραδόσεις το εφαρμόζουν. Γύρω από τον αβορίγινα πολεμιστή που πεθαίνει μαζεύεται όλο το χωριό και τραγουδά για να του κάνει συντροφιά (δες το υπέροχο 10 κανό, 150 λόγχες και 3 γυναίκες) αλλά και τον Χριστό μέχρι να ξεψυχήσει πάνω στο σταυρό τον συνόδευαν φίλοι και συγγενείς.

    Δε νομίζω πως ο κ. Χριστόδουλος επιζητεί «κοινό» στις δύσκολες αυτές στιγμές. Συμπαράσταση και συντροφιά ζητά όπως όλοι μας θα τη ζητήσουμε κάποτε. Γι'αυτό και οι ευχές του Νίκου, το ανθρώπινο άρθρο του και οι ευχές όλων μας ελπίζω να δείχνουν ότι πέρα από τα «πιστεύω» πρέπει να δείχνουμε την ανθρωπία μας, ιδίως σε όσους δεν συμφωνούν μαζί μας ιδεολογικά.

    κ. Χριστόδουλε καλή δύναμη. Είμαστε στο πλευρό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ίσως από τα πιο σκοτεινά πρόσωπα, στην Εκκλησία της Ελλάδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Κάπου διάβασα τώρα τελευταία, συγχωρήστε με δεν θυμάμαι που, ότι η ζωή ενός ανθρώπου με ένα κάποιο αξίωμα ή μια κάποια θέση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Εν προκειμένω η ζωή του Αρχιεπισκόπου έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την ζωή της κάθε Αμαλίας. (Αμαλίες υπάρχουν πολλές, Αρχιεπίσκοπος όμως ένας...). Φυσικά και αυτή η άποψη είναι το ρατσιστική και αντιδημοκρατική. Όπως σχολίασε κάποιος σε όλα είμαστε ίσοι, στην θεραπεία όμως...? Όπως όμως δεν αντιδράει κανείς (και αναφέρομαι στην σιωπηλή πλειοψηφία) όταν ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πρωθυπουργός, αλλά και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της δημόσιας ζωής σπαταλούν λεφτά καλοπερνώντας, πως θα αντιδράσει κάποιος όταν τα ίδια άτομα σπαταλούν λεφτά για την θεραπεία μιας αρρώστιας? Η σιωπηλή πλειοψηφία που ανέφερα δίνει υπόσταση στην θέση περί σημαντικότητας που ανέφερα στην αρχή του σχολίου. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που κάνει χρήση αυτής της "αρχής"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Δεν κατάλαβα ακόμα γιατί πρέπει να τον λυπηθώ. Είναι ένας ψεύτης, υποκριτής, αντι-δημοκρατικός, μισάνθρωπος (τουλάχιστο όσο μισάνθρωποι είναι όλοι οι δογματικοί), προπαγανδιστής της ίδιας της ζωής, εν δυνάμι δικτάτορας, συμφεροντολόγος. Ναι ξέρω, ένας άνθρωπος παλεύει με τον "Ανεπιθύμητο", αλλά αυτός ο άνθρωπος δεν παύει να είναι με το μέρος του "άλλου" -εκείνου του ψεύδους που θέλει τους άνθρωπους φοβισμένους και ένοχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Νικος είπε

    Αυτό που για σένα είναι "η μεγαλύτερη και μεθυστικότερη δύναμη" στον χριστιανισμό - είναι για μένα η αδυναμία του. Ότι πουλάει παραμύθι.



    Όχι Νίκο, δεν αναφέρομαι σε αυτό. Την μεθυστική μεταφυσική προοπτική του χριστιανισμού δεν την βλέπω σαν ανταμοιβή μιας ζωής γεμάτης αγάπης και θυσία (όπως και αντίθετα στην στέρηση της σε περίπτωση "παρακοής") αλλά σαν την αποκορύφωση μιάς ζωής γεμάτη έλεος και σαν τελική ένωση με τον Θεό που έγινε άνθρωπος με σκοπό την θέωση του ανθρώπου.

    Σαν το τέλος του πόνου.

    Σαν την αιώνια χαρά της έλευσης της απόλυτης δικαιοσύνης και της ένωσης των πλασμάτων με τον κτίστη.

    Για μένα με τις ασθενικές μου νοητικές και συναισθηματικές δυνάμεις, μόνο αυτή η προοπτική γεμίζει την ζωή μου νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Antonios Liolios said...
    Τι θα κάνατε; Τι θα αλλάζατε;

    ---------------------------

    Βρεθηκα σε ανάλογη θέση (άλλο αν την γλύτωσα - τότε δεν το ήξερα). Δεν άλλαξα τίποτα.

    Άλλωστε και τώρα προσπαθώ να ζω σαν να πρόκειται να πεθάνω αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Νικος Δήμου είπε

    Άλλωστε και τώρα προσπαθώ να ζω σαν να πρόκειται να πεθάνω αύριο.


    Ένας από τους λόγους που έχετε τον ειλικρινή θαυμασμό μου και την βαθιά αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ανακοινωθέν Χριστόδουλου με αφορμή τις ευχές για ανάρρωση που ίσως απαντά σε απορίες που εκρφράστηκαν σε αυτό το post

    «Ιδιαίτερα σε αυτή τη στιγμή της δοκιμασίας μου αποτελούν για εμένα βάλσαμο. Μου δίνουν δύναμη. Με τη βοήθεια των ιατρών και πάνω απ' όλα του Θεού, που με αξιώνει να υπηρετώ την Εκκλησία με όλο μου το είναι, προσεύχομαι να σας αγκαλιάσω σύντομα όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. “Disce quasi semper victurus;
    vive quasi cras moriturus »

    « Learn as if you were going to live forever;
    live as if you were going to die tomorrow »

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Όπως ειπώθηκε παραπάνω, σήμερα αρρωσταίνει ο ένας, αύριο ο άλλος, μεθαύριο ο καθένας μας.
    Δεν θα ευχόμουν ποτέ σε κάποιον να υποφέρει --ούτε καν στον Χριστόδουλο.

    Εύχομαι όμως στο μεγάλο κοινό του Χριστόδουλου να αποκτήσει σύντομα (με τον έναν ή τον... άλλον τρόπο) έναν "πνευματικό ηγέτη" που δεν θα γαργαλάει τα χαμερπέστερα αντανακλαστικά του --τα οποία δυστυχώς, όσο περισσότερο... γαργαλιούνται, τόσο μετατρέπονται σε αυτονόητα "κεκτημένα" για όχι ασήμαντο κομμάτι του κοινού αυτού.

    Η (ουτοπική, πλέον;) αυτή ευχή θα συνεπαγόταν, ταυτόχρονα, ότι οι μη πιστεύοντες, μη χριστοδουλικοί κλπ, θα ήταν λιγότερο εκτεθειμένοι σε αυτήν την τόσο ανυπόφορη (και τόσο ψυχοφθόρα) χριστοδουλική μπόχα. Μια μπόχα πονηρή, πολυπλόκαμη και μακρυπλόκαμη, που συντελεί στον εγκλωβισμό ανθρώπων με μειωμένες δυνατότητες για άμυνα. Εντέλει, ευρύτερα, στον εγκλωβισμό του γείτονά μου, που αισθάνεται ότι χρειάζεται, στην πάλη με τις φροντίδες της ζωής, έναν ιεράρχη-εμψυχωτή και συνοδοιπόρο, και όχι έναν ιεράρχη-κουτοπονηρούλη συνένοχο... Και που, κυρίως (λέω κυρίως, διότι αυτήν την ανάγκη την αισθάνομαι... εγώ) θα τού υπενθυμίζει --με τον λόγο, το ύφος, το δημόσιο ήθος, το προσωπικό παράδειγμα-- την ατομική ευθύνη απέναντι στο σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. οι Ύαινες εμφανίζονται όταν το λιοντάρι είναι πληγωμένο.

    Σωστέ το..λιοντάρι είναι ο χριστόδουλος;

    Θα θυμήσω ότι δεν τολμούσε να πάει στην πόλη γιατί έτρεμε τους γκρίζους λύκους.

    Θα θυμήσω επίσης ότι όταν έπεσε το σινούκ με τον πατριάρχη αλεξανδρείας χέστηκε απο το φόβο του και ακύρωσε την επόμενη πτήση με ελικόπτερο.

    Είναι σα να μάθεις ότι σκοτώθηκαν κάποιοι σε τροχαίο και να αρνείσαι να μπείς σε αυτοκίνητo για να πας ταξίδι.

    Μιλάμε για λέοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. NΔ με πρόλαβες

    Άλλωστε και τώρα προσπαθώ να ζω σαν να πρόκειται να πεθάνω αύριο....

    Και εγώ δεν θα άλλαζα τίποτα. Μα τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Antonios Liolios said...
    Σαν την αιώνια χαρά της έλευσης της απόλυτης δικαιοσύνης και της ένωσης των πλασμάτων με τον κτίστη.
    ------------------------

    Μα αυτό είναι ΤΟ παραμύθι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Αν επιτρέπετε...
    Αυτό που κάνει κάποιον ακόμη και ιδεολογικό αντίπαλο του αρχιεπισκόπου αθηνών (γιατί εκφράζει μια ιδεολογία και ο αρχιεπισκοπός...) να θέλει να εκφράσει ευχές ανάρρωσης και καλής δύναμης δεν είναι ο πόνος μιας ενδεχόμενης απώλειας. Είναι ο πόνος του κάθε ανθρώπου προς τον συνάνθωπο που "χτυπιέται" απο μια αρρώστια. Δεν ξέρω τί θα έγραφε ο κ. Δήμου αν απεβίωνε ο αρχιεπίσκοπος αλλά η αγωνία του κάθε ανθρώπου απέναντι στην αρρώστια του κάθε συνανθρώπου είναι αυθεντική, πιο αυθεντική απο την μεταθανάτιο θλίψη. Διότι και απο τον θάνατο ακόμη, που κάποια στιγμή έρχεται φυσιολογικά, η αρρώστια - και μάλιστα η συγκεκριμένη - φοβίζει τον καθένα. Κανένας δεν θέλει να πεθάνει (φευ!) αλλά η αρρώστια και ο πόνος που αυτή συνεπάγεται καταστρέφει την ζωή, κάνοντας το θάνατο πολλές φορές επιθυμητό. Και αυτό είναι χειρότερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. ΝΔ said

    "Γιατί άραγε ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία για τις αρρώστιες του;

    ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
    1) Όταν ένα πρόσωπο έχει επιλέξει να είναι δημόσιο, τότε όχι μόνο πρέπει να δέχεται αλλά να επιδιώκει την άρση προστασίας του προσωπικού του απορρήτου.

