Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2007

Δίνετε στα φανάρια;

Εγώ, πότε δίνω (σπάνια) και πότε δεν.. Σκέπτομαι πως οι ανάπηροι και οι τριτοκοσμικοί που πλένουν τζάμια ή πουλάνε χαρτομάντιλα, είναι τμήματα ενός οργανωμένου δικτύου – και τα έσοδά τους δεν πάνε καν στους ίδιους αλλά στους νονούς που ελέγχουν το σύστημα. Και πως δίνοντας, το συντηρώ.

Και μετά πάλι τους λυπάμαι, με το παρακλητικό βλέμμα, και δίνω.

Χωρίς να ξέρω ποτέ αν έπραξα σωστά ή όχι.

Κάποιος έγραψε παλιότερα στο blog. «Η φιλανθρωπία δεν είναι λύση». Θεωρητικά συμφωνώ. Αλλά στην πράξη;

Δεκάδες χιλιάδες παιδάκια θα πέθαιναν κάθε χρόνο αν δεν τα εμβολίαζε το ίδρυμα Bill & Melinda Gates. To οποίο διαθέτει σήμερα περισσότερα χρήματα για την υγεία στον τρίτο κόσμο από ότι ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ (και με περισσότερη διαφάνεια). 33 δις δολάρια είναι τα κεφάλαια του ιδρύματος – δωρεές Gates και Buffet.

Και τι δεν έχω ακούσει και διαβάσει! Πως αυτό είναι ένα τρικ μάρκετινγκ για να πουλήσει Windows στον Τρίτο Κόσμο, πως είναι κόλπο για να γλιτώσει τη φορολογία (όμως τα χρήματα δεν τα δίνει η Microsoft – αλλά ο ίδιος, είναι φορολογημένα), πως είναι δημόσιες σχέσεις για την εταιρία του και πολλά άλλα.

Αν πάμε δε στον άλλο μεγάλο δωρητή της εποχής μας, στον George Soros, εκεί πια θα ακούσετε μόνο αρνητικά. Εδώ βέβαια παίζει ρόλο και η πολιτική. Οι πάσης φύσεως αριστεροί δεν του συγχωρούν ότι με τα ιδρύματα, πανεπιστήμια και οργανώσεις που δημιούργησε, βοήθησε στην πτώση του υπαρκτού. Μέχρι που ο μαθητής του Popper και οπαδός της «Ανοιχτής Κοινωνίας» (έτσι ονομάζεται και το ίδρυμά του) ονομάστηκε το αντίθετο: Φασίστας.

Ακόμα κι όταν άρχισε από το 2004 να πολεμάει τον Bush με όλα τα μέσα, δεν του συγχωρέθηκε τίποτα.

Αλλά και η τρέχουσα πολιτικά ορθή αντίληψη για τους Έλληνες «Μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες» είναι αρνητική. Τι ήταν ο Συγγρός, ο Αβέρωφ, ο Αρσάκης, οι Ζάππα; Άπληστοι μεγαλοκαρχαρίες που καταλήστεψαν τον κοσμάκη – και στο τέλος έδωσαν και μερικά ψίχουλα για καλό.
-
Ναι, αλλά τα έδωσαν. Θα μπορούσαν να τα είχαν σπαταλήσει με 200 τρόπους. Και τον Gates και τον Soros κανείς δεν τους υποχρέωσε να χαρίσουν δισεκατομμύρια από την προσωπική τους περιουσία. Και βέβαια σε ένα δίκαιο κόσμο θα ήταν άχρηστοι και η φιλανθρωπία εξευτελισμός και προσβολή της προσωπικότητας. Αλλά τα παιδάκια της Αφρικής που μπολιάζει ο Gates και οι μαύροι φοιτητές που τον καιρό του Apartheid μπόρεσαν να πάνε στο Πανεπιστήμιο χάρη στις υποτροφίες του Soros, δημιουργώντας μία τάξη μορφωμένων η οποία μετά ανέτρεψε τα πράγματα – ωφελήθηκαν. Ή, όχι;


Γιατί μισούμε τους ευεργέτες; Γιατί τους απαξιώνουμε και αυτούς και το έργο τους; Και ιδιαίτερα στην Ελλάδα;

Κυρίως επειδή είναι πλούσιοι και επιτυχημένοι. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που κυκλοφόρησε υπάρχει μία ερμηνεία. Αντιγράφω αποσπάσματα από την «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας (11-5-07):

Δύο επιστήμονες της Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας, ο Νίκος Δεμερτζής και ο Θάνος Λίποβατς, βάζουν βαθιά το μαχαίρι σε εγχώρια και διεθνή ειωθότα των τελευταίων δεκαετιών, στο έργο τους «Φθόνος και Μνησικακία» (υπότιτλος «Τα πάθη της ψυχής και η κλειστή κοινωνία», εκδ. «Πόλις»), δίνουν τις απαντήσεις τους, αποκαθιστώντας με νηφαλιότητα τον επί μακρόν παραγκωνισμένο παράγοντα του θυμικού.

Η μνησικακία, ο φθόνος και ο λαϊκισμός αναδεικνύονται οι έννοιες-«κλειδιά» ακόμη και για την ερμηνεία του πολιτικού λόγου της Αλέκας Παπαρήγα, της ρητορείας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου αλλά και των αντιδράσεων για το νέο εγχειρίδιο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού.

Νίκος Δεμερτζής: «Η μνησικακία είναι ένα συναίσθημα που εμπεριέχει το στοιχείο του
φθόνου, της ζήλιας και της εκδικητικότητας, πλην όμως, επειδή συνοδεύεται από τη χρόνια αίσθηση της μειονεξίας και της αδυναμίας αντίδρασης, οδηγεί σε παθητικότητα και σε μια ηθικολογική αυτοωραιοποίηση».

Θ.Λ.: «Αυτό το συναίσθημα της μειονεξίας φωλιάζει, και ακόμα και όταν υπάρξει η δυνατότητα να αντιδράσει, ο μνησίκακος έχει παραλύσει. Το χειρότερο είναι όταν αυτό περνάει από γενιά σε γενιά. Παιδιά από φτωχές οικογένειες, οι οποίες μάζευαν μέσα τους αγανάκτηση επειδή ακριβώς ήταν φτωχές, καταπιεσμένες και εκμεταλλευμένες, όταν υπήρξε η δυνατότητα να αλλάξουν την κατάσταση, δεν το έπραξαν. Τη διαιώνισαν και άρχισαν να μισούν όλο τον κόσμο, να απορρίπτουν τα πάντα. Ο μνησίκακος αντιδρά, δηλαδή, περισσότερο με έναν παθητικό τρόπο. Δεν θέλει ο άλλος να προκόψει. Κι αν προκόψει, τον απορρίπτει. Δυστυχώς, ακόμη και πίσω από τις μεγάλες ιδέες περί ισότητας και δικαιοσύνης για πάρα πολλούς ανθρώπους κρύβεται ένα αίσθημα φθόνου και μνησικακίας!»


Η ανάλυση αυτή εξηγεί την αντίδραση στην φιλανθρωπία από τους πλούσιους ευεργέτες. Διότι είναι χαρακτηριστικό ότι ΔΕΝ μας ενοχλεί η φιλανθρωπία όταν γίνεται από φορείς (π. χ. Εκκλησία, Ερυθρός Σταυρός) ή με λαϊκή συμμετοχή (Τηλεμαραθώνιοι). Ούτε η ελεημοσύνη που δίνει ο φτωχός στον φτωχότερο. (Αντίθετα: μας συγκινεί).

Ίσως λοιπόν να μην μας ενοχλεί τόσο η φιλανθρωπία, όσο οι φιλάνθρωποι…

325 σχόλια:

  1. Καλημέρα, εν τάχει, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα που σχολιάζει το post.
    Να σταθώ για την ώρα μόνο στην εισαγωγή επισημαίνοντας πως πράγματι, όλοι οι μετανάστες που παρέχουν οποιαδήποτε υπηρεσία στα φανάρια, ελέγχονται απο μαφιόζικα κυκλώματα, τα οποία μάλιστα ασκούν βία εφόσον τα έσοδα κάποιου δεν είναι επαρκή...
    Εδώ και μήνες και με διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο της καταπολέμησης του trafficking αστυνομικοί προσπαθούν να "σπάσουν" το κύκλωμα που εκμεταλλεύεται άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία χρησιμοποιεί το κύκλωμα, δια του εξαναγκασμού σε επαιτεία.

    Συμπέρασμα : Μην δίνεται στα φανάρια, όσο σκληρό κι αν σας φαίνεται, είναι ο μόνος τρόπος...
    α επανέλθω στο ουσιαστικότερο κομμάτι αργότερα...
    Ειδικά για τον Γκέιτς, συμφωνώ πως η προσφορά του, ακόμη και βάσει μεγεθών, ξεφεύγει από οποιαδήποτε κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο παράγοντας "θυμικό", όπως αναφέρετε, αποδεικνύεται καίριας σημασίας για τις επιλογές της ζωής μας, την ιδεολογία ή όποια άλλη πίστη ασπαζόμαστε.
    Συχνά, οι εθνικοί ή άλλοι μύθοι που επιμένουν να "πουλάνε", δεν εδράζονται πουθενά αλλού, παρά στα κόμπλεξ μας. Οργή, μνησικακία, φθόνος -και πολλή εκλογίκευση...

    Χαίρομαι που βάλατε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Δεν τολμούν πολλοί να τα πουν αυτά - αλλά φαίνεται, εσείς έχετε μάθει πια: ο βρεγμένος, τι να φοβηθεί από τη βροχή...
    ;)

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα.

    Θα ήθελα να σημειώσω μία διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στις δύο ‘Δύσεις‘, την Δυτ. Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

    Στην πρώτη η ’φιλανθρωπία’ είναι μικρότερη από ότι στις ΗΠΑ επειδή την ανακατομή του πλούτου την κάνει το κράτος. Στις ΗΠΑ, όπου το κοινωνικό κράτος είναι περιορισμένο, την ανακατομή του πλούτου ή την βοήθεια στους φτωχούς την κάνουν οι πλούσιοι που έχουν κοινωνικές ευαισθησίες.

    Δεν έχω χρόνο για περισσότερα πάντως ο Soros (ο οποίος είναι μετανάστης 1ης γενιάς...) πράγματι κάνει πολύ αυστηρή κριτική στους neo-cons και αυτή είναι πιο εύστοχη από την αντίστοιχη της ‘αριστεράς‘ στην χώρα μας. Μπορεί κάποιος να μου πει γιατί ο Moore έγινε ’must’ στην Ελλάδα ενώ ο Soros ταυτίζεται με τον σατανά;

    Υ.Γ. Πάλι moderation;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε ..αφού δεν μπορούμε να τους κάνουμε τίποτε άλλο..άσε να τους μισούμε! Δεν μας έμεινε τίποτε άλλο.. Μισούμε και αυτούς που τα δίνουν αλλά περισσότερο και αυτούς που δεν τα δίνουν, έτσι; Μην το κάνουμε θέμα..
    Κανείς δεν αποκτάει τόσα δις χωρίς να κλέψει, να εκμεταλευτεί, να δωροδοκήσει..
    Τα δίνουν αλλά πρώτα κλέβουν..και κλέβουν πολλά οχι λίγα.. Και από αυτούς που τα κλέβουν πολλοί δεν την έβγαλαν καθαρή..
    Εντάξει αν πάμε με το τι λέει η θρησκεία.. Σφάξε , κάψε, κλέψε, ..αλλά αν μετανοιώσεις λίγο πριν το τέλος...ε σχωρμένος νάσαι..
    Ας τους συγχωρήσει ο θεός τους..οχι εμείς!
    Εάν ΔΕΝ έκλεβαν όλοι αυτοί που είναι η ελάχιστη μειοψηφία, άραγε πως θα ήταν η ζωή στον πλανήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με τον νέο Κ.Ο.Κ. που ισχύει από προχθές στα φανάρια θα μας τα παίρνουν οι μπάτσοι.

    Προσοχή διότι με δύο λάθη πάνε οι διακοπές μας...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. axtapos said...
    Κανείς δεν αποκτάει τόσα δις χωρίς να κλέψει, να εκμεταλευτεί, να δωροδοκήσει..

    ------------------------

    Αυτή είναι η ρωμέικη θεωρία περί πλούτου. Ξέρω πολλούς που πλούτισαν χάρη στο νού και την δουλειά τους - χωρίς να κάνουν τίποτα από αυτά. (Ποιον έκλεψε ο Gates;).

    Εμείς όταν λέμε πλούσιος εννούμε τον κομπιναδόρο, τον μιζαδόρο και το λαμόγιο. Υπάρχουν και άλλοι...

    ___________

    Γράφεις:
    Εάν ΔΕΝ έκλεβαν όλοι αυτοί που είναι η ελάχιστη μειοψηφία, άραγε πως θα ήταν η ζωή στον πλανήτη;

    -----------------

    Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, πολύ φτωχότερη. Οι περισσότεροι από αυτούς δημιουργούν πλούτο (όχι μόνο για τον εαυτό τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θ. Λιποβατς εγραψε

    Δεν θέλει ο άλλος να προκόψει. Κι αν προκόψει, τον απορρίπτει. Δυστυχώς, ακόμη και πίσω από τις μεγάλες ιδέες περί ισότητας και δικαιοσύνης για πάρα πολλούς ανθρώπους κρύβεται ένα αίσθημα φθόνου και μνησικακίας!» ...........

    Νομιζω η μεγαλύτερη αλήθεια που εχει γινει και εθνικο μας σπορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παραφράζοντας τον ΛαΡοσφουκώ θα έλεγα ότι η φιλανθρωπία είναι η χειρότερη μορφή υποκρισίας.

    ...και εννοείται ότι άλλο η P.R. φιλανθρωπία κι άλλο η ελεημοσύνη που δίνει ο καθένας μας στους φουκαράδες των φαναριών, να εξηγούμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Vrennus said...
    η φιλανθρωπία είναι η χειρότερη μορφή υποκρισίας

    ------------------------

    Δηλαδή προτιμάς τον πλούσιο που δεν δίνει για να μην χαρακτηριστεί υποκριτής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ioannisk said...
    πάλι moderation;

    ----------------

    Ας όψεται ο "Σωστός". Το τελευταίο post το έκανε μπάχαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν και λινουξτζής, πρέπει να παραδεχτώ πως ο Γκέιτς όχι μόνον δεν έκλεψε, αλλά η περιουσία του δεν είναι τίποτε μπροστά στο αθροιστικό οικονομικό όφελος που είχαν οι χρήστες των προϊόντων του.
    Για όλους όσους ψάχνουν πιθανά ιδιοτελή κίνητρα και οφέλη στη φιλανθρωπία (όχι ότι αυτό είναι κακό), ίσως να κρίνουν από τους εαυτούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο δωρητής είναι δωρητής.Για να τον χαρακτηρίσουμε κλέφτη, εκμεταλευτή κλπ θα πρέπει να το αποδείξουμε.Με την ίδια λογική ο ζητιάνος είναι τεμπέλης ο εργαζόμενος ηλίθιος κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, πολύ φτωχότερη.
    Ακόμη περισσότερο φτωχότεροι;
    Δεν πάει πιο κάτω..
    Αν μιλάμε για την πλειοψηφία και οι δύο μας.. Τα πολλά δις ανθρώπων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ulixes said...
    Αν και λινουξτζής, πρέπει να παραδεχτώ πως ο Γκέιτς όχι μόνον δεν έκλεψε, αλλά η περιουσία του δεν είναι τίποτε μπροστά στο αθροιστικό οικονομικό όφελος που είχαν οι χρήστες των προϊόντων του.

    ----------------------

    Και οι συνεργάτες του; Ο Richard Conway σε μια μελέτη του αποδεικνύει ότι η Microsoft δημιούργησε 10.000 εκατομμύριούχους υπαλλήλους της μέχρι το 2000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάτι που χαρακτηρίζει τον αληθινά πετυχημένο, ασχέτως επιπεδου πλούτου, νοητικών επιτευγμάτων και πάει λέγοντας, είναι η γενναιοδωρία. Τέτοιοι γενναιόδωροι άνθρωποι με την μικρή μου πείρα είναι άτομα με αυτοπεποίθηση, γνώση των ορίων τους και κατά συνέπεια της ατομικότητας τους με ότι αυτό συνεπάγεται και αγάπη για αυτό που κάνουν. Γνωρίζω πολλούς επιχειρηματίες και επιστήμονες που είναι πολύ πιο "ηθικοί" και ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΙ από πολλούς δασκάλους της ηθικής. Και να μην ξεχνάμε ότι τετοιες πράξεις γεναιοδωρίας μπορεί να είναι στη ζωή μας και το "δόσιμο" μιας ευκαιρίας και μόνο.
    (Ξαναγυρίζω στα yeast μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι γεγονός, πως στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι φτωχοί, οι τελευταίοι, οι ουραγοί κυριαρχούνται απο το συναίσθημα της μνησικακίας.

    Όμως η Microsoft έχει πατήσει κυριολεκτικά επι πτωμάτων νεκρών εταιρειών. Κατ' επανάληψη έχει κλέψει πατέντες τις οποίες αργότερα υπερασπίζεται με νυχια και με δόντια, απομυζώντας κυριολεκτικά, μικρες εταιρείες(μελλοντικοί ανταγωνιστές) σε δικαστικούς αγώνες. Ψάξτε λίγο στο διαδίκτυο για να το εξακριβώσετε.

    Οι φιλανθρωπικοί αγώνες του Gates, προφανώς τους θεωρώ χρήσιμους, αλλά προκειμένου πως η Microsoft ΔΕΝ έχει διαπρέψει λόγω της ποιότητας των υπηρεσιών και του λογισμικού της, αλλά λόγω της τεράστιας διαφήμισης πολύ εύκολα συμπεραίνω πως η φιλανθρωπία της, είναι μια ακόμα διαφημιστική κίνηση.

    Ευτυχώς ή δυστυχώς τις κινήσεις οποιουδήποτε, κρίνουμε ΠΑΝΤΑ σε συνάρτηση με το παρελθόν του.

    Όσον αφορά τα παιδιά στα φανάρια, πιστεύω πως δεν είναι λύση το ευρώ που δίνουμε. Χρήσιμο θα είναι να τους κεράσουμε ένα πιάτο ζεστό φαί στο σπίτι μας κερνώντας παράλληλα (λίγο) απο τον χρόνο μας μαζί τους. Το ευρώ είναι απλά μια εύκολη λύση να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετικό post, με τις απόψεις του οποίου συμφωνώ απολύτως.

    Συνοπτικά, επισημαίνω τα εξής:

    Για την φιλανθρωπία:

    -Προφανώς και η φιλανθρωπία δεν είναι Η λύση. Δύσκολα όμως μπορεί να αρνηθεί κάποιος ότι, υπό προϋποθέσεις (επιλογή ατόμων που πραγματικά είναι σε ανάγκη και διοχέτευση της βοηθείας σε αυτούς και όχι σε μεσάζοντες) είναι ανακούφιση. Πολλές φορές μάλιστα, εξαιρετικά σημαντική.

    -Οι προϋποθέσεις όμως αυτές είναι και το δυσκολότερο κομμάτι της υπόθεσης. Πρόσφατα ο Bill Gates αναφέρθηκε στη δυσκολία του να φτάσει η βοήθεια σε αυτούς για τους οποίους απευθύνεται και να μη κατασπαταληθεί καθ' οδόν. Το ίδιο έχουν διαπιστώσει, κατ' επανάληψη, και ΜΚΗ που δραστηριοποιούνται, ιδίως, στην Αφρική και που διαπίστωσαν ότι μεγάλο τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας γινόταν όπλα. Το πρόσφατο παράδειγμα με το τσουνάμι και τα δημοσιεύματα για εξαφάνιση εκατομμυρίων δολαρίων το αποδεικνύουν.

    -Αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι τα σοβαρά κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να εφησυχάζουν και να μην ασχολούνται με τη πρόληψη της φτώχειας, τόσο εντός των συνόρων τους όσο και, ιδίως, εκτός, σε περιοχές που κυριολεκτικά χειμάζονται. Αντίθετα, η κατάστρωση πολιτικής καταπολέμησης του φαινομένου αυτού πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

    -Τα παιδιά στα φανάρια: Τα περισσότερα (αν όχι όλα) ανήκουν σε εγκληματικά κυκλώματα. Και η "βοήθεια" σε αυτά διαιωνίζει τη δυστυχία τους. Προσθέτω και το απαράδεκτο φαινόμενο της Αθήνας, ειδικά των κεντρικών δρόμων, που έχει κυριολεκτικά γεμίσει από επαγγελματίες ζητιάνους (πόσο μακρινή η εποχή του Δελαπατρίδη), δίνοντας στην πόλη μια, ακόμη, τριτοκοσμική όψη.

    Για τους φιλανθρώπους:

    -Εδώ τι να πω, η ζήλεια και ο φθόνος πάνε χέρι χέρι. Αν ο Gates, πχ, πουλούσε τα Vista ένα εκατομμύριο την άδεια, θα άκουγε λιγότερα, απ' όσα ακούει τώρα, που αποφάσισε να επιδοθεί, από την προσωπική του περιουσία, σε φιλανθωπικό έργο.

    Αν, μάλιστα, αγόραζε κι ένα νησάκι στην Ελλάδα (πχ τη Μύκονο), τη γέμιζε με τοπ μόντελς, πάρκαρε εκεί και καμιά δεκαριά θαλαμηγούς, αποκτούσε και μερικές ποδοσφαιρικές ομάδες και διασκέδαζε κάθε βράδυ στην "παραλιακή" κι έριχνε και καμιά ζεϊμπεκιά, τότε θα 'ταν δικός μας άνθρωπος, ωραίος τύπος, σωστός άντρας και μάγκας. Και, πάντως, όχι ύποπτος (για να ασχολείται με τον εμβολιασμό μικρών μαύρων).

    -Για τη γνώμη τέλος που θέλει όλους τους φιλάνθρωπους άρπαγες και κλέπτες: Αν κανείς θεωρήσει ότι η ποσότητα πλούτου στον πλανήτη είναι δεδομένη και το μόνο που διαφέρει είναι το ποσοστό πρόσβασης σε αυτή, ίσως να συμφωνούσα. Αν όμως δεχθούμε ότι ο πλούτος πρώτα δημιουργείται και μετά διανέμεται (φυσικά), τότε η άποψη αυτή, απλά, δεν στέκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα,

    1)Αντιγράφω από το συγκλονιστικό κείμενο του Πιτσιρίκου σχετικά με την Αμαλία:”….Και συγνώμη αλλά η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα που βοηθάει να μη λυθεί ποτέ τίποτα. Η φιλανθρωπία είναι το άλλοθι της απάθειας…..”.

    2)Θεωρητικό και κάπως φιλοσοφικό μαλλον το ερώτημα αλλά μπορεί κάποιος να μας πει σε τι άλλαξε ο σημερινός μας κόσμος με την προσφερόμενη, διαχρονικά, φιλανθρωπία? Φυσικά όχι μόνον ο λεγόμενος Δυτικός κόσμος της καταναλωτικής υστερίας αλλά παγκόσμια, με την πείνα, τους πολέμους, την δυστυχία και την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης!!

    Η δική μου τοποθέτηση είναι πως δεν άλλαξε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ποτέ δεν ήμουν κατά της φιλανθρωπίας, πάντα όμως ώς εναλλακτική και προσωρινή λύση, μέχρι να σκεφτούμε κάτι μονιμότερο. Άν και Αριστερός δεν καταδικάζω με κανένα τρόπο την φιλανθρωπία, άν και από την άλλη δεν την ηρωοποιώ. Την θεωρώ περισσότερο σαν υποχρέωση. Κανένας δεν τα έβγαλε μόνος, είτε νόμιμα είτε παράνομα, με βάση του τί είναι νόμιμο στο σημερινό ηθικό πλαίσιο. Είχε την βοήθεία των κοινωνικών μαζών(είτε ώς υπάλληλοι, είτε ώς καταναλωτές). Η Σωστή φιλανρωπία θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του κάθενος, στο μέγεθος που ο καθένας μπορεί. Με τη λογική του "αν θέλει τα δίνει", τοτε ο καθένας αν θέλει δεν μολύνει το περιβάλλον, αν θέλει γίνεται αιμοδότης, αν θελει δεν παίρνει φακελλάκι κτλ. Άρα αναλογιστείτε που θα φτάσουμε με τη λογική του "αν θέλω". Σίγουρα δεν έχω κάτι με τους φιλάνθρωπους, ούτε μνησικακία νιώθω, αντίθετα τους εκτιμώ. Αλλά όπως δεν στείνουμε άγαλμα σε κάποιον που είναι αιμοδότης ή γιατρος του κόσμου δεν θα στήσω ούτε και σε αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. svensken said...
    Η δική μου τοποθέτηση είναι πως δεν άλλαξε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!

    -----------------------

    Επειδή παλιότερα βρέθηκα μάρτυς σε άφιξη αποστολών με βοήθεια - θα σας προκαλούσα να το ξαναπείτε αυτό μπροστά στους ανθρώπους που πεινούν και βλέπουν μπροστά τους φαγητό, που υποφέρουν και περιθάλπονται από γιατρούς...

    Αχ - τόσο τυφλώνει η ιδεολογία που ακόμα και την ανθρωπιά την αρνιέται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. emporas said...
    Όμως η Microsoft έχει πατήσει κυριολεκτικά επι πτωμάτων νεκρών εταιρειών.

    ...............

    άλλο ένα κλισέ! Η Μ. έχει χρυσοπληρώσει τις πατέντες και τις μικρές εταιρίες που αγοράζει (το έζησα αυτό με εταιρία όπου εργαζόταν ανεψιός μου). Οι μικροί ζουν με την ελπίδα να τους αγοράσει κάποτε η Μ...

    Όσο για την ποιότητα του λογισμικού της - κι αυτά είναι απλή προπαγάνδα. Λέτε το 95% των ανθρώπων και των εταιριών να είναι ηλίθιοι και να προτιμάνε να πληρώνουν αντί να παιρνουν το τζάμπα Λίνουξ; Απλώς το τελευταίο δεν δουλεύει - παρά μόνο αν είσαι ειδικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @doncat
    “Δηλαδή προτιμάς τον πλούσιο που δεν δίνει για να μην χαρακτηριστεί υποκριτής;”

    Όχι. Μάλλον προτιμάει πράσινο σαμπουάν με φυσαλίδες στο ράφι (σε παγκόσμια και καθολική κλίμακα) αλλά να μην πεινάει κανείς, παρά Organics, Pantene Pro-V και Herbal Essences ενώ το 10% του πληθυσμού πατάει τον λαιμό του υπόλοιπου 90%. Είναι καθαρά θέμα ατομικής αισθητικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε την διάκριση μεταξύ του χορηγού και του ευεργέτη φιλάνθρωπου.

    Για παράδειγμα οι εκκλησίες έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους σε τριτοκοσμικές χώρες με σκοπό βέβαια των εκχριστιανισμό των λαών αυτών.Η fifa έχει βοηθήσει επίσης με σκοπό την την εύρεση και την εμπορική εκμετάλλευση νέων ταλέντων.

    Πολλοί επιχειρηματίες έχουν κάνει σημαντικές χορηγίες ώστε να μπορέσουν να διεισδύσουν σε νέες αγορές με πιο εύκολο τρόπο.

    Ομώς Υπάρχουν και κεφαλαιοκράτες που έχουν ευεγερτήσει πραγματικά.Είτε από προσωπική ευαισθησία,είτε από ιδεολογία,είτε από ματαιοδοξια (για να μείνει το όνομα τους στην Ιστορία).
    Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία ανήκει o Gates , ο χρόνος θα δείξει.
    Στην Ελλάδα ο τελευταίος ευεργέτης πρέπει να ήταν ο Ωνάσης.

    Πολλοί εύστοχο το σχόλιο για την μνησικακία που την έχουμε σε αφθονία στην Ελλάδα (αν και θα διαφωνήσω ως προς την αντίδραση για το σχολικό βιβλίο).

    Είναι πολύ λεπτή η διαφορά μεταξύ του χορηγού από τον ευεργέτη.Ο τελεύταιος είναι σπάνιο φαινόμενο, ενώ ο πρώτος πρέπει να επιλέγεται με πολύ προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @oldman

    συμφωνώ κι εγώ με την ουτοπία - αλλά μέχρι να έρθει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η φιλανθρωπία είναι κλασσικό μέσο δημοσίων σχέσεων πολλών εύπορων ανθρώπων, ακόμη και κρατών.

    Θυμάστε την περιβόητο "δείκτη ανθρωπιάς" που προβάλανε την περίοδο του τσουνάμι;
    (ποσό που δώσαμε) / (πόσοι είμαστε)
    Δε θα ξεχάσω όλα τα φασιστόμουτρα στη ΝΕΤ να βγαίνουν και να λένε πόσο είναι η καλωσύνη και η ανθρωπιά γραμμένη στο DNA (!!!!) των ελλήνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Nikos Dimou said……
    Επειδή παλιότερα βρέθηκα μάρτυς σε άφιξη αποστολών με βοήθεια - θα σας προκαλούσα να το ξαναπείτε αυτό μπροστά στους ανθρώπους που πεινούν και βλέπουν μπροστά τους φαγητό, που υποφέρουν και περιθάλπονται από γιατρούς...

    Αχ - τόσο τυφλώνει η ιδεολογία που ακόμα και την ανθρωπιά την αρνιέται;

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Κύριε Δήμου κάνετε μεγάλο λάθος! Δεν τίθεται θέμα ιδεολογικής μου τύφλωσης. Απλά, όπως και ο Πιτσιρίκος, είμαι ρεαλιστής!. Σε αντίθεση με σας που, σαν συναισθηματίας, επηρεασθήκατε θυμικά όταν έτυχε να παραστείτε μάρτυρας των όσων αναφέρετε και που είναι ΟΥΤΕ σταγόνα στον ωκεανό!.

