Τετάρτη, Μαΐου 02, 2007

Πρόσωπα της Ανατολής

Στην Πόλη, στις καλές συνοικίες, θα δείτε κόσμο ντυμένο άψογα, με την τελευταία λέξη της μόδας. Κυρίες με Gucci και Prada, κυρίους με Armani και Boss. Γιάπηδες με σκούρα κοστούμια και κορίτσια με κόσμημα στον αφαλό.

Όμως κάτω στην παλιά πόλη υπάρχει ακόμα η όψη της βαθειάς Ανατολής.













Τα ωραία τζαμιά, τα παλάτια και τα τεμένη τα βλέπετε και στις καρτ-ποστάλ,εγώ θέλω να παραμείνω στα πρόσωπα. (Μιαν άλλη φορά θα πούμε για φαγητά - και γλυκά).






Σε κάποιο μεθεπόμενο post θα μιλήσουμε για τις αγορές - αλλά δεν αντέχω στον πειρασμό να παραθέσω το χρυσό πορτραίτο του χρυσοχόου...








Και τρία slides από την επίσκεψη του 1992. Aυτούς τους γραφικούς τύπους δεν τους είδα πιά. Ούτε ο νερουλάς ούτε ο σαλεπιτζής κυλοφορούσαν στο Eminönü - εκεί δε που ήταν παλιά αραγμένες μαούνες-ρεστοράν με ανοιχτή σχάρα στο κατάστρωμα, τώρα υπάρχουν πολυτελείς στεγασμένες αποβάθρες για τα καραβάκια.





Άνοιγε μία φραντζόλα ψωμί στη μέση και έχωνε μέσα το φρεσκοψημένο ψάρι. Το πιο νόστιμο σάντουιτς που έχω γευθεί.



Και κάθε βράδυ το σούρουπο είναι μαγικό.



118 σχόλια:

  1. Αυτό που παρατηρώ είναι πως το πέδιλο / σαγιονάρα με κάλτσα εξακολουθεί να φοριέται πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που την είδατε την σαγιονάρα;

    Από τις 14 φωτογραφίες μόνο το πασούμι με την κάλτσα σας έμεινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο οδηγικη συμπεριφορα,πώς πανε οι καρντασηδες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχει τέτοια μόνιμη κυκλοφοριακή συμφόρηση που δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια - η Αθήνα είναι παράδεισος! Όπου τους παίρνει πάντως, παρανομούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Δήμου γιατί βάλατε εικόνες μόνο από την παλιά πόλη και όχι από την καινούργια με τα prada;

    ΥΓ.Χαίρομαι πολύ που επανήλθατε στο blog σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα βασανισμένα χαρακτηριστικά τούτων των ανθρώπων των ανίκανων να διοικήσουν ένα περίπτερο δεν μοιάζουν με το πρόσωπο εκείνου του Διοικητή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αγέρωχος και μοχθηρός συνάντησε τον τραγικό θάνατο στα σκαλοπάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφες οι φωτογραφίες, έχουν κλέψει κάτι από την άισθηση της Πόλης. Αισθάνομαι...κλεπταποδόχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Welcome back Don!

    Οι φωτογραφίες ομολογώ πως μου παρουσιάζουν μια άλλη Πόλη απο αυτήν που θυμάμαι... Την επισκέφθηκα μικρός, περί τα μέσα της δεκαετίας του '80. Θυμάμαι την βρωμιά που κυριαρχούσε αν απομακρυνόσουν δύο σοκάκια μακριά από το Σέρατον όπου μέναμε, θυμάμαι τον Τούρκο ξεναγό να πασχίζει να μας αποδείξει πως το Μπλε Τζαμί ήταν αρχιτεκτονικά τελειότερο από την Αγιά Σοφιά (ακόμα κι αν είναι, την Αγιά Σοφιά προτιμώ- συγκινήθηκα μέχρι δακρύων εκεί μέσα), θυμάμαι γενικά μια πικρή γεύση που μου άφησε το ταξίδι. Θυμάμαι πάντως πως είχα μείνει άφωνος με την κρεμαστή γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, την οποία πολύ θα εκτιμούσε ο Κεραμπάν ο Πεισματάρης...Ομολογώ επίσης ότι η κλειστή αγορά (Καπαλί Τσαρσί- αν το θυμάμαι καλά) ήταν ένα υπέροχο μέρος με παλιά πράγματα και ότι ο Βόσπορος το βράδι ήταν μαγικός.

    Ενδεχομένως εν έτει 2007 οι συνθήκες να είναι πολύ καλύτερες και αν ξαναπήγαινα να εκτιμούσα περισσότερο το fusion Ανατολής- Δύσης.


    Όμως δεν θέλησα να ξαναπάω, αν και μου δόθηκαν ευκαιρίες. Προτιμώ να την φαντάζομαι όπως στα παραμύθια της Πηνελόπης Δέλτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Μπλε Τζαμί δεν συγκρίνεται με την Αγία Σοφιά - το Σουλεϊμανιέ όμως; Διαφορετικά, αλλά τέλεια και τα δύο. Για μας βέβαια η Αγία Σοφιά έχει άλλη διάσταση - είναι δύσκολο να την δούμε μόνο αισθητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το σαντουιτσαδικο θα μπορουσε να αποτελεσει αντικειμενο σεμιναριου για τις οικονομιες κλιμακας σε περισπουδαστους οικονομολογους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μιλωντας για Αγιασοφιά,η βεβηλωση μνημειων του εχθρου ειναι ...παναρχαια τακτικη. Ετσι κανουν ολοι.Αλλωστε,δεν εχει σαδιστικη γλυκα η τυρρανια αμα δεν επεκταθει & στα πνευματικα εργα.
    Για να γυριοει ο ηλιος στα Βαλκανια,θελει δουλεια πολλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eνδιαφέροντα πρόσωπα, ιδίως οι άντρες που συζητούν κι ο παππούς με τον μικρό (πάντα παρήγορο να βλέπει κανείς ενδιαφέροντα πρόσωπα, που δεν νοιάζονται πώς θα βγουν στη φωτογραφία...).

    Ωραία εικόνα -αναμονής, περισυλλογής (;)- η κοπέλα στο κατώφλι.

    Ωραία κι η τελευταία φωτογραφία και -κυρίως- το ότι είναι τελευταία στη σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oμορφες φωτογραφιες....

    Αλλα θελω να δω χορο της κοιλιας....

    Σιγουρα θα πηγε σε κατι τετοιο ο γατος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ξέρω για πόσα χρόνια ακόμα η γειτόνισσα θα προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε μια δυτική χώρα με Gucci, Prada, Armani και Boss.

    Πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού post ασχολείται με την άλλη πλευρά.

    Επικεντρώνουμε στη γραφικότητα της ανατολής, αλλά γενικεύοντας, θα λέγαμε στην πηγαία έκφραση της ταυτότητας του καθενός.

    Τι να γίνεται; Η πρόοδος, όπως φαίνεται να την ορίζουμε, αντιτίθεται στην γραφικότητα εν γένει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Takis Vassilopoulos
    για χορό της κοιλιάς πρέπει να κατέβεις προς Αίγυπτο μεριά...

    Εδώ χορεύουν οι άνδρες: τσιφτετέλι και ζεϊμπέκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα μεγαλειώδη κτίρια έρχονται από το παρελθόν. 1700 χρόνια συνεχώς, πρωτεύουσα δύο Αυτοκρατοριών.

    Τα πρόσωπα όμως, οι γεύσεις και οι μυρωδιές είναι το παρόν.

    Οι φωτογραφίες υπέροχες αλλά αυτές με τα καλαμάρια μας ανοίγουν την όρεξη!

    Αλήθεια έχετε σκεφτεί ότι Βόσπορος και Οξφόρδη έχουν το ίδιο νόημα;

    (Ox-ford: Πέρασμα για βόδια: Βοός πόρος!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αληθεύει ότι έχουν φυτέψει παντού τουλίπες και ότι ο Δήμος πλένει τα πεζοδρόμια κάθε μέρα (όχι μόνο στο ¨Κολωνάκι") ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Nikos Dimou said...
    ...
    Εδώ χορεύουν οι άνδρες: τσιφτετέλι και ζεϊμπέκ.
    ----------

    Μα... Ελληνικοί χοροί δεν είναι αυτοί; :-)

    Οπως και ο "Ελληνικός" καφές! :-)

    Και μια συνταγή για τον
    Ελληνικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε σύγκριση με αλλες γειτονικες χωρες της Ελλαδας, η Τουρκια αποτελει εναν “Αγνωστο Γείτονα”.

    Η πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει ελάχιστα για την Τουρκική κοινωνία, τη δομή της, την πολιτική της, την ενδοχώρα της, ακόμα και για τη λογοτεχνία της. Γνωστή η αγωνία των καλλιτεχνών μας να μεταφραστούν τα έργα τους σε ευρωπαικές γλώσσες, αφου προς εκει προσανατολίζεται και η σκέψη μας. Η αγνοια αυτή οδηγεί σε φριχτά στερεότυπα και συχνές παρερμηνείες.

    Η Τουρκία ομως, οπως και τα Βαλκάνια γενικότερα, αποτελούν τον “φυσικό χώρο” της Ελλάδας. Νομίζω πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να γνωριστούν καλύτερα, σε όλα τα επίπεδα. Η συμβίωση των δυο λαών προυποθέτει την αλληλογνωριμία.

    Χαίρομαι πολύ που τα τελευταία χρόνια ολο και πιο πολλοί Ελληνες ταξιδεύουν στην Τουρκία και αποκτούν μια άμεση βιωματική εμπειρία. Οι εντυπώσεις αυτών των ταξιδιών, σαν κι’αυτό του κυρίου Δήμου, μονον θετικό αποτέλεσμα μπορούν να έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πρεπει να αναλογιστουμε γιατι το τουρμπανι/"μαντηλα" στις Τουρκαλες μας ενοχλει & το μαντηλι στις...δικες μας γριες στα χωριά οχι. Οπως & στις Καθολικες μεσογειακες.
    Ειναι για ολες το ιδιο συμβολο υποταγης & εθελουσιας αποδοχης " κατωτεροτητας ". It's pathetic.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ CGP
    Τουλίπες πολλές και πανέμορφες έχουν οι κήποι του Γιλδίζ. (Υπήρξε και η επανάσταση της τουλίπας).