    2) Επ'ουδενί συνδέεται η κριτική επί των πεπραγμένων ή των παραλείψεων των δημοσίων με μία περιπέτεια υγείας. (εκτός αν θέλουμε και τη φυσική του εξόντωση).

    3) Όπως ο ΝΔ θα θυμάται, ο Χριστόδουλος την ίδια περίοδο με τον οικοδεσπότη, αρθρογραφούσε στο ΒΗΜΑ ως Δημητριάδος και θεωρείτο (άσχετα πως εξελίχθηκε) από τους πιο προοδευτικούς ιεράρχες (είχε εγκαταστήσει Υ/Η στο Βόλο από το 1985).

    4) Ο Χριστόδουλος πιστώνεται επικοινωνιακά την αναβάθμιση της ελλαδικής εκκλησίας στην ατζένα του δημοσίου διαλόγου (ταυτότητες, και του χρεώνεται η έλλειψη συνεργατών που κατέληξε - ως συνήθως - σε κακές παρέες (Γιοσάκης Βαβύλης κά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. ND said

    Μα αυτό είναι ΤΟ παραμύθι!


    Προτιμώ αυτό από τα άλλα με δράκους! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Ήθελα να δακρύσω για τον αρχιεπίσκοπο, αλλά δεν θυμόμουν που είχα βάλει το μαντήλι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Το περίμενα. Αλλά, κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. kleisoura
    τα κείμενα του Χριστόδουλου στο Βήμα ήταν άκρως συντηρητικά (βλ. και ανθολογία στο βιβλίο του Βασιλάκη).

    Αναβάθμιση της εκκλησίας ήταν το θέμα των ταυτοτήτων - ή καταβαράθρωση;

    Τέλος τα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα σπανιότατα δημοσιοποιούν τα της υγείας τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. ND said

    Τέλος τα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα σπανιότατα δημοσιοποιούν τα της υγείας τους...


    Παράξενο. Στις ΗΠΑ στα αγγελτήρια δημοσιεύεται σχεδόν πάντα η αιτία θανάτου και σπάνια η ηλικία. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίστροφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Γιατί έδωσε στη δημοσιότητα ο Αρχιεπίσκοπος τα στοιχεία για την υγεία του; Γιατί ξέρει καλύτερα από όλους τους βυζαντινισμούς στην ελλαδική εκκλησία. Τώρα έχει πάλι (τουλάχιστον επικοινωνιακά) το πάνω χέρι.

    Άσε που κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για έλλειψη θάρρους. Αλλού είναι το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Δεν είμαι ενάντια στην ιδεολογία του –είμαι ενάντια σε όσους απαξιώνουν την πραγματικότητα της ζωής. Και ο Χριστόδουλος είναι –ανεξάρτητα τι κάνει- βασικός αντιπρόσωπος αυτής της άποψης. Δεν χαίρομαι που πεθαίνει αλλά δεν λυπάμαι. Και άλλωστε, αν το πάρουμε ιδεολογικά, θα είναι για αυτόν μια σωτηρία –θα επιστρέψει στον πατέρα του (κυριολεκτικά και μεταφορικά).
    Στο κάτω-κάτω αφού η πίστη του είναι τόσο δυνατή –τόσα χρόνια αφιέρωσε στον θεό του- γιατί βασίζεται στους γιατρούς; Αν τον θέλει ο Θεός κοντά του γιατί κάνει τον αντάρτη; Ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει πραγματικά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Στην Ελλάδα -δυστυχώς- υπάρχει μια φοβία για την αρρώστια και ειδικότερα για τον καρκίνο. Θα ξέρετε τους σχετικούς ευφημισμούς ("επάρατος ασθένεια" κλπ.).

    Ούτε και τον θάνατο δεν αναφέρουν πια μερικοί (στις πόλεις, νομίζω όχι ακόμη στα χωριά), προτιμούν το "έφυγε" από το "πέθανε".

    Στις συνθήκες αυτές, δεν μ' ενδιαφέρουν οι λόγοι για τους οποίους ένα δημόσιο πρόσωπο δημοσιοποιεί την αρρώστια του. Για όποιον λόγο κι αν το κάνει, το βρίσκω θετικό (κατ' αποτέλεσμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. κύριε Δήμου,

    Η υπόθεση των ταυτοτήτων, κατά την άποψή μου, δεν αποτελεί καταβαράθρωση της Εκκλησίας αλλά των πολιτικών που άκριτα την ακολούθησαν. Αν και όπως θα θυμάσθε οι υπερβολές (λαοσυνάξεις, λάβαρο Αγίας Λάβρας στο Σύνταγμα κά) είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει η δημοτικότητα του αρχιεπισκόπου από το δυσθεώρητο 95% στο 60%. Απαράδεκτη είναι η εμπλοκή της Εκκλησίας στο Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά ή το κυπριακό. Στις "ταυτότητες" θεωρώ ότι η εμπλοκή της είχε νομιμοποιητική βάση.

    - Θα ήθελα τη γνώμη του οικοδεσπότη για τρεις ιεράρχες: τους Τιράνων Αναστάσιο, Δημητριάδος Ιγνάτιο και Μεσογαίας Νικόλαο (Χατζηνικολάου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. @athanasia
    εδώ δεν το λενε ούτε στον ίδιο τον ασθενή!

    Θυμάμαι ότι όταν είχα γράψει το 1994 στην στήλη μου ότι έπασχα από καρκίνο του προστάτη - είχα σοκάρει πολλούς.

    Μάλιστα μερικοί γνωστοί είπαν στην γυναίκα μου "μα γιατί του το είπατε;".

    Και εκείνη, όπως κι εγώ, θα το θεωρούσε αδιανόητο να αποκρύψει μία τόσο σημαντική πληροφορία από τον άμεσα ενδιαφερόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Δύσκολα στις τελευταίες του στιγμές κάποιος επιζητά "κοινό" (αυτό συνήθως αφορά την οικογένεια).

    Από ό,τι φαίνεται, σε τέτοιες στιγμές όλος ο αγώνας γίνεται ώστε να προσδώσει νόημα στη ζωή του το άτομο – και συνήθως εκεί κρίνεται η συμφιλίωση ή όχι με το αναπόδραστο. Επιθυμία (όπως εκφράζεται από τους ίδιους) είναι να έχουν δίπλα τους κάποιον να τους συνοδεύσει στην αγωνία τους. Κάποιον που δε θα φοβάται περισσότερο από τον ίδιο και δε θα προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή να πείσει ότι "όλα θα πάνε καλά", αποφεύγοντας έτσι να συζητήσει ανοιχτά το τέλος.


    Κοινό θα είχε ο κ. Χριστόδουλος αν ζούσε τον Μεσαίωνα – αλλά κι αυτό δε θα το ζητούσε αυτός, αλλά το ίδιο το κοινό. Τότε που ο θάνατος ήταν δημόσιο γεγονός κι αφορούσε όλους.

    Πλέον, στη Δύση, ο θάνατος είναι ταμπού (επιτέλους! κάτι έπρεπε να αντικαταστήσει το σεξ!) κι αφορά το άμεσο, στενό, οικογενειακό περιβάλλον. Για αυτό και εξαιτίας αυτού, άλλωστε, τον έχουμε αποκλείσει από κοινή θέα.

    Ο Φιλίπ Αριές έχει γράψει εξαιρετικά δοκίμια για τον θάνατο.

    Νομίζω όμως ότι δεν αφορούν ακόμα τον Αρχιεπίσκοπο. ΑΝ όντως θέλει κοινό, μάλλον δε νιώθει στα τελευταία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Ο/Η athanasia είπε...

    Ούτε και τον θάνατο δεν αναφέρουν πια μερικοί (στις πόλεις, νομίζω όχι ακόμη στα χωριά), προτιμούν το "έφυγε" από το "πέθανε".........

    Υπάρχει ενα εκπληκτικό βιβλίο: Ο θάνατος και Η Δυση του Michel Vovelle. Εκδόσεις Νεφελη. εκεί ισως βρεις γιατι το πέθανε έγινε εφυγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. kleisoura said...
    Στις "ταυτότητες" θεωρώ ότι η εμπλοκή της είχε νομιμοποιητική βάση.

    -----------------------------

    Καμία νομιμοποίηση δεν είχε η εκκλησία σε ένα καθαρά διοικητικό-ατυνομικό θέμα. Η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι ομολογία πίστεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. kleisoura said...
    - Θα ήθελα τη γνώμη του οικοδεσπότη για τρεις ιεράρχες: τους Τιράνων Αναστάσιο, Δημητριάδος Ιγνάτιο και Μεσογαίας Νικόλαο (Χατζηνικολάου).

    ------------------------------

    Τώρα μη με ρωτάτε για ιεράρχες - όλοι τους για μένα είναι πλασιέ του μύθου που λέγεται θρησκεία. Από τους τρεις γνωρίζω μόνο τον Αναστάσιο και τον εκτιμώ ως άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Και αν επιτρέπεις φιλομηλα το χειρότερο είναι όταν η "διαχείριση"
    του πόνου αυτού που θα ζήσει μπερδεύεται με την διαχείριση του πόνου αυτού που πεθαίνει. Όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψυχολογικά γίνονται ράκη και μόνο στο άκουσμα της λέξης καρκίνος και εκεί τα πράγματα δεν είναι και τοσο crystal. Xανουν και την ελάχιστη δύναμη να κρατηθούν. Τότε τι κάνεις?

    Η γνώμη μου είναι ότι η περίπτωση κάθε ανθρωπου χρειάζεται διαφορετικό χειρισμό.

    Προσωπικά αν μου συμβεί είναι αδύνατο να μην το καταλαβω (εκτος και εχω παθει αλτσχαιμερ). Αλλά και να το μάθουν δεν με απασχολεί. Το μονο που θελω είναι να χαμογελάω και οι δικοί μου να γλεντησουν με τραγούδια και χόρο.

    (συγνώμη για τηυν καταχρηση των σχολιων. Θα προσπαθησω να δείξω εγκρατια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Ειλικρινά δεν ξέρω που να σταθώ και από που να μιλήσω.