    Ενημερωτικά δε σας λέω ότι, δεν ξέρω βέβαια τι και αν κάνετε κάτι εσείς, αλλά εγώ, εδώ και χρόνια προσφέρω εθελοντικό έργο σε μία πολύ μεγάλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, συμμετέχοντας σε “Ομάδα Κρούσης” που εργάζεται -συνήθως ολονυχτίς- με ναρκομανείς, άστεγους και ομοφυλόφιλους. Εκεί (εκτός από τα ταξίδια που κάνω σε χώρες του Τρίτου Κόσμου) βιώνει κάποιος ΚΑΙ την αναγούλα/υποκρισία της λεγόμενης φιλανθρωπίας………..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ποτέ δεν κατάλαβα την λογική του είτε αυτό είτε το άλλο. Δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο; Δηλαδή δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε σωστή φιλανθρωπία ( και όχι ελεημοσήνη) μεχρις ότου πετύχουμε ένα σωστό κοινωνικό κράτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @svensken

    Η φιλανθρωπία είναι το άλλοθι της απάθειας
    ...............................
    Η φιλανθρωπία των απαθών μπορεί να είναι πρόβλημα αφού δεν συνοδεύεται από αλλαγή στάσης (των απαθών). Αλλά με τα μέτρα του κόσμου μας όταν γίνεται συνειδητά πιστεύεται ότι ειναι κακό?


    Ιστορια εν τάχυς.

    Κάποιος που γνωριζω έχασε πριν πολλά χρόνια τον τελευταιο του γονιό ενω ο ιδιος ηταν μπλεγμένος στην ηρωινη. Ο μοναδικός αδερφός του σπούδαζε κάπου μακριά. Μια ομάδα ανθρώπων ανέλαβαν να του αφήνουν τρόφιμα έξω από την πόρτα κάθε εβδομάδα. Ο άνθρωπος αυτός είναι σήμερα 15 χρόνια καθαρός υγιής, με διάθεση για ζωή και επιτυχημένος στην δουλειά του. Πιστεύετε ότι τίποτα δεν άλλαξε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @stormrider

    Αυτή είναι η Λάθος φιλανθρωπία, ουσιαστικά δεν είναι φιλανθρωπία είναι ελεημοσήνη. Η σωστότερη είναι η ανώνυμη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαξιώσουμε το κάθε είδος γιατί υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα. Έτσι πέφτουμε στην παγίδα της γενίκευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. «Δηλαδή προτιμάς τον πλούσιο που δεν δίνει για να μην χαρακτηριστεί υποκριτής;» (Nikos Dimou @ Δευ Ιουν 04, 09:48:00 πμ)

    Αφού επικαλεσθήκατε τους οικονομολόγους (Δευ Ιουν 04, 09:41:00 πμ) να εξηγήσω δια παραδείγματος πού, κατά την άποψή μου, έγκειται η υποκρισία.

    Ο κος Gates διαφημίζει τα φιλάνθρωπα αισθήματά του. Ο κος Gates πλούτισε πουλώντας software, ένα προϊόν με σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η μέγιστη ικανοποίηση για το κοινωνικό σύνολο από την κατανάλωση ενός προϊόντος επιτυγχάνεται όταν η τιμή ενός προϊόντος ισούται με το οριακό κόστος του. Ο κος Gates, χάρη στο μονοπωλιακή θέση που έχει η επιχείρησή του στην αγορά λογισμικού, μπορεί και ορίζει την τιμή των προϊόντων του σε ύψος πολύ μεγαλύτερο του οριακού κόστους. Επομένως, ο πλούτος του προέρχεται από το γεγονός ότι μπορεί και στερεί ικανοποίηση από το κοινωνικό σύνολο η οποία θα αποκομιζόταν αν τα προϊόντα του πωλούντο στο οριακό τους κόστος. Η «φιλανθρωπία», λοιπόν, του κου Gates προέρχεται από πόρους τους οποίους έχει προηγουμένως στερήσει από το κοινωνικό σύνολο επιβάλλοντας μονοπωλιακές τιμές στα προϊόντα του. Πρόκειται, λοιπόν, για φιλανθρωπία ή για υποκρισία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι η απαξίωση της φιλανθρωπίας χρησιμεύει για προσωπικό μας άλλοθι και δικαιολογία στον εαυτό μας και την αδιαφορία μας. Βλέπουμε κάποιον να ζητάει κάτι και λέμε στον εαυτό μας "Εγώ δεν πιστευω σε αυτά. Και να του δώσω δεν θα γίνει τίποτα. Είναι καθήκον του κράτους...". Βρίσκουμε παρακάτω ένα τηλεμαραθώνιο και λέμε "Ποιος ξέρει ποια λαμόγια θα τα φάνε τα λεφτά..." και έτσι προχωραμε αδιάφοροι, ευτυχισμένοι γιατί κάναμε το σωστό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η φιλανθρωπία είναι μια βαθύτατη έννοια. Αυθόρμητα θα ήθελα να φωνάξω ότι είναι ψεύτες και υποκριτές όσοι εκ των εχόντων την ασκούν. Ομως από την άλλη γνωρίζω με τι λαχτάρα περιμένει ένα αδύναμο χέρι απλωμένο έστω και την ελάχιστη προσοχή από κάποιον πιο ευνοημένο.

    Υπάρχει μια αβυσσος απόστασης μεταξύ ενός μεγιστάνα κι ενός παιδιου που πεθαίνει αρρωστο και πεινασμένο. Ομως πως να αρνηθείς και την ελάχιστη χαρά που μπορεί να πάρει αυτό το παιδί ας είναι και από τον οποιονδήποτε έστω και αν έχει ιδιοτελείς ή υποκριτικούς σκοπούς ?

    Αν στη ζωή σου είσαι από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους , που έχουν ένα τρόπο να επιβιώνουν, δεν είσαι δηλαδή εντελώς στο πάτο, έχεις περιθώρια ακόμα να οδηγείς την κάθε προσωπική σου επανάσταση, μπορείς να πεις κι ένα γερό όχι να τους φτύσεις, να απαιτήσεις ένα καλύτερο μέλλον και να αγωνιστείς γι’αυτό, αν σου μένει κουράγιο ή ελπίδα βέβαια , αν όμως πεθαίνεις και απλώσεις το χέρι για μια μπουκιά ψωμί όποιος και να στο δώσει είναι ευλογημένος για σένα.

    Οπως η διαφορά μεταξύ άρχουσας τάξης και μη είναι τεράστια, άλλο τόσο είναι η διαφορά μεταξύ αυτών που ονομάζουμε κατώτερα στρώματα. Το κατώτερο στρώμα των δικών μας κοινωνιών είναι η μεσαία τάξη άλλων λαών όπου πεθαίνουν κατά εκατομύρια..... Αρνούμαι ένα καλύτερο μισθό σαν φιλανθρωπία. Ο καλύτερος μισθός είναι δικαίωμα και δεν τον παρακαλάω τον απαιτώ.

    Θα παρακαλέσω όμως μέχρι αηδίας όποιον μπορεί να στείλει μερικά εμβόλια εκεί κάτω και να φτιάξει κανα νοσοκομείο κι ας είναι και ο Αλ Καπόνε.

    Κρίνουμε τα πάντα με ελαφρια καρδιά γιατί δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε τι σημαίνει το μαρτύριο του να ζεις αγνοημένος από όλους στην απόλυτη δυστυχία.

    Προσωπικά πιστεύω περισσότερο από την φιλανθρωπία στον εθελοντισμό. Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση που αν έχετε όρεξη τη συνδυάζουμε.

    Εχει μεγάλη διαφορά η κατάθεση χρημάτων από την κατάθεση ημερών από τη ζωή σου. Ο εθελοντισμός όμως είναι η φιλανθρωπία που θα μπορούσαμε εμείς οι απλοί να κάνουμε αλλά δεν έχουμε διάθεση να εμπλακούμε και αρκούμαστε απλά να σχολιάζουμε τις ειλικρινείς ή μη προθέσεις των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ωραιο θεμα. Θα γινει φαση.
    Τα περι μαφιας ειναι μυθος μισους. Δεν υπαρχει τιποτα. Οι αναπηροι ειναι κατα κανονα αδελφοι μας Αλβανοι & πρεπει να τους βοηθουμε για διπλο λογο,φιλανθρωπια & ομογενεια.
    Αισχρο ψεμμα λοιπον τα περι μαφιας. Αν η οικογενεια του αναπηρου παιρνει ενα μεριδιο των (ελαχιστων) χρηματων του,αυτο δεν ειναι " εκμεταλλευση ".
    Κανονικα,θα επρεπε το κρατος Γκρης να τους δινει ενα βοηθημα αναπηριας.
    Ολοι οι φιλανθρωποι πρεπει να αδειαζουμε τα ψιλα μας επανω τους. Εγω δινω τα κερματα μεχρι 20λεπτο.Με 6 αναπηρους αλλε-ρετουρ στη δουλεια,μου ερχεται Ε 25/μηνα.
    Η Τζι-αρ ειναι 3κοσμικη χωρα & οσοι το παραπονιουνται ειναι ανωτεριστες ( supremacists).
    Οι αναρχοκομμουνιστικες αντιληψεις περι πλουσιων,ποσώς θα επρεπε να ενδιαφερουν τους πολιτισμενους Γραικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Στα φανάρια δεν δίνω ποτέ. Αν βρίσκομαι σε κάποιο άλλο χώρο και υπάρχει η δυνατότητα, προσφέρω φαγητό. Έτσι τουλάχιστον ξέρω πως αυτό που δίνω (και δεν έχω την δυνατότητα να δώσω και πάρα πολλά) δεν πηγαίνει σε κάποιον νονό/νταβατζή κτλ.

    Επίσης είναι επικίνδυνο να δίνεις χρήματα σε κάποιον ανάπηρο, ειδικά αυτούς με περίεργες δυσμορφίες. Υπάρχουν άτομα που τους σακατέψανε επίτηδες μόνο και μόνο για να κάνουν αυτήν την δουλειά.

    Γενικά, νομίζω πως με το να δίνεις ρευστό κάνεις μόνο κακό. Δίνεις λίγα χρήματα και ησυχάζεις την συνείδησή σου , στην πραγματικότητα απλά αδιαφορείς και συμβάλεις στον έγκλημα.

    Φιλανθρωπία πρέπει να υπάρχει, όχι όμως έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Νομίζω, πως υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ανθρώπων: αυτοί που εμπλέκονται σε όλα κι αυτοί που δεν εμπλέκονται σε τίποτα. Μ’ αυτό το σκεπτικό, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Οι πρώτοι ενδεχομένως να πατήσουν και επί πτωμάτων για να επιτύχουν τον όποιο σκοπό τους, οι ίδιοι όμως πιθανότατα να υπάρξουν και μεγάλοι ευεργέτες. Οι άλλοι απλώς δεν κάνουν ποτέ τίποτα. Δεν κρίνω κανέναν. Όμως ο κόσμος σίγουρα δεν προχωρά με τη φυγή και την απραξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλημέρα.
    Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον. Σίγουρα δεν θα υπάρξει συμφωνία.

    Το δικό μου σχόλιο.
    Ίσως δεν είναι μόνο το τί προσφέρεις αλλά και το πώς το προσφέρεις. Ο Γκέιτς με την γυναίκα του έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στο να επισκευτούν διάφορα μέρη στον κόσμο και να ζήσουν και να κατανοήσουν από κοντά τις ανάγκες. Εξάλλου έχει αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του για να αφιερωθεί εξ' ολοκλήρου στο φιλανθρωπικό του έργο. Αυτό δεν μπορεί να είναι τόσο υποκριτικό.

    Και σίγουρα πολύ πολύ πολύ λιγότερο υποκριτικό και λαικίστικο από το να βγαίνει στο γυαλί πολιτικός και να βροντοφωνάζει ότι ο γιος του προσφέρει το χαρτζιλίκι του σε κάποιο σκοπό. Έλεος.....

    Υπάρχει επίσης η άποψη ότι τα Windowς ήταν υποδεέστερα του OS της IBM αλλά επικράτησαν λόγω καλού μάρκετινγκ. Στο θέμα ποιότητας, από εμπειρία, θα συμφωνήσω. Αλλά, στην ελεύθερη αγορά δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, αλλά και ο πιο προτότυπος (ειδικά την σημερινή εποχή). Άν δωρήσει ένα ποσό ο κάτοχος του milliondollarpage τί θα πούμε ? Ότι 'τα πήρε' από ανυποψίαστους ?

    Γνωρίζω άνθρωπο που δούλεψε όλη του την ζωή μηχανικός στα καράβια του Νιάρχου. Σε καμιά του κουβέντα δεν υπάρχει η ένδειξη ότι αδικήθηκε ή ότι τον εκμεταλλεύτηκαν. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις που του ζητήθηκε να παρεκλίνει από τους κανόνες. Καθότι άνθρωπος με αρχές που τηρούσε ευλαβικά τους κανόνες ασφαλείας, δεν δέχτηκε ποτέ. Και ουδέποτε εκδιώχθηκε από την εταιρεία (υποθέτω, ένας στυγνός εκμεταλλευτής, θα τον είχε ξαποστείλει).

    Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μόνο μαύρο και άσπρο. Η ουτοπία θα ήταν εμείς όλοι ώς πολίτες, να πιέσουμε την πολιτεία να αναλάβει δράση... Αλλά τι να πρωτοπρολάβουν, να πυροβολούν στη Σαλονίκη, να κόβουν χαρτάκια, ή να κάνουμε πολιτική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Προσωπικα αυτο που με "ενοχλει" στην περιπτωση της φιλανθρωπιας δεν ειναι αυτη καθεαυτη η πραξη αλλα το οτι επαφιεται στον φιλανθρωπο. Θα προτιμουσα να υπηρχουν οι κοινωνικες δομες που να εξασφαλιζουν μια ελαχιστη αξιοπρεπη ζωη στα ατομα (ολη αυτη η προταση δεχεται παμπολλες ερμηνειες). Και ας ερχονται μετα οι φιλανθρωποι να δινουν το κατι παραπανω, να προωθουν τις τεχνες, την επιστημη κλπ κλπ.
    Οσο αναφορα για την αφρικη και γενικοτερα για τις χωρες του λεγομενου τριτου κοσμου, εχω μια απορια. Ηταν ετσι τα πραγματα πριν ανακαλυψει ο δυτικος κοσμος τον πλουτο της? (διαμαντια, πετρελαιο, εμποριο κλπ κλπ). Ειλικρινα δεν ξερω, αλλα εχω την εντυπωση πως ο "δυτικος", καπιταλιστικος τροπος κοινωνικης αναπαραγωγης οδηγησε αυτη την ηπειρο σε εξαθλιωση και ερχεται τωρα με τη μορφη φιλανθρωπιας να εξαγνισει τις ενοχες του (δεν ειναι τα ιδια προσωπα προφανως, αλλα μιλαω για το καπιταλιστικο συστημα).
    Ξαναλεω πως ειναι εντυπωση μου, δεν εχω γνωση επι του θεματος και θα παρακαλουσα οποιον γνωριζει να παραθεσει καποια references (για το αν ισχυει ή οχι).
    Επισης δεν συμφωνω πως ολοι οι πλουσιοι ειναι λαμογια και απεκτησαν τον πλουτο με παρανομα μεσα. Μεσα σε ενα ανταγωνιστικο περιβαλλον μπορει κανεις να αποκτησει πολλα πλουτη.
    Και φυσικα δεν εχω δει ακομα τους πλουσιους του ανατολικου μπλοκ να εχουν κανει κατι παρομοιο με τους Γκειτς ή Σορος.
    Αυτα προς το παρον.

    Υ.Γ Στα φαναρια τον τελευταιο καιρο ποτε δεν δινω. Δεν ξερω αν ειναι παλι δικη μου εντυπωση αλλα τωρα τελευταια νιωθω οτι οι ανθρωποι που πλησιαζουν να ζητησουν ελεημοσυνη εχουν ενα υφος λεα και το κανουν σαν "επαγγελμα". Σαν κατι δημοσιους υπαλληλους ενα πραμα. Δεν επαιτουν, απαιτουν. Θεωρουν την κατασταση παγιωμενη, ενα δεδομενο εισοδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Στα φανάρια δεν δίνω χρήματα. Η σωστότερη αντιμετώπιση μου φαίνεται αυτή ενός φίλου-έχει πάντα στο αυτοκίνητο μερικά φρέσκα φρούτα και ψωμί, και τους δίνει φαγητό αντί για λεφτά.

    Δίνω σε όσους παίζουν μουσική και σε όσους είναι αξιοπρεπείς και προσπαθούν να κάνουν κάτι. Αγοράζω πάντα το περιοδικό των αστέγων, π.χ., και πιάνω ψιλοκουβέντα με τον πωλητή. Σκέφτομαι ότι το να αναγνωρίσει κάποιος την ύπαρξή τους, να τους μιλήσει, είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γι'αυτούς με τα λεφτά. Το καταλαβαίνω-σε μεγάλες πόλεις, και εγώ η ίδια παύω να τους βλέπω. Πώς να είναι να είσαι στη θέση αυτού του ανθρώπου, που δεν τον κοιτάει κανείς;

    Δεν θα ξεχάσω, πριν καιρό, πήγα να αγοράσω το περιοδικό και ο πωλητής (πάντα αξιοπρεπής) είχε δίπλα του ένα κουτάκι After Eight (τα αγαπημένα μου). Τα κοίταξα φευγαλέα, τον κοίταξα και χαμογέλασα. Και μου προσέφερε! Ντρεπόμουν να το πάρω, όμως επέμενε. Όποτε έχω ξαναπεράσει, ποτέ δεν έχει σοκολατάκια. Άρα δεν ήταν για τους "πελάτες", ήταν γι'αυτόν-κι όμως, μου έδωσε. Πόσοι (που δεν έχουν ανάγκη) θα το έκαναν αυτό;

    Η φιλανθρωπία συνολικά είναι μεγάλο θέμα-ίσως επανέλθω αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Για την Αφρική, το χειρότερο είναι ότι τους δυτικούς στυγνούς αποικιοκράτες διαδέχτηκαν τρισχειρότεροι στυγνότεροι ντόπιοι διχτάτορες και εκμεταλλευτές.

    Ασχέτως του πόσο κατέστρεψε η Βρετανική αυτοκρατορία την Νιγηρία, η ανεξαρτησία ήρθε το 1960. Μετά 47 χρόνια, ο λαός της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο, ζει αθλιότερα από ποτέ. Στην Ζιμπάμπουε, ο Μουγκάμπε αποδείχτηκε ο χειρότερος των χειρότερων. Δεν παραγνωρίζω το πως ξεκίνησε το πρόβλημα ούτε το ποιά συμφέροντα πουλάνε όπλα στους αντάρτες και στους διχτάτορες, αλλά ότι και να φταιει, ο κόσμος χρειάζεται τροφή.

    Δεν θα περιμένει να λυθούν τα προβλήματα και να βρεθεί η ορθολογιστική απάντηση στα ερωτήματα. Τα παιδιά πεθαίνουν, και εάν ο Γκέιτς έχει την διάθεση και το χρήμα να προσφέρει, ας το κάνει όσο μπορεί.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα

    Και γω δίνω στα φανάρια και στο δρόμο. Θυμάμαι αφίσα στον υπόγειο της Νέας Υόρκης που προέτρεπε τους εν δυνάμει φιλανθρώπους να μην δίνουν χρήματα στους άστεγους και στους ζητιάνους αλλά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Με την ερμηνεία ότι η άμεση φιλανθρωπία συντηρεί το φαινόμενο της επαιτείας.

    Βρίσκομαι στην ίδια θέση με τον κ. Δήμου. Το ιδεολόγημα μου υπαγορεύει να μην δώσω αλλά ο ζωντανός άνθρωπος μπροστά μου υπερισχύει.

    Σίγουρα η φιλανθρωπία μπορεί να γίνει το άλλοθι της αδιαφορίας, αλλά έως ότου πετύχουμε την ουτοπία πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου.

    Εξ' άλλου είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι εθελοντές και ιδρυτές φιλανθρωπικών οργανώσεων ξεκινήσαν κι αυτοί δίνοντας άμεσα και προσωπικά.

    Φοβάμαι ότι τα αναθέματα εναντίον της φιλανθρωπίας είναι μιά άλλη έκφραση της αδιαφορίας μας και προσπάθεια εξορκισμού των ενοχών μας.

    Παρεπιπτόντως να θυμίσω τα κριτήρια της χριστιανικής κρίσεως

    "Επείνασα, και μοι εδώκατε να φάγω· εδίψησα και με εποτίσατε· ξένος ήμην, και με εφιλοξενήσατε· γυμνός, και με ενεδύσατε· ησθένησα, και με επεσκέφθητε· εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς εμέ"

    (όλο το κείμενο εδώ)

    και να υπογραμμίσω μιά όμορφη χριστιανική προσπάθεια αποφυλάκισης κρατουμένων εδώ, ακριβώς στο πνεύμα της Αγίας Γραφής.

    Εμείς ποιόν πόνο ανακουφίσαμε σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. svensken
    Η ζωή του ανθρώπου κινείται στην μικροκλίμακα. Άρα η πείνα του κάθε συγκεκριμένου έχει μεγαλύτερη σημασία από τις στατιστικές. (Πέρα που κι αυτές δείχνουν μείωση κατά 50% της παγκόσμιας φτώχειας). Το "δεν άλλαξε τίποτα" ακυρώνεται κι από ένα μόνο πιάτο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΝΔ said: Η μνησικακία, ο φθόνος και ο λαϊκισμός αναδεικνύονται οι έννοιες-«κλειδιά»

    -------

    Σε αυτές τις τρείς λέξεις περιέχονται ιδεολογίες, θρησκείες και η όλη στάση ζωής του νεοέλληνα, (και όχι μόνο του νεοέλληνα). Και η πιο κεντρική λέξη από τις τρείς είναι ο φθόνος.

    Επειδή σαν λέξη δεν κολακεύει, την ωραιοποιούμε με άλλους χαρακτηρισμους, όπως ανθρωπιστική (δήθεν) ιδεολογία, θρησκευτική πίστη (αμαρτωλοί), πολιτικά πιστεύω κ.λ.π.

    Το μίσος, που κρύβουν αυτές οι ωραίες λέξεις, όμως δεν μπορεί να κρυφτεί.

    Οποιος καταφέρει να στρέψει τον φθόνο του πλήθους στον αντίπαλο, κερδίζει τις εκλογές.

    Οσο για την ελεημοσύνη των φαναριών δεν δίνω ούτε δεκάρα. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι τα λεφτά μου πηγαίνουν σε εκμεταλλευτές, κυκλώματα, δουλέμπορους και στον χειρότερο υπόκοσμο γενικά. Οσοι μπορούν να δουλέψουν σε αυτή τη χώρα, ας δουλέψουν. Οι υπόλοιποι ας πάνε κάπου αλλού. Τι νόημα έχει να μεταναστεύουν από τις πατρίδες τους για να ζητιανεύουν!
    Με την ίδια λογική δεν θα συμμετείχα ποτέ στην νομή της φτηνής νεανικής σάρκας που προσφέρει το sex trafick. (Ναι ξέρω... Υπάρχουν πολλοί "φιλεύσπλαχνοι" σε αυτόν τον τομέα).

    Μνησικακία, φθόνος και λαϊκισμός... Και τεράστια υποκρισία!

    ΥΓ. Επειδή αναφέρθησαν σύγχρονοι ευεργέτες... Το ίδρυμα Νιάρχου έχει κάνει μια πρόταση για προσφορά, ιδίοις εξόδοις, κτιρίων πολιτιστικού περιεχομένου. Η πρόταση -από ό,τι ξέρω- έμεινε αναπάντητη εκ μέρους της Πολιτείας. Αναγκάστηκε το Ιδρυμα να κάνει πληρωμένη δημοσίευση... Καμμία ανταπόκριση. Κοιτάξτε και συγκρίνετε τώρα την ευκολία που "ξεφυτρώνουν" τα ευαγή ιδρύματα της παραλιακής με την ανοχή και συμμετοχή της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. vrennus
    o Gates δεν ξεκίνησε ως μονοπώλειο. Ούτε επεβλήθη άνωθεν όπως τα κρατικά. Κέρδισε τη θέση του στην αγορά με το σπαθί του.
    Ούτε εκμεταλλεύτηκε κανένα. (Δεν άκουσα κουβέντα για τους 10.000 εκατομμυριούχους υπαλλήλους του...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας είναι τόσο μικρός όσο και Μέγας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Dion.M. said
    Το ίδρυμα Νιάρχου έχει κάνει μια πρόταση για προσφορά, ιδίοις εξόδοις, κτιρίων πολιτιστικού περιεχομένου. Η πρόταση -από ό,τι ξέρω- έμεινε αναπάντητη εκ μέρους της Πολιτείας..............

    Και που να δεις την πλήρως εξοπλισμένη μονάδα εγκαυμάτων του Θριασίου που εξοπλίστηκε με λεφτά του Λάτση (εδώ και 3-4 χρόνια!!)και οι μεγιστάνες της πολιτικής δεν μπορούν ακόμα να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ούτε κι εγώ δίνω στα φανάρια ή στο δρόμο...

    το χειρότερο που είχα προσέξει ήταν στον σταθμό της Ομόνοιας όπου υπήρξε μια περίοδο ένα επαίτης που σταδιακά "έχανε" μέλη του σώματός του... δεν πιστεύω ότι οφειλόταν σε κάποια αρρώστια αλλά ότι του τα αφαιρούσαν κάποιοι άλλοι...

    θα διαφωνήσω περί linux... έχεις μείνει αρκετά πίσω... άλλωστε χαζές είναι και οι υπηρεσίες του μονάχου που "αλλάζουν" λειτουργικό σύστημα;
    η εγκατάστασή του πια είναι παιχνίδι (ειδικά στο ubuntu) καθώς και η εγκατάσταση εφαρμογών... έχουν αλλάξει πολλά από τότε που έγραφες τις εντυπώσεις γι'αυτό στο RAM... δοκίμασε ubuntu ως το πιο απλό... ή opensuse... θα δείτε πολλές αλλαγές...

    άλλωστε για να μην ξεφεύγουμε κι από το θέμα γιατί η microsoft προσέγγισε την suse; φαντάζομαι όχι από φιλανθρωπία... μια συμφωνία που μάλλον θα επηρεάσει αρκετά το μέλλον του πιγκουινολειτουργικού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΝΔ,
    χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι ο Gates κέρδισε τη - μονοπωλιακή - θέση του στην αγορά με το σπαθί του, δηλαδή, εξοντώνοντας τον ανταγωνισμό - πράγμα που βεβαίως επεδίωκαν, ομοίως, και οι ανταγωνιστές του, έτσι;

    Λέτε, oύτε εκμεταλλεύτηκε κανένα (o Gates), αναφερόμενος στους υπαλλήλους του. Δεν βλέπω όμως να αντικρούετε τον ισχυρισμό μου ότι με τις μονοπωλιακές τιμές που έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει στερεί ικανοποίηση από το κοινωνικό σύνολο. Αν αυτό δεν είναι εκμετάλλευση, τότε τι είναι;

    Υποθέτω αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα με τον κο Gates δεν είναι προσωπικό. Αν δεν ήταν ο κος Gates κάποιος άλλος θα ήταν στη θέση του. Αυτό όμως δεν καθιστά τη φιλανθρωπία του κου Gates, και του οποιουδήποτε κου Gates, λιγότερο υποκριτική. Ανθρώπους χρειαζόμαστε, όχι φιλανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. cortlinux said...
    θα διαφωνήσω περί linux... έχεις μείνει αρκετά πίσω...

    ---------------------------

    Το Ubuntu το δοκίμασα - πράγματι είναι αρεκτά εύκολο στην εγκατάσταση αλλά ως εκεί. Σε σύγκριση με τα τα Vista (και το Open Office με το MS Office 2007)
    είναι πρωτόγονο... Με τις εκδόσεις ΟΕΜ, για μαθητές και φοιτητές, κλπ. (που πουλιούνται σε όλους) τα προϊόντα της MS έχουν γίνει πολύ προσιτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. πολύ φιλοσοφία- μα παρα πολυ - δωστε κανενα ευρακι δεν κανει κακο - στο νοσοκομειο παιδων Αγια Σοφια Μοναδα παιδιων με καρκινο - υπάρχουν γονεις που λογω μακροχρονιας απουσιας απο την εργασια τους , δεν εχουν ουτε να φανε, ουτε βρακι να αλλαξουν, αντε γιατι πολυ εχω νευριασει με τις πολυλογιες στα blogs!
    καλα τα εχωνε η Αμαλια , αλλα δεν προλαβε να τα χωσει και σε σας τους 'θεωρητικους"
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΙΑ (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. vrennus
    για σας ο ανταγωνισμός είναι εξόντωση - εκεί όμως που απουσιάζει τα πάντα βαλτώνουν. Τρανό παράδειγμα η ΕΣΣΔ - 70 χρόνια στασιμότητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Nikos Dimou said...
    o Gates δεν ξεκίνησε ως μονοπώλειο. Ούτε επεβλήθη άνωθεν όπως τα κρατικά. Κέρδισε τη θέση του στην αγορά με το σπαθί του.
    Ούτε εκμεταλλεύτηκε κανένα. (Δεν άκουσα κουβέντα για τους 10.000 εκατομμυριούχους υπαλλήλους του...)
    ---

    Γιατί να μείνουμε μόνο στους υπαλλήλους του; Πόσοι άνθρωποι, παγκοσμίως, είδαν τη ζωή τους ν' αλλάζει, κυριολεκτικά (κι όχι μόνον οικονομικά), χάρις στους πρωτοπόρους αυτούς της πληροφορικής; Κι εμείς εδώ τι κάνουμε τώρα, στέλνουμε γράμματα ο ένας στον άλλον ή επικοινωνούμε μέσω τεχνολογίας που κάποιοι άλλοι δημιούργησαν;

    Προσωπικά, προς όλους όσους μου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, ευχάριστη, άνετη και ενδιαφέρουσα, νιώθω ευγνωμοσύνη. Κι όταν μαθαίνω ότι ορισμένοι από αυτούς αισθάνονται, για λόγους που δεν με ενδιαφέρουν, κοινωνική ευαισθησία, και διανέμουν πλούτο σε σωστούς σκοπούς, νιώθω, μαζί, και θαυμασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. aleka

    συμφωνώ - αυτά να τα πεις στους αντίθετους με την φιλανθρωπία... που θα ήθελαν οι γονείς του Παίδων να περιμένουν την έλευση της ουτοπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. για τα vista δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι... έχω ακούσει διαφορετικές και αντικρουόμενες γνώμες σχετικά με την ευκολία τους...
    κάποιοι τα λάτρεψαν... κάποιοι άλλοι θέλουν να αλλάξουν λειτουργικό... (κι όχι δεν εννοώ απαραίτητα να είναι linux αυτό το άλλο)...