    Ναι η Πόλη είναι πιο καθαρή από την Αθήνα. Πουθενά σωροί σκουπιδιών. Παντού υπάρχουν κάδοι και κάλαθοι αχρήστων. Ο Κεράτιος, που πριν 15 χρόνια ήταν βόθρος, τώρα καθάρισε.

    Η Τουρκία προσπαθεί να εξευρωπαϊσθεί εδώ και 150 χρόνια... και έχει καταφέρει αρκετά πράγματα (αν σκεφθεί κανείς από πού ξεκίνησε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Dion.M. said...
    Μα... Ελληνικοί χοροί δεν είναι αυτοί; :-)

    --------------------------

    Άσε Διον, μας αντιγράφουν ασύστολα. Χασάπης εμείς, χασάπ αυτοί. Μανάβης εμείς, μανάβ αυτοί. Ζαρζαβατικά εμείς - ζαρζαβάτ αυτοί!

    Τα εμπορικά κέντρα: Αλισβερίς σέντερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλώς ήρθατε στη βάση σας τη διαδικτυακή αλλά και την επίγεια.

    Όμορφο ταξίδι φαίνεται ότι είχατε. Η Τουρκία και η "Πόλη" είναι κάτι που ποτέ δεν ένοιωσα ότι καταλαβαίνω. Είναι τόσο κοντά στην Ελλάδα και σε πολλούς Έλληνες αλλά τόσο μακρυά σε αυτό που νιώθω οικείο και αντιλαμβάνομαι. Δεν υπήρξε και καμία επικοινωνία με τους ελάχιστους Τούρκους που γνώρισα εκτός Ελλάδας. Και υποτίθεται ότι αυτοί είναι οι πιο "δυτικο-αναθρεμμένοι". Ελπίζω το μέλλον να αμβλύνει περισσότερο τις
    διαφορές αλλά ως έχουν τα πράγματα σήμερα, όπως είπατε και σεις στο προηγούμενο ποστ, .. "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπέροχο νοερό ταξίδι έπειτα από μια κουραστική μέρα.

    Να σαι καλά whirling cat!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ManBlogg said...
    Δεν υπήρξε και καμία επικοινωνία με τους ελάχιστους Τούρκους που γνώρισα εκτός Ελλάδας. Και υποτίθεται ότι αυτοί είναι οι πιο "δυτικο-αναθρεμμένοι". Ελπίζω το μέλλον να αμβλύνει περισσότερο τις
    διαφορές αλλά ως έχουν τα πράγματα σήμερα, όπως είπατε και σεις στο προηγούμενο ποστ, .. "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"..

    Τετ Μαϊ 02, 09:03:00 μμ

    ------------------

    Δεν υπήρξε τούρκος που γνώρισα και να μην τον συμπαθήσω (το ίδιο κι αυτός).
    Ίσως πέσατε στις εξαιρέσεις.
    Εξαρτάται φυσικά από τις προσδοκίες που είχατε.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Nikos Dimou said...
    Άσε Διον, μας αντιγράφουν ασύστολα...

    Και για να ανάψω λίγο τα αίματα θα ήθελα να τονίσω οτι και το χαρακτηριστικό ήχοχρωμα του λαϊκού (και όχι "δημοτικού" όπως πολύ συνηθίζουν να αποκαλούν) κλαρίνου στην Ελλάδα το κληρονομήσαμε από τους αγαπητούς μας γείτονες.Με πρώτο διδάξαντα τον Τουρκαλβανό Νικολάκη Σουλεϊμάνη (1848-1921).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΜanΒlogg κι εγώ είχα άμεση empathy με τους Τούρκους που γνώρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και για ν'ανάψω τα αίματα με τη σειρά μου, απαιτώ να σβηστεί το σχόλιο του manblogg ως ρατσιστικό και γενικόλογο, διαφορετικά θα πέσει φλαγκάρισμα! Εχω γίνει Τούρκος! :))))))))

    Bentornati Don e compagni di viaggio!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Της Ανατολής;;;;

    Εγώ τέτοιες εικόνες βλέπω συχνά σε ορισμένες περιοχές και λαϊκές αγορές των Βρυξελλών! Όχι βέβαια σαλεπιτζίδες και ψαροταχυφαγεία αλλά όλες οι άλλες ...

    Παγκόσμιο χωριό πατριώτες, παγκόσμιο χωριό.

    Όσο για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού από τον 18ο αιώνα προσπαθούν οι πεφωτισμένοι σουλτάνοι αλλά όπως είπε και ο Άγγλος πρεσβευτής στην Πύλη, στα χαρτιά όλα είναι τέλεια, στην πράξη δεν γίνεται τίποτα! (σαν το Ελληνικό οικολογικό σύνταγμα του Ευαγγ. Βενιζέλου - το πλέον οικολογικό στον κόσμο ... ή σαν το σύνταγμα της πρώην ΕΣΣΔ - το πλέον δημοκρατικό στον κόσμο ...)

    The proof of the salep is in the drinking !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δύο ματς ταυτόχρονα:

    Sego - Sarco στο TV5

    Milan - Manchester United στην NET

    Embarras du choix που λένε και οι Γάλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Παραφραζοντας τους Stones..: empathy for the devil...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Nikos Dimou said..

    Το Μπλε Τζαμί δεν συγκρίνεται με την Αγία Σοφιά - το Σουλεϊμανιέ όμως; Διαφορετικά, αλλά τέλεια και τα δύο.

    ---
    Κατ' εμέ οi Oθωμανοί αρχιτεκτονικά ήταν ατυχείς΄ μιμήυηκαν ασύστολα την Αγία Σοφία, ένα μνημείο μεγαλέιώδες εσωτερικά, αλλά βαρύ και άκομψο εζωτερικά (και που με τις προσθήκες γίνεται ακόμα χειρότερο). Έτσι τα Τζαμιά τους απέκτησαν εξωτερικά την ίδια βαρύτητα, ενώ εσωτερικά σε κανένα δεν επετεύχθη η ενότητα χώρου και η χάρη της Αγίας Σοφίας.

    -----
    locuspublicus said...

    Η Τουρκία ομως, οπως και τα Βαλκάνια γενικότερα, αποτελούν τον “φυσικό χώρο” της Ελλάδας.

    Toν γεωγραφικό χώρο αδιαμφισβήτητα. Τον πολιτισμικό χώρο, ιδίως η Τουρκία, όχι. Και αυτό φαίνεται και μέσα απο τις φωτογραφίες του Ν. Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλώς επιστρέψατε κ. Δήμου!
    Η Πόλη είναι μαγική! Και μόνο η γεωγραφία και τοπογραφία της εμένα με άφησαν άφωνο! Ο ουρανοξύστης και ο μιναρές, η μαντήλα και το gucci ήταν το άλλο. Αλλά κυρίως η ευγένεια του κόσμου. Ακόμη κι αν είναι ευγένεια απέναντι στον "τουρίστα - όρθιο πορτοφόλι" εμένα μου άρεσε πολύ!
    Ως οδηγοί πάντως είναι τελείως γκαζο-killers! Οι δε ταξιτζήδες near death experience!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Pensierix said...
    ...

    Εχω γίνει Τούρκος! :))))))))
    ---
    Ε! αυτό και αν είναι πια.. a-politically correct! :) (πιο pc το "τα'χω πάρει").

    ΝΔ, doctor σίγουρα είναι θέμα ανθρώπων. Κάτι μου λέει πάντως λόγω ιστορίας σύγχρονης και λίγο παλιότερης αλλά και κουλτούρας γενικότερα, ότι θα είναι πιο δύσκολο να συναντήσω άνθρωπο περισσότερο ορθολογιστή και λιγότερο δράττοντα και σκεπτόμενο με οδηγό το πάθος ανατολικότερα του Αιγαίου. Ίσως να έχετε διαφορετικό δείγμα αλλά η υπερβολική...τραγωδία σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής προσωπικά με κουράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βαρεθηκα να βλεπω χαζορεκλαμες. Πότε θα ξανανοιξει ο Δημου τη διαφημιστικη να ερθω για κειμενογραφος...
    Οι τουρκικες διαφημισεις ειναι στυλ...ντελάλη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δάκρυ πρώτο.
    Μέναμε στα Ταταύλα, ήμουν 4 μηνών όταν μιά νύχτα χλώμιασα ξαφνικά και άρχισα σα να γρινιάζω παράξενα. Στην ίδια πολυκατοικία έμεναν κι είχαν το ιατρείο τους ένα ζεύγος γιατρών Τούρκων. Τρείς το πρωί με τις μπυτζάμες, διέγνωσαν προχωρημένη αφυδάτωση, έβαλαν ορό και σε λίγο συνήλθα. 2-3 ώρες ακόμα θα είχα πεθάνει. Όταν πήγε ο πατέρας μου να τους πληρώσει τον σταματήσαν λέγοντας, εφέντιμ ένα κεραμμύδι μας σκεπάζει δεν μπρούμε να πάρουμε χρήματα. Πέντε χρόνια αργότερα φύγαμε απο την Πόλη για την Αθήνα. Οταν σε ηλικία εννέα χρόνων επισκέφτηκα την Πόλη και πέρασα να δώ τους γιατρούς με αγκάλιασαν με δάκρυα. Bizim cocuk. Το παιδί μας. Είχαν τη φωτογραφία μου στο γραφείο τους. Κοίταξα τη μητέρα μου και διέκρινα ένα δάκρυ στο μάγουλο της.