    Θεωρώ πως κανένας άνθρωπος δεν είναι, ουσιαστικά, υπαίτιος για τα έργα του.
    Με αυτή τη λογική, δεν μπορώ να πω πως αποζητώ τον πόνο κανενός, ασχέτως των έργων και των ημερών του.

    Από αυτήν την οπτική θα έλεγα περαστικά και θα ευχόμουν να το ξεπεράσει, αλλά κάπου εδώ ξυπνάει το "γαμώτο" αν θέλετε.
    Μπορεί να μην είμαστε υπαίτιοι για όσα κάνουμε, ενώπιον των ανθρώπων όμως θα είμαστε πάντοτε υπόλογοι. Ελεος και αγάπη που δεν έδωσες, δεν θα λάβεις, και είναι ποταπό, όσο και γελοίο, να τα ζητάς όταν οι ψευδαισθήσεις δύναμης και εξουσίας παύουν να σε πείθουν. Και δεν θα τα λάβεις όχι επειδή δεν τα αξίζεις, αλλά απλά επειδή έτσι πάει το πράγμα.

    Στην αρχή σκέφτηκα να το αφήσω να περάσει, μένοντας ουδέτερος, αλλά δεν μπορώ. Με αηδιάζει τόσο πολύ η υποκρισία του και με τσακίζει να βλέπω τόσους ανθρώπους να σέρνονται από πίσω του σκυφτοί και κακομοίρηδες μέσα στους φόβους τους. Κι αυτός εκεί, να τους γεμίζει φόβο για τη ζωή για να τον εξαργυρώσει με υποσχέσεις κόντρα στο θάνατο.

    Οχι, λοιπόν, ποτέ και σώσει, και για να μην μιλάω και μέσα από τα δόντια μου, να ψοφήσει να ησυχάσουμε και ύστερα να γελάσουμε με τα μαυροντυμένα κοράκια που θα πέσουν πάνω στο θρόνο για να χαρούν κι αυτοί δόξα, μεγαλείο και χλιδή στις πλάτες των φορολογουμένων και, ακόμα χειρότερα, των πιστών, που είναι και άξιοι λύπησης.
    Οχι πως θα αλλάξουν και πολλά, από τα ίδια σκατά είναι όλοι όσοι μπορούν να διεκδικήσουν το "αξίωμα".

    Η μόνη "υπέρβαση" που μπορώ να κάνω, είναι να του ευχηθώ είναι να μην υποφέρει κατά την έξοδο και να υπάρξει έστω και ένας άνθρωπος που θα στεναχωρηθεί για τον άνθρωπο που λέγεται Χριστόδουλος και όχι για το χρυσό προσωπείο, τη λαμπερή βιτρίνα και το παραμύθάκι τους που ξεθωριάζει μπροστά στο μεγαλείο της ζωής.

    Με τόσο φόβο που έσπειρε, ωστόσο, μην περιμένει να δει ανώτερο συναίσθημα όταν έρθει το τέλος. Ολοι οι "πιστοί", ενδόμυχα, για τον θνητό εαυτό τους θα θρηνούν και θα μεμψιμοιρούν ενώπιον του θανάτου του, όποτε κι αν αυτός έρθει.

    Ολα εδώ πληρώνονται και όλα εδώ τελειώνουν.
    Περαστικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. @ND,

    Το δράμα με την αρρώστια είναι ότι δεν φτάνουν τα βάσανα του αρρώστου, έχει από πάνω κι ότι μερικοί ξαφνικά θέλουν να τον μεταχειρίζονται σαν ανήλικο...

    @Τassos Georgakopoulos,

    Ευχαριστώ για την πληροφορία για το βιβλίο, μ' ενδιαφέρει.

    Η δική μου "θεωρία" (απ' όσα βλέπω) είναι ότι υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης, σαν να μην επιτρέπεται η θλίψη μέσα στο γενικό πνεύμα του να είμαστε μονίμως χαρούμενοι, ενώ -για μένα- η "μόνιμη χαρά" είναι μάλλον ύποπτη ψυχικής ανισορροπίας (ή αναισθησίας).

    Θα μελετήσω όμως και το βιβλίο σε πρώτη ευκαιρία.

    Για το νυχτερινό σχόλιο (12:38 πμ), τη συμπάθειά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. @athanasiα

    Ευχαριστώ.

    Συμφωνω στα περί θλίψης τουλαχιστον στο οτι ισοποσα εχει την θεση της για να εκφραζεται στη ζωή οπως και η χαρα-με μετρο.

    Μια απαντηση για το εφυγες που και εμενα εχει απασχολήσει δινει η φιλομηλα στο σχολιο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. @ tasos georgakopoulos

    Αγαπητέ Τάσο, συμφωνώ ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι επομένως διαφορετικά την προσεγγίζεις.

    Ωστόσο, από όσα έχω διαβάσει κι από όσα έχω συναντήσει προσωπικά, δεν ήρθε ένας να πει: "γιατί μου το είπαν?".

    Αντίθετα, όλοι λένε: γιατί δε μου λένε τι έχω? γιατί με αντιμετωπίζουν σα χαζό/μωρό? νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνω? γιατί αποφεύγουν να με κοιτάξουν στα μάτια? γιατί κανείς δε μου μιλάει ειλικρινά?

    Αυτό με την ειλικρίνια βγαίνει με τόσο παράπονο που δύσκολα θα σκεφτείς ξανά να "προστατέψεις" κάποιον από την αλήθεια...

    Αναφέρομαι όμως σε περιπτώσεις που ο θάνατος είναι σχετικά άμεσος. Στην περίπτωση κάποιου που τώρα ξεκινάει να παλεύει ίσως να 'ναι διαφορετικά.

    Είμαστε εκτός θέματος κατά κάποιον τρόπο. Συνεχίζουμε αν θες, αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Ο/Η tassos georgakopoulos είπε... Άλλωστε και τώρα προσπαθώ να ζω σαν να πρόκειται να πεθάνω αύριο....

    Αν μου επιτρέπεις,πως το εφαρμόζεις στην πράξη? Δεν δουλεύεις? Η μήπως από την δουλειά σου αντλείς ευχαρίστηση?αν όχι τι θα έκανες? Δεν αποταμιεύεις? κλπ. Συγνώμη για το άσχετο αλλά θα ήθελα να μάθω αν γίνεται.
    Όσο για τον χριστοδουλο ας μην ταλαιπωρηθεί τουλάχιστον.Είτε ζήσει είτε πεθάνει δεν θα αλλάξει τίποτα ,η βλακεία είναι αθεράπευτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. antvol είπε...
    "Κλείνω με τη σκέψη μου στον διάλογο Οδυσσέα και Αχιλλέα στον Άδη. Τι κρίμα που δεν μπορώ ούτε νοερά να τον στείλω στον Αρχιεπίσκοπο, είναι τόσο αντιχριστιανικός που θα φανεί ως ύβρις ..."

    Δύο πράγματα δεν καταλαβαίνω.
    Πρώτον γιατί οι "αντιχριστιανοί" έχουν ήδη στείλει στον Άδη τον αρχιεπίσκοπο;
    Δεν πιστεύουν στον Θεό αλλά ούτε και στην Ιατρική;
    Δεύτερον γιατί νομίζουν ότι οι Χριστιανοί δεν πρέπει να διαβάζουν αποσπάσματα απο την Οδύσσεια;!!!
    Γιατί αυτή η μυθολογική ανθρώπινη ιστορία πρέπει για μας τους Χριστιανούς να είναι ύβρις;

    "Ο Οδυσσέας (στον Άδη) έπλεξε το εγκώμιο του πιο σπουδαίου ήρωα της Ιλιάδας, μα ο Αχιλλέας δήλωσε με πίκρα πως θα προτιμούσε να ζει σαν ένας απλός και φτωχός γεωργός παρά να είναι τιμημένος στο σκοτεινό Άδη. Μετά ρώτησε για τον πατέρα του τον Πηλέα και το γιο του, τον Νεοπτόλεμο. Ο Οδυσσέας δε γνώριζε τίποτε για τον τιμημένο γονιό του, όμως του διηγήθηκε όλα τα ανδραγαθήματα του γιου του στον πόλεμο. Έτσι η ψυχή του Αχιλλέα αποχώρησε χαρούμενη."
    Big deal, ύβρις;
    <--->
    Yosemite Sam είπε...
    "Ο χίτλερ όταν του βάζανε βόμβες για να τον ανατινάξουν και γλύτωνε στο τσακ, έβγαζε το συμπέρασμα ότι ο θεός είναι μαζί του και τον διασώζει για να συνεχίσει το έργο του."
    Ναι Sammy σιγά ο Χίτλερ να πίστευε ότι η η Αρεία Φυλή και η ειδωλολατρική κοσμοθεωρία του είχαν κάποια σχέση με Θεό και Χριστιανισμό!
    Τον Χριστόδουλο τον ξέρεις μόνο απο τα κινούμενα σχέδια;
    Πάλι αυτοπυροβολήθηκες στο ξύλινο πόδι Ζαπάτα; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Αντώνη Λιόλιο χαίρομαι.
    Είναι δύσκολο αλλά όπως ήδη ξέρεις όχι ακατόρθωτο να μαρτυρήσεις την πίστη σου.

    Αγαπητοί ... άθεοι οι Χριστιανοί όπως τους ξέρω εγώ δεν φοβούνται τους άλλους και τους πόνους της ζωής αλλά ούτε και φοβούνται τον Θεό παρά μόνο τον αιώνιο αποχωρισμό και μοναξιά.
    Οι μάρτυρες του Χριστιανισμού ακόμα και στα χειρότερα βασανιστήρια ήταν βέβαιοι ότι είχαν την Αγάπη του Θεού πολύ κοντά τους και για μια αιωνιότητα.

    Οι αρχαίοι Έλληνες τραγικοί στην σοφία τους ένιωσαν αυτή την μοναξιά του ανθρώπου αποχωρισμένου απο τον Θεό μέσα στην τραγικότητα της ανθρώπινης ζωής.