    άλλωστε αν είναι να μιλάμε περί ευκολίας νομίζω ότι τα mac είναι χρόνια μπροστά από όλα τα λειτουργικά σε αυτόν τον τομέα...

    σταματώ εδώ γιατί δεν θέλω να γίνει spam το σχόλιό μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. είμαστε και εκτός θέματος cortilinux - μιλάμε για φιλανθρωπία και όχι για λειτουργικά συστήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. συμπληρωματικα θα ηθελα να σας πω οτι ο συλλογος Πιστη (ολοι γονεις παιδιων με καρκινο-οχι επωνυμες φιλανθρωπες κυριες), πληρωσε περυσι απο τις "αχρηστες" φιλανθρωπιες τα εξοδα για 7 κηδειες παιδιων που 'εφυγαν' και που οι γονεις τους ειχαν φτασει σε τετοια οικονομικη εξαθλιωση που δεν ειχαν χρηματα ΟΥΤΕ ΓΙΑΥΤΟ!!!
    Βαλτε για ενα δευτερολπετο τον εαυτο σας στη θεση τους.... ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ !!!!
    H γενια μας θα πρεπει να απολογηθει οχι τοσο για τις κακες πραξεις μοχθηρων ανθρωπων, οσο για την αποτρόπαιη σιωπη των καλων ανθρωπων (Martin Luther King)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΝΔ,
    μην βάζετε λόγια στο στόμα μου. Έγραψα ότι:
    κέρδισε τη μονοπωλιακή του θέση εξοντώνοντας τον ανταγωνισμό.
    Από αυτό καταλάβατε ότι ανταγωνισμός είναι εξόντωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλημέρα.
    Έχω κι εγώ αναρωτηθεί πού πηγαίνουν τα χρήματα που δίνουμε στα φανάρια και είναι αρκετές οι φορές που δίνω σε κάποιον με εμφανές πρόβλημα - δε με νοιάζει τι θα τα κάνει.
    Αλλά θεωρώ πιο χρήσιμο να αγοράσω και να δώσω φαγητό σε κάποιον που μου λέει ότι πραγματικά πεινάει εκείνη την ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Vrennus said...
    κέρδισε τη μονοπωλιακή του θέση εξοντώνοντας τον ανταγωνισμό

    Σοβαρά! Αφού εξόντωσε τον ανταγωνισμό τότε γιατί δεν πουλάει, ας πούμε, σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή;
    Θα είχε έτσι και πολύ περισσότερα χρήματα να διαθέσει στη φιλανθρωπική του δραστηριότητα για την οποία καμαρώνει, αντί να καμαρώνει για ότι δημιούργησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Η φιλανθρωπία, όπως δείχνουν και τα συνθετικά της λέξης, είναι η διάθεση για προσφορά σε κάθε συνάνθρωπο. Έχω ζήσει από κοντά καταστάσεις παλαιότερα, όπου για παράδειγμα, γριούλα τελείως άπορη, ζούσε βασιζόμενη στη φιλανθρωπία των συχωριανών της. Δεν ζήτησε τίποτε από κανέναν ποτέ. Δεν την "ελέησε" κανείς. Απλά ζώντας μόνη, φυσικά επισκεπτόταν τους συχωριανούς της. Κάποιος της πρόσφερε το καφεδάκι της, άλλος την προσκαλούσε για μεσημεριανό. Μπορεί αυτή να δώριζε μια ρίζα λουλουδιού από τον κήπο της. Σε αυτούς τους αγράμματους και πάμφτωχους ανθρώπους, ενός ορεινού οικισμού της Πίνδου φαινόταν ΦΥΣΙΚΟ πως δεν θα έμενε κανείς συχωριανός τους νηστικός ή μόνος.

    Η ελεημοσύνη προς τον επαγγελματία ζητιάνο, μάλλον δεν έχει σχέση με την Φιλανθρωπία, πολύπλοκο φαινόμενο που αγγίζει την ψυχοσύνθεσή μας από χίλια σημεία, παρενέργεια της κοινωνίας μας που δυσλειτουργεί, μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα.

    Η Ελεημοσύνη μεγάλης κλίμακας, όπως μπορεί να οριστεί η "φιλανθρωπία" των "μεγάλων ευεργετών", ξυπνάει και αυθόρμητα συναισθήματα αντιπάθειας, λόγω του αισθήματος δικαίου που έχουν οι άνθρωποι που ζουν σε Δημοκρατίες. (πέρα από τα συναισθήματα μικροψυχίας και ζήλιας πρός κάποιον που χαρακτηρίζεται "μέγας" λόγω της "φιλανθρωπίας" του)
    O Bill Gates ΔΕΝ παράγει πλούτο. Οι χιλιάδες (εκατομμύρια?) άνθρωποι, που εργάζονται (δηλαδή αφιερώνουν την περισσότερη ενέργεια τους στη ζωής τους, τις σπουδές τους, μέρος από το είναι τους), στην "επιχείρηση" με την επωνυμία "Microsoft", παράγουν έργο, υλικό και πνευματικό. Ο επικεφαλής τους, σίγουρα σπουδαίος άνθρωπος, "μέγας" έτσι κι αλλιώς, φέρει στα μάτια μας την ευθύνη για το ότι, ελάχιστοι (και ο ίδιος) από όσους αφιερώνουν (κομμάτι από) τη ζωή τους στην "επιχείρησή του", αμείβονται με εκατομμύρια δολαρίων ενώ κάποιοι άλλοι "υπάλληλοι", ζουν κερδίζοντας οριακά όσα χρειάζονται ή και λιγότερα. Ξοδεύονται εκατομμύρια στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ώστε με το outsourcing, κάποιοι πανάξιοι "ευεργετημένοι" Ινδοί υπάλληλοι, να αμείβονται με τα αστρονομικά 200-300 δολάρια/μήνα..
    Κάπως έτσι προκύπτουν τα πάρα πολλά δολάρια "προσωπικής περιουσίας" με τα οποία έπειτα "ελεούνται" άλλοι, φτωχότεροι Ινδοί και γείτονές τους.
    Συγνώμη αν σας κούρασα με το μέγεθος. Δεν είμαι αριστερός ούτε θέλω να καταφερθώ εναντίον του "καπιταλισμού" (Αν και μάλλον είναι χρόνος να προκύψει κάποιο διαφοροποιημένο σύστημα...)
    Το παράδειγμα που ανέφερα, δείχνει πόσο παραλογισμό περικλείει η ανακατανομή του πλούτου που παράγουμε ΟΛΟΙ από αυτούς που έχουν την εξουσία διαχείρισής του. Όταν αυτή η ανακατανομή λέγεται "Φιλανθρωπία" και "ζητάει" το θαυμασμό μας, σίγουρα εγείρει και αντιπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ενας ευεργετης ειναι απαραιτητα φιλανθρωπος????
    Ενας φιλανθρωπος ειναι και ευεργετης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αγαπητή Αλέκα

    μας δίνεις τα στοιχεία του οργανισμού "Πίστη" ώστε να μην έχουμε καμιά δικαιολογία στην αδιαφορία μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. n.dimou said:
    ======
    Η ζωή του ανθρώπου κινείται στην μικροκλίμακα. Άρα η πείνα του κάθε συγκεκριμένου έχει μεγαλύτερη σημασία από τις στατιστικές. (Πέρα που κι αυτές δείχνουν μείωση κατά 50% της παγκόσμιας φτώχειας). Το "δεν άλλαξε τίποτα" ακυρώνεται κι από ένα μόνο πιάτο φαγητό.
    ======

    Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο κε Δήμου. Στην πραγματικότητα αυτή -νομίζω- είναι η θεμελιώδης διαφορά αυτών που είναι υπερ και κατά των φιλανθρωπιών.

    Σας ερωτώ λοιπόν, αν με αυτο το πιατο φαι καταφέρεις να σώσεις εκέινο το μικρο κοριτσάκι απο την πεινα, θα καταφέρεις να σώσεις αργότερα, μετα απο 10 χρόνια, τα 5 παιδιά του? Τελικά σώζεις μια ζωή ή απλα δημιουργείς πέντε θανάτους?

    Θέλω να πω οτι μια φιλανθρωπία οφείλει να έχει να έχει πιο μαρκοπροθεσμες επιδιώξεις από την διάσωση μερικών ψυχών, κατι βέβαια πολύ δύσκολο και που διαφέρει πολύ απο αυτό που γίνεται σήμερα.

    Θα εκτιμούσα περισσότερο τους φιλάνθρωπους της Αφρικής, αν βοηθήσυν τις τοπικές κοινωνίες/χώρες που τους ανέδειξαν κιόλας. Δεν υπάρχουν φτωχοί στις ανεπτυγμένες χώρες δλδ, παιδιά με φοβερές στερήσεις? Γιατί εσείς (λ.χ) θα στείλετε σεβαστή συνδρομη στην UNICEF καθε χρόνο ή σε κάποιο τηλεμαραθώνιο, αλλά ποτε δεν θα βοηθήσετε τον φτωχο αλβανο μετανάστη και τα παιδιά του της γειτονίας σας ή δεν θα φιλοδωρήσετε κάποιον γυφτο ποθ σας χτύπησε το κουδούνι παραμόνο με μερικά μααρόνια κλπ

    Απο οικονομική οπτική, στην ουσιά καταστρέφουν τον πλουτό ακριβώς με το ιδιο τρόπο που τον δημιουργησαν: Παράγουν χρήματα απο το τίποτα για να τα πετάξουν αργότερα στη θάλασσα, αυτή είναι η θέση μου για τους φιλανθρωπος της μαύρης ηπείρου. Για τους υπόλοιπους, συμφωνώ με την δημοσίευση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ: "ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΤΙΡΙΑ"

    Στα αφτιά μας ηχεί(ούσε) πολύ όμορφα ότι "η κοινωνική πολιτική είναι αρμοδιότητα του κράτους και δεν είναι ελεημοσύνη των απανταχού πλουσίων".
    Ας μην περάσει στα ψιλά κάτι που είπε ο οικοδεσπότης: ότι η φιλανθρωπία Γκέιτς είναι πιο διαφανής από εκείνη των Ηνωμένων Εθνών. (και της Αριχεπισκοπής με τα στρινγκ που σκανδάλισαν τους Ινδονήσιους). Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Μετά τον Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Σόρος αλλά εσχάτως και ο "αποχωρών" Τόνι Μπλερ βλέπουν ότι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες δημόσιους χώρους άσκησης πολιτικής, είναι η φιλανθρωπία. Απενοχοποιημένη και οργανωμένη.
    2.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινώς είτε από ακατάλληλο είτε από έλλειψη νερού.


    ΥΓ. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να δει κανείς (από τους αριθμούς) ότι η Αμαλία πέτυχε κάτι ακόμη: έμαθε σε αμύητους τι σημαίνει blogging.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Αν είχα πολλά λεφτά θα έδινα σε φιλανθρωπίες? Δεν ξερω , ισως οχι. Είμαι πολύ εαυτούλης για να κάνω κάτι τέτοιο. Γι' αυτο θαυμάζω αυτούς που το κάνουν. Είτε δίνουν απο το υστέρημά τους είτε απο το περίσσευμά τους. Έχει σημασία για ποιό σκοπό τα δίνουν τα λεφτά? Σημασία (νομιζω) έχει οτι τα δίνουν. Αν τα δίνουν για υστεροφημία ή για φιλανθρωπία Εμένα (και νομίζω και των ανθρώπων για τους οποίους προορίζονται τα χρήματα) δεν με νοιάζει τι σκοπό έχει αυτος που κανει δωρεά, αλλα με νοιάζει οτι την έκανε. Τα παιδιά του τρίτου κόσμου θα φανε, θα πιούνε, θα εμβολιαστούν, θα πανε σχολείο με αυτα τα χρήματα. Εχει σημασία αν έδωσα τα χρήματα για να "πουλήσω μούρη";

    Γνώμη μου βεβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. harlequin
    αυτό που προφανώς αγνοείτε είναι πως ο Gates και η νέα γενεά των φιλανθρώπων κάνουν την δουλειά τους συστηματικά και εις βάθος.

    Αντί να δίνουν ένα ποσό για βοήθεια, οργανώνουν κάθετα ένα μηχανισμό που α) ελέγχει ως το τέλος πού πάει η βοήθεια και β) ασχολείται όχι μόνο με βραχυπρόθεσμες πυροσβεστικές ενέργειες αλλά επενδύει και σε μακροπρόθεσμα μέτρα.

    Ο Gates έχει στήσει μία δεύτερη Microsoft που αποτελεσματικά διαχειρίζεται την βοήθεια. Αυτό είδε ο Buffet και του έδωσε όλη του την περιουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. peris
    αγαπητέ περισπώμενε - μπορείτε να σβησετε μόνος σας αυτό το σχόλιο και να το αφήσετε στο ποστ για την "Αλήthεια" (τρια πιο πίσω) γιατί πραγματικά εδώ δεν κολλάει με τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Στη "φιλανθρωπία του δρόμου", δίνω σ' όσους ζητούν χρήματα χωρίς παρακάλια και χωρίς επίκληση στα "πεθαμένα" των περαστικών. Αγοράζω περιοδικά αστέγων (είναι ενδιαφέροντα), αρκεί να τα βρίσκω (στην Αθήνα, πάντως, νομίζω δεν βγαίνει πια το καλό περιοδικό αστέγων που κυκλοφορούσε παλιότερα). Τα χρήματα σε πλανόδιους μουσικούς που παίζουν καλά δεν τα αισθάνομαι σαν ελεημοσύνη. Δεν δίνω όμως ποτέ σε φρικτά ακρωτηριασμένους ή παραμορφωμένους ανθρώπους (υποπτεύομαι ότι είναι θύματα της χειρότερης μορφής trafficking, που θα διαιωνίζεται όσο υπάρχει "αγορά").

    Κατά τα άλλα, χρήματα δίνω σε οργανωμένες προσπάθειες, ιδίως στη Διεθνή Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε οργανώσεις αναπήρων (για συγκεκριμένες υποστηρικτικές δομές) και σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Για τη φιλανθρωπία μεγάλης κλίμακας, κάθε προσφορά είναι –για μένα- καλοδεχούμενη, ιδίως επειδή όποτε αναμίχθηκα σε προσπάθεια συγκέντρωσης σημαντικών πόρων διαπίστωσα ότι ελάχιστοι ανταποκρίνονται.

    Δεν μ' ενδιαφέρει ο πρότερος βίος του μεγάλου φιλανθρώπου ή ευεργέτη, άλλωστε για μένα η νοοτροπία του "αρπακτικού" δεν χαρακτηρίζει μόνον τους πλουσιότερους.

    Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες προσφορές έπιασαν τόπο κι άνοιξαν ένα δρόμο (και για την ευθύνη του κράτους και για την αφύπνιση των υπολοίπων πολιτών). Σχετικά πρόσφατο παράδειγμα εδώ είναι το Χατζηπατέρειο κέντρο για παιδιά με σπαστικότητα (στη Μεταμόρφωση, δωρεά Χατζηπατέρα), που βοήθησε στην αξιοπρεπή κάλυψη των διαγνωστικών και θεραπευτικών αναγκών πολλών παιδιών.

    Αυτός πιστεύω ότι είναι και ο ρόλος της φιλανθρωπίας μεγάλης κλίμακας: Να δημιουργήσει κάτι νέο και χρήσιμο εκεί που το κράτος δεν θέλει, δεν ξέρει ή δεν μπορεί. Δεν απαλλάσσει επομένως το κράτος από τις ευθύνες του για την πρόνοια ή για την υγεία, αυτός πρωτίστως είναι και ο ρόλος της φορολογίας, η άντληση πόρων για την αναδιανομή σ'αυτούς που δεν μπορούν.

    Βεβαίως, το ελληνικό κράτος έχει κατορθώσει το χειρότερο δυνατό, από τη μια έχει εφαρμόσει δυσμενή φορολογική μεταχείριση των δωρεών για φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς και από την άλλη έχει φροντίσει να μετονομάσει το Υπουργείο Πρόνοιας (welfare) σε Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (!), που κατά τη γνώμη μου υποδηλώνει μια συγκεκριμένη αντίληψη ως προς τον ρόλο του κράτους στον τομέα αυτό (όχι ευθύνη, όχι δράση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Σαν πρώτο σχόλιο να αναφέρω ένα γεγονός:

    Ο μεγάλος ηθοποιός Βεάκης πήγαινε κάποιο πρωί μαζί με έναν συνάδελφό του στο θέατρο για πρόβα.
    Στο δρόμο τους σταμάτησε ένας ζητιάνος που ζήτησε με τρόπο σπαραξιδιάρικο ελεημοσύνη.
    Ο Βεάκης του έδωσε ένα μεγάλο χαρτονόμισμα. "Γιατί του δίνεις τόσα πολλά;" τον ρώτησε ο συνάδελφός του.
    Και ο Βεάκης του απάντησε: "Ο άνθρωπος αυτός ή έχει πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη ή είναι σπουδαίος ηθοποιός. Και στις δυό περιπτώσεις είχα υποχρέωση να τον βοηθήσω."

    Βέβαια, τότε, δεν υπήρχε μαφία πίσω από τον ζητιάνο.
    Και έτσι νιώθω όπως ο Ν.Δ. από την μια δεν θέλω να δώσω μα απ΄την άλλη κάποιες φορές... αλλάζω γνώμη και τελικά δίνω. Οταν δίνω, δεν νιώθω φιλάνθρωπη, νιώθω αμήχανα που το κράτος δεν έχει μεριμνήσει και πρέπει να καλύψω εγω το κενό, σκεπτόμενη και αισθανόμενη απλά ως άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Όσο για τα φανάρια, δίνω σχεδόν πάντα στους τζαμάδες, γιατί είναι η μόνη πιθανότητα που έχει το αυτοκίνητό μου να αποκτήσει κάποιο καθαρό σημείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Τον Gates τον διαχωρίζω διότι όχι μόνο τα λεφτά βγαίνουν από την τσέπη του, και πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, αλλά επειδή ασχολήθηκε πραγματικά καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό που θέτει βάσεις για το μέλλον αυτών των ανθρώπων.

    Αλλά πάλι, βέβαια, αν δεν μπορεί αυτός να κάνει ένα σύστημα λειτουργικό...

    Οσο για τα κίνητρα της φιλανθρωπίας, της πράξεως και όχι του συναισθήματος, αφορούν μόνο τους χορτασμένους και τους υγιείς...

    θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. ΝΔ said:
    Αυτή είναι η ρωμέικη θεωρία περί πλούτου. Ξέρω πολλούς που πλούτισαν χάρη στο νού και την δουλειά τους - χωρίς να κάνουν τίποτα από αυτά. (Ποιον έκλεψε ο Gates;).

    Μπορεί άμεσα να μην έκλεψε κανέναν, αλλά όλοι "αυτοί" επωφελούνται από ένα σύστημα που είναι από τη βάση του ληστρικό. Εγώ τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι το να μπορεί να αγοράζει κάποιος δέκα ώρες απο τη ζωή σου ημερησίως έναντι 600-700 ευρώ το μήνα.
    Θα εκτιμούσα πολύ περισσότερο τα φιλάνθρωπα αισθήματα του Bill (ο οποίος δεν μου είναι καθόλου αντιπαθής) άν έβλεπα τις μισθολογικές καταστάσεις της Microsoft. Και δεν ενδιαφέρομαι τόσο για τους μισθούς των μάνατζερ, όσο για τους μισθούς των καθαριστριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @ κουκλοθ,
    Για ποιό λόγο να έχει μεγάλο μισθό στις καθαρίστριες η Microsoft? Μπορείς να δίνεις σε καθαρίστρια 1000 ευρώ τον μήνα? Γιατί? Για να καθαρίζει καλύτερα? Σε εναν προγραμματιστή όμως που ενδεχομένως είχε μια καταπληκτική ιδέα για κάτι, τότε ναι, να τον ανταμείψει. Ή εναν πωλητή που έφερε μεγάλες πωλήσεις στην εταιρεία πρέπει να τον ανταμείψεις.
    Η καθαρίστρια όμως? Τι παραπάνω μπορεί να κάνει?
    Αν είχα μια πολύ πλούσια εταιρεία και έδινα μισθό 2000 ευρω σε καθαρίστρια θα ήμουν τρελλός. Αν όμως εδινα 2000 ευρω στον καλύτερο πωλητή μου θα ήμουν τσιγγούνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. κουκλοθ
    σας πληροφορώ (έχω inside information) ότι οι μισθοί και των καθαριστριών είναι αξιοπρεπέστατοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @ant.liolios
    H "πιστη" βρισκεται στο www.pisti.gr,εκει θα βρειτε ολες τις σχετικες πληροφοριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. κούκλοθ said...
    Όσο για τα φανάρια, δίνω σχεδόν πάντα στους τζαμάδες, γιατί είναι η μόνη πιθανότητα που έχει το αυτοκίνητό μου να αποκτήσει κάποιο καθαρό σημείο...
    ---

    Πρόσεχε μόνο μην πέσεις πάνω σε τζαμά με σκουπιδάκι στη βούρτσα (έχει τύχει). Γιατί, τότε, η χαρακιά στο παρμπρίζ θα σου θυμίζει, για πάντα, την καλή σου πράξη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ενας ευεργετης ειναι απαραιτητα φιλανθρωπος????
    Ενας φιλανθρωπος ειναι και ευεργετης?
    --------------------------------------------------------------
    Αφου κανεις δεν μου απαντησε στην ερωτηση περνω το θαρος να κανω την προσπαθεια μονος μου.
    Ευεργετης μπορει να χαρακτηριστει καποιος απο μονο μια πραξη του.Φιλανθρωπος ομως δεν μπορει να χαρακτηριστει απο μια μονο πραξη του,παρα απο την συνολικη του σταση ζωης απεναντι στους συνανθρωπους του.
    Ενας ευεργετης ποτε δεν χαρακτηριζεται αυτοματα φιλανθρωπος συνηθως αυτοχαρακτηριζεται.Μην ξεχναμε και τους Δαναους με τα δωρα τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Αν και έχουν ακουστεί πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για την κοινωνική διάσταση των υπερκερδών (vrennus κα σχολιαστές) δεν έχω λόγο να προβάλλω περαιτέρω αντιρρήσεις για τις (όψιμες έστω) καλές διαθέσεις του Bill Gates.

    Νομίζω όμως ότι μας διαφεύγει μια άλλη πλευρά της φιλανθρωπίας, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα. "Φιλανθρωπία" με υπερτονισμένο τον κοσμικό χαρακτήρα, με διοργάνωση προκλητικά πολυτελών (προς τους συμμετέχοντες βέβαια) εκδηλώσεων "για να μαζευτούν χρήματα", του τύπου "οργανώνω κάτι που θα κοστίσει (σίγουρα) 100.000 ευρώ για να βγάλω (ίσως) 120.000 ευρώ, με τεράστια (δωρεάν) δημοσιότητα που εξασφαλίζει από τη δημόσια (συνήθως) ραδιοτηλεόραση η ταμπέλα του καλού σκοπού, με κινήσεις που περισσότερο έχουν σχέση με τον εξωραϊσμό της δημόσιας εικόνας πολύ σκληρών επιχειρηματικών ομίλων, με απίστευτες σκηνές πασαρέλας και επίδειξης άχρηστου πλούτου, με αδυναμία εκφοράς λόγου που επιβραβεύεται με αποστολές-πρεσβείες-καλες θελήσεις κλπ και βέβαια με αδιαφάνεια στα οικονομικά τού όποιου σωματείου (ας τολμήσει κάποιος να το ζητήσει, φτου κακά), που εντωμεταξύ μπλοκάρει και ακυρώνει την όποια διάθεση, όραμα και υποχρέωση του δημόσιου τομέα να πάρει (επί ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ) ανάλογη πρωτοβουλία.

    Για να μη μιλήσει (γράψει) κάποιος ακόμα και για την επιβολή πολιτιστικού κιτς που επιφέρει ο διαφημιστικός βομβαρδισμός, (κυριολεκτικά) που συνοδεύει τις (όχι πάντα είναι αλήθεια) παρωχημένες και "πιασάρικες" (με την κακή έννοια) επιλογές στην κολυμβήθρα του "καλού σκοπού".
    Και πάντα βρίσκονται συνεργάτες (που πλουσιοπάροχα αμείβονται, ή κερδίζουν σε άλλα πεδία οργανωτικά ή και φιλοξενίας χωρίς κόπο!!) με αποκορύφωμα τη συγκινητική εκτέρωθεν ανταλλαγή φιλοφρονήσεων για την καλοσύνη και προσφορά όλων, στις σχετικές συνεντεύξεις τύπου...

    Οποιαδήποτε τυχόν παρατήρηση περί ομοιότητος με συμβαίνοντα τις προσεχείς ημέρες σε ρωμαϊκό θέατρο της πρωτεύουσας καταδικάζεται ως υποβολιμιαία, ύποπτη και κακεντρεχής ως προς το αθώο και γενικόλογο αυτό σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Reactor69 said...

    Τον Gates τον διαχωρίζω διότι όχι μόνο τα λεφτά βγαίνουν από την τσέπη του
    ---------

    Γρηγόρη, επίτρεψέ μου να πω ότι αυτού του είδους η φιλανθρωπία μάλλον γίνεται για το φαίνεσθαι.

    Ο Gates έχει εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό στον τομέα του (αλήθεια, πόσα πρόστιμα έχει φάει για αυτό το λόγο?) και όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο vrennus, οι μονοπωλιακές τιμές που έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει στερεί ικανοποίηση από το κοινωνικό σύνολο.
    Αυτό μάλλον είναι εκμετάλλευση.

    Μέρος των χρήματων που κερδίζονται με αθέμιτα μέσα, σε βάρος κάποιου συνόλου, δίδονται εν είδη φιλανθρωπίας σε άλλο σύνολο.
    Και εδώ ο καπιταλισμός (κλέβοντας στοιχεία του σοσιαλισμού) προσπαθεί να επιτύχει ισοκατανομή του πλούτου στο σύνολο, μέσω της φιλανθρωπίας. :))

    Στην περίπτωση της φιλανθρωπίας, βέβαια μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα:
    ("δεν έχει σημασία από που προέρχονται τα χρήματα όταν βοηθούνται οι οικονομικά αδύναμοι")

    Ναι, αλλά τουλάχιστον να μη αγιοποιούμε τον κ.Gates

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. HliasM said...
    "Αν είχα μια πολύ πλούσια εταιρεία και έδινα μισθό 2000 ευρω σε καθαρίστρια θα ήμουν τρελλός. Αν όμως εδινα 2000 ευρω στον καλύτερο πωλητή μου θα ήμουν τσιγγούνης."

    ------

    Μα που ζείτε αγαπητέ!

    Αν ήταν μια ιδιωτική εταιρεία με σωστό management βεβαίως.

    Αν ήταν όμως, μια ελεγχόμενη από το κράτος επιχείρηση, και το management ήταν διορισμένο από το κόμμα, και η διατήρηση ή όχι στη θέση σας δεν εξαρτάται από το οικονομικό αποτέλεσμα της επιχείρησης αλλά από τα ωφέλη σε ψήφους -και άλλα- προς το κόμμα σας, θα σκεφτόσαστε πολύ -μα πάρα πολύ- διαφορετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. proinos
    πολύ σωστή η επισήμανση και η περιγραφή της "κοσμικής φιλανθρωπίας". Μπλιαχ!

    troll
    ευεργέτης ονομάζεται συνήθως εκείνος που κάνει πολύ μεγάλες δωρεές - είναι θέμα μεγέθους. Η έκφραση χρησιμοποιείται συνήθως γι αυτούς που δημιουργούν θεσμούς (σχολές, νοσοκομεία, άσυλα). Δεν γίνεσαι ευεργέτης με μερικές φιλανθρωπικές δωρεές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Giasafox said...
    Ναι, αλλά τουλάχιστον να μη αγιοποιούμε τον κ.Gates

    ------------------------

    Αν αντί να μοιράζει την περιουσία του, όπως εύστοχα έγραψε ο antvol: "αγόραζε κι ένα νησάκι στην Ελλάδα (πχ τη Μύκονο), τη γέμιζε με τοπ μόντελς, πάρκαρε εκεί και καμιά δεκαριά θαλαμηγούς, αποκτούσε και μερικές ποδοσφαιρικές ομάδες και διασκέδαζε κάθε βράδυ στην "παραλιακή" κι έριχνε και καμιά ζεϊμπεκιά, τότε θα 'ταν δικός μας άνθρωπος, ωραίος τύπος, σωστός άντρας και μάγκας".

    ΔΗΛΑΔΗ τότε θα ήταν το ίδιο;

    Και πoύ βρήκατε τις αθέμιτες ενέργειες; Αγοράστε Linux! Mac OS
    X!