    Δάκρυ δεύτερο
    Πέντε χρόνων σ΄ένα αγοραίο ταξί απο το Πέρα στα Ταταύλα, η γλώσσα μου ροδάνι, δίπλα μας ένας Τούρκος βλοσυρός με μεγάλο μουστάκι. 45 χρόνια αργότερα τον θυμάμαι όπως και την άγρια φωνή του. "Turkce konusmak". Μίλα τούρκικα. Η μητέρα μου μου σφίγγει το χέρι. Διακρίνω ένα δάκρυ στο μάγουλο της. Έξη μήνες αργότερα φύγαμε για την Αθήνα.

    Δάκρυ τρίτο
    Ένα χρόνο αργότερα στη Νέα Σμύρνη, στο μπακάλη. "Μαμά να πάρουμε και λίγο κασέρι" με την βαριά πολίτικη προφορά μου. Μία κυρία πιο πέρα ψυθιρίζει στον μπακάλη "γεμίσαμε τουρκόσπορους". Το ακούσαμε, κοιτάω τη μητέρα μου, ένα δάκρυ στο μάγουλο της.

    Τα τρία αυτά δάκρυα έχουν μείνει στη μνήμη μου και μου θυμίζουν οτι δάκρυ χαράς και δάκρυ πόνου μπορούν να σου προξενήσουν και οι Έλληνες και οι Τούρκοι το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. o NΔ στον Καζαμια????


    Περαστε απο το φτωχικο μου,μικρη εκπληξη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Παιχνιδαρα διαστημικη.Μετα τις σουπες,το χαβιαρι.
    Ενδιαφερον το σχολιο Σολον.Θεωρει τον εαυτο του αδελφο με τους Τουρκους & αν ναι,γιατι τον πειραζει η...λεξη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες αλλά και τα σχόλιά σας στα ¨επίκαιρα¨κύριε Δήμου για την Πόλη. Την έχω επισκεφθεί πολλές φορές, όλες με αυτοκίνητο και δεν την χορταίνω. Είναι με διαφορά η πιο συναρπαστική πόλη που έχω επισκεφτεί (κι έχω επισκεφτεί αρκετές, ΝΥ, Παρίσι, Ρώμη, Χονκ Κόγκ κα) Έχει μοναδική τοπογραφία, μοναδικές εικόνες, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ φαγητό, ενδιαφέροντες ανθρώπους, την βρίσκω ασύγκριτα ζωντανή και μοναδική. Νομίζω ότι ειδικά την τελευταία δεκαετία έχει κάνει το μεγάλο boom στην ανάπτυξή της.

    Πάντως προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα και την Πόλη των gucci και των alisveris merkezi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Όμορφες οι φωτογραφίες σας. Έχετε δίκιο για τη γεωγραφία των προσώπων. Χμ...τελικά πήγατε στα λουτρά; Ακόμη θυμάμαι στο Τσεμπερλιτάς πώς με έλουζε η τροφαντή Τουρκάλα κάτω από τον κρουνό. Μυσταγωγία...Όσο για το σαλέπι, το καλύτερο και αυθεντικότερο δε γίνεται από ορχιδέες; Το γεύτηκα στο πεζόδρομο της Μπέϊογλου, κερασμένο από έναν ζαχαροπλάστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Hey!

    Το ποστ ήταν αυτό πάλι!!!

    Ε λοιπόν, απορώ μαζί μου, διότι δεν εξηγείται να τα παίρνω τόσο επί των πολιτικών, αλλά στα πρόσωπο-με-πρόσωπο ανθρώπινα να μου είναι τόσο οικεία όλ'αυτά (δε μεγάλωσα σε μαχαλά, δεν έχω τέτοιες εικόνες και δεν έχω πάει ποτέ μου στην γείτονα χώρα, αλλά...)

    !!!!

    Ναι, το ξέρω, μιλάει το Μικρασιάτικο από πίσω, αλλά πώς διάβολο που δεν τους έχω δει ποτέ μου?

    Νίκο σαν ασκήσεις... ελευθερίας είναι αυτές για μένα! :)))

    Και αυτό το έλεγα και παλιά, ότι έξω σε επαγγελματικά συνέδρια, με πλησίαζαν αμέσως, μου μιλούσαν τούρκικα, και καταλήγαμε να βρίζουμε όλοι τους πολιτικούς μας. Αλλά το δείγμα για το οποίο μιλάω είναι μικρό, από Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα. Που απ'ό,τι καταλαβαίνω πατάνε στην βαθειά Ανατολή μέσα τους, αλλά έχουν πλησιάσει πολύ στη Δύση ("μας" να πω τώρα ή να γελάσω?!).

    Δλδ είχα πιο πολλά κοινά με Τουρκάλα διευθύντρια εταιρίας, παρά με την Ελληνίδα μάνα συναδέλφου μου, από τη Μάνη, που κυκλοφορούσε ακόμη με το τσεμπέρι και την καρώ τη ζακετούλα στην Αθήνα....

    Θα μου πείτε τι είναι αυτό τώρα, μπακαλίστικ ανθρωπολογική μελέτη πρωϊνάδικου?

    Οχι μελέτη, απλώς λέω το πόση εντύπωση μου κάνει το ότι η παγκοσμιοποίηση διαβρώνει αργά μεν, σίγουρα δε... Και ίσως τελικά τα κοινά οικονομικά συμφέροντα σβήσουν τις τοπικές τόσο όμορφες ιδιατερότητες αλλά επιτέλους μας κόψουν και το βήχα στο τι μας χωρίζει...

    -------

    Και μια που λέμε να κόψουν τον βήχα, solon-τζιγιεράκι, πες μου όνομα και διεύθυνση αυτής της κυρίας που είπε ΤΗΝ βλακεία, να πάω να τη δείρω!!!

    -------

    Πάντως το σαλέπι ρε παιδιά δεν πίνεται, τι'ν'τούτο! Και dion, θενξ, η συνταγή του καφέ εξαιρετική!

    --------

    Το του ΝΔ: "Από τις 14 φωτογραφίες μόνο το πασούμι με την κάλτσα σας έμεινε;" ΗΤΑΝ ΑΠΙΘΑΝΟ! Γέλασα τόσο που θα μου μείνει ως σχόλιο!!!!! ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!

    --------

    Τι αναρωτιέσαι Τάκη? "Μα παντού υπάρχει ο ΝΔ?"

    Μα...

    Παντού υπάρχει ένας μύθος!

    (πσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσ! Κέρασμα από το Γάτο στην Αφρο! Τι? Οχι σαλέπι βρε Γάτεεεεεε!)
    :))))

    Μισό, επανέρχομαι, όποιο γατί κάνει μοντ να περιμένει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Harry
    Με πείραξε όπως, αν και Αμερικανός πολίτης, με ενοχλεί όταν με λένε αμερικανάκι. Νομίζω καταλαβαίνεις. Όσο για αδελφός. . με τον γιατρό που μου έσωσε τη ζωή ναι, με αυτόν που μου έβαλε τις φωνές γιατί μιλούσα Ελληνικά. . κάθε άλλο.

    Νίκο πολύ όμορφες οι φωτογραφίες. Ανυπομονώ γα τις τροφικές. Ακόμα θυμάμαι τη γεύση του σαντουιτς με λακέρδα και κρεμμύδι απο τον πλανόδιο στο Ταξιμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Λοιπόν, αφού είναι βραδυνή βάρδια και τ'ανήλικα εδώ μέσα κοιμήθηκαν, πώς λέει το ανέκδοτο "ποιά η διαφορά του φτύνω, του καταπίνω, και του κάνω γαργάρα?"

    Ε, να σας το δείξω με λίγο belly dancing - με τη σειρά...

    1. Απειρία (Princess Leia)
    2. Εμπειρία (Beyonce/Shakira)
    3. Επίδειξη τεχνικής πιά!(Didem)

    :DDDDDDDDDDDDD

    Ορίστε, για καληνύχτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Η Τουρκία αυτές τις μέρες και πρώτο θέμα στα ελληνικά δελτία ειδήσεων για τα εσωτερικά πολιτικά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @Aphro
    Θεά το σαλέπι πίνεται ζεστό και είναι για τα κρύα κλίματα.Και για το λαιμό.
    Είναι καθαρά θέμα συνήθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Για τις φωτογραφίες τι να πώ, με έβαλαν ξανά στα σοκάκια της παλιάς Πόλης.
    Σας ευχαριστώ.

    Επίσης θεωρώ πολύ ζωντανό -και ιστορικά- το σχόλιο του Σόλωνα...
    Με συγκίνησε.

    Η Κωνσταντινούπολη πράγματι την τελευταία δεκαπεναετία αλλάζει με ρυθμούς και τρόπους που είναι άγνωστοι στην ελλάδα.
    Γίνεται μια απο τις παγκοσμιοποιημένες Μητροπόλεις, αποκτά "ανεξαρτησία" απο τη γενικότερη Τουρκία. Είναι πόλη-κράτος.

    (Η κλίμακα, ας πούμε, των επενδύσεων σε γη και κτήρια, σε σχέση με την Αθήνα είναι 1/165).

    Πλέον δεν είναι η Ισταμπούλ της Τουρκίας αλλά η Ισταμπούλ μόνη της.
    Ελπίζω πως θα συνεχιστεί η αναφορά στην Πόλη. Αξίζει και, νομίζω, αγγίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @dinx,

    διχασμένο κορμί σαίδ...

    "@Aphro
    Θεά το σαλέπι πίνεται ζεστό και είναι για τα κρύα κλίματα.Και για το λαιμό.
    Είναι καθαρά θέμα συνήθειας."

    Πάντως σαλέπι-γαργάρα, δε με βλέπω μέχρι εκεί!...
    ;))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ενεκα αυτοσυγκρατησης,λεω & κλεινω.
    Αν καποιος Γραικος δεν ειναι ρατσιστης & δεν θεωρει τους Τουρκους & τους Βαλκανιους κατωτερους,τοτε αποδεχεται την καταγωγη του απο αυτους.
    Αν οχι,ισχυριζεται ανυπαρκτη καταγωγη απο αρχαιο λαο ,τον οποιο θεωρει " ανωτερο".
    It's so simple.
    Οσο για το σαλεπι, ειναι ενα απο τα ηδυποτα που κανουν καλο στο λαιμο,ισως οχι το καλυτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Πριν χρόνια, είχα διαβάσει σε ένα άρθρο εφημερίδας, πως στα βάθη της Τουρκίας, οι υποψήφιες νύφες όσο πιό παχύσαρκες και βαριές είναι, τόσο μεγαλύτερη ζήτηση έχουν. Ενίοτε δε εκτίθενται και στο παζάρι από τον πατέρα.
    Ποτέ δεν κατάλαβα αν αυτό ήταν αληθινό ή είχε γραφεί γιά πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. harrygreco said..