    Η ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
    Πες μου ποτάμι, που τρελλά μέσα στους κάμπους τρέχεις
    και τόσες ομορφιές της γης με τα νερά σου βρέχεις,
    γιατί μας ψάλλεις θλιβερό σκοπό με τη φωνή σου;
    Ποιός άλλο ζει τέτοια ζωή γλυκειά σαν τη δική σου;

    Κι εκείνο αποκρίθηκε: Τι ευτυχία έχω, αφού η μοίρα μούγραψε αιώνια να τρέχω;
    Αν ροδοδάφνες γέρνουνε με χάρι στα νερά μου,
    αν λυγαριές κι αγράμπελες ανθίζουν στα πλευρά μου,
    μήπως μπορώ να τις χαρώ και να τις αγαπήσω;
    Περνώ, τις βλέπω μια στιγμή και τις αφήνω πίσω.

    Και το ποτάμι σώπασε, κι αφήνει το διαβάτη
    με πικραμένη την καρδιά, με δακρυσμένο μάτι.
    Γιατί μια μαύρη, μια σκληρή ιδέα τον τρομάζει
    Πως κι η δική του η ζωή με το ποτάμι μοιάζει.

    Γ. Δροσίνης

    Αλλά,
    "Ο ενάρετος και να πεθάνει δεν χάνεται" έλεγε ο Ευρυπίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Το blog γίνεται όλο και πιο άνισο. Σχόλια σοβαρά και ουσιαστικά εναλλάσσονται με φλυαρίες, κηρύγματα και βλακείες.

    Απογοητευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Το ποιηματάκι του Δροσίνη δεν σας δρόσισε κυρ Νίκο;

    Nikos Dimou είπε...
    "Γι αυτό ορίζω τον εαυτό μου ως άθεο χριστιανό."...και συνεχίζει το "κήρυγμα"
    "Τώρα μη με ρωτάτε για ιεράρχες - όλοι τους για μένα είναι πλασιέ του μύθου που λέγεται θρησκεία"

    Αστε το μην το ζορίζετε κυρ Νίκο.
    Αυτό κι αν είναι το Παραμύθι.
    Είτε είναι κάποιος άθεος πρώην Χριστιανός ή Χριστιανός πρώην άθεος.
    "Ουδεις δυναται δυσι κυριοις δουλευειν.
    Η γαρ τον ενα μισησει και τον ετερον αγαπησει, η ενος ανθεξεται και του ετερου καταφρονησει."
    Χριστός κατα Ματθαίου 6:24.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Αχ μωρέ "σωστέ"!

    Θα με κάνεις να νοσταλγήσω τον ζζζζζζζζζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Καλησπέρα σε όλους σας.

    Έχω λίγο καιρό να σχολιάσω και αμέσως, νά 2 μεγάλες εκπλήξεις!

    1) Το μπλογκ εμφανίζεται με ελληνικούς χαρακτήρες και βέβαια,

    2) Το παντελώς κουφό αυτό ποστ.

    Βέβαια, ο Νίκος ξέρουμε καλά πια όσοι τον παρακολουθούμε, πόσο ευαίσθητος άνθρωπος είναι. Και να πού το αποδεικνύει(όχι πως χρειαζόταν)για άλλη μια φορά.

    Το δικό μου σχόλιο για την περιπέτεια του Χριστόδουλου;

    Δεν πονάμε τον Χριστόδουλο επειδή είναι ο Αρχηγός της Ελλαδικής Εκκλησίας. Πονάμε τον άνθρωπο Χριστόδουλο, γιατί απλά στη θέση του ίσως να βρεθούμε κι εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Να το θέσω πολύ απλά; Θα το θέσω είτε το θέλετε είτε όχι. Στον άνθρωπο - συνάνθρωπο Χριστόδουλο από καρδιάς περαστικά, να φτάσει τα 200 και να μας θάψει όλους. Στον αρχιεπίσκοπο - λαϊκιστή πολιτικό Χριστόδουλο, καλά σαράντα και ζωή σε λόγου μας. Έτσι νιώθω.

    Κρίνετε για να κριθείτε. Θα γίνουμε όλοι καλύτεροι. Μην κατακρίνεται για να μην κατακριθείτε. Αλλά πόσοι από εμάς τους έλληνες αλήθεια μπορούμε να διαχωρίσουμε αυτές τις δυο έννοιες, που τόσο διαφέρουν;

    Και αν υπάρχει θεός please ας δροσίσει λίγο γιατί έχω εξεταστική και δεν αντέχω άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. @resident


    Το ..Άλλωστε και τώρα προσπαθώ να ζω σαν να πρόκειται να πεθάνω αύριο.... το ειπε ο ΝΔ αλλά συμφωνώ απόλυτα!!

    .... Δεν δουλεύεις? Δεν θα το ελεγα δουλεια αλλά ΝΑΙ

    ...Η μήπως από την δουλειά σου αντλείς ευχαρίστηση? Απεριοριστη!!!


    ....αν όχι τι θα έκανες? Με βαση το παραπανω δεν μπορω να απαντησω σε αυτο

    .....Δεν αποταμιεύεις? Ναι αλλά οχι για να τα παρω μαζι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. nikos dimou said:
    "Για μένα μία ζωή με αγάπη και θυσία είναι ακόμα πιο σημαντική αν δεν υπάρχει η "μεταφυσική προοπτική" της ανταμοιβής."

    ---------------------------

    Σωστά.
    Παραδεχτήτε όμως, ότι τούτο ισχύει ιδιαίτερα στους νοήμονες που μπορούν να αποσυνδέσουν την ηθική από την ανταμοιβή.

    Τι γίνεται όμως με το πλήθος? Με την μάζα?

    Η ανταμοιβή της θρησκείας, έρχεται να ημερέψει την ζωώδη ανθρώπινη φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. nikos dimou said:
    "και τώρα προσπαθώ να ζω σαν να πρόκειται να πεθάνω αύριο."

    ---------------------------

    Ο Καζαντζάκης στον "Ζορμπά" έγραφε πως, το να ζεις σαν να πρόκειται να πεθάνεις αύριο, είναι το ίδιο με το να ζεις σαν να πρόκειται να μην πεθάνεις ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Ανάλυση του φαινομένου "Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος".

    Ο άνθρωπος αυτός εμφανίστηκε στην επικαιρότητα(ως Αρχηγός της Εκκλησίας)σε μια εποχή που τα πάντα ισοπεδώνονταν από μια κυρίαρχη και αυταρχική νοοτροπία(ο νοών νοείτο). Εκεί που απέτυχαν πολιτικοί και πολιτικές, πέτυχε ο Χριστόδουλος. Όχι γιατί ήταν ευφυέστερος, αλλά γιατί "είχε πιάσει" τον παλμό του απλού πολίτη. Στην μονοκρατορία του σοσιαλιστικού ελλαδικού μπλοκ, ο Χριστόδουλος αναδείχθηκε ως η μόνη γνήσια "άλλη φωνή" -και με αφορμή το ζήτημα με τις ταυτότητες, έδωσε φωνή σε όλους εκείνους που δεν τους εξέφραζε ένα μονολιθικό, μπετοναρισμένο και εν πολλοίς, ανήθικο πολιτικό καθεστώς.

    Μπορεί όπως λέει ο Νίκος οι ταυτότητες να μην προσφέρονται για την ομολογία της Πίστεως, αλλά ας μου απαντήσει κάποιος:

    -ήταν ή δεν ήταν αυταρχικός ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε η εν λόγω ρύθμιση; Ούτε ένα "πές μας τη γνώμη σου Χριστόδουλε", δεν ακούσθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, όταν ήταν βέβαιο πως γνώριζε πόσο θα ενοχλούσε την Εκκλησία, όχι τόσο η ρύθμιση, αλλά η αδιαφορία που επέδειξε απέναντί της. Όμως αυτός ήταν και στόχος των αξιωματούχων της εποχής: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ...

    (αλλά ο Χ. τους την έφερε!)

    - η χώρα είχε λύσει όλα τα μεγάλα της προβλήματα ώστε είχε απομείνει πια, μονάχα το θέμα με την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις Α.Τ.;;; Σε μια εποχή σκανδάλων και μεγάλων δυσκολιών(για τους πολλούς), βρήκε θέμα ο Σημίτης να παίξει την πολιτική του καριέρα κορώνα-γράμματα...(γιατί υποτίμησε τις ευασθησίες και το πείσμα του Χ. και υπερτίμησε τις δικές του δυνατότητες)

    Για μένα, όπως είπε και ένας άλλος σχολιαστής, ο Χριστόδουλος -ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ- είναι μια χρήσιμη φωνή στα δημόσια πράγματα της χώρας. Κυρίως, εκείνη την εποχή με το θέμα των ταυτοτήτων. Σήμερα, έχει ολίγον ξεφύγει.

    Διαφωνώ σε πολλά μαζί του αλλά τον θεωρώ, επαναλαμβάνω πιο χρήσιμο από πολλούς άλλους "πολιτικούς τηλεαστέρες" που κρύβονται πίσω από τις ίδιες μονότονα επαναλαμβανόμενες κομματικές ρητορείες.

    Υπήρξε εν τέλει ο μοναδικός άνθρωπος -και μάλιστα πρόσωπο εκτός πολιτικής σκηνής- που τάραξε τα επί 20ετία λιμνάζοντα νερά στη χώρα. Καλώς ή κακώς.

    Κάθε διαφωνία με την ανάλυση αυτή, δεκτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. ΝΔ το ποστ σου μου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. από τη μια θαυμάζω την ευθύτητα και την ειλικρίνεια να εύχεσαι σε εναν αντίπαλο χωρίς να αλλάζεις τη στάση σου απέναντι του κι από την άλλη νοιώθω περίεργα που ανοίγεις συζήτηση σε ενα μπλογκ που οι περισσότεροι ειμαστε φανατικά αντίπαλοι του αρχιεπισκοπου -οι δε οπαδοι του μεσα στην παραφωνια, χωρις αναγκαστικα να ειναι τετοιοι, φαινονται γραφικοι- την ώρα που αυτος ειναι αρρωστος.

    Δε ξέρω ίσως τα σχόλια θα έπρεπε να ειναι κλειστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω την όψιμη αυτή συμπαράσταση στον Αρχιεπίσκοπο, από εκείνους που του απέδιδαν τόσα πολλά στο παρελθόν. Τι να θυμηθώ; Για τη στάση του επί Χούντας, για τα ανέκδοτα, τις ταυτότητες; Όλοι τον λοιδορούσαν.