    Moυ κάνει εντύπωση η αντίδρασή σας. Για ξαναδιαβάστε Λίποβατς + Δεμερτζή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Καλησπέρα. Νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτονόητο για κάποιον που έχει πάρα πολλά χρήματα (πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να χρειάζεται), να επιστρέφει στην κοινωνία ένα μέρος από αυτά που του περισσεύουν, είτε βοηθώντας προσωπικά κάποιους που το έχουν ανάγκη, είτε σε οργανισμούς, ιδρύματα οργανώσεις, κτλ.
    Αυτό όμως που πραγματικά με εξοργίζει είναι να βλέπω μια κυρία που φοράει πάνω της έναν μαγνητικό τομογράφο σε κοσμήματα, μαζί με τους παρατρεχάμενους της, να χρησιμοποιεί παιδάκια με καρκίνο για να εκβιάσει συναισθηματικά τους συνταξιούχους των 600 ευρώ τον μήνα (αυτοί είναι το βασικό κοινό των τηλεμαραθώνιων) να δώσουν ‘έστω από 10 ευρώ’ για να πραγματοποιήσει την προσωπική της ματαιοδοξία να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο με το όνομα της, αλλά με τα λεφτά των άλλων. Υπάρχουν δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, χωρίς πόρους, και χωρίς πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, που απλοί, φτωχοί άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά και χρειάζονται πραγματικά την υποστήριξη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρούν κάποιοι ότι ο Gates έχει μονοπώλιο στον τομέα του? Υπάρχουν πολλά λειτουργικά συστήματα που μπορεί κάποιος να αγοράσει ή ακόμα και να αποκτήσει δωρεάν. Κανένα όμως δεν είναι τόσο εύχρηστο, τόσο πολυδιάστατο και τόσο καλά προωθημένο ασφαλώς.

    Για όλους αυτούς που δεν τους αρέσει η τιμή των windows ας πάρουν linux. Δεν μπορούν να το δουλέψουν?
    Και λοιπόν?

    Αν ο bill gates και η ομάδα του δεν είχε δημιουργήσει αυτό το προϊόν δεν θα υπήρχε αγορά να μονοπωλήσει. Εσείς ονομάζετε μονοπώλιο την αγορά των windows, όχι την αγορά των λειτουργικών συστημάτων. Είναι σαν να λέτε ότι η Daimler έχει μονοπώλιο στην αγορά των MERCEDES. Είναι παραλογισμός. Δεν υπάρχει αγορά-windows.


    Προσωπικά η φιλανθρωπία χωρίς ίδιον όφελος μου φαίνεται αναποτελεσματική σε βάθος χρόνου. Θα προτιμούσα o Gates να έφτιαχνε εργοστάσια ή ινστιτούτα στις φτωχές χώρες ώστε να μπορεί να βγάζει χρήματα και ο ίδιος. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι της αφρικής π.χ. θα μπορούσαν να μπουν κι αυτοί σιγά σιγά στο παιχνίδι και χωρίς να εξαρτώνται από τις διαθέσεις του Gates.

    Υπάρχουν πολλοί αφρικανοί που δηλώνουν ότι η φιλανθρωπία έχει καταστρέψει την μαύρη ήπειρο γιατί κανείς δεν φτιάχνει ή παράγει τίποτα. Τα περιμένουν όλα από την εξωτερική βοήθεια. Αν κάποιος θέλει να τους βοηθήσει, ας τους εμπιστευτεί και ας επενδύσει τα χρήματα που θα έδινε ούτως ή άλλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Για τους μουσικούς του δρόμου:

    Οταν πρόκειται για νέους, που παίζουν διακριτικά κλασσική μουσική και έχουν σταθεί σε ένα σημείο, συνήθως δίνω. Αυτή η περίπτωση όμως, αν και συνηθίζεται σε Ευρωπαϊκές πόλεις, εδώ είναι σπανιότατη.

    Τους περιφερόμενους μουσικούς, με τα ακκορντεόν, είτε είναι ντυμένοι Ινδιάνοι είτε τσιγγάνοι, είτε ο,τιδήποτε άλλο, τους θεωρώ την πιο ενοχλητική μορφή ζητιανιάς, διότι όχι μόνο ζητιανεύουν αλλά ταλαιπωρούν και τα αυτιά μου σε υπερθετικό βαθμό, και επί πλέον είμαι υποχρεωμένος να διακόψω οποιαδήποτε συζήτηση,γιατί δεν ακούγομαι, μέχρι να φύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. yannos said...
    Υπάρχουν πολλοί αφρικανοί που δηλώνουν ότι η φιλανθρωπία έχει καταστρέψει την μαύρη ήπειρο γιατί κανείς δεν φτιάχνει ή παράγει τίποτα. Τα περιμένουν όλα από την εξωτερική βοήθεια. Αν κάποιος θέλει να τους βοηθήσει, ας τους εμπιστευτεί και ας επενδύσει τα χρήματα που θα έδινε ούτως ή άλλως.
    ---

    Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Πέρα από την ελεημοσύνη "κλασικού τύπου", που δείχνει την αξία της κυρίως σε έκτακτες περιπτώσεις (πχ τσουνάμι), τα εύπορα κράτη, οι ΜΚΟ και οι οικονομικά ισχυροί που επιθυμούν, πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη να ορθοποδήσουν.

    Να πάψουν δηλαδή, σιγά σιγά, να προμηθεύουν κάποιον με ψάρια, αλλά να του μάθουν να ψαρεύει.

    Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να θυμίσω τους φετινούς νικητές των νόμπελ ειρήνης Muhammad Yunus και Grameen Bank για τις προσπάθειές τους "να δημιουργήσουν οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη από τα χαμηλά (for their efforts to create economic and social development from below), σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής βραβείων.

    Νομίζω ότι η βράβευση αυτή δείχνει το μήκος κύματος, στο οποίο πρέπει να κινηθούν τα πράγματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουν οι Gates, Buffet κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που οι πολίτες της μισούν τον πλούσιο (όχι βέβαια τον πλούτο, πώς θα ήταν δυνατόν...)

    Ο φθόνος και η μνησικακία για τον άνθρωπο που κατόρθωσε να συγκεντώσει υλικά αγαθά απηχεί σε μεγάλο βαθμό την δυσχέρεια (να μην πω την αδυναμία) πλουτισμού με νόμιμα μέσα στην Ελλάδα.

    Όταν από ένα αρκετά χαμηλό ύψος εισοδημάτων και πάνω ο συντελεστής φορολογίας είναι τέτοιος που ο επιθυμών να πλουτίσει δουλεύει συνεταιρικά με την εφορία, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα για συστηματική προσπάθεια νόμιμου πλουτισμού.

    Αφήστε που σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που εξαρτώνται από το κράτος επικρατούν ηθελημένη ισοπέδωση και αντικίνητρα για διάκριση.

    Κατ' αυτό τον τρόπο, "όλοι οι πλούσιοι είναι κλέφτες", από τον φοροφυγά που αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατόν να δουλεύει αυτός για να μοιράζει το κράτος το προϊόν του δικού του κόπου με ψηφοθηρικά κριτήρια μέχρι τον διακινητή ναρκωτικών και τον έμπορο παράνομων αρχαιοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. @dion.m
    Γι'αυτον τον λόγο είμαι υπέρ της αποκρατικοποίησης των μεγάλων επιχειρήσεων. Γι'αυτον τον λόγο παραδέχομαι τον νεοδιορισθεντα πρόεδρο τηε ΔΕΗ κο Αθανασοπουλο που εβγαλε πόρισμα (*τοσο νωρισ) οτι στην ΔΕΗ περισσευουν 3000 εργαζόμενοι. Ποιος θα αναλαβει όμως το πολιτικο κοστος για τετοιες ενεργειες? Στην αρχη νόμιζα κι εγω πως η Ν.Δ. θα εκανε την διαφορα που οταν ανεβηκε στην κυβερνηση προχωρησε σε μερικη αποκρατικοποιηση του ΟΤΕ. Τωρα εχω αμφιβολιες.
    Ομως αυτη η συζητηση μπορει να παει πολυ μακρια και δεν "ταιριαζει" με αυτο το ποστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Όσο για τον B. Gates, στην Ελλάδα οι πάντες (περίπου) τον βρίζουν και οι πάντες (περίπου) κοπιάρουν και χρησιμοποιούν προϊόντα του.

    Εφιάλτης! Να σε κλέψουνε και να φας και ξύλο από πάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Στα περί δυσχέρειας νόμιμου πλουτισμού στην Ελλάδα προσθέστε και την υπερδιόγκωση του Δημοσίου Τομέα που έχει σαν αποτέλεσμα ο Ιδιωτικός Τομέας να συναντάται και να διαπλέκεται περίπου υποχρεωτικά με τον Δημόσιο, τουλάχιστον εκεί που υπάρχουν οι "μεγάλες δουλειές".

    Και όταν συναντάσαι με τον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα, παίρνεις το βάπτισμα της ανομίας θέλεις δεν θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. «Αν αντί να μοιράζει την περιουσία του, όπως εύστοχα έγραψε ο antvol: "αγόραζε κι ένα νησάκι [...]
    ΔΗΛΑΔΗ τότε θα ήταν το ίδιο;» (ΝΔ @ Δευ Ιουν 04, 04:34:00 μμ)


    Ίσως να ήταν καλύτερο. Το ιδιωτικό νησί - που μπορεί να ήταν επί ενοικίω - οι θαλαμηγοί, ακόμη και τα τοπ-μόντελ σημαίνουν δημιουργία απασχόλησης και επομένως αποτελεσματικότερη διανομή του πλούτου. Η φιλανθρωπία άντε να σώσει μερικά παιδιά π.χ.από την ηπατίτιδα, αλλά από την πείνα, τη δίψα και τα κάθε λογής Νταρφούρ δεν θα τα σώσει.

    «Και πoύ βρήκατε τις αθέμιτες ενέργειες; Αγοράστε Linux! Mac OS
    X!»


    Σωστά, είναι γνωστό άλλωστε ότι σ' όλες τις επιχειρήσεις κάθε εργαζόμενος μπορεί να χρησιμοποιεί το λειτουργικό και τις εφαρμογές της αρεσκείας του!

    Aθέμιτες ενέργειες η Microsoft; Θεός φυλάξοι! Εκείνη η ιστορία που η MS υποχρεώθηκε «ν' ανοίξει» 272 κρυφά API των Windows είναι απλώς κακοήθειες, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Καλησπέρα!
    Έρχομαι και 'γω στην ίδια δύσκολη θέση στα φανάρια!
    Από την μια πλευρά η θεωρία των κυκλωμάτων (που όντως υπάρχει) και από την άλλη το βλέμμα!
    Αχ αυτό το βλέμμα!
    Μου δημιουργεί πάντα ένα κόμπο στο στομάχι.
    Νομίζω πάντοτε πως φταίω εγώ!
    Κάποτε κάποτε μου φέρνει και δάκρυα!
    Ε τότε λυγίζω και τα δίνω.
    Χέστηκα λέω μέσα μου και για τα κυκλώματα και για τους μπράβους που θα'ρθουν να του τα μαζέψουν.
    Εγωιστικό?
    Μπορεί!
    Αλλά με κάνει να νιώθω καλύτερα!
    Τώρα για τον Γκειτς και τους ευεργέτες ποτέ δεν με ενόχλησε ο τρόπος που τα έκαναν!
    Με ενδιαφέρει το ποσό που θα δώσουν.
    Πάλι χέστηκα να γλιτώσει εφορία ή κάνει διαφήμιση!
    Εκείνο που με νοιάζει είναι να σωθεί έστω και ένα παιδάκι, ένας άρρωστος!
    Ωραίος είναι ο όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος αλλά μεχρι να μας συμβεί ας σωθούν άνθρωποι έστω και από διαφημιστικά τρικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. @ ΝΔ
    δε με ενοχλεί η φιλανθρωπία ως ιδέα και ως κίνηση. Κάθε άλλο.
    Είναι καλύτερο να δίδονται χρήματα στο συνάνθρωπο, παρά να λέμε ότι "ο κόσμος καταστρέφεται από την αδιαφορία, αλλά εμένα δε με νοιάζει".
    Ομως η σκόπιμη εκμετάλλευση της ιδέας της Φιλανθρωπίας, πχ για το φαίνεσθαι, μου προκαλεί αποστροφή.

    Νομίζω ότι αληθινό πνεύμα φιλανθρωπίας είχαν τα μέλη μιας μικρής κοινότητας, ενός χωριού λ.χ. οι κάτοικοι του οποίου δεν άφηναν κάποιον άπορο συγχωριανό να λιμοκτονήσει, φροντίζοντας τον διακριτικά και ανιδιοτελώς.

    Φιλανθρωπία δεν κάνουν πχ. οι εκκλησίες οι οποίες βοηθούν ανθρώπους σε τριτοκοσμικές χώρες με σκοπό των εκχριστιανισμό (πνευματικό εξανδραποδισμό) των του πληθυσμού.
    Φιλανθρωπία δεν κάνει μια ποδοσφαιρική ομάδα η οποία βοηθάει μια φτωχη κοινωνική ομάδα, με σκοπό την την εύρεση και την εμπορική εκμετάλλευση καινούριων ταλέντων.

    Τα παραπάνω αποτελούν κατά τη γνώμη μου δείγματα εμπορικού πάρε-δώσε και σίγουρα όχι δείγματα ουμανισμού και φιλ-ανθρωπίας.

    Αν εδώ διαφωνούμε, μάλλον μιλάμε για άλλη έννοια.
    -------------

    Οσο για τη Microsoft, εσείς θα ξέρετε καλύτερα από μένα ότι έχει κυριεύσει την διεθνή αγορά πουλώντας δικαιώματα εφαρμογής προγραμμάτων στα λειτουργικά της συστήματα.
    Πώς να βάλω λοιπόν εγώ Linux όταν
    το Autocad που χρησιμοποιώ δε δουλεύει πάνω?
    Πώς να βάλω Linux αφού η Adobe έχει συμβόλαιο με τη Microsoft και τα photoshop και premier δεν δουλεύουν?

    Με εκτίμηση

    Υ.Γ.
    Θέλω να τονίσω ότι τα παραπάνω γράφτηκαν ελλείψει συναισθημάτων φθόνου και μνησικακίας προς οποιονδήποτε, αφού ευτυχώς τα έχω καταπολεμήσει εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Υπέροχο το θέμα σας σήμερα κύριε Δήμου. Θίγει έμμεσα μία απο τα πιό αρνητικές διαστάσεις του σύγχρονου ελληνικού χαρακτήρα, την αποστροφή του προς τήν επιτυχία των άλλων. Φθόνος και κακία υπήρχε και υπάρχει βέβαια σε όλες τις κοινωνίες, αλλα στην πατρίδα μας το φαινόμενο εχει πάρει πιά τεράστιες διαστάσεις. Ο άκρατος λαικισμος των τελευταίων δεκαετιών οδήγησε σταδιακά στο ιδεολογικό ντοπάρισμα μιάς μεγάλης μερίδας συμπατριωτών μας. Η συνεχής απαξίωση κάθε εννοιας αξιολόγησης και ιεραρχίας έφερε τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Να μοιάζει η Ελλάδα σαν την μόνη χώρα που γλύτωσε τον Κομμουνισμο και το μετάνοιωσε.

    Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα (που την νοσταλγώ και την υπεραγαπώ), προσκρούω σε περίεργες αντιλήψεις περι κέρδους και επιχειρήσεων. Νοιώθω εντονα (παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος), οτι ο αριστερισμός αναβλύζει απο παντού. Διαβασα πριν καιρό δήλωση Ελληνα βουλευτή στο Κοινοβούλιο: “Δεν νοήται κέρδος αν δεν εχει σαν σκοπό του την ανύψωση του κοινωνικού συνόλου”. Δηλαδή ο άνθρωπος που θέλει να ανοίξει ενα σουβλατζίδικο, δεν πρέπει να σκέφτεται το κέρδος, αλλα κάποια αφηρημένη ιδεολογική συλληψη περι “ανύψωσης του κοινωνικού συνόλου”. Και ποιος είπε την περίφημη κοτσάνα? Θα περίμενε κανεις οτι η Παπαρήγια ρήση έρχεται από τον Κομμουνιστικό χώρο. Αλλα όχι! Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ηταν ο άνθρωπος (συγγνώμη αλλά δεν συγκράτησα το ονομά του). Ο οποίος καταχειροκροτήθηκε απο βήματος βουλής, και μάλιστα απο όλα τα κόμματα.

    Για να προοδεύσει μια χώρα, απαιτουνται βέβαια δρόμοι, τηλεφωνα και τα λοιπά. Ολα αυτά μπορούν να γίνουν με κάποιο κοινοτικό πακέτο (άλλη δωρεά και αυτη, του “Συνδικάτου”). Μα αν η χώρα δεν διαθέτει επιχειρηματική νοοτροπία, η την εχει απολέσει, τότε τα πράγματα είναι δυσκολα. Οταν μια κοινωνία θεωρεί τον επιχειρηματία της κλέφτη, σνομπάρει τόν εμπορικό της σύμμαχο, και προτιμά να φιλοσοφεί ακατάστατα για το αν η Microsoft έκανε ετσι η αλλιως, τότε το πράγμα πάει για ναυάγιο. Ουτε Οικονομικά, ούτε Management διδάσκεται εστω και στοιχειωδώς στα σχολεία μας. Και αντι τουτων, ο Ελληνας ακούει τους γελοίους πολιτικούς να φιλοσοφούν για το “Σουηδικό”, “Ιρλανδικό” και άλλα κοινωνικό μοντέλα, που απαιτούν τιμιότητα, μόρφωση, αξιολόγηση και βαριά φορολογία.

    Την τελευταία φορά πού ήρθα στην Ελλάδα, κατέλυσα σε πανέμορφο ξενοδοχείο συμπατριώτη μου που ξεκίνησε απο το μηδέν και έφτιαξε τέσσερις μεχρι στοιγμής επιχειρήσεις. Στην διάρκεα της παραμονής μου στην πατρίδα, επισκέφτηκα επίσης και το υπέροχο μουσειο Μπενάκη και άκουσα και για άλλα μουσεία που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια διάφορες εφοπλιστικές οικογένειες. Οπως και παλιά, δεν είδα τίποτα το κανούργιο που να μην προέρχεται απο ιδιώτες.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Οσο για τη Microsoft, εσείς θα ξέρετε καλύτερα από μένα ότι έχει κυριεύσει την διεθνή αγορά πουλώντας δικαιώματα εφαρμογής προγραμμάτων στα λειτουργικά της συστήματα.

    Φίλε giasafox μήπως έχεις πρόχειρες τις τιμές των δικαιωμάτων εφαρμογής προγραμμάτων στα λειτουργικά της συστήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ναι, δίνω στα φανάρια όταν άπέναντι έχω ένα ευγενικό και χαμογελαστό ξένο που θέλει να μου καθαρίσει το τζάμι. Πληρώνω για την υπηρεσία του. Του ζητάω συγγνώμη κιόλας που έχει να αντιμετωπίσει τους αγενείς συμπατριώτες μου που δεν θέλουν ούτε τους υαλοκαθαριστήρες τους να αγγίξουν.
    Εδώ πληρώνω για υπηρεσίες που είτε δεν μου παρέχονται, πληρώνω αγενέστατους δημόσιους λειτουργούς και θα διστάσω να δώσω ένα ευρώ στον Πακιστανό; Που μου χαμογελάει κιόλας;
    Καλή η φιλανθωπία της Microsoft. Ίσως τα χρήματα των δωρεών καταχωρούνται στα έξοδα marketing και ίσως αν δεν τις έκανε (τις φιλανθρωπίες) τα Vista να πουλιόταν φτηνότερα. Άρα; Μας χρεώνει για τα εμβόλια που θα κάνει στον Τρίτο Κόσμο; Θεμιτό κι αυτό αφού εμείς δεν θα το κάναμε απο μόνοι μας...
    Τα δεοντα υποβάλλω στην ομήγυρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Μια κατοστάρα καλε μου κύριε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Θ.Λ. Δυστυχώς, ακόμη και πίσω από τις μεγάλες ιδέες περί ισότητας και δικαιοσύνης για πάρα πολλούς ανθρώπους κρύβεται ένα αίσθημα φθόνου και μνησικακίας!»

    Να έδαφος και εξήγηση του λαϊκισμού και των δημαγωγών

    NΔ: για σας ο ανταγωνισμός είναι εξόντωση - εκεί όμως που απουσιάζει τα πάντα βαλτώνουν. Τρανό παράδειγμα η ΕΣΣΔ - 70 χρόνια στασιμότητας...
    Δευ Ιουν 04, 01:05:00 μμ

    Να η αποτυχία του στυγνού κρατισμού.

    ΝΔ
    Ίσως λοιπόν να μην μας ενοχλεί τόσο η φιλανθρωπία, όσο οι φιλάνθρωποι…

    Να η υπέρβαση του χάσματος που το θυμικό επέφερε.
    Ο άνθρωπος απλώνει χέρι στο συνάνθρωπο,το σφίξιμο δείχνει την ανθρωπιά.

    Ας διαλέξουμε,
    είτε είμαστε στους έχοντες, είτε στους μη έχοντες,
    τον κόσμο που θέλουμε,
    προπάντων με το νοητικό και λιγότερο με το θυμικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. @ Yosemite Sam
    τιμές προχειρες δυστυχώς δεν έχω.
    Αντιγράφω από 2 σελίδες γνωστών εταιριών λογισμικού:


    ...η Data Communication έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft ως Microsoft Gold Certified Partner...

    ------------

    Η Autodesk – (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τεχνικού λογισμικού στον κόσμο), έχει αναγνωρίσει την ANiMA ως εξουσιοδοτημένο μεταπωλητή με εξειδίκευση στις βιομηχανικές – μηχανολογικές εφαρμογές...

    ...Η εταιρεία μας είναι Microsoft Certified Partner (MCP).
    ---

    (Επειδή μάλλον έχουμε ξεφύγει από το θέμα, δε θα επανέλθω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Γιος φούρναρη είμαι, μία δεν είχαμε.

    Ξεσκίστηκα στη δουλειά 30 χρόνια - ξενύχτια, άγχη, τσακωμοί, νεύρα, απογοητεύσεις.

    Δυο πράγματα μου ’χε πει ο πατέρας μου να μην ξεχάσω, δεν ήταν και πολλά, οπότε τα θυμάμαι:
    να ’μαι καλός και δίκαιος άνθρωπος.

    Θυμάμαι ότι σκεφτόμουνα «μα γιατί δεν μου λέει να είμαι μόνο καλός; Άμα είσαι καλός, δεν είσαι και δίκαιος;»

    Πάντως, δεν είχα λόγο να μην είμαι - και τίποτα να μη μου ’λεγε, εγώ έτσι θα ’μουνα.

    Όταν ξεκινήσαμε τη δουλειά, κανένας μας δεν ενδιαφερόταν για τα φράγκα, 15 χίπηδες ήμασταν που θέλαμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, την τρέλα μας θέλαμε να κάνουμε.

    Ούτε τώρα μ’ ενδιαφέρουν τα λεφτά - το λέω για όποιον δεν έχει, γιατί όποιος έχει το ξέρει.

    Ούτε ο φίλος μου ο Steve (o Αpple ντε) δεν με πίστευε.
    Του ’γραψα ένα γράμμα το ’84 (τότε ήταν πιο μεγάλος από μας...) και του ’λεγα «ρε μαλάκα, μην το πουλάς πακέτο hardware-software, μην κλείνεις το σύστημά σου, άσ’ το ανοιχτό το ρημάδι να το κοπιάρουνε, σε καλό θα σου βγει» και δεν με πίστευε, νόμιζε ότι πάω να του κάνω μπλόφα.
    Την πάτησε ο μαλάκας τελικά με τo Mac κι ας ήταν και καλύτερο απ’ το δικό μας (ευτυχώς του ’κατσε το ipod και ξελάσπωσε ο ταλαίπωρος).

    40 χρόνια φούρναρης προσπαθώ ν’ αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ότι δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, ότι δεν έχω διπλοσκέψη και δεν με πιστεύει κανείς!

    Έτσι κι αλλιώς,
    αν το πιο μισητό πρόσωπο του πλανήτη
    δεν είναι ο πλουσιότερος κάτοικός του,
    τότε ο πλανήτης δεν είναι η Γη...


    Το 90% του πλανήτη χρησιμοποιεί τα «μωρά» μας (οι μισοί με clopyright) και μας βρίζει το 69% - πόσοι να ’ναι οι τζαμπατζήδες χωσιματίες;

    Ποιος νομίζετε ότι έχει το ρεκόρ των hate sites; Ξεπερνάμε και Μπους και Μπιν Λάντεν!

    Εδώ καλά, καλά δεν υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία για το software και μας βάζουν και πληρώνουμε του κόσμου τα πρόστιμα
    (κάνε κάτι ρε antvol…).

    Χαλάλι μωρέ και το πρόστιμο και το χώσιμο.

    Παλιότερα, στεναχωριόμουνα
    ειδικά όταν μας τα ’χωναν μορφωμένοι άνθρωποι.
    Λυπάμαι που δεν μπορώ να τους εξηγήσω ότι ο μόνος που χάνει απ’ αυτό είναι οι ίδιοι.
    Έγραψα και βιβλίο αλλά είπαν ότι το έκανα για να βγάλω κι άλλα λεφτά.

    Δεν με πειράζει πια.
    Αν με πείραζε, δεν θα μπορούσα να κάνω ό,τι κάνω.

    Η δουλειά μου, εδώ και πολλά χρόνια είναι να προσπαθώ να διευκολύνω τους ανθρώπους να έχουν τη δυνατότητα να με βρίζουν, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι.

    Όχι, όχι, δεν θέλω να με αγιοποιήσετε, μακριά από μένα τίτλοι, εξουσίες και τιμές.

    Μου ’δωσε τόσα η ζωή που δε ζητάω τίποτα κι από κανέναν.
    Το μόνο που θέλω όσο ζω, είναι να δίνω.

    Κι ας σκέφτεσαι τώρα εσύ ότι προσπαθώ να σε εξαπατήσω.
    Καλά να ’μαστε.

    Χαίρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ο ιδιότυπος ρατσισμός των πλουσίων δεν είναι προοδευτικός για την κοινωνία - όπως και ο θαυμασμός. Διάβασα πέρι οριακού κόστους και τιμής, για κλεψίματα κτλ. Ας υποθέσουμε ότι έχετε δίκιο, εσείς θα δίνατε το 95% της προσωπικής περιουσίας σας σε ένα ίδρυμα μη θρησκευτικών συμφερόντων (επιμένω σε αυτό)? Θα αφήνατε την εταιρεία που δημιουργήσατε για να ασχοληθείτε αποκλειστικά με ένα τέτοιο ίδρυμα?

    Αν το κάνει για λόγους marketing, γιατί είναι κακό? Πως δαιμονοποιούμε έτσι την επικοινωνία. Δεν ζητάει πιστούς, δεν δημιουργεί ένα cult.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Και γυρνουσε αυτη η ιδεα μεσα μου και δε μπορουσα να την εκφρασω.
    Γιατι νιωθω μνησικακια για τους πλουσιους και επιτυχημενους;
    Και θα συμφωνησω απολυτα. Πραγματικα ειναι πολυ σπανιο να βρεις πλουσιο
    που να τα εχει βγαλει με κομπινες.
    Ολοι οι πλουσιοι πληρωνουν τους εργατες οσο το αξιζουν. Δεν χαλανε το περιβαλλον για να βγαλουν περισσοτερα χρηματα. Δεν χρηματιζουν υπουργους για να παρουν εργα. Δεν πουλανε οπλα στην αφρικη.
    Αλλα και να πουλανε τι εγινε αφου μετα θα τους πεταξουν ενα κιλο αλατι και ειναι πατσι. Ο πλουσιος ειναι για λυπηση οχι μονο μας ευεργετει με αγαθοεργιες, αλλα ανοιγει και τραπεζες, μας δινει δανεια για να μπορεσουμε να ξεπληρωσουμε ενα αλλο δανειο που εχουμε παρει απο καποιον αλλο πλουσιο φιλο του.
    Τελικα πιστευω (και υπο το πρισμα αυτου του ποστ) οτι πρεπει να τους δινουμε περισσοτερα λεφτα αυτους τους πλουσιους, οχι μονο γιατι αντιμετωπιζουν την μνησικακια μας και στεναχωριουνται, αλλα πως να το κανουμε, ξερουν να διαχειριζονται καλυτερα τα χρηματα και να τα διανεμουν στους φτωχους. Οποιος απο εδω και περα θελει να δωσει ενα 50 λεπτο σε κανενα ζητιανο, να μη το κανει, να παει να το καταθεσει σε κανενα ευεργετη απο αυτους που αναφερει ο κ Δημου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Για κάποιο λόγο έχω την αίσθηση ότι η συζήτηση γίνεται σαν το ζητούμενο είναι να αποφανθούμε αν τελικά ο Gates, ο Buffet ή ο Soros είναι καλοί άνθρωποι, με κριτήριο τις φιλανθρωπίες τους.

    Επίσης, για κάποιο λόγο έχω την αίσθηση ότι, από κάποιο κατώφλι πλούτου και κάτω, για αρκετούς σχολιαστές είναι απλούστερη η απάντηση ως προς την έντιμη προέλευση της όποιας οικονομικής ευμάρειας.

    Ποιό είναι άραγε αυτό το κατώφλι; Γιατί αν το προσδιορίζουμε κάπου στα μέτρα του Gates, του Buffet ή του Soros, μια χαρά μάλλον είμαστε όλοι (από πλευράς εντιμότητας και κοινωνικής συνείδησης).

    Λυπάμαι, δεν θα συμφωνήσω. Η μικροαστική θεώρηση της "δουλίτσας" (καμιά φορά πάνω από το σώμα κάποιου άλλου) και του διαμερίσματος ως οικογενειακού φρουρίου (πάντα έως ότου χτυπήσει ο κεραυνός...) μάλλον το αντίθετο δείχνει.