    Αν καποιος Γραικος δεν ειναι ρατσιστης & δεν θεωρει τους Τουρκους & τους Βαλκανιους κατωτερους,τοτε αποδεχεται την καταγωγη του απο αυτους.
    Αν οχι,ισχυριζεται ανυπαρκτη καταγωγη απο αρχαιο λαο ,τον οποιο θεωρει " ανωτερο".
    It's so simple.

    The truth is rarely pure and never simple (O. Wilde).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Καλημέρα!

    Πάντα σχεδίαζα να εκδόσω ένα άλμπουμ για την "δική μου" Πόλη - μάλλον θα το κάνω εδώ στο Δίκτυο. Εκτός από το νέο, όλο και ανακαλύπτω κι άλλο παλιότερο υλικό.

    Αυτή η δυνατότητα του Ιντερνετ με ξαναζωντάνεψε ως φωτογράφο. Και νιώθω να εκφράζομαι καλύτερα με τις εικόνες.

    Ναι doratsirka έχω νιώσει τις ηδονές του χαμάμ. Όλες...

    harrygreco - είναι λάθος η σχέση "καταγωγής" (εξίσου με την έννοια της "συνέχειας"). Ούτε εμείς καταγόμαστε από τους άλλους Βαλκάνιους, ούτε αυτοί από μας. Εξελιχθήκαμε όλοι μαζί, παράλληλα, με επιμιξίες, μεταναστεύσεις, μετακινήσεις, εισβολές... και τελικά φτάσαμε να έχουμε σχεδόν ίδιο DNA... Δύο μεγάλες πολυεθνικές αυτοκρατορίες, η Βυζαντινή αι η Οθωμανική, υπήρξαν το melting pot. Oι διαφορές μας τώρα είναι περισσότερο πολιτισμικές - γλώσσα, θρησκεία, παράδοση - και αυτοπροσδιοριζόμενη ταυτότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΠΑΝΟΔΟ" ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΙ ΕΙΧΑΤΕ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ "ΦΥΓΑΤΕ" ΤΡΕΟΧΟΝΤΑΣ.... ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ... ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΣΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΥΡΟΥΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΙΡ ΤΣΑΡΣΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ghost - όχι προσωπικές ειρωνικές επιθέσεις, παρακαλώ. Συζητάμε τις γνώμες, όχι τα πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. harrygreco said...
    Αν [...], τοτε [...]

    Η λογική πάει περίπατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Η φωτογραφία του χρυσοχόου είναι ζωντανός πίνακας του Κλίμτ...Yπέροχη!!!...(αν εξαιρέσεις τον χρυσοχόο...)


    'Εχετε ιδιαίτερο ταλέντο όταν φωτογραφίζετε πορτραίτα...(γιατί μιλαω στον πληθυντικό;)

    Bongiorno!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Rallou said...
    'Εχετε ιδιαίτερο ταλέντο όταν φωτογραφίζετε πορτραίτα..

    --------------------------------

    Και να σκεφθείς ότι επί χρόνια φωτογράφιζα τοπία και κτήρια - τα πορτραίτα τα έβγαζα μόνο σε αρνητικά για να δίνω αντίτυπα στους φίλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. 1. Ο χάρυ έχει κάνει ήδη 7 σχόλια. Όλα καταφέρονται εναντίον κάποιου -είτε απ'ευθείας είτε συγκαλυμένα.

    2. Γράφει Πρεπει να αναλογιστουμε γιατι το τουρμπανι/"μαντηλα" στις Τουρκαλες μας ενοχλει & το μαντηλι στις...δικες μας γριες στα χωριά οχι. Οπως & στις Καθολικες μεσογειακες. Ειναι για ολες το ιδιο συμβολο υποταγης & εθελουσιας αποδοχης " κατωτεροτητας ". It's pathetic. Θεωρώ το σχόλιο ρατσιστικό εις το έπακρο. Αν αυτός βλέπει τις γριές στα χωριά και ενοχλείται δεεν νομίζω ότι αυτό ισχύει για όλους μας εδώ ...

    2. Γράφει Παραφραζοντας τους Stones..: empathy for the devil.... Δαιμονοποίηση του «εχθρού» ...

    3. Γράφει Βαρεθηκα να βλεπω χαζορεκλαμες. Πότε θα ξανανοιξει ο Δημου τη διαφημιστικη να ερθω για κειμενογραφος... Οι τουρκικες διαφημισεις ειναι στυλ...ντελάλη ?. Υποβάθμιση γενική, άρα ...

    4. Γράφει Παιχνιδαρα διαστημικη.Μετα τις σουπες,το χαβιαρι. Ενδιαφερον το σχολιο Σολον.Θεωρει τον εαυτο του αδελφο με τους Τουρκους & αν ναι,γιατι τον πειραζει η...λεξη ? Το υπονοούμενο είναι προφανές. Κατά τ'άλλα δεν δέχεσαι προσωπικές επιθέσεις ... αλλά συζητήσεις για ιδέες.

    5. Γράφει Ενεκα αυτοσυγκρατησης,λεω & κλεινω. Αν καποιος Γραικος δεν ειναι ρατσιστης & δεν θεωρει τους Τουρκους & τους Βαλκανιους κατωτερους,τοτε αποδεχεται την καταγωγη του απο αυτους.
    Αν οχι,ισχυριζεται ανυπαρκτη καταγωγη απο αρχαιο λαο ,τον οποιο θεωρει " ανωτερο". It's so simple.
    . Πράγματι, είναι τόσο απλό. Όπως και να το πάρεις χαμένος θάσαι ...

    Νίκο αφήνοντας πολυάριθμα σχόλια σαν τα παραπάνω στο ιστολόγιό σου νομίζω ότι δεν αξίζει να κουράζεσαι με τη moderation. Είπαμε, ένα δυο σχόλια του χάρυ είναι γραφικά, παραπάνω νομίζω πως βλάπτουν σοβαρά την υγεία ... του ιστολογίου.

    Υ.Γ. Ελπίζω να μη θεωρήσεις το παρόν ως «προσωπική» επίθεση αλλά ως καλόπιστη κριτική. Προσωπικά δεν θα επανέλθω, ελπίζω το μήνυμα να περάσει. Après tout je suis ton ami ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. ghost δημοσιεύω το σχόλιο - ελπίζοντας πως εδώ τελειώνει το θέμα. Πάντως για την μαντήλα (ή τσεμπέρι) ο Η. έχει δίκιο. Παντού είναι σύμβολο υποταγής και σεμνότητας. Επίσης είχε δίκιο γι τον αγώνα (τον ποδοσφαιρικό). Για το θέμα καταγωγή του απάντησα εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Πρόσεξα επίσης τις μαντήλες και τα φέσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Νίκο αν ο harry συνεχίσει έτσι θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια. Μήπως πρέπει να το συζητήσετε κατ΄ιδίαν (είχες σημειώσει ότι έκανε αυτοκριτική αλλά δεν την βλέπω στην πράξη).
    Σχετικά με την καθαριότητα της Πόλης είναι πράγματι εντυπωσιακή τουλάχιστον εκεί που κυκλοφορούν οι τουρίστες, δεν ξέρω τι γίνεται σε απομονωμένες γειτονιές. Ο ξεναγός μας έλεγε ότι πριν από ορισμένα χρόνια ήταν πολύ βρώμικη αλλά με μια τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης και παρεμβάσεων έφτασαν στο σημερινό σημείο.
    Πήγες Αγιά Σοφία; πολύ την έχουν εγκαταλείψει και εξωτερικά και εσωτερικά και να φανταστείς ότι βγάζουν αρκετά από τα εισιτήρια των τουριστών που την επισκέπτονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @αρχαίος

    Ο harry εκφράζει ορισμένες απόψεις - δεν βρίζει, δεν χυδαιολογεί ούτε επιτιθεται σε άτομα. Μπορεί οι απόψεις του να μην αρέσουν σε μερικούς - αλλά εγώ δεν κάνω λογοκρισία απόψεων.

    Στην Αγιά Σοφιά δεν πήγα αυτή τη φορά - είχα λίγες μέρες και την έχω επισκεφθεί πάνω από 5 φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Για την ευταξια του μπλογκ,δεν σχολιαζω περαιτερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @Solon,

    :-)

    Mου θυμίσατε αυτό που μου έλεγε κάποιος, "μου συνέβαινε συχνά, κι εδώ στην Αθήνα και στην Πόλη, να με θεωρούν ξένο..."

    Υπάρχουν ευτυχώς, κι εδώ κι εκεί, άνθρωποι σαν το ζευγάρι των Τούρκων γιατρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Nikos Dimou said...
    «Πάντως για την μαντήλα (ή τσεμπέρι) ο Η. έχει δίκιο. Παντού είναι σύμβολο υποταγής και σεμνότητας».

    Ο αείμνηστος Γεράσιμος Κακλαμάνης έγραφε σχετικά:
    Ο πιστός του Ισλάμ απάγορεύεται να ιδή την γυναίκα σαν σεξουαλικό εργαλείο ή άλλως πως, αλλά μόνο σαν πρόσωπο «ισότιμον» και «ισοδύναμον». Για το σκοπό αυτό δεν του χρειάζονται παρά μόνο τα μάτια της. Αν από τις «πύλες» αυτές «γνωρίσει την ψυχή» της και υπάρξη η συνεννόηση ως προσώπου προς πρόσωπο, τότε όλα τα υπόλοιπα έπονται. Την μόνη επαφή μεταξύ ανδρός και γυναικός που επιτρέπει το τσαντόρ είναι αναγκαστικά εκείνη της ίσου προς ίσον του προσώπου. Πρακτικά δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο δυνατόν στην επαφή δύο αγνώστων ετεροφύλων.
    Και αλλού:
    Η ενδυμασία των αρχαίων άφηνε ελεύθερο μόνο το κεφάλι, μια και για την δουλειά που θέλει ελεύθερα μέλη είχαν τους δούλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @Bourchas

    Μάλλον ο Κακλαμάνης δεν είχε διαβάσει το Κοράνι και εξιδανικεύει.