    Κι εσείς, ΝΔ, το ίδιο κάνατε. Όπως είπατε, περάσατε παρόμοια κατάσταση, την ξεπεράσατε, και στη συνέχεια υποστηρίζετε πάνω-κάτω τα ίδια με πριν. Το ίδιο θα πράξει και ο Αρχιεπίσκοπος, αν ιαθεί. Επομένως, μόλις γίνει καλά, πάλι θα τον κατακρίνετε για τις απόψεις του.

    Λίγο υποκριτικό δεν είναι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Luke Skywalker said...
    ούτε ένα: "πές μας τη γνώμη σου Χριστόδουλε"

    ------------------------

    Μα τι δουλειά είχε ο Χριστόδουλος να γνωματεύσει για ένα κρατικό ντοκουμέντο που απλώς ταυτοποιεί τον πολίτη; Η θρησκεία δεν είναι στοιχείο ταυτοποίησης (όπως δεν είναι τα πολιτικά φρονήματα ή οι ποδοσφαιρικές προτιμήσεις). Γι αυτό και σε καμία δυτική χώρα δεν αναγράφεται.

    Μόνο εδώ στην χώρα των ορθόδοξων μουλάδων γραφότανε - και πάλι καλά που ο Σημίτης άντεξε την πίεση (έχασε βέβαια τις εκλογές...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Ο ΝΔ είπε:

    "Μα τι δουλειά είχε ο Χριστόδουλος να γνωματεύσει για ένα κρατικό ντοκουμέντο που απλώς ταυτοποιεί τον πολίτη; Η θρησκεία δεν είναι στοιχείο ταυτοποίησης (όπως δεν είναι τα πολιτικά φρονήματα ή οι ποδοσφαιρικές προτιμήσεις). Γι αυτό και σε καμία δυτική χώρα δεν αναγράφεται."


    Αν δεν κάνω λάθος στη Γερμανία είναι προαιρετική η αναγραφή. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, είμαστε μια χώρα που φέρει στη σημαία της τον σταυρό. Και με αυτό θέλω να πω απλώς πως αποφάσεις για θέματα που άπτονται της θρησκείας, έστω με την ευρεία έννοια, θα όφειλαν εκείνοι που τις παίρνουν να είναι περισσότερο καλά ζυγισμένες.

    Εγώ δεν λέω πως ήταν λάθος η απόφαση εκείνη. Λάθος ήταν όμως ο χειρισμός - το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε". Η σύγκρουση, όταν με έναν ελαφρύ -και έξυπνο κατά τη γνώμη μου- ελιγμό, όλα θα είχαν αποφευχθεί(και ο Σημίτης θα κυβερνούσε ακόμα). Εγώ θα ήμουν υπέρ του Σημίτη εφόσον, για τα μάτια του κόσμου έστω, καλούσε την Εκκλησία σε "διάλογο" -και μετά ας έκανε του κεφαλιού του.

    Τελικά, έφαγε το κεφάλι του.

    Κάθε χώρα έχει δικές της ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες. Ο μέσος Έλληνας μπορεί να μην ξέρει τί σημαίνει να είσαι σωστός χριστιανός -ωστόσο χριστιανός όχι μόνο θέλει να "είναι", αλλά κυρίως να ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι είναι...

    Μη με ρωτήσετε τώρα το γιατί -το αγνοώ. Ίσως, επειδή τονίζει μια κάποια -επίπλαστη εν πολλοίς- διαφορετικότητα.

    Η ουσία είναι τελικά πως για ένα ανύπαρκτο θέμα(πόσο προβληματική ήταν η προηγούμενη υποχρεωτική παρουσία της αναγραφής;), μια καριέρα τερματίστηκε και μια άλλη απογειώθηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Όταν τον έβλεπα στην Τηλεόραση ένιωθα μια τρομερή απέχθεια προς το πρόσωπο του που ανάλογη δεν ένιωθα για κανέναν άνθρωπο. Σαν να είχε μετατραπεί σε προσωπικό μου εχθρό. Κι όμως όταν ένας συνάδελφος μου στην δουλειά μου είπε ότι μάλλον πάσχει από καρκίνο ένιωσα πραγματική λύπη. Έστω και στιγμιαία. Περίεργη αντίδραση , που δεν είχα ούτε όταν έμαθα πολύ πρόσφατα ότι σκοτώθηκε ένας παλιός μου συμμαθητής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. patsman said...
    Επομένως, μόλις γίνει καλά, πάλι θα τον κατακρίνετε για τις απόψεις του.

    Λίγο υποκριτικό δεν είναι αυτό;

    --------------------------

    Καθόλου. Άλλωστε και τώρα επικρίνω τις απόψεις του.
    Η συμπαράστασή μου αφορά τον άνθρωπο - όχι τις απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Ο/Η Nikos Dimou είπε...

    Μα τι δουλειά είχε ο Χριστόδουλος να γνωματεύσει για ένα κρατικό ντοκουμέντο που απλώς ταυτοποιεί τον πολίτη; ...
    ---

    Νομίζω ότι το σημερινό θέμα δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι, η συνολική αποτίμηση της παρουσίας του Χριστόδουλου στον θρόνο του προκαθήμενου της εκκλησίας. Εν πάση περιπτώσει, μιας και η κουβέντα άνοιξε, επιτρέψτε μου τα εξής, άκρως περιληπτικά:

    Όποιος έχει έστω και λίγο μελετήσει τα εκκλησιαστικά πράγματα, γνωρίζει ότι η "υπαλληλοποίηση" της εκκλησίας, η μετατροπή της σε ΝΠΔΔ, δηλαδή σε Κράτος, ο ασφυκτικός έλεγχος στα εσωτερικά της εκκλησίας, ο επακόλουθος μαρασμός της ως πνευματικού καθιδρύματος και η μετάλλαξή της σε δημόσια υπηρεσία δεν απετέλεσε επιλογή της εκκλησίας, αλλά της νεαρής ελληνικής πολιτείας. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, η ελλαδική εκκλησία αποσπάστηκε βίαια από το Πατριαρχείο.

    Θα περίμενα, λοιπόν, τώρα που τόσα χρόνια έχουν περάσει και η ελληνική πολιτεία έχει ωριμάσει, κάποιον αρχιεπίσκοπο, να αγωνίζεται, με όλες του τις δυνάμεις,για τα εντελώς αντίθετα αιτήματα από αυτά που βλέπουμε.

    Δηλαδή: Πλήρης απεγκλωβισμός της εκκλησίας από το κράτος, μετατροπή της σε ΝΠΙΔ, οικονομική ανεξαρτησία, απόλυτη επιλογή των στελεχών της, απαλοιφή από το Σύνταγμα της αναχρονιστικής φράσης "Στο όνομα της Αγίας Τριάδας", καμία αναγραφή θρησκεύματος σε κρατικά έγγραφα, καμία υποχρεωτική συμμετοχή της εκκλησίας σε κρατικές τελετές που δεν εγκρίνει, κανένας υποχρεωτικός θρησκευτικός γάμος κλπ (η λίστα είναι ατέλειωτη).

    Και, είμαι σίγουρος, αν αυτό ποτέ συνέβαινε, θα επακολουθούσαν τραγελαφικές καταστάσεις. Δηλαδή θα βλέπαμε το κράτος να έλεγε όχι και να προσπαθούσε, πάση θυσία, να διατηρήσει το status quo, το 'χω πει και άλλες φορές, όλο το νεοελληνικό δημιούργημα στηρίζεται στον ασφυκτικό έλεγχο των πάντων, αλίμονο αν αρχίσουν, κι εδώ, να αναπτύσσονται θεσμοί με πραγματική ανεξαρτησία, αυτονομία και ελευθερία λόγου, το σύστημα ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει βαθιά δημοσιοϋπαλληλικό (βλ. άρθρο 16 κλπ).

    Τότε πάντως, και μόνον τότε, η ελλαδική εκκλησία θα είχε, ως γνήσιο πνευματικό καθίδρυμα, νόημα ύπαρξης. Και θα μπορούσε να διατυπώνει έγκυρες προτάσεις, με πνευματικό, πάντα, περιεχόμενο.

    Γιατί δημόσια υπηρεσία με δημόσιους υπαλλήλους και πνευματική, υποτίθεται, αποστολή, αποτελεί, στον χώρο των πολιτισμένων χωρών, πολιτειακό ανέκδοτο, άξιο μόνο για κάποιο θεσμικό μουσείο Τισό.

    (ρωτήστε όμως και τον Ευ. Βενιζέλο, να δείτε τι ανιστόρητες ανοησίες είναι τα παραπάνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Μα τι καλοι ανθρωποι εισαστε.
    Αυριο λεω να παω να εξομολογηθω στο σατανα, γιατι μονο αυτος θα με δεχτει μαλλον.
    Γιατι καρφακι δεν μου καηκε ουτε για τον ανθρωπο, ουτε και για οτιδηποτε αλλο που εχει σχεση με τον Παρασκευαιδη.
    Με συγχωρειτε εν Χριστω αδελφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. NΔ aid:

    Άλλωστε και τώρα επικρίνω τις απόψεις του.
    Η συμπαράστασή μου αφορά τον άνθρωπο - όχι τις απόψεις.

    Toν άνθρωπο ως βιολογικό οργανισμό δηλαδή; Ώς σύνολο κοκκάλων και σάρκας; Δεν καταλαβαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Αλέκα,
    ακόμη και η άλλη Αλέκα ευχήθηκε καλή ανάρρωση στον αρχιεπίσκοπο.
    Show mercy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. κούκλοθ said...
    Toν άνθρωπο ως βιολογικό οργανισμό δηλαδή; Ώς σύνολο κοκκάλων και σάρκας; Δεν καταλαβαίνω...

    --------------------------
    Δεν σου έχει τύχει να συμπονέσεις έναν άνθρωπο με τον οποίο διαφωνείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

    Αφού Ο "από πάνω" μας, αποφάσισε να φορτώσει με μια σοβαρή ασθένεια τον ποιμένα μας(θα μπορούσε να του στείλει απλά ένα κρυολόγημα), θεωρώ απαράδεκτη την προσβολή του θελήματος Του από τον μακαριότατο με την επικουρία των ανθώπων με τα λευκά πουκάμισα. Θα στείλω επιστολή στα χεντκουαρτερς(αρχιεπισκοπη) τους αυριο.Γιατι ο Χριστόδουλος να απλώνει τα (βρώμικα) χέρια του στη ζωή του ανυπαρκτου παιδιού μου, γιατί δεν κάνει το ίδιο και με την δικιά του ζωή.