    Είμαστε λίγο κακοί και λίγο καλοί. Ορισμένοι, ίσως να είμαστε και υποκριτές. Δεν είναι κατ' ανάγκην κακό αυτό (άλλωστε έχει λεχθεί ότι "η υποκρισία είναι ο φόρος που πληρώνει η κακία στην αρετή").

    Νομίζω είναι προτιμότερο να προσπαθούμε, καθένας όπου και όσο μπορεί, να κάνουμε κάτι σε απόδειξη ότι καταλαβαίνουμε ότι δεν ζούμε μόνοι και να μην μας απασχολεί αν εμείς ή κάποιοι άλλοι γινόμαστε ή φαινόμαστε καλύτεροι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Απίθανο πως όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στον Bill Gates και την Microsoft. Ξεχάσαμε τον Soros, τους δικούς μας εθνικούς ευεργέτες, την φιλανθρωπία γενικά - και πέσαμε όλοι σαν τις σφήκες επάνω στον πλουσιώτερο άνθρωπο του κόσμου που έχει το θράσος να είναι σεμνός, απλός και να αφιερώνεται στην υποστήριξη των φτωχών.

    Μα είμαστε καλά; Ξέρετε εσείς κάποιος Έλληνα πλούσιο που να αποσύρθηκε από την επιχείρηση πριν τα 40 του και να κάνει φιλανθρωπίες; Αντί να πίνει το αίμα των φτωχών με το μπουρί της σόμπας να τους ταΐζει και να τους θεραπεύει;

    ΚΑΙ χαλάει την πιάτσα ΚΑΙ χαλάει την εικόνα του αδίστακτου και ανελέητου Σκρουτζ καπιταλιστή που αναθεματίζουμε νυχθημερόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τους συνομιλητές γιατί λυπόμαστε τους συνανθρώπους μας? Γιατί επιθυμούμε να τους βοηθήσουμε?

    Από που πηγάζει αυτή η ανάγκη μας και γιατί το να σκέφτεσαι τους γύρω σου είναι καλό?

    Έχει κάποια απάντηση η θεωρία της εξέλιξης? Ότι δηλαδή μας συμφέρει ως όντα να ευημερεί και το κοινωνικό μας σύνολο? Δηλαδή το καλό επιστρέφει σε μας μακροπρόθεσμα?

    Πρόερχεται από μια σχέση ανταπόδοσης? Δηλαδή, θεωρούμε ότι κάποιος μας βοηθάει γιατί όταν χρειαστεί την βοήθεια μας θα τον βοηθήσουμε κι εμείς?

    Ή τελικά έχει μεταφυσικό χαρακτήρα? Το κάνουμε για να ανταμοιφθούμε από τον μεγάλο διαιτητή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Πρωτα απο ολα η αναγκη....

    Οταν βλεπω ενα παιδι στο φαναρι ή ενα ζητιανο να εχει γονατισει απο την πεινα κανω κατι για να ικανοποιησω την αναγκη τους ΑΜΕΣΑ....Τωρα αν υπαρχουν κυκλωματα πισω το εξεταζω αργοτερα....


    Και το αποτελεσμα


    Εχει αποτελεσμα αυτο που κανει ο Γκειτς?

    Ξεπειναει κοσμος?ΑΝ ναι ας αφησουμε τις φιλοσοφιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. athanasia said...
    Νομίζω είναι προτιμότερο να προσπαθούμε, καθένας όπου και όσο μπορεί, να κάνουμε κάτι σε απόδειξη ότι καταλαβαίνουμε ότι δεν ζούμε μόνοι και να μην μας απασχολεί αν εμείς ή κάποιοι άλλοι γινόμαστε ή φαινόμαστε καλύτεροι έτσι...

    Όλα τα ...λεφτά!!
    Άλλωστε οι διαχωρισμοί εχόντων ή μη
    είναι σχετικοί και στη σύγκριση και στο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Κύριε Δήμου, συχνά γράφετε "οικονομολόγοι αναφέρουν", "οι επιστήμονες λένε" κτλ.

    Προφανώς γνωρίζετε ότι χωρίς αναφορές τέτοιες αφηρημένες δηλώσεις δεν είναι παρα αστήρικτες γενικολογίες, βολικές μεν γενικολογίες δε.

    Καλά θα ήταν κάποτε να γράφαμε όλοι λίγο πιο αυστηρά και πιο πειθαρχημένα όταν αναφερόμαστε σε σημαντικά ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Υannos said...

    Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τους συνομιλητές γιατί λυπόμαστε τους συνανθρώπους μας? Γιατί επιθυμούμε να τους βοηθήσουμε?

    Από που πηγάζει αυτή η ανάγκη μας και γιατί το να σκέφτεσαι τους γύρω σου είναι καλό?

    ____

    Προκύπτει ευχαρίστηση όταν βλέπει ή φαντάζεται κανείς ένα χαμόγελο ή λιγότερα δάκρυα.

    Η ευχαρίστηση έχει και το καλό ότι οδηγεί σε επανάληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Dion.m. said:
    "Για τους μουσικούς του δρόμου:
    Οταν πρόκειται για νέους, που παίζουν διακριτικά κλασσική μουσική και έχουν σταθεί σε ένα σημείο, συνήθως δίνω...
    Τους περιφερόμενους μουσικούς, ..., τους θεωρώ την πιο ενοχλητική μορφή ζητιανιάς, ..."


    Έχω ακούσει ανά την ελληνική επικράτεια εξαιρετικούς πλανόδιους μουσικούς. Τσιγγάνους, Αρμένιους, ή και "άπλυτους" ροκάδες. Δεν καταλαβαίνω την αντιπαραβολή που κάνεις με τους "κλασικίζοντες" νεαρούς. Δηλαδή μόνο αν φοράει γραβάτα και παίζει Bach αξίζει τα λεφτά σου;
    Καλοπροαίρετα σκέφτομαι πως εννοείς αυτούς που, χωρίς να είναι μουσικοί, χρησιμοποιούν τη μουσική ως άλλοθι ζητιανιάς. Ας μην το θέτουμε όμως στη βάση του δίπολου "κλασικοί=καλοί, τσιγγάνοι=ενοχλητικοί"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. gargoyle said...
    Προφανώς γνωρίζετε ότι χωρίς αναφορές τέτοιες αφηρημένες δηλώσεις δεν είναι παρα αστήρικτες γενικολογίες, βολικές μεν γενικολογίες δε.

    -------------------------

    Ευχαριστώ για την υπόδειξη. Άλλη φορά θα παραθέτω και βιβλιογραφία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. ΝΔ:

    Μπορεί να σας ξενίζει αλλά ο ουσιαστικός διάλογος σε τέτοια θέματα έτσι γίνεται, με αναφορές, και όχι με το θυμικό.

    Εναλλακτικά, μπορεί ο καθένας να λέει "Εγώ πιστεύω ότι...", που είναι απόλυτα θεμιτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. giasafox με τον όρο δικαίωμα εννοείται κάτι που ορισμένοι το έχουν και ορισμένοι το στερούνται και πρέπει να πληρώσουν για να το αποκτήσουν διαφορετικά τους απαγορεύεται η άσκηση αυτού του δικαιώματος.

    Αυτό που περιγράφεις είναι απλά μία πιστοποίηση.Π.χ.Και οι δύο φτιάχνουν κουβάδες αλλά ο ένας έχει και iso.

    Ο λόγος που δεν υπάρχουν προγράμματα για linux δεν είναι ότι τους απαγορεύει η microsoft να φτιάξουν.Είναι καθαρά θέμα πελατειακής βάσης.Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο δεν βρίσκεις ανταλλακτικά αεροσκαφών στη γειτονιά σου.

    Sorry γατε για το off topic αν και δεν είναι και τόσο.Θεωρίες συνωμοσίας του κακού πλούσιου ευεργέτη Βill συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. yiannos: βοηθάω γιατί φαντάζομαι τον εαυτό μου σε τέτοια θέση΄και ξέρω ότι το κράτος που θα έπρεπε να κάνει κάτι, απλά δεν θα το κάνει.
    Ούτε ανταπόδοση ζητάω, ούτε τίποτα.
    Προσωπικά κανείς δεν με βοήθησε ποτέ και γι αυτό είμαι διαθέσιμη. Θυμάμαι πως ένιωθα χωρίς βοήθεια και γι αυτό την χαρίζω.
    Είναι περίεργο να δίνεις βοήθεια και οι άλλοι να ψάχνουν κίνητρο που απλώς δεν υπάρχει. Εκτός αν το να νιώθεις καλά θεωρείται κίνητρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Πρώτον θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Bill Gates για τα εξαιρετικά του Ελληνικά και δεύτερον να τον ενημερώσω για μια υπέρλαμπρης θεϊκής προέλευσης ΠΑΕ προς σαλλλονίκη μεριά η οποία χρειάζεται επειγόντως ρευστό προκειμένου να ξαναχτίσει την τεράστια αυτοκρατορία της που με περίσσιο δόλο της ροκάνισαν τα αθηναϊκά τρωκτικά.

    Ένας φιλάνθρωπος με τόσες πολλές ευαισθησίες σαν και σας κύριε Gates δε θα έπρεπε να μείνει ασυγκίνητος από το δράμα εκατομμυρίων εγκλωβισμένων στις δαγκάνες του αθηνοκεντρικού κράτους οπαδών που προσδοκούν την ανάσταση του θεού του πολέμου.

    Αν ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας κυριε επι των θυρών, εμείς με τη σειρά μας υποσχόμεθα να σας υποδεχθούμε με ντουντούκες και πιροσκί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" το οποίο παρεμπιπτόντως είναι Γραικαλβανικό και ουχί σλαβοφυρομιανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. gargoyle said...
    ΝΔ:

    Μπορεί να σας ξενίζει αλλά ο ουσιαστικός διάλογος...

    ---------------------------

    Εγώ βέβαια στους καφενέδες έμαθα τον διάλογο... πραγματικά με ξενίζει αυτό που λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Οι πλούσιοι μπορούν να είναι και τίμιοι...

    Τι, και οι ξανθές μπορούν να είναι και εξυπνες;;;

    ...και μπορεί μία γυναίκα να οδηγήσει καλύτερα από έναν άντρα;;;

    Να συνεχίσω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Ποιος τολεγε ποιος το λεγε???
    "δεν με ενδιαφερει η ευτυχια η δικια μου η δυστυχια τον αλλων με ενδιαφερει!!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Λυπάμαι για την παρερμηνεία όσων έγραψα, αρχικά με σαρκασμό και στη συνέχεια με διαστρέβλωση.

    Ας κάνω μία ακόμα προσπάθεια: Κρίνοντας και από τον εαυτό μου, πολλές φορές επικαλούμαστε "επιστήμονες", "ειδικούς" κτλ. για να υποστηρίξουμε τις προσωπικές μας απόψεις σε διάφορα θέματα, είτε πρόκειται για την θεωρία της σχετικότητας είτε πρόκειται για την τελευταία μοδάτη δίαιτα. Αυτό, τουλάχιστον μπορεί να είναι βολικό, δεν είναι όμως και απαραίτητα σωστό.

    Ελπίζω να έγινα κατανοητός αυτή τη φορά. Αν όχι, δεν τρέχει και τίποτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Στην Καλιφόρνια:

    Μισθός καθαρίστριας...20$ την ώρα...

    Λεφτά που πλήρωσε εταιρία σε head-hunter για να της βρει υπάλληλο (C.f.O)...20.000$ !!!

    Με λίγα λόγια, ανεργία 0 !!!

    Καθαρίστρια για να βρείς πρέπει να πληρώσεις χοντρά... Και υδραυλικό, και υαλοκαθαριστή κλπ...
    Για υπάλληλο δε και με ικανότητες άσε καλύτερα...

    Όταν ο κόσμος έχει, τότε θα δώσει.

    Η φιλανθρωπία εδώ είναι παράδοση...
    όλοι κάτι κάνουν, μικρό ή μεγάλο. Από την συμμετοχή σε ένα μαραθώνιο μέχρι να γράψεις το μεγάλο τσεκ.

    Αυτή είναι η διαβολεμένη αμερική που εκμεταλλέυεται τους πάντες και πατάει επί πτωμάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Περι Gates κλπ.
    Απο την Ναυτεμπορική:

    Ο Βουλευτής του ΣΥΝ κ. Θανάσης Λεβέντης, με ερώτηση του στην Υπουργό Παιδείας καταγγέλλει το νέο βιβλίο μαθηματικών
    της 6ης Δημοτικού για τα εξής τρομερά και βεβαίως . . . αντισοσιαλιστικά περιεχόμενα:
    Πρώτο, λέει ότι «Την ιστοσελίδα της CIA επικαλούνται οι συγγραφείς του βιβλίου σε υποσημείωση για να τεκμηριώσουν
    στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό διάφορων χωρών του κόσμου.
    Έτσι, στο 11ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου (σελ. 29), όπου αναφέρονται στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό της Κίνας,
    της Ινδίας, των ΗΠΑ και συνολικά της Γης, υποσημειώνεται ως πηγή πληροφόρησης η έκδοση της CIA
    "The World Fact book 2003" !
    Δεύτερο , ότι σε άλλο σημείο του ίδιου πάντα βιβλίου, στο τετράδιο εργασιών «Οι αριθμοί αναπαράγονται»,
    αναφέρεται σαν παράδειγμα άσκησης πολλαπλασιασμού,
    ο υπολογισμός των κερδών του επιχειρηματία και Προέδρου της Microsoft, Bill Gates,
    ως εξής: " T ο 2003 κέρδιζε 5 λεπτά κάθε δευτερόλεπτο.
    Πόσα χρήματα κέρδιζε σε 1 λεπτό, σε 1 ώρα, σε 1 ημέρα, σε 1 μήνα, σε ένα έτος;»
    Και καταγγέλλει ο κύριος Λεβέντης ότι
    «Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία του ιδιοκτήτη της Microsoft τον καθιστά ένα είδος προτύπου στα μάτια
    των παιδιών και τα ωθεί στη μίμησή του»!

    (Νομίζω ότι λίγοι συνειδητοποιούν πόσο ακριβά τους πληρώνουμε κάτι τέτοιους λεβέντηδες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. ΘΛ έγραψε
    Αυτό το συναίσθημα της μειονεξίας φωλιάζει, και ακόμα και όταν υπάρξει η δυνατότητα να αντιδράσει, ο μνησίκακος έχει παραλύσει. ...........Δυστυχώς, ακόμη και πίσω από τις μεγάλες ιδέες περί ισότητας και δικαιοσύνης για πάρα πολλούς ανθρώπους κρύβεται ένα αίσθημα φθόνου και μνησικακίας!»
    ..........................

    Για την ταμπακιέρα δεν βλέπω κουβέντα. Ή μήπως έχω δει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. "Vrennus said...
    η φιλανθρωπία είναι η χειρότερη μορφή υποκρισίας"

    Μα στην Ελλάδα αγαπητέ, όλοι είναι υποκριτές: άμα δουλεύεις πολύ, είσαι υποκριτής. Άμα δουλεύεις λίγο, είσαι υποκριτής. Άμα δωρίζεις, είσαι υποκριτής. Άμα δεν δωρίζεις, είσαι υποκριτής. Άμα γυμνάζεσαι, είσαι υποκριτής. Άμα δεν γυμνάζεσαι, είσαι υποκριτής. Γενικώς, οτιδήποτε κι αν κάνεις ή δεν κάνεις, στην Ελλάδα είσαι υποκριτής και έχεις "κρυφά σχέδια" στο μυαλό σου.

    Διότι, ότι και να κάνει κανείς στην Ελλάδα, θα πουν πολλοί "κάποιο κρυφό κίνητρο έχει και δεν μας το λέει".

    Συγχαρητήρια δεν αξίζει κανείς στην Ελλάδα, εκτός από κάποιους αόριστους προγόνους. Όλοι οι υπόλοιποι είναι άχρηστοι. Καλά που έφυγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. tassos georgakopoulos said...
    Για την ταμπακιέρα δεν βλέπω κουβέντα. Ή μήπως έχω δει?

    -----------------------------

    Πως δεν έχετε δει! Τα μισά σχόλια είναι η απόδειξη της ταμπακέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Αραγε η παραγραφος του ΘΛ ισχύει μόνο για τους Ελληνες ή γενικότερα για το ανθρώπινο γένος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. @ΝΔ

    Για αυτό εγραψα εκείνο το: μήπως έχω δει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. invent... said...
    Dion.m. said:
    Καλοπροαίρετα σκέφτομαι πως εννοείς αυτούς που, χωρίς να είναι μουσικοί, χρησιμοποιούν τη μουσική ως άλλοθι ζητιανιάς. Ας μην το θέτουμε όμως στη βάση του δίπολου "κλασικοί=καλοί, τσιγγάνοι=ενοχλητικοί"...
    -----------
    Δεν το έθεσα έτσι. Αλλωστε υπάρχει και μέτρια κλασσική μουσική.

    Σε αυτούς που χρησιμοποιούν την μουσική σαν άλλοθι ζητιανιάς αναφέρθηκα πράγματι. Δεν υποτιμώ,
    αντίθετα εκτιμώ την γνήσια τσιγγάνικη μουσική.

    Απλώς έχω δεί να παίζουν νεαρά παιδιά κλασσική μουσική στον δρόμο στο Σαιν Ζερμαίν στο Παρίσι, και σχεδόν ήταν μυσταγωγία. Πολύς κόσμος παρακολουθούσε όρθιος και γινόταν απόλυτη σιγή.

    Εκεί να δώσω με την καρδιά μου. Αλλά και το Ρουμάνικο-Τσιγγάνικο μουσικό κομμάτι, που λέγεται "ο κορυδαλλός" να άκουγα πάλι το ίδιο θα αισθανόμουν.
    Βέβαια πρέπει και οι μουσικοί να είναι καλοί γιατί αυτοί οι ακκορντεονίστες που ζητιανεύουν εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. @evihaeviha

    δεν νομίζω ότι λάθος η τοποθέτηση του βουλευτή... κι όχι γιατί έλεγε για τον βασιλάκη αλλά θα μπορούσε να φέρει άλλα παραδείγματα...

    ε και ναι νομίζω ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν ειδικεύονται στην καταγραφή στατιστικών στοιχείων... νομίζω ότι για τέτοια ζητήματα υπάρχουν άλλες πηγές... πιο αξιόπιστες... εκτός αν την καταγραφή του πληθυσμού πχ στην Ελλάδα την έχει αναλάβει η CIΑ.

    που είναι το λάθος του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Αν ο κάθε Gates καταφέρει να εξασφαλίσει την επιβίωση μερικών παιδιών, αργότερα την μόρφωσή τους και τέλος δημιουργήσει ένα παράρτημα της microsoft στον τόπο τους, τότε (κατά την άποψή μου) θα έχει καταφέρει πολλά προς την αντιμετώπιση του προβλήματος "Τρίτος Κόσμος". Και βέβαια ακόμη και τότε όλοι οι μνησίκακοι (και κατά βάση αδιάφοροι) θα ψάχνουν πάλι να βρουν το παραμικρό προς τέρψιν του συμπλέγματός τους. Αυτοί εξάλλου δεν τελειώνουν ποτέ.
    Και ακόμη μία υπενθύμιση: Τα Linux είναι ΔΩΡΕΑΝ, τζάμπα, free.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. οι ζητιάνοι ελέγχονται από κυκλώματα, δέρνουν τα παιδιά τους και έχουν μερσεντές κρυμμένες πίσω από τις αγγελικές του πάρκου. κάνε τις μερσεντές κάρα και ομιλούμε περί των ίδιων ακριβώς αβάσιμων απόψεων που είχαν τον 16ο αιώνα περί επαιτείας. έχω και βιβλιογραφία άμα θέλετε

    εγώ δίνω σε όλα τα τσιγγανάκια και χαίρομαι περισσότερο όταν νοιώθω ότι με εξαπατάνε και γελάνε...
    με όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ με ΝΔ. το να προσφέρεις από τα κέρδη της ζωής σου και μάλιστα όχι από οίκτο αλλά από ενδιαφέρον είναι σπουδαίο πράγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Προς όλους αυτούς που κατακεραύνωσαν τον Μπίλυ. Νοιώσατε ποτέ ευεργετημένοι από καποιον κάποτε? Ιδιαίτερα σας δόθηκε ποτέ χείρα βοηθείας από άτομο για το οποίο δεν τρέφατε και την μεγαλύτερη εκτίμηση? Σας έτυχε μέσα από την πιο ψυχρή, υπολογιστική και στεγνή ψυχή ν΄αναβλύσει μια ανευ όρων φιλανθρωπία, γενναιοδωρία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Είναι θέμα περίπλοκο που όμως σε μια οργανωμένη κοινωνία ξεκάθαρο.
    Σαν λάτρης του κράτους πιστεύω ότι αυτό(κράτος) είναι βασικά υπεύθυνο για
    Την λειτουργία της κοινωνίας την οργάνωση της στην ΠΑΙΔΕΙΑ την ΥΓΕΙΑ
    ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ και κυρίως τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τις αδύνατες
    Ομάδες του πληθυσμού που την απαρτίζουν.
    Δεν αποκλείει κανείς την «χορηγία» των ευπόρων αυτής της χώρας.
    Όμως υπάρχουν προβλήματα και αυτά είναι:
    Α) τα ποσά που χορηγούνται είναι απείρως λιγότερα από αυτά που δημοσιοποιούνται
    Με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει μεγάλο μέρος από τα φορολογικά έσοδα που σε άλλη
    Περίπτωση θα κέρδιζε.
    Β) Δεν υπάρχει ιεράρχηση των πραγματικών προβλημάτων που υπάρχουν στο κράτος.
    Ετσι π.χ κάποιος δίνει ένα ποσόν για την αγορά ας πούμε ιατρικών μηχανημάτων ενώ
    Την ίδια ώρα έχουμε έλλειψη προσωπικού.
    Γ) Η χορηγία αυτών των ανθρώπων εκτος στην ουσία των οικονομικων ωφελημάτων
    Που σίγουρα έχουν, τους καθιστά σχεδόν άτρωτους σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση(υπάρχουν
    Άπειρα παραδείγματα).

    Δεν μισεί κανείς αυτούς που έχουν πλουτίσει και αποφάσισαν να βοηθήσουν αυτήν την χώρα..
    Πρέπει όμως να εξετάσει κανείς αν ο εν λόγω κύριος εχει φορολογηθεί σωστά, αν το ποσό
    Που χορηγεί έχει και αυτό φορολογηθεί και κυρίως ότι η κίνηση της χορηγίας δεν αποτελεί
    Προέκταση των επιχειρηματικών του σχεδίων.
    Τέλος το ποσόν της χορηγίας να χρησιμοποιείται σε κατόπιν συμφωνίας επιλεγμένα σημεία.

    τελειώνοντας υπήρξαν κατά καιρούς σε αυτό τον τόπο αρκετοί ευεργέτες άξιοι να
    Τους μνημονεύει κανείς, ποτέ όμως οργανωμένο κράτος. Παραφράζοντας τον ECO
    Κατά την γνώμη μου είναι δυστυχία ένα κράτος να έχει ανάγκη τους ευεργέτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Παντως,οι μη προγονοι το εθεσαν σωστα,ο πιο σιγουρος εχθρος ειναι ο ευεργετημενος.
    Βλεπε...μπλογκ Δημου. Κανει τους σχολιαστες φιρμες & οι μισοι του τα χωνουν...
    Τα τζαμπατζιλικια τυπου Linux χαλανε τη πιατσα. Χωρις κερδος δεν θα υπαρχει εργασια,θα μεινει ο κοσμος αφραγκος.
    Εχω σαν αρχη μου να μη βαζω τζαμπα σοφτγουερι στο πισι μου. Για να μη μπορει να πουληθει ουτε για Ε 10,σκεψου τι μαπα ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Μου φαίνεται θα ξανατσιτάρω ΛαΡοσφουκώ:
    «στην βάση αυτής της πράξης που ονομάζουμε γενναιοδωρία συνήθως βρίσκεται η ματαιοδοξία».
    Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, Ζάππειον Μέγαρον, Τοσίτσιειον (να πιάσουμε και τους δικούς μας) κλπ. κλπ. Ανιδιοτέλεια; Θα το συζητούσα αν το κυνήγι της υστεροφημίας κι η ματαιοδοξία δεν έβγαζαν μάτι. Υποκρισία; Ξεχειλίζει. Νοιάστηκε ποτέ κανείς από τους πολυπροβεβλημένους φιλάνθρωπους γιατί να υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη φιλανθρωπία τους; Λένε πως αν δώσεις ένα ψάρι σ' ένα πεινασμένο τον χόρτασες για μια μέρα, αν τον μάθεις να ψαρεύει τον χόρτασες για μια ζωή. Τι έχουν κάνει οι μεγαλόσχημοι φιλάνθρωποι για να μάθουν τους αποδέκτες της φιλανθρωπίας τους να ψαρεύουν;

    Ναι, πιάσαμε τον πολύ κο Gates γιατί είναι ο πλέον γνωστός κι αυτο-προβεβλημένος φιλάνθρωπος, ίσως περισσότερο κι από τον Soros. Ίσως επειδή τα μέσα με τα οποία ασκεί το φιλανθρωπικό έργο τους τα έχει τροπον τινά «υφαρπάξει» από τους πελάτες τους - εμάς δηλαδή. Αναρωτιέμαι, αφού ο κος Gates θέλει να κάνει τον φιλάνθρωπο, γιατί δεν αγοράζει πέντε - έξι πατέντες που θα εξασφάλιζαν πάμφθηνα φάρμακα στους λαούς του τρίτου κόσμου; Μήπως επειδή έτσι θα ακύρωνε τη μέθοδο που μετήλθε για να μπορεί να κάνει τώρα τον φιλάνθρωπο;

    Κι επειδή απ' ό,τι φαίνεται ο κος Gates παρακολουθεί, δια του Andy, τη συζήτηση, δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις θα του πω. «Mην κλείνεις το σύστημά σου, άσ’ το ανοιχτό το ρημάδι να το κοπιάρουνε» είχε πει στον Jobs, αλλά τα Windows του τα κρατάει ερμητικά κλειστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Σε αυτόν τον τόπο τελικά θάθελα να μάθω ποιός είναι ο ευργετημένος ώστε να είναι και αχάριστος....αν το ψάξετε καλά εχει ονοματεπώνυμο κάθε φορά στο τέλος των φορολογικών δηλώσεων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. vrennus said...

    «Mην κλείνεις το σύστημά σου, άσ’ το ανοιχτό το ρημάδι να το κοπιάρουνε» είχε πει στον Jobs, αλλά τα Windows του τα κρατάει ερμητικά κλειστά!

    όπα σίγα τα μπέρδεψες. βασικά ίσα ίσα το αντίθετο του έλεγε, αλλά η Apple τότε πούλαγε πακέτο το hardware της με το software επειδή -λανθασμένα- πίστευε πως δε είχε θα είχε εξασφαλισμένες τις πωλήσεις της (λόγω hardware)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. nikos dimou said:
    "Ξέρω πολλούς που πλούτισαν χάρη στο νού και την δουλειά τους - χωρίς να κάνουν τίποτα από αυτά. (Ποιον έκλεψε ο Gates;)"

    ---------------------------

    Πέραν του Gates? Θα είχε ενδιαφέρον μια στατιστική μελέτη του ποσοστού των "τιμίως" πλουτισάντων του πλανήτη? (Μειοψηφία ή όχι?)


    "Η ζωή του ανθρώπου κινείται στην μικροκλίμακα..."

    --------------------------

    Σύμφωνα μ'αυτό (που με βρίσκει σύμφωνο), δεν μπορείς να μην δίνεις στα φανάρια, τουλάχιστον όσο το κράτος επιτρέπει την εκεί παρουσία των επαιτούντων.


    "Για σας ο ανταγωνισμός είναι εξόντωση..."

    --------------------------

    Σε επίπεδο κοινωνιών-κρατών, ο ανταγωνισμός είναι όντως επωφελής. Σε επίπεδο όμως ατόμων, είναι εξοντωτικός, στρεβλωτικός και κατά περιπτώσεις απάνθρωπος. Ίσως η νέα εξελικτική κρησάρα του ανθρωπίνου είδους, να είναι η επιβίωση στον (σκληρό) ανταγωνισμό.


    athanasia said:
    "Δεν μ' ενδιαφέρει ο πρότερος βίος του μεγάλου φιλανθρώπου ή ευεργέτη, άλλωστε για μένα η νοοτροπία του "αρπακτικού" δεν χαρακτηρίζει μόνον τους πλουσιότερους."

    --------------------------

    Πολύ σωστή, σφαιρική ματιά στο θέμα, που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο!


    Θα ήθελα να προσθέσω και τούτη την σκέψη:

    ΤΙ προτιμούμε?
    - Κάποιον που δεν παρανόμησε ποτέ, (& ίσως δεν δούλεψε και πολύ), και που ποτέ δεν μπόρεσε να βάλει στην άκρη "ένα φράγκο"?, ή
    - Κάποιον που παρανομώντας (& προφανώς, δουλεύοντας και πολύ) πλούτισε, και κατόπιν έγινε φιλάνθρωπος ή ευεργέτης?