    Σούρα 4, ("Γυναίκες") στίχοι 35 κ.ε.: "Αυτές που έχουν άποψη, νουθετήστε τις. Περιορίστε τις στο κρεβάτι τους και δείρτε τις".

    Σούρα 24 ("Φως") στίχοι 30κ.ε.: "Ρίχνετε τα πέπλα πάνω από τα στολίδια [του σώματος] και μην τα αποκαλύπτετε σε άλλους εκτός τους συζύγους σας και τους πατέρες των συζύγων σας...κλπ."

    Στην ίδια, λίγο παρακάτω, συμβουλεύει τις γυναίκες να μην χτυπάνε τα πόδια τους για να μην κουνιέται το στήθος τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Κοιτάζοντας τις φωτογραφιες ειναι σαν να βρισκομαι καπου στο Kapali tsarci ή στην πλατεία Ταξιμ και να ακουω και τη φωνη που καλεί σε προσευχη..
    σαν να ξαναβρισκομαι διπλα στην Αγια Σοφια και να βάζω τα κλάμματα βλέποντάς τη..
    σαν να ειμαι εξω απο το Μπλε Τζαμι και να βγαζω τα παπούτσια μου για να μπω (ειμαι περιεργη να δω το εσωτερικο)
    σαν να με κυνηγουν οι πλανοδιοι για να αγοράσω οτιδήποτε..
    σαν να πηγαινω ξανα στα αξιοθεατα που επισκευτηκα οταν πηγα στην Πολη και γυρω μου εβλεπα παρομοια προσωπα παντου..
    συμφωνω οτι για bellydancing καλυτερα στην Αιγυπτο, η Πόλη έχει άλλες χάρες.. για τους δερβίσιδες όμως και εδω εκστασιάζονται..
    και στις αλλες χαρες συγκαταλέγεται και το φαγητο.. στην Πολη υπάρχουν στα προσωπα των ανθρώπων όλες οι εκφράσεις μα και διαφορετικές φυλές.. ανθρωποι απο τα βαθη της μικρας Ασιας που ηρθαν για να ψωνισουν , άνθρωποι που ζουν στη μια πλευρα, την Ασιατική και στην άλλη.. ανθρωποι που περνουν τη γεφυρα του Βοσπορου και κοιτουν τα πανέμορφα χρωματα που σχηματιζονται το σουρουπο.. και πάλι το πιο χαρακτηριστικο στα προσωπα των ανθρωπων ειναι οτι προκειται για βασανισμενα ατομα, πεινασμενα ..
    Περιμενω και αλλες φωτογραφιες.. και τα δυο τελευταια ποστ μου αρεσαν πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. "Άνοιγε μία φραντζόλα ψωμί στη μέση και έχωνε μέσα το φρεσκοψημένο ψάρι. Το πιο νόστιμο σάντουιτς που έχω γευθεί."

    E! όχι και το νοστιμότερο... Εγώ το είχα καταγράψει ως το πλέον άνοστο. Αλλα είναι τα πιο νόστιμα. Το λαχματζούν (που δεν είναι τούρκικο), το χαβούτς κιοφτέσι, το γιοούρτ τσορμπασί, χιουινκιαρ, ΟΛΑ τα γλυκά ταψιού και αμάν τι πάθαμε σήμερα...

    Νoστιμότατο το post σας (εξόν του σάνδοϊτς)

    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. a_lexia said...
    E! όχι και το νοστιμότερο...

    -------------------------------

    Μα αυτά που αναφέρετε είναι φαγητά, όχι σάντουιτς. Μπορώ να σας γράψω κι άλλα τόσα - με κορυφαίο τα λαυράκι στο χαρτί του Παντελή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Δεν θεώρησα το σχόλιο του harry προσωπική επίθεση. Με ενοχλούν μερικές φορές οι απόψεις του, αλλα αυτό δεν είναι λόγος να μην δημοσιεύονται.
    "Το να μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας, που πιθανώς εννίοτε ενοχλούν ορισμένους, έχει σαν τίμημα να ακούμε απόψεις που πιθανώς μας ενοχλούν"
    (παράφραση απο την αγόρευση του συνήγορου υπεράσπισης στη δίκη του Larry Flynt) .

    Βλέπω αρχίζει η συζήτηση περι φαγητών. Σκέψου να δημοσιευθούν και οι φωτογραφίες. Ω ρε μάνα μου το θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Αν ο Δημου κανει ταξιδιωτικους οδηγους πολεων,στυλ Τσοκλη ,θα σαρωσουν,οπως & η επαναλειτουργια της διαφημιστικης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. harrygreco είδα κι έπαθα να φύγω από την διαφήμιση και συ θέλεις να επιστρέψω;

    Για τους οδηγούς πόλεων το είχα σκεφθεί - όχι ακριβώς οδηγούς αλλά ταξιδιωτικές σημειώσεις με πολλές φωτό (αχ! Μπενάκη! Μπενάκη! - ευτυχώς που είχα κρατήσει αυτές της Πόλης).

    Αλλά πού να ξεκινάω καινούργιες δουλειές τώρα στα γεράματα! Φτάνει το blog - ότι είναι να γίνει, θα γίνει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Δεν κατάλαβα γιατί ακριβώς η συζήτηση αναλώθηκε στα ελληνοτουρκικά (σε ενα μέρος της βέβαια) και δεν γίνεται καθόλου συζήτηση γι΄ αυτά τα τόσο όμορφα πορτραίτα :τον κύριο που κοιτάει πίσω απο τα κουλούρια ή το παιδάκι με τον παππού (τι υπέροχη σχέση, πόσο μεγάλη διαφορά).

    Πάντως αν σας ενδιαφέρει τόσο άμεσα το ζήτημα του ξένου και της διαφορετικότητας, απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση, προς όλους τους ενδιαφερομένους, για την θεατρική παράσταση "Μπαλάντες του Μπράμς" που διοργανώνεται απο την ομάδα "Πλούς" (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης), το Σάββατο 5/5 στις 20:30 στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα. Φυσικά είσοδος ελεύθερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @ihuman
    Ο "κύριος πίσω από τα κουλούρια" (σημίτια) είναι ο κουλουράς... (σιμιτζής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Οπως λέμε δηλαδή παοκ-τζής ή σοβα-τζής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Αριστουργηματικες οι φωτογραφίες. Εκείνη του χρυσοχόου άνετα θα μπορούσε να την έχει υπογράψει ο Κλιμτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Μιας που σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα ελευθεροτυπίας, ίσως είναι καλό να ρίξουμε μια ματιά και από αυτήν την πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ελευθερία του λόγου μέσα από το internet.

    ΥΓ. Και με την ευκαιρία, ίσως είναι καλό να δούμε και όλοι μας εδώ μέσα, πως εξασκώντας το δικαιωμά μας να εκφραζόμαστε ελεύθερα, θα σεβόμαστε παράλληλα και την ελευθερία της γνώμης του άλλου...χωρίς επιθέσεις, δογματισμούς και νουθεσίες!

    Καλό βράδυ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Nikos Dimou said...

    Μάλλον ο Κακλαμάνης δεν είχε διαβάσει το Κοράνι και εξιδανικεύει.

    ---------------------------------

    Και που να δείτε τον προοδευτικό
    Παύλο

    "Ως εν πάσαις ταις εκκλησίαις των αγίων, αι γυναίκες υμών εν ταις εκκλησίαις σιγάτωσαν, ου γαρ επιτέτραπται αυταίς λαλείν, αλλ' υποτάσσεσθαι καθώς και ο νόμος λέγει...
    ει δε τι μαθείν θέλουσιν, εν οίκο τους ιδίους άνδρας επερωτάτωσαν.
    Αισχρόν γαρ εστί γυναιξίν εν εκκλησία λαλείν."


    Απόστολος Παύλος
    Ά προς Κορινθίους
    ιδ' 34-35

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ταξιδιωτικοί οδηγοί με υπογραφή ΝΔ στο internet. Το καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Για τα γεραματα,τα 'παμε. Με λιγη προσπαθεια,πατε για 93. Μια 20αρα ακομα. Και...fully fu(n)cktional...
    Εδω που ειμαστε εισασταν
    κι εκει που ειστε...θα 'ρθουμε.
    Αυτο το ρητο βεβαια το νοιωθουν μονο οι >40.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. ihuman
    Μα η κατάληξη -dji είναι τούρκικη. Πως λέμε μπογιατζής, φαναρτζής; Αλλά το ενδιαφέρον είναι πως εμείς την κολλάμε και σε λέξεις ελληνικές: καυστηρατζής άκουσα προχτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. In terms of genetic "roots", there are ways to find out degrees of relationship. Luigi Luca Cavalli-Sforza did groundbreaking work on this topic. You can trace lineage through polymorphisms (both parents), through mitochondria (only inherited from the mother) and through the Y chromosome (only inherited from the father).

    The simplified conclusion is that we are all genetically related by the sole criterion that counts: the ability to have children with any other human of the opposite gender. However, what makes us individuals are our brain neurons, and those are wired mostly after birth. Despite our protestations to the contrary, we are culturally much more hardwired than we like to think. At that level, we are different species that happen to be able to interbreed.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. ..όλες οι φωτογραφίες είναι περίφημες, αλλα..


    Ο ΤΟΥΡΚΟΣ
    ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ…


    ..με συγκλόνισε!

    Κυρίως όταν έκανα το ζούμ και είδα τη φωτογραφία σε μεγάλο μέγεθος, έμεινα εμβρόντητος: «..ώώωωωωω!!!!!!!»