    Και αν και του αναγνωρίζω το ελαφρυντικό οτι τουλάχιστον αντίθετα με την πριμαντόνα της Ιταλίας(τα ίδια και χειρότερα με μας αυτοί οι Ιταλοί , παρότι πιο προκομμένοι, και με προίκα, θα περίμενα να τα πηγαίναν καλύτερα) δεν βρίσκεται σε διλημμα για το εαν το προφυλακτικό αποτελεί δολοφονικό οπλό η όχι, δεν θα ξεχασω τα τσιρίγματα του περί βιοηθικής.


    2007 κυρίες και κυριοι και ανεχόμαστε ακόμα τέτοια ανθρωπακια. Στον αγύριστο απο μένα, ένας λιγότερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Nikos Dimou
    μα λένε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια...
    -----------------------
    Δεν λεγαμε το ιδιο.
    Αν κρινω απο αρκετα σχολια που ακολουθησαν που σας κατηγορουσαν για *διγλωσσια* μαλλον πολλοι δεν καταλαβαν οτι δεν μπορουμε να κρινουμε ατομα παρα μονο τις πραξεις τους!!!!!
    Αυτα τα δυο ειναι διαφορετικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Το κουφο στην υποθεση ειναι οτι οι περισσοτεροι επικριτες του Χριστοδουλου ,εχουν την ιδια λογικη με αυτον!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. NΔ said:

    Δεν σου έχει τύχει να συμπονέσεις έναν άνθρωπο με τον οποίο διαφωνείς;

    Φυσικά και μου έχει τύχει. Αλλά με τον Χριστόδουλο δεν αισθάνομαι να με χωρίζει απλά μια διαφορά απόψεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. κούκλοθ
    Φυσικά και μου έχει τύχει. Αλλά με τον Χριστόδουλο δεν αισθάνομαι να με χωρίζει απλά μια διαφορά απόψεων...
    ------------------------------------
    Αν η αναπαραγωγη με τον Χριστοδουλο δεν ειναι εφικτη τοτε πραγματι δεν σας χωριζει μια απλη διαφορα αποψεων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. ο/η luke skywalker είπε:
    Η ουσία είναι τελικά πως για ένα ανύπαρκτο θέμα(πόσο προβληματική ήταν η προηγούμενη υποχρεωτική παρουσία της αναγραφής;), μια καριέρα τερματίστηκε και μια άλλη απογειώθηκε...
    Παρ Ιουν 22, 09:03:00 μμ
    ..............
    Από πότε ένας ιερωμένος κάνει καριέρα????
    Καριέρα κάνουν οι ηθοποιοί, οι καλλιτέχνες γενικώς, οι πολιτικοί, και πολλοί άλλοι βεβαίως εκτός των ιερωμένων. Αυτοί επιτελούν λειτούργημα (έτσι θά πρεπε???)

    Κι αν πιστεύετε ότι η καριέρα του Σημίτη τερματίστηκε εξ αυτού του γεγονότος και συμφωνείτε κιόλας μ αυτό, τότε δυο φορές κρίμα γιατί μάλλον είστε και νέος άνθρωπος και είναι λυπηρό να σκέφτεστε όπως θά μπορούσα να σκέφτομαι εγώ που κουβαλάω αρκετά χρόνια στην πλάτη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Αντιγράφω από το in.gr:

    "Την ίδια ώρα, άρχισαν να βλέπουν το φως δημοσιότητας σενάρια διαδοχής. Συνεργάτες του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου τα χαρακτήρισαν χυδαία, πρόστυχα, βέβηλα και προϊόντα νοσηρών εγκεφάλων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος που, μιλώντας στο Mega, αντέδρασε έντονα στη διαρροή των σεναρίων αυτών και τα απέδωσε στη νέα γενιά ιεραρχών που αναδείχθηκαν επί της θητείας του Αρχιεπισκόπου."

    Γιατί τόση ένταση και τόσος εκνευρισμός; Γιατί τέτοια γλώσσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Φιλοσοφούμε στις δύσκολες στιγμές των ανθρώπων και κρίνουμε.

    Οι τίτλοι στις ασθένειες τις ανθρώπινες χάνονται.

    Δείτε έναν άρρωστο άνθρωπο, κι όχι έναν αρχιεπίσκοπο.

    Είμαι σίγουρος ότι έτσι βλέπει κι αυτός τον εαυτό του.

    Ο φόβος του θανάτου δεν ξεχωρίζει τίτλους. Απλώνει το πέπλο του και εξισώνει.

    Ίσως τελικά, ο απόλυτος ορισμός της ισότητας να είναι ο θάνατος.

    Αφείστε τον άρρωστο άνθρωπο να βρει τη ζωή μόνος του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Πώς το είπαν οι φίλοι ότι δεν είμαστε δυστυχώς ίσοι στη θεραπεία...

    Πόσο δίκιο - και πόση πίκρα μαζί... Να δούμε, το ότι είναι αυτός που είναι, θα τον κάνει να ξεπεράσει την ενδιαφερονίτιδα και να βγει σώος? Θα καταφέρουν να μην τον γονατίσουν μια ώρα αρχύτερα, από υπερβάλλοντα ζήλο? Μακάρι να πάνε όλα κατ'ευχήν, όπως θα όφειλε το Ε.Σ.Υ. να πηγαίνουν τα πράγματα για όλους μας, επώνυμους κι ανώνυμους!

    Στο ίδιο μήκος κύματος, να σας ενημερώσω ότι "άνοιξε" η επόμενη κίνηση και η διαμαρτυρία "Για την Αμαλία" προχώρησε πλέον κι έγινε "Για την Υγεία". Αμαλία μόνο μία μεν, αλλά ταυτόχρονα Αμαλίες όλοι μας (πριν, τώρα που μιλάμε, στο μέλλον...)

    Οσο ξύλο και να χτυπήσω, τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα και η πραγματικότητα αδυσώπητη. Στο γνωστό πια μπλογκ, μπορείτε να δείτε πού και πώς θα υπογράψετε την e-petition Gia tin Ygeia, πώς θα συμβάλλετε στο αντίστοιχοforum και πώς θα διαδώσετε την κίνηση.

    Ας μη μένουμε αμέτοχοι...

    Οποιος δεν είναι μέρος της λύσης, είναι μέρος του προβλήματος!

    Καληνύχτα εδώ, όποιος με θέλει, ξέρει πολύ θα με βρει!

    ΥΓ- ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ! Κι εκείνος και όλοι οι ασθενείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Άνθρωπος Χριστόδουλος δεν υπάρχει και δεν θα τον βρεις στη θρησκεία του η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να καταργήσει τον άνθρωπο. Αυτά γράφονται και εννοούνται μέσα στα ιερά βιβλία. Και το πιο καλό μυαλό αποβλακώνεται αν το αποφασίσει. Αυτή η δήθεν ιερότητα της χριστιανικής αχρειότητας του όνου δηλαδή η σκια παράξενο πολύ πως τους θαμπώνει. Είναι βλάκες. Πού είναι γραμμένο πως αν σκέφτονται παράλογα πρέπει να τους θεωρούμε έξυπνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. κούκλοθ hat gesagt...

    @ Troll:

    ?
    --------------------
    Αν εισουν κατι αλλο απο οτι ειναι ο Χριστοδουλος η ειμουν δεν θα μπορουσαμε να αναπαραχτουμε μεταξη μας..η αν η εξελεκτικη πορεια το επετρεπε τοτε θα πρεπε οι απογονοι μας να ηταν ουδετεροι...οπως ειναι τα αλογα με τα γαιδουρια ..που αναπαραγουν μουλαρια τα οποια δεν μπορουν να αναπαραχτουν μεταξη τους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Τέσσερα χρόνια παρακολουθώ αυτό το ιστολόγιο και ποτέ τα σχόλια του δεν με γέμισαν με κάποιο συμπέρασμα. Μόνο στα αρχικά κείμενα του ΝΔ βρίσκω τη θρυαλλίδα κάποιας σκέψης που την παίρνουν μετά και την καταχωνιάζουν ηδονοβλεψίες της ζωής των άλλων κρυπτοκαπιταλιστές και κουτοπόνηροι ελληνοχριστιανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Antonios Liolios είπε...
    Τελικά η μεγαλύτερη και μεθυστικότερη δύναμη που αναγνωρίζω στον χριστιανισμό είναι η μεταφυσική προοπτική του ύστερα από μιά ζωή γεμάτη αγάπη και θυσία
    ---------------------------------

    Άσχετο, αλλά θυμήθηκα κάποιο κείμενο που είχα διαβάσει κάποτε για το Μπελογιάννη που έλεγε ότι ο τότε Αρχιεπίσκοπος εξήρε το σθένος του μπροστά στον επερχόμενο θάνατο (η γνωστή φωτογραφία με το γαρύφαλο), διότι λόγω ιδεολογίας δεν προσδοκούσε μετά θάνατον ζωή και ανταμοιβή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. To simantiko einai oti fovos kai anisihia gia to soma den iparxei....outes i allos oloi thnitoi eimaste kai to soma einai san ena rouxo pou to petame otan figoume...to thema einai ti exoume kanei se auti tin zoi gia na proxorisei i psixi se ena pio anotero epipedo...fovos den iparxei gia to soma...mono gia to pneuma alla kai pali i moni alitheia tou theou i tou simbantos einai agapi kai eutixia kai i psixi mono auta gnorizei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Ακόμα πιο άσχετο. Σας βλέπω όλους να αποκαλείτε τον κο Δήμου ΝΔ και ανατριχιάζω. Μόνο πυρσό που δεν του βάλατε του ανθρώπου.

    Δηλαδή αν απευθυνόσασταν στον Κώστα Κεντέρη θα τον γράφατε ΚΚΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Με τις ταυτοτητες γινοταν το απλουστατο. Ταυτοπροσωπια με το διαβατηριο, ετσι καμια αναγκη για ρυθμιση με τις ταυτοτητες και ο Χριστοδουλος θα καθοταν ησυχος. Απλα το επαιζε παλικαρας ο Σημιτης και βεβαια αποδειχθηκε λιγος οπως λιγος ηταν παντα και δειλος αφου δεν ειχε τον ανδρισμο να κατεβει στις εκλογες και φορτωσε με βαριδια τον Γιωργο Παπανδρεου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. @luke skywalker

    Τώρα πρόσεξα τα σχόλια σου. Χριστός και Παναγία. Πλέκεις το εγκώμιο ενός ιερέα και τον αποκαλείς πολιτικό τηλεαστέρα? Δεν διαφωνώ μαζί σου πάνω σε αυτό, αλλά αυτό και μόνο από την πλευρά σου δεν είναι αποδοχή-παραδοχή ότι ο Χριστόδουλος έχει αποτύχει πλήρως στα καθήκοντα του ως ηγέτης της εκκλησίας?