    Αν θεωρήσουμε ότι ο Λάτσης (Petrola) πλούτισε εγκληματώντας, το ότι έχει δημιουργήσει πρότυπη μονάδα αντιμετώπισης εγκαυμάτων στο Θριάσιο, (ακόμα και αν του προσάψει κανείς, ότι πολλοί εργαζόμενοί του υπέστησαν σοβαρότατα εγκαύματα επειδή είχε στήσει προχείρως την βιομηχανία του, χωρίς αντιπυρική προστασία), είναι αξιέπαινο, ή όχι?
    Μήπως θα προτιμούσαμε έναν Λάτση που δεν θα είχε δημιουργήσει ούτε την Petrola, ούτε την Μονάδα Εγκαυμάτων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Μεγάλοι ευεργέτες υπάρχουν και σήμερα π.χ. "ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΜΑ (Η ΑΓΙΑ ΌΛΓΑ ) άλλο αν η κυρίαρχη αριστερίζουσα δημοσιογραφουπαλληλική νοοτροπία τα θάβει.
    Το τι "τραβάνε" οι σύγχρονοι ευεργέτες , έχει μεγάλη “ πλάκα” μικρό παράδειγμα .
    Εγκαίνια επί ΠΑΣΟΚ, αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, στο ποιο πάνω ίδρυμα παρόντες Υπουργοί ,Γραμματείς και λοιποί παρατρεχάμενοι , κούραση αρκετή κάποια στιγμή η Κα Κωσταντοπούλου ζητά ένα καφέ και λίγο νερό, μεγάλη γυναικά , οι προϊσταμένες που είναι κοντά , της απαντούν ότι δεν έχουν και αν θέλει να της παραγγείλουν από έξω οπότε έρχεται η ερώτηση
    - Μα τι λέτε; εγώ πλήρωσα και τοποθετήθηκαν τουλάχιστον 5 σε κάθε όροφο!!!
    Όπως καταλαβαίνετε είχε προηγηθεί μάχη ποιος θα κλέψει τις περισσότερες.
    Ένα μήνα αργότερα σε επίσκεψη φιλικού προσώπου και σε παρατήρηση “ ωραίες οι ΣΑΤΟ πολυθρόνες ρε παιδί μου αλλά γιατί όλες κόκκινες ; “
    Απάντηση: υπήρχαν και μπλε μισές- μισές, αλλά τις πήραν κάποιοι από το προσωπικό για τα σπίτια τους, ξέρεις οι κόκκινες δεν συνδυάζονται εύκολα !!!
    Όσο για την φιλανθρωπία είτε την κάνει το κράτος είτε οι ιδιώτες σημασία έχει να φτάνει σ’ αυτόν που την έχει ανάγκη , δεν καταλαβαίνω , την γάτα την επιλέγουμε για το χρώμα της ή αν πιάνει τα ποντίκια ,εξαιρείτε μια γάτα του οικοδεσπότη που απασχολείτε με το μπλοκ .
    Δεν μπορώ να μην γράψω και κάτι για τον Γκέιτς.
    Πως γίνετε και οι Κνίτες του 70και 80 που φορούσαν Lewis και λακόστ, κάπνιζαν Mάλμπορο και έπιναν κόκα κόλα και έβριζαν την Αμερική, κάνουν και σήμερα ακριβώς το ίδιο πράγμα, τελικά ο άνθρωπος δεν αλλάζει εύκολα…
    Η πιθανότητα να είναι κάποιος Καινοτόμος & και καλός Επιχειρηματίας δεν υφίσταται στην Ελλάδα…
    Επιχειρηματίας είναι αυτός που μεταφέρει οικονομικούς πόρους από μια περιοχή χαμηλότερης σε μια περιοχή υψηλότερης παραγωγικότητας και μεγαλύτερης απόδοσης . Ζ.Μπ.Σέι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Για να νιώσω θαυμασμό ή συγκίνηση από την αγαθοεργία κάποιου, θα πρέπει να ξέρω οτι του κοστίζει. Οτι για να το κάνει στερείται κάτι. Τότε μόνο πείθομαι οτι συμπονάει πραγματικά. Ή όταν το κάνει εντελώς ανώνυμα κι ας είναι διάσημος. Στους εθνικούς μας ευεργέτες και στον Bill, οι φιλανθρωπίες δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε. Έχουν τόσα χρήματα που όσο και να ξοδεύανε αυτοί , τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, πάλι θα περισσεύανε.
    Πιστεύω οτι οι δωρεές του Gates έχουν τόση (οικονομική) επίπτωση στη ζωή του όση θα είχε και στη δική μου το να δώριζα δέκα ευρώ το χρόνο για εμβόλια.
    Θα με θαυμάζατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. harrygreco said:
    "Παντως,οι μη προγονοι το εθεσαν σωστα,ο πιο σιγουρος εχθρος ειναι ο ευεργετημενος.
    Βλεπε...μπλογκ Δημου. Κανει τους σχολιαστες φιρμες & οι μισοι του τα χωνουν..."

    --------------------------

    Μεγάλε harry...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. κουκλοθ
    δεν σας ζήτησε κανείς να νιώσετε θαυμασμό ή συγκίνηση - ούτε όμωε φθόνο και μνησικακία. Μιλάμε ψύχραιμα: σε ένα κόσμο σαν τον σημερινό (ας αφήσουμε τις ουτοπίες) βοηθάει ή όχι η φιλανθρωπία; Και αν ναι, γιατί απαξιώνουμε τον φιλάνθρωπο; Ανάμεσα στον πλούσιο που δίνει και σε αυτόν που δεν δίνει - δεν προτιμάμε τον πρώτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. κούκλοθ said...
    "Πιστεύω οτι οι δωρεές του Gates έχουν τόση (οικονομική) επίπτωση στη ζωή του όση θα είχε και στη δική μου το να δώριζα δέκα ευρώ το χρόνο για εμβόλια.
    Θα με θαυμάζατε; "

    Σημασία δεν έχει η επίπτωση της δωρεάς στην ζωή του Gates , ούτε στην δικιά σου...Σημασία έχει η επίπτωση στην ζωή του ανθρώπου που έχει ανάγκη την φιλανθρωπία...
    Λυπάμαι αλλά ο Gates, με οποιονδήποτε τρόπο, έχει βοηθήσει πολλούς...εσύ και εγώ, πάλι, όχι και τόσους...Αυτό είναι που έχει σημασία.

    gerasimos74 said...

    "Σε επίπεδο κοινωνιών-κρατών, ο ανταγωνισμός είναι όντως επωφελής. Σε επίπεδο όμως ατόμων, είναι εξοντωτικός, στρεβλωτικός και κατά περιπτώσεις απάνθρωπος. Ίσως η νέα εξελικτική κρησάρα του ανθρωπίνου είδους, να είναι η επιβίωση στον (σκληρό) ανταγωνισμό."

    ...ρίξε μια ματιά στο ποηγούμενο σχόλειό μου (08:13:00 μμ)για να δεις τι κρησάρα προκαλεί εδώ ο ανταγωνισμός...δεν βρίσκεις καθαρίστρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Στη ζωή του Μπιλ Γκέιτς μπορεί να κάνουν ή να μην κάνουν διαφορά τα χρήματα που έδωσε. Κάνουν όμως διαφορά στη ζωή αυτών που βοηθά (εκεί όπου επειδή λείπει 1 ευρώ για αλλαγή παξιμαδιού δεν μπορούν να λειτουργήσουν χρήσιμα ιατρικά μηχανήματα, γιατί το ευρώ δεν το έχει κανείς), και αυτό είναι το σημαντικό.

    Όσο για τα κίνητρα του (κάθε) Μπιλ Γκέιτς και αν είναι αγαθά, αυτό αφορά την οικογένειά του και τους καλούς του φίλους, που τον βλέπουν κάθε μέρα, και οι οποίοι και μόνο μπορούν να τα ξέρουν. Εμάς ποιος μας όρισε ηθικούς κριτές; Κι αν ας πούμε κάποιος δεν ταιριάζει στην άψογη ηθική μας, πρέπει να πάψει να κάνει και οτιδήποτε καλό, μέχρι να πηγάσει από μέσα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Πόσο "μάγκες" είμαστε όλοι, όταν κρίνουμε κάποιον που αύριο θα βάλει φαγητό στο πιάτο ή θα φροντίσει για τον εμβολιασμό ενός παιδιού (ή και μερικών εκατοντάδων ή χιλιάδων), ενός παιδιού που αλλιώς μπορεί αύριο να πέθαινε, ενώ εμείς δεν έχουμε αφιερώσει ούτε ένα ευρώ τον τελευταίο χρόνο;

    Μας λείπει ένα ευρώ;

    Ξέρετε τι μπορεί να κάνει ένα ευρώ;

    Η φιλανθρωπία δεν είναι η λύση;
    Π@Π@ΡΙΑ

    Αν ήσαστε εσείς η μάνα ή ο πατέρας αυτού του παιδιού θα σας έλεγα αν είναι η λύση ή όχι.

    Θέλετε να μην βρίσκει να δίνει ο Gates; Δώστε εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Κύριε Δήμου, γράφετε:
    "Δεκάδες χιλιάδες παιδάκια θα πέθαιναν κάθε χρόνο αν δεν τα εμβολίαζε το ίδρυμα Bill & Melinda Gates."

    Με άλλα λόγια: Δεκάδες χιλιάδες παιδάκια βρίσκονται στο έλεος των πλουσίων. (Και όχι μόνο αυτά βέβαια, αλλά στην ουσία όλη η ανθρωπότητα πια - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.)

    Αυτό το τρομακτικό και σκανδαλώδες φαινόμενο δεν σας απασχολεί όμως· δεν είναι αφορμή (ποτέ δεν είναι, απ’ ό,τι γνωρίζω) να κάνετε έντονη κριτική στο σύστημα που το δημιουργεί (στον καπιταλισμό δηλαδή). Ούτε σας προβληματίζει αν (μπορεί να) υπάρχει καθόλου οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που να δικαιολογεί τη συσσώρευση τόσο μυθικού πλούτου στα χέρια λίγων.

    Γράφετε σαν να μην υπήρχαν
    τέτοιου είδους ζητήματα. Αγνοείτε εντελώς αυτή την ηθική (αλλά βέβαια και πολιτική/κοινωνική) διάσταση που κρύβεται πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα της φιλανθρωπίας. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Giasafox φίλε μου είπα ξεχωρίζω, δεν είπα χειροτονώ ή εκθέτω για προσκύνημα(τα έξοδα φυσικά στους φτωχούς και κατατρεγμένους, +ευλόγησον+)! :)))

    Υποκύπτωντας στην αδυναμία μου να απαντήσω στο ερώτημα του Υiannos:

    "Από που πηγάζει αυτή η ανάγκη μας και γιατί το να σκέφτεσαι τους γύρω σου είναι καλό?"

    Θα σου πω απλά πως τον νιώθω σαν άνθρωπο "χορτασμένο". Αυτούς τους ανθρώπους αδυνατώ να τους δω ως αρπακτικά. Οσο για την Microsoft, ας πούμε απλά πως η διαχείριση, όπως και τα κέρδη της, δεν αφορούν μόνο τον κ.Gates. O μηχανισμός τέτοιων κολοσσών δεν είναι όσο απλός οπότε ας μην βασιζόμαστε σε υπεραπλουστεύσεις τύπου "Αν έδινε το 30% των κερδών...".

    "Μέρος των χρήματων που κερδίζονται με αθέμιτα μέσα, σε βάρος κάποιου συνόλου, δίδονται εν είδη φιλανθρωπίας σε άλλο σύνολο."

    Το ίδιο έλεγε και ο Σερίφης του Νότιγχαμ!

    Εν προκειμένω, ωστόσο, νομίζω πως το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά αν τα μέσα χρειάζεται να αγιάσουν, περαιτέρω, το σκοπό.
    Το λέω αυτό τρώγοντας ένα σάντουιτς μπροστά στο pc! (Ας μην αναφερθώ και στην γνησιότητα του λειτουργικού μου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. @NΔ:

    Μα επειδή δεν νιώθω θαυμασμό αυτό σημαίνει οτι νιώθω φθόνο και μνησικακία; Τί σόι συμπέρασμα είναι αυτό; Είπα και πρίν οτι ο Gates μου είναι γενικά συμπαθής και βαριέμαι αυτούς που τον βρίζουν χρησιμοποιώντας το λογισμικό του. Από κει και πέρα η απάντηση στο ερώτημά σας είναι προφανής. Απλώς εγώ δεν θεωρώ το γεγονός οτι ένας πολυεκατομμυριούχος δίνει χρήματα, αρκετό για να τον ονομάσω φιλάνθρωπο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πάλι οτι προτιμώ αυτόν που δεν δίνει.
    Είμαι επίσης βέβαιος οτι αν δεν κέρδιζαν τα credits του ευεργέτη και οι δωρεές τους αντιμετωπίζονταν από την κοινωνία περίπου σαν κάτι το αυτονόητο, οι φιλάνθρωποι θα ήταν πολύ λιγότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Vrennus said...
    Λένε πως αν δώσεις ένα ψάρι σ' ένα πεινασμένο τον χόρτασες για μια μέρα, αν τον μάθεις να ψαρεύει τον χόρτασες για μια ζωή. Τι έχουν κάνει οι μεγαλόσχημοι φιλάνθρωποι για να μάθουν τους αποδέκτες της φιλανθρωπίας τους να ψαρεύουν;

    Να μία απάντηση εκτός κι αν πιστέψουμε ότι λένε ψέματα για λόγους ματαιότητας, αυτοπροβολής, φοροαπαλλαγών, marketing κτλ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Σχετικά με το ερώτημα του post, σε αλλοδαπούς ναι, αν και λόγω μηχανής σπάνια με βλέπουν σαν πελάτη και με προσπερνούν πηγαίνωντας κατευθείαν στον επόμενο. Ετυχε, δε, κάποτε να νιώσω άσχημα όταν είπα σε έναν ηλικιωμένο Πακιστανό(υποθέτω) να κρατήσει τα χαρτομάντηλα. Το βλέμμα του ήταν σαν να γύρισε προς τα μέσα, ενώ η θλίψη και η ντροπή στα μάτια του ήταν τόσο έντονες που εκείνη την ώρα ειλικρινά ευχήθηκα να με είχε κόψει αμάξι στην προηγούμενη διασταύρωση. Μην το κάνετε ποτέ. Αν πουλάει, ή αγοράζεις, ή τ' αφήνεις.

    Στα παιδιά προσπαθώ να το κόψω, διότι το ότι παρουσιάζουν κέρδος, σημαίνει αυτόματα και την παρουσία τους στο φανάρι την επόμενη μέρα, ενώ αν το δεις εγωιστικά, ακόμα κι αν εξαιρέσουμε τους γονείς τους που είναι για την Ελλάδα σχεδόν ότι ήταν και για τους Ναζί, η σκέψη πως κονομάει από την αδυναμία μου ο κάθε μπατσομαφιόζος μου γυρνάει τ' άντερα. Από την άλλη βέβαια νιώθεις και πολύ γαϊδούρι.

    Περιαυτολογώντας, μπορεί να μην είμαι τσιγγούνης με τα λεφτά, αλλά όσον αφορά τις φιλανθρωπικές πράξεις πρέπει πρώτα να μου χτυπήσουν την πόρτα για να κουνηθώ!

    Ισως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η μνησικακία προς εκείνους που κάνουν κάτι γι' αυτούς τους ανθρώπους. Επειδή μας το θυμίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Ανάμεσα στον πλούσιο που δίνει και σε αυτόν που δεν δίνει - δεν προτιμάμε τον πρώτο;

    ------------------

    Τον προτιμάμε, αλλά δεν τον αγιοποιούμε κιόλας. Επίσης βλέπουμε και πίσω από τις πράξεις του. Αν χρησιμοποιεί τη φιλανθρωπία ως άλλοθι ή ως μέσο πολιτικής πίεσης ή ως προσωπείο για να καλλιεργήσει μια καλή δημόσια εικόνα, τότε μήπως η ανηθικότητα υπερισχύει της πρακτικότητας;

    Να αναφέρω το παράδειγμα της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ο Βαρδής χρηματοδοτεί τη Μαριάννα, που όντως κάνει αξιόλογη δουλειά με την "Ελπίδα, δεν ξοδεύει όμως μερικά εκατ. ευρώ για να μειώσει τα εργατικά ατυχήματα στα εργοστάσια του, όπου άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ελλιπή προστατευτικά μέτρα. Η φήμη ότι σκόπιμα προέβαλλαν εμπόδια στην ανέγερση δημόσιου ογκολογικού νοσοκομείου, ώστε το δικό τους να εγκαινιαστεί πρώτο, δε γνωρίζω κατά πόσο ευσταθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. ΑΣΧΕΤΟ, μου ήρθε μάλλον παρατηρώντας τη ροή της συζήτησης.

    Μου φαίνεται ότι η ιδέα των blogs(και το είδος του διαλόγου που αναπτύσσεται) θα ήταν ιδανική για τη διδασκαλία των θεωρητικών/κοινωνικών μαθημάτων στα σχολεία (έκθεση, κοινωνιολογία, φιλοσοφία..) Ένα μάθημα με ισότιμο βήμα και λόγο-αντίλογο μεταξύ των μαθητών, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο αφού πρόκειται για γραπτό λόγο. Λόγο που απαιτεί δλδ σύνταξη κειμένου και εκφορά δομημένης σκέψης

    (Στις προφορικές συζητήσεις στην τάξη από την πρόσφατη θητεία μου, είναι πολύ εύκολο να μη συμμετέχεις, η μισή τάξη συνήθως κοιμάται, και τα συμπεράσματα που βγαίνουν δεν είναι ποτέ ξεκάθαρα και δε διαφέρουν από τις αρχικές τοποθετήσεις, σαν τη Βουλή ένα πράγμα).

    Ιδανικό θα ήταν στο τέλος οι μαθητές να συνέτασαν ένα πόρισμα, με τα over all συμπεράσματα και τα ερωτήματα που μένουν ανοικτά, το οποίο θα εκφωνούσε ο δάσκαλος. Κι αυτό το πόρισμα θα ήταν το μάθημα- θα αντικαθιστούσε τη μονότονη κ δογματική 'παράδοση'- που τι παράδοση σε τέτοια μαθήματα, εμείς είμαστε η κοινωνία. Ακόμη και σε μαθήματα που απαιτούν παράδοση: ιστορία, λογοτεχνία, Αρχαία κείμενα, φιλοσοφία, το σύστημα νομίζω θα έστεκε- έστω 1 στα 2 μαθήματα. Ο ορισμός της εκμαίευσης γνώσης, τα παιδιά αυτοδιδασκόμενα. Θα μπορούσαν να δίνονται τα απαραίτητα στοιχεία, στατιστικα δεδομένα κλπ, και ίσως κανένα κείμενο του Ν.Δήμου για έναυσμα;-)

    Προφανώς δεν είμαι ο πρώτος που το σκέφτηκε, υποτίθεται ότι υπολογιστές έχουν πια τα περισσότερα σχολειά μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Ρωτά ο Γάτος στο ποστ:

    "Γιατί μισούμε τους ευεργέτες; Γιατί τους απαξιώνουμε και αυτούς και το έργο τους; Και ιδιαίτερα στην Ελλάδα;"
    ---------------------------------

    Γιατί τέτοια είναι η ράτσα μας.
    Ιδιοκτήτης μεγάλου πολυκαταστήματος στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια τώρα, δεν γνωρίζω αν συνεχίζει, παιδικές χαρές, νηπιαγωγεία, δωρεές διάφορες σε ιδρύματα.
    Ποτέ όμως καλή κουβέντα δεν ακούστηκε. Μόνο το γνωστό που αναφέρθηκε και σε εδώ σχόλια, πως κερδίζει την εφορία.
    Και λοιπόν; Οι υπόλοιποι λεφτάδες που είναι; Προτιμούν δηλαδή να τα ακουμπούν, αν και κατά πόσο συμβαίνει αυτό, στο ηθικόν κράτος, παρά στην δημιουργία κοινοφελών έργων;
    Τι περιμένεις όμως από μιά χώρα που κατάφερε με αγώνες και κινητοποιήσεις, και μπροστάρηδες μεγάλους εργατοπατέρες να διώξει τις κακούργες πολυεθνικές, να πάνε οι περισσότερες απ αυτές στην γείτονα και σε γείτονες χώρες, και τώρα να κλαιγόμαστε γιά ανεργία και γιά έλλειψη επενδύσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Αν σε καποιους αρεσει η Αμερικη,πρεπει να γινουν Αμερικανοι & να μη παραμεινουν στο εθνος των Γραικων.
    Οι καλοι ολων των 3κοσμικων εθνων πρεπει να παιρνουν μεταγραφη για πρωταθλητισμο.
    Ο σκυλος δεν μαθαινει νεα κολπα & ο Γκρεκος δεν εκπολιτιζεται.
    Πανε παλι να κανουν εκλογες με αντιμακεδονικο μίσος.
    Ελπιζω να επαναληφθει το '93.
    Για τον ρολο των πλουσιων,μιλαει η αληθεια. Ο,τι καλο υπαρχει στη Τζι-αρ εγινε απο τους πλουσιους.
    Αν επικρατουσε σοσιαλισμος,θα ημασταν σαν τα Βαλκανια αδελφια μας,με Ε 200/μηνα.
    Αξιζει ο Δημου να μας μεταφερει περιστατικα απο καλους πλουσιους που γνωρισε.
    Πρεπει να εκδοσει το " Λογος υπερ πλουσιων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης που ζώ, το φαίνομενο παιδιών που καθαρίζουν παρπρίζ ι.χ δεν υπάρχει.
    Υπάρχουν όμως ενήλικες, περιφερόμενοι με εικόνες και σημειώματα των δήθεν προβλημάτων τους, έχοντας μελετήσει την ουρά των οχημάτων και την διάρκεια του κόκκινου, αφήνοντας τα πάνω στα καπώ.
    Αυτοί μου προκαλούν αλλεργία και εκνευρισμό, δεν δίνω τίποτα.
    Μερικές φορές όμως, αγοράζω μικροπράγμτα, όπως αναπτήρες, στυλό, χαρομάντηλα κλπ από άτομα, που στο κάτω κάτω πουλούν κάτι αξιοπρεπέστατα και σε λογική τιμή χωρίς να απλώνουν σκέτο ζητιανιάς.

    Αυτό όμως που θέλω να αναφέρω, έστω και λίγο εκτός θέματος, είναι γιά τα νέα παιδιά τα εθισμένα στα ναρκωτικά.
    Κάθε φορά που με σταματούν, μου ανεβαίνει ένας κόμπος στο λαιμό, και κάνοντας τον μάντη των δευτερολέπτων, σκεπτόμενος πόσο πολύ εθισμένος ή εθισμένη είναι, και πόσο καλό του κάνω αν πραγματικά υποφέρει από στέρηση, ή κακό βοηθώντας να συνεχίσει πιό βαθειά, άλλοτε δίνω και άλλοτε όχι.

    Υ.Γ. Πριν αρκετά χρόνια μου προκάλεσαν ανάμικτα αισθήματα λύπης και αγανάκτησης, δύο μεσήλικες τυφλοί, στον ηλεκτρικό στο Θησείο.
    Εφευγε το τραίνο και με τον θόρυβο, δεν είχαν καταλάβει πως μόλις είχα κατέβει και ήμουν δίπλα τους.
    Ο ένας λοιπόν πείραζε τον άλλο, αποκαλώντας τον μαλάκα και πώς από το πρωί ό ένας "κονόμησε" σχεδόν ενάμισυ χιλιάρικο ενώ ο άλλος τα μισά.
    Την ίδια εποχή, ο πατέρας μου μοίραζε 16 ώρες καφέδες στην αγορά γιά 3000 τον μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Ξέχασα να χαιρετήσω τον Gates-andy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Πριν από μερικές μέρες το θέμα των πανελληνίων εξετάσεων καλούσε τους υποψηφίους να σχολιάσουν για ποιους λόγους είναι σκόπιμο να διοργανώνονται εκδηλώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα προκειμένου να προσφερθεί σημαντική αρωγή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για να είμαι ειλικρινής, ως εκπαιδευτικός, εκνευρίστηκα με το όλο σκεπτικό της ερώτησης˙ και αυτό γιατί θεώρησα ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη μου όταν οι μανδαρίνοι του παιδαγωγικού ινστιτούτου αναμένουν τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα να επιλυθούν με την αγαθή προαίρεση του πολίτη και όχι με την υπεύθυνη κοινωνική πολιτική του κρατικού φορέα.

    Δε νομίζω ότι σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος ενοχλείται με τη φιλανθρωπία απλώς είναι σκόπιμο να διερωτηθούμε για ποιο λόγο γίνεται και αν πραγματικά αποτελεί πανάκεια για την επίλυση σοβαρών κοινωνικών καταστάσεων. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο απλός πολίτης πρέπει να παραμένει απαθής όταν χειμαζόμενες ομάδες έχουν ανάγκη τη βοήθεια του, όμως σίγουρα με τέτοια ημίμετρα δεν μπορούμε να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα.

    Και για να μην τρελαθούμε ότι με τους οιονεί ανθρωπιστές η κατάσταση στον πλανήτη είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με το παρελθόν να παραθέσω ένα απόσπασμα από άρθρο του Τάκη Φωτόπουλου που δημοσιεύθηκε την 26η Νοεμβρίου 2005 στην Ελευθεροτυπία: "Ενώ το 1990, ο συνολικό αριθμός των ανέργων ανερχόταν σε 100 εκατ. ανθρώπους, το 2003 είχε φτάσει τα 186 εκατ., που αντιστοιχεί στο 6, 2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού – το υψηλότερο ποσοστό που έχει ποτέ καταγράψει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας! Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι περίπου 1, 4 δις. εργαζόμενοι ή το μισό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, ζούσαν το 2003 με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα".

    Βέβαια ο Martin Wolf στους Financial Timeς (ιδεολογικό φρούριο του νεοφιλελευθερισμού) επισημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μεταξύ του 1981 και 1999 στην Αν. Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα έπεσε από το 56 στο 16%, παρά το γεγονός ότι πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ καταδεικνύει το ακριβώς αντίθετο...

    Τι λέτε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον στη φιλανθρωπία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Εαν το αντικειμενο ειναι η κυριαρχουσα γνωμη του λαου για τους ευεργετες/πλουσιους τοτε η κατασταση ειναι αρκετα διαφορετικη μεταξυ των δυο πλευρων του ατλαντικου (ακομα δε περισοττερο απαξ και περασει κανεις το Ιονιο). Οποτε θα πρεπει να ξεχωρησουμε καπως τους Bill Gates απο τους Συγγρους κλπ.

    Γενικα στην Αμερικη υπαρχει πολυ λιγοτερος φθονος εναντι των πλουσιων απ οτι στην Ελλαδα. Θα ελεγα οτι γενικα στις ΗΠΑ η κοινη γνωμη εχει μαλλον θετικη εικονα για τους πλουσιους ειδικα αν ειναι ευεργετες.
    Αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι για τους περισσοτερους αμερικανους το ποσο ευημερουν οι ιδιοι ειναι ανεξαρτητο απο το ποσο ευημερει ο Bill Gates. Η μαλον θα ελεγα οτι πιστευουν οτι ο Bill Gates επαυξανει τελικα την ευημερια ολων. Οπως λενε «η παλλοιροια ανεβαζει ολα τα πλεουμενα». Αντιθετα στην ελλαδα η υπερισχυουσα γνωμη βασιζεται στην εννοια της πεπερασμενης πιττας, δηλαδη, «ο πλουσιος εχει διοτι εγω στερουμαι».

    Κατα κυριο λογο η διαφορα νοοτροπιας βασιζεται στο οτι τα κριτηρια, οι συνθηκες και οι μηχανισμοι που γινεται καποιος πλουσιος στην Αμερικη ειναι διαφορετικα απ οτι στην Ελλαδα. Η ελευθερια οικονομικων δραστηριοτητων στις ΗΠΑ δημιουργει ενα περισσοτερο αξιοκρατικο συστημα. Στην ελλαδα οι δραστηριοτητες του ατομου ελεγχονται πολυ περισσοτερο απο το κρατος, δηλαδη απο την πλειοψηφια. Αυτη ειναι μια επαναλαμβανομενη εννοια στις διαφορες μεταξυ ΗΠΑ και Γηραιας Ηπηρου.

    Αυτο δεν σημαινει οτι στην ελλαδα δεν υπαρχει καθολου αξιοκρατια. Αλλα υπαρχει αρκετη διαφθορα ωστε να υπερισχυει ο φθονος ο οποιος δημιουργει μια αντιπαραγωγικη κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Οταν ο πλουτος κερδιζεται αξιοκρατικα, η δουλεια/καινοτομια που οδηγησε στον πλουτο ειναι ακομη μεγαλυτερη ευεργεσια απο την πιθανη επακολουθουσα ελεημοσυνη. Η συμβολη του Bill Gates στον κοσμο θα ηταν θετικη και ας μην ειχε διαλεξει να γινει ευεργετης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. "Θέλετε να μην βρίσκει να δίνει ο Gates; Δώστε εσείς."

    Mscmkr φίλτατε το έθεσες πολύ ορθά.
    Τα πράγματα είναι απλά! Οσοι εδω μέσα το έχουμε κλεψιμέϊκο το λειτουργικό, τα Office και ό,τι άλλο γράφει Microsoft, ας κάνουμε τη σούμα και ας τα στείλουμε σε μια ΜΚΟ!
    Με αυτό τον τρόπο και κάνουμε τη δουλειά μας, και γδύνουμε τον ιμπεριαλιστικά φιλάνθρωπο Gates, και κάνουμε και κάτι για τα "θύματα" του!

    Αν κάποιος από εσάς το έχει ήδη κάνει, θα σβήσω τα XP και θα δουλεύω σε DOS. Δεν το κάνω μόνος μου γιατί θα με χαρακτηρίσετε υποκριτή, δόλιο και... φιλάνθρωπο(μακριά από μας)!!!

    Υ.Γ: Μην παρεξηγηθώ, δεκτός ο σκεπτικισμός και οι ενστάσεις, αλλά η πείνα, η αρρώστια και η απελπισία αποτελούν έννοιες μιας άλλης διάστασης για όλους μας εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. (Εντάξει όχι η αρρώστια. Θα έλεγα η ανύπαρκτη δυνατότητα περίθαλψης και ίασης, αλλά μάλλον θα έλεγα και πάλι ψέματα... ΙΚΑ!)