    Θα τολμήσω να ισχυριστώ πως ενώ όλες οι φωτογραφίες σας δείχνουν ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ, πώς είναι σήμερα, σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς του, αυτή η φωτογραφία ..ξεφεύγει, και δείχνει ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!

    Το ότι κουβαλάει τις Τούρκικες σημαίες που τον πλακώνουν αλλα αυτός χαμογελάει, δέν έχει σημασία. Θα μπορούσαν να είναι Ελληνικές, Γιαπωνέζικες ή οτιδήποτε άλλο..

    Εκείνο που μετράει, για μένα, είναι αυτό ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ !!

    Δέν θέλω να σχολιάσω τίποτα άλλο.. Κάτι τέτοιες στιγμές, Η ΕΙΚΟΝΑ μιλάει καλύτερα απο χίλιες λέξεις…

    -------

    Υ.Γ. Άρρωστος, έχασα τελικά την ευκαιρία να σχολιάσω κάτι κι’ εγώ στο πρώτο θέμα μετά τη διακοπή του doncat, τους «Δερβίσηδες». Δέν πειράζει, σας καλωσορίζω τώρα λοιπόν κ.Δήμου, κι’ ελπίζω να σας κουράσουμε λιγότερο αυτή τη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Μια παρατήρηση που θα ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με φωτογραφία. Οι παλιές φωτό έχουν βγεί με πολύ ακριβό εξοπλισμό: Νikon F4 και μεγάλους φακούς (τα πορτραίτα βγήκαν με ισχυρούς αλλά φωτεινούς τηλεφακούς από μεγάλη απόσταση έτσι που να μην το καταλαβαίνει ο απεικονιζόμενος). Φιλμ το κλασικό Kodachrome.

    Οι καινούργιες βγήκαν με μία κόμπακτ ψηφιακή τσέπης Panasonic Lumix TZ3) με ζουμ φακό 28 ως 280.
    Τελευταία στιγμή αποφάσισα για λόγους φορητότητας να την προτιμήσω αντί για την Nikon D80.

    Δεν μετάνιωσα. Με μία μηχανή που ζύγιζε το 10% και κόστιζε το 20% έβγαλα φωτογραφίες αξιοπρεπέστατες - και συγκρίσιμες με τις παλιές. Σίγουρα με την D80 θα ήταν ακόμα καλύτερες - αλλά γλύτωσα το κουβάλημα δυόμιση κιλών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Θεόδωρος Α Πέππας είπε...

    Εκείνη του χρυσοχόου άνετα θα μπορούσε να την έχει υπογράψει ο Κλιμτ

    Τώρα επιτέλους ξέρω γιατί μου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Nikos Dimou said...

    Thanks Athena for correcting me!

    Πιὀ πολὐ επιστημονικἠ επἐκταση της συζἠτησης παρἀ διὀρθωση, Νἰκο. (Βρἠκα καἰ πὠς ν᾽ αλλἀζω απὀ λατινικὀ σε ελληνικὀ πληκτρολὀγιο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ein Steppenwolf said...
    Θεόδωρος Α Πέππας είπε...

    Εκείνη του χρυσοχόου άνετα θα μπορούσε να την έχει υπογράψει ο Κλιμτ


    ------------------------------

    Rallou said...
    Η φωτογραφία του χρυσοχόου είναι ζωντανός πίνακας του Κλίμτ...Yπέροχη!!!...(αν εξαιρέσεις τον χρυσοχόο...)

    ----------------------------

    Η Rallou είχε προηγηθεί κατά 11 ώρες! (Να αποδίδουμε δικαιοσύνη).

    Ευχαριστώ πάντως για την κρίση. Ο Klimt ήταν πάντα από τους αγαπημένους μου ζωγράφους - ακόμα κι όταν ήταν σχετικά άγνωστος (τον ανακάλυψα το 1957 στην Βιέννη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. @athena:
    Ίσως και απέναντι στο εργο του Cavalli-Sforza να πρέπει να είμαστε κάπως επιφυλακτικοί. Διότι παρότι ξεφεύγει από την κλασσική ρατσιστική κατάταξη σε φυλές, παρόλα αυτά επαναθέτει το ζήτημα της κατανομής των ανθρωπίνων πληθυσμών σε βιολογική βάση, πράγμα που θεωρώ λανθασμένο.
    Υπενθημίζω απλά, ότι ο Sforza έχει δεχτεί κριτική για την τάση του να κατασκευάζει απριορικά "γενετικές κατηγορίες", στις οποίες έπειτα κατατάσει τους υπό εξέταση πληθυσμούς.

    Τώρα, το ζητούμενο δεν είναι η μία-όποια συχνότητα εμφάνισης γονιδιομάτων σε διαφορετικούς. Είναι το ποια είναι άραγε η κοινωνιολογική σημασία με την οποία προσπαθούν κατά καιρούς διάφοροι να επενδύσουν το "γενετικό μας υποβάθρο". Άλλωστε, η βαθιά αντιδραστική (κατά τη γνώμη μου) "επιστήμη" της κοινωνιοβιολογίας παρασιτεί πάνω σε τέτοιες αντιλήψεις.

    Η άποψή μου είναι ότι, η καταγωγή μας δεν έχει καμία σημασία. Τί μπορεί να μας διδάξει η σχετική γενετική συγγέννεια γι' αυτό που είμαστε, άραγε; Και τί σχέση έχει με την ταυτότητά μας και τις κοινωνικές μορφές οργάνωσης που χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες μας;

    Αν κατάλαβα καλά, λες ότι είναι οι νευρώνες που καθορίζουν την ατομικότητά μας; Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με αυτόν τον βιολογικό ντετερμινισμό.
    Άλλωστε, οι συνεπαγωγές μιας τέτοιας παραδοχής(τις οποίες δε θέλω να αναπτύξω εδώ), αν τις οδηγήσουμε στις ακραίες απολήξεις τους, είναι ιδιαίτερα προβληματικές και "επικίνδυνες" κατά την γνώμη μου.
    Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την σημασία της ανθρώπινης βούλησης, πρέπει να απορίψουμε έναν οποιονδήποτε τέτοιο ντετερμινισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Το ότι κουβαλάει τις Τούρκικες σημαίες που τον πλακώνουν αλλα αυτός χαμογελάει.

    ------------------
    O τυπος δεν χαμογελαει ,λαχανιασμενος ειναι απο την ζεστη και την κουραση και αναπνεει απο το στομα ..αν τον ειχε πλησιασει αρκετα ο κ.Δημου θα ξεραμε και τι ειχε φαει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Έθιξες το πρόβλημα του όγκου των SLR. Χρησιμοποιώ την D70 και ο αγαπημένος μου τηλεzoom εναι ο 70-200/2.8 με stabilizer. Ολόκληρο θηρίο. Σκέφτομαι να πάρω μια point and shoot. Είσαι ευχαριστημένος με την ΤΖ3? Οι φωτογραφίες είναι πολυ καλές. Έχει εύχρηστο manual setting και αλαγή ISO ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. I döda vinkeln said...
    "Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την σημασία της ανθρώπινης βούλησης, πρέπει να απορίψουμε έναν οποιονδήποτε τέτοιο ντετερμινισμό."

    Μα η ανθρώπινη βούληση περιορίζεται, εξαρτάται και προέρχεται από την βιολογική υπόσταση του ανθρώπου, από τον εγκέφαλό του και το όλον σωματικό σύνολο. Όπως και στους υπολογιστές το software αναπτύσσεται μόνο χάρις στην ύπαρξη κάποιου hardware, το οποίο έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Το δικό μας μπορεί να μην ξέρουμε επακριβώς τι όρια έχει, αλλά σίγουρα εντός αυτών μπορεί να κινηθεί το software.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Το πρόβλημα του ντετερμινιμού θα χρειαζόταν πολλά ποστ. Ισχύει ακόμα αυτό που έγραψε ο Καντ - λογικά είναι αδύνατη η απόδειξη της ελεύθερης βούλησης (δεν υπάρχει πράξη χωρίς αιτία) αλλά όλοι οι άνθρωποι είναι σίγουροι ότι την ασκούν - ότι αποφασίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. σύμπτωση... και εγώ για ταξίδια μιλάω τώρα τελευταία.

    οι εικόνες που δεν υπάρχουν πλέον με άγγιξαν περισσότερο.

    (χαίρομαι που επιστρέψατε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Solon η Panasonic Lumix TZ3 με φακό Leica με 10πλο οπτικό ζουμ που αρχιζει από ευρυγώνιο, σταθεροποιητή, 7,1 megapixel, διαστάσεις τσέπης και βάρος 250 γραμμάρια - είναι ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει στην κατηγορία. Κόστος γύρω στα 450 €. Έχει ρύθμιση ISO μέχρι 1250 αλλά όχι πολλές manual ρυθμίσεις - όμως έξυπνο bracketing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Λέτε κ. Δήμου:
    "Μάλλον ο Κακλαμάνης δεν είχε διαβάσει το Κοράνι και εξιδανικεύει".
    Για να λέτε κάτι τέτοιο σίγουρα δεν έχετε καμιά επαφή με τα έργα του Κακλαμάνη και ως εκ τούτου τον αδικείτε.

    Στο Κοράνι Κεφ. 4, Στίχος 34 αναφέρεται ότι όταν η γυναίκα κάποιου πιστού είναι «άτακτη» τότε ο πιστός θα πρέπει «πρώτα να τη νουθετήσει, μετά να την εγκαταλείψει στο κρεβάτι -δηλαδή να κόψει το σεξ- και, ως τελική λύση, να την "χτυπήσει" εκτός κι' αν η συμπεριφορά της βελτιωθεί- το τελευταίο είναι η κυριολεκτική μετάφραση της αραβικής λέξης "daraba". Ωστόσο, η λέξη "daraba" έχει κι' άλλες ερμηνείες. Υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι μεταφράσεις (στα αγγλικά) του Κορανιού και σε αυτές το "daraba" έχει μεταφραστεί ως «χτυπάω» (hit/ beat), «σφαλιαρίζω» (slap), «κωλοσφαλιαρίζω» (spank), χαϊδεύω (pet), ακόμα και ως «ξελογιάζω» (seduce).
    βλ. Ν.Υ.Τ. http://www.nytimes.com/2007/03/25/us/25koran.html?ex=1332475200&en=835924e5b6d16c52&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss

    Το θέμα μας όμως ήταν το τσαντόρ και η μαντήλα. Και ένα σύνθημα σε πανό πολιτικοποιημένης νεαρής μουσουλμάνας στη σημερινή φασιστοειδή Γαλλία έγραφε: « Το σχολείο δρόμος μου, η μαντίλα επιλογή μου, η Γαλλία δικαίωμά μου!».