    Εκτός αν θεωρείς ότι η εκκλησία είναι μια κοσμική δύναμη με πολιτικό λόγο και όχι ένας πνευματικός καθοδηγητής για τους πιστούς της.

    Και κάτι ακόμα. Μιλάς για εποχή ισπεδωμένη από αυταρχική νοοτροπία και ανήθικο πολιτικό καθεστώς. Μάλλον τα μπερδεύεις λίγο. Επί χούντας ο Χριστόδουλος διάβαζε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Καλημέρα!

    Τα αρχικά ΝΔ τα έχω 40 χρόνια πριν την Νέα Δημοκρατία. Θα έπερεπε να μου πληρώνει royalties!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Aphrodite said...
    μπορείτε να δείτε πού και πώς θα υπογράψετε την e-petition Gia tin Ygeia...

    «Καί καταδικάσας αυτούς είς τόν φαύλον τόν κύκλον τόν αιώνιον τόν παντοδύναμον....»

    Ανάθεση υγείας στό κράτος ==> Μίζερη παροχή υπηρεσιών ==> Διαμαρτυρία πολιτών ==> Κράτος ζητάει περισσότερους πόρους από φορολογούμενους γιά υγεία ==> Κρατική υγεία διευρύνεται ακόμα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Ο/Η Luke Skywalker είπε... Ούτε ένα "πες μας τη γνώμη σου Χριστόδουλε", δεν ακούσθηκε από τον τότε πρωθυπουργό…..

    Εγώ θα ήμουν υπέρ του Σημίτη εφόσον, για τα μάτια του κόσμου έστω……

    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν άτομα που σκέπτονται έτσι, με το παραπάνω σκεπτικό μάλλον θα πρέπει να ρωτάμε τον Χριστόδουλο και πότε θα κάνουμε έρωτα, εάν φυσικά είμαστε παντρεμένοι.
    Όσο για το δεύτερη περίπτωση τι να πει κανείς , δεν ψήφισε λέει τον Σημίτη επειδή του έβγαλε το ΧΟ από τις ταυτότητα , κρίμα γιατί είναι και νέος άνθρωπος, απ’ότι καταλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. @giasafox
    Η αλλη Αλεκα θα ευχοταν και στον Σταλιν, τι να μου πει αυτο?
    οσο για το show mercy , ευτυχως δειχνω εκει που πρεπει και το εχουν αναγκη, ενω ο κακιστος ηθοποιος Παρασκευαιδης δεν εχει δειξει mercy καθολου και πουθενα, μαλιστα εχει καταφερει να κανει με τις ανοησιες του, νεα παιδια να σταυροκοπιουνται στα λεοφωρεια το 2007 ! MERCY !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Σαν άνθρωπος, συμπαρίσταμαι στον Αρχιεπίσκοπο στην ασθένειά του και του εύχομαι περαστικά και δύναμη στις μέρες που έρχονται. Δεν είναι δυνατόν να επιχαίρουμε για την ασθένεια αυτή, ούτε στον εχθρό μας, όπως είθισται να λέγεται.

    Εντελώς διαφορετικό είναι το πολιτικό θέμα. Κρίνοντας πολιτικά τον Αρχιεπίσκοπο, πράγματι έκανε λάθη, ύψωνε τους τόνους, δεν ήταν μετριοπαθής και εφέρθηκε με αλλαζονεία. Ηταν -και αυτός- λαϊκιστής. Συμπεριφέρθηκε σαν «ταύρος εν υαλοπωλείω» και ήταν επικίνδυνος, όχι τόσο για τους αντιπάλους του, αλλά και για αυτό που κυρίως ήθελε να προασπίσει, δηλαδή την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, γιατί έκανε την απερισκεψία να τα κομματικοποιήσει.

    Αυτό βέβαια «εβόλεψε» πολλούς και τον ενεθάρρυναν προς προσπόριση κομματικών οφελών. Τι νόημα έχει να πηγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υπογράφει για τις ταυτότητες και όταν έγινε πρωθυπουργός να αγνοεί το θέμα! Αν πίστευε ότι ήταν λάθος το μέτρο έπρεπε να το διορθώσει όταν εξελέγη. Αν πίστευε ότι ήταν σωστό, τότε γιατί υπέγραψε! Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι, ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί κομματικά το θρησκευτικό αίσθημα των απλών και αφελών. Τουλάχιστον ο Αρχιεπίσκοπος, αν και αμετροεπής, ήταν ειλικρινής...

    Τώρα θα έχει τον καιρό, και ελπίζω και την σοφία, να σκεφθεί ποιοι τον χρησιμοποίησαν, ποιοι τον εξαπάτησαν και ποιοι τον παγίδεψαν.

    Συμφωνώ με το ποστ του ΝΔ, ο οποίος εκφράζει –με τρόπο που εγώ αν και θα ήθελα δεν θα μπορούσα- τα αισθήματα και τις σκέψεις μου, καθώς επίσης και με το σχόλιο του Antvol, για την δημοσιουπαλληλοποίηση της εκκλησίας.

    Εύχομαι περαστικά και δύναμη στον Αρχιεπίσκοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. tassos georgakopoulos said...
    Ρε ζωη ξυπνα που εχεις χαθει?

    -----------------------------

    Θα είναι ερωτευμένη - και μας ξέχασε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Κωμικοτραγική και σουρεαλιστική εικόνα: ο 21ος αιώνας μετράει ήδη 7 χρόνια και οι Έλληνες ασχολούνται ακόμα με κάτι ρασοφορεμένους, συνήθως (λόγω μάσας) χονδρούς μέχρι αηδίας και με γένια φαρισαίους δημόσιους υπαλληλίσκους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ τους παραμυθιάζουν δουλεύοντάς τους ψιλό γαζί, τους τα παίρνουνε χονδρά όταν γεννιούνται και βαφτίζονται, όταν παντρεύονται και όταν πεθαίνουν, τους τα παίρνουνε επίσης από τους φόρους του κρατικού κορβανά και, αντί να βοηθήσουνε όλους τους ανήμπορους αυτής της κοινωνίας, ξοδεύουνε τον πακτωλό των χρημάτων που τους αποδίδει η σοφά στημένη τους κονόμα π.χ. σε αγορές οικοδομικών “φιλέτων”, σε χλιδάτες εκκλησίες, σε πάσης μορφής παρτούζες και σε θωρακισμένα υπερπολυτελή αυτοκίνητα. Κορόϊδα είστε αξία της μοίρας σας!! Λές και ειπήρχε ποτέ καμιά περίπτωση ο οποιοσδήποτε Χριστόδουλος να ασχολιότανε με τον οποιονδήποτε απο σας που θα είχε το δικό του (δηλαδή του Χριστόδουλου) πρόβλημα υγείας! Φυσικά εκτός αν π.χ. σας λέγανε Καραμανλή, Παπανδρέου ή Μητσοτάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Στην σημερινή "Ελευθεροτυπία" ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος αναδημοσιεύει το ποστ για τον Χριστόδουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Χριστόδουλος

    Ο άνθρωπος μπορεί να έχει μερικές λανθασμένες απόψεις περί δημοκρατίας, ή περί πολιτικής, ή ακόμα και περί Χριστιανισμού, αλλά δεν είναι και κανένας αλήτης... Πολλές φορές, με τον τρόπο που μερικοί τον περιγράφουν, μου φαίνεται λες και μιλάνε για κανέναν από τους περίεργους φονταμενταλιστές της Αμερικής! Νομίζω πως η πργματικότητα είναι διαφορετική και πως δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιούμε ανθρώπους. Άλλο διαφωνία και άλλο προσωπική έχθρα.

    Όσο για την απόφαση να υπάρξει διαφάνεια στο ζήτημα της υγείας του, προσωπικά θεωρώ πως είναι πολύ φυσικό αυτό που έκανε. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει για το πώς τα πάει, πολύς κόσμος τον συμπονά, γιατί να μην υπάρξει διαφάνεια; Και ναι, είναι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά γιατί όχι;

    Περαστικά του εύχομαι!

    Χριστιανισμός

    Μερικές φορές διαβάζοντας σχόλια, μου κάνει εντύπωση ο Χριστιανισμός στον οποίον επιτίθενται κάποιοι σχολιαστές... Σα να είναι μια καρικατούρα που λίγη σχέση έχει με την πραγματικότητα... Τι σχέση έχουν με την Ορθοδοξία για παράδειγμα αυτά που είπαν μερικοί, ότι δηλαδή άμα πίστευε περισσότερο δε θα δεχόταν τη φροντίδα των γιατρών; Σαν αυτά που λένε κάποιοι ελάχιστοι φονταμεταλιστές, στην Αμερική πάλι, ότι τάχα δεν πρέπει να κάνουμε εμβόλια γιατί άμα είναι το θέλημα του Θεού να περάσει το παιδί μια αρρώστια θα πρέπει να μπορεί να την περάσει. Αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί από τα αρχαία χρόνια και η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα από τη σκοπιά της Χριστιανικής θρησκείας... Θεός, φύση, άνθρωπος, όλοι σχηματίζουμε ένα πλέγμα και οι αλληλεπιδράσεις μας είναι σημαντικές. Βοηθούμε και βοηθιόμαστε οι άνθρωποι μεταξύ μας, και αυτό γιατί έχουμε δημιουργηθεί και με αυτόν τον λόγο υπόψη.

    Κηρύγματα

    Έλεος, με τα posts κηρυγματικού τύπου! Και η κουβέντα χαλάει, και έχει καταντήσει πια προσωπική εμμονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. @tassos georgakopoulos,

    Συλληπητήρια για το χαμό του αγαπημένου σας προσώπου...

    -----------------

    @genghis,

    "Aphrodite said...
    μπορείτε να δείτε πού και πώς θα υπογράψετε την e-petition Gia tin Ygeia...

    «Καί καταδικάσας αυτούς είς τόν φαύλον τόν κύκλον τόν αιώνιον τόν παντοδύναμον....»