    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. harrygreco sais...
    Τα τζαμπατζιλικια τυπου Linux χαλανε τη πιατσα. Χωρις κερδος δεν θα υπαρχει εργασια,θα μεινει ο κοσμος αφραγκος.
    Εχω σαν αρχη μου να μη βαζω τζαμπα σοφτγουερι στο πισι μου. Για να μη μπορει να πουληθει ουτε για Ε 10,σκεψου τι μαπα ειναι.

    ......

    Μια άποψη ,αν και εκτός θέματος, λόγω επαγγέλματος..

    Πάνω από το 90% του internet δουλεύει με free software.Oι servers είναι σε unix και τρέχουν apache ,mysql, php ...όλα ελεύθερα.Αντίθετα software της microsoft όπως ο IIS είναι εντελώς άχρηστα.
    Tα windows είναι τέλεια στο επίπεδο του user και εκεί εγκειται η επιτυχία του Gates .Eξάλλου αν δε είχαν βγει τα windows 95 το ιντερνετ δεν θα είχε διαδοθεί .Ετσι κατά κάποιο τρόπο και τα 2 είναι απαραίτητα εξαρτήματα για τον ίδιο μηχανισμό,η σύγκριση μεταξύ τους για μένα είναι λίγο αστεία.

    .....

    Ο Gates αποτελεί την εξαίρεση από τον κανόνα: για να γίνεις μεγιστάνας πρέπει να μάθεις να διαπλέκεσαι με τους κρατικούς μηχανισμούς.

    Ο χώρος της πληροφορικής δεν προσφέρεται πλέον για καινοτομίες τύπου Gates.
    Οι μεγάλες καινοτομίες πιστεύω ότι θα έρθουν από τον τομέα της γενετικής .Όπου η αλέπου ο Gates το έχει καταλάβει .

    .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. "Ούτε σας προβληματίζει αν (μπορεί να) υπάρχει καθόλου οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που να δικαιολογεί τη συσσώρευση τόσο μυθικού πλούτου στα χέρια λίγων. "

    Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αυτός ο πλούτος δεν θα υπήρχε εάν δεν τον είχαν δημιουργήσει αυτοί;
    Γιατί σκέφτεσαι ότι ο "πλούτος" είναι ορισμένος και περιορισμένος; Σκέφτεσαι λες και υπάρχουν 100 δραχμές για όλους και δεν παράγονται νέες και συνεπώς τις μοιραζόμαστε και οι 100, και εάν κάποιος έχει 2, πάει να πει ότι κάποιος άλλος στερείται τη δραχμή του.

    Ο πλούτος παράγεται συνεχώς.
    ==================================

    "Γενικα στην Αμερικη υπαρχει πολυ λιγοτερος φθονος εναντι των πλουσιων απ οτι στην Ελλαδα. Θα ελεγα οτι γενικα στις ΗΠΑ η κοινη γνωμη εχει μαλλον θετικη εικονα για τους πλουσιους ειδικα αν ειναι ευεργετες.
    Αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι για τους περισσοτερους αμερικανους το ποσο ευημερουν οι ιδιοι ειναι ανεξαρτητο απο το ποσο ευημερει ο Bill Gates. Η μαλον θα ελεγα οτι πιστευουν οτι ο Bill Gates επαυξανει τελικα την ευημερια ολων. Οπως λενε «η παλλοιροια ανεβαζει ολα τα πλεουμενα». Αντιθετα στην ελλαδα η υπερισχυουσα γνωμη βασιζεται στην εννοια της πεπερασμενης πιττας, δηλαδη, «ο πλουσιος εχει διοτι εγω στερουμαι».


    Σ' αυτό έχεις απόλυτο δίκιο. Στην Ελλάδα έχουν (περιέργως) την ιδέα ότι η πίτα είναι πεπερασμένη. Δεν γνωρίζουν ακόμα τη βιομηχανική επανάσταση (ή και την επανάσταση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων), για να γνωρίζουν ότι ενώ πριν από 100 χρόνια υπήρχαν 1000 ντομάτες, τώρα υπάρχουν εκατομμύρια (με λιγότερους σε ποσοστό αγρότες) τοπικής παραγωγής.
    Μην ξεχνάμε ότι η αριστερά πάντα χρησιμοποιούσε τέτοιου είδους επιχειρήματα για να κοροϊδεύει τον κόσμο (τα περί πεπερασμένης πίτας, κλπ). Δεν είναι τυχαίο που οι αριστερές φιλοσοφίες (ακόμα και ο πιο κακομοιριασμένος κι αμόρφωτος Αμερικάνος φτωχός δεν πιστεύει τέτοιες μαλακίες) ήταν πάντα εναντίον του προσωπικού πλουτισμού, μια και εάν είναι όλοι φτωχοί είναι κι εύκολο να τους κατεβάζεις στο δρόμο ή να τους κάνεις να διαβάζουν βοθρολύματα όπως λένιν κλπ (και μάλιστα στη χώρα που κυριάρχησε φιλοσοφικά και γέννησε το δυτικό πολιτισμό).

    Όταν ο κόσμος κατέρρεσε γύρω τους, άρχισαν να λένε ότι όλες οι πράξεις όλων, είναι ύποπτες. Οι περισσότεροι αριστεροί που έχω γνωρίσει στη ζωή μου συμπεριφέρονται σαν καχύποπτες παρανοϊκές γριές με κακά συμπτώματα εμμηνόπαυσης (και βέβαια φοράνε τζην, ακούνε ροκ, αγοράζουνε ηλ. κιθάρες και διαβάζουνε τους χειρότερους αμερικανούς συγγραφείς -- τους κέρουακ και λοιπούς εδώ πέρα τους διαβάζουνε οι ψωνάρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Food for thought αν και απο site επαναστατικου χαρακτηρα.
    Φοβου τους Δαναους μπλα μπλα μπλα...

    και επαναλαβετε ολοι μαζι ...
    THERE IS NO SUCH THING AS A FREE MEAL

    ολα εδω πληρωνονται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. Καλημέρα!

    Viennezos said...
    δεν είναι αφορμή (ποτέ δεν είναι, απ’ ό,τι γνωρίζω) να κάνετε έντονη κριτική στο σύστημα που το δημιουργεί (στον καπιταλισμό δηλαδή).

    -----------------------------

    Και να κάνω κριτική στον καπιταλισμό δεν θα χορτάσει κανείς.

    Όσο για το "ποτέ":
    Ο καπιταλισμός είναι σαν την δημοκρατία - είναι ένα άδικο και ατελές σύστημα - αλλά το μόνο που λειτουργεί (εναλλακτική λύση δεν λειτούργησε ακόμα καμιά).

    Άρα με το να τον αναθεματίζουμε και να τον απορρίπτουμε, δεν κάνουμε τίποτα. Η μόνη λύση είναι να τον μεταρρυθμίσουμε έτσι που να παράγει μεν αλλά να είναι δικαιότερη η κατανομή (σκανδιναυτική σοσιαλδημοκρατία...κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Πλουσιοπάροχα τα λόγια της φιλανθρωπίας αλλά απο πράξεις μία-δύο και μοναδικές.
    Μπράβο Αντώνη και Αλέκα.

    Το κορίτσι η Αλέκα σας τα ριξε χοντρά αλλά οι άσπροι Ελέφαντες φοβούνται μόνο τα ποντίκια.

    Γιατί να μιλάμε τόσο για φιλανθρωπία όταν μπορούμε να κάνουμε φιλανθρωπία με τόσο λίγο κόστος σε χρήμα ή σε χρόνο;
    Πόσοι απο εδώ έχουν προσφέρει εθελοντικά στον συνάνθρωπο τους περασμένους έξη μήνες;
    Τον περασμένο χρόνο;

    Μιλήστε και μην φοβάστε ότι θα σας κατηγορήσουν για αυτοπροβολή.
    Ίσως μάθουν πολλοί πόσο εύκολο είναι να βοηθάς τον συνάνθρωπο.
    Πόσο μικρό είναι το κόστος και πόσο μεγάλη η χαρά.

    Ο Yiannos έκανε μια καλή ερώτηση:

    "Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τους συνομιλητές γιατί λυπόμαστε τους συνανθρώπους μας? Γιατί επιθυμούμε να τους βοηθήσουμε?"

    Τι μας δίνει τόση χαρά όταν βοηθάμε κάποιον που μας χρειάζεται έστω και ανώνυμα;

    Απο που προέρχεται το ένστικτο;
    Δεν βοηθά στην εξέλιξη και στην διατήρηση του είδους αντίθετα όταν βρίσκεσαι και συ σε κίνδυνο η βοήθεια κάποιου αλλού αδύναμου μπορεί να στοιχήσει την ζωή σου.
    Ποιός σύνδεσμος στο υποσυνείδητο μας σπρώχνει προς την βοήθεια του πιο αδύνατου;

    Σύμφωνα με την θεωρία της εξέλιξης τα ισχυρά άτομα ενός είδους πρέπει να επιζούν σε βάρος των αδύνατων και ασθενών που πρέπει να εξαφανίζονται για την επιβίωση και αναπαραγωγή του βιολογικά ισχυροτέρου.

    Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

    Ακις

    Υ.Γ.
    Όσο για τα υπόλοιπα κυρ Νίκο ο υποφαινόμενος δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλει κέρατα κανοντας μπε-μπε.

    Πλάγιο φεγγάρι, ορθός καπετάνιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Διαφωνώ με την αυτοπροβολή της φιλανθρωπίας.

    Την καταδικάζει ακόμα και ο Χριστός (παραβολή του Τελώνη & Φαρισαίου).

    Ο λαός λέει: "κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό".

    Ποτέ δεν θα βγω να πω: "έδωσα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Μα δεν κατηγορεί κανείς ουτε πρέπει να μισεί τον πλουτισμό ούτε αρνείται την φιλανθρωπεία.Με το να υπάρχει οργανωμένο κράτος δεν σημαίνει απαραίτητα οτι είναι σοσιαλιστικό η κομμουνιστικό το αντίθετο θα έλεγα.Κατηγορεί ομως κανείς και μισεί την αδυναμία ενός κράτους και τους "πολίτες" του να επιβάλουν κανόνες σωστής και ευνομούμενης λειτουργίας.Τέλος μήπως υπάρχει κάποιος κατάλογος ευεργετών στις σκανδιναβικές χώρες? η μήπως εκεί εχουν κομμουνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Αρα δεν θα ηταν μια καλη προταση να ανοιξουν τα συνορα οσο το δυνατον περισσοτερων κρατων στην μεταναστευση ετσι ωστε να εχουμε ολοι πολλες επιλογες; Σε οποιον αρεσει η Ελλαδα, θα πηγαινει στην Ελλαδα, σε οποιον αρεσει η Σκανδυναυικη σοσιαλδημοκρατια θα πηγαινει εκει. Σε μερικους μπορει να αρεσει και η Σομαλια στο κατω κατω. Συντομα δε τα πραγματα δε θα βελτιωθουν ακομα περισσοτερο, πιστευω, διοτι με το περασμα του χρονου η καθε χωρα θα ελκυει ανθρωπους με ομοιες επιθυμιες και θα γινεται πιο ομοιογενης (λιγοτεροι καυγαδες). Ετσι πχ η Σουηδια θα γεμιζει ολο και περισσοτερο με σοσιαλδημοκρατες και ολοι θα ειναι ευτυχεστεροι που συμφωνουν πια μεταξυ τους. Μια παραλλαγη στο απολυτα ελευθερο συστημα μεταναστευσης θα επεφευγε και το προβλημα της εισβολης μεταναστων (για οσους ανησυχουν). Ας δημιουργηθει ενα site που θα λεγεται ας πουμε population_exchange.com στο οποιο αν καποιος θελει να μεταναστευσει απο την χωρα Α στην χωρα Β θα το δηλωνει. Με το που εμφανιζεται καποιος που αντιστοιχα θελει να μεταναστευσει απο την Β στην Α, θα γινεται η ανταλλαγη. Για αυκολια θα μπορει να ισχυει και η μεταβατικη ιδιοτητα δηλαδη ο Α θελει να παει στη Β ο Β στη Γ και ο Γ στην Α. Δεν κοροιδευω σοβαρα το λεω. Ας αφησουμε τα παραπονα και τη γκρινια και ας κανουμε κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. "...με το περασμα του χρονου η καθε χωρα θα ελκυει ανθρωπους με ομοιες επιθυμιες και θα γινεται πιο ομοιογενης (λιγοτεροι καυγαδες)..."

    Και μετά θα καυγαδίζουνε με τους γείτονες οι οποίοι θα είναι διαφορετικοί...

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

    Τέλος πάντων, το posting είναι περί φιλανθρωπίας. Προσωπικά, εάν κάποιος είναι πραγματικά φιλάνθρωπος, είτε το δηλώνει φωναχτά είτε όχι, καλό είναι. Δεν θεωρώ ότι κάνουν ζημιά αυτοί που διαφημίζουν έντονα τη φιλανρθωπία τους (ε, πουλάνε μούρη, και τι έγινε, άστους, στο κάτω κάτω ζημιά δεν κάνουν σε κανένα). Ίσα ίσα που πιστεύω ότι η διαφήμιση της φιλανθρωπίας τη βοηθά ν' αναπτυχθεί. Ας πούμε κάνει δωρεές ο Γκέιτς, ε, το ακούνε και οι άλλοι εκατομμυριούχοι και δωρίζουνε κι αυτοί, μην λέει κακά λόγια η γειτονιά... κατάλαβες... δεν πιστεύω στην "μυστική" φιλανθρωπία, διότι περνάει απαρατήρητη και γεννάει αχαριστία.

    Η καλώς διαφημισμένη φιλανθρωπία (έστω και για αυτο-προβολή), αποτελεί καλή διαφήμισή της και προώθησή της. Ζηλεύουνε κι οι άλλοι πλούσιοι και βάζουν το χέρι στην τσέπη.
    Άλλωστε, καλό είναι να ξέρουμε κι από που προέρχονται όλα αυτά τα ιδρύματα, νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, πανεπιστημιακές εκδόσεις κλπ στην Ελλάδα (ξέρετε που οφείλεται η γέννηση του συστήματος βιβλιοθηκών στις Η.Π.Α.;).

    Οπότε εγώ είμαι υπέρ της προβολής της φιλανθρωπίας, έστω κι αν γίνεται για αυτο-προβολή.

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. noname2

    εντάξει δεκτή η παρατήρηση
    αλλά ας πάρουμε τέλος πάντων κάποια στοιχεία ωστε π.χ αν εχουμε διακοπή ρεύματος να λειτουργούν βρε αδερφέ οι γεννήτριες .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Η μεγάλη φιλανθρωπία έτσι κι αλλιώς δεν κρύβεται - και σωστά παρατηρεί ο Λευτέρης ότι γίνεται κινητρο για μίμηση. Εγώ μιλούσα για τις μικρές δωρεές ημών των υπολοίπων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Καλημέρα σε όλολυς απ την βροχερή Θεσσαλονίκη,

    Γάτος said,

    "Εγώ μιλούσα για τις μικρές δωρεές ημών των υπολοίπων... "
    -------------------------------

    Πιστεύω πως στον περισσότερο κόσμο, όπως τα ονόματα αυτών που τρέχουν στην μπάρα της οθόνης στους τηλεμαραθώνιους με τα διάφορα μικροποσά, συντελούν στην αύξηση της φιλανθρωπίας καθενός μας.
    Πολλοί όταν ακούνε πως κάποιος πλούσιος προσφέρει κάτι, λενε το κοινότατο " εεε... αυτός τα έχει, αυτό έλειπε να μη δώσει κιόλας", κάτι δηλαδή σαν να ήταν δεδομένο και υποχρεωτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Γάτε, you rock.

    Αλλά εγώ θα βρω αφορμή για να πω πάλι κάτι άσχετο. Η ανθρώπινη σκέψη είναι από τη φύση της δι-υποκειμενική, για να υπάρξει εαυτός πρέπει κατ' αρχήν να υπάρξει ο εαυτός σε σχέση με κάποιον άλλον, μας το λέγαν οι φιλόσοφοι, το είπαν και οι κοινωνικοί νευροεπιστήμονες πλέον. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την ύπαρξη μιας αυτιστικής μορφής σκέψης που από τη φύση της είναι α-κοινωνική, επειδη ακριβώς όμως είναι τέτοια δεν βρίσκει κανένα λόγο να γίνει αντικείμενο ανακοίνωσης ή δημοσίευσης. Σε όλους λοιπόν τους υπερασπιστές του Ντεριντά και των επιγόνων του έχω απ[λά να ρωτήσω: αν η σκέψη δεν στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού τόπου εννόησης αυτών που μας διαφεύγουν παρά μονάχα στην κατάδειξη της δυσκολίας να αναδυθεί ένας τέτοιος χώρος - πανάρχαιη αλήθεια, δεν χρειάζομασταν τους Γάλλους φίλους ρήτορες να μας την υπενθυμίσουν - και ειδικά αν το κάνει προσομοιώντας τη δομή της αυτιστικής σκέψης, γιατί να μην κατηγορηθεί ως ψευδεπίγραφη; Δεν είναι αυθεντικά αυτιστική γιατί δημοσιεύεται, δεν είναι δι-υποκειμενική γιατί ακριβώς στοχεύει να καταδείξει την αστάθεια του δι-υποκειμενικού χωρίς να καταλήγει να λέει κάτι νέο και ουσιαστικό επ' αυτού. Οι πραγματιστές και οι φιλόσοφοι της θεωρίας των δυναμικών συστημάτων είπαν ουσιαστικά πράγματα για τη φύση και τις δυνατότητες αυτής της ατάθειας, έφεραν νέο φως. Τι μένει; Μένει αυτό που συνήθως ξεχνάμε να κοιτάξουμε όταν διαβάζουμε φιλοσοφία, τα κίνητρα του προσώπου.

    Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί αυτό το ποστ με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο σε κάθε λέξη. Το ζήτημα είναι ότι πίσω από όσα λένε ο Λίποβατς και ο Δεμερτζής βρίσκεται μια βαθειά κατανόηση της ψυχανάλυσης και ειδικότερα της ουσιαστικής συνεισφοράς του Λακάν - δεν έλεγε μόνο αυτιστικές αρλούμπες ο μακαρίτης. Αναρωτιέμαι γιατί ο Λίποβατς γνωρίζει το Λακάν καλύτερα από τους περισσότερους επαγγελματίες ψυχικής υγείας; Εγώ τουλάχιστον ότι κατάλαβα από Λακάν το κατάλαβα στα σεμινάρια του παντείου. Κι αναρωτιέμαι επίσης γιατί ο Λίποβατς μιλώντας για Λακάν δεν νοιώθει την ανάγκη να υιοθετήσει την ακατάληπτη πρόζα άλλων λιγότερο μορφωμένων επί του λακάν. Κι ακόμη αναρωτιέμαι γιατί το playground της ακατάληπτης πρόζας είναι τόσο σαγηνευτικό ενώ ο δι-υποκειμενικός λόγος του Λίποβατς πολύ λιγότερο ελκυστικός για τα καρντάσια της ελληνικής διανόησης. Νομίζω ο λόγος είναι κυρίως γιατί όσα έχει να πει αυτό το βιβλίο πονάνε, ενώ η ακατάληπτη πρόζα είναι η πιό δυνατή άμυνα μας απέναντι στα ανυπόφορα συναισθήματα που προτιμάμε να τα αδειάζουμε στο σκουπιδότοπο της δίχως νόημα εκλογίκευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Μας πλησίασε στα "φώτα" (έτσι λέμε τα "φανάρια") μια νεαρή κυρία με μαντήλα, φτωχοντυμένη με σπαραξικάρδιο ύφος. Την ακολουθούσε ένα δεκάχρονο αγόρι, πεντακάθαρο. Κόλλησε στο τζάμι του αυτοκινήτου ένα χαρτί σε άθλια ελληνικά που έλεγε πως το παιδί της είναι άρρωστο με λευχαιμία στο Βουκουρέστι και θέλει βοήθεια.

    Δεν μας έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στη Λευκωσία και αμέσως συγκινηθήκαμε. Της κάναμε νόημα να μας ακολουθήσει στο πάρκιν πιο κάτω. Μας πλησίασε και ένας άντρας που συστήθηκε ως ο σύζυγος της ζητιάνας που ήξερε κάτι ελληικά, όχι κυπριακά ελληνικά, αλλά "καλαμαρίστικα". Ηταν ξενόφερτοι.

    Του είπα ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος και τους προτείναμε να φέρουν το παιδί στη Λευκωσία, αφού τώρα η Ρουμανία είναι μέλος της Ε.Ε, και δικαιούται κάθε άπορος επισκέπτης/πολιτης της ΕΕ δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πού είναι παιδί τώρα; τους ρωτήσαμε. "Στη Ρουμανία, στο νοσοκομείου του Βουκουρεστίου, με τη γιαγιά".

    Για να μη πληρώνετε ξενοδοχεία, τους προτείναμε να φιλοξενηθούν σε ένα ίδρυμα της εκκλησίας που ήταν πιο πέρα. Τους τη δείξαμε και κλείσαμε ραντεβού για τις έξι το απόγευμα. Συμφωνήσαμε και φύγαμε για την εκκλησια. Αφου τα κανονίσαμε με τον ιερέα (είναι θείος μου) πήραμε το δρόμο για το σπίτι και ξαναπέσαμε πάλι στους φτωχοντυμένους αλλά πόλύ περιποιημένους ζητιάνους με τα μαύρα τσαντάκια στα χέρια. Τώρα πιο κάτω στο πάρκιν ήταν και ένας ηλικιωμένος κύριος. Τον χαιρετήσαμε και μας μίλησε σε καλά σπαστά ελληνικά. Μας είπε ότι είναι πατέρας της νεαρής ζητιάνας και παππούς του άρρωστου κοριτσιου. Καταφθάνουν και οι υπόλοιποι. Ρωτάει η Αντιγόνη τον υποτιθέμενο πατέρα για τον ηλικιωμένο κύριο, και της λεέι ότι του είναι άγνωστος...

    ΣΕ λίγο μαζεύτηκαν όλοι εκεί. Ελεγαν ασυναρτησίες. Η Αντιγόνη είπε στη μάνα ότι κακώς σέρνει το υγιές αγόρι της στους δρόμους, Τώρα έπρεπε να είναι σχολειο και όχι να ζητιανεύει.

    Οταν κατάλαβα ότι μας δουλεύουν, θύμωσα, δυστυχως, ευκολα χάνω τη ψυχραιμία μου. Τους είπα ότι λένε ψεματα, ότι πιάνουν στο στόμα τους ένα άρρωστο κοριτσάκι που μπορεί και να μην υπάρχει, πως αυτό που κάνουν είναι απάτη και ζήτησα να μου δώσουν τα στοιχεία της γιαγιάς και του νοσοκομείου στο Βουκουρέτσι, αλλιώς θα φωνάξω την αστυνομία.

    Την άλλη μέρα είχα εξαφανιστεί.

    Προσωπικά, δεν θα έδινα στα "φωτα". Θα φώναζα την κοινωνική λειτουργό και την αστυνομία να πάρουμε το παιδάκι κάπου, να το ταϊσουμε, να το ντύσουμε, να το στείλουμε σχολείο, να το δώσουμε προσωρινά να φιλοξενηθεί σε μια πολυ καλή οικογένεια και να δούμε μετά τι μέλει γενέσθαι.

    Η θεσμοθετημένη φιλανθρωπία είναι σε θέση να δώσει λύση, να βοηθησει τους απόκληρους. Αυτή και όχι τα χαρτζιλίκια.

    Ναι στην φιλανθρωπία από όπου κιαν αυτή προέρχεται!!! Ακόμα και από... εμπόρους ναρκωτικών!!!

    Λένε πως το τζίρος των εμπόρων όπλων και να ναρκωτικών ξεπερνάει τον προυπολογισμό των... ΗΠΑ. Φαντάζεστε όλοι αυτοι οι εγκληματίες να δίνανε κάτι στον κοσμάκη, αντί να φτιάχνουνε παλάτια χρυσοστόλιστα;

    Οσο για τους πλούσιους, να δίνουν, να δίνουνε σε ιδρύματα, να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση. Ολοι μας εκεί να δίνουμε κάτι από το περίσσευμα ή και κάτι λιγο, έστω από το υστέρημα.

    Αυτό το "όλοι από λίγο" για τους πόλλούς που έχουν ελάχιστα, είναι μεγάλη βοήθεια. Είναι ελπίδα ότι κάτι μπορεί κάποτε να αλλάξει στον κόσμο.

    καλη σας μέρα

    Κάπα

    ΥΓ. Οποιος θελει μπορεί να προσφέρει τον οβολό του στο The Charlie Foundation που αναζητά τη λύση στην επιληψία με μια δίαιτα φτηνή, χωρίς έξοδα και φάρμακα.

    [The Charlie Foundation was established in 1994 in order to raise awareness about the ketogenic diet as a treatment for childhood epilepsy.]


    http://www.charliefoundation.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. zontas
    Ο Λίποβατς μου είναι πολύ συμπαθής ως άνθρωπος και στις συνομιλίες μας υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός και διαφωτιστικός. Όταν όμως γραφει μόνος (χωρίς τον Δεμερτζή με τον οποίο έχει ξανασυνεργαστεί) είναι (για μένα) δυσνόητος. Παρά τις φιλότιμές μου προσπάθειες, το τελευταίο του βιβλίο "Το όνομα του πατέρα και η δυσφορία μέσα στον πολιτισμό" δεν μπόρεσα να το διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. ----------------
    vrennus said:
    Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η μέγιστη ικανοποίηση για το κοινωνικό σύνολο [...] επιτυγχάνεται όταν η τιμή ενός προϊόντος ισούται με το οριακό κόστος του. Ο κος Gates [...] ορίζει την τιμή [...] σε ύψος πολύ μεγαλύτερο[...]. Επομένως, ο πλούτος του προέρχεται από το γεγονός ότι μπορεί και στερεί ικανοποίηση από το κοινωνικό σύνολο η οποία θα αποκομιζόταν αν τα προϊόντα του πωλούντο στο οριακό τους κόστος.
    ----------------

    Επομένως, και ο φούρναρης είναι κατάπτυστος επαγγελματίας, εφόσον πουλάει υπερπολλαπλάσια του κόστους παραγωγής, 'στερώντας ικανοποίηση από το κοινωνικό σύνολο'. Άσε που το ψωμί είναι απαραίτητο, ενώ τα Win. πολυτέλεια.

    Αλλά τί κόστος έχει η παραγωγή του λογισμικού; Το κόστος αντιγραφής των CD; Το κόστος συντήρησης και ενημέρωσης; Το κόστος ανάπτυξης; Έχει διαφορά αν αγόρασε το αρχικό πρόγραμμα η Μ. ή το ανέπτυξε η ίδια; Και ποιός από εμάς ξέρει το πραγματικό κόστος των Win. για να μπορεί να κρίνει;

    Ας πουλόυσε η Μ. $5 το κομμάτι και ακόμα θα είχαμε τα Win 3.11. Όπως οι εφορίες... Διότι αν δεν είχε ίδιον όφελος η Μ., ποιό λόγο θα είχε να συνεχίσει την ανάπτυξη;

    Εγώ δεν βλέπω πάντως να μην ικανοποιείται το κοινωνικό σύνολο, ίσα ίσα τρέχουμε να ...κοπιάρουμε κάθε νέα έκδοση των Win. μόλις βγει. Και δεν βλέπω πολλούς να προτιμούν να ικανοποιηθούν με το μηδενικού κόστους απόκτησης Linux.

    Αθώος λοιπόν ο Gates; Μα δεν ήταν αυτό το θέμα του αρχικού post! (Ωραία το είπε ο antvol. Ας αγόραζε και τον Ολυμπιακό, να τον έκάνε θεό η μισή Ελλάδα.)

    Κάνει πάντως εντύπωση το πόσο εύκολα (κατα)κρίνουμε κάποιον που δίνει δις. ενώ εμείς δεν έχουμε δώσει ούτε δεκάρα σε φιλανθρωπίες. Και να πω οτι είναι δύσκολο. Δύο ποτά λογότερα την εβδομάδα (δεν θα μας λείψουν!) ίσον €10, δηλ. €500 το χρόνο.

    Θέλω να πω: αφού και εγώ μπορώ να βοηθήσω, στα δικά μου μέτρα, και δεν το κάνω, γιατί κατηγορώ όσους το κάνουν;

    Αστεία πράγματα. Εκ του ασφαλούς κρίσεις.

    > Γάτε, you rock.

    προσυπογράφω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Συμφωνώ ότι πίσω από τους ανθρώπους των φαναριών υπάρχουν κυκλώματα εκμετάλλευσης. Αλλά δεν είναι μόνοι οι άνθρωποι στα φανάρια που ζητούν κάποια βοήθεια. Είναι παντού. Και πως μπορούμε κάθε φορά να εξακριβώνουμε ποιος πραγματικά την έχει ανάγκη και ποιος είναι πιόνι κάποιου άλλου; Έχουμε το χρόνο και την ικανότητα να φτάνουμε κάθε φορά στην αλήθεια; Οπότε αποφασίζουμε ή να βοηθήσουμ ΟΛΟΥΣ όπως μπορούμε είτε όχι. Και όταν θέλουμε να βοηθήσουμε ούτε τότε τα πράγματα είναι τόσο απλά. Πριν μερικά χρόνια (αλλά στον 21 αιώνα πάντα) με τον μισθό μου τον 600 ευρώ και χρησιμοποιώντας το τρένο ως μέσο μεταφοράς τουλάχιστον 2-3 άνθρωποι την ημέρα ζητούσαν κάποια μορφή βοήθειας. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να δώσεις ένα πιάτο φαϊ παρά μόνο κάτι από το πορτοφόλι σου που με απλή αναγωγή σε μηνιαία βάση μπορεί να είναι 30 ευρώ. Να κάνω μία λίστα λογαριασμών για τα έξοδα του ζειν (για το ευ ζειν ούτε λόγος) για να δούμε τι θα έμενε; Τώρα βέβαια ο μισθός μου είναι υπερδιπλάσιος αλλά πλέον έχω και αυτοκίνητο και δεν μετακινούμαι με το τρένο. Και είναι αυτό δικαιολογία για να μη βοηθήσω; Ο ελεύθερος χρόνος μου όμως τώρα έχει συμπτυχθεί τόσο πολύ που δεν επιτρέπει οργανωμένες μορφές βοήθειας όπως είναι σωστό να γίνεται και όπως ο μεγιστάνας Bill πράττει. Δεν τον κρίνω ούτε θα τον κρίνω παρά μόνο αν ζητήσει ο ίδιος έμμεσα ή άμεσα ηθική αναγνώριση για τις πράξεις του. Αυτή τη στιγμή μετράει μόνο το αποτέλεσμα και η επιλογή του έχει αποτέλεσμα και μάλιστα μεγάλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Asymbibastos said...
    Πριν από μερικές μέρες το θέμα των πανελληνίων εξετάσεων καλούσε τους υποψηφίους να σχολιάσουν για ποιους λόγους είναι σκόπιμο να διοργανώνονται εκδηλώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα προκειμένου να προσφερθεί σημαντική αρωγή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Το σχολιο μου θυμισε τα χρονια μου στην ελλαδα.