    Όσον αφορά την υιοθέτηση εκ μέρους σας των αντιλήψεων περί "σπαθιού" του ισλάμ κατά των "απίστων" (το ίδιο πιστεύει ο Πάπας και οι Ταλιμπάν)δεν σας αρκεί, όπως θα έλεγε και Κακλαμάνης η συνανοχή Ορθοδοξίας,Ισλάμ και των άλλων θρησκευτικών δογμάτων που οικοδομήθηκε επί τόσους αιώνες στο πλαίσιο της οθωμανικής αυτοκρατορίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. κ.Δήμου, για μια πιο σύγχρονη, από φιλελεύθερη σκοπιά εξέταση του ζητήματος ντετερμινισμού-ιντετεσμινισμού, παραπέμπω και στον Isaiah Berlin στα
    Τέσσερα δοκίμια περί ελευθερίας.

    st_darwin, δενμ αρνούμαι ότι τόσο η πρακτική μας όσο και η σκέψη μας περιορίζεται από τα σωματικά, πνευματικά δεδομένα.
    Αν και πιστεύω ότι είναι περισσότερο τα πολιτισμικά δεδομένα που μας περιορίζουν και μας επιρρεάζουν.
    Πιστεύω όμως, ότι αυτό που μας κάνει ιδιαίτερους και αποτελεί την βάση της υπόστασή μας, είναι ανεξάρτητο από το βιολογικό μας υπόβαθρο. Για να χρησιμοποιήσω μεταφέροντάς τα στο θέμα, τα λόγι του Καστοριάδη, μπορούμε να πούμε πως η βιολογική μας βάση ως είδους, αποτελεί μιας "θεμελιώδη στοιβάδα" πάνω στην οποία εγγράφεται αυτό που είμαστε. Αλλά η ύπαρξή μας δεν μπορεί ούτε να αναχθεί απόλυτα, ούτε να περισταλλεί σ'αυτήν.
    Επιρροή δεν σημαίνει καθορισμός!

    Θα σου απαντήσω με μια μεταφορά:
    Πιστεύω πως είμαστε ναυαγοί πάνω σε μια σχεδία, με τα ρεύματα να μας παρασέρνουν μαζί τους. Αλλά εμείς μπορούμε, κωπηλατώντας να αλλάξουμε ρώτα και να επιρρεάσουμε την πορεία μας. Το που θα μας βγάλει τελικά η διαδρομή είναι στα δικά μας χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Πως άραγε θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε την πληθώρα των διαφορετικών πολιτισμών που γνώρισε ιστορικά η ανθρωπότητα, αν δεν τους δούμε ως κοινωνικές (ή αν θέλετε ανθρώπινες) δημιουργίες;
    Εάν δεν αποδεχτούμε ότι η κοινωνική και ατομική μας ύπαρξη δεν είναι ελεύθερη από κάθε είδους ντετερμινισμό, πρέπει να προσδιορίσουμε τί είναι αυτό που την καθορίζει.
    Και ας αφήσουμε στην άκρη την πολύ σωστή παρατήρηση που έχει γίνει ότι κάθε ντετερμινισμός που θέλει να είναι συνεπείς με τον εαυτό του, πρέπει να είναι ολικός.
    Άραγε, αν δεν είναι αποτελέσματα της ανεξάρτητης και ελεύθερης δράσης μας όλες αυτές οι διαφορετικές μορφές ύπαρξης που γνώρισε η ανθρωπότητα ιστορικά, τότε από που καθορίζονται; Από την τεχνολογική εξέλιξη; Αλλά τότε πως θα εξηγήσουμε τις διαφορετικές πολιτισμικές δομές που οικοδόμησαν πολιτισμοί με το ίδιο επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης;
    Μήπως τότε βιολογικά; Τότε όμως δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η διαφορά στις εκφάνσεις του "ανθρώπινου είναι"(sic), είναι θεμελιωμένη στα γονιδιώματά μας (άρα και ιστορική αλλαγή σε μεταλλάξεις τους;), και έτσι δεν οδηγούμαστε σε μια μορφή ρατσισμού;
    Νομίζω πως ο βιολογικός ντετερμινισμός υπό την ακραία του μορφή είναι αδιέξοδος.
    Ούτε το "άτομο" ούτε το "κοινωνικό" μπορούν να αναχθούν αποκλειστικά και γενετικούς παράγοντες, ή σε μια όποια "ανθρώπινη φύση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. @i döda vinkeln & st_darwin:

    Συντομο – κι απο μενα τελευταιο - σχολιο, γιατι αυτα μπορουν να παρουν αιωνες συζητησεων. Δεν ασπαζομαι τις αποψεις της κοινωνικοβιολογιας, που (κατα την γνωμη μου ως βιολογου) ειναι επιστημονικα λανθασμενη. Ας αφησω οτι σαν γυναικα, λιγα ωφελη θα ειχα ν᾽ αποκομισω απο τετοιον Ταρζανισμο!

    Ωστοσο, η κληρονομικοτητα δεν καθοριζει μονο το χρωμα των ματιων μας. Η γενετικη μας δομη, αναμεσα στα αλλα, εν μερει υπαγορευει και τις κοινωνικες μας μορφες: αν ειχαμε εξελιχθει απο γατες η σκυλους, θα ειχαμε αλλη κοινωνικη υποσταση. Βεβαια, το πικρο ιστορικο δεδομενο ειναι πως οτιδηποτε διαφορα αναμεσα στους ανθρωπους εχει χρησιμοποιηθει σαν δικαιολογια για διαχωρισμους και καταπιεσεις.

    Οσο για τα νευρικα κυτταρα, αν δεν ειμαστε δυιστες που πιστευουν σε υπαρξη ψυχης ξεχωριστα απ᾽ το σωμα, ολη μας η νοηση πηγαζει απ᾽ αυτα (οπως ειπε και ο st_darwin). Αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειμαστε πολυπλοκα και πολυσυνθετα οντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. I döda vinkeln
    Αν η βιολογική μας ύπαρξη είναι η "θεμελιώδης στοιβάδα" όσο σημαντική και αν θεωρείται αυτή, τότε αυτό με οδηγεί στη σκέψη ότι το σύνολο της ύπαρξής μας προϋποθέτει ακόμη ένα συμπλήρωμα. Μήπως αυτό είναι η "ψυχή"; Μήπως έτσι μπαίνει από το παράθυρο όλη η θρησκευτικοφιλοσοφική θεώρηση περί δυισμού της ανθρώπινης φύσης(σώμα-ψυχή);
    Είναι τεράστιο το ζήτημα (και βεβαίως ενδιαφέρον) αλλά άσχετο με το ποστ, οπότε δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Πολύ πιθανόν να υπάρξει κάποτε ανάλογο post από τον κ. Δήμου στο μέλλον, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία. Σε ευχαριστώ για τον (μικρό έστω) διάλογο πάντως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Προσωπικά δε θέλω να μιλάω για "ψυχή", και ο δυισμός σώματος-ψυχής μου φαντάζει υπερβολικά προβληματικός και αρκετά "μεταφυσικής" και θρησκευτικής έμπνευσης.

    Αυτό που ενοούσα είανι μια εγγενής "δημιουργική" ικανότητα, η οποία δεν μπορεί να αναχθεί ούτε σε γενετικά δεδομένα, ούτε και να νοηθεί ως μια απλή ανάδυση του τυχαίου (κάτι σαν...κβαντική-γενετική μου κάνει αυτό! ;)).

    Αυτό που απαιτείται είναι, νομίζω, να σκεφτούμε το όλο ζήτημα πέρα από μια απλή αιτιοκρατική ή πιθανοκρατική λογική.

    Όντως το θέμα είναι τεράστιο.

    Σ'ευχαριστώ κι εγώ για τον διάλογο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Καλωσορίσατε και πάλι φίλε ΝΔ.

    Πολύ εκφραστικές οι φωτογραφίες και εξαιρετικό και το προηγούμενο ποίημα.

    Η Τουρκία πάλι επίκαιρη, τόσο με αυτά που συμβαίνουν εκεί μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών (με μανδηλοφόρες συζύγους), όσο και με εκείνα που ακούγονται στη Γαλλία, όπου ο Σαρκοζί δήλωσε, πάλι, χθες πως «Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». (Αλήθεια, η Γαλλία έχει;).

    Αλλά είναι η ώρα περασμένη, έχει και μοντερέισιον, οπότε μάλλον πρέπει να πάμε για ύπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Χάρρυ, εάν απευθύνεσαι σε 'μένα, ομολογώ: είμαι ψευτοκουλτουριάρης αντιρατσιστής! :)
    Να περιμένω την καταδίκη τώρα με συνοπτικές διαδικασίες, ή μήπως θα περάσω από κανονική δίκη;

    I must admit though, I didn't expect the Spanish Inquisition!

    Κατά τα άλλα: no comments! Αυτοί που μιλούν για "ράτσες" και "αίματα" απαντούν τόσο στους εαυτούς τους, όσο και σε άλλους που μάλλον δεν έχουν καταλάβει τί παίζει τόσον καιρό...
    Εγώ πάντως δηλώνω μπάσταρδος και αμφιβόλου αίματος!

    Καληνύχτα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. harrygreco said...
    [...]

    Από την Πόλη έρχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Καλημέρα!