    Ανάθεση υγείας στό κράτος ==> Μίζερη παροχή υπηρεσιών ==> Διαμαρτυρία πολιτών ==> Κράτος ζητάει περισσότερους πόρους από φορολογούμενους γιά υγεία ==> Κρατική υγεία διευρύνεται ακόμα περισσότερο."

    Και τι προτείνεις?

    -------------

    Καλημέρα/σπέρα σε όλους, με τον καταψύκτη αγκαλιά (τι είναι αυτό, sneak preview απο τα επόμενά μας καλοκαίρια?)

    Νέο ιατρικό ανακοινωθέν? Τώρα μπήκα σπίτι από δουλειές, οπότε δεν έπιασα τελευταίες εξελίξεις...

    ΥΓ- χτες τι είπα η άχρηστη "Καληνύχτα εδώ, όποιος με θέλει, ξέρει πολύ θα με βρει!", εννοούσα "ξέρει ΠΟΥ θα με βρει", όχι "πολύ"!!! Τζήζους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. 'Αγρια ζέστη! Γύρισα από τα Κιούρκα όπου είχα πάει για να ταΐσω και να ποτίσω. Οι γάτες σχεδόν δεν ήθελαν φαΐ - μόνο νερό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Αν στο δίλλημα με τον τον κινέζο προ ημερών βάζαμε τον Χριστόδουλο, ήθελα και νάξερα σε τι ποσοστό θα πατούσαν ορισμένοι το κουμπί.
    Τότε ήταν 99% που δεν θα το πάταγε.

    Αν το βάζαμε στους διαδοχολάτρες (μα και σε πολλούς άλλους), πολύ φοβάμαι πως στο παραπάνω ποσοστό/πρόταση θα απουσίαζε το "δεν"..

    Τελικά ποιοί ποιούν τον σχιστομάτην.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. nikos dimou said:
    "'Αγρια ζέστη!"

    ---------------------------

    Κι'εδώ εμείς (Birmingham, UK) με αναμμένο καλοριφέρ!! (βροχή & υγρασία.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Ο/Η Andreas είπε...... Τι σχέση έχουν με την Ορθοδοξία για παράδειγμα αυτά που είπαν μερικοί, ότι δηλαδή άμα πίστευε περισσότερο δε θα δεχόταν τη φροντίδα των γιατρών;

    Μα αγαπητέ μου το πρωί άκουσα τον Άγιο Αλεξανδρουπόλεως, αλήθεια γιατί τους αποκαλούν Αγίους ,αυτό δεν γίνετε μετά θάνατον; να λέει ότι η αρρώστια του Αρχιεπισκόπου ήταν θέλημα θεού και ότι προσεύχονται όλοι για την σωτηρία του, αλλά βεβαίως-βεβαίως και με την βοήθεια των γιατρών !!!!!! Ελπίζουν δε ότι θα γίνει το θαύμα και θα αποκατασταθεί η υγεία του Αρχιεπισκόπου. Δυστυχώς το πτωχό μου μυαλό δεν μπορεί να τα καταλάβει όλα αυτά!!!
    Και κάτι που μου είπε ένας φίλος που ζει στην Ιταλία, στην φορολογική δήλωση των Ιταλών υπάρχει ερώτηση εάν θέλουν το 2% από τον παρακρατηθέντα φόρο να πάει στην εκκλησία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. kolassasB said...
    στην φορολογική δήλωση των Ιταλών υπάρχει ερώτηση εάν θέλουν το 2% από τον παρακρατηθέντα φόρο να πάει στην εκκλησία!!!

    ---------------------------------

    To ίδιο υπάρχει και στην Γερμανία, ο εκκλησιαστικός φόρος (Kirchensteuer). Δηλώνεις στην φορολογική σου δήλωση αν ανήκεις σε κάποια εκκλησία και πληρώνεις φόρο που αποδίδεται σε αυτή. Από εκεί ζούν οι εκκλησίες.

    Θα ήθελα να δω τους φοροφυγάδες Ελληνάρες, που δηλώνουν φανατικοί Ορθόδοξοι, αν θα πλήρωναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Εγω παλι δεν τον πονεσα καθολου!

    Δεν ειμαι υποκριτης βλεπετε.

    Πειραζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Aphrodite said...
    Και τι προτείνεις?
    -------------------------

    Μεγάλη συζήτηση για να αρχίσει εκ τού μηδενός αλλά έν ολοίγοις:

    Νά είναι ή συμμετοχή στό Εθνικό Σύστημα Υγείας προαιραιτική. Οποιος Ελληνας πολίτης δέν θέλει νά ασφαλιστεί στούς κρατικούς φορείς υγείας, δέν θά πληρώνει εισφορές, οπότε φυσικά, θά είναι ελεύθερος νά χρησιμοποιήσει τά χρήματα γιά ιδιωτική περίθαλψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Μα αγαπητέ μου το πρωί άκουσα τον Άγιο Αλεξανδρουπόλεως..

    Ο άνθιμος αλεξανδρουπόλεως είπε επι λέξει ότι ο καρκίνος είναι παραχώρηση του θεού στο χριστόδουλο.Είναι μία έκφραση της αγάπης του θεού συνέχισε.

    Επικράτησε μία αμηχανία στο πάνελ η οποία όμως ξεπεράστηκε γρήγορα λογω του "αμείλικτου" τηλεοπτικού χρόνου και το πράγμα γύρισε πάλι στα γνωστά λιβανίσματα για το θάρρος,την γενναιότητα και λοιπά χαρίσματα του ανδρός.

    Τελικά μάλλον έχει δίκιο ο dawkins που ισχυρίζεται ότι το μόνο που γλυτώνει τους χριστανούς απο το ψυχιατρείο είναι ότι είναι πάρα πολλοί:

    We have names for people who have many beliefs for
    which there is no rational justification. When their beliefs
    are extremely common we call them 'religious'; otherwise,
    they are likely to be called 'mad', 'psychotic' or
    'delusional' . . . Clearly there is sanity in numbers. And
    yet, it is merely an accident of history that it is considered
    normal in our society to believe that the Creator of the
    universe can hear your thoughts, while it is demonstrative
    of mental illness to believe that he is communicating with
    you by having the rain tap in Morse code on your bedroom
    window. And so, while religious people are not
    generally mad, their core beliefs absolutely are.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Ιδού και κάπως σχετικό ανέκδοτο για την χρηματοδότηση της εκκλησίας από την Ελληνική Λίστα Ανεκδότων:

    Συζητούν τρείς παπάδες, ένας απο το Άγιο όρος,ένας απο Αθήνα και ένας Κεφαλονίτης για το πως κατάνέμουν τά έσοδα των εκκλησιών τους.

    Λέει ο παπάς απο το Άγιο όρος: "Εγώ Πετάω στον αέρα όλα τα νομίσματα και όσα έρθουν κορώνα είναι του θεού και τα δίνω για τις ανάγκες της εκκλησίας και όσα έρθουν γράμματα είναι δικά μου."

    Λέει ο Αθηναίος παπάς: "Και εγώ πετάω τα νομίσματα στον αέρα και όσα σταθούν όρθια είναι του θεού και της εκκλησίας, όσα πέσουν στο πλάϊ (κορώνα ή γράμματα) είναι σαφώς δικά μου."

    Και στο τέλος ο Κεφαλονίτης ο παπάς: "Εγώ κύριοι συνάδελφοι κάνω το ίδιο που κάνετε και εσείς με πιό απλές διαδικασίες για να μη χάνουμε και χρόνο. Πετάω στον αέρα όλα τα νομίσματα. Όσα θέλει τα κρατάει ο Θεός και όσα πεσουν κάτω είναι δικά μου!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. A και κατι ακομα:

    Tα "four seasons" μπορει να ειναι
    τωρα μακρια αλλα η πεντε αστερων
    νοσηλεια ειναι εδω!

    Αν (χτυπα ξυλο!) αρρωστησει ο
    πατερας μου απο καρκινο ποσοι
    καθηγητες Πανεπιστημιου θα ειναι
    νυχτα μερα πανω απο το κεφαλι του
    οπως στο Χριστοδουλο;

    Eιναι πιο σημαντικη η ζωη του Αρχιεπισκοπου απο τη ζωη ενος
    απλου συνταξιουχου του ΤΕΒΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Αν ένας δημοσιογράφος δημοσιεύει το doncat τότε είναι ποιητής.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. @Genghis

    Κι εγώ θα επεκτείνω την σκέψη σου παραπέρα: Π. χ. αντί το κράτος να δίνει δωρεάν υγεία (ΕΣΥ) να μας δίνει κουπόνια με τα οποία να μπορούμε να πληρώσουμε την νοσηλεία μας σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ιδιωτικό ή δημόσιο (να δεις πως φτιάχνουν τα δημόσια!). Αντί να ασφαλίζεσαι υποχρεωτικά το ΙΚΑ ή το ΤΕΒΕ να ασφαλίζεσαι σε όποιο φορέα θέλεις, ιδιωτικό ή δημόσιο (να δεις πως φτιάχνει το ΙΚΑ). Αντί να δίνει δωρεάν παιδεία, πάλι κουπόνια για ό,τι σχολείο θέλουμε... (Ισχύει ήδη σε Σκανδιναβικές χώρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. δυστυχώς
    andreas
    γνωρίζουμε καλώς την ουσία του χριστιανισμού: γκεμπελισμός, διασπορά αμφιβολίας, φήμης και κακοήθειας

    και ακόμα δυστυχέστερον
    πολλά στη ζωή μας έχουν την ίδια ουσία και δεν παλεύονται εύκολα

    σκεφτόμουνα αυτές τις έσχατες ημέρες που ζούμε τι θα κάνει ένας άνθρωπος που θα έχει μόλις ελευθερωθεί: τα συστήματα οργάνωσης και τις φιλοσοφίες θα υπερασπιστεί ή την ελευθερία σκέτα

    ποιος το ξέρει τι θα φέρει το στεγνό το καλοκαίρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. O laikismos den exei oria. Dem agori mou sou ftaei o Paraskeuaidis (ax to eipa les kai ebgaine ston ambwna ws Karlota kai eprepe na dhlwnei epi8eto tespa) epeidh uparxoun duo metra kai duo sta8ma sthn "dhmosia" ugeia.
    Otan o Andreas eixe ton idio ari8mo ka8hghtwn ti eleges? A htan sto Wnaseio kai den einai dhmsio

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.