    Δηλαδη αν δεν θεωρει κανεις σκοπιμο «να διοργανώνονται εκδηλώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα προκειμένου να προσφερθεί σημαντική αρωγή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» τοτε του κοβεται ο δρομος για περαιταιρω σταδιοδρομια στο ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα ?!. Το θεμα δεν αφηνει καν περιθωριο για αντιρρησεις εαν δεν το θεωρεις σκοπιμο δεν εισαι «ωριμος» πολιτης και σου κοβεται ο δρομος. Ο μονος βαθμος ελευθεριας σκεψεις που αφηνει το θεμα ειναι οι λογοι για τους οποιους θεωρειται σκοπιμο.

    Ειχα ξεχασει την τυραννια της μονοπωλιακης κρατικα κατευθυνομενης εκπαιδευσης. Οπου η διδακτεα / εξεταστεα και αποδεκτη υλη καθοριζεται απο το υπουργειο παιδειας (βλεπε κρατος βλεπε πλειοψηφια). Θελεις να κανεις κατι? Οτιδηποτε! Να ρωτησουμε πρωτα το λαο!
    Στην εποχη μας οι καινοτομιες δεν γινονται απο την πλειουηφια αλλα απο μειοψηφιες, μαλιστα ολο συχνοτερα απο ακρες μειοψηφιες δηλαδη μεμωνομενα ατομα.

    Μην περιμενετε να εμφανιστουν Steve Jobs στην Ελλαδα. «Τι θελετε να κανετε κυριε Jobs? Αααα να ρωτησουμε τον λαο πρωτα (την πλειουηφια)». «Εεπ! που πατε! Ποιος νομιζετε οτι εισαστε κυριε που θα.... ποιος νομιζετε οτι εισαστε που θα ξεφυγετε απο την μιζερη προβατοποιηση. Εδω! κατω θα σας τραβηξουμε και σας, κατω στον κατωτερο κοινο παρονομαστη εξυπνακια Jobs εεεε? Ποιος νομιζεις οτι εισαι εεε?»

    Θα μπορουσαν αραγε ποτε οι ελληνες να φανταστουν ζωη χωρις Υπουργειο Παιδειας? Αυτο φανταζομαι θα αγγιζει τα ορια επιστημονικης φαντασιας για την Ελλαδα (και την ευρωπη ισως γενικοτερα).

    Ισως θεμα για καποιο αλλο Post …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Aκούω κάτι γελοίους κινδυνολόγους στο ραδιόφωνο να λένε για τις κλιματικές αλλαγές, κάτι ανόητους επιστήμονες να λένε οτι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, σε δέκα χρόνια η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη και λοιπά.
    Μάλλον δεν έχουν υπόψη τους τα στοιχεία που έχετε εσείς κύριε Δήμου βάσει των οποίων το περιβάλλον πάει καλύτερα...
    Άσχετο με το πόστ, αλλά σχετικό με τη μέρα.
    Και με τις στατιστικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. @κούκλοθ

    Γia την ημέρα.
    Στις 10.10.91 οι New York Times προέβλεπαν ότι μέχρι το 2000 η αύξηση της στάθμης των ωκεανών θα προκαλούσε τη μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων. Η φτώχεια, η ανεργία και οι πόλεμοι πράγματι το προκάλεσαν, η στάθμη του ωκεανού όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Ένα σχόλιο για όσους κατηγορούν ότι ο Gates μας τα έπαιρνε χοντρά για το λόγο αυτό μπορεί και δίνει τώρα.

    Αν έχεις πάρει τα windows σπασμένα για να παίζεις παιχνίδια και να μπαίνεις στο Internet ο Gates δεν σου πήρε τίποτα.

    Αν έχεις επιχείρηση και εγκαθιστάς προγράμματα της Μicrosoft να είστε σίγουροι ότι ΟΣΑ και να έχεις δώσει έχεις κάνει τους υπολογισμούς σου και εκτιμάς ότι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από τα λεφτά που θα δίνεις. Υπολογίζεις λοιπόν ότι δίνοντας 2000Ε για άδειες windows η αποδοτίκοτητα της επιχείρησης σου θα είναι 3000Ε. Αν δεν βάλεις τα προγράμματα μένεις στα ίδια ή μπορεί και να χάσεις από τον ανταγωνισμό. Στην περίπτωση που τα βάλεις κερδίζεις. Την εκμετάλλευση ρε παιδιά που την βλέπετε?

    Εκτός αν νιώθετε κάποιον υφέρπον λουδιτισμό (η τεχνολογία παίρνει τις δουλειές από το φτωχό εργάτη - κοίτα να δεις όμως που ο υδραυλικός σήμερα βγάζει πιο πολλά από το μισθωτό επιστήμονα ...).

    Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που εγκαθιστούν άλλα λειτουργικά γιατί βλέπουν ότι είναι πιο αποδοτικά από τα windows για τις εργασίες που τα χρειάζονται ή για το επίπεδο των υπαλλήλων τους ή για το κόστος αγοράς. Μπορεί να το κάνει όποιος νομίζει ότι δεν τον συμφέρει να έχει microsoft. Απλά είναι τα πράγματα.

    Ο μπιλάκος και οι υπόλοιποι μεγάλοι πρωτοπόροι της τεχνολογίας, που οι περισσότεροι είναι τώρα πάμπλουτοι (π.χ. πίσω από τον bill στο τοπ 100 των πλουσίων ακολουθουν οι συνιδρητές Paul Allen, Steve Ballmer, να προσθέσω Steve Jobs της Apple, τους ιδρυτές της Google, της Yahoo, του Amazon, της Oracle και άλλες αμέτρητες νέες εταιρίες).

    Όλοι αυτοί έκαναν τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο φτηνή. Όσα έχουν βγάλει είναι λιγότερα από όσα έχουν δώσει. Γιατί, φίλοι μου, αν ήταν περισσότερα, ποτέ δεν θα είχαμε αγοράσει τις υπηρεσίες τους εξαρχής.

    Για να σας δώσω ένα πιο εμφανές παράδειγμα. O χατζηιώαννου έκανε τη ζωή μας πιο έυκολη με εισητήρια 50-100Ε για Λονδίνο ή όχι? Τα λεφτά που έβγαλε από τον καθένα μας είναι λιγότερα από τα λεφτά που κερδίσαμε ο καθένας μας από τα εισιτήρια. Πέρα από αυτό μετρήστε και το επιπλέον όφελος για όσους δεν είχαν πριν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν ένα τέτοιο προορισμό.

    Τέτοιο επιχειρηματίες κάνουν την ζωή φθηνότερη όχι ακριβότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Οι κατηγορίες μου φέρνουν στο νου δυο λαϊκές ρήσεις "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" "πετροβολούν τα δένδρα που κάνουν καρπούς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. "Η φτώχεια, η ανεργία και οι πόλεμοι πράγματι το προκάλεσαν, η στάθμη του ωκεανού όχι"

    Ποιά φτώχεια; Αφού κι αυτή είπαμε οτι έχει μειωθεί κατά 50%!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Στον πραγματικό κόσμο η φιλανθρωπία,μπορεί να γίνεται αντιληπτή ως η συμβολή καθενός ώστε οι άνθρωποι να ζουν μια ζωή χωρίς πείνα, με κατοικία, εργασία, ασφάλεια καί πρόνοια, με προστατευμένα ατομικά δικαιώματα, με ελευθερία βούλησης και έκφρασης.
    Έτσι...υπεραπλουστευτικά!

    Αυτό δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο έναντι οποιασδήποτε πολιτικής φιλοσοφίας ή συστήματος. Είναι κατάκτηση του Πολιτισμού μας.

    Ως άνθρωπος και ως πολίτης, συμβάλεις -τ ώ ρ α- όπως και όσο μπορείς για την εξάλειψη της δυστυχίας και της αδικίας στον συνάνθρωπό σου και ταυτόχρονα κρίνεις -ανάλογα με την παιδεία και τα ερεθίσματα που διαθέτεις- ποιοι είναι υπεύθυνοι για την ύπαρξη της. (της δυστυχίας).

    Δώσε και θα λάβεις. Όχι...το διαβατήριο για μεταφυσικούς παραδείσους, αλλά ικανοποίηση εν ζωή.

    Κατά τ' άλλα, η κριτική των χορτασμένων μοιάζει με παντεσπάνι των φτωχών.

    Υ.Γ1 : Αυτά, σχολιάζοντας σχετικά με το post,ουχί υποδεικνύοντας -(no way!)- ή αναφερόμενος σε κάποιο άλλο σχόλιο.

    Υ.Γ2: Δεν ξέρω αν "το κλίμα προειδοποιεί" αλλά είναι μια θαυμάσια φθινοπωρινή ημέρα.
    05/06 : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. nikos dimou said:
    "Διαφωνώ με την αυτοπροβολή της φιλανθρωπίας.Ποτέ δεν θα βγω να πω: "έδωσα"..."

    ---------------------------

    Δεν είμαι βέβαιος κ. Δήμου!
    Όπως με τους πλούσιους, έτσι και με τους επώνυμους, η πράξη τους επηρεάζει.

    Γιατί δηλ. να μην μαθαίνουμε την προσφορά του άλλου, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από ανθρώπους σημαντικούς , όπως εσείς.

    Ο σκοπός (η βοήθεια στους αναξιοπαθούντες), δεν αγιάζει τα μέσα?

    ΥΓ: χαιρετίζω την (σιωπηλή) άρση της moderation. Το σωστό να λέγεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Photographer,

    (1) Δεν ανήκω σ' αυτούς που ισχυρίζονται ότι για να εκφέρεις κρίση πρέπει να είσαι ειδικός, αλλά όταν κάποιος αναφέρεται σε επιστημονικούς όρους οφείλει να γνωρίζει το περιεχόμενό τους. Γι' αυτό παρακαλώ, ξεσκονίστε κανένα εγχειρίδιο οικονομικής για να ξαναθυμηθείτε τη διαφορά μεταξύ συνολικού κόστους παραγωγής και οριακού κόστους παραγωγής.

    (2) Εσείς είστε που χαρακτηρίζετε κάποιον επαγγελματία «κατάπτυστο» όταν «πουλάει υπερπολλαπλάσια του κόστους παραγωγής», προσωπικά ουδέποτε προσέφυγα σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Νομίζετε στ' αλήθεια πως ο φούρναρης «πουλάει υπερπολλαπλάσια του κόστους παραγωγής»;

    (3) Είπε κανείς πως τα προϊόντα που παράγει η εταιρεία του κου Gates δεν αξίζουν;

    (4) «τρέχουμε να ...κοπιάρουμε κάθε νέα έκδοση των Win», λέτε, δηλαδή, να την προμηθευτείτε στο οριακό κόστος της αντί να πληρώνετε το τίμημα που αξιώνει ο κος Gates. Θα εκτιμούσατε το ίδιο τον κο Gates αν είχε εφαρμόσει έναν πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο να μας εμποδίσει να τον κλέβουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Ναι μπράβο αυτό είναι το σωστό.
    Όχι τι πρέπει να κάνει ο κάθε μεγιστάνας αλλά τι πρέπει να κάνω εγώ σαν άτομο για τον συνάνθρωπο.
    Όλοι μας έχουμε μέσα, τυπωμένη στην συνείδηση, την θέληση κατα μικρό ή μεγάλο βαθμό να βοηθήσουμε αυτούς που μας χρειάζονται.
    Είναι σαν χάρτης ηθικής.
    Οι σωστές θρησκευτικές ή μη θρησκευτικές φιλανθρωπικές κοινωνικές οργανώσεις απλώς μας θυμίζουν την ύπαρξή του.

    Γιατί δεν κάνουμε αυτά τα μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, την αρχή της συνεχούς βοήθειας προς τον συνάνθρωπο;
    Όταν καταλάβουμε πόση χαρά μας δίνει το να δίνουμε τότε γίνεται μια απαραίτητη δραστηριότητα της ζωής μας.

    Ναι, υπάρχουν οι απάτες, υπάρχουν οι σπατάλες, ο εγωισμός και η επιδειξιομανία στην οργανωμένη φιλανθρωπία αλλά υπάρχουν και δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις να διαλέξεις αλλά και ατομικοί τρόποι βοήθειας που δεν έχουν έχουν καμμιά σχέση με μια οργάνωση.
    Απλώς, είναι πιο εύκολη η φιλανθρωπία στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις γιατί εκείνες παίρνουν μια μικρή προσφορά απο κάθε άτομο και την πολλαπλασιάζουν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.
    Επίσης έχουν αποδείξει ότι έχουν βοηθήσει ανθρώπους στο παρελθόν με τα γνωστά έργα τους.
    Πολλοί νομίζουν ότι η φιλανθρωπία είναι μόνο σε χρηματικό είδος.
    Λάθος!
    Η πιο ικανοποιητική φιλανθρωπία, αυτή που σου δίνει την μεγαλύτερη χαρά είναι αυτή που εθελοντικά δίνεις τον χρόνο σου.
    Αφήνει ευχάριστες μνήμες γιατί έρχεσαι σε επαφή με πρόσωπα και όχι με αόριστες μορφές.

    Εϊναι όμως και η πιο απαιτητική στην αρχή γιατί σε αναγκάζει να βγείς απο το καβούκι σου, απο τις συνήθειες σου.

    Ο κάθε άνθρωπος που έχει ευχάριστες αναμνήσεις απο εθελοντική φιλανθρωπία πρέπει να μιλήσει γι' αυτές.
    Είναι δειλία να κρατήσει αυτές τις μνήμες μυστικές και να μην πάρει το ρίσκο ακόμη και να κατηγορηθεί για αυτοπροβολή αλλά τουλάχιστον να μαθευτεί απο ένα μεγαλύτερο κύκλο ανθρώπων η χαρά που φέρνει μια τέτοια εμπειρία.

    Ποιό σημαντική γινεται μια τέτοια εμπειρία όταν το άτομο που βοηθά και το άτομο που λαμβάνει έχουν διαφορές.
    Κοινωνικές, ηλικίας, ακόμη και εθνικές.
    Γιατί το να κάνεις φιλανθρωπία στην οικογένεια σου ή στην γενέτειρα σου, στην γειτονιά σου, στους ανθρώπους της εκκλησίας σου είναι κάτι συνηθισμένο και γίνεται τι άλλο παρά ... απο συνήθεια.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται!

    Ο καλός Σαμαρείτης όμως βοήθησε κάποιον που δεν είχε κοινά γνωρίσματα.
    Ήταν άγνωστος, απο άλλη φυλή, περαστικός αλλά σταμάτησε να βοηθήσει τον ξένο άνθρωπο που τον είχε ανάγκη γιατί κανένας άλλος δεν σταμάτησε να τον βοηθήσει.

    Δεν ξέρετε τί χαρά δίνει σε πολλούς ηλικιωμένους να έρχονται σε επαφή με μικρά άρρωστα παιδιά που τους χρειάζονται ή μια παρέα νέους να βοηθούν ηλικιωμένους που είναι μόνοι στον κόσμο.

    Μια εβδομάδα απο την ζωή σου κάθε χρόνο είναι μερικές φορές όλο κι όλο που χρειάζεται.
    Μισή ώρα την ημέρα.


    Υ.Γ. #1
    Ο Χριστός δεν καταδίκασε την φιλανθρωπία του τελώνη, αλλά την αμαρτία του εγωισμού του να προβληθεί.
    Γιατί χωρίς αυτή την προβολή ο τελώνης δεν έβλεπε τους λόγους να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του.
    Δηλαδή η τεράστια προβολή γίνεται αυτοσκοπός και όχι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο πού έχει σαν επακόλουθο την πνευματική ανάπτυξη και όχι την ανάπτυξη του Εγωισμού.
    Αν ή προβολή είχε σαν σκοπό το παράδειγμα και τον πολλαπλασιαμό της φιλανθρωπίας απο άλλους τότε καλώς.
    Δεν πιστεύω ούτε ο Γκειτς, ούτε ο Τζίμη Κάρτερ, αλλά ούτε ο δικός μας Συγγρός πέφτουν στην κατηγορία του Τελώνη.
    Η φιλανθρωπία του Γκέιτς είχε σαν αποτέλεσμα ο Γουώρεν Μπαφετ να τον μιμιθεί με μια προσφορά 30 δις δολλαρίων.
    Ο Τζίμη Καρτερ κατάφερε να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές στις φιλανθρωπικές του οργανώσεις και ο Συγγρός έγινε παράδειγμα για μια ολόκληρη γενιά ευεργετών μεγάλων και μικρών.

    Υ.Γ. #2
    Αν η διυποκειμενική εξήγηση είναι αναγκαία για να βοηθήσει καποιος τον συνάνθρωπο του τότε καλώς.
    Στην αντίθετη περίπτωση μια τέτοια φιλοσοφία γίνεται αποπνιχτική.
    Πνίγει την απλή χαρά που δίνει η αυθόρμητη επαφή και βοήθεια στον συνάνθρωπο.

    Ήτανε στραβό το κλήμα το φαγε κι ο Λίποβατς και αποστραβώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Το να αθωωνω δεν σημαινει οτι δεν δικαζω.Το να καταδικαζω αυτον που δικασε και αθωωσε το ξεπλυμα της ψυχης καποιου που εσφαξε βιασε και εκλεψε και εξαγνησε τον ευεργετη η απλο δωσα μετατρεποντας στον σε φιλανθρωπο δεν σημαινει οτι δεν δικαζω.Στο Αμερικα ποτε δεν σε ρωτουν που τα βρηκες τα λεφτα ,σε σφιγκουν το χερι μονο αν εχεις.
    Στο Ελλαντα οι γραικοι οι απλυτοι ,αλλα καθαροι ,δεν θα σου δωσουν το χερι...αν πρωτα δεν ξερουν , πως ξαφνικα βρεθηκες με πολλα λεφτα και βρεθηκες πλυμενος.Αν δεν ξερουν αν εισαι καθαρος η βρωμικος!!!Το ξεπλυμα του βρωμικου χρηματος(υπαρχουν και τετοια)ειναι υποθεση αυτου που το εχει..το ξεπλυμα της ψυχης του ομως ειναι υποθεση ολων μας!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
    ΤΟΥ NONAME2
    ( ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
    ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ )


    Δεν ξέρω αν θα κοβότανε στις Πανελλαδικές όπως γράφεις, ένα γραπτό που θα είχε καλά δομημένα επιχειρήματα επειδή θα έπαιρνε την αντίθετη άποψη από αυτή που επιβάλλει το θέμα.

    Αλλα έχω αγανακτήσει κι’ εγώ στο παρελθόν, για άλλο θέμα ( κείμενο του Σαρτόρι για την ΤV, επι Σημίτη.. ) στο οποίο υπήρχε πάλι αυτή η υποχρέωση των μαθητών να υποστηρίξουν μιά συγκεκριμμένη άποψη και όχι τη ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ !

    Μιά που το αναφέρεις λοιπόν, αυτό το ζήτημα με είχε προβληματίσει έντονα, σε βαθμό να σκεφτώ ότι με το μάθημα της έκθεσης μοιάζει σαν να θέλει το κράτος να δημιουργήσει «σκεπτόμενους υπαλλήλους-δημοσιογράφους», υποστηρικτές «γνωμών κατά παραγγελία», και όχι πολίτες με δική τους γνώμη! Να τους λέει αύριο ο κάθε προϊστάμενος «..γράψε μου, ρέ, ένα κείμενο που να υποστηρίζει την κυβέρνηση..» και να λένε «μάλιστα!», χωρίς ενδοιασμούς για το αν η κυβέρνηση έχει δίκιο ή όχι.

    Θεωρώ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ το ζήτημα αυτό, το είχα συζητήσει με φιλολόγους, και μου έκανε εντύπωση ότι με κοιτάζανε σαν …ούφο, και ΔΕΝ συμμερίζονταν τις ανησυχίες μου.

    Τους έβαζα το ερώτημα αν είναι σωστό ένα θέμα του τύπου «..εξηγήστε γιατί ο Χριστός δεν ήταν Θεός», σύμφωνα με αυτή τη λογική που ζητάει από τον μαθητή να έχει επιχειρήματα ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, άσχετα με τη δική του γνώμη. Θα μπορούσε τότε, ένα παιδί θρήσκο, να καθήσει να γράψει επιχειρήματα κατά του Χριστού;

    Θέλω να πώ με αυτό, ότι ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι «μηχανή παραγωγής επιχειρημάτων» για οτιδήποτε! Όταν λέει, ή γράφει κάτι, αυτό το κάτι ΕΧΕΙ ΡΙΖΕΣ στην ψυχή του, και βασίζεται σε μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Δεν είναι δυνατό λοιπόν, να τον αντιμετωπίζει το κράτος σαν ένα μυαλό χωρίς δομή, σκόρπιο, και έτοιμο να δεχτεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε άποψη «..του ζητηθεί»!

    Αν το τραβήξουμε λίγο περισσότερο, η λογική αυτή οδηγεί στην αναθεώρηση των βιβλίων της Ιστορίας μας πρόσφατα, και σε άλλα ωραία πχ στο ότι «είμαστε
    Ευρωπαίοι και όχι Έλληνες» και γενικά στην εντύπωση κάποιων, ότι αποτελούμε ΜΑΖΑ, που μπορούν να την διαπλάσουν σύμφωνα με τις ορέξεις τους!

    Γιαυτό και τους βλέπουμε ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ μαζί μας, πάνω απ’ όλα. Να σνομπάρουν τις απόψεις μας, όταν δεν συμφωνούν μ’ αυτά που εκείνοι ορίζουν ως «τρέχον ορθό»!

    Και να σκοτώνονται να μας πείσουν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΘΟΣ στη σκέψη μας, πως ότι λέμε είναι επιφανειακό, αλλάζει, να’μαστε πρόθυμοι να το αλλάξουμε χωρίς πολλά-πολλά, και να λέμε κι’ ευχαριστώ από πάνω στους «φωτισμένους» που μας καθοδηγούν!..

    Γιατι ΕΚΕΙΝΟΙ ξέρουν. Εμείς, όχι…

    ----

    Y.Γ.
    Το θέμα είναι άσχετο με το πόστ, το ξέρω, αλλα μιά και μου έδωσες την ευκαιρία, είπα να γράψω τον προβληματισμό μου. Θα μου άρεσε πάντως να δώ πόστ με αυτό το θέμα, γιατι εδώ σχολιάζουν και φιλόλογοι, που θα μπορούσαν να μας το εξηγήσουν σωστότερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Και το βασικό, ας μη ξεχνάμε τους ευεργέτες μας!
    Αν δεν ήταν ο Gates ελάχιστοι θα είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν το παρών blog, αν υπήρχε κι’ολας. Αναρωτιέμαι πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς το μυαλό του Gates? -mainframes σε κλειστά πανεπιστήμια…? Apple με κόστος 3 μηνιάτικα…?
    Ελάχιστες φορές έχω δώσει χρήματα στη Microsoft, αλλά αναγνωρίζω ότι χωρίς αυτή δεν θα είχα τη δυνατότητα να ασχοληθώ με υπολογιστές.
    Και μη μου πείτε ότι μάθατε υπολογιστές σε Comodore 64, Amiga, Spectrum, Oric κλπ… παιχνίδια με λίγο Basic κάναμε όλοι.

    ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ… WINTEL μήπως?
    (ή τα μάθατε όλα σε LINUX? χωρίς αυτό να σημαίνει οτι κολάμε στα windows...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Troll said...
    Στο Ελλαντα οι γραικοι οι απλυτοι ,αλλα καθαροι ,δεν θα σου δωσουν το χερι...αν πρωτα δεν ξερουν , πως ξαφνικα βρεθηκες με πολλα λεφτα και βρεθηκες πλυμενος.Αν δεν ξερουν αν εισαι καθαρος η βρωμικος!!!

    -------------------------------

    Σοβαρά το λέτε αυτό; Εδώ είναι οι χώρα που όποιος έκλεψε θεωρείται τσίφτης και μάγκας, κυκλοφορεί στα καλύτερα σαλόνια και στα πιο ακριβά σκάφη. Τα λαμόγια βασιλεύουν στην Ελλάδα. Που ζείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Με την έγκριση του κ. Δήμου θα΄θελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο: θεωρώ πως κάποιοι σχολιαστές (ανεξάρτητα του σχολιαζόμενου θέματος) κάνουν "κατάχρηση" της φιλοξενίας του οικοδεσπότη και της μεγάλης και έμφυτης ευγένειας του.

    Η "κατάχρηση" τους συνίσταται στην πολυλογία τους και την κατάληψη του χώρου του blog. ΄Έχω συζητήσει το θέμα με άλλους blogers που επισκέπτονται το blog του κ. Δήμου (σέβομαι την επιθυμία τους να παραμείνουν ανώνυμοι, και κάνω αυτό το σχόλιο χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα για ότι γράφω) και έχουμε βγάλει τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα: ΤΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ!!! Αναγκαζόμαστε, μαζί με τα σεντόνια τα οποία προσπερνάμε, αρκετές φορές να χάνουμε τόσο ενδιαφέροντα και ενημερωτικά σχόλια άλλων blogers!! Σχόλια που σε διαφορετική περίπτωση θα διαβάζαμε και πιθανώς θα σχολιάζαμε!!

    Δεν θα προτείνω εγώ στον κ. Δήμου το τι λύση θα δοθεί στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αλλά θεωρώ πως με την κοινή λογική, την αυτογνωσία και τον σεβασμό των άλλων δεν θα έπρεπε καν να συζητάγαμε για κάτι τέτοιο.

    Υπάρχουν άλλα forum για όλους αυτούς που έχουν και νοιώθουν την ανάγκη επικοινωνίας, αυτοπροβολής και αυτοαναγνώρισης μέσω δικτυακής εκτόνωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Ενδιαφερουσα η σκεψη για καταργηση συνορων.Σαν παιχνιδι βεβαια...Ολοι οσοι ειναι φτωχοτεροι απο το # 30,την Γκρης,δηλ.130 κρατη,θα τη δηλωσουν σαν χωρα προτιμησης στο...δελτιο τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Γεράσιμε πάντα το σωστό να λέγεται.

    Τρολλ ένα "ευεργέτη" των "πάντων έχοντων ανάγκη" είχε η Ελλάδα κι αυτή τον έστειλε πίσω στην Αμερική.
    Τι αχαριστία!

    Φιλε απο Κάτω Πατήσια,
    με την ανωμαλία που βασιλεύει στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σήμερα δεν θα εκπλαγεί κανείς αν μπεί Πανελλήνιο θέμα στις εξετάσεις με τον εξής νεοταξικό τίτλο "Πως ο Κεμάλ Αττατούρκ σαν Εθνικός Ευεργέτης μας βοήθησε την Ελληνική οικονομία του Μεσοπολέμου".

    Μάστορα το λειτουργικό σύστημα του Ατάρι 400 με Assembly Language 4502 & Basic.

    Αν και πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο Gates θα ήταν καποιος άλλος πωλητής των υπηρεσιών του στην IBM.
    Μην ξεχνάτε ότι η Microsoft ήταν η δεύτερη εκλογή τους μετά to CP/M λειτουργικό σύστημα. (Gary Kildare and Digital Research)
    Εδώ η συμβολή της IBM σαν την πρωτοποριακή εταιρεία για την εφεύρεση του PC έχει ξεχασθεί.
    Τα λάθη της IBM των αμέσως επόμενων χρόνων με την στατικότητα της τεχνολογίας για 4-5 χρόνια καταδίκασαν τους μηχανολόγους εφευρετές της ΙΒΜ στην αφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. vrennus
    Μιας και σε ενδιαφέρει η σωστή απόδοση της οικονομικής επιστήμης:
    Η Microsoft δεν είναι μονοπώλιο σύμφωνα με τον ορισμό των οικονομικών. Άρα η επιχειρηματολόγιά σου περί ‘συνολικού κόστους παραγωγής και οριακού κόστους παραγωγής.‘ δεν στέκει.

    Πληροφοριακά το οριακό κόστος παραγωγής ενός λογισμικού δεν είναι μηδενικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Σοβαρά το λέτε αυτό; Εδώ είναι οι χώρα που όποιος έκλεψε θεωρείται τσίφτης και μάγκας, κυκλοφορεί στα καλύτερα σαλόνια και στα πιο ακριβά σκάφη. Τα λαμόγια βασιλεύουν στην Ελλάδα. Που ζείτε;
    ------------------------------------------------
    Στην Γερμανια ζω...αλλα ποτε μου δεν υποστηριξα οτι "στα καλύτερα σαλόνια και στα πιο ακριβά σκάφη"ζουν καθαροι...πλυμενοι ναι... αλλα οχι καθαροι...ισα ισα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.