    Harry δεν ήξερα αν έπρεπε να βάλω το σχόλιό σου των 2:14 - το άφησα σαν μία ακραία συμβολή στο διάλογο που προηγήθηκε περί nature & nurture. (Τον οποίο έχουμε ξανακάνει σε αυτό το blog).

    Καταλαβαίνεις όμως πως οι θέσεις που διατυπώνεις είναι ρατσιστικές, επικίνδυνες (αφορμή για άφθονες σφαγές και γενοκτονίες) και επιστημονικά έωλες. Γιατί κι αν ακόμα είχαν ένα κόκκο αλήθειας, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθαρές ράτσες (ακόμα και ο όρος έχει καταργηθεί επιστημονικά) θα τις ακύρωνε.

    Κλείνω εδώ και δεν θα δεχθώ άλλες απόψεις για αυτά - είναι άλλωστε και εκτός θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. "...και επιστημονικά έωλες"

    --------------------
    Το σωστό, απ' ό,τι ξέρω, είναι "αίολες". Η λέξη "έωλος" σημαίνει μπαγιάτικος, δηλ. καμία σχέση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. agnostosx said...
    Το σωστό, απ' ό,τι ξέρω, είναι "αίολες". Η λέξη "έωλος" σημαίνει μπαγιάτικος, δηλ. καμία σχέση...

    --------------------------

    Δυστυχώς διαβάζετε Μπαμπινιώτη και τις φαντασιακές ετυμολογίες του...

    Αέρας (ή αίολος) στα πανιά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Kαλημέρα!

    Είναι εντελώς εσφαλμένη η γραφή "αίολος" αντί "έωλος" (ομολογώ δεν ήξερα ότι την είχε προτείνει ο Μπαμπινιώτης, νόμιζα ότι είναι από τα συνηθισμένα λάθη δημοσιογράφων και άλλων, κάτι σαν το "ανεξαρτήτου ηλικίας" (!)).

    Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, θα είχε μάλλον γούστο (με την έννοια να παίρνει ο αέρας μερικά λόγια...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση περί φυλών και ράτσας.

    Σας παραπέμπω στο απροσδόκητα πλήρες και ακριβές άρθρο της wikipedia εδώ.

    Η ταξινόμηση των φυλών με βάση καταγωγή, χρώμα δέρματος, χαρακτηριστικά προσώπου και μαλλιών πιστεύω ότι κατάντησε πλέον αστεία. Ουσιαστικά προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την πραγματικότητα σε ένα ιδεολόγημα (παλιά μας τέχνη...)

    Το πρόβλημα γεννιέται όταν προσπαθούμε να συνδυάσουμε φυλετικά χαρακτηριστικά με στερεότυπα συμπεριφοράς.

    Τα στερεότυπα αυτά συχνά υπάρχουν και είναι αναγνωρίσιμα από τον μη εξειδικευμένο παρατηρητή. Το λογικό σφάλμα είναι ότι μπερδεύουμε τον συσχετισμό με την αιτιολογία (causality/association).

    Η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Κατά την ταπεινή μου γνώμη ένας από τους σημαντικότερους είναι ο κονφορμισμός.

    Το βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά και εδώ μέσα στο blog στο πόσο επηρεάζονται τα σχόλια μας από την θέση του οικοδεσπότη (θετικά ή αρνητικά).

    Στην αρχαία Ελλάδα οι γειτονικές πόλεις της Αθήνας και Σπάρτης είχαν τελείως διαφορετικές κοινωνικές δομές και κατά συνέπεια συμπεριφορά των μελών τους. Συμπεριφορές που σήμερα τις αποδίδουμε σε διαφορετικές φυλές. Στην Γερμανία ο ίδιος λαός ανέπτυξε διαφορετικές συμπεριφορές και φιλοσοφίες ανάλογα με το αν ζούσε πίσω από το παραπέτασμα ή όχι.

    Ελπίζω ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει την εποχή που ωριμάζοντας θα ξεφύγει από την αγέλη και την νομαδική αντίληψη της ζωής.

    Φωνές σαν του συμπαθεστάτου κ. Δήμου (με συγχωρείτε για τους δημόσιους χαρακτηρισμούς αλλά τον αγαπάω και τον θαυμάζω τον άνθρωπο, τι να κάνουμε) πρέπει να ακούγονται και να ενισχύονται.

    Έγραψα παλιότερα ότι τα βιβλία του και οι απόψεις του πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία, ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις. Όχι περιστασιακά αλλά συστηματικά, στην θέση του αναγνωστικού για παράδειγμα.

    Αλλά επειδή θα σύρω σίγουρα την μήνιν των απανταχού αντιδημικών σταματώ εδώ αλλά θυμίζω την μοναξιά που νοιώσαμε όλοι εχθροί και φίλοι όταν έκλεισε προσωρινά το blog

    Την καλημέρα μου σε όλα τα καλά παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. ΚΑΙ ΟΜΩΣ,
    ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ !
    ( Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ..)


    @Τroll :
    Δεν συμφωνώ με την παρατήρησή σου, ότι ο άνθρωπος ΑΝΑΣΑΙΝΕΙ από κούραση απλώς, και δεν χαμογελάει..

    Το στόμα του στρίβει στις άκρες προς τα πάνω, που είναι θέση χαμόγελου. Αν ήταν απλώς λαχανιασμένος όπως λές, οι άκρες των χειλιών θα καμπύλωναν προς τα κάτω.

    Σκέφτομαι και το εξής : μου φαίνεται σαν να κοιτάζει κάποιους περαστικούς εκείνη τη στιγμή, προσμένοντας να τους πουλήσει καμμιά σημαία. Έτσι, ΠΡΕΠΕΙ να τους φανεί ΣΥΜΠΑΘΗΣ και ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ. Ένας ταλαίπωρος λαχανιασμένος κατσούφης, δεν αρκεί, για να πείσει τον άλλο να αγοράσει. Πρέπει να τους «κερδίσει» την καρδιά, και γιαυτό τους αντιμετωπίζει με το χαμόγελο του τύπου «..πάρτε από μένα, αδέρφια!.. Ζήτω η Τουρκία, η πατρίδα μας!»

    Τον βλέπω λοιπόν, ΝΑ ΘΕΛΕΙ να χαμογελάσει, ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να χαμογελάσει, αλλά…

    Τον βλέπω ΝΑ ΘΕΛΕΙ να φανεί πως ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ το βάρος του Έθνους στην πλάτη του, και πως είναι περήφανος γιαυτό, αλλά…

    Αλλά…αλλά…

    Αλλα υπάρχει ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ στο ύφος του, που τον προδίδει και με τρελλαίνει! Είναι ότι βλέπω μια αδιόρατη ΕΙΡΩΝΕΙΑ να του βγαίνει, και να διαλαλεί το πόσο δύσκολο του είναι να μπεί σ’ αυτό το «καλούπι» που λέγεται Έθνος, και να ζήσει ευτυχισμένος σ’ αυτό. Μοιάζει να του φοράνε μιά αταίριαστη πανοπλία, κι’ αυτός να θέλει να ..καμαρώσει γι’ αυτήν, αλλα Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ τον προδίδει και ΔΕΝ του δίνει τέτοιο περιθώριο… Έτσι, το καμάρι μετατρέπεται σε παρωδία!

    Μ’ αυτή την έννοια τον βλέπω να σηκώνεται «πιο πάνω» από την Τουρκία, και να εκφράζει ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ πιά, ολόκληρη! Σ’ αυτήν απευθύνεται, στην ουσία, όχι στους περαστικούς Τούρκους..

    Δεν μπορώ να βρώ λέξεις να το περιγράψω καλύτερα. Ίσως θ’ άξιζε να καταπιαστεί με κάτι τέτοιο κάποιος πολύ ικανότερος από εμένα στις αναλύσεις του τύπου αυτού..

    Αν εσύ, πάντως, βλέπεις στη φωτογραφία έναν λαχανιασμένο Τούρκο έτοιμο να πουλήσει σημαίες, εντάξει..

    Εγώ βλέπω τον άνθρωπο, τον παγκόσμιο, απέναντι στο Έθνος που του έχει κάτσει στην πλάτη. Με φόντο, τα κατάμαυρα «περιστέρια της ειρήνης»…! Ειρωνεία παντού, η ειρωνεία του ανθρώπου που είναι ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ από οτιδήποτε τον καταδυναστεύει. Γιατί… αυτός είναι! Δεν μπαίνει σε καλούπια, τελεία και παύλα!

    Κι’ όποιος το καταλάβει, το κατάλαβε…

    ---

    Υ.Γ. Κι' επειδή μόλις διάβασα το σχόλιο του antonios liolios, σκεφτήτε μήπως ...η φωτογραφία που λέμε είναι Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε όλον αυτόν τον προβληματισμό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Να σας λύσω την απορία; Ναι ο πωλητής σημαιών χαμογελούσε. Με περίεργο τρόπο, βέβαια. Έχω και άλλες δύο λήψεις όπου έχει την ίδια έκφραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. "Δυστυχώς διαβάζετε Μπαμπινιώτη και τις φαντασιακές ετυμολογίες του...

    Αέρας (ή αίολος) στα πανιά του!"

    -----------------

    Όντως, στον Μπαμπινιώτη το είδα... Δεν ήξερα ότι είναι λάθος, απ' ό,τι καταλαβαίνω πρόκειται περί παρετυμολογίας. Κρίμα, και ήταν ωραία η εξήγηση που έδινε...Btw, ποιό είναι, κατά τη γνώμη σας, το καλύτερο διαθέσιμο λεξικό της Ελληνικής σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. agnostosx

    Με απόσταση το "Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής" του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη - Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. ελεύθερη είναι η βούληση επειδή ο άνθρωπος ποτέ δεν ξέρει τι θέλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Πραγματικά εντυπωσιακές οι φωτογραφίες. Υπάρχουν άραγε τέτοια μαγαζιά στην Αθήνα;
    Πιστεύω, όμως, ότι χρειάζεται μια αναφορά στον Τούρκικο λαό, αυτόν που καθημερινά βλέπεις σαν επισκεφθείς την Πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Οδοιπόρος

    Μα αυτές οι φωτογραφίες είναι ο λαός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.